Αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου με τα χέρια σας - 5 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι

Η ανθεκτικότητα στις ασθένειες και το επίπεδο των καλλιεργειών εξαρτάται άμεσα από το μικροκλίμα στο θερμοκήπιο. Οι καρποί των τοματών, για παράδειγμα, δεν δένονται σε θερμοκρασία 32 ° C θερμότητας. Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης στους 40 ° C, τα περισσότερα φυτά πεθαίνουν. Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου, που δημιουργείται από τα δικά του χέρια, θα παρέχει στις εγκαταστάσεις φρέσκο ​​αέρα, απαραίτητο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Κατά την εγκατάσταση του συστήματος, θα είναι χρήσιμες οι συμβουλές, τα διαγράμματα και οι οδηγίες βήμα προς βήμα από τους ειδικούς.

Τύποι και μέθοδοι εξαερισμού των θερμοκηπίων

Ο εξαερισμός των θερμοκηπίων είναι δύο τύπων: φυσικός και εξαναγκασμένος. Φυσικό περιλαμβάνει αερισμό με τη βοήθεια των παραθύρων, τα καλύμματα, τις πόρτες. Αναγκαστική εργασία με ανεμιστήρες που παρέχουν ροή αέρα και εκροή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του χειροκίνητου αερισμού

Ο ευκολότερος τρόπος για τον αερισμό: ζεστό - άνοιξε τα παράθυρα, κρύο - κλειστό. Το πλεονέκτημα ενός χειροκίνητου συστήματος στην οικονομία του, αλλά εδώ βρίσκεται η απροσδόκητη επιπλοκή. Η Skvoznjak επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η ανάγκη για συνεχή παρουσία. Και αν ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου έρχεται μόνο για το Σαββατοκύριακο; Η μόνη διέξοδος είναι το αυτόματο σύστημα αερισμού του θερμοκηπίου, το οποίο δημιουργείται από τα δικά του χέρια, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία να φύγετε για επαγγελματικούς λόγους.

Αν το θερμοκήπιο έχει τοποθετήσει σωστά τα παράθυρα, είναι εύκολο να τα "διδάξετε" να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς τη συμμετοχή σας.

Αυτόματος αερισμός και οι τύποι του

Το αυτόματο σύστημα προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Τα παράθυρα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της καθορισμένης αύξησης της θερμοκρασίας και στο επιθυμητό ύψος.
 • για διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

Όλες οι αυτόματες συσκευές εξαερισμού χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

 1. Υδραυλικοί μηχανισμοί.
 2. Διμεταλλικό σύστημα.
 3. Αυτοματοποιημένα παράθυρα.
 4. Εξαερισμός με ηλεκτρικές συσκευές.

Προσοχή παρακαλώ! Η εισροή αέρα στο δωμάτιο πρέπει να είναι ίση με την εκροή. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε τραβέρσες, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του θερμοκηπίου, σε διαφορετικές αποστάσεις από το πάτωμα.

Εξάτμιση με υδραυλικό σύστημα

Στο θερμοκήπιο χρησιμοποιείται η κύρια αρχή του υδραυλικού συστήματος: όταν θερμαίνεται, το υγρό επεκτείνεται και, όταν κρυώνει, στενεύει.

Σε συστήματα αυτόματου αερισμού για θερμοκήπια που δημιουργούνται από τα χέρια τους, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αέρα ή νερό, οι οποίοι επεκτείνονται και ωθούν το έμβολο. Αυτός, με τη σειρά του, κινεί τη ράβδο ανυψώνει το τραχύ. Ας εξετάσουμε 2 παραλλαγές αυτοματισμού. Το πρώτο είναι μια θερμική κίνηση από έναν υδραυλικό κύλινδρο που χρησιμοποιεί διαστολή αέρα. Το δεύτερο είναι ένα σύστημα από πλαστικά μπουκάλια ή γυάλινα βάζα με νερό.

Αξιόπιστος αυτοματισμός με πνευματική κίνηση

Ο αυτόματος αερισμός των θερμοκηπίων μπορεί να εξοπλιστεί με τα χέρια τους. Η πιο απλή έκδοση είναι η πνευματική κίνηση από τον υδραυλικό κύλινδρο.

Κατάλογος των απαιτούμενων υλικών

Για την εγκατάσταση θα χρειαστούν μερικές ημέρες, εργαλεία και πολλά εξαρτήματα:

 • κομμάτι πλαστικού σωλήνα με τη μορφή κυλίνδρου μήκους 300-350 mm και διαμέτρου 200 mm ·
 • ένα κομμάτι πλεξιγκλάς πάχους 5 mm.
 • ξύλινο ραβδί για κατασκευή ράβδων?
 • η κάμερα από την μπάλα ποδοσφαίρου?
 • λεπτό μήκος σωλήνα 1,5 - 2 m.

Προσοχή παρακαλώ! Ένας πλαστικός σωλήνας μπορεί να αντικατασταθεί από οποιονδήποτε κύλινδρο από αυτοσχέδια υλικά. Για παράδειγμα, από πολυανθρακικό, αριστερά μετά την εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου ή ένα θερμοκήπιο.

Προετοιμασία για εγκατάσταση κυλίνδρων

 1. Πάρτε το σωλήνα και να κάνετε για τα δύο σφραγισμένα βύσματα plexiglass. Το πάνω μέρος θα χρησιμεύσει ως οδηγός για το απόθεμα.
 2. Για να φτιάξετε ένα έμβολο από Plexiglas. Θα πρέπει να είναι μικρότερη από την εσωτερική διάμετρο του κυλίνδρου κατά 1-2 mm.
 3. Το στέλεχος είναι κατασκευασμένο από ξύλο ή κομμάτι πλαστικού σωλήνα (μέγεθος 32). Αν έχετε επιλέξει μια ξύλινη επιλογή, στη συνέχεια κολλήστε ένα μήκος 500 mm και μια διάμετρο 40 mm που πρέπει να άμμο και να καλύψει με αντισηπτικό.
 4. Τρυπήστε τρύπες και στα δύο βύσματα. Στον πυθμένα - με διάμετρο 10 mm. Στην κορυφή - έτσι ώστε να φιλοξενεί το απόθεμα.

Σύστημα πεπιεσμένου κυλίνδρου

 1. Κόψτε το κάτω βύσμα στον κύλινδρο.
 2. Βάλτε το εσωτερικό της κάμερας από τη σφαίρα, σφιχτά συνδεδεμένο με τον εύκαμπτο σωλήνα.
 3. Περάστε τον εύκαμπτο σωλήνα μέσω του βύσματος. Στέλεχος ενισχύεται στο κέντρο του εμβόλου. Τοποθετήστε το έμβολο στον κύλινδρο έτσι ώστε να πιέζει τη σφαίρα.
 4. Τροφοδοτήστε τη ράβδο μέσα από το άνω βύσμα και σφραγίστε την με ασφάλεια στον κύλινδρο.

ΓΤο Συμβούλιο. Εάν καθορίσετε την ταινία καθοδήγησης, μπορεί να αφαιρεθεί και να συντηρηθεί σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Ο πνευματικός κύλινδρος, που δημιουργείται από τον υδραυλικό κύλινδρο, είναι έτοιμος. Όταν ο αέρας έρθει μέσω του σωλήνα, αντλεί την μπάλα που θα ανυψώσει και θα ωθήσει το έμβολο με τη ράβδο.

Στάδια του έργου εγκατάστασης του δέκτη

Το συναρμολογημένο μέρος είναι μόνο το ήμισυ της αυτόματης οπής. Για τη σωστή λειτουργία του, είναι απαραίτητο να συνδέσετε τον υδραυλικό κύλινδρο στη δεξαμενή με αέρα, δηλαδή στον δέκτη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δέκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση του αέρα που διογκώνει τη σφαίρα.

Ως δοχείο για τον αέρα, είναι κατάλληλο ένα μεγάλο δοχείο ή δοχείο 20 λίτρων. Το κυριότερο είναι ότι είναι ερμητικά σφραγισμένα.

 1. Στο κάτω μέρος του καλά κλειστού δοχείου, πρέπει να εγκαταστήσετε δύο ακροφύσια.
 2. Ένας από αυτούς συνδέεται στενά με τον εύκαμπτο σωλήνα που εισέρχεται στον υδραυλικό κύλινδρο.
 3. Στο δεύτερο τοποθετείται σε ένα κομμάτι μήκους σωλήνα 100-150 mm. Αδειάστε τον αέρα στην αντλία και κλείστε το όταν η ράβδος είναι ελαφρώς εκτεταμένη.

Ο δέκτης είναι έτοιμος! Όταν η πίεση αέρα αυξάνεται, θα ρέει μέσα από το ακροφύσιο στον υδραυλικό κύλινδρο και η ράβδος θα ανοίξει το τραβέρσα, διασφαλίζοντας τον αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου.

Πώς να εγκαταστήσετε ένα έτοιμο μηχανισμό

Η αυτόματη συσκευή πρέπει να συνδεθεί σε ένα παράθυρο που ανοίγει στον οριζόντιο άξονα. Ο δέκτης είναι σημαντικός για την εγκατάσταση ώστε να μην έχει ηλιακό φως. Είναι καλύτερο να κρεμάστε ένα θερμοκήπιο κάτω από τη στέγη, να καλύπτεται με φύλλο αλουμινίου ή άλλη προστατευτική οθόνη.

Ο πνευματικός ενεργοποιητής που συνδέεται με τον δέκτη θα πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στο παράθυρο. Η ράβδος που συνδέεται με το παράθυρο θα ανυψώσει το πλαίσιο μόλις ζεσταθεί στο θερμοκήπιο. Και θα το χαμηλώσει σε ένα κρύο snap.

Η εφεύρεση πρέπει να βαθμονομείται με ρύθμιση της πίεσης στο εσωτερικό του συστήματος με ελεύθερο εύκαμπτο σωλήνα. Η βαθμονόμηση σάς επιτρέπει να ανοίγετε και να κλείνετε το παράθυρο σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Συσκευές Plus: Η μονάδα μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα από τα αυτοσχέδια υλικά.

