Πώς να χτίσετε μια καμινάδα για το σπίτι

Οποιαδήποτε στέγη είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χωρίς σωλήνες. Αυτά τα σχέδια δίνουν στο σπίτι μια τελική εμφάνιση. Στην οροφή θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σωλήνες - ένας ανεμιστήρας για λύματα, εκχύλισμα από την κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα, καθώς και μια καμινάδα. Ο τελευταίος σχεδιασμός δεν απαιτείται μόνο για θέρμανση σε σόμπα. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός αερίου απαιτεί επίσης καλή κουκούλα. Και τι να πω, αν το καθιστικό σας είναι εξοπλισμένο με τζάκι, σε αυτή την περίπτωση χωρίς σωλήνα στην οροφή δεν μπορεί να κάνει. Και πώς εγκαθίσταται η καμινάδα; Ποιες είναι οι επιλογές για τη χρήση υλικών και την ίδια την κατασκευή;

Παραλλαγές του χρησιμοποιούμενου υλικού καμινάδας

Το καμινάδα είναι απαραίτητο όχι μόνο σε κτίρια κατοικιών. Τέτοιες δομές υπάρχουν αναγκαστικά σε λουτρά και σε πολλές άλλες δομές. Μια τέτοια μεγάλη περιοχή εφαρμογής απαιτεί τη χρήση διαφορετικών τύπων καπνοδόχων. Ας αναφέρουμε τον κύριο από αυτούς:

 • Μέταλλο ή χυτοσίδηρος.
 • Κατασκευές τύπου σάντουιτς.
 • Καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα.
 • Κεραμικές κατασκευές.

Κάθε υλικό έχει τη δική του περιοχή χρήσης. Η εξειδίκευση αυτή συνδέεται στενότερα με τα χαρακτηριστικά τους. Έτσι, χρησιμοποιείται συχνά από χυτοσίδηρο ή από μέταλλο σε λουτρά. Μια τέτοια καμινάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - είναι χαμηλό κόστος. Αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την αντοχή αυτού του σχεδιασμού. Ο απλός σίδηρος σκουριάζει γρήγορα.

Τύπος καμινάδας "σάντουιτς"

Δομές όπως "σάντουιτς" είναι δύο σωλήνες. Ένας εξωτερικά εκπέμπει καπνό, και ο άλλος είναι διακοσμητικός. Η επιφάνεια μιας τέτοιας δομής δεν θερμαίνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ένα μέρος όπου ο σωλήνας διέρχεται από το "κέικ" της στέγης. Ένα μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί υψηλότερη τιμή από τη χρήση χυτοσιδήρου.

Η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα μπορεί να θεωρηθεί ως ενδιάμεση επιλογή. Αυτό το υλικό είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση και ανθεκτικό στη διάβρωση. Αλλά υπάρχει και ένα μειονέκτημα. Η καμινάδα από ανοξείδωτο χάλυβα δεν έχει πολύ ελκυστική εμφάνιση. Ως εκ τούτου, πιο συχνά χρησιμοποιείται σε μη οικιστικά ή εμπορικά καταστήματα.

Η κεραμική έκδοση θεωρείται η πιο ακριβή. Επιπλέον, η δημιουργία του θα πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την ανέγερση του ίδιου του σπιτιού. Αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε μια κεραμική καμινάδα μετά το τέλος της κατασκευής, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε ένα σημαντικό μέρος της οροφής και της οροφής. Επομένως, αυτή η επιλογή σπάνια χρησιμοποιείται.

Η καμινάδα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Φούρνο θέρμανσης, ή φυσικό αέριο - θα πρέπει ακόμα να αφαιρέσετε τα προϊόντα καύσης. Επιπλέον, η καμινάδα θα χρειαστεί αν αποφασίσετε να φτιάξετε τζάκι στο σαλόνι σας. Για να δημιουργήσετε "τρόπους" για καπνό, πρέπει πρώτα να καθορίσετε το υλικό. Η πιο βέλτιστη επιλογή μπορεί να θεωρηθεί ως σχεδιασμός "σάντουιτς". Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοξείδωτο χάλυβα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η εμφάνιση μπορεί να υποφέρει.

Εγκατάσταση καπνοδόχου - συστάσεις

Έχοντας αποφασίσει τα χρησιμοποιούμενα υλικά, αξίζει να γνωρίσουμε την τεχνολογία της συναρμολόγησης και εγκατάστασης τέτοιων δομών. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι δημιουργίας μιας καμινάδας:

 1. Εσωτερική - όταν όλοι οι σωλήνες τοποθετούνται απευθείας μέσα στο δωμάτιο με την έξοδο προς τα έξω μέσω της οροφής.
 2. Εξωτερικά - σε αυτή την περίπτωση η καμινάδα οδηγείται έξω από τον τοίχο.

Ο δεύτερος είναι ο απλούστερος και οικονομικότερος τρόπος. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να χτυπήσετε απλά μια τρύπα στον τοίχο δίπλα στο λέβητα και να περάσετε τους σωλήνες μέσα από αυτό.

Μια τέτοια καμινάδα για να το κάνει εύκολο, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα. Πρώτα απ 'όλα, είναι το σχηματισμό μιας μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος μέσα στο σωλήνα. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Επιπλέον, όταν εγκαταλείπει τον τοίχο, ο σωλήνας θα έχει μια οριζόντια θέση. Μια τέτοια διάταξη καμινάδας απαιτεί περιοδικό χειροκίνητο καθαρισμό.

Σχέδια τρόπων δημιουργίας καμινάδας

Φυσικά, η δημιουργία μιας εσωτερικής καμινάδας είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή, αλλά αυτές οι δομές χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Πρώτα απ 'όλα, αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερη έλξη. Αλλά, επιπλέον, μια εσωτερική καμινάδα μπορεί να γίνει μια πρόσθετη πηγή θερμότητας. Αλλά είναι το τελευταίο πλεονέκτημα που μπορεί να μετατραπεί σε αρνητικό. Οι σωλήνες θέρμανσης απαιτούν ειδικές απαιτήσεις, πρώτα απ 'όλα, όταν διέρχονται από δομές στέγης και στέγες.

Ακολουθούν μερικές συστάσεις για την εγκατάσταση μιας εσωτερικής καμινάδας:

 • Κατά τη διέλευση του σωλήνα από το ταβάνι, είναι απαραίτητο να αφήσετε ένα κενό 7-9 εκατοστά. Εδώ είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα μονωτικό από άκαυστο υλικό. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στοιχεία από αμίαντο ή αλουμινόχαρτο.
 • Η θέση του συνδέσμου σωλήνων στο πάχος της επικάλυψης μεταξύ ορόφων δεν επιτρέπεται.
 • Αν έχετε ένα διώροφο σπίτι και ο σωλήνας διέρχεται από τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου, τότε πρέπει να κλείσει με ένα περίβλημα. Αυτό θα σώσει το νοικοκυριό από εγκαύματα. Σε αυτή την περίπτωση, το περίβλημα πρέπει να έχει ανοίγματα για εξαερισμό.
 • Ιδιαίτερα προσεκτικά είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας καμινάδας μέσα από μια "πίτα" με στέγες. Για να προστατεύσετε το κιβώτιο από τη φωτιά, είναι απαραίτητο να τυλίξετε τους σωλήνες με ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό και, επιπλέον, να τα τοποθετήσετε σε μεταλλικό πλαίσιο.
 • Αφού οι σωλήνες αφαιρεθούν στην οροφή, θα πρέπει να καλύπτονται με μια "ομπρέλα", η οποία θα εμποδίσει την είσοδο υγρασίας στην καμινάδα.

Η έξοδος σωλήνα στην οροφή πρέπει να σφραγίζεται προσεκτικά. Από αυτό εξαρτάται τόσο η διάρκεια ζωής τους όσο και η έλλειψη υγρασίας στη σοφίτα. Για σφράγιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική ταινία ή "διείσδυση" στη φλάντζα. Οι τελευταίες είναι στερεωμένες με στεγανωτικό κόλλα και επιπλέον στερεώνονται με βίδες.

Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να συναρμολογήσετε μια καμινάδα μέσα σε ένα ειδικό ορυχείο. Αυτή η κατασκευή είναι κατασκευασμένη από τούβλα και χρησιμεύει ως ένας βολικός και ασφαλής χώρος για την τοποθέτηση σωλήνων. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι δυνατή μόνο κατά την κατασκευή του σπιτιού. Εάν το κτίριο είναι ήδη στάσιμο, τότε η δημιουργία ενός φρεατίου καμινάδας θα είναι αρκετά δύσκολη.

Συλλέξτε την καμινάδα με τα χέρια σας, μπορείτε, αν χρησιμοποιείτε τις συστάσεις των ειδικών. Πρώτον, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το υλικό για την κατασκευή του. Το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι σχεδιασμός. Μόνο μετά από αυτό αξίζει να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά η διέλευση των σωλήνων μέσω της οροφής και της στέγης. Από αυτό, πολλά θα εξαρτηθούν, τόσο από την άποψη της ευκολίας λειτουργίας όσο και από την άποψη της ασφάλειας.

Πώς να τοποθετήσετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας: οδηγίες βήμα προς βήμα

Για να ενισχύσετε την πρόσφυση, χρησιμοποιήστε διάφορες συσκευές και τεχνικές καινοτομίες. Η πολυπλοκότητα της επιλεγμένης επιλογής επηρεάζει άμεσα την τιμή. Οι οικονομικοί ιδιοκτήτες προτιμούν εξοπλισμό, η τιμή του οποίου συνδυάζεται βέλτιστα με την ποιότητα. Η πλέον συμφέρουσα λύση είναι να φτιάξετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας.

Η συσκευή θα προσφέρει αυξημένη πρόσφυση και δεν θα παραβιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τι είναι ένας εκτροπέας;

Η συσκευή που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της πρόσφυσης εφαρμόζεται παγκοσμίως. Το τέλος μιας καμινάδας, κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένο από μια κουκούλα της συγκεκριμένης μορφής. Και, δεν είναι ένα απλό καπάκι για προστασία από τα πουλιά, πεταλούδες, φύλλα και άλλους εκπροσώπους της χλωρίδας και της πανίδας.

Αυτό το προϊόν, που έχει κάποια δομή και λειτουργεί ως ενισχυτής έλξης, επηρεάζει θετικά την κατανάλωση καυσίμου.

Χρειάζεστε έναν εκτροπέα στην καπνοδόχο

Τα διαφράγματα που προσφέρονται στην αγορά δομικών υλικών έχουν διαφορετικό σχήμα, μέγεθος. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι επίσης διαφορετικό. Μπορεί να είναι πλαστικό, γαλβανισμένο χάλυβα, ανοξείδωτος χάλυβας και άλλα κράματα. Το εύρος της συσκευής είναι επίσης πολύ ευρύ.

