Αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου με τα χέρια σας - 5 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι

Η ανθεκτικότητα στις ασθένειες και το επίπεδο των καλλιεργειών εξαρτάται άμεσα από το μικροκλίμα στο θερμοκήπιο. Οι καρποί των τοματών, για παράδειγμα, δεν δένονται σε θερμοκρασία 32 ° C θερμότητας. Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης στους 40 ° C, τα περισσότερα φυτά πεθαίνουν. Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου, που δημιουργείται από τα δικά του χέρια, θα παρέχει στις εγκαταστάσεις φρέσκο ​​αέρα, απαραίτητο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Κατά την εγκατάσταση του συστήματος, θα είναι χρήσιμες οι συμβουλές, τα διαγράμματα και οι οδηγίες βήμα προς βήμα από τους ειδικούς.

Τύποι και μέθοδοι εξαερισμού των θερμοκηπίων

Ο εξαερισμός των θερμοκηπίων είναι δύο τύπων: φυσικός και εξαναγκασμένος. Φυσικό περιλαμβάνει αερισμό με τη βοήθεια των παραθύρων, τα καλύμματα, τις πόρτες. Αναγκαστική εργασία με ανεμιστήρες που παρέχουν ροή αέρα και εκροή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του χειροκίνητου αερισμού

Ο ευκολότερος τρόπος για τον αερισμό: ζεστό - άνοιξε τα παράθυρα, κρύο - κλειστό. Το πλεονέκτημα ενός χειροκίνητου συστήματος στην οικονομία του, αλλά εδώ βρίσκεται η απροσδόκητη επιπλοκή. Η Skvoznjak επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η ανάγκη για συνεχή παρουσία. Και αν ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου έρχεται μόνο για το Σαββατοκύριακο; Η μόνη διέξοδος είναι το αυτόματο σύστημα αερισμού του θερμοκηπίου, το οποίο δημιουργείται από τα δικά του χέρια, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία να φύγετε για επαγγελματικούς λόγους.

Αν το θερμοκήπιο έχει τοποθετήσει σωστά τα παράθυρα, είναι εύκολο να τα "διδάξετε" να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς τη συμμετοχή σας.

Αυτόματος αερισμός και οι τύποι του

Το αυτόματο σύστημα προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Τα παράθυρα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της καθορισμένης αύξησης της θερμοκρασίας και στο επιθυμητό ύψος.
 • για διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

Όλες οι αυτόματες συσκευές εξαερισμού χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

 1. Υδραυλικοί μηχανισμοί.
 2. Διμεταλλικό σύστημα.
 3. Αυτοματοποιημένα παράθυρα.
 4. Εξαερισμός με ηλεκτρικές συσκευές.

Προσοχή παρακαλώ! Η εισροή αέρα στο δωμάτιο πρέπει να είναι ίση με την εκροή. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε τραβέρσες, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του θερμοκηπίου, σε διαφορετικές αποστάσεις από το πάτωμα.

Εξάτμιση με υδραυλικό σύστημα

Στο θερμοκήπιο χρησιμοποιείται η κύρια αρχή του υδραυλικού συστήματος: όταν θερμαίνεται, το υγρό επεκτείνεται και, όταν κρυώνει, στενεύει.

Σε συστήματα αυτόματου αερισμού για θερμοκήπια που δημιουργούνται από τα χέρια τους, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αέρα ή νερό, οι οποίοι επεκτείνονται και ωθούν το έμβολο. Αυτός, με τη σειρά του, κινεί τη ράβδο ανυψώνει το τραχύ. Ας εξετάσουμε 2 παραλλαγές αυτοματισμού. Το πρώτο είναι μια θερμική κίνηση από έναν υδραυλικό κύλινδρο που χρησιμοποιεί διαστολή αέρα. Το δεύτερο είναι ένα σύστημα από πλαστικά μπουκάλια ή γυάλινα βάζα με νερό.

Αξιόπιστος αυτοματισμός με πνευματική κίνηση

Ο αυτόματος αερισμός των θερμοκηπίων μπορεί να εξοπλιστεί με τα χέρια τους. Η πιο απλή έκδοση είναι η πνευματική κίνηση από τον υδραυλικό κύλινδρο.

Κατάλογος των απαιτούμενων υλικών

Για την εγκατάσταση θα χρειαστούν μερικές ημέρες, εργαλεία και πολλά εξαρτήματα:

 • κομμάτι πλαστικού σωλήνα με τη μορφή κυλίνδρου μήκους 300-350 mm και διαμέτρου 200 mm ·
 • ένα κομμάτι πλεξιγκλάς πάχους 5 mm.
 • ξύλινο ραβδί για κατασκευή ράβδων?
 • η κάμερα από την μπάλα ποδοσφαίρου?
 • λεπτό μήκος σωλήνα 1,5 - 2 m.

Προσοχή παρακαλώ! Ένας πλαστικός σωλήνας μπορεί να αντικατασταθεί από οποιονδήποτε κύλινδρο από αυτοσχέδια υλικά. Για παράδειγμα, από πολυανθρακικό, αριστερά μετά την εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου ή ένα θερμοκήπιο.

Προετοιμασία για εγκατάσταση κυλίνδρων

 1. Πάρτε το σωλήνα και να κάνετε για τα δύο σφραγισμένα βύσματα plexiglass. Το πάνω μέρος θα χρησιμεύσει ως οδηγός για το απόθεμα.
 2. Για να φτιάξετε ένα έμβολο από Plexiglas. Θα πρέπει να είναι μικρότερη από την εσωτερική διάμετρο του κυλίνδρου κατά 1-2 mm.
 3. Το στέλεχος είναι κατασκευασμένο από ξύλο ή κομμάτι πλαστικού σωλήνα (μέγεθος 32). Αν έχετε επιλέξει μια ξύλινη επιλογή, στη συνέχεια κολλήστε ένα μήκος 500 mm και μια διάμετρο 40 mm που πρέπει να άμμο και να καλύψει με αντισηπτικό.
 4. Τρυπήστε τρύπες και στα δύο βύσματα. Στον πυθμένα - με διάμετρο 10 mm. Στην κορυφή - έτσι ώστε να φιλοξενεί το απόθεμα.

Σύστημα πεπιεσμένου κυλίνδρου

 1. Κόψτε το κάτω βύσμα στον κύλινδρο.
 2. Βάλτε το εσωτερικό της κάμερας από τη σφαίρα, σφιχτά συνδεδεμένο με τον εύκαμπτο σωλήνα.
 3. Περάστε τον εύκαμπτο σωλήνα μέσω του βύσματος. Στέλεχος ενισχύεται στο κέντρο του εμβόλου. Τοποθετήστε το έμβολο στον κύλινδρο έτσι ώστε να πιέζει τη σφαίρα.
 4. Τροφοδοτήστε τη ράβδο μέσα από το άνω βύσμα και σφραγίστε την με ασφάλεια στον κύλινδρο.

ΓΤο Συμβούλιο. Εάν καθορίσετε την ταινία καθοδήγησης, μπορεί να αφαιρεθεί και να συντηρηθεί σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Ο πνευματικός κύλινδρος, που δημιουργείται από τον υδραυλικό κύλινδρο, είναι έτοιμος. Όταν ο αέρας έρθει μέσω του σωλήνα, αντλεί την μπάλα που θα ανυψώσει και θα ωθήσει το έμβολο με τη ράβδο.

Στάδια του έργου εγκατάστασης του δέκτη

Το συναρμολογημένο μέρος είναι μόνο το ήμισυ της αυτόματης οπής. Για τη σωστή λειτουργία του, είναι απαραίτητο να συνδέσετε τον υδραυλικό κύλινδρο στη δεξαμενή με αέρα, δηλαδή στον δέκτη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δέκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση του αέρα που διογκώνει τη σφαίρα.

Ως δοχείο για τον αέρα, είναι κατάλληλο ένα μεγάλο δοχείο ή δοχείο 20 λίτρων. Το κυριότερο είναι ότι είναι ερμητικά σφραγισμένα.

 1. Στο κάτω μέρος του καλά κλειστού δοχείου, πρέπει να εγκαταστήσετε δύο ακροφύσια.
 2. Ένας από αυτούς συνδέεται στενά με τον εύκαμπτο σωλήνα που εισέρχεται στον υδραυλικό κύλινδρο.
 3. Στο δεύτερο τοποθετείται σε ένα κομμάτι μήκους σωλήνα 100-150 mm. Αδειάστε τον αέρα στην αντλία και κλείστε το όταν η ράβδος είναι ελαφρώς εκτεταμένη.

Ο δέκτης είναι έτοιμος! Όταν η πίεση αέρα αυξάνεται, θα ρέει μέσα από το ακροφύσιο στον υδραυλικό κύλινδρο και η ράβδος θα ανοίξει το τραβέρσα, διασφαλίζοντας τον αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου.

Πώς να εγκαταστήσετε ένα έτοιμο μηχανισμό

Η αυτόματη συσκευή πρέπει να συνδεθεί σε ένα παράθυρο που ανοίγει στον οριζόντιο άξονα. Ο δέκτης είναι σημαντικός για την εγκατάσταση ώστε να μην έχει ηλιακό φως. Είναι καλύτερο να κρεμάστε ένα θερμοκήπιο κάτω από τη στέγη, να καλύπτεται με φύλλο αλουμινίου ή άλλη προστατευτική οθόνη.

Ο πνευματικός ενεργοποιητής που συνδέεται με τον δέκτη θα πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στο παράθυρο. Η ράβδος που συνδέεται με το παράθυρο θα ανυψώσει το πλαίσιο μόλις ζεσταθεί στο θερμοκήπιο. Και θα το χαμηλώσει σε ένα κρύο snap.

Η εφεύρεση πρέπει να βαθμονομείται με ρύθμιση της πίεσης στο εσωτερικό του συστήματος με ελεύθερο εύκαμπτο σωλήνα. Η βαθμονόμηση σάς επιτρέπει να ανοίγετε και να κλείνετε το παράθυρο σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Συσκευές Plus: Η μονάδα μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα από τα αυτοσχέδια υλικά.

Μείον: Ο υδραυλικός κύλινδρος έχει σχεδιαστεί για ελαφριές οριζόντιες δοκούς

Αυτόματος αερισμός με τραπεζική μέθοδο

Ο αερισμός στο θερμοκήπιο με τα χέρια του είναι εύκολο να γίνει, ακόμη και αν δεν υπάρχουν σωλήνες, ραβδιά και πλεξιγκλάς. Αρκεί μόνο δύο γυάλινα βάζα και το ίδιο το άνοιγμα του παραθύρου.

