Πού θα χρησιμοποιηθεί το εκχύλισμα "σαλιγκάρι";

Ο εξαερισμός των βιομηχανικών χώρων είναι μια ανάγκη που επιτρέπει τη διατήρηση της υγείας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της συνέχειας του έργου του εργαστηρίου. Για να καθαρίσετε τον αέρα από διάφορες ακαθαρσίες, ροκανίδια μετάλλων και ξύλου, σκόνη και βρωμιά, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα ισχυρά συστήματα εξαερισμού "κοχλία". Ο σχεδιασμός αυτών των εγκαταστάσεων περιλαμβάνει αρκετούς ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος και ως εκ τούτου το "σαλιγκάρι" μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οποιαδήποτε ρύπανση.

Αρχή λειτουργίας

Το όνομα της κουκούλας "σαλιγκάρι" προέρχεται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και την εμφάνιση του εξαερισμού. Με τη μορφή του, μοιάζει πραγματικά με ένα στριμμένο πεζοδρόμιο. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι εξαιρετικά απλή. Βασίζεται στη φυγόκεντρη δύναμη, η οποία καθορίζεται από τον τροχό στροβίλου. Ως αποτέλεσμα, μολυσμένες μάζες αέρα εισέρχονται στον αγωγό αναρρόφησης, διέρχονται από το σύστημα καθαρισμού, επιστρέφουν στο δωμάτιο ή εκφορτώνονται έξω.

Είδη σαλιγκαριών

Οι κουκούλες - τα σαλιγκάρια μπορούν να διαφέρουν από την άποψη της πίεσης εργασίας. Κάθε είδος έχει τις δικές του συστάσεις για χρήση, συγκεκριμένα:

Ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης - μέχρι 100 kg / m2. Αυτές οι κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε οικιακούς όσο και σε βιομηχανικούς χώρους. Είναι συμπαγή και δεν απαιτούν πρόσθετη εργασία για εγκατάσταση.
Ανεμιστήρες μεσαίας πίεσης - μέχρι 300 kg / m2. Για τέτοια συστήματα, η βιομηχανική χρήση είναι πραγματική. Αντιμετωπίζουν απόλυτα τις διάφορες ακαθαρσίες.
Ανεμιστήρες υψηλής πίεσης - μέχρι 1200 kg / m2. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι σε επικίνδυνες βιομηχανίες, σε εργαστήρια και βαφεία.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραγωγής, είναι δυνατή η αγορά μοντέλων πυρόσβεσης, ανθεκτικών στη διάβρωση ή ακόμη και έκρηξης. Η τιμή για τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη, αλλά η ασφάλεια στην παραγωγή πρέπει να είναι στην πρώτη θέση.


Επίσης, τα "σαλιγκάρια" μπορούν να χωριστούν σε εισροή και εκροή. Συνδυάζοντας δύο σαλιγκάρια διαφόρων τύπων σε ένα σύστημα, είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης που όχι μόνο θα αφαιρεί μολυσμένες μάζες αέρα, αλλά και θα παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο. Επιπλέον, αυτό το σύστημα εξάτμισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θέρμανση των χώρων κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.

Περιορισμοί στη λειτουργία

Παρά τη δύναμη και την αξιοπιστία των βιομηχανικών "σαλιγκαριών", υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση τους. Έτσι, φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες, στην καθημερινή ζωή που ονομάζονται "σαλιγκάρια", δεν συνιστώνται να εγκατασταθούν εάν:

 • Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν εναιωρήματα με κολλώδη σύσταση μεγαλύτερη από 10 mg / m3.
 • Στο δωμάτιο υπάρχουν σωματίδια εκρηκτικών ουσιών.
 • Η θερμοκρασία δωματίου είναι εκτός του εύρους -40 έως +45 ° C.

Επιπλέον, η αποτελεσματική χρήση του εξαερισμού «σαλιγκάρι» σε μεγάλους χώρους, στην καθημερινή ζωή, τέτοιες συσκευές είναι καλύτερα να βάλει στα φρέατα εξαερισμού, όπου έρχεται όλος ο αέρας εξαγωγής από το σπίτι.

Σκοπιμότητα της οικιακής χρήσης

Τις περισσότερες φορές για εξαερισμό «σαλιγκάρι» χρησιμοποιείται όλοι το ίδιο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή στα εργαστήρια σπίτι κουφώματα, θάλαμοι ψεκασμού και ούτω καθεξής. Δ Άμεσα σε κατοικημένες περιοχές για την εγκατάσταση επαρκούς αερισμού δεν είναι σκόπιμο. Μετά από όλα, «σαλιγκάρι» - είναι άσχημο να δούμε και αρκετά διαστάσεων συσκευή, η οποία μπορεί να χαλάσει το συνολικό σχεδιασμό της κουζίνας. Επιπλέον, αυτό το είδος του εξαερισμού είναι αρκετά δυνατά και οικιακή χρήση μπορεί να δημιουργήσει σημαντική δυσφορία.

Σαλιγκάρι με τα χέρια του

Για οικιακή χρήση, μπορείτε να κάνετε τον αερισμό μόνοι σας. Φυσικά, ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι διαφορετικό από μια βιομηχανική εγκατάσταση, αλλά θα βοηθήσει σημαντικά να εξοικονομήσει χρήματα για την αγορά του εξαερισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποιοτικό σαλιγκάρι μέσης χωρητικότητας σε εξειδικευμένα καταστήματα κοστίζει περίπου 20 χιλιάδες ρούβλια.Γι 'αυτό, για πολλούς, το ζήτημα παραμένει επίκαιρο, πώς να φτιάξετε τον δικό σας αερισμό.
Ο σχεδιασμός του σώματος ενός αυτο-κατασκευασμένου σαλιγκαριού περιλαμβάνει συχνά δύο μέρη - μια ζώνη για την τοποθέτηση του κινητήρα και μια ζώνη με φυσημένους λοβούς. Τα περισσότερα ανταλλακτικά θα πρέπει να αγοράζονται σε εξειδικευμένα καταστήματα, αλλά αυτά τα έξοδα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό, τι αν αγοράσετε έτοιμο αερισμό. Έτσι, θα χρειαστείτε:

 1. Στέγαση. Μπορεί να αγοραστεί σε ένα κατάστημα κατασκευών. Είναι προτιμότερο να προτιμάτε ένα μεταλλικό προϊόν.
 2. Ο κινητήρας. Πωλείται στις αγορές και στα ηλεκτρικά καταστήματα.
 3. Πτερωτή. Μπορείτε να αγοράσετε στα καταστήματα ανταλλακτικών για ηλεκτρικές συσκευές.
 4. Ο ανεμιστήρας. Πωλείται σε οποιοδήποτε κατάστημα οικιακού εξοπλισμού εξαερισμού.

Η δημιουργία μιας μονάδας αερισμού με τα χέρια σας αρχίζει με υπολογισμούς. Για να χρησιμοποιήσετε τον εξαερισμό του σαλιγκαριού, θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά την ισχύ και το μέγεθος του κινητήρα. Κατά την εγκατάσταση της συσκευής πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αξιοπιστία της βάσης του ανεμιστήρα και του πτερωτή. Με ισχυρά ρεύματα αέρα, αυτά τα εξαρτήματα μπορούν να χαλαρώσουν και να βγουν, πράγμα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αλλοίωση του εξαερισμού. Όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του περιβλήματος, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχα υλικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυτοσυναρμολόγηση μιας τέτοιας κουκούλας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με συγκεκριμένες γνώσεις. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι η αυτοσυναρμολογημένη συσκευή είναι απολύτως ασφαλής, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την ορθότητα της συναρμολόγησης σας. Αν δεν έχετε τις δεξιότητες συναρμολόγησης ηλεκτρικών δομών, είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια έτοιμη συσκευή.

Ποικιλίες ανεμιστήρων σαλιγκαριών

Ανεμιστήρες σαλιγκάρι όνομά του ήταν σχετικά με το σχήμα του σώματος, το οποίο μοιάζει με το κέλυφος του μαλάκιο. Σήμερα, αυτό το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται τόσο στη βιομηχανία και στις κατασκευές κατοικιών στα συστήματα εξαερισμού. Οι κατασκευαστές προσφέρουν σήμερα διάφορα μοντέλα σαλιγκαριών για αερισμό. Αλλά όλες οι εργασίες στην ίδια αρχή - η φυγόκεντρος δύναμη που παράγεται από την περιστροφή των πτερυγίων στροφείου, συλλαμβάνει αέρα μέσα από σαλιγκάρι εισόδου και το ωθεί μέσω της γραμμικής θυρίδας εξόδου που βρίσκεται σε 90 ° σε ένα διαφορετικό επίπεδο στην είσοδο.

Γενικά δεδομένα σχετικά με τους φυγοκεντρικούς (ακτινικούς) ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες του κοχλία έχουν διπλή ονομασία (σήμανση): BP και VC, δηλαδή, ακτινική και φυγοκεντρική. Ο πρώτος λέει ότι οι λεπίδες του οργάνου εργασίας του εξοπλισμού είναι τοποθετημένες ακτινικά σε σχέση με τον ρότορα τους. Ο δεύτερος είναι ο προσδιορισμός της φυσικής αρχής της συσκευής, δηλαδή η διαδικασία πρόσληψης και μετατόπισης των αέριων μαζών οφείλεται σε φυγοκεντρική δύναμη.