Μείον: Ο υδραυλικός κύλινδρος έχει σχεδιαστεί για ελαφριές οριζόντιες δοκούς

Αυτόματος αερισμός με τραπεζική μέθοδο

Ο αερισμός στο θερμοκήπιο με τα χέρια του είναι εύκολο να γίνει, ακόμη και αν δεν υπάρχουν σωλήνες, ραβδιά και πλεξιγκλάς. Αρκεί μόνο δύο γυάλινα βάζα και το ίδιο το άνοιγμα του παραθύρου.

Υλικά για την κατασκευή αυτοματισμών από κονσέρβες

Συμβούλιο. Ακολουθώντας το παράδειγμα γυάλινα βάζα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σύστημα από πλαστικά μπουκάλια χωρητικότητας 5 λίτρων. και 800 ml.

Η εγκατάσταση μιας τραπεζικής συσκευής συνεπάγεται τη διαθεσιμότητα αυτοσχέδιων υλικών:

 • 2 γυάλινα βάζα (3 λίτρα και 800 ml).
 • 1 μεταλλικό κάλυμμα.
 • 1 κάλυμμα από πολυαιθυλένιο.
 • έναν ορείχαλκο ή χάλκινο σωλήνα μήκους 300 mm και διάμετρο 5 mm.
 • ένα σωλήνα από ιατρικό σταγονόμετρο μήκους 1 m.
 • Ξύλο αντίβαρο, παρόμοιο με το μέγεθος του πλαισίου.
 • 2 καρφιά των 100 mm.
 • σύρμα.
 • σφραγιστικό.

Εγκατάσταση συστήματος δύο δοχείων

Όταν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία είναι έτοιμα, μπορείτε να προχωρήσετε:

 1. Σε ένα βάζο τριών λίτρων, πρέπει να ρίχνετε 800 ml. νερό. Τραβήξτε με μεταλλικό καπάκι.
 2. Τρυπήστε μια οπή στο κάλυμμα και τοποθετήστε ένα σωλήνα ορειχάλκου μέσα σε αυτό, έτσι ώστε να μην φτάνει στο κάτω μέρος του δοχείου για 2-3 mm. Ασφαλίστε τον σωλήνα και κόψτε τον αρμού με στεγανωτικό.
 3. Σε βάζο χωρητικότητας 800 ml. πρέπει να ρίξετε 200 ml. νερό, κλείστε το καπάκι. Κάνετε μια τρύπα στο καπάκι πολυαιθυλενίου και εισάγετε έναν σωλήνα από το σταγονόμετρο μέσα σε αυτό, χωρίς να φτάσει στον πυθμένα κατά 2-3 mm.
 4. Στο κάτω πλαίσιο έξω από το παράθυρο, καρφώστε την ξύλινη δοκό. Στερεώστε το μικρότερο βάζο στο ανώτερο πλαίσιο με ένα νύχι και ένα σύρμα. Ένα μεγάλο βάζο μπορεί να συνδεθεί υψηλότερα ή να τοποθετηθεί σε ένα ράφι πάνω από ένα μικρό βάζο. Η συσκευή είναι έτοιμη!

Τώρα, μόλις ο αέρας στα πιάτα θερμαίνεται, θα μετατοπίσει το νερό από το δοχείο τριών λίτρων στο μικρό. Η μικρότερη χωρητικότητα θα γίνει πιο βαρύ, χαμηλότερη και θα ανοίξει το παράθυρο. Και αντίστροφα.

Plus αυτόματο αερισμό: εύκολο να γίνει, χωρίς κόστος για υλικά.

 • Είναι κατάλληλο μόνο για παράθυρα που ανοίγουν στον οριζόντιο άξονα.
 • πρέπει περιοδικά να προσθέσετε εξατμισμένο νερό.

Διμεταλλικό σύστημα αερισμού σε λειτουργία

Τα μέταλλα, καθώς και τα υγρά, θερμαίνονται, επεκτείνονται. Από αυτά, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού των δαμαλίδων, που εργάζονται για τη διαφορά μεταξύ του συντελεστή διαστολής των δύο μεταλλικών ταινιών. Μια απλή και αποτελεσματική συσκευή - μια αυτόματη συσκευή για τον εξαερισμό των θερμοκηπίων από σανίδες και μέταλλο

Προσοχή παρακαλώ! Οποιαδήποτε αυτοματοποίηση χρειάζεται προστασία από το άμεσο ηλιακό φως. Ο μηχανισμός δεν πρέπει να θερμαίνεται από τον ήλιο, αλλά από τον αέρα.

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή που χρειάζεστε:

 • ένα ξύλινο μπαρ.
 • σκάφους ·
 • μεταλλική ταινία?
 • νύχια;
 • το μεντεσέ.
 1. Το μεταλλικό φύλλο και η σανίδα πρέπει να στερεώνονται στο δάπεδο κάθετα.
 2. Μεταξύ αυτών, εισάγετε μια ξύλινη δοκό στη μέση.
 3. Ασφαλίστε ολόκληρη τη δομή.
 4. Συνδέστε τη μεταλλική ταινία στο παράθυρο με τη βοήθεια ενός μεντεσέ. Έγινε!

Το μέταλλο, το οποίο αντιδρά γρήγορα σε αύξηση της θερμοκρασίας, θα κάμψει και θα ανοίξει το πλαίσιο υπό την επίδραση της δύναμης επέκτασης. Όταν το φύλλο έχει κρυώσει, θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.

Η επιτυχία των αυτοματοποιημένων παραθύρων

Η αυτοματοποίηση, το άνοιγμα και το κλείσιμο του παραθύρου, λειτουργεί με βάση την αρχή της επέκτασης του λαδιού κινητήρα. Αυτοί οι μηχανισμοί εργοστασιακής παραγωγής μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο και σε παραδοσιακά καταστήματα. Κατά την αγορά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα σημαντικά σημεία:

 1. Η τιμή. Ο μηχανισμός με την προσέγγιση της πόρτας κοστίζει από 1600 έως 3500 χιλιάδες ρούβλια. Χρειάζονται όσα παράθυρα έχετε στο θερμοκήπιο.
 2. Προσδιορίστε το βάρος της μονάδας.
 3. Μάθετε αν το μοντέλο που σας αρέσει μπορεί να ρυθμιστεί σε μια ορισμένη θερμοκρασία. Αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές.

Εάν δεν θέλετε να αυτοματοποιήσετε τα παράθυρα με τη βοήθεια εργοστασιακών μηχανισμών, τότε οργανώστε το αερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια σας από αυτοσχέδιες συσκευές.

Ανεμιστήρας καπό χώρου αποσκευών

Αυτοματοποιημένο φύλλο παράθυρο - δεν υπάρχει πρόβλημα, αν υπάρχει μια οδηγία και μια μικρή ικανότητα. Ως βασικό στοιχείο, η έμφαση για τον κορμό, που λαμβάνεται από το "Moskvich", θα ταιριάζει.

Υδραυλικός κύλινδρος και υδραυλική δεξαμενή από εξαρτήματα αυτοκινήτων

Ο στόχος σας είναι να τοποθετήσετε ένα σταθερό μηχανισμό ικανό να αυξήσει ταυτόχρονα αρκετούς τραβέρσες. Θα αποτελείται από δύο μέρη. Η πρώτη είναι η έμφαση για τον κορμό του αυτοκινήτου, επαναφορά για νέες ανάγκες:

 1. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το μπουλόνι που είναι ενσωματωμένο στη στάση. Στο κέντρο, τρυπήστε μια τρύπα και αφήστε τον αέρα από τον κύλινδρο. Τρυπήστε την οπή μέχρι 9 mm.
 2. Σπρώξτε το στέλεχος έτσι ώστε το έμβολο να μην φτάνει στην οπή κατά 30-35 mm.
 3. Απολιπάνετε την κοιλότητα του κυλίνδρου. Ασφαλίστε το σε μια μέγγενη με μια τρύπα επάνω. Ρίξτε λάδι στο έμβολο έτσι ώστε να μην αγγίζει τους τοίχους.
 4. Ρίξτε την κοιλότητα με εποξειδική κόλλα. Μόλις στεγνώσει, πρέπει να τραβήξετε το στέλεχος για να σχίσει το έμβολο μακριά από την κόλλα.
 5. Στην κόλλα, τρυπήστε μια τρύπα 9 mm και κόψτε το σπείρωμα σε αυτό (βήμα 1.25).

Το δεύτερο μέρος της συσκευής είναι μια υδραυλική δεξαμενή. Μπορεί να κατασκευαστεί από σωλήνα:

 1. Ο σωλήνας (διάμετρος 40 mm, μήκος - 300) πρέπει να αποσβένεται στη μία πλευρά με συγκολλημένο μεταλλικό βύσμα. Και από την άλλη πλευρά, ένα βύσμα με σπείρωμα για βίδα M10.
 2. Για ένα καπάκι με ένα σπείρωμα, απαιτείται ένα παρέμβυσμα από ανθεκτικό σε λάδι υλικό.
 3. Στο συγκολλημένο βύσμα, τρυπήστε μια οπή 9 mm και κόψτε σε αυτό το σπείρωμα M 10, βήμα 1.25.

Συμπλήρωση και εγκατάσταση μιας αυτόματης συσκευής ανοίγματος

Συνδέοντας τον κύλινδρο και τη δεξαμενή με τον εύκαμπτο σωλήνα φρένων, έχετε ένα ισχυρό ανοιχτήρι. Παραμένει να γεμίσετε τη δεξαμενή με ψυχρό λάδι και να εγκαταστήσετε τον αυτοματισμό:

 1. Συμπληρώνοντας το λάδι στη δεξαμενή, πρέπει να μετακινήσετε τη ράβδο, να την αντλήσετε μέσω ολόκληρου του μηχανισμού. Στη συνέχεια, γεμίστε το γεμάτο δοχείο με ένα βύσμα με ένα σπείρωμα και κλείστε με ένα μπουλόνι με πλυντήριο και παξιμάδι. Βαθμολογήστε τον μηχανισμό με ένα μπουλόνι ρύθμισης.
 2. Τώρα η δεξαμενή - κάτω από την οροφή (με προστατευτική οθόνη, φυσικά), και ο κύλινδρος - κάτω από το παράθυρο. Όταν το πετρέλαιο επεκτείνεται, το στέλεχος εκτείνεται και ανοίγει το παράθυρο.