Υλικά για την κατασκευή αυτοματισμών από κονσέρβες

Συμβούλιο. Ακολουθώντας το παράδειγμα γυάλινα βάζα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σύστημα από πλαστικά μπουκάλια χωρητικότητας 5 λίτρων. και 800 ml.

Η εγκατάσταση μιας τραπεζικής συσκευής συνεπάγεται τη διαθεσιμότητα αυτοσχέδιων υλικών:

 • 2 γυάλινα βάζα (3 λίτρα και 800 ml).
 • 1 μεταλλικό κάλυμμα.
 • 1 κάλυμμα από πολυαιθυλένιο.
 • έναν ορείχαλκο ή χάλκινο σωλήνα μήκους 300 mm και διάμετρο 5 mm.
 • ένα σωλήνα από ιατρικό σταγονόμετρο μήκους 1 m.
 • Ξύλο αντίβαρο, παρόμοιο με το μέγεθος του πλαισίου.
 • 2 καρφιά των 100 mm.
 • σύρμα.
 • σφραγιστικό.

Εγκατάσταση συστήματος δύο δοχείων

Όταν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία είναι έτοιμα, μπορείτε να προχωρήσετε:

 1. Σε ένα βάζο τριών λίτρων, πρέπει να ρίχνετε 800 ml. νερό. Τραβήξτε με μεταλλικό καπάκι.
 2. Τρυπήστε μια οπή στο κάλυμμα και τοποθετήστε ένα σωλήνα ορειχάλκου μέσα σε αυτό, έτσι ώστε να μην φτάνει στο κάτω μέρος του δοχείου για 2-3 mm. Ασφαλίστε τον σωλήνα και κόψτε τον αρμού με στεγανωτικό.
 3. Σε βάζο χωρητικότητας 800 ml. πρέπει να ρίξετε 200 ml. νερό, κλείστε το καπάκι. Κάνετε μια τρύπα στο καπάκι πολυαιθυλενίου και εισάγετε έναν σωλήνα από το σταγονόμετρο μέσα σε αυτό, χωρίς να φτάσει στον πυθμένα κατά 2-3 mm.
 4. Στο κάτω πλαίσιο έξω από το παράθυρο, καρφώστε την ξύλινη δοκό. Στερεώστε το μικρότερο βάζο στο ανώτερο πλαίσιο με ένα νύχι και ένα σύρμα. Ένα μεγάλο βάζο μπορεί να συνδεθεί υψηλότερα ή να τοποθετηθεί σε ένα ράφι πάνω από ένα μικρό βάζο. Η συσκευή είναι έτοιμη!

Τώρα, μόλις ο αέρας στα πιάτα θερμαίνεται, θα μετατοπίσει το νερό από το δοχείο τριών λίτρων στο μικρό. Η μικρότερη χωρητικότητα θα γίνει πιο βαρύ, χαμηλότερη και θα ανοίξει το παράθυρο. Και αντίστροφα.

Plus αυτόματο αερισμό: εύκολο να γίνει, χωρίς κόστος για υλικά.

 • Είναι κατάλληλο μόνο για παράθυρα που ανοίγουν στον οριζόντιο άξονα.
 • πρέπει περιοδικά να προσθέσετε εξατμισμένο νερό.

Διμεταλλικό σύστημα αερισμού σε λειτουργία

Τα μέταλλα, καθώς και τα υγρά, θερμαίνονται, επεκτείνονται. Από αυτά, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού των δαμαλίδων, που εργάζονται για τη διαφορά μεταξύ του συντελεστή διαστολής των δύο μεταλλικών ταινιών. Μια απλή και αποτελεσματική συσκευή - μια αυτόματη συσκευή για τον εξαερισμό των θερμοκηπίων από σανίδες και μέταλλο

Προσοχή παρακαλώ! Οποιαδήποτε αυτοματοποίηση χρειάζεται προστασία από το άμεσο ηλιακό φως. Ο μηχανισμός δεν πρέπει να θερμαίνεται από τον ήλιο, αλλά από τον αέρα.

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή που χρειάζεστε:

 • ένα ξύλινο μπαρ.
 • σκάφους ·
 • μεταλλική ταινία?
 • νύχια;
 • το μεντεσέ.
 1. Το μεταλλικό φύλλο και η σανίδα πρέπει να στερεώνονται στο δάπεδο κάθετα.
 2. Μεταξύ αυτών, εισάγετε μια ξύλινη δοκό στη μέση.
 3. Ασφαλίστε ολόκληρη τη δομή.
 4. Συνδέστε τη μεταλλική ταινία στο παράθυρο με τη βοήθεια ενός μεντεσέ. Έγινε!

Το μέταλλο, το οποίο αντιδρά γρήγορα σε αύξηση της θερμοκρασίας, θα κάμψει και θα ανοίξει το πλαίσιο υπό την επίδραση της δύναμης επέκτασης. Όταν το φύλλο έχει κρυώσει, θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.

Η επιτυχία των αυτοματοποιημένων παραθύρων

Η αυτοματοποίηση, το άνοιγμα και το κλείσιμο του παραθύρου, λειτουργεί με βάση την αρχή της επέκτασης του λαδιού κινητήρα. Αυτοί οι μηχανισμοί εργοστασιακής παραγωγής μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο και σε παραδοσιακά καταστήματα. Κατά την αγορά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα σημαντικά σημεία:

 1. Η τιμή. Ο μηχανισμός με την προσέγγιση της πόρτας κοστίζει από 1600 έως 3500 χιλιάδες ρούβλια. Χρειάζονται όσα παράθυρα έχετε στο θερμοκήπιο.
 2. Προσδιορίστε το βάρος της μονάδας.
 3. Μάθετε αν το μοντέλο που σας αρέσει μπορεί να ρυθμιστεί σε μια ορισμένη θερμοκρασία. Αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές.

Εάν δεν θέλετε να αυτοματοποιήσετε τα παράθυρα με τη βοήθεια εργοστασιακών μηχανισμών, τότε οργανώστε το αερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια σας από αυτοσχέδιες συσκευές.

Ανεμιστήρας καπό χώρου αποσκευών

Αυτοματοποιημένο φύλλο παράθυρο - δεν υπάρχει πρόβλημα, αν υπάρχει μια οδηγία και μια μικρή ικανότητα. Ως βασικό στοιχείο, η έμφαση για τον κορμό, που λαμβάνεται από το "Moskvich", θα ταιριάζει.

Υδραυλικός κύλινδρος και υδραυλική δεξαμενή από εξαρτήματα αυτοκινήτων

Ο στόχος σας είναι να τοποθετήσετε ένα σταθερό μηχανισμό ικανό να αυξήσει ταυτόχρονα αρκετούς τραβέρσες. Θα αποτελείται από δύο μέρη. Η πρώτη είναι η έμφαση για τον κορμό του αυτοκινήτου, επαναφορά για νέες ανάγκες:

 1. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το μπουλόνι που είναι ενσωματωμένο στη στάση. Στο κέντρο, τρυπήστε μια τρύπα και αφήστε τον αέρα από τον κύλινδρο. Τρυπήστε την οπή μέχρι 9 mm.
 2. Σπρώξτε το στέλεχος έτσι ώστε το έμβολο να μην φτάνει στην οπή κατά 30-35 mm.
 3. Απολιπάνετε την κοιλότητα του κυλίνδρου. Ασφαλίστε το σε μια μέγγενη με μια τρύπα επάνω. Ρίξτε λάδι στο έμβολο έτσι ώστε να μην αγγίζει τους τοίχους.
 4. Ρίξτε την κοιλότητα με εποξειδική κόλλα. Μόλις στεγνώσει, πρέπει να τραβήξετε το στέλεχος για να σχίσει το έμβολο μακριά από την κόλλα.
 5. Στην κόλλα, τρυπήστε μια τρύπα 9 mm και κόψτε το σπείρωμα σε αυτό (βήμα 1.25).

Το δεύτερο μέρος της συσκευής είναι μια υδραυλική δεξαμενή. Μπορεί να κατασκευαστεί από σωλήνα:

 1. Ο σωλήνας (διάμετρος 40 mm, μήκος - 300) πρέπει να αποσβένεται στη μία πλευρά με συγκολλημένο μεταλλικό βύσμα. Και από την άλλη πλευρά, ένα βύσμα με σπείρωμα για βίδα M10.
 2. Για ένα καπάκι με ένα σπείρωμα, απαιτείται ένα παρέμβυσμα από ανθεκτικό σε λάδι υλικό.
 3. Στο συγκολλημένο βύσμα, τρυπήστε μια οπή 9 mm και κόψτε σε αυτό το σπείρωμα M 10, βήμα 1.25.

Συμπλήρωση και εγκατάσταση μιας αυτόματης συσκευής ανοίγματος

Συνδέοντας τον κύλινδρο και τη δεξαμενή με τον εύκαμπτο σωλήνα φρένων, έχετε ένα ισχυρό ανοιχτήρι. Παραμένει να γεμίσετε τη δεξαμενή με ψυχρό λάδι και να εγκαταστήσετε τον αυτοματισμό:

 1. Συμπληρώνοντας το λάδι στη δεξαμενή, πρέπει να μετακινήσετε τη ράβδο, να την αντλήσετε μέσω ολόκληρου του μηχανισμού. Στη συνέχεια, γεμίστε το γεμάτο δοχείο με ένα βύσμα με ένα σπείρωμα και κλείστε με ένα μπουλόνι με πλυντήριο και παξιμάδι. Βαθμολογήστε τον μηχανισμό με ένα μπουλόνι ρύθμισης.
 2. Τώρα η δεξαμενή - κάτω από την οροφή (με προστατευτική οθόνη, φυσικά), και ο κύλινδρος - κάτω από το παράθυρο. Όταν το πετρέλαιο επεκτείνεται, το στέλεχος εκτείνεται και ανοίγει το παράθυρο.

Συσκευές Plus: Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για μεγάλο βάρος. Σε αυτό είναι δυνατή η σύνδεση αρκετών αεραγωγών με τη βοήθεια αυτο-κατασκευασμένων μοχλών.

