Πώς λειτουργεί ο φυσικός τύπος συστήματος εξαερισμού;

Μεταξύ των υπαρχόντων τύπων συστημάτων, ο φυσικός εξαερισμός είναι ο πλέον προσβάσιμος από οικονομική άποψη. Κατά την κατασκευή ενός κτιρίου, υπάρχουν πάντα διαρροές στα ανοίγματα των παραθύρων, των θυρών, κατά την τοποθέτηση του οικοδομικού υλικού, το οποίο συμβάλλει στη διείσδυση αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η εξάτμισή του παρέχεται από την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, καθώς και από την αλληλεπίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος εντός και εκτός της επίσκεψης.

Σκοπός και οφέλη

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα που εξαλείφει τη χρήση οποιωνδήποτε συσκευών που αναγκάζουν τη ροή αέρα να μετακινηθεί. Κατά κανόνα, αυτοί είναι οπαδοί οποιασδήποτε εξουσίας.

Η κυκλοφορία του αέρα πραγματοποιείται μόνο μέσω της διείσδυσης του αέρα μέσω ανοιχτών παραθύρων, θυρών, παραθύρων. Επίσης, ο αέρας διεισδύει μέσα από κάθε είδους ρωγμές.

Ο εξαερισμός με φυσική ώθηση σε οποιαδήποτε δομή εφαρμόζεται. Και μόνο αν αυτός ο τύπος συστήματος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη συντήρηση των χώρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ή περισσότερες συσκευές, το καθήκον του οποίου είναι η έγχυση αέρα και η επιτάχυνση της εξαγωγής του. Σε κάθε έναν από τους τύπους: φυσικό και μηχανικό αερισμό, υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά το πρώτο από αυτά έχει μια σειρά αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων:

 • απλότητα της ρύθμισης.
 • έλλειψη μεγάλων οικονομικών δαπανών.
 • με ένα σωστά σχεδιασμένο έργο, ένα φυσικό σύστημα αερισμού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.
 • Η εγκατάσταση των αεραγωγών γίνεται εύκολα ανεξάρτητα, χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών.

Οι κύριοι τύποι φυσικού αερισμού:

 1. Αυθόρμητο (ανοργάνωτο). Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από το δωμάτιο αποκλειστικά λόγω φυσικών συνθηκών (διαφορά πίεσης, θερμοκρασία και ταχύτητα ανέμου).
 2. Οργανωμένο. Παρέχεται από τη διάταξη των ειδικών οπών, που βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη και έχουν διαφορετική περιοχή. Ανάλογα με αυτές τις παραμέτρους, καθώς και με τον τρόπο ρύθμισης της παροχής αέρα, υπάρχουν διάφορα υποείδη του συστήματος:
 • κλιμακωτά.
 • αερισμός.
 • βαρυτική.

Όταν σχεδιάζεται φυσικός αερισμός, η αρχή της λειτουργίας παίζει πρωταρχικό ρόλο, αφού η κυκλοφορία στο δωμάτιο εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο ακριβής ήταν ο υπολογισμός. Με τα παραμικρά σφάλματα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να είναι ανεπαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε ορισμένες αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της στασιμότητας του αέρα, της αυξημένης υγρασίας, του σχηματισμού μύκητα και του καλουπιού.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης


Σε κάθε τύπο αντικειμένων, η κυκλοφορία του αέρα λαμβάνει χώρα λαμβάνοντας υπόψη διάφορα δομικά χαρακτηριστικά. Ο φυσικός αερισμός σε ιδιωτική κατοικία παρέχεται επιπλέον των ειδικά σχεδιασμένων οπών (παράθυρα στα παράθυρα, υποδοχές κάτω από την πόρτα) και μέσω του βασικού οικοδομικού υλικού από το οποίο κατασκευάστηκε το σπίτι.

Ένα δέντρο, είτε είναι ένα μπαρ είτε σανίδες, είναι σε θέση να "αναπνεύσει", δηλαδή, ο αέρας διεισδύει μέσα στο δωμάτιο μέσα από τους πόρους του δεδομένου υλικού. Το υλικό πλαισίου και το τούβλο στερούνται αυτής της ιδιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ο φυσικός αερισμός του σπιτιού είναι σχεδιασμένος μόνο για επαρκή απόδοση των παραθύρων και παραθύρων.

Μέσα στην κατοικία, οι ροές του αέρα κυκλοφορούν στις σχισμές κάτω από την πόρτα μεταξύ των δωματίων. Το σύστημα εξάτμισης συγκεντρώνεται κοντά σε χώρους ειδικού σκοπού, καθώς σε αυτές οι τιμές όλων των παραμέτρων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος αυξάνονται σημαντικά. Στο καθιστικό υπάρχει κουζίνα και μπάνιο. Με την ίδια αρχή, ο φυσικός αερισμός σε πολυώροφο κτίριο είναι διευθετημένος. Με μόνο μια διαφορά: υπάρχει ένας κοινός κεντρικός δρόμος για όλα τα διαμερίσματα, από τα οποία τα υποκαταστήματα αποκλίνουν. Αυτά τα κανάλια μεταφέρονται στις κουζίνες και τα μπάνια όλων των διαμερισμάτων.

Σύνταξη

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να υπολογίσετε τις επιδόσεις του μελλοντικού συστήματος. Για το σκοπό αυτό, προσδιορίζεται επαρκής τιμή της ανταλλαγής αέρα και η πολλαπλότητα της. Υπάρχουν κανονιστικά έγγραφα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να υπάρχει η ανταλλαγή αέρα στην αίθουσα για να ικανοποιήσει την ανάγκη ενός ατόμου για οξυγόνο σε μία ώρα. Αυτή η τιμή είναι 60 m3 / h. Καθορίστε επαρκή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο μπορεί να είναι, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι, την κανονικοποιημένη αξία της ανταλλαγής αέρα.

Καθορίστε τον αριθμό των αλλαγών στην ένταση του αέρα στον χώρο μπορεί να είναι, αν πολλαπλασιαστεί με τον κανονικοποιημένο ρυθμό ανταλλαγής αέρα ανά δωμάτιο όγκου. Οι υπολογισμοί γίνονται για κάθε δωμάτιο και τα αποτελέσματα συνοψίζονται. Αφού γίνουν οι βασικοί υπολογισμοί, συντάσσεται ένα σχέδιο φυσικού αερισμού, το οποίο βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έτσι, η ροή του αέρα, που εισέρχεται στο δωμάτιο, αρχικά είναι πιο δροσερή, πράγμα που σημαίνει ότι περνάει από το κάτω μέρος του δωματίου. Όταν θερμαίνεται, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο. Σε αυτό το σημείο συνήθως εγκαθίστανται οι γρίλιες εξαγωγής.

Συνεπώς, εάν υπάρχουν πρόσθετες οπές με μια ελεγχόμενη βαλβίδα παροχής αέρα, αυτό γίνεται πιο κοντά στο δάπεδο. Και όλοι οι αεραγωγοί βρίσκονται στην κορυφή. Η εκτέλεση αεροδυναμικού υπολογισμού του φυσικού συστήματος αερισμού είναι απαραίτητο να ληφθούν τιμές πίεσης στα άκρα των αγωγών και επίσης να υπολογιστεί η μέση ταχύτητα του ανέμου. Στην πραγματικότητα, η τιμή της τελευταίας από αυτές τις παραμέτρους θα είναι κάπως χαμηλότερη λόγω του γεγονότος ότι το σχήμα του τμήματος του αγωγού και το επίπεδο τραχύτητας των τοίχων του κάπως επιβραδύνουν την ταχύτητα ροής του αέρα.

Ο σχεδιασμός του φυσικού αερισμού περιλαμβάνει επίσης τον υπολογισμό της διατομής των αγωγών εξαερισμού. Λόγω του γεγονότος ότι η κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα εκτελείται υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, η εξασφάλιση επαρκούς έλξης απαιτεί μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερης επιφάνειας των αγωγών από ό, τι για την οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα μέσω των καναλιών αερισμού εξαρτάται από το μήκος τους. Επομένως, η οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας στη σοφίτα δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη.

Συχνά, για να ενισχυθεί η ώθηση που καταφεύγει στη χρήση μηχανισμών μηχανικής δράσης - εκτροπείς. Είναι απλά σχεδιασμένα και εγκατεστημένα στους αγωγούς εξαγωγής. Λόγω των ιδιομορφιών του μηχανισμού, οι εκτροπείς είναι σε θέση να εκκενώσουν τον αέρα στην ακτίνα της δράσης τους, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα της ροής του αέρα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού είναι η επίδραση της τιμής της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στο ρεύμα. Έτσι, το καλοκαίρι, ο φυσικός εξαερισμός παύει πρακτικά να λειτουργεί λόγω του γεγονότος ότι η διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του δωματίου είναι αμελητέα.

Ποιος είναι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο

Ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για χώρους με διάφορους σκοπούς. Χωρίς αυτό, ο αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, θα επηρεάσει δυσμενώς τη γενική κατάσταση και την ευημερία ενός ατόμου. Η έλλειψη ανταλλαγής αερίων στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι γεμάτη με πιο σοβαρές συνέπειες: την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, την οξεία δηλητηρίαση.

Έννοια του αερισμού των χώρων

Το βασικό σύστημα, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη βάση όλων των άλλων, είναι ο φυσικός αερισμός. Πριν, για να το εξετάσουμε, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι ο εξαερισμός. Αυτή είναι η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα, στην οποία ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, εισέρχεται στο δωμάτιο και ξοδεύεται - αφαιρείται από αυτό. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα που αντιστοιχεί στα υγειονομικά πρότυπα μπορεί να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις. Οι κτιριακοί κώδικες 2.08.01-89 "Οικιστικά κτίρια" προβλέπουν τον εξοπλισμό των κτιρίων κατοικιών με εξαερισμό με ορισμένες παραμέτρους αέρα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, να εξουδετερώνει τα επιβλαβή αέρια και την υπερβολική υγρασία.

