Καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού του κανονικού

Οι κατά προσέγγιση όροι για τον καθαρισμό των αεραγωγών για συστήματα εξαερισμού για διαφορετικούς σκοπούς παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Αριθμός καθαρισμού αεραγωγών των υπηρεσιών για τους καταναλωτές και των μηχανημάτων κατασκευής μηχανημάτων

1. Ο καθαρισμός των συστημάτων αερισμού τροφοδοσίας αέρα με συσκευές καθαρισμού σκόνης πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο.

2. Ο καθαρισμός των θαλάμων και των διαχωριστικών με χρωματισμό ψεκασμού πρέπει να γίνει εβδομαδιαίως. Ο καθαρισμός των συστημάτων εξαερισμού με συσκευές καθαρισμού σκόνης διεξάγεται τρεις φορές το χρόνο.

Καθαρισμός συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού με επακόλουθη απολύμανση

Μαζί με τον αέρα, διάφορες μολυσματικές ουσίες μετακινούνται μέσω των συστημάτων αερισμού - σκόνη, γράσο, αιθάλη, καπνοί νερού και άλλα υγρά. Οι περισσότεροι από τους κινδύνους παγιδεύονται από τα φίλτρα, αλλά μερικά από αυτά καταλήγουν στα εσωτερικά τοιχώματα των αεραγωγών και στις επιφάνειες εργασίας του εξοπλισμού. Για να αποφευχθεί η συσσώρευση ρύπων, ο εξαερισμός καθαρίζεται και ακολουθεί απολύμανση. Η τεχνολογία της εργασίας και η επιλογή των απορρυπαντικών εξαρτάται από τον τύπο του αεριζόμενου χώρου.

Περιοδικότητα των μέτρων θεραπείας

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υγειονομικών κανόνων, η συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ακόλουθα διαγράμματα:

 • γραφεία, εμπορικά κέντρα και διοικητικά κτίρια - ετήσιος καθαρισμός.
 • εγκαταστάσεις παραγωγής - τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.
 • οργάνωση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εστίασης - μία φορά σε 3 μήνες (τρίμηνο) ·
 • νηπιαγωγεία, σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα - δύο φορές το χρόνο.
Συντήρηση των αεραγωγών στην αίθουσα παραγωγής

Σημείωση: Τα κανονιστικά έγγραφα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, που ρυθμίζουν τη σειρά και τη συχνότητα συντήρησης του εξαερισμού, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους. Οι διαδικασίες για τον καθαρισμό των αεραγωγών είναι σχεδόν ίδιες.

Με την περιοδικότητα των εργασιών εκκαθάρισης σε οικιστικά πολυκατοικίες και ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες, τα πρότυπα δεν επιβάλλουν αυστηρές απαιτήσεις. Αλλά ο έλεγχος του βυθίσματος σε καμινάδες και κάθετα ορυχεία θα πρέπει να δαπανηθεί από τον εξειδικευμένο οργανισμό τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο, που στην πράξη δεν γίνεται.

Για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και ιδιωτικών κατοικιών, συνιστούμε να καθαρίζετε τα κανάλια ετησίως, κατ 'ανώτατο όριο 1 κάθε 2 χρόνια. Επιπλέον, ο σωλήνας εκροής, ο ανεμιστήρας και η κουκούλα της κουκούλας χειρίζονται χωρίς προβλήματα.

Η αποσυναρμολόγηση και ο καθαρισμός ενός τέτοιου αγωγού δεν είναι δύσκολη

Προβλήματα με ακάθαρτους αεραγωγούς

Η μη τήρηση των απαιτήσεων πυρόσβεσης και υγιεινής για την τεχνική κατάσταση των συστημάτων αερισμού οδηγεί στις ακόλουθες συνέπειες:

 1. Η συσσωρευμένη σκόνη αναφλέγεται εύκολα από την παραμικρή σπίθα. Μέσω του δικτύου των αγωγών, η φλόγα μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλά δωμάτια.
 2. Το λίπος, το φυτικό έλαιο και η αιθάλη είναι πιο δύσκολο να αναφλεγούν, αλλά με επαρκή θέρμανση, αυτοί οι ρύποι ανάβουν και εκπέμπουν πολύ θερμότητα. Είναι δύσκολο να σβήσει.
 3. Από λιπαρές και άλλες αποθέσεις δημιουργεί αυξημένη αντίσταση στη ροή του αέρα λόγω της αυξημένης τριβής στα τοιχώματα του καναλιού. Η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μειώνεται.
 4. Η πλάκα του γράσου και της αιθάλης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ανεμιστήρες αξόνων και καναλιών των οποίων οι ηλεκτρικοί κινητήρες έρχονται σε επαφή με τη ροή του αέρα. Ο λόγος είναι η απόφραξη και η υπερθέρμανση των περιελίξεων.
 5. Μέσα από το στρώμα ακαθαρσιών που καλύπτουν τα τοιχώματα των αγωγών αέρα, μορφοποιούνται και πολλαπλασιάζονται διάφορα παθογόνα.
Λεύκανση (φωτογραφία αριστερά) και σκόνη (δεξιά) μόλυνση καναλιού

Στην πράξη, οι αγωγοί εξαγωγής πολλών οικογενειών και ιδιωτικών κατοικιών σερβίρονται εξαιρετικά σπάνια. Βεβαίως, ο κίνδυνος πυρκαγιάς των συστημάτων φυσικού αερισμού, διατεταγμένων στο πάχος των τοίχων από σκυρόδεμα ή τούβλα, είναι εξαιρετικά χαμηλός. Όμως, η βρεγμένη σκόνη και η λιπαρή πλάκα σε κάθε περίπτωση, επιδεινώνουν το φυσικό πόθο στους σωλήνες.

Τα συστήματα εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθαρίζονται λίγο πολύ τακτικά, γεγονός που διευκολύνεται από επιθεωρήσεις των υπηρεσιών επιθεώρησης. Σε ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες όπου σχεδιάζεται σύγχρονος εξαερισμός με μηχανική ώθηση, η περιοδικότητα και η ποιότητα της υπηρεσίας εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες.

Μέθοδοι για την απομάκρυνση ρύπων

Προς το παρόν, τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού καθαρίζονται με τρεις τρόπους:

 • μηχανική αφαίρεση βρώμικης πλάκας από κατακόρυφα κανάλια.
 • αυτοματοποιημένος καθαρισμός των αεραγωγών με ξηρή μέθοδο.
 • συνδυασμένο πλύσιμο αφρού.

Βοήθεια. Τα συστήματα εξαερισμού των νοσοκομείων, των σχολείων, των γραφείων και των επιχειρήσεων τροφίμων υπόκεινται σε υποχρεωτική απολύμανση. Η θεραπεία με ένα αντισηπτικό φάρμακο εκτελείται κατά τη διάρκεια ή μετά τον καθαρισμό των τοιχωμάτων του καναλιού.

Αφρός (απεικονίζεται αριστερά) και στεγνώστε (δεξιά) για να καθαρίσετε τους εσωτερικούς τοίχους

Η πρώτη επιλογή εφαρμόζεται για τη διάτρηση κατακόρυφων αξόνων πολυώροφων κατοικιών. Έχοντας ανυψωθεί στην οροφή, ο εκτελεστής ρίχνει το βάρος στον αεραγωγό με ένα μεταλλικό χείλος ή βούρτσα. Ένα στρώμα βρωμιάς και γράσου αποκόπτεται μηχανικά από τα τοιχώματα τούβλων (σκυροδέματος), τα απορρίμματα χύνεται στην «τσέπη» του ορυχείου ή είναι κροσσωμένα στο διαμέρισμα μέσω του ανοίγματος.

Οι υπόλοιπες δύο επιλογές είναι πιο αποτελεσματικές, επειδή υλοποιούνται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο εξοπλισμός σας επιτρέπει να εργάζεστε σε βιομηχανικούς αεραγωγούς οποιασδήποτε διαμόρφωσης και διαφορετικούς τρόπους τοποθέτησης. Η πλήρης αποσυναρμολόγηση του εξαερισμού δεν απαιτείται.

Εργαλεία και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται

Προσφέρουμε να εξετάσουμε ένα σύνολο εξοπλισμού καθαρισμού από το φημισμένο φινλανδικό κατασκευαστή Pressovac:

 • μια βιντεοκάμερα για την εσωτερική επιθεώρηση των αεραγωγών.
 • μηχανή βούρτσας με ηλεκτρική ή πνευματική κίνηση.
 • εγκατάσταση κενού.
 • μονάδα φιλτραρίσματος.
 • συμπιεστής (που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μηχανή πεπιεσμένου αέρα).
 • Ένα μπαλόνι με πιστόλι ψεκασμού για την απολύμανση του συστήματος εξαερισμού.

Η συσκευή βούρτσας είναι ένας εύκαμπτος άξονας μήκους 6-40 μέτρων, συνδεδεμένος σε ηλεκτρικό κινητήρα ή πνευματική κίνηση. Ο περιστρεφόμενος άξονας τοποθετείται μέσα σε ένα ισχυρό κέλυφος, η βούρτσα του επιθυμητού σχήματος στερεώνεται στο άκρο.

Η εγκατάσταση κενού είναι ένας ισχυρός ανεμιστήρας χωρητικότητας μέχρι 15.000 m³ / h, απορροφώντας τα σκουπίδια από το κανάλι. Περαιτέρω το ρεύμα κατευθύνεται προς τη μηχανή φιλτραρίσματος, όπου παγιδεύονται σωματίδια ρύπων.

Εκτός από τον κύριο εξοπλισμό, το κιτ περιλαμβάνει εξαρτήματα:

 • βούρτσες διαφόρων σχημάτων και ακαμψίας.
 • Κυματοειδείς σωλήνες που συνδέουν μονάδες με αγωγούς?
 • βύσματα για πλευρικούς κλάδους αεραγωγών.
 • δίσκοι κενού, που χρησιμοποιούνται σε σωλήνες κυκλικής διατομής?
 • σχήματος στοιχείων και καταπακτών επιθεώρησης για πρόσθετα πλαίσια στα κανάλια.

Πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Εκτός από αυτά τα αξεσουάρ, η εταιρεία πουλάει μίνι-άξονες μήκους 3-6 m, συν βούρτσες για μικρούς αεραγωγούς. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη με ένα συμβατικό ηλεκτρικό τρυπάνι, το οποίο σας επιτρέπει να καθαρίζετε τον εαυτό σας τον εξαερισμό σε διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες.

Απορρυπαντικά και απολυμαντικά

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των αεραγωγών από λιπαρές και άλλες επιβλαβείς αποθέσεις πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξειδικευμένων χημικών αντιδραστηρίων:

 • επιθετικές αλκαλικές ενώσεις για κανάλια πλύσης με αφρώδη μέθοδο.
 • ουδέτερες σκόνες για την απομάκρυνση των αποθέσεων με τη μέθοδο της απαλής εκτόξευσης.
Η εγκατάσταση αντλεί μια ειδική σόδα στην κοιλότητα του αγωγού - τον λεγόμενο ξηρό πάγο

Επεξήγηση. Οι ανατινάξεις είναι μια διαδικασία παρόμοια με την αμμοβολή των ρύπων. Χρησιμοποιείται μόνο λεπτή άμμος αντί για άμμο, η οποία δεν βλάπτει την επίστρωση ψευδαργύρου του καναλιού εξαέρωσης. Η τεχνολογία είναι αποτελεσματική, αλλά αρκετά ακριβή.

Οι αλκαλικοί παράγοντες ψεκάζονται μέσα στους αγωγούς εκ των προτέρων ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού. Υπό την επίδραση του αντιδραστηρίου, τα λίπη και η αιθάλη αποσυντίθενται, το ίζημα εκπλένεται με νερό.

Ο τύπος και η συγκέντρωση των απολυμαντικών αντισηπτικών επιλέγονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των δειγμάτων (λεγόμενα πλυσίματα). Οι τελευταίες λαμβάνονται στο στάδιο της επιθεώρησης ή του πρωτογενούς καθαρισμού των αγωγών και αποστέλλονται στο εργαστήριο.

Ορισμένοι αφροί, για παράδειγμα, Duty Mud, έχουν απολυμαντικό αποτέλεσμα

Τεχνολογία καθαρισμού συστημάτων εξαερισμού

Στο πρώτο στάδιο, καταρτίζεται σχέδιο θεραπευτικών μέτρων. Το σχήμα του εξαερισμού μελετάται, οι θέσεις σύνδεσης των μηχανών, οι βαθμοί για τα στελέχη και ο αριθμός των εργασιών εγκατάστασης.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της συντήρησης του συστήματος εξαερισμού, η μερική αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση των στοιχείων δεν μπορεί να αποφευχθεί. Παράδειγμα: Για να συνδέσετε το σωλήνα από την αντλία κενού, πρέπει να αφαιρέσετε την καταπακτή ελέγχου ή να αφαιρέσετε το διαμορφωμένο τμήμα του αγωγού. Εάν οι ελικοειδείς λείπουν στα απαιτούμενα σημεία, οι εγκαταστάτες κόβουν τα ανοίγματα στα κανάλια και τοποθετούν τα ερμητικά καλύμματα.

Εκτός από τους αεραγωγούς, καθαρίζονται τα παρακάτω στοιχεία αερισμού:

 • συσκευές λήψης και εξαγωγής - γρίλιες, διαχυτήρες, ομπρέλες τοπικής αναρρόφησης,
 • βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς και βαλβίδες ελέγχου, ρυθμιζόμενα πτερύγια.
 • Ανταλλακτές θερμότητας για θερμαντήρες αέρα, αναμορφωτές και κεντρικά κλιματιστικά?
 • μέρη ανεμιστήρων, σε επαφή με τη ροή του αέρα, - πτερωτές, στρόβιλοι,
 • λιπαρά φίλτρα σχεδιασμένα για αναγέννηση (ανάκτηση).
Οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνονται

Ο εξοπλισμός και το δίκτυο εξαερισμού καθαρίζονται επίσης από το εξωτερικό. Τα φίλτρα τύπου κυψέλης, τσέπης και τσάντας αντικαθίστανται πλήρως. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο οργανισμός προετοιμάζει μια πράξη εγκεκριμένη από τον πελάτη.

Η τεχνολογική λειτουργία για τον στεγνό καθαρισμό του δικτύου αεραγωγών έχει ως εξής:

 1. Η μηχανή κενού συνδέεται με έναν εύκαμπτο σωλήνα στην κύρια γραμμή αέρα, συνήθως δίπλα στον ανεμιστήρα. Οι εκτεταμένες πολλαπλές διαμέτρους χωρίζονται σε τμήματα του υπολογιζόμενου μήκους, συγκρίσιμα με την παραγωγικότητα της μηχανής.
 2. Ο δεύτερος κυματοειδής σωλήνας στον ανεμιστήρα κενού συνδέει τη μονάδα φίλτρου.
 3. Μέσω ολόκληρου του μήκους της περιοχής εξυπηρέτησης, απομακρύνονται τα πλέγματα εξαερισμού, αποσπώνται κλαδιά μικρότερης διαμέτρου. Οι οπές είναι καλά κλειστές με βύσματα.
 4. Ο χειριστής της μηχανής βούρτσας, ντυμένος με ένα προστατευτικό κοστούμι και αναπνευστήρα, απλώνει έναν εύκαμπτο άξονα με ένα εργαλείο καθαρισμού μέσα στο κανάλι στην άλλη πλευρά. Για να απομακρυνθεί το λίπος, ψεκάζεται προ-ψεκασμένο αλκαλικό αντιδραστήριο.
 5. Και οι δύο μονάδες ξεκινούν και ο αγωγός καθαρίζεται. Η σκόνη και η αιθάλη, που αφαιρούνται από τους τοίχους με μια βούρτσα που περιστρέφεται, αναρροφάται από τη μονάδα κενού. Ο βρόμικος αέρας τροφοδοτείται μέσω του σωλήνα στη μονάδα φίλτρου που συλλαμβάνει όλα τα σωματίδια.
 6. Η λειτουργία επαναλαμβάνεται με τα ίδια κεφάλαια στις επόμενες ενότητες.

Σημείωση: Εάν το σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί σωστά, δεν χρειάζεται να αποσυνδέσετε τους αεραγωγούς. Στα κλαδιά του συλλέκτη θα υπάρχουν φτερά, τα οποία μπορούν να καλυφθούν.

Στο τέλος της εργασίας, πραγματοποιείται απολύμανση - ψεκασμός του εσωτερικού του συστήματος με αντισηπτικό παράγοντα με την απαιτούμενη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας. Στη συνέχεια πραγματοποιείται δοκιμαστική λειτουργία του εξαερισμού, ρυθμίζοντας την παροχή αέρα σε κάθε κλάδο (εάν είναι απαραίτητο). Οι λειτουργίες καθαρισμού βήμα προς βήμα παρουσιάζονται στο βίντεο:

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού πραγματοποιούνται μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες που διαθέτουν άδειες και εκπαιδευμένο προσωπικό. Για τη συντήρηση δικτύων εξαερισμού βιομηχανικών κτιρίων και κτιρίων γραφείων, οι ομάδες τρίτων και τα άτομα δεν επιτρέπονται. Προκειμένου να μην διακοπεί η διαδικασία παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας γίνεται το βράδυ ή το βράδυ.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Από την υγειονομική κατάσταση του εξαερισμού εξαρτάται η ποιότητα του αέρα στα δωμάτια και το επίπεδο άνεσης του περιβάλλοντος στο οποίο οι άνθρωποι είναι συνεχώς. Εάν η ατμόσφαιρα δεν είναι μολυσμένη από επιβλαβείς ακαθαρσίες και δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές σε αυτό, αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία όλων όσων είναι παρόντες στο κτίριο. Ο καθαρός και καθαρός αέρας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα του προσωπικού γραφείου, καθώς η έλλειψη οξυγόνου αναστέλλει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Τα επιβλαβή στοιχεία, τα βακτηρίδια και τα μικρόβια που προέρχονται από τον εξαερισμό, συσσωρεύονται στο σώμα, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια και με παρατεταμένη έκθεση σε ασθένειες ποικίλης σοβαρότητας.

Για τους οργανισμούς, η συντήρηση και ο καθαρισμός των αεραγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη διεξαγωγή των εργασιών. Σύμφωνα με την υπ 'αρ. 107 από 12.08.2004 απόφαση:

 • Τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες, απαιτείται πλήρης επιθεώρηση του συστήματος.
 • Οργανώστε και διεξάγετε έγκαιρα επιθεώρηση και καθαρισμό, οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες των χώρων πρέπει να είναι ανεξάρτητα, με τη συμμετοχή ειδικών του κατάλληλου προφίλ.
 • Τα αποτελέσματα της επιθεώρησης καταγράφονται στην πράξη του καθιερωμένου δείγματος.
 • Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, λαμβάνεται απόφαση σχετικά με την ανάγκη καθαρισμού του συστήματος.
 • Η επεξεργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από έναν τεχνικό εξαερισμού ή έναν προσκεκλημένο επαγγελματία υγειονομικής υπηρεσίας, ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για την εργασία με τον εξαερισμό και τις εξαγνώσεις.
Λόγω ειδικής συσκευής, ο καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Μια συσκευή που αποτελείται από ένα μακρύ άξονα με ένα τηλεχειριστήριο, ακροφύσια αφαιρούμενο καθαρισμού και ζωντανή θέα κάμερα επιτρέπει στους επαγγελματίες για τον καθαρισμό του εξαερισμού την παρακολούθηση της διαδικασίας σε όλα τα στάδια της εξέλιξης μέσα από τα κανάλια, ουσιαστικά καθαρό βρωμιά και να διεισδύσουν ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτάσει με συμβατικές μεθόδους. Για να εργαστείτε με σωλήνες εξαερισμού και τα τεχνικά στοιχεία της καθαριότητας και του αέρα ψύξης δεν πρέπει να επιτρέπεται καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί ή τυχόν άλλους υπαλλήλους της επιχείρησης, η οποία δεν έχει άμεση σχέση με το σύστημα αέρα.

