Τι είναι ο εξαναγκασμένος εξαερισμός και πώς να τον εξοπλίσει σωστά

Ο εξαερισμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό των χώρων διαβίωσης. Επιδιώκοντας τη διατήρηση της θερμότητας, τα σπίτια και τα διαμερίσματα στερούνται ακόμη μικροσκοπικά ανοίγματα για καθαρό αέρα.

Η καλύτερη λύση για το πρόβλημα μπορεί να είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας.

Η αρχή της λειτουργίας του τύπου παροχής αερισμού

Η καλή ανταλλαγή αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών είναι απλά απαραίτητη. Δεν είναι πάντα δυνατό να οργανωθεί ένας αποτελεσματικός αερισμός του σπιτιού με φυσικό τρόπο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο εξαναγκασμός εξαερισμού θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές για κατοικίες.

Η υπερβολική σφράγιση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σύγχρονων διαμερισμάτων. Παντού εγκαθιστούν πλαστικά παράθυρα, τα οποία, σε αντίθεση με τα ξύλινα, δεν επιτρέπουν εντελώς να περάσουν οι μάζες αέρα. Αυτό ισχύει για τις πόρτες εισόδου, οι οποίες στο κλειστό μπλοκ κατάσταση και το κρύο, και τη σκόνη, και τον θόρυβο, και καθαρό αέρα.

Ο τεχνητός, άλλως μηχανικός, αερισμός τροφοδοσίας είναι ένα σύστημα μέσων μέσω του οποίου εξαναγκάζεται η αναγκαία ποσότητα καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ταυτόχρονα, η ροή του αέρα θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία και φιλτράρεται για να απομακρυνθούν πιθανές μολυσματικές ουσίες.

Εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού αερίου

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ένα απαραίτητο, αλλά ανεπαρκές, στοιχείο του συστήματος εξαερισμού με τεχνητό κίνητρο για τη μετακίνηση των αέριων μαζών.

Εάν μια τέτοια συσκευή είναι ενσωματωμένη σε έναν τοίχο ή, για παράδειγμα, σε ένα παράθυρο, θα παρέχει την απαραίτητη εισροή, αλλά η ποιότητα αυτού του αέρα θα είναι πολύ μακριά από το επιθυμητό. Η ροή που δεν παρέχεται πάντα εξωτερικά έχει αποδεκτή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η θερμοκρασία του αέρα που μετακινείται στο δωμάτιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 μοίρες. Για να διαμορφώσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους, χρειάζεστε μια συσκευή θέρμανσης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προστατεύεται το περίβλημα από ακαθαρσίες και σκόνη, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό μαζί με τις εντατικά εισερχόμενες μάζες αέρα. Επομένως, τέτοια συστήματα συμπληρώνονται απαραιτήτως με φίλτρα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το αυτόματο σύστημα ελέγχου. Χωρίς τέτοιο έλεγχο, η συσκευή μπορεί να υπερθερμανθεί, πράγμα που θα οδηγήσει σε βλάβες, πυρκαγιές ή άλλα προβλήματα.

Τέλος, απαιτείται ένα σύστημα ακύρωσης θορύβου, το οποίο διεισδύει από το δρόμο και εκπέμπεται από τη συσκευή. Έτσι, κάθε εξαερισμός πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ανεμιστήρας;
 • θερμαντήρας?
 • φίλτρο;
 • Αυτόματο σύστημα ελέγχου.
 • σύστημα απορρόφησης θορύβου.

Φυσικά, μια τέτοια συσκευή μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδόσεις. Για παράδειγμα, για τα μεγάλα κτίρια, το σύστημα εξαερισμού υλοποιείται ως ξεχωριστός χώρος - ένας θάλαμος εξαερισμού.

Αυτά είναι τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα αερισμού. Για να τα δημιουργήσετε, επιλέξτε τα μεμονωμένα στοιχεία και εγκαταστήστε τα στο χώρο που διατίθεται.

Είδη εγκαταστάσεων για ιδιωτικές κατοικίες

Μόνο ένας μηχανικός με τα κατάλληλα προσόντα θα είναι σε θέση να συλλέξει μια τέτοια συσκευή από μόνη της, αφού ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η προσαρμογή της λειτουργίας αυτών των μονάδων απαιτούν ειδικές γνώσεις.

Επιπλέον, είναι μια αρκετά δυσκίνητη δομή, η οποία δεν είναι κατάλληλη για ιδιωτικά νοικοκυριά. Για ιδιωτική κατασκευή κατοικιών, παρέχονται και άλλες δυνατότητες εξαερισμού - μονάδες αερισμού μονομπλοκ και συστήματα εξαερισμού αγωγών.

Ο τύπος # 1 είναι μια ενιαία έκδοση του εξοπλισμού

Για τα διαμερίσματα, τα κτίρια γραφείων, τα ιδιωτικά σπίτια χαμηλής ανόδου, τις συμπαγείς αποθήκες και ακόμη και για τα μικρά καταστήματα παραγωγής, χρησιμοποιούνται μονάδες επεξεργασίας αέρα που έχουν κατασκευαστεί με τη μορφή μονομπλοκ.

Πρόκειται για μια συμπαγή μονάδα, στην οποία όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη συναρμολογηθεί και εγκατασταθεί. Σε σύγκριση με το σύστημα κλήσης, το μονομπλόκ τροφοδοσίας καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο.

Τέτοιες συσκευές χαρακτηρίζονται από καλή ηχομόνωση, εγκαθίστανται στο μπαλκόνι και, ελλείψει τέτοιας δυνατότητας - ακριβώς στο δωμάτιο. Η εγκατάσταση και η ρύθμιση της λειτουργίας των μονάδων κλιματισμού είναι εξαιρετικά απλοποιημένη, απλά πρέπει να τοποθετηθεί και να ενεργοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των μονάδων σημειώνουν ότι με όλες τις προσπάθειες των κατασκευαστών να μειώσουν το επίπεδο θορύβου, δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί πλήρως αυτό το πρόβλημα.

Το φαινόμενο θορύβου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο. Από αυτή την άποψη, η ατομική PU εκπέμπει τόσο θόρυβο όσο το οικιακό κλιματιστικό.

Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια συσκευή με επιλογές για λήψη εξωτερικού αέρα μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς μια μεμονωμένη PU. Τέτοιες εγκαταστάσεις δεν λειτουργούσαν ιδιαίτερα καλά σε μια χώρα με σκληρό κλίμα.

Όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα πέσει κάτω από 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ο ανακτητής (συσκευή θέρμανσης αέρα) μπορεί να καλυφθεί με πάγο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ατομική μονάδα τροφοδοσίας, η οποία έχει χωρητικότητα περίπου 100 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μόνο ένα δωμάτιο, παρά ολόκληρο το σπίτι ή το διαμέρισμα.

Ως εκ τούτου, για τον κανονικό αερισμό ολόκληρου του χώρου διαβίωσης, είναι απαραίτητο να αγοράσετε όσες μονάδες κλιματισμού χρειάζονται εξαερισμό.

Από τη μία πλευρά, είναι βολικό, καθώς εξαλείφει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας εργασίες για την τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού σε όλο το σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται το ζήτημα του κόστους εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, διότι τα μεμονωμένα PUs δεν είναι φτηνά.

Αν το πρόβλημα του αερισμού του δωματίου προέκυψε μετά την κατασκευή και την τελική ολοκλήρωση των χώρων, είναι πιθανό ότι το κόστος πολλών τέτοιων εγκαταστάσεων θα είναι μικρότερο από την αλλαγή ολόκληρου του κτιρίου.

Εάν οι αγωγοί εξαερισμού σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, θα ήταν φθηνότερο και ευκολότερο να εφαρμοστεί ένα σύστημα αερισμού αγωγών.

Η εγκατάσταση και η συναρμολόγηση ενός συμπαγούς συστήματος εξαερισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα. Ας εξετάσουμε τη διαδικασία εξαερισμού με αναπνευστήρα - μια συσκευή που καθαρίζει και προθερμαίνει τον αέρα πριν εισέλθει στο δωμάτιο.

Συστήματα εξαερισμού τύπου αγωγού τύπου # 2

Η παραλλαγή καναλιού είναι ένα συγκρότημα αγωγών που περνούν από όλα τα δωμάτια. Παρόμοιες συσκευές εισροής monoblock βρίσκονται στην είσοδο του συστήματος.

Οι αέριες μάζες που επεξεργάζονται από την εγκατάσταση μετακινούνται μέσω των καναλιών και εισέρχονται στο δωμάτιο μέσα από τις γρίλιες εισαγωγής αέρα.

Για την εξαγωγή του αέρα εξαγωγής, σχεδιάζονται αεραγωγοί εξαερισμού και σχετικές σχάρες.

Έτσι, για τον αερισμό ολόκληρου του διαμερίσματος ή του σπιτιού, χρειάζεται μόνο μία εγκατάσταση της κατάλληλης χωρητικότητας.

Οι αγωγοί του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας τοποθετούνται συνήθως στο χώρο κάτω από την οροφή, ώστε να μην χαλάσουν το εσωτερικό με περιττές λεπτομέρειες. Αλλά οι γρίλιες εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται απευθείας στην οροφή ή το τοίχωμα του δωματίου.