Συσκευές Plus: Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για μεγάλο βάρος. Σε αυτό είναι δυνατή η σύνδεση αρκετών αεραγωγών με τη βοήθεια αυτο-κατασκευασμένων μοχλών.

Αναγκαστικός εξαερισμός με ανεμιστήρες

Ο αναγκαστικός αερισμός των θερμοκηπίων χρησιμοποιείται σε μεγάλες περιοχές. Αρχή λειτουργίας - αρκετοί ανεμιστήρες για την εισροή και την εκροή αέρα που βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του θερμοκηπίου. Οι ανεμιστήρες ρυθμίζουν έναν θερμικό κινητήρα μονής καναλιού, δύο καναλιών και τριών καναλιών (μέσω ενός καναλιού για κάθε μηχανισμό).

Αυτόματος εξαερισμός από τα μέρη του υπολογιστή

Συνήθως, οι οπαδοί αγοράζουν, αλλά η εσωτερική master-diy και στη συνέχεια να βρει έναν τρόπο για να χτίσει ένα αυτόματο εξαερισμό στο θερμοκήπιο με τα χέρια τους.

Συνθήκες: θερμοκήπιο 3x8 μ. Στις μπροστινές πλευρές - δύο παράθυρα. Ο φυσικός εξαερισμός για ένα θερμοκήπιο αυτού του μεγέθους δεν είναι αρκετό. Η περίπτωση για μικρά - πρέπει να οικοδομήσουμε μια υποχρεωτική.

Για την εργασία απαιτούνται τα ακόλουθα υλικά:

 • 2 παλιά τροφοδοτικά από τη μονάδα συστήματος του υπολογιστή.
 • διμεταλλικό θερμοστάτη.
 • μπαταρία αυτοκινήτου;
 • καλώδια.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα υπολογιστή

 1. Από τα τροφοδοτικά, τραβήξτε προσεκτικά 2 μεγάλους ανεμιστήρες (ψυγείο).
 2. Εγκαταστήστε τα στο παράθυρο έτσι ώστε κάποιος να εργαστεί στην εισροή, ο δεύτερος - στην κουκούλα.
 3. Δημιουργήστε ένα κοινό σύστημα χρησιμοποιώντας καλώδια. Συνδέστε και τους δύο ανεμιστήρες στο διμεταλλικό ρελέ. Ρυθμίστε το ώστε το ρελέ να δίνει εντολή να ξεκινήσει σε θερμοκρασία 24-25 ° C.
 4. Για να ενεργοποιήσετε την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπαταρία από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, το σύστημα είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Δεν υπάρχει βύθισμα και ζεστός αέρας διοχετεύεται από τον ανεμιστήρα, συντονισμένος στην κουκούλα.

Plus: δεν υπάρχει ανάγκη σύνδεσης με ηλεκτρισμό.

Μείον: Η μπαταρία πρέπει να επαναφορτιστεί.

Για να δημιουργηθεί ένα σοβαρό σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου, οποιοδήποτε από τα παραπάνω σχήματα ή ένας συνδυασμός αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα χέρια του. Ένα θέρετρο για πράσινους φίλους, που δημιουργούνται από τα δικά τους χέρια, θα βοηθήσει στη συλλογή της πολυαναμενόμενης άφθονης συγκομιδής.

Πώς γίνεται η αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού

Οι αυτόματες συσκευές παρακολούθησης της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού σχεδιάζονται για να διατηρούν άνετες συνθήκες σε βιομηχανικές και κατοικημένες περιοχές.

Τα σύγχρονα συστήματα είναι ένα συγκρότημα αυτόματου ελέγχου ενός μικροκλίματος μιας θέσης. Για την υποστήριξη του καλά συντονισμένου έργου όλων των μηχανισμών και συσκευών, οι προγραμματιστές εγκαθιστούν εξελιγμένο εξοπλισμό με διάφορους αισθητήρες και ρελέ. Μόνο μια τέτοια διάταξη του πίνακα αυτοματισμού επιτρέπει τη διόρθωση της επίδρασης ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού.

Η αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού τοποθετείται για την επίλυση προβλημάτων όταν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό εξαερισμού και μηχανισμούς.

Οι κύριες εργασίες που εκτελούνται με τον αυτόματο αερισμό

Κατά την εμφάνιση ορισμένων δυσλειτουργιών, υπάρχει μια λειτουργία αυτόματου ελέγχου ενός εκχυλίσματος, παρέχεται η υψηλή ασφάλεια:

 1. Επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης και παρακολούθησης της κανονικής λειτουργίας του κυκλώματος. Πρέπει να τοποθετηθεί μια ενδεικτική λυχνία συναγερμού, επικίνδυνες λειτουργίες του εξοπλισμού. Οι νέες εξελίξεις σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε την λειτουργία του κυκλώματος από απόσταση. Ο χειριστής παρακολουθεί τη λειτουργία της συσκευής, μπορεί να πραγματοποιήσει ρυθμίσεις, να ρυθμίσει τις βέλτιστες λειτουργίες.
 2. Έργο ατομικής ανάλυσης και παρακολούθησης της λειτουργίας κάθε μεμονωμένου μηχανισμού και της συνολικής δραστηριότητας του συστήματος εξαερισμού. Οι αισθητήρες της συσκευής παράγουν πληροφορίες, η αυτόματη μονάδα κάνει μια μελέτη της κατάστασης και κάνει προσαρμογές στη λειτουργία του εξοπλισμού εξαερισμού. Σε περίπτωση ατυχήματος, αποστέλλεται σήμα στο κουμπί εκκίνησης για να απενεργοποιηθεί ο εξοπλισμός.
 3. Προστατεύει τις βαλβίδες και το κύκλωμα νερού θέρμανσης από χαμηλές θερμοκρασίες και δεν επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας σε κρίσιμο επίπεδο.
 4. Παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της διαδικασίας αερισμού του δωματίου, αλλάζοντας τις λειτουργίες του εξοπλισμού. Με διαφορές φορτίου, θερμοκρασία δωματίου, το σύστημα ελέγχου είναι σε θέση να μειώσει την ταχύτητα του ανεμιστήρα, να κλείσει εντελώς τον εξοπλισμό και να διατηρήσει άνετες συνθήκες στο δωμάτιο που εξυπηρετείται.
 5. Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, κλειδώνει τους μηχανισμούς για την πρόληψη πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας στους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό. Στην οργάνωση της ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού, ο αυτοματισμός διαδραματίζει τον κύριο ρόλο - επιτρέπει τη διεξαγωγή της διαδικασίας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια.

Η πολυπλοκότητα της εργασίας που εκτελείται εξαρτάται από την πληρότητα του πίνακα διανομής της αυτόματης συσκευής.

Εξοπλισμός αυτόματου συστήματος ελέγχου εξαερισμού

Ένας αριθμός τύπων συσκευών, συσκευών και αισθητήρων αναπτύσσονται για τη δημιουργία αυτοματισμού του ελέγχου εξαερισμού. Για τον έλεγχο μιας ξεχωριστής διαδικασίας, σχεδιάζονται μηχανισμοί ελέγχου. Όμως, οι συσκευές όχι μόνο ελέγχουν ολόκληρη τη διαδικασία, αλλά και ελέγχουν τη λειτουργία ενός τμήματος του κυκλώματος.

Ως εκ τούτου, ο αυτοματισμός αποτελείται από δεκάδες διαφορετικά ρελέ, αισθητήρες και άλλες συσκευές.

Είναι σημαντικό. Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές για τη διατήρηση του εξαερισμού. Αλλά για να ελέγξετε τη θερμοκρασία θέρμανσης ή ψύξης του αέρα, εγκαθίσταται ένα συγκρότημα μηχανικής δέσμης.

Οι ακόλουθες συσκευές πρέπει να περιλαμβάνονται στο αυτόματο σύστημα ελέγχου του συστήματος εξαερισμού:

 • ρυθμιστής θερμοκρασίας μάζας αέρα.
 • συσκευή για τη ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.
 • στη μονάδα δέσμευσης, είναι εγκατεστημένος ένας αισθητήρας για τη θέρμανση νερού και αέρα.
 • ενεργοποιητή ελέγχου βαλβίδας διακοπής.

Αλλά αυτές οι συσκευές παράγουν τοπική ρύθμιση του συστήματος ή κάνουν μετρήσεις. Η παρακολούθηση και ο προσδιορισμός του συνολικού επιπέδου ασφάλειας, ολόκληρου του κύκλου του συστήματος εξαερισμού, πραγματοποιείται με τη βοήθεια του κεντρικού πίνακα ελέγχου της συσκευής εξαερισμού.

Η πολυπλοκότητα του συστήματος μπορεί να γίνει κατανοητή διαβάζοντας τον πλήρη κατάλογο του εξοπλισμού αυτής της συσκευής. Ο αριθμός ορισμένων αισθητήρων ή ρελέ μπορεί να είναι σημαντικός και ορισμένες συσκευές παρουσιάζονται στο μοναδικό. Εξετάστε την κατασκευή ορισμένων πινάκων ελέγχου.

