Ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του ανεμιστήρα

28 Αυγούστου ΕΠΕΙΓΟΝ!
Στις 11 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, η δίκη του Ντμίτρι Γκούσκιν για την αναφορά διαρροής στη USE-2018. Ψάχνουμε για χρήματα για δικηγόρο. ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

1η Σεπτεμβρίου Οι κατάλογοι των αναθέσεων σε όλα τα θέματα ευθυγραμμίζονται με τα έργα των επίδειξης εκδόσεων του USE-2019.

31 Αυγούστου Δωρεάν χρήσιμα υλικά για USE-2019.

- Δάσκαλος Dumbadze V.A.
από το σχολείο 162 Kirov περιοχή της Αγίας Πετρούπολης.

Η ομάδα μας βρίσκεται στο VKontakte
Κινητές εφαρμογές:

Ψύκτες για επεξεργαστές: θεωρία

Ανεμιστήρες

Ένα μοντέρνο ψυγείο για έναν επεξεργαστή δεν μπορεί να φανταστεί χωρίς ανεμιστήρα. Η εταιρεία VIA ως διαφημιστική καμπάνια ισχυρίστηκε ότι οι επεξεργαστές C3 της δουλεύουν αθόρυβα, ψύχονται με παθητικούς ψύκτες (χωρίς ανεμιστήρα). Ωστόσο, όταν οι επεξεργαστές C3 ήρθαν στη συχνότητα 1000 MHz, χρειάστηκαν πιο σοβαρή ψύξη και ο ανεμιστήρας εγκαταστάθηκε. Οι κύριοι δείκτες που χαρακτηρίζουν τον ανεμιστήρα είναι η ταχύτητα ροής αέρα, ο όγκος του αέρα που κινείται ανά λεπτό, η κατανάλωση ενέργειας, η ταχύτητα των λεπίδων και το επίπεδο θορύβου. Η ταχύτητα ροής αέρα μετράται σε γραμμικά πόδια ανά λεπτό (LFM, Γραμμικά πόδια ανά λεπτό). Συχνά, ο ρυθμός ροής αντικαθίσταται από τον δείκτη πίεσης αέρα στην έξοδο του ανεμιστήρα. Η τιμή αυτή μετράται σε χιλιοστόμετρα υγρού (mm.H2Ο). Οι δύο αυτοί δείκτες, ρυθμός ροής και η πίεση, συχνά δεν παρουσιάζουν την απόδοση του ανεμιστήρα, ενώ ένα πιο συμβατικό ρυθμό, ο όγκος του αέρα που αποστάζεται, να αξιολογήσει πλήρως αποτελεσματικότητα. Ο αριθμός αυτός μετράται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (CFM - Κυβικά πόδια ανά λεπτό). Ένα κυβικό πόδι ισούται περίπου με 28,3 λίτρα ή 0,028 κυβικά μέτρα, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να μεταφράσετε αυτήν την τιμή σε ένα μετρικό σύστημα. Δεδομένου ότι η απόδοση της ψύξης του δραστικού ψύκτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ακριβώς από τον όγκο του αέρα που διέρχεται από το ψυγείο, ο CFM μπορεί να θεωρηθεί μία από τις βασικές αξίες που αξίζει να στηρίζονται ως κατά την επιλογή του ανεμιστήρα ξεχωριστά για έναν υπολογιστή, έτσι ώστε κατά την επιλογή ενός ψύκτη σε γενικές γραμμές. Οι σύγχρονοι ψύκτες χρησιμοποιούν ανεμιστήρες που κυμαίνονται από μερικές έως αρκετές δεκάδες κυβικά πόδια ανά λεπτό.

Η κατανάλωση ισχύος καθορίζεται από τον κινητήρα εγκατεστημένο στα ψυγεία και ισούται με το ρεύμα που καταναλώνεται πολλαπλασιαζόμενο με την τάση λειτουργίας του ανεμιστήρα. Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμιστήρων για ψύκτες υπολογιστών λειτουργούν με τάση 12 βολτ. Στο παρελθόν, οι ψύκτες για κάρτες γραφικών χρησιμοποιούσαν ανεμιστήρες που τρέχουν από 7 Volts και 5 Volts, αλλά τώρα, με το ρυθμό ανάπτυξης video chips, αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Συνήθως, η τάση λειτουργίας του ανεμιστήρα είναι διαφορετική από την τάση εκκίνησης. Δηλαδή, ο κινητήρας του ανεμιστήρα μπορεί να "ξεκινήσει" και σε τάση 7 V ή 9 V και να λειτουργεί - σε τάση από 6 V έως 15 V. Αυτή η διασπορά τάσης είναι πολύ σημαντική για τους ανεμιστήρες που έχουν ρύθμιση της ταχύτητας των λεπίδων.

Η συχνότητα περιστροφής των λεπίδων είναι επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος. Αυτό καθορίζεται από το σχεδιασμό του ανεμιστήρα, την ισχύ και τη δύναμη του κινητήρα. Αυτή η τιμή μετριέται σε περιστροφές ανά λεπτό (RPM ή RMP - Περιστροφή ανά λεπτό). Επί του παρόντος, πολλοί παρατηρητές μετρούν την ταχύτητα του ανεμιστήρα RPM. Αυτό δεν ισχύει, επειδή η ταχύτητα συνήθως μετριέται σε ακτινίδια ανά δευτερόλεπτο ή σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο και οι στροφές ανά δευτερόλεπτο χαρακτηρίζουν με ακρίβεια την ταχύτητα περιστροφής. Όσο ταχύτερα περιστρέφονται τα πτερύγια ανεμιστήρα, τόσο περισσότερες επιδόσεις θα έχουν. Δυστυχώς, το επίπεδο του θορύβου της κυμαίνεται ανάλογα με την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Τι είναι ο θόρυβος, νομίζω, κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει. Η στάθμη θορύβου μετριέται σε ντεσιμπέλ και συνήθως υποδηλώνεται ως dB ή dB. Θα πω μόνο ότι τώρα οι ψύκτες θεωρούνται "αθόρυβοι", διαθέτοντας περίπου 23 dB. Ένα ψυγείο που λειτουργεί σε ένταση 30 dB μπορεί ήδη να τραβήξει τον πιο ασθενή χρήστη έξω από τον εαυτό του. Οι ανεμιστήρες σύγχρονων ψυγείων έχουν ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων από 2.000 έως 8.000 σ.α.λ. Ήδη στις 7000 RPM ανεμιστήρα είναι πάρα πολύ δυνατά και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο χρήστη και άλλοι, έτσι τώρα οι κατασκευαστές των ψυκτών με όλα τα μέσα προσπαθούν να αυξήσουν την απόδοση του ψύκτη, μείωση του επιπέδου του θορύβου. Ο όγκος του αέρα εξαρτάται όχι μόνο από την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων αλλά και από τις διαστάσεις του ανεμιστήρα. Από αυτά τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα, η παραγωγικότητα θα είναι υψηλότερη. Ως εκ τούτου αντικαθίσταται πρόσφατα με ταχεία ψύκτες 60 ανεμιστήρες χιλιοστού που έχει μία ταχύτητα λεπίδας 6000 - 7000 rpm (30-38 CFM, η στάθμη θορύβου του - 46,5 dB) άφιξη 80 χιλιοστών και 90 χιλιοστών πτερύγια ανεμιστήρα που φτάνουν από ενάμισι έως τρεις χιλιάδες περιστροφές ανά λεπτό. Η απόδοση αυτών των ανεμιστήρων είναι από 22 έως 50 CFM και το επίπεδο θορύβου είναι από 17 έως 35 dB.

