Συσκευή εξαερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας και πώς να το εγκαταστήσετε σωστά

Για να διατηρήσετε ένα άνετο μικροκλίμα στην κρύα εποχή, το σπίτι προσπαθεί προσεκτικά να μονώσει. Οι εγκαταστάσεις αερίζονται λιγότερο συχνά. Όταν ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας καταρρέει, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω της κακής κυκλοφορίας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Σκεπτόμενος αερισμός στο λέβητα είναι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα.

Ανάγκη και λειτουργία αερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας

Ο καθαρός αέρας έχει μεγάλη σημασία για την ποιοτική λειτουργία του λέβητα αερίου. Εάν ο φυσικός τρόπος δεν είναι δυνατό να ρυθμιστεί η παροχή καθαρού αέρα, πραγματοποιείται τεχνητός εξαερισμός.

Χωρίς συστηματικό εξαερισμό, καυστήρες πέφτουν στους σωλήνες, η απόδοση του λέβητα αερίου μειώνεται, το σπίτι θερμαίνεται χειρότερα. Αλλά, ούτε αυτό είναι το χειρότερο πράγμα. Λόγω του ανεπαρκούς αερισμού και της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του εξοπλισμού, η περίσσεια μονοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύεται στο δωμάτιο, διακινδυνεύεται η ζωή των ανθρώπων.

Επαγγελματική εγκατάσταση εξαερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας:

 • Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λειτουργίας.
 • Δημιουργεί καλές κλιματικές συνθήκες για να ζει στο σπίτι.
 • Υπάρχει πάντα αρκετό οξυγόνο στο δωμάτιο.
 • Η υγρασία και το καλούπι δεν εμφανίζονται στους τοίχους.
 • Λιγότερη συγκέντρωση προϊόντων καύσης.
 • Ο λέβητας λειτουργεί με υψηλή απόδοση.

Ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας ρυθμίζει τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα, δεν δημιουργεί αντίστροφη ώση. Η υπέρβαση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επικίνδυνη για την υγεία. Λόγω των διαδικασιών ανταλλαγής στον αέρα, το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και τη λειτουργία του εξοπλισμού αερίου.

Απαιτήσεις για αερισμό ενός λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτική κατοικία και προδιαγραφές σύμφωνα με το SNIP

Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες και οι κανόνες, οι υπηρεσίες αερίου εφαρμόζουν κυρώσεις, μέχρι και το κλείσιμο του φυσικού αερίου. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι έχει εγκατασταθεί ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού:

 1. Το απόσπασμα για μια ώρα μπορεί να αλλάξει τον αέρα τρεις φορές.
 2. Η εισροή έρχεται συνολικά στην ίδια ποσότητα όπως στο εκχύλισμα, μαζί με την ανάγκη για καύση αερίου.

Στο πάνω μέρος της οροφής πρέπει να υπάρχει κουκούλα. Συνήθως είναι μια καμινάδα. Η διάμετρος του σωλήνα υποδεικνύεται από τους κατασκευαστές φυσικού αερίου κατά τη δημιουργία ενός σχεδίου σχεδίασης για την κατασκευή. Για όλες τις απαιτήσεις, η διάμετρος είναι 1,3 μέτρα. Ο σωλήνας δημιουργεί συνθήκες για την κανονική είσοδο και έξοδο αέρα.

Για παράδειγμα, η ένταση του δωματίου στο λέβητα είναι 15m 3. Σε μια ώρα, αυτοί οι δεκαπέντε κύβοι πρέπει να βγαίνουν τρεις φορές μέσα από την κουκούλα. Δηλαδή, 45 m 3 ανά ώρα θα πρέπει φυσικά να αφήνουν έξω από το σωλήνα εξάτμισης.

Υπάρχουν απαιτήσεις για καθαρό αέρα. Η είσοδος πρέπει να είναι 45 m 3 ανά δωμάτιο, συν την απαραίτητη ποσότητα αέρα για την καύση αερίου. Οποιοσδήποτε εξοπλισμός λέβητα καταναλώνει οξυγόνο για να διατηρεί την καύση αερίου.

Ένα από τα κανονιστικά έγγραφα στα οποία προσανατολίζονται οι υπηρεσίες αερίου: SniP Παροχή φυσικού αερίου 2.04.08-87 *

Τρόποι διοργάνωσης ανταλλαγής αέρα

Για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί συνεχώς. Υπάρχουν δύο τρόποι οργάνωσης μιας διαδικασίας. Η εισροή και η εκροή πραγματοποιούνται ανεξάρτητα, χωρίς την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού για αναγκαστική ανταλλαγή. Ο αέρας στην περίπτωση αυτή κινείται με φυσικό (φυσικό) τρόπο υπό την επίδραση του ανέμου και άλλων φαινομένων. Μια άλλη επιλογή, χωρίς να ελπίζουμε για τις δυνάμεις της φύσης, είναι ο τεχνητός εξαναγκασμός.

Φυσικός εξαερισμός

Το λέβητο ανήκει στις εγκαταστάσεις αυξημένου κινδύνου. Εάν ο φυσικός αερισμός σε μια εξοχική κατοικία είναι μόνο στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα - αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη. Για το λέβητα ξεχωριστό σύστημα

 • Το μέγιστο ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι 6 μέτρα. Όσο χαμηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πολλαπλότητα του αέρα. Για κάθε μετρητή η πολλαπλότητα αυξάνεται κατά 25%.
 • Ο νωπός αέρας εισέρχεται στο χώρο του λέβητα μέσω του συστήματος εξαερισμού. Επιπλέον, οι βαλβίδες κατασκευάζονται στο κάτω μέρος της πόρτας. Η περιοχή υπολογίζεται σε αναλογία 8 cm² / 1 kW χωρητικότητας της μονάδας θέρμανσης, από το δωμάτιο - 30 cm²?
 • Η καμινάδα διαθέτει 2 εξόδους. Το άνω έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει τα προϊόντα της καύσης από το κάτω μέρος του λέβητα καθαρίζει συντρίμμια και βρωμιά. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους -. 25 εκατοστά Το κανάλι τροφοδοσίας βρίσκεται στο κάτω μέρος του δωματίου, η εξάτμιση - στην κορυφή.

Το μειονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο φυσικός εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα σε πλήρη λειτουργία. Μεγάλη εξάρτηση από τη δύναμη του ανέμου.

Σύστημα αναγκαστικής κυκλοφορίας αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός χρησιμοποιείται σε αγωγούς με μακρά βάση. Η φυσική έλξη απουσιάζει. Εξαερισμού στο λεβητοστάσιο μιας ιδιωτικής κατοικίας συνδέεται με την διαπνοή του κτιρίου, που έχει το κανάλι εξόδου μιας εξάτμισης έξω.

Πλεονεκτήματα του αναγκαστικού συστήματος:

 • Ο λέβητας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο με τις κατάλληλες διαστάσεις.
 • Το μεγάλο πλεονέκτημα δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και τα φυσικά φαινόμενα.
 • Ο εξοπλισμός και η διαδικασία εγκατάστασης είναι ακριβότερα από τον φυσικό εξαερισμό.
 • Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, απαιτείται ακριβή αντικατάσταση.

Απαιτήσεις για τη συσκευή της καμινάδας

Η καμινάδα είναι εξίσου σημαντική με τον ίδιο τον λέβητα στη θέρμανση.

Απαιτήσεις για καμινάδες που είναι εγκατεστημένες έξω

 • Από την οδό, η καμινάδα είναι μονωμένη για να αποτρέψει το σχηματισμό συμπύκνωσης.
 • Στον άξονα του λέβητα και μέχρι τον άξονα της καμινάδας από το δρόμο, η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από δύο μέτρα. Διαφορετικά, η ώθηση θα είναι κακή.
 • Τουλάχιστον ένα μέτρο πρέπει να είναι μια ευθεία τομή από τον λέβητα μέσω του σωλήνα. Μόνο μετά από αυτή την απόσταση γίνεται μια στροφή.
 • Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν δεν σχηματιστεί συμπύκνωση, πρέπει να τοποθετηθεί τσέπη για τον καθαρισμό και την αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 • Εάν ο λέβητας είναι δάπεδο, γίνεται ένα άκαυστο υπόστρωμα κατασκευασμένο από αμίαντο και μεταλλικά φύλλα. Ένα καζάνι είναι εγκατεστημένο στο μεταλλικό φύλλο.
 • Όταν η καπνοδόχος περνάει μέσα από τους τοίχους, αν είναι από καύσιμο υλικό, πραγματοποιείται πυρκαγιά 0,5 μέτρα πάνω και κάτω.

Απαιτήσεις για την καμινάδα, η οποία διατρέχει κατακόρυφα μέσω οροφών της οροφής και της οροφής

 • Η απόσταση δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα κατά μήκος του άξονα.
 • Η πυροστεγανωτική σφραγίδα τοποθετείται στην οροφή.
 • Η ζώνη πρόσβασης κρύου αέρα είναι εφοδιασμένη με θερμομόνωση.
 • Η θήκη για συμπύκνωση και καθαρισμό γίνεται σε απόσταση ενός μέτρου.
 • Στην κορυφή του σωλήνα, η θερμομόνωση πρέπει να τερματίζεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 0,1 μέτρα.

