Εξαερισμός έκτακτης ανάγκης: ανάγκη και διευθέτηση

Το σύστημα εξαερισμού, το οποίο ρυθμίζει την εξουδετέρωση κατά τη στιγμή του ατυχήματος όλων των επιβλαβών ακαθαρσιών και καπνού, έχει αντίστοιχο όνομα - εξαερισμό έκτακτης ανάγκης.

Αντιπροσωπεύει μια καμινάδα, η οποία είναι ικανή να ενεργοποιεί ανεξάρτητα και να εκτελεί μια διαδικασία ανταλλαγής αέρα.

Βασικές ιδιότητες

Για την εξάλειψη της οσμής του καπνού, χρησιμοποιούνται συνήθως συστήματα παροχής αέρα, τα οποία τροφοδοτούν ροή αέρα, κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλους τους διαδρόμους, τους χώρους και τις κλίμακες στις σκάλες. Σε περίπτωση απελευθέρωσης δηλητηριωδών ακαθαρσιών, το ίδιο το δωμάτιο δέχεται αέρα από τον υπολογισμό της ανακατεύθυνσης από κοντινούς χώρους.

Για τη σωστή ανάλυση της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα σε περίπτωση αλλαγής έκτακτης ανάγκης, η μη τυποποίηση της ίδιας της διαδικασίας λαμβάνεται υπόψη για τη σταθεροποίηση και εξισορρόπηση της ποσότητας αερίου στο δωμάτιο, η οποία προδιαγράφεται σε ειδικές διαφορικές φόρμες και έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα σχεδιασμού.

Η οδήγηση στην εκκένωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι διάφορες στιγμές:

 • πυρκαγιά.
 • ανάφλεξη ·
 • ξαφνική απελευθέρωση αερίων μιγμάτων.

Για τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε εκ των προτέρων το σύστημα αερισμού έκτακτης ανάγκης και τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων έκτακτης ανάγκης στο δωμάτιο.

Βασική τυπολογία εξαερισμού

Οι βασικοί τύποι εξαερισμού περιλαμβάνουν:

 1. Εγκαταστάσεις εξόρυξης με πρόσθετο σετ ανεμιστήρων για επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 2. τα συστήματα εξάτμισης έκτακτης ανάγκης ως πρόσθετο στοιχείο στις κύριες εγκαταστάσεις - για να διασφαλιστεί η πλήρης κυκλοφορία του αέρα.
 3. η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης μόνο των συστημάτων έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται, εάν η λειτουργία των άλλων είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή.

Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να τοποθετούνται προκειμένου:

 • απομακρύνουν τα επιβλαβή αέρια και τα μείγματα
 • εξάγει τα επιλεγμένα ζεύγη.

Για να ξεφορτωθείτε γρήγορα τον καπνό, υπάρχει ένας ειδικός εξαερισμός κατά του καπνού. Σε κάθε περίπτωση, όταν δημιουργείται έκτακτη ανάγκη, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεση εκκένωση ανθρώπων και ανοικτά παράθυρα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έβαλαν μια ανταλλακτική μονάδα επεξεργασίας αέρα, η οποία συνδέεται μαζί με την κύρια μονάδα. Τη στιγμή που ο ανεμιστήρας εργασίας είναι ενεργοποιημένος, ενεργοποιείται ταυτόχρονα ένα εφεδρικό, το οποίο θα ξεκινήσει τον πιο απαραίτητο αερισμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του αυτόματου διακόπτη εφεδρείας.

Τέτοιες εγκαταστάσεις εγκαθίστανται συνήθως στις πόρτες εισόδου. Πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμο για χρήση. Διαθέτει 2 λειτουργίες:

 1. ενεργό, το οποίο περιλαμβάνεται σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και όταν το επίπεδο των επιβλαβών ουσιών στον αέρα αυξάνεται έντονα.
 2. Παθητική, στην οποία το σύστημα βρίσκεται σε αναμονή. Χρησιμοποιείται σε περίπτωση έλλειψης εξόδου από τον κύριο εξαερισμό.

Χαρακτηριστικά των υπολογισμών των εγκαταστάσεων

Όπως γνωρίζετε, ο εξαερισμός πρέπει να αντλεί αέρα στον ανοικτό χώρο. Συνήθως, οι αεραγωγοί εγκαθίστανται πάνω από το επίπεδο της οροφής, ενώ ο ίδιος ο αγωγός αέρα μπορεί να βρίσκεται τόσο εντός των χώρων όσο και στο πλάι του δρόμου του αντικειμένου.

Το φρέσκο ​​οξυγόνο από το δρόμο περνά μέσα από το πλέγμα φίλτρου, το οποίο πρέπει να απέχει περισσότερο από 2 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους.

Η κατεύθυνση της ροής του αέρα υπολογίζεται έτσι ώστε να αφήνει το δωμάτιο προς την κατεύθυνση της κουζίνας ή του μπάνιου.

Όλοι αυτοί οι δείκτες και ο υπολογισμός του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης ρυθμίζονται σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες που προβλέπονται στις υγειονομικές εκθέσεις, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες λειτουργίας και την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού έκτακτης ανάγκης.

Σωστή εγκατάσταση του συστήματος

Η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης είναι πολύ σημαντική, καθώς η αξιοπιστία του εξαρτάται από τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του ίδιου του κτιρίου και τη ζωή των ανθρώπων. Όπως συμβαίνει συχνά με την εγκατάσταση, όπου απαιτείται ανεξάρτητη εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, η ακατάλληλη συναρμολόγηση και τοποθέτηση οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα στην επακόλουθη χρήση του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης και αυτές οι παραβιάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.

Εάν έχετε αποφασίσει για την επιλογή του μοντέλου, είστε ικανοποιημένοι με την πολιτική τιμών και αγοράσατε το ίδιο το σύστημα έκτακτης ανάγκης, τότε απλά πρέπει να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, η τοποθέτηση στον εξαερισμό απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή από την απλή σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο και τη διεξαγωγή ανεμιστήρων, και εδώ θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες και κανονισμούς.

Δεν αξίζει να βιαστείτε και είναι καλύτερο να ρωτάτε φίλους και γνωστούς αν έχουν μια αποδεδειγμένη οργάνωση, καθώς η αντοχή και η αξιοπιστία του συστήματός σας εξαρτάται από τη σωστή και ποιοτική εγκατάσταση.

Υπάρχουν αρκετά σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τον εξοπλισμό εξαερισμού και επίσης για να το εγκαταστήσετε σωστά.

 • Διαστάσεις. Εντυπωσιασμένος από την αφθονία των λειτουργιών του ανεμιστήρα, όταν επιλέγετε, μπορείτε να ξεχάσετε σχεδόν το πιο σημαντικό πράγμα - το μέγεθος της συσκευής. Δώστε προσοχή σε αυτό πρώτα από όλα, έτσι δεν χρειάζεται να παζλ για το πού να επισυνάψετε μια αγορά, οι διαστάσεις του εξοπλισμού μπορεί να μην χωράει στην επιθυμητή θέση εγκατάστασης.
 • Η δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική πτυχή είναι η κατανάλωση ενέργειας. Βεβαιωθείτε ότι το δίκτυό σας τραβάει το σύστημα που αγοράσατε, έτσι ώστε να αποφύγετε περιττές και περιττές παρενοχλήσεις και να αντικαταστήσετε άλλους εξοπλισμούς στο δωμάτιο, σε περίπτωση απενεργοποίησης του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης.
 • Εμφάνιση. Η καλοήθης τεχνική προστατεύεται από ειδική επίστρωση, η οποία εμποδίζει την ταχεία φθορά του εξοπλισμού πολύ καλύτερα από την τυποποιημένη επικάλυψη.

Με τι αρχίζει αμέσως η διαδικασία επεξεργασίας; Όπως κάθε συσκευή, ακόμα και μια μικρή ισχύς, το σύστημα απαιτεί ξεχωριστή καλωδίωση και την ύπαρξη ξεχωριστού αυτοματισμού στον πίνακα. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι προτιμότερο να μην εκνευρίζεστε με ένταση. Παρακάτω παρατίθεται ένας κατάλογος τυπικών λειτουργιών κατά την τοποθέτηση του συστήματος:

 • τρύπες τρύπες στον τοίχο?
 • τοποθέτηση των αεραγωγών.
 • τοποθέτηση ανεμιστήρων.
 • τοποθέτηση ηλεκτρικών εξαρτημάτων σύνδεσης.
 • δοκιμή.

Η εγκατάσταση γίνεται καλύτερα στην κατασκευή επισκευών, καθώς είναι αδύνατο να αποφευχθεί η διάτρηση οπών στον τοίχο.

Προληπτικά μέτρα

Για να διασφαλίσετε ότι το σύστημα εξαερισμού σας έχει εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, μην παραμελούν αυτά τα μέτρα. Συνήθως, ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού του οργανισμού σας, θα περιοδικά γίνουν αισθητές, γεγονός που υποδηλώνει υπηρεσίες προληπτικής συντήρησης καθαρισμού και στη συσκευή σας. Η απόφαση είναι δική σας - για να αναθέσει το έργο σε επαγγελματίες που θα σας κοστίσει ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά θα διασφαλίσει την αξιοπιστία (εκτός φυσικά αν δεν κάνω λάθος με την επιλογή του προσωπικού, η οποία ασχολείται), ή, με δική σας ευθύνη, για τη διεξαγωγή προληπτικής συντήρησης από μόνοι τους.

