Τι είναι ένα fan coil: η αρχή της λειτουργίας και οι κανόνες για την εγκατάσταση ενός πηνίου ανεμιστήρα

Επιλέγοντας ένα σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης για το σπίτι σας, έχει νόημα να μάθετε τι είναι ένα πηνίο ανεμιστήρα.

Αυτή η σχετικά απλή συσκευή είναι ικανή να εκτελεί και τις δύο λειτουργίες: θέρμανση και ψύξη. Για τα μεγάλα δωμάτια, οι ιδιοκτήτες συχνά επιλέγουν αυτήν την επιλογή.

Πώς λειτουργεί

Το όνομα της συσκευής προέρχεται από δύο αγγλικές λέξεις: "ανεμιστήρας" - ένας ανεμιστήρας και "πηνίο" - ένα πηνίο. Αυτά τα βασικά στοιχεία και εξασφαλίζουν τη λειτουργία της συσκευής. Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τέτοιες συσκευές χρησιμοποιείται συνήθως για την οργάνωση κλιματισμού πολλαπλών ζωνών σε μεγάλα δωμάτια.

Ο ανεμιστήρας οδηγεί τον αέρα να ρέει μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας. Ανάλογα με την συγκεκριμένη εργασία, ζεστό ή κρύο νερό εισέρχεται στο πηνίο του εναλλάκτη θερμότητας. Ο αέρας θερμαίνεται και απλώνεται γύρω από το δωμάτιο. Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρων είναι η δυνατότητα όχι μόνο να θερμαίνεται και να ψύχεται ο εσωτερικός αέρας αλλά και να αραιώνεται με μάζες φρέσκου αέρα από το δρόμο.

Αυτή η επιλογή δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί εάν σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί εξαναγκασμός εξαερισμού.

Το πηνίο ανεμιστήρα αποτελείται από στοιχεία όπως:

 • εναλλάκτη θερμότητας-πηνίου.
 • ανεμιστήρας;
 • μπλοκ φιλτραρίσματος.

Μόνο ένας εναλλάκτης θερμότητας ή δύο μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα για να εξασφαλιστεί η εύκολη μετάβαση σε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας. Στην τελευταία περίπτωση, ένα κύκλωμα συνδέεται με τον ψυκτήρα - ένα ψυκτικό συγκρότημα που παράγει μια ροή κρύου νερού και το άλλο με ένα λέβητα θέρμανσης ή άλλη παρόμοια συσκευή θέρμανσης. Πολύ δημοφιλής είναι ο συνδυασμός ανεμιστήρων με αντλία θερμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ληφθεί απόφαση για τη χρήση ενός συστήματος ανεμιστήρων ψυκτικού-ψύκτη, είναι δυνατή η εγκατάσταση πολλών πηνίων ανεμιστήρων σε διαφορετικούς χώρους και μόνο ένας ψυκτικός θάλαμος θα λειτουργήσει για αυτούς. Η λύση φαίνεται πολύ βολική για κτίρια στα οποία απαιτείται να διατηρηθεί μια μεγάλη περιοχή. Αλλά ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε σωστά την χωρητικότητα του ψυκτικού συγκροτήματος, ανάλογα με τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των πηνίων ανεμιστήρα.

Για τη λειτουργία του ανεμιστήρα, κάθε συσκευή πρέπει να τροφοδοτείται με ενέργεια. Η μονάδα φίλτρου είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό των αέριων μαζών και τη βελτίωση του μικροκλίματος μέσα στο δωμάτιο. Κάθε πηνίο ανεμιστήρα είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, μπορεί να είναι ενσωματωμένο, απομακρυσμένο ή απομακρυσμένο.

Επιπλέον, για την εγκατάσταση μονάδων ανεμιστήρων, απαιτείται μια σειρά συνδέσμων, μονωτικών υλικών κλπ. Χωρίς αποτυχία, έχει εγκατασταθεί αποχέτευση για αυτόν τον τύπο συστήματος για να εξασφαλιστεί η εκκένωση της συμπυκνωμένης υγρασίας.

Η χρήση ανεμιστήρων ανεμιστήρα παρέχει σημαντική ελευθερία στο σχεδιασμό του συστήματος. Είναι πάντοτε δυνατό να επιλέξετε ένα ψυκτικό συγκρότημα ή / και ένα λέβητα με κατάλληλη χωρητικότητα και να εγκαταστήσετε τον απαιτούμενο αριθμό ανεμιστήρων. Η εγκατάσταση είναι σχετικά φθηνή, καθώς συμβατικοί σωλήνες νερού χρησιμοποιούνται για τον φορέα θερμότητας.

Το σύστημα καταλαμβάνει ένα σχετικά μικρό χώρο, αν είναι επιθυμητό, ​​οι ανεμιστήρες και οι επικοινωνίες που οδηγούν σε αυτές μπορούν να κρυφτούν τελείως πίσω από την ψευδοροφή. Εάν θεωρήσουμε τα fancoils ως εναλλακτική λύση στο split σύστημα, τότε έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα - επιτρέπουν τη διατήρηση της εμφάνισης της πρόσοψης αμετάβλητη.

Η συσκευή ψύξης και / ή θέρμανσης νερού μπορεί να τοποθετηθεί σε σημαντική απόσταση από τις μονάδες πηνίου ανεμιστήρα. Εάν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί σωστά και ο αγωγός είναι εφοδιασμένος με αξιόπιστη θερμομόνωση, το σύστημα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να είναι βολικό, ειδικά αν το κτίριο έχει πολύπλοκη διάταξη.

Η χρήση συμβατικών υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντί των ακριβών ειδικών σωλήνων, μειώνει σημαντικά το κόστος του συστήματος και απλοποιεί την εγκατάσταση. Η αυτοματοποίηση του συστήματος "coil-fan coil" γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και για το split σύστημα: χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο. Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τις παραμέτρους όχι για ολόκληρο το κτίριο, αλλά χωριστά για κάθε δωμάτιο όπου υπάρχει ανεμιστήρας.

Πόσο μπορώ να αφαιρέσω το πηνίο ανεμιστήρα από μια πηγή θερμότητας ή κρύου; Η απόσταση αυτή καθορίζεται από την ισχύ της αντλίας, η οποία κινεί το ρευστό μεταφοράς θερμότητας μέσω των σωλήνων του συστήματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς της αντλίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των επιλογών για την εγκατάσταση τόσο των μονάδων πηνίου ανεμιστήρα όσο και του λέβητα ή / και του ψυκτικού συγκροτήματος. Ο οριακός αριθμός είναι 600 μέτρα και αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα συμπαγές σχήμα.

Το σύστημα πηνίου ανεμιστήρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με έναν οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής ενέργειας όπως μια αντλία θερμότητας. Ταυτόχρονα, είναι δυνατόν να οργανωθεί όχι μόνο ένα σύστημα θέρμανσης με ένα μόνο κύκλωμα, αλλά και ένα σύστημα θέρμανσης με δύο κύκλους, δηλ. παρέχει το σπίτι με ζεστό νερό. Εάν το σύστημα έχει μελετηθεί και εφαρμοστεί σωστά, η θερμοκρασία άνεσης θα καθοριστεί στο δωμάτιο μέσα σε πέντε λεπτά μετά την εκκίνηση.

Ποια είναι τα πηνία ανεμιστήρων

Ο τύπος ανεμιστήρα εξαρτάται από τις εργασίες που πρέπει να επιλυθούν με τη βοήθειά του. Υπάρχουν συσκευές δύο σωλήνων και τεσσάρων σωλήνων. Ο πρώτος μπορεί να λειτουργήσει μόνο για θέρμανση ή ψύξη, ο τελευταίος μπορεί να επιλύσει και τα δύο καθήκοντα. Στα τέσσερα πηνία ανεμιστήρων, ένας θερμαντήρας και ένας ψυκτικός συγκροτητής συνδέονται παράλληλα. Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος επιλέγεται ανάλογα με το χρόνο του έτους και τις ανάγκες.

Ωστόσο, υπάρχει μια παραλλαγή όταν ένα σύστημα δύο σωλήνων χρησιμοποιείται για κλιματισμό το καλοκαίρι, και στη συνέχεια για θέρμανση το χειμώνα. Ταυτόχρονα, το σύστημα μεταβαίνει στο ψυκτικό συγκρότημα, στη συνέχεια στο λέβητα με ειδική βαλβίδα, ο τρόπος λειτουργίας αλλάζει χειροκίνητα. Αυτή είναι μια αρκετά δημοφιλής έκδοση, δεδομένου ότι η εγκατάσταση μόνο δύο σωλήνων είναι πολύ πιο εύκολο να εκτελεστεί από τέσσερα σχέδια.

Η αλλαγή των ίδιων τρόπων λειτουργίας κατά τη χρήση ενός συστήματος τεσσάρων σωλήνων μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον πίνακα ελέγχου σε αυτόματη λειτουργία. Ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης, διακρίνονται οι ανεμιστήρες:

 • δάπεδο?
 • τοίχο?
 • όροφο-οροφή?
 • ανώτατο όριο.

Ο σκοπός κάθε τύπου συσκευής είναι ξεκάθαρος από το όνομα. Οι ανεμιστήρες επίτοιχης ανεμιστήρα χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στα συμβατικά θερμαντικά σώματα ενός συστήματος θέρμανσης νερού. Είναι επίσης εγκατεστημένα ακριβώς κατά μήκος των τειχών κάτω από τα παράθυρα ή σε άλλες παρόμοιες θέσεις. Τα μοντέλα δαπέδου-οροφής μπορούν να εγκατασταθούν στο επάνω και στο κάτω μέρος.

Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια κασέτας και καναλιού ανεμιστήρων. Οι συσκευές μπορούν επίσης να είναι κλειστές ή χωρίς θήκη, σχεδιασμένες για στενή τοποθέτηση. Αυτό είναι ένα άλλο πλεονέκτημα των πηνίων ανεμιστήρων: καθιστούν δυνατή την σχεδόν αόρατη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης / κλιματισμού.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα ένα σύστημα εισαγωγής φρέσκου αέρα από έξω, η δυνατότητα ηλεκτρικής θέρμανσης των αέριων μαζών με τη βοήθεια ενσωματωμένων θερμαντικών στοιχείων. Οι επιλογές για την οργάνωση ενός συστήματος διαχείρισης μπορεί επίσης να είναι διαφορετικές.

