Οδηγίες για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Σε οποιοδήποτε κτίριο ή δομή πρέπει να υπάρχει σύστημα εξαερισμού, το οποίο τοποθετείται κατά τη διαδικασία κατασκευής. Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση του μολυσμένου και υγρού αέρα που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης υγιεινής και οικιακών συσκευών. Επίσης, ο εξαερισμός είναι το κύριο στοιχείο ενός ευνοϊκού εσωτερικού μικροκλίματος. Ο τόνος και η ευημερία σας εξαρτώνται από την ποιότητα του αέρα.

Με τη μέθοδο της κίνησης των ροών του αέρα γίνεται διάκριση μεταξύ φυσικού και τεχνητού αερισμού. Μπορεί επίσης να τροφοδοτηθεί και να εξαντληθεί.

Είδη εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός παρέχει κυκλοφορία αέρα, η οποία δημιουργείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας αέρα στο δρόμο και στο διαμέρισμα και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αυτό είναι το φθηνότερο σύστημα εξαερισμού, έτσι ώστε να είναι εξοπλισμένα με σχεδόν όλα τα παλιά σπίτια. Αλλά το σύστημα δεν έχει μεγάλη δημοτικότητα, διότι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις καιρικές συνθήκες.

Ο τεχνητός αερισμός παρέχει κυκλοφορία αέρα, η οποία δημιουργείται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλα τα πολυκατοικίες.

Ο καθαρός αέρας παρέχει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο και εξαερισμό - αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα με εξαερισμένες συσκευές και σήμερα είναι το πιο κοινό σύστημα. Επομένως, πολλοί άνθρωποι έχουν ερωτήσεις όπως πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής. Για όσους δεν το έχουν αντιμετωπίσει, θα είναι δύσκολο να εκτελέσετε αυτήν τη διαδικασία, αλλά οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν.

Αργά ή γρήγορα, αλλά οποιοδήποτε σύστημα κυκλοφορίας του αέρα είναι φραγμένο και κακή λειτουργία και τα κύρια σημάδια που χρειάζεστε για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο σπίτι είναι:

 • μπλοκάρισμα του αέρα.
 • μια μεγάλη ποσότητα συμπύκνωσης στα παράθυρα και την υγρασία στο διαμέρισμα, σκοτεινές γωνίες?
 • το σχηματισμό ενός ιστού γύρω από την είσοδο στο σύστημα.
 • μεγάλη συσσώρευση σκόνης και μικρά συντρίμμια.

Αιτίες απόφραξης του αερισμού

Η πιο συνηθισμένη αιτία μόλυνσης διαύλου αέρα είναι η εναπόθεση μεγάλου όγκου σκόνης και ρύπων στα ορυχεία αυτών των καναλιών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αποτυχία των συσκευών εξαερισμού.

Σε όλα τα σπίτια για ένα κοινό μηχανολογικό σύστημα είναι υπεύθυνη για μια ειδική υπηρεσία που έχει πρόσβαση σε τέτοιες εργασίες, έτσι γίνεται σαφές ποιος πρέπει να καθαρίσει τον εξαερισμό στο κτίριο διαμερισμάτων. Όμως, κάθε ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να καθαρίσει το κανάλι αέρα του διαμερίσματός του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μάθετε πώς να καθαρίσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα τον εαυτό σας.

Τρόποι καθαρισμού του εξαερισμού

 • καθαρισμός με αυτοσχέδια μέσα. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά τη σχάρα και αφαιρέστε όλα τα λίπη, βρωμιά και θραύσματα από το κανάλι σας με ειδικά απορρυπαντικά.
 • καθαρισμός με ξηρό πάγο, που απομακρύνει απόλυτα το λίπος και στη συνέχεια εξατμίζεται, αφήνοντας καμία μυρωδιά.

Εάν ζείτε σε ένα παλιό κτίριο και ενδιαφέρεστε για το πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό σε ένα Χρουστσιόφ, τότε μια μηχανική μέθοδος καθαρισμού θα είναι μικρή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φροντίσετε περισσότερα από αυτά τα πράγματα:

 • στα νέα παράθυρα, εγκαταστήστε μια βαλβίδα εξαερισμού, αποκαθιστώντας τη φυσική ροή του αέρα.
 • εγκαταστήστε μια συσκευή τροφοδοσίας και εξαγωγής που αφαιρεί την υγρασία από τις εγκαταστάσεις και παρέχει τη βέλτιστη ατμόσφαιρα στο διαμέρισμά σας. Τέτοιες συσκευές τοποθετούνται τόσο στα παράθυρα όσο και στους τοίχους.

Οι πιο πιθανές θέσεις μόλυνσης του αερισμού στο διαμέρισμα είναι ένα μπάνιο και μια κουζίνα. Ως εκ τούτου, πολλοί ζητούν πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο. Για να γίνει αυτό, είναι κατάλληλη μια μηχανική μέθοδος καθαρισμού - 15 λεπτά και το κανάλι σας θα είναι καθαρό.

Συστήματα εξαερισμού σε συγκρότημα διαμερισμάτων

Όλα τα σύγχρονα πολυκατοικίες είναι εξοπλισμένα με δύο τύπους συστημάτων εξαερισμού:

 1. Ο κάθετος αγωγός αερισμού εξέρχεται στο οριζόντιο κιβώτιο του σπιτιού - αυτό το σύστημα στέλνει μάζες αέρα από όλους τους ορόφους στο οριζόντιο κιβώτιο και προς τα έξω.
 2. Κάθετοι αγωγοί αέρα στέλνονται στη σοφίτα - αυτές οι μάζες αέρα του συστήματος μέσω ενός μόνο άξονα εξαερισμού στέλνονται στην οροφή.

Αλλά αυτά τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού δεν αντιμετωπίζουν πάντα τις λειτουργίες τους. Στην πρώτη περίπτωση, οι μάζες αέρα από ένα οριζόντιο κιβώτιο μπορούν να εισέλθουν στα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου. Για να αποφύγετε αυτό, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Διπλασιάστε τη διάμετρο του οριζόντιου κουτιού, είναι προτιμότερο να πραγματοποιήσετε αυτή τη δουλειά με έναν ειδικό, ώστε να μην διαταραχθεί η δομή της μηχανικής.
 • Τα κανάλια αέρα των τελευταίων ορόφων εισάγονται στον άξονα εξαερισμού πάνω από το οριζόντιο κουτί.

Στη δεύτερη περίπτωση, για να βελτιωθεί η απόδοση εξαερισμού, αρκεί να επεκταθεί το ύψος του καναλιού αέρα κατά ένα μέτρο χρησιμοποιώντας ένα συμβατικό σωλήνα.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό

Όταν γνωρίζουμε τα πάντα για την κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε τώρα να μάθετε πώς να καθαρίζετε αυτό το σύστημα. Η διαδικασία αυτή αποτελείται από πέντε στάδια:

Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε, πρέπει να ελέγξετε και να ελέγξετε τα πάντα. Για να το κάνετε αυτό, φέρτε έναν αναπτήρα ή έναν αγώνα με φωτιά στο άνοιγμα. Εάν η φλόγα έλκεται στο κανάλι, τότε δεν μπορείτε να ανησυχείτε για τίποτα, αλλά εάν παραμείνει στη θέση της, σημαίνει ότι το ορυχείο σας είναι φραγμένο και ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να καθαρίζετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Μηχανικός καθαρισμός

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να τραβήξετε ένα μεγάλο χαλί ή χαλύβδινο καλώδιο και να καθαρίσετε το κανάλι αέρα, προσπαθήστε να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Καθαρίστε το από τη βρωμιά, τα υπολείμματα και το λίπος. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, πρέπει να πάρετε περισσότερα αντικείμενα και να τα καθαρίσετε ξανά. Κατά τον καθαρισμό των αεραγωγών, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην εισχωρήσετε στη φωλιά σφηκών ή άλλων δυσάρεστων εντόμων.

Κυκλοφορία αέρα

Για να ελέγξετε τη φυσική κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό χαρτί και να ανοίξετε τις εσωτερικές πόρτες. Εάν το φύλλο χαρτιού δεν ανταποκρίνεται, πρέπει να βελτιώσετε την κυκλοφορία. Γι 'αυτό είναι αρκετό να δημιουργηθεί ένα κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου σε απόσταση 4 cm.

Εισροή αέρα

Ο φυσικός αερισμός παρέχεται από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Αλλά το χειμώνα, ειδικά δεν μπορείτε να τα ανοίξετε, οπότε θα πρέπει να καταφύγετε σε πρόσθετους τρόπους ροής αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σήμερα σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει πλαστικά παράθυρα που κρατούν με ασφάλεια όχι μόνο τη θερμότητα αλλά και τον αέρα. Ως εκ τούτου, όλα τα σύγχρονα παράθυρα άρχισαν να παρέχουν υποδοχές εφοδιασμού. Ο ψυχρός αέρας προέρχεται από τις υποδοχές και αναμιγνύεται με ζεστό αέρα από την μπαταρία. Το χειμώνα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα σε ένα διαμέρισμα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δωμάτια στα οποία τα κενά εφοδιασμού μπορεί να μην είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, βάλτε τις βαλβίδες τοίχου τροφοδοσίας, οι οποίες επιπλέον κορεάζουν το δωμάτιο με φρέσκο ​​αέρα.

