Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.

Ο αποτελεσματικός αερισμός σε ένα μπάνιο σε μια θερμά: πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια

Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών του ρωσικού λουτρού είναι παραδοσιακά ονομάζεται θερμοκρασία και υγρασία, ξεχνώντας για έναν άλλο θεμελιώδη δείκτη - ανταλλαγή αέρα. Αυτό είναι ένα πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί ακόμα και αν είστε προσεκτικοί για να Μονώστε ένα δωμάτιο και να επιτευχθεί μια άνετη υγρασία, μείνετε στο χαμάμ με μπαγιάτικο αέρα δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά και επικίνδυνο. Αν θέλετε να ξεφύγετε από αυτή τη μοίρα, φροντίστε για τον αερισμό στο δωμάτιο χαμάμ εκ των προτέρων. Μπορείτε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα ακόμα και με τα χέρια σας - ας αναλύσουμε λεπτομερώς πώς να το κάνουμε σωστά.

Γιατί χρειάζεστε εξαερισμό σε ρωσικό λουτρό;

Πριν προχωρήσουμε σε μια περιγραφή των χαρακτηριστικών της άμεσης τεχνολογικής διαδικασίας, ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα γιατί ο αερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα είναι γενικά απαραίτητος. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί σκεπτικιστές θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη σπατάλη χρόνου και χρήματος, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση - η έλλειψη συστήματος εξαερισμού μπορεί να οδηγήσει σε τουλάχιστον τρεις δραματικά αρνητικές συνέπειες.

 1. Μείωση της διάρκειας ζωής του μπάνιου. Ο ατμός, οι διαφορές θερμοκρασίας, η θερμότητα - όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν την πιο θετική επίδραση στο σχεδιασμό του λουτρού: μετά από μόλις 5-6 χρόνια τέτοιας επίδρασης, το κύτος του ατμού θα καταστεί εντελώς άχρηστο. Για να αποφευχθούν εργασίες επισκευής μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να μετριαστεί η επιθετικότητα - να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, η οποία θα εξουδετερώνει τους αρνητικούς παράγοντες. Χάρη στον εξαερισμό, είναι δυνατό να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ατμού σε 25 χρόνια.
 2. Συγκέντρωση επιβλαβούς αέρα. Ελλείψει τακτικής ανταλλαγής αέρα στο λουτρό, δεν μπορεί να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα και του μονοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που θα χαλάσει την ατμόσφαιρα του ατμού. Η εξάτμιση των οργανισμών θα ενισχύσει το αποτέλεσμα και ως αποτέλεσμα ο αέρας στο λουτρό θα γίνει όχι μόνο μολυσμένος, αλλά επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για το ατμόλουτρο

Ο εξαερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • φυσικό?
 • μηχανική?
 • σε συνδυασμό.

Το φυσικό σύστημα υποθέτει ότι η κυκλοφορία του αέρα παρέχεται από τη διαφορά στα επίπεδα πίεσης και θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο και στο δρόμο. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: πρώτα, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή της σάουνας, και στη συνέχεια δραπετεύει μέσα από το άνοιγμα καυσαερίων στο δρόμο, εκκένωση έτσι την ατμόσφαιρα στο μπάνιο - αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση νέου αέρα μέσα από το άνοιγμα της προσφοράς. Συν τον εξαερισμό αυτό - το ελάχιστο οικονομικό κόστος. Αλλά εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια απόχρωση: αν η μόνωση της δομής δεν είναι αρκετή, ένας φυσικός αγωγός αέρα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ποιοτική θέρμανση του λουτρού.

Ο μηχανικός αερισμός λειτουργεί μέσω ειδικών συσκευών που ελέγχουν την έξοδο του εξαγόμενου αέρα και την παροχή νέων ροών αέρα στο ατμόλουτρο. Κατά κανόνα, στο ρόλο των συσκευών αυτών είναι διαφορετικά είδη οπαδών. Επιπλέον, το μηχανικό σύστημα είναι ότι ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε περιοχή του δωματίου.

Συμβούλιο. Για το μπάνιο δεν ταιριάζει το κλασικό ανεμιστήρα κανάλι, αφού δεν θα επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες του χαμάμ - εδώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μοντέλο ενισχυμένο με ίνες γυαλιού πολυαμίδιο, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες - έως και 130 μοίρες.

Ο συνδυασμός εξαερισμού συνδυάζει στοιχεία φυσικών και μηχανικών συστημάτων. Λειτουργεί με αυτό τον τρόπο: οι μηχανικές συσκευές είναι υπεύθυνες για την άντληση του αέρα εξαγωγής και ο φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω μιας ξεχωριστής θυρίδας παροχής.

Συστήματα εξαερισμού

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προγράμματα αερισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ατμόλουτρο - επιλέξτε μια συγκεκριμένη επιλογή βάσει των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του ρωσικού λουτρού σας.