Είναι οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες στα συστήματα εξαερισμού που έχουν αποδειχθεί στην θετική πλευρά λόγω της υψηλής απόδοσης αφαίρεσης αέρα.

Αρχή λειτουργίας


Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι οπαδοί αυτής της τροποποίησης εργάζονται με βάση τη φυγοκεντρική δύναμη.

 1. Οι λεπίδες που είναι προσαρτημένες στον δρομέα της συσκευής περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας στροφές μέσα στο περίβλημα.
 2. Η πίεση στην είσοδο πέφτει, η οποία γίνεται ο λόγος για την απορρόφηση κοντά στον εντοπισμένο αέρα, ο οποίος βγαίνει προς τα μέσα.
 3. Κάτω από τη δράση των λεπίδων, ρίχνεται στην περιφέρεια του χώρου όπου δημιουργείται υψηλή πίεση.
 4. Κάτω από τη δράση του, το ρεύμα αέρα εισέρχεται στο σωλήνα διακλάδωσης εξαγωγής.

Έτσι λειτουργούν όλα τα φυγοκεντρικά μοντέλα, τα οποία εγκαθίστανται όχι μόνο σε συστήματα εξαερισμού αλλά και στην αφαίρεση καπνού. Τα τελευταία πρέπει να ειπωθούν ότι είναι κατασκευασμένα από θήκη από κράμα αλουμινίου ή χάλυβα, καλυμμένη με ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά, και είναι εφοδιασμένα με ηλεκτροκινητήρα με προστασία από εκρήξεις.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κύριο χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι το σαλιγκάρι. Είναι απαραίτητο να ορίσετε το σχήμα των λεπίδων. Σε οπαδούς αυτού του σήματος ισχύουν τρεις από τις ποικιλίες τους:

 • με ευθεία κλίση,
 • με μια προς τα πίσω κλίση,
 • με τη μορφή μιας πτέρυγας.

Η πρώτη θέση είναι μικροί ανεμιστήρες με υψηλή ισχύ και απόδοση. Δηλαδή, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες υπό τις οποίες άλλα μοντέλα απαιτούν την παρουσία ενός μεγάλου περιβόλου. Ταυτόχρονα, λειτουργούν με χαμηλό επίπεδο θορύβου. Η δεύτερη θέση είναι μια οικονομική επιλογή, η οποία καταναλώνει 20% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από άλλες θέσεις. Οι ανεμιστήρες αυτοί ανέχονται εύκολα τα φορτία.


Όσον αφορά τις επιδόσεις που σχετίζονται με τον ηλεκτροκινητήρα, υπάρχουν και τρεις θέσεις:

 • Ο ρότορας στερεώνεται απευθείας στον άξονα του κινητήρα μέσω του συνδέσμου και των εδράνων.
 • μέσω ενός ιμάντα με τροχαλίες?
 • η φτερωτή τοποθετείται στον άξονα του κινητήρα.

Και ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι τα σημεία όπου ο ανεμιστήρας συνδέεται με τους αεραγωγούς του συστήματος εξαερισμού. Ο κλάδος εισόδου έχει σχήμα ορθογώνιας οπής, κυκλική έξοδο.

Οι τύποι των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων των σαλιγκαριών είναι τρεις θέσεις, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους σε χωρητικότητα. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα και ανάλογα τον ρότορα καθώς και από τον αριθμό των λεπίδων στο σχεδιασμό της συσκευής. Εδώ είναι τρεις τύποι:

 1. Ανεμιστήρες σαλιγκαριού χαμηλής πίεσης, η παράμετρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 100 kg / cm². Συχνά χρησιμοποιούνται σε συστήματα αερισμού πολυκατοικιών. Τοποθετήστε τα σαλιγκάρια στις στέγες.
 2. Μοντέλα μέσης πίεσης - 100-300 kg / cm². Εγκατασταθεί σε συστήματα εξαερισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
 3. Ο τύπος της υψηλής πίεσης είναι 300-1200 kg / cm². Αυτό το ισχυρό εγκατάστασης ανεμιστήρα που γενικά περιλαμβάνουν ένα σύστημα εξαερισμού βαφεία, σε κλάδους όπου πνευματικό εγκατασταθεί σε αποθήκες με καύσιμα, λιπαντικά και άλλα κτίρια.

Υπάρχει μια άλλη διαίρεση των ανεμιστήρων σαλιγκαριών - ανάλογα με το σκοπό τους. Πρόκειται κυρίως για ένα μέσο γενικού σκοπού. Τρεις ακόμη θέσεις: ανθεκτικές στην έκρηξη, ανθεκτικές στη θερμότητα και ανθεκτικές στη διάβρωση.

Περιορισμοί στη χρήση

Οι κατασκευαστές και οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση σαλιγκαριών στα συστήματα εξαερισμού που δεν χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση αέρα:

 • με κολλώδη εναιωρήματα με συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 mg / m³.
 • με ινώδη υλικά στον αέρα.
 • με εκρηκτικές εγκλείσεις.
 • με διαβρωτικά σωματίδια.
 • και σε αποθήκες όπου αποθηκεύονται εκρηκτικά.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα σαλιγκάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς περιορισμούς. Και ένα ακόμα πράγμα, που ρυθμίζει τις συνθήκες λειτουργίας τους, είναι το καθεστώς θερμοκρασίας, το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί: από -45C έως + 45C.

Δημοφιλή μοντέλα


Κατ 'αρχήν, δεν υπάρχει πρότυπο για τον διαχωρισμό των σαλιγκαριών. Υπάρχουν ορισμένες μάρκες που παράγονται από όλους τους κατασκευαστές. Και χωρίζονται κυρίως για τον προορισμό τους. Για παράδειγμα, ο ανεμιστήρας GRP, όπου το γράμμα "P" σημαίνει ότι είναι ένα μοντέλο σκόνης, το οποίο χρησιμοποιείται σε συστήματα εξαερισμού και αναρρόφησης, για να απομακρύνει τον αέρα με υψηλή συγκέντρωση σκόνης. Δηλαδή, πρόκειται για ένα συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον προορισμό του. Φυσικά, αυτή η συσκευή μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τον συνηθισμένο αέρα, αλλά είναι πιο ακριβό από το κανονικό BP ή VC, επειδή ο σχεδιασμός του χρησιμοποιεί παχύ μέταλλο για την κατασκευή του σώματος και των λεπίδων, εξ ου και η υψηλότερη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα.

Το ίδιο ισχύει για τους οπαδούς της μάρκας BP BP, δηλαδή για την αφαίρεση καπνού. Είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλότερης ποιότητας με την εγκατάσταση ενός κινητήρα με προστασία από εκρήξεις. Εξ ου και η υψηλή τιμή τους. Όσον αφορά τις άλλες θέσεις, η BP χωρίζεται στους τύπους που έχουν ήδη αναφερθεί και κάθε ομάδα έχει τα δικά της μοντέλα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Πώς να φτιάξετε τα χέρια σας

Η ερώτηση που τίθεται από τον τίτλο αυτού του τμήματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρητορική. Αυτό είναι, κατ 'αρχήν, μπορείτε να κάνετε ένα σαλιγκάρι με τα χέρια σας αν έχετε τις δεξιότητες ενός ταμπελίκι ή ενός οξυγονοκολλητή. Επειδή θα χρειαστεί να συλλέξετε τη συσκευή από λαμαρίνα. Και, ανάλογα με την χωρητικότητα και την απόδοση της συσκευής, το μέταλλο θα έχει διαφορετικά πάχη.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να γίνουν τα πτερύγια των ώμων ανεξάρτητα και να τα προσαρτήσετε ποιοτικά στο ρότορα. Επειδή ο ρότορας θα περιστρέφεται με τεράστια ταχύτητα και εάν η εξισορρόπηση της δομής είναι σπασμένη, ο ανεμιστήρας θα φυσάει στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα λειτουργίας. Ναι, και σωστά επιλέξτε το ηλεκτρικό μοτέρ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ισχύ και την ταχύτητα, καθώς και την κατάλληλη σύνδεση με τον ανεμιστήρα του ανεμιστήρα. Επομένως μην προσπαθήσετε να κάνετε τίποτα με τα χέρια σας - είναι επικίνδυνο για τη ζωή σας.

Πώς να φτιάξετε έναν ανεμιστήρα σαλιγκαριού με τα χέρια σας: πτερύγια, λεπίδες

Η δημιουργία ροής αέρα με υψηλή πυκνότητα είναι δυνατή με διάφορους τρόπους. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά είναι ένας ακτινικός ανεμιστήρας ή "σαλιγκάρι". Διαφέρει από τα άλλα όχι μόνο στη μορφή, αλλά και στην αρχή της εργασίας.

Συσκευή και σχεδιασμός του ανεμιστήρα

Για την κίνηση του αέρα, μερικές φορές δεν επαρκεί για την πτερωτή και την μονάδα ισχύος. Σε περιορισμένο χώρο πρέπει να χρησιμοποιείται ένας ειδικός εξοπλισμός εξάτμισης. Είναι ένα σπειροειδές σώμα, το οποίο λειτουργεί ως κανάλι αέρα. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ή μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο μοντέλο.

