Καθαρισμός εξαερισμού: καθαρισμός αγωγών εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Πολλοί κάτοικοι πολυώροφων κτιρίων, ειδικά παλαιά κτίρια, μπορούν να πουν για τις μαγειρικές τους προτιμήσεις από τους γείτονές τους, τι χάρισαν για δείπνο και για το δείπνο. Ωστόσο, δεν μιλάμε για τηλεπάθεια, το γειτονικό μενού μπορεί να αναγνωριστεί απλά από τη μυρωδιά που αισθάνεται στο διαμέρισμα.

Εάν αυτό συμβαίνει συνεχώς, τότε πρέπει να καθαρίσετε τον εξαερισμό, ο οποίος σταμάτησε να ανταποκρίνεται στις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.

Λειτουργικός σκοπός του εξαερισμού

Ο αέρας που αναπνέουμε στο διαμέρισμα φαίνεται καθαρό. Στην πραγματικότητα, απορροφά όλες τις μυρωδιές που προέρχονται από την κουζίνα, το μονοξείδιο του άνθρακα από τη σόμπα. Παίρνει σωματίδια σκόνης, στρώματα από ρούχα, χαλιά, μαλλί οικιακών ζώων.

Οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί και τα βακτήρια συσσωρεύονται στον αέρα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, υγρασίας και ατμού που προέρχονται από το μπάνιο προκαλούν το σχηματισμό μύκητα και αιχμαλωσία. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το μικροκλίμα του δωματίου, συμβάλλει στην εμφάνιση πνευμονικών παθήσεων, αλλεργιών και άλλων παθήσεων.

Ο εξαερισμός, ο οποίος εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες, συμβάλλει στην αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία:

 • εξασφαλίζει την άφιξη καθαρού αέρα στο διαμέρισμα,
 • σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από τις οσμές δωματίου, σκόνη, βακτήρια, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα επιβλαβή συστατικά?
 • ρυθμίζει το επίπεδο υγρασίας.

Ο εξαερισμός είναι μια από τις ζωτικής σημασίας μηχανικές επικοινωνίες ενός κτιρίου διαμερισμάτων. Η Κρατική Επιτροπή δεν θα δέχεται ποτέ ένα αντικείμενο στο οποίο λείπει ή είναι ελαττωματικό το σύστημα εξαερισμού.

Η συσκευή του συστήματος αερισμού του σπιτιού

Ο εσωτερικός εξαερισμός είναι ένα πολύπλοκο μηχανολογικό σύστημα, η τοποθέτησή του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο συνολικός αριθμός των ορόφων του κτιρίου.

Η διάταξη των φρεατίων αερισμού σε πολυώροφα σπίτια γίνεται σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα, για παράδειγμα:

 1. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει δικό του αγωγό εξαγωγής με πρόσβαση στην οροφή.
 2. Οι αγωγοί εξαγωγής που προέρχονται από τα διαμερίσματα είναι συνδεδεμένοι σε ένα οριζόντιο κιβώτιο, το οποίο συγκεντρώνει όλο τον εισερχόμενο αέρα και στη συνέχεια μέσω ενός κοινού καναλιού οδηγεί στην οροφή.
 3. Δορυφορικοί αγωγοί εξάτμισης εξέρχονται από κάθε διαμέρισμα σε έναν κοινό άξονα που οδηγεί σε μια ζεστή σοφίτα, η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος θάλαμος. Στη σοφίτα υπάρχει μια μεγάλη κουκούλα για να αφαιρέσετε όλο τον αέρα στην οροφή.

Ο εξαερισμός, που εκτελείται σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, είναι αποτελεσματικός για τα χαμηλά κτίρια. Ήταν πολύ συνηθισμένο τα παλιά χρόνια, όταν στα κύρια σπίτια χτίστηκαν πάνω από τέσσερις ορόφους. Η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί πολύ χώρο, και για τα ψηλά σπίτια δεν είναι πρακτικό να το εφαρμόσουμε, οπότε σήμερα δεν χρησιμοποιείται ουσιαστικά.

Το δεύτερο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στον Χρουστσόφ και στα σπίτια του κτιρίου 9-16 ορόφων. Σε νέα κτίρια χρησιμοποιείται το πιο πρόσφατο σύστημα, το οποίο θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού για κτίρια μεγάλου αριθμού ορόφων.

Φυσική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται με τον εξαερισμό σε χώρους διαβίωσης. Σύμφωνα με το GOST 30494-2011, πρέπει να παρέχει:

 • η ποιότητα του αέρα στην αίθουσα δεν είναι μικρότερη από τα επιτρεπόμενα όρια (έως 1000 CO 2 cm3 / m3).
 • βέλτιστη υγρασία του δωματίου μέσα σε 30-60%.
 • η ταχύτητα ροής αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 0,2 m / s.

Σε κτίρια διαμερισμάτων χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Σε κάθε διαμέρισμα (στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα, αποθήκη) βρίσκονται οι αγωγοί εξάτμισης μέσω των οποίων εξέρχεται το δωμάτιο ο εξαντλημένος βρώμικος αέρας. Ροές καθαρού αέρα εισέρχονται στο διαμέρισμα μέσω των παραθύρων, ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες.

Αυτό το σχέδιο αερισμού ήταν πανταχού παρόν σε όλη την κατασκευή κτιρίων πέντε και εννίων ορόφων. Στα παλιά χρόνια, στα σπίτια εγκαταστάθηκαν ξύλινα παράθυρα, τα οποία, λόγω του μεγάλου αριθμού των αυλακώσεων, αντιμετώπιζαν τέλεια τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, σε νέα σπίτια το εν λόγω σχέδιο λειτουργεί ανεπαρκώς, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές παραθύρων είναι αεροστεγείς και δεν αφήνουν αέρα μέσα. Στα σύγχρονα κτίρια, εγκαθίστανται συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού και μια ποικιλία διατάξεων τροφοδοσίας και εξαγωγής, οι οποίες διασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εσωτερικού εξαερισμού.

Λόγοι για ανεπαρκή λειτουργία της κουκούλας

Τα προβλήματα στην εργασία του συστήματος εξάτμισης είναι εξοικειωμένοι με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, που χτίστηκε στη Σοβιετική εποχή. Οι κάτοικοι των κτιρίων επί το πλείστον στέρησε τη χαρά να είναι παρόντες στο τραπέζι των γειτόνων, επειδή τα νέα σπίτια είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συγκροτήματα με βεντιλατέρ, μην χάσετε τις οσμές μέσα στο διαμέρισμα.

Μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού σε παλιά σπίτια, κατ 'αρχήν, η διαδικασία είναι αρκετά προβλέψιμη. Ο κύριος λόγος είναι η τραγική απόφραξη του αγωγού εξαερισμού, στον οποίο, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύονται συντρίμμια, βρωμιά, σκόνη και άλλα απόβλητα που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, η έξοδος είναι στενωμένη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως τον συλλεγμένο βρώμικο αέρα.

Στα κτίρια πολλαπλών μονάδων, τα οποία συνδέονται με έναν κοινό άξονα εξαερισμού, η ρύπανση από μεμονωμένα κανάλια εισέρχεται στο σύστημα οικοδόμησης κατοικίας. Σταδιακά, το ορυχείο γεμίζει με σκουπίδια και μπορεί να φράξει τελείως. Μια διαδικασία που διαρκεί για χρόνια μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού θα παραλύσει.

Ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στην υποβάθμιση της ανταλλαγής αέρα είναι η παρουσία στο γειτονικό διαμέρισμα μιας ισχυρής κουκούλας κουζίνας. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά κατανοητό. Ο φυσικός εξαερισμός εσωτερικού χώρου έχει σχεδιαστεί για κατανάλωση αέρα μέχρι 90 m 3 / ώρα.

Ένα εκχύλισμα δημιουργεί ροή αέρα μεγαλύτερη από 1000 m 3 / ώρα, φυσικά, αυτό επηρεάζει τους γειτονικούς αεραγωγούς που εκτείνονται στον κοινό άξονα. Και αν η κουκούλα δεν είναι μία, αλλά κάθε δεύτερη γείτονα; Η απάντηση είναι προφανής.

Η αντικατάσταση ξύλινων παραθύρων με μεταλλικά πλαστικά είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Αποδεικνύεται ότι η στεγανότητα που είναι συνυφασμένη με τα σύγχρονα παράθυρα με διπλά τζάμια δεν παίζει πάντα στα χέρια των κατοίκων των παλιών σπιτιών.

Στους Σοβιετικούς χρόνους, μόνο οι τεμπέληδες δεν απαίτησαν τους οικοδόμους που επέτρεψαν ψευδείς εκτιμήσεις στην εγκατάσταση παραθύρων και θυρών. Όπως αποδείχθηκε σήμερα, ο "ένοχος" εργάστηκε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες προς όφελος των κατοίκων, επειδή για την πλήρη λειτουργία του φυσικού αερισμού, απαιτούνται ρωγμές, οι οποίες υπήρχαν σε παλαιά ξύλινα παράθυρα.

Οι οπές παρέχουν μια σταθερή παροχή φρέσκου αέρα από το δρόμο και οι ερμητικές μεταλλικές κατασκευές, αντίθετα, αλληλεπικαλύπτονται. Ως αποτέλεσμα, υγρασία αυξάνεται στο δωμάτιο, τα παράθυρα ομίχλη προς τα πάνω, μούχλα και μύκητας μορφή στους τοίχους.