 • Το άνοιγμα εισόδου - πίσω από το φούρνο σε απόσταση 50 cm από τον θερμαντήρα, και η εξαγωγή - απέναντι, σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο αέρας εξαλείφεται βίαια - αυτό παρέχεται από έναν ανεμιστήρα ενσωματωμένο στο κάτω άνοιγμα.
 • Η οπή εισροής βρίσκεται πίσω από τη συσκευή θέρμανσης σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, την εξάτμιση - σε απόσταση 20 cm από το δάπεδο στον απέναντι τοίχο. Ο αέρας αφήνει βίαια - με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του κυκλώματος είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός θέρμανσης του φρέσκου αέρα.
 • Και τα δύο ανοίγματα - τόσο τα ρέοντα όσο και τα καυσαέρια - βρίσκονται στη μία πλευρά ακριβώς απέναντι από τη σόμπα, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα: το πρώτο - σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, το δεύτερο - 20 cm από την οροφή. Το σύστημα λειτουργεί με χρήση ανεμιστήρα που είναι τοποθετημένος στη θύρα εξάτμισης.
 • Η τρύπα εισροής είναι πίσω από τη σόμπα σε ύψος 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Δεν υπάρχει τρύπα εξάτμισης - αντί αυτού υπάρχει ένα ειδικό ρέον δάπεδο: οι εξαντλημένες μάζες αέρα μέσα από τις σχισμές του πηγαίνουν στον σωλήνα εξαερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα εγγυάται την εκτέλεση μιας πρόσθετης λειτουργίας - την λειτουργική ξήρανση του δαπέδου.
 • Άνοιγμα εισόδου - απέναντι από τη σόμπα σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο ρόλος της θύρας εξάτμισης τοποθετείται στο λάκκο τέφρας. Αυτό το πρόγραμμα είναι κατάλληλο μόνο για τα λουτρά εκείνα όπου ο θερμαντήρας λειτουργεί συνεχώς.

Γενικοί κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Όποια έκδοση του συστήματος εξαερισμού επιλέγετε, είναι απαραίτητο να το εξοπλίσετε σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

Πρώτον, είναι επιθυμητό να εκτελούνται όλα τα ανοίγματα εξαερισμού στο στάδιο κατασκευής του λουτρού, καθώς η διάτρηση των καναλιών στην τελική κατασκευή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ιδανικό - για να καθορίσει το κατάλληλο σχέδιο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του ρωσικού λουτρού, εγκαίρως για να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο εργασίας.

Δεύτερον, οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης πρέπει να είναι περίπου ίδιες με τις διαστάσεις του ανοίγματος παροχής. Σε κάθε περίπτωση, η "έξοδος" δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από την "είσοδο", διαφορετικά θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί πλήρης εκροή αέρα από το ατμόλουτρο. Και για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, επιτρέπεται η αύξηση των διαστάσεων του ανοίγματος εξαγωγής και ακόμη και η παροχή δύο "εξόδων" σε ένα δωμάτιο.

Τρίτον, προκειμένου να ρυθμιστεί η εμφύσηση του ατμού, όλα τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικές βαλβίδες ή ρολά. Θα σας φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις: για θέρμανση ατμού, όταν το κάλυμμα εξαερισμού θα πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς και στην παγωμένη εποχή του έτους, όταν ο κρύος αέρας θα επιδιώξει ενεργά ένα ζεστό μέρος.

Τέταρτον, η διατομή της οπής εξαερισμού πρέπει να σχετίζεται με την περιοχή του ατμού με αναλογία: 1 cu. m περιοχή - 24 cm. Εάν οι τρύπες είναι μικρές, ο αέρας στο δωμάτιο δεν μπορεί να ενημερωθεί γρήγορα.

Φυσικά, η οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα χέρια τους - το έργο δεν είναι το πιο εύκολο. Αλλά είναι ουσιαστικά απαραίτητο: χωρίς ανταλλαγή αέρα για την άνεση, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ατμού μπορείτε να ξεχάσετε. Τώρα γνωρίζετε τους κύριους κανόνες και τις λεπτές αποχρώσεις του έργου αυτού - αν τους ακολουθήσετε σταθερά, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας ακόμη και χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Εξαερισμός στο λουτρό με τα χέρια τους

Τα κρατικά πρότυπα για τον αερισμό των χώρων ρυθμίζονται από το SNiP 41-01-2003, το έγγραφο καθιερώνει την ελάχιστη συχνότητα ανταλλαγής αέρα στους χώρους, ανάλογα με το σκοπό και τη χρήση τους. Σε οικιακά κτίρια, ο εξαερισμός πρέπει να εκτελεί δύο εργασίες - να παρέχει ευνοϊκό ποσοστό οξυγόνου στον αέρα και να απομακρύνει τα καυσαέρια.

