Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας: μια επισκόπηση των τεχνικών λεπτομερειών της διάταξης του συστήματος εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το αν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα έχει πραγματοποιηθεί με τα δικά τους χέρια ή με τη βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού μικροκλίματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο όγκο αέρα και να εκτελέσετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Κανονιστικές απαιτήσεις για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων παραμέτρων της, τα αποτελέσματα των οποίων αντικατοπτρίζονται στις κανονιστικές πράξεις.

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τους κανόνες της οργάνωσης των κατοικιών αερισμού, είναι μια κοινοπραξία 54.13330.2016 «κατοικίες πολυκατοικίες», απόκομμα πραγματωθούν αναθεώρησης 31/01/2003.

Ελάχιστη ποσότητα ανταλλαγής αέρα σε χώρους διαβίωσης

Η ελάχιστη ένταση αέρα για διαφορετικούς τύπους δωματίων μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στον Πίνακα 9.1. SP 54.13330.2016.

Κατά τον υπολογισμό, δεν μπορείτε απλά να συνοψίσετε τα στοιχεία. Σαλόνι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αέρα για να κατανοήσουμε τη ροή του αέρα από το εξωτερικό και την εκροή του στην κουζίνα, μπάνιο, κλπ, και τεχνικές εγκαταστάσεις - ένα παραπόταμο του σαλόνια και την παραγωγή έξω από το διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν χωριστά οι αναγκαίοι όγκοι εισροής και καυσαερίων ώστε να ληφθεί ως αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή αυτών των δύο ποσοτήτων.

Υπάρχει μια απόχρωση εδώ. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου πολυκατοικιών απαιτείται για τον υπολογισμό της τιμής εισροής για τον υπολογισμό του ισοζυγίου θερμότητας και της τιμής της κουκούλας - για τον υπολογισμό των παραμέτρων των μονάδων αερισμού. Οι κάτοικοι των ίδιων διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα στη δική τους διακριτική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αερισμό χαμηλότερης χωρητικότητας, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει.

Ο αυτο-προσδιορισμός του όγκου της ανταλλαγής αέρα με καλή ακρίβεια είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Με φυσική κυκλοφορία αέρα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική υγρασία στον αέρα (μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα υγρόμετρο) εκφράζεται από την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και την οροφή καθώς και τα θολωμένο τζάμια των παραθύρων το χειμώνα?
 • η έλλειψη οξυγόνου ή περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα (μπορεί να μετρηθεί με αναλυτή αερίου) εκφράζεται στη δυσκολία αναπνοής όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Αν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το διαμέρισμα, αυτό σημαίνει έλλειψη γενικού αερισμού εξαερισμού ή εξαγωγής. Εάν εμφανίζονται σε ξεχωριστούς χώρους, τότε αυτό υποδεικνύει τοπικά προβλήματα της ανταλλαγής αέρα που σχετίζονται με τον σχηματισμό ζωνών στασιμότητας του αέρα.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9.6 και 9.7 του SP 54.13330.2016, η είσοδος εξωτερικού αέρα πρέπει να παρέχεται στους χώρους καθιστικού και κουζίνας και η απομάκρυνση από τις κουζίνες, τα μπάνια και τις τουαλέτες. Είναι απαράδεκτο να πάρει αέρα από τεχνικούς χώρους σε άλλα μέρη του διαμερίσματος. Πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στον άξονα εξαερισμού.

Έτσι, είναι εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο αεροπορικής κίνησης, ανάλογα με τη διάταξη του διαμερίσματος, όταν η άφιξή του από έξω θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται στις εξόδους των φρεατίων εξαερισμού.

Η κίνηση του αέρα μεταξύ των δωματίων του διαμερίσματος θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • εγκατάσταση ειδικών οπών εξαερισμού, οι οποίες είναι συνήθεις τρύπες στην πόρτα, καλυμμένες με ειδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • χρήση του πλαισίου της πόρτας χωρίς κατώφλι, το οποίο σας επιτρέπει να αφήσετε ένα κενό ύψους 5-10 mm μεταξύ του δαπέδου και της κλειστής πόρτας.
 • οι ιδιοκτήτες οικιακών γατών συχνά αναγκάζονται να εγκαταστήσουν την καταπακτή στις εσωτερικές πόρτες, οι οποίες εκτελούν επίσης τις λειτουργίες του εξαερισμού.

Η διαδικασία για την οργάνωση του εξαερισμού σε μασίφ ξύλο, μοριοσανίδες ή MDF πόρτες είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι ή ένα τρακτέρ για να κόψετε τα ανοίγματα στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί δακτύλιοι πάνω στην κόλλα. Ή μπορείτε να κάνετε ένα παράθυρο και να το κλείσετε με μια διακοσμητική μάσκα, την οποία πρέπει να συνδέσετε στην πόρτα των βιδών.

Είναι πολύ δύσκολο να κόψετε τις οπές εξαερισμού σε πλαστική ή γυάλινη πόρτα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μια ικανότητα και ένα ειδικό εργαλείο, διαφορετικά ο κίνδυνος ζημιάς στην πόρτα είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Δημιουργία συνθηκών για τη λειτουργία της κουκούλας

Με κακή ανταλλαγή αέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα θετικό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Επομένως, σε κάθε σπίτι παρέχονται ειδικοί άξονες εξαερισμού για την εκροή αέρα από τα διαμερίσματα προς τα έξω. Οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξαερισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Ελέγξτε την απόδοση του άξονα εξαερισμού

Η εισροή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη, και την αφαίρεση - με τη βοήθεια μιας ή δύο τρύπες που οδηγούν στους αεραγωγούς. Ως εκ τούτου, η δύναμη της ροής μέσω αυτών είναι ευκολότερο να κρίνει την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε ένα φύλλο συνηθισμένου χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού κλείνοντας εντελώς.

Με κανονική ροή αέρα, το χαρτί θα συγκρατηθεί στη θύρα εξαγωγής. Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα.

Για να μάθετε την κύρια αιτία της κακής έλξης, ανοίξτε το παράθυρο ή την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται πλησιέστερα στην οπή και επανατοποθετήστε το φύλλο στη σχάρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • εάν το χαρτί "κολλάει" στη σχάρα, τότε σημαίνει ανεπαρκής ροή αέρα με κλειστά παράθυρα.
 • αν η ροή είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κρατήσει το χαρτί, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον άξονα εξαερισμού ή στον κλάδο που οδηγεί σε αυτό.

Εάν η έλλειψη ανταλλαγής αέρα προέκυψε λόγω προβλημάτων με τον άξονα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για την πολυκατοικία.

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πολλές συμβουλές για τον καθαρισμό του ορυχείου από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό για τους εξής λόγους:

 • σε ένα μολυσμένο ορυχείο πολλή σκόνη, μούχλα και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, έτσι οι εργασίες καθαρισμού του πραγματοποιούνται σε ειδικό εξοπλισμό.
 • ακόμη και αν μπορείτε να εντοπίσετε ένα μπλοκάρισμα, δεν μπορεί να καθαριστεί με στεγνωτήρα μαλλιών ή ηλεκτρική σκούπα και αν προσπαθήσετε να σπάσετε ένα εμπόδιο, μπορείτε να βλάψετε το κιβώτιο του άξονα.
 • στο ορυχείο μπορούν να ζουν αρουραίοι, αράχνες, σφήκες και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, συγκρούσεις με τις οποίες για ένα άτομο μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα?
 • η μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή της διαμόρφωσης των ορυχείων (για παράδειγμα, επέκταση ή αφαίρεση της εξόδου) αποτελεί διοικητικό αδίκημα.

Ο οργανισμός διαχείρισης υποχρεούται να παρακολουθεί την κατάσταση του εξαερισμού και να εξαλείφει αμέσως τα προβλήματα που προκύπτουν. Το ορυχείο είναι ιδιόκτητο σπίτι, επομένως όλα τα έργα πρέπει να εκτελούνται σε βάρος των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Διάταξη των ανοιγμάτων εξαγωγής

Οι οπές που οδηγούν στον άξονα εξαερισμού κλείνουν με ειδικές πλαστικές γρίλιες, οι οποίες έχουν διακοσμητικό και λειτουργικό σκοπό. Συνήθως, οι πείροι εισάγονται στο χώρο εγκατάστασης και στη συνέχεια η δομή είναι στερεωμένη σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Όταν πλακιδίσετε τον τοίχο με πλακάκι, μπορείτε να κολλήσετε το πλέγμα φωτισμού με στεγανωτικό σιλικόνης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιών κεραμιδιών.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς ταχύτητας εκροής αέρα με φυσική κυκλοφορία, αποκτάται και εγκαθίσταται μια σχάρα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα του τύπου (λεπτού) πτερυγίου. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής στον τοίχο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή. Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ισχύ, το επίπεδο θορύβου και τη συμμόρφωση με το τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Εάν ο εξαεριστήρας πρέπει να είναι πλακιδίων, είναι προτιμότερο να ρίξετε το καλώδιο τροφοδοσίας εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξωτερικής καλωδίωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή λειτουργία ανεμιστήρα, ένας ξεχωριστός διακόπτης είναι εγκατεστημένος γι 'αυτό. Για τα μπάνια, το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το δίκτυο είναι δημοφιλές, όταν είναι ενεργοποιημένο μαζί με τη λάμπα. Υπάρχουν επίσης πιο περίπλοκες παραλλαγές, όταν η συμπερίληψη γίνεται με χρονοδιακόπτη ή με τις ενδείξεις αισθητήρων υγρασίας.

Σε οποιοδήποτε άνοιγμα που οδηγεί στον άξονα εξαερισμού, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το δωμάτιο από το να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα και να πάρει αέρα από το ορυχείο, το οποίο συχνά δεν πληροί τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Η αντίστροφη ροή μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

 • σταδιακή μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού μεταλλείων ως αποτέλεσμα της απόφραξης ·
 • μια απότομη μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού του ορυχείου ως αποτέλεσμα της εισόδου ξένων υλικών.
 • αύξηση της ροής αέρα από γειτονικά διαμερίσματα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά, αλλά είναι ευκολότερο να την αγοράσετε με ανεμιστήρα και μάσκα.

Οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα

Οι νεώτερες τεχνολογίες κατασκευής κατοικιών, καθώς και η ενεργός χρήση πλαστικών παραθύρων, προστατεύουν αξιόπιστα τη σύγχρονη κατοικία από το πάγωμα και τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαρού αέρα, η ροή του οποίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Ανεφοδιασμός εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση από τους ειδικούς.

Μείωση της στεγανότητας των παραθύρων

Σε παλαιότερα σπίτια, η ροή του αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσω ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους δημιουργίας επαρκούς εξαερισμού είναι η οργάνωση της διέλευσης του αέρα μέσα από τα στοιχεία των πλαστικών παραθύρων και των μπαλκονόπορτων. Για τα παράθυρα, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαέρωσης για τον αερισμό τροφοδοσίας κατά την εγκατάσταση της μονάδας παραθύρου.

Η εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας διαπραγματεύεται στο στάδιο της παραγγελίας. Αν το παράθυρο είναι ήδη εγκατεστημένο, τότε είναι δυνατόν να εισαγάγετε τον εαυτό σας μια συσκευή διέλευσης αέρα, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι μάλλον έντονη και συγκεκριμένη για το λόγο αυτό, γιατί είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μέθοδοι για τη μείωση της σφράγισης του παραθύρου με βάση τη μερική αφαίρεση της σφραγίδας:

 • Κάνετε μέρος του σφραγίσματος αφαιρούμενο, έτσι ώστε σε ισχυρούς ανέμους μπορείτε να το βάλετε πίσω.
 • Στο κάτω μέρος της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και στην κορυφή από το εσωτερικό, αφαιρέστε μικρά κομμάτια του στεγανωτικού υλικού (μήκους 5-7 cm). Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση αέρα μεταξύ του πλαισίου και του κουτιού παραθύρου, θα ζεσταθεί και θα μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ωστόσο, αυτά είναι ακραία μέτρα: δεν μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, της κατάψυξης σε πάγο και της εξόδου του μηχανισμού για τον καθορισμό της θέσης του παραθύρου εκτός λειτουργίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού τοίχου

Από την άποψη της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού και της ευκολίας αυτο-εγκατάστασης, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εισαγωγής στο τοίχωμα. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα τροφοδοσίας του εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση της βαλβίδας τοίχου έχει ως εξής:

 1. Στον τοίχο είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα με μια μικρή κλίση προς τα έξω. Για τους τοίχους από τούβλα είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο τρυπάνι, αλλά για τις κατοικίες των πάνελ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τη διαδικασία διάτρησης διαμαντιών. Είναι επιθυμητή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με δακτύλιο απορροής.
 2. Εισάγετε τον αγωγό και ποιοτικά εκτελείτε τη θερμομόνωση του, διαφορετικά είναι δυνατή η κατάψυξη της βαλβίδας. Ως υλικό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτό μαλλί και αφρός στερεώσεως.
 3. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας, σημειώστε τα σημεία στερέωσης, τρυπήστε τις οπές και τοποθετήστε τα βύσματα. Αφού τοποθετήσετε τη θήκη, βιδώστε τον στον τοίχο.

Τέλος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια εξωτερική μάσκα. Εδώ είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την επιλογή της θέσης της βαλβίδας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • την ευκολία και την ασφάλεια εγκατάστασης εξωτερικής μάσκας για διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
 • Σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής κεφαλής βαλβίδας από τη θέση σχεδίασης του χώρου.
 • Η δυνατότητα θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα από σταθερές συσκευές θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, το πιο δημοφιλές μέρος για την εγκατάσταση της βαλβίδας είναι ο χώρος μεταξύ του παραθύρου και της μπαταρίας θέρμανσης.

Για πιο εντατική παροχή αέρα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Ωστόσο, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν κάποιο θόρυβο, ιδιαίτερα ακουστικό τη νύχτα.

Εκτός από τον φυσητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα, μπορεί να συνδεθεί ένας υγραντήρας και ένας θερμαντήρας για να διατηρηθούν οι παράμετροι ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθούν σωστά στο σχεδιασμό του δωματίου, αφού ολόκληρο το σχέδιο θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από το κεφάλι μιας συνηθισμένης συσκευής.

Εγκατάσταση συστημάτων αγωγών για ανταλλαγή αέρα

Όταν εγκαθιστάτε συστήματα εξαερισμού αγωγών ή κουκούλα κουζίνας χρησιμοποιήστε ειδικά κιβώτια ή εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες. Απαιτούνται επίσης για να μεταφερθεί ο αέρας από τα τεχνικά δωμάτια στην απομακρυσμένη είσοδο στον άξονα εξαερισμού. Είναι δυνατή η εργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αεραγωγού από μόνος του.

Βασικοί κανόνες σχεδιασμού αεραγωγών

Για τα διαμερίσματα δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μεταλλικών αγωγών αερισμού σχεδιασμένων για να περνούν τη ροή του αέρα σε υψηλές ταχύτητες και για λειτουργία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πλαστικά κουτιά τοποθετούνται απλά και προσαρμόζονται εύκολα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις που διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εγκάρσια διατομή, τη μορφή, τη μέθοδο σύνδεσης των τμημάτων και τη μέθοδο στερέωσης σε τοίχους και οροφή.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διαμορφωμένων στοιχείων καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός αγωγού αερισμού οποιασδήποτε γεωμετρίας. Η επιλογή μεταξύ κυκλικής και ορθογώνιας διατομής δεν είναι τεχνικά θέμα αρχής. Η τομή πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε η ταχύτητα ροής να μην υπερβαίνει τα 2 m / s. Διαφορετικά, υπάρχει θόρυβος στο κανάλι και η ανυψωτική αντίσταση θα οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του εξοπλισμού.

Κατά το σχεδιασμό της γεωμετρίας του αγωγού, είναι επιθυμητό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των στροφών, των συστολών και των μεταβάσεων που αυξάνουν την αεροδυναμική αντοχή στη ροή, δημιουργούν θόρυβο και συσσωρεύουν αποθέσεις λίπους και σκόνης.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πλαστικών κουτιών

Τα πλαστικά μέρη του αγωγού εξαερισμού είναι ελαφρά σε βάρος, επομένως δεν απαιτούνται ειδικές ενέργειες για τη σταθεροποίησή τους. Ανάλογα με τη θέση της τοποθεσίας τους, η εγκατάσταση έχει ως εξής:

 • Μέσα στα ντουλάπια, τα στοιχεία στερεώνονται με σφιγκτήρες στους τοίχους του ντουλαπιού. Σε σημεία διέλευσης από τοίχους και χωρίσματα, εισάγονται αφρώδη ή αφρώδη ένθετα για την αποφυγή του κροταλίσματος κατά τη λειτουργία του συστήματος.
 • Πάνω από τα ερμάρια, τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τη βοήθεια κάποιων υποδοχών και βιδών.
 • Στον τοίχο και την οροφή, η κατασκευή είναι σταθερή χρησιμοποιώντας ειδικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν για οποιοδήποτε τύπο καναλιού. Η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 μέτρο.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα κρύβεται πίσω από την τάση ή την ψευδοροφή, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του με τη μέγιστη δυνατή ισχύ της ροής αέρα. Τα εντοπισμένα προβλήματα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν αμέσως, ενώ η πρόσβαση στο σύστημα δεν είναι δύσκολη.

Έχοντας λεπτύνει τις αρθρώσεις των στοιχείων με στεγανοποιητικό σιλικόνης, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πρόσθετη εγγύηση της πυκνότητας των αρμών στη δομή. Για τους σκοπούς αυτούς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα κόλλας ή "υγρών καρφιών", επειδή στο μέλλον θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα για τη συντήρηση ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Εάν η αποσυμπίεση έχει συμβεί και για να την εξουδετερώσετε, δεν είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση του αγωγού, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον προβληματικό σύνδεσμο με μία αυτοκόλλητη ταινία κάτω από το χρώμα των διαμορφωμένων στοιχείων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Όλα τα στάδια εγκατάστασης της απλούστερης βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου:

Διαδικασία αερισμού μέσω εσωτερικών θυρών:

Συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού με τσάι και βαλβίδα ελέγχου:

Ο έλεγχος της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα και οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε πολύπλοκο εξοπλισμό ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Υποχρεωτικός συνδυασμός εξαερισμού και εξαερισμού εισόδου

Σε πολυκατοικίες πολυκατοικιών υψηλών προδιαγραφών, το έργο προβλέπει φυσική ανταλλαγή αέρα με τη μορφή κάθετου άξονα εξαερισμού. Η βάση του είναι στο υπόγειο και η έξοδος βρίσκεται στην οροφή. Ο αέρας εξέρχεται από όλα τα διακλαδισμένα κανάλια που τρέχουν από κάθε διαμέρισμα στο ορυχείο. Όλα τα συλλεγόμενα αέρια απόβλητα ανθρώπινης δραστηριότητας συσσωρεύονται σε κουτιά εξαερισμού και στη συνέχεια προς τα έξω. Με μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων και πηγών διαχωρισμού, ο αερισμός είναι αναποτελεσματικός. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα - εξαναγκασμένος εξαναγκασμός και εξαερισμός.

Ταξινόμηση μεθόδων αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Μπορεί να οργανωθεί τεχνητά δημιουργημένη κυκλοφορία της ροής:

 • από εισροή και από την εξόρυξη.
 • με τη μορφή μηχανικής αφαίρεσης του αέρα.
 • μηχανική τροφοδότηση και αυθόρμητη συστολή ·
 • πλήρως μηχανοποιημένη διαδικασία εισροής και απομάκρυνσης με την οργάνωση της προθερμάνσεως θέρμανσης (ή ψύξης) του αέρα τροφοδοσίας λόγω της ενέργειας των ρευμάτων εξερχόμενου αέρα.

Οι κινητήριες δυνάμεις που προκαλούν την κίνηση του αέρα δημιουργούν ειδικό εξοπλισμό. Επιλέγεται και εγκαθίσταται, βάσει των διαστάσεων, του σχήματος και του σκοπού των χώρων.

Προσοχή παρακαλώ! Τα συστήματα εξαερισμού αναστρέψιμης δράσης, ανάλογα με το δωμάτιο και το επιλεγμένο κύκλωμα, μπορούν να λειτουργούν σε δύο τρόπους: την παροχή ή την αφαίρεση αέρα.

Το σύστημα του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα αυξάνει κατά καιρούς την ταυτόχρονη εισροή αέρα από το εξωτερικό. Αντικατάσταση του, η απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών για το σώμα συμβαίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο αερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο εκδόσεις:

 • Κεντρικό, σχεδιασμένο για όλο το σπίτι. Ένα ή περισσότερα πλαίσια χρησιμοποιούνται στο σύστημα.
 • Διαμέρισμα, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων ενός ενιαίου διαμερίσματος. Με τη σειρά του, η τοπική θέα κατανέμεται στον εξαερισμό του διαμερίσματος, όταν η κουκούλα της κουζίνας στην κουζίνα πάνω από τη σόμπα αφαιρεί σκόπιμα τον αέρα από τη ζώνη καύσης, οσμές, καπνούς. Ο τοπικός αερισμός για μικρούς όγκους κουζινών υπολογίζεται.

Προσοχή παρακαλώ! Σε γενικές γραμμές, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι μια ανταλλαγή αέρα σε ένα διαμέρισμα ή άλλο δωμάτιο που οργανώνεται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού (εγκαταστάσεις αερισμού, θερμαντήρες ή ψυγεία, φίλτρα, άλλοι μετατροπείς ενέργειας). Η κύρια προτεραιότητα αυτού του τύπου ανταλλαγής αέρα είναι ότι η απόδοση ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού αυξάνει πολλαπλώς.

Θετικές πλευρές της τεχνητά δημιουργούμενης ανταλλαγής αέρα

 • Ο αναγκαστικός αερισμός με σύστημα φίλτρου επιτρέπει τον προκαταρκτικό καθαρισμό της ροής του αέρα που προέρχεται από το δρόμο, γεγονός που είναι σημαντικό για το μικροκλίμα των οικιστικών κτιρίων με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζουν.
 • Το σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζεται στο στάδιο του σχεδιασμού έχει ως στόχο την απομάκρυνση θερμότητας από τα καυσαέρια και τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Μία τέτοια μέθοδος μειώνει το κόστος θέρμανσης, αποκαθιστώντας έως και 60% και ακόμη περισσότερη απώλεια θερμότητας.
 • Αυτόματος έλεγχος της κατανάλωσης αέρα, που αντιδρούν στην παρουσία στα δωμάτια των ανθρώπων, ρυθμίζει την ένταση της ανταλλαγής αέρα, μειώνοντας την απουσία ενοικιαστές στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα: οι κύριοι τύποι

Ο αποδοτικός εξαερισμός μπορεί να οργανωθεί με διάφορους τρόπους.

Επιλογή # 1

Εγκατάσταση συσκευών εξαγωγής οικιακής χρήσης στον αγωγό ή το παράθυρο εξαγωγής. Εξαιρετικά εξαναγκασμένος εξαερισμός. Εγκαθίσταται, κατά κανόνα, ανεξάρτητα, κυρίως στην κουζίνα. Απαιτεί αναπλήρωση του αντικατασταθέντος αέρα με σχίσιμο των παραθύρων, παραθύρων, τραβέρσες. Η απόδοση της ανταλλαγής περιορίζεται από το μέγεθος του ανοίγματος παραθύρου ή ανοίγματος, καθώς και από την ποσότητα ενέργειας που αναπτύσσεται από τον ανεμιστήρα. Το χειμώνα, το έργο του για την εισροή είναι περιορισμένο, επειδή Εισπνοείται δροσερός αέρας, δημιουργώντας δυσφορία.

Επιλογή # 2

Για να αποφύγετε τα ρεύματα, οι ειδικές βαλβίδες αέρα είναι αποτελεσματικές ως εναλλακτική λύση. Μέσα από αυτά ένα νέο ρεύμα διεισδύει στα σπίτια, αντισταθμίζοντας εκεί το έλλειμμα. Η τοποθέτηση του ανεμιστήρα τροφοδοσίας αέρα ή της βαλβίδας παραθύρου θεωρείται ως ένας από τους προϋπολογισμούς και η πιο ευάλωτη επιλογή όταν χρησιμοποιείται σε κρύο καιρό: το δωμάτιο γίνεται γρήγορα υγρό. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στην κατοικία, οι ροές αέρα πρέπει να κυκλοφορούν μακριά από τα σαλόνια στην τουαλέτα και την κουζίνα.

Επιλογή # 3

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού για εξόρυξη και εισροή με αναρρόφηση. Θεωρείται εξοικονόμηση ενέργειας. Οι συσκευές πλάκας με εναλλάκτη θερμότητας συσσωρεύουν θερμότητα ή κρύο στο δωμάτιο από κλιματιστικά (το καλοκαίρι) και δίνουν αέρα από το δρόμο. Όταν εφαρμόζεται ψυχρός αέρας, η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, το θερμαινόμενο ρεύμα που δεν κατόρθωσε να εγκαταλείψει τη θερμότητα αμέσως, οδηγείται στο δρόμο. Στις μονάδες παροχής και εξαγωγής με δυνατότητα ανάκτησης υπάρχει ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του ψυχρού (εισερχόμενου) και του θερμού (εξαντλημένου) αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται μόνο θερμότητα, αλλά όχι οσμές και διάφορες μολυσματικές ουσίες.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Το σύστημα παροχής αναγκαστικού αέρα έχει σχεδιαστεί κατά το αρχικό στάδιο κατασκευής ή κατά την εκτέλεση σημαντικών επισκευών. Είναι επιτακτική ανάγκη η εισαγωγή αέρα από την ατμόσφαιρα να διέρχεται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος. Σε μια θερμικά μονωμένη συσκευασία περιλαμβάνονται:

 • διακοσμητικό πλέγμα,
 • βαλβίδα,
 • ηλεκτρική θερμάστρα,
 • ένα σύνολο φίλτρων,
 • ανεμιστήρα,
 • ο αντισταθμιστής των ηχητικών ταλαντώσεων,
 • αυτόματες συσκευές ελέγχου,
 • μανίκια εξαγωγής αέρα.

Για να χτίσετε το σύστημα απαιτεί μια ιδιαίτερη θέση στο μπαλκόνι, το λότζια ή στο διάδρομο. Η πληρότητα μπορεί να επεκταθεί με ένα σύστημα υγρασίας, απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία, ιονισμού κ.λπ.

Η συνδυασμένη μορφή ανταλλαγής αέρα συμπληρώνεται με αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ταχύτητας κίνησης των αέριων μαζών. Εγκατασταθεί στους αγωγούς, τα κλιματιστικά αναμιγνύουν καθαρό εξωτερικό αέρα στο ρεύμα ανακύκλωσης. Ο αέρας εξόδου αφήνει το τυπικό σχέδιο - μέσα από την κουκούλα στο διαμέρισμα. Το συνολικό άκρο εξόδου του άξονα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της οροφής του κτιρίου.

Όταν η αναλογία των πλευρών του αγωγού έχει ορθογώνιο σχήμα 3: 1, χαρακτηρίζεται από το χαμηλότερο σχήμα θορύβου όταν περνά μέσα από αυτό υπό πίεση αέρα. Το απαιτούμενο μέγεθος του εύκαμπτου σωλήνα αέρα υπολογίζεται σύμφωνα με τους πίνακες λαμβάνοντας υπόψη τη ροή του αέρα και την ταχύτητα της κίνησης του. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός ροής, το μέγεθος του αγωγού μειώνεται.

Προσοχή παρακαλώ! Ο σωστός υπολογισμός και η επιλογή του αεραγωγού σημαίνει ότι η ταχύτητα ροής αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 3 m / s. Σε αυτή την περίπτωση διατηρείται το επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου στον αγωγό για κατοικίες.

Επί του παρόντος, το πλέον τέλειο σύστημα ανταλλαγής αερισμού θεωρείται η ανταλλαγή αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής με στοιχεία θέρμανσης και ανάκτησης. Η αποδοτικότητα αυξάνεται εύκολα εάν ολοκληρωθεί το σύστημα με αυτόματη μονάδα ελέγχου θερμοκρασίας, χρονοδιακόπτες, συσκευή προστασίας από υπερφόρτωση, φίλτρα αισθητήρες ρύπανσης κ.λπ.

Η ιδιαιτερότητα των συσκευών εξαερισμού αέρα και απαγωγής επιτρέπει την επιλογή του κατάλληλου σχεδίου για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε μόνοι σας. Αλλά η εγκατάσταση πιο σύνθετων συστημάτων μηχανικής είναι καλύτερα ανατεθειμένη σε ειδικούς.

Αναγκαστικός αερισμός στο διαμέρισμα - μια υπόσχεση της άνεσης και της φρεσκάδας

Μπαίνοντας στο διαμέρισμα, πάντα θέλετε να νιώσετε τη ζεστασιά, τη φρεσκάδα και την καθαριότητα του αέρα. Αλλά δεν μπορείτε να μιλήσετε για άνεση, αν αισθάνεστε έντονα δυσάρεστες οσμές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του εξαερισμού στο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, ο εξαναγκασμένος αερισμός στο διαμέρισμα γίνεται απαραίτητος στις συνθήκες των αστικών διαμερισμάτων.

Για να εξασφαλίσετε τη στέγαση σας το μέγιστο επίπεδο άνεσης και ηρεμίας, πρέπει να έχετε ένα αξιόπιστο σύστημα εξαερισμού. Η πιο κοινή μέθοδος είναι ο φυσικός αερισμός, ο οποίος περιλαμβάνει παράθυρα, μπαλκόνια, παράθυρα, πόρτες μέσω των οποίων εισέρχεται φρέσκος αέρας. Γενικά, εάν ακολουθείτε όλους τους κανόνες, για ένα ξεχωριστό δωμάτιο, πρέπει να δημιουργηθεί ένας δίαυλος εξαερισμού που να ανοίγει στην οροφή του σπιτιού. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος συνεπάγεται μεγάλο κόστος και είναι διαθέσιμη μόνο για ιδιωτικές κατοικίες ή μικρά ορόφους.

Στα ψηλά σπίτια δημιουργείται ένας κοινός δίαυλος για όλα τα διαμερίσματα, τον λεγόμενο κορμό, ο οποίος ανοίγει στην οροφή. Από ένα ξεχωριστό διαμέρισμα σε αυτόν τον κορμό προστίθενται οι έξοδοι εξαερισμού σε κάθε όροφο. Ο αέρας εξέρχεται από τα ανοίγματα εξαγωγής, τα οποία σε όλα τα διαμερίσματα βρίσκονται στο μπάνιο, στην κουζίνα ή στην τουαλέτα. Στο κοινό κανάλι, ο αέρας από το διαμέρισμα φτάνει στον τελευταίο όροφο. Στην οροφή του σπιτιού υπάρχουν κιβώτια για εξαερισμό, και χάρη σε μια κατακόρυφη εξάτμιση, ο αέρας εισέρχεται από το κτίριο στο δρόμο. Αυτό το σύστημα εξαερισμού καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από την εγκατάσταση μεμονωμένων συστημάτων και είναι πυράντοχο.

Υπάρχει επίσης εξαναγκασμένος αερισμός στο διαμέρισμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αστικά διαμερίσματα όπου ο φυσικός αερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και καπνών.

Τα συστήματα εξαναγκασμένης εξαερισμού είναι διαφόρων τύπων:

 • αναγκασμένος εξαναγκασμένος αέρας και εξάτμιση με ανάκτηση θερμότητας
 • αναγκαστική τροφοδοσία και φυσική εξάτμιση.
 • εξαναγκασμένη εξάτμιση.
 • εξαναγκασμένη τροφοδοσία και εξαγωγή.

Το σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού στο διαμέρισμα βασίζεται στο γεγονός ότι η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου εξοπλισμού. Ποια συσκευή να επιλέξετε εξαρτάται από το μέγεθος, τη διαμόρφωση και τον προορισμό του δωματίου.

Έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού

Για να μάθετε πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να φέρετε ένα ανάμικτο ανάμικτο ή ένα κερί στη σχάρα εξαερισμού. Σε περίπτωση που η φλόγα κλίνει προς τη σχάρα, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί κανονικά. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση και η φωτιά παραμείνει στην αρχική της θέση, το σύστημα εξαερισμού σας απαιτεί επείγουσα παρέμβαση.

Αρχικά, προσπαθήστε να αφαιρέσετε την προστατευτική μάσκα από την οπή εισαγωγής αέρα. Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε απαλά τη σκόνη και τη βρωμιά σε όλη την περιοχή.

Εάν έχετε ελέγξει τόσο απλό τρόπο την εξαερισμού στην πολυκατοικία, και αποδείχθηκε ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει απαιτείται για τη φόρτωση και τη θεραπεία φέρνει κανένα αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να κάνετε την εγκατάσταση του ατόμου συστήματος εξαερισμού.

Τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο αναγκαστικός αερισμός του διαμερίσματος είναι δύο τύπων:

 1. Το σύστημα παροχής, το καθήκον του οποίου είναι να παρέχει καθαρό αέρα στο διαμέρισμα.
 2. Το σύστημα εξάτμισης, η κύρια λειτουργία του οποίου είναι η αφαίρεση του χρησιμοποιημένου αέρα από το δωμάτιο.

Το σύστημα εξάτμισης περιλαμβάνει τόσο απλές συσκευές όσο ανεμιστήρες. Μπορούν να εγκατασταθούν στο παράθυρο ή στο άνοιγμα. Η διαδικασία εγκατάστασης μιας τέτοιας συσκευής είναι αρκετά απλή, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο, η χαμηλή τιμή αντιστοιχεί στην ποιότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης. Λόγω του μικρού μεγέθους και της δύναμης των οπαδών, δεν μπορούν να παράσχουν στο διαμέρισμα τις απαραίτητες παραμέτρους για τον καθαρό αέρα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ας δούμε πώς να κάνετε εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα. Αρχικά, αξίζει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το υπάρχον φυσικό εξαερισμό του διαμερίσματός μας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνδέσουμε επιπλέον βαλβίδες και ανεμιστήρες σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να μετατρέψουμε τον φυσικό εξαερισμό σε ένα αναγκαστικό σύστημα. Προχωρούμε σύμφωνα με απλά βήματα:

 1. στον τοίχο γεμίζουμε μια τρύπα όχι μεγαλύτερη από 7 εκατοστά σε διάμετρο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο, το οποίο θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από τη σκόνη που σχηματίζει.

Αυτή η μέθοδος θα βελτιώσει εν μέρει τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Προκειμένου να εκρέει ο αέρας, πρέπει επιπλέον να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρα. Ένα τέτοιο σύστημα είναι κατάλληλο για μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα.

Μια σημαντική επιλογή είναι η σωστή επιλογή του ανεμιστήρα. Διακρίνονται στους παρακάτω τύπους στο σχεδιασμό τους:

Η πιο βολική και αθόρυβη υπηρεσία είναι ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται τόσο στο σύστημα εξαερισμού όσο και μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.

Γνωρίζοντας ορισμένους βασικούς κανόνες, ο υποχρεωτικός αερισμός στο διαμέρισμα με τα χέρια τους για να το κάνει δεν είναι δύσκολο. Ακολουθήστε τις ακόλουθες προτάσεις:

 1. πρώτα να πάρετε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για αυτή τη δουλειά. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά πλαστικών σωλήνων, από τους οποίους είναι απαραίτητο να κατασκευάζονται αεραγωγοί, καθώς και διάφοροι σύνδεσμοι, σφραγίδες, σφιγκτήρες και τα παρόμοια.
 2. Σύμφωνα με το έργο, χωρίζουν σωστά τους σωλήνες σε όλο το δωμάτιο.
 3. εγκαταστήστε μια είσοδο φρέσκου αέρα και την έξοδο του εξαγόμενου αέρα και τοποθετήστε τα αντίθετα μεταξύ τους.
 4. συνδέστε την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κοινό σύστημα. Επιλέξτε άμεσα το ίδιο το σύστημα, με βάση το φορτίο που του επιβάλλεται.
 5. κάνετε τις συνδέσεις σωλήνων πολύ προσεκτικά και προσεκτικά, αφού ενεργοποιήσετε το σύστημα, η πίεση αέρα θα αυξηθεί. Λόγω της υψηλής πίεσης, οι σωλήνες που συνδέονται κακώς θα διασκορπιστούν απλά και οι ροές αέρα θα γίνουν άνισες. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία του συστήματος.

Τύποι εγκαταστάσεων για εξαναγκασμένο εξαερισμό

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, για να εγκαταστήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε. Οι τύποι εγκαταστάσεων είναι οι εξής:

 1. Ένα σύστημα που περιέχει έναν ανακτητή. Ένα τέτοιο σύστημα θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όχι μόνο την είσοδο και την έξοδο του χρησιμοποιημένου αέρα, αλλά θα σας παράσχει επίσης την ευκαιρία να σώσετε τον κλιματισμό και τη θέρμανση του δωματίου.

Ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα στο διαμέρισμα μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω βαλβίδας αέρα τοποθετημένης σε μεταλλικό πλαστικό παράθυρο. Το γεγονός είναι ότι νωρίτερα σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα εγκαταστάθηκαν τα συνηθισμένα ξύλινα παράθυρα με παράθυρα, και μέσα από τα διαρρέοντα πλαίσια ο αέρας μπήκε στα διαμερίσματα σε τεράστιο ποσό.

Όταν άρχισε να εγκαθιστά πλαστικά παράθυρα, άρχισαν αμέσως να εμφανίζονται μεγάλα προβλήματα με δυσάρεστες μυρωδιές στο δωμάτιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ροή αέρα, η οποία συνεπώς οδηγεί σε ανεπαρκή βύθιση στους αεραγωγούς. Από την αρχή, μόλις άρχισαν να παράγουν πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια, προορίζονταν για διαμερίσματα με εξαναγκασμένο εξαερισμό. Αυτά με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει πολύ διαδεδομένα και να τα εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε διαμέρισμα, παρά την εμφάνιση περαιτέρω προβλημάτων με ολόκληρο το σύστημα.

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα θα βοηθήσει τους κατοίκους του να δημιουργήσουν την απαραίτητη άνεση, την ευκολία και να οργανώσουν την παραλαβή καθαρού αέρα στο δωμάτιο, που είναι απαραίτητη για την κανονική ζωή ενός ατόμου και τη διατήρηση της υγείας του.

Όταν απαιτείται εξαναγκασμένος αερισμός στο διαμέρισμα

Διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια συνδέονται με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού που παρέχει την απομάκρυνση των μάζων αέριου αέρα στο περιβάλλον μέσω ενός καναλιού εξαγωγής.

Μια τέτοια δομή του συστήματος εξαερισμού είναι πολύ αποτελεσματική, ωστόσο, μόνο όταν πρόκειται για κτίρια νέας κατασκευής. Με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργικότητά του πέφτει και οδηγεί σε διαταραχή του μικροκλίματος στο κτίριο. Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα είναι μια διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση και επιτρέπει όχι μόνο να δημιουργηθούν οι πιο άνετες συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να σωθούν από πολλά προβλήματα.

Ροές αέρα και τύποι συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού

Τα περισσότερα κτίρια κατοικιών είναι εξοπλισμένα με φυσικά συστήματα εξαερισμού. Αποτελείται από διάφορους αγωγούς εξαγωγής, οι οποίοι συνδέονται με ένα μονό εξερχόμενο κανάλι, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος του ανυψωτήρα. Στο ρόλο των διαύλων παροχής χρησιμεύουν ως παράθυρα, πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια, δηλαδή όλα τα αντικείμενα μέσω των οποίων ο αέρας μπορεί να ρεύσει ελεύθερα στο διαμέρισμα.

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι αρκετά αποτελεσματικό και εξασφαλίζει τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών για τη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργικότητά του μειώνεται σταδιακά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του μικροκλίματος στο διαμέρισμα. Ο κύριος λόγος για τη μειωμένη απόδοση του συστήματος είναι η ανεπαρκής συντήρηση των επικοινωνιών, η οποία οδηγεί στην πλήρωσή τους με θραύσματα και μείωση της διαμέτρου.

Οι συνέπειες της διατάραξης της διανομής των αέριων μαζών στο διαμέρισμα ποικίλουν, κυμαίνονται από την ανάπτυξη μούχλας και τελειώνουν με την εμφάνιση ποικίλων εντόμων. Αποφύγετε αυτή την εξέλιξη θα βοηθήσει ένα καλό σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα, που έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει την υπερβολική υγρασία και την ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέρα.

Η αρχή της λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού βασίζεται στη χρήση διαφόρων μηχανισμών που ενισχύουν τη ροή του αέρα και εξασφαλίζουν τον καθαρισμό του. Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι παρόμοιων συστημάτων που επιτρέπουν την ομαλοποίηση της αναλογίας υγρασίας και θερμικών δεικτών μέσα στο διαμέρισμα. Μοιάζουν με αυτό:

Τα παραπάνω μοντέλα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες των χώρων στον ανοικτό αέρα και να εξασφαλίσουν την πλήρη απομάκρυνση της μάζας αποβλήτων.

Υπολογισμός παραμέτρων και επιρροή τους στην επιλογή των στοιχείων του συστήματος

Η επιλογή αυτού ή του τύπου συστήματος βασίζεται στον βαθμό λειτουργικότητας του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το κριτήριο διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο. Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό των παραμέτρων του εξαναγκασμένου εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αερισμό του διαμερίσματος:

 1. την περιοχή του δωματίου.
 2. το επίπεδο στεγανότητας των παραθύρων, των θυρών και των μπαλκονιών.
 3. υφιστάμενες ροές αέρα ·
 4. Διαρρύθμιση των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Όλα αυτά τα κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός μοντέλου του συστήματος εξαερισμού. Ωστόσο, οι παράμετροι ανταλλαγής αέρα που αναφέρονται στην τεχνική τεκμηρίωση διαφέρουν στις τιμές τους για οικιακούς και εμπορικούς χώρους, γεγονός που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι πρέπει να είναι εφοδιασμένα με 3 κυβικά μέτρα. καθαρός αέρας ανά 1 τ.μ. περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα υπολογίζεται με βάση τις απαιτήσεις των 25 m3 / h. ανεξάρτητα από τα τετράγωνα των χώρων.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του SNiP καθιστά δυνατή τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών σε ένα διαμέρισμα και την ομαλοποίηση του μικροκλίματος. Επιπλέον, με βάση την ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών και τον όγκο τους, επιλέγονται οι κύριες παράμετροι του συστήματος, όπως η διατομή των αεραγωγών, η ισχύς και ο αριθμός των ανεμιστήρων και η καταλληλότητα της εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού.

Αναγκαστικός εξαερισμός και τα χαρακτηριστικά του

Η εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού με εξαναγκασμένη εξάτμιση συνιστάται στην περίπτωση που ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται σε κανονική λειτουργία και τα εξαντλημένα απόβλητα δεν εξαντλούνται εξ ολοκλήρου. Κατά κανόνα, οι λόγοι για αυτό είναι οι παρεμποδισμένοι αεραγωγοί εξαερισμού, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν πλήρως τις λειτουργίες που τους έχουν ανατεθεί. Ως αποτέλεσμα της διαταραχής της κυκλοφορίας, παρατηρείται στασιμότητα των αέριων μαζών, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από την οροφή και συμβάλλει στην εμφάνιση υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω της υπερβολικής πίεσης στο εσωτερικό του διαμερίσματος, ο καθαρός αέρας αναγκάζεται να επιστρέψει στο δρόμο μέσω των καναλιών τροφοδοσίας ή δεν φθάνει καθόλου.

Για τη σταθεροποίηση της κυκλοφορίας και την ομαλοποίηση του μικροκλίματος, χρησιμοποιείται η αρχή του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Βασίζεται στη χρήση πολλών ανεμιστήρων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην είσοδο των αγωγών εξαγωγής, παρέχοντας την απαραίτητη πρόσφυση. Κατά κανόνα, η τοποθέτησή τους πραγματοποιείται στις υπάρχουσες τρύπες εξαερισμού που βρίσκονται στην κουζίνα ή στο μπάνιο και συνδέονται με κοινό κανάλι.

Στην περίπτωση που ο κύριος καυσαερίων είναι τελείως φραγμένος και δεν λειτουργεί, οι οπές δημιουργούνται απευθείας στους τοίχους και εξάγονται τόσο στην είσοδο όσο και στο δρόμο. Αυτή η διάταξη πρόσθετων καναλιών επιτρέπει την εξασφάλιση κανονικής κατανομής των ροών αέρα και την εξασφάλιση ενός βέλτιστου μικροκλίματος μέσα στο διαμέρισμα. Η ισχύς των ανεμιστήρων και ο αριθμός τους επιλέγονται βάσει των υπαρχουσών εσωτερικών συνθηκών και των υπολογισμένων παραμέτρων που λήφθηκαν αρχικά.

Μοντέλα εξαερισμού και εξαγωγής και εξαερισμού

Η εγκατάσταση αερισμού τροφοδοσίας συνιστάται σε διαμετρικά αντίθετες συνθήκες, όταν η πρόσβαση στο οξυγόνο είναι περιορισμένη και ο απορροφητήρας λειτουργεί πλήρως. Μια παρόμοια κατάσταση δεν είναι επίσης ασυνήθιστη και συμβαίνει αρκετά συχνά. Ο λόγος για αυτό είναι τα νέα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα και πόρτες, που εξασφαλίζουν 100% σφράγιση του δωματίου. Ως αποτέλεσμα, ο κρύος αέρας δεν μπορεί να εισέλθει πλήρως στο διαμέρισμα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, αλλά δεν είναι απολύτως σκόπιμο σε σχέση με τον εξαερισμό.

Για την αύξηση της κυκλοφορίας των αέριων μαζών χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες τροφοδοσίας, για την εγκατάσταση των οποίων είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικές διαμπερείς οπές που ανοίγουν απευθείας στο δρόμο. Είναι εξοπλισμένα με μια ειδική βαλβίδα παροχής ή ανεμιστήρα, η οποία αυξάνει την ταχύτητα και τον όγκο του εισερχόμενου αέρα και από την άλλη μεριά είναι εγκατεστημένες ειδικές περσίδες, οι οποίες επιτρέπουν τη ρύθμιση αυτών των παραμέτρων.

Το σύστημα παροχής και εξαγωγής του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα εγκαθίσταται με γενική παραβίαση της κατανομής των ροών αέρα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες του. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων καναλιών για την εγκατάσταση του μηχανικού εξοπλισμού και την πλήρη παρεμπόδιση των παλαιών μη λειτουργικών τρυπών.

Πρόσθετα εξαρτήματα και ο σκοπός τους

Το σύστημα του εξαναγκασμένου εξαερισμού του διαμερίσματος μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα πρόσθετα εξαρτήματα, εκτός από τους απαραίτητους ανεμιστήρες και αγωγούς. Η ένταξή τους στο γενικό σχήμα καθιστά δυνατή τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την παροχή των πιο άνετων συνθηκών διαβίωσης. Ο κατάλογός τους έχει ως εξής:

 • Γρίλια αερισμού που προστατεύουν τα κανάλια από τη διείσδυση τρωκτικών ή τη συσσώρευση σκόνης. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται από το εξωτερικό των αγωγών και εκτελούν επίσης μια διακοσμητική λειτουργία.
 • Βαλβίδες ή περσίδες παρέχουν την ρύθμιση της ταχύτητας και του όγκου του αέρα τροφοδοσίας και, αν είναι απαραίτητο, μπορούν να τους μπλοκάρουν τελείως.
 • Οι θερμαντήρες οργανώνουν τη θέρμανση του φρέσκου αέρα το χειμώνα.
 • Τα ηχοαπορρόφηση εξαλείφουν όλους τους ξένους θορύβους που ακούγονται από την πλευρά του δρόμου ή εμφανίζονται λόγω της λειτουργίας ανεμιστήρων και άλλων μηχανισμών.
 • Τα αερόφρενα εμποδίζουν την είσοδο μικρών συντριμμιών, σκόνης και γύρης στο διαμέρισμα.
 • Μια μονάδα ελέγχου που παρακολουθεί τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης ή απενεργοποίησης ορισμένων τμημάτων του. Λειτουργεί πλήρως αυτόματα σύμφωνα με τις προκαθορισμένες παραμέτρους και απαιτεί συνεχή παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγκατάσταση όλων αυτών των συσκευών δεν επηρεάζει απολύτως τη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα, παρέχοντας επιπλέον άνεση στους κατοίκους του. Η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά δεν επηρεάζει καθόλου την κινητικότητά του.

Συμπέρασμα

Η χρήση μοντέλου εξαναγκασμένου εξαερισμού συνιστάται στην περίπτωση που το φυσικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί. Η παραβίαση της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη του αγωγού εξαγωγής ή στην υψηλή στεγανότητα των παραθύρων και των θυρών. Η επιλογή του τύπου του εξαναγκασμένου εξαερισμού βασίζεται στις διαθέσιμες παραμέτρους και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τεχνικών εγγράφων. Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων καθιστά δυνατή τη βελτιστοποίηση της κατανομής των ροών και την πλήρη εξάλειψη όλων των αρνητικών παραγόντων που σχετίζονται με τη στασιμότητα του αέρα.

Αναγκαστικός αερισμός με απλά λόγια

Γιατί ο άνεμος φυσά, και πού κάνει ο αερισμός

Ο αέρας αναπτύσσεται όταν θερμαίνεται, γίνεται λιγότερο πυκνός και, σύμφωνα με το νόμο του Αρχιμήδη, «επιπλέει». Για παράδειγμα, γι 'αυτό το λόγο πετούν μπαλόνια. Στο κάτω μέρος, όπου ο θερμός αέρας έχει αναχωρήσει, εμφανίζεται μια περιοχή χαμηλής πίεσης. Βγαίνει από άλλα μέρη όπου η πίεση είναι υψηλότερη. Και ο άνεμος αναδύεται.

Τι έχει να κάνει με τον εξαερισμό; Ο πιο άμεσος: ο σωστός εξαερισμός δημιουργεί επίσης περιοχές χαμηλής πίεσης, λόγω των οποίων ο αέρας μετακινείται από δρόμο σε σπίτι και πίσω.

Κάθε σπίτι έχει καμινάδα. Ξεκινά από τον πυθμένα (στο υπόγειο ή στον πρώτο όροφο) και καταλήγει πάνω από την οροφή. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι μια καμινάδα. Στο διαμέρισμα υπάρχουν μεγάλοι σωληνίσκοι, στους οποίους εισέρχονται τα κανάλια εξαγωγής από όλα τα διαμερίσματα στην είσοδο.

Στο σωλήνα εξάτμισης, ο ζεστός βρώμικος αέρας "επιπλέει" και τελικά φεύγει από το δρόμο πάνω από την οροφή. Παρακάτω, στα διαμερίσματα, υπάρχει μια περιοχή χαμηλής πίεσης. Εκεί και εκρήγνυται ο αέρας από το δρόμο - μέσα από ανοιχτά παράθυρα, μπαλκόνια και διαρροές στους τοίχους. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του φυσικού αερισμού.

Γιατί ο φυσικός αερισμός δεν είναι αρκετός

Λένε ότι το απλούστερο, το ασφαλέστερο. Με τον φυσικό εξαερισμό, το αντίθετο ισχύει: είναι όσο το δυνατόν απλούστερο, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου αξιόπιστο. Εδώ είναι μερικές περιπτώσεις στις οποίες ο φυσικός αερισμός δυσλειτουργεί:

 • Τα σπίτια είναι αεροστεγή πλαστικά παράθυρα που δεν αφήνουν τον αέρα από το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας από το δωμάτιο εισέρχεται στον αγωγό εξαγωγής, αλλά ο φρέσκος υπαίθριος αέρας δεν μπορεί να φτάσει στην κενή θέση. Αντ 'αυτού, ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο από την είσοδο, τους άλλους χώρους ή ανάμεσα στους τοίχους. Από αυτό το φρέσκο ​​όχι, αυτό είναι γεγονός.
 • Κατά λάθος από σχεδιαστές ή κατασκευαστές, η είσοδος είναι κατεψυγμένη το χειμώνα και ο σωλήνας εξάτμισης παγώνει μαζί του. Ο αέρας στον σωλήνα θερμαίνεται ελαφρά και αυξάνεται αργά. Δεν υπάρχουν κουκούλες, δεν υπάρχουν περιοχές χαμηλής πίεσης, δεν υπάρχει κίνηση των αέριων μαζών και επομένως δεν υπάρχει εισροή.
 • Οι αγωγοί εξαερισμού δεν καθαρίζονταν για δεκαετίες και ήταν κατάφυτοι με σκόνη και ακαθαρσίες. Ο αυλός των σωλήνων έχει μειωθεί, είναι πιο δύσκολο για τον αέρα να περάσει μέσα από αυτά. Φυσικά, η κουκούλα μειώνεται.
 • Έξω, υπάρχει ένας τέτοιος άνεμος που κυριολεκτικά φυσά τον αέρα πίσω στην καμινάδα. Ο αέρας δεν μπορεί να βγει, έτσι συσσωρεύεται στην κουκούλα, η πίεση αυξάνεται - και τελικά ο βρώμικος αέρας από την κουκούλα μπορεί να πάρει πίσω στο σπίτι.

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του φυσικού αερισμού: τη θερμοκρασία έξω από το παράθυρο, την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου, τη διαπερατότητα του αέρα στους τοίχους και τα παράθυρα, την κατάσταση των αεραγωγών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να ελεγχθούν και επομένως δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε την ανταλλαγή αέρα.

Με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό τα πάντα είναι διαφορετικά. Σε αυτό, ο αέρας κινείται όχι σύμφωνα με κάποιο νόμο του Αρχιμήδη, αλλά χάρη στον ανεμιστήρα. Με τον εαυτό του δεν έχει σημασία τι πίεση υπάρχει στην καμινάδα και ποιος είναι ο καιρός έξω από το παράθυρο - μόνο η απόδοση του ανεμιστήρα είναι σημαντική. Εγκαταστήθηκε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού με ένα ισχυρό "πικάπ" - και το διαμέρισμα θα είναι σίγουρα φρέσκο.

Όταν χρειάζεστε εξαναγκασμένο αερισμό στο διαμέρισμα

Η απάντηση είναι απλή: όταν το φυσικό δεν λειτουργεί. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 1. Ο αέρας δεν εισέρχεται στο διαμέρισμα.
 2. Ο αέρας δεν καθαρίζεται.
 3. Ο αέρας δεν αφήνει το διαμέρισμα.

Εν συντομία, οι λύσεις σε αυτά τα προβλήματα μοιάζουν με αυτό:

 1. Αναγκαστικός εξαερισμός.
 2. Αναγκαστικός εξαερισμός με φίλτρο HEPA.
 3. Εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Σχετικά με τα πάντα.

Εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα

Υπάρχει ένας κεντρικός και συμπαγής εξαναγκασμένος εξαερισμός. Ο κεντρικός αερισμός παρέχει αέρα για ολόκληρο το διαμέρισμα, αλλά καταλαμβάνει πολύ χώρο και είναι ακριβό. Ο συμπαγής αερισμός εξαερισμού μόνο ένα δωμάτιο, αλλά σχετικά φθηνό και σε μέγεθος συγκρίσιμο με τον κλιματισμό. Αυτό είναι σύντομο. Λεπτομέρειες - παρακάτω.

Κεντρικός εξαερισμός αέρα: PVU

Το PVU αποκρυπτογραφείται ως μονάδα επεξεργασίας αέρα. Είναι ένα τόσο περίπλοκο μεταλλικό κιβώτιο με σωλήνες που κολλάνε προς διάφορες κατευθύνσεις. Το ίδιο το κιβώτιο είναι εγκατεστημένο σε μια απομονωμένη θέση: σε ένα τεχνικό δωμάτιο, έξω από το παράθυρο, πάνω από μια οροφή κουρτινών ή σε μια σοφίτα. Ένας από τους σωλήνες παίρνει αέρα από το δρόμο προς το PVS, το υπόλοιπο από το PVU στα δωμάτια.

Αυστηρά μιλώντας, ο κεντρικός μπορεί να είναι όχι μόνο ο εξαναγκασμένος εξαναγκασμός εξαερισμού, αλλά και ο εφοδιασμός και η εξάτμιση. Αυτό συμβαίνει όταν ο καθαρός αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο μέσω ενός σωλήνα, αλλά ρέει έξω από τους άλλους σωλήνες. Η καρδιά ενός παρόμοιου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι το ίδιο μεταλλικό κουτί με εσωτερικό ανεμιστήρα.

Πλεονεκτήματα του κεντρικού αερισμού: αθόρυβη λειτουργία και υψηλή απόδοση. Σε μία ώρα, μια εγκατάσταση συλλαμβάνει εκατοντάδες κυβικά μέτρα καθαρού αέρα. Αυτό αρκεί για ολόκληρο το διαμέρισμα.

Μειονεκτήματα: πολύπλοκη εγκατάσταση και μεγάλες διαστάσεις. Η ίδια η εγκατάσταση θα ταιριάζει μόνο στο μπαλκόνι ή έξω από το παράθυρο του βραχίονα, αεραγωγούς - πίσω από την ψευδοροφή. Προκειμένου οι σωληνώσεις να μπουν εκεί, πιθανότατα, η οροφή θα πρέπει να μειωθεί κατά 10-20 cm.

Είναι δυνατό να εγκαταστήσετε το PVU όμορφα μόνο κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής, συμπεριλαμβανομένου του αερισμού στο έργο του διαμερίσματος. Ήδη στην τελική επισκευή για να κάνει μια τακτοποιημένη εγκατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη. Μόνο η τοποθέτηση αεραγωγών υπόσχεται ένα σωρό από συντρίμμια κατασκευής και πολλές νέες τρύπες στους τοίχους.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των πολυώροφων σπιτιών: διάταξη εξατμίσεων και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα

Άνετη διαβίωση σε ένα επίπεδο είναι δυνατή με όλες τις επικοινωνίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του: ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, αερισμός. Σύγχρονη κατασκευή πολυώροφου κτίρια επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την απώλεια θερμότητας, έτσι ώστε η πρόσοψη είναι επενδεδυμένα με τα ποιότητας θερμομόνωση υλικών, τα παράθυρα και οι πόρτες κατασκευάζονται ως αεροστεγές όσο το δυνατόν. Αυτό απαιτεί την οργάνωση του αερισμού των χώρων. Τι είδους σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε και πώς να το εξοπλίσετε σωστά - θα μάθετε από αυτό το άρθρο.

Γενικοί κανόνες για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Σύμφωνα με το SNIP, πρέπει να οργανώνεται ανταλλαγή αέρα σε κάθε κτίριο κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα διαμερίσματα διαθέτουν ένα σύστημα εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα από χώρους γραφείων, όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Σχέδιο οργάνωσης του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Αυτά τα δωμάτια καθημερινά χρησιμοποιούνται πολλές φορές από κάθε μέλος της οικογένειας, ως αποτέλεσμα του οποίου ο αέρας σε αυτά είναι μολυσμένος, υγρασία συσσωρεύεται σε αυτό. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, αυτές οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αόρατες. Αλλά αν η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα διαταραχθεί, αυτό φαίνεται:

 • θόλωμα παράθυρα, το σχηματισμό της συμπύκνωσης?
 • η εμφάνιση της υγρασίας σε γωνίες, μούχλα?
 • η στασιμότητα του αέρα, η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών μέσω των χώρων.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κατάσταση των επίπλων, τη διακόσμηση, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα είναι ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση των παθογόνων παραγόντων.

Ελέγουμε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Πόσο αποτελεσματικό είναι το διαμέρισμά σας; Μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και να στερεώσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα. Εάν αρχίσει να απορροφάει - λειτουργεί, αν όχι - στο περίβλημα υπάρχουν προβλήματα με την ανταλλαγή αέρα.

Για τη σημείωση: το τράβηγμα ελέγχεται παρομοίως, αν στην τρύπα για να παρουσιάσει την ανάμνηση αγώνα.

Μετρήστε τον αερισμό με ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα κίνησης του αέρα μέσω των καναλιών. Η προκύπτουσα τιμή, μαζί με την οπή εξαερισμού τμήμα ένδειξης γίνεται σε ειδικό πίνακα υπολογίζονται, και, τελικά, να μάθουν πόση αέρας περνά μέσα από το πλέγμα του 1 ανά ώρα (m3 / h).

Εργασίες αερισμού στο σπίτι, ελέγξτε

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα τυπικό διαμέρισμα

Σε όλα τα πολυώροφα σπίτια είναι οργανωμένος ο εξαερισμός του φυσικού τύπου. Στη βάση του, υπολογίζονται τα ποσοστά ανταλλαγής αέρα για τα αστικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα στο περίβλημα μέσω θυρών, ανοιγμάτων / διαρροών παραθύρων, ανοιγμένων παραθύρων και αφαιρείται - μέσω των αγωγών εξαερισμού.

Αυτή η αρχή της ανταλλαγής αέρα λειτούργησε μέχρι την εμφάνιση στην αγορά των παραθύρων από PVC εξοπλισμένα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και μεταλλικές πόρτες εφοδιασμένες με ελαστικές σφραγίδες. Από τη μία πλευρά, ενισχύουν τη μόνωση του διαμερίσματος, αλλά από την άλλη - εμποδίζουν τη ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά το χειμώνα) δεν είναι πρακτικό, αφού το διαμέρισμα αφήνει θερμότητα, και έξω υπάρχει ψυχρός αέρας, σκόνη.

Το πρόβλημα του αερισμού είναι ιδιαίτερα οξύ στους τελευταίους ορόφους. Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας απομακρύνεται αποτελεσματικά από το δωμάτιο, πρέπει να διέρχεται από κάθετο κανάλι τουλάχιστον 2 m. Αυτό είναι δυνατό σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον τελευταίο (δεδομένου ότι η πατάρι είναι πάνω από αυτό).

Το αποτέλεσμα: Ο εξαερισμός και η εξαερισμός των διαμερισμάτων, με βάση τη φυσική παροχή αέρα, είναι αναποτελεσματικά στη σημερινή εποχή. Πρέπει να βελτιωθεί με τη χρήση πρόσθετων συσκευών.

Εξαερισμός και εξαερισμός των διαμερισμάτων

Πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος

Προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στον υπολογισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών για διαφορετικούς χώρους. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βέλτιστος όγκος εισροής, είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι κανόνες αερισμού του διαμερίσματος με την περιοχή και τον αριθμό των κατοίκων. Σε 1 m 2 του περιβλήματος για 1 ώρα θα πρέπει να λάβετε 3 m 3 αέρα. Ένας ενήλικος χρειάζεται 30 m 3 αέρα για κάθε 60 λεπτά. Ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα είναι:

 • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 90 m 3 / ώρα, με ηλεκτρικό - όχι λιγότερο από 60 m 3 / h.
 • για το μπάνιο - 25 m 3 / ώρα,
 • για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο - 50 m 3 / ώρα.

Γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε το απαιτούμενο εξαερισμό για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, και στη βάση αυτή να αναπτύξει ένα σχέδιο εξαερισμού, σηκώστε τον εξοπλισμό.

Τρόποι για να οργανώσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο μέθοδοι εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • φυσικό (φυσικό) τρόπο - με βάση τη χρήση έλξης, που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από τη δομή.
 • αναγκαστική - όταν η έλξη οργανώνεται τεχνητά, μηχανικά. Μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή συνδυασμός.

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο διαμέρισμα, θα πρέπει να αναλύσετε τις παραμέτρους κάθε συστήματος.

Πώς γίνεται η μαζική κυκλοφορία με φυσικό τρόπο

Αυτός είναι ο απλούστερος, χαμηλού κόστους τρόπος να οργανωθεί ο αερισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται στα περισσότερα πολυώροφα κτίρια. Ο αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του υαλοπίνακα, των κενών στα παράθυρα και τις πόρτες και εξέρχεται μέσω των αγωγών εξαερισμού που είναι τοποθετημένοι στους τοίχους του κτιρίου.

Όμως, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευών αποκλείουν τον σχηματισμό υποδοχών παροχής αέρα, πρέπει να εξοπλίζονται επιπλέον. Για το σκοπό αυτό, στους τοίχους ή τα παράθυρα, εγκαθίστανται ειδικές βαλβίδες, επιτρέποντας τον αέρα από το εξωτερικό. Αυτές οι συσκευές δεν καταστρέφουν την εμφάνιση της δομής και, χάρη στις οθόνες ηχομόνωσης, μην αφήνετε το θόρυβο από το δρόμο.

Τοποθετήστε βαλβίδες τροφοδοσίας στους τοίχους, στο επίπεδο των μπαταριών θέρμανσης. Προκαταρκτικά δημιουργήστε μια οπή της απαιτούμενης διαμέτρου (50-100 mm). Εισάγεται μια βαλβίδα, τα κενά μεταξύ αυτής και του τοιχώματος σφραγίζονται. Ολόκληρη η εργασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Για τη σημείωση: τοποθετώντας τις βαλβίδες εισαγωγής κοντά στα θερμαντικά σώματα, θα παράσχετε μερική θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο.

Η κυκλοφορία των αέριων μαζών με φυσικό τρόπο

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το χαμηλό κόστος, η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητα των βαλβίδων εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν οι αγωγοί εξαερισμού στο σπίτι. Το σύστημα παρέχει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο είναι μεγάλη και η ώθηση είναι ισχυρότερη. Το καλοκαίρι και σε πτώση θερμοκρασίας κάτω των 15 ° C, η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η έλλειψη ελέγχου στον όγκο του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Διάταξη εξαερισμού αναγκαστικού τύπου

Όταν είναι αδύνατη η εξαγωγή του αέρα εξόδου από τις εγκαταστάσεις με φυσικά μέσα, αντλείται μηχανικά. Για αυτούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι στους άξονες αερισμού λουτρών και κουζινών. Δημιουργούν κενό στα δωμάτια, έτσι ώστε να σφίγγονται από έξω (μέσω ανοιχτών παραθύρων ή βαλβίδων τροφοδοσίας).

Η έλλειψη ενός τέτοιου συστήματος είναι ο ανεξέλεγκτος όγκος φυσικής εισροής. Μπορεί να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα. Ότι το μέρος της θερμότητας δεν δαπανήθηκε για θέρμανση του φρέσκου αέρα, приточные η βαλβίδα εγκαθιστά κοντά σε θερμαντικά σώματα. Επίσης, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ειδικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Εισροή οργανωμένη με βίαιο τρόπο

Εάν η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το δρόμο δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες των ενοικιαστών, μπορεί να αναγκαστεί. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές μονάδες τροφοδοσίας. Αποτελούνται από:

 • ανεμιστήρας;
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα διακοπής.
 • θερμαντήρας αέρα;
 • ήχου εξασθένησης.

Για να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό στον κύριο τοίχο του κτιρίου, δημιουργήστε μια οπή που αντιστοιχεί στη διάμετρο της μονάδας τροφοδοσίας. Αφού εγκαταστήσετε το σύστημα, συνδέστε το σε μια πηγή τροφοδοσίας. Αρχίζει να τροφοδοτεί καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο και ο εξαντλημένος αέρας εξάγεται με φυσικό ρεύμα μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να επιτρέπεται η ροή του αέρα σε όλους τους χώρους, τοποθετούνται γρίλιες στο κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών ή κόβονται κατά 1,5-2 cm.

Αναγκασμένος τον εξαερισμό του αέρα στο διαμέρισμα χρήσιμο επειδή ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα έρχεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο. Η εγκατάσταση λειτουργεί αθόρυβα και, χάρη στη θέρμανση της εισροής στο δωμάτιο, δεν σχηματίζεται συμπύκνωση και μούχλα. Το μειονέκτημα του συστήματος είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος αέρα. Αν οι αγωγοί εξάτμισης δεν αντεπεξέλθουν στο φορτίο ή δεν υπάρχει έλξη, ο αέρας εξαγωγής αρχίζει να παραμένει στάσιμος στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα

Πλήρης αναγκαστική ανταλλαγή αέρα

Για να εξασφαλιστεί η άνεση των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για την υγεία τους, χρειάζεστε μια συνεχή παροχή φρέσκου αέρα από έξω και μια τακτική απόσυρση των επεξεργασμένων μαζών. Βεβαιωθείτε ότι αυτό προορίζεται για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό και τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Με τη βοήθεια ειδικών εγκαταστάσεων, ο αέρας όχι μόνο τροφοδοτείται / εκφορτώνεται, αλλά και περνάει καθαρισμός πολλών σταδίων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός διαμερίσματος είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ανάκτηση θερμότητας. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται από τις μάζες που απομακρύνονται, πράγμα που εξοικονομεί 70-80% της θερμότητας που θα μπορούσε να πάει σε θέρμανση. Το καλοκαίρι, η νέα ροή ψύχεται, γεγονός που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού.

Σύστημα παροχής και εξάτμισης αναγκαστικού τύπου

Ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή αποτελείται από:

 • αγωγοί αέρα - ένα δίκτυο σωλήνων και στοιχείων σύνδεσης, μέσω των οποίων οι μάζες εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
 • ανεμιστήρες, παρέχοντας αναγκαστική τροφοδοσία και παροχή αέρα.
 • γρίλια εισαγωγής αέρα μέσω των οποίων εισέρχεται ο εξωτερικός αέρας στο κτίριο.
 • βαλβίδα αέρα, αποτρέποντας την άφιξη των μαζών από το εξωτερικό, όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο.
 • φίλτρα που εξασφαλίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου αέρα.
 • θερμαντήρας - η συσκευή που θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές στα δωμάτια.
 • Recuperator - ένας ειδικός κύλινδρος με πολλά κανάλια, όπου ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των αποβλήτων.
 • σιγαστήρα ·
 • Περιφράξεις και διανομείς αέρα (ventrlids);
 • σύστημα ελέγχου - μηχανικό (που αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (αποτελούμενη από υγρα- και θερμοστάτες, μετρητές πίεσης που αντιδρούν στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μιας συγκεκριμένης περιοχής).
 • Το σύστημα ασφαλείας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του εξοπλισμού.

Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε ψευδοροφές ή ένα ξεχωριστό βοηθητικό δωμάτιο (κελάρι, μονωμένο μπαλκόνι).

Στάδια ρύθμισης του εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Για να οργανώσετε τον εξαερισμό, χρειάζεστε:

 • να αναλύσει τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα χρήσης του στο διαμέρισμα. Αυτό θα απαιτήσει αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων. Ο ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού, να δώσει συστάσεις για τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του ή να εγκαταστήσει αναγκαστικές εγκαταστάσεις, να αναλύσει τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων διαύλων εξαερισμού.
 • να πραγματοποιήσει υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικούς χώρους.
 • Προσδιορίστε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που πληροί τις προϋποθέσεις ενός συγκεκριμένου διαμερίσματος.
 • να καταρτίσει σχέδιο αερισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης του δικτύου, που να δείχνει το μήκος και το τμήμα των αεραγωγών, τις θέσεις και τις διαστάσεις των εγκαταστάσεων,
 • αγορά εξοπλισμού, υλικών ·
 • εκτελέστε την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του συστήματος.

Συμβουλή: ο τύπος του συστήματος εξαερισμού, ο υπολογισμός του, η επιλογή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να διεξάγονται από έμπειρους ειδικούς - αυτό αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, την υγεία και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Διαρρύθμιση εξαερισμού στην κουζίνα

Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί για το μαγείρεμα, έτσι έχει συχνά υψηλή υγρασία, συσσωρεύει μια ποικιλία από μυρωδιές. Για την εξουδετέρωση τους, παρέχεται εξάτμιση πάνω στην πλάκα. Αλλά αντιμετωπίζει τον αερισμό του δωματίου;

Χρησιμοποιώντας την κουκούλα

Ρυθμίστε την απόσυρση του χρησιμοποιημένου αέρα από την κουζίνα, χρησιμοποιώντας την κουκούλα, μπορείτε με δύο τρόπους:

 • με την αλλαγή του αέρα. Η νέα ροή εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω διαρροών ή βαλβίδων τροφοδοσίας και το ρεύμα αποβλήτων αφαιρείται από τον απορροφητήρα μέσα στον αγωγό αερισμού.
 • με τον καθαρισμό του αέρα στην κουκούλα και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κουκούλες τύπου ανακύκλωσης.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα μειονέκτημα - η εξάτμιση αφαιρεί μόνο τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και κοντά, δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον χώρο της κουζίνας. Ως εκ τούτου, εκτός από την κουκούλα, στο δωμάτιο για το μαγείρεμα, θα πρέπει να οργανώσετε επιπλέον την απαλλαγή του αέρα εξαγωγής.

Άλλοι τρόποι οργάνωσης του αερισμού της κουζίνας

Οι αγωγοί εξαερισμού στα διαμερίσματα έχουν διατομή 130x130 mm, οπότε η χωρητικότητά τους είναι κατά μέσο όρο 130-180 m 3 / h (μέγιστο 300 m 3 / h). Εάν η ισχύς του καλύμματος είναι υψηλότερη, αυτό θα διαταράξει τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής αέρα σε όλα τα διαμερίσματα που συνδέονται με αυτό το ορυχείο (στασιμότητα αέρα, εξάπλωση οσμών).

Μπορείτε να εξοπλίσετε τον εξαερισμό της κουζίνας με φυσικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, το δωμάτιο θα πρέπει να έχει δύο αγωγούς εξαγωγής - για να εκκενώσει τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και για το υπόλοιπο δωμάτιο.

Συμβουλή: Εάν το σύστημα εξαγωγής αέρα από την κουζίνα δεν λειτουργεί φυσικά, οργανώνεται με βίαιο τρόπο, εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στον αεραγωγό.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της υγιούς και άνετης ζωής όλων των κατοίκων του, διατηρώντας την ακεραιότητα, το εμφανές είδος επίπλων, τις εγκαταστάσεις. Η καλά συντονισμένη εργασία των συστημάτων ανταλλαγής αέρα, κλιματισμού και θέρμανσης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στη στέγαση με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.