Freon

Συμβουλές για την επιλογή

Τι είναι ο Freon;

Επίδραση στην οικολογία

Τύποι και χαρακτηριστικά φρεονών

Περίληψη

Τι είναι το freon.


Λίγοι άνθρωποι σκέφτονται πώς λειτουργεί το κλιματιστικό και ποια μυστικά κρύβει από μόνο του. Είναι απίθανο ότι ένας απλός γνωρίζει αυτό για ένα κλιματιστικό freon ως βενζίνη για το αυτοκίνητο. Freon - αυτό είναι ένα ψυχρό που χρησιμοποιείται ως εργαζόμενο υλικό (ψυκτικό) σε κλιματιστικά και άλλες μηχανές ψύξης. Για το κλιματιστικό, το ψυκτικό μέσο λειτουργεί ως το σώμα εργασίας της εγκατάστασης. Αλλά ας δούμε τα πάντα στη σειρά.

Δεν είναι ένα μυστικό για κανέναν ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός που έχει κακή έρευνα χημικών στο κιτ του μπορεί να περιέχει μια απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Στο παρελθόν, συχνά οι κατασκευαστές παρήγαγαν οικιακές συσκευές, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αχρησιμοποίητες ουσίες. Για παράδειγμα, περιείχαν παλαιότερα φτηνά κλιματιστικά οικιακής χρήσης freon, που σήμερα θεωρείται επικίνδυνο - R12. Πρώτα απ 'όλα, freon Το R12 είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον - βλάπτει το στρώμα του όζοντος της Γης. Λόγω του γεγονότος ότι αυτό freon επηρέασε την οικολογική κατάσταση του πλανήτη μας, απαγόρευσε την εφαρμογή αυτού του ψυκτικού μέσου. Ευτυχώς, ο σύγχρονος κλιματικός εξοπλισμός χρησιμοποιεί μια ποικιλία ασφαλών freons, που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Επίδραση στην οικολογία.

Για να καταλάβουμε πόσο επιβλαβές είναι αυτό ή αυτό freon για την οικολογία, αξίζει να δοθεί προσοχή στον δείκτη της δραστηριότητας που καταστρέφει το όζον freon. Για παράδειγμα, Freons R12, αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό ήταν 1,0, ενώ freon R22 = 0,05. Γιατί Freons της νέας γενιάς (R407C, R410A και R134a), η δραστηριότητα που καταστρέφει το όζον είναι γενικά ίση με 0. Τέτοιες ενδείξεις σημαίνουν πόσο freon Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον. Φυσικά, ακόμη και μοντέρνα freons δεν είναι τέλεια, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται για την αναζήτηση των ιδανικών θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών και αβλαβών freon.

Όπως προαναφέρθηκε, freon Παίζει ρόλο ψυκτικού σε κλιματιστικά. Ένα ψυκτικό μέσο είναι ένα ψυκτικό μέσο που κάνει την ανταλλαγή θερμότητας παίρνοντας θερμότητα από μια ψυχρή περιοχή και ανταλλάσσοντας την με αέρα, νερό ή άλλο μέσο. Είναι σαφές ότι χωρίς freon το κλιματιστικό δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει. Παράγοντες όπως χαμηλό κόστος, χαμηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, υψηλή απόδοση, χαμηλή τοξικότητα είναι πολύ σημαντικοί για την επιλογή freon για την παραγωγή καλού εξοπλισμού ψύξης. Τα θερμοδυναμικά και θερμοφυσικά χαρακτηριστικά αποτελούν μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την επιλογή ψυκτικών μέσων. Αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την απόδοση, τα ποσοστά χρήσης και τις παραμέτρους σχεδιασμού του κλιματιστικού. Για παράδειγμα, freon Το R407C είναι χαμηλής τοξικότητας, έχει χημική σταθερότητα και δεν είναι εύφλεκτο.

Εάν παρουσιαστεί διαρροή freon, τότε επηρεάζει πάντοτε ολόκληρο το σύστημα του κλιματιστικού. Στην περίπτωση αυτή, εάν το σύστημα κλιματισμού παραμένει τουλάχιστον λίγο freon, τότε θα πρέπει να αποστραγγιστεί και να αντικατασταθεί με ένα καινούριο, αφού στην περίπτωση αυτή το μείγμα Freons η σύνθεση αλλάζει σε σχέση με τις διαφορετικές φυσικές ιδιότητες του καθενός.

Τύποι και χαρακτηριστικά φρεονών.

Τέτοια χαρακτηριστικά όπως η τιμή πίεσης σε θερμοκρασίες λειτουργίας και ο τύπος ελαίων που είναι συμβατά με αυτό το ψυκτικό μέσο είναι επίσης πολύ σημαντικά. Κάθε τύπος freon απαιτεί ένα σύνολο εφαρμογών ορισμένων σημάτων συμβατών με το ψυκτικό μέσο. Εάν ο βαθμός λαδιού δεν ταιριάζει freon, ο συμπιεστής κλιματιστικού θα σπάσει και η επισκευή του οικιακού εξοπλισμού ψύξης είναι μια δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία. Για παράδειγμα, αν για freon R407C χρησιμοποιούν το ορυκτέλαιο που χρησιμοποιείται για Freons R22, το ψυκτικό μέσο δεν θα αναμειχθεί με το έλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και, κατά συνέπεια, σχηματίζεται ένα μίγμα διαχωρισμού δύο φάσεων. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε περιοδική πτώση στη ζώνη λίπανσης του υγρού freon αντί για πετρέλαιο, που καθιστά τον συμπιεστή μη χρησιμοποιήσιμο λόγω έλλειψης λίπανσης. Επιπλέον, το λάδι δεν διαλύεται freon, και σε χαμηλές θερμοκρασίες έχει υψηλό ιξώδες, το οποίο προκαλεί φράξιμο των τριχοειδών σωλήνων και διαταραχή της κυκλοφορίας freon. Είναι καλύτερο για Freons Τα μοντέλα R407C είναι κατάλληλα για αιθέρια έλαια. Διαλύονται εύκολα και απλά σε ένα παρόμοιο freon, αλλά, δυστυχώς, έχουν τα μειονεκτήματά τους. Πρώτα απ 'όλα, είναι αιθερικό βούτυρο απορροφήστε γρήγορα την υγρασία, κατά συνέπεια, κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά ή την επαναπλήρωση του λαδιού, πρέπει να προχωρήσετε προσεκτικά, ώστε το συνθετικό λάδι να μην έρχεται σε επαφή με σταγονίδια νερού ή υγρό αέρα. Επίσης, θα πρέπει να εγκαταστήσετε προσεκτικά τα κλιματιστικά και να αποτρέψετε την επαφή τους με το υγρό περιβάλλον. Για την εκπλήρωση όλων αυτών των απαιτήσεων, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να εγκαταστήσετε ή να αντικαταστήσετε λάδια και Freons.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι λόγω της υψηλής πίεσης λειτουργίας, σύγχρονες freons Τα μοντέλα R407C, R410A και R134a μπορούν να κοστίζουν πολύ πιο ακριβά από τις παλιές εκδόσεις ψυκτικών. Για παράδειγμα, η πίεση εργασίας του Freons R22 σε μία θερμοκρασία +43 ° C είναι 16 ατμόσφαιρες, και το μοντέλο R410A -. Περίπου 26 atm. Εξαιτίας του ίδιου παράγοντα, όλα τα εξαρτήματα και τα μέρη του κλιματιστικού με freon Το R410A θα πρέπει να κατασκευάζεται από πιο ανθεκτικά υλικά, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του κόστους ολόκληρου του εργοστασίου λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης χαλκού.

Για την επιτυχή εφαρμογή των σύγχρονων Freons η ιδιότητα του ειδικευμένου σε όλες τις αποχρώσεις των υπαρχόντων ψυκτικών μέσων είναι σημαντική. Εφαρμογή της μετάβασης σε νέες freons Τα μοντέλα R407C, R410A και R134a αντιπροσωπεύουν ένα νέο επίπεδο της τεχνολογικής διαδικασίας. Ένα καλό παράδειγμα εταιρειών που φροντίζουν το περιβάλλον και παράγουν κλιματιστικά της νέας γενιάς θα είναι η DAIKIN Corporation. Η εταιρεία αυτή ήταν μια από τις πρώτες που μετέτρεψαν την παραγωγή κλιματιστικών με νέα Freons. DAIKIN έχει βοηθήσει να διευκολύνει την υπηρεσία, όπως αναπτύχθηκαν κλιματιστικά με εξαίρεση το σύστημα ανεφοδιασμού, η ευκολία των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας. Τώρα, η λειτουργία αυτοδιάγνωσης κλιματιστικό, βοηθώντας να επιβλέπει την εγκατάσταση, ένα συνηθισμένο πράγμα. Αυτή η καινοτομία θα αποτρέψει τη θραύση στην αρχή ολόκληρου του συστήματος σε περίπτωση λανθασμένης εγκατάστασης του κλιματιστικού.

Περίληψη.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα μοντέλα των νέων Freons χρησιμοποιείται ευρέως στη Δύση, αλλά στη Ρωσία η χρήση μοντέλων της παλιάς γενιάς είναι ο κανόνας. Ίσως στο μέλλον όλες οι χώρες και οι παραγωγοί να στραφούν στη σύγχρονη freons. Παρ 'όλα αυτά, στην κατάσταση μας, και τα δύο μοντέλα Freons R22, και freons μοντέλα R407C, R410A και R134a. Σε κάθε περίπτωση, κλιματικά συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα Freons δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον άνθρωπο ούτε για τη φύση. Και η επιλογή αυτού ή εκείνου του στοιχείου του κλιματιστικού, όπως freon, για παράδειγμα, είναι πάντα δική σας. Οι ειδικοί μας είναι στην ευχάριστη θέση να σας βοηθήσουν να επιλέξετε, να εγκαταστήσετε και να αντικαταστήσετε Freons.

Ποιο freon θα επιλέξει το κοντίσιονερ;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διαφορετικών ψυκτικών μέσων;

Όταν επιλέγετε το σύστημα ψύξης αέρα στο κατάστημα, στην περιγραφή των διαφορετικών κλιματιστικών εμφανίζονται διαφορετικές μάρκες φρέον. Σε ένα σύστημα διάσπασης, ο βαθμός ψυκτικού είναι R-22, και για έναν άλλο, για παράδειγμα, R-407. Τι είδους ψυκτικό να επιλέξει;

Περισσότερες πληροφορίες για το freon εδώ.