Η απόσταση από το κάτω μέρος του λέβητα μέχρι την κορυφή της καμινάδας είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα.

Η διάμετρος της καμινάδας στον λέβητα που εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο της καμινάδας που φεύγει από το δωμάτιο. Οι λέβητες με μικρότερη διάμετρο, της τάξεως των 80 mm, συναντώνται. Η κανονική εσωτερική διάμετρος της καμινάδας είναι 130 mm.

Στο τέλος των εργασιών τοποθέτησης και τοποθέτησης στα κανάλια του εξωτερικού σωλήνα, στο κάτω μέρος της καπνοδόχου πρέπει να τοποθετηθεί μια καλύπτρα καθαρισμού. Όταν η βρωμιά και τα συντρίμμια συγκεντρώνονται στο επίπεδο της καπνοδόχου, η ώθηση σταματά να λειτουργεί. Για το λόγο αυτό, στο κάτω μέρος τοποθετείται μια τσέπη καθαρισμού.

Υπολογισμός του φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για να επιλέξετε τον εξαερισμό, πρέπει να γνωρίζετε τις απαιτήσεις για το χώρο του λέβητα. Τα κανονιστικά έγγραφα δεν προσδιορίζουν την ακριβή έκταση των χώρων. Αλλά το ελάχιστο ύψος στις οδηγίες για την τοποθέτηση των μονάδων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα. Οι υπηρεσίες αερίου, γενικά, καθοδηγούνται από την Οδηγία MDS 41-2.2000. Ενώ το SNiP συνιστά τη χρήση ενός δωματίου 2,2 μέτρων.

 • 0,7 μετρητή περάσει,
 • συν το πλάτος του ίδιου του λέβητα είναι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και τους κανόνες.
 • σύμφωνα με την οδηγία 1 μέτρο είναι το πλάτος της διόδου,
 • συν το πλάτος του λέβητα.

Συνολικά 1,5 μέτρα.

Εάν η ένταση του λέβητα είναι 15 m 3 Το ύψος της οροφής από το δάπεδο του λέβητα στο δάπεδο έως το κάτω μέρος της οροφής ή της οροφής είναι 3 μέτρα. Στη συνέχεια, η περιοχή του λέβητα θα είναι 5 m2 15: 3 = 5

Εάν το ύψος του λεβητοστασίου είναι 2,5 μέτρα, 15: 2,5 = 6 m2. Έτσι, η περιοχή του λεβητοστασίου μέσα στο δωμάτιο διαφέρει.

 • Ύψος 2,5 μέτρα.
 • Πλάτος 1,5 μέτρων.
 • Όγκος 15 m 3


Κατά τον υπολογισμό του φυσικού αερισμού λαμβάνεται υπόψη:

 • Όγκος του λεβητοστασίου.
 • Η ταχύτητα του αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού.
 • Η αναλογικότητα του ύψους του λεβητοστασίου με τον συντελεστή πολλαπλασιασμού ανταλλαγής αέρα.

Παράδειγμα υπολογισμού της ανταλλαγής αέρα

 • Ο όγκος του λέβητα: 33,6 m 3.
 • Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα: (6m -2,8m) x 0,25 + 3 = 3,8, όπου

6 m - βέλτιστο ύψος οροφής:

2.8 m πραγματικό ύψος οροφής.

3m 3 αύξηση της πολλαπλότητας αέρα για κάθε μέτρο μείωσης της οροφής.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον πίνακα κανόνων και κανόνων, προσδιορίζεται η διάμετρος των σωλήνων που είναι αναγκαίοι για τον αερισμό για ένα φυσικό σύστημα τουλάχιστον 200 mm.

Η σωστή εγκατάσταση του εξοπλισμού

Οι λόγοι για την αποτυχία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλές. Η καμινάδα δεν καθαρίζεται, το μονοξείδιο του άνθρακα επιστρέφεται στο διαμέρισμα ή η στήλη αερίου έχει τοποθετηθεί λανθασμένα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση.

Πώς να εγκαταστήσετε καμινάδες

 1. Στον τοίχο μια τρύπα ωθείται προς τα έξω:
 2. Από την πλευρά του δρόμου η δομή ανεβαίνει στην κορυφή.
 3. Συνενώνεται με το τοίχωμα, σφίγγεται με σφιγκτήρες.

Η εσωτερική καμινάδα ανεβαίνει από το λέβητα στην οροφή, χωρίς να βγαίνει από το σπίτι. Περνάει μέσα από όλα τα ανώτατα όρια και πηγαίνει στην οροφή. Μια τέτοια καμινάδα γίνεται συνήθως δύο στρώσεων. Μεταξύ των στρωμάτων τοποθετείται ένα μονωτικό υλικό ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα πυρκαγιάς από τη θέρμανση της καμινάδας και την προστασία της από τη συμπύκνωση.

Σύστημα εξαερισμού του λέβητα

Τι είναι ο αερισμός του λεβητοστασίου;

Η λειτουργία οποιουδήποτε εξοπλισμού λέβητα συνδέεται με την καύση καυσίμου και ως αποτέλεσμα, κατά την καύση συμβαίνει έντονη κατανάλωση οξυγόνου. Το βασικό καθήκον του αερισμού ενός ιδιωτικού λέβητα είναι να αποφευχθεί η αντίστροφη έλξη, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του μονοξειδίου του άνθρακα μέσω κατοικημένων χώρων. Αν δεν υπάρχει σωστή παροχή φρέσκου αέρα, το μονοξείδιο του άνθρακα αρχίζει να γεμίζει όλο τον ελεύθερο χώρο, προκαλώντας μια κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς και μειώνοντας την ένταση της καύσης.

Επιπλέον, τα προϊόντα διάσπασης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των κατοίκων σπίτι: αδυναμία, κακουχία, ζάλη και κράμπες στα μάτια της - είναι το πιο ακίνδυνο ότι οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν, χωρίς τη θέλησή τους την εισπνοή των προϊόντων της καύσης. Για να εξασφαλιστεί μια ασφαλή και παραγωγική λειτουργία του εξοπλισμού, για την πρόληψη της διαρροής εύφλεκτων ή εκρηκτικών καυσίμου και εξασφαλίζουν την άνεση των χρηστών χρειάζεται να εγκαταστήσετε σωστά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σύστημα εξαερισμού του λέβητα, οι κανόνες για τους οποίους ρυθμίζονται στο αντίστοιχο SNP.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό του λεβητοστασίου

Λόγω του γεγονότος ότι, σύμφωνα με το λέβητα ξεχωρίζουν, κατά κανόνα, μικρό δωμάτιο ή επέκταση, την ποιότητα εξαερισμού του λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι - είναι μια σημαντική προϋπόθεση, η εκπλήρωση των οποίων απαιτεί τη συμμόρφωση με τα καθιερωμένα πρότυπα και απαιτήσεις.

Οι ακόλουθες διατάξεις ορίζονται στο SNiP (II-35-76, 2.04-05) και ισχύουν τόσο για λέβητες αερίου όσο και για στερεά καύσιμα:

 • Το σύστημα αερισμού του λέβητα πρέπει να διαθέτει ξεχωριστή γραμμή εξαερισμού.
 • Απαραίτητη διάταξη ενός καναλιού αέρα στην οροφή.
 • Η παρουσία δύο καναλιών καμινάδας στον τοίχο: ένα για την καμινάδα και ένα για τη συντήρησή του (βρίσκεται κάτω από το πρώτο και έχει διάμετρο τουλάχιστον 25 εκατοστά).
 • Η άφιξη καθαρού αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί από το δρόμο ή μέσω μιας ειδικής σχάρας στην πόρτα του λεβητοστασίου.
 • Τα ανοίγματα για ροή αέρα από το δρόμο υπολογίζονται με βάση 8 cm 2 ανά 1 kW της χωρητικότητας της μονάδας θέρμανσης ή 30 cm 2 ανά 1 kW εάν η εισαγωγή αέρα είναι από το εσωτερικό.
 • Για κάθε εξοπλισμό αερίου, απαιτείται η παροχή τριών ωρών εναλλαγής αέρα μέσα σε μία ώρα από τη λειτουργία του λέβητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αέρας που αναρροφάται στους φούρνους των λεβήτων καύσης.
 • Ολοκλήρωση δαπέδων και τοίχων από μη εύφλεκτα και πυρίμαχα υλικά. Ο τοίχος που γειτνιάζει με το παρακείμενο δωμάτιο είναι επίσης τελειωμένος με πυρίμαχες πλάκες δαπέδου, με όριο αντοχής στη φωτιά τουλάχιστον 0,75 ώρες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, το ύψος του λέβητα δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 6 μέτρα. Εάν η συμμόρφωση με αυτή την παράμετρο είναι αδύνατη λόγω των χαρακτηριστικών του κτιρίου, για τέτοιες περιπτώσεις ισχύει ο κανόνας: όσο χαμηλότερο είναι το ύψος του λεβητοστασίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή αέρα. Εάν το ύψος του χώρου είναι μικρότερο από 6 μέτρα, η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα πρέπει να αυξηθεί με ρυθμό 25% ανά μέτρο μείωσης υψομέτρου.

Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα λόγω του φυσικού αερισμού, θα πρέπει να σχεδιαστεί αερισμός με μηχανικά κίνητρα.

Εάν ένας μικρός λέβητας αερίου (μέχρι 30 kW) είναι επαρκής για τη θέρμανση μιας ιδιωτικής κατοικίας, δεν απαιτείται ξεχωριστό δωμάτιο. Τέτοιες απαιτήσεις εξοπλισμός τόσο απλό: το εμβαδόν του δαπέδου θα πρέπει να είναι από 15 m 2, το ύψος της οροφής - από 2,20 m, φρέσκος αέρας μεταφέρεται μέσω του παραθύρου (με βάση το εμβαδό των υαλοπινάκων τουλάχιστον 0,3 m 2 ανά 1 m 3 του χώρου) ή το παράθυρο. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού πραγματοποιείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 cm από τον τοίχο από μη εύφλεκτα υλικά.

Τύποι εξαερισμού σε ιδιωτικό λέβητα

Για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του εξοπλισμού στο χώρο του λέβητα, απαιτείται σταθερή παροχή καθαρού αέρα. Εάν υπάρχουν σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες στο δωμάτιο, τότε η ροή του εισερχόμενου αέρα δεν θα είναι αρκετή και συνεπώς απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για την οργάνωση ανταλλαγής αέρα υψηλής ποιότητας, δηλ. εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού.

Ο εξαερισμός του λεβητοστασίου μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους:

Με τον φυσικό εξαερισμό, η κίνηση των αέριων μαζών συμβαίνει λόγω της διαφοράς στην πίεση έξω και μέσα στο δωμάτιο. Ένα τέτοιο σύστημα φαίνεται εκ πρώτης όψεως αρκετά ελκυστικό, διότι γιατί δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, είναι οικονομικό και ανεξάρτητο από την ενέργεια.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί πρόσθετη πρόσφυση - για το σκοπό αυτό ο σωλήνας τοποθετείται σε όρθια θέση και το ύψος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα. Εάν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί μόνο ένας οριζόντιος αγωγός, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ανεμιστήρα.

Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε επαρκή ποσότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτός ο εξαερισμός θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τη σταθερότητα των καιρικών φαινομένων και για μια κανονική ανταλλαγή αέρα θα είναι απαραίτητο να παρασχεθεί μια μεγάλη περιοχή των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Για λέβητες αερίου 30 οργάνωση kW φυσικού αερισμού πραγματοποιείται με διάτρηση στα ανοίγματα τοίχο ή πόρτα στην εξωτερική διάμετρο των 100-150 mm σε ύψος 250-300 mm πάνω από το δάπεδο. Εγκαθιστά ένα σωλήνα και είναι κλεισμένο από την πλευρά του δρόμου από ένα λεπτό πλέγμα - αυτό αποτρέπει μικρά συντρίμμια και έντομα από την είσοδο. Από την άλλη πλευρά, τοποθετείται μια βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία προστατεύει από την αντίστροφη έλξη. Για τη θύρα εξάτμισης δρουν παρόμοια, με εξαίρεση την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Ο αγωγός εξαγωγής καλύπτεται από το εξωτερικό με ένα προστατευτικό κάλυμμα για να το προστατεύει από τις βροχοπτώσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Ο σχεδιασμός της εξόδου του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον θάλαμο καυσίμου - έτσι ο καθαρός αέρας θα ρέει κατευθείαν μέσα στο θάλαμο και θα συμβάλλει στη διαδικασία καύσης. Είναι αυστηρά απαγορευμένο να κατευθύνετε τον αέρα απευθείας στο λέβητα - δεν είναι ασφαλές!

Ο τεχνητός (αναγκαστικός) εξαερισμός μπορεί να οργανωθεί ως συμπλήρωμα στον φυσικό εξαερισμό. Με τη βοήθειά του, είναι δυνατό να ελέγχεται και να ρυθμίζεται ο όγκος των μαζών αέρα. Επιπλέον, για τους αγωγούς αέρα επιτρέπεται απολύτως οποιαδήποτε διάμετρος και μήκος, και το σύστημα θα λειτουργεί σε κάθε καιρό και ώρα της ημέρας.

Ιδανική επιλογή είναι η εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος που αποτελείται από φυσικό και τεχνητό. Εάν ένα από τα συστήματα εξαερισμού αποτύχει, το δεύτερο θα είναι σε θέση να εκτελέσει λειτουργίες ανταλλαγής αέρα για μια ορισμένη χρονική περίοδο.

Σε συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού, μόνο οι οριζόντιοι αεραγωγοί είναι εγκατεστημένοι χωρίς στροφές και στροφές, και η διάρκεια της διαδρομής εξαρτάται από την ικανότητα του εξοπλισμού του λέβητα.

* Οι ανεμιστήρες για συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού είναι εξοπλισμένοι με ειδικές βαλβίδες αποφυγής πυρκαγιάς και το σώμα τους είναι κατασκευασμένο από ειδικά υλικά (συνήθως χαλκό ή αλουμίνιο) που δεν επιτρέπουν σπινθήρες. Η ταχύτητα εργασίας τους είναι τουλάχιστον 1 m / s.

Ο τεχνητός αερισμός μπορεί να χωριστεί σε διάφορους τύπους:

 • Παροχή αερισμού του λεβητοστασίου.
 • Εξαερισμός εξαερισμού του λεβητοστασίου.
 • Εξαερισμός και εξαερισμός του χώρου του λέβητα.


Στην πρώτη περίπτωση, η μονάδα εξαερισμού τοποθετείται στο κανάλι εισροής. Το σύστημα πρέπει να παρέχει συνεχή ροή αέρα που απαιτείται για την πλήρη καύση καυσίμου - αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μοντέλα με ανοικτούς θαλάμους καύσης που καταναλώνουν αέρα απευθείας από το δωμάτιο. Επίσης, αυτή η επιλογή απευθύνεται σε περίπτωση που απαιτείται καθαρισμός του εξωτερικού αέρα, ενώ το φίλτρο είναι εγκατεστημένο στο ίδιο το κανάλι τροφοδοσίας. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένα οπισθοχωρημένο σύστημα, το οποίο προκαλεί τον αέρα να διαφύγει μέσα από τις ρωγμές στις πόρτες και τα παράθυρα.

* Μια εξαιρετική επιλογή για ένα μικρό λέβητα θεωρείται ένα μονοπώλιο σύστημα παροχής, το οποίο είναι ένα ενιαίο περίβλημα, το οποίο στεγάζει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Το πλεονέκτημά της είναι η αθόρυβη λειτουργία και η αυτόματη ρύθμιση του μικροκλίματος σύμφωνα με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις.


Στη δεύτερη έκδοση, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην κουκούλα. Επιπλέον, η αναρρόφηση αέρα πραγματοποιείται όχι μόνο μέσω του καναλιού παροχής, αλλά και μέσω διαρροών (σε περίπτωση που δεν απαιτείται προκαταρκτική διήθηση αέρα). Το καθήκον του εξαερισμού είναι επίσης να μειώσει τη συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα σε περίπτωση διαρροής του.

Η πλέον βέλτιστη και αποτελεσματική επιλογή είναι η εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι εξοπλισμένο με εξοπλισμό συμπιεστή και συμπυκνωτή και διατηρεί τη βέλτιστη εσωτερική θερμοκρασία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Τέτοια συστήματα είναι πολύ συναφή, επειδή είναι αξιόπιστα και παρέχουν τον βέλτιστο τρόπο λειτουργίας του εξοπλισμού του λέβητα.

Καμινάδα

Ένα σημαντικό στοιχείο του συστήματος εξαερισμού στο λέβητα είναι η καμινάδα, η οποία πρέπει επίσης να πληροί ορισμένες απαιτήσεις:

 • Η καμινάδα πρέπει να ανέβει λίγα μέτρα από το επίπεδο της κορυφογραμμής της στέγης και να βρίσκεται όχι κάτω από το επίπεδο της, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή απορρόφηση αέρα.
 • η καμινάδα είναι κατασκευασμένη από λαμαρίνα.
 • πρέπει να υπάρχουν τρύπες για συντήρηση και καθαρισμό.
 • οι αγωγοί διαδρομής δεν περιέχουν περισσότερες από 3 στροφές, ιδανικά - ένα ευθύγραμμο σχέδιο.
 • Το τμήμα της καπνοδόχου πρέπει να αντιστοιχεί στα δεδομένα που καθορίζονται στο πιστοποιητικό του λέβητα.