Ο εκτροπέας χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ώθηση στους αεραγωγούς, τις καμινάδες. Ανάλογα με το σκοπό, τα προϊόντα επιλέγονται για εγκατάσταση σε:

 • καμινάδες.
 • αγωγοί εξαερισμού.
 • συστήματα εξαερισμού αποχέτευσης ·
 • εμβολοφόρο κινητήρα (στο σύστημα ψύξης).
 • άλλα συστήματα.

Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για καμινάδες που βρίσκονται στις στέγες οικιστικών κτιρίων, καθώς και για μπανιέρες, γκαράζ και άλλες εγκαταστάσεις που θερμαίνονται από λέβητα. Το κυριότερο είναι ότι δεν είναι απαγορευμένο να εγκατασταθούν τέτοιες πρόσθετες συσκευές στο σωλήνα για λόγους ασφαλείας. Και, δεν υπάρχει διαφορά, συλλογική είναι μια καμινάδα ή ένα άτομο.

Οι κύριες λειτουργίες που εκτελεί ο εκτροπέας στην καπνοδόχο είναι οι εξής:

 • ενίσχυση της ώθησης.
 • προστασία από σπινθήρες,
 • εμποδίζοντας την είσοδο ξένων αντικειμένων και ζωντανών πλασμάτων στον σωλήνα καμινάδας.
 • χρησιμεύει ως ένα είδος υποκατάστατου για ένα επιπλέον κομμάτι σωλήνα.
 • προστατεύει τον εσωτερικό σωλήνα από την καταστροφή.

Αποδεικνύεται ότι ο εκτροπέας είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή. Το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του λέβητα που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι / το λουτρό και το υλικό με το οποίο καλύπτεται η οροφή.

Πώς είναι τοποθετημένος ο ανακλαστήρας

Ο εκτροπέας στη μετάφραση σημαίνει "αντανακλά", "απορρίπτει", ο οποίος χαρακτηρίζει πλήρως τις δυνατότητές του. Αυτό, ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να αποτελείται από διάφορες λεπτομέρειες. Τα κύρια στοιχεία αυτής της συσκευής:

Ο σωλήνας εισόδου ή ο κάτω κύλινδρος έρχεται απευθείας σε επαφή με τον σωλήνα καμινάδας. Είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό φύλλο. Επίσης μπορεί να είναι ένας σωλήνας διακλάδωσης από αμιαντοτσιμέντο ή κεραμικό σωλήνα.

Το άνω γυαλί επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Για να το συνδέσετε στον κύλινδρο, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ράφι. Στον επάνω και τον κάτω κύλινδρο για να αλλάξετε την κατεύθυνση του ανέμου δημιουργήστε τις τρύπες του δακτυλίου.

Μια κουκούλα, μια ομπρέλα ή μια τσιμπίδα είναι όλοι το όνομα του άνω μέρους του διαχύτη. Μπορεί να έχει διαφορετικό σχήμα - ημικυκλική, επίπεδη, με καπάκι, κεκλιμένη επιφάνεια.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Ο εκτροπέας είναι σε θέση να απομακρυνθεί από την παραμικρή επίδραση του ανέμου πάνω του. Επιπλέον, δεν απλώνεται μόνο στην πλευρά, αλλά είναι επίσης ρυθμισμένη έτσι ώστε να παρέχει τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης μέσω του σωλήνα καμινάδας. Το κύριο πράγμα είναι ότι ο άνεμος δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Η αρχή του εκτροπέα είναι ότι εγκαθίσταται σε ένα σωλήνα που αφαιρεί τον καπνό και παρεμβαίνει στην ελεύθερη κίνηση των αέριων μαζών. Ο άνεμος πρέπει να περάσει γύρω από αυτό το εμπόδιο. Και, κάνοντας κάμψη της οροφής της συσκευής, επιταχύνει και δημιουργείται μια ζώνη αραίωσης / χαμηλής πίεσης σε αυτό το μέρος. Αυτό επιτρέπει στο τέντα στην καμινάδα να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 11-20%.

Ανάλογα με τον τύπο του ανέμου που περπατάει πάνω από την οροφή, τα ρεύματα αέρα μπορούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Έτσι, είναι δυνατές οι ακόλουθες επιλογές:

 • ο άνεμος φυσά το σωλήνα από την κορυφή προς τα κάτω. Σε αυτή την περίπτωση, τα αέρια θα έλκονται μέσω των κάτω οπών.
 • Όταν ο άνεμος φυσά τον εκτροπέα από κάτω προς τα πάνω, οι μάζες του αέρα περνούν μέσα από τα άνω δακτυλιοειδή ανοίγματα.
 • Αν οι μάζες του αέρα μετακινούνται οριζόντια, τότε αμέσως εμπλέκονται η πάνω και η κάτω σειρά οπών.

Η δεύτερη εκδοχή της κίνησης του ανέμου είναι η πιο δυσμενή. Σε αυτή την περίπτωση, η ομπρέλα του εκτροπέα στην καπνοδόχο αντανακλά τον άνεμο στην αντίθετη κατεύθυνση από την κίνηση των προϊόντων καύσης.

Για να ολοκληρώσετε αυτή την κατάσταση προς όφελός σας, χρησιμοποιήστε έναν άλλο κώνο, ο οποίος έχει το ίδιο μέγεθος με τον κύριο. Συνδέονται μεταξύ τους με βάσεις. Αποδεικνύεται ότι η ομπρέλα του εκτροπέα αποτελείται από 2 κώνους, το σημείο του οποίου κατευθύνεται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Φτιάξτε τον εαυτό σας ή αγοράστε μια συσκευή

Το ζήτημα της σκοπιμότητας αγοράς ενός εκτροπέα ενθουσιάζει τους οικονομικούς ιδιοκτήτες σπιτιού. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή η απλούστερη συσκευή είναι περίπου 17-18 δολάρια. Η μέση τιμή κατά την αγορά είναι 45-60 δολάρια.

Ταυτόχρονα, δεν θα είναι δύσκολο να γίνει η συσκευή. Ναι, και το αισθητικό στοιχείο δεν είναι πάντα στην πρώτη θέση. Μερικές φορές ο εκτροπέας απαιτείται στην καμινάδα του λέβητα, που θερμαίνει το γκαράζ ή άλλο βοηθητικό χώρο.

Το κόστος των πιο απλών εκδόσεων του εκτροπέα ξεκινά από 17 δολάρια. Για να αγοράσετε ένα μοντέλο Khanzhenkov, TsAGI ή Volpert-Grigorovich από γαλβανισμένο χάλυβα θα χρειαστεί μέχρι και $ 50. Και, μπορεί να είναι προϊόντα εργοστασίου ή με χειροτεχνική μέθοδο.

Η αποτελεσματικότητα της συσκευής δεν εξαρτάται από τη μέθοδο κατασκευής. Εδώ το κύριο είναι να επιλέξετε τη σωστή διάμετρο του προϊόντος και το σωστό μοντέλο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης καμινάδας. Επίσης, κατά την αγορά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα χαρακτηριστικά του εκτροπέα - ο κατασκευαστής πρέπει να καθορίσει τον τύπο του υλικού, το πάχος του, τη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης για προσάρτηση στον σωλήνα καμινάδας.

Επίσης, οι κατασκευαστές προσφέρουν επιλογές από ανοξείδωτο χάλυβα. Διαφέρουν στο κόστος - η τιμή των περιστροφικών μοντέλων από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να φτάσει τα 140 ή περισσότερα. Τα πιο συνηθισμένα εκτροπείς που χρησιμοποιούνται για καμινάδες σε ιδιωτικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και τα λουτρά - TsAGI, στρογγυλό «Volper» n-σχήμα, σε σχήμα αστεριού «Shenard» Grigorovich και εξωτερική αστατο.

Αγοράστε ή δημιουργήστε έναν ενισχυτή ώθησης - εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε μεμονωμένα. Για τους λάτρεις του κάτι να κάνουν γύρω από το σπίτι αυτό το έργο θα είναι μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Αν δεν υπάρχουν τα εργαλεία και τις δεξιότητες των εργασιών για το σπίτι, είναι πιο εύκολο και πιο βολικό να αγοράσει το τελικό προϊόν, να επιλέξουν το καταλληλότερο μοντέλο, το οποίο δεν ταιριάζει με την εικόνα της οροφής.

Όταν αγοράζετε ή κατασκευάζετε μια συσκευή ανεξάρτητα, είναι σημαντικό να εξετάσετε το υλικό επικάλυψης στέγης. Αν αυτό είναι ένα πολύ εύφλεκτο υλικό, τότε είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ενός συλλέκτη σπινθήρων. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των μελών της οικογένειας που ζουν στο σπίτι.

Κατασκευή και εγκατάσταση ενός εκτροπέα

Ο εκτροπέας δοκιμάζεται σε δράση από περισσότερες από μία γενιά ιδιοκτήτες σπιτιών / σπιτιών. Η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συσκευή είναι σε ζήτηση. Και η απαίτηση, με τη σειρά της, δημιουργεί μια πρόταση. Και η τιμή τέτοιων προσφορών μπορεί μερικές φορές να δαγκώσει - $ 140 για μια απλή συσκευή δεν είναι έτοιμη να δώσει κάθε επιμελής ιδιοκτήτη.

Πώς να συναρμολογήσετε τη συσκευή

Είναι πολύ φθηνότερο να κατασκευαστεί ένας εκτροπέας από αυτοσχέδια υλικά. Ειδικά αν υπάρχει η επιθυμία να χτίσετε κάτι χρήσιμο με τα χέρια σας. Η όλη διαδικασία κατασκευής της συσκευής θα διαρκέσει 2-3 ώρες - ο χρόνος εξαρτάται από την ικανότητα και τις δεξιότητες του συλλέκτη.

Η διαδικασία κατασκευής ενός ανακλαστήρα που ενισχύει την έλξη, με τα χέρια του, αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 • δημιουργήστε ένα σχέδιο.
 • να κάνετε κενά.
 • συναρμολογήστε το όργανο.
 • εγκαταστήστε και ασφαλίστε την στην καμινάδα.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σχεδίου γίνεται καλύτερα στο χαρτί. Γι 'αυτό, είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τη διάμετρο του σωλήνα εισόδου και τη διάμετρο του καλύμματος. Και επίσης, το ύψος του ίδιου του εκτροπέα.

Για να μην είναι λάθος, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τους υπολογισμούς του γενικά αποδεκτούς τύπους, όπου η εσωτερική διάμετρος του σωλήνα καμινάδας παίζει τον κύριο ρόλο:

 • ύψος = 1,6-1,7 * διάμετρος.
 • πλάτος διαχύτη = 1,2-1,3 * διάμετρος.
 • πλάτος του καλύμματος = 1,7-1,9 * διάμετρος.

