Αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου με τα χέρια σας - 5 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι

Η ανθεκτικότητα στις ασθένειες και το επίπεδο των καλλιεργειών εξαρτάται άμεσα από το μικροκλίμα στο θερμοκήπιο. Οι καρποί των τοματών, για παράδειγμα, δεν δένονται σε θερμοκρασία 32 ° C θερμότητας. Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης στους 40 ° C, τα περισσότερα φυτά πεθαίνουν. Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου, που δημιουργείται από τα δικά του χέρια, θα παρέχει στις εγκαταστάσεις φρέσκο ​​αέρα, απαραίτητο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Κατά την εγκατάσταση του συστήματος, θα είναι χρήσιμες οι συμβουλές, τα διαγράμματα και οι οδηγίες βήμα προς βήμα από τους ειδικούς.

Τύποι και μέθοδοι εξαερισμού των θερμοκηπίων

Ο εξαερισμός των θερμοκηπίων είναι δύο τύπων: φυσικός και εξαναγκασμένος. Φυσικό περιλαμβάνει αερισμό με τη βοήθεια των παραθύρων, τα καλύμματα, τις πόρτες. Αναγκαστική εργασία με ανεμιστήρες που παρέχουν ροή αέρα και εκροή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του χειροκίνητου αερισμού

Ο ευκολότερος τρόπος για τον αερισμό: ζεστό - άνοιξε τα παράθυρα, κρύο - κλειστό. Το πλεονέκτημα ενός χειροκίνητου συστήματος στην οικονομία του, αλλά εδώ βρίσκεται η απροσδόκητη επιπλοκή. Η Skvoznjak επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η ανάγκη για συνεχή παρουσία. Και αν ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου έρχεται μόνο για το Σαββατοκύριακο; Η μόνη διέξοδος είναι το αυτόματο σύστημα αερισμού του θερμοκηπίου, το οποίο δημιουργείται από τα δικά του χέρια, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία να φύγετε για επαγγελματικούς λόγους.

Αν το θερμοκήπιο έχει τοποθετήσει σωστά τα παράθυρα, είναι εύκολο να τα "διδάξετε" να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς τη συμμετοχή σας.

Αυτόματος αερισμός και οι τύποι του

Το αυτόματο σύστημα προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Τα παράθυρα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της καθορισμένης αύξησης της θερμοκρασίας και στο επιθυμητό ύψος.
 • για διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

Όλες οι αυτόματες συσκευές εξαερισμού χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

 1. Υδραυλικοί μηχανισμοί.
 2. Διμεταλλικό σύστημα.
 3. Αυτοματοποιημένα παράθυρα.
 4. Εξαερισμός με ηλεκτρικές συσκευές.

Προσοχή παρακαλώ! Η εισροή αέρα στο δωμάτιο πρέπει να είναι ίση με την εκροή. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε τραβέρσες, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του θερμοκηπίου, σε διαφορετικές αποστάσεις από το πάτωμα.

Εξάτμιση με υδραυλικό σύστημα

Στο θερμοκήπιο χρησιμοποιείται η κύρια αρχή του υδραυλικού συστήματος: όταν θερμαίνεται, το υγρό επεκτείνεται και, όταν κρυώνει, στενεύει.

Σε συστήματα αυτόματου αερισμού για θερμοκήπια που δημιουργούνται από τα χέρια τους, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αέρα ή νερό, οι οποίοι επεκτείνονται και ωθούν το έμβολο. Αυτός, με τη σειρά του, κινεί τη ράβδο ανυψώνει το τραχύ. Ας εξετάσουμε 2 παραλλαγές αυτοματισμού. Το πρώτο είναι μια θερμική κίνηση από έναν υδραυλικό κύλινδρο που χρησιμοποιεί διαστολή αέρα. Το δεύτερο είναι ένα σύστημα από πλαστικά μπουκάλια ή γυάλινα βάζα με νερό.

Αξιόπιστος αυτοματισμός με πνευματική κίνηση

Ο αυτόματος αερισμός των θερμοκηπίων μπορεί να εξοπλιστεί με τα χέρια τους. Η πιο απλή έκδοση είναι η πνευματική κίνηση από τον υδραυλικό κύλινδρο.

Κατάλογος των απαιτούμενων υλικών

Για την εγκατάσταση θα χρειαστούν μερικές ημέρες, εργαλεία και πολλά εξαρτήματα:

 • κομμάτι πλαστικού σωλήνα με τη μορφή κυλίνδρου μήκους 300-350 mm και διαμέτρου 200 mm ·
 • ένα κομμάτι πλεξιγκλάς πάχους 5 mm.
 • ξύλινο ραβδί για κατασκευή ράβδων?
 • η κάμερα από την μπάλα ποδοσφαίρου?
 • λεπτό μήκος σωλήνα 1,5 - 2 m.

Προσοχή παρακαλώ! Ένας πλαστικός σωλήνας μπορεί να αντικατασταθεί από οποιονδήποτε κύλινδρο από αυτοσχέδια υλικά. Για παράδειγμα, από πολυανθρακικό, αριστερά μετά την εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου ή ένα θερμοκήπιο.

Προετοιμασία για εγκατάσταση κυλίνδρων

 1. Πάρτε το σωλήνα και να κάνετε για τα δύο σφραγισμένα βύσματα plexiglass. Το πάνω μέρος θα χρησιμεύσει ως οδηγός για το απόθεμα.
 2. Για να φτιάξετε ένα έμβολο από Plexiglas. Θα πρέπει να είναι μικρότερη από την εσωτερική διάμετρο του κυλίνδρου κατά 1-2 mm.
 3. Το στέλεχος είναι κατασκευασμένο από ξύλο ή κομμάτι πλαστικού σωλήνα (μέγεθος 32). Αν έχετε επιλέξει μια ξύλινη επιλογή, στη συνέχεια κολλήστε ένα μήκος 500 mm και μια διάμετρο 40 mm που πρέπει να άμμο και να καλύψει με αντισηπτικό.
 4. Τρυπήστε τρύπες και στα δύο βύσματα. Στον πυθμένα - με διάμετρο 10 mm. Στην κορυφή - έτσι ώστε να φιλοξενεί το απόθεμα.

Σύστημα πεπιεσμένου κυλίνδρου

 1. Κόψτε το κάτω βύσμα στον κύλινδρο.
 2. Βάλτε το εσωτερικό της κάμερας από τη σφαίρα, σφιχτά συνδεδεμένο με τον εύκαμπτο σωλήνα.
 3. Περάστε τον εύκαμπτο σωλήνα μέσω του βύσματος. Στέλεχος ενισχύεται στο κέντρο του εμβόλου. Τοποθετήστε το έμβολο στον κύλινδρο έτσι ώστε να πιέζει τη σφαίρα.
 4. Τροφοδοτήστε τη ράβδο μέσα από το άνω βύσμα και σφραγίστε την με ασφάλεια στον κύλινδρο.

ΓΤο Συμβούλιο. Εάν καθορίσετε την ταινία καθοδήγησης, μπορεί να αφαιρεθεί και να συντηρηθεί σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Ο πνευματικός κύλινδρος, που δημιουργείται από τον υδραυλικό κύλινδρο, είναι έτοιμος. Όταν ο αέρας έρθει μέσω του σωλήνα, αντλεί την μπάλα που θα ανυψώσει και θα ωθήσει το έμβολο με τη ράβδο.

Στάδια του έργου εγκατάστασης του δέκτη

Το συναρμολογημένο μέρος είναι μόνο το ήμισυ της αυτόματης οπής. Για τη σωστή λειτουργία του, είναι απαραίτητο να συνδέσετε τον υδραυλικό κύλινδρο στη δεξαμενή με αέρα, δηλαδή στον δέκτη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δέκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση του αέρα που διογκώνει τη σφαίρα.

Ως δοχείο για τον αέρα, είναι κατάλληλο ένα μεγάλο δοχείο ή δοχείο 20 λίτρων. Το κυριότερο είναι ότι είναι ερμητικά σφραγισμένα.

 1. Στο κάτω μέρος του καλά κλειστού δοχείου, πρέπει να εγκαταστήσετε δύο ακροφύσια.
 2. Ένας από αυτούς συνδέεται στενά με τον εύκαμπτο σωλήνα που εισέρχεται στον υδραυλικό κύλινδρο.
 3. Στο δεύτερο τοποθετείται σε ένα κομμάτι μήκους σωλήνα 100-150 mm. Αδειάστε τον αέρα στην αντλία και κλείστε το όταν η ράβδος είναι ελαφρώς εκτεταμένη.

Ο δέκτης είναι έτοιμος! Όταν η πίεση αέρα αυξάνεται, θα ρέει μέσα από το ακροφύσιο στον υδραυλικό κύλινδρο και η ράβδος θα ανοίξει το τραβέρσα, διασφαλίζοντας τον αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου.

Πώς να εγκαταστήσετε ένα έτοιμο μηχανισμό

Η αυτόματη συσκευή πρέπει να συνδεθεί σε ένα παράθυρο που ανοίγει στον οριζόντιο άξονα. Ο δέκτης είναι σημαντικός για την εγκατάσταση ώστε να μην έχει ηλιακό φως. Είναι καλύτερο να κρεμάστε ένα θερμοκήπιο κάτω από τη στέγη, να καλύπτεται με φύλλο αλουμινίου ή άλλη προστατευτική οθόνη.

