Κλιματισμός

Κλιματισμός - αυτόματη διατήρηση σε εσωτερικούς χώρους όλων ή μεμονωμένων παραμέτρων αέρα (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, καθαριότητα, ταχύτητα αέρα) για την εξασφάλιση βέλτιστων κλιματικών συνθηκών πιο ευνοϊκές για την υγεία των ανθρώπων διεξαγωγή της διαδικασίας, εξασφαλίζεται η ασφάλεια.

Περιεχόμενα

Κλιματισμός στις εγκαταστάσεις παρέχεται για τη δημιουργία και συντήρηση σε αυτά:

 • που καθορίζονται από τους κανόνες των επιτρεπτών συνθηκών του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, εάν δεν μπορούν να παρασχεθούν με πιο απλά μέσα.
 • τεχνητές κλιματολογικές συνθήκες σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις εντός των χώρων ή σε τμήμα αυτών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους ή κατά τη ζεστή ή ψυχρή περίοδο του έτους ·
 • βέλτιστες (ή πλησίον αυτών) συνθήκες υγιεινής του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις παραγωγής, εφόσον αυτό δικαιολογείται οικονομικά από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας ·
 • βέλτιστες συνθήκες του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος σε δημόσια και οικιστικά κτίρια, διοικητικά και πολυλειτουργικά, καθώς και βοηθητικά κτίρια βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο κλιματισμός, που πραγματοποιείται για να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν αποδεκτές ή βέλτιστες συνθήκες του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, καλείται άνετες και τεχνητές κλιματολογικές συνθήκες σύμφωνα με τεχνολογικές απαιτήσεις - τεχνολογικές. Ο κλιματισμός πραγματοποιείται από ένα σύνολο τεχνικών λύσεων, που ονομάζεται κλιματισμός (SLE). Η δομή του SLE περιλαμβάνει τεχνικά μέσα προετοιμασίας, ανάμειξης και διανομής αέρα, προετοιμασία ψυχρού, καθώς και τεχνικών μέσων για την παροχή κρύου και θερμότητας, αυτοματισμού, τηλεχειρισμού και παρακολούθησης.

Οι πρώτες προσπάθειες κλιματισμού έγιναν στην Περσία πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι περσικές συσκευές ψύξης αέρα χρησιμοποίησαν την ικανότητα του νερού να κρυώσει έντονα κατά την εξάτμιση. Ένα τυπικό κλιματιστικό εκείνων των ημερών ήταν ένα ειδικό ορυχείο, το οποίο αιχμαλωτίζει τον αέρα του ανέμου, στο οποίο τοποθετούνται πορώδη δοχεία με νερό ή νερό που ρέει από την πηγή. Ο αέρας στον άξονα ψύχθηκε και κορέσθηκε με υγρασία και, στη συνέχεια, τροφοδοτήθηκε στο δωμάτιο. Η συσκευή ήταν σχετικά αποδοτική για ένα ζεστό και ξηρό κλίμα, ένα τέτοιο κλιματιστικό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε υψηλή σχετική υγρασία.

Στην Ινδία, το καλοκαίρι, ένα πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε ως πόρτα, που περιβάλλεται από ένα ινδικό καρύδα φοίνικα - tatti. Πάνω από την πόρτα τοποθετήθηκε ένα δοχείο που είχε γεμίσει αργά με νερό λόγω της τριχοειδούς επίδρασης στους ιστούς του tatti. Όταν η στάθμη του νερού έφθασε σε μια ορισμένη τιμή, η δεξαμενή ανατράπηκε, πότισε την πόρτα και επέστρεψε στην αρχική της κατάσταση. Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε πολλές φορές, μέχρι η παλάμη να παραμείνει ζωντανή και να λάβει αρκετό φως (βλ.

Το 1820, ο Βρετανός επιστήμονας και εφευρέτης Michael Faraday ανακάλυψε ότι η συμπιεσμένη και υγροποιημένη αμμωνία δροσίζει τον αέρα κατά την εξάτμιση. Αλλά οι ιδέες του ήταν σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές. Ο ηλεκτρικός τρόπος κλιματισμού επινοήθηκε από τον Willis Carrier περίπου το 1902. Επίσης, ανέπτυξε το πρώτο σύστημα κλιματισμού για το τυπογραφείο στο Μπρούκλιν (Νέα Υόρκη). Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, μια συνεχής αλλαγή θερμοκρασίας και υγρασίας δεν επέτρεψε την επίτευξη ποιοτικής αποδόσεως χρώματος. Ο Carrier ανέπτυξε μια συσκευή που ψύχθηκε ο αέρας σε σταθερή θερμοκρασία και τον αποστραγγίστηκε στο 55%. Κάλεσε τη συσκευή του "συσκευή επεξεργασίας αέρα". Το 1915, ο ίδιος και άλλοι έξι μηχανικοί συνάδελφοι ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία, η Garrier Engineering Co., που στη συνέχεια μετονομάστηκε Carrier. Σήμερα η εταιρεία "Carrier" - ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές κλιματιστικών, κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής κλιματιστικών.

Ο ίδιος ο όρος κλιματισμό Το πρώτο προτάθηκε το 1906 από τον Steward Kramer, ο οποίος συνέδεσε αυτήν την έννοια με την απόκτηση ενός εξαρτημένου προϊόντος.

Αργότερα, εισήχθησαν δαπανηρά συστήματα κλιματισμού για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Στη συνέχεια, το πεδίο κλιματισμού επεκτάθηκε για να βελτιώσει την άνεση στα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Στη δεκαετία του 1950, οι πωλήσεις κλιματιστικών για κατοικίες αυξάνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πρώτα κλιματιστικά και ψυγεία χρησιμοποιούσαν τοξικά αέρια, όπως αμμωνία και μεθυλοχλωρίδιο, τα οποία οδήγησαν σε θανατηφόρα ατυχήματα σε περίπτωση διαρροής. Στη δεκαετία του 1930, για λόγους ασφαλείας, η General Electric παρήγαγε κλιματιστικό, η μονάδα συμπύκνωσης της οποίας βρισκόταν στο εξωτερικό του κτιρίου. Αυτό ήταν το πρώτο σύστημα split.

Το πρώτο κλιματιστικό αυτοκινήτου είχε ψύξη χωρητικότητας 370 watt, δημιουργήθηκε από την εταιρεία C Με το Kelvinator Co το 1930 και εγκατεστημένο στο Cadillac.

Ο Thomas Midgley Jr. ήταν ο πρώτος που προσέφερε ως ψυκτικό υγρό τη χρήση του διφθοροχλωρομεθανίου, το οποίο αργότερα ονομάστηκε freon το 1928. Αυτό το ψυκτικό μέσο αποδείχθηκε πολύ πιο ασφαλές για τον άνθρωπο, αλλά όχι για το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας. Φρέον - ένα εμπορικό σήμα της DuPont Company για όλα τα ψυκτικά CFC, HCFC και HFC, κάθε τίτλος περιλαμβάνει έναν αριθμό που υποδηλώνει μοριακή σύνθεση (R-11, R-12, R-22, R-134a). Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μείγμα είναι το HCFC ή το R-22, αλλά προγραμματίζεται να εγκαταλειφθεί στην παραγωγή νέων συσκευών έως το 2010 και να απαλλαγεί εντελώς από αυτό μέχρι το 2020. Σήμερα, το ψυκτικό μέσο R-410A, ασφαλές για τη στιβάδα του όζοντος της Γης, είναι άφλεκτο, μη τοξικό και εξοικονομώντας ενέργεια.

Στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιούνται ψυκτικά μέσα τεσσάρων βασικών τύπων: ουσίες που καταστρέφουν το όζον, αέρια που περιέχουν φθόριο, υδροφθοροολεφίνες και φυσικά ψυκτικά μέσα. Κύκλος εργασιών ουσίες που καταστρέφουν το όζον όπως είναι οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC), ρυθμίζεται από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Ταυτόχρονα, τόσο οι χλωροφθοράνθρακες όσο και τα υδροχλωροφθοράνθρακες έχουν σημαντικό δυναμικό για την υπερθέρμανση του πλανήτη. [1]

Η παραγωγή χλωροφθορανθράκων έχει διακοπεί παγκοσμίως. Οι υδροχλωροφθοράνθρακες, οι οποίοι είναι λιγότερο επικίνδυνες για τη στιβάδα του όζοντος, αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία.

Οι φθοριούχες ουσίες - οι υδροφθοράνθρακες (HFC) και τα μείγματα τους - χρησιμοποιούνται σήμερα ενεργά στα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού και ψύξης. Αυτά είναι ψυκτικά όπως τα R410A, R404A, R407, R507, R32, R134a και άλλα. Το δυναμικό καταστροφής του όζοντος είναι μηδενικό, αλλά οι HFC είναι αέρια θερμοκηπίου, η κυκλοφορία των οποίων ρυθμίζεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος.

