Αρχή λειτουργίας ενός στεγνωτήρα αέρα τύπου προσρόφησης

Ο ξηραντής προσρόφησης αέρα "καθαρίζει" τη ροή τροφοδοσίας ή εξαερισμού από την υγρασία σχεδόν σε μοριακό επίπεδο. Μετά από όλα, τα φίλτρα ενός τέτοιου αφυγραντήρα "απορροφούν" και μικρές σταγόνες, και αεροζόλ, ακόμη και μεγάλα μόρια.

Συνεπώς, με τη βοήθεια μιας τέτοιας συσκευής είναι δυνατόν να ελέγχεται η υγρασία του αέρα παροχής με πρακτική απόδοση 100%.

Η αρχή του αφυγραντήρα αέρα προσρόφησης

Ο ξηραντήρας προσρόφησης του πεπιεσμένου αέρα αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Rotor - ένα τεράστιο τύμπανο γεμάτο με προσροφητικό - μια ουσία που μπορεί να απορροφήσει υγρασία, αιθέρες και αέρια.
 • Ο δίαυλος παροχής, ο οποίος αφαιρεί τον αέρα και προκαλεί ροή μέσω του δρομέα.
 • Ένα κανάλι επεξεργασμένου αέρα που συλλέγει το φιλτραρισμένο ρεύμα πίσω από τον δρομέα.
 • Κλάδος αναγέννησης, αποσύρεται από το κανάλι του επεξεργασμένου μέσου και αποστέλλεται πίσω στο ρότορα.
 • Θερμαντήρας - ένα θερμικό κύκλωμα που αυξάνει τη θερμοκρασία της ροής αναγέννησης.
 • Ένας αγωγός αέρα που αφαιρεί τη ροή αναγέννησης από τον δρομέα.

Το ξηραντικό που συναρμολογείται από τις προαναφερθείσες μονάδες λειτουργεί ως εξής:

 • Ο αγωγός τροφοδοσίας παρέχει αέρα στον περιστρεφόμενο δρομέα.
 • Το προσροφητικό που περιέχεται στον δρομέα αποστραγγίζει τον αέρα τροφοδοσίας. Σε αυτή την περίπτωση, η ουσία βρέχεται.
 • Το κανάλι του επεξεργασμένου ρεύματος συλλαμβάνει τον αποξηραμένο αέρα και το μεταφέρει περαιτέρω - στον προορισμό.
 • Ο κλάδος αναγέννησης "περιτυλίγει" μέρος της επεξεργασμένης ροής και κατευθύνει το κύκλωμα θέρμανσης, πράγμα που αυξάνει τη θερμοκρασία του μέσου στους 140 βαθμούς Κελσίου.
 • Το θερμαινόμενο ρεύμα αναγέννησης περνάει από το τύμπανο του ρότορα, στεγνώνει το προσροφητικό.
 • Το ρεύμα αναγέννησης με αναγέννηση υγρασίας εξέρχεται από την ατμόσφαιρα μέσω ειδικού αγωγού αέρα.

Ένα τέτοιο σύστημα υπόσχεται σχεδόν 100 τοις εκατό αποτελεσματικό στέγνωμα, ωστόσο αποξηραντικό που χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την παραγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στον τομέα της ιατρικής και της βιομηχανίας τροφίμων και στη φαρμακευτική βιομηχανία, και άλλες «κρίσιμες περιοχές.»

Κατά τη χρήση αυτού αφυγραντήρα μπορεί όχι μόνο να μειώσει το ποσοστό των υδρατμών στη ροή τροφοδοτικού αέρος του συστήματος αερισμού της αποθήκης ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και για τη θεραπεία μιας μέσο εργασίας πνευματικών κινητήρων, πιστόλια ψεκασμού και άλλες μονάδες και μηχανισμοί που χρησιμοποιούν ενέργεια συμπιεσμένου αέρα.

Τύποι στεγνωτηρίων προσρόφησης

Ανάλογα με τη διάταξη της δομής, ο ξηραντήρας αέρα τύπου προσρόφησης μπορεί να κατασκευαστεί σε μία από τις ακόλουθες μορφές:

 • Με τη μορφή ενός αφυγραντήρα "ψυχρής αναγέννησης", ο οποίος περιλαμβάνει την επεξεργασία του προσροφητικού μέσα στον δρομέα με ξηρό πεπιεσμένο αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο θερμαντήρας δεν χρειάζεται - αντικαθίσταται από δεξαμενή που συσσωρεύει ρεύμα ξηρού πεπιεσμένου αέρα που έχει ληφθεί πίσω από τον δρομέα της μονάδας ξήρανσης. Και λόγω της έλλειψης μιας τέτοιας ενεργειακά εντατικής μονάδας, η τιμή ενός "ψυχρού" ξηραντικού θα είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη άλλων φυτών αυτού του τύπου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ξήρανσης, χάνουμε μέχρι 15-20 τοις εκατό του μέσου ξήρανσης, αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα μέσω της αναγέννησης του καναλιού καυσαερίων και δεν μπορεί να χειριστεί περισσότερες από 100 κυβικά μέτρα ανά λεπτό εισροής. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια "κρύου" ή στεγνώματος μικρού κύκλου, είναι δυνατή η επεξεργασία ρεύματος με θερμοκρασία -40 βαθμών Κελσίου.
 • Με τη μορφή ενός αφυγραντήρα "θερμή αναγέννηση", υποθέτοντας φυσώντας τον ρότορα εκ των προτέρων με θερμαινόμενο ατμοσφαιρικό αέρα. Οι απώλειες της "αναγεννητικής" ροής σε αυτή την περίπτωση μειώνονται στο 2,5% και δεν υπάρχουν περιορισμοί απόδοσης. Εξάλλου, στην περίπτωση αυτή, η χωρητικότητα της εγκατάστασης περιορίζεται μόνο από τη δύναμη του εξοπλισμού υπό πίεση του καναλιού τροφοδοσίας και αναγέννησης. Ωστόσο, τέτοιες εγκαταστάσεις δεν είναι φθηνές. Ως εκ τούτου, αποκτούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο να ξηρανθούν πολύ μεγάλες "μερίδες" αέρα. Επιπλέον, ο "καυτός" αφυγραντήρας μπορεί να χειριστεί εισροές με θερμοκρασίες άνω των -70 βαθμών Κελσίου.

Στην περίπτωση αυτή, ένας "θερμός" αφυγραντήρας υψηλής απόδοσης μπορεί να είναι τόσο συνηθισμένος όσο και κενός. Το τελευταίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού υπό πίεση στο κανάλι αναγέννησης πίσω από τον δρομέα του στεγνωτηρίου. Και αυτός ο εξοπλισμός δεν παράγει υπερβολική πίεση, αλλά αραίωση - μια ζώνη ασθενούς (ελαφρώς κάτω από μία ατμόσφαιρα) κενό.

Τύποι προσροφητικών ουσιών

Εκτός από τον τύπο κατασκευής, ένας τύπος προσροφητικού, ο οποίος προσελκύει υγρασία, έχει επίσης σημαντική επίδραση στη διαδικασία ξήρανσης του αέρα, η οποία είναι θαμμένη στην εσωτερική κοιλότητα του δρομέα. Και πιο συχνά σε σύγχρονους "ξηραντές" χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι τύποι προσροφητικών:

 • Μοριακό κόσκινο είναι η ενεργοποιημένη αλουμίνα. Αυτό το προσροφητικό χρησιμοποιείται σε μονάδες ψυχρής αναγέννησης που επεξεργάζονται αέρα στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, σε θερμοκρασίες εισροής τουλάχιστον -40 βαθμών Κελσίου.
 • Σιλικαζέλ - ένα στερεό προσροφητικό, που λαμβάνεται από ένα πολύ πυκνό διάλυμα πυριτικών οξέων, οξινισμένο με αλκαλικά μέταλλα. Τέτοιο προσροφητικό χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις θερμής ξήρανσης. Ο καλύτερος τύπος προσροφητικού αυτού του τύπου είναι ένα ειδικό ανθεκτικό στην υγρασία πήγμα πυριτίας, το οποίο δεν καταστρέφεται από τη δράση της υγρασίας.
 • Ζεόλιθος - "σφουγγάρι" αργιλιοπυριτικό, που δημιουργείται με βάση το ασβέστιο και το νάτριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ζεόλιθος δίνει ή παίρνει υδρατμούς από τον αέρα, ανάλογα με την τρέχουσα θερμοκρασία και υγρασία, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και ανταλλάσσοντας ιόντα. Ωστόσο, ένας τέτοιος προσροφητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε θερμοκρασία εισροής άνω των -25 βαθμών Κελσίου.

Φυσικά, οι κατασκευαστές φυτών προσρόφησης μπορούν να προσφέρουν στον αγοραστή και ειδικές συνθέσεις "μάρκας", αλλά οι περισσότερες από αυτές δημιουργούνται με βάση τις τριπλές ουσίες που περιγράφονται παραπάνω.

Αφυγραντήρας αέρα προσρόφησης: χαρακτηριστικά και εφαρμογή

Ο αφυγραντήρας προσρόφησης αέρα είναι ένα είδος συσκευής που αφαιρεί την περίσσεια υγρασίας στον αέρα, με βάση τις ιδιότητες ορισμένων ουσιών, για την απορρόφηση μεγάλης ποσότητας νερού. Η εγκατάσταση υδροσυλλεκτών που λειτουργούν με βάση αυτή την αρχή αποτελείται από ένα ρότορα που γεμίζει με ένα προσροφητή πάνω σε έναν φορέα από ίνες υάλου. Το σιλικαζέλ χρησιμοποιείται ως προσροφητικό, αλλά για ορισμένους τύπους φυτών χρησιμοποιείται ενεργοποιημένη αλουμίνα και ζεόλιθος, βαθμού NaA.