Υπολογισμός του εξαερισμού του λεβητοστασίου

Για τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού στο λεβητοστάσιο, οι ακόλουθες παράμετροι είναι σημαντικές:

 • όγκος δωματίου.
 • ταχύτητα ροής μάζας αέρα (min 1 m / s).
 • το ποσοστό της ανταλλαγής αέρα (εξαρτάται από το ύψος του δωματίου).

Με βάση αυτούς τους δείκτες, χρησιμοποιώντας ειδικούς πίνακες αναφοράς, μπορείτε να υπολογίσετε την απαιτούμενη διάμετρο του αγωγού.


Ο υπολογισμός του όγκου αέρα για τον εξαερισμό του λέβητα πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

V = L * S * H ​​* n, όπου

V - ο όγκος του αέρα που πρέπει να αντικατασταθεί σε 1 ώρα,

L - μήκος δωματίου,

S - πλάτος,

H - ύψος,

n - αέρα.

Για λέβητες αερίου τύπου δαπέδου, ο ανεμιστήρας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το αποθεματικό ισχύος 20-30% στο μέγιστο φορτίο.

Από μια αρμόδια συσκευή εξαερισμού του λεβητοστασίου εξαρτάται η απόδοση του εξοπλισμού και η ασφάλειά σας, οπότε μην προσπαθήσετε να κάνετε τον αερισμό του χώρου του λέβητα "με τα χέρια σας" για χάρη οικονομίας. Εμπιστευτείτε επαγγελματίες και θα λάβετε υψηλής ποιότητας σχεδιασμό, υπολογισμό και εγκατάσταση, που θα ικανοποιήσει την τρέχουσα ρυθμιστική και τεχνολογική βάση.

Μπορείτε να πάρετε ένα σχέδιο σκίτσου και το κόστος του εξαερισμού για το λέβητα σας δωρεάν

17. Θέρμανση και εξαερισμός

17.1 Το δωμάτιο όπου βρίσκονται οι λέβητες, η αίθουσα τέφρας, καθώς και όλες οι βοηθητικές και οικιακές εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με φυσικό και τεχνητό εξαερισμό, καθώς και, αν χρειαστεί, με θέρμανση.

Ο αερισμός του λέβητα πρέπει να εξασφαλίζει την απομάκρυνση των επιβλαβών αερίων, τη σκόνη, την παροχή καθαρού αέρα και τη συντήρηση των ακόλουθων συνθηκών θερμοκρασίας:

 • όχι κάτω των 12 ° C - χειμώνα στη ζώνη μόνιμης προσέλευσης του προσωπικού συντήρησης ·
 • 18 ° C - στην περιοχή όπου βρίσκονται οι ασπίδες.
 • 15 ° C - σε αντλιοστάσια.
 • 5 ° C - σε κλειστές συσκευές εκφόρτωσης και σε χώρους χωρίς συνεχή συντήρηση ·
 • 10 ° C - σε θραυστήρες.

17.2 Κατά τον σχεδιασμό της θέρμανσης και του αερισμού των λεβήτων, πρέπει να γίνεται αναφορά στο SP 60.13330 και σε αυτό το σύνολο κανόνων.

17.3 Οι μικροκλιματικές συνθήκες στους χώρους εργασίας των εγκαταστάσεων παραγωγής των λεβητοστασίων θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες και κανόνες, με βάση τις κατηγορίες εργασιών σύμφωνα με το επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας σύμφωνα με το παράρτημα Α.

17.4 Στο σχεδιασμό της θέρμανσης και εξαερισμού υπολογίζεται θερμοκρασία του λέβητα σε λεβητοστάσια κατά την ψυχρή περίοδο που πρέπει να ληφθεί με την εφαρμογή A. Σε λέβητες που λειτουργούν χωρίς συνεχή παρουσία προσωπικού, η υπολογιζόμενη θερμοκρασία δωματίου δεν έχει ληφθεί κάτω από 5 ° C κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Στη θερμή περίοδο του έτους σε λέβητες που λειτουργούν χωρίς τη συνεχή παρουσία του προσωπικού, και οι καπνιστές κεντρικούς σταθμούς ελέγχου όλων θερμοκρασία του αέρα σχεδιασμός του λέβητα δεν πρέπει να είναι πάνω από την θερμοκρασία που εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία των οργάνων και αυτοματισμού.

17.5 Στις εγκαταστάσεις λεβητοστασίων και μονάδων επεξεργασίας νερού, επιτρέπεται να σχεδιάζονται τόσο θέρμανση αέρα όσο και συστήματα με τοπικές συσκευές θέρμανσης.

17.6 Οι οριακές θερμοκρασίες στις επιφάνειες των συσκευών θέρμανσης στις εγκαταστάσεις όπου μπορεί να εκλυθεί σκόνη άνθρακα και σχιστόλιθου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 130 ° C και η σκόνη τύρφης - 110 ° C. Σε αυτά τα δωμάτια θα πρέπει να παρέχονται για συσκευές θέρμανσης με μια λεία επιφάνεια, συνήθως μητρώα των λείων σωλήνων.

17.7 Σε ηλεκτρικά δωμάτια και εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης σε συστήματα θέρμανσης, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός συγκροτήματος κλεισίματος και ελέγχου κατά τη συγκόλληση. Ως θερμαντήρες θα πρέπει να παρέχονται καταχωρητές ή θερμαντήρες με λείες άκρες σωλήνων για συγκόλληση.

17.8 Galleries μεταφορικοί ιμάντες, επίπεδη συσκευές θραύσης και η υπόγεια συσκευή τμήμα εκφόρτωσης πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θέρμανση για να διατηρηθεί μία θερμοκρασία εντός αυτού σύμφωνα με το προσάρτημα Α Galleries μεταφορείς, τροφοδοσία καυσίμου στην αποθήκη για τις περιοχές με το εκτιμώμενο εξωτερική θερμοκρασία του αέρα μείον 20 ° C ή και χαμηλότερη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θέρμανση ώστε να διατηρείται θερμοκρασία τουλάχιστον 10 ° C, σε άλλες περιοχές δεν πρέπει να θερμαίνονται.

17.9 Κατά τον υπολογισμό του συστήματος θέρμανσης της διαδρομής τροφοδοσίας καυσίμου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θερμική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σιδηροδρομικών οχημάτων και των καυσίμων (εκτός από την τύρφη).

17.10 Κατά τον υπολογισμό του συστήματος θέρμανσης των εναέριων μεταφορέων από την αποθήκη κατά τη φόρτωση καυσίμων μέσω των χοανών, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θέρμανση του εξωτερικού αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο.

17.11 Η υπολογιζόμενη ανταλλαγή αέρα στους λέβητες θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές θερμότητας από τους αγωγούς και τον εξοπλισμό, καθώς και την απαιτούμενη ροή αέρα για την καύση, ενώ το βγαίνει από το δωμάτιο. Ταυτόχρονα, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ώρα.

17.12 Για δωμάτια με προφανή υπερβολική θερμότητα, θα πρέπει να παρέχεται αερισμός με φυσική ώθηση. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα μέσω του φυσικού αερισμού, θα πρέπει να σχεδιαστεί αερισμός με μηχανικά κίνητρα. Τα συστήματα εξαερισμού, οι μέθοδοι παροχής και η αφαίρεση του αέρα πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με το πρότυπο SP 60.13330 και σύμφωνα με το παράρτημα G.

17.13 Κατά τον σχεδιασμό μιας φυσικής εισροής στο χώρο του λέβητα, κατά τη διάρκεια της κρύας και παροδικής περιόδου του έτους, οι οπίσθιοι σωλήνες για τον αέρα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από τους λέβητες στο πάνω μέρος του χώρου.

Σε μια ζεστή περίοδο, μια φυσική εισροή θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω των τραβέρσων, που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή εργασίας, τόσο μπροστά από τους λέβητες όσο και πίσω από τους λέβητες.

17.14 Για τους χώρους των σταθμών άντλησης υγρών καυσίμων, θα πρέπει να παρέχεται δεκαετής εναλλάκτης ανά ώρα, με την αφαίρεση των 2/3 του όγκου αέρα από την κάτω ζώνη και το 1/3 της ανώτερης.

Στα δωμάτια των αντλιοστασίων υγρών καυσίμων της κατηγορίας Β για εκρηκτικούς κινδύνους, είναι απαραίτητο να παρέχονται συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανεμιστήρες αναμονής, οι οποίοι εξασφαλίζουν 100% απόδοση κάθε συστήματος.

17.15 Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού των λεβητοστασίων που λειτουργούν με στερεά καύσιμα, ο αέρας που απομακρύνεται από τις μονάδες αναρρόφησης πρέπει να καθαρίζεται πριν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

17.16 Τα φυτά απόρριψης πρέπει να είναι εφοδιασμένα με χωριστούς μεταφορείς για κάθε σπείρωμα με ελάχιστο μήκος αγωγών αέρα.

17.17 Οι μονάδες αναρρόφησης σε υπεράριθμα δωμάτια πρέπει να σχεδιάζονται, συνδυάζοντας 4-6 συστήματα αναρρόφησης σε ένα σύστημα.