Παρέχεται μια ακτινική πτερωτή για να σχηματίσει τη ροή στη δομή. Συνδέεται με τη μονάδα ισχύος. Οι λεπίδες του τροχού έχουν καμπυλωτό σχήμα και δημιουργούν μια εκφορτισμένη περιοχή όταν κινούνται. Λαμβάνει αέρα (ή αέριο) από τον αγωγό διακλάδωσης εισόδου. Όταν κινείται κατά μήκος του σπειροειδούς περιβλήματος, η ταχύτητα στο άνοιγμα εξόδου αυξάνει.

Ανάλογα με την εφαρμογή, ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μπορεί να είναι γενικός σκοπός, ανθεκτικός στη θερμότητα ή προστατευμένος από τη διάβρωση. Επίσης, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το ποσό της δημιουργούμενης ροής αέρα:

 • χαμηλή πίεση. Το πεδίο εφαρμογής είναι αίθουσες παραγωγής, οικιακές συσκευές. Η θερμοκρασία του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους +80 ° C. Υποχρεωτική απουσία επιθετικών μέσων ενημέρωσης.
 • μέση τιμή πίεσης. Είναι μέρος του εξοπλισμού εξόρυξης για την απομάκρυνση ή τη μεταφορά υλικών μικρού κλάσματος, πριονίδια σιτηρών,
 • υψηλής πίεσης. Δημιουργεί την εισροή αέρα στη ζώνη καύσης του καυσίμου. Εγκαθίσταται σε πολλούς τύπους λεβήτων.

Η κατεύθυνση κίνησης των λεπίδων καθορίζεται από το σχεδιασμό και, ειδικότερα, από τη θέση του σωλήνα διακλάδωσης εξαγωγής. Εάν βρίσκεται στην αριστερή πλευρά - ο δρομέας πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα. Ο αριθμός των λεπίδων και η καμπυλότητα τους λαμβάνεται επίσης υπόψη.

Για ισχυρά μοντέλα, πρέπει να κάνετε μια αξιόπιστη βάση με τα χέρια στο σώμα. Η βιομηχανική μονάδα θα δονείται έντονα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή καταστροφή της.

Αυτο-κατασκευασμένο

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να καθορίσετε τον λειτουργικό σκοπό του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα. Εάν είναι απαραίτητο για τον αερισμό ενός συγκεκριμένου μέρους του δωματίου ή του εξοπλισμού - το κύτος μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά. Για να ολοκληρωθεί ο λέβητας θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα ή να το φτιάξετε από ανοξείδωτο χάλυβα με το χέρι.

Πρώτον, υπολογίζεται η ισχύς και προσδιορίζεται ένα σύνολο στοιχείων. Η καλύτερη επιλογή είναι να αποσυναρμολογήσετε το σαλιγκάρι από τον παλιό εξοπλισμό - κουκούλα ή ηλεκτρική σκούπα. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου κατασκευής είναι η ακριβής αντιστοίχιση της ισχύος της μονάδας ισχύος και των παραμέτρων της γάστρας. Ο ανεμιστήρας του σαλιγκάρι γίνεται εύκολα με το χέρι μόνο για ορισμένους εφαρμοσμένους σκοπούς ενός μικρού εργαστηρίου στο σπίτι. Σε άλλες περιπτώσεις συνιστάται να αγοράσετε ένα ήδη κατασκευασμένο βιομηχανικό μοντέλο ή να πάρετε ένα παλιό από το αυτοκίνητο.

Η διαδικασία είναι να φτιάξετε έναν φυγόκεντρο ανεμιστήρα με τα χέρια σας.

 1. Υπολογισμός συνολικών διαστάσεων. Εάν η συσκευή πρόκειται να τοποθετηθεί σε περιορισμένο χώρο - να παρέχετε ειδικές φλάντζες αποσβεστήρα για την αντιστάθμιση των κραδασμών.
 2. Κατασκευή της υπόθεσης. Ελλείψει έτοιμης κατασκευής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικά φύλλα, χάλυβας ή κόντρα πλακέ. Στην τελευταία περίπτωση, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σφράγιση των αρθρώσεων.
 3. Σχέδιο εγκατάστασης της μονάδας ισχύος. Περιστρέφει τις λεπίδες, οπότε επιλέξτε τον τύπο της μονάδας δίσκου. Για μικρές κατασκευές, χρησιμοποιείται ένας άξονας που συνδέει τον μειωτήρα κινητήρα με τον δρομέα. Σε ισχυρές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιείται ένας ιμάντας κίνησης.
 4. Συνδετήρες. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος σε εξωτερικό περίβλημα, για παράδειγμα, ένας λέβητας - κάνει πλάκες σχήματος U. Σε σημαντικές ικανότητες θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη και τεράστια βάση.

Αυτό είναι το γενικό σχήμα με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε τη φυγόκεντρη μονάδα λειτουργίας με τα δικά σας χέρια. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων. Είναι σημαντικό να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις της ερμητικής σφράγισης του κύτους, καθώς και να εξασφαλίζετε αξιόπιστη προστασία της μονάδας ισχύος από πιθανή μόλυνση από σκόνη και συντρίμμια.

Κατά τη λειτουργία, ο ανεμιστήρας θα είναι πολύ θορυβώδης. Θα είναι προβληματικό να μειωθεί αυτό, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθμιστεί η δόνηση του σώματος κατά τη διάρκεια της κίνησης των ροών του αέρα με τα χέρια σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μεταλλικά και πλαστικά μοντέλα. Το δέντρο μπορεί να μειώσει εν μέρει τον ήχο υποβάθρου, αλλά έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε τη διαδικασία κατασκευής μιας θήκης από φύλλα PVC:

Επισκόπηση και σύγκριση μοντέλων έτοιμων προς παραγωγή

Λαμβάνοντας υπόψη τον ακτινικό ανεμιστήρα ενός σαλιγκαριού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το υλικό κατασκευής: η χυτευμένη θήκη από αλουμίνιο, φύλλο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Το μοντέλο επιλέγεται με βάση συγκεκριμένες ανάγκες, ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα ενός μοντέλου παραγωγής σε μια καλουπωμένη περίπτωση.

Σαλιγκάρι για σχεδίαση

Οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις εργασίες, μπορούν να εγκατασταθούν αξονικές ή ακτινικές συσκευές ικανές να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Ο σκοπός και τα χαρακτηριστικά τους είναι ιδανικά κατάλληλα για ένα συγκεκριμένο τμήμα του συστήματος εξαερισμού. Ας εξετάσουμε το ζήτημα πιο προσεκτικά.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός ανεμιστήρα σαλιγκαριών

Ακτινοβολούντες οπαδοί, σε κοινή γλώσσα που ονομάζεται "σαλιγκάρι", είναι συσκευές με άξονες αναρρόφησης και εκτόξευσης πολλαπλών κατεύθυνσης. Σε αντίθεση με τις αξονικές δομές, όπου ο πίδακας αέρα κινείται παράλληλα προς τον άξονα περιστροφής της πτερωτής, η λειτουργία ακτινικών ανεμιστήρων χρησιμοποιεί φυγόκεντρο δύναμη, κάνοντας τέτοιες συσκευές καλείται ακόμα και φυγοκεντρικά.

Το σώμα εργασίας ενός τέτοιου ανεμιστήρα μοιάζει περισσότερο με έναν τροχό σκίουρου. Οι λεπίδες, οι οποίες είναι παράλληλες προς τον άξονα περιστροφής, αιχμαλωτίζουν τμήματα του αέρα και, περιστρέφοντας, τις εξαναγκάζουν σε κάθετη κατεύθυνση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φυγόκεντρης δύναμης. Το περίβλημα του ανεμιστήρα έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα του κοχλία, λόγω του οποίου όλα τα μεμονωμένα ρεύματα που εκτοξεύονται από τα πτερύγια του πτερυγίου συναρμολογούνται σε μία απλή ελαστική ροή που βγαίνει προς τα έξω από το ακροφύσιο εξόδου. Εξαιτίας αυτού, σχηματίζεται κενό, το οποίο αμέσως γεμίζει με εξωτερικό αέρα που εισέρχεται μέσω του ανοίγματος αναρρόφησης. Βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά της θήκης. Έτσι, λαμβάνεται ότι η αναρρόφηση και η εκτόξευση της ροής πραγματοποιούνται κατά την εγκάρσια κατεύθυνση μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικά

Το κύριο χαρακτηριστικό του ανεμιστήρα σαλιγκαριών είναι το δικό του υψηλή πίεση εξόδου. Οι αξονικές δομές έχουν υψηλή παραγωγικότητα, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να δημιουργήσουν πίεση. Επομένως, για να δουλέψετε με ένα σύνθετο σύστημα αεραγωγών, το οποίο έχει υψηλή αεροδυναμική αντίσταση, είναι κατάλληλα μόνο τα "σαλιγκάρια".