Όταν υπάρχει ένας τύπος, μένει να μετρηθεί σωστά η εσωτερική διάμετρος του σωλήνα στην καπνοδόχο και να αντικατασταθεί η ληφθείσα τιμή. Γνωρίζοντας τις διαστάσεις, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε τα περιγράμματα κενών στο χαρτί.

Είναι καλύτερα να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο του τελικού προϊόντος χαρτιού μετά τη δημιουργία του σχεδίου. Επομένως, τα πιθανά σφάλματα και ελλείψεις γίνονται πιο ορατά. Εάν δεν υπάρχουν, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο δεύτερο στάδιο - τη δημιουργία πραγματικών τεμαχίων μετάλλου.

Το υλικό μπορεί να είναι ένα φύλλο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-1 mm. Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε τη γνώμη ότι για τον εκτροπέα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε χαλκό.

Αυτή η δήλωση έχει το δικαίωμα στη ζωή αν σε ένα γκαράζ ή εργαστήριο κατά λάθος υπάρχει ένα περιττό φύλλο χαλκού. Διαφορετικά, μια τέτοια δαπανηρή αγορά δεν θα δικαιολογηθεί. Και η διάρκεια ζωής του ανοξείδωτου χάλυβα δεν μπορεί να κληθεί να παραμελήσει αυτό το υλικό.

Όταν τα ακατέργαστα τεμάχια κόβονται με μεταλλικό ψαλίδι από το προετοιμασμένο φύλλο, μπορείτε να προχωρήσετε στο στάδιο συναρμολόγησης του προϊόντος. Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πριτσίνωμα και ένα τρυπάνι ή συγκόλληση. Όταν εργάζεστε με συγκόλληση, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μη καψετε τυχαία τμήμα του μελλοντικού εκτροπέα.

Εάν σχεδιάζεται η χρήση πριτσινωτών, οι επιτρεπόμενες προσαρμογές για τη σύνδεση των εξαρτημάτων μεταξύ τους είναι κατάλληλες για την περιστροφική μηχανή. Αν δεν υπάρχει κανένας, τότε θα είναι χρήσιμο ένα σφυρί. Έχοντας κάνει επιδόματα, είναι απαραίτητο να ενώσουμε τα μέρη μεταξύ τους, να δημιουργήσουμε τρύπες και να βάλουμε τα πριτσίνια με ένα τρυπάνι.

Η κουκούλα πρέπει να στερεωθεί στη βάση με τα πόδια, τα οποία επίσης εντοπίζονται και κόβονται από ένα φύλλο από ανοξείδωτο χάλυβα / γαλβανισμένο.

Όταν τελειώσει το τρίτο στάδιο και η σπιτική είναι έτοιμη, μπορείτε να προχωρήσετε στην τελευταία και πιο υπεύθυνη στιγμή - την εγκατάσταση στην καμινάδα.

Deflector: πώς να το εγκαταστήσετε στην οροφή

Το τελευταίο στάδιο κατασκευής του εκτροπέα στον σωλήνα καμινάδας είναι να το εγκαταστήσετε σε μόνιμη θέση - στην καμινάδα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα ως μια σπιτική συσκευή, καθώς και ένα σχέδιο αγοράς. Δεν υπάρχει διαφορά - πρέπει ακόμα να αναρριχηθεί στην οροφή.

Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην εγκατάσταση, ακόμα και το μοντέλο που αγοράζεται, το οποίο είναι σε αποσυναρμολογημένη μορφή, πρέπει να συναρμολογηθεί στο κάτω μέρος, στερεώνοντας με ασφάλεια όλους τους συνδετήρες. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να πάρετε το απαραίτητο εργαλείο και να πάτε στην καμινάδα.

Κατά την εγκατάσταση του εκτροπέα στον σωλήνα καπνοδόχου, πρέπει να τρυπήσετε προσεκτικά τις τρύπες για στερέωση. Στη συνέχεια, θα παραμείνει ασφαλείς οι βίδες ή τα πριτσίνια και ελέγξτε αν η εγκατεστημένη συσκευή έχει κλίση προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν κρεμάει, τότε μπορείτε να βάλετε επιπλέον ζυγό. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη εάν η καμινάδα δεν είναι επενδεδυμένη με τούβλο.

Για πλινθοδομή με τετράγωνο ή ορθογώνιο τμήμα της καμινάδας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικούς προσαρμογείς. Όταν ολοκληρωθεί η εργασία, μπορείτε να δοκιμάσετε τη λειτουργία του αυτόματου εκτροπέα, πλημμυρίζοντας τον φούρνο / ενεργοποιώντας τον λέβητα θέρμανσης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ο απαγωγός σπινθήρων. Είτε το χρειάζεται είτε όχι, κοιτάζουν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Σφάλματα και προβλήματα με τον εκτροπέα

Με τον εκτροπέα, όπως συμβαίνει με όλες τις συσκευές, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Ένα, το μεγαλύτερο και αρκετά αποτρεπτικό είναι το λάθος έργο. Αυτή είναι η περίπτωση που η συσκευή επιλέχθηκε σε λάθος μέγεθος. Μπορεί απλά να πέσει στον αγωγό καμινάδας, κλείνοντας το δρόμο για την έξοδο των προϊόντων καύσης.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε ότι η διάμετρος του σωλήνα διακλάδωσης του εκτροπέα πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο του εσωτερικού σωλήνα της καπνοδόχου. Εάν η καμινάδα είναι τούβλο και η συσκευή που πρόκειται να εγκατασταθεί έχει κυκλική διατομή, τότε δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς κατάλληλους προσαρμογείς.

Το δεύτερο σφάλμα στην εγκατάσταση του εκτροπέα είναι η επιλογή ενός περιστρεφόμενου μοντέλου για περιοχές με κρύους και χιονισμένους χειμώνες. Μια τέτοια λύση είναι γεμάτη με το κερασάκι της συσκευής και μετά από λίγες μέρες θα μεταφερθεί με το χιόνι και όχι μόνο θα σταματήσει να περιστρέφεται, αλλά θα επηρεάσει επίσης σημαντικά την κανονική λειτουργία της καμινάδας.

Για να καθαρίσετε τα πάντα, αφαιρώντας το χιόνι με πάγο, πρέπει να ανεβείτε στην οροφή και αυτό δεν είναι η πιο ευχάριστη κατοχή σε μια κρύα και χιονισμένη μέρα.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η αναποτελεσματικότητα του εκτροπέα. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει εάν η θέση εγκατάστασης ή το μοντέλο είναι εσφαλμένα επιλεγμένη:

 • η περίπτωση της συσκευής καίγεται άσχημα από τους ανέμους διαφορετικών κατευθύνσεων.
 • σε μια περιοχή με έντονους ανέμους, ο εκτροπέας σχήματος n θα είναι πιο αποτελεσματικός.
 • Είναι απαραίτητο να αποφύγετε την εγκατάσταση της συσκευής στην περιοχή της αεροδυναμικής απόχρωσης από δέντρα και ψηλότερα κτίρια γύρω από το ξενοδοχείο.
 • Η συσκευή πρέπει να βρίσκεται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής και πάνω από άλλες δομές, αν υπάρχουν δίπλα στην καπνοδόχο.

Το τέταρτο πρόβλημα είναι η κατανομή των περιστρεφόμενων μοντέλων. Το γεγονός είναι ότι οι μηχανισμοί που παρέχουν περιστροφή απαιτούν προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περιοδική εξυπηρέτηση των μεμονωμένων τμημάτων του εκτροπέα, να λιπαίνουμε τα έδρανα εγκαίρως.

Εάν η συσκευή κατασκευάστηκε με το χέρι, και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση ήταν φθηνό και χαμηλής ποιότητας, τότε όλα μπορούν πολύ γρήγορα να σκουριάσουν. Σε αυτή την περίπτωση, σύντομα θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον νέο εκτροπέα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι όταν εγκαθίσταται ένας απλός κουκούλα αντί του εκτροπέα. Μπορεί να πασπαλίζει και θα μεταφερθεί με χιόνι. Αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι επικίνδυνο εάν μια τέτοια κατάσταση συμβαίνει τη νύχτα και όλα τα προϊόντα καύσης παραμένουν στο σπίτι. Αυτό είναι γεμάτο με θανατηφόρο αποτέλεσμα για όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Επομένως, πρέπει να τοποθετήσετε αμέσως τον εκτροπέα και να μην πειραματιστείτε με διάφορα καλύμματα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς ο περιστροφικός διακόπτης, ικανός να σβήσει σπινθήρες, περιγράφεται στο βίντεο κλιπ:

Η σταδιακή κατασκευή του εκτροπέα TsAGI στο σπίτι χωρίς ειδικό εξοπλισμό εμφανίζεται στο βίντεο:

Ο υπολογισμός, η παραγωγή και η επαλήθευση του αυτο-κατασκευασμένου εκτροπέα σε δράση εμφανίζονται στο βίντεο κλιπ:

Λεπτομερές βίντεο σχετικά με την κατασκευή του εκτροπέα στην καμινάδα με επεξηγήσεις και οπτική παρουσίαση κάθε δράσης:

Αφού μελετήσατε λεπτομερέστερα το ζήτημα της συναρμολόγησης και τοποθέτησης του εκτροπέα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας δυνάμεις για να προστατεύσετε την καμινάδα σας από ανεπιθύμητες παρεμβολές στη λειτουργία της με τον άνεμο και διάφορα είδη βροχοπτώσεων και συντριμμιών. Επίσης, αυτή η απλή συσκευή θα σας βοηθήσει να αυξήσετε σημαντικά την πρόσφυση. Εάν δεν υπάρχει καμία επιθυμία να κατασκευαστεί ένας ενισχυτής από αυτοσχέδια υλικά, μπορείτε πάντα να αγοράσετε το αγαπημένο σας μοντέλο και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας στην καμινάδα.

Εκτροπέας στην καπνοδόχο

Η τοποθέτηση του ανώτερου τμήματος των καπνοδόχων και των αγωγών εξαερισμού θα πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία του καναλιού από το να εισχωρήσει σε αυτά τα συντρίμμια και να αποτρέψει την καταστολή της έλξης λόγω της έντονης επιρροής του ανέμου. Η απλούστερη έκδοση είναι η συσκευή του κουδουνιού με τη μορφή κώνου, που κλείνει το στόμιο της καμινάδας. Ωστόσο, αυτό δεν σας προστατεύει πάντα από την αρνητική επίδραση του ανέμου. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, στην καπνοδόχο είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας.