Με ένα κύκλωμα συλλέκτη, ο αριθμός των αναρρόφησης δεν είναι περιορισμένος. Για να αποφευχθεί η καθίζηση της συλλογής σκόνης, θα πρέπει να παρέχεται κάθετη κατεύθυνση.

17.18 Προκειμένου να αποφευχθεί η εναπόθεση σκόνης στους αγωγούς, πρέπει να τοποθετούνται κάθετα ή κεκλιμένα υπό γωνία προς τον ορίζοντα τουλάχιστον:

 • 45 ° - με σκόνη άνθρακα, τέφρα, σκωρία.
 • 60 ° - με σκόνη τύρφης.

Κατά την τοποθέτηση οριζόντιων τμημάτων αεραγωγών και με γωνίες κλίσης μέχρι 45 °, πρέπει να είναι εξοπλισμένες με συσκευές περιοδικού καθαρισμού.

17.19 Δεν πρέπει να προβλεφθούν μέσα καθαρισμού στα συστήματα απομάκρυνσης σκόνης με την κατεύθυνση του σκονισμένου αέρα στους λέβητες. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να παρέχονται εγκαταστάσεις καθαρισμού αέρα από σκόνη σε επιτρεπόμενη συγκέντρωση.

17.20 Οι διατάξεις συλλογής σκόνης υγρής εγκαθίστανται σε χώρους με εσωτερική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου τουλάχιστον 5 ° C.

17.21 Όλος ο εξοπλισμός αερισμού και οι αγωγοί πρέπει να είναι γειωμένοι.

17.22 Δεν επιτρέπεται η σύνδεση των αγωγών εξαγωγής των αγωγών τροφοδοσίας καυσίμου με τους αεραγωγούς άλλων χώρων.

Εξαερισμός σε λέβητα με λέβητα αερίου: προδιαγραφές και χαρακτηριστικά

Η ποιοτική οργάνωση της ανταλλαγής αέρα παρέχει άνεση και υγεία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο αερισμός στο λέβητα με λέβητα αερίου, ο οποίος εγγυάται πρόσθετη ασφάλεια και τις απαραίτητες συνθήκες για σταθερή και αξιόπιστη λειτουργία του εξοπλισμού. Για την κανονική λειτουργία του λέβητα αερίου απαιτείται επαρκής εξαερισμός, διαφορετικά η καύση του καυσίμου θα είναι ατελής. Εκτός από τη μείωση της παραγωγής θερμότητας, η λειτουργία σε αυτόν τον τρόπο είναι επικίνδυνη από το σχηματισμό μονοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα και εξαιρετικά μικρές ποσότητες αερίου μονοξειδίου του άνθρακα προκαλούν πονοκέφαλο, αδυναμία και μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες.

Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική κουκούλα στο λέβητα μιας ιδιωτικής κατοικίας, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία καύσης, δεν επιτρέπει τη μείωση του βυθίσματος. Σε ονομαστική ισχύ μικρότερη από τριάντα κιλοβάτ, ο εξοπλισμός του λέβητα είναι χαμηλής ισχύος και μπορεί να εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις του σπιτιού, πιο συχνά στην κουζίνα. Κατά την εγκατάσταση στην κουζίνα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα πρότυπα:

 1. η περιοχή της κουζίνας θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 τετραγωνικά μέτρα?
 2. το παράθυρο του δωματίου πρέπει να έχει παράθυρο.
 3. ύψος οροφής από 2,2 μέτρα.
 4. Η πόρτα των χώρων είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένη με μια μάσκα αερισμού για να εξασφαλίζεται επαρκής ανταλλαγή αέρα με γειτονικούς χώρους.
 5. Για την τοποθέτηση του λέβητα από τον τοίχο διατηρείται απόσταση τουλάχιστον 100 mm.
 6. πρέπει να τηρούνται τα πρότυπα πυρασφάλειας.
 7. Ο αξιόπιστος αερισμός του λέβητα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του διαβατηρίου του.

Προσοχή παρακαλώ. Κατά την εγκατάσταση ενός λέβητα στο υγροποιημένο αέριο, δεν πρέπει να τοποθετείται στο υπόγειο ή στο δωμάτιο του υπογείου, καθώς οι διαρροές ενδέχεται να συσσωρεύουν βαρύτερα από τον αέρα υγρό αέριο με την εμφάνιση μιας εκρηκτικής κατάστασης.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό σε λέβητα με λέβητα αερίου

Με χωρητικότητα λέβητα αερίου άνω των τριάντα κιλοβάτ, απαιτείται να σχεδιάσει ένα ειδικό δωμάτιο για να στεγάσει το λέβητα. Ταυτοχρόνως, απαιτείται η διασφάλιση των κανόνων του SNiP με τον αριθμό ΙΙ-35-76. Μεταξύ των βασικών απαιτήσεων:

 • ο εξαερισμός του λέβητα αερίου προβλέπει την υποχρεωτική έξοδο του σωλήνα εξάτμισης στην οροφή του λεβητοστασίου.
 • ο αγωγός της καπνοδόχου πρέπει να διαθέτει ξεχωριστή πρόσθετη είσοδο για καθαρισμό, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 250 mm από την κύρια είσοδο.
 • κατά τον υπολογισμό της περιοχής του καναλιού τροφοδοσίας από το δρόμο για ένα κιλοβάτ της χωρητικότητας της μονάδας, πάρτε 8 cm από το τμήμα του πλέγματος εξαερισμού.
 • Κατά την οργάνωση του αερισμού τροφοδοσίας από τα γειτονικά δωμάτια, η ζωντανή διατομή του δικτύου πρέπει να είναι τριάντα τετραγωνικά χιλιόμετρα. cm ανά κιλοβατώρα ισχύος λέβητα.

Αερισμός αερίου - οι κύριοι τύποι, χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Ως ξεχωριστό δωμάτιο για το λεβητοστάσιο με λέβητα φυσικού αερίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά κατασκευασμένες τεχνικές αποθήκες, σοφίτες, δωμάτια που μετατράπηκαν στο σπίτι, χωρισμένα από το κεντρικό κτίριο του δωματίου.

Η απλούστερη λύση είναι η φυσική παθητική εξάτμιση για λεβητοστάσιο, εξοπλισμένα σε ιδιωτικό σπίτι, τα βασικά πλεονεκτήματα των οποίων μπορούν να περιγραφούν ως:

 • απλότητα της συσκευής.
 • χαμηλότερο κόστος.
 • Χαμηλό λειτουργικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου μόνο περιοδικού καθαρισμού.
 • υψηλή αξιοπιστία και επαρκή απόδοση.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν μια μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, την ανάγκη ακριβούς υπολογισμού των παραμέτρων, την πολυπλοκότητα της διευθέτησης για μεγάλες εγκαταστάσεις και μεγάλες περιοχές χώρων.

Δομή παθητικού εξαερισμού αερίου

Ο σωστά εξοπλισμένος αερισμός παθητικού αερίου, ο οποίος λειτουργεί σε ένα δωμάτιο με εξοπλισμό λέβητα, περιλαμβάνει:

 • το κανάλι τροφοδοσίας με τη μορφή ξεχωριστού χτυπήματος στο δρόμο ή μιας μάσκας αερισμού στην πόρτα.
 • αγωγός εξαγωγής, τοποθετημένος στην οροφή.
 • Καμινάδα με ξεχωριστή είσοδο για καθαρισμό.

Η πιο απλή είναι η εγκατάσταση στο λέβητα μιας ιδιωτικής κατοικίας με τα δικά τους χέρια, με έναν παθητικό τύπο ανταλλαγής αέρα.

Η απαιτούμενη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα πρέπει να αντιστοιχεί σε τρεις όγκους δωματίου ανά ώρα. Αυτή η παράμετρος ισχύει σε ένα τυπικό ύψος χώρου λεβήτων έξι μέτρων. Εφόσον συνήθως το ύψος του λέβητα ιδιωτικής κατοικίας είναι πολύ μικρότερο, απαιτείται να προστεθεί 25% στην συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα ανά μέτρο μείωσης υψομέτρου.

Αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού στο χώρο του λέβητα

Ας δούμε πώς να κάνουμε την κουκούλα σε ένα ιδιωτικό σπίτι ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σπίτι.

Ένα σημαντικό στοιχείο ενός ποιοτικού συστήματος εξαερισμού για εξοπλισμό θέρμανσης αερίου είναι μια κατάλληλα εξοπλισμένη καμινάδα. Συνήθως κατασκευάζεται από κυλινδρικό σωλήνα, γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο. Η διάμετρος της καπνοδόχου πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πιστοποιητικού εξοπλισμού.

Η καπνοδόχος είναι σφραγισμένη, ο σωλήνας του σωλήνα δεν πρέπει να έχει περισσότερες από τρεις στροφές και είναι εφοδιασμένος με ειδική τρύπα για καθαρισμό. Μέρος του σχεδίου εμφανίζεται στην οροφή - σε ένα σήμα πάνω από δύο μέτρα πάνω από την κορυφογραμμή.