Ιστορία

Το πρώτο κλιματιστικό δωματίου που κυκλοφόρησε το 1929 από τη General Electric, εργάστηκε για (επιβλαβείς για την υγεία) αμμωνία. Αυτό το χημικό στοιχείο είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, γεγονός που παρεμπόδισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της τεχνολογίας ψύξης.

Το 1931 συντέθηκε το πρώτο αβλαβές ψυκτικό μέσο - φρέον. Μετά από αυτό, δημιουργήθηκαν περισσότεροι από σαράντα διαφορετικοί τύποι Freon, που διαφέρουν στις ιδιότητές τους και στη χημική τους σύνθεση. Τα φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά ήταν τα R-11, R-12, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται ευρέως στον εξοπλισμό ψύξης. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χάσει τη χάρη τους λόγω των ιδιοτήτων τους που καταστρέφουν το όζον.

Γενικά, η ταχεία εξέλιξη των ψυκτικών μέσων τα τελευταία 15 χρόνια σχετίζεται κυρίως με περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούσαν τα κλιματιστικά και τα ψυγεία αναγνωρίστηκαν ως οι κύριοι κακοποιοί γνωστών τρυπών του όζοντος (πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει).

Αυτό συμβαίνει ή όχι, αλλά το 1987 εγκρίθηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, περιορίζοντας τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι κατασκευαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χρήση του φρέον R-22, το οποίο απασχολεί σήμερα σχεδόν το 90% όλων των κλιματιστικών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η πώληση κλιματιστικών για αυτό το φρέον έχει σταματήσει από το 2005. Και πολλά νέα μοντέλα έχουν ήδη παραδοθεί στην Ευρώπη μόνο σε νέες μάρκες Freon - R-407C και R-410A.

Σύνθετοι τύποι ψυκτικών μέσων.

Σε αντίθεση με τα παλιά είδη freon, τα R-407C και R-410A είναι μείγματα διαφόρων φρεονών, τόσο λιγότερο βολικό να λειτουργούν.

Λόγω της R-407C, R-εγκατεστημένος αντί του 22, περιλαμβάνει τρία συστατικά: R-32 (23%), R-125 (25%) και το R-134a (52%). Κάθε ένα από αυτά δίνει ένα ορισμένο ιδιότητες ψυκτικού: πρώτα αυξάνει την παραγωγικότητα, το δεύτερο δεν είναι φωτιά επιτρέπει ένα μίγμα, το τρίτο καθορίζει την πίεση εργασίας στο κύκλωμα ψυκτικού μέσου.

Ακόμη και με ελαφρά διαρροή ενός τέτοιου μίγματος, αναστέλλεται η αναλογία μάζας των χημικών στοιχείων του μίγματος. Έτσι, όταν το κύκλωμα ψυκτικού μέσου είναι αποσυμπιεσμένο, το κλιματιστικό δεν μπορεί απλώς να επαναφορτιστεί, αλλά τα υπολείμματα ψυκτικού πρέπει να αποστραγγιστούν και να αντικατασταθούν με ένα νέο. Αυτό είναι αυτό που έχει γίνει το κύριο εμπόδιο για τη διάδοση τέτοιου freon.

Το θέμα είναι ότι η συλλογή του παλαιού Freon είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο απαιτεί τη διαθεσιμότητα δαπανηρού και ογκώδους εξοπλισμού, και ο πλοίαρχος που κάνει αυτή τη λειτουργία πρέπει να έχει υψηλά προσόντα.

Το φρέον του R-410A, αποτελούμενο από R-32 (50%) και R-125 (50%) είναι υπό όρους ισοτροπικό. Δηλαδή, με τη διαρροή, το μίγμα ουσιαστικά δεν αλλάζει την αναλογία των χημικών στοιχείων, έτσι ώστε το σύστημα ψύξης αέρα μπορεί απλά να ξαναγεμίζει. Ωστόσο, το R-410A δεν έχει κάποια μειονεκτήματα. Το γεγονός είναι ότι τα μέρη του συμπιεστή κλιματισμού λιπαίνονται με ένα ειδικό λάδι που διαλύεται στο φρέον.

Για κάθε freon είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε ένα αυστηρά καθορισμένο εμπορικό σήμα λαδιού, το οποίο είναι συμβατό με το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο. Σε περίπτωση ακατάλληλης πλήρωσης λαδιού, η πιθανότητα καταστροφής του συμπιεστή (το πιο σημαντικό μέρος του κλιματιστικού) αυξάνεται σχεδόν στο 100%. Σε αντίθεση με το R-22, το οποίο είναι εξαιρετικά διαλυτό στο συμβατικό έλαιο, νέα ψυκτικά μέσα περιλαμβάνουν τη χρήση συνθετικών πολυεστερικών ελαίων.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Το πολυεστερικό έλαιο έχει ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα - απορροφά γρήγορα την υγρασία, ενώ χάνει τις ιδιότητές του. Επιπλέον, κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά και πλήρωση πρέπει να διαγραφεί, όχι μόνο την είσοδο συμπυκνωμένη υγρασία, αλλά επαφή με τον υγρό αέρα από την οποία το έλαιο είναι ενεργά απορροφά το νερό. Επιπλέον, δεν διαλύει πετρελαϊκά προϊόντα και οργανικές ενώσεις, οι οποίες καθίστανται δυνητικοί ρύποι.

Υπάρχει ακόμα μια στιγμή, ο κλιματικός εξοπλισμός στο R-410A με την ίδια απόδοση είναι πολύ πιο ακριβό. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη πίεση εργασίας. Έτσι, όταν η θερμοκρασία συμπύκνωσης 43 0 C, από R-22 είναι περίπου 16 atm, ενώ το R-410A -. Περίπου 26 atm. Εξαιτίας αυτού, το σύνολο ή μέρη του κυκλώματος ψύξης του συστήματος για την Ε-410A θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό, αεροστεγή. Αυτό αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση υλικού και καθιστά όλο το σύστημα ακριβότερο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ψυκτικά μέσα φιλικά προς το όζον είναι πολύ πιο ακριβά από τα συμβατικά ψυκτικά μέσα. Έτσι, για ένα κιλό R-410A θα πρέπει να τοποθετήσετε 7 φορές περισσότερο από ένα κιλό της συνήθους R-22. Λίγο φθηνότερο από το R407C, το οποίο μεταφέρεται ενεργά στο ημι-βιομηχανικό φάσμα του εξοπλισμού. Θα υπάρχει μια διαφορά 6 φορές, και με δεδομένο το γεγονός ότι για οποιαδήποτε διαρροή θα πρέπει να αποστραγγίζονται, το πραγματικό κόστος του φρέον θα αυξηθεί σημαντικά. και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι με την αύξηση της εργασίας πίεση η ποσότητα της διαρροής αναπόφευκτα αυξάνουν καθώς η δύναμη του συγκολλητικού υλικού μετάλλων, και το σημαντικότερο έλασης ενώσεις παραμένει η ίδια.

Έτσι ποιο ψυκτικό να επιλέξει;

Με βάση τα παραπάνω, εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε ποιο Freon θα λειτουργήσει το κλιματιστικό σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ξεκάθαρα τα εξής:

 • Τα κλιματιστικά στο νέο freon για την ποιότητα της εργασίας είναι τα ίδια όπως και στο R-22.
 • Σήμερα, τέτοια φροντίδα για το περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
 • Τα νέα φρέον έχουν εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα, έτσι η πιθανότητα διαρροής και διακοπή του κλιματιστικού αυξάνεται ακόμη και με υψηλής ποιότητας, ακριβή εγκατάσταση.
 • Τα συστήματα με νέο φρέον είναι σχεδόν πάντοτε ακριβότερα από τα αναλογικά σε ένα παλιό ψυκτικό.
 • ΣημαντικόΑν αποφασίσετε να αγοράσετε το κλιματιστικό στο R-410A σε πολύ χαμηλή τιμή, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο, να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι, όταν η ζημία κλιματιστικό σας κανείς δεν θα έρθει να διορθώσει την κατάσταση. Τα δικαστήρια δεν βοηθούν τους καθημερινούς "επαγγελματίες". Ως εκ τούτου, νέα στοιχεία της αγοράς "κλιματισμού" πρέπει να αγοράζονται μόνο από σοβαρές εταιρείες.
 • Μέχρι σήμερα, και δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι είναι φρέον R22, που χρησιμοποιείται στις περισσότερες σύγχρονες μονάδες ψύξης, καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Υπάρχουν φήμες ότι η αιτία της διάκρισης R22 είναι καθαρά οικονομικό συμφέρον των παραγωγών.

Freon

Σύμφωνα με το λεξικό, freons - αλογονοαλκάνια, παράγωγα κορεσμένων υδρογονανθράκων που περιέχουν φθόριο. Μεταξύ των υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά μεθάνιο και αιθάνιο. Τα φρένα χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά μέσα για τα ψυγεία, τα οποία περιλαμβάνουν συστήματα κλιματισμού. Αν ας πούμε λίγο πιο εύκολη, το ψυκτικό είναι εργάσιμη ουσία η οποία, κατά τη διάρκεια βρασμού ή ισομετρικού διαστολής λαμβάνει θερμότητα από το ψυχόμενο αντικείμενο και περαιτέρω, μετά τη συμπίεση, στέλνει ένα μέσο με τη μορφή συμπυκνώματος. Το ψυκτικό μέσο είναι επομένως ένα είδος ψυκτικού υγρού. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι φρένοι περιέχουν άτομα φθορίου και επίσης περιέχουν χλώριο και βρώμιο. Τα φρέον παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα και αριθμούν περίπου 40 διαφορετικούς τύπους.

Μπορεί να υποστηριχθεί αυτό freon για το κλιματιστικό - αυτή είναι η ίδια βενζίνη για το αυτοκίνητο. Μαζί με το Freon χρησιμοποιούνται ειδικά λάδια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λίπανση των τμημάτων του συμπιεστή που τρίβονται μεταξύ τους. Όσοι διαθέτουν κλιματιστικό εξοπλισμό θα πρέπει να θυμούνται το Ra και για πάντα - για κάθε ομάδα φρεονίων μόνο ορισμένα λάδια είναι κατάλληλα.