Πρόσθετο σύστημα εξάτμισης

Εάν μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού παροχής αέρα, δεν υπάρχει απαραίτητη κυκλοφορία αέρα, τότε μπορεί να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο σύστημα εξάτμισης. Δηλαδή, ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος αντλεί αέρα. Αυτό παρέχει στο δωμάτιό σας αρκετό φρέσκο ​​αέρα.

Για να κατανοήσουμε τελικά πώς να καθαρίσουμε τον εξαερισμό στο ίδιο το διαμέρισμα, το βίντεο θα βοηθήσει καλύτερα σε αυτό το είδος:

Αν ξαφνικά δεν δουλεύετε ειδικό εξοπλισμό, τότε δεν θα σας εμποδίσουμε να μάθετε πώς να καθαρίζετε τον εξαερισμό του στροφαλοθαλάμου. Ίσως ο λόγος είναι αυτός. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε την μπαταρία και να αφαιρέσετε τον αγωγό εισαγωγής αέρα. Και στη συνέχεια αποσυνδέστε ήδη τον ενεργοποιητή πεταλούδας και τον εύκαμπτο σωλήνα. Μόνο μετά από αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό όλων των άλλων εξαρτημάτων.

Καθαρισμός του ανεμιστήρα εξαγωγής - παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα εξαγωγής

Η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο είναι μια πολύ καλή ιδέα. Χάρη σε αυτό μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο σε λίγα λεπτά. Χάρη στον ανεμιστήρα που είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, το ρεύμα του καπό αυξάνεται, πράγμα που είναι χρήσιμο όταν η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται ή μετά από σπάσιμο του καπνού.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν το μπάνιο ή η τουαλέτα καπνίζει, ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι πολύ λερωμένος. Κατά συνέπεια, η έλξη εξασθενεί. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, το λιπαντικό στα ρουλεμάν του κινητήρα τελειώνει και ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί ελάχιστα και μπορεί ακόμη και να καεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνει προληπτική συντήρηση.

Εάν ο ανεμιστήρας σας αρχίσει να τσιρίζει και να αλλάζει την ταχύτητα περιστροφής λόγω της εμπλοκής, μην βιαστείτε να το πετάξετε, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Αρχικά αφαιρούμε τον ανεμιστήρα. Συνήθως συνδέεται με τέσσερις βίδες. Στην παροχή ρεύματος συνδέεται μέσω ενός συνηθισμένου ακροδέκτη σε δύο καλώδια. Είναι βολικό να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στον διακόπτη, ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να σβήσει ανάλογα με τις ανάγκες.

Και έτσι ο ανεμιστήρας είναι βαριά λερωμένος, ο κινητήρας σφηνώνει και υπερθερμαίνεται, οπότε πρέπει να λιπαίνεται και να καθαρίζεται.

Και αφαιρούμε τον κινητήρα, είναι στερεωμένο σε δύο βίδες.

Αυτός είναι ο ανεμιστήρας.

Αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, βουρτσίστε το με ένα πινέλο και λιπάνετε το. Για να λιπάνετε τον ανεμιστήρα, χρειάζεστε κυριολεκτικά δύο σταγόνες λαδιού κινητήρα, μην ρίχνετε πολλά. Απαιτείται μία σταγόνα για το μπροστινό ρουλεμάν, το δεύτερο για το πίσω ρουλεμάν. Στη συνέχεια, περιστρέψτε τον στροφέα (άξονα) του κινητήρα, έτσι ώστε να κατανέμεται το λιπαντικό. Αμέσως αισθάνεται ότι έχει γυρίσει πολύ καλύτερα. Τώρα ο κινητήρας δεν θα podklinivat και υπερθέρμανσης.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε όλα τα μέρη κάτω από τρεχούμενο νερό.

Τώρα συλλέγουμε τον ανεμιστήρα του και το τοποθετούμε στη θέση του.

Εξετάσαμε πώς απλώς να φέρουμε πίσω τον παλιό ανεμιστήρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια του ανεμιστήρα σχετίζεται με μόλυνση και έλλειψη λίπανσης στα έδρανα του κινητήρα. Αφού καθαρίσετε και λιπάνετε τον κινητήρα, μπορείτε να παρατείνετε τακτικά τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα. Όλες οι εργασίες διαρκούν όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά και εξοικονομεί χρόνο και χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε έναν νέο ανεμιστήρα για το μπάνιο ή την κουζίνα.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο μπάνιο

Χυτεύστε τον τοίχο, σκουριάστε το λουτρό και σκουπίστε το ξύλινο κάλυμμα; Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν συχνά οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και σπιτιών που έχουν το δικό τους μπάνιο, ντους, κλπ. Ο λόγος για αυτό - κακή αερισμός στο μπάνιο.

Μπάνιο - ένα δωμάτιο που απαιτεί ένα σωστό και αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού

Ο ρόλος του αερισμού στο μπάνιο

Για να καταλάβετε γιατί ο εξαερισμός στο μπάνιο είναι μια αναγκαιότητα, θα πρέπει να καταλάβετε ποιο είναι το δωμάτιο. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο δωμάτιο βρίσκεται σε οποιοδήποτε σπίτι και διαμέρισμα και για το τι χρησιμοποιείται, δεν είναι απαραίτητο να εξηγηθεί.

Από αντικειμενική άποψη, ο εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα είναι κλειστός χώρος, ο οποίος βρίσκεται συστηματικά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας λόγω της χρήσης νερού σε αυτό. Επιπλέον, η χρήση ζεστού νερού οδηγεί στην εξάτμισή του. Και σε ένα κλειστό δωμάτιο υπάρχει μια απλή φυσική διαδικασία - συμπύκνωση.

Πώς μπορεί η συμπύκνωση να προκαλέσει ζημιά; Το νερό είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον για ορισμένα υλικά. Καλύπτοντας μεταλλικές και ξύλινες επιφάνειες, βλάπτει την κατάστασή τους. Μεταλλικές σκωρίες και σάπια ξύλου. Ορισμένα δομικά υλικά δεν ανέχονται άμεση επαφή με την υγρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σύστημα αερισμού σε τέτοιες αίθουσες πρέπει να είναι.

Ναι, και η υγεία ενός ατόμου που βρίσκεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Τουλάχιστον μια φορά σε μια ζωή, κάθε άνθρωπος το έλεγξε αυτό για τον εαυτό του. Η συνήθης λήψη ενός ζεστού λουτρού κορεσμεί τον αέρα ενός κακώς αεριζόμενο χώρου με υγρασία. Μια τέτοια διαδικασία κάνει την αναπνοή πιο οδυνηρή και μπορεί να εμφανιστεί ελαφρά ζάλη. Αυτός είναι ο προάγγελος του προβλήματος.

Η ύπαρξη υψηλής υγρασίας χωρίς μόνιμη ανταλλαγή αέρα είναι επιβλαβής για την υγεία. Μην το κάνετε αυτό σε άτομα που υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, άσθμα κλπ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού ή διαμερίσματος που δεν διαθέτει εξαερισμό στο μπάνιο πρέπει να το εγκαταστήσουν.

Τις περισσότερες φορές, ένα τέτοιο πρόβλημα εμφανίζεται σπάνια. Κατά την κατασκευή οποιασδήποτε κατοικίας, η εγκατάσταση των αγωγών εξαερισμού και των ορυχείων αποτελεί αναγκαιότητα. Αλλά, μερικές φορές από καιρού ή από άλλους παράγοντες, σταματά να λειτουργεί. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να ξέρετε πώς να το επαναφέρετε.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο διαιρείται διακριτικά σε 2 τύπους - φυσικό και τεχνητό. Φυσικά, απαιτείται επαρκής έλξη για να λειτουργήσει, που προκαλείται από τη διαφορά στις θερμοκρασίες μέσα και έξω από το δωμάτιο. Για ένα τεχνητό, είναι επίσης σημαντικό, αλλά ένα βοηθητικό (αναγκαστικό) προστίθεται στο φυσικό βύθισμα που ήδη λειτουργεί.

Η ίδια η αρχή της λειτουργίας αυτών των συστημάτων βασίζεται στην εφαρμογή της αντικατάστασης του αέρα εισαγωγής και εξαγωγής. Δηλαδή, η συσκευή χωρίζεται στα τμήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Με τη βοήθεια του τμήματος τροφοδοσίας, κάτω από την επίδραση των φυσικών δυνάμεων, εισέρχεται αέρας στο μπάνιο. Και το παλιό, κορεσμένο με ατμό και επιβλαβή σωματίδια ροής αέρα, τραβιέται με εκχύλιση.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο - είναι συχνά ο ίδιος φυσικός εξαερισμός, ο οποίος λειτουργεί υπό την επιπρόσθετη επίδραση των ανεμιστήρων. Έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Τα πιο σημαντικά είναι:

 • ενίσχυση του φυσικού βυθίσματος αρκετές φορές.
 • οικονομική κατανάλωση ενέργειας ·
 • ανεξαρτησία από τις καιρικές συνθήκες ·
 • εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο έχει πολλά πλεονεκτήματα

Αλλά, με τεχνητή ανταλλαγή αέρα, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Σε αντίθεση με τη φυσική, είναι απαραίτητο να τροφοδοτείται ηλεκτρισμός για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Εκτός από την ενεργειακή εξάρτηση, η εγκατάσταση είναι επίσης σημαντική. Με τυχόν σφάλματα, η απόδοση του συστήματος μειώνεται.