Αναγκαστικός εξαερισμός με ανεμιστήρες

Ο αναγκαστικός αερισμός των θερμοκηπίων χρησιμοποιείται σε μεγάλες περιοχές. Αρχή λειτουργίας - αρκετοί ανεμιστήρες για την εισροή και την εκροή αέρα που βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του θερμοκηπίου. Οι ανεμιστήρες ρυθμίζουν έναν θερμικό κινητήρα μονής καναλιού, δύο καναλιών και τριών καναλιών (μέσω ενός καναλιού για κάθε μηχανισμό).

Αυτόματος εξαερισμός από τα μέρη του υπολογιστή

Συνήθως, οι οπαδοί αγοράζουν, αλλά η εσωτερική master-diy και στη συνέχεια να βρει έναν τρόπο για να χτίσει ένα αυτόματο εξαερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια τους.

Συνθήκες: θερμοκήπιο 3x8 μ. Στις μπροστινές πλευρές - δύο παράθυρα. Ο φυσικός εξαερισμός για ένα θερμοκήπιο αυτού του μεγέθους δεν είναι αρκετό. Η περίπτωση για μικρά - πρέπει να οικοδομήσουμε μια υποχρεωτική.

Για την εργασία απαιτούνται τα ακόλουθα υλικά:

 • 2 παλιά τροφοδοτικά από τη μονάδα συστήματος του υπολογιστή.
 • διμεταλλικό θερμοστάτη.
 • μπαταρία αυτοκινήτου;
 • καλώδια.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα υπολογιστή

 1. Από τα τροφοδοτικά, τραβήξτε προσεκτικά 2 μεγάλους ανεμιστήρες (ψυγείο).
 2. Εγκαταστήστε τα στο παράθυρο έτσι ώστε κάποιος να εργαστεί στην εισροή, ο δεύτερος - στην κουκούλα.
 3. Δημιουργήστε ένα κοινό σύστημα χρησιμοποιώντας καλώδια. Συνδέστε και τους δύο ανεμιστήρες στο διμεταλλικό ρελέ. Ρυθμίστε το ώστε το ρελέ να δίνει εντολή να ξεκινήσει σε θερμοκρασία 24-25 ° C.
 4. Για να ενεργοποιήσετε την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπαταρία από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, το σύστημα είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Δεν υπάρχει βύθισμα και ζεστός αέρας διοχετεύεται από τον ανεμιστήρα, συντονισμένος στην κουκούλα.

Plus: δεν υπάρχει ανάγκη σύνδεσης με ηλεκτρισμό.

Μείον: Η μπαταρία πρέπει να επαναφορτιστεί.

Για να δημιουργηθεί ένα σοβαρό σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου, οποιοδήποτε από τα παραπάνω σχήματα ή ένας συνδυασμός αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα χέρια του. Ένα θέρετρο για πράσινους φίλους, που δημιουργούνται από τα δικά τους χέρια, θα βοηθήσει στη συλλογή της πολυαναμενόμενης άφθονης συγκομιδής.

Πώς να οργανώσετε τον αερισμό στο θερμοκήπιο;

Οι κατασκευές θερμοκηπίου επιτρέπουν την καλλιέργεια κηπευτικών μερικές φορές λόγω ορισμένων μικροκλιματικών συνθηκών που δημιουργούνται μέσα τους. Ο αερισμός είναι μία από τις προϋποθέσεις για ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την καλλιέργεια φυτών θερμοκηπίου, ειδικά με τη βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και του εδάφους. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα το είδος της ανταλλαγής αέρα που μπορεί να εγκατασταθεί στο εσωτερικό του και επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο αερισμός στο θερμοκήπιο οργανώνεται από τον εαυτό του χωρίς περιττά οικονομικά κόστη.

Οικοδομικές κατασκευές θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικά

Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Στο μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο συνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο διαφανές υλικό το οποίο δεν επιτρέπει την διέλευση του αέρα. Χρησιμοποιείται ευρέως πυκνό φιλμ πολυαιθυλενίου, πολυανθρακικό, γυαλί κλπ. Περνώντας το φως του ήλιου, ζεσταίνει τον αέρα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θερμότητα μέσα.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η θέρμανση του εσωτερικού χώρου λόγω της θερμότητας που παράγεται από το έδαφος, το ηλιακό φως. Αυτό σας επιτρέπει να φυτέψετε λαχανικά, συγκομιδή 1-1.5 μήνες νωρίτερα. Κατά κανόνα, κατασκευάζονται για ντομάτες, αγγούρια, χόρτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνα κ.λπ.

Για την κατασκευή των θερμοκηπίων, πέρασε την ενέργεια, χρόνο εξοφληθεί, θα πρέπει να οργανώσει σωστά την προσγείωση των φυτών για να διαπιστώσετε αν είναι συμβατές, σωστά κατανεμημένα στο χώρο, σύμφωνα με τους όρους της βλάστησης, δημιουργία, τη βλάστηση, κ.λπ. Επίσης σημαντική είναι η σωστή φροντίδα των φυτών: ο μηχανισμός ελέγχου της θερμοκρασίας του αέρα και της υγρασίας παραμέτρους στην κατασκευή, χαλάρωση, αντικαθιστώντας το χώμα, βοτάνισμα, πότισμα και κατάλληλο σύστημα εξαερισμού.

Η ανάγκη για αερισμό στο θερμοκήπιο

Οι αυξημένες θερμοκρασίες στα θερμοκήπια, η υπερβολική υγρασία επηρεάζει δυσμενώς τις καλλιέργειες λαχανικών. Για να διατηρηθεί ένα ισορροπημένο μικροκλίμα μέσα στο κτίριο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με εξαερισμό. Συμβάλλει στην εξομάλυνση του μικροπεριβάλλοντος του θερμοκηπίου, διατηρώντας ταυτόχρονα το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας εντός των ορίων του κανόνα.

Επίσης, η ανάγκη για τακτική ανταλλαγή αέρα καθορίζεται από την υποχρεωτική επικονίαση φυτών για την παραγωγική τους βλάστηση.

Το εύρος της αποδεκτής θερμοκρασίας είναι μικρό - + 24⁰ - + 30ο C. Μπορείτε να παρακολουθείτε με ένα θερμόμετρο αλκοόλης που βρίσκεται στο επίπεδο φύτευσης. Ο δείκτης υγρασίας καταγράφει ένα υγρόμετρο (κανονικό ή αυτόματο), το οποίο είναι επίσης επιθυμητό να εγκατασταθεί μέσα στη δομή. Αυτές οι απλές συσκευές θα σας επιτρέψουν να παρακολουθήσετε αλλαγές, να απαντήσετε σε αυτές έγκαιρα, ρυθμίζοντας την εισροή και την εκτροπή των αέριων μαζών.

Το φυσικό σύστημα αερισμού του θερμοκηπίου

Η συσκευή φυσικής ανταλλαγής αέρα πραγματοποιείται μέσω θυρών, παραθύρων, παραθύρων. Οι ροές αέρα αντικαθίστανται από τη διαφορά θερμοκρασίας. Κατά την κατασκευή μιας δομής του θερμοκηπίου, τοποθέτηση θυρών, ανοίγματα παραθύρων σε αυτό, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Η τοποθέτηση των παραθύρων πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε η κυκλοφορία των μαζών αέρα να καλύπτει όλα τα επίπεδα.
 • Ο αριθμός των εξαερισμών εξαρτάται από το μέγεθος τους. Όσο μικρότερες είναι αυτές, τόσο πιο συχνά βρίσκονται.
 • Ο όγκος τροφοδοσίας πρέπει να είναι ίσος με τον όγκο των καυσαερίων. Για το σκοπό αυτό, τα ανοίγματα εξαερισμού κατασκευάζονται κατά προσέγγιση με το ίδιο μέγεθος. Στη συνέχεια, η κυκλοφορία του αέρα θα είναι ήρεμη, χωρίς βύθιση, ζημιές στα φυτά.
 • Για τη διατήρηση των καλλιεργειών λαχανικών, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ρεύμα ψυχρού αέρα διέρχεται προς τα κάτω, ο θερμός αέρας ανεβαίνει. Για ομοιόμορφη ανάμιξη θερμοκρασίας, η ανακυκλοφορία του αέρα, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας έναν εγχώριο ανεμιστήρα, θα είναι επωφελής.

Το μειονέκτημα του φυσικού αερισμού των θερμοκηπίων μπορεί να θεωρηθεί ως συνεχής ένταξη ενός ατόμου στις εργασίες του, όταν πρέπει να παρακολουθείτε ανεξάρτητα τη θερμοκρασία, την υγρασία, να ρυθμίζετε την ένταση του εισερχόμενου αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο θερμοκήπιο

Η φυσική κυκλοφορία μπορεί να μην είναι επαρκής για τον αερισμό μιας μεγάλης δομής θερμοκηπίου. Η ενίσχυση είναι δυνατή με τη δημιουργία μηχανικών μέσων επαγωγής της ανταλλαγής αέρα. Απλές συσκευές είναι ανεμιστήρες συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τοποθετούνται τόσο μέσα στο άνοιγμα εισαγωγής όσο και μέσα από την παροχή και την εξάτμιση.

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας αντλεί ψυχρές μάζες, αυξάνοντας την πίεση σε ζεστό υγρό αέρα, ωθώντας το έτσι προς τα έξω μέσω της θυρίδας εξάτμισης.

Όταν εγκαθίστανται μηχανισμοί στην εισροή και την εξάτμιση της ροής του αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένα σημεία:

 • οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι σε απέναντι πλευρές (μπορεί να είναι πλευρικοί) ή να τροφοδοτούν αέρα τελικά, εξάτμιση στην οροφή.
 • για τον εξαερισμό υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, η παραγωγικότητα των μηχανισμών: ο όγκος του κτιρίου πολλαπλασιάζεται επί 20, ο όγκος ανανεωμένου αέρα ανά ώρα λειτουργίας των ανεμιστήρων αποκτάται. Με μια ασθενή κυκλοφορία, η θερμοκρασία θα πέσει αργά, με μια γρήγορη κυκλοφορία - θα εμφανιστεί ένα βύθισμα.
 • Οι μηχανισμοί εγκαθίστανται με την ίδια ισχύ εισροής και εξάτμισης. Αν ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ασθενέστερος - ο καυσαερίων θα λειτουργεί συνεχώς.
 • η εγκατάσταση αισθητήρων θερμοκρασίας θα επιτρέψει την αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των μηχανισμών για τη θερμορύθμιση του μικροπεριβάλλοντος.
 • σε μια αδύναμη ισχύ ανεμιστήρα, μπορούν να συνδεθούν άμεσα, μια υψηλότερη θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός ρελέ ή ενός εκκινητή?
 • Το χειμώνα, είναι καλύτερο να εξασφαλιστεί η ροή αέρα τροφοδοσίας με θέρμανση, έτσι ώστε να μην παγώσει τα φυτά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, η ρύθμιση της θερμοκρασίας πρέπει να ελέγχεται χειροκίνητα, με το χέρι.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βίντεο

Αυτόματο σύστημα εξαερισμού

Για ευκολία, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου. Ο αυτοματισμός περιλαμβάνει την ανεξάρτητη διαχείριση της διαδικασίας αερισμού του θερμοκηπίου για την αποκατάσταση της ισορροπίας θερμοκρασίας και υγρασίας.