Όσον αφορά συγκεκριμένες μάρκες, οι καλύτεροι είναι οι ανεμιστήρες των Carrier και York. Εξαιρετική ποιότητα αποδεικνύεται από τα μοντέλα της Trane, καθώς και από την McQuay, είναι αξιόπιστες συσκευές ευρωπαϊκής κατασκευής. Το γενικό κλίμα παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα πηνίων ανεμιστήρα σε ποικίλες διαμορφώσεις. Και τα μοντέλα της Daikin, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, φαίνονται πολύ κομψά. Μεταξύ των φθηνών προϊόντων ξεχωρίζουν οι ανεμιστήρες Aerotek - ένα δημοφιλές κινεζικό εμπορικό σήμα.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης τέτοιου εξοπλισμού

Η τοποθέτηση του πηνίου ανεμιστήρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην εγκατάσταση εξοπλισμού θέρμανσης ή / και ψύξης, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες. Πρώτα εγκαταστήστε το πηνίο ανεμιστήρα. Ο τόπος εγκατάστασης εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής: οροφή, δάπεδο, τοίχος. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ελεύθερη κίνηση των αέριων μαζών από το πηνίο ανεμιστήρα σε όλο το δωμάτιο, έτσι ώστε η λειτουργία της συσκευής να είναι αποτελεσματική.

Μετά την εγκατάσταση του πηνίου ανεμιστήρα, είναι απαραίτητο να συναρμολογήσετε τη μονάδα συσκευασίας, να εγκαταστήσετε τους σωλήνες και να τοποθετήσετε ένα στρώμα θερμομόνωσης. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε διάφορα στοιχεία όπως βαλβίδες διακοπής, αισθητήρες θερμοκρασίας, μετρητές πίεσης κ.λπ. Μια εξαιρετική επιλογή για την εγκατάσταση αυτού του τύπου συστήματος μπορεί να είναι οι σωλήνες με επίστρωση από καουτσούκ. Είναι συμπαγή και έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες.

Εάν είναι απαραίτητο, τοποθετούνται αγωγοί αγωγών. Αυτές οι δομές θα πρέπει να διαθέτουν ηχομόνωση. Για να διασφαλιστεί ότι το νερό κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σύστημα και ότι παρέχονται τα σωστά υδραυλικά συστήματα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες εξισορρόπησης. Η διαθεσιμότητα αυτών των συσκευών διευκολύνει σημαντικά τη διαμόρφωση του συστήματος, αφού ανεξάρτητα από τη διαμόρφωσή του, θα είναι δυνατή η χρήση των ίδιων σωλήνων νερού παντού.

Κατά τη σύνταξη του συστήματος, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το μήκος των αγωγών, το οποίο είναι αυστηρά ομαλοποιημένο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την τοποθέτηση μονάδων ανεμιστήρων τοίχου κάτω από τα παράθυρα. Οι αγωγοί από χάλυβα παρέχονται με σιγαστήρα δόνησης. Είναι υποχρεωτικό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συλλογής και αποστράγγισης συμπυκνωμάτων.

Οι παλέτες για τη συλλογή υγρασίας πρέπει να στερεώνονται κάτω από τις αντίστοιχες οπές. Στη συνέχεια, ο ανεμιστήρας και οι ηλεκτρικοί θερμαντήρες (εάν υπάρχουν) είναι συνδεδεμένοι με την παροχή ρεύματος. Στη συνέχεια ελέγχονται όλες οι επαφές, τα κανάλια και οι σωλήνες για διαρροές. Μετά από αυτό, το σύστημα ξεκινάει και πιέζεται για να ελέγξει την ποιότητα εγκατάστασης. Εάν δεν υπάρχουν ελαττώματα, μπορείτε να συνεχίσετε την εργασία.

Ο απλούστερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εγκαταστήσετε μια έκδοση του ανεμιστήρα ανεμιστήρα. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κανάλι αποστράγγισης συμπυκνωμάτων. Η συσκευή διαθέτει δύο ακροφύσια, τα οποία είναι συνδεδεμένα στην αντίστοιχη συσκευή. Όταν εγκαθιστάτε μοντέλα τοίχου, οροφής και κασέτας, η σύνδεση στο δίκτυο γίνεται σύμφωνα με ένα πιο περίπλοκο σχέδιο απ 'ό, τι για ένα εξωτερικό πηνίο ανεμιστήρα.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση ενός συστήματος τεσσάρων σωλήνων θα είναι η πιο δύσκολη. Για την εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου συστήματος, είναι σημαντικό να εκτελεστεί σωστά ο σχεδιασμός και ένας αριθμός ειδικών υπολογισμών.

Εγκατάσταση πηνίου ανεμιστήρα στο διαμέρισμα

Συσκευές αυτού του τύπου σε κάποιο βαθμό μπορούν να ονομαστούν καθολικές. Με κάποιες συστάσεις, οι μονάδες fan coil μπορούν να εγκατασταθούν με επιτυχία ακόμα και σε στάνταρ διαμερίσματα. Για μικρές περιοχές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα πηνίο ανεμιστήρα, από τον οποίο διανέμεται ζεστός (ή κρύος) αέρας σε όλο το διαμέρισμα μέσω του συστήματος αεραγωγών.

Το πηνίο ανεμιστήρα τοποθετείται συνήθως σε ένα διάδρομο ή σε ένα μπάνιο, οι σωλήνες μπορούν να κρύβονται κάτω από ψευδοροφή. Φυσικά, η οροφή στον τόπο εγκατάστασης της κύριας συσκευής θα πρέπει να μειωθεί, η οποία δεν είναι πάντα βολική σε διαμερίσματα με ένα μικρό ύψος των δωματίων. Αλλά σε άλλες αίθουσες το πρόβλημα μπορεί να εξαλειφθεί με την κατασκευή οροφής δύο ή και τριών επιπέδων για την απόκρυψη των λιγότερο ογκωδών αεραγωγών.

Η θέση του πηνίου ανεμιστήρα καθορίζεται όχι μόνο από τις διαστάσεις της συσκευής. Κατά τη λειτουργία, η μονάδα παράγει σημαντικό θόρυβο, το οποίο είναι απίθανο να είναι κατάλληλο σε κατοικημένες περιοχές. Για να διατηρηθεί ολόκληρο το διαμέρισμα θα πρέπει να πάρει ένα αρκετά ισχυρό ανεμιστήρα πηνίο, και όσο πιο παραγωγική η συσκευή, τόσο περισσότερο θόρυβος κάνει. Φυσικά, το σύστημα με μόνο ένα πηνίο ανεμιστήρα θα κοστίσει σχετικά ανέξοδα και η εγκατάσταση δεν θα είναι πολύ περίπλοκη.

Εντούτοις, σε αυτή την περίπτωση, χάνονται τα πλεονεκτήματα του κλιματικού χαρακτηρισμού πολυζώνων, το οποίο είναι χαρακτηριστικό για μεγαλύτερα συστήματα. Το πηνίο ανεμιστήρα μπορεί να ελέγχεται από το τηλεχειριστήριο, αλλά η επιλεγμένη λειτουργία θα εξαπλωθεί σε όλους τους χώρους. Αυτό δεν είναι πολύ βολικό αν τα παράθυρα των δωματίων αντιμετωπίζουν διαφορετικές πλευρές και θερμαίνονται από τον ήλιο με διαφορετικούς τρόπους.

Μια εναλλακτική λύση είναι να εγκαταστήσετε ένα μικρό πηνίο ανεμιστήρα σε κάθε δωμάτιο ή μόνο σε μερικά δωμάτια. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμιστεί το μικροκλίμα σε ξεχωριστούς χώρους. Ο θόρυβος από μικρές συσκευές θα είναι μικρότερος, ο αντίκτυπός του μπορεί να μειωθεί σημαντικά επιλέγοντας το σωστό μέρος για εγκατάσταση και χρήση καταστολής θορύβου.

Φυσικά, η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος δεν θα κοστίσει πολύ. Δύο ή τρεις ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν όπως στην πρώτη έκδοση - στο διάδρομο, και στη συνέχεια αραιώστε τους αεραγωγούς σε διαφορετικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα του θορύβου επιλύεται ακόμα πιο εύκολα. Στο μέλλον, αρκεί να διαμορφώσετε κάθε πηνίο ανεμιστήρα για να έχετε μια κατάλληλη θερμοκρασία στις μεμονωμένες ζώνες.

Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με εξαναγκασμένο εξαναγκασμό εξαερισμού. Δεν αλλάζουν μόνο την θερμοκρασία του αέρα, αλλά και ενημερώνουν τη σύνθεσή του. Για να εκτρέψετε το συμπύκνωμα που εμφανίστηκε κατά τη λειτουργία, χρησιμοποιήστε ειδικές αντλίες που αντλούν την υγρασία στο σύστημα αποχέτευσης.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αυτό το βίντεο περιγράφει τις αρχές λειτουργίας του ανεμιστήρα και τα χαρακτηριστικά της συναρμολόγησης τέτοιων συσκευών:

Στην κατασκευή κατοικιών, οι ανεμιστήρες ανεμιστήρα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο αποτελεσματικά. Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσετε και να εφαρμόσετε σωστά την εγκατάσταση ενός πηνίου ανεμιστήρα για να εξασφαλίσετε την τέλεια λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Fancoil - αισθανθείτε ένα νέο επίπεδο άνεσης στο δωμάτιο!

Τι είναι το fan coil; Το πηνίο ανεμιστήρα είναι μια εσωτερική μονάδα που αποτελεί μέρος του συνολικού κλιματικού συστήματος του κτιρίου, χάρη στην οποία διατηρείται αποτελεσματικά η απαραίτητη θερμοκρασία και μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Οι καιροί που η εμφάνιση των προσόψεων των γραφείων και των διοικητικών κτιρίων αλλοίωσαν τις εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών κλιμακώνουν σταδιακά στο παρελθόν. Τα τοπικά συστήματα διαχωρισμού αντικαθίστανται από κεντρικά κλιματικά συστήματα που μπορούν να διατηρήσουν ένα άνετο μικροκλίμα όλο το χρόνο μέσα στα κτίρια. Τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτών των εγκαταστάσεων είναι οι μονάδες ανεμιστήρων που βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο.

Τι είναι το fan coil;

Το πηνίο ανεμιστήρα είναι ένα επαγγελματικό σύστημα για τον έλεγχο και τη διατήρηση ενός βέλτιστου εσωτερικού μικροκλίματος. Στη γλώσσα του πρωτοτύπου, ο όρος είναι γραμμένο σαν ένα fan-coil, που κυριολεκτικά σημαίνει «fan-coil», η τεχνική ονομασία - ανεμιστήρα ή κλιματισμό, πιο κοντά. Το πηνίο ανεμιστήρα αποτελείται από τέτοιες μονάδες και μέρη:

 • φυγοκεντρικός τύπος ανεμιστήρα, λιγότερο συχνά - διάμετρος.
 • εναλλάκτη θερμότητας νερού-αέρα ·
 • στοιχείο φιλτραρίσματος.
 • ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου.

