Ανακτητής αέρα - τι είναι, γιατί και πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Όλοι γνωρίζουν ότι για να δημιουργηθεί ένα υγιές εσωτερικό μικροκλίμα απαιτεί εξαερισμό. Το δωμάτιο πρέπει να έρθει καθαρό αέρα από το δρόμο, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει την ίδια ποσότητα αέρα από το δωμάτιο. Το χειμώνα, μαζί με την εκροή της «απόβλητα» αέρα οριστικά εκτός από τις εγκαταστάσεις της αξίας και είναι ακριβά σήμερα θερμότητα, και το καλοκαίρι, όταν περιπλέκει μόνο τη δουλειά τους σε ένα δωμάτιο είναι κλιματιζόμενο, παροχή ζεστού αέρα. Έτσι, για να διασφαλίσει ότι με την κυριολεκτική έννοια του όρου είναι να μην αφήσουμε τα χρήματά σας μακριά, και επινοήθηκε από τον εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Περιεχόμενα

Τι είναι ένας ανακτητής; ↑

Η λέξη "recuperator" προέρχεται από τη λατινική "recuperatio", που σημαίνει την επιστροφή ή την επιστροφή. Στην περίπτωσή μας, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που επιστρέφει ενέργεια θερμότητας το χειμώνα, ρέει έξω από το δωμάτιο με τον αέρα που αφαιρείται, και το καλοκαίρι εμποδίζει τη διείσδυση της θερμότητας από τον αέρα τροφοδοσίας.

Πώς λοιπόν είναι τοποθετημένος ο θερμοκατασκευαστής και ποια είναι η αρχή της λειτουργίας του; Το βασικό σχήμα του ανακτητή είναι πολύ απλό και είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με δύο τοιχώματα, στον οποίο, χωρίς ανάμιξη, υπάρχουν δύο ρεύματα αέρα - εξάτμιση και αέρας τροφοδοσίας. Λόγω της διαφοράς στη θερμοκρασία του αέρα, ανταλλάσσουν θερμική ενέργεια μεταξύ τους, δηλαδή ο ψυχρός αέρας θερμαίνεται και ο θερμός αέρας ψύχεται. Επιπλέον, όταν ο θερμός αέρας ψύχεται, αφαιρείται υγρασία από αυτό λόγω της συμπύκνωσης στα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας.

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Η ανάκτηση είναι στην πραγματικότητα μια μέθοδος μείωσης των απωλειών μέσω του συστήματος εξαερισμού, δηλαδή της τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας. Με τη βοήθεια της ανάκτησης, μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από το 70% της απορριπτόμενης θερμότητας. Η ενέργεια επαναχρησιμοποιείται σε μια ενιαία διαδικασία! Υπάρχουν ανακτητές διαφόρων δυνατοτήτων και σχεδίων.

Ταξινόμηση αυτών των συσκευών ↑

Σύμφωνα με το σχέδιο κίνησης των θερμικών φορέων (ροή, αντίστροφη ροή)

Με το σχεδιασμό (σωληνοειδές, ραβδωτό, ελασματοειδές, κ.λπ.)

Με σκοπό (για θέρμανση αέρα, υγρά, αέρια)

Περιστροφικός επανακτήτης τύπου ↑

Αντιπροσωπεύεται από έναν σύντομο κύλινδρο γεμάτο με πυκνά συσκευασμένα κατά μήκος κυματοειδή χαλύβδινα στρώματα. Ένας τέτοιος ρότορας βρίσκεται στην κατεύθυνση του άξονα της συσκευής έλξης ροής. Το τύμπανο του περισυλλεκτήρα περιστρέφεται, αφήνοντας πρώτα τον ζεστό αέρα εξαγωγής, έπειτα τον καθαρό αέρα τροφοδοσίας. Υπάρχουν εναλλακτικές πλάκες θέρμανσης και ψύξης, παρέχεται θερμότητα στον εισερχόμενο κρύο αέρα. Οι περιστροφικοί ανακτητές είναι εξαιρετικά αποδοτικοί, αλλά είναι μάλλον ογκώδης. Για να οργανώσετε σωστά το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, χρειάζεστε ένα μεγάλο θάλαμο εξαερισμού.

Τύπος πλάκας ανάκτησης ↑

Αντιπροσωπεύεται από μια κασέτα στην οποία τα κανάλια για τη διέλευση του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής διαχωρίζονται από πλάκες από φύλλα από γαλβανισμένο χάλυβα. Οι ροές δεν αναμιγνύονται, αλλά η μεταφορά θερμότητας είναι αναπόφευκτη επειδή οι πλάκες ταυτόχρονα ψύχονται και θερμαίνονται από διαφορετικές πλευρές.

Το σύστημα ανάκτησης αέρα πλάκας (ονομάζεται επίσης cross-accurate) είναι αρκετά κοινό λόγω του χαμηλού κόστους και του συμπαγούς σχεδιασμού του. Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικό - η πιθανότητα κατάψυξης της συσκευής από την πλευρά της εξάτμισης είναι υψηλή, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων στους αγωγούς εξαγωγής.

Αν αξιολογήσουμε την απόδοση των εναλλακτών θερμότητας πλάκας, τότε η απόδοση τέτοιων συσκευών είναι περίπου 60%. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η πολύ απλή συσκευή του εναλλάκτη θερμότητας (χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη), σε αυτή τη συσκευή δεν χρησιμοποιούνται στοιχεία που καταναλώνουν ηλεκτρισμό.

εναλλάκτη θερμότητας, παρά ορισμένα μειονεκτήματα, και συγκεκριμένα: εναλλάκτη θερμότητας συχνά πάγωμα στο κρύο σεζόν, η υποχρεωτική χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του αγωγού σωλήνα τομή τόσο στην recuperator, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την πιο διαδεδομένη συσκευή για την προμήθεια και εγκατάσταση εξάτμισης σε σπίτια, διαμερίσματα και γκαράζ. Η κατάψυξη εναλλάκτη θερμότητας επιτυγχάνεται με μία περιοδική μεταγωγής του ανεμιστήρα τροφοδοσίας ή με τη χρήση μιας βαλβίδας παράκαμψης.

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Μαζί με τους εργοστασιακούς ανακουφιστές, η χρήση αυτοτελών μονάδων είναι ευρέως διαδεδομένη, αφού δεν είναι τόσο δύσκολο να κατασκευάσει κάποιος έναν ανακτητή αέρα. Σκεφθείτε ότι λειτουργεί ένας οικιακός ανακουφιστής.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένας αυτο-κατασκευασμένος ανακτητής μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικός.

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανακτητή ↑

Εξετάστε τρόπους να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού στο γκαράζ. Ο εξαερισμός στο γκαράζ μπορεί να είναι φυσικός, συνδυασμένος και μηχανικός.

 • Ο φυσικός αερισμός είναι όταν μια τρύπα αέρα χτυπιέται στο τοίχωμα του γκαράζ και ένας αγωγός αέρα εισάγεται στην οροφή για να στραγγίσει ο "εξαντλημένος" αέρας.
 • Με συνδυασμένο αερισμό, η είσοδος παραμένει φυσική και ο σωλήνας εξάτμισης συμπληρώνεται με ανεμιστήρα που λειτουργεί από το ηλεκτρικό δίκτυο για αναγκαστική εναλλαγή αέρα.
 • Ο μηχανικός αερισμός είναι ο πιο ακριβός, αλλά ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταλλαγής αέρα. Η εκροή αέρα και η εισροή είναι βίαιη, είναι δυνατή μια σχεδίαση με διαφορετικές ενότητες για την εισροή και την εκροή του αέρα.

Η λειτουργία των μονάδων του μηχανικού συστήματος είναι συντονισμένη, η πιο ακριβή μονάδα είναι η συσκευή που εξασφαλίζει την παροχή καθαρού αέρα. Κατά την κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής, απαιτείται ανεμιστήρας, φίλτρα και θερμαντήρας. Ο ανακτητής φέρνει στο σχεδιασμό τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Λειτουργίες, εργασίες, εργασίες ↑

 1. Αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας.
 2. Απομάκρυνση συμπυκνωμάτων.
 3. Υψηλή απόδοση.
 4. Ασύμμετρος

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη συντήρηση του αυτοκινήτου στην κρύα εποχή είναι +5 μοίρες και η χρήση ενός τέτοιου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με ένα σύστημα ανάκτησης συχνά αντικαθιστά τη χρήση του συστήματος θέρμανσης.