Συστήματα εξαερισμού σε θερμοκήπια

Για να επιτευχθεί καλή συγκομιδή, σε κλειστό χώρο απαιτείται να δημιουργηθούν για τα φυτά όλες οι απαραίτητες συνθήκες, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το μικροκλίμα. Απαιτείται πλήρης αερισμός στο θερμοκήπιο για την εξάλειψη των υπερβολικών υδρατμών, την προστασία του εδάφους από το νερό και την απομάκρυνση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις.

Τι αξίζει να γνωρίζετε σχετικά με τα συστήματα εξαερισμού στα θερμοκήπια και πώς να τα εξοπλίζετε;

Διάφοροι λόγοι για τον υποχρεωτικό εξαερισμό

Είναι σημαντικό να ισορροπήσετε σωστά τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, καθώς και να αποφύγετε τη δημιουργία συμπυκνώματος. Αυτά τα καθήκοντα πρέπει να επιλυθούν με τον αερισμό στο θερμοκήπιο. Ποιοι παράγοντες σας αναγκάζουν να οργανώσετε μια ανταλλαγή αέρα υψηλής ποιότητας σε έναν κλειστό χώρο;

 1. Θερμοκρασία. Ο κύριος στόχος των θερμοκηπίων είναι η διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας του αέρα που απαιτείται για τα φυτά βλάστησης. Ωστόσο, η θέρμανση και ο κλειστός χώρος μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τους δείκτες, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην καταστροφή των καλλιεργειών και των καλλιεργειών. Ο αερισμός θα συμβάλει στη μείωση της έντονης θέρμανσης των αέριων μαζών.
 2. Υγρασία. Δεν είναι μυστικό ότι τα φυτά εκπέμπουν υδρατμούς, οι οποίοι θα γεμίσουν το θερμοκήπιο. Όταν φτάσει το όριο (σημείο δρόσου), το νερό από την αέρια κατάσταση θα περάσει στην υγρή φάση και θα πέσει με τη μορφή συμπυκνώματος σε όλες τις επιφάνειες. Η υπερπλήρωση του εδάφους είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες. Η συσκευή εξαερισμού στα θερμοκήπια θα βοηθήσει στην αντικατάσταση του υπερβολικά υγρού αέρα με ένα στεγνωτήριο.
 3. Βιολογικός παράγοντας. Το υπερβολικά υγρό και ζεστό μικροκλίμα σε κλειστό, μη αεριζόμενο χώρο θα γίνει ένα ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση και την αναπαραγωγή παθογόνων μυκητιακών μικροοργανισμών. Επομένως, η εξασφάλιση του αερισμού τροφοδοσίας μπορεί να ισοπεδώσει αυτόν τον παράγοντα.

Και φυσικά, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, τα φυτά χρειάζονται καθαρό αέρα, θα τονώσουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την ωρίμανση της καλλιέργειας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι οργάνωσης της σωστής ανταλλαγής αέρα στο θερμοκήπιο. Όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, από τον πιο πρωτόγονο χειροκίνητο εξαερισμό, μέχρι ένα πλήρως αυτόματο σύστημα αερισμού.

Είδη συστημάτων εξαερισμού σε θερμοκήπια

Είναι δυνατό να εξοπλιστεί η ποιοτική κυκλοφορία του αέρα στον περιορισμένο χώρο των θερμοκηπίων με δύο τρόπους: χειροκίνητα ή αυτόματα. Στην πρώτη έκδοση, είναι εργασία, επειδή πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς το μικροκλίμα μέσα, αλλά για μικρές εστίες αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα πλήρως αυτόματο σύστημα, το οποίο θα πρέπει να επιθεωρείται μόνο περιστασιακά. Πώς να κάνετε τον αερισμό του θερμοκηπίου με αρκετή λειτουργικότητα και ποιο τύπο να επιλέξετε;

Χειροκίνητος αερισμός

Αυτή η ανταλλαγή αέρα έχει ακόμα το όνομα του φυσικού αερισμού στο θερμοκήπιο. Αυτό συμβαίνει με το ξεκλείδωμα των θυρών, των παραθύρων και των τραβέρσων στους τοίχους ενός θερμοκηπίου. Αυτά τα ανοίγματα μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη με διαφορετικές αποστάσεις. Η βασική αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα αναφέρει ότι όσο μικρότερη είναι η διέξοδος, τόσο πιο συχνά πρέπει να τοποθετούνται.

Ο δεύτερος κανόνας αυτού του τύπου εξαερισμού: η εκροή των μαζών του αέρα πρέπει να είναι ίση με την εισροή τους. Δηλαδή, ο αριθμός των ανοιγμάτων πρέπει να είναι ο ίδιος.

Αλλά η θέση τους πρέπει να είναι σε διαφορετικά ύψη. Οι τραβέρσες τροφοδοσίας βρίσκονται χαμηλότερα κοντά στην επιφάνεια της γης και το άνοιγμα για την εκτροπή είναι υψηλότερο, καλύτερα στην οροφή.

Με το άνοιγμα του ίδιου αριθμού αεραγωγών, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει φυσιολογικά, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Ο ζεστός θερμασμένος αέρας ανεβαίνει και φεύγει από τα ανώτερα ανοίγματα και ένας φρέσκος ψυχρός αέρας διεισδύει μέσα από τους κάτω ιμάντες.

Εξαναγκασμένη ανταλλαγή αέρα

Αλλά, αυτός ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί, εάν το θερμοκήπιο είναι μικρό σε μέγεθος, με μεγάλες εστίες, είναι απαραίτητο, συνεχώς ποτίσματος, τον έλεγχο του μικροκλίματος. Για να μην εγκατασταθεί μόνιμη κατοικία δίπλα στα παράθυρα, μια εξαιρετική επιλογή θα ήταν ο υποχρεωτικός αερισμός του θερμοκηπίου.

Το σύστημα οργανώνεται με την τοποθέτηση κατάλληλων ανεμιστήρων, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό.

Μια τέτοια επιλογή δίνει πολλά πλεονεκτήματα για θερμοκήπια:

 1. Είναι δυνατόν να εξοπλιστεί ένας ποιοτικός αερισμός για σχετικά λίγα χρήματα.
 2. Αφού έχετε ρυθμίσει τον απαιτούμενο αριθμό ανεμιστήρων για να κάνετε πλήρη αερισμό σε όλο το χώρο της εστίας.
 3. Με τη συναρμολόγηση του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία, μπορείτε να ελέγξετε πλήρως το μικροκλίμα στο θερμοκήπιο, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής από την ισχυρότερη έκδοση στην αδύναμη και αντίστροφα.
 4. Η εγκατάσταση αισθητήρων θερμοκρασίας με ρελέ θα επιτρέψει την πλήρη αυτοματοποίηση της ανταλλαγής αέρα και την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση σε συγκεκριμένο χρόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, το υποχρεωτικό αναλογικό του είναι πιο παραγωγικό και πολύ απλοποιεί το έργο στην οικονομία του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας χρόνο.

Υδραυλικά συστήματα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός, αυτή είναι η βέλτιστη επιλογή, αλλά έχει ένα μειονέκτημα - χρειάζεστε μια σταθερή παροχή ενέργειας. Εάν την απενεργοποιήσετε, θα υπάρξει πρόβλημα, ειδικά στην ήδη ζεστή εποχή, όταν η θερμοκρασία του αέρα στον περιορισμένο χώρο της εστίας μπορεί να φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο σε μερικές ώρες.

Ένα εξαιρετικό ανάλογο του αυτοματισμού θα είναι η εγκατάσταση ενός υδραυλικού συστήματος. Η αρχή της λειτουργίας της βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες των υγρών, πώς λειτουργεί;

Στους τραβέρσες τοποθετείται το σύστημα πρόσφυσης, το οποίο έχει μια υδραυλική κίνηση. Η απόδοσή του έχει ως εξής. Στο δρόμο και μέσα υπάρχουν δύο δεξαμενές με υγρό. Η εσωτερική λειτουργία λειτουργεί ως θερμικός αισθητήρας και όταν θερμαίνεται, το υγρό, που επεκτείνεται κατά μήκος των εύκαμπτων σωλήνων, κινεί το μοχλό, αποκαλύπτοντας το τραχύ. Η χωρητικότητα του δρόμου χρησιμεύει ως αντισταθμιστής, δηλαδή, όταν ψύχεται το υγρό, συστέλλεται, μετακινώντας το δεύτερο μοχλό, κλείνοντας το παράθυρο.

Όμως, ένα τέτοιο σύστημα έχει ένα μειονέκτημα, το ρευστό αλλάζει τις ιδιότητές του, σταδιακά θερμαίνει ή ψύχει και με την εμφάνιση των απότομων παγετώνων τα παράθυρα μπορεί απλά να μην έχουν χρόνο για να κλειδώσουν τα ανοίγματα. Ωστόσο, ο υδραυλικός εξαερισμός είναι πολύ εύκολος στη συντήρηση και είναι φθηνός στην εγκατάσταση.

Διμεταλλικές κατασκευές

Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην ίδια αρχή με τα υδραυλικά ανάλογα. Μόνο η εργασία είναι χτισμένη σε διαφορετική επέκταση όταν θερμαίνονται δύο διαφορετικά μέταλλα.

Κατά κανόνα, ο χάλυβας και ο ορείχαλκος χρησιμοποιούνται ως αισθητήρες. Από τη θέρμανση το μέταλλο επεκτείνεται, ανοίγει ελαφρά το παράθυρο και ψύχεται - το σύστημα κλείνει το τραβέρσα.