Ας δούμε αυτά τα freons που χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιούνται νωρίτερα στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ήταν το freon R-22. Στον κόσμο σήμερα, αναφέρεται σε απαγορευμένες ψυκτικά για ψυκτικές μηχανές, δεδομένου ότι για να αποδείξει το «Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες...» το γεγονός ότι το R-22 καταστρέφει τη στιβάδα του όζοντος. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει σταδιακή μείωση της παραγωγής και χρήσης αυτού του τύπου φρέον. Μαζί με το R-22 φρέον R-12 αναγνωρίζεται ως το πιο επιβλαβές για τον εχθρό στρώμα του όζοντος μεταξύ των ψυκτικών μέσων, έτσι πρέπει να κάνουμε για να αποχωρήσουν από την αγορά HVAC. Τι πραγματικά συμβαίνει.

Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές κινούνται μακριά από την δημιουργία συστημάτων κλιματισμού που χρησιμοποιούν φρέον R-22 στην Ευρώπη, μια σειρά από ρωσικές εταιρείες πώλησης εξοπλισμού HVAC, είναι ακόμα ένα ενεργό προσφορά του R-22 στους πελάτες της ως ψυκτικό για κλιματιστικά.

R-407C και R-410A - φρέονες, οι οποίες ήρθαν να αντικαταστήσουν τα απαγορευμένα ψυκτικά, τα οποία θεωρούνταν παραδοσιακά. Οι νέες εξελίξεις δεν αναφέρονται σε ουσίες που είναι ομοιόμορφες στον τύπο - είναι μείγματα διαφορετικών τύπων φρεονών. Μια τέτοια ποιοτική σύνθεση επιβάλλει ορισμένες δυσκολίες στη χρήση αυτών των φρεονών. Το ψυκτικό R-407C, το οποίο έγινε εναλλακτική ως προς το R-22, αποτελείται από τους ακόλουθους Φράνους στην ποσοστιαία αναλογία τους:

Κάθε ένα από τα συστατικά του μείγματος φρέον R-407C είναι υπεύθυνο για την παροχή ορισμένων ιδιοτήτων. Έτσι το R-32 επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας του εξοπλισμού, το R-125 αποκλείει την κατάσταση της ανάφλεξης μέσα στο κλιματιστικό και το R-134a - οργανώνει κάποια πίεση λειτουργίας στο κύκλωμα ψυκτικού.

Το κύριο μειονέκτημα που εμποδίζει τη διαδεδομένη διανομή αυτών των ομάδων φρέον (R-407C και R-410A) είναι το υψηλό κόστος και η δημιουργία υψηλότερης πίεσης σε σύγκριση με τη λειτουργία του freon R-22. Για παράδειγμα, σε θερμοκρασία + 43 ° C, η πίεση στο σύστημα κλιματισμού με freon R-22 είναι 16 ατμοσφαιρών, και στην περίπτωση του R-410A αυτή η τιμή είναι ήδη 26 ατμόσφαιρες. Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέοι τύποι ψυκτικών μέσων απαιτούν πιο εξειδικευμένο χειρισμό: χρειάζονται κατάλληλη αποθήκευση, μεταφορά, καθώς και ανεφοδιασμό καυσίμων και ανεφοδιασμού. Επίσης, με τη χρήση νέων Freons, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν νέα συνθετικά έλαια, όχι εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως (ορυκτέλαια).

Αν τυχόν διαρροές ψυκτικού R-407C, που είναι αναπόφευκτα (λεγόμενες normability διαρροή) υποθέτει ανομοιόμορφη έξοδο του κυκλώματος ψυκτικού στα κλάσματα κλιματιστικό, δηλαδή η βέλτιστη σύνθεση της ουσίας που εργάζονται στις αλλαγές του συστήματος. Κατά συνέπεια, το σύστημα κλιματισμού σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα - ήδη θα αλλάξει το ποσοστό στο μίγμα ψυκτικών R-407C. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποστραγγίσετε όλο το ψυκτικό από το σύστημα και να γεμίσετε το κύκλωμα με μια νέα μερίδα freon. Αυτό ήταν το βασικό εμπόδιο για την εξάπλωση του R-407C. Εδώ το θέμα είναι ότι η συλλογή παλαιών freon είναι μια διαδικασία έντασης εργασίας, που απαιτεί όχι πολλή δεξιότητα, αλλά ένα υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων.

Το ψυκτικό R-410A αποτελείται από δύο φρέονες: R-32 (50%), R-125 (50%). Είναι υπό όρους ισότροπη, με άλλα λόγια, οποιαδήποτε ελαφρά διαρροή ψυκτικού δεν θα οδηγήσει σε μεταβολή της ποιοτικής (ποσοστιαίας) σύνθεσης του μείγματος. Και αυτό σημαίνει ότι το σύστημα κλιματισμού με ψυκτικό R-410A παρέχει ανεφοδιασμό. Αλλά τίποτα δεν είναι τέλειο. Το μειονέκτημα είναι ότι κάθε τμήμα του συμπιεστή είναι λερωμένο με ένα ειδικό λάδι, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πηγαίνει μαζί με το φρέον. Αν είναι λάθος να συνδυάσετε το όνομα του πετρελαίου και τον τύπο του φρέον, τότε μπορείτε εύκολα να καταστρέψετε την καρδιά του κλιματιστικού - του συμπιεστή. Έτσι, όταν χρησιμοποιείτε νέους τύπους ψυκτικών μέσων, θα πρέπει να επιλέξετε το βαθμό λαδιού με ιδιαίτερη ακρίβεια. Τα συνθετικά πολυεστερικά έλαια είναι κατάλληλα για R-407C και R-410A.

Πώς να ξαναγεμίσετε το οικιακό κλιματιστικό σας - οδηγίες

Μετά την εγκατάσταση ή την επισκευή του οικιακού διαχωριστικού συστήματος, το κύκλωμα εργασίας είναι γεμάτο με ψυκτικό - μια ειδική ουσία που εξατμίζεται σε αρνητικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους τιμοκαταλόγους στο Διαδίκτυο, η τιμή αυτής της υπηρεσίας ξεκινά από 2000 ρούβλια (35 cu. E.). Μια εναλλακτική λύση είναι να αποθηκεύσετε και να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Προσφέρουμε να εξετάσετε 3 ερωτήσεις: όταν είναι απαραίτητο να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό με freon, πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοπλισμού και πώς να κάνετε την εργασία σας.

Πόσο συχνά γεμίζετε το ψυγείο του σπιτιού σας

Η έγχυση Freon στο σύστημα διάσπασης πραγματοποιείται σε τρεις περιπτώσεις:

 • κατά τη διαδικασία εγκατάστασης ή επανεγκατάστασης σε μια νέα θέση.
 • μετά την επισκευή, που συνεπάγεται αποσύνδεση των γραμμών Freon.
 • ως αποτέλεσμα διαρροής ψυκτικού από το κύκλωμα.

Για αναφορά. Τα κλιματιστικά κινητής τηλεφωνίας και παραθύρων, που εκτελούνται με τη μορφή μονομπλόκ, δεν χρειάζονται πρακτικά πρόσθετη πλήρωση του φρέον. Οι σωλήνες μικρού μήκους, τοποθετημένοι στο εργοστάσιο, βρίσκονται μέσα στο περίβλημα και δεν είναι προσβάσιμοι στους εγκαταστάτες "στρίψιμο". Ένα άλλο πράγμα είναι ένα ψυγείο αυτοκινήτου, που υπόκειται σε δόνηση και συχνά χάνει ψυκτικό.

Οι ψύκτες - τα μονοκόμματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χάσουν αέρια φρέον, αντί να διασπαστούν με εξωτερικές επικοινωνίες

Στην πραγματικότητα, μετά την εγκατάσταση ενός νέου κλιματιστικού, δεν χρειάζεται να γεμίσετε το φρέον - ο παραγωγός προωθεί το φυσικό αέριο στην εξωτερική μονάδα. Ομοίως, έρχονται σε επαφή οι αρμόδιοι πλοίαρχοι - κατά την επισκευή ή την αποσυναρμολόγηση ενός διαχωρισμού, το ψυκτικό υγρό αντλείται στον εναλλάκτη θερμότητας της εξωτερικής μονάδας. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις αφορούν την απώλεια μιας ουσίας λόγω ανεπιτυχών ενεργειών.

Για την ανεπαρκή ποσότητα Freon στο σύστημα της κλιματικής μονάδας υποδεικνύονται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • η απόδοση ψύξης μειώνεται - ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας οδηγεί ζεστό αέρα.
 • Ο συμπιεστής λειτουργεί σε λειτουργία πλήρους φορτίου χωρίς διακοπή.
 • το κλιματιστικό του μετατροπέα παρουσιάζει σφάλματα και συχνά απενεργοποιείται (στην οθόνη εμφανίζεται ο κωδικός βλάβης).
 • που βρίσκεται στο εξωτερικό μπλοκ της θύρας εξυπηρέτησης, όπου έρχεται η γραμμή υγρού, καλυμμένη με πάγο.
 • υπό την επίδραση της πίεσης Freon στη διαρρέουσα ένωση εμφανίστηκε το πετρέλαιο.
 • κατάψυξη του εξατμιστήρα της εσωτερικής μονάδας.

Σημείωση: Οι θύρες σέρβις του διαχωρισμένου συστήματος βρίσκονται κάτω από το κάλυμμα στο πλευρικό τοίχωμα της εξωτερικής μονάδας. Δύο κύριες γραμμές συνδέονται με αυτές, όπου το φρέον κυκλοφορεί σε υγρή και αέρια κατάσταση. Η διάμετρος του σωλήνα υγρού είναι μικρότερη από εκείνη του σωλήνα αερίου.

Το πλήρες σύνολο των συνεπειών - το λιμάνι εξυπηρέτησης αερίου στο πετρέλαιο, το υγρό ήταν καλυμμένο με παγετό, στη φωτογραφία στα δεξιά - ο παγωμένος εξατμιστήρας της εσωτερικής μονάδας

Στο βίντεο και στους χώρους των εταιρειών που ασχολούνται με την εγκατάσταση ψυγείων, υπάρχει μια σύσταση: τα οικιακά κλιματιστικά πρέπει να τροφοδοτούνται σχεδόν κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, ο σωστά εγκατεστημένος διαχωρισμός σέρβεται ήσυχα χωρίς ανεφοδιασμό για 3-5 χρόνια, διότι μέσω αξιόπιστων συνδέσεων ένας μεγάλος όγκος ψυκτικού δεν μπορεί να διαρρεύσει.