Ο πνευματικός ενεργοποιητής που συνδέεται με τον δέκτη θα πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στο παράθυρο. Η ράβδος που συνδέεται με το παράθυρο θα ανυψώσει το πλαίσιο μόλις ζεσταθεί στο θερμοκήπιο. Και θα το χαμηλώσει σε ένα κρύο snap.

Η εφεύρεση πρέπει να βαθμονομείται με ρύθμιση της πίεσης στο εσωτερικό του συστήματος με ελεύθερο εύκαμπτο σωλήνα. Η βαθμονόμηση σάς επιτρέπει να ανοίγετε και να κλείνετε το παράθυρο σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Συσκευές Plus: Η μονάδα μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα από τα αυτοσχέδια υλικά.

Μείον: Ο υδραυλικός κύλινδρος έχει σχεδιαστεί για ελαφριές οριζόντιες δοκούς

Αυτόματος αερισμός με τραπεζική μέθοδο

Ο αερισμός στο θερμοκήπιο με τα χέρια του είναι εύκολο να γίνει, ακόμη και αν δεν υπάρχουν σωλήνες, ραβδιά και πλεξιγκλάς. Αρκεί μόνο δύο γυάλινα βάζα και το ίδιο το άνοιγμα του παραθύρου.

Υλικά για την κατασκευή αυτοματισμών από κονσέρβες

Συμβούλιο. Ακολουθώντας το παράδειγμα γυάλινα βάζα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σύστημα από πλαστικά μπουκάλια χωρητικότητας 5 λίτρων. και 800 ml.

Η εγκατάσταση μιας τραπεζικής συσκευής συνεπάγεται τη διαθεσιμότητα αυτοσχέδιων υλικών:

 • 2 γυάλινα βάζα (3 λίτρα και 800 ml).
 • 1 μεταλλικό κάλυμμα.
 • 1 κάλυμμα από πολυαιθυλένιο.
 • έναν ορείχαλκο ή χάλκινο σωλήνα μήκους 300 mm και διάμετρο 5 mm.
 • ένα σωλήνα από ιατρικό σταγονόμετρο μήκους 1 m.
 • Ξύλο αντίβαρο, παρόμοιο με το μέγεθος του πλαισίου.
 • 2 καρφιά των 100 mm.
 • σύρμα.
 • σφραγιστικό.

Εγκατάσταση συστήματος δύο δοχείων

Όταν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία είναι έτοιμα, μπορείτε να προχωρήσετε:

 1. Σε ένα βάζο τριών λίτρων, πρέπει να ρίχνετε 800 ml. νερό. Τραβήξτε με μεταλλικό καπάκι.
 2. Τρυπήστε μια οπή στο κάλυμμα και τοποθετήστε ένα σωλήνα ορειχάλκου μέσα σε αυτό, έτσι ώστε να μην φτάνει στο κάτω μέρος του δοχείου για 2-3 mm. Ασφαλίστε τον σωλήνα και κόψτε τον αρμού με στεγανωτικό.
 3. Σε βάζο χωρητικότητας 800 ml. πρέπει να ρίξετε 200 ml. νερό, κλείστε το καπάκι. Κάνετε μια τρύπα στο καπάκι πολυαιθυλενίου και εισάγετε έναν σωλήνα από το σταγονόμετρο μέσα σε αυτό, χωρίς να φτάσει στον πυθμένα κατά 2-3 mm.
 4. Στο κάτω πλαίσιο έξω από το παράθυρο, καρφώστε την ξύλινη δοκό. Στερεώστε το μικρότερο βάζο στο ανώτερο πλαίσιο με ένα νύχι και ένα σύρμα. Ένα μεγάλο βάζο μπορεί να συνδεθεί υψηλότερα ή να τοποθετηθεί σε ένα ράφι πάνω από ένα μικρό βάζο. Η συσκευή είναι έτοιμη!

Τώρα, μόλις ο αέρας στα πιάτα θερμαίνεται, θα μετατοπίσει το νερό από το δοχείο τριών λίτρων στο μικρό. Η μικρότερη χωρητικότητα θα γίνει πιο βαρύ, χαμηλότερη και θα ανοίξει το παράθυρο. Και αντίστροφα.

Plus αυτόματο αερισμό: εύκολο να γίνει, χωρίς κόστος για υλικά.

 • Είναι κατάλληλο μόνο για παράθυρα που ανοίγουν στον οριζόντιο άξονα.
 • πρέπει περιοδικά να προσθέσετε εξατμισμένο νερό.

Διμεταλλικό σύστημα αερισμού σε λειτουργία

Τα μέταλλα, καθώς και τα υγρά, θερμαίνονται, επεκτείνονται. Από αυτά, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού των δαμαλίδων, που εργάζονται για τη διαφορά μεταξύ του συντελεστή διαστολής των δύο μεταλλικών ταινιών. Μια απλή και αποτελεσματική συσκευή - μια αυτόματη συσκευή για τον εξαερισμό των θερμοκηπίων από σανίδες και μέταλλο

Προσοχή παρακαλώ! Οποιαδήποτε αυτοματοποίηση χρειάζεται προστασία από το άμεσο ηλιακό φως. Ο μηχανισμός δεν πρέπει να θερμαίνεται από τον ήλιο, αλλά από τον αέρα.

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή που χρειάζεστε:

 • ένα ξύλινο μπαρ.
 • σκάφους ·
 • μεταλλική ταινία?
 • νύχια;
 • το μεντεσέ.
 1. Το μεταλλικό φύλλο και η σανίδα πρέπει να στερεώνονται στο δάπεδο κάθετα.
 2. Μεταξύ αυτών, εισάγετε μια ξύλινη δοκό στη μέση.
 3. Ασφαλίστε ολόκληρη τη δομή.
 4. Συνδέστε τη μεταλλική ταινία στο παράθυρο με τη βοήθεια ενός μεντεσέ. Έγινε!

Το μέταλλο, το οποίο αντιδρά γρήγορα σε αύξηση της θερμοκρασίας, θα κάμψει και θα ανοίξει το πλαίσιο υπό την επίδραση της δύναμης επέκτασης. Όταν το φύλλο έχει κρυώσει, θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.

Η επιτυχία των αυτοματοποιημένων παραθύρων

Η αυτοματοποίηση, το άνοιγμα και το κλείσιμο του παραθύρου, λειτουργεί με βάση την αρχή της επέκτασης του λαδιού κινητήρα. Αυτοί οι μηχανισμοί εργοστασιακής παραγωγής μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο και σε παραδοσιακά καταστήματα. Κατά την αγορά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα σημαντικά σημεία:

 1. Η τιμή. Ο μηχανισμός με την προσέγγιση της πόρτας κοστίζει από 1600 έως 3500 χιλιάδες ρούβλια. Χρειάζονται όσα παράθυρα έχετε στο θερμοκήπιο.
 2. Προσδιορίστε το βάρος της μονάδας.
 3. Μάθετε αν το μοντέλο που σας αρέσει μπορεί να ρυθμιστεί σε μια ορισμένη θερμοκρασία. Αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές.

Εάν δεν θέλετε να αυτοματοποιήσετε τα παράθυρα με τη βοήθεια εργοστασιακών μηχανισμών, τότε οργανώστε το αερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια σας από αυτοσχέδιες συσκευές.

Ανεμιστήρας καπό χώρου αποσκευών

Αυτοματοποιημένο φύλλο παράθυρο - δεν υπάρχει πρόβλημα, αν υπάρχει μια οδηγία και μια μικρή ικανότητα. Ως βασικό στοιχείο, η έμφαση για τον κορμό, που λαμβάνεται από το "Moskvich", θα ταιριάζει.

Υδραυλικός κύλινδρος και υδραυλική δεξαμενή από εξαρτήματα αυτοκινήτων

Ο στόχος σας είναι να τοποθετήσετε ένα σταθερό μηχανισμό ικανό να αυξήσει ταυτόχρονα αρκετούς τραβέρσες. Θα αποτελείται από δύο μέρη. Η πρώτη είναι η έμφαση για τον κορμό του αυτοκινήτου, επαναφορά για νέες ανάγκες:

 1. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το μπουλόνι που είναι ενσωματωμένο στη στάση. Στο κέντρο, τρυπήστε μια τρύπα και αφήστε τον αέρα από τον κύλινδρο. Τρυπήστε την οπή μέχρι 9 mm.
 2. Σπρώξτε το στέλεχος έτσι ώστε το έμβολο να μην φτάνει στην οπή κατά 30-35 mm.
 3. Απολιπάνετε την κοιλότητα του κυλίνδρου. Ασφαλίστε το σε μια μέγγενη με μια τρύπα επάνω. Ρίξτε λάδι στο έμβολο έτσι ώστε να μην αγγίζει τους τοίχους.
 4. Ρίξτε την κοιλότητα με εποξειδική κόλλα. Μόλις στεγνώσει, πρέπει να τραβήξετε το στέλεχος για να σχίσει το έμβολο μακριά από την κόλλα.
 5. Στην κόλλα, τρυπήστε μια τρύπα 9 mm και κόψτε το σπείρωμα σε αυτό (βήμα 1.25).

Το δεύτερο μέρος της συσκευής είναι μια υδραυλική δεξαμενή. Μπορεί να κατασκευαστεί από σωλήνα:

 1. Ο σωλήνας (διάμετρος 40 mm, μήκος - 300) πρέπει να αποσβένεται στη μία πλευρά με συγκολλημένο μεταλλικό βύσμα. Και από την άλλη πλευρά, ένα βύσμα με σπείρωμα για βίδα M10.
 2. Για ένα καπάκι με ένα σπείρωμα, απαιτείται ένα παρέμβυσμα από ανθεκτικό σε λάδι υλικό.
 3. Στο συγκολλημένο βύσμα, τρυπήστε μια οπή 9 mm και κόψτε σε αυτό το σπείρωμα M 10, βήμα 1.25.