Συμβαίνει συχνά, όταν αγοράζουν ακριβό εξοπλισμό εξαερισμού, οι αγοραστές να απευθύνονται σε αμφίβολες οργανώσεις που δέχονται τις τιμές τους, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι οικονομικές, για την υπηρεσία. Τέτοιοι «πλοίαρχοι» συχνά διαχειρίζονται με το ελάχιστο εργαλείο, μεταξύ των οποίων μπορεί να μην είναι μόνο τα πιο απαραίτητα, και η εκτέλεση τέτοιων εργασιών σύντομα θα στείλει το σύστημα εξαερισμού στο χωματόδρομο. Διεύθυνση, και πάλι, στους ελεγχθέντες οργανισμούς, με ειδικευμένους υπαλλήλους που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία.

Κατά κανόνα, μια ειδική ταξιαρχία με τον εξοπλισμό της για σύνδεση συνδέεται με την εγκατάσταση.

Τυπικά, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τη λειτουργία του εξαερισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης του συστήματος είναι η μόλυνση των φυσητήρων και των σχάρων. Η σχάρα του φίλτρου, που απαιτείται για την προστασία από τη βρωμιά, λερώνεται και από καιρό σε καιρό συσσωρεύεται σκόνη πάνω σε αυτό, γεγονός που εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Για τον καθαρισμό θα είναι αρκετό για να πάρει τη σχάρα, να τινάξει τη σκόνη και να ξεπλύνετε με νερό. Όλα στεγνώνουν και τίθενται πίσω.

Συνοψίζοντας

Το σύστημα έκτακτης ανάγκης είναι μια μάλλον σύνθετη συσκευή και ως εκ τούτου απαιτεί ειδική θεραπεία. Αποτελείται από πολλά κανάλια αέρα, διαθέτει ενσωματωμένους πίνακες ελέγχου εξαερισμού ανεμιστήρα έκτακτης ανάγκης, καθώς και διάφορες έξοδοι από το δωμάτιο. Κατά την οικοδόμηση ενός κτιρίου, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε εκ των προτέρων το σύστημα ασφαλείας πυρκαϊάς και έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όλα τα συστήματα πρέπει να λειτουργούν και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ανθρώπων στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις των τοξικών αναθυμιάσεων, του αερίου και του καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διαθεσιμότητά του σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις με μεγάλες περιοχές είναι υποχρεωτική και απαιτεί τακτικές δοκιμές για λειτουργικότητα μέσω δοκιμαστικής λειτουργίας.

Εγχειρίδιο κατασκευαστή | Συσκευή εξαερισμού

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ

Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης σε βιομηχανικούς χώρους, στους οποίους είναι δυνατή η ξαφνική άφιξη μεγάλων ποσοτήτων επιβλαβών ή εύφλεκτων αερίων, ατμών ή αερολυμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τεχνολόγων.

Ροή αέρα για εξαερισμό έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι τέτοια ώστε σε αλληλενέργεια του με τα κύρια συστήματα εξαερισμού με τεχνητό προτροπής καπνιστού ύψος 6 m ή μικρότερη παρεσχέθη οκταπλό διαπνοή για 1 ώρα, και οι καπνιστές ύψος άνω των 6 m αέρα εξάτμισης τουλάχιστον 50 m 3 / h ανά 1 m 2 επιφάνεια δαπέδου των χώρων.

Ο εξαερισμός σε χώρους των κατηγοριών B, D και D γίνεται με τεχνητό κίνητρο. Επιτρέπεται η χρήση εξαερισμού έκτακτης ανάγκης με φυσική ώθηση, υπό τον όρο ότι η απαιτούμενη ροή αέρα παρέχεται στις υπολογισμένες παραμέτρους Β στη θερμή περίοδο του έτους.

Για τον εξαερισμό έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιήστε:

- βασικά συστήματα εξαερισμού με ανεμιστήρες αναμονής για την κατανάλωση αέρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ·

- συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης εκτός από τα κύρια συστήματα (με ανεμιστήρες αναμονής), εάν η ροή αέρα στα κύρια συστήματα δεν εξασφαλίζει πλήρως την ανταλλαγή αέρα επείγουσας ανάγκης ·

- μόνο τα συστήματα αερισμού εξαερισμού έκτακτης ανάγκης, εάν η χρήση βασικών συστημάτων είναι αδύνατη ή μη πρακτική ·

- μόνο συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης για μονοκατοικίες.

συσκευή αναρρόφησης (δικτυωτό πλέγμα ή σωλήνες) για να απομακρυνθούν τα συστήματα αερισμού του αέρα έκτακτης ανάγκης είναι σκόπιμο να τοποθετήσει στην περιοχή εργασίας στην κατανομή των αερίων και ατμών που έχουν την εισαγωγή τους στο χώρο ειδικό βάρος μεγαλύτερο από το ειδικό βάρος του αέρα στην περιοχή εργασίας? στην ανώτερη ζώνη με την εκπομπή αερίων και ατμών με μικρότερο ειδικό βάρος.

Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση καπνού από πυρκαγιά (εξαερισμός καπνού) παρέχεται για να εξασφαλιστεί η εκκένωση ανθρώπων από το κτίριο στο αρχικό στάδιο πυρκαγιάς που έχει προκύψει σε ένα από τα δωμάτια.

εξαερισμός απαγωγής καπνού έχουν τοποθετηθεί για να αφαιρέσετε τον καπνό από κάθε μία από την παραγωγή και αποθήκη (μόνιμες θέσεις εργασίας), χωρίς φυσικό φως ή από κάθε ένα από τα δωμάτια με φυσικό φως (χωρίς φώτα), που βρίσκονται στους εξωτερικούς τοίχους με παράθυρα σε απόσταση l, εάν το δωμάτιο έχει εκχωρηθεί σε κατηγορίες A, B και B (καθώς και G & D σε μονοόροφα κτίρια IV βαθμού πυραντίστασης). Η απόσταση l προσδιορίζεται ανάλογα με αναλογεί σε 1 m μήκος των εξωτερικών τοιχωμάτων μιάς περιοχής δωματίου των παραθύρων F, που βρίσκεται στο 0,2 m πάνω από τις πόρτες και έξοδοι κινδύνου:

Η ανάγκη για αερισμό έκτακτης ανάγκης

Ο εξαερισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ένα σύστημα αεραγωγών και συσκευών, το κύριο καθήκον του οποίου είναι η απομάκρυνση από τον αέρα των εγκαταστάσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από τοξικές αναθυμιάσεις, προϊόντα καύσης και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Συνήθως χρησιμοποιείται σε παραγωγικά, γραφικά και δημόσια κτίρια.

Ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε περίπτωση τεχνολογικών βλαβών, ατυχημάτων, αποσυμπίεσης των δοχείων με επιβλαβείς ουσίες, πυρκαγιές και καπνό.

Για να εξασφαλιστεί η εκκένωση των ανθρώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς και πυρκαγιάς, το σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης συμπληρώνεται με σύστημα προστασίας από καπνό. Με τον τρόπο αυτό στις εγκαταστάσεις στην αρχή της φωτιάς παρέχεται αέρας, ο οποίος παίζει το ρόλο ενός φραγμού για την εξάπλωση του καπνού.

Σύστημα αερισμού έκτακτης ανάγκης

Όταν ενεργοποιείται ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης, λειτουργούν μόνο οι συσκευές που παρέχουν την έξοδο αερίου. Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση του αέρα που είναι κορεσμένη με επικίνδυνες ουσίες μέσω των εγκαταστάσεων. Η εισροή καθαρού αέρα με τέτοιο εξαερισμό δεν προβλέπεται, οι παράμετροί του εξαρτώνται από τις απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων.

Είδη συστημάτων εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Η εγκατάσταση συστημάτων αερισμού έκτακτης ανάγκης, κατά κανόνα, είναι τριών τύπων:

 • Συσκευές εξαγωγής, εξοπλισμένο με επιπλέον ανεμιστήρες, που εργάζονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 • Εξατμιστικές διατάξεις έκτακτης ανάγκης, εκτός από τον κύριο εξαερισμό.
 • Ξεχωριστές συσκευές έκτακτης ανάγκης, Λειτουργήστε όταν οι υπόλοιπες συσκευές εξαερισμού δεν λειτουργούν.

Το πιο αποτελεσματικό είναι το αυτόματο σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης. Δεν λειτουργεί μόνο σε μη φυσιολογικές καταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να τους προειδοποιήσει. Αυτό παρέχεται από τους αισθητήρες και τον κεντρικό επεξεργαστή του συστήματος, ο οποίος συλλέγει συνεχώς πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα των υλικών στον αέρα των εγκαταστάσεων, η οποία αναλύεται για συμμόρφωση με τα επιτρεπόμενα πρότυπα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκρηκτικά στοιχεία.

Επιπλέον, αυτό το αυτόματο σύστημα χρησιμοποιείται όχι μόνο για τον έλεγχο του συστήματος συναγερμού ανεμιστήρα, αλλά ορισμένες παραμέτρους του τεχνολογικού εξοπλισμού, σταματώντας τον αλλάζοντας μερικά από τους τρόπους λειτουργίας και σηματοδοτεί την ανάγκη για συντήρηση ή επισκευή.

Αρχή λειτουργίας του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Συνήθως, ένα σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τη χρήση μόνο μηχανικής απομάκρυνσης του αέρα με τη βοήθεια ισχυρών ανεμιστήρων. Ταυτόχρονα, το σύστημα πρέπει να είναι στεγανό, όταν λειτουργεί, η εισχώρηση μολυσμένου αέρα σε άλλες εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτη. Εκτός από τη μηχανική αφαίρεση, αδρανή πρόσθετα και δραστικές χημικές ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση του κινδύνου. Ο όγκος τους καθορίζεται σύμφωνα με τα κανονιστικά έγγραφα, λαμβανομένης υπόψη της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα.