Η συσκευή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού είναι πολύ αξιόπιστη και ανθεκτική επειδή δεν υπάρχουν πηγές ενέργειας ή μέρη που μπορούν να σπάσουν. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρά παράθυρα, και είναι επίσης δύσκολο να επιτευχθεί μια ακριβής ρύθμιση σε συγκεκριμένο σχεδιασμό θερμοκρασίας.

Αυτοματοποίηση του εξαερισμού στο θερμοκήπιο

Η αυτοματοποίηση αυτής της διαδικασίας απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες στο θερμοκήπιο. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε συνεχώς την κατάσταση του μικροκλίματος: τη θερμοκρασία του αέρα, το επίπεδο υγρασίας και την αντιστοιχία αυτών των παραγόντων σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια. Αρκεί να εγκαταστήσετε απλούς αισθητήρες και μόνο για περιοδικό έλεγχο του συστήματος.

Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω τύπους εξαερισμού, μπορείτε να πετύχετε υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα στον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου. Ποια από τα συστήματα αυτά μπορούν να εγκατασταθούν στο νοικοκυριό σας;

 1. Ηλεκτρικός εξοπλισμός, με αισθητήρες θερμοκρασίας και ρελέ.
 2. Υδραυλικά συστήματα ελέγχου μικροκλίματος.
 3. Διμεταλλικοί τύποι εξαερισμού.
 4. Αυτοματοποιήστε το κλείσιμο και το ξεκλείδωμα του παραθύρου.

Ποιες αποχρώσεις πρέπει να είναι γνωστές και να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση τέτοιων αυτόματων συστημάτων εξαερισμού των θερμοκηπίων για τη διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας υγρασίας και θερμοκρασίας περιβάλλοντος;

Ηλεκτρικό αυτοματισμό

Ένα από τα καλύτερα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα για εγκατάσταση σε θερμοκήπια. Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην παρουσία ενός αισθητήρα θερμοκρασίας και ενός ρελέ με την περαιτέρω σύνδεση του με τον ανεμιστήρα.

Ο ηλεκτρικός εξαερισμός λειτουργεί ως εξής. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί στο καθορισμένο όριο, ξεκινάει η εκκίνηση του ρελέ και ο ανεμιστήρας εξαγωγής. Η μάζα θερμού αέρος θα απομακρυνθεί μέσω του αγωγού αερισμού εξαγωγής και νέος ψυχρός αέρας θα ρέει μέσα από τις τρύπες τροφοδοσίας ή τις μη ερμητικές κατασκευές του καλύμματος του θερμοκηπίου.

Είναι σημαντικό ο όγκος του παρεχόμενου καθαρού αέρα να είναι περίπου ίσος με τη μάζα που πρέπει να αφαιρεθεί! Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή, μπορείτε να προσθέσετε ένα σύστημα αναγκαστικής τροφοδοσίας στους τοίχους. Εκτός από μια επαρκή ποσότητα καθαρού αέρα, αυτό θα δώσει πιο εντατική ψύξη, και ως εκ τούτου θα μειώσει τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

Ο αυτόματος αερισμός των θερμοκηπίων, που λειτουργεί σύμφωνα με αυτήν την αρχή, σας επιτρέπει να ελέγχετε πολύ με ακρίβεια το εσωτερικό κλίμα.

Ωστόσο, όπως κάθε σύστημα, υπάρχει ένα μειονέκτημα, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ηλεκτρική σύνδεση. Με απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας, ολόκληρο το θερμοκήπιο κινδυνεύει. Μπορεί να εξαλειφθεί από πρόσθετες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μερικές φορές συνιστούμε την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών. Όμως, τέτοια συστήματα είναι πολύ ακριβά και απαιτούν ορισμένες προϋποθέσεις για την εργασία τους. Το καλύτερο από όλα. Εγκαταστήστε μια βενζίνη έκτακτης ανάγκης ή άλλη παρόμοια γεννήτρια, με ένα αυτόματο σύστημα μεταγωγής χωρίς την κύρια παροχή ρεύματος.

Είναι επίσης αρκετά δύσκολο χωρίς την εμπειρία να τοποθετηθεί σωστά ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού και να εγκατασταθούν οι μονάδες ανεμιστήρων. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, είναι καλύτερο να στραφούν σε ειδικούς που θα κάνουν τα πάντα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υδραυλική

Τα συστήματα υδραυλικού αυτοματισμού λειτουργούν ισοδύναμα με ηλεκτρικά ανάλογα, αλλά δεν απαιτούν πρόσθετη πηγή ενέργειας. Εξάλλου, το όλο σχέδιο βασίζεται στην αρχή των φυσικών και μηχανικών διαδικασιών.

Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου με υδραυλική κίνηση λειτουργεί όταν το δοχείο θερμαίνεται με κύλινδρο γεμάτο με υγρό.

Αυτή η ικανότητα, κατά κανόνα, βρίσκεται δίπλα στο άνοιγμα του ανοίγματος, κάτω από το ανώτατο όριο. Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος, το υγρό στον κύλινδρο διευρύνει τη δύναμη μετάδοσης στη ράβδο, η οποία ανοίγει το φύλλο του παραθύρου. Μετά την ψύξη, ο όγκος του υγρού συμπιέζεται, καθιστώντας δυνατό το κλείσιμο του ανοικτού παραθύρου.

Η αποτελεσματική λειτουργία του υδραυλικού συστήματος αυτόματου αερισμού πραγματοποιεί πλήρως την εργασία για τη διατήρηση του απαραίτητου μικροκλίματος στο θερμοκήπιο. Αλλά, το πιο σημαντικό, είναι εντελώς ανεξάρτητο από τις πηγές ενέργειας και επίσης δεν απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των εργασιών του.

Ο υδραυλικός αυτόματος αερισμός στο θερμοκήπιο μπορεί να συναρμολογηθεί με το χέρι, ακόμη και με συμβατικές πλαστικές φιάλες. Αλλά πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αυτά είναι συσκευές που κατασκευάζονται εργοστασιακά.

Διάταξη διαφόρων τύπων συστημάτων εξαερισμού

Ποιοι από τους παραπάνω τύπους συστημάτων εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα συγκεκριμένο θερμοκήπιο, ποιες είναι οι αποχρώσεις που αξίζει να εξεταστούν και τι αξίζει να γνωρίζετε για τον εξαερισμό σε διαφορετικές περιόδους του έτους;

Πολυκαρβονικά θερμοκήπια

Συνήθως τα κτίρια αυτά πωλούνται έτοιμα και στο έδαφος απλά πρέπει να συλλέγονται. Οι τοίχοι και οι οροφές του πολυανθρακικού θερμοκηπίου έχουν ήδη έτοιμα παράθυρα για εξαερισμό. Μπορούν να ανοίξουν με το χέρι για εξαερισμό, αλλά αν το θερμοκήπιο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, είναι καλύτερα να αυτοματοποιηθεί με την εγκατάσταση ενός από τα γνωστά συστήματα.

Ποια είναι καλύτερη η τοποθέτηση του τύπου αυτοματισμού: ηλεκτρικό, υδραυλικό ή διμεταλλικό, εξαρτάται από το μέγεθος του θερμοκηπίου.

Η πιο αποτελεσματική εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού με εξαναγκασμένη εξαγωγή από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Αλλά είναι απαραίτητο να καθοδηγούνται από τους κύριους κανόνες:

 • Εγκαταστήστε αρκετά ανεμιστήρες για το μέγεθος του δωματίου.
 • Εξασφαλίστε πλήρη ροή καθαρού αέρα.
 • Εξετάστε το έργο του συστήματος εξαερισμού των πολυανθρακικών θερμοκηπίων σε διάφορες εποχές του έτους (ειδικά σε παγωμένους χειμώνες).

Εξαερισμός σε θερμοκήπια χειμώνα

Εγκαθιστώντας συστήματα εξαερισμού σε θερμοκήπια, σχεδιασμένα για χειμώνα σε κρύες περιοχές, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι οι καλλιέργειες δεν εμπίπτουν στον παγωμένο αέρα.

 • Κατά τη συναρμολόγηση του ηλεκτρικού εξαναγκασμένου εξαερισμού, ρυθμίστε την περίοδο παροχής αέρα για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι 5 λεπτά.
 • Στο δωμάτιο πρέπει να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες που θα επιταχύνουν τον κρύο αέρα που τροφοδοτείται σε όλο το δωμάτιο, τότε τα φυτά κάτω από τον αγωγό αερισμού δεν θα υποβληθούν σε κατάψυξη. Η εγκατάσταση τουλάχιστον δύο μονάδων (η μία κάτω από την οροφή, η δεύτερη στο τέλος του τοίχου) θα αναμιγνύει τις ζεστές και κρύες μάζες, εμποδίζοντας τους να σταθούν σε ξεχωριστά σημεία του χώρου.
 • Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανεμιστήρες θα πρέπει να εργάζονται συνεχώς σε υγρό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται συσκευές με προστασία από την υγρασία.
 • Ο αριθμός των εγκαταστάσεων εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να υπολογιστεί βάσει του συνολικού όγκου του δωματίου τους. Συνήθως ο κατασκευαστής δηλώνει στο διαβατήριο στη συσκευή πόσο μπορεί να επεξεργαστεί. Συνήθως είναι αρκετό ότι η ανταλλαγή αέρα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού χώρου.
 • Ο ρυθμιστής θερμοκρασίας έχει τη δική του περιοχή θερμοκρασιών, συνήθως αυτός ο αριθμός είναι 25-30 μοίρες.
 • Υδραυλικά και διμεταλλικός συστήματα δεν είναι κατάλληλα για το χειμώνα θερμοκήπια, δεδομένου ότι είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 20-30 λεπτά) αντιδρούν σε αλλαγές της θερμοκρασίας, η οποία θα ήταν καταστροφικό για τις καλλιέργειες.

Εξαερισμός μικρών θερμοκηπίων

Σε θερμοκήπια μικρής κλίμακας είναι δυνατόν να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με χειροκίνητη οδήγηση, καθώς συνήθως ο αριθμός των ανοιγμάτων δεν υπερβαίνει τα πολλά. Εναλλακτικά, τοποθετήστε ένα βαρούλκο με τη δυνατότητα ανύψωσης όλων των παραθύρων ή των πάνελ για την παροχή καθαρού αέρα.