Συμπλήρωση και εγκατάσταση μιας αυτόματης συσκευής ανοίγματος

Συνδέοντας τον κύλινδρο και τη δεξαμενή με τον εύκαμπτο σωλήνα φρένων, έχετε ένα ισχυρό ανοιχτήρι. Παραμένει να γεμίσετε τη δεξαμενή με ψυχρό λάδι και να εγκαταστήσετε τον αυτοματισμό:

 1. Συμπληρώνοντας το λάδι στη δεξαμενή, πρέπει να μετακινήσετε τη ράβδο, να την αντλήσετε μέσω ολόκληρου του μηχανισμού. Στη συνέχεια, γεμίστε το γεμάτο δοχείο με ένα βύσμα με ένα σπείρωμα και κλείστε με ένα μπουλόνι με πλυντήριο και παξιμάδι. Βαθμολογήστε τον μηχανισμό με ένα μπουλόνι ρύθμισης.
 2. Τώρα η δεξαμενή - κάτω από την οροφή (με προστατευτική οθόνη, φυσικά), και ο κύλινδρος - κάτω από το παράθυρο. Όταν το πετρέλαιο επεκτείνεται, το στέλεχος εκτείνεται και ανοίγει το παράθυρο.

Συσκευές Plus: Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για μεγάλο βάρος. Σε αυτό είναι δυνατή η σύνδεση αρκετών αεραγωγών με τη βοήθεια αυτο-κατασκευασμένων μοχλών.

Αναγκαστικός εξαερισμός με ανεμιστήρες

Ο αναγκαστικός αερισμός των θερμοκηπίων χρησιμοποιείται σε μεγάλες περιοχές. Αρχή λειτουργίας - αρκετοί ανεμιστήρες για την εισροή και την εκροή αέρα που βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του θερμοκηπίου. Οι ανεμιστήρες ρυθμίζουν έναν θερμικό κινητήρα μονής καναλιού, δύο καναλιών και τριών καναλιών (μέσω ενός καναλιού για κάθε μηχανισμό).

Αυτόματος εξαερισμός από τα μέρη του υπολογιστή

Συνήθως, οι οπαδοί αγοράζουν, αλλά η εσωτερική master-diy και στη συνέχεια να βρει έναν τρόπο για να χτίσει ένα αυτόματο εξαερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια τους.

Συνθήκες: θερμοκήπιο 3x8 μ. Στις μπροστινές πλευρές - δύο παράθυρα. Ο φυσικός εξαερισμός για ένα θερμοκήπιο αυτού του μεγέθους δεν είναι αρκετό. Η περίπτωση για μικρά - πρέπει να οικοδομήσουμε μια υποχρεωτική.

Για την εργασία απαιτούνται τα ακόλουθα υλικά:

 • 2 παλιά τροφοδοτικά από τη μονάδα συστήματος του υπολογιστή.
 • διμεταλλικό θερμοστάτη.
 • μπαταρία αυτοκινήτου;
 • καλώδια.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα υπολογιστή

 1. Από τα τροφοδοτικά, τραβήξτε προσεκτικά 2 μεγάλους ανεμιστήρες (ψυγείο).
 2. Εγκαταστήστε τα στο παράθυρο έτσι ώστε κάποιος να εργαστεί στην εισροή, ο δεύτερος - στην κουκούλα.
 3. Δημιουργήστε ένα κοινό σύστημα χρησιμοποιώντας καλώδια. Συνδέστε και τους δύο ανεμιστήρες στο διμεταλλικό ρελέ. Ρυθμίστε το ώστε το ρελέ να δίνει εντολή να ξεκινήσει σε θερμοκρασία 24-25 ° C.
 4. Για να ενεργοποιήσετε την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπαταρία από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, το σύστημα είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Δεν υπάρχει βύθισμα και ζεστός αέρας διοχετεύεται από τον ανεμιστήρα, συντονισμένος στην κουκούλα.

Plus: δεν υπάρχει ανάγκη σύνδεσης με ηλεκτρισμό.

Μείον: Η μπαταρία πρέπει να επαναφορτιστεί.

Για να δημιουργηθεί ένα σοβαρό σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου, οποιοδήποτε από τα παραπάνω σχήματα ή ένας συνδυασμός αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα χέρια του. Ένα θέρετρο για πράσινους φίλους, που δημιουργούνται από τα δικά τους χέρια, θα βοηθήσει στη συλλογή της πολυαναμενόμενης άφθονης συγκομιδής.

Αυτόματος αερισμός των θερμοκηπίων: πώς να φτιάξετε ένα μηχάνημα για αερισμό από αυτοσχέδια υλικά

Κατά μία έννοια, η διαδικασία της καλλιέργειας φυτών θερμοκηπίου μοιάζει με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι καθόλου το έργο του αγρότη που ονομαζόταν εύστοχα "μια μάχη για τη συγκομιδή". Και, ίσως, οι κύριοι αντίπαλοί μας σε αυτή τη μάχη είναι οι δυσμενείς θερμοκρασίες μέσα στο θερμοκήπιο. Και τόσο χαμηλή όσο και υψηλή. Αλλά αν η νίκη επί του κρύου επιτρέπει εύκολα χωρίς «υπηρεσίες logistics» με τη μορφή λογικό και αποτελεσματικό σύστημα θέρμανσης, για την καταπολέμηση της ύπουλης και αμείλικτη θερμότητα που επιθυμείτε πραγματική στρατιώτης, εύχρηστη μηχανή. Ρεμάρκ: PCA μεγάλος-παππούδες, θαμμένο σε ένα μυστικό μέρος στον αχυρώνα «απλά φωτιά», δεν είναι απαραίτητο να σκάψει. Στην περίπτωσή μας είναι μια αυτόματη συσκευή εξαερισμού των θερμοκηπίων, με τη βοήθεια της οποίας είναι δυνατόν να παρέχεται η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών. Για να μάθετε πώς μπορείτε να με μεγαλύτερη ακρίβεια και επικερδώς να οργανώσει την αυτόματη θερμοκήπια εξαερισμού με τα χέρια τους, ξέρετε, έχουν περάσει 15 λεπτά χρόνο για να διαβάσετε αυτό το υλικό.

Περιεχόμενα

Αναθεώρηση βίντεο του μηχανήματος για τον αερισμό θερμοκηπίων ↑

Αυτόματος αερισμός θερμοκηπίων: διακριτικό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης ↑

Όλες οι συσκευές αυτόματου αερισμού των θερμοκηπίων μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

 1. πτητικά αυτοματοποιημένα συστήματα ·
 2. αυτόνομους ή ανεξάρτητους μηχανισμούς.

Συστήματα εξαερισμού των θερμοκηπίων, που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία είναι συνήθως τροφοδοτούνται από το ηλεκτρικό δίκτυο. Τουλάχιστον - από ηλιακούς συλλέκτες ή άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το βασικό στοιχείο του θερμοκήπιο δεδομένων «ρομπότ» είναι ένα θερμοστάτη με προκαθορισμένες παραμέτρους με τις οποίες οι ηλεκτρικές φυσητήρες ενεργοποιούνται, λειτουργεί ως παροχή φρέσκου αέρα, και το φύσημα του «εξόρυξης» προς τα έξω. Επιπλέον, ο αλγόριθμος των συστημάτων αυτών μπορεί να είναι οποιασδήποτε πολυπλοκότητας - από απλές συσκευές εξοικειωμένοι με το σχολικό πρόγραμμα των εξελιγμένων «έξυπνων» μοντέλα, που ελέγχεται από έναν υπολογιστή.

Βρετανικό "έξυπνο" θερμοκήπιο: Το σύστημα εξαερισμού είναι κατασκευασμένο με βάση αυτόματοι αεραγωγοί με υδραυλική κίνηση

Πλεονεκτήματα συστημάτων που εξαρτώνται από την ενέργεια:

 • Αυτός ο αυτόματος ανεμιστήρας για το θερμοκήπιο έχει μεγάλη χωρητικότητα και είναι κατάλληλος για θερμοκήπια οποιουδήποτε μεγέθους.
 • Ο εξαερισμός των θερμοκηπίων πραγματοποιείται στον καθορισμένο χρόνο ή σύμφωνα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας.
 • Τα εξαρτημένα συστήματα εξαερισμού των θερμοκηπίων είναι συμπαγή και υψηλής τεχνολογίας.

Μειονεκτήματα συστημάτων που εξαρτώνται από την ενέργεια:

 • μια αποτυχία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο φυτών, συνεπώς απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες για την αγορά και την ενσωμάτωση μιας εφεδρικής πηγής ενέργειας.
 • η κατανομή των συνιστωσών του συστήματος συχνά μετατρέπεται σε επισκευές "μπλοκ".

Σημειώσεις σχετικά με τα πεδία
Τα συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού απέχουν πολύ από τη μόνη λύση για τον πτητικό αερισμό. Υπάρχουν πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή, με βάση το αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο των αεραγωγών ή τραβέρσες, χρησιμοποιώντας ελεγχόμενο υδραυλικούς κυλίνδρους, ράβδους και το σύστημα μετάδοσης των ηλεκτρικών κινητήρων. Το κόστος κατασκευής, και μάλιστα ακόμη και η αγορά, είναι αρκετά υψηλές. Επομένως, τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται, κυρίως, σε μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα θερμοκηπίου.