Οι υδροφθοροολεφίνες είναι η εμπορική ονομασία ενός αριθμού HFC που έχει σχετικά χαμηλό δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη. Η βιομηχανική παραγωγή αυτών των ουσιών βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Οι διεθνείς εταιρείες προωθούν ενεργά hydrofluoroolefins, δηλώνοντας τους δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον αντικατάσταση των CFC, HCFC και HFC, αλλά και ασφαλές για την ανθρώπινη εναλλακτική λύση για τα φυσικά ψυκτικά μέσα. Στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν παράγονται υδροφθοροολεφίνες και επί του παρόντος δεν προβλέπεται να ανοίξει η παραγωγή τους στο έδαφος της χώρας μας. [1] Στα σύγχρονα συστήματα ψύξης χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερα φυσικά ψυκτικά μέσα. Αυτή η ουσία όπως αμμωνία (R717), το διοξείδιο του άνθρακα (R744), προπάνιο (R290) και ισοβουτάνιο (R600a). Τα πλεονεκτήματα των φυσικών ψυκτικών μέσων περιλαμβάνουν υψηλή ενεργειακή απόδοση και απουσία αρνητικών επιπτώσεων στη στιβάδα του όζοντος και το κλίμα. [1]

Στη δεκαετία του 1980, η εταιρεία Toshiba έχει αναπτύξει ένα νέο τρόπο για τον έλεγχο του συμπιεστή, ο οποίος συνίσταται στην αλλαγή της συχνότητας της τάσης τροφοδοσίας του συμπιεστή - συστήματα inverter.

Κύκλωμα ψύξης

Η αρχή του κλιματιστικού είναι παρόμοια με την αρχή του ψυγείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματική αντίστροφη μηχανή ψύξης κύκλου αποτελείται από περισσότερα από 4 σημεία: για παράδειγμα, κατά την εφαρμογή ενός κοχλία συμπιεστή ο πεπιεσμένος ατμός θερμού ψυκτικού δεν πέφτουν αμέσως στο συμπυκνωτή, και ένα διαχωριστή. Και μόνο από εκεί πάνε στον συμπυκνωτή. Μετά τον συμπυκνωτή το υγρό ψυκτικό τείνει να ρεύσει εντός του δέκτη (ειδικό δοχείο) και από αυτήν που έχουν ήδη αποσταλεί στην εκτονωτική βαλβίδα (droselny).

Για τη θέρμανση του αέρα στο δωμάτιο κλιματιστικά γίνει ο τρόπος λειτουργίας της αντλίας θερμότητας - ο πυκνωτής χρησιμεύει ως εξατμιστής, και ένα τμήμα συμπυκνωτή εξατμιστήρα, ότι αποσύρεται θερμότητα συμπύκνωσης χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αέρα.

Έλεγχος υγρασίας

Συνήθως, απαιτείται κλιματιστικό για τη μείωση της υγρασίας του αέρα. Αρκεί να κρύο (κάτω από το σημείο δρόσου) πηνίο εξατμιστή συμπυκνώνει τους υδρατμούς από το επεξεργασμένο αέρα (με τον ίδιο τρόπο όπως το πολύ κρύο αέρα ποτό συμπυκνώνει τους υδρατμούς στην εξωτερική πλευρά του γυαλιού), στέλνοντας το νερό μέσα στο σύστημα αποχέτευσης, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Ο ξηρός αέρας βελτιώνει την άνεση, καθώς παρέχει φυσική ψύξη του ανθρώπινου σώματος εξάγοντας ιδρώτα από το δέρμα. Συνήθως τα κλιματιστικά επιτρέπουν την παροχή σχετικής υγρασίας αέρα από 40 έως 60 τοις εκατό. Η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού με μια γεννήτρια ατμού επιτρέπει τη διατήρηση της ακριβούς τιμής της υγρασίας στο δωμάτιο.

Εξατμιστικοί ψύκτες

Τα προαναφερθέντα περσικά συστήματα ψύξης ήταν ψύκτες εξατμίσεως. Σε μέρη με πολύ ξηρό κλίμα, είναι δημοφιλή, καθώς μπορούν εύκολα να παρέχουν ένα καλό επίπεδο άνεσης. Ο εξατμιστήρας ψύξης είναι μια συσκευή που παίρνει αέρα από το εξωτερικό και περνάει μέσα από ένα υγρό παρέμβυσμα. Η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα, μετρούμενη με ξηρό θερμόμετρο, μειώνεται. Η συνολική "ποσότητα θερμότητας που περικλείεται στον αέρα" (εσωτερική ενέργεια) παραμένει αμετάβλητη. Μέρος της θερμότητας πηγαίνει σε λανθάνουσα θερμότητα όταν το νερό εξατμίζεται σε υγρές και ψυχρές επιθέματα. Τέτοιοι ψύκτες μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικοί εάν ο εισερχόμενος αέρας είναι αρκετά στεγνός. Επίσης, είναι φθηνότερα και πιο αξιόπιστα και εύκολα συντηρητικά. Ένα παρόμοιο είδος του ψυγείου, αλλά με τη χρήση πάγου για ψύξη και ύγρανση, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Αμερικανό John Gorrie Apalachicola το 1842, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτή τη συσκευή για την ψύξη των ασθενών στο νοσοκομείο του για ασθενείς με ελονοσία.

Σήμερα, ο σχεδιασμός των συστημάτων κλιματισμού έχει γίνει ευρέως διαδεδομένος στο στάδιο της ανάπτυξης ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Στον 21ο αιώνα, η εξοικονόμηση ενέργειας με την αύξηση του κλιματισμού γίνεται πιο σημαντική. Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης του περιβάλλοντος, η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Επιπλέον, η ποιότητα του αέρα έχει μεγάλη σημασία στην ιατρική (κουτιά λειτουργίας και παράδοσης), στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών και σε άλλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Τα ακριβή κλιματιστικά χρησιμοποιούνται για την ακριβή διατήρηση των τιμών θερμοκρασίας και υγρασίας.

Τι είναι ο κλιματισμός;

Ο κλιματισμός είναι ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στη δημιουργία και την αυτόματη συντήρηση των καθορισμένων παραμέτρων του αέρα στις εγκαταστάσεις (κλιματολογικές συνθήκες) που εκτελούνται με τη βοήθεια ενός συνόλου τεχνικών μέσων. Αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ένταση της κίνησης του αέρα.

Οι τεχνολογικές διαδικασίες των βιομηχανικών επιχειρήσεων, η λειτουργία του εξοπλισμού γραφείου και των οικιακών συσκευών συνοδεύονται από την απελευθέρωση θερμότητας και υγρασίας, καθώς και από διάφορες ουσίες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον του αέρα. Η υπερβολική θερμότητα, η υγρασία, οι επιβλαβείς αναθυμιάσεις, τα αέρια, η σκόνη ονομάζονται επιβλαβείς εκκρίσεις.

Κατά το σχεδιασμό των συστημάτων HVAC σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ποσότητα έκλυσης θερμότητας και υγρασίας αναγκαστικά προσδιορίζεται, επιβλαβών ατμούς, αέρια και σκόνη, και αποτελείται από δωμάτιο ισοζυγίου θερμότητας-υγρασίας.
Το κύριο καθήκον του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού είναι να διατηρούνται οι προδιαγεγραμμένες παράμετροι του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στο δωμάτιο, καθώς και ένα λειτουργικό σύστημα για την παροχή φρέσκου αέρα και την απομάκρυνση μολυσμένου αέρα.

Κλιματισμός με τη γενική έννοια ονομάζεται η επίτευξη και συντήρηση των αυτόματων εσωτερική σταθερή ή μεταβάλλεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα: θερμοκρασία, την υγρασία, την καθαριότητα και την κινητικότητα του αέρα, η πιο ευνοϊκή για την παραμονή των ανθρώπων, καθώς και τις διαδικασίες λειτουργίας και εφαρμογής του εξοπλισμού.

Για τον κύριο σκοπό, ο κλιματισμός μπορεί να χωριστεί σε ένα άνετο και τεχνολογικό.

Ο σκοπός του άνετου κλιματισμού είναι η διατήρηση των εσωτερικών κλιματικών παραμέτρων που πληρούν τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις, δηλαδή τη δημιουργία άνετων συνθηκών για την ανθρώπινη ζωή.

Η τεχνολογική ρύθμιση δημιουργεί στους χώρους που προορίζονται για τη θέση του εξοπλισμού τις παραμέτρους του περιβάλλοντος αέρα που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εξοπλισμού ή για τη συντήρηση της τεχνολογικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, η τεχνολογική προετοιμασία πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή των υγειονομικών και υγειονομικών απαιτήσεων, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τους ανθρώπους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται.

Το πρόβλημα του κλιματισμού σε μικρά κτίρια γραφείων και διαμερισμάτων επιλύεται, κατά κανόνα, με τη χρήση άνετων κλιματιστικών όπως split ή multisplit. Αυτά τα κλιματιστικά αποκτούν το όνομά τους από την αγγλική λέξη "split", που σημαίνει "ξεχωριστό". Το split σύστημα αποτελείται από μια εξωτερική και μια εσωτερική μονάδα. Πολλά μοντέλα διαχωρισμένων συστημάτων δεν μπορούν μόνο να ψύξουν τον αέρα, αλλά και να το ζεσταίνουν. Σήμερα, το split σύστημα είναι στην πραγματικότητα το πρότυπο μιας «φθηνής» λύσης, η οποία προηγουμένως είχε κλιματιστικά παράθυρα.