Είναι όμως προφανές ότι πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες συνθήκες για τον εξαερισμό. Οι αιτίες της κίνησης των αέριων μαζών είναι:

 • Η διαφορά θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Μηχανικά κίνητρα.
 • Βαρυτικές δυνάμεις.

Τι είναι φυσικός αερισμός;

Το πιο προσιτό, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των υγειονομικών προτύπων - φυσικό αερισμό. Για την εφαρμογή του, είναι απαραίτητο να εισέλθει ανεπιφύλακτα στον χώρο ο χώρος, μετατοπίζοντας το κορεσμένο διοξείδιο του άνθρακα πέρα ​​από αυτό. Η αρχή του φυσικού αερισμού βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Έτσι, η ροή έρχεται μέσα από τις τρύπες, τα παράθυρα, τις πόρτες, και ξοδεύεται, ανεβαίνει και βυθίζεται στις τρύπες εξαερισμού στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Πλεονεκτήματα της φυσικής ανταλλαγής αέρα

 • Ελάχιστο πρόγραμμα εργασίας. Έτσι, σε πολυκατοικίες - αυτά είναι πλέγματα εξαερισμού ενσωματωμένα σε ειδικές τρύπες. Για ιδιωτικές κατοικίες - το ίδιο πλέγμα, και επιπλέον, ένα σωλήνα εξαερισμού με μια άκρη, αγωγοί αέρα. Ωστόσο, όλες αυτές οι συσκευές είναι τοποθετημένες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πολύ σπάνια η εγκατάσταση πραγματοποιείται επιπλέον.
 • Οικονομικό, καθώς δεν υπάρχει εξοπλισμός.
 • Η αυτοσυναρμολόγηση είναι δυνατή.
 • Δεν εξαρτάται από την παρουσία τάσης στο δίκτυο.

Ωστόσο, το σύστημα έχει μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να θυμόμαστε κατά την εγκατάστασή του:

 • Για σωστή λειτουργία, οι μάζες του αέρα πρέπει να κινούνται ελεύθερα.
 • Η βάση της εργασίας είναι η διαφορά θερμοκρασίας, η οποία είναι δυνατή μόνο κατά την κρύα εποχή. Αυτό μειώνει σημαντικά την περίοδο λειτουργίας της ανταλλαγής αέρα.

Μετακίνηση των ρευμάτων αέρα

Για να βεβαιωθείτε ότι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο λειτουργεί σωστά, θα κατανοήσουμε τους λόγους για πιθανά εμπόδια προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη συσκευή. Έτσι, ο εξαερισμός πρέπει να μετατοπίσει έναν ορισμένο όγκο αέρα, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​από το δρόμο. Είναι σαφές ότι ο αέρας στο δρόμο και στο εσωτερικό του δωματίου έχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία τους, καθώς και την κίνηση των αέριων μαζών - την ένταση και την κατεύθυνση.

Για το κλασικό σχήμα της κίνησης των αέριων μαζών απαιτείται συμβατική θέρμανση μπαταριών, η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερο από το 90% των ιδιωτικών κατοικιών και των διαμερισμάτων που βρίσκονται κάτω από το παράθυρο. Ο αέρας που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του παραθύρου ψύχεται περισσότερο από αυτόν που έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες. Τα ρεύματα ψυχρού αέρα έχουν υψηλή πυκνότητα, επομένως είναι βαρύτερα από τον θερμό αέρα, κι έτσι βιάζονται. Εδώ μαζεύονται από τη θερμότητα από την μπαταρία, αναμιγνύονται και η ήδη θερμαινόμενη ροή κυκλοφορεί στην αίθουσα, δίνοντας μέρος της θερμότητας, των δομικών στοιχείων, των τοίχων, των επίπλων.

Μετά από ψύξη, κατεβαίνει και αντικαθιστά μέρος του εκκενωμένου αέρα που σχηματίζεται κάτω από την μπαταρία. Σε αυτήν την κυκλοφορία δεν υπάρχουν πιέσεις πίεσης, αλλά οι βαρυτικές δυνάμεις δημιουργούν μια σταθερή κυκλική ροή μέσα στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Δεν αφήνει κρύο αέρα στο πάτωμα. Η πιο δυσάρεστη ζώνη είναι ο χώρος όπου αναμιγνύονται διαφορετικές ροές θερμοκρασίας, και το υπόλοιπο δωμάτιο βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη άνεσης.

Εάν η μπαταρία θέρμανσης δεν βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, αλλά απέναντι από τον αντίθετο τοίχο, η κίνηση των ροών αέρα θα είναι διαφορετική. Έτσι, τα ρεύματα αέρα που έρχονται σε επαφή με το παράθυρο, κατεβαίνουν, όπου δεν υπάρχει θέρμανση, απλώνονται κατά μήκος του δαπέδου και, περνώντας μέσα από το δωμάτιο, μετακινούνται στην μπαταρία. Θέρμανση από αυτό, ο αέρας ανεβαίνει και συνεχίζει την κίνηση του ήδη στην κορυφή. Όπως και στο κλασικό σχήμα, σχηματίζεται ένας κυκλικός κύκλος. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το καθεστώς θερμοκρασίας είναι εντελώς σπασμένο, η ζώνη της δυσφορίας είναι σημαντικά αυξημένη. Τα κρύα ρεύματα ψύχουν το πάτωμα, το περπάτημα σε αυτό γίνεται δυσάρεστο. Μια σαφής διαφορά μεταξύ των ροών του αέρα, αυξάνει την ταχύτητα της κίνησης τους.

Μερικές φορές μια τέτοια κατάσταση αναπτύσσεται και σε μια σωστή διάταξη των παραθύρων και των θερμαντικών σωμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη δύναμη και το μέγεθος, για παράδειγμα, αν ένα παράθυρο είναι η μπαταρία καλύπτεται μόνο από ένα τρίτο μέρος της, σε μέρη όπου δεν υπάρχει ανάμιξη του θερμού και ψυχρού αέρα, θα προκύψουν ζώνη επικράτηση του κρύου ροών, σέρνεται στο πάτωμα. Για να διορθώσετε αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε δύο μπαταρίες ή μία μακρά.

Σημαντικό! Συνιστάται η τοποθέτηση καλοριφέρ μόνο κάτω από το παράθυρο στο δωμάτιο όπου βρίσκονται τα παιδιά! Ένα άλλο σχέδιο της θέσης των συσκευών θέρμανσης οδηγεί σε κρυολογήματα λόγω του συνεχώς κρύου δαπέδου. Εάν δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα σωστής εγκατάστασης του καλοριφέρ - ένα τέτοιο δωμάτιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδικό δωμάτιο ή υπνοδωμάτιο.

Σε ένα δωμάτιο με πανοραμικά παράθυρα, συμβαίνει παρόμοια κατάσταση. Βασικά, οι μπαταρίες είναι εγκατεστημένες και στις δύο πλευρές των παραθύρων. Ο ψυχρός αέρας βγαίνει προς τα κάτω, προς το πάτωμα, μετακινώντας σε μια άλλη συσκευή θέρμανσης ή μέσω της πόρτας, δημιουργώντας ένα βύθισμα σε ένα άλλο δωμάτιο. Επιπλέον, τα παράθυρα είναι υψωμένα και αυτό δείχνει ότι το δωμάτιο έχει υψηλή υγρασία. Αυτό μπορεί να διορθωθεί από μια θερμική κουρτίνα, αλλά αυτό είναι ήδη ένα στοιχείο του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Λειτουργία φυσικού αερισμού

Στην ψυχρή εποχή, το φυσικό σύστημα αερισμού λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ο ζεστός αέρας πάντα ανεβαίνει, οπότε αν υπάρχουν δύο όροφοι σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τότε το ανώτερο είναι θερμότερο. Το σύστημα εξαερισμού δημιουργεί καλή πρόσφυση λόγω της διαφοράς στα ύψη και της σαφώς κατευθυνόμενης δυναμικής κίνησης των μαζών θερμού αέρα προς τα πάνω. Το Ventkanal έχει ένα τμήμα του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το κτίριο (πάνω από την οροφή) και ο κρύος αέρας προσπαθεί να την ακολουθήσει, προχωρήσει.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αντίστροφη έλξη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ένας μεγάλος όγκος θερμού αέρα κινείται προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής, να εγκατασταθούν όλοι οι αεραγωγοί και αγωγοί στο εσωτερικό του κτιρίου.

Προσοχή παρακαλώ! Ένα άλλο πράγμα που είναι σε θέση να αποτρέψει την κατάλληλη φυσική ανταλλαγή αέρα - κατά την εγκατάσταση των περβάζων μπλοκάρει εντελώς τη μπαταρία θέρμανσης ή να εγκαταστήσετε ένα διακοσμητικό πλέγμα σε αυτό. Αυτό εμποδίζει την κανονική κίνηση των μαζών του θερμού αέρα, που δεν μπορούν να θερμάνουν σωστά τον κρύο αέρα από το παράθυρο.

Το καλοκαίρι το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Πάνω απ 'όλα, η οροφή θερμαίνεται. Έτσι, σε θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C, θερμαίνεται στους 55-75 ° C. Ο χώρος κάτω από την οροφή έχει χαμηλότερη θερμοκρασία (περίπου 38-43 ° C). Στο ισόγειο του σπιτιού υπάρχει αρκετά άνετη θερμοκρασία - έως 25 ° C, στον δεύτερο όροφο είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και πρακτικά ίση με τη θερμοκρασία του δρόμου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας στις οποίες το σπίτι είναι πιο δροσερό από ό, τι στο δρόμο, δεν συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι δυνατό να ανοίξουν παράθυρα για εξαερισμό, δημιουργώντας έτσι αυξημένη πίεση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι σε ένα μέρος όπου ο άνεμος εισέρχεται στο δωμάτιο δημιουργείται αυξημένη πίεση. Στο ίδιο μέρος όπου το αφήνει - μειώνεται.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αέρας κινείται κατά μήκος της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης (σχεδόν σε ευθεία γραμμή). Ως εκ τούτου, για να "προκαλέσει" τον εξαερισμό για να λειτουργήσει, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μέσω εξαερισμού, ανοίγοντας τα παράθυρα από όλες τις πλευρές του σπιτιού. Εάν ο μηχανικός αερισμός δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο κατασκευής, αλλά θεωρείται μόνο ο φυσικός αερισμός, τότε πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας "κωφός" τοίχος στο κτίριο. Όλα τα δωμάτια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα, όπως τουαλέτα και μπάνιο.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός: μια λεπτομερής και κατανοητή περιγραφή

Με τη μέθοδο της επαγωγής της ανταλλαγής αέρα, οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο.

Το φυσικό σχήμα είναι σχετικά απλούστερο, αλλά και λιγότερο παραγωγικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμα για μια ποικιλία κτιρίων - από πολυκατοικίες έως κελάρια ή υπόστεγα.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, του τι αποτελείται και εξετάζει και άλλες αποχρώσεις της συσκευής του.

Τι είναι ο φυσικός αερισμός: η αρχή της εργασίας γενικά

Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής:

 • ο ζεστός αέρας τείνει πάντα προς τα πάνω.
 • ο αέρας πάντα θα "πάει" εκεί που η πίεση είναι χαμηλότερη.
 • πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση είναι υψηλότερη, μακριά από την επιφάνεια - η πίεση είναι χαμηλότερη.

Για να οργανώσετε μια τέτοια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο - πρέπει να εξασφαλίσετε μια διαφορά πίεσης. Αυτό γίνεται έτσι:

 1. Μεταξύ του δρόμου και του δωματίου δημιουργούνται «τρύπες»: μπορεί να είναι παράθυρα ή βαλβίδες εισαγωγής, σε μη κατοικημένες περιοχές - απλά ανοίγματα. Αυτά είναι τα σημεία εισροής αέρα.
 2. Από το δωμάτιο μέχρι τον αγωγό εξαγωγής αφαιρείται. Το άνοιγμά του θα είναι υψηλότερο από το σημείο εισροής. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το άνοιγμα στον σωλήνα η πίεση θα είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σημείο εισροής. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τείνει να περάσει από το σημείο εισροής (δηλαδή, από το δρόμο) στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τα σημεία εισροής βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εξατμίσεως - ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Ανάμεσα τους δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια (κλειστές πόρτες).

Αυτό είναι προκαλούν κυκλοφορία αέρα χωρίς ανεμιστήρες (δεν έχει σημασία - εξάτμιση ή τροφοδοσία).

Οπτικά για την αρχή της εργασίας (βίντεο)

Τι καθορίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα;

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αέρα (απόδοση του συστήματος εξαερισμού) αυτού του τύπου:

 1. Ταχύτητα ανέμου. Όσο ισχυρότερος ο άνεμος φυσά - τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, και τόσο καλύτερα θα αναρροφά αέρα από το δωμάτιο. Και το αντίστροφο: εάν ο καιρός είναι αθόρυβος, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται.
 2. Ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Όσο υψηλότερη είναι η επιφάνεια, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα θα ρέει ο αέρας από το δωμάτιο μέσω του σωλήνα εξάτμισης.
 3. Θερμοκρασία στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους (τόσο ψυχρότερος στο δρόμο και θερμότερο μέσα), τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Επομένως, το χειμώνα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι - ο φυσικός αερισμός μπορεί γενικά να σταματήσει.

Από την επίδραση της εποχής και του καιρού (βίντεο)

Πώς τρέχει ο αέρας γύρω από το δωμάτιο το χειμώνα; (+ βίντεο)

Στο παρελθόν, εξετάσαμε την αρχή του συστήματος γενικά. Τώρα ας δούμε λεπτομέρειες.

Το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επηρεαστεί επίσης από το πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα μετακινηθεί η ροή αέρα γύρω από το δωμάτιο. Θα εξετάσουμε δύο επιλογές - στην πρώτη, η μπαταρία θέρμανσης βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, στη δεύτερη - κοντά στον τοίχο (όχι αμέσως κάτω από το παράθυρο, αλλά σε απόσταση).

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο:

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον ζεστό αέρα, πέφτει χαμηλότερα όπου θερμαίνεται από την μπαταρία και αναμιγνύεται με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.
 3. Η ανάμικτη ροή αέρα, που έχει ήδη μια άνετη θερμοκρασία, περνά μέσα από το δωμάτιο, αποδίδοντας κάποια θερμότητα στις γύρω επιφάνειες: τοίχους, έπιπλα.

Έτσι, η κρύα ροή θα ζεσταθεί αμέσως, και δεν θα περάσει μέσα από το δωμάτιο κατά μήκος του δαπέδου, δημιουργώντας δυσφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται μακριά από το παράθυρο (κοντά στον τοίχο):

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον θερμό αέρα, πέφτει κάτω, στην επιφάνεια του δαπέδου.
 3. Δεδομένου ότι η πηγή θερμότητας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι - η ροή του κρύου συνεχίζει να μετακινείται γύρω από το δωμάτιο, στη μπαταρία. Καθώς κινείται, αναμιγνύεται σταδιακά με τον θερμότερο εσωτερικό αέρα και τελικά φθάνει στη μπαταρία, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα.

Έτσι, το κρύο ρεύμα δεν θερμαίνεται αμέσως στην είσοδο από το δρόμο, αλλά πολύ αργότερα. Εξαιτίας αυτού, το κάτω μέρος του δωματίου από το παράθυρο και από την μπαταρία αποδειχθεί κρύο - εξαιτίας του δυσάρεστου αυτού προβλήματος και διακόπτεται ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας.

Ποια είναι η διαφορά από το αναγκαστικό σύστημα;

Η κύρια διαφορά είναι σύντομη: σε ένα φυσικό σύστημα, οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα, αλλά σε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιούνται.

Ο τεχνητός (αναγκαστικός, μηχανικός) εξαερισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο παραγωγικός, σταθερός και αξιόπιστος. Ο λόγος είναι ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες - ακόμα και αν η θερμοκρασία ή η πίεση αλλάζει στο δρόμο, είναι πάντα δυνατό να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής προσθέτοντας ή μειώνοντας την ποσότητα αέρα που ανατινάσσεται.

Στο αναγκαστικό σύστημα, η παροχή ή / και η αφαίρεση (σε αυτή τη φωτογραφία) του αέρα παράγεται από έναν ανεμιστήρα

Το υποχρεωτικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας ορισμένος όγκος ανταλλαγής αέρα και αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στο ακριβές εύρος:

 • σε χώρους παραγωγής ·
 • σε γραφεία ·
 • σε αποθήκες.
 • σε μέρη με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, αίθουσες συναυλιών κλπ.) ·
 • σε χώρους με υψηλή υγρασία (πισίνες, αποθήκες λαχανικών, συγκροτήματα παραγωγής με αυξημένη θερμότητα ή / και υγρασία).
 • σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ή / και εκρηκτικές ουσίες στον αέρα (συγκροτήματα παραγωγής, σταθμοί συγκόλλησης, βαφεία, καταστήματα επίπλων).

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσική ανταλλαγή αέρα για τα κτίρια αυτά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η περιοχή του δωματίου είναι μικρή.

Κατάλογος στοιχείων που εμπλέκονται στην φυσική ανταλλαγή αέρα

Στο σχήμα της φυσικής ανταλλαγής αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Δεν υπάρχουν ειδικές υποδοχές, τρύπες, διαρροές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σε παλιά ξύλινα παράθυρα, ή σε παλιά ξύλινα σπίτια.
 2. Ειδικά δημιουργημένα ανοίγματα: εκρήξεις, παραθυρόφυλλα. Κατασκευάζονται σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Το παράθυρο. Ανοιχτό φύλλο, ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο, υποδοχή στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 4. Βαλβίδα αέρα παροχής. Μπορεί να είναι είτε τοίχος (τοποθετημένος σε τοίχο) είτε παράθυρο (τοποθετημένος σε φύλλο παραθύρου). Επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει ακόμη και όταν κλείσει το παράθυρο.
 5. Αγωγοί (στην πραγματικότητα - σωλήνες που μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετική διάμετρο και σχήμα του τμήματος). Μέσω αυτών μπορεί να ρέει αέρας (τόσο από το δρόμο όσο και από το εξωτερικό). Για την εισροή δεν είναι πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Από τους σωλήνες είναι κατασκευασμένοι οι αγωγοί εξαγωγής.
 6. Στον άξονα εξαερισμού. Συχνά είναι κτισμένο σε πολυώροφα κτίρια. Στην πραγματικότητα - ένας μεγάλος σωλήνας εξαγωγής με μεγάλη διάμετρο, ο οποίος εκτείνεται από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και εξέρχεται από την οροφή. Σε κάθε διαμέρισμα σε κάθε όροφο - υπάρχουν ανοίγματα που μπαίνουν στον αερισμό (γίνονται στις κουζίνες και στα μπάνια).
 7. Д умоходы (εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι). Επιπλέον, μέσω αυτών ο καπνός δίνεται μακριά με την καύση καυσίμων, μπορούν να παίξουν το ρόλο μιας καμινάδας.
 8. Deflectors. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βυθίσματος στο σωλήνα εξάτμισης / καμινάδα.
 9. Γρίλια εξαερισμού. Καλύψτε τα ανοίγματα των αεραγωγών και των βαλβίδων τροφοδοσίας (τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικούς χώρους). Εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία και προστατέψτε το κανάλι από το να πάρει διαφορετικά συντρίμμια, πουλιά, έντομα. Μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, σχήμα, υλικό (πλαστικό, μέταλλο), περιοχή (συνολική περιοχή του πλέγματος και περιοχή του ζωντανού τμήματος).
 10. Ανεμοστάτες. Το ανάλογο του ventrashet διαφέρει ανάλογα με την αρχή λειτουργίας και εμφάνισης.
 11. Βαλβίδες ροής στο φύλλο της πόρτας (ή σχισμές κάτω από την πόρτα). Είναι απαραίτητο να μπορεί ο εσωτερικός αέρας να περάσει από το σημείο εισροής στην εξαγωγή, ακόμη και αν οι πόρτες είναι καλά κλειστές.
 12. Βαλβίδα ελέγχου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αεραγωγούς για να αποφευχθεί η διέλευση του αέρα προς λάθος κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό τίθεται σε αναγκαστικά συστήματα, αλλά σε φυσικά συστήματα χρησιμοποιείται σπάνια.

Από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω: η βαλβίδα του παραθύρου, η βαλβίδα τοίχου, η μάσκα. Κάτω: ανηφόρα, πτώση στο θεμέλιο, εκτροπέας

Όλα τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για χρήση: ορισμένα συστήματα (μικρό μέγεθος) μπορούν να κάνουν με ένα μικρότερο σετ.

Είδη φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Με όρους, τα συστήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με 2 κριτήρια:

 1. Με τη μέθοδο της συσκευής (εκτέλεση): κανάλι ή μη κανάλι.
 2. Με "πρόθεση": ανοργάνωτη ή οργανωμένη.

Τώρα εξετάστε τις απόψεις λίγο περισσότερο.

Η συσκευή του συστήματος χωρίς κανάλια δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση αεραγωγών - η ροή αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων ή βαλβίδων και η αφαίρεση - μέσω των ανοιγμάτων του άξονα εξαερισμού. Πρόγραμμα καναλιών - απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών (στους τοίχους ή / και τις οροφές).

Ένα ανοργάνωτο σύστημα είναι μια φυσιολογική επιχείρηση για παλιές ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα ξύλινες. Η εισροή αέρα γίνεται μέσα από διαρροές και ρωγμές στους τοίχους και αφαίρεση - μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Οργανωμένο σχέδιο - σχεδιάζεται και διευθετείται σκόπιμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Τώρα ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού:

 1. Η φτηνή εγκατάσταση. Και τα στοιχεία του συστήματος και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά φθηνότερα από τα στοιχεία των υποχρεωτικών συστημάτων.
 2. Φτηνότητα της υπηρεσίας. Σε τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος από τη λειτουργία του εξοπλισμού. Όχι οπαδούς - τίποτα δεν κάνει θόρυβο
 1. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού του αέρα κανονικά. Για να περάσει η ροή του αέρα μέσω του στοιχείου φίλτρου, πρέπει να υπάρχει μια σταθερά μεγάλη ώση, η οποία δεν υπάρχει στο φυσικό σύστημα.
 2. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης του συστήματος. Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρά σας γύρω από το σπίτι - αυτό δεν μπορεί πάντα να επηρεάσει τον εξαερισμό.
 3. Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Την ίδια ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό - από καλό (για παράδειγμα - εάν φυσάει ο άνεμος) και σχεδόν στο μηδέν, σε έναν ήρεμο και άνεμο καιρό. Το ίδιο ισχύει για την εποχή του χρόνου: το χειμώνα, ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, και το καλοκαίρι, αντίθετα, σχεδόν δεν λειτουργεί.
 4. Μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις εισόδους αέρα, μπορεί να ακουστεί θόρυβος και η σκόνη και οσμές από το δρόμο μπορούν επίσης να διεισδύσουν.

Για ποια κτίρια και χώρους είναι κατάλληλο;

Η διευθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι συναφής στις ακόλουθες περιοχές και περιοχές:

 • σε περιοχές με εύκρατο και δροσερό κλίμα (εάν το κλίμα είναι ζεστό - τότε το φυσικό βύθισμα δημιουργείται χειρότερα).
 • εάν δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια γύρω από τον άνεμο (αν υπάρχουν ψηλά κτίρια ή ένας "τοίχος" ψηλών δέντρων γύρω από το διώροφο κτίριο, τότε δεν θα υπάρχει κανονική έλξη στον αεραγωγό του).

Κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού

Συνήθως ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται σε τέτοια κτίρια και χώρους:

 1. Πολυώροφα πολυκατοικίες. Σε αυτά, το φυσικό σύστημα συχνά συμπληρώνεται με κουζίνες και τουαλέτες - κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
 2. Καλοκαιρινές κατοικίες, μικρές κατοικίες.
 3. Χαμηλό κτίριο μη οικιστικά κτίρια: υπόστεγα, γκαράζ, αχυρώνες, τουαλέτες.
 4. Μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες: κελάρια, σοφίτες, λεβητοστάσια.
 5. Μικρές βιομηχανικές / αποθήκες / χώρους εργασίας και κτίρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν υψηλή υγρασία και δεν απελευθερώνουν εκρηκτικές ή επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο.
 6. Μικρά κτηνοτροφικά κτίρια, τα οποία περιέχουν κατοικίδια ζώα: κοτόπουλα κοτόπουλου, καλαμάρια, χοίρους.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα (πολυκατοικία)

Ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί το ventsistma σε ένα διαμέρισμα σε ένα πολυκατοικία.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω ανοιχτών παραθύρων και / ή βαλβίδων τροφοδοσίας. Το εκχύλισμα εκτελείται μέσω του άξονα εξαερισμού, οι τρύπες του οποίου βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε μπάνιο (μπάνιο, τουαλέτα).

Από το παράθυρο προς την τρύπα, η ροή αέρα περνά μέσα από τις αίθουσες μέσω των ανοιχτών θυρών ή (αν είναι κλειστές) μέσα από τις ρωγμές κάτω από αυτές ή τις γρίλιες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Το σχέδιο του συστήματος φυσικού αερισμού σε ιδιωτικά σπίτια είναι ελαφρώς διαφορετικό από το διαμέρισμα. Η εισροή πραγματοποιείται επίσης μέσω παραθύρων και / ή βαλβίδων. Αλλά οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια είναι σπάνια (εκτός από το ότι αυτό το κτίριο είναι αρκετά ορόφους και με ένα κελάρι).

Συνήθως, ο αέρας αφαιρείται μέσω:

 1. Καμινάδα φούρνου - εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι.
 2. Εξάτμιση σωλήνα, που τρέχει από την κουζίνα και μπάνιο στο δρόμο. Τις περισσότερες φορές αποσύρεται από το δωμάτιο μέσω του τοίχου (οριζόντια), και στη συνέχεια γυρίζει και περνά προς τα πάνω, προς την οροφή.

Υπολογισμός της ποσότητας αέρα

Ο υπολογισμός είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συστήματος:

 1. Αριθμός εισόδων αέρα.
 2. Η χωρητικότητα των βαλβίδων εισαγωγής (όπως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο).

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις καθιερωμένες προδιαγραφές από διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα:

 1. ABOK - πρότυπα τεχνικών υλικών για θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και ψύξη, μικροκλίμα κτιρίων.
 2. Το SNiP (συντομευμένο από τους "κανονισμούς και τους κανονισμούς κατασκευής") είναι το σύστημα των κανονιστικών εγγράφων που υιοθετεί η ΕΣΣΔ, τα οποία τυποποιούν τις απαιτήσεις για διάφορα κτίρια.

Οι κανόνες ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δίνονται στο ABOK-1-2002. Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις αυτές:

Ποσότητα αέρα, m³ / h για 1 άτομο

3 για κάθε 1 m² (αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μικρότερη από 20 m²)

30 (μέσος όρος για 1 ενήλικα ενοικιαστή)

50, αν το συνδυασμένο μπάνιο

25 - ξεχωριστό για μπάνιο και τουαλέτα

Πολλαπλασιασμός - 1 όγκος ανά ώρα

90 - αν το φούρνο αερίου

60 - εάν η κουζίνα είναι ηλεκτρική

Τώρα θα αναφέρουμε τους κανόνες από το SNiP. Τα δεδομένα από τα έγγραφα χρησιμοποιούνται:

 • SP 55.13330.2011, προς SNiP 31-02-2001 "Μονοκατοικίες";
 • SP 60.13330.2012 έως SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • С П 54.13330.2011 προς SNIP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Κατοικία, με μόνιμη εύρεση ανθρώπων

Τουλάχιστον 1 ένταση ανά ώρα

- (δεν είναι τυποποιημένη, πρέπει να παρέχει την καθορισμένη εισροή)

Κατοικημένη περιοχή κάτω των 20μ²

3 m³ / h για κάθε 1 m², για 1 άτομο

Κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται

0,2 όγκου ανά ώρα

Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα

Κουζίνα με φούρνο αερίου

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Δωμάτιο με λέβητα / φούρνο στερεών καυσίμων

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Μπάνιο (μπανιέρα, τουαλέτα)

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα πρότυπα είναι εν μέρει διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν μεγαλύτερο δείκτη, και γενικά - να σχεδιάσετε την απόδοση με περιθώριο.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές απαιτήσεις ισχύουν όχι μόνο για τα φυσικά συστήματα - είναι τα ίδια για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λεπτομερέστερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό (βίντεο)

Κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας - αξίζει να εξεταστούν τέτοιοι κανόνες και συστάσεις:

 1. Τοποθετήστε τον άξονα εξαερισμού (αν είναι) δεν βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου, αλλά ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού (όπως στα πολυώροφα κτίρια). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα είναι πάντα ζεστός και το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πέφτει σε αυτό και ο αέρας στο δρόμο θα είναι μεγαλύτερος - και το βύθισμα θα είναι καλύτερο.
 2. Εάν ο αγωγός εξάτμισης τρέχει κατά μήκος του δρόμου (για παράδειγμα - αποσύρεται από τον τοίχο αμέσως στον πρώτο όροφο και έπειτα ανεβαίνει) - συνιστάται η μόνωση του.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή. Οποιαδήποτε τραχύτητα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα, λόγω του οποίου η ώθηση μπορεί να μειωθεί.
 4. Βεβαιωθείτε ότι ούτε μέσα στον αγωγό εξαγωγής ούτε στο επάνω μέρος του υπήρχαν κάποια άσχημα στοιχεία συγκράτησης (για παράδειγμα - ένα σύρμα κολλήματος ή ένα χαλαρό μεταλλικό φύλλο). Με μια ισχυρή έλξη, αυτό μπορεί να γίνει πηγή θορύβου, που θα ακουστεί στο σπίτι.
 5. Αν επιλέξετε μεταξύ κυματοειδούς και άκαμπτου αγωγού. Κυματοειδές - εύκολο στη συναρμολόγηση, αλλά λόγω της επιφάνειας με ραβδώσεις στο εσωτερικό αυτού του καναλιού δημιουργείται περισσότερος θόρυβος και η ώθηση σε αυτή είναι μικρότερη. Ένα άκαμπτο κανάλι είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί, αλλά χάρη σε μια λεία επιφάνεια, ο αέρας δεν δημιουργεί θόρυβο και περνάει πιο γρήγορα (το καλύτερο είναι το ρεύμα).
 6. Αν επιλέξετε το τμήμα του αγωγού. Ορθογωνικός δίαυλος - καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά λόγω των γωνιών η ώση σε αυτό είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι στον γύρο. Στρογγυλό κανάλι - παίρνει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε και η ώθηση σε αυτό είναι υψηλότερη.
 7. Μην επιτρέπετε αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Εάν ο αγωγός θα αποτελείται από τμήματα διαφόρων διαμέτρων - η μετάβαση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι ομαλή, υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 °.
 8. Στην κορυφή κάθε σωλήνα εξαγωγής είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο εκτροπέας. Αυτό το προϊόν θα καλύψει τον αεραγωγό από το να πάρει βροχή και χιόνι, από τα έντομα, το χνούδι λεύκας και άλλα πιθανά συντρίμμια, και επιπλέον θα αυξήσει εν μέρει το σχέδιο.
 9. Θυμηθείτε ότι ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια εισροή. Εάν κάνετε σωστά τον αγωγό εξαγωγής, αλλά παράλληλα εγκαθιστάτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μην φροντίζετε για την άφιξη του καθαρού αέρα - δεν θα υπάρξει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είτε τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, είτε να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες εισαγωγής.
 10. Το σημείο εξάτμισης (δηλαδή το άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής) πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή.
 11. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αεραγωγός, τόσο το καλύτερο. Εξ όψεως, κάθε στροφή επιδεινώνει την ώθηση κατά περίπου 10%. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς περιστροφές - ει δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς ορθές γωνίες.

Θυμηθείτε: το φυσικό σύστημα απέχει πολύ από το ιδανικό, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τους κανόνες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αναγκαστική συσκευή, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια κουκούλα κουζίνας στην κουζίνα, μια κουκούλα στο μπάνιο, ή στον αγωγό. Μην τα απαρτίζετε απαραιτήτως όλη την ώρα, αλλά μόνο σε περίπτωση - να αξίζει ακριβώς αυτό.

Συντήρηση και καθαρισμός

Η χρήση συστημάτων εξαερισμού με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη μόλυνση τους με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια.

Βρώμικος και καθαρός αγωγός εξαερισμού

Για να καταλάβουμε ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί και να καθαριστεί - είναι δυνατό από το επιδεινωμένο βύθισμα. Αν ξεκινήσατε να αισθάνεστε ότι ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, οι οσμές απομακρύνονται πιο αργά, η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται - μια σαφής ένδειξη ότι ο εξαερισμός έχει γίνει χειρότερος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε:

 1. Καθαρίστε τις συσκευές τροφοδοσίας (βαλβίδες). Μπορούν να εμποδίσει τόσο στο εσωτερικό (στο περίβλημα, στο φίλτρο, εάν υπάρχει) και εκτός (διαφορετικά υπολείμματα μπορεί να συλλέξει στις εξωτερικές πλέγματα: φύλλα, σκόνες, ιστούς αράχνης).
 2. Καθαρίστε τις σχάρες εξαερισμού των ανοιγμάτων εξαγωγής. Ιδιαίτερα γρήγορα μπορούν να πάρουν βρώμικα στην κουζίνα, όπου ο αέρας από την κουζίνα, με λεπτά σωματίδια λίπους, έρχεται σε αυτούς.
 3. Αν πρόκειται για πολυώροφο σπίτι: εκτιμήστε οπτικά την κατάσταση του άξονα εξαερισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την σχάρα και χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να επιθεωρήσετε το κανάλι στο εσωτερικό, αν είναι δυνατόν. Εάν το ορυχείο είναι κατεστραμμένο ή φραγμένο, δεν θα μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας: πρέπει να καλέσετε την Υπηρεσία Στέγασης (ή τον οργανισμό που απαντά στην κατάσταση αερισμού του σπιτιού σας).
 4. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία: καθαρίστε τον άξονα εξαερισμού (ή τον αγωγό εξαγωγής, αν είναι στη θέση του ορυχείου) ή / και την καπνοδόχο, εάν υπάρχει.

Σε νέα σπίτια, τα προβλήματα αερισμού μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε πολυκατοικίες, που χτίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - που είναι αρκετά κοινό: λόγω της απροσεξίας των φορέων λήψης αποφάσεων, εξαιτίας βλάβης στο ορυχείο εξαιτίας της λάθος ενέργειες των ενοικιαστών, διαμερίσματα, τα οποία τοποθετούνται μαζί σας σε μια μετώπη.

Περισσότερα για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστά.

Πώς να ελέγξετε την απόδοση του άξονα εξαερισμού;

Για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (μια χαρτοπετσέτα θα το κάνει).

Για να ελέγξετε, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο / παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ανοίξετε τις πόρτες - έτσι ώστε η ροή αέρα να περνά εύκολα από το παράθυρο στην κουζίνα. Το χαρτί πρέπει να φέρεται στο πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εξαερισμό. Αν "κολλήσει" στην σχάρα, ή θα είναι αξιοπρόσεκτα έλξη - υπάρχει έλξη, και καλό. Αν προσελκύεται ασθενώς - υπάρχει έλξη, αλλά αδύναμη. Εάν το χαρτί δεν κινείται, δεν υπάρχει έλξη καθόλου ή είναι πολύ αδύναμο.

Χρώματα εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο όρος "εξαερισμός" σημαίνει ένα σύστημα ανταλλαγής αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, το οποίο τροφοδοτεί με οξυγόνο. Τα οικιστικά κτίρια έχουν ιδιαίτερα ανάγκη να δημιουργήσουν άνετα επίπεδα υγρασίας αέρα και βέλτιστη θερμοκρασία σε αυτά. Ο σαφώς οργανωμένος φυσικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης συμβάλλει στην υγεία των ζωντανών ανθρώπων, τη διατήρηση της ασυλίας. Ιδιαίτερα που χρειάζονται εξαερισμό υψηλής ποιότητας στο μπάνιο, στην κουζίνα, όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο υγρασίας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Γενικές αρχές κατασκευής αερισμού.

Φυσικός εξαερισμός

Η κίνηση των αέριων μαζών σε αυτό το σύστημα συμβαίνει για πολλούς λόγους:

 1. Λόγω των άνισων χαρακτηριστικών θερμοκρασίας των εξωτερικών και εσωτερικών ατμοσφαιρικών στρωμάτων. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε "αερισμός".
 2. Λόγω της διαφοράς στην πίεση αέρα μεταξύ του χώρου που βρίσκεται σε λειτουργία και της συσκευής που παρέχει πρόσφυση, ο εκτροπέας. Τοποθετείται στην οροφή του κτιρίου.
 3. Λόγω της ενεργού επίδρασης της πίεσης του ανέμου.

Σχέδιο φυσικού αερισμού: 1 ζώνη εισροής αέρα, 2 ζώνες ροής αέρα, 3 ζώνες εξαγωγής αέρα.

Ο αερισμός χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις καταστημάτων που υπόκεινται σε σημαντικές εκπομπές θερμότητας, στον αέρα των οποίων υπάρχει υπερβολική ποσότητα αερίων και σκόνης. Μην το χρησιμοποιείτε όταν οι συνθήκες παραγωγής σχετίζονται με την εκ των προτέρων επεξεργασία του καθαρού αέρα ή εάν η ροή των νωπών μαζών οδηγεί σε συμπύκνωση ή ομίχλη.

Ο φυσικός αερισμός συνδέεται με την κυκλοφορία του αέρα λόγω της ανομοιομορφίας της πίεσης της στήλης αέρα. Η μικρότερη διαφορά ύψους μεταξύ του δείκτη τραβώντας μάζες έξω από το δωμάτιο και την κατάρτιση έξω με ένα deflector είναι συνήθως λίγο πάνω από 3 μ. Η κίνηση του αέρα μέσω του αγωγού λαμβάνει χώρα με ταχύτητα 1 m / s.

Ο φυσικός αερισμός είναι να διασφαλιστεί ότι, ως αποτέλεσμα της επίδρασης της πίεσης του ανέμου στις περιοχές του κτιρίου, που αντιμετωπίζει τον άνεμο, υπάρχει μια αύξηση, και σε απάνεμη σημεία - μείωση της πίεσης. Αυτό το σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι απλό και δεν απαιτεί την αγορά ακριβά εξοπλισμού, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι πολύ σημαντική για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού.

Ο φυσικός αερισμός εξαρτάται άμεσα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, επηρεάζει τη θερμοκρασία, την κατεύθυνση του ανέμου και την ταχύτητα της κίνησης.

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα αντιπροσωπεύεται από μια κοινότητα μηχανισμών που επιτρέπουν την επεξεργασία, τη μετακίνηση, τη σίτιση και την αφαίρεση των μαζών. Στο πλαίσιο αυτό διακρίνονται οι ακόλουθες ταξινομήσεις:

 • από την ικανότητα να σχηματίζει πίεση και κίνηση του αέρα: μια φυσική και μηχανική πρόθεση?
 • με λειτουργία: εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Φυσική ροή μέσω βαλβίδων τοίχου και παραθύρων

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν PVC τα παράθυρα στα σπίτια τους, τα οποία, μαζί με τις θετικές στιγμές, έχουν επίσης κάποια μειονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν απόλυτη στεγανότητα, παρέχεται από την τεχνολογική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει φυσική εισροή αέρα. Η ανταλλαγή αέρα σε παρόμοιες δομές προσεγγίζει μηδενικά σημάδια

Μέσα από το παράθυρο με τη βαλβίδα εξαερισμού έρχεται καθαρός αέρας, για πιο ενεργή κυκλοφορία των οποίων οι αγωγοί εξαγωγής είναι εγκατεστημένοι ανεμιστήρες.

Για να επιλύσετε την κατάσταση με θετικό τρόπο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο σχεδιασμό των μονάδων παραθύρων κατά την παραγγελία. Θα πρέπει να έχουν μια ενσωματωμένη ρυθμιζόμενη υποδοχή, η οποία εξασφαλίζει καλό εξαερισμό του δωματίου. Ο παραδοσιακός χώρος είναι η κορυφή της δομής του παραθύρου. Αυτός είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας, που αντιπροσωπεύεται ως βαλβίδα παραθύρου.

Η βαλβίδα διείσδυσης αέρα (τοίχος αέρα τροφοδοσίας) μπορεί να εγκατασταθεί μετά την εγκατάσταση των παραθύρων. Έχει τη μορφή ενός στρογγυλού ακροφυσίου, στερεωμένου στη βάση του τοίχου και καλυμμένο με γρίλιες και στις δύο πλευρές. Στο εσωτερικό υπάρχει μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία μπορεί να ανοίξει και να κλείσει. Συνήθως τέτοια στοιχεία τοποθετούνται κοντά στα παράθυρα, παραμένουν σχεδόν αόρατα, επειδή κάθε παράθυρο έχει κουρτίνα, βοηθά σε αυτό.

Ο εισερχόμενος αέρας θα ρέει στην περιοχή επιρροής των θερμαντικών σωμάτων που βρίσκονται κάτω από τα ανοίγματα.

Συχνά, τέτοιες βαλβίδες τοποθετούνται πίσω από την μπαταρία, ως αποτέλεσμα των εισερχόμενων μαζών θα θερμαίνεται καλά. Ο εξαερισμός Pribochnaya αυτού του τύπου μπορεί να εφοδιάζεται με φίλτρα, αισθητήρες, που δείχνουν την υγρασία και τη θερμοκρασία.

Βαλβίδες είναι επιθυμητό να τεθούν σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρίες, μπάνια. Μπορούν να παρατηρηθούν σε κτίρια στο σχεδιασμό των οποίων χρησιμοποιήθηκε μονωτικό μονωτικό τύπου αφρού, διότι σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα του αέρα τροφοδοσίας στο σπίτι μειώνεται αισθητά.

Παροχή αερισμού στο σπίτι

Διάγραμμα εγκατάστασης της βαλβίδας παροχής πίσω από το ψυγείο.

Ο όγκος του φρέσκου αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω των θυρών και των παραθύρων όταν ανοίγουν. Ωστόσο, τέτοια μέτρα συχνά δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση ποιοτικού αερισμού. Πολλά σύγχρονα κτήρια είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες διείσδυσης.

Ο εξαερισμός εισαγωγής και εξάτμισης προορίζεται για την έγκαιρη τροφοδοσία μίας νέας μάζας στο δωμάτιο αντί του απομακρυσμένου σχηματισμού. Αυτός ο αέρας αντιμετωπίζεται συχνά: καθαρίζεται, θερμαίνεται, υγραίνεται.

Ο εξαερισμός στο σπίτι έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την ανταλλαγή του αέρα. Αυτό συνδέεται συχνά με μια σημαντική δαπάνη θερμικής ενέργειας. Ο εξοπλισμός θέρμανσης έχει σχεδιαστεί για τη συστηματική θέρμανση των ψυχρών στρωμάτων αέρα. Οι θερμαινόμενες μάζες κινούνται από την κουκούλα.

Σύστημα εξαερισμού

Σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Η αφαίρεση των αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις πραγματοποιείται μέσω εγκατεστημένων οπών αερισμού, οι οποίες έχουν πρόσβαση στο δρόμο μέσω της οροφής του κτιρίου ή του τοίχου. Ο εξαερισμός στο σπίτι είναι εγκατεστημένος κατά τη στιγμή της κατασκευής. Οι κρυμμένες μορφές τους τοποθετούνται σε πλινθοδομή ή σε παράρτημα.

Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα αυτού του καναλιού, χρησιμοποιούνται ένθετα κασσίτερου. Η κατακόρυφη δομή αυτού του συστήματος καλύπτεται με μεταλλικό πώμα, το οποίο εμποδίζει τη διείσδυση του χιονιού και του νερού.

Ο άξονας του συστήματος εξαερισμού εγκαθίσταται σε οικιακούς λέβητες ή εγκαταστάσεις με συσκευές θέρμανσης αερίου. Τοποθετημένο πάνω από τις κουκούλες των πιάτων θα απαλλάξει τον χώρο από περιττούς ατμούς, κορεσμένους με υγρασία και λάδι.

Η έννοια του συνδυασμένου εξαερισμού και εξαερισμού

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα βασίζεται σε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική εργασία, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση του στάσιμου αέρα των δωματίων. Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτού του συστήματος, εμφανίζονται δύο ρεύματα αέριων μαζών, η λειτουργία των οποίων οφείλεται στη λειτουργία του απορροφητήρα και της εισροής, των φίλτρων και των ανεμιστήρων.

Ο εξαερισμός είναι άνετος, εύκολος στην εγκατάσταση και άνετες συνθήκες λειτουργίας. Η θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο μπορεί να επιτευχθεί με τη δράση ενός νερού και ενός ηλεκτρικού θερμαντήρα.

Τύποι αγωγών εξαερισμού: α - τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού στον τοίχο από τούβλα, β - κανάλια στερέωσης εξαερισμού, γ - αγωγός εξαερισμού, d - έξοδος στην οροφή του άξονα εξαερισμού.

Η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο, που συνδέεται με αυτό το σύστημα, συνδέεται με έναν αναγκαστικό τρόπο λειτουργίας. Εδώ διεξάγεται περαιτέρω επεξεργασία των μαζών, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης και του καθαρισμού τους. Τα μεμονωμένα δείγματα έχουν τη λειτουργία της υγρασίας, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια της υγρασίας που εξέρχεται από το κανάλι στη ροή εισερχόμενου καθαρού αέρα. Οι μηχανισμοί που παρουσιάζονται έχουν ειδικές συσκευές που μειώνουν τον θόρυβο κατά τη λειτουργία τους. Βοηθούν στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας από χώρους με υψηλή υγρασία.

Σε ένα διαμέρισμα ο εξαερισμός αυτός συχνά παίρνει τη μορφή μικρών μπλοκ που έχουν μια όμορφη και πρωτότυπη εμφάνιση. Τέτοιες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο, η κατάσταση του δωματίου από αυτό δεν θα υποφέρει.

Σε δωμάτια με εξαερισμό που παρέχεται είναι πάντα εύκολο να αναπνεύσει, δεν υπάρχει στάσιμη και ακανόνιστη μυρωδιά, σε χώρους δεν υπάρχει ακαμψία, ταλαιπωρία και υγρασία. Την παραμονή των εργασιών εγκατάστασης, την προετοιμασία θα πρέπει να διεξαχθεί, η έννοια αυτή περιλαμβάνει τους κατάλληλους υπολογισμούς, την επιλογή του εξοπλισμού ανάλογα με τον τύπο του δωματίου. Η ποιοτική εγκατάσταση θα δώσει εμπιστοσύνη στο μέλλον και θα επηρεάσει καλύτερα την υγεία των ανθρώπων που ζουν.

Οι αγωγοί εξαερισμού στους εσωτερικούς τοίχους των δωματίων των λουτρών και της κουζίνας έχουν σχεδιαστεί πριν από την ανέγερση των τοίχων.

Για τον τρόπο λειτουργίας του αερισμού στο σπίτι, αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την άνεση της ζωής όλων των ενοικιαστών, αλλά και από την ακεραιότητα των δομών του κτιρίου. Σε σχέση με αυτό, χρησιμοποιείται στην περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μια συσκευή για φυσικό εξαερισμό προμήθειας και εξάτμισης. Η δράση του συνδέεται με την ανομοιομορφία των δεικτών θερμοκρασίας, την αδιαπερατότητα του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα. Μόλις μειωθεί η εξωτερική θερμοκρασία, η απόδοση των αγωγών εξαγωγής αυξάνεται και όταν αυξάνεται μειώνεται αισθητά.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα του φυσικού σχεδίου μαζί με τα πλεονεκτήματα, έχει κάποια μειονεκτήματα. Το κόστος του είναι σχετικά μικρό, σε σύγκριση με την εγκατάσταση άλλων συστημάτων. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις εγκαταστάσεις οικιστικού σχεδίου. Αυτός ο εξαερισμός δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, ανεμιστήρες, κινητήρες, κινητήρες. Χαρακτηρίζεται από ευκολία στη λειτουργία, χαμηλό θόρυβο και αξιοπιστία.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, την κατάσταση και την ακριβή λειτουργία της εγκατάστασης εξαερισμού. Οι τρύπες για κουκούλες είναι εγκατεστημένες κατά τη στιγμή της κατασκευής του σπιτιού και τις απομακρύνουν στην οροφή του κτιρίου, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της πρόσφυσης. Τέτοια κανάλια αντιπροσωπεύονται από κενά που είναι στερεωμένα σε τοίχο από τούβλα ή σκυρόδεμα.

Αλλά οι σύγχρονες συνθήκες υπαγορεύουν ειδικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση τέτοιων συσκευών και δεν μπορούν να ονομαστούν άψογες. Για την καλύτερη δουλειά ενός τέτοιου συστήματος, τα τοιχώματα των εσωτερικών ανοιγμάτων εξάτμισης πρέπει να έχουν μια ομαλή βάση, χωρίς παραμορφώσεις και ανυψώσεις, και μάλιστα αυτά τα μικρά στοιχεία μπορούν να μειώσουν την ώση. Αυτές οι συσκευές πρέπει να είναι επίπεδες, δεν πρέπει να υπάρχουν στενεύοντας ή διευρυνόμενα στοιχεία στη βάση τους, αλλά δεν επηρεάζουν τον αερισμό του δωματίου με τον καλύτερο τρόπο. Για να δημιουργήσετε μια δομή που να ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις, χρειάζεστε ιδιαίτερη φροντίδα, εργασιακή εμπειρία, σαφήνεια σε όλες τις φάσεις.

Για να διατηρήσετε τον εξαφανισμένο αέρα έξω από το δωμάτιο, εγκαταστήστε αγωγούς εξαερισμού. Είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για την κουζίνα, στο χώρο του λέβητα. Τέτοιες τρύπες μπορούν να εγκατασταθούν στα εσωτερικά χωρίσματα. Για να χρησιμοποιηθούν οι μάζες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό χώρο, στα κανάλια για την ανταλλαγή αέρα δημιουργούνται οπές και στερεώνονται σταθερά πλέγματα. Οποιοσδήποτε από τους θεωρούμενους κατακόρυφους διαύλους θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μια καλά κλειστή πόρτα παρέχοντας άριστη πρόσβαση για προβολή. Χρειάζεται για τακτικό καθαρισμό της κουκούλας. Τέτοιες συσκευές είναι τοποθετημένες στο κάτω μέρος κάθε καναλιού.

Για να λειτουργήσει ομαλά το φυσικό σύστημα εξαερισμού, όλοι οι χώροι του σπιτιού πρέπει να λαμβάνουν καθαρό αέρα. Το παραδοσιακό σχήμα του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ότι ο χώρος είναι κορεσμένος με οξυγόνο μέσω των ρωγμών στις δομές παραθύρων, μέσω των τραβέρσων, των ανοικτών παραθύρων και των θυρών. Ωστόσο, πολλά κτίρια σύγχρονης κατασκευής βρίσκουν μια τέτοια συσκευή ανεπαρκή.

Για την σωστή λειτουργία του φυσικού αερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια πρόσθετη συσκευή εισροής στο δωμάτιο. Οι αγωγοί του είναι εγκατεστημένοι με τον ίδιο τρόπο όπως ο εξαερισμός. Η μόνη διαφορά είναι ότι η απορρόφηση καθαρού αέρα θα πρέπει να οργανώνεται στο επίπεδο των κάτω ορόφων της δομής. Στις γρίλιες πρέπει να τοποθετήσετε τις επιλογές της συσκευής, οι οποίες θα επιτρέψουν στον κατάλληλο χρόνο να σταματήσουν την κίνηση του κρύου αέρα μέσα στο κτίριο.

Χαρακτηριστικά φυσικού αερισμού

Έχοντας αποφασίσει να ξεκινήσει την κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι απαραίτητο να φροντίσει για τη μέγιστη προστασία της από τις βλαβερές συνέπειες της υγρασίας. Τέτοια έργα περιλαμβάνουν στεγανωτικά και μονωτικά μέτρα. Είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για τον αερισμό του δωματίου. Ο απλούστερος και φθηνότερος τρόπος είναι ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Πρέπει να παρέχεται φυσικός αερισμός κατά τη φάση κατασκευής του σπιτιού

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και της εγκατάστασης του εξαερισμού καθορίζονται από τις απαιτήσεις του SNIP, οι οποίες επιτρέπουν την παροχή άνετων και ασφαλών συνθηκών λειτουργίας του ίδιου του κτιρίου, καθώς και των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται.

Γιατί ο φυσικός αερισμός είναι τόσο δημοφιλής;

Η χρήση του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ένας φτηνός τρόπος για την παροχή αερισμού οικιστικών και μη οικιστικών χώρων. Εκτελείται με τη βοήθεια έλξης, η οποία διαμορφώνεται λόγω απλών φυσικών νόμων. Η επίδραση των καιρικών συνθηκών επηρεάζεται από τους καιρικές συνθήκες: τη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο, την ατμοσφαιρική πίεση, την αιολική ενέργεια κλπ. Δεν εφαρμόζονται πρόσθετες διατάξεις και μηχανισμοί σε ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι οποιαδήποτε τέτοια προσθήκη οδηγεί σε τεχνητό αερισμό.

Για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα από ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι δύσκολο. Όπως είναι γνωστό από το σχολικό μάθημα της φυσικής, ανάλογα με τη θερμοκρασία του, ο αέρας εξαπλώνεται μέσω των διατιθέμενων επιπέδων δωματίου. Παρακάτω - κρύες ροές, και πάνω - ζεστό. Και ο φυσικός εξαερισμός πραγματοποιείται με αυτό το διαχωρισμό που λαμβάνεται υπόψη. Κατά την εγκατάσταση μεμονωμένων εκρηκτικών, διαύλων ή οπών, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στην κορυφή του δωματίου, στον τοίχο ή στην οροφή, έχετε κουκούλες που αφαιρούν ζεστό αέρα από το δωμάτιο. Και κάτω, πραγματοποιείται η εγκατάσταση της εισόδου ή του αγωγού αέρα. Απομένει μόνο να κατανοήσουμε πώς να το κάνουμε σωστά και ποιες απαιτήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Φυσικός αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού

Βασικοί τύποι φυσικού αερισμού

Ο παθητικός αερισμός (είναι επίσης φυσικός) λειτουργεί σε ένα απλό σχήμα κίνησης των αέριων μαζών, από τον αέρα τροφοδοσίας στον αγωγό εξαγωγής. Δηλαδή, αυτή η διαδικασία είναι αερισμός. Παρά τη μονότονη λειτουργία, τέτοια συστήματα μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές:

 • με τη μέθοδο της ανταλλαγής αέρα ·
 • με τη λειτουργικότητα.
 • από τον όγκο του αέρα που εξυπηρετεί το σύστημα.
 • σχετικά με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με φυσικές δυνάμεις ή με πρόσθετες συσκευές. Η ταχύτητα του αέρα που εξέρχεται από το σπίτι εξαρτάται από το αν οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς. Αλλά, αξίζει να γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος αερισμός προσφοράς δεν είναι πια φυσικός. Η εφαρμογή του ανεμιστήρα το συνδέει με έναν τεχνητό τύπο.

Ο φυσικός αερισμός καθορίζεται από τρεις τύπους συστημάτων: παροχή αέρα, εξαγωγή και παροχή αέρα (διαχωρισμός ανάλογα με τη λειτουργικότητα). Αυτά ή άλλα συστήματα είναι κατάλληλα, τόσο για μικρά δωμάτια, όσο και για ολόκληρα σπίτια. Επιπλέον, ο φυσικός αερισμός χρησιμοποιείται για τη συντήρηση πολυώροφων κτιρίων.

Μια εποικοδομητική λύση μπορεί να διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε εγχώριο πολυκατοικία. Σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε όροφο, στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην κουζίνα, οι αγωγοί εξαερισμού συνδέονται, συνδέονται με έναν κοινό άξονα. Αυτό το σύστημα εξάτμισης λειτουργεί από παθητικές αέριες μάζες που λαμβάνονται από το δρόμο μέσω των παραθύρων.

Επιπλέον, οι ειδικοί εντοπίζουν και τους τύπους του φυσικού αερισμού, που διαφέρουν στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους. Μόνο δύο από αυτούς τους τύπους είναι ο οργανωμένος φυσικός αερισμός και ο ανοργάνωτος αερισμός. Κατά την πρώτη, ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων διαύλων και ανοιγμάτων. Στο δεύτερο - ο εξαερισμός του σπιτιού πραγματοποιείται με την κίνηση των ροών του αέρα μέσω των ανοιχτών παραθύρων και των θυρών.

Αρχή λειτουργίας φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Οι βασικές απαιτήσεις για τον φυσικό εξαερισμό αφορούν τη διαφορά στις κλιματολογικές και μικροκλιματικές συνθήκες εκτός και εντός του κτιρίου. Ιδιαίτερα επηρεασμένη από την ατμοσφαιρική πίεση και τη θερμοκρασία του αέρα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ φυσικού και τεχνητού αερισμού. Το αναγκαστικό σύστημα παρέχει την απαραίτητη ταχύτητα κίνησης του αέρα λόγω ειδικού εξοπλισμού. Η παθητική ανταλλαγή αέρα είναι η ίδια, λειτουργεί μόνο από φυσικές συνθήκες.

Οποιοδήποτε σύστημα φυσικού αερισμού, λειτουργεί σε βάρος των φυσικών νόμων, χωρίς την οποία είναι αδύνατο ο υπολογισμός και η εγκατάστασή του. Αφού αποφασίσετε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση αγωγών ή αγωγών εισαγωγής ή εξαγωγής αέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από το κρύο, επομένως συσσωρεύεται κάτω από την οροφή του δωματίου.
 • ο κρύος αέρας εγκαταλείπεται.
 • τα κρύα ρεύματα μετατοπίζονται θερμό.

Εκτός από τη γνώση του τρόπου λειτουργίας του αερισμού, είναι απαραίτητο να κατανοηθεί ο σχεδιασμός του ίδιου του συστήματος. Εκτός από τις φυσικές δυνάμεις, η ταχύτητα και η ώθηση μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος των δομικών στοιχείων και τη θέση τους.

Με τη βοήθεια της παθητικής ανταλλαγής αέρα, είναι δυνατό να παρασχεθεί χώρος με φρέσκο ​​δροσερό αέρα για οποιαδήποτε περιοχή. Το κύριο πράγμα είναι να γίνει ο σωστός υπολογισμός και εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος. Εν μέρει η λειτουργία του φυσικού αερισμού εξαρτάται από την περιοχή των αγωγών και των επιμέρους διαύλων. Επιπλέον, ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους ξοδεύει λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλο τύπο.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού παθητικού αερισμού

Ο φυσικός ανοργάνωτος αερισμός δεν απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα σχεδιασμού, καθώς αντί για συσκευές αερισμού, τα παράθυρα και οι πόρτες διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στην εργασία. Αλλά, ένα τέτοιο σύστημα είναι αναποτελεσματικό, ειδικά για ένα κτίριο κατοικιών. Ένα συνηθισμένο σπίτι ή πολυκατοικία απαιτεί ένα μοναδικό ισχυρό σύστημα που θα παρέχει την απαραίτητη συναλλαγματική ισοτιμία για όλα τα οικιστικά και μη οικιστικά διαμερίσματα και τα δωμάτια τους.

Ο εξαερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού απαιτεί γνώση ορισμένων σχεδιαστικών χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης ολόκληρου του συστήματος. Περιλαμβάνουν:

 1. Η φυσική κίνηση του αέρα, που ονομάζεται έλξη, θα είναι ισχυρότερη αν ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετηθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα πάνω από την οροφή του κτιρίου.
 2. Η ταχύτητα του αέρα που τραβιέται από τις κουκούλες θα είναι ταχύτερη αν όλα τα κανάλια έχουν την ίδια διατομή. Επιπλέον, πρέπει να είναι ομαλή και καθαρή.
 3. Τα κανάλια και οι σχάρες για την αφαίρεση των μαζών του αέρα εξάτμισης τοποθετούνται σε απόσταση 10-15 cm από την οροφή.
 4. Οι αγωγοί εξαγωγής είναι διατεταγμένοι κάθετα. Η επιτρεπόμενη απόκλιση κατά την εγκατάσταση είναι 32 μοίρες.
 5. Το τμήμα εισόδου του εξαερισμού εγκαθίσταται στον τοίχο σε απόσταση 10-15 cm από το δάπεδο. Το εξωτερικό τμήμα του αγωγού αέρα βρίσκεται κάθετα και το άκρο του προστατεύεται από τα συντρίμμια, τα πουλιά και τις βροχοπτώσεις με ειδικές ομπρέλες και γρίλιες.
 6. Τα δομικά στοιχεία των συστημάτων μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την παρουσία στο ιδιωτικό σπίτι του τζακιού, του δεύτερου λουτρού, καθώς και του μεγάλου αριθμού χωρισμάτων μεταξύ των δωματίων. Επηρεάζει τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς και τον αριθμό των εσωτερικών θυρών.

Ο εξαερισμός σε διώροφο σπίτι έχει επίσης τα δικά του χαρακτηριστικά. Η θέση και το μέγεθος των αγωγών εξαερισμού σε τέτοια κτίρια μπορεί να έχουν διαφορετικές επιλογές. Πολύ συχνά, για τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, είναι απαραίτητο να οργανωθούν ξεχωριστές γραμμές εξαερισμού, οι οποίες μεταφέρονται σε έναν κοινό άξονα ή έναν σωλήνα στη σοφίτα του κτιρίου. Οι ροές αέρα εξαερισμού με ένα τέτοιο σχέδιο, θα εγκαταλείψουν γρήγορα το σπίτι, χωρίς να κινούνται και να μην αναμειγνύονται σε χωριστά δωμάτια.

Είναι πολύ δύσκολο να λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά από μόνος σας. Είναι καλύτερο να λάβετε τη βοήθεια ειδικών. Πολύ συχνά, ένας οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης για συστήματα εξαερισμού εμπλέκεται επίσης στο σχεδιασμό τους.

Πολλοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ακόμη και ο πιο αποτελεσματικός φυσικός αερισμός δεν μπορεί να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητά του με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Το τμήμα τροφοδοσίας ενός τέτοιου συστήματος παραμένει αμετάβλητο. Οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο τις κουκούλες. Οποιαδήποτε φορτωτική ή ανεμιστήρας καναλιών ενισχύει την πρόσφυση αρκετές φορές. Αλλά, στις εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών πολυώροφα, η χρήση τέτοιων συστημάτων δεν εφαρμόζεται. Παρέχονται από μηχανικές κουκούλες μόνο ξεχωριστά δωμάτια - μπάνια, κουζίνες και τουαλέτες. Ο υπόλοιπος χώρος διαβίωσης εξυπηρετείται από ένα παθητικό σύστημα εναλλαγής αέρα.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης φυσικού αερισμού

Η συσκευή φυσικού αερισμού ενός πολυώροφου κτιρίου χαρακτηρίζεται από ένα διακλαδισμένο σύστημα καναλιών, το οποίο βρίσκεται κάτω από την οροφή στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται συχνά σε υψηλή υγρασία και απαιτούν την αποτελεσματική αφαίρεση τους. Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από ειδικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι ενισχύουν την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο.

Όμως, η κατασκευή κατοικιών συνεπάγεται την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Ο εξαερισμός στο σπίτι αποτελεί υποχρεωτικό και υπεύθυνο μέρος ολόκληρης της κατασκευής κατοικιών. Αν ο ιδιοκτήτης του θέτει το ερώτημα πώς να δημιουργήσει ένα τέτοιο φυσικό σύστημα, τότε θα πρέπει να αναλάβει το σημαντικότερο συμβάν - σχεδιασμό. Μετά τους υπολογισμούς, μπορείτε να πάρετε την ίδια την εγκατάσταση. Θα απαιτήσει:

 • υλικά του συστήματος εξαερισμού (σωλήνες, γρίλιες, πλέγμα, αποσβεστήρας, θερμαντήρας).
 • ηλεκτρικά εργαλεία - ένα διάτρητο ή τρυπάνι, καθώς και ένα κατσαβίδι.
 • ένα συνηθισμένο σύνολο εργαλείων - κατσαβίδια, ένα μαχαίρι, ένα παζλ και κατσαβίδια.
 • στεγανωτικό και αφρό συναρμολόγησης.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού είναι απλή:

 • Σε ένα από τα δωμάτια, γίνεται τρύπα εισροής. Ένας σωλήνας είναι εγκατεστημένος σε αυτό, και στερεώνονται με ένα αφρώδες υλικό.
 • Στο εσωτερικό της εισόδου αέρα τοποθετείται μια διακοσμητική σχάρα, η οποία είναι στερεωμένη με ειδικό συνδετήρα ή στεγανωτικό. Το τμήμα της οδού του σωλήνα είναι κάθετο.
 • Η εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τους διαθέσιμους υπολογισμούς. Οι αεραγωγοί βρίσκονται κάθετα και καλύπτονται με διακοσμητικές γρίλιες. Αποφύγετε πολλές στροφές σωλήνων και προβληματικών περιοχών.
 • Οι αγωγοί αερισμού λαμβάνονται στη σοφίτα και από εκεί - ένας σωλήνας εξάτμισης στην οροφή.

Δεν είναι σκόπιμο να φτιάξετε μια είσοδο και μια καμινάδα σε ένα δωμάτιο. Είναι καλύτερο να τα εγκαταστήσετε στα αντίθετα άκρα της κατοικίας, έτσι ώστε οι μάζες του αέρα να αλληλεπιδρούν με κάθε εγκατεστημένο καπό. Επιπλέον, η εισροή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο μέσα από τις οπές στους τοίχους, αλλά και μέσω ειδικών αεραγωγών στο πάτωμα. Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση υπάρχοντος συστήματος αερισμού θεμελίων.

Μερικοί ιδιοκτήτες σπιτιού βελτιώνουν το σύστημα αερισμού τους εγκαθιστώντας μια πρόσθετη βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο σε περίπτωση αναποτελεσματικότητας του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Πολύ συχνά, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Συνεπώς, μια συσκευή όπως μια βαλβίδα παροχής είναι απαραίτητη σε τέτοιες συνθήκες.

Συμβουλές από ειδικούς

Ο φυσικός αερισμός κατοικιών είναι δυνατός με τον σωστό υπολογισμό της διατομής των διαύλων σε σχέση με την περιοχή του δωματίου. Το κύριο πράγμα είναι να εξασφαλιστεί ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα για σαλόνια - 3 κυβικά μέτρα. μέτρο ανά ώρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. μέτρο του χώρου. Αλλά, οι αριθμητικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το μέγεθός του. Στα μπάνια, τις τουαλέτες και τις κουζίνες, η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία είναι 45 κουτ. μέτρα / ώρα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ποικιλία των ίδιων των κτηρίων. Σε μερικά σπίτια, το πάχος των τοίχων μπορεί να φτάσει τα 50 cm ή περισσότερο. Σύμφωνα με τα πρότυπα SNIP, σε τέτοιες κατοικίες, πρέπει να γίνει με τη βοήθεια διαφόρων καναλιών με την ίδια διατομή. Η καλωδίωση τους γίνεται καλύτερα στο κέντρο του σπιτιού.

Ο αγωγός εξαγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο στην περίπτωση του κατάλληλου μήκους του. Το ελάχιστο μέγεθος είναι 60 εκατοστά. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν να είναι αρκετά μακρύς. Το κύριο πράγμα είναι ότι ανυψώνεται πάνω από την "κορυφογραμμή" της οροφής κατά 50-70 εκ. Και για να έχουμε μια καλή ροή αέρα, είναι απαραίτητο να απαλλάξουμε τα χωρίσματα των δωματίων από τη στεγανότητα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να σηκώσετε τις πόρτες. Για να εξασφαλιστεί ο καλός αερισμός, αρκεί ένα κενό 1,5-2,5 cm από το φύλλο πόρτας στο πάτωμα.