Σχεδιασμός εγκαταστάσεων ξήρανσης προσρόφησης

Ένας αργόστροφος ρότορας λαμβάνει ροή αέρα. Ο υδρατμός, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε αυτό, απορροφάται από το σίλικα ζελ, μετά τον οποίο τροφοδοτείται και πάλι στο δωμάτιο. Για την απομάκρυνση της υγρασίας από το πιο απορροφητικό υλικό, ένα μικρό κομμάτι αφαιρείται από το κύριο ρεύμα αέρα, το οποίο ονομάζεται αναγέννηση. Περνώντας μέσω του θερμαντικού στοιχείου, η θερμοκρασία του αυξάνεται στους 140 ° C, που είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των απορροφητικών ιδιοτήτων του σίλικα ζελ. Η θερμαινόμενη ροή αέρα περνά μέσα από ένα μικρό τμήμα του δρομέα, όπου απελευθερώνει το προσροφητικό από την υγρασία και στη συνέχεια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της όλης διαδικασίας.

Ο σχεδιασμός βιομηχανικών στεγνωτηρίων προσρόφησης μοιάζει κάπως διαφορετικός. Αποτελείται από δύο στήλες, οι οποίες είναι γεμάτες με προσροφητικό. Την ίδια στιγμή που μία στήλη αποστραγγίζει τον πεπιεσμένο αέρα, ο δεύτερος περνάει τη διαδικασία αναγέννησης του απορροφητικού υλικού.

Τύποι φυτών προσρόφησης

Πάνω, περιγράψαμε την αρχή της εγκατάστασης ξήρανσης, όπου συμβαίνει η διαδικασία αναγέννησης του προσροφητικού μέρους της ροής ξηρού αέρα. Με τον τρόπο που απομακρύνεται η υγρασία από το ξηραντικό του τύπου προσρόφησης και οι τύποι αυτών των συσκευών διαιρούνται:

 1. Αποξηραντικά φυτά με ψυχρή αναγέννηση.
 2. Αφυγραντήρες με θερμή αναγέννηση του απορροφητικού.

Η θερμή αναγέννηση του προσροφητή περιλαμβάνει την απομάκρυνση ενός μικρού μέρους του ξηρανθέντος αέρα και τη θέρμανση του στους 140 ° C. Κατά τη διαδικασία εμφύσησης του προσροφητικού, δίνει υγρασία στην ατμόσφαιρα και είναι έτοιμη για ένα νέο κύκλο.

Η ψυχρή ανάκτηση του απορροφητικού υλικού διεξάγεται με χτύπημα και εμφύσηση του προσροφητή με ένα μέρος του ξηρού ρεύματος αέρα και στη συνέχεια εκφόρτωσή του στην ατμόσφαιρα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ οι απώλειες είναι 10% - 15% της συνολικής ροής αέρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πριν από την αποστράγγιση και την αναγέννηση, ο αέρας πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία καθαρισμού από μηχανικές ακαθαρσίες. Η χρήση των φίλτρων εμποδίζει τη μόλυνση του προσροφητικού, πράγμα που επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του.

Τομείς εφαρμογής τέτοιων αφυγραντικών

Οι αφυγραντήρες προσρόφησης αέρα χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε διάφορους κλάδους, στη μηχανολογία και στην εξάλειψη της υπερβολικής υγρασίας σε οικιακούς χώρους. Επιπλέον, αυτές οι συσκευές είναι πιο αποτελεσματικές:

 • Στην ιατρική και τη βιομηχανία τροφίμων
 • Για συνεχή λειτουργία σε αποθήκες και ψυκτικούς θαλάμους
 • Σε κελάρια, μουσεία, αρχεία κλπ.
 • Κατά την αποθήκευση λιπασμάτων υπό συνθήκες ελεγχόμενης υγρασίας
 • Στην περίπτωση θαλάσσιας μεταφοράς χύδην φορτίου
 • Στις επιχειρήσεις παραγωγής μικροηλεκτρονικής για το χώρο και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα
 • Για αγωγούς μεταφοράς πεπιεσμένου αέρα σε περιοχές με δείκτες χαμηλής θερμοκρασίας

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ξηραντηρίων προσρόφησης

Τα κύρια πλεονεκτήματα των συσκευών προσρόφησης είναι η χαμηλή ενεργειακή τους απόδοση, η δυνατότητα αποτελεσματικής λειτουργίας σε συνθήκες μάλλον χαμηλών θερμοκρασιών, χωρίς τον κίνδυνο πάγωμα της υγρασίας στη συσκευή. Επιπλέον, αυτή η συσκευή είναι σε θέση να αποστραγγίζει τον αέρα χωρίς να το θερμαίνει.

Μειονέκτημα συσκευών αυτού του τύπου μπορεί να θεωρηθεί η ανάγκη περιοδικής αντικατάστασης του προσροφητικού υλικού, λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητάς του και της ρύπανσης. Επίσης, οι ελλείψεις μπορούν να αποδοθούν στο μάλλον υψηλό κόστος των συσκευών και σε σημαντικό κόστος για τη συντήρησή τους. Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε αυτή τη συσκευή, μπορείτε πάντα να κάνετε έναν αφυγραντήρα αέρα προσρόφησης μόνοι σας.

Πως να στεγνώσει ο πεπιεσμένος αέρας;

Για την παραγωγή πεπιεσμένου αέρα, η ροή αέρα εισέρχεται στον συμπιεστή, όπου συμπιέζεται. Αλλά οποιοσδήποτε αέρας περιέχει υγρασία σε μία ή άλλη συγκέντρωση. Μετά τη συμπίεση από τον συμπιεστή, ρέει μέσω του συστήματος αγωγών για περαιτέρω διανομή. Βρίσκεται στους σωλήνες και συμβαίνει συμπύκνωση της υγρασίας. Εάν το σύστημα αέρα δεν είναι εφοδιασμένο με ξηραντικό, τότε για μετατόπιση εργασίας, σε υγρασία αέρα 75% και θερμοκρασία 20С περιμένει, συμπυκνώνεται υγρασία περίπου 160 λίτρα. Το συμπύκνωμα οδηγεί σε θλιβερές συνέπειες: διάβρωση και πρόωρη αποτυχία των αυτοκινητοδρόμων και του εξοπλισμού.

Ο πεπιεσμένος αέρας χρησιμοποιείται για πολλές διαδικασίες παραγωγής. Ένας από αυτούς είναι προϊόντα ζωγραφικής, για τα οποία η παρουσία συμπυκνωμάτων στον αγωγό είναι απλώς απαράδεκτη και οδηγεί σε ένα γάμο προϊόντων.

Για να απομακρυνθεί η υγρασία από το σύστημα αεραγωγών, χρησιμοποιούνται στεγνωτήρες απορρόφησης υψηλής απόδοσης πεπιεσμένου αέρα, οι οποίοι είναι πολλών τύπων:

 1. Αφυγραντήρες χωρίς θέρμανση
 2. Συσκευές για την αφυγρανση του αέρα με τη θέρμανση του
 3. Εγκαταστάσεις με εξωτερική θέρμανση αέρα και εξαναγκασμένο εξαερισμό

Υπάρχουν ξηραντικά, τα οποία χρησιμοποιούν τη θερμότητα του πεπιεσμένου αέρα. Ως στοιχείο θέρμανσης, σε ξηραντικά αυτού του τύπου, χρησιμοποιείται θερμότητα από τον συμπιεστή, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί.

Όμως, όπως και με τις οικιακές συσκευές για την αφαίρεση της υγρασίας, κάθε τύπος ξηραντήρα πεπιεσμένου αέρα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Για γνωριμία θα δώσουμε τις σύντομες πληροφορίες για κάθε τύπο αυτού του εξοπλισμού.

 • Χωρίς χρήση θερμικού εξοπλισμού, έχει τα πλεονεκτήματα: επίτευξη εξαιρετικά χαμηλού "σημείου δρόσου", έκρηξης και πυρασφάλειας. Μειονεκτήματα: υψηλό κόστος και αρκετά δαπανηρή συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της περιοδικής αντικατάστασης του απορροφητικού. Η χρήση τέτοιων μονάδων αυξάνει το κόστος του παραγόμενου πεπιεσμένου αέρα κατά ένα τέταρτο.
 • Οι συσκευές θέρμανσης, πεπιεσμένου αέρα έχουν πλεονεκτήματα: μειωμένες απώλειες κατά την αναγέννηση του προσροφητικού, υψηλή απόδοση απορρόφησης υγρασίας. Μειονεκτήματα του εξοπλισμού: πρόσθετες εισροές ενέργειας στο στοιχείο θέρμανσης.
 • Οι εγκαταστάσεις με εξωτερική θέρμανση και εξαναγκασμένο εξαερισμό έχουν τα πλεονεκτήματα: καμία απώλεια κατά την ξήρανση, επίτευξη χαμηλών τιμών "σημείου δρόσου". Μειονεκτήματα συσκευών: η εγκατάσταση απαιτεί αρκετά μεγάλη επιφάνεια, καθώς και υψηλό αρχικό κόστος εξοπλισμού.
 • Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τη θερμότητα του πεπιεσμένου αέρα έχουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορούν να ληφθούν υπόψη τα πλεονεκτήματα των συσκευών: η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Μειονεκτήματα: τα ξηραντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με συμπιεστές χωρίς λάδι, καθώς και με συσκευές συμπίεσης αέρα που παράγουν σταθερή υψηλή θερμοκρασία.

Η χρήση στεγνωτηρίων προσρόφησης για οικιακές και βιομηχανικές ανάγκες καθιστά δυνατή την αποτελεσματική απομάκρυνση της υγρασίας από τη ροή του αέρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θερμοκρασίας.

Χαρακτηρισμός αποξηραντικού προσρόφησης

Ο αέρας στο σαλόνι, στο γραφείο ή στο σπίτι, σε ένα βιομηχανικό κτίριο ή την πισίνα καθαρίζεται με δύο τρόπους: με φυσικό τρόπο (αερισμός του κτιρίου ή εξαερισμού) και με τη βοήθεια του αέρα ιδιαίτερο. Η υπερβολική βλάβη υγρασία ένα πρόσωπο, άλλες τεχνικές και δομή στην οποία η πηγή της αυξημένης υγρασίας. Για να αποφευχθούν οι συνέπειες για τον άνθρωπο και οι τοίχοι είναι εύκολο, αν οργανώσει σωστά την παραγωγή ή τη ζωή.