Εξαερισμός στο λουτρό με τα χέρια τους

SNiP 41-01-2003. Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Αρχείο για λήψη

Για μπάνιο, οι εργασίες εξαερισμού καθίστανται πιο περίπλοκες, θα πρέπει επιπλέον να απομακρύνουν τον υγρό αέρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα (ταχεία ξήρανση των ξύλινων δομών) και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο ατμόλουτρο. Υπάρχουν στιγμές που σε μια ατμόλουτρο πρέπει να μειώσετε γρήγορα τη θερμοκρασία πριν από τη λήψη των διαδικασιών από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή μεγάλους ανθρώπους. Η σόμπα συνεχίζει να δίνει ζεστασιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, να περιμένει μέχρι το λουτρό να κρυώσει από μόνο του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το αερισμό του δωματίου, μπορείτε γρήγορα να ρυθμίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία και να τη διατηρήσετε εντός προκαθορισμένων ορίων όλη την ώρα που οι άνθρωποι μένουν σε αυτό.

Εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Ποιοι είναι οι τύποι αερισμού και οι μέθοδοι για τον υπολογισμό τους;

Ο εξαερισμός μπορεί να υπάρχει μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις, όταν ο χώρος διαθέτει παροχή φρέσκου αέρα και εκροή χρησιμοποιημένων. Συχνά μπορείτε να βρείτε την έννοια του ανεφοδιασμού ή του εξαερισμού. Αυτές δεν είναι εντελώς σωστές έννοιες, δεν υπάρχει μόνο ανεφοδιασμός ή εξαερισμός μόνο, είναι πάντα απλά μια εξάτμιση ροής. Γιατί χρησιμοποιούνται αυτές οι έννοιες; Έτσι, υπογραμμίζεται ότι η εισροή ή η εξάτμιση του αέρα εξαγωγής παράγεται με εξαναγκαστική μέθοδο και, συνεπώς, η απομάκρυνση ή η άφιξη του καθαρού αέρα συμβαίνει με φυσικό τρόπο.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Εφοδιασμός και εξαερισμός στο λουτρό

Κατά τον υπολογισμό των παραμέτρων των συστημάτων εξαερισμού του όγκου δεδομένων πηγής και επιτρέπουν την εκχώρηση Βελτίωση, η παρουσία αυτών των ειδικών όρων των παραμέτρων του αέρα, την παρουσία ή την πιθανότητα της παρουσίας του μονοξειδίου του άνθρακα ή άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι κρατικοί κανονισμοί καθορίζουν τη συχνότητα αντικατάστασης του αέρα για μια ώρα, μπορεί να κυμαίνεται από 1 ÷ 2 έως 10 ή περισσότερο.

Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό στο λουτρό σύμφωνα με το SNIP

Επιπλέον, οι μηχανικοί καθορίζουν τις παραμέτρους και τη θέση των καναλιών για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πρόσληψη και αφαίρεση του αέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και την κλιματική ζώνη. Εάν ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη πολλαπλότητα αλλαγών αέρα, τότε χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά συστήματα που τροφοδοτούν / έλκουν αέρα από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Τα μπανιέρες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες για κάθε τύπο εξαερισμού, θα τις εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Γενικοί κανόνες για τον εξαερισμό σε λουτρό

Οι αρχές του αερισμού σε μια σάουνα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της. Εάν τα δάπεδα έχουν σχισμές για την αποστράγγιση του νερού, τότε μέσα από τις ίδιες σχισμές, μπορεί να τροφοδοτηθεί φρέσκος αέρας, δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ειδική τρύπα.

Το πάτωμα στο λουτρό

Πολύ συχνά στο μπάνιο τοποθετούνται μικρά παράθυρα - όταν ανοίγουν, "γυρίζουν" στις οπές εξαγωγής. Επιπλέον, αν ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο ατμόλουτρο, το δωμάτιο μπορεί να αερίζεται ακόμη πιο εύκολα - ανοίξτε τον κλίβανο και, μεταβάλλοντας τη θέση της πύλης, ρυθμίστε τη συχνότητα της αλλαγής του αέρα.