Η συχνότητα καθαρισμού των συστημάτων εξαερισμού αγωγών εξαερισμού

Ο έλεγχος των συστημάτων εξαερισμού για τη ρύπανση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες. Ένας από τους ακόλουθους παράγοντες ή ο συνδυασμός τους θεωρείται επαρκής λόγος για την έναρξη της διαδικασίας καθαρισμού:

 • Η παρουσία ορατών μολυσματικών ουσιών: λίπος, καθίζηση σκόνης, μούχλα, μύκητες, μεγάλα συντρίμμια κ.λπ.
 • Παρουσία μιας δυσάρεστης μυρωδιάς στο δωμάτιο, η πηγή της οποίας είναι οι οπές εξαερισμού.
 • Εργαστηριακές δοκιμές αέρα και θραύσματα από την επιφάνεια του συστήματος έδειξαν την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτό.

Η ακριβής περιοδικότητα των συστημάτων εξαερισμού αγωγών εξαερισμού δεν προβλέπεται στο νόμο. Το σκεπτικό αυτής της προσέγγισης μπορεί να είναι το γεγονός ότι ο κλιματισμός και ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορούν να μολυνθούν σε διαφορετικούς τόπους για διαφορετικούς λόγους, με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές ουσίες.

Στους εξαιρετικά εξειδικευμένους κανόνες SanPiN υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία που ρυθμίζουν τα μικροκλίμακα πρότυπα για την παραγωγή, την εργασία και άλλους χώρους. Μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με το πεδίο της εταιρείας ή του οργανισμού. Αυτές οι απαιτήσεις έχουν σαφείς ποσοτικούς δείκτες, οι οποίοι ελέγχονται με ειδικές συσκευές. Κατά τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού, αυτοί οι δείκτες δεν πρέπει να ξεχαστούν. Τα αποτελέσματα της θεραπείας θα πρέπει να οδηγήσουν το σύστημα στα πρότυπα που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Καθαρισμός συστημάτων εξαερισμού αεραγωγών εξαερισμού

Κατά τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού, η τιμή διαμορφώνεται με βάση την τεχνική συσκευή, το μήκος του συστήματος και τη φύση των ρύπων. Για τυπικά έργα, αυτό μπορεί να είναι μια σταθερή τιμή, για μεμονωμένα έργα - το κόστος υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή επεξεργασίας του συγκεκριμένου συστήματός σας μπορεί να μάθει στο στάδιο της τηλεφωνικής συνομιλίας κατά τη στιγμή της επαφής με την εταιρεία. Κατά την εγγραφή μιας σύμβασης πολλαπλής εξυπηρέτησης, η τιμή της υπηρεσίας θα είναι χαμηλότερη από ό, τι κατά την παραγγελία μιας εφάπαξ διαδικασίας.

Ο έγκαιρος καθαρισμός των αεραγωγών:

 • Αποτρέπει την εμφάνιση ξένων μυρωδιών στο δωμάτιο.
 • Μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης μέσω του συστήματος παροχής αέρα παθογόνων βακτηρίων, μυκήτων και ιών.
 • Παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόληψη μιας καταστροφής σε περίπτωση ανωτέρας βίας - πυρκαγιάς, καπνού κλπ.
 • Βοηθά στην γρήγορη απομάκρυνση από το κτίριο ξένων οσμών - καύσης, τροφής, καπνού, χημικών για χώρους επεξεργασίας και άλλων.
 • Αυξάνει τη διάρκεια ζωής της κλιματικής τεχνολογίας.
 • Μειώνει το κόστος των επισκευών και την πρόωρη αντικατάσταση στοιχείων ή ολόκληρου του συστήματος.
 • Διατηρεί σε όλους τους χώρους μια άνετη ατμόσφαιρα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας στον τομέα της υγείας και της προστασίας της εργασίας.

Πιστοποιήθηκε από την Rospotrebnadzor Η SES "Des Grupp" συνεργάζεται με επιχειρήσεις και κρατικές δομές για περισσότερα από 12 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης του εξαερισμού. Όλα τα έργα παρέχονται με επίσημη εγγύηση στο πλαίσιο της σύμβασης. Απευθυνόμενος στους ειδικούς του "Des Grupp", μπορείτε να είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, η οποία διεξάγεται σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς υγιεινής.

Όροι για το περιεχόμενο του εξαερισμού

Διάταγμα του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 18ης Ιουνίου 2003 αρ. 313

Σχετικά με την έγκριση των κανόνων πυρασφάλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία

(ΡΡΒ 01-03)

Έκθεση:

75. Καμινάδες φυτά λέβητα που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μια παγίδα σπινθήρων και καθαρίζονται από αιθάλης σύμφωνα με n. 67.Vstroennye στο κτίριο εμπόριο οργάνων λέβητα δεν επιτρέπεται να μεταφέρει από στερεά καύσιμα σε υγρό.

76. συσκευές επιβραδυντικά φλόγας (βαλβίδες, αποσβεστήρες, βαλβίδες, κλπ) σε αγωγούς αέρα, συστήματα εξαερισμού με αυτόματο κλείδωμα συναγερμού συσκευή πυρκαγιάς ή εγκαταστάσεων πυρόσβεσης, αυτόματο εξαερισμό συσκευή ενεργοποίησης πρέπει να ελέγχεται σε περίπτωση πυρκαγιάς σε εύθετο χρόνο, και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

77. Όταν λειτουργούν συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, απαγορεύεται:
αφήστε τις πόρτες των θαλάμων εξαερισμού ανοικτές.
κλείστε τους αγωγούς, τα ανοίγματα και τις σχάρες εξαγωγής.
για τη σύνδεση αγωγών αερίου στους αγωγούς.
Εξοικονομήστε τις αποθέσεις λίπους στους αγωγούς, τη σκόνη και άλλες εύφλεκτες ουσίες.

78. Οι θάλαμοι εξαερισμού, οι κυκλώνες, τα φίλτρα, οι αεραγωγοί πρέπει να καθαρίζονται από καύσιμα απόβλητα παραγωγής την ώρα που καθορίζεται από την εντολή της οργάνωσης.
Για εκρηκτικές και πυρκαγιές περιοχές, η διαδικασία για τον καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο.

Υγειονομικές επιδημιολογικές απαιτήσεις για οργανισμούς που ασχολούνται με ιατρικές δραστηριότητες

Υγειονομικοί και επιδημιολογικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.1.3.2630 - 10

Έκθεση:

6.36 αγωγούς, και vozduhorazdayuschie το φρέσκο ​​γρίλιες αέρα, εξαερισμού συστήματα εξαερισμού θαλάμου και άλλες συσκευές που πρέπει να διατηρούνται καθαρά, δεν έχουν καμία μηχανική βλάβη, διάβρωση, αποτυχία σφραγίδα. Δεν επιτρέπεται η χρήση των θαλάμων αερισμού για τον προορισμό τους. καθαρισμού θαλάμους εξαερισμού δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, και ο άξονας εισαγωγής αέρα χρόνο τουλάχιστον 1 σε ένα εξάμηνο. Η συντήρηση, ο καθαρισμός και η απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού παρέχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η αφαίρεση των σημερινών βλαβών, ελαττώματα πραγματοποιούνται χωρίς καθυστέρηση.

Έκθεση:

Κανόνες του πυροσβεστικού καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο καθαρισμός των συστημάτων εξαερισμού παρέχει:
- την ασφάλεια του εξοπλισμού εξαερισμού, τη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας και την καλή κατάσταση των μεμονωμένων τμημάτων των αεραγωγών,
- μειώνει την πιθανότητα ανάφλεξης εύφλεκτων κοιτασμάτων,
- διατήρηση των παραμέτρων σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού ·
- Υγειονομική και επιδημιολογική ασφάλεια και προστασία κατά των πολυάριθμων ιογενών και αναπνευστικών ασθενειών.

Ο καθαρισμός των συστημάτων εξαερισμού περιλαμβάνει:
- Καθαρίστε την εσωτερική επιφάνεια του αγωγού, φυσικού αερισμού και καμινάδες σκόνη και λίπη καταθέσεις για την πυρασφάλεια των κτιρίων, τη διατήρηση της υγιεινής καθαριότητας του εξαερισμού?
- Οι βαλβίδες επιβράδυνσης της φλόγας πρέπει να καθαρίζονται τακτικά ώστε να διατηρείται η λειτουργικότητα των ενεργοποιητών βαλβίδων κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης.
- Ο καθαρισμός των θερμαντήρων αέρα, ανεμιστήρες γίνεται επίσης για να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Συχνότητα καθαρισμού
Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικά, ανάλογα με το σκοπό του δωματίου:
Για διοικητικά, εμπορικά, γραφεία - μία φορά το χρόνο.
Για βιομηχανική χρήση τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.
Για τους οργανισμούς τροφοδοσίας - 1 φορά ανά τρίμηνο.
Για οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης - 1 φορά ανά τρίμηνο.
Για τα Νηπιαγωγικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα - 2 φορές το χρόνο (p.5.7.8 SanPiN 2.4.1.1249-03)
Καθαρισμός των θερμαντικών συσκευών από τη ρύπανση - 2 φορές το χρόνο.
Καθαρισμός των φίλτρων - μία φορά το μήνα και αντικατάσταση τους από ρύπανση.
Έλεγχος της καθαριότητας των αεραγωγών και των αεραγωγών - μία φορά το χρόνο

Απολυμαντικά
Στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μόνο αν το πιστοποιητικό κρατικής καταχώρησης (βεβαίωση εγγραφής), που εκδόθηκε στην καθεστηκυία τάξη του ρωσικού Υπουργείου κατευθυντήριων γραμμών Υγείας για την εφαρμογή τους, που εγκρίθηκε από ρωσικό Υπουργείο Υγείας, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.
Για να επιτευχθεί μια αξιόπιστη καταστροφή επίδραση των μικροοργανισμών πρέπει να συμμορφώνεται με τις βασικές απαιτήσεις που περιγράφονται στις μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για ένα απολυμαντικό, - ρυθμός εφαρμογής, συγκέντρωση, χρόνος έκθεσης (επαφής), την μέθοδο της εφαρμογής, το χειρισμό πολλαπλότητα απολυμαντικό σκεύασμα.
Κατά την επιλογή ενός απολυμαντικού πρέπει να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά του κατεργασμένου αντικειμένου, οι βιολογικές ιδιότητες των κυκλοφορούντων μικροοργανισμών, τα χαρακτηριστικά των απολυμαντικών.