Στεγνωτήρας προσρόφησης - η καλύτερη επιλογή για βιομηχανικές επιχειρήσεις, παρέχοντας τον απαραίτητο όγκο κυκλοφορούντος αέρα

Οι ξηραντές αέρα Sorption επιλέγονται ανάλογα με την ισχύ, την ταχύτητα (συμπύκνωση) και τις διαστάσεις. Οι σταθερές μονάδες είναι ανεπιθύμητες για κίνηση, οπότε προτού εγκαταστήσετε τον εξαεριστήρα είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε ένα εξειδικευμένο δωμάτιο με καλό αερισμό.

Τι είναι ένα αποξηραντικό απορρόφησης και πώς λειτουργεί;

Σκοπός του αφυγραντήρα για βιομηχανικούς χώρους

Ο ξηραντήρας προσρόφησης είναι εφοδιασμένος με ένα ρότορα, ο οποίος είναι γεμάτος με ειδικές ουσίες. Μέσα στη μονάδα, ταυτόχρονα ρέουσες ροές πολλαπλών κατεύθυνσης. Από τη μία πλευρά, η συσκευή παίρνει αέρα από το δωμάτιο, και από την άλλη πλευρά έχει ήδη καθαριστεί με μια ένδειξη της απαιτούμενης υγρασίας. Τι προκαλεί μια τέτοια αλλαγή στις ροές του αέρα;

Η αυξημένη υγρασία στον αέρα είναι μια απειλή που πολλοί κανείς δεν γνωρίζουν καν. Σε ένα υγρό περιβάλλον, τα παθογόνα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί παραμένουν βιώσιμοι για μέρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εγκατασταθούν ισχυρές συσκευές (απορρόφηση προσρόφησης) σε ιατρικά ιδρύματα και σε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα διατροφής.

Εάν οι βιομηχανικοί χώροι βρίσκονται σε περιοχές όπου σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, τότε χρειάζονται επιπλέον ξήρανση με ειδική συσκευή.

Μια ποικιλία προσροφητικών

Προσροφητικό ως αντιδραστήριο στο απλές συσκευές για κλιματιστικά επιλέγεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό (παρουσία των επιθυμητών ιδιοτήτων στην απορροφητική). Οι ξηραντές προσρόφησης με ψυχρή αναγέννηση χρησιμοποιούν έναν από τους τύπους απορροφητικών:

 • μοριακά κόσκινα.
 • η διαδικασία οξείδωσης είναι αλουμίνιο.
 • ανθεκτικές στην υγρασία ουσίες.
 • σιλικαζέλ.

Η επιλογή του απορροφητικού υλικού βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος αναγέννησης που απαιτείται, το επίπεδο πίεσης στη συσκευή και το καθεστώς θερμοκρασίας. Για το ξηραντικό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο δρόσου, στο οποίο επιτρέπεται η χρήση ενεργοποιημένης αλουμίνας. Οι ζεόλιθοι χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες κάτω από σαράντα βαθμούς Κελσίου.

Απορρόφηση - είναι μια απλή διαδικασία, όταν μια ειδική ουσία για να απορροφήσει το λεγόμενο σορβικό, ενώ ως στερεά σωματίδια ή προσροφούν τα απαραίτητα υγρά πολύ πιο γρήγορα. Απλή χημική τεχνολογία μειώνει την υγρασία στο δωμάτιο της επιχείρησης ή βιομηχανικό κτίριο.

Αρχή λειτουργίας της συσκευής

Η αρχή της λειτουργίας των ξηραντικών είναι πολύ απλή:

 1. Ο αέρας αναρροφάται από τη συσκευή από ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία και εισέρχεται αμέσως στον δρομέα και μόνο τότε αποστραγγίζεται τελείως.
 2. Από τον εισερχόμενο αέρα, αφαιρείται όλη η υγρασία, με ψύξη στο κύριο τμήμα του δρομέα. Η υγρασία παραμένει στο προσροφητικό.
 3. Ο ανανεωμένος αέρας επιστρέφει στο δωμάτιο (δημιουργείται ένα μικροκλίμα).

Ένα πολύπλοκο σύστημα διεξάγει τη διαδικασία σε λίγα λεπτά, έτσι για ένα άτομο, η αποστράγγιση συμβαίνει ανεπαίσθητα. Η θερμοκρασία του συστατικού στεγνώματος είναι πάντα ελαφρώς υψηλότερη από τον αέρα στον χώρο. Στο ρότορα υπάρχουν δύο παράλληλες διεργασίες, σκοπός των οποίων είναι η αφαίρεση της υγρασίας (καθίζηση στο ρότορα).

Οι ξηραντές προσρόφησης θα πρέπει να εγκαθίστανται σε ένα δωμάτιο όπου δεν φτάνει το άμεσο ηλιακό φως

Οι ασυνήθιστοι δυνατοί θόρυβοι κατά τη λειτουργία των αφυγραντικών δείχνουν τη μόλυνση του συστήματος εξαερισμού της συσκευής. Οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν κατά τη λειτουργία της μονάδας πρέπει να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Είδη αφυγραντήρων

Ο διαχωρισμός των συσκευών αφύγρανσης αέρα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μέθοδο αναγέννησης. Υπάρχουν σύνολα των ακόλουθων τύπων:

Απορροφητήρας απορρόφησης με ψυχρή αναγέννηση

Προσρόφηση συσκευή εισέρχεται αέρας συμπιέζεται, μετά από προ-ξήρανση (στο εξής, μετακινείται στον προσροφητή, όπου η υγρασία ρέει προς τα κάτω το δοχείο). Αυτός ο τύπος μονάδας είναι πολύ φθηνότερος και πιο εύκολος στη χρήση. Το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου αφυγραντήρα είναι μια σημαντική απώλεια πεπιεσμένου αέρα (από 10 έως 20%). Για τους μεγάλους χώρους, μια συσκευή με ψυχρή αναγέννηση είναι η βέλτιστη και όχι δαπανηρή επιλογή.

Συσκευή με εξωτερική θερμή αναγέννηση

Η μονάδα χρησιμοποιεί φυσιολογικό αέρα (ατμοσφαιρική). Μέρος της συσκευής είναι συσκευές θέρμανσης και προσρόφησης. Ο θερμαινόμενος αέρας προέρχεται από τους αεραγωγούς προς τον αναγεννητή, για την ψύξη απαιτεί τον στραγγισμένο αέρα σε συμπιεσμένη μορφή. Η απώλεια της συσκευής είναι ελάχιστη και δεν υπερβαίνει το 3%.

Μονάδα κενού

Στη συσκευή, μέσα στην οποία δημιουργείται μειωμένη πίεση, χρησιμοποιείται ειδικό κενό. Αυτός ο τύπος μονάδας είναι ο πιο αξιόπιστος, επειδή η απώλεια αέρα για τον συμπιεστή δεν εμφανίζεται καθόλου. Διακρίνετε τους προσροφητές όχι μόνο με αναγέννηση, αλλά και από το σημείο δρόσου (από συν 3 έως μείον εβδομήντα βαθμούς Κελσίου).

Η επιλογή μιας συσκευής με μεγάλη χωρητικότητα εξαρτάται από τις εργασίες που τίθενται πριν από το στεγνωτήριο αέρα. Σε μεγάλους χώρους όπου διεξάγονται βιομηχανικές διεργασίες, η υγρασία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί. Τα χρήματα που ξοδεύονται στον αφυγραντήρα αποδίδουν με την υγεία των εργαζομένων της επιχείρησης και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Είδη, η συσκευή και μια αρχή της εργασίας των κλιβάνων: το λεπτομερές σχέδιο εργασίας και την ανάλυση των χαρακτηριστικών του εξοπλισμού

Οι νέες οικιακές συσκευές στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της αγοράς τους. Για παράδειγμα, μοντέρνα τα τελευταία χρόνια, ο ξηραντήρας αέρα προκαλεί πολλές ερωτήσεις στους απλούς καταναλωτές, το κύριο μεταξύ των οποίων - ποια είναι η λειτουργία του;

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των στεγνωτηρίων για το σπίτι

Από το όνομα της συσκευής είναι σαφές ότι η αρχή του αφυγραντήρα οικιακού αέρα είναι η συλλογή περίσσειας νερού από την ατμόσφαιρα εντός των χώρων. Λειτουργεί σε ένα απλό σχήμα:

 1. Ένας ισχυρός ανεμιστήρας αναρρόφησης μικρού μεγέθους ενεργοποιεί τον αέρα μέσα στη συσκευή.
 2. Η μάζα αέρα αφήνει περίσσεια νερού στον συλλέκτη νερού.
 3. Κατόπιν ο καθαρισμένος και ξηρός αέρας επιστρέφει στο δωμάτιο.

Ο αφυγραντήρας αέρα πρέπει να αγοράζεται μόνο αν η υγρασία στο δωμάτιο υπερβεί το 70%. Καθορίστε την ανάγκη για αγορά μπορεί να χρησιμοποιεί ένα υγρόμετρο - έναν μετρητή υγρασίας. Ο δεύτερος δείκτης είναι εξωτερικές ενδείξεις:

 • Η εμφάνιση μούχλας σε τοίχους και ταπετσαρίες - κυρίως σε μπάνια, κουζίνες, κελάρια, σάουνες, γκαράζ ή προθάλαμο.
 • Σταδιακή φθορά της προσφοράς μιας θέσης.
 • Ο ζεστός υγρός αέρας που μοιάζει με ομίχλη.

Όλα αυτά απειλούν όχι μόνο πιο συχνές επισκευές στο διαμέρισμα, αλλά και αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών και του κυκλοφορικού συστήματος, την ανάπτυξη των αλλεργικών αντιδράσεων.

Σημαντικά χαρακτηριστικά για τους αφυγραντήρες οικιακής χρήσης:

 • Φως στη χειρωνακτική μεταφορά.
 • Μην απαιτείτε πολύπλοκη εγκατάσταση.
 • Εύκολο στη χρήση.
 • Είναι σε προσιτό εύρος τιμών.

Ένας φτηνός οικιακός αφυγραντήρας μπορεί να αγοραστεί από 11.000 ρούβλια σε 48.000 ρούβλια.

Συνήθως, η συσκευή μοιάζει με ένα μικρό αποσμητικό χώρου, αλλά η εμφάνιση και οι διαστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αρχή λειτουργίας από τον τύπο του σχεδιασμού.