Αν τα παραπάνω σημάδια παρατηρούνται συχνά, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τις αρθρώσεις και να ελέγξετε την ποιότητα της έλασης. Ο εργοστασιακός γάμος μέσα στις μονάδες είναι σπάνιο ακόμα και για τους "Κινέζους".

Εξ ου και η συμβουλή: φροντίστε το ντύσιμο, όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Αλλά πρέπει να καθαρίσετε το κλιματιστικό κάθε χρόνο.

Εξοπλισμός και υλικά για εργασία

Για να κάνετε αυτόνομο ανεφοδιασμό του οικιακού σας συστήματος διάσπασης, αγοράστε ή καλύτερα να νοικιάσετε ένα μικρό σύνολο εξοπλισμού:

 • αντλία κενού δύο σταδίων, εξοπλισμένη με βαλβίδα αντεπιστροφής ·
 • Πολλαπλασιαστή μανομέτρου με παράθυρο επιθεώρησης και σύνολο εύκαμπτων σωλήνων.
 • ηλεκτρονικές κλίμακες δαπέδου.
 • καρότα κλειδιά και hexahedrons με μέγεθος 5-8 mm (πιθανώς, θα είναι σε μια οικονομία σπίτι).

Σημείωση: Τα μοντέλα των αντλιών που διαθέτουν βαλβίδα αντεπιστροφής δεν "ρίχνουν" το δικό τους λάδι στους σωλήνες freon κατά τη λειτουργία.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε το σωστό freon για το κλιματιστικό, εστιάζοντας στην πινακίδα της εργοστασιακής μονάδας στην εξωτερική μονάδα ή στις οδηγίες χρήσης του ψυγείου. Η πινακίδα τύπου δηλώνει τον βαθμό ψυκτικού μέσου και τον κανόνα φόρτισης, εκφρασμένο σε χιλιόγραμμα (ή γραμμάρια).

Κατά την επιλογή του τύπου ψυκτικού μέσου, χρησιμοποιήστε απλές οδηγίες:

 1. Αγοράστε το φρέον που αναγράφεται στην ετικέτα, άλλα εμπορικά σήματα δεν θα λειτουργήσουν. Το πιο συνηθισμένο αέριο δύο συστατικών είναι το R410a, λιγότερο συνηθισμένο είναι το R22 ή το R134a (στα αυτοκίνητα). Το Chladon R12 θεωρείται ξεπερασμένο και επομένως αποσύρεται από την παραγωγή.
 2. Κατά την ενοικίαση ενός συλλέκτη αντοχής, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το εμπορικό σήμα σχετικά με το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο. Συσκευή και εύκαμπτοι σωλήνες, που εργάζονται με φρέον R22, δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την πλήρωση R410A αερίου, επειδή προστίθενται διάφορα έλαια - ορυκτών και συνθετικών που βασίζονται, αντίστοιχα.
 3. Για τη σύνδεση του σταθμού μέτρησης με τις θύρες σέρβις του διαχωρισμένου συστήματος που λειτουργεί με ψυκτικό μέσο R410a, χρησιμοποιείται ειδικός προσαρμογέας.
 4. Υπολογίστε το βάρος του ψυκτικού με περιθώριο. Ο καθαρισμός των εύκαμπτων σωλήνων θα πάρει περίπου 50 γραμμάρια συν 30 γραμμάρια για κάθε επιπλέον μετρητή οδικής κυκλοφορίας αν το μήκος τους υπερβαίνει τα 3 μέτρα.
 5. Για τα περισσότερα κλιματιστικά που εγκαθίστανται στα διαμερίσματα, αρκεί ένα κιλό freon, λαμβάνοντας υπόψη το απόθεμα. Μπορείτε να το νοικιάσετε με ένα μπουκάλι ή να το αγοράσετε σε ένα ξεχωριστό δοχείο.
Το Siphon σας επιτρέπει να αντλούμε υγρό ψυκτικό μέσο μέσω του σωλήνα, να τοποθετήσετε τη δεξαμενή ανάποδα δεν είναι απαραίτητη

Ορισμένοι τύποι κυλίνδρων έχουν ενσωματωμένο σιφόνι, που απεικονίζεται στο διάγραμμα. Αυτές οι δεξαμενές δεν χρειάζεται να αναστραφούν για να γεμίσουν το ψυκτικό υγρό σε υγρή κατάσταση. Ρωτήστε για τον τύπο του δοχείου από τον πωλητή ή τον ιδιοκτήτη.

Προδιαγραφές. Οι κύλινδροι, φορτισμένοι με αέριο R410a, είναι βαμμένοι σε ροζ, φρέον R22 - πράσινο.

Υπάρχει μια εξειδικευμένη ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει μικρά ελαττώματα στους σωλήνες και τις αρθρώσεις, έναν ανιχνευτή διαρροών. Αν η απόδοση της ψύξης έχει μειωθεί, αλλά δεν υπάρχουν προφανείς διαρροές στο κλιματιστικό, ο μετρητής θα βοηθήσει να βρει ένα συρίγγιο μεγέθους ανθρώπινης τρίχας. Εάν είναι απαραίτητο, η συσκευή μπορεί να ενοικιαστεί, να αγοραστεί - δαπανηρή και άσκοπη.

Εξοικονόμηση σε σύγκριση με την κλήση του πλοίαρχου

Γνωρίζοντας την ανάγκη για υλικά και εξοπλισμό, είναι εύκολο να υπολογίσετε πόσο επικερδής είναι ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού με το να το κάνετε μόνοι σας. Το κόστος του ενοικίου λαμβάνεται από τους πόρους του Διαδικτύου των εταιρειών που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στην περιοχή της Μόσχας:

 • αντλία κενού + πολλαπλή με σωλήνες - 700 τρίβει. ανά ημέρα (12,5 κ.εκ.).
 • ένα πλήρες σετ που περιλαμβάνει έναν κύλινδρο αερίου, έναν ανιχνευτικό σταθμό και μια αντλία, από 1000 ρούβλια την ημέρα (18 δολάρια).
 • ο ακριβότερος τύπος φρέον - R410a - 650 ρούβλια. για 0,6kg (12 κ.εκ.).

Σημείωση: Οι τιμές λαμβάνονται από την 1η Μαρτίου 2018. Σε παρενθέσεις, το ισοδύναμο δίνεται σε συμβατικές μονάδες, δεδομένου ότι το κόστος των υπηρεσιών ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου.

Ας πάρουμε υπόψη μια πιο ακριβή επιλογή - ενοικίαση εξοπλισμού συν αγορά freon: 700 + 650 = 1350 ρούβλια. (24,5 cu). Το ελάχιστο κόστος των διαχωρισμένων συστημάτων ανεφοδιασμού, που δηλώνονται από διάφορες εταιρείες, είναι 2000 ρούβλια. (35 κε). Το όφελος από τις ανεξάρτητες διαδικασίες πλήρωσης δεν είναι πολύ υψηλό - 650 ρούβλια. ή 10,5 έτη. ε.

Εξετάστε μια σειρά αντικρουόμενων παραγόντων:

 1. Για να νοικιάσετε εξοπλισμό και συσκευές, πρέπει να ξοδέψετε τον προσωπικό σας χρόνο.
 2. Οι τιμές που υποδεικνύονται στο Διαδίκτυο μπορεί να υποτιμηθούν χάριν προσέλκυσης πελατών ή απλά απαρχαιωμένες.
 3. Συχνά, η εταιρεία χρεώνει επιπλέον έξοδα για αναχώρηση ή λογαριασμούς για κάθε εργασία χωριστά - ηλεκτρική σκούπα, διάγνωση και ανεφοδιασμό.
 4. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι "φθηνοί" πλοίαρχοι θα εκτελέσουν το έργο με ελάχιστο τρόπο και μετά από ένα χρόνο ο νεαρός θα εξατμιστεί και πάλι.
 5. Δεν περιλαμβάνεται στο κόστος της ενοικίασης ηλεκτρονικών ζυγών. Επιτρέπεται η χρήση κλίμακας κουζίνας για επιτραπέζιους υπολογιστές, σχεδιασμένη να μετρά μάζα μέχρι 20 κιλά με ακρίβεια οθόνης μέχρι 1 γραμμάριο.

Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα: Η κατάλληλη ανεξάρτητη έγχυση Freon προτιμάται περισσότερο από την επαφή με μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε μειωμένη τιμή. Η εργασία των πεπειραμένων επαγγελματιών είναι δαπανηρή.

Τεχνολογία ανεφοδιασμού κατά βάρος ψυκτικού

Η ουσία της μεθόδου έγκειται στην πλήρη αντικατάσταση του φρέον - το παλιό φυσικό αέριο πρέπει να εξαερίζεται στην ατμόσφαιρα και αντί αυτού, ρίχνουμε σε φρέσκο ​​ψυχρό. Για αρχάριους, αυτή είναι η πιο αποδεκτή επιλογή - μόνο ένας έμπειρος πλοίαρχος είναι σε θέση να προσδιορίσει το υπόλοιπο ψυκτικό μέσο στο σύστημα και να ξαναγεμίσει με ακρίβεια την ελλείπουσα ποσότητα. Άλλοι τρόποι λήψης θα περιγραφούν παρακάτω.

Σύνδεση του συλλέκτη στις θύρες της εξωτερικής μονάδας

Συμβούλιο. Πριν από τον ανεφοδιασμό, εξαλείψτε το πρόβλημα που προκάλεσε την απώλεια του παλαιού αερίου. Στην ιδανική περίπτωση, το σύστημα διαχωρισμού πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία δοκιμής πίεσης με άζωτο που αντλείται στη μέγιστη πίεση που καθορίζεται στο πιστοποιητικό προϊόντος (συνήθως 25-30 bar).

Παρουσιάζουμε τις οδηγίες για την πλήρωση του κλιματιστικού με φρέον κατά βάρος:

 1. Αποστραγγίστε το παλιό ψυκτικό υγρό στην ατμόσφαιρα με οποιοδήποτε βολικό τρόπο - μέσω του ξεβιδωμένου σωλήνα ή του καρουλιού της θύρας υπηρεσίας. Απελευθερώστε αργά το αέριο, για να μην χάσετε λάδι. Στη διαδικασία εκκένωσης με hexahedron ανοίξτε και τους δύο γερανούς, κρυμμένους κάτω από προστατευτικά παξιμάδια.
 2. Κλείστε τις βρύσες και συνδέστε τον αριστερό εύκαμπτο σωλήνα του μανόμετρου (μπλε) στο καρούλι. Βεβαιωθείτε ότι οι βαλβίδες πολλαπλών σωλήνων είναι επίσης κλειστές.

