Σωστή κυκλοφορία σε κάθε δωμάτιο

Η ποιοτική κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, η παραμέληση του οποίου συνεπάγεται μια σειρά προβλημάτων: την εμφάνιση του μύκητα, τη συσσώρευση αλλεργιογόνων, την ανάπτυξη βρογχοπνευμονικών παθήσεων. Η αντικατάσταση των 30 κυβικών μέτρων θεωρείται ο κανόνας. m αέρα ανά ώρα ανά άτομο. Ένα αποτελεσματικό σύστημα φυσικού ή εξαναγκασμένου εξαερισμού θα παρέχεται μόνο εάν ληφθούν υπόψη οι κανόνες για την κίνηση των αέριων μαζών στη συσκευή.

Φυσικός εξαερισμός

Για τον φυσικό εξαερισμό, δεν υπάρχει ανάγκη για μηχανική διέγερση, η κινητήρια δύναμή του είναι η διαφορά στην πίεση αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο έντονη γίνεται η ανταλλαγή αέρα. Η μεταφορά συμβαίνει ως εξής: ζεστές μάζες αυξάνονται, το κρύο κατεβαίνει (Εικ. 1).

Φρέσκος αέρας διεισδύει μέσα από τα παράθυρα, ο αέρας εξαγωγής αερίζεται μέσω των οπών εξαερισμού.

Ο σωστά οργανωμένος φυσικός αερισμός παρέχει μια αόρατη κυκλοφορία και μαλακώνει το μικροκλίμα.

Κουζίνα

Σε πολυκατοικίες, όλοι οι αγωγοί από τις κουζίνες και τα μπάνια συνδυάζονται σε έναν κοινό κατακόρυφο άξονα. Όσο υψηλότερη ανέρχεται, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Ελέγξτε την ποιότητα του εξαερισμού, αν σηκώσετε μια ταινία χαρτιού ή μια χαρτοπετσέτα στη σχάρα. Αν προσελκύσει, τότε η απόσυρση πραγματοποιείται αποτελεσματικά. Δεν συνιστάται να ελέγχετε με αναπτήρα ή αγώνα, καθώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Για να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία του αέρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η κουζίνα πρέπει να κλείσει το παράθυρο και να ανοίξει στο πιο απομακρυσμένο δωμάτιο.

Στη συνέχεια δημιουργείται ένα φυσικό βύθισμα, αφαιρώντας όλο τον αέρα εξαγωγής από το μακρινό δωμάτιο στην έξοδο πάνω από την οροφή της κουζίνας. Αν ανοίξετε τον αναπνευστήρα απευθείας στην κουζίνα, το βύθισμα θα πάει, παρακάμπτοντας την κουκούλα, στην είσοδο. Για το λόγο αυτό, συχνά υπάρχουν μυρωδιές κουζίνας.

Δωμάτια

Σε κατοικημένες εγκαταστάσεις όπου είναι εγκατεστημένα παράθυρα υψηλής ποιότητας με διπλά τζάμια, παρέχοντας πλήρη απομόνωση από το δρόμο, μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή ροή αέρα μόνο με το άνοιγμα του παραθύρου. Αλλά αυτό οδηγεί σε μεγάλες απώλειες θερμότητας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου και απαιτεί έλεγχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εγκαθίστανται βαλβίδες τροφοδοσίας, που είναι μια οπή στον τοίχο (συνήθως πάνω από το ψυγείο), στην οποία συναρμολογείται ένα μπλοκ καναλιών (φωτογραφία 1, 2).

Η θερμοκρασία της ροής του αέρα αυξάνεται κατά 20 ° C. Ο όγκος της εισροής μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ειδικού τυφλού. Οι βαλβίδες αέρα μπορούν να τοποθετηθούν σε πλαίσια. Με τον εξοπλισμό αυτό, το παράθυρο δεν θα ανοίξει και θα εισέλθει συνεχώς φρέσκος αέρας στο δωμάτιο (φωτογραφία 3).

Για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει κανονική κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο, θα πρέπει να υπάρχει μικρό κενό κάτω από την πόρτα. Εάν δεν συμβαίνει και η πόρτα κλείνει σφιχτά, τότε στον καμβά μπορείτε να εξοπλίσετε τις οπές εξαερισμού (φωτογραφία 4). Η εμφάνιση δεν θα επηρεαστεί και ο αέρας εξαγωγής θα εγκαταλείψει ελεύθερα το δωμάτιο.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός θα λειτουργήσει καλά με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στο δωμάτιο και στον εξωτερικό χώρο. Αλλά στις εποχές, όταν η πτώση είναι σχεδόν αόρατη, η αποτελεσματικότητά της μειώνεται σημαντικά. Στη συνέχεια, η αναγκαστική κυκλοφορία του αέρα έρχεται στη βοήθεια, στην οποία η εισροή φρέσκου αέρα στο δωμάτιο ωθείται από τον ανεμιστήρα. Τοποθετείται σε παράθυρο ή σε ειδικά εξοπλισμένη οπή στον τοίχο. Για να εξαχθεί ο εξαγόμενος αέρας, εγκαθίστανται εξατμίσεις, η ισχύς των οποίων εξαρτάται από την ένταση της μόλυνσης.