Απορρόφηση

Η μέθοδος βασίζεται στην εξαγωγή υγρού αέρα από το δωμάτιο και στην αντικατάστασή του με ένα νέο, στραγγισμένο και επεξεργασμένο, μέσω της συσκευής. Συνεπώς, συμβαίνει συνεχής αερισμός του χώρου.

Η αφομοίωση έχει τα μειονεκτήματά της:

 • Το κόστος της ενέργειας για την επεξεργασία και τη συνεχή παροχή αέρα από το εξωτερικό.
 • Αδυναμία χρήσης σε περιοχές με μόνιμα υψηλή υγρασία (τροπικές περιοχές, γειτνίαση με τη θάλασσα κ.λπ.).
 • Η πτώση της απόδοσης ανάλογα με τον καιρό και την εποχή - η θερμοκρασία λειτουργίας της συσκευής δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι αφυγραντήρες αφομοίωσης ενσωματώνονται κυρίως στους τοίχους, χάνοντας τη λειτουργία της κινητικότητας.

Συμπύκνωση

Μια παρόμοια αρχή χρησιμοποιείται στη λειτουργία των κλιματιστικών, αλλά με την προσθήκη λειτουργίας ψύξης της μάζας αέρα:

 • Μέσα στη συσκευή, τοποθετείται ένα ψυκτικό στοιχείο στην είσοδο, όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, φτάνει στο σημείο δρόσου - τη στιγμή της συμπύκνωσης της υγρασίας.
 • Μετά την ψύξη και τη δειγματοληψία του υγρού, ο αέρας θερμαίνεται από τον ενσωματωμένο συμπιεστή και τροφοδοτείται πίσω στο δωμάτιο.

Όταν λειτουργεί η μονάδα συμπύκνωσης, ο αέρας στεγνώνει, κάτι που δεν συνιστάται για χώρους κατοικίας. Ωστόσο, ο ξηραντής συμπυκνωτή είναι καλός βοηθός κατά την εκτέλεση του φινιρίσματος του δωματίου.

Προσρόφηση

Οι ξηραντές αέρα τύπου προσρόφησης λειτουργούν με την αρχή της απορρόφησης του συμπυκνώματος από ένα προσροφητικό. Ένα κοινό παράδειγμα είναι οι τσάντες μιας χρήσης με πυριτιδικές μπάλες στα κιβώτια των παπουτσιών.

Με την πάροδο του χρόνου, η απορροφητική ικανότητα του προσροφητή μειώνεται από την κορεσμό του με την υγρασία. Υπάρχουν 2 τρόποι για να παραμείνει ενεργός:

 • Ομοιόμορφη θέρμανση του προσροφητικού που τοποθετείται για ευκολία στο ρότορα μέσα στη μονάδα.
 • Η έγκαιρη αντικατάσταση του προσροφητικού με περισσότερο φρέσκο.

Ο συνηθέστερος τύπος προσροφητικού είναι το πήγμα πυριτίας.

Η αρχή σχεδιασμού και λειτουργίας των βιομηχανικών αφυγραντήρων αέρα

Ο σχεδιασμός ενός βιομηχανικού ξηραντήρα αέρα σύμφωνα με τις αρχές δεν διαφέρει από τις ίδιες οικιακές συσκευές τύπου προσρόφησης, συμπύκνωσης ή αφομοίωσης.

Από μια απλούστερη τεχνική για οικιακή χρήση, διακρίνονται από υψηλότερη ακρίβεια και δυνατότητα κατασκευής, τη δυνατότητα ρύθμισης. Διαφέρουν επίσης στις σφαίρες εφαρμογής:

 • Αφομοίωση - βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, πισίνες.
 • Προσρόφηση - τρόφιμα, χημική βιομηχανία, φαρμακευτική σφαίρα, συντήρηση του τυποποιημένου επιπέδου υγρασίας σε μεγάλες αποθήκες, αίθουσες βιβλιοθήκης και αποθήκες.
 • Συμπύκνωση - πισίνες, σάουνες, θαλάσσια πάρκα, αίθουσες μασάζ, ξήρανση των χώρων στον τομέα της κατασκευής και της κεραμοποιίας, σοφίτες και υπόγειες αίθουσες.

Οι αφυγραντήρες για βιομηχανική χρήση έχουν περισσότερη ισχύ λόγω της ανάγκης να δουλέψουν με ένα μεγαλύτερο τετράγωνο δωμάτιο. Επιπλέον, μπορούν να ρυθμιστούν για να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο καθεστώς ξηρότητας και να ενεργοποιηθούν αυτόματα αν οι δείκτες αποκλίνουν από τον κανόνα.

Σημαντικοί δείκτες για το ξηραντικό των νοικοκυριών:

 • Απλότητα και ευελιξία του σχεδιασμού.
 • Ευκολία στη χρήση.
 • Προστασία ηλεκτρικών στοιχείων από διείσδυση υγρασίας.
 • Μέθοδος εγκατάστασης.

Το μέσο κόστος εξαρτάται από τον κατασκευαστή της συσκευής και κυμαίνεται από 200 έως 500 χιλιάδες ρούβλια. Η τιμή των επαγγελματικών ισχυρά συστήματα αποστράγγισης μπορεί να φθάσει 600-1000 χιλιάδες ρούβλια.

Χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, τα οποία πρέπει να σημειωθούν κατά την επιλογή

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο τύπος του αφυγραντήρα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το σκοπό και το μέγεθος του δωματίου. Η επιλογή της συσκευής επηρεάζεται επίσης από τα χαρακτηριστικά της.

Τοποθέτηση και υλικά

Ο τύπος σύνδεσης του ξηραντικού εξαρτάται από τον σκοπό του:

 • Απλές οικιακές συσκευές - μεταφέρονται εύκολα και εγκαθίστανται οπουδήποτε στο διαμέρισμα (τραπέζια, ντουλάπια, ράφια, πάτωμα). Αυτό περιλαμβάνει επίσης συσκευές δαπέδου που είναι εύκολο να μεταφερθούν με το χέρι ή με τους τροχούς που είναι προσαρτημένοι σε αυτά.
 • Ανάρτηση - με τη βοήθεια αγκιστριών ή απλών συνδετήρων εγκαθίστανται σε τοίχο σε κατάλληλο μέρος.
 • Ενσωματωμένο - αυτό περιλαμβάνει συστήματα αφομοίωσης, τα οποία απαιτούν άμεση πρόσβαση στο δρόμο. Αυτές οι συσκευές είναι εγκατεστημένες σύμφωνα με τον τύπο κλιματιστικών.


Το υλικό του σώματος εξαρτάται επίσης άμεσα από το μέγεθος και τη λειτουργικότητα. Έτσι, οι φτηνοί οικιακοί αφυγραντήρες μικρού μεγέθους (φορητοί και τοίχοι) είναι συχνά κατασκευασμένοι από πλαστικό. Τα αναρτημένα και ενσωματωμένα συστήματα βιομηχανικής μορφής κάνουν πιο ανθεκτικά υλικά: κράματα, μέταλλα.

Παραγωγικότητα

Η τιμή έχει ένα σύμβολο - μετράται στην απομάκρυνση νερού σε λίτρα ανά ώρα ή λίτρα ανά ημέρα. Η σωστά υπολογισμένη τιμή θα επιτρέψει την επιλογή της βέλτιστης συσκευής για το δωμάτιο.

Υπολογίστε την απαραίτητη απόδοση δεν είναι δύσκολη - απλά πολλαπλασιάστε την επιφάνεια του δωματίου κατά 0,7. Για παράδειγμα, για μια έκταση 20 τετραγωνικών μέτρων, χρειάζεστε μια μονάδα χωρητικότητας 14 λίτρων την ημέρα. Για να προσδιορίσετε την ακριβέστερη τιμή, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή πριν αγοράσετε.

Κατανάλωση ισχύος

Η αρχή λειτουργίας σε χαμηλή ισχύ χρησιμοποιείται για αφυγραντήρες χώρου. Βασίζεται στην αυτόματη ενεργοποίηση με αυξανόμενο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο και σβήσιμο όταν επιτευχθεί ο κανόνας.

Οι πιο ισχυρές συσκευές είναι σχεδιασμένες για απρόσκοπτη λειτουργία σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

Επίπεδο θορύβου

Οι αφυγραντήρες για ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα θα πρέπει να επιλέγονται με όσο το δυνατόν μικρότερο θόρυβο ώστε να μην παρεμβάλλονται στην ανάπαυση. Η μέση τιμή για οικιακές συσκευές είναι 40-50 dB. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανατροφοδότηση των χρηστών, είναι επιθυμητό να μην υπερβεί το σήμα των 46 dB.

Ικανότητα δεξαμενής

Εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου στον οποίο είναι εγκατεστημένη η συσκευή. Για σαλόνια, υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες νερού 2-10 λίτρων, αλλά αυτό το ποσό θα είναι πολύ μικρό για παραγωγή.

Ένας άλλος δείκτης είναι το επίπεδο υγρασίας. Έτσι, για σάουνα και πισίνες ακόμη και μικρού μεγέθους, χρειάζονται αφυγραντήρες με μεγάλες δεξαμενές.

Κατανάλωση ενέργειας

Κατά μέσο όρο, η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τους αφυγραντήρες κυμαίνεται από 100 έως 3400 W. Συνήθως σχετίζεται άμεσα με την απόδοση του gadget: όσο καλύτερα λειτουργεί, τόσο περισσότερο ηλεκτρικό καταναλώνει.

Για το σπίτι, συνιστάται να επιλέξετε συσκευές με βελτιωμένη απόδοση - υψηλή απόδοση σε χαμηλό ενεργειακό κόστος. Κόστος περισσότερο, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι δαπάνες αυτές εξοφλούνται με εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέγεθος

Στην καθημερινή ζωή δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ισχυρούς αφυγραντήρες μεγάλου μεγέθους. Οι πιο δημοφιλείς φορητές μονάδες δεν είναι περισσότερο από επιτραπέζιες λάμπες επιφάνειας και τύπου δαπέδου. Οι πιο ογκώδεις συσκευές καλύπτονται από ντουλάπια, τελειώματα κατασκευής ή υλικά εξαερισμού.

