Σύστημα εξαερισμού προσφοράς και εξάτμισης: τι είναι αυτό, τι βασίζεται, ποιες ποικιλίες, χαρακτηριστικά και υπολογισμοί

Η καλή κατάσταση της υγείας και η υψηλή ικανότητα εργασίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την καθαριότητα και τη φρεσκάδα του αέρα στο δωμάτιο. Ο κανονικός αερισμός συχνά δεν είναι σε θέση να παρέχει ένα βέλτιστο μικροκλίμα - στην περίπτωση αυτή, εγκαθίσταται ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής. Το σύστημα εγκαθίσταται όχι μόνο μέσα σε καθιστικά, αλλά και σε κουζίνες, δωμάτια ανάπαυσης και δωμάτια καπνιστών.

Σχηματικό διάγραμμα του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Φυσική βάση αερισμού

Η κίνηση των ροών αέρα βασίζεται στις απλούστερες φυσικές διαδικασίες. Η επεξεργασία της μάζας αερίου-αέρα και η μεταφορά της πραγματοποιείται χάρη στις υπάρχουσες διεργασίες μεταφοράς. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φυσική διαδικασία, οι πηγές θερμότητας και θερμότητας τοποθετούνται στις χαμηλότερες περιοχές και τα στοιχεία τροφοδοσίας, αντίθετα, είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ανώτατο όριο.

Με τη γενική έννοια, ο όρος "μεταφορά" είναι μια ανακατανομή μεταξύ ροών θερμότητας και ψυχρού αερίου θερμικής ενέργειας. Οι διεργασίες μεταφοράς μπορούν να εμφανιστούν με φυσικό τρόπο ή να αναγκαστούν.

Σε κλειστό χώρο, η συνολική θερμοκρασία καθορίζεται από τον βαθμό θέρμανσης του αέρα. Η τιμή δεν είναι σταθερή σε όλο το διάστημα, αλλάζει σε ύψος. Το φαινόμενο οφείλεται στην ανομοιογενή συγκέντρωση μορίων σε σταθερή πίεση μέσα στο δωμάτιο. Σε υψηλότερη θερμοκρασία, η συγκέντρωση σωματιδίων αερίου είναι μικρότερη, πράγμα που σημαίνει ότι η μάζα του είναι μικρότερη. Επομένως, υπάρχει μια ιδέα ότι ο θερμός αέρας είναι "ευκολότερος", και κρύος "βαρύτερος". Αυτό το γεγονός εξηγεί τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού: οι απορροφητήρες καυσαερίων βρίσκονται στην κορυφή και οι μονάδες τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Η κίνηση του αέρα συνήθως συμβαίνει από κάτω προς τα πάνω

Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού σε συνδυασμό με τις φυσικές διεργασίες μεταφοράς επιτρέπει τη διατήρηση του καθορισμένου επιπέδου θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα στο δωμάτιο.

Τι είναι ένα σύστημα εξαερισμού

Με γενική έννοια, ο εξαερισμός σημαίνει την κίνηση αέρα μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του κλειστού χώρου. Από ένα ζεστό και πολυσύχναστο δωμάτιο, η μάζα αέρα εκπέμπει περιττή θερμότητα, υγρασία, η οποία φέρνει το μικροκλίμα μέσα στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις. Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να λειτουργήσει ως μέρος του εσωτερικού σχεδιασμού του δωματίου και αποτελεί μέρος του συνολικού δικτύου επικοινωνιών κτιρίων.

Οι μάζες του αέρα οδηγούν ένα ειδικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο εξοπλισμού επεξεργασίας, φίλτρα καθαρισμού. Τα κύρια καθήκοντά του είναι η συλλογή, η απόσυρση, η μετακίνηση και ο καθαρισμός του αέρα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ εξαερισμού και κλιματισμού είναι ο ελεγχόμενος πλήρης κύκλος ανανέωσης των αέριων μαζών από εισροή και εκροή. Ενώ τα κλιματιστικά μόνο θερμό ή δροσερό αέρα, αυξήστε την υγρασία και τον ιονισμό.

Ένα συμβατικό κλιματιστικό απλά κυνηγάει τον αέρα σε ένα δωμάτιο σε έναν κύκλο

Ο εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα συμβάλλει στον πλήρη καθαρισμό του αέρα, στην πρόληψη της εξάπλωσης των ιών, των μυκήτων, στην αύξηση της υγρασίας στο συνιστώμενο επίπεδο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο εξαερισμός σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε γρήγορα τον εσωτερικό αέρα με ένα σύστημα αγωγών, ανεμιστήρων, θερμαντήρων, φίλτρων.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Όλα τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τύπους σύμφωνα με διαφορετικά κριτήρια.

Ανάλογα με τη μέθοδο δημιουργίας πίεσης, τα συστήματα εξαερισμού διακρίνονται:

Τεχνητή. Η κίνηση του αέρα γίνεται με τη συμμετοχή μονάδων έγχυσης: φυσητήρες, ανεμιστήρες. Καθώς αυξάνεται η πίεση μέσα στους σωλήνες, οι μάζες του αέρα μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Συχνότερα χρησιμοποιούνται σε κεντρικά συστήματα εξαερισμού.

Φυσικά. Εμφανίζεται όπου η κίνηση των ροών αέρα συμβαίνει φυσικά λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης αέρα στα διαφορετικά άκρα των σωλήνων. Πλεονεκτήματα της συσκευής ενός τέτοιου συστήματος για χώρο διαβίωσης περιλαμβάνουν χαμηλό κόστος εγκατάστασης, δεν υπάρχει ανάγκη ειδικού εξοπλισμού. Αλλά σε τέτοια συστήματα είναι αδύνατο να προβλεφθεί ή να ελεγχθεί το έργο, επομένως χρησιμοποιούνται συχνότερα ως βοηθητικές.

Σχέδιο φυσικού και τεχνητού αερισμού

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε επαφές κατασκευαστικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες σχεδιασμού σπιτιών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με εκπροσώπους με την επίσκεψη στην έκθεση των σπιτιών "Low-Rise Country".

Συνδυασμένη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος εξαερισμού, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των τεχνητών και φυσικών συστημάτων.

Ανάλογα με την έκταση της έκθεσης, διακρίνονται οι ακόλουθες ποικιλίες:

Γενική ανταλλαγή. Έχει μια μεγάλη περιοχή επιρροής, για παράδειγμα, όλα τα δωμάτια σε ένα κτίριο κατοικιών. Μέσω των αγωγών εξαερισμού, ο αέρας εξαγωγής από τους εσωτερικούς χώρους εκκενώνεται, όπου η συγκέντρωση αρνητικών ουσιών είναι μικρή και κατανέμονται ομοιόμορφα.

Τοπικό. Σε ορισμένα σημεία εισάγεται ένας αγωγός αέρα, ο οποίος αντλεί βλαβερές εκπομπές και τα οδηγεί έξω. Εγκαθίσταται σε κλειστούς χώρους, όπου η εκπομπή επιβλαβών ουσιών στον αέρα συμβαίνει σε σημείο. Σε οικιστικά κτίρια είναι πιο συχνά μια κουζίνα, ειδικότερα, μια σόμπα. Η διάταξη του τοπικού δικτύου είναι φθηνότερη από τη γενική ανταλλαγή, αλλά είναι σχεδιασμένη για μικρότερη ροή αέρα.

Ανάλογα με το σχέδιο λειτουργίας, τα συστήματα τροφοδοσίας, εξαγωγής και τροφοδοσίας και εξαγωγής διαχωρίζονται. Οι εξαγόμενες δομές σχεδιάζονται μόνο για την εκκένωση μολυσμένου αέρα. Το σύστημα παροχής αέρα εξασφαλίζει την άφιξη μάζας φρέσκου αέρα. Τα συστήματα όπου ο αέρας εξάγεται και αντλείται είναι τα πιο δημοφιλή.

Για την παροχή αέρα στους τοίχους οι αγωγοί αέρα διαπερνούν

Ο εξαερισμός με παροχή και εξαγωγή παρέχει τη βέλτιστη συντήρηση σε χώρους διαφορετικών σκοπών και μεγεθών.

Ανάλογα με την τεχνική συσκευή του συστήματος, υπάρχουν:

Αρθρωτά συστήματα αποσυναρμολογούμενου τύπου περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία: θερμαντήρα, σιγαστήρα, ανεμιστήρα, στοιχεία φίλτρου, αυτόματο σύστημα ελέγχου, βοηθητικές μονάδες. Το πλεονέκτημα των δομοστοιχειωτών δομών είναι η δυνατότητα επιλογής κόμβων με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Τα μειονεκτήματα είναι η σύνθετη εγκατάσταση με τη συμμετοχή ειδικών.

Monoblock αντιπροσωπεύουν έτοιμα σύνολα σε μια ενιαία μονάδα. Ο σχεδιασμός είναι εύκολος στην εγκατάσταση, δεν απαιτεί σύνθετη συντήρηση και φροντίδα. Το κόστος των συστημάτων monoblock είναι υψηλότερο από το σπονδυλωτό.

Η παρουσία πολλών τύπων εξαερισμού σας επιτρέπει να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε τα πλέον κατάλληλα για συγκεκριμένες συνθήκες.

Χαρακτηριστικά φυσικού αερισμού και εξαερισμού

Σε αντίθεση με τα τεχνητά συστήματα παραγωγής, τα φυσικά συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες ροές αέρα από σαλόνια σε κουζίνα και μπάνιο. Η κίνηση συμβαίνει κατά μήκος των διαδρόμων, οι οποίοι λειτουργούν ως χώροι που ρέουν. Είναι δυνατό να εξοπλιστεί αυτός ο εξαερισμός ακόμη και μέσα σε σπίτια με μη τυποποιημένη διάταξη.

Η συνολική κίνηση του αέρα δεν αλλάζει

Η κύρια μονάδα εξαερισμού βρίσκεται στο επάνω κεντρικό τμήμα του σπιτιού. Κατά την τοποθέτηση σωλήνων, λαμβάνεται υπ 'όψιν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να εισέλθει στο σαλόνι και να εκκενωθεί μέσω των βοηθητικών χώρων και της κουζίνας. Οι αγωγοί παροχής αέρα βρίσκονται στα σύνορα των καθιστικών και τα στοιχεία εξάτμισης στο εσωτερικό του βοηθητικού χώρου, του μπάνιου, της κουζίνας.

Οι διαχυτήρες (το εξωτερικό τμήμα του αγωγού) είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό, λεπτό φύλλο μετάλλου. Λειτουργούν ως διανομέας καθαρού αέρα και την έξοδο του αναλωμένου αέρα. Η εξωτερική έξοδος του αγωγού τοποθετείται υψηλότερα από την οροφή. Αυτό αποτρέπει τη δευτερογενή συλλογή αποβλήτων.

Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον! Στο άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο, διαβάστε σχετικά με τους σωλήνες εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένης παροχής και εξαερισμού

Η λειτουργία αυτού του συστήματος βασίζεται στην αλληλεπίδραση με δύο διαφορετικές ροές αέρα που πραγματοποιούνται μέσω των εγκατεστημένων αγωγών αέρα. Ανάλογα με την ικανότητα και τη διακίνηση των εμπλεκόμενων μηχανισμών, γίνεται επεξεργασία ενός δεδομένου όγκου αέριων μαζών.

Όλες οι μονάδες εργασίας και ο εξοπλισμός βρίσκονται μέσα σε ένα ενιαίο κύτος, το οποίο μπορεί να συναρμολογηθεί σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος: στον εξωτερικό τοίχο, τη σοφίτα ή τη σοφίτα.

Μονάδα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής εγκατεστημένη στη σοφίτα

Ανάλογα με τον πρόσθετο εξοπλισμό, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να εκτελέσει τις ακόλουθες λειτουργίες:

αύξηση της υγρασίας του αέρα.

ψύξη ή θέρμανση της μάζας του αέρα ·

τον καθαρισμό, τη διήθηση, την εξάλειψη επιβλαβών μικροοργανισμών.

Το σύγχρονο σύστημα αερισμού εισόδου και εξάτμισης στο δομοστοιχείο περιέχει έναν ανακτητή - έναν θάλαμο ανταλλαγής θερμότητας, όπου ο εισερχόμενος αέρας ρέει στην ανταλλαγή ενέργειας. Στον θερμαινόμενο εξερχόμενο αέρα, η θερμότητα αφαιρείται και δίνεται στον εισερχόμενο αέρα (ή αντίστροφα, εάν το κλιματιστικό λειτουργεί το καλοκαίρι).

Η αρχή του ανακτητή

Ο κύκλος αερισμού με δύο κυκλώματα και ένας ανακτητής αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

Ο ζεστός αέρας από το δωμάτιο διεξάγεται μέσω του ανακτητή, με θέρμανση του εναλλάκτη θερμότητας που είναι εγκατεστημένος σε αυτό.

Ο "εξαντλημένος" αέρας αφαιρείται έξω.

η πρόσληψη καθαρού ψυχρού αέρα από το εξωτερικό εκτελείται και οδηγείται μέσω του θερμαινόμενου εναλλάκτη θερμότητας του ανακτητή, αφαιρώντας θερμότητα από αυτό.

Φρέσκο, θερμό αέρα τροφοδοτείται στο δωμάτιο.

Για την επέκταση της λειτουργικότητας, η δομή συμπληρώνεται από συστήματα φίλτρων, αυτόματοι χρονοδιακόπτες, μονάδες ελέγχου, δίσκους συλλογής συμπυκνωμάτων, μονάδες ελέγχου, αισθητήρες, εξασθενητές ήχου.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής με σύστημα αυτοματισμού

Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον! Στο άρθρο στον ακόλουθο σύνδεσμο, διαβάστε σχετικά με τον αερισμό του χώρου κάτω από την οροφή.

Οι κύριες αρχές λειτουργίας αυτού του τύπου εξαερισμού είναι η οικονομία και η αποδοτικότητα. Τα κύρια πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

απλή εγκατάσταση και συντήρηση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

ποιοτικός καθαρισμός των μαζών αέρα εισόδου ·

Οι κύριες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού

Το κύριο στοιχείο εργασίας είναι ο ανεμιστήρας, αλλά όχι η συνήθης έλικα, αλλά η πτερωτή, που είναι ένας τροχός με λεπίδες - ο σχεδιασμός αυτός σας επιτρέπει να μειώσετε το μέγεθος του εξοπλισμού.

Η αποτελεσματικότητα της συναρμολογημένης δομής εξαρτάται άμεσα από την ακρίβεια και την ορθότητα των προκαταρκτικών υπολογισμών. Για παράδειγμα, είναι εξίσου άσχημη αν επιλεγεί ανεπαρκής ή υπερβολική ισχύς κινητήρα. Στην πρώτη περίπτωση, ο κινητήρας θα τρέξει σε φθορά και σύντομα θα πρέπει να αλλάξει. Εάν η ισχύς είναι υπερβολική, σημαίνει τακτικά υπερφορτισμένη συντήρηση και κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπολογισμοί της παραγωγικότητας και των δυναμικών παραμέτρων των ροών αέρα πραγματοποιούνται με αλγεβρικές φόρμουλες. Συνιστάται να αναθέτετε τη διεξαγωγή των υπολογισμών σε έναν ειδικό ο οποίος όχι μόνο το κάνει σωστά αλλά και λαμβάνει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την επιθεώρηση πυρκαγιάς.

Η εργασία του εξαερισμού ελέγχεται από τους πυροσβέστες

Τα ακόλουθα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς:

Παράμετροι δωματίου: προορισμός - οικιστικός ή μη οικιστικός, εσωτερικός χώρος, ορόφους, επίπεδο υγρασίας.

Αριθμός και είδος δραστηριότητας ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στο κτίριο.

Απαιτούμενο επίπεδο ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με το SNIP 2.04.05-91. Για παράδειγμα, σε σαλόνια είναι 3 μ. Ανά κυβικό μέτρο ανά 1 μέτρο κατοικίας.

Διατομή του αγωγού και το σχήμα της εγκατάστασής του.

Ποια είναι τα πρότυπα για τα συστήματα εξαερισμού

Οι συνιστώμενες παράμετροι ανταλλαγής αέρα εξαρτώνται από διάφορους όρους και διευκρινίζονται στις σχετικές κανονιστικές πράξεις, οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη στο σχεδιασμό. Γενικά, για οικιακούς χώρους, όταν αίθουσες διαφορετικών χρήσεων συγκεντρώνονται στον ίδιο όροφο, η ποσότητα του αέρα πρέπει να μεταβάλλεται σε μια ώρα:

γραφείο - 60 κύβους.

κοινό σαλόνια ή αίθουσες - 40 κύβους.

διαδρόμους - 10 κύβους.

μπάνια και ντους - 70 κύβους.

δωμάτια καπνιστών - πάνω από 100 κύβους.

Σε οικιακούς χώρους, η ανταλλαγή της μάζας αέρα υπολογίζεται ανά άτομο. Την ώρα, θα πρέπει να είναι περισσότεροι από 30 κύβοι. Εάν ο υπολογισμός βασίζεται στο χώρο διαβίωσης, το πρότυπο είναι 3 κύβοι ανά 1 μέτρο.

Για μη οικιακούς χώρους, ο μέσος όρος είναι 20 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Εάν η περιοχή είναι μεγάλη, τα συστήματα εξαερισμού περιλαμβάνουν ένα σύστημα ανεμιστήρων πολλών συστατικών.

Οπτικά για τα πρότυπα εξαερισμού, δείτε το βίντεο:

Τι τύποι χρησιμοποιούνται στους υπολογισμούς

Η κύρια παράμετρος που πρέπει να υπολογιστεί σε οποιοδήποτε σύστημα είναι πόση ποσότητα αέρα πρέπει να αντικατασταθεί μέσα σε μια ώρα.

Για τα οικιστικά διαμερίσματα, η τιμή καθορίζεται αντίστοιχα από την κατοικημένη περιοχή: V = 2xSxH, όπου S είναι η επιφάνεια του καθιστικού, 2 είναι ο συντελεστής πολλαπλασιασμού της ανταλλαγής μάζας αέρα ανά ώρα, και H είναι το ύψος του δωματίου.

Για τους χώρους εργασίας, ο υπολογισμός βασίζεται στον αριθμό του προσωπικού: V = Nx35, όπου N είναι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο δωμάτιο.

Κατά τον υπολογισμό της ικανότητας του τύπου σταθμού εξαερισμού χρησιμοποιείται: P = ΔΤ * V * Cv / 1000 όπου V - όγκος της μάζας αέρα που καταναλώνεται ανά ώρα, Cv - ειδική θερμότητα της μάζας του αέρα, ΔT - διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εισερχόμενου αέρα στα άκρα του αγωγού. Η αποδεκτή θερμότητα είναι 0.336 W * h / m³ * ° C.

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης είναι η περιοχή εγκάρσιας διατομής του αγωγού, η οποία μετράται σε τετραγωνικά εκατοστά. Υπάρχουν 2 τύποι διατομών: τετράγωνο και στρογγυλό. Έχοντας υπολογίσει την περιοχή εγκάρσιας τομής, είναι δυνατό να προσδιοριστεί το πλάτος και το ύψος ενός ορθογωνίου σωλήνα ή η διάμετρος ενός στρογγυλεμένου σωλήνα.

Περισσότερα για τον υπολογισμό του εξαερισμού στο βίντεο:

Όπου το Ssech είναι η περιοχή διατομής, V είναι ο όγκος μάζας αέρα (m³ / h), w είναι ο ρυθμός ροής αέρα μέσα στον αυτοκινητόδρομο (m / s) (μέση τιμή είναι από 2 έως 3), 2, 8 είναι ο συντελεστής συμφωνίας διαστάσεων.

Για την εγκατάσταση θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα πρέπει να διαχύτες (ανοίγματα εισαγωγής-εξαγωγής) και τις παραμέτρους τους. Διαστάσεις ακροφύσια υπολογίζεται από την περιοχή του κύριου τμήματος σωλήνα πολλαπλασιαζόμενο επί 1,5 ή 2. Για τον υπολογισμό του αριθμού των διαχυτών εφαρμόστηκε τον τύπο: N = V / (2820 * W * d2), όπου V - όγκος της μάζας αέρα που καταναλώνεται ανά ώρα, W - ταχύτητα μετακίνησης της μάζας αέρα, D - διάμετρος του κυκλικού διαχυτήρα.

Για τους ορθογώνιους διαχύτες, ο τύπος μετασχηματίζεται ως εξής: N = π * V / (2820 * W * 4 * A * B), π είναι ο αριθμός των pi, A και B είναι οι παράμετροι της διατομής.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπολογισμοί των συστημάτων εξαερισμού θα πρέπει να πραγματοποιούνται από επαγγελματίες - εάν κάτι ξεχαστεί ή δεν ληφθεί υπόψη, η τιμή του σφάλματος είναι η ανάγκη να επαναληφθούν οι υπολογισμοί και η εργασία.

Ο πλήρης υπολογισμός του εξαερισμού γίνεται σε συγκεκριμένο λογισμικό

Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον! Στο άρθρο σχετικά με τον ακόλουθο σύνδεσμο, διαβάστε σχετικά με τον αερισμό στο σπίτι.

Συμπέρασμα

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός βέλτιστου εσωτερικού μικροκλίματος. Αυτό αυξάνει την ικανότητα εργασίας των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι και απλά βελτιώνει την ευημερία τους. Ιδιαίτερα επείγον είναι το ζήτημα του εξαερισμού για τους ιδιοκτήτες σύγχρονων κατοικιών με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες, γιατί μαζί με την απαλλαγή των ρευμάτων, εξαφανίζεται και η φυσική ανταλλαγή αέρα. Σε αυτές τις κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να προβλεφθεί στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ανεφοδιασμός και εξαερισμός τι είναι;

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Το άρθρο περιγράφει τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τα πλεονεκτήματα και την πρακτική έλλειψη ανεπαρκειών.

Ακόμη και αν το δωμάτιο έχει εξαιρετική διακόσμηση και το καλύτερο, ακριβό σχέδιο και έπιπλα, μπορεί να φέρει ακόμα δυσφορία. Και γιατί; Επειδή δεν υπάρχει εξαερισμός, δεν υπάρχει καθαρός αέρας στο δωμάτιο. Και αν δεν υπάρχει καθαρός αέρας, οποιοσδήποτε οργανισμός αισθάνεται πολύ κακός.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο δωμάτιο ονομάζεται παροχή αέρα από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του απαραίτητου χώρου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι μια φυσική μέθοδος ή μια ηλεκτρομηχανική, δηλαδή μια τεχνητή μέθοδος. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα άνετο περιβάλλον εργασίας ή ζωής. Ο εξαερισμός είναι τριών κύριων τύπων: πρόσληψη, εξάτμιση, αλλά και υβριδικό, δηλαδή, τροφοδοσία και εξάτμιση.

Προμήθεια: παρέχει αέρα από το δρόμο, καθαρίζει από τη σκόνη και τη βρωμιά και, αν χρειαστεί, θερμαίνεται. Εξάτμιση: αφαιρεί αέρα από το δωμάτιο, αλλά έχει ήδη θερμανθεί και λερωθεί. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερο αερισμό, συνδυάζονται δύο μέθοδοι και επιτυγχάνεται η παροχή και η εξάτμιση. Αυτή η επιλογή είναι η πιο κοινή και είναι πιο ισορροπημένη.

Τι είναι ένα φυσικό και τεχνητό σύστημα;

Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια ποικίλου ηλεκτρικού εξοπλισμού, όπως ανεμιστήρες και ηλεκτροκινητήρες. Ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί λόγω φυσικών παραγόντων: διαφορά θερμοκρασίας, πίεση αέρα, αλλαγή πίεσης ανάλογα με τη διαφορά ύψους. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου εξαερισμού είναι αρκετά απλή και αποδεκτή για την τιμολογιακή πολιτική, αξιόπιστη κατά τη λειτουργία. Στην τυπική κατασκευή, τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε φρεάτια εξαερισμού σε διαδρόμους και κουζίνες διαμερισμάτων. Αλλά το μειονέκτημα τους είναι ότι εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες και είναι απολύτως αδύνατο να ρυθμιστεί, γεγονός που περιπλέκει πολύ τη χρήση.

Ο τεχνητός αερισμός, ή όπως ονομάζεται επίσης μηχανικός, είναι το πιο κοινό και δημοφιλές σύστημα, επειδή είναι πιο τέλειο και χρησιμοποιείται όταν το φυσικό δεν είναι αρκετό. Περιλαμβάνει ηλεκτρομηχανικές συσκευές, όπως διάφορους ανεμιστήρες, φίλτρα, θερμαντήρες αέρα και άλλα στοιχεία που καθιστούν ένα τέτοιο σύστημα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Είναι απόλυτα ανεξάρτητα από το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες, εκπληρώνουν σαφώς το καθήκον που τους έχει οριστεί και εγγυώνται πλήρως την άνεση του κυρίου τους.

Τι είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής

Αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος εξαερισμός, ο οποίος βασίζεται στην αντικατάσταση του χρησιμοποιημένου μολυσμένου αέρα στο δωμάτιο από τον καθαρισμό από το δρόμο, δηλαδή διασφαλίζει μια σταθερή ροή καθαρού αέρα και αντλεί από τις εγκαταστάσεις ένα στάσιμο. Ένα τέτοιο σύστημα βασίζεται στη δημιουργία και τη χρήση δύο αντίθετων ροών αέρα. Συνήθως δημιουργείται με βάση τα υποσυστήματα εξολκέα και εισροής, τα οποία έχουν τα δικά τους φίλτρα, ανεμιστήρες και άλλες απαραίτητες συσκευές ή σε μία μονάδα που λειτουργεί ταυτόχρονα στην κουκούλα και στην εισροή.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι πολύ βολικός και εύκολος στην εγκατάσταση και λειτουργία και έχει επίσης και πολλές πρόσθετες ιδιότητες. Για παράδειγμα, η ανάκτηση θερμότητας, αυτή η διαδικασία αυξάνει εν μέρει τη θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας με τη βοήθεια της θερμότητας του αέρα, που προέρχεται από το εσωτερικό του δωματίου. Αυτό εξοικονομεί σημαντικά τον ηλεκτρισμό, καθώς η ενέργεια δαπανάται μόνο για την οργάνωση των ροών αέρα και δεν δαπανάται για θέρμανση. Λόγω της ανάκτησης, η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα μπορεί να συμπληρωθεί με νερό ή ηλεκτρικό θερμαντήρα.

Το πλεονέκτημα του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Πρώτον, αναγκάζει την αντικατάσταση του αέρα σε οποιοδήποτε δωμάτιο και, δεύτερον, παράγει όλη την απαραίτητη επεξεργασία, δηλαδή θέρμανση και καθαρισμό. Σε ορισμένα συστήματα, παρέχεται υγρασία του αέρα, αυτό συμβαίνει εντός ορισμένων ορίων λόγω της εισερχόμενης υγρασίας που απελευθερώνεται στο κανάλι στη ροή του καθαρού αέρα. Δεδομένου ότι όλοι οι μηχανισμοί παράγουν ορισμένους θορύβους, ειδικά συστήματα σιγαστήρων ή κιβώτια προστασίας από θόρυβο μπορούν να συμπεριληφθούν στα συστήματα. Με τη βοήθειά του, η υπερβολική υγρασία αφαιρείται από χώρους υψηλής υγρασίας, μπάνια, μπάνιο και κουζίνα. Αυτός ο εξαερισμός στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει με τη μορφή μονόμυλων με μικρό μέγεθος, ενώ έχει ένα ωραίο, όμορφο και κομψό σχέδιο. Ένα σύστημα αυτού του είδους μπορεί να κρεμαστεί απευθείας στην επιφάνεια του τοίχου, και ταιριάζει καλά στο εσωτερικό κάθε δωματίου.

Όπου εγκαθίσταται αερισμός, ένα άτομο δεν θα αισθανθεί ποτέ δυσφορία και υπερβολική κατανάλωση ανθρακικού οξέος. Σε αυτούς τους χώρους, πάντα φρέσκο ​​και καθαρό αέρα, δεν υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές, ηλιθιότητα και ακαθαρσίες, υπερβολική υψηλή υγρασία. Πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μια σειρά προπαρασκευαστικών εργασιών, να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς και να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο εξοπλισμού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιότητες αυτού του δωματίου. Με σωστή εγκατάσταση, ο εξαερισμός αυτός θα εγγυάται σταθερή καλή διάθεση και ευεξία.

Το άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον; Πείτε στους φίλους σας:

Τι είναι ο εξαερισμός;

Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, τα οποία δεν είναι ακόμα απαραίτητα, εγκαθίστανται συστήματα εξαερισμού σε όλα τα κτίρια κατοικιών και γραφείων. Η διαθεσιμότητα των συστημάτων εξαερισμού είναι τόσο σημαντική ώστε οι απαιτήσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους να έχουν τη νομική ισχύ και να καθορίζονται στους Κανόνες και Κανονισμούς (SNiP). Όλα αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι, ελλείψει εξαερισμού σε κλειστούς χώρους, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ουσιών αυξάνεται. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων, προκαλεί πονοκέφαλο, υπνηλία, απώλεια αποτελεσματικότητας. Μέρος του προβλήματος μπορεί να λυθεί με την περιοδική αερισμό του δωματίου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, μαζί με τον καθαρό αέρα, σκόνη, διάφορες μυρωδιές, θόρυβος δρόμου μπαίνει μέσα. Επιπλέον, πρέπει να ανοίγετε και να κλείνετε συνεχώς το παράθυρο ή το παράθυρο.

Για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων και υπάρχουν συστήματα αερισμού. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός αυτών των συστημάτων είναι πολύ πιο πολύπλοκο υπολογισμό των παραμέτρων του κλιματιστικού οικιακής χρήσης, τότε εδώ θα πω μόνο για τους βασικούς όρους και έννοιες που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού, καθώς και να σας παρουσιάσουμε το βασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους.

Φυσικός εξαερισμός

Ο φυσικός αερισμός των χώρων καθορίζεται από τη διαφορά στις θερμοκρασίες του αέρα του εξωτερικού χώρου και του δωματίου και τη δύναμη του ανέμου. Η πίεση του αέρα στον αέρα ασκεί πίεση στη μία πλευρά του κτιρίου, οδηγώντας τον αέρα μέσα στο δωμάτιο και από την πλευρά του υδροπτέρυγα, σε βάρος της αραίωσης, αναρροφά τον αέρα από το δωμάτιο. Η ανταλλαγή του αέρα εξαρτάται από τον τύπο του οικοδομικού υλικού των τοίχων του κτιρίου. Ξύλο, τούβλο καλά αφήνεται στον αέρα. Τοίχοι από σκυρόδεμα, ζωγραφική με το λάδι τους, τσιμεντοκονίαμα μειώνουν σημαντικά τη διαπερατότητα του αέρα. Προκειμένου να ενισχυθεί ο φυσικός αερισμός, καταφεύγουμε στον αερισμό των χώρων από παράθυρα, παράθυρα, τραβέρσες.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο φυσικός αερισμός στους τοίχους των κτιρίων κατοικιών, ανοίγουν αεραγωγοί εξαερισμού, ανοίγουν στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Καταλήγουν στην οροφή με ειδικά ακροφύσια - εκτροπείς, οι οποίοι αυξάνουν την αναρρόφηση του αέρα λόγω της δύναμης του ανέμου. Σε σύγχρονες κατοικίες, τα συστήματα με αεραγωγούς δεν εξασφαλίζουν πάντοτε την απομάκρυνση του αέρα από το διαμέρισμα. Συχνά υπάρχει ένα δυσμενές φαινόμενο όπως η ανατροπή της πρόσφυσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μέσω των αεραγωγών, εισέρχονται ξένες μυρωδιές και σκόνη στις εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο εξάπλωσης ρύπων και λοιμώξεων από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα στις κατοικίες, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικοί ανεμιστήρες στον αγωγό εξαγωγής

Μηχανικός αερισμός

Στα μηχανικά συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται συσκευές και συσκευές (ανεμιστήρες, ηλεκτρικοί κινητήρες, θερμαντήρες αέρα, συλλέκτες σκόνης, αυτοματισμοί κλπ.) Που επιτρέπουν στον αέρα να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την εργασία τους μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο. Τέτοια συστήματα μπορούν να παρέχουν και να αφαιρούν αέρα από τις τοπικές περιοχές του δωματίου στην απαιτούμενη ποσότητα, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας υπόκειται σε διάφορους τύπους επεξεργασίας (καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία κλπ.), Πράγμα που είναι πρακτικά αδύνατο σε φυσικά συστήματα εξαερισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη, συχνά ονομάζεται επονομαζόμενος μικτός εξαερισμός, δηλαδή, τόσο φυσικό όσο και μηχανικό αερισμό. Σε κάθε συγκεκριμένο έργο, καθορίζεται ποιος τύπος εξαερισμού είναι καλύτερο από άποψη υγιεινής και υγιεινής και οικονομικά και τεχνικά πιο ορθολογικός.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Τα συστήματα τροφοδοσίας - ένας από τους τύπους μηχανικού εξαερισμού, χρησιμεύουν για την παροχή καθαρού αέρα σε αεριζόμενα δωμάτια αντί για απομακρυσμένο. Ο αέρας τροφοδοσίας, κατά κανόνα, υφίσταται ειδική επεξεργασία (καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία κλπ.) Με τη βοήθεια του αντίστοιχου πρόσθετου εξοπλισμού.

Εξαερισμός εξαγωγής

Ο εξαερισμός αφαιρεί τον μολυσμένο ή θερμαινόμενο αέρα από το δωμάτιο (κατάστημα, περίβλημα). Γενικά, τόσο τα συστήματα εξαερισμού στο εσωτερικό όσο και τα συστήματα εξάτμισης παρέχονται σε κλειστούς χώρους. Η απόδοσή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, λαμβανομένης υπόψη της πιθανότητας εισόδου αέρα σε παρακείμενες αίθουσες ή από παρακείμενες εγκαταστάσεις. Τα δωμάτια μπορούν επίσης να εφοδιαστούν μόνο με σύστημα εξάτμισης ή με σύστημα εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας εισέρχεται σε αυτό το δωμάτιο από έξω ή από παρακείμενους χώρους μέσω ειδικών ανοιγμάτων ή απομακρύνεται από το δωμάτιο αυτό έξω ή ρέει σε παρακείμενους χώρους. Τόσο ο εξαερισμός όσο και ο εξαερισμός μπορούν να τοποθετηθούν στο χώρο εργασίας (τοπικός εξαερισμός) ή για ολόκληρο τον χώρο (γενικός αερισμός).

Τοπικός αερισμός

Ο τοπικός αερισμός αναφέρεται σε έναν τέτοιο εξαερισμό στον οποίο παρέχεται αέρας σε συγκεκριμένους χώρους (τοπικός εξαερισμός με καθαρό αέρα) και ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται μόνο από τους χώρους σχηματισμού επιβλαβών εκπομπών (τοπικός εξαερισμός).

Τοπικός εξαερισμός με καθαρό αέρα

Ο τοπικός αερισμός απαιτεί λιγότερες δαπάνες από τον γενικό εξαερισμό. Σε βιομηχανικούς χώρους κατά την κατανομή επιβλαβών αερίων, υγρασίας, θερμότητας κλπ. συνήθως χρησιμοποιούν ένα μικτό σύστημα εξαερισμού - κοινό σε όλο το δωμάτιο και τοπικές (τοπικές εισροές) για την παροχή καθαρού αέρα στους χώρους εργασίας.

Τοπικός εξαερισμός

Ο τοπικός εξαερισμός χρησιμοποιείται όταν οι χώροι κατανομής επιβλαβών ουσιών και εκκρίσεων στο δωμάτιο είναι εντοπισμένοι και είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους σε όλους τους χώρους. Ο τοπικός εξαερισμός στις εγκαταστάσεις παραγωγής εξασφαλίζει τη συλλογή και την απομάκρυνση των επιβλαβών εκπομπών: αέρια, καπνό, σκόνη και μερικώς απελευθερωμένο από θερμικό εξοπλισμό.

Η τοπική αναρρόφηση (καταφύγια με τη μορφή ντουλαπιών, ζωνών, αερομεταφερόμενων αναρρόφησης, αεραγωγών, καταφυγίων υπό μορφή περιβλήματος σε εργαλειομηχανές κ.λπ.) χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση στο έδαφος.

Τοπικά συστήματα εξαερισμού

Κατά κανόνα, πολύ αποτελεσματικό, καθώς σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε επιβλαβείς ουσίες απευθείας από τον τόπο του σχηματισμού ή της απέκκρισης τους, μη επιτρέποντάς τους να εξαπλωθούν στο δωμάτιο. Λόγω της εκτροπής σημαντικής συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών (ατμών, αερίων, σκόνης), είναι συνήθως δυνατή η επίτευξη καλού υγειονομικού και υγιεινού αποτελέσματος με την απομάκρυνση μικρού όγκου αέρα.

Ωστόσο, τα τοπικά συστήματα εξαερισμού δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αερισμού. Δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν όλες οι επιβλαβείς εκπομπές από αυτά τα συστήματα. Για παράδειγμα, όταν οι βλαβερές εκπομπές διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση ή σε όγκο, η παροχή αέρα σε ξεχωριστά δωμάτια δεν μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες για το περιβάλλον του αέρα. Το ίδιο ισχύει και αν η εργασία πραγματοποιείται σε ολόκληρη την περιοχή ενός δωματίου ή η φύση της σχετίζεται με μετατοπίσεις κλπ.

Γενικός αερισμός

Τα γενικά συστήματα εξαερισμού - τροφοδοτικά και καυσαερίων, είναι σχεδιασμένα για αερισμό στο δωμάτιο ως σύνολο ή σε μεγάλο μέρος του. Τα συστήματα εξάτμισης γενικής ανταλλαγής απομακρύνουν σχετικά ομοιόμορφα τον αέρα από το σύνολο των εγκαταστημένων χώρων και τα γενικά συστήματα παροχής αέρα τροφοδοτούν αέρα και το διανέμουν σε όλο τον όγκο του εξαεριζόμενου χώρου

Γενικός εξαερισμός για τον εξαερισμό

αερισμός Αραίωση διατάσσεται για αφομοίωση της περίσσειας θερμότητας και της υγρασίας, αραιώνοντας επιβλαβείς συγκεντρώσεις των αερίων και ατμών δεν απομακρύνθηκε obshcheobmennoj τοπικός εξαερισμός και σύστημα εξαερισμού, καθώς και να παρέχει τα υπολογιζόμενα κανόνες και ελεύθερη ανθρώπινων αναπνοής στην περιοχή εργασίας.

Με αρνητικό ισοζύγιο θερμότητας, δηλαδή με έλλειψη θερμότητας, ο αερισμός γενικής ανταλλαγής εφοδιάζεται με μηχανική ώθηση και με θέρμανση ολόκληρου του όγκου του καθαρού αέρα. Κατά κανόνα, πριν ξεκινήσετε τον αέρα, καθαρίζεται από σκόνη. Όταν οι βλαβερές εκπομπές εισάγονται στον αέρα του εργαστηρίου, η ποσότητα του φρέσκου αέρα πρέπει να αντισταθμίζει εντελώς τη γενική ανταλλαγή και τον τοπικό εξαερισμό

Γενικός εξαερισμός

Ο απλούστερος τύπος γενικού εξαερισμού είναι ένας ξεχωριστός ανεμιστήρας (συνήθως αξονικός τύπος) με ηλεκτρικό μοτέρ σε έναν άξονα που βρίσκεται σε παράθυρο ή σε άνοιγμα τοίχου. Μια τέτοια εγκατάσταση αφαιρεί αέρα από την περιοχή του δωματίου που βρίσκεται πιο κοντά στον ανεμιστήρα, κάνοντας μόνο μια γενική ανταλλαγή αέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγκατάσταση διαθέτει έναν εκτεταμένο αγωγό εξαγωγής. Αν το μήκος του αγωγού εξαγωγής υπερβαίνει τα 30-40 μ. Και συνεπώς η απώλεια πίεσης στο δίκτυο είναι μεγαλύτερη από 30-40 kg / sq. m. Αντί ενός αξονικού ανεμιστήρα, εγκαθίσταται φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. Όταν οι βλαβερές εκπομπές στο κατάστημα είναι βαρέα αέρια ή σκόνη και δεν υπάρχει εκπομπή θερμότητας από τον εξοπλισμό, οι αγωγοί εξάτμισης τοποθετούνται πάνω στο δάπεδο του εργαστηρίου ή εκτελούνται με τη μορφή υπόγειων διαύλων.

Σε βιομηχανικά κτίρια όπου υπάρχουν ποικίλες επιβλαβείς εκκενώσεως (θερμότητα, υγρασία, αέρια, ατμούς, σκόνες, κλπ) και την παράδοσή τους στον χώρο συμβαίνει σε διάφορες συνθήκες (συγκέντρωση, διασπείρεται σε διαφορετικά επίπεδα, και τα παρόμοια), είναι συχνά αδύνατο να γίνει με οποιοδήποτε σύστημα, για παράδειγμα, τοπικό αερισμό ή γενική ανταλλαγή. Σε αυτούς τους χώρους, για την απομάκρυνση επιβλαβών εκπομπών που δεν μπορούν να εντοπιστούν και εισέλθουν στον αέρα των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιούνται συστήματα εξάτμισης γενικής ανταλλαγής.

Κανάλι και αερισμός χωρίς κανάλια

Τα συστήματα εξαερισμού διακλαδισμένη ή αγωγό να κινηθεί αέρα (συστήματα κανάλι) ή αγωγών, τα κανάλια μπορεί να απουσιάζει, π.χ., κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον τοίχο, μια οροφή, με φυσικό εξαερισμό, κλπ (συστήματα χωρίς κανάλι)

Χρώματα εξαναγκασμένου εξαερισμού

 • Φυσικός εξαερισμός
 • Φυσική ροή μέσω βαλβίδων τοίχου και παραθύρων
 • Παροχή αερισμού στο σπίτι
 • Σύστημα εξαερισμού
 • Η έννοια του συνδυασμένου εξαερισμού και εξαερισμού
 • Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Ο όρος "εξαερισμός" σημαίνει ένα σύστημα ανταλλαγής αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, το οποίο τροφοδοτεί με οξυγόνο. Τα οικιστικά κτίρια έχουν ιδιαίτερα ανάγκη να δημιουργήσουν άνετα επίπεδα υγρασίας αέρα και βέλτιστη θερμοκρασία σε αυτά. Ο σαφώς οργανωμένος φυσικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης συμβάλλει στην υγεία των ζωντανών ανθρώπων, τη διατήρηση της ασυλίας. Ιδιαίτερα που χρειάζονται εξαερισμό υψηλής ποιότητας στο μπάνιο, στην κουζίνα, όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο υγρασίας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Γενικές αρχές κατασκευής αερισμού.

Φυσικός εξαερισμός

Η κίνηση των αέριων μαζών σε αυτό το σύστημα συμβαίνει για πολλούς λόγους:

 1. Λόγω των άνισων χαρακτηριστικών θερμοκρασίας των εξωτερικών και εσωτερικών ατμοσφαιρικών στρωμάτων. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε "αερισμός".
 2. Λόγω της διαφοράς στην πίεση αέρα μεταξύ του χώρου που βρίσκεται σε λειτουργία και της συσκευής που παρέχει πρόσφυση, ο εκτροπέας. Τοποθετείται στην οροφή του κτιρίου.
 3. Λόγω της ενεργού επίδρασης της πίεσης του ανέμου.

Το σχήμα του φυσικού αερισμού: 1 # 8211 ζώνη εισαγωγής αέρα, 2 # 8211 περιοχή ροής αέρα, 3 # 8211 ζώνη εξαγωγής αέρα.

Ο αερισμός χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις καταστημάτων που υπόκεινται σε σημαντικές εκπομπές θερμότητας, στον αέρα των οποίων υπάρχει υπερβολική ποσότητα αερίων και σκόνης. Μην το χρησιμοποιείτε όταν οι συνθήκες παραγωγής σχετίζονται με την εκ των προτέρων επεξεργασία του καθαρού αέρα ή εάν η ροή των νωπών μαζών οδηγεί σε συμπύκνωση ή ομίχλη.

Ο φυσικός αερισμός συνδέεται με την κυκλοφορία του αέρα λόγω της ανομοιομορφίας της πίεσης της στήλης αέρα. Η μικρότερη διαφορά ύψους μεταξύ του δείκτη τραβώντας μάζες έξω από το δωμάτιο και την κατάρτιση έξω με ένα deflector είναι συνήθως λίγο πάνω από 3 μ. Η κίνηση του αέρα μέσω του αγωγού λαμβάνει χώρα με ταχύτητα 1 m / s.

Ο φυσικός αερισμός μειώνει το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της επίδρασης της πίεσης του ανέμου στα τμήματα του κτιρίου που αντιμετωπίζει ο άνεμος, υπάρχει μια αύξηση, και στα σημεία χωρίς αέρα # 8211 μείωση της πίεσης. Αυτό το σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι απλό και δεν απαιτεί την αγορά ακριβά εξοπλισμού, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι πολύ σημαντική για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού.

Ο φυσικός αερισμός εξαρτάται άμεσα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, επηρεάζει τη θερμοκρασία, την κατεύθυνση του ανέμου και την ταχύτητα της κίνησης.

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα αντιπροσωπεύεται από μια κοινότητα μηχανισμών που επιτρέπουν την επεξεργασία, τη μετακίνηση, τη σίτιση και την αφαίρεση των μαζών. Στο πλαίσιο αυτό διακρίνονται οι ακόλουθες ταξινομήσεις:

 • από την ικανότητα να σχηματίζει πίεση και κίνηση του αέρα: μια φυσική και μηχανική πρόθεση
 • με λειτουργία: εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Φυσική ροή μέσω βαλβίδων τοίχου και παραθύρων

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν PVC τα παράθυρα στα σπίτια τους, τα οποία, μαζί με τις θετικές στιγμές, έχουν επίσης κάποια μειονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν απόλυτη στεγανότητα, παρέχεται από την τεχνολογική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει φυσική εισροή αέρα. Η ανταλλαγή αέρα σε παρόμοιες δομές προσεγγίζει μηδενικά σημάδια

Μέσα από το παράθυρο με τη βαλβίδα εξαερισμού έρχεται καθαρός αέρας, για πιο ενεργή κυκλοφορία των οποίων οι αγωγοί εξαγωγής είναι εγκατεστημένοι ανεμιστήρες.

Για να επιλύσετε την κατάσταση με θετικό τρόπο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο σχεδιασμό των μονάδων παραθύρων κατά την παραγγελία. Θα πρέπει να έχουν μια ενσωματωμένη ρυθμιζόμενη υποδοχή, η οποία εξασφαλίζει καλό εξαερισμό του δωματίου. Ο παραδοσιακός χώρος είναι η κορυφή της δομής του παραθύρου. Αυτός είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας, που αντιπροσωπεύεται ως βαλβίδα παραθύρου.

Η βαλβίδα διείσδυσης αέρα (τοίχος αέρα τροφοδοσίας) μπορεί να εγκατασταθεί μετά την εγκατάσταση των παραθύρων. Έχει τη μορφή ενός στρογγυλού ακροφυσίου, στερεωμένου στη βάση του τοίχου και καλυμμένο με γρίλιες και στις δύο πλευρές. Στο εσωτερικό υπάρχει μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία μπορεί να ανοίξει και να κλείσει. Συνήθως τέτοια στοιχεία τοποθετούνται κοντά στα παράθυρα, παραμένουν σχεδόν αόρατα, επειδή κάθε παράθυρο έχει κουρτίνα, βοηθά σε αυτό.

Ο εισερχόμενος αέρας θα ρέει στην περιοχή επιρροής των θερμαντικών σωμάτων που βρίσκονται κάτω από τα ανοίγματα.

Συχνά, τέτοιες βαλβίδες τοποθετούνται πίσω από την μπαταρία, ως αποτέλεσμα των εισερχόμενων μαζών θα θερμαίνεται καλά. Ο εξαερισμός Pribochnaya αυτού του τύπου μπορεί να εφοδιάζεται με φίλτρα, αισθητήρες, που δείχνουν την υγρασία και τη θερμοκρασία.

Βαλβίδες είναι επιθυμητό να τεθούν σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρίες, μπάνια. Μπορούν να παρατηρηθούν σε κτίρια στο σχεδιασμό των οποίων χρησιμοποιήθηκε μονωτικό μονωτικό τύπου αφρού, διότι σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα του αέρα τροφοδοσίας στο σπίτι μειώνεται αισθητά.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Παροχή αερισμού στο σπίτι

Διάγραμμα εγκατάστασης της βαλβίδας παροχής πίσω από το ψυγείο.

Ο όγκος του φρέσκου αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω των θυρών και των παραθύρων όταν ανοίγουν. Ωστόσο, τέτοια μέτρα συχνά δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση ποιοτικού αερισμού. Πολλά σύγχρονα κτήρια είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες διείσδυσης.

Ο εξαερισμός εισαγωγής και εξάτμισης προορίζεται για την έγκαιρη τροφοδοσία μίας νέας μάζας στο δωμάτιο αντί του απομακρυσμένου σχηματισμού. Αυτός ο αέρας αντιμετωπίζεται συχνά: καθαρίζεται, θερμαίνεται, υγραίνεται.

Ο εξαερισμός στο σπίτι έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την ανταλλαγή του αέρα. Αυτό συνδέεται συχνά με μια σημαντική δαπάνη θερμικής ενέργειας. Ο εξοπλισμός θέρμανσης έχει σχεδιαστεί για τη συστηματική θέρμανση των ψυχρών στρωμάτων αέρα. Οι θερμαινόμενες μάζες κινούνται από την κουκούλα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Σύστημα εξαερισμού

Σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Η αφαίρεση των αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις πραγματοποιείται μέσω εγκατεστημένων οπών αερισμού, οι οποίες έχουν πρόσβαση στο δρόμο μέσω της οροφής του κτιρίου ή του τοίχου. Ο εξαερισμός στο σπίτι είναι εγκατεστημένος κατά τη στιγμή της κατασκευής. Οι κρυμμένες μορφές τους τοποθετούνται σε πλινθοδομή ή σε παράρτημα.

Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα αυτού του καναλιού, χρησιμοποιούνται ένθετα κασσίτερου. Η κατακόρυφη δομή αυτού του συστήματος καλύπτεται με μεταλλικό πώμα, το οποίο εμποδίζει τη διείσδυση του χιονιού και του νερού.

Ο άξονας του συστήματος εξαερισμού εγκαθίσταται σε οικιακούς λέβητες ή εγκαταστάσεις με συσκευές θέρμανσης αερίου. Τοποθετημένο πάνω από τις κουκούλες των πιάτων θα απαλλάξει τον χώρο από περιττούς ατμούς, κορεσμένους με υγρασία και λάδι.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Η έννοια του συνδυασμένου εξαερισμού και εξαερισμού

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα βασίζεται σε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική εργασία, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση του στάσιμου αέρα των δωματίων. Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτού του συστήματος, εμφανίζονται δύο ρεύματα αέριων μαζών, η λειτουργία των οποίων οφείλεται στη λειτουργία του απορροφητήρα και της εισροής, των φίλτρων και των ανεμιστήρων.

Ο εξαερισμός είναι άνετος, εύκολος στην εγκατάσταση και άνετες συνθήκες λειτουργίας. Η θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο μπορεί να επιτευχθεί με τη δράση ενός νερού και ενός ηλεκτρικού θερμαντήρα.

Τύποι αγωγών εξαερισμού: και # 8211 τοποθέτηση των καναλιών αερισμού σε τοίχο από τούβλα, β # 8211 κανάλια σκάλες εξαερισμού, # 8211 εναιωρούνται φιλτροκούτι, ζ # 8211 απόσυρση του άξονα εξαερισμού οροφής.

Η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο, που συνδέεται με αυτό το σύστημα, συνδέεται με έναν αναγκαστικό τρόπο λειτουργίας. Εδώ διεξάγεται περαιτέρω επεξεργασία των μαζών, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης και του καθαρισμού τους. Τα μεμονωμένα δείγματα έχουν τη λειτουργία της υγρασίας, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια της υγρασίας που εξέρχεται από το κανάλι στη ροή εισερχόμενου καθαρού αέρα. Οι μηχανισμοί που παρουσιάζονται έχουν ειδικές συσκευές που μειώνουν τον θόρυβο κατά τη λειτουργία τους. Βοηθούν στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας από χώρους με υψηλή υγρασία.

Σε ένα διαμέρισμα ο εξαερισμός αυτός συχνά παίρνει τη μορφή μικρών μπλοκ που έχουν μια όμορφη και πρωτότυπη εμφάνιση. Τέτοιες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο, η κατάσταση του δωματίου από αυτό δεν θα υποφέρει.

Σε δωμάτια με εξαερισμό που παρέχεται είναι πάντα εύκολο να αναπνεύσει, δεν υπάρχει στάσιμη και ακανόνιστη μυρωδιά, σε χώρους δεν υπάρχει ακαμψία, ταλαιπωρία και υγρασία. Την παραμονή των εργασιών εγκατάστασης, την προετοιμασία θα πρέπει να διεξαχθεί, η έννοια αυτή περιλαμβάνει τους κατάλληλους υπολογισμούς, την επιλογή του εξοπλισμού ανάλογα με τον τύπο του δωματίου. Η ποιοτική εγκατάσταση θα δώσει εμπιστοσύνη στο μέλλον και θα επηρεάσει καλύτερα την υγεία των ανθρώπων που ζουν.

Οι αγωγοί εξαερισμού στους εσωτερικούς τοίχους των δωματίων των λουτρών και της κουζίνας έχουν σχεδιαστεί πριν από την ανέγερση των τοίχων.

Για τον τρόπο λειτουργίας του αερισμού στο σπίτι, αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την άνεση της ζωής όλων των ενοικιαστών, αλλά και από την ακεραιότητα των δομών του κτιρίου. Σε σχέση με αυτό, χρησιμοποιείται στην περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μια συσκευή για φυσικό εξαερισμό προμήθειας και εξάτμισης. Η δράση του συνδέεται με την ανομοιομορφία των δεικτών θερμοκρασίας, την αδιαπερατότητα του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα. Μόλις μειωθεί η εξωτερική θερμοκρασία, η απόδοση των αγωγών εξαγωγής αυξάνεται και όταν αυξάνεται μειώνεται αισθητά.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα του φυσικού σχεδίου μαζί με τα πλεονεκτήματα, έχει κάποια μειονεκτήματα. Το κόστος του είναι σχετικά μικρό, σε σύγκριση με την εγκατάσταση άλλων συστημάτων. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις εγκαταστάσεις οικιστικού σχεδίου. Αυτός ο εξαερισμός δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, ανεμιστήρες, κινητήρες, κινητήρες. Χαρακτηρίζεται από ευκολία στη λειτουργία, χαμηλό θόρυβο και αξιοπιστία.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, την κατάσταση και την ακριβή λειτουργία της εγκατάστασης εξαερισμού. Οι τρύπες για κουκούλες είναι εγκατεστημένες κατά τη στιγμή της κατασκευής του σπιτιού και τις απομακρύνουν στην οροφή του κτιρίου, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της πρόσφυσης. Τέτοια κανάλια αντιπροσωπεύονται από κενά που είναι στερεωμένα σε τοίχο από τούβλα ή σκυρόδεμα.

Αλλά οι σύγχρονες συνθήκες υπαγορεύουν ειδικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση τέτοιων συσκευών και δεν μπορούν να ονομαστούν άψογες. Για την καλύτερη δουλειά ενός τέτοιου συστήματος, τα τοιχώματα των εσωτερικών ανοιγμάτων εξάτμισης πρέπει να έχουν μια ομαλή βάση, χωρίς παραμορφώσεις και ανυψώσεις, και μάλιστα αυτά τα μικρά στοιχεία μπορούν να μειώσουν την ώση. Αυτές οι συσκευές πρέπει να είναι επίπεδες, δεν πρέπει να υπάρχουν στενεύοντας ή διευρυνόμενα στοιχεία στη βάση τους, αλλά δεν επηρεάζουν τον αερισμό του δωματίου με τον καλύτερο τρόπο. Για να δημιουργήσετε μια δομή που να ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις, χρειάζεστε ιδιαίτερη φροντίδα, εργασιακή εμπειρία, σαφήνεια σε όλες τις φάσεις.

Για να διατηρήσετε τον εξαφανισμένο αέρα έξω από το δωμάτιο, εγκαταστήστε αγωγούς εξαερισμού. Είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για την κουζίνα, στο χώρο του λέβητα. Τέτοιες τρύπες μπορούν να εγκατασταθούν στα εσωτερικά χωρίσματα. Για να χρησιμοποιηθούν οι μάζες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό χώρο, στα κανάλια για την ανταλλαγή αέρα δημιουργούνται οπές και στερεώνονται σταθερά πλέγματα. Οποιοσδήποτε από τους θεωρούμενους κατακόρυφους διαύλους θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μια καλά κλειστή πόρτα παρέχοντας άριστη πρόσβαση για προβολή. Χρειάζεται για τακτικό καθαρισμό της κουκούλας. Τέτοιες συσκευές είναι τοποθετημένες στο κάτω μέρος κάθε καναλιού.

Για να λειτουργήσει ομαλά το φυσικό σύστημα εξαερισμού, όλοι οι χώροι του σπιτιού πρέπει να λαμβάνουν καθαρό αέρα. Το παραδοσιακό σχήμα του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ότι ο χώρος είναι κορεσμένος με οξυγόνο μέσω των ρωγμών στις δομές παραθύρων, μέσω των τραβέρσων, των ανοικτών παραθύρων και των θυρών. Ωστόσο, πολλά κτίρια σύγχρονης κατασκευής βρίσκουν μια τέτοια συσκευή ανεπαρκή.

Για την σωστή λειτουργία του φυσικού αερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια πρόσθετη συσκευή εισροής στο δωμάτιο. Οι αγωγοί του είναι εγκατεστημένοι με τον ίδιο τρόπο όπως ο εξαερισμός. Η μόνη διαφορά είναι ότι η απορρόφηση καθαρού αέρα θα πρέπει να οργανώνεται στο επίπεδο των κάτω ορόφων της δομής. Στις γρίλιες πρέπει να τοποθετήσετε τις επιλογές της συσκευής, οι οποίες θα επιτρέψουν στον κατάλληλο χρόνο να σταματήσουν την κίνηση του κρύου αέρα μέσα στο κτίριο.

Είδη εξαερισμού και ταξινόμησή τους

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα κύρια συστήματα μηχανικής των σύγχρονων κτιρίων. Αν σε κτίρια κατοικιών δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο απαιτείται από τον κανόνα, στα δημόσια και βιομηχανικά κτίρια σχεδιάζεται και διευθετείται σχεδόν παντού. Ποιοι είναι οι τύποι εξαερισμού, πώς είναι η ταξινόμηση αυτών των συστημάτων και πώς διαφέρουν; Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες

Σκοπός και τύποι εξαερισμού

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους και, ανάλογα με το σκοπό τους, χωρίζονται σε διάφορες υποομάδες. Η διαίρεση αυτή διεξάγεται σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους: την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, τη μέθοδο κίνησης των μαζών του αέρα, την εξυπηρετούμενη περιοχή.

Ποιος είναι ο εξαερισμός στα δωμάτια προς την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα; Σύμφωνα με αυτή την παράμετρο, τα συστήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες:

Υπάρχει ακόμα εξαερισμός και η ταξινόμησή του από τον παράγοντα που προκαλεί την κίνηση του αέρα. Σε αυτήν την παράμετρο χωρίζονται σε:

 • με φυσικά κίνητρα (φυσικά).
 • με μηχανικά κίνητρα (μηχανικά, αναγκαστικά).

Υπάρχει επίσης ένας διαχωρισμός του εξαερισμού και οι τύποι των οποίων ποικίλλουν, ανάλογα με την περιοχή που εξυπηρετείται. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε:

Όλοι οι τύποι συστημάτων αερισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά και μαζί στο ίδιο κτίριο ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, τα συστήματα μπορούν να ταξινομηθούν σε κανάλια και σε κανάλια, ανάλογα με το αν οι αγωγοί τους χρησιμοποιούνται ή οι αγωγοί μετακινούνται μέσω ανοιγμάτων σε τοίχους ή ανεμιστήρες χωρίς συνδεδεμένους αγωγούς.

Θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα όλους τους τύπους και υποτύπους των συστημάτων εξαερισμού του δωματίου, πώς διαφέρουν και ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Φυσικός εξαερισμός

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φυσικός αερισμός είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες των σύγχρονων συστημάτων. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χώρου σημαίνει ότι ο αέρας οδηγείται από φυσικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή είναι η διαφορά στην πίεση μεταξύ του εσωτερικού όγκου και της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Για να λειτουργήσει είναι απαραίτητο η πίεση στο δρόμο να είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι μέσα στο δωμάτιο. Εάν συμβαίνει ένας τέτοιος παράγοντας, η κίνηση του αέρα ξεκινάει από ειδικά σχεδιασμένους αγωγούς εξαερισμού.