Κατοικίες

Το ζήτημα της κυκλοφορίας αέρα σε ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο συχνά λύεται με την εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, το οποίο περιλαμβάνει ανεμιστήρες, θερμαντήρα και φίλτρα. Δηλαδή, η αναγκαστική ροή αέρα που εξαναγκάζεται στο δωμάτιο καλύπτει το δωμάτιο και εξέρχεται από την ίδια συσκευή. Το σύστημα λειτουργεί σχεδόν αθόρυβα, οι διαστάσεις ποικίλλουν, οπότε αυτή η επιλογή είναι αρκετά κατάλληλη για κατοικίες.

Κουζίνες

Η κουζίνα είναι η πιο ισχυρή πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σπίτι λόγω της συχνά πλάκας εργασίας. Εάν η κανονική εξαεριστική δεξαμενή δεν αντιμετωπίσει το εξαντλημένο ρεύμα, τότε όλες οι μυρωδιές και η αιθάλη απλώνεται γύρω από το δωμάτιο, καθιστώντας τους στους τοίχους και την οροφή.

Στην κουζίνα, κατά τη διάρκεια των επισκευών, έγινε συνηθισμένη η τοποθέτηση ειδικών θόλων, αρθρωτών ή ενσωματωμένων κουκούλες πάνω από τη σόμπα, στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η χωρητικότητα εκροής. Ορισμένα μοντέλα με εσοχή έχουν δύο κινητήρες, καθώς και μια λειτουργία για την αύξηση της επιφάνειας εργασίας.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, όλες οι κουκούλες χωρίζονται σε ροή και ανακυκλοφορία. Οι τελευταίοι δεν εκκρίνουν, αλλά φιλτράρουν μόνο τον εξαγόμενο αέρα, έτσι δεν είναι πολύ δημοφιλείς.

Ωστόσο, εάν η κουκούλα κουζίνας είναι εγκατεστημένη σε ένα κτίριο διαμερισμάτων και είναι συνδεδεμένη απευθείας με την είσοδο της κουζίνας, τότε μπορεί να υπάρχουν προβλήματα:

 • η θύρα εξόδου είναι κλειστή: όταν ο εκχυτήρας δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα (εάν δεν υπάρχει περιοδική αυτόματη λειτουργία ενεργοποίησης).
 • ο συνολικός αγωγός εξαερισμού, λόγω της μικρής διατομής, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την έξοδο του εξαγόμενου αέρα που τροφοδοτεί ο ισχυρός απαγωγέας.
 • Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το νόμο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα περιφερειακών κανονισμών.
 • Ο καυσαερίων δεν "συλλέγει" τον αέρα εξαγωγής που έχει φτάσει στην οροφή.
 • υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος όλες οι οσμές να περάσουν από τις τρύπες εξαερισμού στους γείτονες.

Εάν υπάρχει μόνο μία θυρίδα εξόρυξης στην κουζίνα, είναι συνηθισμένο να εξοπλίσετε έναν αγωγό κουζίνας για έναν ξεχωριστό αγωγό αέρα (στον τοίχο). Σε μερικά σπίτια, το κύκλωμα εξαερισμού σας επιτρέπει να συνδέσετε παρόμοιες συσκευές. Αλλά σε πολλές περιοχές ο νόμος απαγορεύει την κατασκευή οπών στις προσόψεις των σπιτιών για τη συσκευή των κλιματικών συσκευών, αλλά και την κατασκευή πρόσθετου εξοπλισμού στους άξονες εξαερισμού χωρίς ιδιαίτερο συντονισμό. Επομένως, προτού σχεδιάσετε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εξετάσετε πρώτα το ζήτημα της συμμόρφωσης με το νόμο και τις τεχνικές δυνατότητες.

Το μπάνιο

Στο μπάνιο ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος απευθείας στο άνοιγμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οργάνων:

 • συμπεριλαμβανομένης ταυτόχρονα με την ηλεκτρική ενέργεια. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι οικονομικό, από την άλλη πλευρά, ο χρόνος μπορεί να μην είναι αρκετός για να καθαρίσει πλήρως τον αέρα και να ομαλοποιήσει την υγρασία.
 • εξοπλισμένο με χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της χρήσης του δωματίου.
 • αυτόνομο με ξεχωριστό διακόπτη. Μπορεί να εργαστεί σε σταθερό κύκλο.

Η συσκευή μπορεί να είναι εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα υγρασίας, ο οποίος στέλνει αυτόματα ένα σήμα για την ενεργοποίηση.

Εξαερισμός σε δική του κατοικία

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να ρυθμιστεί όπως σας αρέσει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο γείτονας και η νομοθεσία, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη τους βασικούς κανόνες:

 1. Δεν συνιστάται να συνδυάζετε ένα μπάνιο, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους σε έναν αγωγό αερισμού (Εικ. 2).

