Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχώς υψηλή υγρασία, συνήθως χωρίς παράθυρα. Για να αποφευχθεί η δημιουργία μύκητας και μούχλας στους τοίχους, η φθορά των εσωτερικών αντικειμένων απαιτεί εξαερισμό υψηλής ποιότητας, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία έξω από το σπίτι.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τύπων εξαερισμού.

Φυσικά

Στα παλιά σοβιετικά σπίτια και στα κτίρια της σύγχρονης οικονομικής τάξης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Η ροή αέρα σε αυτό προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Ο εκτροπέας ενισχύει το βύθισμα στο σύστημα εξαερισμού σε καιρό με αέρα λόγω του εφέ Bernoulli.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση, ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις αδυναμίες του φυσικού αερισμού - δεν λειτουργεί καλά σε ζεστό καιρό (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και, επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητο στην καθαριότητα των αεραγωγών.

Αναγκασμένος

Ο αναγκαστικός εξαερισμός παρέχεται από ανεμιστήρες ή άλλες μηχανικές συσκευές. Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί, με τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων, να παρέχει οποιοδήποτε απαραίτητο τρόπο αερισμού. Μείον εξαναγκασμένο εξαερισμό - χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καλώδια σε κάθε ανεμιστήρα.

Το υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού είναι σκόπιμο να γίνει, αν φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή σχεδιάζεται να εγκαταστήσει μια γεννήτρια ατμού, μια ηλεκτρική σάουνα.

Διάγνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελέσετε μια απλή διάγνωση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστείτε ένα κερί. Φέρτε ένα καίγοντας κερί στο άνοιγμα. Αν υπάρχει ρεύμα αέρα - η φλόγα θα εκτραπεί, δείχνοντας την κατεύθυνση της. Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, η φλόγα θα παραμείνει κάθετη.

Συχνά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά λόγω των φραγμένων καναλιών, αλλά λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε παλιά σπίτια όταν αντικαθιστάτε ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Για να αποφύγετε αυτό, επιλέξτε παράθυρα με ειδικά ανεμιστήρες.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα

Τα μπάνια συνήθως εγκαθιστούν μικρούς αξονικούς ανεμιστήρες για μπάνιο και τουαλέτα χωρητικότητας 60-250 m 3 / ώρα.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε υπάρχοντα αγωγό αερισμού, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το σχήμα της ταιριάζει με το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού. Ο σωστά επιλεγμένος απορροφητήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί εντελώς στον αγωγό εξαερισμού. Έξω, υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να επιλεγεί για το εσωτερικό του μπάνιου.

Ασφάλεια

Η κουκούλα, όπως και κάθε ηλεκτρικός εξοπλισμός για το μπάνιο, πρέπει να έχει αδιάβροχο περίβλημα που εμποδίζει την είσοδο νερού στα ηλεκτρικά μέρη. Η τυπική ένδειξη του βαθμού προστασίας της συσκευής είναι ο κωδικός IP. Ο κώδικας αποτελείται από τα γράμματα IP και δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το βαθμό προστασίας από την πρόσβαση σε ξένα αντικείμενα, το δεύτερο - ο βαθμός προστασίας από την υγρασία.

Για μπάνιο συνιστάται η χρήση συσκευών με βαθμό προστασίας IP45 και άνω. Τέτοιες συσκευές προστατεύονται από πίδακες νερού.

Παραγωγικότητα

Για το μπάνιο χρειάζεστε 6-8 φορές την κυκλοφορία του αέρα. ΠΗ χωρητικότητα του επιλεγμένου καλύμματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από έξι φορές από τον όγκο του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα: το μέγεθος του μπάνιου σας είναι 2x2x2.5m, ο όγκος του είναι 10 m 3. Χρειάζεστε χωρητικότητα τουλάχιστον 60 m 3 / h.

Επίπεδο θορύβου

Σε ένα μικρό δωμάτιο στο μπάνιο, ο θόρυβος του ανεμιστήρα ακούγεται καλά. Ένας θόρυβος πάνω από 35 ντεσιμπέλ μπορεί να ερεθίσει την ανθρώπινη ψυχή. Επομένως, προτιμήστε μοντέλα χαμηλού θορύβου.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από το σχήμα των λεπίδων του και την ταχύτητα περιστροφής του. Αν υπάρχει επιλογή - πάρετε έναν ανεμιστήρα μεγάλης διαμέτρου με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Με την ίδια απόδοση, θα κάνει τον θόρυβο λιγότερο από μικρό και γρήγορο.

Κατά την εγκατάσταση, μην ξεχάσετε να χειρίζεστε όλες τις αρθρώσεις με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφύγετε τις δονήσεις και το κροτάλισμα κατά τη λειτουργία.

Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα μοντέλα των ανεμιστήρων είναι εφοδιασμένα με διάφορες πρόσθετες συσκευές που κάνουν τη χρήση τους πιο άνετη και οικονομική:

 • Βαλβίδα αντεπιστροφής - εμποδίζει τη ροή αέρα από τους αεραγωγούς αερισμού στο δωμάτιο ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Είναι απαραίτητο εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κοινός για αρκετούς χώρους.
 • Αισθητήρας υγρασίας - καθορίζει την παρουσία περίσσειας αέρα στον αέρα και επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Αισθητήρας κίνησης - περιλαμβάνει κουκούλα και φωτισμό όταν οι άνθρωποι είναι στο δωμάτιο.
 • Χρονοδιακόπτης - επιτρέπει τη λειτουργία της κουκούλας για λίγο, αφού απενεργοποιηθεί από το διακόπτη.
 • Ο εξασθενητής ήχου είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον ανεμιστήρα και μειώνει τον θόρυβο από αυτό.

Απορροφητήρας για μπάνια και τουαλέτες

Σε ιδιωτικές κατοικίες

Σε μια ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να σχεδιάσετε τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, πριν τοποθετήσετε τους αεραγωγούς αερισμού και τους διαύλους ηλεκτρικής καλωδίωσης. Εάν ο όγκος του μπάνιου είναι μικρός και χρησιμοποιείται από 1-2 άτομα, μπορείτε να περάσετε με φυσικό αερισμό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, θυμηθείτε:

 • Τα κανάλια τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος, εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου.
 • είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα στον τοίχο της απέναντι πόρτας.
 • η εσωτερική επιφάνεια των αγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθερμένοι ή με ομαλές στροφές.
 • για τα δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί αεραγωγοί.

Σε ξύλινα σπίτια

Σε ένα ξύλινο σπίτι, η υπερβολική υγρασία όχι μόνο καταστρέφει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει φέροντες δομές κτιρίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον αερισμός σε χώρους με υψηλή υγρασία (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα).

Οι τιμές για κουκούλες εξαρτώνται από την απόδοσή τους, τον θόρυβο, το σωματικό υλικό και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών. Τα φθηνότερα μοντέλα κοστίζουν από 500 ρούβλια. Η τιμή των ακριβών μοντέλων μπορεί να φτάσει 5-6 χιλιάδες ρούβλια.

Αν παραγγείλετε την εγκατάσταση ενός πλοιάρχου, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 2-3 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτοσυναρμολόγηση - στάδια της εργασίας

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κανάλια για την καλωδίωση στους τοίχους εκ των προτέρων (μέχρι το φινίρισμα). Μην ανοίξετε το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστό διακόπτη ή να ανάβει ταυτόχρονα με το φως. Υπάρχουν μοντέλα που ενεργοποιούνται από αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Εκ των προτέρων, εξετάστε το διάγραμμα καλωδίωσης και ρυθμίστε την καλωδίωση σύμφωνα με αυτήν.

Όταν συνδέετε την κουκούλα, θυμηθείτε ότι ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί στη φάση, όχι στο μηδέν. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Η εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι πολύ απλή. Σε πολυκατοικίες, εισάγεται συνήθως σε υπάρχον εξαερισμό. Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες. Δεν απαιτείται πρόσθετη εργασία.

Εάν η κουκούλα εγκατασταθεί μετά την τοποθέτηση του κεραμιδιού, στη συνέχεια να μην τρυπήσετε το κεραμίδι, μπορείτε να κολλήσετε την κουκούλα με σφραγιστικό σιλικόνης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να στάξει η σιλικόνη στις γωνίες της κουκούλας (δίπλα στις οπές για τις βίδες) και να την τοποθετήσετε στην επιθυμητή θέση. Εάν η περίσσεια σιλικόνης διαρρεύσει, μετά τη σκλήρυνση, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα. Τύποι σχεδίων και χαρακτηριστικών επιλογής

Μπάνιο - μια ζώνη με υψηλή υγρασία και πτώση θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα για το μπάνιο είναι ύψιστης σημασίας. Πώς να επιλέξετε και να τοποθετήσετε ένα σύστημα εξαερισμού; Τέτοιες που αγωνίστηκαν με επιτυχία με εξάτμιση, μια δυσάρεστη οσμή και στεγνώσει τους τοίχους. Μετά από όλα, οι υγροί τοίχοι είναι μια άμεση ευκαιρία για την εμφάνιση μούχλας, εντόμων και μικροβίων που προκαλούν ασθένεια. Εάν είναι ώρα όχι μόνο να ανοίξετε τις πόρτες μετά από μπάνιο και να σκουπίσετε το νερό μετά από ένα ντους και να λάβετε πιο ριζοσπαστικά μέτρα, η κουκούλα στο μπάνιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Αθόρυβο απορροφητήρα ή αναγκαστική, τον ανεμιστήρα του συστήματος ή με μια συσκευή χρονόμετρο - δεν έχει σημασία, κουκούλα σειράς στην τουαλέτα και μπάνιο - μια αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια εσωτερικό εξάρτημα. Η εξόρυξη στο μπάνιο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υγρασία, εμποτίζοντας τα πράγματα και καταστρέφοντας το φινίρισμα των τοίχων, της οροφής, από τη μυρωδιά και το καλούπι στις ραφές του κεραμιδιού.

