Κλιματιστικά δαπέδου - κινητά κλιματικά συστήματα για γραφεία, ξενώνες και σπίτια

Η έλλειψη επαγγελματικής επιμέλειας, κινητικότητας, που πραγματοποιείται στην ικανότητα "μετακίνησης" σε τροχούς από δωμάτιο σε δωμάτιο και συμπαγή - αυτά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των σύγχρονων κλιματιστικών δαπέδων. Παράλληλα, ο καταναλωτής διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων και τύπων κλιματιστικών δαπέδου με την απαιτούμενη ισχύ, μεγάλη λειτουργικότητα και μικρές διαστάσεις, γεγονός που καθιστά εύκολη την τοποθέτησή τους στο εσωτερικό.

Τύποι κινητών κλιματιστικών δαπέδων

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κλιματιστικών δαπέδων, με την προτίμηση ότι μπορείτε να δώσετε είτε ένα κινητό σύστημα split είτε ένα εξωτερικό μονοπώλιο. Η τελευταία είναι η απλούστερη επιλογή, με την εγκατάσταση των οποίων οι περισσότεροι χρήστες αντιμετωπίζουν μόνοι τους. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο μόνο να κανονιστεί η απομάκρυνση του θερμού αέρα μέσω ενός εύκαμπτου αγωγού (αν, φυσικά, προβλέπεται στο σχέδιο), για παράδειγμα στον αναπνευστήρα, στον άξονα εξαερισμού. Οι διαστάσεις αυτής της συσκευής δεν υπερβαίνουν τις διαστάσεις ενός συνηθισμένου μικρού κομοδίνου.

Τα κινητά διαχωριστικά συστήματα δεν αποτελούνται από ένα, αλλά από δύο μπλοκ - εσωτερικά και εξωτερικά. Στην εσωτερική μονάδα υπάρχει ένα "κρύο" κύκλωμα - ένας εξατμιστήρας, ένας ανεμιστήρας και ένας συμπιεστής, στο εξωτερικό - ένα "καυτό" κύκλωμα - το οποίο περιλαμβάνει έναν συμπυκνωτή και έναν ανεμιστήρα. Παρεμπιπτόντως, η διαφορά μεταξύ ενός κινητού διαχωρισμένου συστήματος και ενός τοίχου είναι ότι στον πρώτο ο συμπιεστής βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα και στον δεύτερο στην εξωτερική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κινητά συστήματα διάσχισης δαπέδων έχουν μάλλον δυσκίνητη και θορυβώδη εσωτερική μονάδα, η οποία πρέπει να τυλίγεται σε τροχούς.

Υπάρχει επίσης ένας πολύ ειδικός τύπος κλιματιστικών κλιματιστικών που δεν έχουν αεραγωγό. Η αρχή της δράσης τους είναι η ακόλουθη - με εξαναγκασμένη εξάτμιση του νερού από τον αέρα, απορροφάται κάποια ποσότητα θερμικής ενέργειας. Δηλαδή, ως ψυκτικό μέσο σε αυτό το είδος κλιματιστικών δαπέδου είναι το συνηθισμένο νερό, που τροφοδοτείται με την υγρασία ενός ειδικού πορώδους φίλτρου, μέσω του οποίου λειτουργεί κλιματιζόμενος αέρας δωματίου.

Αυτή η τεχνική λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, δημιουργώντας σε μικρά δωμάτια μέχρι 25 τετραγωνικά μέτρα. m άνετες συνθήκες, ενώ καταναλώνει λιγότερο από 85 watts ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, αυτό το κλιματιστικό επίσης υγραίνει τον αέρα, οπότε θα πρέπει να εγκαθίσταται σε δωμάτια με καλό εξαερισμό, ή το δωμάτιο θα πρέπει να αερίζεται περιοδικά.

Χαρακτηριστικά της λειτουργίας των διαφόρων τύπων κλιματιστικών δαπέδου

Επιπλέον, υπαίθρια συστήματα κλιματισμού μπορεί να είναι εξοπλισμένο με οθόνη LCD τηλεχειριστήριο, χρονόμετρο, και τα φίλτρα από λεπτό ιονιστή καθαρισμού του αέρα και για τη δημιουργία του κλιματιζόμενου χώρου δεν είναι μόνο άνετα, αλλά και υγιείς, ευεργετικό μικροκλίμα.

Είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε τα μειονεκτήματα των κλιματιστικών δαπέδων, αλλά είναι αρκετά ένα κομμάτι:

 1. Πολύ υψηλό επίπεδο θορύβου σε σύγκριση με τα στάσιμα διαχωριστικά συστήματα (βασικά αφορά τα μονοπώλια).
 2. Χρησιμοποιείται χαμηλή ισχύς, η οποία δεν επιτρέπει σε αυτές τις συσκευές να συνθέτουν αέρα σε χώρους με μεγάλη έκταση.
 3. Η ανάγκη για τακτικό καθαρισμό της παλέτας από τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων.

Το τελευταίο πρόβλημα των κινητών κλιματιστικών μονομπλόκ συνδέεται με την συχνά ανεπαρκή όγκο του συλλέκτη συμπυκνωμάτων. Ορισμένα φτηνά μοντέλα μπορεί να μην είναι εξοπλισμένα με αυτό το δομικό στοιχείο, αντί του οποίου παρέχεται ένας εύκαμπτος σωλήνας. Από αυτό συμπυκνώνεται είτε στο δρόμο είτε σε ένα δοχείο, προσαρμοσμένο για το σκοπό αυτό από τους ιδιοκτήτες της συσκευής.

Μερικές φορές ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων είναι απλά πολύ μικρός, γεγονός που προσθέτει στην ταλαιπωρία της χρήσης αυτής της τεχνικής. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο με μία ογκομετρική δεξαμενή για το συμπύκνωμα, και ακόμα καλύτερα - το πιο προηγμένο, με ενσωματωμένο αυτόματο σύστημα εξάτμισης, το οποίο μετατρέπει το συμπύκνωμα στη συλλογή του ατμού και αφαιρώντας το με ζεστό αέρα διαμέσου ενός εύκαμπτου αγωγού.

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό δαπέδου

Η λειτουργία του κλιματιστικού δαπέδου βασίζεται στις γενικές αρχές που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε διαχωρισμένα συστήματα:

 1. Αλογονάνθρακας ή χλωροφθοράνθρακα, με λίγα λόγια, οποιαδήποτε χαμηλού σημείου ζέσεως ψυκτικό υπό πίεση διαμέσου του ψεκαστήρα περνά μέσα στον εξατμιστή - συνήθη ψυγείου κατά την οποία η παραπάνω-που ονομάζεται υγρό θερμαίνεται και εξατμίζεται λόγω της εισερχόμενο θερμό αέρα από το δωμάτιο. Η διαδικασία εξάτμισης συνοδεύεται από πολύ μεγάλη απορρόφηση θερμότητας από τον αέρα ψύξης.

 • Ο ψυχρός αέρας αναγκάζεται να εισέλθει στο δωμάτιο από έναν ανεμιστήρα τοποθετημένο μετά τον εξατμιστή.
 • Ο ατμός ψυκτικού μέσου που παρέχεται στο κενό του συμπιεστή, μετά την οποία η πίεση υψηλής θερμοκρασίας, που εισέρχονται στο συμπυκνωτή όπου φρέον ή φρέον μεταφέρεται στην υγρή φάση, ψύχεται επίσης αέρα από τον κλιματιζόμενο χώρο. Ο αέρας ψύξης αντλείται από έναν δεύτερο ανεμιστήρα.

  Τρόποι τοποθέτησης κλιματιστικών δαπέδων

  Είναι σημαντικό να έξοδος θερμαινόμενο αέρα από εσωτερικούς χώρους για εξωτερικούς χώρους μέσω του αγωγού, και όχι απλώς να το ρίξει στο άλλο άκρο του δωματίου, διότι στην περίπτωση αυτή, ο ψυχρός αέρας τροφοδοτείται στον εξατμιστήρα, θα πρέπει να αναμιγνύεται με ζεστό αέρα από το συμπυκνωτή, οπότε η αποδοτικότητα των αεροπορικών θα μειωθεί σε φορές.

  Ωστόσο, απλά "να πετάξει" η αυλάκωση σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή σε ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο ή μπαλκόνι δεν είναι αρκετό. Για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να προσαρμόσετε εκ νέου το πλαστικό προφίλ του παραθύρου, κάνοντας ένα ειδικό ένθετο, μέσω του οποίου θα χρειαστεί να περάσετε το άκρο του αγωγού. Στη συνέχεια, η απόδοση του κλιματιστικού θα είναι η μέγιστη.

  Κινητό split-σύστημα, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, έχει αρκετά πιο ήσυχο, λόγω του γεγονότος ότι η εξωτερική μονάδα βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Προσθέστε το τελευταίο, παρεμπιπτόντως, αρκετά εύκολα - τις περισσότερες φορές είναι κρεμασμένα σε ένα παράθυρο σε ζώνες ή να εγκατασταθεί στη βεράντα.

  Εκτός από το μικρότερο θόρυβο που εκπέμπεται κατά τη λειτουργία, αυτά τα κινητά κλιματιστικά τοποθετημένα στο δάπεδο χαρακτηρίζονται επίσης από σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση. Αυτή η τεχνολογία κλιματισμού διοχετεύει ένα δωμάτιο μέχρι 60 τετραγωνικά μέτρα. m, ενώ τα απλά monoblocks δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα δωμάτιο που υπερβαίνει τα 25 τετραγωνικά μέτρα. m.

  Φυσικά, η εγκατάσταση μιας τέτοιας κλιματικής τεχνολογίας δεν προκαλεί ιδιαίτερες δυσκολίες, ωστόσο είναι πιο επίπονη από την εγκατάσταση ενός μονοπώλου. Κατά συνέπεια, εγκαθίσταται ένα κινητό σύστημα split σε περίπτωση που η εγκατάσταση ενός συστήματος διαχωρισμού τοίχων υψηλής απόδοσης είναι για κάποιο λόγο αδύνατη. Τα εξωτερικά μονοκόμματα είναι εξαιρετικά βολικά για χρήση, για παράδειγμα, στη χώρα. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε ενοικιαζόμενα γραφεία και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

  Χαρακτηριστικά κλιματιστικών δαπέδων

  Επιλέξτε εξωτερικό κλιματιστικό, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των συσκευών που είναι πιο σημαντικά για εσάς:

  1. Κατανάλωση ισχύος. Θεωρητικά, για αποτελεσματική ρύθμιση 10 τετραγωνικών. m αίθουσα απαιτεί περίπου 1 kW της ισχύος του κλιματιστικού δαπέδου με αεραγωγούς, εγκατεστημένο από όλους τους κανόνες. Έτσι, μια συσκευή 4 κιλοβάτ θα πρέπει να είναι αρκετή για να εργάζεται σε μια περιοχή γραφείων 40 τετραγωνικών μέτρων. m. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα θα είναι πολύ χαμηλότερη αν κάποιος θεωρεί ότι σίγουρα ο αγωγός αέρα θα τοποθετηθεί απλά σε ένα ελαφρώς ανοιχτό πλαστικό παράθυρο. Επιπλέον, ο εξοπλισμός γραφείου εργασίας διαθέτει επιπλέον θερμότητα.
  2. Μέθοδος εξόδου συμπυκνωμάτων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πιο σύγχρονες συσκευές είναι εξοπλισμένες με αυτόματο σύστημα εξάτμισης, το οποίο ανεξάρτητα αποστραγγίζει το συμπύκνωμα στον αεραγωγό μαζί με ζεστό αέρα. Εάν το σύστημα είναι παλαιότερο, είναι λογικό να επιλέξετε ένα μοντέλο με μεγάλη συλλογή συμπυκνωμάτων για να το αδειάσετε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σπάνιο.
  3. Βάρος και διαστάσεις της συσκευής. Είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος, αλλά όλα τα μοντέλα δαπέδου των κλιματιστικών μπορούν εύκολα να μετακινηθούν στους δικούς τους τροχούς και να μεταφερθούν με αυτοκίνητο.

  Οι κατασκευαστές κλιματιστικών δαπέδων και η λειτουργικότητα αυτών των συσκευών

  Η πλειοψηφία αυτών των κλιματικών τεχνολογιών είναι ικανή όχι μόνο να εκτελεί τη λειτουργία της ψύξης του αέρα, αλλά και της θέρμανσης και του εξαερισμού. Η μεγαλύτερη επιλογή των μοντέλων παρέχεται από την εταιρεία Electrolux, μεταξύ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε τόσο μάλλον φθηνά όσο και προηγμένα monoblocks.

  Έτσι, μια από τις πιο ισχυρές συσκευές είναι το κλιματιστικό Electrolux EACM-16EZ / N3 με χωρητικότητα 4,7 kW, ικανό να κλιματισμό ενός δωματίου 35 τετραγωνικών μέτρων. m. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη λειτουργία ψύξης και εξαερισμού, είναι δυνατόν να διατηρηθεί η θερμοκρασία στην αυτόματη λειτουργία.

  Άλλοι κατασκευαστές, μια ποικιλία μοντέλων κλιματιστικών δαπέδων στα οποία δεν είναι κατώτερα από την Electrolux - αυτή είναι η εταιρεία Ballu, Timberk και κάποιες άλλες. Με χαμηλότερο κόστος και κάπως χαμηλότερη παραγωγικότητα, πολλά monoblocks μπορούν να θερμάνουν το δωμάτιο, το οποίο καθιστά δυνατή τη χρήση τους από τη μία πλευρά όλο το χρόνο, και από την άλλη - για να απαλλαγούμε από τους ήδη περιττούς ηλεκτρικούς θερμαντήρες.

  Στο επόμενο άρθρο θα σας πούμε τι είναι καλύτερο από τον κλιματισμό ή τον έλεγχο του κλίματος για το διαμέρισμα.

  Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό δαπέδου

  Η όλο και περισσότερο επιδεινούμενη περιβαλλοντική κατάσταση του περιβάλλοντος ωθεί την ανθρωπότητα να λύσει το πρόβλημα της αναπνοής καθαρού αέρα. Ο φυσικός φρέσκος αέρας στο δωμάτιο είναι σήμερα ένα φανταστικό υπόλοιπο του παρελθόντος. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και η αυτοκινητοβιομηχανία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των ροών του αέρα τόσο πολύ ώστε σχεδόν κάθε δωμάτιο χρειάζεται καθαρισμό του αέρα. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, βοηθήστε τις πρόσφατα δημοφιλείς συσκευές - κλιματιστικά. Δεν είναι μυστικό ότι η αγορά ενός διαχωρισμένου συστήματος δεν είναι φθηνή ευχαρίστηση. Εδώ, οι συσκευές δαπέδου έρχονται στη διάσωση. Εκτελούν τις ίδιες λειτουργίες, αλλά σε προσιτή τιμή. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς λειτουργεί το κλιματιστικό δαπέδου. Οι καταναλωτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του, επειδή Δεν έχει εξωτερικό μπλοκ, η αρχή της εργασίας δεν είναι απολύτως σαφής.

  Λειτουργίες

  Για να διαπιστώσετε πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση μιας συσκευής δαπέδου, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τις κύριες λειτουργίες της λειτουργίας της:

  • Κινητικότητα, ευκολία κίνησης και μεταφοράς
  • Υψηλό επίπεδο αερισμού και ψύξης αέρα
  • Αρκετοί τρόποι λειτουργίας (ψύξη, θέρμανση, αφύγρανση, υγρασία)
  • Κατά τη λειτουργία, το περιβάλλον καθαρίζεται από βλαβερές ουσίες, ακαθαρσίες και σκόνη.

  Είδη κλιματιστικών

  Οι συσκευές δαπέδου χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες:

  1. Ενιαίο μπλοκ
  2. Κινητό σύστημα διαίρεσης

  Ενιαίο μπλοκ

  Μια ενιαία μονάδα είναι ένα κιβώτιο μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα τα λειτουργικά μέρη της. Σε αυτό είναι συνδεδεμένο ένα σωλήνα - εξαερισμός. (η θερμότητα απελευθερώνεται μέσω αυτού). Αυτός ο τύπος συσκευής ανακυκλώνει τον αέρα που λαμβάνεται από το εσωτερικό του δωματίου και τα μολυσμένα απομακρύνονται μέσω του σωλήνα.

  • Ικανότητα μετακίνησης και μεταφοράς
  • Τα κινητά κλιματιστικά δαπέδου δεν χρησιμοποιούν ψυκτικό μέσο freon. Δεν μολύνουν το περιβάλλον
  • Ο σχεδιασμός της συσκευής δεν απαιτεί συναρμολόγηση και εγκατάσταση
  • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Για βέλτιστη απόδοση, δεν απαιτούνται πρόσθετα εξαρτήματα, όπως μια εξωτερική μονάδα
  • Για χρήση, δεν απαιτούνται επισκευές και εργασίες κατασκευής. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκατάσταση, χωρίς να επηρεάζεται η επισκευή και ο σχεδιασμός της
  • Η δυνατότητα τοποθέτησης σε χώρους όπου δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα split σύστημα. Έτσι, αυτός ο τύπος κατασκευής είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ενοικιαστές
  • Δεν καταστρέφει την εμφάνιση του δωματίου

  Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε συσκευή, αυτή η συσκευή παρουσιάζει εγγενή μειονεκτήματα.

  • Υψηλό επίπεδο θορύβου στην εργασία
  • Υψηλή θερμοκρασία θέρμανσης του σωλήνα εξαερισμού
  • Παρακολούθηση και περιοδικός καθαρισμός δοχείου με συσσώρευση συμπυκνωμάτων
  • Εισαγωγή αέρα από το δωμάτιο. Συχνά η συσκευή ανακυκλώνει αέρα από όλους τους χώρους του δωματίου, με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος σε άλλους χώρους.
  • Ο σωλήνας εξαερισμού είναι σχετικά μικρός (δεν υπερβαίνει τα 2 μέτρα). Επομένως, η εγκατάσταση είναι δυνατή κοντά σε παράθυρο ή πόρτα.

  Εξωτερικός κλιματισμός με αεραγωγό - η καλύτερη λύση για την παροχή, με συχνές μετεγκαταστάσεις, είναι βολική για τη διαμονή σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα. Προσιτό κόστος, εύκολη εγκατάσταση, εύκολη λειτουργία καθιστούν αυτό το είδος αρκετά δημοφιλές στους καταναλωτές.

  Κινητό σύστημα διαίρεσης

  Το κινητό σύστημα στη σύνθεσή του έχει 2 κύρια μέρη: μια εσωτερική μονάδα, μια εξωτερική μονάδα. Εκτός από ένα καραμέλα, είναι κινητό και συμπαγές. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς.

  Τα πλεονεκτήματα ενός κινητού συστήματος διαχωρισμού:

  1. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  2. Χαμηλός θόρυβος σε λειτουργία
  3. Υψηλό επίπεδο ποιότητας εργασίας
  4. Η θερμότητα εξέρχεται μέσω εξωτερικής μονάδας και δεν εισέρχεται στο δωμάτιο
  5. Βολική εγκατάσταση
  6. Εύκολο στη χρήση
  7. Δυνατότητα κίνησης
  1. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε συνεχώς τη στάθμη του συμπυκνώματος στη δεξαμενή και να την αφαιρέσετε έγκαιρα
  2. Η κίνηση και η μεταφορά μιας μονάδας από την άλλη περιορίζεται από το μήκος του σωλήνα αεραγωγού

  Επί του παρόντος, η καινοτομία παρουσιάζεται στην καταναλωτική αγορά - κλιματιστικό δαπέδου χωρίς αεραγωγούς. Έχει όλες τις βασικές ιδιότητες ενός κλιματιστικού δαπέδου, αλλά στερείται σωλήνα αεραγωγού, λειτουργεί ως υγραντήρας και όχι ως πλήρες όργανο. Ο βαθμός ψύξης του αέρα σε αυτόν τον τύπο συσκευής είναι αμελητέος.

  Διαδικασία εγκατάστασης

  Αν και η εγκατάσταση της συσκευής δεν απαιτεί πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τις βασικές αποχρώσεις της εγκατάστασης:

  • Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, η συσκευή πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο για 2 ώρες στην κατάσταση εκτός λειτουργίας. Μόνο μετά την πάροδο του χρόνου, το κλιματιστικό μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο
  • Κατά την εγκατάσταση του σωλήνα αεραγωγού, πρέπει να προσέχετε ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στη ροή του αέρα
  • Ο αγωγός αέρα πρέπει να εγκατασταθεί σε ειδικά εξοπλισμένο παράθυρο ή πόρτα.
  • Επίσης, ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν κάθε κλιματιστικό

  Αρχές εργασίας

  Για να κατανοήσετε πώς το κλιματιστικό επεξεργάζεται τον αέρα από τους χώρους, να πάρει το βέλτιστο μικροκλίμα, είναι απαραίτητο να μελετήσετε την αρχή λειτουργίας του κλιματιστικού δαπέδου.

  Η λειτουργία του κλιματιστικού δαπέδου περιλαμβάνει μία κύρια λειτουργία - για να επεξεργαστεί ζεστό αέρα από το δωμάτιο, αφαιρώντας τον περίσσεια αέρα μέσω του σωλήνα εξαερισμού. Στην πραγματικότητα, το κοντίσιονερ δεν ψύχει τον αέρα και ανακουφίζει μια προϋπόθεση από περιττή θερμότητα, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

  Ένας ισχυρός ανεμιστήρας είναι ενσωματωμένος στο σύστημα, ο οποίος οδηγεί ισχυρό αέρα ρέει μέσα από τις λεπίδες του. Στη συνέχεια ο αέρας εισέρχεται στον τομέα του εναλλάκτη θερμότητας, όπου εξατμίζεται ο αέρας. Η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται και η περίσσεια θερμότητας εξέρχεται μέσω του σωλήνα.

  Όπως μπορείτε να δείτε, η εγκατάσταση και η προσαρμογή δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες. Κάθε ιδιοκτήτης είναι σε θέση να εγκαταστήσει την ίδια την συσκευή. Επίσης, η αρχή του κλιματιστικού δαπέδου δεν περιέχει πολύπλοκες διαδικασίες, οι οποίες σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε ελεύθερα τη συσκευή, τόσο σε καθιστικά όσο και στη χώρα, σε ταξίδια, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ.

  Βασικά μέρη της συσκευής

  Για το σύστημα διήρκεσε πολλά χρόνια, πρέπει να γνωρίζετε όχι μόνο την αρχή της λειτουργίας του, αλλά και τις βασικές λειτουργικές λεπτομέρειες.

  Το κύριο μέρος του συστήματος δαπέδου μπορεί να ονομαστεί το κύκλωμα ψύξης. Είναι αυτός που είναι σε θέση να μειώσει τη θερμοκρασία των ρευμάτων αέρα στο απαιτούμενο επίπεδο. Αποτελείται από συμπιεστή, εναλλάκτη θερμότητας, συσκευή με λειτουργία διαστολής.

  Στο επάνω μέρος της συσκευής υπάρχει ανεμιστήρας. Παρέχει κυκλοφορία ροών αέρα στο εσωτερικό του κλιματιστικού.

  Ένας ανεμιστήρας βρίσκεται επίσης στο κάτω μέρος. Βοηθά επίσης τον αέρα να κυκλοφορεί και να τρέχει μέσω του σωλήνα εξαερισμού.

  Ένα αναπόσπαστο μέρος είναι επίσης το τηλεχειριστήριο. Με αυτό, μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή βέλτιστη θερμοκρασία χώρου, να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη συσκευή.

  Κύριες λειτουργίες

  Τα σύγχρονα μοντέλα μονάδων δαπέδου λειτουργούν τόσο σε λειτουργία θέρμανσης όσο και ψύξης, είναι εξοπλισμένα με διάφορα πρόσθετα φίλτρα καθαρισμού και έχουν διαφορετικά συστήματα προστασίας από τη θραύση κατά τη λειτουργία. Για να επιτευχθεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα, οι κατασκευαστές προσφέρουν νέα προϊόντα με τη λειτουργία της υγρασίας, του καθαρισμού, του ιονισμού και της εξάλειψης των βακτηρίων.

  Όταν επιλέγετε ένα κλιματιστικό δαπέδου, προσέξτε το δίσκο συλλογής συμπυκνωμάτων. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην χρειάζεται να το αδειάζουν μόνιμα. Τα σύγχρονα μοντέλα παρουσιάζονται για καταναλωτές χωρίς δεξαμενή συλλογής συμπυκνωμάτων. Η υπερβολική υγρασία εξατμίζεται και αφαιρείται από τη συσκευή μέσω του σωλήνα εξαερισμού.

  Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το κλιματιστικό δαπέδου, τα κύρια πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, την κύρια δομή, μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα όταν επιλέγετε την αγορά ενός κλιματιστικού δαπέδου ή του συνηθισμένου συστήματος διαχωρισμού. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό δαπέδου, δεν υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά του. Κατά την αλλαγή του τόπου διαμονής, υπάρχουν προβλήματα με την αποσυναρμολόγηση του συστήματος διαχωρισμού. Είναι απαραίτητο είτε να αφήσετε το κλιματιστικό στο ίδιο σημείο είτε να εκτελέσετε μια τεχνικά περίπλοκη διαδικασία αφαίρεσης των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων και να τηρήσετε τους βασικούς κανόνες μεταφοράς.

  Κινητό κλιματιστικό χωρίς αεραγωγό - μια βολική λύση ή προσομοίωση της ψύξης

  Οι ψύκτες χώρου - μονοκόμματα, εξοπλισμένα με τροχούς, παραμένουν κινητοί μόνο υπό όρους. Στην πραγματικότητα, η μονάδα είναι "δεμένη" με το άνοιγμα του παραθύρου με έναν εύκαμπτο σωλήνα που εκπέμπει ζεστό αέρα. Είναι αμαρτία να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το μειονέκτημα για εμπορικούς σκοπούς, προσφέροντας στον καταναλωτή μια εναλλακτική λύση, κλιματιστικό δαπέδου χωρίς αεραγωγό. Όπως και ορισμένοι κατασκευαστές οικιακών συσκευών. Το καθήκον μας είναι να μελετήσουμε το σχεδιασμό της συσκευής, να αποσυναρμολογήσουμε τα πλεονεκτήματα και να δημοσιεύσουμε πολλές πραγματικές απόψεις.

  Γιατί χρειάζεστε έναν αγωγό παραθύρου

  Πρώτον, προτείνουμε να εξετάσουμε γιατί οι φορητοί ψύκτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εξάντληση αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις. Σύντομα εξηγήστε τη συσκευή και την αρχή λειτουργίας των παραδοσιακών κλιματιστικών μονομπλόκ.

  Το σύστημα κλιματισμού στο σπίτι συναρμολογείται σε ένα ενιαίο περίβλημα εξοπλισμένο με τροχούς. Μέσα είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

  • 2 εναλλάκτες θερμότητας - εξατμιστή και συμπυκνωτή.
  • δύο ανεμιστήρες που κατευθύνουν τη ροή του αέρα μέσω αυτών των θερμαντικών σωμάτων.
  • μονάδα συμπιεστή.
  • η βαλβίδα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης.
  • ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, αισθητήρες.

  Οι εναλλάκτες θερμότητας, ένας συμπιεστής και μια βαλβίδα εκτόνωσης συνδέονται με σωλήνες γεμισμένους με ειδικό ψυκτικό υγρό - φρέον. Η τελευταία κυκλοφορεί λόγω της πίεσης που ασκείται από τον συμπιεστή.

  Λειτουργικό διάγραμμα με σύνδεση του αεραγωγού προς τη μονάδα δαπέδου

  Για αναφορά. Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό των φρεονών είναι η ικανότητα να βράζουν και να διέρχονται στην αέρια φάση σε μείον θερμοκρασίες (-10... -40 ° C).

  Όλες οι μηχανές ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών και των διαχωρισμένων συστημάτων, χρησιμοποιούν τον κύκλο Carnot - τη μεταφορά της θερμικής ενέργειας με την εξάτμιση και τη συμπύκνωση του ψυκτικού μέσου. Πώς συμβαίνει:

  1. Το φρέον σε υγρή κατάσταση τροφοδοτείται στον πρώτο εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος εκπαιδεύεται από αέρα ζεστού χώρου. Η ουσία εξατμίζεται και αφαιρεί το μερίδιο της θερμότητας από τη ροή του αέρα - έτσι πραγματοποιείται η ψύξη του δωματίου.
  2. Το ψυκτικό μέσο "φορτισμένης" ενέργειας περνά μέσω της μονάδας συμπιεστή αυξάνοντας την πίεση του αερίου. Αυτό θα προκαλέσει συμπύκνωση του Freon σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
  3. Πηγαίνοντας σε ένα άλλο ψυγείο (συμπυκνωτής), που διοχετεύεται από τον δεύτερο ανεμιστήρα, το ψυκτικό υγρό περνά σε υγρή κατάσταση και επιστρέφει ένα αποθεματικό θερμικής ενέργειας. Κατόπιν ο φρέον ρέει στη βαλβίδα εκτόνωσης και τροφοδοτείται και πάλι στον εξατμιστή, όπως φαίνεται στο διάγραμμα.
  Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου (κύκλος), το freon μεταβάλλει τη συνολική κατάσταση δύο φορές και ανταλλάσσει θερμική ενέργεια

  Η ροή, που ψύχεται στον εξατμιστή, εισέρχεται στο διαμέρισμα. Και πού να τοποθετήσετε τον αέρα που έχει θερμανθεί στον συμπυκνωτή; Είναι σαφές ότι η ρίψη πίσω στο δωμάτιο είναι αδύνατη - ο κλιματισμός θα είναι μηδέν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αφαιρέσετε ζεστό αέρα στο δρόμο μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα μεγάλης διαμέτρου.

  Το βασικό σημείο. Ο αγωγός που συνδέει τον ψυκτήρα με το εξωτερικό περιβάλλον είναι ο δίαυλος για την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας από το δωμάτιο.

  Ένα κλασικό φορητό κλιματιστικό για το σπίτι, εξοπλισμένο με ένα σωλήνα, είναι αρκετά αποτελεσματικό. Καταβάλλοντας 100 watt ηλεκτρικής ενέργειας, εκπέμπει τουλάχιστον 300 Watt κρύο ή θερμότητα το χειμώνα. Υπάρχουν επίσης φορητά μοντέλα με δύο αεραγωγούς, οι οποίοι εξέρχονται έξω και προορίζονται για ψύξη με συμπυκνωτή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, δείτε το βίντεο:

  Πώς λειτουργούν οι ψύκτες χωρίς σωλήνα

  Διαπιστώσαμε ότι τα οικιακά κλιματιστικά του παραδοσιακού τύπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς να αφαιρούν θερμό αέρα από το εξωτερικό. Πράγματι, οι κατασκευαστές μας προσφέρουν κλιματικές μονάδες που χρησιμοποιούν μια εντελώς διαφορετική αρχή λειτουργίας.

  Ο κινητός ψύκτης χωρίς αγωγό αέρα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ελαφρύ φορητό περίβλημα σε τροχούς.
  • φίλτρο αέρα;
  • ανεμιστήρας;
  • το φίλτρο νερού.
  • χωρητικότητα γεμάτη με νερό.
  • αντλία?
  • ηλεκτρικός θερμαντήρας σωληνώσεων (ΔΕΔ);
  • ελέγχου και αυτοματισμού.

  Σημείωση: Σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις, τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριστήρια.

  Λειτουργικό διάγραμμα του συστήματος κλιματισμού

  Παρουσιάζουμε τον αλγόριθμο λειτουργίας του κλιματιστικού δαπέδου, που περιγράφεται από τις λέξεις ενός από τους κατασκευαστές:

  1. Ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας φυσάει αέρα μέσω 2 φίλτρων - τραχύ καθαρισμό και νερό.
  2. Ένα φίλτρο νερού είναι ένα υλικό με μικρά κελιά, διαβρεγμένα με μια αντλία. Περνώντας μέσα από τον καμβά, το ρεύμα αέρα καθαρίζεται από σκόνη και υγραίνεται.
  3. Η δεύτερη λειτουργία του φίλτρου νερού είναι η ψύξη, η οποία συμβαίνει λόγω της μετάβασης φάσης του νερού από υγρή σε αέρια κατάσταση. Με την επαφή με ζεστό αέρα, εξατμίζεται και αφαιρεί σημαντικό μέρος της θερμότητας, μειώνοντας τη θερμοκρασία της ροής κατά 5-7 μοίρες.
  4. Τοποθετημένο σωστά στο ψυγείο του δωματίου δημιουργεί ένα μαξιλάρι αέρα, που δεν επιτρέπει στα ψυχθέντα ρεύματα να βγαίνουν μέσα από ένα ανοιχτό άνοιγμα παραθύρου ή ένα μπαλκόνι.
  5. Στη λειτουργία "χειμώνα", ο αέρας θερμαίνεται από ηλεκτρικό θερμαντήρα.

  Ο κατασκευαστής σας συνιστά να χειρίζεστε ένα κινητό κλιματιστικό μη αγωγό αέρα με ανοιχτό παράθυρο και να τοποθετείτε θερμοηλεκτρικά στοιχεία ζελατίνας στη δεξαμενή, είναι επίσης μπαταρίες ψυχρής αποθήκευσης. Δεν χρειάζεται σωλήνας για ζεστό αέρα. Πώς φαίνεται στην πραγματικότητα, κοιτάξτε το βίντεο από τον κατασκευαστή, αλλά κοντά στην καρδιά δεν παίρνουν:

  Αξιοπιστία πληροφοριών σχετικά με τα κλιματιστικά

  Τώρα εξετάστε την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρουσιάζονται σε κάθε παράγραφο του καταλόγου:

  1. Η έγχυση αέρα από τον ανεμιστήρα και η διήθηση δύο σταδίων είναι πραγματικά παρούσα. Παράλληλα, η ροή υγραίνεται.
  2. Η ψύξη του περιβάλλοντος αέρα κατά 5-7 ° C εξαιτίας της εξάτμισης είναι ένας μύθος. Ένα ρεύμα θερμοκρασίας +30... +40 ° C δεν μπορεί να θερμαίνει το νερό σε 100 μοίρες και να το μετατρέψει σε ατμό.
  3. Η ροή θερμότητας από το δρόμο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας μπορεί να περιορίσει (αλλά δεν αποκλείει!) Μόνο μια κουρτίνα αέρα. Η μονάδα ψύξης χωρίς εύκαμπτο σωλήνα δεν δημιουργεί ένα, πράγμα που σημαίνει ότι η αξίωση για το μαξιλάρι αέρα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
  4. Η θέρμανση κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από το στοιχείο θέρμανσης λαμβάνει χώρα.

  Προδιαγραφές. Περνώντας μέσα από το υγρό υλικό, το ρεύμα αέρα απλά σχίζεται και μεταφέρει τα μόρια νερού, κορεσμένα με υγρασία. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν οι συνηθισμένοι υγραντήρες και τα κλιματικά σύμπλοκα.

  Στην πραγματικότητα, κλιματιστικά δαπέδου, που δεν είναι εξοπλισμένα με αγωγό αέρα, ασχολούνται με τον καθαρισμό, τη θέρμανση και την υγρασία του σπιτιού, αλλά όχι με ψύξη του περιβάλλοντος χώρου. Ο κατασκευαστής προειδοποιεί άμεσα στις οδηγίες λειτουργίας: η συσκευή δεν πρέπει να λειτουργεί σε κλειστό χώρο, είναι απαραίτητο να ανοίξει το παράθυρο. Αυτό είναι κατανοητό - από το υπερβολικό πνεύμα στους κατοίκους θα γίνει αποπνικτικό, όχι δροσερό.

  Θετικές και αρνητικές πλευρές του προϊόντος

  Το κύριο μειονέκτημα των υπαίθριων μοντέλων κλιματιστικών χωρίς βρύση στο δρόμο είναι ότι πρακτικά δεν ψύχουν τον αέρα, απλώς υγραίνονται. Αλλά αν έχετε ήδη αγοράσει μια τέτοια συσκευή, μην βιαστείτε να αναστατωθείτε - ας προσπαθήσουμε να βρούμε πραγματικά πλεονεκτήματα του προϊόντος:

  • η πλήρης έλλειψη εγκατάστασης - για να ξεκινήσει η οικιακή συσκευή είναι αρκετή για να συνδεθεί στην πρίζα?
  • υψηλή κινητικότητα - η μονάδα κινείται εύκολα γύρω από το διαμέρισμα ή σε ιδιωτική κατοικία.
  • χαμηλό βάρος σε σύγκριση με τους "αδελφούς" του φρεόν.
  • οικονομική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (έως ότου ενεργοποιηθεί το στοιχείο θέρμανσης).
  • Διαθεσιμότητα - η τιμή της συσκευής είναι περίπου 20% χαμηλότερη από την ψύκτη πλήρους κλίμακας.
  • αθόρυβη λειτουργία - ο σχεδιασμός παρέχει έναν ανεμιστήρα αντί για δύο.