Η παραγωγικότητα των μονάδων αγωγών για διαμερίσματα συνήθως κυμαίνεται από 200 έως 500 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα.

Συνήθως για ένα διαμέρισμα από ένα ή δύο δωμάτια πάρτε μια συσκευή χωρητικότητας 200-350 κυβικών μέτρων. m ανά ώρα, και για διαμέρισμα τριών ή περισσότερων δωματίων, είναι κατάλληλο ένα σύνολο 350-500 κυβικών μέτρων. m ανά ώρα.

Για ένα εξοχικό σπίτι ή γραφείο θα χρειαστείτε μια πιο ισχυρή επιλογή - περίπου 2000-3000 cu. m ανά ώρα. Η ακριβής παραγωγικότητα υπολογίζεται με ειδικούς τύπους.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μέγιστη χωρητικότητα που δηλώνεται από τον κατασκευαστή στην πράξη δεν θα πραγματοποιηθεί. Η πραγματική παραγωγικότητα της PU εξαρτάται από το επίπεδο αντοχής του δικτύου.

Προσδιορίστε την πραγματική απόδοση της συσκευής, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου συστήματος καναλιών, χρησιμοποιώντας ένα γράφημα του χαρακτηριστικού εξαερισμού. Βρίσκεται συνήθως στο τεχνικό διαβατήριο του προϊόντος.

Ένας σημαντικός παράγοντας στον υπολογισμό των συστημάτων αερισμού είναι η στατική πίεση. Εξαρτάται από το συνολικό μήκος των αγωγών εξαερισμού, καθώς και από τον αριθμό των φίλτρων που έχουν εγκατασταθεί επιπρόσθετα.

Για τα διαμερίσματα χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις με στατιστική πίεση στην περιοχή των 400-500 Pa.

Στοιχεία και παράμετροι του συστήματος εξαερισμού

Ας δούμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία του εξοπλισμού εξαερισμού, χωρίς τα οποία δεν θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Και εξετάστε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τις σημαντικές παραμέτρους της ίδιας της εγκατάστασης.

№1 - συσκευή για θέρμανση αέρα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό πρέπει να θερμαίνεται το χειμώνα. Για ένα διαμέρισμα είναι συνήθως αρκετό θερμαντήρα χωρητικότητα 3-5 kW.

Για το σπίτι ή το εξοχικό σπίτι θα πρέπει να εκτελέσει μια σειρά ειδικών υπολογισμών. Αυτό λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, καθώς και τη δύναμη της ίδιας της εγκατάστασης.

Είναι σημαντικό να συνδέσετε το φορτίο στο δίκτυο τροφοδοσίας ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού με την πραγματική κατάσταση του δικτύου. Αν το φορτίο στο ρεύμα είναι υπερβολικό, μπορεί να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού προτιμούν να επιλέγουν μια μονάδα τροφοδοσίας με λιγότερο ισχυρό θερμαντήρα.

Η λύση αυτή είναι γεμάτη με τα ακόλουθα προβλήματα: κατά την έναρξη του σοβαρού κρύου καιρού, ο αέρας δεν θα έχει χρόνο για να ζεσταθεί στην απαιτούμενη θερμοκρασία, και τα δωμάτια θα λάβουν ψυχρή ροή.

Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο δεν είναι δύσκολο - απλά πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των ταχυτήτων του ανεμιστήρα.

Οι μάζες αέρα θα έρθουν πιο αργά, αλλά θα έχουν χρόνο να ζεσταθούν. Είναι εξαιρετικά άβολο να εκτελέσετε αυτή τη χειροκίνητη ρύθμιση.

Εάν πρέπει να αγοράσετε ένα PU με θερμαντήρα χαμηλής ισχύος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι εφοδιασμένη με αυτόματο έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο.

№2 - ακουστική ισχύς του εξοπλισμού

Για να μάθετε ποιος είναι ο εξαερισμός του καναλιού, πρέπει να λάβετε υπόψη τις πληροφορίες που καθορίζουν το φαινόμενο θορύβου της συσκευής.

Υπάρχουν τρεις δείκτες ακουστικής ισχύος PU:

Ο θόρυβος "στην είσοδο" χαρακτηρίζει το ηχητικό εφέ, το οποίο θα εκδοθεί από την εγκατάσταση στην αρχή του συστήματος. Δεν επηρεάζει συνήθως την άνεση του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στον θόρυβο "στην έξοδο", δηλ. σε εκείνους τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι σχάρες εξαερισμού.

Αν αυτή η ένδειξη είναι πολύ μεγάλη, κατά την εγκατάσταση στο σύστημα θα πρέπει να συμπεριλάβετε ένα επιπλέον στοιχείο - απορροφητή θορύβου. Για να επιτευχθεί επαρκής αποτελεσματικότητα, το μήκος αυτού του στοιχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 cm.

Ο θόρυβος "στο σώμα" δηλώνει ακουστική επίδραση σε άμεση γειτνίαση με τη μονάδα τροφοδοσίας, η οποία είναι εγκατεστημένη και συνδεδεμένη στο σύστημα και συσκευές απορρόφησης θορύβου. Αυτός ο δείκτης δεν είναι πολύ σημαντικός εάν η PU είναι εγκατεστημένη εκτός του κτιρίου.

Αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και η συσκευή σχεδιάζεται να τοποθετηθεί απευθείας στο κτίριο, είναι απαραίτητο να προτιμάτε τη συσκευή με την ελάχιστη τιμή της ακουστικής ισχύος "στην περίπτωση".

Εκτός από την ακουστική πίεση, η οποία αναφέρεται στην τεχνική τεκμηρίωση ως LwA, οι κατασκευαστές λειτουργούν με βάση την έννοια της στάθμης ηχητικής πίεσης (που ονομάζεται LpA).

Μη συγχέετε αυτές τις δύο έννοιες, ειδικά συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μοντέλων. Είναι καλύτερα να εστιάσετε στην LwA, δεδομένου ότι τα δεδομένα LpA είναι συνήθως κάπως χαμηλότερα.

№3 - συστήματα αυτόματου ελέγχου

Ο αυτοματισμός για την κανονική λειτουργία της μονάδας είναι απλά απαραίτητος. Ακόμα και οι απλούστερες εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με συσκευές για αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγχυμένου αέρα και της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Η κατάσταση του οργάνου και οι τρέχουσες ρυθμίσεις εμφανίζονται στην οθόνη με τον πίνακα ελέγχου.

Περισσότερη "προηγμένη" αυτοματοποίηση σας επιτρέπει να ορίσετε τις ρυθμίσεις για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να μειωθεί η θερμοκρασία και η ταχύτητα του ανεμιστήρα για τη νυχτερινή περίοδο, όταν όλος ο ύπνος και η ανάγκη για καθαρό αέρα δεν είναι τόσο υψηλό.

Ξεχωριστά, μπορείτε να ορίσετε τη λειτουργία για τη διάρκεια της ημέρας τις καθημερινές, όταν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι.

Για βολικό έλεγχο της μονάδας αερισμού, συνιστάται η επιλογή συσκευής με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ο αριθμός των ταχυτήτων του ανεμιστήρα δεν είναι μικρότερος από πέντε.
 • Διαθεσιμότητα ρολογιού σε πραγματικό χρόνο.
 • εξοικονόμηση και εκκίνηση των ρυθμίσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος έκτακτης ανάγκης.
 • έλεγχος του επιπέδου μόλυνσης των φίλτρων ·
 • τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα smartphone.
 • μήνυμα σχετικά με την παρουσία και τη φύση των δυσλειτουργιών.

Η ένδειξη της κατάστασης των φίλτρων δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι πολύ επιθυμητή. Εάν αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, τα στοιχεία φίλτρου καθαρίζονται ή αντικαθίστανται μετά από ορισμένο χρόνο που συνιστά ο κατασκευαστής.

Όμως οι συνθήκες λειτουργίας είναι διαφορετικές, ως αποτέλεσμα, η μόλυνση μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα από την καθορισμένη περίοδο. Η παρακολούθηση της κατάστασης των φίλτρων θα τους επιτρέψει να αντικατασταθούν εγκαίρως ή να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Επιλογή χαρακτηριστικών θέσης και εγκατάστασης

Πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού του αγωγού, ένα σχέδιο συστήματος. Πρέπει να υποδεικνύει τον τόπο εγκατάστασης της ίδιας της PU, τη θέση των αεραγωγών, τις γρίλιες εξαερισμού κ.λπ.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση των ροών του αέρα. Ο τόπος παραλαβής των μαζών του καθαρού αέρα πρέπει να είναι καταλύματα, όπως καθιστικό, μελέτη, υπνοδωμάτιο κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα, δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο ή την κουζίνα δεν θα εισέλθουν στα σαλόνια, αλλά θα αφαιρεθούν αμέσως μέσω των πλεγμάτων εξαγωγής. Οι ροές του αέρα μπορούν να διασταυρώνονται μεταξύ τους, να αντανακλούν από την επιφάνεια των επίπλων κλπ.

Είναι καλύτερα να σκεφτείτε εκ των προτέρων αυτές τις στιγμές, έτσι ώστε η τροχιά της ροής του αέρα να είναι μέγιστη αποτελεσματική.