Ο άξονας της έλικας στον ανεμιστήρα μπορεί να εγκατασταθεί χρησιμοποιώντας ρουλεμάν ή έδρανα με μανίκια. Το πρώτο είναι σαν ένα μαξιλάρι από συρόμενα υλικά και λάδι. Τέτοια ρουλεμάν είναι λιγότερο ανθεκτικά, φθείρονται αρκετά γρήγορα, μετά τα οποία ο ανεμιστήρας αρχίζει να "κλαίει". Μπορεί να λιπαίνεται, αλλά είναι καλύτερα να το αντικαταστήσετε. Τα ρουλεμάν ολίσθησης επίσης, λόγω της χαμηλής αξιοπιστίας τους, δεν χρησιμοποιούνται σε ανεμιστήρες με υψηλή ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων. Το μόνο πλεονέκτημά τους είναι το χαμηλό κόστος. Τα έδρανα κύλισης είναι έδρανα με τη μορφή που έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, με δύο ακτινικούς δακτυλίους, μεταξύ των οποίων είναι μικρές μπάλες. Αυτά τα έδρανα είναι πιο αξιόπιστα και συχνά χρησιμοποιούνται σε μοντέρνους ψύκτες. Σε ορισμένους ανεμιστήρες, ένα ρουλεμάν και ένα ολισθαίνον ρουλεμάν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Το κύριο χαρακτηριστικό που είναι διαθέσιμο για αναστολή ανεμιστήρα είναι ο χρόνος μεταξύ των βλαβών, MTBF (Μέσος χρόνος πριν την αποτυχία). Δεδομένου ότι τα έδρανα είναι το πιο αναξιόπιστο μέρος του ανεμιστήρα, είναι αυτοί που καθορίζουν πόσα να εργαστούν στον υπολογιστή. Για τα έδρανα ολίσθησης, αυτή η τιμή είναι 30 000 ώρες, για τα έδρανα κύλισης - 50 000 ώρες. Οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούν και τους δύο τύπους εδράνων έχουν μέσο χρόνο μεταξύ αποτυχιών 40.000 ωρών. Τώρα άρχισαν να εμφανίζονται οι ψύκτες με κεραμικά έδρανα, που υπόσχονται να λειτουργούν από 300.000 έως 500.000 ώρες. Και παρόλο που μπορεί να φανεί ότι αυτός είναι ένας αρκετά μεγάλος χρόνος, δεν είναι ακόμα εγγυημένος από τον κατασκευαστή και ο ανεμιστήρας μπορεί να αποτύχει μόνο την ημέρα μετά την αγορά.

Οι ανεμιστήρες είναι δύο τύπων: ακτινικοί και αξονικοί. Το άξονα χρησιμοποιείται ευρέως λόγω του μικρού μεγέθους του και της καλής σχέσης απόδοσης / θορύβου. Ένας συμβατικός ανεμιστήρας, με έλικα, είναι ένας αξονικός ανεμιστήρας, στον οποίο η ροή αέρα κατευθύνεται κατά μήκος του άξονα περιστροφής.

Οι ακτινοβολούντες οπαδοί ονομάζονταν "blobs" (από την Αγγλική Blow - για να φυσήσουν). Στην άνθηση, η ροή του αέρα κατευθύνεται σε γωνία 90 μοίρες προς τον άξονα του κινητήρα. Αντί για μια έλικα με λεπίδες σε ακτινικούς ανεμιστήρες, τύμπανα χρησιμοποιούνται, ή όπως συνήθως ονομάζονται, στροφεία. Αυτός ο τύπος ανεμιστήρων απαιτεί την εγκατάσταση κινητήρων με μεγαλύτερη ισχύ, οι μίξερ έχουν μεγάλες φυσικές διαστάσεις και μεγάλο κόστος. Αλλά παρά τα φαινομενικά μειονεκτήματα, οι ακτινικοί ανεμιστήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ 'όλα, η ροή αέρα σε αυτά έχει λιγότερη αναταραχή, μεγαλύτερη ταχύτητα και επιπλέον - οι ακτινικοί ανεμιστήρες στερούνται μιας «νεκράς ζώνης».

Ας μιλήσουμε για τη "νεκρή ζώνη". Σε συνηθισμένους, αξονικούς, ανεμιστήρες, ο κινητήρας βρίσκεται στο κέντρο. Μερικές φορές ο κινητήρας του κινητήρα καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της "ενεργής" περιοχής του ανεμιστήρα, της περιοχής που σχηματίζεται από την περιφέρεια της έλικας. Κάτω από τον κινητήρα, η ταχύτητα του αέρα είναι ασύγκριτα χαμηλότερη από κάτω από τις λεπίδες. Ήδη σε κάποια απόσταση η ταχύτητα του αέρα κάτω από τον ανεμιστήρα ισοπεδώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά αυτή η απόσταση μπορεί ήδη να βρίσκεται έξω από τη βάση του ψυγείου. Δυστυχώς, κατά κανόνα, η "νεκρή ζώνη" βρίσκεται πάνω από το κέντρο του ψυγείου, στον τόπο όπου βρίσκεται ο πυρήνας του επεξεργαστή. Φυσικά, αυτή η "νεκρή ζώνη" έχει αρνητική επίδραση στην ψύξη.

Οι κατασκευαστές ψύκτες προσπάθησαν επανειλημμένα να λύσουν το πρόβλημα της "νεκράς ζώνης". Το GlacialTech και το Global Win σε μερικά από τα ψυγεία τους είχαν έναν ανεμιστήρα όχι στο κέντρο του ψυγείου αλλά με μια μικρή μετατόπιση έτσι ώστε οι λεπίδες του ανεμιστήρα να βρίσκονται πάνω από τη βάση του ψυγείου όπου βρίσκεται ο πυρήνας του επεξεργαστή. Άλλοι κατασκευαστές άλλαξαν το σχεδιασμό του ανεμιστήρα, σαν να διανέμουν τον κινητήρα από το κέντρο του ανεμιστήρα κατά μήκος της περιμέτρου. Σε αυτούς τους τύπους ανεμιστήρων βρίσκονται τέσσερις περιελίξεις στις γωνίες του σώματος και γύρω από τις λεπίδες είναι ένας δακτύλιος με μόνιμο μαγνήτη. Έτσι, μόνο ο άξονας είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της έλικας και η περιοχή της "νεκράς ζώνης" μειώνεται αρκετές φορές. Όλα αυτά ισχύουν για τους αξονικούς ανεμιστήρες. Σε ακτινική, την ίδια ροή, η απόδοση είναι σχεδόν ομοιόμορφη, με την ίδια πίεση και ταχύτητα. Ο πιο γνωστός ψύκτης με ακτινικούς ανεμιστήρες είναι η σειρά AERO της CoolerMaster.

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες, ως επί το πλείστον, συνδέονται με μητρικές με συνδετήρες Molex με τρεις ακίδες. Αυτές οι δύο βύσματα που χρησιμοποιούνται για επαφή με τρόφιμα, και ένα άλλο - για να μεταφέρετε δεδομένα από το ενσωματωμένο ανεμιστήρα στροφόμετρο μητρική πλακέτα. Αλλά μητρικές έχουν περιορισμούς ισχύος, που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έναν ανεμιστήρα, και εάν συνδέσετε στην πλακέτα συστήματος ισχυρό ψυγείου, μπορεί εύκολα να καεί. Όταν προέκυψε το πρόβλημα αυτό, οι παραγωγοί των ακριβών ισχυρό ψυγείου (με κατανάλωση ισχύος άνω των 4 watt) άρχισε να πουλήσει ψυγεία της με ανεμιστήρες έχουν chetyrohkontaktnye PCPlug υποδοχή τροφοδοσίας (όπως μια μονάδα σκληρού δίσκου ή CD-ROM). Έτσι, ο ανεμιστήρας συνδέθηκε απευθείας με το τροφοδοτικό και δεν παρουσίαζε κίνδυνο για τη μητρική πλακέτα. Αλλά πολλές μητρικές και υπολογιστές γενικά προστατεύονται από την υπερθέρμανση των επεξεργαστών, ακόμη και από τη στάση του ανεμιστήρα. Σύνδεση PCPlug κατέστησε αδύνατο να αναφέρουν τη μητρική πλακέτα πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα περιστροφής των πτερυγίων, και η δύναμη των ισχυρών ψυγείου στη μητρική πλακέτα είναι επικίνδυνο για το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο. Σήμερα, πολλοί κατασκευαστές κατασκευάζουν συνδυασμένο τροφοδοτικό - δύο βύσματα Molex και ένα βύσμα PCPlug. Η τροφοδοσία παρέχεται μέσω ενός από τους συνδετήρες - από τη μητρική πλακέτα ή από την παροχή ρεύματος. Στη δεύτερη περίπτωση, μια υποδοχή Molex συνδέεται στη μητρική πλακέτα με μία μόνο καλωδίωση, μέσω της οποίας διαβιβάζονται τα δεδομένα της ταχύτητας της έλικας. Ως αποτέλεσμα, ο ψυγείο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον κίνδυνο βλάβης του πίνακα και ο συναγερμός παρακολούθησης υλικού παραμένει ενεργός.

Συχνότητα, ανίχνευση και περιστροφή του ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συστημάτων εξαερισμού, κλιματισμού και θέρμανσης. Χρησιμοποιούνται τόσο σε βιομηχανικούς χώρους όσο και σε πολυκατοικίες για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα ή την εξαγωγή του.

Παράδειγμα ανεμιστήρα που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικούς χώρους

Αυτή η συσκευή είναι μια συσκευή που αποτελείται από μια έλικα και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, που τα οδηγεί. Ανά τύπο εγκατάστασης, χωρίζονται σε εσωτερικούς χώρους και σε οροφή. Πώς να καθορίσετε τον τρόπο περιστροφής των λεπίδων; Πώς να αλλάξετε την πλευρά της περιστροφής; Πώς να καθορίσετε τη συχνότητα των παραγόμενων στροφών; Αυτό ακριβώς θα συζητηθεί στη συνέχεια.