Γιατί χρειαζόμαστε

Το κύριο μέλημα στον υπολογισμό των παραμέτρων καμινάδας είναι η δημιουργία επαρκούς ώθησης ικανής να απομακρύνει προϊόντα καύσης από τον θάλαμο καύσης του κλιβάνου από στερεό καύσιμο λόγω σημαντικής διαφοράς πίεσης. Για το σκοπό αυτό, επιλέγεται η απαιτούμενη διάμετρος καναλιού, το υλικό, το σχήμα διατομής και το ύψος σωλήνων.

Ο ισχυρός άνεμος μπορεί να εκραγεί αέρα στο στόμιο του καναλιού, εμποδίζοντας έτσι την εξάτμιση των καυσαερίων. Η ακραία περίπτωση είναι η επίδραση της καταστολής της ώσης, όταν η εξάτμιση του λέβητα δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει την αντίσταση και να ρέει πίσω στο δωμάτιο, η οποία κατ 'αρχήν δεν είναι επιτρεπτή.

Δεν αρκεί να κλείσετε το στόμιο της καπνοδόχου από εξωτερικά ρεύματα αέρα, αλλά δεν υπάρχουν βέλτιστα σχέδια γι 'αυτό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του ίδιου του ανέμου για να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες και ακόμα περισσότερο να ενισχύσετε την πρόσφυση με την οποία ο εκτροπέας διαχειρίζεται τέλεια.

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Το έργο βασίζεται στον νόμο Bernoulli ο οποίος ισχύει για τα υγρά και τα αέρια. Όταν τα αέρια κινούνται σε ένα κανάλι με μειούμενη διατομή, η ταχύτητά τους αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στο όριο του καναλιού μειώνεται και υπάρχει εκκένωση. Εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του περιβάλλοντος χώρου και της ζώνης εξάντλησης, τότε μια γρήγορη ροή παρασύρει την ουσία από το εξωτερικό.

Ο εκτροπέας είναι μια συσκευή που εξασφαλίζει τη ροή του αέρα ή τη διέλευση από ένα κωνικό κανάλι, στο οποίο εμφανίζεται μια ζώνη αραίωσης ακριβώς κοντά στο στόμιο της καμινάδας. Τα αέρια που εκπέμπονται από την καμινάδα αναρροφώνται στην περιοχή του εκκενωθέντος αερίου. Ως αποτέλεσμα, ο άνεμος που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστολή της ώσης, αντίθετα, αρχίζει να την αυξάνει.

Είναι δυνατή η αύξηση της ώσης κατά 20% ακόμα και με τον απλούστερο σχεδιασμό του εκτροπέα. Για τους φούρνους και τους λέβητες στερεών καυσίμων, αυτό σημαίνει καλύτερη καύση άνθρακα, ξύλου ή μπρικέτας, καλύτερη παραγωγή θερμότητας και, ως εκ τούτου, αυξημένη αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την απόσβεση της φλόγας ή την επιστροφή των καυσαερίων στο εσωτερικό εξαλείφονται.

Η συσκευή αποτρέπει περαιτέρω την είσοδο των συντριμμιών, του χιονιού και της βροχής στο κανάλι. Εν μέρει αυτό οφείλεται στην παρουσία του σώματος του εκτροπέα, εν μέρει επειδή η υποστηριζόμενη ώθηση εμποδίζει την απόφραξη.

Ο σχεδιασμός δεν ρυθμίζεται με κανέναν τρόπο. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός που δεν προκαλεί πρόσθετη αντίσταση και δημιουργεί απόρριψη στο στόμιο της καπνοδόχου, αυξάνει την ώση που δικαιολογεί τη λειτουργία του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων, οι οποίοι έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένοι λόγω της πρακτικότητας και της αξιοπιστίας τους:

 • Εκτροπέας TsAGI
 • Belleville εκτροπέας, Astato
 • Γύρος "Volper"
 • Εκτροπέας Grigorovich
 • H εκτροπέα σχήματος Η

Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους αντιμετωπίζει τέλεια τις εργασίες. Οι διαφορές είναι οι συνολικές διαστάσεις και η ευαισθησία στους ανέμους διαφορετικών κατευθύνσεων. Το μειονέκτημα σχεδόν όλων των τύπων - αν δεν υπάρχει άνεμος, αυτοί αντιστέκονται στην ώθηση.

Παρομοίως, λειτουργούν πολλές άλλες συσκευές: ένα στροβιλοφόρο άξονα (περιστρεφόμενος εκτροπέας) και ένας αντιανεμικός με οθόνη.

Παρέχεται ένας εκτροπέας κατασκευασμένος από γαλβανισμένο χάλυβα, χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα. Η βασική απαίτηση είναι η υψηλή αντοχή στη διάβρωση, επειδή η συσκευή θα εγκατασταθεί στην καπνοδόχο, όπου οι εργασίες επισκευής θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά όταν πρόκειται για λέβητα ή καμίνους θέρμανσης.

Για τους αεραγωγούς, όπου αποκλείονται οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολυμερικά υλικά ή πολυμερές επιστρώσεις για μεταλλικές κατασκευές.

Εκτροπέας TsAGI

Η πιο κοινή έκδοση του εκτροπέα. Πάνω από το στόμιο της καμινάδας στερεώνεται ένας βραχύς δίαυλος μεγαλύτερης διαμέτρου, ο οποίος θα σχηματίζει ένα διαχύτη. Ο άνεμος ρέει γύρω του από όλες τις πλευρές. Στις πλευρές υπάρχουν ζώνες αυξημένης πίεσης. Στο εμπρόσθιο και στο πίσω μέρος του κατώτερου και του ανώτερου τμήματος υπάρχει εκκένωση, η οποία αυξάνει την ώση.

Στην ανώτερη άκρη του διαχύτη υπάρχουν δίνες που μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδιο στη διαφυγή των αερίων. Επιπλέον, δεν υπάρχει προστασία του στόματος της καμινάδας από την είσοδο των συντριμμιών και την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση. Ως λύση πάνω από το στόμα, ένα προστατευτικό πώμα στερεώνεται με τη μορφή κώνου.

Το σχήμα της διάταξης του εκτροπέα TsAGI

Μπέλβιλ

Απλό στον εκτροπέα απόδοσης, το οποίο παρέχει την απαραίτητη επίδραση με τον πιο οπτικό τρόπο. Τα δύο κύρια μέρη της συσκευής - μια προσωπίδα για μια καμινάδα, ο πυθμένας του οποίου κλείνεται κώνος στραμμένη προς την καμινάδα και του δακτυλίου, το οποίο σχηματίζεται από ένα κόλουρου κώνου και φοριέται απευθείας στην άκρη της καπνοδόχου.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απλός και αποδοτικός σχεδιασμός. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία φυσάει ο άνεμος, χτυπά το σημείο πάνω από το στόμα, όπου οι κώνοι σχηματίζουν ένα κανάλι στενεύσεως, το οποίο προκαλεί το αέριο να εκκενωθεί και να αντληθεί από την καμινάδα.

Γύρος "Volper"

Βασικά ο σχεδιασμός είναι ο ίδιος με τον εκτροπέα TsAGI, μόνο το καπάκι για την προστασία από τα συντρίμμια και τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις βρίσκεται πάνω από το διαχύτη. Το κάλυμμα έχει τη μορφή κώνου, το οποίο επιπλέον δημιουργεί κενό στο πάνω μέρος.

Εκτροπέας Grigorovich

Πρόκειται για περαιτέρω ανάπτυξη του TsAGI και είναι καταλληλότερη για εγκατάσταση σε χώρους όπου κυριαρχούν τα ανερχόμενα ρεύματα αέρα. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία ακόμα και αν δεν υπάρχει άνεμος, χωρίς να δημιουργεί αισθητή αντίσταση. Στο κάτω μέρος, ο εκτροπέας είναι ένας υψηλός κολοβωμένος κώνος με μια προέκταση στον πυθμένα. Ξεκινάει από το στόμιο της καμινάδας με ένα γύρο μέχρι το ένα τρίτο του ύψους της.

Τα αέρια από τον ίδιο τον σωλήνα πέφτουν στο κανάλι στενεύσεως του διαχυτή και έτσι προκαλούν εξάντληση. Τα αυξανόμενα ρεύματα εξωτερικού αέρα ενισχύουν περαιτέρω το αποτέλεσμα, αυξάνοντας την ώθηση.

Σε σχήμα Η

Nontrivial κατασκευή, η οποία έχει αποδειχθεί στην εργασία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ισχυρές λέβητες. Στο στόμιο της καμινάδας στερεώνεται ένας εγκάρσιος σωλήνας διακλάδωσης ίδιας διαμέτρου. Για τη σύζευξη στο κέντρο του σωλήνα διακλάδωσης υπάρχει μια εγκοπή, η οποία εξασφαλίζει στενή σύνδεση.

Στις άκρες του εγκάρσιου οριζόντιου σωλήνα, δύο ακόμη τμήματα είναι σταθερά, σχηματίζοντας ως αποτέλεσμα μια κατασκευή με τη μορφή του γράμματος "Η". Η χρήση προστατευτικών καλύμματα είναι ήδη περιττή, διότι το στόμιο της καπνοδόχου κλείνεται με ασφάλεια από ένα οριζόντιο στοιχείο και οι πλευρικοί σωλήνες διέρχονται και δεν παρεμβαίνουν στη δίοδο των βροχοπτώσεων.

Αυτός ο σχεδιασμός σε οποιαδήποτε κατεύθυνση του ανέμου παρέχει μια ομοιόμορφη ροή αέρα απευθείας κοντά στο στόμιο ή κατά μήκος των πλευρικών καναλιών, γεγονός που δημιουργεί ήδη μια πρόσθετη πρόσφυση.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του εκτροπέα υποτίθεται ότι βρίσκεται στις καμινάδες των φούρνων και των λεβήτων που λειτουργούν με στερεό καύσιμο, σε μερικές περιπτώσεις και σε υγρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε λέβητες αερίου. Αυτό οφείλεται στην αστάθεια της ώθησης που δημιουργείται, επειδή εξαρτάται άμεσα από τη δύναμη του ανέμου. Αν το ρεύμα είναι πολύ υψηλό, η φωτιά στην έξοδο του ακροφυσίου στο θάλαμο καύσης μπορεί να σβήσει. Όλα αυτά υποδεικνύονται στα κανονιστικά έγγραφα του SNiP 2.04.05-91, JV 7.13130.2009.

Για αποτελεσματική λειτουργία, ο εκτροπέας πρέπει να εγκατασταθεί μόνο αν η έξοδος καμινάδας βρίσκεται πάνω από τα δομικά στοιχεία της οροφής. Για τις κεκλιμένες στέγες επιτρέπεται κατώτερη θέση. Έτσι, σε απόσταση 1,5-3 μέτρων από την κορυφογραμμή, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σε επίπεδο με αυτό. Εάν η απόσταση είναι τρία μέτρα, η γωνία μεταξύ του επιπέδου της κορυφογραμμής και της υπό όρους ευθείας γραμμής μεταξύ της κορυφογραμμής και του στόματος της καπνοδόχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 βαθμούς. Για επίπεδες στέγες, αρκεί να ξεπεράσουμε τις κύριες κατασκευές.

Μπορείτε να κατασκευάσετε τον εκτροπέα μόνοι σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια έκδοση του TsAGI ή του "Volper". Υπολογίζεται ο υπολογισμός των διαστάσεων καθενός από τα στοιχεία, ξεκινώντας από την εσωτερική διάμετρο της καπνοδόχου. Εάν χαρακτηρίζεται ως d, τότε:

 • διάμετρος του διαχυτή - 1,2-1,3d;
 • ύψος του εκτροπέα 1,6-1,7d.
 • το πλάτος του προστατευτικού καλύμματος - 1,7-1,9d.

Το ύψος του διαχύτη λαμβάνεται ίσο με το ήμισυ του ύψους ολόκληρου του εκτροπέα. Στο κάτω τμήμα του είναι εγκατεστημένος ένας σφιγκτήρας, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο στόμιο της καμινάδας. Σε αυτόν με τη βοήθεια των 4-6 λωρίδων από γαλβανισμένο χάλυβα σταθερή διάχυση. Τελικά με τη βοήθεια των ίδιων λωρίδων τοποθετείται ένα προστατευτικό πώμα. Η απόσταση μεταξύ του διαχυτήρα και του καπακιού είναι 0,2-0,3d.

Προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση, είναι δυνατό να κατασκευαστεί στο στόμιο της καμινάδας και κατά προτίμηση στον δακτύλιο στερέωσης του εκτροπέα ένα ακροφύσιο με ένα εξωτερικό άνοιγμα. Το ύψος του ακροφυσίου μπορεί να είναι 0,1-0,2d, περίπου το ίδιο θα πρέπει να αυξηθεί και η εξωτερική διάμετρος (1,1-1,2d)

Αυτό είναι το απλούστερο στον σχεδιασμό προμηθειών. Όλα τα στοιχεία κόβονται εύκολα από χαλύβδινο φύλλο με μικρή ποσότητα κοπής.

Για να μην συγχέεται με τη σήμανση, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε πρώτα το σχήμα των κενών από το χαρτόνι και στη συνέχεια να τα μεταφέρετε κατά μήκος του περιγράμματος σε ένα φύλλο μετάλλου.

Όλα τα στοιχεία του εκτροπέα συνδέονται με αναδίπλωση, πριτσίνωμα ή συγκόλληση. Μετά από αυτό, η τελική δομή μπορεί να στερεωθεί στο στόμιο της καμινάδας και να την ελέγξει σε λειτουργία. Για να είστε σίγουροι για την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του εκτροπέα, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα έτοιμο σχέδιο με τέλεια υπολογισμένες παραμέτρους και διαστάσεις.

Εκτροπέας στην καμινάδα

Το σύστημα, την εκτροπή του καπνού από τις συσκευές και τις συσκευές θέρμανσης, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του εξοπλισμού θέρμανσης που είναι εξίσου σημαντική και την άνεση της συσκευής και χαλάρωση σε ένα κτίριο κατοικιών.

Σχέδιο της συσκευής της καμινάδας μέσω της οροφής.

Το σωστό σύστημα καπνοδόχων εκτελεί δύο κύριες λειτουργίες: την αφαίρεση όλων των στοιχείων που εκπέμπονται κατά την καύση του καυσίμου και τη σωστή και υψηλής ποιότητας ροή αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις καμινάδες που δεν έχουν αναγκαστική ώθηση, γεγονός που τους κάνει να δαπανούν περισσότερο χρόνο για τον υπολογισμό και την οικοδόμηση τέτοιων συστημάτων.

Το κύριο πρόβλημα τους μπορεί να θεωρηθεί ως ισχυρό ρεύμα αέρα στο περιβάλλον, το οποίο παραβιάζει το σχέδιο και την ορθή λειτουργία της καμινάδας. Αυτό οδηγεί σε ακατάλληλη λειτουργία γεννητριών θερμικού τύπου και καπνού από το καθιστικό ή το λέβητα. Διορθώστε το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι με τη βοήθεια ενός εκτροπέα στην καπνοδόχο, η οποία είναι σε θέση να προσαρμόσει την πρόσφυση και την εξαγωγή στο μη υποχρεωτικό σύστημα.

Πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα καπνού

Το πιο συχνά σύστημα εξαγωγής καπνού γίνεται για τους εξής λόγους:

 • έντονες ανέμους ανέμου, ως αποτέλεσμα των οποίων ο αέρας διεισδύει στον σωλήνα υπό ισχυρή πίεση, γεγονός που είναι ο λόγος για τη μείωση της δύναμης βύθισης και του καπνού στις κατοικίες.
 • υπερβολικά στενό πέρασμα καπνού, το οποίο δεν είναι σε θέση να παρέχει στο σύστημα το απαιτούμενο επίπεδο ώσης.
 • Το ανεπαρκές ύψος του σωλήνα καμινάδας, το οποίο δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση της επιθυμητής πίεσης και δύναμης ωθήσεως στον σωλήνα.

Οι εκτροπείς στατιστικού τύπου έχουν σχεδιαστεί για να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα, επιτρέποντας στην καμινάδα να λειτουργεί εξαιρετικά σωστά και ποιοτικά. Η εφαρμογή αυτού του στοιχείου του συστήματος σχετίζεται με συστήματα ιδιωτικού ή συλλογικού αερισμού και καπνοδόχου. Κατά κανόνα, δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση αυτής της βοηθητικής συσκευής εάν η θέση της δεν επηρεάζει άλλες λειτουργίες της καμινάδας.

Σκοπός και χρήση των εκτροπέων

Μορφές εκτροπέων: με τη μορφή πυραμίδας, τα σχέδια του Γρηγορόβιτς.

Κατά κανόνα, τα συστήματα καπνοδόχων θεωρούνται το σημαντικότερο στοιχείο ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης, επειδή η εργασία της καπνοδόχου επηρεάζει την καύση καυσίμων και την απομάκρυνση όλων των προϊόντων καύσης από το σύστημα και το σπίτι ειδικότερα.

Η όλη λειτουργία του λέβητα εξαρτάται από την ποιότητα της εισαγωγής αέρα και την πλήρη παροχή καπνού από το σύστημα. Χωρίς τη σωστή ποσότητα οξυγόνου, η διαδικασία καύσης είναι αδύνατη και τα υπολείμματα των προϊόντων στο σαλόνι μπορούν να προκαλέσουν αξιοπρεπή βλάβη στην υγεία των ενοικιαστών.

Προκειμένου να οργανωθεί το σωστό επίπεδο ώθησης στο σύστημα, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα χαρακτηριστικά της καμινάδας, η συσκευή και η οργάνωση της οποίας πρέπει να είναι σωστά. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η απαιτούμενη διατομή του σωλήνα που προορίζεται για εισροή και εκροή αέρα. Ένας σημαντικός παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί το ύψος της καμινάδας και η διαμόρφωσή της. Τώρα εξετάστε αυτές τις απαιτήσεις με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επιλογή του επιθυμητού τμήματος του σωλήνα καμινάδας εξαρτάται άμεσα από την ισχύ της γεννήτριας θερμικής ενέργειας. Ο ίδιος ο αγωγός καμινάδας ή ο δίαυλος πρέπει να είναι κάθετος και αρκετά ευθύγραμμος ώστε να μην δημιουργούνται εμπλοκές αέρα κατά τη λειτουργία.

Το ύψος του σωλήνα δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,5 m πάνω από την κορυφογραμμή του στοιχείου δομής της οροφής.

Σε περίπτωση που η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις δεν έδωσε απτό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στη χρήση ενός εκτροπέα, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην κορυφή της καμινάδας.

Η αρχή του εκτροπέα είναι να χρησιμοποιηθεί ο άνεμος ως πρόσθετο εργαλείο για την ισοπέδωση ή την ενίσχυση του επιπέδου ώσης στο σύστημα. Εξωτερικά μοιάζει με αυτό. Στο τέλος του σωλήνα εγκαθίσταται μέρος του συστήματος, το οποίο έχει μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο από την ίδια την καμινάδα.

Ένας ισχυρός άνεμος καθιστά δυνατή τη δημιουργία στον εκτροπέα ενός χώρου σπάνιου τύπου, στον οποίο κινούνται όλα τα προϊόντα καύσης που παραμένουν στην καμινάδα.

Μεταξύ άλλων, ο εκτροπέας έχει επιπλέον χρήσιμες λειτουργίες που επηρεάζουν θετικά όλη τη λειτουργία του καναλιού καπνοδόχου. Με τη βοήθεια ενός τέτοιου στοιχείου, μπορείτε να αποθηκεύσετε το σύστημα από τη βροχή και το χιόνι σε αυτό το χειμώνα. Κατά κανόνα, βοηθά το σύστημα να λειτουργεί σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Ποικιλίες και αρχές της διάταξης και λειτουργία των εκτροπέων

Οι εκτροπείς μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορες συμβατικές διαμορφώσεις και κατασκευές:

Σχηματικό διάγραμμα του τύπου εκτροπέα TsAGI.

 • εκτροπείς τύπου TSAGI.
 • στρογγυλό τύπο εκτροπέα (Volper);
 • εκτροπέα του σχεδιασμού του Γρηγορόβιτς.
 • ανοικτού και εκτροπέα σχήματος Η.

Ο ίδιος ο εκτροπέας έχει μια δομή αποτελούμενη από αρκετά ξεχωριστά μέρη. Τέτοια εξαρτήματα περιλαμβάνουν έναν κύλινδρο του κατώτερου τύπου, έναν διαχύτη και μια ομπρέλα. Ο διαχύτης μοιάζει με έναν κύλινδρο που βρίσκεται στην κορυφή του στοιχείου και η ομπρέλα προστατεύει την καμινάδα από τη βροχή και το χιόνι που πέφτουν μέσα σε αυτήν. Κατά κανόνα, οι εκτροπείς είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο χάλυβα, πράγμα που αποκλείει τη δυνατότητα διάβρωσης μετάλλων και απόφραξης του σωλήνα με τέτοια συντρίμμια.

