Μικροκλίμα των εγκαταστάσεων: GOST. Μικροκλίμα βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων είναι η κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου, το οποίο έχει θετικό και αρνητικό αντίκτυπο σε ένα άτομο, χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία, κινητικότητα και υγρασία.

Βασικές παράμετροι

Προκειμένου να προσδιοριστεί η ποιότητα του αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • διαθεσιμότητα πηγών φωτός ·
 • χημική σύνθεση του αέρα.
 • επίπεδο θορύβου ·
 • παρουσία ακτινοβολίας.
 • τη μόλυνση του χώρου και τον κορεσμό με μηχανικά σωματίδια (σκόνη).

Οι βασικές απαιτήσεις για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων χαρακτηρίζονται από την κατάσταση του περιβάλλοντος του εσωτερικού χώρου του αντικειμένου, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ψυχολογικές και φυσιολογικές ανάγκες των ανθρώπων. Ο τόπος όπου βρίσκεται το άτομο πρέπει να είναι οικολογικά καθαρό και πρέπει επίσης να προστατεύεται από χημικά και μεγάλο θόρυβο.

Οι παράμετροι του μικροκλίματος μπορούν να χωριστούν σε:

 1. Βέλτιστη - συνδυάζουν τους δείκτες του εσωτερικού χώρου του δωματίου, χάρη στις οποίες, με μακροπρόθεσμη επίδραση στο άτομο, θα παρατηρηθεί η φυσιολογική θερμική κατάσταση του σώματός του, καθώς και η ελάχιστη τάση της θερμορύθμισης και της αίσθησης άνεσης.
 2. Επιτρέπονται - αυτές είναι οι παράμετροι στις οποίες, στην περίπτωση της παρουσίας παρατεταμένης και συστηματικής έκθεσης στον άνθρωπο, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της ευεξίας, τοπική αίσθηση δυσφορίας και μείωση της απόδοσης γενικά. Όλοι αυτοί οι δείκτες δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δημιουργία μικροκλίματος χώρων

Για να επιτευχθεί ένα αποδεκτό μικροκλίμα σε ένα κτίριο κατοικιών, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν κυρίως:

 • ανταλλαγή αέρα ·
 • επίπεδο υγρασίας και θορύβου ·
 • θερμοκρασία,
 • Κορεσμός αέρα με σωματίδια σκόνης.
 • ταχύτητα της κίνησης της μάζας αέρα.

Εάν είναι απαραίτητο το σπίτι να έχει ένα περιβάλλον ποιότητας, τότε είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε όλους αυτούς τους παράγοντες στο φυσιολογικό.

Επίπεδο οξυγόνου

Ο δείκτης αυτός στις κατοικίες δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από 21%. Για να έχετε τον απαραίτητο κορεσμό οξυγόνου στον αέρα, θα πρέπει να ανοίγετε συνεχώς τα παράθυρα και να αερίζετε. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα βολικό, γι 'αυτό είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε σύγχρονο εξοπλισμό με τη λειτουργία "κλιματισμού". Αυτό το σύστημα θα φροντίσει όχι μόνο τον εμπλουτισμό του αέρα με οξυγόνο, αλλά και μια άνετη θερμοκρασία που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 μοίρες τη μέρα και 18 το βράδυ.

Υγρασία αέρα

Το μικροκλίμα των χώρων χαρακτηρίζεται επίσης από δείκτες υγρασίας: το πιο άνετο επίπεδο για ένα άτομο θεωρείται ότι κυμαίνεται από 40 έως 60%. Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι ακραίες ακμές μπορεί να είναι στο επίπεδο των 30% και 70%. Εάν υπάρχουν επίπεδα που υπερβαίνουν αυτές τις αξίες, το άτομο θα έχει ξηρό δέρμα και βλεννογόνο αναπνευστικό σύστημα, ή θα γίνει άβολα, ζεστό και βουλωμένο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αυτό το περίβλημα θα αρχίσει να ραγίσει τα έπιπλα, τα πατώματα και ξεφλούδισμα από την ταπετσαρία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των συστημάτων εξαερισμού, καθώς και να χρησιμοποιηθούν υγραντήρες. Μερικοί για να διορθώσουν αυτή την κατάσταση στις εγκαταστάσεις τους δημιουργούν μεγάλα ενυδρεία με ένα ανοιχτό καπάκι. Αυτή είναι μια πολύ όμορφη λύση σχεδιασμού. Και λόγω του γεγονότος ότι η υγρασία εξατμίζεται από την επιφάνεια, οι απαραίτητες παράμετροι ρυθμίζονται στο δωμάτιο.

Επίσης, μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση χρησιμοποιώντας ειδικά φυτά εσωτερικού χώρου, θα σας δώσουν επίσης ομορφιά και άνεση. Για να προσδιοριστεί το επίπεδο υγρασίας του χώρου, χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή - υγρόμετρο. Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι δείκτες είναι πολύ υψηλότεροι από τον μέσο όρο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε το σύστημα εξαερισμού και να σκεφτείτε τη χρήση κλιματιστικών και ειδικών αφυγραντικών. Υπερβολική υγρασία, κατά κανόνα, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου. Αν υπάρχει πολλή υγρασία, τότε διάφοροι μύκητες και μούχλα θα πολλαπλασιαστούν γρήγορα στον αέρα, και οι τοίχοι, τα ρούχα, τα έπιπλα, τα τρόφιμα και τα βιβλία θα επιδεινωθούν επίσης. Σε αυτή την κατάσταση, η ασυλία ενός ατόμου επιδεινώνεται αρκετά και γίνεται ευαίσθητη σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων.

Θερμοκρασία δωματίου

Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων είναι το καθεστώς θερμοκρασίας. Πιστεύεται ότι το ιδανικό για σαλόνια είναι η θερμοκρασία, η οποία κυμαίνεται από 20 έως 22 βαθμούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε πειραματικά δεδομένα: σε θερμοκρασία 18 μοίρες το άτομο αισθάνεται πιο άνετα και μετά αυξάνεται στους 24 βαθμούς, αρχίζει να διαμαρτύρεται για δυσφορία και ασήμαντη κατάσταση υγείας. Επομένως, όλα πρέπει απαραίτητα να έχουν ένα χρυσό μέσο, ​​επειδή οι άνθρωποι συνήθως δεν συμπαθούν όταν το σπίτι είναι πολύ ζεστό και, αντιθέτως, πολύ κρύο.

Εάν το βέλτιστο μικροκλίμα των κατοικιών διαταραχθεί, τότε με παρατεταμένη έκθεση, μια δυσάρεστη θερμοκρασία μπορεί να αποδυναμώσει το ανθρώπινο σώμα και να μειώσει την ασυλία του. Αυτό αφορά όχι μόνο πολύ κρύες εγκαταστάσεις, αλλά και πολύ ζεστό, δεδομένου ότι οι συνθήκες αυτές δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανθρώπινη υγεία.

Στην ψυχρή εποχή, το καθεστώς θερμοκρασίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την απόδοση των συστημάτων θέρμανσης και την καυτή περίοδο διατηρείται από τα συστήματα κλιματισμού. Εάν οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο της θερμορύθμισης των χώρων διαβίωσης, τότε οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν με τα δικά τους χέρια, αφού η υγεία τους εξαρτάται από αυτό.

Κίνηση αέρα

Οι απαιτήσεις υγιεινής για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων προϋποθέτουν ότι ο αέρας που βρίσκεται στο περίβλημα πρέπει να είναι φρέσκο ​​(να μην έχει δυσάρεστες οσμές), υγρό και, κυρίως, κινητό. Όλοι αυτοί οι δείκτες εξαρτώνται κυρίως από τον αερισμό και τον εξαερισμό των χώρων. Όταν υπάρχουν αδύναμες ροές, ο στάσιμος αέρας καθίσταται παράγοντας που επιδεινώνει και την ανθρώπινη υγεία.

Στην ψυχρή εποχή, η κυκλοφορία θα πρέπει να κυμαίνεται από 0,1-0,3 m / s. Σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες ενδείξεις, θα προκαλέσουν σίγουρα ένα σχέδιο, το οποίο σε τέτοιο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε κρύο.

Προσδιορίστε τον εαυτό σας πόσο ποιοτικό αέρα στο διαμέρισμα είναι σχεδόν αδύνατο, πρέπει να ακούσετε κυρίως τα συναισθήματά σας. Για να βελτιωθεί η ποιότητά του, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού και σε τακτική βάση για τον αερισμό του χώρου. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τη στάθμη της σκόνης και να πραγματοποιείτε τακτικά τον υγρό καθαρισμό, καθαρίζοντας και τα δύο εύκολα προσβάσιμα σημεία.

Μείωση θορύβου και λειτουργία φωτισμού

Το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων υποθέτει ότι θα έχουν ένα υψηλής ποιότητας φωτιστικό σύστημα. Επικοινωνεί απευθείας με τον φυσικό φωτισμό του δωματίου από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό, καθώς είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα βέλτιστο καθεστώς φωτισμού και να προσδιοριστούν οι περίοδοι ευνοϊκής φυσικής δραστηριότητας του οργανισμού. Σημειώθηκε από τους ειδικούς ότι ο ήλιος έχει καλή επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, ενισχύει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τη ζωτικότητα και διεγείρει ζωτική δραστηριότητα.

Ένα καλό μικροκλίμα στο εσωτερικό αποτελείται επίσης από έναν ακουστικό τρόπο, αφού ολόκληρος ο θόρυβος που ακούει κάποιος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζει το νευρικό του σύστημα. Μπορεί να χωριστεί σε εξωτερικό, λεγόμενο θόρυβο της μεγάλης πόλης, και εντός του σπιτιού, για παράδειγμα: ήχοι μουσικής, ηλεκτρολογία, επισκευή και καταπάτηση γειτόνων.

Η προστασία από εξωτερικούς παράγοντες πραγματοποιείται συχνότερα με τη βοήθεια ηχητικών απορροφητικών παχών τοίχων ή ειδικών "οθονών" που αντικατοπτρίζουν τα ηχητικά κύματα. Επίσης, δεν διαδραματίζει ελάχιστο ρόλο τα παράθυρα που προστατεύουν το δωμάτιο από τη διείσδυση του θορύβου του δρόμου. Για εσωτερική προστασία, χρησιμοποιούνται σύγχρονα μονωτικά υλικά, η επιλογή των οποίων είναι αρκετά μεγάλη.

Δείκτες μικροκλίματος σε χώρους παραγωγής και γραφείων

Οι βασικές απαιτήσεις για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων παραγωγής χαρακτηρίζονται από τους ακόλουθους δείκτες:

 • θερμοκρασία αέρα.
 • σχετική υγρασία.
 • ταχύτητα αέρα
 • ένταση θερμικής ακτινοβολίας.

Στις περιπτώσεις που τα πτυχία είναι χαμηλότερα ή υψηλότερα από τις επιτρεπόμενες τιμές, ο εργοδότης πρέπει να λάβει οργανωτικές ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διότι διαφορετικά μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες των καθιερωμένων προτύπων.

Στις εγκαταστάσεις παραγωγής όπου δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν οι επιτρεπόμενες τιμές των παραμέτρων του μικροκλίματος, είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζονται οι συνθήκες εργασίας ως επικίνδυνες και επιβλαβείς. Όταν ο εργοδότης τους οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, οι οποίες περιλαμβάνουν: dushirovanie αέρα, air-condition, τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, απαιτείται η δημιουργία των θέσεων για τη θέρμανση και ξεκούραση, καθώς και την κατάρτιση των κανονισμών εργασίας σε επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Παράμετροι μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις παραγωγής

Σε αυτά τα δωμάτια, στη διαδικασία της εργασίας, ένα άτομο είναι υπό την επήρεια ορισμένων μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή του κλίματος του εσωτερικού περιβάλλοντος. Οι κύριοι δείκτες περιλαμβάνουν: τη σχετική υγρασία, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα της κίνησης του αέρα.

Υπάρχουν αρκετά εκτεταμένες υγειονομικές παραμέτρους του μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις, η GOST προβλέπει ειδικότερα:

 • οι πιθανές τιμές θερμοκρασιακών διαφορών καθ 'όλη τη διάρκεια της μετατόπισης, ιδίως, εξαρτώνται από την κατηγορία κατανάλωσης ενέργειας της ίδιας της εργασίας ·
 • το βέλτιστο μικροκλίμα στο χώρο εργασίας και στο κτίριο.
 • επιτρεπόμενες παραμέτρους στο χώρο εργασίας και στις ίδιες τις εγκαταστάσεις ·
 • οι επιτρεπόμενες τιμές της ταχύτητας του αέρα χαρακτηρίζονται ανάλογα με την κατηγορία ενέργειας που χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 26 έως 28 ° C.
 • δείκτες πιθανών τιμών σχετικής υγρασίας σε χώρους στους 25 ° C και άνω,
 • επιτρεπτές τιμές της σοβαρότητας της θερμικής ακτινοβολίας ολόκληρης της επιφάνειας του σώματος από πηγές που υπάρχουν στην παραγωγή ·
 • επιτρεπόμενες τιμές θερμοκρασίας, όταν θα υπάρχει η θερμική έκθεση του εργαζομένου (ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας).
 • επιτρεπόμενες τιμές του δείκτη TNS, λαμβανομένης υπόψη της υποχρεωτικής διάρκειας του θερμικού φορτίου του μέσου, του ανώτατου ορίου του,
 • την απαραίτητη θερμοκρασία του αέρα στις αποθήκες υγιεινής, στις εγκαταστάσεις και στα κτίρια γραφείων κατά τη χειμερινή περίοδο.
 • τη μέγιστη διάρκεια παραμονής ενός εργαζομένου στον χώρο εργασίας σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τις επιτρεπόμενες τιμές ·
 • ο μέγιστος χρόνος ανεύρεσης εργαζομένων σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τις απαιτούμενες.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες παράμετροι για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων παραγωγής, χρησιμοποιούνται συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, καθώς και διάφορες εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Υγιεινής διανομή των παραμέτρων μικροκλίματος των εγκαταστάσεων παραγωγής

Οι βασικοί κανόνες της κατάστασης παραγωγής του περιβάλλοντος καθορίζονται από το σύστημα ασφάλειας της εργασίας, το οποίο καθορίζεται από την GOST. Το μικροκλίμα των χώρων κανονικοποιείται για κάθε μεμονωμένο στοιχείο της περιοχής εργασίας, δηλαδή: σχετική υγρασία, θερμοκρασία και ταχύτητα αέρα. Όλοι οι παράγοντες ρυθμίζονται ανάλογα με την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να εγκλιματιστεί σε οποιαδήποτε εποχή, την ένταση της εργασίας και τον τύπο της ένδυσης. Σύμφωνα με τα πρότυπα, είναι σύνηθες να γίνεται διάκριση μεταξύ κρύων και θερμών εποχών.

Προκειμένου να προσδιοριστούν και να διαμορφωθούν σωστά όλοι οι δείκτες, χρησιμοποιήστε τους καθιερωμένους υγειονομικούς κανόνες και κανόνες (SanPiN). Το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων παραγωγής εξαρτάται αρκετά από την αξιολόγηση της φύσης των ρούχων, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη θερμομόνωσης και εγκλιματισμού του σώματος σε διαφορετικές περιόδους του έτους. Μια θερμή περίοδος μπορεί να ονομαστεί ένα καθεστώς θερμοκρασίας +10 και άνω, και ένα κρύο - κάτω από +10.

Αν λάβουμε υπόψη την ένταση της εργασίας, όλες οι εργασίες μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή: ελαφρύ, μεσαίο και βαρύ. Οι πνεύμονες είναι εκείνα τα είδη όπου το ενεργειακό κόστος είναι 174 W και μπορούν να θεωρηθούν ως εργασίες που εκτελούνται σε μόνιμη βάση ή σε καθιστή θέση, χωρίς να απαιτείται συστηματική φυσική καταπόνηση. Μια τέτοια κατηγορία μπορεί να χωριστεί σε υποκατηγορία 1α, βάσει της οποίας το κόστος θα φτάσει τα 139 W και το 1b με κόστος από 140 έως 174 W.

Δραστηριότητες της 2ης κατηγορίας - μέση βαρύτητα - περιλαμβάνουν δραστηριότητες με κόστος ενέργειας από 175 έως 232 W (1a) και από 232 έως 290 W (2b). Η κατηγορία 2α αναφέρεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το μικρό βάδισμα κατά την άσκηση του μόνιμου ή καθιστικού τους και δεν απαιτούν τη μεταφορά βαρέων βαρών. Η δεύτερη υποκατηγορία περιλαμβάνει εργασία, στην οποία υπάρχει ενεργό περπάτημα και μεταφέρεται μικρή βαρύτητα (μέχρι 10 κιλά).

Τα βαριά φορτία περιλαμβάνουν κόστος ενέργειας άνω των 290 watts, τα οποία περιλαμβάνουν δραστηριότητες που συνδέονται με τη συνεχή σωματική άσκηση, ιδίως, σχεδόν με κανονικές κινήσεις και φορτία βάρους άνω των 10 κιλών.

Σύμφωνα με την ένταση των εκπομπών θερμότητας, το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων παραγωγής μπορεί να χωριστεί σε ομάδες ανάλογα με τις διακυμάνσεις της συγκεκριμένης περίσσειας της φαινόμενης θερμότητας, η οποία έχει το όνομά της λόγω των ιδιοτήτων της που επηρεάζουν τη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο. Προκειμένου να υπολογιστεί το πλεόνασμα ενός τέτοιου δείκτη, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της εισροής θερμότητας και της συνολικής απώλειας θερμότητας του ίδιου του χώρου.

Η ρητή θερμότητα, η οποία εμφανίστηκε εκτός του χώρου εργασίας, αλλά αποσύρθηκε από αυτήν χωρίς να μεταφερθεί θερμότητα στον αέρα της αίθουσας πηγής, δεν είναι απαραίτητη για να ληφθούν υπόψη οι απώλειες. Τα ασήμαντα πλεονάσματα μιας τέτοιας θερμότητας είναι δείκτες που δεν θα υπερβαίνουν ή θα είναι ίσοι με 23 W ανά 1 m 3 του εσωτερικού όγκου ολόκληρης της περιοχής εργασίας.

Κανονικοποίηση του μικροκλίματος

Οι κύριες δραστηριότητες που διεξάγονται για να εξασφαλιστεί ένα άνετο μικροκλίμα των δημόσιων χώρων είναι:

 • η μηχανοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της βαριάς εργασίας - η εισαγωγή σύνθετων μηχανών στην επιχείρηση απλοποιεί και μειώνει τον παράγοντα της ανθρώπινης εργασίας (για παράδειγμα, ένας μεταφορέας) ·
 • υψηλής ποιότητας προστασία από πηγές που εκπέμπουν ακτινοβολία θερμότητας - χρήση ασπίδων ή κουρτινών που εκτρέπουν θερμό αέρα.
 • χρήση θερμομονωτικών υλικών.

Η θερμοκρασία των θερμαινόμενων επιφανειών του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 ° C. Για να αποφευχθεί υπέρψυξης των εργαζομένων στο εργοστάσιο ή στο εργαστήριο, προσπαθούν να εξαλείψουν την κινητικότητα ισχυρά ρεύματα αέρα, καθώς και καθαρά κουρτίνα αέρα στον οποίο προθερμαίνεται ο αέρας. Κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει στους υπαλλήλους ανάπαυση σε χώρους όπου υπάρχει κανονική θερμοκρασία. Για όσους εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ύπαιθρο, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν μονωμένα ρούχα, καθώς και ειδικά υποδήματα.

Το σωστό και υψηλής ποιότητας μικροκλίμα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο μέλλον θα προσφέρει στην επιχείρηση συνεχή εργασία ανά πάσα στιγμή του έτους, καθώς και τη μέγιστη εμφάνιση όλων των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Έτσι οι άνθρωποι θα δουλέψουν χωρίς απρογραμμάτιστες στάσεις και όλα τα προϊόντα θα παραδοθούν εγκαίρως.

Δωμάτιο μικροκλίματος

Παρά τα προφανή επιτεύγματα των τελευταίων ετών στον τομέα των τεχνολογιών παραθύρων, οι ημιδιαφανείς δομές εξακολουθούν να είναι η ασθενέστερη θέση στο εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων. Στο σημερινό επίπεδο τεχνικής ανάπτυξης, οι θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες των ημιδιαφανών δομών παραμένουν πολύ μακριά από τα αδιαφανή μέρη των εξωτερικών τοίχων. Κατά συνέπεια, τα παράθυρα και άλλα στοιχεία των εξωτερικών υαλοπινάκων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εσωτερικού μικροκλίματος του δωματίου.

Δωμάτιο μικροκλίματος - την κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος της αίθουσας, που επηρεάζει το άτομο, που χαρακτηρίζεται από δείκτες θερμοκρασίας αέρα και δομών εγκλεισμού, υγρασίας και κινητικότητας του αέρα.

 1. χημική σύνθεση του αέρα.
 2. κορεσμός αέρα με μηχανικά σωματίδια (σκόνη).
 3. παρουσία πηγών ακτινοβολίας.
 4. Φωτισμός στο δωμάτιο.
 5. επίπεδο θορύβου ·
 6. βιολογική και χημική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το μικροκλίμα των κτιριακών εγκαταστάσεων χαρακτηρίζεται από την κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του δωματίου, που πρέπει να ικανοποιεί τις φυσιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου και να εξασφαλίζει την τυπική ελάχιστη ποιότητα ζωής. Η ανθρώπινη κατοικία πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, να προστατεύει τους ανθρώπους από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του θορύβου και των χημικών ουσιών που συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις λόγω της χρήσης υλικών χαμηλής ποιότητας.

Βέλτιστες παράμετροι μικροκλίματος - ένας συνδυασμός των τιμών των δεικτών μικροκλίματος, οι οποίοι, υπό μακροπρόθεσμες και συστηματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, εξασφαλίζουν μια φυσιολογική θερμική κατάσταση του οργανισμού με ελάχιστη πίεση των μηχανισμών θερμορύθμισης και μια αίσθηση άνεσης για τουλάχιστον το 80% των ατόμων στην αίθουσα.

Παραδεκτές παραμέτρους μικροκλίματος - παραμέτρων μικροκλίματος σύζευξης τιμές ότι η συστηματική και παρατεταμένη έκθεση στο ανθρώπινο μπορεί να προκαλέσει τοπική και γενική δυσφορία, επιδείνωση της υγείας και της μείωσης της λειτουργικότητας όταν τα ενισχυμένα τάσης θερμορυθμιστικό μηχανισμοί δεν προκαλούν ζημία ή επιδείνωση της υγείας.

Οι απαιτήσεις για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων ρυθμίζονται:

GOST 30494 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια: Παράμετροι μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις" καθορίζει τις παραμέτρους του μικροκλίματος της εξυπηρετούμενης ζώνης οικιστικών, δημόσιων, διοικητικών και οικιστικών κτιρίων. Το πρότυπο θεσπίζει γενικές απαιτήσεις για βέλτιστες και επιτρεπτές παραμέτρους του μικροκλίματος και μεθόδους ελέγχου. Το πρότυπο δεν ισχύει για τις παραμέτρους μικροκλίματος της περιοχής εργασίας των εγκαταστάσεων παραγωγής.

SanPiN 2.1.2.1002-00 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για οικιστικά κτίρια και εγκαταστάσεις" καθορίζει τις υγειονομικές απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούνται στο σχεδιασμό, την ανασυγκρότηση, την κατασκευή και τη συντήρηση των κτιρίων κατοικιών και εγκαταστάσεων λειτουργίας σχεδιαστεί για μόνιμη κατοικία, εκτός από τα ξενοδοχεία, ξενώνες και εξειδικευμένες σπίτια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις.

SanPiN 2.1.2.2645-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας" θεσπίζει υποχρεωτικές υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας, οι οποίες πρέπει να τηρούνται κατά την τοποθέτηση, το σχεδιασμό, την ανακατασκευή, την κατασκευή και τη λειτουργία κατοικιών και χώρων που προορίζονται για μόνιμη κατοικία.

Προσάρτημα 2 του SanPiN 2.1.2. 2645-10

Επιτρεπόμενα πρότυπα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ταχύτητας αέρα στις εγκαταστάσεις κατοικιών

εσωτερικό μικροκλίμα

Παρακολουθήστε ποιο είναι το "μικροκλίμα του δωματίου" σε άλλα λεξικά:

εσωτερικό μικροκλίμα - Η κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του δωματίου, που επηρεάζει το άτομο, που χαρακτηρίζεται από δείκτες θερμοκρασίας αέρα και δομών εγκλεισμού, υγρασίας και κινητικότητας του αέρα. [GOST 30494 96] εσωτερικό κλίμα μικροκλιματικού χώρου,...... Οδηγός τεχνικού μεταφραστή

Δωμάτιο μικροκλίματος - - την κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος της αίθουσας, που επηρεάζει το άτομο, που χαρακτηρίζεται από δείκτες θερμοκρασίας αέρα και δομών εγκλεισμού, υγρασίας και κινητικότητας του αέρα. [SP 50.13330.2012] Θέμα: Μηχανική...... Εγκυκλοπαίδεια όρων, ορισμών και επεξηγήσεων δομικών υλικών

εσωτερικό μικροκλίμα - 3.17. εσωτερικό μικροκλίμα: Η κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους δείκτες: θερμοκρασία αέρα, θερμοκρασία ακτινοβολίας, ταχύτητα και σχετική υγρασία στο δωμάτιο. Πηγή: STO NP ABOK... Λεξικό-αναφορά των όρων της κανονιστικής και τεχνικής τεκμηρίωσης

Δωμάτιο μικροκλίματος - 9) μικροκλίμα του δωματίου, κλιματολογικές συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος του χώρου, οι οποίες καθορίζονται από τους συνδυασμούς θερμοκρασίας, υγρασίας και ταχύτητας αέρα που δρουν στο ανθρώπινο σώμα, Πηγή: Ομοσπονδιακός νόμος αριθ. 384, 30.12.2009...... Επίσημη ορολογία

Δωμάτιο μικροκλίματος - περιβάλλον δωματίου λόγω της θερμοκρασίας του αέρα, της υγρασίας, της ταχύτητας της κίνησης, πίεση, ρυθμός μεταβολής της πίεσης, του αερίου και τη σύνθεση ιόντος, με την παρουσία των διασκορπισμένων φάσεων, μικροοργανισμούς, ηλεκτρικά φορτία των στοιχειωδών σωματιδίων...... GOSTirovannoy Λεξιλόγιο λεξικό

μικροκλίμα - 3.12 μικροκλίμα: Η κατάσταση του αέρα στα δωμάτια ή στις ζώνες του, η οποία χαρακτηρίζεται από μία ή περισσότερες παραμέτρους. Σημείωση Οι παράμετροι του μικροκλίματος είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα του αέρα, η πίεση, η σύνθεση του αερίου...

Μικροκλίμα - I Μικροκλίμα ένα σύνολο από φυσικούς παράγοντες του εσωτερικού περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων, το οποίο επηρεάζει την ανταλλαγή θερμότητας του σώματος και της ανθρώπινης υγείας. Οι μικροκλιματικές παράμετροι περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ταχύτητα του αέρα, τη θερμοκρασία... Ιατρική εγκυκλοπαίδεια

μικροκλίμα - (μικρο cm..) Ειδικά κλίμα στην κάτω επιφάνεια του στρώματος του αέρα που προκαλείται από τα χαρακτηριστικά του εδάφους (κούφια και η κορυφή του λόφου, δάσος, χωράφια, γκολφ, βάλτο, λίμνη ακτή, η κατεύθυνση της κλίσης, προστασία από τον άνεμο, κλπ...)? μελέτη του μικροκλίματος... Λεξικό ξένων λέξεων της ρωσικής γλώσσας

Μικροκλίμα - Mikroklimattika (. Έλληνες μικρός (Μικρός) + κλίμα (Κλήματος)) κλιματολογικά χαρακτηριστικά σε μικρούς χώρους, όπως μετράται σε χιλιόμετρα ή δεκάδες χιλιόμετρα και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εδάφους (δάσος, πεδίο, λιβάδι, έλος, ακτή, το σώμα του νερού,...... Wikipedia

ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ - 1) το κλίμα του επιφανειακού αέριου στρώματος μιας μικρής περιοχής (p, terrain, field κ.λπ.). Στη φύση, μικροκλίμα. τα χαρακτηριστικά δημιουργούνται από άνισες ροές θέρμανσης, ψύξης, ύγρανσης, ξήρανσης της επιφάνειας του χώρου και...... Γεωργικό Εγκυκλοπαίδεια Λεξικό

1.2. Παραμέτρους εσωτερικού μικροκλίματος

1.2.1. Παράμετροι μικροκλίματος σε οικιστικούς και δημόσιους χώρους.

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος που χτίστηκε τον εαυτό του ένα σπίτι με μια στέγη, τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή, προσπάθησε όποτε είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μέσα στο σπίτι όλο και πιο άνετα, που σήμερα αποκαλούμε κλίμα. Βιομηχανική και στη συνέχεια η τεχνική επανάσταση προκάλεσε μια ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών που παρέχουν άνεση στις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, αφού οι ευκαιρίες μεγαλώνουν και οι ανάγκες, οι προηγμένες τεχνολογίες του χθες γίνονται ο κανόνας του σήμερα.

Το σύγχρονο πρότυπο μικροκλιματικών παραμέτρων στις εγκαταστάσεις στη χώρα μας δίνεται στο GOST 30494-96 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια. Παράμετροι του μικροκλιματικού χώρου στους χώρους "[3].

Οι ακόλουθοι όροι και ορισμοί ισχύουν για αυτό το πρότυπο.

Εξυπηρέτηση δωματίου (Ζώνη δεδομένων) - εσωτερικός χώρος οριοθετείται από επίπεδα παράλληλα προς το δάπεδο και τα τοιχώματα: 0,1 και σε ύψος 2,0 m πάνω από το επίπεδο του δαπέδου (αλλά όχι πιο κοντά από 1 m από την οροφή σε ένα θερμαντικό ανώτατο όριο), σε απόσταση 0,5 m από εσωτερικές επιφάνειες εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, παράθυρα και συσκευές θέρμανσης.

Δωμάτιο με μόνιμη διαμονή ατόμων - ένα δωμάτιο όπου οι άνθρωποι είναι τουλάχιστον 2 ώρες συνεχώς ή 6 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δωμάτιο μικροκλίματος - την κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του δωματίου, που επηρεάζει το άτομο, που χαρακτηρίζεται από δείκτες θερμοκρασίας αέρα και δομών εγκλεισμού, υγρασίας και κινητικότητας του αέρα.

Βέλτιστες παράμετροι μικροκλίματος - ένας συνδυασμός των τιμών των δεικτών μικροκλίματος, οι οποίοι, υπό μακροπρόθεσμες και συστηματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, εξασφαλίζουν μια φυσιολογική θερμική κατάσταση του οργανισμού με ελάχιστη πίεση των μηχανισμών θερμορύθμισης και μια αίσθηση άνεσης για τουλάχιστον το 80% των ατόμων στην αίθουσα.

Παραδεκτές παραμέτρους μικροκλίματος - παραμέτρων μικροκλίματος σύζευξης τιμές ότι η συστηματική και παρατεταμένη έκθεση στο ανθρώπινο μπορεί να προκαλέσει τοπική και γενική δυσφορία, επιδείνωση της υγείας και της μείωσης της λειτουργικότητας όταν τα ενισχυμένα τάσης θερμορυθμιστικό μηχανισμοί δεν προκαλούν ζημία ή επιδείνωση της υγείας.

Κρύα εποχή - μια περίοδο του έτους, που χαρακτηρίζεται από μέση ημερήσια εξωτερική θερμοκρασία 8 ° C και χαμηλότερη.

Ζεστή περίοδος του έτους - η περίοδος του έτους, που χαρακτηρίζεται από μέση ημερήσια εξωτερική θερμοκρασία άνω των 8 ° C.

Η θερμοκρασία ακτινοβολίας του δωματίου είναι η μέση θερμοκρασία των εσωτερικών επιφανειών των περιφράξεων του χώρου και των μέσων θέρμανσης κατά μέσο όρο στην περιοχή.

Η προκύπτουσα θερμοκρασία δωματίου - ένας πολύπλοκος δείκτης της θερμοκρασίας ακτινοβολίας του δωματίου και της θερμοκρασίας του αέρα χώρου, όπως καθορίζεται στο παράρτημα Α.

Θερμοκρασία θερμόμετρου - Θερμοκρασία στο κέντρο μιας κοίλης σφαίρας με λεπτά τοιχώματα, που χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της άρθρωσης της θερμοκρασίας του αέρα, της θερμοκρασίας της ακτινοβολίας και της ταχύτητας του αέρα.

Τοπική ασυμμετρία της προκύπτουσας θερμοκρασίας - τη διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών που προκύπτουν στο σημείο του χώρου, που ορίζεται από ένα θερμόμετρο με μπάλα για δύο αντίθετες κατευθύνσεις.

Η ταχύτητα του αέρα - η ταχύτητα της μετακίνησης του αέρα κατά μέσο όρο σε σχέση με τον όγκο της ζώνης εξυπηρέτησης.

Αυτό το GOST 30494-96 καθιέρωσε τις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων:

ταχύτητα της κίνησης του αέρα.

σχετική υγρασία του αέρα.

Η προκύπτουσα θερμοκρασία δωματίου.

τοπική ασυμμετρία της προκύπτουσας θερμοκρασίας.

και έδειξε για αυτούς τους βέλτιστους και επιτρεπτούς κανόνες (Πίνακες 1.1 και 1.2).

Η σχετική υγρασία στο δωμάτιο πρέπει να μετράται στο κέντρο του δωματίου σε ύψος 1,1 μ. Από το δάπεδο.

Η προκύπτουσα θερμοκρασία δωματίου tsu με ταχύτητα αέρα έως 0,2 m / s θα πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο

όπου tσ - θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο, ° C;

tr - θερμοκρασία δωματίου ακτινοβολίας, ° С.

Σε ταχύτητα αέρα 0,2 έως 0,6 m / s tsu θα πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο

Θερμοκρασία ακτινοβολίας tr Πρέπει να υπολογίζεται από τις θερμοκρασίες των εσωτερικών επιφανειών των περιφράξεων και των θερμαντικών σωμάτων

όπου Αi - την επιφάνεια της εσωτερικής επιφάνειας των περιφράξεων και των συσκευών θέρμανσης, m 2 ·

ti - θερμοκρασία εσωτερικής επιφάνειας περιφράξεων και συσκευών θέρμανσης, ° С.

Οι βέλτιστοι και επιτρεπτοί κανόνες θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ταχύτητας αέρα στην επιλεγμένη περιοχή κατοικιών και ξενώνων [3]

Μικροκλίμα στο σπίτι: παράμετροι, απαιτήσεις και έλεγχος

Τι είναι το μικροκλίμα

Υπάρχει ένα διακρατικό πρότυπο GOST 30494-2011, το οποίο θεσπίζει απαιτήσεις για το κτίριο για το μικροκλίμα των δημόσιων και οικιστικών κτιρίων. Αυτό το GOST ορίζει το μικροκλίμα των χώρων ως "την κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του δωματίου, που επηρεάζει το άτομο". Το εσωτερικό περιβάλλον είναι, ως επί το πλείστον, ο αέρας μέσα στο δωμάτιο. Δεν υπάρχει λόγος να προκύψει περαιτέρω διευκρίνιση ότι το μικροκλίμα του δωματίου χαρακτηρίζεται κυρίως από τη θερμοκρασία, την υγρασία και την κινητικότητα του αέρα.

Το μικροκλίμα, στην πραγματικότητα, έχει άμεση επίδραση στο άτομο. Εάν είναι καλό ("βέλτιστο", όπως εκφράζεται αυστηρά το GOST), τότε το άτομο βιώνει μια αίσθηση άνεσης και ο οργανισμός δεν ξοδεύει ενέργεια για την προσαρμογή στις εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα καλό μικροκλίμα αποκλείει τη θερμότητα, στην οποία το ανθρώπινο σώμα θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ρύθμισης της θερμότητας.

Το μικροκλίμα των οικιστικών και δημόσιων κτιρίων αποτελείται από πολλές παραμέτρους, αλλά η προτεραιότητα θα είναι:

 • Θερμοκρασία αέρα.
 • Υγρασία του αέρα.
 • Καθαρός αέρας.
 • Φρέσκο ​​αέρα.

Όλες αυτές οι παράμετροι του μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις μπορούν όχι μόνο να μετρηθούν, αλλά και να ρυθμιστούν με τη βοήθεια της κλιματικής τεχνολογίας. Ας μιλήσουμε περισσότερο για το καθένα.

Θερμοκρασία αέρα

Απαιτήσεις. Όλοι οι ίδιοι GOST για το μικροκλίμα ομαλοποιήσουν τη θερμοκρασία του αέρα στις εγκαταστάσεις. Στη ζεστή περίοδο συνιστάται μια περιοχή 22-25 ° C. Στην κρύα εποχή, ελαφρώς χαμηλότερη: 20-23 ° C για σαλόνια, 24-26 ° C για το μπάνιο, 23-24 ° C για τα παιδιά και περίπου 20 ° C για όλους τους άλλους χώρους. Περισσότερες λεπτομέρειες που γράψαμε για αυτό εδώ.
Παρεμπιπτόντως, εκτός από την καθορισμένη GOST, εξακολουθεί να υπάρχει το SanPiN 2.1.2.2645-10. Καθιερώνει απαιτήσεις υγιεινής για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, οι κανόνες της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα σε αυτά τα έγγραφα συμπίπτουν εντελώς.

Μετρήσεις. Η θερμοκρασία μετράται χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ή αισθητήρες σε εξειδικευμένες συσκευές, όπως ο σταθμός βάσης του έξυπνου συστήματος μικροκλίματος MagicAir.
Κανονισμού. Εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από άνετη, τότε χρειάζεται θερμάστρα. Και αν οι μπαταρίες, αντίθετα, θερμαίνονται πάρα πολύ, τότε χρειάζεστε έναν ελεγκτή θερμοκρασίας, χάρη στην οποία η θερμοκρασία στο δωμάτιο μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Το καλοκαίρι, μπορείτε να δροσίσετε το δωμάτιο με κλιματισμό. Παρεμπιπτόντως, το κλιματιστικό με λειτουργία θέρμανσης θα αντικαταστήσει τον θερμαντήρα το χειμώνα.

Υγρασία αέρα

Απαιτήσεις. Συνιστάται για ανθρώπινη υγρασία - 40-60%. Υπερβαίνει αυτό το σήμα - ήδη υγρό, το οποίο είναι γεμάτο με ζημιές στην ιδιοκτησία και την εμφάνιση του καλουπιού. Η υγρασία κάτω από αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία σας: μπορείτε να αισθανθείτε την ξηρότητα στο λαιμό, τα μάτια. Το δέρμα μπορεί επίσης να στεγνώσει και να γίνει κρούστα - πρώτα απ 'όλα, αγγίζει το δέρμα του προσώπου και των χεριών.
Παρεμπιπτόντως, τα προαναφερθέντα GOST και SanPin για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων υποδεικνύουν άλλες μορφές βέλτιστης υγρασίας: 30-45% το χειμώνα και 30-60% το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν είναι όλοι σε τέτοιους δείκτες να αισθάνονται άνετα. Με την ευκαιρία, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο υγρό αέρα από τους ενήλικες.
Μετρήσεις. Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί από ένα υγρόμετρο οικιακής χρήσης, έναν οικιακό μετεωρολογικό σταθμό ή μια πολυλειτουργική συσκευή MagicAir (η οποία αξίζει μια ξεχωριστή συζήτηση - θα είναι χαμηλότερη).
Κανονισμού. Με χαμηλή υγρασία, αγωνίζονται με έναν υγραντήρα. Η υψηλή υγρασία είναι πιο δύσκολο να νικήσει, αλλά είναι πραγματική. Θα χρειαστεί να εξαλειφθούν οι διαρροές, να θερμανθούν οι δομές ψύξης και - ίσως το πιο σημαντικό - να εγκατασταθεί ο εξαερισμός (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Καθαρίστε τον αέρα

Απαιτήσεις. Ο αέρας στο διαμέρισμα περιέχει ρύπανση από διάφορες πηγές. Πρώτον, είναι σωματίδια που εισέρχονται στο δωμάτιο από έξω - μέσω ανοιχτών παραθύρων ή συστήματος εξαερισμού χωρίς καθαρισμό. Αυτό μπορεί να είναι η σκόνη και η γύρη, καθώς και οι καυσαερίων και οι εκπομπές εργοστασίων. Δεύτερον, είναι εξάτμιση από έπιπλα, υλικά διακόσμησης, αντικείμενα. Συχνά στον αέρα των διαμερισμάτων μπορείτε να βρείτε φορμαλδεΰδη. Τρίτον, πρόκειται για βιολογική ρύπανση από τους ανθρώπους - τις λεγόμενες ανθρωποτοξίνες. Το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει ακετόνη, αμμωνία, φαινόλες, αμίνες, διοξείδιο του άνθρακα CO2.
Φυσικά, οι κατηγορίες ρύπων που παρατίθενται διαφέρουν σε βαθμό κινδύνου. Για παράδειγμα, οι συγκεντρωμένες εκπομπές θειούχων υδρογονανθράκων από ένα γειτονικό εργοστάσιο θα προκαλέσουν περισσότερη βλάβη σε σχέση με οποιαδήποτε από τις ανθρωποτοξίνες. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό μικροκλίμα στο διαμέρισμα συνεπάγεται μια ελάχιστη περιεκτικότητα σε ρύπους στον αέρα.

Μετρήσεις. Η βαθιά ανάλυση της σύνθεσης και της καθαρότητας του αέρα στο διαμέρισμα είναι αδύνατη χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Μια τέτοια ανάλυση μπορεί να γίνει από ένα χημικό εργαστήριο. Ο έμμεσος δείκτης της καθαρότητας του αέρα είναι η συγκέντρωση του CO2. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο ο χειρότερος αερισμός είναι. Και όσο χειροτερεύει ο εξαερισμός, τόσο περισσότερη ρύπανση συσσωρεύεται στον αέρα του διαμερίσματος.
Κανονισμού. Ο αέρας μπορεί να καθαριστεί μέσω εξαναγκασμένου εξαερισμού με διήθηση, για παράδειγμα, με ένα συμπαγές αναπνευστήρα. Τα φίλτρα κρατούνται ως σωματίδια σκόνης, γύρη, μικροοργανισμοί, αέρια και οσμές. Το breezer μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως καθαριστής αέρα - ρύπανση φίλτρων των οποίων οι πηγές δεν βρίσκονται έξω αλλά μέσα στο διαμέρισμα. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αναπνευστήρα που συνδυάζεται με ένα απολυμαντικό αέρα που δεν κρατά μόνο λοιμώξεις και ιούς, αλλά και τους καταστρέφει, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.

Φρεσκάδα του αέρα

Απαιτήσεις. Η φρεσκάδα του αέρα δηλώνεται άμεσα από την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, η οποία μετράται σε ppm. Όπως και στην περίπτωση της υγρασίας, οι απαιτήσεις της GOST και οι συστάσεις των φυσιολόγων σχετικά με τη βέλτιστη συγκέντρωση του CO2 διαφέρουν σημαντικά. Οι παραμέτρους του μικροκλίματος GOST θεωρούν αποδεκτό επίπεδο 800 - 1.400 ppm και οι γιατροί συνιστούν να διατηρούνται περίπου 800 ppm. Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα. Με την αύξηση του επιπέδου του CO2 υπάρχει μια αίσθηση ζιζανίων, λήθαργου, κόπωσης, μειωμένης συγκέντρωσης και αποτελεσματικότητας.
Μετρήσεις. Η στάθμη του CO2 μετράται με αισθητήρες. Αυτό είναι, για παράδειγμα, στο σταθμό βάσης MagicAir.
Κανονισμού. Η φρεσκάδα του αέρα εξαρτάται από την ποιότητα του εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια σταθερή εισροή φρέσκου αέρα από το δρόμο και η εξαγωγή ατμόσφαιρας γεμάτου διοξειδίου του άνθρακα και μολυσματικών ουσιών. Ο σωστός εξαερισμός λύνει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα: σας παρέχει καθαρό αέρα, αποβάλλει τη ρύπανση από το διαμέρισμα, βοηθά στη ρύθμιση της υγρασίας.
Στην παραπάνω παράγραφο έχουμε ήδη πει λίγα λόγια σχετικά με μια συμπαγή συσκευή εξαερισμού - έναν αερόσακο. Έτσι, η κύρια λειτουργία του είναι να εξασφαλίσει τη ροή του αέρα. Το Breezer τροφοδοτεί αέρα για 4-5 άτομα, ενώ καθαρίζει και θερμαίνει εάν είναι απαραίτητο.
Για την εκροή του αέρα είναι ένα απόσπασμα στην κουζίνα, μπάνιο, μπάνιο. Εάν θέλετε να το ενισχύσετε, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης.

Έλεγχος μικροκλίματος

Με τις απαιτήσεις για το μικροκλίμα, διευθετηθεί, με μια λίστα με την τεχνολογία του κλίματος, επίσης. Απομένει μόνο να καταλάβουμε πώς να διαχειριστούμε όλη αυτή τη λίστα.

Για όσους θέλουν ένα άνετο μικροκλίμα, αλλά παρακολουθούν συνεχώς τους δείκτες και ρυθμίζουν χειροκίνητα τη λειτουργία του εξοπλισμού - δεν το θέλει, υπάρχουν δύο επιλογές.

Το πρώτο είναι ένα σύστημα "έξυπνης κατοικίας", το οποίο θα περιλαμβάνει αισθητήρες και μια συσκευή ελέγχου για την παρακολούθηση και ρύθμιση του "καιρού στο σπίτι". Το δεύτερο είναι ένα αυτόνομο σύστημα ελέγχου μικροκλίματος που δεν χρειάζεται αλγόριθμους και ακριβό εξοπλισμό του «έξυπνου σπιτιού».

Πάνω από μία φορά, ο προαναφερόμενος σταθμός βάσης MagicAir αποτελεί μέρος ενός τόσο αυτόνομου συστήματος. Και το κεντρικό τμήμα. Μετρά τις κύριες παραμέτρους του μικροκλίματος στο σπίτι: θερμοκρασία, υγρασία και επίπεδο CO2 (δηλαδή φρεσκάδα και σε κάποιο βαθμό καθαρότητα του αέρα). Εάν αυτές οι παράμετροι είναι δυσάρεστες, τότε ο χρήστης μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή για κινητά και να ρυθμίσει τις επιθυμητές παραμέτρους με μερικές πινελιές. Ο σταθμός βάσης θα διαχειριστεί την κλιματική τεχνολογία και θα διατηρήσει την απαιτούμενη ποιότητα του μικροκλίματος. Τώρα ο σταθμός βάσης λειτουργεί με αναπνευστήρες. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, παρουσιάσαμε μια συσκευή επικοινωνίας μεταξύ του σταθμού βάσης και των κλιματιστικών - της μονάδας IR. Σύντομα θα πωληθεί.

Ένα μικροκλίμα είναι ταυτόχρονα δύσκολο και απλό. Υπάρχουν πολλές παράμετροι και όλες είναι διασυνδεδεμένες. Αλλά η σύγχρονη τεχνολογία σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας "κλιματική ζώνη" σε ένα διαμέρισμα με ιδανικές συνθήκες.

Μικροκλίμα των χώρων

Το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει ένα άτομο στο δικό του διαμέρισμα ονομάζεται μικροκλίμα. Από επιστημονική άποψη, το μικροκλίμα είναι ένα σύνολο φυσικών παραγόντων του εσωτερικού περιβάλλοντος των δωματίων, το οποίο επηρεάζει την ανταλλαγή θερμότητας του οργανισμού και την ανθρώπινη υγεία. Με μικροκλιματικών παράμετροι περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και ταχύτητα αέρα, τη θερμοκρασία των επιφανειών που περικλείουν δομές, αντικείμενα, τον εξοπλισμό, καθώς και κάποια από τα παράγωγά τους: βαθμίδα θερμοκρασίας κατά την κατακόρυφη και οριζόντια χώρο, την ένταση της θερμικής ακτινοβολίας από τις εσωτερικές επιφάνειες.

Εάν όλες αυτές οι παράμετροι είναι φυσιολογικές, τότε το άτομο δεν θα έχει κανένα συναίσθημα δυσφορίας, θερμότητας, ψυχρού, ουδέτερου. Άνετες συνθήκες μικροκλίμα - ένας συνδυασμός μικροκλίμα παραμέτρων αξίες που είναι σε μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου παρέχουν κανονική θερμική κατάσταση του σώματος με ένα ελάχιστο μηχανισμών στρες της θερμορύθμισης και την άνεση του όχι λιγότερο από 80% των ανθρώπων σε ένα δωμάτιο. Ωστόσο, με εμφανή απλότητα και κατανόηση, οι διαταραχές στο μικροκλίμα είναι οι συχνότερες μεταξύ όλων των παραβιάσεων των υγειονομικών και υγειονομικών κανόνων.

Το μικροκλίμα του διαμερίσματος διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της επίδρασης του εξωτερικού περιβάλλοντος, των χαρακτηριστικών της οικοδομής και των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού. Οι θερμικές συνθήκες και η σύνθεση του αέρα στο δωμάτιο είναι ιδιαίτερα ισχυρές για τον άνθρωπο. Στον αέρα που εισπνέεται από ένα άτομο, μπορεί να ξεπεραστεί η συγκέντρωση σκόνης, καπνών, επιβλαβών αερίων, διοξειδίου του άνθρακα.

Σε πολυώροφα κτίρια, υπάρχει μια ισχυρή διαφορική πίεση αέρα έξω από το κτίριο και μέσα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει έντονη βακτηριολογική και αέρια ρύπανση στους επάνω ορόφους και ο κίνδυνος υποψύξεως στους χαμηλότερους ορόφους, σε συνδυασμό με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με ραδόνιο. Μεγάλες εκτάσεις πολυώροφων κτιρίων προκαλούν δυσφορία ακτινοβολίας το χειμώνα και υπερβολικό φωτισμό το καλοκαίρι.

Μέσα στα δωμάτια ο αέρας κατανέμεται ανομοιόμορφα και σχηματίζονται ζώνες με υψηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ακαθαρσίες.

Η επίδραση ενός συνόλου μικροκλιματικών παραγόντων αντικατοπτρίζεται στη ζεστασιά του ατόμου και καθορίζει τα χαρακτηριστικά των φυσιολογικών αντιδράσεων του οργανισμού. Η δραστηριότητα ζωής κάθε ατόμου συνοδεύεται από συνεχή απελευθέρωση θερμότητας στο περιβάλλον. Το ποσό της εξαρτάται από το βαθμό σωματικής καταπόνησης, δηλαδή την κατανάλωση ενέργειας σε ορισμένες κλιματολογικές συνθήκες και από 50 W σε ανάπαυση έως 500 W υπό φυσικά φορτία. Προκειμένου οι φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα να προχωρήσουν κανονικά, η θερμότητα που απελευθερώνεται από το σώμα πρέπει να εκκενωθεί πλήρως στο περιβάλλον. Η παραβίαση της ισορροπίας θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση ή υπερψύξη του σώματος και, ως εκ τούτου, σε αναπηρία, κόπωση, απώλεια συνείδησης και θάνατο θέρμανσης. Οι επιδράσεις θερμοκρασίας που υπερβαίνουν τις ουδέτερες δονήσεις προκαλούν μεταβολές στον μυϊκό τόνο, τα περιφερειακά αγγεία, τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων και την παραγωγή θερμότητας. Σε ένα φτωχό μικροκλίμα, συχνά εμφανίζονται αλλεργικές ασθένειες και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η θερμοκρασία του ανθρώπου και οι θερμικές αισθήσεις του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγρασία και την ταχύτητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική υγρασία, τόσο λιγότερος εξατμισμένος ιδρώτας ανά μονάδα χρόνου και τόσο ταχύτερα το σώμα υπερθερμαίνεται.
Μια ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση στη θερμική κατάσταση ενός ατόμου είναι μια υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με μια υψηλή θερμοκρασία - πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. ενώ σχεδόν όλη η απελευθερούμενη θερμότητα απελευθερώνεται στο περιβάλλον κατά την εξάτμιση του ιδρώτα. Όταν η υγρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται, αλλά στάζει από την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχει ένα ρεύμα ρίψεως ιδρώτα, εξαντλείται το σώμα και δεν παρέχεται η απαραίτητη μεταφορά θερμότητας.

Η ανεπαρκής υγρασία του αέρα είναι δυσμενής για ένα άτομο εξαιτίας της έντονης εξάτμισης της υγρασίας από τους βλεννογόνους, της ξήρανσης και της πυρόλυσης, και στη συνέχεια της μόλυνσης από παθογόνα μικρόβια. Για τους ανθρώπους επιτρέπεται η μείωση της μάζας τους κατά 2 - 3% με εξάτμιση της υγρασίας - αφυδάτωση του σώματος. Η αφυδάτωση κατά 6% συνεπάγεται παραβίαση της ψυχικής δραστηριότητας, μειωμένη οπτική οξύτητα. Η εξάτμιση της υγρασίας κατά 15-20% οδηγεί σε ένα θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η υψηλή ένταση της θερμικής ακτινοβολίας - η υπέρυθρη ακτινοβολία και η υψηλή θερμοκρασία του αέρα μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Θερμική ένταση ακτινοβόλησης 350 W / m2 δεν προκαλεί δυσάρεστες αισθήσεις στα 1050 W / m2 μετά από 3, - 5 λεπτών από την επιφάνεια του δέρματος φαίνεται δυσάρεστο κάψιμο, η θερμοκρασία του δέρματος αυξάνει κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου και σε 3500 W / m2 σε λίγες δευτερόλεπτα καίγεται δυνατό. Όταν ακτινοβολείται με ένταση 700 - 1400 W / m2, ο ρυθμός παλμών αυξάνεται κατά 5 έως 7 παλμούς ανά λεπτό. Ο χρόνος παραμονής στη ζώνη της ακτινοβολίας θερμότητας περιορίζεται κυρίως τη θερμοκρασία του δέρματος, την αίσθηση του πόνου συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του δέρματος των 40 - 45 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με το τμήμα του σώματος.

Εκτός από την άμεση έκθεση στους ανθρώπους, η ακτινοβολούμενη θερμότητα θερμαίνει τις γύρω δομές. Αυτές οι δευτερεύουσες πηγές εκπέμπουν θερμότητα στο περιβάλλον με ακτινοβολία και μεταφορά, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του αέρα μέσα στο δωμάτιο να ανυψώνεται.

Οι υγειονομικοί κανόνες του βέλτιστου μικροκλίματος στις κατοικημένες περιοχές διαφοροποιούνται για τις ζεστές και κρύες περιόδους του έτους και είναι: η θερμοκρασία στη ζεστή περίοδο - 23-25 ​​βαθμοί Κελσίου, στο κρύο - 20-22 βαθμοί Κελσίου. σχετική υγρασία του αέρα - 60 - 30% στη ζεστή περίοδο, 45 - 30% κατά την περίοδο του ψύχους? η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στην θερμή περίοδο δεν είναι μεγαλύτερη από 0,25 m / s, στην ψυχρή περίοδο - όχι περισσότερο από 0,1 - 0,15 m / s.

Η κλίση των θερμοκρασιών του αέρα κατά μήκος του ύψους του δωματίου και οριζόντια δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των τοίχων μπορεί να είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου για όχι περισσότερο από 6 βαθμούς Κελσίου, ένα δάπεδο - 2 βαθμούς Κελσίου, η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα και του υαλοπίνακα στο κρύο σεζόν δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο 10 - 12 μοίρες Κελσίου και η θερμική επίδραση στην επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος της ροής της υπέρυθρης ακτινοβολίας από θερμαινόμενες θερμαντικές δομές - 0.1 cal / cm2min.

Τώρα υπάρχει η ευκαιρία να παραγγείλετε μια επαγγελματική μέτρηση του μικροκλίματος στην αίθουσα. Αυτή η έρευνα παρέχει την ευκαιρία να κατανοήσουμε ποια είναι η μικροκλιματική κατάσταση στο διαμέρισμα και αν υπάρχει απειλή για την υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων, συντάσσεται πρωτόκολλο εργαστηριακών μελετών με γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων (οικολογικό διαβατήριο). Μαζί με ένα περιβαλλοντικό διαβατήριο, μπορείτε να λάβετε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.

Το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων και οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία

Η έννοια του "εσωτερικού μικροκλίματος"

Η εσωτερική ισορροπία του ανθρώπινου σώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξωτερικές συνθήκες. Το μικροκλίμα του δωματίου, στο οποίο το άτομο είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της ανοσίας, της αποτελεσματικότητας, της ικανότητας άνετης χαλάρωσης και χαλάρωσης. Η κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει καρποφόρα την ανθρώπινη υγεία, αλλά και να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Έτσι, όσο περισσότερο μένουμε σε ένα ανεμπόδιστο δωμάτιο, τόσο περισσότερο επηρεάζει το έργο του σώματός μας.

Το μικροκλίμα οποιασδήποτε εγκατάστασης χαρακτηρίζεται από τη θερμοκρασία του αέρα, την υγρασία και την ταχύτητα κίνησης.

1. Θερμοκρασία δωματίου - ο πιο σημαντικός δείκτης άνεσης. Η θερμοκρασία του αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν απελευθέρωση θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα, μειώνοντας έτσι τις προστατευτικές λειτουργίες του. Εάν υπάρχει θερμική μηχανική κακής ποιότητας στο δωμάτιο, οι άνθρωποι θα υποφέρουν συνεχώς από υποθερμία, συχνή κρυολογήματα, λοιμώδη νοσήματα κ.λπ.

Μια πολύ υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο (πάνω από 27 μοίρες, C) συνεπάγεται όχι λιγότερα προβλήματα. Καταπολέμηση της θερμότητας, το σώμα παίρνει αλάτι από το σώμα. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γεμάτη με μείωση της ανοσίας, παραβίαση της ισορροπίας νερού-αλατιού, η οποία ρυθμίζει το έργο πολλών συστημάτων στο σώμα.

2. Υγρασία αέρα Είναι ένας παράγοντας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία. Εάν δεν υπάρχουν ειδικοί υγραντήρες στο δωμάτιο, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο ξηρό θα είναι ο αέρας. Ένας υγιής άνθρωπος, έχοντας εισέλθει σε ένα δωμάτιο με ξηρό αέρα, θα αισθανθεί δυσφορία μετά από 10-15 λεπτά. Εάν ένα άτομο έχει κρύο, θα αρχίσει να βήχει.

Με μετριοπάθεια, ο υγρός αέρας (μέτρο = 40-60%) θα δημιουργήσει άνετες συνθήκες εργασίας και αναψυχής. Το χειμώνα, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας, καθώς δεν επιτρέπει στον βλεννογόνο να στεγνώσει και να γίνει ευάλωτος στους ιούς. Το καλοκαίρι, με μια άνετη υγρασία, είναι ευκολότερο να μεταφέρεται θερμότητα, να διατηρείται μια υγιής κατάσταση δέρματος, κλπ.

3. Η ταχύτητα του αέρα - ένας παράγοντας στο μικροκλίμα, τον οποίο πολλοί δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Αλλά το γεγονός είναι ότι ανάλογα με (και πάλι) τη θερμοκρασία του αέρα, η ταχύτητα της κίνησης του επηρεάζει το σώμα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, σε θερμοκρασία μέχρι 33-35 μοίρες, η ταχύτητα των 0,15 m / s είναι άνετη, καθώς ο αέρας έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 μοίρες, η επίδραση θα αντιστραφεί.

Μικροκλίμα στις εγκαταστάσεις παραγωγής

Το μικροκλίμα του "χώρου εργασίας" συνδέεται άμεσα με την υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Εάν η εργασία είναι "καθιστική" και δεν συνδέεται με εντατικά φορτία, τότε η θερμοκρασία του αέρα σε τέτοια σημεία θα πρέπει να είναι ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο. Αυτή η ένδειξη πρέπει να είναι 22-24 με το σύμβολο συν. Ταυτόχρονα, η κίνηση του αέρα πρέπει να είναι ελάχιστη και η υγρασία του πρέπει να είναι 50-60%.

 • Εγκαταστάσεις παραγωγής (αποθήκη και κατάστημα).

Σε τέτοια σημεία, ο αέρας πρέπει να είναι πιο δροσερός, αφού ο εργαζόμενος ξοδεύει περισσότερη φυσική ενέργεια. Οι στήλες του θερμομέτρου σε αυτές τις αίθουσες πρέπει να διατηρούνται σε επίπεδο 18-20 μοίρες και η υγρασία πρέπει να είναι 40-60%. Επιπλέον, σε τέτοια σημεία το σύστημα εξαερισμού πρέπει να λειτουργεί καλά.

Πρότυπα άνετων συνθηκών του εσωτερικού περιβάλλοντος

Κάθε διευθυντής πρέπει να γνωρίζει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας του υπαλλήλου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ποιότητα των συνθηκών στο χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης πρέπει να παρέχει στο προσωπικό συνήθεις άνετες συνθήκες εργασίας, οι κανόνες του οποίου παρατίθενται στο έγγραφο "SanPin 2.2.4.548-96" (Υγειονομικοί κανόνες και πρότυπα).

Συνεπώς, οι κανόνες αυτοί θεσπίζουν υγειονομικές απαιτήσεις για τον μικροκλίμακα των δεικτών των χώρων εργασίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των ενεργειακών εισροών των εργαζομένων, τον χρόνο εκτέλεσης της εργασίας και τις περιόδους του έτους. Το έγγραφο ορίζει σαφώς τις απαιτήσεις για τη μέτρηση και τον έλεγχο των συνθηκών μικροκλίματος.

Στο δωμάτιο όπου εργάζεται ο εργαζόμενος, ο αέρας πρέπει να είναι ζεστός και, τουλάχιστον, καθαρός. Για παράδειγμα, εάν το ύψος του δωματίου από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι δύο μέτρα, το θερμόμετρο το καλοκαίρι θα πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο - 20-22 βαθμούς με θετικό πρόσημο και το χειμώνα - + 18-22S.

Δείκτες μικροκλίματος χώρων

Οι δείκτες μικροκλίματος πρέπει να διασφαλίζουν τη διατήρηση της ανθρώπινης θερμικής ισορροπίας με το περιβάλλον και τη διατήρηση της βέλτιστης ή επιτρεπόμενης θερμικής κατάστασης του οργανισμού. Για παράδειγμα, οι παράμετροι του μικροκλίματος χωρίζονται σε:

 • Βέλτιστο, που περιλαμβάνουν δείκτες της βέλτιστης θερμικής πρόσκρουσης και λειτουργικής κατάστασης ενός ατόμου, καθώς και την ελάχιστη τάση της θερμορύθμισης και την αίσθηση άνεσης.
 • Αποδεκτό - κριτήρια κατά τα οποία ένας υπάλληλος μπορεί να παρουσιάσει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Παρόμοιες τιμές των δεικτών χρησιμοποιούνται όταν δεν είναι δυνατή η διασφάλιση βέλτιστων κριτηρίων.

GOST 30494-2011. Τα κτίρια είναι οικιστικά και δημόσια. Παραμέτρους εσωτερικού μικροκλίματος

INTERSTATE ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ Παράμετροι του κλίματος στις εγκαταστάσεις Κατοικίες και δημόσια κτίρια. Παράμετροι μικροκλίματος για εσωτερικούς χώρους

Ημερομηνία εφαρμογής 2013-01-01

Οι στόχοι, οι βασικές αρχές και η βασική διαδικασία των έργων στο διακρατικό τυποποίηση ιδρύθηκε GOST 1,0 - 92 «Interstate σύστημα τυποποίησης. Οι βασικές διατάξεις» και GOST 1,2 - 97 «Interstate σύστημα τυποποίησης. Πρότυπα διακρατικό, τους κανόνες και τις συστάσεις για διακρατικές τυποποίησης. Η διαδικασία για την ανάπτυξη, την έγκριση, εφαρμογή, ενημέρωση και ακύρωση "

Σχετικά με το πρότυπο

1 Ανάπτυξη OAO "SantekhNIIproekt", JSC "TSNIIPromzdany"

2 εισήχθη από την Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης TC 465 "Κατασκευή"

3 ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ Interstate επιστημονική και τεχνική επιτροπή για την τυποποίηση, την τεχνική ρύθμιση και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των κατασκευών (MNTKS) (Πρακτικά Ν 39 με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου του 2011) Για την έκδοση των ψήφων:

(Τροπολογία IES αριθ. 7-2016).

4 Διάταξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Τεχνική κανονισμού και Μετρολογίας στις 12 Ιούλ 2012 N 191-ου διακρατικό πρότυπο GOST 30494 με 2011 ψηφίστηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως εθνικό πρότυπο για την 1 του Γενάρη του 2013

Πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή (λήξη) αυτού του προτύπου δημοσιεύονται στον μηνιαίο δημοσιευμένο δείκτη "Εθνικά Πρότυπα".

Οι πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές σε αυτό το πρότυπο δημοσιεύονται στον ετησίως δημοσιευμένο κατάλογο πληροφοριών "Εθνικά Πρότυπα" και το κείμενο των αλλαγών δημοσιεύεται στους μηνιαίες ευρετήρια πληροφοριών "Εθνικά Πρότυπα". Σε περίπτωση αναθεώρησης ή ακύρωσης αυτού του προτύπου, οι σχετικές πληροφορίες θα δημοσιευθούν στον μηνιαίο δείκτη "Εθνικά Πρότυπα"

Η τροπολογία που δημοσιεύθηκε στο IMS αρ. 7, 2016

1 Πεδίο εφαρμογής

Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις παραμέτρους του μικροκλίματος εξυπηρετούνται χώρους περιοχή κατοικιών (συμπεριλαμβανομένων κοιτώνες), νηπιαγωγεία, δημόσια, διοικητικά και κτίρια κατοικιών, καθώς και την ποιότητα του αέρα στην κατεχόμενη ζώνη των εν λόγω εγκαταστάσεων και θεσπίζει τις γενικές απαιτήσεις για την βέλτιστη και επιτρεπόμενες παραμέτρους του μικροκλίματος και της ποιότητας του αέρα. Το παρόν πρότυπο δεν εφαρμόζεται στις παραμέτρους μικροκλίματος της περιοχής εργασίας των εγκαταστάσεων παραγωγής.

2 Όροι και ορισμοί

Οι ακόλουθοι όροι χρησιμοποιούνται σε αυτό το πρότυπο με τους αντίστοιχους ορισμούς:

2.1 επιτρεπόμενες παραμέτρους του μικροκλίματος: Οι συνδυασμοί των παραμέτρων του κλίματος εκτιμά ότι η συστηματική και παρατεταμένη έκθεση σε ανθρώπινη μπορεί να προκαλέσει τοπική και γενική δυσφορία, επιδείνωση της υγείας και μείωση της λειτουργικότητας, όταν τα ενισχυμένα μηχανισμούς ρύθμισης θερμοκρασίας τάση και δεν προκαλούν βλάβη ή επιδείνωση της υγείας.

2.2 Η ποιότητα του αέρα

2.2.1 ποιότητα αέρα: Σύνθεση του αέρα στο δωμάτιο, στην οποία, με παρατεταμένη έκθεση στον άνθρωπο, εξασφαλίζεται η βέλτιστη ή ανεκτή κατάσταση του ανθρώπινου σώματος.

2.2.2 βέλτιστη ποιότητα αέρα: Σύνθεση αέρα στο δωμάτιο, όπου η παρατεταμένη και συστηματική έκθεση στον άνθρωπο παρέχει μια άνετη (βέλτιστη) κατάσταση του ανθρώπινου σώματος.

2.2.3 επιτρεπόμενη ποιότητα αέρα: Σύνθεση του αέρα στην αίθουσα, στην οποία η παρατεταμένη και συστηματική έκθεση στον άνθρωπο παρέχει μια αποδεκτή κατάσταση του ανθρώπινου σώματος.

2.3 τοπική ασυμμετρία της προκύπτουσας θερμοκρασίας: Η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών που προκύπτουν στο σημείο του δωματίου, που καθορίζεται από ένα θερμόμετρο με μπάλα για δύο αντίθετες κατευθύνσεις.

2.4 μικροκλίμα του δωματίου: Η κατάσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του δωματίου, που επηρεάζει το άτομο, που χαρακτηρίζεται από δείκτες της θερμοκρασίας του αέρα και των δομών εγκλεισμού, την υγρασία και την κινητικότητα του αέρα.

2.5 εξυπηρετούμενη περιοχή (οικοτόπου): Ο χώρος στις εγκαταστάσεις, περιορίζεται από επίπεδα παράλληλα προς το δάπεδο και τα τοιχώματα: 0,1 και σε ύψος 2,0 m πάνω από το επίπεδο του δαπέδου - για ανθρώπους που στέκονται ή κινούνται σε ύψος 1,5 m πάνω από το επίπεδο του δαπέδου - για καθήμενους ανθρώπους (αλλά όχι πιο κοντά από 1 m από την οροφή σε ένα θερμαντικό οροφή) και σε απόσταση 0,5 m από τις εσωτερικές επιφάνειες των εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, τα παράθυρα και οι συσκευές θέρμανσης.

2.6. βέλτιστες παράμετροι μικροκλίματος: Οι δείκτες συνδυασμού μικροκλίμα αξίες που συστηματική και παρατεταμένη έκθεση σε φυσιολογικά ανθρώπινα παροχής θερμικής κατάσταση του σώματος στις ελάχιστες μηχανισμούς θερμορυθμιστικά τάση και η αίσθηση της άνεσης δεν είναι μικρότερη από το 80% των ατόμων σε ένα δωμάτιο.

2.7. ένα δωμάτιο με μόνιμη διαμονή ατόμων: Το δωμάτιο στο οποίο οι άνθρωποι είναι τουλάχιστον 2 ώρες συνεχώς ή 6 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2.8. Θερμοκρασία δωματίου ακτινοβολίας: Μετρούμενη ως προς την περιοχή της θερμοκρασίας των εσωτερικών επιφανειών των περιφράξεων του δωματίου και των συσκευών θέρμανσης.

2.9 Η προκύπτουσα θερμοκρασία δωματίου: Συμπληρωματικός δείκτης της θερμοκρασίας ακτινοβολίας του χώρου και της θερμοκρασίας του αέρα χώρου, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Α.

2.10 ταχύτητα αέρα: Η ταχύτητα του αέρα υπολογίστηκε κατά μέσο όρο σε σχέση με τον όγκο της ζώνης εξυπηρέτησης.

2.11 θερμοκρασία θερμόμετρου μπάλας: Η θερμοκρασία στο κέντρο μιας κοίλης σφαίρας με λεπτά τοιχώματα, που χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της άρθρωσης της θερμοκρασίας του αέρα, της θερμοκρασίας της ακτινοβολίας και της ταχύτητας του αέρα.

2.12 Ζεστή περίοδο: Η περίοδος του έτους, που χαρακτηρίζεται από μέση ημερήσια εξωτερική θερμοκρασία άνω των 8 ° C.

2.13 ψυχρή περίοδο: Η περίοδος του έτους, που χαρακτηρίζεται από μια μέση ημερήσια εξωτερική θερμοκρασία 8 ° C και χαμηλότερη.

3 Ταξινόμηση των χώρων

Στο πρότυπο αυτό, εγκρίνεται η ακόλουθη κατάταξη των δημόσιων και διοικητικών χώρων:

 • χώρους της 1ης κατηγορίας: χώροι στους οποίους οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας ή ηρεμίας βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και ξεκούρασης.
 • εγκαταστάσεις της δεύτερης κατηγορίας: χώροι όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με ψυχική εργασία, σπουδές,
 • κατηγορίες δωματίων 3α: περιοχές με μαζική παραμονή των ανθρώπων, στην οποία οι άνθρωποι είναι ως επί το πλείστον σε καθιστή θέση χωρίς ρούχα στο δρόμο?
 • χώρο 3β κατηγορίες: περιοχές με μαζική παραμονή των ανθρώπων, στην οποία οι άνθρωποι είναι ως επί το πλείστον σε καθιστή θέση στα ρούχα δρόμο?
 • κατηγορίες δωματίων 3γ: περιοχές με μαζική παραμονή των ανθρώπων, στην οποία οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο σε όρθια θέση χωρίς ρούχα στο δρόμο?
 • δωμάτια της 4ης κατηγορίας: δωμάτια για εξάσκηση κινητών αθλημάτων.
 • χώρους της 5ης κατηγορίας: χώροι στους οποίους οι άνθρωποι είναι σε ημιτελής μορφή (αποδυτήρια, αίθουσες θεραπείας, ιατρεία κλπ.) ·
 • δωμάτια της 6ης κατηγορίας: δωμάτια με προσωρινή διαμονή ατόμων (προθάλαμοι, γκαρσονιέρες, διάδρομοι, σκάλες, μπάνια, δωμάτια καπνιστών, αποθήκες).

4 Παράμετροι μικροκλίματος

4.1 Σε κατοικίες και δημόσια κτίρια θα πρέπει να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ή επιτρεπτό παραμέτρους του μικροκλίματος στην κατεχόμενη ζώνη.

4.2 Παράμετροι που χαρακτηρίζουν το μικροκλίμα σε οικιστικές και δημόσιες εγκαταστάσεις:

 • θερμοκρασία αέρα.
 • ταχύτητα της κίνησης του αέρα.
 • σχετική υγρασία του αέρα.
 • Η προκύπτουσα θερμοκρασία δωματίου.
 • τοπική ασυμμετρία της προκύπτουσας θερμοκρασίας.

4.3 Οι απαιτούμενες παράμετροι μικροκλίματος: η βέλτιστη, η επιτρεπτή ή οι συνδυασμοί τους πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με το σκοπό του χώρου και την περίοδο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των σχετικών κανονιστικών εγγράφων *.

_______________ * Στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχουν [1] και [2]

4.4 Βέλτιστη και επιτρεπόμενες παραμέτρους του μικροκλίματος της περιοχής εξυπηρέτησης των κτιρίων κατοικιών (συμπεριλαμβανομένων ξενώνες), νηπιαγωγεία, δημόσια, διοικητικά και κτίρια κατοικιών θα πρέπει να ληφθούν για την αντίστοιχη περίοδο του έτους εντός των παραμέτρων δίνονται στους Πίνακες 1-3:

Βέλτιστες και επιτρεπόμενες προδιαγραφές θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ταχύτητας αέρα στην επιλεγμένη περιοχή κατοικιών και κοιτώνων