Μια άλλη έκδοση του βρετανικού "έξυπνου" θερμοκηπίου

Ο δεύτερος τύπος αυτόματων ανεμιστήρων δεν χρειάζεται κατανάλωση ενέργειας. Στην καρδιά της εργασίας τέτοιων συσκευών είναι η ικανότητα ορισμένων υλικών και ουσιών να αλλάζουν διαστάσεις όταν θερμαίνονται. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι τέτοιων συσκευών:

 • υδραυλικά?
 • πνευματική;
 • διμεταλλικό.

Από μόνη της, κάθε ένας από τους παραπάνω τύπους έχει πολλές παραλλαγές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ως εκ τούτου, δεν θα προσπαθήσουμε υπομονή βαρετή διάλεξη σχετικά με τις φυσικές και τεχνικές ιδιότητες των υλικών και μια ποικιλία από τεχνικές λύσεις μιας συσκευής για τον εξαερισμό των θερμοκηπίων και να δούμε όλα αυτά με συγκεκριμένα παραδείγματα. Έτσι - το σλόγκαν της ημέρας...

Και σε αυτό το αυθεντικό καναδικό θερμοκήπιο, ο αυτόματος έλεγχος όχι μόνο των τραβέρσων, αλλά και των θυρών

Κάνουμε τον επιθεωρητή για το θερμοκήπιο με τα χέρια μας: γρήγορα, προσβάσιμα και χωρίς βαλερίνα!

Από τις πολλές γνωστές αυτόνομες συσκευές εξαερισμού, επιλέξαμε τρεις επιλογές σχεδιασμού χωρίς προβλήματα, τις οποίες μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ακόμα και ένας έφηβος. Παραδοσιακά, ξεκινάμε με το απλούστερο.

Κατασκευή θερμοκηπίου στην Τσεχική Δημοκρατία. Σημειώστε ότι στο σύστημα αερισμού χρησιμοποιούνται δύο ανεμιστήρες (εξωτερικοί και πρόσθετοι, στη μέση του θερμοκηπίου)

Επιλογή Alpha: μηχανισμός εξαερισμού των θερμοκηπίων «Bankovskiy» ↑

Είναι λέγοντας ότι τα οικονομικά τέρατα μας ντόπια «μηχανή» για το θερμοκήπιο δεν έχει τίποτα να κάνει. Ακριβώς στη βάση του τα σχέδιά του είναι, ή μάλλον κολλάει, δύο γνωστά σε μας από γυαλί παιδική ηλικία δοχείο που έχει απομείνει από το χειμώνα τρώγονται διατήρηση της γιαγιάς - τριών λίτρων (προφανώς αγγούρι) και 800 γραμμάρια (από κεράσι μαρμελάδα).

Η θερμική κίνηση για τον αερισμό των θερμοκηπίων μπορεί να εγκατασταθεί ακόμη και σε ένα τέτοιο μωρό

Εκτός από τα δοχεία θα χρειαστεί:

 • καπάκι, κασσίτερος, 1 τεμάχιο.
 • κάλυμμα από πολυαιθυλένιο - 1 τεμάχιο.
 • ο σωλήνας είναι χαλκός ή ορείχαλκος (d 5-8 mm.) - 300 mm.
 • σωλήνας από σταγονόμετρο - 1000 mm.
 • Ξύλινη δοκός (για αντίβαρο) - το μέγεθος είναι ίσο με το μήκος του εμπρός πλαισίου.
 • καρφιά "ύφανση" - 2 τεμάχια?
 • νήματος ή λεπτού σύρματος για την ανάρτηση κονσερβών.
 • σφραγιστικό ή κασσίτερο και κολοφώνιο για συγκόλληση.

Αφού συλλεχθεί όλο το απαραίτητο σύνολο των "τραπεζικών" αξεσουάρ - μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται σε τρεις ενέργειες.

Ρίξτε σε ένα μπαλόνι των 3 λίτρων 800 γραμμάρια νερού, στη συνέχεια το βάλετε καλά με ένα καπάκι από κασσίτερο. Περαιτέρω διάτρητοι κάλυμμα εισάγεται εντός του σωλήνα τράπεζα ορείχαλκο (έτσι ώστε ο πυθμένας ήταν 2,3 mm.) Και ασφαλώς σφράγιση ενός ανοίγματος (σφραγισμένα ή ενθυλακωμένα πλήρωσης).

Στο καπάκι πολυαιθυλενίου κάνουμε μια τρύπα και εισάγουμε έναν εύκαμπτο σωλήνα (απόσταση από τον πυθμένα, όπως στην πρώτη περίπτωση - 2-3 mm). Στη συνέχεια σφραγίστε την τρύπα και βάλτε το καπάκι σε ένα μικρό βάζο. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αποκτήσει μια συσκευή πιο γνωστή στους ειδικούς ως πνευμοϋδραυλικό σιφόνι. Αυτό θα είχε εκπλήξει τη γιαγιά μου

Τώρα μένει μόνο να τοποθετήσουμε τα δοχεία μας στο θερμοκήπιο, όπως φαίνεται στο σχήμα, για να προσαρμοστούν στο πλαίσιο του αντίβαρου δοκού και το σύστημα είναι έτοιμο για λειτουργία.

1 - αντίβαρο δοκού. 2 - τραβέρσα. 3 - τον κεντρικό άξονα του τραβέρσας. 4 - στερέωση μικρής χωρητικότητας στο τραβέρσα

Απομένει να προσθέσουμε ότι αυτή η κατασκευή προτάθηκε από τον V.Α. Semenov το 2000, αφού ο συγγραφέας για 15 χρόνια «το έλεγξε» στο θερμοκήπιο του.

Αρχή λειτουργίας: όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ζεστός αέρας αρχίζει να μετακινεί το νερό από το πρώτο μεγάλο δοχείο στο μικρό. Το βάρος του δοχείου αυξάνει και ανοίγει το άνοιγμα παραθύρου, αντίστοιχα. Αντίθετα, όταν μειωθεί η θερμοκρασία, το μεγάλο μπαλόνι θα "πάρει" το νερό πίσω και το τραβέρσα, χάρη στο αντίβαρο αποκαθιστά το status quo.

Σημειώσεις σχετικά με τα πεδία

Αυτό το απλό και αξιόπιστο μηχάνημα έχει σχεδιαστεί μόνο για άνοιγμα τραβέρσας κατά μήκος του οριζόντιου κεντρικού άξονα (βλέπε σχήμα 1). Σε αυτή την περίπτωση, η γωνία ανοίγματος πρέπει να περιορίζεται από ένα ειδικό σταμάτημα. Κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες, το "τραπεζικό" σύστημα απαιτεί επιπλέον ενέσεις. Δηλαδή, σε μια μεγάλη δεξαμενή πρέπει να προσθέσετε φρέσκο ​​νερό, σε αντάλλαγμα εξατμιστεί. Με αυτή την απλή φροντίδα, το αυτόνομο "τραπεζικό" θερμοκηπιακό σας έργο θα λειτουργήσει όχι χειρότερα από το Σύστημα Federal Reserve των ΗΠΑ.

Παραλλαγή Beta: σύστημα πνευματικού αερισμού "Παιδική εξαπάτηση" ↑

Αυτό το πρωτότυπο έργο βασίζεται επίσης στη χρήση της θερμικής ενέργειας. Ο καθένας που, ως παιδί, δεν έλεγε συχνά από τα μαθήματα της φυσικής και της χημείας θυμάται: όταν ο αέρας θερμαίνεται, ο αέρας επεκτείνεται. Στην πραγματικότητα, πάνω σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή, βασίζεται ολόκληρο το ακόλουθο σύστημα.

Αναστρέψιμο σύστημα αυτόματου αερισμού

Απαιτούμενα υλικά και εξαρτήματα

 • Παλιό (ή καινούριο) μεταλλικό δοχείο. Στο σχέδιό μας, θα λειτουργεί ως δέκτης - δηλ. ένα σκάφος για συσσώρευση αέρα.
 • Κύλινδρος με κάτω και λεία εσωτερικά τοιχώματα (γυαλί). Αυτή είναι η βάση του μηχανισμού εργασίας. Είναι βολικό να κατασκευαστεί ένα ποτήρι από κυψελωτό πολυανθρακικό, το οποίο παρέμεινε μετά την κάλυψη του θερμοκηπίου.
 • Παιδική φουσκωτή μπάλα (από πλαστισόλη).
 • Στυροπρίονο και μεταλλική ράβδος για την κατασκευή του εμβόλου.
 • Ελαστικός σωλήνας σύνδεσης.
 • Κορδόνι ή χορδή για το μπούστο.
 • Βέργες από τη ραπτομηχανή ως τροχαλία.
 • Ένα μικρό κομμάτι μεταλλικής λωρίδας για την κατασκευή του rocker.
 • Κυανοακρύλη (ψεύτικη) κόλλα.
 • Σφραγιστικό σιλικόνης.
 • Τοποθέτηση ταινίας (κανονική και αμφοτερόπλευρη).

Ας προχωρήσουμε στη συναρμολόγηση της δομής. Αυτό το έργο φαίνεται κάπως πιο περίπλοκο από το προηγούμενο. Επομένως, για να το λύσουμε, δεν απαιτούνται τρεις αλλά τέσσερις ενέργειες.

