Ανακτητής αέρα - τι είναι, γιατί και πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Όλοι γνωρίζουν ότι για να δημιουργηθεί ένα υγιές εσωτερικό μικροκλίμα απαιτεί εξαερισμό. Το δωμάτιο πρέπει να έρθει καθαρό αέρα από το δρόμο, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει την ίδια ποσότητα αέρα από το δωμάτιο. Το χειμώνα, μαζί με την εκροή της «απόβλητα» αέρα οριστικά εκτός από τις εγκαταστάσεις της αξίας και είναι ακριβά σήμερα θερμότητα, και το καλοκαίρι, όταν περιπλέκει μόνο τη δουλειά τους σε ένα δωμάτιο είναι κλιματιζόμενο, παροχή ζεστού αέρα. Έτσι, για να διασφαλίσει ότι με την κυριολεκτική έννοια του όρου είναι να μην αφήσουμε τα χρήματά σας μακριά, και επινοήθηκε από τον εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Περιεχόμενα

Τι είναι ένας ανακτητής; ↑

Η λέξη "recuperator" προέρχεται από τη λατινική "recuperatio", που σημαίνει την επιστροφή ή την επιστροφή. Στην περίπτωσή μας, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που επιστρέφει ενέργεια θερμότητας το χειμώνα, ρέει έξω από το δωμάτιο με τον αέρα που αφαιρείται, και το καλοκαίρι εμποδίζει τη διείσδυση της θερμότητας από τον αέρα τροφοδοσίας.

Πώς λοιπόν είναι τοποθετημένος ο θερμοκατασκευαστής και ποια είναι η αρχή της λειτουργίας του; Το βασικό σχήμα του ανακτητή είναι πολύ απλό και είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με δύο τοιχώματα, στον οποίο, χωρίς ανάμιξη, υπάρχουν δύο ρεύματα αέρα - εξάτμιση και αέρας τροφοδοσίας. Λόγω της διαφοράς στη θερμοκρασία του αέρα, ανταλλάσσουν θερμική ενέργεια μεταξύ τους, δηλαδή ο ψυχρός αέρας θερμαίνεται και ο θερμός αέρας ψύχεται. Επιπλέον, όταν ο θερμός αέρας ψύχεται, αφαιρείται υγρασία από αυτό λόγω της συμπύκνωσης στα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας.

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Η ανάκτηση είναι στην πραγματικότητα μια μέθοδος μείωσης των απωλειών μέσω του συστήματος εξαερισμού, δηλαδή της τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας. Με τη βοήθεια της ανάκτησης, μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από το 70% της απορριπτόμενης θερμότητας. Η ενέργεια επαναχρησιμοποιείται σε μια ενιαία διαδικασία! Υπάρχουν ανακτητές διαφόρων δυνατοτήτων και σχεδίων.

Ταξινόμηση αυτών των συσκευών ↑

Σύμφωνα με το σχέδιο κίνησης των θερμικών φορέων (ροή, αντίστροφη ροή)

Με το σχεδιασμό (σωληνοειδές, ραβδωτό, ελασματοειδές, κ.λπ.)

Με σκοπό (για θέρμανση αέρα, υγρά, αέρια)

Περιστροφικός επανακτήτης τύπου ↑

Αντιπροσωπεύεται από έναν σύντομο κύλινδρο γεμάτο με πυκνά συσκευασμένα κατά μήκος κυματοειδή χαλύβδινα στρώματα. Ένας τέτοιος ρότορας βρίσκεται στην κατεύθυνση του άξονα της συσκευής έλξης ροής. Το τύμπανο του περισυλλεκτήρα περιστρέφεται, αφήνοντας πρώτα τον ζεστό αέρα εξαγωγής, έπειτα τον καθαρό αέρα τροφοδοσίας. Υπάρχουν εναλλακτικές πλάκες θέρμανσης και ψύξης, παρέχεται θερμότητα στον εισερχόμενο κρύο αέρα. Οι περιστροφικοί ανακτητές είναι εξαιρετικά αποδοτικοί, αλλά είναι μάλλον ογκώδης. Για να οργανώσετε σωστά το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, χρειάζεστε ένα μεγάλο θάλαμο εξαερισμού.

Τύπος πλάκας ανάκτησης ↑

Αντιπροσωπεύεται από μια κασέτα στην οποία τα κανάλια για τη διέλευση του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής διαχωρίζονται από πλάκες από φύλλα από γαλβανισμένο χάλυβα. Οι ροές δεν αναμιγνύονται, αλλά η μεταφορά θερμότητας είναι αναπόφευκτη επειδή οι πλάκες ταυτόχρονα ψύχονται και θερμαίνονται από διαφορετικές πλευρές.

Το σύστημα ανάκτησης αέρα πλάκας (ονομάζεται επίσης cross-accurate) είναι αρκετά κοινό λόγω του χαμηλού κόστους και του συμπαγούς σχεδιασμού του. Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικό - η πιθανότητα κατάψυξης της συσκευής από την πλευρά της εξάτμισης είναι υψηλή, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων στους αγωγούς εξαγωγής.

Αν αξιολογήσουμε την απόδοση των εναλλακτών θερμότητας πλάκας, τότε η απόδοση τέτοιων συσκευών είναι περίπου 60%. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η πολύ απλή συσκευή του εναλλάκτη θερμότητας (χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη), σε αυτή τη συσκευή δεν χρησιμοποιούνται στοιχεία που καταναλώνουν ηλεκτρισμό.

εναλλάκτη θερμότητας, παρά ορισμένα μειονεκτήματα, και συγκεκριμένα: εναλλάκτη θερμότητας συχνά πάγωμα στο κρύο σεζόν, η υποχρεωτική χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του αγωγού σωλήνα τομή τόσο στην recuperator, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την πιο διαδεδομένη συσκευή για την προμήθεια και εγκατάσταση εξάτμισης σε σπίτια, διαμερίσματα και γκαράζ. Η κατάψυξη εναλλάκτη θερμότητας επιτυγχάνεται με μία περιοδική μεταγωγής του ανεμιστήρα τροφοδοσίας ή με τη χρήση μιας βαλβίδας παράκαμψης.

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Μαζί με τους εργοστασιακούς ανακουφιστές, η χρήση αυτοτελών μονάδων είναι ευρέως διαδεδομένη, αφού δεν είναι τόσο δύσκολο να κατασκευάσει κάποιος έναν ανακτητή αέρα. Σκεφθείτε ότι λειτουργεί ένας οικιακός ανακουφιστής.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένας αυτο-κατασκευασμένος ανακτητής μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικός.

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανακτητή ↑

Εξετάστε τρόπους να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού στο γκαράζ. Ο εξαερισμός στο γκαράζ μπορεί να είναι φυσικός, συνδυασμένος και μηχανικός.

 • Ο φυσικός αερισμός είναι όταν μια τρύπα αέρα χτυπιέται στο τοίχωμα του γκαράζ και ένας αγωγός αέρα εισάγεται στην οροφή για να στραγγίσει ο "εξαντλημένος" αέρας.
 • Με συνδυασμένο αερισμό, η είσοδος παραμένει φυσική και ο σωλήνας εξάτμισης συμπληρώνεται με ανεμιστήρα που λειτουργεί από το ηλεκτρικό δίκτυο για αναγκαστική εναλλαγή αέρα.
 • Ο μηχανικός αερισμός είναι ο πιο ακριβός, αλλά ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταλλαγής αέρα. Η εκροή αέρα και η εισροή είναι βίαιη, είναι δυνατή μια σχεδίαση με διαφορετικές ενότητες για την εισροή και την εκροή του αέρα.

Η λειτουργία των μονάδων του μηχανικού συστήματος είναι συντονισμένη, η πιο ακριβή μονάδα είναι η συσκευή που εξασφαλίζει την παροχή καθαρού αέρα. Κατά την κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής, απαιτείται ανεμιστήρας, φίλτρα και θερμαντήρας. Ο ανακτητής φέρνει στο σχεδιασμό τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Λειτουργίες, εργασίες, εργασίες ↑

 1. Αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας.
 2. Απομάκρυνση συμπυκνωμάτων.
 3. Υψηλή απόδοση.
 4. Ασύμμετρος

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη συντήρηση του αυτοκινήτου στην κρύα εποχή είναι +5 μοίρες και η χρήση ενός τέτοιου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με ένα σύστημα ανάκτησης συχνά αντικαθιστά τη χρήση του συστήματος θέρμανσης.

Ανακουφιστής με δικά του χέρια ↑

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε τον εαυτό σας μια συσκευή ανάκτησης πλάκας, τότε χρειάζεστε γαλβανισμένο έλασμα 4m 2, θα πρέπει να κόβεται σε πλάκες 20x30cm και να στοιβάζεται. Οι πλάκες θα πρέπει να είναι τέλεια ομοιόμορφα, οπότε αν χρησιμοποιείται γαλβανισμός, θα είναι πιο βολικό να κόψετε μια στοίβα από τρία φύλλα με ένα βουλγαρικό, αντί να χρησιμοποιείτε μεταλλικό ψαλίδι. Για να δημιουργήσετε ένα απομακρυσμένο χάσμα μεταξύ των πλακών, μπορείτε να τα κολλήσετε στα πλαίσια των λωρίδων του τεχνικού βύσματος (πάχος 2mm). Τα κενά μεταξύ των πλακών πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 mm, έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολική αντίσταση στη ροή του αέρα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά την διατομή του συστήματος ανάκτησης - η ταχύτητα ροής αέρα πρέπει να είναι ίση ή ελαφρώς μεγαλύτερη από 1 m / s. Μετά τη στοίβαξη ολόκληρη η στοίβα ρωγμών θα πρέπει να γεμίσει με ένα στεγανωτικό ουδέτερο συστατικό.

Αφού το στεγανωτικό στεγνώσει, η πλάκα πρέπει να τοποθετηθεί στο περίβλημα (οποιοδήποτε κουτί από κατάλληλο μέγεθος). Το σώμα είναι φτιαγμένο από κασσίτερο, στο οποίο εισάγονται οπές, μέσα στις οποίες εισάγονται πλαστικές φλάντζες, η διάμετρος των οποίων πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο των αεραγωγών. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται με στεγανωτικό σιλικόνης. Το κουτί είναι κατασκευασμένο από ινοσανίδες ή κόντρα πλακέ πάχους 18mm, όλοι οι τοίχοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα. Η συνολική επιφάνεια των πλακών θα είναι 3,3 m 2 με παραγωγικότητα 150 m 3 / h, ο συλλέκτης που συλλέγεται με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να έχει απόδοση 50-60%. Το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα είναι κάτω από -10 ° C, οι πλάκες εναλλαγής θερμότητας μπορούν να παγώσουν, επομένως για την περιοδική απόψυξη στο ζεστό μέρος τους πρέπει να εγκατασταθεί αισθητήρας αλλαγής πίεσης. Κατά την κατάψυξη, ο φρέσκος αέρας θα περάσει από την παράκαμψη και ο εναλλάκτης θερμότητας θα αρχίσει να ξεπαγώνεται από τον αέρα εξαγωγής.

Το σύγχρονο σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού είναι απλά απαραίτητο. Μετά από ένα συμβατικό αγωγούς εξαερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο για να διατηρήσουν μια υγιή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο δεν μπορεί. Σύγχρονα υλικά συχνά «δεν αναπνέει» τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας (παραγωγή των πλαστικών παραθύρων, για παράδειγμα) παρέχει ένα σχεδόν αεροστεγές δωμάτιο. Οι επιπλέον μονάδες διαχείρισης αέρα τροφοδοσίας με ανάκτηση θερμότητας θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η κανονική εξαερισμού και να λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης των μυκήτων και μούχλας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις υγρές περιοχές με ανεπαρκή εξαερισμό. Έτσι, η recuperator για τα διαμερίσματα, ιδιωτικές κατοικίες, και επιπλέον, για το γκαράζ (υπερβολική υγρασία στο γκαράζ οδηγεί αναπόφευκτα σε διάβρωση, και τα καυσαέρια και ατμών καυσίμου σε συνδυασμό με το «μπαγιάτικο» αέρα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία) - είναι εξαιρετικά επιθυμητή συσκευή.

Είναι το σύστημα ανάκτησης αέρα μια ιδιοτροπία ή μια αναγκαιότητα;

Το σύστημα ανάκτησης για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι παρέχει μια εισροή καθαρού αέρα, η οποία σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για τη ζωή. Κατά τη διαδικασία της ανταλλαγής, τα ανακυκλωμένα ρεύματα ζεστού και φρέσκου αέρα έρχονται σε επαφή, εξαιτίας των οποίων λαμβάνει χώρα η θέρμανση. Η υψηλή απόδοση και η πρακτικότητα καθιστούν την εγκατάσταση πολύ δημοφιλής.

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας

Η λειτουργία του συστήματος ανάκτησης για μια ιδιωτική κατοικία είναι σχεδόν ταυτόσημη με τον φυσικό και τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Η κύρια διαφορά είναι ότι ήδη θερμαινόμενες μάζες αέρα εισέρχονται στο δωμάτιο. Παρόμοια λειτουργικότητα για κλιματιστικά, αλλά αυτός ο εξοπλισμός είναι πτητικός, απαιτεί επίσης την παρουσία φρέον.

Το σύστημα ανάκτησης είναι μια συσκευή που επιτρέπει την επιστροφή ορισμένων θερμότητας, όπου το κύριο στοιχείο είναι ο εναλλάκτης θερμότητας. Ανάλογα με το μοντέλο, περιλαμβάνεται στάνταρ η βαλβίδα αντεπιστροφής, ο ανεμιστήρας ή ο ηλεκτρικός θερμαντήρας. Στην κατασκευή επιφανειακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ένας εναλλάκτης θερμότητας με διπλά τοιχώματα, οι επιφάνειες των οποίων έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα σύστημα ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα;

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της εγκατάστασης είναι η εξοικονόμηση θέρμανσης και η οργάνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής στο δωμάτιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα για διάφορους λόγους. Η σύγχρονη διακόσμηση, η τοποθέτηση πλαστικών παράθυρων με διπλά τζάμια και οι μεταλλικές πόρτες εξασφαλίζουν υψηλή στεγανότητα. Και ο φυσικός αερισμός στα πολυκατοικίες δεν λειτουργεί καλά ή δεν ανταποκρίνεται στις καθορισμένες εργασίες.

Το σύστημα ανάκτησης αέρα για το διαμέρισμα εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • τα ρεύματα αέρα που είναι κορεσμένα με οξυγόνο και καθαρίζονται από επιβλαβείς ακαθαρσίες φτάνουν στο δωμάτιο.
 • το χειμώνα μειώνονται τα έξοδα θέρμανσης.
 • Το καλοκαίρι οι μάζες του αέρα ψύχονται.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των εγκαταστάσεων

Κατά την εξέταση των δυνατοτήτων και της λειτουργικότητας, μπορούν να διακριθούν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • από την αίθουσα απομακρύνονται όλες οι δυσάρεστες και ξένες οσμές.
 • ανέξοδα υπηρεσία?
 • Οι απώλειες θερμότητας μειώνονται στο 50%.
 • ο χρόνος ζωής υπολογίζεται σε δεκαετίες.
 • οι ροές αέρα εισέρχονται στο διαμέρισμα ή στο σπίτι, καθαρίζονται από σκόνη, γύρη και άλλες ακαθαρσίες.
 • Η τιμή κόστους είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τον πτητικό εξοπλισμό για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 • οι οικιακές συσκευές χαρακτηρίζονται από ελάχιστο θόρυβο κατά τη λειτουργία, σε αντίθεση με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
 • απλή εγκατάσταση και καμία ανάγκη για έγκριση σε περιπτώσεις.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Κύριες ποικιλίες και χαρακτηριστικά

Η αγορά παρουσιάζει διάφορα μοντέλα συστημάτων ανάκτησης αέρα για ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα, που διαφέρουν στη συσκευή:

 1. Η εμφάνιση πλάκας είναι σε ζήτηση όταν οργανώνεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η ζήτηση εξηγείται από την προσιτή τιμή και τις επιδόσεις. Ως υλικό για την παραγωγή σταθερών πλακών μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο, χαλκός και πλαστικό. Οι μάζες εισερχόμενου αέρος στη διαδικασία περνούν από μία ή περισσότερες κασέτες. Στην πρώτη περίπτωση, σχηματίζεται υγρασία, η οποία εκκενώνεται μέσω του καναλιού αποστράγγισης. Στο δεύτερο - η εμφάνιση συμπυκνωμάτων είναι σχεδόν αδύνατη.
 1. Περιστροφικό σύστημα ανάκτησης - η μονάδα αυτή παρουσιάζεται με τη μορφή κυλίνδρου με λεπίδες, παρέχοντας κυκλοφορία. Ανάλογα με το σχέδιο, μπορούν να συμπεριληφθούν ως στάνταρ 1 ή 2 ρότορες.
 2. Οι συσκευές στέγης είναι σχεδιασμένες για βιομηχανικούς και εμπορικούς σκοπούς, για παράδειγμα, για εγκατάσταση σε εμπορικά κέντρα ή επιχειρήσεις τροφίμων. Εδώ μπορείτε να ξεχωρίσετε την απλότητα της συντήρησης και την χαμηλού κόστους τιμή.
 1. Επανακυκλοφορία υδαρής εμφάνιση. Ο εξοπλισμός χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, η δομή είναι παρόμοια με τη θέρμανση νερού, καθώς ο ρόλος του εναλλάκτη θερμότητας είναι αντιψυκτικό ή νερό.

Συμβουλές! Ελλείψει εμπειρίας και δεξιοτήτων σε αυτόν τον τομέα, όταν επιλέγετε, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για βοήθεια, οι εμπειρογνώμονες θα επιλέξουν την εγκατάσταση λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή, τον αριθμό των ορόφων και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, το σύστημα ανάκτησης ενός διαμερίσματος και ενός ιδιωτικού σπιτιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα ακόλουθα κριτήρια:

 • μέθοδος εγκατάστασης: μέσα στον τοίχο, μέσα ή έξω από το δωμάτιο.

Ανακουφιστής για τοποθέτηση σε τοίχο

 • ο αριθμός των ανεμιστήρων - για αποτελεσματική λειτουργία και αυξημένη παραγωγικότητα, συνιστάται να επιλέξετε μονάδες με 2 ανεμιστήρες.
 • την παρουσία αναθέρμανσης, η οποία δεν επιτρέπει τη δέσμευση της συσκευής το χειμώνα, αλλά και την αύξηση της θερμοκρασίας των εισερχόμενων ρευμάτων αέρα στο δωμάτιο.
 • τη δυνατότητα ρύθμισης της υγρασίας και της κατηγορίας των φίλτρων.
 • Λόγω της λειτουργίας ελέγχου του κλίματος, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Εν κατακλείδι, μπορεί να ειπωθεί ότι το σύστημα ανάκτησης είναι μια ιδανική, αποτελεσματική και φθηνή επιλογή για τη δημιουργία αερισμού εξαναγκασμένου αέρα και εξαγωγής σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι.

Τι είναι η ανάκτηση του αέρα;

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συσκευών ανάκτησης

Ανάκτηση, ή η επιστροφή της θερμότητας, είναι η διαδικασία με την οποία ο καθαρός αέρας θερμαίνεται με ζεστά λύματα. Ο θερμός αέρας στον αναρροφητικό εναλλάκτη θερμότητας δίνει την περισσότερη θερμότητα στον καθαρό αέρα, οπότε ο ζεστός αέρας δεν βγαίνει χωρίς κέρδος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα σύγχρονα κτίρια είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε τον εξαναγκασμό και τον εξαερισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις δύο επιλογές: εγκαταστήστε είτε μια συμβατική μηχανική κουκούλα είτε μια ισορροπημένη συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου. Εάν ο χώρος αερίζεται μόνο με μηχανικό σχέδιο, ο αέρας που αφαιρείται θα αντικατασταθεί από το εξωτερικό μέσω των εγκοπών στο παράθυρο και τα ανοίγματα των θυρών. Αυτός ο αέρας πρέπει να θερμανθεί περαιτέρω με τη βοήθεια συσκευών θέρμανσης. Όμως, δεδομένου ότι στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς η θερμοκρασία στο δρόμο είναι χαμηλότερη από ό, τι στην αίθουσα, είναι απαραίτητο να ξοδέψετε σημαντική ενέργεια για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας σε θερμοκρασία δωματίου. Επιπλέον, τέτοια ελαττώματα είναι εγγενή σε τέτοια μειονεκτήματα όπως διείσδυση βρώμικου υπαίθριου αέρα, έλξη, έλλειψη ελέγχου επί του όγκου του αέρα τροφοδοσίας (ανεπαρκής αερισμός). Και, φυσικά, περιττό κόστος ενέργειας για επιπλέον θέρμανση του αέρα του δρόμου.
Ο καθένας από εμάς, που έχει τη δική του κατοικία ή που σχεδιάζει να το αποκτήσει, θέλει να είναι όσο το δυνατόν οικονομικότερο, δηλ. Η εκμετάλλευση των κατοικιών ήταν όσο το δυνατόν φθηνότερη. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε σε βάρος της υγείας ή της άνεσης. Έχοντας εξοπλίσει την κατοικία με τη βοήθεια σύγχρονων υλικών υψηλής ποιότητας, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του αερισμού των χώρων. Σε μια εποχή που οι ενεργειακοί πόροι ήταν φθηνοί, το πρόβλημα επιλύθηκε εύκολα μέσω του εξαερισμού και της θέρμανσης. Σήμερα, όλοι οι ενεργειακοί πόροι μεγιστοποιούνται, οι τοίχοι και οι στέγες με υψηλό βαθμό θερμομόνωσης, παράθυρα και πόρτες με υψηλή τάξη στερέωσης. Ως αποτέλεσμα, το περίβλημα γίνεται πρακτικά αεροστεγές. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, είναι απαραίτητο να εξοπλιστούν συσκευές εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας - συσκευές ανάκτησης. Διορισμός ανακτητή - παρέχει την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του εξαεριζόμενου αέρα για να ζεσταθεί φρέσκο.

Ο θερμός αέρας που θερμαίνεται θερμαίνει την επιφάνεια των σχισμών και θερμαίνει τον ψυχρό αέρα που διέρχεται από τις γειτονικές σχισμές.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ανακτητής δεν αναμιγνύει τον εξαγόμενο και τον αέρα τροφοδοσίας, αλλά απλά μεταφέρει θερμότητα από το ένα στο άλλο.
Με το κύριο πρόβλημα των ανακουφιστών - πάγου - αντιμετωπίζουν, εμποδίζουν την εισαγωγή αέρα από το δρόμο και θερμαίνουν τον ανακτητή με ζεστό αέρα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες στο δρόμο, ο ανακτητής πλάκας δεν εξέρχεται ουσιαστικά από την κατεψυγμένη κατάσταση.

Στις εγκαταστάσεις της AirLASKA, η ενεργειακή απόδοση είναι 91%, που είναι ο υψηλότερος δείκτης της περιοχής ανάκτησης θερμότητας.
Δεν υπάρχει κατάψυξη του ανακτητή, οι μονάδες λειτουργούν καλά σε θερμοκρασία -25C.
Επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα της εγκατάστασης είναι η απουσία συμπυκνώματος. Αυτό εξαλείφει την ταλαιπωρία της αφαίρεσης των εύκαμπτων σωλήνων στο δρόμο.


Παρακάτω παρουσιάζεται το σχέδιο ανάκτησης αέρα με τις παραμέτρους της συντήρησης της θερμότητας της εγκατάστασης AirLASKA.

Το καλύτερο είναι να σχεδιάσει ένα σύστημα εξαερισμού και μια επιλογή από τεχνικής μονάδας εξαερισμού δεδομένων για τους επαγγελματίες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο για κάθε ιδιοκτήτη μιας κατοικίας να γνωρίζει την απόδοση ενός εξαερισμού. συστήματα στέγασης, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αποδοτικότητα. Αυτές οι τιμές είναι άμεσα ανάλογες με την επερχόμενη άνεση και κόστος λειτουργίας.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο λόγος τιμής και ποιότητας. Η συσκευή δεν είναι φθηνή και δεν αγοράζεται για ένα χρόνο, επομένως η ποιότητα έχει μεγάλη σημασία. Κατά την επιλογή ενός ανακτητή, πρέπει να ρωτήσετε για την περίοδο εγγύησης που παρέχεται από τον κατασκευαστή, επειδή η αξία του είναι άμεσα ανάλογη με την ποιότητα της συσκευής. Επί του παρόντος, οι ανακτητές που παράγονται στη Λιθουανία είναι αρκετά υψηλής ποιότητας, τα περισσότερα από τα συστατικά τους εισάγονται από τις δυτικές χώρες και είναι αξιόπιστα.

Κατά την επιλογή μιας συσκευής, πρέπει να συνεργαστείτε απαραίτητα με έναν εκπρόσωπο μιας επιχείρησης παραγωγής ή μάρκετινγκ. Οι ακόλουθες πιο σημαντικές ερωτήσεις θα βοηθήσουν τον αγοραστή κατά την επιλογή ενός προϊόντος, το οποίο θα καθορίσει την κατάσταση της υγείας του αγοραστή και της οικογένειάς του στη δική του κατοικία:


1. Ποια είναι η απόδοση των προτεινόμενων συσκευών; / / Η χωρητικότητα της συσκευής πρέπει να είναι επαρκής για την εξασφάλιση της ανταλλαγής αέρα 0,5 - 1 φορές σε ένα δωμάτιο ή τουλάχιστον 36 m 3 / h ανά άτομο.


2. Ποια αντίσταση αέρα κάνει η συσκευή να ξεπεράσει, δουλεύοντας με αυτή την απόδοση; / Διάταξη αερισμού. Το σύστημα ενός μεμονωμένου σπιτιού είναι περίπου 150 - 250 Pa. Σύμφωνα με το γράφημα της εξάρτησης από την απόδοση και την αντίσταση, ένας ειδικός στον αερισμό θα επιλέξει τη συσκευή που σας ταιριάζει.


3. Ποια είναι η μέγιστη κατανάλωση ενέργειας της συσκευής; / Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο θα κοστίσει τη λειτουργία του το χειμώνα με μέγιστη απόδοση. Κάθε κατασκευαστής υπολογίζει την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών του σε εξωτερική θερμοκρασία -23 o C και σε δωμάτιο +18 o C, στη μέγιστη, μεσαία και ελάχιστη ταχύτητα του ανεμιστήρα.


4. Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εναλλάκτη θερμότητας της συσκευής; Όσο υψηλότερο τόσο το καλύτερο. Η αποδοτικότητα εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας, παραγωγικότητας, σχετικής υγρασίας. Η δηλωμένη απόδοση των εναλλακτών θερμότητας στη μέγιστη ταχύτητα ανεμιστήρα, σε 50% υγρασία, η διαφορά θερμοκρασίας που εκπέμπεται / εισαγωγής αέρα 40 o C (-20 / + 20 ° C). Η απόδοση των διαφόρων συσκευών και των εναλλάκτη θερμότητας που χρησιμοποιούνται σε αυτά δεν είναι οι ίδιες, π.χ.:

 • Η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας αλουμινίου τύπου πλάκας είναι 60% και ο ανακτητής με αυτόν τον εναλλάκτη θερμότητας είναι μόνο 40%. Ο λόγος για αυτό - ο κύκλος αντιψυκτικού (5-10 m / ώρα) κατά τη διάρκεια της οποίας η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας είναι 0%, και αν διπλωμένα Συντελεστής κατανομής της απόδοσης, από την άποψη του χρόνου επιτυγχάνεται ακόμη μικρότερο αποδοτικότητα. Ορισμένοι κατασκευαστές teploobmennnika πάγωμα πρόβλημα επιλύεται με τη θέρμανση του αέρα σε μια θερμοκρασία αβλαβή για κατάψυξη, αυξάνοντας έτσι το κόστος και τη μείωση της αποτελεσματικότητας της ηλεκτρικής ισχύος, λόγω του μικρού διαφορά θερμοκρασίας.
 • Η αποτελεσματικότητα ενός ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας πλάκας από ειδικό χαρτί είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν ενός εναλλάκτη θερμότητας ξεχωριστά, Ο εναλλάκτης θερμότητας παγώνει σπάνια, με υψηλή υγρασία σε ακραίες περιπτώσεις. Επειδή η διαδικασία απόψυξης χρησιμοποιείται σπάνια, συχνά δεν συμβαίνει κατά τη χειμερινή περίοδο.
 • εναλλάκτη θερμότητας αποτελεσματικότητα με εναλλάκτη θερμότητας διπλή πλάκα του ειδικού χαρτιού είναι περίπου η ίδια με εκείνη του εναλλάκτη θερμότητας ξεχωριστά. Ο εναλλάκτης θερμότητας δεν παγωμένος πάνω από το γεγονός ότι μεταξύ των εναλλακτών θερμότητας υπάρχει μια ουδέτερη ζώνη, δεν υπάρχουν σημεία ακραίες διαφορές θερμοκρασίας (-23 / + 18 ° C), επίσης λόγω της ανάκτησης της υγρασίας και την αύξηση της περιοχής ανταλλαγής θερμότητας.
 • Η απόδοση ενός περιστροφικού εναλλάκτη θερμότητας είναι ίση με την απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας μόνο εάν η ταχύτητα του ρότορα ρυθμίζεται αυτόματα, ανάλογα με τη θερμοκρασία στο δρόμο και τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα.
 • Η απόδοση ορισμένων συσκευών φθάνει το 92%, αλλά η δηλούμενη υψηλότερη απόδοση είναι απλώς αναληθής.

5. Ποια είναι η περίοδος εγγύησης; Όσο περισσότερο καιρό είναι, τόσο το καλύτερο και ασφαλέστερο είναι το προϊόν. Συμβαίνει ότι ο κατασκευαστής παρέχει μια περίοδο διαφορικής εγγύησης για μεμονωμένα μέρη της συσκευής (για την περίπτωση, για ανεμιστήρες, για εναλλάκτες θερμότητας κ.λπ.), αλλά δηλώνει τη μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε αυτό.


6. Ποια είναι η τιμή; / Θα πρέπει να σημειωθεί εάν αναφέρεται η τιμή για το σύνολο του κιτ, εάν χρειάζονται πρόσθετα εξαρτήματα (πίνακας ελέγχου, αισθητήρες κ.λπ.). Η τιμή απευθείας από τον κατασκευαστή δεν είναι απαραιτήτως η χαμηλότερη. Οι εκπρόσωποι του κατασκευαστή, που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, λαμβάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Ως εκ τούτου, η τιμή ενός αντιπροσώπου μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή του κατασκευαστή. Εάν ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή είναι μια επιχείρηση που τοποθετεί το άνοιγμα., η έκπτωση είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω του γεγονότος ότι παρέχεται σε συνδυασμό με το σύστημα αεραγωγών και την εγκατάσταση.

Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

Η αρχή του ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

 • κόστος φορέων ενέργειας ·
 • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
 • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
 • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

Dan! La:

- Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

Ανακτητής αέρα, συσκευή.

1. Περιστροφικός ανακτητής

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

 • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
 • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • συμπαγές μέγεθος.
 • απλότητα της συσκευής.
 • απουσία κινούμενων μερών.

Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

 • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
 • φύλλο ·
 • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Vitman:

- Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

- Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

- Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

Vitman:

- Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

sim1:

- Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
 • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
 • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

Vitman:

- Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

Master Master:

- Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

saks01:

- Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

teplomex.ru

Θέρμανση και παροχή νερού στο σπίτι

Επιλέξτε έναν ανάκτηση αέρα για ένα διαμέρισμα

Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι ένα μικρό μέγεθος, αλλά ένας πολύ αποτελεσματικός εναλλάκτης θερμότητας σχεδιασμένος όχι μόνο για τον καθαρισμό του αέρα αλλά και για σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης.

Ο ανακτητής στο διαμέρισμα εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα: την εισροή και την εξάτμιση του αέρα. Πολλοί, τι να κρύψουν, θεωρούν αυτή τη συσκευή περιττή περίσσεια, αλλά εκείνοι που το χρησιμοποιούν ήδη και εκτιμούν την ποιότητα αυτής της συσκευής είναι απίθανο να είναι σε θέση να το εγκαταλείψουν. Ανακτητής αέρα - τι είναι;

Αυτό είναι ένα σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμά σας ή σε ιδιωτικό σπίτι. Η εγκατάσταση (εγκατάσταση) γίνεται ακόμα πιο επείγουσα, δεδομένου ότι ο απόλυτος αριθμός κατοίκων της χώρας μας χρησιμοποιεί πλαστικά παράθυρα και αξιόπιστες μεταλλικές πόρτες. Βολικό, ήσυχο, ασφαλές.

Αλλά το μεγάλο μειονέκτημα αυτών των σύγχρονων χαρακτηριστικών της ζωής μας είναι ο ανεπαρκής αερισμός των διαμερισμάτων μας. Ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα σχεδόν δεν παραλαμβάνεται. Εάν υπάρχει ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είναι ακόμα στο πρόσθετο και πολύ ξηρό. Η κυκλοφορία της ροής αέρα στο δωμάτιο δεν συμβαίνει. Αγοράζοντας έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα, λύετε ταυτόχρονα πολλά προβλήματα:

- ανταλλαγή αέρα ·
- Υγρασία.
- Εμπλουτισμός του αέρα με οξυγόνο.

Εφαρμογή ανακτητή αέρα για διαμέρισμα

Ο ανακτητής είναι σε θέση να αναβαθμίσει πλήρως τον αέρα στο διαμέρισμά σας, να τον καθαρίσει από σκόνη και άλλες ακαθαρσίες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες και για παιδιά. Για παράδειγμα, σε μόλις δύο ώρες θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο στην περιοχή ενός τυπικού διαμερίσματος δύο δωματίων.

Τύποι ανακτητήρων αέρα

Οι ανακτητές για το διαμέρισμα είναι τριών τύπων:

1. Πλάκα.

Αυτή η συσκευή αποτελείται από πολλές μεταλλικές πλάκες που μεταφέρουν θερμότητα. Η εισροή και η εξάτμιση σε αυτά πραγματοποιείται λόγω του γεγονότος ότι με καλή ανταλλαγή θερμότητας ο αέρας στις πλάκες δεν αναμιγνύεται. Οι αναρροφητήρες αυτού του τύπου ταιριάζουν καλύτερα στον εξαερισμό των μεγάλων χώρων και στα ύψη των οροφών των διαμερισμάτων.

2. Ρόταρυ.

Αυτός ο τύπος συσκευής ανάκτησης διαφέρει από τις συσκευές πλάκας με μεγάλο μέγεθος. Αλλά αν κάποιος αμφιβάλλει ότι οι δυσκίνητες διαστάσεις μπορούν να διαταράξουν το εσωτερικό του διαμερίσματός του, οι αμφιβολίες σε αυτήν την περίπτωση είναι τελείως αδικαιολόγητες: σύγχρονα μοντέλα συσκευών ρότορα ταιριάζουν καλά σε κάθε δωμάτιο. Η εισροή και η εξάτμιση του αέρα στον περιστροφικό ανακτητήρα πραγματοποιείται λόγω του περιστρεφόμενου ρότορα (εξ ου και το όνομά του) από κυματοειδές χάλυβα.

3. Αιθυλενογλυκόλη.

Λόγω της πολυπλοκότητας της εγκατάστασης που χρησιμοποιείται σε μεγάλα αντικείμενα. Η συσκευή αυτού του τύπου αποτελείται από δύο εναλλάκτες θερμότητας. Το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο που κυκλοφορεί είναι αιθυλενογλυκόλη.

Περιστροφικός αφυγραντήρας

1. Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα παράγεται συνήθως από τους κατασκευαστές με τη μορφή κυλίνδρου που αποτελείται από έναν αριθμό σωλήνων ή πλακών από κεραμικά. Αυτές οι συσκευές είναι βολικές, συμπαγείς, δεν παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την εγκατάσταση.

2. Από το γεγονός ότι ο ανακτητής είναι μια συσκευή του λεγόμενου εξαναγκασμένου εξαερισμού, οι ίδιοι κατασκευαστές προτείνουν να αγοράσουν δύο συσκευές ταυτόχρονα: ένας από αυτούς θα δουλέψει στην εισροή, ο άλλος θα αφαιρέσει τις ήδη εξαντλημένες αέριες μάζες. Μικρό σε μέγεθος, οι ανακτητές για το διαμέρισμα είναι εξοπλισμένοι με ένα ισχυρό σύστημα καθαρισμού του αέρα G4-F7.

3. Η θερμότητα στο διαμέρισμά σας θα παραμείνει το χειμώνα κρύο, δροσερό και φρέσκο ​​το καλοκαίρι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα καταστρέψει πολύ τον προϋπολογισμό σας. Αυτό, ίσως, είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για την αγορά ενός ανακτητή για το διαμέρισμά σας.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης αέρα

Αλλά, βέβαια, όταν κάνετε μια επιλογή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικές από τις ελλείψεις της συσκευής, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια αγορά.

1. Ο ανακτητής παράγει πολύ θόρυβο κατά τη λειτουργία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν αυτό το μειονέκτημα: χτίζουν συσκευές συσκευών που μπορούν να καταργήσουν τον θόρυβο.

2. Ο σχεδιασμός της συσκευής επιτρέπει τον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια της, γι αυτό το λόγο οι εναλλάκτες θερμότητας μπορούν να παγώσουν.

3. Η τιμή αυτού του προϊόντος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - από ένα συγκεκριμένο μοντέλο, από τη βελτίωσή του κ.λπ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι τύποι ανακτητών για ένα διαμέρισμα μπορεί να σας κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την πληρωμή για την εγκατάστασή του.

Ανακτητής αέρα σε ιδιωτικό σπίτι: φωτογραφία

Recuperator για ένα διαμέρισμα - μια συσκευή που δεν έχει αμφισβητηθεί εδώ και καιρό σχετικά με την καταλληλότητα της απόκτησης. Το ερώτημα είναι μόνο ποια συσκευή είναι καλύτερη, καλύτερη, πιο αξιόπιστη, πιο ανθεκτική.

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής αποκαταστατών διαμερισμάτων ήρθε στη Ρωσική αγορά σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου πέντε χρόνια. Αλλά για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα απέδειξε τόσο υψηλή ποιότητα των προϊόντων της που πολλοί καταναλωτές επιλέγουν αυτό το εμπορικό σήμα - Marley.

Μπορείτε να επιλέξετε εδώ έναν απλό ηλεκτρικό ανεμιστήρα και μια πολύπλοκη μονάδα για εισροή και εξαγωγή αέρα. Ποικιλία ποικιλιών, υψηλής ποιότητας, λογικής τιμής, αυτό καθορίζει την ηγετική θέση της εταιρείας Marley. Θέλω να παρουσιάσω μόνο ένα παράδειγμα ενός αποκαταστήρα για ένα διαμέρισμα - είναι ένας αποσυμπιεστής της μάρκας Marley MFnY-180.

Marley Recuperator

1. Παράγεται στη Γερμανία.
2. Πλήρης αθόρυβη λειτουργία.
3. Ανθεκτικότητα κατά τη λειτουργία.
4. Εύκολο στην εγκατάσταση.
5. Χωρίς συντήρηση.
6. Φίλτρα που προστατεύουν από τη σκόνη και τα άλλα μικροσωματίδια G3 και G4.
7. Εξαιρείται η αύξηση της υγρασίας και εξαιρείται ο σχηματισμός μούχλας και μύκητα.
8. Το κόστος θέρμανσης μειώνεται σημαντικά.
9. Η κατανάλωση ενέργειας είναι μόνο 3-7 Watt.
10. Υπάρχει ένα τηλεχειριστήριο.

Σήμερα αποσυναρμολογήσαμε τις συσκευές ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι, τι είναι αυτό. Θεωρούσε τους τύπους, τη διάταξη και την εφαρμογή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Παρακολουθήστε την κριτική βίντεο.

Ανακτητής αέρα: τι είναι, και η αρχή της λειτουργίας του

Κάθε κλειστό δωμάτιο χρειάζεται καθημερινό αερισμό, αλλά μερικές φορές αυτό δεν αρκεί για να δημιουργήσει ένα άνετο και ευχάριστο μικροκλίμα. Κατά την κρύα εποχή, όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά στη λειτουργία εξαερισμού, η θερμότητα φεύγει γρήγορα και αυτό οδηγεί σε περιττές δαπάνες θέρμανσης. Το καλοκαίρι, πολλοί χρησιμοποιούν κλιματισμό, αλλά μαζί με το δροσερό διαπερνά το ζεστό αέρα από το δρόμο.

Για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία και να φτιάξουμε τον αέρα πιο φρέσκο, μια συσκευή όπως μια συσκευή ανάκτησης αέρα αναμένεται. Το χειμώνα, σας επιτρέπει να μην χάσετε τη θερμότητα του δωματίου, και το καλοκαίρι η θερμότητα δεν επιτρέπει την είσοδο στο δωμάτιο ζεστό αέρα.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Μεταφράζεται από τη Λατινική, η λέξη recuperator σημαίνει - επιστροφή ή επιστροφή, σε σχέση με τον αέρα εννοείται η επιστροφή της θερμικής ενέργειας, η οποία μεταφέρεται με αέρα μέσω του συστήματος εξαερισμού. Μια τέτοια συσκευή όπως ο ανακτητής αέρα αντιμετωπίζει το έργο αερισμού, εξισορροπώντας δύο ροές αέρα.

Η αρχή της συσκευής είναι πολύ απλή, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας, εξαιτίας της οποίας η θερμοκρασία του αέρα εξισώνεται. Στον ανασχηματιστή υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας με δύο θαλάμους, διέρχονται από τις ροές αέρα εξάτμισης και παροχής αέρα. Το συσσωρευμένο συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, αφαιρείται αυτόματα από τον ανακτητή.

Το σύστημα ανάκτησης επιτρέπει όχι μόνο να αερίζεται ο αέρας στο δωμάτιο, αλλά εξοικονομεί σημαντικό κόστος θέρμανσης, καθώς μειώνει αποτελεσματικά τις απώλειες θερμότητας. Ο ανακτητής είναι ικανός εξοικονομείτε περισσότερα από 2/3 αφήνοντας τη θερμότητα στο δωμάτιο και αυτό σημαίνει ότι η συσκευή επαναφέρει τη θερμική ενέργεια σε έναν μόνο τεχνολογικό κύκλο.

Ταξινόμηση των συσκευών

Οι συσκευές ανάκτησης διαφέρουν στα μοντέλα ροής των ψυκτικών μέσων και στην κατασκευή, καθώς και στη λειτουργία τους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποκαταστατών;

 1. Πλάκα
 2. Ρόταρυ
 3. Νερό
 4. Συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή.

Ανακτητές πλακών

Θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα, επειδή η τιμή τους είναι χαμηλή, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικά. Ο εναλλάκτης θερμότητας που βρίσκεται μέσα στη συσκευή αποτελείται από ένα ή περισσότερα πλάκες χαλκού ή αλουμινίου, πλαστικό, πολύ ισχυρή κυτταρίνη, βρίσκονται σε στάση. Ο αέρας, που εισέρχεται στη συσκευή, περνά μέσα από μια σειρά κασετών και δεν αναμιγνύει, ενώ κατά τη διάρκεια της εργασίας υπάρχει μια ταυτόχρονη διαδικασία ψύξης και θέρμανσης.

Η συσκευή είναι πολύ συμπαγής και αξιόπιστη, πρακτικά δεν αποτυγχάνει. Ο τύπος πτερυγίων ανάκτησης λειτουργεί χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των ελλείψεων της συσκευής - σε παγωμένο καιρό το μοντέλο πλάκας δεν μπορεί να λειτουργήσει, η ανταλλαγή υγρασίας είναι αδύνατη λόγω της κατάψυξης της συσκευής εξαγωγής. Οι αγωγοί εξαγωγής συλλέγουν συμπύκνωμα, το οποίο παγώνει σε θερμοκρασία μείον.

Περιστροφικοί ανακτητές

Μια τέτοια συσκευή λειτουργεί από ηλεκτρισμό, τα πτερύγιά της από έναν ή δύο δρομείς πρέπει να περιστρέφονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, μετά την οποία κινείται ο αέρας. Συνήθως έχουν ένα κυλινδρικό σχήμα με πλάκες, σφικτά τοποθετηθεί μέσα στο περιστρεφόμενο τύμπανο και αναγκάζονται ροές του αέρα αρχικά εξέρχεται από το εσωτερικό αέρα, και στη συνέχεια, αλλάζοντας την κατεύθυνση, ο αέρας ρέει πίσω από το δρόμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συσκευές ρότορα έχουν περισσότερες διαστάσεις, αλλά Η αποδοτικότητα σε αυτά είναι πολύ μεγαλύτερη, από ό, τι στα πλαϊνά. Είναι ιδανικά για μεγάλα δωμάτια - αίθουσες, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, εστιατόρια, επομένως δεν είναι σκόπιμο να τα αγοράσετε στο σπίτι. Μεταξύ των μειονεκτημάτων αξίζει να σημειωθεί το ακριβό περιεχόμενο τέτοιων συσκευών, δεδομένου ότι καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι εύκολο να εγκατασταθούν λόγω της δυσκαμψίας, είναι δαπανηρές. Για την εγκατάσταση, απαιτείται ένας θάλαμος εξαερισμού λόγω των μεγάλων διαστάσεων του ανακτητή δρομέα.

Ανακουφιστής νερού και οροφή

συσκευή ανακυκλοφορίας θερμότητα μεταφέρεται για την παροχή εναλλάκτη θερμότητας αέρα με αρκετές μεταφορά θερμότητας -. Νερό, αντιψυκτικά, κ.λπ. Η συσκευή αυτή είναι πολύ παρόμοια σε επιδόσεις με τις ανακτητών πλάκα, αλλά διαφέρει στο ότι μοιάζει με ένα σύστημα θέρμανσης νερού. Το μειονέκτημα είναι η χαμηλή απόδοση και η συχνή συντήρηση.

Ο ανακτητής, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή, εξοικονομεί χώρο στο δωμάτιο. Η αποτελεσματικότητά του είναι το πολύ 68%, δεν χρειάζεται λειτουργικό κόστος, όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αποδοθούν στα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτός ο ανακτητής είναι δύσκολο να τοποθετηθεί, απαιτεί ένα ειδικό σύστημα πρόσδεσης. Τις περισσότερες φορές αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σύστημα ανάκτησης

Σε οποιοδήποτε κτίριο κατοικιών, ο φυσικός αερισμός πρέπει να σχεδιαστεί και να εγκατασταθεί, αλλά οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πάντοτε αυτό, ανάλογα με την εποχή, η ισχύς του εξαερισμού εξαρτάται από αυτό. Εάν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το καλοκαίρι αυτό πρακτικά δεν λειτουργεί.

Στεγανότητα ενός διαμερίσματος μπορεί να μειωθεί με τη βελτίωση του φυσικού αερισμού, αλλά θα δώσει ένα απτό αποτέλεσμα μόνο στην κρύα εποχή. Υπάρχει επίσης μια αρνητική πλευρά, για παράδειγμα, η θερμότητα θα εγκαταλείψει το κτίριο του διαμερίσματος, και ο εισερχόμενος κρύος αέρας θα απαιτήσει επιπλέον θέρμανση.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η διαδικασία αερισμού δεν ήταν υπερβολικά δαπανηρή για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη θερμότητα του αέρα, που αφαιρείται από το δωμάτιο. Είναι απαραίτητο να γίνει αναγκαστική κυκλοφορία αέρα. Για το σκοπό αυτό, γίνεται η διανομή των αεραγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα, και στη συνέχεια τοποθετήστε τους ανεμιστήρες. Θα τροφοδοτηθούν με αέρα σε ξεχωριστά δωμάτια και αυτή η διαδικασία δεν θα συσχετιστεί με καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το σκοπό αυτό, τοποθετείται εναλλάκτης θερμότητας στη διασταύρωση φρέσκων και μολυσμένων αέριων μαζών.

Τι προσφέρει ο ανακτητής αέρα;

Το σύστημα ανάκτησης ελαχιστοποιεί την ανάμειξη εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Οι διαχωριστές που βρίσκονται στη συσκευή φέρουν αυτή τη διαδικασία. Με τη μεταφορά του ορίου ενεργειακής ροής, πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας, οι πίδακες θα περάσουν παράλληλα ή σταυρωτά. Το σύστημα ανάκτησης έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά.

 1. Ένας ειδικός τύπος σχάρας στην είσοδο των ρευμάτων αέρα διατηρείται από τη σκόνη, τα έντομα, τη γύρη και ακόμη και τα βακτήρια από το δρόμο.
 2. Το δωμάτιο λαμβάνει καθαρό αέρα.
 3. Από το δωμάτιο πηγαίνει μολυσμένος αέρας, στον οποίο μπορεί να υπάρχουν επιβλαβή εξαρτήματα.
 4. Εκτός από την κυκλοφορία πραγματοποιείται καθαρισμός και θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.
 5. Προωθεί έναν ισχυρότερο και υγιεινό ύπνο.

Οι θετικές ιδιότητες του συστήματος καθιστούν δυνατή τη χρήση του σε χώρους διαφόρων τύπων για να δημιουργηθούν πιο άνετες συνθήκες θερμοκρασίας. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς χώρους όπου απαιτείται εξαερισμός ενός μεγάλου χώρου. Σε τέτοια σημεία είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία αέρα, το έργο αυτό αντιμετωπίζεται από περιστροφικούς ανακτητές, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες έως +650 ° C.

Συμπέρασμα

Η απαραίτητη ισορροπία καθαρού και καθαρού αέρα με κανονική υγρασία μπορεί να εξασφαλιστεί από ένα σύστημα εξαερισμού και παροχής εξαερισμού. Με την εγκατάσταση του Recuperator, πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν, που σχετίζονται επίσης με την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Όταν επιλέγετε ένα σύστημα ανάκτησης αέρα για το σπίτι σας, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη την περιοχή της κατοικίας, τον βαθμό υγρασίας σε αυτήν και τον σκοπό της συσκευής. Φροντίστε να προσέξετε το κόστος της συσκευής και τη δυνατότητα εγκατάστασης, την αποτελεσματικότητά της, η οποία θα καθορίσει την ποιότητα του εξαερισμού σε όλο το σπίτι.

Ανακουφιστής για ιδιωτική κατοικία: αποδοτικός εξαερισμός και θέρμανση αέρα

Οι σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν έρθει στη χώρα μας, ωθούν τον πληθυσμό να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ηλιακοί συλλέκτες, οι ελεγκτές θερμοκρασίας χώρου και άλλες έξυπνες συσκευές επιτρέπουν όχι μόνο να μειώσουν την πληρωμή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας αλλά και να διατηρήσουν μια άνετη θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά, ο ανακτητής για ένα ιδιωτικό σπίτι δεν μπορεί να ονομαστεί καινοτομία, ωστόσο, η εξοικονόμηση μετρητών και θερμότητας είναι προφανής.

Εγκατάσταση ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Recuperator: τι είναι αυτό;

Αυτή η μονάδα είναι μια κατασκευή παρόμοια με το σύστημα αερισμού του σπιτιού. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ο συμβατικός εξαερισμός απομακρύνει τον παλιό αέρα από το δωμάτιο και το γεμίζει φρέσκο. Ο Recuperator εκτελεί παρόμοιες ενέργειες, φέρνει μόνο ζεστό ή ψυχρό αέρα στο σπίτι. Το κλιματιστικό έχει παρόμοιες λειτουργίες, ωστόσο, απαιτεί την παρουσία ηλεκτρισμού και ψυκτικού μέσου - φρέον, το οποίο αποκαθιστά τη θερμότητα χωρίς αυτό. Η θέρμανση ή η ψύξη της εισροής συμβαίνει λόγω της ανταλλαγής θερμότητας του πρωτογενούς και του δευτερεύοντος θερμαντικού φορέα μέσω του τοιχώματος που διαιρεί τον αέρα.

Εξαρτήματα της μονάδας αερισμού με συσκευή ανάκτησης ενέργειας

Το κύριο μέρος του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με έναν ανακτητή είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με θερμικό ηλεκτρικό θερμαντήρα ή ανεμιστήρα, βαλβίδες ελέγχου για να αποτρέπεται η κίνηση του αέρα στην αντίθετη κατεύθυνση και πολλά άλλα.

Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπει την επιστροφή μέρους της θερμικής ενέργειας που συνήθως χάνεται όταν διέρχεται από τους αγωγούς εξαερισμού. Οι μάζες του θερμού αέρα κυκλοφορούν ελεύθερα στον εναλλάκτη θερμότητας, έρχονται σε επαφή με την ψυχρή ροή διαμέσου του τοιχώματος διαχωρισμού και δίνουν στο τελευταίο την θερμική του ενέργεια.

Ο ανακτητής τύπου επιφανείας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με διπλούς τοίχους. Ένα κανάλι καταλαμβάνει το εξερχόμενο πρωτογενές ψυκτικό, το άλλο - το δευτερεύον ψυγείο. Τα τοιχώματα έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα και είναι εγκατεστημένα για να αποτρέπουν την ανάμειξη διαφορετικών ρευμάτων αέρα θερμοκρασίας. Το στοιχείο εξερχόμενου αέρα εκτείνεται κατά μήκος του αγωγού και συναντάται. Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της θερμότητας στον κρύο αέρα, οι θερμαινόμενες μάζες αέρα εισέρχονται στο σπίτι.

Εξαερισμός και θέρμανση του αέρα μέσω του ανακτητή στο σπίτι

Η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα εξαρτάται από τη θερμοκρασία της εξερχόμενης ροής. Όσο θερμότερο είναι το ρεύμα εξόδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία παροχής.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή του ανακτητή είναι ότι συσσωρεύει θερμότητα από το απομακρυσμένο ρεύμα και το μεταδίδει με υψηλή απόδοση στη μάζα παροχής αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να μην ξοδεύετε χρήματα για τη θέρμανση και να τροφοδοτείτε ένα νέο στοιχείο θερμού αέρα μέσα στο σπίτι.

Η αρχή του συστήματος καθορίζεται από δύο αρχές:

 1. Οι μόνιμες μάζες του αέρα εκκενώνονται από το δωμάτιο, περνούν μέσα από τον κεραμικό θάλαμο μειώσεως και θερμαίνονται. Ταυτόχρονα, το 97% περίπου της θερμικής ενέργειας δίνεται. Όταν ο θάλαμος αναγωγής θερμαίνεται, ο εναλλάκτης θερμότητας μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία εισροής του φρέσκου πίδακα.
 2. Ο αέρας διέρχεται από τον κεραμικό θάλαμο αναγωγής, θερμαίνεται από τη θερμότητα που συσσωρεύεται σε αυτό και τροφοδοτείται στο σπίτι. Η ψύξη του αναγεννητή χρησιμεύει ως σήμα για την είσοδο του ανεμιστήρα στη λειτουργία εξαγωγής.

Κυκλοφορία αέρα μέσω εναλλάκτη θερμότητας

Ένα τέτοιο σύστημα αερισμού ανάκτησης επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης αέριου, στερεού ή υγρού καυσίμου, που μπορεί να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία άλλων συσκευών και να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες διαβίωσης.

Δώστε προσοχή! Η τοποθέτηση της μονάδας αέρα για το σπίτι θα εξοικονομήσει έως και 80% θερμότητας στο δωμάτιο.

Πλεονεκτήματα μιας συσκευής θερμικής ενέργειας

Η συσκευή θερμότητας αυτού του τύπου κερδίζει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Δεν υπάρχει ανάγκη αερισμού της κατοικίας το καλοκαίρι και το χειμώνα, αποδίδοντας έτσι πολύτιμη θερμότητα στο δρόμο. Σε μια καλοκαιρινή σκονισμένη μέρα, η μονάδα θα τροφοδοτήσει το δωμάτιο με καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος θα περάσει από ένα φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού του ανακτητή έχει μεγάλη ζήτηση από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών

Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το αναφερόμενο σύστημα σε χειροκίνητη λειτουργία - αυτό είναι για εσάς να κάνετε αυτοματοποίηση. Οι ψυχρές μάζες το χειμώνα θερμαίνονται από την εξερχόμενη ζεστή ροή και οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες θα κρυώσουν όταν απελευθερώνεται θερμότητα σε ένα δροσερό ρεύμα.

Επιπλέον, το σύστημα χαρακτηρίζεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων:

 • εξοικονομώντας χρήματα για τη θέρμανση.
 • εξοικονόμηση σε μεμονωμένους ανεμιστήρες εξαγωγής.
 • την απομάκρυνση των δυσάρεστων βαριών οσμών.
 • απομάκρυνση σωματιδίων σκόνης.
 • απλότητα λειτουργίας και εγκατάστασης.
 • χαμηλό κόστος χρήσης.

Recuperator - μέρος του συστήματος εξαερισμού

 • αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Ακόμα και η περιοδική χρήση της εγκατάστασης θερμικής μηχανικής θα επιτρέψει την κορεσμό της κατοικίας με καθαρή μάζα ατμοσφαιρικού αέρα χωρίς απώλεια θερμότητας ή αντίστροφα αύξηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.

Ποιοτικός αερισμός

Η εγκατάσταση του ανακτητή θα κρατήσει το σπίτι καθαρό με μια πρόσληψη καθαρού αέρα. Καπνός, φωτιά ή άλλες καπνού προέλευσης, διοξείδιο του άνθρακα ή άλλες ανθυγιεινές εκπομπές βλαβερών ή δυσάρεστες οσμές - όλες οι δυνάμεις στην προθερμαντήρα ρότορα. Λειτουργία συστήματος έχει ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, αποστράγγιση τον αέρα με υψηλή υγρασία, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για υπερτασικούς ασθενείς, καθώς και τα άτομα με αθηροσκλήρωση ή καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, απειλείται η αυξημένη υγρασία και άλλες παθήσεις.

Λειτουργία εξαερισμού και θέρμανσης του αέρα μέσω ενός ανακτητή

Οικονομική θέρμανση

Εγκαθιστώντας τον εναλλάκτη θερμότητας, θα εξασφαλίσει μια σταθερή οικονομία όχι μόνο χρήματα, αλλά και θερμότητα στο σπίτι. Η εξερχόμενη ζεστή ροή θερμαίνει τον αέρα παροχής κρύου νερού σε μια άνετη θερμοκρασία, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η περιττή λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης. Το θερμοτεχνικό σύστημα διαχειρίζεται προσεκτικά με την εισερχόμενη θερμότητα στο κουτί του, πρακτικά δεν του επιτρέπει να πετάξει έξω στην ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται επίσης να παρακολουθείται η θερμοκρασία των εισερχόμενων αέριων μαζών, αυτό θα κάνει τον εναλλάκτη θερμότητας, παρέχοντας τους μόνο μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας σε σύγκριση με την εξερχόμενη ροή.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ή οποιουδήποτε τύπου καυσίμου για συσκευές θέρμανσης είναι από 40 έως 50%. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, δεν αξίζει να αγνοηθεί η ποιότητα της θερμομόνωσης του δωματίου.

Έλλειψη επιπλέον αερισμού

θερμάστρες αερίου, τζάκια, θερμαντήρες ζεστού νερού και πλαστικά παράθυρα κλάμα απαιτούν επιπλέον εξαερισμός ή περιοδική εξαερισμού. Frosty και ζεστό περιόδων του έτους περιπλέκουν σημαντικά τη διαδικασία: το πρώτο πρόσωπο ψύχθηκε δωματίου, το δεύτερο - τη σκόνη και ζεστά ξηρά ανέμους με χαμηλή υγρασία. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε εναλλάκτη θερμότητας αέρα, στη συνέχεια, παρέχει την ποιότητα εξαερισμού όλων στο σπίτι, αποφεύγοντας περιττές χρηματοοικονομικών εξόδων και εγκατάσταση εξοπλισμού για επιπλέον εξαερισμό.

Ο καθαρισμός του αέρα είναι ήσυχος και υψηλής ποιότητας

Ο ατμοσφαιρικός αέρας τροφοδοσίας φέρνει σε κάθε περίπτωση σωματίδια σκόνης, βρωμιά, αραιωμένα καυσαέρια από αυτοκίνητα, καμινάδες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Εγκατεστημένο σε ένα φίλτρο αέρα της συσκευής θέρμανσης θα εξοικονομήσει το σπίτι από την είσοδο ανεπιθύμητων οσμών και σωματιδίων σκόνης. Μετά τον ποιοτικό καθαρισμό, η ατμοσφαιρική πίδακα θα γεμίσει το δωμάτιο όχι μόνο με φρέσκο, αλλά και με καθαρό αέρα. Είναι αλήθεια ότι η τελευταία θα εξαρτάται από την απαραίτητη τακτική συντήρηση του φίλτρου αέρα και άλλων στοιχείων του συστήματος.

Τα κύρια συστατικά του ανακτητή

Δώστε προσοχή! Ένα φίλτρο με βουλωμένο ή μη επεξεργασμένο χώμα είναι φυτώριο για παθογόνους παράγοντες. Ο τακτικός καθαρισμός και η περιοδική αντικατάστασή του θα αποφύγουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού μολυσματικών ασθενειών της αναπνευστικής οδού.

Οι θερμαντήρες αποβλήτων για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι έχουν υψηλή λειτουργική απόδοση και χαμηλό επίπεδο θορύβου, η οποία κυμαίνεται από 25-35 dB. Αυτό ισοδυναμεί με τον ήχο που παράγεται από το κλιματιστικό.

Ανακτητής για ιδιωτική κατοικία: τύποι και χαρακτηριστικά

Οι εναλλάκτες θερμότητας εφοδιασμού και εξαγωγής μπορούν να έχουν διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Βρείτε μια κατάλληλη επιλογή θα βοηθήσει τον πωλητή-σύμβουλο σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο κατάστημα συσκευών θερμικής μηχανικής.

Ανακουφιστής για το σπίτι

Υπάρχουν τέτοιοι τύποι εξοπλισμού:

 • lamellar;
 • περιστροφική?
 • οροφή?
 • ανακυκλώνοντας το νερό.

Όλα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα στο δωμάτιο, είτε πρόκειται για διαμέρισμα, είτε για μεγάλο αρχοντικό είτε για εξοχική κατοικία.

Σχετικό άρθρο:

Τύποι και χαρακτηριστικά των συσκευών, πρόσθετες λειτουργίες. Υπολογισμός παραμέτρων ισχύος ανά δωμάτιο. Συμβούλια για φροντίδα.

Lamellar

Είναι ο πιο κοινός τύπος λόγω της καλής απόδοσης, της ευκολίας λειτουργίας και της χαμηλής τιμής. Ο ανακτητής αυτού του τύπου είναι μια σταθερή μεταλλική πλάκα, η οποία έχει μεγάλη ειδική θερμότητα και σχετικά χαμηλό βάρος. Τα πιάτα συλλέγονται σε ένα είδος κασέτας, που μοιάζει ελαφρώς με μια κυψέλη. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περνάει μέσα από το κιβώτιο της συσκευής με κασέτες και στη συνέχεια θερμαίνεται ή δροσίζει, ανάλογα με τη χειμερινή ή θερινή ώρα του έτους. Το συμπύκνωμα που σχηματίζεται κατά τη λειτουργία αποστραγγίζεται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου καναλιού αποχέτευσης ή καναλιού.

Διαρρύθμιση του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης του ανακτητή πλάκας

Μαζί με τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, το σύστημα έχει κάποιο μειονέκτημα: το σχηματισμό πάγου στο κουτί, το οποίο είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα.

Ρόταρυ

Ο ανακτητής αυτού του τύπου πραγματοποιεί την εισροή και την εκροή του αεριωθούμενου αέρα λόγω των λεπίδων. Το σύστημα θερμικής ενέργειας έχει από έναν έως δύο δρομείς, ανάλογα με το μοντέλο. Εξωτερικά, η εγκατάσταση μοιάζει με κυλινδρικό βαρέλι με τύμπανο. Καθώς ο αέρας εκκενώνεται από το δωμάτιο και το κυλινδρικό κιβώτιο θερμαίνεται, συλλέγεται ατμοσφαιρική μάζα.

Πλεονεκτήματα αυτής της μονάδας:

 • βελτίωση της αποτελεσματικότητας ·
 • αυξημένη αποτελεσματικότητα ·
 • απουσία συμπυκνώματος και, κατά συνέπεια, υδρορροών αποστράγγισης.
 • απουσία πάγου.
 • Μην αφυγραρείτε τον αέρα, που δεν απαιτεί επιπλέον υγρασία.
 • ρύθμιση της ποσότητας παροχής και εισαγωγής αέρα λόγω της ταχύτητας περιστροφής των λεπίδων.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα:

 • αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
 • τα περιστρεφόμενα στοιχεία φθείρονται ταχύτερα από τα ακίνητα.
 • την ανάγκη για πρόσθετο τέντωμα για να αποφευχθεί πιθανή ανάμιξη εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

Δώστε προσοχή! Πριν αγοράσετε ένα περιστροφικό ανακτητή, πρέπει να λάβετε υπόψη την αυξημένη ισχύ του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ηλεκτρικής καλωδίωσης του δωματίου.

Ο ανακτητής βρίσκεται στη μονάδα παροχής αερισμού και εξαερισμού

Στέγη

Αυτός ο ανακτητής επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες αέρα. Η σκοπιμότητα της χρήσης του μπορεί να εξηγηθεί από ένα μεγάλο αρχοντικό, από άλλες οικιστικές ή μη οικιστικές εγκαταστάσεις. Η αρχή της λειτουργίας είναι παρόμοια από πολλές απόψεις με το συσσωμάτωμα πλάκας, ωστόσο η τελευταία διαφέρει από την οροφή σε μικρότερες διαστάσεις. Η απλότητα της εγκατάστασης της συσκευής, το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας το κατέστησαν αναντικατάστατο στις συσκευές εξαερισμού των καταστημάτων, των συνεργείων επισκευής, των περιοχών παραγωγής. Η τοποθέτηση του ίδιου αναστηλωτή στην οροφή γενικά αποκλείει τη διείσδυση οποιουδήποτε ήχου και θορύβου στο δωμάτιο.

Ανακτητής γλυκόλης

Η αναγεννητική συσκευή γλυκόλης (ή ανακύκλωσης) συνδυάζει τις ιδιότητες των πλακών και των περιστροφικών συσκευών μηχανικής θέρμανσης. Η κύρια διαφορά από την προηγούμενη είναι η χρήση ενδιάμεσου ψυκτικού υγρού. Το τελευταίο είναι ένα διάλυμα νερού-γλυκόλης που αποτελείται από προπυλενογλυκόλη ή αιθυλένιο αραιωμένο με απεσταγμένο νερό. Το μείγμα έχει υψηλή θερμογόνο ικανότητα, πράγμα που καθιστά δυνατή τη χρήση μιας μεγάλης ποσότητας θερμότητας, διατηρεί τις ιδιότητές του σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Σε σοβαρές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, είναι δυνατόν να αντικαταστήσετε αυτό το ψυκτικό με αντιψυκτικό. Ο εξοπλισμός επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία με αρκετούς αεραγωγούς, σωλήνες ή κουκούλες.

Ανακαινιστής διαμερισμάτων: υπολογισμός και αναθεώρηση των παραγωγών

Η συσκευή διανομής θερμότητας και ισχύος θα είναι η καλύτερη απόκτηση, ειδικά αν η κατοικία βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη ή στο κέντρο μιας μεγαλοπρέπειας. Τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά αέρια, ο θόρυβος του δρόμου, η θερμότητα ή το κρύο θα παραμείνουν πάντα έξω από τις εγκαταστάσεις. Η συσκευή δεν θα προσθέσει μόνο πολύ καθαρό αέρα στο διαμέρισμα, αλλά θα εξοικονομήσει επίσης τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον καθαρισμό της εισερχόμενης ατμοσφαιρικής ροής. Αυτό επιτυγχάνεται με την απλή ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ρευμάτων παροχής και εξαγωγής που έχουν περάσει από το θερμομονωτικό κιβώτιο με φίλτρο καθαρισμού.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα μέσω του ανακτητή

Υπολογισμός του ανακτητή

Μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας την απαιτούμενη συσκευή θερμότητας και ισχύος, χωρίς να καταφύγετε στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών. Ο υπολογισμός της απόδοσης και της αποδοτικότητας της συσκευής καθορίζεται από τη γνώση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη μάζα της παροχής ή των καυσαερίων. Ο τύπος υπολογισμού είναι ο ακόλουθος:

Q = 0,335 χ Lx (t1 - t2),

όπου L είναι η ροή μάζας αέρα, t1 Θερμοκρασία εισόδου, t2 - θερμοκρασία εξερχόμενης μάζας, 0,335 - περιφερειακός συντελεστής.