Ένα ζωντανό παράδειγμα τέτοιου εξαερισμού είναι η εγκατάσταση αγωγών εξαγωγής στους τοίχους πολυώροφων και ιδιωτικών κατοικιών. Ο κύριος θετικός παράγοντας της χρήσης του φυσικού αερισμού είναι η φθηνότητα. Για αυτό, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε ακριβό εξοπλισμό και να οργανώνετε τη σύνδεση με την ηλεκτρική ενέργεια. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει από μόνη της. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν και αρνητικές πτυχές της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος. Πρώτα απ 'όλα, αυτή η εξάρτηση από τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας.

Η κίνηση του αέρα στα φυσικά κανάλια συμβαίνει μόνο με αρνητική διαφορά πίεσης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν στιγμές που η πίεση μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις ισοπεδώνεται. Στη συνέχεια σταματά η ανταλλαγή αέρα ή και αντίστροφα, υπάρχει αντίστροφη ώση. Ένα πολύ ισχυρό φυσικό σύστημα αντιδρά στις βροχοπτώσεις και τις καιρικές συνθήκες. Εάν, σε παγωμένο ηλιόλουστο καιρό, το βύθισμα μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από το υπολογιζόμενο, το φθινόπωρο σε μια βροχερή μέρα μπορεί να υπάρξει μια κίνηση εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Μηχανικός αερισμός

Λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους τύπους συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούν τη μέθοδο μεταφοράς αέρα, θα σταματήσουμε στο αναγκαστικό δίκτυο. Σε αυτό, σε αντίθεση με τη φυσική, για την κίνηση του αέρα, χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια. Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με βίαιο τρόπο υπό την επίδραση των μονάδων εξαερισμού: ανεμιστήρες, συστήματα αέρος και εξάτμισης.

Το κύριο στοιχείο οδήγησης ενός τέτοιου συστήματος είναι ένας ανεμιστήρας. Αυτή η συσκευή, η οποία αποτελείται από ένα σώμα και μια πτερωτή διαφορετικών τύπων, καθώς και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας οδηγεί την πτερωτή, η οποία έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνει ροές αέρα και να τις μετακινεί από την εισαγωγή του ανεμιστήρα στην εξάτμιση.

Οι ανεμιστήρες γενικά ταξινομούνται σε δύο μεγάλους τύπους:

Στην αξονική κίνηση του αέρα διέρχεται μέσω της πτερωτής κάθετα στις λεπίδες. Σε φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, ο αέρας κινείται παράλληλα με τη λεπίδα, σαν να κάμπτεται γύρω από αυτό.

Εκτός από τον ανεμιστήρα, το αναγκαστικό σύστημα μπορεί να αποτελείται από πρόσθετα στοιχεία. Πρώτα απ 'όλα, αυτό ισχύει για συστήματα καναλιών, καθώς σε αυτά μεταφέρεται αέρας μέσω ενός δικτύου συνδεδεμένων αγωγών (άκαμπτων και εύκαμπτων), υπάρχει ανάγκη χρήσης βαλβίδων, ρυθμιστών ροής αέρα, καθώς και άλλων στοιχείων:

 • φίλτρα καθαρισμού καθαρού αέρα ή καυσαερίων από σκόνη και ρύπους.
 • εξασθενητές θορύβου για τη μείωση των επιπέδων κραδασμών και θορύβου ·
 • θερμαντήρες: νερό ή ηλεκτρικές μονάδες για θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.
 • σχάρες, διαχυτήρες, ανεμοστάτες και άλλες συσκευές διανομής ροής.

Χρησιμοποιείται επίσης μεγάλος αριθμός πρόσθετων υλικών και υλικών εγκατάστασης. Συμπεριλαμβανομένων θερμαντήρων, σφιγκτήρων και ρυθμιστών θερμοκρασίας και ισχύος ανεμιστήρων.

Συστήματα τροφοδοσίας

Όπως μπορεί να φανεί από τον τίτλο, τέτοιοι τύποι συστημάτων εξαερισμού, ως αέρας τροφοδοσίας, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν εξωτερικό αέρα μέσα στο δωμάτιο. Είναι φυσικά και μηχανικά. Τα μηχανικά συστήματα είναι τα πιο συνηθισμένα, καθώς σας επιτρέπουν να ελέγχετε με ακρίβεια τον όγκο του παρεχόμενου αέρα και τα χαρακτηριστικά του.

Τα συστήματα φυσικού εφοδιασμού χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά και κυρίως για μη ελεγχόμενη παροχή αέρα. Δηλαδή, μαζί τους υπάρχει ένα σύστημα εξάτμισης που λειτουργεί σύμφωνα με τις παραμέτρους σχεδιασμού, και η ροή αέρα οργανώνεται μέσα από τις σχισμές στα παράθυρα, ειδικές οπές ή πλέγματα με φυσικό τρόπο λόγω της διαφοράς πίεσης.

Επιπλέον, το σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να λειτουργεί ζεύγος με την εξάτμιση ως φυσικό και μηχανικό τύπο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και τα δύο συστήματα λειτουργούν αλληλένδετα, καθώς ο όγκος του παρεχόμενου αέρα και του αέρα εξαγωγής πρέπει να είναι ο ίδιος.

Συστήματα εξάτμισης

Αυτοί οι τύποι συστημάτων εξαερισμού, όπως ο εξαερισμός, είναι σχεδιασμένοι για να αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο ή μέρος του. Είναι μηχανικά και φυσικά. Εάν τα φυσικά συστήματα τροφοδοσίας δεν είναι ευρέως διανεμημένα, τότε οι επιλογές εξάτμισης τους χρησιμοποιούνται πολύ καιρό και αποτελεσματικά.

Στη στέγαση, ο κύριος σκοπός των συστημάτων εξάτμισης είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων ανθρώπινων και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Πρώτον, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζεται από την αναπνοή. Και σχηματίζεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε υδρατμούς, καθώς και μολυσμένο αέρα από τα μπάνια και τις κουζίνες. Στη βιομηχανία, ο εξαερισμός είναι σχεδιασμένος σε μεγάλο βαθμό για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Εφοδιασμός και εξαερισμός με ανάκτηση

Ξεχωριστά είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για συστήματα με ανάκτηση. Είναι σχεδιασμένα για να εξοικονομούν ενέργεια ενώ εργάζεστε. Εάν η παροχή και εξαγωγής ξεχωριστά διατεταγμένες κυρίως χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς και συγκροτήματα, όπως οι τύποι των συστημάτων εξαερισμού, διαχείρισης αέρα δύο χρησιμοποιούνται αναγεννητική για μία μονάδα, η οποία κινείται τόσο την εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα.

Η τοποθέτηση δύο κλαδιών σε μία συσκευή είναι απαραίτητη για να διασταυρωθούν τα ρεύματα αέρα. Στη διασταύρωση χρησιμοποιείται ένας ανακτητής, χάρη στον οποίο η θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής μεταφέρεται στον αέρα τροφοδοσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βοηθάει να εξοικονομήσετε έως και 80% της θερμότητας και να την επιστρέψετε στο δωμάτιο, αντί να το ρίξετε έξω.

Υπάρχουν κυρίως 2 τύποι ανακτητών - είναι διασταυρούμενος (πλάκα) και περιστροφικός.

Γενικός και τοπικός αερισμός

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τέτοιοι τύποι συστημάτων εξαερισμού, ως γενική ανταλλαγή, εργάζονται για ολόκληρο το δωμάτιο. Είναι διατεταγμένα έτσι ώστε να παρέχουν μια ορισμένη ποσότητα καθαρού αέρα και να αφαιρούνται μολυσμένα από ολόκληρο τον όγκο του δωματίου. Είναι τόσο άνετα (για την ανθρώπινη ζωή) όσο και παραγωγή - παρέχουν τις παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας.

Αντίθετα, τα τοπικά ή τα τοπικά συστήματα λειτουργούν σε έναν τόπο ή σε μια συγκεκριμένη ζώνη. Διατίθενται για την τοπική παροχή καθαρού αέρα στον χώρο εργασίας ή για την απομάκρυνση των μολυσμένων από τον τόπο της εμφάνισής του. Για παράδειγμα, σε μια θέση συγκόλλησης ή πάνω από μια κουζίνα.

Αποτελέσματα

Ο σκοπός και η ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού, που συζητήσαμε παραπάνω, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για αυτό το μηχανολογικό δίκτυο. Εξάλλου, η σωστή επιλογή των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού θα συμβάλει στη διασφάλιση των σωστών χαρακτηριστικών του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας ή στον οικιστικό χώρο και θα εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους για τη λειτουργία ολόκληρου του δικτύου.