Το χειμώνα, η θερμοκρασία θέρμανσης του αέρα που προέρχεται από το δρόμο πρέπει να συσχετίζεται με την ποσότητα θερμότητας στο δωμάτιο. Εάν το σπίτι θερμαίνεται καλά, η θέρμανση του αέρα μπορεί να παραμείνει σε ελάχιστο επίπεδο.

Αν όμως η χωρητικότητα του συστήματος θέρμανσης είναι για κάποιο λόγο ανεπαρκής, ο εγχυμένος αέρας πρέπει να θερμανθεί πιο δυνατά.

Κατά την επιλογή μιας μονάδας επεξεργασίας αέρα, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί η αγορά και η εγκατάσταση πρόσθετων φίλτρων. Συνήθως, αυτές οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με φίλτρα κατηγορίας G4, τα οποία είναι ικανά να αντέχουν σε σχετικά μεγάλη ρύπανση.

Εάν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να απαλλαγείτε από λεπτή σκόνη, θα χρειαστείτε έναν ακόμη κόμβο φιλτραρίσματος, για παράδειγμα, της κλάσης F7. Εγκαθίσταται στο σύστημα μετά την εγκατάσταση.

Εάν η μονάδα κλιματισμού δεν είναι εξοπλισμένη με φίλτρα λεπτού στρώματος, τότε αγοράζονται ξεχωριστά.

Ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού για κάποιο λόγο αρνήθηκαν να εγκαταστήσουν τέτοια στοιχεία, συνιστάται στο σύστημα να προσφερθεί χώρος σε περίπτωση που η εγκατάσταση αυτή είναι απαραίτητη αργότερα.

Η PU πρέπει να είναι εγκατεστημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμη για τακτική συντήρηση και περιοδικές επισκευές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θέση της επίστρωσης επιθεώρησης, μέσω της οποίας αντικαθίσταται τα φίλτρα. Η καταπακτή πρέπει να ανοίγει ελεύθερα, αφήνοντας αρκετό χώρο για να χειριστεί τα στοιχεία φίλτρου.

Κατά την εγκατάσταση της PU, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε τον εξωτερικό τοίχο. Η διάτρηση για τέτοια εργασία συνήθως δεν είναι κατάλληλη, η εργασία γίνεται με ένα τρυπάνι με διαμάντι με συνεχή ψύξη με νερό.

Για να μην προκληθεί βλάβη στην εσωτερική διακόσμηση του δωματίου, είναι καλύτερο να εκτελέσετε τη διάτρηση έξω.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αυτό το βίντεο καταδεικνύει με σαφήνεια τη συσκευή και την αρχή του αποτελέσματος του αερισμού τροφοδοσίας, καθώς και τη διαφορά του από τον φυσικό εξαερισμό των χώρων:

Εδώ μπορείτε να δείτε την επισκόπηση της μονάδας κλιματισμού "Eko-φρεσκάδα":

Ο εξαερισμός Pribochnaya είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παρέχετε στο σπίτι σας φρέσκο ​​αέρα και να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα σε αυτό. Όλες οι προσπάθειες και οι δαπάνες για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα αποπληρωθούν πλήρως, αφού η υγεία όλων των ενοικιαστών εξαρτάται από τον κατάλληλο αερισμό.

Το κλίμα

Για τον αερισμό και τη συστηματική παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο πρέπει να σκεφτείτε κατά το στάδιο του σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα για την παροχή κατοικιών ή μη οικιστικών χώρων. Εάν το σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν είναι σωστά εξοπλισμένο, δεν είναι δυνατή η άνετη παραμονή ή λειτουργία. Το σύστημα εξαερισμού οποιασδήποτε παραλλαγής έχει ενσωματωμένα τμήματα των αγωγών αέρα δομής - τροφοδοσίας. Είναι υπεύθυνοι για την παροχή καθαρού αέρα. Για να κανονιστεί η φυσική ή αναγκαστική παροχή αερισμού είναι δυνατή και από μόνη της, θα εξετάσουμε πώς να το κάνουμε στην πράξη.

Πίνακας περιεχομένων:

Ειδικά χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας

Αυτό το σύστημα αερισμού περιέχει σημαντικές διαφορές από τα συστήματα κλιματισμού. Ο εξοπλισμός όχι μόνο ψύχει τον αέρα, αλλά και κορεσμεί το δωμάτιο με καθαρό, εμπλουτισμένο με οξυγόνο αέρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί εξωτερικό αέρα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά. Επομένως, είναι φυσικό η εγκατάσταση ανεφοδιασμού να κοστίζει μια τάξη μεγέθους πιο ακριβή και απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά αυτό αποδίδει με το πλεονέκτημα και την αποδοτικότητα του συστήματος.

Ο καθυστερημένος αέρας αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη διάθεση, τη συναισθηματική κατάσταση, αλλά και για την υγεία. Ως εκ τούτου, συνιστάται να φροντίζετε για τη ρύθμιση του συστήματος. Το σύστημα τροφοδοσίας είναι ένας από τους τύπους μηχανικού εξαερισμού, όταν ο νωπός αέρας ωθείται στο δωμάτιο. Οι εξαντλημένες μάζες αέρα εκκενώνονται προς τα έξω μέσω συστήματος εξαερισμού.

Το σύστημα αερισμού εισόδου αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ανεμιστήρες τροφοδοσίας - παρέχουν ροή αέρα
 • Μειωτήρας ήχου - η συσκευή μειώνει το θόρυβο, το οποίο γίνεται από την εγκατάσταση.
 • θερμοσίφωνας - τη χειμερινή περίοδο ο θερμαινόμενος αέρας θερμαίνεται, ανάλογα με τον τόπο θέρμανσης, διακρίνονται δύο είδη θέρμανσης: ηλεκτρικό και νερό,
 • γρίλιες εισαγωγής αέρα - ένα ειδικό φίλτρο που εμποδίζει την είσοδο βρώμικων στοιχείων από το εξωτερικό προς το δωμάτιο.
 • φίλτρο για βαθύ καθαρισμό - καθαρίζει τις μάζες αέρα επιβλαβών ακαθαρσιών.
 • Βαλβίδες - όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο, μην αφήνετε αέρα από το εξωτερικό για να μπείτε στο δωμάτιο.
 • Οι αεραγωγοί είναι κανάλια μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε ένα μικρό δωμάτιο μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα monoblock, είναι οικονομικό, υπερμεγέθη και καλά αερίζεται το χώρο. Αυτή η εγκατάσταση δεν δημιουργεί θόρυβο, είναι εύκολο να τοποθετηθεί σε μικρές γωνίες του δωματίου. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού δεν απαιτεί πολύπλοκο σχεδιασμό, αναδιάρθρωση. Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος, την παραγωγική ικανότητα και τον κατασκευαστή και ποικίλλει σε ένα ευρύ φάσμα τιμών. Η πιο συνηθισμένη βαλβίδα παράθυρου και ανεμιστήρας τροφοδοσίας αέρα. Η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στην κορυφή του πλαισίου και ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό του τοίχου του κτιρίου. Η τροφοδοσία και η αφαίρεση του αέρα διεξάγεται με μια αναγκαστική μέθοδο.

Χαρακτηριστικά της λειτουργίας του εξαερισμού τροφοδοσίας

Οι κανόνες λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού βασίζονται στην αναγκαστική κυκλοφορία του αέρα. Για αυτό, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας, ο οποίος παρέχει μάζες αέρα στο δωμάτιο. Η είσοδος στο σύστημα εξαερισμού πρέπει να πραγματοποιείται από καθαρό χώρο, χωρίς υπερβολική υγρασία, και από αέρια. Ως εκ τούτου, τα μπάνια, τα ντους, οι τουαλέτες δεν μπορούν να εξοπλιστούν με τέτοιες συσκευές. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο παρέχει πλήρως εισροή καθαρού αέρα και απομάκρυνση του χρησιμοποιημένου "ξερά" αέρα.

Από το δρόμο προς το δωμάτιο καθαρός αέρας δεν πέφτει αμέσως, αλλά με διάφορους τρόπους, όπου υπάρχει καθαρισμός των μαζών από τη σκόνη, τα επιβλαβή αέρια και τη βρωμιά. Η σχάρα και τα φίλτρα αέρα σας επιτρέπουν να αναπνέετε καθαρό αέρα. Εκτός από τις επιβλαβείς ακαθαρσίες, ο αέρας καθαρίζεται από μικρόβια, ιούς και παθογόνα βακτήρια. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να υγραίνει τις μάζες του αέρα. Ο εξαερισμός Pritchnaya δεν προκαλεί μόνο την κυκλοφορία του αέρα, αλλά και βελτιώνει την ποιότητά του, αλλάζει τις ιδιότητές του.

Μειονεκτήματα των συστημάτων εξαερισμού της έκδοσης τροφοδοσίας

Και παρόλο που ο εξαερισμός προσφοράς έχει πολλά πλεονεκτήματα, αξίζει να επισημανθούν οι αδυναμίες του στη διάταξη μεγάλου διαστήματος αερισμού:

 • δυσκολία εγκατάστασης κατά την εγκατάσταση σε μια ήδη χτισμένη κατοικία, όχι από το μηδέν.
 • Δεν είναι πάντα δυνατό να βρεθεί αρκετός χώρος για εγκατάσταση, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος.
 • εξοπλισμός εκπέμπει δυνατούς θορύβους και κραδασμούς, θα πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα του ηχομόνωσης, υπάρχουν πολλά σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, αλλά και στην αναγέννηση της ηχομόνωσης, ωφέλιμη επιφάνεια θα πρέπει να καταλαμβάνεται περισσότερο?
 • είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το τελικό κτίριο με αεραγωγούς, να δημιουργήσει ένα αρμόδιο έργο?
 • πρόσθετο κόστος υλικού απαιτείται όταν εγκατασταθεί το σύστημα.