Εκτός από τα βασικά στοιχεία διατεταγμένα εντός του περιβλήματος, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με δίσκο περισυλλογής, ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα και των βαλβίδων ελέγχου διακοπής (στρόφιγγες, βαλβίδες).

Για τηλεχειρισμό της λειτουργίας της μονάδας υπάρχει ένας ειδικός πίνακας.

Με το σχεδιασμό, το πηνίο ανεμιστήρα μοιάζει με την εσωτερική μονάδα του split σύστημα και εκτελεί τις ίδιες λειτουργίες - διατηρώντας μια άνετη θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο.

Αλλά, σε έναν εναλλάκτη θερμότητας, δεν είναι φρέον, αλλά κυκλοφορεί νερό ή αντιψυκτικό υγρό (προπυλενογλυκόλη). Το πηνίο ανεμιστήρα λειτουργεί ως μέρος ενός κλιματικού συστήματος το οποίο παρέχει ένα κτίριο με θερμότητα από το λέβητα ή το ψυχρό ψυχρό σύστημα ανάλογα με την εποχή.

Αρχή λειτουργίας του πηνίου ανεμιστήρα

Το σύστημα κλιματισμού (SCR) του τύπου "πηνίο ψύκτη-ανεμιστήρα" έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει το απαιτούμενο μικροκλίμα σε κτίρια μεσαίας και μεγάλης έκτασης. Αντικαθιστά τη θέρμανση του νερού το χειμώνα και τα συμβατικά κλιματιστικά το καλοκαίρι, διατηρώντας τη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί όλο το χρόνο. Το σύστημα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Το ψυκτικό συγκρότημα είναι μια μηχανή ψύξης νερού-αέρα. Βρίσκεται στο δρόμο και μεταφέρει θερμότητα στο περιβάλλον, απομακρυνόμενο από το νερό. Τα περισσότερα ψυκτικά συγκροτήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντλία θερμότητας, με νερό θέρμανσης το φθινόπωρο και την άνοιξη.
 • Το πηνίο ανεμιστήρα που μεταδίδει θερμική ενέργεια ή κρύο από το νερό στον αέρα των χώρων. Ο αριθμός των πηνίων ανεμιστήρα εξαρτάται από τον αριθμό των κλιματιζόμενων δωματίων, σε κάθε ένα υπάρχει τουλάχιστον 2 μονάδες για να εξασφαλιστεί αξιόπιστη λειτουργία. Η εξαίρεση είναι ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες, όπου η κράτηση δεν είναι απαραίτητη και σε μικρούς χώρους μπορεί κανείς να βάλει 1 πηνίο ανεμιστήρα.
 • Μια πηγή θερμότητας με τη μορφή ενός λέβητα ή ενός κεντρικού δικτύου για τη θέρμανση του ψυκτικού μέσου σε αρνητικές θερμοκρασίες, όταν μειώνεται σημαντικά η απόδοση του ψυκτικού συγκροτήματος.
 • Δίκτυο αγωγών. Σε αυτά το νερό, το οποίο εξυπηρετεί ταυτόχρονα ως θερμότητα και ψυκτικό, μετακινείται από το ψυκτικό συγκρότημα και τον θερμαντήρα στους πηνί ανεμιστήρα και πίσω.
 • Υδραυλική μονάδα. Περιλαμβάνει μια αντλία νερού που συνδέεται με τον αυτοματισμό και αλλάζει την απόδοση κατά την εντολή του.
 • Μέσα αυτοματισμού και ρύθμισης - ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, αισθητήρες θερμοκρασίας, βαλβίδες τριών και τεσσάρων οδών.

Σύστημα μονής ζώνης

Ο ετήσιος αλγόριθμος του συστήματος λειτουργεί ως εξής:

 1. Το καλοκαίρι, το υπολογισμένο διάγραμμα θερμοκρασίας του νερού στο σύστημα είναι 7 ° C στην έξοδο από τον ψυκτήρα και 12 ° C στην είσοδο σε θερμοκρασία δρόμου +35 ° C (στοιχεία του κατασκευαστή του ψυκτικού συγκροτήματος Lessar). Υπό αυτές τις συνθήκες, το ψυκτικό συγκρότημα λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά (συντελεστής EER 2.6-2.8) και παρέχει χωρητικότητα ψύξης διαβατηρίου.
 2. Το ψυκτικό μέσο τροφοδοτείται από την υδραυλική μονάδα στους εναλλάκτες θερμότητας της ομάδας ανεμιστήρων ανεμιστήρα, οπότε ψύχεται ο αέρας στους χώρους μέχρι τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ο ανεμιστήρας πηνίου ανεμιστήρα ελέγχεται από τον ελεγκτή του, ο οποίος, στο σήμα αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορεί να ελέγχει βήμα προς βήμα την απόδοση του ανεμιστήρα (από 3 στάδια). Το θερμασμένο νερό, αφήνοντας τον εναλλάκτη θερμότητας, επιστρέφει στο ψυκτικό συγκρότημα.
 3. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, το νερό γίνεται φορέας θερμότητας και το ψυκτικό συγκρότημα λειτουργεί ως αντλία θερμότητας με αέρα συντελεστής ενεργειακής απόδοσης COP σε 3,0 (η ενέργεια μεταφέρεται τρεις φορές περισσότερο από το σπατάλη). Το υπολογιζόμενο διάγραμμα θερμοκρασίας είναι 40/45 ° C στους + 7 ° C στο δρόμο. Ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων ανεμιστήρα ανεμιστήρα δεν αλλάζει.
 4. Σε περίπτωση παγετού, ο αυτοματισμός μετατρέπει τη ροή του ψυκτικού σε άλλη πηγή θέρμανσης - ο λέβητας ή ένας ενδιάμεσος εναλλάκτης θερμότητας που συνδέεται με ένα κεντρικό δίκτυο παροχής θερμότητας.

Εδώ περιγράφεται η λειτουργία ενός συστήματος κλιματισμού μίας ζώνης, όπου εμπλέκονται δύο στάδια ελέγχου:

 • κεντρική συντήρηση σε δεδομένο επίπεδο της θερμοκρασίας του νερού στο δίκτυο πηνίου ψυκτικού-ανεμιστήρα - πηγή θερμότητας.
 • τοπικό έλεγχο θερμοκρασίας με πηνία ανεμιστήρα σε κάθε δωμάτιο.

Ο τύπος πηνίων ανεμιστήρα που χρησιμοποιείται είναι μονοκυκλώματος, σχεδιασμένος για σύνδεση με σύστημα δύο σωλήνων. Με αυτό τον τρόπο, μόνο ψυχρό ή ζεστό ψυκτικό παρέχεται στις μονάδες.

Σύστημα Multizone

Εάν είναι απαραίτητο να θερμανθεί ένα δωμάτιο και το άλλο να κρυώσει, γίνεται σύστημα πολλαπλών ζωνών με διαχωρισμό ψυχρού και θερμαινόμενου νερού κατά μήκος διαφορετικών κλάδων.

Παρέχονται ανεμιστήρες με εναλλάκτες θερμότητας διπλού κυκλώματος, οι οποίοι συνδέονται ταυτόχρονα σε ένα κύκλωμα τεσσάρων σωλήνων με πηγές θερμότητας και κρύου.

Το υπόλοιπο είναι θέμα αυτοματοποίησης και βαλβίδων τεσσάρων οδών που αλλάζουν τις ροές.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κεντρικού SLE με πηνία ανεμιστήρων

Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι προφανές - ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ο αέρας μέσα στο κτίριο θα παραμείνει αμετάβλητος όλο το χρόνο.

Υπάρχουν όμως και άλλα πλεονεκτήματα:

 • Σε αντίθεση με τα συστήματα διαχωρισμού με περιορισμένο μήκος γραμμών Freon, οι πηγές θερμότητας και ψύξης μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε λογική απόσταση από τα πηνία του ανεμιστήρα. Το μήκος του ηλεκτρικού δικτύου περιορίζεται από τα χαρακτηριστικά πίεσης του υδροσωματιδίου.
 • Ευκολία στη λειτουργία, επιτυγχάνεται χάρη στον ανεξάρτητο έλεγχο των πηνίων ανεμιστήρα και την κεντρική ρύθμιση των μηχανών θέρμανσης και ψύξης σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας.
 • Η θέση των δυσκίνητων ψυκτών στο δρόμο προσφέρει εξοικονόμηση χρήσιμου χώρου και αποτρέπει τους ανθρώπους από την εισπνοή επιβλαβών ατμών Freon σε περίπτωση διαρροής.

Η πλησιέστερη εναλλακτική λύση για το πηνίο ανεμιστήρα ψύξης κλιματισμού είναι ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών που λειτουργεί επίσης σε κεντρική βάση. Αλλά η διαφορά στο κόστος εξοπλισμού για την έκταση των κτιρίων έως 5000 m2 είναι εντυπωσιακή:

 • Διασυνδεδεμένο σύστημα VRV Χωρητικότητα πολλαπλών πόλεων 380 kW από την εταιρεία Mitsubishi Electric - 357820 έτη. ε.
 • 376 kW σκληρό δίσκο με τη χρήση ανεμιστήρων ανεμιστήρα της ιταλικής μάρκας Clivet - 203300 δολάρια. ε.

Από τα μείγματα αυτών των συστημάτων, πρέπει να σημειωθεί η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης μαζί με τις εργασίες εκκίνησης και ρύθμισης και το αυξημένο επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία.

Ανεξάρτητα από το πόσο ανεμιστήρες χαμηλών θορύβων χρησιμοποιούνται, είναι αδύνατο να απαλλαγούμε εντελώς από τον ήχο της λειτουργίας τους.

Τύποι μονάδων πηνίου ανεμιστήρα

Ανάλογα με τις απαιτήσεις για την τοποθέτηση, τον κλιματισμό και τις συνθήκες λειτουργίας στα κλιματικά συστήματα, χρησιμοποιούνται αυτοί οι τύποι πηνίων ανεμιστήρων:

 • κασέτα;
 • κανάλι.
 • ανοιχτό πλαίσιο.
 • κονσόλα (τοίχος).

Οι παραπάνω μονάδες έχουν σχεδιαστικές διαφορές που επηρεάζουν τη μέθοδο εγκατάστασης, αλλά η αρχή της λειτουργίας παραμένει αμετάβλητη.