Ξεχωριστά υπάρχουν συστήματα ογκομετρικής ξήρανσης βιομηχανικού τύπου, η συσκευή ελέγχου που καταλαμβάνει μερικές φορές το μισό δωμάτιο. Ταυτόχρονα, το τμήμα εξαερισμού τράβηξε συνήθως ολόκληρο το δωμάτιο κάτω από την οροφή ή μέσα στους τοίχους.

Εκτός από τα κύρια χαρακτηριστικά, ο κατασκευαστής μπορεί να παράσχει στον ξηραντήρα αέρα ξεχωριστά πλεονεκτήματα:

 • Αφαιρούμενο φίλτρο - αυτή η συσκευή είναι πολύ πιο εύκολη στον καθαρισμό, διατηρώντας τον αέρα καθαρό στο δωμάτιο.
 • Πρόσθετα φίλτρα (άνθρακας, υπεριώδης) - οι συσκευές αυτές δεν αποσκοπούν μόνο στον μηχανικό καθαρισμό του περιβάλλοντος, αλλά και στην καταπολέμηση διαφόρων βακτηρίων.
 • Ένδειξη πλήρωσης - σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποσότητα του υγρού στη δεξαμενή.

Το μέγεθος, το μοντέλο, η εμφάνιση και η αρχή λειτουργίας του αφυγραντήρα - όλες αυτές οι ποσότητες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το πού θα λειτουργήσει η συσκευή. Η σωστά επιλεγμένη μονάδα θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα του κορεσμού του αέρα με υγρό για καλό.

Συνοπτικά για τους αφυγραντήρες πεπιεσμένου αέρα

Το μέσο πεπιεσμένου αέρα είναι ένας κοινός φορέας ενέργειας με χαρακτηριστικά: χαμηλό κόστος, δεν αναφλέγεται, είναι εύκολο να κατασκευαστεί και να μεταφερθεί. Χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς βιομηχανικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και ως πηγή ενέργειας για τον πνευματικό εξοπλισμό. Πρέπει να έχουν παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ένα χαμηλό ποσοστό υγρασίας ή η πλήρης απουσία του, για να αποφευχθεί η βλάβη των μηχανισμών συμπίεσης, πνευματικών και άλλων τύπων εξοπλισμού. Επομένως, ο ξηραντήρας συμπιεσμένου αέρα για τον συμπιεστή είναι σε ζήτηση και χρησιμοποιείται ευρέως.

Διορισμός

Χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της υγρασίας από τη ροή πεπιεσμένου αέρα, κατευθυνόμενη προς τον συμπιεστή. Περιοχές χρήσης:

 • μηχανουργείο;
 • ιατρική?
 • φαρμακευτικά προϊόντα ·
 • παραγωγή τροφίμων ·
 • μεταλλουργική βιομηχανία ·
 • ζωγραφική, αμμοβολή,
 • φάση παραγωγής καλούπι?
 • ενεργειακός πόρος για τα πνευματικά μηχανήματα.

Συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αφυδάτωση της ροής του αέρα:

 • Εξοπλισμός ξήρανσης διαφόρων τύπων.
 • ψύκτες τελικής επεξεργασίας.
 • διαχωριστές ·
 • δέκτες.
 • φίλτρα, αφυγραντήρες;
 • μπλοκ παρασκευής για καθαρισμό.

Σχέδιο συνδεσμολογίας αυτού του εξοπλισμού:

 • (μια μονάδα συνδέεται με πολλούς συμπιεστές.) Οικονομική επιλογή, μειονέκτημα: σε περίπτωση βλάβης, όλοι οι αεροσυμπιεστές στερούνται αφυδατωμένης ροής αέρα).
 • αποκεντρωμένη (κάθε συμπιεστής έχει τον δικό της τύπο συσκευής αποξηραντικού που ικανοποιεί μεμονωμένες απαιτήσεις.) Μια πιο ακριβή επιλογή.

Τύποι συσκευών ξήρανσης

 • χαμηλή παραγωγικότητα, έως 122 m³ / min.
 • μέση παραγωγικότητα, 190 m³ / λεπτό.
 • υψηλή απόδοση έως 760 m³ / λεπτό (στεγνωτήρας ξηρού αέρα Dryair DK 140, KHD 31, Kaiser CE 130).

2. Απορρόφηση (προσρόφηση):

 • ψυχρή αναγέννηση (αφυγραντές πεπιεσμένου αέρα OMI HL 0003, HL S012, κ.λπ.).
 • θερμή αναγέννηση (UOB 30).
 • μοριακό κόσκινο (αλουμίνα στην ενεργό κατάσταση, εφαρμογή στους -40 ° C και άνω).
 • το πήγμα πυριτίας (διάλυμα πυριτικών οξέων υψηλής συγκέντρωσης, οξινισμένο με μέταλλα αλκαλικής ομάδας, χρησιμοποιείται σε εξοπλισμό θερμής ξήρανσης).
 • ζεόλιθος (αργιλοπυριτικό με βάση το νάτριο και το κάλιο, που χρησιμοποιείται στους -25 ° C και πάνω).

3. Μεμβράνη (Atlas Copco).

Ψυγείο ξηραντήρα πεπιεσμένου αέρα

Ένας αφυγραντήρας πεπιεσμένου αέρα ψυκτικού τύπου (για παράδειγμα, KHD 31) είναι ο πιο κοινός βιομηχανικός τύπος εξοπλισμού αφύγρανσης. Ο ψυκτικός ξηραντήρας συμπιεσμένου αέρα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της μείωσης της θερμοκρασίας της επεξεργασμένης ροής αέρα από έναν εξατμιστή Freon με εναλλάκτη θερμότητας. Η ψύξη συμβάλλει στη συμπύκνωση, επομένως η υγρασία αφαιρείται από τη ροή του αέρα. Το συμπύκνωμα αφαιρείται με σύστημα αποστράγγισης.

Πριν από τη μονάδα ψύξης του κλιματιστικού, μειώνει πρώτα τη θερμοκρασία του ψυγείου (εναλλάκτης θερμότητας με τον ανεμιστήρα του εξωτερικού αέρα). Στη συνέχεια, ο διαχωριστής (που περιλαμβάνεται στη μονάδα ψύξης), χρησιμοποιώντας μια φυγόκεντρη αδρανειακή ροή, αφαιρεί την υγρασία. Μόνο τότε η ροή αέρα εισέρχεται στους αφυγραντήρες πεπιεσμένου αέρα του τύπου ψύξης.

Ο ξηραντήρας πεπιεσμένου αέρα ψυκτικού τύπου λειτουργεί σε θετική θερμοκρασία αέρα. Το σημείο καθίζησης της δροσιάς είναι κατά μέσο όρο + 3 ° C.

 • Ελάχιστη απώλεια ροής πεπιεσμένου αέρα κατά την αφυδάτωση.
 • Δεν απαιτεί τακτική συντήρηση.
 • Κατάλληλο μόνο για εξοπλισμό που δεν απαιτεί υψηλό βαθμό αφυδάτωσης του αέρα.
 • Δεν είναι δυνατή η εργασία με ροή αέρα χαμηλής θερμοκρασίας.
 • Εγκαθίσταται σε θερμαινόμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Απορροφητικά απορρυπαντικά

Συσκευές εγκατεστημένες στο εργοστάσιο με υψηλές απαιτήσεις για την ξήρανση μάζας αέρα. Δομικά υπάρχουν δύο δεξαμενές με ένα προσροφητή με τη σειρά: μια στήλη αποστραγγίζει το ρεύμα, η δεύτερη αυτή τη στιγμή αναγεννάται, να απαλλαγεί από τη συσσωρευμένη υγρασία. Ο χρόνος λειτουργίας ρυθμίζεται από ένα χρονόμετρο ή έναν αισθητήρα συσσώρευσης υγρασίας.

Ο ξηραντήρας ξηρού αέρα προσρόφησης της ψυχρής αναγέννησης λειτουργεί ως εξής. Στον αγωγό αέρα παροχής, ένα ρεύμα υψηλής πίεσης αποστέλλεται στο ρότορα με ένα απορροφητικό, περνώντας μέσα από το οποίο αφήνει όλη την υγρασία εκεί. Η ροή ξηρού αέρα κατευθύνεται περαιτέρω στον πνευματικό εξοπλισμό.

Στο κανάλι μετεπεξεργασίας υπάρχει ένας αναγεννητικός σωλήνας διακλάδωσης, μέσω του οποίου εισέρχεται κάποιο μέρος (15-20%) μαζών αποστραγγισμένου αέρα για την κατεργασία του προσροφητικού (αναγέννηση) του δεύτερου δοχείου. Αυτό το είδος ξήρανσης ονομάζεται σύντομος κύκλος. Δεν απαιτεί μεγάλες εισόδους ισχύος, επεξεργάζεται ροή χαμηλής θερμοκρασίας (έως -40 ° C).

Η λειτουργία του αφυγραντήρα θερμής αναγέννησης ακολουθεί μια παρόμοια αρχή. Διαφορά: Το τμήμα του ξηρού ρεύματος (2,5%) τροφοδοτείται πρώτα στο κύκλωμα θέρμανσης και μετά στο απορροφητικό. Προθερμασμένο σε 140⁰ Με τη ροή αέρα φυσάει το ξηραντικό της δεύτερης δεξαμενής, αναδημιουργώντας έτσι. Το υψηλό κόστος δικαιολογείται από τον μεγάλο όγκο επεξεργασίας του διερχόμενου ρεύματος, τις μικρές απώλειες στραγγισμένων μαζών, την ικανότητα εργασίας σε θερμοκρασίες έως -70 ° C.

 • ο υψηλότερος βαθμός αφύγρανσης.
 • λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -70 ° C).
 • αντικατάσταση του προσροφητικού ανά 5 χρόνια.
 • απώλεια μάζας αέρα ξήρανσης, ειδικά κατά την ανανέωση του κρύου ·
 • εξοπλισμό με σύστημα φιλτραρίσματος μπροστά από το προσροφητικό για τη συλλογή υπολειμματικών ελαίων, στερεών σωματιδίων.

Στεγνωτήρας μεμβράνης

Ο αφυγραντήρας μεμβράνης είναι μια κοιλότητα του σώματος με μεμβράνες ινών τοποθετημένες μέσα στις μεμβράνες. Η αρχή λειτουργίας του ξηραντήρα πεπιεσμένου αέρα είναι απλή: όταν διέρχεται από τη μεμβράνη, η ροή αέρα αφήνει σωματίδια υγρασίας στις ίνες. Η διαφορά πίεσης στην είσοδο και στην έξοδο συντελεί στην τελική αποστράγγιση. Το σημείο δρόσου αυτού του εξοπλισμού είναι από -40 ° C έως -70⁰ С.