Το έργο του εκτροπέα δεν έχει στη σύλληψή του κανένα χαρακτηριστικό που κανένας κύριος αρχάριος δεν είναι σε θέση να κυριαρχήσει. Ο άνεμος ρέει γύρω από ολόκληρο τον εκτροπέα, συγκρουόμενος με αυτό. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει στον ανώτερο κύλινδρο του εκτροπέα, ενισχύοντας το ρεύμα στην καπνοδόχο και τραβώντας όλο τον καπνό που είναι στάσιμο στο σύστημα. Λόγω της έντονης κίνησης του αέρα μέσα στον εκτροπέα, η δύναμη πρόσφυσης αυξάνεται πολλές φορές.

Η συσκευή αυτού του στοιχείου επιτρέπει την αύξηση του βυθίσματος στον σωλήνα καμινάδας ακόμη και στην περίπτωση που η ροή ανέμου κινείται στην κατακόρυφη κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν στο εσωτερικό του κυλίνδρου ειδικές διαυγές, μέσω των οποίων διαπερνά ο αέρας τα συστήματα εξαερισμού και καπνοδόχων.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα τέτοιο πράγμα όπως ένας χαμηλός άνεμος, ο οποίος μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αφαίρεση του καπνού και τη μείωση του ύψους του βυθίσματος στον αγωγό. Λόγω μιας τέτοιας ροής αέρα, σχηματίζεται μια ποικιλία αιολικών ρευμάτων κάτω από την ομπρέλα του εκτροπέα, η οποία φράζει ολόκληρο το σωλήνα.

Προστασία των αμορτισέρ από τον πυθμένα

Λόγω της παρουσίας αυτού του χαρακτηριστικού των αιολικών ρευμάτων, οι εκτροπείς έχουν εξοπλιστεί με ειδικές προστατευτικές διατάξεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του βύθισης στον αγωγό σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Για αυτό, ένας άξονας τοποθετείται μέσα στην καπνοδόχο σε δύο έδρανα που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο άξονας είναι εφοδιασμένος με ημικυλινδρική οθόνη, πτερύγιο και ένα καπάκι. Αυτός ο σχεδιασμός προστατεύει ολόκληρη την καμινάδα από τις επιπτώσεις της χαμηλότερης ροής του ανέμου.

Μετά την αλλαγή της κατεύθυνσης της ροής του ανέμου, ο καιρός στρέφεται, κλείνοντας την καμινάδα από τη λάθος ροή του ανέμου. Έτσι, οποιαδήποτε κατεύθυνση και δύναμη του ανέμου δεν είναι σε θέση να μπλοκάρει τον δρόμο προς τον καπνό και το ρεύμα του σωλήνα παραμένει το ίδιο όπως και πριν.

Η συσκευή μιας καμινάδας για ένα τζάκι.

Μην ξεχνάτε ότι οι εκτροπείς είναι σχεδιασμένοι για κυκλικούς σωλήνες, κάτι που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με την παρουσία ενός παλαιού σωλήνα από τούβλα, ο οποίος έχει ένα τετράγωνο τμήμα. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε ειδικούς σωλήνες, οι οποίοι λειτουργούν ως προσαρμογείς.

Σε καμινάδες με μεγάλο τετράγωνο τμήμα, οι οποίες είναι κατασκευασμένες για συστήματα θέρμανσης με τζάκι, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν προσαρμογείς με τη μορφή βραχιόνων διαχωριστικών που συνδέουν το σωλήνα και τον ίδιο τον εκτροπέα. Αυτά τα πόδια είναι κατασκευασμένα από μεταλλικές λωρίδες, οι οποίες μπορούν να γαλβανιστούν ή να βαφτούν υψηλής ποιότητας.

Οι σωλήνες από τούβλα χρειάζονται μια κατάλληλη μετάβαση με το επίδομα προς τη σωστή κατεύθυνση, πράγμα που επιτρέπει τη σύνδεση ενός στρογγυλού εκτροπέα και μιας τετραγωνικής καπνοδόχου. Με άλλα λόγια, η τοποθέτηση αυτού του στοιχείου του συστήματος εξαγωγής καπνού είναι εύκολη παρουσία οποιουδήποτε τύπου και μορφής δομών καπνοδόχου.

Αρχή της διάταξης σπινθήρων.

Ο εκτροπέας δεν είναι απαραίτητος για να αγοράσετε σε ένα κατάστημα κατασκευών, επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά εύκολο να κατασκευαστεί με τα χέρια σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπολογίσετε το μέγεθος και το σχήμα του στοιχείου, μετά από το οποίο μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία κατασκευής.

Σε γαλβανισμένο φύλλο χάλυβα είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε τους άνω και κάτω κυλίνδρους του μελλοντικού εκτροπέα, που είναι εύκολο να κάνετε με ένα απλό απλό μολύβι. Κόψτε τα απαραίτητα στοιχεία μπορεί να είναι με το μεταλλικό ψαλίδι, το οποίο μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει αυτό το έργο.

Αφού αυτά τα δύο μέρη κόψουν και επεξεργαστούν από το αρχείο, το οποίο απαιτείται για την υψηλής ποιότητας σύνδεση των δύο άκρων του ενός τμήματος, μπορείτε να προχωρήσετε για να διορθώσετε αυτές τις άκρες. Συνήθως, για αυτό χρησιμοποιήστε μια μηχανή συγκόλλησης, μπουλόνια ή πριτσίνια.

Πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδέσετε ένα τεμάχιο εργασίας από γαλβανισμένο χάλυβα με μια μηχανή συγκόλλησης, επειδή καίει γρήγορα ένα λεπτό μέταλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται συνήθως τα πριτσίνια ή τα μικρά μπουλόνια.

Το τελειωμένο κωνικό κάλυμμα πρέπει να στερεωθεί στον ανώτερο κύλινδρο του εκτροπέα. Κάνετε αυτό με μικρές αγκύλες κατασκευασμένες από το ίδιο φύλλο χάλυβα. Τοποθετήστε τους βραχίονες στο ακροφύσιο με πριτσίνια. Μην ξεχνάτε ότι οι βραχίονες τοποθέτησης βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό του εκτροπέα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται στο εσωτερικό μέρος πρόσθετες παρεμβολές για τη σωστή ροή αέρα και καπνού.

Στην ομπρέλα στοιχείων είναι απαραίτητο να στερεώσετε τον κώνο του αντίστροφου τύπου. Επιπλέον, η συναρμολόγηση όλων των τμημάτων του εκτροπέα πρέπει να πραγματοποιείται απευθείας στον ίδιο τον σωλήνα, πράγμα που θα επιτρέψει την υψηλής ποιότητας συναρμολόγηση και στερέωση κάθε μεμονωμένου τμήματος της δομής.

Διαφορετικά, είναι δυνατή η ανεπιτυχής σύνδεση των δύο στοιχείων του συστήματος, τα οποία στη συνέχεια θα προκαλέσουν δυσλειτουργία στο σχεδιασμό και ολόκληρη την καπνοδόχο ως σύνολο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απλώς αδύνατο να κατασκευαστεί αυτή η δομή από μόνη της.

Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει με καμινάδες τούβλου, οι οποίες απαιτούν ποιοτικούς προσαρμογείς ή ράφια. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο, πιο κερδοφόρο και πιο γρήγορο να αγοράσετε αυτό το ανέξοδο στοιχείο του συστήματος από το να προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή της εκτροπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από γαλβανισμένο ατσάλι, το οποίο αντιστέκεται με επιτυχία σκουριά, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής και την εξυπηρέτηση των εξαρτημάτων του συστήματος.

Deflector στην καμινάδα: γιατί και πότε χρειάζεστε, είδη, επιλογές, σπιτικές επιλογές

Αν κοιτάξετε τους σωλήνες καπνού και εξαερισμού των διαμερισμάτων, τότε η ποικιλία των καπνιστών σε αυτά (εκτροπείς, flyvaroks) είναι καταπληκτική. Αλλά το κύριο καθήκον του εκτροπέα δεν είναι να διακοσμήσει την καμινάδα, αλλά να αυξήσει και να σταθεροποιήσει την πρόσφυση ανάλογα με τον καιρό και έτσι να βελτιώσει την απόδοση της συσκευής θέρμανσης και να μειώσει το κόστος θέρμανσης. Ο εκτροπέας του σωλήνα εξαερισμού μπορεί να παρέχει μη πτητικό (και ελεύθερο) εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής, βλ. Παρακάτω. Αλλά ταυτόχρονα, οι αντίπαλοι της τοποθέτησης των εκτροπέων στους σωλήνες των διαμερισμάτων στερούνται επίσης, και τα επιχειρήματα προς όφελός τους οδηγούν σε βαρύ. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να καταλάβει σε ποιες περιπτώσεις έχει νόημα να βάλει τον εκτροπέα στην καπνοδόχο ή στον εξαερισμό, τότε πώς να επιλέξετε το σωστό ή να το κάνετε μόνοι σας.

Εκτροπείς σε καμινάδες κατοικιών διαμερισμάτων

Το πιο σημαντικό ερώτημα

Πριν να επιλέξετε ή να κάνετε έναν εκτροπέα στο σωλήνα, πρέπει να αποφασίσετε - χρειάζεστε καθόλου; Ο εκτροπέας μπορεί να καταψύχεται, να εμποτίζεται με αιθάλη ή άνθρακα (εμπλουτισμένο με άνθρακα), να φράζει τα φύλλα με φύλλα, ανεμόμυλα ή σκόνη. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, εάν ο εκτροπέας βρίσκεται σε μια καμινάδα, οι κάτοικοι του σπιτιού κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Η απόδοση του καπναγωγού ή του εκτροπέα λέβητα αυξάνεται όχι πολύ, αλλά απαιτεί τακτική επιθεώρηση και καθαρισμό. Τουλάχιστον κάθε 3 μήνες για σόμπες στερεών καυσίμων και τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για φούρνους και λέβητες αερίου, υγρού καυσίμου ή πυρόλυσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να τοποθετήσει ένας ακατάλληλος εκτροπέας στον σωλήνα, δείτε το βίντεο:

Βίντεο: πόσο επικίνδυνες είναι οι εκτροπείς, οι ομπρέλες και οι καιρικές κολώνες στην καμινάδα;

Ως εκ τούτου, αν έχετε μια παλιά ξύλα ή σόμπα άνθρακα, αλλά δεν είναι πολύ καλή πρόσφυση και ο άνεμος φυσά μέσα στο σωλήνα, στη θέση της εκτροπής είναι καλύτερα να βάλετε μια απλή τρύπα καπνού, για παράδειγμα. μια ομπρέλα ή μια σκηνή. Και σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να κατανοήσετε σωστά ποιος εκτροπέας χρειάζεται για αυτόν τον συγκεκριμένο φούρνο / λέβητα με τη συγκεκριμένη καμινάδα. Είναι επίσης σημαντικό να μην συγχέεται ο εκτροπέας καπνού με εξαερισμό - οι μικροί έμποροι και οι συγγραφείς ορισμένων λαϊκών δημοσιεύσεων δεν βλέπουν τη διαφορά ή δεν το κάνουν.