Κασέτα

Οι μονάδες κασέτας (οροφής) χρησιμοποιούνται σε κτίρια οποιουδήποτε σκοπού, όπου υπάρχουν ψευδοροφές. Στον χώρο πίσω από αυτά κρύβεται το σώμα, μόνο ο κάτω πίνακας, ο οποίος διανέμει τον επεξεργασμένο αέρα σε 4 κατευθύνσεις, παραμένει στην οπτική επαφή.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να αντέξουν τις διαστάσεις των μπλοκ, συγκρίσιμες με την κυψέλη της ψευδοροφής (60 x 60 cm), για παράδειγμα 70 x 70 cm ή 120 x 70 cm Τα κύρια στοιχεία του πηνίου ανεμιστήρα εμφανίζονται στη λίστα:

 • Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. Η εισαγωγή αέρα από το δωμάτιο είναι διαρρυθμισμένη έτσι ώστε να μπορεί να ψύχει τον ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί.
 • Εναλλάκτης θερμότητας - πηνίο από χαλκό με πτερύγια αλουμινίου. Μεταφέρει ενέργεια θερμότητας από το νερό στον αέρα που διέρχεται.
 • Το φίλτρο σκόνης.
 • Μια παλέτα που συλλέγει συμπύκνωμα από μια μονάδα ανταλλαγής θερμότητας.
 • Η αντλία που αντλεί το συμπύκνωμα από το δοχείο συλλογής στα συστήματα αποχέτευσης στο σήμα αισθητήρα στάθμης.
 • Ο ηλεκτροκινητήρας που είναι υπεύθυνος για την περιστροφή των αποσβεστήρων αέρα.
 • Μονάδα ελέγχου.

Οι μπλοκ κασέτας παράγονται με δύο και τέσσερις σωλήνες (δύο κυκλώματα). Υπάρχουν μοντέλα με ακροφύσιο για ανάμειξη φρέσκου αέρα από το δρόμο. Ένας αγωγός αέρα συνδέεται με αυτό, ο οποίος εξέρχεται κάτω από τις οροφές προς τα έξω.

Όταν ο έλεγχος της χωρητικότητας του ανεμιστήρα δεν επαρκεί για να μειώσει την ένταση θέρμανσης / ψύξης, στη συσκευή είναι εγκατεστημένη μια βαλβίδα διπλής κατεύθυνσης, η οποία μειώνει την παροχή του ψυκτικού υγρού με εντολή του ελεγκτή.

Η τιμή ενός ανεμιστήρα 3 kw του γνωστού κατασκευαστή Climate General ξεκινάει από 500 u. ε. Το μικρότερο πηνίο ανεμιστήρα (5 kW) από το περίφημο Daikin θα κοστίσει 1100 δολάρια ΗΠΑ. ε.

Κανάλι

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος πηνίου ανεμιστήρα έχει σχεδιαστεί για να εγκαθίσταται μέσα στους αγωγούς αερισμού που τροφοδοτούν φρέσκο ​​αέρα. Τα καπάκια Ductblock έχουν τέτοια χαρακτηριστικά:

 • μέσω ενός δικτύου αγωγών μπορεί να εξυπηρετήσει πολλά δωμάτια?
 • είναι εξοπλισμένα με έναν ισχυρότερο φυγοκεντρικό ανεμιστήρα ικανό να ξεπεράσει την αντίσταση αυτού του δικτύου.
 • εγκαθίστανται κρυμμένα πίσω από τις ψευδοροφές ή τους ψεύτικους τοίχους, μπορούν να τεθούν ανοιχτά στα καταστήματα παραγωγής.
 • τροφοδοτεί τόσο καθαρό όσο και καθαρό αέρα ανακύκλωσης ή μίγμα αυτών.
 • εξοπλισμένο με εναλλάκτες θερμότητας δύο σωλήνων και τεσσάρων σωλήνων, που συνδέονται με διάφορους τύπους SCR.
 • ο έλεγχος των μπλοκ καναλιών πραγματοποιείται από ένα τηλεχειριστήριο.

Για ψευδείς τοίχους τοποθετούνται κατακόρυφες συσκευές, για οροφές ψευδοροφής.

Από τους ανεμιστήρες που κρύβονται πίσω από την επένδυση, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η αποστράγγιση του συμπυκνώματος στο τοπικό αποχετευτικό σύστημα. Λόγω του αυξημένου επιπέδου θορύβου, οι μονάδες με ανεμιστήρες υψηλής πίεσης τοποθετούνται συνήθως σε τεχνικούς χώρους ή λαμβάνουν μέτρα για την απομόνωση της μονάδας.

Το κόστος ενός πηνίου ανεμιστήρα καναλιών 2 kw (στο κρύο) από το σήμα General Climate είναι 300 y. η πιο ισχυρή μονάδα στη γραμμή (26,5 kW) θα κοστίζει 1500 μ. ε.

Ανοιχτό πλαίσιο

Αυτές οι μονάδες ανεμιστήρων είναι παρόμοιες με τη μέθοδο κρυφής εγκατάστασης και δεν είναι εφοδιασμένες με εξωτερικό περίβλημα, όλα τα εξαρτήματα είναι τοποθετημένα στο πλαίσιο.

Οι μονάδες διατίθενται σε 2 εκδόσεις - οριζόντιες και κάθετες. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ζεστό ή ψυχρό αέρα σε ένα σημείο, δεδομένου ότι είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρα χαμηλού θορύβου χαμηλής ισχύος (50 έως 100 W). Διαφορετικά, η συσκευή και οι λειτουργίες είναι ίδιες με τα μπλοκ καναλιών.

Η τιμή των ανεμιστήρων ανεμιστήρων της φημισμένης μάρκας Carrier ξεκινά στα 370 έτη. (1,5 kW στο κρύο), το κόστος ενός ισχυρότερου μοντέλου (6,4 kW) θα φτάσει τα 600 έτη. ε.

Τοίχου

Το μπλοκ κονσόλας (τοίχου) διαφέρει από τις άλλες σε τέτοιες λειτουργίες:

 • τοποθετείται ανοιχτά στον τοίχο ή τοποθετείται στο πάτωμα κάτω από το άνοιγμα του παραθύρου και σε άλλα μέρη.
 • είναι εξοπλισμένο με διακοσμητικό σώμα.
 • Χρησιμοποιείται για λειτουργία σε 2 τρόπους - θέρμανση και ψύξη.

Στα υπόλοιπα είναι ακόμα το ίδιο fan coil ανεμιστήρα, τυλιγμένο σε ένα όμορφο πακέτο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα μονάδων κονσόλας είναι η απλότητα και η ταχύτητα εγκατάστασης.

Η τιμή του προϊόντος με ικανότητα ψύξης 1,5 kW (εμπορικό σήμα Carrier) είναι 400 y. ε., για το κλιμακωτό μπλοκ 6,4 kW θα πρέπει να δώσει 640 y. ε.

Οι κατασκευαστές αξίζουν την εμπιστοσύνη σας

Μεταξύ των πολλών κατασκευαστών πηνίων ανεμιστήρα διακρίνονται διάφορα σήματα, των οποίων τα προϊόντα δοκιμάζονται σε λειτουργία και μπορούν να συνιστώνται στους χρήστες:

 • York - αμερικανική μάρκα με έναν αιώνα και μισό ιστορίας και άψογη φήμη, κατέχοντας ηγετική θέση σε 150 χώρες. Το York είναι τεχνολογία κλιματισμού της Mercedes.
 • Δεν είναι λιγότερο επιφανής ιαπωνικός κατασκευαστής Daikin Europe N.V., των οποίων τα ποιοτικά προϊόντα είναι σε ζήτηση στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
 • Η εταιρία Carrier Engineering Company παράγει ψυκτικά μηχανήματα από το 1922 και τα πωλεί σε 145 χώρες σε όλο τον κόσμο.
 • Η ιταλική εταιρεία Clima Technologi (εμπορικό σήμα Royal Clima), γνωστή στην ευρωπαϊκή αγορά.
 • Η νέα ρωσική εταιρεία General Climate (ιδρύθηκε το 2002), καθιερωμένη στην αγορά της ΚΑΚ. Τα προϊόντα της εταιρείας ανήκουν στη μεσαία κατηγορία τιμών.

Όσον αφορά τα προϊόντα των εισηγμένων εταιρειών, υπάρχουν πολύ λίγες αρνητικές κριτικές και αυτές συνδέονται με την ακατάλληλη εγκατάσταση ή λειτουργία του εξοπλισμού. Ακολουθούν μερικές πραγματικές κριτικές σχετικά με τις ανεμιστήρες των μαρκών αυτών:

Συμπέρασμα

Τα συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν ανεμιστήρες είναι πρώτα απ 'όλα βολική λειτουργία και βέλτιστες παράμετροι του εσωτερικού κλίματος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Όμως, το οικονομικό όφελος από τη χρήση τους γίνεται ορατό σε κτίρια μεσαίας και μεγάλης έκτασης - από 300 m2. Από την άλλη πλευρά, εγκαθιστώντας SLE με ανεμιστήρες σε ένα μικρό σπίτι, επενδύετε στη δική σας άνεση και υγεία.

Fancoils: τι είναι αυτό, η αρχή της λειτουργίας και η σωστή εφαρμογή

Για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε άνετες συνθήκες θερμοκρασίας σε γραφεία, οικιακούς και εμπορικούς χώρους, χρησιμοποιήστε πηνία ανεμιστήρων. Τι είναι αυτό, η αρχή της εργασίας, οι συστάσεις για την επιλογή και χρήση σύγχρονων συσκευών ψύξης - το θέμα του σημερινού άρθρου του συντακτικού μας γραφείου. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της απόκτησης και εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού και ψύξης. Έχουμε μελετήσει όχι μόνο την τεχνική πλευρά του θέματος, αλλά και τις αναθεωρήσεις πραγματικών αγοραστών αυτού του εξοπλισμού.

Διαβάστε στο άρθρο:

Fancoil - τι είναι, η αρχή της εργασίας και οι βασικοί ορισμοί

Το όνομα του εξοπλισμού αυτής της κατηγορίας στα αγγλικά μεταφράζεται στα κύρια λειτουργικά στοιχεία:

 1. Ο ανεμιστήρας είναι ανεμιστήρας.
 2. Πηνίο (πηνίο) - πηνίο, εναλλάκτης θερμότητας.

Με τη βοήθεια αυτού του σχήματος μπορείτε να μάθετε τι είναι ένα πηνίο ανεμιστήρα και πώς λειτουργεί:

 1. Μέσω του καναλιού εισόδου (1) κατά μήκος μιας μικρής διαδρομής, ο αέρας μπορεί να ρεύσει κατευθείαν μέσα στο δωμάτιο (4) για φυσικό εξαερισμό.
 2. Στην κύρια λειτουργία λειτουργίας, οι ανεμιστήρες (3) είναι ενεργοποιημένοι. Δημιουργούν την απαραίτητη πίεση για να περάσουν από το ψυγείο (2).
 3. Αν αυτή η μονάδα είναι συνδεδεμένη με ένα ψυγείο (6), μειώνεται η θερμοκρασία χώρου.
 4. Σε αυτό το παράδειγμα, είναι δυνατή η σύνδεση πολλών καναλιών εξόδου (5).

