Ποια είναι η καλύτερη κουκούλα ή καθαριστής αέρα;

Το περιεχόμενο της σωματιδιακής αέρα ύλης, τη σκόνη, το επιθήλιο, τα μαλλιά, τα επικίνδυνα χημικά όπως φαινόλη, φορμαλδεΰδη και άλλοι, που προσδιορίζει μια σειρά από μοντέρνα έπιπλα και την καύση προϊόντων πετρελαίου, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στην κουζίνα, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όλων των μελών της οικογένειας, ειδικά για τους νεότερους.

Ο επείγων χαρακτήρας του ζητήματος του καθαρισμού του αέρα είναι αρκετά κατανοητός. Ανακύπτει το δεύτερο σημαντικό ερώτημα, ποια μέθοδος καθαρισμού είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής; Τι είναι καλύτερο από τον καθαριστή αέρα ή τον εξαγνιστή; Προκειμένου να δοθεί μια σαφής απάντηση, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε και τις δύο επιλογές με περισσότερες λεπτομέρειες. Λοιπόν, λοιπόν.

Πώς εξάγεται ο απορροφητήρας από τον καθαριστή αέρα

Στα προφανή πλεονεκτήματα του συμβατικού σχεδίου μπορούν να αποδοθούν:

 • δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετο σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού στο δωμάτιο.
 • η εγκατάσταση είναι σχετικά απλή και δεν παίρνει πολύ χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κουκούλα έχει αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα, όπως:

 • η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του αέρα από τα προϊόντα καύσης, τα επιβλαβή βακτήρια και τα λεπτά σωματίδια σκόνης είναι αρκετά χαμηλή και συχνά ελαχιστοποιείται.
 • κατά τη διαδικασία της εργασίας κάνει πολύ θόρυβο?
 • Χρησιμοποιείται μόνο για τον καθαρισμό του αέρα στην κουζίνα.
 • υψηλό κόστος.
 • Ανάλογα με το επιλεγμένο μοντέλο εκχύλισης, τα κύρια στοιχεία φίλτρου υπόκεινται σε κανονική αντικατάσταση, διαφορετικά μπορούν να γίνουν πηγή οσμών και επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθαριστικού αέρα

Σε σύγκριση με την κουκούλα, οι καθαριστές αέρα έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα:

 • μια ποικιλία τύπων συσκευών καθαρισμού του αέρα σας επιτρέπει να επιλέξετε ακριβώς αυτό στο οποίο θα συνδυαστούν οι επιθυμίες και οι δυνατότητες του αγοραστή.
 • Χρησιμοποιούνται σε διάφορους χώρους: από οικιστικά έως βιομηχανικά.
 • είναι σε θέση να συλλάβει τα καλύτερα σωματίδια τοξικών ακαθαρσιών, οπότε είναι ο πιο αποτελεσματικός και αξιόπιστος τρόπος διήθησης του αέρα.
 • απλότητα λειτουργίας, επομένως δεν απαιτείται η εγκατάσταση πρόσθετων διατάξεων και συστημάτων εξαερισμού.
 • χαμηλό θόρυβο, απόλυτη αβεβαιότητα, που καθιστά δυνατή την εφαρμογή τους ακόμη και σε παιδικά δωμάτια.
 • μερικοί καθαριστές αέρα είναι πολυλειτουργικοί, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να υγρανθούν ή να ιονίσουν τον αέρα ταυτόχρονα με τον καθαρισμό του.
 • ένα αποδεκτό κόστος, που υπολογίζεται για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού.

Ένα από τα μειονεκτήματα των φίλτρων αέρα είναι η ανάγκη περιοδικής αντικατάστασης του στοιχείου φίλτρου, αλλά αυτό ισχύει μόνο για καθαριστικά αέρα με απορρόφηση άνθρακα. Όσον αφορά τον καθαρισμό του φωτοκαταλυτικού αέρα, σήμερα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος φιλτραρίσματος αέρα, η οποία καταστρέφει τη σκόνη και όλα τα είδη τοξικών ακαθαρσιών.

Ως εκ τούτου, εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που περιγράφονται παραπάνω, γίνεται προφανές, ότι δεν μπορείτε να δαπανήσουν χρήματα για δαπανηρές και αναποτελεσματικές συμβατικά εξαγωγή ενός στενού φάσματος δράσης, και να αγοράσει καθαρισμού του αέρα, τα οποία είναι σε θέση όχι μόνο καθαρά, αλλά και να κάνει την εσωτερική καθαρό αέρα.

Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε μια κουκούλα ή ένα καθαριστικό αέρα για την κουζίνα

Οι συσκευές καθαρισμού του αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών καθίστανται σταδιακά ένα κοινό στοιχείο σε ένα σύνολο οικιακών συσκευών. Μεταξύ αυτών των συσκευών, ένα σημαντικό μέρος καταλαμβάνεται από μια κουκούλα για την κουζίνα και ένα καθαριστικό αέρα. Για ένα άτομο με χαμηλό προφίλ σε τέτοιες συσκευές, μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για τεχνική πολλαπλών τύπων με τον ίδιο σκοπό, κάτι που δεν είναι εντελώς αληθές.

Διαφορά στόχου

Με την πρώτη ματιά, και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για τον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, η φύση της ρύπανσης μπορεί να είναι διαφορετική. Ένα πράγμα είναι η συνηθισμένη σκόνη raznodispersnaya, άλλη - κορεσμένη με τις μικρότερες λιπαρές σταγόνες, καπνούς, τα προϊόντα της ατμόσφαιρας, θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην πρώτη περίπτωση, ένας καθαριστής αέρα χειρίζεται ρύπανση, η οποία μπορεί να εξοπλισθεί με λειτουργία υγρασίας και ιονισμού. Στο δεύτερο - το πρόβλημα επιλύεται από την κουκούλα που χρησιμοποιείται στην κουζίνα. Εξ ου και η διαφορά στον ορισμό αυτών των συσκευών:

 • Ο καθαριστής αέρα ορίζεται συνήθως ως συσκευή για τον καθαρισμό σκονισμένου αέρα σε ένα δωμάτιο.
 • η κουκούλα του νοικοκυριού ονομάζεται συσκευή για την εξάλειψη των συσσωρευμένων στην κουζίνα κουζινών καπνού, αναθυμιάσεων, αναθυμιάσεων και άλλων οσμών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας των προϊόντων.

Κατασκευαστικές διαφορές

Η διαφορά στο σκοπό επηρεάζει τα χαρακτηριστικά σχεδίασης, αλλά πρώτα από την ομοιότητα. Δεδομένου ότι και οι δύο συσκευές ασχολούνται με τον αέρα, υπάρχει ένα στοιχείο αναρρόφησης ή έλξης με τη μορφή ανεμιστήρα με ηλεκτρικό κινητήρα. Συχνά, καθαρίζεται χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο σχήμα: χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο σύστημα φίλτρου. Τότε αρχίζουν οι διαφορές:

 • οι περισσότερες κουκούλες χρησιμοποιούν κατευθυντικό τράβηγμα, τοποθετούνται ακριβώς επάνω από την εστία, αποφεύγοντας την εξάτμιση από την περίμετρο εργασίας.
 • Το καθαριστικό μπορεί να πάρει αέρα οπουδήποτε, δεν απαιτεί σταθερή στερέωση.
 • ο απορροφητήρας, όπως και ο καθαριστής αέρα, μπορεί να λειτουργήσει σε λειτουργία ανακύκλωσης, αλλά συχνά ο σχεδιασμός λειτουργεί σε λειτουργία ροής και απαιτεί σύνδεση με έναν αεραγωγό εξαερισμού.
 • στην πρώτη περίπτωση, τα σημεία στερέωσης παρέχονται στη δομή, τα οποία επιτρέπουν τη στερέωση της συσκευής επάνω από την πλάκα, στη δεύτερη δε η συσκευή δεν είναι δεμένη σε ένα μέρος, αν και μπορούν να προβλεφθούν συνδετήρες στερέωσης.
 • Ο εξοπλισμός εξάτμισης είναι εξοπλισμένος με πιο δυνατά φίλτρα που μπορούν να απομακρύνουν σύνθετες ακαθαρσίες, τα καθαριστικά είναι πιο διαφορετικά στον αριθμό των τρόπων καθαρισμού.

Διαφορές στις μεθόδους καθαρισμού

Και οι δύο παραλλαγές της τεχνολογίας καθαρισμού μπορούν να λειτουργήσουν σε λειτουργία ανακυκλοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας που αποσύρεται από το δωμάτιο περνά μέσα από τα φίλτρα και επιστρέφει σε μια ενημερωμένη κατάσταση, έτοιμη για επαναχρησιμοποίηση. Με αυτό το σχέδιο καθαρισμού στην κουκούλα της κουζίνας, η οσμή και η εξάτμιση διατηρούνται από τα φίλτρα άνθρακα, ο ελαιώδης ατμός συλλέγει το φίλτρο λίπους. Στον καθαριστή αέρα, το σύστημα διήθησης κυκλοφορίας είναι πιο διαφορετικό. Μπορεί να είναι:

 • τα ίδια φίλτρα άνθρακα,
 • φωτοκαταλυτικός καθαρισμός,
 • λεπτό φίλτρο HEPA,
 • ηλεκτροδιήθηση,
 • πλύσιμο με νερό.