Και μερικές φορές, γίνεται και αιτία εξωτερικού θορύβου κατά τη λειτουργία του. Επομένως, για να εξασφαλιστεί ότι η αποτελεσματικότητα του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι πάντα υψηλή, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η τοποθέτησή του σύμφωνα με όλους τους κανόνες του SNIP.

Σημασία των κτιρίων για την εγκατάσταση εξαερισμού

Όταν χτίζετε ένα μπάνιο σε μια ιδιωτική κατοικία, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε τι είδους αερισμό θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό. Σύμφωνα με τους κανόνες κατασκευής SNIP, η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από την πολλαπλότητα της. Η έννοια αυτή καθορίζεται από τον όγκο του αντικαταστάσιμου αέρα στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε 1 ώρα. Κατά την επιλογή του αερισμού για μπάνια, η έντασή τους και η παρουσία ή απουσία ανοιγόμενων παραθύρων είναι σημαντικές. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες αποχρώσεις, η απόδοση του άξονα εξαερισμού και των καναλιών πρέπει να είναι από τρεις έως οκτώ όγκους του δωματίου.

Αν η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα είναι χαμηλότερη από τα απαιτούμενα πρότυπα SNIP, απαιτείται εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων καναλιών. Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα επιλύεται από τον ανεμιστήρα εξαγωγής. Αλλά, και η χρήση αυτού του εξοπλισμού απαιτεί ορισμένες ενέργειες:

 1. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα κατάλληλο μοντέλο για τον όγκο του δωματίου, καθώς και για το μέγεθος του καναλιού.
 2. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κανάλια φυσικού αερισμού σε αντίθετους τοίχους.
 3. Θα πρέπει να καθοριστεί πού θα εντοπιστεί η εισροή και εάν θα πρέπει να συμπληρωθεί με ειδικές σχάρες ή μηχανισμούς.
 4. Φέρτε ενέργεια στη θύρα εξάτμισης.
 5. Πραγματοποιήστε σωστά την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι μια αποτελεσματική λύση για την αναβάθμιση των υπαρχόντων καναλιών. Ωστόσο, η χρήση αυτού του εξοπλισμού απαιτεί πολλές ενέργειες

Αντί για κανάλια σε αυτούς τους χώρους χρησιμοποιήστε διάφραγμα διαφυγής. Δεν υπάρχει είσοδος αέρα. Αυτό το σύστημα εξαερισμού αντλεί αέρα από άλλους χώρους μέσα από ένα κενό ανάμεσα στο φύλλο της πόρτας και το δάπεδο ή μια γρίλια ενσωματωμένη στην πόρτα.

Επιπλέον, να τηρούν τους κοινούς κώδικες κτίριο και τους κανόνες δεν θα πρέπει μόνο κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού, αλλά και κατά τη διάρκεια της επισκευής. Με τη συνεχή λειτουργία της συσκευής, ο άξονας εξαερισμού γεμίζει με μια μεγάλη ποσότητα βλαβερών ουσιών που εγκαθίστανται στους τοίχους του.

Παίρνει μικρά θραύσματα από το δρόμο. Λόγω της ρύπανσης, χάνει την αποτελεσματικότητά του. Ως εκ τούτου, πρέπει να ξέρετε πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό ενός ιδιωτικού σπιτιού ή διαμερίσματος.

Διάγνωση αερισμού

Το βύθισμα της οπής αερισμού δεν είναι σταθερό. Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες στο δρόμο και την κατάσταση του ίδιου του ορυχείου. Επιπλέον, μπορεί επίσης να γίνει βρώμικο.

Πριν από τον καθαρισμό του εξαερισμού, ελέγξτε εάν είναι αποτελεσματικό. Το άνοιγμα εξαερισμού ή το κανάλι διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας μια απλή μέθοδο με ένα κερί ή αγώνες.

Ελέγξτε την πρόσφυση έτσι:

 1. Φωτίζουμε έναν αγώνα ή ένα κερί.
 2. Φέρνουμε τη θύρα εξάτμισης.
 3. Εάν η φωτιά σβήσει ή αποκλίνει προς τις εργασίες εξαερισμού του άξονα. Αλλά, αν συνεχίσει να καίει απαλά - δεν υπάρχει ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχει μια άλλη μέθοδος, στην οποία δεν είναι τίποτα περίπλοκο που είναι απαραίτητο για ένα άτομο να κάνει. Αλλά, είναι κατάλληλο μόνο για δωμάτια με παράθυρο σχισίματος. Είναι απαραίτητο να πάρετε ένα φύλλο χαρτιού μεγαλύτερου μεγέθους από το παράθυρο της κουκούλας.

Ελέγξτε το βύθισμα χρησιμοποιώντας ένα συμβατικό φύλλο χαρτιού

Μετά το άνοιγμα του παραθύρου, το φύλλο πρέπει να τοποθετηθεί στη συσκευή εξαερισμού (επιφάνεια σχεδίασης). Η εισροή αέριων μαζών και καυσαερίων προκαλεί ένα φυσικό βύθισμα. Εάν το φύλλο χαρτιού παραμείνει στην επιφάνεια του παραθύρου εξαερισμού - το σύστημα λειτουργεί. Εάν πέσει, δεν υπάρχει έλξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και αν ο εξαερισμός και ο εξαερισμός τροφοδοτούνται σωστά, αυτό δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα. Εάν κατά τη λειτουργία των υδραυλικών εγκαταστάσεων, η συμπύκνωση στις επιφάνειες των τοίχων και των επίπλων συνεχίζει να σχηματίζεται, είναι απαραίτητο να αποκτήσετε έναν ανεμιστήρα εξαερισμού.

Επιπλέον, η λανθασμένη επιλογή αυτού του εξοπλισμού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή ποιότητα αερισμού. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν πιο ισχυρό μηχανισμό, με τις κατάλληλες διαστάσεις για το διαθέσιμο κανάλι.

Καλύτερος ανεμιστήρας μπάνιου

Για όλους τους τύπους αερισμού, είναι δυνατό να επιλέξετε εξοπλισμό που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του έργου του αερισμού του δωματίου. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουμε υπέρ ενός συμβατικού μηχανισμού εναέριας κυκλοφορίας. Υπάρχουν και άλλοι τύποι συσκευών που λειτουργούν με μεγαλύτερη απόδοση και θα απέχουν πολύ από τα ανθρώπινα μάτια.

Ένας τέτοιος είναι ο αξονικός φυγοκεντρικός μηχανισμός. Με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, ένας τέτοιος εξοπλισμός μπορεί να παρέχει ανταλλαγή αέρα μέχρι και 100 κυβικά μέτρα. μέτρα / ώρα. Όμως, κατά την επιλογή τέτοιων διατάξεων αερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη:

 • το μέγεθος του δωματίου.
 • αριθμός κατοίκων ·
 • παρουσία ή απουσία ενός παραθύρου ·
 • το μέγεθος των οπών τροφοδοσίας.
 • μέσος χρόνος λειτουργίας του δωματίου ανά ημέρα.

Κατά την επιλογή μιας συσκευής εξαερισμού, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος χρόνος λειτουργίας του μπάνιου ανά ημέρα

Ο χρήστης λαμβάνει τη μέγιστη άνεση από τη χρήση αυτού του εξοπλισμού. Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε την εργασία του. Οι αισθητήρες που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό αντιδρούν σε ένα δυσμενές μικροκλίμα στο δωμάτιο, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας ανεξάρτητα τον ηλεκτροκινητήρα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να μην ξεχνάμε ότι όλος ο εξοπλισμός αερισμού δεν είναι κατάλληλος για το μπάνιο. Επιλέξτε μόνο τους ανεμιστήρες που διαθέτουν την κατάλληλη τάξη προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο εξοπλισμός θα διαρκέσει πολύ και με μεγαλύτερη ασφάλεια για ένα άτομο και το σπίτι του.

Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, είναι σημαντικό όχι μόνο το μέγεθος του δωματίου και η θέση των μεμονωμένων λουτρών σε αυτό, αλλά και ο τύπος και η ποιότητα των δομικών υλικών.

Στους τοίχους και την οροφή από σκυρόδεμα, η υπερβολική υγρασία προκαλεί σχηματισμό μούχλας Αλλά, αν η κατοικία είναι κατασκευασμένη από ξύλο. Αυτό το υλικό δεν ανέχεται την υγρασία και γρήγορα καταρρέει κάτω από την επιρροή του. Ως εκ τούτου, ο αερισμός του μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός.

Ο φυσικός αερισμός σε ξύλινα κτίρια είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και μέσα σε λίγα χρόνια, η βλαπτική επίδραση της υγρασίας θα επηρεάσει το οικοδομικό υλικό. Θα αρχίσει να σαπίζει. Οι οικοδόμοι συμβουλεύουν να εγκαταστήσουν σε τέτοιες κατοικίες μόνο τεχνητούς τύπους αερισμού.

Θα πρέπει να φροντίζετε για την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα, όχι μόνο σε ένα δωμάτιο, αλλά και στην τουαλέτα, καθώς και στην κουζίνα. Σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό πρόβλημα είναι η αυξημένη υγρασία.

Καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα με τα χέρια τους

Συχνά ο αερισμός ενός κτιρίου διαμερίσματος ή ενός διαμερίσματος συγκρίνεται με ένα τόσο ζωτικό όργανο όπως οι πνεύμονες. Και αυτό είναι αλήθεια. Η κατάσταση του συστήματος ανταλλαγής αέρα επηρεάζει άμεσα την ευημερία των ενοικιαστών και την κατάσταση του αποθέματος κατοικιών. Και αν η αποτελεσματικότητά του έχει μειωθεί, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τον λόγο. Συχνά, η διακοπή της εργασίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο εξαερισμός στην κουζίνα ή το μπάνιο, τουαλέτα ήταν σφυρήλατο.

Έλεγχος της εργασίας του αεραγωγού

Η κατάσταση λειτουργίας των καναλιών ελέγχεται με αυτή τη σειρά:

 • Οι σχάρες στις οπές εξαερισμού αποσυναρμολογούνται.
 • η σκόνη απομακρύνεται από αυτά, η πλάκα από τη λάσπη, οι αποθέσεις λίπους.
 • Οι σχάρες τοποθετούνται.
 • στην κουζίνα ανοίγει ένα φύλλο κάλυψης ή παράθυρο?
 • Ένα φύλλο χαρτιού 10x10 εκ. Εφαρμόζεται στην έξοδο.
 • η κατάσταση αξιολογείται: το προσκολλημένο χαρτί που κρατείται με τη βοήθεια της φυσικής αεροπορικής δύναμης αποτελεί δείκτη της καλής αποτελεσματικότητας του συστήματος.
 • παρόμοιοι χειρισμοί, αλλά ήδη με ανοιχτές πόρτες, διεξάγονται με αεραγωγούς στην τουαλέτα και το μπάνιο.

Γνωρίζοντας πώς να καθαρίσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα τον εαυτό σας, μπορείτε να αποφύγετε την περιττή εργασία. Αρχικά, όλες οι υπάρχουσες συσκευές εξαερισμού ελέγχονται, το ένα μετά το άλλο, το καθένα ξεχωριστά. Αναλύεται ο βαθμός απόκλισης ενός φύλλου χαρτιού σε κάθε περίπτωση. Εάν, όπως κινείται, η γωνία της απόκλισης αρχίζει να αλλάζει, το φράγμα είναι στη μέση του αεραγωγού.

Οι λόγοι για την έλλειψη εξαερισμού

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό (το χαρτί αποκλίνει από την σχάρα στο δωμάτιο ή πέφτει κάτω), λύνεται το ζήτημα του τρόπου καθαρισμού του εξαερισμού στο διαμέρισμα. είναι σαφές ότι είναι φραγμένο. Αν και ο λόγος μπορεί να είναι και στην καταστροφή του καναλιού εξαερισμού σε λάθος δαπανώνται εκ νέου σχεδιασμό των ορόφων διαμερίσματα πάνω. Συχνά, για να επεκταθεί η χρήσιμη περιοχή της κουζίνας, το κιβώτιο εξαερισμού αποσυναρμολογείται. Ο κενός χώρος χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση οικιακών συσκευών. Αυτό επηρεάζει τα γενικά συστήματα εξαερισμού.

Επιδείνωση του αέρα μπορεί να συνδέεται με την εγκατάσταση των πακέτων GRP χωρίς αποσβεστήρες αντί των παραθύρων αποξηραμένα-out, εμποδίζοντας τη διείσδυση του αέρα μέσα στο διαμέρισμα με φυσικό τρόπο. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των ξύλινων παραθύρων δεν χρειάζεται να τους σφραγίσει σφραγισμένο για το χειμώνα. Καλύτερη ρωγμές φελλό και τα κενά μεταξύ του πλαισίου και του πτερυγίου κολλητική λωρίδα με αφρό ως μόνωση.

Προσοχή παρακαλώ! Η εσωτερική κατάσταση του κουτιού εξαέρωσης μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας μη καταστρεπτική συσκευή δοκιμής - ένα ενδοσκόπιο. Χρειάζεται ελάχιστος χρόνος και εμφανίζει μια πλήρη εικόνα της εσωτερικής κατάστασης.

Η αιτία της απόφραξης μπορεί να είναι και τα συντρίμμια κατασκευής (κατεψυγμένο διάλυμα, θραύσματα από τούβλα, ξύλινες ράβδους κ.λπ.)

Πού να πάτε για βοήθεια

Κάθε είσοδος έχει το δικό της κάθετο άξονα, που ανήκει στην κοινή ιδιοκτησία. Εάν υπάρχει ένα φράξιμο σε αυτό, η αυτο-εκκαθάρισή του απαγορεύεται.

Είναι χρήσιμο να ξέρετε πού να πάτε εάν πρέπει να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα - στην εταιρεία διαχείρισης του τόπου κατοικίας. Η αίτηση υποβάλλεται εγγράφως. Η ειδική οργάνωση θα εκτελέσει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις για την ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Προσδιορίστε την απαραίτητη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Η ίδια εταιρεία θα πρέπει να κάνει τον καθαρισμό των καναλιών, και εάν είναι απαραίτητο, να επισκευάσει το σύστημα εξαερισμού στο σπίτι.

Ανεξάρτητη εργασία για τον καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού

Εάν ο εύκαμπτος σωλήνας που αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής από το διαμέρισμα στον κεντρικό άξονα είναι βουλωμένος, πρέπει να ξέρετε πώς να καθαρίσετε τον εαυτό σας στον ίδιο τον εξαερισμό. Παραγγελία εργασίας:

 • Καθαρίστε τη θέση κάτω από τη μάσκα εξαερισμού από έπιπλα, γλάστρες και άλλα εσωτερικά αντικείμενα που παρεμποδίζουν τον καθαρισμό.
 • Καλύψτε το κάλυμμα δαπέδου με μια προστατευτική μεμβράνη, εφημερίδες από πιθανή σκόνη, βρωμιά, θραύσματα από το κανάλι.
 • Ο τοίχος κάτω από το πλέγμα καλύπτεται με ένα πετσετάκι, παλιά ταπετσαρία, που συνδέεται με αυτό με ταινία βαφής.
 • Το έργο εκτελείται σε ένα σταθερό και σταθερό σκάλες, το οποίο υπόκειται στον τοίχο.
 • Αφαιρείται η οπή εξαερισμού του καλύμματος.
 • Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης βρίσκεται στην εσοχή αντί της σχάρας, πρέπει επίσης να αποσυναρμολογηθεί, αφού ξεβιδώσετε τις βίδες αυτοκαθορισμού.
 • Τα πλέγματα, τα πτερύγια των ανεμιστήρων ξεπλένονται καλά με απορρυπαντική σύνθεση που διασπά τα αποθέματα λίπους. Σκουπίστε.
 • Αν η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και η φυσική φθορά είναι μεγάλη, η σχάρα αλλάζει σε νέα.
 • Οι εργασίες γίνονται σε γάντια ή γάντια.
 • Για μηχανικό καθαρισμό χρησιμοποιείται ένα παχύ σύρμα (διαμέτρου 10-12 mm). Στο τέλος, επισυνάπτεται ένα χνουδωτό ή "κούκλα" τυλιγμένο σε κουρέλια. Περιστρεφόμενες και μεταφραστικές κινήσεις, κινώντας το κανάλι όσο το δυνατόν περισσότερο, καθαρίζοντάς το από τη βρωμιά, το λίπος, τα αράχνια αράχνης.
 • Για την αποφυγή τραυματισμού στα χέρια του το δυνατόν εντός των σκουπιδιών (καρφιά, παραμένει πουλιών και τρωκτικών, γυαλί), τα πλήρη περιεχόμενα του πυθμένα καναλιού αφαιρείται χρησιμοποιώντας μια κατασκευή σπάτουλα. Είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να βάλουμε ένα χέρι βαθύτερο.
 • Προσκολλάται στους τοίχους από το εξωτερικό της βρύσης και απομακρύνεται με καουτσούκ, πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα.
 • Ο μη χειρωνακτικός καθαρισμός μικρών θραυσμάτων και σκόνης αφαιρείται από την κοιλότητα με μια ηλεκτρική σκούπα.
 • Το πλέγμα έχει ρυθμιστεί στη θέση του.
 • Έλεγχος της ώσης με το ανοικτό παράθυρο.
 • Αν παραμείνει αμετάβλητη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς στην εταιρεία διαχείρισης για λεπτομερέστερο καθαρισμό.

Όχι μόνο οι οριζόντιες κάμψεις αλλά και οι κατακόρυφες δομές αερισμού εισάγονται στην κατάλληλη μορφή. Αλλά ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν πρέπει να το κάνει αυτό. Ο καθαρισμός των τερματικών εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς.

Προσοχή παρακαλώ! Απαγορεύεται η επίλυση του προβλήματος της απόφραξης του άξονα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων με τη βοήθεια της καύσης αράχνης και των συντριμμιών ή η χρήση χημικών ενώσεων.

Πώς να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα των κινήσεων αέρα στο μπάνιο

Η αναποτελεσματική ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο υποδεικνύεται από την εμφάνιση στην επιφάνεια καθρέφτη του πέπλου από τον ατμό, την καθίζηση των υγρών σταγονιδίων σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Ή υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή, έφερε στο μπάνιο από τον εξαερισμό με αντίστροφη ροή αέρα. Εάν η κατασκευή του σπιτιού έχει σύστημα αερισμού, αλλά δεν λειτουργεί, πρέπει να ξέρετε πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο. Δώστε προσοχή στα ακόλουθα:

 • Αν βρείτε ένα πολύ φραγμένο κανάλι σκουπιδιών για να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, θα είναι δύσκολο, οπότε είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.
 • Εάν κατά τη διάρκεια της επισκευής οι μάσκες εξαερισμού καλύπτονταν από το τοίχωμα του καλύμματος ή από τις οροφές, θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση και να αποσυναρμολογούνται τα πλαίσια.
 • Ο ανεμιστήρας ή η σχάρα καθαρίζονται. Για να γίνει αυτό, μια σπάτουλα αποξέεται από την σχάρα με μια σπάτουλα ή ξύστρα από την πλευρά της καμινάδας. Η λεπτή σκόνη και τα υπολείμματα αφαιρούνται με ηλεκτρική σκούπα.
 • Το πλέγμα που τοποθετείται στη θέση του είναι σταθερά στερεωμένο.
 • Η έλξη ελέγχεται στο μπάνιο. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, προσπαθήστε να ελέγξετε το έργο του ορυχείου στον ανώτατο όροφο του διαμερίσματος από τον κατακόρυφο. Εάν λειτουργεί εκεί, τότε ο λόγος έγκειται στο κενό του ορυχείου - ο αποκλεισμένος αγωγός αέρα. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορούν να απαλλαγούν οι υπάλληλοι μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών.

Ο έγκαιρος και σωστά καθαρισμένος αερισμός στο διαμέρισμα διασφαλίζει την τακτική κυκλοφορία της ροής του αέρα. Όταν εγκαθίσταται σε κανάλια ανεμιστήρων, η συχνότητα των συντριμμιών και η απομάκρυνση της σκόνης μπορεί να μειωθεί, αλλά δεν είναι δυνατό να ακυρωθούν αυτά τα προληπτικά έργα στο σύνολό τους.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο;

6 Αντικαταστήστε την καθαρή ή νέα μάσκα εξαερισμού.

Εάν οι προσπάθειές σας για την επίτευξη του αναμενόμενου αποτελέσματος θα πρέπει:

ισχύουν για τους υπαλλήλους των επαγγελματικών υπηρεσιών που έχουν άδεια να εκτελούν τέτοιες εργασίες

Παραπονούνται για την κακή απόδοση του εξαερισμού στην εταιρεία διαχείρισης, έτσι ώστε η διοίκηση της εταιρείας ασχολήθηκε με την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Σε ιδιωτικές, να συμμετάσχουν στον καθαρισμό συνολικά άξονα εξαερισμού δεν μπορεί να καλυφθεί, διότι αναφέρεται σε κοινή ιδιοκτησία σπίτι, και σύμφωνα με τους κανόνες της λειτουργίας των πολυκατοικιών - οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση στα κύρια συστήματα μηχανικής κοινού χρήση απαγορεύεται.

Τώρα δεν είναι δύσκολο να καθαρίσετε τον εξαερισμό. Στις αγορές ή σε καταστήματα υλικού μπορείτε να βρείτε ένα σύνολο σκούπα καμινάδας με έναν εύκαμπτο άξονα.

Σήκωσε μια βούρτσα DAB η επιθυμητή διάμετρος (το μέγεθος της ventkanala σας) αυτό εξαπατήσει σχετικά με την εύκαμπτο άξονα, το άλλο άκρο του οποίου είναι στερεωμένο στο τσοκ ενός ηλεκτρικού ή κατσαβίδια και μία συσκευή για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο μπάνιο ή το ντους είναι έτοιμο.

Μια τέτοια συσκευή είναι κατάλληλη για κατοικίες πολυκατοικιών. Σε τέτοια σπίτια τα φρέατα εξαερισμού είναι διατεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε επιμέρους κανάλι σας αυξάνεται μόνο μέχρι του ύψους του άνω ορόφου, και στη συνέχεια πηγαίνει σε ένα κοινό κανάλι, το οποίο ο στόχος δεν είναι πρακτικά δυνατόν (μέγεθος περίπου 25 x 80cm). Επομένως, πρέπει να καθαρίσετε το κανάλι μόνο μέχρι το ύψος του επάνω ορόφου.

Ο καθαρισμός του εξαερισμού είναι πιο βολικό να γίνει μαζί:

 • μετρήστε στον εύκαμπτο άξονα ένα μήκος ίσο με το ύψος του δαπέδου συν το πάχος της επικάλυψης (περίπου) και σημειώστε, για παράδειγμα, με μονωτική ταινία ή άλλη κολλητική ταινία.
 • αφαιρέστε τη μάσκα εξαερισμού.
 • τοποθετήστε μια βούρτσα που είναι προσαρτημένη στον εύκαμπτο άξονα στο κανάλι. Η εργασία πρέπει να γίνεται σε γάντια και γυαλιά.
 • ο συνεργάτης γυρίζει το τρυπάνι στη χαμηλότερη ταχύτητα και σιγά-σιγά πιέζετε το χείλος προς τα πάνω κατευθύνοντάς το με ένα εύκαμπτο άξονα.
 • όταν αισθάνεστε ότι η βούρτσα έχει ξεκουραστεί και το σημάδι στον άξονα βρίσκεται κοντά στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού σας, αυτό σημαίνει ότι το κανάλι έχει καθαριστεί σε όλο το ύψος.
 • αργά, χωρίς να σταματήσετε την περιστροφή, τραβήξτε έξω τον άξονα με μια βούρτσα προς τα πίσω - ο εξαερισμός καθαρίζεται.

Η ίδια μέθοδος καθαρισμού θα λειτουργήσει αν ζείτε σε ένα ιδιωτικό σπίτι ή ένα κτίριο διαμερισμάτων από τούβλα στον τελευταίο όροφο. Σε αυτή την περίπτωση, ο άξονας εξαερισμού είναι κατασκευασμένος από τούβλο χωρίς κοινό κανάλι και κάθε μεμονωμένο κανάλι καταλήγει στην οροφή. Κατά τον προσδιορισμό του μήκους του εύκαμπτου άξονα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του δαπέδου καθώς και το ύψος του σοφίτα και το ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή του σπιτιού.

Για να καθαρίσετε τους αγωγούς τούβλου, υπάρχουν ειδικές χειρολαβές στο σχοινί που συνδέονται με τον αλτήρα.

Πρέπει να πούμε ότι ακόμη και το καθαρό, ισχυρό κουκούλα δεν θα παρέχει καλό αερισμό των δωματίων (μπάνιο, τουαλέτα) αν δεν υπάρχει καθαρό αέρα μέσα στο σπίτι ή διαμέρισμα. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ρυθμιστούν τα πλαίσια των παραθύρων των δωματίων αεραγωγών (βαλβίδων αερισμού), και με εσωτερικές πόρτες θα πρέπει να είναι ένα διάκενο τουλάχιστον 1 cm ή στο κάτω μέρος των φύλλων πόρτας κόβονται εξαερώσεις το οποίο μπορεί να κλείσει από διακοσμητικά πλέγματα.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα

Περιεχόμενο του άρθρου

 • 1. Έλεγχος
 • 2. Βασικοί κανόνες

Κατ 'αρχάς, η κουζίνα (η πρώτη εξαέρωση είναι ακριβώς εκεί) δεν θα αφήσει τις μυρωδιές και τα προϊόντα της οικιακής καύσης φυσικού αερίου, αν έχετε μια κουζίνα φυσικού αερίου. Η κακή εξάτμιση από ένα λέβητα ή στήλη αερίου μπορεί να οδηγήσει σε σχεδόν καμία έλξη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί δηλητηρίαση των κατοίκων με μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά δεν είναι καθόλου επιθυμητό να καθαρίσετε μόνοι σας.

Δεύτερον, δεν εξαερισμού που εργάζονται στο μπάνιο θα αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για το δωμάτιο ξήρανσης (μειώνοντας την ποσότητα των υδρατμών στον αέρα), η οποία θα γίνουν οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση των μαύρων κηλίδων μούχλας και μυκήτων στους τοίχους και την οροφή του δωματίου.

Τρίτον, ο φραγμένος αερισμός στην τουαλέτα (εάν το κανάλι είναι κοινό για αρκετά διαμερίσματα) μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί "προς την αντίθετη κατεύθυνση" και μπορείτε να αισθανθείτε πλήρως όλες τις μυρωδιές από το γειτονικό μπάνιο.

Έλεγχος

Πώς να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο διαμέρισμα; Κατ 'αρχάς, αφαιρέστε τις γρίλιες που τοποθετούνται στους τοίχους και ξεπλύνετε καλά από σκόνη και σκόνη. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα στη θέση τους και ανοίξτε το παράθυρο στην κουζίνα. Συνδέστε ένα φύλλο χαρτιού στη μάσκα εξαερισμού. Αν "προσελκύει" σε αυτό, σημαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί τέλεια. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία στο μπάνιο και την τουαλέτα, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες σε αυτά τα δωμάτια.

Σε περίπτωση που ένα κομμάτι χαρτί στη σχάρα δεν προσελκύεται, αυτό σημαίνει συνήθως μόνο ένα - ο αερισμός είναι φραγμένος και θα πρέπει να καθαριστεί. Ο δεύτερος λόγος έλλειψης έλξης είναι η μη εξουσιοδοτημένη ανάπλαση διαμερισμάτων στους υψηλότερους ορόφους, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο αγωγός εξαερισμού. Για να εξαλείψετε αυτές τις παρεμβολές, θα πρέπει να παραπονεθείτε στην τοπική αρχιτεκτονική, καθώς δεν θα είστε σε θέση να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Ένας άλλος λόγος για την κακή λειτουργία εξαερισμού - Αντικατάσταση παλαιών ξύλινων παραθύρων με νέα πλαστικά που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας κρατήσει ερμητικά κλειστό, εμποδίζοντας τη φυσική ροή του αέρα μέσα στο διαμέρισμα (και τη στιγμή που ο αέρας δεν έρχεται, τότε δεν υπάρχει τίποτα να πάει σε εξαερισμό). Σε αυτή την περίπτωση, ή ένα άνοιγμα, αφήστε πάντα λίγο ανοιχτό, ή κόψτε ένα άνοιγμα στο παράθυρο.

Αυτό το βίντεο θα σας πει πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού και συμβουλές για το πού να πάτε σε περίπτωση μπλοκαρίσματος.

Βασικοί κανόνες

Είναι αδύνατον να καθαριστεί ο κύριος άξονας εξαερισμού ενός κτηρίου ανεξάρτητα για ιδιώτες, αφού αναφέρεται στην κοινή ιδιοκτησία (είναι καλύτερο να διαμαρτύρονται για την κακή εργασία του εξαερισμού στην εταιρεία διαχείρισης και να βάζουν όλες τις εργασίες στους πλοιάρχους τους). Όταν φτάσουν οι ειδικοί, ειδοποιήστε όλους τους γείτονες των οποίων τα διαμερίσματα είναι πάνω από σας, έτσι ώστε να μην εκπλήσσονται από τον ξαφνικό "ενεργοποιημένο" εξαερισμό που εκκενώνεται από τη μαύρη σκόνη.

Αλλά ο αγωγός εξαερισμού που οδηγεί από το διαμέρισμά σας στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί (και μάλιστα να χρειαστεί) να καθαριστεί από τον εαυτό σας:

 • Απομακρύνετε τα έπιπλα κουζίνας (εάν καθαρίζετε το κανάλι στην κουζίνα) και μετακινήστε τη σκάλα στον τοίχο. Στο πάτωμα είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ένα στρώμα εφημερίδων, αφού από τον εξαερισμό μπορεί να χυθεί κάτι.
 • Στο κάτω μέρος του αγωγού εξαερισμού για ταινία βαφής, επισυνάψτε ένα φύλλο εφημερίδων (έτσι δεν χρειάζεται να πλένετε την ταπετσαρία ή τα κεραμικά πλακίδια).
 • Αφαιρέστε τη σχάρα που καλύπτει τον εξαερισμό. Ξεπλύνετε το και σκουπίστε το (εάν το θέλετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο).
 • Βάλτε τα γάντια για εργασίες κατασκευής και αφαιρέστε προσεκτικά όλα όσα βρίσκετε στον αγωγό εξαερισμού, αφού δεν θα μπορείτε να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα με άλλο τρόπο. Προσέξτε, το γυαλί ή τα καρφιά μπορεί να εισέλθει, οπότε είναι καλύτερα να οπλιστείτε με μια μικρή σπάτουλα. Εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κατασκευασμένος σε τοίχο από τούβλα ή τούβλα, μπορεί να υπάρχουν πολλά "ενδιαφέροντα" μέσα του, ξεκινώντας από κομμάτια κατεψυγμένου διαλύματος και τελειώνοντας με το πτώμα ποντικών και πτηνών.
 • Τα υπόλοιπα ακαθαρσίας μπορούν να αφαιρεθούν από το κανάλι με ηλεκτρική σκούπα.
 • Επανατοποθετήστε τη μάσκα και ελέγξτε ξανά το σχέδιο όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό. Εάν η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, επικοινωνήστε με την εταιρεία διαχείρισης για βοήθεια.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο;

Ο ελαττωματικός ή φραγμένος αερισμός στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα και προβλήματα. Από τις δυσάρεστες μυρωδιές στον κίνδυνο πυρκαγιάς και την υποβάθμιση των υγιεινών και υγιεινικών χαρακτηριστικών του διαμερίσματος. Ο εξαερισμός πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και πρέπει να το κάνετε μόνοι σας.

Ωστόσο, εάν το σύστημα είναι ήδη πολύ φραγμένο, ο καθαρισμός δεν θα είναι αρκετός εδώ. Επιπλέον, είναι αδύνατον να καθαρίσετε μόνοι σας τον πολύ αεριζόμενο αερισμό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται υποχρεωτική πρόσκληση ειδικών υπαλλήλων από το γραφείο στέγασης. Ωστόσο, εάν απαιτούνται τακτικοί καθαρισμοί για λόγους πρόληψης, δεν είναι δύσκολο και αρκετά γρήγορο.

Πριν από τον καθαρισμό του εξαερισμού στο μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι είναι καιρός να το καθαρίσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια ανάμικτη αντιστοιχία ή ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Θα πρέπει να προσελκύονται στη μάσκα εξαερισμού. Εάν το φύλλο ή η φλόγα παραμείνει ακίνητο, σημαίνει ότι είναι καιρός να καθαρίσετε τον εξαερισμό.

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ξεβιδώσετε τη σχάρα από το σύστημα εξαερισμού. Μετά από αυτό, καλύτερα γαρνιτούρα να μουλιάσει στο νερό, και στη συνέχεια να πλύνετε καλά. Οι τοίχοι στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού πρέπει επίσης να καθαρίζονται καλά από τη σκόνη και τη βρωμιά με ένα κουρέλι, ξύστρα και πείρο. Εάν η βρωμιά είναι μεγάλη και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με απλό τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαλύτη με ευχάριστη οσμή.

Μην χρησιμοποιείτε αλκαλικούς ή όξινους διαλύτες για να αποφύγετε τις αργές δυσάρεστες οσμές από τον αερισμό. Όταν η βρωμιά αρχίζει να υστερεί, χρησιμοποιήστε ένα ξύστρα για να καθαρίσετε τα πάντα καλά. Όλες οι συσσωρευμένες βρωμιές καθαρίζονται πρώτα σε ένα turnstile. Στη συνέχεια, πάρτε μια ηλεκτρική σκούπα και πρώτα καθαρίστε όλα τα υπολείμματα από πάνω, και στη συνέχεια από τα κάτω τοιχώματα του εξαερισμού.

Εάν ο εξαερισμός στο λουτρό δεν λειτουργεί, τότε απαιτεί λεπτομερή καθαρισμό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αφαιρέσετε μόνο την σχάρα και να την πλύνετε. Το υπόλοιπο έργο μπορεί να γίνει μόνο από έναν ειδικό. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Μετά από αυτό, θα χρειαστεί να κάνετε περιοδικά, κατά προτίμηση μία φορά το μήνα, αυτόματη εξαερισμό όπως περιγράφεται παραπάνω.

Πώς να καθαρίσετε την κουκούλα στο μπάνιο

Αποσπάσματα από άλλες παρόμοιες διαβουλεύσεις

Αλεξάνδρα Καπελίνα
Πώς να αντιμετωπίσετε τις μυρωδιές άλλων ανθρώπων στο διαμέρισμά σας; Προφανώς, έχετε κάνει λάθος στην εξαερισμού σπίτι, και τις οσμές, αντί του δρόμου, που τραβά σε kvartiru.Vyhod single-καλά κλείσει τον αερισμό και να καταστεί υποχρεωτική (με ανεμιστήρα) απόσπασμα από το μπάνιο-τουαλέτα της με. Σίγουρα εξαερισμού, βάλτε σε ένα οπαδούς κουκούλα, στέκομαι στην τουαλέτα, το μπάνιο και η κουζίνα ως ένα ενδιαφέρον τηγανίτα σε αυτό το τεύχος)

Καθαρισμός εξαερισμού: καθαρισμός αγωγών εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Πολλοί κάτοικοι πολυώροφων κτιρίων, ειδικά παλαιά κτίρια, μπορούν να πουν για τις μαγειρικές τους προτιμήσεις από τους γείτονές τους, τι χάρισαν για δείπνο και για το δείπνο. Ωστόσο, δεν μιλάμε για τηλεπάθεια, το γειτονικό μενού μπορεί να αναγνωριστεί απλά από τη μυρωδιά που αισθάνεται στο διαμέρισμα.

Εάν αυτό συμβαίνει συνεχώς, τότε πρέπει να καθαρίσετε τον εξαερισμό, ο οποίος σταμάτησε να ανταποκρίνεται στις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.

Λειτουργικός σκοπός του εξαερισμού

Ο αέρας που αναπνέουμε στο διαμέρισμα φαίνεται καθαρό. Στην πραγματικότητα, απορροφά όλες τις μυρωδιές που προέρχονται από την κουζίνα, το μονοξείδιο του άνθρακα από τη σόμπα. Παίρνει σωματίδια σκόνης, στρώματα από ρούχα, χαλιά, μαλλί οικιακών ζώων.

Οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί και τα βακτήρια συσσωρεύονται στον αέρα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, υγρασίας και ατμού που προέρχονται από το μπάνιο προκαλούν το σχηματισμό μύκητα και αιχμαλωσία. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το μικροκλίμα του δωματίου, συμβάλλει στην εμφάνιση πνευμονικών παθήσεων, αλλεργιών και άλλων παθήσεων.

Ο εξαερισμός, ο οποίος εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες, συμβάλλει στην αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία:

 • εξασφαλίζει την άφιξη καθαρού αέρα στο διαμέρισμα,
 • σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από τις οσμές δωματίου, σκόνη, βακτήρια, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα επιβλαβή συστατικά?
 • ρυθμίζει το επίπεδο υγρασίας.

Ο εξαερισμός είναι μια από τις ζωτικής σημασίας μηχανικές επικοινωνίες ενός κτιρίου διαμερισμάτων. Η Κρατική Επιτροπή δεν θα δέχεται ποτέ ένα αντικείμενο στο οποίο λείπει ή είναι ελαττωματικό το σύστημα εξαερισμού.

Η συσκευή του συστήματος αερισμού του σπιτιού

Ο εσωτερικός εξαερισμός είναι ένα πολύπλοκο μηχανολογικό σύστημα, η τοποθέτησή του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο συνολικός αριθμός των ορόφων του κτιρίου.

Η διάταξη των φρεατίων αερισμού σε πολυώροφα σπίτια γίνεται σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα, για παράδειγμα:

 1. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει δικό του αγωγό εξαγωγής με πρόσβαση στην οροφή.
 2. Οι αγωγοί εξαγωγής που προέρχονται από τα διαμερίσματα είναι συνδεδεμένοι σε ένα οριζόντιο κιβώτιο, το οποίο συγκεντρώνει όλο τον εισερχόμενο αέρα και στη συνέχεια μέσω ενός κοινού καναλιού οδηγεί στην οροφή.
 3. Δορυφορικοί αγωγοί εξάτμισης εξέρχονται από κάθε διαμέρισμα σε έναν κοινό άξονα που οδηγεί σε μια ζεστή σοφίτα, η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος θάλαμος. Στη σοφίτα υπάρχει μια μεγάλη κουκούλα για να αφαιρέσετε όλο τον αέρα στην οροφή.

Ο εξαερισμός, που εκτελείται σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, είναι αποτελεσματικός για τα χαμηλά κτίρια. Ήταν πολύ συνηθισμένο τα παλιά χρόνια, όταν στα κύρια σπίτια χτίστηκαν πάνω από τέσσερις ορόφους. Η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί πολύ χώρο, και για τα ψηλά σπίτια δεν είναι πρακτικό να το εφαρμόσουμε, οπότε σήμερα δεν χρησιμοποιείται ουσιαστικά.

Το δεύτερο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στον Χρουστσόφ και στα σπίτια του κτιρίου 9-16 ορόφων. Σε νέα κτίρια χρησιμοποιείται το πιο πρόσφατο σύστημα, το οποίο θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού για κτίρια μεγάλου αριθμού ορόφων.

Φυσική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται με τον εξαερισμό σε χώρους διαβίωσης. Σύμφωνα με το GOST 30494-2011, πρέπει να παρέχει:

 • η ποιότητα του αέρα στην αίθουσα δεν είναι μικρότερη από τα επιτρεπόμενα όρια (έως 1000 CO 2 cm3 / m3).
 • βέλτιστη υγρασία του δωματίου μέσα σε 30-60%.
 • η ταχύτητα ροής αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 0,2 m / s.

Σε κτίρια διαμερισμάτων χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Σε κάθε διαμέρισμα (στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα, αποθήκη) βρίσκονται οι αγωγοί εξάτμισης μέσω των οποίων εξέρχεται το δωμάτιο ο εξαντλημένος βρώμικος αέρας. Ροές καθαρού αέρα εισέρχονται στο διαμέρισμα μέσω των παραθύρων, ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες.

Αυτό το σχέδιο αερισμού ήταν πανταχού παρόν σε όλη την κατασκευή κτιρίων πέντε και εννίων ορόφων. Στα παλιά χρόνια, στα σπίτια εγκαταστάθηκαν ξύλινα παράθυρα, τα οποία, λόγω του μεγάλου αριθμού των αυλακώσεων, αντιμετώπιζαν τέλεια τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, σε νέα σπίτια το εν λόγω σχέδιο λειτουργεί ανεπαρκώς, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές παραθύρων είναι αεροστεγείς και δεν αφήνουν αέρα μέσα. Στα σύγχρονα κτίρια, εγκαθίστανται συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού και μια ποικιλία διατάξεων τροφοδοσίας και εξαγωγής, οι οποίες διασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εσωτερικού εξαερισμού.

Λόγοι για ανεπαρκή λειτουργία της κουκούλας

Τα προβλήματα στην εργασία του συστήματος εξάτμισης είναι εξοικειωμένοι με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, που χτίστηκε στη Σοβιετική εποχή. Οι κάτοικοι των κτιρίων επί το πλείστον στέρησε τη χαρά να είναι παρόντες στο τραπέζι των γειτόνων, επειδή τα νέα σπίτια είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συγκροτήματα με βεντιλατέρ, μην χάσετε τις οσμές μέσα στο διαμέρισμα.

Μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού σε παλιά σπίτια, κατ 'αρχήν, η διαδικασία είναι αρκετά προβλέψιμη. Ο κύριος λόγος είναι η τραγική απόφραξη του αγωγού εξαερισμού, στον οποίο, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύονται συντρίμμια, βρωμιά, σκόνη και άλλα απόβλητα που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, η έξοδος είναι στενωμένη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως τον συλλεγμένο βρώμικο αέρα.

Στα κτίρια πολλαπλών μονάδων, τα οποία συνδέονται με έναν κοινό άξονα εξαερισμού, η ρύπανση από μεμονωμένα κανάλια εισέρχεται στο σύστημα οικοδόμησης κατοικίας. Σταδιακά, το ορυχείο γεμίζει με σκουπίδια και μπορεί να φράξει τελείως. Μια διαδικασία που διαρκεί για χρόνια μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού θα παραλύσει.

Ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στην υποβάθμιση της ανταλλαγής αέρα είναι η παρουσία στο γειτονικό διαμέρισμα μιας ισχυρής κουκούλας κουζίνας. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά κατανοητό. Ο φυσικός εξαερισμός εσωτερικού χώρου έχει σχεδιαστεί για κατανάλωση αέρα μέχρι 90 m 3 / ώρα.

Ένα εκχύλισμα δημιουργεί ροή αέρα μεγαλύτερη από 1000 m 3 / ώρα, φυσικά, αυτό επηρεάζει τους γειτονικούς αεραγωγούς που εκτείνονται στον κοινό άξονα. Και αν η κουκούλα δεν είναι μία, αλλά κάθε δεύτερη γείτονα; Η απάντηση είναι προφανής.

Η αντικατάσταση ξύλινων παραθύρων με μεταλλικά πλαστικά είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Αποδεικνύεται ότι η στεγανότητα που είναι συνυφασμένη με τα σύγχρονα παράθυρα με διπλά τζάμια δεν παίζει πάντα στα χέρια των κατοίκων των παλιών σπιτιών.

Στους Σοβιετικούς χρόνους, μόνο οι τεμπέληδες δεν απαίτησαν τους οικοδόμους που επέτρεψαν ψευδείς εκτιμήσεις στην εγκατάσταση παραθύρων και θυρών. Όπως αποδείχθηκε σήμερα, ο "ένοχος" εργάστηκε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες προς όφελος των κατοίκων, επειδή για την πλήρη λειτουργία του φυσικού αερισμού, απαιτούνται ρωγμές, οι οποίες υπήρχαν σε παλαιά ξύλινα παράθυρα.

Οι οπές παρέχουν μια σταθερή παροχή φρέσκου αέρα από το δρόμο και οι ερμητικές μεταλλικές κατασκευές, αντίθετα, αλληλεπικαλύπτονται. Ως αποτέλεσμα, υγρασία αυξάνεται στο δωμάτιο, τα παράθυρα ομίχλη προς τα πάνω, μούχλα και μύκητας μορφή στους τοίχους.

Σε μεγάλο βαθμό, η εργασία του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την εποχή. Συχνότερα τα προβλήματα με την κουκούλα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας καυτής περιόδου, ενώ το χειμώνα η σκάφη λειτουργεί σωστά. Το γεγονός είναι ότι η απόδοση του συστήματος με φυσικό εξαερισμό εξαρτάται άμεσα από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο.

Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία στο δρόμο και στο διαμέρισμα είναι σχεδόν η ίδια, έτσι υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με την παλιά SNiPam υποτίθεται ότι σε ένα καυτό χρόνο η ανταλλαγή αέρα θα πραγματοποιηθεί με το αερισμό του δωματίου με ανοιχτά παράθυρα.

Σημάδια του επείγοντος του καθαρισμού

Οι παραπάνω λόγοι για την κακή λειτουργία του εξαερισμού δείχνουν ένα πράγμα: το σύστημα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και περιοδικό καθαρισμό. Για να κατανοήσετε ότι ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί, είναι πιθανό από τα ακόλουθα σημάδια:

 • κοντά στην οπή εξάτμισης που σχηματίζεται σκόνη, αράχνες αράχνης, συσσωρευμένα συντρίμμια?
 • Η μάσκα αερισμού καλύπτεται με μαύρη επικάλυψη, αιθάλη και γράσο.
 • το καλοκαίρι, το διαμέρισμα έγινε πολύ ζεστό?
 • Μετά από υγρό καθαρισμό, η σκόνη εμφανίζεται ξανά μετά από λίγο.
 • τα σχέδια που προκύπτουν στο διαμέρισμα όταν ανοίγετε την μπροστινή πόρτα, έχουν γίνει πολύ πιο αδύναμα από πριν.

Για να βεβαιωθείτε τελικά ότι ο εξαερισμός πρέπει να καθαριστεί, μπορείτε να ελέγξετε επιπλέον κάθε εξαερισμό. Για να γίνει αυτό είναι πολύ απλό με τη βοήθεια αυτοσχέδιων μέσων. Κατά τον έλεγχο της ώθησης, είναι απαραίτητο τουλάχιστον ένα από τα παράθυρα του διαμερίσματος να είναι ανοιχτό.

Αρχική μέθοδοι ελέγχου της αποτελεσματικότητας των αεραγωγών:

 1. Φέρτε ένα καυτό κερί, έναν αναπτήρα ή ένα φωτισμένο ματς στην σχάρα εξαερισμού. Εάν υπάρχει καλό ρεύμα στον αγωγό, η φλόγα θα κατευθύνεται προς την κουκούλα. Η καύση της φωτιάς δείχνει σταθερά ότι δεν υπάρχει εξαερισμός.
 2. Πάρτε ένα φύλλο χαρτιού ή ένα κομμάτι της εφημερίδας και να το προσαρτήσετε στην τρύπα. Με την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, το χαρτί προσελκύει στη σχάρα και δεν πέφτει.

Εάν αποδειχθεί ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καθόλου ή λειτουργεί εξαιρετικά άσχημα, είναι απαραίτητο να καθαριστεί. Ο καθαρισμός των αγωγών αερισμού στο κτίριο των διαμερισμάτων πραγματοποιείται με ειδικές υπηρεσίες. Αλλά αν υπήρχε ανάγκη, κάθε ενοικιαστής του σπιτιού μπορεί να καθαρίσει το δικό του τμήμα του αεραγωγού ανεξάρτητα.

Εξαερισμός από εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες

Το σύστημα εξαερισμού είναι κοινό ιδιοκτησία, η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία του. Η κυβερνητική απόφαση αριθ. 410 έχει αναπτύξει κανόνες που θα πρέπει να καθοδηγούν τον Ποινικό Κώδικα κατά την επιθεώρηση και τον καθαρισμό των εσωτερικών αγωγών εξαερισμού.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ο έλεγχος των καπνοδόχων και ο εξαερισμός, καθώς και ο καθαρισμός τους, πρέπει να διεξάγονται από εξειδικευμένες εταιρείες που διαθέτουν άδεια. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με οποιαδήποτε αναδιοργάνωση ή επισκευή του συστήματος, καθώς και αν υπάρχει έλλειψη έλξης.

Περιοδικότητα προγραμματισμένης επιθεώρησης - τρεις φορές το χρόνο (πριν, μετά και κατά τη μέση της περιόδου θέρμανσης). Οι ειδικοί διαθέτουν επαγγελματικό εξοπλισμό, ο οποίος ελέγχει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Για να καθαρίσετε τους ρύπους, χρησιμοποιείται μια μηχανή με πεπιεσμένο αέρα. Επιπλέον, τα κανάλια απολυμαίνονται.

Ανεξάρτητος καθαρισμός του αγωγού εξαερισμού

Παρά τους ισχύοντες κανόνες, πολλές εταιρείες διαχείρισης για χρόνια δεν εμφανίζονται στα διαμερίσματα των ενοικιαστών για να ελέγξουν την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών αναγκάζονται να διαγιγνώσκουν και να καθαρίζουν περιοδικά τις οπές εξαγωγής τους.

Η σκάφη εξαερισμού μπορεί να καθαριστεί με μικρές ακαθαρσίες, αλλά εάν η βρωμιά συσσωρεύεται σε αυτό για χρόνια, είναι καλύτερο να καλέσετε ειδικούς. Ο αυτοκαθαρισμός πραγματοποιείται ως εξής:

 • Αφαιρέστε πρώτα τις σχάρες εξαερισμού, καθαρίζονται καλά από σκόνη και σκόνη και πλένονται με τρεχούμενο νερό.
 • με τη βοήθεια μεταλλικής βούρτσας ή καλωδίου, καθαρίστε προσεκτικά τους τοίχους του αγωγού αερισμού, τον οποίο μπορείτε να φτάσετε.
 • Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε την τρύπα από τα υπολείμματα με μια ηλεκτρική σκούπα.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα καθήκοντα για τον καθαρισμό των τρυπών εξαερισμού τελειώνουν. Εάν δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η ώθηση στο κανάλι παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο, τότε υπάρχει μια κοινή απόφραξη ορυχείου. Αυτό είναι ήδη το έργο των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να καλούνται μέσω του Ποινικού Κώδικα.

Αναβάθμιση του συστήματος για βελτίωση της απόδοσης

Σε σπίτια παλαιών κατασκευών, ο μηχανικός καθαρισμός του άξονα εξαερισμού, ακόμη και από εξειδικευμένες υπηρεσίες, δεν αποφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα. Υπάρχουν αρκετοί αρκετά προσιτοί τρόποι βελτίωσης του εξαερισμού.

Εάν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε παλιά ξύλινα παράθυρα με σύγχρονες μεταλλικές κατασκευές, επιλέξτε παράθυρα διπλού υαλοπίνακα εξοπλισμένα με λειτουργία μικροεξοπλισμού. Εάν αγοράζονται συμβατικά πλαστικά παράθυρα, μπορούν να εγκατασταθούν πρόσθετες συσκευές πάνω τους για να εξασφαλιστεί ο καθαρός αέρας από το δρόμο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν βαλβίδες-ανεμιστήρες, μπορείτε επιπλέον να αγοράσετε ένα ειδικό υλικό, το οποίο σας επιτρέπει να κλείνετε τα παράθυρα ακούσια.

Αυξήστε την κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα επιτρέποντας ειδικούς ανεμιστήρες εξαγωγής και εξαγωγής. Υπάρχουν συσκευές παραθύρων, τοίχου και οροφής. Στην τουαλέτα και το μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής απευθείας στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού αντί της διακοσμητικής μάσκας.

Ο ανεμιστήρας λειτουργεί από ένα ηλεκτρικό δίκτυο, μπορεί να συνδεθεί σε ένα κοινό διακόπτη και στη συνέχεια θα ανάψει μαζί με το φως. Μπορείτε να σχεδιάσετε μια επιπλέον γραμμή και να συνδέσετε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς να ελέγξετε ανεξάρτητα τη λειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα, μπορείτε να μάθετε από την ιστορία βίντεο:

Τι να κάνετε αν ο αερισμός του σπιτιού δεν λειτουργεί καλά:

Πώς είναι ο επαγγελματικός καθαρισμός των φρεατίων εξαερισμού σε πολυκατοικίες:

Ο εξαερισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης σε ένα διαμέρισμα. Η απρόσεκτη στάση απέναντι σε αυτό το σύστημα και η μη τήρηση των κανόνων περίθαλψης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και οι κάτοικοι των αεριζόμενων σπιτιών μπορεί να έχουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε την κατάσταση του εξαερισμού και, αν χρειαστεί, να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένες υπηρεσίες.