Φαίνεται ότι όλα είναι πολύ απλά - έκανε μια τρύπα, έτοιμη πηγή καθαρού αέρα. Στην πράξη, όλα είναι εντελώς διαφορετικά. Από τη μία πλευρά, η εξωτερική θερμοκρασία είναι σχεδόν όλο το χρόνο από ευχάριστη και υπάρχει ακόμα ένας ολόκληρος κατάλογος προβλημάτων:

 • οι μάζες αέρα χωρίς ειδική θέρμανση δεν είναι πολύ άνετες, ακόμη και αν το εξωτερικό δεν είναι κρύο, για να αποφευχθεί η αναστάτωση, τοποθετούνται στοιχεία θέρμανσης.
 • Χωρίς τη χρήση φίλτρων, το δωμάτιο θα γεμίσει με βρώμικο και σκονισμένο αέρα.
 • εάν η τρύπα στον τοίχο δεν είναι εξοπλισμένη με ηχομονωτικά υλικά, η παραμονή στο δωμάτιο θα δηλητηριαστεί από εξωτερικούς ήχους δρόμου.
 • οι μάζες του αέρα από το δρόμο αλλάζουν διαρκώς το επίπεδο υγρασίας, επομένως ο έλεγχος της υγρασίας είναι υποχρεωτικός, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει τους δείκτες σε άνετους.
 • είναι αδύνατο να εγκαταλείψετε την εγκατάσταση χωρίς θερμομόνωση - οι εξωτερικές σταγόνες αέρα προκαλούν συμπύκνωση, ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες.

Καμία από τις περιγραφείσες στιγμές δεν μπορεί να παραμεληθεί, διαφορετικά η ιδέα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του διαμερίσματος θα τελειώσει με την αντίστροφη διαδικασία.

Τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός εξαναγκασμένου εξαερισμού (βαλβίδας) με τα χέρια τους

Για ένα μικρό δωμάτιο δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε ένα πολύπλοκο σύστημα, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια βαλβίδα παροχής για μικρά χρήματα με το δικό σας χέρι. Για να φτιάξετε ένα σπιτικό αναπνευστήρα, θα χρειαστείτε:

 • πλαστικό σωλήνα?
 • σχάρα;
 • θερμαντήρας?
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα ·
 • απομονωτής θορύβου.

Το μήκος του πλαστικού σωλήνα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το πάχος των τοίχων. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος του τοίχου, θα πρέπει να αποθηκεύσετε ένα μέτρο πλαστικού σωλήνα και να κόψετε το απαιτούμενο μέγεθος κατά μήκος του δρόμου. Η διάμετρος πρέπει να είναι μέσα σε εκατόν εκατόν είκοσι χιλιοστά. Δεν απαιτείται μεγαλύτερη διάμετρος, καθώς θα υπάρξουν δυσκολίες στη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα, προκαλώντας ένα μικροκλίμα.

Η μάσκα απαιτείται για εξωτερική σύνδεση με το σωλήνα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία του συστήματος από το να πάρει τα συντρίμμια. Η μορφή του πλέγματος είναι αυθαίρετη, δεν έχει σημασία. Αλλά το μέγεθος πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη διάμετρο του σωλήνα.

Ένας θερμαντήρας είναι απαραίτητο μέρος της βαλβίδας παροχής. Η μόνωση του σωλήνα πρέπει να ταιριάζει με τη διάμετρο του σωλήνα. Το μέσο πάχος της μόνωσης είναι περίπου είκοσι χιλιοστά.

Το φίλτρο εγκαθίσταται μέσα στη βαλβίδα. Το κύριο καθήκον του στοιχείου είναι η διατήρηση επιβλαβών σωματιδίων σκόνης, γύρης, αιθάλης και παρόμοιων ουσιών. Ένα σπιτικό φίλτρο μπορεί να κατασκευαστεί από πολυφωτό ή από κομμάτι αφρώδες ελαστικό.

Δεν είναι δυνατό να κατασκευάσετε το σώμα της βαλβίδας με το χέρι, γι 'αυτό το λόγο συνιστάται να αγοράσετε το τμήμα κεφαλής εξαερισμού. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος από το εσωτερικό του δωματίου. Μια εναλλακτική λύση για τη ρύθμιση του εισερχόμενου αέρα μπορεί να είναι μια σχάρα αερισμού εξοπλισμένη με ρυθμιζόμενα παντζούρια.

Είναι δυνατό να γίνει ανεξάρτητος εξαερισμός σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, ακόμη και σε έναν αρχάριο αρχάριου.

Πού είναι ο πιο λογικός χώρος για τον εξαερισμό του εφοδιασμού;

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού εγκαθιστούν εξαερισμό στα υπάρχοντά τους. Χάρη σε αυτό το σύστημα εξαερισμού, μπορείτε να αποφύγετε την ανάγκη συνεχούς ανοίγματος και κλεισίματος των παραθύρων. Αυτό επιλύεται όχι μόνο από το ζήτημα της διατήρησης της λειτουργικότητας του υλικού παραθύρων, αλλά και από το πρόβλημα του εξωτερικού θορύβου, της σκόνης και των επιβλαβών ακαθαρσιών. Η λειτουργία της βαλβίδας ρυθμίζεται, επιτρέποντας έτσι στο σύστημα να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Η εγκατάσταση της συσκευής μέσα μπορεί να κρύβεται από κουρτίνες. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη βαλβίδα κοντά στις μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση, οι μάζες του αέρα θα θερμαίνονται. Η εγκατάσταση στην κορυφή θα επιτρέψει την ανάμειξη των ροών του αέρα.

Εάν πρόκειται για εξαερισμό του συνόλου του σπιτιού ή του διαμερίσματος, είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα έργο. Η διάταξη πρέπει να υποδεικνύει τη θέση της PU, των αεραγωγών, των σχάρων. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη ροή του αέρα, την κατεύθυνση της κίνησης των αέριων μαζών, για να αποφύγετε τα λάθη. Το εσφαλμένο σύστημα σκέψης μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των δυσάρεστων οσμών από την κουζίνα, το μπάνιο σε όλο το δωμάτιο. Απαιτείται προσεκτικός υπολογισμός της χωρητικότητας θέρμανσης, λαμβάνει υπόψη τον βαθμό θέρμανσης του σπιτιού, τον καιρό σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πώς να συναρμολογήσετε τον αερισμό τροφοδοσίας με το δικό σας εγχειρίδιο και οδηγίες

Για να κάνετε τον εαυτό σας το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας (βαλβίδα τροφοδοσίας), πρέπει να αποθηκεύσετε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία.

Πρώτα μια τρύπα είναι διάτρητη στον τοίχο, είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε με μια κλίση προς τα κάτω, διαφορετικά το δωμάτιο αρχίζει να γεμίζει με εξωτερική υγρασία, βροχοπτώσεις. Η συνιστώμενη διάμετρος των οπών δεν είναι μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι χιλιοστά. Πολύ συχνά, η τρύπα στον τοίχο γίνεται μισή. Ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας στο δωμάτιο δεν πήρε τη σκόνη "αντίστροφη έλξη", θα πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο.

Στην τρύπα πρέπει να εισάγετε ένα σωλήνα, τραβήξτε το έξω, μέσα στο σωλήνα προεξέχει όχι περισσότερο από δέκα χιλιοστά.

Ο ελεύθερος χώρος μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου πρέπει να εκτοξευθεί με αφρό συναρμολόγησης. Το κουτί συνδέεται χρησιμοποιώντας πείρους. Στο κουτί, πρέπει να τοποθετήσετε το υλικό που λειτουργεί ως απομονωτής θορύβου. Η εξωτερική πλευρά της βαλβίδας κλείνει από το μπροστινό κάλυμμα. Όλα, η εγκατάσταση της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δεν είναι πολύ περίπλοκη, απαιτώντας πρόσθετες εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να εξοπλιστεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας σε κάθε δωμάτιο, αυτό θα αποφύγει τις επιπλοκές και το μεγάλο κόστος υλικού κατά την εγκατάσταση ενός σταθερού συστήματος εξαερισμού.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού αερίου με τα χέρια του σε χωριστά δωμάτια

Εάν κάποια δωμάτια μπορούν να κάνουν χωρίς συστήματα εξαερισμού, τότε μπάνια, μπάνια ή κουζίνες χρειάζονται αυτό το είδος κατασκευής. Εδώ μπορείτε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά. Για να καθορίσετε τη δύναμη του ανεμιστήρα, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του δωματίου με έναν συγκεκριμένο αριθμό: επτά για μια τουαλέτα, δέκα για μια κουζίνα.

Για την τουαλέτα είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα σύστημα εξαερισμού που ξεκινάει όταν ανάβει η λυχνία ή με χρονοδιακόπτη. Για την κουζίνα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με πλέγμα.