 • δεν χρειάζεται να συνδεθεί με ηλεκτρική ενέργεια.
 • μικρό μέγεθος.
 • απουσία κινητών μηχανισμών, γεγονός που αυξάνει την περίοδο χρήσης.
 • γρήγορη εγκατάσταση?
 • δυνατότητα τοποθέτησης σε εκρηκτικά, εύφλεκτα περιβάλλοντα.
 • χρήση σε ανοιχτό χώρο.
 • χαμηλή απόδοση ·
 • Μην χρησιμοποιείτε αν ο αέρας είναι πολύ λερωμένος.

Συντήρηση αφυγραντήρων πεπιεσμένου αέρα

Η επισκευή των αφυγραντήρων πεπιεσμένου αέρα είναι σπάνια, καθώς αποτελεί αξιόπιστο εξοπλισμό. Δεδομένης της πολυπλοκότητας ορισμένων συσκευών, δεν συνιστάται η επισκευή των αφυγραντήρων πεπιεσμένου αέρα για τον συμπιεστή με τα χέρια σας.

Επισκευή:

 • επιθεώρηση του συστήματος, εξάλειψη της διαρροής φρεονίου,
 • ανεφοδιασμός καυσίμου, πλήρης ανεφοδιασμός (Freon R-410, R-134, R-22), εκκένωση του κυκλώματος,
 • καθαρισμός, απομάκρυνση των φλοιών του τριχοειδούς του εναλλάκτη θερμότητας.
 • αντικατάσταση φίλτρων, συμπιεστή, θερμοστατική βαλβίδα, τριχοειδής, συμπυκνωτής, εξατμιστής.
 • γεμίζοντας τη δεξαμενή απορρόφησης.

Τα πιο συχνά σφάλματα:

 • βλάβη του διακόπτη πίεσης ανεμιστήρα.
 • βλάβη του συμπιεστή.
 • διαρροή φρεονίου.
 • άλλες ανωμαλίες των συσκευών αφύγρανσης από τα χέρια σας, μην συνιστούμε να αφαιρέσετε την οδηγία από τον εξοπλισμό.

Αφυγραντήρας - η συσκευή και η αρχή λειτουργίας

Η αφύγρανση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για διάφορα δωμάτια. Χρησιμοποιείται τόσο σε πισίνες και θαλάσσια πάρκα, όσο και σε σπίτια και διαμερίσματα. Οι αφυγραντήρες αέρα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πλυντήρια, γραφεία, αποθήκες - παντού, όπου είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα.

Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας

Αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων

Η αφυγρανση οφείλεται στη φυσική διαδικασία συμπύκνωσης. Η υπερβολική υγρασία, που περιέχεται στον αέρα, εγκαθίσταται σε ψυχρή επιφάνεια. Η θερμοκρασία της επιφάνειας πρέπει να είναι κάτω από το σημείο δρόσου.

Ο αέρας με ανεμιστήρα λειτουργεί μέσω δύο εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι είναι διατεταγμένοι σε σειρά και συνδέονται στη γραμμή. Γεμίζονται με φρέον ή άλλο ψυκτικό μέσο. Ο Freon, όταν διέρχεται υπό πίεση μέσω ενός μακριού και λεπτού τριχοειδούς σωλήνα, ψύχεται. Μετά από αυτό, εισέρχεται στους εναλλάκτες θερμότητας, ψύξης τους.

Ο αέρας χώρου, που διέρχεται από τον πρώτο εναλλάκτη θερμότητας, αποβάλλει την υπερβολική υγρασία. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα συμπύκνωσης. Το τόσο αποστραγγιζόμενο νερό ρέει μέσα στο δίσκο. Επιπλέον, μπορεί να συλλεχθεί σε δεξαμενή ή να χυθεί μέσω αποχετευτικού συστήματος.

Ο Freon, που βρίσκεται στον εναλλάκτη θερμότητας νούμερο ένα και έδωσε το δροσερό του, εξατμίζεται. Κατά τη διαδικασία της εξάτμισης, εισέρχεται στον συμπιεστή, και στη συνέχεια αποστέλλεται στον δεύτερο εναλλάκτη θερμότητας. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η διαδικασία συμπύκνωσης του φρέον με τη βοήθεια ψυχρού αέρα. Στη διαδικασία αφομοίωσης, ο αέρας θερμαίνεται.

Τελικά, η θερμοκρασία του αέρα παραμένει αμετάβλητη και η υγρασία μειώνεται. Αυτή η αρχή λειτουργίας των αφυδατωτών είναι περίπου η ίδια για όλα τα είδη. Εξαιρέσεις απορροφώνται και περιστροφικοί αφυγραντήρες αέρα.

Η συσκευή των αφυγραντήρων

Η συμπίεση του αέρα στον συμπιεστή οδηγεί στον σχηματισμό συμπύκνωσης, οπότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας πρόσθετος διαχωριστής για να διαχωρίσει την υγρασία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ο πεπιεσμένος αέρας, που επεκτείνεται στον εξοπλισμό, ψύχεται ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, η οποία συνοδεύεται από πρόσθετη απελευθέρωση συμπυκνωμάτων.

Επομένως, τίθεται το ερώτημα σχετικά με τη χρήση ειδικών ξηραντικών ουσιών που παρέχουν το απαραίτητο σημείο δρόσου. Για παράδειγμα, εάν ο αφυγραντήρας έχει σημείο δρόσου +3 ° C, η πρόσθετη ψύξη του πεπιεσμένου αέρα σε θερμοκρασία τουλάχιστον + 3 ° C δεν θα οδηγήσει σε συμπύκνωση.

Ψύξη στεγνώματος

Αυτό είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στη βιομηχανία και τον πιο οικονομικό τύπο αφυγραντήρα. Το κόστος ενός τέτοιου αφυγραντήρα στο εύρος χωρητικότητας από 3 έως 20 m3 / min είναι περίπου 15-20% του κόστους του εξοπλισμού συμπιεστή. Ο πεπιεσμένος αέρας ψύχεται από το ψυκτικό μέσο και το συμπυκνωμένο υγρό εκκενώνεται.

Αφυγραντήρας ψυχρού τύπου

Ο αέρας συνήθως ψύχεται από την αντίθετη ροή ψυκτικού μέσου σε δύο στάδια: προκαταρκτικό - αέρα - αέρα. κύριο - αέρα - ψυκτικό. Σημειώνεται το σημείο δρόσου + 3 ° C.

 1. Εισαγωγή συμπιεσμένου αέρα
 2. Γραμμή επιστροφής ψυκτικού μέσου
 3. Εναλλάκτης θερμότητας
 4. Ψυκτικό μέσο
 5. Έξοδος πεπιεσμένου αέρα
 6. Διαχωριστικό συμπυκνωμάτων
 7. Αποστράγγιση νερού
 8. Προκαταρκτικός αφυγραντήρας

Επιπλέον συμπίεση

Μια άλλη μέθοδος ξήρανσης είναι η πρόσθετη συμπίεση του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας συμπιέζεται σε πολύ μεγαλύτερη πίεση από ότι απαιτείται για τη λειτουργία. Στην περίπτωση αυτή, σχηματίζεται συμπύκνωμα, το οποίο εκκενώνεται μέσω ειδικής βαλβίδας.

Στη συνέχεια ο αέρας επεκτείνεται σε πίεση λειτουργίας. Με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής είναι δυνατή η επίτευξη του σημείου δρόσου στους -60 ° C. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή.

Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ή η περιοχή εφαρμογής απαιτούν χαμηλές τιμές θερμοκρασίας δρόσου από 0 ° έως -70 ° C, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στεγνωτήρια με μεμβράνη ή μεμβράνη. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος της ξήρανσης στη γενική διαδικασία παρασκευής αέρα φτάνει το 50%.

Απορροφητικά απορρυπαντικά

Αρχή λειτουργίας του στεγνωτηρίου απορρόφησης

Στον ξηραντή απορρόφησης, ο υδρατμός απορροφάται χημικώς από τον παράγοντα που διαλύεται κατά την ξήρανση. Ο παράγοντας είναι ένα άλας με βάση το NaCl. Η απλοποιημένη δομή ενός τέτοιου ξηραντικού φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα.

 1. Αποστραγγισμένος πεπιεσμένος αέρας
 2. Χωρητικότητα
 3. Αλάτι
 4. Αποστράγγιση συμπυκνωμάτων
 5. Ο αέρας από τον συμπιεστή (υγρός)
 6. Συλλέκτης συμπυκνωμάτων

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο παράγοντας καταναλώνει: 1 κιλό αλατιού απορροφά περίπου 13 κιλά συμπυκνώματος νερού. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι πρέπει να ανανεώνεται τακτικά. Το χαμηλότερο σημείο δρόσου που μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο είναι -15 ° C.

Χρησιμοποιούνται επίσης και άλλα μέσα ξήρανσης, όπως: γλυκερίνη, θειικό οξύ, αφυδατωμένη κιμωλία, άλας υπεροξειδίου του μαγνησίου. Τα λειτουργικά έξοδα είναι αρκετά υψηλά, γι 'αυτό και αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πολύ σπάνια στην πράξη.

Στεγνωτήρια προσρόφησης

Στον ξηραντήρα προσρόφησης, τα μόρια αερίου ή ατμού έλκονται από τις μοριακές δυνάμεις του προσροφητή. Ο παράγοντας ξήρανσης είναι ένα ειδικό πήκτωμα (για παράδειγμα, silica gel) που προσροφά την υγρασία.

Μετά από κάθε κύκλο λειτουργίας, οι ιδιότητες του παράγοντα πρέπει να αποκατασταθούν, χρησιμοποιούνται δύο δοχεία για αυτό, ένα για ξήρανση και ένα για αναγέννηση. Η ανάκτηση μπορεί να είναι κρύα ή ζεστά. Οι αφυγραντήρες με ψυχρή ανάκτηση είναι φθηνότερες, αλλά πιο ακριβά για να λειτουργούν.