Ανακουφιστής με δικά του χέρια ↑

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε τον εαυτό σας μια συσκευή ανάκτησης πλάκας, τότε χρειάζεστε γαλβανισμένο έλασμα 4m 2, θα πρέπει να κόβεται σε πλάκες 20x30cm και να στοιβάζεται. Οι πλάκες θα πρέπει να είναι τέλεια ομοιόμορφα, οπότε αν χρησιμοποιείται γαλβανισμός, θα είναι πιο βολικό να κόψετε μια στοίβα από τρία φύλλα με ένα βουλγαρικό, αντί να χρησιμοποιείτε μεταλλικό ψαλίδι. Για να δημιουργήσετε ένα απομακρυσμένο χάσμα μεταξύ των πλακών, μπορείτε να τα κολλήσετε στα πλαίσια των λωρίδων του τεχνικού βύσματος (πάχος 2mm). Τα κενά μεταξύ των πλακών πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 mm, έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολική αντίσταση στη ροή του αέρα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά την διατομή του συστήματος ανάκτησης - η ταχύτητα ροής αέρα πρέπει να είναι ίση ή ελαφρώς μεγαλύτερη από 1 m / s. Μετά τη στοίβαξη ολόκληρη η στοίβα ρωγμών θα πρέπει να γεμίσει με ένα στεγανωτικό ουδέτερο συστατικό.

Αφού το στεγανωτικό στεγνώσει, η πλάκα πρέπει να τοποθετηθεί στο περίβλημα (οποιοδήποτε κουτί από κατάλληλο μέγεθος). Το σώμα είναι φτιαγμένο από κασσίτερο, στο οποίο εισάγονται οπές, μέσα στις οποίες εισάγονται πλαστικές φλάντζες, η διάμετρος των οποίων πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο των αεραγωγών. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται με στεγανωτικό σιλικόνης. Το κουτί είναι κατασκευασμένο από ινοσανίδες ή κόντρα πλακέ πάχους 18mm, όλοι οι τοίχοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα. Η συνολική επιφάνεια των πλακών θα είναι 3,3 m 2 με παραγωγικότητα 150 m 3 / h, ο συλλέκτης που συλλέγεται με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να έχει απόδοση 50-60%. Το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα είναι κάτω από -10 ° C, οι πλάκες εναλλαγής θερμότητας μπορούν να παγώσουν, επομένως για την περιοδική απόψυξη στο ζεστό μέρος τους πρέπει να εγκατασταθεί αισθητήρας αλλαγής πίεσης. Κατά την κατάψυξη, ο φρέσκος αέρας θα περάσει από την παράκαμψη και ο εναλλάκτης θερμότητας θα αρχίσει να ξεπαγώνεται από τον αέρα εξαγωγής.

Το σύγχρονο σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού είναι απλά απαραίτητο. Μετά από ένα συμβατικό αγωγούς εξαερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο για να διατηρήσουν μια υγιή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο δεν μπορεί. Σύγχρονα υλικά συχνά «δεν αναπνέει» τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας (παραγωγή των πλαστικών παραθύρων, για παράδειγμα) παρέχει ένα σχεδόν αεροστεγές δωμάτιο. Οι επιπλέον μονάδες διαχείρισης αέρα τροφοδοσίας με ανάκτηση θερμότητας θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η κανονική εξαερισμού και να λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης των μυκήτων και μούχλας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις υγρές περιοχές με ανεπαρκή εξαερισμό. Έτσι, η recuperator για τα διαμερίσματα, ιδιωτικές κατοικίες, και επιπλέον, για το γκαράζ (υπερβολική υγρασία στο γκαράζ οδηγεί αναπόφευκτα σε διάβρωση, και τα καυσαέρια και ατμών καυσίμου σε συνδυασμό με το «μπαγιάτικο» αέρα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία) - είναι εξαιρετικά επιθυμητή συσκευή.

Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

Η αρχή του ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

 • κόστος φορέων ενέργειας ·
 • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
 • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
 • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

Dan! La:

- Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

Ανακτητής αέρα, συσκευή.

1. Περιστροφικός ανακτητής

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

 • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
 • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • συμπαγές μέγεθος.
 • απλότητα της συσκευής.
 • απουσία κινούμενων μερών.

Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

 • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
 • φύλλο ·
 • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Vitman:

- Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

- Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

- Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

Vitman:

- Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

sim1:

- Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
 • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
 • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

Vitman:

- Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

Master Master:

- Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

saks01:

- Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

Τι είναι ένας ανακτητής και πώς λειτουργεί;

Πρόσφατα ανακάλυψα έναν ανακτητή που απομακρύνει κακό αέρα από το σπίτι και επιστρέφει ζεστό φρέσκο ​​αέρα το χειμώνα, πώς λειτουργεί;

Αν μεταφράσετε τη λέξη recuperator από τη Λατινική, παίρνετε - να πάρετε κάτι πίσω.

Όταν κάποιος χώρος αερίζεται, κάποιος από τον ζεστό αέρα εξέρχεται έξω, γεγονός που μειώνει την απόδοση π.χ. της θέρμανσης κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου. Για να μειωθεί η απώλεια θερμότητας, οι ανακτητές χρησιμοποιούνται μία φορά.

Recuperator, με άλλα λόγια αυτό εναλλάκτη θερμότητας.

Με την ευκαιρία, κοιτάζοντας μπροστά, ένας πολύ αξιοπρεπής ανάκτηση μπορεί να γίνει με τα ίδια χέρια και με την ποιότητα, δεν θα αποδώσει στην αγορά οτιδήποτε.

Η αρχή του ανακτητή η απλή γλώσσα είναι αυτή: υπάρχει ένας τετράγωνος σωλήνας μέσω του οποίου ο αέρας φεύγει από το δωμάτιο προς μία κατεύθυνση και ο καθαρός αέρας από το δρόμο είναι κάθετος. Στο εσωτερικό υπάρχουν ειδικές πλάκες που δεν επιτρέπουν την ανάμιξη των ρευμάτων, αλλά χάρη σε αυτές, η θερμότητα από τον αέρα που φεύγει στο δρόμο μεταφέρεται στην εισερχόμενη ροή καθαρού αέρα - πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας.

Ως αποτέλεσμα, ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο είναι πολύ θερμότερος και ως πλεονέκτημα, η απώλεια θερμότητας μειώνεται σημαντικά.

Η εξοικονόμηση είναι προφανής. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -15˚C και η θερμοκρασία του αέρα που εξέρχεται από τον εξαερισμό είναι περίπου + 20˚C, όταν χρησιμοποιείται ο ανακτητής, ο εισερχόμενος καθαρός αέρας θα έχει θερμοκρασία περίπου +4 - + 8˚C. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο κύριος σκοπός όλων των ανακουφιστών.

Οι συσκευές ανάκτησης είναι τεσσάρων τύπων.

 1. Πιάτο - το πιο κοινό, με απόδοση 40-65%. Μην χρειάζεστε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το πάγωμα το χειμώνα και το στέγνωμα στον αέρα.
 2. Ρόταρυ - σε αυτά ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται λόγω του ότι περνάει από τον περιστρεφόμενο εναλλάκτη θερμότητας. Απόδοση μέχρι 87%. Plus - δεν υπερχειλίζει τον αέρα. Απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια.
 3. Ανακυκλοφορία (με τη χρήση νερού ή αντιψυκτικού, ως μεσολαβητή στη μεταφορά θερμότητας). Αποτελεσματικότητα 50-65%, απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια και στεγνώστε τον αέρα.
 4. Οι στέγες (χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και για διαμέρισμα ή ιδιωτική κατοικία δεν είναι κατάλληλες) Αποδοτικότητα 55-68%.

Ως εκ τούτου, για έναν απλό αγοραστή, η επιλογή περιορίζεται μεταξύ πλάκας και περιστροφικού.

Τα πρώτα είναι φθηνότερα, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά.

Το δεύτερο - πιο ακριβό, αλλά πιο κερδοφόρο στη διαδικασία της λειτουργίας.

Πώς να φτιάξετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας.

Η διαδικασία δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Για εργασία, είναι απαραίτητο να έχουν γαλβανισμένα φύλλα μετάλλων, αρκετές πλαστικές πλάκες πάχους 4 και πλάτους 20 mm και τέσσερις φλάντζες από πλαστικό.