Η συσκευή είναι ένας πίνακας εξαερισμού για το σύστημα με την εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμαντήρα αέρα

Τα ακόλουθα στοιχεία αυτοματισμού χρησιμοποιούνται για τη διάταξη αυτού του πίνακα:

 • ρυθμιστής για τον καθορισμό του καθεστώτος θερμοκρασίας (μία από τις καλύτερες επιλογές θα είναι η χρήση σουηδικών εξαρτημάτων από το Regin).
 • ομάδα ελέγχου των ανεμιστήρων του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Η καλύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε συσκευές που εκτελούν βήμα-βήμα ή ομαλή ρύθμιση.
 • δείκτες της χρήσης της μονάδας αερισμού ·
 • ομάδα συσκευών για τη διατήρηση της ονομαστικής θερμοκρασίας χώρου.
 • αποσυνδέοντας την παροχή ρεύματος στον θερμαντήρα, όταν οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας είναι απενεργοποιημένοι.
 • ομάδα συσκευών απενεργοποίησης, ένδειξη της ρύπανσης των φίλτρων αέρα.
 • η συσκευή προστασίας από την απενεργοποίηση κατά την υπερθέρμανση του συστήματος.
 • αυτόματη απενεργοποίηση στα κορυφαία ρεύματα βραχυκυκλώματος, σημαντικές υπερφορτώσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο για τη συντήρηση του αυτοματισμού με θερμοσίφωνες

Το αυτόματο σύστημα αερισμού έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ασφάλεια κατά τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και αερισμού. Η κύρια συσκευή της θωράκισης είναι ο ρυθμιστής AQUA της Σουηδίας. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα έχουν ρυθμιστεί για να αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα θέματα:

 • παράγουν έλεγχο των συσκευών ανεμιστήρων.
 • να διατηρείται η θερμοκρασία στόχου της μάζας αέρα ·
 • εναλλαγή τρόπων λειτουργίας;
 • ενεργοποιητές βαλβίδων ελέγχου με ελατήρια επιστροφής που εξασφαλίζουν το κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής αέρα, σε περίπτωση απενεργοποίησης των μονάδων ανεμιστήρα, βραχυκύκλωμα της φάσης στο περίβλημα.
 • ελέγχει τη λειτουργία της αντλίας κυκλοφορίας νερού στον θερμαντήρα που είναι εγκατεστημένος στη μονάδα συσκευασίας.
 • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού στη γραμμή επιστροφής για διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, όταν η θερμάστρα είναι απενεργοποιημένη.
 • Απενεργοποιήστε την παροχή ρεύματος όταν το φίλτρο αέρα είναι βρώμικο.

Η αυτοματοποίηση του εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση σύνθετων προβλημάτων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και υπό διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας του εξοπλισμού. Κάθε κύκλωμα αερισμού είναι τοποθετημένο με ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου της διαδικασίας.

Συμπερασματικά, σημειώνουμε τα κύρια σημεία που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά συσκευών για τον εξοπλισμό του πίνακα ελέγχου της συσκευής εξαερισμού του κτιρίου.

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή είναι η αξιοπιστία των εξαρτημάτων. Βεβαιωθείτε ότι ρωτήσατε τον διαχειριστή για το πιστοποιητικό ποιότητας αυτών των συσκευών, καθώς και την εγγύηση του κατασκευαστή για τα πάνελ εξαερισμού και για κάθε μεμονωμένο τμήμα. Δώστε προσοχή στη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής για την επισκευή, τη συντήρηση εγγύησης του εξοπλισμού εξαερισμού, το αυτόματο πρόγραμμα ελέγχου της διαδικασίας.

Κάθε συσκευή πρέπει να διαθέτει διαβατήριο, εγχειρίδιο οδηγιών, διάγραμμα σύνδεσης. Σήμερα στην αγορά του εξοπλισμού εξαερισμού, διάφοροι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων και διαγραμμάτων συσκευών για πάνελ εξαερισμού. Έχοντας κάνει τη σωστή επιλογή, έχοντας εκτελέσει την εγκατάσταση αυτόματων γραφείων, λαμβάνετε αξιόπιστο και ασφαλές εξοπλισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτοματισμοί εξαερισμού: λειτουργίες, χαρακτηριστικά, δυνατότητες

Η αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού επιτρέπει την οργάνωση του ελέγχου και της διαχείρισης των κύριων διεργασιών, καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων εξαερισμού. Θέλουμε να μιλήσουμε για το ραντεβού, τα κύρια χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι διαφορετικά για την αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού.

Ο αυτοματισμός ρυθμίζεται για τον αερισμό με τα χέρια του με τη βοήθεια ειδικών συσκευών.

Αυτοματισμοί εξαερισμού

Διορισμός

Η αυτοματοποίηση του εξαερισμού και του κλιματισμού είναι το πρωταρχικό καθήκον της διοίκησης.

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού είναι αρκετά περίπλοκο σύνολο των μέσων, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμοσίφωνες και τα κανάλια που είναι σε θέση να παρέχουν τις απαιτούμενες παραμέτρους του μικροκλίματος στους χώρους μόνο αν καλά συντονισμένη εργασία όλων των εξαρτημάτων και συνελεύσεων (ρωτήστε εδώ, τι εναλλάκτες θερμότητας για εξαερισμό).

Η αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού επιτρέπει να αντιμετωπιστεί το δύσκολο έργο της συντήρησής τους.

Για να εξασφαλιστεί αυτή η κατάσταση, οι σύγχρονοι μηχανικοί έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα όργανα, αισθητήρες και μηχανισμούς με τους οποίους μπορείτε να συναρμολογήσετε ένα σύστημα ελέγχου και προστασίας για τον εξαερισμό.

Ένα ικανοποιητικά δημιουργημένο σύστημα επιλύει ένα σύνολο καθηκόντων, μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι:

 • Παρακολούθηση, παρακολούθηση και παρακολούθηση όλων των παραμέτρων του συστήματος. Κοινοποίηση δυσλειτουργιών, επικίνδυνων τρόπων λειτουργίας, άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και συμβάντων. Τα σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης και παρακολούθησης επιτρέπουν στον χειριστή να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλους τους σημαντικούς δείκτες της υγείας του συστήματος και τη συμμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του με την επιθυμητή λειτουργία.
 • Αναλύστε τα δεδομένα παρακολούθησης και διορθώστε τη λειτουργία κάθε συσκευής χωριστά και το σύστημα στο σύνολό του σύμφωνα με τις προκαθορισμένες παραμέτρους και λειτουργίες. Το αυτόματο σύστημα ελέγχου συλλέγει τα δεδομένα μέσω αισθητήρων, τα αναλύει με τη βοήθεια της υπολογιστικής ισχύος, αποφασίζει να πραγματοποιήσει αλλαγές στη λειτουργία και δίνει σήμα στις μηχανές εκτέλεσης ή στις συσκευές εκκίνησης / διακοπής.
 • Προστασία των κυκλωμάτων νερού για θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας και των βαλβίδων κατά της κατάψυξης το χειμώνα. Με τη βοήθεια θερμοστατών, το σύστημα παρακολουθεί τη θερμοκρασία των θερμαντήρων και δεν αφήνει να πέσει κάτω από την κρίσιμη τιμή.
 • Αλλαγή των τρόπων λειτουργίας του συστήματος ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την ημέρα της εβδομάδας, τις καιρικές συνθήκες, φορτίο στις εγκαταστάσεις. μονάδα εξαερισμού ελέγχεται από ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα, καθώς επίσης και δεδομένα παρακολούθησης μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μια πρόσθετη πρόωση, ανεμιστήρες λειτουργίας απενεργοποιεί ή να αλλάξει την ταχύτητα περιστροφής τους, ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση αφυγραντήρες, κλπ.?
 • Αποκοπή ρευμάτων βραχυκυκλώματος ή άλλων συνθηκών έκτακτης ανάγκης για την προστασία των ηλεκτρονικών και των αγωγών από τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

Ο πίνακας αυτοματισμού του εξαερισμού με τη μορφή ενός τοίχου.

Σημαντικό! Όπως μπορούμε να δούμε, η αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού επιλύει μια σειρά από σημαντικά καθήκοντα, θα ήταν αδύνατο να τα αντιμετωπίσουμε από το προσωπικό.

Βασικοί κόμβοι

Πίνακας ελέγχου για αυτόματο αερισμό.

Θα πρέπει να ειπωθεί αμέσως ότι ο σχεδιασμός της αυτοματοποίησης των συστημάτων εξαερισμού είναι ένα πολύπλοκο τεχνικό πρόβλημα, για τη λύση του οποίου είναι απαραίτητο να έχουμε μια σειρά από θεωρητικές γνώσεις και συγκεκριμένη εμπειρία.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε:

 • τη δομή ενός τέτοιου συστήματος ·
 • τα κύρια συστατικά μέρη και τα συστατικά μέρη του ·
 • τη λογική της εργασίας και την αλληλεπίδραση όλων των μερών και συναρμολογήσεών της.

Προκειμένου να επιλεγεί το καταλληλότερο σύνολο εργαλείων και μέσων ελέγχου, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το φάσμα των προϊόντων από διαφορετικούς κατασκευαστές, να έχουμε εμπειρία στη λειτουργία διαφόρων συσκευών, να γνωρίσουμε τα σχόλια των χρηστών, να γνωρίσουμε τα μοντέλα από πλευράς τιμής / ποιότητας. Με μια λέξη, πρέπει να είστε "στο θέμα".

Μόνο εξειδικευμένοι ειδικοί θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν κατάλληλη αυτοματοποίηση εξαερισμού.

Τα σύγχρονα αυτόματα συστήματα είναι εξοπλισμένα με διάφορους εξοπλισμούς, αναλογικούς και ψηφιακούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τρεις κύριες ομάδες:

 1. Αισθητήρες αφής και αισθητήρες. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει διάφορα μέσα συλλογής πληροφοριών σχετικά με την πραγματική κατάσταση του συστήματος με διάφορες παραμέτρους: θερμοκρασία, πίεση, υγρασία αέρα, ισχύ ρεύματος και τα παρόμοια. Οι ληφθείσες πληροφορίες μετατρέπονται σε ένα ηλεκτρικό σήμα, το οποίο τροφοδοτείται στην είσοδο του ελεγκτή.
 2. Ρυθμιστές και ελεγκτές. Αυτή η ομάδα συσκευών συλλέγει και αναλύει δεδομένα από τους αισθητήρες και, με βάση την ανάλυση, δίνει εντολές στους μηχανικούς εκτέλεσης ή τους διακόπτες που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ή των επιμέρους τμημάτων του. Οι ρυθμιστές μπορούν να συναρμολογηθούν με βάση αναλογικά λογικά κυκλώματα ή να αποτελούνται από ψηφιακή τεχνολογία με λογισμικό.
 3. Εκτελεστική Μηχανική. Περιλαμβάνει διάφορες μονάδες δίσκου, χειριστήρια, διακόπτες και άλλους μηχανισμούς που εφαρμόζουν εντολές από τους ελεγκτές για να αλλάξουν διάφορες παραμέτρους της λειτουργίας εξαερισμού. Μπορεί να είναι μια βαλβίδα αέρα αυτόματης τροφοδοσίας, ένας σερβομηχανισμός, ένας διακόπτης διακοπής ρεύματος, ένας ελεγκτής ταχύτητας ρότορα για τον κινητήρα κλπ.