Με το μέγεθος της δημιουργούμενης πίεσης, εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:


Κάθε κατηγορία ανεμιστήρων χρησιμοποιείται σε κατάλληλες συνθήκες και εκτελεί εργασίες που απαιτούν ορισμένες λειτουργικές παραμέτρους.
Το δεύτερο, όχι λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό των οπαδών "σαλιγκάρι" είναι η ικανότητα όχι μόνο να δημιουργήσει πίεση αλλά και να παράγει το αντίθετο αποτέλεσμα - δημιουργία κενού. Αυτή είναι η καθολικότητα της δράσης του κοχλία - είναι εξίσου αποτελεσματική εργασία για ένεση και απορρόφηση. Τέτοιες ευκαιρίες διευρύνουν σημαντικά το πεδίο χρήσης των ανεμιστήρων "σαλιγκαριών" και σε συνδυασμό με την υψηλή πίεση λειτουργίας τους επιτρέπουν να εκτελούν πρόσθετες λειτουργίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα λεγόμενα. οι οπαδοί της σκόνης μπορούν για τη μεταφορά χύδην υλικών μέσω του συστήματος αεραγωγών. Επιπλέον, η ικανότητα δημιουργίας αρνητικής πίεσης χρησιμοποιείται σε διάφορες μονάδες παραγωγής για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης (ανεμιστήρες ανεμιστήρων).

Τα πιο δημοφιλή μοντέλα των οπαδών "σαλιγκάρι" είναι BP και CC (Fan Radial και Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας). Κάποια επιπλοκή της κατάστασης είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον ορισμό των οπαδών και ότι κάθε κατασκευαστής έχει το δικαίωμα να ονομάζει τα προϊόντα του κατά την κρίση του. Ως εκ τούτου, συχνά υπάρχουν μοντέλα ανεμιστήρων - "σαλιγκάρια", που έχουν απόλυτα πανομοιότυπες παραμέτρους, αλλά διαφορετικές ονομασίες.

Η ενότητα των τυποποιημένων μεγεθών είναι απαραίτητη για σύνδεση με άλλο εξοπλισμό - θερμαντήρες αέρα, αεραγωγοί, διαμορφωμένα προϊόντα κ.λπ. Από αυτή την άποψη, η κατάσταση είναι πιο επιτυχημένη, οι οπαδοί προσεγγίζουν εντελώς τα παρακείμενα στοιχεία του συστήματος. Εάν χρησιμοποιούνται μοντέλα και στοιχεία διαφορετικών μεγεθών, τότε χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχοι προσαρμογείς για να τα ταιριάζουν.

Τύποι και πεδίο εφαρμογής

Οι ανεμιστήρες - τα "σαλιγκάρια" έχουν διαφορετικούς τύπους μεγεθών, πράγμα που σας επιτρέπει να επιλέξετε τη συσκευή που ταιριάζει καλύτερα στις παραμέτρους λειτουργίας με τις απαιτήσεις του συστήματος. Όλα τα δείγματα των "σαλιγκαριών" έχουν αριθμούς που υποδεικνύουν τη διάμετρο της πτερωτής σε δεκατίμετρα. Για παράδειγμα, №5 σημαίνει, που έχει η πτερωτή 0,5 m σε διάμετρο.

Ο σχεδιασμός των φυγοκεντρικών ακτινωτών ανεμιστήρων σαλιγκάρι

Ο μηχανισμός οποιουδήποτε ανεμιστήρα βασίζεται σε ένα ρότορα με λεπίδες στερεωμένες πάνω του. Σκοπός τους είναι να μεταφέρουν μεγάλες μάζες αέρα για να κυκλοφορήσουν αέρα.

Το εύρος των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων "σαλιγκάρι" είναι πολύ ευρύ. Χρησιμοποιούνται σε μηχανικά συστήματα κτιρίων, βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού, θαλάμους ξήρανσης, οικιακές συσκευές, ψεκαστήρες, μηχανές εμφύσησης.

Τι είναι ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας

Ο τρόπος δημιουργίας ροής αέρα περιστρέφοντας έναν ακτινικό τροχό με λεπίδες σε ένα σπειροειδές θάλαμο έδωσε το όνομα στους ανεμιστήρες - ακτινικούς ή φυγοκεντρικούς. Οι λεπίδες του τροχού μπορούν να είναι ευθείες, καμπύλες ή τύπου "πτέρυγας".

Η πίεση ροής αέρα, ανάλογα με τον αριθμό και το προφίλ των λεπίδων, καθώς και την ταχύτητα περιστροφής τους, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Οι δείκτες πίεσης κυμαίνονται από 0,1 έως 12 kPa. Ανατρέποντας τις τρέχουσες φάσεις στους ακροδέκτες του κινητήρα, η κατεύθυνση περιστροφής της πτερωτής μπορεί να αλλάξει. Αυτό γίνεται με ένα διακόπτη εναλλαγής στον κινητήρα. Αυτό είναι απαραίτητο για να αλλάξετε τον τρόπο εισαγωγής αέρα από το δωμάτιο με την έγχυση καθαρού αέρα.

Αρχή σχεδιασμού και λειτουργίας

Συσκευές ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται για την κίνηση μιας ποικιλίας μιγμάτων αερίων και αέρα, υπάρχουν διάφοροι τύποι. Το πιο δημοφιλές είναι φυγοκεντρική ακτινική μονάδα "σαλιγκάρι".

Έχει στο συγκρότημα έναν περιστρεφόμενο τροχό και σταθερά πτερύγια πάνω του. Τα διαφορετικά μοντέλα ανεμιστήρων περιέχουν διαφορετικό αριθμό λεπίδων.

Η αρχή του εκχυλίσματος του "σαλιγκαριού" έχει ως εξής:

 1. Ο αέρας αναρροφάται μέσα στο ρότορα μέσω της εισόδου.
 2. Η μάζα αέρα λαμβάνει περιστροφική κίνηση.
 3. Περαιτέρω, μέσω της φυγόκεντρης δύναμης που παράγεται από τις περιστρεφόμενες λεπίδες, ο υπό πίεση πίεσης αέρα αντλείται στην έξοδο. Βρίσκεται σε μια σπειροειδή θήκη.

Λόγω της ομοιότητας του περιβλήματος με το σαλιγκάρι, ο ανεμιστήρας πήρε το όνομά του.

Υλικά σώματος

Βιομηχανικό "σαλιγκάρι" μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά υλικά - ανάλογα με την επιθετικότητα του περιβάλλοντος εφαρμογής. Επένδυση μιας μονάδας γενικής χρήσης που λειτουργεί σε μη διαβρωτικά αέρια με μείγμα σωματιδίων μικρότερο από 0,1 g / cc. m, είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ή ανθρακοχάλυβα διαφορετικού πάχους. Εάν το μέσο περιέχει επιθετικά μίγματα αερίων, που χαρακτηρίζονται από την παρουσία ενεργών αερίων και την εξάτμιση των οξέων, χρησιμοποιούνται χάλυβες ανθεκτικοί στη διάβρωση. Ο ανεμιστήρας "σαλιγκάρι" σε αυτή την έκδοση λειτουργεί σε θερμοκρασία μέχρι 200 ​​βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχει μια εκρηκτική απόδειξη της κουκούλας. Συγκροτείται από όλκιμα μέταλλα: κράματα χαλκού ή αλουμινίου. Εδώ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής, αποκλείεται το τόξο, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία των εκρήξεων.

Πτερωτή

Απαιτήσεις για υλικά για την πτερωτή με λεπίδες - πλαστικότητα και προστασία από τη διάβρωση. Στη συνέχεια, ο τροχός θα αντέξει τα φορτία με δόνηση και τη χημική επίδραση του μέσου. Για τον σχεδιασμό του σχήματος και του αριθμού των λεπίδων, λαμβάνονται υπόψη τα αεροδυναμικά φορτία και η ταχύτητα περιστροφής. Η υψηλή ταχύτητα περιστροφής ενός μεγάλου αριθμού ελαφρώς καμπυλωμένων ή ευθεία λεπίδων, σχηματίζει σταθερή ροή αέρα. Αυτό δημιουργεί λιγότερο θόρυβο.

Τα φυγοκεντρικά καυσαέρια πρέπει να ταξινομηθούν ως εξοπλισμός με αυξημένη δόνηση. Η αιτία της δόνησης είναι το χαμηλό επίπεδο ισορροπίας του περιστρεφόμενου τροχού. Οι κραδασμοί φέρουν τέτοιους αρνητικούς παράγοντες: την καταστροφή της βάσης στον τόπο εγκατάστασης του εξοπλισμού και το υψηλό επίπεδο θορύβου. Ελαχιστοποιεί τα ελατήρια ρύθμισης κραδασμών. Τα ελατήρια τοποθετούνται κάτω από τη βάση του σώματος. Επιπλέον, για ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιούνται ελαστικά μαξιλάρια αντί για ελατήρια.

Ηλεκτροκινητήρες

Παρέχεται εξοπλισμός εξαερισμού τύπου "σαλιγκαριού" κινητήρες με προστατευτικά καλύμματα και περιβλήματα. Για τη βαφή κινητήρων περιβλήματος χρησιμοποιείται μια ειδική προστατευτική ένωση. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασύγχρονοι μηχανισμοί με σταθερή ταχύτητα. Συνδέονται σε ένα μονοφασικό ή τριφασικό δίκτυο, ανάλογα με το σχέδιο. Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κινητήρες με μεταβλητή ταχύτητα.