Ο ανεμιστήρας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με ανεμιστήρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση και μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Σε τέτοια συστήματα, συμβατικό νερό χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο. Εάν χρειάζεστε προστασία από την κατάψυξη, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα με αιθυλενογλυκόλη. Η τεχνολογία αυτής της κατηγορίας συμπληρώνεται με φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα από μηχανικούς και άλλους ρύπους. Συνδέεται με αισθητήρες και ηλεκτρονικές μονάδες για την αυτοματοποίηση των βασικών διαδικασιών εργασίας.

Τύποι πηνίων ανεμιστήρα

Με τον αριθμό των εναλλάκτες θερμότητας

Σε αυτή την έκδοση, εγκαθίσταται ένα ψυγείο. Ο αγωγός μεταφοράς του ψυκτικού μέσου συνδέεται με τα ακροφύσια εισόδου και εξόδου. Με τη χρήση εξωτερικών εξαρτημάτων παρέχεται η παροχή ζεστού / κρύου νερού. Χρησιμοποιούνται επίσης οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

 1. Δύο σωλήνες εισόδου - ένας για την αφαίρεση του ψυκτικού υγρού σε συνδυασμό με ένα μόνο ψυγείο.
 2. Δύο εναλλάκτες θερμότητας (θέρμανση / ψύξη), οι οποίοι συνδέονται σε ξεχωριστό δίκτυο. Τέτοια μοντέλα ονομάζονται πηνία ανεμιστήρων 4 αγωγών.

Κανάλια ανεμιστήρων τύπου καναλιού: κατασκευή και εγκατάσταση

Συνδέεται με τους σωλήνες μέσω των οποίων αντλείται το ψυκτικό. Τα ανοίγματα εξόδου των αγωγών εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Κατά την τοποθέτηση της μονάδας στους διαδρόμους, στους τεχνικούς χώρους, είναι δυνατό να μειωθεί το επίπεδο θορύβου στους χώρους εργασίας / καθιστικού. Πρόσθετη μόνωση θα εξασφαλίσει το περίβλημα της ψευδοροφής.

Χαρακτηριστικά ενός πηνίου ανεμιστήρα τύπου κασέτας

Όπως και στην πρώτη παραλλαγή, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη μείωση στο ύψος του δωματίου. Η τιμή ενός πηνίου ανεμιστήρα κασέτας είναι υψηλότερη, καθώς χρησιμοποιείται μια διακοσμητική σχάρα με βελτιωμένα αισθητικά χαρακτηριστικά. Έχει ενσωματωμένες περιστροφικές περσίδες για την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα στις σωστές κατευθύνσεις. Κατά κανόνα, ένα τηλεχειριστήριο με κανάλι IR προστίθεται ως στάνταρ για τέτοια προϊόντα.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τύπου εξοπλισμού είναι η ταχεία και οικονομική αλλαγή των παραμέτρων της ατμόσφαιρας στο δωμάτιο. Αυτό εξασφαλίζεται από το ελάχιστο μήκος του καναλιού εξόδου, με την ομοιόμορφη κατανομή πολλών ρευμάτων αέρα. Το μειονέκτημα είναι η εγγύτητα των ανεμιστήρων και η αντίστοιχη αύξηση του επιπέδου θορύβου.

Διαφορετικά είδη πηνίων ανεμιστήρων

Οι επιτοίχες μονάδες ανεμιστήρων είναι παρόμοιες με τις εσωτερικές μονάδες των τυπικών διαχωριστικών συστημάτων κλιματιστικών. Για την τοποθέτησή τους, είναι απαραίτητο να προκατασκευάσετε κανάλια στους τοίχους με τις διαδρομές τροφοδοσίας / αφαίρεσης του ψυκτικού μέσου. Το κύριο πλεονέκτημα - η διατήρηση του ύψους της οροφής. Η έκδοση δαπέδου σε οικιακούς χώρους χρησιμοποιείται σπάνια. Μεγάλη τεχνολογία καταλαμβάνει πολύ χώρο, έτσι οι λύσεις αυτές χρησιμοποιούνται συχνότερα για εμπορικές εργασίες.

Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα, ώστε να μην συγχέεται; Μετά από όλα, ένας τέτοιος εξοπλισμός δεν μπορεί να ονομαστεί φτηνός και δεν θέλετε να πετάξετε χρήματα με την κυριολεκτική έννοια "στον άνεμο". Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα στην αναθεώρησή μας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών.

Από το πηνίο ανεμιστήρα διαφέρει από το κλιματιστικό: χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή του σωστού εξοπλισμού

Και οι δύο τύποι εξοπλισμού στην κατάλληλη έκδοση χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση και την ψύξη χώρων. Η κύρια διαφορά μεταξύ του πηνίου ανεμιστήρα και του κλιματιστικού είναι ο τύπος ψυκτικού μέσου. Για τη μεταφορά νερού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τυποποιημένοι σωλήνες, εξαρτήματα και βαλβίδες διακοπής. Ο έλεγχος και η επίλυση των αναγνωρισμένων προβλημάτων δεν είναι πολύ δύσκολο για τον μέσο χρήστη. Οι πιο απλές λειτουργίες πρέπει να εκτελούνται για την εξάλειψη των διαρροών. Η αντικατάσταση μεμονωμένων λειτουργικών στοιχείων δεν συνοδεύεται από υπερβολικό κόστος.

Ας συγκρίνουμε τη λύση παρόμοιων εργασιών όταν εργάζεστε με τον κλιματισμό. Η διαρροή ψυκτικού μέσου προσδιορίζεται με τη βοήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού. Για να το μεταφέρετε, πρέπει να εγκαταστήσετε ακριβές αυτοκινητόδρομους από σωλήνες χαλκού. Ο ανεφοδιασμός γίνεται επίσης καλύτερα στους έμπειρους επαγγελματίες.

Για την τοποθέτηση και την επισκευή των εξωτερικών μπλοκ σε υψηλό υψόμετρο, πρέπει να κατακτήσετε τις δεξιότητες της ορειβατικής βιομηχανικής

Οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι με τους ψύκτες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα σοφίτα, στις στέγες. Η τακτική εργασία σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ ευκολότερη. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο αντίστοιχος εξοπλισμός θα γίνει μόνο στο στάδιο της κατασκευής ή στη διαδικασία γενικής επιθεώρησης. Το split σύστημα, σε αντίθεση με το πηνίο ανεμιστήρα, μπορεί να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα ανά πάσα στιγμή.

Ένα σύνολο εξοπλισμού πηνίου ψυκτικού ανεμιστήρα: τι είναι αυτό;

Εδώ είναι ένα γενικό σχέδιο για τον εξοπλισμό του ακινήτου. Στην οροφή του κτιρίου υπάρχει ένας ψυκτικός συγκροτητήρας που θερμαίνει / ψύχει το ψυκτικό. Η κυκλοφορία του με την απαιτούμενη ταχύτητα διατηρείται από τον σταθμό άντλησης. Στα δωμάτια εγκαθίστανται πηνία ανεμιστήρων των απαιτούμενων τύπων. Για τη σύνδεση του εξοπλισμού χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς κορμούς.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος πηνίων-ψυκτικού ανεμιστήρα, τεχνολογικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά

Τα παρακάτω λειτουργικά τμήματα και μπλοκ σημειώνονται στο διάγραμμα:

 1. Ο συμπιεστής (1) αντλεί φρέον σε κλειστό κύκλωμα. Δημιουργεί την απαραίτητη πίεση για τους κύκλους εργασίας, η οποία διορθώνεται από ειδικούς ρυθμιστές (14, 15).
 2. Στον συμπυκνωτή (2), αυτό το ψυκτικό μετατρέπεται από αέρια μορφή σε υγρό με ταυτόχρονη μείωση της θερμοκρασίας. Για να αυξήσετε την απόδοση της διαδικασίας, η μονάδα φυσάει τον ανεμιστήρα (16).
 3. Στον εξατμιστή (5), συμβαίνει ένας αντίστροφος μετασχηματισμός. Εδώ, το νερό ψύχεται, το οποίο εισέρχεται στη δεξαμενή αποθήκευσης (10). Υπάρχει ένας διακόπτης πλωτήρα (8) και ένας αισθητήρας (9) για την παρακολούθηση της στάθμης και της θερμοκρασίας του υγρού, αντίστοιχα.
 4. Η αντλία (12) κυκλοφορεί νερό (αντιψυκτικό) μέσω του κύριου κυκλώματος μέσω των μονάδων πηνίου ανεμιστήρα.
 5. Στο σχήμα απεικονίζονται επίσης οι βαλβίδες (6), η βαλβίδα ασφαλείας (13) και η βαλβίδα εκτόνωσης (4), το μανόμετρο (11), το φίλτρο (3).
Εξοπλισμός τύπου απορρόφησης Διάγραμμα σύνδεσης της μονάδας ανεμιστήρα ανεμιστήρα

Πώς να επιλέξετε ένα πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα - συστάσεις του συντακτικού μας προσωπικού

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνικών λύσεων είναι η δυνατότητα σύνδεσης ενός πηνίου ανεμιστήρα σύμφωνα με ένα σχέδιο με σημαντική απομάκρυνση. Η απόσταση από το ψυκτικό συγκρότημα καθορίζεται μόνο από την ικανότητα του εξοπλισμού άντλησης, οπότε η επίλυση του τεχνικού προβλήματος δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Οι εξωτερικές μονάδες του συστήματος παράγονται σε ευρεία κλίμακα (από 4 έως αρκετές χιλιάδες kW). Αρκεί να επιλέξετε ένα σύνολο εξοπλισμού για μια σχετικά μικρή ιδιωτική εξοχική κατοικία και ένα πολυώροφο κτίριο γραφείων.

Οι παρακάτω συμβουλές θα είναι χρήσιμες για τον σωστό ορισμό με τα επιμέρους στοιχεία του έργου:

 • εκτός από τον αέρα, χρησιμοποιήστε ψύκτες ψύξης νερού. Σε μερικές τροποποιήσεις χρησιμοποιούνται πύργοι ψύξης.
 • Οι πυκνωτές εγκαθίστανται σε ένα ενιαίο περίβλημα και ως απομακρυσμένη μονάδα. Η δεύτερη επιλογή σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε ξεχωριστά λειτουργικά μέρη: σε θερμαινόμενο χώρο - για καλύτερη ασφάλεια. στην ύπαιθρο - για αποτελεσματική ψύξη.
 • Οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι φθηνοί, αλλά δεν παρέχουν πολύ ισχυρή φυσήγηση.
 • οι φυγοκεντρικές τροποποιήσεις χαρακτηρίζονται από υψηλότερη παραγωγικότητα.
 • Οι ψύκτες απορρόφησης χρησιμοποιούνται μαζί με το χρησιμοποιούμενο ζεστό τεχνικό νερό.
 • Η ανθεκτικότητα του σταθμού άντλησης θα εξασφαλίζεται από ένα σύστημα ποιότητας προστασίας και ελέγχου. Σύγχρονα σημαίνει τον έλεγχο της πίεσης, την πρόληψη της κατάψυξης του ψυκτικού μέσου και την εμφάνιση άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
 • για την ευκολία των χρηστών να αποκτούν IR και ενσύρματοι πίνακες ελέγχου του πηνίου ανεμιστήρα.