Σε μεγάλο βαθμό, η εργασία του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την εποχή. Συχνότερα τα προβλήματα με την κουκούλα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας καυτής περιόδου, ενώ το χειμώνα η σκάφη λειτουργεί σωστά. Το γεγονός είναι ότι η απόδοση του συστήματος με φυσικό εξαερισμό εξαρτάται άμεσα από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο.

Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία στο δρόμο και στο διαμέρισμα είναι σχεδόν η ίδια, έτσι υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με την παλιά SNiPam υποτίθεται ότι σε ένα καυτό χρόνο η ανταλλαγή αέρα θα πραγματοποιηθεί με το αερισμό του δωματίου με ανοιχτά παράθυρα.

Σημάδια του επείγοντος του καθαρισμού

Οι παραπάνω λόγοι για την κακή λειτουργία του εξαερισμού δείχνουν ένα πράγμα: το σύστημα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και περιοδικό καθαρισμό. Για να κατανοήσετε ότι ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί, είναι πιθανό από τα ακόλουθα σημάδια:

 • κοντά στην οπή εξάτμισης που σχηματίζεται σκόνη, αράχνες αράχνης, συσσωρευμένα συντρίμμια?
 • Η μάσκα αερισμού καλύπτεται με μαύρη επικάλυψη, αιθάλη και γράσο.
 • το καλοκαίρι, το διαμέρισμα έγινε πολύ ζεστό?
 • Μετά από υγρό καθαρισμό, η σκόνη εμφανίζεται ξανά μετά από λίγο.
 • τα σχέδια που προκύπτουν στο διαμέρισμα όταν ανοίγετε την μπροστινή πόρτα, έχουν γίνει πολύ πιο αδύναμα από πριν.

Για να βεβαιωθείτε τελικά ότι ο εξαερισμός πρέπει να καθαριστεί, μπορείτε να ελέγξετε επιπλέον κάθε εξαερισμό. Για να γίνει αυτό είναι πολύ απλό με τη βοήθεια αυτοσχέδιων μέσων. Κατά τον έλεγχο της ώθησης, είναι απαραίτητο τουλάχιστον ένα από τα παράθυρα του διαμερίσματος να είναι ανοιχτό.

Αρχική μέθοδοι ελέγχου της αποτελεσματικότητας των αεραγωγών:

 1. Φέρτε ένα καυτό κερί, έναν αναπτήρα ή ένα φωτισμένο ματς στην σχάρα εξαερισμού. Εάν υπάρχει καλό ρεύμα στον αγωγό, η φλόγα θα κατευθύνεται προς την κουκούλα. Η καύση της φωτιάς δείχνει σταθερά ότι δεν υπάρχει εξαερισμός.
 2. Πάρτε ένα φύλλο χαρτιού ή ένα κομμάτι της εφημερίδας και να το προσαρτήσετε στην τρύπα. Με την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, το χαρτί προσελκύει στη σχάρα και δεν πέφτει.

Εάν αποδειχθεί ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καθόλου ή λειτουργεί εξαιρετικά άσχημα, είναι απαραίτητο να καθαριστεί. Ο καθαρισμός των αγωγών αερισμού στο κτίριο των διαμερισμάτων πραγματοποιείται με ειδικές υπηρεσίες. Αλλά αν υπήρχε ανάγκη, κάθε ενοικιαστής του σπιτιού μπορεί να καθαρίσει το δικό του τμήμα του αεραγωγού ανεξάρτητα.

Εξαερισμός από εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες

Το σύστημα εξαερισμού είναι κοινό ιδιοκτησία, η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία του. Η κυβερνητική απόφαση αριθ. 410 έχει αναπτύξει κανόνες που θα πρέπει να καθοδηγούν τον Ποινικό Κώδικα κατά την επιθεώρηση και τον καθαρισμό των εσωτερικών αγωγών εξαερισμού.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ο έλεγχος των καπνοδόχων και ο εξαερισμός, καθώς και ο καθαρισμός τους, πρέπει να διεξάγονται από εξειδικευμένες εταιρείες που διαθέτουν άδεια. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με οποιαδήποτε αναδιοργάνωση ή επισκευή του συστήματος, καθώς και αν υπάρχει έλλειψη έλξης.

Περιοδικότητα προγραμματισμένης επιθεώρησης - τρεις φορές το χρόνο (πριν, μετά και κατά τη μέση της περιόδου θέρμανσης). Οι ειδικοί διαθέτουν επαγγελματικό εξοπλισμό, ο οποίος ελέγχει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Για να καθαρίσετε τους ρύπους, χρησιμοποιείται μια μηχανή με πεπιεσμένο αέρα. Επιπλέον, τα κανάλια απολυμαίνονται.

Ανεξάρτητος καθαρισμός του αγωγού εξαερισμού

Παρά τους ισχύοντες κανόνες, πολλές εταιρείες διαχείρισης για χρόνια δεν εμφανίζονται στα διαμερίσματα των ενοικιαστών για να ελέγξουν την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών αναγκάζονται να διαγιγνώσκουν και να καθαρίζουν περιοδικά τις οπές εξαγωγής τους.

Η σκάφη εξαερισμού μπορεί να καθαριστεί με μικρές ακαθαρσίες, αλλά εάν η βρωμιά συσσωρεύεται σε αυτό για χρόνια, είναι καλύτερο να καλέσετε ειδικούς. Ο αυτοκαθαρισμός πραγματοποιείται ως εξής:

 • Αφαιρέστε πρώτα τις σχάρες εξαερισμού, καθαρίζονται καλά από σκόνη και σκόνη και πλένονται με τρεχούμενο νερό.
 • με τη βοήθεια μεταλλικής βούρτσας ή καλωδίου, καθαρίστε προσεκτικά τους τοίχους του αγωγού αερισμού, τον οποίο μπορείτε να φτάσετε.
 • Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε την τρύπα από τα υπολείμματα με μια ηλεκτρική σκούπα.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα καθήκοντα για τον καθαρισμό των τρυπών εξαερισμού τελειώνουν. Εάν δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η ώθηση στο κανάλι παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο, τότε υπάρχει μια κοινή απόφραξη ορυχείου. Αυτό είναι ήδη το έργο των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να καλούνται μέσω του Ποινικού Κώδικα.

Αναβάθμιση του συστήματος για βελτίωση της απόδοσης

Σε σπίτια παλαιών κατασκευών, ο μηχανικός καθαρισμός του άξονα εξαερισμού, ακόμη και από εξειδικευμένες υπηρεσίες, δεν αποφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα. Υπάρχουν αρκετοί αρκετά προσιτοί τρόποι βελτίωσης του εξαερισμού.

Εάν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε παλιά ξύλινα παράθυρα με σύγχρονες μεταλλικές κατασκευές, επιλέξτε παράθυρα διπλού υαλοπίνακα εξοπλισμένα με λειτουργία μικροεξοπλισμού. Εάν αγοράζονται συμβατικά πλαστικά παράθυρα, μπορούν να εγκατασταθούν πρόσθετες συσκευές πάνω τους για να εξασφαλιστεί ο καθαρός αέρας από το δρόμο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν βαλβίδες-ανεμιστήρες, μπορείτε επιπλέον να αγοράσετε ένα ειδικό υλικό, το οποίο σας επιτρέπει να κλείνετε τα παράθυρα ακούσια.

Αυξήστε την κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα επιτρέποντας ειδικούς ανεμιστήρες εξαγωγής και εξαγωγής. Υπάρχουν συσκευές παραθύρων, τοίχου και οροφής. Στην τουαλέτα και το μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής απευθείας στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού αντί της διακοσμητικής μάσκας.

Ο ανεμιστήρας λειτουργεί από ένα ηλεκτρικό δίκτυο, μπορεί να συνδεθεί σε ένα κοινό διακόπτη και στη συνέχεια θα ανάψει μαζί με το φως. Μπορείτε να σχεδιάσετε μια επιπλέον γραμμή και να συνδέσετε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς να ελέγξετε ανεξάρτητα τη λειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα, μπορείτε να μάθετε από την ιστορία βίντεο:

Τι να κάνετε αν ο αερισμός του σπιτιού δεν λειτουργεί καλά:

Πώς είναι ο επαγγελματικός καθαρισμός των φρεατίων εξαερισμού σε πολυκατοικίες:

Ο εξαερισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης σε ένα διαμέρισμα. Η απρόσεκτη στάση απέναντι σε αυτό το σύστημα και η μη τήρηση των κανόνων περίθαλψης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και οι κάτοικοι των αεριζόμενων σπιτιών μπορεί να έχουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε την κατάσταση του εξαερισμού και, αν χρειαστεί, να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Καθαρισμός εξαερισμού στο διαμέρισμα: το κάνετε μόνοι σας.

Σε κάθε οικιστικό, βιομηχανικό ή δημόσιο χώρο, πρέπει να τοποθετηθεί ένα σύστημα εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής. Η ισχύς και ο σχεδιασμός του συστήματος εξαρτώνται άμεσα από την αξία του δωματίου, έτσι ώστε ο εξαερισμός των καθαρών χώρων, όπως οι νοσοκομειακοί χώροι, τα ιατρικά εργαστήρια κλπ., Πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυξημένη χωρητικότητα. Προκειμένου το σύστημα εξαερισμού να λειτουργήσει ομαλά και αποτελεσματικά, χρειάζεται τακτικό καθαρισμό.