Υπολογισμός του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Ανάλογα με το ενδεχόμενο εμφάνισης έκτακτης ανάγκης, των παραμέτρων του χώρου και του σκοπού του, προσδιορίζεται η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Δείχνει πόσες φορές πραγματοποιείται η ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο σε μία ώρα. Η αξία της πολλαπλότητας ρυθμίζεται από κανονιστικά έγγραφα, τα οποία πρέπει να τηρούνται.

Η ερυθρότητα υπολογίζεται από τον τύπο:

Κ = L / V,

 • όπου L - την ποσότητα του αέρα που εκκενώνεται μέσω του εξαερισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης,
 • V - τον όγκο του χώρου από τον οποίο απαιτείται η αφαίρεση του αέρα που είναι κορεσμένος με επικίνδυνα αέρια.

Για χώρους με ύψος οροφής μέχρι 6 μέτρα, ο κανόνας απαιτεί τιμή τουλάχιστον 8. Για υψηλότερους χώρους απαιτείται απαλοιφή τουλάχιστον 50 κυβικών μέτρων. m ανά τετραγωνικό μέτρο ανά ώρα.

Τρόποι λειτουργίας

Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης μπορεί να λειτουργήσει στις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Παθητική, Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα είναι σε λειτουργία αναμονής και δεν ανάβει, μέχρις ότου η χωρητικότητα για κανονικό αερισμό επαρκεί για να αφαιρεθεί ο βρώμικος αέρας.
 • Ενεργός, σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα μέσω αισθητήρων παρακολουθεί τη συγκέντρωση αερίου ή ατμού και περιλαμβάνει τις ενεργές συσκευές του (ανεμιστήρες, βαλβίδες κ.λπ.) όταν απαιτείται η μείωση της συγκέντρωσης ή η αφαίρεση επιβλαβών ουσιών από τον χώρο.

Προσωρινώς ασφαλής είναι ο τρόπος λειτουργίας στον οποίο η συγκέντρωση επικίνδυνων ουσιών δεν υπερβαίνει το ήμισυ του ορίου έκρηξης ή άλλες αρνητικές συνέπειες της υψηλής συγκέντρωσης τους. Είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί ο χρόνος εμφάνισης μιας ανώμαλης κατάστασης, επομένως, εάν αυτό επιτρέπεται από τα κανονιστικά έγγραφα, τα αεριζόμενα αέρια εξαερίζονται απευθείας στον περιβάλλοντα χώρο μέσω ενός ξεχωριστού κουτιού εξαερισμού.

Αρχή λειτουργίας του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Όταν το σύστημα εξαερισμού είναι τοποθετημένο σε οργανισμούς που ασχολούνται με εκρηκτικές και δηλητηριώδεις ουσίες, στην προκειμένη περίπτωση προβλέπεται είτε η προκαταρκτική επεξεργασία επικίνδυνων ουσιών είτε η χρήση τους. Για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών λόγω της αποσύνδεσης του κεντρικού και του συστήματος εξαερισμού έκτακτης ανάγκης, η τελευταία διαθέτει συνήθως μια πρόσθετη πηγή ενέργειας,. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης θεωρείται ανεξάρτητος, ανεξάρτητος, συνηθέστερα αυτοματοποιημένο υποσύστημα.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Η εξάρτηση από τους κανόνες εγκατάστασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοπιστία και τη σωστή λειτουργία του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει την ασφαλή λειτουργία του κτιρίου και την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων σε αυτό.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος, εκτός από τις κύριες τεχνολογικές παραμέτρους, αξίζει να δοθεί προσοχή στα ακόλουθα:

 • Διαστάσεις ανεμιστήρων και άλλων συσκευών (πρέπει να αντιστοιχούν στις διαστάσεις του κτιρίου).
 • Κατανάλωση ισχύος.
 • Εμφάνιση.

Κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού, το κύριο έργο θα είναι οπές διάτρησης για στερέωση, στερέωση και εγκατάσταση αέρα, καλωδίωση, δοκιμές δοκιμών.

Προκειμένου ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητος ο περιοδικός καθαρισμός και η προληπτική συντήρηση των εξαρτημάτων και μηχανισμών του.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον καθαρισμό των σχάρων φιλτραρίσματος και των αεραγωγών, στη λίπανση των εδράνων του ανεμιστήρα, στη δοκιμή των αισθητήρων.

Εξαερισμός έκτακτης ανάγκης

4.61. εξαερισμού έκτακτης ανάγκης για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου θα πρέπει να παρέχονται δυνατόν αιφνίδια άφιξη μεγάλων ποσοτήτων επικίνδυνων ή εύφλεκτων αερίων, ατμών ή αερολυμάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τεχνολογικής μέρος του έργου, λόγω της ασυμβατότητας του ατυχήματος τεχνολογικών και εξοπλισμού εξαερισμού.

4.62. Η δαπάνη για αερισμό έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με το τεχνολογικό μέρος του έργου.

4.63. Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης σε χώρους των κατηγοριών Α και Β πρέπει να σχεδιάζεται με τεχνητό κίνητρο.

Εάν η θερμοκρασία και η κατηγορία ομάδα ενός εκρηκτικού μίγματος εύφλεκτων αερίων, ατμών και αεροζόλ δεν πληρούν αυτές τις τεχνικές απαιτήσεις για αντιεκρηκτικός ανεμιστήρα, το σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι εφοδιασμένο με εξολκείς (σύμφωνα με p.4.74 *) για οποιοδήποτε αριθμό των ορόφων των κτιρίων ή εξαναγκασμένο αερισμό με ένα τεχνητό προτροπής (σύμφωνα με p.4.75) να εκτοπίσει τα αέρια και ατμούς μέσω των αερισμού φώτα, ορυχεία ή εκτροπείς - να μονώροφα κτίρια, στα οποία το ατύχημα έρχεται εύφλεκτων αερίων ή ατμών πυκνότητα μικρότερη από την πυκνότητα Air σπονδυλικής στήλης.

4.64. Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης των χώρων των κατηγοριών Β, Δ και Δ θα πρέπει να σχεδιάζεται με τεχνητό κίνητρο. Επιτρέπεται ο σχεδιασμός εξαερισμού έκτακτης ανάγκης με φυσική ώθηση, υπό τον όρο ότι η απαιτούμενη ροή αέρα παρέχεται στις υπολογισμένες παραμέτρους Β στη θερμή περίοδο του έτους.

4.65. Για τον εξαερισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιήστε:

α) βασικά και stand-by συστήματα γενικού αερισμού και τοπικών συστημάτων αναρρόφησης, παρέχοντας την απαιτούμενη ροή αέρα για τον εξαερισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ·

β) τα συστήματα που ορίζονται στο εδάφιο "α" και τα συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης για τη ροή απουσίας αέρα.

γ) μόνο συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης, εάν η χρήση βασικών και εφεδρικών συστημάτων είναι αδύνατη ή μη πρακτική.

4.66. Οι διατάξεις εξάτμισης (γρίλια ή ακροφύσια) για την αφαίρεση αερίων και ατμών που εισέρχονται στο δωμάτιο με συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης πρέπει να τοποθετούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των παραγράφων 4.49 και 4.60 στις ακόλουθες ζώνες:

α) εργασία - με την παροχή αερίων και ατμών με ειδικό βάρος μεγαλύτερο από το ειδικό βάρος του αέρα στην περιοχή εργασίας,

β) στην κορυφή - όταν φθάνουν αέρια και ατμοί με χαμηλότερο ειδικό βάρος.

4.67. Για να αντισταθμιστεί η κατανάλωση αέρα που αφαιρέθηκε από τον εξαερισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να προβλεφθούν ειδικά συστήματα παροχής.

Κουρτίνες αέρα

4.68 *. Οι κουρτίνες θέρμανσης αέρα και αέρα θα πρέπει να προβλέπουν:

α) να έχει μονίμως ανοικτό ανοίγματα στα εξωτερικά τοιχώματα των χώρων, και η πύλη και ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους που δεν έχουν προθαλάμους και άνοιγμα πάνω από πέντε φορές ή όχι λιγότερο από 40 λεπτά σε μια μετατόπιση στις περιοχές με την εκτιμώμενη εξωτερική θερμοκρασία του αέρα μείον 15 ° C και παρακάτω (παράμετροι Β).

β) στις εξωτερικές πόρτες των προθηκών των δημόσιων και των διοικητικών-δημόσιων κτιρίων - ανάλογα με τη σχεδιαζόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος (παραμέτρους Β) και τον αριθμό ατόμων που διέρχονται από τις πόρτες για 1 ώρα σε θερμοκρασία, ° C:

Επείγων αερισμός - ποιες είναι οι απαιτήσεις και πού εφαρμόζεται

Η έννοια του συστήματος εξαερισμού έκτακτης ανάγκης αναφέρεται σε ένα σύστημα μονάδων που εξασφαλίζει την εξάλειψη του τοξικού καπνού, των επικίνδυνων ακαθαρσιών και των δηλητηριωδών αναθυμιάσεων που έχουν εμφανιστεί σε κτίριο κατοικιών ή σε βιομηχανικούς χώρους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι: αυτόματες κουκούλες που εκτελούν τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Ας αναλύσουμε τους τύπους συστημάτων εξαερισμού έκτακτης ανάγκης και τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή.

Είδη εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

 1. Το σύστημα εξαερισμού με βοηθητικούς ανεμιστήρες, σχεδιασμένο για ροή αέρα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 2. Ανταλλακτικά συστήματα εξάτμισης με πρόσθετο ανεμιστήρα, απαραίτητα για απόβλητα αέρα, τα οποία δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν πλήρη ανταλλαγή αέρα.
 3. Συστήματα εξαγωγής ΑΒ, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση των κύριων συστημάτων είναι άσκοπη ή αδύνατη.
 4. Συστήματα εισαγωγής αέρα, τα οποία ξεκινούν μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ένα δωμάτιο με έναν όροφο.