Συμπέρασμα

Όλες οι στροφές, οι συστολές, οι προεξοχές, οι μετατοπίσεις στον αγωγό εξαερισμού οδηγούν σε αύξηση της πίεσης, ως εκ τούτου, σε μείωση της παραγωγικότητας της κουκούλας. Ο σωστά τοποθετημένος εξαερισμός όχι μόνο θα σώσει το σπίτι από ξένες οσμές, αλλά και θα καθυστερήσει σημαντικά την επισκευή.

Σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει μια κανονική δυσδιάκριτη ανανέωση αέρα, είναι άνετο να είναι. Δεν φαίνεται μύκητες και μούχλα, η σκόνη θα συσσωρεύεται λιγότερο. Ακόμη και χωρίς επιπλέον κόστος, είναι δυνατόν να παρέχεται αποδοτικός φυσικός αερισμός, γνωρίζοντας τους νόμους της κυκλοφορίας των αέριων μαζών.

Κυκλοφορία αέρα στον χώρο (διαμέρισμα): σχέδιο και συστάσεις

Η σωστή κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα (δωμάτιο) - μια υπόσχεση της ευημερίας και της άνετης ζωής του νοικοκυριού. Η αποτελεσματική και κατάλληλα οργανωμένη ανταλλαγή αέρα εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης μύκητα, μούχλας και άλλων δυνητικά μη ασφαλών αλλεργιογόνων.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανά άτομο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 30 κυβικά μέτρα καθαρού οξυγόνου ανά ώρα.

Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού (αναγκασμένος ή φυσικός) και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κίνησης του οξυγόνου μέσα στο δωμάτιο.

Κυκλοφορία αέρα σε δωμάτιο με φυσικό εξαερισμό


Η φυσική κυκλοφορία του αέρα βασίζεται στη διαφορά πίεσης μεταξύ της ατμόσφαιρας μέσα στο δωμάτιο και πέραν αυτού. Η ένταση της ανταλλαγής αυξάνεται, με αύξηση της θερμοκρασιακής διαφοράς στο δωμάτιο και έξω από αυτό. Στην καρδιά αυτής της διαδικασίας υπάρχουν φυσικοί νόμοι - τα ψυχρά ρεύματα παραμένουν κάτω και τα θερμότερα συγκεντρώνονται στο πάνω μέρος του δωματίου.

Οι καθαρές μάζες περνούν από ανοιχτά παράθυρα, παράθυρα και ρωγμές. Αλλά τα χρησιμοποιούμενα διατίθενται μέσω μικρών οπών εξαερισμού. Εάν το σύστημα σχεδιάζεται και οργανωθεί σύμφωνα με τους κανόνες, τότε το σπίτι θα αποκατασταθεί με ένα απαλό και άνετο μικροκλίμα.

Φυσικός αερισμός στην κουζίνα και το μπάνιο

Για πολυκατοικίες όπου οι αγωγοί στο μπάνιο και οι κουζίνες συνδέονται με κατακόρυφο άξονα. Η ποιότητα της ώσης εξαρτάται άμεσα από το ύψος - είναι υψηλότερη εκεί όπου ο άξονας είναι μακρύτερος.

Η ποιότητα του συστήματος εξαερισμού ελέγχεται με ένα μικρό κομμάτι χαρτιού. Εφαρμόζεται στην σχάρα, και αν είναι στερεωμένη στην σχάρα, τότε όλα λειτουργούν καλά.

Όταν το μαγείρεμα των τροφίμων για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική κυκλοφορία αέρα στην κουζίνα είναι πολύ απλή. Αρκεί να κλείσει το παράθυρο στην κουζίνα και να το ανοίξει στο πιο απομακρυσμένο δωμάτιο του σπιτιού. Αυτό παρέχει φυσική έλξη. Οι ατμοί και τα σωματίδια λίπους λαμβάνονται από τα δωμάτια σε μια μικρή πρίζα δίπλα στην οροφή.

Εάν ανοίξετε το παράθυρο στην κουζίνα, η κουκούλα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όλη η εξάτμιση θα βυθιστεί στην είσοδο. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι σε πολλές εισόδους υπάρχουν όλα τα είδη των μυρωδιών, το μαγείρεμα των τροφίμων.

Διάγραμμα και χαρακτηριστικά της κίνησης του αέρα στα σαλόνια

Στα σαλόνια με παράθυρα υψηλής ποιότητας με διπλά τζάμια, η ροή αέρα παρέχεται με το άνοιγμα του παραθύρου. Αλλά με την άφιξη του κρύου καιρού, αυτό είναι αρκετά προβληματικό, καθώς το δωμάτιο κρυώνει σχεδόν σε λίγα λεπτά.

Σε μια τέτοια απελπιστική κατάσταση, οι μηχανικοί ήρθαν να βοηθήσουν τους ενοικιαστές. Συνιστούσαν την τοποθέτηση σε τοίχο (κοντά στο παράθυρο) μικρών βαλβίδων που μοιάζουν με μια τρύπα με σχάρα. Ο σχεδιασμός των βαλβίδων αποτελείται από διάφορα τεμάχια. Σε ορισμένα μοντέλα, τοποθετούνται απευθείας στα πλαίσια παραθύρων.

Οι μάζες του αέρα κινούνται μέσω της βαλβίδας, η θερμοκρασία της οποίας δεν είναι μικρότερη από 20 μοίρες. Η προσαρμογή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών τυφλών, διατεταγμένων με την αρχή των περσίδων.

Μετά την εγκατάσταση της βαλβίδας, δεν χρειάζεται να ανοίγετε συνεχώς τα παράθυρα. Το καθαρό οξυγόνο γεμίζει γρήγορα το καθιστικό. Το κύριο πράγμα είναι η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας.

Για την ανταλλαγή αέρα είναι σημαντικό να εξοπλιστεί ένα μικρό κενό κάτω από την πόρτα. Κατά την απουσία του, μπορείτε να κάνετε μερικές μικρές τρύπες ακριβώς στο φύλλο της πόρτας. Και για να διατηρήσουν την ελκυστικότητα του σχεδιασμού, οι ρωγμές διακοσμούν τακτοποιημένα.

Κυκλοφορία αέρα με εξαναγκασμένο εξαερισμό

Ο φυσικός αερισμός είναι αποτελεσματικός σε μια εποχή που δημιουργείται μια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι ασύμφορη η χρήση αυτού του τύπου εξαερισμού. Χωρίς αναγκαστική ανταλλαγή αέρα είναι απαραίτητη. Στη βάση του - την κατεύθυνση του καθαρού οξυγόνου λόγω της έγχυσής του από τον ανεμιστήρα.

Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον τοίχο ή στο παράθυρο. Επιπλέον, εγκαθίσταται ένα εξολκέα για την εξαναγκασμένη απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από το δωμάτιο. Η ισχύς επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό μόλυνσης του οξυγόνου.

Συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού για σαλόνια

Για την κυκλοφορία του αέρα στα σαλόνια, εγκαθίσταται ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης τύπου monoblock. Η εγκατάσταση αποτελείται από διάφορες λειτουργικές μονάδες:

Στη διαδικασία λειτουργίας, μια τέτοια εγκατάσταση είναι σχεδόν αθόρυβη και ο σχεδιασμός της μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη.

Μετακίνηση οξυγόνου σε συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού στην κουζίνα

Το 80% του μολυσμένου αέρα συγκεντρώνεται στην κουζίνα. Και όσο πιο συχνά λειτουργεί μια σόμπα ή φούρνος, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό καθαρού οξυγόνου στο δωμάτιο. Συχνά, μια τυπική οπή δεν είναι αρκετή για να αφαιρέσει ολόκληρη την ποσότητα ξένων μυρωδιών, αιθάλης και μικρών σωματιδίων λίπους. Αυτά τα προϊόντα καύσης και προετοιμασίας φαγητού εγκατασταθούν στην οροφή, γεγονός που δεν προσθέτει στην ελκυστικότητά τους, την αισθητική αξία τους.

Σήμερα, η σωστή κυκλοφορία αέρα στην κουζίνα παρέχεται με ενσωματωμένα ή κρεμώμενα εκχυλίσματα. Τοποθετούνται πάνω από την πλάκα και διορθώνουν αμέσως την εκροή μολυσμένων μαζών. Σε ορισμένα μοντέλα υπάρχουν 2 ανεξάρτητοι ανεμιστήρες, οι οποίοι εγγυώνται υψηλή απόδοση ακόμη και για τις πιο απαιτητικές αθλοπαιδιές.

Οι κουκούλες κουζίνας είναι:

Οι τελευταίοι δεν εκτρέπουν τον μολυσμένο αέρα στον εξωτερικό χώρο, αλλά τον καθαρίζουν, χάρη στα φίλτρα που είναι εγκατεστημένα στο εσωτερικό του. Είναι σημαντικό να επικεντρωθεί σε μια σημαντική πτυχή - για πολυκατοικίες, η εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού περιπλέκεται από αρκετά προβλήματα.

 1. Μια κλειστή τρύπα αερισμού περιπλέκει την κίνηση των μαζών.
 2. Ένα ισχυρό εκχύλισμα κατευθύνει έναν μεγάλο όγκο μολυσμένου οξυγόνου στον κύριο δίαυλο. Στην περίπτωση μιας μικρής διατομής, η απομάκρυνση μολυσμένων ρευμάτων δεν θα είναι απλά δυνατή.
 3. Οι μυρωδιές συχνά διεισδύουν σε γειτονικά διαμερίσματα μέσω ενός κοινού καναλιού.
 4. Μερικές φορές, αυτός ο συνδυασμός είναι παράνομος. Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε περιφερειακές πράξεις, κανονισμούς και κανονισμούς.

Η καλύτερη επιλογή για μια κουζίνα με έναν ενιαίο αεραγωγό είναι να εξοπλίσει ένα επιπλέον κανάλι στην οροφή ή στον τοίχο.