Στάδια εργασίας:

 1. Κόβουμε μεταλλικές πλάκες με μέγεθος 30x30cm. Οι πλαστικές πλάκες με το ίδιο μέγεθος.
 2. Στο πρώτο φύλλο χρησιμοποιούμε δύο πλαστικές ταινίες με σιλικόνη, για παράδειγμα, αριστερά και δεξιά. Σε αυτά, από πάνω κολλημένο το δεύτερο πιάτο. Σε αυτό, επίσης, κόλλησε δύο λωρίδες, αλλά ήδη μπροστά και πίσω. Και ούτω καθεξής.
 3. Όταν ο εναλλάκτης θερμότητας φτάσει σε ύψος περίπου 150mm, τελειώστε τη συγκόλληση και αφήστε το προϊόν να στεγνώσει.
 1. Μετά την ξήρανση, σε κάθε πλευρά του εναλλάκτη θερμότητας κόβουμε την πλαστική φλάντζα, σφραγίζοντας τον υπόλοιπο χώρο γύρω από αυτό με ένα στεγανωτικό. Ο αέρας μπορεί να διέλθει μόνο μέσω των φλαντζών.
 2. Κάνουμε το σώμα του ανακτητή - από μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, πλαστικό - δεν έχει σημασία και τοποθετούμε τον εναλλάκτη θερμότητας μέσα.

Συμβουλές από την προσωπική εμπειρία:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μονώσει το περίβλημα του αποσυμπιεστή. Οποιοδήποτε υλικό, κατ 'αρχήν, δεν είναι σημαντικό.

Κάντε παράκαμψη στον εξαερισμό τροφοδοσίας. Περιλαμβάνεται περιοδικά, μπορείτε να αποψύξετε εύκολα τον εναλλάκτη θερμότητας που καλύπτεται από πάγο το χειμώνα. Ο ζεστός αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο θα λειώσει τον πάγο, μετά από τον οποίο θα είναι και πάλι δυνατόν να αφήσουμε στον καθαρό αέρα μέσω του ανακτητή.

Ανακύκλωση θερμότητας σε συστήματα εξαερισμού: Αρχή λειτουργίας και επιλογές

Κατά τη διαδικασία εξαερισμού, όχι μόνο ο εξαγόμενος αέρας, αλλά και μέρος της θερμικής ενέργειας ανακυκλώνεται από το δωμάτιο. Το χειμώνα, αυτό οδηγεί σε αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Η μείωση του περιττού κόστους, όχι εις βάρος της ανταλλαγής αέρα, θα επιτρέψει την ανάκτηση θερμότητας σε κεντρικά και τοπικά συστήματα εξαερισμού. Για την ανάκτηση της θερμικής ενέργειας χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι εναλλακτών θερμότητας - ανακτητές.

Η έννοια της ανάκτησης: η αρχή του εναλλάκτη θερμότητας

Μετάφραση από τη λατινική γλώσσα, η ανάκτηση σημαίνει επιστροφή χρημάτων ή απόδειξη επιστροφής. Όσον αφορά τις αντιδράσεις ανταλλαγής θερμότητας, η ανάκτηση χαρακτηρίζεται ως μερική επιστροφή της ενέργειας που καταναλώνεται για την πραγματοποίηση της τεχνολογικής δράσης με σκοπό την εφαρμογή στην ίδια διαδικασία. Στο σύστημα εξαερισμού, η αρχή της ανάκτησης χρησιμοποιείται για την εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

Κατ 'αναλογία υπάρχει ανάκαμψη ψύξης σε ζεστό καιρό - οι θερμές μάζες τροφοδοσίας θερμαίνουν την έξοδο "work-off" και η θερμοκρασία πέφτει.

Η διαδικασία ανάκτησης ενέργειας πραγματοποιείται σε εναλλάκτη θερμότητας ανάκτησης. Η συσκευή εξασφαλίζει την παρουσία ενός στοιχείου ανταλλαγής θερμότητας και ανεμιστήρων για την άντληση πολυδιάστατων ροών αέρα. Το σύστημα αυτοματισμού χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της διαδικασίας και τον έλεγχο της ποιότητας της παροχής αέρα.

Ο σχεδιασμός σχεδιάζεται έτσι ώστε οι ροές τροφοδοσίας και εξαγωγής να βρίσκονται σε χωριστά διαμερίσματα και να μην αναμιγνύονται - η ανάκτηση θερμότητας γίνεται μέσα από τα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας.

Κατανοήστε και κατανοήστε τι αερισμός με ανάκτηση θα βοηθήσει ένα σαφές διάγραμμα της κυκλοφορίας του αέρα.

Ταχύτητα αναρρόφησης στον εξαερισμό

Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την σκοπιμότητα της ρύθμισης του αναρροφητικού αερισμού αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος και συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα του με τις ελλείψεις.

Η ανάγκη χρήσης της ανάκτησης θερμότητας είναι πιο σημαντική σε κτίρια με αναγκαστική εκκένωση του αέρα. Κατά κανόνα, πρόκειται για κατασκευές χαμηλής αδρανείας που κατασκευάζονται με καινοτόμες τεχνολογίες θερμικής μόνωσης (σπίτια κατασκευασμένα από πάνελ σάντουιτς, πλάκες πυριτικού αερίου, μπλοκ αφρού). Σε τέτοια κτήρια, οι τοίχοι δεν αποθηκεύονται σε θερμότητα και η φυσική ανταλλαγή αέρα είναι αναποτελεσματική.

Ωστόσο, τα προβλήματα με την κυκλοφορία του αέρα είναι επίσης χαρακτηριστικό των «παραδοσιακών» κτίρια από τούβλα και μπετόν. Η παρουσία θερμικά σφραγισμένα ηχομονωτικά παράθυρα από PVC για να εμποδίσει την κυκλοφορία της φυσικής ώθησης - φρέσκο ​​αέρα σταματά και το σχέδιο στους αγωγούς αέρα τείνει στο μηδέν ή «αναποδογυρίζει».

Η λύση του προβλήματος των "eurowindows" είναι η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Το σύστημα αποκαθιστά την ανταλλαγή αέρα, αλλά ταυτόχρονα η απώλεια θερμότητας αυξάνεται στο 60%. Και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς θερμική ανάκαμψη.

Ο δείκτης απόδοσης της ανάκτησης θερμότητας αερισμού:

 • 0% - ανοιχτό παράθυρο - ο ζεστός αέρας αφαιρείται στην ατμόσφαιρα και το κρύο εισέρχεται στο εσωτερικό, μειώνοντας τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο.
 • 100% - ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται στη θερμοκρασία της "εργασίας μακριά" - είναι τεχνικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί?
 • Το 30-90% είναι αποδεκτή παράμετρος, η ανάκτηση με απόδοση 60% ή περισσότερο θεωρείται καλή, η αποτελεσματικότητα πάνω από το 80% είναι εξαιρετική μεταφορά θερμότητας.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαρτάται από τον τύπο του ανακτητή, τις διαστάσεις του χώρου και τη ροή του αέρα. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του εξαερισμού, ακόμη και με απόδοση 30%, είναι πιο ευεργετική από την απουσία του. Εκτός από τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η "αναγέννηση" της θερμότητας βελτιώνει το συνολικό μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Μειονεκτήματα χρήσης ενός εναλλάκτη θερμότητας:

 1. Εξάρτηση από την ενέργεια. Η αγορά εξοπλισμού κλιματισμού δικαιολογείται εάν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά μικρότερη από την εξοικονόμηση ενέργειας μετά την εγκατάσταση του ανακτητή.
 2. Συμπύκνωση. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, η υγρασία μπορεί να συμπυκνώνεται στα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας. Το χειμώνα, υπάρχει η δυνατότητα πάγου, η οποία είναι γεμάτη από ταχεία μείωση της απόδοσης ή από την έξοδο του ανακουφιστή εκτός λειτουργίας.
 3. Θορυβώδες έργο. Ορισμένα μοντέλα που βρίσκονται στη διαδικασία εκμετάλλευσης παράγουν μια βουίζει. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτή η έλλειψη δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, τότε το βράδυ ο θόρυβος προκαλεί δυσφορία. Ανακουφιστές με βελτιωμένη μόνωση εργάζονται ήσυχα.

Η υψηλή αρχική επένδυση γίνεται συχνά το κύριο επιχείρημα κατά του ενεργειακού αερισμού.

Χαρακτηριστικά διαφορετικών τύπων εναλλακτών θερμότητας

Ο σχεδιασμός του ανακτητή καθορίζει το μοτίβο ροής του ψυκτικού υγρού, την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, την κατηγορία κατανάλωσης ενέργειας και το κόστος του εξοπλισμού. Χρησιμοποιούνται πέντε παραλλαγές εναλλάκτες θερμότητας: πλάκα, περιστροφικές, σωλήνες θερμότητας, συσκευές θαλάμου και μοντέλα με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο.

Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας - απλότητα κατασκευής

Η βάση του εναλλάκτη θερμότητας είναι ένας σφραγισμένος θάλαμος με έναν αριθμό παράλληλων αγωγών. Τα κανάλια διαχωρίζονται με χωρίσματα - θερμικά αγώγιμες πλάκες από χάλυβα ή αλουμίνιο.