  Σημείωση: Μαζί, η αντλία νερού και ο ανεμιστήρας του κλιματιστικού καταναλώνουν ενέργεια κυριολεκτικά για πένες - μέχρι 200 ​​watt. Αλλά είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία θέρμανσης και ο θερμαντήρας θα ξεκινήσει ωριαία "άνεμο" στο μετρητή 2-3 kW.

  Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα εν λόγω προϊόντα έχουν ένα μοντέρνο σχεδιασμό και δεν υστερούν όσον αφορά τη λειτουργικότητα - υπάρχουν διάφοροι τρόποι λειτουργίας του ανεμιστήρα και της αντλίας, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας θέρμανσης, η ψηφιακή απεικόνιση και ούτω καθεξής.

  Τώρα σχετικά με τις αρνητικές στιγμές λειτουργίας των κινητών κλιματιστικών χωρίς σωλήνα αέρα:

  1. Δεν υπάρχει σωλήνας - δεν υπάρχει κανάλι για την αφαίρεση της πλεονάζουσας θερμότητας στο δρόμο. Η θερινή θερμότητα, διεισδύοντας στο διαμέρισμα από το εξωτερικό, παραμένει μέσα, ανεξάρτητα από το πόσο η κλιματική μονάδα λειτουργεί σε μέγιστη λειτουργία.
  2. Η μονάδα δεν διαθέτει λειτουργία για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου που ψύχεται. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη - το κλιματιστικό δεν εκπέμπει κρύο. Μόνο η θερμοκρασία θέρμανσης παρακολουθείται.
  3. Η αίσθηση της ψύξης εμφανίζεται τα πρώτα 10-30 λεπτά μετά την ενεργοποίηση. Στη συνέχεια ο αέρας είναι κορεσμένος με υδρατμούς και γίνεται ξεθωριασμένος. Δεν είναι περίεργο ότι ο κατασκευαστής συνιστά να ανοίξουν τα παράθυρα.
  4. Η εσωτερική δεξαμενή θα πρέπει να αναπληρώνεται με νερό, κατά προτίμηση - πολύ κρύο. Ακόμη καλύτερα - βάλτε στη δεξαμενή πάγου ή ζελέ συσσωρευτές, παγωμένο προηγουμένως στο ψυγείο. Το οποίο επίσης θα διαθέσει θερμότητα στο δωμάτιο - υπάρχει μια κυκλική διαδικασία.
  5. Ο τρόπος θέρμανσης χάνεται στα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού από την άποψη της απόδοσης - το ΔΕΔ μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα με απόδοση 99% (ένα έως ένα κιλοβάτ). Ο διαχωρισμός παίρνει θερμότητα από το εξωτερικό και το μεταφέρει μέσα στις εγκαταστάσεις, ξοδεύοντας το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας.
  Φυσίγγια για τη συσσώρευση κρύου

  Συμβούλιο. Εάν θέλετε να μάθετε πόσο πάγος είναι αρκετό για να ψύξετε το δωμάτιο, διαβάστε τον υπολογισμό στις οδηγίες χρήσης για να φτιάξετε το κλιματιστικό με τα χέρια σας.

  Σχόλια χρηστών στα φόρουμ

  Αν έχετε συγκεντρώσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βελτιωτικών νερού, η εικόνα είναι άσχημο: πληρώνουν 20% λιγότερο από ό, τι ένα συμβατικό ψύκτη, θα λάβετε ένα ελαττωματικό υγραντήρα (χωρίς έλεγχο υγρασίας), καθώς και καθαρότερο και θέρμανση αέρα. Όσον αφορά τους χρήστες, διαβάζουμε στις αναθεωρήσεις:

  Valentin, Volgodonsk.

  Πέρυσι αγόρασα ένα τέτοιο "kondey" - ήταν ζεστό πολύ ζεστό, εκεί υπήρχε μια ομίχλη. Ήθελα να λύσω γρήγορα το πρόβλημα και να μην το εγκαταστήσω. Το αποτέλεσμα: η συσκευή βουίζει, σκουριάζει, δεν εξοικονομεί από τη θερμότητα καθόλου. Μια παρηγοριά - η ηλεκτρική ενέργεια δεν παίρνει πολλά. Πήγα στο γραφείο για εγκατάσταση χωριστών συστημάτων.

  Αγόρασα το μοντέλο KIBOR-25, αλλά δεν είχα χρόνο να το δοκιμάσω. Μετά την ενεργοποίηση της συσκευής άρχισε να ακούγεται ένας συναγερμός κάθε 10 λεπτά - κάτι δεν συμβαίνει με τη λειτουργία ψύξης. Αν και ο αέρας από τη σχάρα βγήκε δροσερός. Νόμιζα ότι ήταν ένας εργοστασιακός γάμος και το παρέδωσε πίσω.

  Igor, Pervomaisk.

  Αρχικά προσέλκυσε την τιμή μιας οικιακής συσκευής και λίγο βάρος - είναι εύκολο να μετακινηθεί και δεν χρειάζεται να συνδέσετε σωλήνα. Ο πωλητής εξήγησε - η συσκευή αναφέρεται περισσότερο στις γεννήτριες του κρύου, και το κλιματιστικό ονομάζεται καθαρά ονομαστικά. Στο σπίτι, γεμίσαμε το νερό, το ενεργοποίησα και άρχισα να περιμένω τη χαλάρωση. Στην αρχή μου άρεσε, έπειτα έφτασε στην ουρά, άνοιξα το παράθυρο του μπαλκονιού. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν πιο δροσερό - ο άνεμος φώναξε από το μπαλκόνι, η μονάδα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Φέτος, εγκατέστησα ένα κανονικό κλιματιστικό.

  Δεν είναι πολύ ισχυρή στους νόμους της φυσικής και πραγματικά δεν μπήκε στο έργο του ψυγείου. Το πήρα, το συνέδεσα, το έλαβα - όλα μου ταιριάζουν. Ο ανεμιστήρας φυσά ελαφρώς κρύος, σαν να μην κρυώσει. Ζήτησε ψύκτη - έριξε σε ένα δοχείο μερικές μπαταρίες ψυχρής αποθήκευσης. Η τιμή είναι αρκετά δημοκρατική.

  Για να λειτουργήσει η οικιακή συσκευή, χρειάζεται κρύο νερό, χύνεται σε ειδικό δοχείο

  Τελικές παρατηρήσεις

  Πριν από τη σύναψη, ας δώσουμε μια σύντομη λίστα κατασκευαστών που παράγουν κλιματιστικά χωρίς σύνδεση εξωτερικού αγωγού:

  • Vektor;
  • Honeywell (δεν έχει καμία σχέση με την επώνυμη αμερικανική μάρκα που προσφέρει σωλήνες και εξαρτήματα καλοριφέρ).
  • Kibor.

  Το σύστημα κλιματισμού δαπέδου από τεχνική άποψη είναι σίγουρα ένα κλιματιστικό. Θυμηθείτε τον ορισμό: η προετοιμασία είναι η διαδικασία που φέρνει τον αέρα στην επιθυμητή κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει καθαρισμό, θέρμανση, ψύξη και υγρασία / αφυγρανση.

  Ένα πρόβλημα είναι ότι οι υπό εξέταση συσκευές δεν ψύχουν τον αέρα, αλλά τους κορεάζουν με υγρασία. Η έννοια της αγοράς έχει χαθεί - ένας κανονικός υγραντήρας είναι πολύ φθηνότερος και πολύ μικρότερος σε μέγεθος, πολλά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με έλεγχο της υγρασίας του αέρα.

  Και το τελευταίο πράγμα: κανένα σοβαρό εμπορικό σήμα, ακόμα και κινέζικο, δεν αναλαμβάνει την παραγωγή κλιματιστικών χωρίς σωλήνα εξαγωγής. Αυτό είναι ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ των καλών παλιών διαχωριστικών συστημάτων. Θέλετε έκδοση στο πάτωμα - λάβετε ένα μοντέλο με την αντίστοιχη εσωτερική μονάδα που είναι στερεωμένη πάνω από την σανίδα.

  Φορητός κλιματισμός στο διαμέρισμα: κινητός εξωτερικός κλιματισμός

  Αφαιρούμενο αποπνικτικό διαμέρισμα, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατηγορηματικά απαγορεύει κάτι να αλλάξει, δεν είναι καθόλου η ευκαιρία να αρνηθείτε τον εαυτό σας τις ανάγκες ψύξης και αερισμού των χώρων. Η έξοδος σε αυτή την κατάσταση θα είναι μια κινητή συσκευή κλιματισμού. Ας δούμε τι είναι ένα φορητό κλιματιστικό και πόσο αποτελεσματικό είναι σε σύγκριση με σταθερές λύσεις.

  Ο κινητός (φορητός, εξωτερικός) κλιματισμός είναι ένα συμπαγές αντικείμενο κλιματικής τεχνολογίας, μια εναλλακτική λύση σε ένα στατικό σύστημα διαχωρισμού που αποτελείται από εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες και απαιτεί εγκατάσταση. Κινητό αυτή τη συσκευή καλείται επειδή μπορεί να μετακινηθεί σχετικά εύκολα, μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο, μεταφέρθηκε σε άλλο διαμέρισμα χωρίς αποσυναρμολόγηση και εγκατάσταση.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα έχει πολύ μέτριες διαστάσεις, το βάρος αυτού του εξοπλισμού είναι συνήθως από 40 κιλά: όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγικότητα της συσκευής, τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της. Συχνά, στην κάτω πλατφόρμα του κλιματιστικού δαπέδου, οι τροχοί είναι τοποθετημένοι για να διευκολύνουν την κίνηση του.

  Για να ξεκινήσετε τη λειτουργία ενός φορητού κλιματιστικού, δεν χρειάζεται να κάνετε σύνθετη εγκατάσταση και εγκατάσταση του εξοπλισμού, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν αμέσως μετά την αγορά. Και επειδή δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τη συσκευή, δεν θα υπάρχουν κατεστραμμένοι τοίχοι.

  Τα μοντέρνα κλιματιστικά δαπέδου δεν μπορούν να χαλάσουν τον μη αισθητικό σχεδιασμό του διαμερίσματος.

  Χαρακτηριστικά

  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού κλιματιστικού είναι τα ίδια με αυτά των στατικών συστημάτων διαχωρισμού. Η συσκευή δροσίζει τον αέρα, τον εξαερίζει. Σε ορισμένα μοντέλα, υπάρχει μια πρόσθετη δυνατότητα - αφύγρανση, δηλαδή μείωση της υγρασίας δωματίου...

  Το κινητό κλιματιστικό αποτελείται από τα ακόλουθα κύρια μέρη:

  • συμπιεστής.
  • ανεμιστήρας εξαερισμού.
  • ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα.
  • πυκνωτής.
  • τον εξατμιστή.
  • αντλία.

  Η συσκευή έχει δύο οπές αέρα, μία από τις οποίες δέχεται θερμό αέρα από το δωμάτιο, μέσω του άλλου καθαρισμένου και ψυχρού αέρα, που διέρχεται μέσω του εξατμιστή και του φίλτρου, τροφοδοτείται πίσω.

  Τρόποι

  Ένα σύστημα φιλτραρίσματος πολλαπλών επιπέδων καταστρέφει τη μηχανική βρωμιά, τα βακτήρια και τις βαριές μυρωδιές.

  • Ο τρόπος αερισμού πραγματοποιεί αερισμό του χώρου και τον καθαρισμό του.
  • Η λειτουργία Νύχτας επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί σχεδόν σιωπηλά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ξένους ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού διατηρεί τη μονάδα κλιματισμού καθαρή.
  • Η λειτουργία αυτό-διάγνωσης σας επιτρέπει να εντοπίσετε τα προβλήματα που έχουν συμβεί και να ενημερώσετε το χρήστη για αυτό.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα διαθέτει λειτουργία αυτόματης εκκίνησης που σας επιτρέπει να επανεκκινήσετε τη συσκευή σε περίπτωση βλάβης δικτύου.

  Διακυβέρνηση

  Ο πιο ακριβής τρόπος για να μάθετε σχετικά με τη λειτουργία της συσκευής είναι να διαβάσετε τις οδηγίες που συνοδεύουν το κιτ. Αλλά αν είστε με την τεχνική "σε σας", μπορείτε να καταλάβετε την αρχή της διαχείρισης σε ένα διαισθητικό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει ένα ειδικό τηλεχειριστήριο, το οποίο έχει μια σαφή οθόνη πληροφοριών.

  Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα κινητών κλιματιστικών συσκευών διαθέτουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη, χάρη στο οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα έναρξης και λήξης του προγράμματος.

  Τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με συστήματα προστασίας και ελέγχου συμπιεστών και παροχής αέρα.

  Συσκευές με και χωρίς αγωγούς

  Υπάρχουν δύο τύποι κινητών κλιματιστικών μηχανημάτων με την παρουσία αεραγωγών:

  • Με σύστημα αγωγών. Ένα τέτοιο κλιματιστικό είναι παρόμοιο κατ 'αρχήν με ένα τυπικό σύστημα διαχωρισμού: η παροχή θερμότητας από το δωμάτιο πραγματοποιείται μέσω ενός εύκαμπτου αεραγωγού. Πρέπει να τοποθετηθεί έξω από το δωμάτιο, οδηγώντας στο παράθυρο, το παράθυρο, το μπαλκόνι, την έξοδο ή την πόρτα. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα κενό, μέσω του οποίου εισέρχεται θερμός αέρας στο δωμάτιο. Για να βγείτε από τον "φαύλο κύκλο" και να χρησιμοποιήσετε την αγορά για τον επιδιωκόμενο σκοπό, αξίζει να αγοράσετε ένα βύσμα για τις υποδοχές.
  • Χωρίς αγωγό αέρα. Αυτό το σύστημα λειτουργεί με νερό. Ο αέρας διοχετεύεται μέσω φίλτρου που έχει εμποτιστεί με νερό. Κατά την εξάτμιση, το νερό παίρνει θερμότητα από τον αέρα.

  Το κλιματιστικό δαπέδου χωρίς αγωγό αέρα δημιουργεί γύρω του ένα κρύο χώρο και το δωμάτιο δημιουργεί μια αίσθηση φρεσκάδας από τη ροή του υγρού αέρα, στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία δωματίου παραμένει η ίδια.

  Το νερό πρέπει να χύνεται αρκετά συχνά, καθώς εξατμίζεται. Ένα τέτοιο σύστημα μόνο υγραίνει τον αέρα και για να κρατήσει τον αέρα δροσερό, το νερό για τη συσκευή συνιστάται να διατηρείται στο ψυγείο. Στην πραγματικότητα, είναι ένας υγραντήρας τύπου "κρύου". Εάν η υγρασία του δωματίου είναι υψηλότερη από την κανονική, αυτός ο τύπος συσκευής αντενδείκνυται εντελώς.

  Είδη κατασκευής

  Επίσης διακρίνω δύο τύπους κλιματιστικών δαπέδων βάσει του σχεδιασμού τους:

  Το κινητό κλιματιστικό μπορεί να παρουσιαστεί:

  • μονοπώλιο, όλα τα μέρη του οποίου βρίσκονται κάτω από το ίδιο σώμα.
  • split σύστημα, το οποίο χωρίζεται σε υπαίθριες και εσωτερικές μονάδες, συνδέονται με καλώδιο και σωλήνες με freon.

  Ο πιο συνηθισμένος σχεδιασμός ενός κινητού κλιματιστικού είναι ένα καραμέλα. Ο εισερχόμενος αέρας διέρχεται από τη συσκευή, ψύχεται και συνεπώς ψύχει το δωμάτιο στην έξοδο.

  Πλεονεκτήματα των κινητών κλιματιστικών μονομπλόκ:

  • Δεν υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης.
  • Δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο.
  • Δυνατότητα εγκατάστασης σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
  • Δυνατότητα κίνησης.
  • Οι σωλήνες, μέσω των οποίων κυκλοφορεί το Freon, είναι κρυμμένοι μέσα.
  • Χαμηλή ισχύς.
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερική μονάδα έξω από το δωμάτιο.
  • Είναι δυνατόν να επιλέξετε το σωστό σχέδιο.

  Μειονεκτήματα των κινητών κλιματιστικών-μονοκόμματα:

  • Χαμηλή παραγωγικότητα.
  • Η περιοχή του ψυχρού δωματίου δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά μέτρα.
  • Πρέπει να αφαιρέσετε τον αγωγό σε εξωτερικούς χώρους.
  • Αγωγός θέρμανσης στους 50-60 βαθμούς.
  • Η τιμή είναι υψηλότερη από το σύστημα διαίρεσης.
  • Η ανάγκη για θέση κοντά στο παράθυρο λόγω του μήκους του αγωγού (1 m).

  Πλεονεκτήματα των κινητών διαχωριστικών συστημάτων:

  • Δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο.
  • Δυνατότητα εγκατάστασης σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
  • Δυνατότητα κίνησης.
  • Χαμηλό επίπεδο θορύβου λόγω της αφαίρεσης του συμπιεστή από τις εγκαταστάσεις.
  • Η θερμότητα αφαιρείται από το δωμάτιο έξω χάρη στην εξωτερική μονάδα.
  • Πιο πολύπλοκη εγκατάσταση λόγω της ανάγκης σύνδεσης της εξωτερικής μονάδας.
  • Χαμηλή παραγωγικότητα.
  • Η περιοχή του ψυχρού δωματίου δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά μέτρα.
  • Η ανάγκη για τοποθεσία κοντά στο παράθυρο λόγω του μήκους της γραμμής φρέον.
  • Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα από το δίσκο.

  Συντήρηση του κλιματιστικού δαπέδου

  Δεν είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συσκευή, αλλά είναι απαραίτητο.

  • Είναι απαραίτητο να αλλάξετε το φίλτρο στον αγωγό με το πέρασμα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που καθορίζεται στο εγχειρίδιο οδηγιών.
  • Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι εύκαμπτοι σωλήνες του αγωγού δεν είναι μπλοκαρισμένοι, παραμορφωμένοι, κατεστραμμένοι.
  • Κατά την πλήρωση του δοχείου σε ένα ορισμένο επίπεδο του νερού (σε πρόωρο δαμάσκηνο), η συσκευή απενεργοποιείται, οπότε αξίζει να παρακολουθεί προσεκτικά το επίπεδο πλήρωσης του δίσκου.

  Τι πρέπει να κάνω όταν επιλέγω ένα κινητό κλιματιστικό;

  Κατά την αγορά της συσκευής, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού δαπέδου. Για τα διαμερίσματα, η πιο επιτυχημένη επιλογή είναι η κατηγορία Α και η Α +, καθώς καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα ενέργειας.
  • Η ποιότητα του κλιματιστικού, τόσο φορητού όσο και σταθερού, εξαρτάται άμεσα από τη σωστή επιλογή της συσκευής: η απόδοση πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του δωματίου.
  • Η απόκτηση κλιματικής τεχνολογίας είναι απαραίτητη στους επίσημους αντιπροσώπους της εταιρείας.
  • Σταματήστε καλύτερα την επιλογή σας σε μοντέλα με μεγάλη χωρητικότητα για τη συλλογή υγρασίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα, τόσο λιγότερο είναι απαραίτητο να στραγγίσετε το νερό.
  • Μην νομίζετε ότι είναι ακριβό - σημαίνει ποιοτικά, πρέπει να εξοικειωθείτε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά πολλών συσκευών αυτόματης πώλησης και να τα συγκρίνετε για να επιλέξετε το καλύτερο.
  • Η πιο βέλτιστη και δημοφιλής έκδοση της κινητής τεχνολογίας κλιματισμού είναι κλιματιστικά μεσαίου μεγέθους.

  Κορυφαία 10 κινητά κλιματιστικά

  Η σύγχρονη αγορά οικιακών συστημάτων κλιματισμού αντιπροσωπεύεται κυρίως από διαχωριστικά συστήματα. Είναι άνετα, αποτελεσματικά, ήσυχα. Ένα πρόβλημα είναι ότι η εγκατάσταση είναι μόνο ακίνητη και η μεταφορά είναι δυνατή, αλλά μόνο από τις δυνάμεις εξειδικευμένων ειδικών και για μια σημαντική αμοιβή, η οποία μπορεί να γίνει εντελώς άσεμνη σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου ή της ανάγκης επιμήκυνσης της διαδρομής.

  Μια αξιόλογη εναλλακτική λύση είναι τα κινητά κλιματιστικά. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν (εύκολο να εκτελεστούν ανεξάρτητα), να μετακινηθούν χωρίς προβλήματα στο πάτωμα των ενσωματωμένων τροχών, μπορούν να μεταφερθούν στο αυτοκίνητο στον πραγματικό τόπο εγκατάστασης (τουλάχιστον στη σκήτη ή στο στρατόπεδο).

  Οι καλύτεροι εκπρόσωποι μόνο αυτής της "φυλής" επιλέξαμε για εσάς με τη σημερινή βαθμολογία των κινητών κλιματιστικών. Η βαθμολογία περιλαμβάνει κινητά κλιματιστικά δαπέδου, τα οποία είναι πιο δημοφιλή στους αγοραστές ρωσικών ηλεκτρονικών καταστημάτων. Κατά τον προσδιορισμό των ηγετών, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα σχετικά με τις πωλήσεις και τις κριτικές πελατών από τους μεγαλύτερους πόρους του Διαδικτύου.

  Τι είδους "θηρίο" είναι αυτό το κινητό κλιματιστικό;

  Αυτή είναι μια καθολική μπάρα καραμελών που δεν είναι δεμένη άκαμπτα σε ένα σημείο. Η αρχή της λειτουργίας θυμίζει σε όλους τους αγαπημένους σας σύστημα No Frost στα οικιακά ψυγεία. Μόνο ο συμπιεστής είναι πολύ πιο ισχυρός και ο ψυχρός αέρας δεν εισέρχεται στους ερμητικά κλειστούς θαλάμους μικρού όγκου, αλλά απευθείας στο δωμάτιο, ακόμα και με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της αντοχής και της κατεύθυνσης ροής.

  Ένα άλλο χαρακτηριστικό: η θερμότητα από τον "οπίσθιο τοίχο" δεν πρέπει να αποκλίνει στη γύρω περιοχή και ως εκ τούτου ωθείται προς τα έξω μέσω ενός παραθύρου ή τοίχου, για το οποίο όλα τα κινητά κλιματιστικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με ειδικούς πλαστικούς σωλήνες ολίσθησης. Μόνο έτσι. Διαφορετικά, η απόδοση είναι μηδενική και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα πετάξει απλά στο σωλήνα (όχι κυματοειδές).

  Το συμπύκνωμα εξατμίζεται και αφαιρείται προς τα έξω αυτόματα μαζί με τον θερμό αέρα (ανάλογα με το μοντέλο) ή συλλέγεται σε ειδικό δοχείο για μετέπειτα αποστράγγιση. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε έναν σωλήνα αποστράγγισης για να αποστραγγίσετε μόνιμα την υγρασία.

  Μικρή αποσαφήνιση: μην συγχέετε τα κινητά κλιματιστικά με αναποτελεσματικές από την άποψη της πραγματικής ψύξης κλιματιστικά-υγραντήρες (χωρίς σωλήνες, αλλά και χωρίς συμπιεστή) που λειτουργούν με την αρχή των πλύσεων αέρα.

  Ποια κλιματιστικά είναι καλύτερα;

  Παραδοσιακά πιστεύεται ότι τα καλύτερα κλιματιστικά είναι ιαπωνικά. Και είναι αλήθεια. Αλλά μην ψάχνετε για "ιαπωνικά" μεταξύ των κινητών κλιματιστικών - τέτοια μοντέλα είναι σπάνια. Μεταξύ των υπαίθριων κινητών κλιματιστικών μηχανημάτων, αναμφισβήτητα ηγέτης στην αγορά μας είναι η Electrolux. Παρέχουν τη μεγαλύτερη γκάμα μοντέλων, με τα προϊόντα της Electrolux να δημιουργούν σπάνια προβλήματα στους ιδιοκτήτες. Κλιματιστικά Η Electrolux είναι εξοπλισμένη με ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών πρόσθετων λειτουργιών και τρόπων λειτουργίας.

  Άλλες δημοφιλείς μάρκες κινητών κλιματιστικών:

  Πώς να επιλέξετε το σωστό κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι

  Ο χειμώνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας είναι πολύ μακρύς και έτσι όλοι προσβλέπουμε στο καλοκαίρι. Ωστόσο, με την έλευση του καλοκαιριού, η ευτυχία δεν έρχεται πάντα: αρχίζουμε να υποφέρουμε από την εξάντληση της θερμότητας. Ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνους που αναγκάζονται να περάσουν όλη τη θερινή περίοδο στη λίμνη της πέτρας. Η έξοδος είναι απλή: πρέπει να έχετε ένα κλιματιστικό που θα δροσίζει τον αέρα στο δωμάτιο και έτσι θα κάνει τη διαμονή σας πιο άνετη.

  Και πρέπει να ξεκινήσετε με τη θεωρία. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είδους εξοπλισμό HVAC για κλιματισμό υπάρχουν σήμερα και το ένα διαφορετικό από τα άλλα, τα οποία εκτός από τη λειτουργία ψύξης μπορεί να εκτελέσει, πώς να επιλέξετε το κλιματιστικό σύμφωνα με παραμέτρους όπως η ισχύς, απόδοση και αθόρυβη λειτουργία. Εάν δεν θα είστε τεμπέλης στο στάδιο της απόκτησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, τότε η τεχνική που θα επιλέξετε δεν θα σας απογοητεύσει.

  Τύποι κλιματιστικών με σχεδιασμό και τρόπο εγκατάστασης

  Με το σχεδιασμό, όλα τα οικιακά κλιματιστικά είναι χωρισμένα σε μονοπώλιο και δύο μπλοκ (τα τελευταία αποκαλούνται επίσης συστήματα split). Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης, το μονοπώλιο μπορεί να είναι παράθυρο και δάπεδο (κινητό), και τα συστήματα διαίρεσης με τη σειρά τους χωρίζονται σε τοίχο, οροφή, κασέτα και κανάλι.

  Κλιματιστικά Monobloc

  Monobloc κλιματιστικό όπως το όνομά του υπονοεί, είναι μια κατασκευή ενός τεμαχίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο περίβλημα όλες οι απαιτούμενες για την ψύξη ή τη θέρμανση του δωματίου - συμπιεστή, έναν συμπυκνωτή, έναν εξατμιστή, έναν ανεμιστήρα, ένα φίλτρο αέρα και μία μονάδα ελέγχου. Πιο συχνά παρόμοια κλιματιστικά μπορεί να δει κανείς σε γραφεία ή βιομηχανικούς χώρους, αν και σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια συναντώνται μερικές φορές.

  Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των κλιματιστικών monoblock είναι χαμηλού κόστους και εύκολης εγκατάστασης, η οποία δεν απαιτεί τη συμμετοχή επαγγελματιών εγκαταστάτη με ειδικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητά τους και το υψηλό επίπεδο θορύβου που δημιουργούν, οδηγούν στο γεγονός ότι η δημοτικότητα τέτοιων συστημάτων πέφτει όλο και περισσότερο με τα χρόνια.

  Παράθυρο τα μονοπώλια, όπως είναι εύκολο να μαντέψουν, είναι ενσωματωμένα στο άνοιγμα του παραθύρου. Εάν το πλαίσιο του παραθύρου είναι ξύλινο, δεν θα είναι δύσκολο. Εάν το σπίτι σας έχει πλαστικά παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ένα φύλλο με ένα νέο - με άνοιγμα για το μέγεθος του κλιματιστικού.

  Εξωτερική (κινητή) το κλιματιστικό εγκαθίσταται κοντά στο παράθυρο και ο αυλακωτός αγωγός αέρα αφαιρείται από το δωμάτιο μέσα από το ελαφρώς ανοικτό φύλλο παραθύρου ή μέσα από το πλαίσιο στο γυαλί με σφράγιση των αρθρώσεων. Αυτά τα κλιματιστικά δωροδοκούν κυρίως από την κινητικότητα τους: η συσκευή μπορεί εύκολα να μετακινηθεί μεταξύ των δωματίων και, αν χρειαστεί, να αφαιρεθεί για το καλοκαίρι και να συνδεθεί εκεί. Είναι απαραίτητες για όσους συχνά αλλάζουν τόπο διαμονής, για παράδειγμα, μετακινούνται από ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα σε άλλο. Από τα μειονεκτήματα των κινητών κλιματιστικών, μπορείτε να διαθέσετε περιορισμένη ισχύ, αυξημένο θόρυβο κατά τη διάρκεια της εργασίας, την ανάγκη να αφαιρέσετε με το χέρι το συμπύκνωμα.

  Δύο-μπλοκ (split-system)

  Διμερές κλιματισμό, αυτός είναι διάσπαση-σύστημα αποτελείται από δύο μέρη - μια εξωτερική μονάδα, τοποθετημένη στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, και η εσωτερική μονάδα βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις. Στην εξωτερική (οδική) μονάδα, ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής τοποθετούνται, στον εσωτερικό (δωμάτιο) - εξατμιστή. Μεταξύ αυτών των δύο μπλοκ συνδέονται με σωλήνες, μέσω των οποίων κυκλοφορεί το ψυκτικό μέσο.

  Ένας από τους τύπους αυτών των κλιματιστικών είναι ένα σύστημα πολλαπλών διαστάσεων, στο οποίο ένα, αλλά μια αρκετά ισχυρή εξωτερική μονάδα, έχει αρκετές εσωτερικές.

  Τα συστήματα Split σήμερα είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές για τη διατήρηση ενός άνετου εσωτερικού κλίματος. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, είναι πιο αποτελεσματικό από τα μονοπώλια ανάλογα με την ισχύ και συγχρόνως καταναλώνει οικονομικά ηλεκτρική ενέργεια.

  Για μια συσκευή που έχει ένα τέτοιο αριθμό πλεονεκτημάτων, φυσικά θα πρέπει να πληρώσετε ένα αρκετά αξιοπρεπές ποσό για πολλούς: το κόστος των δύο-μπλοκ κλιματιστικά της οικονομικής θέσης είναι 15-20.000 ρούβλια. και πολλά άλλα. Υπάρχει ένα split σύστημα και ένα ακόμη μειονέκτημα: για να το εγκαταστήσετε θα πρέπει να νοικιάσετε επαγγελματίες εγκαταστάτες (διαφορετικά θα χάσετε την εγγύηση), που σημαίνει επιπλέον κόστος. Για πολλούς πιθανούς αγοραστές, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κλιματιστικών διπλής μονάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει με αρνητική θερμοκρασία αέρα στο δρόμο μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στην επιλογή.


  Εξωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος.

  Όπως και τα κλιματιστικά monobloc, οι μονάδες δύο τεμαχίων χωρίζονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης:

  Τοίχου τοποθετημένο Τα κλιματιστικά διπλής όψης είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένη έκδοση αυτού του κλιματικού εξοπλισμού. Πάνω από το 80% των διαχωρισμένων συστημάτων που πωλούνται σήμερα είναι αυτού του τύπου. Πολύ συμπαγές, το εσωτερικό τους μπλοκ, κατά κανόνα, έχει ωραίο σχεδιασμό και ταιριάζει καλά σε σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

  Όροφος και οροφή Διαχωρισμένα συστήματα - ιδανικά για χώρους γραφείων ή εμπορικών χώρων με μεγάλη επιφάνεια υαλοπινάκων. Οι τοίχοι από γυαλί δεν είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση μιας εσωτερικής μονάδας τύπου τοίχου, η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση θα είναι η τοποθέτηση όχι στον τοίχο, αλλά κοντά στον τοίχο - κάτω από την οροφή ή στο πάτωμα.

  Αυτές οι καθολικές συσκευές δημιουργούν ένα μάλλον ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο: η ροή του αέρα κατευθύνεται κατά μήκος της οροφής ή του τοίχου ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης και όχι στους ανθρώπους του δωματίου.

  Κασέτα τα κλιματιστικά έχουν σχεδιαστεί κυρίως για μεγάλες περιοχές. Μπορούν να βρεθούν σε εμπορικά κέντρα υπεραγορών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αίθουσες συνεδρίων και κινηματογράφους, μεγάλα γραφεία, εργαστήρια και εργαστήρια. Το κλιματιστικό κασετών ταιριάζει εύκολα σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, επειδή βλέπουμε μόνο το διακοσμητικό του πλέγμα, το ίδιο το εσωτερικό μπλοκ κρύβεται από το βλέμμα μας πίσω από την ψευδοροφή του δωματίου.

  Ο ψυχρός αέρας σε τέτοια συστήματα τροφοδοτείται μέσω του κάτω πίνακα της μονάδας εξατμιστή. Ταυτόχρονα, οι ροές αέρα κατευθύνονται και στις τέσσερις πλευρές, γεγονός που καθιστά τον κλιματισμό ζεστό και μαλακό. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των μοντέλων κασέτας είναι η δυνατότητα ανάμειξης ενός νέου τμήματος αέρα στον αέρα του δωματίου, αρκεί να τοποθετηθεί ένας επιπλέον αγωγός αέρα που οδηγεί έξω από το κτίριο.

  Αγωγός τα κλιματιστικά, καθώς και τα κασετόφωνα, είναι σχεδιασμένα για εγκατάσταση εκτός της ψευδοροφής και χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και ημι-βιομηχανικών. Ένας πίδακας ψυχρού αέρα κατευθύνεται από το σύστημα διαχωρισμού καναλιών μέσω ενός ειδικού αγωγού αέρα που είναι ενσωματωμένος στο πλευρικό πλαίσιο της εσωτερικής μονάδας και μπορεί να υπάρχουν δύο, πέντε, δέκα ή περισσότεροι τέτοιοι αγωγοί. Εκτός από τα κλιματιστικά κασετόφωνα, οι αγωγοί καθιστούν δυνατή την ομοιόμορφη κατανομή του ψυχρού ή θερμού αέρα πάνω από το δωμάτιο (και στην περίπτωση αρκετών αεραγωγών - σε αρκετούς χώρους) και την εφαρμογή μερών φρέσκου εξωτερικού αέρα.


  1. Εξωτερική μονάδα. 2. Ο αεραγωγός. 3. Πλέγμα διανομής αέρα. 4. Η εσωτερική μονάδα.

  Inverter και κλιματιστικά γραμμής

  Υπάρχει μια άλλη ταξινόμηση των κλιματιστικών - σύμφωνα με την αρχή του ηλεκτρικού συστήματος ελέγχου. Σύμφωνα με αυτή την ταξινόμηση, όλες οι συσκευές χωρίζονται σε μετατροπείς και γραμμικές.

  Συμπιεστής συνηθισμένου γραμμικός κλιματισμός λειτουργεί πάντα με πλήρη ισχύ. Η θερμοκρασία χώρου ελέγχεται με ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής: όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, η συσκευή κλιματισμού σβήνει, όταν ο αέρας αναθερμανθεί (ή δροσιστεί εάν είναι θερμαντική), ο αισθητήρας θερμοκρασίας θα δώσει σήμα για να ανάψει. Στην πράξη, η καμπύλη θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένο ένα γραμμικό κλιματιστικό είναι ζιγκ-ζαγκ, και οι άνθρωποι, λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας, μερικές φορές αισθάνονται άβολα

  Στο κλιματιστικά inverter η ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα του συμπιεστή είναι ομαλή και συνεχής. Ένας τέτοιος έλεγχος ταχύτητας είναι δυνατός μέσα σε ένα ευρύ φάσμα εξαιτίας του γεγονότος ότι στον εναλλάκτη το εναλλασσόμενο ρεύμα μετατρέπεται σε ένα σταθερό και στη συνέχεια πάλι σε μια εναλλασσόμενη αλλά άλλη επιθυμητή συχνότητα. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις της συσκευής και η ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται από αυτήν αλλάζουν συνεχώς.

  Τα συστήματα διαχωρισμού τύπου inverter έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα για γραμμικές μονάδες:

  • γρήγορη πρόσβαση σε ένα δεδομένο καθεστώς θερμοκρασίας και ακριβέστερη συντήρηση.
  • υψηλή ενεργειακή απόδοση λόγω της έλλειψης συχνών εκκινήσεων του συμπιεστή (σε σύγκριση με τα κλιματιστικά γραμμής είναι δυνατό να εξοικονομηθεί έως και 60% ηλεκτρικής ενέργειας στον τρόπο ψύξης και έως 45% στην κατάσταση θέρμανσης).
  • λειτουργία χαμηλού θορύβου.

  Είναι αρκετά προβλέψιμο ότι το κόστος αυτού του εξοπλισμού θα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των τεχνικά απλούστερων γραμμικών κλιματιστικών. Δεν φτηνά θα διαχειριστεί επίσης την επισκευή εάν η κάρτα ελέγχου ξαφνικά θα αποτύχει.

  Οραματικά για τη διαφορά μεταξύ μετατροπέα και γραμμικών κλιματιστικών, δείτε στο βίντεο:

  Μονάδα κλιματισμού

  Κλιματισμός, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μπλοκ αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • συμπιεστή που συμπιέζει το ψυκτικό μέσο και προκαλεί την κυκλοφορία του μέσω των σωλήνων του κυκλώματος.
  • έναν συμπυκνωτή ο οποίος μεταφέρει το ψυκτικό από την αέρια κατάσταση στο υγρό.
  • Ο εξατμιστής, ο οποίος μεταφέρει το ψυκτικό από την υγρή κατάσταση στην αέρια κατάσταση.
  • σωλήνες χαλκού ή αλουμινίου ενός κλειστού βρόχου, που συνδέουν τα ανωτέρω περιγραφέντα στοιχεία και περιέχουν ψυκτικό (freon).
  • ένα τριχοειδές σωλήνα που μειώνει την πίεση του ψυκτικού μέσου πριν εισέλθει στον εξατμιστή.
  • Ανεμιστήρες που αυξάνουν το ρυθμό εναλλαγής θερμότητας του εξατμιστή και του συμπυκνωτή με το εξωτερικό περιβάλλον.
  • μια τετραθέσια βαλβίδα για τη μεταγωγή των τρόπων ψύξης-θέρμανσης.
  • αισθητήρες θερμοκρασίας.
  • ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ·
  • σύστημα φίλτρων.

  1. Χάρτες με ψυκτικό μέσο.
  2. Φιλτράρετε.
  3. Συμπυκνωτής.
  4. Ηλεκτρονική κάρτα.

  5. Περιστροφικά τυφλά.
  6. Εξατμιστής
  7. Ο ανεμιστήρας.
  8. Βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων.

  9. Εξαρτήματα σύνδεσης γραμμών ψυκτικού μέσου.
  10. Συμπιεστής.
  11. Ο ανεμιστήρας.

  Ο συμπιεστής, ο συμπυκνωτής και ένας από τους ανεμιστήρες βρίσκονται στην εξωτερική (οδική) μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος. Ο αέρας, ο οποίος χάρη στον ανεμιστήρα "πλένει" τη θερμή σχάρα του συμπυκνωτή, αφαιρεί την υπερβολική θερμότητα από τον τελευταίο. Στην εσωτερική (εσωτερική) μονάδα υπάρχει ένας εξατμιστής και ένας δεύτερος ανεμιστήρας. Ο αέρας που διέρχεται από αυτό το μπλοκ έρχεται σε επαφή με τον εξατμιστή πάγου και, λόγω αυτού, ψύχεται. Τα εξωτερικά και εσωτερικά μπλοκ συνδέονται με τους σωλήνες περιγράμματος.

  Γιατί χρειαζόμαστε μια διαίρεση σε δύο τετράγωνα; Αποκλειστικά για λόγους διευκόλυνσης της διαδικασίας απομάκρυνσης της παραγόμενης θερμότητας. Κατ 'αρχήν, όλα τα δομικά στοιχεία του κλιματιστικού μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα περίβλημα. Αυτή είναι η έκδοση που εφαρμόστηκε σε μοντέλα monoblock. Σε αυτά, η θερμότητα εκτρέπεται προς τα έξω μέσω ενός ειδικού αεραγωγού που οδηγείται στο δρόμο.

  Πρόσθετες εργασίες που μπορεί να εκτελέσει το κλιματιστικό

  Η κύρια λειτουργία του κλιματιστικού, φυσικά, είναι η ψύξη του αέρα σε οικιστικό ή μη οικιστικό χώρο. Ωστόσο, οι δυνατότητες των σύγχρονων διαχωριστικών συστημάτων είναι πολύ ευρύτερες. Πολλοί από αυτούς είναι σε θέση να εκτελούν διάφορα άλλα καθήκοντα, συγκεκριμένα:

  Πολλά σύγχρονα κλιματιστικά είναι σε θέση να θερμάνουν, αλλά δεν θεωρούν τους ως συσκευές θέρμανσης. Δεν συνιστάται η ενεργοποίηση του split σύστημα σε λειτουργία θέρμανσης κατά τη διάρκεια του παγετού του χειμώνα. Πρώτον, δεν θα είναι σε θέση να ζεσταθεί πλήρως το κτίριο ούτως ή άλλως. Δεύτερον, σε χαμηλές θερμοκρασίες το λάδι στον συμπιεστή πυκνώνει και χάνει τις ιδιότητές του, ως αποτέλεσμα της ψυχρής εκκίνησης οδηγεί σε πρόωρη φθορά των εξαρτημάτων. Η λειτουργία θέρμανσης χρησιμοποιείται συχνά εκτός εποχής, όταν η περίοδος θέρμανσης δεν έχει ακόμη αρχίσει ή έχει ήδη τελειώσει, και ήδη στο δρόμο (ή αλλιώς) είναι ο δροσερός καιρός (-5 ° C... + 5 ° C).

  Σε ένα υγρό κλίμα, θα είναι χρήσιμος ο τρόπος αφύγρανσης, με τον οποίο είναι εξοπλισμένα μερικά κλιματιστικά, που επιτρέπει τη σημαντική βελτίωση της αντοχής στη θερμότητα. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς αυτή τη λειτουργία, ο αέρας επιβραδύνει τον αέρα και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή του κλιματικού εξοπλισμού.

  Οι κάτοικοι των περιοχών με υπερβολικά ξηρό κλίμα, αντίθετα, απαιτούν υγρασία του αέρα, με τον οποίο τα κλιματιστικά με ενυδατικό καθεστώς λειτουργούν καλά. Δεδομένου ότι ο υπερβολικά ξηρός αέρας είναι επιβλαβής για το αναπνευστικό σύστημα, τέτοια κλιματιστικά μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με πνευμονικές παθήσεις, αλλά πριν από την αγορά δεν είναι περιττή θα είναι μια συμβουλή γιατρού.

  Και, τέλος, το κλιματιστικό δεν μπορεί να ψύξει ή να θερμάνει τον αέρα, αλλά απλά "να το οδηγήσει" με ανεμιστήρα. Αυτό διευκολύνει τη δημιουργία ενός ομοιογενούς περιβάλλοντος θερμοκρασίας στο δωμάτιο, δηλ. ομοιόμορφη κατανομή αυτού του θερμότερου ή ψυχρότερου αέρα.

  Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό σε διαφορετικές λειτουργίες

  Αφού γνωρίσαμε τις βασικές λειτουργίες του κλιματιστικού και τον σκοπό τους, είναι καιρός να μάθουμε πώς λειτουργεί η συσκευή σε κάθε μία από αυτές τις λειτουργίες.

  Λειτουργία ψύξης (Ψύξη)

  Όταν το κλιματιστικό είναι ενεργοποιημένο στη λειτουργία ψύξης, το ψυκτικό από τον εξατμιστή στον συμπιεστή αρχίζει να ρέει σε αυτό το στάδιο στην αέρια κατάσταση. Στον συμπιεστή, το ψυκτικό είναι συμπιεσμένο, η πίεση του αυξάνεται από 3-5 σε 15-25 ατμόσφαιρες, ενώ η ίδια θερμαίνει μέχρι 70-90 ° C. Περαιτέρω, το συμπιεσμένο ψυκτικό αποστέλλεται μέσω των σωλήνων βρόχου στον συμπυκνωτή.

  Εκεί, χάρη στην εντατική λειτουργία των ανεμιστήρων, ψύχεται βαθμιαία στους 30-40 ° C. Ψύξη, το ψυκτικό συμπυκνώνεται. Στον τριχοειδή σωλήνα, όπου το υγροποιημένο ψυκτικό μέσο εισέρχεται στην έξοδο του συμπυκνωτή, παρατηρείται μερική πτώση της πίεσης του και περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας. Για άλλη μια φορά στον εξατμιστή, το υγρό ψυκτικό μεταφέρεται στην αέρια κατάσταση, ενώ η θερμότητα από το εξωτερικό απορροφάται ενεργά. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας που αντλείται από το κλιματιστικό και περνάει κατά μήκος του εξατμιστή ψύχεται. Το αεριώδες ψυκτικό μέσο ρέει πάλι στον συμπιεστή και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

  Όπως μπορείτε να δείτε, το κλιματιστικό με την αρχή της δράσης του δεν διαφέρει από το ψυγείο. Μόνο το ψυγείο παγώνει τη φωτογραφική μηχανή του, και η υπερβολική θερμότητα ρίχνεται στο διάστημα, και το κλιματιστικό δροσίζει το δωμάτιο και η υπερβολική θερμότητα αφαιρείται στο δρόμο.

  Λειτουργία θερμότητας

  Προκειμένου το κλιματιστικό να λειτουργεί σε λειτουργία θέρμανσης, είναι εξοπλισμένο με μια ειδική τετραθέσια βαλβίδα που μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση της παροχής ψυκτικού μέσου. Η αρχή λειτουργίας σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται παραπάνω. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ψυκτικό μέσο διέρχεται από τα στάδια της αύξησης και της μείωσης της θερμοκρασίας, της αυξημένης και μειωμένης πίεσης με την αντίστροφη σειρά, δηλαδή, τα μπλοκ αλλάζουν λειτουργικά τους ρόλους. Ως αποτέλεσμα, ο πυκνωτής που βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα ψύχεται και ο εξατμιστής της εσωτερικής μονάδας θερμαίνεται. Το τελευταίο δίνει τη συσσωρευμένη θερμότητα στον αέρα που αντλείται από τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού.

  Λειτουργία στεγνώματος (στεγνώματος)

  Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σε λειτουργία αφυγραντήσεως, η υγρασία του αέρα δωματίου συμπυκνώνεται στην ψυχρή επιφάνεια του εξατμιστή. Η συμπύκνωση συσσωρεύεται σε ένα ειδικό ταψί και βαθμιαία αποστραγγίζεται μέσω ενός πλαστικού σωλήνα αποχέτευσης στο σύστημα αποχέτευσης ή στο δρόμο. Θεωρητικά, όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σε αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να μειωθεί, κάτι που δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αποφύγετε αυτό βοηθά στη μείωση της ταχύτητας του ανεμιστήρα που αντλεί αέρα: η υγρασία στο ψυγείο συμπυκνώνει, αλλά η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο είναι σχεδόν αμετάβλητη.

  Λειτουργία εξαερισμού (ανεμιστήρας)

  Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη λειτουργία εξαερισμού, ο συμπιεστής του είναι απενεργοποιημένος και το ψυκτικό μέσο σταματά εντελώς από το σύστημα - μόνο ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας λειτουργεί, αναμιγνύοντας τον αέρα μέσα στο δωμάτιο.

  Πώς να υπολογίσετε την ικανότητα ψύξης του κλιματιστικού

  Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κάθε κλιματιστικού είναι η χωρητικότητα ψύξης. Στη σήμανση του κλιματικού εξοπλισμού υπάρχουν αριθμοί που αντιστοιχούν στην ψυκτική του ικανότητα, εκφρασμένη σε χιλιάδες βρετανικές θερμικές μονάδες (1 BTU / h = 0,293 W).

  Πώς να επιλέξετε τον κλιματισμό για το σπίτι ή το γραφείο με μια τέτοια παράμετρο όπως η χωρητικότητα ψύξης; Η τεχνική με την οποία ο δείκτης χρειάζεται για να διατηρηθεί μια άνετη θερμοκρασία σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο;

  Αν μιλάμε για ένα μικρό σπίτι ή διαμέρισμα, είναι απολύτως επιτρεπτό να πραγματοποιούνται υπολογισμοί χρησιμοποιώντας ένα απλοποιημένο σχέδιο που συνδέει την απαιτούμενη χωρητικότητα ψύξης με την περιοχή του δωματίου. Υπολογίζεται ότι 1 kW (ήτοι 3,41 kBte / h) αρκεί για να ρυθμίσει την αίθουσα με χώρο 10 m 2 (με κανονικό ύψος οροφής κάτω από 3 m).

  Εάν θέλετε να κάνετε έναν πιο λεπτομερή υπολογισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης χωρητικότητας ψύξης του κλιματιστικού, που θα εγκατασταθεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες πρόσθετες παραμέτρους, όπως:

  • αριθμός ορόφων.
  • Θέση του δωματίου (ηλιόλουστη ή σκιερή πλευρά).
  • ύψος οροφών ·
  • περιοχή υαλοπινάκων?
  • ο μέσος αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο.
  • την ποσότητα θερμικής ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία των οικιακών συσκευών και των συσκευών φωτισμού.

  Για παράδειγμα, κάθε πρόσωπο που είναι στο δωμάτιο φέρνει περίπου 100-150 Watt της θερμότητας από τα παράθυρα που διατίθενται στην ηλιόλουστη πλευρά, λαμβάνει περίπου 300-400 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο των υαλοπινάκων, η θερμότητα που παράγεται από τις οικιακές συσκευές και λαμπτήρες, υπολογίζεται σύμφωνα με τους ονομαστική ισχύς με χρήση συντελεστή απελευθέρωσης θερμότητας 0,3 κ.λπ.

  Παράγοντες και παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκτέλεση λεπτομερούς υπολογισμού της χωρητικότητας ψύξης του κλιματιστικού είναι αρκετά, γι 'αυτό το έργο θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε επαγγελματίες.

  Ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά εκτός από την εξουσία

  Η χωρητικότητα ψύξης είναι πολύ σημαντική, αλλά όχι το μοναδικό χαρακτηριστικό του κλιματικού εξοπλισμού. Σκεφτείτε τι άλλο να αναζητήσετε κατά την επιλογή ενός κλιματιστικού.

  Κατηγορία ενεργειακής απόδοσης

  Η οικονομία είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να εκτιμηθεί απλά κοιτάζοντας το διαβατήριο του κλιματιστικού. Εγγεγραμμένοι εκεί κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης η συσκευή δηλώνεται με λατινικά γράμματα - από το Α έως το G. Τα μοντέλα που αντιστοιχούν στην κατηγορία Α είναι τα πιο οικονομικά. Ωστόσο, στα καταστήματα δεν θα μπορείτε να βρείτε ένα split σύστημα με τάξη ενεργειακής απόδοσης κάτω από το A. Η μεγάλη πλειοψηφία των κλιματιστικών σήμερα είναι ήδη ταξινομημένα ως A ++ ή ακόμη και A +++.

  Συντελεστής ενεργειακής απόδοσης

  Μια άλλη παράμετρος με την οποία μπορείτε να κρίνετε την οικονομία του κλιματιστικού είναι συντελεστή ενεργειακής απόδοσης. Για τον κλιματικό εξοπλισμό, χρησιμοποιούνται δύο παράγοντες απόδοσης: EER και COP. Ο συντελεστής EER είναι ο λόγος της ισχύος ψύξης του κλιματιστικού με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από αυτό. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό για να θερμάνετε το δωμάτιο, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον συντελεστή COP, που είναι ο λόγος της παραγόμενης θερμότητας και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η καλή απόδοση είναι ίση με 3 ή υψηλότερη. Με αυτόν τον δείκτη, ένα κλιματιστικό με ισχύ 3 kW θα καταναλώνει 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι σαφές ότι όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής απόδοσης του κλιματιστικού, τόσο λιγότερο πρέπει να πληρώσετε για μια άνετη θερμοκρασία δωματίου.

  Επίπεδο θορύβου

  Για πολλούς πιθανούς αγοραστές κλιματιστικών, μια παράμετρος όπως επίπεδο θορύβου. Στα πιο ήσυχα διαχωριστικά συστήματα τύπου inverter, το επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 20 dB. Για να καταλάβουμε αν αυτό είναι πολύ ή όχι, αρκεί να συγκρίνουμε με τις απαιτήσεις του νόμου "On silence", σύμφωνα με το οποίο το βράδυ το επίπεδο θορύβου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30-45 dB. Ο θόρυβος από τον εξοπλισμό με 20 dB είναι ανάλογος με το χτύπημα του ρολογιού τοίχου ή του ψίθυρου ενός ατόμου. Τα μη αναστρεφόμενα μοντέλα είναι κάπως πιο θορυβώδη - από 30 έως 45 dB: το βράδυ ο ήχος αυτός θα σας ενοχλήσει λίγο, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σταματήσετε να το παρατηρείτε.

  Πρόσθετα χαρακτηριστικά

  Σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών, ενδέχεται να υπάρχουν μερικές πρόσθετες λειτουργίες και λειτουργίες. Όλα αυτά χρησιμεύουν μόνο για την αύξηση της χρηστικότητας. Σε ορισμένα μοντέλα πρόσθετων λειτουργιών, ακόμη και είναι πάρα πολύ. Πριν επιλέξετε ένα τέτοιο κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα ή ένα εξοχικό σπίτι, σκεφτείτε πόσο πραγματικά χρειάζεστε αυτές τις λειτουργίες, γιατί θα πρέπει να πληρώσετε για μεγαλύτερη άνεση.

  Κατάσταση αναστολής λειτουργίας

  Η κατάσταση αναστολής λειτουργίας (κατάσταση αναστολής λειτουργίας) δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για νυχτερινή ξεκούραση. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας μειώνει τον θόρυβο που παράγει το κλιματιστικό, πράγμα που επιτυγχάνεται μειώνοντας τον αριθμό των στροφών του ανεμιστήρα. Επιπλέον, το κλιματιστικό που λειτουργεί στη νυχτερινή λειτουργία μειώνει σταδιακά τη θερμοκρασία χώρου κατά 2 ° C, προσομοιάζοντας μια νύχτα ψύξη. Το πρωί η θερμοκρασία αυξάνεται και πάλι σε ένα άνετο επίπεδο.

  Λειτουργία 3D Stream

  Λειτουργία Η τρισδιάστατη ροή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την κατεύθυνση του ψυχρού αέρα όχι μόνο πάνω-κάτω, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα συμβατικά κλιματιστικά, αλλά και στα δεξιά και στα αριστερά. Στα πιο «προχωρημένα» μοντέλα, η κατεύθυνση της ροής αέρα μπορεί να ρυθμιστεί από τη θέση στο χώρο του τηλεχειριστηρίου - όπου το τηλεχειριστήριο είναι εκεί, το αεράκι χτυπάει.

  Χρονοδιακόπτης

  Ο χρονοδιακόπτης θέτει τον χρόνο έναρξης και λήξης για το κλιματιστικό. Με αυτή τη λειτουργία, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψετε από την εργασία στο σπίτι σας θα είναι φρέσκο ​​και δροσερό.

  Λειτουργία Turbo

  Η λειτουργία Turbo είναι χρήσιμη όταν πρέπει να δροσιστείτε ή να ζεστάνετε γρήγορα το δωμάτιο. Όταν ενεργοποιηθεί αυτός ο τρόπος λειτουργίας, το κλιματιστικό θα λειτουργεί με πλήρη ισχύ έως ότου επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία.

  Καθαρισμός αέρα

  Ο καθαρισμός του αέρα πραγματοποιείται λόγω πρόσθετων φίλτρων. Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα διαχωρισμού έχουν μόνο ένα φίλτρο, προστατεύοντας τους πνεύμονες από τη σκόνη (και ταυτόχρονα τον εναλλάκτη θερμότητας). Ορισμένα μοντέλα στην τυποποιημένη έκδοση, υπάρχουν πρόσθετα λεπτά φίλτρα, ικανά να προσελκύσουν τα μικρότερα σωματίδια, για παράδειγμα γύρη φυτών, καθώς και όλα τα είδη μυρωδιών και καπνού τσιγάρων. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο φίλτρο στο κλιματιστικό σας, δεν έχει σημασία: μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά. Με την ευκαιρία, τα λεπτά φίλτρα, σε αντίθεση με τα συμβατικά φίλτρα, δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Από καιρό σε καιρό θα πρέπει να αντικατασταθούν. Η ζωή τους εξαρτάται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά σε συνθήκες μεγάλης πόλης σπανίως υπερβαίνει τους 3-4 μήνες.

  Αυτοδιάγνωση

  Η αυτοδιάγνωση είναι μια λειτουργία με την οποία μπορείτε, εάν είναι απαραίτητο, να προσδιορίσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του κλιματιστικού.

  Αυτό δεν είναι όλα τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να βρεθούν στα σύγχρονα κλιματιστικά. Όσο πιο ακριβό είναι η μονάδα, τόσο πιο ποικίλο είναι το σύστημα διανοητικού ελέγχου της ποιότητας του μικροκλίματος στην αίθουσα. Για παράδειγμα, η λειτουργία του 3D I-SEE: κλιματισμός, μέσω των αισθητήρων που ανιχνεύουν τα κινήματος, «μετράνε» πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στο δωμάτιο, και στη βάση αυτή προσαρμόζει την απόδοσή του (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατεύθυνση της ροής του αέρα). Με μια λέξη, κάθε ιδιοτροπία για τα χρήματά σας.

  Επιλέξτε ποιο κλιματιστικό θα επιλέξετε

  Σήμερα, εκατοντάδες μοντέλα κλιματιστικών μηχανημάτων από δεκάδες κατασκευαστές διατίθενται στην αγορά εξοπλισμού κλιματισμού. Όσο πιο πλούσια είναι η επιλογή, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει. Ποια μάρκα προτιμάτε;

  1. Οι καλύτεροι κατασκευαστές εξοπλισμού κλιματισμού είναι η ιαπωνική Daikin, η Mitsubishi, η Toshiba, η Fujitsu. Τα κλιματιστικά τους έχουν υψηλούς συντελεστές απόδοσης, κατασκευάζονται με τη χρήση εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας, διακρίνονται από καλή αξιοπιστία και μεγάλο όγκο λειτουργικότητας. Το κόστος αυτού του εξοπλισμού τάξη "ελίτ" ξεκινά από 25 χιλιάδες ρούβλια.

  2. Στην κατηγορία "καλής ποιότητας σε πιο προσιτή τιμή" η κορυφαία κορεατική Hyundai, LG και η Samsung και η Ιαπωνία Panasonic και Hitachi. Σε αυτό το τμήμα τιμών υπάρχουν αμερικανικά προϊόντα (General Electric, Fedders, Carrier) και Ευρωπαϊκά (Γαλλικά Airwell και Ιταλικά Delonghi, Argo και Mariani Clima). Το κόστος των κλιματιστικών αυτών των σημάτων - από 20 χιλιάδες ρούβλια.

  3. Η οικονομική θέση αντιπροσωπεύεται κυρίως από τα προϊόντα των κινεζικών εταιρειών - Gree, Haier, Midea, Dantex. Το μέσο κόστος αυτών των κλιματιστικών - από 15 χιλιάδες ρούβλια.

  Όσοι, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, αναγκάζονται να εξετάσουν πρώτα την τιμή των προϊόντων στο κατάστημα και, στη συνέχεια, τα χαρακτηριστικά τους, θέλουμε να προειδοποιήσουμε για ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος. Πολλοί, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, αποκτούν τεχνολογία από τους "γκρίζους", δηλ. ανεπίσημοι εισαγωγείς. Αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο, τότε είναι πολύ πιθανό να γλιστρήσετε με ένα κλιματιστικό που συναρμολογείται σε ένα από τα ημι-υπόγειο εργοστάσια της Κίνας ή απορρίπτεται στο εργοστάσιο της εταιρείας. Υπάρχει μόνο ένας εγγυημένος τρόπος να μην γίνετε ιδιοκτήτης εξοπλισμού με κακή ποιότητα κατασκευής και απογοητευτικό βραχύβιο - να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες των επίσημων αντιπροσώπων ή των μεγάλων προμηθευτών.

  Με την ευκαιρία, κατά τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού σας, μην ξεχνάτε ότι η αγορά του κλιματιστικού δεν θα περιορίζεται από τις δαπάνες σας - θα πρέπει να πληρώσετε τις υπηρεσίες των εγκαταστατών. Κατά την εκτός εποχής εγκατάσταση από ειδικούς θα σας κοστίσει ένα ποσό ίσο με το 20-25% του κόστους του διαχωρισμένου συστήματος, το καλοκαίρι τα ποσοστά αυξάνονται συνήθως και μπορούν να φτάσουν το 40% του κόστους.

  Η επιλογή σας μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής αν κατορθώσετε να επιτύχετε τη βέλτιστη αναλογία του κόστους της μονάδας, την αξιοπιστία του σχεδιασμού της και την ποσότητα άνεσης που μπορεί να προσφέρει.