Μην καθαρίζετε ή καθαρίζετε τον εξαερισμό;

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών σκέφτονται καθαρισμό του συστήματος εξαερισμού, Μόνο όταν υπάρχουν ήδη εμφανή σημάδια έλλειψης ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, όπως:

 • Χύτευση σε τοίχους και οροφές.
 • Η μυρωδιά του μαγειρέματος από τα γειτονικά διαμερίσματα.
 • Η μυρωδιά της τουαλέτας από τα γειτονικά διαμερίσματα.
 • Η ταλαιπωρία και η ομίχλη του αέρα.

Πολλοί άνθρωποι είναι σίγουροι ότι οι ειδικές υπηρεσίες θα πρέπει να ασχολούνται με τον καθαρισμό του εξαερισμού σε πολυκατοικίες. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αφορά τον κανόνα των κοινών ανυψωτών, ο οποίος συνδυάζει τις εξόδους εξαερισμού από όλα τα διαμερίσματα, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός για τον καθαρισμό του εξαερισμού για τη συντήρησή τους. Ο ιδιοκτήτης κάθε διαμερίσματος πρέπει να εκτελεί τον καθαρισμό του δικού του αγωγού στον κοινό ανελκυστήρα μόνο του.
Για να καταλάβετε αν απαιτείται καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα συμπτώματα:

 1. Η μάσκα εξαερισμού έχει υπερβεί με σκόνη και αράχνες αράχνης.
 2. Μια ημέρα μετά τον υγρό καθαρισμό, εμφανίζεται σκόνη στο πάτωμα.
 3. Ο ξεθωριασμένος και ζεστός αέρας στο διαμέρισμα.

Κατά μέσο όρο, η συχνότητα του καθαρισμού του εξαερισμού για προληπτικούς σκοπούς είναι 1 φορά το χρόνο, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες, η εργασία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες. Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση του συστήματος, την παρουσία σκόνης στον αέρα, τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Έτσι, για παράδειγμα, στην κουζίνα, ο εξαερισμός πρέπει να καθαρίζεται πιο συχνά από ό, τι σε άλλους χώρους. Εάν το σύστημα εξαερισμού είναι αδύναμο, εκτός από τον τακτικό καθαρισμό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν πρόσθετες συνθήκες για τη βελτίωση της λειτουργίας του εξαερισμού, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του.

Σημαντικό! Ο καθαρισμός του συστήματος εξαερισμού από τα χέρια του ατόμου είναι εφικτός μόνο για το μήκος του αγωγού από το διαμέρισμα μέχρι τον κοινό ανυψωτήρα.

Μέθοδοι βελτίωσης της απόδοσης του συστήματος.

Συχνά, με το πρόβλημα του αερισμού, αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων όταν αντικαθιστούν παλιά ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι σχισμές παραθύρων που προηγουμένως χρησίμευαν για τη φυσική ροή αέρα αφαιρούνται. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση της ανταλλαγής αέρα μειώνεται, η υγρασία αυξάνεται στο διαμέρισμα και η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί στους τοίχους και ο καθαρισμός των συστημάτων εξαερισμού δεν βοηθά στην αποκατάσταση υγιούς μικροκλίματος. Το πρώτο σημάδι της παραβίασης της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα θολώνει τα παράθυρα.
Σε αυτή την περίπτωση, αυξήστε την απόδοση του συστήματος, μπορεί να εγκατασταθεί στα παράθυρα του παραθύρου ή στον ειδικό τρόπο αερισμού. Επίσης, το πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα αέρα τροφοδοσίας, ο οποίος θα ωθήσει τον καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο.
Για να δημιουργήσετε έναν καλύτερο αερισμό του δωματίου, αξίζει να εξεταστεί η επιλογή ενός συστήματος πλήρους τροφοδοσίας και εξάτμισης. Ιδανική επιλογή μπορεί να είναι ένα αυτόνομο δίκτυο των αγωγών εξαερισμού, ανεξάρτητα από τη γενική ανύψωση αερισμού, αλλά σε ένα διαμέρισμα ένα τέτοιο σύστημα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Προκειμένου να αυτοκαθαρίστε το τμήμα του αγωγού, που συνδέονται με το διαμέρισμα, πρέπει να ετοιμάσετε απλό εξοπλισμό για τον καθαρισμό του εξαερισμού - μια σκούπα, μια βούρτσα σε μια μακριά λαβή, μια ηλεκτρική σκούπα, γάντια από καουτσούκ και ένα αναπνευστήρα. Έχοντας προετοιμάσει όλες αυτές τις συσκευές, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε.

 1. Αφαιρέστε τη μάσκα εξαερισμού.
 2. Χρησιμοποιώντας σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα, αφαιρέστε τη σκόνη από το κανάλι.
 3. Ο Ershikom καθαρίζει το κανάλι πάνω και κάτω, απορρίπτοντας τη βρωμιά και την αιθάλη.
 4. Για άλλη μια φορά, συλλέγετε τα σωματίδια βρωμιάς με ηλεκτρική σκούπα.
 5. Σκουπίστε τα εκτεθειμένα μέρη της κουκούλας με ένα υγρό πανί.
 6. Πλένετε τη μάσκα εξαερισμού και την αντικαθιστάτε.

Για πολλούς χρήστες στο στάδιο του καθαρισμού των συστημάτων εξαερισμού, τίθεται το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού της μάσκας αερισμού. Πράγματι, μερικές φορές δεν μπορεί να είναι τόσο εύκολη. Ειδικά αν το πλέγμα ήταν στην κουζίνα και το λίπος και η βρωμιά συγκεντρώνονταν πάνω του. Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τη σχάρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά εργαλεία για πλύσιμο πιάτων και συσκευών κουζίνας. Επίσης, η σχάρα μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων.

Σημαντικό! Μόνο οι επαγγελματίες θα είναι σε θέση να καθαρίσουν πλήρως τον εξαερισμό στην πολυκατοικία, οπότε για αυτά τα έργα, επικοινωνήστε με την εταιρεία διαχείρισης για να καλέσετε τους τεχνικούς.

Απολύμανση του εξαερισμού.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια συλλογή από διάφορους μικροοργανισμούς που αναπαράγουν τέλεια τα στρώματα λίπους και βρωμιάς. Μόλις τα μικρόβια γίνουν πάρα πολλά, αρχίζουν να διεισδύουν στα σπίτια, προκαλώντας διάφορες ασθένειες και αλλεργικές αντιδράσεις στους κατοίκους του διαμερίσματος. Για να απαλλαγούμε από παθογόνους παράγοντες, μετά τον καθαρισμό του εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων είναι απαραίτητο απολυμαίνονται.
Στο σπίτι απαγορεύεται η χρήση επαγγελματικών απολυμαντικών, αλλά τα μικρόβια μπορούν να καταστραφούν με το συμβατικό υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτή η ένωση καταπολεμά αποτελεσματικά τους παθογόνους παράγοντες της νόσου, παραμένοντας απολύτως ασφαλής για τους ανθρώπους. Για να απολυμάνετε τους αεραγωγούς, πρέπει να αραιώσετε το υπεροξείδιο του φαρμακείου με νερό σε αναλογία 1: 1.
Στη συνέχεια, χύστε το διάλυμα σε μια φιάλη με ψεκαστήρα και επεξεργαστείτε την εσωτερική επιφάνεια του αγωγού. Η λύση θα πρέπει να παραμείνει στα τοιχώματα του καναλιού για 10-15 λεπτά, μετά την οποία πρέπει να ξεπλυθεί με ένα καθαρό υγρό πανί. Εάν όλες οι παραπάνω ενέργειες δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους επαγγελματίες που θα διεξάγουν έναν πιο διεξοδικό καθαρισμό των αεραγωγών.

Χαρακτηριστικά του επαγγελματικού καθαρισμού.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός του εξαερισμού πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού και περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

 1. Διαγνωστικά συστήματος. Σε αυτό το στάδιο, οι ειδικοί με τη βοήθεια μιας ειδικής φωτογραφικής μηχανής εξερευνούν ολόκληρη τη διαδρομή εξάντλησης των μαζών εξαγωγής αέρα. Ο διαγνωστικός έλεγχος σάς επιτρέπει να καθορίσετε τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, να εντοπίσετε τα συντρίμμια των ερειπίων και να αξιολογήσετε τον βαθμό πολυπλοκότητας των επερχόμενων έργων.
 2. Δειγματοληψία. Σε αυτό το στάδιο, ένα ειδικό ρομπότ συλλέγει δείγματα από εσωτερικές επιφάνειες για τον επακόλουθο καθαρισμό των αεραγωγών. Τα δείγματα αποστέλλονται στο εργαστήριο για τον προσδιορισμό των παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτά. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας.
 3. Καθαρισμός θαλάμων και ορυχείων. Σε αυτό το στάδιο, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, οι αεραγωγοί καθαρίζονται προσεκτικά από τη βρωμιά, το λίπος και την αιθάλη.
 4. Καθαρίστε τις λεπίδες του ανεμιστήρα. Όλοι οι ανεμιστήρες αφαιρούνται και καθαρίζονται με ειδικές ενώσεις.
 5. ΖΟνόματα φίλτρων. Εάν είναι απαραίτητο, οι ειδικοί αλλάζουν όλα τα φίλτρα αέρα.
 6. Σύστημα απολύμανσης. Η επαγγελματική απολύμανση βοηθά να απαλλαγούμε από όλους τους τύπους επικίνδυνων παθογόνων κατά τον καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus και streptococcus. Η απολύμανση πραγματοποιείται σε όλο το μήκος των καναλιών και εγγυάται την πλήρη ασφάλεια του συστήματος μετά τη θεραπεία.

Ποιο υλικό χρησιμοποιείται.

