Χαρακτηριστικά των κύριων τύπων αφυγραντήρων αέρα

Η αφύγρανση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για διάφορα δωμάτια. Χρησιμοποιείται τόσο σε πισίνες και θαλάσσια πάρκα, όσο και σε σπίτια και διαμερίσματα. Οι αφυγραντήρες αέρα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πλυντήρια, γραφεία, αποθήκες - παντού, όπου είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα.

Αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων

Η αφυγρανση οφείλεται στη φυσική διαδικασία συμπύκνωσης. Η υπερβολική υγρασία, που περιέχεται στον αέρα, εγκαθίσταται σε ψυχρή επιφάνεια. Η θερμοκρασία της επιφάνειας πρέπει να είναι κάτω από το σημείο δρόσου.

Ο αέρας με ανεμιστήρα λειτουργεί μέσω δύο εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι είναι διατεταγμένοι σε σειρά και συνδέονται στη γραμμή. Γεμίζονται με φρέον ή άλλο ψυκτικό μέσο. Ο Freon, όταν διέρχεται υπό πίεση μέσω ενός μακριού και λεπτού τριχοειδούς σωλήνα, ψύχεται. Μετά από αυτό, εισέρχεται στους εναλλάκτες θερμότητας, ψύξης τους.

Ο αέρας χώρου, που διέρχεται από τον πρώτο εναλλάκτη θερμότητας, αποβάλλει την υπερβολική υγρασία. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα συμπύκνωσης. Το τόσο αποστραγγιζόμενο νερό ρέει μέσα στο δίσκο. Επιπλέον, μπορεί να συλλεχθεί σε δεξαμενή ή να χυθεί μέσω αποχετευτικού συστήματος.

Ο Freon, που βρίσκεται στον εναλλάκτη θερμότητας νούμερο ένα και έδωσε το δροσερό του, εξατμίζεται. Κατά τη διαδικασία της εξάτμισης, εισέρχεται στον συμπιεστή, και στη συνέχεια αποστέλλεται στον δεύτερο εναλλάκτη θερμότητας. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η διαδικασία συμπύκνωσης του φρέον με τη βοήθεια ψυχρού αέρα. Στη διαδικασία αφομοίωσης, ο αέρας θερμαίνεται.

Τελικά, η θερμοκρασία του αέρα παραμένει αμετάβλητη και η υγρασία μειώνεται. Αυτή η αρχή λειτουργίας των αφυδατωτών είναι περίπου η ίδια για όλα τα είδη. Εξαιρέσεις απορροφώνται και περιστροφικοί αφυγραντήρες αέρα.

Είδη αφυγραντήρων

Όταν επιλέγετε ένα ξηραντικό, πρέπει να γνωρίζετε ποια απόδοση είναι προτιμότερη για εσάς και για ποιους χώρους προορίζεται αυτή η συσκευή.

Η απόδοση των αφυγραντήρων αέρα μετριέται συνήθως σε λίτρα συμπυκνώματος ανά ημέρα, δηλαδή πόση υγρασία από τον αέρα μπορεί να αφαιρέσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο της συσκευής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Για τα γραφεία και τις κατοικίες, συνιστάται να χρησιμοποιείτε οικιακούς αφυγραντήρες. Έχουν κομψό σχεδιασμό και δεν αποτελούν μόνο μια βασική συσκευή για τη διατήρηση του μικροκλίματος, αλλά δεν καταστρέφουν το εσωτερικό.

Η ισχύς των μοντέλων αυτών κυμαίνεται από δέκα έως εκατό λίτρα την ημέρα. Συνήθως οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης έχουν έναν απομακρυσμένο ή ενσωματωμένο αισθητήρα που ρυθμίζει την υγρασία του αέρα. Είναι επίσης εξοπλισμένα με φίλτρο αέρα, χρονοδιακόπτη και βολικό πίνακα ελέγχου. Τα τελευταία μοντέλα υποστηρίζουν το τηλεχειριστήριο.

Για τις αποθήκες και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται πιο ισχυροί βιομηχανικοί αφυγραντήρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους: δύναμη, υψηλή απόδοση, αξιοπιστία. Σε αντίθεση με τα οικιακά, οι βιομηχανικοί αφυγραντήρες αέρα δεν έχουν ποικίλα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Συνήθως αυτά περικλείονται σε χαλύβδινο περίβλημα και είναι εφοδιασμένα με λαβές και τροχούς για εύκολη κίνηση.

Η χωρητικότητα αυτών των αφυγραντών είναι μέχρι και αρκετές εκατοντάδες λίτρα την ημέρα. Τα πιο δημοφιλή μοντέλα ανήκουν στη σειρά CD και CDP. Αυτά είναι κατά κύριο λόγο οικιακά ξηραντικά με διαφορετικές διαμορφώσεις και χωρητικότητες (από 12 έως 290 λίτρα την ημέρα). Χρησιμοποιούνται σε διαμερίσματα, σε εξοχικές κατοικίες, σε μπάνια, κελάρια και άλλες οικιακές εγκαταστάσεις.

Αφυγραντήρας - γιατί χρειάζεται

Η υψηλή υγρασία στο διαμέρισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο υπερβολικά υψηλός δείκτης μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ανταλλαγής θερμότητας του οργανισμού με επακόλουθες ασθένειες. Σε υγρές εγκαταστάσεις, μούχλα και μύκητες εμφανίζονται στους τοίχους και την οροφή, είναι δυνατό να κλείσετε την καλωδίωση. Ο αφυγραντήρας για ένα διαμέρισμα επιλύεται από την έκδοση υψηλής υγρασίας σε ένα δωμάτιο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα φυσικού αερισμού, είτε είναι οικιακός είτε βοηθητικός χώρος.

Αφυγραντήρας στην κρεβατοκάμαρα

Ποιος είναι ο αφυγραντήρας και γιατί χρειάζεται;

Οι αφυγραντήρες αέρα σχεδιάζονται για την ξήρανση των χώρων με περαιτέρω έλεγχο του επιπέδου υγρασίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και για βιομηχανικούς σκοπούς. Ο αφυγραντήρας οικιακής χρήσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε:

 • μικρά δωμάτια?
 • κατοικιών και θυγατρικών ·
 • υπόγεια ·
 • γκαράζ?
 • forehands?
 • βιβλιοθήκες ·
 • τα κελάρια κρασιών.

Τέτοιοι αφυγραντήρες είναι μικρού μεγέθους και βάρους, μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από τόπο σε τόπο. Είναι σχετικά φθηνά και δεν απαιτούν εγκατάσταση.

Για βιομηχανικούς σκοπούς, πάρκα νερού, αρένες των πάγων, ψυκτικοί θάλαμοι, πισίνες, την εξάλειψη των συνεπειών των πλημμυρών σε ένα μικρό στεγνωτήριο ρούχων για το διαμέρισμα δεν είναι κατάλληλο. Για αυτούς, οι κατασκευαστές παράγουν μια ξεχωριστή σειρά μοντέλων. Έχουν μια εξαιρετική απόδοση και μέγεθος, να εκτελέσει το έργο του όχι μόνο το στέγνωμα, αλλά και αερισμό, να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα.

Είδη αφυγραντήρων

Η υψηλή υγρασία στις εγκαταστάσεις μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκώς τοποθετημένα παράθυρα, προβλήματα στον εξαερισμό, κακή προστασία από τη θερμότητα και το νερό των εγκλεισμένων δομών. Ως αποτέλεσμα, η συμπύκνωση εμφανίζεται στους τοίχους, το δάπεδο ή την οροφή, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση μούχλας. Είναι απαραίτητο να το καταπολεμήσουμε. Μια επιλογή είναι αποστράγγιση.

Οι αφυγραντήρες είναι:

Τα ξηραντικά δαπέδου τοποθετούνται απευθείας στο πάτωμα σε ένα μέρος κατάλληλο για τον ιδιοκτήτη. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τη σωστή αποστράγγιση για να αφαιρέσετε την υγρασία και να δώσετε μια βολική ηλεκτρική σύνδεση.

Αφυγραντήρας δαπέδου

Οι στεγνωτήρες τοίχου δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Συνδέονται στον τοίχο χρησιμοποιώντας ειδικές αγκύλες. Για την εγκατάσταση τέτοιων συσκευών είναι επιθυμητό να προσελκύσετε ειδικούς.

Τα απορρυπαντικά γενικής χρήσης συνδυάζουν τις εκδόσεις τοίχου και δαπέδου. Μπορούν να εγκατασταθούν, ανάλογα με την συγκεκριμένη κατάσταση στο πάτωμα ή τοποθετημένα σε τοίχο.

Οι ξηραντές που είναι τοποθετημένοι σε επίπεδη επιφάνεια τοποθετούνται σε ένα παρακείμενο χώρο έτσι ώστε ο θόρυβος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους να μην ακούγεται. Για σωστή εγκατάσταση απαιτείται σύστημα αγωγών. Μέσα από αυτό, και θα στραγγίσει.

Μάθετε πόσο είναι αρκετά εύκολο ο αφυγραντήρας. Οι κατασκευαστές εκδίδουν τους κατάλληλους καταλόγους των προϊόντων τους και τους πωλητές - τιμοκατάλογους με το κόστος, το οποίο μπορεί να προβληθεί τόσο στα καταστήματα όσο και στους πόρους του Διαδικτύου.

Αρχή λειτουργίας

Σύμφωνα με τη μέθοδο αφαίρεσης υγρασίας, οι ξηραντές χωρίζονται σε:

 • αφομοίωση.
 • συμπύκνωση;
 • προσρόφηση.

Η αρχή της λειτουργίας του ξηραντικού του τύπου αφομοίωσης βασίζεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία. Ο υγρός αέρας απομακρύνεται από το δωμάτιο και αντικαθίσταται από ένα στεγνό, κρύο, που προέρχεται από το δρόμο. Τέτοιοι αφυγραντές έχουν χαμηλή απόδοση και χαμηλή απόδοση. Προς το παρόν, πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται.

Αφυγραντήρας αέρος αφομοίωσης

Οι ξηραντές συμπυκνωμάτων λειτουργούν με βάση την αρχή των κλιματιστικών. Η διαφορά τους είναι ότι ο ζεστός αέρας από το δωμάτιο δεν εξέρχεται. Με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα εισέρχεται στον εξατμιστή, στον οποίο ψύχεται και συμπυκνώνεται. Το συμπύκνωμα συλλέγεται και το προκύπτον νερό αποστραγγίζεται μέσω της αποστράγγισης. Στη συνέχεια ο αέρας θερμαίνεται και ξαναγυρνά στο δωμάτιο. Οι ξηραντές συμπυκνωμάτων εγκαθίστανται σε μικρές οικιακές εγκαταστάσεις.

Οι ξηραντές προσρόφησης απορροφούν την υγρασία χρησιμοποιώντας απορροφητικά μέσα τοποθετημένα σε ειδικό δρομέα. Συνεργάζεται με δύο ροές αέρα. Ένας από αυτούς - ήδη στεγνό, επέστρεψε πίσω στο δωμάτιο, και ο άλλος - ένα ζεστό, ξήρανση adsorbent και εκφορτώνονται έξω. Αυτοί οι αφυγραντήρες χρησιμοποιούνται σε μεγάλους, μη θερμαινόμενους χώρους, ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες. Έχουν υψηλή απόδοση και αποτελεσματικότητα. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε αποθήκες κατασκευών και μουσείων, σε υδάτινα πάρκα και κατασκευές γεφυρών, εντός κινητήρων και στροβίλων.

Σε ποιες παραμέτρους θα επιλέξετε τον αφυγραντήρα

Σε υψηλή υγρασία του αέρα στο διαμέρισμα υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες:

 • δυσάρεστη οσμή?
 • "Σταθερός" αέρας.
 • μακριά ρούχα στεγνώνει?
 • ομίχλη μέχρι τα παράθυρα?
 • υπάρχει μούχλα και μύκητας.

Κατά την επιλογή ενός αφυγραντήρα αέρα, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή όχι μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του:

 1. Παραγωγικότητα. Καθορίζει πόσα λίτρα ανά ώρα ή την ημέρα μπορεί να αποστραγγίσει η μονάδα. Θα πρέπει να επαναφέρει την υγρασία του δωματίου στο φυσιολογικό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική. ΑΣΘΕΝΗΣ στεγνωτήριο θα πρέπει να δουλέψουμε μέρα και νύχτα, που θα επηρεάσει τη ζωή του, και πάρα πολύ ισχυρή για να καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια και έκρηξη μακριά, ακόμη στεγνώσει το δωμάτιο αρκετά γρήγορα. Η παραγωγικότητα επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο των εγκαταστάσεων, που απαιτούν εργασίες ξήρανσης.
 2. Ανταλλαγή αέρα. Αυτός ο αριθμός δείχνει πόση ποσότητα αέρα πρέπει να χρησιμοποιείται ανά ώρα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο αφυγραντήρας. Καθορίζεται από τον όγκο του δωματίου. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατά 3-4 φορές.
 3. Κατανάλωση ενέργειας. Όσο ισχυρότερος είναι ο ξηραντής, τόσο περισσότερο ηλεκτρικό θα καταναλώνει. Υπάρχουν μοντέλα που, με επαρκή απόδοση, χρησιμοποιούν ελάχιστους ενεργειακούς πόρους. Η τιμή αυτών των αφυγραντήρων είναι υψηλότερη, αλλά σε λειτουργία είναι αρκετά οικονομικές.
 4. Επίπεδο θορύβου. Για τους αφυγραντήρες οικιακής χρήσης, αυτός ο δείκτης είναι πολύ σημαντικός. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μοντέλα "ήσυχα" με επίπεδο θορύβου μέχρι 45 dB.

Σημαντική είναι η εμφάνιση του αφυγραντήρα, οι συνολικές διαστάσεις του και το βάρος του. Μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλοι δείκτες:

 • όγκου μια δεξαμενή συμπυκνωμάτων με έναν δείκτη πλήρωσης, εάν υπάρχει σοβαρή πηγή απελευθέρωσης υγρασίας.
 • ενσωματωμένη υγρασία να διατηρηθεί το επίπεδο υγρασίας σε ένα ορισμένο επίπεδο.
 • λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης για δωμάτια με συχνές διακοπές ρεύματος.
 • διαθεσιμότητα αποσπώμενου φίλτρου που πλένεται για τη δυνατότητα ανεξάρτητης πλύσης και ξήρανσης.
 • ορισμένες λειτουργίεςαυτό το μοντέλο - μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας, καθαρίζοντας τον αποξηραμένο αέρα από βακτήρια ή ένα φίλτρο άνθρακα που απομακρύνει δυσάρεστες οσμές.

Βίντεο σχετικά με το σημείο όπου χρησιμοποιείται ο αφυγραντήρας:

Η υγρασία στον αέρα είναι συνεχώς παρούσα. Αλλά αν το ποσό είναι πολύ μεγάλο, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα. Δεν είναι πάντα δυνατό να αερίζεται το δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα αέρα, αντιμετωπίζει τέλεια την εργασία.

LiveInternetLiveInternet

-Προσφορά

Ρωτάτε για τις ρουτίνες, τη χρήση και τη δοσολογία για τις κιρσοί και την φλεβική ανεπάρκεια.

Ορός για το πρόσωπο - το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο φροντίδας, το οποίο δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Μεγάλα νέα! Στο iherb, έκπτωση 10% σε ΟΛΟΥ παρατάθηκε μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Έκπτωση summir.

Αν μου έλεγαν να παραιτηθώ από όλα τα μέσα διαφυγής και να αφήσω μόνο ένα, δεν θα είχα πηδήξει.

Πριν από τις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το VJD907, μπορείτε να πάρετε μερικές εξαιρετικές προσφορές. Εβδομαδιαία έκπτωση.

-Ετικέτες

-Επικεφαλίδες

 • Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες (15)
 • Συνταγές (949)
 • Ομορφιά και προσωπική φροντίδα (157)
 • Τα μυστικά της υγείας (48)
 • Σχεδιασμός, Εσωτερικό και Επισκευή (48)
 • Μαθήματα και πλοίαρχοι (7)
 • Στην ερωμένη του σημειώματος (71)
 • Φωτογραφία και Τέχνη (2082)
 • Μόδα και στυλ (201)
 • Αφρορισμοί και Παροιμίες (3147)
 • Οι καλύτερες αγορές στο AliExpress (6)
 • Καλύτερα αγοράζει στο iHerb (90)
 • Πληροφορίες για ταξιδιώτες (60)
 • Προσιτή ψυχολογία (249)
 • Βίντεο (358)
 • Χιούμορ (1255)

-Αναζήτηση κατά ημερολόγιο

-Εγγραφείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

-Στατιστικά στοιχεία

Αφυγραντήρας: γιατί είναι απαραίτητο και πώς να το επιλέξετε;

Έχετε παρατηρήσει ότι η υγρασία συσσωρεύεται στο διαμέρισμα ή το σπίτι σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου φθινοπώρου-χειμώνα; Ορισμένα τμήματα των τοίχων έχουν ήδη καλυφθεί με μύκητες και μούχλα, οι πόροι των οποίων επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας; Έχετε δει ότι τα έπιπλα αρχίζουν να υποβαθμίζονται από την άφθονη υγρασία στην κουζίνα ή στο μπάνιο; Έτσι είναι καιρός να αγοράσετε ένα αφυγραντήρα!

Ποια είναι η επικίνδυνη υγρασία στο διαμέρισμα;

Είναι ενδιαφέρον ότι στο ξηρό αέρα του σώματός μας, αντιδρά πολύ γρήγορα - υπάρχει ένα γαργάλημα στη μύτη και το λαιμό, υπάρχει ξηρότητα του δέρματος, επιδείνωση της γενικής υγείας. Αλλά από την αυξημένη υγρασία, καταρχήν, το σπίτι μας αντιδρά. Πώς; Δυσμενής οσμή, ωμά ρούχα σε κουτιά και ντουλάπες, "κλάμα" παράθυρα και το χειρότερο - την εμφάνιση του μούχλα και μύκητες. Και έπειτα, ακόμη και η χαλασμένη ιδιοκτησία (υγρά πράγματα, βιβλία, προϊόντα, ταπετσαρία) πηγαίνει στο παρασκήνιο. Μετά από όλα, τα καλούπια που εμφανίζονται πολύ γρήγορα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία! Και να απαλλαγούμε από μούχλα, αν έχει ήδη εμφανιστεί, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η "κρίσιμη" περίοδος υψηλής υγρασίας είναι ακριβώς εκτός εποχής, όταν ο δρόμος παραμένει αρκετά κρύος και υγρός, ενώ στα σπίτια απενεργοποιείται η κεντρική θέρμανση. Το φθινόπωρο, την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η θέρμανση δεν λειτουργεί και οι μπαταρίες δεν στεγνώνουν τον αέρα, το επίπεδο υγρασίας μπορεί να ανέλθει στο 90%. Ενώ το χειμώνα συνήθως δεν υπερβαίνει το 50%. Ιδιαίτερα υποφέρουν από τους αυξημένους ιδιοκτήτες υγρασίας ιδιωτικών κατοικιών, διαμερίσματα στο πρώτο και στο υπόγειο ορόφους, γωνιακά διαμερίσματα με μη θερμαινόμενους τοίχους. Εάν το σπίτι βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη ή πισίνα, το επίπεδο υγρασίας θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Ο αφυγραντήρας αέρα είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ρύθμισης της στάθμης υγρασίας στο δωμάτιο. Για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τις δημόσιες πισίνες υπάρχει μια ειδική τεχνική - συνολικά στεγνοκαθαριστές. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, οι κατασκευαστές προσφέρουν συμπαγή και κινητά οικιακά μοντέλα που συλλέγουν υπερβολική υγρασία μέσα τους. Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη λειτουργία αερισμού, να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του κτιρίου στο σύνολό του, να εξαλείψει την ομίχλη, να αποθηκεύσετε και να μην προκληθεί ζημιά στην περιουσία και τα έπιπλα από την φόρμα και το ωίδιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μια ημέρα, ένα άτομο χάνει περίπου 900 γραμμάρια υγρασίας. Αυτή η τιμή είναι βέλτιστη για την ευημερία του ατόμου. Σε ένα υγρό δωμάτιο, ένα άτομο αρχίζει να απορροφά περισσότερη υγρασία, αλλά να χάσει λιγότερα. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική υγρασία παραμένει στο σώμα, γεγονός που επιδεινώνει σημαντικά την ευημερία. Κατά συνέπεια, το φορτίο στο σώμα αυξάνεται και η καρδιά πάσχει από αυξημένη υγρασία, η οποία είναι επικίνδυνη για τους "πυρήνες".

Σε υγρά περιβάλλοντα ευδοκιμούν και τα σπόρια μούχλας ευδοκιμούν: σχηματισμός μυκητιασική στους τοίχους όχι μόνο χαλάσει την ταπετσαρία, και η εμφάνιση του εσωτερικού άποψη, αλλά τα σπόρια των μυκήτων είναι σε θέση να διεισδύσουν στους πνεύμονες και άλλα όργανα του ανθρώπου, που οδηγεί σε διάφορες ασθένειες, για να ανακαλύψει ότι δεν είναι πάντα εύκολο, που μπορεί να οδηγήσει στις θλιβερές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Η υπερβολική υγρασία είναι επιζήμια για με άσθμα, διότι προκαλεί σπασμούς, βρογχικό οίδημα και, ως εκ τούτου, υποφέρουν από δυσκολία στην αναπνοή και osteochondrosis αρθρίτιδα είναι επίσης δύσκολο να φέρει ένα αυξημένο επίπεδο υγρασίας. Στην περίπτωση αυτή, πολλοί τύποι μούχλας είναι παθογόνες μορφές. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία, νεφρική και ηπατική βλάβη, εμφύσημα.

Συχνά, η υψηλή υγρασία προκαλεί ζημιά στα έπιπλα, δάπεδα και διακοσμητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι διάφορα είδη μούχλας τέλεια ζουν και πολλαπλασιάζονται δύσκολο στις συνθήκες υγρασίας κρεμαστεί. Εάν η επιτρεπόμενη υγρασία στο διαμέρισμα πάνω από το 70% της αναπόφευκτης αύξησης των σπορίων των βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν στους τοίχους ή έπιπλα (πρώτα απ 'όλα, προέρχεται από drevesnorazrushayuschih μύκητες, οι οποίες είναι σε θέση να μετατρέψει το ξύλο σε σκόνη σε σύντομο χρονικό διάστημα) που μπορούν να οδηγήσουν σε δαπανηρές επισκευές.

Μια άλλη από τις επιβλαβείς αιτίες της επίδρασης της υψηλής υγρασίας είναι η ταχεία αλλοίωση της τροφής. Γρήγορη ανάπτυξη μούχλας σε προϊόντα αρτοποιίας, caked σε σκόνη και ζάχαρη, μια συντομευμένη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Μουχλιασμένα προϊόντα αλεύρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να απορρίπτονται με σαφήνεια από εντελώς (δεδομένου ότι έχουν μία πορώδη δομή, και το καλούπι διανέμεται όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά στα βάθη του προϊόντος ή των προϊόντων αλεύρου). Επομένως, σε χώρους όπου αποθηκεύονται τα τρόφιμα είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά το επίπεδο υγρασίας.

Είδη αφυγραντήρων και αρχή λειτουργίας τους

Αφυγραντήρες αέρα προσρόφησης. Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου ξηραντικού βασίζεται στις προσροφητικές ιδιότητες ορισμένων ουσιών και υλικών (για παράδειγμα, πήγματος πυριτίας). Μέσα στη συσκευή είναι ένα ροφητικό, το οποίο απορροφά την περίσσεια υγρασίας, στεγνώνει τον αέρα. Το Sorbent πρέπει να αλλάζει κατά διαστήματα. Μία από τις τελευταίες καινοτομίες των ξηραντικών ουσιών αυτής της ομάδας είναι οι περιστροφικοί ξηραντές προσρόφησης. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με έναν αργά περιστρεφόμενο στροφείο δύο θαλάμων, ο οποίος αναμειγνύει το ροφητή. Μέσω του μεγάλου θαλάμου (περίπου το 85% του όγκου του δρομέα) διοχετεύεται αέρας για ξήρανση. Μέσω ενός μικρού θαλάμου - θερμαινόμενος αέρας για την αποστράγγιση του ροφητικού. Το κύριο μειονέκτημα των ξηραντηρίων προσρόφησης είναι η χαμηλή απόδοση. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποστράγγιση μικρών όγκων αέρα - στα αποδυτήρια, αποθήκες, ντουλάπια, δοχεία για πλυντήρια.

Αφυγραντήρες αέρα συμπύκνωσης. Οι αφυγραντήρες αυτού του τύπου είναι απόλυτα κατάλληλοι για χρήση σε διαμερίσματα και σπίτια. Οι περισσότεροι οικιακοί αφυγραντήρες οικιακής χρήσης λειτουργούν ακριβώς πάνω σε αυτήν την αρχή - με την αρχή του κλιματισμού. Η συσκευή διαθέτει ψυγείο και ψυγείο (εξατμιστή και συμπυκνωτή). Ο ανεμιστήρας τροφοδοτεί αέρα στον εξατμιστή, όπου ψύχεται. Οι μορφές συμπύκνωσης, οι οποίες αποστραγγίζονται σε ειδικό δίσκο ή δοχείο για τη συλλογή υγρασίας. Στη συνέχεια, ο αέρας κατευθύνεται στον συμπυκνωτή και θερμαίνεται σε θερμοκρασία 3-5 μοίρες πάνω από το πρωτότυπο και το ξηρό ανατινάσσεται πίσω στο δωμάτιο. Το κύριο μειονέκτημα των αφυγραντικών αυτού του τύπου είναι η ανάγκη για τακτική απομάκρυνση της υγρασίας από το δοχείο. Ειδικά, δεδομένου ότι όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη, η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα.

Αποξηραντικά με τη μέθοδο αφομοίωσης. Σε αυτές τις συσκευές, η υγρασία θα βγει στο δρόμο και θα αρχίσει να ρέει καθαρός αέρας από το δρόμο. Το κόστος με μια τέτοια συσκευή θα είναι τεράστιο, και για πολύ υγρές αίθουσες ένα τέτοιο αποξηραντικό δεν θα λειτουργήσει. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συσκευής βασίζεται στον κανόνα της φυσικής - ο ζεστός αέρας προσελκύει περισσότερη υγρασία, επομένως σε μια τέτοια συσκευή απλά βγαίνει από το δωμάτιο.

Τι πρέπει να κάνω όταν επιλέγω έναν αφυγραντήρα;

Παραγωγικότητα Ο αφυγραντήρας μετράται σε λίτρα ανά ημέρα ή λίτρα ανά ώρα και υποδεικνύει την ποσότητα υγρασίας που μπορεί να αφαιρέσει η συσκευή από το περιβάλλον ανά μονάδα χρόνου. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους κατά την επιλογή ενός αφυγραντήρα για οικιακή χρήση. Επιλέγοντας καλύτερα με ένα "περιθώριο" απόδοσης, αλλά και χωρίς φανατισμό. Η απόδοση του αφυγραντήρα εξαρτάται άμεσα από την ικανότητά του. Και σε αυτό εξαρτάται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη λειτουργία. Πολύ αδύναμη συσκευή επιδόσεων, ακόμα και συνεχώς, απλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην ποσότητα εργασίας, η οποία δεν υπολογίζεται. Ένας πολύ ισχυρός αφυγραντήρας θα αφαιρέσει γρήγορα τον αέρα και θα συνεχίσει απλά να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ανάγκη. Επιπλέον, όσο ισχυρότερη είναι η συσκευή, τόσο πιο θορυβώδης λειτουργεί. Ο σωστός υπολογισμός της απόδοσης είναι σημαντικό έργο. Για μια ακριβή απάντηση είναι επιθυμητό να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος στο δωμάτιό σας. Περίπου η απαιτούμενη χωρητικότητα του στεγνωτήρα αέρα υπολογίζεται συνήθως χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο: χώρος δωματίου * κατά 0,7 = παραγωγικότητα σε λίτρα ανά ημέρα. Για παράδειγμα, εάν η επιφάνεια του δωματίου είναι 20 m2: 20 * 0.7 = 14 (λίτρα την ημέρα).

Ανταλλαγή αέρα - η δεύτερη σημαντική παράμετρος κατά την επιλογή ενός αφυγραντήρα για οικιακή χρήση. Σημαίνει την ποσότητα αέρα που οδηγείται μέσω του αφυγραντήρα ανά μονάδα χρόνου. Ένδειξη σε m3 / ώρα. Για την αποτελεσματική απομάκρυνση της υγρασίας, είναι απαραίτητο η συσκευή να διέρχεται από ολόκληρο τον όγκο αέρα τουλάχιστον 3-4 φορές. Αυτό σημαίνει ότι για ένα χώρο 50 m3 θα χρειαστεί ένας αφυγραντήρας με ανταλλαγή αέρα 150-200 m3 / h.

Επίπεδο θορύβου. Δεδομένου ότι μιλάμε για αφυγραντήρες οικιακής χρήσης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε οικιακούς χώρους, το επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία της συσκευής αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε ένα δωμάτιο όπου οι άνθρωποι είναι, δεν θα πρέπει να αισθάνονται άβολα με ενοχλητικό θόρυβο. Ο μέσος όρος θορύβου του οικιακού στεγνωτήρα αέρα κυμαίνεται από 40-45 dB. Για λόγους σύγκρισης, ο θόρυβος από τη λειτουργία της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού είναι περίπου 35 dB. Για να αποφευχθεί η παρεμβολή στη ζωή της συσκευής, το επίπεδο θορύβου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45 dB. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από την ικανότητα και την απόδοση του αφυγραντήρα. Υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν σχεδόν σιωπηλά, αλλά η αποδοτικότητα αυτών των συσκευών είναι πολύ μέτρια - 7-10 λίτρα την ημέρα. Ένας συμβιβασμός από την άποψη της άνεσης και της απόδοσης είναι οι ήσυχοι ξηραντές αέρα Timberk.

Όγκος της δεξαμενής. Χρησιμοποιούνται αφυγραντήρες με ιδιαίτερα μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης, συνήθως για χρήση σε χώρους με σοβαρές πηγές απελευθέρωσης υγρασίας (μπανιέρες, πισίνες, ντους, κελάρια, κελάρια). Αλλά για χρήση στο συνηθισμένο σαλόνι, αυτός ο δείκτης είναι σημαντικός. Εκτιμήστε την κατά προσέγγιση ποσότητα νερού που θα συλλεχθεί στη δεξαμενή. Αν υπάρχει μεγάλη υγρασία και η δεξαμενή είναι μικρή, συχνά θα αποστραγγίζετε το νερό.

Διαστάσεις, βάρος και τρόπος εγκατάστασης. Το βάρος και οι διαστάσεις του αφυγραντήρα θα εξαρτηθούν από τη δύναμη και την απόδοση. Οι ισχυροί και αποδοτικοί βιομηχανικοί αφυγραντές είναι σχεδόν πάντα σταθερές μονάδες εντυπωσιακού μεγέθους. Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης είναι ελαφριές και συμπαγείς συσκευές. Στην προσφορά των κατασκευαστών της τεχνολογίας του κλίματος, μπορείτε να δείτε στεγνωτήρια σε τοίχο. Είναι συμπαγή, ελαφριά και αρκετά αποδεκτά για χρήση σε μια κατοικία. Αλλά η πιο δημοφιλής στην ομάδα οικιακών συσκευών είναι οι κινητοί κινητοί αφυγραντήρες. Είναι μικρού μεγέθους, καθαρού σχεδιασμού. Αλλά το πιο σημαντικό, μια τέτοια συσκευή μπορεί να μετακινηθεί αν χρειαστεί οπουδήποτε.

Σχεδιασμός του Αφυγραντήρα αέρα. Παρά τις σχετικά συμπαγείς διαστάσεις (με μικρό οθωμανικό), ο αφυγραντήρας οικιακής χρήσης θα εξακολουθεί να είναι ορατός - δεν θα είναι δυνατό να το αποκρύψετε εντελώς λόγω των ιδιομορφιών της λειτουργίας της συσκευής. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός ενός αφυγραντήρα αέρα είναι επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος. Χαίρομαι που οι κατασκευαστές προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από κομψά και μοντέρνα μοντέλα, διαφορετικά στο σχεδιασμό και το χρωματικό σχέδιο. Έτσι για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο προϊόν στο εσωτερικό σας δεν θα είναι δύσκολο.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά:

 • Αφαιρούμενα φίλτρα. Είναι βολικό όταν μπορείτε να αφαιρέσετε το φίλτρο από μόνος σας, καθαρίστε το καλά και τοποθετήστε τον στη θέση του. Ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής της συσκευής.
 • Καθαρισμός αέρα. Ορισμένα μοντέλα αφυγραντήρων αέρα διαθέτουν ειδικά φίλτρα άνθρακα και όχι μόνο αποστράγγιση, αλλά και καθαρισμό του αέρα. Και οι ενσωματωμένοι λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας καταστρέφουν τα βακτήρια.
 • Αυτόματη εκκίνηση. Χρήσιμη λειτουργία σε περίπτωση συχνών διακοπών ρεύματος ή διακοπής ρεύματος στο δωμάτιο. Αφού αποκατασταθεί η ισχύς, ο αφυγραντήρας ενεργοποιείται αυτόματα και συνεχίζει να λειτουργεί με τη λειτουργία που έχετε ρυθμίσει.
 • Hygrostat. Το ενσωματωμένο γυροσκόπιο σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο και να εξαλείφετε τη δυνατότητα ξηράνσεως του αέρα.
 • Δείκτης της πληρότητας της δεξαμενής. Ένα έγκαιρο σήμα θα δοθεί αν η δεξαμενή νερού είναι γεμάτη.

Η συσκευή και οι αρχές λειτουργίας των αφυγραντήρων

Η αυξημένη υγρασία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολλούς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους. Ένα τέτοιο υγρό μικροκλίμα είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας και παθογόνων παραγόντων. Και αυτές είναι επικίνδυνες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και πολλά αντικείμενα και αντικείμενα (έπιπλα, βιβλία, πίνακες κ.λπ.).

Αφυγραντήρας αέρα - ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση της υγρασίας από τις μάζες του αέρα

Ο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα στο δωμάτιο είναι να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρες. Αυτές οι συσκευές έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και χρησιμοποιούνται ενεργά σε πολλές σφαίρες ανθρώπινης δραστηριότητας. Πώς οργανώνονται και ποιες είναι οι αρχές της δουλειάς τους;

Εφαρμογή και ταξινόμηση των αφυγραντήρων

Απαιτούνται αφυγραντήρες σε χώρους με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, καθώς και σε χώρους όπου είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα ορισμένο χαμηλό επίπεδο νερού στον αέρα. Τέτοιες θέσεις περιλαμβάνουν:

 • σπίτια και διαμερίσματα.
 • Πισίνες, σάουνες, αθλητικά αποδυτήρια.
 • θαλάσσια πάρκα, θερμοκήπια.
 • ρούχα?
 • αποθήκες ·
 • γραφεία ·
 • αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες.
 • εγκαταστάσεις παραγωγής για προϊόντα ξήρανσης ·
 • κελάρια, σοφίτες.

Η ευρεία εφαρμογή των υπό εξέταση συσκευών προκαλεί μεγάλη ποικιλία τύπων, τύπων και μοντέλων. Οι αφυγραντήρες διαφέρουν ως προς την αρχή της λειτουργίας, την ισχύ, το μέγεθος, τη διαμόρφωση κ.λπ. Οι υγραντήρες κατατάσσονται σε τέσσερις κύριους τύπους:

 • Προσρόφηση.
 • Περιστροφική (πιο συχνά περιστροφική-προσρόφηση).
 • Συμπύκνωση.
 • Μεμβράνη.

Σχέδιο της αρχής της λειτουργίας των αφυγραντήρων προσρόφησης και συμπύκνωσης αέρα

Ο διαχωρισμός οφείλεται στη διαφορά στις αρχές που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της υγρασίας από τον αέρα. Τέτοιες συσκευές, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής, χωρίζονται σε δύο τύπους: οικιακές και βιομηχανικές. Με βάση τη φύση της τοποθέτησης, οι αφυγραντήρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: κινητά και ακίνητα (δάπεδα, τοίχοι).

Συσκευή

Πριν απαντήσετε στην ερώτηση, πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας, είναι απαραίτητο να εξετάσετε τη συσκευή του, για να μάθετε ποια βασικά στοιχεία συνίσταται. Το ξηραντικό, που λειτουργεί με την αρχή της συμπύκνωσης, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Μονάδα στεγνωτηρίου συμπυκνωμάτων

 • Στέγαση.
 • Ο ανεμιστήρας.
 • Ηλεκτροκινητήρας.
 • Εναλλάκτες θερμότητας (εξατμιστής και συμπυκνωτής) γεμισμένοι με ψυκτικό (freon).
 • Τριχοειδής σωλήνας.
 • Ο πίνακας ελέγχου.
 • Στραγγίστε το σωλήνα.
 • Δοχείο συλλογής συμπυκνωμάτων.
 • Υγρόμετρο - συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να καθορίζει το επίπεδο υγρασίας στον αέρα.
 • Φίλτρα.

Το κύκλωμα εναλλάκτη θερμότητας παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία της συσκευής. Αποτελείται από κλειστή δομή, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα διαδοχικά στοιχεία: εξατμιστή, συμπιεστή, συμπυκνωτή, τριχοειδή σωλήνα.

Το φρέον στον εναλλάκτη θερμότητας κινείται μέσα από ένα λεπτό και μακρύ τριχοειδή σωλήνα. Κατά τη διάρκεια της κίνησης δημιουργείται πίεση, η οποία οδηγεί στην ψύξη του ψυκτικού μέσου. Μεταδίδει τη χαμηλή θερμοκρασία επιφάνειας του εναλλάκτη θερμότητας.

Κατά τη διαδικασία μετάδοσης του "ψυχρού" Freon εξατμίζεται και εισέρχεται στον συμπιεστή, όπου συμπιέζεται υπό πίεση και θερμαίνεται. Το θερμαινόμενο ψυκτικό μέσο εισέρχεται στον συμπυκνωτή και δίνει θερμότητα στους τοίχους του. Κατά την επαφή με ξηρό, ψυχρό αέρα, ο Freon διέρχεται σε υγρή κατάσταση και εισέρχεται στον τριχοειδή σωλήνα. Λαμβάνεται ένα κλειστό σύστημα.

Η συσκευή απορρόφησης απορρόφησης

Ο ξηραντήρας προσρόφησης έχει την ακόλουθη συσκευή:

 • Στέγαση.
 • Ο ανεμιστήρας. Πολλά μοντέλα δεν το κάνουν.
 • Περιστροφικό μπλοκ με προσροφητικό.
 • Θερμαντήρας.
 • Εναλλάκτης θερμότητας.
 • Ικανότητα συσσώρευσης συμπυκνωμάτων.

Πιο συχνά, σαν απορροφητικό υλικό (ουσία που απορροφά την υγρασία από το αέριο) χρησιμοποιείται σιλικαζέλ. Αυτή η ουσία χαρακτηρίζεται από ιδιότητες απορρόφησης, καθώς και τη δυνατότητα επανειλημμένης εφαρμογής, λόγω της εύκολης απομάκρυνσης της υγρασίας χωρίς να διαταράσσεται η δομή του υλικού.

Η βάση της συσκευής είναι ο ρότορας προσρόφησης (τύπος απορρόφησης ρότορα της συσκευής), η κίνηση της οποίας επιτρέπει τη συνεχή χρήση του προσροφητικού. Περνώντας το τμήμα εισαγωγής αέρα, το προσροφητικό απορροφά την υγρασία. Συνεχίζοντας την κυκλική κίνηση, ο ρότορας αφαιρεί το προσροφητικό στην περιοχή όπου ο αέρας επιστροφής φτάνει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Η εκρόφηση πήγματος πυριτίας απαιτεί θερμοκρασία περίπου 140 μοιρών. Εδώ, ο θερμός αέρας εξατμίζεται από το υγρό πυριτικής πηκτής. Το νερό στην αέρια κατάσταση εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου συμπυκνώνεται και ρέει μέσα στη δεξαμενή.

Εκτός από τις συσκευές περιστροφικής απορρόφησης, χρησιμοποιούνται επίσης συσκευές που λειτουργούν σε βάρος ενός μόνο προσροφητή. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία. Βασίζονται σε δύο σωλήνες γεμάτους με προσροφητικό. Ο αέρας τροφοδοτείται εναλλάξ σε έναν από τους σωλήνες. Ενώ ένας σωλήνας απορροφά την υγρασία, στο δεύτερο, λόγω της επιστροφής του αερίου, το νερό εξαλείφεται. Και αντίστροφα.

Στον στεγνωτήρα μεμβράνης, η υγρασία απομακρύνεται μέσω χιλιάδων λεπτότερων μεμβρανών ινών. Είναι διατεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε, εισέρχονται σε μια τέτοια δέσμη, ενώ κινούνται κατά μήκος αυτής, τα μόρια του νερού εκπέμπονται από τον αέρα. Αυτή η διαδικασία είναι δυνατή λόγω του γεγονότος ότι η δομή μεμβράνης των ινών μεταδίδει μόρια νερού, αλλά δεν επιτρέπει τη διείσδυση μορίων οξυγόνου και αζώτου. Η εξαγόμενη υγρασία απορρίπτεται σε ειδικό δοχείο και ο ξηρός αέρας τροφοδοτείται στο δωμάτιο.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας ενός αφυγραντήρα σε βάση συμπύκνωσης βασίζεται στη φυσική διαδικασία συμπύκνωσης, όταν η υγρασία διέρχεται στην υγρή κατάσταση λόγω της επαφής του αέρα με μια ψυχρή επιφάνεια. Ο ξηραντήρας συμπύκνωσης λειτουργεί ως εξής:

 • Με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα, ο αέρας αναγκάζεται να εισέλθει στο περίβλημα της συσκευής.
 • Στο σώμα, ο αέρας διέρχεται από δύο διαδοχικούς και συνδεδεμένους εναλλάκτες θερμότητας.
 • Κατά τη διέλευση από τον πρώτο εναλλάκτη θερμότητας με χαμηλή θερμοκρασία επιφάνειας, η υγρασία συμπυκνώνεται στον αέρα. Συλλέγεται στην επιφάνεια του εναλλάκτη θερμότητας και ρέει στη δεξαμενή συλλογής συμπυκνωμάτων.
 • Κατά την πλήρωση της δεξαμενής, η περίσσεια αποσύρεται από τη συσκευή μέσω σωλήνα αποστράγγισης.
 • Συμπύκνωση συμβαίνει λόγω της μεταφοράς της θερμοκρασίας από τον αέρα σε freon, το ψυκτικό ενεργό εξατμίζεται.
 • Το εξατμισμένο φρέον από τον πρώτο εναλλάκτη θερμότητας εισέρχεται στον συμπιεστή.
 • Από τον συμπιεστή τροφοδοτείται freon στον συμπυκνωτή (ο δεύτερος εναλλάκτης θερμότητας).
 • Ο ψυχρός αέρας διέρχεται από έναν δεύτερο εναλλάκτη θερμότητας και συμπυκνώνει το φρέον. Ο αέρας δέχεται θερμότητα και θερμαίνεται.

Η αρχή λειτουργίας του ξηραντήρα συμπυκνώματος αέρα επεξηγείται από το μοντέλο DH TIM 20 Ε1Β

Το κύριο μειονέκτημα της μονάδας συμπύκνωσης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην έξοδο. Η αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να είναι περίπου 5 μοίρες. Εάν για μεγάλες περιοχές τέτοια θέρμανση δεν είναι κρίσιμη, τότε για μικρά δωμάτια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Ο ξηραντής προσρόφησης εκτελεί τη διαδικασία απομάκρυνσης της υγρασίας λόγω της διαδικασίας φυσικής απορρόφησης, δηλαδή, η συγκέντρωση της διαλυμένης υγρασίας και η απορρόφησή της από το προσροφητικό. Οι ακόλουθες διαδικασίες εμφανίζονται στη συσκευή που λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της αφύγρανσης:

 • Ο ανεμιστήρας εισάγει αέρα μέσα στη συσκευή μέσω ειδικής τρύπας.
 • Ο υγρός αέρας διέρχεται από τα πτερύγια του ρότορα, τα οποία γεμίζουν με σίλικα ζελ. Το προσροφητικό απορροφά την υγρασία από τον αέρα.
 • Ο αφυγρανθείς αέρας περνάει και εκκενώνεται από τη συσκευή. Μετά τη διέλευση του δρομέα, μέρος του αέρα εκκενώνεται κατά μήκος ενός ειδικού καναλιού πίσω στο ρότορα. Περνάει μέσα από τον θερμαντήρα και επιστρέφει στις λεπίδες του δρομέα. Περνώντας διαμέσου ενός περιστρεφόμενου στοιχείου με υγρανθείσα σίλικα ζελ, ο αέρας προκαλεί τη διαδικασία εκρόφησης (τη διαδικασία της επιστροφής της υγρασίας από τον προσροφητή). Η απελευθερούμενη υγρασία στην υγρή κατάσταση εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας και εκκενώνεται στη δεξαμενή συμπυκνωμάτων.

Το κύριο μειονέκτημα των συσκευών προσρόφησης είναι η ανάγκη για περιοδική αντικατάσταση του φραγμένου προσροφητικού.

Αυτοί οι αφυγραντήρες απαιτούν σοβαρή συντήρηση σε συνεχή βάση. Επιπλέον, είναι αρκετά ακριβό.

Επιλέγοντας έναν αφυγραντήρα αέρα

Παρατηρήσαμε ότι η υγρασία επικρατεί στο σπίτι, εμφανίστηκαν μύκητες και μούχλα και τα μεταλλικά προϊόντα καλύπτονται από σκουριά, τότε μπορείτε να μιλήσετε με σιγουριά για αυξημένη υγρασία. Μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση μεταβαίνοντας σε άλλη περιοχή ή αγοράζοντας έναν αφυγραντήρα αέρα.

Ας μην βιαστείτε και να αγοράσετε εισιτήρια, αλλά θα καταλάβουμε τι χρειάζεται και ποια προβλήματα αποφασίζει ο ξηραντής αέρα.

Σκοπός και λειτουργίες

Οι αφυγραντές του συμπιεστή που λειτουργούν με συμπύκνωση υδρατμών είναι δημοφιλείς. Η υγρασία που εισέρχεται στην ψυχρή επιφάνεια της συσκευής συμπυκνώνεται και στη συνέχεια ρέει σε ειδικό δοχείο, από το οποίο πρέπει να αφαιρείται περιοδικά το νερό. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Ορισμένα μοντέλα αφυγραντήρων συμπιεστών διαθέτουν ειδική έξοδο για τη σύνδεση ενός σωλήνα για την αποστράγγιση του νερού, για παράδειγμα, στο σύστημα αποχέτευσης.

Οι συσκευές που λειτουργούν με βάση την αρχή της συμπύκνωσης, έχουν μεγάλη απόδοση, αλλά στη διαδικασία δημιουργούν ένα συγκεκριμένο θόρυβο.
Ανάλογα με το σκοπό, οι αφυγραντήρες μπορούν να είναι:

 • νοικοκυριό ·
 • βιομηχανική.

Η βασική διαφορά έγκειται στην απόδοσή τους. Για παράδειγμα, οι οικιακές συσκευές μπορούν να απορροφήσουν έως και 50 λίτρα την ημέρα, ενώ καθαρίζοντας τον αέρα της σκόνης, και οι βιομηχανικές "βγάζουν" το νερό σε μεγάλες ποσότητες - χιλιάδες λίτρα την ημέρα.

Πολλά μοντέλα επιτρέπουν αφυγραντήρες διατηρηθεί η επιθυμητή υγρασία στο δωμάτιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είναι μια τέχνη και αντίκες, καθώς και την ανάγκη να δημιουργήσει ένα ειδικό μικροκλίμα για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενειών.
Υπάρχουν δύο είδη αφυγραντήρων:

 • Κινητό. Έχουν τροχούς και μπορούν να μεταφερθούν χωρίς προβλήματα από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
 • Σταθερό. Τοποθετούνται σε τοίχους ή οροφή.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, οι συσκευές μπορούν να έχουν διαφορετικό σχεδιασμό, γεγονός που καθιστά εύκολη την τοποθέτηση της συσκευής σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

Κατανάλωση ενέργειας

Ένταση αφύγρανσης

Συσκευές με υπερβολική ισχύ αποστράγγιση του δωματίου γρήγορα, και με ευκολία θα διατηρήσει το απαραίτητο μικροκλίμα σε αυτό. Αλλά η αντίστροφη πλευρά του κέρματος είναι ότι με την αύξηση της ισχύος, το επίπεδο θορύβου επίσης αυξάνεται.

Για έναν υπολογισμό κατά προσέγγιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σχέση:

Ανταλλαγή αέρα

Για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σχέση:

Επίπεδο θορύβου

Τύπος διαχείρισης

Το κύριο πλεονέκτημα των συσκευών με μηχανικό έλεγχο είναι η τιμή. Οι συσκευές με ένα ηλεκτρονικό σύστημα είναι κάπως ακριβότερες, αλλά έχουν πολλά πλεονεκτήματα.
Είναι εύκολο να λειτουργούν και επιτρέπουν:

 • όσο το δυνατόν ακριβέστερα ρυθμίστε τη συσκευή και ρυθμίστε την απαραίτητη υγρασία.
 • αυτοματοποιήσει τη διαδικασία ξήρανσης, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της συσκευής.
 • Επιλέξτε γρήγορα και ενεργοποιήστε πρόσθετες λειτουργίες του αφυγραντήρα.

Ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρα

Αρωματικοποίηση του αέρα

Ιονισμός του αέρα

Πολλοί κατασκευαστές παράγουν αφυγραντήρες με λειτουργία ιονισμού του αέρα. Αυτή η επιλογή επιτρέπει την τεχνητή δημιουργία μιας αυξημένης συγκέντρωσης αρνητικών ιόντων αέρα στο δωμάτιο, τα οποία συχνά ονομάζονται «βιταμίνες του αέρα». Στη φύση, βρίσκονται σε δασικές και ορεινές περιοχές, όπου η αναπνοή είναι εύκολη και ευχάριστη. Το σύστημα ιονισμού καθιστά τον αέρα μέσα στο δωμάτιο φρέσκο ​​και ευχάριστο και όταν χρησιμοποιείται συστηματικά η λειτουργία ιονισμού, παρατηρείται έντονη επίδραση στην υγεία.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Ορισμένοι αφυγραντήρες διαθέτουν υδροστάτη, γεγονός που καθιστά τις συσκευές όχι μόνο βολικές κατά τη λειτουργία, αλλά και οικονομικές. Η κύρια λειτουργία του υδροσταθμού είναι ο έλεγχος της λειτουργίας της συσκευής, ανάλογα με την υγρασία στα δωμάτια. Με αυτό, μπορείτε να ρυθμίσετε τη βέλτιστη τιμή, αποφεύγοντας έτσι την ξήρανση του αέρα. Αυτό καθιστά δυνατή τη σημαντική εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή ενεργοποιεί και απενεργοποιεί αυτόματα τη συσκευή, ανάλογα με την προγραμματισμένη υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή δεν λειτουργεί καθόλου.

Ορισμένες συσκευές έχουν αυτόματη επανεκκίνηση. Αυτή η λειτουργία είναι βολική στην περίπτωση που το σπίτι είναι συχνά αποκοπεί ηλεκτρική ενέργεια ή υπάρχουν πτώσεις τάσης. Όταν το δίκτυο έχει αποκατασταθεί, ο αφυγραντήρας ενεργοποιείται αυτόματα και συνεχίζει να λειτουργεί στην καθιερωμένη λειτουργία.

Αφυγραντήρες αέρα - τι χρειάζεται, πώς να επιλέξετε, τι να αναζητήσετε

Ο αφυγραντήρας αέρα, μαζί με τον υγραντήρα αέρα, είναι μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα άνετο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αφυγραντήρας αέρα είναι απαραίτητος για την εξάλειψη των προβλημάτων που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να επιτύχουμε δύο σημαντικούς στόχους: να παρέχει άνετες συνθήκες στο δωμάτιο για τους ανθρώπους που πρέπει να υπάρχει σε μόνιμη βάση, καθώς και - για την παροχή «άνεση» και το πολύ χώρο στον οποίο η υγρασία που καταγράφονται τακτικά.

Γιατί η υψηλή υγρασία είναι κακή

Μαζί με τη θερμοκρασία, η υγρασία του αέρα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ευημερία ενός ατόμου. Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτό δεν θεωρείται κατά κάποιον τρόπο, αν και σε άλλες χώρες, δίδεται μεγάλη προσοχή στη ρύθμιση της περιεκτικότητας σε νερό στο νερό. Αρχικά, καθορίστε ποιο επίπεδο υγρασίας θεωρείται βέλτιστο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το άτομο αισθάνεται πιο άνετα στην κλίμακα υγρασίας μεταξύ 40% και 60%. Όταν η υγρασία του αέρα κυμαίνεται από 40-60%, το σώμα μας καταπολεμά αποτελεσματικά τις μολύνσεις που προκαλούνται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια, για παράδειγμα με τη γρίπη. Σε αυτό το εύρος ενεργοποιούνται οι προστατευτικές ιδιότητες του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος, βελτιώνεται η νοητική δραστηριότητα, η καρδιά λειτουργεί με ελάχιστη υπερφόρτωση, κλπ.

Αλλά δεν είναι μόνο τα σώματά μας υποφέρουν από έλλειψη ή περίσσεια υγρασίας, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδρατμούς επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση στο σπίτι - μπορεί να έρθει στην ερείπωση και ακόμη και τα δομικά επένδυση δομές, αν δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοιες συνθήκες.

Και αν πρόκειται για χώρο βιομηχανικής ή αποθήκης, η αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, επομένως σε ορισμένες επιχειρήσεις χωρίς μείωση της υγρασίας του αέρα με οποιονδήποτε τρόπο να μην διαχειριστεί.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε υγρές περιοχές:

 • την εμφάνιση και την εξάπλωση του μούχλας και άλλων μυκητιακών οργανισμών ·
 • πρήξιμο και φθορά ξύλινων κατασκευών, για παράδειγμα, δαπέδων.
 • διάβρωση μεταλλικών κατασκευών.
 • διείσδυση της υγρασίας στον εξοπλισμό υπολογιστών, σε άλλες συσκευές και μηχανισμούς, στην εμφάνιση κινδύνων βραχυκυκλώματος,
 • την εμφάνιση ενός κινδύνου τραυματισμού εξαιτίας του σχηματισμού ραβδώσεων και λακκούβων στο δάπεδο.
 • μείωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων των υλικών δόμησης και τελικής επεξεργασίας ·
 • την εμφάνιση του κινδύνου ύπαρξης γάμου σε τεχνολογικές διαδικασίες κατά την κατασκευή ·
 • - κατάψυξη των ανοικτών τμημάτων των αγωγών.
 • την υποβάθμιση των καταναλωτικών ιδιοτήτων και την αλλοίωση των αγαθών σε τρίτες χώρες.

Αυτή η λίστα μπορεί να συνεχιστεί.

Τι είδους αφυγραντήρες υπάρχουν;

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο παραδοσιακοί τρόποι για την καταπολέμηση της υπερχείλισης: άνοιγμα παραθύρων ή αερισμού και χρήση συσκευών θέρμανσης. Η τελευταία μέθοδος χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας και σημαντικό κίνδυνο ότι το δωμάτιο μπορεί εύκολα να "ξεραθεί", το οποίο είναι γεμάτο με άλλα προβλήματα. Και ο αερισμός ως ένας τρόπος για την καταπολέμηση της υψηλής υγρασίας έχει τουλάχιστον τρία μεγάλα προβλήματα:

 • ο αέρας του δρόμου δεν πρέπει απαραιτήτως να είναι στεγνός, μπορεί επίσης να περιέχει υπερβολική υγρασία και συνεπώς αυτό το μέτρο θα αποδειχθεί απλώς αναποτελεσματικό,
 • Με την απώλεια υγρασίας μέσα από το παράθυρο, χάνονται πολύτιμες θερμότητες, γεγονός που αυξάνει το κόστος θέρμανσης,
 • Τέλος, στον κλάδο υπάρχουν τεχνικές διαδικασίες που απαιτούν ειδικές συνθήκες για την ποιότητα και τις παραμέτρους του αέρα, επομένως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να "ανοίξει το παράθυρο" κατ 'αρχήν.

Ευτυχώς, σήμερα στην αγορά διατίθενται πολλά μοντέλα ειδικών συσκευών, σκοπός των οποίων είναι η μείωση της υπερβολικής υγρασίας αέρα στο βέλτιστο επίπεδο - αφυγραντήρες αέρα. Όλοι οι ξηραντές αέρα υπόκεινται χωριστά, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής:

Stanislav Shary, διευθυντής μάρκας «Εταιρείες NeoClima»

"Οι ξηραντές αέρα της NeoClima έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία. Το εύρος αυτό κυμαίνεται από 10 έως 1500 λίτρα την ημέρα, πράγμα που μας επιτρέπει να λύσουμε με επιτυχία ακόμα και τις πιο σύνθετες εργασίες. Αλλά μόνο οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον αφυγραντήρα που χρειάζεστε".

 • αφυγραντήρες οικιακού αέρα,
 • βιομηχανικοί αφυγραντήρες.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, διακρίνονται:

 • συμπύκνωση,
 • προσρόφηση,
 • αφομοίωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αφυγραντήρες είναι:

Εδώ είναι οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων αέρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαίρεση είναι σε μεγάλο βαθμό υπό όρους. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικοί ξηραντήρες αέρα χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή, ως στοιχείο του γενικού συστήματος εξαερισμού.

Πού να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρες αέρα

Τοποθεσίες όπου μπορείτε να συναντήσετε τους αφυγραντήρες, αρκετά. Οι αφυγραντήρες οικιακού αέρα αγοράζονται συχνά από εκείνους που ζουν σε υγρό κλίμα με συχνές βροχοπτώσεις, καθώς και εκείνους που αναγκάζονται να ζουν σε ημιυπόγειο χώρους ή αντίστροφα, κάτω από την ίδια την στέγη.

Τις περισσότερες φορές, οι ξηραντές αέρα εγκαθίστανται σε ιδιωτικές κατοικίες, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι πρόσφατα υπήρξε αυξημένη ζήτηση για αφυγραντήρες για το διαμέρισμα. Προφανώς, αυτό οφείλεται στην εμφάνιση στην αγορά λιγότερο δαπανηρών και πιο οικονομικών και εύχρηστων μοντέλων. Η υπάρχουσα σειρά μοντέλων καθιστά δυνατή την αγορά ενός αφυγραντήρα για άτομα με σχεδόν οποιοδήποτε επίπεδο εισοδήματος.

Παρ 'όλα αυτά, οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε όλα τα σπίτια. Αλλά οι αφυγραντήρες αέρα είναι πρακτικά απαραίτητες:

 • σε βιομηχανικούς χώρους όπου η υγρασία του αέρα είναι κρίσιμη.
 • σε αποθήκες, σιταποθήκες, αρχεία?
 • σε μουσεία, στοές, αίθουσες εκθέσεων, βιβλιοθήκες.
 • σε νοσοκομεία και κλινικές.
 • σε πισίνες και μπανιέρες, σε αθλητικές αίθουσες και θαλάσσια πάρκα.
 • σε υπόγεια και ημιυπόγειο εργαστήρια ·
 • σε εργοτάξια - για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των τελειωμάτων και άλλων κατασκευαστικών έργων.

Υπάρχουν επίσης ειδικοί αφυγραντήρες πεπιεσμένου αέρα. Όπως είναι γνωστό, ο πεπιεσμένος αέρας χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες τεχνολογικές διεργασίες. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια πνευματικής κίνησης, ανοίγουν οι πόρτες των δημόσιων συγκοινωνιών. Αλλά ο αέρας που εισέρχεται στον συμπιεστή, περιέχει πάντα μια σημαντική ποσότητα υδρατμών.

Κατά τη συμπίεση του μίγματος αέρα, λαμβάνει χώρα η συγκέντρωση αυτού του ατμού, η οποία οδηγεί στη συμπύκνωσή του στους σωλήνες του πνευματικού συστήματος. Με όλες τις επακόλουθες δυσάρεστες συνέπειες. Ως εκ τούτου, πριν από την παροχή αέρα στον συμπιεστή, είναι απαραίτητο να το αποθηκεύσετε από την υπερβολική υγρασία, γι 'αυτό και οι αποξηραντές πεπιεσμένου αέρα ή οι ξηραντές αέρα για συμπιεστές συναντώνται. Τις περισσότερες φορές, ένας αφυγραντικός ξηραντήρας αέρα χρησιμοποιείται για την αφυδάτωση του πεπιεσμένου αέρα.

Ξεχωριστά, πρέπει να πω για το στεγνωτήριο αέρα για την πισίνα. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού είναι απαραίτητος σε όλες τις εγκαταστάσεις όπου υπάρχει ανοιχτό καθρέφτη νερού και όπου η υγρασία πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη άνεση.

Η αρχή των αφυγραντικών

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι ξηραντές αέρα είναι τριών βασικών τύπων.

Αφυγραντήρας αέρος αφομοίωσης

Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται πρακτικά μόνο στην παραγωγή, όταν απαιτείται να αποστραγγίζονται μεγάλες ποσότητες αέρα. αφυγραντήρας εργασία assimilatory τύπος είναι να εξασφαλίσει μια σταθερή ανταλλαγή αέρα, στην οποία εμφανίζεται υγρού αέρα από το δωμάτιο, αποδίδοντας ένα πιο ξηρό αέρα που παρέχεται από το εξωτερικό.

Το κύριο μειονέκτημα αυτού του αφυγραντήρα είναι το γεγονός ότι είναι το λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό όλων των τύπων. Το γεγονός είναι ότι μαζί με τον αφαιρεμένο θερμαινόμενο αέρα, ρίχνεται πολύτιμη θερμότητα στον σωλήνα, καθώς και η ενέργεια που απαιτείται για την επεξεργασία του παρεχόμενου αέρα. Επιπλέον, ο ξηραντήρας αμίλησης αέρα απλά δεν θα λειτουργήσει σε μια περιοχή όπου παρατηρείται σταθερά υψηλό επίπεδο υγρασίας αέρα, για παράδειγμα στην παραλία.

Αφυγραντήρας αέρα προσρόφησης

Ο ξηραντής προσρόφησης αέρα, μαζί με τη συμπύκνωση, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους αφυγραντήρων. Η αρχή του ξηραντήρα αέρα τύπου προσρόφησης βασίζεται στην ικανότητα ορισμένων ουσιών να απορροφούν την υγρασία απευθείας από τον αέρα. Η πιο γνωστή ουσία για τους καταναλωτές με παρόμοιες ιδιότητες είναι το silica gel, το οποίο, πιθανότατα, είδαμε σε κουτιά με νέα παπούτσια - τέτοιες μικρές σακούλες.

Είναι αλήθεια ότι δεν αρκεί να απορροφάμε υδρατμούς. Το υλικό προσρόφησης θα πρέπει να απελευθερώνεται περιοδικά από τη συλλεγμένη υγρασία για να αποκαταστήσει τις ιδιότητες απορρόφησης του νερού. Πιο συχνά, χρησιμοποιούνται ειδικά περιστρεφόμενα τύμπανα ή ρότορα στους αφυγραντήρες αέρα προσρόφησης για να παρέχουν μια διαδικασία κυκλικής απορρόφησης-αναγέννησης. Το τύμπανο είναι συνήθως κατασκευασμένο από προφίλ αλουμινίου, το οποίο σχηματίζει αξονικά τριχοειδή αγγεία, η επιφάνεια του οποίου καλύπτεται με μια ουσία απορρόφησης υγρασίας.

Ο υγρός αέρας διέρχεται μέσω ενός τέτοιου ρότορα και αφήνει πάνω του πλεονάσματα υδρατμών που προσροφούνται και ο αέρας αφήνει το στεγνωτήριο ήδη ξηρό. Ο ρότορας οδηγείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος εξασφαλίζει την περιστροφή του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υγρός αέρας τροφοδοτείται μόνο σε ένα μέρος της επιφάνειας του δρομέα - ένα από τα τμήματα του τυμπάνου δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία.

Σε αυτό το τμήμα, λαμβάνει χώρα η διαδικασία επιλογής της πλεονάζουσας υγρασίας από το προσροφητικό υλικό για να αποκατασταθεί η παραγωγική του ικανότητα. Για να γίνει αυτό, τροφοδοτείται μια αντίστροφη ροή αέρα που θερμαίνεται στους 120 ° C σε αυτό το τμήμα, το οποίο "συλλέγει" τη συσσωρευμένη υγρασία από μόνη της. Ο προκύπτων υγρός θερμός αέρας εκκενώνεται έξω από το χώρο στεγνώματος. Και ο ρότορας είναι και πάλι έτοιμος να λειτουργήσει.

Είναι σημαντικό η σύνθεση προσρόφησης του δρομέα να μπορεί να αντέξει έναν σημαντικό αριθμό κύκλων προσρόφησης-αναγέννησης. Οι ατμολέβητες, οι ηλεκτρικοί ή οι θερμαντήρες αερίου χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του αναγεννητικού αέρα.

Ο ξηραντήρας προσρόφησης αέρα είναι λιγότερο αποδοτικός από τον ξηραντήρα συμπύκνωσης, αλλά, σε αντίθεση με τον τελευταίο, είναι ικανός να αφύγρανση αέρα με χαμηλή θερμοκρασία. Επομένως, αυτός ο τύπος συσκευής χρησιμοποιείται για την ξήρανση ψυχρών χώρων. Για παράδειγμα, ψυγεία ή αρένες πάγου.

Συσκευή στεγνώματος αέρα συμπυκνωμάτων

Ίσως αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος αφυγραντήρα αέρα. Η αρχή του ξηραντήρα συμπυκνώματος αέρα βασίζεται στην ίδια την ιδιότητα αέρα για να απαλλαγεί από την υπερβολική υγρασία κατά τη διάρκεια της ψύξης. Όταν ψύχεται ο αέρας, η μέγιστη δυνατή ποσότητα υγρασίας που μπορεί να περιέχει μειώνεται και η περίσσεια υγρασίας πέφτει υπό μορφή συμπυκνώματος.

Πιθανώς, καθένας από εμάς είναι εξοικειωμένος με αυτή τη φυσική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα αυτού σχηματίζεται η πρωινή δροσιά - ο αέρας κρυώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και συμπυκνώνει την περίσσεια υγρασίας με τη μορφή σταγονιδίων νερού. Όπως μπορείτε να δείτε, όλα είναι πολύ απλά.

Ως εκ τούτου, το κύριο καθήκον του ξηραντηρίου συμπυκνώματος αέρα είναι η ψύξη του ξηραντικού αέρα. Η ψύξη του αέρα σε έναν τέτοιο αφυγραντήρα είναι η ίδια όπως σε ένα συμβατικό κλιματιστικό, οπότε η συσκευή τους είναι παρόμοια. Στην πραγματικότητα, ο ξηραντήρας αέρα συμπύκνωσης είναι ένα κλιματιστικό στο οποίο δεν πραγματοποιείται η λειτουργία της απομάκρυνσης θερμότητας από το δωμάτιο.

Ο αέρας που διοχετεύεται περνά διαδοχικά μέσω ενός εξατμιστή (ή ψυχρού εναλλάκτη) όπου ψύχεται κάτω από το σημείο δρόσου. Ταυτόχρονα, η υγρασία από τον αέρα συμπυκνώνεται στα άκρα του εξατμιστή. Και έπειτα μέσω ενός συμπυκνωτή (ή θερμού εναλλάκτη θερμότητας) στον οποίο ο στραγγισμένος ψυχρός αέρας θερμαίνεται και στη συνέχεια εκκενώνεται από τον αφυγραντήρα με μια θερμοκρασία ελαφρώς υψηλότερη από ότι στην είσοδο. Συσσωρευμένο συμπύκνωμα ή συλλέγεται σε ειδικό δοχείο ή εκτρέπεται στο αποχετευτικό δίκτυο.

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για την αφυδάτωση του αέρα. Αλλά επίσης έχοντας τα μειονεκτήματά της. Σε συμπύκνωση αφυγραντήρες περιορισμένο εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας, ως εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι αρκετά χαμηλή, να κρυώσει πιο απλά είναι αδύνατο - το συμπυκνωμένο νερό θα παγώσει.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή αφύγρανσης αέρα μπορούν να βρεθούν εδώ.

Αφυγραντήρας αέρα

Αφυγραντήρας αέρα - συσκευή σχεδιασμένη για τη μείωση της υγρασίας του αέρα.

Περιεχόμενα

Αφομοίωση

Συγκέντρωση - ανταλλαγή αέρα, ως αποτέλεσμα της οποίας αφαιρείται υγρός αέρας από τον επεξεργασμένο χώρο, δίδοντας τον τρόπο στον αέρα που τροφοδοτείται από το εξωτερικό.

Συμπύκνωση

Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στη συμπύκνωση υδρατμών που περιέχεται στον αέρα στις επιφάνειες ενός εξατμιστήρα χαμηλής θερμοκρασίας. Ουσιαστικά, ο αφυγραντήρας αέρα (εφεξής αναφερόμενος ως ΟΒ) είναι ένα κλιματιστικό στο οποίο δεν πραγματοποιείται η λειτουργία απομάκρυνσης θερμότητας από το δωμάτιο.

Ο υδρατμός συμπυκνώνεται στην επιφάνεια του εξατμιστή και αφαιρείται. Κάθε τύπος συμπύκνωσης ΟΜ λειτουργεί με υπερθέρμανση του αέρα, στο δωμάτιο, επειδή Ο αέριος αέρας στη σειρά περνάει τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή. Στην περίπτωση αυτή, η κρυφή και προφανής θερμότητα απομακρύνεται από τον αέρα (δηλ., Ο αέρας ψύχεται και ξηραίνεται αντίστοιχα), τότε ο αέρας υπερθερμαίνεται ακριβώς στην ίδια λανθάνουσα θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατό να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα παροχής από το ξηραντικό στους 4-6 ° C, το οποίο με τη σειρά του δεν είναι κρίσιμο για χώρους με μεγάλο όγκο, αλλά μπορεί να είναι σημαντικό για μικρούς χώρους.


Η κύρια παράμετρος του OB είναι η απόδοση. Καθορίζει πόσο νερό μπορεί να αφαιρεθεί από τον αέρα, μετρημένο σε "λίτρα την ημέρα" ή "λίτρα ανά ώρα". Η παραγωγικότητα εξαρτάται από την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα. Καθώς η θερμοκρασία στο δωμάτιο παρουσιάζει μείωση, η παραγωγικότητα μειώνεται απότομα, επειδή η ποσότητα νερού στον αέρα μειώνεται ταχύτατα και αντίστροφα. Οι ξηραντές συμπυκνωμάτων χρησιμοποιούνται σε χώρους με υψηλή υγρασία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αποτελεσματική χρήση της συμπύκνωσης ΟΜ παρατηρείται σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 16-18 ° C και 60% σχετική υγρασία (για τη χρήση ξηραντήρα αέρα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι λογική). Συνεπώς, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αφυγραντήρες συμπύκνωσης σε καταψύκτες, η πιο αποτελεσματική χρήση ξηραντήρων συμπύκνωσης σε πισίνες.

Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές συμπυκνωτικών στεγνωτηρίων αέρα είναι:

 • σε εργασίες κατασκευής ή φινιρίσματος (μικρό κινητό ΟΜ για ταχύτερη ξήρανση τοίχων ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται καλή οικονομία λόγω του μειωμένου χρόνου διακοπής λειτουργίας).
 • για αποθήκες (συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών), αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, γκαλερί, πλυντήρια (όπου ισχύουν αυστηροί όροι σχετικά με την υγρασία του αέρα) ·
 • μπάνιο, πισίνες, σάουνες (όπου υπάρχει σημαντική εξάτμιση υγρασίας από τους καθρέφτες νερού, όπου, με την αύξηση της υγρασίας, ιδανικές συνθήκες για το σχηματισμό των μυκήτων)?
 • υπόγειες αίθουσες, σοφίτες (όπου η χαμηλή θερμοκρασία και η υπερβολική υγρασία, ως αποτέλεσμα, οι επισκευές καθίστανται άχρηστες και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για τον μύκητα).
 • Πισίνες για την καλλιέργεια ψαριών (ίδια όπως και για τις συμβατικές λεκάνες έχουν ουσιαστικές καθρέφτη vlagoispareniya με πισίνες νερό πρέπει επίσης να διατηρηθεί η υγρασία στο 55-65%, δεδομένου ότι διαφορετικά θα καταστραφεί δομή του κτιρίου και θα σχηματίσει ένα μύκητα)?
 • σταθμοί παραγωγής ενέργειας και αντλιοστάσια (εξάτμιση υγρασίας λόγω υδρατμών) ·
 • κεραμική, κλωστοϋφαντουργία, γεωργία και βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου (για προϊόντα ξήρανσης).

Προσρόφηση

Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην προσρόφηση των υδρατμών που περιέχονται στον αέρα. Στη συνέχεια, ο προσροφητής πρέπει να αναγεννηθεί (στεγνώσει) ή να αντικατασταθούν.. Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου φυτού - είναι μια προσρόφηση RH (η οποία βασίζεται στις ιδιότητες της πυριτίας sobtsionnyh πήγματος Ie πυρίτιο έχει ένα δρομέα ο οποίος περιστρέφεται σε ένα σύστημα με ρέει δύο αέρα: λιτανείας (προς ξήρανση) αέρας περνά μέσα από το κύριο μέρος του ρότορα, όπου η υγρασία απορροφάται από αποξηραντικό υλικό - πυριτικής πηκτής, και η έξοδος είναι η ίδια και πάλι, αλλά ξηρό υπέρθερμο αέρα. προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του ρότορα συνεχώς αναγεννάται με ζεστό αέρα επανενεργοποίησης σε ένα μικρό τμήμα αυτής. Αυτό γίνεται ομοιόμορφα μέσω συνεχή περιστροφή του ρότορα. Ο αέρας αναγέννησης σε τέτοια φυτά μπορεί να θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία με τη βοήθεια του ατμού, ηλεκτρική ή αερίου θερμάστρα.

Αυτός ο τύπος ΟΜ λειτουργεί επίσης με υπερθέρμανση του αέρα:

 • πρώτον, λόγω μικρής μεταφοράς θερμότητας από τον αντιδραστικό αέρα μέσω των πηκτωμάτων πήγματος διοξειδίου του πυριτίου του ρότορα στον ξηρό αέρα (ένα μικρό κλάσμα).
 • δεύτερον, με απομόνωση απορρόφησης θερμότητας (το κύριο μέρος της υπερθέρμανσης).

Ως δείγμα ενός απλού απορροφητικού προσροφητικού, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας συσκευασίας πήγματος πυριτίας, το οποίο τοποθετείται σε συσκευασία εξοπλισμού γραφείου, παπούτσια κλπ. Οι ξηραντές προσρόφησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε δωμάτια με χαμηλές θερμοκρασίες (καταψύκτες, δωμάτια με ειδικές συνθήκες).

Οι κύριες εφαρμογές της προσρόφησης OM:

 • αποθήκες ·
 • (προκειμένου να αποφευχθεί η συμπύκνωση των φαρμάκων και να αποφευχθεί η υγρασία των δισκίων) ·
 • θάλαμοι ψύξης (για να αποφευχθεί η εισβολή στους εξατμιστές "zashublivaniya")?
 • αρένες πάγου (για να αποφευχθεί η συμπύκνωση στις δομές που εγκλείουν, καθώς και στον πάγο).
 • Κρύα δωμάτια (μείωση της υγρασίας, απαλλαγή από την υγρασία).
 • προϊόντα στεγνώματος, ξήρανση χαλιών (για ταχεία ξήρανση των προϊόντων χωρίς απώλεια ποιότητας).
 • σήραγγες ψύξης (για να αποφευχθεί η συμπύκνωση σε γλυκά, χωρίς να κολλήσετε στην ετικέτα).
 • πνευματική μεταφορά
 • πλαστική χύτευση, ξήρανση του κόκκου ΡΕΤ
 • και ούτω καθεξής.

Ποια είναι η θερμότητα της ροφήματος;

Αυτή η θερμότητα η οποία παράγεται από την απορρόφηση (συμπύκνωσης ή απορρόφησης) του προσροφητή υγρασία. Ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί να γίνει χάρη στον νόμο της διατήρησης της ενέργειας, δηλ. ο αέρας έχει μια ορισμένη ενέργεια (ενθαλπίας), με την απώλεια της υγρασίας από το εξωτερικό ενθαλπίας του αέρα θα πρέπει επίσης να μειώσει, αλλά ο νόμος αποτέλεσμα μας λέει ότι η δύναμη που έχει αφαιρεθεί από τον αέρα δεν μπορεί να ξεφύγει πουθενά. Κατά συνέπεια, με τη μείωση της υγρασίας του ενθαλπίας της δεν ποικίλλει (ειδικά εάν θεωρηθεί ένα κλειστό σύστημα, αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα μικρό ροή της θερμότητας από το θερμό αέρα διαμέσου του ξηραντήρα ρότορα rektivatsionnogo, επειδή η ενθαλπία αυξάνεται αέρα), δηλ όταν η σχετική υγρασία του αέρα μειώνεται, έχουμε μια απελευθέρωση θερμότητας που θερμαίνει τον αέρα. Η απορρόφηση της θερμότητας υπολογίζεται για κάθε κιλό ανά ώρα αέρα που αποστραγγίζεται.

Σημειώσεις

Ε.ν. Στέφανοφ "Εξαερισμός και κλιματισμός"