Ο εξαερισμός σε αυτές τις αίθουσες βοηθά να ξεχάσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανεπαρκή κυκλοφορία του αέρα.

Ελέγξτε το σύστημα αερισμού με τα χέρια σας

Ελέγξτε τη λειτουργία του σταθερού συστήματος εξαερισμού χρησιμοποιώντας χαρτί. Βρίσκεται σε απόσταση πέντε εκατοστών από την κουκούλα, το φύλλο πρέπει να κλίνει προς το άνοιγμα. Δεν συνιστάται αυστηρά η εξακρίβωση της ποιότητας του εξαερισμού με χρήση σπίρτων ή άλλης πηγής φωτιάς. Μπορεί να συσσωρευτούν εύφλεκτα αέρια στο σύστημα εξαερισμού. Αυτό θα αποτελέσει απειλή για την ακεραιότητα της ζωής και της περιουσίας.

Όσον αφορά το σύστημα παροχής αέρα που είναι εφοδιασμένο με βαλβίδα αέρα παροχής, είναι δυνατόν να ελεγχθεί η απόδοση της λειτουργίας του με τον ακόλουθο τρόπο.

Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα, θα πρέπει να ελέγξετε αν θα λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Σε αυτή την περίπτωση, η δοκιμή πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας πυρκαγιάς ή ενός αναπτήρα τσιγάρων. Κατά την κανονική λειτουργία, η φλόγα θα τραβηχτεί στη μέση του δωματίου, αν ο αερισμός είναι σπασμένος, η ώθηση θα αντιστραφεί.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό εάν ο καιρός είναι ζεστός έξω. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι χαρτί και εφαρμόστε στη μάσκα. Εάν προσελκύσει τη μονάδα, τότε το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

Εάν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ένα σύστημα αερισμού προσφοράς σε όλο το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε εμπλακεί στο έργο των ειδικών μηχανικών. Αυτό το έργο απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό. Αλλά ο εξαερισμός σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει εύκολα από μόνο του. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, πώς να κάνετε τον εαυτό σας τον εφοδιασμό με τον εαυτό σας, παρακολουθήστε το βίντεο. Αναφέρονται λεπτομερώς οι κύριες αποχρώσεις της εγκατάστασης του συστήματος:

Εγκατάσταση αερισμού. Τύποι και σκοποί

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πλήρη ανταλλαγή αέρα, σωστή κατανομή των αέριων μαζών σε όλο το δωμάτιο και δημιουργία βέλτιστων μικροκλιματικών συνθηκών για μια άνετη διαμονή των ανθρώπων.

Η οργάνωση του ποιοτικού αερισμού είναι ένα πολύπλοκο καθήκον μηχανικής, για το οποίο εκτελούνται ατομικοί υπολογισμοί και η επιλογή του καταλληλότερου εξοπλισμού. Υπάρχουν πολλοί τύποι συστημάτων εξαερισμού και, ανάλογα με τον τύπο των χώρων, καθώς και τους σκοπούς και τα καθήκοντα που επιδιώκονται, επιλέγεται κάποιος εξοπλισμός.

Με λειτουργικά χαρακτηριστικά Όλα τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε 3 τύπους:

Μονάδα εξαγωγής νωπού αέρα

Προκειμένου να κατανοήσετε τα εποικοδομητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, καθώς και να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας, αξίζει να μελετήσετε λεπτομερέστερα κάθε έναν από τους τύπους εξοπλισμού.

Μονάδες παροχής αέρα: βασικές μονάδες και αρχή λειτουργίας

Οι μονάδες παροχής αέρα χρησιμεύουν για μια σταθερή εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο, με προ-φιλτράρισμα, θέρμανση, ψύξη και σε ορισμένα μοντέλα αφύγρανση / υγρασία. Ουσιαστικά όλα τα μοντέλα έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν την ρυθμισμένη θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας με θέρμανση ή ψύξη (παρουσία μονάδας ψύξης).

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η αρχή λειτουργίας των κλιματιστικών μονάδων, αξίζει πρώτα να εξοικειωθούν με τα βασικά τους στοιχεία.

Το κύριο στοιχείο του συστήματος, το οποίο εξασφαλίζει την άφιξη του καθαρού αέρα, λόγω της δημιουργούμενης καταναγκαστικής πίεσης.

Φιλτράρετε

Είναι εγκατεστημένο στην είσοδο της μονάδας τροφοδοσίας και απαιτείται για τον καθαρισμό των μάζων αέρα εισπνοής ξένων οσμών, για την προστασία από τα μικρά έντομα, τη σκόνη και άλλες προσμείξεις του μηχανικού σχεδίου. Ανάλογα με τη σειρά των φίλτρων (χονδρό / λεπτό / εξαιρετικά λεπτό καθαρισμό), εξαρτάται η στάθμη και η ποιότητα του φιλτραρισμένου αέρα.

Η βαλβίδα αέρα

Είναι απαραίτητο να ελέγχετε τη ροή αέρα του εισερχόμενου αέρα και την επικάλυψή του σε περίπτωση απενεργοποίησης του συστήματος εξαερισμού.

Ο θερμαντήρας (θερμαντήρας)

Εξυπηρετεί για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Οι θερμαντήρες μπορούν να είναι νερό ή ηλεκτρικά. Οι πρώτοι συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης (τεχνικό νερό ή θέρμανση) του κτιρίου, ενώ οι τελευταίοι λειτουργούν από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Προορίζεται να ελαχιστοποιήσει το επίπεδο θορύβου που προκύπτει κατά την κίνηση του αέρα μέσω των αεραγωγών και από τους κραδασμούς του ανεμιστήρα.

Έτσι, η αρχή της λειτουργίας των κλιματιστικών μονάδων είναι η παροχή φρέσκου, απαλλαγμένου από σκόνη αέρα, που θερμαίνεται / ψύχεται στην επιθυμητή θερμοκρασία, με έγχυση με βίαιο τρόπο μέσω ανεμιστήρα.

Τύποι κλιματιστικών μονάδων

Μια σύγχρονη σειρά κλιματιστικών εγκαταστάσεων ικανοποιεί την ποικιλομορφία της. Στην πώληση πωλούνται τόσο συμπαγείς μονάδες διαχείρισης αέρα - μίνι-συστήματα με ένα ελάχιστο σύνολο επιλογών, όσο και σύνθετα βιομηχανικά μοντέλα με λειτουργία θέρμανσης και ψύξης αέρα.

Οι μονάδες αέρος μπορούν να συναρμολογηθούν (αρθρωτές) και να συναρμολογηθούν σε τμήματα, ως σχεδιαστές, απευθείας στο σημείο εγκατάστασής τους ή μονοπώλιο, στο οποίο όλα τα στοιχεία εργασίας και τα εξαρτήματα περικλείονται σε ένα μόνο ηχομονωμένο περίβλημα.

Μονάδα παροχής μονομπλόκ

Αρθρωτή μονάδα αερισμού

Η βέλτιστη μονάδα αερισμού εισόδου για ένα διαμέρισμα είναι μια ενιαία μονάδα. Έχει συμπαγείς διαστάσεις, λειτουργεί ήσυχα και δεν απαιτεί δαπανηρές εργασίες σχεδιασμού και υπολογισμού και εξειδικευμένη θέση σε λειτουργία.

Οι βιομηχανικές και ημι-βιομηχανικές μονάδες αερισμού έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, επομένως, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ορθολογικά και οικονομικά χώροι, οι μονάδες αερισμού τοποθετούνται συνήθως στην οροφή ή σε τεχνικούς χώρους, θαλάμους εξαερισμού κ.λπ.

Οι μονάδες κλιματισμού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για προψύξη (μονάδα κλιματισμού με ψύξη) ή για θέρμανση του αέρα πριν εισέλθουν στο δωμάτιο ή για συνδυασμό δύο λειτουργιών ταυτόχρονα (μονάδα τροφοδοσίας με ψύξη και θέρμανση). Για το σκοπό αυτό, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τμήματα θέρμανσης και / ή ψύξης.

Στο τμήμα θέρμανσης Οι μάζες αέρα χρησιμοποιούν εναλλάκτες θερμότητας χαλκού και αλουμινίου, οι οποίοι λειτουργούν με ζεστό νερό ή ηλεκτρικό θερμαντήρα. Οι εναλλάκτες θερμότητας νερού είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτη για προστασία από παγετό και οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες είναι εφοδιασμένοι με σύστημα προστασίας δύο σταδίων για την αποσύνδεσή τους σε περίπτωση υπερθέρμανσης. Τμήμα ψύξης Η μονάδα τροφοδοσίας αποτελείται από εναλλάκτες θερμότητας χαλκού-αλουμινίου που λειτουργούν με κρύο νερό ή με μείγμα γλυκόλης ή με εξατμιστή freon.

