Ελέγξτε την βαλβίδα

Η βαλβίδα αντεπιστροφής επιτρέπει στο υγρό να ρέει μέσω της σωληνώσεως προς μία κατεύθυνση και να εμποδίζει - προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο κάθε συστήματος παροχής νερού, θέρμανσης, αποχέτευσης και βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας. Χρησιμοποιείται επίσης σε συστήματα πρόληψης διαρροών για πλυντήρια και πλυντήρια πιάτων. Οι συσκευές κλειδώματος έχουν μια ποικιλία σχεδίων, καθένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα και το πεδίο εφαρμογής της. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι το κλείστρο ανοίγει όταν επιτευχθεί κάποια πίεση και κλείνει όταν η πίεση πέσει κάτω από την καθορισμένη τιμή.

Τι περιλαμβάνει η βαλβίδα ελέγχου νερού για την αντλία και πώς λειτουργεί;

Η βαλβίδα αντεπιστροφής για το νερό αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

 • στέγαση ·
 • κύλινδρος - κινητό εκτελεστικό σώμα, το οποίο με τη σειρά του συναρμολογείται από ένα πιεστήριο, πλάκες καρούλι και ένα ελαστικό παρέμβυσμα μεταξύ τους.
 • ένα παρέμβυσμα στεγανοποίησης.
 • Ελατήρια (εκτός από συσκευές ανύψωσης τύπου βαρύτητας).

Η συσκευή της βαλβίδας ελέγχου για το νερό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της.

Το σώμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από ορείχαλκο - αυτό το υλικό δεν είναι επιρρεπές σε διάβρωση και στη δράση των χημικά ενεργών ουσιών που περιέχονται στο νερό με τη μορφή ενός διαλύματος, είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό.

Μερικές φορές στην εξωτερική πλευρά εφαρμόζεται επίστρωση χρωμίου ή νικελίου με την γαλβανική μέθοδο. Μέρη του καρουλιού είναι επίσης κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή ανθεκτικό πλαστικό. Το παρέμβυσμα της βαλβίδας ελέγχου ύδατος είναι συνήθως καουτσούκ ή σιλικόνη. Και, τέλος, το ελατήριο κατασκευάζεται από ανοξείδωτο χάλυβα με υψηλό συντελεστή ελαστικότητας.

Πώς λειτουργεί η βαλβίδα ελέγχου

Η αρχή της λειτουργίας των διαφόρων τύπων βαλβίδων ελέγχου

Η αρχή της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ότι ο ολισθητήρας κινείται κατά μήκος του ωστήρα (ράβδος) και μπορεί να καταλάβει την ακραία θέση στο θάλαμο καρουλιών. Η κεφαλή νερού στην πρόσθια κατεύθυνση συμπιέζει το ελατήριο και πιέζει τις πλάκες στην ανοικτή θέση. Το νερό διέρχεται από το μπουλόνι. Εάν το κεφάλι πέσει, το ελατήριο πιέζει τις πλάκες και το παρέμβυσμα μεταξύ τους στη σέλα και το κλείνει.
Η αρχή λειτουργίας μιας βαλβίδας αντεπιστροφής του τύπου ανύψωσης είναι σχεδόν η ίδια, μόνο ο ρόλος του ελατηρίου παίζεται από το βάρος της βαλβίδας ολίσθησης και τη δύναμη έλξης.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου

Ανάλογα με τον τύπο του στοιχείου ασφάλισης, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων ελέγχου:

 • Τύπος ανύψωσης. Η πλάκα της βαλβίδας ελέγχου δίσκου κινείται πάνω και κάτω. Μετά την παράδοση της πίεσης στην κατεύθυνση εργασίας, η βαλβίδα ανοίγει και όταν η κεφαλή πέσει ή η κατεύθυνση του υγρού αλλάξει, κλείνει κάτω από τη δράση ενός ελατηρίου ή του ίδιου του βάρους.
 • Περιστρέψτε. Η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι ένα πτερύγιο που περιστρέφεται και ανοίγει κάτω από την πίεση του υγρού και κλείνεται από τη δύναμη του ελατηρίου όταν πέφτει η κεφαλή.
 • Sharovoy. Η ροή καλύπτεται από μια σφαίρα που πιέζεται στην έδρα βαλβίδας με ένα ελατήριο επιστροφής. Η κεφαλή του υγρού πιέζει τη σφαίρα από τη σέλα, ανοίγοντας το πέρασμα του νερού.
 • Τύπος γκοφρέτας. Μπορεί να είναι κατασκευή δίσκος ανύψωσης είναι παρόμοια, αλλά οι πλάκα κινείται κατά μήκος του άξονα ροής και κυνόδοντας αποσβεστήρα αποτελείται από δύο πτερύγια, πτυσσόμενα προς το άλλο. Ο δικτυωτός σχεδιασμός έχει ελάχιστη αντίσταση στη ροή στην ανοιχτή μορφή.

Σύμφωνα με το υλικό κατασκευής, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων αντεπιστροφής:

 • Ορείχαλκος - ανθεκτικό και ανθεκτικό στη φθορά, που χρησιμοποιείται συχνότερα στην καθημερινή ζωή.
 • Χυτοσίδηρος - φθηνός, αλλά επιρρεπής στη σκουριά, χρησιμοποιείται μόνο σε σωλήνες κορμού.
 • Ανοξείδωτο - το πιο υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο, αλλά και το πιο ακριβό. Χρησιμοποιούνται στα πιο σημαντικά συστήματα.

Ανάλογα με τη μέθοδο σύνδεσης της βαλβίδας επιστροφής νερού, διακρίνονται τα εξής:

 • Η σύζευξη - βαλβίδα για το νερό περιλαμβάνεται στη ρήξη του σωλήνα χρησιμοποιώντας δύο σπειρωτές συνδέσεις. Τα πιο συνηθισμένα στα οικιακά συστήματα.
 • Φλάντζες - Η βαλβίδα διακοπής συνδέεται με συνδέσεις φλάντζας. Χρησιμοποιείται κυρίως για συσκευές κατασκευασμένες από χυτοσίδηρο σε σωλήνες μεγάλων διαστάσεων.
 • Τύπος γκοφρέτας - η βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται ανάμεσα σε δύο φλάντζες, οι οποίες σφίγγονται από ακίδες. Χρησιμοποιείται επίσης σε αγωγούς αγωγών.

Βαλβίδα ελέγχου ζεύξης

Τοποθεσίες για την εγκατάσταση βαλβίδων

Στα συστήματα οικιακής ύδρευσης και θέρμανσης υπάρχουν πολλά σημεία όπου απαιτείται η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής:

 • Στην είσοδο του διαμερίσματος από μια κεντρική παροχή ζεστού νερού.
 • Μετά το μετρητή για να το προστατεύσετε από ένα σφυρί νερού.
 • Πριν από τον σταθμό άντλησης του μεμονωμένου συστήματος παροχής νερού - για να αποφευχθεί η διαρροή νερού από τους σωλήνες μετά την απενεργοποίηση της τάσης.
 • Στο τέλος του εύκαμπτου σωλήνα εισαγωγής νερού, χαμηλώστε στο πηγάδι ή στη γεώτρηση ή μετά από την υποβρύχια αντλία - για να αποφύγετε τη διαρροή του νερού όταν η αντλία σταματήσει.
 • Στην είσοδο ενός ηλεκτρικού ή αερίου θερμοσίφωνα - για να αποφευχθεί η εμφάνιση θερμασμένου και διογκωμένου νερού στο ψυχρό κύριο.
 • Στο σύστημα προστασίας από διαρροές πλυντηρίων και πλυντηρίων πιάτων.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τόποι εγκατάστασης. Εάν είναι απαραίτητο, μια τέτοια βαλβίδα για το νερό εγκαθίσταται σε όλα τα σημεία όπου είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ροή του νερού αυστηρά σε μία κατεύθυνση.

Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Για να επιλέξετε μια βαλβίδα ελέγχου που θα λειτουργεί μακρά και αξιόπιστα σε αρμονία με άλλα στοιχεία του συστήματος παροχής νερού ή θέρμανσης, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

 • Διορισμός. Ο τύπος της επιλεγμένης συσκευής πρέπει να ταιριάζει με αυτό. Για παράδειγμα, οι βαλβίδες του τύπου που ανύψωσης της βαρυτικής δράσης μπορεί να εγκατασταθεί σε μια αυστηρά προκαθορισμένη θέση σχεδιασμού, έτσι ώστε η ράβδος εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κάθετη προς την επιφάνεια του εδάφους.
 • Τρόπος σύνδεσης. Επιλέγεται ταυτόχρονα με το σχεδιασμό των συνδετήρων στις οποίες θα προσαρτηθεί η βαλβίδα, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση περιττών προσαρμογέων. Για οικιακά συστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως συζεύξεις.
 • Το μέγεθος. Πρέπει να ταιριάζει με ακρίβεια με τη διάμετρο του αγωγού. Η χρήση πύλης μικρότερου διαμέτρου συνδεδεμένου μέσω προσαρμογέων θα μειώσει την αξιοπιστία του σχεδιασμού και θα δημιουργήσει αυξημένη αντίσταση στη ροή.
 • Υλικό. Για τα καυτά υγρά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ορείχαλκο ή ανοξείδωτο, καθώς το πολυπροπυλένιο σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει σημαντικά τον πόρο.

Είναι δύσκολο για έναν αρχάριο αρχάριο να λάβει υπόψη όλες τις αποχρώσεις, έτσι σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Βαλβίδες διαφορετικών τύπων

Η επιλογή και η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για το νερό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού της. Η βαλβίδα νερού μπορεί να ανήκει στους ακόλουθους τύπους:

Το ελατήριο επιστροφής βαλβίδων муфтовый

Το σώμα της συσκευής είναι δύο κυλίνδρους, ενώνονται με μια βιδωτή σύνδεση. Το τύμπανο αποτελείται από ένα πλαστικό ωστήριο, ένα ζευγάρι πλακών και ένα ελαστικό παρέμβυσμα. Η κανονική θέση του κλείστρου κλείνει, όταν το υγρό αντλήσει και φτάσει σε μια καθορισμένη τιμή, πιέζει το ελατήριο και η βαλβίδα ανοίγει πάνω στο νερό. Όταν το κεφάλι πέσει, το ελατήριο επιστρέφει τη βαλβίδα στη θέση της, κλείνοντας το μπουλόνι.

Περιστροφικό πέταλο

Το τύμπανο σε αυτή την έκδοση δεν είναι αξονικό, αλλά περιστρεφόμενο και ο άξονας βρίσκεται πάνω από τον αυλό του κλείστρου. Όταν εφαρμόζεται η πίεση υγρού, πιέζει το πτερύγιο και η βαλβίδα ανοίγει. Όταν πέσει το κεφάλι, ο αποσβεστήρας χαμηλώνει με βαρύτητα ή με ένα ελατήριο επιστροφής και κλείνει το κενό. Κατά την εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής, είναι σημαντικό να τηρείτε την ένδειξη "κορυφή" και τη μέγιστη δυνατή κλίση, όπως ορίζεται στην τεκμηρίωση. Σε μεγάλες συσκευές, όταν επιστρέφει το πτερύγιο, εμφανίζεται ένα ισχυρό κτύπημα στη σέλα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σφυρί νερού και ακόμη και στην αποτυχία της συσκευής. Για να αποφευχθεί αυτό, ο σχεδιασμός πρέπει να περιπλέξει και να προσθέσει στοιχεία απόσβεσης. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη δημιουργία παραθυρόφυλλων μεγάλων διαμέτρων, οι οποίοι δεν είναι πολύ ευαίσθητοι στην παρουσία αιωρήματος και άλλων εγκλεισμάτων στο υγρό.

Το σφαιρικό μοντέλο

Ο τρόπος λειτουργίας και η συσκευή είναι πολύ παρόμοια με την βαλβίδα ελατηρίου δίσκου. Ο ρόλος του τεμαχίου κλειδώματος παίζεται από μια μπάλα που πιέζεται στο κάθισμα από ένα ελατήριο. Χρησιμοποιείται κυρίως για σωλήνες μικρής διαμέτρου, στα οικιακά συστήματα υγιεινής. Μια τέτοια βαλβίδα ελέγχου επιστροφής με μια ίση εγκάρσια διατομή έχει μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις από τη βαλβίδα τύπου δίσκου.

Προϊόν τύπου ανύψωσης

Η άτρακτος καρουλιού στην περίπτωση αυτή τοποθετείται κατακόρυφα, κάτω από την πίεση του νερού, το καρούλι ανεβαίνει, ανοίγοντας το μπουλόνι. Όταν το κεφάλι πέσει, το στέλεχος πέφτει και η βαλβίδα κλείνει. Η εγκατάσταση τέτοιων συσκευών υπόκειται σε περιορισμό - μπορεί να σχεδιαστεί μόνο σε οριζόντια τοποθετημένους αγωγούς. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα τέτοιων σχεδίων είναι η δυνατότητα επισκευής του καρουλιού χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρο το σώμα. Μείον είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για την καθαρότητα του υγρού.

Βαλβίδες ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Για την οργάνωση της αδιάκοπης παροχής νερού σε ιδιωτικές κατοικίες με τη χρήση υποβρύχιων αντλιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου αμέσως πίσω από την αντλία. Αυτό θα αποτρέψει την εκροή του νερού πίσω στο φρεάτιο όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη και θα εξαλείψει την ανάγκη επαναπλήρωσης του συστήματος κάθε φορά με νερό.

Βαλβίδα ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Με πηγάδι μεγάλης εμβέλειας, με επαρκή διάμετρο του αγωγού και με την απόσταση του φρέατος από το σπίτι, μπορεί να είναι περίπου δεκάδες λίτρα νερού. Σε πολλά μοντέλα υποβρύχιων αντλιών, μια τέτοια βαλβίδα εγκαθίσταται στο εργοστάσιο. Αν δεν είναι, τότε, κατά κανόνα, επιλέγεται μια ορειχάλκινη συσκευή με αξονική κίνηση του καρουλιού και ένα ελατήριο επιστροφής. Ο αυλός της πύλης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από την εσωτερική διάμετρο του αγωγού, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόσθετη αντίσταση στη ροή.

Κανόνες για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής

Δεν αρκεί να κατανοήσουμε τη βέλτιστη επιλογή του μοντέλου της συσκευής, είναι επίσης απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σωστά.

Η εσφαλμένη τοποθέτηση του κλείστρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για επισκευή ή αντικατάσταση, πράγμα που μπορεί να είναι ένα πολύ επίπονο έργο, ειδικά αν είναι εγκατεστημένο στο πηγάδι.

 • Εάν το σώμα τραβηχτεί ή βγει από το βέλος, τότε πρέπει να εγκατασταθεί με ένα βέλος προς τα πάνω, ακόμα κι αν υπάρχει ένα ελατήριο επιστροφής.
 • Εάν το βάθος του φρέατος ή του φρέατος (ακριβέστερα, η απόσταση από τον καθρέφτη νερού) είναι μικρό, τότε η βαλβίδα ελέγχου επιστροφής τοποθετείται απευθείας στην είσοδο της κεφαλής πίεσης.
 • Στην περίπτωση που το βάθος του φρέατος είναι μεγαλύτερο από 8 m, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τη συσκευή στην είσοδο νερού, προσθέτοντάς την με ένα μηχανικό τραχύ φίλτρο.
 • Όταν χρησιμοποιείτε μια υποβρύχια αντλία, πρέπει να τοποθετηθεί ο μπουλόνι στην έξοδο του.
 • Σε μεγάλη απόσταση από το πηγάδι, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε δύο παντζούρια - στην έξοδο της συσκευής πίεσης και στην είσοδο του σπιτιού.

Σχέδιο εγκατάστασης αντλιοστασίου με βαλβίδα αντεπιστροφής

Για το λόγο αυτό, πριν από την έναρξη της εγκατάστασης, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη όλων των επιλογών, είναι απαραίτητο να παρουσιάσετε το σχέδιο παροχής νερού ή του συστήματος θέρμανσης σε έναν ειδικευμένο και έμπειρο μηχανικό υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Πώς να εγκαταστήσετε βαλβίδες ελέγχου για αντλιοστάσια

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για συνεργασία με τον σταθμό άντλησης θα πρέπει να επιλέγεται κατά τη φάση σχεδιασμού του έργου. Σε ορισμένα μοντέλα αντλιών περιλαμβάνονται τέτοια συστήματα κλεισίματος, ενώ για άλλους υπάρχουν αρκετοί κανόνες:

 • Για τις αντλίες τύπου κενού (αναρρόφηση), η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στην έξοδο της αντλίας, στον συσσωρευτή.
 • Σε μεγάλο βάθος του φρέατος και σε μεγάλη απόσταση από το πηγάδι στην επιφάνεια, πρέπει να εγκατασταθεί μια πρόσθετη συσκευή στην εισαγωγή νερού.
 • Για τις αντλίες πίεσης, οι οποίες χαμηλώνονται στο φρεάτιο, ο κοχλίας τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης πρέπει να τηρείται αυστηρά η κατεύθυνση ροής που υποδεικνύεται στο περίβλημα και όλες οι συνδέσεις πρέπει να σφραγίζονται προσεκτικά.

Ποικιλίες των βαλβίδων ελέγχου για το νερό

Στην κανονική λειτουργία των αγωγών, κατανοείται η κατεύθυνση της ροής του νερού προς μία κατεύθυνση.

Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μιας αντίστροφης ροής, χρησιμοποιούνται βαλβίδες ελέγχου, οι οποίες έχουν μονοφασική ισχύ και λειτουργούν αυτόματα.

Οι βαλβίδες αντεπιστροφής χρησιμοποιούνται στη λειτουργία πολλών αντλιών όταν συνδυάζονται σε ένα μόνο δίκτυο.

Όταν μειώνεται η πίεση σε μία γραμμή, η υπερπίεση του νερού σχηματίζει αντίστροφη ροή σε αυτό, ικανή να καταστρέψει την αντλία και το οπλισμό.

Η βαλβίδα ελέγχου διακόπτει αυτόματα το τμήμα έκτακτης ανάγκης από τη ροή επιστροφής.

Κατά την επιλογή μιας βαλβίδας ελέγχου, λαμβάνονται υπόψη τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά της:

 • Διάμετρος διαμπερούς οπής DN (ονομαστική διάμετρος). Στην GOST 28338-89 έχουν καταχωρηθεί αρκετές απαρχές υπό όρους.
 • Η πίεση PN (ονομαστική πίεση) είναι η μέγιστη υπερπίεση στην οποία εξασφαλίζεται η παρατεταμένη και ασφαλής λειτουργία. Ορισμένες ονομαστικές πιέσεις προδιαγράφονται στο GOST 26349-84.
 • Εκτός από τα εγχώρια πρότυπα, χρησιμοποιείται διεθνής ISO, Βορειοαμερικανική ANSI, Γερμανική DIN.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου

Στην εσωτερική συσκευή και τον σκοπό, οι βαλβίδες ελέγχου νερού χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

Η βαλβίδα είναι τύπου γκοφρέτας, ελατηριωτού και διπλού φύλλου.

Το πιο συμπαγές σχέδιο μεταξύ όλων των ειδών.

Στη βαλβίδα ελατηρίου δίσκου, το κλείστρο είναι ένας δίσκος (πλάκα) με ένα στοιχείο σύσφιξης - ένα ελατήριο.

Σε κατάσταση λειτουργίας, ο δίσκος υπό πίεση νερού συμπιέζεται, παρέχοντας μια ελεύθερη ροή.

Όταν μειώνεται η πίεση, το ελατήριο πιέζει το δίσκο προς το κάθισμα, εμποδίζοντας την οπή ροής.

Το εύρος μεγέθους της βαλβίδας ελέγχου είναι 15 mm - 200 mm.

Σε περίπλοκα υδραυλικά συστήματα, μπορεί να προκύψει υδραυλική κρούση όταν σταματήσει η αντλία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα.

Σε τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται βαλβίδες δύο φύλλων: σε μεγάλα και σύνθετα συστήματα - με αμορτισέρ για να μετριάζουν το σφυρί νερού.

Σε αυτά, ο δίσκος ασφάλισης διπλώνεται κατά το ήμισυ από τη δράση της ροής του νερού. Η ροή επιστροφής επιστρέφει το δίσκο στην αρχική του κατάσταση, πιέζοντάς το στη σέλα. Η κλίμακα μεγέθους των 50 mm είναι 700 mm, ακόμη μεγαλύτερη από αυτή των βαλβίδων δίσκου ελατηρίου.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των βαλβίδων ελέγχου είναι τα μικρότερα μεγέθη και το μικρό βάρος. Στο σχεδιασμό τους δεν υπάρχουν φλάντζες για στερέωση στον αγωγό.

Λόγω αυτού, το βάρος μειώνεται κατά 5 φορές και το συνολικό μήκος είναι 6-8 φορές σε σύγκριση με τις τυπικές βαλβίδες ελέγχου αυτής της διαμέτρου διαμπερών οπών.

Πλεονεκτήματα: εύκολη εγκατάσταση, λειτουργία, δυνατότητα τοποθέτησης διαφορετικών από τις οριζόντιες διατομές του αγωγού, καθώς και κεκλιμένη και κατακόρυφη.

Μειονέκτημα - απαιτείται πλήρης αποσυναρμολόγηση κατά την επισκευή της βαλβίδας.

Βαλβίδα αναστροφής ή πτερύγια

Στην κατασκευή αυτή, το στοιχείο ασφάλισης είναι ένα καρούλι - ένα "χτύπημα".

Ο άξονας περιστροφής βρίσκεται πάνω από την οπή. Υπό την επίδραση της πίεσης, το "κλαπέτο" ξαπλώνει και δεν παρεμβαίνει στη διέλευση του νερού.

Όταν η πίεση πέσει κάτω από την επιτρεπόμενη πίεση, η βαλβίδα ολίσθησης συρρικνώνεται και χτυπάει τη δίοδο.

Σε βαλβίδες αντεπιστροφής μεγάλης διαμέτρου, εμφανίζεται έντονη κρούση της βαλβίδας στη σέλα, γεγονός που οδηγεί σε γρήγορη βλάβη της δομής.

Με περαιτέρω λειτουργία αυτό προκαλεί υδραυλικό κλονισμό όταν λειτουργεί η βαλβίδα αντεπιστροφής.

Επομένως, οι βαλβίδες περιστροφικής ανίχνευσης χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 1. Απλές βαλβίδες με διάμετρο μέχρι 400 mm. Χρησιμοποιούνται σε συστήματα όπου τα φαινόμενα πρόσκρουσης δεν μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη λειτουργία του υδραυλικού συστήματος και της ίδιας της βαλβίδας.
 2. Ανεπιθύμητες βαλβίδες με διατάξεις που παρέχουν ομαλή και μαλακή προσγείωση του καρουλιού στη σέλα.

Το πλεονέκτημα των περιστροφικών βαλβίδων είναι η ικανότητα να παρέχουν λειτουργία σε μεγάλα συστήματα και χαμηλή ευαισθησία στην περιβαλλοντική μόλυνση.

Παρόμοια βαλβίδα εγκαθίσταται στην αεροδυναμική σήραγγα της NASA, η διάμετρος της οποίας είναι 7 μέτρα.

Το μειονέκτημα είναι η ανάγκη χρήσης αποσβεστήρα σε βαλβίδες μεγάλης διαμέτρου.

Αντίστροφη μπάλα

Η αρχή της λειτουργίας της οπίσθιας σφαιρικής βαλβίδας είναι παρόμοια με την αρχή της δράσης της βαλβίδας δίσκου ελατηρίου τύπου δισκίου.

Το στοιχείο ασφάλισης σε αυτό είναι μια σφαίρα με ένα ελατήριο που το πιέζει στη σέλα. Οι βαλβίδες ελέγχου σφαιρών χρησιμοποιούνται σε συστήματα με σωλήνες μικρής διαμέτρου, συνήθως στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Η αντίστροφη σφαιρική βαλβίδα χάνει στις διαστάσεις της βαλβίδα δίσκου ελατηρίου.

Αντίστροφη ανύψωση

Στη βαλβίδα ανύψωσης επιστροφής, το στοιχείο ασφάλισης είναι ένα καρούλι ανύψωσης.

Υπό την επίδραση της πίεσης του νερού, το καρούλι ανεβαίνει, επιτρέποντας τη ροή.

Όταν πέσει η πίεση, η βαλβίδα ολίσθησης βρίσκεται στη σέλα, αποτρέποντας τη ροή επιστροφής.

Τέτοιες βαλβίδες εγκαθίστανται μόνο σε οριζόντια τμήματα αγωγών. Μια υποχρεωτική συνθήκη είναι η κατακόρυφη διάταξη του άξονα της βαλβίδας.

Το πλεονέκτημα της βαλβίδας ανάστροφης ανύψωσης είναι η δυνατότητα επισκευής χωρίς αποσυναρμολόγηση ολόκληρης της βαλβίδας.

Μειονέκτημα - υψηλή ευαισθησία στην περιβαλλοντική μόλυνση.

Οι βαλβίδες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με τη μέθοδο προσάρτησης.

 1. Τοποθέτηση για συγκόλληση. Η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι προσαρτημένη στη σωλήνωση με συγκόλληση. Χρησιμοποιείται όταν εργάζεστε σε διαβρωτικά περιβάλλοντα.
 2. Εγκατάσταση φλάντζας. Η βαλβίδα αντεπιστροφής συνδέεται με τον αγωγό μέσω των φλαντζών με σφράγιση.
 3. Σύνδεση συμπλέκτη. Η βαλβίδα αντεπιστροφής προσαρτάται στον αγωγό μέσω ενός κοχλιωτού συνδέσμου. Χρησιμοποιείται σε συστήματα μικρής διαμέτρου.
 4. Βιδωτή σύνδεση τύπου. Η βαλβίδα ελέγχου δεν διαθέτει τη δική της μονάδα στερέωσης. Σφίγγεται μεταξύ των φλαντζών του αγωγού. Ισχύει σε περιοχές με περιορισμό μεγέθους.

Τοποθεσίες για την εγκατάσταση βαλβίδων

Οι βαλβίδες ελέγχου για το νερό εγκαθίστανται σε διαμερίσματα με κεντρικό σύστημα παροχής νερού.

Εάν ξεπεραστεί ξαφνικά η πίεση του ζεστού νερού, μπορεί να εισέλθει στον αγωγό με κρύο νερό μέσω μίξερ. Για να αποφευχθεί παρόμοια κατάσταση, τοποθετούνται βαλβίδες ελέγχου.

Για ένα μετρητή νερού, είναι επίσης επιθυμητή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το μετρητή από τα σφυριά νερού που εμφανίζονται στο σύστημα όταν χρησιμοποιείτε ελαττωματικά υδραυλικά συστήματα. Εγκαθίσταται μετά το μετρητή.

Σε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση, οι αντλίες χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού στο σύστημα θέρμανσης.

Απαιτείται βαλβίδα επιστροφής νερού πριν από την αντλία.

Αποτρέπει τη ροή του νερού από τη σωλήνωση όταν η αντλία σταματήσει, επομένως δεν είναι απαραίτητο να γεμίσετε το σύστημα με νερό την επόμενη φορά που θα ενεργοποιηθεί η αντλία.

Η παράδοση νερού στον καταναλωτή γίνεται χωρίς διακοπή. Πριν από την εγκατάσταση της αντλίας τοποθετήστε βαλβίδες ελέγχου με δίσκους με ελατήριο.

Για μια πιο μακροχρόνια αβίαστη λειτουργία, είναι επιθυμητή η τοποθέτησή τους κατακόρυφα.

Με αυτόνομη παροχή νερού, χρησιμοποιούνται υποβρύχιες αντλίες με φρεάτια. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής είναι επίσης απαραίτητη για την αποφυγή της αποστράγγισης του νερού όταν η αντλία σταματήσει.

Η ροή συγχωνευμένου νερού περιστρέφει την πτερωτή της αντλίας προς την αντίθετη κατεύθυνση, η οποία είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη.

Όπως σε κάθε αντλιοστάσιο, η βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται μπροστά από την αντλία. Δεδομένου ότι η βαλβίδα είναι βυθισμένη, πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά στη διάβρωση υλικά: χαλκό, ορείχαλκο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Για κάθε υδραυλικό σύστημα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια βαλβίδα ελέγχου για το νερό, που είναι η πλέον κατάλληλη για λειτουργία υπό τις καθορισμένες συνθήκες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ονομαστική πίεση στο σύστημα, οι διαστάσεις εγκατάστασης και η μέθοδος προσάρτησης.

Σε συστήματα θέρμανσης με μεταλλικούς σωλήνες, είναι επιθυμητή η εγκατάσταση μιας περιστροφικής βαλβίδας αντεπιστροφής, καθώς όταν το νερό κυκλοφορεί συνεχώς, μολύνεται. Οι βαλβίδες ελέγχου περιστροφής δεν είναι ευαίσθητες σε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Με τη χρήση σύγχρονων μεταλλικών πλαστικών σωλήνων, η ρύπανση είναι ελάχιστη, επομένως είναι δυνατή η χρήση βαλβίδας ελέγχου με ελατήριο.

Σε συστήματα ύδρευσης, το νερό καθαρίζεται, η διάμετρος των σωλήνων είναι μικρή. Στην περίπτωση αυτή, η καλύτερη επιλογή είναι μια βαλβίδα ελέγχου βαλβίδας με ένα συζευκτήρα.

Εγκατάσταση στον αγωγό

Η διαφορά στις μεθόδους για την εγκατάσταση των βαλβίδων ελέγχου βρίσκεται στη μέθοδο προσάρτησης.

Η ταχύτερη εγκατάσταση είναι ο τύπος δίσκου. Εάν υπάρχουν δύο φλάντζες στο σύστημα, η βαλβίδα εισάγεται μεταξύ τους και μέσω των παρεμβυσμάτων στεγανοποίησης συσφίγγεται μεταξύ των φλαντζών.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής πρέπει να είναι προσανατολισμένη μόνο προς την κατεύθυνση της ροής.

Στους σταθμούς αντλίας, οι βαλβίδες ελέγχου χρησιμοποιούνται με ένα εξάρτημα φλάντζας. Κατά την εγκατάσταση στερεώνονται μέσω στεγανοποιητικών παρεμβυσμάτων στις φλάντζες του αγωγού.

Κατά την εγκατάσταση μιας βαλβίδας ανύψωσης επιστροφής, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται ο κατακόρυφος άξονας του καρουλιού, στην περιστροφική βαλβίδα ελέγχου ο άξονας περιστροφής του "βύσματος" πρέπει να είναι πάνω από τον άξονα της ροής.

Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο νερό με ένα σύνδεσμο σημαίνει ότι η βαλβίδα βιδώνεται στη σωλήνωση μέσω συνδέσμων με σφράγιση. Αυτός είναι ο πλέον βέλτιστος τύπος προσκόλλησης για χώρους διαβίωσης.

Κατά την εγκατάσταση των βαλβίδων ελέγχου, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την κατεύθυνση ροής στο σύστημα. Στο σώμα της βαλβίδας, υποδεικνύεται με βέλος.

Από τα παραπάνω, είναι δυνατόν να πούμε ότι στον καταναλωτή προσφέρονται πολλές βαλβίδες επιστροφής σε τυποποιημένα μεγέθη, είδος στερέωσης, μέθοδος λειτουργίας.

Κατά την επιλογή μιας βαλβίδας αντεπιστροφής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι: ονομαστική πίεση συστήματος, ονομαστική διάμετρος ροής, υφιστάμενη μέθοδος σύνδεσης με τον αγωγό, θέση εγκατάστασης, μόλυνση της ροής.

Μετά από μια ισορροπημένη ανάλυση αυτών των δεδομένων, η επιλογή μιας βαλβίδας ελέγχου δεν φαίνεται να είναι ένα δύσκολο έργο.

Χρήσιμες λειτουργίες των βαλβίδων ελέγχου για το νερό. Ταξινόμηση και μέγεθος συσκευών

Πίνακας περιεχομένων:

Μια συσκευή άμεσης δράσης που παρέχει κίνηση νερού μόνο σε μία πλευρά ονομάζεται βαλβίδα ελέγχου. Η βαλβίδα διακοπής λειτουργεί λόγω της κυκλοφορίας του υγρού και δεν απαιτεί τη σύνδεση των τροφοδοτικών.

Ο μηχανισμός υποστηρίζει τη σταθερότητα των συστημάτων παροχής θερμότητας και νερού και προστατεύει επίσης τον αγωγό νερού από ζημιές σε περίπτωση ατυχήματος. Θα μάθουμε πώς λειτουργεί η συσκευή και ποια προβλήματα επιλύει.

Τι είναι η συσκευή;

Η διάταξη ασφάλισης αποτρέπει τη ροή του υγρού στην αντίθετη κατεύθυνση. Έχει μικρές διαστάσεις και υποστηρίζει την απαραίτητη πίεση στο σύστημα. Εξετάστε την ανάγκη χρήσης της συσκευής σε χώρους διαβίωσης. Χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Σε σωλήνες παροχής νερού. Η κυκλοφορία του ζεστού και κρύου νερού σε ιδιωτικά και πολυκατοικιακά κτίρια διανέμεται σε χωριστούς αγωγούς. Μερικές φορές η διαφορά πίεσης οδηγεί στο γεγονός ότι το ζεστό νερό συμπιέζει το κρύο από το θάλαμο του οικιακού αναμίκτη και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του υγρού καθίσταται αδύνατη. Η βαλβίδα παρέχει πίεση στις κανονικές τιμές.

Στην είσοδο του θερμοσίφωνα. Η πλήρωση του λέβητα είναι υπό πίεση. Με τη θέρμανση και την αύξηση της πίεσης, το μετατοπισμένο ψυκτικό θα επιστραφεί πίσω στον ψυχρό αγωγό. Η βαλβίδα εμποδίζει την εκροή.

Στο σύστημα ατομικής θέρμανσης με την παρουσία πολλών κυκλωμάτων θέρμανσης (λέβητας, θερμού δαπέδου, μπαταρίες), με διαφορετικές τιμές υδραυλικών δεικτών πίεσης. Η διάταξη ασφάλισης ομαλοποιεί τους δείκτες.

Πριν από το μετρητή. Ανακύπτει το ερώτημα: γιατί πρέπει να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου στο μετρητή νερού; Η απάντηση είναι απλή: οι βαλβίδες διακοπής λειτουργίας είναι απαραίτητες, επειδή προστατεύουν τη συσκευή από πιθανή θραύση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σφύριγμα νερού και εμποδίζει την περιστροφή της τουρμπίνας προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο αυτόνομο σύστημα παροχής νερού, η βυθισμένη αντλία παρέχει την παροχή νερού. Ανυψώνει το υγρό στην επιφάνεια και το τροφοδοτεί στο σπίτι υπό γωνία 5 ° -10 ° σε απόσταση έως 10 μ. Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής αποτρέπει την αποστράγγιση του νερού στην κοιλότητα όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη.

Σχετικά με την αρχή της εργασίας

Η αρχή της συσκευής είναι η ακόλουθη: αφού σταματήσει η τροφοδοσία ύδατος στην κοιλότητα του σωλήνα, η πύλη πιέζεται κάτω από έναν μηχανισμό ελατηρίου και παραμένει στην κλειστή θέση. Τη στιγμή που δημιουργείται πίεση μπροστά από τη βαλβίδα, επαρκής για να εξασθενήσει το ελατήριο, ανοίγει η βαλβίδα και αρχίζει να ρέει νερό μέσα στον σωλήνα.

Όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη - η πίεση πέφτει, το κλείστρο πιέζει ξανά και κλείνει τη ροή. Εκτός από τη δύναμη συμπίεσης του ελατηρίου στην πύλη, επηρεάζεται η πίεση του αγωγού, που δεν επιτρέπει στη βαλβίδα να ανοίξει.

Τύποι και διάταξη των βαλβίδων ελέγχου

Ο σχεδιασμός της βαλβίδας είναι συνήθως απλός. Αποτελείται μόνο από μερικά εξαρτήματα, όπως το σώμα, το στοιχείο λειτουργίας και το στοιχείο σύσφιξης. Ανάλογα με την έκδοση, ενδέχεται να παρουσιαστούν και άλλα εξαρτήματα: στέλεχος, αρθρωτός πείρος, μοχλός δίσκου, ελατήριο, σφαίρα, ελαστομερή και έδρανα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι οικιακών συσκευών ανάλογα με τον τύπο του στοιχείου ασφάλισης:

Ρόταρυ. Εργαστείτε στρέφοντας το περιστρεφόμενο δίσκο χάλυβα που βρίσκεται μέσα στο εξάρτημα.

Μπάλες. Η ροή του υγρού καλύπτει το τύμπανο, που έχει τη μορφή σφαίρας.

Ανύψωση. Η πύλη κινείται προς τα πάνω, ανοίγοντας το δρόμο προς το νερό και πέφτοντας, εμποδίζοντας τη ροή. Οι συσκευές τοποθετούνται μόνο κατακορύφως.

Δίσκος. Η πλάκα σύσφιγξης λειτουργεί ως στοιχείο ασφάλισης.

Ανά τύπο σύνδεσης, οι βαλβίδες χωρίζονται στις ακόλουθες ομάδες:

Σπείρωμα με σπείρωμα. Σχεδιασμένο για σωλήνες μικρής διαμέτρου. Σταθερό με νήμα, κομμένο στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό μέρος των δύο συνδέσμων.

Τύπος γκοφρέτας. Μοιάζουν με καρτέλες. Εγκαθίστανται μεταξύ δύο γειτονικών φλαντζών. Στερεώστε με καρφιά ή μπουλόνια.

Φλάντζες. Εξοπλισμένο με φλάντζες σύνδεσης με παρεμβύσματα.

Με τη βάση συγκόλλησης. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται με συγκόλληση. Κατάλληλο για τμήματα αγωγών σε επιθετικό περιβάλλον.

Με τον τύπο του υλικού από τον οποίο κατασκευάζεται το σώμα, οι βαλβίδες χωρίζονται σε πλαστικό (πολυπροπυλένιο), ορείχαλκο και χάλυβα.

Διαστάσεις προϊόντος

Οι διαστάσεις των βαλβίδων εξαρτώνται από τον τύπο του εξοπλισμού παροχής νερού που είναι εγκατεστημένος στο διαμέρισμα ή στην εξοχική κατοικία. Εδώ είναι οι κύριες ποικιλίες:

Βαλβίδα με μέγεθος 1 ίντσα. Είναι σε μεγάλη ζήτηση.

Βαλβίδα για το νερό 1/2 ίντσας. Δεν είναι τόσο δημοφιλής λόγω του χαμηλού εύρους ζώνης.

Ελέγξτε την βαλβίδα 3/4 ιντσών. Προϊόν ποιότητας για σωλήνες μικρής διαμέτρου.

Κατά την επιλογή ενός προϊόντος, πρέπει να πλοηγηθείτε σε 2 κύρια χαρακτηριστικά: πίεση και διάμετρος του περάσματος υπό όρους. Το πρώτο είναι συντετμημένο PN (PN) - πίεση λειτουργίας. Εάν η βαλβίδα φέρει σύμβολα RU-20 ή ΡΝ-20, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με πίεση όχι μεγαλύτερη από 20 bar. Εμφανίζεται η δεύτερη παράμετρος DN (DN) - υπό όρους.

Σήμανση DU-22 ή DN-22 δείχνει ότι η διάμετρος του αγωγού είναι ίση με περίπου 22 mm.

Παράμετρος DN (DN) Η βαλβίδα πρέπει να αντιστοιχεί σε παρόμοιες παραμέτρους όλων των παρακείμενων στοιχείων. Πρέπει να εγκαταστήσετε τη συσκευή με DU-25 (DN-25) Μόνο σε συνδυασμό με σωλήνες και εξαρτήματα με σήμανση ως DU-25 (DN-25).

Πώς να εγκαταστήσετε σωστά τη βαλβίδα

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου στην έκδοση ζεύκτη. Είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε συστήματα θέρμανσης και ύδρευσης τόσο σε διαμερίσματα όσο και σε ιδιωτικές κατοικίες. Για την προστασία των μετρητών και άλλων τμημάτων του δικτύου από την εμφάνιση ενός σφυριού νερού, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί 3 απλά βήματα:

Επιλέξτε τη θέση. Στα επίπεδα, η βαλβίδα επιστροφής νερού εισάγεται συνήθως στον μετρητή ή μπροστά από τον λέβητα θέρμανσης.

Πάρτε τα εξαρτήματα της επιθυμητής διαμέτρου και τυλίξτε το σφράγισμα στο σπείρωμα: ταινία, σπείρωμα ή λινάρι.

Ασφαλίστε τη συσκευή με εξαρτήματα, ανοίξτε τη βρύση νερού και ελέγξτε τη σύνδεση για διαρροές.

Στο σώμα των κατασκευαστών βαλβίδων σφραγίζουν την εικόνα του βέλους. Δείχνει την κατεύθυνση της κίνησης του νερού. Η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται με προσοχή σε αυτό το ορόσημο, διαφορετικά η πίεση παραμένει μπλοκαρισμένη μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και πρέπει να αναδιατάξετε τη διάταξη ασφάλισης.

Ας δώσουμε κάποιες συμβουλές:

Στο κύκλωμα του συστήματος παροχής τρεχούμενου νερού, η βαλβίδα είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον σταθμό άντλησης. Για να γίνει αυτό, επιλέγεται ένας σωλήνας στον αγωγό όπου γίνεται η ρήξη και συνδέεται με μια διάταξη ασφάλισης.

Ως μέρος του συστήματος αποχέτευσης, η βαλβίδα θα βοηθήσει στην αποτροπή της ροής των αποβλήτων και των λυμάτων στην αντίθετη κατεύθυνση. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε σωλήνες κατάλληλης διαμέτρου με τη βοήθεια μιας σύνδεσης. Η διάμετρος της βαλβίδας μπορεί να είναι 50-100 mm. Οι συνδέσεις χυτοσιδήρου ή πλαστικού κατασκευάζονται με ειδικό προσαρμογέα.

Σε ένα σύστημα θέρμανσης με ένα κύκλωμα, η βαλβίδα είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί μια πίεση θερμαντικού φορέα λόγω θέρμανσης, χωρίς τη χρήση αντλίας. Η εγκατάσταση είναι παρόμοια με τη διαδικασία εγκατάστασης της βαλβίδας στον αγωγό νερού.

Μερικές φορές ακόμη και μια αξιόπιστη βαλβίδα διακοπής διακόπτει. Αν προκύψει βλάβη, πρέπει να μάθετε πώς να αποσυναρμολογήσετε τη βαλβίδα ελέγχου. Δεν είναι δύσκολο. Αρχικά, είναι απαραίτητο να κλείσετε τη ροή του υγρού εργασίας και να το συγχωνεύσετε από το σύστημα. Στη συνέχεια ξεβιδώστε τα παξιμάδια, αφαιρέστε τις φλάντζες ή τα εξαρτήματα. Το τελικό στάδιο είναι η αφαίρεση της μονάδας ασφάλισης και η αντικατάσταση των αποτυχημένων στοιχείων. Συναρμολογήστε με την αντίστροφη σειρά.

Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε προσεκτικά τις βαλβίδες απενεργοποίησης κοντά στο μετρητή νερού ώστε να μην προκληθεί βλάβη στη σφραγίδα που εγκαθίσταται από τα βοηθητικά προγράμματα.

Βαλβίδα ελέγχου για το νερό της αντλίας και το σταθμό αντλίας

Σε περίπτωση που το σύστημα ψεκασμού δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να παρουσιαστούν περιπτώσεις όπου μόνο κρύο ή ζεστό νερό προέρχεται από τις βρύσες και το ψυκτικό υγρό ρέει μέσω του λέβητα θέρμανσης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό οφείλεται στη μείωση της πίεσης του νερού.

Για να αποφύγετε τυχόν δυσλειτουργίες, συνιστάται η εγκατάσταση μιας συσκευής απενεργοποίησης της αντλίας. Σκοπός του είναι να εξαλείψει τον κίνδυνο μείωσης της πίεσης και να σπάσει την αντλία, κλείνοντας την εκροή νερού.

Η βαλβίδα είναι ένας μικρός κύλινδρος, με μηχανισμό πύλης και ελατήριο με τη μορφή κυκλικού περιστρεφόμενου πέταλου. Ελλείψει ροής, η βαλβίδα κλείνει σφιχτά και με την εμφάνιση πίεσης ανοίγει για να σταματήσει η εκροή σε περίπτωση βλάβης της μονάδας άντλησης.

Για βαθιές αντλίες

Η διάμετρος της βαλβίδας διακοπής για εγκατάσταση στην βαθιά αντλία πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του σωλήνα. Αυτό θα κάνει τη σύνδεση όσο το δυνατόν πιο σφιχτή. Νέα μοντέλα αντλιών έχουν ήδη παραχθεί με βαλβίδες ελέγχου.

Η βαθιά αντλία πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ένα πρωτεύον φίλτρο καθαρισμού πριν εγκαταστήσετε τη βαλβίδα. Ο μηχανισμός απενεργοποίησης της αντλίας απαιτεί αξιόπιστη προστασία, οπότε η βαλβίδα είναι κοχλιωτή με ένα διάτρητο κλωβό από ανοξείδωτο χάλυβα.

Για αντλιοστάσια

Οι διατάξεις ασφάλισης που έχουν σχεδιαστεί για σταθμό αντλίας επιφανείας επιλύουν τις ίδιες εργασίες με τις βαλβίδες ελέγχου για μια βαθιά αντλία. Η διαφορά είναι ότι το εξάρτημα τοποθετείται στον αγωγό αναρρόφησης του συμπιεστή πίεσης μετά την καστάνια.

Η χρήση της συσκευής κλειδώματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ατυχημάτων στα συστήματα θέρμανσης και παροχής νερού έχουν θετικό αντίκτυπο στο έργο των σταθμών άντλησης, σωλήνες νερού δεν περιλαμβάνουν γεμίζοντας τον αέρα, επιτρέπει τη χρήση του νερού για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την απενεργοποίηση της αντλίας γεώτρησης.

Πώς να επιλέξετε μια βαλβίδα ελέγχου και να εγκαταστήσετε σε ένα σύστημα θέρμανσης

Για τη συντήρηση και την κανονική λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης χρησιμοποιούνται διάφορες βαλβίδες διακοπής - χειροκίνητα και αυτόματα. Ο σκοπός του άρθρου είναι να διευκρινίσει γιατί απαιτείται μια βαλβίδα ελέγχου για τη θέρμανση, πώς να το επιλέξετε και να το εγκαταστήσετε σωστά. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το πρόβλημα: το στοιχείο αυτό χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένους χώρους και οι αναλφάβητοι υδραυλικοί το βάζουν οπουδήποτε. Μερικές φορές υπάρχει μια αντίθετη κατάσταση: οι βαλβίδες απουσιάζουν στο σχέδιο, το οποίο απαιτεί τη σύνδεση 2-3 περιγραμμάτων χωρίς χτένα. Προτείνουμε να εξετάσετε τους τύπους και το πεδίο εφαρμογής αυτών των προϊόντων.

Τύποι στοιχείων ασφάλισης

Κάθε βαλβίδα αντεπιστροφής (παρωχημένο όνομα - μη επιστρεφόμενο) εκτελεί μια απλή εργασία - δεν επιτρέπει τη ροή του ψυκτικού μέσου να αλλάζει κατεύθυνση, περνώντας το υγρό μόνο με έναν τρόπο. Στα σχήματα θέρμανσης νερού, αυτή η λειτουργία δεν είναι πάντοτε απαραίτητη και εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Στα συστήματα θέρμανσης ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων επιστροφής:

Για αναφορά. Στη βιομηχανική παραγωγή και τη σφαίρα ύδρευσης υπάρχουν και άλλα είδη προϊόντων - δίθυρα, ανύψωση και δίσκος, που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία δικτύου σε μεγάλους αγωγούς. Στην ιδιωτική κατασκευή κατοικιών, δεν χρησιμοποιείται τέτοιος οπλισμός.

Βιομηχανικά μοντέλα εγκαθίστανται σε μεγάλους λέβητες και εγκαταστάσεις παραγωγής

Θα αναλύσουμε ξεχωριστά τη συσκευή και την αρχή λειτουργίας κάθε τύπου βαλβίδας. Στο μέλλον, αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο προϊόν είναι καλύτερο να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε σε ένα συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης.

Οι βαλβίδες πτερυγίων

Το στοιχείο, κατασκευασμένο από ορείχαλκο ή από ανοξείδωτο χάλυβα, αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • το σώμα με τη μορφή ενός ΤΕ με ένα ξεβιδωμένο άνω βύσμα (για συντήρηση)?
 • το κλείστρο δίσκου στερεωμένο στον άξονα μέσω ενός μοχλού περιστροφής.
 • κάθισμα με σφραγίδα, όπου ο δίσκος βρίσκεται σε κλειστή θέση.

Σημείωση: Υπάρχουν 2 εκδόσεις των προϊόντων - με ελεύθερο ή ελατηριωτό πέταλο. Στη δεύτερη περίπτωση, το φύλλο κλείνει βίαια με ελατήριο, έτσι ώστε το μάνδαλο να δρα σε όρθια θέση.

Η γενική διάταξη της βαλβίδας ελέγχου πτερυγίου παρουσιάζεται στο λεπτομερές σχέδιο. Η αρχή λειτουργίας του στοιχείου είναι η εξής: το ψυκτικό που κινείται κατά την κατεύθυνση που υποδεικνύεται εκτρέπει τον δίσκο ασφάλισης και περνά ελεύθερα κατά μήκος του σωλήνα. Όταν η κατεύθυνση ροής του νερού αλλάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, το κλείστρο κλείνει αυτόματα και κλείνει τη δίοδο υπό βαρύτητα (ή ελατήριο).

Τυπικός σχεδιασμός με πύλη βαρύτητας

Για αναφορά. Λόγω της αρχής της δράσης του προϊόντος έλαβε διάφορες ονομασίες - βαρυτική, περιστροφική, "κροτίδες".

Ας δούμε τα σημαντικά χαρακτηριστικά των βαλβίδων ελέγχου πτερυγίων που είναι εγκατεστημένα στα συστήματα θέρμανσης των ιδιωτικών κατοικιών:

 • η διάμετρος της εσωτερικής διόδου είναι από 15 έως 50 mm (1 / 2-2 ίντσες).
 • η μέγιστη πίεση λειτουργίας είναι 16 bar.
 • χαμηλή υδραυλική αντίσταση.
 • Υπάρχει μια βίδα στο πλάι για την αποσυναρμολόγηση και τη ρύθμιση του άξονα του διαφράγματος.
 • Η έκδοση βαρύτητας χωρίς ελατήριο μπορεί να λειτουργεί μόνο σε οριζόντια θέση.

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της περιστροφικής βαλβίδας περιγράφονται λεπτομερώς στο βίντεο:

Προϊόντα τύπου δίσκου

Η αρχή λειτουργίας της βαλβίδας ελέγχου τύπου δίσκου είναι ξεκάθαρη από τη σχεδίασή της που φαίνεται στο σχέδιο:

 1. Μέσα στο κυλινδρικό σώμα ορειχάλκου υπάρχει μια πλατφόρμα με μια στρογγυλή οπή - μια σέλα.
 2. Στην άλλη πλευρά του τμήματος, υπάρχει ένα διαμέρισμα με άνοιγμα στο κέντρο.
 3. Στην οπή του χωρίσματος εισάγεται μια ράβδος με μια βαλβίδα ανατροπής στο τέλος, εξοπλισμένη με μια σφράγιση.
 4. Μεταξύ του διαμερίσματος και της "πλάκας" είναι εγκατεστημένο ένα ελατήριο, πιέζοντας το δίσκο στη σέλα.

Το νερό που ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση ξεπερνά την ελαστικότητα του ελατηρίου, ανοίγει το μπουλόνι και κινείται. Στην αντίθετη κατεύθυνση, η ροή είναι αδύνατη - η ροή κλείνει αμέσως. Ποιες ιδιότητες της βαλβίδας ελέγχου είναι σημαντικές για τα συστήματα θέρμανσης:

 • Η ικανότητα να λειτουργεί σε οποιοδήποτε προσανατολισμό του σώματος στο διάστημα.
 • πίεση λειτουργίας - όχι μικρότερη από 10 bar, διαμέτρους DN15 - DN100 (εσωτερική).
 • τύπος σύνδεσης - μανίκι (εσωτερικό σπείρωμα σωλήνων).
 • το προϊόν δημιουργεί αυξημένη αντίσταση στη ροή του υγρού.
 • Η σφραγίδα χάνει τη στεγανότητά της σε περίπτωση σκληρών σωματιδίων όπως η άμμος.
Στα μηχανολογικά δίκτυα ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων, βαλβίδες με συνδέσμους

Για αναφορά. Υπάρχουν περισσότερες συμπαγείς εκδοχές βαλβίδων αντίστροφης ελατηρίου που είναι εγκατεστημένες μεταξύ των φλαντζών. Η μείωση του μεγέθους είναι χρήσιμη κατά την εγκατάσταση των σωληνώσεων των λεβήτων σε κλειστούς κλιβάνους.

Οι κλειδαριές Belleville χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην παροχή νερού, για παράδειγμα, μαζί με υποβρύχιες αντλίες. Η βαλβίδα δεν επιτρέπει στο νερό από τους αγωγούς να στραγγίσει πίσω στο πηγάδι ή στο πηγάδι.

Σφαιρικές βαλβίδες

Πρόκειται για βαλβίδα ελέγχου του απλούστερου σχεδιασμού, σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή:

 1. Μέσα στο κυλινδρικό σώμα ορείχαλκου τοποθετείται μια σφαίρα από καουτσούκ, σπανιότερα - από αλουμίνιο.
 2. Για να πηδήσει προς τα έξω, η μπάλα εμποδίζεται από δύο διαφράγματα με οπές που γίνονται στις άκρες.
 3. Η ροή του μέσου μεταφοράς θερμότητος πιέζει την λαστιχένια σφαίρα έναντι του διαχωριστικού που είναι εφοδιασμένο με νευρώσεις από το εσωτερικό. Τα τελευταία αποτελούν ένα κενό όπου η ροή του νερού ρέει ελεύθερα.
 4. Η πορεία του ψυκτικού μέσου προς την αντίθετη κατεύθυνση πιέζει τη σφαίρα στον δεύτερο βραχίονα - τη σέλα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νεύρα, το σώμα της σφαίρας κλείνει εντελώς το άνοιγμα.

Χαρακτηριστικά της βαλβίδας ελέγχου μπάλας - χαμηλή τιμή, χαμηλή υδραυλική αντίσταση και εργασία χωρίς ελατήρια σε οποιαδήποτε θέση, αν και είναι προτιμότερη από κάθετη. Το μειονέκτημα είναι η απώλεια της στεγανότητας όταν η πίεση αυξάνεται στα 6-7 bar, κάτι που δεν συμβαίνει στα ατομικά δίκτυα θέρμανσης.

Για αναφορά. Οι σφαιροειδείς βαλβίδες σχήματος σφαίρας, που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, χρησιμοποιούνται ευρέως στα συστήματα αποχέτευσης. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η επιστροφή λυμάτων στα υδραυλικά.

Για να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά στην πύλη μπάλα, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Σχέδια σύνδεσης

Πριν επιλέξετε τον τύπο της βαλβίδας ελέγχου, μάθετε ποιος είναι ο σκοπός αυτού του στοιχείου στο σύστημα θέρμανσης. Ας απλουστεύσουμε την εργασία και προτείνουμε επιλογές για τη χρήση πύλης επιστροφής:

 1. Οι βαλβίδες τοποθετούνται σε ξεχωριστά κυκλώματα του κλειστού κυκλώματος, εξοπλισμένα με αντλίες κυκλοφορίας. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η εμφάνιση παρασιτικών ροών που επηρεάζουν τη λειτουργία των κλάδων θέρμανσης ή συνδέονται παράλληλα με τους λέβητες.
 2. Όταν εγκαθίσταται στην παράκαμψη παράλληλα με την αντλία, το στοιχείο βοηθά το σύστημα να μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία φυσικής κυκλοφορίας όταν η παροχή ρεύματος ξαφνικά σβήσει.
 3. Η κοπή του αγωγού μακιγιάζ επιτρέπει την αποφυγή της εκκένωσης του δικτύου θέρμανσης σε διάφορες καταστάσεις.

Μια σημαντική σύσταση. Μην ακούτε τους "ειδικούς" και μην βάζετε μια βαλβίδα ελατηρίου μπροστά από μία αντλία κυκλοφορίας σε ένα συμβατικό σύστημα ενός κυκλώματος. Διαβεβαιώσεις ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσετε τη μονάδα άντλησης από το νερό που σφυρίζει και άλλες παραληρητικές ιδέες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Σχέδιο σύνδεσης 2 πηγών θερμότητας με τη χρήση πύλης επιστροφής

Ως παράδειγμα της σωστής εγκατάστασης βαλβίδων ελέγχου, παρουσιάζουμε ένα σχέδιο για την κοινή σύνδεση ενός στερεού καυσίμου και ενός ηλεκτρικού λέβητα. Στην περίπτωση διακοπής μιας από τις αντλίες, ο δεύτερος αναστέλλει αναπόφευκτα το ψυκτικό με παρασιτική ροή κατά μήκος ενός μικρού κύκλου. Χωρίς βαλβίδες διακοπής είναι απαραίτητη εδώ.

Σημείωση: Μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να προκύψει όταν συνδέετε ένα δίκτυο καλοριφέρ και έναν έμμεσο λέβητα θέρμανσης με ξεχωριστή αντλία χωρίς πολλαπλή διανομής, υδροπτερύγιο ή δεξαμενή απομόνωσης.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι τυπικό για συστήματα βαρύτητας με φυσική κυκλοφορία νερού, μετατραπεί σε εργασία με αντλία. Ο κύριος τρόπος λειτουργίας είναι αναγκασμένος, αλλά όταν το φως είναι απενεργοποιημένο, η μονάδα στην παράκαμψη σταματά και σταματά να πιέζει το τμήμα ενεργοποιητή της βαλβίδας ελέγχου που είναι ενσωματωμένο στην ευθεία γραμμή. Στη συνέχεια, η μεταφορά της ροής νερού στην κύρια γραμμή θα συνεχιστεί μέχρις ότου τροφοδοτηθεί ηλεκτρική ενέργεια.

Η επιλογή και η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής δεν είναι υποχρεωτική, αλλά μπορεί να σας εξοικονομήσει από απροσδόκητα προβλήματα. Ένα πραγματικό παράδειγμα από την πρακτική: ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αυξήσει την πίεση στο σύστημα θέρμανσης και άνοιξε τη βρύση στο λεβητοστάσιο. Δεδομένου ότι την εποχή εκείνη η επιχείρηση του καναλιού νερού επισκευάστηκε το δίκτυο και εμπόδισε την παροχή ύδατος, το ψυκτικό μέσο μεταβίβασε κρύο νερό και εν μέρει εισήλθε στον αγωγό. Αντί για επαναφόρτιση, το άδειασμα εξήλθε, ως αποτέλεσμα, η πίεση έπεσε και ο λέβητας αερίου σταμάτησε.

Τοποθετήστε σωστά τη βαλβίδα

Για να μην κάνει λάθη κατά την επιλογή και την εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου στην επιθυμητή θέση του συστήματος θέρμανσης, να ακούσετε τις απλές οδηγίες:

 1. Για να αποφύγετε τις παρασιτικές ροές σε γειτονικούς κλάδους, βάλτε τα προϊόντα με πέταλο ή πλάκα. Το πρώτο είναι προτιμότερο, δεδομένου ότι δεν δημιουργούν αυξημένη υδραυλική αντίσταση.
 2. Στο συγκρότημα παράκαμψης του συστήματος βαρύτητας, χρησιμοποιήστε σφαιρική βαλβίδα με πρακτικά μηδενική αντίσταση.
 3. Για να αναπληρώσετε, αγοράστε ένα προϊόν με βαλβίδα, σχεδιασμένη για υψηλή πίεση.

Τα προϊόντα με περιστρεφόμενη βαλβίδα βαρύτητας τοποθετούνται πάντα οριζόντια με ένα πώμα προς τα πάνω

 • Η βαλβίδα πεταλίων τύπου βαρύτητας είναι πάντα τοποθετημένη οριζόντια. Και η κεφαλή του παξιμαδιού υπηρεσίας πρέπει να στέκεται κατακόρυφα, διαφορετικά ο μπουλόνι δεν θα κλείσει και θα περάσει το ψυκτικό μέσο προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 • Μην αγοράζετε προϊόντα σε περίβλημα από χυτοσίδηρο. Είναι βαρύτερα και λιγότερο αξιόπιστα στην εργασία.
 • Η ορθότητα της εγκατάστασης ελέγχεται στο βέλος στο σώμα του προϊόντος, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση της ροής του νερού.
 • Δεν μπορείτε να βάλετε ένα ελατηριωτό οπλισμό σε ένα κύκλωμα με φυσική κυκλοφορία - η ροή βαρύτητας θα σταματήσει λόγω της υψηλής αντίστασης.
 • Οι πόρτες των ζωνών και των πετάλων χρειάζονται περιοδική συντήρηση και καθαρισμό. Εάν τα στερεά σωματίδια ή οι αποθέσεις εισέλθουν στο σφραγιστικό του καθίσματος, η βαλβίδα αντεπιστροφής θα χάσει τη στεγανότητα της. Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι η αφαίρεση του στοιχείου και η εμφύσηση των παρακείμενων επιφανειών με έναν συμπιεστή.

  Συμπέρασμα

  Σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια μικρής περιοχής, που θερμαίνονται μόνο με καλοριφέρ, δεν θα χρειαστούν βαλβίδες ελέγχου. Εκτός από το να κόψω ένα στοιχείο στη γραμμή του μακιγιάζ. Όταν το κύκλωμα περιπλέκεται με την προσθήκη ενός κυλίνδρου ζεστού νερού, θερμού δαπέδου ή ενός δεύτερου λέβητα, φροντίστε να εξετάσετε τον τρόπο αποσύνδεσης των κυκλωμάτων. Αν δεν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε ένα πιστόλι ή μια δεξαμενή απομόνωσης, τοποθετήστε μια κατάλληλη βαλβίδα διακοπής.

  Γιατί να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου στο νερό;

  Για την κανονική λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και του συστήματος θέρμανσης, πρέπει να τοποθετηθεί μια βαλβίδα ελέγχου στο νερό. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της προστασίας των εξαρτημάτων σωληνώσεων, τα οποία επιτρέπουν στα συστήματα τροφοδοσίας νερού και θερμότητας να λειτουργούν στο σπίτι χωρίς αστοχίες και συχνές επισκευές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βαλβίδα ελέγχου επιστροφής νερού είναι μια καλή προστασία από την εμφάνιση μη προγραμματισμένων δυσλειτουργιών και δαπανηρή επισκευή με διαρροή. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής στο νερό εξασφαλίζει τη διέλευση των ροών νερού μόνο σε μια δεδομένη κατεύθυνση, εξαιρουμένης της επιστροφής του υγρού πίσω. Στο σώμα μπορείτε πάντα να βλέπετε ένα έντονο βέλος που δείχνει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κατευθύνεται το ρεύμα.

  Αρχή λειτουργίας

  Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για το νερό αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο του συστήματος παροχής νερού. Οι ειδικοί εντοπίζουν ορισμένα σημεία στα οποία η χρήση της συσκευής καθίσταται αναγκαία:

  1. Στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου, η παροχή ζεστού και κρύου νερού περνά ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Κάθε ρεύμα νερού έχει τη δική του ανύψωση. Κατά κανόνα, η πίεση του νερού σε αυτά δεν συμπίπτει. Όταν ένα άτομο ανοίγει τη βρύση, αρχίζει να ρέει ζεστό και κρύο νερό. Λόγω της διαφοράς στο επίπεδο πίεσης στους σωλήνες, υπάρχει μια άνιση κατανομή της παροχής νερού στη βρύση. Αυτά τα ρεύματα που έρχονται με υψηλή πίεση πηγαίνουν πρώτα. Αυτά οδηγούν σε αύξηση της πίεσης κυρίως. Τα ρεύματα νερού με χαμηλότερη πίεση μπορεί να έχουν αντίστροφη εκροή στον σωλήνα και στην ανύψωση. Για πολλούς, η κατάσταση είναι γνωστή όταν μια βρύση ζεστού νερού λαμβάνεται από μια βρύση με κρύο νερό. Για να διορθώσετε ένα τέτοιο περιστατικό, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα ελέγχου για το νερό.
  2. Κατά την εγκατάσταση θερμαντήρα αποθήκευσης (λέβητας), η τοποθέτηση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στην είσοδο ψυχρού νερού είναι υποχρεωτική. Η ιδιαιτερότητα της λειτουργίας των λεβήτων είναι ότι γεμίζουν μόνο με ένα κεφάλι κρύου νερού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θέρμανσης, η πίεση μέσα στο δοχείο αυξάνεται και το ζεστό νερό τείνει να εισέλθει στο ψυχρό νερό. Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής εξαλείφει αυτή την κατάσταση.
  3. Σε ιδιωτικά σύγχρονα σπίτια, το σύστημα θέρμανσης αποτελείται από πολλά κυκλώματα. Σε καθένα από αυτά μια διαφορετική θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου. Για παράδειγμα, στο κτίριο υπάρχει ένα κύκλωμα για τη λειτουργία του λέβητα, και το δεύτερο για το σύστημα θέρμανσης, το τρίτο κύκλωμα είναι για τα θερμά δάπεδα. Σε κάθε κύκλωμα υπάρχει αντίσταση, έτσι ώστε να είναι εξοπλισμένα με διαφορετικές αντλίες χαρακτηριστικών τους. Για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου η αντλία προκαλεί μια αντίστροφη κίνηση του ψυκτικού μέσου με μικρότερη αντλία στο κύκλωμα, χρησιμοποιείται αντίστροφη βαλβίδα.
  4. Οι αντλίες για τα πηγάδια πρέπει απαραίτητα να είναι εξοπλισμένες με βαλβίδα αντεπιστροφής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντλία μπορεί να τοποθετηθεί σε βάθος δεκάδων μέτρων, σε περίπτωση απενεργοποίησης της μονάδας, το νερό θα βυθιστεί αναγκαστικά πίσω από το σωλήνα νερού. Αφήστε μια τέτοια κατάσταση να είναι αδύνατη, ο σωλήνας για την αντλία σε αυτή την περίπτωση δεν θα εξοικονομήσει.
  5. Συνδέοντας τον θερμαντήρα με τους κύριους αυτοκινητόδρομους που τροφοδοτούν το σπίτι, οι εμπειρογνώμονες συστήνουν την εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου στο κύκλωμα θέρμανσης πριν από την είσοδο στο σύστημα. Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή κατεύθυνση του ψυκτικού υγρού.

  Ποικιλία ειδών

  Οι βαλβίδες ελέγχου χωρίζονται σε διάφορους τύπους:

  1. Η άνοιξη είναι η μικρότερη. Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνει ένα ειδικό κλείστρο - ένα δίσκο ή πλάκα, το οποίο πιέζεται από ένα ελατήριο. Κατά τη λειτουργία, ο δίσκος, που πέφτει κάτω από την πίεση του νερού, συμπιέζεται, παρέχοντας έτσι ένα εύκολο πέρασμα για τις ροές νερού. Εάν μειωθεί η πίεση, το ελατήριο πιέζει την πλάκα, εμποδίζοντας την εκροή νερού. Οι διαστάσεις της βαλβίδας αντεπιστροφής αυτού του τύπου κυμαίνονται από 0,15 cm έως 0,20 cm.
  2. Τα δίθυρα, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται σε γενικά και σύνθετα συστήματα. Για παράδειγμα, αν σταματήσει η αντλία στο υδραυλικό σύστημα του σπιτιού, θα υπάρξει μεγάλη ροή νερού, η οποία θα προκαλέσει σημαντική ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα. Η αρχή λειτουργίας της βαλβίδας αντεπιστροφής βασίζεται στο γεγονός ότι υπό την επίδραση μιας ισχυρής ροής νερού το στοιχείο ασφάλισης διπλώνεται στο μισό. Οι ισχυρές ροές νερού επιστρέφουν την αρχική θέση του στοιχείου, πιέζοντάς τον.
  3. Στη διάταξη των πετάλων, το στοιχείο ασφάλισης είναι ένα καρούλι. Με ισχυρή πίεση νερού, η βαλβίδα περιστρέφεται, ανοίγοντας το δρόμο για το υγρό. Αξίζει να μειωθεί η πίεση, το πηνίο πέφτει και κλείνει την πρόσβαση της διόδου.
  4. Η αρχή της λειτουργίας της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ελαφρώς διαφορετική. Το στοιχείο ασφάλισης είναι μια μπάλα με ένα ελατήριο. Σε περίπτωση χαμηλής πίεσης, πιέζεται, κλείνοντας την πρόσβαση στην εκροή νερού. Αυτός ο τύπος βαλβίδων ελέγχου χρησιμοποιείται σε είδη υγιεινής, όπου οι σωλήνες έχουν μικρότερη διάμετρο από ό, τι στον κοινό αγωγό.
  5. Η συσκευή της βαλβίδας αντεπιστροφής τύπου ανύψωσης περιλαμβάνει ειδικό στοιχείο - βαλβίδα ολίσθησης. Η υψηλή πίεση νερού θα την σηκώσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το ψυκτικό. Μόλις μειωθεί η πίεση, το καρούλι πέφτει και εμποδίζει την αντίστροφη ροή. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος βαλβίδας είναι τοποθετημένος μόνο σε οριζόντιους σωλήνες.

  Σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής για τα λύματα

  Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για αποχέτευση χρησιμοποιείται για την αποτροπή της επιστροφής ανθρώπινων αποβλήτων. Η υπερχείλιση τουαλέτας απειλείται με σοβαρό πρόβλημα αν δεν υπάρχει αντίστροφη βαλβίδα αποχέτευσης. Είναι αυτός που εμποδίζει την επιστροφή στο σύστημα αποχέτευσης όταν το γενικό σύστημα αποχέτευσης έχει αποκλειστεί. Παρά τη σημασία της ερώτησης, αυτή η συσκευή έχει έναν αρκετά απλό σχεδιασμό. Η βαλβίδα αντεπιστροφής για λύματα περιλαμβάνει ειδικό μοχλό με ελατήριο που είναι προσαρτημένο στο σώμα και ειδική στρογγυλή πλάκα με ελαστικό παρέμβυσμα. Είναι σχεδιασμένο να κλείνει σφιχτά. Η πίεση αυξάνει τη δυσκοιλιότητα και το νερό αρχίζει να ρέει. Μόλις μειωθεί η πίεση, ο μοχλός χαμηλώνει και εμποδίζει την επιστροφή υγρού στο σύστημα.

  Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για τα λύματα μπορεί να κατασκευαστεί από διαφορετικά υλικά. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται χαλκός, χυτοσίδηρος ή ανοξείδωτος χάλυβας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η συσκευή μπορεί να βρεθεί κατασκευασμένη από πολυπροπυλένιο και χλωριούχο πολυβινύλιο.

  Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο σύστημα αποχέτευσης απαιτεί ορισμένους κανόνες:

  1. Η εγκατάσταση της συσκευής πραγματοποιείται μόνο στον τόπο από τον οποίο είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση και συντήρηση.
  2. Επιλέγοντας ένα μοντέλο αποχέτευσης, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
  3. Κατά την τοποθέτηση της επιλεγμένης βαλβίδας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την κατεύθυνση που υποδεικνύεται από τα βέλη στο σώμα της συσκευής.
  4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη στεγανότητα της συσκευής που αγοράσατε.

  Για να εγκαταστήσετε εύκολα και γρήγορα την βαλβίδα ελέγχου στον αποχετευτικό αγωγό, θα πρέπει να σκεφτείτε εκ των προτέρων τη θέση της συσκευής και να προετοιμάσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Ένα κομμάτι επιφάνειας κόβεται στον αγωγό, μέσα στον οποίο προσαρμόζεται εύκολα μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

  Εάν ο σωλήνας είναι από χυτοσίδηρο, είναι απαραίτητο να παρέχεται ένας ειδικός προσαρμογέας από πλαστικό σε μέταλλο.

  Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο σας επιτρέπει να προστατεύσετε το σπίτι σας από τη διείσδυση δυσάρεστων οσμών, θορύβου και λυμάτων. Οι εργασίες εγκατάστασης δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις ή εκπαίδευση, το κυριότερο είναι να κάνουμε τα πάντα προσεκτικά και να μελετήσουμε.

  Τι είναι μια βαλβίδα ελέγχου για το νερό, γιατί είναι απαραίτητο και πώς να το θέσει μόνο του;

  Καλησπέρα, αγαπητέ αναγνώστη! Έχουμε ήδη μάθει πώς να αντιμετωπίζουμε με προσοχή την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγών αερίου και συσκευών αερίου, αλλά ο σωλήνας νερού φαίνεται εντελώς ασφαλής για εμάς.

  Ωστόσο, στα συστήματα διανομής νερού μπορεί επίσης να προκύψουν τα είδη των προβλημάτων - εξοπλισμού άντλησης απενεργοποίηση, διαρροή, πτώση πίεσης του νερού στο επίπεδο ενός από τα σημεία από τα οποία να προστατεύουν και να θέσει μια βαλβίδα ελέγχου για το νερό.

  Τι είναι αυτό και για ποιο λόγο;

  Μια βαλβίδα αντεπιστροφής είναι ένας από τους τύπους βαλβίδων διακοπής.

  Η λειτουργία του είναι να προστατεύει από διακοπές λειτουργίας της παροχής νερού όταν η πίεση στο σύστημα μειώνεται, η αντλία απενεργοποιείται ή διαρρέει νερό.

  Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

  Ο κύριος σκοπός αυτής της συσκευής είναι να προστατεύσει το σύστημα παροχής νερού από αλλαγές στις παραμέτρους της ροής νερού σε κρίσιμες τιμές. Η πίεση του νερού κατά τη διακοπή του εξοπλισμού άντλησης μπορεί να οδηγήσει στη θραύση του. Ο μηχανισμός λειτουργίας της βαλβίδας δεν επιτρέπει τη ροή του νερού προς τα πίσω και προστατεύει τα συστήματα σωληνώσεων και τα υδραυλικά εξαρτήματα από υδραυλικά πλήγματα.

  Συνιστάται η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής:

  • Μετά την υποβρύχια αντλία σε καλά ή καλά?
  • στο υδραγωγείο?
  • μετά το νερό μετρητή?
  • πριν από το θερμοσίφωνα?
  • στο κύριο σύστημα αποστράγγισης.
  • πριν από κάθε διάταξη υδραυλικών εγκαταστάσεων.
  • σε συστήματα αυτόνομης θέρμανσης με αρκετά ξεχωριστά κυκλώματα, μέσα στα οποία το ψυκτικό έχει διαφορετική πίεση.

  Εάν η επικοινωνία μηχανικής είναι εξοπλισμένη με αντλιοστάσιο, ο χώρος εγκατάστασης της βαλβίδας επιστροφής μπορεί να είναι ένα τμήμα αγωγού που βρίσκεται ακριβώς πριν από αυτόν τον εξοπλισμό ή πίσω από την καστάνια στη γραμμή αναρρόφησης.

  Όταν εξοπλίζεται το δίκτυο ύδρευσης με δονούμενη αντλία, η βαλβίδα πρέπει να εγκατασταθεί πριν από τον δέκτη στον αγωγό εκκένωσης.

  Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί και στην παροχή νερού σε εξοχικές κατοικίες, όπου χρησιμοποιούνται μόνο στη ζεστή εποχή. Σε αυτήν την περίπτωση, το χαμηλότερο σημείο του συστήματος είναι αναγκαία για να εισάγετε ένα μπλουζάκι και συνδέονται με αυτό μία βαλβίδα για την αποστράγγιση του νερού το χειμώνα για να αποτρέψει τους σωλήνες απόψυξης και της αποτυχίας της βαλβίδας ελέγχου.

  Διαχείριση και προδιαγραφές

  Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά των βαλβίδων ελέγχου περιλαμβάνουν:

  • ονομαστική διάμετρος (DN) - μέγεθος της οπής.
  • ονομαστική πίεση (PN) - το μέγιστο επίπεδο πίεσης στο οποίο η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια.
  • διάμετρο του τμήματος προσγείωσης ·
  • δείκτες παραγωγικής ικανότητας ·
  • Απαιτήσεις για την κατηγορία στεγανότητας.
  • τύπος σύνδεσης.
  • εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας.

  Τύπος σύνδεσης

  Οι βαλβίδες μπορούν να συνδεθούν με το σύστημα παροχής νερού με διάφορους τρόπους:

  • φλάντζες με φλάντζες στεγανοποίησης χρησιμοποιούνται για στερέωση σε αγωγούς.
  • Σύζευξη - στερέωση σε σωλήνες μικρής διαμέτρου συμβαίνει μέσω ενός κοχλιωτού συνδέσμου.
  • φλάντζα - η βαλβίδα δεν έχει τη δική της μονάδα στερέωσης, στερεώνεται με φλάντζες, τοποθετημένες στα άκρα των σωλήνων.
  • κάτω από τη συγκόλληση - η συσκευή στερεώνεται στο τμήμα του σωλήνα με συγκόλληση.

  Συσκευή

  Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε είδους βαλβίδας ελέγχου περιλαμβάνει ένα αποσυναρμολογούμενο κυλινδρικό σώμα, που αποτελείται από:

  • περιοχές υποδοχής (συνδέσεις με τον αγωγό) ·
  • περιοριστή (μία ή δύο βαλβίδες, μια μπάλα, κ.λπ.).
  • μηχανισμό για τη στερέωση του περιοριστή.
  • Ζώνες εξόδου (συνδέσεις με αγωγό).

  Για την κατασκευή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται:

  • ορείχαλκος;
  • χάλκινο;
  • τιτάνιο;
  • χυτοσίδηρο.
  • χάλυβας (συμπεριλαμβανομένου του κράματος και του ανοξείδωτου).
  • μη μεταλλικά υλικά.
  • φερριτικό χάλυβα υψηλής θερμοκρασίας.

  Η απαραίτητη στεγανότητα του στοιχείου ασφάλισης στο κάθισμα εξασφαλίζεται με σφράγιση επιφανειών, για την κατασκευή των οποίων:

  • ισχυρό καουτσούκ ελαστικό
  • πλαστικό;
  • ανθεκτικό στη διάβρωση χάλυβα, συντηγμένο με ένα λεπτό στρώμα.

  Αρχή λειτουργίας

  Η αρχή της λειτουργίας της διάταξης ασφάλισης αυτού του τύπου είναι αρκετά απλή και αποτελείται από τα ακόλουθα:

  • το νερό που εισέρχεται στο περίβλημα της συσκευής υπό πίεση, ασκεί πίεση επί του μπουλονιού και πιέζει το ελατήριο, το οποίο το κρατά σε κλειστή θέση.
  • μέχρις ότου η στάθμη της πίεσης της ροής είναι αρκετά υψηλή, το ελατήριο είναι σε συμπιεσμένη κατάσταση και διατηρεί το στοιχείο ασφάλισης στη θέση "ανοιχτό" και το νερό μπορεί ελεύθερα να ρέει διαμέσου του σώματος της συσκευής στην επιθυμητή πλευρά.
  • Όταν μειώνεται η πίεση ή αλλάζει η κατεύθυνση του νερού, ο μηχανισμός ελατηρίου της βαλβίδας επιστρέφει το κλείστρο στη θέση "κλειστό".

  Με τη λειτουργία αυτή, η βαλβίδα αντεπιστροφής αποτρέπει την ανεπιθύμητη κίνηση του υγρού στην αντίθετη κατεύθυνση.

  Τύποι και σχέδια

  Εκτός από τη διαφορά στο υλικό κατασκευής, οι βαλβίδες ελέγχου νερού έχουν χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό.

  Άνοιξη συμπλέκτη

  Το σώμα βαλβίδας αυτού του τύπου σχηματίζει δύο κυλινδρικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μία με σπείρωμα μέθοδο. Ο μηχανισμός ασφάλισης αποτελείται από μια πλαστική / μεταλλική ράβδο, μια άνω και κάτω πλάκα καρουλιού, ένα αεροστεγές παρένθεμα ενδοσυνδέσμου. Το άνοιγμα της κλειδαριάς όταν η πίεση ροής του νερού φθάνει στην απαιτούμενη τιμή συμβαίνει λόγω της εξασθένησης του ελατηρίου. Όταν το επίπεδο πίεσης χαμηλώνει, το ελατήριο πιέζει την πλάκα στο κάθισμα, εμποδίζοντας το πέρασμα.

  Η στεγανότητα των τμημάτων του αμαξώματος διασφαλίζεται με τη στεγανοποίηση των παρεμβυσμάτων που τοποθετούνται στους χώρους σύνδεσης τους.

  Περιστροφικό πέταλο

  Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με ειδικό στοιχείο ασφάλισης - μια πλάκα με ελατήριο με τη μορφή ενός πετάλου. Ο άξονας της περιστροφής του βρίσκεται πάνω από το άνοιγμα. Υπό την επίδραση της ροής του νερού, το πέταλο διπλώνει και ανοίγει το πέρασμα. Αν η πίεση πέσει κάτω από την επιτρεπόμενη στάθμη, η πλάκα πέφτει και κλείνει την οπή. Αυτός ο τρόπος ενεργοποίησης οδηγεί σε υδραυλικό κλονισμό, έτσι ώστε τα προϊόντα με διάμετρο μεγαλύτερη των 400 mm να είναι εφοδιασμένα με ένα ομαλό μηχανισμό κλεισίματος.

  Εάν δεν υπάρχει αυτή η συσκευή, ο λοβός βαλβίδας μεγάλου μεγέθους θα χτυπήσει έντονα το κάθισμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε γρήγορη φθορά του.

  Το σφαιρικό μοντέλο

  Σε αυτό, το στοιχείο κλεισίματος έχει τη μορφή μίας σφαίρας, η οποία, με μείωση της πίεσης του νερού, πέφτει, ασφαλίζοντας τη δίοδο. Επίσης, οδηγείται από τη δύναμη της συμπίεσης του ελατηρίου κατά το άνοιγμα της διόδου ή την αποσύνδεση - όταν ο μπουλόνι επιστρέφει στην κλειστή του κατάσταση.

  Οι βαλβίδες σφαιρών διαθέτουν αφαιρούμενο κάλυμμα, το οποίο σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε τη συντήρηση χωρίς αποσυναρμολόγηση.

  Προϊόν τύπου ανύψωσης

  Στη βαλβίδα του τύπου ανύψωσης, το σώμα ασφάλισης είναι ένα καρούλι που, κάτω από την πίεση της πίεσης, ανεβαίνει και δεν παρεμβαίνει στη ροή του νερού. Όταν πέσει η πίεση, η βαλβίδα ολίσθησης βρίσκεται στη σέλα, αποτρέποντας τη ροή της ροής προς τα πίσω. Οι συσκευές αυτές προορίζονται για εγκατάσταση μόνο σε οριζόντιους αγωγούς, καθώς ο άξονάς τους πρέπει να βρίσκεται πάντα κατακόρυφα.

  Η παρουσία αφαιρούμενου καλύμματος από μια τέτοια βαλβίδα επιτρέπει την επισκευή και τον καθαρισμό χωρίς να αποσυναρμολογείται από το σύστημα σωληνώσεων.

  Διαφορές

  Τα μοντέλα ανύψωσης δίσκων ή κυλίνδρων χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία πιθανών θερμοκρασιών λειτουργίας και υψηλές πιέσεις δικτύου, γι 'αυτό συνιστάται η τοποθέτηση σε αγωγούς μεγαλύτερης διαμέτρου. Τα συστήματα με σωλήνες μικρής διαμέτρου μπορούν να εξοπλιστούν με σφαιρικές βαλβίδες ή βαλβίδες ανύψωσης.

  Οι συσκευές τύπου "Wafer" είναι κατάλληλες για εγκατάσταση σε σωλήνες πολυπροπυλενίου. Εάν σταματήσει η αντλία, ενδέχεται να προκληθεί υδραυλικό πλήγμα στο σύστημα, το οποίο βλάπτει το υδραυλικό σύστημα.

  Πριν από αυτόν, πρέπει να βάλετε μια βαλβίδα δύο φύλλων. Όταν η ροή του νερού βυθίζεται πίσω, τα πτερύγια δεν επιτρέπουν τη διείσδυση του υγρού, επειδή μπορούν να διπλώσουν.

  Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής θα λύσει αποτελεσματικά τα ακόλουθα προβλήματα:

  • σταθεροποίηση της ύδρευσης ·
  • ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο εισόδου αέρα στο σύστημα.
  • να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, εάν μια τέτοια συσκευή είναι εφοδιασμένη με σύστημα παροχής ζεστού νερού που θερμαίνεται από ηλεκτρικές συσκευές ·
  • Παρέχετε νερό για λίγο, ακόμη και όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη.

  Επιπλέον, τέτοιες συσκευές έχουν τέτοια πλεονεκτήματα:

  • χαμηλό βάρος και μήκος.
  • υψηλό βαθμό στεγανότητας και αξιοπιστίας.
  • απλότητα εγκατάστασης.

  Τα μειονεκτήματα είναι ότι η συσκευή απαιτεί τακτική συντήρηση.

  Φτιάξτε τον εαυτό σας ή αγοράστε

  Η συσκευή επιστροφής νερού μπορεί να γίνει μόνος σας. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του, η στεγανότητα των συνδέσεων και η διάρκεια της υπηρεσίας, είναι ελάχιστα κάτω από την εξουσία ενός αρχιτέκτονα που δεν έχει την εμπειρία και τις δεξιότητες της υδραυλικής εργασίας. Θα είναι δύσκολο να αγοράσετε εξαρτήματα της απαιτούμενης ποιότητας. Κατά την κατασκευή του ενεργοποιητή σε εργοστασιακά κατασκευασμένο προϊόν, χρησιμοποιείται ειδικός ελατηριωτός χάλυβας, ανοξείδωτες σφραγίδες.

  Όλα τα μέρη του σώματος και τα σημεία σύνδεσης τους υπόκεινται σε ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα στάδια της συναρμολόγησης.

  Επιπλέον, ο κατασκευαστής παρέχει μια μακροπρόθεσμη εγγύηση για την απρόσκοπτη λειτουργία των προϊόντων.

  Συμβουλές σχετικά με την επιλογή και την κατά προσέγγιση τιμή

  Επιλέξτε βαλβίδες νερού για το νερό, ανάλογα με τις παραμέτρους του ίδιου του υδραυλικού συστήματος, τη μόλυνση του μέσου που πρόκειται να περάσει, τις διαστάσεις εγκατάστασης και τη μέθοδο προσάρτησης. Για συστήματα θέρμανσης συναρμολογημένα από κυλινδρική μεταλλική σωλήνωση, το περιστροφικό μοντέλο βαλβίδας ελέγχου είναι πιο κατάλληλο. Είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μόλυνση, η οποία υπόκειται στο νερό που ρέει πάνω από σκουριασμένους χαλυβδοσωλήνες. Οι σύγχρονοι μεταλλικοί πλαστικοί σωλήνες δεν είναι επιρρεπείς σε μόλυνση, έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν σε μια συσκευή δίσκου με μια βάση ζεύξης.

  Ιδιαίτερη σημασία έχει το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται η συσκευή. Οι κατασκευές πολυπροπυλενίου δεν πρέπει να εγκαθίστανται στους αγωγούς παροχής ζεστού νερού, καθώς παρουσιάζουν χαμηλή αντίσταση στις υψηλές θερμοκρασίες. Εδώ, μια κατάλληλη επιλογή είναι ένα μοντέλο κατασκευασμένο από ανθεκτικό μέταλλο. Τα πλαστικά προϊόντα είναι πιο κατάλληλα για κρύο νερό. Ένα χρήσιμο βίντεο για την επιλογή ενός μοντέλου για μια αντλία μπορεί να βρεθεί στο βίντεο:

  Οι τιμές των προϊόντων από τους κατασκευαστές είναι διαφορετικές και καθορίζονται ανάλογα με την ονομαστική διάμετρο, το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά της παραγωγικής διαδικασίας.

  Το κατά προσέγγιση κόστος των συσκευών από τους πιο διάσημους κατασκευαστές δίνεται στον πίνακα:

  Κατασκευή και τοποθέτηση της βαλβίδας ελέγχου από τα ίδια τα χέρια

  Η τιμή των οικιακών συσκευών είναι αρκετά χαμηλή, μπορούν να αγοραστούν από ένα άτομο με οποιοδήποτε επίπεδο εισοδήματος. Μπορεί όμως να κατασκευαστεί από τα συνηθισμένα εξαρτήματα σύνδεσης των σωληνώσεων.

  Απαραίτητα εργαλεία και υλικά

  Για να φτιάξετε μια βαλβίδα με τα χέρια σας, θα χρειαστεί να προετοιμάσετε τα παρακάτω υλικά:

  • κανονικός συμπλέκτης με εξωτερικό σπείρωμα - θα χρησιμεύσει ως σέλα για το μπουλόνι.
  • ΤΕΕ με ένα σπείρωμα στην εσωτερική επιφάνεια για το σχηματισμό του σώματος.
  • χαλύβδινο ελατήριο επαρκούς ακαμψίας.
  • Η χαλύβδινη σφαίρα είναι ελαφρώς μικρότερη από τον αγωγό του ποδιού.
  • βύσμα με βιδωτό πώμα.
  • ταινία FUM.

  Στα χέρια σας πρέπει να υπάρχουν εργαλεία όπως:

  • ένα σύνολο υδραυλικών κλειδιών.
  • Ρουλέτες.
  • ράβδοι για μέταλλο?
  • πεθαίνει για σπείρωμα.

  Πορεία εργασίας

  Η βαλβίδα συναρμολογείται με αυτόν τον τρόπο:

  • η σύζευξη βιδώνεται σε έναν από τους σωλήνες διακλάδωσης του σωλήνα που βρίσκεται στην πλευρά του περιβλήματος. Θα πρέπει να καλύπτει την κεντρική τρύπα κατά 2 mm, έτσι ώστε όταν το προϊόν λειτουργεί, η μπάλα δεν πηδάει σε αυτό.
  • μια σφαίρα εισάγεται στο πλευρικό άνοιγμα στην πίσω πλευρά, έπειτα ένα ελατήριο.
  • ο σωλήνας αυτός είναι σφιγμένος σφιχτά με βύσμα στην ταινία FUM.

  Ένα σημαντικό σημείο της διαδικασίας κατασκευής είναι ότι το ελατήριο πρέπει να ρυθμίζεται σωστά έτσι ώστε να μην εκτρέπεται όταν μειώνεται η πίεση, αλλά δεν είναι πολύ σφιχτό και δεν γίνεται εμπόδιο στην κανονική λειτουργία του συστήματος.

  Η εγκατάσταση τόσο σπιτικών όσο και εργοστασιακών προϊόντων πραγματοποιείται με την ίδια σειρά:

  • διακοπή της τροφοδοσίας του μεταφερόμενου μέσου στο σύστημα ύδρευσης στο σύνολό του με τη βοήθεια μιας βαλβίδας πύλης ή διακοπή ενός συγκεκριμένου τμήματος όπου θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση.
  • Κοπή ενός μέρους του σωλήνα, που αντιστοιχεί στο μέγεθος της συσκευής που αγοράσατε.
  • σπείρωμα στα άκρα σωλήνων ή φλάντζες σύνδεσης (τύπος δίσκου).
  • βιδώνοντας το προϊόν μέσα στο σπείρωμα στους σωλήνες ή στον σφιγκτήρα της βαλβίδας μεταξύ των φλαντζών με την τοποθέτηση των μαξιλαριών σφράγισης.
  • τον έλεγχο της στεγανότητας των αρθρώσεων, την ακινησία της θέσης του σώματος.

  Κανόνες εγκατάστασης και λειτουργίας της συσκευής

  Γενικοί κανόνες εγκατάστασης και λειτουργίας για όλους τους τύπους βαλβίδων ελέγχου είναι:

  • την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η κίνηση του εργαζόμενου υγρού και να τοποθετείται σωστά η συσκευή έτσι ώστε το βέλος στο σώμα να κατευθύνεται προς την ίδια κατεύθυνση με τη ροή.
  • Ο χώρος εγκατάστασης πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμος σε περίπτωση επισκευής, συντήρησης ή αντικατάστασης.
  • Τα γρανάζια ανύψωσης πρέπει να τοποθετούνται μόνο σε οριζόντια θέση.
  • για σπειροειδείς αρμούς απαιτείται πρόσθετη στεγανοποίηση με τη χρήση ταινίας FUM, εύκαμπτου σωλήνα λίνου ή σιλικόνης.
  • εάν η συσκευή λειτουργεί με βρώμικα υγρά, πρέπει να τοποθετηθεί ένα χοντρό φίλτρο στην είσοδο, καθώς το μέσο με μεγάλες εγκλείσεις μπορεί να βλάψει τον ενεργοποιητή της βαλβίδας νερού.
  • Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση, πρέπει να ελέγξετε τη συσκευή για διαρροές.

  Σχέδιο σύνδεσης

  Παραλλαγές για την τοποθέτηση της βαλβίδας αντεπιστροφής εμφανίζονται στη φωτογραφία:

  • Για τη διόρθωση της λειτουργίας του εξοπλισμού άντλησης

  Συχνά σφάλματα εγκατάστασης και προβλήματα

  Μεταξύ των πιο συνηθισμένων λαθών κατά την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο νερό, υπάρχουν:

  • τοποθέτηση της συσκευής ανεξάρτητα από την κατεύθυνση ροής ·
  • Ανεπαρκής στεγανότητα των σημείων σύνδεσης, λόγω της οποίας το μέσο μπορεί να διαφύγει όταν κλείσει το κλείστρο.
  • Η διάμετρος της συσκευής είναι πολύ μεγάλη, έτσι χτυπά κατά τη λειτουργία.
  • Η βαλβίδα είναι πολύ κοντά στην αντλία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ένα κτύπημα ήχου.
  • χρησιμοποιήστε μια υπερβολικά μεγάλη ποσότητα πακλιού κατά τη συσκευασία ενός σπειροειδούς συνδέσμου - ο συμπλέκτης μπορεί να σκάσει.
  • κατά την εγκατάσταση ξεχάσετε να τραβήξετε ένα βύσμα με ένα διάφραγμα ή τη κλειδαριά κλειδαριάς.

  Συμβουλές ειδικών

  1. Για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, είναι προτιμότερο να επιλέγονται όργανα από ορείχαλκο ή ανοξείδωτο χάλυβα, λόγω της αντοχής τους στη διάβρωση και μιας επαρκούς μακρόχρονης διάρκειας ζωής.
  2. Η θέση της συσκευής σε συστήματα αποχέτευσης χωρίς σκάλα θα πρέπει να επιλέγεται στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από το υψηλότερο σημείο απόρριψης και όχι κάτω από 35 cm από το δάπεδο.
  3. Σε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση, το προϊόν θα πρέπει να τοποθετηθεί στην γραμμή επιστροφής πριν από την είσοδό του στον θερμαντήρα.
  4. Σε πολυώροφα σπίτια, όπου υπάρχει ξεχωριστή παροχή νερού, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί αυτός ο τύπος βαλβίδας διακοπής μετά το μετρητή νερού.

  Συμπέρασμα

  Με την εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου, μπορείτε να απαλλαγείτε από πολλά προβλήματα που περιμένουν τους ιδιοκτήτες της αυτόνομης παροχής νερού, θέρμανσης και αποχέτευσης. Θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη και εξοικονόμηση κόστους. Εγγραφείτε στο κανάλι μας και μοιραστείτε χρήσιμες ιδέες στα κοινωνικά δίκτυα.