Διαστάσεις

Οι διαστάσεις των κουκούλας σαλιγκαριών μπορεί να είναι διαφορετικές. Η διάμετρος της μονάδας κυμαίνεται από 250 έως 1500 mm. Τα "σαλιγκάρια" μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα ενιαίο σύνολο ή να χωρίζονται σε πολλά μέρη. Στην περίπτωση των μικρών οπαδών με ένα στερεό σαλιγκάρι, η γωνία περιστροφής μπορεί να παραμεληθεί. Αρκεί να ξεβιδώσετε τα μπουλόνια και να τα γυρίσετε στην επιθυμητή θέση. Τα μοντέλα είναι ως επί το πλείστον αποσυναρμολογημένα. Για αυτούς, η γωνία περιστροφής είναι μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Οπαδοί σαλιγκαριών: ακτινικοί, φυγοκεντρικοί και καυσαερίων

Το σαλιγκάρι ανεμιστήρα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα με υψηλή πυκνότητα. Αυτή η κουκούλα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις αποχρώσεις του σχεδιασμού και την αρχή της λειτουργίας, που διακρίνει τον κοχλία από άλλα συστήματα.

Χαρακτηριστικά

Φωτογραφία του ανεμιστήρα σαλιγκαριού

Πριν φτιάξετε τα χέρια σας έναν ιδιαίτερα αποδοτικό ανεμιστήρα σαλιγκαριών, θα πρέπει να μάθετε για τα χαρακτηριστικά αυτής της συσκευής και το σχεδιασμό της.

 • Για τη διεξαγωγή της κίνησης του εξαναγκασμένου αέρα, είναι μερικές φορές δυνατή η διανομή με ένα πτερωτή και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα περιστρέψει το στοιχείο εργασίας.
 • Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, αλλά η μονάδα εξάτμισης είναι εξαιρετικά απαραίτητη, έρχεται στη διάσωση εξειδικευμένος εξοπλισμός.
 • Το σαλιγκάρι είναι ένα σώμα που έχει τη μορφή σπιράλ.
 • Το καθήκον του σώματος είναι να εκπληρώσει τα καθήκοντα του καναλιού αέρα.
 • Τα σαλιγκάρια που κατασκευάζονται με τα χέρια τους είναι αρκετά δημοφιλή, αλλά όταν δεν υπάρχει χρόνος για συναρμολόγηση ή έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων, αντικειμενικά η καλύτερη λύση θα είναι η αγορά τελικού εξοπλισμού.
 • Για να σχηματιστεί μια ροή αέρα, ένα ακτινωτό εξάρτημα βρίσκεται στο εσωτερικό του σχεδιασμού του ανεμιστήρα - του τροχού.
 • Αυτό το ακτινωτό στοιχείο του εξοπλισμού συνδέεται με την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής.
 • Οι λεπίδες στην πτερωτή είναι λυγισμένες, γεγονός που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν μια εκφορτισμένη περιοχή όταν κινούνται.
 • Ο αγωγός εισόδου της δομής χρησιμεύει για την είσοδο αέρα ή άλλου μέσου.
 • Λόγω της κίνησης κατά μήκος του σπειροειδούς περιβλήματος, η ταχύτητα του αέρα στην έξοδο μέσω του ανοίγματος εξόδου αυξάνει αισθητά.
 • Οι ανεμιστήρες του κοχλία είναι ανθεκτικοί στη θερμότητα, ανθεκτικοί στη διάβρωση και γενικό σκοπό.
 • Η κίνηση των λεπίδων του ανεμιστήρα του κοχλία εξαρτάται από το σχεδιασμό του εξοπλισμού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θέση του ακροφυσίου εξόδου. Αν είναι αριστερά, ο ρότορας πρέπει να περιστρέφεται δεξιόστροφα ή αντίστροφα.
 • Κατά την επιλογή ή τη συναρμολόγηση των σαλιγκαριών με το χέρι, πρέπει να εξετάσετε πόσα λεπίδες χρησιμοποιούνται και ποιοι είναι οι δείκτες της καμπυλότητας τους.

Δημιούργησε ροές αέρα

Φωτογραφία ενός ανεμιστήρα βιομηχανικού σαλιγκαριού

Όταν σχεδιάζετε να συναρμολογήσετε μια αυτο-κατασκευασμένη μονάδα με τα δικά σας χέρια ή να αγοράσετε ένα έτοιμο απορροφητήρα τύπου σαλιγκαριού, θα πρέπει σίγουρα να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά των δημιουργούμενων αέριων ρευμάτων. Δηλαδή, θα πρέπει να ενδιαφέρεστε για το μέγεθος της ροής, στην οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η περιοχή εφαρμογής του κοχλία.

 1. Χαμηλή πίεση. Οι ροές αέρα χαμηλής πίεσης χρησιμοποιούνται ευρέως στον εξοπλισμό των χώρων παραγωγής και στη συναρμολόγηση οικιακών συσκευών. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση της θερμοκρασίας του αέρα πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, τα σαλιγκάρια χαμηλής πίεσης δεν είναι προσαρμοσμένα να λειτουργούν σε επιθετικό περιβάλλον.
 2. Μέση πίεση. Οι ανεμιστήρες σαλιγκαριών μέσης πίεσης συναντώνται πιο συχνά στη διάταξη ενός συστήματος εξάτμισης που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά, την αφαίρεση λεπτού υλικού. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι ο κόκκος και η αφαίρεση του πριονιδιού.
 3. Υψηλή πίεση. Τα εκχυλίσματα του κοχλία υψηλής πίεσης σχηματίζουν ρεύματα αέρα που εισέρχονται στις ζώνες καύσης διαφόρων τύπων καυσίμων. Ο εξοπλισμός λέβητα, που λειτουργεί με διαφορετικούς τύπους καυσίμων, είναι εξοπλισμένος με σαλιγκάρια υψηλής πίεσης.

Ένα σαλιγκάρι ή φυγοκεντρικός ανεμιστήρας απαιτεί μια αξιόπιστη βάση. Το σώμα πρέπει να στερεωθεί σωστά για να αποφευχθεί ο κραδασμός. Οι βιομηχανικές μονάδες χαρακτηρίζονται από αυξημένους κραδασμούς. Εάν αυτό το φαινόμενο δεν αποτραπεί, η συσκευή θα αποτύχει σταδιακά.

Κάνε τον εαυτό σου

Η οικοδόμηση ενός ανεμιστήρα σαλιγκαριών δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα, αν αποφασίσετε να πάρετε μια αυτο-κατασκευασμένη μονάδα με τα χέρια σας.

Υπάρχουν αρκετές σημαντικές συστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την οικοδόμηση ενός ανεμιστήρα σαλιγκαριού από τα χέρια.

 1. Λειτουργικός σκοπός. Για να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού με ένα μέρος του δωματίου, ένα μικρό τμήμα ή εξοπλισμό, το σώμα μπορεί να συναρμολογηθεί από αυτοσχέδια υλικά. Αν πρόκειται για φυγοκεντρική μονάδα που θα παράγει ροές αέρα για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του εξοπλισμού του λέβητα, τότε το σώμα κατασκευάζεται με το χέρι από ανοξείδωτο χάλυβα ή ανθεκτικό στη θερμότητα μέταλλο.
 2. Ισχύς. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται άμεσα από τις λειτουργίες που θα εκτελέσει η φυγοκεντρική μονάδα. Πολλοί οικιακοί τεχνίτες χρησιμοποιούν σαλιγκάρια που λαμβάνονται από παλιό εξοπλισμό, συστήματα εξαερισμού, απορροφητήρες ή ηλεκτρικές σκούπες. Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο σύνολο, εγγυάστε έναν ακριβή λόγο ισχύος και τα χαρακτηριστικά της περίπτωσης.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα σαλιγκάρι για οικιακή χρήση, χρησιμοποιήστε μέσα στο συνεργείο, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μια συσκευή μόνοι σας. Όλες οι άλλες περιπτώσεις υποδηλώνουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μόνο σφραγισμένα σαλιγκάρια.

Για να δημιουργήσετε έναν αποτελεσματικό αυτόματο ανεμιστήρα σαλιγκαριών, θα χρειαστεί να εκτελέσετε τις παρακάτω εργασίες:

 • Υπολογίστε τις διαστάσεις του μελλοντικού εξοπλισμού. Εάν πρόκειται για μονάδα φυγοκέντρησης για εγκατάσταση σε περιορισμένο χώρο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φλάντζες αποσβεστήρα. Θα επιτρέψουν την αντιστάθμιση των παραγόμενων κραδασμών κατά τη λειτουργία της, την προστασία του κοχλία από την πρόωρη φθορά. Εάν πρόκειται για μεγάλη στατική μονάδα, η προστασία από κραδασμούς συμβαίνει λόγω της μάζας του εξοπλισμού και της στερέωσής του.
 • Για να φτιάξετε το κέλυφος του ανεμιστήρα-σαλιγκάρι. Αν δεν έχετε ένα τελικό κουτί, το οποίο είναι ιδανικό για ανεμιστήρα, χρησιμοποιήστε τα υλικά που έχετε ετοιμάσει. Για τους σκοπούς αυτούς, τα κατάλληλα πλαστικά, φύλλα κόντρα πλακέ, χάλυβα. Αν αποφασίσετε να πάρετε φύλλα από κόντρα πλακέ, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά στη διαδικασία συναρμολόγησης, όλες οι ραφές είναι σφραγισμένες σωστά.
 • Εξετάστε το σχέδιο της μονάδας ισχύος του κοχλία. Το καθήκον της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι να περιστρέφει τις λεπίδες του ανεμιστήρα. Όταν επιλέγετε, εξετάστε πόση δύναμη έχει το σαλιγκάρι. Εάν είναι φυγοκεντρικός ανεμιστήρας υψηλής ισχύος, χρησιμοποιήστε έναν ιμάντα κίνησης. Σε μικρές εγκαταστάσεις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε έναν άξονα που συνδέει τον μειωτήρα κινητήρα με τον δρομέα.
 • Χρησιμοποιήστε συνδετήρες. Κατά την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα-σαλιγκάρι στο εξωτερικό περίβλημα της δομής, χρησιμοποιήστε πλάκες τοποθέτησης σε σχήμα U. Εάν η ικανότητα των μονάδων είναι εντυπωσιακή, τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε υιοθετήσει μια τεράστια, σταθερή βάση.
 • Ελαχιστοποιήστε το θόρυβο. Ένα σαλιγκάρι υψηλής ισχύος χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ένας τέτοιος φυγοκεντρικός ανεμιστήρας εκπέμπει πολύ θόρυβο. Αντικειμενικά, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τον θόρυβο του σαλιγκαριού είναι να συγκεντρώσετε τον εξοπλισμό όσο το δυνατόν ποιοτικά. Ακόμη και μετά τη συναρμολόγηση του κοχλία, είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί ο θόρυβος. Τα πιο θορυβώδη είναι τα μοντέλα, το σώμα του οποίου είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο. Ξύλινα κιβώτια μειώνουν το θόρυβο του κοχλία, αλλά είναι σημαντικά κατώτερα από τα μεταλλικά και πλαστικά ανάλογα για τη διάρκεια της λειτουργίας.