Η σωστή κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα θα εξασφαλίσει την απουσία ξένων οσμών και άλλων προβλημάτων με τη μορφή αιθάλης στην οροφή. Οι πιο αποτελεσματικές είναι οι αναγκαστικές εγκαταστάσεις. Εξασφαλίζουν την κατευθυνόμενη κυκλοφορία του οξυγόνου με ελάχιστες χρηματοοικονομικές επενδύσεις και έξοδα των νευρικών κυττάρων.

Κυκλοφορία αέρα στον χώρο, ανάλογα με τη θέση των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής

V. V. Baturin, VI I. Khanzhonkov, μηχανικοί, Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας *

Κατά τη διανομή του δωματίου οποιουδήποτε είδους «κινδύνων» (αέρια, ατμοί, θερμότητας μεταγωγής, σκόνη και ούτω καθεξής.) Και τη ρύθμιση διαφόρων τομέων κρίσιμες συγκεντρώσεις έχουν ροών αέρα που σχηματίζονται στο δωμάτιο.

Αυτές οι ροές προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των πιδάκων μεταξύ τους και μεταξύ τους και των αντικειμένων και επιφανειών που συναντώνται στο δρόμο.

Οι πίδακες μπορεί να είναι διαφόρων προελεύσεων -.. Blowing (αέρας), η θερμότητα από τα σώματα και επιφάνειες, που έχει μία θερμοκρασία διαφορετική από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο πίδακας που προέρχεται από συσκευές που λειτουργούν με θετική πίεση, κλπ Επομένως, είναι κατανοητό το πόσο σημαντικό αποκτά ερώτηση για τη μελέτη των κανονικοτήτων των μεμονωμένων αεριωθούμενων αεροπλάνων, της αλληλεπίδρασής τους και της κυκλοφορίας που προκαλούν.

Εάν μια ελεύθερη τζετ που εκτείνεται στο άπειρο χώρο, καλά μελετημένη όσον αφορά τη δομή του, δεν έχουν μελετηθεί εκείνα που κυκλοφορούν ροές οι οποίες προκαλούνται από ένα τζετ σε ένα περιορισμένο χώρο, έτσι ώστε η συνολική εικόνα των κυκλοφοριακών ροών στην αίθουσα παραμένει ασαφής.

Κατά την καθιέρωση της γενικής ροής των ρευμάτων, ένας μεγάλος ρόλος διαδραματίζεται από τους αεριωθούμενους που δημιουργούνται από τον εξαερισμό και, κατά συνέπεια, από τη θέση των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής στην αίθουσα.

Για να διασαφηνιστεί αυτή η ερώτηση, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με ένα επίπεδο και χωρικό μοντέλο. Στο πρώτο στάδιο της μελέτης, τα απλούστερα σχήματα για τη διευθέτηση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου δημιουργήθηκαν για να καθοριστούν γενικά πρότυπα ροής αέρα.

Οι παρατηρήσεις διεξήχθησαν με μία ροή ισοθερμικό, δηλαδή του αέρα εισαγωγής μοντέλο κοιλότητα (ή στο δίσκο νερό - νερό).. Στην ίδια θερμοκρασία όπως στο μοντέλο.

Αρχικά πειράματα διεξήχθησαν σε ένα επίπεδο κλειστό δίαυλο διαστάσεων 400 χ 730 χ 40 mm3. Το κανάλι είχε πλευρικά γυάλινα τοιχώματα μέσα από τα οποία έγιναν παρατηρήσεις. Και τα δύο ακραία τοιχώματα με κυκλικά ανοίγματα ίσα με 40 mm (διάμετρος ίση με το πλάτος του καναλιού) διευθετήθηκαν κινητά, πράγμα που επέτρεψε την αλλαγή της διαρρύθμισης των οπών σε ύψος. Μέσα από την κοιλότητα του μοντέλου, ο αέρας, χρωματισμένος από τον καπνό, κυνηγήθηκε. Ο ανεμιστήρας συνδέθηκε συνήθως με την πλευρά αναρρόφησης σε μία ή δύο οπές και στη συνέχεια οι άλλες οπές χρησίμευαν ως αέρας τροφοδοσίας. Η εικόνα των ρέματα φωτογραφήθηκε ή σχεδιάστηκε.

Με μία σχετικά μεγάλη αλλαγή στον αριθμό Reynolds (από 8.000 έως 100.000), υπολογιζόμενη από τη διάμετρο του ανοίγματος τροφοδοσίας, το σχέδιο ροής παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητο.

Αυτή η συνθήκη μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι το φαινόμενο σε σχέση με το Re παραμένει αυτόμονο, δηλαδή ότι το φαινόμενο δεν εξαρτάται από την ταχύτητα ή την κλίμακα του μοντέλου.

Ταυτόχρονα, η ροή παρατηρήθηκε σε έναν γεωμετρικά όμοιο δίσκο με νερό, η επιφάνεια του οποίου ήταν διάσπαρτα με σκόνη μαγνησίου. Οι εικόνες στο τζακούζι αποδείχτηκαν εντελώς πανομοιότυπες με αυτές που λαμβάνονται σε ένα επίπεδο κανάλι αέρα, αλλά πιο διακριτές, έτσι ώστε να αναφέρονται στο μέλλον.

Το δεύτερο στάδιο της εργασίας ήταν η μελέτη των ροών σε ένα χωρικό μοντέλο μέτρησης 400 x 500 x 700 mm 3. Οι οπές εισροής και εξαγωγής ήταν στην περίπτωση αυτή διάμετρος 40 mm.

Ο αέρας, χρωματισμένος με καπνό, κυνηγήθηκε μέσα από την κοιλότητα του μοντέλου. Λαμβάνοντας υπόψη τις αγαπημένες φωτογραφίες στο χωρικό μοντέλο, το σχέδιο ροής σχεδιάστηκε και περιγράφηκε. Όταν έχει συσσωρευτεί κάποια εμπειρία, κατέστη δυνατή η χρήση των εικόνων που λαμβάνονται στο δίσκο για να κατανοηθεί η φύση της ροής των ρευμάτων στο χωρικό μοντέλο.

Ωστόσο, η εικόνα στην επίπεδη μοντέλα υπερχείλισης έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν βρίσκουν μια θέση στο χώρο και ως εκ τούτου απαιτούν διευκρινίσεις. Έτσι, εάν η κουκούλα να τοποθετηθεί κάτω από το μοντέλο στο σημείο Β (σχήμα 1α.) Και το άνοιγμα τροφοδοσίας προς την αντίθετη ακραίο τοίχωμα του πυθμένα πρώτου, και στη συνέχεια να κινηθεί προς τα άνω σε ένα σημείο Α που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11/16 Η από το κάτω μέρος (από την επιφάνεια σχεδίασης ), το ρεύμα εισροής στο εν λόγω διάστημα κατά μήκος καμπύλων τροχιών κατευθύνεται προς την κουκούλα στο σημείο Β Εάν η εισροή φθάνει με ακρίβεια στο σημείο α, τότε στέλνεται (στην ίδια θέση όπως κουκούλες) ή προς τα κάτω σε ένα σημείο Β ή ένα σημείο C. προς τα άνω περαιτέρω μετακινώντας τη θύρα τροφοδοσίας προς τα πάνω από το σημείο A, εισροή Πατάει στον τοίχο και ανεβαίνει μέχρι το σημείο C **.

Έτσι, στην επίπεδη μοτίβο έχει ένα σημείο Α (για ένα δεδομένο μέγεθος του μοντέλου που βρίσκεται σε ένα ύψος Η από το κάτω μέρος των 11/16 ή επίπεδο σχεδίασης διευθέτηση), η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η ροή που εξέρχεται από αυτό, μπορεί να αλλάξει την τροχιά του.

Το γεγονός ότι η κίνηση της θύρας τροφοδοσίας στα 3/16 N από τη μέση δεν προκαλεί αλλαγή στο σχέδιο ροής οφείλεται προφανώς στην επίδραση του φάσματος αναρρόφησης της οπής εξαγωγής στον κύριο πίδακα.

Είναι σαφές ότι αν η οπή εξάτμισης στο επίπεδο μοντέλο τοποθετηθεί στην κορυφή και η εισροή μετακινηθεί από την κορυφή προς τα κάτω, αποκτάμε μια κατοπτρική εικόνα της Εικ. 1α, όπως φαίνεται στο διάγραμμα στο Σχ. 1b.

Όταν οι οπές τροφοδοσίας και εξαγωγής βρίσκονται στη μέση του μοντέλου (Εικόνα 1c), έχουμε και πάλι μια ασταθή κατεύθυνση ροής. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η ροή ρέει από τα σημεία Α και Β κατά μήκος μιας ευθείας γραμμής. Η παραμικρή απόκλιση της οπής στο σημείο Α από τη μέση οδηγεί στο γεγονός ότι το ρεύμα αρχίζει να πιέζεται προς το πλησιέστερο τοίχωμα.

κυκλοφορία αέρα

Ένα μεγάλο αγγλόφωνο-ρωσικό και ρωσο-αγγλικό λεξικό. 2001.

Δείτε τι "κυκλοφορία αέρα" σε άλλα λεξικά είναι:

αναγκαστική κυκλοφορία αέρα - [Ya.N.Luginsky, M.S. Fezi Zhilinskaya, Y.S. Kabirov. Αγγλικά-Ρωσικό Λεξικό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μόσχα, 1999] Θέματα ηλεκτρολόγου μηχανικού, βασικές έννοιες EN αναγκαστική κυκλοφορία αέρα... Κατάλογος του τεχνικού μεταφραστή