Κίνδυνοι εάν δεν υπάρχει συντήρηση και περιοδικός καθαρισμός:
- συσσώρευση κοιτασμάτων σκόνης και γράσου που δυσχεραίνει τη διατήρηση των καθορισμένων παραμέτρων του αέρα ·
- Οι βρόμικοι αεραγωγοί δημιουργούν τη δυνατότητα πυρκαγιάς.
- η διάδοση της φωτιάς σε όλο το κτίριο, μαζί με την κίνηση του αέρα μέσα στους αγωγούς,
- ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας λόγω υπερθέρμανσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές.
- Εάν το σύστημα εξαερισμού, εκτός από τον αέρα μεταφοράς, έχει σχεδιαστεί για τη θέρμανση, ψύξη και ύγρανση του, οι συσσωρευμένες εναποθέσεις σκόνης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των επικίνδυνων για την ανθρώπινη ακάρεα, βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Τελικά οι μικροοργανισμοί μπορούν να σπάσουν μακριά από την επιφάνεια των αγωγών και να μεταφέρονται από τη ροή του αέρα στους χώρους που εξυπηρετούνται. Τέτοιες ασθένειες όπως οι αλλεργίες, γρίπη και το SARS (SARS) μπορούν να μεταδοθούν από τον εξαερισμό από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές?
- την επιβολή διοικητικής ποινής σε νομικό πρόσωπο σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας st.20.4 από 150.000 έως 200.000 ρούβλια.

Κανόνες του καθεστώτος πυρόσβεσης στη Ρωσική Ομοσπονδία

Ψήφισμα της 25ης Απριλίου 2007 αριθ. 390 για την πρόληψη της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ομοσπονδιακού νόμου «για την πυρασφάλεια», η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφασίζει:

1. Να εγκρίνει τους συνημμένους κανόνες του πυροσβεστικού καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία.

2. Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ μετά από 7 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, με εξαίρεση τα στοιχεία 6, 7, 9, 14, 16, 89, 130, 131 και 372 Κανόνες εγκριθεί παρούσας απόφασης, οι οποίες τίθενται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2012

Έκθεση:

49. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή από την οργάνωση κεφαλή παρέχει επιβράδυνσης πυρκαγιάς συσκευές (βαλβίδες, αποσβεστήρες, βαλβίδες, κλπ) σε αγωγούς αέρα, συστήματα εξαερισμού, συσκευές με αυτόματη συναγερμού πυρκαγιάς ή με κατάσβεση, φωτιά αυτόματη αποσύνδεση των συσκευών αερισμού κλειδώματος.

50. Ο επικεφαλής της οργάνωσης καθορίζει τη διαδικασία και τους όρους καθαρισμού των θαλάμων εξαερισμού, κυκλώνων, φίλτρων και αεραγωγών από εύφλεκτα απόβλητα με την προετοιμασία σχετικής πράξης, ενώ οι εργασίες αυτές εκτελούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Καθαρισμός συστημάτων εξαερισμού κινδύνους πυρκαγιάς και έκρηξης και επικίνδυνες περιοχές πυρκαγιάς πρέπει να εκτελούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς και έκρηξης.

51. Απαγορεύεται σε ελαττωματική και άτομα με ειδικές ανάγκες φίλτρου, ξηρό φίλτρα, συλλέκτες σκόνης και άλλες συσκευές εξαερισμού (αναρρόφηση) για τη λειτουργία του τεχνικού εξοπλισμού στα δωμάτια pozharovzryvoopasnyh (μονάδες).

Έκθεση:

Ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011 Ν 1225 «Περί αδειών εγκατάστασης, συντήρησης των δραστηριοτήτων πυρασφάλειας συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού των κτιρίων και κατασκευών» δεν παρέχει αδειοδότησης έργων για τον καθαρισμό του αγωγού.

Τι περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία

Ο εξαερισμός των καθαρών χώρων είναι αόρατος στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Σπάνια κανείς σκέφτεται για τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής αέρα μέχρι όλα να λειτουργήσουν σωστά. Επομένως, ο καθαρισμός αερισμού αρχίζει μόνο όταν ο χώρος είναι γεμάτος με υγρασία, μούχλα, δυσάρεστες οσμές και τα παράθυρα καλύπτονται με "δροσιά".

Η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου εξαρτάται άμεσα από τον περιβάλλοντα χώρο εν γένει και την πρόσβαση στον καθαρό αέρα ειδικότερα. Το σώμα αντιδρά σχεδόν άμεσα στην ανεπάρκεια οξυγόνου στο δωμάτιο: η ικανότητα εργασίας μειώνεται, οι χρόνιες ασθένειες επιδεινώνονται και παρατηρείται κόπωση. Όλη η ευθύνη - η απόφραξη των φίλτρων και ως αποτέλεσμα της παραβίασης της ανταλλαγής αέρα. Επομένως, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τον εξαερισμό

Ιστορική αναδρομή

Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, ο εξαερισμός του αέρα μειώθηκε στον κοινόχρηστο αερισμό των δωματίων, των δωματίων ή των αιθουσών. Το μόνο που απαιτείται ήταν να ανοίξει η πόρτα ή τα παράθυρα. Και δεν υπήρχε ανάγκη καθαρισμού του εξαερισμού. Σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ανάπτυξης της κοινωνίας, αυτή η κατάσταση των πραγμάτων ήταν κατάλληλη για όλους. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών έκλεισαν τα μάτια τους με τη σκόνη και τη σκόνη που διείσδυαν ελεύθερα στα σπίτια.

Τα πρώτα πηγάδια για την ανταλλαγή αέρα μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος εμφανίστηκαν μόνο στα τέλη του 18ου αιώνα, και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και πρωτόγονος εξοπλισμός για τον καθαρισμό του εξαερισμού. Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική λύση, η ποιότητα ζωής του τότε πληθυσμού βελτιώθηκε πολλές φορές.

Η εμφάνιση κάτι καινούργιου συνοδεύεται αναπόφευκτα από την εμφάνιση συνοδευτικών προβλημάτων. Αυτός ο κανόνας αποδείχθηκε έγκυρος για το υπό εξέταση σύστημα. Υπήρξε ένα νέο καθήκον - ο καθαρισμός του εξαερισμού. φρεάτια διαπνοή τούβλο τέθηκαν σε ένα οικείο τρόπο, παρόμοιο με την καμινάδα φούρνο, και έτσι μετά από λίγους μήνες της ενεργού λειτουργίας της τρύπας, «κατάφυτη» από ιζηματογενή πετρώματα του ιστούς αράχνης, σκόνη, αιθάλη και τα έντομα.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού συνέβαλαν στο σχηματισμό ενός νέου επαγγέλματος για εκείνη την εποχή - μιας καπνοδόχου. Η συχνότητα του καθαρισμού ήταν υψηλή, λόγω της επικράτησης της θέρμανσης σόμπων και των τζακιών, και ως εκ τούτου η κατοχή αποδείχθηκε πολύ αποδοτική, αν και σκονισμένη.

Πώς να καθορίσετε πότε πρέπει να καθαρίσετε το σύστημα εξαερισμού

Ο εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα είναι προτιμότερο να οργανωθεί με την εγκατάσταση ενός αναγκαστικού τύπου. Αλλά στην εγχώρια πραγματικότητα είναι το προνόμιο της άνεσης στέγασης και της κατηγορίας premium. Το μερίδιο του λέοντος στα παλιά κτίρια είναι εξοπλισμένο με συνηθισμένους αεραγωγούς με κοινό αγωγό ανύψωσης. Πρόκειται για το φθηνότερο και απλούστερο σύστημα σύνδεσης, αλλά πρέπει να καθαρίσετε τους αεραγωγούς και τακτικά.

Υπάρχει μια λογική ερώτηση - πότε πρέπει να ασχοληθείς με την "εργασία καθαρισμού", με ποια κριτήρια να καθορίσεις τι χτύπησε η ώρα "Χ";

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ο καθαρισμός του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι καλύτερο να βιάζεται:

 • κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα δωμάτια μετατρέπονται σε "thermos". εξομάλυνση του καθεστώτος υγρασίας δεν μπορεί καν με τον τακτικό καθαρισμό?
 • Η σκόνη στο σαλόνι είναι ενεργή.
 • Η επιφάνεια των φίλτρων, καθώς και το πλέγμα του συστήματος εξάτμισης, καλύπτονται με ένα στρώμα ιξώδους αιθάλης (τυπικό για τις κουζίνες).
 • διπλά τζάμια παράθυρα είναι συνεχώς "κλάμα", η συμπύκνωση είναι αισθητή σε αυτά?
 • σε όλους τους χώρους η υγρασία είναι αισθητή, υπάρχουν μύκητες και μύκητες στους τοίχους.

Για όλα τα παραπάνω, συχνά ο μόνος λόγος είναι η απόφραξη του αγωγού. Είναι σημαντικό οι αεραγωγοί να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 τρίμηνα. Είναι καλύτερο να μεταβιβαστεί η σχετική εργασία στους ειδικούς, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί. Το ψάρι μπορεί να βρίσκεται έξω από το διαμέρισμα.

Έλεγχος της ικανότητας λειτουργίας των καναλιών εξαερισμού

Οι ειδικοί εντοπίζουν αρκετούς αποτελεσματικούς τρόπους για να καθορίσουν την ποιότητα των αεραγωγών, τον βαθμό μόλυνσης τους. Το πιο απλό και αξιόπιστο είναι να κατευθύνετε τη φλόγα του αναπτήρα στη μάσκα της κουκούλας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί - εάν το εσωτερικό του άξονα είναι γεμάτο με λεπτή σκόνη και αράχνες αράχνης, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάφλεξης, εξάπλωσης και πυρκαγιάς.