Τι είναι ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης;

Ως μέσο προστασίας κατά την πυρκαγιά αυθόρμητης καύσης, αερίου ή έκρηξης, χρησιμοποιείται εξαερισμός έκτακτης ανάγκης, ο οποίος απομακρύνει τον καπνό. Η κύρια αποστολή του ήταν η παροχή αέρα στις κλίμακες και στους διαδρόμους.

Το ανεπτυγμένο σχέδιο ενός τρόπου λειτουργίας τέτοιων συστημάτων εξαερισμού, υπό συνθήκες βλάβης, πρέπει να δημιουργηθούν πριν εγκατασταθούν, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί αερισμού έκτακτης ανάγκης, το επίπεδο της ανταλλαγής αέρα χρησιμοποιώντας τον τύπο της ισορροπίας του δηλητηριώδους αερίου στο δωμάτιο.

Αυτός ο τύπος εξαερισμού χρησιμοποιείται σε κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις με δυνατότητα έκλυσης έκτακτης ανάγκης συγκεντρωμένων τοξικών παραγόντων, των οποίων οι επιτρεπόμενες τιμές θα υπερβαίνουν σημαντικά τα πρότυπα ασφαλείας.

Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των κτιρίων που χρειάζονται υποχρεωτικό σύστημα αφαίρεσης αερίων. Χάρη σε αυτό, το αέριο από κτίρια εξαλείφεται κατά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις σχεδιασμού και εγκατάστασης, εξαερισμό εγκαθίσταται ταυτόχρονα με το σύστημα εξάτμισης καπνού. Σύμφωνα με τους κανόνες, έχει σχεδιαστεί και εγκατασταθεί μαζί με ένα σύστημα προστασίας από καπνό σε χώρους αυτού του τύπου:

 • Κατοικίες
 • Διοικητικό
 • Εγκαταστάσεις παραγωγής με υψηλό κίνδυνο έκτακτης ανάγκης

Ο κύριος σκοπός των συστημάτων αυτών είναι να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και ταχεία εκκένωση του προσωπικού, των πελατών, των επισκεπτών και των επισκεπτών εκτός της περιοχής έκτακτης ανάγκης και των χώρων καπνού. Λόγω της σημαντικής ποσότητας αέρα τροφοδοσίας, η οποία πέφτει στις κλίμακες και τους διαδρόμους, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα φράγμα που προστατεύει από την εξάπλωση του καπνού.

Χαρακτηριστικά χρήσης του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης σε βιομηχανικούς χώρους

Στον έλεγχο των τεχνολογικών διαδικασιών, ο αυτοματισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι στην καρδιά κάθε αλγορίθμου που παρέχει πλήρη ασφάλεια στο δωμάτιο είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης αερίων, βλαβερών ακαθαρσιών και άλλων αντιδραστηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια απρόβλεπτη κατάσταση.

Απαιτήσεις αερισμού έκτακτης ανάγκης

Υπό ποιες συνθήκες πρέπει να βρίσκονται τα συστήματα αερισμού; Αυτό γίνεται για να εξαλειφθούν οι σχηματιζόμενοι ατμοί και αέρια που έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το βάρος του αέρα στο τμήμα παραγωγής του δωματίου, αλλά μικρότερο ειδικό βάρος από ψηλά.

Η εκκένωση των ανθρώπων από μια επικίνδυνη περιοχή θα πρέπει να πραγματοποιείται με τον αερισμό εργασίας στον καπνό, η εγκατάσταση του οποίου θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ακόμη και στα πρώιμα στάδια της κατασκευής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια ανταλλακτική συσκευή που επικοινωνεί με τον εργαζόμενο. Όταν το τελευταίο είναι απενεργοποιημένο, χρησιμοποιείται το αντίγραφο ασφαλείας και αντίστροφα. Οι μονάδες που ενεργοποιούν τον εξαερισμό έκτακτης ανάγκης εγκαθίστανται συνήθως κοντά στις πόρτες εισόδου.

Τέτοιες συσκευές βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα "μάχης" και επίσης έχουν παθητικούς και ενεργούς τρόπους λειτουργίας.

 • Παθητική οδηγεί σε έλλειψη παραγωγής, σε συνεχή συσσώρευση αερίων και ατμών και υπερβαίνει το επίπεδο αποδεκτής ασφάλειας. Ακόμη και μια μικρή ώθηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του συσσωρευμένου μείγματος αερίων.
 • Ενεργός κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης σας επιτρέπει να ελέγχετε την παραγωγή και το περιεχόμενο επιβλαβών ουσιών. Το επίπεδο ασφάλειας παραμένει σε ένα κανονικό, αποδεκτό επίπεδο.

Ο σύγχρονος αερισμός έκτακτης ανάγκης, ο οποίος περιλαμβάνει απαιτήσεις για σηματοδότηση, περιλαμβάνει ένα σύνολο συναγερμών και αναλυτών αερίου. Διορθώνουν τα δεδομένα σχετικά με τη συγκέντρωση επιβλαβών αερίων όλο το εικοσιτετράωρο.

Όταν αυξάνεται, αποστέλλεται ένα στιγμιαίο σήμα στον πίνακα ελέγχου του τμήματος ασφαλείας, το οποίο συνοδεύεται από έναν ηχητικό συναγερμό. Το καλώδιο αερίου έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται αυτόματα και η όλη διαδικασία σταματά εντελώς (αν αναφέρεται σαφώς στις απαιτήσεις και τα πρότυπα).

Η χρήση υδατοδιαλυτών πολυμερών

Πολυμερή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε CAB για την πρόληψη έκρηξης. Ο έγκαιρος ψεκασμός τους απομακρύνει τον κίνδυνο ανάφλεξης και προστατεύει το προσωπικό. Σε συνδυασμό με αυτούς, ο εξαερισμός εκκένωσης έκτακτης ανάγκης πρέπει να λειτουργήσει. Από τις απαιτήσεις των κανονιστικών ρυθμίσεων προκύπτει επίσης ότι μετά τη χρήση τα πολυμερή πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τους κανόνες.

Η επαγγελματική ασφάλεια στον τόπο παραγωγής δεν περιορίζεται σε μέτρα προστασίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θυμηθείτε τη στεγανότητα των αγωγών εξαερισμού, τη θέση του εξοπλισμού και των μηχανών σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς και τη σχεδιαζόμενη συντήρηση.

Εξαερισμός έκτακτης ανάγκης: Τιμές ανταλλαγής αέρα

Η ένταση του αερισμού καθορίζεται από τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Υπάρχει ένας αντίστοιχος τύπος που καθορίζει ότι η πολλαπλότητα είναι ο λόγος της ανταλλαγής αέρα προς τον συνολικό όγκο του εξαεριζόμενου αέρα. Ο τύπος μοιάζει με αυτό:

όπου L είναι η ανταλλαγή αέρα (m3 / h), και V είναι ο όγκος αεριζόμενου αέρα (m3).

Εάν διατυπώσουμε τον τύπο με απλά λόγια, τότε η πολλαπλότητα είναι ο χρόνος για τον οποίο Ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο για 60 λεπτά. Απαιτήσεις και πρότυπα που καθορίζονται για κάθε τύπο χώρου, το εύρος της χρήσης του και την πιθανότητα εμφάνισης έκτακτης ανάγκης, η πολλαπλότητα της ανταλλαγής του αέρα.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα πρέπει να είναι πάνω από 8 τόμους του δωματίου με ύψος οροφής περίπου έξι μέτρων. Όσο υψηλότερο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο εξαρτάται η πολλαπλότητα από την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι για 1 τετράγωνο. Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 50 κυβικά μέτρα αέρα στην περιοχή. m.

Τις περισσότερες φορές, ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται μηχανικά, χρησιμοποιώντας υπερβολικά ισχυρούς ανεμιστήρες. Εκτός από την εξάλειψη των τοξικών αερίων, μπορεί να γίνει ένα μέτρο ελέγχου της σύνθεσής τους. Η στεγανότητα ολόκληρου του συγκροτήματος παρέχει προστασία από την εμφάνιση έκρηξης και τη διείσδυση επιβλαβών ουσιών στις εγκαταστάσεις της γειτονιάς.

Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα παραμένει μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση ενεργών χημικών ενώσεων και προσθέτων μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τον κίνδυνο. Όλος ο όγκος των χρησιμοποιούμενων ενώσεων και διαλυμάτων υπολογίζεται βάσει προτύπων και κανονιστικών τεχνικών εγγράφων, λαμβανομένης υπόψη της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα και της ταχύτητας.

Εξαερισμός έκτακτης ανάγκης και χαρακτηριστικά της συσκευής του.

Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης σε βιομηχανικούς χώρους, στους οποίους είναι δυνατή η ξαφνική άφιξη μεγάλων ποσοτήτων επιβλαβών ή εύφλεκτων αερίων, ατμών ή αερολυμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τεχνολόγων.

Ροή αέρα για εξαερισμό έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι τέτοια ώστε σε αλληλενέργεια του με τα κύρια συστήματα εξαερισμού με τεχνητό προτροπής καπνιστού ύψος 6 m ή μικρότερη παρεσχέθη οκταπλό διαπνοή για 1 ώρα, και οι καπνιστές ύψος άνω των 6 m αέρα εξάτμισης τουλάχιστον 50 m 3 / h ανά 1 m 2 επιφάνεια δαπέδου των χώρων.