Σύμφωνα με το διάγραμμα που παρουσιάζεται μπορείτε να δημιουργήσετε φυγοκεντρικές συσκευές εξάτμισης διαφορετικής ισχύος της ανάθεσης από τα δικά σας χέρια. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο σχήμα, να αλλάξετε τα στοιχεία, να προσθέσετε βοηθητικά στοιχεία.

Η πιο σημαντική στιγμή στη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα από τα χέρια του είναι η αξιόπιστη σφράγιση όλων των ραφών που διατίθενται στην κατασκευή και η προστασία του ίδιου του κινητήρα. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς χρησιμοποιείται ο κινητήρας, ο οποίος δεν διαθέτει επαρκή προστασία, μπορούν να εισέλθουν διάφορα σκουπίδια, σκόνη, βρωμιά και υγρασία. Δεν είναι μυστικό ότι αυτό οδηγεί σε φθορά, σταδιακή καταστροφή και αποτυχία εξοπλισμού.

Ανεμιστήρες - "σαλιγκάρια": τροποποιήσεις, μεγέθη, σκοπός, εκτέλεση

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες (ακτινικοί). Γενικές πληροφορίες

Όλες οι συσκευές, ανεξάρτητα από το σκοπό τους, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια ροή αέρα (καθαρή ή που περιέχει ακαθαρσίες από άλλα αέρια ή μικρά ομοιογενή σωματίδια) διαφορετικών πιέσεων. Ο εξοπλισμός χωρίζεται σε κλάσεις για τη δημιουργία χαμηλής, μέσης και υψηλής πίεσης.

Τα συσσωματώματα ονομάζονται φυγοκεντρικά (καθώς και ακτινωτά) εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο παράγεται η ροή αέρα περιστρέφοντας μια ακτινική πτερωτή τύπου πτερυγίου (σχήμα τυμπάνου ή κυλίνδρου) εντός του σπειροειδούς θαλάμου. Το προφίλ της λεπίδας μπορεί να είναι ένα ευθύ, καμπύλο, "προφίλ πτέρυγας". Ανάλογα με την ταχύτητα περιστροφής, τον τύπο και τον αριθμό των λεπίδων, η πίεση ροής αέρα μπορεί να κυμαίνεται από 0,1 έως 12 kPa. Η περιστροφή σε μια κατεύθυνση απομακρύνει τα μίγματα αερίων, προς την αντίθετη κατεύθυνση - αντλεί καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η αλλαγή της περιστροφής μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός διακόπτη εναλλαγής, αλλάζοντας τη φάση του ρεύματος σε μέρη στους ακροδέκτες του ηλεκτροκινητήρα.

Ερμάριο εξοπλισμός γενικής χρήσης για να λειτουργούν σε ένα μη διαβρωτικό μείγματα αερίου (αέρα ή καθαρό καπνιστή, η περιεκτικότητα σε σωματίδια μικρότερη από 0,1 g / m3) είναι κατασκευασμένο από φύλλο χάλυβα γαλβανισμένο χάλυβα άνθρακα ή διαφορετικού πάχους. Για πιο επιθετικά μίγματα αερίων (υπάρχουν ενεργά αέρια ή ατμοί οξέων και αλκαλίων) χρησιμοποιούνται ανθεκτικοί στη διάβρωση (ανοξείδωτοι) χάλυβες. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος μέχρι 200 ​​βαθμούς Κελσίου. Στην κατασκευή των αντιαναφλεκτικών παραλλαγής για λειτουργία σε επικίνδυνες συνθήκες (μηχανήματα εξόρυξης, μια μεγάλη περιεκτικότητα σε εκρηκτική σκόνη) ισχύει περισσότερο όλκιμο μέταλλα (Cu) και κράματα αλουμινίου. Ο εξοπλισμός για εκρηκτικές συνθήκες χαρακτηρίζεται από αυξημένη μαζικότητα και αποκλείει τη δημιουργία σπινθήρων κατά τη λειτουργία (η κύρια αιτία εκρήξεων σκόνης και αερίου).

Το τύμπανο (πτερωτή) με λεπίδες είναι κατασκευασμένο από χάλυβα ποιότητες που δεν είναι διαβρωμένες και επαρκώς πλαστική για να αντέξει τα μεγάλα φορτία δονήσεων. Το σχήμα και ο αριθμός των λεπίδων σχεδιάζονται από τον υπολογισμό των αεροδυναμικών φορτίων σε μια ορισμένη ταχύτητα περιστροφής. Ένας μεγάλος αριθμός λεπίδων, ίσιας ή ελαφρώς καμπυλωμένης, που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργούν μια πιο σταθερή ροή αέρα και παράγουν λιγότερο θόρυβο. Όμως, η πίεση της ροής αέρα παραμένει χαμηλότερη από εκείνη του τυμπάνου επί του οποίου εγκαθίστανται οι λεπίδες με ένα αεροδυναμικό "προφίλ πτέρυγας".

Το "σαλιγκάρι" αναφέρεται σε εξοπλισμό με αυξημένη δόνηση, οι αιτίες των οποίων είναι ακριβώς το χαμηλό επίπεδο ισορροπίας της περιστρεφόμενης πτερωτής. Η δόνηση προκαλεί δύο συνέπειες: αυξημένο επίπεδο θορύβου και καταστροφή της βάσης στην οποία είναι εγκατεστημένη η μονάδα. Για να μειώσετε το επίπεδο δόνησης βοηθήστε τα ελατήρια που εισάγονται μεταξύ της βάσης του σώματος και του χώρου εγκατάστασης. Κατά την εγκατάσταση ορισμένων μοντέλων χρησιμοποιούνται ελαστικά μαξιλάρια αντί για ελατήρια.

Οι μονάδες εξαερισμού - "σαλιγκάρι" είναι εξοπλισμένες με ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με προστατευτικά καλύμματα και καλύμματα, με βελτιωμένο χρώμα για εργασία σε επιθετικά περιβάλλοντα αερίου. Βασικά, αυτά είναι ασύγχρονοι κινητήρες με κάποια ταχύτητα περιστροφής. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι σχεδιασμένοι για λειτουργία από μονοφασικό δίκτυο (220 V) ή τριφασικό (380 V). (Η ισχύς των μονοφασικών ηλεκτρικών κινητήρων δεν υπερβαίνει τα 5 - 6 kW). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να εγκατασταθεί κινητήρας με ελεγχόμενη ταχύτητα περιστροφής και έλεγχο θυρίστορ.

Υπάρχουν τρεις τρόποι σύνδεσης του κινητήρα με τον άξονα του τυμπάνου:

 1. Άμεση σύνδεση. Οι άξονες συνδέονται μέσω ενός κλειστού δακτυλίου. "Κατασκευαστικό σχέδιο αριθ. 1".
 2. Μέσω του μειωτήρα. Ο μειωτήρας μπορεί να έχει πολλές ταχύτητες. "Αριθμός εποικοδομητικού σχεδίου 3".
 3. Ζώνη μετάδοσης ζωνών. Η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να αλλάξει αν αλλάξετε τις τροχαλίες. "Σχέδιο αριθ. 5 κατασκευής".

Το πιο ασφαλή σύνδεση με τον κινητήρα σε περίπτωση αιφνίδιας παρεμβολών ένα λουράκι - τροχαλία (όταν η άτρακτος πτερωτή είναι ξαφνικά και απότομα σταματά να καταστραφεί ζώνες).

Το περίβλημα κατασκευάζεται σε 8 θέσεις της οπής εξόδου σε σχέση με την κάθετη, από 0 έως 315 έως 45 μοίρες. Αυτό διευκολύνει την τοποθέτηση της μονάδας στον αγωγό. Για να αποφευχθεί η μετάδοση κραδασμών, οι φλάντζες του αεραγωγού και του σώματος της μονάδας συνδέονται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα κατασκευασμένου από παχύ καουτσούκ καμβά ή συνθετικό ύφασμα.