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός για τον καθαρισμό των αεραγωγών περιλαμβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

 • Εγκατάσταση πινέλου για τον καθαρισμό του εξαερισμού.
 • Εγκατάσταση με φίλτρα.
 • Εγκατάσταση καθαρισμού κενού.

Αυτός ο εξοπλισμός για τον καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά για κάθε αντικείμενο. Για τα δίκτυα βιομηχανικών και εστιατορίων, η χωρητικότητα του εξοπλισμού πρέπει να είναι η μέγιστη. Επίσης, κατά την εκτέλεση του έργου, οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετες εγκαταστάσεις απολύμανσης και διάφορα σετ βούρτσας που αντιστοιχούν στη διάμετρο των σωλήνων.
Μέχρι σήμερα, εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν την υπηρεσία καθαρισμού αεραγωγών, χρησιμοποιούν δύο τύπους καθαρισμού - μηχανικά και χημικά. Ο επαγγελματικός καθαρισμός χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες, σε δίκτυα δημόσιων τροφοδοσιών και για τον καθαρισμό των στηριγμάτων εξαερισμού σε πολυκατοικίες.
Τώρα γνωρίζοντας πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, μπορείτε εύκολα να εκτελέσετε αυτές τις εργασίες στο δικτυακό σας τόπο του μηχανολογικού δικτύου.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όταν καθαρίζετε αυτόνομα, απαγορεύεται η χρήση χημικών αντιδραστηρίων που μπορούν να βλάψουν την υγεία των ενοικιαστών.

Πώς να ελέγξετε και να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα - μια επισκόπηση των αιτιών των εμπλοκών και την εξάλειψή τους

Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί καλά, ξεχνάμε την ύπαρξή του. Αναρωτιέστε πόσο καθαρό ο εξαερισμός στο διαμέρισμα, θα ξεκινήσει όταν στο μπάνιο υπάρχει μούχλα στους τοίχους και η μυρωδιά της υγρασίας, μακριά εσώρουχα στεγνώνει, ομίχλη πάνω από το παράθυρο και η μυρωδιά μπορεί να προσδιοριστεί, ώστε να προετοιμάζονται για ένα δείπνο με τους γείτονες. Μετά προϋπόθεση καλό ανθρώπινο ον είναι μία σταθερά παροχή φρέσκου καθαρό αέρα, και μια επίπεδη παραβίαση αερισμού οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση, κόπωση, αναπτύξουν αλλεργίες, άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Περιεχόμενα

Οι λόγοι για τους οποίους ο αερισμός δεν λειτουργεί ↑

Δυστυχώς, τα αποτελεσματικά ολοκληρωμένα συστήματα εξαναγκασμένου αερισμού παραμένουν το προνόμιο των σύγχρονων οικιστικών συγκροτημάτων των τελευταίων χρόνων κατασκευής. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών, τα παλιά «Χρουστσιόφ» και τα κτίρια εννέα και δεκαέξι ορόφων, είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο. Αυτό είναι το φθηνότερο, γνωστό σχήμα, όταν οι αγωγοί εξαερισμού από κάθε διαμέρισμα συνδέονται στον κάθετο αγωγό ανύψωσης που είναι κοινός στην είσοδο. Οι λόγοι για τους οποίους ο εξαερισμός δεν λειτουργεί στο διαμέρισμα, σχεδιασμένο για φυσική ανταλλαγή αέρα λόγω "χαλαρότητας" και των εγκοπών των παραθύρων και των θυρών, μπορεί να υπάρχουν πολλές:

 1. Αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με σύγχρονα παράθυρα με διπλά τζάμια. Για το έργο της "σχεδίασης" με φυσικό κίνητρο, υπάρχει μια συνεχής ροή αέρα από το δρόμο, η οποία παρείχε τις ρωγμές του παλαιού παραθύρου. Ένα σφραγισμένο θερμομονωτικό παράθυρο με διπλά τζάμια εμποδίζει τη φυσική ροή του αέρα, η υγρασία του αέρα αυξάνεται, τα παράθυρα είναι συνεχώς θολά, το καλούπι και η μυρωδιά της υγρασίας εμφανίζονται στο διαμέρισμα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται συνεχώς, λόγω της λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας των πλαστικών παραθύρων και δεν απαιτούνται μέτρα για τη βελτίωση του εξαερισμού.

Το καλοκαίρι, αυτή η διαφορά δεν είναι σημαντική και τα παλιά πρότυπα του SNiP υποθέτουν ότι το καλοκαίρι οι κάτοικοι θα αερίζουν τις εγκαταστάσεις, ανοίγοντας τα παράθυρα. Ο τακτικός καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να εξομαλύνει ελαφρώς την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα της εγκατάστασης του αναγκαστικού συστήματος θα λύσει τελείως το πρόβλημα.

Ελέγξτε την απόδοση του αγωγού αερισμού ↑

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα με τη βοήθεια αυτοσχέδιων εργαλείων, μπορείτε να καθορίσετε γρήγορα τον βαθμό απόδοσης του και να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας του.

Έτσι, για να ελέγξετε την ώθηση στον αγωγό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να φέρετε τη φλόγα ενός αναπτήρα ή ενός κεριού στην έξοδο στην κουζίνα ή το μπάνιο. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί καλά, θα τραβήξει μια φλόγα προς το κανάλι. Ωστόσο, εκπρόσωποι των υπηρεσιών αερίου δεν συνιστούν τη χρήση αυτής της μεθόδου σε σπίτια με αγωγούς φυσικού αερίου λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς σε περίπτωση διαρροής αερίου σε οποιοδήποτε διαμέρισμα της εισόδου.

Υπάρχει επίσης ένας δεύτερος, ασφαλής τρόπος. Με το ανοιχτό παράθυρο στη σχάρα εξαερισμού, μπορείτε να φέρετε ένα φύλλο εγγράφου γραφής, αλλά καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα τσιγάρο ή ένα λεπτό χαρτί υγείας. Η καλή πρόσφυση θα πρέπει να τραβήξει το χαρτί στη σχάρα, δηλαδή ο εξαερισμός λειτουργεί τέλεια.

Σε ζεστό καιρό, ο αέρας είναι πολύ "βαρύς" και η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού δεν μπορεί να ελεγχθεί με αυτές τις μεθόδους. Εάν, κατά τον έλεγχο σε δροσερό καιρό, η φλόγα του αναπτήρα παραμείνει ακίνητη και το φύλλο χαρτιού δεν κολλήσει στη σχάρα, ο εξαερισμός πρέπει να καθαριστεί.

Πώς καθαρίζετε τον αερισμό με τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το ↑

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Ένας από τους πιο κοινούς λόγους εξαιτίας των οποίων ο εξαερισμός δεν λειτουργεί στο διαμέρισμα μπορεί να είναι φυσιολογική απόφραξη: λίπος, σκόνη, βρωμιά, συντρίμμια, την πάροδο των ετών συσσωρευτεί στους αεραγωγούς των ναρκών.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τη λειτουργία διαμερισμάτων πολυκατοικιών, απαγορεύεται η πρόσβαση στους κατοίκους για τα συνηθισμένα δημόσια μηχανικά συστήματα. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα ως τμήμα ενός κτιρίου διαμερισμάτων αποτελεί συνάρτηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που έχουν άδεια να εκτελούν τέτοια εργασία και είναι εξοικειωμένοι με την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, κάθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος θα πρέπει να διατηρεί όλα τα μηχανικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτό και να γνωρίζει πώς να καθαρίζει τον εξαερισμό στο διαμέρισμα ή πιο συγκεκριμένα - να κάνει έναν προληπτικό καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού που πηγαίνει από το διαμέρισμα στην κοινή ανύψωση.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά τη σχάρα εξαερισμού και ξεπλύνετε το γράσο, τη σκόνη και τη βρωμιά από αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ουδέτερα απορρυπαντικά. Βρωμιά και λίπη από τα παρακείμενα τοιχώματα του ανοίγματος του καναλιού πρέπει να ξύνεται με μια ξύστρα, και στη συνέχεια εισάγοντας μέσα στο σωλήνα εξαερισμού της ηλεκτρικής σκούπας, είναι καλό κενό για 4-5 λεπτά, που διακινούνται μέσω του καναλιού πάνω και κάτω. Μετά την ολοκλήρωση του στεγνού καθαρισμού, ο προσβάσιμος χώρος του αγωγού εξαερισμού σκουπίζεται με ένα ελαφρώς υγρό πανί και κλείνει με μια σχάρα.

Σημαντικό! Απαγορεύεται αυστηρά για την αυτο-καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού άδειο σε αυτό ένα σχοινί ογκώδη αντικείμενα, ή τη χρήση των επιθετικών χημικών αντιδραστηρίων και διαλυτών για τη διάλυση επίμονες ακαθαρσίες. Μόνο η χρήση ξηρού πάγου είναι επιτρεπτή, η οποία διαλύει τέλεια τη λιπαρή επικάλυψη και εξατμίζεται χωρίς να αφήνει μυρωδιά.

Ανασκόπηση των τρόπων βελτίωσης του αερισμού ↑

Ο απλός μηχανικός καθαρισμός των αγωγών αερισμού, του διαμερίσματος και του κεντρικού αγωγού, ειδικά σε παλαιά σπίτια, δεν είναι πάντοτε σε θέση να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Μερικές συστάσεις για τη βελτίωση του αερισμού στο διαμέρισμα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για έναν προϋπολογισμό, χάρη στο οποίο το σπίτι σας θα γεμίσει με καθαρό φρέσκο ​​αέρα και η ζωή σε αυτό θα είναι ευχάριστη και άνετη.