Υπάρχουν ειδικά τραπέζια που βασίζεται στη δύναμη και άλλες παραμέτρους του εξοπλισμού - τον όγκο του χώρου, το ύψος της οροφής, το επιτρεπτό ποσοστό ροής - καθορίζεται από τη διάμετρο του αερίου εξαερισμού στο λέβητα, και στην πράξη για την εξουσία να λάβει περίπου τριάντα παροχή watt διάμετρο produhi 150 mm.

Συνήθως, μια οπή του σωλήνα εξαερισμού από το πλαστικό εισάγεται στην οπή που τοποθετείται σε ένα σημείο της τάξης των 300 mm πάνω από το δάπεδο. Εξωτερικά, το προϊόν καλύπτεται με ένα δίχτυ από μέταλλο ή πλαστικό. Η βαλβίδα αντεπιστροφής κόβει τον αέρα προς τα έξω για τον αέρα. Όταν απαιτείται εξαερισμός, πρέπει να πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του διαβατηρίου του λέβητα.

Ενεργός αερισμός στο λέβητα με λέβητα αερίου

Με ανεπαρκή παθητική απόδοση, εξασφαλίζεται ενεργός αερισμός σε ένα δωμάτιο με λέβητα αερίου, εξασφαλίζοντας μια εναλλαγή αέρα ανεξάρτητη από τις εξωτερικές συνθήκες. Ο μηχανικός αερισμός μπορεί να εγκατασταθεί ως ένα πρόσθετο στοιχείο φυσικό ή ως βασικό σύστημα.

Η απλούστερη λύση για τη μηχανική ανταλλαγή αέρα είναι η εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων ή καναλιών στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των ανεμιστήρων μπορεί να συγχρονιστεί με τη λειτουργία του λέβητα αερίου.

Μηχανικός αερισμός Κατά την εγκατάσταση ενός λέβητα φυσικού αερίου, περιλαμβάνει μοντέλα ανεμιστήρων ασφαλείας, εγγενώς ασφαλή. Είναι επίσης δυνατή η χρήση εισροών μονομπλόκ, σύγχρονων κλιματιστικών συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής. Μια καλή λύση θα είναι η χρήση ενός υπερσυμπιεσμένου λέβητα αερίου με ομοαξονική έξοδο δύο κυκλωμάτων.

Μια διπλή ομοαξονική καμινάδα ενός τέτοιου λέβητα αντλεί αέρα μέσω του εξωτερικού κυκλώματος και θερμαίνει τα με προϊόντα καύσης που αποσύρονται κατά μήκος του εσωτερικού περιγράμματος. Αυτό αυξάνει την απόδοση, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του λέβητα.

Ιδιαιτερότητες σχεδιασμού συστημάτων εξαερισμού για λέβητες

Από την άποψη της ασφάλειας, οι περισσότεροι από τους επικίνδυνους παράγοντες συγκεντρώνονται στο χώρο του λέβητα, επομένως ο υπολογισμός του εξαερισμού του λεβητοστασίου πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα φωτιάς, ηλεκτρικού και υγιεινής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ποικιλία μοντέλων λέβητων θέρμανσης, που διαφέρουν όχι μόνο στην ισχύ αλλά και στους τύπους καυσίμων, η ανάπτυξη ενός έργου αερισμού για τέτοιους χώρους δεν είναι καθόλου ευτελής.

Τα έργα για τους λέβητες φυσικού αερίου ελέγχονται αυστηρά και όλες οι βασικές μέθοδοι σχεδιασμού στοχεύουν ειδικά σε αυτόν τον τύπο εξοπλισμού. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο υπολογισμός επαρκεί για την εγκατάσταση άλλων τύπων λέβητων, υπάρχουν ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο στάδιο της επεξεργασίας της τεχνικής ανάθεσης.

Γενικές διατάξεις

Γενικά, το σύστημα εξαερισμού του λέβητα πρέπει να παρέχει τις ακόλουθες λύσεις:

 • μία ή τρεις φορές ανταλλαγή αέρα (η πολλαπλότητα εξαρτάται από τον τύπο του λέβητα).
 • αντιστάθμιση του όγκου του αέρα που λαμβάνεται από τον λέβητα για την καύση καυσίμου.
 • ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάστροφης έλξης ·
 • ελαχιστοποίηση των συνεπειών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Όλα αυτά τα καθήκοντα επιλύονται χρησιμοποιώντας τη σωστή αρχιτεκτονική των χώρων και τον φυσικό εξαερισμό, σύμφωνα με τα παρακάτω πρότυπα:

 • DNAOP 0.001.26-96 «Συσκευή και ασφαλή λειτουργία των γεννητριών ατμού με πίεση ατμών μικρότερη από 0.07 MPa, λέβητες νερού και θερμοσίφωνες, με θερμοκρασία του νερού θέρμανσης όχι υψηλότερη από 115 ° C»?
 • DBN В.2.5-20-2001 "Μηχανικός εξοπλισμός κτιρίων και δομών εξωτερικών δικτύων και εγκαταστάσεων παροχής φυσικού αερίου".
 • SNIP 2.04.05-91 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • SNiP II-35-76 "Εγκαταστάσεις λέβητα"?
 • SNiP II-4-79 "Φυσικός και τεχνητός φωτισμός".
Εξοπλισμός λέβητα

Δεδομένου ότι ο τύπος του λέβητα και η ισχύς του μπορούν να επηρεάσουν την αρχιτεκτονική του κτιρίου στο σύνολό του, απαριθμούμε τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού.

Το κύριο κριτήριο για τον καθορισμό του μεγέθους των εγκαταστάσεων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού θέρμανσης είναι η έκτασή του, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 m 2 με ύψος οροφής 2.2 m.

Σημειώστε ότι οι τιμές της πολλαπλότητας των σημείων και οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του αέρα στο λέβητα φυσικού αερίου, βασίζονται στο γεγονός ότι το ύψος της οροφής είναι 6 μ. Με τη μείωση του ύψος της οροφής πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό συναλλαγματική ισοτιμία αέρα + 0,25% ανά 1 m.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το χαρακτηριστικό, η πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα σε οικιακούς λέβητες με εξοπλισμό αερίου είναι 3.

Μία υποχρεωτική απαίτηση είναι επίσης η ύπαρξη καναλιών για τη φυσική παροχή και εξαγωγή των ροών αέρα (παράθυρο εξαερισμού ή βαλβίδα τροφοδοσίας, αγωγός εξαερισμού).

Κατά τον υπολογισμό των τμημάτων των καναλιών τροφοδοσίας χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι συντελεστές:

 • 8 cm 2 ανά 1 kW ισχύ για λέβητα (για εκείνες τις περιπτώσεις όπου η εισαγωγή αέρα γίνεται από το δρόμο)?
 • 30 cm 2 ανά 1 kW ισχύ (για τις περιπτώσεις που παρέχεται αέρας από γειτονικούς χώρους).

Είναι δυνατή η χρήση εξαναγκασμένου εξαερισμού με πλήρη κύκλο (τροφοδοσία και εξάτμιση), αλλά μόνο ως προσθήκη στο φυσικό.

Λέβητες θέρμανσης των οποίων η ισχύς είναι μικρότερη από 30 kW, μπορεί να εγκατασταθεί σε μια κατοικημένη περιοχή, εάν ο χώρος διαμόρφωσης αντιστοιχεί στις ανωτέρω απαιτήσεις (π.χ., AOGV διπλό λέβητα που μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας στο σαλόνι).

Κατά το σχεδιασμό ξεχωριστών χώρων για λεβητοστάσια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τοίχοι και οι θύρες πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά με πυραντίσταση τουλάχιστον 0,75 ώρες.

Τυπικό σχήμα του εξαερισμού του λεβητοστασίου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για οικιακούς λέβητες, υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός, ο οποίος πραγματοποιείται με τα ακόλουθα στοιχεία:

 • κανάλι παροχής ·
 • ένα κανάλι εξάτμισης.
 • καμινάδα.

Λάβετε υπόψη ότι η καμινάδα και ο εξαερισμός είναι διαφορετικοί αγωγοί αέρα, οι οποίοι είναι απολύτως απαράδεκτοι να διασχίσουν.

Σημειώστε επίσης ότι δεν μπορείτε να συνδυάσετε το σύστημα εξαερισμού του λέβητα με ένα γενικό αερισμό του σπιτιού.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού καθορίζεται αφού υπολογιστεί ο απαιτούμενος ρυθμός εναλλαγής αέρα (εάν το υπολογιζόμενο τμήμα του αγωγού υπερβαίνει την επιτρεπόμενη τιμή).

Οι διαμέτρους των αγωγών υπολογίζονται με βάση την αναλογία μεταξύ του όγκου του χώρου και της ελάχιστης ταχύτητας του αέρα.