κυκλοφορία - και, f. κυκλοφορία στ., Γερμανικά. Zirkulation <lat. κυκλοφορία, κυκλοφορία. 1. Κυκλική κίνηση, κυκλοφορία. Κυκλοφορία του αίματος. Πώς μπορείτε να δοκιμάσετε. έτσι ώστε να παραμείνει το χρυσό και ασημένιο νόμισμα στο θησαυροφυλάκιο, και κυκλοφορία χρήματος χαλκού...... Ιστορικό λεξικό των Γαλικισμών της ρωσικής γλώσσας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ - για όλο το σύνολο των ρευμάτων αέρα πάνω από την επιφάνεια της γης, με οριζόντιες διαστάσεις ανάλογες με το μέγεθος των ηπείρων και των ωκεανών και πάχος από αρκετές. km έως δεκάδες χιλιόμετρα. Η δομή του Ts. καθορίζεται από τη χωρική κατανομή της atm... Φυσική εγκυκλοπαίδεια

κυκλοφορία αέρα - - [ASGoldberg. Αγγλικά Ρωσικό λεξικό ενέργειας. 2006] Θέματα Ενέργεια γενικά EN ατμοσφαιρική κυκλοφορία... Κατάλογος του τεχνικού μεταφραστή

Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας - Σχηματική απεικόνιση της παγκόσμιας κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας. Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας είναι ένα σύστημα κλειστών ροών αέριων μαζών, που εκδηλώνονται στην κλίμακα ενός... Wikipedia

Κυκλοφορία των αέριων μαζών - Κύκλος της παγκόσμιας κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας: Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, ένα σύστημα κλειστών ρευμάτων αέριων μαζών που εμφανίζονται στην κλίμακα των ημισφαιρίων ή ολόκληρου του πλανήτη. Παρόμοια ρεύματα οδηγούν στη μεταφορά της ύλης και της ενέργειας στην ατμόσφαιρα, τόσο σε γεωγραφικό πλάτος,...... Wikipedia

Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας - ένα κοινό, ένα σύστημα μεγάλης κλίμακας αέριων ρευμάτων πάνω από τον κόσμο. Στην τροπόσφαιρα, εδώ είναι το εμπόριο ανέμους, μουσώνες, τα ρεύματα του αέρα που συνδέονται με κυκλώνες και αντικυκλώνες στη στρατόσφαιρα κυρίως διζωνική (δυτικά και ανατολικά)...... Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια

κυκλοφορία - και; f. [ευρ. κυκλοφορία] 1. να κυκλοφορήσει. Αίμα, ζεστό αέρα. Γ. Αγαθά. Το νερό στη φύση. Γ. Φήμες. 2. Mor. Η καμπύλη που περιγράφεται από το πλοίο στην απόκλιση του πηδαλίου επί του οποίου. γωνία. Το σκάφος περιγράφει την κυκλοφορία. Μεγάλη γωνία κυκλοφορίας. * * *... Εγκυκλοπαιδικό λεξικό

Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας - Μετεωρολογικές παρατηρήσεις πάνω στην κατάσταση του αερόσακου της ατμόσφαιρας του πλανήτη δείχνει ότι γενικά δεν είναι μόνη της: χρησιμοποιώντας πτερύγια και ανεμόμετρα, βλέπουμε συνεχώς με τη μορφή της μεταφοράς αιολικής ενέργειας των μαζών αέρα από το ένα μέρος στο...... Collegiate λεξικό FA Brockhaus και Ι.Α. Efron

κυκλοφορία - και, f. Κυκλοφορία, κυκλική περιστροφή. Κυκλοφορία του αίματος. Κυκλοφορία θερμού αέρα. Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Το Nevsky Prospekt έχει μια εντυπωσιακή ιδιότητα: αποτελείται από χώρο για την κυκλοφορία του κοινού (Λευκό). Σχετικές λέξεις:. Δημοφιλές ρωσικό λεξικό

κυκλοφορία - και; f. (Λατινική κυκλοφορία) 1) για να κυκλοφορήσει Κυκλοφορία του αίματος, θερμαινόμενος αέρας. Κυκλοφορία εμπορευμάτων. Κυκλοφορία του νερού στη φύση. Κυκλοφορία φήμης. 2) mor. Η καμπύλη που περιγράφεται από το πλοίο στην απόκλιση του πηδαλίου επί του οποίου. γωνία... Λεξικό πολλών εκφράσεων

Κατάλογος του Οικολόγου

Η υγεία του πλανήτη σας είναι στα χέρια σας!

Κυκλοφορία των αέριων μαζών

Πίεση της ατμόσφαιρας. Κυκλοφορία των αέριων μαζών

Η πιο σημαντική διαδικασία διαμόρφωσης του κλίματος στο έδαφος της Λευκορωσίας είναι η δυτική μεταφορά αέριων μαζών. Με τη δυτική μεταφορά από τον Ατλαντικό Ωκεανό μαζί με τους κυκλώνες που σχηματίστηκαν στα πολικά (μέτρια) και στα μέτωπα της Αρκτικής, έρχονται οι μετριοπαθείς θαλάσσιες μάζες. Οι αρκτικές και οι τροπικές μάζες αέρα έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα της χώρας.

