Συχνές Ερωτήσεις

1. Πώς λειτουργεί σωστά η καμινάδα;
Η καμινάδα χρειάζεται ειδική φροντίδα. Τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, πρέπει να καθαριστεί. Για να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία της μονάδας θέρμανσης, είναι καλύτερο να φορτίσετε την καμινάδα για επαγγελματίες.
2. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια καμινάδα εγκατεστημένη μέσα στο σπίτι με ένα πέρασμα από την οροφή από την εξωτερική καμινάδα στο δρόμο;
Η καμινάδα μέσα στο σπίτι προστατεύεται από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση και την υγρασία, δεν υπόκειται σε αλλαγές θερμοκρασίας, δημιουργεί πρόσθετη θερμότητα, αλλά καταλαμβάνει μέρος του όγκου του δωματίου. Η εξωτερική καμινάδα επηρεάζει την εμφάνιση του κτιρίου και εκτίθεται σε κλιματολογικές συνθήκες.
Η επιλογή εξαρτάται από τη διάταξη του σπιτιού και τις προτιμήσεις.
3. Γιατί χρειάζομαι θερμική μόνωση ενός "σάντουιτς" καπνού διπλού κυκλώματος;
Η θερμομόνωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αυξημένης θερμοκρασίας του εσωτερικού σωλήνα σε όλο το μήκος του και τη μεταφορά του σημείου δρόσου στην κορυφή της καμινάδας. Αυτό αυξάνει το ρεύμα και μειώνει τον σχηματισμό συμπύκνωσης. Η καπνοδόχος διπλού κυκλώματος αυξάνει την πυρασφάλεια στο δωμάτιο.
4. Πώς να μονώσετε ξύλινους τοίχους από μια θερμάστρα;
Για την προστασία των ξύλινων τοίχων κοντά στην καπνοδόχο ενός κυκλώματος χρησιμοποιούνται θερμικές ασπίδες από ανοξείδωτο χάλυβα. Η οθόνη τοποθετείται σε κεραμικούς δακτυλίους σε απόσταση 30-50 mm από τον τοίχο, η οποία μπορεί να γεμίσει με θερμομονωτικό υλικό.
5. Είναι δυνατή η χρήση καμινάδων με μόνωση κυκλώματος για θέρμανση και φούρνους μπάνιου;
Η επίστρωση σε σκόνη μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι 160 ° C, επομένως οι σωλήνες με σμάλτο απλού βρόχου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα καπνοδόχων για φούρνους και τζάκια. Οι μονωμένες καμινάδες είναι σχεδιασμένες για οικιακές συσκευές θέρμανσης (στήλες αερίου, λέβητες χαμηλής ισχύος).
6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αγωγούς από γαλβανισμένο μέταλλο για καμινάδα απλής βρόχου;
Οι σωλήνες ενός κυκλώματος από γαλβανισμένο χάλυβα, όταν θερμαίνονται, απελευθερώνουν επιβλαβείς ατμούς ψευδαργύρου και επίσης έχουν χαμηλή αντίσταση στη διάβρωση, επομένως δεν χρησιμοποιούνται σε συστήματα καπνοδόχων.

OOO "GK" Nizhnov Μηχανική "

Νομική διεύθυνση: 603024, περιοχή Nizhny Novgorod, Nizhny Novgorod, Belinsky st., Αρ. 83, Pom. P9

Διεύθυνση του γραφείου αντιπροσωπείας: 606100, Περιοχή Nizhny Novgorod, Pavlovo, ul. Lenin, 21, t. (83171) 2-20-62, f. (83171) 2-39-70

Ένα κουδούνι στο σωλήνα καμινάδας: τι χρειάζεται και πώς να το κάνετε

Σε πολλές καμινάδες από τα πάνω τοποθετούνται μερικά καπάκια. Έχουν διαφορετικά σχήματα - ορθογώνια, τετράγωνη, επίπεδη, κωνική, λυγισμένη κ.λπ. Αυτές οι συσκευές έχουν πολλά ονόματα:

 • Καπάκια στην καμινάδα
 • Ομπρέλα στην καμινάδα
 • Μύκητας στην καμινάδα
 • Dymnik


Περίπου ο ίδιος σχεδιασμός ονομάζεται flyvark, αλλά αρχικά η καπνοδόχος στην καμινάδα αποτέλεσε τη βάση για ένα πτερύγιο - μια συσκευή που γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Σήμερα, ορισμένοι αποκαλούν αυτόν τον όρο κάθε κουκούλα, που τοποθετείται στην καμινάδα.

Flyvarka στην καμινάδα

Υπάρχει μια άλλη ειδική συσκευή - εκτροπείς ή αεροδυναμικές κουκούλες στην καμινάδα. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύουν την ώθηση, λαμβάνοντας υπόψη τους νόμους της αεροδυναμικής. Οποιαδήποτε κουκούλα στην καμινάδα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα που χωρίζει, "παρακάμπτοντας" και δημιουργώντας ροές στροβίλου. Ταυτόχρονα, σχηματίζεται μια ζώνη με χαμηλότερη πίεση κοντά στον αγωγό, γεγονός που αυξάνει την ώση. Ο σχεδιασμός των αντιπροσώπων είναι ειδικά σχεδιασμένος, επομένως η αποτελεσματικότητά τους (όσον αφορά τη βελτιωμένη πρόσφυση) είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τι χρειάζεται για την κουκούλα στον σωλήνα καμινάδας

Η παράδοση για την εγκατάσταση καπακιών σε καμινάδες ήρθε σε μας από το παρελθόν. Πίσω στον 19ο αιώνα, ήταν μόνο πλαστά, επειδή δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι για να προετοιμάσουν ένα προϊόν από σίδηρο. Δεδομένου ότι το έργο του σιδηρουργού δεν ήταν φθηνό, τότε ο καθένας δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα τέτοιο στολίδι στην οροφή. Αλλά στα πλούσια σπίτια και τις κλειδαριές τα καπάκια στην καπνοδόχο ήταν διακοσμημένα με ολόκληρες μεταλλικές συνθέσεις. Οι πιο συχνά αριθμημένες μορφές ανθρώπων, ζώων και πτηνών. Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης διέταξαν μια εικόνα του αντικειμένου ως κέλυφος, που συμβόλιζε την κατοχή του ιδιοκτήτη. Αυτό το είδος οπτικής διαφήμισης.

Flyvarka στην καμινάδα

Στην πραγματικότητα, οι λειτουργίες της ομπρέλας που εγκαθίστανται στην καμινάδα είναι πολλές:

 • Προστατεύει το σωλήνα από το νερό και το χιόνι. Με άφθονες βροχοπτώσεις στον σωλήνα, μπορεί να υπάρχει αρκετή υγρασία για να "κλειδώσει" η πρόσφυση. Βάλτε το πάνω μέρος, αλλά δεν παρεμβαίνει στην έξοδο του καπακιού καπνού, μειώνει σημαντικά τον αριθμό του. Επειδή το σχήμα της κουκούλας θα πρέπει να επιλέγεται όχι μόνο βάσει αισθητικών κριτηρίων: εάν υπάρχει πολύς χιονισμένος στην περιοχή σας, η καλύτερη επιλογή είναι μια κουκούλα με τη μορφή μικρής οροφής με μεγάλη γωνία. Με αυτές τις ομπρέλες το χιόνι πέφτει καλά.
 • Η κουκούλα στον σωλήνα καμινάδας τούβλου προστατεύει το τούβλο από την καταστροφή. Τα περισσότερα από τα σύγχρονα προϊόντα έχουν ειδικά αυλάκια για την αποστράγγιση του συμπυκνώματος, το οποίο αναπόφευκτα σχηματίζεται σε μια ψυχρή μεταλλική επιφάνεια, σε επαφή με θερμαινόμενο καπνό (ή τον αέρα, αν πρόκειται για τον εξαερισμό).
 • Αποτρέπει την είσοδο εντόμων, ζώων, πτηνών, φυλλώματος και άλλων αντικειμένων που μπορούν να μεταφερθούν από τον άνεμο στην καμινάδα.
 • Βελτιώνει την πρόσφυση. Συγκεκριμένα, για τη βελτίωση της πρόσφυσης, έχουν αναπτυχθεί εκτροπείς διαφορετικών τροποποιήσεων, αλλά κάθε μύκητας στον σωλήνα αντιμετωπίζει επίσης καλά αυτό το έργο: αυξάνεται κατά περίπου 20%.

Αυτό που χρειάζεται για μια ομπρέλα πάνω από τον σωλήνα καμινάδας είναι πλέον ξεκάθαρο. Απομένει να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποια μορφή να επιλέξουμε.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των καπακιών των συνδετήρων τους

Κάνετε κουκούλες στην καπνοδόχο των υλικών που είναι ανθεκτικά στη διάβρωση, έχουν υψηλές θερμοκρασίες και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η απαίτηση για το καθεστώς θερμοκρασίας ισχύει μόνο αν η συσκευή κλείνει την καμινάδα. Για τους αεραγωγούς, ένα προϊόν πολυεστέρα, πορφύρας κλπ. Είναι αρκετά κατάλληλο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήστε:

 • Γαλβανισμένος χάλυβας
 • Ανοξείδωτο ατσάλι
 • Χαλκός
 • Κράμα ψευδαργύρου-τιτανίου

Οι Flyugarki (καπνιστές) χαλκού υπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από 50 έως 100 χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά, αλλά κατά την εγκατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιήσετε υλικό από χαλκό. Διαφορετικά, θα ξεκινήσουν οι ενεργές διαβρωτικές διαδικασίες που θα μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Εγκατάσταση καπάκι ψευδαργύρου-τιτανίου στην καμινάδα προβλέπει για τους ίδιους λόγους χρησιμοποιούν μόνο γαλβανισμένο υλικό. Ψευδάργυρος-τιτάνιο - ένα νέο κράμα, το οποίο έχει πρόσφατα χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή των υλικών κατασκευής σκεπής, αλλά σήμερα πολλές καμπάνιες άρχισαν να κάνουν έξω από αυτό, και καλύμματα για την καμινάδα. Έχουν εγγύηση μισού αιώνα και η τιμή είναι πολύ μικρότερη από αυτή του χαλκού. Τοποθετήστε τα καπάκια σωλήνων των άλλων υλικών μπορεί να είναι συμβατικά μεταλλικά προϊόντα, αν και είναι καλύτερα να λάβει εκείνες που δεν είναι επιδεκτικά οξειδώσεως και αποικοδόμηση: Οι περισσότεροι από flyugarok εξυπηρετούν δύναται δεκαετίες, και να αναρριχηθεί στην οροφή, επειδή φύσηξε τον αέρα έξω από καταστροφή mount - όχι το ευχάριστο χόμπι. Αν μιλάμε για την καμινάδα τούβλο, είναι δυνατή η χρήση συμβατικών ή μακριά νύχια ή κομμένα (αλλά διαλυθούν σχεδόν αδύνατο), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πείρους. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα στερέωσης επιλέγεται με βάση το σχήμα και το υλικό του σωλήνα, που έχει οπές για τη στερέωση, κλπ

Σφυρηλατημένες κουκούλες σε καμινάδες

Ο πιο δημοφιλής τύπος αυτού του προϊόντος είναι ένα κουτί καπνού ανοξείδωτου χάλυβα με ή χωρίς επικάλυψη πολυμερούς. Η διάρκεια ζωής σε αυτή την περίπτωση είναι 20 χρόνια, αλλά και η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η επιλογή με πολυμερική επίστρωση - το χρώμα μπορεί να επιλεγεί με τον τόνο της οροφής, και αν ο σχεδιασμός είναι στο ύφος της οροφής, αυτή η επιλογή φαίνεται υπέροχη.