Ο εξαερισμός σε χώρους των κατηγοριών B, D και D γίνεται με τεχνητό κίνητρο. Επιτρέπεται η χρήση εξαερισμού έκτακτης ανάγκης με φυσική ώθηση, υπό τον όρο ότι η απαιτούμενη ροή αέρα παρέχεται στις υπολογισμένες παραμέτρους Β στη θερμή περίοδο του έτους.

Για τον εξαερισμό έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιήστε:

- βασικά συστήματα εξαερισμού με ανεμιστήρες αναμονής για ροή αέρα έκτακτης ανάγκης.

- Συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης εκτός από τα κύρια συστήματα (με ανεμιστήρες αναμονής), εάν η ροή αέρα στα κύρια συστήματα δεν εξασφαλίζει πλήρως την ανταλλαγή αέρα έκτακτης ανάγκης.

- Μόνο συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης, εάν η χρήση βασικών συστημάτων είναι αδύνατη ή μη πρακτική.

- μόνο συστήματα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης για μονοκατοικίες.

συσκευή αναρρόφησης (δικτυωτό πλέγμα ή σωλήνες) για να απομακρυνθούν τα συστήματα αερισμού του αέρα έκτακτης ανάγκης είναι σκόπιμο να τοποθετήσει στην περιοχή εργασίας στην κατανομή των αερίων και ατμών που έχουν την εισαγωγή τους στο χώρο ειδικό βάρος μεγαλύτερο από το ειδικό βάρος του αέρα στην περιοχή εργασίας? στην ανώτερη ζώνη με την εκπομπή αερίων και ατμών με μικρότερο ειδικό βάρος.

Ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση καπνού από πυρκαγιά (εξαερισμός καπνού) παρέχεται για να εξασφαλιστεί η εκκένωση ανθρώπων από το κτίριο στο αρχικό στάδιο πυρκαγιάς που έχει προκύψει σε ένα από τα δωμάτια.

εξαερισμός απαγωγής καπνού έχουν τοποθετηθεί για να αφαιρέσετε τον καπνό από κάθε μία από την παραγωγή και αποθήκη (μόνιμες θέσεις εργασίας), χωρίς φυσικό φως ή από κάθε ένα από τα δωμάτια με φυσικό φως (χωρίς φώτα), που βρίσκονται στους εξωτερικούς τοίχους με παράθυρα σε απόσταση l, εάν το δωμάτιο έχει εκχωρηθεί σε κατηγορίες A, B και B (καθώς και G & D σε μονοόροφα κτίρια IV βαθμού πυραντίστασης). Η απόσταση l προσδιορίζεται ανάλογα με αναλογεί σε 1 m μήκος των εξωτερικών τοιχωμάτων μιάς περιοχής δωματίου των παραθύρων F, που βρίσκεται στο 0,2 m πάνω από τις πόρτες και έξοδοι κινδύνου:

Κατανάλωση καπνού ανεμιστήρα εξαγωγής των διαδρόμων ή κτίριο ομάδες πίεσης, προσδιορίζεται λαμβάνοντας διαρροές αέρα μέσω διαρροών καπναγωγού ή άξονα της ευκολίας σε μια ποσότητα των 100 m 3 / h ανά 1 m από το ύψος του και 1 m σε μήκος, που διακλαδίζονται από τον άξονα. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται επίσης υπόψη η αναρρόφηση αέρα μέσω των αεραγωγών.

Τα καπάκια καπνού τοποθετούνται κάτω από την οροφή του διαδρόμου ή της αίθουσας. Είναι δυνατή η σύνδεση των βαλβίδων καπνού στους θαλάμους καπνού μέσω οριζόντιας διακλάδωσης που δεν υπερβαίνει τα 15 μ.

Για την αφαίρεση του καπνού από διαδρόμους ή αίθουσες, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά συστήματα με τεχνητό κίνητρο. Στο σύστημα επιτρέπεται η σύνδεση δύο ορυχείων (εντός ενός χώρου φωτιάς του κτιρίου) με ανεμιστήρα σχεδιασμένο για μεγαλύτερη κατανάλωση καπνού σε μία από τις νάρκες, λαμβάνοντας υπόψη την αναρρόφηση διαμέσου των διαρροών και των δύο ορυχείων.

Η κατανάλωση καπνού, kg / h, που αφαιρείται απευθείας από το δωμάτιο, καθορίζεται από τον τύπο:

όπου G - Η ροή του αέρα που εισέρχεται στο χώρο καύσης, που ισούται με 18, 14 ή 9 χιλιάδες kg / h ανά 1 m2 του χώρου εξόδου κινδύνου πόρτα, αντιστοίχως με ένα, δύο ή τρεις ή περισσότερες διαδοχικές πόρτες για οδούς διαφυγής προς τα έξω. Fδι - η επιφάνεια των θυρών του δωματίου, m 2.

Ο αριθμός των βαλβίδων καπνού για ένα δωμάτιο με άμεση αφαίρεση καπνού καθορίζεται από τους τύπους που δίνονται παρακάτω, λαμβάνοντας τη μεγαλύτερη από τις τιμές που λαμβάνονται:

όπου Fτάξη - η περιοχή του ελεύθερου τμήματος της βαλβίδας καυσαερίων, m 2. vδ - ταχύτητα καπνού στην ανοικτή βαλβίδα, m / s; ;δ - Ειδικό βάρος καπνού, N / m 3. Fn - επιφάνεια του δωματίου, m 2.

Η αναλογία N2/ N1 στρογγυλεμένη στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, καθορίζει τον αριθμό των χώρων καπνού του δωματίου. Σε κάθε ζώνη καπνού τοποθετούνται ίσοι αριθμοί πτερυγίων καπνού, συνδυάζοντάς τα σε ομάδες συνδεδεμένες με έναν αγωγό εξαγωγής ή έναν άξονα καπνού. Η απόσταση μεταξύ των ομάδων βαλβίδων θεωρείται ότι είναι μέγιστη, αλλά δεν υπερβαίνει τα 30 μέτρα. Για κάθε ζώνη καπνού, κατά κανόνα παρέχονται χωριστά συστήματα εξάτμισης με τεχνητό κίνητρο. Τα γενικά συστήματα εξάτμισης με τεχνητό κίνητρο χρησιμοποιούνται για περισσότερες από τέσσερις ζώνες καπνού ή δωμάτια εντός ενός ορόφου. Η ταχύτητα του καπνού στις βαλβίδες, τους άξονες και τους αγωγούς όταν αφαιρείται ο καπνός από ένα τεχνητό σύστημα κινήσεων είναι τουλάχιστον 20 m / s και όταν ο καπνός αφαιρείται με φυσικό κίνητρο - σύμφωνα με τον υπολογισμό.

Ειδικό βάρος;min. Fume απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις των 10 χιλιάδων m 3 ή λιγότερο, θα πρέπει να είναι 4 N / m 3 κατά την καύση υγρών και αερίων, είναι 5 N / m 3 - από την καύση των στερεών και 6 N / m 3 - ινώδεις ουσίες κατά την καύση.

Το ειδικό βάρος του καπνού που αφαιρείται από εγκαταστάσεις με όγκο άνω των 10 χιλιάδων m 3 πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο:

όπου Vn - όγκος χώρων, χιλιάδες m 3.

Η ελεύθερη περιοχή κάθε βαλβίδας καυσαερίων Fτάξη λαμβάνουν τουλάχιστον 0,2 m 2 και η περιοχή του ελεύθερου τμήματος του άξονα καπνού όταν ο καπνός αφαιρείται από ένα σύστημα με φυσικό κίνητρο δεν είναι μικρότερο από 0,5 m 2. Τα συστήματα αφαίρεσης καπνού βασίζονται στις παραμέτρους του εξωτερικού αέρα Β στη ζεστή εποχή.

Για συστήματα εξαερισμού καπνού:

- ακτινικοί ανεμιστήρες με ηλεκτροκινητήρες σε έναν άξονα σε έκδοση που αντιστοιχεί στην κατηγορία του χώρου που εξυπηρετείται, χωρίς μαλακά ένθετα.

- καπάκια καπνού από μη εύφλεκτα υλικά (με όριο αντοχής στη φωτιά 0,5 ώρες) με αυτόματο, απομακρυσμένο και χειροκίνητο ή αυτόματο και χειροκίνητο έλεγχο.

- βαλβίδες ελέγχου μετά τον ανεμιστήρα.

- συσκευές που παρέχουν εκπομπή καπνού στην ατμόσφαιρα σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από την οροφή, με ομπρέλα για συστήματα με τεχνητό κίνητρο και με εκτροπέα για συστήματα με φυσικό κίνητρο.

Οι ανεμιστήρες των συστημάτων εξαερισμού καπνού πρέπει να τοποθετούνται ξεχωριστά από τους ανεμιστήρες άλλων συστημάτων. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ανεμιστήρων των συστημάτων εξάτμισης στην οροφή και εκτός του κτιρίου (εκτός από περιοχές με υπολογισμένη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα -40 ° C και χαμηλότερες - παραμέτρους Β).

Οι κύριες μονάδες ΒΟΗ-13 - 1500 ανεμιστήρες είναι περίβλημα της πτερωτής (σαλιγκάρι), ο σωλήνας αναρρόφησης, οι αξονικές οδηγά πτερύγια, μέσω ενός μηχανισμού κίνησης, βάθρο σιδήρου. Το βάθρο χρησιμεύει ως κοινό στοιχείο φορέα, ο οποίος με τη βοήθεια κοχλιωτές συνδέσεις σε μία ενιαία μονάδα τοποθετημένη Παραδοτέο σαλιγκάρι συναρμολογούνται με αξονικά πτερύγια οδηγούς και του κινητήρα με την εντοιχισμένη σε στροφείο άξονά του.