Εγκατάσταση του πηνίου ανεμιστήρα σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας: σημαντικές αποχρώσεις

Ορισμένα μοντέλα ψυκτικών συγκροτημάτων είναι σε θέση να εκτελούν τις λειτουργίες μιας αντλίας θερμότητας. Σε αυτή τη λειτουργία, η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού αυξάνεται. Εάν είναι εγκατεστημένο ένα πηνίο ανεμιστήρα με ένα θερμαντικό σώμα, προστίθεται μια τετράοδη βαλβίδα στο κύκλωμα τάνυσης. Μοντέλα με δύο εναλλάκτες θερμότητας συνδέονται στα αντίστοιχα διαφορετικά κυκλώματα.

Τα θερμαντικά πηνία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας αερίου Συμπληρωμένο διάγραμμα συνδεσμολογίας (αντλία θερμότητας αέρα, ηλιακός συλλέκτης) Ως πηγή θερμότητας, μια γεωθερμική αντλία θερμότητας και νερού

Οι κύριοι κατασκευαστές μονάδων ανεμιστήρων

Επί του παρόντος, περισσότερες από 60 μάρκες αντιπροσωπεύουν εξοπλισμό αυτής της κατηγορίας σε διάφορες τροποποιήσεις. Παρακάτω παρατίθενται τα εμπορικά σήματα που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων προφίλ στην εγχώρια αγορά:

 • BALLU - μια γνωστή εταιρεία με εγκαταστάσεις παραγωγής στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ισπανία, τη Γαλλία. Σε συνεργασία με το ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας (Izhevsk) ιδρύθηκε επιχείρηση που παράγει συστατικά κλιματικών συστημάτων.
 • Daikin - Ιαπωνικός κατασκευαστής, κατέχοντας ηγετική θέση στο σχετικό τμήμα της αγοράς. Τα εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και η άψογη ποιότητα αντισταθμίζουν εν μέρει το σχετικά υψηλό κόστος των προϊόντων.
 • Γενικό Κλίμα - Διεθνής Ένωση (Ρωσία-Ηνωμένο Βασίλειο). Τα προϊόντα διαφέρουν σε αποδεκτό κόστος λόγω της μεταφοράς των κύριων παραγωγών στην Κίνα και τη Μαλαισία.

Fancoils: τι είναι, η αρχή λειτουργίας, οι τύποι

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κλιματιστικά συστήματα περιορίζονται σε συστήματα split. Φυσικά, αυτό το είδος είναι το πιο κοινό, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη που δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Ένας από αυτούς είναι ένα σύστημα κλιματισμού κλιματιστικού ψυκτικού ανεμιστήρα. Η λέξη είναι περίπλοκη, αλλά δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς από το τι αποτελείται. Ας προσπαθήσουμε να αποσυναρμολογήσουμε κάθε μέρος του συστήματος - πηνίο ανεμιστήρα και ψύκτη - και να καταλάβουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματά του.

Τι είναι το fan coil;

Το πηνίο ανεμιστήρα είναι μια συσκευή που ψύχει ή θερμαίνει τον αέρα σε ένα δωμάτιο. Το πηνίο ανεμιστήρα είναι ένα στοιχείο του συνόλου του συστήματος κλιματισμού. Ονομάζεται επίσης πηνίο ανεμιστήρα. Το πηνίο ανεμιστήρα αποτελείται από δύο μέρη: έναν ανεμιστήρα (ανεμιστήρα) και έναν εναλλάκτη θερμότητας (πηνίο). Συχνά υπάρχει ένα χοντρό φίλτρο στο κλείσιμο πόρτας έτσι ώστε να μην εισέρχεται στη συσκευή μεγάλη σκόνη, χνούδι και άλλα μολυσματικά υλικά. Στα μοντέρνα μοντέλα παρέχεται τηλεχειριστήριο.

Στα γνωστά συστήματα διαχωρισμού, η εσωτερική μονάδα είναι το ίδιο πηνίο ανεμιστήρα. Μόνο συστήματα διαχωρισμού ψύχονται ή θερμαίνουν τον αέρα χάρη σε ένα ψυκτικό υγρό - μια ειδική αεριώδη ουσία, συνήθως φρέον. Στο πηνίο ανεμιστήρα λειτουργεί υγρό νερό ή μη-παγωμένο υδατικό διάλυμα αιθυλενογλυκόλης.

Αρχή λειτουργίας ανεμιστήρας είναι απλός:

 1. Ο ανεμιστήρας "παίρνει" αέρα από το δωμάτιο και τον κατευθύνει στον εναλλάκτη θερμότητας.
 2. Εν τω μεταξύ, ψυχρό ή θερμό νερό εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας, ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα που θέλετε να φτάσετε.
 3. Το νερό στον εναλλάκτη θερμότητας παίρνει ή δίνει θερμότητα στον αέρα.
 4. Στη συνέχεια, ο αέρας, ψύχεται ή θερμαίνεται, επιστρέφει στο δωμάτιο - ήδη τη σωστή θερμοκρασία.
 5. Όταν το σύστημα έχει ρυθμιστεί να ψύχει τον αέρα, σχηματίζεται συμπύκνωμα στον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος αποχετεύεται στο σύστημα αποχέτευσης ή μεταφέρεται στο δρόμο.

Αλλά από πού μπαίνει το νερό στον εναλλάκτη θερμότητας; Για να το πάρει, το πηνίο ανεμιστήρα χρειάζεται μια πρόσθετη μονάδα. Για τη θέρμανση του αέρα, χρησιμοποιήστε ένα λέβητα ή αντλία θερμότητας, και για ψύξη - ένα ψυκτικό συγκρότημα. Θα μιλήσουμε για το ψύκτη λίγο αργότερα.

Σε ένα δωμάτιο μπορεί να υπάρχουν αρκετές ανεμιστήρες - όπως τα θερμαντικά σώματα. Ο αριθμός μονάδων εξαρτάται από την επιφάνεια του δωματίου και τις απαιτήσεις για τη θερμοκρασία του αέρα.

Το πηνίο ανεμιστήρα μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο σε λειτουργία ανακύκλωσης αέρα, αλλά και σε μικτή λειτουργία, δηλαδή στη σύνδεση αέρα από το δωμάτιο με καθαρό αέρα. Αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη για όλους τους μηχανισμούς κλεισίματος, αλλά μόνο για εκείνους που είναι συνδεδεμένοι με τον αερισμό τροφοδοσίας.

Τύποι μονάδων πηνίου ανεμιστήρα

Με τη μέθοδο εγκατάστασης οι πηνία ανεμιστήρων χωρίζονται σε:

Υπάρχουν καθολικές συσκευές που είναι τοποθετημένες τόσο στον τοίχο όσο και στην οροφή.

Υπάρχουν επίσης σκάφος και ανοιχτό πλαίσιο μονάδες ανεμιστήρα. Τα μοντέλα χωρίς υπόθεση είναι φθηνότερα. συνήθως καλύπτονται πίσω από διακοσμητικά πλαίσια ή ψευδοροφές.

Με τον αριθμό των εναλλάκτες θερμότητας Ανεμιστήρες περιέχονται:

 • Δύο σωλήνα, Όταν δύο σωλήνες αφήνουν έναν εναλλάκτη θερμότητας. Σε ένα σωλήνα νερό εισέρχεται στο πηνίο ανεμιστήρα, από την άλλη - πηγαίνει πίσω. Τα βασικά μοντέλα δύο σωλήνων χρησιμοποιούνται μόνο για ψύξη. Είναι επίσης δυνατή η θέρμανση του αέρα, αλλά θα χρειαστεί να θερμάνετε το νερό σε έναν επιπλέον εναλλάκτη θερμότητας και να χρησιμοποιήσετε μια ειδική αντλία.
 • Τέσσερις σωλήνες. Υπάρχουν δύο εναλλάκτες θερμότητας σε κάθε πηνίο ανεμιστήρα, ο καθένας έχει δύο σωλήνες. Το κρύο νερό κυκλοφορεί σε έναν εναλλάκτη θερμότητας, και στο άλλο - ζεστό νερό. Χάρη σε αυτή τη συσκευή χωρίς προβλήματα και δροσίζει και θερμαίνει τον αέρα.

Υπάρχει μια ακόμη ταξινόμηση των πηνίων ανεμιστήρων:

 • Πηνία ανεμιστήρων κασέτας εγκαταστήστε όπου υπάρχουν ψευδοροφές. Είναι δύο και τέσσερις σωλήνες. Συνήθως, τα μοντέλα κασέτας κατασκευάζονται χωρίς περίβλημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ακόμη κρυμμένο. Είναι ορατή μόνο ο διακοσμητικός πίνακας - πάνω του βρίσκονται οι περιφράξεις που διανέμουν ένα ρεύμα αέρα. Το πηνίο ανεμιστήρα τύπου κασέτας είναι σχεδόν θορυβώδες, σχετικά εύκολο στην εγκατάσταση και κατανέμει ομοιόμορφα τον αέρα σε όλο το δωμάτιο.
 • Μονάδες πηνίων με ανεμιστήρα που χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως γραφεία και εμπορικά κέντρα. Εγκαθίστανται μέσα στο σύστημα εξαερισμού πίσω από την ψευδοροφή και πίσω από τους ψεύτικους τοίχους. Οι πηνία ανεμιστήρων τύπου καναλιού μπορούν είτε να παρέχουν καθαρό αέρα είτε να καθαρίσουν υπάρχοντα.

Ψυγείο - συνεργάτης ανεμιστήρα

Το ψυκτικό συγκρότημα είναι μια μηχανή ψύξης του υγρού. Συχνά λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα πηνίο ανεμιστήρα, αλλά έχει επίσης μια άλλη εφαρμογή: για παράδειγμα, με ένα ψυκτικό συγκρότημα ο κύλινδρος χύνεται, τα φάρμακα ψύχονται. Συνήθως, το ψυκτικό συγκρότημα στο σύστημα πηνίων ψύξης-ανεμιστήρα βρίσκεται στη στέγη ή στον τεχνικό χώρο.