 • Δράση Ι: βαφή, τρυπάνι, σφραγίδα.

Αρχικά, ας πάρουμε τον δέκτη. Βάζουμε το δοχείο σε ένα μαύρο ματ χρώμα που θα του επιτρέψει να αποκτήσει ταχύτερη ηλιακή θερμότητα. Στη συνέχεια, στο κάλυμμα του μεταλλικού δοχείου, τρυπήστε μια τρύπα κάτω από τον εύκαμπτο σωλήνα σύνδεσης και στερεώστε το καλά στο δοχείο. Το κάλυμμα και τα κενά στην οπή υφίστανται προσεκτική επεξεργασία με στεγανωτικό.

 • Δράση ΙΙ: κόβουμε, τρυπάμε, κόβουμε.

Τώρα αρχίζουμε να κατασκευάζουμε έναν κύλινδρο εργασίας:

 1. απενεργοποιήστε τον πολυανθρακικό σωλήνα με το επιθυμητό ύψος και μια κατάλληλη διάμετρο, τα άκρα του πλαστικού κολλημένα μαζί με την ψεύτικη κόλλα.
 2. το κάτω μέρος του κυλίνδρου κόβεται από το ίδιο υλικό και τρυπιέται στη μέση της οπής για την είσοδο του σωλήνα (η οπή, φυσικά, δουλεύουμε και στις δύο πλευρές με ένα στεγανωτικό).
 3. κάνουμε το επάνω κάλυμμα του κυλίνδρου. Στο κέντρο του καπακιού, τρυπήστε μια τρύπα κάτω από τον οδηγό για τη ράβδο. Ο οδηγός είναι εύκολα κατασκευασμένος από οποιοδήποτε πλαστικό σωλήνα κατάλληλης διαμέτρου. Για τη στερέωση του χρησιμοποιούμε την ίδια κόλλα. Για να είναι εύκολο να διαμορφωθεί το σύστημα - κάνουμε το κάλυμμα αφαιρούμενο.
 • Δράση ΙΙΙ: Κυριαρχούμε το πνευματικό έμβολο.

Για το σκοπό αυτό, θα είναι χρήσιμο για τα παιδιά μπαλόνι, ταινία, πυκνό αφρό και μια μεταλλική ράβδο. Στο σωλήνα (μέσα στο τμήμα κυλίνδρου) επικόλληση της ταινίας ταινίας, που τίθενται σε αυτό και το μπαλόνι το διορθώσει σταθερά στη θέση της ένωσης στην ίδια κασέτα. Η σύνδεση πρέπει να είναι αξιόπιστη και αεροστεγή. Από ένα πυκνό κύκλο κοπής αφρού της απαιτούμενη διάμετρο. Τα άκρα του κύκλου συγκαλύπτονται τακτοποιημένα συνήθη ταινία. Η διάμετρος επιλέγεται έτσι ώστε το έμβολο κείται έναντι των τοιχωμάτων του κυπέλλου και ήταν ελεύθερη να αναμιχθούν κάθετα. Για να μειώσετε γυάλινο τοίχο τριβής θα πρέπει να χειριστεί βαζελίνη. Τώρα είναι συνδεμένο με τον αφρό γύρω από μια μεταλλική ράβδο, και το έμβολο μας έτοιμο.

Πνευματικό σύστημα εξαερισμού για θερμοκήπια

 • Δράση IV: κάνουμε το rocker, συλλέγουμε το σύστημα.

Το rocker στην κατασκευή μας είναι μια μεταλλική πλάκα με δύο τρύπες στα άκρα. Μέσω του μεγαλύτερου ανοίγματος, ο βραχίονας είναι στερεωμένος στον άξονα (όπως φαίνεται στο σχήμα 2), τόσο μικρότερο χρησιμεύει για να ασφαλίσει το στέλεχος μεταφοράς. Ως άξονας, ένα συνηθισμένο νύχι είναι αρκετά κατάλληλο.

 1. Συγκρότημα δέκτη κάτω από το ανώτατο όριο του θερμοκηπίου.
 2. κύλινδρο - σε ένα βολικό μέρος, κοντά στο θόλο;
 3. Η τροχαλία μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε τοίχο είτε σε αυτόνομη κόλα.

Τώρα πρέπει απλά να μετακινηθούμε από το βραχίονα στο παράθυρο μέσω της χορδής μεταφοράς τροχαλιών και μπορείτε να προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος.

Η αρχή της συσκευής: ο αέρας στον δέκτη θερμαίνεται, εισέρχεται στον κύλινδρο εργασίας και φουσκώνει τη σφαίρα, η οποία με τη σειρά της σηκώνει το έμβολο με τη ράβδο. Η ράβδος ενεργεί στην ακτίνα, η χορδή είναι τεντωμένη και έτσι ανοίγει το παράθυρο.

 1. συνδέστε τον ελαστικό σωλήνα με τη σφαίρα, το φουσκώστε, στη συνέχεια συνδέστε τον με τον δέκτη (αυτός ο χειρισμός πρέπει να γίνει σε θερμοκρασία 15 ° - 18 ° C).
 2. εγκαταστήστε το έμβολο. Το βάρος του εμβόλου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε, όταν εγκαθίσταται, το μπαλόνι να εκτοξεύεται περίπου κατά ¾ (έτσι αυξάνουμε τη δύναμη του μηχανήματός μας).

Σημειώσεις σχετικά με τα πεδία
Προκειμένου, μετά την ψύξη του αέρα στο θερμοκήπιο, ο αναπνευστήρας να επιστρέψει στη θέση του, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα ελατήριο επιστροφής. Στην αρχική έκδοση για τους σκοπούς αυτούς, μια ιατρική σακούλα ταιριάζει απόλυτα. Η απαραίτητη ακαμψία της πλεξούδας ρυθμίζεται πειραματικά. Ένα ενδιαφέρον γεγονός: περίπου το ίδιο σχέδιο αυτοματισμού χρησιμοποιείται στην ιδιόκτητη συσκευή που κατασκευάζεται από την καναδική εταιρεία PGS. Η τιμή του καναδικού οχήματος είναι $ 485.

Επιλογή Gamma: θερμική κίνηση για το θερμοκήπιο με τα χέρια σας σύμφωνα με τη συνταγή της Λευκορωσίας ↑

Αυτό το μηχάνημα εφευρέθηκε στο Μινσκ. Σε αντίθεση με τις επιλογές που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν προορίζεται για πλαϊνό τραβέρσα, αλλά για ανυψωτικό πλαίσιο στην οροφή ενός θερμοκηπίου.

Κάνουμε τη θερμική κίνηση για το θερμοκήπιο με τα δικά μας χέρια

Για να γίνει αυτή η απλή αυτόματη συσκευή, χρειαζόμαστε μια καλή διάθεση, τέσσερις ώρες ελεύθερου χρόνου και τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

 • ελατήριο αερίου από το αυτοκίνητο (ανελκυστήρας αερίου);
 • χαλύβδινο σωλήνα DU-32 (d 30-50mm) σε ύψος που αντιστοιχεί στο θερμοκήπιο (με εσωτερικό σπείρωμα και στις δύο πλευρές).
 • πνιγμός 1-25 (για επικόλληση ανυψωτήρα αερίου)?
 • ζεύξη (για τη στερέωση του γερανού).
 • σφαιρική βαλβίδα (1/2) και κίνηση (1/2) (για επαναπλήρωση με λάδι, ρύθμιση και στερέωση του συστήματος στο άνω πλαίσιο).

Επιπλέον, θα χρειαστείτε - ένα σκληρό νήμα, εποξειδική ρητίνη, σμύριδα, ταινία FUM, 1.6 λίτρα αυτοκινήτου A8 και εργαλεία.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την κατασκευή της θερμικής μονάδας:

 1. κόψτε το κάτω μέρος του ανελκυστήρα αερίου, στο έμβολο, τρυπήστε τις τρύπες (d 1-2 mm), για να αποφευχθεί η απώλεια της ράβδου, η άκρη του σώματος κάμψει αξιόπιστα?
 2. όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την συνείδηση ​​καθαρό από γυαλόχαρτο, και στη συνέχεια βιδώνεται στο σπείρωμα αεριοπροώθησης σοβαρή προ-εμποτισμένα με εποξικές και σφιχτό push-fit (δηλ, γεμίζει) τοποθέτηση σε αυτό?
 3. περιμένοντας τη στερεοποίηση της ρητίνης.
 4. με την τσιμούχα αερίου να βγάλετε την ταινία FUM και βιδώστε την μέσα στο σωλήνα, στην άλλη πλευρά του σωλήνα τοποθετούμε γερανό με κίνηση.
 5. χύνεται στο παγωμένο βούτυρο (θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια του ψυγείου), κλείστε τη βαλβίδα στην κορυφή για να στερεώσει το αρθεί το πλαίσιο, και το κάτω μέρος - μια ειδική υποστήριξη (κατάλληλο σταθερό σταυρό της ξυλείας ή μέταλλο).

Αρχή λειτουργίας: όταν το πετρέλαιο θερμαίνεται, η πίεση στον σωλήνα αυξάνεται και το έμβολο αεριοστροβίλου ανοίγει το πλαίσιο ανύψωσης στην οροφή. Όταν πέσει η θερμοκρασία, το πλαίσιο κλείνει. Αυτή η θερμική κίνηση για το θερμοκήπιο θα λειτουργήσει για εσάς για μεγάλο χρονικό διάστημα και αξιόπιστα.