Κατά την αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με παράθυρα με διπλά τζάμια, επιλέξτε μοντέλα με τη λειτουργία μικροαερισμού. Εάν τα προβλήματα με την εργασία εξαερισμού προέκυψε μετά την εγκατάσταση των πλαστικών παραθύρων, μπορούν να εγκαταστήσουν ειδικό εξοπλισμό που θα αποκαταστήσει τη φυσική ροή του αέρα από το δρόμο: βαλβίδες, αεραγωγούς, ή αξεσουάρ, κλείστε το παράθυρο χωρίς να πατήσετε και μιμείται ορισμένες λειτουργίες ρωγμές και διαρροές παλιά ξύλινα παράθυρα. Αυτό βελτιώσεις χαμηλού κόστους θα σας σώσει από την υψηλή υγρασία και την υγρασία μυρωδιά, αλλά το πρόβλημα του καθαρισμού του μολυσμένου αέρα του δεν θα λύσει.

Για να βελτιωθεί ο εξαερισμός μεμονωμένων δωματίων, κουζίνα, τουαλέτα, μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές είναι αρκετά αποτελεσματικές, σχεδιασμένες να λειτουργούν σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και είναι διαθέσιμες σε παράθυρο, οροφή ή τοίχο.

Το σύνθετο σύστημα αερισμού και εξαερισμού είναι σε θέση να προσφέρει μια ατμόσφαιρα ποιότητας στις εγκαταστάσεις οποιουδήποτε προορισμού, αλλά αυτό είναι ένα ακριβό έργο που απαιτεί πλήρη ανακαίνιση του διαμερίσματος σε ένα παλιό κτίριο. Διαμερίσματα σε σύγχρονα νέα σπίτια με ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι ήδη εξοπλισμένα.

Ακόμη και σε ένα διαμέρισμα με αποτελεσματικό εξαερισμό ανεφοδιασμού και εξαγωγής, δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τα πλεονεκτήματα του αποδεδειγμένου φυσικού αερισμού, ειδικά εάν το σπίτι βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή. Για παράδειγμα, ένα τζάκι, ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο και ένας αφυγραντικός αέρας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα φυσικής συσκευής εξαερισμού και κλιματισμού, ειδικά το χειμώνα.

Ποιος και πώς πρέπει να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα

Ο εξαερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αεραγωγών που διαπερνά ολόκληρο το κτίριο, μπαίνοντας σε κάθε διαμέρισμα. Δεν υπάρχει καθόλου και υπάρχει αποχέτευση αέρα από τις εγκαταστάσεις. Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι αγωγοί εξαερισμού και οι άξονες μειώνονται στην διατομή λόγω των συντριμμιών, των λιπών και των αποθέσεων πετρελαίου, πράγμα που οδηγεί σε εξασθένιση της εκροής των μαζών του αέρα. Έτσι, ο εξαερισμός του σπιτιού αρχίζει να λειτουργεί εσφαλμένα. Δηλαδή, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το ζήτημα του πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο σπίτι.

Γιατί καθαρίστε τον εξαερισμό

Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού για καθαρά υγιεινές λόγους. Πράγματι, η αποδυνάμωση του σχεδίου οδηγεί, καταρχάς, σε μείωση της ανταλλαγής αερίων, η οποία νομιμοποιείται με τα υγειονομικά πρότυπα διαμονής. Ο αέρας που εξέρχεται από τον θάλαμο εξαερισμού λαμβάνει μαζί του σωματίδια σκόνης, υπερβολική υγρασία, καθώς και διάφορους μικροοργανισμούς που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία.

Ως εκ τούτου, για να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα μια ιδιαίτερη στάση. Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, δεν είναι ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Σπάνια κανείς προσπαθεί να κάνει κάτι για να αυξήσει την εκροή του αέρα. Αλλά βοηθά επίσης λίγο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη διαδικασία καθαρισμού του εξαερισμού και αν είναι δυνατόν να το διεξάγουμε τακτικά. Αν όχι τον εαυτό σας, τότε τουλάχιστον κάθε δύο έως τρία χρόνια για να καλέσετε έναν ειδικό.

Πότε πρέπει να καθαρίσετε

Είναι σαφές ότι πολύ λίγοι άνθρωποι ανοίγουν τη σχάρα εξαερισμού για να εξετάσουν τον αγωγό αερισμού του κτιρίου. Ως εκ τούτου, αξίζει να δοθεί προσοχή σε ορισμένες ενδείξεις ότι ο αγωγός εξαερισμού έχει γίνει μικρότερος από το αρχικό του μέγεθος. Εδώ είναι μερικά τέτοια σημάδια που είναι πολύ εντυπωσιακά.

 1. Γύρω από τη σχάρα εξαερισμού και πάνω του συσσωρεύεται σκόνη και βρωμιά, εμφανίζεται ένας ιστός αράχνης.
 2. Μετά τον υγρό καθαρισμό, η σκόνη εγκαθίσταται αμέσως στην επιφάνεια του δαπέδου και των επίπλων.
 3. Το καλοκαίρι, η θερμότητα στο διαμέρισμα δεν κρυώνει.
 4. Εάν τα τείχη με ανοιχτά παράθυρα ή την πόρτα εισόδου ήταν πολύ πιο αδύναμα ή ακόμα και εξαφανίστηκαν.


Ακριβώς λένε ότι ο καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα είναι απαραίτητο. Ειδικά αν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Καθορίστε την ανάγκη να βοηθήσετε να φτάσετε στη χαρτοπετσέτα με το διάφραγμα εξαερισμού. Εάν η χαρτοπετσέτα παραμείνει στην εξαερισμό, τότε ο εξαερισμός λειτουργεί καλά. Εάν η σερβιέτα δεν κρατάει, τότε πρέπει να ακούσετε ένα συναγερμό. Το κανάλι είναι γεμάτο, και ο εξαερισμός δεν λειτουργεί.

Ομοίως, μπορείτε να ελέγξετε αν επισυνάπτετε ένα χαρτί υγείας ή χαρτί εφημερίδας στο άνοιγμα. Εάν κολλήσει στη σχάρα, τότε ο εξαερισμός λειτουργεί σύμφωνα με τις παραμέτρους του. Αν πέσει, τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να επιλυθεί επειγόντως.

Σε γενικές γραμμές, είναι αδύνατη η τοποθέτηση μιας τέτοιας κατάστασης στο σύστημα εξαερισμού της πολυκατοικίας. Μετά από όλα, αυτό το δίκτυο έχει πολλά επίπεδα, ίσα με τον αριθμό των ορόφων. Και σε κάθε διαμέρισμα από τον κατακόρυφο άξονα πηγαίνετε κανάλια. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια κατάσταση όπου το οριζόντιο κανάλι από το διαμέρισμα φαίνεται να είναι καθαρό, αλλά η εκροή αέρα είναι αδύναμη. Ο λόγος είναι ότι το κάθετο κοινό κανάλι είναι φραγμένο. Και εδώ ο καθένας δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, γιατί απαιτείται καθαρισμός του κοινού αερισμού, για τον οποίο η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη. Και γι 'αυτήν έχουν καθιερωθεί τα ακριβή πρότυπα πόσο συχνά για τον καθαρισμό του εξαερισμού της πολυκατοικίας, η οποία, δυστυχώς, δεν εκπληρώνει.

Αιτίες παρεμπόδισης των αεραγωγών

Η κύρια αιτία της απόφραξης είναι μια μεγάλη συσσώρευση σκόνης, βρωμιάς και λίπους στους τοίχους των καναλιών και των ορυχείων. Δυστυχώς, αυτός είναι ο τρόπος διαρρύθμισης του κτιρίου διαμερίσματος που είναι δύσκολο να μπει σε. Αυτά είναι στενά κανάλια μέσω των οποίων ο αέρας από τα διαμερίσματα, ειδικά από την κουζίνα και το μπάνιο, βγαίνει στο δρόμο. Προχωρώντας μέσα από το σύστημα, τα σωματίδια που βρίσκονται σε αυτό παραμένουν στα τοιχώματα των καναλιών, αυξάνονται με την πάροδο των ετών σε πάχος με τη μορφή στρώματος λάσπης. Εξ ου και η μείωση της διατομής των αεραγωγών.

Ένας άλλος λόγος είναι η κατάρρευση του τοιχοποιίας, από το οποίο χρησιμοποιούνται πολλά σπίτια για την κατασκευή ενός φυτού αερισμού. Η επισκευή του συμπλέκτη είναι πολύ δύσκολη, και μερικές φορές είναι πιθανή, οπότε θα πρέπει να ζήσετε με τέτοιο λανθασμένο αερισμό εργασίας.

Ο τρίτος λόγος είναι ο αερισμός μέσα και τα νεκρά μικρά ζώα και πουλιά. Ορισμένα πουλιά κατασκευάζουν φωλιές σε κανάλια που καλύπτουν μέρος του ανοίγματος.

Ο τέταρτος λόγος είναι η εγκατεστημένη κουκούλα κουζίνας, ο αγωγός του οποίου κόβει τον αγωγό αερισμού. Ο λόγος είναι αρκετά σοβαρός, επειδή ο αερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων θα πρέπει να παρέχει εναλλαγή αέρα μέσα στο διαμέρισμα με ρυθμό 90 m³ / h. Και αυτό είναι 5-10 φορές μικρότερο από την παραγωγικότητα των σύγχρονων εκχυλισμάτων. Δηλαδή, όταν η οικιακή συσκευή είναι ενεργοποιημένη στον εξαερισμό, δημιουργείται υπερβολική πίεση, η οποία ωθεί τον αέρα μέσα από τα κανάλια στα γειτονικά διαμερίσματα. Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να μιλήσει για τον εξαερισμό ενός πολυκατοικίου.

