Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: συσκευή, τύποι, εγκατάσταση

Το σύστημα εξαερισμού του χώρου έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη ροή του καθαρού αέρα, ενώ αφαιρεί την ξαφνική, δυσάρεστη οσμή και τη σκόνη. Συχνά συμβαίνει ότι ο εξαερισμός που είναι εγκατεστημένος σε πολυώροφο κτίριο δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και αντί του καθαρού αέρα, ξένες μυρωδιές από γείτονες μπαίνουν στο διαμέρισμα. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για εξαερισμό.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε βαλβίδα ελέγχου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι ένας σχεδιασμός στον οποίο τα πτερύγια της ίδιας της βαλβίδας βρίσκονται στον άξονα, θα κινηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας που εισέρχεται στη βαλβίδα να μην εισέλθει στο διαμέρισμα. Οι μάζες αέρα στη βαλβίδα επιστροφής κινούνται μόνο προς μία κατεύθυνση και, αν αλλάξει απότομα, η συσκευή κλείνει, πράγμα που εμποδίζει την είσοδο αέρα στο δωμάτιο.

Οι κύριοι λόγοι για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής είναι:

 • Η έλλειψη εξαερισμού με φρέσκο ​​αέρα - μπορεί να σπάσει ή να φράξει, σε σχέση με τον οποίο ο αέρας τροφοδοσίας απλά δεν εισέρχεται στον εξαερισμό.
 • Λανθασμένη θέση του σωλήνα εξάτμισης, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής εξαεριζόμενου αέρα.
 • Το σπίτι έχει τη θέρμανση του κλιβάνου, και ο σωλήνας καύσης κλιβάνου ενισχυμένο ράβδο, έτσι αντιστραφεί το ρεύμα αέρα στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Σε ένα από τα διαμερίσματα ενός πολυώροφου κτιρίου, είναι εγκατεστημένη μια ισχυρή κουκούλα και κατά τη λειτουργία της διακόπτεται η ροή του αέρα σε άλλα διαμερίσματα.
 • Η παρουσία αρκετών κουκούλας σε ένα διαμέρισμα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ώθησης σε ένα από αυτά, γεγονός που θα οδηγήσει σε παραβίαση της εκροής του αέρα.

Για να ελέγξετε την παρουσία έλξης στον εξαερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κερί. Φέρτε ένα αναμμένο κερί στον εξαερισμό και ανοίξτε το παράθυρο. Εάν η ροή του αέρα είναι σωστή, τότε το κερί θα εξασθενίσει.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου για εξαερισμό

Οι βαλβίδες εξαερισμού μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το υλικό κατασκευής, οι περισσότερες φορές κατασκευάζονται από:

 • Πλαστική χειρουργική.
 • Λεπτό γαλβανισμένο χάλυβα.
 • Τα συνδυασμένα υλικά είναι χάλυβας και πλαστικά.

Μια παραλλαγή από πλαστικό συχνά εγκαθίσταται σε διαμερίσματα, γραφεία, σπίτια. Τέτοιες βαλβίδες αντεπιστροφής έχουν ελκυστική εμφάνιση και είναι κατάλληλες για οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ. Επιπλέον, οι πλαστικές βαλβίδες μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν στις εργασίες φυσικού αερισμού. Ένα άλλο αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι η διαθεσιμότητα - πλαστικές βαλβίδες ελέγχου τις φθηνότερες συσκευές μεταξύ άλλων αναλόγων.

Μοντέλα κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε διοικητικά κτίρια για οικιακή χρήση. Τέτοιες βαλβίδες έχουν ένα στιβαρό σχέδιο που τους επιτρέπει να λειτουργούν σε συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ανέλαβαν πάντα αυξημένες απαιτήσεις για την πυρασφάλεια και οι βαλβίδες από χάλυβα είναι καλές σε αυτό το έργο.

Σε κτίρια όπου υπάρχει φυσικός εξαερισμός, συσκευές από συνδυασμένα υλικά έχουν αποδειχθεί καλά. Το σώμα του προϊόντος είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ατσάλι και οι λεπίδες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό. Έτσι, η βαλβίδα αντιδρά με το μικρότερο πλήγμα του ανέμου και παρέχει φυσική ανταλλαγή αέρα.

Ανάλογα με το σχεδιασμό, οι βαλβίδες ελέγχου για τον εξαερισμό είναι:

 1. Το πέταλο. Είναι κατασκευασμένα με τη μορφή ενός άκαμπτου πτερυγίου, στερεωμένου στον άξονα, και περιέχουν την αρχή λειτουργίας του μηχανισμού περιστροφής. Με τη ροή των αέριων μαζών, αυτό το πτερύγιο περιστρέφεται, κλείνοντας ή ανοίγοντας έτσι την είσοδο αέρα.
 2. Με βαρυτικό πλέγμα. Εξωτερικά θυμίζει τα blinds, που βρίσκονται κάθετα ή οριζόντια. Όταν είναι ενεργοποιημένη η κουκούλα, τα πτερύγια ανοίγουν και ξεκινούν τη δουλειά τους. Αυτός ο τύπος είναι εγκατεστημένος στους τοίχους για την προστασία των επικοινωνιών.
 3. Μεμβράνη. Λειτουργούν με βάση την αρχή της λειτουργίας των βαλβίδων πτερυγίου, ωστόσο αποσβεστήρα σε τέτοιες συσκευές είναι πολύ λεπτότερη και όταν η μεμβράνη αεράκι καλύπτει το τρίψιμο, εμποδίζοντας έτσι τη ροή του αέρα.
 4. Butterfly.As παρόμοια σε δομή με έναν τύπο πετάλων της βαλβίδας, ωστόσο, έχει δύο πέταλα στον άξονα, που μοιάζει με ένα γνωστό έντομο. Όταν ο εξαερισμός είναι ενεργοποιημένος, τα πέταλα ανοίγουν και, κατά συνέπεια, όταν απενεργοποιούνται, κλείνουν.

Επιπλέον, οι βαλβίδες είναι οριζόντιες και κάθετες, με και χωρίς θέρμανση, αλλά και ορθογώνιες ή στρογγυλές.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή βαλβίδα ελέγχου

Όταν επιλέγετε μια βαλβίδα ελέγχου για το διαμέρισμά σας, πρέπει να καθοδηγείται από αυτά τα κριτήρια:

 • Η συσκευή θα πρέπει να είναι ευαίσθητη ακόμη και σε μια μικρή κίνηση αέρα, επομένως είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με μια σχάρα. Αυτό θα διευκολύνει την κανονική ανταλλαγή αέρα και θα αυξήσει την πρόσφυση.
 • Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας πρέπει να αντιστοιχούν στον ανεμιστήρα που αγοράσατε: η χωρητικότητα της τελευταίας πρέπει να εξασφαλίζει το πλήρες άνοιγμα των πτερυγίων της βαλβίδας. Επιλέξτε μια διάμετρο βαλβίδας που είναι ακριβώς το μέγεθος του ανεμιστήρα.
 • Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία λειτουργίας της βαλβίδας - ορισμένες συσκευές μπορούν να λειτουργούν μόνο σε μεσαίες θερμοκρασίες.
 • Ανάλογα με το σχήμα του αγωγού, επιλέγεται μία κατάλληλη βαλβίδα αντεπιστροφής που έχει το ίδιο σχήμα. Αυτό γίνεται για την ευκολία εγκατάστασης της συσκευής.

Μην ξεχνάτε ότι με την ακατάλληλη επιλογή της βαλβίδας, η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να διακοπεί και να αλλάξει τελείως η κατεύθυνσή της.

Συστάσεις για την εγκατάσταση της συσκευής

Με την ανεξάρτητη εγκατάσταση της βαλβίδας στον εξαερισμό είναι σημαντικό να θυμάστε την κατεύθυνση των μαζών του αέρα. Εάν επιλυθεί αυτό το ζήτημα, μπορείτε να προχωρήσετε στην άμεση εγκατάσταση της συσκευής.

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το σώμα της βαλβίδας στον αγωγό εξαερισμού και σημειώστε τις οπές για μελλοντικούς συνδετήρες. Μετά από αυτό, στα προγραμματισμένα σημεία να τρυπώντας τρύπες με ένα κατσαβίδι ή τρυπάνι. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνουν οπές για στερέωση στον εξαερισμό.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους πείρους και ασφαλίστε τη βαλβίδα ελέγχου στον εξαερισμό με ένα κατσαβίδι. Είναι σημαντικό να προσέξετε τα κενά μεταξύ της βαλβίδας και του εξαερισμού: εάν είναι πολύ φαρδιά, πρέπει να τα καλύψετε με σιλικόνη, για να εξασφαλίσετε στεγανότητα. Αν αυτό δεν γίνει, το όργανο δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει την προβλεπόμενη λειτουργία.

Πώς να φτιάξετε μια βαλβίδα αυτοελέγχου

Έχοντας αντιμετωπίσει την αρχή της βαλβίδας αντεπιστροφής, μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί ανεξάρτητα στο σπίτι. Η πιο απλή είναι μια βαλβίδα μεμβράνης δράσης. Θα χρειαστεί ένα έτοιμο πλέγμα, ένα πολυμερές μεμβράνη μέσου πάχους, ένα στεγανωτικό σφραγιστικό, συνδετήρες.

Η διαδικασία κατασκευής αποτελείται από τη διαδοχική εκτέλεση του αλγορίθμου των ενεργειών:

 1. Μετρήστε τις διαστάσεις του ανοίγματος και κόψτε τη μάσκα με τέτοιο τρόπο ώστε οι διαστάσεις της να είναι 2 cm πάνω από τον αεραγωγό.
 2. Αν υπάρχει πλαστικό κομμάτι κάτω από το τεμάχιο εργασίας, τότε για να φτιάξετε τη σχάρα, χρησιμοποιήστε το αρχείο.
 3. Η επιφάνεια του σχάρου πρέπει να είναι ομαλή, έτσι ώστε οι μεμβράνες να ταιριάζουν σφιχτά σε αυτό.
 4. Συνδέστε δύο τετράγωνα φιλμ πάχους 0,5 mm και στις δύο πλευρές της μάσκας. Κάντε το καλύτερο με ένα σφραγιστικό.
 5. Τρυπήστε τις οπές στη σχάρα για στερέωση στον τοίχο.
 6. Τοποθετήστε τη μάσκα στο άνοιγμα και στερεώστε την.

Η οικιακή συσκευή μπορεί να λειτουργήσει τόσο με φυσικό σύστημα εξαερισμού όσο και με κυκλοφορία αέρα.

Εάν υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό, συνιστάται ακόμη να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αντεπιστροφής, εξασφαλίζοντας έτσι άνεση και δυσάρεστες οσμές στο διαμέρισμα.

Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: πώς να ρυθμίσετε τον αερισμό με βαλβίδα ελέγχου για εξαγωγή

Μήπως οι μυρωδιές του φαγητού προετοιμάζονται και πάλι πίσω, αντί να εγκαταλείπουν το δωμάτιο για πάντα; Και αυτό παρά το εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού; Συμφωνώ, αυτή είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, από την οποία θέλετε να ξεφορτωθείτε το συντομότερο δυνατό. Πιθανότατα το πρόβλημα έγκειται στην εμφάνιση ανάστροφης έλξης. Αυτό είναι ένα κοινό φαινόμενο, το οποίο έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.

Θα σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα αρώματα με μια απλή και φθηνή συσκευή που δεν απαιτεί εκ νέου σχεδιασμό των υφιστάμενων αγωγών εξαερισμού ή σημαντικές οικονομικές επενδύσεις. Θα αρκεί να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό - θα λύσει το πρόβλημα.

Όλες οι ενέργειες μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Αλλά γι 'αυτό πρέπει να γνωρίζετε τις επιλογές σχεδιασμού για την υλοποίηση τέτοιων συσκευών, τα υπέρ και τα κατά τους, καθώς και τους κανόνες τοποθέτησης και εγκατάστασης στα συστήματα εξάτμισης. Όλες οι πληροφορίες δίνονται στο άρθρο μας. Επίσης, περιέχει χρήσιμα βίντεο κλιπ με οδηγίες βήμα προς βήμα για επεξεργασία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν σαφώς την ουσία του υλικού που παρουσιάζεται.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Για να αποφασίσετε την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής, πρέπει να διαπιστώσετε την πιθανότητα ανάστροφης έλξης στο σύστημα εξαερισμού του σπιτιού.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα σας επιτρέψει να σχεδιάσετε και να εφαρμόσετε σωστά την ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις.

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού παροχής και εξαγωγής βασίζεται στο νόμο ότι ανά πάσα στιγμή ο όγκος του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από το δωμάτιο είναι ο ίδιος.

Έτσι, το βύθισμα επιστροφής στην κουκούλα προκύπτει αν η συνολική ροή σε άλλα σημεία εισόδου και εξόδου αέρα κατευθύνεται από το σπίτι. Υπάρχουν πολλοί κύριοι λόγοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Συχνά η ανάστροφη ώθηση προκύπτει λόγω σημαντικής μείωσης ή διακοπής της ροής που εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του εξαερισμού τροφοδοσίας.

Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της σταδιακής απόφραξης των οπών και στην περίπτωση ενός αναγκαστικού κυκλώματος, φθορά ή διάσπαση των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την κυκλοφορία του αέρα.

Επίσης, η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης μπορεί να διευκολυνθεί από την απότομη αύξηση του όγκου του αέρα που ρέει μέσω μιας από τις διατάξεις εξαγωγής.

Για παράδειγμα, στη θέρμανση του κλιβάνου, ο θερμός αέρας με προϊόντα καύσης αφήνει έντονα μέσα από την καμινάδα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη μέσω του αερισμού τροφοδοσίας, η κατεύθυνση ροής στα εκχυλίσματα θα αλλάξει.

Στην περίπτωση χρήσης αεραγωγού με πολλά σημεία εισαγωγής αέρα μέσα στο σπίτι, είναι δυνατό να αλλάξετε την κατεύθυνση ροής εάν ένας από αυτούς είναι εξαναγκασμένος αερισμός.

Έτσι, αν τα κουτιά από την κουζίνα και το μπάνιο είναι συνδεδεμένα σε ένα σύστημα, η ενεργοποίηση της κουκούλας θα έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του αέρα όχι μόνο προς το δρόμο αλλά και προς το μπάνιο.

Η αλλαγή των παραμέτρων του περιβάλλοντος εκτός του διαμερίσματος ή στο σπίτι μπορεί επίσης να προκαλέσει οπισθοδρόμηση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής που σχετίζονται με την αλλαγή του εδάφους, όπως η ανέγερση ή η κατεδάφιση κοντινών δομών, είναι δυνατό να αλλάξετε την κατεύθυνση του ανέμου προς την πλευρά του σχεδίου.

Σε πολυκατοικίες, όταν χρησιμοποιείτε κοινούς αεραγωγούς εξαερισμού για εξαερισμό, είναι πιθανό ότι θα υπάρξει αντίστροφη ώθηση στο διαμέρισμα λόγω της σύνδεσης ισχυρών καυσαερίων με τους γείτονες.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παλιά σπίτια, των οποίων οι συνήθεις αεραγωγοί είναι σχεδιασμένοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα χρήσης συσκευών για εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν επί του παρόντος συνθήκες για αντίστροφη έλξη, είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αντεπιστροφής κατά την εγκατάσταση του συστήματος κυκλοφορίας αέρα.

Πιθανές τροποποιήσεις, μόλυνση του αερισμού τροφοδοσίας ή εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας μεταβλητής κατεύθυνσης της ροής αέρα.

Το κόστος των έτοιμων συσκευών είναι χαμηλό και η εισαγωγή μιας βαλβίδας σε ήδη λειτουργούντες αεραγωγούς είναι ένα δύσκολο έργο.

Τύποι σχεδιασμού βαλβίδων ελέγχου

Σε σχέση με την ευρεία χρήση των διατάξεων εξάτμισης, η χρήση του χειροκίνητου ελέγχου για τον έλεγχο της ροής του αέρα δεν είναι πλέον σημαντική.

Υπάρχουν τέσσερις θεμελιωδώς διαφορετικοί τρόποι αυτόματης παρεμπόδισης της πρόωσης στο σύστημα εξαερισμού. Κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του τύπου της συσκευής.

Τύπος # 1 - δράση βαρύτητας ενός φύλλου

Ένα ρεύμα που κατευθύνεται από το δωμάτιο ασκεί πίεση στο πτερύγιο της βαλβίδας και ανοίγει για να επιτρέψει τη διέλευση του αέρα. Εάν δεν υπάρχει κίνηση ή υπάρχει αντίστροφη ώθηση της πίεσης, η βαλβίδα δεν θα κλείσει και, υπό βαρύτητα, θα κλείσει.

Με τη σωστή εγκατάσταση, η βαλβίδα ελέγχου βαρύτητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φυσικό αερισμό, καθώς η αντοχή ανοίγματος του φύλλου είναι ασήμαντη.

Υπάρχουν δύο τρόποι υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού:

 • αξονική μετατόπιση, επί του οποίου είναι στερεωμένο το φύλλο, σε σχέση με τη μέση του τμήματος αγωγού του αγωγού.
 • παρουσία ενός αντίβαρου, που βρίσκονται μέσα ή έξω από τη συσκευή.

Δεδομένου ότι η αρχή του κλεισίματος του φύλλου βασίζεται στη δράση της βαρύτητας, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί η βαλβίδα, ανάλογα με τον σχεδιασμό, αυστηρά οριζόντια ή κάθετα χρησιμοποιώντας το επίπεδο.

Διαφορετικά, είναι δυνατό ή ελλιπές κλείσιμο ή σημαντική ροή αέρα στο σύστημα εξαερισμού θα είναι απαραίτητη για το άνοιγμα του φύλλου, ειδικά αν χρησιμοποιείτε αντίβαρο.

Τύπος # 2 - διπλό ελατήριο

Η βαλβίδα πεταλούδας που δεν επιστρέφει είναι εξοπλισμένη με δύο κουρτίνες που διπλώνουν υπό πίεση από τη δεξιά πλευρά και χτυπάνε με ελατήρια σε περίπτωση που δεν υπάρχει.

Δεδομένου ότι η διαδικασία κλεισίματος δεν εξαρτάται από τη δράση της βαρύτητας, μια τέτοια συσκευή, σε αντίθεση με τον βαρυτικό τύπο, μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε γωνία.

Συνήθως, αυτή η επιλογή λειτουργεί κανονικά μόνο με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό που χρησιμοποιεί εξάτμιση.

Πριν αγοράσετε μια βαλβίδα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την ευαισθησία των παραθυρόφυλλων για το άνοιγμα στο χαρακτηριστικό πίεσης αέρα του αεραγωγού στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί.

Ορισμένες σύγχρονες συσκευές όπως "πεταλούδα" μπορούν να ρυθμιστούν με τη δύναμη των ελατηρίων.

Πληκτρολογήστε # 3 - περσίδες στην μάσκα εξαερισμού

Η μάσκα που κλείνει την έξοδο στο δρόμο ή στον άξονα εξαερισμού είναι συχνά εξοπλισμένη με μια βαλβίδα που μοιάζει με παραθυρόφυλλα σε παράθυρο. Η αρχή της δράσης της είναι βαρυτική, ανάλογη με την έκδοση ενός φύλλου.

Η χρήση πολλαπλών φυλλαδίων αντί για ένα οφείλεται στη συμπαγή λειτουργία της συσκευής στην ανοιχτή θέση, η οποία σχετίζεται με εξωτερικά στοιχεία του συστήματος.

Οι διαστάσεις των σχάρων σχεδιάζονται για τις τυπικές παραμέτρους των αγωγών αερισμού για τα εκχυλίσματα και τις οπές αέρα για τους τοίχους.

Η βαλβίδα για την αποφυγή της αντίστροφης πρόσφυσης μπορεί να τοποθετηθεί σε ολόκληρη την σχάρα ή μόνο στο άνοιγμα για φυσικό εξαερισμό.

Στην πώληση υπάρχουν πλέγματα με βαλβίδα αντεπιστροφής άλλων σχεδιαστικών λύσεων. Ωστόσο, οι επιλογές με μεμβράνη ή η χρήση ελατηρίων θα έχουν σοβαρά προβλήματα απόδοσης σε αρνητικές θερμοκρασίες.

Επομένως, για ένα πλέγμα δρόμου είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια συσκευή με τύπους κλείστρου "blinds".

Τύπος # 4 - εύκαμπτη μεμβράνη

Η αρχή της βαλβίδας ελέγχου μεμβράνης βασίζεται στην ικανότητα της ροής να αλλάζει τη θέση της εύκαμπτης πλάκας.

Η τοποθέτησή του επιτρέπει ένα άνοιγμα του ανοίγματος εξαερισμού για μία κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, και για ένα άλλο - το κλείσιμο του, στενά δίπλα στην περίμετρο.

Στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος παραμόρφωσης της μεμβράνης από μια ισχυρή οπίσθια κίνηση, απαιτούνται πρόσθετες νευρώσεις, στις οποίες θα ηρεμήσει κατά το κλείσιμο του ανοίγματος.

πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό το γεγονός, όταν η απόκτηση της βαλβίδας διαφράγματος είναι κατά τα άλλα πιθανή στρέβλωση και σχηματισμό κενού επακόλουθη πτερύγια, σύμφωνα με την οποία η μερική μετάδοση θα συμβεί αντίστροφη συσκευή ροή αέρα.

Χαρακτηριστικά του αυτο-κατασκευασμένο

Λόγω του χαμηλού κόστους των βαλβίδων ελέγχου, η ανεξάρτητη κατασκευή της συσκευής έχει σημασία μόνο όταν χρησιμοποιείτε μια μάσκα εξαερισμού ή έναν αγωγό αγωγών με μη τυπικές γεωμετρικές παραμέτρους.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι συχνά φθηνότερο και ταχύτερο για να γίνει μια βαλβίδα για αυτό παρά για τη μετάβαση σε ένα τυποποιημένο σχήμα και μέγεθος.

Ο απλούστερος τρόπος είναι να φτιάξετε μια μεμβράνη ή μία βαλβίδα. Ως φύλλο χρησιμοποιείται ένα άκαμπτο υλικό, για παράδειγμα μια πλαστική ή μεταλλική πλάκα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ακόλουθα σημεία:

 • το στήριγμα της πλάκας επί των τοιχωμάτων του σώματος της βαλβίδας ή της προεξοχής ασφάλισης για την αποτροπή του σχηματισμού ενός κενού και της διόδου του αέρα.
 • Η εξάλειψη του χτυπήματος της πλάκας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση συχνών αλλαγών στην κατεύθυνση της κίνησης του αέρα.

Για μια βαλβίδα μεμβράνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φύλλο από παχύ χαρτί ή ένα φύλλο λεβάν, μεγαλύτερο από την οπή εξαερισμού.

Με ένα ισχυρό οπίσθιο τράβηγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η παραμόρφωση του υλικού της μεμβράνης, είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί μια σχάρα στην οποία θα αναπαυθεί.

Κανόνες τοποθέτησης και εγκατάστασης

Για συστήματα οποιασδήποτε διαμόρφωσης, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε τη διάταξη των βαλβίδων με τέτοιο τρόπο ώστε η ώση επιστροφής να εμποδίζεται με οποιοδήποτε συνδυασμό ανεμιστήρων και κουκούλες που περιλαμβάνονται. Η ποιότητα του εξαερισμού εξαρτάται από τη σωστή εγκατάσταση των ίδιων των συσκευών.

Η θέση της βαλβίδας στο σύστημα εξαερισμού

Αν το σύστημα εξατμίσεως έχει ένα ενιαίο χώρο εισαγωγής αέρα, η οποία αγωγό εξαερισμού έρχεται στον άξονα ή στο δρόμο, προκειμένου να αποτραπεί ανάστροφη ώση αρκεί για να αποδείξει στον αγωγό μια ενιαία βαλβίδα.

Εάν η τοπολογία του συστήματος είναι πιο περίπλοκη λόγω της παρουσίας αρκετών κουτιών ή ανοιγμάτων για φυσικό εξαερισμό, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κανόνες για την τοποθέτηση βαλβίδων ελέγχου:

 1. Για κάθε κλάδο που συνδέει το σημείο εισαγωγής αέρα και τον κύριο αγωγό, τοποθετείται μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η ανακατεύθυνση του αέρα προς την κουκούλα όταν δεν είναι ενεργοποιημένη.
 2. Συνήθως, μια άλλη συσκευή είναι εγκατεστημένη στην έξοδο του συστήματος εξαερισμού. Στην ιδανική περίπτωση, με πλήρη αεροστεγανότητα του καναλιού, αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά η πρακτική δείχνει την εγκυρότητα της τοποθέτησης της βαλβίδας σε αυτό το μέρος.

Κατά κανόνα, η βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται σε μέρη με την πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά από προσκολλημένες σκόνες σκόνης και λίπους, διαφορετικά δεν θα υπάρξει πλήρες κλείσιμο των αποσβεστήρων με αντίστροφη πρόσφυση.

Κατά την προσομοίωση του αγωγού, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κατασκευαστής μπορεί να εγκαταστήσει μια βαλβίδα αντεπιστροφής στον ανεμιστήρα ή τον απαγωγέα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξεχωριστή προστασία αντίστροφης ώσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εγκατάσταση της βαλβίδας κοντά στην είσοδο του ορυχείου των πολυκατοικιών.

Το σύστημα γενικού αερισμού είναι μια κοιλότητα προστατευμένη από το άμεσο ηλιακό φως με θετική θερμοκρασία, στην οποία εισέρχεται περιοδικά υγρός αέρας, το οποίο είναι ένα ιδανικό μέσο για την αναπαραγωγή διαφόρων ειδών μικροοργανισμών.

Επίσης συχνά κατοικούνται από έντομα, πτηνά και τρωκτικά.

Ο αέρας σε τέτοια ορυχεία σπάνια πληροί τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις κατοικίες.

Ως εκ τούτου, ακόμη και στην περίπτωση της κανονικής επεξεργασίας αποχέτευσης των αξόνων εξαερισμού, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η δυνατότητα αντίστροφης έλξης και η είσοδος αέρα από αυτό μέσα στο διαμέρισμα.

Χρώματα εγκατάστασης και συντήρησης

Για τη δημιουργία του αερισμού του σπιτιού, χρησιμοποιούνται κυκλικοί ή ορθογώνιοι αεραγωγοί με τυπικές διαστάσεις. Για αυτούς, υπάρχουν έτοιμες λύσεις που περιέχουν μια βαλβίδα ελέγχου που μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε στο σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγκατάστασης θα είναι παρόμοια με τη σύνδεση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου εξαερισμού.

Εάν υπάρχει ανάγκη για εναλλακτική λειτουργία του φυσικού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού, υπάρχουν δύο τυπικές λύσεις για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου, η οποία καθιστά δυνατή:

 • εγκατάσταση της αντλίας κοντά στην σχάρα εξαερισμού, με την εγκατάσταση της βαλβίδας στην κάμψη για φυσικό αερισμό.
 • αγορά ειδικού σχεδιασμού με δύο οπές και για τους δύο τύπους εξαερισμού.

Η τοποθέτηση μιας τέτοιας σχάρας μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας βίδες αυτοκαθαρισμού ή υγρά νύχια.

Η πρώτη μέθοδος είναι προτιμότερη, αφού η ανάλυση του συστήματος εξαερισμού για τον καθαρισμό, την επισκευή ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του γίνεται ευκολότερα πρώτα απ 'όλα με την αφαίρεση της σχάρας.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση μιας σχάρας από το εσωτερικό του δωματίου, τότε η άρθρωση της σχάρας και του τοίχου πρέπει να σφραγιστεί προσεκτικά.

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται στα πλέγματα των δρόμων, που είναι εξοπλισμένα με περσίδες, είναι η κατάψυξη και το πάγωμα των φύλλων στον παγετό. Ο αέρας που προέρχεται από το μπάνιο, την τουαλέτα ή την κουζίνα, κορεσμένο με υγρασία, το οποίο παγώνει σε αρνητικές θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν δύο προβλήματα:

 • οι πόρτες δεν κλείνουν την οπή εξαερισμού, ως αποτέλεσμα, στην περίπτωση της αντίστροφης ώσης, ο αέρας διεισδύει στο δωμάτιο, αν και σε μικρότερο όγκο από ό, τι χωρίς καμία προστασία.
 • υπάρχει σημαντική μείωση της διατομής, με αποτέλεσμα τη μειωμένη χωρητικότητα του συστήματος, η οποία μειώνει τη ροή του αέρα και αυξάνει το φορτίο στους ανεμιστήρες και τις κουκούλες κουζίνας.

Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά την παρουσία πάγου στην σχάρα και να την αφαιρέσετε. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία μηχανικά, αλλά υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο περίβλημα και στις περσίδες, εάν είναι κατασκευασμένες από πλαστικό.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα άκαμπτο πλέγμα από μέταλλο από το εξωτερικό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τοποθέτηση της βαλβίδας σε πλέγμα εξαερισμού τυπικού μεγέθους:

Ο τρόπος εγκατάστασης της βαλβίδας για εναλλακτική λειτουργία εξαναγκασμένου και φυσικού αερισμού:

Κατασκευή βαλβίδας διαφράγματος:

Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο σύστημα εξαγωγής αέρα θα εξασφαλίσει μια συνήθη λειτουργία εξαερισμού, θα εξαλείψει την αντίστροφη κίνηση της ροής του αέρα, θα εξαλείψει τις επιβλαβείς οσμές και τις τοξικές πτητικές ενώσεις. Εγκαταστήστε τη συσκευή με τα χέρια σας, αν αγοράσετε μια έτοιμη δομή που αντιστοιχεί στο τμήμα του κουτιού εξαερισμού στο σπίτι.

Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: 120 φωτογραφίες εφαρμογών, συσκευή συσκευής και τύποι μοντέλων

Το πρόβλημα με πολλά συστήματα εξαερισμού είναι η αδυναμία παροχής κανονικού αερισμού στο διαμέρισμα. Ο κύριος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα ρεύμα αέρα από το δωμάτιο στο δρόμο. Η κακή εξάτμιση μπορεί να δημιουργήσει πρόσφυση προς τα πίσω. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια δυσάρεστη μυρωδιά, ειδικά είναι αισθητή στο μπάνιο. Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου για τον εξαερισμό θα βοηθήσει στην εξάλειψη ενός δυσάρεστου φαινομένου.

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής είναι μια συσκευή με μηχανικά στοιχεία που δεν επιτρέπουν στον αέρα να κινείται μέσω του αερισμού προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτόματη εργασία είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής λειτουργεί σε οποιοδήποτε σύστημα αερισμού. Λειτουργεί με μηχανική και φυσική έλξη. Προστατεύει τον αγωγό εξαερισμού από το να πάρει έντομα, σκόνη και αποτρέπει τη διαμόρφωση των ρευμάτων.

Τύποι βαλβίδων στη βαλβίδα εξαερισμού

Η βαλβίδα είναι το κύριο συστατικό οποιασδήποτε βαλβίδας. Ρυθμίζει την κίνηση του αέρα στον εξαερισμό. Στις βαλβίδες ελέγχου υπάρχουν δύο τύποι κλείστρου. Ένας από αυτούς έχει παρόμοιο σχήμα με το καρούλι, και ο άλλος έχει σχήμα δίσκου.

Αυτά τα δύο παντζούρια χρησιμοποιούνται σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα. Από αυτές, χρησιμοποιείται μόνο ο τύπος δίσκου του κλείστρου στις βαλβίδες εξαερισμού. Οι τύποι των βαλβίδων ελέγχου για εξαερισμό ποικίλουν στον αριθμό των φυλλαδίων και στο εξωτερικό σχήμα. Τα παντζούρια τους είναι σταθερά στον άξονα οριζόντια. Ο αριθμός των πτερυγίων μπορεί να φτάσει έως και δύο κομμάτια.

Η διατομή μιας κυκλικής και ορθογώνιας βαλβίδας έχει διαφορετική διάμετρο. Η χωρητικότητα είναι επίσης διαφορετικής έντασης. Είναι το κύριο κριτήριο κατά την επιλογή μιας βαλβίδας. Ανάλογα με το σύστημα εξαερισμού, μπορείτε να επιλέξετε μια πλαστική ή μεταλλική βαλβίδα.

Η πραγματική ικανότητα ροής της βαλβίδας είναι 4-6 m / s, ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινή ζωή. Όταν εργάζεστε, δεν προκαλεί θόρυβο. Η τοποθέτησή του δεν είναι τόσο περίπλοκη, ώστε να μπορείτε να το τοποθετήσετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε με την κουκούλα.

Όλες οι στρογγυλές και ορθογώνιες βαλβίδες αντεπιστροφής μπορούν να θερμανθούν. Η θέρμανση και ο ηλεκτροκινητήρας δεν επιτρέπουν τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό του εξαερισμού και το πλαίσιο του δεν θα καλύπτεται από πάγο κατά τους παγετούς.

Στοιχεία της βαλβίδας αντεπιστροφής

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η βαλβίδα αντεπιστροφής, πρέπει να κατανοήσετε τον σχεδιασμό της. Αποτελείται από ένα δίσκο θραύσης που συνδέεται με τον άξονα, ο οποίος του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα. Για να επιτρέψετε στη βαλβίδα να κλείσει τον εξαερισμό μετά τη διακοπή του κινητήρα, είναι εγκατεστημένο ένα στέλεχος.

Ένα δημοφιλές μοντέλο της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ο τύπος "πεταλούδας". Στο κέντρο του τμήματος, ένας άξονας είναι σταθερός, πάνω στον οποίο συγκρατούνται οι κοχλίες των εξαρτημάτων - δύο λεπίδες. Έχουν κλείσει τη βαλβίδα μετά τη διακοπή του ανεμιστήρα. Ορισμένοι τύποι είναι εφοδιασμένοι με σφραγίδες ηχομόνωσης.

Μια βαλβίδα τύπου "τυφλού" είναι επίσης αποτελεσματική. Ο αριθμός των λεπίδων έχει πολλές φορές περισσότερο. Συνδέονται με τους οριζόντιους άξονες.

Δημοσιονομική έκδοση της βαλβίδας εξαγωγής

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να έχετε αυτοσχέδια υλικά, μπορείτε να φτιάξετε μια βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό από τον εαυτό σας. Ως βάση μπορείτε να πάρετε ένα παχύ πλαστικό. Για να εξασφαλιστεί η επικάλυψη της οπής εξαγωγής, στερεώνεται μια λεπτή πλάκα. Σε αυτό, κόβεται μια τρύπα για τον ανεμιστήρα. Τρυπήστε τρύπες για τοποθέτηση στον τοίχο και για τον ανεμιστήρα.

Για μια άνετη προσαρμογή του ανεμιστήρα στη βάση, χρησιμοποιείται μια φλάντζα. Με αυτό, όλο τον εξαναγκασμένο αέρα από τον ανεμιστήρα θα πάει στον εξαερισμό.

Η βάση της σχάρας καλύπτεται με ένα λεπτό πλέγμα, έτσι ώστε να εμποδίζεται ολόκληρη η τρύπα. Τότε τα έντομα δεν μπορούν να μπουν μέσα στο σπίτι. Ένα τέτοιο πλέγμα, με την πάροδο του χρόνου, θα βουλώσει με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια. Πρέπει να αντικατασταθεί ή να καθαριστεί από ακαθαρσίες.

Για τις πόρτες είναι κατάλληλο το παχύ πολυαιθυλένιο. Θα πρέπει να είναι ομαλή και ομαλή σε όλες τις πλευρές. Η πλήρης στεγανότητα της οπής στη βάση δεν θα δημιουργήσει αντίστροφη έλξη.

Είναι καλύτερα να περιορίζεται σε δύο φύλλα. Πρέπει να τοποθετηθούν με συγκολλητική ταινία παράλληλα με τις άκρες. Το διάκενο μεταξύ του τοίχου και της αυτοκατευθυνόμενης βαλβίδας εξαγωγής πρέπει να αφαιρεθεί με κολλητική ταινία διπλής όψης.

Μια τέτοια συσκευή, με την κατάλληλη φροντίδα, θα διαρκέσει πολύ καιρό και θα απαλλάξει τις δυσάρεστες μυρωδιές των λυμάτων.

Για οπτική επιθεώρηση, μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες των βαλβίδων αντεπιστροφής για εξαερισμό. Η σωστή επιλογή δεν είναι εύκολη. Η βαλβίδα στη βαλβίδα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητη και να αντιδρά με την παραμικρή κίνηση του αέρα.

Εάν το διαμέρισμα αντιμετωπίζει προβλήματα έλξης, είναι προτιμότερο να συνδυάσετε τη βαλβίδα ελέγχου με συσκευές εξαναγκασμού εξαερισμού. Οι γρίλιες εξαερισμού θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κατασκευή αόρατη.

Ποια είναι η βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό και για ποιο λόγο;

Δεν είναι μυστικό ότι ο εξαερισμός στα διαμερίσματα χρησιμεύει για να αφαιρέσετε διάφορες οσμές. Αλλά μερικές φορές συμβαίνει ότι μέσω της μέσα στο σπίτι διεισδύει ο καπνός από τους γείτονες ή κάτι παρόμοιο. Επιπλέον, σε ρεύματα ή ισχυρό άνεμο, αντί να αντλείται εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει ως παραπόταμος. Πώς λοιπόν να απαλλαγείτε από αυτά τα προβλήματα; Η λύση μπορεί να είναι μια βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό, η οποία θα εμποδίσει την είσοδο διαφόρων οσμών στο σπίτι. Τώρα ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι, πώς λειτουργεί και πόσο δύσκολο είναι να το εγκαταστήσετε στο σπίτι σας.

Διαβάστε στο άρθρο:

Βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό - τι χρειάζεται και πώς λειτουργεί

Η ουσία αυτής της συσκευής είναι αυτή: ενώ στην ανοικτή θέση, η βαλβίδα αφήνει τον αέρα έξω από το δωμάτιο ελεύθερα έξω. Αλλά την ίδια στιγμή, αξίζει τη ροή να βιαστούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, η συσκευή ενεργοποιείται, εμποδίζοντας το δρόμο μέσα. Η ουσία του έργου του είναι πολύ απλή. Το πέταλο βρίσκεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε η ροή να μπορεί να περάσει σε μία από τις κατευθύνσεις. Σε περίπτωση επιστροφής, ο ίδιος ο αέρας κλείνει το μονοπάτι του μετατρέποντας αυτό το πέταλο στον σωλήνα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας της ροής αέρα που διέρχεται από αυτήν. Αλλά το κύριο πράγμα για το οποίο μια βαλβίδα αντεπιστροφής είναι απαραίτητη για τον εξαερισμό είναι, φυσικά, να αποφευχθεί η ροή του ψυχρού αέρα μέσω των ορυχείων στο διαμέρισμα. Αν και πολλοί υποτιμούν την ανάγκη του. Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα. Στο επόμενο διαμέρισμα υπάρχει διαρροή αερίου. Και ενώ ο αέρας από την πίσω τους έλξη έρχεται σε σας. Και παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο, ουσιαστικά, είναι σήμερα παντού φυσικό, όχι υγροποιημένο, δεν έχει μυρωδιά. Είναι απίθανο να υπάρξει κάποιος που θέλει να μπει σε μια παρόμοια κατάσταση.

Και τώρα, έχοντας κατανοήσει τη λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής, τι χρειάζεται και πώς λειτουργεί, έχει νόημα να αλλάζετε τους τύπους και τους τύπους που αντιπροσωπεύει ο κατασκευαστής στα ράφια των καταστημάτων.

Ποια είδη βαλβίδων ελέγχου είναι διαθέσιμα για εξαερισμό;

Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι με κάθετο πτερύγιο ή με οριζόντιο πτερύγιο. Επιλέξτε μια κατάλληλη βαλβίδα αέρα για τον αερισμό που θα πρέπει να βασίζεται στην κατεύθυνση των ροών στον άξονα. Εάν η επιλογή είναι λάθος, μπορεί να μην λειτουργήσει όταν είναι απαραίτητο. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα πέταλα είναι επίσης διαφορετικά. Οι βαλβίδες αντεπιστροφής θεωρούνται πιο ανθεκτικές, των οποίων η απόσβεση είναι κατασκευασμένη από μέταλλο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιες συσκευές έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες. Αν και όσο παράλογο ακούγεται, για όλη τη δημοτικότητά τους, πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι και τι είναι για. Αλλά στην πραγματικότητα μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, όπως η εγκατάσταση μιας τέτοιας βαλβίδας πύλης για εξαερισμό, δεν παραμένει καν. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε ένα διαμέρισμα στους πρώτους ορόφους των παλιών σπιτιών, όπου το υπόγειο τραβά υγρό και έτσι οι τοίχοι καλύπτονται περιοδικά με μύκητες. Ή τους επάνω ορόφους με διαρροές στέγης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εξαναγκασμένος αερισμός με την αδυναμία εισροής και μπορεί να βοηθήσει. Φυσικά, η οροφή δεν θα σταματήσει να διαρρέει από αυτό, αλλά η υγρασία στο δωμάτιο θα μειωθεί αρκετές φορές.

Λοιπόν, αξίζει να εξεταστούν τα είδη των συσκευών που παρουσιάζονται στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων.

Υπάρχοντες τύποι βαλβίδων για τον εξαερισμό και τα χαρακτηριστικά τους

Υπάρχουν τρεις τύποι τέτοιων συσκευών:

Τώρα θα τα σταματήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Βαλβίδα αντεπιστροφής τύπου μεμβράνης

Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται συχνότερα σε διαμερίσματα με φυσικό εξαερισμό. Το γεγονός είναι ότι η μεμβράνη σε αυτό είναι αρκετά ευέλικτη και ακόμη και ένα μικρό φυσικό ρεύμα είναι ικανό να διεισδύσει μέσα από αυτό, με την αψίδα των πετάλων. Στην αντίθετη κατεύθυνση, η μεμβράνη δεν επιτρέπει την διέλευση του αέρα, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργία της βαλβίδας αντίστροφης μεμβράνης.

Συσκευή τύπου μεμβράνης με δικά της χέρια

Η βαλβίδα ελέγχου πτερυγίων και τα χαρακτηριστικά της

Ένα παρόμοιο σχέδιο μοιάζει με τυφλό, των οποίων οι πλάκες ανοίγουν κάτω από φυσική ροή αέρα ή με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Επίσης αρκετά κοινό είδος, το οποίο χρησιμοποιείται σε διαμερίσματα. Η δημοτικότητα των βαλβίδων ελέγχου για τον εξαερισμό του τύπου πέταλου κερδίστηκε χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις (μπορούν να εγκατασταθούν αντί της μάσκας αερισμού).

Βαλβίδα πεταλούδας, δομή και αρχή λειτουργίας

Το λιγότερο κοινός τύπος, του οποίου η αρχή λειτουργίας διαφέρει λίγο από την μεμβράνη, με τη μόνη διαφορά ότι ως φράγμα αντίστροφη βαλβίδα πεταλούδα προεξέχουν δύο λοβούς ημικυκλικό ή ορθογώνιο σχήμα, ο κοινός άξονας σταθερό στη μέση. Υπό την επίδραση της ροής του αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανοίγουν. Χρησιμοποιούνται κυρίως στον εξαναγκασμένο εξαερισμό, αν και, όπως και άλλοι τύποι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φυσικά, αν και λιγότερο συχνά. Το γεγονός είναι ότι οι μεταλλικοί λοβοί δεν συστέλλονται με μια ασθενή ροή, και επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περάσει ο αέρας.

Έτσι μοιάζει με εξαναγκασμένο αερισμό στο εσωτερικό

Σχετικό άρθρο:

Βάλτε βαλβίδα στον τοίχο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τους τύπους κατασκευών, την αρχή λειτουργίας, τον τρόπο επιλογής θέσης για εγκατάσταση, τον τρόπο με τον οποίο θα εγκαταστήσετε σωστά τη συσκευή, τις χρήσιμες συμβουλές και τις συστάσεις των ειδικών.

Επίσης, αυτοί οι τρεις τύποι βαλβίδων ελέγχου μπορούν να έχουν αυτόματο, μηχανικό ή ηλεκτρονικό έλεγχο. Αυτές οι συσκευές θα ελέγχονται είτε με μικροελεγκτή και με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είτε με τηλεχειρισμό στις σωστές στιγμές.

Η δυνατότητα χρήσης βαλβίδων ελέγχου στον εξαερισμό της κουζίνας

Πιθανώς, οι πιο διαδεδομένες ήταν παρόμοιες συσκευές στις κουζίνες των ρωσικών διαμερισμάτων. Είναι πολύ βολικό όταν η βαλβίδα είναι εγκατεστημένη, για παράδειγμα, σε μια ενσωματωμένη κουκούλα. Μετά από όλα, εάν κατά τη λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής αντλεί καπνός από την επιφάνεια μαγειρέματος από έναν ανεμιστήρα, στην ανοικτή θέση μέσω Μπορεί κάλλιστα πτώση μυρίζει βίαια εξωθεί το καπό, τρέχει από τους γείτονες. Και αυτό, βλέπετε, δεν είναι πολύ ευχάριστο. Αυτό είναι στην περίπτωση αυτή, η βαλβίδα ελέγχου στην κουκούλα για την κουζίνα και θα είναι σωστό.

Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στην κουζίνα από την ενσωματωμένη κουκούλα

Είναι σημαντικό ότι ακόμη και με μια τέτοια συσκευή ανταλλαγής αέρα, πρέπει να σκεφτείτε την επικάλυψη. Μετά από όλα, εκτός από την κουκούλα πάνω από τη σόμπα, αφήνεται μια ακόμα τρύπα για εξαερισμό στην κουζίνα, η βαλβίδα ελέγχου στην οποία επίσης δεν θα είναι περιττή. Με μια τέτοια διάταξη, η πλέον κατάλληλη είναι η εγκατάσταση μιας πεταλούδας στην κουκούλα και μιας μεμβράνης ή ενός τύπου πετάλου στον φυσικό εξαερισμό.

Χρειάζομαι βαλβίδα ελέγχου στο μπάνιο;

Εδώ, και οι διαφωνίες πρέπει να προκύψουν, πρέπει να είναι αναμφισβήτητα αναγκαίες. Μετά από όλα, δεν είναι πολύ ευχάριστο, όταν, κάτω από το ντους, αισθάνεστε ξαφνικά το ξέφρενο του ψυχρού αέρα. Και η υγρασία σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι αρκετή για να επιτρέψει τη διείσδυση επιπλέον υγρασίας από τους γείτονες. Και αν και για τον εξαερισμό στις βαλβίδες ελέγχου του μπάνιου δεν είναι πανάκεια, όμως ο κύριος αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό, κρατούν ψηλά.

Στο μπάνιο, μια τέτοια συσκευή είναι απλά απαραίτητη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού και τα υπέρ και τα κατά της

Είναι πολύ βολικό όταν, όταν υπάρχει κάποια μυρωδιά στην κουζίνα ή υγρασία στο μπάνιο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα, ο οποίος αφαιρεί γρήγορα τον ανεπιθύμητο αέρα από το δωμάτιο. Συχνά, παρόμοιες συσκευές εγκαθίστανται σε παράθυρα ή παράθυρα. Και όμως, εκτός από τις θετικές ιδιότητες, έχουν επίσης αρνητικό, όπως η ανάγκη να τους προμηθεύσουμε ηλεκτρισμό.

Και μια τέτοια συσκευή με οπίσθιο φωτισμό θα φαίνεται κομψή στο ταβάνι

Και παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να γίνει χωρίς εξαναγκασμένο αερισμό και έχουν ήδη αναφερθεί νωρίτερα. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι συσκευές που απαιτούν σύνδεση μπορεί να είναι τόσο σταθερές όσο και κινητές. Και αν επιλέξετε ανεμιστήρα με ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου απευθείας στο μέγεθος του παραθύρου, τότε μπορείτε να τον ορίσετε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τον υπόλοιπο χρόνο θα καθαρίσει. Για αυτές τις συσκευές, δεν χρειάζεστε ειδική σύνδεση. για μια στιγμή μπορούν να τροφοδοτηθούν μέσω ενός καλωδίου επέκτασης.

Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τέτοιες συσκευές για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν.

Σε συνδυασμό με τη βαλβίδα ανεμιστήρα είναι αρκετά δημοφιλής στους αγοραστές

Πώς αλληλεπιδρά η βαλβίδα ελέγχου με τον ανεμιστήρα

Όταν εγκαθιστάτε τον ανεμιστήρα στο παράθυρο του δωματίου, είναι δυνατό να αερίζεται πιο γρήγορα. Όταν εφαρμόζεται η τάση, οι λεπίδες αρχίζουν να περιστρέφονται, αντλώντας αέρα από το δωμάτιο και ανοίγοντας τα πέταλα της βαλβίδας. Λοιπόν, όταν απενεργοποιήσετε τη βαλβίδα κλείνει, εμποδίζοντας την πρόσβαση του κρύου αέρα του δρόμου στο διαμέρισμα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η ουσία της συσκευής είναι στοιχειώδης.

Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μηχανική κίνηση, όταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, με το χέρι, μπορεί να το κλείσει ή να το ανοίξει. Στην πραγματικότητα, αυτή η αρχή είναι ότι η βαλβίδα αντεπιστροφής στην κουκούλα με τον ανεμιστήρα λειτουργεί. Η διαφορά είναι μόνο στη θέση - οριζόντια ή κάθετη.

Πεταλούδα σε κουκούλα

Μάσκα εξαερισμού με βαλβίδα ελέγχου: πώς να το εγκαταστήσετε

Μια τέτοια συσκευή είναι πολύ βολική όχι μόνο για χρήση, αλλά και για εγκατάσταση. Το γεγονός είναι ότι δεν θα απαιτηθούν ειδικές δεξιότητες για την εγκατάστασή του, καθώς και ένα εξειδικευμένο εργαλείο. Αρκεί να αποσυναρμολογήσετε την παλιά σχάρα και στη θέση της να εγκαταστήσετε μια νέα, εξοπλισμένη με μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Στην πραγματικότητα, εργάζεται ως τυφλός, αναπτύσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, τη συσκευή και ρυθμίζει τη ροή του αέρα. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας σχάρας αερισμού εξοπλισμένης με μια βαλβίδα αντεπιστροφής, οι ξένες οσμές αποκόπτονται, καθώς και ο κρύος υπαίθριος αέρας. Όσο για την αγορά τέτοιων συσκευών, δεν υπάρχουν προβλήματα με αυτό. Και το κόστος των πινάκων εξαερισμού με μια βαλβίδα είναι αρκετά αποδεκτό αυτές τις μέρες.

Εγκατάσταση από το μηδέν. Με τέτοιο εξαερισμό είναι αδύνατο να γίνει χωρίς βαλβίδα

Τ-τεμάχια για κουκούλα και μεθόδους εφαρμογής τους

Δεν είναι μυστικό ότι όταν εγκαθιστάτε την ενσωματωμένη κουκούλα, χρειάζεστε ένα μπλουζάκι, το οποίο θα σας επιτρέψει να συνδέσετε τον εξοπλισμό στο σύστημα εξαερισμού και να αφήσετε μια φυσική ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Στην εποχή μας, παράγονται αρκετά και διάφορες τροποποιήσεις. Οι τόκοι οφείλονται μόνο σε τσιπ για κουκούλες με βαλβίδες ελέγχου, ενώ ο αριθμός τους μπορεί να είναι διαφορετικός.

Συνήθως δύο βαλβίδες αντεπιστροφής είναι ενσωματωμένες - για κουκούλες και για φυσικό αερισμό, αλλά μερικές φορές εγκαθιστούν μια βαλβίδα ασφαλείας - σε έναν κοινό σωλήνα. Σε γενικές γραμμές, οι δίοδοι με βαλβίδες ελέγχου για εξαερισμό δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. Πιστεύεται ότι ένας αποσβεστήρας αέρα στην είσοδο είναι αρκετός. Αλλά εδώ, φυσικά, η γεύση και το χρώμα.

Εμφάνιση του tee για εξαερισμό

Εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για την κουκούλα κουζίνας

Ακριβώς μια τέτοια διάταξη του φράγματος αέρα είναι η πιο κοινή. Λοιπόν, αυτό είναι φυσικό, γιατί η τοποθέτηση μιας βαλβίδας ελέγχου για την εξάτμιση είναι πολύ φθηνότερη από την αγορά ενός μπλουζάκι με δύο ή τρία. Επιπλέον, πιο συχνά, στις σύγχρονες συσκευές για τον εξαναγκασμό εξαερισμού έχουν ήδη εγκατασταθεί παρόμοιες συσκευές. Και αν μια συμβατική κουκούλα με μια βαλβίδα ελέγχου παλαιού τύπου εξακολουθεί να μπορεί να περάσει πίσω μια μικρή ποσότητα αέρα, τότε τα νεότερα μοντέλα στερούνται τέτοιας «πληγής».

Βαλβίδα αντεπιστροφής: θα αποσυναρμολογήσουμε λεπτομερώς

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να εκτελεί τις λειτουργίες του σε οποιαδήποτε περίοδο του έτους και οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, δηλαδή εξασφαλίζουν επαρκή παροχή καθαρού αέρα και απόρριψη αποβλήτων. Ένας μεγάλος ρόλος στην αποτελεσματική εναλλαγή αέρα παίζει μια βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό. Μια τέτοια συσκευή χρησιμοποιείται συχνά σε ένα σύστημα φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Μερικές φορές είναι αδύνατο να αερίζεται το δωμάτιο λόγω της επιστροφής του αέρα από τον αγωγό εξαερισμού με ένα μίγμα όλων των ειδών οσμών. Αυτό συμβαίνει όταν παραβιάζεται η ισορροπία του όγκου εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα λόγω απόφραξης ή στένωσης του γενικού αεραγωγού. Και επίσης λόγω της εγκατάστασης ανεμιστήρων υψηλής ισχύος σε άλλα διαμερίσματα, ο εξαγόμενος αέρας δεν έχει χρόνο να εκκενωθεί έξω και να επιστρέψει από άλλες εγκαταστάσεις. Τις περισσότερες φορές εκτίθενται οι ανώτεροι όροφοι. Δεδομένου ότι τα κανάλια της κουζίνας και του μπάνιου είναι συνδεδεμένα, ο ανεμιστήρας που είναι εγκατεστημένος στο διαμέρισμά σας στο μπάνιο θα προκαλέσει ένα πίσω βήμα προς την κουζίνα.

Στα σπίτια παλαιών κτιρίων σχεδιάστηκαν ορυχεία σχεδιασμένα για μικρότερη ροή αέρα και δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες ποσότητες από σύγχρονα ισχυρά εκχυλίσματα. Οργάνωση ενός αποδεκτού αέρα για την ανταλλαγή αέρα βοηθά τη βαλβίδα αντεπιστροφής στον εξαερισμό. Βοηθά στην αλλαγή της ποσότητας αέρα που αφαιρείται και να περάσει μόνο προς μία κατεύθυνση, εμποδίζοντας την κίνηση πίσω. Χάρη σε αυτόν, όλα τα είδη μυρωδιών από παρακείμενα διαμερίσματα δεν χτυπούν το καταφύγιο, και σκόνη, κάτω και τα έντομα δεν πετούν από το δρόμο.

Αρχή λειτουργίας και εσωτερική ρύθμιση

Ο σκοπός της βαλβίδας ελέγχου είναι να ρυθμίζει και να είναι ένας αποσβεστήρας έναντι της ροής του αέρα ανάστροφης ροής. Η αρχή της λειτουργίας της βαλβίδας ελέγχου είναι ότι το φύλλο που κρέμεται από ένα κεντρικό ή αρκετές παράλληλες άξονες ανέλθει κάτω από την πίεση της ροής του αέρα προς μία μόνο κατεύθυνση, και όταν η ανάπαυλα βήματος (έλασμα) εμπίπτουν υπό το βάρος τους ή με τη βοήθεια των ελατηρίων, εμποδίζοντας την αντίστροφη κίνηση.

Εκτός από τη διακοπή της ροής επιστροφής, η βαλβίδα εξακολουθεί να έχει τη λειτουργία της ρύθμισης της ποσότητας του αέρα που ρέει, όταν με την αλλαγή του πτερυγίου η διατομή του αεραγωγού αλλάζει κατά μια ορισμένη γωνία. Οι συσκευές είναι απενεργοποιημένες, όπου μόνο δύο θέσεις είναι "ανοιχτές" - "κλειστές" και πολλαπλές θέσεις, όταν μπορούν να ρυθμιστούν για να αλλάξουν την απόδοση.

Ποικιλίες και είδη

Εξετάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους τύπους βαλβίδων ελέγχου σε διάφορες κατηγορίες:

 • Με βάση τη μορφή μπορεί να χωριστεί σε τρεις τύπους: γύρο? ορθογώνιο ή τετράγωνο.
  Εφαρμόστε τις διαστάσεις που είναι κατάλληλες για έναν συγκεκριμένο αγωγό. Στην καθημερινή ζωή, στο σπίτι, διαμερίσματα, ιδιωτικό μπάνιο, χρησιμοποιήστε γύρο βαλβίδες με διάμετρο 100-125 mm, ο εξαερισμός σε εργοστάσια ταιριάζει με διαμέτρους που κυμαίνονται από 125 mm έως 1000 mm. Το μήκος των ορθογώνιων βαλβίδων κυμαίνεται από 7mm έως 72mm και το πλάτος (ύψος) κυμαίνεται από 100mm έως 1000mm.
 • Το υλικό κατασκευής μπορεί να είναι μέταλλο (γαλβανισμένος χάλυβας, κράμα αλουμινίου) ή πλαστικό. Πιο συνηθισμένα είναι τα πλαστικά προϊόντα, καθώς παράγουν λιγότερο θόρυβο κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των λεπίδων. Λόγω της ελαφρότητάς τους, χρησιμοποιούνται περισσότερο στην καθημερινή ζωή, όπου η πίεση του αέρα δεν είναι πολύ μεγάλη. Οι μεταλλικές κατασκευές είναι χαρακτηριστικές των βιομηχανικών μοντέλων. Είναι βαρύτερα από τα πλαστικά και είναι κλειστά με το βάρος τους. Είναι πιο αξιόπιστοι και ανθεκτικοί στο επιθετικό περιβάλλον, ανήκουν στην κατηγορία των αντιεκρηκτικών. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα: το μέταλλο είναι διαβρωμένο και στα γαλβανισμένα πτερύγια συλλέγεται το συμπύκνωμα.
 • Η μέθοδος εγκατάστασης είναι οριζόντια και κάθετη. Εγκαθίσταται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με βάση τα τεχνικά στοιχεία της βαλβίδας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό του αερισμού τροφοδοσίας ή εξαγωγής αεραγωγών.
 • Ο έλεγχος μπορεί να είναι χειροκίνητος ή ηλεκτρικός. Η χειροκίνητη βαλβίδα ρυθμίζεται με το χέρι με μοχλό ή βαλβίδα και βαλβίδα με βαλβίδα. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται σε φυσικό αερισμό εξαερισμού ή εξαγωγής. Η ηλεκτρική βαλβίδα λειτουργεί σε ένα κύκλωμα με μηχανικές διατάξεις (ανεμιστήρες, απορροφητήρες) και ελέγχει αυτόματα την ένταση της ροής αέρα που διέρχεται (αισθητήρες της θέσης του αποσβεστήρα).
 • Μπορείτε να διαιρέσετε όλους τους τύπους βαλβίδων σε δύο ομάδες: θερμαινόμενο (με ηλεκτρική κίνηση) και χωρίς θέρμανση. Πλεονεκτήματα της θερμαινόμενης βαλβίδας είναι ότι δεν παγώνει στο κρύο και δεν συσσωρεύει συμπύκνωμα. Χωρίς θέρμανση είναι κατάλληλο μόνο για χρήση μέσα στο σπίτι του αγωγού.
 • Ανά τύπο κατασκευής, υπάρχουν ποικιλίες: μεμβράνη. πέταλο? πεταλούδα? σχάρα.
  • Στον τύπο της μεμβράνης είναι εγκατεστημένος ένας πολύ λεπτός αποσβεστήρας, ικανός να αποκλίνει από την παραμικρή κίνηση αέρα και να επιστρέψει στο δίκτυο όταν αλλάζει η κατεύθυνση του αέρα. Είναι καλύτερο για τον φυσικό εξαερισμό.

  Η απλούστερη βαλβίδα διαφράγματος μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, εξασφαλίζοντας την ταινία γρίλια mylar, κομμένα σε μορφή ενός ή δύο παραθυρόφυλλα.

 • Στην μονολεκτική βαλβίδα αντεπιστροφής υπάρχει ένας άκαμπτος αποσβεστήρας που συνδέεται ελεύθερα στον άξονα του τμήματος και περιστρέφεται από την κεφαλή των αέριων μαζών, περνώντας τα προς μία κατεύθυνση, εμποδίζοντας την επιστροφή από το κανάλι. Το άνοιγμα της πλάκας στην ηλεκτρικά ενεργοποιημένη βαλβίδα σχετίζεται με τη λειτουργία της μηχανικής συσκευής: όταν ο ανεμιστήρας κλείνει, η βαλβίδα κλείνει. Η διατομή διέλευσης (γωνία ανοίγματος του αποσβεστήρα) κυμαίνεται από τη δύναμη τροφοδοσίας αέρα.

  Στις βαλβίδες χωρίς μηχανική ώθηση, ο όγκος του αέρα που περνάει μπορεί να μεταβάλλεται με το χέρι, αλλάζοντας τη γωνία ανοίγματος του αποσβεστήρα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο σε οριζόντια θέση. Το παράδειγμά της είναι μια βαλβίδα τροφοδοσίας, ενσωματωμένη στον τοίχο.

 • Η συσκευή και η αρχή της δουλειάς της "πεταλούδα".
  Υπάρχει επίσης μια βαλβίδα ελέγχου πεταλούδας δύο πετάλων. Η αρχή της λειτουργίας δεν διαφέρει από τη βαλβίδα σε ένα λοβό, και η διαφορά στη δομή σε μια ποσότητα των λοβών (φτερά) επί του κεντρικού άξονα της διατομής προστίθενται μαζί κάτω από την πίεση του ανεμιστήρα εκκένωσης ροή αέρα όπως φτερά πεταλούδας και παρέχει πρόσβαση στο φρέαρ εξαερισμού.

  Όταν αποσυνδέονται οι μηχανικές διατάξεις, τα φύλλα, εξοπλισμένα με αντιστάσεις ή ελατήρια, επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, επικαλύπτοντας ολόκληρο το τμήμα του καναλιού.
  Οι συσκευές πεταλούδας τοποθετούνται στην έξοδο μέσα στον άξονα με διάμετρο διατομής 315 mm. Το μειονέκτημα είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν δυσμενώς την απόδοση των λεπίδων, συνήθως μεταλλικών. Πρόσφατα, είναι εφοδιασμένα με ελαστικά στεγανοποιητικά για τη θέρμανση και τη μείωση του θορύβου των λεπίδων.
  Οι πεταλούδες τοποθετούνται τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα.

 • Αδρανειακό πλέγμα.
  Τα πλέγματα με βαλβίδα αντεπιστροφής χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως, ονομάζονται επίσης τυφλά. Σε αυτό το σχέδιο χρησιμοποιείται η μέθοδος των πετάλων. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με αρκετούς οριζόντια διατεταγμένους άξονες, στους οποίους αναρτάται παράλληλα στις μεντεσέδες γρίλιες (λαμαρίδες). Ανυψώνονται ελεύθερα, μεταβάλλοντας τη γωνία κλίσης από τη δύναμη της πίεσης του αέρα, μόνο σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και πέφτουν όταν ο ανεμιστήρας σταματά από το δικό του βάρος. Αυτά τα πλέγματα τοποθετούνται κυρίως στην έξοδο των αγωγών εξαερισμού (έξω) και έχουν όλα τα είδη σχεδιασμού και διαστάσεων. Υπάρχουν γενικά έξοδα και είναι ενσωματωμένα στον άξονα εξαερισμού.

  Το πλέγμα βαρύτητας εγκαθίσταται μόνο με οριζόντια κινούμενο αέρα. Για την ανύψωση των παραθυρόφυλλων απαιτείται μια ροή αέρα υψηλής ισχύος, οπότε χρησιμοποιείται μόνο σε εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Εφαρμογή της βαλβίδας αντεπιστροφής

Εξαερισμός φυσικού τύπου

Ισχύει τόσο στον εξαερισμό όσο και στον εξαερισμό. Στο εξωτερικό τοίχωμα των σπιτιών, εγκαθίσταται ένα εξαεριστικό εξαεριστήρα, εξοπλισμένο με βαλβίδα αντεπιστροφής ή αποσβεστήρα. Μπορεί να συμπληρωθεί με φίλτρο καθαρισμού αέρα. Η χρήση μιας βαλβίδας παροχής σε φυσικό εξαερισμό εξασφαλίζει καλή πρόσβαση καθαρού αέρα στην κατοικία με προστασία από την αντίστροφη έλξη και τη συντήρηση της θερμότητας. Η βαλβίδα ή η βαλβίδα επιτρέπει τη ρύθμιση της έντασης της ροής αέρα.

Έχει επίσης νόημα να εγκαταστήσετε μια μάσκα με κινητές περσίδες στους αγωγούς εισαγωγής. Οδηγούν τη ροή αέρα μόνο μέσα στο δωμάτιο.

Η χρήση μιας εύκαμπτης μεμβράνης στη μάσκα εξαερισμού στην κουζίνα είναι απλά απαραίτητη, όπου μια ισχυρή ροή από την κουκούλα και τους άλλους χώρους αφαιρείται σε έναν άξονα για να αποφευχθεί η επιστροφή. Η κατασκευή των μεμβρανών είναι απλώς υποχρεωμένη να είναι πολύ ευαίσθητη στις παραμικρές κινήσεις του αέρα, αφού δεν υπάρχει φυσική ανταλλαγή αέρα.

Σε φυσικό εξαερισμό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μια βαλβίδα διπλού φύλλου με ελατήρια, η οποία απαιτεί μεγάλη πίεση για το άνοιγμα. Σε αυτό το σύστημα, μια συσκευή με ένα μόνο λοβό λειτουργεί καλύτερα.

Εφαρμογή στην περίπτωση ενός αναγκαστικού συστήματος

Αυτή η συσκευή είναι καλά συνδυασμένη με μηχανικές συσκευές για το σχέδιο, για παράδειγμα, μια κουκούλα κουζίνας. Η τοποθέτησή του παράγεται μαζί με την κουκούλα.

Σε μοντέλα όπου περιλαμβάνεται η κουκούλα με βαλβίδα ελέγχου, λειτουργεί ως αποσβεστήρας. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη, ο αποσβεστήρας κλείνει το κανάλι, εμποδίζοντας την είσοδο των μυρωδιών στο κανάλι της κουζίνας. Ο αγωγός αέρα από την κουκούλα δεν πρέπει να καλύπτει το άνοιγμα στον γενικό άξονα εξαερισμού, αφήνοντάς τον για φυσικό εξαερισμό. Εκτός από το πλέγμα, μπορεί να εγκατασταθεί βαλβίδα μονού φύλλου ή ανεμιστήρας με βαλβίδα.

Στις πιο ισχυρές κουκούλες, χρησιμοποιείται βαλβίδα πεταλούδας. Τέτοιου είδους σχέδια συνεπάγονται πρόσθετο κόστος. Ο αγωγός από την κουκούλα οδηγείται απευθείας στο δρόμο μέσω του εξωτερικού τοιχώματος, εκκενώνοντας απευθείας τον αέρα εξαγωγής. Για να αποφευχθεί η είσοδος ψυχρού αέρα στο σπίτι, ένα αδρανειακό πλέγμα τοποθετείται στον τοίχο από έξω.

Μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμα για την οργάνωση της σωστής κυκλοφορίας του αέρα σε όλα τα δωμάτια που αδρανειακές σχάρες στους εσωτερικούς τοίχους, και πιο συχνά στην πόρτα. Τέτοια αδρανειακά σχάρες διευκολύνουν την κίνηση του αέρα προς την κατεύθυνση από τα δωμάτια προς την κουζίνα, στον κοινό αγωγό εξαερισμού και όχι αντιστρόφως.

Τάπα με βαλβίδα ελέγχου και εφαρμογή

Για την υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα, κατά την εγκατάσταση των αεραγωγών, χρησιμοποιήστε ειδικά δόντια που σας επιτρέπουν να συνδυάσετε ικανοποιητικά φυσικό και υποχρεωτικό αερισμό.

Λόγω ανεπαρκούς αερισμού στο μπάνιο και το μπάνιο, παρατηρείται συχνά στασιμότητα και σχηματισμός μούχλας. Για να αποφευχθεί η εισροή οσμών από το εξωτερικό, καθώς και για να αφαιρεθεί γρήγορα η υγρασία, η κουκούλα, σε συνδυασμό με μια βαλβίδα ελέγχου, εξυπηρετεί. Αλλά η ισχύς του ανεμιστήρα δεν πρέπει να είναι μεγάλη, έτσι ώστε ο κεντρικός αγωγός εξαερισμού να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη ροή του αέρα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τακτικά όλες τις συσκευές διακοπής και ρύθμισης για να διατηρήσετε τη λειτουργικότητά τους.

Πώς να επιλέξετε ένα τελικό προϊόν

Στη λειτουργία του εξαερισμού, το κύριο πρόβλημα είναι η κακή έλξη. Ενισχύεται συνδυάζοντας όλους τους τύπους αερισμού με βαλβίδα ελέγχου.

Κατά την επιλογή μιας βαλβίδας ελέγχου, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η συμβατότητα όλων των συσκευών και μηχανισμών για τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Το σχήμα και η διάμετρος των καναλιών. Επιλέξτε μια βαλβίδα και έναν ανεμιστήρα ανάλογα με το μέγεθος του αγωγού σας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην εγκατάσταση. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα μοντέλα βαλβίδων με διαφορετικά στρογγυλά και τετράγωνα σχήματα και μεγέθη. Συνήθως, οι αεραγωγοί και οι βαλβίδες ελέγχου μεγέθους 100 mm χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Αποδεδειγμένα αποδείχθηκε ότι είναι τετράγωνες βαλβίδες, οι οποίες είναι εύκολα τοποθετημένες σε τετράγωνα ορυχεία.
 • Το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το προϊόν πρέπει να αντιστοιχεί στον τύπο του συστήματος προκειμένου να μην επιδεινωθεί η λειτουργία του. Εξάλλου, στον φυσικό εξαερισμό, οι πύλες πρέπει να αντιδρούν στην παραμικρή διακύμανση του αέρα, και επομένως να αποτελούνται από το καλύτερο υλικό. Και στις κουκούλες παραγωγής, οι συσκευές πρέπει να είναι ανθεκτικές σε επιθετικά περιβάλλοντα και θερμοκρασίες, επομένως χρησιμοποιείται εδώ γαλβανισμένος χάλυβας ή αλουμίνιο.
 • Σκοπός και συσκευή. Εξετάστε σε ποιο δωμάτιο έχει επιλεγεί η βαλβίδα. Θα πρέπει να αντιστοιχεί στη δύναμη του ανεμιστήρα που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε αρκεί να ανοίξουν τα πέταλα. Για παράδειγμα, αν υπάρχει αρκετό για ένα μπάνιο με συντελεστή 7, τότε για μια κουζίνα - 10. Υπάρχουν έτοιμα μοντέλα στο σετ ενός ανεμιστήρα με μια βαλβίδα.
 • Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση της βαλβίδας ελέγχου. Στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιούνται προϊόντα με δυναμικότητα 4-6 m / s. Ο όγκος του αέρα που αποσύρεται από το διαμέρισμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη διαπερατότητα του γενικού άξονα εξαερισμού, διαφορετικά θα διανεμηθεί σε άλλα διαμερίσματα. Διαφορετικά, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν ξεχωριστό αεραγωγό με την πρίζα στο δρόμο.
 • Σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες, ορισμένες συσκευές είναι τοποθετημένες μόνο μέσα στις εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι δεν ανέχονται χαμηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, μια πεταλούδα από τον παγετό θα καλύψει γρήγορα με το πάγωμα. Για μια ιδιωτική κατοικία, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το χαρακτηριστικό φυσικό άνεμο και τη διείσδυση τρωκτικών.
  Οι σωστά επιλεγμένες βαλβίδες χρησιμεύουν ως εγγύηση για την ποιοτική εργασία του εξαερισμού και των άνετων συνθηκών διαβίωσης.

Κανόνες τοποθέτησης και εγκατάστασης του εαυτού σας

Αρχικά, προσδιορίζουμε τις θέσεις των βαλβίδων ελέγχου στο κύκλωμα εξαερισμού. Εξετάστε ένα παράδειγμα εγκατάστασης σε έναν άξονα εξαερισμού πίσω από έναν ανεμιστήρα.

 1. Αποσυνδέστε την κουκούλα από την παροχή ρεύματος και αποσυναρμολογήστε.
 2. Στο άνοιγμα του αγωγού, τοποθετήστε τη βαλβίδα και σημειώστε τα σημεία στερέωσης πάνω σε αυτήν. Το αφαιρούμε και το τρυπάμε κατά μήκος των προβλεπόμενων οπών.
 3. Και πάλι, τοποθετήστε τη συσκευή στο κανάλι και, επίσης, κάντε τα σημάδια στον τοίχο και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τη βαλβίδα, τρυπήστε τις οπές στο άνοιγμα σκυροδέματος με ένα μπουλόνι.
 4. Στο τσιμέντο μπλοκάρουμε τους πείρους και βιδώνουμε τη συσκευή.
 5. Τα κενά κατά μήκος των άκρων καλύπτονται προσεκτικά με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφευχθεί η διαρροή αέρα και η εξασθένιση της ισχύος ροής.
 6. Τέλος, τοποθετήστε την κουκούλα στη θέση της.

Την τελευταία φορά στην περιοχή υπήρχαν βαλβίδες ελέγχου, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν μπροστά από τον ανεμιστήρα - εναέρια. Η τοποθέτησή τους δεν είναι τόσο ενοχλητική - δεν απαιτεί την αφαίρεση του ανεμιστήρα. Έχει τοποθετηθεί μια σχάρα με βαλβίδα ελέγχου πριν εισέλθει ή εξέρχεται από τον αγωγό εξαερισμού. Μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα με το χέρι, συνδέοντας το άνοιγμα για εξαερισμό, χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητο ή "υγρό" καρφί.

Στην έξοδο του άξονα εξαερισμού, χρησιμοποιούμε βαλβίδα βαρύτητας μονόπλευρης και βαλβίδα δύο φύλλων με τη χρήση ελατηρίων μαζί με έναν ισχυρό ανεμιστήρα.

Δημιουργώντας τα χέρια σας

Για έναν φυσικό τύπο εξαερισμού, δεν είναι δύσκολο να κάνετε τη βαλβίδα μόνοι σας.
Πρόοδος:

 1. Αφαιρέστε τη μάσκα εξαερισμού.
 2. Σε λεπτό χαρτόνι κάνουμε ένα μοτίβο και κόβουμε έξω.
 3. Μετρούμε το άνοιγμα εξαερισμού και το τραβάμε στο κέντρο του μαρμάρου από χαρτόνι, στη μέση θα σχεδιάσουμε μια κάθετη ράβδο. Κόψτε τα δύο παράθυρα που προκύπτουν.
 4. Από πυκνό πολυαιθυλένιο κόβουμε δύο φύλλα σε αυτό το παράθυρο, το πλάτος τους είναι ίσο με το πλάτος ολόκληρου του πλαισίου.
 5. Στη σκωτσέλα τοποθετούμε αυτά τα φύλλα στο πλαίσιο του χαρτονιού στα πλάγια.
 6. Προσπαθούμε να ελέγξουμε. Οι βαλβίδες πρέπει να ανοίγουν στον αγωγό εξαερισμού και να μην προσκολλώνται στην επιφάνεια.
 7. Εφαρμόζουμε το προϊόν μας στο άνοιγμα, πιέστε το με το πλαίσιο εξαερισμού και βιδώστε το στην αρχική του θέση.

Συμπέρασμα

Όλα τα είδη μυρωδιών δεν θα εισχωρήσουν στην κατοικία εάν εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αντεπιστροφής στον εξαερισμό. Η απλούστερη συσκευή σας επιτρέπει να οργανώνετε υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικό αερισμό των χώρων, διατηρώντας ένα ευνοϊκό μικροκλίμα σε αυτά.