Η αρχή του στεγνωτήρα προσρόφησης

Αυτό είναι ένα αφυγραντήρα με ζεστό ανάκτηση. Λειτουργεί στη λειτουργία ανταλλαγής. Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο πήκτωμα, μπορεί να επιτευχθεί το σημείο δρόσου στους -70 ° C.

Υπάρχουν ξηραντές προσρόφησης που χρησιμοποιούν μοριακά πλέγματα κρυσταλλωμένων αργιλοπυριτικών ή ζεολίθων σφαιρικής ή κοκκώδους μορφής ως παράγοντα ξήρανσης).

Όπως όλοι οι προσροφητές, έχουν εσωτερικά τριχοειδή αγγεία με μεγάλη επιφάνεια. Τέτοια μοριακά πλέγματα με δεσμευμένα μόρια νερού πρέπει επίσης να αποκατασταθούν.

 1. Ξηρός αέρας
 2. Δοχείο στεγνώματος
 3. Θερμαντήρας
 4. Ανεμιστήρας
 5. Ζεστό αέρα
 6. Υγρός αέρας
 7. Θερμαντήρας
 8. Διανομέας

Μεμβράνες ξηραντές

Ο αφυγραντήρας μεμβράνης αποτελείται από μια δέσμη κοίλων ινών που είναι ανοικτές στους υδρατμούς. Ο στραγγισμένος αέρας ρέει γύρω από αυτές τις ίνες. Η αφυδάτωση οφείλεται στη διαφορά πίεσης μεταξύ του υγρού αέρα μέσα στις ίνες και του ξηρού αέρα που ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αρχή λειτουργίας του αφυγραντήρα μεμβράνης

 1. Κοίλη ίνα
 2. Καθαρίστε τον αέρα
 3. Υγρή είσοδος αέρα
 4. Μεμβράνη

Για τον έλεγχο της ανατίναξης, δεν καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία επιτρέπει τη χρήση τέτοιων αφυγραντικών σε εκρηκτικά περιβάλλοντα.

Μία από τις κύριες διαφορές από τους άλλους παράγοντες έχει ως εξής: μεμβράνη ξηραντήρα μειώνει σε ένα ορισμένο ποσοστό της υγρασίας του αέρα, ενώ ψύξη στεγνωτήρια και προσρόφηση χαμηλώνει το σημείο δρόσου. Το μειονέκτημα των στεγνωτών μεμβρανών είναι η χαμηλή τους απόδοση και ως εκ τούτου το υψηλό κόστος.

Μέθοδοι ξήρανσης στον αέρα

ΜΚΟ «TSVERT» προσφέρει βέλτιστες λύσεις για συστήματα συμπιεσμένου αέρα για την παραγωγή αέρα με ποιότητα που αντιστοιχεί σε ISO 8573.1 πρότυπα και τις απαιτήσεις των GOST 17433 - 80 σε όλες τις παραμέτρους: σωματίδια, υγρασία και λάδι. Η προετοιμασία πραγματοποιείται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: διήθηση και ξήρανση. Η διήθηση πεπιεσμένου αέρα διεξάγεται χρησιμοποιώντας: κυκλώνες, διαχωριστές και φίλτρα. Η αφυδάτωση γίνεται με δύο βασικούς τρόπους: ψύξη ή απορρόφηση. Η αφυδάτωση με ψύξη βασίζεται στην εξάρτηση της περιεκτικότητας σε υγρασία (περιεκτικότητα ατμών) αέρα στην θερμοκρασία του. Για να αποφευχθεί ο διαχωρισμός της υγρασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας pnevmopotrebiteley, συμπιεσμένος αέρας μπορεί να ψυχθεί εκ των προτέρων σε μία χαμηλότερη θερμοκρασία, και να κατανέμουν διαχωρίστηκε όλη η υγρασία. Στη σύγχρονη πρακτική, δύο εκδόσεις της εφαρμογής αυτής της μεθόδου είναι κοινές: χρησιμοποιώντας το κρύο περιβάλλον και τη χρήση ψύξης.

Εφαρμόζεται επαρκώς ευρεία εφαρμογή για την ξήρανση του πεπιεσμένου αέρα, όπου η ψύξη του περιβάλλοντος χρησιμοποιείται για ψύξη. Μπορούν να χωριστούν σε μονάδες που χρησιμοποιούν κρύο νερό (κυκλοφορούν, αρτεσιανό κ.λπ.) και εγκατάσταση με ψυχρό αέρα περιβάλλοντος. Η αφυδάτωση με τη χρήση ψυχρού νερού διεξάγεται σε εναλλάκτες θερμότητας ύδατος-αέρος σε σχήμα κελύφους και σωλήνα. Λόγω της ανταλλαγής θερμότητας μεταξύ αέρα και νερού, η θερμοκρασία του πεπιεσμένου αέρα μειώνεται. δημιουργείται συμπύκνωση. Το συμπύκνωμα που έχει εξατμιστεί αποκόπτεται στους διαχωριστές-διαχωριστές υγρασίας και αφαιρείται από τις παγίδες ατμού. Η μεγαλύτερη χρήση τέτοιων συστημάτων ήταν με τη μορφή ψύκτρων τελικού αέρα των σταθμών συμπιεστών. Ένα τυπικό παράδειγμα αυτού του εξοπλισμού είναι ο τελικός ψύκτης αέρα FOC-79.2 σε συνδυασμό με έναν αφυγραντήρα. Μερικοί κατασκευαστές προσφέρουν ψύκτες νερού-αέρα σε συνδυασμό με διαχωριστές και παγίδες ατμού. Το κύριο μειονέκτημα των συσκευών αυτού του τύπου είναι η εξάρτηση από τη συνεχή παροχή νερού και την ποιότητά του.

ξήρανση με αέρα με κρύο αέρα που παράγεται στους εναλλάκτες θερμότητος εξωτερικού αέρα. Ο πεπιεσμένος αέρας τροφοδοτείται στη δέσμη σωλήνων του θερμαντήρα αέρα και εκτοξεύεται με κρύο. Φυτά με φυσικό φουσκώματος τύπου SOVA έχουν βρει εφαρμογή στις σιδηροδρομικές μεταφορές να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του πνευματικού σιδηροδρομικών διακόπτες. Αυτές οι συσκευές είναι απλές, δεν απαιτούν εκπαιδευμένο προσωπικό και είναι αρκετά φτηνές. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα, περιορίζοντας τη χρήση τους, θα πρέπει να αποδοθεί η αναποτελεσματικότητα των εγκαταστάσεων το φθινόπωρο και τις εποχές άνοιξη και το καλοκαίρι, η έλλειψη αυτόματης αποστράγγισης συμπυκνωμάτων, η δυνατότητα κατάψυξη του συμπυκνώματος συσσωρευτεί στη συσκευή ΧΥΤΑ στην διάρκεια του χειμώνα και της εξάρτησης της αποτελεσματικότητας του φορτίου ανέμου. Τα μειονεκτήματα των εγκαταστάσεων SOV αποκλείονται σε εγκαταστάσεις με φυσικό αέρα που φυσά με ατμοσφαιρικό αέρα. Το πιο ανεπτυγμένες αυτού του τύπου ψύκτες είναι ψύκτες και αφυγραντήρες τύπου ΑΛΑΤΙ. Αυτές οι ρυθμίσεις τοποθετημένα σε ανοικτές περιοχές, προστατεύονται από τον παγετό και τον κόμβο αποστράγγισης συμπυκνωμάτων αυτοματοποιημένη. Η ανεπτυγμένη παραμετρική σειρά μονάδων ξήρανσης χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία. Ένα χαρακτηριστικό της εργασίας θερμαίνεται αφυγρανδέντα αέρα στην διαδρομή επιστροφής, η οποία επιτρέπει την παροχή πρόσθετων ψύξη και nezamerzaemost εγκατάσταση το χειμώνα.

Αποξηραντικά συμπιεσμένο ψυκτικό αέρα (ψύξης) αντιπροσωπεύουν ένα σύμπλοκο του δύο εναλλάκτες θερμότητας - εναλλάκτη θερμότητας εναλλάκτη θερμότητας «αέρος-αέρος» και «αέρα-ψυκτικού» σε ορισμένα φυτά (συνήθως με κυκλική ροή) ενδιάμεσου ψυκτικού μέσου χρησιμοποιείται. Ο συμπιεσμένος αέρας εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας «αέρος-αέρος», όπου προψυχθέν αντίστροφης ροής του ξηρού πεπιεσμένου αέρα. Μετά από αυτό, διέρχεται από τον εναλλάκτη αέρα-ψυκτικού, ψύχεται σε +3. +5 ° C. Μετά ψύξη, αυτό οδηγείται στην ενσωματωμένη-ξηραντήρα, καθαρίστηκε από το διαχωρισμένο συμπύκνωμα τροφοδοτείται στο εξωτερικό κύκλωμα του εναλλάκτη θερμότητας «αέρος-αέρος». Περνώντας μέσα από το εξωτερικό περίγραμμα του ξηρανθέντος, αλλά το κρύο συμπιεσμένου αέρα θερμαίνεται και στη συνέχεια αποστέλλονται στους καταναλωτές. Στεγνωτήρες αυτού του τύπου επιτρέπουν την διατήρηση της πίεσης σημείου δρόσου της τάξης των 3. +10 ° C. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι η πολυπλοκότητα του ελέγχου της λειτουργίας του ψυκτικού κυκλώματος.

Οι εκτοξευτήρες πεπιεσμένου αέρα με τη βοήθεια απορροφητικών ουσιών μπορούν να χωριστούν σε δύο μεθόδους: απορρόφηση και προσρόφηση.