Διάμετρος καπνοδόχων

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι κατά την εγκατάσταση εξαερισμού για λέβητες στους οποίους έχουν εγκατασταθεί μονάδες με κλειστό θάλαμο καύσης, εφαρμόζονται τα ίδια πρότυπα όπως και για τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

Τα κανάλια καυσαερίων και παροχής

Πάνω από αυτό έχουμε ήδη αναφέρει ότι το σύστημα εξαερισμού σε λέβητα ή λέβητα είναι αρκετά ευέλικτο και μπορεί να υπολογιστεί σύμφωνα με τη γενική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό αερίου.

Ο μόνος κόμβος του οποίου ο σχεδιασμός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του εξοπλισμού του λέβητα είναι η καμινάδα.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο βασικά σχέδια για την εγκατάσταση μιας καμινάδας:

 • στον τοίχο του κτιρίου.
 • με την αφαίρεση του τοίχου του κτιρίου.
Εξόρυξη τούβλων

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • χημική σύνθεση των εξαντλημένων προϊόντων καύσης (υγρασία, επίπεδο κορεσμού με επιθετικά οξέα κ.λπ.) ·
 • Θερμοκρασία ροής εξόδου.
 • την ανάγκη για ασφαλή αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων.
 • ανάγκη περιοδικού καθαρισμού από αιθάλη.

Το υλικό για την κατασκευή της καμινάδας μπορεί να είναι τούβλο, κεραμικά, χάλυβας.

Σημειώστε ότι οι παραδοσιακές καμινάδες τούβλο στη σύγχρονη λέβητες χρησιμοποιούνται σπάνια λόγω της υψηλής πολυπλοκότητα της κατασκευής τους, καθώς και κακή αντίσταση σε αέρια χαμηλής-θερμοκρασίας (κυρίως λόγω της διαβρωτικής συμπυκνώματος). Βέλτιστη εφαρμογή για τέτοιες κατασκευές είναι λέβητες στερεών καυσίμων, η θερμοκρασία των καυσαερίων στα οποία μπορεί να φτάσει 500-600 0 C.

Εξαγωγή από κεραμικές σωλήνες

Παρ 'όλα αυτά, ένας σωλήνας από τούβλα είναι μια πιο ανθεκτική κατασκευή από μια εξάτμιση σιδήρου, έτσι τα τελευταία χρόνια το τροποποιημένο μοντέλο της χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο - με κεραμικά ένθετα. Μια τέτοια λύση είναι βέλτιστη για λέβητες υγρών καυσίμων των οποίων τα καυσαέρια είναι κορεσμένα με ευκόλως συμπυκνωμένους ατμούς.

Για τον εξοπλισμό αερίου, συνιστάται η χρήση χαλύβδινων καυσαερίων, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν με δύο τρόπους: με εξωτερική τοποθέτηση ή ενσωματωμένα στον τοίχο του κτιρίου.

Επιλογές εξόρυξης χάλυβα

Λαμβάνοντας υπόψη τον αερισμό του λεβητοστασίου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε ξεχωριστά τον σχεδιασμό των καναλιών τροφοδοσίας.

Κατά το σχεδιασμό τους είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι απαγορεύεται αυστηρά η διοχέτευση εισερχόμενου ρεύματος αέρα απευθείας σε χαλκό. Η βέλτιστη θέση του διαχύτη παροχής βρίσκεται στο αντίθετο τοίχωμα.

Για να μειώσετε την απώλεια θερμότητας μέσω των καναλιών τροφοδοσίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια νέα λύση - μια αυτόματη βαλβίδα διείσδυσης αέρα (KIV), επιτρέποντας τη ροή του αέρα σε μία μόνο κατεύθυνση.

Η εταιρεία "Mega.ru" δέχεται παραγγελίες για την ανάπτυξη συστημάτων εξαερισμού για κατοικίες και βοηθητικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των λέβητων όλων των τύπων. Μπορείτε να μάθετε τους λεπτομερείς όρους συνεργασίας και να διατάξετε την εκτέλεση του έργου μεταβαίνοντας στην ενότητα "Επαφές".

Λεπτομερής επισκόπηση του εξαερισμού στο λέβητα με λέβητα αερίου

Ο εξοπλισμός θέρμανσης αερίου, ο οποίος έχει ως καθήκον να θερμάνει οικιακούς χώρους και να οργανώνει παροχή ζεστού νερού, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με εξαερισμό. Η θέρμανση του ψυκτικού μέσου στο λέβητα αερίου του αυτόνομου συστήματος θέρμανσης συμβαίνει λόγω της καύσης του φυσικού αερίου. Η διαδικασία καύσης οποιουδήποτε καυσίμου, όχι μόνο ενός αέριου μίγματος, απαιτεί σταθερή παροχή αέρα που περιέχει οξυγόνο. Ο αποτελεσματικός αερισμός ενός οικιακού λέβητα με αυτόνομο λέβητα αερίου αποτελεί μία από τις βασικές πτυχές της επιτυχημένης λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης. Η απόδοση του λέβητα αερίου εξαρτάται από την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στο θάλαμο καύσης.

Περισσότερος αέρας - καύσιμο καίει περισσότερο, αυξάνει την απόδοση θερμότητας του λέβητα αυξάνεται, το αέριο καταναλώνεται λιγότερο. Λιγότερο καύσιμο καύσης αέρα και, ως εκ τούτου, η απώλεια θερμότητας της συσκευής θέρμανσης αερίου μειώνεται, η κατανάλωση αερίου αυξάνεται. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τον σκοπό του εξαερισμού σε ένα σπίτι με αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου, τους τύπους του, και πώς βασικοί υπολογισμοί γίνονται στην περίπτωση αυτή.

Σκοπός του εξαερισμού

Στο έργο ενός αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, ένα από τα τμήματα είναι πάντα αφιερωμένο στον εξαερισμό. Η σημασία αυτού του παράγοντα για τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Το κύριο καθήκον που ανατίθεται στον εξαερισμό είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θερμαντικών σωμάτων, η δημιουργία ενός καθεστώτος πλήρους ανταλλαγής αέρα σε θερμαινόμενα δωμάτια.

Η δεύτερη, ακόμα πιο σημαντική πτυχή, η οποία πρέπει να σημειωθεί κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού θέρμανσης αερίου είναι η ασφάλεια του θερμαινόμενου αντικειμένου κατά τη λειτουργία των εγκατεστημένων συσκευών. Το φυσικό αέριο είναι μια εύφλεκτη, εκρηκτική ουσία, επομένως, όταν λειτουργούν θερμαντήρες αερίου, πρέπει να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την εξαέρωση του εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου, την παραβίαση των βασικών τεχνολογικών παραμέτρων του αέρα στο λέβητα μπορεί να προκαλέσει την εισαγωγή στην οικιστική εγκατάσταση του μονοξειδίου του άνθρακα και άλλα προϊόντα καύσης που είναι επικίνδυνα για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων του σπιτιού.

Ο εξαερισμός σε ένα λέβητα με ένα σωστά τοποθετημένο λέβητα θέρμανσης αερίου εμποδίζει τη συσσώρευση αερίου ως αποτέλεσμα της διαρροής καυσίμου, μειώνοντας τη συγκέντρωσή του και εμποδίζοντας το σχηματισμό ενός εκρηκτικού μείγματος.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό και βασικές μεθόδους αερισμού των λεβητοστασίων

Επί του παρόντος, διάφορες μέθοδοι εξοπλισμού των λεβήτων αερίου με εξαερισμό χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στο σπίτι. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από τον τύπο του εξοπλισμού του λέβητα, την χωρητικότητά του και τα χαρακτηριστικά σχεδίασης του κτιρίου.

Σημαντικό! Ο βασικός κανόνας για τον εξοπλισμό του λέβητα με αερισμό είναι ότι η εισαγωγή αέρα πρέπει να είναι τριπλή!

Με άλλα λόγια, για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του λέβητα αερίου, ο αέρας στο λέβητα πρέπει να αλλαχθεί τρεις φορές σε μία ώρα. Διαφορετικά, τα προϊόντα καύσης συσσωρεύονται στο δωμάτιο, αφού ο εξαερισμός θα εξασφαλίσει μόνο τη λειτουργία του λέβητα.

Οι απαιτήσεις για τα συστήματα εξαερισμού καθορίζονται στα SNiPs, τα απαριθμούμε σε πιο προσιτή μορφή:

 • το λεβητοστάσιο μπορεί να εξοπλιστεί σε ένα παράρτημα του κεντρικού κτιρίου, σε ένα ξεχωριστό κτίριο ή σε ένα δωμάτιο που διατίθεται ειδικά στο σπίτι για το σκοπό αυτό.
 • το σύστημα εξαερισμού του λέβητα πρέπει είτε να είναι ξεχωριστό είτε να συνδέεται με το γενικό σύστημα αναγκαστικού κτιρίου και πρέπει να έχει διπλή επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας του κύριου συστήματος.
 • παροχή αέρα στο λέβητα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο εξωτερικό και λόγω της μάζας του αέρα που διατίθενται εντός της οικιστική μονάδα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η ποσότητα του εισερχόμενου αέρα πρέπει να ταιριάζει με τον όγκο των λυμάτων προς το δωμάτιο δεν ήταν μια διαφορική πίεση?
 • η διάμετρος της εκτόξευσης (άνοιγμα εισαγωγής), ώστε να εξασφαλίζεται η έλξη σύμφωνα με τον κανόνα - 8 cm 2 της τομής της παραγωγής ανά 1 kW της ισχύος του εξοπλισμού του λέβητα παρουσία αναγκαστικού σχεδίου.
 • εάν ο εξαερισμός είναι φυσικός, τότε το τυποποιημένο μέγεθος της τομής του προϊόντος είναι ήδη 30 cm 2 επιφάνειας εγκάρσιας διατομής ανά 1 kW.