Ανά τύπο ψύξης οι ψύκτες χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Ψύξη με αέρα, όταν ο συμπυκνωτής στο ψυκτικό συγκρότημα είναι μια συσκευή στην οποία το ψυκτικό από το αέριο μετατρέπεται σε ένα υγρό διοχετεύεται από το ρεύμα αέρα.
 • Με ψύξη με νερό, Όταν ο συμπυκνωτής στο ψυκτικό συγκρότημα ψύχεται με τρεχούμενο νερό

Με την παρουσία θέρμανσης - επίσης για δύο:

 • Ψυγεία με επιλογή θέρμανσης - που ονομάζονται επίσης αναστρέψιμες - δεν μπορούν μόνο να κρυώσουν, αλλά και να θερμαίνουν το υγρό.
 • Ψυκτικοί θάλαμοι χωρίς δυνατότητα θέρμανσης.

Υπάρχουν επίσης ψύκτες απορρόφησης και συμπίεσης ατμών:

 • Απορρόφηση. Σε τέτοιους ψυκτήρες, αντί για Freon, χρησιμοποιείται ένα μίγμα νερού και βρωμιούχου λιθίου. Στη Ρωσία δεν είναι ακόμη πολύ κοινά.
 • Συμπίεση ατμού. Τώρα αυτό το είδος είναι πιο κοινό. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο κλιματιστικό Freon, μόνο μέσω αυτού δεν διέρχεται αέρα, αλλά νερό. Οι ψυκτικοί θάλαμοι συμπίεσης ατμού αποτελούνται από συμπιεστή, συμπυκνωτή, θερμοστατική βαλβίδα και εξατμιστή.

Αρχή λειτουργίας Ο ψύκτης είναι ως εξής:

 1. Ο συμπιεστής αυξάνει την πίεση του φρέον - αερίου ψυκτικού μέσου.
 2. Στη συνέχεια, ο φρέον εισέρχεται στον συμπυκνωτή, όπου ψύχεται και γίνεται υγρός.
 3. Σε μια θερμορυθμιστική βαλβίδα (TRV), το freon βράζει και αρχίζει να εξατμίζεται.
 4. Στον εξατμιστή, το freon παίρνει θερμότητα από το νερό.
 5. Το φρέον και πάλι γίνεται αέριο και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
 6. Το νερό, που ψύχεται στον εξατμιστή, εισέρχεται στο πηνίο ανεμιστήρα, το οποίο διανέμει τον αέρα μέσα από το δωμάτιο.

Εγκατάσταση ψύξης: από το σχεδιασμό έως τη δοκιμή δοκιμών

Το πιο δύσκολο πράγμα κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος πηνίου-ανεμιστήρα είναι η εγκατάσταση ψυκτικού συγκροτήματος. Έρχεται σε διάφορα στάδια:

 1. Προπαρασκευαστικές εργασίες. Σε αυτό το στάδιο, διασαφηνίζονται τα χαρακτηριστικά του κτιρίου ή του κτιρίου, επιλέγεται ο απαραίτητος εξοπλισμός.
 2. Επιλογή θέσης. Η θέση επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το βάρος και τις διαστάσεις του ψυκτικού συγκροτήματος. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε ελεύθερη πρόσβαση στη μονάδα, ώστε να είναι εύκολη η συντήρησή της.
 3. Τοποθέτηση της βάσης. Απλά τοποθετήστε το ψυκτικό συγκρότημα στο πάτωμα ή η οροφή δεν θα λειτουργήσει - χρειάζεστε μια βάση ή ένα πλαίσιο στήριξης, το οποίο στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στη συσκευή.
 4. Απομόνωση κραδασμών. Για να διασφαλίσετε ότι οι ταλαντώσεις από τη λειτουργία του ψυκτικού συγκροτήματος δεν γίνονται αισθητές ως ένας μικρός σεισμός, εγκαθίστανται βάσεις αντιστήριξης.
 5. Εγκατάσταση του ψυκτικού συγκροτήματος. Εάν η μονάδα είναι πολύ μεγάλη, είναι εγκατεστημένη χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.
 6. Εγκατάσταση υδραυλικού κυκλώματος, δηλαδή σύνδεση με τον ψύκτη αγωγού και εγκατάσταση μονάδων πηνίου ανεμιστήρα.
 7. Εγκατάσταση ηλεκτρικών συστημάτων και δοκιμές την εργασία του ψυκτικού συγκροτήματος.

Ο κλιματικός εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται, να εγκαθίσταται και να συντηρείται από εξειδικευμένους ειδικούς.

Σύστημα πηνίου-ανεμιστήρα: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τώρα που γνωρίζουμε ποιο είναι το πηνίο ανεμιστήρα και το ψυκτικ συγκρότημα, μπορούμε να κατανοήσουμε τι είναι το σύστημα πηνίων ψυκτικού ανεμιστήρα. Ο ψύκτης, η εξωτερική μονάδα του συστήματος, συνδέεται με αγωγό με πηνίο ανεμιστήρα - έναν εσωτερικό εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος εκτοξεύεται από ανεμιστήρα.

Αλλά γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο σύστημα αν υπάρχουν συμβατικά κλιματιστικά; Το γεγονός είναι ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συστημάτων διαχωρισμού:

 • Ευελιξία. Λόγω του ψυκτικού αερίου, η απόσταση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων στα διαχωρισμένα συστήματα είναι περιορισμένη. Στο σύστημα πηνίων ψυκτικού-ανεμιστήρα, μπορείτε να συνδέσετε τόσα πηνία ανεμιστήρων όπως θέλετε σε απόσταση έως και αρκετών εκατοντάδων μέτρων - ειδικά χαρακτηριστικά εξαρτώνται από την χωρητικότητα του ψυκτικού συγκροτήματος και του σταθμού αντλίας. Εξαιτίας αυτού, ακόμη και σε ένα μεγάλο κτίριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα ψυκτικό συγκρότημα.
 • Αισθητικό συστατικό. Λόγω της περιορισμένης απόστασης μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων, η εξωτερική μονάδα ενός συμβατικού κλιματιστικού τοποθετείται στην πρόσοψη του κτιρίου. Στο ψυκτικό σύστημα ψύξης-ψύκτη βρίσκεται το ψυκτικό συγκρότημα στην οροφή ή σε ένα τεχνικό δωμάτιο, έτσι διατηρείται η εμφάνιση της πρόσοψης.
 • Ευελιξία. Εάν πολλά συστήματα διασποράς σταματήσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά το χειμώνα, αυτή η επιλογή κλιματισμού λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Επιπλέον, χάρη στον μεγάλο αριθμό ανεμιστήρων, μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του αέρα σε κάθε δωμάτιο.
 • Ασφάλεια. Το ψυκτικό μέσο είναι υγρό, όχι αέριο, όπως στα διαχωρισμένα συστήματα, επομένως η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι πολύ χαμηλότερη.

Τα μειονεκτήματα του πηνίου ψύκτη-ανεμιστήρα του συστήματος είναι επίσης διαθέσιμα

 • Χαμηλή ποιότητα ή έλλειψη φιλτραρίσματος αέρα. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα μοντέλα παρέχουν καθαρό αέρα, η κύρια λειτουργία τους είναι η αλλαγή θερμοκρασίας και όχι ο καθαρισμός. Αν θέλετε ένα δωμάτιο συμπεριφέρθηκε καθαρό και φρέσκο ​​αέρα, να δώσουν προσοχή στο συμπαγές σύστημα αερισμού ή καθαριστικό-απολυμαντικές: καθαρίζουν τον αέρα, όχι μόνο τη σκόνη, αλλά και σε άλλες, εξίσου επικίνδυνους ρύπους.
 • Διαστάσεις. Οι διαστάσεις του συστήματος είναι εντυπωσιακές, επομένως είναι λογικό να το θέσουμε μόνο σε μεγάλα δωμάτια και πολυώροφα κτίρια.
 • Πολυπλοκότητα εγκατάστασης. Ένα απλό κλιματιστικό μπορεί να εγκαταστήσει και να ατμό ένα άτομο? η εγκατάσταση του συστήματος ανεμιστήρων ψυκτικού-ανεμιστήρα απαιτεί περισσότερους ειδικούς - τουλάχιστον λόγω του μεγάλου βάρους του ψυκτικού συγκροτήματος. Επιπλέον, όλες οι διαδικασίες εγκατάστασης πρέπει να εκτελούνται πριν από τις εργασίες φινιρίσματος.
 • Συντήρηση εντατικής εργασίας. Εγκαταστήστε ένα μικρό σύστημα - πρέπει επίσης να ελέγχετε τακτικά πώς λειτουργεί. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό.

Ελπίζουμε ότι χάρη στο άρθρο σας θα μάθετε κάτι νέο και χρήσιμο για ανεμιστήρες και ψύκτες. Καλή τύχη!

Fancoils: τι είναι αυτό, η αρχή λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά τους

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η λέξη "fan coil" δεν είναι εξοικειωμένη. Τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης με πηνία ανεμιστήρα κερδίζουν σταδιακά τη δημοτικότητα χάρη στην εργονομία, την αποδοτικότητα και τη σχετικά χαμηλή τιμή. Υπάρχουν πολλά να διαλέξετε, ειδικά καθώς η σύνθεση είναι συνεχώς ενημερωμένη. Για παράδειγμα, αυτό το ρωσικό ηλεκτρονικό κατάστημα παρέχει μια μεγάλη ποικιλία πηνίων ανεμιστήρων διαφορετικών κατηγοριών τιμών.

Τι είναι τα πηνία ανεμιστήρων, ποια είναι η αρχή λειτουργίας τους, πότε και για ποιο σκοπό; Βεβαίως υπάρχουν παρόμοιες ερωτήσεις και γι 'αυτό αξίζει να λάβετε πλήρεις απαντήσεις σε αυτές.

Τι είναι το fan coil;

Γιατί ο πηνίο ανεμιστήρα ονομάζεται έτσι; Ο ανεμιστήρας σύνθετων λέξεων (ανεμιστήρας + πηνίο) μεταφράζεται από τα αγγλικά ως "ανεμιστήρας". Αυτό αντικατοπτρίζει το σύστημα παροχής, θέρμανσης ή ψύξης του αέρα. Το όνομα του πηνίου ανεμιστήρα χρησιμοποιείται επίσης.

Το πηνίο ανεμιστήρα ονομάζεται κλιματολογικές συσκευές που μπορούν να παρέχουν κεντρικό κλιματισμό των δωματίων. Αυτό δεν είναι ένας ανεξάρτητος εξοπλισμός, αλλά ένα μέρος του κλιματικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα εσωτερικό μπλοκ του κλιματιστικού καναλιού.