Μπάνιο: τύποι και χαρακτηριστικά της κουκούλας

Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους αερισμό είναι. Έτσι, οι κουκούλες στην τουαλέτα και στο μπάνιο μπορούν να είναι φυσικές και υποχρεωτικές.

 1. Το φυσικό εκχύλισμα λειτουργεί με βάση την αρχή της διαφοράς πίεσης μεταξύ του αέρα στο διαμέρισμα και έξω από αυτό. Ερχόμενοι από τον άξονα εισαγωγής, οι ροές του αέρα αναμειγνύονται και εκδιώκουν τον αέρα εξαγωγής, αντικαθιστώντας τον με καθαρό αέρα. Για την λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού είναι αρκετά ανοιχτές πόρτες, παράθυρα ή τις η ροή προχωρά από ventkanala (στην τουαλέτα και το μπάνιο έχει μια κουκούλα γρίλια που καλύπτει την είσοδο του καναλιού).

Σημαντικό! Όταν το ορυχείο είναι φραγμένο ή σπασμένο, η φυσική ροή του αέρα σταματά και πρέπει είτε να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού (καλέστε τον πλοίαρχο) είτε να επισκευάσετε τους αεραγωγούς.

 1. Ο αναγκαστικός εξαερισμός είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με ανεμιστήρες που αντλούν ρεύματα καθαρού αέρα ή στέλνουν απόβλητα σε αεραγωγούς.

Εάν ο φυσικός αερισμός συναρμολογείται επί το στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, παρέχοντας ένα κύκλωμα συνδεδεμένο κανάλια τοποθετείται μέσα στους τοίχους και πάνω στο πατάρι, το σύστημα μηχανικού αερισμού μπορούν να σχηματιστούν σε οποιαδήποτε χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το αν χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο μπορεί να απαντηθεί μόνο καταφατικά. Αλλά αν το νέο φυσικό σύστημα λειτουργεί τέλεια και πλήρως με το καθήκον του, τότε σε περίπτωση μπλοκαρίσματος ή βλάβης απαιτείται ένα αναγκαστικό σύστημα. Διαπιστώνεται ότι:

 1. Η φυσική εισροή και εκροή αέρα δεν πραγματοποιείται πλήρως.
 2. Η δύναμη της ώσης επιστροφής είναι τόσο δυνατή που η εξάτμιση στην οροφή του μπάνιου ή στον τοίχο προσφέρει ήδη εξαντλημένο αέρα, γεμάτο από δυσάρεστες οσμές.
 3. Επανασχεδιασμός του μπάνιου με την εγκατάσταση ηλεκτρικής σάουνας ή ατμογεννήτριας. Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο του ατμού και χρειάζεστε μια αυτόματη κουκούλα για έναν ενισχυμένο τύπο λουτρού.

Επιλογή της συσκευής και της συσκευής για την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να αγοράσετε μια συσκευή που θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά της, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Η ηλεκτρική κουκούλα για το μπάνιο πρέπει να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, να είναι σε σφραγισμένο περίβλημα. Οι σταγόνες νερού και ψεκασμού συχνά φθάνουν στο ανώτατο όριο, επειδή ακόμη και η καλύπτρα οροφής για το μπάνιο θα πρέπει να προστατεύεται πλήρως από τις επιπτώσεις των υγρών ατμών.
 • Συνδυάζοντας τα πρότυπα ποιότητας της συσκευής, πιστοποιητικά, έγγραφα εγγύησης και σημειώσεις σχετικά με την classiness της συσκευής (προστασία τουλάχιστον IP-34) - είναι το κλειδί για το σχεδιασμό της ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης άψογη λειτουργία?
 • Η παραγωγικότητα της κουκούλας είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο. Εάν προσδιοριστεί μέσω του εξολκέα της σουίτας ντουλάπα, τότε η δομή θα χειριστεί πολλά μαζών αέρα, και μια τέτοια συσκευή, όπως ένα διαμετρικό ανεμιστήρα, έχει εξαιρετικά χαμηλή απόδοση και είναι απλά δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Συμβουλές! Δίνοντας προσοχή στην απόδοση, αρχίστε από 90-100 m3 / ώρα. Αυτός είναι ο βέλτιστος αριθμός για μια συσκευή μεσαίας τάξης.

 • Η ισχύς της συσκευής είναι επίσης σημαντική. Επιδρά άμεσα στην απόδοση. Εάν η ηλεκτρική κουκούλα στο μπάνιο συμπληρώνεται με αισθητήρες υγρασίας, χρονοδιακόπτες ή άλλα εξαρτήματα, η ισχύς πρέπει να είναι πάνω από το μέσο όρο!
 • Διαστάσεις. Η κουκούλα στο μπάνιο θα πρέπει να είναι συμπαγής. Ακόμα κι αν η περιοχή του δωματίου σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε τον έλεγχο του κλίματος, δεν πρέπει να κρεμάσετε μια τεράστια συσκευή, είναι αναισθητική και καταστρέφει πλήρως την εμφάνιση του δωματίου.

Συμβουλές! Λόγω της τεράστιας γκάμας των προσφερόμενων συσκευών, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα (απορροφητήρα). Πολύ καλές είναι οι ενσωματωμένες συσκευές, η εγκατάσταση των οποίων γίνεται απευθείας στον τοίχο του άξονα του αεραγωγού. Ένα τέτοιο απόσπασμα από το μπάνιο μέσω της τουαλέτας έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, είναι σε θέση να χειριστεί αρκετούς όγκους αέρα και ταυτόχρονα είναι τόσο ο αέρας τροφοδοσίας όσο και ο εφοδιασμός και η εξάτμιση. Δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες, σας παρέχονται τόσο προοδευτικά στρώματα καθαρού αέρα όσο και η εκροή ροών αποβλήτων.

 • Η ποιότητα της συσκευής δεν εξαρτάται από την ισχύ και την απόδοση, καθώς και την εξωτερική ομορφιά. Για να αναγκάσει ένα τέντωμα στο μπάνιο λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει να δοθεί προσοχή στις κριτικές πελατών και τα πρότυπα ποιότητας του κατασκευαστή?
 • Το επίπεδο θορύβου είναι ένα από τα βασικά κριτήρια. Συμφωνώ, το μέγεθος της κουκούλας για το μπάνιο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ο θόρυβος των λεπίδων. Δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον να σκουρύνετε το λουτρό βράδυ με το ουρλιαχτό της έλικας, επομένως το μέγιστο όριο θορύβου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 dB, όχι υψηλότερο!
 • Το κόστος της συσκευής πρέπει να είναι το βέλτιστο. Εάν ο πωλητής επιβάλλει ένα εκπληκτικά ακριβό προϊόν, εξηγώντας ότι "δεν μπορείτε να αγοράσετε φθηνότερα", αυτό δεν είναι το κατάστημα. Είναι πάντα δυνατό να επιλέξετε ένα απλό και προσιτό ανεμιστήρα εξαγωγής που μπορεί να χειριστεί τέλεια όλα τα καθήκοντά του.

Φούρνοι μπάνιου: τύποι

Η λειτουργικότητα της συσκευής έχει μεγάλη σημασία, οπότε πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε μια κουκούλα για το μπάνιο. Οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους: στάνταρ και αυτόματα.

 1. Ο τυπικός τύπος είναι ένα συμβατικό αξονικό σύστημα με μια αναστρέψιμη βαλβίδα που εμποδίζει τη ροή του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο. Ένα τέτοιο απόσπασμα για κουζίνα και μπάνιο λειτουργεί απλά: ανάβει το φως - λειτουργεί, απενεργοποιείται - σταμάτησε. Η ευκολία και η πρακτικότητα είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, ειδικά αν το σπίτι έχει μικρά παιδιά, ξεχασμένους συγγενείς. Αλλά όταν παίρνετε βραδινές ή πρωινές διαδικασίες νερού είναι μεγάλη, η στάνταρ κουκούλα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ ατμό.
 2. Ο αυτόματος τύπος είναι πιο τέλειος και ακριβός. Η συσκευή διαθέτει ειδικό χρονιστή, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί για ορισμένο χρόνο λειτουργίας και συχνά υπάρχει υδροσταθμός. Με τη βοήθεια του αισθητήρα, ο ανεμιστήρας (απορροφητής) ανιχνεύει το επίπεδο υγρασίας και ανάβει. Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από τη βαλβίδα στο μπάνιο: η ίδια η συσκευή ανοίγει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, και μετά το κλείσιμο της βαλβίδας - δεν τα απόβλητα των αερίων μαζών και την οσμή - πολύ βολικό!