Ο καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα δεν απαιτείται εάν η φλόγα σβήσει ή εισέλθει στο κανάλι. Εάν δεν παρατηρηθούν αποκλίσεις από την οπτική γωνία, ζητήστε άμεσα βοήθεια από την εταιρεία διαχείρισης, τις Υπηρεσίες στέγασης και τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Η βέλτιστη συχνότητα καθαρισμού είναι 1 φορά σε 6 μήνες, τουλάχιστον, προληπτικές εξετάσεις - μία φορά το μήνα.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό των υπαλλήλων των ειδικών υπηρεσιών

Η συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού αποτελεί υπεύθυνη δραστηριότητα που ανατίθεται στην εταιρεία διαχείρισης λόγω της συμμετοχής της στην κοινή ιδιοκτησία. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει αναπτύξει ειδικό ψήφισμα αριθ. 410. Στην πραγματικότητα, αυτό το σύνολο κανόνων και κανονισμών για το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον καθαρισμό του εξαερισμού σε πολυκατοικίες, προληπτικές εξετάσεις.

Για τη συνήθη συντήρηση, μια υποχρεωτική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός μοντέλου με άδεια χρήσης για τους ειδικούς της εταιρείας. Οι έλεγχοι ασφαλείας που πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο, με δραστηριότητες επισκευής, καθώς και αναδιάταξη ή το κανάλι αλλαγή ρυθμίσεων, δεν υπάρχει σχέδιο.

Στο οπλοστάσιο των ειδικών υπάρχουν επαγγελματικά όργανα για τον έλεγχο της λειτουργικότητας του συστήματος, εξοπλισμού για τον καθαρισμό του εξαερισμού. Τα κανάλια απολυμαίνονται περιοδικά. Για να αφαιρέσετε τους ρύπους χρησιμοποιήστε πνευμονικές βούρτσες, άλλες συσκευές.

Καθαρισμός αερισμού: εξοπλισμός που χρησιμοποιείται

Ο καθαρισμός των αεραγωγών είναι μια υπεύθυνη άσκηση που αποτελείται από διάφορα στάδια. Στο προκαταρκτικό στάδιο, ο ειδικός καθορίζει το βαθμό μόλυνσης του τοπικού αγωγού, επιλέγει τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος, αν εντοπιστεί. Στη συνέχεια, αποφασίζεται η σκοπιμότητα ενός κοινού καναλιού (συντονισμός της εργασίας με άλλους ενοικιαστές στο σπίτι).

Ο καθαρισμός του εξαερισμού πραγματοποιείται με ειδικό εξοπλισμό:

 • χημικά αντιδραστήρια για τη διάλυση ανθεκτικών μολυσματικών ουσιών σε δυσπρόσιτα μέρη.
 • ηλεκτρομηχανική συσκευή ·
 • συσκευές κενού.
 • συσκευές που είναι εξοπλισμένες με πολλούς μηχανισμούς βούρτσας που λειτουργούν στον πνευματικό μηχανισμό κίνησης.
 • ισχυρές ηλεκτρικές σκούπες βιομηχανικού σχεδιασμού.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι αεραγωγοί μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο άξονα με μια βούρτσα συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό τρυπάνι.

Δεν απαιτείται μόνο οικιακή επεξεργασία, αλλά και βιομηχανικός καθαρισμός των συστημάτων εξαερισμού και εξαερισμού. Για τέτοιες εργασίες, χρησιμοποιείται εξειδικευμένος εξοπλισμός με τη βοήθεια του οποίου εκτιμάται η στάθμη ρύπανσης μέσω μιας βιντεοκάμερας, μετά την οποία το κανάλι καθαρίζεται και απολυμαίνεται. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ειδικοί απομακρύνουν όλα τα σκουπίδια, ακόμη και το λίπος.

Καθαρίστε τον εαυτό σας τον εξαερισμό: αποτελεσματικούς τρόπους

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες συντήρησης κατοικιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν στην εργασία των μηχανικών συστημάτων και των κορμών. Ο καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού είναι ευθύνη των εταιρειών διαχείρισης που μπορούν να τις μεταβιβάσουν σε υπηρεσίες με άδεια χρήσης. Αλλά μην ξεχνάτε ότι "η σωτηρία του πνιγμού, το έργο του πνιγμού".

Κάθε ιδιοκτήτης δεν πρέπει μόνο να ξέρει πώς να καθαρίσει τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, αλλά επίσης να είναι σε θέση να το κάνει. Το έργο είναι απλό στην ουσία του και αποτελείται από διάφορα βήματα.

 1. Σε όλους τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι γρίλιες εξαερισμού, αφαιρούνται. Συλλέγονται ακαθαρσίες, ιξώδη σωματίδια και σωματίδια σκόνης. Νομίζω ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς να τα πλένουμε με απορρυπαντικό.
 2. Η περιοχή γύρω από την οπή αντιμετωπίζεται με πλαστικό ή μεταλλικό ξύστρα.
 3. Για να καθαρίσετε το σύστημα εξαερισμού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια ισχυρή ηλεκτρική σκούπα τοποθετώντας τον εύκαμπτο σωλήνα στον αγωγό. Είναι σημαντικό να "περπατάς" μέσα από ολόκληρη την εσωτερική περιοχή της τρύπας.
 4. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων θεραπείας, η προσβάσιμη περιοχή του αεραγωγού σκουπίζεται με ένα υγρό πανί, η σχάρα τοποθετείται.

Για να αντιμετωπίσετε την ανθεκτική λιπαρή μόλυνση, αξίζει να επικοινωνήσετε με μια εξειδικευμένη εταιρεία. Συχνά το οπλοστάσιό τους να ασχολούνται με μια πλάκα αποτελείται από χημικές ουσίες που ουσιαστικά εξαλείφουν υπολειμματικά προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα συνήθη μέσα.

Μέσα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των αεραγωγών

Για τον τοπικό καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού, προστατευτικών πλεγμάτων, καναλιών στο σπίτι, είναι κατάλληλο οποιοδήποτε απορρυπαντικό. Το στρώμα λίπους πρέπει να αφαιρεθεί καλύτερα με εξειδικευμένες παχιές συνθέσεις σχεδιασμένες για πλύσιμο εκχυλισμάτων κουζίνας. Σε αυτή την περίπτωση, η αποσυναρμολόγηση του αεραγωγού είναι απαραίτητη, αλλά η τάξη καθαρισμού θα είναι πολύ υψηλότερη μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Η διαχείριση των προβληματικών περιοχών με ένα απολυμαντικό (το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι αρκετά κατάλληλο), απαλλάσσονται από τα μικρόβια, τους σπόρους, που "ταξιδεύουν" μέσω του συστήματος.

Για τον καθαρισμό του διακλαδισμένου συστήματος εξαερισμού θα χρειαστεί να καταφύγετε σε χημικά και επαγγελματικό εξοπλισμό. Χωρίς τις κατάλληλες λύσεις δεν μπορεί να κάνει και σε ιδιωτικά σπίτια, εξοχικά σπίτια, όπου τα κανάλια βρίσκονται κάτω από την επένδυση οροφής. Και αν η χημεία καθαρισμού οικιακής χρήσης χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των φίλτρων, τότε θα πρέπει να αγοραστούν επαγγελματικές λύσεις για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, κάτι που δεν είναι πάντοτε ευεργετικό.

Κόστος καθαρισμού αεραγωγών

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μια εξαντλητική απάντηση στο ερώτημα πώς να καθαρίσουν τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, ρωτούν τον εαυτό τους - με ποια τιμή θα κοστίζουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες, εάν μεταβείτε σε μια υπηρεσία καθαρισμού. Ο συντελεστής τιμής εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η εταιρεία, από την απόσταση του αντικειμένου, από τον κατάλογο των απαραίτητων έργων.

Παρακάτω είναι η τιμή για τις υπηρεσίες που συζητούνται σε αυτό το άρθρο:

Καθαρισμός εξαερισμού, αεραγωγών θα είναι πολύ φθηνότερα εάν η εταιρεία δεν είναι ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, αλλά ο εκπρόσωπος του όλου σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υπολογίζετε σε ένα σημαντικό επίδομα. Εάν παραγγείλετε τακτικές προληπτικές επιθεωρήσεις, μεταβαίνοντας στην κατάσταση μόνιμου πελάτη, το συνολικό κόστος της εργασίας θα είναι πολύ χαμηλότερο.

Οι εταιρείες διαχείρισης είναι απρόθυμες να στραφούν στις κατάλληλες υπηρεσίες. Είναι πιο εύκολο να κλείνετε τα μάτια στα υπάρχοντα προβλήματα και να τροφοδοτείτε το "πρωινό" των κατοίκων. Νόμοι, κανονισμοί και κανόνες για αυτούς δεν είναι γραμμένοι, ειδικά όταν πρόκειται για σπίτια παλιάς κατασκευής.

Με τον αυτοκαθαρισμό θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Επιδιώκοντας φανταστική εξοικονόμηση, είναι εύκολο να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος. Μην σκουπίζετε τη δική σας υγεία και την υγεία της οικογένειάς σας.

Καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού του κανονικού

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

1. Να εγκρίνει και να θέσει σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 στη Μόσχα, «Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση της παρακολούθησης του καθαρισμού και της απολύμανσης του αερισμού και κλιματισμού» (Παράρτημα 1).

2. Να αποδειχθεί ότι:

2.1. Η ευθύνη για την οργάνωση και τη διεξαγωγή μέτρων καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού έχει ανατεθεί σε νομικά πρόσωπα και μεμονωμένους επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες, ισολογισμοί ή ενοικιαστές εγκαταστάσεων.

2.2. Καθαρισμός και απολύμανση των συστημάτων κλιματισμού, του αέρα (συστήματα διαιρούμενων συστημάτων πολλαπλών ζωνών διαχωρισμού, στέγες, κεντρικά συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, κατοικημένη κλιματιστικά) πραγματοποιείται φορείς (ατομικών επιχειρήσεων) που έχουν αντίστοιχες υγιεινής-επιδημιολογικές συμπέρασμα.