Τα συστήματα διαχωρισμού αποτελούνται από δύο τετράγωνα - εσωτερικά, εσωτερικά και εξωτερικά, που βγαίνουν στο δρόμο. Η μεταφορά θερμότητας πραγματοποιείται από τον μηχανισμό της εξαναγκασμένης μεταφοράς - ο αέρας μέσω του εξατμιστή κινείται από τον ανεμιστήρα. Η εξωτερική μονάδα έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τη θερμότητα στο περιβάλλον. Χάρη σε αυτό το διαχωρισμό, το κλιματιστικό έχει σταματήσει να συνδέεται με το άνοιγμα του παραθύρου, καθώς η εσωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικά σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος. Δεδομένου ότι η πιο θορυβώδης μονάδα (συμπιεστής) μεταφέρεται στην εξωτερική μονάδα, ο θόρυβος που παράγεται από το σύστημα Split είναι ουσιαστικά μικρότερος από αυτόν του παραθύρου.

Και, τέλος, το μεγάλο πλεονέκτημα του split συστήματος είναι μια μεγάλη επιλογή τύπων εσωτερικών μονάδων. Πρόκειται για τοίχο, δάπεδο, οροφή, στήλη και ενσωματωμένη ψευδοροφή - καναλιού και κασέτα. Σε διαμερίσματα και μικρά κτίρια γραφείων χρησιμοποιούνται συνήθως διαχωριστικά συστήματα τύπου τοίχου. Εάν η απαιτούμενη ψυκτική ικανότητα άνω των 7 kW, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη σύστημα split των άλλων ειδών στις περιοχές της περίπλοκο σχήμα - κασέτα και οδηγούνται, με γυάλινα χωρίσματα -potolochnye, στις αίθουσες των εστιατορίων και μεγάλες αίθουσες - στήλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι τύποι κασετών και καναλιών χωρισμένου συστήματος επιτρέπουν την ανάμειξη καθαρού αέρα από το δρόμο.

Συστήματα κλιματισμού

Η προετοιμασία του δωματίου είναι μια περίπλοκη διαδικασία που σας επιτρέπει να διατηρείτε την απαραίτητη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Ο έλεγχος θερμοκρασίας πραγματοποιείται αυτόματα.

Επιπλέον, ο κλιματισμός ελέγχει σε ορισμένες περιπτώσεις την υγρασία, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατός ο ιονισμός του αέρα. Η κύρια δραστηριότητα των κλιματιστικών είναι η διατήρηση των απαραίτητων μετεωρολογικών συνθηκών που απαιτούνται για την άνεση ή τη συντήρηση της εργασίας.

Η διαδικασία κλιματισμού των χώρων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ολόκληρου συγκροτήματος διαφόρων τεχνικών μέσων που ονομάζεται σύστημα κλιματισμού (SLE). Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει διάφορα φίλτρα, αφυγραντήρες ή υγραντήρες, καθώς και εναλλάκτες θερμότητας. Επιπλέον, το σύστημα περιλαμβάνει ανεμιστήρες, χειριστήρια ή τηλεχειριστήρια, καθώς και συστήματα ψύξης ή θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιομηχανικά συστήματα και άλλες λύσεις που εξυπηρετούν κτίρια και εγκαταστάσεις με μεγάλη έκταση διαθέτουν επιπλέον συστήματα αυτοματισμού τα οποία ελέγχονται από μικροεπεξεργαστές βάσει των καθορισμένων δεδομένων από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης.

Σε περίπτωση που το σύστημα κλιματισμού στεγάζεται σε ένα περίβλημα ή αποτελείται από δύο μονάδες, ο ορισμός του "κλιματιστικού" ισχύει για το σύστημα αυτό

Υπάρχουν πολλοί τύποι κλιματιστικών. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής ταξινόμηση, για λόγους πολυπαραγοντικής και μεγάλες διαφορές στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Εκτός από όλους αυτούς τους παράγοντες, η ακριβής ταξινόμηση δεν είναι επίσης δυνατή λόγω της ποικιλίας των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά.

Ταξινόμηση

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Σχετικά με το αντικείμενο της εφαρμογής. Χρησιμοποιήστε για άνεση ή τεχνολογική διαδικασία. Κάτω από άνετη χρήση, συνήθως χρησιμοποιείται κλιματιστικό σε ένα σπίτι ή διοικητικό δωμάτιο.
 • Η θέση του κλιματιστικού. Η τοπική θέση του συστήματος κλιματισμού είναι τοπική ή κεντρική.
 • Με τον αριθμό των περιοχών εξυπηρέτησης. Τα συστήματα κλιματισμού μονής ζώνης και πολλαπλών ζωνών είναι ξεχωριστά.
 • Σύμφωνα με το βαθμό των καιρικών συνθηκών στο δωμάτιο που σερβίρεται. Συνολικά, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υπηρεσιών:
 1. Class - εγγυάται τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων μετεωρολογικών συνθηκών σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κανονιστικά έγγραφα.
 2. Class - εγγυάται τα απαιτούμενα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα.
 3. Class - εγγυάται το ρυθμό ψύξης του δωματίου, σε περίπτωση που κατά την ζεστή εποχή, το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαερισμό.
 • Ρύθμιση των παραμέτρων του αέρα εξαγωγής. Μονή ή δύο σωλήνων (ποιοτικών ή ποσοτικών).
 • Υπάρχουν αυτόνομα και μη αυτόνομα συστήματα κλιματισμού, επειδή έχουν τη δική τους πηγή ψυχρού / θερμότητας.

Εκτός από την παραπάνω ταξινόμηση, υπάρχουν προγραμματισμένα συστήματα για την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών στο δωμάτιο που εξυπηρετείται κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Είδη κλιματιστικών

Τα συστήματα κλιματισμού μπορούν επίσης να χωριστούν ανάλογα με τον τύπο:

 • Διαχωρισμένα συστήματα. Αυτά τα συστήματα έχουν τόσες ποικιλίες και είναι το πιο κοινό. Διακρίνονται τα διαχωρισμένα συστήματα σε μορφή και προσάρτηση: τοίχος, πάτωμα, τύπος στήλης. Είναι επίσης δυνατή η διάκριση των διαφορών στο σύστημα συντήρησης: κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών με φορτίο ψυκτικού μέσου που μπορεί να αντικατασταθεί και τύπου κασέτας.
 • Συστήματα με πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα. Η κύρια διαφορά είναι ότι το στοιχείο ψύξης δεν είναι το ψυκτικό, αλλά το νερό. Μια ειδική συσκευή ψύξης του ψυκτικού συγκροτήματος χαμηλώνει τη θερμοκρασία του νερού. Σε ορισμένα συστήματα πηνίων ψύξης-ανεμιστήρα χρησιμοποιείται υγρό μη ψύξης αντί για νερό. Ο ψύκτης είναι ένα κλιματιστικό Freon, με τη μόνη διαφορά ότι το νερό περνά μέσα από τον εξατμιστή παρά από τον αέρα. Με τη βοήθεια της αντλίας μέσω του συστήματος αγωγών, το νερό ρέει στις μονάδες πηνίου ανεμιστήρα. Ο αριθμός των συνδεδεμένων μονάδων ανεμιστήρα μπορεί να φτάσει σε μεγάλο αριθμό, αυτό εξαρτάται από την ισχύ της αντλίας ψυκτικού συγκροτήματος.
 • Κλιματιστικά ακριβείας. Αυτός ο τύπος είναι πολύ ακριβής και έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει το μικροκλίμα σε χώρους με αυξημένη ευαισθησία του εξοπλισμού. Τα κλιματιστικά ακριβείας, κατά κανόνα, ανήκουν στον τύπο του θαλάμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις τεχνολογικού τύπου έχουν αυξημένες τιμές θερμικών φορτίων, σε αντίθεση με το νοικοκυριό. Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου συστήματος είναι η αδιάλειπτη λειτουργία τους 24 ώρες την ημέρα.
 • Αγωγοί κλιματισμού. Ένα σύστημα αυτού του τύπου αναφέρεται σε μια ποικιλία διαχωρισμένων συστημάτων. Η εξωτερική μονάδα συνδέεται με την εσωτερική μονάδα μέσω αγωγού αέρα. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου είναι ότι μερικές εσωτερικές μπορούν να συνδεθούν με την εσωτερική μονάδα που βρίσκεται ανάμεσα στο χώρο της οροφής. Το σύστημα κλιματισμού καναλιών είναι ιδανικό για δωμάτια με τεντωμένες οροφές, επιπλέον, οι καμπύλες των αγωγών μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά, πράγμα που σας επιτρέπει να ψύξετε αρκετά δωμάτια με οποιαδήποτε διάταξη του διαμερίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος κλιματιστικού δεν είναι μόνο ικανός να θερμαίνει και να ψύχει τον αέρα, αλλά και να το αναμειγνύει στο εξωτερικό, πράγμα που είναι πολύ ευνοϊκό για το εσωτερικό κλίμα.
 • Συστήματα Multizone VRV και VRF. Αυτός ο τύπος μοιάζει με ένα βελτιωμένο σύστημα κλιματισμού πολλαπλών σημείων. Σε μία εξωτερική μονάδα, όπως στην περίπτωση ενός συστήματος πολλαπλών διαστάσεων, συνδέονται μερικά εσωτερικά, αλλά στην περίπτωση του VRV μπορεί να φτάσει αρκετές δεκάδες. Όπως και στην περίπτωση των διαχωρισμένων συστημάτων, τα συστήματα τύπου VRV έχουν τις δικές τους εκδοχές (κασέτα, δάπεδο, τοίχο, στήλη κλπ.). Η ισχύς κυμαίνεται από 2 έως 25 kW. Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι ότι όλες οι μονάδες του είναι συνδεδεμένες με ένα ενιαίο σύστημα αγωγών χαλκού ή ένα λεγόμενο κομμάτι. Η γενική διαδρομή αποτελείται από δύο ή τρεις χάλκινους σωλήνες, στους οποίους με τη σειρά τους είναι δυνατή η σύνδεση έως τριών εξωτερικών μπλοκ και τριάντα εσωτερικών. Μια τέτοια τεχνολογική λύση επιτρέπει την επέκταση του συστήματος εάν στο μέλλον υπάρχει ανάγκη. Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το σύστημα αυτό είναι ότι η ονομασία VRV (κυριολεκτική μετάφραση-μεταβλητός όγκος του ψυκτικού μέσου) ανήκει στην εταιρεία Daikin, η οποία ήταν η πρώτη που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό το σύστημα. Μέχρι σήμερα, άλλοι κατασκευαστές έχουν το όνομα VRF (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου), το οποίο είναι ουσιαστικά ένας προσδιορισμός της ίδιας τεχνολογίας, αλλά δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα.