Διάγραμμα ροής λειτουργίας

Μια εναλλακτική λύση στην ανακύκλωση στον εξοπλισμό εξαγωγής στην κουζίνα είναι η βρύση ή ο καθαρισμός. Για να εργαστείτε πάνω σε αυτή την αρχή, είναι απαραίτητο να συνδεθείτε με τον κύλινδρο αερισμού του κτιρίου υψηλού ύψους ή να οργανώσετε ανεξάρτητα την έξοδο προς τα έξω. Αυτό περιπλέκει την εγκατάσταση της τεχνολογίας καυσαερίων, απαιτεί τη συμμετοχή πρόσθετου εξοπλισμού. Από την άποψη αυτή, η κουκούλα είναι πιο πολύπλοκη από την συσκευή καθαρισμού του αέρα. Μπορεί απλά να τεθεί σε τραπέζι σε ένα δωμάτιο, η ατμόσφαιρα του οποίου πρέπει να καθαριστεί και να συμπεριληφθεί στο δίκτυο.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Ανάλογα με την κατηγορία αξίας, και οι δύο συσκευές μπορούν να εξοπλιστούν με ένα σύνολο πρόσθετων λειτουργιών. Παρέχουν στη συσκευή περισσότερες λειτουργίες και ο χρήστης έχει μεγαλύτερη άνεση. Ο κατάλογος των παροχών και των δύο συσκευών μπορεί να είναι:

 • αισθητήρα για την παρακολούθηση της κατάστασης της ατμόσφαιρας με αυτόματο διακόπτη ικανό να ενεργοποιήσει τον απαιτούμενο τρόπο λειτουργίας ·
 • διακοπή χρονοδιακόπτη, η οποία σας επιτρέπει να μην ανησυχείτε για το έγκαιρο κλείσιμο της συσκευής με την κατάλληλη ρύθμιση.
 • σύστημα για την ένδειξη της κατάστασης των φίλτρων σε ηχητικό ή / και οπτικό σχέδιο που τους επιτρέπει να αντικαθίστανται και να καθαρίζονται εγκαίρως ·
 • τηλεχειρισμό μέσω του τηλεχειριστηρίου, γεγονός που καθιστά τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο άνετη για την ενεργοποίηση, ειδικά για εκείνους των οποίων η κινητικότητα περιορίζεται σε μια έμφυτη ή επίκτητη ασθένεια.

Τα καθαριστικά μπορούν να εξοπλιστούν με λειτουργίες ιονισμού και υγρασίας. Για συστήματα εξάτμισης με ροή, μια σημαντική επιλογή είναι η βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία εμποδίζει τη ροή επιστροφής από τον εξαερισμό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Κάθε συσκευή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, τα οποία δεν αποκλείουν την ύπαρξη εκτεταμένων ελλείψεων. Η αναλογία του πρώτου και του τελευταίου εξαρτάται από τον κατασκευαστή και την ποιότητα των επιδόσεων ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Οι επώνυμες εκδόσεις στο τμήμα premium δεν έχουν συνήθως σοβαρά προβλήματα ποιότητας, οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν όχι λιγότερο άψογα, αλλά έχουν καθαρά διαρθρωτικές ελλείψεις. Σε μερικά κείμενα γίνεται προσπάθεια σύγκρισης του απορροφητήρα και του φίλτρου αέρα με το αντικείμενο, το οποίο είναι καλύτερο; Αυτή η διατύπωση της ερώτησης είναι εσφαλμένη. Με σιγουριά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το καλύτερο είναι και το εξής: ο απορροφητήρας θα καθαρίσει τον αέρα στην κουζίνα, ο καθαριστής θα είναι μέγιστα αποτελεσματικός σε άλλα δωμάτια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του απορροφητήρα και του φίλτρου αέρα για την κουζίνα

Ο καθαρός αέρας σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι είναι απαραίτητο. Μπορείτε να αερίζετε τακτικά τους χώρους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα διαθέσιμο και ο αέρας έξω από το παράθυρο μπορεί να μην είναι ο καθαρότερος. Τι πρέπει να κάνω; Η σύγχρονη τεχνολογία για αυτό το σκοπό προτείνει τη χρήση κουκούλας και φίλτρου αέρα. Είναι αλήθεια ότι οι λειτουργίες και οι προορισμοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά σε κάθε σπίτι αξίζει να έχουμε και τα δύο.

Απορροφητήρας

Είναι μια εξειδικευμένη ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αέρα στην κουζίνα. Τοποθετείται απευθείας πάνω από τη σόμπα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της μαγειρικό λάδι, το φυσικό αέριο, σκόνη, και του καπνού πέρασε μέσα από αυτό και δεν πήρε στο ενιαίο χώρο, τακτοποίηση στα έπιπλα και τους τοίχους.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα κουκούλας. Υπάρχουν επαγγελματικά και απλά, για σπίτια και διαμερίσματα. Ανάλογα με τον βαθμό φόρτωσης της πλάκας, είναι απαραίτητο να αγοράσετε μια ηλεκτρική συσκευή με την απαιτούμενη χωρητικότητα και τύπο καθαρισμού.

Από τους δύο τύπους - εκτροπής(εξάτμιση) και ανακύκλωση εμπειρογνώμονες συστήνουν τους κατανομείς. Ο λόγος είναι ότι είναι πιο ισχυροί, και υπάρχει μια πλήρη ανανέωση αέρα στο δωμάτιο. Οι ανακυκλωτικές συσκευές απλά καθαρίζουν τον αέρα διερχόμενοι από φίλτρα και απελευθερώνοντάς το ξανά στο δωμάτιο.

Καθαριστής αέρα

Ο καθαριστής αέρα αναφέρεται επίσης σε εξειδικευμένες ηλεκτρικές συσκευές καθαρισμού του αέρα, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως σε γραφεία, σαλόνια, υπνοδωμάτια και άλλους χώρους. Αν και για την κουζίνα είναι συχνά εγκατεστημένο, παρά τη δημοτικότητά τους, η κουκούλα είναι πολύ καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει τα βαριά σωματίδια λίπους και καπνού που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Έτσι στην κουζίνα εγκαθίστανται πολύ σπάνια. Ακόμα και σύγχρονα καθαριστικά αέρα για την κουζίνα είναι δημοφιλή λιγότερο από την ποιότητα κουκούλες.

Αλλά αν τα εγκαταστήσετε σε ένα κανονικό δωμάτιο ή μαζί με μια κουκούλα στην κουζίνα, τότε η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ καλύτερη. Χάρη στα ειδικά φίλτρα, όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα, αλλά και καταστρέφουν τα ακάρεα και τα επιβλαβή μικρόβια. Υπάρχουν επίσης ειδικά μοντέλα για τους πάσχοντες από αλλεργίες.

Καθαριστής αέρα με φωτισμό

Τι είναι κοινό;

 • Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του αέρα.
 • Τόσο η κουκούλα όσο και ο καθαριστής αέρα μπορούν να λειτουργούν σε λειτουργία ανακυκλοφορίας. Έτσι, η εγκατάσταση και ο τύπος εργασίας απλοποιούνται. Όλοι οι μολυσμένοι αέρα και σωματίδια εναποτίθενται στη συσκευή σε ειδικά φίλτρα άνθρακα ή λίπους.
 • Ο σχεδιασμός της κουκούλας και του καθαριστηρίου αέρα για την κουζίνα είναι πολύ παρόμοια και μπορεί ακόμη και να συγχέεται. Αλλά ο καθαριστής αέρα έχει ένα πιο συμπαγές μέγεθος και λειτουργεί αποκλειστικά σε αναδρομική λειτουργία.
 • Εγκαθίσταται η συσκευή καθαρισμού αέρα για την κουζίνα καθώς και οι κουκούλες. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το στον τοίχο ακριβώς πάνω από τη σόμπα.
 • Ο καθαρισμός και των δύο συσκευών είναι πολύ ενοχλητικός, αλλά απαραίτητος. Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να γίνει, εάν η συσκευή είναι φραγμένη, δεν θα λειτουργήσει σωστά και η σημασία της θα χαθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί η συσκευή, όπου είναι εγκατεστημένο ή κρέμεται, είναι επιθυμητό να καθαριστεί τουλάχιστον μια φορά το μήνα, όταν εγκαθίσταται σε ένα απλό διαμέρισμα με μέσο πλάκα εργασίας. Διαφορετικά, η συσκευή θα αποτύχει γρήγορα.

Διαφορά

 1. Η κύρια διαφορά είναι οι συσκευές στη θέση της χρήσης τους. Οι κουκούλες τοποθετούνται στην κουζίνα και τα καθαριστικά αέρα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
 2. Οι μέθοδοι εργασίας τους είναι ελαφρώς διαφορετικές. Οι κουκούλες μπορούν να λειτουργούν στον τρόπο εξάτμισης και ανακύκλωσης και τα φίλτρα αέρα μόνο σε λειτουργία ανακύκλωσης.
 3. Οι ποικιλίες καθαριστών αέρα είναι πολύ περισσότερα από τα αποσπάσματα. Αυτό οφείλεται σε σημαντική ζήτηση, καθώς και σε ποικίλες μεθόδους και τόπους χρήσης. Έρχονται σε διαφορετικές ικανότητες, όπως ο καθαρισμός, καθώς και οι μέθοδοι καθαρισμού, τα μεγέθη, ένα σύνολο λειτουργιών κ.ο.κ.
 4. Ο τρόπος εγκατάστασης της κουκούλας είναι πολύ πιο περίπλοκος από τον καθαριστή αέρα. Το τελευταίο απλά τίθεται στο πάτωμα ή στο ράφι, όπου υπάρχει αρκετός χώρος και λειτουργεί από το ρεύμα. Και για πρώτη φορά πρέπει να κάνετε μια τρύπα στον τοίχο ή να συνδεθείτε με την κουκούλα. Εάν το είδος της εργασίας ανακυκλώνεται, απλά συνδέστε το στην πρίζα, αλλά θα λειτουργεί μόνο στον τοίχο, οπότε πριν να τοποθετηθεί πάνω από την πλάκα.
 5. Οι καθαριστές αέρα διαφέρουν από την κινητικότητα. Σε μέγεθος δεν είναι τίποτα περισσότερο από οποιαδήποτε θερμάστρα, μπορούν να κρεμαστούν στον τοίχο, αλλά πιο συχνά απλά τοποθετούνται στο πάτωμα. Έτσι, μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
 6. Υπάρχουν συμπαγή μοντέλα καθαρισμού του αέρα, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε ένα αυτοκίνητο, ψυγείο ή μικρό μπάνιο, δωμάτιο τουαλέτας. Είναι μικρά, αλλά διαχειρίζονται με επιδεξιότητα.
 7. Η ισχύς της κουκούλας είναι υψηλότερη από τη συσκευή καθαρισμού αέρα για την κουζίνα. Αυτό εξηγείται από τον άμεσο σκοπό των πρώτων.
 8. Ο αναδρομικός τρόπος λειτουργίας των οργάνων είναι δημοφιλής, αλλά όχι εξαντλητικός. Τα φίλτρα σε αναδρομικά όργανα πρέπει να αλλάζουν συχνά, ειδικά εάν η συσκευή είναι εγκατεστημένη σε μια κουζίνα όπου συχνά μαγειρεύεται. Οι τιμές για τα φίλτρα δεν είναι μικρές και επομένως είναι ευκολότερο και ευκολότερο να κάνετε μια τρύπα στον τοίχο μια φορά από το να ξοδεύετε όλο το χρόνο σε νέα φίλτρα.