Μονάδα αερισμού με θερμοσίφωνα

Μονάδα αερισμού με ηλεκτρικό θερμαντήρα αέρα παρέχει παροχή στο χώρο που έχει ήδη θερμανθεί και φιλτραριστεί από κάθε ατμοσφαιρική ρύπανση, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή θερμοκρασία στο σημείο πρόσληψης. Τέτοια μοντέλα είναι εύκολο στην εγκατάσταση, έχουν συμπαγείς διαστάσεις, ενώ παράλληλα επιδεικνύουν υψηλή απόδοση. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στην επαφή του φρέσκου αέρα με θερμές πλάκες ή σπείρες από πυρίμαχα υλικά. Τα πτερύγια είναι κατασκευασμένα από χάλυβα ή αλουμίνιο. Το σώμα είναι κατασκευασμένο από πολύ ισχυρό χάλυβα, και για καλή θερμομόνωση και θόρυβο, παρέχεται ένα επιπλέον στρώμα από ορυκτοβάμβακα ή αφρό πολυστερίνης. Τα ενσωματωμένα φίλτρα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της συσκευής και πραγματοποιούν ποιοτικό καθαρισμό του καθαρού αέρα από ανεπιθύμητες ακαθαρσίες.

Μονάδα αερισμού με ηλεκτρικό θερμαντήρα αέρα


Ο εξοπλισμός μπορεί να χωριστεί υπό όρους σε δύο τύπους: χωρίς έλεγχο ή με ενσωματωμένη αυτόματη μονάδα ελέγχου. Στην τελευταία περίπτωση, μπορείτε να ρυθμίσετε τις επιθυμητές ρυθμίσεις για τη θερμοκρασία θέρμανσης, να παρακολουθήσετε τον βαθμό μόλυνσης των φίλτρων και να διορθώσετε τη λειτουργία του συστήματος. Οι μονάδες αερισμού με ηλεκτρικό θερμαντήρα τοποθετούνται σε τοίχους ή κάτω από ψευδοροφές. Επιπλέον, πρέπει να παρέχετε δωρεάν πρόσβαση στη μονάδα ελέγχου για πλήρη συντήρηση και παρακολούθηση της κατάστασης της συσκευής.

Μονάδα αερισμού με θερμοσίφωνα - το πιο κερδοφόρο από οικονομική άποψη. Τέτοιες εγκαταστάσεις μεταδίδουν θερμική ενέργεια από το ψυκτικό μέσο, ​​το οποίο κυκλοφορεί μέσα στο ψυγείο της συσκευής. Το υγρό δεν είναι κατώτερο από την απόδοση της θέρμανσης στο ηλεκτρικό αναλογικό, αλλά το κόστος της συντήρησής του είναι πολύ χαμηλότερο. Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου είναι πολύ αποτελεσματικές για την εργασία σε χώρους με μεγάλη έκταση, λόγω μεγάλης έκτασης κάλυψης. Αυτό είναι δυνατό λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της συσκευής (η θέρμανση πραγματοποιείται σε επίπεδο κάθετο προς τη ροή των αέριων μαζών).

Μονάδες χειρισμού αέρα εξαγωγής

Ο κύριος σκοπός του συστήματος εξαερισμού είναι να αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο και να εξισώνει ομοιόμορφα την πίεση στην εισροή λειτουργίας. Οι μονάδες αερισμού εξαγωγής εξαλείφουν και απομακρύνονται όχι μόνο δυσάρεστες οσμές αλλά και απομακρύνονται διάφοροι κίνδυνοι από τις εγκαταστάσεις, όπως διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, καπνός, καθώς και άλλες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ρύπανση και ακαθαρσίες.

Ο σχεδιασμός των συστημάτων εξάτμισης περιλαμβάνει έναν ανεμιστήρα εξαγωγής, αεραγωγούς, έναν σιγαστήρα, στοιχεία αυτοματισμού και έναν εκτροπέα. Η κουκούλα μπορεί να γίνει γενική ανταλλαγή (για ολόκληρο τον χώρο) ή τοπική, η οποία αφαιρεί και εξάγει τον μολυσμένο αέρα και τον επιβλαβή αέρα απευθείας στον τόπο προέλευσής τους (τοπική αναρρόφηση). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλους ή εξειδικευμένους χώρους (για παράδειγμα, συνεργείο).

Μονάδα εξαγωγής αέρα

Στην πράξη, ως εξοπλισμός εξάτμισης, χρησιμοποιείται ένας απλός ανεμιστήρας εξαγωγής, ο οποίος είτε διαθέτει κάποια αυτοματοποίηση για τη δυνατότητα αλλαγής της απόδοσης και της σωστής ενεργοποίησης / απενεργοποίησης είτε απλά ενεργοποιείται με το κουμπί ενεργοποίησης / απενεργοποίησης.

Για ένα ολοκληρωμένο και σωστό λειτουργικό σύστημα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αερισμό εισαγωγής και εξαγωγής, καθώς εκτός από τα συστήματα εξάτμισης δεν μπορούν να παράσχουν πλήρη και υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα συστήματα καπνού εξαγωγής, το βασικό καθήκον του οποίου είναι όχι μόνο η αφαίρεση του καπνού και των προϊόντων καύσης, αλλά και η αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης πυρκαγιάς σε όλο το κτίριο.

Για το σκοπό αυτό, αυτός ο τύπος συστήματος εξάτμισης χρησιμοποιεί:

 • ειδικοί ανεμιστήρες που εκτρέπουν τον καπνό και τη θερμότητα.
 • αγωγοί αέρα από πυρίμαχα και πυρίμαχα υλικά.
 • Ειδικές βαλβίδες απόσβεσης καπνού και πυρκαγιάς.

Οι μονάδες καταπολέμησης του καπνού εξάτμισης αυτοματοποιούνται αυτόματα, συγχρονίζοντας ακόμη και μερικές μεθόδους ταυτόχρονα, σε περίπτωση αποτυχίας μιας από τις συσκευές σηματοδότησης της ενεργοποίησης.

Συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Μέχρι σήμερα, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι τα πιο βολικά, αποτελεσματικά και πρακτικά. Χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο για ιδιωτική ιδιοκτησία, ξενοδοχεία, διοικητικά κτίρια, αλλά επίσης χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, αποθήκες και εργαστήρια.


Υπάρχουν πολλές πιο συνήθεις ποικιλίες:

Μονάδες τροφοδοσίας και εξαγωγής με δυνατότητα ανακύκλωσης αέρα

Η αρχή της λειτουργίας των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης με επανακυκλοφορία είναι ότι το μέρος των αέριων μαζών που λαμβάνονται από το δωμάτιο από το σύστημα αναμιγνύεται με μάζες ψυχρού αέρα που προέρχονται από το εξωτερικό. Μετά από αυτό, ο αέρας που θερμαίνεται με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται στο δωμάτιο. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα τέτοιων εγκαταστάσεων είναι μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της εγκατάστασης σε χώρους στους οποίους υπάρχει παρουσία εκρηκτικών εύφλεκτων μιγμάτων, καπνών και αερίων.

Μονάδες τροφοδοσίας και εξαγωγής με ψύξη

Τέτοια συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι τα πλέον κατάλληλα για χρήση σε χώρους που απαιτούν συντήρηση ενός ψυχρού καθεστώτος θερμοκρασίας για την αποθήκευση προϊόντων ή υλικών. Χρησιμοποιείται κατά τη θερινή περίοδο σε δημόσιους χώρους ή σε χώρους ψυγείων ή σε εργαστήρια, όπου η τεχνολογική διαδικασία προβλέπει τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης χαμηλής θερμοκρασίας.

Ο εξοπλισμός διαθέτει ένα τμήμα ψύξης, καθώς και μια παγίδα στάλαξης, η οποία είναι εγκατεστημένη ακριβώς πίσω από τον εναλλάκτη θερμότητας / εξατμιστή. Το συμπύκνωμα συλλέγεται σε δίσκο από αντιδιαβρωτικό υλικό και ο σωλήνας αποστράγγισης οδηγείται έξω από το πλευρικό πλαίσιο από την πλευρά εξυπηρέτησης.

Μονάδα αερισμού με ψύξη


Μονάδες τροφοδοσίας και εξαγωγής, σε συνδυασμό με τον κλιματισμό

Αυτός ο εξοπλισμός, εξοπλισμένος με αντλίες θερμότητας και φίλτρα, συνδυάζει τη στάση τροφοδοσίας και εξάτμισης και τον κλιματισμό, που περικλείεται σε ένα συμπαγές, θερμικά μονωμένο περίβλημα.

Μονάδα αερισμού με κλιματισμό

Συστήματα εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής με ανακτητή

Τα εργοστάσια εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας είναι σήμερα η πιο κερδοφόρα και οικονομικά εφικτή λύση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού χώρου.

SSP με ανακτητή

Η αρχή λειτουργίας του εναλλάκτη θερμότητας είναι ότι αντί της άχρηστο εξαερισμού ήδη καυσαερίων και θερμό αέρα, εξάγει θερμότητα από το ξανά και αφήστε παροχής αέρα για τη θέρμανση της εισερχόμενης μάζας. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με την εγκατάσταση των εργασιών ανάκτησης θερμότητας για την ψύξη της παροχής του θερμού αέρα μέσω του ψυγείου εξερχόμενων. Σε γενικές γραμμές, ο εναλλάκτης θερμότητας επιτρέπει σχεδόν ελεύθερα να αποθηκεύουν τη θερμότητα και ως εκ τούτου τα χρήματά σας για να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου μπορούν να εξοπλιστούν με τους ακόλουθους τύπους ανακτητή:

Οι περιστροφικοί συλλέκτες είναι πολύ πιο αποδοτικοί και πιο αποδοτικοί από τους εναλλάκτες θερμότητας πλάκας, επιπλέον, αντέχουν σε πιο εντατικές και σοβαρές συνθήκες λειτουργίας. Αλλά η τιμή των μοντέλων αυτών είναι πολύ υψηλότερη.