Προσδιορισμός της πλευράς περιστροφής

Προσδιορίστε την κατεύθυνση της κίνησης της πτερωτής είναι πολύ απλή. Συχνά η κατεύθυνση περιστροφής σημειώνεται με τη μορφή βέλους. Το βέλος υποδεικνύει την πλευρά στην οποία περιστρέφεται η πτερωτή. Αν για κάποιο λόγο λείπει ο προσδιορισμός της κατεύθυνσης κίνησης, τότε ο ορισμός της δεξιάς πλευράς δεν θα είναι δύσκολος χωρίς αυτό.

Παράδειγμα του δείκτη κατεύθυνσης της κίνησης του "σαλιγκαριού"

Για να προσδιοριστεί η κατεύθυνση των λεπίδων, είναι απαραίτητο να κοιτάξετε τη δομή από την πλευρά της οπής μέσω της οποίας αναρροφάται ο αέρας. Εάν η πτερωτή στρέφεται δεξιόστροφα και το σαλιγκάρι στρέφεται δεξιόστροφα, η κίνηση είναι σωστή. Αν η ταχύτητα των λεπίδων κινείται αριστερόστροφα αριστερόστροφα.

Πώς να καθορίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα;

Η συχνότητα των στροφών δείχνει την απόδοση της εγκατάστασης. Για τον υπολογισμό της συχνότητας κίνησης της πτερωτής χρησιμοποιείται μια συσκευή που ονομάζεται στροφόμετρο. Για πιο ακριβή ορισμό, συνιστάται η χρήση ταχομέτρων τάξης ακρίβειας 0,5 ή 1.

Τα ταχομετρητές διαφέρουν στον τόπο εγκατάστασης και χωρίζονται σε:

Επίσης τα ταχομετρητές διαφέρουν στην αρχή της δράσης. Είναι μηχανικά, μαγνητικά, μαγνητικά επαγωγικά και ηλεκτρονικά.

Σύγχρονο ηλεκτρονικό ταχομετρητή σε δράση

Εξετάστε το παράδειγμα που φαίνεται στην εικόνα. Με τη βοήθεια μιας δέσμης λέιζερ που κατευθύνεται στον τροχό, πραγματοποιείται μέτρηση ταχύτητας (rpm). Όλα τα δεδομένα εμφανίζονται σε μια μικρή οθόνη.

Πώς να αλλάξετε την κατεύθυνση περιστροφής της έλικας;

Μερικές φορές υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αλλάξετε την κατεύθυνση περιστροφής των λεπίδων. Οι αναστρέψιμοι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι ο αναστρέψιμος ανεμιστήρας είναι σχεδιασμένος για πιθανές αλλαγές κατεύθυνσης και ο συνηθισμένος δεν είναι.

Τα αναστρέψιμα μοντέλα χρησιμοποιούνται ευρέως στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Χρησιμεύουν τόσο για παροχή αέρα όσο και για σχέδιο.

Αναστρέψιμα αξονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στα ορυχεία

Η αλλαγή της πλευράς κίνησης των αξονικών μοντέλων πραγματοποιείται με δύο βασικούς τρόπους:

  • Χωρίς αλλαγή της κατεύθυνσης περιστροφής.
  • Με αλλαγή κατεύθυνσης περιστροφής.

Όταν χρησιμοποιείτε τη δεύτερη μέθοδο χωρίς να αλλάζετε τη θέση των λεπίδων, το σύστημα δεν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ. Ο τροχός λειτουργεί προς τα εμπρός μπροστά, λόγω της οποίας πέφτει η απόδοση. Για να έχετε απόδοση 100% κατά την αντιστροφή, πρέπει να αλλάξετε τη θέση των λεπίδων.

Για να αλλάξετε την κατεύθυνση περιστροφής της έλικας, είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε τον κινητήρα και να αλλάξετε τις φάσεις:

  • Σε μονοφασικό μοτέρ στην έξοδο, έχουμε 4 καλώδια. 2 καλώδια στην αρχή της περιέλιξης και 2 από το τέλος. Για αντιστροφή, είναι απαραίτητο να μεταφέρετε τη φάση και το μηδέν από την αρχή της περιέλιξης στο τέλος.
  • Στην περίπτωση ενός τριφασικού κινητήρα στην έξοδο, έχουμε 6 καλώδια. 3 στην αρχή της περιέλιξης και 3 στο τέλος της. Για την αναστροφή σε ένα τριφασικό δίκτυο, πρέπει να ανταλλάξουμε οποιαδήποτε δύο καλώδια στην είσοδο.
  • Για να αντιστραφεί η τριφασικός κινητήρας με μονοφασική σύνδεση με το δίκτυο μέσω του πυκνωτή εκκίνησης, είναι αναγκαίο να ανταλλάξουν το καλώδιο που προέρχεται από τον πυκνωτή εισόδου σε ένα καλώδιο το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο με αυτό.

Για να αλλάξετε την κατεύθυνση της έλικας του καλύμματος καυσαερίων (κουκούλα), υπάρχουν δύο μέθοδοι λειτουργίας:

  1. Εάν έχει τοποθετηθεί ασύγχρονος κινητήρας στο σχεδιασμό του καλύμματος, η αλλαγή γίνεται με την περιστροφή των καλωδίων (η μέθοδος περιγράφεται παραπάνω).
  2. Στην περίπτωση ενός πυκνωτή μετατόπισης φάσης, η αλλαγή γίνεται μέσω της μετάθεσης του. Για τη σωστή εκτέλεση αυτής της μεθόδου συνιστάται να στραφείτε στις υπηρεσίες ενός έμπειρου ηλεκτρολόγου.

Ας συνοψίσουμε. Η κατεύθυνση της διαδρομής του τροχού καθορίζεται είτε από το βέλος που τραβιέται πάνω στο σώμα ή την πτερωτή, είτε από την όψη από την πλευρά.

Για να μετρήσετε την ταχύτητα των λεπίδων, χρησιμοποιείται μια συσκευή που ονομάζεται στροφόμετρο. Είναι παλιές τόσο μηχανικές όσο και σύγχρονες, διαβάζοντας πληροφορίες χρησιμοποιώντας δέσμη λέιζερ.

Για να αλλάξετε την κατεύθυνση περιστροφής των λεπίδων, πρέπει απλά να αλλάξουμε τις απαραίτητες επαφές στον ηλεκτροκινητήρα. Εάν, μετά την αλλαγή της κατεύθυνσης της κατεύθυνσης, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της θέσης των λεπίδων, τότε η απόδοση και η παραγωγικότητά της θα μειωθούν κατά περίπου 30% της κανονικής (ανάλογα με τον τύπο).

Όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια και με τα χέρια τους.

Ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του ανεμιστήρα

Αλλάξτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Η τάση τροφοδοσίας όλων των ανεμιστήρων είναι 12 βολτ. Ο ευκολότερος τρόπος να μειωθεί ο θόρυβος του ανεμιστήρα είναι να μειωθεί η ταχύτητα των ελίκων. Για να γίνει αυτό, αρκεί η ενεργοποίηση της αντίστασης έρματος σε σειρά με τον ανεμιστήρα. Για να επιλέξετε την απαραίτητη αντίσταση και την ισχύ της αντίστασης, αρκεί να συναρμολογήσετε το επόμενο κύκλωμα.

Επιλέγοντας την κατάλληλη τιμή της μεταβλητής αντίστασης, μπορείτε να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ για αυτήν.

Η ισχύς του αντιστάτη θα είναι:

W - Απαιτούμενη ισχύς της αντίστασης σε Watts,

Α - ρεύμα που ρέει μέσω της αντίστασης σε αμπέρ,

U - τάση στην αντίσταση σε Volts.

Παρόλο που μπορείτε να το κάνετε και πιο εύκολο. Απλά μετρήστε την αντίσταση της μεταβλητής αντιστάσεως R1 και αντικαταστήστε την με μια σταθερά της ίδιας αντίστασης.

Η ισχύς της σταθερής αντίστασης μπορεί να επιλεγεί σύμφωνα με το ρεύμα που αναγράφεται στην ετικέτα του ανεμιστήρα:

0,05 - 0,1Α - 0,5 Watt,

0,2 - 0,3Α - 2 Watt

Ταυτόχρονα, δεν συνιστάται η μείωση της τάσης στον ανεμιστήρα κάτω από τα 6 βολτ, καθώς ένας ανεμιστήρας προϋπολογισμού με χαμηλότερες τάσεις ισχύος μπορεί να μην αρχίσει.

Επιπλέον, με σημαντική μείωση της τάσης, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί το λιπαντικό του ανεμιστήρα, ειδικά εάν υπάρχουν υποψίες. Για παράδειγμα, εάν ο ανεμιστήρας εκπέμπει παράξενους ήχους ή ξεκινάει αστάθεια με μειωμένη τάση τροφοδοσίας.

Για να διατηρήσετε τις αρχικές υποδοχές στη μητρική πλακέτα και στον ανεμιστήρα, μπορείτε να φτιάξετε προσαρμογείς αυτού του σχεδίου. Οι προσαρμογείς είναι επίσης κατάλληλοι γιατί σας επιτρέπουν να αλλάζετε τις αντιστάσεις έρματος χωρίς να αφαιρείτε τους ανεμιστήρες, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη ρύθμιση του συστήματος ψύξης.

Οι συνδέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε κατάλληλο, το κύριο πράγμα δεν είναι να συγχέεται με την πολικότητα. Οι κατάλληλοι σύνδεσμοι είναι από παλιές σοβιετικές τηλεοράσεις και κασετόφωνα.

Μερικά παραδείγματα εγκατάστασης αντιστάσεων έρματος.

1). Εγκατάσταση της αντίστασης έρματος στο τροφοδοτικό χωρίς τη χρήση ενός συνδέσμου (σε πολλά μπλοκ προϋπολογισμού η σύνδεση αυτή απουσιάζει).

2). Εγκατάσταση της αντίστασης έρματος στην κάρτα γραφικών με τη μετατροπή του αρχικού συνδέσμου.

3). Εγκατάσταση μιας αντίστασης έρματος χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα με πλήρη συντήρηση των αρχικών συνδετήρων.

Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Πετρελαίου και Αερίου

Περιστροφή - ανεμιστήρας

Η περιστροφή του ανεμιστήρα με σταθερή ταχύτητα πραγματοποιείται από τον ηλεκτρικό κινητήρα μέσω πρόσθετης μετάδοσης κίνησης με ιμάντα. [2]

Η ταχύτητα του ανεμιστήρα πρέπει να είναι σταθερή κατά τη διάρκεια των δοκιμών και να μετράται τόσο πριν από την έναρξη της ρύθμισης όσο και μετά το τέλος. [3]

Ο ανιχνευτής περιστροφής ανεμιστήρα ή ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης έχει σχεδιαστεί για να δείχνει την κανονική παροχή αέρα. Αυτά τα συστήματα είναι μερικές φορές προτιμότερα από τα manostats, τα οποία συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις αδύναμες διακυμάνσεις της πίεσης στους αγωγούς. [4]

Οι ταχύτητες του ανεμιστήρα ρυθμίζονται στη μέγιστη λειτουργία τροφοδοσίας και στη συνέχεια διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας ρεοστάτες. [5]

Η ταχύτητα ανεμιστήρα n έχει ρυθμιστεί. Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ή υδροστατική κίνηση. Ο σκοπός του υπολογισμού είναι να προσδιοριστεί η διάμετρος της πτερωτής και η γωνία εγκατάστασης των πτερυγίων του ανεμιστήρα. [6]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. [7]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. [8]

Η κατεύθυνση περιστροφής του ανεμιστήρα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η αμβλεία άκρη ή η κοιλότητα της λεπίδας να κινείται προς τα εμπρός. Αν δεν παρατηρηθεί αυτή η συνθήκη, η απόδοση του ανεμιστήρα υποβαθμίζεται. [9]

Η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα ή του κινητήρα καθορίζεται μέσω μετρητή στροφών ή ταχομέτρων. Για να συνεργαστείτε με τον μετρητή χρειάζεστε ένα χρονόμετρο, τις μετρήσεις που παράγονται στο. Γνωρίζοντας την αρχική μέτρηση και μέτρηση μετά την παρέλευση του χρόνου μέτρησης, ένας ειδικός τύπος υπολογίζει την ταχύτητα περιστροφής. Με τη βοήθεια ενός ταχομέτρου, καθορίζεται αμέσως η ταχύτητα περιστροφής, με την τοποθέτηση του ταχομέτρου στον άξονα περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα ή του ανεμιστήρα. [10]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. Η διατομή των κιβωτίων καθορίζεται από τη μέτρηση και η μέση ταχύτητα αέρα προσδιορίζεται από ανιόμετρα ή σωλήνες πίεσης. [11]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. Η διατομή των κιβωτίων καθορίζεται από τη μέτρηση και η μέση ταχύτητα αέρα προσδιορίζεται από ανιόμετρα ή σωλήνες πίεσης. [12]

Αξονικοί ανεμιστήρες

Ένας αξονικός ανεμιστήρας είναι ένας ανεμιστήρας στον οποίο ο αέρας (ή το αέριο) κινείται κατά μήκος του άξονα της πτερωτής που περιστρέφεται από τον κινητήρα (Εικόνα 45). Όπως και με τους ακτινικούς ανεμιστήρες, τα χαρακτηριστικά των αξονικών ανεμιστήρων δείχνουν την εξάρτηση της πίεσης και της ισχύος από τον άξονα και την απόδοση από την παροχή.

Πλήρη χαρακτηριστικά συνήθως επιτυγχάνονται πειραματικά με σταθερή ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής. Ο επανυπολογισμός παραμέτρων εργασίας σε άλλες ταχύτητες περιστροφής γίνεται από εξαρτήσεις. Το σχήμα του χαρακτηριστικού καθορίζεται από το σχεδιασμό και τις αεροδυναμικές ιδιότητες του ανεμιστήρα. Σε αντίθεση με την ακτινική, η χαρακτηριστική πίεση των αξονικών υπερσυμπιεστών έχει συχνά σχήμα σέλας.

Με βάση τα πλήρη χαρακτηριστικά (Εικ. 46), χρησιμοποιώντας τους τύπους μετατροπής, αποκτούνται καθολικά χαρακτηριστικά των αξονικών ανεμιστήρων - ατομικά, συνδυασμένα και χωρίς διαστάσεις.

Οι αδιάστατες παράμετροι (συντελεστές) που χαρακτηρίζουν τον ανεμιστήρα σχετίζονται με την εξωτερική του διάμετρο ή με την περιφερειακή ταχύτητα στην εξωτερική διάμετρο. Αυτές οι παράμετροι ποικίλλουν κατά μήκος της ακτίνας. Για παράδειγμα, ο συντελεστής πίεσης y b μεταβάλλεται αντίστροφα με την ακτίνα.

Αεροδυναμικά συστήματα. Κάτω από το αεροδυναμικό σχήμα του αξονικού ανεμιστήρα εννοείται ένα σύνολο χαρακτηριστικών και παραμέτρων που χαρακτηρίζουν μοναδικά το ρέον τμήμα της μηχανής: τον αριθμό των βαθμίδων ίσο με τον αριθμό των πτερωτών, τον τύπο του κυκλώματος, ανάλογα με την παρουσία συσκευής και τη θέση τους σε σχέση με την πτερωτή. τη σχετική διάμετρο του χιτωνίου. αριθμός λεπίδων του τροχού και της συσκευής, γωνίες τοποθέτησής τους.

Το Σχ. 45. Σχέδιο του αξονικού ανεμιστήρα:

1 - το σώμα? 2 - την πτερωτή. 3 - φέρινγκ

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με τη διάταξη του ανεμιστήρα, σχηματίζεται μπροστά του μια ανομοιόμορφη ροή, ο οδηγός εισόδου θα μειώσει αυτή την ανομοιομορφία και την δυσμενή επίδρασή της στη λειτουργία του ανεμιστήρα.

Το Σχ. 46. ​​Πλήρης αεροδυναμική

χαρακτηριστικό του αξονικού ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες πολλαπλών σταδίων περιλαμβάνουν επίσης ανεμιστήρες αντίθετης περιστροφής, στους οποίους οι πτερωτές περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και η συσκευή δεν υπάρχει μεταξύ τους. Έχοντας λάβει ενέργεια στον πρώτο τροχό, το περιστρεφόμενο ρεύμα εισέρχεται στον δεύτερο τροχό, ο οποίος τον περιστρέφει προς την αντίθετη κατεύθυνση, συνεχίζοντας να μεταφέρει ενέργεια σε αυτό. Αυτοί οι ανεμιστήρες μπορούν να έχουν συσκευές εισόδου και εξόδου.

Με σκοπό, οι αξονικοί ανεμιστήρες χωρίζονται σε ανεμιστήρες γενικής χρήσης και ειδικούς. Οι ανεμιστήρες γενικής χρήσης έχουν σχεδιαστεί για να μετακινούν καθαρό ή χαμηλού βαθμού καθαρισμού αέρα, ο οποίος δεν περιέχει εκρηκτικές ουσίες, κολλώδη, ινώδη και τσιμεντοειδή σκόνη και διαβρωτικές ουσίες σε θερμοκρασίες έως 40 ° C. Το όριο θερμοκρασίας λαμβάνεται από τις εκτιμήσεις ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες οι συνθήκες μεταφοράς θερμότητας των περιελίξεων του ηλεκτροκινητήρα, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στη ροή του αερίου που μεταφέρεται, υποβαθμίζονται σημαντικά.

Οι ειδικοί ανεμιστήρες περιλαμβάνουν ανεμιστήρες που δεν χρησιμοποιούνται σε συμβατικά γενικά συστήματα αερισμού για αστικά και βιομηχανικά κτίρια. Αυτοί οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνταν για να μετακινούν εκρηκτικές και επιθετικές ακαθαρσίες, ανεμιστήρες ορυχείων και ανεμιστήρες εξαερισμού σήραγγας, ανεμιστήρες οροφής, ανεμιστήρες ψύξης, ανεμιστήρες ενσωματωμένους σε εξοπλισμό επεξεργασίας κλπ.

Για να κινηθεί εκρηκτικό ακαθαρσίες ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται, είναι κατασκευασμένα από ανόμοια μέταλλα: ρέει μέρος είναι κατασκευασμένο από χάλυβα (πτερωτή) και ορείχαλκο (στην περίπτωση που υπάρχει ένα κάλυμμα στροφείου περιοχή ρύθμισης). Έτσι μη μεταφραστικό μέσο δεν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία άνω των 40 ° C, για να προκαλέσει επιταχυνόμενη διάβρωση των υλικών στον αέρα ανεμιστήρα που περιέχει τη σκόνη και άλλα στερεά ακαθαρσιών σε μία ποσότητα περισσότερο από 10 mg / m 3, και εκρηκτική σκόνη, κολλώδες και ινώδη υλικά.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες των ορυχείων χρησιμοποιούνται σε υπόγεια συστήματα εξαερισμού. Οι ανεμιστήρες τοπικού εξαερισμού προορίζονται για εγκατάσταση υπόγεια σε ορυχεία και ορυχεία και χρησιμεύουν για τον αερισμό των αδιεξόδων, καθώς και των άξονων ορυχείων και των περιμετρικών σκαλοπατιών όταν αυτά τρυπιούνται. Οι τοπικοί ανεμιστήρες απαιτούνται για την ασφάλεια κατά την έκρηξη, τη συμπαγή, το ελάχιστο βάρος, τη σταθερότητα της λειτουργίας σε ένα ευρύ φάσμα ροής αέρα, την ευκολία συντήρησης και τη δυνατότητα μεταφοράς. Οι κύριοι ανεμιστήρες εξαερισμού έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν φρέσκο ​​αέρα στα ορυχεία της εξορυκτικής βιομηχανίας. Τοποθετούνται στην επιφάνεια και μετακινούν ολόκληρο τον όγκο του αέρα που διέρχεται από το δίκτυο εξαερισμού του ορυχείου. Οι ανεμιστήρες ορυχείων λειτουργούν κυρίως με αναρρόφηση.

Οι ανεμιστήρες εξαερισμού της σήραγγας χρησιμεύουν για την αφαίρεση της θερμότητας, της υγρασίας, της σκόνης και των αερίων που εξελίσσονται κατά τη λειτουργία, καθώς και για τη διατήρηση των απαιτούμενων μετεωρολογικών συνθηκών και της χημικής σύνθεσης του αέρα στις σήραγγες μεταφοράς. Η λειτουργία εγκαταστάσεων ανεμιστήρων αερισμού των σηράγγων συνοδεύεται από δράση εμβόλων οχημάτων (υπόγειες και αμαξοστοιχίες, οδικές μεταφορές).

Οι ανεμιστήρες οροφής (ξηραντήρες μαλλιών) χρησιμοποιούνται συνήθως για την περιδίνηση του αέρα στις εγκαταστάσεις, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια τοπική οσμή (σε περιπτώσεις όπου είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κινητικότητα του αέρα λόγω της ανάμειξης του).

Στην κατεύθυνση περιστροφής της πτερωτής, οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι δεξιά και αριστερά. Εάν βλέπετε από την πλευρά εισόδου αέρα, οι δεξιόστροφοι ανεμιστήρες έχουν περιστροφή δεξιόστροφα.

Ο αριθμός του ανεμιστήρα καθορίζει το μέγεθός του, δηλ. Τη διάμετρο της πτερωτής, που εκφράζεται σε δεκαδικά ψηφία.

Ονοματολογία των αξονικών ανεμιστήρων, που παράγονται από τη βιομηχανία μας για χρήση σε βιομηχανικά και αστικά κτίρια και περιλαμβάνει μάλλον περιορισμένη ως προς τον τύπο του ανεμιστήρα-06-300 (№ 4? 5? 6,3? 8? 10 και 12.5) και Β-2, 3 -130 (αριθμοί 8, 10 και 12.5). Από ανόμοια μέταλλα παράγονται μόνο ανεμιστήρες B-06-300 (αριθ. 5, 6.3, 8, 10 και 12.5). Στην τροποποίηση της οροφής παράγεται ένας αξονικός ανεμιστήρας με τροχό C3-04 (№ 4, 5 και 6,3), ενώ η πτερωτή περιστρέφεται στο οριζόντιο επίπεδο. ο κινητήρας είναι ένας κάθετα τοποθετημένος κινητήρας.

Ονοματολογία οπαδούς δική μου και ανεμιστήρα εξαερισμού της σήραγγας είναι αρκετά εκτεταμένη, και δίνεται ιδιαίτερη εγχειρίδια αναφοράς. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτών των οπαδών (σε σύγκριση με τους οπαδούς γενικής χρήσης) είναι μια υψηλή προσφορά. Για παράδειγμα, ο τύπος ανεμιστήρα VOMD-24 (αξονική δύο σταδίων πτερωτές αναστρέψιμη διαμέτρου 2400 mm) που χρησιμοποιείται για την αντιστρεπτή υπόγειο εξαερισμού έχει σίτισης: προς τα εμπρός κίνηση - 70 000 - τα 250 000 m 3 / h, όταν η όπισθεν - 60000 - 200000 m 3 / h.

Σε σχέση με την αξονική κατεύθυνση της ροής, η άμεση σύνδεση του υπερσυμπιεστή με τον αγωγό είναι η απλούστερη κατασκευαστική λύση. Στην είσοδο του σκάφους συνήθως εγκαθίσταται η ομαλή καμπύλη του συλλέκτη. Εάν, ωστόσο, υπάρχει ένας αρκετά μακρύς αγωγός (της ίδιας διάμετρος με το κύτος) πριν από τον υπερτροφοδότη, τότε ο συλλέκτης γίνεται φυσικά περιττός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πολύ μεγάλους αγωγούς (> 5d), η παρουσία ενός οριακού στρώματος στα τοιχώματα του σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική τάνυση του προφίλ ταχύτητας και διακοπή λειτουργίας του υπερτροφοδότη. Από την άποψη αυτή, είναι επιθυμητό τα κυλινδρικά τμήματα στην παροχή στον υπερσυμπιεστή να έχουν μεγαλύτερες διαμέτρους από τον υπερτροφοδότη.

Για μονάδες ανεμιστήρα που λειτουργούν με αναρρόφηση, τα στοιχεία σύνδεσης στο δίκτυο μπορούν να είναι:

- Κουτί εισόδου ή αγωγός εισόδου για τη σύνδεση του ανεμιστήρα στον αγωγό από το στόμιο του αεραγωγού εξαερισμού.

- το τμήμα εξόδου που αποτελείται από τον διαχύτη που συνορεύει με τον ανεμιστήρα και το τμήμα περιστροφής πίσω από αυτό. Μερικές φορές ένας διαχύτης είναι εφοδιασμένος με σιγαστήρα.

Οι αντλίες με διάμετρο πτερυγίων μεγαλύτερη από 1 m έχουν μια είσοδο με τη μορφή γόνατος, μικρές αντλίες έχουν θάλαμο.

Κατά την κατασκευή ενός αποτελεσματικού χαρακτηριστικού λειτουργίας ενός υπερτροφοδότη, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία διαφόρων αγκώνων και κιβωτίων, μέσω των οποίων ο υπερσυμπιεστής συνδέεται με το δίκτυο.

Ανάλογα με το κύκλωμα του ανεμιστήρα, τη γωνία εγκατάστασης των πτερυγίων των πτερυγίων και τη σχετική διάμετρο της πλήμνης, τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα (Εικόνα 47). Σε μικρές γωνίες ρύθμισης των λεπίδων (10-15 °), τα χαρακτηριστικά πίεσης είναι συνήθως μονοτονικά (καμπύλη 1).

Ανεμιστήρες με καμπύλες λεπίδες προς τα εμπρός ή προς τα πίσω

Στους ακτινικούς (φυγοκεντρικούς) ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται δύο τύποι στροφείων: καμπύλες προς τα εμπρός και καμπύλες λεπίδες προς τα πίσω.

Τροχοί με πίσω καμπύλες λεπίδες Η διαφορά μεταξύ στατικής και ολικής πίεσης είναι χαμηλή και έχουν αρκετά υψηλή απόδοση. Το χαμηλό επίπεδο θορύβου παραμένει με απόδοση 80%, ωστόσο, η ποσότητα αέρα που τροφοδοτείται από τέτοιες λεπίδες εξαρτάται έντονα από την πίεση. Δεν συνιστάται για τον μολυσμένο αέρα. Τραυματικά πίσω πτερύγια: Οι ανεμιστήρες με αυτό το σχήμα λεπίδας είναι κατάλληλοι για μολυσμένο αέρα, επιτυγχάνοντας πιθανώς απόδοση 70%.

Ανεμιστήρες με εμπρόσθια καμπύλη λεπίδες έχουν πολύ υψηλούς ρυθμούς συστροφής της ροής στην έξοδο. Η αεροδυναμική απόδοση αυτών των ανεμιστήρων είναι κάπως μικρότερη, αλλά επιτρέπουν την επίτευξη των απαιτούμενων παραμέτρων στο σημείο λειτουργίας με μικρότερες διαστάσεις ή χαμηλότερη ταχύτητα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αποφασιστική. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ταχύτητας ροής στην έξοδο του ανεμιστήρα, η δυναμική πίεση είναι μεγαλύτερη από την περίπτωση των προς τα πίσω καμπυλωμένων πτερυγίων. Εμπρόσθια καμπύλη λεπίδων: ο ανεμιστήρας διατηρεί απόδοση 60%, αλλά με αυξημένη πίεση αέρα επηρεάζοντας ελαφρώς την απόδοση του. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει να ταιριάζει σε μικρότερες συνολικές διαστάσεις, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη μάζα του ανεμιστήρα και τη δυνατότητα τοποθέτησής του.

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η κατανάλωση ισχύος αυξάνεται με την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών η μέγιστη απόδοση είναι στην περιοχή του μέγιστου της συνολικής πίεσης ή περίπου το ένα τρίτο της μέγιστης απόδοσης του ανεμιστήρα. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα με εμπρόσθια καμπύλη λεπίδες είναι ελαφρώς μικρότερος από αυτόν του ανεμιστήρα με πίσω καμπύλες λεπίδες.

Η πτερωτή ανεμιστήρα είναι η κύρια, μέγιστα φορτισμένη διάταξη ανεμιστήρα. Είναι η πτερωτή που μεταφέρει ενέργεια από τον ανεμιστήρα (κινητήρα) στον αέρα που μεταφέρεται. Η αξία του καθορίζει όχι μόνο τις διαστάσεις, αλλά και τις κύριες παραμέτρους της μηχανής, την παραγωγικότητα και την πίεση. Η διάμετρος της πτερωτής εμφανίζεται πάντα στον προσδιορισμό του ανεμιστήρα.

Οι κατασκευαστές ανεμιστήρων για συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής συνήθως κάνουν ανεμιστήρες τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω καμπυλωμένα πτερύγια της πτερωτής πτερωτής. Το πιο γνωστό και κοινά: τους οπαδούς της ευρωπαϊκής παραγωγής Ostberg, ανεμιστήρες Systemair, Ruck, ουκρανική οπαδούς VENTS / αεραγωγούς, Ρωσική οπαδούς Shuft, Teplomash ανεμιστήρες και άλλα συστήματα εξαερισμού οπαδούς για να διαλέξετε.

Επιλέξτε έναν ανεμιστήρα με εμπρόσθια ή οπίσθια καμπύλη λεπίδες της πτερωτής και αγοράστε στην καλύτερη τιμή στην Αγία Πετρούπολη: (812) 702-76-82.

Αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα: πώς να τα «διαβάζει» και να τα εφαρμόζει στην πράξη;

Στους καταλόγους για τους ανεμιστήρες οδηγούν συχνά τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα με τη μορφή ενός γραφήματος. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα τέτοιο γράφημα για έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα.

Στην περίπτωσή μας, πρόκειται για ανεμιστήρα μέσης πίεσης VC 14-46 αρ. 4.

Αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα μέσης πίεσης VC14-46 №4

Στον οριζόντιο άξονα: Q - Η χωρητικότητα (η ποσότητα του αέρα που αντλείται από τον ανεμιστήρα ανά μονάδα χρόνου) μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Κάθετος άξονας: Pv - συνολική πίεση. Η συνολική πίεση του ανεμιστήρα είναι ίση με τη διαφορά μεταξύ των συνολικών πιέσεων ροής πίσω από τον ανεμιστήρα και μπροστά του. Η κλίμακα των γραφημάτων είναι λογαριθμική.

Στο γράφημα:
Pv - συνολική πίεση, Pa,
Q - παραγωγικότητα, χιλιάδες m3 / ώρα.
Ny - Εγκατεστημένη ισχύς, kW.
n - ταχύτητα περιστροφής του στροφείου, στροφές ανά λεπτό,
η - Απόδοση της μονάδας.

Πραγματικές καμπύλες ανεμιστήρα πλήρους πίεσης Pv (Q) όταν περιστρέφεται η πτερωτή (πτερωτή) σε ταχύτητα n = 950 rpm και n = 1450 rpm υποδεικνύονται με δύο έντονες γραμμές. Εδώ είναι μια σειρά από καμπύλες που πέφτουν καμπύλες που διασταυρώνονται Pv (Q) (λεπτές γραμμές). Αυτές οι καμπύλες καλούνται μερικές φορές καμπύλες ισχύος (ή καμπύλες ίσης ισχύος). Σε κάθε τέτοια καμπύλη δίδεται η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα.

Στην πραγματικότητα, αυτές είναι οι καμπύλες της συνολικής πίεσης Pv '(Q) που θα είχε αυτός ο ανεμιστήρας αν λειτουργούσε με μεταβλητή ταχύτητα, αλλά με σταθερή ισχύ.
Αριστερά από το σημείο τομής με την πραγματική καμπύλη Pv (Q) - με αυξημένη ταχύτητα σε σχέση με την ονομαστική και προς τα δεξιά του σημείου διασταύρωσης - με χαμηλότερη συχνότητα.

Από όλα τα παραπάνω, πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό η αριστερή πλευρά, μέχρι τη διασταύρωση ενός φανταστικού καμπύλη (μια λεπτή γραμμή) με τον πραγματικό (έντονη γραμμή) του κινητήρα του ανεμιστήρα λειτουργεί με μία παροχή ρεύματος, και στη δεξιά πλευρά μετά διάβαση - ο ηλεκτροκινητήρας είναι υπερφορτωμένος, και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης λειτουργίας μπορεί να αποτύχει.

Παράδειγμα απόδοσης του ανεμιστήρα όταν είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρικό μοτέρ

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα. Εάν VTs ανεμιστήρα λαμβάνουν 14-46 №4, συμπληρώματος 4kW κινητήρα 1500 στροφές / λεπτό και περιλαμβάνουν ένα ανεμιστήρα με ανοιχτό εισροών - σε αυτήν την περίπτωση, το σημείο λειτουργίας του ανεμιστήρα μετατοπίζεται προς τα δεξιότερη θέση να Pv (Q) του συνολικού καμπύλη πίεσης για n = 1450 σ.α.λ. (με Q> 10 χιλιάδες κυβικά μέτρα και Ρν = 1400 Pa) (σημείο Α στο γράφημα). Αλλά προκειμένου να αντλεί μία ποσότητα αέρα, και με αυτό το είδος της πίεσης που απαιτείται για την προσαρμογή της ικανότητας του κινητήρα όχι μικρότερη από 7,5 kW και 11 kW και καλύτερη (βλ. Graphics). Ως εκ τούτου, σε αυτή τη λειτουργία, ο ηλεκτρικός κινητήρας 4 kW 1500 r / min θα συνεργαστεί με ένα μεγάλο υπερφόρτωση και πιθανώς πολύ σύντομα να υπερθερμανθεί και να αποτύχει (αν δεν έχει επαρκή προστασία).

Και τι πρέπει να κάνω;

Είναι απαραίτητο να κλείσετε (δηλαδή ανεμιστήρα) την είσοδο του ανεμιστήρα. Θεωρητικά, η πρώτη εκκίνηση του ανεμιστήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται με μια κλειστή πύλη στην είσοδο του ανεμιστήρα (δηλ. Στην ταχύτητα ρελαντί).

Η διαδρομή "ρελαντί" για τον ανεμιστήρα είναι η λειτουργία του ανεμιστήρα με την είσοδο κλειστή (το σημείο λειτουργίας στην πραγματική καμπύλη της συνολικής πίεσης του ανεμιστήρα μετατοπίζεται προς τα αριστερά).

Μετά την εκκίνηση της μονάδας, η πύλη ανοίγει ταυτόχρονα με τη μέτρηση της τρέχουσας κατανάλωσης του κινητήρα (το σημείο εργασίας κατά μήκος της καμπύλης μετατοπίζεται προς τα δεξιά). Σταδιακά, ανοίγοντας την πόρτα, η τρέχουσα τιμή κατανάλωσης του κινητήρα ρυθμίζεται στην ονομαστική τιμή * και η πόρτα είναι σταθερή (σημείο Β στο γράφημα). Περαιτέρω άνοιγμα πύλη θα μετατοπίσει το σημείο λειτουργίας του ανεμιστήρα προς τα δεξιά (με το σημείο Α), το οποίο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χορηγούνται 4 κινητήρα kW 1500 rev / min σε έναν τρόπο υπερφόρτωση.

* - Το ονομαστικό ρεύμα του κινητήρα εμφανίζεται στην πινακίδα τύπου του κινητήρα.

Κατά την επιλογή ανεμιστήρα, οι κανονικότητες που σχετίζονται με την ταχύτητα του πτερωτή (πτερωτή) μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες:

  • Παραγωγικότητα ο ανεμιστήρας είναι ανάλογος με την ταχύτητα περιστροφής: Διπλασιάζοντας την ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής του ανεμιστήρα στο μισό - αυξάνει την παραγωγικότητα κατά το ήμισυ.
  • Πίεση είναι ανάλογο με το τετράγωνο της ταχύτητας περιστροφής: διπλασιασμός της ταχύτητας - αυξάνει την πίεση κατά 4 φορές.
  • Κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη με την ταχύτητα περιστροφής στον τρίτο βαθμό: διπλασιασμός της ταχύτητας περιστροφής - αυξάνει την κατανάλωση ισχύος κατά 8 φορές.

Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Πετρελαίου και Αερίου

Περιστροφή - ανεμιστήρας

Η περιστροφή του ανεμιστήρα με σταθερή ταχύτητα πραγματοποιείται από τον ηλεκτρικό κινητήρα μέσω πρόσθετης μετάδοσης κίνησης με ιμάντα. [2]

Η ταχύτητα του ανεμιστήρα πρέπει να είναι σταθερή κατά τη διάρκεια των δοκιμών και να μετράται τόσο πριν από την έναρξη της ρύθμισης όσο και μετά το τέλος. [3]

Ο ανιχνευτής περιστροφής ανεμιστήρα ή ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης έχει σχεδιαστεί για να δείχνει την κανονική παροχή αέρα. Αυτά τα συστήματα είναι μερικές φορές προτιμότερα από τα manostats, τα οποία συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις αδύναμες διακυμάνσεις της πίεσης στους αγωγούς. [4]

Οι ταχύτητες του ανεμιστήρα ρυθμίζονται στη μέγιστη λειτουργία τροφοδοσίας και στη συνέχεια διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας ρεοστάτες. [5]

Η ταχύτητα ανεμιστήρα n έχει ρυθμιστεί. Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ή υδροστατική κίνηση. Ο σκοπός του υπολογισμού είναι να προσδιοριστεί η διάμετρος της πτερωτής και η γωνία εγκατάστασης των πτερυγίων του ανεμιστήρα. [6]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. [7]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. [8]

Η κατεύθυνση περιστροφής του ανεμιστήρα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η αμβλεία άκρη ή η κοιλότητα της λεπίδας να κινείται προς τα εμπρός. Αν δεν παρατηρηθεί αυτή η συνθήκη, η απόδοση του ανεμιστήρα υποβαθμίζεται. [9]

Η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα ή του κινητήρα καθορίζεται μέσω μετρητή στροφών ή ταχομέτρων. Για να συνεργαστείτε με τον μετρητή χρειάζεστε ένα χρονόμετρο, τις μετρήσεις που παράγονται στο. Γνωρίζοντας την αρχική μέτρηση και μέτρηση μετά την παρέλευση του χρόνου μέτρησης, ένας ειδικός τύπος υπολογίζει την ταχύτητα περιστροφής. Με τη βοήθεια ενός ταχομέτρου, καθορίζεται αμέσως η ταχύτητα περιστροφής, με την τοποθέτηση του ταχομέτρου στον άξονα περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα ή του ανεμιστήρα. [10]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. Η διατομή των κιβωτίων καθορίζεται από τη μέτρηση και η μέση ταχύτητα αέρα προσδιορίζεται από ανιόμετρα ή σωλήνες πίεσης. [11]

Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων μετράται με ταχύμετρα, μετρητές ή ταχοσκόπια. Η διατομή των κιβωτίων καθορίζεται από τη μέτρηση και η μέση ταχύτητα αέρα προσδιορίζεται από ανιόμετρα ή σωλήνες πίεσης. [12]

Αξονικοί ανεμιστήρες

Ένας αξονικός ανεμιστήρας είναι ένας ανεμιστήρας στον οποίο ο αέρας (ή το αέριο) κινείται κατά μήκος του άξονα της πτερωτής που περιστρέφεται από τον κινητήρα (Εικόνα 45). Όπως και με τους ακτινικούς ανεμιστήρες, τα χαρακτηριστικά των αξονικών ανεμιστήρων δείχνουν την εξάρτηση της πίεσης και της ισχύος από τον άξονα και την απόδοση από την παροχή.

Πλήρη χαρακτηριστικά συνήθως επιτυγχάνονται πειραματικά με σταθερή ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής. Ο επανυπολογισμός παραμέτρων εργασίας σε άλλες ταχύτητες περιστροφής γίνεται από εξαρτήσεις. Το σχήμα του χαρακτηριστικού καθορίζεται από το σχεδιασμό και τις αεροδυναμικές ιδιότητες του ανεμιστήρα. Σε αντίθεση με την ακτινική, η χαρακτηριστική πίεση των αξονικών υπερσυμπιεστών έχει συχνά σχήμα σέλας.

Με βάση τα πλήρη χαρακτηριστικά (Εικ. 46), χρησιμοποιώντας τους τύπους μετατροπής, αποκτούνται καθολικά χαρακτηριστικά των αξονικών ανεμιστήρων - ατομικά, συνδυασμένα και χωρίς διαστάσεις.

Οι αδιάστατες παράμετροι (συντελεστές) που χαρακτηρίζουν τον ανεμιστήρα σχετίζονται με την εξωτερική του διάμετρο ή με την περιφερειακή ταχύτητα στην εξωτερική διάμετρο. Αυτές οι παράμετροι ποικίλλουν κατά μήκος της ακτίνας. Για παράδειγμα, ο συντελεστής πίεσης y b μεταβάλλεται αντίστροφα με την ακτίνα.

Αεροδυναμικά συστήματα. Κάτω από το αεροδυναμικό σχήμα του αξονικού ανεμιστήρα εννοείται ένα σύνολο χαρακτηριστικών και παραμέτρων που χαρακτηρίζουν μοναδικά το ρέον τμήμα της μηχανής: τον αριθμό των βαθμίδων ίσο με τον αριθμό των πτερωτών, τον τύπο του κυκλώματος, ανάλογα με την παρουσία συσκευής και τη θέση τους σε σχέση με την πτερωτή. τη σχετική διάμετρο του χιτωνίου. αριθμός λεπίδων του τροχού και της συσκευής, γωνίες τοποθέτησής τους.

Το Σχ. 45. Σχέδιο του αξονικού ανεμιστήρα:

1 - το σώμα? 2 - την πτερωτή. 3 - φέρινγκ

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με τη διάταξη του ανεμιστήρα, σχηματίζεται μπροστά του μια ανομοιόμορφη ροή, ο οδηγός εισόδου θα μειώσει αυτή την ανομοιομορφία και την δυσμενή επίδρασή της στη λειτουργία του ανεμιστήρα.

Το Σχ. 46. ​​Πλήρης αεροδυναμική

χαρακτηριστικό του αξονικού ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες πολλαπλών σταδίων περιλαμβάνουν επίσης ανεμιστήρες αντίθετης περιστροφής, στους οποίους οι πτερωτές περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και η συσκευή δεν υπάρχει μεταξύ τους. Έχοντας λάβει ενέργεια στον πρώτο τροχό, το περιστρεφόμενο ρεύμα εισέρχεται στον δεύτερο τροχό, ο οποίος τον περιστρέφει προς την αντίθετη κατεύθυνση, συνεχίζοντας να μεταφέρει ενέργεια σε αυτό. Αυτοί οι ανεμιστήρες μπορούν να έχουν συσκευές εισόδου και εξόδου.

Με σκοπό, οι αξονικοί ανεμιστήρες χωρίζονται σε ανεμιστήρες γενικής χρήσης και ειδικούς. Οι ανεμιστήρες γενικής χρήσης έχουν σχεδιαστεί για να μετακινούν καθαρό ή χαμηλού βαθμού καθαρισμού αέρα, ο οποίος δεν περιέχει εκρηκτικές ουσίες, κολλώδη, ινώδη και τσιμεντοειδή σκόνη και διαβρωτικές ουσίες σε θερμοκρασίες έως 40 ° C. Το όριο θερμοκρασίας λαμβάνεται από τις εκτιμήσεις ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες οι συνθήκες μεταφοράς θερμότητας των περιελίξεων του ηλεκτροκινητήρα, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στη ροή του αερίου που μεταφέρεται, υποβαθμίζονται σημαντικά.

Οι ειδικοί ανεμιστήρες περιλαμβάνουν ανεμιστήρες που δεν χρησιμοποιούνται σε συμβατικά γενικά συστήματα αερισμού για αστικά και βιομηχανικά κτίρια. Αυτοί οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνταν για να μετακινούν εκρηκτικές και επιθετικές ακαθαρσίες, ανεμιστήρες ορυχείων και ανεμιστήρες εξαερισμού σήραγγας, ανεμιστήρες οροφής, ανεμιστήρες ψύξης, ανεμιστήρες ενσωματωμένους σε εξοπλισμό επεξεργασίας κλπ.

Για να κινηθεί εκρηκτικό ακαθαρσίες ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται, είναι κατασκευασμένα από ανόμοια μέταλλα: ρέει μέρος είναι κατασκευασμένο από χάλυβα (πτερωτή) και ορείχαλκο (στην περίπτωση που υπάρχει ένα κάλυμμα στροφείου περιοχή ρύθμισης). Έτσι μη μεταφραστικό μέσο δεν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία άνω των 40 ° C, για να προκαλέσει επιταχυνόμενη διάβρωση των υλικών στον αέρα ανεμιστήρα που περιέχει τη σκόνη και άλλα στερεά ακαθαρσιών σε μία ποσότητα περισσότερο από 10 mg / m 3, και εκρηκτική σκόνη, κολλώδες και ινώδη υλικά.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες των ορυχείων χρησιμοποιούνται σε υπόγεια συστήματα εξαερισμού. Οι ανεμιστήρες τοπικού εξαερισμού προορίζονται για εγκατάσταση υπόγεια σε ορυχεία και ορυχεία και χρησιμεύουν για τον αερισμό των αδιεξόδων, καθώς και των άξονων ορυχείων και των περιμετρικών σκαλοπατιών όταν αυτά τρυπιούνται. Οι τοπικοί ανεμιστήρες απαιτούνται για την ασφάλεια κατά την έκρηξη, τη συμπαγή, το ελάχιστο βάρος, τη σταθερότητα της λειτουργίας σε ένα ευρύ φάσμα ροής αέρα, την ευκολία συντήρησης και τη δυνατότητα μεταφοράς. Οι κύριοι ανεμιστήρες εξαερισμού έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν φρέσκο ​​αέρα στα ορυχεία της εξορυκτικής βιομηχανίας. Τοποθετούνται στην επιφάνεια και μετακινούν ολόκληρο τον όγκο του αέρα που διέρχεται από το δίκτυο εξαερισμού του ορυχείου. Οι ανεμιστήρες ορυχείων λειτουργούν κυρίως με αναρρόφηση.

Οι ανεμιστήρες εξαερισμού της σήραγγας χρησιμεύουν για την αφαίρεση της θερμότητας, της υγρασίας, της σκόνης και των αερίων που εξελίσσονται κατά τη λειτουργία, καθώς και για τη διατήρηση των απαιτούμενων μετεωρολογικών συνθηκών και της χημικής σύνθεσης του αέρα στις σήραγγες μεταφοράς. Η λειτουργία εγκαταστάσεων ανεμιστήρων αερισμού των σηράγγων συνοδεύεται από δράση εμβόλων οχημάτων (υπόγειες και αμαξοστοιχίες, οδικές μεταφορές).

Οι ανεμιστήρες οροφής (ξηραντήρες μαλλιών) χρησιμοποιούνται συνήθως για την περιδίνηση του αέρα στις εγκαταστάσεις, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια τοπική οσμή (σε περιπτώσεις όπου είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κινητικότητα του αέρα λόγω της ανάμειξης του).

Στην κατεύθυνση περιστροφής της πτερωτής, οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι δεξιά και αριστερά. Εάν βλέπετε από την πλευρά εισόδου αέρα, οι δεξιόστροφοι ανεμιστήρες έχουν περιστροφή δεξιόστροφα.

Ο αριθμός του ανεμιστήρα καθορίζει το μέγεθός του, δηλ. Τη διάμετρο της πτερωτής, που εκφράζεται σε δεκαδικά ψηφία.

Ονοματολογία των αξονικών ανεμιστήρων, που παράγονται από τη βιομηχανία μας για χρήση σε βιομηχανικά και αστικά κτίρια και περιλαμβάνει μάλλον περιορισμένη ως προς τον τύπο του ανεμιστήρα-06-300 (№ 4? 5? 6,3? 8? 10 και 12.5) και Β-2, 3 -130 (αριθμοί 8, 10 και 12.5). Από ανόμοια μέταλλα παράγονται μόνο ανεμιστήρες B-06-300 (αριθ. 5, 6.3, 8, 10 και 12.5). Στην τροποποίηση της οροφής παράγεται ένας αξονικός ανεμιστήρας με τροχό C3-04 (№ 4, 5 και 6,3), ενώ η πτερωτή περιστρέφεται στο οριζόντιο επίπεδο. ο κινητήρας είναι ένας κάθετα τοποθετημένος κινητήρας.

Ονοματολογία οπαδούς δική μου και ανεμιστήρα εξαερισμού της σήραγγας είναι αρκετά εκτεταμένη, και δίνεται ιδιαίτερη εγχειρίδια αναφοράς. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτών των οπαδών (σε σύγκριση με τους οπαδούς γενικής χρήσης) είναι μια υψηλή προσφορά. Για παράδειγμα, ο τύπος ανεμιστήρα VOMD-24 (αξονική δύο σταδίων πτερωτές αναστρέψιμη διαμέτρου 2400 mm) που χρησιμοποιείται για την αντιστρεπτή υπόγειο εξαερισμού έχει σίτισης: προς τα εμπρός κίνηση - 70 000 - τα 250 000 m 3 / h, όταν η όπισθεν - 60000 - 200000 m 3 / h.

Σε σχέση με την αξονική κατεύθυνση της ροής, η άμεση σύνδεση του υπερσυμπιεστή με τον αγωγό είναι η απλούστερη κατασκευαστική λύση. Στην είσοδο του σκάφους συνήθως εγκαθίσταται η ομαλή καμπύλη του συλλέκτη. Εάν, ωστόσο, υπάρχει ένας αρκετά μακρύς αγωγός (της ίδιας διάμετρος με το κύτος) πριν από τον υπερτροφοδότη, τότε ο συλλέκτης γίνεται φυσικά περιττός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πολύ μεγάλους αγωγούς (> 5d), η παρουσία ενός οριακού στρώματος στα τοιχώματα του σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική τάνυση του προφίλ ταχύτητας και διακοπή λειτουργίας του υπερτροφοδότη. Από την άποψη αυτή, είναι επιθυμητό τα κυλινδρικά τμήματα στην παροχή στον υπερσυμπιεστή να έχουν μεγαλύτερες διαμέτρους από τον υπερτροφοδότη.

Για μονάδες ανεμιστήρα που λειτουργούν με αναρρόφηση, τα στοιχεία σύνδεσης στο δίκτυο μπορούν να είναι:

- Κουτί εισόδου ή αγωγός εισόδου για τη σύνδεση του ανεμιστήρα στον αγωγό από το στόμιο του αεραγωγού εξαερισμού.

- το τμήμα εξόδου που αποτελείται από τον διαχύτη που συνορεύει με τον ανεμιστήρα και το τμήμα περιστροφής πίσω από αυτό. Μερικές φορές ένας διαχύτης είναι εφοδιασμένος με σιγαστήρα.

Οι αντλίες με διάμετρο πτερυγίων μεγαλύτερη από 1 m έχουν μια είσοδο με τη μορφή γόνατος, μικρές αντλίες έχουν θάλαμο.

Κατά την κατασκευή ενός αποτελεσματικού χαρακτηριστικού λειτουργίας ενός υπερτροφοδότη, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία διαφόρων αγκώνων και κιβωτίων, μέσω των οποίων ο υπερσυμπιεστής συνδέεται με το δίκτυο.

Ανάλογα με το κύκλωμα του ανεμιστήρα, τη γωνία εγκατάστασης των πτερυγίων των πτερυγίων και τη σχετική διάμετρο της πλήμνης, τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα (Εικόνα 47). Σε μικρές γωνίες ρύθμισης των λεπίδων (10-15 °), τα χαρακτηριστικά πίεσης είναι συνήθως μονοτονικά (καμπύλη 1).