Όμως, είναι δυνατό να εξοπλιστεί και ηλεκτρικό εξαναγκασμένο εξαερισμό με μικρούς ανεμιστήρες χωρητικότητας.

Επίσης μια καλή λύση είναι να εγκαταστήσετε μια υδραυλική κίνηση ή αερισμό με αυτόματο έλεγχο σε μια διμεταλλική αρχή.

Βιομηχανικά θερμοκήπια

Συνήθως αυτά είναι δωμάτια με μεγάλη έκταση. Για τον αερισμό τέτοιων μεγάλων όγκων αέρα, η τροφοδοσία του οργανώνεται μέσω ανοιγμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της οροφής ή των ανώτερων περιφράξεων. Ο αριθμός των ανοιγμάτων και η έκτασή τους είναι 25% της συνολικής επιφάνειας της οροφής.

Το σύστημα ελέγχεται σε αυτόματο τρόπο μέσω θερμοστάτη. Είναι επίσης δυνατό να ανοίξετε / κλείσετε όλες τις πόρτες με το πάτημα ενός κουμπιού και να ξεκλειδώσετε όλες τις πόρτες ταυτόχρονα μέσω του μειωτήρα.

Θερμοκήπια για τα αγγούρια

Τα αγγούρια είναι μια πολύ ιδιότροπη κουλτούρα και δεν μπορούν να ανεχθούν τα σχέδια. Υπό την παρουσία ενός τέτοιου εντατικού αερισμού, το χώμα θα ξεραθεί και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα θα επηρεάσει την ανάπτυξη των γυναικείων ταξιανθιών.

Ωστόσο, η κίνηση του αέρα είναι επίσης απαραίτητη για την επικονίαση των λουλουδιών του πολιτισμού, διαφορετικά η συγκομιδή θα είναι σπάνια.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλες αυτές τις στιγμές και να επιλέξετε ηλεκτρικό εξαερισμό με ανεμιστήρες χαμηλής ισχύος και με ανάκτηση της μάζας του αέρα (ανάμιξη).

Εξαερισμός στα θερμοκήπια Mitlajdera

Η ιδιαιτερότητα αυτών των κτιρίων είναι ότι μία κεκλιμένη ράμπα είναι πάνω από την άλλη σε υψόμετρο 450 mm.

Τα ανοίγματα αερισμού είναι τοποθετημένα στο διαμήκες τοίχωμα ανάμεσα στις δύο κλίσεις της οροφής.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση τόσο του χειροκίνητου ελέγχου εξαερισμού όσο και της εγκατάστασης αυτόματων συστημάτων με τον πλέον κατάλληλο κινητήρα (ηλεκτροϋδραυλικά και άλλα).

Αυτοεξοπλισμένα συστήματα εξαερισμού

Είναι απολύτως εφικτό και διάφορα αυτο-κατασκευασμένα συστήματα αυτόματου ελέγχου εξαερισμού σε θερμοκήπια. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σχήμα:

 • Το δοχείο των 3 λίτρων είναι τυλιγμένο με ένα συνηθισμένο μεταλλικό κάλυμμα με μια οπή για έναν σωλήνα χαλκού διαμέτρου 5 mm.
 • Η χωρητικότητα γεμίζεται με νερό και ο σωλήνας εισάγεται έτσι ώστε από το κάτω μέρος του δοχείου μέχρι την άκρη του να υπάρχει κενό 5 mm. Πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τη βάση για να σφραγίσει πλήρως τη σύνδεση.
 • Ο ελαστικός σωλήνας τοποθετείται στον σωλήνα, το δεύτερο άκρο του οποίου συνδέεται με ένα δοχείο λίτρα ενός κλειστού καπακιού από PVC.
 • Η χωρητικότητα των 3 λίτρων συνδέεται με το ανώτατο όριο του θερμοκηπίου, λίτρο εκτός των ορίων του, στο φύλλο με αντίβαρο.

Το φύλλο του παραθύρου στην περιστρεφόμενη άρθρωση θα ανοίξει όταν το νερό θερμαίνεται σε δοχείο των 3 λίτρων και κλείνει όταν ψύχεται.

Η δεύτερη επιλογή είναι η τοποθέτηση του συστήματος με πλαστικές φιάλες. Θα χρειαστούν δύο πλαστικά δοχεία των 6 λίτρων και 1,5 λίτρων, ένας σωλήνας σταγονόμετρου και νερό.

 • Στα καλύμματα των φιαλών τοποθετήστε τα εξαρτήματα κάτω από τον εύκαμπτο σωλήνα του σταγονόμετρου, που τοποθετείται επάνω τους.
 • Σε ένα μεγάλο δοχείο (6 λίτρα) ρίχνουμε ένα λίτρο νερού και περιστρέφουμε το καπάκι.
 • Τα μπουκάλια είναι κρεμασμένα με καπάκια και συνδέονται με έναν εύκαμπτο σωλήνα.

Πώς να υπολογίσετε τον εξαερισμό του θερμοκηπίου

Ο υπολογισμός του εξαερισμού στο θερμοκήπιο βασίζεται σε δύο παράγοντες: το κλίμα της περιοχής, καθώς και την περιοχή των τοίχων και της οροφής του θερμοκηπίου.

 • Για δροσερές και κρύες περιοχές, αξίζει να κάνετε παράθυρα που θα ξεκλειδώσουν τουλάχιστον το 10% της συνολικής έκτασης που καλύπτεται από το θερμοκήπιο.
 • Στις θερμές περιοχές, ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί στο 20%.

Τα έτοιμα εργοστασιακά προϊόντα έχουν ήδη έτοιμα παραθυράκια. Σε αυτοκατασκευές μπορούν να κατασκευαστούν από πολυανθρακικό, στερεωμένο σε ελαφρύ πλαίσιο από ξύλο, αλουμίνιο ή σωλήνες από PVC.

Η διευθέτηση του εξαερισμού στο θερμοκήπιο είναι το ίδιο σχολαστικό ερώτημα, όπως και με τη ρύθμιση του αερισμού στις κατοικίες. Είναι σημαντικό να διατηρείται ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας. Για ό, τι είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τόσο το κλίμα της περιοχής σας όσο και τα χαρακτηριστικά των καλλιεργούμενων καλλιεργειών.

Σύστημα εξαερισμού θερμοκηπίου: όλοι οι τρόποι επίλυσης αυτού του προβλήματος

Ο εξαερισμός σε ένα θερμοκήπιο δεν είναι ένα φόρο τιμής στη μόδα, αλλά μια αναγκαιότητα, επειδή το σωστό καθεστώς θερμοκρασίας παίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην επιτυχή καλλιέργεια διαφόρων καλλιεργειών.

Άρδευση, χαλάρωση του εδάφους και έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων δεν είναι τόσο σημαντική, αλλά το φαινόμενο του θερμοκηπίου που εμφανίζεται όταν θερμαινόμενο υγρό αέρα, μπορεί να καταστρέψει μέσα σε λίγες ώρες ή ανώριμων καλλιεργειών. Ζεστό και υγρό αέρα είναι ένα ιδανικό μικροκλίμα για την ανάπτυξη των πιο μυκητολογικών ασθενειών, καθώς και σας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει στο έδαφος έναν απεριόριστο αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών.

Για να αποφευχθούν αυτές οι καταστροφικές συνέπειες για τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να αερίζονται έγκαιρα οι εστίες, οι οποίες θα μειώσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα μέσα στη δομή. Επίσης, κατά τον αερισμό παρέχεται καθαρός αέρας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την καλή ανάπτυξη των φυτών.

Ο ευκολότερος τρόπος αερισμού των θερμοκηπίων

Ο πιο απλός και φθηνός τρόπος είναι ο χειροκίνητος αερισμός των θερμοκηπίων. Κάθε θερμοκήπιο έχει εποικοδομητικά διαφορετικά παράθυρα και τραβέρσες. Αφού διαπιστώθηκε στην κατασκευή του θερμομέτρου και υγρόμετρο, εσείς ο ίδιος, στηριζόμενη σε μαρτυρίες τους, θα είστε σε θέση να ανοίξετε ή να κλείσετε το υπέρθυρο, δημιουργώντας ένα φυσικό αερισμό στο θερμοκήπιο.

Με την ανεξάρτητη ρύθμιση του αριθμού και της επιφάνειας των ανοιγμάτων, είναι δυνατό να αεριστεί το θερμοκήπιο αρκετά αποτελεσματικά, προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση του ανέμου και της εξωτερικής θερμοκρασίας του αέρα. Όπως και με τα πάντα, ο χειρωνακτικός αερισμός έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η φειδώ της. Οι συσκευές δεν χρειάζεται να αγοραστούν, αλλά μπορείτε να προσανατολιστείτε προς τη δική σας εμπειρία.

Ποιος έχει καλλιεργήσει ποτέ φυτά σε ένα θερμοκήπιο, ξέρει ότι μια μέρα πρέπει να κάνει μια δωδεκάδα φορές άνοιγμα και κλείσιμο των παραθύρων. Και εδώ δεν μπορείς να "σπάσεις τον εαυτό σου μακριά" από αυτό το μάθημα. Και δεν μπορούμε να μιλάμε για να βγούμε έξω.

Αυτόματος αερισμός

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία των οδηγών φορτηγών και τις απλές προσαρμογές, είναι εύκολο να οργανωθεί ο φυσικός αερισμός σε αυτόματο τρόπο. Γιατί είναι η αυτοματοποίηση καλή; Ναι σε όλους: δεν θα δημιουργήσετε εύκολα τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά και βεβαιωθείτε ότι ο αερισμός πραγματοποιείται ανάλογα με τον πολιτισμό που θα αναπτυχθεί στο θερμοκήπιο. Και ιδιαίτερα ωραίο ότι το σύστημα δεν χρειάζεται σχεδόν να παρακολουθεί.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τέσσερις τρόποι για την αυτοματοποίηση του εξαερισμού των θερμοκηπίων:

 1. Χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού και συστημάτων εξαερισμού.
 2. Εγκατάσταση υδραυλικών συστημάτων αυτοματισμού για αερισμό στο θερμοκήπιο.
 3. Τοποθέτηση διμεταλλικών συστημάτων αερισμού.
 4. Ενσωμάτωση στο σχεδιασμό των αυτοματοποιημένων παραθύρων του θερμοκηπίου.