Πώς να καθαρίσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα με τα δικά σας χέρια


Επιστρέφουμε στο κύριο θέμα του άρθρου, το οποίο ήταν πάντα σχετικό, και σήμερα ζητείται από πολλούς ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πόλης: πώς να καθαρίσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα με τα δικά σας χέρια. Όπως ειπώθηκε παραπάνω, εάν οι εταιρείες διαχείρισης διαχειριζόταν ακριβώς τα καθήκοντά τους, τότε η ανάγκη καθαρισμού του εξαερισμού δεν θα ήταν πλέον απαραίτητη. Αλλά τα πράγματα είναι έτσι ώστε κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με τα διαμερίσματά σας εκτός από τον εαυτό σας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διεξάγονται όλες οι δραστηριότητες χωρίς ειδικούς.

Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθαρισμός του οριζόντιου καναλιού είναι μια αναποτελεσματική λειτουργία, διότι χωρίς καθαρισμό του κατακόρυφου ανυψωτήρα, είναι μόνο καλλυντικά μέτρα. Αλλά ακόμα και μπορούν να αυξήσουν ελαφρώς το ρεύμα αέρα. Έτσι, τι πρέπει να κάνετε:

 • αφαιρεί τη μάσκα εξαερισμού, η οποία πρέπει να πλυθεί από απορρυπαντικό οικιακής χρήσης, επειδή τα αποθέματα λίπους και ελαίου με καθαρό ή σαπουνόνερο είναι απίθανο να εξαφανιστούν.
 • ο ιστός αφαιρείται από μια σκούπα ή ένα πανί · προσπαθήστε να το κάνετε συμπληρώνοντας πλήρως το κανάλι.
 • οπλίστε τον εαυτό σας με μια σπάτουλα και αποξέστε τα κοιτάσματα της λάσπης από τα τοιχώματα των καναλιών, μην χρησιμοποιείτε χημικά παρασκευάσματα, δεν θα βοηθήσουν εδώ.
 • πάρτε ένα μακρύ σύρμα και κολλήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο, δηλαδή, επεκτείνοντας έτσι τον βραχίονα, συνδέστε επιπλέον μια βούρτσα σε αυτό?
 • μετά από αυτό πρέπει να βάλετε τον εύκαμπτο σωλήνα στο κανάλι από την ηλεκτρική σκούπα και να ενεργοποιήσετε την τελευταία για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα και συλλεχθέντα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για τον καθαρισμό του αγωγού αερισμού από το διαμέρισμά σας. Φυσικά, αν δεν προσκαλέσετε ειδικούς οπλισμένους με ειδικό εξοπλισμό. Κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Προσοχή σε αυτό το θέμα είναι στην πρώτη θέση, διότι μέσα στα περάσματα εξαερισμού μπορεί να υπάρχουν φωλιές ασβεστίου, κατοικίες σαύτων και άλλα μικρά τρωκτικά.

Πού να πάτε εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τον εαυτό σας


Αμέσως είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση ότι ο καθαρισμός του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων αποτελεί ευθύνη του ειδικού οργανισμού που συνήψε τη σύμβαση με την εταιρεία διαχείρισης. Απαγορεύεται να καθαρίζετε ανεξάρτητα την κάθετη ventshahta. Ναι, και να κάνουμε ένα αυτοσχέδιο εργαλεία και προσαρμογές είναι ποιοτικά αδύνατο.

Ως εκ τούτου, πρέπει να έρθετε στο γραφείο της εταιρείας διαχείρισης και να αφήσετε γραπτή αίτηση, αναφέροντας σε αυτό τον αριθμό της εισόδου και τον αριθμό του σπιτιού. Το θέμα είναι ότι ένας κάθετος άξονας αερισμού εγκαθίσταται συχνά σε μια είσοδο. Επομένως, θα είναι εύκολο να το αναζητήσετε εάν ο αριθμός της εισόδου είναι καθορισμένος.

Οι ειδικοί που έρχονται σε επαφή πρέπει πρώτα να μετρήσουν την ταχύτητα του αέρα στο σύστημα εξαερισμού. Ένας πάγωσε από την πλευρά του διαμερίσματος, ο άλλος από το εσωτερικό του Varshaath. Μετά από αυτό, καθορίζεται ποιες δραστηριότητες θα διεξαχθούν. Με την ευκαιρία, εκτός από τον καθαρισμό, προτείνεται να απολυμαίνονται ή να επισκευάζονται.

Λάβετε υπόψη ότι το ζήτημα του ποιος πρέπει να καθαρίσει καθορίζει με ακρίβεια την ευθύνη των μερών. Δηλαδή, η εταιρεία διαχείρισης δεν το κάνει αυτό. Παρακολουθεί απλώς τις απαιτήσεις των ενοικιαστών του κτιρίου διαμερισμάτων και την εκτέλεσή τους από τους υπαλλήλους τους ή από πρόσωπα με τα οποία υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή ορισμένων εκδηλώσεων. Αλλά οι ενοικιαστές υποχρεούνται να ζητήσουν εργασία από την εταιρεία διαχείρισης.

Συμβουλές και κόλπα

Αρχικά, ας δώσουμε τις βασικές συμβουλές - δεν μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας τον αερισμό στο διαμέρισμα. Αλλά αν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, τότε μην ανεβαίνετε στον κατακόρυφο ανερχόμενο. Οι δυνατότητές σας είναι περιορισμένες, οπότε μπορείτε να καθαρίσετε μόνο τον οριζόντιο αγωγό αερισμού που συνδέει το ορυχείο με το διαμέρισμα. Πώς να το κάνετε αυτό, ξέρετε τώρα.

Μερικές φορές οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων κατηγορούνται για το γεγονός ότι η εσωτερική ανταλλαγή αέρα μειώνεται ή απουσιάζει εντελώς. Κατά τη διαδικασία επισκευής, καλύπτονται με υλικά αερισμού με υλικά φινιρίσματος. Πρώτον, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεύτερον, αν συνέβαινε αυτό, τότε προσπαθήστε να διορθώσετε την κατάσταση και να την φέρετε σε κανονική κατάσταση. Διαφορετικά, η υψηλή υγρασία, δυσάρεστες οσμές, μούχλα και μύκητες δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Εάν παρ 'όλα αυτά αποφασίσετε να καθαρίσετε τους αεραγωγούς με τα χέρια σας, τότε προσπαθήστε να προετοιμάσετε προσεκτικά για αυτό το γεγονός. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε τα εργαλεία και τις συσκευές που περιγράφονται παραπάνω, καθώς και ένα αξιόπιστο σκαμνί.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Σε οποιοδήποτε κτίριο ή δομή πρέπει να υπάρχει σύστημα εξαερισμού, το οποίο τοποθετείται κατά τη διαδικασία κατασκευής. Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση του μολυσμένου και υγρού αέρα που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης υγιεινής και οικιακών συσκευών. Επίσης, ο εξαερισμός είναι το κύριο στοιχείο ενός ευνοϊκού εσωτερικού μικροκλίματος. Ο τόνος και η ευημερία σας εξαρτώνται από την ποιότητα του αέρα.

Με τη μέθοδο της κίνησης των ροών του αέρα γίνεται διάκριση μεταξύ φυσικού και τεχνητού αερισμού. Μπορεί επίσης να τροφοδοτηθεί και να εξαντληθεί.

Είδη εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός παρέχει κυκλοφορία αέρα, η οποία δημιουργείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας αέρα στο δρόμο και στο διαμέρισμα και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αυτό είναι το φθηνότερο σύστημα εξαερισμού, έτσι ώστε να είναι εξοπλισμένα με σχεδόν όλα τα παλιά σπίτια. Αλλά το σύστημα δεν έχει μεγάλη δημοτικότητα, διότι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις καιρικές συνθήκες.

Ο τεχνητός αερισμός παρέχει κυκλοφορία αέρα, η οποία δημιουργείται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλα τα πολυκατοικίες.

Ο καθαρός αέρας παρέχει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο και εξαερισμό - αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα με εξαερισμένες συσκευές και σήμερα είναι το πιο κοινό σύστημα. Επομένως, πολλοί άνθρωποι έχουν ερωτήσεις όπως πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής. Για όσους δεν το έχουν αντιμετωπίσει, θα είναι δύσκολο να εκτελέσετε αυτήν τη διαδικασία, αλλά οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν.

Αργά ή γρήγορα, αλλά οποιοδήποτε σύστημα κυκλοφορίας του αέρα είναι φραγμένο και κακή λειτουργία και τα κύρια σημάδια που χρειάζεστε για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο σπίτι είναι:

 • μπλοκάρισμα του αέρα.
 • μια μεγάλη ποσότητα συμπύκνωσης στα παράθυρα και την υγρασία στο διαμέρισμα, σκοτεινές γωνίες?
 • το σχηματισμό ενός ιστού γύρω από την είσοδο στο σύστημα.
 • μεγάλη συσσώρευση σκόνης και μικρά συντρίμμια.

Αιτίες απόφραξης του αερισμού

Η πιο συνηθισμένη αιτία μόλυνσης διαύλου αέρα είναι η εναπόθεση μεγάλου όγκου σκόνης και ρύπων στα ορυχεία αυτών των καναλιών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αποτυχία των συσκευών εξαερισμού.

Σε όλα τα σπίτια για ένα κοινό μηχανολογικό σύστημα είναι υπεύθυνη για μια ειδική υπηρεσία που έχει πρόσβαση σε τέτοιες εργασίες, έτσι γίνεται σαφές ποιος πρέπει να καθαρίσει τον εξαερισμό στο κτίριο διαμερισμάτων. Όμως, κάθε ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να καθαρίσει το κανάλι αέρα του διαμερίσματός του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μάθετε πώς να καθαρίσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα τον εαυτό σας.

Τρόποι καθαρισμού του εξαερισμού

 • καθαρισμός με αυτοσχέδια μέσα. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά τη σχάρα και αφαιρέστε όλα τα λίπη, βρωμιά και θραύσματα από το κανάλι σας με ειδικά απορρυπαντικά.
 • καθαρισμός με ξηρό πάγο, που απομακρύνει απόλυτα το λίπος και στη συνέχεια εξατμίζεται, αφήνοντας καμία μυρωδιά.

Εάν ζείτε σε ένα παλιό κτίριο και ενδιαφέρεστε για το πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό σε ένα Χρουστσιόφ, τότε μια μηχανική μέθοδος καθαρισμού θα είναι μικρή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φροντίσετε περισσότερα από αυτά τα πράγματα:

 • στα νέα παράθυρα, εγκαταστήστε μια βαλβίδα εξαερισμού, αποκαθιστώντας τη φυσική ροή του αέρα.
 • εγκαταστήστε μια συσκευή τροφοδοσίας και εξαγωγής που αφαιρεί την υγρασία από τις εγκαταστάσεις και παρέχει τη βέλτιστη ατμόσφαιρα στο διαμέρισμά σας. Τέτοιες συσκευές τοποθετούνται τόσο στα παράθυρα όσο και στους τοίχους.

Οι πιο πιθανές θέσεις μόλυνσης του αερισμού στο διαμέρισμα είναι ένα μπάνιο και μια κουζίνα. Ως εκ τούτου, πολλοί ζητούν πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο. Για να γίνει αυτό, είναι κατάλληλη μια μηχανική μέθοδος καθαρισμού - 15 λεπτά και το κανάλι σας θα είναι καθαρό.

Συστήματα εξαερισμού σε συγκρότημα διαμερισμάτων

Όλα τα σύγχρονα πολυκατοικίες είναι εξοπλισμένα με δύο τύπους συστημάτων εξαερισμού:

 1. Ο κάθετος αγωγός αερισμού εξέρχεται στο οριζόντιο κιβώτιο του σπιτιού - αυτό το σύστημα στέλνει μάζες αέρα από όλους τους ορόφους στο οριζόντιο κιβώτιο και προς τα έξω.
 2. Κάθετοι αγωγοί αέρα στέλνονται στη σοφίτα - αυτές οι μάζες αέρα του συστήματος μέσω ενός μόνο άξονα εξαερισμού στέλνονται στην οροφή.

Αλλά αυτά τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού δεν αντιμετωπίζουν πάντα τις λειτουργίες τους. Στην πρώτη περίπτωση, οι μάζες αέρα από ένα οριζόντιο κιβώτιο μπορούν να εισέλθουν στα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου. Για να αποφύγετε αυτό, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Διπλασιάστε τη διάμετρο του οριζόντιου κουτιού, είναι προτιμότερο να πραγματοποιήσετε αυτή τη δουλειά με έναν ειδικό, ώστε να μην διαταραχθεί η δομή της μηχανικής.
 • Τα κανάλια αέρα των τελευταίων ορόφων εισάγονται στον άξονα εξαερισμού πάνω από το οριζόντιο κουτί.

Στη δεύτερη περίπτωση, για να βελτιωθεί η απόδοση εξαερισμού, αρκεί να επεκταθεί το ύψος του καναλιού αέρα κατά ένα μέτρο χρησιμοποιώντας ένα συμβατικό σωλήνα.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό

Όταν γνωρίζουμε τα πάντα για την κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε τώρα να μάθετε πώς να καθαρίζετε αυτό το σύστημα. Η διαδικασία αυτή αποτελείται από πέντε στάδια:

Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε, πρέπει να ελέγξετε και να ελέγξετε τα πάντα. Για να το κάνετε αυτό, φέρτε έναν αναπτήρα ή έναν αγώνα με φωτιά στο άνοιγμα. Εάν η φλόγα έλκεται στο κανάλι, τότε δεν μπορείτε να ανησυχείτε για τίποτα, αλλά εάν παραμείνει στη θέση της, σημαίνει ότι το ορυχείο σας είναι φραγμένο και ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να καθαρίζετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Μηχανικός καθαρισμός

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να τραβήξετε ένα μεγάλο χαλί ή χαλύβδινο καλώδιο και να καθαρίσετε το κανάλι αέρα, προσπαθήστε να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Καθαρίστε το από τη βρωμιά, τα υπολείμματα και το λίπος. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, πρέπει να πάρετε περισσότερα αντικείμενα και να τα καθαρίσετε ξανά. Κατά τον καθαρισμό των αεραγωγών, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην εισχωρήσετε στη φωλιά σφηκών ή άλλων δυσάρεστων εντόμων.

Κυκλοφορία αέρα

Για να ελέγξετε τη φυσική κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό χαρτί και να ανοίξετε τις εσωτερικές πόρτες. Εάν το φύλλο χαρτιού δεν ανταποκρίνεται, πρέπει να βελτιώσετε την κυκλοφορία. Γι 'αυτό είναι αρκετό να δημιουργηθεί ένα κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου σε απόσταση 4 cm.

Εισροή αέρα

Ο φυσικός αερισμός παρέχεται από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Αλλά το χειμώνα, ειδικά δεν μπορείτε να τα ανοίξετε, οπότε θα πρέπει να καταφύγετε σε πρόσθετους τρόπους ροής αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σήμερα σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει πλαστικά παράθυρα που κρατούν με ασφάλεια όχι μόνο τη θερμότητα αλλά και τον αέρα. Ως εκ τούτου, όλα τα σύγχρονα παράθυρα άρχισαν να παρέχουν υποδοχές εφοδιασμού. Ο ψυχρός αέρας προέρχεται από τις υποδοχές και αναμιγνύεται με ζεστό αέρα από την μπαταρία. Το χειμώνα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα σε ένα διαμέρισμα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δωμάτια στα οποία τα κενά εφοδιασμού μπορεί να μην είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, βάλτε τις βαλβίδες τοίχου τροφοδοσίας, οι οποίες επιπλέον κορεάζουν το δωμάτιο με φρέσκο ​​αέρα.

Πρόσθετο σύστημα εξάτμισης

Εάν μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού παροχής αέρα, δεν υπάρχει απαραίτητη κυκλοφορία αέρα, τότε μπορεί να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο σύστημα εξάτμισης. Δηλαδή, ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος αντλεί αέρα. Αυτό παρέχει στο δωμάτιό σας αρκετό φρέσκο ​​αέρα.

Για να κατανοήσουμε τελικά πώς να καθαρίσουμε τον εξαερισμό στο ίδιο το διαμέρισμα, το βίντεο θα βοηθήσει καλύτερα σε αυτό το είδος:

Αν ξαφνικά δεν δουλεύετε ειδικό εξοπλισμό, τότε δεν θα σας εμποδίσουμε να μάθετε πώς να καθαρίζετε τον εξαερισμό του στροφαλοθαλάμου. Ίσως ο λόγος είναι αυτός. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε την μπαταρία και να αφαιρέσετε τον αγωγό εισαγωγής αέρα. Και στη συνέχεια αποσυνδέστε ήδη τον ενεργοποιητή πεταλούδας και τον εύκαμπτο σωλήνα. Μόνο μετά από αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό όλων των άλλων εξαρτημάτων.

Καθαρίστε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα μόνοι σας

Το μικροκλίμα του διαμερίσματος εξαρτάται από την ένταση της κυκλοφορίας του αέρα, η οποία παρέχεται από φυσικό ή τεχνητό αερισμό. Τα περισσότερα κτίρια διαμερισμάτων είναι εξοπλισμένα με φυσικό σύστημα εξάτμισης. Συχνά σπάει. Στα μπάνια υπάρχει ένας μύκητας, μούχλα. Η υγρασία στο διαμέρισμα αυξάνεται, οι τοίχοι στην κουζίνα σκουραίνουν γρήγορα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα, αλλά το κύριο πράγμα είναι ο καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Αιτίες μη ικανοποιητικής λειτουργίας του συστήματος ανταλλαγής αέρα

Ο καθαρισμός του αερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων δεν αλλάζει πάντα την κατάσταση. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστεί η πηγή του προβλήματος. Υπάρχουν διάφοροι κύριοι λόγοι:

 1. Πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια ή νέες σφραγισμένες πόρτες. Ο εξαερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Τα παλιά ξύλινα παράθυρα και οι πόρτες αφήνουν πολύ φρέσκο ​​αέρα. Λόγω αυτού, οι εγκαταστάσεις αερίζονται.
  Νέα παράθυρα και πόρτες με διπλά τζάμια σφραγίζουν σφικτά το δωμάτιο, διακόπτοντας τη φυσική πορεία της ανταλλαγής αέρα. Διορθώστε την κατάσταση μπορεί να μικρο-αερισμού σύστημα, εγκατεστημένο σε πλαστικά παράθυρα.
 2. Σάρωση των αεραγωγών. Σε ένα σπίτι διαμερισμάτων, το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από τα κυριότερα και παρακείμενα κλάδους. Ο κύριος δίαυλος είναι φραγμένος λόγω μερικής κατάρρευσης της τοιχοποιίας ή μεγάλων συντριμμιών.
  Παρακείμενων σπειρωμάτων, αφήνοντας το διαμέρισμα μειώνει την ικανότητα απόδοσης του αέρα από τη συσσωρευμένη στους τοίχους των βρωμιά, ή συνεπτυγμένη πλέγμα παλιό κομμάτι του σοβά.
 3. Σύνδεση μιας ισχυρής κουκούλας. Εάν ο γείτονας έχει συμπεράνει το ακριβές εξαναγκασμένο βύθισμα στο κύριο κανάλι εξαερισμού, τότε σε άλλα διαμερίσματα η ισορροπία έχει σπάσει, η κίνηση του αέρα σχεδόν παύει τελείως.
 4. Επιδείνωση της κίνησης των αέριων μαζών το καλοκαίρι. Συνδέεται με μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της κατοικημένης περιοχής και του δρόμου. Η εγκατάσταση κλιματισμού ή ανεμιστήρα εξάτμισης θα σας βοηθήσει.
 5. Σφάλματα σχεδιασμού ή κατασκευής. Υπάρχουν φορές που ούτε ο καθαρισμός ούτε ο εξαναγκασμένος αερισμός θα βοηθήσουν. Ο λόγος είναι παραβίαση της δομής του αγωγού εξαερισμού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσδιορίσετε ανεξάρτητα τη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού:

 • Είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα παράθυρο ή μια πόρτα. Στη συνέχεια, φέρτε το κερί ή το αναπτήρα στη μάσκα εξαερισμού. Το σύστημα εργασίας θα δημιουργήσει μια ροή αέρα που απορροφά τη φλόγα μέσα στο κανάλι. Οι ειδικοί αερίου δεν συνιστούν αυτή τη μέθοδο. Με μια διαρροή αερίου από ένα διαμέρισμα, μπορεί να συσσωρευτεί σε όλο τον αγωγό εξαερισμού. Η φωτιά θα προκαλέσει πυρκαγιά και έκρηξη.
 • Η ίδια μέθοδος με ένα ανοιχτό παράθυρο. Αντί για φωτιά, ένα φύλλο χαρτιού.

Θυμηθείτε, το καλοκαίρι είναι δυνατό να σταματήσετε την κυκλοφορία του αέρα λόγω της μικρής διαφοράς στις θερμοκρασίες μέσα και έξω από το δωμάτιο. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό δείχνει ένα φραγμένο κανάλι. Θα πρέπει να ξεκινήσετε να το καθαρίζετε.

Επιλογές για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Μετά τη διευκρίνιση του λόγου για την κακή απόδοση του συστήματος, θα εξετάσουμε πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς περί στέγασης, ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων έχει το δικαίωμα να εξυπηρετείται μόνο από οργανισμούς, με άδεια για την εκτέλεση τέτοιων εργασιών. Οι κάτοικοι απαγορεύονται κατηγορηματικά να εκτελούν οποιεσδήποτε ενέργειες με κοινά δίκτυα μηχανικής.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν βάζει τον καθαρισμό του τμήματος των αγωγών αερισμού στο σημείο σύνδεσης με την κοινή ανύψωση. Ας εξετάσουμε διάφορους τρόπους:

 1. Αφαίρεση σκόνης, σκόνης, αιθάλης και λαδιού από τη σχάρα εξαερισμού. Τοποθετείται μεταξύ του αγωγού αερισμού και του εσωτερικού χώρου. Μια βρώμικη σχάρα είναι μια κοινή αιτία διαταραχής της κυκλοφορίας του αέρα.
  Πριν από τον καθαρισμό της σχάρας, το δάπεδο κάτω από αυτό είναι καλυμμένο με εφημερίδες ή φιλμ. Στρίβει με ένα κατσαβίδι με ένα σταυρό άκρο. Η σχάρα στερεώνεται σε 4 βίδες.
  Εάν έχετε μια σοβιετική έκδοση μιας σχάρας από χυτοσίδηρο, τότε η σκόνη αφαιρείται από αυτήν. Στη συνέχεια, πλένει στη λεκάνη με νερό.
  Για το πλύσιμο, χρησιμοποιήστε σαπουνάδα. Κατάλληλο σαμπουάν ή απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.
  Η σύγχρονη μάσκα αποτελείται από πλαστικό πλαίσιο και προστατευτικό πλέγμα. Πλένεται με ρεύμα ζεστού νερού και σκουπίζεται με ένα πανί.
  Μετά το πλύσιμο, το πλαστικό πλέγμα συχνά αναχωρεί από την σχάρα. Επισκευάζεται με κόλλα γενικής χρήσης. Στη συνέχεια η σχάρα σταθεροποιείται.
  Πολλοί αντιμετωπίζουν το χάσμα μεταξύ του πλέγματος και του τοίχου. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για κατσαρίδες και άλλα έντομα. Για να αποφευχθεί αυτό, εφαρμόζεται ένα σφραγιστικό σιλικόνης στην άκρη της σχάρας πριν από την τοποθέτηση στον τοίχο. Θα κλείσει όλες τις ρωγμές.
 2. Καθαρισμός του εξαερισμού σε πολυκατοικίες. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την κατασκευή καναλιών. Εξετάστε δύο:
  2.1 Κανάλι εξαερισμού από τούβλα ή γαλβανισμένο φύλλο (μια παραλλαγή ενός κτιρίου διαμερισμάτων από τούβλα παλαιών και νέων κατασκευών). Στους τοίχους των αγωγών εξαερισμού πέτρας, συσσωρεύονται ακαθαρσίες και γράσα.

Εάν η μόλυνση είναι αδύναμη, τότε αρκεί να το κάνετε κενό. Αυτός ο καθαρισμός δεν θα απαλλάξει τις πολυετείς συμπιεσμένες συσσωματώσεις λίπους και βρωμιάς.
Για βαθύτερο καθαρισμό, πρέπει να υπάρχει μια χούφτα. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Παίρνει ένα κομμάτι σύρμα μακρύ 60 - 70 cm και ένα πινέλο μεταλλικό πιάτων. Συνδέεται με το άκρο της ράβδου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αυτής της συσκευής, μπορείτε να αρχίσετε να καθαρίζετε τον αγωγό εξαερισμού.
Είναι καλύτερο να καθαρίσετε "τον εαυτό σας" έτσι ώστε τα σκουπίδια να μην πέσουν στον κύριο άξονα, αλλά πέφτουν στο δωμάτιο.
Καθαρίστε τους γαλβανισμένους σωλήνες εξαερισμού με απορρυπαντικό πιάτων. Ένα χνουδωτό χρησιμοποιείται από ένα μαλακό σφουγγάρι.
2.2 Δίαυλος εξαερισμού τύπου δομικού στοιχείου των σπιτιών. Καθαρισμός εξαερισμού στο διαμέρισμα ενός σπιτιού πίνακα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αποτελείται από μπλοκ από οπλισμένο σκυρόδεμα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε κάθετη σειρά μπλοκ αντιπροσωπεύει τον κύριο άξονα εξαερισμού.
Καθαρίστε πρώτα τη μάσκα εξαερισμού. Η μέθοδος είναι η ίδια όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Εάν η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, τότε δεν θα μπορείτε να καθαρίσετε τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητο να καλέσετε ειδικούς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα με τον εξαερισμό σε πολυώροφη κατοικία τύπου πίνακα σχετίζονται με σφάλματα κατά την κατασκευή. Μπορεί να ανοίξει ένα "θαμπό" άνοιγμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες κατασκευαστές, διαφορετικά μπορείτε να σπάσετε το μισό τοίχο και δεν μπορείτε να βρείτε το επιθυμητό στοιχείο.

Μέτρα απολύμανσης

Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του εξαερισμού στο κτίριο του διαμερίσματος, μπορεί να απολυμανθεί. Δεν είναι απαραίτητο να καλέσετε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Μια απλή επεξεργασία των τοίχων του καναλιού με τη σχάρα με διάλυμα χλωρίου θα σκοτώσει όλα τα μικρόβια.

Καθαρισμός της κουκούλας

Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος εξαερισμού. Το εκχύλισμα μολύνεται γρήγορα με λίπος, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Εν ολίγοις, ο καθαρισμός πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 • Αποσυναρμολόγηση. Αφαιρεί το καπάκι, τη μεταλλική σχάρα, το φίλτρο αέρα, τον αγωγό αέρα.
 • Πλύσιμο των εξαρτημάτων. Τα μεταλλικά και γαλβανισμένα μέρη πλένονται με ζεστό νερό με την προσθήκη καθαριστικού ή σόδας. Κατόπιν ξεπλένονται κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
 • Ξήρανση εξαρτημάτων. Κάθε τμήμα της κουκούλας σκουπίζεται με μια στεγνή πετσέτα.
 • Αντικατάσταση φίλτρου Το φίλτρο αέρα πλένεται με ήπιο διάλυμα σαπουνιού ή αντικαθίσταται με νέο.
 • Συναρμολόγηση και εγκατάσταση της κουκούλας στην αρχική της θέση.

Συμπέρασμα

Καθαρισμός εξαερισμού στο διαμέρισμα είναι δυνατή χωρίς να συμμετέχουν τρίτες οργανώσεις. Όλα τα απαραίτητα μέσα, υλικά, εργαλεία πωλούνται σε καταστήματα υλικού. Το κυριότερο είναι να μην βιαστείς, να ακολουθήσεις τις οδηγίες, να μην εφεύρεις νέες.