PVU με συσκευή ανάκτησης πλάκας

VRU με περιστροφικό ανακτητή

PVU με σύστημα ανάκτησης και θερμοσίφωνα


Το κόστος του συστήματος εξαερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής, φυσικά, είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο εφοδιασμό ή την εξάτμιση. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η οικονομική επίδραση από αυτήν είναι πολύ πιο σημαντική και απτή, θεωρήστε την ως επωφελή επένδυσή σας σε μελλοντική άνεση και ασφάλεια. Παρεμπιπτόντως, σε μικρά αντικείμενα όπως ξενοδοχεία, κλινικές ή μικρά γραφεία, η απόσβεση του συστήματος προμήθειας και εξαγωγής με ανάκτηση είναι περίπου 1 έτος λόγω της εξοικονόμησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή ενός μηχανικού κλιματισμού

Εγκατάσταση αερισμού προσαγωγής και εξαγωγής (PVU)

Ο εξοπλισμός των συστημάτων αερισμού μέχρι πρόσφατα χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά εξαρτήματα - εισροή και εξάτμιση. Κάθε μία από τις δύο λειτουργίες εξαερισμού παρέχεται από ένα μεμονωμένο σύστημα. Συχνά, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής τοποθετήθηκαν σε σημαντική απόσταση ο ένας από τον άλλο και συνδυάστηκαν μόνο με τη σειρά συντήρησης της κοινής εγκατάστασης. Τα σύγχρονα σχέδια των συστημάτων εξαερισμού άλλαξαν την κατάσταση. Τώρα πιο συνηθισμένη παροχή αερισμού και εξάτμιση (PVU), η οποία ενώνει τον γενικό σχεδιασμό των αγωγών εισροής και εξαγωγής.

Αρθρωτή εγκατάσταση PVU - τροφοδοσία και εξαγωγή

Η αρθρωτή μονάδα διαχείρισης αέρα είναι ένας τέλειος σχεδιασμός (με ευρεία έννοια), που βασίζεται σε συνδυασμό όλων των απαραίτητων στοιχείων επεξεργασίας αέρα.

Δομικό διάγραμμα: 1 - βαλβίδες αέρα. 2 - φίλτρα τσέπης. 3 - περιστροφικό ανακτητή, 4 - νερό καλοριφέρ. 5 - ο ανεμιστήρας. 6 - ηλεκτροκινητήρας

Ο σχεδιασμός του συστήματος PVU (σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής) για τον εξαερισμό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών μονάδων που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα:

 • βαλβίδες διαφορετικής ονομασίας,
 • πρωτογενή και δευτερεύοντα φίλτρα καθαρισμού,
 • περιστροφικοί και πλακοειδείς εναλλάκτες θερμότητας,
 • θερμαντήρα αέρα και ψυγείο αέρα,
 • ανεμιστήρες και κινητήρες,
 • σιγαστήρες και διανομείς ροής.

Εξετάστε, για παράδειγμα, τον κλασικό σχεδιασμό της μονάδας αερισμού "Danvent DV" από έναν ξένο κατασκευαστή - την εταιρεία "Systemair".

Σύστημα βαλβίδας αέρα

Οι βαλβίδες για την παράκαμψη / παρεμπόδιση των ροών αέρα κατασκευάζονται κατασκευαστικά με βάση τα πτερύγια αλουμινίου με μηχανισμό ασύγχρονης στροφής. Αυτός ο σχεδιασμός δίνει στις βαλβίδες βελτιωμένες αεροδυναμικές ιδιότητες.

Η στεγανοποίηση των πτερυγίων των βαλβίδων και το διάκενο κατά μήκος της περιμέτρου του πλαισίου των αεραγωγών αερισμού παρέχει στεγανοποίηση από πυκνό καουτσούκ. Η σφράγιση εξαλείφει την ελεύθερη ανεξέλεγκτη πρόσβαση αέρα.

Εάν απαιτείται εξαερισμός σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, ο σχεδιασμός των πτερυγίων των βαλβίδων επιτρέπει τη δυνατότητα θερμομόνωσης αυτών των τμημάτων.

Η βαλβίδα αέρα της μονάδας αερισμού της PVU έχει έναν σταθερό χαλύβδινο άξονα τετραγωνικής διατομής, μέσω του οποίου μεταδίδεται η δύναμη από τον μηχανισμό κίνησης.

Ο άξονας μετάδοσης περιστρέφεται μέσα σε νάιλον θόλους που δεν απαιτούν συντήρηση. Ο μηχανισμός κίνησης των πτερυγίων της βαλβίδας βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του πλαισίου.

Η βαλβίδα αέρα του συστήματος εξαερισμού εξαερισμού. Βρίσκεται στη φωτογραφία στα αριστερά. Είναι κλειστό όταν σταματά το σύστημα εξαερισμού.

Ο μηχανισμός μοχλών της κίνησης του φύλλου έχει μια μεταλλική κατασκευή, σχεδιασμένη για λειτουργία σε ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών (-40 / + 65 ° C). Ο δείκτης θέσης βαλβίδας εμφανίζεται στο εξωτερικό μέρος της μονάδας διαχείρισης αέρα.

Η εγκατάσταση των βαλβίδων αέρα εισόδου / εξόδου υποστηρίζεται από σχέδια διαρρύθμισης, τα οποία επιτρέπουν την επίτευξη του 100% αποτέλεσμα ανακυκλοφορίας. Για παράδειγμα, κατά τη λειτουργία του HVAC για τον αερισμό των τεχνικών χώρων, όπου δεν υπάρχει ανάγκη παροχής εξωτερικού αέρα γύρω από το ρολόι.

Φιλτράρισμα πάνελ για χοντρό και λεπτό καθάρισμα

Τα νέα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι εξοπλισμένα με φίλτρα πίνακα κατηγορίας G4 (πρότυπο EN 779 για καθαρισμό με αέρα). Για φίλτρα αυτού του τύπου, η ορθολογική τοποθέτησή τους στο εσωτερικό του σταθμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι χαρακτηριστική, εξοικονομώντας έτσι χώρο εργασίας.

Η δομή του φίλτρου πλαισίου για τον αγωγό αερισμού έχει διπλωμένο σχήμα. Ένα τέτοιο διάλυμα σχεδιασμού αυξάνει σημαντικά την επιφάνεια της επιφάνειας φιλτραρίσματος με μικρές διαστάσεις του προϊόντος. Το φίλτρο πίνακα σκληρού καθαρισμού έχει χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση, μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα φίλτρα πάνελ (τραχύς καθαρισμός) των εργασιών εξαερισμού ως πρωτογενής καθαρισμός. Τα φίλτρα αερισμού τσέπης (λεπτός καθαρισμός) λειτουργούν ως βασικός καθαρισμός

Χάρη στα φίλτρα πάνελ για τραχύ καθαρισμό, ο χρόνος λειτουργίας για το κύριο φίλτρο (τάξη F7-F9) αυξάνεται σημαντικά - καθαρισμός. Το πλαίσιο εγκατάστασης στο εσωτερικό του σταθμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται με τη δέουσα προσοχή στην αξιόπιστη στεγανοποίηση των πάνελ φίλτρου.

Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό των λεπτών φίλτρων (κλάση F7-F9) για εξαερισμό - μια ειδική μορφή με τη μορφή τσέπης. Το μοντέλο τσέπης σας επιτρέπει να αυξήσετε την περιοχή φιλτραρίσματος και τη χωρητικότητα σκόνης σε μικρές διαστάσεις του ίδιου του φίλτρου.

Περιστροφικοί ή πλακοειδείς εναλλάκτες θερμότητας (ανακτητές)

Ο περιστροφικός εναλλάκτης θερμότητας (ανακτητής) της εγκατάστασης εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι μια μονάδα υψηλής απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τον αέρα εξαγωγής με υψηλό αποτέλεσμα ανάκτησης θερμότητας και υγρασίας. Το υλικό του περιστροφικού αναστηλωτή εξαερισμού είναι κυματοειδές αλουμίνιο.

Οι περιστροφικοί τύποι αναρρόφησης για αερισμό είναι μικρού μεγέθους, αλλά πιο αποτελεσματικοί σε σύγκριση με παρόμοιους μηχανισμούς διαφορετικού τύπου. Το επίπεδο απόδοσης για την τυπική έκδοση του ανακτητή εξαερισμού είναι κοντά στο 80%, ενώ ο αναβαθμισμένος σχεδιασμός δίνει απόδοση έως και 87%, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.

Το τύμπανο του περιστροφικού ανακτητή του αερισμού SSP θεωρείται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό από όλα τα παρόμοια δομοστοιχεία που χρησιμοποιούνται. Παρέχει υψηλό ποσοστό συστήματος εξαερισμού εξοικονόμησης ενέργειας

Η περιστροφή των εναλλάκτη θερμότητας περιστροφικού εξαερισμού οργανώνεται μέσω ενός ηλεκτρικού κινητήρα χαμηλής ισχύος (0,5 kW) μέσω ενός ιμάντα κίνησης.