Φούρνος φούρνου και μια ανοιχτή πόρτα για τον εξαερισμό του δωματίου

Αυτή είναι η πιο απλή εκδοχή του ζεύγους (από τον τρόπο, και το πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό), αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εστία φούρνου βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, χωρίς παράθυρα, πατώματα και στερεό, χωρίς ρωγμές. Είναι σε ένα τέτοιο λουτρό που θα σταματήσουμε στο άρθρο μας. Γιατί πρέπει να κάνετε εξαερισμό σε μπάνιο;

 1. Για καλύτερη ανάμιξη του αέρα σε όλο τον όγκο. Η φυσική μεταφορά των μαζών αέρα δεν είναι σε θέση να εξισώσει τη θερμοκρασία του αέρα στο ύψος, η διαφορά στις τιμές κάτω από την οροφή και κοντά στο πάτωμα μπορεί να φτάσει σε δεκάδες βαθμούς. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την άνεση των διαδικασιών ύδρευσης.
 2. Για την εισροή καθαρού αέρα. Εάν ένα άτομο ατμοποιείται σε ατμόλουτρο και ο χρόνος παραμονής δεν υπερβαίνει τα 20-30 λεπτά, τότε η συγκέντρωση οξυγόνου στον αέρα δεν θα έχει χρόνο να πέσει σε κρίσιμες τιμές. Και αν μερικοί άνθρωποι ατμού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα ατμόλουτρο, τότε η εισροή καθαρού αέρα καθίσταται υποχρεωτική.

Πολύ συχνά οι προγραμματιστές πέφτουν σε δύο άκρα: για να εξοικονομήσουν θερμότητα, αρνούνται τον αερισμό συνολικά ή το καθιστούν πολύ ισχυρό και ανεξέλεγκτο. Και τα δύο άκρα έχουν αρνητικές συνέπειες, μην παραμελούν τον εξαερισμό, κοστίζουν φτηνά και το θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Αλλά πρέπει να γίνει σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χώρων, τις απαιτήσεις για τη θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, τα υλικά για την κατασκευή τοίχων και την επένδυση.

Η οργάνωση του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι υποχρεωτική

Σε περίπτωση πλήρους απουσίας εξαερισμού, αυξάνονται οι κίνδυνοι της πείνας με οξυγόνο και, αν ο κλίβανος βρίσκεται απευθείας στο ατμόλουτρο, δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Σε περίπτωση ισχυρού ανεξέλεγκτου εξαερισμού, ο χρόνος θέρμανσης αυξάνεται σημαντικά, ο ζεστός αέρας απομακρύνεται γρήγορα από το δωμάτιο. Αλλά αυτό δεν είναι όλα τα προβλήματα - η γρήγορη απομάκρυνση του ζεστού αέρα προκαλεί αυτόματα μια εξίσου γρήγορη εισροή φρέσκου - τα δάπεδα θα είναι πάντα πολύ κρύα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογημάτων.

Ο ανεξέλεγκτος αερισμός είναι γεμάτος με κρύα δάπεδα

Η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο είναι διατεταγμένη σε δύο μέρη: πίσω από τη σόμπα ή κάτω από τις ξαπλώστρες.

 1. Εισροή αέρα πίσω από τη σόμπα. Ένα τζετ ψυχρού αέρα χτυπάει το ζεστό φούρνο και αμέσως θερμαίνει λίγο, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δαπέδου και της οροφής μειώνεται σημαντικά. Σας συμβουλεύουμε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο, σας επιτρέπει να αυξήσετε την άνεση της διαμονής σε μια θερμά.

Εξαερισμός στο λουτρό πίσω από το φούρνο

Η εισροή καθαρού αέρα κάτω από τις ξαπλώστρες

Επιλογές τοποθέτησης τρύπας

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά σχέδια αεροπορικής κίνησης, τα περισσότερα από τα οποία γίνονται από ερασιτέχνες, δεν τους δίνουν προσοχή. Εκτελέστε μόνο δύο προϋποθέσεις: τη ροή του αέρα στο κάτω μέρος, την κουκούλα στο επάνω μέρος, την τοποθέτηση καναλιών κατά μήκος της διαγώνιο του δωματίου.

Ο εξαερισμός στο δίκτυο

Αυτό επαρκεί για να εξασφαλιστεί η κανονική κυκλοφορία και η ανάμιξη του αέρα. Όλα τα υπόλοιπα - συλλογιστική για οτιδήποτε, μπορούν να συγχέουν μόνο τους άπειρους προγραμματιστές, να περιπλέξουν σημαντικά το σύστημα εξαερισμού, να το κάνουν ακριβό και αναξιόπιστο. Υπάρχουν παραλλαγές με δύο βαλβίδες εξαγωγής διαφορετικού επιπέδου, με δύο βαλβίδες τροφοδοσίας κλπ. Οι οπές για την αφαίρεση αέρα βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη.

Αποσπάστε κάτω από το ανώτατο όριο

Κάποιος κάτω από το ανώτατο όριο, χρησιμοποιείται μόνο για τον πλήρη αερισμό του λουτρού μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ύδατος. Το τρίτο γίνεται 30 ÷ 40 εκατοστά κάτω από το πρώτο και χρησιμοποιείται κατά την πλύση. Μερικοί τεχνίτες να τα συνδυάσετε μαζί μέσα στους αγωγούς, που πολλές βαλβίδες ελέγχου και ούτω καθεξής. Δ Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτές οι επιπλοκές δεν είναι εμφανή επίδραση στην άνεση της διαμονής σας στο χαμάμ δεν είχε.