Οι κουκούλες και τα φίλτρα αέρα για την κουζίνα είναι πολύ δημοφιλή, επειδή πραγματικά αντιμετωπίζουν το έργο τους τέλεια. Και μαζί τους, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά ο καθαρός αέρας και τα έπιπλα αξίζουν τον κόπο. Και όμως εμπειρογνώμονες συστήνουν την εγκατάσταση στην κουζίνα πάνω από τη σόμπα είναι κουκούλες. Και τα καθαριστικά αέρα τοποθετούνται στην ίδια κουζίνα, αλλά όχι πάνω από τη σόμπα, αλλά στο πάτωμα. Αυτό θα καθαρίσει τον αέρα πιο γρήγορα και λιγότερο φραγμένες συσκευές.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του φίλτρου αέρα για την κουζίνα πάνω από τη σόμπα από την κουκούλα, η οποία είναι καλύτερα να επιλέξει

Πώς να επιλέξετε το σωστό φίλτρο αέρα για την κουζίνα: επαγγελματικές συμβουλές

Ο καθαριστής αέρα για την κουζίνα είναι μια συσκευή σχεδιασμένη για την επεξεργασία επιβλαβών ακαθαρσιών, τον καθαρισμό του αέρα μέσα στο δωμάτιο, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Σήμερα, παράγονται πολλά διαφορετικά μοντέλα, που διαφέρουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στην αρχή της λειτουργίας και στο κόστος.

Καθαρίστε το φίλτρο αέρα για την κουζίνα

Ταξινόμηση των οργάνων

Τα καθαριστικά αέρα μπορεί να διαφέρουν σε διάφορες παραμέτρους. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, η τεχνική χωρίζεται σε:

 • Συσκευές με λειτουργία εξάτμισης.
 • Όργανα ανακύκλωσης;
 • Καθαριστές αέρα μικτής δράσης.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συσκευές συλλέγουν τις ακαθαρσίες του αέρα και τις βγάζουν από το δωμάτιο μέσω του άξονα εξαερισμού.

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει την επεξεργασία μολυσμένου αέρα μέσα στο φίλτρο αέρα. Στην περίπτωση αυτή, οι ακαθαρσίες παραμένουν στην επιφάνεια των φίλτρων και ο καθαρισμένος αέρας επιστρέφει στην κουζίνα.

Οι συσκευές μικτής δράσης είναι εξοπλισμένες με δύο μηχανισμούς διήθησης.

Ανά τύπο εγκατάστασης οι συσκευές καθαρισμού αέρα χωρίζονται σε:

 • Ο θόλος. Στερεώστε πάνω από την πλάκα και ενεργήστε τραβώντας αέρα στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Αναρτήθηκε. Τοποθετείται επίσης πάνω από την εστία και λειτουργεί σύμφωνα με τον κανόνα ανακύκλωσης.
 • Ενσωματωμένο. Χαρακτηρίζεται από μια μικτή έκδοση του έργου και έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε στοιχεία κουζίνας.
 • Κινητό. Λειτουργήστε μόνο στη λειτουργία επεξεργασίας αέρα.

Αν μιλάμε για τη μορφή εξοπλισμού, στη συνέχεια αφήστε την καλύπτρα με τη μορφή κόλουρου πυραμίδας, κώνου, κεκλιμένη και Τ-σχήματος συσκευή, απορροφητήρας κυλίνδρου, κύβου ή συσκευή με καμπυλωτή γωνία.

Τα καλύτερα σύγχρονα καθαριστικά αέρα είναι σε θέση να αφαιρέσουν μέχρι και το 96% των ρύπων και των οσμών

Συγκριτικά χαρακτηριστικά

Όπως κάθε άλλη συσκευή κουζίνας, οι καθαριστές αέρα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που επηρεάζουν την επιλογή μιας συγκεκριμένης συσκευής:

 1. Η απλούστερη εγκατάσταση στον εξοπλισμό ανακύκλωσης. Η εγκατάστασή του δεν απαιτεί καυσαέρια και σύνθετα συστήματα εξάτμισης αέρα. Η κουκούλα μπορεί απλά να στερεωθεί πάνω από τη σόμπα, να ενεργοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί.
 2. Ο σχεδιασμός καυσαερίων είναι ο ηγέτης όσον αφορά το επίπεδο παραγωγικότητας. Ο μολυσμένος αέρας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αμετάκλητα.
 3. Αν μιλάμε για εξοικονόμηση θερμότητας, τότε ο φοίνικας ανήκει στην τεχνική ανακύκλωσης, η οποία εμποδίζει την έξοδο ζεστού αέρα μέσω του σωλήνα εξαερισμού.
 4. Η εξοικονόμηση χρημάτων εξασφαλίζεται από ένα σύστημα εξάτμισης που δεν απαιτεί τακτική αλλαγή φίλτρου.
 5. Η στάθμη θορύβου είναι χαμηλότερη στις συσκευές εξαγωγής. Τα καθαριστικά δεν χρειάζεται να στραγγίζουν, φυσώντας αέρα μέσω πυκνών φίλτρων άνθρακα.

Κατά τη σύγκριση, αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι συσκευές ανακύκλωσης δεν είναι ικανές να διατηρούν την υγρασία. Η κυκλοφορία της στην κουζίνα θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την εγκατάσταση της κουκούλας.

Τεχνικές παραμέτρους

Κάθε καθαριστής αέρα για την κουζίνα έχει τις δικές του τεχνικές παραμέτρους. Για να διαπιστώσετε αν μια συσκευή είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, είναι απαραίτητο να μάθετε:

Η συσκευή ροής εκπέμπει καπνούς ψησίματος και αιθάλη έξω

 • Το μέγεθος του υφάσματος εργασίας.
 • Παραγωγικότητα;
 • Το ύψος του θορύβου.

Μέγεθος υφασμάτων εργασίας

Η τιμή της επιφάνειας εργασίας του σταθερού φίλτρου αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση με την τιμή της πλάκας. Υπάρχουν τρεις στάνταρντ κουκούλες: 60, 90 και 120 cm. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν κουζίνες στο κέντρο της κουζίνας ή σχηματίζουν ένα νησί από διάφορες επιφάνειες. Σε οποιαδήποτε έκδοση, είναι απαραίτητο ο καθαριστής αέρα να ελέγχει όλες τις πλάκες της πλάκας.

Παραγωγικότητα

Η παραγωγικότητα αναφέρεται στην ποσότητα μάζας αέρα που περνά μέσα από μια συσκευή σε μία ώρα.

Για να βρείτε τους υπολογισμένους δείκτες, ο όγκος του δωματίου πολλαπλασιάζεται με 12 (δείκτης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της ατμόσφαιρας για την κουζίνα) και κατά 1,3 (το επίπεδο άντλησης αέρα μέσω εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο). Σε μονοκατοικίες, ο τελευταίος δείκτης μπορεί να παραμεληθεί.

Τα καθαριστικά αέρα για την κουζίνα δεν μπορούν να ονομαστούν συσκευές χαμηλού θορύβου. Το μέγιστο ύψος θορύβου είναι 65 dB, αλλά γενικά, τα καθαριστικά αέρα της κουζίνας είναι θορυβώδη στα 55 dB. Για λόγους σύγκρισης, ένας παρόμοιος δείκτης του ψυγείου είναι ίσος με 45 dB και ο φυγοκεντρητής του πλυντηρίου δίνει 68 dB.

Τύπος κουκούλας στο εσωτερικό της κουζίνας

Για να επιλέξετε έναν καθαριστή αέρα, είναι απαραίτητο να καθορίσετε την ένταση της ρύπανσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα. Η βασική απαίτηση για τη συσκευή είναι ο καθαρισμός του αέρα και η λήψη επιβλαβών ουσιών από αυτό. Η συσκευή δεν χρειάζεται την εγκατάσταση ιονιστήρων ή συσκευών εμπλουτισμού οξυγόνου, οι οποίες παρεμποδίζουν τη συντήρησή τους.

Απορροφητήρας ή καθαριστής αέρα: το οποίο είναι καλύτερο

Προσπαθώντας να απαντήσω στην ερώτηση: είναι καλύτερα η κουκούλα ή το φίλτρο αέρα για την κουζίνα; Είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κύριες διαφορές μεταξύ των μέσων. Ο απορροφητήρας κουζίνας οικιακής χρήσης είναι μια καθολική σταθερή συσκευή. Οι καθαριστές αέρα διαφέρουν από την κινητικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του αέρα σε όλο το διαμέρισμα.

Το κύριο πράγμα είναι πώς το απόσπασμα από το καθαριστικό αέρα για την κουζίνα διαφέρει - είναι η ανεξαρτησία του τελευταίου. Ο καθαριστής αέρα δεν απαιτεί τον σχηματισμό πρόσθετων διαδρομών αποστράγγισης και τη σύνδεση με τον γενικό εξαερισμό. Για σωστή λειτουργία της συσκευής απαιτείται μόνο μια υποδοχή.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός φίλτρου αέρα στην κουζίνα θα είναι αποτελεσματική μόνο αν λάβετε υπόψη το μέγεθος του δωματίου και το κύκλωμα του αέρα. Εάν το δωμάτιο διαθέτει μεγάλους όγκους και η σόμπα χρησιμοποιείται σπάνια, τότε η χρήση της συσκευής είναι δικαιολογημένη.