Σχέδιο καλωδίωσης για εκκένωση

 • Συνδέστε τον μεσαίο κίτρινο σωλήνα στο εξάρτημα αντλίας κενού, ξεκινήστε τη μονάδα. Ανοίξτε την αριστερή βαλβίδα χαμηλής πίεσης (στα αριστερά στο διάγραμμα) και ακολουθήστε το μετρητή κενού - το βέλος πρέπει να πέσει κάτω από το μηδέν και να δείξει την τιμή μείον 1 bar. Ανοίξτε επίσης τις βαλβίδες στις θύρες υπηρεσιών.
 • Σκουπίστε το κύκλωμα Freon για 20 λεπτά. Μετά τη διακοπή της αντλίας, περιμένετε μισή ώρα, βλέποντας το μανόμετρο. Εάν η βελόνα επιστρέψει στο μηδέν, αναζητήστε μια διαρροή.
 • Θέστε τον εύκαμπτο σωλήνα από την αντλία στον κύλινδρο, κλείστε την αριστερή βρύση της πολλαπλής. Ανοίξτε τη βαλβίδα της δεξαμενής αρκετές στροφές και χτυπήστε τον εύκαμπτο σωλήνα με freon Η λειτουργία είναι απλή: ανοίξτε τη δεξιά πύλη του σταθμού (υψηλή πίεση) για 1 δευτερόλεπτο.

  Το δοχείο ανεφοδιασμού συνδέεται με τον ίδιο σωλήνα με την αντλία κενού

 • Τοποθετήστε σωστά τον κύλινδρο στην κλίμακα και επαναφέρετε την οθόνη στο μηδέν. Ανοίξτε ξανά την αριστερή βαλβίδα πολλαπλής εισαγωγής και παρακολουθήστε τη μείωση της μάζας αερίου στο υπόλοιπο. Όταν η οθόνη δείχνει την απαιτούμενη ποσότητα ψυκτικού, κλείστε τη βαλβίδα.
 • Κλείστε και τις δύο βαλβίδες στις θύρες σέρβις, αποσυνδέστε το καπάκι από το καρούλι και ελέγξτε το σύστημα διαχωρισμού για λειτουργικότητα.
 • Το τυποποιημένο δοχείο με ψυκτικό R410 πρέπει να γυρίσει

  Ένα σημαντικό σημείο. Το Freon R410a χύνεται μόνο σε υγρή κατάσταση, έτσι ώστε το μπαλόνι τοποθετείται στις κλίμακες ανάποδα. Κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού, είναι εύκολο να δείτε την υπερχείλιση της ουσίας στο γυαλί του συλλέκτη. Εάν η δεξαμενή είναι εφοδιασμένη με σιφόνι ή το ψυκτικό R22 αντλείται, δεν είναι απαραίτητο να γυρίσετε τον κύλινδρο.

  Κατά τη διάρκεια της εργασίας, είναι σημαντικό να μην συγχέεται η ακολουθία των λειτουργιών και να μην ανοίγετε τυχαία το γεμάτο κύκλωμα. Ο ελάχιστος χρόνος εκκένωσης είναι 20 λεπτά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η αντλία αντλεί από το σύστημα όχι μόνο αέρα, αλλά και υγρασία, που μπορεί να βλάψει τον συμπιεστή. Πώς να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό με το freon R410a, δείτε το βίντεο:

  Άλλοι τρόποι έγχυσης αερίου

  Δεδομένου ότι η πλήρης αλλαγή αερίου συνεπάγεται κάποιο κόστος, οι πλοίαρχοι ψύξης εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους ανεφοδιασμού με φρέον στο διαχωρισμένο σύστημα:

  • θερμοκρασία υπερθέρμανσης.
  • από την πίεση του ψυκτικού μέσου στο κλιματιστικό λειτουργίας.
  • στην τρέχουσα κατανάλωση του συμπιεστή.

  Για την επαναπλήρωση φρέον, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο αέριο έχει απομείνει στο σύστημα, τον συμπιεστή και δύο εναλλάκτες θερμότητας. Η ακριβής απάντηση δίνει μόνο μια πρώτη μέθοδο: χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο επαφής ή εξ αποστάσεως πυρόμετρο μετρούμενη πραγματική θερμοκρασία του ψυκτικού κατά την συμπιεστής λειτουργεί και συγκρίνεται με μία επιθυμητή τιμή κλίμακας (που αντιστοιχεί ζέσεως σημείο ψυκτικό) αποτίθεται επί του σταθμού μετρητή.

  Η κλίμακα θερμοκρασιών βρασμού των ψυκτικών μέσων διαφορετικών τύπων σημειώνεται στο μετρητή. Η πραγματική τιμή πίεσης είναι 5.4 Bar, ο βαθμός R22 πρέπει να βράσει στους + 8 ° С

  Εάν η διαφορά στην πραγματική θερμοκρασία και η τιμή που υποδεικνύεται από το βέλος της κλίμακας υπερβαίνει τους 8 βαθμούς, το freon στο κύκλωμα δεν είναι αρκετό. Ο πλοίαρχος προσθέτει το ψυκτικό σε μικρές μερίδες και μετρά και πάλι τη θερμοκρασία. Όταν η διαφορά είναι μικρότερη από 5 ° C, υπάρχει επαναπλήρωση - πρέπει να αιμορραγείτε το υπερβολικό αέριο.

  Δεδομένου ότι η πίεση του ψυκτικού υγρού και του ρεύματος στο κύκλωμα του συμπιεστή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αλλάζει διαρκώς, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς το υπόλοιπο Freon. Δεν συνιστούμε στους νεοεισερχόμενους να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους, ώστε να μην απενεργοποιούν την πιο ακριβή μονάδα - τον συμπιεστή.

  Συμβουλές για το τελευταίο

  Πιθανότατα, ένας ανεξάρτητος ανεφοδιασμός του διαχωρισμένου συστήματος δεν θα φέρει μεγάλο οικονομικό όφελος, μόνο την ηθική ικανοποίηση και την εμπειρία που θα είναι χρήσιμες στο μέλλον. Για να μην κάνετε λάθη, ακούστε τις ακόλουθες συστάσεις:

  1. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση διαρροών και εκκένωσης. Είναι προτιμότερο να ξοδεύετε χρόνο για να επαναλάβετε τις ελασματοποιημένες συνδέσεις των σωλήνων χαλκού παρά να χάσετε ξανά το freon.
  2. Πάρτε το χρόνο σας και μην ξεχάσετε να κλείσετε τις βαλβίδες με τη σωστή σειρά.
  3. Το καθαρισμό των σωλήνων από τον αέρα είναι αυστηρά υποχρεωτικό - είναι αδύνατο να πάρει υγρασία και οξυγόνο στο εσωτερικό του περιγράμματος.
  4. Πριν αποσυνδέσετε τους εύκαμπτους σωλήνες από το κλιματιστικό, κλείστε τη βαλβίδα του κυλίνδρου και εκφορτώστε το υπόλοιπο των ακροφυσίων μέσω του ανιχνευτή.

  Η κύρια μονάδα ψύξης δεν χρειάζεται περισσότερο από μία ώρα για να γεμίσει τη διαδικασία, πρέπει να διαθέσετε διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρώσετε την εργασία. Δείτε τις οδηγίες λήψης του Freon R22, που παρουσιάζονται στο τελευταίο βίντεο.

  Freon για κλιματιστικά: τύποι και χαρακτηριστικά

  Αν είστε ο ιδιοκτήτης του κλιματιστικού ή το όνειρο της αγοράς, τότε αυτό το άρθρο θα είναι πολύ χρήσιμο για σας, επειδή οι ακόλουθες ερωτήσεις θα εξεταστούν σε αυτό: ό, τι είναι το φρέον, το οποίο βλέπει να υπάρχει, πώς χρησιμοποιείται σε κλιματιστικά.

  Τι είναι ο Freon και ποιες είναι οι ιδιότητές του

  Freons ή chillones Είναι υδρογονάνθρακες που χρησιμοποιούνται ενεργά σε διάφορες βιομηχανίες. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή των συστημάτων ψύξης (ψυγεία, κλιματιστικά, καταψύκτες). Για πολύ καιρό, η ίδια η λέξη "φρέον" σήμαινε απολύτως κάθε ψυκτικό μέσο, ​​στην πραγματικότητα "Freon® "είναι το όνομα ενός ειδικού κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υδρογονανθράκων, των οποίων τα δικαιώματα ανήκουν στη διάσημη εταιρεία του Αμερικανικού DuPont. Στην ΕΣΣΔ, τα ψυκτικά έφεραν σε μια λέξη - ψυχόνες.

  Συνολικά, σήμερα υπάρχουν περίπου 50 είδη ψυχολόγων με συγκεκριμένες ιδιότητες και πεδία εφαρμογής. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει εκείνους από αυτούς που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία των κλιματιστικών. Πρώτον, μάθετε ποιες είναι οι ιδιότητές τους.

  Φυσικές ιδιότητες

  Η πιο σημαντική ιδιότητα των CFC, σύμφωνα με την οποία υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τους στην κατασκευή εξοπλισμού ψύξης - την ικανότητα να απορροφήσει και να απελευθερώσει θερμότητα από το περιβάλλον. Οι φρένοι είναι, κατά κανόνα, αέρια ή υγρά χωρίς χρώμα και οσμή. Χαρακτηρίζονται από καλή διαλυτότητα σε μη πολικούς οργανικούς διαλύτες, σχεδόν αδιάλυτες στο νερό.

  Χημικές ιδιότητες

  Οι φρένοι είναι αδρανή χημικά, επομένως δεν είναι εύφλεκτα ή εκρηκτικά. Αλλά αν ορισμένα από τα είδη τους θερμαίνονται στους 250 ° C, τότε το τοξικό αέριο φωσγένιο COCI2.

  Πώς επηρεάζει το φρέον το στρώμα του όζοντος;

  Αυτά τα φρεόνια που περιέχουν χλώριο και βρώμιο είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το στρώμα του όζοντος της Γης. Επιπλέον, οι freons είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του φαινομένου του θερμοκηπίου στον πλανήτη μας. Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα παραγωγής και χρήσης αυτών των ουσιών οδήγησαν στην απαγόρευση του 1987 για την παραγωγή «επιβλαβών» φρέονων από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και οι παραγωγοί τους υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε λιγότερο επιβλαβείς βιομηχανίες. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το freon R-22 απαγορεύτηκε το 2010, στη Ρωσία - από το 2015.