2.3. Υγειονομική επιθεώρηση των συστημάτων κλιματισμού για την εφαρμογή του ελέγχου της παραγωγής πάνω από τη συμμόρφωση με υγειονομικούς κανονισμούς και την εφαρμογή των υγειονομικών και την καταπολέμηση της επιδημίας (προληπτικά) μέτρα, καθώς και τις απαιτήσεις των υπαλλήλων των εντεταλμένων να εκτελούν κρατική υγειονομική υπηρεσία θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 1 φορά σε 6 μήνες. Με βάση τα αποτελέσματά τους για να πάρουν μια απόφαση σχετικά με την ανάγκη για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.

3. Ο επικεφαλής της κρατικής υγειονομικής γιατρό της διοικητικές περιφέρειες της Μόσχας, τις μεταφορές σε Βνούκοβο, Σερεμέτιεβο, επικεφαλής των διαρθρωτικών τμήματα της Υγειονομικής Κέντρο Ελέγχου στη Μόσχα:

3.1. Υιοθετήστε την καθοδήγηση και την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για την οργάνωση του ελέγχου για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.

3.2. Εξασφάλιση της εφαρμογής της κρατικής υπηρεσίας υγειονομικής και επιδημιολογικής εποπτείας για νομικά πρόσωπα και μεμονωμένους επιχειρηματίες που καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

3.3. Να παρέχει μεθοδολογική καθοδήγηση σε νομικά πρόσωπα και μεμονωμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκτελούν καθαρισμό και απολύμανση συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.

3.4. Οργανώστε την εξέταση και έγκριση των σχεδίων (προγράμματα) για τον έλεγχο της παραγωγής πάνω από τη συμμόρφωση με υγειονομικούς κανονισμούς και την εφαρμογή των υγειονομικών και την καταπολέμηση της επιδημίας (προληπτικά) μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας της εκτέλεσης του καθαρισμού και της απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και κατά τη διάρκεια της απολύμανσης του αέρα.

3.5. Κατά την εφαρμογή του ελέγχου υγιεινής να εκδώσει οδηγίες προς τους αρχηγούς των αντικειμένων, την εκτέλεση της λειτουργίας τους, την ανάγκη για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού, με τη διάταξη του μετέπειτα παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

3.6. Κατά τη διεξαγωγή της υγιεινής-επιδημιολογικής εξέτασης και έκδοσης υγιεινής-επιδημιολογικής συμπεράσματα σχετικά με τη συμμόρφωση της παραγωγής, των επιχειρήσεων και άλλες δραστηριότητες, έργα και υπηρεσίες που συνιστούν δυνητικό κίνδυνο για τους κανόνες της ανθρώπινης υγείας, κάνουν απαιτήσεις σχετικά με την οργάνωση και την υλοποίηση του καθαρισμού και της απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού και παρέχοντας στις νομικές οντότητες και στους μεμονωμένους επιχειρηματίες πληροφορίες σχετικά με τον τακτικό καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων αερισμού και αγωγών ται.

3.7. Κατά την εξέταση των σχεδίων για την κατασκευή νέων και την ανασυγκρότηση των διοικητικών και δημοσίων κτιρίων, τη θέση τους για να κάνουν τις αξιώσεις για να έχει για κάθε σύστημα HVAC που αντιστοιχεί στην επιχειρησιακή τεκμηρίωση, παρέχοντας πρόσβαση στην εσωτερική επιφάνεια των συστημάτων για τον καθαρισμό και την απολύμανση (εγκατάσταση της καταπακτής υπηρεσίας), καθώς και σε εξοπλίζοντας τα συστήματα με βακτηριοκτόνα ακτινοβολητές.

4. Επικεφαλής της αδειοδότησης και οργάνωσης δραστηριοτήτων υγειονομικής επιδημιολογικής επιτήρησης Hizgiyayev VI:

4.1. Στείλτε ενημερωτικές επιστολές στους αρχηγούς των τμημάτων και των επιτροπών της κυβέρνησης της Μόσχας, οι νομάρχες των διοικητικών περιφερειών, η Επιθεώρηση του κράτους αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά Εποπτείας με συστάσεις σχετικά με την ανάγκη για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού στις εγκαταστάσεις της Μόσχας, δευτερογενείς υπηρεσίες και επιτροπές της κυβέρνησης της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων. σε νέες εγκαταστάσεις.

4.2. Σε ένα μήνα, προετοιμάστε και υποβάλετε στην κυβέρνηση της Μόσχας, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία, ένα σχέδιο διατάγματος της κυβέρνησης της Μόσχας με την έγκριση της διαδικασίας για την οργάνωση και διεξαγωγή καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.

6. Ο έλεγχος για την εφαρμογή της παρούσας εντολής ανατίθεται στον Ivanenko AV, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός του Κρατικού Κέντρου Υγειονομικής και Επιδημιολογικής Εποπτείας στη Μόσχα.

Προσάρτημα 1. Μεθοδολογικές συστάσεις για την οργάνωση του ελέγχου για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

Παράρτημα 1
με εντολή του Κέντρου
Gossanepidnadzora στην πόλη της Μόσχας
από τις 12 Αυγούστου 2004 Ν 109
"Σχετικά με την οργάνωση του ελέγχου για τον καθαρισμό
και απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού
και προετοιμασία "

1. Πεδίο εφαρμογής

2. Όροι και ορισμοί που χρησιμοποιούνται


Σύστημα εξαερισμού - συγκρότημα εξοπλισμού για την επεξεργασία και τη μεταφορά του αέρα.

3. Χαρακτηριστικά του καθαρισμού και της απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού


Η τεχνολογική διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού προβλέπει την οργάνωση και εκτέλεση εργασιών σε 4 στάδια.

1. Επιλογή βάσει της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της υγειονομικής και επιδημιολογικής έρευνας της μεθόδου καθαρισμού του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού.

2. Επιλογή μεθόδου απολύμανσης.

3. Η επιλογή του απολυμαντικού (με τη χημική μέθοδο απολύμανσης).

4. Υπολογισμός της απαιτούμενης ποσότητας απολυμαντικού.

5. Προσδιορισμός του καταλόγου του εξοπλισμού απολύμανσης που προορίζεται για χρήση και προετοιμασία για τη λειτουργία του.

6. Η επιλογή του βακτηριοκτόνου εξοπλισμού που βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες υπεριώδους για εγκατάσταση στο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού, εάν δεν έχει ήδη εγκατασταθεί.

7. Γνωστοποίηση της διοίκησης της εγκατάστασης σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού, παρέχοντας προφυλάξεις.

8. Αποσυναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού.

9. Εκτέλεση του καθαρισμού.

10. Διεξαγωγή απολύμανσης.

11. Εγκατάσταση (αν χρειάζεται) υπεριώδους εξοπλισμού στο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού.

12. Εγκατάσταση του συστήματος.

13. Λογιστική καθαρισμού και απολύμανσης.

14. Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού και απολύμανσης του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού.

4. Οργάνωση του ελέγχου των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού


Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εκτελούμενης εργασίας πραγματοποιείται με μέτρα ελέγχου για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.

1. Απουσία προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή ελέγχου της παραγωγής και της εφαρμογής των νομικών προσώπων και των μεμονωμένων επιχειρηματιών.

2. Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχηγών κρατικών υγειονομικών γιατρών και των αναπληρωτών τους.

5. Χαρακτηριστικά ελέγχου των νομικών προσώπων και των μεμονωμένων επιχειρηματιών που καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού


Τα νομικά πρόσωπα και μεμονωμένους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να καθοδηγείται από, και αυστηρά συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της υγιεινής-επιδημιολογικής κανόνες SP 3.5.1378-03 «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για την οργάνωση και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων απολύμανσης.»

6. Οργάνωση ποιοτικού ελέγχου, αποθήκευσης και μεταφοράς απολυμαντικών


Στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η χρήση απολυμαντικών επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει πιστοποιητικό κρατικής καταχώρισης (πιστοποιητικό εγγραφής) που εκδίδεται σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία. οδηγίες (οδηγίες) για τη χρήση τους, πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

7. Η διαδικασία παρακολούθησης της τήρησης των μέτρων ασφαλείας κατά τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού και η εφαρμογή των κανόνων πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τυχαίας δηλητηρίασης


Για την αποφυγή ατυχημάτων κατά τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού. Όλες οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν μόνο με μη λειτουργούσες μονάδες αερισμού.

8. Κατάλογος χρησιμοποιούμενης βιβλιογραφίας

10. SanPiN 2.4.3.1187-03 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης".

16. SP 1.1.1058-01 "Οργάνωση και εφαρμογή βιομηχανικού ελέγχου σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και την εφαρμογή μέτρων υγειονομικής και αντικαταθλιπτικής (προληπτικής) δράσης".

18. Μεθοδολογικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της ΕΣΣΔ "Υγειονομικός και υγειονομικός έλεγχος των συστημάτων εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων" από 05.09.87 N 4425-87.

Προσάρτημα 1 στις μεθοδολογικές συστάσεις για την οργάνωση του ελέγχου για τον καθαρισμό και την απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού, κλιματισμού και αεραγωγών

Παράρτημα 1
σε μεθοδικές συστάσεις
να οργανώσει τον έλεγχο του καθαρισμού
και απολύμανση των συστημάτων εξαερισμού,
κλιματισμό και αγωγούς

Πρότυπα που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των αγωγών καθαρισμού αγωγών

Τα τεχνικά έγγραφα αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να φροντίσει η ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα για τον καθαρισμό του. Παρέχονται επίσης αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των μοντέλων. Επομένως, όταν αγοράζετε συστήματα, δώστε προσοχή όχι μόνο σε παράγοντες όπως η τιμή των γαλβανισμένων αεραγωγών, αλλά και στα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους.

Οι κανόνες της πυρασφάλειας και οι κανόνες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που καταναλώνουν θερμότητα και των καταναλωτικών δικτύων καθορίζουν τον χρόνο προληπτικού καθαρισμού του συστήματος. Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να εφαρμόζονται αυστηρά.

Είναι απαραίτητο να προσκαλέσετε εμπειρογνώμονες: οι αεραγωγοί δύο φορές το χρόνο πρέπει να καθαρίζονται πλήρως, καθορίζοντας τα αποτελέσματα στο βίντεο. Μόνο οι επαγγελματίες γνωρίζουν ακριβώς πώς πρέπει να φαίνεται το σύστημα από το εσωτερικό. Είναι σε θέση να εντοπίσουν το κατεστραμμένο μέρος του συστήματος και να κάνουν επισκευές εγκαίρως.

Επίπεδο ευθύνης του αντισυμβαλλομένου

Οι πυρκαγιές προκαλούνται από τον αναλφαβητισμό ή τον πρόωρο καθαρισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβεί ανάφλεξη. Είναι ως εξής:

 1. Το πρόγραμμα προληπτικού καθαρισμού απέχει πολύ από πάντα το ιδανικό. Για την ορθότητά του, θα πρέπει να ακολουθήσει η διοίκηση του κτιρίου.
 2. Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν θεωρούν απαραίτητο να έλθουν σε επαφή με ειδικούς, λαμβάνοντας υπόψη τον επαγγελματικό καθαρισμό, την περιττή σπατάλη χρημάτων και τον καθαρισμό όσο το δυνατόν περισσότερο από τους ίδιους.

Μεγάλες εταιρείες λύθηκαν το πρόβλημα με την κατάρτιση σαφούς χρονοδιαγράμματος εργασίας και την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία ανάδοχου. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάφλεξη γίνεται. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι:

 • κακή οργάνωση της εργασίας: δεν διεξάγονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ·
 • Η έλλειψη προσοχής της διοίκησης, όταν ο ανάδοχος αναγκάζεται να κάνει το έργο το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι οι διαχειριστές προσπαθούν να μειώσουν το χρόνο διακοπής του εξοπλισμού.

Κατά την προληπτική συντήρηση, ο εργολάβος υποχρεούται να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη για τυχόν ελαττώματα που εντοπίστηκαν στο σύστημα. Η ιδανική επιλογή είναι γραπτή.

Αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς μέσα στους αγωγούς μόνο με έναν τρόπο - με το χρόνο τους καθαρίζοντας. Η έλλειψη αυστηρού ελέγχου της έγκαιρης εκτέλεσης της εργασίας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

παροχή αεραγωγών και προϊόντων μορφοποίησης για εξαερισμό

Η εταιρεία Εξαερισμός 24 πραγματοποιεί την προμήθεια αεραγωγών και διαμορφωμένων προϊόντων για αερισμό για την κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων στην πόλη της περιοχής της Μόσχας και συνεργάζεται με πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, ειδικότερα:

Καθαρισμός εξαερισμού: καθαρισμός αγωγών εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Πολλοί κάτοικοι πολυώροφων κτιρίων, ειδικά παλαιά κτίρια, μπορούν να πουν για τις μαγειρικές τους προτιμήσεις από τους γείτονές τους, τι χάρισαν για δείπνο και για το δείπνο. Ωστόσο, δεν μιλάμε για τηλεπάθεια, το γειτονικό μενού μπορεί να αναγνωριστεί απλά από τη μυρωδιά που αισθάνεται στο διαμέρισμα.

Εάν αυτό συμβαίνει συνεχώς, τότε πρέπει να καθαρίσετε τον εξαερισμό, ο οποίος σταμάτησε να ανταποκρίνεται στις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.

Λειτουργικός σκοπός του εξαερισμού

Ο αέρας που αναπνέουμε στο διαμέρισμα φαίνεται καθαρό. Στην πραγματικότητα, απορροφά όλες τις μυρωδιές που προέρχονται από την κουζίνα, το μονοξείδιο του άνθρακα από τη σόμπα. Παίρνει σωματίδια σκόνης, στρώματα από ρούχα, χαλιά, μαλλί οικιακών ζώων.

Οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί και τα βακτήρια συσσωρεύονται στον αέρα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, υγρασίας και ατμού που προέρχονται από το μπάνιο προκαλούν το σχηματισμό μύκητα και αιχμαλωσία. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το μικροκλίμα του δωματίου, συμβάλλει στην εμφάνιση πνευμονικών παθήσεων, αλλεργιών και άλλων παθήσεων.

Ο εξαερισμός, ο οποίος εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες, συμβάλλει στην αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία:

 • εξασφαλίζει την άφιξη καθαρού αέρα στο διαμέρισμα,
 • σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από τις οσμές δωματίου, σκόνη, βακτήρια, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα επιβλαβή συστατικά?
 • ρυθμίζει το επίπεδο υγρασίας.

Ο εξαερισμός είναι μια από τις ζωτικής σημασίας μηχανικές επικοινωνίες ενός κτιρίου διαμερισμάτων. Η Κρατική Επιτροπή δεν θα δέχεται ποτέ ένα αντικείμενο στο οποίο λείπει ή είναι ελαττωματικό το σύστημα εξαερισμού.

Η συσκευή του συστήματος αερισμού του σπιτιού

Ο εσωτερικός εξαερισμός είναι ένα πολύπλοκο μηχανολογικό σύστημα, η τοποθέτησή του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο συνολικός αριθμός των ορόφων του κτιρίου.

Η διάταξη των φρεατίων αερισμού σε πολυώροφα σπίτια γίνεται σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα, για παράδειγμα:

 1. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει δικό του αγωγό εξαγωγής με πρόσβαση στην οροφή.
 2. Οι αγωγοί εξαγωγής που προέρχονται από τα διαμερίσματα είναι συνδεδεμένοι σε ένα οριζόντιο κιβώτιο, το οποίο συγκεντρώνει όλο τον εισερχόμενο αέρα και στη συνέχεια μέσω ενός κοινού καναλιού οδηγεί στην οροφή.
 3. Δορυφορικοί αγωγοί εξάτμισης εξέρχονται από κάθε διαμέρισμα σε έναν κοινό άξονα που οδηγεί σε μια ζεστή σοφίτα, η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος θάλαμος. Στη σοφίτα υπάρχει μια μεγάλη κουκούλα για να αφαιρέσετε όλο τον αέρα στην οροφή.

Ο εξαερισμός, που εκτελείται σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, είναι αποτελεσματικός για τα χαμηλά κτίρια. Ήταν πολύ συνηθισμένο τα παλιά χρόνια, όταν στα κύρια σπίτια χτίστηκαν πάνω από τέσσερις ορόφους. Η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί πολύ χώρο, και για τα ψηλά σπίτια δεν είναι πρακτικό να το εφαρμόσουμε, οπότε σήμερα δεν χρησιμοποιείται ουσιαστικά.

Το δεύτερο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στον Χρουστσόφ και στα σπίτια του κτιρίου 9-16 ορόφων. Σε νέα κτίρια χρησιμοποιείται το πιο πρόσφατο σύστημα, το οποίο θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού για κτίρια μεγάλου αριθμού ορόφων.

Φυσική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται με τον εξαερισμό σε χώρους διαβίωσης. Σύμφωνα με το GOST 30494-2011, πρέπει να παρέχει:

 • η ποιότητα του αέρα στην αίθουσα δεν είναι μικρότερη από τα επιτρεπόμενα όρια (έως 1000 CO 2 cm3 / m3).
 • βέλτιστη υγρασία του δωματίου μέσα σε 30-60%.
 • η ταχύτητα ροής αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 0,2 m / s.

Σε κτίρια διαμερισμάτων χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Σε κάθε διαμέρισμα (στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα, αποθήκη) βρίσκονται οι αγωγοί εξάτμισης μέσω των οποίων εξέρχεται το δωμάτιο ο εξαντλημένος βρώμικος αέρας. Ροές καθαρού αέρα εισέρχονται στο διαμέρισμα μέσω των παραθύρων, ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες.

Αυτό το σχέδιο αερισμού ήταν πανταχού παρόν σε όλη την κατασκευή κτιρίων πέντε και εννίων ορόφων. Στα παλιά χρόνια, στα σπίτια εγκαταστάθηκαν ξύλινα παράθυρα, τα οποία, λόγω του μεγάλου αριθμού των αυλακώσεων, αντιμετώπιζαν τέλεια τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, σε νέα σπίτια το εν λόγω σχέδιο λειτουργεί ανεπαρκώς, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές παραθύρων είναι αεροστεγείς και δεν αφήνουν αέρα μέσα. Στα σύγχρονα κτίρια, εγκαθίστανται συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού και μια ποικιλία διατάξεων τροφοδοσίας και εξαγωγής, οι οποίες διασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εσωτερικού εξαερισμού.

Λόγοι για ανεπαρκή λειτουργία της κουκούλας

Τα προβλήματα στην εργασία του συστήματος εξάτμισης είναι εξοικειωμένοι με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, που χτίστηκε στη Σοβιετική εποχή. Οι κάτοικοι των κτιρίων επί το πλείστον στέρησε τη χαρά να είναι παρόντες στο τραπέζι των γειτόνων, επειδή τα νέα σπίτια είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συγκροτήματα με βεντιλατέρ, μην χάσετε τις οσμές μέσα στο διαμέρισμα.

Μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού σε παλιά σπίτια, κατ 'αρχήν, η διαδικασία είναι αρκετά προβλέψιμη. Ο κύριος λόγος είναι η τραγική απόφραξη του αγωγού εξαερισμού, στον οποίο, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύονται συντρίμμια, βρωμιά, σκόνη και άλλα απόβλητα που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, η έξοδος είναι στενωμένη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως τον συλλεγμένο βρώμικο αέρα.

Στα κτίρια πολλαπλών μονάδων, τα οποία συνδέονται με έναν κοινό άξονα εξαερισμού, η ρύπανση από μεμονωμένα κανάλια εισέρχεται στο σύστημα οικοδόμησης κατοικίας. Σταδιακά, το ορυχείο γεμίζει με σκουπίδια και μπορεί να φράξει τελείως. Μια διαδικασία που διαρκεί για χρόνια μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού θα παραλύσει.

Ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στην υποβάθμιση της ανταλλαγής αέρα είναι η παρουσία στο γειτονικό διαμέρισμα μιας ισχυρής κουκούλας κουζίνας. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά κατανοητό. Ο φυσικός εξαερισμός εσωτερικού χώρου έχει σχεδιαστεί για κατανάλωση αέρα μέχρι 90 m 3 / ώρα.