Εξέλιξη του εκτροπέα

Η εκτροπή στα λατινικά σημαίνει "αντανακλάται" με την έννοια της "απόρριψης". Δεν κατευθύνεται με κάποιο τρόπο, όπως ένας ανακλαστήρας, αλλά μόνο στην άκρη. Μια κουκούλα στο σωλήνα καμινάδας από δέρματα, μεγάλα κοχύλια κλπ. ήδη πρωτόγονους ανθρώπους να θέσει για να αποφευχθεί η εμφύσηση ανέμου στον σωλήνα.

Στο ρόλο του εκτροπέα στη δημιουργία της έλξης, σταθεροποίηση παρά τις ιδιοτροπίες του καιρού και την ικανότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εκτροπής των συσκευών παραγωγής θερμότητας για πρώτη φορά εξεταστεί σοβαρά το TsAGI σχεδόν πριν από 100 χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρόσφατα εκκολαφθεί σοβιετική κυβέρνηση. Πριν από αυτό, οι μηχανικοί θερμότητας προσπάθησαν να βελτιώσουν τις καμινάδες για το σκοπό αυτό. Επίσκεψη σε παλιές φωτογραφίες τεράστιο pot-κοιλιά, όπως ένα ανεστραμμένο αχλάδι, τρομπέτα αμερικανική μηχανές ή μακρύ, λεπτό, με ροζέτα στο επάνω μέρος της αγγλικής;

Στην εκτροπή του TsAGI, ο ανάδοχος σχεδιαστής αεροσκαφών DP Grigorovich ανέλαβε μια δημιουργική συνεργασία με μια τέλεια καταρτισμένη μαθηματική συσκευή AF Vol'pert. Ο τελευταίος, επίσης, και ακόμη περισσότερο, είναι γνωστός για έργα στον τομέα της ραδιοεξοπλισμού (διάγραμμα Volpert-Smith κ.λπ.). Μαζί με ξεχωριστά Grygorovych Vol'pert αναπτύξει διάφορους τύπους διαφράγματα για διάφορους λόγους, όμως στην ειδική βιβλιογραφία περιγράφει διάφορες εκτροπείς Grigorovitch, Wolpert και Wolpert-Grigorovitch.

Στάδια εξέλιξης ενός εκτροπέα καπνού από μια απλή ομπρέλα σε έναν εκτροπέα TsAGI

Ο Γκιγκόροβιτς ξεκίνησε με το γεγονός ότι ο αεροδυναμικά υπολογισμένος σωστά το συνήθη καπνό ομπρέλας, pos. 1 στο Σχ. Αυτό έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της συσκευής. Cone Grigorovich - θυμηθείτε, είναι πολύ χρήσιμο. Wolpert προταθεί η παροχή ανέμου εκτροπέα ομπρέλα φούστα διαχύτη (θέση. 2), αλλά παρέμεινε εκτροπέα αεροδυναμικά ατελή cm. Κάτω. Συμπληρώθηκε από ένα βελτιωμένο σώμα περιστροφής αντί κουκούλας και κυλινδρικού κελύφους. Στο τέλος, η TsAGI εκτροπέα (Θεσ. 3) ασκήθηκε μετά από πολλές αεροδυναμική σήραγγα, μια κυβερνητική επιτροπή που εκδόθηκε ανταποκρίνεται πλήρως ΤΚ και πολλά επικάλυψη του.

Ο εκτροπέας TsAGI εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος στον κόσμο λόγω της τεχνικής του τελειότητας. Υπάρχουν τροποποιήσεις για διαφορετικούς σκοπούς, βλ. Παρακάτω. Αλλά άλλες εξελίξεις του Grigorovich και του Volpert δεν ήταν μάταιες - στη βάση τους αναπτύσσονται περισσότερα μοντέλα σύγχρονων εκτροπέων καπνού. Ποιο από αυτά είναι πιο κατάλληλο, θα μιλήσουμε για αυτό αργότερα.

Τύποι και σχέδια

Όλες οι ποικιλίες των εμπορικών ονομασιών των εκτροπέων καπνού ταιριάζουν σε έναν περιορισμένο αριθμό τύπων σχεδιασμού και αεροδυναμικών σχημάτων. Πρώτα απ 'όλα, η αλληλεπίδραση με το φυσικό βύθισμα των εκτροπέων καπνοδόχου χωρίζεται σε:

 • Ενεργός - με ενσωματωμένο εξαντλητικό καπνό εργασίας. Για να εξασφαλιστούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του εκτροπέα, ο αναρροφητήρας καπνού πρέπει να λειτουργεί συνεχώς ενώ καίγεται στον κλίβανο.
 • Ενεργός-παθητικός - ένας εξαντλητής καπνού είναι χαμηλής ισχύος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: πλήρης ηρεμία, καταιγίδα, υπερβολικά έντονη φωτιά κ.λπ. Τα ελάχιστα επιτρεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά της καμινάδας εξασφαλίζονται επίσης όταν ο εξάτμισης καπνού είναι απενεργοποιημένος.
 • Παθητικός-ενεργός - ο εκτροπέας δημιουργεί μια μικρή δική του πρόσφυση με έναν μη πτητικό τρόπο.
 • Παθητική - δεν υπάρχει σχέδιο του εκτροπέα.

Οι ενεργές εκτροπείς, τόσο πτητικές όσο και μη βέλτιστες για θερμοσίφωνες χαμηλής ισχύος, δεν εξετάζονται περαιτέρω. Από ενεργητική-παθητική θα ληφθεί υπόψη, σχεδιασμένο για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος 12V και κατάλληλο για παραγωγή από τα χέρια του.

Αεροδυναμικά σχήματα των εκτροπέων καπνοδόχου

Σύμφωνα με το αεροδυναμικό σχήμα, μπορεί να εντοπιστεί ο εκτροπέας της καπνοδόχου. (στην κορυφή του σχήματος):

 1. Αεροδυναμικά ατελής (ατελής) - στον χώρο που καταλαμβάνει ο εκτροπέας υπάρχει ένας "τσέπης" - μια περιοχή περιέλιξης στην οποία μπορεί να συσσωρευτεί αέρας, καπναέρια ή μίγματα αυτών.
 2. Αεροδυναμικά πλήρως ανοιχτό - δεν υπάρχει θήκη για άνεμο, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο εργασίας του εκτροπέα είναι ανοικτή στον άνεμο.
 3. Αεροδυναμικώς τέλεια κλειστή - δεν υπάρχει θύλακα αιολικής ενέργειας, ο άνεμος δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο εργασίας.
 4. Deflector-weathervane (βλ. Παρακάτω).
 5. Ο εκτροπέας των δονήσεων.

Αεροδυναμικά τέλεια εσωτερική εκτροπής πιο πολύπλοκη δομή και τεχνολογικά, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: λόγω της θέρμανσης του κελύφους είναι αεροδυναμικά τέλειο κλειστό διαφράγματα σχεδόν ο καθένας δίνει τη δική τους μη-πτητικών πόθους. Αυτός είναι ο μόνος παθητικός τύπος εκτροπέα, ικανός να αυξήσει το φυσικό ρεύμα της καμινάδας σε απόλυτη ηρεμία.

Σημείωση: αεροδυναμικά τέλεια κλειστού εκτροπέα και υπάρχει ο προαναφερθένς εκτροπέας TsAGI. Αυτό το αεροδυναμικό σχέδιο επινοήθηκε στο TsAGI.

Οι εκτροπείς των στροβίλων είναι εύκολο να αναγνωριστούν από ένα "σχισμένο" σχέδιο με αιχμηρές προεξοχές. Στην αεροδυναμική τους, όπως και στην αεροδυναμική στροβιλισμού γενικά, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα (η εξίσωση Navier-Stokes επιλύθηκε σε γενική μορφή μόνο πριν από 2 χρόνια). Είναι αδύνατη η πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εκτροπέα στροβίλου υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες με οποιαδήποτε καμινάδα. Συνεπώς, περαιτέρω, οι εκτροπείς δίνης δεν εξετάζονται. Το να πιστεύεις ή όχι στους παραγωγούς τους είναι δική σου επιχείρηση.

Αεροδυναμική

Σχέδια ρεύματος καυσαερίων σε εκτροπείς σε δημόσιες πηγές είναι επαρκείς. Αλλά από την άποψη του ιδιοκτήτη σπιτιού και του πλοιάρχου, η φύση της αλληλεπίδρασης του εκτροπέα με το φυσικό ρεύμα της καπνοδόχου και ο άνεμος στο επόμενο είναι πιο σημαντική. πτυχές:

 • Ο εκτροπέας θα επιδεινώσει την αρχική πρόσφυση;
 • Μπορεί ο εκτροπέας να αυξήσει την αρχική ώθηση στον άνεμο;
 • Πώς και πώς ο εκτροπέας αυξάνει τα φορτία ανέμου στον σωλήνα;
 • Είναι ο εκτροπέας αυτού του κυκλώματος επιρρεπής σε παγοκαλάρισμα / φράξιμο και βολικό για καθαρισμό;

Ο άνεμος είναι επομένως καλύτερο να μην θεωρείται από τη μετεωρολογική κλίμακα, αλλά με μια τραχιά διαβάθμιση της δύναμης και της δυναμικής του πεδίου ταχύτητας:

 1. ηρεμία.
 2. αδύναμη / μέτρια (μέτρια) - έως 6 σημεία στον μετεωρολογικό χάρτη καιρού.
 3. ισχυρή - 6-8 βαθμοί?
 4. πολύ ισχυρή - πάνω από 8 βαθμούς?
 5. έντονη - ο άνεμος οποιασδήποτε δύναμης είναι πραγματικά πεντανόστιμος ή αιχμηρός (έντονα κεκλιμένος προς τα επάνω ή προς τα κάτω), ή vzvirrenny.

Η ιδέα των αεροδυναμικών ιδιοτήτων των παθητικών εκτροπέων καπνού δίνεται στο Σχ. υψηλότερη.

Απλή κουκούλα

Ο συνηθισμένος καπνιστής στην καπνοδόχο ως ομπρέλα, αν είναι κατασκευασμένος με τη μορφή του κώνου του Γκιγκόροβιτς, δεν είναι τόσο άσχημα:

Καμινάδα με ομπρέλα σε σχήμα σκηνής.

 • Με μια μαζική καμινάδα που καταναλώνει θερμότητα, διατηρεί την πρόσφυση σε επιτρεπτά όρια για έναν κλίβανο ξύλου / άνθρακα σε έναν άνετο αέρα με δύναμη μέχρι μια σοβαρή καταιγίδα (10 βαθμοί).
 • Οποιοσδήποτε άνεμος μέχρι τον τυφώνα δεν δημιουργεί καταστροφικά φορτία στον αγωγό. μάλλον θα πέσει και θα πετάξει μακριά.
 • Δομικά απλό.
 • Ελαφρώς παγιδευμένο και φραγμένο, εύκολο να καθαριστεί ως ετήσιος έλεγχος και συντήρηση της καμινάδας.
 • Λόγω της ατελούς αεροδυναμικής, δεν είναι πολύ ευαίσθητη στη διαμόρφωση της ομπρέλας. Αν το σπίτι είναι σε ξηρασία, η ομπρέλα μπορεί να γίνει καπελάκι (δείτε την εικόνα στα δεξιά), η οποία απλοποιεί τη δουλειά και δίνει μεγάλες ευκαιρίες για το σχεδιασμό της.
 • Με μια καμινάδα 2-3 καναλιών (βλ. Παρακάτω) παρέχει τεχνικές παραμέτρους (εκτός από την αύξηση της ώσης στον άνεμο) όχι χειρότερη από τον αεροδυναμικά τέλειο κλειστό εκτροπέα.

Τα μειονεκτήματα ενός ατελούς εκτροπέα-καπνιστή είναι επίσης αρκετά σοβαρά:

 1. Σε περίπτωση ανεμοδαρμού μειώνεται το αρχικό βύθισμα τόσο ισχυρότερο όσο πιο έντονη θερμαίνεται ο κλίβανος. Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ο σκληρός ήσυχος χειμώνας: η σόμπα μπορεί να πνίξει και να φουσκώσει με καπνό.
 2. Σε έναν ισχυρό αέρα, είναι σε θέση να δημιουργήσει υπερβολική ώθηση, η οποία μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα των συμπαγών κλιβάνων καύσης (π.χ. ολλανδικές από 2,5-3,5 τούβλα) και τζάκια.
 3. Σε έναν πολύ ισχυρό / έντονο άνεμο, δεν φυσούν το σωλήνα και η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης δεν αποκλείονται.

Σε γενικές γραμμές, η ατελής ομπρέλα deflector είναι ο βέλτιστος καπνός για τον σωλήνα από τούβλα ενός κατάλληλα κατασκευασμένου και καλά περιποιημένου φούρνου στερεών καυσίμων, Λειτουργεί σε χώρους όπου οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι τρόποι να γίνουν ομπρέλες ομπρέλας είναι μη φουσκωμένοι (βλ. Παρακάτω), αλλά το περιπλέκουν σε σημείο που είναι συχνά απαραίτητο να επιλέξετε έναν αεροδυναμικά πλήρη ή τέλειο εκτροπέα.

Εξωτερική

Ο αεροδυναμικά ανοιχτός εκτροπέας δεν μειώνει την αρχική έλξη και το συγκρατεί σε οποιονδήποτε άνεμο μέσα στα όρια που επιτρέπονται για φούρνους και λέβητες σε στερεά, υγρά καύσιμα και αέριο. Είναι πολύ δύσκολο να καταψυχθεί, κοκκινισμένο και γεμάτο, αλλά εύκολα προσβάσιμο για καθαρισμό. Τα μειονεκτήματά του είναι τα εξής:

 • Ένα βελτιωμένο σώμα περιστροφής αντί κουκούλας είναι ένας πολύπλοκος τεχνολογικά κόμπος.
 • Ο προκύπτων φορέας των φορτίων ανέμου είναι τέτοιος ώστε ο αεροδυναμικά ανοικτός εκτροπέας τείνει να καταρρεύσει τον σωλήνα, ενώ η ίδια η ομπρέλα πετάει.
 • Στον άνεμο ισχυρότερο από 8 σημεία, το πλευρικό φορτίο στον σωλήνα αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια αυξάνεται σύμφωνα με τον νόμο εξουσίας.
 • Κακή σβήνει το δυναμικό φορτίο από τις ριπές του ανέμου, έτσι ώστε ο αγωγός τούβλου που ανοίγει ο εκτροπέας δεν μπορεί να ρυθμιστεί.
 • Δεν είναι κατάλληλο για συσκευές πυρόλυσης που παράγουν θερμότητα: σε ισχυρό αέρα, τα αέρια πυρόλυσης απορροφούνται αμέσως και ο κλίβανος / λέβητας σβήνει.
 • Λίγοι είναι κατάλληλοι για το σχεδιασμό: οι κηλίδες και τα σχήματα καταστρέφουν τη συνολική αεροδυναμική. Το μόνο μέρος όπου είναι δυνατόν να τοποθετηθούν διακοσμητικά αντικείμενα είναι ο άνω πόλος του σώματος περιστροφής και το κάτω άκρο του διαχύτη (βλ. Παρακάτω).

Σημείωση: σε μια εποχή που εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαμε πειράματα σχετικά με τη χρήση ανοικτών εκτροπέων στις μηχανές, για να αυξήσουμε την απόδοση σε χαμηλή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό - στη μεσαία γραμμή μια γλώσσα φλόγας έδειξε από το σωλήνα, και κανένας δεν θα μπορούσε να επιταχύνει στην ταχύτητα σχεδιασμού.

Γενικά, ο αεροδυναμικώς ανοιχτός εκτροπέας είναι κατάλληλος για όλους τους τύπους συσκευών θέρμανσης, εκτός από την πυρόλυση. Υπό την προϋπόθεση ότι ο εκτροπέας ελέγχεται και καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε 2 μήνες και πριν από κάθε φούρνο, ελέγχεται η ώθηση. Είναι πολύ κατάλληλο για καπνοδόχους με ανεπαρκή πρόσφυση και ιδιαίτερα για φούρνους λουτρών: δεν υπάρχουν περιπτώσεις τριβής στα λουτρά λόγω του ανοικτού εκτροπέα. Δεν είναι εύκολο να πνιγεί σωστά το λουτρό και ο έλεγχος του εκτροπέα δεν θα τον περιπλέξει.

Σημείωση: υπάρχουν τύποι ανοικτών εκτροπέων, οι οποίοι πρακτικά δεν δημιουργούν πλευρικά φορτία στον σωλήνα και είναι κατάλληλοι για εύθραπτες κεραμικές και γυάλινες καμινάδες, βλέπε Εικ. στα δεξιά. Ωστόσο, η σκόνη, τα συντρίμμια και η αιθάλη συσσωρεύονται στο ανοικτό σώμα περιστροφής, που καταστρέφει την αεροδυναμική της συσκευής και είναι δύσκολο να καθαριστεί. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές συστήνουν τέτοια προϊόντα μόνο για λέβητες αερίου σε χώρους με πολύ σκονισμένο αέρα.

Τέλεια

Τα πλεονεκτήματα του αεροδυναμικά τέλειου κλειστού εκτροπέα καθορίζονται παραπάνω. Επιπλέον:

 • Αεροδυναμικώς τέλειος κλειστός εκτροπέας παρέχει σταθερότητα έλξης σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες, επαρκή για κάθε οικιακούς φούρνους και λέβητες.
 • Δεν φράζει και δεν παγώνει στο εσωτερικό, και ο παγετός και η σκόνη στο εξωτερικό έχουν ελάχιστη επίδραση στη λειτουργία του.
 • Με μικρές τροποποιήσεις είναι κατάλληλο για χρήση τόσο ως καπνός όσο και ως εξαερισμός μη πτητικές, βλέπε παρακάτω.
 • Εξαιρετικό δυναμικό φορτίο απόσβεσης από τις ριπές και επομένως κατάλληλο για εγκατάσταση σε σωλήνες οποιουδήποτε υλικού.
 • Σε ένα οβάλ, τριγωνικό ή τετράγωνο κέλυφος μπορεί να συγκλίνει καμινάδα δοκού 2-3-4.

Τα μειονεκτήματα ενός κλειστού εκτροπέα δεν είναι τόσο σημαντικά:

 1. Η πλευρική δύναμη στον αγωγό στον άνεμο μέχρι την ισχυρή δίνει περισσότερο από την ανοικτή, αλλά στη συνέχεια αυξάνει γραμμικά με την αύξηση του ανέμου, δηλ. Ο σωλήνας κάτω από τον ανοιχτό εκτροπέα μπορεί πάντοτε να ενισχυθεί ή να ενισχυθεί με τοποθέτηση.
 2. Είναι πολύ σύνθετη στη δομή και την τεχνολογία.
 3. Δεν είναι κατάλληλη για το σχεδιασμό: οποιεσδήποτε κηλίδες και εικόνες υποβαθμίζουν τη συνολική αεροδυναμική και ο χρωματισμός ενισχύει μόνο την ωφελιμιστική εμφάνιση του εκτροπέα.

Τεχνολογικά κόλπα

Λανθασμένη σχεδίαση ομπρέλας για την καμινάδα

Ο πρώτος κανόνας είναι - μην κάνετε μια ομίχλη όπως μια κεκλιμένη στέγη ή μια καμάρα κυλίνδρων (δείτε την εικόνα στα δεξιά). Αυτά είναι κατάλληλα μόνο για κινητές συσκευές, όταν ο άξονας της ομπρέλας μπορεί να στραφεί αυθαίρετα στον άνεμο. Ή ως διακοσμητικό για το falshdyhod. Υπάρχει μια τέτοια μόδα σε σπίτια με biofireplaces. Και σε άλλες περιπτώσεις, η ώθηση θα περπατήσει από τη βούληση των στοιχείων μέχρι το αντίθετο.

Επιπλέον, για να κάνετε τον εκτροπέα στην καμινάδα με τα δικά σας χέρια, θα πρέπει να μάθετε μερικά κόλπα των εργασιών κονσερβοποίησης. Πρώτα απ 'όλα - η ένωση των φύλλων στην πτυχή (πτυσσόμενη) ή η αναδίπλωση βλέπε εικ. παρακάτω. Τις περισσότερες φορές οι λεπτομέρειες των εκτροπέων συνδέονται με μία μόνο αναποδογυρισμένη πτυχή, αλλά για ομπρέλες ατελών εκτροπέων για διακοσμητικούς σκοπούς χρησιμοποιείται μερικές φορές μια διπλή μόνιμη ραφή.

Σύνδεση λεπτών μεταλλικών φύλλων σε διπλώματα (πτυσσόμενα)

Στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε από τις εξωτερικές διαστάσεις για να επισημάνετε τα σχέδια των τμημάτων του εκτροπέα. Για όσους προτιμούν να μελετήσουν με σαφήνεια, δίνουμε μια σειρά από μαθήματα βίντεο σχετικά με την κατασκευή των στοιχείων των εκτροπέων καπνού: