Reobas για τον υπολογιστή - σκοπό και ποικιλίες

Η συσκευή που επιτρέπει τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα κλήθηκε reobas. Με άλλα λόγια, μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για στοιχειώδη "έλεγχο του κλίματος" για τον υπολογιστή σας. Αυτή η συσκευή είναι πολύ χρήσιμη στη χρήση.

Λόγω της χρήσης τους, η θερμοκρασία όλων των στοιχείων του υπολογιστή σας διατηρείται ίδια καθ 'όλη τη διάρκεια της λειτουργίας. Αλλά οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πριν χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του συστήματος, τα επιτρεπόμενα όρια θερμοκρασίας των κύριων στοιχείων του Η / Υ.


Εάν μειωθεί η ταχύτητα του ανεμιστήρα, η ροή αέρα που εισέρχεται στη μονάδα συστήματος οδηγεί σε κακή αφαίρεση θερμότητας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα την απενεργοποιήσει. Μέχρι σήμερα, όλο και περισσότεροι χρήστες εγκαθιστούν RDBs λόγω της διαθεσιμότητάς τους. Σε τελική ανάλυση, πριν μπορέσουν να συνδεθούν μόνο και να εγκατασταθούν ανεξάρτητα.
Οι ελεγκτές ανεμιστήρων έρχονται με ή χωρίς οθόνες. Panels αυτού του είδους υπάρχουν σήμερα πολλά, μερικά από αυτά έχουν ακόμη εξόδους USB, εξόδους ήχου και πρόσθετα εξαρτήματα. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα ποια επανεκκίνηση είναι στην αγορά σήμερα.
Το πρότυπο των ελεγκτών σας επιτρέπει να ρυθμίζετε μόνο την ταχύτητα περιστροφής με ποτενσιόμετρα. Τέτοια συστήματα είναι αρκετά απλά και πρωτόγονα ως σχεδιασμός.
Τα πιο κοινά στη χρήση είναι οι συνδυασμένοι ελεγκτές. Αυτά τα μοντέλα παρέχουν ένα διακόπτη οπίσθιου φωτισμού και επίσης περιλαμβάνουν μπροστινές θύρες. Είναι ελαφρώς ακριβότερα από τα κανονικά, αλλά διαφέρουν ελάχιστα από τη λειτουργικότητα τους.
Οι πιο λειτουργικοί είναι οι ελεγκτές, οι οποίοι επιπλέον έχουν παρακολούθηση θερμοκρασίας. Διαθέτουν οθόνη υγρών κρυστάλλων που συνδέεται με τον ελεγκτή μέσω αισθητήρων εσωτερικής ανίχνευσης θερμοκρασίας από τα στοιχεία της μονάδας συστήματος. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, έχουν τα πλεονεκτήματά τους, δεδομένου ότι επιτρέπουν άμεσα στον χρήστη να ελέγχει τη θερμοκρασία σε δεδομένη χρονική στιγμή και επίσης να υποδεικνύει πώς η ταχύτητα του ανεμιστήρα δρα στα στοιχεία του υπολογιστή. Η πολυλειτουργικότητα τους είναι εμφανής λόγω της διαθεσιμότητας πρόσθετων θυρών και της λειτουργίας παρακολούθησης τάσης.

Η ιδέα να αγοράσει πολυ-λειτουργική πρόσοψη, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων συνδέσεις, λιμάνια, αίθουσα ανάγνωσης, ελεγκτές, δείκτες, και άλλα χρήσιμα gadgets, μου στοιχειωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετό, όμως, να το συνειδητοποιήσει, μέχρι πρόσφατα, δεν έχουν καταφέρει. Ο λόγος είναι απλός. Βρείτε στο κατάστημα ακριβώς αυτό που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις μου, ήταν μη ρεαλιστικό. Οι βιτρίνες πλημμυρίζουν είτε με τους πιο συνηθισμένους αναγνώστες με μερικές θύρες USB, είτε με λειτουργικά φτωχά πλαίσια, κατασκευασμένα σε ακόμη πιο σχεδιασμένο gholim. Ειλικρινά, υπήρξε μια στιγμή που αποφάσισα να βαθμολογήσω απλά αυτό το θέμα και να είμαι ικανοποιημένος με το τι ήταν διαθέσιμο στη θερμική μου αγωγή. Η αλλαγή της κατάστασης ήταν δυνατή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν μια νέα σειρά πάνελ ήρθε στη Ρωσία από μια γνωστή, στην σύγχρονη εποχή, εταιρεία AKASA. Η νέα γραμμή περιλαμβάνει τόσο απλά όσο και οικονομικά πάνελ και προσαρμογείς, καθώς και σωστές λύσεις, ακριβώς αυτές που έχω ψάξει για τόσο καιρό.

Ο πιο λειτουργικός πίνακας...

Το πάνελ AKASA AllinOne, το οποίο με ενδιαφέρει, συνδυάζει 21 λειτουργίες, που φαίνεται να αποτελούν ρεκόρ για τα σύγχρονα μπροστινά πάνελ. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ένας σύγχρονος χρήστης, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών θυρίδων SATA και βίντεο, καθώς και ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης θερμοκρασίας και ταχύτητας για δύο ανεμιστήρες συστήματος. Παρακάτω θα περιγράψω με περισσότερες λεπτομέρειες όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά για τώρα ας δούμε την εμφάνιση, όπου υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Δομικά AllinOne υλοποιείται ως ένα ενιαίο-slot 5.25 «σώμα κατασκευασμένο σε ένα από τα τέσσερα χρώματα (λευκό, μαύρο, κόκκινο και ασημί), η οποία σε αντίθεση με εναλλακτικές λύσεις, διασφαλίζει τη συμβατότητα με σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα του περιβλήματος.

Με όρους, το AllinOne μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη. Στα αριστερά υπάρχει ένας γενικός πίνακας I / O, εκτός από έναν αναγνώστη καρτών που υποστηρίζει CF I, CF II, Microdrive, SM, SD Μίνι SD (με προσαρμογέα), MMC RS MMC (με προσαρμογέα), MS MS MagicGate, MS PRO, MS Pro MagicGate MS Duo (με αντάπτορα), MS Duo MagicGate (με αντάπτορα), MS Pro Ultra II, MS ROM, MS Select, T-Flash (με αντάπτορα), υπάρχουν δύο USB και μία θύρα FireWire, μια σειρά από υποδοχές ήχου, ένα σύνθετο θύρα βίντεο ( μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι επιθυμητό από το χρήστη ως την είσοδο και έξοδο), και ένα σύνολο θύρες SATA για να διευκολυνθεί η σύνδεση των εξωτερικών μονάδων SATA. Δεν είναι αλήθεια, ισχυρή δακτυλογράφηση.

Στη δεξιά πλευρά είναι η ψηφιακή «οθόνη» η θερμοκρασία και η ταχύτητα περιστροφής, η οποία επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της τρέχουσας απόδοσης, και σε περίπτωση υπερθέρμανσης ή να σταματήσει από μία από τις δύο που υποστηρίζονται οπαδούς, δείχνει εμφανίζεται μια επικίνδυνη κατάσταση.

Μέσα στην πλαστική θήκη υπάρχουν τέσσερις σανίδες, στις οποίες πραγματοποιούνται διάφορες λειτουργίες του AllinOne. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, το top board είναι, στην πραγματικότητα, ένας αναγνώστης καρτών μνήμης που βασίζεται στο γρήγορο τσιπ ALCOR AU6368. Για σύνδεση με υπολογιστή, χρησιμοποιείται ένα τυπικό εσωτερικό καλώδιο USB, το οποίο μπορεί να συνδεθεί σε μια διαθέσιμη θύρα στη μητρική πλακέτα.

Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει ένας πίνακας εισόδου-εξόδου ήχου. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας κανονικός προσαρμογέας, χωρίς ενεργά στοιχεία. Για να συνδέσετε εξωτερικές συνδέσεις ήχου που χρησιμοποιείται αρκετά καθολική λύση, δηλαδή το καλώδιο με είσοδο για 3.5mm, επιτρέποντάς σας να τις συνδέσει με τις πίσω υποδοχές ήχου, παρέχοντας συμβατότητα με διαφορετικούς τύπους των μητρικών καρτών.

Στο κάτω επίπεδο είναι η μεγαλύτερη κάρτα, στην οποία, εκτός από δύο θύρες USB και μία θύρα FireWire, υπάρχει ένα σύνολο από θύρες SATA και ένα κύκλωμα σύνδεσης αισθητήρων θερμοκρασίας και ταχύτητας.

Μιλώντας για το κάτω μέρος του σκάφους, θέλω να σημειώσω μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Πρώτον, για να συνδέσετε θύρες USB, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εσωτερικό καλώδιο και έναν ειδικό προσαρμογέα στις πίσω θύρες USB, το οποίο φυσικά είναι καθολικό. Η εφαρμογή του προσαρμογέα SATA δεν έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά: απλά συνδέετε τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων. Όσο για τη σύνδεση των αισθητήρων, με αυτή την έννοια το AllinOne επιτρέπει τη σύνδεση μέχρι δύο αισθητήρων θερμοκρασίας και ταχύτητας. Καταρχήν, για μένα αυτό ήταν αρκετά αρκετό: ένα για τον επεξεργαστή, το δεύτερο για τη συστοιχία δίσκων.

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας κατασκευάζονται στο βίντεο μεμονωμένων στοιχείων και μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε μέσα στον υπολογιστή. Για την τοποθέτηση ενός τέτοιου αισθητήρα, χρησιμοποιείται μια ειδική ανθεκτική στη θερμότητα μεμβράνη, η οποία περιλαμβάνεται στην παράδοση. Σκεφτείτε ότι για τον καθορισμό του αισθητήρα στη CPU ή το ψυγείο κάρτα γραφικών, είναι απαραίτητο να γίνει η θερμοκρασία του βαθμονόμησης, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της πραγματικής θερμοκρασίας του επεξεργαστή, ο ενσωματωμένος αισθητήρας ορίζεται, και η θερμοκρασία του ψυγείου. Επιπλέον, αυτή η διαφορά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προγραμματισμό ενός έξυπνου συστήματος παρακολούθησης.


Όσο για τους ανεμιστήρες, συνδέονται μέσω ειδικού προσαρμογέα, ένας σύνδεσμος του οποίου είναι συνδεδεμένος στη μητρική πλακέτα, ο δεύτερος στον πίνακα και ο τρίτος στον ανεμιστήρα.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι το AllinOne συνδέεται, όπως ήταν, με το χάσμα μεταξύ του ελεγκτή στη μητρική πλακέτα και τον ανεμιστήρα, που επιτρέπει τον διπλό έλεγχο σε μια καλά καθορισμένη λειτουργία.

Έχοντας ασχοληθεί με τα χαρακτηριστικά σύνδεσης, ήρθε η ώρα να δούμε τι είναι πραγματικά ικανός ο πίνακας AllinOne. Όσο για τον πίνακα εισροών-εκροών, εκεί είναι, κατ 'αρχήν, τα πάντα είναι σαφές: η ταχύτητα εξαρτάται από τον ελεγκτή της μητρικής πλακέτας USB και FireWire, και η διαθεσιμότητα ήχου και βίντεο υποδοχές αποδειχθεί πολύ χρήσιμη προσθήκη.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έξυπνη οθόνη, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των δύο ανεμιστήρων ανάλογα με την τρέχουσα θερμοκρασία. Πολύ βολικό τρόπο, επιτρέποντάς σας να κάνετε το σύστημα σας πολύ ήσυχο, χωρίς να ανησυχείτε για πιθανή υπερθέρμανση, όμως, χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού, δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη της κατάστασης υπερθέρμανσης. Επιπλέον, η οθόνη έχει χειροκίνητη λειτουργία, όταν ο χρήστης ελέγχει ανεξάρτητα την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων.

Αν ένα από τα παρακολούθηση παραμέτρων φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο που ορίζει ο χρήστης ανεξάρτητα για κάθε αισθητήρα, AllinOne θα δώσει αρκετά δυσάρεστα και δυνατό ήχο, και ο φωτισμός της οθόνης αλλάζει χρώμα σε κόκκινο. Κλείνοντας τη συζήτηση σχετικά με AKASA AllinOne, θέλω να σημειωθεί ότι, παρά τις ενδεχόμενες απαισιοδοξία όσον αφορά τη ζήτηση για ψηφιακή οθόνη, στην πραγματικότητα, δεν είναι αυτό το μέρος ήταν πολύ χρήσιμο, για την πρόληψη σοβαρών υπερθέρμανση του υπολογιστή μου αυτό το καλοκαίρι - όταν υπήρχε μια τρελή ζέστη. Σε αυτή την περίπτωση, οι οθόνες λογισμικού ήταν σχεδόν χωρίς νόημα: το σύστημα συνεχώς κρεμόταν και φρενάρει.

Εάν δεν χρειάζεστε εξωτερικές θύρες...

Σε γενικές γραμμές, αν ανησυχείτε ιδιαίτερα για το πρόβλημα της παρακολούθησης της θερμοκρασίας του συστήματός σας και δεν είναι αρκετοί δύο αισθητήρες για εσάς, σας συνιστούμε να δώσετε προσοχή στο πάνελ AKASA pro pro, στον οποίο εφαρμόζονται τέσσερις αισθητήρες.

Δομικά AKASA pro ελέγχου του ανεμιστήρα εφαρμόζεται επίσης σε ένα ενιαίο-slot πέντε ιντσών σχεδιασμό, και είναι σε θέση να αλλάξει την πρόσοψη του χρώματος του σώματός σας, και το εύρος των χρωμάτων σε αυτήν την ομάδα η οποία είναι ευρύτερη από την AKASA AllinOne.

Στην μπροστινή πλευρά, εκτός από τη μεγάλη οθόνη LCD διαθέτει τέσσερις αναλογικές έλεγχο της ταχύτητας, και τρία κουμπιά που δεν επιτρέπουν μόνο να επιλέξετε τον τρόπο παρουσίασης, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του χρώματος φωτισμού, αλλά και να ορίσετε μια τιμή κατωφλίου για κάθε αισθητήρα θερμοκρασίας, κατά την οποία ενεργοποιείται το σύστημα συναγερμού, αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα, και προς το παρόν, θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά σύνδεσης αισθητήρα, για τα οποία η πλακέτα ελεγκτή έχει τέσσερα ζεύγη συνδέσμων.

Εφιστώ την προσοχή σας ότι σε αυτή την περίπτωση, ο σύνδεσμος ανεμιστήρα συνδέεται απευθείας με την πλακέτα ελεγκτή, έτσι η ταχύτητα περιστροφής αλλάζει μόνο από τον ελεγκτή, αποκλείοντας την επίδραση από την πλευρά του BIOS. Η διαδικασία εγκατάστασης του AKASA ανεμιστήρα ελέγχου pro στην περίπτωση δεν διαφέρει από την εγκατάσταση AKASA AllinOne, έτσι δεν θα σταθούμε σε αυτό το θέμα και αμέσως προχωρήσουμε στα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Έτσι, πάνω από εγώ επέστησα την προσοχή σε δύο λειτουργικά χαρακτηριστικά: αναλογικό έλεγχο ταχύτητας και την ικανότητα να ορίσετε ένα κρίσιμο επίπεδο θερμοκρασίας. Το πρώτο χαρακτηριστικό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε με ακρίβεια την απαραίτητη ταχύτητα περιστροφής, η οποία μπορεί να είναι κρίσιμη για μερικά πολύπλοκα συστήματα. Η ζήτηση για το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι προφανής, αν και σε αντίθεση με την AKASA AllinOne, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί μια κρίσιμη τιμή της ταχύτητας περιστροφής, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο σημαντική.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτών των δύο πάνελ, θέλω να πω λίγα λόγια για την τιμή. Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται σχετικά υψηλή: περίπου $ 65 για το AKASA AllinOne και $ 50 για τον AKASA fan control pro. Ωστόσο, εάν συγκρίνουμε όλες τις δυνατότητες και τη σταθερότητα του AKASA με τα ηλίθια πάνελ στην αγορά, η τιμή δεν θα φανεί μεγάλη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αντίθετα, θα φανεί αρκετά δημοκρατική.

Για όσους χρειάζονται ένα απλούστερο...

Εάν όμως η τιμή είναι κρίσιμη για εσάς, προτείνω να εξετάσετε τα δύο επόμενα πάνελ των 3.5 ". Το πρώτο μοντέλο Akasa AK-FC-06-BK κοστίζει περίπου $ 20 και περιλαμβάνει έναν αναλογικό ρυθμιστή περιστροφής για τρεις ανεμιστήρες και δύο εμπρός θύρες USB. Ένα τέτοιο low-end λύση θα ήταν ενδιαφέρον αν δεν είστε ανησυχούν για μια πιθανή υπερθέρμανση του συστήματος, ότι για σύγχρονους επεξεργαστές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, σχεδόν άνευ σημασίας, ή να έχουν έναν αισθητήρα λογισμικό, και το κύριο πράγμα για σας είναι το επίπεδο θορύβου.

Το δεύτερο μοντέλο είναι μια καθολική εξωτερική θύρα SATA. Χάρη σε ένα καλά σχεδιασμένο σχεδιασμό, μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε υποδοχή 3,5 "όσο και στο πίσω μέρος της θήκης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα ήταν η υλοποίηση του συνδετήρα τροφοδοσίας, που κατασκευάστηκε σε ένα τυπικό σχέδιο 4 ακίδων, το οποίο εξοικονομεί σπάνια υποδοχή τροφοδοσίας SATA. Παρεμπιπτόντως, ένα πρόσθετο σετ καλωδίων SATA περιλαμβάνεται στη συσκευασία για τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών.

Ίσως για κάποιους, αυτές οι απλές λύσεις από την AKASA θα είναι χρήσιμες, επιτρέποντας φθηνές λύσεις σε μακρόχρονες εργασίες, ωστόσο προσωπικά για μένα η επιλογή είναι καθορισμένη - AKASA AllinOne. Αυτό το πάνελ εκπλήσσει όχι μόνο την εμφάνισή του, αλλά και τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την άποψη του AKASA ως έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες στη διαμόρφωση και την ψύξη.

Rebas - δέσμευση για ήσυχη λειτουργία του υπολογιστή

Καλωσορίζω αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου μου και είμαι έτοιμος να σας ευχαριστήσω με μια ιστορία για μια πολύ χρήσιμη συσκευή που θα σας προσφέρει επιπλέον άνεση στη διαδικασία της εργασίας σε έναν προσωπικό υπολογιστή. Μια τέτοια δυνατότητα παρέχεται από ένα reobas, ή, σε μια πιο κατανοητή γλώσσα, ελεγκτή-ελεγκτή της λειτουργίας των ανεμιστήρων της μονάδας συστήματος.

Ειλικρινά, το δίκτυο δεν έχω βρει μια ακριβή ερμηνεία του όρου «ελέγχου του ανεμιστήρα του υπολογιστή», αλλά έχω μια πρόταση που έχει να κάνει με μια συσκευή «ροοστάτη» που ρυθμίζει την τάση αλλάζοντας την αντίσταση. Υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη έκδοση:

Το "Rheobase" είναι ένας βιολογικός όρος, που σημαίνει το ελάχιστο ρεύμα στο οποίο συστέλλεται ο μυς. Και αυτή η εξήγηση είναι στενή σε σημασία, καθώς πρέπει επίσης να μειώσουμε το ρεύμα που τροφοδοτείται στο ψυγείο έτσι ώστε να μπορεί ακόμα να περιστρέφεται.

Συνέπειες της δημιουργίας ικανοτήτων

Αλλά ας πάμε στην επιχείρηση, γιατί χρειαζόμαστε αυτό το reobas; Νομίζω ότι δεν είναι μυστικό σε κανέναν ότι υπάρχει μια τάση για μόνιμη αύξηση των ικανοτήτων των προσωπικών υπολογιστών: η απόδοση του επεξεργαστή και της κάρτας βίντεο αυξάνεται, η ποσότητα της κύριας και λειτουργικής μνήμης διευρύνεται.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από νέα παιχνίδια υπολογιστών με ανάλυση 4K, καθώς και προγράμματα έντασης πόρων για επεξεργασία βίντεο και δημιουργία 3D animation. Για χάρη της σταθερής λειτουργίας τους χωρίς επιβράδυνση, οι ιδιοκτήτες προσωπικών υπολογιστών αναγκάζονται να προβούν σε μια βασική αναβάθμιση των μηχανών τους, συχνά συνοδεύονται από overclocking του επεξεργαστή. Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά δημιουργούν μια αλυσίδα αλληλένδετων διαδικασιών:

 • το περιεχόμενο του χρήστη του συστήματος καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια.
 • Τα αναλωμένα κιλοβάτ μετατρέπονται σε θερμότητα, που εκπέμπονται από μικροκυκλώματα και άλλες λεπτομέρειες.
 • για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, έχουν εγκατασταθεί πρόσθετοι και πιο ισχυροί ανεμιστήρες, ο συνολικός αριθμός των οποίων στην περίπτωση PC μπορεί να είναι έως και 8-10.
 • δεν έχει σημασία δεν είναι το πώς χαμηλής ταχύτητας σύγχρονη ψύκτες ήταν, εργάζονται μαζί «σε μια ορχήστρα,» όχι μόνο δημιουργεί μια ισχυρή ροή του αέρα, αλλά και αρκετά δυνατά και πολύ δυσάρεστο θόρυβο του περιβάλλοντος, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Νομίζω ότι το τελικό πρόβλημα είναι σαφώς σκιαγραφημένο και πολλοί από εσάς ήδη σκέφτεστε πιθανώς να κάνετε πιο ήσυχη την ψύξη ψύξης. Επιπλέον, υπάρχει μια τέτοια θεωρητική δυνατότητα: ο υπολογιστής δεν λειτουργεί πάντα στη μέγιστη δυνατή ισχύ του.

Αυτό είναι σωστό και οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ήδη σκεφτεί αυτό και δημιούργησαν μια συσκευή που ονομάζεται reobas που αντιμετωπίζει τέλεια την προσαρμογή των ψυχρότερων ταχυτήτων ανάλογα με το φόρτο εργασίας του συστήματος.

Τι είναι τα reobas;

Η αρχή λειτουργίας του ελεγκτή ανεμιστήρα είναι απλή και κατανοητή για όλους: ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής με αλλαγή των παραμέτρων ρεύματος που εφαρμόζονται στον ψυκτικό κινητήρα. Φαίνεται ότι όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά στην πραγματικότητα, οι reobas διαφέρουν από το σχεδιασμό και τις τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν διαφορετικά να πραγματοποιήσουν τη βασική λειτουργία.

Ας δούμε τι αποτελείται από την απλή χειροκίνητη εκ νέου μπάλα. Πρώτον, είναι ένα καλώδιο για σύνδεση με την τροφοδοτική μονάδα και ξεχωριστά καλώδια (ελεγκτές) συνδεδεμένα για την τροφοδοσία και τον έλεγχο των ανεμιστήρων ή των ομάδων τους. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές τεσσάρων καναλιών στις οποίες υπάρχουν τρεις κύριες γραμμές στο BP, στον επεξεργαστή, στην κάρτα γραφικών και σε μία, κατά την κρίση του χρήστη.

Σε κάθε κανάλι είναι εγκατεστημένος ένας ρυθμιστής, αλλάζοντας το με το χέρι, μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων. Αυτή η διαδικασία παρακολουθείται από μια μικρή οθόνη LCD, η οποία βρίσκεται σε συνδυασμό με τα κουμπιά ελέγχου του πίνακα, τα οποία είναι εγκατεστημένα στην υποδοχή 5.25 ιντσών στο μπροστινό μέρος της μονάδας συστήματος. Το κύριο πράγμα σε ένα τέτοιο σχήμα είναι ένα προγραμματιζόμενο τσιπ με ειδικό πρόγραμμα ελέγχου.

Αλλά, όπως γνωρίζετε, η χειροκίνητη ρύθμιση δεν είναι πολύ χρήσιμη, και στην περίπτωση της ψύξης του επεξεργαστή, αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να βλάψει. Ως εκ τούτου, προτείνω αμέσως να εξεταστεί ο σχεδιασμός του reobas, ο οποίος είναι σε θέση να ελέγχει τον θόρυβο και την κατανάλωση ενέργειας των ανεμιστήρων σε πλήρως αυτόματο τρόπο με μέγιστη απόδοση. Οι κύριες διαφορές είναι η παρουσία ξεχωριστών θερμικών αισθητήρων για κάθε κανάλι και ενός πιο περίπλοκου αλγορίθμου λειτουργίας.

Μετά την ενεργοποίηση του υπολογιστή, ένα τέτοιο σύστημα μεγιστοποιεί πρώτα τα ψυγεία, καθορίζει αυτές τις τιμές της ταχύτητας και τις παίρνει για 100%. Επιπλέον, οι περιστροφές για κάθε κανάλι μειώνονται τεχνητά και στη συνέχεια ρυθμίζονται αυτόματα ανάλογα με τη φόρτιση και τη θέρμανση των μεμονωμένων μονάδων. Έτσι, ο χρήστης του προσωπικού υπολογιστή μπορεί και ανεξάρτητα να καθορίσει και να ρυθμίσει τις ταχύτητες περιστροφής για ξεχωριστούς ανεμιστήρες. Για πιο βολική εργασία με το reobas στον πίνακα τους έχει εγκατασταθεί μια ενημερωτική οθόνη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται με άγγιγμα και χρώμα. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να λάβετε τις τρέχουσες πληροφορίες με έναν βολικό τρόπο:

 • σχετικά με τη συχνότητα περιστροφής των ψυγείων.
 • στη θερμοκρασία στη ζώνη της θέσης τους.
 • την κατανάλωση ισχύος των συνδεδεμένων ψυκτών.

Επίσης, στην οθόνη εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με σφάλματα. Σε ορισμένα μοντέλα reobas είναι δυνατή η εργασία με ειδικό λογισμικό, το οποίο απλοποιεί τη διαδικασία ελέγχου ανεμιστήρα.

Τεχνολογία ρύθμισης των επαναστάσεων

Παρεμπιπτόντως, για τον έλεγχο της ταχύτητας. Όλοι οι κινητήρες δεν μπορούν να το αλλάξουν λόγω της μείωσης ή της αύξησης της τάσης. Ναι, και αυτή η τεχνολογία είναι ατελής, επειδή με τις ελάχιστες τιμές του U, η δημιουργηθείσα ροπή μπορεί να μην είναι αρκετή για να στρέψει τον ανεμιστήρα με βρώμικες λεπίδες ή με παχύ λιπαντικό.

Ως εκ τούτου, σε μια καλή reobas με αυτόματη ρύθμιση, χρησιμοποιείται η διαμόρφωση εύρους παλμού του ρεύματος.

Η τάση παραμένει σταθερή - 12 V, αλλά εφαρμόζεται στον ανεμιστήρα με παύσεις και διαφορετική συχνότητα.

Αυτό φαίνεται σαφώς στο σχήμα:

Αυτό το σχέδιο τροφοδοσίας είναι πιο πολύπλοκο στην υλοποίηση και εκτελείται με την ψηφιοποίηση του σήματος (έτσι μερικές φορές μπορείτε να συναντήσετε 128 επίπεδα ρύθμισης της ταχύτητας). Αλλά σας επιτρέπει να ρυθμίσετε όχι μόνο τις ακριβείς, αλλά και τις ελάχιστες τιμές, ακόμη και τουλάχιστον 1 περιστροφή ανά λεπτό.

Είναι δυνατό να προσδιοριστεί αν υποστηρίζεται στο reobas από τους συνδετήρες για τη σύνδεση των ανεμιστήρων. Αν είναι 2-3-pin - αυτό δεν είναι αυτό. Αλλά τα 4 καλώδια είναι αρκετά για να εφαρμόσουν τάση, να παρακολουθήσουν την ταχύτητα και να τα ελέγξουν. Μην ξεχνάτε ότι στις αυτόματες συσκευές θα πρέπει ακόμα να υπάρχουν καλώδια με αισθητήρες για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας.

Και λίγο περισσότερο μπόνους. Στα ακριβά αυτόματα μοντέλα με μεγάλη οθόνη αφής χρώματος για όλο το πλάτος του μπλοκ, δεν θα βρείτε τίποτα "περιττό". Αλλά σε μερικές απλές ανακατασκευές με στυλό και κουμπιά στον πίνακα υπάρχει μικρός χώρος και οι κατασκευαστές προσπαθούν να προσθέσουν λειτουργίες τοποθετώντας πάνω τους περισσότερες θύρες USB, βύσματα SD ή άλλα ωραία κουτάλες με τη μορφή φώτων.

Τώρα ξέρετε τι είναι ένα rheobas και πώς μπορεί να κάνει έναν υπολογιστή συμπεριφέρονται πιο ήσυχα. Σε αυτή την αναθεώρηση της πονηρής και χρήσιμης συσκευής έχει τελειώσει.

Όλες οι καλές και τις νέες συναντήσεις στις σελίδες του ιστολογίου μου.

Reobas - πλήρη έλεγχο των ανεμιστήρων του υπολογιστή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-03-10

Εάν υπάρχουν θορυβώδεις ανεμιστήρες στη μονάδα συστήματος του υπολογιστή σας και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτόν τον θόρυβο, υπάρχουν 2 τρόποι επίλυσης αυτού του προβλήματος:

1) Αγοράστε νέους ήσυχους οπαδούς.

2) Μειώστε την ταχύτητα των εγκατεστημένων ανεμιστήρων.

Όμως, αν εγκατασταθούν περισσότεροι ή λιγότεροι φυσιολογικοί ανεμιστήρες στη μονάδα συστήματος, οι οποίοι θα λειτουργήσουν για αρκετά ακόμα χρόνια, τότε δεν έχει νόημα να τις αλλάξετε - είναι προτιμότερο να μειώσουμε λίγο την ταχύτητά τους και να επιτύχουμε τη βέλτιστη αναλογία απόδοσης και θορύβου.

Πώς να ελέγξετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι:

1) Χρησιμοποιώντας τη μητρική πλακέτα.

2) Μέσω του ρυθμιστή των στροφών της θήκης.

3) Χρησιμοποιώντας τον πολυλειτουργικό πίνακα - το reobas.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να συνδεθούν στη μητρική πλακέτα, όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τη λειτουργία τους στο BIOS ή χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα, για παράδειγμα SpeedFan.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο ελεγκτής πρέπει να έχει ενσωματωμένο ελεγκτή ταχύτητας, στον οποίο συνδέουμε τους ανεμιστήρες και μειώνουμε την ταχύτητά τους.

Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να ρυθμίσετε τις στροφές με τους δύο πρώτους τρόπους και δεν θέλετε να αγοράσετε νέους οπαδούς, τότε υπάρχει η τρίτη επιλογή - χρησιμοποιώντας ένα reobas.

Reobas (πολυλειτουργικός πίνακας) - αυτή η συσκευή, η οποία ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων. Εγκατεστημένο στο πλαίσιο υπολογιστή των 5.25 "και 3.5".

Στο μάθημα, θα δούμε ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί ένα reobas Scythe Kaze Server, καθώς και τη σύνδεσή του και την εγκατάσταση στην περίπτωση του υπολογιστή:

Πώς να επιλέξετε έναν έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα

Γιατί χρειάζομαι ρυθμιστή ταχύτητας ανεμιστήρα (reobas);

Δεν είναι μυστικό ότι οι συσκευές μικροεπεξεργαστών υψηλής απόδοσης θερμαίνονται κατά τη λειτουργία: όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο ισχυρότερο. Για πολλά στοιχεία μιας σύγχρονης εγκατάστασης υπολογιστή στο "τσιπ" ενός συμβατικού καλοριφέρ δεν είναι αρκετό - απαιτεί ενεργή αφαίρεση θερμότητας. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να το εφαρμόσετε με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα (ψυγείου): κανείς δεν εκπλήσσεται από τα μπλοκ του συστήματος με συνολικό αριθμό ψυγείων 8-10 τεμ. Μερικές φορές στη μητρική πλακέτα δεν υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι για τη σύνδεση πρόσθετων ανεμιστήρων και η σύνδεση γίνεται μέσω ενός διαχωριστή ισχύος ή μιας νέας σφαίρας.

Ένα μόνο ψυγείο κάνει λίγο θόρυβο και καταναλώνει μικρή ισχύ. Αλλά εάν υπάρχουν δώδεκα από αυτές στην περίπτωση, ο θόρυβος γίνεται άβολα και η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξάνεται σε πολύ αισθητές τιμές.

Τις περισσότερες φορές, η ανάγκη αλλαγής της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων οφείλεται ακριβώς στο υπερβολικό θόρυβο της μονάδας συστήματος. Εάν η απόδοση ψύξης της μονάδας συστήματος είναι αρκετά υψηλή και δεν υπάρχει υπερθέρμανση οποιουδήποτε στοιχείου υπολογιστή ακόμα και στα υψηλότερα φορτία, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής ορισμένων ανεμιστήρων.

Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές είναι σε θέση να ρυθμίσουν την ταχύτητα περιστροφής των συνδεδεμένων ανεμιστήρων. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό - η απαραίτητη λειτουργία είναι ενσωματωμένη στο BIOS.

Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι η λειτουργία αυτή είναι ενεργοποιημένη: Η παράμετρος Έλεγχος ανεμιστήρα Q (ή ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρα) πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Σε αυτή την περίπτωση, οι παράμετροι για την τελειοποίηση του ανεμιστήρα γίνονται διαθέσιμες - σε ορισμένα BIOS υπάρχουν πολλά, σε άλλα λιγότερο. Συνήθως ο απλούστερος τρόπος για τη μείωση του θορύβου (ή, αντιστρόφως, για τη βελτίωση της ψύξης) είναι η αλλαγή προφίλ (προφίλ Q-Fan). Για να μειώσετε το θόρυβο, εγκαταστήστε το σε Silent, για να αυξήσετε την απόδοση ψύξης - στην απόδοση ή το Turbo.

Αφού αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και επανεκκινήσετε το σύστημα, βεβαιωθείτε ότι ο διαμορφωμένος ψύκτης περιστρέφεται και ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του συστήματος, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψετε τις παλιές ρυθμίσεις του BIOS.

Εάν ούτε ο ανεμιστήρας ταχύτητας ούτε άλλα παρόμοια προγράμματα "είδαν" τους ανεμιστήρες, ή αν οι ανεμιστήρες δεν είναι συνδεδεμένοι στη μητρική πλακέτα καθόλου - τότε θα χρειαστείτε μια νέα μπάλα για να ρυθμίσετε την ταχύτητά τους.

Χαρακτηριστικά των ρυθμιστών ταχύτητας των ανεμιστήρων.

Τύπος διαχείρισης η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να είναι χειροκίνητη ή αυτόματη.

Πότε χειροκίνητο έλεγχο Η ταχύτητα περιστροφής ρυθμίζεται χειροκίνητα από τον χειριστή - χρησιμοποιώντας τα κουμπιά, το περιστροφικό κουμπί ή την οθόνη αφής. Παρά την απλότητα αυτής της μεθόδου ελέγχου, θα είναι βολική μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν απαιτείται να αλλάζει η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων ενώ ο υπολογιστής λειτουργεί. Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων της γάστρας, αυτή η μέθοδος θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά για να ελέγξετε την ταχύτητα περιστροφής του ψύκτη της CPU, δεν υπάρχει πλέον.

Αυτόματη ο τύπος ελέγχου που αλλάζει αυτόματα την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, ανάλογα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, είναι πολύ πιο βολικό να λειτουργεί και παρέχει καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για τον εξοπλισμό. Για να ελέγξετε τους ψύκτες των στοιχείων, τα οποία αλλάζουν έντονα τη θερμοκρασία ανάλογα με το φορτίο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αυτόματο τύπο ελέγχου.
Ο αριθμός των συνδεδεμένων ανεμιστήρων καθορίζει ποιο μέγιστος αριθμός ανεμιστήρων μπορεί να συνδεθεί στο reobas. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι καθώς ο αριθμός των συνδεδεμένων ανεμιστήρων αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ισχύ που καταναλώνεται από τη συσκευή. η τροφοδοσία του υπολογιστή πρέπει να έχει επαρκές εφεδρικό φορτίο.

υποδοχή τροφοδοσίας ελέγχου του ανεμιστήρα του υπολογιστή μπορεί να είναι 3-pin (σε αυτή την περίπτωση ο ελεγκτής ταχύτητας είναι συνδεδεμένος με μία από τις διαθέσιμες υποδοχές μητρική πλακέτα 3-pin) 4-pin Molex (ισχύς λαμβάνεται από μία από τις επαφές τροφοδοσίας), και SATA (ισχύς που λαμβάνεται από την υποδοχή μητρική πλακέτα SATA ).

Επισκόπηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Το Reobas (ελεγκτής) είναι ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα για τον υπολογιστή. Ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη ενσωματωμένη νέα μπάλα, για παράδειγμα το Zalman Z9 Plus με ελεγκτή που σχεδιάστηκε για να συνδέει δύο ανεμιστήρες ντουλαπιών. Κατά κανόνα, πρέπει να αγοράσετε ένα reobas ξεχωριστά και πρέπει να αποφασίσετε για την κατάλληλη συσκευή. Αρχικά, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε πόσο θα συνδέεται ο ανεμιστήρας με τον ρυθμιστή. Αυτό το άρθρο ασχολείται με ελεγκτές σχεδιασμένους να ελέγχουν 4 έως 6 οπαδούς. Όλα τα θεωρούμενα reobas μπορούν να αγοραστούν στο aliexpress.com.

Alseye a-100l (6 θαυμαστές)

Ελεγκτής για έξι ανεμιστήρες με οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Alseye a-100l (r) με κόκκινη και λευκή οθόνη (για μαύρη θήκη)

Alseye a-100l (b) με μπλε και άσπρη οθόνη (για τη μαύρη θήκη)

Alseye a-100l (b) με μπλε και άσπρη οθόνη (για λευκό περίβλημα)

Ελέγξτε την εικόνα του Robe's Alseye a-100l στο βίντεο.

AeroCool Touch-2100 (5 φίλοι)

Αυτός ο βραχίονας έχει επιπλέον δύο θύρες USB 3.0 και συνδέσεις για ακουστικά και μικρόφωνο.

Επισκόπηση της συσκευής, δείτε το βίντεο.

NI5L (5 θαυμαστές)

Αυτό το re-ball είναι εξοπλισμένο με έγχρωμη οθόνη υγρών κρυστάλλων και έχει σχεδιαστεί για να συνδέει πέντε ανεμιστήρες με συνολική ισχύ μέχρι 10 watt. Σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε θύρα 5 ιντσών.

Έλεγχος για πέντε ανεμιστήρες με έγχρωμη οθόνη NI5L

STW 5043 (4 θαυμαστές)

Ο ελεγκτής STW 5043 είναι ενδιαφέρονς επειδή οι περιστροφές και των τεσσάρων ανεμιστήρων εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη.

Ελεγκτής για τέσσερις ανεμιστήρες Stw 5043

STW 6041 (4 θαυμαστές)

Σε αντίθεση με το STW 5043, το STB 6041 δεν ρυθμίζει την ταχύτητα με τη βοήθεια αισθητήρων, αλλά με τη βοήθεια μεταβλητών αντιστάσεων. Κατά συνέπεια, η ταχύτητα των οπαδών μπορεί να αλλάξει πιο γρήγορα.

Έλεγχος STW 6041 με μηχανικό έλεγχο ταχύτητας

? Τι είναι ο Reobas στην υπόθεση;

? Τι είναι ο Reobas στην υπόθεση;

 1. Reobas; Μην το κάνετε. δεν άκουσα. Ο Ganjubas είναι πραγματικά ένα πράγμα.

 • συσκευή για τον έλεγχο της ταχύτητας των ανεμιστήρων

 • Στο Google το απαγορεύουν. Th:
  Συσκευή επαναρύθμισης για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων. Κατά κανόνα, τα reobas είναι εγκατεστημένα στη θύρα 5.25 ", αλλά είναι δυνατή και η εγκατάσταση στη θύρα 3.5". Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πάνελ αυτού του είδους με πρόσθετα τερματικά USB, εισόδους ήχου και πρόσθετα εξαρτήματα.

 • Ένα άλλο ηλίθιο shkolo απαγορεύεται στο Google;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Robas
  Και το SSD είναι σταθερό σε 3,5 υποδοχές με τη βοήθεια ενός έλκηθρου.
 • Pribluda, για τον έλεγχο της ταχύτητας, την περιστροφή των ανεμιστήρων.

 • σε αυτό πηγαίνει φαγητό, και από αυτό στους οπαδούς. στο κενό είναι η ρυθμιζόμενη αντίσταση, η οποία μπορεί να στρεβλωθεί μειώνοντας την τάση, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα περιστροφής των ψυκτών.

  xTechx.ru

  Ειδήσεις υψηλής τεχνολογίας

  Reobas - η συσκευή, η αρχή της λειτουργίας, η εφαρμογή σε συνδυασμό με τους οπαδούς των διαφορετικών τύπων

  Reobas (rheobus - eng.) - ένα στοιχείο του συστήματος (υπολογιστής για παράδειγμα), για έλεγχο ταχύτητα περιστροφής ανεμιστήρες (στην προκειμένη περίπτωση στον υπολογιστή).

  Δηλαδή, όταν περιστρέφουμε το κουμπί ρύθμισης, αυξάνουμε ή μειώνουμε συχνότητα των ηλεκτρικών παλμών για την τροφοδοσία του κινητήρα του ανεμιστήρα.

  Γιατί μερικά οι οπαδοί, ειδικά υδροδυναμικοί, χρησιμοποιούν ένα reobas δεν συνιστάται. Υδροδυναμική τα ρουλεμάν πάνω τους, θα πρέπει να δημιουργούν κάποια πίεση σε ορισμένες στροφές, που επιτρέπει στα στρεφόμενα μέρη να μην αγγίζουν ουσιαστικά. Εάν μειώσετε την ταχύτητα, τότε δεν μπορεί να δημιουργηθεί η επιθυμητή πίεση. Σε αυτήν την περίπτωση, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το έδρανο θα αποτύχει και θα δημιουργήσει επιπλέον θόρυβο και κραδασμούς.

  Διάρκεια ζωής των ανεμιστήρων με ολίσθηση (μανικέτι) τα ρουλεμάν από τη χρήση του reobas πρακτικά δεν μειώνεται. Για ανεμιστήρες με έδρανα (ρουλεμάν, μπάλα-σημείο) - ζωή υπηρεσίας από την άλλη αυξάνεται όταν χρησιμοποιείτε τους ανεμιστήρες μειωμένη ταχύτητα χάρη στη μειωμένη τριβή.

  Αυτόματος έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα για μείωση θορύβου

  Μερικές φορές το buzz από τη μονάδα συστήματος δεν σας επιτρέπει να απολαμβάνετε σιωπή ή συγκέντρωση. Σε αυτό το άρθρο θα σας πει πώς να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος για τα Windows XP / 08.07.10, και στο τέλος θα δείξει στο βίντεο με περισσότερες λεπτομέρειες την όλη διαδικασία.

  Γιατί οι οπαδοί είναι θορυβώδεις και ποιοι είναι οι τρόποι επίλυσης;

  Με την εξαίρεση των ειδικών τροποποιήσεων χωρίς ανεμιστήρα, υπάρχουν δύο ή περισσότερα ψυγεία σε κάθε υπολογιστή: στο τροφοδοτικό, στον επεξεργαστή, στην κάρτα γραφικών, στην περίπτωση και σε άλλα. Και ο καθένας με τον τρόπο του κάνει θορύβους, και αυτό είναι άσχημα νέα. Πολλοί είναι μόνο συνηθισμένοι στο θόρυβο του systemnik τους και πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να είναι έτσι. Ίσως πρέπει, αλλά δεν είναι απαραίτητο! Σε 99% των περιπτώσεων, ο θόρυβος από τον υπολογιστή μπορεί να μειωθεί κατά 10% -90%, και αυτό είναι καλά νέα.

  Όπως καταλαβαίνετε ήδη, η θορυβωδία επιτυγχάνεται με τη μείωση του θορύβου από τους ψύκτες. Αυτό είναι δυνατό με τη χρήση πιο ήπιων, από τη φύση, ψύκτες, ή με τη μείωση της ταχύτητας των υπαρχόντων. Φυσικά, μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα σε τιμές που δεν απειλούν την υπερθέρμανση του υπολογιστή! Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται για αυτή τη μέθοδο. Ακόμη περισσότερο μείωση του θορύβου θα βοηθήσει τα προγράμματα να μειώσουν το γάδο από το σκληρό δίσκο.

  Έτσι, για να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις επιλογές:

  1. Πρόγραμμα για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των ψυγείων
  2. "Ευφυές" σύστημα ελέγχου ταχύτητας, συνδεδεμένο στο BIOS
  3. Βοηθητικά προγράμματα από τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας, του φορητού υπολογιστή ή της κάρτας γραφικών
  4. Χρησιμοποιήστε μια ειδική συσκευή - ένα reobas
  5. Για τεχνητή μείωση της τάσης τροφοδοσίας του ανεμιστήρα

  Ποιος ελέγχει κανονικά το BIOS, δεν μπορεί να διαβάσει περαιτέρω. Αλλά συχνά το BIOS ρυθμίζει επιφανειακά μόνο την ταχύτητα, χωρίς να τις υποτιμά σε αθόρυβες και ακόμα αποδεκτές τιμές. Βοηθητικά προγράμματα από τον κατασκευαστή, κατά καιρούς, ο μόνος τρόπος για να επηρεάσει τους οπαδούς, επειδή τα προγράμματα τρίτων συχνά δεν λειτουργούν σε ασυνήθιστες μητρικές και φορητούς υπολογιστές. Θα αναλύσουμε το βέλτιστο - τον πρώτο τρόπο.

  Λογισμικό διαχείρισης ψύξης SpeedFan

  Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό και εντελώς δωρεάν πρόγραμμα. Υποθέτω ότι θα είμαι λίγο απογοητευμένος αμέσως, λέγοντας ότι αυτό το πρόγραμμα δεν λειτουργεί σε όλους τους φορητούς υπολογιστές, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και δεν θα ρυθμίσετε την ταχύτητα αυτών των οπαδών που η μητρική πλακέτα από το BIOS δεν μπορεί να ελέγξει. Για παράδειγμα, από το BIOS μου, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαχείριση ψύκτη SmartFan μόνο για τη CPU. Αν και μπορείτε να παρακολουθήσετε τους τρέχοντες κύκλους εργασιών για άλλα δύο.

  Διαφορετικά, ενδέχεται να προκύψει η ακόλουθη κατάσταση. Όταν φορτώνεται το πρόγραμμα SpeedFan, η τρέχουσα ταχύτητα διαβάζεται και γίνεται αποδεκτή ως μέγιστη. Επομένως, εάν αυτό το BIOS δεν έχει ξεδιαλύνω τον ανεμιστήρα στη μέγιστη ταχύτητα, τότε το πρόγραμμα δεν θα είναι σε θέση να το κάνει.

  Κάποτε έτσι συνέβη ότι στο χρόνο φόρτωσης του προγράμματος του ψυγείου στο περιστρεφόμενο CPU με ταχύτητα 1100 στροφές / λεπτό, και SpeedFan δεν θα οριστεί μεγάλη αξία. Ως αποτέλεσμα, ο επεξεργαστής έχει θερμανθεί μέχρι 86 μοίρες! Και το παρατήρησα τυχαία, όταν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου φορτίου δεν περίμενα τον θόρυβο από τον ανεμιστήρα. Ευτυχώς τίποτα δεν καίγεται, αλλά ο υπολογιστής δεν μπορούσε να ανάψει...

  Τρέξιμο και Εμφάνιση του Προγράμματος

  Κατεβάστε και εγκαταστήστε την εφαρμογή από τον επίσημο ιστότοπο.

  Κατά την πρώτη εκκίνηση θα υπάρχει ένα συνηθισμένο παράθυρο με την προσφορά της βοήθειας για τις λειτουργίες του προγράμματος. Μπορείτε να ελέγξετε αυτό το πλαίσιο ώστε να μην εμφανίζεται πλέον και να το κλείνετε. Στη συνέχεια, η SpeedFan θεωρεί τις παραμέτρους των τσιπ στη μητρική πλακέτα και τις τιμές των αισθητήρων. Μια ένδειξη της επιτυχούς εφαρμογής θα είναι ένας κατάλογος με την τρέχουσα ταχύτητα του ανεμιστήρα και τις θερμοκρασίες εξαρτημάτων. Αν οι οπαδοί δεν βρεθούν, τότε το πρόγραμμα δεν θα μπορέσετε να βοηθήσετε. Μεταβείτε στην επιλογή "Ρύθμιση -> Επιλογές" και αλλάξτε τη γλώσσα σε "Ρωσικά".

  Όπως μπορείτε να δείτε, δείχνει επίσης το φορτίο του επεξεργαστή και τις πληροφορίες από τους αισθητήρες τάσης.

  Στο μπλοκ "1" υπάρχει ένας κατάλογος ανιχνευτών ταχύτητας που έχουν ανιχνευθεί με ψύκτες με ονόματα Fan1, Fan2... και ο αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό, τι στην πραγματικότητα είναι (όπως στην εικόνα). Δώστε προσοχή στις τιμές, για παράδειγμα ο Fan2 και ο δεύτερος Fan1 έχουν πραγματικές παραμέτρους 2837 και 3358 σ.α.λ. (rpm), ενώ τα υπόλοιπα σε μηδενικά ή με σκουπίδια (στην εικόνα 12 σ.α.λ. τα σκουπίδια). Το περιττό θα καταργήσουμε αργότερα.

  Στο μπλοκ "2" εμφανίζονται οι αισθητήρες θερμοκρασίας που εντοπίστηκαν. GPU Είναι ένα chipset γραφικών, HD0 - σκληρό δίσκο, CPU - CPU (αντί για CPU στο Temp3) και το υπόλοιπο είναι σκουπίδια (δεν μπορεί να είναι 17 ή 127 μοίρες). Σε αυτό το μειονέκτημα του προγράμματος, ότι πρέπει να μαντέψετε πού είναι αυτό (αλλά τότε θα μετονομάσουμε τους αισθητήρες οι ίδιοι όπως απαιτείται). Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να κατεβάσετε γνωστές διαμορφώσεις στον ιστότοπο, αλλά η διαδικασία δεν είναι απλή και περίπλοκη από τα αγγλικά.

  Αν δεν είναι σαφές ποια παράμετρος είναι υπεύθυνος για τι, μπορούμε να δούμε την τιμή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του υπολογιστή και αισθητήρες, όπως AIDA64 και να συγκρίνουν με αυτά που ορίζονται στο πρόγραμμα SpeedFan να γνωρίζουν ακριβώς πού οποιαδήποτε ταχύτητα και η θερμοκρασία ανάγνωση (στο βίντεο κάτω από το άρθρο Θα σας δείξω όλα).

  Και στο μπλοκ "3" έχουμε προσαρμογές ταχύτητας Speed01, Speed02... με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής ως ποσοστό (μπορεί να εμφανιστούν ως PWM1, PWM2... διαβάστε περισσότερα δείτε το βίντεο). Προς το παρόν, πρέπει να καθορίσουμε ποιο Speed01-06 επηρεάζει το FanX. Για να το κάνετε αυτό, αλλάξτε τις τιμές καθεμιάς από 100% σε 80-50% και δείτε αν η ταχύτητα οποιουδήποτε ανεμιστήρα έχει αλλάξει. Θυμηθείτε ποια ταχύτητα επηρεάζει τον Fan.

  Ρύθμιση του SpeedFan

  Έτσι φτάσαμε στις ρυθμίσεις. Πατάμε το πλήκτρο "Ρύθμιση" και πρώτα απ 'όλα θα ονομάσουμε όλους τους αισθητήρες με σαφή ονόματα. Στο παράδειγμά μου, θα διαχειριστώ προγραμματικά τον ψύκτη CPU.

  Στο «θερμοκρασίες» να βρει ένα συγκεκριμένο επεξεργαστή στο προηγούμενο βήμα, έναν αισθητήρα θερμοκρασίας (σε Temp3 μου) και κάντε κλικ σε αυτό το πρώτο φορά, στη συνέχεια, μια δεύτερη για μια ακόμη φορά - τώρα μπορείτε να εισάγετε οποιοδήποτε όνομα, για παράδειγμα, «CPU Temp». Στη ρύθμιση εγγράφεται κάτω από την επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία θα διατηρήσει το πρόγραμμα με τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα-περιστροφής του ανεμιστήρα, και μία θερμοκρασία συναγερμού στην οποία περιλαμβάνει τη μέγιστη ταχύτητα.

  Έβαλα 55 και 65 μοίρες, αντίστοιχα, αλλά για κάθε άτομο, πείραμα. Σε πολύ χαμηλή καθορισμένη θερμοκρασία, οι ανεμιστήρες θα γυρίζουν πάντα στις μέγιστες στροφές.

  Στη συνέχεια ξεδιπλώστε τον κλάδο και αφαιρέστε όλα τα checkmarks, εκτός από το Speed0X, το οποίο ρυθμίζει τον επεξεργαστή FanX (το έχουμε ήδη καθορίσει προηγουμένως). Στο παράδειγμά μου, αυτό είναι Speed04. Επίσης, αφαιρέστε το τικ από όλες τις άλλες θερμοκρασίες, τις οποίες δεν θέλουμε να δούμε στο κύριο παράθυρο του προγράμματος.

  Στην καρτέλα των οπαδών, βρίσκουμε απλά τους σωστούς οπαδούς, καλέστε τους όπως θέλετε και απενεργοποιήστε τις περιττές.

  Προχωρήστε στην καρτέλα "Ταχύτητα". Βρισκόμαστε σε αυτό το Speed0X, το οποίο είναι υπεύθυνο για το ψύκτη που θέλουμε, το μετονομάζουμε (για παράδειγμα, στην ταχύτητα CPU) και εκθέτουμε τις παραμέτρους:

  • Ελάχιστο - το ελάχιστο ποσοστό της μέγιστης ταχύτητας που μπορεί να εγκαταστήσει το πρόγραμμα
  • Μέγιστο - αντίστοιχα, το μέγιστο ποσοστό.

  Έχω τουλάχιστον 55% και το πολύ 80%. Είναι εντάξει ότι το πρόγραμμα δεν θα είναι σε θέση να ορίσει την τιμή στο 100%, επειδή στην καρτέλα "Θερμοκρασίες", ρυθμίσαμε το κατώφλι συναγερμού στο οποίο αναγκάζεται το 100% των στροφών. Επίσης για τον αυτόματο έλεγχο μην ξεχάσετε να βάλετε ένα σημάδι επιλογής "Αυτόματη αλλαγή".

  Κατ 'αρχήν, αυτό είναι όλο. Τώρα μεταβείτε στο κύριο παράθυρο SpeedFan και βάλτε ένα σημάδι «Avtoskorost εξαερισμού-σης» και απολαύστε την αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής από την πρώτη φορά δεν θα λειτουργήσει βέλτιστα προσαρμόσετε τον εαυτό σας, το πείραμα και αφήστε τις κατάλληλες παραμέτρους, αξίζει τον κόπο!

  Περισσότερες επιλογές

  Το πρόγραμμα SpeedFan έχει μια δέσμη λειτουργιών και παραμέτρων, αλλά δεν θα πάω σε αυτά, γιατί αυτό είναι το θέμα ενός ξεχωριστού άρθρου. Ας θέσουμε μερικά ακόμη checkmarks στην καρτέλα "Διαμόρφωση -> Επιλογές"

  • Η εκκίνηση κατέρρευσε - για το SpeedFan να τρέχει αμέσως σε καταρρεύσει μορφή. Εάν όχι, τότε όταν ξεκινάτε τα Windows, το κύριο παράθυρο του προγράμματος θα κρεμάσει στην επιφάνεια εργασίας. Αν το πρόγραμμα δεν ξεκινά με τα Windows, απλά προσθέστε τη συντόμευση στην εκκίνηση.
  • Στατικό εικονίδιο - Προτιμώ να ορίσω ότι στο δίσκο συστήματος αντί για ψηφία απλά ένα εικονίδιο προγράμματος
  • Συρρίκνωση κατά το κλείσιμο - Ορίστε ότι όταν κάνετε κλικ στο "σταυρό" το πρόγραμμα δεν είναι κλειστό, και έλασης στο δίσκο συστήματος (κοντά στο ρολόι)
  • Οπαδοί πλήρους ταχύτητας στην έξοδο - αν δεν έχει ρυθμιστεί, τότε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η ψυχρότερη ταχύτητα θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση με εκείνη όταν έκλεισε. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανείς για να τα διαχειριστεί, ο υπολογιστής μπορεί να υπερθερμανθεί.

  Λοιπόν, όλα πήγαν έξω, το πρόγραμμα λειτουργεί, οι στροφές ρυθμίζονται αυτόματα; Ή μήπως χρησιμοποιείτε άλλους τρόπους; Ελπίζω ότι οι πληροφορίες ήταν χρήσιμες για εσάς. Μην είστε τεμπέλης για να το μοιραστείτε με τους φίλους σας, θα σας ευχαριστήσω πολύ!

  Και τώρα ένα βίντεο με λεπτομερή διαμόρφωση του SpeedFan. Σημείωση: Υπήρξε μικρή αποτυχία στο βίντεο. Μετά την χειροκίνητη ρύθμιση του ανεμιστήρα του επεξεργαστή Fan1, η τιμή του δεν επέστρεψε στις 3400 σ.α.λ., αλλά για κάποιο λόγο παραμένει στις 2200 σ.α.λ. Μετά την επανεκκίνηση του προγράμματος, όλα επανήλθαν στο κανονικό. Στις τελευταίες εκδόσεις του SpeedFan στον υπολογιστή μου αυτό δεν ήταν.

  Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα;

  Η ταχύτητα ενός σύγχρονου υπολογιστή επιτυγχάνεται σε μια αρκετά υψηλή τιμή - η μονάδα τροφοδοσίας, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών απαιτούν συχνά εντατική ψύξη. Τα εξειδικευμένα συστήματα ψύξης είναι ακριβά, επομένως ένας οικιακός υπολογιστής είναι συνήθως εξοπλισμένος με αρκετούς ανεμιστήρες και ψυγεία (καλοριφέρ με ανεμιστήρες που είναι προσαρτημένοι σε αυτά).

  Το σχέδιο ενός ψυγείου υπολογιστή.

  Αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό και φθηνό, αλλά συχνά θορυβώδες σύστημα ψύξης. Για να μειώσετε το επίπεδο θορύβου (αν διατηρείται η απόδοση), απαιτείται σύστημα ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Όλα τα είδη εξωτικών συστημάτων ψύξης δεν θα ληφθούν υπόψη. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα πιο κοινά συστήματα ψύξης αέρα.

  Για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες χωρίς να μειώνεται η απόδοση ψύξης, συνιστάται να τηρείτε τις ακόλουθες αρχές:

  1. Οι ανεμιστήρες μεγάλης διαμέτρου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τους μικρούς.
  2. Η μέγιστη απόδοση ψύξης παρατηρείται στους ψυκτήρες με σωλήνες θερμότητας.
  3. Οι ανεμιστήρες τεσσάρων επαφών προτιμούν τους ανεμιστήρες με τρεις επαφές.

  Πίνακας που συγκρίνει την ψύξη με αέρα.

  Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει υπερβολικός θόρυβος του ανεμιστήρα, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο:

  1. Κακή λίπανση των εδράνων. Απομακρύνεται με καθαρισμό και νέο γράσο.
  2. Ο κινητήρας περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Αν είναι δυνατόν να μειωθεί αυτή η ταχύτητα διατηρώντας το επιτρεπτό επίπεδο έντασης ψύξης, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι πιο οικονομικοί και οικονομικοί τρόποι ελέγχου της ταχύτητας περιστροφής.

  Μέθοδοι για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα

  Ο πρώτος τρόπος: ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει τη λειτουργία των ανεμιστήρων

  Λειτουργίες Ο έλεγχος Q-Fan, ο έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρων κλπ. Που υποστηρίζονται από ένα τμήμα της μητρικής πλακέτας, αυξάνουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων όταν το φορτίο αυξάνεται και μειώνεται όταν πέφτει. Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στη μέθοδο ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα από το παράδειγμα του ελέγχου Q-Fan. Είναι απαραίτητο να εκτελεστεί η ακολουθία των ενεργειών:

  1. Συνδεθείτε στο BIOS. Τις περισσότερες φορές για αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" πριν φορτώσετε τον υπολογιστή. Εάν σας ζητηθεί να πατήσετε άλλο πλήκτρο αντί για "Πατήστε Del για να εισέλθετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης" πριν πατήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης, κάντε το.
  2. Ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
  3. Μεταβείτε στη γραμμή "Παρακολούθηση υλικού".
  4. Αντικαταστήστε την τιμή "Ενεργοποιημένη" με τις λειτουργίες της μονάδας επεξεργασίας CP-Fan και το χειριστήριο Q-Fan πλαισίου στη δεξιά πλευρά της οθόνης.
  5. Στις εμφανιζόμενες γραμμές, το Προφίλ ανεμιστήρα CPU και Chassis Fan επιλέγει ένα από τα τρία επίπεδα απόδοσης: βελτιωμένο (Perfomans), σιωπηλό (Silent) και βέλτιστο (βέλτιστο).
  6. Πατήστε F10 για να αποθηκεύσετε την επιλεγμένη ρύθμιση.

  Ο δεύτερος τρόπος: Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη μέθοδο εναλλαγής

  Εικόνα 1. Κατανομή τάσεων στις επαφές.

  Για τους περισσότερους ανεμιστήρες, η ονομαστική τάση είναι 12 V. Όταν μειώνεται αυτή η τάση, ο αριθμός των στροφών ανά μονάδα χρόνου μειώνεται - ο ανεμιστήρας περιστρέφεται πιο αργά και μειώνει τον θόρυβο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό, αλλάζοντας τον ανεμιστήρα σε διάφορες τιμές τάσης χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη υποδοχή Molex.

  Η κατανομή των τάσεων στις επαφές αυτού του συνδετήρα φαίνεται στο Σχ. La. Αποδεικνύεται ότι τρεις διαφορετικές τιμές τάσης μπορούν να αφαιρεθούν από αυτό: 5 V, 7 V και 12 V.

  Για να δώσετε αυτήν τη μέθοδο αλλαγής της ταχύτητας του ανεμιστήρα, χρειάζεστε:

  1. Αφού ανοίξετε τη θήκη ενός υπολογιστή που έχει απενεργοποιηθεί, αφαιρέστε τη φίσα ανεμιστήρα από την υποδοχή. Τα σύρματα που οδηγούν στον ανεμιστήρα της πηγή ενέργειας είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το διοικητικό συμβούλιο ή απλώς σνακ.
  2. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή ένα ρολό, απελευθερώστε τα αντίστοιχα πόδια (το πιο συχνά ένα κόκκινο καλώδιο είναι ένα συν και ένα μαύρο είναι ένα μείον) από το συνδετήρα.
  3. Συνδέστε τα καλώδια του ανεμιστήρα στους ακροδέκτες του συνδετήρα Molex για την απαιτούμενη τάση (βλ. Σχήμα 1β).

  Ο κινητήρας με ονομαστική ταχύτητα 2000 σ.α.λ. με τάση 7 V θα δώσει ένα λεπτό 1300, σε τάση 5 V - 900 στροφών. Ο κινητήρας των 3500 σ.α.λ. είναι 2200 και 1600 στροφές, αντίστοιχα.

  Σχήμα 2. Διάγραμμα σύνδεσης σειράς δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων.

  Μια ειδική περίπτωση αυτής της μεθόδου είναι η διαδοχική σύνδεση δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων με συνδετήρες τριών ακίδων. Καθένα από αυτά έχει το ήμισυ της τάσης εργασίας, και οι δύο περιστρέφονται πιο αργά και λιγότερο θόρυβο.

  Το διάγραμμα αυτής της σύνδεσης φαίνεται στο Σχ. 2. Ο αριστερός σύνδεσμος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένος στη μητρική πλακέτα ως συνήθως.

  Ένας βραχυκυκλωτήρας εγκαθίσταται στον δεξιό σύνδεσμο, ο οποίος είναι στερεωμένος με μονωτική ταινία ή ταινία.

  Η τρίτη μέθοδος: ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με αλλαγή της τιμής του ρεύματος τροφοδοσίας

  Για να περιορίσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται σταθερά μόνιμες ή μεταβλητές αντιστάσεις στο κύκλωμα της τροφοδοσίας του. Οι τελευταίες επιτρέπουν επίσης μια ομαλή αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο σχέδιο, μην ξεχνάτε τα μειονεκτήματά του:

  1. Οι αντιστάσεις θερμαίνονται, καταναλώνουν άχρηστα ηλεκτρική ενέργεια και συμβάλλουν στη διαδικασία θέρμανσης ολόκληρης της δομής.
  2. Τα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκινητήρα σε διαφορετικούς τρόπους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, για κάθε ένα από αυτά, χρειάζονται αντιστάσεις με διαφορετικές παραμέτρους.
  3. Η ισχύς διανομής των αντιστάσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

  Σχήμα 3. Έλεγχος ταχύτητας ηλεκτρονικού κυκλώματος.

  Είναι πιο λογικό να εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος ταχύτητας. Η απλή έκδοση του παρουσιάζεται στο Σχ. 3. Αυτό το κύκλωμα είναι ένας σταθεροποιητής με δυνατότητα ρύθμισης της τάσης εξόδου. Η είσοδος του τσιπ DA1 (KR142EN5A) τροφοδοτείται με τάση 12 V. Η ενισχυμένη έξοδος του τρανζίστορ VT1 σηματοδοτείται από την έξοδο του. Το επίπεδο αυτού του σήματος μπορεί να ελέγχεται από μια μεταβλητή αντίσταση R2. Ως R1 είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αντίσταση κοπής.

  Εάν το ρεύμα φορτίου δεν είναι μεγαλύτερο από 0,2 A (ένας ανεμιστήρας), το τσιπ KR142EN5A μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ψύκτρα. Με την παρουσία του, το ρεύμα εξόδου μπορεί να φθάσει σε τιμή 3 Α. Στην είσοδο του κυκλώματος είναι επιθυμητό να συμπεριληφθεί ένας κεραμικός πυκνωτής μικρής χωρητικότητας.

  Τέταρτη μέθοδος: έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός reobas

  Το Reobas είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που σας επιτρέπει να αλλάξετε ομαλά την τάση που εφαρμόζεται στους ανεμιστήρες.

  Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα περιστροφής τους ποικίλει ομαλά. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα έτοιμο reobas. Συνήθως εισάγεται στην περιοχή 5.25 ". Το μειονέκτημα είναι ίσως μόνο ένα: η συσκευή είναι δαπανηρή.

  Οι συσκευές που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα είναι πραγματικά ανακατασκευές, επιτρέποντας μόνο τον χειροκίνητο έλεγχο. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ένας αντιστάτης, ο κινητήρας μπορεί να μην αρχίσει, επειδή η τρέχουσα τιμή κατά την εκκίνηση είναι περιορισμένη. Στην ιδανική περίπτωση, ένα πλήρες reobas θα πρέπει να παρέχει:

  1. Αδιάλειπτη εκκίνηση κινητήρων.
  2. Έλεγχος της ταχύτητας του δρομέα όχι μόνο σε χειροκίνητη αλλά και σε αυτόματη λειτουργία. Όταν η θερμοκρασία της ψυχρής συσκευής αυξάνεται, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να αυξηθεί και αντίστροφα.

  Ένα σχετικά απλό σχέδιο που αντιστοιχεί σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται στο Σχ. 4. Διαθέτοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, είναι δυνατό να το κάνετε μόνοι σας.

  Η αλλαγή τάσης τροφοδοσίας των ανεμιστήρων πραγματοποιείται σε παλμική λειτουργία. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ισχυρών τρανζίστορ με φαινόμενα πεδίου, η αντίσταση των καναλιών στην ανοιχτή κατάσταση είναι κοντά στο μηδέν. Ως εκ τούτου, η εκκίνηση των κινητήρων πραγματοποιείται χωρίς δυσκολίες. Η υψηλότερη ταχύτητα δεν θα περιοριστεί.

  Το προτεινόμενο σχήμα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχική στιγμή ο ψύκτης, ο οποίος εκτελεί την ψύξη του επεξεργαστή, λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα και όταν θερμαίνεται σε κάποια μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μεταβαίνει στον περιοριστικό τρόπο ψύξης. Όταν η θερμοκρασία της CPU μειωθεί, το reobas μετακινεί πάλι το ψυγείο στην ελάχιστη ταχύτητα. Οι υπόλοιποι ανεμιστήρες υποστηρίζουν τη λειτουργία χειροκίνητης λειτουργίας.

  Σχήμα 4. Σχέδιο προσαρμογής με τη βοήθεια ενός reobas.

  Η βάση του κόμβου που διαχειρίζεται τη λειτουργία των ανεμιστήρων του υπολογιστή, του ενσωματωμένου χρονιστή DA3 και του τρανζίστορ πεδίου VT3 πεδίου. Με βάση το χρονόμετρο, συναρμολογείται γεννήτρια παλμών με ρυθμό επανάληψης 10-15 Hz. Ο τετραγωνισμός αυτών των παλμών μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας το trimmer R5, το οποίο είναι μέρος της χρονοβόρας αλυσίδας RC R5-C2. Λόγω αυτού, είναι δυνατό να αλλάξετε ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο ρεύμα κατά τη στιγμή της εκκίνησης.

  Ο πυκνωτής C6 εκτελεί εξομάλυνση των παλμών, έτσι ώστε οι ρότορες των κινητήρων να περιστρέφονται μαλακότερα χωρίς να προκαλούν κλικ. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι στην έξοδο του XP2.

  Η βάση μιας παρόμοιας μονάδας ελέγχου για τον ψύκτη CPU είναι το τσιπ DA2 και το τρανζίστορ φαινομένου πεδίου VT2. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν ο ενισχυτής τάσης DA1 εμφανίζεται στην έξοδο, εφαρμόζεται, χάρη στις διόδους VD5 και VD6, στην τάση εξόδου του χρονομέτρου DA2. Ως αποτέλεσμα, το VT2 ανοίγει πλήρως και ο ανεμιστήρας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

  Καθώς ο αισθητήρας θερμοκρασίας του επεξεργαστή χρησιμοποιεί ένα τρανζίστορ πυριτίου VT1, το οποίο είναι κολλημένο στην ψήκτρα επεξεργαστή. Ο λειτουργικός ενισχυτής DA1 λειτουργεί σε κατάσταση ενεργοποίησης. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με ένα σήμα που λαμβάνεται από τον συλλέκτη VT1. Το σημείο μεταγωγής ρυθμίζεται από τη μεταβλητή αντίσταση R7.

  VT1 μπορούν να αντικατασταθούν από τρανζίστορ λεπτής n-ρ-η που βασίζεται στο πυρίτιο που έχει μία απολαβή άνω των 100. αντικατάσταση για VT2 και VT3 μπορεί να χρησιμεύσει IRF640 ή IRF644 τρανζίστορ. Συμπυκνωτής C3 - μεμβράνη, το υπόλοιπο - ηλεκτρολυτικό. Οι δίοδοι είναι τυχόν παρορμήσεις χαμηλής ισχύος.

  Η διαμόρφωση των συλλεγόμενων reobas πραγματοποιείται στην ακόλουθη σειρά:

  1. Οι ολισθητήρες των αντιστάσεων R7, R4 και R5 περιστρέφονται δεξιόστροφα μέχρι να σταματήσουν, οι ψύκτες συνδέονται στους συνδετήρες XP1 και XP2.
  2. Ο συνδετήρας XP1 τροφοδοτείται με τάση 12 V. Εάν όλα είναι εντάξει, όλοι οι ανεμιστήρες αρχίζουν να περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα.
  3. Η αργή περιστροφή των ολισθητήρων των αντιστάσεων R4 και R5 επιλέγει μια τέτοια ταχύτητα, όταν εξαφανιστεί η φωνή και παραμένει μόνο ο ήχος του κινούμενου αέρα.
  4. Το τρανζίστορ VT1 θερμαίνεται σε περίπου 40-45 ° C, και η αντίσταση R7 περιστρέφεται προς τα αριστερά έως ότου ο κινητήρας μέχρι ο ψύκτης δεν είναι ενεργοποιημένο με τη μέγιστη ταχύτητα. Μετά από περίπου ένα λεπτό μετά το τέλος της θέρμανσης, η ταχύτητα πρέπει να πέσει στην αρχική της τιμή.

  Η συναρμολογημένη και διαμορφωμένη επανασχηματιστή εγκαθίσταται στη μονάδα συστήματος, οι ψύκτες και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας VT1 είναι συνδεδεμένοι σε αυτήν. Τουλάχιστον την πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση, είναι επιθυμητό να παρακολουθείται περιοδικά η θερμοκρασία των κόμβων του υπολογιστή. Τα προγράμματα για αυτό (συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν) δεν αποτελούν πρόβλημα.

  Ελπίζεται ότι μεταξύ των περιγραφόμενων τρόπων μείωσης του θορύβου ενός συστήματος ψύξης του υπολογιστή, κάθε χρήστης θα είναι σε θέση να βρει το πιο κατάλληλο για τον εαυτό του.