  Τώρα υπάρχει μια τάση προς μια πλήρη μετάβαση σε μια αβλαβή για τη φύση παραγωγή φρεονών, για παράδειγμα, όπως R410a και R32a.

  Τύποι φρεονών που χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά

  Αν χρειαστεί να ανεφοδιάσετε ή να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό, τότε μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τύπους φρέον:

  1.Freon R22 (Chladon 22). Αυτό το ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται σε εκείνα τα συστήματα όπου απαιτείται ψύξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα σε βιομηχανικά και οικιακά ψυγεία, ψυγεία αυτοκινήτων και θαλάσσης, οικιακά και βιομηχανικά κλιματιστικά. Σε περίπτωση εμφάνισης αυτού του φρέον, θα προκύψει σταδιακή εξάτμιση. Το πλεονέκτημα αυτού του ψυκτικού είναι το σχετικά χαμηλό κόστος της μονάδας ψύξης και των εξαρτημάτων. Το Freon R22 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μερική ή πλήρη επαναπλήρωση του κλιματιστικού. Αυτή η ουσία έχει αρνητική πλευρά - αυτή είναι η βλάβη που επιφέρει στο περιβάλλον, επομένως η χρήση της δεν ενθαρρύνεται από τους περιβαλλοντολόγους.

  2. Freon R410A δεν περιέχει χλώριο και επομένως είναι ασφαλές για το στρώμα του όζοντος της Γης. Αυτό το φρέον - μια νέα γενιά, αν το συγκρίνεις με αυτό που συζητήθηκε παραπάνω. Αυτός ο τύπος φρέον αναγνωρίστηκε γρήγορα και τώρα χρησιμοποιείται ενεργά για την πλήρωση ψυκτικού εξοπλισμού για οικιακή και βιομηχανική χρήση, διαφορετικών κλιματιστικών. Το Freon 410 περιλαμβάνει δύο διαφορετικά εξαρτήματα. Εάν η διαρροή είναι 40% ή περισσότερο, τότε το σύστημα πρέπει να επαναφορτιστεί πλήρως. Στην περίπτωση ανεφοδιασμού του κλιματιστικού με μια τόσο σημαντική διαρροή, η τεχνική δεν θα λειτουργήσει σταθερά, πράγμα που θα οδηγήσει σε αλλαγή στις αλληλεπιδράσεις των εξαρτημάτων Freon μεταξύ τους.

  3. Freon R-407C περιλαμβάνει τρεις τύπους φρεόνια, το καθένα έχει τις δικές του λειτουργίες: R32 - παρέχει καλή απόδοση ολόκληρου του συστήματος, R125 - εγγυάται την πυρασφάλεια της εργασίας, R134a - είναι υπεύθυνη για τη συνολική πίεση στο κύκλωμα λειτουργίας. Σε περίπτωση διαρροής φρέον από το κλιματιστικό, είναι απαραίτητο να ξαναγεμίσει, είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι τα φρεόνια εξατμίζονται άνισα, πράγμα που σημαίνει ότι η ισορροπία τους διαταράσσεται.

  Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Freon R-407C.

  4. Freon 134Α είναι ένα άχρωμο αέριο, αντικαθίσταται από το R12. Είναι μη τοξικό, μη εύφλεκτο σε θερμοκρασίες λειτουργίας. Ωστόσο, αν το σύστημα δεν είναι σφραγισμένο, όταν εισέλθει ο αέρας, μπορεί να σχηματιστούν εύφλεκτα μίγματα. Είναι αδύνατο να αναμιχθούν Freons R134a και R12, καθώς αυτό οδηγεί στο σχηματισμό ενός αζεοτροπικού μείγματος με τα κλάσματα μάζας των συστατικών 50x50% και υψηλή πίεση. Ο κορεσμένος ατμός αυτού του ψυκτικού μέσου έχει υψηλότερη πίεση από εκείνη των R12 - 1.16 και 1.08 MPa, αντίστοιχα, στους 45 ° C. Το αποτέλεσμα της φλόγας οδηγεί στην αποσύνθεση του R134a, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό τέτοιων ενώσεων επικίνδυνων για τον άνθρωπο, όπως το υδροφθόριο. Η θερμοκρασία έγχυσης του φρέον R134a είναι χαμηλή - κατά μέσο όρο 8-10 ° C χαμηλότερη από ότι για το R12, οι κορεσμένοι ατμοί έχουν επίσης χαμηλές τιμές πίεσης.

  5. Freon 404Α. Είναι επίσης ένα μείγμα των διυλιστηρίων, παρόμοιο με το απολυμαντικό, ικανό να διατηρεί υψηλή σταθερότητα της σύνθεσης του τύπου r502, ακόμη και αν υπήρχε διαρροή ή το κοντίσιονερ ξαναγεμίστηκε. Τέτοιες ιδιότητες αυτού του υδρογονάνθρακα την καθιστούν μία από τις ασφαλέστερες και πιο σταθερές ψυλίδες όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Freon 404 δεν επηρεάζει δυσμενώς την κατάσταση της στιβάδας του όζοντος.

  Η ανάφλεξη του freon r404a δεν συμβαίνει σε καμία θερμοκρασία. Στη σύνθεση αυτού του ψυκτικού μέσου, κάθε Freon έχει καθαρότητα 99,9%.

  6. Freon 32, Αν το συγκρίνετε με το R410A, τότε είναι 30% λιγότερο παχύρρευστο και πυκνό. Μία χαμηλότερη πυκνότητα οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση αυτού του φρέον. Μία χαμηλότερη τιμή ιξώδους βελτιώνει τη συνολική απόδοση του συστήματος κατά 5%. Οι χαμηλότερες τιμές πυκνότητας και ιξώδους έχουν θετική επίδραση στην ικανότητα ψύξης του φυτού (περίπου 4%). Σχετικά νέα freonR32 έχει μικρότερο συντελεστή δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη (λιγότερο από 65% σε σχέση με το R410A), και, ως εκ τούτου, δεν είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον.

  Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Freon R32.

  7. Freon 507Α - αντιπροσωπεύει αζεοτροπικό μίγμα, το οποίο στις ιδιότητές του ουσιαστικά δεν διαφέρει από το ένα συστατικό. Σε σύγκριση με την R404A, δεν έχει προβλήματα με το διαχωρισμό των εξαρτημάτων. Κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού φρέον R507 μπορεί να είναι σε υγρή κατάσταση ή αερίου, αυτό επιτρέπει το κλιματιστικό ανεφοδιασμού όταν μια διαρροή ή μετά τις επισκευές. Το σύστημα μπορεί να γεμίσει με R507 και R404A, το μείγμα θα εξακολουθεί να πληροί τις προδιαγραφές ακόμη και σε περίπτωση σημαντικής διαρροής ψυκτικού. Η πρακτική δείχνει ότι εάν το σύστημα R507 είναι ανεφοδιασμένο, η λειτουργία του θα είναι πιο αποτελεσματική. Σε γενικές γραμμές, οι ψυκτικά αναμιγνύονται δεν συνιστάται εξαίρεση - R507 και R404A, η οποία όταν ταυτόχρονη πλήρωση στο κλιματιστικό μειώνει την αποτελεσματικότητά της, αυτό οφείλεται στην ομοιότητα τους και την υψηλή συμβατότητα (ένα μίγμα R134a R404A περιέχει περίπου 4% κατά βάρος.). Αυτό το μίγμα είναι πρακτικά το ίδιο με το αρχικό ψυκτικό. Εάν χρησιμοποιείται R507 αντί για R404A, η πίεση αναρρόφησης και εκφόρτισης θα αυξηθεί, καθώς και η ικανότητα ψύξης κατά 1-3% για διαφορετικά συστήματα. Η χρήση του freon R507 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη συντήρηση.

  8. Freon 600Α - ισοβουτάνιο, χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα σπάνια και επομένως παράγεται σε μικρές ποσότητες. Σήμερα χρησιμοποιείται ενεργά σε κλιματιστικά. Ο λόγος για αυτό είναι, πρώτον, μια αλλαγή στην τεχνολογία της εφαρμογής της - τώρα Freon 600 πρέπει να χυθεί λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι το όριο της ασφαλούς συγκέντρωσης έχει μειωθεί. Δεύτερον, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οικιακού ψυκτικού εξοπλισμού (BHP) έχουν βελτιωθεί, και ειδικότερα, η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί. Ας δώσουμε τα στοιχεία για λόγους σαφήνειας: ένα μοντέρνο ψυγείο 130 λίτρων δεν περιέχει περισσότερα από 25 γραμμάρια ψυκτικού μέσου R600a, αλλά πριν από πολλές δεκαετίες περιέλαβαν έως και 250 γραμμάρια ισοβουτανίου. Έτσι, το R600a είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο freon, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό σήμερα ψυκτικό μέσο, ​​για μεγάλο μέρος για οικονομικούς λόγους.

  Το ισοβουτάνιο μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής πετρελαίου. Το R600a έχει όχι μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα - όπως έκρηξη, έτσι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί κατά την εργασία με αυτό. Τον Ιούλιο του 2002, οι νέοι κανονισμοί που διέπουν τη χρήση της ουσίας αυτής έχουν εγκριθεί, για παράδειγμα, GOST R IEC 66035-2-24-2001, με αποτέλεσμα ισοβουτάνιο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως φρέον για ψύξη, όπως κλιματισμό.

  Πόσο freon στο κλιματιστικό

  Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ποσότητα του εναπομείναντος freon στο σύστημα. Ωστόσο, είναι δυνατόν να μάθετε ποιες λειτουργικές παράμετροι έχουν ένα ψυγείο ή κλιματιστικό μηχανή αυτή τη στιγμή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό στο οπλοστάσιό τους.

  Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα Freon, πρέπει να ξέρετε για ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου κλιματιστικού. Κατά κανόνα, οι πλάκες (ετικέτες) τοποθετούνται στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες, στις οποίες αντικατοπτρίζονται οι απαραίτητες πληροφορίες: η μάρκα του Freon και η «κανονική» του ποσότητα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει συνήθως το κλιματιστικό το ίδιο + 3... 10 μέτρα της "διαδρομής". Με άλλα λόγια, ο κατασκευαστής τρέχει το σύστημα λαμβάνοντας υπόψη τα 3... 10 μέτρα της μελλοντικής "διαδρομής". Οι ακριβείς τιμές θα πρέπει να εξετάζονται για ένα συγκεκριμένο μοντέλο κλιματιστικό!

  Αυτός ο πίνακας δείχνει την κατά προσέγγιση "κανονική" ποσότητα Freon για οικιακά διαχωριστικά συστήματα διαφορετικής χωρητικότητας ψύξης.

  Τώρα πρέπει να μετρήσετε τη διάρκεια της "διαδρομής". Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη από την κανονική, για κάθε επιπλέον μετρητή της "διαδρομής" είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί μια ορισμένη ποσότητα freon που μπορεί να αναγνωριστεί από καταλόγους ή από τον κατασκευαστή. Κατά μέσο όρο, για κάθε μετρητή προστίθενται 15-30 g. Freon, εξαρτάται από το μοντέλο του εγχώριου διαχωρισμένου συστήματος και την χωρητικότητά του.

  Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: στο κλιματιστικό LG G07HHT υπάρχει ένα "πρότυπο" φρέον 560g, το οποίο προορίζεται για τη "διαδρομή" μέχρι 7,5 μέτρα. Εάν αποδειχθεί ότι η "διαδρομή" είναι 10 μέτρα, τότε για κάθε 2,5 m συμπληρώστε 50 g πρόσθετου Freon (20 g ανά 1 m)

  Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι κάθε σύστημα ψύξης έχει συγκεκριμένα όρια για το μέγιστο μήκος της διαδρομής και τη διαφορά ύψους μεταξύ των μπλοκ. Σε περίπτωση μη τήρησης αυτών των προδιαγραφών, μπορεί να προκληθεί βλάβη σε ένα κλιματιστικό ή σε ένα ψυγείο!

  Πόσο συχνά απαιτεί το κλιματιστικό ανεφοδιασμό;

  Στην περίπτωση που το σύστημα ψύξης έχει εγκατασταθεί από έναν επαγγελματία, προμήθειες ήταν καλής ποιότητας και αξιόπιστη σωλήνες σύνδεσης, τον ανεφοδιασμό για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση μη εξειδικευμένης εγκατάστασης του κλιματιστικού, το φρέον συχνά εξατμίζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Και μόνο τότε μπορείτε να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό.

  Αυτό είναι όλο. Ελπίζουμε ότι το υλικό ήταν χρήσιμο για εσάς.

  P.S. Πάρτε μια δωρεάν εξειδικευμένη συμβουλευτική για τον τρόπο εγκατάστασης του κλιματισμού, καθώς και την επαγγελματική εγκατάσταση του κλιματικού εξοπλισμού επικοινωνώντας με τους ειδικούς της εταιρείας "Formula Climate".

  Εάν σας άρεσε το υλικό, παρακαλώ το μοιραστείτε με τα κοινωνικά δίκτυα;)

  Κλιματιστικά: το ψυκτικό μέσο διατρήθηκε σε φρέον

  Ψυκτικό μέσο - ψυκτικό μέσο, ​​στις ιδιότητες του οποίου εξαρτάται η απόδοση του κλιματιστικού, η φιλικότητα προς το περιβάλλον και η αξιοπιστία του. Πρέπει να εξατμίζεται εναλλάξ και να συμπυκνώνεται σε κλειστό κύκλωμα, στη συνέχεια να απορροφάται και στη συνέχεια να απομακρύνει τη θερμότητα.

  Κείμενο: Ναταλία ΚΟΝΟΠΛΕΒΑ.

  Αντικατάσταση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού - αυτό δεν είναι προδοσία

  Μια νέα εποχή των κλιματιστικών ήρθε όταν, το 1931, εφηύρε ψυκτικό ψυκτικό Freon. Αυτά είναι αέρια που περιέχουν φθόριο ή πτητικά υγρά ικανά να βράσουν και να εξατμιστούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Είναι μη τοξικά, δεν σχηματίζουν εκρηκτικά μείγματα με τον αέρα, δεν αντιδρούν με τα περισσότερα μέταλλα.

  Είναι αλήθεια ότι μερικά φρεόνια δρουν καταστρεπτικά στο στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας της γης, το οποίο μας προστατεύει από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία. Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα φρίγματα επικίνδυνα για τη στιβάδα του όζοντος.

  Μέχρι τώρα, διάφοροι τύποι φρεονών έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα από ψυκτικά μέσα. Η μάρκα Freon χαρακτηρίζεται με το γράμμα R (από την αγγλική ψυκτική ουσία - ψυκτικό) και με διάφορους αριθμούς που αντικατοπτρίζουν τη χημική της σύσταση.

  Επί του παρόντος, τρία εμπορικά σήματα ψυκτικού μέσου χρησιμοποιούνται σε οικιακά κλιματιστικά, σχεδιασμένα για πίεση μέχρι 30 bar: R22, R407C και R410A.

  Το ψυκτικό R22 είναι το φθηνότερο, αλλά περιέχει χλώριο, το οποίο, εάν ανακυκλωθεί ακατάλληλα, οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή του στρώματος του όζοντος της γήινης ατμόσφαιρας.

  Ψυκτικό R407C είναι ασφαλή για το περιβάλλον και είναι ένα μείγμα τριών ψυκτικών - R32, R125 και R134, η αναλογία των οποίων μεταβάλλεται κατά μήκος των πηνίων κλιματισμού με μεταβολές στη θερμοκρασία. Αυτή η ιδιότητα περιπλέκει τον έλεγχο του κλιματιστικού. Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού R407C πρέπει να αλλάξει ως σύνολο, και όχι το σύστημα που τους αρέσει θα μπορούσε να είναι να κάνει με την R22 ανεφοδιασμό. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους συντήρησης του κλιματιστικού.

  Ψυκτικό R410A είναι ένα μίγμα δύο ψυκτικά μέσα, ασφαλή για το περιβάλλον, σχεδόν καμία αλλαγή στη θερμοκρασία συμπύκνωσης, αλλά απαιτεί ένα 60% υψηλότερη πίεση εργασίας από ό, τι R22 ψυκτικού. Κατά συνέπεια, όταν το χρησιμοποιείτε, ο σχεδιασμός του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι ο πιο αξιόπιστος.

  Σύμφωνα με τη διεθνή δήλωση του Μόντρεαλ του 1992 για τη μείωση των εκπομπών χλωροφθορανθράκων στον ατμοσφαιρικό αέρα, μέχρι το 2014 θα πρέπει να σταματήσει η χρήση ορισμένων φρέον, συμπεριλαμβανομένου του 2010 - R22. Τώρα παντού μεταβαίνουν σε ψυκτικά μέσα χωρίς χλώριο. Αυτά τα μίγματα είναι των τύπων R407A, R407B, R407C, R410, R410A.

  Το 2001-2003, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης κλιματιστικών μηχανών που λειτουργούσαν με φρέονες επικίνδυνες για το όζον.

  Σε νέα μοντέλα κλιματιστικών, το R22 αντικαθίσταται από το R410A, το οποίο δεν περιέχει χλώριο και δεν καταστρέφει το όζον.

  Η αγορά αντέδρασε με την αντικατάσταση μάζας των κλιματιστικών που λειτουργούσαν στο R22, μοντέλα βασισμένα σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό. Τώρα η πιο κοινή εναλλακτική λύση για το R22 είναι το R410A, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά αποδοτικό, αν και ο εξοπλισμός όπου χρησιμοποιείται είναι πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα μοντέλα.

  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την απαγόρευση εισαγωγής κλιματιστικών με R22, ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση αυτού του freon για ανεφοδιασμό ήδη εγκατεστημένων μοντέλων. Τα μοντέλα ανεφοδιασμού που έχουν σχεδιαστεί για ένα συγκεκριμένο freon, άλλα μίγματα δεν είναι δυνατά, επομένως αξίζει να σκεφτούμε εκ των προτέρων την περαιτέρω λειτουργία των κλιματιστικών.

  Τώρα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές οικιακών συστημάτων διανομής προσφέρουν μοντέλα βασισμένα σε R410A ή άλλα φιλικά προς το περιβάλλον freons ή τα μείγματα τους, τα περισσότερα έχουν ήδη μετατραπεί πλήρως σε νέες μάρκες ψυκτικών.

  Επιπλέον, αυτή η διαδικασία δημιούργησε ένα κύμα ενημερώσεων της γραμμής μοντέλου - τα νέα προϊόντα διαφέρουν όχι μόνο από τον τύπο του φρέον αλλά και από τη βελτιωμένη λειτουργικότητα και το επίπεδο τεχνολογίας.

  Ο σκοπός του ψυκτικού μέσου, οι ιδιότητες του και οι τρόποι λειτουργίας του

  Η διαδικασία ψύξης σε μονάδες ψύξης εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του βρασμού του φρέον, μια αέρια ουσία που λειτουργεί ως ψυκτικό (εναλλάκτης θερμότητας). Αυτό το υλικό δεν είναι μόνο το κύριο λειτουργικό στοιχείο, αλλά χρησιμεύει επίσης ως λιπαντικό για τον συμπιεστή της συσκευής.

  Το σημείο βρασμού του φρέον εξαρτάται άμεσα από την πίεση του περιβάλλοντος. Για να διατηρηθεί ο κύκλος συμπύκνωσης και εξάτμισης της ουσίας στο ψυγείο ή στο κλιματιστικό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ρυθμισμένη στάθμη πίεσης στο σύστημα.

  Στα ψυκτικά φυτά, χρησιμοποιούνται διάφορα είδη φρεονιού, που έχουν τη δική τους χημική σύνθεση και χαρακτηριστικά. Τα ψυκτικά μέσα των ακόλουθων τύπων χρησιμοποιούνται συχνότερα:

  Το σημείο βρασμού των ψυκτικών μέσων διαφέρει, μπορεί να προσδιοριστεί με ειδικούς τεχνικούς πίνακες. Για να ξαναγεμίσετε μια συγκεκριμένη συσκευή ψύξης, θα πρέπει να εξετάσετε τον τύπο του φρέον που χρησιμοποιεί στη δουλειά σας. Εάν είναι απαραίτητο, το φρέον μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ψυκτικό με παρόμοιες πιέσεις και σημεία βρασμού.