Η αυτοματοποίηση εξοικονομεί πολύ χρόνο για πιο ευχάριστα μαθήματα!

Σημειώσεις σχετικά με τα πεδία
Όλες οι παραπάνω κατασκευές έχουν ένα κοινό μειονέκτημα: αντιδρούν αρκετά αργά στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Επομένως, αν αναμένετε απότομη πτώση των καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να είστε κοντά στο θερμοκήπιο αυτή τη στιγμή, προκειμένου να παρακολουθείτε προσωπικά τη διαδικασία αερισμού.

«Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια», είπε ο Αλεπού. «Αλλά δεν πρέπει να το ξεχάσετε». Θα είμαστε πάντα υπεύθυνοι για όσους έχουν εξημερωθεί. Και είστε υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σας... "Antoine de Saint-Exupéry.

Συμφωνώ, αυτές οι γραμμές του μεγάλου συγγραφέα μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να εγγραφούν πριν εισέλθουν σε κάθε θερμοκήπιο. Μετά από όλα, μόνο αγάπη και φροντίδα για τα φυτά μπορεί να μας δώσει άφθονες βλαστούς. Τολμήστε!

Χαρακτηριστικά του μηχανήματος για τον αερισμό του θερμοκηπίου

Μια τέτοια δομή ως θερμοκήπιο θα πρέπει να παρέχει πλήρως αποδεκτές συνθήκες για τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε αυτό. Το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και αναπτύσσονται τα φυτά σε θερμοκήπια έχει ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη συντήρηση της φροντίδας, την άρδευση, το μικροκλίμα, τον εξαερισμό και άλλα. Δεδομένου ότι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθορίζει την ικανότητά τους να αποδίδουν καρπούς, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή συσκευή για τον αυτόματο αερισμό της εστίας.

Χαρακτηριστικά συσκευής

Η βασική απαίτηση για τέτοια σχέδια είναι η παρουσία σταθερής εισροής καθαρού αέρα, η οποία θα δημιουργήσει ένα βέλτιστο επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας για τα φυτά. Πριν από τους κηπουρούς και τους κηπουρούς, η τακτοποίηση ενός συστήματος ή μιας εγκατάστασης που θα λειτουργήσει σε εσωτερικούς χώρους ως αναπνευστήρας, καθώς η ροή αέρα είναι υπεύθυνη για τη δυνατότητα επικονίασης κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, τίθεται τακτικά. Σήμερα, η αγορά και εγκατάσταση αυτόματων συσκευών αερισμού θα βοηθήσει στην αποτελεσματική επίλυση αυτού του προβλήματος.

Τα μηχανήματα αερισμού έχουν χαρακτηριστικά τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά:

 • μέγεθος - το μέγιστο μήκος της θερμικής κίνησης είναι 45 cm, το ελάχιστο είναι 33 cm.
 • Η συσκευή μπορεί να αντέξει φορτίο ανέμου μέχρι 100 kg.
 • για να εξασφαλιστεί η παραγωγική εργασία, η ράβδος της συσκευής πρέπει να επεξεργάζεται κάθε χρόνο με λάδι κινητήρα.
 • Η θερμοκρασία στην οποία η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ομαλά κυμαίνεται από +60 έως -40 ° C.
 • ανοίξτε τα παράθυρα σε θερμοκρασία + 24 ° C.
 • κοντά στις 22 ° C.

Η χρήση συστημάτων για τον αερισμό των θερμοκηπίων έχει ορισμένες θετικές ιδιότητες:

 • δυνατότητα αυτόματου αερισμού, δεν υπάρχει ανάγκη για την παρουσία ενός ατόμου.
 • εύκολη εγκατάσταση της συσκευής.
 • οικονομικό κόστος των προϊόντων ·
 • Η απουσία εξάρτησης από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων εξαερισμού για θερμοκήπια.

Εάν ζείτε κοντά σε ένα θερμοκήπιο, θα είναι αρκετό να ανοίξετε τα παράθυρα κάθε μέρα, αλλά μια περιστασιακή επίσκεψη στο κτίριο απαιτεί την εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος που θα λειτουργεί ως αυτόματος αναπνευστήρας. Ο αυτοματισμός, συναρμολογημένος σε μια λειτουργούσα συσκευή με τα δικά σας χέρια ή ο μηχανισμός που θα αποκτηθεί θα βοηθήσει στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού έργου.

Τύποι μηχανισμών

Αυτόματες μηχανές αερισμού των θερμοκηπίων, εκπροσωπούμενες από σύγχρονους εγχώριους και ξένους κατασκευαστές, περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά μοντέλα.

Σύμφωνα με το βασικό κριτήριο, το οποίο αφορά τους τρόπους λειτουργίας των συσκευών, μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:

 • ομάδα αυτόνομων συστημάτων ·
 • μεταβλητά μοντέλα.

Η αρχή της λειτουργίας ενώνει αυτές τις συσκευές - η θερμική κίνηση λειτουργεί ως βάση για την εξασφάλιση παραγωγικής εργασίας. Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, οι ηλεκτρικοί μηχανισμοί πρέπει να διαθέτουν πηγή ενέργειας. Στο ρόλο του μπορεί να δράσει ηλεκτρικό ρεύμα ή ηλιακή μπαταρία. Η λειτουργία του ηλεκτρικού ενεργοποιητή ελέγχει τον θερμοστάτη, όπου έχει ρυθμιστεί η επιθυμητή θερμοκρασία, επιτρέποντας στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν σωστά στο θερμοκήπιο.

Η αρχή της λειτουργίας μειώνεται στο ακόλουθο σχήμα: ο αισθητήρας, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον ανεμιστήρα, μεταδίδει το σήμα που οδηγεί τον κινητήρα. Μετά από αυτό, οι λεπίδες της συσκευής αρχίζουν να περιστρέφονται, εισάγοντας φρέσκο ​​αέρα, αντικαθιστώντας τις δαπάνες. Αυτή η παραλλαγή αερισμού ονομάζεται υποχρεωτικός αερισμός του χώρου. Είναι πολύ αποτελεσματικό και απλό και χρησιμοποιείται συχνά σε μεγάλα θερμοκήπια, επειδή η ισχύς της κυκλοφορητικής ροής είναι αρκετά σοβαρή. Ο αυτόματος αερισμός είναι ένα τεράστιο όφελος για τις καλλιέργειες.

Μοντέλα συσκευών που χρειάζονται ηλεκτρικό μακιγιάζ έχουν κάποια μειονεκτήματα λόγω των χαρακτηριστικών της μηχανικής συσκευής τους.

 • το υψηλό κόστος των συσκευών, που συνδέονται με την ανάγκη στεγανότητας των εσωτερικών εξαρτημάτων, δεδομένου ότι περιέχουν ηλεκτρονικά στοιχεία.
 • το άχρηστο των συσκευών ως αποτέλεσμα διακοπής ρεύματος στον τομέα ή πλήρης απενεργοποίηση του χώρου. Ωστόσο, η αγορά ενός εφεδρικού ηλεκτρικού μπλοκ θα βοηθήσει στην αποφυγή καταστάσεων που αφορούν διακοπή ρεύματος και λειτουργία συσκευής.
 • Όταν ένα στοιχείο του συστήματος γίνεται άχρηστο, μπορεί να χρειαστεί να επισκευάσετε ή να αντικαταστήσετε ολόκληρη τη μονάδα.

Εκτός από τις ελλείψεις των ηλεκτρικών συστημάτων, μπορούν επίσης να διακριθούν ορισμένα πλεονεκτήματα των μηχανισμών:

 • συσκευές υψηλής ισχύος.
 • εκπλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν ·
 • συμπαγεια των συσκευων.
 • προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Οι αυτόνομοι μηχανισμοί χωρίζονται σε διάφορες ομάδες.

Με βάση το σύστημα της συσκευής είναι:

 • υδραυλικές συσκευές.
 • πνευματικές συσκευές.
 • διμεταλλικούς μηχανισμούς αερισμού.

Η λειτουργία των μονάδων πραγματοποιείται μέσω της χρήσης ενός υδραυλικού ενεργοποιητή και θερμικής κίνησης, η οποία, λόγω των ιδιοτήτων διαφόρων ουσιών, επεκτείνεται υπό την επίδραση της θερμοκρασίας. Στο θερμικό ρελέ ρυθμίζονται συγκεκριμένες παράμετροι, βάσει των οποίων λειτουργεί η συσκευή. Μπορούν να είναι απλά ή σύνθετα, να ελέγχονται από έναν υπολογιστή.

Για τη συναρμολόγηση διμεταλλικών συσκευών χρησιμοποιούνται δύο μεταλλικές ταινίες, με διαφορετικό συντελεστή επέκτασης. Είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους καθ 'όλο το μήκος και με τη θερμική δράση (θέρμανση της πρώτης ύλης), ένα αντικείμενο επιμηκύνεται και λυγίζει. Λόγω του εντυπωσιακού μήκους της μεταλλικής ταινίας παρέχει μια καλή προσπάθεια, αρκετή για να ανοίξει το παράθυρο. Όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο μειωθεί, η πλάκα θα κρυώσει και θα γίνει οι αρχικές διαστάσεις, λόγω της οποίας το φύλλο θα κλείσει.

Το μειονέκτημα μιας τέτοιας συσκευής για αερισμό είναι η δυσκολία στην επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας για τον εξαερισμό στο δωμάτιο.