Η πτερωτή αποτελείται από ένα κύριο δίσκο, έναν πρόσθιο κωνικό δίσκο, 16 πλάτες με καμπύλες προς τα πίσω και ένα πλήμνη. Οι πτερωτές είναι ισορροπημένες στο εργοστάσιο, η κλάση ακριβείας ισορροπίας είναι 4 (GOST 22061).

Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των εδράνων των ηλεκτρικών κινητήρων που βρίσκονται από την πλευρά στροφεία (μπροστά έδρανα), καθιστικό επιφάνειες πτερωτές πλήμνη ανεμιστήρα VDN-13 - 1500 έχουν spline αυλακώσεις, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρων ως αναρροφητηρες.

Το συγκολλημένο σπειροειδές περίβλημα συναρμολογείται από δύο πλευρικά τοιχώματα και ένα κέλυφος. Προκειμένου να δημιουργηθεί η απαραίτητη ακαμψία, τα ακραία τοιχώματα του περιβλήματος ενισχύονται με ραβδώσεις από τις λωρίδες. Ένας σωλήνας αναρρόφησης κυλινδρικού σχήματος συγκολλάται στο εμπρόσθιο τοίχωμα του περιβλήματος.

Η χωρητικότητα και η ολική πίεση του ανεμιστήρα VDN-13-1500 ρυθμίζονται από έναν αξονικό οδηγό. Η αξονική διάταξη καθοδήγησης αποτελείται από ένα συγκολλημένο κυλινδρικό σώμα, έναν περιστρεφόμενο δακτύλιο, οκτώ φύλλων που συνδέονται με τον περιστρεφόμενο δακτύλιο με ένα σύστημα μοχλών και ένα φέρινγκ. Ο οδηγός εγκαθίσταται στην είσοδο της ροής αέρα μέσα στο περίβλημα. Τα πτερύγια περιστρέφονται συγχρόνως κατά τη φορά περιστροφής της πτερωτής υπό γωνία από 0 ° έως 90 °. Η κίνηση των πτερυγίων οδηγού γίνεται με το χέρι ή από μια απομακρυσμένη ή αυτόματη στήλη ελέγχου.

Ο αξονικός ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί στο σύστημα εξαερισμού των μονάδων ανάκτησης θερμότητας των μηχανών χαρτιού και χαρτονιού, καθώς και για τον γενικό βιομηχανικό εξαερισμό. Σχεδίαση VO 16A - κατακόρυφο, ρέον τμήμα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα.

Το σύστημα τεχνητού αερισμού, που χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικές επιχειρήσεις, περιλαμβάνει ανεμιστήρα με ηλεκτρικό κινητήρα και δίκτυο αγωγών αέρα. Ανάλογα με το σκοπό, ενδέχεται να περιλαμβάνονται και άλλες ειδικές συσκευές στο σύστημα εξαερισμού.

Υπάρχουν εξαερισμός και εξαερισμός. Με τη βοήθεια εξαερισμού, ο υπερθερμασμένος και μολυσμένος αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο και ρίχνεται στην ατμόσφαιρα. Αντί για τον απομακρυσμένο αέρα, παρέχεται η ίδια ποσότητα καθαρού αέρα - αυτός θα είναι ο εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται μόνο εξαερισμός, εισάγεται καθαρός αέρας από τα γειτονικά δωμάτια και από το εξωτερικό. Η εισροή αέρα εξηγείται από το γεγονός ότι ο εξαερισμός εξαγωγής, αφαιρώντας μέρος του αέρα από το δωμάτιο, δημιουργεί μια κάπως χαμηλότερη πίεση σε αυτό. Το δωμάτιο με μειωμένη πίεση βγαίνει από τα παράθυρα, τις πόρτες, τις ρωγμές, τους τοίχους.

Στις περιπτώσεις όπου εγκαθίσταται μόνο καθαρός αέρας, δημιουργείται αυξημένη πίεση αέρα στο δωμάτιο. Ο αέρας από τη δράση αυτής της πίεσης τείνει να βγαίνει από τις πόρτες, τα ανοίγματα ή όχι την πυκνότητα και τις σχισμές στα παράθυρα έξω. Κατά κανόνα, κατά κανόνα, στις επιχειρήσεις εγκαθίστανται συστήματα εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής, τα οποία ρίχνουν και ρίχνουν τον ίδιο αριθμό αέρα.

Ανεμιστήρας - μηχανισμός σχεδιασμένος να μετακινεί αέρα ή άλλο αέριο. Ανάλογα με το σκοπό των ανεμιστήρων είναι: γενικός σκοπός, σχεδιασμένος να κινεί τον αέρα, η θερμοκρασία του οποίου δεν υπερβαίνει τους 80 βαθμούς Κελσίου. Ανθεκτική στη θερμότητα - για κινούμενο αέρα, η θερμοκρασία του οποίου είναι πάνω από 80 βαθμούς Κελσίου. αντιδιαβρωτικά - πρόκειται για τη μεταφορά αερίων που περιέχουν διαβρωτικές ουσίες. αντιεκρηκτική - για τη μεταφορά εκρηκτικών αερίων. Σκόνη - για κίνηση αέρα που περιέχει ακαθαρσίες από στερεά σωματίδια. Για να χαρακτηριστεί το μέγεθος του ανεμιστήρα, εκχωρείται σε καθένα από αυτά ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη διάμετρο της πτερωτής που ορίζεται σε δεκατόμετρα. Οι ανεμιστήρες αφήνουν την δεξιά και την αριστερή κυκλοφορία. Ο ανεμιστήρας, στον οποίο η πτερωτή περιστρέφεται δεξιόστροφα, βλέποντας από την πλευρά αναρρόφησης, καλείται ο δεξιός ανεμιστήρας. Ο ανεμιστήρας, στον οποίο περιστρέφεται η πτερωτή αριστερόστροφα, βλέπει από την πλευρά αναρρόφησης, αναφέρεται στους ανεμιστήρες της αριστερής περιστροφής.

Οι ανεμιστήρες με σχεδιαστικά χαρακτηριστικά χωρίζονται σε ακτινική (φυγοκεντρική), αξονική, οροφή και οροφή.

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας στο σπειροειδές περίβλημα του φυγοκεντρικού στροφείου ανεμιστήρα είναι διατεταγμένο, το οποίο κατά την περιστροφή του αέρα που εισέρχεται διαμέσου της εισόδου για να εισέλθουν τα κανάλια μεταξύ των πτερυγίων της πτερωτής και του κινούμενου μέσω αυτών των καναλιών, που ταιριάζουν με το σχήμα του ελικοειδούς τμήματος κατευθύνεται σε άνοιγμα εισόδου της. Τα πτερύγια της πτερωτής επισυνάπτονται περιφερειακά με την πρόσθια δίσκο του δακτυλίου και του οπίσθιου στερεό δίσκο, με επίκεντρο τον κόμβο σχεδιαστεί κορυφή για την υποδοχή του τροχού στον άξονα. Ορισμένοι οπαδοί για ειδικούς σκοπούς μπορεί να είναι μπροστά ή δύο δίσκους. Στη συνέχεια οι λεπίδες - τα πτερύγια είναι προσαρτημένα στην πλήμνη. Οι τροχοί των ανεμιστήρων είναι συγκολλημένοι. Τα σπειροειδή περιβλήματα είναι συγκολλημένα από χάλυβα. Περίβλημα ανεμιστήρα είναι συναρμολογημένη επί των μεγάλων ανεξάρτητων υποστηριγμάτων, παρά το μεγάλο στερεωμένη στο πλαίσιο. Το πλαίσιο χυτεύεται από χυτοσίδηρο ή συγκολλημένες του προφίλ χάλυβα. Στα ρουλεμάν τοποθετήστε ρουλεμάν, που ενισχύουν τον άξονα του ανεμιστήρα. Αν ο ανεμιστήρας οδηγείται σε περιστροφή μέσω ενός ιμάντα μετάδοσης, ο άξονας μεταξύ των εδράνων ή στην κονσόλα ωθείται τροχαλία.

Οι Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χωρίζονται σε ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης που δημιουργούν την ολική πίεση στα 100 kgf / m 2, μέση πίεση, δημιουργώντας μια πίεση 300 kgf / m 2 υψηλής πίεσης, δημιουργώντας μια πίεση από 300 έως 1500gks / m 2. Ανάλογα με το σκοπό του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα, η πτερωτή μπορεί να έχει καμπύλες προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Κατά κανόνα, οι τροχοί με οπίσθια καμπύλη λεπίδες τοποθετούνται σε ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης. Η πτερωτή στον ανεμιστήρα πρέπει να περιστρέφεται κατά τη διάρκεια της στροφής του σπειροειδούς περιβλήματος.

Θέση σε λειτουργία.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων εξαερισμού, η ηλεκτρική ενέργεια συνδέεται με την τροφοδοσία των ηλεκτρικών κινητήρων των μονάδων ανεμιστήρων και του λοιπού εξοπλισμού, καθώς και με τη σύνδεση όλων των άλλων επικοινωνιών, τον εξοπλισμό επεξεργασίας και τη δοκιμή των συστημάτων. Η εγκατάσταση του εξαερισμού και του κλιματισμού πριν από τη δοκιμή θα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς και σωστά για 7 ώρες. Η επεξεργασία πραγματοποιείται μετά την αναθεώρηση του εξοπλισμού εξαερισμού:

- αφαίρεση του γράσου συντήρησης για μέρη,

- μέτρηση αντίστασης ηλεκτρικής μόνωσης ηλεκτρικών κινητήρων,

- Ελέγξτε την παρουσία λίπανσης εργοστασίων των ηλεκτρικών κινητήρων, των ανεμιστήρων, των βαλβίδων, των γραναζιών και άλλων μηχανισμών και, αν χρειαστεί, είτε χύνοντας το απαιτούμενο επίπεδο είτε πλήρης αλλαγή του εργοστασιακού γράσου.