Ηλεκτρικές συσκευές αυτόματου αερισμού

Η πιο απλή αυτόματη συσκευή για την τοποθέτηση ενός θερμοκηπίου με φυσικό εξαερισμό είναι ένας θερμοστάτης με έναν ανεμιστήρα συνδεδεμένο σε αυτόν. Η αρχή της λειτουργίας αυτού του απλού μηχανισμού είναι αυτή: καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, το ρελέ ταξιδεύει και ξεκινά τον ανεμιστήρα εξαγωγής. Θα δημιουργήσει ένα ελαφρό κενό, και πιπιλίζουν το θερμό αέρα από τα κτίρια, και στη θέση του θα έρθει μια νέα, μέσω της φυσικής χαλαρότητα στην κατασκευή του θερμοκηπίου.

Εάν παρέχετε ένα αυτόματο άνοιγμα του παραθύρου στο αντίθετο άκρο της εστίας όταν ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος, μπορείτε να κάνετε πιο αποτελεσματικό αερισμό τροφοδοσίας. Ο ανεμιστήρας θα οδηγήσει δροσερό αέρα στη δομή και θα μειώσει τη θερμοκρασία και την υγρασία στο θερμοκήπιο πολύ πιο γρήγορα.

Αυτός ο σχεδιασμός αερισμού σας επιτρέπει να ορίσετε με ακρίβεια τις παραμέτρους για την ενεργοποίηση του εξοπλισμού και την απενεργοποίηση του. Με ελαφρώς περίπλοκο σχεδιασμό, μπορείτε να ρυθμίσετε τον ανεμιστήρα για να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη ροή αέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο.

Αλλά μια τέτοια απλή και αποτελεσματική σχεδίαση δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Και πάνω απ 'όλα, αυτή η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Το δεύτερο μειονέκτημα του ηλεκτρικού εξοπλισμού για συστήματα εξαερισμού είναι μια πολύπλοκη εγκατάσταση ενεργοποιητών για το αυτόματο άνοιγμα ή κλείσιμο των αγωγών εξαερισμού. Πολλοί θα πούμε ότι τέτοια συστήματα είναι αξιόπιστα και όταν εγκαθιστούν εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, εξαφανίζεται η εξάρτηση από την ξαφνική απενεργοποίηση του φωτός.

Θα πει - και θα είναι σωστό, αλλά οι ηλιακοί συλλέκτες, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας των δρόμων και έχουν μάλλον χαμηλή απόδοση, και η γεννήτρια ανέμου καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, δαπανηρή και απαιτεί την παρουσία ανέμου. Από τα προαναφερθέντα, τέτοιες συσκευές δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πλήρης αντικατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου.

Υδραυλικά συστήματα αυτοματισμού για εξαερισμό

Αυτή η έξυπνη εφεύρεση λειτουργεί με βάση την αρχή της επικοινωνίας των δοχείων, μία από τις οποίες βρίσκεται στο θερμοκήπιο και συνδέεται με ένα σύστημα μοχλών και ένα τραχύ. Το δεύτερο δοχείο εγκαθίσταται από το εξωτερικό του θερμοκηπίου και συνδέεται στον πρώτο εύκαμπτο σωλήνα. Αυτό είναι όλο το σχέδιο. Ένα σύστημα σαν αυτό: αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει το ρευστό μέσα στο δοχείο, το οποίο βρίσκεται στο θερμοκήπιο, διαστέλλεται και μέσω ενός συστήματος μοχλού ανοίγει το παράθυρο. Το δοχείο, που βρίσκεται στο εξωτερικό της δομής, αντισταθμίζει την πίεση, φρενάρει το απότομο άνοιγμα του παραθύρου. Η μείωση της θερμοκρασίας επηρεάζει επίσης το υγρό και όλα συμβαίνουν σε αντίστροφη σειρά.

Αυτή η αυτοματοποίηση του εξαερισμού δημιουργεί έναν αποτελεσματικό φυσικό αερισμό του θερμοκηπίου, ο οποίος είναι επαρκής για τη διατήρηση της επιθυμητής ισορροπίας θερμοκρασίας. Επιπλέον, το πλεονέκτημα του συστήματος είναι η πλήρης ενεργειακή ανεξαρτησία και σχεδόν η πλήρης απουσία της ανάγκης συνεχούς εποπτείας.

Αλλά ακόμη και εδώ υπήρχαν ελλείψεις, το κυριότερο είναι το αργό άνοιγμα και το κλείσιμο του υαλοπίνακα εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι με μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, η αδράνεια του μηχανισμού μπορεί να παίξει ένα σκληρό αστείο μαζί σας, που θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση του αέρα και την καταστροφή της καλλιέργειας.

Πώς να επιλέξετε έναν υδραυλικό μηχανισμό για τη ρύθμιση του εξαερισμού

Παραδόξως, παρά τις σοβαρές ελλείψεις των υδραυλικών συστημάτων εξαερισμού, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τους κηπουρούς. Και η ζήτηση δημιουργεί εφοδιασμό, οπότε υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για τέτοιες συσκευές από διάφορους κατασκευαστές. Ποιους παράγοντες πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή αυτής της μονάδας;

 • Κατηγορία τιμών. Αποτελεσματικές υδραυλικές συσκευές αξίζουν πολλά. Η τιμή τους κυμαίνεται από 1,5 χιλιάδες ρούβλια. έως 3,5 χιλιάδες ρούβλια. για ένα κομμάτι. Και πρέπει να είναι σε κάθε παράθυρο.
 • Κάθε μονάδα έχει σχεδιαστεί για να άρει παράθυρο του ένα ορισμένο βάρος, τόσο πριν από την αγορά το μοντέλο που σας αρέσει, να ζητήσει από τον πωλητή πόσο μπορεί να σηκώσει και το αν θα είναι αρκετή δύναμη για να άρει τα ανοίγματα του θερμοκηπίου σας.
 • Ο υδραυλικός ανελκυστήρας έχει κάποια μάζα, οπότε προσδιορίστε αμέσως πόσα κιλά θα αντέξει η κατασκευή του θερμοκηπίου σας.
 • Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να καθοριστεί πριν από την αγορά αυτής της συσκευής, είναι δυνατόν να το θέσετε σε λειτουργία σε μια ορισμένη θερμοκρασία.

Εάν προσδιορίσετε αμέσως ποια συσκευή είναι κατάλληλη για εσάς, τότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της είναι εξασφαλισμένη σε εσάς.

Συμβουλές του πλοιάρχου:
Κάθε υδραυλικό ανοιχτήρι έχει κάποια γωνία ανοίγματος. Κατά την αγορά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.

Διάταξη εξαερισμού με διμεταλλικές διατάξεις

Κάνοντας αερισμό με μια τέτοια συσκευή, είναι πολύ απλό και οικονομικά δεν είναι ακριβό. Ο μηχανισμός ανοίγματος των αεραγωγών αποτελείται από ένα μοχλό και δύο διμεταλλικές πλάκες, οι οποίες έχουν διαφορετικό λόγο διαστολής. Σε μια απλή γλώσσα, αυτό λειτουργεί έτσι: όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, μία από τις πλάκες καμπυλώνει και πιέζοντας το μοχλό ανοίγει τον αναπνευστήρα. Όταν η θερμοκρασία χαμηλώνει, η πλάκα επιστρέφει στην αρχική της θέση και το παράθυρο κλείνει.

Απλό, φτηνό, θυμωμένο, αλλά όχι χωρίς ελαττώματα. Σε ένα τέτοιο σύστημα, είναι δύσκολο να υπολογιστεί η αντιστοιχία της πλάκας κάμψης σε μια ορισμένη θερμοκρασία.

Αυτόματοι αεραγωγοί εξαερισμού για τον αερισμό του θερμοκηπίου

Αυτή η νέα τάση στη ρύθμιση του αυτόματου φυσικού αερισμού στα θερμοκήπια. Η αυτόματη αυτόματη μηχανή πώλησης αποτελείται από έναν κύλινδρο λαδιού και ένα έμβολο, το οποίο λειτουργεί ως άξονας προώθησης του τραβέρσα. Όταν θερμαίνεται, το λάδι στον κύλινδρο διευρύνεται και σπρώχνει έξω το έμβολο, το οποίο ανοίγει το τραβέρσα. Με "ακρίβεια αντίθεσης" όλα συμβαίνουν όταν μειώνεται η θερμοκρασία. Δεδομένου ότι από την πορεία της φυσικής γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να συμπιεστεί το λάδι, τότε ο ωθητής ώθησης μπορεί να ανυψώσει ένα μάλλον σοβαρό βάρος.

Μια αξιοσημείωτη και αποτελεσματική εφεύρεση, και το πιο σημαντικό - προσιτή σε τιμές. Μια απλή συσκευή στην εγκατάσταση, θα αντικαταστήσει τέλεια τον κάπως ξεπερασμένο αλλά αποτελεσματικό αυτόματο αερισμό.

Εάν είστε οπαδός της καλλιέργειας νωπών φρέσκων λαχανικών ή λουλουδιών, τότε να είστε σοβαροί για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού στο θερμοκήπιο σας που είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια των περισσότερων καλλιεργειών.

Πώς να κάνετε αερισμό σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό

Ο πλήρης αερισμός των θερμοκηπίων σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα, να επιταχύνετε την ωρίμανση των λαχανικών και των φρούτων. Ο πλήρης αερισμός στο θερμοκήπιο από πολυανθρακικό σας επιτρέπει να απομακρύνετε γρήγορα τον αέρα που επεξεργάζεται τα φυτά, δεν επιτρέπει τη συσσώρευση στο έδαφος υπερβολικής υγρασίας.

Είδη εξαερισμού

Εάν το καρποφόρο φυτό δεν συντηρείται σωστά, δεν θα αποφέρει καρπούς, θα χαθεί. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο τύποι εξαερισμού τεχνητών κατασκευών:

 • αυτόματη?
 • χειροκίνητο (μηχανικό)

Αυτόματος αερισμός μπορεί να γίνει:

 • διμεταλλικό.
 • ηλεκτρικό?
 • υδραυλικό

Η χειροκίνητη έκδοση του εξαερισμού (εξαερισμός) προϋποθέτει την ύπαρξη διαφορετικού αριθμού παραθύρων, θυρών, είναι απλή και προσβάσιμη.