Οι υδραυλικοί μηχανισμοί εκτελούν εξαερισμό με επέκταση του υγρού στον υδραυλικό κύλινδρο, λόγω θερμικής πρόσκρουσης. Όταν θερμαίνεται, το έλαιο αυξάνεται σε όγκο, ωθώντας έτσι το έμβολο, το οποίο στερεώνεται με ένα παράθυρο. Το φαινόμενο αυτό εξασφαλίζει το άνοιγμα του τραβέρσα και τον αερισμό του θερμοκηπίου. Όταν ο αέρας δροσιστεί, το υγρό ψύχεται και το έμβολο ανασύρεται, επιστρέφοντας έτσι το πτερύγιο στην κλειστή θέση.

Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας συσκευής περιλαμβάνουν μια ορισμένη αδράνεια του υγρού - αλλάζει αρκετά αργά τη θερμοκρασία και τον όγκο του, πράγμα που οδηγεί σε μια πρόωρη αντίδραση στη μείωση της συνολικής θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε τέτοιες συσκευές για εγκατάσταση σε θερμοκήπια, όπου οι τραβέρσες βρίσκονται στην κορυφή, για παράδειγμα, σε δομές θόλου. Σε αυτές τις δομές, ο θερμαινόμενος αέρας συλλέγεται απευθείας κοντά στις λεκάνες εξαερισμού και ένα πολύ ψυχρό ρεύμα δεν φθάνει γρήγορα στα φυτά, οπότε δεν μπορεί να τους βλάψει. Τέτοιες συσκευές αναγνωρίζουν τον δείκτη θερμοκρασίας μόνο στο άμεσο περιβάλλον τους.

Το υψηλό κόστος της συσκευής αναφέρεται επίσης σε ελλείψεις.

Τα πλεονεκτήματα του αερισμού με υδραυλικά συστήματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες αποχρώσεις:

 • δυνατότητα εργασίας σε άνετες συνθήκες.
 • απουσία δυσάρεστων οσμών.
 • ανεξαρτησία από τις πηγές ενέργειας ·
 • εύκολη συναρμολόγηση χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.
 • δεν υπάρχει ανάγκη πάντα κοντά σε ένα κτίριο για την παρακολούθηση των κλιματικών συνθηκών.

Εάν επιλέξετε υδραυλικό αυτοματισμό για τον αερισμό του θερμοκηπίου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες:

 • συσκευές της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε τραβέρσα στο δωμάτιο.
 • πριν αποκτήσετε μια συγκεκριμένη συσκευή, αξίζει να εξοικειωθείτε με την ικανότητα του ανελκυστήρα αερισμού που παρέχει η προτεινόμενη συσκευή.
 • προκαταρκτικό να καθορίσει το μέγιστο όριο βάρους, το οποίο μπορούν να αντέξουν όλες οι θερμοκηπιακές κατασκευές.

Ο πνευματικός ρυθμιστής εκτελεί την αποστολή του σύμφωνα με μια παρόμοια αρχή με μια συσκευή που λειτουργεί σε έναν υδραυλικό μηχανισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι στον ρόλο μιας ουσίας, η οποία πρέπει να επεκτείνει και να τροφοδοτήσει τη συσκευή, ο ίδιος ο αέρας ενεργεί.

Οι πνευματικές συσκευές έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • αυτονομία από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας.
 • χαμηλό κόστος.
 • υψηλή απόδοση.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • εντυπωσιακό μέγεθος.
 • μικρή εργασία;
 • το επίπεδο ισχύος σχετίζεται άμεσα με την πίεση στην ατμόσφαιρα.

Η λειτουργία τέτοιων συσκευών για τον αερισμό των θερμοκηπίων έχει τις δικές της αποχρώσεις:

 • πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κατασκευαστής θέτει ορισμένους περιορισμούς στη γωνία ανοίγματος του καθίσματος με μηχανισμούς, λαμβανομένου υπόψη του βάρους του ·
 • Οι υδραυλικές συσκευές δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε χώρους όπου θα εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως. Δεδομένου ότι η συσκευή θα ανταποκριθεί στη θερμοκρασία θα είναι εφοδιασμένη με επαφή με τον ήλιο και δεν θα - στην εσωτερική θερμοκρασία στο θερμοκήπιο. Αυτό θα συνεπάγεται αναλγητική ρύθμιση του μικροκλίματος, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται στη δομή να πεθαίνουν.

Πώς να εγκαταστήσετε;

Η τεχνολογία εγκατάστασης εξοπλισμού αερισμού θερμοκηπίων δεν είναι μια περίπλοκη και εξαιρετικά εξειδικευμένη διαδικασία.

Η εργασία εγκατάστασης αποτελείται από διάφορα υποχρεωτικά και διαδοχικά στάδια:

 • Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να εκτελεστούν ορισμένα προπαρασκευαστικά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν προκαταρκτική επιθεώρηση των παραθύρων για εύκολο και ανεμπόδιστο άνοιγμα. Αφού βεβαιωθείτε για τη λειτουργικότητα των κατασκευών παραθύρων, είναι δυνατό να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
 • στην κορυφή της δομής, η εργασία της οποίας θα ρυθμιστεί από τον μηχανισμό, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί και να προσδιοριστεί σωστά ο τόπος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο βραχίονας.
 • Το στοιχείο στερέωσης είναι στερεωμένο στο φύλλο με βίδες με αυτοκόλλητη τομή.
 • Ο δεύτερος βραχίονας μπορεί να συνδεθεί με τον τοίχο ή το πλαίσιο του παραθύρου, χρησιμοποιώντας επίσης βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 • Περαιτέρω, ο θερμικός ενεργοποιητής στερεώνεται στο ελατήριο, πράγμα που εξασφαλίζει τη σύσφιξη του τραβέρσα.

Κατασκευαστές: Ανασκόπηση και ανατροφοδότηση

Με βάση τις περισσότερες κριτικές των ιδιοκτητών δομών θερμοκηπίου, ο πιο δημοφιλής και αποτελεσματικός αυτόματος αερισμός είναι η καθολική μονάδα "Dusya-san". Δουλεύει τέλεια σε κάθε είδους κατασκευή. Η συσκευή λειτουργεί με βάση την αρχή ενός αμορτισέρ αερίου. Ο αισθητήρας βαθμονομείται σε θερμοκρασία από + 16-25 ° C, με βάση τη βέλτιστη συνιστώμενη θερμοκρασία για την παραγωγική ανάπτυξη των περισσότερων καλλιεργειών θερμοκηπίου. Η θέρμανση παρέχει θερμική διαστολή του υλικού, έτσι ώστε το μήκος της συσκευής να μπορεί να αυξηθεί στα 12 cm.

Τεχνικές συνθήκες λειτουργίας της συσκευής Dusya-San:

 • το άνοιγμα του φύλλου είναι 45 cm.
 • η θερμοκρασία στην οποία το έμβολο εκτείνεται σε ένα μέγιστο είναι 30 ° C.
 • 12 μήνες εγγύηση?
 • Το βάρος της δομής που πρόκειται να τραβηχτεί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 kg.

Μεταξύ των υδραυλικών συσκευών εξαερισμού, διατίθεται η μονάδα "Ufopar-M". Στην πραγματικότητα, η συσκευή είναι ένας χαλύβδινος κύλινδρος στον οποίο βρίσκεται το πετρέλαιο. Η συσκευή λειτουργεί λόγω της διαφοράς στους συντελεστές θερμικής διαστολής του μετάλλου και της ουσίας. Λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο, το λάδι θερμαίνεται και διογκώνεται, το οποίο συμπιέζει το έμβολο που ρυθμίζει το φύλλο παραθύρου. Η συσκευή έχει θετική ανάδραση λόγω της δυνατότητας ελέγχου της θερμοκρασίας και του επιπέδου ανοίγματος του φύλλου παραθύρου.

Αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου: αυτοπεποίθηση του μηχανισμού

Ο σχεδιασμός όλων των θερμοκηπίων είναι σχεδόν ο ίδιος: υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός, ο εσωτερικός αέρας θερμαίνεται, γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη θερμόφιλων φυτών.

Χάρη στα θερμοκήπια, τα φυτά μπορούν εύκολα να επιβιώσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Αλλά εκτός από τη θερμότητα, όλα τα φυτά θερμοκηπίου απαιτούν καθημερινή αερισμό. Αν το καλοκαίρι κάτοικος που ζει στο εξοχικό σπίτι ολόκληρη την σεζόν, δεν είναι ένα δύσκολο έργο κάθε μέρα για να αερίζετε το θερμοκήπιό σας γι 'αυτόν, αλλά και για εκείνους που επισκέπτονται το site σας δεν είναι σταθερή, μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ας εξετάσουμε μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εφαρμογή του αυτόματου αερισμού των θερμοκηπίων με τα δικά σας χέρια, και επίσης να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο απαραίτητο να αερίζουμε τα θερμοκήπια;

Γιατί είναι απαραίτητο να αερίζεται το θερμοκήπιο;

Το όνειρο κάθε κατοίκου του καλοκαιριού είναι το "έξυπνο" θερμοκήπιο, εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα εξαερισμού.

Τα φυτά θερμοκηπίου διακρίνονται από την υπερβολική τους ευαισθησία στην υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών ή ακόμη και να τα καταστρέψει.

Επιπλέον, διάφοροι μικροοργανισμοί και μύκητες επιβλαβείς για φυτά θερμοκηπίου θα πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε μη αεριζόμενους χώρους σε ζεστό, στάσιμο αέρα.