Η εκτέλεση του διαχωρισμού ξεκινά με έναν ανεμιστήρα μικρής διάρκειας για να προσδιοριστεί η σωστή περιστροφή της πτερωτής.

Κατά την επεξεργασία του ανεμιστήρα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το σύστημα αγωγών, αλλιώς προμηθεύσει ανεμιστήρας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το σχεδιασμό, και ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να υπερθερμανθεί σε επικίνδυνες κλίτη. Για να εξαιρέσετε ηλεκτρικό κινητήρα υπερθέρμανση πρέπει να μετρηθεί η ένταση του ρεύματος που διαρρέει ένα από τα καλώδια της ηλεκτρικής παροχής της, και σε ένα ρεύμα πάνω από την ονομαστική αξία που αναγράφεται στην πινακίδα του κινητήρα, μικρότερη ποσότητα του αέρα που μεταφέρεται οπαδούς, μέχρι εκείνη την τιμή όταν η αμπερόμετρο δεν θα υπερβαίνει ονομαστική τιμή για τον δεδομένο ηλεκτροκινητήρα. Κατά τη διάρκεια της κίνηση, είναι αναγκαίο να παρακολουθεί στενά τη θερμοκρασία του ανεμιστήρα και τα ρουλεμάν του ηλεκτροκινητήρα, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει πάνω από 60 ° C θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά επίσης, δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 85 ° C Running-in πρέπει να πραγματοποιείται υπό την παρουσία του πελάτη και του γενικού αναδόχου και επισημοποιήθηκε πράξη.

Οι κύριες μονάδες των ανεμιστήρων VDN είναι:ένα περίβλημα στροφείου (σαλιγκάρι), ο σωλήνας αναρρόφησης, οι αξονικές οδηγά πτερύγια, μέσω ενός μηχανισμού κίνησης, βάθρο. Το βάθρο χρησιμεύει ως κοινό στοιχείο φορέα, ο οποίος με τη βοήθεια κοχλιωτές συνδέσεις σε μία ενιαία μονάδα τοποθετημένη Παραδοτέο σαλιγκάρι συναρμολογούνται με αξονικά πτερύγια οδηγού και του κινητήρα με την πτερωτή άξονά του nasazhennnym.

Οι κύριες μονάδες των ανεμιστήρων VDN-X είναι:πτερωτή, περίβλημα (σαλιγκάρι), σωλήνα αναρρόφησης, μονάδα αξονικού οδηγού, μονάδα κίνησης. Η μονάδα κίνησης αποτελείται από συγκολλημένο πλαίσιο, μηχανισμό κίνησης και ηλεκτρικό μοτέρ. Ο τροχός αποτελείται από ένα σώμα, καλύμματα, δύο συγκροτήματα εδράνων, έναν άξονα και έναν σύνδεσμο ελαστικού συνδέσμου με περιστροφικό περίβλημα, ο οποίος διευκολύνει την αντικατάσταση του κινητήρα. Ανάλογα με το μέγεθος του ανεμιστήρα, ο άξονας υποστηρίζεται από ρουλεμάν και ρουλεμάν. Για το χρόνο μεταφοράς, συγκολλούνται πρόσθετα υποστηρίγματα στις θήκες ανεμιστήρων VDN, VDN-X, αν είναι απαραίτητο, τα στηρίγματα κόβονται και συγκολλούνται στη θέση τους.

Πύλη και πλαίσιο προσελκύονται από το κοινό ίδρυμα με μάνδαλο θεμελίωσης.

Πτερωτή αποτελείται από την κύρια μονάδα δίσκου των μπροστινού δίσκου κωνική 16 λυγισμένο πίσω πτερύγια και την πλήμνη. Οι πτερωτές είναι ισορροπημένες, η τάξη εξισορρόπησης είναι 4 (GOST 22061). Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των εδράνων των ηλεκτρικών κινητήρων που βρίσκονται από την πλευρά στροφεία (μπροστά έδρανα), καθιστικό επιφάνειες πτερωτή εκτελείται με πολύσφηνη αυλακώσεις, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρων ως αναρροφητηρες.

Συγκολλημένο περίβλημα σπιράλ συναρμολογείται από δύο πλευρικά τοιχώματα και ένα κέλυφος. Για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ακαμψία, τα ακραία τοιχώματα του περιβλήματος ενισχύονται με το νεύρωμα από τις λωρίδες. Ένας σωλήνας αναρρόφησης κυλινδρικού σχήματος συγκολλάται στο εμπρόσθιο τοίχωμα του περιβλήματος.

Η χωρητικότητα και η ολική πίεση του ανεμιστήρα ελέγχονται από έναν αξονικό οδηγό.

Αξονική διάταξη τάνυσης αποτελείται από ένα συγκολλημένο κυλινδρικό σώμα, έναν περιστρεφόμενο δακτύλιο, οκτώ φύλλων που συνδέονται με τον περιστρεφόμενο δακτύλιο με ένα σύστημα μοχλών και ένα φέρινγκ. Ο οδηγός εγκαθίσταται στην είσοδο της ροής αέρα μέσα στο περίβλημα. Τα πτερύγια περιστρέφονται συγχρόνως κατά τη φορά περιστροφής της πτερωτής υπό γωνία από 0 έως 90 °. Η κίνηση των πτερυγίων γίνεται με το χέρι ή από μια απομακρυσμένη ή αυτόματη στήλη ελέγχου.

Πίνακας 13.9.2. Τεχνικά χαρακτηριστικά των εξαντλητών καπνού D, DN, HP, VDN

Σχήμα 2.9.2. Σχέδιο διαστάσεων εξαντλητών καπνού VDN №6,3 - VDN №13, ДН №6,3 - ΔΝ №13 (1η εκτέλεση)

Σχήμα 2.9.3. Σχέδιο διαστάσεων VDN №6,3 - VDN №13, ДН №6,3 - ДН №12,5 (3η εκτέλεση)

Σχήμα 2.9.4. Το περίγραμμα των εξαντλητών καπνού VDN №6,3 - VDN №13, ДН №6,3 - ΔΝ №12,5 (πέμπτη εκτέλεση).

Σχήμα 2.9.5. Σχέδιο διαστάσεων εξαντλητών καπνού VDN # 13, DN # 13; Αριθμός VDN 15, DN # 15; VDN №17, ΔΝ №17 (3η εκτέλεση).

Σχήμα 2.9.6. Σχέδιο διαστάσεων των εξαντλητών καπνού VDN και DN # 19 και # 21 (3η έκδοση).

Πίνακας 2.9.3. Συνολικές και συνδετικές διαστάσεις ανεμιστήρων VDN και DN # 6.3 - # 13 (1η έκδοση)

Πίνακας 2.9.4. Συνολικές και συνδετικές διαστάσεις ανεμιστήρων VDN και DN # 6.3 - # 12.5 (3η έκδοση)

Πίνακας 2.9.5. Συνολικές και συνδετικές διαστάσεις ανεμιστήρων VDN και DN # 6.3 - # 12.5 (5η έκδοση)

Πίνακας 2.9.6. Συνολικές και συνδετικές διαστάσεις των ανεμιστήρων τύπου VDN και DN # 13 - # 17 (3η έκδοση)

Πίνακας 2.9.7. Συνολικές διαστάσεις σύνδεσης των ανεμιστήρων τύπου VDN και DN # 19 και # 21 (3η έκδοση)

Σκοπός και αρχή λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Το σύστημα εξαερισμού, το οποίο ρυθμίζει την εξουδετέρωση κατά τη στιγμή του ατυχήματος όλων των επιβλαβών ακαθαρσιών και καπνού, έχει αντίστοιχο όνομα - εξαερισμό έκτακτης ανάγκης.

Αντιπροσωπεύει μια καμινάδα, η οποία είναι ικανή να ενεργοποιεί ανεξάρτητα και να εκτελεί μια διαδικασία ανταλλαγής αέρα.

Βασικές ιδιότητες

Για την εξάλειψη της οσμής του καπνού, χρησιμοποιούνται συνήθως συστήματα παροχής αέρα, τα οποία τροφοδοτούν ροή αέρα, κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλους τους διαδρόμους, τους χώρους και τις κλίμακες στις σκάλες. Σε περίπτωση απελευθέρωσης δηλητηριωδών ακαθαρσιών, το ίδιο το δωμάτιο δέχεται αέρα από τον υπολογισμό της ανακατεύθυνσης από κοντινούς χώρους.

Για τη σωστή ανάλυση της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα σε περίπτωση αλλαγής έκτακτης ανάγκης, η μη τυποποίηση της ίδιας της διαδικασίας λαμβάνεται υπόψη για τη σταθεροποίηση και εξισορρόπηση της ποσότητας αερίου στο δωμάτιο, η οποία προδιαγράφεται σε ειδικές διαφορικές φόρμες και έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα σχεδιασμού.

Η οδήγηση στην εκκένωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι διάφορες στιγμές:

 • πυρκαγιά.
 • ανάφλεξη ·
 • ξαφνική απελευθέρωση αερίων μιγμάτων.

Για τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε εκ των προτέρων το σύστημα αερισμού έκτακτης ανάγκης και τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων έκτακτης ανάγκης στο δωμάτιο.

Βασική τυπολογία εξαερισμού

Οι βασικοί τύποι εξαερισμού περιλαμβάνουν:

 1. Εγκαταστάσεις εξόρυξης με πρόσθετο σετ ανεμιστήρων για επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 2. τα συστήματα εξάτμισης έκτακτης ανάγκης ως πρόσθετο στοιχείο στις κύριες εγκαταστάσεις - για να διασφαλιστεί η πλήρης κυκλοφορία του αέρα.
 3. η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης μόνο των συστημάτων έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται, εάν η λειτουργία των άλλων είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή.

Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να τοποθετούνται προκειμένου:

 • απομακρύνουν τα επιβλαβή αέρια και τα μείγματα
 • εξάγει τα επιλεγμένα ζεύγη.

Για να ξεφορτωθείτε γρήγορα τον καπνό, υπάρχει ένας ειδικός εξαερισμός κατά του καπνού. Σε κάθε περίπτωση, όταν δημιουργείται έκτακτη ανάγκη, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεση εκκένωση ανθρώπων και ανοικτά παράθυρα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έβαλαν μια ανταλλακτική μονάδα επεξεργασίας αέρα, η οποία συνδέεται μαζί με την κύρια μονάδα. Τη στιγμή που ο ανεμιστήρας εργασίας είναι ενεργοποιημένος, ενεργοποιείται ταυτόχρονα ένα εφεδρικό, το οποίο θα ξεκινήσει τον πιο απαραίτητο αερισμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του αυτόματου διακόπτη εφεδρείας.

Τέτοιες εγκαταστάσεις εγκαθίστανται συνήθως στις πόρτες εισόδου. Πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμο για χρήση. Διαθέτει 2 λειτουργίες:

 1. ενεργό, το οποίο περιλαμβάνεται σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και όταν το επίπεδο των επιβλαβών ουσιών στον αέρα αυξάνεται έντονα.
 2. Παθητική, στην οποία το σύστημα βρίσκεται σε αναμονή. Χρησιμοποιείται σε περίπτωση έλλειψης εξόδου από τον κύριο εξαερισμό.

Χαρακτηριστικά των υπολογισμών των εγκαταστάσεων

Όπως γνωρίζετε, ο εξαερισμός πρέπει να αντλεί αέρα στον ανοικτό χώρο. Συνήθως, οι αεραγωγοί εγκαθίστανται πάνω από το επίπεδο της οροφής, ενώ ο ίδιος ο αγωγός αέρα μπορεί να βρίσκεται τόσο εντός των χώρων όσο και στο πλάι του δρόμου του αντικειμένου.

Το φρέσκο ​​οξυγόνο από το δρόμο περνά μέσα από το πλέγμα φίλτρου, το οποίο πρέπει να απέχει περισσότερο από 2 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους.

Η κατεύθυνση της ροής του αέρα υπολογίζεται έτσι ώστε να αφήνει το δωμάτιο προς την κατεύθυνση της κουζίνας ή του μπάνιου.

Όλοι αυτοί οι δείκτες και ο υπολογισμός του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης ρυθμίζονται σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες που προβλέπονται στις υγειονομικές εκθέσεις, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες λειτουργίας και την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού έκτακτης ανάγκης.

Σωστή εγκατάσταση του συστήματος

Η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης είναι πολύ σημαντική, καθώς η αξιοπιστία του εξαρτάται από τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του ίδιου του κτιρίου και τη ζωή των ανθρώπων. Όπως συμβαίνει συχνά με την εγκατάσταση, όπου απαιτείται ανεξάρτητη εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, η ακατάλληλη συναρμολόγηση και τοποθέτηση οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα στην επακόλουθη χρήση του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης και αυτές οι παραβιάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.

Εάν έχετε αποφασίσει για την επιλογή του μοντέλου, είστε ικανοποιημένοι με την πολιτική τιμών και αγοράσατε το ίδιο το σύστημα έκτακτης ανάγκης, τότε απλά πρέπει να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, η τοποθέτηση στον εξαερισμό απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή από την απλή σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο και τη διεξαγωγή ανεμιστήρων, και εδώ θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες και κανονισμούς.

Δεν αξίζει να βιαστείτε και είναι καλύτερο να ρωτάτε φίλους και γνωστούς αν έχουν μια αποδεδειγμένη οργάνωση, καθώς η αντοχή και η αξιοπιστία του συστήματός σας εξαρτάται από τη σωστή και ποιοτική εγκατάσταση.

Υπάρχουν αρκετά σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τον εξοπλισμό εξαερισμού και επίσης για να το εγκαταστήσετε σωστά.

 • Διαστάσεις. Εντυπωσιασμένος από την αφθονία των λειτουργιών του ανεμιστήρα, όταν επιλέγετε, μπορείτε να ξεχάσετε σχεδόν το πιο σημαντικό πράγμα - το μέγεθος της συσκευής. Δώστε προσοχή σε αυτό κατά πρώτο λόγο, οπότε δεν χρειάζεται να παίζετε πού να τοποθετήσετε την αγορά, επειδή οι διαστάσεις του εξοπλισμού μπορεί να μην ταιριάζουν στην επιθυμητή θέση εγκατάστασης.
 • Η δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική πτυχή είναι η κατανάλωση ενέργειας. Βεβαιωθείτε ότι το δίκτυό σας τραβάει το σύστημα που αγοράσατε, έτσι ώστε να αποφύγετε περιττές και περιττές παρενοχλήσεις και να αντικαταστήσετε άλλους εξοπλισμούς στο δωμάτιο, σε περίπτωση απενεργοποίησης του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης.
 • Εμφάνιση. Η καλοήθης τεχνική προστατεύεται από ειδική επίστρωση, η οποία εμποδίζει την ταχεία φθορά του εξοπλισμού πολύ καλύτερα από την τυποποιημένη επικάλυψη.

Με τι αρχίζει αμέσως η διαδικασία επεξεργασίας; Όπως κάθε συσκευή, ακόμα και μια μικρή ισχύς, το σύστημα απαιτεί ξεχωριστή καλωδίωση και την ύπαρξη ξεχωριστού αυτοματισμού στον πίνακα. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι προτιμότερο να μην εκνευρίζεστε με ένταση. Παρακάτω παρατίθεται ένας κατάλογος τυπικών λειτουργιών κατά την τοποθέτηση του συστήματος:

 • τρύπες τρύπες στον τοίχο?
 • τοποθέτηση των αεραγωγών.
 • τοποθέτηση ανεμιστήρων.
 • τοποθέτηση ηλεκτρικών εξαρτημάτων σύνδεσης.
 • δοκιμή.

Η εγκατάσταση γίνεται καλύτερα στην κατασκευή επισκευών, καθώς είναι αδύνατο να αποφευχθεί η διάτρηση οπών στον τοίχο.

Προληπτικά μέτρα

Για να διασφαλίσετε ότι το σύστημα εξαερισμού σας έχει εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, μην παραμελούν αυτά τα μέτρα. Συνήθως, ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού του οργανισμού σας, θα περιοδικά γίνουν αισθητές, γεγονός που υποδηλώνει υπηρεσίες προληπτικής συντήρησης καθαρισμού και στη συσκευή σας. Η απόφαση είναι δική σας - για να αναθέσει το έργο σε επαγγελματίες που θα σας κοστίσει ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά θα διασφαλίσει την αξιοπιστία (εκτός φυσικά αν δεν κάνω λάθος με την επιλογή του προσωπικού, η οποία ασχολείται), ή, με δική σας ευθύνη, για τη διεξαγωγή προληπτικής συντήρησης από μόνοι τους.

Συμβαίνει συχνά, όταν αγοράζουν ακριβό εξοπλισμό εξαερισμού, οι αγοραστές να απευθύνονται σε αμφίβολες οργανώσεις που δέχονται τις τιμές τους, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι οικονομικές, για την υπηρεσία. Τέτοιοι «πλοίαρχοι» συχνά διαχειρίζονται με το ελάχιστο εργαλείο, μεταξύ των οποίων μπορεί να μην είναι μόνο τα πιο απαραίτητα, και η εκτέλεση τέτοιων εργασιών σύντομα θα στείλει το σύστημα εξαερισμού στο χωματόδρομο. Διεύθυνση, και πάλι, στους ελεγχθέντες οργανισμούς, με ειδικευμένους υπαλλήλους που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία.

Κατά κανόνα, μια ειδική ταξιαρχία με τον εξοπλισμό της για σύνδεση συνδέεται με την εγκατάσταση.

Τυπικά, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τη λειτουργία του εξαερισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης του συστήματος είναι η μόλυνση των φυσητήρων και των σχάρων. Η σχάρα του φίλτρου, που απαιτείται για την προστασία από τη βρωμιά, λερώνεται και από καιρό σε καιρό συσσωρεύεται σκόνη πάνω σε αυτό, γεγονός που εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Για τον καθαρισμό θα είναι αρκετό για να πάρει τη σχάρα, να τινάξει τη σκόνη και να ξεπλύνετε με νερό. Όλα στεγνώνουν και τίθενται πίσω.

Συνοψίζοντας

Το σύστημα έκτακτης ανάγκης είναι μια μάλλον σύνθετη συσκευή και ως εκ τούτου απαιτεί ειδική θεραπεία. Αποτελείται από πολλά κανάλια αέρα, διαθέτει ενσωματωμένους πίνακες ελέγχου εξαερισμού ανεμιστήρα έκτακτης ανάγκης, καθώς και διάφορες έξοδοι από το δωμάτιο. Κατά την οικοδόμηση ενός κτιρίου, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε εκ των προτέρων το σύστημα ασφαλείας πυρκαϊάς και έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όλα τα συστήματα πρέπει να λειτουργούν και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ανθρώπων στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις των τοξικών αναθυμιάσεων, του αερίου και του καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διαθεσιμότητά του σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις με μεγάλες περιοχές είναι υποχρεωτική και απαιτεί τακτικές δοκιμές για λειτουργικότητα μέσω δοκιμαστικής λειτουργίας.