Ακολουθούν οι βασικές παράμετροι της επιλογής της συσκευής. Μένει μόνο να επιλέξετε ποιο απόσπασμα από το λουτρό μέσα από την τουαλέτα ή από την κουζίνα στο μπάνιο που χρειάζεστε και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Συμβουλές! Κατά την εγκατάσταση της συσκευής, προσέξτε τη διάμετρο της κουκούλας στο μπάνιο, ειδικά εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε τη δομή στον τοίχο του αγωγού. Μεγάλη διάμετρος μπορεί να προκαλέσει μη χρήση της συσκευής.

Για να διατηρηθεί σταθερή η δομή, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Οι ραφές μπορούν να σφραγιστούν με στεγανωτικό, ώστε να μειώσετε το επίπεδο θορύβου όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να δημιουργήσετε ένα κουτί για να σχεδιάσετε στο μπάνιο. Δείτε τη φωτογραφία του σχεδίου, καθώς και τα είδη των οπαδών που μπορείτε να δείτε στη συλλογή φωτογραφιών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πλαστικό σύστημα αερισμού κουτιών Επιλέγουμε μοντέλα ανεμιστήρων

Συμβουλές! Η κουκούλα πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα. Αλλά υπάρχουν εξαιρετικές συσκευές στις μπαταρίες, στη μπαταρία. Λειτουργούν απόλυτα αυτόνομα, ανεξάρτητα από το ύψος της εγκατάστασης και τη διαθεσιμότητα ισχύος. Μερικές φορές αυτή η προφύλαξη είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για δωμάτιο με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υγρασίας.

Εξόρυξη στο μπάνιο και την τουαλέτα: ποιο είναι το καλύτερο, τι πρέπει να ψάξετε κατά την επιλογή και πώς να εγκαταστήσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού

Ο εξαερισμός του μπάνιου και της τουαλέτας πραγματοποιείται με δύο τρόπους: μέσω αγωγών εξαερισμού στον τοίχο και κατά το άνοιγμα των θυρών. Καθώς υπάρχουν ξένες μυρωδιές σε αυτούς τους χώρους και η υγρασία αυξάνεται περιοδικά, η φυσική ροή αέρα δεν αρκεί. Για την εξάλειψη των προβλημάτων, η κουκούλα είναι εγκατεστημένη στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Παρέχει την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα.

Χρειάζομαι εξαναγκασμένο εξαερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα;

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι απαραίτητος μόνο εάν το φυσικό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εργασίες. Δηλαδή: δεν αφαιρεί τον αέρα από το δωμάτιο τόσο γρήγορα όσο απαιτείται.

Όλοι όσοι ζουν δεν είναι μόνοι, είναι γνωστό πόσο άβολα είναι στο μπάνιο, όπου έχουν μόλις ληφθεί οι διαδικασίες νερού, υπάρχουν ατμοί και αρώματα απορρυπαντικών. Ακόμη και ο πιο αποτελεσματικός φυσικός εξαερισμός δεν είναι σε θέση να τους βγάλει γρήγορα από το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με βία. Επομένως για τη συσκευή της υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

 1. Γρήγορη αντικατάσταση του αέρα.
 2. Πρόληψη ζημιών στην επιφάνεια από μούχλα και μύκητες.
 3. Ελαχιστοποίηση του κινδύνου απόσβεσης των τοίχων και των οροφών.

Κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού για τη συσκευή φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού. Για το μπάνιο και την τουαλέτα είναι κατάλληλο μόνο ένας τύπος συστήματος εξάτμισης: μικροί ανεμιστήρες οικιακής χρήσης. Η ποικιλία αυτών των συσκευών είναι μεγάλη. Μεταξύ αυτών υπάρχει μια διαβάθμιση με τη μέθοδο της εγκατάστασης, της κατασκευής και της αρχής της έγχυσης αέρα, της λειτουργικότητας. Αλλά το πρώτο και κύριο κριτήριο επιλογής είναι η παραγωγικότητα.

Αυτή είναι μια ένδειξη που καθορίζει τις δυνατότητες της συσκευής. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια αναγκαστική κυκλοφορία αέρα, μέσω του οποίου ρέει μέσω του αγωγού εξαερισμού. Η απόδοση της συσκευής αναφέρει πόση ποσότητα μάζας αέρα μπορεί να αντλήσει για μία ώρα. Ο τρόπος για τον σωστό προσδιορισμό της απαιτούμενης ένδειξης για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο εξηγείται παρακάτω.

Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά

Εκτός από τις επιδόσεις, είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στα χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα όπως:

 • Η διάμετρος εγκατάστασης (με άλλα λόγια: η διάμετρος του σωλήνα διακλάδωσης).
 • ισχύ (ή κατανάλωση ενέργειας) ·
 • επίπεδο θορύβου ·
 • κατηγορία ηλεκτρικής ασφάλειας.

Υπάρχουν επίσης δευτερεύοντα χαρακτηριστικά: στυλ και σχεδιασμός. Είναι επίσης σημαντικές, αλλά όχι αρκετές για να καθορίσουν την επιλογή. Μια όμορφη, αλλά χαμηλής ισχύος συσκευή, είναι άχρηστη.

Η διάμετρος εγκατάστασης υποδεικνύει το μέγεθος της οπής στον τοίχο για να επιτρέπεται η εγκατάσταση του ανεμιστήρα σε αυτό. Ο σωλήνας διακλάδωσης είναι το πίσω, προεξέχον τμήμα της συσκευής. Είναι τυλιγμένο μέσα στην οπή και πρέπει να αντιστοιχεί στη διατομή του.

Η ισχύς υποδεικνύει πόσο ισχυρή είναι η ροή αέρα που ενεργοποιείται από τον ανεμιστήρα. Όσο πιο ισχυρή είναι η συσκευή, τόσο περισσότερο ηλεκτρικό καταναλώνει. Επομένως, οι δύο αυτές παράμετροι εξαρτώνται και είναι ίδιες.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από έναν ανεμιστήρα εργασίας. Για τέτοιους μικρούς χώρους όπως τουαλέτα και μπάνιο, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 40 dB. Οι δυνατοί ήχοι προκαλούν ερεθισμό και ελαστικό.

Η κατηγορία ηλεκτρικής ασφάλειας αναφέρει το βαθμό προστασίας του μέρους της συσκευής που λειτουργεί με ηλεκτρισμό - τον κινητήρα (ή τον κινητήρα). Ο ψεκασμός και η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα, το οποίο είναι γεμάτο με φωτιά. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, υιοθετήθηκαν πρότυπα, τα οποία πρέπει να τηρούνται από όλα τα προϊόντα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Για οικιακούς οπαδούς είναι κλάσης IP44.

Επιλογές που αυξάνουν τη λειτουργικότητα των οπαδών

Ο πιο απλός ανεμιστήρας αποτελείται από τρία κύρια μέρη:

 • κινητήρα;
 • άξονες ή τροχοί με λεπίδες ·
 • πρόσοψη τύπου πλέγματος ή στερεά.

Μια τέτοια συσκευή εκπληρώνει πλήρως τη λειτουργία της: παρέχει ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Αλλά τα μοντέρνα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες επιλογές που παρέχουν στους ιδιοκτήτες ευρείες ευκαιρίες να παρακολουθούν τη λειτουργία της συσκευής και τον προγραμματισμό της. Οι ακριβείς κουκούλες σας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε πλήρως τη διαδικασία, πράγμα που εξαλείφει την ανάγκη για χειροκίνητη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

 1. Ρυθμιστής ισχύος. Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
 2. Αισθητήρας υγρασίας για τον αέρα. Απαιτείται για τον προγραμματισμό του οργάνου.
 3. Αισθητήρας κίνησης. Παρέχει λειτουργία ανεμιστήρα σε αυτόματο τρόπο υπό ορισμένες συνθήκες.
 4. Το χρονόμετρο. Απαιτείται για τον προγραμματισμό του οργάνου.
 5. Βαλβίδα ελέγχου. Αποτρέπει την είσοδο αέρα στην οπή εξαερισμού στον τοίχο ή την οροφή. Μια ηλεκτρική κουκούλα για μπάνιο με βαλβίδα αντεπιστροφής είναι η καλύτερη επιλογή.

Επιλογές εγκατάστασης

Υπάρχουν τρεις επιλογές για την εγκατάσταση οικιακών ανεμιστήρων, ανάλογα με το ποια είδη συσκευών αυτού του τύπου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • τοίχο?
 • ενσωματωμένο;
 • ανώτατο όριο.

Ο σχεδιασμός των διατάξεων εξάτμισης της πρώτης κατηγορίας είναι τέτοιος ώστε να τοποθετούνται επάνω στην πίσω πλευρά από τον τοίχο και να καλύπτουν τον αγωγό εξαερισμού. Επομένως, στηρίζουν το επίπεδο του τοίχου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Όσοι θέλουν να κρύψουν την παρουσία της συσκευής όσο το δυνατόν περισσότερο, επιλέξτε ενσωματωμένα μοντέλα. Προβαίνουν από τον τοίχο μόνο από το πάχος του μπροστινού τους πίνακα, το οποίο μπορεί να είναι μόνο μερικά χιλιοστά.

Τα μοντέλα οροφής είναι ένα από τα πιο κομψά, καθώς βρίσκονται σε ένα περίοπτο, καλά φωτισμένο μέρος. Εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των τεντωμένων οροφών.

Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης ισχύος

Για να υπολογίσετε σωστά τις τεχνικές παραμέτρους της κουκούλας, πρέπει να ξέρετε τι είναι η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Αυτή η ένδειξη αναφέρει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο "παλιός" αέρας θα πρέπει να αντικατασταθεί με έναν νέο. Αυτές οι προδιαγραφές καθορίζονται στο SNiP. Για τα μπάνια και τα μπάνια, η πολλαπλότητα πρέπει να αντιστοιχεί σε 6 ή 8, ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας.

Εάν το δωμάτιο χρησιμοποιείται τακτικά από λιγότερα από 3 άτομα, αρκεί μια αντικατάσταση 6 φορές. Αν το διαμέρισμα ή το ιδιωτικό σπίτι κατοικείται από μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, επιλέξτε ένα 8 φορές.

Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα, βρείτε πρώτα την ένταση του δωματίου. Για αυτό, τρεις τιμές πολλαπλασιάζονται διαδοχικά: το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου. Στη συνέχεια, ο αριθμός που λαμβάνεται πολλαπλασιάζεται με την πολλαπλότητα που βρέθηκε. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται η απαιτούμενη παραγωγικότητα της συσκευής.

Τα καλύτερα μοντέλα κουκούλας για μπάνιο και τουαλέτα

Στην ποικιλία των μοντέλων που προσφέρονται από τους κατασκευαστές δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό. Ο κατάλογος των πιο επιτυχημένων θα διευκολύνει το έργο, το οποίο έχει αποδείξει την αξιοπιστία του από την πρακτική της εφαρμογής.

Electrolux EAF-150

Η εξαγωγή από τη γνωστή μάρκα Electrolux προσελκύει την ποιότητα της απόδοσης και την δυνατότητα επιλογής του χρώματος του μπροστινού πίνακα: χάλυβα, μπλε ή κόκκινο. Η συσκευή αντιστοιχεί στην κλάση IPX4, έχει προστασία από πιτσιλιές. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων:

 • ρύθμιση ισχύος.
 • ένδειξη ενεργοποίησης.
 • οικονομία ·
 • ευελιξία (δυνατότητα τοποθέτησης σε τοίχο και οροφή).
 • εύκολο να καθαρίσετε τις επιφάνειες, το οποίο είναι σημαντικό για την αφαίρεση της σκόνης.

Ο κατασκευαστής προσφέρει μια σειρά συσκευών εξάτμισης MAGIC EAF με αποκλειστικό σχεδιασμό, που διακρίνει αυτές τις συσκευές από τα προϊόντα των ανταγωνιστών.

 • παραγωγικότητα - 320 m 3 / h;
 • κατανάλωση ρεύματος - 25 W;
 • επίπεδο θορύβου - 35 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -150 mm.

Τα μειονεκτήματα αυτού του μοντέλου δεν βρέθηκαν. Η μέση τιμή είναι 2080 ρούβλια.

SolerPalau SILENT-100 DESIGN 3C

Μια αξιόπιστη και χαμηλού θορύβου εξάτμιση από έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές του εξοπλισμού εξαερισμού διακρίνεται από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του. Η συσκευή είναι μεσαίου μεγέθους: 188x188x84 mm, τύπου τοίχου. Είναι εξοπλισμένο με προστασία από κραδασμούς και υπερθέρμανση, έχει αντίστροφη στάλα. Είναι δυνατή η τοποθέτηση σε κάθετα και οριζόντια επίπεδα. Συμπληρώνεται με στοιχεία στερέωσης. Ο μπροστινός πίνακας είναι λευκός.

 • κομψό σχέδιο?
 • καθολικότητα ·
 • ποιότητας.
 • παραγωγικότητα - 80 m 3 / h;
 • κατανάλωση ενέργειας - 8 W;
 • το επίπεδο θορύβου είναι 26,6 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -100 mm.

Σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις των καταναλωτών, το επίπεδο θορύβου είναι υψηλότερο από αυτό που δηλώνει ο κατασκευαστής, αλλά βρίσκεται εντός της κανονικής κλίμακας. Η μέση τιμή είναι 2200 ρούβλια.

CATA E-100GTH

Αυτός ο κομψός ισπανικός ανεμιστήρας είναι μια "έξυπνη" συσκευή. Εξοπλισμένο με χρονοδιακόπτη, ενσωματωμένους αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας. Όταν ξεπεραστούν τα σημεία ρύθμισης, τίθεται αυτόματα σε λειτουργία και λειτουργεί έως ότου γίνει πλήρης αλλαγή αέρα. Σε συνεχή λειτουργία λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα, γεγονός που εγγυάται σταθερό αερισμό.

Ο μπροστινός πίνακας είναι κατασκευασμένος από ματ γυαλί ανθεκτικό στην κρούση, πάνω στον οποίο βρίσκεται η οθόνη, αντανακλώντας τις παραμέτρους της οθόνης. Ο σχεδιασμός της συσκευής παρέχει μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Ο ανεμιστήρας ανήκει στην κατηγορία των εναέριων συσκευών, μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο και στην οροφή.

 • ενημερωτικό;
 • ηλεκτρονική διαχείριση ·
 • οικονομία.
 • παραγωγικότητα - 210 m 3 / h;
 • κατανάλωση ενέργειας - 15 W;
 • επίπεδο θορύβου - 33 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -120 mm.

Δεν εντοπίστηκαν ελλείψεις. Η μέση τιμή των 6350 ρούβλια.

ΦΟΥΡΝΟΙ 125 Μ3

Ένα από τα πιο δημοφιλή κουκούλες. Η μεγάλη ζήτηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε χαμηλές τιμές και ελκυστική εμφάνιση. Η κουκούλα λειτουργεί καλά για το έργο της, λειτουργεί αξιόπιστα για πολλά χρόνια. Ανήκει στην κατηγορία των οργάνων τύπου τοίχου.

 • σχεδιασμός χαμηλού κλειδιού.
 • διαθεσιμότητα μιας βαλβίδας αντεπιστροφής ·
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • παραγωγικότητα - 185 m 3 / h;
 • κατανάλωση ενέργειας - 16 W;
 • επίπεδο θορύβου - 35 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -125 mm.

Τα μειονεκτήματα αυτού του μοντέλου περιλαμβάνουν τον θόρυβο της εργασίας και την ευθραυστότητα του πλαστικού. Η μέση τιμή είναι 540 ρούβλια.

Ballu Classic BN-150T

Οικονομικό ανεμιστήρα τύπου τοίχου, με λεπτό μπροστινό πίνακα. Η θήκη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ABS. Η προστασία της φτερωτής από βραχυκυκλώματα παρέχεται από ασφάλειες που λειτουργούν ως δείκτες υπερθέρμανσης. Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με χρονοδιακόπτη καθυστέρησης στην περιοχή 1-20 λεπτών. Η τοποθέτηση είναι δυνατή σε κατακόρυφες, οριζόντιες, κεκλιμένες επιφάνειες. Η μέση τιμή είναι 840 ρούβλια.

 • καθολικότητα ·
 • υψηλή παραγωγικότητα.
 • Προσιτή τιμή.
 • παραγωγικότητα - 320 m 3 / h;
 • κατανάλωση ρεύματος - 25 W;
 • επίπεδο θορύβου - 37 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -150 mm.

Ποιος θα προτιμήσει ο ανεμιστήρας;

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα χαρακτηριστικά του. Οι διαστάσεις του δωματίου είναι επίσης σημαντικές. Για τα μικρά μπάνια και τα μπάνια υπάρχουν αρκετά όργανα με διάμετρο εγκατάστασης 100-120 cm. Πρόκειται για μικρούς και μεσαίους ανεμιστήρες ισχύος, αλλά οι ικανότητές τους επαρκούν για την έγκαιρη και ταχεία αντικατάσταση του αέρα.

Οι έμπειροι πλοιάρχες, οι οποίοι επανειλημμένα πραγματοποιούσαν επισκευές στα μπάνια και στις τουαλέτες, σημείωσαν την ταλαιπωρία της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των κουκούλες από το διάδρομο. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελέγχεται η λειτουργία των συσκευών. Οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση αυτόματων ανεμιστήρων ή μεταφέρουν το διακόπτη στο εσωτερικό τοίχωμα του δωματίου.

Πριν αγοράσετε μια κουκούλα, πρέπει να μετρήσετε την διατομή του καναλιού, που θα σας επιτρέψει να καθορίσετε τη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης. Όταν επιλέγετε ένα μοντέλο, πρέπει να καταλάβετε ότι η κουκούλα δεν είναι στοιχείο εσωτερικής διακόσμησης, αλλά μπορεί να χωρέσει αρμονικά σε αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συσκευές με διακριτικό σχεδιασμό είναι κατάλληλες για το μπάνιο και την τουαλέτα.

Σωστή και κατάλληλη εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού

Αφού εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα, θα έχετε εξαερισμό, ο οποίος λειτουργεί μόνο στην εκροή αέρα. Προκειμένου να είναι εφοδιασμένος και εξάτμιση, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη καθαρού αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: όταν εγκαθιστάτε την πόρτα, δώστε μια μικρή σχισμή κάτω από αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η γρήγορη αντικατάσταση του αέρα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή πριν από την έναρξη της εργασίας είναι η παρουσία έλξης στον αεραγωγό. Εάν είναι αδύναμη ή εντελώς απούσα, είναι πιθανό να υποψιαστεί η απόφραξη ή η κατάρρευση του ορυχείου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εκτελεστεί ένα σύνολο έργων για τον καθαρισμό ή την αποκατάστασή του. Αφού δώσατε αυτές τις δύο σημαντικές συνθήκες, προχωρήστε στην εγκατάσταση της συσκευής εξαγωγής.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης με ηλεκτρισμό

Το πρώτο στάδιο των εργασιών εγκατάστασης είναι η εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας στο δίκτυο.

 1. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε μια αλυσίδα πηγών φωτός και θα ενεργοποιηθεί μαζί.
 2. Εγκαταστήστε ένα διακόπτη δύο κουμπιών, ένα κουμπί του οποίου θα τροφοδοτεί την παροχή απορροής, και το δεύτερο - με συσκευές φωτισμού.
 3. Μια ξεχωριστή γραμμή καλωδίωσης συνδέεται στον αγωγό εξαερισμού για αυτόματη εναλλαγή μέσω του αισθητήρα κίνησης ή του προγραμματισμού του οργάνου. Είναι επίσης δυνατή η μηχανική ενεργοποίηση με ένα καλώδιο (εάν υπάρχει σε αυτό το μοντέλο)

Η εγκατάσταση της καλωδίωσης συνιστάται όχι με τις συνηθισμένες ανατροπές, αλλά με τη χρήση τερματικών μπλοκ.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα

 • Βήμα 1. Βεβαιωθείτε ότι η διατομή του σωλήνα διακλάδωσης αντιστοιχεί στο τμήμα του καναλιού.
 • Βήμα 2. Εγκαταστήστε τον αεραγωγό στο άνοιγμα. Αυτό είναι το όνομα του πλαστικού σωλήνα, που περιλαμβάνεται στο πλήρες σετ των μοντέλων κουκούλας. Εάν δεν υπάρχει τέτοιος σωλήνας, πάρτε ένα κομμάτι γκρίζου εξαερισμού. Το μήκος του πρέπει να είναι 5-10 mm μεγαλύτερο από το μήκος του σωλήνα διακλάδωσης.
 • Βήμα 3. Στερεώστε τον αγωγό αέρα στο άνοιγμα, γεμίζοντας τα κενά γύρω του με το αφρώδες υλικό.
 • Βήμα 4. Εγκαταστήστε την κουκούλα. Εάν ο αγωγός είναι ευρύτερος από το ακροφύσιο, τοποθετείται πάνω του ένας δακτύλιος στεγανοποίησης μαλακού καουτσούκ.
 • Βήμα 5. Συνδέστε τη συσκευή στα καλώδια δικτύου.
 • Βήμα 6. Εγκαταστήστε τον μπροστινό πίνακα. Εάν υπάρχουν τρύπες για αυτοκόλλητη τοποθέτηση, βιδώστε τις. Αν ο πίνακας δεν έχει τρύπες, ασφαλίστε τον ή στερεώστε τον στον τοίχο πάνω σε στεγανωτικό ή υγρά καρφιά.

Με τη βοήθεια των παρεχόμενων πληροφοριών είναι δυνατή η εκτέλεση του συνόλου των εργασιών στη συσκευή εξαερισμού στην τουαλέτα και το μπάνιο: υπολογίστε την παραγωγικότητα και επιλέξτε το μοντέλο, πραγματοποιήστε την καλωδίωση και συνδέστε τον ανεμιστήρα. Ταυτόχρονα, όχι μόνο εξοικονομούν την πληρωμή των υπηρεσιών των ειδικών, αλλά και λαμβάνουν χρήσιμη εμπειρία.

Ανεμιστήρας μπάνιου: επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση

Το μπάνιο στο διαμέρισμα ή το σπίτι είναι πάντα ένα "υγρό μέρος". Ακόμα κι αν δεν τακτοποιείτε λακκούβες στο πάτωμα. Το νερό είναι κρύο και ζεστό, ατμός, υγρές πετσέτες - όλα εξατμίζουν την υγρασία. Και στο μπάνιο είναι ζεστό και έχετε ένα φαινόμενο θερμοκηπίου.

Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα, ιδανικά, πρέπει να "πάνε" στον αερισμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, η αποτελεσματικότητά τους στα αστικά σπίτια απέχει πολύ από το φυσιολογικό. Και τόσο στο παλιό ταμείο όσο και σε νέα κτίρια. Ο λόγος είναι ότι ο εξαερισμός είναι παντού φυσικός τύπος, δηλαδή χωρίς πρόσθετο τέντωμα.

Αυτό είναι στην Αμερική σε πολυώροφα κτίρια είναι τεράστιοι ανεμιστήρες, και έχουμε αέρα αφαιρεθεί από τη βαρύτητα λόγω της διαφοράς στην πίεση και τη θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, κινείται μεσαία, και ακόμη και καθόλου, αν τα σπίτια είναι παλιά και τα κανάλια είναι φραγμένα.

Και «υγρό σημείο» μας, μπάνιο, αποκτά σταδιακά όλα λίγο χλωρίδας και της πανίδας, με τη μορφή της μούχλας και ακόμη woodlice. Για να απαλλαγείτε από αυτή τη γειτονιά ή να την αποτρέψετε εκ των προτέρων, θα πρέπει να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο. Θα βγάλει όλη την υγρασία όπου πρέπει να πάει και θα περάσετε ευτυχώς με τη μορφή λιγότερο χρήσιμων εποίκων.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για το μπάνιο και την τουαλέτα

Φαίνεται ότι όλα είναι απλά, αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε έναν ανεμιστήρα, πηγαίνουμε στο κατάστημα και αγοράζουμε. Αλλά γρήγορα, θα γεννηθούν μόνο οι γάτες. Το κατάστημα περιμένει μια μεγάλη έκπληξη από μια σειρά τύπων και μοντέλων. Όπου λίγες δεκάδες, και όπου ένα ζευγάρι εκατό είναι δακτυλογραφημένο. Και εσείς "κολλάει" πάνω από την ερώτηση, "τι είδους ανεμιστήρα να βάλει στο μπάνιο;".

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Διαφορετικοί τύποι, ισχύς, μοντέλα, μέθοδοι τοποθέτησης, χαρακτηριστικά - καταραμένο πόδι σε αυτή την ποικιλία της τεχνικής προόδου στον τομέα του εξαερισμού. Οι πωλητές και αυτοί ασχολούνται με τη δυσκολία, αν η σειρά είναι τεράστια.

Ως εκ τούτου, έχουμε συντάξει έναν "οδηγό για τους οπαδούς για το μπάνιο." Για να διευκολύνετε το έργο σας και να βοηθήσετε να αγοράσετε γρήγορα τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και πρώτα απ 'όλα, θα καταλάβουμε τα γενικά χαρακτηριστικά των οπαδών για το μπάνιο

1. Αξονική, φυγοκεντρική - τι σημαίνει αυτό

Αυτός είναι ο τύπος ή ο τύπος του ανεμιστήρα. Μιλά για το σχεδιασμό του εξοπλισμού και το έργο του.

Αξονικός ανεμιστήρας Είναι μια πτερωτή λεπίδα στο σώμα. Η πτερωτή περιστρέφει τον κινητήρα, στον στροφέα του οποίου φυτεύεται. Τα πτερύγια είναι κεκλιμένα προς τα μέσα σε σχέση με το επίπεδο τοποθέτησης, τραβούν τον αέρα καλά και το μετακινούν κατά μήκος ενός ευθύγραμμου άξονα. Επομένως, αυτός ο τύπος ονομάζεται αξονικός ανεμιστήρας. Έχει καλή απόδοση, θορυβώδες μέσο, ​​είναι, συνήθως, για εγκατάσταση στο μπάνιο.

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι διατεταγμένο διαφορετικά. Ο αέρας απορροφά τον στρόβιλο με λεπίδες. Μέσα στο σώμα, το ρεύμα περιστρέφεται σε μια σπείρα και δέχεται επιπρόσθετη επιτάχυνση λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Το ρεύμα δεν ρέει σε ευθεία γραμμή, αλλά σε γωνία 90 μοιρών σε ειδική συσκευή - ένα σαλιγκάρι. Ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας αποκαλείται επίσης ακτινικός.

Έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα από την αξονική, αλλά μπορεί να "οδηγήσει τη ροή" υπό την πίεση διαφορετικών δυνάμεων. Η στάθμη θορύβου είναι χαμηλή ή μέτρια, ανάλογα με την κατεύθυνση της κάμψης των πτερυγίων του ρότορα. Με το εμπρόσθιο κάμισμα λιγότερο θόρυβο, με το πίσω - ισχυρότερο, αλλά εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα.

2. Φορτίο ή κανάλι

Ο εξοπλισμός αερισμού είναι διαθέσιμος για εξωτερική εγκατάσταση και για εσωτερική χρήση. Ο εξωτερικός τύπος εγκατάστασης είναι μια στερέωση στον τοίχο ή την οροφή στην έξοδο του εξαερισμού στον άξονα ή στο σύστημα σωλήνων. Ο ανεμιστήρας αγωγών είναι ενσωματωμένος εξοπλισμός που τοποθετείται μέσα στον αγωγό εξαερισμού (αγωγός αέρα). Τα συστήματα αεραγωγών είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Για το μπάνιο, τα συστήματα πλαστικών καναλιών, για παράδειγμα, Vents, χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Συχνά, η έξοδος στον άξονα εξαερισμού βρίσκεται στην τουαλέτα. Για την εξαγωγή από το μπάνιο τοποθετήστε τον αγωγό με μια μάσκα φράχτη. Το χιτώνιο αερισμού τραβιέται στο παράθυρο ορυχείου. Ένας ανεμιστήρας με πρόσθετο σχάρα τοποθετείται στην τουαλέτα. Ο απορροφητήρας παίρνει ταυτόχρονα τον αέρα από όλο το μπάνιο και το στέλνει στον άξονα αερισμού του σπιτιού. Με τον σχεδιασμό, οι εξωτερικοί ανεμιστήρες και οι ανεμιστήρες καναλιών είναι κατασκευασμένοι τόσο αξονικοί όσο και φυγοκεντρικοί.

3. Επιλογή ανεμιστήρα στο μπάνιο με ισχύ

Το επίπεδο ισχύος ή η απόδοση του ανεμιστήρα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτό, η κουκούλα επιλέγεται και συνδυάζεται με την κατασκευή (αξονική / φυγοκεντρική). Απόδοση "λέει" πόσα κυβικά μέτρα αέρα αντλίες ανεμιστήρα ανά ώρα - 100, 200, 300.

Για να επιλέξετε τη σωστή ισχύ, πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να τον πολλαπλασιάσετε κατά 8. "Οκτώ" σημαίνει την απαίτηση υγιεινής για τη συχνότητα αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο ανά ώρα. Με απλά λόγια, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να αντλήσει τον όγκο οκτώ από τα μπάνια σας. Τότε θα υπάρξει καθαρότητα, ομορφιά και όχι μούχλα.

Πώς να υπολογίσετε την ένταση; Πολύ απλά - πάρτε το μήκος του δωματίου, το πλάτος, το ύψος της οροφής, πολλαπλασιάστε και αποκτήστε τον επιθυμητό αριθμό. Το πολλαπλασιάζουμε με οκτώ και έχουμε την ελάχιστη τιμή ισχύος.

Ένα παράδειγμα! Για το αστικό πρότυπο μπάνιο με διαστάσεις 1,7x1,5x2,5m με πολλαπλότητα ανταλλαγής 8, απαιτείται απόδοση από 51 κυβικά μέτρα την ώρα. Οι αξονικοί ανεμιστήρες παράγονται με χωρητικότητα 80 κύβους. Ένα τέτοιο απόσπασμα θα αντιμετωπίσει το έργο ακόμη και με περιθώριο. Το φυγόκεντρο μοντέλο συνήθως "κινείται" από 42 έως 100 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

4. Επιλέγοντας έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο από το επίπεδο θορύβου

Είναι σαφές ότι οι κουκούλες είναι θορυβώδεις, αλλά όχι πολύ. Αν θέλετε πολύ ήσυχο - πάρτε το αξονικό μοντέλο από τη γραμμή Silent. Έχουν στο σχεδιασμό που έκανε τη μηχανή στη βάση των σιωπηλών μπλοκ, τα οποία "σβήνουν" το θόρυβο και τις κραδασμούς. Μεταξύ των "ήσυχων" μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο με επίπεδο θορύβου ακόμα και 22 dB.

Η φυγοκέντρηση λειτουργεί πιο δυνατά, επειδή ο στρόβιλος αντλεί αέρα υπό πίεση. Αλλά είναι επίσης θορυβώδες, περίπου τόσο δροσερό όσο ένας υπολογιστής. Δεν σας εμποδίζει να παρακολουθείτε ταινίες, να ακούτε μουσική ή να παίζετε παιχνίδια. Έτσι, ο ανεμιστήρας θα είναι απλώς ένα υπόβαθρο αν βρίσκεστε στο μπάνιο όταν είναι ενεργοποιημένο.

Προσοχή παρακαλώ! Ο θόρυβος είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό. Το πιο σημαντικό είναι για τον εκτοπιστή να "οδηγεί" τη σωστή ποσότητα αέρα για ένα καλό μικροκλίμα και να ταιριάζει στο σχεδιασμό εξαερισμού.

5. Ποιος ανεμιστήρας στο μπάνιο ή την τουαλέτα είναι καλύτερο - ανατροφοδότηση σχετικά με πρόσθετα χαρακτηριστικά

Η σύγχρονη τεχνολογία γνωρίζει πολλά και οι ανεμιστήρες απελευθερώνονται με διάφορες πρόσθετες λειτουργίες. Η λίστα περιλαμβάνει:

 • Πρόσθετοι αισθητήρες. Μετρούν την υγρασία ή αντιδρούν στην κίνηση.
 • Χρονοδιακόπτης εκτός λειτουργίας. Ορίζει το χρόνο καθυστέρησης της διακοπής λειτουργίας, τουλάχιστον 2 λεπτά - το πολύ 30.
 • Ενδεικτική λυχνία. Ανάβει όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί.
 • Διακόπτης καλωδίου. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την κουκούλα στη σωστή στιγμή. Για παράδειγμα, όταν κάνετε ντους ή μπάνιο. Δηλαδή, όταν ανάβει το φως στο μπάνιο, ο ανεμιστήρας δεν ξεκινάει αυτόματα.
 • Αυτόματα ρολά. Χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο της σχάρας αερισμού αφού ο ανεμιστήρας του καναλιού έχει απενεργοποιηθεί.
 • Βαλβίδα ελέγχου. Κύριο καθήκον του είναι να αποτρέψει τη διείσδυση ξένων μυρωδιών από τον άξονα εξαερισμού.

Σύμφωνα με τους πελάτες μας, τα μοντέλα με τους αισθητήρες υγρασίας και το χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης λαμβάνουν τις περισσότερες φορές. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής που εμποδίζει τη διέλευση του αέρα από τον άξονα ή τον αγωγό πίσω στον ανεμιστήρα έχει ήδη γίνει μέρος του σχεδιασμού. Πολύ σπάνια πωλείται ξεχωριστά και θεωρείται μια πρόσθετη επιλογή.

6. Βαθμός προστασίας από την υγρασία

Όλοι οι ανεμιστήρες για το μπάνιο έχουν αυξημένη προστασία από την υγρασία μέσα σε 4-5, η προστασία από σκόνη μπορεί να είναι είτε μηδέν είτε 3-4. Στο δελτίο εξοπλισμού θα αναγράφεται η διεύθυνση IP X4, 34, 44, 45.

Με τα χαρακτηριστικά γνωρίσαμε, τώρα ας μιλήσουμε για την ποικιλία.

Ανεμιστήρες στο μπάνιο και τουαλέτα στον κατάλογο 220pro.ru

Το κατάστημά μας προσφέρει διάσημες και δημοφιλείς μάρκες φαναριών μπάνιου:

+375 00 000-00-00

Τρόποι σύνδεσης της κουκούλας στην τουαλέτα

Η κουκούλα στην τουαλέτα, όπως γνωρίζετε, είναι απλά ένα αναντικατάστατο πράγμα. Ωστόσο, ανάλογα με τις διάφορες αποχρώσεις, είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε διάφορους τρόπους εγκατάστασης και σύνδεσης. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά παρουσιάζει συστήματα εξάτμισης για τουαλέτες που κατασκευάζονται με διάφορες λύσεις σχεδιασμού και κάθε μία από αυτές είναι χρήσιμη σε αυτή ή αυτή την κατάσταση. Αυτό το άρθρο θα σας πει ποιες αποφάσεις και πότε να χρησιμοποιήσετε και ποιες - όχι.

Έτσι, αν μιλάμε για το πώς να συνδέσουμε τις κουκούλες στην τουαλέτα, τότε θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί από αυτούς, δεδομένων των δυνατοτήτων των σύγχρονων τεχνολογιών. Εδώ υπάρχει ένα διαφορετικό είδος αυτοματισμού, που υποδηλώνει τη χρήση αισθητήρων υγρασίας αέρα, αισθητήρων ανοίγματος πόρτας κλπ. Παράλληλα προσφέρονται στους αγοραστές συσκευές τόσο με αυτόματη εναλλαγή όσο και με τη λειτουργία αυτόματου τερματισμού λειτουργίας. Αλλά η κουκούλα δεν μπορεί να συνιστάται σε κάθε έκδοση, αφού το υψηλό κόστος δεν είναι πάντα συνώνυμο με την άνεση. Παρακάτω αναφέρονται τρεις κύριοι τύποι συστημάτων εξάτμισης, ή μάλλον τρόποι σύνδεσης τους, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Εξολκέας με αυτόματη ενεργοποίηση

Εγκαθιστώντας στην τουαλέτα ένα σύστημα εξάτμισης με τη λειτουργία της αυτόματης ενεργοποίησης, ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση του ανεμιστήρα μαζί με την ένδειξη φωτός ή αισθητήρες κίνησης, είναι απαραίτητο να προσέξουμε τη δυνατότητα χειροκίνητης απενεργοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο διακόπτης πρέπει να εγκατασταθεί απευθείας στην τουαλέτα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Μετά από όλα, δεν είναι ασυνήθιστο για την κουκούλα να λειτουργεί, ειδικά αν είναι εγκατεστημένο στο μπάνιο.

Εξολκέας με λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης

Στην περίπτωση αυτή, το πιο συνηθισμένο είναι ένα σύστημα εξάτμισης με χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο. Ωστόσο, ένας τέτοιος ανεμιστήρας μπορεί να απενεργοποιηθεί στην πιο ακατάλληλη στιγμή, ειδικά εάν είναι εγκατεστημένος στην τουαλέτα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να παρέχετε ένα τέτοιο σύστημα με ένα χειροκίνητο διακόπτη και θα πρέπει να βρίσκεται στο μπάνιο, έτσι ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί ο απορροφητήρας όταν είναι απαραίτητο χωρίς να βγαίνει από την τουαλέτα. Ταυτόχρονα, συνιστάται η άρνηση της λειτουργίας της αυτόματης εναλλαγής σε αυτήν την έκδοση συνολικά.

Εξολκέας με χειροκίνητη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση

Παρά την όλη παράδοση ενός τέτοιου σχεδιασμού, αυτή η κουκούλα εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι η πιο βολική, καθώς μπορεί να ενεργοποιηθεί και να σβήσει τη στιγμή που η τουαλέτα ή το μπάνιο το χρειάζονται.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι η κουκούλα στην τουαλέτα, μπορείτε να, στην πραγματικότητα, προτείνουμε ότι και οι τρεις εκδόσεις, η πρώτη εκ των οποίων είναι το καλύτερο - είναι ένα σύστημα με χειροκίνητη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Επιπλέον, ένα τέτοιο σχέδιο είναι το πιο φθηνό.

Εάν προσελκύεστε από πιο σύγχρονες λύσεις, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια συσκευή που ενεργοποιείται με την προσθήκη φωτός στην τουαλέτα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η κουκούλα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένη με ένα χειροκίνητο κουμπί απενεργοποίησης.

Υπάρχει μια άλλη λύση - είναι μια κουκούλα με έναν χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα.

Κουκούλα στην τουαλέτα: σχεδιασμός και εγκατάσταση

Στη φωτογραφία - η κουκούλα στην τουαλέτα μετά το τέλος όλων των εργασιών.

Πρόσφατα, ο πρώην συμμαθητής μου (πόσο καιρό φοίτησα στο σχολείο!) Έμαθα πόσο σημαντική είναι η καλή λειτουργία της κουκούλας στην τουαλέτα.

Ήταν έτσι. Αγόρασε ένα νέο διαμέρισμα. Λοιπόν, σαν καινούργιο, έβαλα μόνο odnushku μου και μερικούς γονείς, μετά από τον οποίο αγόρασα ένα διαμέρισμα τριών δωματίων. Το νέο κτίριο δεν είχε αρκετά χρήματα, οπότε το νέο του σπίτι βρισκόταν στο συνηθισμένο κτίριο 16 ορόφων, εκ των οποίων υπάρχουν πολλά στους χώρους ύπνου οποιασδήποτε πόλης.

Και όλα είναι καλά, αλλά άρχισε να παρατηρήσετε ότι στο μπάνιο υπήρχε μια δυσάρεστη μυρωδιά, τοίχοι καλύπτονται με μούχλα, και σε ορισμένα σημεία που έχουν ήδη και μύκητες (που κατά τα λεγόμενά του, δεν ξέρω πώς διακρίνει μεταξύ τους). Καλά, όλοι εδώ καταλαβαίνουν ότι η κουκούλα στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι φταίει. Πιο συγκεκριμένα, η πλήρης απουσία αυτού.

Και αφού όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί μου γνωρίζουν ότι ασχολούμαι με τις επισκευές, όλη μου η συνειδητή ζωή (είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για ιδιωτικό σπίτι), ένας συμμαθητής μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να λύσω το πρόβλημα.

Επωφελούμενοι από την περίεργη θήκη, αποφάσισα να σας πω πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στην τουαλέτα. Εφαρμόζοντας όχι τόσο μεγάλη προσπάθεια και χρησιμοποιώντας τις οδηγίες μου, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας.

Ορίστε το μέτωπο εργασίας

Αμέσως θα το πω ότι ως παράδειγμα θα είμαι καθοδηγούμενος από το πώς έχουν εξοπλιστεί οι κουκούλες για ένα μπάνιο και μια τουαλέτα στον συμμαθητή μου. Αλλά δεδομένου ότι το διαμέρισμά του είναι τυπικό, είναι απίθανο να έχετε οποιεσδήποτε βασικές διαφορές. Αν βρείτε κάτι ακατανόητο, διαβάστε προσεκτικά τις συμβουλές μου ή επικοινωνήστε μαζί μου στα σχόλια του άρθρου. Είμαι πάντα έτοιμος να βοηθήσω.

Τρύπες στον κεντρικό αγωγό αερισμού στην τουαλέτα.

Ας επιστρέψουμε στα πρόβατά μας. Φυσικά, ο εξαερισμός της τουαλέτας στο διαμέρισμα παρέχεται με τη βοήθεια της λεγόμενης φυσικής έλξης. Δηλαδή, το ρεύμα του αέρα εξασφαλίζεται από τη θερμοκρασία μάζας του αέρα και διαφορική πίεση στην τουαλέτα και στην οροφή, όπου το εξωτερικό στόμιο του κεντρικού σωλήνων αερισμού.

Μετά την αφαίρεση της παλιάς γρίλια εξαερισμού, είδα ότι όλη η τρύπα μέσα από την οποία ο αέρας είχε βγει, αλείφεται με ένα διάλυμα και παρέμεινε ελεύθερη διάμετρο αυλού περίπου 5 cm. Φυσικά, κανένα από τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν έξω από το θέμα. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τουαλέτα ήταν τόσο υγρή.

Το απόσπασμα από την τουαλέτα στο μπάνιο, το οποίο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, ήταν μόνο μια τρύπα που κόπηκε μέσα από ένα τσιμεντένιο χώρισμα μεταξύ των γειτονικών υδραυλικών. Ως εκ τούτου, ο υγρός αέρας όχι μόνο δεν άφησε το μπάνιο, αλλά, αντιστρόφως, όλα τα ανόργανα αρώματα από την τουαλέτα διαπέρασαν εκεί.

Το διαμέρισμα ενός συμμαθητή ήταν τριών δωματίων, έτσι ώστε η κουζίνα χωρίστηκε από τη μονάδα υγιεινής και είχε το δικό του αγωγό εξαγωγής. Εάν έχετε μια περιοχή μαγειρέματος δίπλα στο μπάνιο, συνιστούμε να ενσωματώσετε αμέσως όλα τα συστήματα εξαερισμού σε ένα. Στην περίπτωση αυτή, η τελική τιμή για όλες τις εργασίες θα είναι φθηνότερη και η ίδια η διαδικασία θα είναι ταχύτερη.

Σχεδιάζουμε την κουκούλα

Μετά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων, είπα ένα συμμαθητή που καλύτερη επιλογή του για ένα διαμέρισμα της πόλης - ηλεκτρικό απορροφητήρα στην τουαλέτα με έναν ανεμιστήρα που αφαιρεί υγρό αέρα με μια δυσάρεστη οσμή στο κεντρικό εξαερισμού. Μπορεί να λειτουργεί σε τρεις διαφορετικές λειτουργίες:

 • ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του φωτός στην τουαλέτα.
 • τρέχει με ξεχωριστό διακόπτη.
 • ενεργοποιήστε την με τη φωτεινή ένδειξη και απενεργοποιήστε τη λειτουργία μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (στον ανεμιστήρα για αυτόν τον ενσωματωμένο αυτόματο χρονοδιακόπτη).

Σχεδιασμός

Πριν εγκαταστήσετε τους αεραγωγούς, συνιστάται να σχεδιάσετε το μελλοντικό σύστημα.

Θέλω να σημειώσω, δεδομένου ότι δεν σας το είπα νωρίτερα, ότι εργάστηκα σε ένα διαμέρισμα ενός συμμαθητή σε μια εποχή που πραγματοποιούνταν επισκευές εκεί. Στην πραγματικότητα, προχωρώντας μπροστά μπορώ να πω ότι έχω κάνει πολλή χρήσιμη δουλειά, αλλά τώρα δεν είναι γι 'αυτό. Καλύτερα χρονομετρήσατε την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στην γενική επισκευή. Έτσι, στο τέλος, θα αποδειχθεί καθαρά, φθηνά και όμορφα.

Πριν από την εγκατάσταση των αεραγωγών και των ανεμιστήρων, συνιστάται να ελέγχετε τη διαπερατότητα του κεντρικού αεραγωγού. Για να το κάνετε αυτό, ανάψτε έναν αγώνα και τοποθετήστε το κοντά στην οπή.
Αν βγεί, είναι εντάξει. Εάν όχι - καλέστε τον οδηγό από το μάγουλο, αφήστε τον να καθαρίσει το κανάλι. Στο τέλος, πληρώνεται για αυτό.

Στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να καθορίσετε τον αριθμό των οπαδών. Η εξαναγκασμένη εξάτμιση απαιτεί τουλάχιστον δύο συσκευές αναρρόφησης (στην τουαλέτα και στο μπάνιο). Μπορείτε να κάνετε στην κουζίνα, αλλά συνήθως υπάρχει αρκετό σωρό πάνω από τη σόμπα. Πήραμε δύο.

Στη συνέχεια, περιέγραψα τη διαμόρφωση των αγωγών εξαερισμού. Στο μέλλον, σχεδιάστηκε να εγκατασταθεί στους τοίχους και το ταβάνι οροφής και να ράψει όλα τα γυψοσανίδες. Ως εκ τούτου, δεν ήμουν περιορισμένος με κανέναν τρόπο (εκτός από τη διάμετρο των σωλήνων).