Ως εκ τούτου, για να οργανώσει τον αερισμό στο θερμοκήπιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας άνετος βιότοπος για τα φυτά, είναι απαραίτητο!

Τύποι αυτόματου αερισμού

Όλες οι σύγχρονες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τη δημιουργία ενός συστήματος αυτόματου αερισμού των θερμοκηπίων χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

 • ανεξάρτητους (αυτόνομους) μηχανισμούς ·
 • αυτοματοποιημένα πτητικά συστήματα.

Τα περισσότερα από τα ενεργειακά εξαρτώμενα συστήματα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μπορούν να τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες ή άλλες πηγές ενέργειας.

Το κύριο στοιχείο ενός τέτοιου συστήματος είναι ο θερμοστάτης με τις καθορισμένες παραμέτρους. Με τη βοήθειά του, οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται αυτόματα, οι οποίοι λειτουργούν για να εκραγούν τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω και να τροφοδοτήσουν φρέσκο ​​μέσα στο θερμοκήπιο.

Πλεονεκτήματα ενός πτητικού συστήματος εξαερισμού:

 • Η υψηλή ισχύς του συστήματος επιτρέπει τη χρήση του σε θερμοκήπια σχεδόν οποιασδήποτε περιοχής.
 • χάρη στους ειδικούς αισθητήρες, ο εξαερισμός των θερμοκηπίων πραγματοποιείται στον βέλτιστο χρόνο για αυτό.
 • ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ συμπαγές και εξαιρετικά τεχνολογικό.

Η θερμότητα, όπως ο καθαρός αέρας, είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα των αυξανόμενων φυτών και λαχανικών. Μάθετε πώς να κάνετε τη θέρμανση στο θερμοκήπιο με τα χέρια σας.

Μειονεκτήματα των συστημάτων εξαερισμού που εξαρτώνται από την ενέργεια:

 • μια πιθανή διακοπή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει θάνατο στο εργοστάσιο, οπότε υπάρχει ανάγκη να εγκατασταθεί μια πρόσθετη (εφεδρική) πηγή ενέργειας.
 • η αποτυχία των συνιστωσών του συστήματος στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί επισκευή "μπλοκ".
 • ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί χρήματα για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτός από τα ενεργειακά εξαρτώμενα συστήματα εξαερισμού για θερμοκήπια, υπάρχουν περισσότερες απλουστευμένες αυτόνομες εκδόσεις, οι οποίες δεν απαιτούν πηγή ενέργειας για λειτουργία.

Αυτόματο σύστημα αερισμού των θερμοκηπίων θεωρείται η καλύτερη επιλογή για όσους επισκέπτονται περιοδικά το εξοχικό σπίτι.

Οι σύγχρονες συσκευές αυτού του τύπου επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος για τα φυτά ακόμη και όταν δεν βρίσκεστε στη νάχα.

Δημιουργήστε ένα σύστημα αερισμού με τα χέρια σας

Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου με τα χέρια του μπορεί να γίνει με βάση:

 • πνευματική κίνηση;
 • υδραυλικός
 • μεταλλικές πλάκες.

Σε βίντεο χρήση της θερμικής μονάδας για τον αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου.

Χρήση υδραυλικού κυλίνδρου

Η αρχή της λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής βασίζεται στην επέκταση του υγρού υπό την επίδραση του θερμού ηλιακού φωτός.

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο αέρας μετακινεί το υγρό από το ένα δοχείο στο άλλο (σε μικρότερο). Λόγω της αύξησης του βάρους με μικρότερη χωρητικότητα, ανοίγει ο τραβέρσα.

Όταν μειώνεται η θερμοκρασία, το ρευστό τραβιέται πίσω στο δοχείο, το εξωτερικό δοχείο γίνεται ελαφρύτερο, πράγμα που προκαλεί το κλείσιμο του ποδιού.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η απόλυτη αυτονομία, η υψηλή αντοχή και η αξιοπιστία του. Το σύστημα δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία.

Μεταξύ των ελλείψεων μπορεί να διαπιστωθεί ότι εάν η θερμοκρασία του αέρα πέσει απότομα, το παράθυρο απλά δεν έχει χρόνο να κλείσει. Είναι επίσης αδύνατο να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα με πλαϊνούς οδηγούς.

Η σύγχρονη αγορά υδραυλικών κυλίνδρων αντιπροσωπεύεται από ένα ευρύ φάσμα συσκευών, αλλά η αρχή της λειτουργίας είναι η ίδια για όλους.

Γεμίζονταν με υγρό (παραφίνη, λάδι), ο κύλινδρος έχει στο ένα άκρο ένα ανασυρόμενο στέλεχος. Όταν το πετρέλαιο επεκτείνεται από την υψηλή θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο, η ράβδος εξαναγκάζεται και σπρώχνει τον αναπνευστήρα.

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το πετρέλαιο και όσο περισσότερο εκτείνεται το στέλεχος ανοίγοντας τον αναπνευστήρα ευρύτερο. Όταν μειώνεται η θερμοκρασία του λαδιού στον κύλινδρο, κλείνει το παράθυρο εξαερισμού.

Το βίντεο είναι μία από τις επιλογές για την αυτο-υλοποίηση των επιλογών αυτόματου αερισμού για το θερμοκήπιο.

Αερισμός με πνευματικό ενεργοποιητή

Η βάση της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι η ενέργεια της διαστολής του θερμού αέρα. Για να γίνει μια πνευματική κίνηση για το σύστημα αυτόματου εξαερισμού των θερμοκηπίων, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί:

 • έμβολο με ράβδο πλαστικού αφρού.
 • εύκαμπτος σωλήνας σύνδεσης από καουτσούκ.
 • ένα παλιό μεταλλικό δοχείο ή οποιαδήποτε άλλη χωρητικότητα για αέρα.
 • κύλινδρος διαμέτρου 20 cm με συγκολλημένο πυθμένα.
 • μια μπάλα πλαστιζόλης.
 • τροχαλία.
 • καλώδιο (απαιτείται για το μπούστο).
 • rocker.

Η πνευματική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού για θερμοκήπια, λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή: ο αέρας μέσα στο κάνιστρο θερμαίνεται από τη δράση του ηλιακού φωτός.

Αυτό προκαλεί το φούσκωμα της σφαίρας, το οποίο σηκώνει το έμβολο με τη ράβδο και το ένα, που επενεργεί στο ροκ, προκαλεί την έλξη των χορδών. Έτσι, ανοίγει το φύλλο εξαερισμού. Η αντίστροφη διαδικασία κλεισίματος του παραθύρου οφείλεται στη συμπίεση του υγρού λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.

Στη φωτογραφία ο αερισμός του θερμοκηπίου γίνεται με βάση το πνευματικό αυτοκίνητο από τα χέρια του

Χρήση διμεταλλικών πλακών

Δομικά, αυτό το σύστημα είναι κατασκευασμένο από μεταλλικές πλάκες, οι οποίες έχουν διαφορετικό συντελεστή διαστολής. Όταν η πλάκα θερμαίνεται, αυξάνεται σε μέγεθος και στροφές, γεγονός που βοηθά να ανοίξει το παράθυρο. Η αντίστροφη διαδικασία εμφανίζεται όταν η πλάκα ψύχεται.

Για να γίνει μια παρόμοια συσκευή για τον αυτόματο εξαερισμό των θερμοκηπίων θα χρειαστούν μεταλλικές λωρίδες και μια πλανισμένη σανίδα (ίντσα).

Παρακάτω θερμοκήπια πρέπει να αποδίδουν και τα δύο μέρη και ανάμεσα στην μεταλλική πλάκα και επαρκές (ελαφρώς χαμηλότερη από ½ του μήκους της πλάκας), τοποθετήστε ένα μπαρ και όλα σφραγίζεται στεγανά. Οι ακίδες συνδέονται με τη μεταλλική λωρίδα με τη βοήθεια αρθρώσεων (βίδες τοποθετούνται μέσα στο σωλήνα).

Πλεονέκτημα των διμεταλλικών πλακών: απλότητα κατασκευής και φθηνότητα.

Το κύριο μειονέκτημα: μια μικρή χωρητικότητα του συστήματος, ανοίξτε ένα μεγάλο παράθυρο με αυτή τη μέθοδο θα είναι αδύνατη.

Η αρχή της διμεταλλικής πλάκας.

Στο ξηρό υπόλειμμα

Προκειμένου να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για τις φυτείες θερμοκηπίου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός των θερμοκηπίων (κατά προτίμηση αυτόματο). Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι ως εξαερισμός στην οροφή και στους τοίχους των κατασκευών, καθώς και σε ολόκληρους τραβέρσες που ανοίγουν σε αυτόματη λειτουργία.

Για μικρά θερμοκήπια, θερμοκήπια και θερμοκήπια, αρκεί ένα απλό σύστημα εξαερισμού (που αποτελείται από αρκετούς ανεμιστήρες σε διαφορετικά επίπεδα και ανοιχτές πόρτες).

Ένα τέτοιο σύστημα θα είναι ιδανικό για στενά και μακρά θερμοκήπια, όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι δύσκολη.

Είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα σύνθετο σύστημα εξαερισμού στο θερμοκήπιο με ειδικούς αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Αλλά για μια μικρή αυλή μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου με τα δικά σας χέρια με απλούς αλλά αξιόπιστους μηχανισμούς.