Λόγω της μεγάλης αναλογίας κίνησης του ιμάντα, η ταχύτητα περιστροφής δεν υπερβαίνει τη 1 στροφή για 10 δευτερόλεπτα. Είναι δυνατή η ρύθμιση της ταχύτητας.

Ο ανακτητής εξαερισμού πλακών διατίθεται σε δύο εκδόσεις:

 1. Μονάδα αλουμινίου για εργασία σε ένα εύκολο περιβάλλον.
 2. Μονάδα, ανθεκτική στη διάβρωση, για επιθετικά περιβάλλοντα.

Οι πρώτοι ανακτητές χρησιμοποιούνται ως μέρος των μονάδων παροχής αερισμού και εξαγωγής για σκοπούς οικιακής και οικιακής χρήσης.

Τα δεύτερα εισάγονται στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού για βιομηχανικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Αποτελεσματικότητα των εναλλακτών θερμότητας πλάκας, μέγιστο - 70%.

Οι δεξαμενές εξαερισμού, τόσο περιστροφικές όσο και πλάκες, συμπληρώνονται με τη συλλογή παλετών κάτω από την υγρασία. Οι παλέτες έχουν ένα κανάλι διακλάδωσης, το οποίο πρέπει να συνδέεται με τη γραμμή αποστράγγισης.

Μονάδες θέρμανσης αέρα και / ή ψυκτικού συγκροτήματος αέρα

Η επεξεργασία θερμοκρασίας του αέρα από το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής παρέχει τέσσερις δυνατές επιλογές θέρμανσης:

 • σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού,
 • συμπυκνωμένο ψυκτικό μέσο,
 • ferry,
 • ηλεκτρικά στοιχεία θέρμανσης (ΔΕΔ).

Διαφορετικά υλικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αερόθερμα για αερισμό. Η ακριβής κατασκευή εξαρτάται από τις συνθήκες λειτουργίας του PVU εξαερισμού και τον τύπο του ψυκτικού μέσου.

Οι εναλλάκτες θερμότητας χαλκού, εξοπλισμένοι με πτερύγια αλουμινίου, επιτρέπουν τη χρήση ζεστού νερού ή συμπυκνώματος ψυκτικού μέσου.

Ο θερμαντήρας αέρα του PVU εξαερισμού είναι ύδωρ, ενισχυμένος με μεταφορά θερμότητας από πτερύγια αλουμινίου. Μετά από ένα τέτοιο ψυγείο, το δεύτερο μπορεί να εγκατασταθεί - κάτω από το σύστημα ψύξης (για την καλοκαιρινή περίοδο)

Ανάλογα με την απαιτούμενη απόδοση του θερμαντήρα εξαερισμού, χρησιμοποιούνται σωλήνες διαμέτρου 10 ή 15 mm. Οι σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα με πτερύγια αλουμινίου είναι σχεδιασμένοι για θέρμανση ατμού.

Η ηλεκτρική έκδοση της θέρμανσης αέρα περιλαμβάνει τη χρήση στοιχείων (ΔΕΔ), που περικλείονται σε περίβλημα από ανοξείδωτο χάλυβα.

Οι ψύκτες αέρα κατασκευάζονται αποκλειστικά με βάση χαλκοσωλήνες με νευρώσεις από αλουμίνιο και έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά δύο τύπων ψυχρών μεταφορέων - νερού ή φρέον.

Ανεμιστήρες και κινητήρες των εγκαταστάσεων εξαερισμού και αναρρόφησης

Το εξαεριστικό PVU είναι εξοπλισμένο με ακτινικούς ανεμιστήρες υψηλής απόδοσης. Ο σχεδιασμός των ανεμιστήρων διπλής αναρρόφησης διαθέτει ηχομόνωση.

Η επικοινωνία με ηλεκτροκινητήρες πραγματοποιείται μέσω της μονάδας ιμάντα. Η εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής επιτρέπει τη λειτουργία δύο τύπων ανεμιστήρων:

 1. Με πτερωτή, προικισμένες λεπίδες, αναδιπλωμένες (VC).
 2. Με πτερωτή, προικισμένες λεπίδες, λυγισμένες προς τα εμπρός (FK).

Οι ανεμιστήρες στον σχεδιασμό VC παρουσιάζουν υψηλή απόδοση έως 82%, καθώς και σταθερότητα της πίεσης του αέρα. Οι συσκευές αυτού του σχεδιασμού είναι κατάλληλες για χρήση όταν απαιτείται σταθερή ροή αέρα, ανεξάρτητα από την πυκνότητα των φίλτρων αέρα (συστήματα CAV).

Σε συστήματα στα οποία διατηρείται η μεταβλητή ροή αέρα (VAV), οι ανεμιστήρες VK συμπληρώνονται με ρυθμιστή ταχύτητας.

Η απόδοση των ανεμιστήρων FK είναι ελαφρώς χαμηλότερη - όχι περισσότερο από 73%. Ωστόσο, αυτή η εποικοδομητική έκδοση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα - χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Τέτοιοι ανεμιστήρες, κατά κανόνα, καθορίζουν τον τόπο στον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής χαμηλής παραγωγικότητας. Απαιτείται συνήθως ένας πτερωτής ανεμιστήρα σχετικά χαμηλής ταχύτητας.

Ακτινοβολικός ανεμιστήρας της μονάδας αερισμού. Οι κατασκευές αυτού του είδους χρησιμοποιούνται σε συσκευές μέσης παραγωγικότητας

Μαζί με τους προαναφερθέντες τύπους ανεμιστήρων, οι μοτέρ μιας ταχύτητας ή πολλαπλών ταχυτήτων χρησιμοποιούνται στις μονάδες παροχής και εξαγωγής.

Μην αποκλείετε τη χρήση ειδικών ηλεκτρικών κινητήρων - αντιεκρηκτικών, για θαλάσσια σκάφη κ.λπ. Η ομαλή ρύθμιση της παροχής αέρα (ροή αέρα) επιτυγχάνεται με την εισαγωγή μετατροπέων συχνότητας.

Εξουδετερώσεις ήχου και διανομείς ροής αέρα

Η απορρόφηση θορύβου στα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής νέου τύπου επιτυγχάνεται μέσω των σιγαστήρων πλάκας. Η εγκατάσταση των σιγαστήρων παρέχεται μέσα στον αγωγό απευθείας στην έξοδο της ροής αέρα.

Η επίδραση της απορρόφησης θορύβου δίνει ένα ειδικό υλικό που καλύπτει πλάκες σχεδιασμένες για να εξισορροπήσουν το θόρυβο. Το απορροφητικό υλικό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

 1. Standard - κανονική εκτέλεση.
 2. Ανθεκτική στη φθορά - σχεδιασμένη για σκληρό στεγνό καθάρισμα.
 3. Συνθετικό - σχεδιασμένο για σκληρό υγρό καθαρισμό.

Η εγκατάσταση βαλβίδων διανομής αέρα για τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής παρέχεται αμέσως μετά τον ανεμιστήρα. Η κατανομή γίνεται σε όλη την επιφάνεια της εγκάρσιας τομής.

Ένας διανομέας αέρα είναι εγκατεστημένος μπροστά από τον σιγαστήρα, με την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος βρίσκεται κοντά στο παράθυρο εξόδου του πηνίου ανεμιστήρα.

Έλεγχος συστήματος παροχής και εξάτμισης

Η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Συγκεκριμένα, η λειτουργία των μονάδων αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής "Danvent DV" υποστηρίζεται από τον ελεγκτή "Corrigo".

Η μονάδα ελέγχου για το σύστημα εξαερισμού από τη σειρά PVU. Υπάρχει μια ομάδα μεταγωγής ισχύος, καθώς και ένας ελεγκτής "Corrigo", ο οποίος παρέχει πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας αέρα

Η μονάδα ελέγχου βρίσκεται στο πάνω μέρος του σώματος του συστήματος παροχής και εξαγωγής. Για τη διαχείριση χρηστών, ένα βολικό πληκτρολόγιο τοποθετείται σε μια βολική θέση.

Διαχειριστείτε το σύστημα και διατηρήστε το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, όπως απαιτείται, απλά και άνετα. Οι σχεδιαστές έχουν προβλέψει και υπολογίσει σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες.

Πίνακας τηλεχειρισμού της μονάδας αερισμού. Ένας εύχρηστος πίνακας πληροφοριών για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση των παραμέτρων

Για παράδειγμα, για την επιθεώρηση του ηλεκτροκινητήρα του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης ή του ανεμιστήρα, δεν χρειάζεται να αποσυναρμολογείτε το μισό του συστήματος.

Είναι αρκετό να ξεβιδώσετε τη βίδα στερέωσης ενός σχετικά με την τεχνική «έλκηθρο» και σπρώξτε προς τα εμπρός με τον ανεμιστήρα του κινητήρα στην πόρτα.

Ορισμένες τροποποιήσεις των συστημάτων παροχής αερισμού και εξαγωγής υποστηρίζουν επίσης την αφαίρεση των ελκυστήρων "έλκηθρο".

Εάν απαιτείται σφαιρική επισκευή, όλες οι θύρες του περιβλήματος αφαιρούνται εύκολα αφαιρώντας τους πείρους από τους μεντεσέδες του κάθε πλαισίου της πόρτας. Ο σχεδιασμός είναι αρθρωτός. Κάθε μονάδα μπορεί να αφαιρεθεί χωριστά.