Πλεονεκτήματα αυτού του εξαερισμού για τα θερμοκήπια:

 1. Απουσία εξόδων για ειδικές συσκευές.
 2. Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μειονέκτημα του χειροκίνητου αερισμού είναι η υποχρεωτική παρουσία του ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου.

Εκείνοι που δεν έχουν την ευκαιρία να φροντίζουν συνεχώς για τα φυτά, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου, που γίνεται από τα χέρια του. Συμβουλές! Δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε έναν ειδικό για να δημιουργήσετε αερισμό, είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτό το έργο μόνος του, χρησιμοποιώντας έναν έτοιμο αλγόριθμο ενεργειών.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του τρόπου αυτόματου αερισμού παρατηρούμε την πιθανότητα να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλιματικό καθεστώς για ορισμένα φυτά.

Εξετάστε λεπτομερώς τον αλγόριθμο για τη δημιουργία αυτόματων εγκαταστάσεων εξαερισμού.

Ηλεκτρικός εξαερισμός

Αυτή είναι η πιο οικονομική επιλογή για τον εξαερισμό. Εάν αποφασίσετε να κάνετε τέτοιο αερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια σας, θα χρειαστείτε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα και έναν θερμοστάτη. Είναι το θερμικό ρελέ που θα γίνει το κύριο στοιχείο του κυκλώματος. Επιτρέπει στον πωλητή να προσαρμόζει τη λειτουργία της εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού σε ένα καθορισμένο καθεστώς θερμοκρασίας, ώστε να δίνει στον ανεμιστήρα ένα σήμα σχετικά με την ανάγκη έναρξης εργασίας. Αμέσως μετά τη λήψη του σήματος, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί, ο αέρας μέσα στο θερμοκήπιο ψύχεται. Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος ψύξης;

 1. Προϋπολογισμός, διαθεσιμότητα συσκευών. Αυτός ο εξαερισμός σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό μπορεί να γίνει με το χέρι.
 2. Ρύθμιση του επιθυμητού αριθμού ανεμιστήρων και ρελέ σε όλο το μήκος του θερμοκηπίου.
 3. Η σωστή εγκατάσταση ενός τέτοιου εξαερισμού του θερμοκηπίου με τα δικά σας χέρια σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την πυκνότητα της ροής του αέρα. Σε περίπτωση σημαντικής υπερθέρμανσης ή απότομης ψύξης του αέρα, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας εξάτμισης παράγει ζεστό αέρα όταν δημιουργεί μια ελαφριά απόρριψη προς τα έξω, αντί να ρέει ένα φρέσκο ​​ρεύμα αέρα στο θερμοκήπιο.
 4. Τα θερμικά ρελέ θεωρούνται αξιόπιστες συσκευές που δίνουν σαφείς ενδείξεις. Τα σύγχρονα μοντέλα θερμοστατών αναλαμβάνουν την εγκατάσταση παραμέτρων που τους επιτρέπουν να σβήνουν και να ενεργοποιούνται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μέθοδοι εξαερισμού σε θερμοκήπια

Το μειονέκτημα του συστήματος είναι η δυσκολία παροχής αδιάλειπτης ισχύος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η ανάγκη για ακριβό πρόσθετο εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει κατά τη θερινή περίοδο του καλοκαιριού. Αν το σύστημα εξαερισμού είναι απενεργοποιημένο για 2-3 ώρες, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου των φυτών.

Υδραυλική εξαερισμός

Είναι αυτή η μέθοδος που μπορεί να θεωρηθεί μια σύγχρονη εφεύρεση της ιδιοφυΐας. Το πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο σύστημα θεωρείται η υδραυλική έκδοση του εξαερισμού των θερμοκηπίων. Ένα τέτοιο σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: μοχλούς που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τραβέρσα.

Η ουσία της ρύθμισης και της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος:

 1. Γεμίστε ένα συγκεκριμένο δοχείο με υγρό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θέρμανσης, εμφανίζεται βαθμιαία επέκταση, με ψύξη, μερική συμπίεση.
 2. Καθώς αυξάνεται ο όγκος του υγρού (με θέρμανση), ανοίγει το παράθυρο. Όταν ο όγκος του νερού μειωθεί, ο αερισμός σταματά. Το θερμόμετρο είναι ένα σκάφος που είναι εγκατεστημένο μέσα στο θερμοκήπιο. Ο αντισταθμιστής είναι ένας περιέκτης τοποθετημένος έξω από τη δομή του θερμοκηπίου. Για να εξασφαλίσετε ότι τα σκάφη μεταδίδουν σκάφη επικοινωνίας, χρησιμοποιήστε υδραυλικούς εύκαμπτους σωλήνες (συνδέουν το εξωτερικό και εσωτερικό δοχείο μεταξύ τους). Όταν η πίεση σε οποιοδήποτε δοχείο αυξάνεται, λαμβάνει χώρα μια στιγμιαία αντίδραση - η εξομάλυνση του δείκτη, που οδηγεί στην προς τα πάνω κίνηση του τραβέρσα.
 3. Η αμπαζούρα δεν φθάνει ποτέ στη μέγιστη θέση της, οπότε ο εξαερισμός εκτελείται ομαλά, αργά.

Μειονεκτήματα του υδραυλικού εξαερισμού

 1. Αυτή η διαδικασία είναι αδρανής, δηλαδή, στην περίπτωση σημαντικής μείωσης της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα, το κλείσιμο είναι πολύ αργό. Για φυτά ευαίσθητα στο κρύο, αυτό αρκεί για να τα σκοτώσουν εντελώς.
 2. Σε ένα τέτοιο σύστημα, δεν υποτίθεται ότι έχει ένα φύλλο παραθύρου, το οποίο είναι ενοχλητικό όταν καλλιεργούνται πολλές καλλιέργειες κήπου.

Πλεονεκτήματα του υδραυλικού εξαερισμού

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Αξιοπιστία του συστήματος, αντοχή του.
 3. Λιανική συντήρηση, δεν υπάρχει ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της διαδικασίας.

Βιομετρικός αερισμός

Αυτή η μέθοδος τοποθέτησης του αυτόματου αερισμού περιλαμβάνει την αύξηση του υλικού σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας.

Για τη βάση χρησιμοποιούνται δύο μέταλλα που έχουν διαφορετικούς συντελεστές διαστολής, διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η λειτουργία είναι η εξής: κατά τη διάρκεια ισχυρής θέρμανσης, εμφανίζεται η εκτροπή μίας πλάκας, με αποτέλεσμα να σπρώχνεται το παράθυρο. Όταν η θερμοκρασία χαμηλώνει, η πλάκα ψύχεται σταδιακά, ενώ το παράθυρο είναι κλειστό.

Θετικά χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου εξαερισμού

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Μεγάλη περίοδος λειτουργίας.
 3. Το ελάχιστο κόστος του συστήματος.

Μειονεκτήματα του συστήματος

Εάν το μέταλλο ζεσταίνει ανεπαρκώς, η πλάκα δεν θα μπορέσει να ανοίξει το παράθυρο, ο εξαερισμός δεν θα είναι δυνατός. Υπάρχουν φυτά που πεθαίνουν σε περίπτωση υπερθέρμανσης, γι 'αυτά δεν είναι κατάλληλο ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού.

Τύποι φύλλων παραθύρων

Πολυκαρβονικό θερμοκήπιο εξατμίζει τέλεια τις ακτίνες του ήλιου, δεν επιτρέπει την υπερθέρμανση στην κατασκευή του αέρα, έχει μια μακρά περίοδο λειτουργίας, εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης.

 1. Ο αναπνευστήρας βρίσκεται στο πάνω μέρος, οπότε στην περίπτωση αυτή θα ρέει προς τα μέσα μια επαρκής ποσότητα αέρα που ρέει.
 2. Εάν το θερμοκήπιο δεν είναι σωστά εγκατεστημένο, θα υπάρχουν ρέοντα μέσα, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά τα φυτά.
 3. Είναι επιθυμητό να εγκατασταθούν συστήματα σε πολυκαρβονικά κτίρια με εξαναγκασμένο εξαερισμό. Ως αποτέλεσμα, οι νέες μάζες αέρα θα ρυθμιστούν άριστα για το επιλεγμένο χρονικό διάστημα, το απαραίτητο μικροκλίμα θα σχηματιστεί στο θερμοκήπιο.
 4. Απαιτείται μια τυπική εξάτμιση για την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής.

Επί του παρόντος, σε πολυανθρακικά θερμοκήπια, χρησιμοποιούνται δύο τύποι εξαερισμού: κλασικά και με τη μορφή περσίδων.

Η τυφλή έκδοση έχει ένα περίπλοκο σχέδιο, δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα - εγγυάται τη ροή του αέρα στο θερμοκήπιο, χωρίς να επιτρέπει τα ρεύματα.

Με ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να λάβει υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, να παρακολουθεί τη θερμοκρασία του αέρα, παίρνει τεράστιο κόστος χρόνου. Αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν πλήρως κατά την εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος εξαερισμού.

Αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου με τα χέρια σας

Όπως πάντα, οι λαϊκοί τεχνίτες θα βρουν αναγκαστικά τον απλούστερο και πιο οικονομικό τρόπο αερισμού του θερμοκηπίου. Με τη βοήθεια μιας γραμμής αλιείας ή ενός σπάγκου, το παράθυρο εξαερισμού προσαρτάται στη δομή δύο δοχείων με νερό, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Τα σκάφη συνδέονται με ένα λεπτό σωλήνα. Όταν θερμαίνεται αέρας στο θερμοκήπιο θερμαίνεται, και τα σκάφη νερό, να επεκτείνει αυτό ρέει από το ένα δοχείο στο άλλο, και αναπνευστήρα, κατά βάρος της κατώτερης δοχεία ανοικτό νερό. Όταν ο αέρας δροσιστεί, το νερό επιστρέφει πίσω στο παράθυρο εξαερισμού κλείνει

Αυτό είναι τόσο εύκολο να προσαρμόσετε τα δύο δοχεία για να αερίσετε το θερμοκήπιο απουσία των ιδιοκτητών

Συμπέρασμα

Δημιουργώντας σε πολυανθρακική κατασκευή με τη βοήθεια του εξαερισμού το απαραίτητο μικροκλίμα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη όλες τις αποχρώσεις: υγρασία, θερμοκρασία, ποικιλία φυτών.