Η εγκατάσταση του αυτοματισμού εξαερισμού είναι καλύτερα ανατεθειμένη στους ειδικούς.

Σημαντικό! Ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα του συστήματος ελέγχου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συμπεριληφθούν οι αναφερόμενοι κόμβοι. Ανάλογα με τις εργασίες που έχουν ανατεθεί, άλλοι μπορούν να προστεθούν σε αυτούς τους κόμβους, αλλά χωρίς αισθητήρες, ελεγκτές και μονάδες, δεν θα λειτουργήσει.

Η γνώση της λογικής του συστήματος δεν θα σας κάνει έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της αυτοματοποίησης, αλλά ο συντάκτης του άρθρου δεν είχε ένα τέτοιο καθήκον, διότι όλοι οι κατάλληλοι άνθρωποι κατανοούν ότι η ανάγνωση των άρθρων για προσόντα είναι σαφώς ανεπαρκής. Ωστόσο, τώρα θα είστε σε θέση να μιλήσετε με ειδικούς σε μία γλώσσα, κατανοώντας τι ακριβώς προσφέρεται και γιατί είναι απαραίτητο.

Διάφορες συσκευές και εξαρτήματα των αυτόματων συστημάτων ελέγχου.

Σημαντικό! Οι περισσότερες εταιρείες που πωλούν αυτόματα συστήματα ελέγχου παρέχουν συνοδευτικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν την παράδοση, το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επισκευή του αυτοματισμού εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά και οφέλη

Στη φωτογραφία - ένα παράδειγμα σύγχρονου εξαερισμού, το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτοματοποίηση.

Με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας υπολογιστών σε συνάρτηση με τη γενική τεχνολογική πρόοδο, ο μηχανικός έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει πολύπλοκα λογικά κυκλώματα και να επιλύσει πολύπλοκα πολύπλοκα καθήκοντα με μηχανική και ηλεκτρονική χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή. Όλα τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού έχουν σχεδιαστεί με αυτή την ικανότητα κατά νου, έτσι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτόματο έλεγχο.

Σημαντικό! Ο αυτοματισμός είναι απαραίτητος όχι μόνο επειδή είναι πιο βολικό και αποτελεσματικό να ελέγχει τις δυνάμεις του χειριστή, αλλά και επειδή ο χειριστής δεν είναι σε θέση να επιλύσει τις εργασίες που αντιμετωπίζονται από τη σημερινή τεχνολογία.

Τα αυτόματα συγκροτήματα σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε ταυτόχρονα τον απεριόριστο αριθμό παραμέτρων, να λαμβάνετε άμεσες και ακριβείς αποφάσεις, να εκτελείτε περίπλοκους υπολογισμούς και υπολογισμούς και να εκτελείτε εντολές έγκαιρα και σωστά. Δεν υπάρχει κόπωση, έλλειψη προσοχής και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες.

Το ελάχιστο σύνολο λειτουργιών που εκτελεί αυτόματα με σπάνιες εξαιρέσεις έχει ως εξής:

 • Έλεγχος και ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.
 • Παρακολούθηση της θερμοκρασίας του νερού επιστροφής και προστασία των θερμαντήρων από την κατάψυξη.
 • Έλεγχος παραμέτρων του αέρα στην αίθουσα και εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης του συστήματος με βάση τους δείκτες του κύριου προϊόντος του - το μικροκλίμα εντός της εγκατάστασης.
 • Ένδειξη του βαθμού μόλυνσης των φίλτρων καθαρισμού του αέρα και ειδοποίηση του χειριστή σχετικά με την ανάγκη αντικατάστασής τους.
 • Μεταφορά του συστήματος ή των επιμέρους τμημάτων του σε λειτουργία "ύπνου", απενεργοποιώντας την μη χρησιμοποιούμενη χωρητικότητα και ενεργοποιώντας τους κόμβους "ύπνου" εάν είναι απαραίτητο.
 • Προστασία κινητήρων, αγωγών και ηλεκτρονικών από υπερφόρτωση και βραχυκύκλωμα.
 • Ένδειξη της κατάστασης του συστήματος και των τρόπων λειτουργίας του με την έξοδο των σημάτων στην οθόνη, χειροκίνητο έλεγχο και ρύθμιση με τη βοήθεια διαφόρων οργάνων και λογισμικού.

Η οδηγία απαιτεί σύγχρονο αυτοματισμό για να παρακολουθεί την κατάσταση του συστήματος και να τον ελέγχει σε χειροκίνητη λειτουργία.

Σημαντικό! Το πλεονέκτημα του αυτόματου ελέγχου είναι ότι στερείται ανθρώπινων παραγόντων και σφαλμάτων, μπορεί να λειτουργήσει όλο το εικοσιτετράωρο και να λύσει ταυτόχρονα ένα μεγάλο αριθμό σύνθετων εργασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα

Τα σύνθετα σύνθετα συστήματα εξαερισμού δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτόματο έλεγχο και παρακολούθηση (ανακαλύψτε επίσης γιατί απαιτείται εξαερισμός σε πλαστικά παράθυρα).

Ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η προσαρμογή του αυτοματισμού πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένους ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να προβληθούν χρησιμοποιώντας το βίντεο σε αυτό το άρθρο.

Πλεονεκτήματα της αυτοματοποίησης των συστημάτων εξαερισμού

Ασπίδα στο αυτόματο σύστημα εξαερισμού

Το πρόβλημα του καθαρού και υγιεινού αέρα μέσα στο δωμάτιο γίνεται όλο και πιο προφανές κάθε χρόνο. Η μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος ωθεί πολλά γραφεία, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, να εκσυγχρονίσουν την παροχή και τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα. Η αυτοματοποίηση του εξαερισμού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λύση στο πρόβλημα αυτό!

Ο μηχανισμός εξαγωγής είναι ισχυρότερος και επιτρέπει την ενημέρωση της σύνθεσης του αέρα με μεγαλύτερη απόδοση. Πολλοί είναι πρόθυμοι να κάνουν το σύστημα αυτοματισμού από μόνοι τους.

Απλά θέλω να παρατηρήσω ότι οι παλιοί τύποι συστημάτων διαχείρισης σαφώς δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο σημερινό επίπεδο ασφυξίας στο δωμάτιο. Με τα χέρια τους να τα κάνουμε, φυσικά πιο δύσκολο. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να ανανεώσετε ή τουλάχιστον να παρέχετε τα γραφεία των εταιρειών και των μεγάλων εταιρειών με καθαρό αέρα.

Αν το κτίριο είναι πάνω από πέντε ορόφους και σε κάθε - γραφεία, αίθουσες, δωμάτια και αίθουσες αναμονής, όπου οι άνθρωποι πιέζονται συνεχώς, χρησιμοποιείται ο πιο σύγχρονος αυτόματος αερισμός.

Σας επιτρέπει να κατανέμετε αποτελεσματικά τον αέρα με ποιοτικό έλεγχο σε όλο το σύστημα και να διοχετεύετε οξυγόνο στις υψηλότερες και απομονωμένες γωνίες των κτιρίων.

Φυσικά, αυτό δεν είναι φθηνό, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι υπάλληλοί σας βρίσκονται σε κανονικές συνθήκες εργασίας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την απόδοση ενός ατόμου! Είναι φθηνότερο να κάνετε με τα χέρια σας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι ακριβό στο χρόνο.

Σύστημα εξαερισμού συνδεδεμένο σε κοινό σύστημα

Είναι όμως προφανές ότι πρέπει να καταλάβετε λεπτομερέστερα όλα τα επιχειρήματα που υποστηρίζει η αυτοματοποίηση του εξαερισμού. Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό!

1 Στοιχεία των αυτόματων συστημάτων αερισμού, ο σκοπός τους

Όπως κάθε περίπλοκο μηχανοποιημένο σύστημα, αυτό έχει το δικό του κέντρο ελέγχου και τα δικά του χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθούν τα κύρια στοιχεία.

 1. Αισθητήρες (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία). Μπορεί να υπάρχει τόσο εσωτερική όσο και επιφανειακή. Μπορείτε να καθορίσετε με σαφήνεια την κατάσταση ενός συγκεκριμένου δείκτη στο σύστημα και να αναπτύξετε έναν βέλτιστο τρόπο λειτουργίας. Επιταχύνουν ή επιβραδύνουν το έργο που εκτελεί η κουκούλα.
 2. Θερμοστάτες και υγροστάτες. Και οι δύο συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ίδιο κύκλωμα και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κανονικής κατάστασης αερισμού, διατηρώντας ένα σταθερό καθεστώς θερμοκρασίας. Άλλοι δείκτες παρακολουθούνται επίσης από αυτές τις συσκευές, πράγμα που διευκολύνει τη λειτουργία του ελέγχου.
 3. Σερβοκινητήρας. Σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τις βαλβίδες στην εισερχόμενη στάθμη εξαερισμού, πράγμα που σημαίνει ότι ρυθμίζει την κύρια κυκλοφορία αέρα μέσω του συστήματος. Καθορίζει την κατεύθυνση του αέρα και βοηθά στη ρύθμιση της κατανομής οξυγόνου κατά μήκος των τμημάτων του κυκλώματος. Αυτή η συσκευή είναι μία από τις πιο δύσκολες για εγκατάσταση με τα χέρια σας.
 4. Τριφασικές βαλβίδες. Προορίζονται για δέσμη μαζικών ή μικρών μονάδων εξαερισμού.
 5. Μονάδες ανάμιξης. Ελέγξτε την ποσότητα του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, με τις σωστές αναλογίες που τα αναμιγνύετε. Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η κανονική θερμοκρασία στο δωμάτιο και η βέλτιστη συγκέντρωση φρέσκου αέρα, στην οποία δεν θα υπάρξει σοβαρή ενόχληση στους θεατές. Όταν λειτουργεί ο εξαερισμός, οι μηχανισμοί λειτουργούν ως μίξερ, ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία της απαραίτητης συγκέντρωσης οξυγόνου στο δωμάτιο.
 6. Μετατροπείς συχνότητας. Σας επιτρέπει να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων σε ένα ορισμένο μήκος ολόκληρου του κυκλώματος. Είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη συσκευή, η οποία αποτελεί τη βάση ολόκληρου του συστήματος κυκλοφορούντος αέρα. Χωρίς αυτές τις συσκευές, η πλήρης διαχείριση όλων των δυνατοτήτων εξαερισμού είναι αδύνατη. Η εγκατάσταση τέτοιων συσκευών με τα χέρια τους είναι πιο συχνά περίπλοκη και απαιτεί ειδικές δεξιότητες για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών ελεγκτών.
 7. Πίνακες αυτοματισμού για συστήματα εξαερισμού. Πλήρης μονάδα ελέγχου όλων των συσκευών σε μία συσκευή. Αυτή η συσκευή μάλλον υψηλής τεχνολογίας είναι εξοπλισμένη με δικό της λειτουργικό σύστημα και μπορεί να καυχηθεί για τηλεχειρισμό σχεδόν όλων των τμημάτων των φρεατίων εξαερισμού. Κατά την εγκατάσταση με τα χέρια τους, αυτές οι ασπίδες μπορούν να χαλάσουν, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ειδικών υπηρεσιών.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του αυτοματοποιημένου τμήματος και η διαχείριση του στο σχέδιο του συστήματος εξαερισμού. Καθιστούν δυνατή τη χρησιμοποίηση των ήδη υπαρχουσών κοιλοτήτων του πομπού πιο ποιοτικά και τη δημιουργία νέων χωρίς να χάσουν τα οφέλη από τα παλιά.
στο μενού ↑

2 Η αρχή της λειτουργίας των αυτοματοποιημένων συστημάτων εξαερισμού

Ποια είναι λοιπόν η βασική αρχή της λειτουργίας αυτοματοποιημένων συσκευών αερισμού;

Όπως πολλές τέτοιες σύγχρονες τεχνολογίες, αυτό έχει ως στόχο την ελάχιστη συμμετοχή του χειριστή στη διαδικασία ελέγχου των διαδικασιών ανανέωσης του αέρα. Με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, τα ίδια τα μέσα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ίδιες τις εργασίες.

Τα έξυπνα λειτουργικά συστήματα σας επιτρέπουν να αναπτύξετε τον απαραίτητο αλγόριθμο για τις εγκαταστάσεις ή τις εγκαταστάσεις σας, σύμφωνα με τις οποίες σε ορισμένες ώρες της ημέρας το σύστημα θα λειτουργεί σε ειδικό τρόπο. Η οργάνωση των δικών σας χεριών σε αυτό το σύστημα δεν είναι εύκολη, αλλά με κάποια επιμέλεια θα πετύχετε.

Για παράδειγμα, κατά το μεσημέρι, ο ήλιος λάμπει φωτεινά στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου συνήθως δεν φτάνει μέχρι τη μέρα. Έτσι, αυτή τη στιγμή το σύστημα εξάτμισης σε αυτό το μέρος πρέπει να δουλέψει σκληρά.

Αλλά, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αυτή η πλευρά δεν είναι υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός, αφήστε για όλη την ημέρα βαριά λειτουργούν μονάδες εξαερισμού - όχι οικονομικά.

Αλλά δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Επομένως, το σύστημα πρέπει να ελέγχει την κατάσταση και να αλλάζει το επίπεδο αερισμού ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση.

Σε αυτόν τον υπολογιστή θα βοηθήσει μια ολόκληρη δέσμη των αισθητήρων που καθορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του αέρα. Με τη μεταφορά δεδομένων στο κέντρο ελέγχου του συστήματος, εκκινούν μια σχεδόν στιγμιαία διαδικασία λήψης αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ανεμιστήρες θα επιταχυνθούν, οι βαλβίδες εισαγωγής θα ανοίξουν ευρύτερα, η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη από τον απαιτούμενο μέσο όρο. Αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή!

Αφού όλοι οι αισθητήρες θα δώσουν νέες μετρήσεις, οι οποίες θα πιστοποιούν την κανονική λειτουργία θερμοκρασίας. Το έργο των περιστρεφόμενων αξόνων θα επανέλθει στην κανονική του κατάσταση.

Διακόπτης συστήματος εξαερισμού

Δηλαδή, εκτός από τις αρχικές λειτουργίες της κατάλληλης παροχής καθαρού αέρα στο δωμάτιο, το σύστημα εκτελεί το ρόλο μιας οικονομικής συσκευής που δεν θα σπαταλάει ενέργεια.
στο μενού ↑

2.1 Η πιο σημαντική είναι η ποιότητα!

Κατά την επιλογή οποιωνδήποτε συσκευών ή πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων εξαερισμού και εξαερισμού, αξίζει να δοθεί προσοχή στην καταναλωτική τους ικανότητα.

Μερικές από τις συσκευές, παρά την καλή διαφήμιση, δεν είναι πολύ οικονομικές (ειδικά με εξαντλητική εργασία) και θα δαγκώνουν σοβαρά το πορτοφόλι σας λόγω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά σε αυτή την προοπτική, ο αυτόματος αερισμός του αέρα θα συσφίγγεται.

Ο παραγωγός χώρας διαδραματίζει επίσης κάποιο ρόλο. Το σύστημα εξαερισμού είναι αρκετά περίπλοκο και αξίζει να συνεργαστείτε με αυτό μόνο όταν αγοράζετε συσκευές από καλούς κατασκευαστές.

Ασπίδα του συστήματος εξαερισμού

Τα πιο ποιοτικά είναι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές που τιμήζουν τη φήμη τους και κάνουν την δουλειά τους με ακρίβεια. Οι κινεζικές συσκευές δεν είναι λιγότερο ποιοτικές αλλά ενεργειακά εντατικές. Έτσι, δεν μπορείτε πάντα να εμφανιστείτε.

Η τεράστια σημασία της ποιότητας του αυτοματοποιημένου τμήματος του εξαερισμού σας βοηθά τους υπαλλήλους στο γραφείο να υπομένουν ήρεμα τη ζέστη του καλοκαιριού. Με τη σειρά του, αυτό αυξάνει την απόδοση και τη δραστηριότητα. Και για την υγεία σας, τα συστήματα εξαερισμού δεν έχουν τέτοια επιβλαβή αποτελέσματα όπως άλλες συσκευές ψύξης.
στο μενού ↑

Αερισμός με τα χέρια

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα για την παροχή κατοικιών και μη οικιστικών χώρων. Χωρίς μια ποιοτικά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα για άνετη λειτουργία των χώρων, κανείς δεν μπορεί να το ονειρευτεί. Αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι οι αγωγοί αέρα παροχής.

Αερισμός με τα χέρια

Αυτά τα στοιχεία είναι υπεύθυνα για την παροχή φρέσκου οξυγόνου. Με τη ρύθμιση του εξαερισμού φυσικού και αναγκαστικού εφοδιασμού μπορείτε να χειριστείτε τον εαυτό σας. Διαβάστε τις προτεινόμενες συστάσεις και πηγαίνετε στη δουλειά.

Αερισμός με τα χέρια

Περιεχόμενα των οδηγιών βήμα προς βήμα:

Πού πρέπει να τοποθετήσω την είσοδο αέρα;

Το άνοιγμα εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο απέναντι από τον τοίχο με την κουκούλα.

Οι παρακάτω θέσεις είναι κατάλληλες για την τοποθέτηση του αγωγού τροφοδοσίας:

 • κάτω από το παράθυρο?
 • στον τοίχο δίπλα στο παράθυρο.
 • στο πλαίσιο παραθύρου.

Πλαστικά παράθυρα σύγχρονου σχεδιασμού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρχικά εξοπλισμένα με βαλβίδα αερισμού εξαναγκασμένου αέρα με φίλτρο και αποσβεστήρα. Αυτή η διαμόρφωση καθιστά τη λειτουργία της βαλβίδας ρυθμιζόμενη και μέγιστη βολική.

Μια τρύπα για ροή αέρα μπορεί να γίνει στον τοίχο. Αλλά αν στην περιοχή της κατοικίας σας η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά πολύ το μηδενικό σημάδι, ο πάγος θα ρέει μέσα στο δωμάτιο μέσω αυτού του καναλιού. Εξαιτίας αυτού, στον τοίχο θα εμφανιστεί συμπύκνωση ή ακόμα και παγετός.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, τα συστήματα αερισμού είναι εξοπλισμένα με ειδικά θερμαντικά σώματα.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα

Το πιο βέλτιστο μέρος για την τοποθέτηση της εισόδου αέρα είναι ο χώρος κάτω από το περβάζι. Κατά τη διαδικασία χρήσης αυτού του εξαερισμού, δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες. Στην είσοδο του δωματίου, ο αέρας θα θερμαίνεται επαρκώς από τη θερμότητα του ψυγείου, πράγμα που σας επιτρέπει να διακόψετε την εγκατάσταση πρόσθετων θερμαντήρων.

Οι βαλβίδες εξαερισμού μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την επιλογή του εντύπου. Επιλέξτε μια βαλβίδα που θα εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε πιο άνετα.

Ρύθμιση για τον εξοπλισμό του εξαερισμού

 1. Κλεοπάτρα.
 2. Κλειδιά.
 3. Κλειδαράς.
 4. Punch.
 5. Κατσαβίδι.
 6. Κλειδί Ratchet.
 7. Σφιγκτήρες.

Το κιτ για την εγκατάσταση μπορεί να συμπληρωθεί και να μειωθεί, ανάλογα με τη μέθοδο τοποθέτησης του εξαερισμού. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να προσανατολιστείς ήδη.

Εγχειρίδιο για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού εξαερισμού

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων του φυσικού εξαερισμού του φυσικού αερίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανεμιστήρες χωρίς μεταβλητότητα και οι άλλες ηλεκτρικές συσκευές στη σύνθεση ενός τέτοιου συστήματος δεν περιλαμβάνονται.