Ρεύματα αερίων κινούνται το ένα προς το άλλο, διασταυρώνονται στην κασέτα του ανακτητήρα, αλλά δεν αναμιγνύονται. Η θερμική ανταλλαγή πραγματοποιείται χάρη στη μία φορά ψύξη και θέρμανση των πλακών από διαφορετικές πλευρές.

Πλεονεκτήματα του σταυροειδούς εναλλάκτη θερμότητας:

 • Απλότητα εγκατάστασης και προσαρμογής του εξοπλισμού.
 • εξάλειψη της επαφής των μαζών του αέρα ·
 • προσιτή τιμή και συμπαγείς διαστάσεις.
 • απουσία τριβής και κινούμενων μερών.

Ο δείκτης απόδοσης κυμαίνεται από 40-70%.

Το κύριο μειονέκτημα του μοντέλου πλάκας είναι η καθίζηση του συμπυκνώματος στο κανάλι καυσαερίων και ο σχηματισμός πάγου το χειμώνα. Για την απόψυξη της μονάδας, ο εισερχόμενος πίδακας ανακατευθύνεται γύρω από τον εναλλάκτη θερμότητας και μια θερμή εκροή τήκεται στον πάγο πάνω στις πλάκες.

Υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης του προβλήματος:

 1. Προθερμάνετε την εισερχόμενη ροή αέρα σε μια θερμοκρασία στην οποία αποκλείεται ο σχηματισμός πάγου.
 2. Ανακλαστήρας με πλάκες υγροσκοπικής κυτταρίνης. Το υλικό απορροφά την υγρασία από τις μάζες αέριου αέρα και τις μεταφέρει στις εισερχόμενες ροές.

Κατά την επιλογή ενός εναλλάκτη θερμότητας εγκάρσιου τύπου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των πλακών. Τα χαρακτηριστικά τους εξαρτώνται από το υλικό κατασκευής:

 1. Το φύλλο αλουμινίου είναι ένα προσιτό κόστος, αλλά περιορισμένη απόδοση το χειμώνα. Επιπλέον, δεν συνιστάται για οικιακούς χώρους λόγω της ξήρανσης του αέρα. Τροποποιήσεις με "γέμισμα" αλουμινίου - η καλύτερη επιλογή για μπάνια και πισίνες.
 2. Πλαστικά χωρίσματα - σε τιμή παρόμοια με τα μεταλλικά προϊόντα, αλλά διαφέρουν σε βελτιωμένες επιδόσεις.
 3. Ο εναλλάκτης θερμότητας κυτταρίνης - αποτρέπει την κατάψυξη και διατηρεί μια κανονική περιεκτικότητα σε υγρασία σε εσωτερικούς χώρους.

Ο θερμικός εναλλάκτης υγροκυτταρίνης είναι οικονομικότερος και βέλτιστος για τον αερισμό κατοικιών.

Περιστροφικός ανακτητής - υψηλή απόδοση του συστήματος

Ο εναλλάκτης θερμότητας παρουσιάζεται με τη μορφή κυλίνδρου γεμάτου με ενδιάμεσα στρώματα κυματοειδούς μετάλλου. Καθώς περιστρέφεται η μονάδα τυμπάνου, οι ροές ζεστού ή κρύου αέρα εισέρχονται εναλλάξ σε κάθε διαμέρισμα.

Η αποτελεσματικότητα μεταφοράς θερμότητας καθορίζεται από την ταχύτητα περιστροφής του δρομέα, η λειτουργική απόδοση μπορεί να ρυθμιστεί.

Επιχειρήματα "για" περιστροφικό ανακτητή:

 • ανάκτηση θερμότητας έως 65-90%.
 • οικονομική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 • μερική αντιστάθμιση της υγρασίας - μπορείτε να κάνετε χωρίς έναν υγραντήρα?
 • περίοδο αποπληρωμής - μέχρι 4 έτη.

Παρά την υψηλή απόδοση, ο εναλλάκτης θερμότητας τύπου τύμπανος δεν έγινε ο ηγέτης μεταξύ παρόμοιων εγκαταστάσεων. Τα μειονεκτήματα του συστήματος εξαερισμού:

 1. Η ανάμιξη μολυσμένου αέρα στην εισροή. Μέσα από τους μικροκαναλούς, οι μάζες εξάτμισης και τροφοδοσίας κυκλοφορούν με τη σειρά τους, έτσι περίπου το 3-8% του "work-out" επιστρέφει. Το τύμπανο μεταδίδει συχνά τη μυρωδιά του εξερχόμενου αέρα.
 2. Πολυπλοκότητα της κατασκευής. Τα περιστρεφόμενα μέρη του δρομέα χρειάζονται τακτική συντήρηση και περιοδική αντικατάσταση. Τα κινούμενα στοιχεία εκπέμπουν θόρυβο και κραδασμούς κατά τη λειτουργία.
 3. Υψηλό κόστος. Η τιμή για τα περιστροφικά μοντέλα είναι υψηλότερη από ό, τι για τα προϊόντα πλάκας. Αυτό οφείλεται στη χρήση σύνθετων μηχανικών στην κατασκευή του εναλλάκτη θερμότητας βαρελιών.
 4. Μεγαλύτερα μεγέθη. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε ευρύχωρο θάλαμο αερισμού.

Λόγω της ανεπάρκειας, τα περιστροφικά φυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Συναρμολογημένοι εναλλάκτες θερμότητας - μοντέλο γλυκόλης

Η μονάδα ανάκτησης με ένα ενδιάμεσο ψυκτικό υγρό λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της αναφέρεται συχνά ως συνδεδεμένος εναλλάκτης θερμότητας ή αδρανές μέσο γκογχολάν. Αυτό είναι ένα από τα πιο ευέλικτα συστήματα ανάκτησης θερμότητας. Ένας εναλλάκτης θερμότητας κόβει στον αγωγό τροφοδοσίας, και ο δεύτερος - στην κουκούλα.

Αρχή λειτουργίας. Η σύνθεση γλυκόλης κυκλοφορεί μεταξύ των εναλλάκτη θερμότητας. Η θερμοκρασία του φορέα θερμότητας αυξάνεται λόγω του θερμαινόμενου ρεύματος καυσαερίων και στη συνέχεια η θερμική ενέργεια μεταφέρεται στον καθαρό αέρα. Το κλειστό σύστημα εξαλείφει την ανάμειξη των προσκείμενων αέριων μαζών.

Χαρακτηριστικά των εναλλάκτη θερμότητας με ψυκτικό:

 • Απόδοση - 45-55%.
 • ρύθμιση της απόδοσης με τη βοήθεια της αντλίας - επιλέγεται η ταχύτητα της αντιψυκτικής κίνησης.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης απομακρυσμένων αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα (μέχρι 800 m).
 • ο ανακτητής εγκαθίσταται κάθετα ή οριζόντια.
 • σε σοβαρό παγετό η επιφάνεια του εναλλάκτη θερμότητας εξάτμισης παγώνει - εμφανίζεται ο πάγος. η χρήση αντιψυκτικού σας επιτρέπει να χειρίζεστε τον ανακτητή χωρίς να καταφύγετε σε απόψυξη.
 • περίοδος αποπληρωμής του συστήματος - έως 2 έτη.
 • Ένας συνδυασμός 1 εκχυλίσματος και πολλών παραποτάμων είναι δυνατός ή αντίστροφα.

Ο όγκος του αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί και να παραδοθεί πρέπει να είναι περίπου ίσος. Τέτοιοι συλλέκτες χρησιμοποιούνται συνήθως εάν η εισροή είναι τοξική ή πολύ μολυσμένη όταν η ανάμιξη των ρευμάτων είναι απαράδεκτη.

Μονάδα θαλάμου - καθολικότητα εφαρμογής

Δομικά, ο εναλλάκτης θερμότητας του θαλάμου είναι ένα κλειστό κιβώτιο που διαχωρίζεται από ένα κινούμενο αποσβεστήρα. Το αρχικό διαμέρισμα ορίζει το σχήμα λειτουργίας του ανακτητή.

Ως αποτέλεσμα, η εισροή κινείται κατά μήκος των ζεστών τοιχωμάτων του πρώτου αγωγού αέρα και η "κατεργασία" θερμαίνει την επιφάνεια του δεύτερου θαλάμου. Σε κάποιο σημείο, το διάφραγμα γίνεται πίσω και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Πλεονεκτήματα της μονάδας εναλλάκτη θερμότητας θαλάμου:

 • Απόδοση - 80-90%;
 • σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας θερμομόνωση, το κόστος θέρμανσης ελαχιστοποιείται.
 • Απλή εγκατάσταση - απαιτείται η βοήθεια εμπειρογνωμόνων σε μια επιλογή παραμέτρων μιας εγκατάστασης αερισμού.
 • τη διατήρηση του επιπέδου υγρασίας.
 • η κατάψυξη του συστήματος αποκλείεται.

Το Recuperator του θαλάμου είναι μια εξαιρετική επιλογή για περιοχές όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει σημαντική ανισορροπία μεταξύ της θερμοκρασίας μέσα και έξω.

Τα μειονεκτήματα της μονάδας ανάκτησης θερμότητας περιλαμβάνουν:

 • την ανάγκη τακτικής συντήρησης των κινούμενων μερών ·
 • οι εισερχόμενοι πίδακες αέρα είναι εν μέρει αναμεμειγμένοι - οι μυρωδιές και οι ακαθαρσίες μπορούν να ρέουν πίσω στο κτίριο.

Για να μειωθεί η πρόσμιξη, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ένα φίλτρο. Ο αέρας γίνεται καθαρότερος, αλλά η απόδοση του ανακτητή πέφτει.

Θερμάστρες - κλειστό σύστημα ανταλλαγής θερμότητας

Ο ανακτητής αποτελείται από έναν αριθμό σωλήνων από χαλκό ή αλουμίνιο γεμάτοι με πτητική ουσία, για παράδειγμα φρέον. Η αρχή του σωληνωτού εναλλάκτη θερμότητας βασίζεται σε φυσικές διεργασίες - τη μεταβολή της κατάστασης της ουσίας όταν θερμαίνεται.

Το αέριο ανεβαίνει και εκπέμπει την θερμική ενέργεια στην εισροή, μετά την οποία το φρέον συμπυκνώνεται και ρέει προς τα κάτω στον ανακτητή. Ο θερμικός κύκλος επαναλαμβάνεται σε έναν κύκλο.

Τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του σωληνωτού εναλλάκτη θερμότητας:

 • η απόδοση της συσκευής είναι έως 65%.
 • Λειτουργία χωρίς θόρυβο λόγω έλλειψης κινούμενων στοιχείων.
 • Απλότητα σχεδιασμού και άνεση στην υπηρεσία.
 • συμπαγείς διαστάσεις και μικρό βάρος.
 • ενεργειακή ανεξαρτησία - το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί με φυσικό τρόπο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι ροές αέρα της εισροής και η ροή επιστροφής δεν αναμειγνύονται.

Αδύναμες πλευρές των σωλήνων θερμότητας:

 • η υψηλή απόδοση επιτυγχάνεται σε ένα στενό εύρος θερμοκρασίας - με ξαφνική υπερθέρμανση όλα τα Freon εξατμίζονται και με ανεπαρκή θέρμανση η ένταση της εξάτμισης επιβραδύνεται.
 • σωλήνες χαμηλής αντοχής - η αλλαγή του σχήματος ή η αποσυμπίεση μειώνει την απόδοση του εξοπλισμού.

Οι σωληνοειδείς αφυγραντήρες χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κατασκευές, σε διοικητικά κτίρια γραφείων και σε μικρές βιομηχανικές περιοχές.

Τρόποι οργάνωσης αναρρόφησης αερισμού

Η ανάκτηση είναι εξοπλισμένη με μία από τις μεθόδους: κεντρική και αποκεντρωμένη. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός ρέει μέσω του εναλλάκτη θερμότητας από όλο το δωμάτιο, στη δεύτερη - από ένα δωμάτιο.

Συγκεντρωτικό σύστημα σύνθετης παροχής και εξαγωγής

Το κεντρικό σύστημα είναι εξοπλισμένο στο στάδιο της κατασκευής ή του μεγάλου εκσυγχρονισμού του συστήματος εξαερισμού.

Το PVU με σύστημα ανάκτησης παρέχει επαρκή ανταλλαγή αέρα ακόμη και σε σπίτια με σφραγισμένα παράθυρα. Στην περίπτωση αυτή, οι ροές αέρα κατανέμονται ομοιόμορφα χωρίς να δημιουργούνται ρεύματα.

Οι σύνθετες μονάδες monoblock είναι εξοπλισμένες με:

 • ανεμιστήρες - 24ωρη τροφοδοσία καθαρού αέρα και εκτόξευση πιδάκων κορεσμένων με διοξείδιο του άνθρακα.
 • θερμαντήρες - προθέρμανση της εισροής.
 • φίλτρα - κρατήστε τη σκόνη και τα μικροσωματίδια.
 • ανακτητή.

Η λειτουργία ορισμένων SSPs επεκτείνεται από το χρονόμετρο καθυστέρησης, τον ρυθμιστή ισχύος, τους αισθητήρες στάθμης υγρασίας και ούτω καθεξής.

Καλά αποδεδειγμένη ανάκτησης μονομπλόκ παραγωγή SSP "Στόμια" (Ουκρανία), Dantherm (Δανία), "η Daikin" (Ιαπωνία), "Dantex" (Αγγλία).

Τοπικές μονάδες - προσθήκη στο υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού

Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των αέριων μαζών στο χειρουργείο είναι κατάλληλες οι αποκεντρωμένες πηγές με ανάκτηση θερμότητας.

Κόβουν στην πρόσοψη του κτιρίου ή συναρμολογούνται από ένα παράθυρο.

Χαρακτηριστικά των αποκεντρωμένων συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση:

 • Απόδοση - 60-96%.
 • χαμηλή παραγωγικότητα - οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις μέχρι 20-35 τ.μ.
 • προσιτό κόστος και ευρύ φάσμα μονάδων, από συμβατικές βαλβίδες τοίχου μέχρι αυτοματοποιημένα μοντέλα με σύστημα πολλαπλών σταδίων φιλτραρίσματος και δυνατότητα ρύθμισης της υγρασίας.
 • απλότητα εγκατάστασης - δεν απαιτείται έναρξη λειτουργίας αγωγών αέρα για την έναρξη λειτουργίας.

Δημοφιλείς κατασκευαστές τοπικών ανακτητών: Prana (Ουκρανία), O.Erre (Ιταλία), Blizzard (Γερμανία), Vents (Ουκρανία), Aerovital (Γερμανία).

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύγκριση των εργασιών φυσικού αερισμού και αναγκαστικού συστήματος με ανάκτηση:

Η αρχή του κεντρικού ανακτητή, ο υπολογισμός της απόδοσης:

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός αποκεντρωμένου εναλλάκτη θερμότητας χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας βαλβίδας τοίχου Prana:

Μέσω του συστήματος εξαερισμού από το δωμάτιο διαρκεί περίπου το 25-35% της θερμότητας. Οι ανακτητές χρησιμοποιούνται για τη μείωση των απωλειών και την αποδοτική ανάκτηση θερμότητας. Ο κλιματικός εξοπλισμός σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια των αποβλήτων για να θερμάνετε τον εισερχόμενο αέρα.

teplomex.ru

Θέρμανση και παροχή νερού στο σπίτι

Επιλέξτε έναν ανάκτηση αέρα για ένα διαμέρισμα

Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι ένα μικρό μέγεθος, αλλά ένας πολύ αποτελεσματικός εναλλάκτης θερμότητας σχεδιασμένος όχι μόνο για τον καθαρισμό του αέρα αλλά και για σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης.

Ο ανακτητής στο διαμέρισμα εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα: την εισροή και την εξάτμιση του αέρα. Πολλοί, τι να κρύψουν, θεωρούν αυτή τη συσκευή περιττή περίσσεια, αλλά εκείνοι που το χρησιμοποιούν ήδη και εκτιμούν την ποιότητα αυτής της συσκευής είναι απίθανο να είναι σε θέση να το εγκαταλείψουν. Ανακτητής αέρα - τι είναι;

Αυτό είναι ένα σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμά σας ή σε ιδιωτικό σπίτι. Η εγκατάσταση (εγκατάσταση) γίνεται ακόμα πιο επείγουσα, δεδομένου ότι ο απόλυτος αριθμός κατοίκων της χώρας μας χρησιμοποιεί πλαστικά παράθυρα και αξιόπιστες μεταλλικές πόρτες. Βολικό, ήσυχο, ασφαλές.

Αλλά το μεγάλο μειονέκτημα αυτών των σύγχρονων χαρακτηριστικών της ζωής μας είναι ο ανεπαρκής αερισμός των διαμερισμάτων μας. Ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα σχεδόν δεν παραλαμβάνεται. Εάν υπάρχει ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είναι ακόμα στο πρόσθετο και πολύ ξηρό. Η κυκλοφορία της ροής αέρα στο δωμάτιο δεν συμβαίνει. Αγοράζοντας έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα, λύετε ταυτόχρονα πολλά προβλήματα:

- ανταλλαγή αέρα ·
- Υγρασία.
- Εμπλουτισμός του αέρα με οξυγόνο.

Εφαρμογή ανακτητή αέρα για διαμέρισμα

Ο ανακτητής είναι σε θέση να αναβαθμίσει πλήρως τον αέρα στο διαμέρισμά σας, να τον καθαρίσει από σκόνη και άλλες ακαθαρσίες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες και για παιδιά. Για παράδειγμα, σε μόλις δύο ώρες θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο στην περιοχή ενός τυπικού διαμερίσματος δύο δωματίων.

Τύποι ανακτητήρων αέρα

Οι ανακτητές για το διαμέρισμα είναι τριών τύπων:

1. Πλάκα.

Αυτή η συσκευή αποτελείται από πολλές μεταλλικές πλάκες που μεταφέρουν θερμότητα. Η εισροή και η εξάτμιση σε αυτά πραγματοποιείται λόγω του γεγονότος ότι με καλή ανταλλαγή θερμότητας ο αέρας στις πλάκες δεν αναμιγνύεται. Οι αναρροφητήρες αυτού του τύπου ταιριάζουν καλύτερα στον εξαερισμό των μεγάλων χώρων και στα ύψη των οροφών των διαμερισμάτων.

2. Ρόταρυ.

Αυτός ο τύπος συσκευής ανάκτησης διαφέρει από τις συσκευές πλάκας με μεγάλο μέγεθος. Αλλά αν κάποιος αμφιβάλλει ότι οι δυσκίνητες διαστάσεις μπορούν να διαταράξουν το εσωτερικό του διαμερίσματός του, οι αμφιβολίες σε αυτήν την περίπτωση είναι τελείως αδικαιολόγητες: σύγχρονα μοντέλα συσκευών ρότορα ταιριάζουν καλά σε κάθε δωμάτιο. Η εισροή και η εξάτμιση του αέρα στον περιστροφικό ανακτητήρα πραγματοποιείται λόγω του περιστρεφόμενου ρότορα (εξ ου και το όνομά του) από κυματοειδές χάλυβα.

3. Αιθυλενογλυκόλη.

Λόγω της πολυπλοκότητας της εγκατάστασης που χρησιμοποιείται σε μεγάλα αντικείμενα. Η συσκευή αυτού του τύπου αποτελείται από δύο εναλλάκτες θερμότητας. Το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο που κυκλοφορεί είναι αιθυλενογλυκόλη.

Περιστροφικός αφυγραντήρας

1. Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα παράγεται συνήθως από τους κατασκευαστές με τη μορφή κυλίνδρου που αποτελείται από έναν αριθμό σωλήνων ή πλακών από κεραμικά. Αυτές οι συσκευές είναι βολικές, συμπαγείς, δεν παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την εγκατάσταση.

2. Από το γεγονός ότι ο ανακτητής είναι μια συσκευή του λεγόμενου εξαναγκασμένου εξαερισμού, οι ίδιοι κατασκευαστές προτείνουν να αγοράσουν δύο συσκευές ταυτόχρονα: ένας από αυτούς θα δουλέψει στην εισροή, ο άλλος θα αφαιρέσει τις ήδη εξαντλημένες αέριες μάζες. Μικρό σε μέγεθος, οι ανακτητές για το διαμέρισμα είναι εξοπλισμένοι με ένα ισχυρό σύστημα καθαρισμού του αέρα G4-F7.

3. Η θερμότητα στο διαμέρισμά σας θα παραμείνει το χειμώνα κρύο, δροσερό και φρέσκο ​​το καλοκαίρι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα καταστρέψει πολύ τον προϋπολογισμό σας. Αυτό, ίσως, είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για την αγορά ενός ανακτητή για το διαμέρισμά σας.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης αέρα

Αλλά, βέβαια, όταν κάνετε μια επιλογή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικές από τις ελλείψεις της συσκευής, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια αγορά.

1. Ο ανακτητής παράγει πολύ θόρυβο κατά τη λειτουργία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν αυτό το μειονέκτημα: χτίζουν συσκευές συσκευών που μπορούν να καταργήσουν τον θόρυβο.

2. Ο σχεδιασμός της συσκευής επιτρέπει τον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια της, γι αυτό το λόγο οι εναλλάκτες θερμότητας μπορούν να παγώσουν.

3. Η τιμή αυτού του προϊόντος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - από ένα συγκεκριμένο μοντέλο, από τη βελτίωσή του κ.λπ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι τύποι ανακτητών για ένα διαμέρισμα μπορεί να σας κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την πληρωμή για την εγκατάστασή του.

Ανακτητής αέρα σε ιδιωτικό σπίτι: φωτογραφία

Recuperator για ένα διαμέρισμα - μια συσκευή που δεν έχει αμφισβητηθεί εδώ και καιρό σχετικά με την καταλληλότητα της απόκτησης. Το ερώτημα είναι μόνο ποια συσκευή είναι καλύτερη, καλύτερη, πιο αξιόπιστη, πιο ανθεκτική.

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής αποκαταστατών διαμερισμάτων ήρθε στη Ρωσική αγορά σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου πέντε χρόνια. Αλλά για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα απέδειξε τόσο υψηλή ποιότητα των προϊόντων της που πολλοί καταναλωτές επιλέγουν αυτό το εμπορικό σήμα - Marley.

Μπορείτε να επιλέξετε εδώ έναν απλό ηλεκτρικό ανεμιστήρα και μια πολύπλοκη μονάδα για εισροή και εξαγωγή αέρα. Ποικιλία ποικιλιών, υψηλής ποιότητας, λογικής τιμής, αυτό καθορίζει την ηγετική θέση της εταιρείας Marley. Θέλω να παρουσιάσω μόνο ένα παράδειγμα ενός αποκαταστήρα για ένα διαμέρισμα - είναι ένας αποσυμπιεστής της μάρκας Marley MFnY-180.

Marley Recuperator

1. Παράγεται στη Γερμανία.
2. Πλήρης αθόρυβη λειτουργία.
3. Ανθεκτικότητα κατά τη λειτουργία.
4. Εύκολο στην εγκατάσταση.
5. Χωρίς συντήρηση.
6. Φίλτρα που προστατεύουν από τη σκόνη και τα άλλα μικροσωματίδια G3 και G4.
7. Εξαιρείται η αύξηση της υγρασίας και εξαιρείται ο σχηματισμός μούχλας και μύκητα.
8. Το κόστος θέρμανσης μειώνεται σημαντικά.
9. Η κατανάλωση ενέργειας είναι μόνο 3-7 Watt.
10. Υπάρχει ένα τηλεχειριστήριο.

Σήμερα αποσυναρμολογήσαμε τις συσκευές ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι, τι είναι αυτό. Θεωρούσε τους τύπους, τη διάταξη και την εφαρμογή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Παρακολουθήστε την κριτική βίντεο.

Τι είναι ένα σύστημα ανάκτησης αέρα: η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας, οι τύποι της, τα κριτήρια επιλογής και η επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων

Τον τελευταίο καιρό πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ενεργειακής απόδοσης. Στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα, τα ηλιακά κύτταρα σχεδιάζονται, οι μπαταρίες για την εξοικονόμηση θερμότητας, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, υδάτινων πόρων. Ο ανακτητής αέρα έγινε ένα από τα εμπορικά σήματα. Στα λατινικά σημαίνει αποστολή επιστροφής, επιστροφή ή επιστροφή χρημάτων. Ο στόχος: να δημιουργηθεί ένα άνετο μικροκλίμα, μειώνοντας το κόστος της θέρμανσης.

Τι είναι ο ανακτητής αέρα και ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Ο ανακτητής είναι ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας που χρησιμοποιείται για τον αερισμό των χώρων. Κατά τον αερισμό, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας δεν χάνεται. Το χειμώνα μειώνεται το φορτίο θέρμανσης.

Με σταθερή κυκλοφορία, ο εξοπλισμός λειτουργεί άμεσα σε δύο κατευθύνσεις. Ο απομακρυσμένος θερμός αέρας αφαιρείται. Το κρύο που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται, εισέρχεται στο δωμάτιο, απολυμαίνεται με θέρμανση. Η λειτουργία θερμοκρασίας μπορεί να ρυθμιστεί.

Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αυτοματοποίηση. Η απλή λειτουργία εξασφαλίζει μέγιστη άνεση. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με σύστημα ανάκτησης εξοικονομεί χρήματα, διατηρεί τη θερμότητα, δίνει καθαρό αέρα, καθαρίζει τα αλλεργιογόνα.