Σχεδιασμός και υπολογισμός κλιματισμού

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάλυση, καθώς και ο υπολογισμός και ο σχεδιασμός του κλιματισμού. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στους υπολογισμούς είναι ο υπολογισμός της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας, οι οποίοι είναι τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί. Οι εσωτερικές πηγές θερμότητας μπορούν να περιλαμβάνουν το έργο των οικιακών συσκευών και την παρουσία ανθρώπων. Οι εξωτερικές πηγές θερμικής ενέργειας περιλαμβάνουν την ηλιακή ακτινοβολία. Ένας σημαντικός παράγοντας στον υπολογισμό είναι η ηχομόνωση. Όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται με υπολογισμούς καθοδηγούνται από την οικονομική σκοπιμότητα και την τήρηση των κανόνων και των προδιαγραφών που παρουσιάζονται σε μια συγκεκριμένη προϋπόθεση. Το ζήτημα της τιμής είναι επίσης σημαντικό όταν υπολογίζεται η κατανάλωση ενέργειας του συστήματος κλιματισμού, καθώς και η εγκατάσταση του εξοπλισμού. Για να λάβετε ακριβείς υπολογισμούς είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ακριβώς τον τύπο και τον τύπο του κλιματιστικού, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της εργασίας με ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Κατά την εκτέλεση των εργασιών σχεδιασμού, υπάρχει επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως ο αυτόματος ή τηλεχειρισμός του κλιματιστικού.

Κλιματισμός - τι είναι;

VD Korkin, καθηγητής, επικεφαλής. Τμήμα της Αγίας Πετρούπολης GAIZHSA τους. I.E. Repin

Επί του παρόντος, οι εμπειρογνώμονες που εργάζονται στον τομέα HVAC, στις ομιλίες και στα άρθρα τους ερμηνεύουν διφορούμενα τον όρο "κλιματισμός". Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στην ξένη πρακτική.

Η συντακτική ομάδα του «AVOK» ρώτησε ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του κλιματισμού Καθηγητής VD Korkin με το αίτημα να μιλήσει για το θέμα αυτό, και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Στη Ρωσία, όλο και πιο συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο όρος "κλιματισμός" χρησιμοποιείται όχι για τον επιδιωκόμενο σκοπό του, αλλά για "αλληλεγγύη" και για αντιπροσωπευτικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις πλήρους κλιματισμού που συχνά αναφέρεται ως ένα σύστημα διαχωρισμού στο οποίο λαμβάνει ουσιαστικά χώρα μόνο ψύξης αέρα (μερικές φορές με αφύγρανση) και θερμαίνοντάς το σε κύκλο αντλίας θερμότητας, αλλά χωρίς τροφοδοσία εξωτερικού αέρα στην κατάλληλη επεξεργασία του.

Τα λεγόμενα πηνία ανεμιστήρων αναφέρονται επίσης σε συστήματα κλιματισμού, δηλ. Σε εναλλάκτες θερμότητας ανεμιστήρα που μπορούν είτε να ψύξουν τον αέρα (μερικές φορές με αφυδάτωση) είτε να το θερμάνουν.

Πολύ συχνά κάτω από τα συστήματα κλιματισμού νοούνται τα συστήματα εξαερισμού με υγρασία του αέρα το χειμώνα.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.

Ιστορικά, η κατάσταση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι τα συστήματα κλιματισμού (ΣΕΛ) ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ήταν που απαγορεύτηκε ως δήθεν αστική κλάδο της τεχνολογίας, και αργότερα, από το 1950, σε σχέση με την εντατικοποίηση της οχύρωσης και την ανάπτυξη της σύγχρονης βιομηχανίας, κλιματισμό αέρα στη Σοβιετική Ένωση άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό. Η ανάπτυξη αυτού του συμβεί στην πρώτη θέση, κατά την βιομηχανική εξαερισμού όπου κλιματισμού που κατανέμεται άμεσα σχετικά μικρό αυτοτελή σημασία. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι η βιομηχανική εξαερισμού που δόθηκε στη λειτουργία του κλιματισμού. Ένα παράδειγμα είναι ο ορισμός του εξαερισμού που δίνεται από την IF Livchak. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Εξαερισμός έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την απαιτούμενη κινητικότητα καθαριότητα, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον αέρα» [1].

Αρκετά διαφορετικός ορισμός δίδεται στον κλιματισμό του ίδιου εγκυκλοπαίδεια [2] EE Karpis και BV Barkalov «κλιματισμός - η δημιουργία και διατήρηση (αυτόματη) σε κλειστούς χώρους και μέσα παραμέτρων αεροπορικών μεταφορών (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, καθαρό αέρα, το ποσοστό κυκλοφορίας και πίεση), η πιο ευνοϊκή για την ευημερία των ανθρώπων (άνετα κλιματισμό), διατηρώντας τεχνολογικών διαδικασιών του εξοπλισμού και των συσκευών, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών στον πολιτισμό και την τέχνη. Συχνά ο κλιματισμός εκτελεί τις λειτουργίες του εξαερισμού. "

Περαιτέρω, ας ασχοληθούμε με τον ορισμό του κλιματισμού που δίνουν οι εξουσιοδοτημένοι ειδικοί της Ρωσίας.

Για παράδειγμα, ο VN Bogoslovsky υποστηρίζει ότι "τα συστήματα κλιματισμού είναι ένα ενεργό ελεγχόμενο σύστημα που προορίζεται για σύνθετη συντήρηση των καθορισμένων παραμέτρων του εσωτερικού αέρα, οι οποίες παρέχουν υπολογισμένες, συχνά βέλτιστες, συνθήκες στις εγκαταστάσεις κτιρίων και κατασκευών"[3].

Σύμφωνα με VN Θεολογική ΣΕΛ που εργάζονται στο κτίριο μαζί με τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, αλλά συνήθως αναλαμβάνει τα καθήκοντα του παρελθόντος και να δημιουργήσει ένα κτίριο, ή τουλάχιστον στις πιο κρίσιμες περιοχές της απαραίτητες κλιματικές συνθήκες στο κρύο και στις ζεστές περιόδους του έτους.

Ο VN Bogoslovsky θεωρεί το SLE ως ένα από τα μέσα για την εξασφάλιση των παραμέτρων του εσωτερικού μικροκλίματος (SCM). Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί, δεδομένου ότι το ίδιο το μικροκλίμα δεν περιλαμβάνει στο σύστημά του σημαντικούς παράγοντες όπως η καθαρότητα και η σύνθεση του αερίου του αέρα.

Στη συνέχεια, ας δούμε τους ορισμούς του κλιματισμού που δίνουν άλλοι έγκυροι εμπειρογνώμονες.

Μην δώσετε σαφή ορισμό του κλιματισμού και VN Yazykov [4], και AV Nesterenko [5].

Πολύ λεπτομερείς ορισμοί του εξαερισμού και του κλιματισμού δίνονται σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που εκδόθηκε από τον καθηγητή VI Polushkin [6]. Ας εξετάσουμε αυτούς τους ορισμούς.

«Εξαερισμός (Από τη λατινική λέξη «Συστήματα εξαερισμού» - αερισμό) - έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο και να διατηρήσει το ευνοϊκό για την υγεία και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και τη διαδικασία, την ασφάλεια των κτιριακών κατασκευών, εξοπλισμού και την καθαρότητα των υλικών, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την κινητικότητα του αέρα ".

«Κλιματισμός (Από τη λατινική λέξη «απαρέγκλιτη» - κατάσταση, κατάσταση) - η δημιουργία και αυτόματη διατήρηση των εσωτερικών παραμέτρων αέρα (καθαριότητα, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη σύνθεση, την κινητικότητα και την πίεση του αέρα), το πιο ευνοϊκό για την ευημερία του λαού της τεχνολογικής μεθόδου, τη διαφύλαξη πολύτιμων αντικειμένων τον πολιτισμό και την τέχνη κλπ., ανεξάρτητα από την αλλαγή στις παραμέτρους του εξωτερικού αέρα. "

Σημειώστε ότι σε αυτούς τους ορισμούς, πέραν της όχι πολύ καλής έκδοσης, ο εξαερισμός αποδίδεται στις ιδιότητες που είναι εγγενείς μόνο στον κλιματισμό, και ειδικότερα στη ρύθμιση σε χώρους με σχετική υγρασία. Πράγματι, σε ορισμένα συστήματα εξαερισμού, προβλέπεται ότι ο αέρας που τροφοδοτείται στα δωμάτια θα είναι υγρός το χειμώνα, αλλά αυτό είναι πολύ μακριά από τη ρύθμισή του. Ομοίως, η θερμοκρασία του αέρα εξαερισμού σε ένα ορισμένο επίπεδο διατηρείται μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο. Στο ίδιο δωμάτιο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθορίζεται από το σύστημα θέρμανσης, το οποίο μπορεί να είναι αέρας.

Επιπλέον, τα συστήματα εξαερισμού, κατά πρώτο λόγο, έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη σύνθεση του αερίου στον αέρα στις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις, και αυτό στον ορισμό απλώς δεν ισχύει.

Όσο για τον ορισμό του κλιματισμού, είναι κατά την γνώμη μας πιο επιτυχημένη, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε εσωτερικούς παράγοντες που παραβιάζουν τις απαιτούμενες ατμοσφαιρικές παραμέτρους στις εγκαταστάσεις.

Ο E. Stefanov [7] παρουσιάζει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, τα γενικά χαρακτηριστικά και τις διαφορές τους. Κατά την άποψή του, τα καθήκοντα που επιλύονται με τη βοήθεια συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού είναι να δημιουργηθούν στους χώρους των κατασκευών διαφόρων σκοπών τέτοιες παράμετροι του αέρα που θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις γι 'αυτό.

Οι μέθοδοι και οι δυνατότητες επίλυσης αυτών των προβλημάτων είναι διαφορετικές για συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Όταν τα συστήματα εξαερισμού κτιρίων ή την κατασκευή εξοπλισμού αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, σε γενικές γραμμές, αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή ορισμένων χώρων βρέθηκε από υπολογισμό, τα ποσά του εξωτερικού αέρα και την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα ακατάλληλο για περαιτέρω χρήση. Μπαίνοντας τις εγκαταστάσεις εξωτερικός αέρας μπορεί να κατεργαστεί:.. να καθαριστεί από τη σκόνη, θερμαίνεται το χειμώνα, λόγω της αδιαβατική διαδικασία για την ψύξη το καλοκαίρι, κ.λπ. Ωστόσο, γενικά, σε ο εξαερισμός αέρα ψύξης δεν παρέχεται, όπως ακριβώς δεν συμβαίνει και η θεραπευτική αγωγή της θερμότητας και της υγρασίας, επιτρέποντας τη δημιουργία αυστηρά καθορισμένων παραμέτρων θερμοκρασίας-υγρασίας του επεξεργασμένου αέρα.

Στα συστήματα κλιματισμού παρέχεται μια μεγάλη γκάμα διεργασιών επεξεργασίας αέρα, με τις οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν οι υψηλότερες και πιο ποικίλες απαιτήσεις για παραμέτρους περιβάλλοντος αέρα εσωτερικού χώρου. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση του αέρα στα δωμάτια παύει να εξαρτάται από τις παραμέτρους του εξωτερικού (ατμοσφαιρικού) αέρα. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι τα συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούν τόσο πολύπλοκες και σχετικά δαπανηρές διαδικασίες επεξεργασίας θερμότητας και υγρασίας του αέρα, όπως η ψύξη που ακολουθείται από αφυγραντική λειτουργία, η οποία συνήθως επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ψυκτικών μονάδων. Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προδιαγεγραμμένες παραμέτρους του αέρα στις εγκαταστάσεις, χρησιμοποιείται ευρέως τόσο η παροχή εξωτερικού αέρα, ειδικά προετοιμασμένη, όσο και η επεξεργασία του αέρα στις εγκαταστάσεις. Στα συστήματα κλιματισμού παρέχεται πάντα αυτόματος έλεγχος για τη διατήρηση των καθορισμένων παραμέτρων του περιβάλλοντος αέρα.

Ο ορισμός του κλιματισμού, ο οποίος δίδεται σε ορισμένες εκδόσεις του ASHRAE [8], είναι επίσης ενδιαφέρον:Συστήματα κλιματισμού - υπάρχουν συστήματα που παρέχουν συνθήκες περιβάλλοντος σε χώρους που επιτρέπουν σε άτομα ή προϊόντα να λειτουργούν υπό άριστες συνθήκες".

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο ορισμός ήταν πλήρης, αλλά το κύριο πράγμα είναι η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται από το SLE, το οποίο μπορούν να κάνουν μόνο τα συστήματα που είναι πλήρως εξοπλισμένα με κατάλληλες συσκευές και εξοπλισμό.

Όπως βλέπουμε, σε ορισμένους ορισμούς των κορυφαίων ειδικών [1, 3, 6], οι λειτουργίες του εξαερισμού και του κλιματισμού δεν είναι σαφώς οριοθετημένες, και σε μερικούς, τα προβλήματα που επιλύονται από το SLE περιλαμβάνονται στην έννοια του εξαερισμού.

Φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένας ακριβής και σαφής ορισμός του κλιματισμού. Στη συνέχεια, ίσως στη βιβλιογραφία και στα υλικά, στους καταλόγους εταιρειών κλπ., Οι εγκαταστάσεις και τα συστήματα που δεν εκτελούν λειτουργίες κλιματισμού δεν θα λάβουν ένα όνομα που δεν τους αντιστοιχεί.

Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο ορισμός του κλιματισμού θα πρέπει να ακούγεται έτσι:

Κλιματισμός - έχουν πολύπλοκες μεθόδους, μέσα και συσκευές που παρέχουν τις εγκαταστάσεις με ένα προκαθορισμένο βαθμό ακρίβειας που απαιτείται από τις συνθήκες του αέρα του περιβάλλοντος Ανεξάρτητα από την έκθεση στις εσωτερικές και εξωτερικές ενοχλητικό παράγοντες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, η κινητικότητα, σύνθεση αερίου, καθαρότητα και ούτω καθεξής.).

Λογοτεχνία

1. Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Τ. 4. Μόσχα: Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, 1971.

2. Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Τ. 13. Μόσχα: Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, 1973.

3. Bogoslovsky VN, Kokorin O.Ya., Petrov LV Παροχή κλιματισμού και ψύξης. Μόσχα: Stroiizdat, 1985.

4. Yazykov VN Θεωρητικές βάσεις σχεδιασμού συστημάτων κλιματισμού πλοίων. Λ.: Ναυπηγική, 1967.

5. Nesterenko Α. Βασικές αρχές θερμοδυναμικών υπολογισμών αερισμού και κλιματισμού. Μ.: Γυμνάσιο, 1971.

6. Polushkin VI, Rusak ON, Burtsev SI, κλπ. Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός (θεωρητικά θεμέλια δημιουργίας μικροκλίματος στο δωμάτιο): Proc. επιδόματος. Αγία Πετρούπολη: Επάγγελμα, 2002.

7. Stefanov EV Εξαερισμός και κλιματισμός. L: ΒΒ, 1970.

8. Εγχειρίδιο ASHRAE. Συστήματα. ΗΠΑ, Ατλάντα, 1992.

Τμήμα I Εισαγωγή Διάλεξη αριθ. 1 Γενικές πληροφορίες για τον κλιματισμό Σχέδιο

1.1. Αντικείμενο του μαθήματος

1.2. Σκοπός και γενική διάταξη των συστημάτων κλιματισμού

1.3. Ανάπτυξη επιστημονικών θεμάτων και τεχνολογίας κλιματισμού

1.2. Αντικείμενο του μαθήματος

Η προετοιμασία του μικροκλίματος των κτιρίων και των δομών είναι ένα από τα κύρια τμήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας των κτιρίων. Το σύστημα κλιματισμού μικροκλίματος (SCM) ως συνδυασμός όλων των μηχανικών εγκαταστάσεων και συσκευών που παρέχουν εσωτερικές κλιματολογικές συνθήκες περιλαμβάνει, μαζί με φράκτες, συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, σύστημα κλιματισμού (SLE).

Κλιματισμός - Αυτόματη συντήρηση σε κλειστά δωμάτια όλων ή ορισμένων από τις παραμέτρους του σε ένα ορισμένο επίπεδο, ώστε να παρέχονται κυρίως βέλτιστες μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες είναι πιο ευνοϊκές για την ευημερία των ανθρώπων, τη διατήρηση της τεχνολογικής διαδικασίας και τη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών. Γενικά, η έννοια του κλιματισμού περιλαμβάνει τις ακόλουθες παραμέτρους: θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα, καθαρότητα, περιεκτικότητα σε οσμή, πίεση, σύνθεση αερίου και ιοντική σύνθεση. Ανάλογα με τον σκοπό εξυπηρέτησης του αντικειμένου, επιλέγονται οι απαιτούμενες συνθήκες κλιματισμού, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές για τις συγκεκριμένες συνθήκες εφαρμογής. Κατά κανόνα, για τα συνήθη αντικείμενα βιομηχανικής και αστικής κατασκευής, οι απαιτούμενες συνθήκες του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος περιορίζονται μόνο σε ένα μέρος των παραμέτρων που αναφέρονται.

Ο κλιματισμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

πρώτης κατηγορίας - για μετεωρολογικές συνθήκες που απαιτούνται για τη διαδικασία, με ανοχές των παραμέτρων σχεδιασμού έξω εξωτερικού αέρα σε ένα μέσο όρο 100 ώρες / γραμμάριο το ρολόι ή 70 h / g όταν η λειτουργία μετατόπισης στη διάρκεια της ημέρας?

δεύτερη τάξη - για την εξασφάλιση βέλτιστων δυνατοτήτων αποχέτευσης ή τεχνολογίας, με επιτρεπόμενη απόκλιση 250 h / g κατά μέσο όρο 24 ώρες την ημέρα ή 175 h / g για λειτουργία μιας ημέρας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

της τρίτης κατηγορίας για να εξασφαλίσουν τις επιτρεπτές μετεωρολογικές συνθήκες, εάν δεν μπορούν να εφοδιαστούν με εξαερισμό ή ενδιάμεσες συνθήκες μεταξύ των ανεκτών και βέλτιστων κανόνων υπό την οικονομική αιτιολόγηση. επιτρεπόμενες αποκλίσεις πέραν των παραμέτρων σχεδιασμού υπαίθριου αέρα 450 h / g σε λειτουργία 24 ώρες / ώρα ή 315 h / g με λειτουργία κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

«Κλιματισμός» μάθημα βασίζεται σε γενικούς νόμους της μηχανικής θερμότητας, θερμοδυναμική, υδραυλικά συστήματα, αυτόματο θεωρία ελέγχου, καθώς και τη σχέση με μια σειρά από κλάδους της μηχανικής και, κυρίως, με μαθήματα «Θερμική Φυσική», «Θέρμανση», «εξαερισμό», «Θέρμανση "," Αντλίες και ανεμιστήρες "," Ψύξη "και" Αυτοματισμοί ".

1.2. Σκοπός και γενική διάταξη των συστημάτων κλιματισμού

Μια συγκεκριμένη κατάσταση του αέρα είναι μια απαραίτητη και συχνά αποφασιστική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση πολλών, ιδιαίτερα των νεώτερων, τεχνολογικών διαδικασιών. Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή κλιματισμού που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικές απαιτήσεις υγιεινής, η ικανοποίηση των οποίων δεν μπορεί να αερίζεται, είτε ως μέρος της τεχνολογικής διαδικασίας της παραγωγής προϊόντων με τις επιθυμητές ιδιότητες. Στην τελευταία περίπτωση, παρέχεται κλιματισμός για:

α) να επιτυγχάνονται κανονικοποιημένες συνθήκες αέρα στον χώρο, εάν δεν μπορούν να ληφθούν με φυσικό ή μηχανικό αερισμό,

β) τη διατήρηση της καθορισμένης περιεκτικότητας σε υγρασία υλικών και προϊόντων ·

γ) τη διατήρηση των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας που επιτρέπουν την επεξεργασία προϊόντων με ελάχιστες ανοχές,

δ) για την επίτευξη ειδικής καθαρότητας αέρα και για την αποφυγή της απώλειας υγρασίας από τον αέρα καθώς και του ιδρώτα και των αλάτων από τα χέρια των εργαζομένων σε επακριβώς επεξεργασμένες επιφάνειες προϊόντων.

ε) να δημιουργήσει μια σταθερή θερμοκρασία και υγρασία του αέρα με τη βέλτιστη ροή των χημικών και βιοχημικών αντιδράσεων?

ε) να ρυθμίζει την υγρασία του αέρα προκειμένου να αποφεύγεται ο σχηματισμός στατικού ηλεκτρισμού και ο σχετικός κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης,

ζ) τη διατήρηση σταθερών συνθηκών κατά τη δοκιμή υλικών και προϊόντων.

η) για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αξιών του πολιτισμού και της τέχνης στα κτίρια.

Με τον όρο συστήματα κλιματισμού (SLE) σημαίνει ένα σύνολο συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για τη δημιουργία και την αυτόματη διατήρηση των καθορισμένων τιμών των παραμέτρων του αέρα στις συζητούμενες αίθουσες. Αυτό το σύμπλεγμα μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα έξι συστατικά μέρη:

(VHF), παρέχοντας τις απαραίτητες συνθήκες κλιματισμού για ποιότητες θερμότητας και υγρασίας, καθαριότητα, σύνθεση αερίων και παρουσία οσμών.

μέσα αυτόματης ρύθμισης και ελέγχου για την προετοιμασία του αέρα της απαραίτητης κατάστασης σε VHF, καθώς και διατήρηση στον επιτηρούμενο χώρο ή κατασκευή της σταθερότητας των καθορισμένων τιμών των παραμέτρων του αέρα.

συσκευές μεταφοράς και διανομής κλιματισμού ·

συσκευές μεταφοράς και απομάκρυνση περίσσειας εσωτερικού αέρα.

συσκευές καταστολής θορύβου που προκαλούνται από τη λειτουργία στοιχείων SCR ·

συσκευές για την προετοιμασία και μεταφορά ενεργειακών πηγών (ηλεκτρικό ρεύμα, κρύο και ζεστό μέσο), απαραίτητα για τη λειτουργία της συσκευής σε σκληρό νόμισμα.

Ο κύριος εξοπλισμός για την προετοιμασία και την κίνηση του αέρα συγκεντρώνεται σε μια συσκευή που ονομάζεται κλιματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όλα τα τεχνικά μέσα για τον κλιματισμό ρυθμίζονται στο κλιματιστικό και στη συνέχεια οι έννοιες του "SLE" και του "κλιματισμού" καθίστανται ξεκάθαροι.

SCR είναι ενεργό, είναι συνήθως ελεγχόμενο σύστημα σχεδιασμένο να διατηρηθεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο παραμέτρων του εσωτερικού αέρα, οι οποίες παρέχουν τις υπολογίζονται, οι βέλτιστες συνθήκες συχνά στα κτίρια και τις δομές. ΣΕΛ μπορεί να λειτουργήσει στο κτίριο μαζί με τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, αλλά συνήθως ΣΕΛ αναλαμβάνει η τελευταία λειτουργία δημιουργεί ένα κτίριο ή τουλάχιστον στους περισσότερους κρίσιμους τομείς απαραίτητες κλιματολογικές συνθήκες της στο κρύο και στο ζεστό σεζόν.

Τι είναι ο κλιματισμός

Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι εργάζεται σε ένα γραφείο ή ένα εμπορικό κέντρο χωρίς ένα κατάλληλο μικροκλίμα που δημιουργείται από τα συστήματα κλιματισμού. Έχουν γίνει πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Πολλοί πιστεύουν ότι τα συστήματα αυτά είναι μόνο συστήματα διαχωρισμού, θα διαλύσουμε αυτό το σφάλμα και θα εξετάσουμε την ταξινόμηση των συστημάτων κλιματισμού και τις κύριες διαφορές τους.

[όνομα spoiler = "Το περιεχόμενο του άρθρου:"]

Γιατί χρειάζονται τα συστήματα κλιματισμού;

Ο κλιματισμός είναι η διαδικασία δημιουργίας και διατήρησης στο δωμάτιο ορισμένων παραμέτρων του μικροκλίματος. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι το σύστημα κλιματισμού είναι ένα σύνολο τεχνικών μέσων που εξασφαλίζουν την αυτόματη διατήρηση των απαραίτητων παραμέτρων μικροκλίματος στο δωμάτιο. Όσο για αυτές τις παραμέτρους, κάθε δωμάτιο έχει τη δική του και είναι εύκολο να τις βρει κανείς στο SNiP ή σε άλλα κανονιστικά έγγραφα.

Γιατί χρειαζόμαστε αυτά τα συστήματα; Να βελτιωθεί η ευημερία των εργαζομένων, των πελατών κ.λπ.

Επιστημονικά απέδειξε ότι σε προηγουμένως δημιουργημένες άνετες ή βέλτιστες συνθήκες εργασίας ένα άτομο είναι πιο λειτουργικό και ενεργό.

Συμφωνώ, όταν στο δρόμο +30 ° C, χωρίς συστήματα κλιματισμού οι άνθρωποι δεν θα είναι τόσο δραστήριοι όσο στους + 20 ° C, που δημιουργούνται από τα συστήματα κλιματισμού. Έχουν γίνει μια πραγματική σωτηρία για τους ανθρώπους σε όλες τις σφαίρες δραστηριότητας, από τους πωλητές μέχρι τους οδηγούς.

Παρά την τεράστια επιλογή των συστημάτων κλιματισμού, η αρχή λειτουργίας τους είναι σχεδόν ίδια. Το κύριο καθήκον αυτών των συστημάτων, όπως έχετε ήδη καταλάβει, είναι να πάρουμε θερμότητα από το κτίριο και να το πετάξουμε στο δρόμο. Μερικά είδη είναι επίσης εξοπλισμένα με την αντίθετη λειτουργία: το φθινόπωρο και το χειμώνα ζεσταίνουν τον αέρα.

Τύποι συστημάτων κλιματισμού

Για κάποιο λόγο, δεν υπάρχει γενικά αποδεκτή ταξινόμηση των συστημάτων κλιματισμού. Προσπαθήστε λοιπόν να συνδυάσετε τις πιο κοινές ταξινομήσεις και να τις προσθέσετε μαζί.

κατά την εφαρμογή

 • για την παροχή άνετων παραμέτρων. Χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου οι άνθρωποι μένουν, για να εξασφαλίσουν καλή υγεία. Τα συστήματα αυτά βρίσκονται σε καφετέριες, γραφεία, εμπορικά κέντρα και άλλα διοικητικά ή δημόσια κτίρια.
 • για τη διατήρηση των τεχνολογικών παραμέτρων. Εφαρμόζεται στην παραγωγή, για να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη ροή της τεχνολογικής διαδικασίας. Ένα παράδειγμα είναι η προετοιμασία των θαλάμων γάλακτος.

με τοποθέτηση

 • τα κεντρικά. Τέτοια συστήματα βρίσκονται έξω από το κλιματιζόμενο δωμάτιο. Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα και αρκετά δωμάτια. Τα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν: 1) εκτός από τη λειτουργία θέρμανσης και ψύξης, μπορούν να θερμαίνουν, να υγραίνουν και να αερίζουν τον αέρα. 2) τα αντικείμενα που χρειάζονται συντήρηση βρίσκονται σε ένα μέρος. 3) τη δυνατότητα μείωσης των επιπέδων θορύβου με τη βοήθεια ηχητικών εξασθενητών · 4) τη δυνατότητα ενός ανακτητή. Ένα τεράστιο μειονέκτημα είναι το μεγάλο μέγεθος, λόγω του οποίου περιορίζεται η περιοχή εφαρμογής τους.
 • τοπικά. Εγκατασταθεί απευθείας στο κλιματιζόμενο δωμάτιο. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μια απλή και εύκολη εγκατάσταση, γι 'αυτό και χρησιμοποιούνται σε σαλόνια, αίθουσες εξυπηρέτησης πελατών, ξενοδοχεία, αίθουσες, κλπ.

από την παρουσία θερμότητας ή ψυκτικού μέσου

 • αυτόνομη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μηχανήματα ψύξης που παρέχονται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια (split συστήματα, κλιματισμό ντουλαπιών). Μπορεί να κρυώσει και να στραγγίσει ή να θερμάνει τον αέρα χωρίς να μπορεί να το υγραίνει ή να τον αερίσει.
 • μη αυτόνομο. Το κρύο και η θερμότητα προέρχονται από το εξωτερικό. Πιθανά να τροφοδοτούν αέρα μέσα στο δωμάτιο μόνο με ήδη απαραίτητες παραμέτρους (κεντρικό κλιματιστικό μηχάνημα) ή να εφαρμόζουν θερμότητα και ψυκτικού στην εσωτερική μονάδα (σύστημα ψύκτη-fancoil, κεντρικό κλιματισμό με τοπικές κλεισίματος).

από την αρχή της εργασίας

 • σε συνδυασμό. Δοσομετρημένη πρόσμιξη εξωτερικών αέριων μαζών (πιθανή με το σχεδιασμό ενός ελικοειδούς πηνίου ή ανεμιστήρων ανακύκλωσης με ελλιπή ανακύκλωση).
 • ανακύκλωση. Ο αέρας δεν εξέρχεται από το δωμάτιο, ο νέος δεν αναμειγνύεται (split σύστημα)
 • ευθεία. Το ψυκτικό εξάρτημα χαμηλώνει τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα και παραδίδει ήδη έτοιμο για το δωμάτιο (για παράδειγμα σύστημα αερισμού με μονάδα συμπύκνωσης).

Απόδοση

 • νοικοκυριό (RAC). Αυτές περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους διαχωριστικών συστημάτων χωρητικότητας μέχρι 6-8 kW.
 • ημι-βιομηχανική (PAC). Τα συστήματα αυτά έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη από 8 kW και κάτω από 20 kW. Χρησιμοποιούνται για μεσαίες και μεγάλες εγκαταστάσεις με επιφάνεια από 60 έως 300 m2.
 • βιομηχανική (U). Χρησιμοποιείται για μεγάλο δωμάτιο ή για αρκετούς χώρους, η απόδοση είναι πάνω από 20 kW (ταράτσα, κλιματιστικά ακριβείας κ.λπ.)

για δομικό σχεδιασμό

 • monoblock. Το μοντέλο αποτελείται από ένα τετράγωνο. Αυτά περιλαμβάνουν τα παράθυρα και τα κινητά κλιματιστικά.
 • χωρισμένο σύστημα. Έχουν ένα εσωτερικό και εξωτερικό μπλοκ. Μπορούν να είναι διαφορετικού τύπου.

ανά τύπο ρύθμισης παραμέτρων

 • με ρύθμιση της ποιότητας. Ένα άλλο όνομα είναι ένας σωλήνας. Οι παράμετροι του μικροκλίματος ελέγχονται με αλλαγή της θερμοκρασίας της θερμότητας ή του ψυκτικού μέσου.
 • με ποσοτική ρύθμιση. Δύο σωλήνες, όπου οι παράλληλοι δίαυλοι τροφοδοτούνται με κρύο και θερμό αέρα και η ρύθμιση γίνεται με ανάμειξη αυτών των ροών.

από τον αριθμό των κλιματιζόμενων χώρων

 • μονής ζώνης. Κλιματισμό ένα δωμάτιο (κανονικό split σύστημα).
 • πολλαπλών ζωνών. Σερβίρουμε μερικές ζώνες στο δωμάτιο ή σε αρκετούς χώρους (σύστημα πολλαπλών διαστάσεων).

στην πίεση

 • χαμηλή.
 • της μέσης.
 • ψηλά.

κατά κατηγορία παραμέτρων κλιματισμού

 • 1 τάξη. Διατήρηση των απαραίτητων χαρακτηριστικών για την τεχνολογική διαδικασία στην παραγωγή.
 • 2 τάξη. Για να εξασφαλίσετε βέλτιστες παραμέτρους κλίματος.
 • 3 τάξη. Για να δημιουργήσετε ένα μικροκλίμα με παραμέτρους αποδεκτών χαρακτηριστικών.

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλες ταξινομήσεις των συστημάτων κλιματισμού, αλλά αυτό είναι το πιο πλήρες και συχνό μεταξύ όλων.

Μετάβαση σε άλλα άρθρα, θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για κάθε ένα από τα παρουσιαζόμενα είδη συστημάτων κλιματισμού.

Κλιματισμός

Κλιματισμός - αυτόματη διατήρηση σε εσωτερικούς χώρους όλων ή μεμονωμένων παραμέτρων αέρα (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, καθαριότητα, ταχύτητα αέρα) για την εξασφάλιση βέλτιστων μετεωρολογικές συνθήκες πιο ευνοϊκές για την υγεία των ανθρώπων διεξαγωγή της διαδικασίας, ιδιότητα διατήρησης.

Περιεχόμενα

Κλιματισμός στις εγκαταστάσεις παρέχεται για τη δημιουργία και συντήρηση σε αυτά:

 • που καθορίζονται από τους κανόνες των επιτρεπτών συνθηκών του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, εάν δεν μπορούν να παρασχεθούν με πιο απλά μέσα.
 • τεχνητές κλιματολογικές συνθήκες σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις εντός των χώρων ή σε τμήμα αυτών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους ή κατά τη ζεστή ή ψυχρή περίοδο του έτους ·
 • βέλτιστες (ή πλησίον αυτών) συνθήκες υγιεινής του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις παραγωγής, εφόσον αυτό δικαιολογείται οικονομικά από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας ·
 • βέλτιστες συνθήκες του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος σε δημόσια και οικιστικά κτίρια, διοικητικά και πολυλειτουργικά, καθώς και βοηθητικά κτίρια βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο κλιματισμός, που πραγματοποιείται για να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν αποδεκτές ή βέλτιστες συνθήκες του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, καλείται άνετες και τεχνητές κλιματολογικές συνθήκες σύμφωνα με τεχνολογικές απαιτήσεις - τεχνολογικές.

Ιστορία του κλιματισμού

Οι πρώτες προσπάθειες κλιματισμού έγιναν στην Περσία πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι περσικές συσκευές ψύξης αέρα χρησιμοποίησαν την ικανότητα του νερού να κρυώσει έντονα κατά την εξάτμιση. Ένα τυπικό κλιματιστικό εκείνων των ημερών ήταν ένα ειδικό ορυχείο, το οποίο αιχμαλωτίζει τον αέρα του ανέμου, στο οποίο τοποθετούνται πορώδη δοχεία με νερό ή νερό που ρέει από την πηγή. Ο αέρας στον άξονα ψύχθηκε και κορέσθηκε με υγρασία και, στη συνέχεια, τροφοδοτήθηκε στο δωμάτιο. Η συσκευή ήταν σχετικά αποδοτική για ένα ζεστό και ξηρό κλίμα, ένα τέτοιο κλιματιστικό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε υψηλή σχετική υγρασία.

Στην Ινδία, το καλοκαίρι, ένα πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε ως πόρτα, που περιβάλλεται από ένα ινδικό καρύδα φοίνικα - tatti. Πάνω από την πόρτα τοποθετήθηκε ένα δοχείο που είχε γεμίσει αργά με νερό λόγω της τριχοειδούς επίδρασης στους ιστούς του tatti. Όταν η στάθμη του νερού έφθασε σε μια ορισμένη τιμή, η δεξαμενή ανατράπηκε, πότισε την πόρτα και επέστρεψε στην αρχική της κατάσταση. Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε πολλές φορές, μέχρι η παλάμη να παραμείνει ζωντανή και να λάβει αρκετό φως (βλ.

Το 1820, ο Βρετανός επιστήμονας και εφευρέτης Michael Faraday ανακάλυψε ότι η συμπιεσμένη και υγροποιημένη αμμωνία δροσίζει τον αέρα κατά την εξάτμιση. Αλλά οι ιδέες του ήταν σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές. Ο ηλεκτρικός τρόπος κλιματισμού επινοήθηκε από τον Willis Carrier περίπου το 1902. Επίσης, ανέπτυξε το πρώτο σύστημα κλιματισμού για το τυπογραφείο στο Μπρούκλιν (Νέα Υόρκη). Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, μια συνεχής αλλαγή θερμοκρασίας και υγρασίας δεν επέτρεψε την επίτευξη ποιοτικής αποδόσεως χρώματος. Ο Carrier ανέπτυξε μια συσκευή που ψύχθηκε ο αέρας σε σταθερή θερμοκρασία και τον αποστραγγίστηκε στο 55%. Κάλεσε τη συσκευή του "συσκευή επεξεργασίας αέρα". Το 1915, ο ίδιος και άλλοι έξι μηχανικοί συνάδελφοι ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία, Garner Engineering Co., που στη συνέχεια μετονομάστηκε Carrier. Σήμερα η εταιρεία "Carrier" - ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές κλιματιστικών, κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής κλιματιστικών.

Ο ίδιος ο όρος κλιματισμό Το πρώτο προτάθηκε το 1906 από τον Steward Kramer, ο οποίος συνέδεσε αυτήν την έννοια με την απόκτηση ενός εξαρτημένου προϊόντος.

Αργότερα, εισήχθησαν δαπανηρά συστήματα κλιματισμού για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Στη συνέχεια, το πεδίο κλιματισμού επεκτάθηκε για να βελτιώσει την άνεση στα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Στη δεκαετία του 1950, οι πωλήσεις κλιματιστικών για κατοικίες αυξάνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πρώτα κλιματιστικά και ψυγεία χρησιμοποιούσαν τοξικά αέρια, όπως αμμωνία και μεθυλοχλωρίδιο, τα οποία οδήγησαν σε θανατηφόρα ατυχήματα σε περίπτωση διαρροής. Στη δεκαετία του 1930, για λόγους ασφαλείας, η General Electric παρήγαγε κλιματιστικό, η μονάδα συμπύκνωσης της οποίας βρισκόταν στο εξωτερικό του κτιρίου. Αυτό ήταν το πρώτο σύστημα split.

Το πρώτο κλιματιστικό αυτοκινήτου είχε ψύξη χωρητικότητας 370 watt, δημιουργήθηκε από την εταιρεία C Με το Kelvinator Co το 1930 και εγκατεστημένο στο Cadillac.

Ο Thomas Midgley Jr. ήταν ο πρώτος που προσέφερε ως ψυκτικό υγρό τη χρήση του διφθοροχλωρομεθανίου, το οποίο αργότερα ονομάστηκε freon το 1928. Αυτό το ψυκτικό μέσο αποδείχθηκε πολύ πιο ασφαλές για τον άνθρωπο, αλλά όχι για το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας. Φρέον - εμπορικό σήμα της DuPont για όλες ψυκτικά CFC, HCFC και HFC, κάθε τίτλος περιλαμβάνει έναν αριθμό που υποδηλώνει μοριακή σύνθεση (R-11, R-12, R-22, R-134a). Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μείγμα είναι το HCFC ή το R-22, αλλά προγραμματίζεται να εγκαταλειφθεί στην παραγωγή νέων συσκευών έως το 2010 και να απαλλαγεί εντελώς από αυτό μέχρι το 2020. R-11 και R-12 δεν κατασκευάζονται πλέον [η πηγή δεν καθορίστηκε 1271 ημέρες], ο μόνος τρόπος για να τα αγοράσετε είναι να καθαρίσετε το αέριο στα παλιά κλιματιστικά. Σήμερα, το ψυκτικό μέσο R-410A, ασφαλές για τη στιβάδα του όζοντος της Γης, είναι άφλεκτο, μη τοξικό και εξοικονομώντας ενέργεια. Και αργότερα στα ψυκτικά μέσα, τα οποία δεν περιέχουν ούτε χλώριο ούτε φθόριο, δηλ. υδρογονάνθρακες (π.χ. ισοβουτάνιο-R-600).

Στη δεκαετία του 1980, η εταιρεία Toshiba έχει αναπτύξει ένα νέο τρόπο για τον έλεγχο του συμπιεστή, ο οποίος συνίσταται στην αλλαγή της συχνότητας της τάσης τροφοδοσίας του συμπιεστή - συστήματα inverter.

Τρόποι κλιματισμού

Κύκλωμα ψύξης

Η αρχή του κλιματιστικού είναι παρόμοια με την αρχή του ψυγείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματική αντίστροφη μηχανή ψύξης κύκλου αποτελείται από περισσότερα από 4 σημεία: για παράδειγμα, κατά την εφαρμογή ενός κοχλία συμπιεστή ο πεπιεσμένος ατμός θερμού ψυκτικού δεν πέφτουν αμέσως στο συμπυκνωτή, και ένα διαχωριστή. Και μόνο από εκεί πάνε στον συμπυκνωτή. Μετά τον συμπυκνωτή το υγρό ψυκτικό τείνει να ρεύσει εντός του δέκτη (ειδικό δοχείο) και από αυτήν που έχουν ήδη αποσταλεί στην εκτονωτική βαλβίδα (droselny).

Για τη θέρμανση του αέρα στο δωμάτιο κλιματιστικά γίνει ο τρόπος λειτουργίας της αντλίας θερμότητας - ο πυκνωτής χρησιμεύει ως εξατμιστής, και ένα τμήμα συμπυκνωτή εξατμιστήρα, ότι αποσύρεται θερμότητα συμπύκνωσης χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αέρα.

Έλεγχος υγρασίας

Συνήθως, απαιτείται κλιματιστικό για τη μείωση της υγρασίας του αέρα. Αρκεί να κρύο (κάτω από το σημείο δρόσου) πηνίο εξατμιστή συμπυκνώνει τους υδρατμούς από το επεξεργασμένο αέρα (με τον ίδιο τρόπο όπως το πολύ κρύο αέρα ποτό συμπυκνώνει τους υδρατμούς στην εξωτερική πλευρά του γυαλιού), στέλνοντας το νερό μέσα στο σύστημα αποχέτευσης, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Ο ξηρός αέρας βελτιώνει την άνεση, καθώς παρέχει φυσική ψύξη του ανθρώπινου σώματος εξάγοντας ιδρώτα από το δέρμα. Συνήθως τα κλιματιστικά επιτρέπουν την παροχή σχετικής υγρασίας αέρα από 40 έως 60 τοις εκατό. Η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού με μια γεννήτρια ατμού επιτρέπει τη διατήρηση της ακριβούς τιμής της υγρασίας στο δωμάτιο.

Εξατμιστικοί ψύκτες

Τα προαναφερθέντα περσικά συστήματα ψύξης ήταν ψύκτες εξατμίσεως. Σε μέρη με πολύ ξηρό κλίμα, είναι δημοφιλή, καθώς μπορούν εύκολα να παρέχουν ένα καλό επίπεδο άνεσης. Ο εξατμιστήρας ψύξης είναι μια συσκευή που παίρνει αέρα από το εξωτερικό και περνάει μέσα από ένα υγρό παρέμβυσμα. Η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα, μετρούμενη με ξηρό θερμόμετρο, μειώνεται. Η συνολική "ποσότητα θερμότητας που περικλείεται στον αέρα" (εσωτερική ενέργεια) παραμένει αμετάβλητη. Μέρος της θερμότητας πηγαίνει σε λανθάνουσα θερμότητα όταν το νερό εξατμίζεται σε υγρές και ψυχρές επιθέματα. Τέτοιοι ψύκτες μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικοί εάν ο εισερχόμενος αέρας είναι αρκετά στεγνός. Επίσης, είναι φθηνότερα και πιο αξιόπιστα και εύκολα συντηρητικά. Ένα παρόμοιο είδος του ψυγείου, αλλά με τη χρήση πάγου για ψύξη και ύγρανση, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Αμερικανό John Gorrie Apalachicola το 1842, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτή τη συσκευή για την ψύξη των ασθενών στο νοσοκομείο του για ασθενείς με ελονοσία.

Σύγχρονος κλιματισμός

Σήμερα, ο σχεδιασμός των συστημάτων κλιματισμού έχει γίνει ευρέως διαδεδομένος στο στάδιο της ανάπτυξης ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Στον 21ο αιώνα, όλο και πιο σημαντική είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στον κλιματισμό (αξίζει να υπενθυμίσουμε την ενεργειακή κρίση στην Αμερική, που συνδέεται με την αιχμή της κατανάλωσης ενέργειας από τα κλιματιστικά [η πηγή δεν καθορίστηκε 1271 ημέρες]). Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης του περιβάλλοντος, η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Επιπλέον, η ποιότητα του αέρα έχει μεγάλη σημασία στην ιατρική (κουτιά λειτουργίας και παράδοσης), στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών και σε άλλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Τα ακριβή κλιματιστικά χρησιμοποιούνται για την ακριβή διατήρηση των τιμών θερμοκρασίας και υγρασίας.