  Το σχήμα του κύκλου ψύξης

  Η ψύξη του αέρα στο κλιματιστικό και στον άλλο εξοπλισμό ψύξης παρέχεται μέσω κυκλοφορίας, βρασμού και συμπύκνωσης του φρέον σε ένα κλειστό σύστημα. Το βράσιμο συμβαίνει σε χαμηλή πίεση και θερμοκρασία και η συμπύκνωση συμβαίνει σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία.

  Αυτή η μέθοδος λειτουργίας ονομάζεται κύκλος συμπίεσης του τύπου συμπίεσης, επειδή χρησιμοποιείται ένας συμπιεστής για τη μετακίνηση του ψυκτικού μέσου και την αύξηση της πίεσης στο σύστημα. Εξετάστε το σχήμα του κύκλου συμπίεσης κατά στάδια:

  1. Όταν φεύγετε από τον εξατμιστή, η ουσία βρίσκεται σε κατάσταση ατμού με χαμηλή πίεση και θερμοκρασία (τμήμα 1-1).
  2. Στη συνέχεια ο ατμός εισέρχεται στη μονάδα συμπίεσης, η οποία αυξάνει την πίεση του σε 15-25 ατμόσφαιρες και η θερμοκρασία κατά μέσο όρο στους 80 ° C (ενότητα 1-2).
  3. Στον συμπυκνωτή, το ψυκτικό υγρό ψύχεται και συμπυκνώνεται, δηλαδή γίνεται υγρό. Η συμπύκνωση πραγματοποιείται με ψύξη με αέρα ή νερό, ανάλογα με τον τύπο εγκατάστασης (ενότητα 2-3).
  4. Όταν εξέρχεται από τον συμπυκνωτή, το φρέον εισέρχεται στον εξατμιστή (τμήμα 3-4), όπου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της πίεσης, αρχίζει να βράζει και μετατρέπεται σε αέρια κατάσταση. Στον εξατμιστή, το φρέον παίρνει θερμότητα από τον αέρα, έτσι ώστε ο αέρας να ψύχεται (τμήμα 4-1).
  5. Κατόπιν το ψυκτικό μεταφέρεται στον συμπιεστή και ο κύκλος συνεχίζει (τμήμα 1-1).

  Όλοι οι κύκλοι ψύξης αποτελούνται από δύο περιοχές - επίπεδα χαμηλής και υψηλής πίεσης. Λόγω της διαφοράς πίεσης, πραγματοποιείται η μετατροπή Freon και η μετακίνησή του στο σύστημα. Ταυτόχρονα, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο πίεσης, τόσο υψηλότερο είναι το σημείο βρασμού.

  Ο κύκλος ψύξης συμπίεσης χρησιμοποιείται σε πολλά ψυκτικά συστήματα. Παρόλο που τα κλιματιστικά και τα ψυγεία διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό και το σκοπό, λειτουργούν με μία μόνο αρχή.

  Τα συμπτώματα της διαρροής Freon

  Το ψυκτικό Freon στα κλιματιστικά είναι ευαίσθητο στη διαρροή κατά τη λειτουργία. Μέσα σε ένα χρόνο χρήσης, η ποσότητα του φρέον μειώνεται κατά 4-7% με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, εάν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί σωστά ή η εσωτερική μονάδα έχει υποστεί ζημιά, ενδέχεται να παρουσιαστεί διαρροή στη νέα συσκευή. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε στο αρχικό στάδιο και στο χρόνο να ανεφοδιάσετε τη συσκευή με ψυκτικό μέσο.

  Τα κύρια σημάδια μιας διαρροής του φρέον:

  • Κακή ψύξη του δωματίου.
  • Εμφάνιση παγετού στις λεπτομέρειες των εσωτερικών και εξωτερικών μπλοκ.
  • Διαρροή λαδιού κάτω από τις βρύσες.
  • Αυξημένος θόρυβος και δόνηση της συσκευής κατά τη λειτουργία.
  • Η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής όταν λειτουργεί το κλιματιστικό.

  Εάν η διαρροή εμφανιστεί ως αποτέλεσμα παρατεταμένης χρήσης, η απόδοση του κλιματιστικού μπορεί να αποκατασταθεί με την επαναπλήρωσή του με ψυκτικό μέσο. Εάν τα εξαρτήματα και οι σωλήνες φρέον, στους οποίους κινείται ο κύκλος, έχουν υποστεί ζημιά, δεν θα χρειαστεί μόνο ανεφοδιασμός, αλλά και η παρέμβαση ειδικών στην επισκευή των ψυγείων.

  Τρόποι ανεφοδιασμού του κλιματιστικού

  Συνιστάται η πλήρωση των ψυκτικών μέσων τουλάχιστον μία φορά κάθε 1.5-2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου υπάρχει φυσική διαρροή σημαντικού μέρους του ψυκτικού μέσου που πρέπει να αναπληρωθεί. Η λειτουργία ψύξης χωρίς ανεφοδιασμό για 2 ή περισσότερα χρόνια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συσκευή λόγω υπερθέρμανσης και φθοράς εξαρτημάτων καθώς και διαρροής λαδιού.

  Ο ανεφοδιασμός των συσκευών κλιματισμού γίνεται από εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ωστόσο, αν έχετε τα απαραίτητα εργαλεία, μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας.

  Κατά κανόνα, το κλιματιστικό δεν απαιτεί πλήρη ανεφοδιασμό, αλλά χρειάζεται μόνο την αναπλήρωση της ποσότητας ψυκτικού που εξατμίζεται ως αποτέλεσμα της διαρροής. Επομένως, το πιο σημαντικό στάδιο της εργασίας είναι να προσδιοριστεί το επίπεδο της διαρροής της ύλης.

  Ο αρχάριος μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία με δύο τρόπους:

  • Με πίεση. Για να μάθετε την ποσότητα του φρέον, πρέπει να εξετάσετε τις οδηγίες του κλιματιστικού - θα αναφερθεί το επίπεδο πίεσης στο σύστημα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να συνδέσετε ένα συλλέκτη στη συσκευή - θα δείξει το πραγματικό επίπεδο πίεσης στο ψυγείο. Αν αφαιρεθεί η ληφθείσα τιμή από τις παραμέτρους που καθορίζονται στα έγγραφα, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί η απαιτούμενη ποσότητα της ουσίας για ανεφοδιασμό.
  • Βάρος. Όταν το κλιματιστικό είναι πλήρως φορτισμένο, μπορείτε να βρείτε τον απαιτούμενο όγκο κατά βάρος. Για να γίνει αυτό, πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση. Όταν γεμίζετε τη συσκευή με freon, τοποθετείται ένας κύλινδρος με ψυκτικό μέσο για το κλιματιστικό στην ακριβή κλίμακα. Κατά τη διαδικασία της άντλησης, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά το βάρος του κυλίνδρου και όταν συμπληρώσετε την έλλειψη ουσίας, κλείστε αμέσως το σύστημα.

  Ανεφοδιασμός: ο αλγόριθμος των ενεργειών

  Πριν γεμίσετε το σύστημα κλιματισμού με φρέον, πρέπει να παραλάβετε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Αυτό θα απαιτήσει ένα όργανο μέτρησης πίεσης, έναν κύλινδρο φρέον, μια αντλία κενού και μια κλίμακα για τον προσδιορισμό της ποσότητας ψυκτικού μέσου στο κλιματιστικό.

  Ο αλγόριθμος για την πλήρωση του κλιματιστικού:

  • Πρώτα πρέπει να απενεργοποιήσετε το ψυγείο από τον ηλεκτρισμό και να καθορίσετε το ποσό του freon που απαιτείται για την επαναπλήρωση κατά βάρος ή πίεση στο σύστημα.
  • Και επίσης πρέπει να «φυσήξετε» το σωλήνα με άζωτο για να απομακρύνετε τις υπερβολικές ακαθαρσίες από το σύστημα και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα είναι σφραγισμένο. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό εάν υπάρχει υποψία διαρροής ψυκτικού μέσου λόγω βλάβης του συστήματος.
  • Στη συνέχεια, κλείστε την τρισδιάστατη βαλβίδα δεξιόστροφα.
  • Για να καθορίσετε το επίπεδο πίεσης και να κάνετε ανεφοδιασμό, πρέπει να συνδέσετε μια πολλαπλή στην πολλαπλή.
  • Μετά από αυτό ανοίγει και πάλι η τριφασική βαλβίδα, ένας κύλινδρος με ψυκτικό μέσο συνδέεται στον συλλέκτη και αντλείται στο σύστημα.

  Πίνακας σύγκρισης ψυκτικών μέσων

  Προηγουμένως, στην κατασκευή μονάδων ψύξης, η αμμωνία χρησιμοποιήθηκε ως ψυκτικό μέσο. Ωστόσο, αυτή η ουσία έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και καταστρέφει τη στιβάδα του όζοντος και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες και οι κατασκευαστές άρχισαν να αναπτύσσουν άλλους τύπους ψυκτικών παραγόντων.

  Οι σύγχρονοι τύποι ψυκτικών μέσων είναι ασφαλείς για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Είναι διαφορετικοί τύποι φρεονών. Freon - μια ουσία που περιέχει φθόριο και κορεσμένους υδρογονάνθρακες, υπεύθυνη για τη μεταφορά θερμότητας. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από σαράντα τύποι τέτοιων ουσιών.

  Οι φρένοι χρησιμοποιούνται ενεργά σε οικιακές και βιομηχανικές συσκευές που λειτουργούν για την ψύξη του αέρα και των υγρών:

  • Ως ψυκτικό μέσο στο ψυγείο.
  • Για να ψύξετε την καταψύκτη.
  • Όπως τα ψυκτικά για τις σακούλες ψυγείων.
  • Για την ψύξη του αέρα στο κλιματιστικό.

  Ο πίνακας ιδιοτήτων σας επιτρέπει να επιλέξετε τον βέλτιστο τύπο ψυκτικού μέσου. Αντικατοπτρίζει τις βασικές ιδιότητες των φρεονών: σημείο βρασμού, θερμότητα εξάτμισης, πυκνότητα.

  Κατά τον ανεφοδιασμό του κλιματιστικού, ίσως χρειαστεί επίσης ένα συγκριτικό τραπέζι Freon. Καθορίζουν τις ουσίες με τις οποίες μπορεί να αντικατασταθεί αυτό ή εκείνο το ψυκτικό μέσο, ​​αν δεν μπορούσε να βρεθεί στην πώληση. Παρακάτω είναι μια απλοποιημένη έκδοση ενός τέτοιου πίνακα με τους πιο συνηθισμένους τύπους ψύκτες.