Τι να τοποθετήσετε στο κεφάλι της ομπρέλας ή του εκτροπέα καμινάδας;

Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, ο εκτροπέας δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην έξοδο των λεβήτων αερίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χειμώνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της ροής εξόδου σε οριζόντια τμήματα του σωλήνα, σχηματίζονται αλεξίπτωτα, μειώνοντας την πρόσφυση. Deflector είναι μια τέτοια εικόνα μόνο επιδεινώνεται. Ως εκ τούτου, απλές απλές ομπρέλες τοποθετούνται στις εξόδους των λεβήτων αερίου για προστασία από την είσοδο των συντριμμιών και των βροχοπτώσεων.

Αεροδυναμικές κουκούλες στην καμινάδα. Μία από τις επιλογές

Οι ειδικοί εκτοξευτές συστήνουν να εγκατασταθούν σε μεταλλικό σωλήνα λέβητες που λειτουργούν με στερεά καύσιμα. Σε όλες τις άλλες παραλλαγές συνιστώνται καπάκια καμινάδας. Το σχήμα της κουκούλας επιλέγεται σύμφωνα με το σχήμα της καμινάδας: οι στρογγυλές ομπρέλες τοποθετούνται συνήθως σε στρογγυλά, τετράγωνα και ορθογώνια - με τη μορφή μικρής κεκλιμένης οροφής. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στα σάντουιτς καπνοδόχων ο καπνός θα πρέπει να έχει ειδική φούστα που θα καλύπτει τη θερμομόνωση. Για τις καμινάδες τούβλου συνιστάται να φτιάξετε μια κουκούλα με μια βάση που θα κλείσει όλα τα τούβλα που προεξέχουν πάνω από την οροφή.

Οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν πολύ καλή στάση απέναντι στις κλιματικές συνθήκες: οι σταθεροί κραδασμοί και το μεγάλο βάρος καταστρέφουν ακόμη και τους σωλήνες που κατασκευάζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, αν θέλετε να έχετε ένα πτερύγιο για το καιρό, σκεφτείτε καλά: δεν επηρεάζει μόνο αρνητικά την καμινάδα, αλλά επίσης φθείρεται γρήγορα λόγω της συνεχούς τριβής.

Πώς να κάνετε έναν μύκητα σε ένα σωλήνα με τα χέρια σας

Η αυτοπαραγωγή της κουκούλας στην καμινάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, μπορείτε πρώτα να μετακινήσετε το σχέδιο σε ένα φύλλο χαρτονιού, να το κόψετε και να σκεφτείτε τρόπους σύνδεσης και στερέωσης. Αφού η εικόνα γίνει περισσότερο ή λιγότερο καθαρή, μπορείτε να κόψετε κομμάτια από μέταλλο και να αρχίσετε να συναρμολογείτε. Είναι πολύ σημαντικό να μετρήσετε με ακρίβεια και να τηρείτε αυστηρά τις τιμές μέτρησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Εδώ είναι ένα από τα σχέδια του καπνού με τη μορφή μιας μικρής κεκλιμένης οροφής. Η γωνία προσδιορίζεται από τον τύπο που υποδεικνύεται στο πρώτο φύλλο.

Σχεδιάζοντας την κουκούλα στην καμινάδα

Σχεδιάζοντας την κουκούλα στην καμινάδα

Η διαδικασία είναι η εξής:

 • Μπιλιέτα από μέταλλο τοποθέτησε στο τραπέζι με την όψη προς τα πάνω, στη θέση που υποδεικνύεται στο σχέδιο, τρυπώντας διάμετρο οπής 3,5 mm.
 • Λυγίστε την λεπτομέρεια σε όλες τις διακεκομμένες γραμμές κατά 90 μοίρες. Γι 'αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα χαλί. Στη συνέχεια, οι γραμμές θα είναι σαφείς, χωρίς χτυπήματα. Αν δεν υπάρχει τέτοια συσκευή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα διαθέσιμα εργαλεία: στερεώστε το κομμάτι της γωνίας στον πάγκο με ένα ράφι προς τα πάνω. Για να λυγίσετε όλες (ή σχεδόν όλες) τη γραμμή με τη μία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή.
 • Λυγίστε τις λεπτομέρειες κατά μήκος των γραμμών "d". Η γωνία προσδιορίζεται πειραματικά: πρέπει να ληφθεί ένα κάλυμμα ενός τεμαχίου. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι επίπεδος, χωρίς παραμόρφωση (το τοποθετήστε στο τραπέζι για έλεγχο). Εάν τα πάντα "συναντηθούν", σημειώστε την κάτω άκρη της ακαμψίας με ένα σημάδι σημείου μέσα από την τρυπητή οπή, συνδέστε τη μελλοντική τρύπα και μετά τρυπήστε.
 • Συνδέστε την κουκούλα και στερεώστε την με ένα πριτσίνι 3,2 mm.
 • Στις γραμμές "a" και "b", λυγίστε όλα έτσι ώστε να μπορείτε να εγκαταστήσετε τα πόδια.
 • Στην εξωτερική περίμετρο του σωλήνα, κάντε τη βάση της κουκούλας από τις γωνίες. Γωνίες έτσι ώστε η μία άκρη να στηρίζεται σε μία επίστρωση και η δεύτερη να είναι πλάγια. Προετοιμάστε τα "πόδια" για την κουκούλα. Συνδέστε τα πάντα με συγκόλληση.
 • Η τελική βάση θα πρέπει να καθαρίζεται, να καλύπτεται με αντιδιαβρωτική ένωση και στη συνέχεια να είναι βαμμένη σε διάφορα στρώματα με βαφή για εξωτερική εργασία.
 • Συνδέστε την κουκούλα στη βάση.

Εάν η παραγωγή τετραγωνικού καπνού φαίνεται να είναι περίπλοκη, αυτή η επιλογή θα είναι ευκολότερη. Η εφαρμογή του θα είναι πολύ απλή αν έχετε ένα κομμάτι από καμπύλο λαμαρίνα κατάλληλου μεγέθους. Εάν υπάρχει ένα κανονικό φύλλο, μπορείτε να το λυγίσετε σε μια ειδική συσκευή (συνήθως υπάρχουν δεξαμενές).

Dymnik για την κατασκευή των δικών σας χεριών

Η διαδικασία είναι η εξής: Προετοιμάστε τη βάση της κουκούλας από τη γωνία σύμφωνα με τις μετρήσεις της καπνοδόχου σας. Η γωνία έτσι ώστε ο σχεδιασμός να κρατιέται καλά: η μία άκρη στηρίζεται στην άκρη της καμινάδας και η άλλη καλύπτει την από έξω. Κάντε τα πόδια που θα υποστηρίξουν την κουκούλα και θα τα συνδέσετε στη βάση. Κάνετε τα αρκετά ισχυρά ώστε να μπορούν να αντέξουν τα φορτία ανέμου και να αντέξουν τη μάζα του χιονιού. Όλα τα μέρη επεξεργάζονται με αντιοξειδωτική σύνθεση και χρώμα. Συναρμολογήστε τη δομή σε μία. Η μέθοδος συλλογής εξαρτάται από το υλικό.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα πώς να φτιάξετε έναν εκτροπέα σε μεταλλικό σωλήνα. Ο συγγραφέας αυτού του βίντεο είναι εγκατεστημένος στο σωλήνα εξαερισμού του υπογείου, αν και παρόμοιος σχεδιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταλλικό σωλήνα από λέβητα στερεών καυσίμων.

Τοποθετώντας τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας

Η κύρια ενέργεια που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της καπνοδόχου και του εξαερισμού είναι το ρεύμα. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που βασίζεται στη διαφορά πίεσης στο πάνω και στο κάτω μέρος του σωλήνα. Με τον σωστό υπολογισμό του μήκους και της διαμέτρου του, θα υπάρχει πάντα ένα καλό ρεύμα στο σύστημα, το οποίο βγάζει τα προϊόντα καύσης στερεού καυσίμου και εξασφαλίζει επίσης την είσοδο καθαρού αέρα.

Αλλά στην πράξη η καμινάδα / εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα επαρκώς. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η πρόσφυση, χρησιμοποιούνται πρόσθετα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εκτροπέων.

Τι είναι ο εκτροπέας

Πρόκειται για μεταλλικό ακροφύσιο κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή της καμινάδας ή στη μονάδα εξαερισμού στην οροφή.

Το έργο του εκτροπέα βασίζεται στον φυσικό νόμο του Bernoulli, σύμφωνα με τον οποίο η ταχύτητα ροής αέρα αυξάνεται με το στένεμα του αυλού του σωλήνα εξάτμισης. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός ροής, τα καυσαέρια αραιώνονται, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης μέσω της οποίας δημιουργείται ώση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο αυξάνει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης κατά 20-25%.

Ο εκτροπέας αποτελείται από πολλά στοιχεία - έναν μεταλλικό σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην καπνοδόχο, διαχύτη, εξωτερικό δακτύλιο και προστατευτικό στοιχείο (ομπρέλα).

Σημαντικό! Ο σχεδιασμός του εκτροπέα είναι αρκετά απλός και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας εάν είναι απαραίτητο. Αυτό απαιτεί ένα φύλλο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα και συνδετήρες για τη σύνδεση των στοιχείων. Αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμες κατασκευές σύμφωνα με τη διάμετρο και τη θέση της καμινάδας.

Τι είναι ένας εκτροπέας;

Ο κύριος σκοπός του εκτροπέα είναι η ενίσχυση και η σταθεροποίηση του βυθίσματος στη μονάδα αερισμού καπνού ή εξαγωγής.

Λόγω της αραίωσης του αέρα μέσα στη συσκευή, υπάρχει πάντοτε ένα αρκετά ισχυρό βύθισμα, το οποίο εκπέμπει καπνό, τέφρα, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα υποπροϊόντα καύσης καυσίμων.

Εκτός από τη δημιουργία πρόσφυσης, ο εκτροπέας εμποδίζει την επιστροφή των καυσαερίων κάτω από την καμινάδα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές ο άνεμος στην οροφή είναι τόσο ισχυρός ώστε το φυσικό ρεύμα της καμινάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει την αντίσταση του ανέμου, εξαιτίας της οποίας οι καυσαερίων συγκρατούνται στον σωλήνα ή εισέρχονται στο δωμάτιο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα ασφαλείας για τη λειτουργία κτιρίων και δομών κατοικιών. Ο εκτροπέας, που λειτουργεί λόγω της δύναμης του ανέμου, τον κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτρέποντας την επίδραση της καταστολής της ώσης.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία του εκτροπέα είναι η προστασία του σωλήνα διακλάδωσης της καμινάδας ή της κουκούλας από το να πάρει ατμοσφαιρική βροχόπτωση, σκόνη, φύλλα και άλλα μολυντικά μέσα. Η συσκευή λειτουργεί σαν μια κουκούλα ή μια προσωπίδα, κλείνοντας την τρύπα της καμινάδας.

Μερικοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν εκτροπείς με διακοσμητικό σκοπό, διακοσμώντας ή κατασκευάζοντας σε διάφορες μορφές (ζώα, πουλιά).

Η αρχή του εκτροπέα

Η λειτουργία του εκτροπέα βασίζεται στη χρήση της δύναμης του ανέμου. Φέρει γύρω από τη δομή από όλες τις πλευρές και εισχωρεί στον εκτροπέα δημιουργώντας μια διατεταγμένη ροή αέρα. Η συσκευή, ως έχει, συλλαμβάνει το καπνό και τα απόβλητα αέρια από την καμινάδα, οδηγώντας τα έξω. Όταν η ροή αέρα περνά μέσα από τον εκτροπέα, δεν υπάρχει αναταραχή, έτσι ώστε ο καπνός και το μονοξείδιο του άνθρακα να μην διαφεύγουν πίσω στο σύστημα.

Τύποι εκτροπέων και ο σκοπός τους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων, οι οποίοι βασίζονται στην ίδια αρχή μετατροπής της δύναμης του ανέμου σε κατευθυνόμενη ροή αέρα, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

Στην πράξη, χρησιμοποιούνται πέντε κύριοι τύποι εκτροπέων:

 • TsAGI - ανάπτυξη του Κεντρικού Αεροϋδροδυναμικού Ινστιτούτου. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συσκευών, που αποτελείται από ένα μεταλλικό σωλήνα στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ένας κύλινδρος θωράκισης και ένας προστατευτικός κώνος προστατευτικού κώνου. Ο σχεδιασμός εμποδίζει το λεγόμενο. το αποτέλεσμα του κλειδώματος της ώσης λόγω ισχυρού φορτίου ανέμου και επίσης προστατεύει την καπνοδόχη από το φράξιμο και την είσοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας.
 • Volpert - σχεδόν πανομοιότυπο με το TsAGI εκτροπέα, αλλά έχει ένα μικρό δομικές διαφορές: προσωπίδα για την προστασία από την απόφραξη που βρίσκεται πάνω από τον διαχυτήρα και όχι μέσα σε αυτό.
 • Deflector Grigorovich - ο πιο δημοφιλής τύπος συσκευής, ο οποίος είναι ένας κόλουρος κώνος, που επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Στο επάνω μέρος του εκτροπέα υπάρχει προστατευτικό καπάκι, τοποθετημένο πάνω στις προεξοχές στήριξης.
 • Ο εκτροπέας σχήματος Η είναι ένας πιο πολύπλοκος σχεδιασμός που αποτελείται από έναν οριζόντια τοποθετημένο μεταλλικό σωλήνα, στον οποίο κάθετα ακροφύσια είναι κάθετα κομμένα. Τα οριζόντια και κάθετα τμήματα των σωλήνων σχηματίζουν σχήμα "Η". Ένας τέτοιος εκτροπέας θεωρείται πολύ αποτελεσματικός όσον αφορά την ενίσχυση του βυθίσματος και την προστασία της καπνοδόχου από την υγρασία και τα συντρίμμια.
 • Η συσκευή δίσκου - είναι ένα κολοβωμένο κυλινδρικό πώμα, κοντά στο πιάτο. Σε αυτό τοποθετούνται πάνω στα μπουλόνια στήριξης το άνω προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο προστατεύει το σωλήνα από τη βροχή και δημιουργεί μια κατευθυνόμενη ροή αέρα.

Οι τύποι εκτροπέων που περιγράφηκαν παραπάνω αφορούν στατικές δομές. Εκτός από αυτά, υπάρχουν δύο τύποι κινητών αεροδυναμικών συσκευών για καμινάδες.

 • Ο περιστρεφόμενος εκτροπέας είναι μια στρογγυλή δομή με λεπίδες διευθετημένες σε μία κατεύθυνση. Ο σφαιρικός μίνι-στροβίλος προστατεύει καλά την καμινάδα και δημιουργεί ισχυρό βύθισμα, αλλά με windlessness η απόδοση του είναι σχεδόν μηδενική.
 • Η αρχή του σχεδιασμού των δεξαμενών είναι σαφής από τον τίτλο. Ο εκτροπέας αποτελείται από τα μεταλλικά καλύμματα που συνδέονται σε σειρά, στερεωμένα σε ειδικό σφόνδυλο, παρέχοντας περιστροφή. Οι τέντες προστατεύουν την καμινάδα ή την έγχυση από τη βροχή και τη ρύπανση, αλλά απαιτούν επίσης συνεχή κίνηση των μαζών του αέρα.

Ανεξάρτητα από το σχεδιασμό, όλοι οι τύποι εκτροπέων εργάζονται για να αυξήσουν το ρεύμα στην καπνοδόχο και να την προστατεύσουν από την κατακρήμνιση και ξένα σωματίδια από το εξωτερικό περιβάλλον. Η διαφορά μεταξύ τους καθορίζεται από τη συσκευή, η οποία αντιστοιχεί σε διάφορα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Αυτό μπορεί να είναι οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες στο έδαφος, η παρουσία φυσικών ή ανθρωπογενών φραγμών στον άνεμο (δέντρα, σπίτια), καθώς και το σχήμα της οροφής και της διάταξης της καμινάδας.

Πώς να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα

Τοποθετήστε βέλτιστα τον εκτροπέα στον σωλήνα πριν εγκατασταθεί στην καμινάδα ή τον αγωγό στην οροφή. Αυτό θα διευκολύνει την επίπονη διαδικασία και θα κάνει τη δουλειά πιο ασφαλή.

Για να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα θα χρειαστείτε εργαλεία και υλικά:

 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • βιδωτά καρφιά.
 • ξηροί καρποί ·
 • κλειδιά αυτοκινήτου.
 • μεταλλικό ζυγό.

Παράδειγμα εγκατάστασης χρησιμοποιώντας έναν έτοιμο εκτροπέα TsAGI κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα.

 1. Στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα καμινάδας, οι ετικέτες των συνδετήρων τοποθετούνται περίπου 8 cm από την άκρη.
 2. Ομοίως, τα σήματα τοποθετούνται στο ευρύ τμήμα του διαχυτή.
 3. Τρυπήστε τρύπες στη θέση των σημείων, που στη συνέχεια πρέπει να ελέγχονται για συμμετρία.
 4. Στις τελειωμένες οπές εισάγονται κοχλίες με σπείρωμα, οι οποίες στερεώνονται με παξιμάδια στην πλευρά του διαχύτη και του σωλήνα καμινάδας.
 5. Ο σωλήνας μαζί με τον εγκατεστημένο εκτροπέα τοποθετείται στην καπνοδόχο και στερεώνεται με μεταλλικό σφιγκτήρα.

Σημαντικό! Όταν εγκαθίσταται σε κυλινδρικό κανάλι καπνού ή μονάδα εξαερισμού στέγης, η εγκατάσταση του εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich είναι αρκετά γρήγορη. Αλλά αν έχουμε να κάνουμε με μια ορθογώνια καμινάδα τούβλο, θα πρέπει να αγοράσουμε έναν πρόσθετο προσαρμογέα.

Σφάλματα εγκατάστασης και πιθανά προβλήματα

Ένα από τα κύρια προβλήματα στο έργο του εκτροπέα είναι η χαμηλή απόδοση, η έλλειψη έλξης ή ο καπνός και τα αέρια που εισέρχονται στο δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτροπέας δεν έχει επιλεγεί σωστά ή έχουν γίνει σφάλματα εγκατάστασης.

Όταν επιλέγετε τον τύπο του εκτροπέα, πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες του εδάφους. Για παράδειγμα, ένας τύπος περιστροφής ή πτερυγίου δεν είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύους και χιονισμένους χειμώνες, επειδή καλυμμένο με πάγο και φραγμένο με χιόνι.

Για τέτοιες περιοχές είναι προτιμότερο να σταματήσετε τον εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich. Αν η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονους ανέμους, η τοποθέτηση στον ανεμιστήρα καμινάδας τύπου "H" ταιριάζει.

Άλλα σφάλματα εγκατάστασης που μειώνουν την απόδοση της συσκευής:

 • εγκατάσταση στο λεγόμενο. αεροδυναμική σκιά δέντρων ή ψηλά κτίρια που μειώνουν τη δύναμη και την ταχύτητα του ανέμου.
 • εγκατάσταση κάτω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης, η οποία προκαλεί εμπόδιο στη ροή του αέρα.

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εργασία των εκτροπέων που κατασκευάζονται ανεξάρτητα από το φύλλο χάλυβα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα ακροφύσιο στην καμινάδα με τα χέρια σας, τα λάθη στον υπολογισμό της διαμέτρου και του ύψους του διαχυτή μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση γενικών τύπων για τον υπολογισμό των παραμέτρων του εκτροπέα. Έτσι, το ύψος του εξωτερικού κυλίνδρου πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο του σωλήνα καμινάδας πολλαπλασιασμένο επί 1,6. Το πλάτος του διαχύτη είναι η διάμετρος του σωλήνα, πολλαπλασιασμένη επί 1,3. Το πλάτος του προστατευτικού πώματος πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο της καπνοδόχου, πολλαπλασιασμένο επί 1,7-1,9.

Deflector στην καμινάδα: γιατί και πότε χρειάζεστε, είδη, επιλογές, σπιτικές επιλογές

Αν κοιτάξετε τους σωλήνες καπνού και εξαερισμού των διαμερισμάτων, τότε η ποικιλία των καπνιστών σε αυτά (εκτροπείς, flyvaroks) είναι καταπληκτική. Αλλά το κύριο καθήκον του εκτροπέα δεν είναι να διακοσμήσει την καμινάδα, αλλά να αυξήσει και να σταθεροποιήσει την πρόσφυση ανάλογα με τον καιρό και έτσι να βελτιώσει την απόδοση της συσκευής θέρμανσης και να μειώσει το κόστος θέρμανσης. Ο εκτροπέας του σωλήνα εξαερισμού μπορεί να παρέχει μη πτητικό (και ελεύθερο) εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής, βλ. Παρακάτω. Αλλά ταυτόχρονα, οι αντίπαλοι της τοποθέτησης των εκτροπέων στους σωλήνες των διαμερισμάτων στερούνται επίσης, και τα επιχειρήματα προς όφελός τους οδηγούν σε βαρύ. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να καταλάβει σε ποιες περιπτώσεις έχει νόημα να βάλει τον εκτροπέα στην καπνοδόχο ή στον εξαερισμό, τότε πώς να επιλέξετε το σωστό ή να το κάνετε μόνοι σας.

Εκτροπείς σε καμινάδες κατοικιών διαμερισμάτων

Το πιο σημαντικό ερώτημα

Πριν να επιλέξετε ή να κάνετε έναν εκτροπέα στο σωλήνα, πρέπει να αποφασίσετε - χρειάζεστε καθόλου; Ο εκτροπέας μπορεί να καταψύχεται, να εμποτίζεται με αιθάλη ή άνθρακα (εμπλουτισμένο με άνθρακα), να φράζει τα φύλλα με φύλλα, ανεμόμυλα ή σκόνη. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, εάν ο εκτροπέας βρίσκεται σε μια καμινάδα, οι κάτοικοι του σπιτιού κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Η απόδοση του καπναγωγού ή του εκτροπέα λέβητα αυξάνεται όχι πολύ, αλλά απαιτεί τακτική επιθεώρηση και καθαρισμό. Τουλάχιστον κάθε 3 μήνες για σόμπες στερεών καυσίμων και τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για φούρνους και λέβητες αερίου, υγρού καυσίμου ή πυρόλυσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να τοποθετήσει ένας ακατάλληλος εκτροπέας στον σωλήνα, δείτε το βίντεο:

Βίντεο: πόσο επικίνδυνες είναι οι εκτροπείς, οι ομπρέλες και οι καιρικές κολώνες στην καμινάδα;

Ως εκ τούτου, αν έχετε μια παλιά ξύλα ή σόμπα άνθρακα, αλλά δεν είναι πολύ καλή πρόσφυση και ο άνεμος φυσά μέσα στο σωλήνα, στη θέση της εκτροπής είναι καλύτερα να βάλετε μια απλή τρύπα καπνού, για παράδειγμα. μια ομπρέλα ή μια σκηνή. Και σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να κατανοήσετε σωστά ποιος εκτροπέας χρειάζεται για αυτόν τον συγκεκριμένο φούρνο / λέβητα με τη συγκεκριμένη καμινάδα. Είναι επίσης σημαντικό να μην συγχέεται ο εκτροπέας καπνού με εξαερισμό - οι μικροί έμποροι και οι συγγραφείς ορισμένων λαϊκών δημοσιεύσεων δεν βλέπουν τη διαφορά ή δεν το κάνουν.

Εξέλιξη του εκτροπέα

Η εκτροπή στα λατινικά σημαίνει "αντανακλάται" με την έννοια της "απόρριψης". Δεν κατευθύνεται με κάποιο τρόπο, όπως ένας ανακλαστήρας, αλλά μόνο στην άκρη. Μια κουκούλα στο σωλήνα καμινάδας από δέρματα, μεγάλα κοχύλια κλπ. ήδη πρωτόγονους ανθρώπους να θέσει για να αποφευχθεί η εμφύσηση ανέμου στον σωλήνα.

Στο ρόλο του εκτροπέα στη δημιουργία της έλξης, σταθεροποίηση παρά τις ιδιοτροπίες του καιρού και την ικανότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εκτροπής των συσκευών παραγωγής θερμότητας για πρώτη φορά εξεταστεί σοβαρά το TsAGI σχεδόν πριν από 100 χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρόσφατα εκκολαφθεί σοβιετική κυβέρνηση. Πριν από αυτό, οι μηχανικοί θερμότητας προσπάθησαν να βελτιώσουν τις καμινάδες για το σκοπό αυτό. Επίσκεψη σε παλιές φωτογραφίες τεράστιο pot-κοιλιά, όπως ένα ανεστραμμένο αχλάδι, τρομπέτα αμερικανική μηχανές ή μακρύ, λεπτό, με ροζέτα στο επάνω μέρος της αγγλικής;

Στην εκτροπή του TsAGI, ο ανάδοχος σχεδιαστής αεροσκαφών DP Grigorovich ανέλαβε μια δημιουργική συνεργασία με μια τέλεια καταρτισμένη μαθηματική συσκευή AF Vol'pert. Ο τελευταίος, επίσης, και ακόμη περισσότερο, είναι γνωστός για έργα στον τομέα της ραδιοεξοπλισμού (διάγραμμα Volpert-Smith κ.λπ.). Μαζί με ξεχωριστά Grygorovych Vol'pert αναπτύξει διάφορους τύπους διαφράγματα για διάφορους λόγους, όμως στην ειδική βιβλιογραφία περιγράφει διάφορες εκτροπείς Grigorovitch, Wolpert και Wolpert-Grigorovitch.

Στάδια εξέλιξης ενός εκτροπέα καπνού από μια απλή ομπρέλα σε έναν εκτροπέα TsAGI

Ο Γκιγκόροβιτς ξεκίνησε με το γεγονός ότι ο αεροδυναμικά υπολογισμένος σωστά το συνήθη καπνό ομπρέλας, pos. 1 στο Σχ. Αυτό έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της συσκευής. Cone Grigorovich - θυμηθείτε, είναι πολύ χρήσιμο. Wolpert προταθεί η παροχή ανέμου εκτροπέα ομπρέλα φούστα διαχύτη (θέση. 2), αλλά παρέμεινε εκτροπέα αεροδυναμικά ατελή cm. Κάτω. Συμπληρώθηκε από ένα βελτιωμένο σώμα περιστροφής αντί κουκούλας και κυλινδρικού κελύφους. Στο τέλος, η TsAGI εκτροπέα (Θεσ. 3) ασκήθηκε μετά από πολλές αεροδυναμική σήραγγα, μια κυβερνητική επιτροπή που εκδόθηκε ανταποκρίνεται πλήρως ΤΚ και πολλά επικάλυψη του.

Ο εκτροπέας TsAGI εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος στον κόσμο λόγω της τεχνικής του τελειότητας. Υπάρχουν τροποποιήσεις για διαφορετικούς σκοπούς, βλ. Παρακάτω. Αλλά άλλες εξελίξεις του Grigorovich και του Volpert δεν ήταν μάταιες - στη βάση τους αναπτύσσονται περισσότερα μοντέλα σύγχρονων εκτροπέων καπνού. Ποιο από αυτά είναι πιο κατάλληλο, θα μιλήσουμε για αυτό αργότερα.

Τύποι και σχέδια

Όλες οι ποικιλίες των εμπορικών ονομασιών των εκτροπέων καπνού ταιριάζουν σε έναν περιορισμένο αριθμό τύπων σχεδιασμού και αεροδυναμικών σχημάτων. Πρώτα απ 'όλα, η αλληλεπίδραση με το φυσικό βύθισμα των εκτροπέων καπνοδόχου χωρίζεται σε:

 • Ενεργός - με ενσωματωμένο εξαντλητικό καπνό εργασίας. Για να εξασφαλιστούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του εκτροπέα, ο αναρροφητήρας καπνού πρέπει να λειτουργεί συνεχώς ενώ καίγεται στον κλίβανο.
 • Ενεργός-παθητικός - ένας εξαντλητής καπνού είναι χαμηλής ισχύος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: πλήρης ηρεμία, καταιγίδα, υπερβολικά έντονη φωτιά κ.λπ. Τα ελάχιστα επιτρεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά της καμινάδας εξασφαλίζονται επίσης όταν ο εξάτμισης καπνού είναι απενεργοποιημένος.
 • Παθητικός-ενεργός - ο εκτροπέας δημιουργεί μια μικρή δική του πρόσφυση με έναν μη πτητικό τρόπο.
 • Παθητική - δεν υπάρχει σχέδιο του εκτροπέα.

Οι ενεργές εκτροπείς, τόσο πτητικές όσο και μη βέλτιστες για θερμοσίφωνες χαμηλής ισχύος, δεν εξετάζονται περαιτέρω. Από ενεργητική-παθητική θα ληφθεί υπόψη, σχεδιασμένο για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος 12V και κατάλληλο για παραγωγή από τα χέρια του.

Αεροδυναμικά σχήματα των εκτροπέων καπνοδόχου

Σύμφωνα με το αεροδυναμικό σχήμα, μπορεί να εντοπιστεί ο εκτροπέας της καπνοδόχου. (στην κορυφή του σχήματος):

 1. Αεροδυναμικά ατελής (ατελής) - στον χώρο που καταλαμβάνει ο εκτροπέας υπάρχει ένας "τσέπης" - μια περιοχή περιέλιξης στην οποία μπορεί να συσσωρευτεί αέρας, καπναέρια ή μίγματα αυτών.
 2. Αεροδυναμικά πλήρως ανοιχτό - δεν υπάρχει θήκη για άνεμο, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο εργασίας του εκτροπέα είναι ανοικτή στον άνεμο.
 3. Αεροδυναμικώς τέλεια κλειστή - δεν υπάρχει θύλακα αιολικής ενέργειας, ο άνεμος δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο εργασίας.
 4. Deflector-weathervane (βλ. Παρακάτω).
 5. Ο εκτροπέας των δονήσεων.

Αεροδυναμικά τέλεια εσωτερική εκτροπής πιο πολύπλοκη δομή και τεχνολογικά, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: λόγω της θέρμανσης του κελύφους είναι αεροδυναμικά τέλειο κλειστό διαφράγματα σχεδόν ο καθένας δίνει τη δική τους μη-πτητικών πόθους. Αυτός είναι ο μόνος παθητικός τύπος εκτροπέα, ικανός να αυξήσει το φυσικό ρεύμα της καμινάδας σε απόλυτη ηρεμία.

Σημείωση: αεροδυναμικά τέλεια κλειστού εκτροπέα και υπάρχει ο προαναφερθένς εκτροπέας TsAGI. Αυτό το αεροδυναμικό σχέδιο επινοήθηκε στο TsAGI.

Οι εκτροπείς των στροβίλων είναι εύκολο να αναγνωριστούν από ένα "σχισμένο" σχέδιο με αιχμηρές προεξοχές. Στην αεροδυναμική τους, όπως και στην αεροδυναμική στροβιλισμού γενικά, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα (η εξίσωση Navier-Stokes επιλύθηκε σε γενική μορφή μόνο πριν από 2 χρόνια). Είναι αδύνατη η πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εκτροπέα στροβίλου υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες με οποιαδήποτε καμινάδα. Συνεπώς, περαιτέρω, οι εκτροπείς δίνης δεν εξετάζονται. Το να πιστεύεις ή όχι στους παραγωγούς τους είναι δική σου επιχείρηση.

Αεροδυναμική

Σχέδια ρεύματος καυσαερίων σε εκτροπείς σε δημόσιες πηγές είναι επαρκείς. Αλλά από την άποψη του ιδιοκτήτη σπιτιού και του πλοιάρχου, η φύση της αλληλεπίδρασης του εκτροπέα με το φυσικό ρεύμα της καπνοδόχου και ο άνεμος στο επόμενο είναι πιο σημαντική. πτυχές:

 • Ο εκτροπέας θα επιδεινώσει την αρχική πρόσφυση;
 • Μπορεί ο εκτροπέας να αυξήσει την αρχική ώθηση στον άνεμο;
 • Πώς και πώς ο εκτροπέας αυξάνει τα φορτία ανέμου στον σωλήνα;
 • Είναι ο εκτροπέας αυτού του κυκλώματος επιρρεπής σε παγοκαλάρισμα / φράξιμο και βολικό για καθαρισμό;

Ο άνεμος είναι επομένως καλύτερο να μην θεωρείται από τη μετεωρολογική κλίμακα, αλλά με μια τραχιά διαβάθμιση της δύναμης και της δυναμικής του πεδίου ταχύτητας:

 1. ηρεμία.
 2. αδύναμη / μέτρια (μέτρια) - έως 6 σημεία στον μετεωρολογικό χάρτη καιρού.
 3. ισχυρή - 6-8 βαθμοί?
 4. πολύ ισχυρή - πάνω από 8 βαθμούς?
 5. έντονη - ο άνεμος οποιασδήποτε δύναμης είναι πραγματικά πεντανόστιμος ή αιχμηρός (έντονα κεκλιμένος προς τα επάνω ή προς τα κάτω), ή vzvirrenny.

Η ιδέα των αεροδυναμικών ιδιοτήτων των παθητικών εκτροπέων καπνού δίνεται στο Σχ. υψηλότερη.

Απλή κουκούλα

Ο συνηθισμένος καπνιστής στην καπνοδόχο ως ομπρέλα, αν είναι κατασκευασμένος με τη μορφή του κώνου του Γκιγκόροβιτς, δεν είναι τόσο άσχημα:

Καμινάδα με ομπρέλα σε σχήμα σκηνής.

 • Με μια μαζική καμινάδα που καταναλώνει θερμότητα, διατηρεί την πρόσφυση σε επιτρεπτά όρια για έναν κλίβανο ξύλου / άνθρακα σε έναν άνετο αέρα με δύναμη μέχρι μια σοβαρή καταιγίδα (10 βαθμοί).
 • Οποιοσδήποτε άνεμος μέχρι τον τυφώνα δεν δημιουργεί καταστροφικά φορτία στον αγωγό. μάλλον θα πέσει και θα πετάξει μακριά.
 • Δομικά απλό.
 • Ελαφρώς παγιδευμένο και φραγμένο, εύκολο να καθαριστεί ως ετήσιος έλεγχος και συντήρηση της καμινάδας.
 • Λόγω της ατελούς αεροδυναμικής, δεν είναι πολύ ευαίσθητη στη διαμόρφωση της ομπρέλας. Αν το σπίτι είναι σε ξηρασία, η ομπρέλα μπορεί να γίνει καπελάκι (δείτε την εικόνα στα δεξιά), η οποία απλοποιεί τη δουλειά και δίνει μεγάλες ευκαιρίες για το σχεδιασμό της.
 • Με μια καμινάδα 2-3 καναλιών (βλ. Παρακάτω) παρέχει τεχνικές παραμέτρους (εκτός από την αύξηση της ώσης στον άνεμο) όχι χειρότερη από τον αεροδυναμικά τέλειο κλειστό εκτροπέα.

Τα μειονεκτήματα ενός ατελούς εκτροπέα-καπνιστή είναι επίσης αρκετά σοβαρά:

 1. Σε περίπτωση ανεμοδαρμού μειώνεται το αρχικό βύθισμα τόσο ισχυρότερο όσο πιο έντονη θερμαίνεται ο κλίβανος. Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ο σκληρός ήσυχος χειμώνας: η σόμπα μπορεί να πνίξει και να φουσκώσει με καπνό.
 2. Σε έναν ισχυρό αέρα, είναι σε θέση να δημιουργήσει υπερβολική ώθηση, η οποία μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα των συμπαγών κλιβάνων καύσης (π.χ. ολλανδικές από 2,5-3,5 τούβλα) και τζάκια.
 3. Σε έναν πολύ ισχυρό / έντονο άνεμο, δεν φυσούν το σωλήνα και η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης δεν αποκλείονται.

Σε γενικές γραμμές, η ατελής ομπρέλα deflector είναι ο βέλτιστος καπνός για τον σωλήνα από τούβλα ενός κατάλληλα κατασκευασμένου και καλά περιποιημένου φούρνου στερεών καυσίμων, Λειτουργεί σε χώρους όπου οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι τρόποι να γίνουν ομπρέλες ομπρέλας είναι μη φουσκωμένοι (βλ. Παρακάτω), αλλά το περιπλέκουν σε σημείο που είναι συχνά απαραίτητο να επιλέξετε έναν αεροδυναμικά πλήρη ή τέλειο εκτροπέα.

Εξωτερική

Ο αεροδυναμικά ανοιχτός εκτροπέας δεν μειώνει την αρχική έλξη και το συγκρατεί σε οποιονδήποτε άνεμο μέσα στα όρια που επιτρέπονται για φούρνους και λέβητες σε στερεά, υγρά καύσιμα και αέριο. Είναι πολύ δύσκολο να καταψυχθεί, κοκκινισμένο και γεμάτο, αλλά εύκολα προσβάσιμο για καθαρισμό. Τα μειονεκτήματά του είναι τα εξής:

 • Ένα βελτιωμένο σώμα περιστροφής αντί κουκούλας είναι ένας πολύπλοκος τεχνολογικά κόμπος.
 • Ο προκύπτων φορέας των φορτίων ανέμου είναι τέτοιος ώστε ο αεροδυναμικά ανοικτός εκτροπέας τείνει να καταρρεύσει τον σωλήνα, ενώ η ίδια η ομπρέλα πετάει.
 • Στον άνεμο ισχυρότερο από 8 σημεία, το πλευρικό φορτίο στον σωλήνα αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια αυξάνεται σύμφωνα με τον νόμο εξουσίας.
 • Κακή σβήνει το δυναμικό φορτίο από τις ριπές του ανέμου, έτσι ώστε ο αγωγός τούβλου που ανοίγει ο εκτροπέας δεν μπορεί να ρυθμιστεί.
 • Δεν είναι κατάλληλο για συσκευές πυρόλυσης που παράγουν θερμότητα: σε ισχυρό αέρα, τα αέρια πυρόλυσης απορροφούνται αμέσως και ο κλίβανος / λέβητας σβήνει.
 • Λίγοι είναι κατάλληλοι για το σχεδιασμό: οι κηλίδες και τα σχήματα καταστρέφουν τη συνολική αεροδυναμική. Το μόνο μέρος όπου είναι δυνατόν να τοποθετηθούν διακοσμητικά αντικείμενα είναι ο άνω πόλος του σώματος περιστροφής και το κάτω άκρο του διαχύτη (βλ. Παρακάτω).

Σημείωση: σε μια εποχή που εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαμε πειράματα σχετικά με τη χρήση ανοικτών εκτροπέων στις μηχανές, για να αυξήσουμε την απόδοση σε χαμηλή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό - στη μεσαία γραμμή μια γλώσσα φλόγας έδειξε από το σωλήνα, και κανένας δεν θα μπορούσε να επιταχύνει στην ταχύτητα σχεδιασμού.

Γενικά, ο αεροδυναμικώς ανοιχτός εκτροπέας είναι κατάλληλος για όλους τους τύπους συσκευών θέρμανσης, εκτός από την πυρόλυση. Υπό την προϋπόθεση ότι ο εκτροπέας ελέγχεται και καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε 2 μήνες και πριν από κάθε φούρνο, ελέγχεται η ώθηση. Είναι πολύ κατάλληλο για καπνοδόχους με ανεπαρκή πρόσφυση και ιδιαίτερα για φούρνους λουτρών: δεν υπάρχουν περιπτώσεις τριβής στα λουτρά λόγω του ανοικτού εκτροπέα. Δεν είναι εύκολο να πνιγεί σωστά το λουτρό και ο έλεγχος του εκτροπέα δεν θα τον περιπλέξει.

Σημείωση: υπάρχουν τύποι ανοικτών εκτροπέων, οι οποίοι πρακτικά δεν δημιουργούν πλευρικά φορτία στον σωλήνα και είναι κατάλληλοι για εύθραπτες κεραμικές και γυάλινες καμινάδες, βλέπε Εικ. στα δεξιά. Ωστόσο, η σκόνη, τα συντρίμμια και η αιθάλη συσσωρεύονται στο ανοικτό σώμα περιστροφής, που καταστρέφει την αεροδυναμική της συσκευής και είναι δύσκολο να καθαριστεί. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές συστήνουν τέτοια προϊόντα μόνο για λέβητες αερίου σε χώρους με πολύ σκονισμένο αέρα.

Τέλεια

Τα πλεονεκτήματα του αεροδυναμικά τέλειου κλειστού εκτροπέα καθορίζονται παραπάνω. Επιπλέον:

 • Αεροδυναμικώς τέλειος κλειστός εκτροπέας παρέχει σταθερότητα έλξης σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες, επαρκή για κάθε οικιακούς φούρνους και λέβητες.
 • Δεν φράζει και δεν παγώνει στο εσωτερικό, και ο παγετός και η σκόνη στο εξωτερικό έχουν ελάχιστη επίδραση στη λειτουργία του.
 • Με μικρές τροποποιήσεις είναι κατάλληλο για χρήση τόσο ως καπνός όσο και ως εξαερισμός μη πτητικές, βλέπε παρακάτω.
 • Εξαιρετικό δυναμικό φορτίο απόσβεσης από τις ριπές και επομένως κατάλληλο για εγκατάσταση σε σωλήνες οποιουδήποτε υλικού.
 • Σε ένα οβάλ, τριγωνικό ή τετράγωνο κέλυφος μπορεί να συγκλίνει καμινάδα δοκού 2-3-4.

Τα μειονεκτήματα ενός κλειστού εκτροπέα δεν είναι τόσο σημαντικά:

 1. Η πλευρική δύναμη στον αγωγό στον άνεμο μέχρι την ισχυρή δίνει περισσότερο από την ανοικτή, αλλά στη συνέχεια αυξάνει γραμμικά με την αύξηση του ανέμου, δηλ. Ο σωλήνας κάτω από τον ανοιχτό εκτροπέα μπορεί πάντοτε να ενισχυθεί ή να ενισχυθεί με τοποθέτηση.
 2. Είναι πολύ σύνθετη στη δομή και την τεχνολογία.
 3. Δεν είναι κατάλληλη για το σχεδιασμό: οποιεσδήποτε κηλίδες και εικόνες υποβαθμίζουν τη συνολική αεροδυναμική και ο χρωματισμός ενισχύει μόνο την ωφελιμιστική εμφάνιση του εκτροπέα.

Τεχνολογικά κόλπα

Λανθασμένη σχεδίαση ομπρέλας για την καμινάδα

Ο πρώτος κανόνας είναι - μην κάνετε μια ομίχλη όπως μια κεκλιμένη στέγη ή μια καμάρα κυλίνδρων (δείτε την εικόνα στα δεξιά). Αυτά είναι κατάλληλα μόνο για κινητές συσκευές, όταν ο άξονας της ομπρέλας μπορεί να στραφεί αυθαίρετα στον άνεμο. Ή ως διακοσμητικό για το falshdyhod. Υπάρχει μια τέτοια μόδα σε σπίτια με biofireplaces. Και σε άλλες περιπτώσεις, η ώθηση θα περπατήσει από τη βούληση των στοιχείων μέχρι το αντίθετο.

Επιπλέον, για να κάνετε τον εκτροπέα στην καμινάδα με τα δικά σας χέρια, θα πρέπει να μάθετε μερικά κόλπα των εργασιών κονσερβοποίησης. Πρώτα απ 'όλα - η ένωση των φύλλων στην πτυχή (πτυσσόμενη) ή η αναδίπλωση βλέπε εικ. παρακάτω. Τις περισσότερες φορές οι λεπτομέρειες των εκτροπέων συνδέονται με μία μόνο αναποδογυρισμένη πτυχή, αλλά για ομπρέλες ατελών εκτροπέων για διακοσμητικούς σκοπούς χρησιμοποιείται μερικές φορές μια διπλή μόνιμη ραφή.

Σύνδεση λεπτών μεταλλικών φύλλων σε διπλώματα (πτυσσόμενα)

Στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε από τις εξωτερικές διαστάσεις για να επισημάνετε τα σχέδια των τμημάτων του εκτροπέα. Για όσους προτιμούν να μελετήσουν με σαφήνεια, δίνουμε μια σειρά από μαθήματα βίντεο σχετικά με την κατασκευή των στοιχείων των εκτροπέων καπνού:

Deflector για την καμινάδα: αυτό που χρειάζεται, η ποικιλία και η αρχή της λειτουργίας των καπνών και των αεραγωγών

Για την αποτελεσματική λειτουργία της καμινάδας παρέχεται ειδική συσκευή, η οποία είναι τοποθετημένη στο κεφάλι της.

Ο εκτροπέας για την καμινάδα προορίζεται να βελτιώσει την ώθηση που δημιουργείται στη δομή. Παρέχει επίσης αξιόπιστη προστασία του σωλήνα από τη διείσδυση των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων και των διαφόρων ρύπων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων στην αγορά, μερικοί από αυτούς μπορούν να κατασκευαστούν ανεξάρτητα.

Ποιος είναι ο σκοπός του εκτροπέα; Λειτουργικά χαρακτηριστικά

Deflector (μεταφρασμένο από τα αγγλικά ως "ανακλαστήρας") είναι μια δομή σωλήνα τοποθετημένη στο κεφάλι για την προστασία του άνω τμήματος της καμινάδας.

Ο κύριος σκοπός του εκτροπέα είναι να ενισχύσει και να εξισώσει το ρεύμα του εξοπλισμού θέρμανσης (κλιβάνου ή λέβητα) για την ασφαλή απόσυρση προϊόντων καύσης. Ελλείψει ενός εκτροπέα, είναι δυνατόν να διεισδύσουν οι μάζες του αέρα, οι οποίες παρεμβαίνουν περαιτέρω ή αντισταθμίζουν το καλό ρεύμα της θερμικής γεννήτριας.

Η παρουσία μιας τέτοιας συσκευής συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης του εξοπλισμού θέρμανσης στο 20%.

Εκτός από τον κύριο σκοπό - την αφαίρεση καπνού, η συσκευή χρησιμοποιείται για την εκτέλεση πολλών σημαντικών λειτουργιών:

 • Ευθυγράμμιση πεταλούδας. Μια καλή ώθηση εξασφαλίζει την παροχή οξυγόνου, η οποία οδηγεί στην εξοικονόμηση υλικού καυσίμου - καίγεται πιο γρήγορα και πλήρως στη γεννήτρια θερμότητας.
 • Αφρώδης. Ο σχηματισμός σπινθήρων συμβαίνει ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας καύσης του καυσίμου και του βυθίσματος στη δομή εκκένωσης καυσαερίων, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Η συσκευή παρέχει μια ασφαλή εξουδετέρωση σπινθήρων.
 • Προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων. Μια τέτοια συσκευή παρέχει αξιόπιστη προστασία του καναλιού καπνού από βροχή, χιόνι, χαλάζι και ισχυρό άνεμο. Αυτό διευκολύνει την αποτελεσματική και αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης ακόμη και σε καιρικές συνθήκες.

Η αρχή του εκτροπέα

Οι εκτροπείς καμινάδων συναρμολογούνται στον αγωγό εξαγωγής ή σε έναν σωλήνα για την αφαίρεση του καπνού για βελτίωση της εσωτερικής πρόσφυσης.

Η αρχή της συσκευής έχει ως εξής:

 • Ο άνεμος με μάζες αέρα περιβάλλει τα τοιχώματα του εξωτερικού κυλίνδρου της δομής, δημιουργώντας την απαραίτητη αντίσταση.
 • Μέρος της ροής του αέρα είναι στριμωγμένο σε στροβίλους και βγαίνει πάνω στον εκτροπέα. Στη συνέχεια, ο αέρας συνδέεται με τα προϊόντα καύσης, τα οποία αφαιρούνται από την καμινάδα.
 • Η μάζα αέρα-καπνού οδηγεί σε αύξηση του εσωτερικού βυθίσματος στη δομή εξαγωγής καπνού.
 • Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της ροής του αέρα, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε βελτίωση του βυθίσματος στον εξοπλισμό θέρμανσης.

Ο ανώτερος κύλινδρος έχει ειδικά ανοίγματα για το πιπίλισμα στον καπνό. Μερικές φορές οι στρόβιλοι αέρα που δημιουργούνται από κάτω από την κουκούλα μπορούν να παρεμποδίσουν τη διαφυγή προϊόντων καύσης. Αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα των σχεδίων. Το πρόβλημα επιλύεται με την τοποθέτηση ενός ανεστραμμένου κώνου ακροφυσίου κάτω από την ομπρέλα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει, να τεμαχίζει και να αφαιρεί μάζες από τη δομή καπνοδόχου.

Ποικιλίες των εκτροπέων καπνοδόχου

Οι σύγχρονες εκτροπείς για καμινάδες αντιπροσωπεύονται από μια ποικιλία διαφορετικών σχεδίων, τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι:

 • TsAGI.
 • Εκτροπέας Grigorovich.
 • Volper.
 • Σε σχήμα Η.
 • Weathervane.
 • Μπέλβιλ.
 • Περιστροφή.
 • Sparker.

Μια καθολική εκδοχή των εκτροπέων που αναπτύχθηκε από το Κεντρικό Αεροϋδροδυναμικό Ινστιτούτο. Τα δομικά στοιχεία της συσκευής είναι ένας σωλήνας διακλάδωσης που είναι στερεωμένος στην καπνοδόχο, έναν διαχύτη, έναν δακτύλιο και μια ομπρέλα.

Το κύριο πλεονέκτημα του TsAGI είναι η βολική θέση της ομπρέλας όταν εκκενώνονται οι θερμές μάζες αέρα μέσω του αεραγωγού, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ώσης. Το σύστημα TsAGI χρησιμοποιείται για την προστασία του συστήματος εξαερισμού και της καπνοδόχου.

Αυτός ο σχεδιασμός αναλύει αποτελεσματικά την εισερχόμενη ροή αέρα για την ταχεία απομάκρυνση του καπνού από τον σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η ομπρέλα βρίσκεται μέσα στον κύλινδρο, έτσι ώστε να παρέχει μέγιστη προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις της βροχόπτωσης.

Ένα βασικό μειονέκτημα του σχεδιασμού είναι η πολυπλοκότητα της παραγωγής, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να συναρμολογηθεί ένας εκτροπέας TsAGI στο σπίτι.

Εκτροπέας Grigorovich

Η πιο προσιτή έκδοση της συσκευής, την οποία μπορείτε να κάνετε από αυτοσχέδια υλικά. Η κατασκευή αποτελείται από έναν ανώτερο κύλινδρο, έναν κάτω κύλινδρο με σωλήνες διακλάδωσης, κώνο και βραχίονες στήριξης.

Ο εκτροπέας Volpert-Grigorovich χρησιμοποιείται με επιτυχία για την προστασία της κουκούλας και της καπνοδόχου. Το κύριο πλεονέκτημα της συσκευής είναι η απλότητα του σχεδιασμού και το μειονέκτημα είναι η υψηλή θέση της ομπρέλας σε σχέση με τον διαχύτη, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφύσηση καπνού στις πλευρές.

Γενικά, μια τέτοια συσκευή δεν αυξάνει αποτελεσματικά την πρόσφυση, αλλά εμποδίζει τη διείσδυση ατμοσφαιρικών βροχοπτώσεων στον αγωγό.

Γύρος Volper

Μια τέτοια συσκευή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τον εκτροπέα TsAGI, αλλά με τη μόνη διαφορά - υπάρχει ένα προστατευτικό κάλυμμα για προστασία από τις βροχοπτώσεις και τη ρύπανση που βρίσκεται πάνω από το διαχύτη.

H-δομή

Ο εκτροπέας σχήματος Η εξασφαλίζει τη χρήση τμημάτων σωλήνων, οπότε είναι σε θέση να αντέξει ακραία φορτία ανέμου. Τα κύρια στοιχεία της κατασκευής είναι τοποθετημένα με το γράμμα Η, εξαιρουμένης της εισόδου ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων και ρύπων στον σωλήνα λόγω του οριζόντιου σωλήνα διακλάδωσης.

Τα πλευρικά κάθετα στοιχεία συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής πρόσφυσης, η οποία οδηγεί στην ταυτόχρονη απομάκρυνση του καπνού σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Weathervane

Μια άλλη εκδοχή του εκτροπέα στην καπνοδόχο, η οποία παρουσιάζεται συνδεδεμένη μεταξύ τους με γείσα, περιστρεφόμενη σε έναν κύκλο. Για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κίνηση κάτω από την επίδραση των μαζών αέρα, στο πάνω μέρος της δομής εγκαθίσταται ένας ειδικός ολισθητήρας. Πολλά σχέδια είναι εξοπλισμένα με ένα μικρό πείρο βέλους, το οποίο καθορίζει την κατεύθυνση του ανέμου.

Με την απόρριψη των ρευμάτων αέρα, τα βλέφαρα οδηγούν σε αύξηση του βύθισης στην καπνοδόχο. Επιπλέον, προστατεύουν το λέβητα ή τη σόμπα από πιθανή μόλυνση από το εξωτερικό.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα του σχεδιασμού είναι η ευθραυστότητα του ρουλεμάν, η οποία εξασφαλίζει την κίνηση των γείσων.

Belleville deflector

Μια απλή και προσιτή έκδοση της προστασίας του συστήματος καπνοδόχου, η οποία παρέχει υψηλή πρόσφυση. Τα βασικά στοιχεία της κατασκευής δημιουργούν ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για την προστασία της καπνοδόχου από τη ρύπανση και τις βροχοπτώσεις.

Στο κάτω μέρος του καλύμματος είναι εφοδιασμένο με κουκούλα, στραμμένο προς το σωλήνα. Οι μάζες του αέρα που εισέρχονται στον εκτροπέα δημιουργούν ένα στενό και αραιό κανάλι, το οποίο καθιστά δυνατή την αύξηση της εσωτερικής ώσης κατά δύο φορές.

Περιστρεφόμενος εκτροπέας

Μια τέτοια συσκευή μπορεί να περιστρέφεται σε βάρος των μάζων του αέρα σε μια κατεύθυνση, οπότε σε καιρό χωρίς ανέμους είναι απόλυτα ακίνητος. Με τον ισχυρό πάγο, η δομή του στροβίλου καθίσταται άχρηστη, επομένως απαιτεί θέρμανση ή περιοδικό καθαρισμό.

Ο στροβιλοσυμπιεστής προστατεύει αξιόπιστα το σύστημα καπνοδόχου από το φράξιμο και την αρνητική επίδραση της βροχόπτωσης. Εάν ένας λέβητας αερίου χρησιμοποιείται ως γεννήτρια θερμότητας, τότε η χρήση ενός τέτοιου καταψύκτη θα είναι ορθολογική.

Spike Probe

Υπάρχουν μοντέλα συσκευών για την ασφαλή κατάσβεση σπινθήρων. Συνήθως είναι κατασκευές εξοπλισμένες με κύλινδρο και ομπρέλα με λεπτό πλέγμα.

Ο συλλέκτης σπινθήρων στην καπνοδόχο λειτουργεί σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή: το πλέγμα καθυστερεί τα υπολειπόμενα προϊόντα καύσης που περιέχονται στον καπνό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πλήρης εξασθένιση των σπινθήρων που εισέρχονται στον εκτροπέα, ειδικά εάν το σύστημα καπναερίων βρίσκεται κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα ή σε πράσινες φυτείες.

Το μόνο μειονέκτημα του σχεδιασμού - η πιθανότητα μείωσης της πρόσφυσης όταν η συσκευή συναρμολογείται ακατάλληλα.

Υπολογισμοί των διαστάσεων του εκτροπέα

Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του εκτροπέα στην καπνοδόχο, πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο εργασίας, το οποίο θα δείχνει όλες τις διαστάσεις της συσκευής. Και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τον σωστό υπολογισμό του ύψους του εκτροπέα, της διαμέτρου του εισερχόμενου σωλήνα διακλάδωσης και του καπακιού.

Τα ειδικά τραπέζια παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαστάσεις των συσκευών για τις συνήθεις καμινάδες.

Πώς είναι τοποθετημένος ο εκτροπέας αερισμού, οι τύποι της συσκευής + οι κανόνες εγκατάστασης

Το σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού των χώρων είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος. Μία από τις προϋποθέσεις προτεραιότητας για τη φυσική κυκλοφορία του αέρα είναι η παρουσία έλξης. Για την ομαλοποίηση της πίεσης, συχνά χρησιμοποιείται εξαερισμός εξαερισμού - η συσκευή εντείνει την αναρρόφηση από τον σωλήνα εξαερισμού λόγω της πίεσης του ανέμου.

Η ιδέα της συσκευής, η αρχή λειτουργίας και η επισκόπηση των διαφόρων τροποποιήσεων θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον βέλτιστο εκτροπέα.

Τα κύρια καθήκοντα του "καλύμματος εξαερισμού"

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού με φυσικό κίνητρο αέρα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι ροές αέρα κυκλοφορούν λόγω της δύναμης ανύψωσης λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο.

Η εργασία του αερισμού διορθώνεται επίσης από τον άνεμο - μπορεί να επιταχύνει και να εμποδίσει την φυσική ανταλλαγή αέρα.

Εν μέρει για να μειώσουν την επίδραση των καιρικών παραγόντων και να τους κατευθύνουν προς όφελος του συστήματος εξαερισμού επιτρέπει την εγκατάσταση του εκτροπέα. Η μονάδα, με τη μορφή κουκούλας, είναι τοποθετημένη στην κορυφή του αγωγού εξαγωγής.

Ο εκτροπέας επιλύει δύο κύρια καθήκοντα:

 1. Προστατεύει το ορυχείο από το να φράξει τα συντρίμμια και να χτυπήσει τα πουλιά.
 2. Ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων στον εξοπλισμό εξαερισμού.
 3. Ενεργοποιεί και ενισχύει την πρόσφυση, την παραγωγή και την ανακατεύθυνση των ρευμάτων αιολικής ενέργειας - η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού αυξάνεται κατά 15-20%.

Η δομή ομπρέλας χρησιμοποιείται για την αύξηση της ώσης και της καπνοδόχου. Ο εκτροπέας στην καπνοδόχο λειτουργεί επιπλέον ως απαγωγός σπινθήρων.

Η διάταξη της συσκευής και η αρχή λειτουργίας του εκτροπέα

Για να πάρετε μια ακριβή ιδέα για το τι είναι ένας εκτροπέας και πώς λειτουργεί, θα αναλύσουμε ένα τυπικό σχέδιο της συσκευής του. Τα κύρια μέρη του ακροφυσίου εξαερισμού:

 1. Διαχυτήρας - βάση με τη μορφή κόλουρου κώνου. Το κάτω μέρος του κυλινδρικού βολβού τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα εξαερισμού, ο οποίος τραβιέται έξω από την οροφή. Στον διαχύτη, η ροή αέρα επιβραδύνεται και η πίεση αυξάνεται.
 2. Ομπρέλα - το άνω προστατευτικό πώμα, το οποίο είναι προσαρτημένο στα στηρίγματα του διαχύτη. Το στοιχείο εμποδίζει τα σκουπίδια να εισέλθουν στον αγωγό αερισμού.
 3. Στέγαση - δακτύλιο ή κέλυφος. Η ορατή λεπτομέρεια του εκτροπέα, που συνδέεται με το διαχύτη από δύο ή τρεις βραχίονες. Το επίπεδο του σώματος διακρίνει τη ροή του αέρα και δημιουργεί μια περιοχή μειωμένης πίεσης μέσα στον κύλινδρο.

Σε μερικές τροποποιήσεις, εγκαθίσταται ένα πλέγμα για τη συγκράτηση μικρών συντριμμιών. Το ένθετο φίλτρου εξασθενεί κάπως την ώθηση.

Η δράση του ακροφυσίου αερισμού βασίζεται στο φαινόμενο Bernoulli - η σχέση μεταξύ της πίεσης και της ταχύτητας ροής του αέρα στο κανάλι. Όταν η επιτάχυνση, που προκαλείται από τη στένωση του αγωγού, πέφτει η πίεση στο σύστημα, σχηματίζοντας ένα κενό στον αγωγό.

 1. Ο εκτροπέας συλλαμβάνει τον άνεμο.
 2. Οι μάζες αέρα βυθίζονται στο διαχύτη, εκτείνονται και προκαλούν μείωση της πίεσης στην κορυφή του καναλιού εξαέρωσης.
 3. Ο εξαντλημένος αέρας βγάζει τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο.

Με τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του εκτροπέα στο άκρο του αγωγού εξαγωγής, η διαφορά πίεσης αυξάνεται και κατά συνέπεια αυξάνεται η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα.

Ταξινόμηση των αλεξήνεμων

Παρά το ίδιο σκοπό, οι κουκούλες διαφέρουν μεταξύ τους. Καθορίζοντας το βέλτιστο μοντέλο της συσκευής, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε:

 • υλικό κατασκευής ·
 • αρχή της λειτουργίας ·
 • δομικά χαρακτηριστικά.

Υλικό κατασκευής. Η παραγωγή χρησιμοποιεί αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, γαλβανισμένο, χαλκό, πλαστικό και κεραμικά.

Η βέλτιστη λύση από την άποψη του υπολοίπου "κόστος / ποιότητα" θεωρείται ως προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Οι χαλκοφύλακες σπάνια χρησιμοποιούνται λόγω των υψηλών τιμών.

Συμβίωση της δύναμης και της διακοσμητικότητας - συνδυασμένα καπάκια από μέταλλο, καλυμμένα με πλαστικό.

Αρχή λειτουργίας. Διακρίνετε τις ακόλουθες ομάδες συσκευών εξαερισμού:

 • στατικά ακροφύσια.
 • περιστροφικοί εκτροπείς.
 • Στατικές εγκαταστάσεις με ανεμιστήρα εκτόξευσης.
 • μοντέλα με περιστρεφόμενο σώμα.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει μοντέλα παραδοσιακού τύπου. Οι στατικοί εκτροπείς χαρακτηρίζονται από την απλότητα κατασκευής και τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης. Οι βαλβίδες είναι τοποθετημένες στους θαλάμους εξάτμισης των αγωγών αερισμού διαμερίσματος και παραγωγής.

Η δεύτερη ομάδα (περιστροφικοί εκτροπείς) είναι εφοδιασμένος με ένα σύστημα περιστρεφόμενων λεπίδων. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός αποτελείται από μια ενεργή κεφαλή και μια στατική βάση.

Στατικός εκτροπέας καυσαερίων με ανεμιστήρα εκτοξευτή - σύγχρονη τεχνολογία. Στο τέλος του αγωγού εξαερισμού τοποθετείται σταθερός καπό, ακριβώς κάτω από αυτό, ένας αξονικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης είναι τοποθετημένος μέσα στον άξονα.

Υπό κανονικές εξωτερικές συνθήκες, το σύστημα λειτουργεί ως παραδοσιακός στατικός εκτροπέας. Καθώς μειώνεται η ένταση και η θερμική πίεση, ενεργοποιείται ο αισθητήρας - ενεργοποιείται ένας αξονικός ανεμιστήρας και η ώθηση κανονικοποιείται.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, άξια προσοχής, είναι ο εκτροπέας τύπου εκτόξευσης με περιστρεφόμενο περίβλημα. Η περιστρεφόμενη κουκούλα είναι τοποθετημένη πάνω από τον άξονα.

Το μοντέλο αποτελείται από έναν οριζόντιο και κατακόρυφο σωλήνα, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα μηχανισμό άρθρωσης. Στην κορυφή του εκτροπέα υπάρχει ένα διαμέρισμα - ένα weathervane.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Μοντέλα με την ίδια αρχή της παρακίνησης για φυσικό εξαερισμό έχουν μερικές διαφορές στη συσκευή.

Οι εκτροπείς είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου, τετράγωνο ή στρογγυλό, με μία κουκούλα ή μερικές κωνικές ομπρέλες. Τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών και αποτελεσματικών τροποποιήσεων περιγράφονται παρακάτω.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Στην πράξη, καλά αποδεδειγμένη ακόλουθους τύπους: Grigorovitch, Volpera, TsAGI, διπλά και H σχήμα εκτροπέα πτερύγιο περιστροφικού τύπου «skimmer» ή «κουκούλα».

Προβολή # 1 - Κλασικό καπάκι του Γκιγκόροβιτς

Η πιο κοινή επιλογή που χρησιμοποιείται στα συστήματα εξαερισμού και απομάκρυνσης καπνού. Λόγω της απλότητας και της διαθεσιμότητας του εκτροπέα Grigorovich κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των αναλόγων.

Η συσκευή αντιπροσωπεύεται από ένα ζευγάρι ομπρέλες που συνδέονται σε ένα ενιαίο "πιάτο".

Ο απορροφητήρας εγκαθίσταται σε σωληνώσεις κυκλικής διατομής ή τοποθετείται μέσω μίας μεταβατικής πλάκας σε ορθογώνια και τετράγωνα άξονες.

Λόγω του σχεδιασμού, διενεργείται διπλή εκτόξευση αέρα - προς την κατεύθυνση του διογκωμένου τμήματος του διαχυτήρα και προς το πίσω κάλυμμα.

Η ταχύτητα ροής κάτω από τον κατώτερο κώνο αυξάνεται λόγω της στενεύσεως του τμήματος καναλιού, ως αποτέλεσμα, η διαφορά πίεσης αυξάνεται.

Προβολή # 2 - γενικό ακροφύσιο TsAGI

Ο εξαεριστήρας, σχεδιασμένος από το Aerohydrodynamic Institute, ενισχύει την πρόσφυση λόγω της πίεσης του αέρα και της διαφοράς πίεσης σε διάφορα ύψη.

Το ακροφύσιο συμπληρώνεται από ένα κυλινδρικό κόσκινο, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα πρωτότυπο του παραδοσιακού εκτροπέα.

 • επιτρεπόμενο επίδεσμο, ραφή, φλάντζα και θηλή με τον αγωγό, ανάλογα με το σχήμα του λαιμού του άξονα.
 • η δυνατότητα μεταφοράς αέρα, ένα χημικά μη επιθετικό περιβάλλον (μοντέλα χάλυβα αντέχουν θερμοκρασίες έως +800 ° C).
 • Το χειμώνα, μπορεί να σχηματιστεί πάγος στα εσωτερικά τοιχώματα του κυλίνδρου, ο οποίος είναι ικανός να εμποδίσει τη διατομή.

Ο εκτροπέας είναι ευαίσθητος στα ρεύματα ανέμου - σε ήρεμους καιρούς δημιουργεί αντοχή σε βύθιση.

Προβολή # 3 - στατικο-δυναμικό καπάκι Astato

Stato-μηχανικός εκτροπέας - η ανάπτυξη της γαλλικής εταιρείας Astato. Η συσκευή βελτιώνει το ρεύμα ροής καυσαερίων του φυσικού συστήματος εξαερισμού λόγω του ανέμου και του ανεμιστήρα.

Το ακροφύσιο είναι τοποθετημένο σε σπίτια οποιουδήποτε αριθμού ορόφων, ανακατασκευασμένα και νέα κτίρια.

Μετά την ενεργοποίηση του ηλεκτροκινητήρα διατηρείται η αεροδυναμική του αεραγωγού, ο βαθμός κενού είναι η συνολική τιμή της πίεσης και της πίεσης του φυσητήρα.

 1. Μέθοδοι εγκατάστασης. Σύνδεση με θηλές για αγωγούς στρογγυλής εξαερισμού, μέσω προσαρμογέα - για μια ομάδα αεραγωγών ή ορθογώνιων αξόνων.
 2. Λειτουργίες ελέγχου. Η χειροκίνητη ρύθμιση είναι δυνατή και αυτόματη μέσω αισθητήρα πίεσης, ρελέ χρόνου.
 3. Υλικό κατασκευής - Αλουμίνιο.
 4. Το lineup. Ο εκτροπέας Astato αντιπροσωπεύεται από έξι θέσεις, η ονομαστική διάμετρος είναι 16-50 cm.

Οι τροποποιήσεις της σειράς DYN-Astato είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρα δύο ταχυτήτων, το κόστος των προϊόντων είναι 1300-4000 δολάρια. ανάλογα με τις διαστάσεις του εκτροπέα.

Προβολή # 4 - Deflector σειράς DS

Ο ανοιχτός τύπος στατικού ακροφυσίου τύπου DS μοιάζει με τον εκτροπέα Astato. Αλλά, σε αντίθεση με το γαλλικό καπάκι, τα μοντέλα DS δεν έχουν κινούμενα μέρη. Η κουκούλα αποτελείται από τρεις κωνικούς δίσκους (1, 2, 3 στο παρακάτω σχήμα).

Η μέγιστη ταχύτητα ανεμογεννήτριας παρατηρείται στον αποκομμένο δίαυλο καναλιών - πάνω από τον αγωγό εξαερισμού. Η διαφορά πίεσης μέσα στον εκτροπέα και απομακρυσμένα από αυτό προκαλεί πρόσθετη εκφόρτιση, η οποία αυξάνει την ώση.

Χαρακτηριστικά του μοντέλου DS:

 • Ο εκτροπέας είναι συμβατός με τα εξαναγκασμένα μέσα επαγωγής της ανταλλαγής αέρα (ανεμιστήρες).
 • ταχύτητα ροής του ανέμου της τάξης του 5-10 m / s ώθησης αυξάνεται κατά 10-40 Pa - δεδομένα σχετικά σε μία σχετική υγρασία των 50 °, θερμοκρασία αέρα +25 ° C και μία απόκλιση της ροής του ανέμου 30 ° από το οριζόντιο επίπεδο.

Τα διαχωριστικά διατίθενται σε 13 μεγέθη. Ονομασία των καπακιών αερισμού: DS - ***, όπου *** - εσωτερική διάμετρος σε mm. Το ελάχιστο μέγεθος είναι το μοντέλο DS-100, το μέγιστο - DS-900.

Προβολή # 5 - περιστρεφόμενος στρόβιλος ή στροβιλο-εκτροπέας

Ο δυναμικός εκτροπέας αποτελείται από μια σταθερή βάση και μια περιστρεφόμενη κεφαλή στροβίλου.

Τα στοιχεία της σφαιρικής κουκούλας είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ, λεπτό μέταλλο, το οποίο επιτρέπει στο τύμπανο με λεπίδες να ενεργοποιείται για εργασία με ελαφρύ αέρα - από 0,5 m / s.

 • η απόδοση της εργασίας είναι 2-4 φορές υψηλότερη από τα στατικά μοντέλα.
 • προστασία των χώρων από υπερθέρμανση το καλοκαίρι και μείωση του κόστους κλιματισμού στη θερμότητα.
 • Αισθητική εμφάνιση - η κεφαλή του εκτροπέα γίνεται με τη μορφή ενός κομψού σχήματος σφαιροειδούς καλύμματος.
 • αποτρέποντας την εμφάνιση συμπύκνωσης μέσα στην οροφή μειώνοντας τη θερμοκρασία σε ζεστό καιρό.
 • οικονομία της εργασίας - ο ενεργός εκτροπέας λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Turbodeflektor άξονας εκτείνεται από την υπερβολική θερμότητα, υγρασία, σκόνη, αναθυμιάσεις, και βλαβερά αέρια από το κτίριο και το χώρο της στέγης, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής των δομικών στοιχείων του σπιτιού.

Η έλλειψη ενεργού εκτροπέα είναι η μηδενική παραγωγικότητα σε καιρικές συνθήκες.

Τα δυναμικά ακροφύσια είναι διαθέσιμα σε ένα ευρύ φάσμα. Η ζήτηση χρησιμοποιείται για εταιρείες εμπορευμάτων: Aerotech (Ρωσία), Turbobent (Ουκρανία), Rotowent (Πολωνία) και Turbomaks (Λευκορωσία).

Προβολή # 6 - περιστρεφόμενο τύπου κουκούλας "κουκούλα"

Η κουκούλα ή το "δίχτυ" είναι μια ημικυκλική περιστρεφόμενη παγίδα ροής αέρα που στερεώνεται στη ράβδο.

Οι καμπύλες του καλύμματα στερεώνονται στο συγκρότημα εδράνου. Στο επάνω μέρος του σκάφους είναι ένα πτερύγιο για την αντιμετώπιση του καιρού, επιτρέποντας στην κατασκευή να ακολουθήσει την κατεύθυνση του ανέμου.

Η αρχή του καλύμματος εξαερισμού:

 1. Κάτω από την πίεση του ανέμου, ο weathervane στρέφεται, διευθετώντας τη γραμμή της ροής του αέρα.
 2. Τα αεριωθούμενα αεράκια περνούν μέσα από το χώρο μεταξύ των καμπυλωτών γείσων.
 3. Τα ρεύματα αλλάζουν το διάνυσμα και βυθίζονται προς τα πάνω.
 4. Στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με τα αξιώματα της αεροδυναμικής, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα αυξάνεται και η πτώση της πίεσης - δημιουργείται βαθιά κατάθλιψη.
 5. Η ώθηση από τον άξονα εξαερισμού αυξάνει, παρέχοντας πρόσθετη εξάτμιση αέρα εξαγωγής.

Ο αντιανεμικός εκτροπέας είναι πιο δύσκολος για την ανεξάρτητη κατασκευή από τα στατικά μοντέλα. Το ακροφύσιο λειτουργεί με φορτίο ανέμου μέχρι 0,8 kPa (όχι περισσότερο από 800 kgf / sq. M).

Πληκτρολογήστε # 7 - μονάδα τύπου H

Ο εκτροπέας σχήματος Η εγκαθίσταται κυρίως σε μονάδες παραγωγής. Σκοπός του είναι να ενισχύσει το βύθισμα στην είσοδο και στην καμινάδα.

Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί τη χρήση ενός καλύμματος, καθώς η κορυφή του αγωγού προστατεύεται από ένα οριζόντιο στοιχείο.

Το κύριο πλεονέκτημα της κουκούλας σχήματος Η είναι ότι λειτουργεί με ισχυρές ριπές ανέμου. Για την εργασία, ο εκτροπέας είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των αιολικών ρευμάτων, τα οποία κατευθύνονται προς τα πάνω από τον πυθμένα.

Αποχρώσεις της τοποθέτησης ανεμιστήρων κουκούλες

Κατά την εγκατάσταση του εκτροπέα θα πρέπει να καθοδηγείται από τους κανόνες του SNiP. Η εστίαση είναι στο ύψος του σωλήνα εξαερισμού και του καλύμματος:

 • από 500 mm πάνω από το παραπέτα / ράχη στέγης, εάν ο αγωγός αφαιρεθεί από την κορυφή της οροφής κατά 1,5 m ή λιγότερο.
 • επίπεδο με μια κορυφογραμμή ή υψηλότερη, εάν η απόσταση από το ventcapal στο παραπέτα είναι 1,5-3 m.
 • όχι κάτω από τη γραμμή παραμόρφωσης που έχει σχεδιαστεί υπό γωνία 10 ° από την κορυφογραμμή προς τα κάτω, με την προϋπόθεση ότι η απόσταση του σωλήνα είναι μεγαλύτερη από 3 m.

Σε επίπεδη οροφή, ο εκτροπέας τοποθετείται σε ύψος 50 cm και άνω.

Πρόσθετες αποχρώσεις εγκατάστασης:

 • Η εγκατάσταση στον τομέα της αεροδυναμικής σκιάς των γειτονικών κτηρίων είναι απαράδεκτη.
 • Ο εκτροπέας βρίσκεται στη ζώνη ελεύθερης ροής αέρα, είναι βέλτιστο εάν η κουκούλα είναι το υψηλότερο τμήμα της οροφής.

Η τοποθέτηση του ακροσωληνίου στρογγυλής διατομής στον τετραγωνικό αγωγό αέρα γίνεται μέσω του σωλήνα προσαρμογής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύγκριση των χαρακτηριστικών ενός περιστροφικού στροβίλου και του μοντέλου TsAGI:

Η αρχή της λειτουργίας του περιστροφικού αντιανεμικού-εκτροπέα:

Η τεχνολογία εγκατάστασης ενός στροβιλοσυμπιεστή σε επίπεδη οροφή:

Μια τέτοια απλή συσκευή, όπως ένας εκτροπέας, μπορεί να λύσει το εκτεταμένο πρόβλημα του φυσικού αερισμού - την ανεπάρκεια έλξης έλξης. Εκτός από την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κυκλοφορίας του αέρα, ο απορροφητήρας έχει προστατευτικό ρόλο, αποτρέποντας την απόφραξη του αγωγού εξαερισμού με σκουπίδια.