μέθοδος ξήρανσης Απορρόφηση πεπιεσμένος αέρας τροφοδοτείται μέσω μιας ουσίας (απορροφητικά), χημικώς αλληλεπιδρώντας με ατμό. Τα περισσότερα γνωστά συστήματα απορρόφησης βασίζονται στη χρήση εναλλακτών θερμότητας άρδευσης, στην οποία η απορρόφηση των ατμών υγρασίας οφείλεται στο πεπιεσμένο αέρα με υγρό απορροφητικό (διαιθυλενογλυκόλη ή τριαιθυλενογλυκόλη). Λόγω του γεγονότος ότι κάποιοι δεν έχουν ανακτηθεί, και απορροφητικά κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση, και για την αποκατάσταση των άλλων απαιτεί ειδική τεχνολογία, απορροφητικά βιομηχανική εφαρμογή για την ξήρανση είναι περιορισμένη. Μαζί με εκείνο το ένα δεν πρέπει να ξεχνάμε την διαβρωτικότητα των σήμερα χρησιμοποιούμενων διαλυμάτων, η πολυπλοκότητα αυτών των συστημάτων ελέγχουν τη λειτουργία της επιχείρησης, παρασύρεται πεπιεσμένου αέρα απορροφητικό, υψηλό κόστος ενέργειας. Επομένως, η χρήση των συστημάτων απορρόφησης είναι σκόπιμο σε επιχειρήσεις με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τέτοιου εξοπλισμού (κατά κανόνα, η χημική βιομηχανία), εξασφαλίζοντας την κανονική λειτουργία του παραπάνω συστήματος.

Η μέθοδος προσρόφησης για την ξήρανση πεπιεσμένου αέρα βασίζεται στην ιδιότητα των φυσικών ή τεχνητών υλικών να συγκεντρωθούν στην επιφάνεια του υδρατμού. Για την ξήρανση του πεπιεσμένου αέρα χρησιμοποιούνται ευρέως τα ακόλουθα προσροφητικά: πήγματα πυριτίας, ενεργή αλουμίνα και ζεόλιθοι. Βασικά, διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά την υγρασία, την εξάρτηση από τη θερμοκρασία, το βάθος αφύγρανσης και τις μηχανικές ιδιότητες. Η ποσότητα των προσροφημένων υδρατμών αυξάνεται με τη μείωση της θερμοκρασίας και την αύξηση της συγκέντρωσης στον πεπιεσμένο αέρα. Οι βιομηχανικοί ξηραντές προσρόφησης είναι ένα συγκρότημα δύο ή περισσοτέρων δεξαμενών συνδεδεμένων παράλληλα με το προσροφητικό, εξοπλισμένο με βοηθητικό εξοπλισμό και εξαρτήματα. Με τη μέθοδο αναγέννησης του προσροφητικού, υποδιαιρούνται σε ξηραντές προσρόφησης ελεύθερης ροής (μικρού κύκλου) και ξηραντές προσρόφησης με θερμή αναγέννηση.

Ελεύθερα συστήματα ξήρανσης αέρα για πεπιεσμένο αέρα. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην προσρόφηση υδρατμών από το προσροφητικό όταν ρέει υγρός αέρας μέσα από αυτό. Η αναγέννηση του προσροφητή πραγματοποιείται με καθαρισμό του προσροφητή με ένα ρεύμα ξηρού αέρα σε ατμοσφαιρική πίεση, το οποίο επιτυγχάνεται με στραγγαλισμό μέρους του ξηραμένου πεπιεσμένου αέρα σε ατμοσφαιρική πίεση. Η διάρκεια του σταδίου προσρόφησης είναι από 1 έως 10 λεπτά. Η ικανότητα των ξηραντικών ουσιών αυτού του τύπου μπορεί να είναι από 0,1 έως 100 nm3 / λεπτό. Η απώλεια πεπιεσμένου αέρα στην εγκατάσταση είναι συνήθως 12-20% της εγκατεστημένης (ονομαστικής) χωρητικότητας. Πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη συμπαγή ικανότητα του εξοπλισμού και την ευκολία λειτουργίας, τα μειονεκτήματα - μεγάλες απώλειες για την αναγέννηση του προσροφητικού και συχνή εναλλαγή βαλβίδων. Τέτοιοι αφυγραντές συνήθως χρησιμοποιούνται για την παροχή μικρών τοπικών αυτοματοποιημένων συστημάτων διαχείρισης πεπιεσμένου αέρα υψηλής ποιότητας.

Θερμαντικές εγκαταστάσεις ξήρανσης πεπιεσμένου αέρα. Η αρχή της δράσης βασίζεται επίσης στην προσρόφηση υδρατμών από το προσροφητικό όταν ρέει υγρός αέρας μέσω αυτού. Η αναγέννηση του προσροφητή πραγματοποιείται με εμφύσηση με θερμό αέρα ή άλλο θερμό μη επιθετικό (αδρανές) αέριο (άζωτο, καπναέρια). Για να διατηρηθεί η απαιτούμενη θερμοκρασία ροής αναγέννησης, το κύκλωμα αναγέννησης περιλαμβάνει γενικά έναν θερμαντήρα οποιουδήποτε κατάλληλου τύπου.

Η αναγέννηση των ξηραντικών με θερμή αναγέννηση του προσροφητή χωρίζεται σε εκείνες που χρησιμοποιούν:

 • θερμαινόμενο ξηρό πεπιεσμένο αέρα.
 • τη θερμότητα συμπίεσης πεπιεσμένου αέρα ·
 • ζεστός ατμοσφαιρικός αέρας.
 • άλλο αδρανές αέριο.

Οι αφυγραντές που χρησιμοποιούν θερμαινόμενο ξηρό πεπιεσμένο αέρα είναι οι πιο απλοί στο τεχνικό σχεδιασμό, αλλά κατά την αναγέννηση καταναλώνουν έως και 10-30% του ξηρού πεπιεσμένου αέρα. Ένα παράδειγμα είναι μια γραμμή τύπου OVN που κατασκευάζεται από την Kurgankhimmash OJSC. Οι αφυγραντές που χρησιμοποιούν ζεστό ατμοσφαιρικό αέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες του ξηραντήρα κατά τη διάρκεια των σταδίων αναγέννησης και ψύξης του προσροφητικού. Αντί του πεπιεσμένου αέρα, στο στάδιο αναγέννησης, χρησιμοποιείται ζεστός ατμοσφαιρικός αέρας ή οποιοδήποτε άλλο θερμό αέριο που είναι αδρανές στα υλικά του ξηραντικού και του απορροφητήρα. Ο θερμαινόμενος αέρας τροφοδοτείται στον αναγεννημένο προσροφητήρα μέσω ενός ανεμιστήρα ή μιας αντλίας κενού. Επί του παρόντος, αυτός ο τύπος φυτού είναι ο συνηθέστερος. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και αξιόπιστα.

Αποξηραντικά χρησιμοποιώντας θερμότητα συμπίεση του πεπιεσμένου αέρα είναι η πιο δύσκολη για το σχεδιασμό του υλικού. Η αναγέννηση πραγματοποιείται σε αυτά με καθαρισμό της κλίνης προσροφητή με θερμό συμπιεσμένο αέρα τροφοδοτείται από τους συμπιεστές (γενικά χωρίς λάδι συμπίεσης), η οποία στη συνέχεια ψύχεται, διαχωρίζεται από συμπυκνωμένη υγρασία, και τροφοδοτείται από την ξήρανση. Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου περιλαμβάνουν τις ελάχιστες δαπάνες για την ανάκτηση όλων των τύπων πιστολάκι προσρόφησης. Προφανή μειονεκτήματα είναι η ανάγκη για υψηλές θερμοκρασίες, η πιο δύσκολη εργασία, απαιτώντας σταθερή υψηλή ανάλυσης πεπιεσμένου αέρα. Λόγω αυτών των αυστηρών απαιτήσεων, που χρησιμοποιείται σπάνια, αν και κερδοφόρα από την οικονομική άποψη.

Η χωρητικότητα των μονάδων ξήρανσης είναι συνήθως από 10 έως 500 nm3 / min, οι μονάδες χαμηλότερης παραγωγικότητας είναι οικονομικά ασύμφορες και οι μεγαλύτερες είναι υπερβολικά μεγάλες για μεταφορά. Οι αφυγραντήρες με χωρητικότητα μέχρι 250nm³ / λεπτό μπορούν να παραδοθούν σε πλήρως συναρμολογημένη μορφή, τα μεγαλύτερα μοντέλα συναρμολογούνται απευθείας από τον Πελάτη.

1 - CENTAC φυγοκεντρικός συμπιεστής αέρα.

2 - I στάδιο προετοιμασίας πεπιεσμένου αέρα. Αποξηραντικό τύπου αποθείωσης τύπου WWS.

3 - II στάδιο. Το φίλτρο σκόνης.

4 - II στάδιο. Απορροφητικός τύπος προσρόφησης DIB, DIL, HRE, HRS.

5 - II στάδιο. Λεπτό φίλτρο

6 - II στάδιο. Προ-φίλτρο.

7 - II στάδιο. Διαχωριστής νερού κορμού.

8 - II στάδιο. Αυτόματο συγκρότημα αποστράγγισης συμπυκνωμάτων.

9 - II στάδιο. Μηχανικό φίλτρο καθαρισμού.

Εξοπλισμός για συστήματα παρασκευής πεπιεσμένου αέρα

Το απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας πεπιεσμένου αέρα επιτυγχάνεται γενικά χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες συσκευές και τους διάφορους συνδυασμούς τους:

 1. Προκαταρκτική εκπαίδευση:
  • Δωρεάν ξηραντές ψυκτικού για πεπιεσμένο αέρα.
  • Ψυκτικοί ξηραντές πεπιεσμένου αέρα με τη χρήση ψυκτικών μέσων.
  • Ψύκτες νερού για τον πεπιεσμένο αέρα.
  • Αερόψυκτοι ψύκτες αέρα.
  • Διαχωριστές νερού ραχοκοκαλιάς.
  • Αυτόματες παγίδες ατμού
  • Φίλτρα πεπιεσμένου αέρα για καθαρό καθαρισμό.
 2. Βασική εκπαίδευση:
  • Στεγνωτήρες προσρόφησης πεπιεσμένου αέρα με θερμική αναγέννηση απορροφητικού.
  • Στεγνωτήρες προσρόφησης μικρού κύκλου για πεπιεσμένο αέρα με μη θερμαινόμενη αναγέννηση του προσροφητικού.
  • Στεγνωτήρες προσρόφησης πεπιεσμένου αέρα με θερμότητα συμπίεσης για αναγέννηση του προσροφητικού.
  • Κύρια φίλτρα πεπιεσμένου αέρα.
  • Φίλτρα πεπιεσμένου αέρα για λεπτό καθαρισμό.
  • Φίλτρα σκόνης.