Ο εξοπλισμός είναι βαμμένος με ισχυρά χρώματα σε σκόνη με αυξημένη αντοχή στην κρούση.

Δημοφιλή μοντέλα VR και VC

1. Ανεμιστήρας BP 80 75 χαμηλής πίεσης

Σχεδιασμένο για συστήματα εξαερισμού βιομηχανικών και δημόσιων κτιρίων. Συνθήκες εργασίας: μέτριο και υποτροπικό κλίμα, σε μη επιθετικές συνθήκες. Το εύρος θερμοκρασίας είναι κατάλληλο για τη λειτουργία εξοπλισμού γενικής χρήσης (OH) από -40 έως +40. Τα μοντέλα ανθεκτικά στη θερμότητα αντέχουν έως +200. Υλικό: ανθρακούχο χάλυβα. Μέση στάθμη υγρασίας: 30-40%. Οι ανιχνευτές καπνού μπορούν να λειτουργούν για 1,5 ώρες σε θερμοκρασία +600.

Η πτερωτή φέρει 12 καμπύλες λεπίδες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Τα μοντέλα ανθεκτικά στη διάβρωση είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα.

Προστασία από εκρήξεις - κατασκευασμένη από ανθρακοχάλυβα και ορείχαλκο (για κανονική υγρασία), ανοξείδωτο χάλυβα και ορείχαλκο (για υψηλή υγρασία). Υλικό για τα πιο προστατευμένα μοντέλα: κράματα αλουμινίου.

Ο εξοπλισμός κατασκευάζεται σύμφωνα με τα διαγράμματα σχεδίασης αριθ. 1 και αριθ. 5. Η ισχύς των κινητήρων που παραδίδονται στο κιτ είναι από 0,2 έως 75 kW. Κινητήρες έως 7.5 με ταχύτητα έως 750 έως 3000 σ.α.λ., ισχυρότερη - από 356 έως 1000.

Η διάρκεια ζωής είναι πάνω από 6 χρόνια.

Ο αριθμός μοντέλου αντικατοπτρίζει τη διάμετρο της πτερωτής: από τον αριθμό 2,5 - 0,25 m. έως 20-2 m. (Σύμφωνα με το GOST 10616-90).

Παράμετροι ορισμένων λειτουργιών που εκτελούνται:

1. ВР 80-75 №2,5: κινητήρες (Dv) από 0,12 έως 0,75 kW. 1500 και 3000 rpm. πίεση (Ρ) - από 0,1 έως 0,8 kPa. Η παραγωγικότητα (Pr) είναι από 450 έως 1700 m3 / h. Vibroisolators (V) - καουτσούκ. (4 τεμ.) №1.

2. ВР 80-75 №4: Дв από 0,18 έως 7,5 kW. 1500 και 3000 rpm. P - από 0,1 έως 2,8 kPa. Pr - από 1400 έως 8800 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (4 τεμ.) №1.

3. ВР 80-75 №6,3: Дв από 1,1 έως 11 kW. 1000 και 1500 σ.α.λ. P - από 0,35 έως 1,7 kPa. Pr - από 450 έως 1700 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (4 τεμ.) №1.

4. ВР 80-75 №10: Dv 5,5-22 kW; 750 και 1000 σ.α.λ. Ρ - από 0,38 έως 1,8 kPa. Pr - από 14600 έως 46800 m3-h. Είμαστε καουτσούκ. (5 τεμ.) K.C. №1.

5. ВР 80-75 №12,5: Дв από 11 έως 33 kW. 536 και 685 rpm. P - από 0,25 έως 1,4 κα; Pr - από 22000 έως 63000 m3 / h. W - ελαστικό (6 τεμ.). K.S. №5.

6. Αναπνευστήρας VTS 14 46 με μέση πίεση.

Οι επιδόσεις και τα υλικά για την κατασκευή είναι όμοια με την BP εκτός από τον αριθμό των λεπίδων (32 τεμάχια).

Δωμάτια - από 2 έως 8. Κατασκευαστικά σχήματα 1 και 5.

Η διάρκεια ζωής είναι πάνω από 6 χρόνια. Ο αριθμός ωρών εγγύησης είναι 8000.

Παράμετροι και απόδοση:

1. CC 14 46 Νο. 2: Dw από 0,18 έως 2,2 kW. 1330 και 2850rpm. Ρ - από 0,26 έως 1,2 kPa. Pr - από 300 έως 2500 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (4 τεμ.) №1.

2. EC 14 46 Αριθ. 3,15: Dv από 0,55 έως 2,2 kW. 1330 και 2850 rpm. P - από 0,37 έως 0,8 kPa. Pr - από 1500 έως 5100 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (4 τεμ.) №1.

3. CC 14 46 № 4: Dv 1,5 έως 7,5 kW. 930 και 1430 rpm. P - από 0,55 έως 1,32 kPa. Pr - από 3500 έως 8400 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (4 τεμ.) №1.

4. CC 14-46 No.6,3: Dw από 5,5 έως 22 kW. 730 και 975 rpm. P - από 0,89 έως 1,58 kPa. Pr - από 9200 έως 28000 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (5 τεμ.) №1,5.

5. CC 14-46 Νο. 8: Dw από 5,5 έως 22 kW. 730 και 975 rpm. P - από 1,43 έως 2,85 kPa. Pr - από 19000 έως 37000 m3 / h. Είμαστε καουτσούκ. (5 τεμ.) №1,5.

Ανεμιστήρας σκόνης "σαλιγκάρι"

Οι ανεμιστήρες σκόνης που έχει σχεδιαστεί για συνθήκες σκληρές εργασίας, σκοπός τους - για να απομακρυνθεί ο αέρας από τον τόπο εργασίας με μια αρκετά μεγάλα σωματίδια (χαλίκι, σκουπίδια, γρέζια, ροκανίδια, πριονίδια). Η πτερωτή φέρει 5 ή 6 λεπίδες από χοντρό ανθρακούχο χάλυβα. Οι μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε αποσπάσματα από εργαλειομηχανές. Δημοφιλή μοντέλα του VCP 7-40. Εκτέλεση από τον K.C. №5.

Δημιουργούν πίεση από 970 έως 4000 Pa, μπορούν να ταξινομηθούν ως "μεσαία και υψηλή πίεση". Οι αριθμοί των πτερωτών είναι 5, 6,3 και 8. Η ισχύς του DW είναι από 5,5 έως 45 kW.

Άλλο

Υπάρχουν συσκευές ειδικής κλάσης - για εμφύσηση σε λέβητες στερεών καυσίμων. Παράγεται στην Πολωνία. Ειδικός εξοπλισμός για συστήματα θέρμανσης (ιδιωτικό).

Το κέλυφος - "σαλιγκάρι" χυτεύεται από κράμα αλουμινίου. Ένα ειδικό πτερύγιο με σύστημα βάρους εξαλείφει την εισροή αέρα στον κλίβανο όταν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος. Μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε θέση. Ένας μικρός κινητήρας με αισθητήρα θερμοκρασίας 0,8 kW. Σε μοντέλα πώλησης WPA-117k, WPA-120k, που διαφέρουν στα μεγέθη της βάσης.

Η συσκευή του σύγχρονου φυγοκεντρικού ανεμιστήρα

Ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι μια συσκευή μηχανικού τύπου που μπορεί να λειτουργήσει με ρεύματα αέρος ή αερίου που έχουν χαμηλό επίπεδο αύξησης της πίεσης. Η περιστρεφόμενη πτερωτή εξασφαλίζει την κίνηση των αέριων μαζών. Το σύστημα εργασίας συνίσταται στο γεγονός ότι η κινητική ενέργεια αυξάνει την πίεση της ροής, η οποία εξουδετερώνει όλους τους αγωγούς αέρα και τα πτερύγια.

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι πολύ πιο ισχυρός από τον αξονικό ανεμιστήρα, ενώ έχει οικονομική κατανάλωση ενέργειας.

Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να αλλάξετε την κατεύθυνση της μάζας αέρα με κλίση 90 μοιρών. Την ίδια στιγμή, κατά τη λειτουργία, οι ανεμιστήρες δεν δημιουργούν πολύ θόρυβο, αλλά λόγω της αξιοπιστίας τους, το φάσμα των συνθηκών λειτουργίας τους είναι αρκετά ευρύ.

Ορισμένες λειτουργίες

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η αρχή του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντλεί έναν σταθερό όγκο αέρα αντί μάζας που σας επιτρέπει να σταθεροποιείτε τον ρυθμό ροής του αέρα. Επιπλέον, τέτοια μοντέλα είναι πολύ πιο οικονομικά από τα αξονικά ανάλογα και ο σχεδιασμός είναι απλούστερος.

Σχήμα φυγοκεντρικός ανεμιστήρας στοιχεία: 1 - πλήμνης, 2 - κύρια μονάδα 3 - λεπίδων 4 - Μπροστινή δίσκο 5 - λοβωτά σχάρα 6 - σώμα 7 - τροχαλία 8 - έδρανα 9 - πλαισίου, 10, 11 - φλάντζες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί αυτούς τους ανεμιστήρες για την ψύξη κινητήρων εσωτερικής καύσης, οι οποίοι δίνουν την ενέργειά τους σε τέτοιο εξοπλισμό για χρήση. Αυτή η συσκευή εξαερισμού χρησιμοποιείται επίσης για τη μεταφορά μιγμάτων αερίων και υλικών στα συστήματα εξαερισμού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα συστατικά των συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης. Αυτή η τεχνική είναι επίσης εφαρμόσιμη για τον καθαρισμό και τη διήθηση βιομηχανικών συστημάτων.