Η δομή του πηνίου ανεμιστήρα αποτελείται από διάφορα στοιχεία:

 • Δοχείο επέκτασης;
 • Ψυκτικό συγκρότημα ή άλλη συσκευή υπεύθυνη για τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου ή του ψυκτικού μέσου που μεταφέρεται μέσω των σωλήνων.
 • Fancoils - εναλλάκτες θερμότητας, μέσω των οποίων περνά ο αέρας.
 • Οπτική καλωδίωση που παρέχεται μεταξύ συσκευών.
 • Ψυκτικό μέσο (ψυκτικό μέσο) - συχνά στην ποιότητά του είναι καθαρό νερό, αλλά μερικές φορές προπυλενογλυκόλη, αιθυλενογλυκόλη ή τα διαλύματά τους.
 • Σύστημα ελέγχου της τεχνολογίας.

Απευθείας οι ρόλοι των ανεμιστήρων παίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Παρέχουν κυκλοφορία αέρα και συντήρηση της ρυθμισμένης θερμοκρασίας.

Με την αρχή της εγκατάστασης, οι ανεμιστήρες είναι δύο τύπων - ενσωματωμένοι και εξωτερικοί. Κάποια, κατά κανόνα, είναι εγκατεστημένα κάθετα κατά μήκος του τείχους, και εσοχή - στην οροφή του δωματίου.

Για το σκοπό και τη θέση της εγκατάστασης, οι μονάδες πηνίου ανεμιστήρα χωρίζονται σε 5 τύπους. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Τύποι κερμάτων ανεμιστήρων, τις διαφορές τους και τις λειτουργίες τους.

Το ενσωματωμένο πηνίο ανεμιστήρα τοποθετείται σε αναρτημένη ή τεντωμένη οροφή.

Οι εξωτερικές μονάδες ανεμιστήρα είναι λιγότερο αισθητικές, αλλά είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν από τις ενσωματωμένες.

Αρχή λειτουργίας ανεμιστήρων ανεμιστήρων

Κατά τη λειτουργία του συστήματος, οι μονάδες ανεμιστήρα ανεμιστήρα παρέχουν θέρμανση ή ψύξη του αέρα. Η αρχή του πηνίου ανεμιστήρα - στοιχεία που "κυνηγούν" αέρας μέσα στο δωμάτιο μέσα από τον εαυτό τους. Ο αέρας εισέρχεται μέσα στη συσκευή και στη συνέχεια διοχετεύεται από τον ανεμιστήρα. Περνώντας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία. Εάν παρέχεται αερισμός μέσω ροής, οι ροές συμπληρώνονται με αέρα από το εξωτερικό.

Η συσκευή του πηνίου ανεμιστήρα

 1. Μονάδα φιλτραρίσματος εισερχόμενου αέρα.
 2. Ένας ή δύο εναλλάκτες θερμότητας που εμπλέκονται σε αέρα θέρμανσης ή ψύξης.
 3. Ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας (ή αρκετοί) που δημιουργεί κυκλοφορία των ρευμάτων.
 4. Σύστημα τηλεχειρισμού - υπάρχουν πολλές επιλογές (απομακρυσμένες, ενσωματωμένες).

Το σύστημα δεν καθορίζει μια μονάδα φιλτραρίσματος, η θέση του εξαρτάται από το μοντέλο και τον κατασκευαστή του πηνίου ανεμιστήρα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, χαρακτηριστικά

Λόγω της αυθαίρετης διαμόρφωσης, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε το αρχικό εξωτερικό του σπιτιού, επειδή δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε εξωτερικά κλιματιστικά.

Η συσκευή κλιματισμού μπορεί να βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα θερμαίνονται, καθώς το ψυκτικό ή το ψυκτικό υγρό έχει καλή θερμότητα.

Το ψυκτικό μέσο δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία, καθώς βρίσκεται αποκλειστικά στο κύκλωμα και δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη ακόμη και με διαρροή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα συνδυασμού του συστήματος με άλλες επιλογές θέρμανσης. Μπορεί να είναι μια αντλία θερμότητας, ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης, λέβητες.

Ένα άτομο μπορεί να ρυθμίσει ανεξάρτητα τη λειτουργία, δημιουργώντας έτσι τις πιο άνετες συνθήκες στο δωμάτιο. Κατά τη λειτουργία, οι ανεμιστήρες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες. Μερικές φορές αρκεί να καθαρίσετε τα φίλτρα.

Οι μονάδες πηνίου ανεμιστήρα πρέπει να εγκατασταθούν, καθώς και οι εσωτερικές μονάδες των κλιματιστικών καναλιών, στην αναρτημένη ή τεντωμένη οροφή. Είναι δυνατή η εγκατάσταση σε ένα δωμάτιο με συμβατική οροφή, αλλά η αισθητική δεν είναι εγγυημένη.

Το πηνίο ανεμιστήρα δεν είναι αυτόνομο, καθώς απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός που μπορεί να ψύχει ή να θερμαίνει τον αέρα. Συχνά μια τέτοια μηχανή είναι ένας ψύκτης. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα ονομάζεται "πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα". Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι τα ψυκτικά συγκροτήματα δεν είναι φθηνά, επομένως οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για θέρμανση ή ψύξη.

Κατά κανόνα, τα ψυκτικά συγκροτήματα είναι δυσκίνητα και ακριβά. Αλλά πρόσφατα υπάρχουν πιο συμπαγή και φθηνά μοντέλα χαμηλής ισχύος.

Πού να χρησιμοποιήσετε πηνία ανεμιστήρων

Ίσως, τέτοια συστήματα θα χρησιμοποιούσαν πολύ πιο συχνά, αν όχι υψηλό κόστος. Πράγματι, είναι αδύνατο να αναφέρουμε τη χαμηλή τιμή των πηνίων ανεμιστήρων.

Κατά κανόνα, εγκαθίστανται σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε εγκαταστάσεις παραγωγής, σε εμπορικά αντικείμενα. Παράλληλα παράγουν μοντέλα σχετικά χαμηλής ισχύος.

Το χαμηλότερο κόστος τέτοιων επιλογών καθιστά δυνατή τη σημαντική επέκταση του πεδίου εφαρμογής. Επί του παρόντος, οι πηνία ανεμιστήρα χρησιμοποιούνται ενεργά στην επιχείρηση εστιατορίων και ξενοδοχείων, στα εμπορικά κέντρα, στις ελίτ σπίτια, στους κινηματογράφους.

Είναι ασύμφορο να αγοράσετε ένα πηνίο ψύκτη-ανεμιστήρα για ένα σπίτι, αλλά αν εξετάσουμε το σύστημα σε μακροπρόθεσμη βάση, αποδίδει. Κάθε χρόνο, στην αγορά εμφανίζονται όλο και περισσότερα συστήματα χαμηλής ισχύος, των οποίων η τιμή είναι συγκρίσιμη με το κόστος των παραδοσιακών κλιματικών συστημάτων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Αν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία ανεμιστήρων, μπορείτε να τα ρωτήσετε στα σχόλια. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Πού είναι η τροφοδοσία και η επιστροφή των ανεμιστήρων ανεμιστήρα που έχουν ανασταλεί;

Όλα εξαρτώνται από το συγκεκριμένο μοντέλο. Στις μονάδες ανεμιστήρων δαπέδου-οροφής, οι σωλήνες συνδέονται συνήθως από την πλευρά (βλέπε φωτογραφία), στο ταβάνι - από πίσω. Στα πηνία ανεμιστήρα κασέτας - στο εσωτερικό μέρος, το οποίο συνήθως κρύβεται σε ψευδοροφές.

Διαμόρφωση σωλήνων τροφοδοσίας και επιστροφής στο ανεμιστήρα εξωτερικής οροφής.

Πώς να συνδέσετε 5 δωμάτια σε ένα πηνίο ανεμιστήρα;

Για να γίνει αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε ένα πηνίο ανεμιστήρα με αγωγό στο σύστημα παροχής αέρα. Και από αυτόν να κάνει ξεχωριστή καλωδίωση. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το καθεστώς θερμοκρασίας θα είναι το ίδιο για όλους τους χώρους.

Πώς να τοποθετήσετε ένα πηνίο ανεμιστήρα για ζέστη και κρύο;

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου ανεμιστήρα δεν διαφέρει από τη συνήθη εγκατάσταση. Γενικά, ο τρόπος λειτουργίας (θέρμανση ή ψύξη) εξαρτάται από το ψυκτικό συγκρότημα και όχι από το πηνίο ανεμιστήρα. Κατά συνέπεια, έχει ρυθμιστεί κεντρικά για ολόκληρο το σύστημα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του πηνίου ανεμιστήρα και του κλιματιστικού;

Ο Freon κυκλοφορεί στη μονάδα κλιματισμού μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων. Είναι αυτός που ενεργεί ως ψυκτικό.

Στο ψυκτικό σύστημα ψύξης-ανεμιστήρα, το ψυκτικό είναι νερό ή αντιψυκτικό. Το Freon είναι το σώμα εργασίας του ψυκτικού συγκροτήματος, επιτρέποντάς σας να αυξήσετε ή να μειώσετε τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού στο απαιτούμενο επίπεδο. Και, με τη σειρά του, ψύχει ή θερμαίνει τον αέρα μέσω ενός πηνίου ανεμιστήρα. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "Πηνίο ανεμιστήρα ψυκτικού συγκροτήματος: αρχή λειτουργίας, χαρακτηριστικά, εφαρμογή".

Υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των πηνίων ανεμιστήρα;

Όχι, κάθε πηνίο ανεμιστήρα είναι ξεχωριστή συσκευή και συνδέεται απευθείας μόνο με το ψυκτικ συγκρότημα. Φυσικά, μπορείτε να συνδέσετε έναν κεντρικό ελεγκτή, ο οποίος θα παρακολουθεί τις συνθήκες θερμοκρασίας, αλλά αυτό δεν θα είναι διασύνδεση.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του συστήματος πηνίων ψυκτικού ανεμιστήρα και του ABCM;

Το ABCM ονομάζεται επίσης ψύκτης απορρόφησης, αλλά η αρχή λειτουργίας του διαφέρει σημαντικά. Χρησιμοποιεί θαλάμους με μειωμένη πίεση, οι οποίοι μπορούν να δέχονται αποτελεσματικά τη θερμότητα ή το κρύο, χρησιμοποιώντας ένα περιβάλλον χαμηλού δυναμικού.

Με αποτελεσματικότητα, η ABCM σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το ψυκτικό συγκρότημα. Ο συντελεστής μετατροπής του είναι υψηλότερος σε ορισμένες θερμοκρασιακές κλίμακες. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο "Αρχή της εργασίας ABCM".

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τη δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα!