Ποιος είναι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο

Ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για χώρους με διάφορους σκοπούς. Χωρίς αυτό, ο αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, θα επηρεάσει δυσμενώς τη γενική κατάσταση και την ευημερία ενός ατόμου. Η έλλειψη ανταλλαγής αερίων στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι γεμάτη με πιο σοβαρές συνέπειες: την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, την οξεία δηλητηρίαση.

Έννοια του αερισμού των χώρων

Το βασικό σύστημα, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη βάση όλων των άλλων, είναι ο φυσικός αερισμός. Πριν, για να το εξετάσουμε, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι ο εξαερισμός. Αυτή είναι η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα, στην οποία ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, εισέρχεται στο δωμάτιο και ξοδεύεται - αφαιρείται από αυτό. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα που αντιστοιχεί στα υγειονομικά πρότυπα μπορεί να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις. Οι κτιριακοί κώδικες 2.08.01-89 "Οικιστικά κτίρια" προβλέπουν τον εξοπλισμό των κτιρίων κατοικιών με εξαερισμό με ορισμένες παραμέτρους αέρα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, να εξουδετερώνει τα επιβλαβή αέρια και την υπερβολική υγρασία.

Είναι όμως προφανές ότι πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες συνθήκες για τον εξαερισμό. Οι αιτίες της κίνησης των αέριων μαζών είναι:

 • Η διαφορά θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Μηχανικά κίνητρα.
 • Βαρυτικές δυνάμεις.

Τι είναι φυσικός αερισμός;

Το πιο προσιτό, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των υγειονομικών προτύπων - φυσικό αερισμό. Για την εφαρμογή του, είναι απαραίτητο να εισέλθει ανεπιφύλακτα στον χώρο ο χώρος, μετατοπίζοντας το κορεσμένο διοξείδιο του άνθρακα πέρα ​​από αυτό. Η αρχή του φυσικού αερισμού βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Έτσι, η ροή έρχεται μέσα από τις τρύπες, τα παράθυρα, τις πόρτες, και ξοδεύεται, ανεβαίνει και βυθίζεται στις τρύπες εξαερισμού στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Πλεονεκτήματα της φυσικής ανταλλαγής αέρα

 • Ελάχιστο πρόγραμμα εργασίας. Έτσι, σε πολυκατοικίες - αυτά είναι πλέγματα εξαερισμού ενσωματωμένα σε ειδικές τρύπες. Για ιδιωτικές κατοικίες - το ίδιο πλέγμα, και επιπλέον, ένα σωλήνα εξαερισμού με μια άκρη, αγωγοί αέρα. Ωστόσο, όλες αυτές οι συσκευές είναι τοποθετημένες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πολύ σπάνια η εγκατάσταση πραγματοποιείται επιπλέον.
 • Οικονομικό, καθώς δεν υπάρχει εξοπλισμός.
 • Η αυτοσυναρμολόγηση είναι δυνατή.
 • Δεν εξαρτάται από την παρουσία τάσης στο δίκτυο.

Ωστόσο, το σύστημα έχει μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να θυμόμαστε κατά την εγκατάστασή του:

 • Για σωστή λειτουργία, οι μάζες του αέρα πρέπει να κινούνται ελεύθερα.
 • Η βάση της εργασίας είναι η διαφορά θερμοκρασίας, η οποία είναι δυνατή μόνο κατά την κρύα εποχή. Αυτό μειώνει σημαντικά την περίοδο λειτουργίας της ανταλλαγής αέρα.

Μετακίνηση των ρευμάτων αέρα

Για να βεβαιωθείτε ότι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο λειτουργεί σωστά, θα κατανοήσουμε τους λόγους για πιθανά εμπόδια προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη συσκευή. Έτσι, ο εξαερισμός πρέπει να μετατοπίσει έναν ορισμένο όγκο αέρα, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​από το δρόμο. Είναι σαφές ότι ο αέρας στο δρόμο και στο εσωτερικό του δωματίου έχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία τους, καθώς και την κίνηση των αέριων μαζών - την ένταση και την κατεύθυνση.

Για το κλασικό σχήμα της κίνησης των αέριων μαζών απαιτείται συμβατική θέρμανση μπαταριών, η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερο από το 90% των ιδιωτικών κατοικιών και των διαμερισμάτων που βρίσκονται κάτω από το παράθυρο. Ο αέρας που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του παραθύρου ψύχεται περισσότερο από αυτόν που έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες. Τα ρεύματα ψυχρού αέρα έχουν υψηλή πυκνότητα, επομένως είναι βαρύτερα από τον θερμό αέρα, κι έτσι βιάζονται. Εδώ μαζεύονται από τη θερμότητα από την μπαταρία, αναμιγνύονται και η ήδη θερμαινόμενη ροή κυκλοφορεί στην αίθουσα, δίνοντας μέρος της θερμότητας, των δομικών στοιχείων, των τοίχων, των επίπλων.

Μετά από ψύξη, κατεβαίνει και αντικαθιστά μέρος του εκκενωμένου αέρα που σχηματίζεται κάτω από την μπαταρία. Σε αυτήν την κυκλοφορία δεν υπάρχουν πιέσεις πίεσης, αλλά οι βαρυτικές δυνάμεις δημιουργούν μια σταθερή κυκλική ροή μέσα στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Δεν αφήνει κρύο αέρα στο πάτωμα. Η πιο δυσάρεστη ζώνη είναι ο χώρος όπου αναμιγνύονται διαφορετικές ροές θερμοκρασίας, και το υπόλοιπο δωμάτιο βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη άνεσης.

Εάν η μπαταρία θέρμανσης δεν βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, αλλά απέναντι από τον αντίθετο τοίχο, η κίνηση των ροών αέρα θα είναι διαφορετική. Έτσι, τα ρεύματα αέρα που έρχονται σε επαφή με το παράθυρο, κατεβαίνουν, όπου δεν υπάρχει θέρμανση, απλώνονται κατά μήκος του δαπέδου και, περνώντας μέσα από το δωμάτιο, μετακινούνται στην μπαταρία. Θέρμανση από αυτό, ο αέρας ανεβαίνει και συνεχίζει την κίνηση του ήδη στην κορυφή. Όπως και στο κλασικό σχήμα, σχηματίζεται ένας κυκλικός κύκλος. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το καθεστώς θερμοκρασίας είναι εντελώς σπασμένο, η ζώνη της δυσφορίας είναι σημαντικά αυξημένη. Τα κρύα ρεύματα ψύχουν το πάτωμα, το περπάτημα σε αυτό γίνεται δυσάρεστο. Μια σαφής διαφορά μεταξύ των ροών του αέρα, αυξάνει την ταχύτητα της κίνησης τους.

Μερικές φορές μια τέτοια κατάσταση αναπτύσσεται και σε μια σωστή διάταξη των παραθύρων και των θερμαντικών σωμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη δύναμη και το μέγεθος, για παράδειγμα, αν ένα παράθυρο είναι η μπαταρία καλύπτεται μόνο από ένα τρίτο μέρος της, σε μέρη όπου δεν υπάρχει ανάμιξη του θερμού και ψυχρού αέρα, θα προκύψουν ζώνη επικράτηση του κρύου ροών, σέρνεται στο πάτωμα. Για να διορθώσετε αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε δύο μπαταρίες ή μία μακρά.

Σημαντικό! Συνιστάται η τοποθέτηση καλοριφέρ μόνο κάτω από το παράθυρο στο δωμάτιο όπου βρίσκονται τα παιδιά! Ένα άλλο σχέδιο της θέσης των συσκευών θέρμανσης οδηγεί σε κρυολογήματα λόγω του συνεχώς κρύου δαπέδου. Εάν δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα σωστής εγκατάστασης του καλοριφέρ - ένα τέτοιο δωμάτιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδικό δωμάτιο ή υπνοδωμάτιο.

Σε ένα δωμάτιο με πανοραμικά παράθυρα, συμβαίνει παρόμοια κατάσταση. Βασικά, οι μπαταρίες είναι εγκατεστημένες και στις δύο πλευρές των παραθύρων. Ο ψυχρός αέρας βγαίνει προς τα κάτω, προς το πάτωμα, μετακινώντας σε μια άλλη συσκευή θέρμανσης ή μέσω της πόρτας, δημιουργώντας ένα βύθισμα σε ένα άλλο δωμάτιο. Επιπλέον, τα παράθυρα είναι υψωμένα και αυτό δείχνει ότι το δωμάτιο έχει υψηλή υγρασία. Αυτό μπορεί να διορθωθεί από μια θερμική κουρτίνα, αλλά αυτό είναι ήδη ένα στοιχείο του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Λειτουργία φυσικού αερισμού

Στην ψυχρή εποχή, το φυσικό σύστημα αερισμού λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ο ζεστός αέρας πάντα ανεβαίνει, οπότε αν υπάρχουν δύο όροφοι σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τότε το ανώτερο είναι θερμότερο. Το σύστημα εξαερισμού δημιουργεί καλή πρόσφυση λόγω της διαφοράς στα ύψη και της σαφώς κατευθυνόμενης δυναμικής κίνησης των μαζών θερμού αέρα προς τα πάνω. Το Ventkanal έχει ένα τμήμα του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το κτίριο (πάνω από την οροφή) και ο κρύος αέρας προσπαθεί να την ακολουθήσει, προχωρήσει.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αντίστροφη έλξη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ένας μεγάλος όγκος θερμού αέρα κινείται προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής, να εγκατασταθούν όλοι οι αεραγωγοί και αγωγοί στο εσωτερικό του κτιρίου.

Προσοχή παρακαλώ! Ένα άλλο πράγμα που είναι σε θέση να αποτρέψει την κατάλληλη φυσική ανταλλαγή αέρα - κατά την εγκατάσταση των περβάζων μπλοκάρει εντελώς τη μπαταρία θέρμανσης ή να εγκαταστήσετε ένα διακοσμητικό πλέγμα σε αυτό. Αυτό εμποδίζει την κανονική κίνηση των μαζών του θερμού αέρα, που δεν μπορούν να θερμάνουν σωστά τον κρύο αέρα από το παράθυρο.

Το καλοκαίρι το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Πάνω απ 'όλα, η οροφή θερμαίνεται. Έτσι, σε θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C, θερμαίνεται στους 55-75 ° C. Ο χώρος κάτω από την οροφή έχει χαμηλότερη θερμοκρασία (περίπου 38-43 ° C). Στο ισόγειο του σπιτιού υπάρχει αρκετά άνετη θερμοκρασία - έως 25 ° C, στον δεύτερο όροφο είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και πρακτικά ίση με τη θερμοκρασία του δρόμου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας στις οποίες το σπίτι είναι πιο δροσερό από ό, τι στο δρόμο, δεν συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι δυνατό να ανοίξουν παράθυρα για εξαερισμό, δημιουργώντας έτσι αυξημένη πίεση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι σε ένα μέρος όπου ο άνεμος εισέρχεται στο δωμάτιο δημιουργείται αυξημένη πίεση. Στο ίδιο μέρος όπου το αφήνει - μειώνεται.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αέρας κινείται κατά μήκος της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης (σχεδόν σε ευθεία γραμμή). Ως εκ τούτου, για να "προκαλέσει" τον εξαερισμό για να λειτουργήσει, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μέσω εξαερισμού, ανοίγοντας τα παράθυρα από όλες τις πλευρές του σπιτιού. Εάν ο μηχανικός αερισμός δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο κατασκευής, αλλά θεωρείται μόνο ο φυσικός αερισμός, τότε πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας "κωφός" τοίχος στο κτίριο. Όλα τα δωμάτια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα, όπως τουαλέτα και μπάνιο.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός τύπος συστήματος εξαερισμού;

Μεταξύ των υπαρχόντων τύπων συστημάτων, ο φυσικός εξαερισμός είναι ο πλέον προσβάσιμος από οικονομική άποψη. Κατά την κατασκευή ενός κτιρίου, υπάρχουν πάντα διαρροές στα ανοίγματα των παραθύρων, των θυρών, κατά την τοποθέτηση του οικοδομικού υλικού, το οποίο συμβάλλει στη διείσδυση αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η εξάτμισή του παρέχεται από την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, καθώς και από την αλληλεπίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος εντός και εκτός της επίσκεψης.

Σκοπός και οφέλη

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα που εξαλείφει τη χρήση οποιωνδήποτε συσκευών που αναγκάζουν τη ροή αέρα να μετακινηθεί. Κατά κανόνα, αυτοί είναι οπαδοί οποιασδήποτε εξουσίας.

Η κυκλοφορία του αέρα πραγματοποιείται μόνο μέσω της διείσδυσης του αέρα μέσω ανοιχτών παραθύρων, θυρών, παραθύρων. Επίσης, ο αέρας διεισδύει μέσα από κάθε είδους ρωγμές.

Ο εξαερισμός με φυσική ώθηση σε οποιαδήποτε δομή εφαρμόζεται. Και μόνο αν αυτός ο τύπος συστήματος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη συντήρηση των χώρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ή περισσότερες συσκευές, το καθήκον του οποίου είναι η έγχυση αέρα και η επιτάχυνση της εξαγωγής του. Σε κάθε έναν από τους τύπους: φυσικό και μηχανικό αερισμό, υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά το πρώτο από αυτά έχει μια σειρά αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων:

 • απλότητα της ρύθμισης.
 • έλλειψη μεγάλων οικονομικών δαπανών.
 • με ένα σωστά σχεδιασμένο έργο, ένα φυσικό σύστημα αερισμού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.
 • Η εγκατάσταση των αεραγωγών γίνεται εύκολα ανεξάρτητα, χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών.

Οι κύριοι τύποι φυσικού αερισμού:

 1. Αυθόρμητο (ανοργάνωτο). Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από το δωμάτιο αποκλειστικά λόγω φυσικών συνθηκών (διαφορά πίεσης, θερμοκρασία και ταχύτητα ανέμου).
 2. Οργανωμένο. Παρέχεται από τη διάταξη των ειδικών οπών, που βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη και έχουν διαφορετική περιοχή. Ανάλογα με αυτές τις παραμέτρους, καθώς και με τον τρόπο ρύθμισης της παροχής αέρα, υπάρχουν διάφορα υποείδη του συστήματος:
 • κλιμακωτά.
 • αερισμός.
 • βαρυτική.

Όταν σχεδιάζεται φυσικός αερισμός, η αρχή της λειτουργίας παίζει πρωταρχικό ρόλο, αφού η κυκλοφορία στο δωμάτιο εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο ακριβής ήταν ο υπολογισμός. Με τα παραμικρά σφάλματα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να είναι ανεπαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε ορισμένες αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της στασιμότητας του αέρα, της αυξημένης υγρασίας, του σχηματισμού μύκητα και του καλουπιού.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης


Σε κάθε τύπο αντικειμένων, η κυκλοφορία του αέρα λαμβάνει χώρα λαμβάνοντας υπόψη διάφορα δομικά χαρακτηριστικά. Ο φυσικός αερισμός σε ιδιωτική κατοικία παρέχεται επιπλέον των ειδικά σχεδιασμένων οπών (παράθυρα στα παράθυρα, υποδοχές κάτω από την πόρτα) και μέσω του βασικού οικοδομικού υλικού από το οποίο κατασκευάστηκε το σπίτι.

Ένα δέντρο, είτε είναι ένα μπαρ είτε σανίδες, είναι σε θέση να "αναπνεύσει", δηλαδή, ο αέρας διεισδύει μέσα στο δωμάτιο μέσα από τους πόρους του δεδομένου υλικού. Το υλικό πλαισίου και το τούβλο στερούνται αυτής της ιδιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ο φυσικός αερισμός του σπιτιού είναι σχεδιασμένος μόνο για επαρκή απόδοση των παραθύρων και παραθύρων.

Μέσα στην κατοικία, οι ροές του αέρα κυκλοφορούν στις σχισμές κάτω από την πόρτα μεταξύ των δωματίων. Το σύστημα εξάτμισης συγκεντρώνεται κοντά σε χώρους ειδικού σκοπού, καθώς σε αυτές οι τιμές όλων των παραμέτρων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος αυξάνονται σημαντικά. Στο καθιστικό υπάρχει κουζίνα και μπάνιο. Με την ίδια αρχή, ο φυσικός αερισμός σε πολυώροφο κτίριο είναι διευθετημένος. Με μόνο μια διαφορά: υπάρχει ένας κοινός κεντρικός δρόμος για όλα τα διαμερίσματα, από τα οποία τα υποκαταστήματα αποκλίνουν. Αυτά τα κανάλια μεταφέρονται στις κουζίνες και τα μπάνια όλων των διαμερισμάτων.

Σύνταξη

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να υπολογίσετε τις επιδόσεις του μελλοντικού συστήματος. Για το σκοπό αυτό, προσδιορίζεται επαρκής τιμή της ανταλλαγής αέρα και η πολλαπλότητα της. Υπάρχουν κανονιστικά έγγραφα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να υπάρχει η ανταλλαγή αέρα στην αίθουσα για να ικανοποιήσει την ανάγκη ενός ατόμου για οξυγόνο σε μία ώρα. Αυτή η τιμή είναι 60 m3 / h. Καθορίστε επαρκή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο μπορεί να είναι, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι, την κανονικοποιημένη αξία της ανταλλαγής αέρα.

Καθορίστε τον αριθμό των αλλαγών στην ένταση του αέρα στον χώρο μπορεί να είναι, αν πολλαπλασιαστεί με τον κανονικοποιημένο ρυθμό ανταλλαγής αέρα ανά δωμάτιο όγκου. Οι υπολογισμοί γίνονται για κάθε δωμάτιο και τα αποτελέσματα συνοψίζονται. Αφού γίνουν οι βασικοί υπολογισμοί, συντάσσεται ένα σχέδιο φυσικού αερισμού, το οποίο βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έτσι, η ροή του αέρα, που εισέρχεται στο δωμάτιο, αρχικά είναι πιο δροσερή, πράγμα που σημαίνει ότι περνάει από το κάτω μέρος του δωματίου. Όταν θερμαίνεται, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο. Σε αυτό το σημείο συνήθως εγκαθίστανται οι γρίλιες εξαγωγής.

Συνεπώς, εάν υπάρχουν πρόσθετες οπές με μια ελεγχόμενη βαλβίδα παροχής αέρα, αυτό γίνεται πιο κοντά στο δάπεδο. Και όλοι οι αεραγωγοί βρίσκονται στην κορυφή. Η εκτέλεση αεροδυναμικού υπολογισμού του φυσικού συστήματος αερισμού είναι απαραίτητο να ληφθούν τιμές πίεσης στα άκρα των αγωγών και επίσης να υπολογιστεί η μέση ταχύτητα του ανέμου. Στην πραγματικότητα, η τιμή της τελευταίας από αυτές τις παραμέτρους θα είναι κάπως χαμηλότερη λόγω του γεγονότος ότι το σχήμα του τμήματος του αγωγού και το επίπεδο τραχύτητας των τοίχων του κάπως επιβραδύνουν την ταχύτητα ροής του αέρα.

Ο σχεδιασμός του φυσικού αερισμού περιλαμβάνει επίσης τον υπολογισμό της διατομής των αγωγών εξαερισμού. Λόγω του γεγονότος ότι η κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα εκτελείται υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, η εξασφάλιση επαρκούς έλξης απαιτεί μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερης επιφάνειας των αγωγών από ό, τι για την οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα μέσω των καναλιών αερισμού εξαρτάται από το μήκος τους. Επομένως, η οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας στη σοφίτα δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη.

Συχνά, για να ενισχυθεί η ώθηση που καταφεύγει στη χρήση μηχανισμών μηχανικής δράσης - εκτροπείς. Είναι απλά σχεδιασμένα και εγκατεστημένα στους αγωγούς εξαγωγής. Λόγω των ιδιομορφιών του μηχανισμού, οι εκτροπείς είναι σε θέση να εκκενώσουν τον αέρα στην ακτίνα της δράσης τους, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα της ροής του αέρα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού είναι η επίδραση της τιμής της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στο ρεύμα. Έτσι, το καλοκαίρι, ο φυσικός εξαερισμός παύει πρακτικά να λειτουργεί λόγω του γεγονότος ότι η διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του δωματίου είναι αμελητέα.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός: μια λεπτομερής και κατανοητή περιγραφή

Με τη μέθοδο της επαγωγής της ανταλλαγής αέρα, οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο.

Το φυσικό σχήμα είναι σχετικά απλούστερο, αλλά και λιγότερο παραγωγικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμα για μια ποικιλία κτιρίων - από πολυκατοικίες έως κελάρια ή υπόστεγα.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, του τι αποτελείται και εξετάζει και άλλες αποχρώσεις της συσκευής του.

Τι είναι ο φυσικός αερισμός: η αρχή της εργασίας γενικά

Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής:

 • ο ζεστός αέρας τείνει πάντα προς τα πάνω.
 • ο αέρας πάντα θα "πάει" εκεί που η πίεση είναι χαμηλότερη.
 • πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση είναι υψηλότερη, μακριά από την επιφάνεια - η πίεση είναι χαμηλότερη.

Για να οργανώσετε μια τέτοια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο - πρέπει να εξασφαλίσετε μια διαφορά πίεσης. Αυτό γίνεται έτσι:

 1. Μεταξύ του δρόμου και του δωματίου δημιουργούνται «τρύπες»: μπορεί να είναι παράθυρα ή βαλβίδες εισαγωγής, σε μη κατοικημένες περιοχές - απλά ανοίγματα. Αυτά είναι τα σημεία εισροής αέρα.
 2. Από το δωμάτιο μέχρι τον αγωγό εξαγωγής αφαιρείται. Το άνοιγμά του θα είναι υψηλότερο από το σημείο εισροής. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το άνοιγμα στον σωλήνα η πίεση θα είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σημείο εισροής. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τείνει να περάσει από το σημείο εισροής (δηλαδή, από το δρόμο) στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τα σημεία εισροής βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εξατμίσεως - ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Ανάμεσα τους δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια (κλειστές πόρτες).

Αυτό είναι προκαλούν κυκλοφορία αέρα χωρίς ανεμιστήρες (δεν έχει σημασία - εξάτμιση ή τροφοδοσία).

Οπτικά για την αρχή της εργασίας (βίντεο)

Τι καθορίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα;

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αέρα (απόδοση του συστήματος εξαερισμού) αυτού του τύπου:

 1. Ταχύτητα ανέμου. Όσο ισχυρότερος ο άνεμος φυσά - τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, και τόσο καλύτερα θα αναρροφά αέρα από το δωμάτιο. Και το αντίστροφο: εάν ο καιρός είναι αθόρυβος, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται.
 2. Ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Όσο υψηλότερη είναι η επιφάνεια, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα θα ρέει ο αέρας από το δωμάτιο μέσω του σωλήνα εξάτμισης.
 3. Θερμοκρασία στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους (τόσο ψυχρότερος στο δρόμο και θερμότερο μέσα), τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Επομένως, το χειμώνα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι - ο φυσικός αερισμός μπορεί γενικά να σταματήσει.

Από την επίδραση της εποχής και του καιρού (βίντεο)

Πώς τρέχει ο αέρας γύρω από το δωμάτιο το χειμώνα; (+ βίντεο)

Στο παρελθόν, εξετάσαμε την αρχή του συστήματος γενικά. Τώρα ας δούμε λεπτομέρειες.

Το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επηρεαστεί επίσης από το πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα μετακινηθεί η ροή αέρα γύρω από το δωμάτιο. Θα εξετάσουμε δύο επιλογές - στην πρώτη, η μπαταρία θέρμανσης βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, στη δεύτερη - κοντά στον τοίχο (όχι αμέσως κάτω από το παράθυρο, αλλά σε απόσταση).

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο:

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον ζεστό αέρα, πέφτει χαμηλότερα όπου θερμαίνεται από την μπαταρία και αναμιγνύεται με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.
 3. Η ανάμικτη ροή αέρα, που έχει ήδη μια άνετη θερμοκρασία, περνά μέσα από το δωμάτιο, αποδίδοντας κάποια θερμότητα στις γύρω επιφάνειες: τοίχους, έπιπλα.

Έτσι, η κρύα ροή θα ζεσταθεί αμέσως, και δεν θα περάσει μέσα από το δωμάτιο κατά μήκος του δαπέδου, δημιουργώντας δυσφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται μακριά από το παράθυρο (κοντά στον τοίχο):

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον θερμό αέρα, πέφτει κάτω, στην επιφάνεια του δαπέδου.
 3. Δεδομένου ότι η πηγή θερμότητας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι - η ροή του κρύου συνεχίζει να μετακινείται γύρω από το δωμάτιο, στη μπαταρία. Καθώς κινείται, αναμιγνύεται σταδιακά με τον θερμότερο εσωτερικό αέρα και τελικά φθάνει στη μπαταρία, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα.

Έτσι, το κρύο ρεύμα δεν θερμαίνεται αμέσως στην είσοδο από το δρόμο, αλλά πολύ αργότερα. Εξαιτίας αυτού, το κάτω μέρος του δωματίου από το παράθυρο και από την μπαταρία αποδειχθεί κρύο - εξαιτίας του δυσάρεστου αυτού προβλήματος και διακόπτεται ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας.

Ποια είναι η διαφορά από το αναγκαστικό σύστημα;

Η κύρια διαφορά είναι σύντομη: σε ένα φυσικό σύστημα, οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα, αλλά σε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιούνται.

Ο τεχνητός (αναγκαστικός, μηχανικός) εξαερισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο παραγωγικός, σταθερός και αξιόπιστος. Ο λόγος είναι ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες - ακόμα και αν η θερμοκρασία ή η πίεση αλλάζει στο δρόμο, είναι πάντα δυνατό να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής προσθέτοντας ή μειώνοντας την ποσότητα αέρα που ανατινάσσεται.

Στο αναγκαστικό σύστημα, η παροχή ή / και η αφαίρεση (σε αυτή τη φωτογραφία) του αέρα παράγεται από έναν ανεμιστήρα

Το υποχρεωτικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας ορισμένος όγκος ανταλλαγής αέρα και αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στο ακριβές εύρος:

 • σε χώρους παραγωγής ·
 • σε γραφεία ·
 • σε αποθήκες.
 • σε μέρη με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, αίθουσες συναυλιών κλπ.) ·
 • σε χώρους με υψηλή υγρασία (πισίνες, αποθήκες λαχανικών, συγκροτήματα παραγωγής με αυξημένη θερμότητα ή / και υγρασία).
 • σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ή / και εκρηκτικές ουσίες στον αέρα (συγκροτήματα παραγωγής, σταθμοί συγκόλλησης, βαφεία, καταστήματα επίπλων).

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσική ανταλλαγή αέρα για τα κτίρια αυτά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η περιοχή του δωματίου είναι μικρή.

Κατάλογος στοιχείων που εμπλέκονται στην φυσική ανταλλαγή αέρα

Στο σχήμα της φυσικής ανταλλαγής αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Δεν υπάρχουν ειδικές υποδοχές, τρύπες, διαρροές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σε παλιά ξύλινα παράθυρα, ή σε παλιά ξύλινα σπίτια.
 2. Ειδικά δημιουργημένα ανοίγματα: εκρήξεις, παραθυρόφυλλα. Κατασκευάζονται σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Το παράθυρο. Ανοιχτό φύλλο, ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο, υποδοχή στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 4. Βαλβίδα αέρα παροχής. Μπορεί να είναι είτε τοίχος (τοποθετημένος σε τοίχο) είτε παράθυρο (τοποθετημένος σε φύλλο παραθύρου). Επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει ακόμη και όταν κλείσει το παράθυρο.
 5. Αγωγοί (στην πραγματικότητα - σωλήνες που μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετική διάμετρο και σχήμα του τμήματος). Μέσω αυτών μπορεί να ρέει αέρας (τόσο από το δρόμο όσο και από το εξωτερικό). Για την εισροή δεν είναι πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Από τους σωλήνες είναι κατασκευασμένοι οι αγωγοί εξαγωγής.
 6. Στον άξονα εξαερισμού. Συχνά είναι κτισμένο σε πολυώροφα κτίρια. Στην πραγματικότητα - ένας μεγάλος σωλήνας εξαγωγής με μεγάλη διάμετρο, ο οποίος εκτείνεται από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και εξέρχεται από την οροφή. Σε κάθε διαμέρισμα σε κάθε όροφο - υπάρχουν ανοίγματα που μπαίνουν στον αερισμό (γίνονται στις κουζίνες και στα μπάνια).
 7. Д умоходы (εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι). Επιπλέον, μέσω αυτών ο καπνός δίνεται μακριά με την καύση καυσίμων, μπορούν να παίξουν το ρόλο μιας καμινάδας.
 8. Deflectors. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βυθίσματος στο σωλήνα εξάτμισης / καμινάδα.
 9. Γρίλια εξαερισμού. Καλύψτε τα ανοίγματα των αεραγωγών και των βαλβίδων τροφοδοσίας (τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικούς χώρους). Εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία και προστατέψτε το κανάλι από το να πάρει διαφορετικά συντρίμμια, πουλιά, έντομα. Μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, σχήμα, υλικό (πλαστικό, μέταλλο), περιοχή (συνολική περιοχή του πλέγματος και περιοχή του ζωντανού τμήματος).
 10. Ανεμοστάτες. Το ανάλογο του ventrashet διαφέρει ανάλογα με την αρχή λειτουργίας και εμφάνισης.
 11. Βαλβίδες ροής στο φύλλο της πόρτας (ή σχισμές κάτω από την πόρτα). Είναι απαραίτητο να μπορεί ο εσωτερικός αέρας να περάσει από το σημείο εισροής στην εξαγωγή, ακόμη και αν οι πόρτες είναι καλά κλειστές.
 12. Βαλβίδα ελέγχου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αεραγωγούς για να αποφευχθεί η διέλευση του αέρα προς λάθος κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό τίθεται σε αναγκαστικά συστήματα, αλλά σε φυσικά συστήματα χρησιμοποιείται σπάνια.

Από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω: η βαλβίδα του παραθύρου, η βαλβίδα τοίχου, η μάσκα. Κάτω: ανηφόρα, πτώση στο θεμέλιο, εκτροπέας

Όλα τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για χρήση: ορισμένα συστήματα (μικρό μέγεθος) μπορούν να κάνουν με ένα μικρότερο σετ.

Είδη φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Με όρους, τα συστήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με 2 κριτήρια:

 1. Με τη μέθοδο της συσκευής (εκτέλεση): κανάλι ή μη κανάλι.
 2. Με "πρόθεση": ανοργάνωτη ή οργανωμένη.

Τώρα εξετάστε τις απόψεις λίγο περισσότερο.

Η συσκευή του συστήματος χωρίς κανάλια δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση αεραγωγών - η ροή αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων ή βαλβίδων και η αφαίρεση - μέσω των ανοιγμάτων του άξονα εξαερισμού. Πρόγραμμα καναλιών - απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών (στους τοίχους ή / και τις οροφές).

Ένα ανοργάνωτο σύστημα είναι μια φυσιολογική επιχείρηση για παλιές ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα ξύλινες. Η εισροή αέρα γίνεται μέσα από διαρροές και ρωγμές στους τοίχους και αφαίρεση - μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Οργανωμένο σχέδιο - σχεδιάζεται και διευθετείται σκόπιμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Τώρα ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού:

 1. Η φτηνή εγκατάσταση. Και τα στοιχεία του συστήματος και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά φθηνότερα από τα στοιχεία των υποχρεωτικών συστημάτων.
 2. Φτηνότητα της υπηρεσίας. Σε τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος από τη λειτουργία του εξοπλισμού. Όχι οπαδούς - τίποτα δεν κάνει θόρυβο
 1. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού του αέρα κανονικά. Για να περάσει η ροή του αέρα μέσω του στοιχείου φίλτρου, πρέπει να υπάρχει μια σταθερά μεγάλη ώση, η οποία δεν υπάρχει στο φυσικό σύστημα.
 2. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης του συστήματος. Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρά σας γύρω από το σπίτι - αυτό δεν μπορεί πάντα να επηρεάσει τον εξαερισμό.
 3. Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Την ίδια ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό - από καλό (για παράδειγμα - εάν φυσάει ο άνεμος) και σχεδόν στο μηδέν, σε έναν ήρεμο και άνεμο καιρό. Το ίδιο ισχύει για την εποχή του χρόνου: το χειμώνα, ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, και το καλοκαίρι, αντίθετα, σχεδόν δεν λειτουργεί.
 4. Μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις εισόδους αέρα, μπορεί να ακουστεί θόρυβος και η σκόνη και οσμές από το δρόμο μπορούν επίσης να διεισδύσουν.

Για ποια κτίρια και χώρους είναι κατάλληλο;

Η διευθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι συναφής στις ακόλουθες περιοχές και περιοχές:

 • σε περιοχές με εύκρατο και δροσερό κλίμα (εάν το κλίμα είναι ζεστό - τότε το φυσικό βύθισμα δημιουργείται χειρότερα).
 • εάν δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια γύρω από τον άνεμο (αν υπάρχουν ψηλά κτίρια ή ένας "τοίχος" ψηλών δέντρων γύρω από το διώροφο κτίριο, τότε δεν θα υπάρχει κανονική έλξη στον αεραγωγό του).

Κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού

Συνήθως ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται σε τέτοια κτίρια και χώρους:

 1. Πολυώροφα πολυκατοικίες. Σε αυτά, το φυσικό σύστημα συχνά συμπληρώνεται με κουζίνες και τουαλέτες - κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
 2. Καλοκαιρινές κατοικίες, μικρές κατοικίες.
 3. Χαμηλό κτίριο μη οικιστικά κτίρια: υπόστεγα, γκαράζ, αχυρώνες, τουαλέτες.
 4. Μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες: κελάρια, σοφίτες, λεβητοστάσια.
 5. Μικρές βιομηχανικές / αποθήκες / χώρους εργασίας και κτίρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν υψηλή υγρασία και δεν απελευθερώνουν εκρηκτικές ή επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο.
 6. Μικρά κτηνοτροφικά κτίρια, τα οποία περιέχουν κατοικίδια ζώα: κοτόπουλα κοτόπουλου, καλαμάρια, χοίρους.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα (πολυκατοικία)

Ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί το ventsistma σε ένα διαμέρισμα σε ένα πολυκατοικία.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω ανοιχτών παραθύρων και / ή βαλβίδων τροφοδοσίας. Το εκχύλισμα εκτελείται μέσω του άξονα εξαερισμού, οι τρύπες του οποίου βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε μπάνιο (μπάνιο, τουαλέτα).

Από το παράθυρο προς την τρύπα, η ροή αέρα περνά μέσα από τις αίθουσες μέσω των ανοιχτών θυρών ή (αν είναι κλειστές) μέσα από τις ρωγμές κάτω από αυτές ή τις γρίλιες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Το σχέδιο του συστήματος φυσικού αερισμού σε ιδιωτικά σπίτια είναι ελαφρώς διαφορετικό από το διαμέρισμα. Η εισροή πραγματοποιείται επίσης μέσω παραθύρων και / ή βαλβίδων. Αλλά οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια είναι σπάνια (εκτός από το ότι αυτό το κτίριο είναι αρκετά ορόφους και με ένα κελάρι).

Συνήθως, ο αέρας αφαιρείται μέσω:

 1. Καμινάδα φούρνου - εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι.
 2. Εξάτμιση σωλήνα, που τρέχει από την κουζίνα και μπάνιο στο δρόμο. Τις περισσότερες φορές αποσύρεται από το δωμάτιο μέσω του τοίχου (οριζόντια), και στη συνέχεια γυρίζει και περνά προς τα πάνω, προς την οροφή.

Υπολογισμός της ποσότητας αέρα

Ο υπολογισμός είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συστήματος:

 1. Αριθμός εισόδων αέρα.
 2. Η χωρητικότητα των βαλβίδων εισαγωγής (όπως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο).

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις καθιερωμένες προδιαγραφές από διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα:

 1. ABOK - πρότυπα τεχνικών υλικών για θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και ψύξη, μικροκλίμα κτιρίων.
 2. Το SNiP (συντομευμένο από τους "κανονισμούς και τους κανονισμούς κατασκευής") είναι το σύστημα των κανονιστικών εγγράφων που υιοθετεί η ΕΣΣΔ, τα οποία τυποποιούν τις απαιτήσεις για διάφορα κτίρια.

Οι κανόνες ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δίνονται στο ABOK-1-2002. Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις αυτές:

Ποσότητα αέρα, m³ / h για 1 άτομο

3 για κάθε 1 m² (αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μικρότερη από 20 m²)

30 (μέσος όρος για 1 ενήλικα ενοικιαστή)

50, αν το συνδυασμένο μπάνιο

25 - ξεχωριστό για μπάνιο και τουαλέτα

Πολλαπλασιασμός - 1 όγκος ανά ώρα

90 - αν το φούρνο αερίου

60 - εάν η κουζίνα είναι ηλεκτρική

Τώρα θα αναφέρουμε τους κανόνες από το SNiP. Τα δεδομένα από τα έγγραφα χρησιμοποιούνται:

 • SP 55.13330.2011, προς SNiP 31-02-2001 "Μονοκατοικίες";
 • SP 60.13330.2012 έως SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • С П 54.13330.2011 προς SNIP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Κατοικία, με μόνιμη εύρεση ανθρώπων

Τουλάχιστον 1 ένταση ανά ώρα

- (δεν είναι τυποποιημένη, πρέπει να παρέχει την καθορισμένη εισροή)

Κατοικημένη περιοχή κάτω των 20μ²

3 m³ / h για κάθε 1 m², για 1 άτομο

Κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται

0,2 όγκου ανά ώρα

Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα

Κουζίνα με φούρνο αερίου

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Δωμάτιο με λέβητα / φούρνο στερεών καυσίμων

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Μπάνιο (μπανιέρα, τουαλέτα)

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα πρότυπα είναι εν μέρει διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν μεγαλύτερο δείκτη, και γενικά - να σχεδιάσετε την απόδοση με περιθώριο.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές απαιτήσεις ισχύουν όχι μόνο για τα φυσικά συστήματα - είναι τα ίδια για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λεπτομερέστερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό (βίντεο)

Κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας - αξίζει να εξεταστούν τέτοιοι κανόνες και συστάσεις:

 1. Τοποθετήστε τον άξονα εξαερισμού (αν είναι) δεν βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου, αλλά ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού (όπως στα πολυώροφα κτίρια). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα είναι πάντα ζεστός και το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πέφτει σε αυτό και ο αέρας στο δρόμο θα είναι μεγαλύτερος - και το βύθισμα θα είναι καλύτερο.
 2. Εάν ο αγωγός εξάτμισης τρέχει κατά μήκος του δρόμου (για παράδειγμα - αποσύρεται από τον τοίχο αμέσως στον πρώτο όροφο και έπειτα ανεβαίνει) - συνιστάται η μόνωση του.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή. Οποιαδήποτε τραχύτητα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα, λόγω του οποίου η ώθηση μπορεί να μειωθεί.
 4. Βεβαιωθείτε ότι ούτε μέσα στον αγωγό εξαγωγής ούτε στο επάνω μέρος του υπήρχαν κάποια άσχημα στοιχεία συγκράτησης (για παράδειγμα - ένα σύρμα κολλήματος ή ένα χαλαρό μεταλλικό φύλλο). Με μια ισχυρή έλξη, αυτό μπορεί να γίνει πηγή θορύβου, που θα ακουστεί στο σπίτι.
 5. Αν επιλέξετε μεταξύ κυματοειδούς και άκαμπτου αγωγού. Κυματοειδές - εύκολο στη συναρμολόγηση, αλλά λόγω της επιφάνειας με ραβδώσεις στο εσωτερικό αυτού του καναλιού δημιουργείται περισσότερος θόρυβος και η ώθηση σε αυτή είναι μικρότερη. Ένα άκαμπτο κανάλι είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί, αλλά χάρη σε μια λεία επιφάνεια, ο αέρας δεν δημιουργεί θόρυβο και περνάει πιο γρήγορα (το καλύτερο είναι το ρεύμα).
 6. Αν επιλέξετε το τμήμα του αγωγού. Ορθογωνικός δίαυλος - καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά λόγω των γωνιών η ώση σε αυτό είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι στον γύρο. Στρογγυλό κανάλι - παίρνει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε και η ώθηση σε αυτό είναι υψηλότερη.
 7. Μην επιτρέπετε αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Εάν ο αγωγός θα αποτελείται από τμήματα διαφόρων διαμέτρων - η μετάβαση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι ομαλή, υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 °.
 8. Στην κορυφή κάθε σωλήνα εξαγωγής είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο εκτροπέας. Αυτό το προϊόν θα καλύψει τον αεραγωγό από το να πάρει βροχή και χιόνι, από τα έντομα, το χνούδι λεύκας και άλλα πιθανά συντρίμμια, και επιπλέον θα αυξήσει εν μέρει το σχέδιο.
 9. Θυμηθείτε ότι ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια εισροή. Εάν κάνετε σωστά τον αγωγό εξαγωγής, αλλά παράλληλα εγκαθιστάτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μην φροντίζετε για την άφιξη του καθαρού αέρα - δεν θα υπάρξει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είτε τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, είτε να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες εισαγωγής.
 10. Το σημείο εξάτμισης (δηλαδή το άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής) πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή.
 11. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αεραγωγός, τόσο το καλύτερο. Εξ όψεως, κάθε στροφή επιδεινώνει την ώθηση κατά περίπου 10%. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς περιστροφές - ει δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς ορθές γωνίες.

Θυμηθείτε: το φυσικό σύστημα απέχει πολύ από το ιδανικό, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τους κανόνες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αναγκαστική συσκευή, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια κουκούλα κουζίνας στην κουζίνα, μια κουκούλα στο μπάνιο, ή στον αγωγό. Μην τα απαρτίζετε απαραιτήτως όλη την ώρα, αλλά μόνο σε περίπτωση - να αξίζει ακριβώς αυτό.

Συντήρηση και καθαρισμός

Η χρήση συστημάτων εξαερισμού με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη μόλυνση τους με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια.

Βρώμικος και καθαρός αγωγός εξαερισμού

Για να καταλάβουμε ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί και να καθαριστεί - είναι δυνατό από το επιδεινωμένο βύθισμα. Αν ξεκινήσατε να αισθάνεστε ότι ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, οι οσμές απομακρύνονται πιο αργά, η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται - μια σαφής ένδειξη ότι ο εξαερισμός έχει γίνει χειρότερος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε:

 1. Καθαρίστε τις συσκευές τροφοδοσίας (βαλβίδες). Μπορούν να εμποδίσει τόσο στο εσωτερικό (στο περίβλημα, στο φίλτρο, εάν υπάρχει) και εκτός (διαφορετικά υπολείμματα μπορεί να συλλέξει στις εξωτερικές πλέγματα: φύλλα, σκόνες, ιστούς αράχνης).
 2. Καθαρίστε τις σχάρες εξαερισμού των ανοιγμάτων εξαγωγής. Ιδιαίτερα γρήγορα μπορούν να πάρουν βρώμικα στην κουζίνα, όπου ο αέρας από την κουζίνα, με λεπτά σωματίδια λίπους, έρχεται σε αυτούς.
 3. Αν πρόκειται για πολυώροφο σπίτι: εκτιμήστε οπτικά την κατάσταση του άξονα εξαερισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την σχάρα και χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να επιθεωρήσετε το κανάλι στο εσωτερικό, αν είναι δυνατόν. Εάν το ορυχείο είναι κατεστραμμένο ή φραγμένο, δεν θα μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας: πρέπει να καλέσετε την Υπηρεσία Στέγασης (ή τον οργανισμό που απαντά στην κατάσταση αερισμού του σπιτιού σας).
 4. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία: καθαρίστε τον άξονα εξαερισμού (ή τον αγωγό εξαγωγής, αν είναι στη θέση του ορυχείου) ή / και την καπνοδόχο, εάν υπάρχει.

Σε νέα σπίτια, τα προβλήματα αερισμού μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε πολυκατοικίες, που χτίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - που είναι αρκετά κοινό: λόγω της απροσεξίας των φορέων λήψης αποφάσεων, εξαιτίας βλάβης στο ορυχείο εξαιτίας της λάθος ενέργειες των ενοικιαστών, διαμερίσματα, τα οποία τοποθετούνται μαζί σας σε μια μετώπη.

Περισσότερα για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστά.

Πώς να ελέγξετε την απόδοση του άξονα εξαερισμού;

Για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (μια χαρτοπετσέτα θα το κάνει).

Για να ελέγξετε, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο / παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ανοίξετε τις πόρτες - έτσι ώστε η ροή αέρα να περνά εύκολα από το παράθυρο στην κουζίνα. Το χαρτί πρέπει να φέρεται στο πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εξαερισμό. Αν "κολλήσει" στην σχάρα, ή θα είναι αξιοπρόσεκτα έλξη - υπάρχει έλξη, και καλό. Αν προσελκύεται ασθενώς - υπάρχει έλξη, αλλά αδύναμη. Εάν το χαρτί δεν κινείται, δεν υπάρχει έλξη καθόλου ή είναι πολύ αδύναμο.

Φυσικός εξαερισμός

Μέχρι σήμερα, η αγορά προσφέρει μια ποικιλία από επιλογές για όλα τα είδη των συστημάτων εξαερισμού - μεταξύ αυτών μια ποικιλία από επιλογές εύκολο να χαθεί, αλλά τίθεται το ερώτημα: μπορεί φυσικού αερισμού για τη διασφάλιση επαρκούς αέρα χωρίς να αγοράσετε επιπλέον εξοπλισμό;

Το αναμφισβήτητο και προφανές συν του φυσικού εξαερισμού είναι η τιμή του. Για να κατανοήσετε όλες τις άλλες αποχρώσεις, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της εργασίας του, να αξιολογήσετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Τι είναι φυσικός αερισμός; Αυτή είναι η κυκλοφορία αέρα χωρίς τη χρήση πρόσθετων μηχανικών διατάξεων, η οποία οφείλεται στην αναπόφευκτη εμφάνιση κενών μεταξύ των θυρών και του δαπέδου ή μεταξύ των πλαισίων παραθύρων και του τοίχου. μέσω των λεπτότερων θέσεων του οικοδομικού υλικού, ο αέρας μπορεί επίσης να εισέλθει στον αέρα - είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμποδίσει την πλήρη πρόσβαση του στο σπίτι, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ακριβό υλικό και παρατηρείτε την τεχνολογία. Τα ανοίγματα και οι πόρτες παραθύρων, καθώς και το σύστημα σωλήνων (εξάτμιση), αναφέρονται επίσης στον φυσικό εξαερισμό.

Ο σκοπός και τα οφέλη του φυσικού αερισμού

Το σύστημα εξαερισμού αυτού του είδους βασίζεται στην αρχή της κίνησης του αέρα, λόγω των διαφορών θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και έξω - επιπροσθέτως, ο άνεμος παρέχει ροή αέρα που είναι οικεία σε όλους επί σχεδίων που προκύπτουν συχνά σε ερμητικά κλειστά παράθυρα.

Κατά την οικοδόμηση οποιουδήποτε σπιτιού στο έργο του πρέπει να συμπεριλαμβάνεται φυσικός αερισμός. Κατά κανόνα, είναι ένα σύστημα αεραγωγών που διέρχονται από κάθε δωμάτιο.

Χρησιμοποιήστε εξαερισμού φυσική ώθηση σε κάθε τύπο κτιρίου, είτε πρόκειται για ένα εξοχικό σπίτι ή διαμέρισμα χώρας κτίριο - η διαφορά είναι μόνο στην ποσότητα του κυκλοφορούντος αέρα και, κατά συνέπεια, στη διάρκεια του συστήματος.

Η κύρια διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και της τεχνητής - την παρουσία στον τελευταίο ανεμιστήρα, ο οποίος λειτουργεί με ηλεκτρισμό και προκαλεί την κίνηση ροής αέρα λόγω της λειτουργίας των λεπίδων.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης της κουκούλας:

 • απλότητα σχεδιασμού.
 • οικονομική οικονομία ·
 • Με ένα καλά σχεδιασμένο έργο, ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.
 • η εγκατάσταση των αεραγωγών γίνεται εύκολα ανεξάρτητα, χωρίς τη συμμετοχή ειδικής ομάδας.

Φυσικός αερισμός - τύποι

Αυθόρμητο (ανοργάνωτο). Η κυκλοφορία των αέριων μαζών διεξάγεται αυθόρμητα, χωρίς κίνητρα (διαφορές στις πιέσεις, θερμοκρασίες μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού αέρα, ταχύτητα ανέμου).

Οργανωμένο. Συντελείται λόγω της κυκλοφορίας του αέρα μέσω ειδικών οπών στα τοιχώματα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη το ένα από το άλλο και έχουν διαφορετική διάμετρο. Ανάλογα με αυτές τις παραμέτρους, καθώς και σχετικά με το πώς ρυθμίζεται η ροή του αέρα, διακρίνονται πολλές από τις ποικιλίες του:

Κατά τον σχεδιασμό του φυσικού αερισμού, η αρχή της λειτουργίας του και η συσκευή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι η ανταλλαγή αέρα μέσα στο κτίριο εξαρτάται κυρίως από το πόσο ικανοποιητικά είναι το αρχικό σχέδιο. Μετά από όλα, με τα πιο μικρά σφάλματα, η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να είναι ανεπαρκής ή υπερβολική. Η αδύναμη ανταλλαγή αέρα δημιουργεί τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων στους τοίχους, την εμφάνιση μούχλας και υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Η αρχή της λειτουργίας ενός φυσικού τύπου συστήματος εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Όπως αναφέρθηκε ήδη, για κάθε δομή η αρχή του φυσικού αερισμού είναι η ίδια, αλλά έχει και ορισμένες αποχρώσεις. Σε ένα πολυώροφο κτίριο, εκτός από τα παράθυρα και τις πόρτες, η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται μέσω του δομικού υλικού και μέσω ενός ειδικού συστήματος σωλήνων που διέρχονται από κάθε δωμάτιο του κάθε ορόφου.

Τα υλικά για την κατασκευή μπορούν να είναι πολύ διαφορετικά: ένα δέντρο, είτε είναι ένα μπαρ είτε σανίδες, έχει την ιδιότητα να "αναπνέει", δηλαδή να αφήνει αέρα μέσα. Τα πάνελ, τα σκυρόδεμα και τα τούβλα δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω ανοίγματος θυρών και θυρών ή με το σύστημα αεραγωγού.

Στο εσωτερικό του καθιστικού αέρα κινείται ο αέρας λόγω της ύπαρξης κενών κάτω από την πόρτα μεταξύ των δωματίων. Η κουκούλα, κατά κανόνα, βρίσκεται κοντά σε χώρους ειδικού σκοπού, καθώς σε αυτές οι παράμετροι όλων των παραμέτρων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος αυξάνονται αισθητά. Σε ένα κτίριο κατοικιών - κουζίνα και μπάνιο. Αυτά τα δωμάτια χρειάζονται αυξημένη ανταλλαγή αέρα, επομένως πάντοτε αερίζονται.

Σχεδιασμός φυσικού αερισμού

Το πιο σημαντικό σημείο στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού κάθε κτηρίου είναι ο σχεδιασμός του έργου. Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος - πόση ποσότητα αέρα πρέπει να περάσει μέσα από αυτό για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα σε μια δεδομένη περιοχή. Για το σκοπό αυτό, υπολογίζεται επαρκής τιμή της ανταλλαγής αέρα και η πολλαπλότητα της. Υπάρχουν κανονισμοί και τα πρότυπα του κράτους, τα οποία περιγράφουν τι θα πρέπει να είναι η ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου οξυγόνου ανά μονάδα χρόνου. Αυτή η τιμή είναι περίπου 60 m3 / h. Υπολογίστε τον απαιτούμενο εξαερισμό στο δωμάτιο είναι να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι, σε ένα κανονικοποιημένο δείκτη του αέρα.

Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου συστήματος είναι εξαιρετικά απλός, οπότε ο σχεδιασμός του φυσικού αερισμού δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνο και η εγκατάστασή του μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως. Σε σύγκριση με ένα τεχνητό σύστημα στο οποίο υπάρχει ανεμιστήρας, αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, αφού στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ανάγκη για εγκατάσταση, λειτουργία και κόστος συντήρησης. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την απώλεια θερμότητας μέσω των αγωγών, οπότε η καλύτερη λύση θα ήταν αν το σχέδιο χειρίζεται ένας έμπειρος ειδικός που εξισορροπεί την απόδοση του συστήματος και βρίσκει την καλύτερη επιλογή για μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Κατά τη δημιουργία ενός έργου, το φυσικό σύστημα εξαερισμού λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στα οικοδομικά υλικά, τα οποία συχνά περιπλέκουν το σχεδιασμό, αφού τα περισσότερα σύγχρονα υλικά έχουν υψηλή ερμητικότητα και δεν επιτρέπουν τη θερμότητα, δημιουργώντας την περίσσεια τους.

Επίσης στο στάδιο του σχεδιασμού, υπολογίζεται η θέση των αγωγών εξαγωγής και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε σχετικά με τις ακόλουθες συνθήκες:

Όσο υψηλότερος είναι ο αεραγωγός, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρεύμα αέρα, το σύστημα θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι αγωγοί εξαερισμού δεν χρειάζονται εσωτερική διακόσμηση και ηχομόνωση, επειδή όλα τα εμπόδια αυτού του είδους μπορούν να περιπλέξουν την κυκλοφορία του αέρα. Και να καταστήσει το σύστημα αναποτελεσματικό. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συσσωρευτεί σκόνη στο σύστημα, γεγονός που θα περιπλέξει τη λειτουργία του και θα απαιτήσει πρόσθετη εξυπηρέτηση, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Ο φυσικός αερισμός εγκαθίσταται σε υπάρχον κτίριο ή εγκαθίσταται στο αρχικό στάδιο κατασκευής.

Φυσικός εξαερισμός - η αρχή της λειτουργίας

Υπολογίστε τον αριθμό των αλλαγών στον όγκο αέρα στο κτίριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με την κανονικοποιημένη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα από την ένταση του δωματίου. Οι υπολογισμοί γίνονται για κάθε δωμάτιο και προστίθενται τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια σχεδιάζεται το ίδιο το φυσικό κύκλωμα αερισμού, το οποίο βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, ο αέρας, περνώντας μέσα στο δωμάτιο, είναι αρχικά ψυχρότερος και, ως εκ τούτου, διέρχεται από το κάτω μέρος του δωματίου. Σταδιακά θερμαίνεται, σηκώνεται. Σε αυτό το επίπεδο συνιστάται η εγκατάσταση πτερύγων εξαγωγής.

Κατά συνέπεια, στη διάταξη πρόσθετων ανοιγμάτων με μια ελεγχόμενη βαλβίδα έγχυσης αέρα, αυτό γίνεται στο κάτω μέρος του δωματίου. Εν τω μεταξύ, οι αεραγωγοί είναι τοποθετημένοι στην κορυφή. Όταν κάνετε έναν αεροδυναμικό υπολογισμό του φυσικού αερισμού, πρέπει να υπολογίσετε τις μετρήσεις πίεσης και στα δύο άκρα των αγωγών και να υπολογίσετε τη μέση ταχύτητα αέρα.

Ο φυσικός αερισμός έχει περιορισμένη ακτίνα χρήσης και χαμηλή απόδοση για δωμάτια με υπερβολική θερμότητα, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στις ελλείψεις του. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι η απλότητά του σχεδιασμού, η γρήγορη εγκατάσταση, το χαμηλό κόστος και η ευκολία συντήρησης.

Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: συμβουλή μας

Ας μιλήσουμε για το πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία στο στάδιο του σχεδιασμού. Και επίσης να μιλήσουμε για τον τρόπο εκσυγχρονισμού του εξαερισμού στο ήδη κτισμένο σπίτι: με τη βοήθεια των εκτροπέων, των καυσαερίων και των ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ.

Πώς είναι ο φυσικός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία

Η ανταλλαγή αέρα παρέχεται με βύθισμα στο σύστημα αγωγών καυσαερίων. Αρχίζουν στα δωμάτια (συνήθως στην κουζίνα και στο μπάνιο, στα πιο "βρώμικα" δωμάτια του σπιτιού). Περαιτέρω οι αγωγοί ανεβαίνουν, στη σοφίτα και από εκεί στην οροφή.

Σε αυτούς τους αεραγωγούς, δημιουργείται αέρας. Λόγω αυτού, ο εξαγόμενος αέρας από το σπίτι βγαίνει στο δρόμο. Και για να τον αντικαταστήσει στο σπίτι έρχεται καθαρός αέρας - μέσα από τα παράθυρα, τις πόρτες, τις διαρροές στους τοίχους και τα παράθυρα με διπλά τζάμια.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαγωγής λόγω δύο απλών νόμων της φυσικής:

 • Ο θερμός αέρας τείνει προς τα πάνω
 • Ο αέρας τείνει εκεί όπου η πίεση είναι χαμηλότερη

Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσφυση στους αγωγούς:

 • Διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ καυσαερίων και εξωτερικού αέρα
  Το χειμώνα το βύθισμα είναι ισχυρότερο, επειδή ο ζεστός εσωτερικός αέρας τείνει μέχρι τους αγωγούς εξαγωγής. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας, έλξη μηδενικού σημείου - και η αλλαγή αέρα πρακτικά σταματά.
 • Κάθετη απόσταση μεταξύ δωματίου και οροφής
  Στην κορυφή, η πίεση είναι χαμηλότερη από την επιφάνεια της γης. Επομένως, όσο υψηλότερο είναι το κανάλι καυσαερίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση της πίεσης. Έτσι, και η έλξη είναι ισχυρότερη.
 • Ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου
  Ο άνεμος εμφανίζεται όταν η ατμοσφαιρική πίεση κατανέμεται ανομοιόμορφα. Εάν υπάρχει μια ζώνη αυξημένης πίεσης κοντά στα παράθυρα και υπάρχει μια ζώνη χαμηλής πίεσης στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, ο αέρας θα εισέλθει εύκολα στο σπίτι και θα βγει εύκολα έξω.

Ούτε ο άνεμος, ούτε η πίεση, ούτε η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό είναι το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού - η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Αλλά υπάρχουν πολλά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε φυσικό αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια σας. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού, άλλα - ακόμη και σε ένα κτίριο με καθαρή επισκευή.

Φυσικός εξαερισμός

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα εξαερισμού που δεν έχει αναγκαστική δύναμη αέρα (ανεμιστήρα). Η κίνηση του αέρα στο φυσικό σύστημα αερισμού οφείλεται σε φυσικές δυνάμεις (πτώση πίεσης).

Αερισμός των χώρων

Για φυσικό αερισμό, για παράδειγμα, αναφέρεται το χέρι πραγματοποιηθεί αερισμό των χώρων: όταν ανοίγετε τα παράθυρα σε δύο δωμάτια χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων αρχίζει η κίνηση του αέρα που προκαλείται από το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική πίεση στο δρόμο κοντά σε ένα παράθυρο ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι ένα δίπλα στο άλλο. Ως εκ τούτου, ο εξωτερικός αέρας εισέρχεται στο διαμέρισμα μέσω του πρώτου παραθύρου και μετακινείται στο δεύτερο.

Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια εξαερισμού σύστημα σε διαμερίσματα συνιστά SNIP 2.08.01-89 «Κατοικίες»: εξωτερικός αέρας ρέει μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα των σαλόνια και να απομακρύνονται με γρίλιες εξαγωγής εγκατασταθεί σε κουζίνες, μπάνια και τουαλέτες.

Τα διαμερίσματα ανταλλαγής αέρα δεν πρέπει να είναι χαμηλότερα:

 • το συνολικό ποσοστό εξόρυξης από τουαλέτες, μπάνια και κουζίνες:
  • από την ηλεκτρική κουζίνα της κουζίνας ο όγκος των καυσαερίων πρέπει να είναι 60 m 3 / h
  • από τη σόμπα κουζίνας - 90 m 3 / h
  • από τη συνδυασμένη (ντους + τουαλέτα) τουαλέτα στο διαμέρισμα - 50 m 3 / h
 • ο ρυθμός εισροής 3 m 3 / h ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου διαβίωσης

Χρήση του φυσικού αερισμού

Ο φυσικός αερισμός παρέχεται για βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, μπάνια, κουζίνες σε κτίρια κατοικιών κλπ.).

Σε συστήματα φυσικού αερισμού, οι ανεμιστήρες δεν είναι εγκατεστημένοι, ο αέρας αφαιρείται από πτώση πίεσης μεταξύ της σχάρας εισαγωγής και της κορυφής του άξονα. Στα ορυχεία τέτοιων συστημάτων, εγκαθίσταται είτε μια ομπρέλα είτε ένας εκτροπέας, πράγμα που αυξάνει την ώθηση στον άξονα.

Υπολογισμός του φυσικού αερισμού

Η κίνηση του αέρα με φυσικό εξαερισμό εξασφαλίζεται από πτώση πίεσης. Η πίεση που ωθεί τον αέρα να μετακινηθεί καθορίζεται από τον ακόλουθο τύπο:

P τρώει = (ρ έξω - ρ Κ. ) * h * g, όπου:

 • ρ Κ. - πυκνότητα εξωτερικού αέρα, kg / m 3 ·
 • ρ έξω - πυκνότητα αέρα μέσα στο δωμάτιο, kg / m 3,
 • h είναι η απόσταση από το κέντρο του ανοίγματος τροφοδοσίας στο κέντρο της εξάτμισης στην κατακόρυφο, m.
 • g - επιτάχυνση ελεύθερης πτώσης, ίση με 9,81 m / s 2.

Ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού μειώνεται στον προσδιορισμό του ενεργού τμήματος των αγωγών αέρα (κανάλια αέρα). Η κατάσταση του υπολογισμού είναι η ισότητα της πίεσης που ωθεί τον αέρα να μετακινηθεί και η αεροδυναμική αντίσταση των αγωγών.

Η αντίσταση των αεραγωγών καθορίζεται από τον τύπο:

όπου

 • R είναι η ειδική απώλεια πίεσης κατά μήκος του τμήματος λόγω τριβής, Pa / m.
 • l είναι το μήκος του τμήματος, m,
 • Z - απώλειες στην τοπική αντίσταση, Pa.

Οι τιμές των R και Z εξαρτώνται από τον τύπο των αεραγωγών ή των αεραγωγών, την διατομή τους και το γεωμετρικό σχήμα του καναλιού καυσαερίων (περιστροφές, συστολές, διαστολή κ.λπ.). Αυτές οι τιμές επιλέγονται σύμφωνα με τους πίνακες, ανάλογα με την ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Με τη σειρά του, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα καθορίζεται από τον τύπο:

 • G - κατανάλωση αέρα εξόδου, m 3 / h.
 • S - περιοχή του καναλιού εξαγωγής, m 2.

Ο σκοπός του υπολογισμού είναι είτε ο προσδιορισμός της ροής του αέρα που θα έλθει από τα διαθέσιμα κανάλια είτε ο προσδιορισμός της διαμόρφωσης των αγωγών εξαγωγής και το ύψος της ανύψωσης του άξονα εξαγωγής ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ροή αέρα.