Διορθώστε τον εξαερισμό στο μπάνιο

Λίγα λόγια σχετικά με τους αεραγωγούς στο λουτρό, συχνά προτείνονται για χρήση σε ατμόλουτρα. Σε μεγάλα κτίρια, οι αεραγωγοί εξυπηρετούν τη σύνδεση πολλών διαφορετικών δωματίων σε ένα κοινό σύστημα εξαερισμού, δεν έχει σημασία ποια είναι φυσική ή αναγκαστική. Αυτό δικαιολογείται τόσο από τεχνολογική όσο και από οικονομική άποψη.

Φωτογραφία αερισμού και αεραγωγών

Και ποια άλλα δωμάτια μπορούν να συνδεθούν στο ατμόλουτρο με αεραγωγούς; Μια παράξενη ερώτηση. Τότε, γιατί να κάνεις περίπλοκα κανάλια κάτω από τους τοίχους; Δεν είναι ευκολότερο να κάνετε στους τοίχους των συνηθισμένων οπών και να εισάγετε μέσα τους τα συνηθισμένα κομμάτια σωλήνα και πλέγμα με στοιχειώδεις βαλβίδες; Φυσικά, θα σας πούμε για έναν πραγματικό, αποτελεσματικό, απλό και φτηνό τρόπο εξαερισμού, κανάλια δεν θα τοποθετηθούν οπουδήποτε αλλού. Πρόκειται για μια καθολική επιλογή, ιδανική τόσο για τα "οικονομικά" όσο και για τα ακριβά αποκλειστικά ζευγάρια.

Video - Εξαερισμός στο λουτρό

Φυσικός αερισμός του λουτρού

Η πιο αποδεκτή επιλογή για τα περισσότερα λουτρά, ελάχιστο κόστος και ασφάλεια και αρκετά αποτελεσματική. Η ειδική θέση των οπών εξαερισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε σχέση με το μέγεθος των δωματίων, τη θέση των ράφια, τη σόμπα και το δομικό υλικό. Ο γενικός κανόνας - οι οπές πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη, συνήθως η είσοδος (εισροή) στα 20 cm από το πάτωμα και η έξοδος (εξάτμιση) σε 20 ÷ 30 cm από την οροφή. Κατά τη διάρκεια της επιλογής των οπών, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όπου οι οπές θα τοποθετηθούν στους εξωτερικούς τοίχους. Είναι επιθυμητό να μην ξεχωρίζουν υπερβολικά στα τοιχώματα της πρόσοψης.

Οι διαστάσεις των οπών είναι περίπου 300 ÷ 400 cm2, είναι καλύτερα να γίνουν μεγαλύτερες, τόσο μικρότερες. Σε περίπτωση πολύ γρήγορης εναλλαγής αέρα, που οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο, τα κανάλια πρέπει να καλύπτονται με ρυθμιστικά πτερύγια. Για να βελτιωθεί η εμφάνιση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διακοσμητικές γρίλιες, μπορούν να αγοραστούν σε εξειδικευμένα καταστήματα ή να κατασκευαστούν ανεξάρτητα.

Περισσότερα για αυτόν τον τύπο εξαερισμού, γράψαμε στο άρθρο "Φυσικός αερισμός στο μπάνιο ». Θα σας πούμε πώς να οργανώσετε τον φυσικό εξαερισμό, πώς να υπολογίσετε και να κάνετε τρύπες αερισμού.

Αναγκαστικός αερισμός του λουτρού

Αρκετά περιπλέκει το σύστημα εξαερισμού, απαιτεί την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με το μικροκλίμα στο χαμάμ. Εκεί, η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία αποτελούν τους κύριους εχθρούς οποιουδήποτε ηλεκτρικού εξοπλισμού. Οι ανεμιστήρες πρέπει να έχουν μια αξιόπιστη προστασία του περιβλήματος από την υγρασία, κατά τη διάρκεια της σύνδεσης είναι απαραίτητο να συμμορφώνεται με τις συστάσεις της PUE αναμφισβήτητα. Και για να παρατηρήσουν, πρέπει να το ξέρουν.

Αναγκαστικός αερισμός του λουτρού

Αναγκαστικά στοιχεία εξαερισμού

Πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού - ο ρυθμός αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο επιταχύνεται σημαντικά και οι παράμετροι ρύθμισης διευρύνθηκαν. Ο φυσικός αερισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικός. Ειδικά αν ο άνεμος κατευθύνεται σε ορθές γωνίες προς τον εξαερισμό. Ο αναγκαστικός αερισμός λειτουργεί με την ίδια απόδοση σε κάθε καιρό και ανεξάρτητα από την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου.

Πώς να υπολογίσετε τον υποχρεωτικό εξαερισμό σε ένα μπάνιο και τι είναι; Πώς να επιλέξετε τους οπαδούς; Απαντήσαμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις στο άρθρο "Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια ». Στο ίδιο σημείο - μια λεπτομερή βήμα προς βήμα οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση του εξαερισμού και τη συμβουλή των επαγγελματιών.

Πώς να κάνετε τον αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας

Αρχικά δεδομένα. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του λουτρού δεν περιλαμβάνουν τη ροή του αέρα μέσα από τις σχισμές του δαπέδου, της πόρτας, του παραθύρου ή του φούρνου του κλιβάνου. Πρέπει να κάνετε τρύπες τόσο για την είσοδο όσο και για την έξοδο αέρα. Δεν υπάρχει εσωτερική και εξωτερική επένδυση τοίχων, το λουτρό είναι κατασκευασμένο από πριστή ξυλεία.

Βήμα 1. Καθορίστε τη θέση των καναλιών εισόδου και εξόδου.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το κανάλι εισόδου κοντά στη σόμπα σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών από το επίπεδο του δαπέδου. Το κανάλι εξόδου είναι διαγώνια κάτω από την οροφή. Αυτή η θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου θα εξασφαλίσει τη διανομή των ροών του αέρα σε όλο το δωμάτιο. Επιπλέον, ο αέρας εισαγωγής δεν θα ψύξει το δάπεδο. Τα κανάλια πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα. Υπάρχουν συστάσεις για να κάνετε μια έξοδο στην οροφή. Είμαστε αντίπαλοι μιας τέτοιας απόφασης, ο υγρός αέρας σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα truss.

Άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή

Βήμα 2. Αγοράστε ή κάνετε οι ίδιοι σχάρες και βαλβίδες.

Μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη και γεωμετρικά σχήματα: στρογγυλά, τετράγωνα ή ορθογώνια. Ταυτόχρονα, εξετάστε τα υλικά της μελλοντικής επένδυσης εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, σκεφτείτε πώς οι διακοσμητικές γρίλιες θα συνδεθούν με αυτά.

Συστήματα αερισμού ξύλινα για μπάνιο

Είναι σημαντικό. Να είστε βέβαιος να εγκαταστήσετε σχάρες με ρυθμιζόμενα κενά, μόνο μπορούν να εξασφαλίσουν ομαλή ρύθμιση της συχνότητας της αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο.

Και ένα ακόμα πράγμα - από το εξωτερικό του λουτρού τα ανοίγματα πρέπει επίσης να είναι κλειστά. Επιπλέον, το κλείσιμο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτό, μην αφήνετε την υγρασία να πέσει στις κορώνες του κορμού από τη βροχή ή το χιόνι.

Βήμα 3. Κάνετε τρύπες στους τοίχους.

Η πιο χρονοβόρα λειτουργία, είναι απαραίτητη η χειρωνακτική εργασία. Προκαταρκτικά στα επισημασμένα σημεία πρέπει να τρυπήσετε τρύπες γύρω από την περίμετρο. Όσο πιο κοντά είναι ο ένας στον άλλο, τόσο πιο εύκολο είναι να κοίταξε το ξύλο. Όταν οι τρύπες είναι διάτρητοι, πάρτε μια σμίλη, μια σμίλη και ένα σφυρί στο χέρι σας και ξεκινήστε να καταστρέφετε τα πασαράκια της ράβδου που παραμένουν ανάμεσα στις τρύπες. Οι οπές για εξαερισμό θα πρέπει να γίνονται 1-2 εκατοστά περισσότερο από τον εισαγόμενο σωλήνα. Το γεγονός είναι ότι τότε αυτός ο αγωγός πρέπει να απομονωθεί για να αποφευχθεί η συμπύκνωση σε ξύλινες κατασκευές.

Χρησιμοποιήστε μόνο μια απότομη σμίλη και σμίλη - η δοκός θα πρέπει να κοπεί στις ίνες, είναι αρκετά δύσκολη. Εάν το πάχος της ξυλείας είναι 20 εκατοστά, είναι προτιμότερο να φτιάξετε το μισό βάθος της τρύπας από το εσωτερικό του λουτρού και το άλλο μισό από το εξωτερικό. Αν έχετε μεγάλη εμπειρία χρησιμοποιώντας ένα πριόνι βενζίνης, μπορείτε να κόψετε μια τρύπα. Αλλά αμέσως προειδοποιούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να εργάζεστε σε τέτοιες συνθήκες με ένα βενζινάτο. Για να δούμε ότι είναι απαραίτητο το τέλος του ελαστικού, κατά τη διάρκεια της σύλληψης ενός δέντρου από το κάτω τμήμα μιας αλυσίδας, ένα πριόνι θα βγάλει από τα χέρια. Αυτός ο τρόπος χρήσης του πριονιού απαγορεύεται αυστηρά από τους κανόνες ασφαλείας, θυμηθείτε αυτό.

Εάν υπάρχει ανάγκη να αραιωθεί η είσοδος στον τοίχο και στο λουτρό, τότε αγοράστε ένα σωλήνα με γόνατο. Είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθούν όχι στρογγυλά σωληνάρια, αλλά ορθογώνια, που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο κάτω από το δέρμα των εσωτερικών τοίχων του ατμού.

Ο ορθογώνιος αγωγός αλουμινίου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αγωγών εξαερισμού

Τοποθετήστε τις αρθρώσεις του γονάτου και του σωλήνα σφραγίζοντας απαραίτητα με σιλικόνη και για την αξιοπιστία τυλίξτε με κολλητική ταινία.

Βήμα 4. Κατά μήκος της περιμέτρου των οπών βάζουμε το φιλμ ή το φιλμ πολυαιθυλενίου και το ορυκτοβάμβακα, το στρώμα βαμβακιού πρέπει να είναι πυκνό, χωρίς παραλείψεις. Οι άκρες των οπών δεν μπορούν να γίνουν απολύτως ομαλές, βεβαιωθείτε ότι η στεγανοποίηση δεν είναι κατεστραμμένη από τις αιχμηρές προεξοχές της ράβδου.

Βήμα 5. Τοποθετήστε τους σωλήνες στις οπές του πλαισίου. Θα πρέπει να εισέλθουν με λίγη προσπάθεια, μάλλον σφιχτά. Για να αυξήσετε την αξιοπιστία της στεγανοποίησης και της στερέωσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε στάξει αφρό γύρω από την περίμετρο της οπής και του σωλήνα. Ο αφρός συναρμολόγησης εξαλείφει όλες τις αόρατες παραλείψεις θερμομόνωσης μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου και το στερεώνει σταθερά στην επιθυμητή θέση.

Συνιστούμε να συνδέσετε τις τρύπες και μετά την κάλυψη των τοίχων, ο αφρός θα εξαλείψει τα κενά μεταξύ του τοίχου και του φράγματος υδρατμών. Κατά τη διάρκεια της επέκτασης του αφρού, το φράγμα ατμών θα πιεστεί σφιχτά γύρω από την ανομοιογενή οπή, όλες οι πιθανές μικρές ζημιές θα κλείσουν αυτόματα.

Ο σωλήνας για την κουκούλα δεν μπορεί επίσης να απομονωθεί, ο θερμός αέρας βγαίνει μέσα από αυτό. Αλλά συμβουλεύουμε, για κάθε περίπτωση, να κάνουμε όλες τις επιχειρήσεις γι 'αυτήν. Πρώτον, ο χρόνος και τα χρήματα θα χάσουν λίγο. Δεύτερον, θα κάνετε πρόσθετη και αξιόπιστη προστασία από τη διείσδυση της ατμοσφαιρικής υγρασίας σε ξύλινες κατασκευές.

Όταν προετοιμαστούν και οι δύο τρύπες, μπορείτε να ξεκινήσετε τοίχους ταπετσαριών και να εγκαταστήσετε διακοσμητικές γρίλιες με ρυθμιζόμενες παραμέτρους απόδοσης.

Είναι σημαντικό. Σας συμβουλεύουμε θερμά κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του εξαερισμού του ατμού για να δημιουργήσετε χώρους εξαερισμού ανάμεσα στους τοίχους και το αλουμινόχαρτο. Το έργο εκτελείται σύμφωνα με τον αλγόριθμο που περιγράφεται παραπάνω με μία διαφορά. Ο εξαερισμός πρέπει να είναι είτε μόνιμα κλειστός (κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης) είτε μόνιμα ανοικτός (κατά τον αερισμό του λουτρού). Η χρήση του φύλλου ως τοίχος προστασίας ατμού έχει πολλές θετικές απόψεις. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα - η δυσκολία να αφαιρεθεί το συμπύκνωμα μεταξύ της επένδυσης και της μόνωσης. Η τακτική τρύπα λύνει όλα τα προβλήματα και αποκλείει εντελώς τη ζημιά στο ξύλο.

Βίντεο - Εξαερισμός με δικά του χέρια

Πώς να κάνετε μια τρύπα σε ένα περίβλημα με μια κορώνα

Αν δεν θέλετε να ανοίξετε οπές με το χέρι, μπορείτε να τις τρυπήσετε με μια ειδική μεταλλική κορώνα. Πωλούνται σε καταστήματα και είναι φθηνές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το στέμμα απαιτεί ένα ισχυρό τρυπάνι χαμηλής ταχύτητας ή μια μηχανή γεώτρησης με το χέρι, τα συνηθισμένα τρυπάνια μπορούν γρήγορα να αποτύχουν λόγω των μεγάλων φορτίων. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι η μέγιστη διάμετρος των στεφανών σπανίως υπερβαίνει τα 120 mm. Αλλά για τις περισσότερες σάουνες μικρών όγκων αυτό το μέγεθος είναι αρκετό.

Κορώνες διαφόρων διαμέτρων

Δαχτυλίδι τρυπάνι για ξύλο

Ηλεκτρικό τρυπάνι χαμηλής ταχύτητας

Βήμα 1. Επιλέξτε το στέμμα κατάλληλης διαμέτρου και ασφαλίστε το στο τσοκ. Σημειώστε τη θέση γεώτρησης.

Βήμα 2. Για να διευκολύνετε την προσπάθεια κοπής, λιπαίνετε πάντα την κορώνα με λάδι μηχανής. Η λίπανση πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Μόλις το στέμμα πέσει περίπου τα δύο τρίτα της γεώτρησης ύψους, σταματήστε την κορώνα και λιπάνετε εκ νέου την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια.

Βήμα 3. Σημειώστε το κέντρο της οπής με οποιοδήποτε λεπτό τρυπάνι. Σε μια ρηχή τρύπα, εισάγετε τη στεφάνη και ξεκινήστε τη διάτρηση της ράβδου.

Βήμα 4. Τρυπήστε μέχρι το ύψος της στεφάνης. Ακολουθήστε προσεκτικά τις εργασίες του ηλεκτρικού εργαλείου, μην επιτρέψετε βαριά φορτία. Τα φορτία ελέγχονται από την προσπάθεια συμπίεσης της στεφάνης στη ράβδο.

Γεώτρηση του τοίχου με σήμανση

Βήμα 5. Το στέμμα δεν λειτουργεί πια - αφαιρέστε το και το καλέμι ή το καλέμι απομακρύνετε σταδιακά το κομμένο ξύλο. Αφαιρείται γρήγορα, αρχίζει να σταματά σταδιακά στις γωνίες της τρύπας. Μην κόβετε τη σμίλη στις ίνες, το κόβετε ακριβώς κατά μήκος των ινών, γι 'αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε τη δουλειά.

Στρογγυλή τρύπα σε ένα ημερολόγιο

Επαναλάβετε μέχρι να περάσει η τρύπα. Εάν η ράβδος είναι τόσο παχύς ώστε το τρυπάνι να μην μπορεί να περάσει από τη μια πλευρά, πηγαίνετε στο άλλο. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να βρούμε το κέντρο της τρύπας που έχει ήδη γίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Η κορώνα έχει το κέντρο της, αλλά το μήκος της μπορεί να μην είναι πάντα αρκετό για να πάει στην αντίθετη πλευρά. Θα πρέπει να ψάξουμε για το κέντρο μας. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα λεπτό τρυπάνι στο τρυπάνι στο τρυπάνι, τοποθετήστε το στην διαθέσιμη οπή από το κεντρικό τρυπάνι και κάντε προσεκτικά μια τρύπα. Όσο ακριβέστερα τρυπάτε το κέντρο, τόσο πιο εύκολο και γρηγορότερο θα είναι να εργάζεστε από την άλλη πλευρά του τείχους.

Βίντεο - Πώς να τρυπήσετε μια τρύπα με μια κορώνα

Εξαερισμός θερμαινόμενων λουτρών

Αρκετά ένας πρωτότυπος τρόπος της συσκευής του εξαερισμού, σε ένα μπάνιο δεν δίνει μόνο στον καθαρό αέρα, αμέσως θερμαίνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό το χειμώνα, είναι δυνατόν όχι μόνο να βελτιωθεί η άνεση της διαμονής, αλλά και να επιταχυνθεί η θέρμανση των χώρων και να αποθηκεύσετε καυσόξυλα.

Η εισαγωγή αέρα γίνεται στο κάτω μέρος του λουτρού και τροφοδοτείται στον αγωγό εισαγωγής αέρα με τη βοήθεια ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

Ο φούρνος διαθέτει μεταλλική καμινάδα, μια ειδική οθόνη τοποθετείται γύρω από την καμινάδα, ο αέρας από τον αγωγό αέρα εισέρχεται στα κανάλια της οθόνης. Η οθόνη εκτελεί δύο λειτουργίες: προστατεύει τα άκρα από εγκαύματα και χρησιμεύει ως ψυγείο για τη θέρμανση του αέρα που προέρχεται από τον αγωγό αέρα. Ο θερμαινόμενος αέρας εγκαταλείπει την οθόνη στο ατμόλουτρο.

Εάν θέλετε, μπορείτε να βελτιώσετε ελαφρώς το σχέδιο. Τοποθετήστε το τσάι με το πτερύγιο στον αγωγό. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε και τον αέρα από το λουτρό και από το δρόμο - οι δυνατότητες ρύθμισης των παραμέτρων του μικροκλίματος στο δωμάτιο έχουν επεκταθεί σημαντικά.