Ένα μικρό gadget απαιτείται σε κάθε διαμέρισμα

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το επίπεδο ρύπανσης δεν είναι πολύ υψηλό και το φίλτρο αέρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλά την εργασία. Σε μικρούς χώρους είναι προτιμότερο να εγκαθίστανται θωρακισμένες ή ενσωματωμένες κουκούλες για την κουζίνα, οι οποίες διακρίνονται από την αρχή κυκλοφορίας της λειτουργίας.

Τοποθετήστε το φίλτρο αέρα με τα χέρια σας είναι εύκολο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αποχρώσεις εδώ:

 1. Η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί πριν από την τοποθέτηση των στοιχείων του ακουστικού. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπιστεί σωστά η κατεύθυνση της δράσης του στη ζώνη τοποθέτησης της κουζίνας και να συνθέσει στον τοίχο άλλα εξαρτήματα.
 2. Εκ των προτέρων, υπολογίστε τη θέση της μελλοντικής πρίζας. Το καλώδιο από τον καθαριστή αέρα δεν πρέπει να κάμπτεται, να είναι πολύ σφιχτό ή πολύ κοντά στη μονάδα θέρμανσης. Η καλύτερη επιλογή - εάν η υποδοχή θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το υλικό μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας.
 3. Το ύψος του φίλτρου αέρα πάνω από την κουζίνα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πρότυπα πυρασφάλειας. Η καταλληλότερη απόσταση είναι 75 εκ. Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να συλλάβετε ολόκληρη τη μάζα των εξατμισμάτων χωρίς σοβαρή υπερθέρμανση.

Το φίλτρο κουζίνας πάνω από την κουζίνα αντί για την κουκούλα μπορεί να εγκατασταθεί, εάν απαιτείται για την οργάνωση της εκροής αέρα, ανεξάρτητα από τη λειτουργία του φίλτρου αέρα.

Ο ενσωματωμένος καθαριστής αέρα είναι εντελώς αόρατος στην κουζίνα

Ολοκλήρωση των καθαριστηρίων αέρα κουζίνας

Συνήθως, η κουκούλα της κουζίνας είναι εξοπλισμένη με σύστημα καθαρισμού πολλαπλών επιπέδων. Οι περισσότερες συσκευές είναι εξοπλισμένες με δύο φίλτρα:

 • Λιπαρό. Το στοιχείο κατασκευάζεται με τη μορφή κασέτας αποτελούμενης από πολλές σειρές από πλαστικό ή αλουμίνιο. Χρειάζεται κανονικό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό.
 • Ο αέρας. Σχεδιασμένο για πιο λεπτομερή καθαρισμό. Είναι μια ινώδης κατασκευή που διατηρεί μικρούς μηχανικούς εμποτισμούς. Χρειάζεται πλήρη αντικατάσταση όσον αφορά τη μόλυνση (κάθε 1-3 μήνες).

Ορισμένα αδρανή περιέχουν ένα τρίτο, φίλτρο άνθρακα, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση δυσάρεστων οσμών.

Ο όγκος των κινητών καθαριστών αέρα χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ομαδοποίηση. Εκτός από τις κύριες επιλογές, ηλεκτροστατικά φίλτρα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτά, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό πεδίο για την προσέλκυση επιβλαβών σωματιδίων στα ηλεκτρόδια. Μερικές φορές η σύνθεση του καθαριστικού μπορεί να περιλαμβάνει ένα φωτοκαταλυτικό φίλτρο που διαχωρίζει τις οργανικές ουσίες σε στοιχεία ασφαλείας.

Συμβουλές φροντίδας

Η τακτική και υψηλής ποιότητας φροντίδα του καθαριστήρα αέρα θα παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Καθαρίστε τη συσκευή μόνο αφού απενεργοποιηθεί! Αφαιρέστε το λίπος από την κουκούλα στην κουζίνα με μια αγορασμένη σύνθεση απορρυπαντικού, η οποία πρώτα πρέπει να ψεκαστεί στην επιφάνεια, να αφήσετε λίγο να σταθεί και να αφαιρέσετε προσεκτικά το υγρό πανί.

Αφαιρέστε το λίπος από την κουκούλα στην κουζίνα θα βοηθήσει λαϊκές θεραπείες. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφαιρέσετε τη βρωμιά με ξύδι ή λεμόνι.

Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, πρέπει να επεξεργαστούν με μια επιφάνεια, να παραμείνουν για λίγο, και στη συνέχεια ξεπλένονται με καθαρό νερό.

Ένα γενικό λαϊκό φάρμακο για την καταπολέμηση του λίπους είναι το συμπυκνωμένο συμπυκνωμένο σαπούνι για πλύσιμο, το οποίο πρέπει να σχεδιάσετε σε ένα τρίφτη και να γεμίσετε με νερό. Το προκύπτον διάλυμα εφαρμόζεται στην κουκούλα και στη συνέχεια ξεπλένεται με καθαρό νερό.

Καθαρίστε το φίλτρο από την κουκούλα στην κουζίνα με σύγχρονα απορρυπαντικά. Εάν δεν είναι κοντά, χρησιμοποιήστε μια απλή μέθοδο που αφαιρεί λίπος από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο:

 • Ρίξτε νερό στο τηγάνι, βράστε και διαλύστε σε αυτό μισό φλιτζάνι αλάτι.
 • Τοποθετήστε τα φίλτρα στο βραστό υγρό, αφήστε το λίπος και τη σκόνη να διαλυθεί και αφαιρέστε τη λεκάνη από τη φωτιά.
 • Για να διορθώσετε το αποτέλεσμα, τοποθετήστε τα φίλτρα σε διάλυμα μισού ποτηρίου αμμωνίας και 3,5 λίτρα νερού.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να καθαρίσετε τη σχάρα από την κουκούλα κουζίνας.

Μοντέλα καθαρισμού αέρα

Σήμερα, παράγονται πολλές συσκευές, το κύριο καθήκον του οποίου είναι ο καθαρισμός του αέρα στο διαμέρισμα.

Το εκχύλισμα για την κουζίνα "Hephaestus" διαφέρει σε δύο τρόπους λειτουργίας, ανεμιστήρες τριών σταδίων, η παρουσία αερολύματος και φίλτρα άνθρακα.

Ένα απόσπασμα της κουζίνας "Akro" είναι ένα άλλο παράδειγμα σύγχρονων συσκευών καθαρισμού αέρα με διαφορετικό κόστος, σχεδιασμό και τεχνικές παραμέτρους. Η τεχνική έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές και είναι ευρέως διανεμημένη στους συνήθεις αγοραστές.

Leroy Merlin

Η διατήρηση της καθαριότητας στην κουζίνα - δεν είναι εύκολο έργο, εκτός από τον τακτικό καθαρισμό μπορεί να προκαλέσει ένα πρόβλημα του αγώνα με έντονη οσμή και σωματίδια αιθάλης. Οι κουκούλες και τα φίλτρα αέρα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

 • το μέγεθος του υφάσματος εργασίας.
 • επιδόσεις ·
 • επίπεδο θορύβου.

Μέγεθος υφασμάτων εργασίας
Το μέγεθος της επιφάνειας εργασίας μιας σταθερής συσκευής επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της πλάκας και πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το μέγεθος της πλάκας. Υπάρχουν τρία τυπικά μεγέθη: 60, 90 και 120 cm.

Hood και καθαριστικό αέρα
Η παραγωγικότητα και η εξάτμιση και ο καθαριστής αέρα είναι ο όγκος του αέρα που περνούν μέσα από μια ώρα.

Ένας γενικός δείκτης της απόδοσης τέτοιων συσκευών κυμαίνεται από 300 έως 600 κυβικά μέτρα.

Για τον υπολογισμό κατά μέσον όρο, χρησιμοποιείται ένας συντελεστής 12 - ο οποίος συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης απόδοσης, με βάση τη μέγιστη ταχύτητα της συσκευής, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το αποθεματικό ισχύος για έκτακτες ανάγκες.

Ο συντελεστής υπολογισμού μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας μαγειρέματος. Έτσι για τις ηλεκτρικές επιφάνειες μαγειρέματος συνιστάται να λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής = 15, και για τις επιφάνειες μαγειρέματος αερίου - 20 (λαμβάνοντας υπόψη τα προϊόντα καύσης του ίδιου του αερίου).

Παράδειγμα υπολογισμού για την κουζίνα 3 x 4 m, αν το ύψος της οροφής είναι 2,9 m:
Για ηλεκτρικές κουζίνες: 3 x 4 x 2.9 x 15 = η ισχύς της κουκούλας πρέπει να είναι τουλάχιστον 522 cu. m ανά ώρα. Για μια κουζίνα: 3 x 4 x 2.9 x 20 = η ισχύς της κουκούλας πρέπει να είναι τουλάχιστον 696 cu. m ανά ώρα.

Θόρυβος
Τα καθαριστικά αέρα και οι κουκούλες για την κουζίνα είναι συσκευές που παράγουν θόρυβο.

Το μέγιστο επίπεδο θορύβου που μπορούν να παράγουν τέτοιες συσκευές είναι 65 dB, αλλά γενικά ο θόρυβος από αυτά είναι 55 dB.

Αυτός ο δείκτης προσεγγίζει το επίπεδο θορύβου από άλλες οικιακές συσκευές, για παράδειγμα το επίπεδο θορύβου του ψυγείου είναι 45 dB και το πλυντήριο με μια φυγόκεντρο εργασίας είναι 68 dB.

Τοποθετείται πάνω από τη σόμπα και απορροφά αέρα από την κουζίνα στον αγωγό εξαγωγής.

 • Εξόρυξη (1)
 • Συνδυασμένη που μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους: ένα αναθυμιάσεων - αέρας εκκενώνεται από την κουζίνα μέσω του συστήματος εξαερισμού στην ατμόσφαιρα αμετάκλητα (1) και η ανακύκλωση (2) - όταν ο αέρας καθαρίζεται μέσω ειδικών φίλτρων (άνθρακα και γράσο).
 • Flat
 • Θόλος
 • Έχει κλίση

ΠΛΗΡΕΣ:

 • Όσον αφορά την παραγωγικότητα, η κουκούλα είναι πολύ καλύτερη από μια συσκευή καθαρισμού αέρα.
 • Δεν απαιτείται κανονική αλλαγή φίλτρου, επομένως η κουκούλα είναι πιο οικονομική.
 • Το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλότερο από το επίπεδο των φίλτρων αέρα, καθώς δεν απαιτείται καμία προσπάθεια για τη διέλευση του αέρα μέσω φίλτρων πυκνού άνθρακα.