Το πρώτο βήμα. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας στην επιφάνεια του τοίχου κάτω από το παράθυρο. Σημειώστε τη θέση της εισόδου αέρα χρησιμοποιώντας ένα μαρκαδόρο ή ένα μολύβι.

Με ένα εργαλείο διάτρησης ή άλλο κατάλληλο εργαλείο, κάντε μια διαμπερή οπή σύμφωνα με τα σημάδια

Το δεύτερο βήμα. Με ένα εργαλείο διάτρησης ή άλλο κατάλληλο εργαλείο, κάντε μια διαμπερή οπή σύμφωνα με τα σημάδια. Για τα περισσότερα δωμάτια αρκεί η διάμετρος του ανοίγματος τροφοδοσίας να είναι 60 mm. Το κανάλι γίνεται με κλίση 5-7 μοιρών προς το δρόμο.

Τρύπα από την πλευρά του δρόμου

Το τρίτο βήμα. Τοποθετήστε τον θερμαντήρα και τον αγωγό αέρα στο προετοιμασμένο κανάλι. Σφραγίστε τα κενά γύρω από το σωλήνα με θερμομονωτικό υλικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί για ένα θερμαντήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφρό συναρμολόγησης.

Το τέταρτο βήμα. Σύρετε το σώμα της βαλβίδας εξαέρωσης έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αεραγωγό. Σημειώστε τις θέσεις των συνδετήρων. Τρυπήστε τις οπές στα σημάδια και βιδώστε το σώμα της βαλβίδας με βίδες.

Σωλήνας και μόνωση

Πέμπτο βήμα. Τοποθετήστε τον απορροφητήρα ήχου μέσα στο περίβλημα. Συνήθως αυτό το στοιχείο υπάρχει στη διαμόρφωση της βαλβίδας.

Αερισμός κάτω από το παράθυρο

Αερισμός κάτω από το παράθυρο

Τοποθετήστε τη μόνωση μέσα στη θήκη

Το έκτο βήμα. Τοποθετήστε το μπροστινό κάλυμμα στην εγκατεστημένη οπή. Στο εξωτερικό μέρος της οπής εξαερισμού, τοποθετήστε ένα προστατευτικό πλέγμα (μάσκα).

Βαλβίδα στην πλευρά του δρόμου

Η εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας έχει ολοκληρωθεί. Ο αριθμός των καναλιών αυτών θα πρέπει να επιλέγεται ξεχωριστά ανάλογα με τον όγκο του εξυπηρετούμενου δωματίου. Για περισσότερη ευκολία, μπορείτε να αγοράσετε ένα μοντέλο βαλβίδας με μια βαλβίδα - είναι μια πολύ φιλική προς το χρήστη λύση που σας επιτρέπει να ανοίξετε και να κλείσετε τον εξαερισμό εάν είναι απαραίτητο.

Διάταξη εξαναγκασμένου εξαερισμού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυνατότητα φυσικού εξαερισμού του αέρα δεν επαρκεί για την παροχή της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα. Ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Σχέδιο σύνδεσης του εξοπλισμού εξαναγκασμού εξαερισμού

Κύρια χαρακτηριστικά

Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών ενός τέτοιου συστήματος, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση της παρουσίας ανεμιστήρων, λόγω της οποίας εισάγεται αέρας. Το σύστημα απαιτεί σύνδεση με ηλεκτρισμό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού αερίου, δηλαδή:

 • εγκαταστάσεις για τη συντήρηση ενός δωματίου.
 • εγκαταστάσεις συντήρησης ολόκληρου του σπιτιού.
 • ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αεραγωγούς, ανεμιστήρες, διάφορα φίλτρα, απορροφητήρες θορύβου, συσκευές ανάκτησης και άλλα πρόσθετα στοιχεία.

Υπάρχουν δύο επιλογές για παροχή αέρα:

 • κατευθείαν από τους οπαδούς.
 • στο σύστημα αεραγωγών.

Εάν η δεύτερη επιλογή είναι πιο κατάλληλη για την περίπτωση σας, το σύστημα πρέπει να είναι επιπλέον εξοπλισμένο με πλαστικούς ή ανοξείδωτους αεραγωγούς. Το τέλος κάθε αγωγού κλείνεται από ένα πλέγμα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Εάν θέλετε, μπορείτε να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού με μέσα αυτοματοποίησης, για παράδειγμα, με αισθητήρα θερμοκρασίας. Στη σύγχρονη αγορά υπάρχει μια μεγάλη επιλογή αυτοματισμού που θα σας επιτρέψει να εξοπλίσετε το πιο αποδοτικό και βολικό σύστημα αερισμού.

Για την τοποθέτηση σε ιδιωτική κατοικία, είναι πιο λογικό να επιλέξετε ένα σύστημα εξαερισμού τύπου συναρμολόγησης. Ένα τέτοιο συγκρότημα βρίσκεται στη σοφίτα ή σε ένα άλλο άνετο δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι ανεμιστήρες κάνουν πολύ θόρυβο.

Ένα εκτεταμένο δίκτυο αεραγωγών συνδέεται με τη διάταξη, μέσω του οποίου εισέρχεται αέρας στα δωμάτια του σπιτιού.

Η εγκατάσταση εξαερισμού πρέπει να συμπληρώνεται με φίλτρα. Εάν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε διάφορα είδη απολυμαντικών, υγραντικών και άλλων παρόμοιων στοιχείων.

Οι αγωγοί με ορθογώνια (τετράγωνα) και στρογγυλά προφίλ διατίθενται προς πώληση. Τα στρογγυλά μοντέλα είναι προτιμότερα, επειδή δεν έχουν μεγάλες αεροδυναμικές απώλειες. Από τα υλικά, προτιμούν το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη στεγανότητα, το σύστημα εξαερισμού είναι εξοπλισμένο με φλάντζες και σφραγίδες.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, πράγμα που καθιστά ένα τέτοιο σύστημα πολύ πιο αποτελεσματικό από το ανάλογο του με ένα φυσικό κίνητρο.

Συστήματα εξαερισμού, συστήματα εξαερισμού

Τοποθέτηση

Παραδοσιακά, οι βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στους τοίχους. Οι έτοιμες τρύπες είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες κατάλληλης χωρητικότητας (που επιλέγονται με βάση την ποσότητα του χώρου που εξυπηρετείται).

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξωτερικού εξαερισμού

Το πρώτο βήμα. Προετοιμάστε μια τρύπα για τον αγωγό στον εξωτερικό τοίχο. Κάνετε τα πάντα ακριβώς όπως και στην περίπτωση της τοποθέτησης φυσικού αερισμού εξαερισμού. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι η τρύπα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος.

Το δεύτερο βήμα. Εισάγετε τον αγωγό παροχής αέρα μέσα στην οπή.

Συστήματα εξαερισμού, συστήματα εξαερισμού

Το τρίτο βήμα. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στον εγκατεστημένο αγωγό του αγωγού.

Το τέταρτο βήμα. Από το εξωτερικό, κλείστε το εξοπλισμένο κανάλι με μια προστατευτική μάσκα.

Από το εξωτερικό, κλείστε το εξοπλισμένο κανάλι με μια προστατευτική μάσκα

Πέμπτο βήμα. Τοποθετήστε τη συσκευή με φίλτρο, θερμαντήρα αέρα και απορροφητήρα θορύβου στο εσωτερικό του τοίχου. Εάν είναι απαραίτητο, εγκαταστήστε πρόσθετες συσκευές. Ενεργοποιήστε όλα τα ηλεκτρονικά και ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος.

Ελέγξτε τον εξαερισμό μετά την εγκατάσταση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αερισμού τροφοδοσίας, ελέγξτε την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, παρόμοιες επαληθεύσεις πρέπει να διεξάγονται τακτικά κατά τη λειτουργία του συστήματος. Η συνιστώμενη συχνότητα είναι τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.

Ο έλεγχος είναι εξαιρετικά απλός. Κλείστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα σε εσωτερικό χώρο, πάρτε ένα φύλλο από τυχόν χαλαρό χαρτί και φέρετε το στο άνοιγμα εξαερισμού εισόδου. Εάν το φύλλο θα αποκλίνει σημαντικά από τον αγωγό εξαερισμού, ή ακόμα και να μετακινηθεί, το σύστημά σας λειτουργεί σωστά ακόμα και με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Ελέγξτε τον εξαερισμό μετά την εγκατάσταση

Σε περίπτωση που το φύλλο δεν αντιδρά με κανέναν τρόπο, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα. Εάν το χαρτί δεν αποκλίνει μετά από αυτό, ο αγωγός εξαερισμού είναι πολύ πιθανό να είναι φραγμένος και χρειάζεται καθαρισμό.

Αν το χαρτί αποκλίνει όταν ανοίγουν οι πόρτες και οι γόμφοι, αλλά δεν αντιδρά όταν είναι κλειστό, ο αέρας δεν επαρκεί. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη να οργανωθεί ο εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Έτσι, με την εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται μόνο να εκτιμήσετε τους όγκους και τα χαρακτηριστικά των χώρων σας, να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο συστήματος εξαερισμού και να εκτελέσετε την εγκατάσταση όλων των απαραίτητων στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες που έχετε λάβει. Ακολουθήστε τις συστάσεις και όλα θα αποδειχθούν.

Αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου: αυτοπεποίθηση του μηχανισμού

Ο σχεδιασμός όλων των θερμοκηπίων είναι σχεδόν ο ίδιος: υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός, ο εσωτερικός αέρας θερμαίνεται, γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη θερμόφιλων φυτών.

Χάρη στα θερμοκήπια, τα φυτά μπορούν εύκολα να επιβιώσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Αλλά εκτός από τη θερμότητα, όλα τα φυτά θερμοκηπίου απαιτούν καθημερινή αερισμό. Αν το καλοκαίρι κάτοικος που ζει στο εξοχικό σπίτι ολόκληρη την σεζόν, δεν είναι ένα δύσκολο έργο κάθε μέρα για να αερίζετε το θερμοκήπιό σας γι 'αυτόν, αλλά και για εκείνους που επισκέπτονται το site σας δεν είναι σταθερή, μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ας εξετάσουμε μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εφαρμογή του αυτόματου αερισμού των θερμοκηπίων με τα δικά σας χέρια, και επίσης να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο απαραίτητο να αερίζουμε τα θερμοκήπια;

Γιατί είναι απαραίτητο να αερίζεται το θερμοκήπιο;

Το όνειρο κάθε κατοίκου του καλοκαιριού είναι το "έξυπνο" θερμοκήπιο, εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα εξαερισμού.