Ένα εκχύλισμα δημιουργεί ροή αέρα μεγαλύτερη από 1000 m 3 / ώρα, φυσικά, αυτό επηρεάζει τους γειτονικούς αεραγωγούς που εκτείνονται στον κοινό άξονα. Και αν η κουκούλα δεν είναι μία, αλλά κάθε δεύτερη γείτονα; Η απάντηση είναι προφανής.

Η αντικατάσταση ξύλινων παραθύρων με μεταλλικά πλαστικά είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Αποδεικνύεται ότι η στεγανότητα που είναι συνυφασμένη με τα σύγχρονα παράθυρα με διπλά τζάμια δεν παίζει πάντα στα χέρια των κατοίκων των παλιών σπιτιών.

Στους Σοβιετικούς χρόνους, μόνο οι τεμπέληδες δεν απαίτησαν τους οικοδόμους που επέτρεψαν ψευδείς εκτιμήσεις στην εγκατάσταση παραθύρων και θυρών. Όπως αποδείχθηκε σήμερα, ο "ένοχος" εργάστηκε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες προς όφελος των κατοίκων, επειδή για την πλήρη λειτουργία του φυσικού αερισμού, απαιτούνται ρωγμές, οι οποίες υπήρχαν σε παλαιά ξύλινα παράθυρα.

Οι οπές παρέχουν μια σταθερή παροχή φρέσκου αέρα από το δρόμο και οι ερμητικές μεταλλικές κατασκευές, αντίθετα, αλληλεπικαλύπτονται. Ως αποτέλεσμα, υγρασία αυξάνεται στο δωμάτιο, τα παράθυρα ομίχλη προς τα πάνω, μούχλα και μύκητας μορφή στους τοίχους.

Σε μεγάλο βαθμό, η εργασία του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την εποχή. Συχνότερα τα προβλήματα με την κουκούλα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας καυτής περιόδου, ενώ το χειμώνα η σκάφη λειτουργεί σωστά. Το γεγονός είναι ότι η απόδοση του συστήματος με φυσικό εξαερισμό εξαρτάται άμεσα από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο.

Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία στο δρόμο και στο διαμέρισμα είναι σχεδόν η ίδια, έτσι υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με την παλιά SNiPam υποτίθεται ότι σε ένα καυτό χρόνο η ανταλλαγή αέρα θα πραγματοποιηθεί με το αερισμό του δωματίου με ανοιχτά παράθυρα.

Σημάδια του επείγοντος του καθαρισμού

Οι παραπάνω λόγοι για την κακή λειτουργία του εξαερισμού δείχνουν ένα πράγμα: το σύστημα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και περιοδικό καθαρισμό. Για να κατανοήσετε ότι ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί, είναι πιθανό από τα ακόλουθα σημάδια:

 • κοντά στην οπή εξάτμισης που σχηματίζεται σκόνη, αράχνες αράχνης, συσσωρευμένα συντρίμμια?
 • Η μάσκα αερισμού καλύπτεται με μαύρη επικάλυψη, αιθάλη και γράσο.
 • το καλοκαίρι, το διαμέρισμα έγινε πολύ ζεστό?
 • Μετά από υγρό καθαρισμό, η σκόνη εμφανίζεται ξανά μετά από λίγο.
 • τα σχέδια που προκύπτουν στο διαμέρισμα όταν ανοίγετε την μπροστινή πόρτα, έχουν γίνει πολύ πιο αδύναμα από πριν.

Για να βεβαιωθείτε τελικά ότι ο εξαερισμός πρέπει να καθαριστεί, μπορείτε να ελέγξετε επιπλέον κάθε εξαερισμό. Για να γίνει αυτό είναι πολύ απλό με τη βοήθεια αυτοσχέδιων μέσων. Κατά τον έλεγχο της ώθησης, είναι απαραίτητο τουλάχιστον ένα από τα παράθυρα του διαμερίσματος να είναι ανοιχτό.

Αρχική μέθοδοι ελέγχου της αποτελεσματικότητας των αεραγωγών:

 1. Φέρτε ένα καυτό κερί, έναν αναπτήρα ή ένα φωτισμένο ματς στην σχάρα εξαερισμού. Εάν υπάρχει καλό ρεύμα στον αγωγό, η φλόγα θα κατευθύνεται προς την κουκούλα. Η καύση της φωτιάς δείχνει σταθερά ότι δεν υπάρχει εξαερισμός.
 2. Πάρτε ένα φύλλο χαρτιού ή ένα κομμάτι της εφημερίδας και να το προσαρτήσετε στην τρύπα. Με την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, το χαρτί προσελκύει στη σχάρα και δεν πέφτει.

Εάν αποδειχθεί ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καθόλου ή λειτουργεί εξαιρετικά άσχημα, είναι απαραίτητο να καθαριστεί. Ο καθαρισμός των αγωγών αερισμού στο κτίριο των διαμερισμάτων πραγματοποιείται με ειδικές υπηρεσίες. Αλλά αν υπήρχε ανάγκη, κάθε ενοικιαστής του σπιτιού μπορεί να καθαρίσει το δικό του τμήμα του αεραγωγού ανεξάρτητα.

Εξαερισμός από εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες

Το σύστημα εξαερισμού είναι κοινό ιδιοκτησία, η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία του. Η κυβερνητική απόφαση αριθ. 410 έχει αναπτύξει κανόνες που θα πρέπει να καθοδηγούν τον Ποινικό Κώδικα κατά την επιθεώρηση και τον καθαρισμό των εσωτερικών αγωγών εξαερισμού.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ο έλεγχος των καπνοδόχων και ο εξαερισμός, καθώς και ο καθαρισμός τους, πρέπει να διεξάγονται από εξειδικευμένες εταιρείες που διαθέτουν άδεια. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με οποιαδήποτε αναδιοργάνωση ή επισκευή του συστήματος, καθώς και αν υπάρχει έλλειψη έλξης.

Περιοδικότητα προγραμματισμένης επιθεώρησης - τρεις φορές το χρόνο (πριν, μετά και κατά τη μέση της περιόδου θέρμανσης). Οι ειδικοί διαθέτουν επαγγελματικό εξοπλισμό, ο οποίος ελέγχει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Για να καθαρίσετε τους ρύπους, χρησιμοποιείται μια μηχανή με πεπιεσμένο αέρα. Επιπλέον, τα κανάλια απολυμαίνονται.

Ανεξάρτητος καθαρισμός του αγωγού εξαερισμού

Παρά τους ισχύοντες κανόνες, πολλές εταιρείες διαχείρισης για χρόνια δεν εμφανίζονται στα διαμερίσματα των ενοικιαστών για να ελέγξουν την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών αναγκάζονται να διαγιγνώσκουν και να καθαρίζουν περιοδικά τις οπές εξαγωγής τους.

Η σκάφη εξαερισμού μπορεί να καθαριστεί με μικρές ακαθαρσίες, αλλά εάν η βρωμιά συσσωρεύεται σε αυτό για χρόνια, είναι καλύτερο να καλέσετε ειδικούς. Ο αυτοκαθαρισμός πραγματοποιείται ως εξής:

 • Αφαιρέστε πρώτα τις σχάρες εξαερισμού, καθαρίζονται καλά από σκόνη και σκόνη και πλένονται με τρεχούμενο νερό.
 • με τη βοήθεια μεταλλικής βούρτσας ή καλωδίου, καθαρίστε προσεκτικά τους τοίχους του αγωγού αερισμού, τον οποίο μπορείτε να φτάσετε.
 • Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε την τρύπα από τα υπολείμματα με μια ηλεκτρική σκούπα.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα καθήκοντα για τον καθαρισμό των τρυπών εξαερισμού τελειώνουν. Εάν δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η ώθηση στο κανάλι παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο, τότε υπάρχει μια κοινή απόφραξη ορυχείου. Αυτό είναι ήδη το έργο των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να καλούνται μέσω του Ποινικού Κώδικα.

Αναβάθμιση του συστήματος για βελτίωση της απόδοσης

Σε σπίτια παλαιών κατασκευών, ο μηχανικός καθαρισμός του άξονα εξαερισμού, ακόμη και από εξειδικευμένες υπηρεσίες, δεν αποφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα. Υπάρχουν αρκετοί αρκετά προσιτοί τρόποι βελτίωσης του εξαερισμού.

Εάν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε παλιά ξύλινα παράθυρα με σύγχρονες μεταλλικές κατασκευές, επιλέξτε παράθυρα διπλού υαλοπίνακα εξοπλισμένα με λειτουργία μικροεξοπλισμού. Εάν αγοράζονται συμβατικά πλαστικά παράθυρα, μπορούν να εγκατασταθούν πρόσθετες συσκευές πάνω τους για να εξασφαλιστεί ο καθαρός αέρας από το δρόμο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν βαλβίδες-ανεμιστήρες, μπορείτε επιπλέον να αγοράσετε ένα ειδικό υλικό, το οποίο σας επιτρέπει να κλείνετε τα παράθυρα ακούσια.

Αυξήστε την κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα επιτρέποντας ειδικούς ανεμιστήρες εξαγωγής και εξαγωγής. Υπάρχουν συσκευές παραθύρων, τοίχου και οροφής. Στην τουαλέτα και το μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής απευθείας στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού αντί της διακοσμητικής μάσκας.

Ο ανεμιστήρας λειτουργεί από ένα ηλεκτρικό δίκτυο, μπορεί να συνδεθεί σε ένα κοινό διακόπτη και στη συνέχεια θα ανάψει μαζί με το φως. Μπορείτε να σχεδιάσετε μια επιπλέον γραμμή και να συνδέσετε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς να ελέγξετε ανεξάρτητα τη λειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα, μπορείτε να μάθετε από την ιστορία βίντεο:

Τι να κάνετε αν ο αερισμός του σπιτιού δεν λειτουργεί καλά:

Πώς είναι ο επαγγελματικός καθαρισμός των φρεατίων εξαερισμού σε πολυκατοικίες:

Ο εξαερισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης σε ένα διαμέρισμα. Η απρόσεκτη στάση απέναντι σε αυτό το σύστημα και η μη τήρηση των κανόνων περίθαλψης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και οι κάτοικοι των αεριζόμενων σπιτιών μπορεί να έχουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε την κατάσταση του εξαερισμού και, αν χρειαστεί, να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένες υπηρεσίες.