ΜΙΚΡΕΣ:

 • Απαιτούνται ειδικές εργασίες εγκατάστασης για τη σύνδεση με το σύστημα εξαερισμού.
 • Είναι εγκατεστημένο μόνο στην κουζίνα.
 • Δεν χρειάζεται αντικατάσταση φίλτρων. Εκτός από μοντέλα με λειτουργία ανακύκλωσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Η εξωτερική διαφορά μεταξύ του καλύμματος και του φίλτρου αέρα είναι η παρουσία ενός σωλήνα που καταλαμβάνει σημαντικό χώρο και συνδέεται με τον αγωγό εξαγωγής. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τοποθετήσετε την κουκούλα ή δεν σας αρέσει ο σωλήνας που πηγαίνει στον εξαερισμό ή υπάρχει η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μινιμαλιστικό εσωτερικό, τότε το καθαριστήριο θα κάνει.

 • Φίλτρα άνθρακα - καθαρίστε τον αέρα που διέρχεται από τον ενεργό άνθρακα, ο οποίος είναι ένα εξαιρετικό απορροφητικό. Απορροφά και κρατά μέσα από όλες τις βλαβερές ουσίες που περνούν μέσα από αυτό με τη ροή του αέρα.
 • Νέρα-φίλτρο Είναι ένα φίλτρο για καθαρισμό του αέρα από το λίπος και τα σωματίδια και τέτοια φίλτρα μπορούν να αφαιρέσουν από τον αέρα μέχρι και 93% λεπτών σωματιδίων.
 • Φωτοκαταλυτικά φίλτρα - ένα φίλτρο νέας γενιάς, αποσυνθέτει τους οργανικούς ρύπους σε αβλαβή συστατικά. Αυτά τα φίλτρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν, η απόδοση του καθαρισμού δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι η κύρια διαφορά από τα φίλτρα, τα οποία συσσωρεύουν τα καθυστερημένα σωματίδια και το λίπος μέσα.

PLUSES

 • Απλή εγκατάσταση και λειτουργία, αρκεί απλώς να το στερεώσετε πάνω από τη σόμπα, να την συνδέσετε και να την χρησιμοποιήσετε, καθώς δεν χρειάζεται καυσαερίων και σύνθετα συστήματα εξάτμισης αέρα.
 • Μια ποικιλία τύπων οργάνων και φίλτρων.
 • Το σύστημα ανακύκλωσης αποτρέπει την έξοδο ζεστού αέρα μέσω του σωλήνα εξαερισμού και διατηρεί τη θερμότητα.
 • Κατά συνέπεια, είναι ικανή να συλλάβει τα μικρότερα σωματίδια τοξικών ακαθαρσιών, είναι η πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη συσκευή διήθησης αέρα.
 • Μερικοί καθαριστές αέρα είναι πολυλειτουργικοί, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να υγρανθούν ή να ιονίσουν τον αέρα ταυτόχρονα με τον καθαρισμό του.

ΜΙΚΡΕΣ

 • Η ανάγκη συχνότερης τακτικής αντικατάστασης των φίλτρων.

Συμπέρασμα: Τόσο οι κουκούλες όσο και τα φίλτρα αέρα είναι απολύτως ακίνδυνα. Η επιλογή της σωστής συσκευής πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της κουζίνας και τον τρόπο ζωής και πόσο συχνά είναι έτοιμη. Εάν η κουζίνα έχει έκταση μεγαλύτερη από 16 τετραγωνικά μέτρα.

m και η πλάκα δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, τότε δικαιολογείται η χρήση καθαριστικού αέρα ανακύκλωσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτές τις κουζίνες δεν είναι υπερβολικά υψηλή και ο καθαριστής αέρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλά την εργασία.

Σε μικρά δωμάτια είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε θολωτό ή ενσωματωμένο κουκούλες για την κουζίνα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός καθαριστή αέρα και ενός εξολκέα

Η κουζίνα είναι η μόνη θέση σε κάθε σπίτι όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση και η περιεκτικότητα σε ξένα υλικά είναι πάντα υψηλότερα από ό, τι σε άλλα δωμάτια, επειδή εγκαθίσταται εδώ μια σόμπα και το μαγείρεμα γίνεται καθημερινά. Για να εξασφαλίσετε ότι ο αέρας είναι φρέσκος, δεν υπάρχει αρκετός κανονικός αερισμός - πρέπει να εγκαταστήσετε μια σύγχρονη συσκευή, όπως κουκούλα ή καθαριστικό αέρα.

Το πρώτο προϊόν είναι οικείο σε κάθε οικοδέσποινα, είναι εγκατεστημένο πάνω από τη σόμπα και εμφανίζει όλα τα προϊόντα καύσης ή ατμών, καθώς και οσμές από το φαγητό που μαγειρεύεται έξω. Αλλά η δεύτερη συσκευή, με πιο περίπλοκο σχεδιασμό, εξακολουθεί να είναι ελάχιστα γνωστή στους χρήστες. Για να συμπληρώσετε τα κενά στις πληροφορίες και επίσης για να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των συσκευών, συνιστάται έντονα να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Διαφορές στο σκοπό

Οι απορροφητήρες τοποθετούνται πάνω από την επιφάνεια ψησίματος της κουζίνας, συνδέονται με ένα τυπικό σύστημα εξαερισμού του κτιρίου ή οδηγούνται έξω από τον τοίχο προς τα έξω για να απομακρύνουν αποτελεσματικά και χωρίς παρεμβολές μολυσμένο αέρα από το δωμάτιο. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι της δουλειάς τους:

 1. Απομάκρυνση των μαζών αέριων αποβλήτων.
 2. Λειτουργία ανακυκλοφορίας - καθαρισμός αέρα με ειδικά φίλτρα και στη συνέχεια επιστρέφει.

Η δεύτερη επιλογή είναι πολύ πιο ακριβή από το απλό σχέδιο, αφού εγκαθίστανται ακριβή φίλτρα άνθρακα ή φίλτρα παγίδευσης λίπους.

Ο καθαριστής αέρα για την κουζίνα λειτουργεί μόνο σε λειτουργία ανακύκλωσης, περνώντας τον αέρα μέσω λεπτών φίλτρων: άνθρακα, τάξη HEPA ή φωτοκαταλυτική, αλλά δεν το παίρνει έξω από το διαμέρισμα.

Πολλοί χρήστες που αναφέρεται λανθασμένα ως δεύτερος τύπος φίλτρων - υψηλής απόδοσης σύλληψη, κυριολεκτικά μεταφράζεται ως υψηλής απόδοσης σωματιδίων καθαριστής.

Αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αέρα που οπουδήποτε στο δωμάτιο, δεν απαιτεί σύνθετη εγκατάσταση όταν συγκρίνεται με την κουκούλα για κουζίνες, περαιτέρω στην κατασκευή του μπορούν να εγκατασταθούν υγραντικά, ιονιστές και Ozonizers για καλύτερο καθαρισμό των αερίων μαζών.

Κυριότερες διαφορές

Η κουκούλα χρησιμοποιείται ως καθαριστής αέρα και εγκαθίσταται στην κουζίνα πάνω από τη σόμπα για να απομακρύνει αποτελεσματικά από το δωμάτιο τις μυρωδιές των προϊόντων μαγειρέματος και καύσης (μόνο για σόμπες αερίου). Αυτός είναι ο σκοπός και η κύρια διαφορά από κάθε οικιακό καθαριστή αέρα.

Όλοι οι τύποι των κουκούλες έχουν περίπου την ίδια δομή, μόνο ομπρέλες για να συλλάβει μάζας αέρα κατασκευάζονται από διαφορετικά είδη, ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με οπίσθιο φωτισμό LED, διαφέρουν στη δύναμη του ανεμιστήρα, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάταξη και την ποσότητα των πιάτων. Τα ισχυρά συστήματα εξάτμισης διαθέτουν ηχομόνωση για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους.

Σε αντίθεση με την κουκούλα, το καθαριστικό αέρα είναι ένα πολυλειτουργικό προϊόν σχεδιασμένο για να καθαρίζει τον αέρα οποιουδήποτε χώρου και δεν απαιτεί ξεχωριστή εγκατάσταση, χαρακτηρίζεται από υψηλή κινητικότητα.

Η ισχύς τους εξαρτάται από τον όγκο του δωματίου, όπου οι χρήστες αποφάσισαν να το εγκαταστήσουν, η τοποθέτηση μπορεί να είναι επιφάνεια εργασίας - μικρού μεγέθους μοντέλα ή έκδοση δαπέδου για συσκευές μεγάλου μεγέθους. Ορισμένοι τύποι καθαριστικών λειτουργούν με βάση την αρχή της υδροδιήθησης.

Αρχή λειτουργίας

Τα καθήκοντα είναι τα ίδια για τα προϊόντα, αλλά για να μάθουμε τελικά όλες τις διαφορές μεταξύ τους, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε την αρχή λειτουργίας κάθε μονάδας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι όλα τα καθαριστικά αέρα της κουζίνας, όπως οι κουκούλες, λειτουργούν σε δύο λειτουργίες: εξάτμιση και ανακυκλοφορία.

Στην πρώτη περίπτωση, οι μάζες του αναλωμένου αέρα απομακρύνονται από την κουζίνα με επικοινωνίες εξαερισμού και στη δεύτερη - περνούν τα φίλτρα και, αφού έχουν καθαριστεί, επιστρέφουν.

Σήμερα, οι κατασκευαστές παράγουν ένα καθαριστικό αέρα κουζίνας με τη μορφή μιας λεπτής οθόνης του αρχικού σχεδιασμού, που βρίσκεται πίσω από την εστία. Παίρνει όλες τις μυρωδιές, ατμούς και μικροσκοπικές σταγόνες λίπους από το φαγητό μαγειρέματος, τις φιλτράρει και τους φέρνει πίσω μέσω των ειδικών τυφλών στο πίσω μέρος. Τραβιέται έξω από την επιφάνεια του τραπεζιού μόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

Τα καθαριστικά αέρα μπορούν να λειτουργούν σε οποιοδήποτε χώρο διαβίωσης, αλλά η αρχή της λειτουργίας τους είναι η επανακυκλοφορία ενός αέρα. Τα προϊόντα αυτά έχουν πολλές ποικιλίες:

 1. Φωτοκαταλυτική.
 2. Με βάση ένα φίλτρο άνθρακα.
 3. Με φιλτράρισμα HEPA.
 4. Ιονιστές και οζονιστές.
 5. Υγραντήρες.
 6. Πλύσιμο μάζας αέρα.

Εγκαθίστανται όπου η παρουσία τους είναι απαραίτητη, χωρίς περιορισμούς, και η υψηλή κινητικότητα επιτρέπει, εάν είναι απαραίτητο, να μετακινούνται ελεύθερα γύρω από το διαμέρισμα.

Η λειτουργικότητα των προϊόντων είναι πολύπλευρη: αυτοί καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε από την παρουσία των ξένων εγκλείσματα δεν είναι μόνο βιολογικά, αλλά και η χημική σύνθεση, καθώς επίσης και παράγοντες των αλλεργιών, κάνουν το ξηρό αέρα σε ένα άνετο περιβάλλον μέσα από την ενεργή ύγρανση και ιονισμού, κατάλληλο για άτομα με άσθμα και αλλεργίες.

Η άνεση και ο καθαρός αέρας στο σπίτι είναι ένα πλύσιμο αέρα

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα συστήματα εξάτμισης είναι αρκετά απλά σχεδιασμένα και δεν απαιτούν πολύπλοκη εγκατάσταση καθώς και παράπλευρα υλικά, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα:

 • χαμηλή απόδοση ·
 • επιπτώσεις του θορύβου ·
 • ισχύουν μόνο στην κουζίνα?
 • τα φίλτρα απαιτούν περιοδικό καθαρισμό ή αντικατάσταση.

Τα καθαριστικά αέρα για χρήση στην κουζίνα έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Πολύ μεγάλη σύνθεση.
 2. Δυνατότητα εγκατάστασης απεριόριστου.
 3. Καθαρίστε τον αέρα από τοξικές ουσίες.
 4. Η διήθηση έχει αρκετά υψηλή απόδοση.
 5. Απλή λειτουργία.
 6. Δεν υπάρχει ανάγκη να εγκατασταθούν επιπλέον δομές για την εκκένωση του αέρα εκτός των χώρων.
 7. Ήσυχη δουλειά.
 8. Προσιτή τιμή.
 • Απαιτείται συνεχής εργασία για υγρασία υψηλής ποιότητας.
 • δεν συλλαμβάνουν σωματίδια μικρότερα από 10 μικρά.
 • τα λεπτά φίλτρα πρέπει να αλλάζουν περιοδικά.
 • τα ισχυρά προϊόντα έχουν μεγάλες διαστάσεις.

Αυτές οι συσκευές είναι σε θέση να διαβρέξουν τον αέρα, μετά τη χρήση τους είναι εύκολο να αναπνεύσουν, υπάρχει μια οσμή του όζοντος, όπως μετά από μια τελευταία καταιγίδα. Τα προϊόντα θα είναι χρήσιμα σε άτομα που συχνά πάσχουν από οξεία αναπνευστική νόσο, αλλά για να μην βλάψουν την υγεία τους, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ισχύ, να ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του κατασκευαστή και να πραγματοποιήσετε εγκαίρως τη συντήρηση.

Ποιο είναι το καλύτερο

Αυτοί οι τύποι οικιακών συσκευών πραγματοποιούν καθαρισμό του αέρα, αλλά οι μέθοδοι που έχουν είναι αρκετά διαφορετικές, επομένως είναι αδύνατο να πούμε ποια από τις επιλογές είναι καλύτερη από κάθε ειδικό.

Για να επιτύχετε τον μέγιστο καθαρισμό ολόκληρου του διαμερίσματος ή του σπιτιού σας, πρέπει να συνδυάσετε και τις δύο επιλογές: τον εξαγνιστή αέρα που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση στην κουζίνα και τον καθαριστή αέρα στα σαλόνια.

Η κοινή δράση θα διασφαλίσει αποτελεσματικό καθαρισμό: αφαιρέστε το κάλυμμα από την κουζίνα όλες τις μυρωδιές, τα μικροσκοπικά σταγονίδια του λίπους και του καπνού, αν υπάρχουν οπαδοί να καπνίζουν, και το φίλτρο αέρα καθαρίσει τους χώρους από τη σκόνη, επιβλαβή ιχνοστοιχεία και δημιουργούν ένα μικροκλίμα με την απαραίτητη υγρασία για μια υγιή ζωή.

Καθαριστής αέρα για την κουζίνα: η αρχή της λειτουργίας, σε αντίθεση με τις συμβατικές καυσαερίων, τύπους, εγκατάσταση

Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι με επιθετικό περιβάλλον, όπου απαιτείται καλός καθαρισμός του αέρα, επειδή περιέχει δυσάρεστες οσμές και επιβλαβή αέρια που διασπώνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Με αυτό το καθήκον, το καθαριστήριο αέρα για την κουζίνα διαχειρίζεται τέλεια. Τι είναι αυτή η συσκευή, πώς μπορείτε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε, μπορείτε να μάθετε περισσότερα.

Τα υπό καθαρισμό είδη κουζίνας μπορούν να χωριστούν σε 2 τύπους - κουκούλες και φίλτρα αέρα. Η έννοια της εργασίας τους είναι η ίδια - καθαρισμός μολυσμένων μάζα αέρα, αλλά η αρχή της εργασίας είναι διαφορετική.

Ο καθαριστής αέρα αναλαμβάνει ένα τέτοιο σχέδιο λειτουργίας:

 • Ο βουλωμένος αέρας αναρροφάται από τη συσκευή μέσω ανεμιστήρα.
 • Στον αγωγό εξαγωγής, ο αέρας καθαρίζεται διερχόμενος από τα στοιχεία του φίλτρου.
 • Ο καθαρισμένος αέρας επιστρέφει στην κουζίνα.

Οι κλασικοί απορροφητήρες λειτουργούν με αυτή τη σειρά:

 1. Ο μολυσμένος αέρας εισέρχεται στο καθαριστικό.
 2. Εμφανίζεται αμέσως στον άξονα εξαερισμού.
 3. Ρίχνεται στο περιβάλλον χωρίς να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι οι συμβατικοί απορροφητήρες αφαιρούν πλήρως μολυσμένες μάζες αέρα μέσω συστήματος εξαερισμού ή ειδικής τρύπας. Τα φίλτρα αέρα επιστρέφουν αέρα μετά το φιλτράρισμα. Είναι εύκολο να δούμε πώς διαφέρει ο κύκλος λειτουργίας και των δύο τύπων συσκευών, είναι πιθανό με το ακόλουθο σχήμα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μικτές κουκούλες με δύο τρόπους λειτουργίας, οι οποίοι εκτίθενται ανάλογα με τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κατά τη λειτουργία εκκένωσης, ο μολυσμένος αέρας αποστραγγίζεται εντελώς από την κουζίνα μέσω του αγωγού αέρα και, όταν ανακυκλωθεί, συλλέγεται, διέρχεται από τα φίλτρα καθαρισμού και επιστρέφει ξανά στο δωμάτιο.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ο αέρας αναρροφάται μέσα στο φίλτρο αέρα και ωθείται μέσω των φίλτρων. Μπορούν να είναι των ακόλουθων τύπων:

 • Άνθρακας. Το πιο κοινό φίλτρο. Καθαρίζει τον αέρα από διάφορες οσμές, αλλά δεν αντιμετωπίζει το μονοξείδιο του άνθρακα. Απαιτεί αντικατάσταση κατά μέσο όρο 1 φορά σε 3 μήνες.
 • Φωτοκαταλυτική. Αυτό το φίλτρο δεν απαιτεί την αντικατάσταση μιας κασέτας. Αποσυνθέτει οργανικές ουσίες σε απλά συστατικά που δεν βλάπτουν το ανθρώπινο σώμα.
 • Μηχανική. Πρόκειται για μεταλλικό πλέγμα με τα μικρότερα κελιά στα οποία εναποτίθενται μεγάλα σωματίδια, μαλλί κατοικίδιων ζώων, λίπος κλπ. Εγκαθίστανται σε σχεδόν κάθε σύγχρονο καθαριστικό. Αυτά τα φίλτρα πρέπει να πλένονται τακτικά με ζεστό νερό.
 • Αέρα. Χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση μικρότερων σωματιδίων. Το φίλτρο έχει ινώδη δομή, στην οποία τα μικρότερα σωματίδια εγκαθίστανται εύκολα. Ανάλογα με την ένταση της συσκευής, αλλάζει κατά μέσο όρο κάθε 3 μήνες.
 • Ηλεκτροστατική. Προσελκύει σκόνη, μηχανικά σωματίδια, αιθάλη, αιθάλη και δηλητηριώδεις ατμούς μέσω της δημιουργίας ενός ηλεκτρικού πεδίου. Δεν απαιτεί αντικατάσταση, αλλά απαιτεί τακτικό υγρό καθαρισμό.

Τα καθαριστικά αέρα είναι διαφόρων τύπων, ανάλογα με τη μέθοδο προσάρτησης:

 • Flat ή ανασταλεί. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες και ανέξοδες επιλογές, οι οποίες έχουν μικρό ύψος 7-15 cm, ανάλογα με το σχήμα της συσκευής. Είναι εύκολο να συνδεθούν με έπιπλα και να έχουν μια μικρή απόδοση - μέχρι 300 cu. m / ώρα, τόσο κατάλληλο για μικρές κουζίνες (8-9 τετραγωνικά μέτρα). Τέτοιες κουκούλες έχουν συχνά λειτουργία ανακυκλοφορίας. Είναι προτιμότερες από συσκευές με λειτουργία ροής, καθώς τέτοιοι αεραγωγοί παραμένουν στην όψη, καταστρέφοντας έτσι το εσωτερικό της κουζίνας.
 • Ενσωματωμένο. Αυτή είναι μια ιδανική, αλλά ακριβή επιλογή, καθώς αγοράζεται αμέσως σε ένα σετ με έπιπλα. Τα πλεονεκτήματα του μοντέλου είναι ότι είναι σχεδόν εντελώς κρυμμένα στο ακουστικό του ντουλαπιού, επομένως είναι σχεδόν αόρατο (μόνο ο αναδιπλούμενος μπροστινός πίνακας είναι ορατός). Φυσικά, ο ενσωματωμένος καθαριστής φαίνεται αρμονικά με τα έπιπλα κουζίνας, δεδομένου ότι αποτελούν μια μονάδα στο χρώμα, την υφή, το μέγεθος. Αυτά τα μοντέλα είναι πιο ισχυρά από τον επίπεδο τύπο και μεγαλύτερα σε μέγεθος.
 • Θόλος ή τζάκι. Για να πάρετε ένα καθαρότερο αέρα, θα πρέπει να αγοράσετε μια καμπίνα τζάκι με μια μικτή λειτουργία. Η εμφάνιση θυμίζει την καμινάδα, καθώς η ευρεία βάση σταδιακά στενεύει στην κορυφή. Ταιριάζουν σχεδόν σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, αλλά καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Κατά την επιλογή αυτών των καθαριστικών, εκτός από τις συνολικές διαστάσεις και τις επιδόσεις, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η εμφάνισή τους, δεδομένου ότι είναι εντελώς ανοικτές. Συνήθως συμπληρώνονται με δύο διακοσμητικά κιβώτια, κάτω από τα οποία οι αεραγωγοί είναι κρυμμένοι. Είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ή βαμμένο μέταλλο, συχνά συνδυάζονται με γυαλί και ξύλο. Αυτά είναι αρκετά ισχυρά καθαριστικά - η απόδοσή τους μπορεί να φθάσει τα 1000 κυβικά μέτρα. m / ώρα.

Εξαρτάται από την περιοχή της κουζίνας και την κυκλοφορία του αέρα:

 • αν η κουζίνα είναι μεγάλη στην περιοχή και το μαγείρεμα παίρνει αρκετό χρόνο, τότε θα υπάρχει αρκετός καθαριστής αέρα ανακυκλοφορίας πάνω από τη σόμπα?
 • εάν η κουζίνα είναι μικρή και με ένα μικρό παράθυρο όπου ο αερισμός είναι δύσκολος, θα πρέπει να σκεφτείτε την εγκατάσταση της κουκούλας.

Αξίζει να ληφθούν υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής, στα οποία ο ακόλουθος πίνακας θα βοηθήσει:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός καθαριστή αέρα και ενός εξολκέα

Η κουζίνα είναι η μόνη θέση σε κάθε σπίτι όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση και η περιεκτικότητα σε ξένα υλικά είναι πάντα υψηλότερα από ό, τι σε άλλα δωμάτια, επειδή εγκαθίσταται εδώ μια σόμπα και το μαγείρεμα γίνεται καθημερινά. Για να εξασφαλίσετε ότι ο αέρας είναι φρέσκος, δεν υπάρχει αρκετός κανονικός αερισμός - πρέπει να εγκαταστήσετε μια σύγχρονη συσκευή, όπως κουκούλα ή καθαριστικό αέρα.

Το πρώτο προϊόν είναι οικείο σε κάθε οικοδέσποινα, είναι εγκατεστημένο πάνω από τη σόμπα και εμφανίζει όλα τα προϊόντα καύσης ή ατμών, καθώς και οσμές από το φαγητό που μαγειρεύεται έξω. Αλλά η δεύτερη συσκευή, με πιο περίπλοκο σχεδιασμό, εξακολουθεί να είναι ελάχιστα γνωστή στους χρήστες. Για να συμπληρώσετε τα κενά στις πληροφορίες και επίσης για να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των συσκευών, συνιστάται έντονα να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Διαφορές στο σκοπό

Οι απορροφητήρες τοποθετούνται πάνω από την επιφάνεια ψησίματος της κουζίνας, συνδέονται με ένα τυπικό σύστημα εξαερισμού του κτιρίου ή οδηγούνται έξω από τον τοίχο προς τα έξω για να απομακρύνουν αποτελεσματικά και χωρίς παρεμβολές μολυσμένο αέρα από το δωμάτιο. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι της δουλειάς τους:

 1. Απομάκρυνση των μαζών αέριων αποβλήτων.
 2. Λειτουργία ανακυκλοφορίας - καθαρισμός αέρα με ειδικά φίλτρα και στη συνέχεια επιστρέφει.

Η δεύτερη επιλογή είναι πολύ πιο ακριβή από το απλό σχέδιο, αφού εγκαθίστανται ακριβή φίλτρα άνθρακα ή φίλτρα παγίδευσης λίπους.

Ο καθαριστής αέρα για την κουζίνα λειτουργεί μόνο σε λειτουργία ανακύκλωσης, περνώντας τον αέρα μέσω λεπτών φίλτρων: άνθρακα, τάξη HEPA ή φωτοκαταλυτική, αλλά δεν το παίρνει έξω από το διαμέρισμα. Πολλοί χρήστες που αναφέρεται λανθασμένα ως δεύτερος τύπος φίλτρων - υψηλής απόδοσης σύλληψη, κυριολεκτικά μεταφράζεται ως υψηλής απόδοσης σωματιδίων καθαριστής.
Αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αέρα που οπουδήποτε στο δωμάτιο, δεν απαιτεί σύνθετη εγκατάσταση όταν συγκρίνεται με την κουκούλα για κουζίνες, περαιτέρω στην κατασκευή του μπορούν να εγκατασταθούν υγραντικά, ιονιστές και Ozonizers για καλύτερο καθαρισμό των αερίων μαζών.

Κυριότερες διαφορές

Η κουκούλα χρησιμοποιείται ως καθαριστής αέρα και εγκαθίσταται στην κουζίνα πάνω από τη σόμπα για να απομακρύνει αποτελεσματικά από το δωμάτιο τις μυρωδιές των προϊόντων μαγειρέματος και καύσης (μόνο για σόμπες αερίου). Αυτός είναι ο σκοπός και η κύρια διαφορά από κάθε οικιακό καθαριστή αέρα.

Όλοι οι τύποι των κουκούλες έχουν περίπου την ίδια δομή, μόνο ομπρέλες για να συλλάβει μάζας αέρα κατασκευάζονται από διαφορετικά είδη, ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με οπίσθιο φωτισμό LED, διαφέρουν στη δύναμη του ανεμιστήρα, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάταξη και την ποσότητα των πιάτων. Τα ισχυρά συστήματα εξάτμισης διαθέτουν ηχομόνωση για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους.

Σε αντίθεση με την κουκούλα, το καθαριστικό αέρα είναι ένα πολυλειτουργικό προϊόν σχεδιασμένο για να καθαρίζει τον αέρα οποιουδήποτε χώρου και δεν απαιτεί ξεχωριστή εγκατάσταση, χαρακτηρίζεται από υψηλή κινητικότητα.

Η ισχύς τους εξαρτάται από τον όγκο του δωματίου, όπου οι χρήστες αποφάσισαν να το εγκαταστήσουν, η τοποθέτηση μπορεί να είναι επιφάνεια εργασίας - μικρού μεγέθους μοντέλα ή έκδοση δαπέδου για συσκευές μεγάλου μεγέθους. Ορισμένοι τύποι καθαριστικών λειτουργούν με βάση την αρχή της υδροδιήθησης.

Αρχή λειτουργίας

Τα καθήκοντα είναι τα ίδια για τα προϊόντα, αλλά για να μάθουμε τελικά όλες τις διαφορές μεταξύ τους, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε την αρχή λειτουργίας κάθε μονάδας. Γνωρίζουμε ήδη ότι όλα τα καθαριστικά αέρα της κουζίνας, όπως οι κουκούλες, λειτουργούν σε δύο λειτουργίες: εξάτμιση και ανακυκλοφορία. Στην πρώτη περίπτωση, οι μάζες του αναλωμένου αέρα απομακρύνονται από την κουζίνα με επικοινωνίες εξαερισμού και στη δεύτερη - περνούν τα φίλτρα και, αφού έχουν καθαριστεί, επιστρέφουν.

Σήμερα, οι κατασκευαστές παράγουν ένα καθαριστικό αέρα κουζίνας με τη μορφή μιας λεπτής οθόνης του αρχικού σχεδιασμού, που βρίσκεται πίσω από την εστία. Παίρνει όλες τις μυρωδιές, ατμούς και μικροσκοπικές σταγόνες λίπους από το φαγητό μαγειρέματος, τις φιλτράρει και τους φέρνει πίσω μέσω των ειδικών τυφλών στο πίσω μέρος. Τραβιέται έξω από την επιφάνεια του τραπεζιού μόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

Τα καθαριστικά αέρα μπορούν να λειτουργούν σε οποιοδήποτε χώρο διαβίωσης, αλλά η αρχή της λειτουργίας τους είναι η επανακυκλοφορία ενός αέρα. Τα προϊόντα αυτά έχουν πολλές ποικιλίες:

 1. Φωτοκαταλυτική.
 2. Με βάση ένα φίλτρο άνθρακα.
 3. Με φιλτράρισμα HEPA.
 4. Ιονιστές και οζονιστές.
 5. Υγραντήρες.
 6. Πλύσιμο μάζας αέρα.

Εγκαθίστανται όπου η παρουσία τους είναι απαραίτητη, χωρίς περιορισμούς, και η υψηλή κινητικότητα επιτρέπει, εάν είναι απαραίτητο, να μετακινούνται ελεύθερα γύρω από το διαμέρισμα.
Η λειτουργικότητα των προϊόντων είναι πολύπλευρη: αυτοί καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε από την παρουσία των ξένων εγκλείσματα δεν είναι μόνο βιολογικά, αλλά και η χημική σύνθεση, καθώς επίσης και παράγοντες των αλλεργιών, κάνουν το ξηρό αέρα σε ένα άνετο περιβάλλον μέσα από την ενεργή ύγρανση και ιονισμού, κατάλληλο για άτομα με άσθμα και αλλεργίες.

Πώς να επιλέξετε το σωστό φίλτρο αέρα για την κουζίνα: επαγγελματικές συμβουλές

Ο καθαριστής αέρα για την κουζίνα είναι μια συσκευή σχεδιασμένη για την επεξεργασία επιβλαβών ακαθαρσιών, τον καθαρισμό του αέρα μέσα στο δωμάτιο, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Σήμερα, παράγονται πολλά διαφορετικά μοντέλα, που διαφέρουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στην αρχή της λειτουργίας και στο κόστος.

Ταξινόμηση των οργάνων

Τα καθαριστικά αέρα μπορεί να διαφέρουν σε διάφορες παραμέτρους. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, η τεχνική χωρίζεται σε:

 • Συσκευές με λειτουργία εξάτμισης.
 • Όργανα ανακύκλωσης;
 • Καθαριστές αέρα μικτής δράσης.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συσκευές συλλέγουν τις ακαθαρσίες του αέρα και τις βγάζουν από το δωμάτιο μέσω του άξονα εξαερισμού.

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει την επεξεργασία μολυσμένου αέρα μέσα στο φίλτρο αέρα. Στην περίπτωση αυτή, οι ακαθαρσίες παραμένουν στην επιφάνεια των φίλτρων και ο καθαρισμένος αέρας επιστρέφει στην κουζίνα.

Οι συσκευές μικτής δράσης είναι εξοπλισμένες με δύο μηχανισμούς διήθησης.

Ανά τύπο εγκατάστασης οι συσκευές καθαρισμού αέρα χωρίζονται σε:

 • Ο θόλος. Στερεώστε πάνω από την πλάκα και ενεργήστε τραβώντας αέρα στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Αναρτήθηκε. Τοποθετείται επίσης πάνω από την εστία και λειτουργεί σύμφωνα με τον κανόνα ανακύκλωσης.
 • Ενσωματωμένο. Χαρακτηρίζεται από μια μικτή έκδοση του έργου και έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε στοιχεία κουζίνας.
 • Κινητό. Λειτουργήστε μόνο στη λειτουργία επεξεργασίας αέρα.

Αν μιλάμε για τη μορφή εξοπλισμού, στη συνέχεια αφήστε την καλύπτρα με τη μορφή κόλουρου πυραμίδας, κώνου, κεκλιμένη και Τ-σχήματος συσκευή, απορροφητήρας κυλίνδρου, κύβου ή συσκευή με καμπυλωτή γωνία.

Συγκριτικά χαρακτηριστικά

Όπως κάθε άλλη συσκευή κουζίνας, οι καθαριστές αέρα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που επηρεάζουν την επιλογή μιας συγκεκριμένης συσκευής:

 1. Η απλούστερη εγκατάσταση στον εξοπλισμό ανακύκλωσης. Η εγκατάστασή του δεν απαιτεί καυσαέρια και σύνθετα συστήματα εξάτμισης αέρα. Η κουκούλα μπορεί απλά να στερεωθεί πάνω από τη σόμπα, να ενεργοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί.
 2. Ο σχεδιασμός καυσαερίων είναι ο ηγέτης όσον αφορά το επίπεδο παραγωγικότητας. Ο μολυσμένος αέρας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αμετάκλητα.
 3. Αν μιλάμε για εξοικονόμηση θερμότητας, τότε ο φοίνικας ανήκει στην τεχνική ανακύκλωσης, η οποία εμποδίζει την έξοδο ζεστού αέρα μέσω του σωλήνα εξαερισμού.
 4. Η εξοικονόμηση χρημάτων εξασφαλίζεται από ένα σύστημα εξάτμισης που δεν απαιτεί τακτική αλλαγή φίλτρου.
 5. Η στάθμη θορύβου είναι χαμηλότερη στις συσκευές εξαγωγής. Τα καθαριστικά δεν χρειάζεται να στραγγίζουν, φυσώντας αέρα μέσω πυκνών φίλτρων άνθρακα.

Κατά τη σύγκριση, αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι συσκευές ανακύκλωσης δεν είναι ικανές να διατηρούν την υγρασία. Η κυκλοφορία της στην κουζίνα θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την εγκατάσταση της κουκούλας.

Τεχνικές παραμέτρους

Κάθε καθαριστής αέρα για την κουζίνα έχει τις δικές του τεχνικές παραμέτρους. Για να διαπιστώσετε αν μια συσκευή είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, είναι απαραίτητο να μάθετε:

 • Το μέγεθος του υφάσματος εργασίας.
 • Παραγωγικότητα;
 • Το ύψος του θορύβου.

Μέγεθος υφασμάτων εργασίας

Η τιμή της επιφάνειας εργασίας του σταθερού φίλτρου αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση με την τιμή της πλάκας. Υπάρχουν τρεις στάνταρντ κουκούλες: 60, 90 και 120 cm. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν κουζίνες στο κέντρο της κουζίνας ή σχηματίζουν ένα νησί από διάφορες επιφάνειες. Σε οποιαδήποτε έκδοση, είναι απαραίτητο ο καθαριστής αέρα να ελέγχει όλες τις πλάκες της πλάκας.

Παραγωγικότητα

Η παραγωγικότητα αναφέρεται στην ποσότητα μάζας αέρα που περνά μέσα από μια συσκευή σε μία ώρα.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του φίλτρου αέρα πρέπει να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη στο τεχνικό διαβατήριο.

Για να βρείτε τους υπολογισμένους δείκτες, ο όγκος του δωματίου πολλαπλασιάζεται με 12 (δείκτης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της ατμόσφαιρας για την κουζίνα) και κατά 1,3 (το επίπεδο άντλησης αέρα μέσω εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο). Σε μονοκατοικίες, ο τελευταίος δείκτης μπορεί να παραμεληθεί.

Τα καθαριστικά αέρα για την κουζίνα δεν μπορούν να ονομαστούν συσκευές χαμηλού θορύβου. Το μέγιστο ύψος θορύβου είναι 65 dB, αλλά γενικά, τα καθαριστικά αέρα της κουζίνας είναι θορυβώδη στα 55 dB. Για λόγους σύγκρισης, ένας παρόμοιος δείκτης του ψυγείου είναι ίσος με 45 dB και ο φυγοκεντρητής του πλυντηρίου δίνει 68 dB.

Για να επιλέξετε έναν καθαριστή αέρα, είναι απαραίτητο να καθορίσετε την ένταση της ρύπανσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα. Η βασική απαίτηση για τη συσκευή είναι ο καθαρισμός του αέρα και η λήψη επιβλαβών ουσιών από αυτό. Η συσκευή δεν χρειάζεται την εγκατάσταση ιονιστήρων ή συσκευών εμπλουτισμού οξυγόνου, οι οποίες παρεμποδίζουν τη συντήρησή τους.

Απορροφητήρας ή καθαριστής αέρα: το οποίο είναι καλύτερο

Προσπαθώντας να απαντήσω στην ερώτηση: είναι καλύτερα η κουκούλα ή το φίλτρο αέρα για την κουζίνα; Είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κύριες διαφορές μεταξύ των μέσων. Ο απορροφητήρας κουζίνας οικιακής χρήσης είναι μια καθολική σταθερή συσκευή. Οι καθαριστές αέρα διαφέρουν από την κινητικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του αέρα σε όλο το διαμέρισμα.

Το κύριο πράγμα είναι πώς το απόσπασμα από το καθαριστικό αέρα για την κουζίνα διαφέρει - είναι η ανεξαρτησία του τελευταίου. Ο καθαριστής αέρα δεν απαιτεί τον σχηματισμό πρόσθετων διαδρομών αποστράγγισης και τη σύνδεση με τον γενικό εξαερισμό. Για σωστή λειτουργία της συσκευής απαιτείται μόνο μια υποδοχή.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός φίλτρου αέρα στην κουζίνα θα είναι αποτελεσματική μόνο αν λάβετε υπόψη το μέγεθος του δωματίου και το κύκλωμα του αέρα. Εάν το δωμάτιο διαθέτει μεγάλους όγκους και η σόμπα χρησιμοποιείται σπάνια, τότε η χρήση της συσκευής είναι δικαιολογημένη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το επίπεδο ρύπανσης δεν είναι πολύ υψηλό και το φίλτρο αέρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλά την εργασία. Σε μικρούς χώρους είναι προτιμότερο να εγκαθίστανται θωρακισμένες ή ενσωματωμένες κουκούλες για την κουζίνα, οι οποίες διακρίνονται από την αρχή κυκλοφορίας της λειτουργίας.

Τοποθετήστε το φίλτρο αέρα με τα χέρια σας είναι εύκολο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αποχρώσεις εδώ:

 1. Η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί πριν από την τοποθέτηση των στοιχείων του ακουστικού. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπιστεί σωστά η κατεύθυνση της δράσης του στη ζώνη τοποθέτησης της κουζίνας και να συνθέσει στον τοίχο άλλα εξαρτήματα.
 2. Εκ των προτέρων, υπολογίστε τη θέση της μελλοντικής πρίζας. Το καλώδιο από τον καθαριστή αέρα δεν πρέπει να κάμπτεται, να είναι πολύ σφιχτό ή πολύ κοντά στη μονάδα θέρμανσης. Η καλύτερη επιλογή - εάν η υποδοχή θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το υλικό μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας.
 3. Το ύψος του φίλτρου αέρα πάνω από την κουζίνα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πρότυπα πυρασφάλειας. Η καταλληλότερη απόσταση είναι 75 εκ. Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να συλλάβετε ολόκληρη τη μάζα των εξατμισμάτων χωρίς σοβαρή υπερθέρμανση.

Το φίλτρο κουζίνας πάνω από την κουζίνα αντί για την κουκούλα μπορεί να εγκατασταθεί, εάν απαιτείται για την οργάνωση της εκροής αέρα, ανεξάρτητα από τη λειτουργία του φίλτρου αέρα.