Τα φυτά θερμοκηπίου διακρίνονται από την υπερβολική τους ευαισθησία στην υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών ή ακόμη και να τα καταστρέψει.

Επιπλέον, διάφοροι μικροοργανισμοί και μύκητες επιβλαβείς για φυτά θερμοκηπίου θα πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε μη αεριζόμενους χώρους σε ζεστό, στάσιμο αέρα.

Ως εκ τούτου, για να οργανώσει τον αερισμό στο θερμοκήπιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας άνετος βιότοπος για τα φυτά, είναι απαραίτητο!

Τύποι αυτόματου αερισμού

Όλες οι σύγχρονες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τη δημιουργία ενός συστήματος αυτόματου αερισμού των θερμοκηπίων χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

 • ανεξάρτητους (αυτόνομους) μηχανισμούς ·
 • αυτοματοποιημένα πτητικά συστήματα.

Τα περισσότερα από τα ενεργειακά εξαρτώμενα συστήματα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μπορούν να τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες ή άλλες πηγές ενέργειας.

Το κύριο στοιχείο ενός τέτοιου συστήματος είναι ο θερμοστάτης με τις καθορισμένες παραμέτρους. Με τη βοήθειά του, οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται αυτόματα, οι οποίοι λειτουργούν για να εκραγούν τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω και να τροφοδοτήσουν φρέσκο ​​μέσα στο θερμοκήπιο.

Πλεονεκτήματα ενός πτητικού συστήματος εξαερισμού:

 • Η υψηλή ισχύς του συστήματος επιτρέπει τη χρήση του σε θερμοκήπια σχεδόν οποιασδήποτε περιοχής.
 • χάρη στους ειδικούς αισθητήρες, ο εξαερισμός των θερμοκηπίων πραγματοποιείται στον βέλτιστο χρόνο για αυτό.
 • ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ συμπαγές και εξαιρετικά τεχνολογικό.

Η θερμότητα, όπως ο καθαρός αέρας, είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα των αυξανόμενων φυτών και λαχανικών. Μάθετε πώς να κάνετε τη θέρμανση στο θερμοκήπιο με τα χέρια σας.

Μειονεκτήματα των συστημάτων εξαερισμού που εξαρτώνται από την ενέργεια:

 • μια πιθανή διακοπή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει θάνατο στο εργοστάσιο, οπότε υπάρχει ανάγκη να εγκατασταθεί μια πρόσθετη (εφεδρική) πηγή ενέργειας.
 • η αποτυχία των συνιστωσών του συστήματος στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί επισκευή "μπλοκ".
 • ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί χρήματα για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτός από τα ενεργειακά εξαρτώμενα συστήματα εξαερισμού για θερμοκήπια, υπάρχουν περισσότερες απλουστευμένες αυτόνομες εκδόσεις, οι οποίες δεν απαιτούν πηγή ενέργειας για λειτουργία.

Αυτόματο σύστημα αερισμού των θερμοκηπίων θεωρείται η καλύτερη επιλογή για όσους επισκέπτονται περιοδικά το εξοχικό σπίτι.

Οι σύγχρονες συσκευές αυτού του τύπου επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος για τα φυτά ακόμη και όταν δεν βρίσκεστε στη νάχα.

Δημιουργήστε ένα σύστημα αερισμού με τα χέρια σας

Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου με τα χέρια του μπορεί να γίνει με βάση:

 • πνευματική κίνηση;
 • υδραυλικός
 • μεταλλικές πλάκες.

Σε βίντεο χρήση της θερμικής μονάδας για τον αυτόματο αερισμό του θερμοκηπίου.

Χρήση υδραυλικού κυλίνδρου

Η αρχή της λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής βασίζεται στην επέκταση του υγρού υπό την επίδραση του θερμού ηλιακού φωτός.

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο αέρας μετακινεί το υγρό από το ένα δοχείο στο άλλο (σε μικρότερο). Λόγω της αύξησης του βάρους με μικρότερη χωρητικότητα, ανοίγει ο τραβέρσα.

Όταν μειώνεται η θερμοκρασία, το ρευστό τραβιέται πίσω στο δοχείο, το εξωτερικό δοχείο γίνεται ελαφρύτερο, πράγμα που προκαλεί το κλείσιμο του ποδιού.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η απόλυτη αυτονομία, η υψηλή αντοχή και η αξιοπιστία του. Το σύστημα δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία.

Μεταξύ των ελλείψεων μπορεί να διαπιστωθεί ότι εάν η θερμοκρασία του αέρα πέσει απότομα, το παράθυρο απλά δεν έχει χρόνο να κλείσει. Είναι επίσης αδύνατο να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα με πλαϊνούς οδηγούς.

Η σύγχρονη αγορά υδραυλικών κυλίνδρων αντιπροσωπεύεται από ένα ευρύ φάσμα συσκευών, αλλά η αρχή της λειτουργίας είναι η ίδια για όλους.

Γεμίζονταν με υγρό (παραφίνη, λάδι), ο κύλινδρος έχει στο ένα άκρο ένα ανασυρόμενο στέλεχος. Όταν το πετρέλαιο επεκτείνεται από την υψηλή θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο, η ράβδος εξαναγκάζεται και σπρώχνει τον αναπνευστήρα.

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το πετρέλαιο και όσο περισσότερο εκτείνεται το στέλεχος ανοίγοντας τον αναπνευστήρα ευρύτερο. Όταν μειώνεται η θερμοκρασία του λαδιού στον κύλινδρο, κλείνει το παράθυρο εξαερισμού.

Το βίντεο είναι μία από τις επιλογές για την αυτο-υλοποίηση των επιλογών αυτόματου αερισμού για το θερμοκήπιο.

Αερισμός με πνευματικό ενεργοποιητή

Η βάση της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι η ενέργεια της διαστολής του θερμού αέρα. Για να γίνει μια πνευματική κίνηση για το σύστημα αυτόματου εξαερισμού των θερμοκηπίων, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί:

 • έμβολο με ράβδο πλαστικού αφρού.
 • εύκαμπτος σωλήνας σύνδεσης από καουτσούκ.
 • ένα παλιό μεταλλικό δοχείο ή οποιαδήποτε άλλη χωρητικότητα για αέρα.
 • κύλινδρος διαμέτρου 20 cm με συγκολλημένο πυθμένα.
 • μια μπάλα πλαστιζόλης.
 • τροχαλία.
 • καλώδιο (απαιτείται για το μπούστο).
 • rocker.

Η πνευματική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού για θερμοκήπια, λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή: ο αέρας μέσα στο κάνιστρο θερμαίνεται από τη δράση του ηλιακού φωτός.

Αυτό προκαλεί το φούσκωμα της σφαίρας, το οποίο σηκώνει το έμβολο με τη ράβδο και το ένα, που επενεργεί στο ροκ, προκαλεί την έλξη των χορδών. Έτσι, ανοίγει το φύλλο εξαερισμού. Η αντίστροφη διαδικασία κλεισίματος του παραθύρου οφείλεται στη συμπίεση του υγρού λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.

Στη φωτογραφία ο αερισμός του θερμοκηπίου γίνεται με βάση το πνευματικό αυτοκίνητο από τα χέρια του

Χρήση διμεταλλικών πλακών

Δομικά, αυτό το σύστημα είναι κατασκευασμένο από μεταλλικές πλάκες, οι οποίες έχουν διαφορετικό συντελεστή διαστολής. Όταν η πλάκα θερμαίνεται, αυξάνεται σε μέγεθος και στροφές, γεγονός που βοηθά να ανοίξει το παράθυρο. Η αντίστροφη διαδικασία εμφανίζεται όταν η πλάκα ψύχεται.

Για να γίνει μια παρόμοια συσκευή για τον αυτόματο εξαερισμό των θερμοκηπίων θα χρειαστούν μεταλλικές λωρίδες και μια πλανισμένη σανίδα (ίντσα).

Παρακάτω θερμοκήπια πρέπει να αποδίδουν και τα δύο μέρη και ανάμεσα στην μεταλλική πλάκα και επαρκές (ελαφρώς χαμηλότερη από ½ του μήκους της πλάκας), τοποθετήστε ένα μπαρ και όλα σφραγίζεται στεγανά. Οι ακίδες συνδέονται με τη μεταλλική λωρίδα με τη βοήθεια αρθρώσεων (βίδες τοποθετούνται μέσα στο σωλήνα).

Πλεονέκτημα των διμεταλλικών πλακών: απλότητα κατασκευής και φθηνότητα.

Το κύριο μειονέκτημα: μια μικρή χωρητικότητα του συστήματος, ανοίξτε ένα μεγάλο παράθυρο με αυτή τη μέθοδο θα είναι αδύνατη.

Η αρχή της διμεταλλικής πλάκας.

Στο ξηρό υπόλειμμα

Προκειμένου να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για τις φυτείες θερμοκηπίου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός των θερμοκηπίων (κατά προτίμηση αυτόματο). Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι ως εξαερισμός στην οροφή και στους τοίχους των κατασκευών, καθώς και σε ολόκληρους τραβέρσες που ανοίγουν σε αυτόματη λειτουργία.

Για μικρά θερμοκήπια, θερμοκήπια και θερμοκήπια, αρκεί ένα απλό σύστημα εξαερισμού (που αποτελείται από αρκετούς ανεμιστήρες σε διαφορετικά επίπεδα και ανοιχτές πόρτες).

Ένα τέτοιο σύστημα θα είναι ιδανικό για στενά και μακρά θερμοκήπια, όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι δύσκολη.

Είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα σύνθετο σύστημα εξαερισμού στο θερμοκήπιο με ειδικούς αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Αλλά για μια μικρή αυλή μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου με τα δικά σας χέρια με απλούς αλλά αξιόπιστους μηχανισμούς.