Όλες οι απαραίτητες παράμετροι για τον εξοπλισμό εξαερισμού, κατά κανόνα, αναφέρονται στο τεχνικό διαβατήριο της συσκευής θέρμανσης αερίου.

Η εγκατάσταση ενός λέβητα αερίου απαιτεί ακρίβεια. Η εγκατάσταση θέρμανσης με φυσικό αέριο σε ιδιωτική κατοικία πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα δεδομένα που ορίζονται στο σχέδιο και υπό την επίβλεψη της επιθεώρησης της λειτουργίας του εξοπλισμού αερίου. Διαφορετικά, η λειτουργία του λέβητα θεωρείται επικίνδυνη και η λειτουργία του θα απαγορευτεί.

Για αναφορά: Κατά την έναρξη των δοκιμών αυτόνομης θέρμανσης, οι λειτουργικές δυνατότητες του συστήματος εξαερισμού ελέγχονται από τον τεχνικό της θέρμανσης. Οι ελλείψεις και η τεχνική ασυνέπεια του έργου μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία στην θέση σε λειτουργία του συστήματος θέρμανσης.

Τύποι εξαερισμού του εξοπλισμού θέρμανσης αερίου

Ο αερισμός του εξοπλισμού θέρμανσης αερίου με τη μέθοδο του εξαερισμού χωρίζεται σε 2 τύπους:

Ας εξετάσουμε αυτά τα είδη με περισσότερες λεπτομέρειες.

Φυσικός εξαερισμός

Ο ευκολότερος τρόπος διασφάλισης της παροχής αέρα είναι ο φυσικός εξαερισμός. Αυτή η επιλογή είναι ανεξάρτητη από εξωτερικές πηγές ενέργειας, αλλά η αποτελεσματικότητά της μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλή λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του λέβητα αερίου και των αρχιτεκτονικών παραμέτρων του θερμαινόμενου δωματίου.

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού επηρεάζει την ατμοσφαιρική θερμοκρασία του αέρα, τη δύναμη του ανέμου και την κατεύθυνση, οι ρυθμίσεις πίεσης του αέρα. Η ένταση του συστήματος θέρμανσης, η πίεση του αερίου στο σύστημα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα του αέρα που ρέει με φυσικό τρόπο και κανονική λειτουργία του απορροφητήρα, οπότε υπάρχει μια σημαντική έλλειψη φυσικού αερισμού - εξάρτηση της έντασης του από μια σειρά παραγόντων.

Σημαντικό! Όταν συνδέετε ένα λέβητα φυσικού αερίου σε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τους ανεμιστήρες εξαγωγής ως πρόσθετα μέτρα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του λέβητα και να αποτρέψετε τη δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος αερίων-αερίων.

Αυτή η μέθοδος εξαερισμού είναι κατάλληλη για κατοικημένες περιοχές με μικρό χώρο, εξοπλισμένες με λέβητες τοίχου χαμηλής ισχύος. Αυτοί οι λέβητες δεν απαιτούν την κατανομή ενός ειδικού χώρου και δεν χρειάζονται ξεχωριστό σύστημα αγωγών. Αρκεί να τοποθετήσετε μια οπή στον εξωτερικό τοίχο με διάμετρο 100-150 mm και εισάγετε έναν ομοαξονικό σωλήνα καμινάδας μέσα σε αυτό.

Ως αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στον φυσικό εξαερισμό σήμερα, ο εξαναγκασμός ή ο μηχανικός αερισμός είναι κοινός.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ο αναγκαστικός αερισμός του λέβητα έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η αποτελεσματικότητά του αποδεικνύεται από την πρακτική.

Τα πλεονεκτήματα του αναγκαστικού ή μηχανικού εξαερισμού είναι τα εξής:

 • είναι εξοπλισμένο στις εγκαταστάσεις όπου ο φυσικός εξαερισμός δεν είναι αποτελεσματικός.
 • τη δυνατότητα ρύθμισης της έντασης της ανταλλαγής αέρα, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του λέβητα.
 • Η παρουσία στη διαχείριση του αυτοματισμού για να ρυθμίσει τη λειτουργία του εξοπλισμού ένεσης.

Παραγωγή υπολογισμού

Εάν θέλετε να παρέχετε στο σπίτι σας υψηλής θέρμανσης, θα πρέπει να προσεγγίζετε υπεύθυνα το θέμα του εξοπλισμού των αερόθερμα με αερισμό.

Ένα σημαντικό σημείο είναι η διάμετρος των αγωγών τροφοδοσίας και αεραγωγών εξαγωγής - μία από τις βασικές παραμέτρους που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας θέρμανσης. Για τον υπολογισμό των χαρακτηριστικών των αγωγών:

 • όγκος του θερμαινόμενου δωματίου.
 • η εξάρτηση του κέρδους της ανταλλαγής αέρα από το ύψος της οροφής στο δωμάτιο.
 • ταχύτητα παροχής αέρα.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα αρχικά δεδομένα θα είναι μεμονωμένα, αλλά ο αλγόριθμος υπολογισμού θα παραμείνει. Τέτοιοι υπολογισμοί μπορούν να παρατηρηθούν σε κάθε εγκατάσταση ανεξάρτητου εξοπλισμού θέρμανσης αερίου.

Πολλαπλασιάζουμε όλες τις παραμέτρους:

(2,8 χ 4 χ 3) = 33,6 m 3.

Το προκύπτον σχήμα σημαίνει την ένταση του δωματίου - V.

Στη συνέχεια, ο συντελεστής ενίσχυσης της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο υπολογίζεται, ανάλογα με το ύψος του δωματίου. Λαμβάνεται ένα δεδομένο τυπικό ύψος 6 μέτρων και το πραγματικό ύψος του χώρου αφαιρείται από αυτό: 6m - 2,8m = 3,2m.

Στη συνέχεια, η προκύπτουσα τιμή της περίσσειας πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 0,25 και το αποτέλεσμα να προστεθεί στο 3.

Το αποτέλεσμα 3.8 είναι η υπολογιζόμενη τιμή του κέρδους αέρα.

Με τον πολλαπλασιασμό της τιμής αυτού του συντελεστή με τον όγκο του δωματίου, λαμβάνουμε τον όγκο αέρα που πρέπει να εισέλθει στο χώρο του λέβητα από το σύστημα εξαερισμού μέσα σε μία ώρα:

V = 3,8 χ 33,6 = 128 m 3

Το προκύπτον σχήμα είναι το σημείο εκκίνησης για τον επακόλουθο πίνακα προσδιορισμό της βέλτιστης περιοχής εγκάρσιας διατομής του αγωγού.

Σημαντικό! Οι παράμετροι του αερισμού πρέπει να είναι ίδιες με τη διάμετρο των καυσαερίων. Συνήθως χρησιμοποιούνται καπνοδόχοι καυσαερίων και ένας κυκλικός αγωγός, ο οποίος εξασφαλίζει την ευκολία σύνδεσης και τη μικρότερη αντίσταση κατά τη διέλευση των ροών του αέρα.

Για λόγους σαφήνειας, ο πίνακας παρουσιάζει τα υπολογισθέντα δεδομένα για την εξάρτηση του απαιτούμενου όγκου αέρα στις παραμέτρους του αγωγού.

Συμπέρασμα

Έχοντας εξοικειωθεί με τις απαιτήσεις για τον αερισμό του λέβητα, είναι ευκολότερο να ελέγξετε την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιείται από τρίτο. Στο στάδιο του έργου ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης, απαγορεύεται αυστηρά η παραβίαση των καθιερωμένων κανόνων, προτύπων και κανόνων. Οποιαδήποτε ασυνέπεια με τα δεδομένα σχεδιασμού αποτελεί παραβίαση και ως εκ τούτου η βάση για την απαγόρευση της θέσης σε λειτουργία του συστήματος και του λέβητα, καθώς η σοβαρότητα των συνεπειών από τέτοιες παραβιάσεις είναι απρόβλεπτη.

Ο ανεπαρκής αερισμός του χώρου του λέβητα προκαλεί συχνά απρόβλεπτες καταστάσεις κατά τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι οι πιο σοβαρές. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ένα ακατάλληλα προσαρμοσμένο και τοποθετημένο σύστημα γίνεται η κύρια αιτία της υπερεκμετάλλευσης των καυσίμων, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τον προϋπολογισμό σας.