Ο υπολογισμός της απόδοσης γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:

E = Qxn,

όπου: Q - ενεργειακό ή ηλεκτρικό κόστος για θέρμανση ή ψύξη του πίδακα, n - αποδοτικότητα της συσκευής.

Ροή θερμού αέρα μέσω του ανακτητή

Χρήσιμες συμβουλές! Πριν αγοράσετε έναν ανακτητή για ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης, πρέπει να εξοικειωθείτε με τον τύπο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την αρχή λειτουργίας. Ίσως είναι απαραίτητο να διεξαχθούν προπαρασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης και να εκπονηθεί σχέδιο.

Ανακουφιστής PRANA

Αυτός ο κατασκευαστής εξοπλισμού θέρμανσης και εξαερισμού διατίθεται στην αγορά για περισσότερα από 15 χρόνια. Ο εξοπλισμός του έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, υψηλή απόδοση και λογικές τιμές.

Μονάδα αναρρόφησης PRANA

Λειτουργικά χαρακτηριστικά της συσκευής:

 • τύπος - ελασματοειδής.
 • κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - 5-90 B / ώρα, ανάλογα με το μοντέλο.
 • το επίπεδο θορύβου είναι 25-140 dB.
 • το μήκος της μονάδας είναι 500 mm.
 • περιοχή εξυπηρέτησης - από 60μ².
 • εισερχόμενος πίδακας - 115-650 m³ / h.
 • Έξοδος τζετ - 105-610 m³ / h;
 • Απόδοση - 79-80%, ανάλογα με το μοντέλο.

Ο ανακτητής PRANA έχει σχετικά μικρές διαστάσεις

Ολόκληρη η σειρά μοντέλων είναι εξοπλισμένη με ένα τηλεχειριστήριο, λειτουργεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από -15 έως 45 ° C. Η σχετικά χαμηλή τιμή του ανακτητή αέρα, η σημαντική κατοχή της καθορισμένης θερμοκρασίας κατά τη θέρμανση ή τη θέρμανση και οι μικρές διαστάσεις καθιστούν αυτή τη συσκευή μία από τις πιο δημοφιλείς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές θετικές κριτικές. Ο ανακτητής της Prana μπορεί να χτιστεί στον τοίχο του δωματίου ή να εγκατασταθεί στο δρόμο. Η εγκατάσταση της συσκευής είναι αρκετά εύκολη και πραγματοποιείται μέσα σε 2-3 ώρες.

Η παρατήρηση ενός τέτοιου αποκεντρωμένου συστήματος είναι δυνατή μόνο από την ύπαρξη μιας μάσκας εξαερισμού στον τοίχο. Δεν είναι η τελευταία θετική ποιότητα οι εναλλάκτες θερμότητας που κατασκευάζονται από χαλκό, ο οποίος έχει αντιμικροβιακή δράση. Η μέση τιμή του ανακτητή αέρα για ένα σπίτι αυτής της μάρκας είναι περίπου 25.000 ρούβλια. Το κόστος των συσκευών υψηλής απόδοσης κυμαίνεται από 50 έως 110 χιλιάδες ρούβλια.

Σύστημα θέρμανσης αέρα μέσω εναλλάκτη θερμότητας

Ανακουφιστές MARLEY

Ένας συμπαγής Γερμανικός εναλλάκτης θερμότητας είναι εξοπλισμένος με ένα κεραμικό στοιχείο ανταλλαγής θερμότητας που επιτρέπει τη λειτουργία της μονάδας ακόμη και σε θερμοκρασία -30 ° C. Η έκπλυση και ο καθαρισμός των φίλτρων αέρα είναι μια απλή λειτουργία που μπορεί να εκτελεστεί από ένα συνηθισμένο χρήστη. Η διάρκεια συνεχούς λειτουργίας είναι περίπου 6 μήνες, μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, η λυχνία ελέγχου ανάβει. Η λειτουργία της συσκευής κοντά στους δρόμους ή στο κεντρικό τμήμα της πόλης θα αναγκάσει την προσφυγή σε πιο συχνό καθαρισμό. Αυτή η λειτουργία δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και είναι 15-20 λεπτά.

Αγοράστε ανάκτηση αέρα για το σπίτι, η τιμή των οποίων είναι 24000 ρούβλια, μπορείτε να σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Με αρκετά μέτριο κόστος, η συσκευή έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά απόδοσης:

 1. τρεις φάσεις ισχύος - 15, 25 και 40 m³ / h.
 2. κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3,5 έως 8 W.
 3. ρότορα ηλεκτρικού κινητήρα - χωρίς ψήκτρες.
 4. το επίπεδο θορύβου είναι 22, 29 και 35 dB.
 5. ανάκτηση θερμότητας - 80-85%.
 6. περιοχή εξυπηρέτησης - από 60μ².
 7. εξωτερικές διαστάσεις - 285-500 mm. Μικρές διαστάσεις της μονάδας επιτρέπουν την τοποθέτηση του στον τοίχο.

Η νέα σειρά του κατασκευαστή Marley - Recuperator menv 180, η οποία διαφέρει από τα προηγούμενα αναλογικά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος - μόνο 3 watts. Ευχάριστες λειτουργικές προσθήκες είναι:

 • θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και ρυθμιστές υγρασίας.
 • βελτιωμένη αεροδυναμική ·
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου ·
 • αδιάβροχη επίστρωση για εργασίες σε βρεγμένους οικιστικούς ή μη οικιακούς χώρους.
 • υψηλή κατηγορία καθαρισμού του αέρα τροφοδοσίας.

Με τον καθορισμό ενός τέτοιου εναλλάκτη θερμότητας, η τιμή είναι της τάξης των 27.500 ρούβλια., Θα ξεχάσουμε την αιθάλη δρόμο και καυσαέρια, σκόνη, ομίχλη, και τις βιομηχανικές εκπομπές.

Ο ανακτητής MARLEY είναι πολύ οικονομικός στη χρήση ηλεκτρισμού

Ανακουφιστής με δικά του χέρια

Κάθε τεχνίτης μπορεί να κάνει τον ανακτητή αέρα για το σπίτι με τα χέρια του. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε:

 • δύο φύλλα γαλβανισμένου χάλυβα.
 • Κουτί με επίστρωση ξύλου για το κέλυφος της συσκευής.
 • τακάκια από φελλό?
 • σιλικονούχο ουδέτερο σφραγιστικό.
 • ρυθμιστής πίεσης;
 • μεταλλικές γωνίες.
 • θερμομονωτικό ορυκτό μαλλί.

Μπορείτε να κάνετε έναν αποκαταστήρα με τα χέρια σας

Για το έργο, είναι επίσης χρήσιμες οι ηλεκτρικές μηχανές κοπής, οι μεταλλικοί σύνδεσμοι και οι φλάντζες σύνδεσης.

Τα φύλλα από χάλυβα πρέπει να κοπούν σε ορθογώνια πλάκες μεγέθους 200x300 mm. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε μέσα σε 3-4 m² από χάλυβα. Η κοπή πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε οι φέτες να μην έχουν καρφιά και εγκοπές. Για το σκοπό αυτό συνιστάται η χρήση ενός ειδικού εργαλείου - ενός βουλγάρου ή ενός αγκίστρου για μέταλλο.

Στη συνέχεια οι πλάκες στοιβάζονται μεταξύ τους με κενό τουλάχιστον 4 mm. Η απόσταση αυτή παρέχεται με την κόλληση κατά μήκος της περιμέτρου κάθε στοιχείου θερμομονωτικού υλικού (φελλός, ξύλο ή τετολίθιο). Μετά την τοποθέτηση των πλακών συνδέονται οι αρμοί με ένα ειδικό ουδέτερο στεγανοποιητικό.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού μέσω συσκευής ανάκτησης

Έπειτα, κατασκευάζεται ένα σώμα το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους για την τοποθέτηση εντός της κατασκευής του από τις πλάκες. Στα τοιχώματα του σώματος κόβονται οπές στις οποίες εισάγονται προκατασκευασμένες πλαστικές φλάντζες, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στη διάμετρο των αεραγωγών. Όλοι οι αρμοί σφραγίζονται προσεκτικά.

Όταν το στεγανωτικό στεγνώνει, ο σχεδιασμός των πλακών τοποθετείται μέσα στο περίβλημα. Οι εξωτερικοί τοίχοι πρέπει να είναι επενδεδυμένοι με θερμομονωτικό υλικό, για παράδειγμα αφρό ή γυάλινο μαλλί. Μια έτοιμη δομή, προκειμένου να ενισχυθεί το αισθητικό στοιχείο, μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ξύλινο κουτί.

Δώστε προσοχή! Οι οπές και οι εγκοπές του κουτιού του συλλέκτη που συλλέγονται από τα χέρια ενός ιδιωτικού σπιτιού πρέπει να γεμίζουν με μια ουδέτερη μάζα σιλικόνης.

Συναρμολόγηση του ανακτητή αέρα με τα χέρια σας

Προηγούμενα συστήματα ανάκτησης και εξαερισμού εγκαταστάθηκαν μόνο στη βιομηχανική παραγωγή, στα ανθρακωρυχεία και στα ορυχεία. Σήμερα, συσκευές θερμικής μηχανικής για τη χρήση καυσαερίων βρίσκονται όλο και περισσότερο σε σπίτια και διαμερίσματα.

Η βιομηχανική συσκευή ή ο ανακτητής αέρα που συλλέγονται από τα χέρια γίνεται ο αναντικατάστατος βοηθός μας. Παρέχει ατμοσφαιρικό αέρα καθαρού ή ζεστού αέρα, καθαρίζει το σπίτι από τη σκόνη και τις δυσάρεστες οσμές και εξοικονομεί μερικά χρήματα για τη θέρμανση του δωματίου.