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας του εξοπλισμού

Τα ρεύματα αποβλήτων κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης διέρχονται από τον εναλλάκτη θερμότητας, αποδίδοντας θερμότητα. Αυτή είναι η βασική αρχή της δράσης. Ο ανακτητής αποτελείται από ένα περίβλημα στο οποίο συνδέονται ακροφύσια, τοποθετούνται ανεμιστήρες, φίλτρα και κασέτες ανταλλαγής θερμότητας.

 • Ο αέρας συλλέγεται μέσω αγωγών.
 • Με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα τροφοδοτείται στο σύστημα?
 • Περάστε μέσω του ανακτητή.
 • Ρίχνεται στην ατμόσφαιρα.
 • Από το δρόμο λαμβάνονται φρέσκα ρεύματα και περνούν και πάλι μέσω του ανακτητή.
 • Εν μέρει η θερμότητα συλλέγεται και μεταφέρεται στην εισερχόμενη εισροή.

Ρόταρυ

Λειτουργεί με ένα περιστροφικό στοιχείο. Το τύμπανο είναι κατασκευασμένο από φύλλο αλουμινίου με υψηλή αγωγιμότητα θερμότητας. Η θερμότητα κατά την απομάκρυνση μεταφέρεται στις εισερχόμενες μάζες αέρα.

Η συσκευή δεν είναι ευαίσθητη στον παγετό. Στα δωμάτια σχηματίζεται λιγότερη ξηρότητα. Ο περιστροφικός συλλέκτης θερμότητας της ενέργειας αέρα εξαερισμού καταναλώνει οικονομικά ηλεκτρική ενέργεια. Απαιτείται η απαιτούμενη ταχύτητα ρότορα. Με τη βοήθεια του ρυθμιστή ταχύτητας αλλάζει η ισχύς εξόδου θερμότητας. Αποτελεσματικότητα της εργασίας: 87%

Lamellar

Η ροή εισόδου και εξόδου προστατεύεται από πλάκες αλουμινίου, μέσω των οποίων γίνεται θέρμανση. Στην πλάκα εμφανίζεται συμπύκνωση. Σε παγωμένο καιρό, εμφανίζεται πάγος στη συσκευή. Μπορείτε να το λειώσετε με μια ηλεκτρική θερμάστρα.

Κατά τη θέρμανση, δεν λαμβάνει χώρα μεταφορά θερμότητας, η απόδοση λειτουργίας είναι μηδενική. Η συνολική απόδοση πέφτει. Αφού θερμανθεί ο ψυχρός αέρας στον τρόπο λειτουργίας, η ανάκρουση είναι κατά μέσο όρο 90%.

Επανακυκλοφορία του νερού

Για τη μεταφορά θερμότητας χρησιμοποιείται ένα υγρό. Μπορεί να συγκριθεί με τη λειτουργία του λέβητα, ο οποίος αντικαθίσταται από εναλλάκτη θερμότητας και ενσωματώνεται στην κουκούλα. Ο ρόλος του ψυγείου παίζεται από ένα άλλο στοιχείο, το οποίο προορίζεται για την εισερχόμενη ροή από το δρόμο.

Στην πρώτη - το νερό θερμαίνεται, στη δεύτερη - δίνει τη θερμότητά του. Ο εξοπλισμός καταναλώνει ηλεκτρισμό και δεν παρέχεται για την ανταλλαγή υγρασίας αέρα. Η αναγκαστική κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου περιορίζεται μόνο στην αφαίρεση και τη μεταφορά θερμότητας στο δωμάτιο. Η ενεργειακή απόδοση είναι 40% - 70%.

Επιμελητήριο

Το κρύο και η θερμότητα βρίσκονται στον κοινό θάλαμο, ο οποίος χωρίζεται από ένα αποσβεστήρα. Στο σχεδιασμό παρέχονται κινητά στοιχεία. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το πτερύγιο περιστρέφεται, αλλάζοντας την κατεύθυνση. Η θερμότητα μεταφέρεται μέσω των τοίχων του θαλάμου. Ο αέρας εξαγωγής θερμαίνει το ήμισυ του θαλάμου και στη συνέχεια το ρυθμιστικό στοιχείο κατευθύνει τη ροή από το δρόμο.

Μετά τη θέρμανση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου. Λόγω της κινητικότητας των ενσωματωμένων εξαρτημάτων, υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίας ανάμειξης εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Δεν αποκλείει τη μόλυνση του καθαρού ρεύματος και τη μετάδοση όλων των ειδών οσμών από έξω. Η απόδοση της συσκευής είναι 70% -80%.

Τεκτονισμός

Ως ανακτητής, χρησιμοποιούνται σωλήνες φρέον. Σε ζεστό αέρα, το φρέον εξατμίζεται. Σε χαμηλούς βαθμούς, κρυώνει για να σχηματίσει συμπύκνωμα. Τα ρεύματα βρίσκονται σε σωλήνες θερμότητας-θερμοσίφωνα. Είναι χάλκινοι σωλήνες ερμητικά σφραγισμένοι γεμισμένοι με φρέον.

Το ένα άκρο του σωλήνα στο ρεύμα των καυσαερίων θερμαίνεται, το περιεχόμενο των σωλήνων βράζει και υπερθερμαίνεται η θερμότητα στο άλλο άκρο. Ο Freon συμπυκνώνει και εκπέμπει θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία αυξάνεται. Απόδοση: 50-70%.

Προαπαιτούμενο για τη λειτουργία ενός ανακτητή φρέον: οι αγωγοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε όρθια θέση πάνω από το άλλο.

Ανατροφοδότηση σχετικά με τα συστήματα ανάκτησης αέρα: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

 • Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αντικαταστήσετε πλήρως τον φυσικό εξαερισμό.
 • Ο καθαρισμός πραγματοποιείται σε κλειστή μορφή μέσω φίλτρων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εξοπλισμό από τη μόλυνση.
 • Εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, ειδικότερα, κόστος θέρμανσης και πρόσθετα συστήματα. Τα έξοδα μειώνονται κατά 30% - 50%. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης καλοριφέρ.
 • Το δωμάτιο είναι συνεχώς αεριζόμενο. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αέρα, η υπερβολική υγρασία, οι ξένες οσμές, οι βλαβερές ουσίες απομακρύνονται εύκολα. Το καθαρό διαμέρισμα φαίνεται καλά περιποιημένο και το φρέσκο ​​μικροκλίμα επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη υγεία.
 • Ορισμένες συσκευές έχουν μικρό θόρυβο.
 • Μετά από μια μακρά λειτουργία, τα κανάλια πρέπει να καθαριστούν.
 • Υπάρχουν αποτυχίες ρεύματος, μετά την οποία το σύστημα δεν ξεκινά αυτόματα.
 • Ο εξοπλισμός μιας θέσης από συστήματα ανάκτησης - επιχειρηματικές δαπανηρά, αλλά μόνο σε ένα αρχικό στάδιο. Στο μέλλον, οι δαπάνες πληρώνονται.

Σε γενικές γραμμές, οι ανασκοπήσεις των καταναλωτών αποκαλύπτουν πιο θετικές στιγμές από τις αρνητικές.

Τι πρέπει να κάνω όταν επιλέγω;

 • Το τοπικό κλίμα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, συσκευές πλάκας με αντίθετη ροή είναι πιο κατάλληλες σε μια ταινία με εύκρατο κλίμα.
 • Για το σπίτι είναι σημαντικό να επιλέξετε το μοντέλο με το μικρότερο ενεργειακό κόστος. Οι ανεμιστήρες καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται. Κατά την επιλογή, δώστε προσοχή στη δύναμη της συσκευής.
 • Είναι απαραίτητο να κοιτάξετε την περιοχή του υλικού διήθησης. Με μεγάλη επιφάνεια, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ένα μολυσμένο φίλτρο αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
 • Δώστε προσοχή στα φίλτρα. Το απλούστερο G3 καθαρίζεται μόνο από μεγάλες μολυσματικές ουσίες. Καλύτερα φίλτρα M5 μπορούν να παγιδεύουν μεγάλη σκόνη. Η υψηλότερη κατηγορία F7: αφαιρεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της λεπτής σκόνης.
 • Η χωρητικότητα της εγκατάστασης πρέπει να αντιστοιχεί στις ανάγκες και το μέγεθος των χώρων. Η ένταση επηρεάζεται από τον αριθμό και τη συχνότητα της αντικατάστασης της ροής αέρα. Η αποτελεσματικότητα της εργασίας είναι περίπου ίση με την ένταση του δωματίου.
 • Κατά την επιλογή, η διαχείριση του συστήματος ανάκτησης είναι σημαντική. Ο αυτοματισμός παρέχει άφθονες ευκαιρίες. Λειτουργεί σύμφωνα με την ανάγκη: Απλά προγραμματίστε την επιθυμητή λειτουργία. Ανά πάσα στιγμή, το επίπεδο έντασης μπορεί να αλλάξει με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Οι κύριες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καλύτερο και καταλληλότερο ανακτητή. Η απόδοση εξαρτάται επίσης από την ποιότητα της εγκατάστασης και την καλή λειτουργία.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανακτητή

Η απόδοση του ανακτητή ποικίλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

 • S - αποτελεσματικότητα της ανάκτησης.
 • T1 - t ◦ Από την εισερχόμενη ροή.
 • T2 - t ◦ C στο δρόμο.
 • T3 - t ◦ C σε εσωτερικούς χώρους.
 • t ◦ Από την εισερχόμενη ροή: +18 ◦ C;
 • t ◦ C στο δρόμο: +6 ◦ C;
 • t ◦ С εσωτερικούς χώρους: +23 ◦ С.

Τα καλύτερα μοντέλα ανάκτησης αέρα

VAKIO

 • Χαρακτηριστικά:

Υπάρχουν τρεις τρόποι λειτουργίας: εξάτμιση, εισροή και ανάκτηση. Το χειμώνα, δεν χρειάζεται να πληρώσετε για τη θέρμανση του καθιστικού. Αυτόματα 40 δευτερόλεπτα ο ανεμιστήρας της συσκευής αντλεί αέρα. Κατόπιν η κατεύθυνση της εργασίας αλλάζει, λειτουργεί την ίδια στιγμή με το στοιχείο τροφοδοσίας. Η συσκευή λειτουργεί συνεχώς.

Μια ειδική περιστροφική πλατφόρμα παρέχει μια αλλαγή λειτουργίας. Εξαιτίας αυτού, παρέχεται επίσης υψηλό κεφάλι. Παρέχει μια έκδοση Wi-Fi για διαχείριση μέσω smartphone. Ταυτόχρονα, μπορείτε πάντα να κάνετε αναβάθμιση από απλή έκδοση σε προηγμένη.

 • Βασικά χαρακτηριστικά:

  Δύο πλήρεις σειρές είναι διαθέσιμες: συναρμολογημένες με ένα εξασθενητή ή μια ξεχωριστή μονάδα που λειτουργεί σαν μια συμβατική βαλβίδα. Καθαρισμός: μέτρια. Κλάση του κύριου φίλτρου F6. Η χωρητικότητα είναι αρκετή για να χρησιμοποιηθεί στην πόλη.

  Το φίλτρο είναι εγκατεστημένο στο μπλοκ μονωτικού ήχου. Το κιτ περιλαμβάνει δύο φίλτρα. Η εισερχόμενη εισροή είναι ζεστή χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Σε παγετό είκοσι βαθμών, το δωμάτιο θερμαίνεται μέχρι +15 ◦ С. Κατά μέσο όρο, ο κατασκευαστής δίνει μια εγγύηση: ένα χρόνο.

 • Προσιτό κόστος της συσκευής, δεν υπάρχει κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια και την αντικατάσταση των φίλτρων. Γρήγορη εγκατάσταση, το σύστημα εγκαθίσταται μέσα σε μία ώρα. Ένα από τα πιο ήσυχα όργανα, χάρη στο σύστημα μείωσης θορύβου. Η Wakio μπορεί να αφαιρέσει τη μικρότερη σκόνη. Μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος του δωματίου: πίσω από τις κουρτίνες από κάτω, πάνω από τον τοίχο, κάτω από το παράθυρο ή πάνω από την μπαταρία.

  Σε αντίθεση με τα κεραμικά μοντέλα, μια φθηνή συσκευή αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό που δεν καταψύχεται στις συνθήκες ενός σοβαρού ρωσικού χειμώνα. Ο εξοπλισμός είναι αξιόπιστα προστατευμένος, παρέχει απόδοση της συσκευής περισσότερο από 80%. Με έναν εξωτερικό εναλλάκτη, η παραγωγικότητα αυξάνεται στο 90%.

 • Μειονεκτήματα:

  Η συσκευή δεν προστατεύει από τα αλλεργιογόνα και τα καυσαέρια. Δυστυχώς αντιδρά στο φυσικό εκχύλισμα. Πριν από τις εργασίες εγκατάστασης συνιστάται να μονώνετε τις κουκούλες στην κουζίνα και στα μπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κλείστε τις πόρτες αρκετά σφιχτά.

 • Κόστος: 4900 ρούβλια. - 15900 τρίβει.
 • Marley

  Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην αντίστροφη τροφοδοσία. Η κατεύθυνση της ροής αλλάζει κάθε 70 δευτερόλεπτα, θερμαίνοντας το κεραμικό στοιχείο. Η πλήρης αλλαγή σύνθεσης γίνεται κάθε δύο ώρες. Χάρη στα ενσωματωμένα φίλτρα, υπάρχει πάντα καθαρός αέρας.

  Ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης επιτυγχάνεται με τη λειτουργία δύο ζευκτών που συνδέονται μέσω ραδιοεπικοινωνίας. Μέσα στο δωμάτιο είναι ενσωματωμένο διακοσμητικό κάλυμμα. Η ανάγκη για συντήρηση θα υποδεικνύεται από ένα λαμπτήρα κόκκινου λαμπτήρα που αναβοσβήνει στο περίβλημα του θερμοσίφωνου.

 • Βασικά χαρακτηριστικά:

  Εξοπλισμένο με ένα κεραμικό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα θερμικά μονωμένο σωλήνα. Υπεύθυνος για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Έξω υπάρχει ένα εξωτερικό κάλυμμα εντόμων. Παρακάτω είναι ένας ανεμιστήρας με τρία στάδια ισχύος. Το φίλτρο αέρα είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό. Το δωμάτιο επιστρέφει στο 85% της θερμότητας. Κατανάλωση ισχύος 8 watt.

 • Πλεονεκτήματα:

  Ο θόρυβος μειώνεται στο ελάχιστο. Εύκολη και άνετη λειτουργία με το τηλεχειριστήριο. Διασφαλίζεται σταθερή αποτελεσματική εναλλαγή αέρα εξοικονόμησης ενέργειας. Από το δρόμο, βρωμιά και σκόνη δεν εισέρχονται στο δωμάτιο.

  Η συντήρηση μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, στο σπίτι. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε το κάλυμμα, αφαιρέστε το κεραμικό στοιχείο και το φίλτρο. Το φίλτρο αρκεί για να το κάνει κενό. Το κεραμικό τμήμα πλένεται σε ζεστό σαπουνόνερο.

 • Μειονεκτήματα:

  Δεν συνιστάται η εγκατάσταση σε ψυχρά κλίματα.

 • Τιμή: 29500 τρίψτε. - 32500 τρίψτε.
 • Mitsubishi Electric

  Η ανταλλαγή πραγματοποιείται μέσα στην κάμερα. Δίπλα στα φίλτρα υπάρχει ένας προστατευτικός ανεμιστήρας εξαγωγής. Παρακάτω είναι ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας όπου δημιουργείται υψηλή στατική πίεση. Για την εγκατάσταση, πρέπει να τρυπηθούν δύο τρύπες στον τοίχο κάτω από την κλίση. Εισάγουν αγωγούς αέρα.

 • Βασικά χαρακτηριστικά:

  Είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο με 220 βολτ, έχει δύο ταχύτητες λειτουργίας. Σε υψηλή ταχύτητα, ο ρυθμός ροής είναι περίπου 100 m 3 / h. Ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα φθάνει τα 36 dB. Σε χαμηλές ταχύτητες, η κατανάλωση αέρα μειώνεται κατά το ήμισυ, το επίπεδο θορύβου μειώνεται αισθητά.

 • Πλεονεκτήματα:

  Λόγω των λεπτών τοιχωμάτων του φίλτρου, υπάρχει μια ενεργή ανταλλαγή οξυγόνου και υγρασίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός φυσικού μικροκλίματος. Στην περίπτωση υπάρχουν ακροδέκτες για τη σύνδεση ενός εξωτερικού διακόπτη. Ένα κάλυμμα συνδέεται με το κάλυμμα.

  Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον διακόπτη με μια πρίζα ή να συνδέσετε μια υπάρχουσα κρυφή καλωδίωση στο δωμάτιο πριν από το διακόπτη. Η τοποθέτηση σε τοίχο δεν καταστρέφει το εσωτερικό με άχρηστα καλώδια.

 • Μειονεκτήματα:

  Όχι πάντα αρκετό καλώδιο προέκτασης προσωπικού από τον κατασκευαστή. Είναι απαραίτητο να παραγγείλετε μαζί με τους συνδέσμους. Δεν λειτουργούν όλα τα μοντέλα σιωπηλά.

 • Τιμή: 19140 τρίψτε. - 20150 τρίψτε.