Για να εξασφαλιστεί το επιθυμητό επίπεδο πίεσης και ροής, συνήθως χρησιμοποιείται μια ολόκληρη σειρά ανεμιστήρων. Φυσικά, τα φυγοκεντρικά μοντέλα έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά παραμένουν οικονομικά (μόνο 12% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας).

Η συσκευή του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα αποτελείται από έναν πτερωτή, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με αρκετές σειρές πτερυγίων (νευρώσεων). Στο κέντρο υπάρχει ένας άξονας που διέρχεται από όλο το σώμα. Οι μάζες του αέρα προέρχονται από την άκρη όπου βρίσκονται τα πτερύγια, και μετά από σχεδίαση περιστρέφονται κατά 90 μοίρες και στη συνέχεια, χάρη στη φυγόκεντρη δύναμη, επιταχύνουν ακόμη περισσότερο.

Τύποι μηχανισμών κίνησης

Σχέδιο του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα.

Με πολλούς τρόπους, ο τύπος κίνησης επηρεάζει τη λειτουργία του ανεμιστήρα, δηλαδή την περιστροφή των λεπίδων. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 3:

 1. Ευθεία. Στην περίπτωση αυτή, η πτερωτή συνδέεται απευθείας με τον άξονα του κινητήρα. Η ταχύτητα των λεπίδων θα εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα. Ως μειονέκτημα αυτού του μοντέλου, διακρίνονται τα εξής: αν ο κινητήρας δεν έχει δικό του έλεγχο ταχύτητας, τότε ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί στην ίδια κατάσταση. Αλλά εάν θεωρήσετε ότι ο κρύος αέρας έχει υψηλότερη πυκνότητα, η προετοιμασία θα εμφανιστεί μόνη της ταχύτερα.
 2. Ζώνη. Σε αυτόν τον τύπο συσκευής υπάρχουν τροχαλίες που βρίσκονται στον άξονα του κινητήρα και της πτερωτής. Ο λόγος των διαμέτρων των τροχαλιών και των δύο στοιχείων επηρεάζει την ταχύτητα των λεπίδων.
 3. Ρυθμιζόμενο. Εδώ η ρύθμιση της ταχύτητας οφείλεται στην παρουσία ενός υδραυλικού ή μαγνητικού συμπλέκτη. Η θέση του βρίσκεται ανάμεσα στους άξονες του κινητήρα και της πτερωτής. Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, αυτοί οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα.

Τα εξαρτήματα του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα

Σχέδιο πτερωτών φυγοκεντρικών ανεμιστήρων: α - τύμπανο, β - δακτυλιοειδές, c, d - με κωνικούς δίσκους κάλυψης, e - μονό δίσκο, ηλεκτρονικό χωρίς δίσκο.

Όπως κάθε άλλη τεχνική, ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει σωστά μόνο με τα κατάλληλα στοιχεία του σχεδιασμού.

 1. Ρουλεμάν. Τις περισσότερες φορές αυτός ο τύπος συσκευής έχει έδρανα τύπου πεταλούδας γεμισμένα με λάδι. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να έχουν σύστημα ψύξης νερού, το οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά για την εργασία με θερμά αέρια, πράγμα που εμποδίζει την υπερθέρμανση των εδράνων.
 2. Λεπίδες και πτερύγια. Η κύρια λειτουργία των αποσβεστήρων είναι ο έλεγχος των ροών αερίου στην είσοδο και στην έξοδο. Τα ξεχωριστά μοντέλα φυγοκεντρικών εξαντλητών μπορούν να τα έχουν και στις δύο πλευρές ή μόνο με μία - την είσοδο ή την έξοδο. Οι "εισερχόμενοι" αποσβεστήρες ελέγχουν την ποσότητα αερίου ή αέρα που παραδίδεται και οι "εξερχόμενες" αντιστέκονται στη ροή αέρα που ελέγχει το αέριο. Οι αποσβεστήρες, οι οποίοι βρίσκονται στην είσοδο των λεπίδων, συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ίδιες οι πένσες βρίσκονται στον κεντρικό ομφαλό του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα. Υπάρχουν τρεις τυπικές θέσεις για τις λεπίδες:

 • οι λεπίδες κάμπτονται προς τα εμπρός.
 • τα πτερύγια είναι στραμμένα προς τα πίσω.
 • οι λεπίδες είναι ευθείες.

Στην πρώτη παραλλαγή, τα πτερύγια έχουν λεπίδες με κατεύθυνση κατά μήκος της κίνησης του τροχού. Τέτοιοι οπαδοί "δεν συμπαθούν" στερεές ακαθαρσίες σε ρεύματα airlift. Ο κύριος σκοπός τους είναι μια μεγάλη ροή με χαμηλή πίεση.

Η δεύτερη έκδοση είναι εξοπλισμένη με καμπύλες λεπίδες ενάντια στην κίνηση του τροχού. Έτσι επιτυγχάνεται ένα αεροδυναμικό κανάλι και η σχετική απόδοση της δομής. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στην εργασία με ροές αερίου χαμηλού και μέτριου επιπέδου κορεσμού με άκαμπτα εξαρτήματα. Ως συμπλήρωμα, καλύπτονται με ζημιές. Είναι πολύ βολικό ότι ένας τέτοιος φυγοκεντρικός ανεμιστήρας έχει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων ταχύτητας. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα μοντέλα με λεπίδες καμπυλωμένες προς τα εμπρός ή ίσια, αν και οι τελευταίες είναι φθηνότερες.

Η τρίτη επιλογή έχει λεπίδες που επεκτείνονται αμέσως από το διανομέα. Αυτά τα μοντέλα έχουν ελάχιστη ευαισθησία στην καθίζηση στερεών σωματιδίων στις λεπίδες του ανεμιστήρα, αλλά παράγουν πολύ θόρυβο κατά τη λειτουργία. Έχουν επίσης γρήγορο ρυθμό εργασίας, χαμηλό όγκο και υψηλό επίπεδο πίεσης. Συχνά χρησιμοποιείται για αναρρόφηση, σε πνευματικά συστήματα για τη μεταφορά υλικών και σε άλλα παρόμοια έργα.

Τύποι φυγοκεντρικών ανεμιστήρων

Σχέδιο της διάταξης της φυγοκεντρικής αντλίας.

Υπάρχουν ορισμένα πρότυπα με τα οποία κατασκευάζεται αυτή η τεχνική. Πρέπει να διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι:

  1. Η αεροδυναμική πτέρυγα. Τέτοια μοντέλα χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της συνεχούς εργασίας, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, συνηθέστερα πρόκειται για συστήματα έγχυσης και εξαγωγής. Έχοντας υψηλή απόδοση, είναι αθόρυβες.
  2. Πίσω κυρτωμένες λεπίδες. Έχουν υψηλή απόδοση. Ο σχεδιασμός αυτών των ανεμιστήρων εμποδίζει τη συσσώρευση σκόνης και μικρών σωματιδίων στις λεπίδες. Έχει μια επαρκώς ισχυρή κατασκευή, η οποία καθιστά δυνατή την εφαρμογή τους σε περιοχές με υψηλή αναστολή.
  3. Οι ραβδώσεις κάμπτονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπολογίστηκε για μεγάλο όγκο μάζας αέρα με σχετικά χαμηλό επίπεδο πίεσης.
  4. Ακτινικές λεπίδες. Επαρκώς ισχυρό, μπορεί να παρέχει υψηλή πίεση, αλλά με μέσο επίπεδο απόδοσης. Οι περιστρεφόμενοι οδηγοί έχουν ειδική επίστρωση που τους προστατεύει από τη διάβρωση. Επιπλέον, τέτοια μοντέλα έχουν αρκετά συμπαγείς διαστάσεις.
  5. Οι ραβδώσεις κάμπτονται προς τα εμπρός. Προορίζονται για εκείνες τις περιπτώσεις όταν είναι απαραίτητη η εργασία με μεγάλους όγκους αέριων μαζών και παρατηρείται υψηλή πίεση. Αυτά τα μοντέλα έχουν επίσης καλή αντίσταση στη διάβρωση. Σε αντίθεση με τα μοντέλα τύπου "πίσω", οι μονάδες αυτές είναι μικρότερες. Αυτός ο τύπος πτερωτής έχει τη μεγαλύτερη ροή όγκου.
  6. Ένας τροχός κωπηλασίας. Αυτή η συσκευή είναι ένας ανοικτός τροχός χωρίς κανένα περίβλημα ή περίβλημα. Ισχύει για χώρους όπου υπάρχει πολλή σκόνη, αλλά ταυτόχρονα, δυστυχώς, τέτοιες συσκευές δεν έχουν υψηλή απόδοση. Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο ανεμιστήρας τοποθετείται συχνά σε φούρνους όπου υπάρχει πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Η επιλογή ενός φυγοκεντρικού ανεμιστήρα μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες: την καθαρότητα του "εργαζόμενου" αέρα, την εμβέλεια της επιχείρησης (αυτοκίνητο, μεταλλουργία κ.λπ.), την πυκνότητα του αέρα, το υψόμετρο και άλλα.