Θα επιτρέψω στον εαυτό μου μερικές περισσότερες συμβουλές που θα κάνουν τον αερισμό σας πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να ληφθούν υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού, τότε είναι απίθανο να αλλάξει:

 1. Η κουκούλα πρέπει να είναι στην κορυφή της αίθουσας. Είναι εκεί που συλλέγεται ζεστός, υγρός αέρας, ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οπή εξαερισμού του κεντρικού άξονα βρίσκεται τόσο ψηλά.

Η κουκούλα στην τουαλέτα πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

 1. Ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να μην εισέρχεται νερό. Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό στην τουαλέτα, αλλά στο μπάνιο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την κατάσταση.
 2. Οι οπές αναρρόφησης είναι καλύτερα τοποθετημένες απέναντι από την πόρτα εισόδου, δεδομένου ότι είναι όπου προέρχεται ο αέρας. Με την ευκαιρία, αν δεν έχετε μια υποδοχή για την εισαγωγή αέρα κάτω από την πόρτα τουαλέτας, θα πρέπει να το κόψετε στην πόρτα, διακοσμώντας την τρύπα με ένα ειδικό πλέγμα.
 3. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τους ανεμιστήρες, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εσωτερική συσκευή αναρρόφησης στο σωλήνα και στο μπάνιο και την τουαλέτα να συνδέσετε τις γρίλιες. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού σε δύο δωμάτια χωριστά.

Απαιτούμενα υλικά

Το έργο ολοκληρώθηκε, πήγε στο κατάστημα για την αγορά υλικών. Για τη σημαντική ζωή μου και την εργασία μου ως επισκευαστής διαμερισμάτων, έπρεπε να σχεδιάσω τις κουκούλες στην τουαλέτα από διαφορετικά υλικά:

 • κουτιά από κασσίτερο διαφόρων διαμέτρων (αυτό εγκαταστήσαμε εξαερισμό σε ένα μικρό κατάστημα, για ένα σπίτι δεν θα το συνιστούσα αυτό)?
 • πλαστικά άκαμπτα κιβώτια (μεγάλη επιλογή, ειδικά όταν η φλάντζα είναι ανοικτή, δεδομένου ότι τα μέρη έχουν μια ελκυστική εμφάνιση)?
 • Ευέλικτοι αεραγωγοί από αλουμίνιο ή πλαστικό (κατάλληλοι για κρυφή και ανοιχτή τοποθέτηση, επιτρέπουν στο κανάλι να τοποθετηθεί οποιαδήποτε διαμόρφωση).
 • κυματοειδείς πλαστικούς σωλήνες (διαφέρουν από την προηγούμενη έκδοση αυξημένης αντοχής).

Πλαστικοί αεραγωγοί εξαερισμού.

Για τον εαυτό σας, μπορείτε να επιλέξετε για τον εαυτό σας, και θα απαριθμήσω όλα όσα αγοράσαμε με έναν συμμαθητή στο κατάστημα:

 1. Αεραγωγοί ορθογώνιου σχήματος 100 έως 60 mm (είναι ευκολότερο να συνδεθούν και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο πίσω από την γυψοσανίδα.
 2. Τα τελικά τμήματα του στρογγυλού σχήματος, τα οποία τοποθετούνται κάτω από το κεραμίδι και στα οποία θα τοποθετηθούν οι ανεμιστήρες (αυτό γίνεται στο τελευταίο στάδιο της εργασίας).
 3. Προσαρμογείς από στρογγυλό σε τετράγωνο.
 4. Οι γρίλιες εξαερισμού στους αεραγωγούς δεν είχα ανάγκη, καθώς ο ίδιος ο ανεμιστήρας διαθέτει διακοσμητικό μπροστινό πίνακα.

Προκειμένου ο εξαερισμός να λειτουργεί σωστά, δεν απαιτείται μόνο εξαγωγή υψηλής ποιότητας, αλλά και παροχή αέρα. Ένας φίλος άλλαξε τα παράθυρα σε πλαστικό, γι 'αυτό τους παραγγείλαμε αμέσως να φτιάξουν τα κανάλια τροφοδοσίας με μια βαλβίδα. Θα εξασφαλίσουν την εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο, η οποία στη συνέχεια θα απομακρυνθεί μέσω εξαερισμού.

Επιλογή των οπαδών

Θέλω να σας πω ξεχωριστά για τους ανεμιστήρες. Πιο συγκεκριμένα, όχι για αυτό που αγοράσαμε, αλλά πώς να τα επιλέξετε σωστά για εσάς κατά την αγορά. Το ακριβές όνομα των μοντέλων δεν θα σας δώσω, αλλά θα σας πω τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να επιλέγονται σε ένα σούπερ μάρκετ κατασκευής.

Ανεμιστήρας για τουαλέτα.

 1. Ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Δεδομένου ότι ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί σε βρεγμένους χώρους, πρέπει να προστατεύεται από βραχυκύκλωμα. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άτομο στην τουαλέτα ή στο μπάνιο δεν έχει ηλεκτροπληξία.
  Είναι καλύτερο να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα που τροφοδοτείται από τάση 24 Volt και συνδέστε τον μέσω ενός μετασχηματιστή.
 2. Αποτελεσματικότητα της εργασίας. Αυτή είναι η πιο σημαντική παράμετρος, μετά την ασφάλεια. Για να καθορίσετε τι χρειάζεστε έναν ανεμιστήρα, πρέπει να υπολογίσετε την ποσότητα αέρα στην τουαλέτα (πολλαπλασιάζοντας το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου). Στη συνέχεια, δείτε στην τεκμηρίωση, πόσες αντλίες τη συσκευή ανά ώρα.
  Είναι καλύτερα ο ανεμιστήρας να μπορεί να απορροφήσει 10 φορές την ποσότητα του μολυσμένου και υγρού αέρα από το δωμάτιο. Για τον εαυτό μας επιλέξαμε ανεμιστήρες εξαγωγής που αντλούν 100 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.
 3. Επίπεδο θορύβου. Μια άνετη τιμή για ένα άτομο είναι 25 dB. Αν είναι υψηλότερη, τότε οι δονήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχή.
  Ωστόσο, δεν έχω δει μια συσκευή στο κατάστημα που κάνει περισσότερο θόρυβο. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε ανεμιστήρα. Για εφησυχασμό, συνιστάται να εξετάσετε τις οδηγίες σε αυτό.
 4. Πρόσθετα χαρακτηριστικά. Εδώ όλα εξαρτώνται από τη φαντασία και τη διαθεσιμότητα επιπλέον χρημάτων. Μπορείτε να αγοράσετε όμορφους οπαδούς, οπίσθιο φωτισμό, με τηλεχειριστήριο και ούτω καθεξής. Δεν θα σας δώσω καμία συμβουλή σε αυτό, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Ελέγξτε τη λειτουργία του ανεμιστήρα πριν την επανεγκαταστήσετε. Μόλις δεν ακολούθησα αυτή τη συμβουλή και έπειτα κατάλαβα γιατί ο μηχανικός αερισμός δεν θέλει να λειτουργήσει.

Εσωτερικός ανεμιστήρας για την τουαλέτα.

Τοποθέτηση

Δεν έχει νόημα να μιλάτε για το πώς να κάνετε εξαναγκασμένο εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα. Σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, το σχέδιο και ο κατάλογος των απαραίτητων έργων καθορίζονται μεμονωμένα. Το κύριο καθήκον είναι να στερεώσετε τους αγωγούς εξαερισμού στους τοίχους και να πάρετε τα κυκλικά ακραία τεμάχια στις θέσεις όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμιστήρες στο μέλλον.

Απλά σκεφτείτε πώς να κάνετε ηλεκτρική ενέργεια. Αν ο ανεμιστήρας είναι εφοδιασμένος με χρονοδιακόπτη, πρέπει να μεταβεί σε αυτό ένα ξεχωριστό καλώδιο. Συνδέστε τη συσκευή στο ίδιο κύκλωμα με έναν λαμπτήρα.

Για να μειωθεί ο θόρυβος από τη δόνηση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της κουκούλας, συνιστάται η χρήση βραχιόνων με μαξιλάρια μαξιλαριών και ο ίδιος ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετείται σε ειδικό σφραγιστικό που απορροφά τους κραδασμούς.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού στην τουαλέτα.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης εξαερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες

Ήθελα να πω λίγα λόγια σε όσους ζουν σε μια ιδιωτική εξοχική κατοικία. Εδώ, ο εξαερισμός στην τουαλέτα είναι εγκατεστημένος σχεδόν ο ίδιος, εκτός από το ότι το εξερχόμενο κάθετο κανάλι πρέπει να κατασκευάζεται ξεχωριστά ή να ενσωματώνεται στο σχέδιο κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού.


Στην τελευταία περίπτωση, όλα είναι σαφή και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά εδώ στην πρώτη πρέπει να προσέξετε τη θέρμανση του καναλιού αέρα. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξει ώθηση στον κεντρικό εξαερισμό και όλες οι προσπάθειές σας για το σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού θα εξαλειφθούν.

Το σχέδιο εγκατάστασης του σωλήνα εξαερισμού στην τουαλέτα ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλη η εργασία για την κατασκευή της κουκούλας στην τουαλέτα δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Το κύριο πράγμα, προτού εγκαταστήσετε όλες τις λεπτομέρειες, ξαναδιαβάστε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Και επίσης να παρακολουθήσετε το βίντεο σε αυτό το άρθρο. Και εκεί θα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.