Είναι γνωστό ότι η κίνηση των μαζών του αέρα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του πεδίου πιέσεως, την κατανομή πίεσης στη διάρκεια του έτους και τη θέση των κέντρων πίεσης στην ηπειρωτική χώρα και τα παρακείμενα τμήματα των ωκεανών. Με τη σειρά του, η πίεση πάνω από το έδαφος της χώρας διαμορφώνεται υπό την επίδραση της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας.

Το χειμώνα, σχηματίζεται η Ευρασία Ασιατική υψηλή. Η επαναληψιμότητα των καιρικών συνθηκών το χειμώνα, που δημιουργήθηκε υπό την επίδραση του ασιατικού αντικυκλώνα, είναι 18-20%, την άνοιξη και το φθινόπωρο - 10-14%. Η ένταση της επίδρασης του ασιατικού αντικυκλώνα μειώνεται προς την κατεύθυνση από ανατολή προς δύση.

Το καλοκαίρι Αζόρες το μέγιστο, που βρίσκεται συνεχώς σε τροπικά γεωγραφικά πλάτη, μετατοπίζεται προς τα βόρεια και ο ανατολικός κλάδος της διέρχεται στο νότο της Λευκορωσίας. Οι Αζόρες καθορίζουν κατά κανόνα τη φύση του καιρού το καλοκαίρι. Η επαναληψιμότητα των καιρικών συνθηκών το καλοκαίρι, που δημιουργήθηκε υπό την επίδραση αυτού του αντικυκλώνα, είναι περίπου 18%.

Κατά μέσο όρο, φτάνουν 15-16 αντικυκλώνες ή απευθείας πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας μέσα σε ένα χρόνο. Οι κυκλώνες έχουν πιο έντονο αποτέλεσμα στο κλίμα της Λευκορωσίας.

Η επίπτωση των κυκλώνων στις συνθήκες και τη φύση των καιρικών συνθηκών αποκαλύπτεται σε μια περίοδο 150-160 ημερών το χρόνο. Η κυκλωνική κυκλοφορία επηρεάζει τον καιρό για περίπου 216 ημέρες. Οι κυκλώνες, όπως είναι γνωστό, σχηματίζονται στα αρκτικά και πολικά μέτωπα, αλλά μπορούν επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης θέρμανσης της επιφάνειας της γης.

Η αλληλεπίδραση των μεγίστων και ελάχιστες πιέσεις, τις ψηλά σχηματισμό και κυκλώνες, η τροχιά της κίνησης προσδιορίζεται πολλών ατμοσφαιρικών διαδικασιών σε όλη τη χώρα: χαρακτηριστικά και κατανομή του πεδίου πίεσης, το κυρίαρχο αέρα-μεταφορά μάζας, θερμότητα και το κρύο μεταγωγή, και ο τρόπος ποσότητα ιζήματος.

Η ατμοσφαιρική πίεση αυξάνεται σταδιακά από τα βόρεια και τα βορειοδυτικά προς τα νότια και τα νοτιοανατολικά. Για παράδειγμα, στο Vitebsk είναι ίσο με 994,9 Pa, και στο Gomel - 1001, 5 Pa. Η μέση πίεση στη στάθμη της θάλασσας είναι 1013, 2 Pa.

Βοήθεια: Pascal (Pa) - μια μονάδα πίεσης και μηχανικής καταπόνησης SI, που ονομάζεται από τον B.Paskal. συμβολίζεται με Pa. 1 Pa = 1 Ν / m2 = 10 dyn / cm2 = 0,102 kgf / m2 = 10-5 bar = 7,50x10-3 mmHg. = 0,102 mm νερού.

Η μέγιστη πίεση σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας καθορίζεται τον Ιανουάριο. Τα ισόβαρτα του Ιανουαρίου εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά μέχρι τα βορειοανατολικά. Το καλοκαίρι, η πίεση στην θερμαινόμενη γη πέφτει. Στο έδαφος της Λευκορωσίας, η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης το καλοκαίρι συμβαίνει από τη δύση προς την ανατολή. Η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στη χώρα καταγράφεται τον Ιούλιο.

Η ετήσια μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στο γεγονός ότι οι επικρατούσες καλοκαίρι άνεμοι δυτικής και βορειοδυτικής περιοχές, και το χειμώνα - τις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές. Το σύστημα της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας υπάρχει μια περιοδική αλλαγή διζωνική δυτική μεταφορά των αερίων μαζών στην μεσημβρινή μεταφοράς με την κίνηση των αερίων μαζών από το νότο προς το βορρά ή από βορρά προς νότο. Η φύση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας καθορίζει τον τύπο και τις ιδιότητες των αέριων μαζών που εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας.

Μέσες αέριες μάζες κυριαρχούν στο έδαφος της χώρας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Το χειμώνα, οι δυτικοί και οι νοτιοδυτικοί άνεμοι φέρνουν κυρίως θαλάσσιο αέρα. Θαλασσινό αέρα οι μάζες εισέρχονται στο έδαφος της Λευκορωσίας με κυκλώνες που προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα στα μέτωπα της Αρκτικής και των εύκρατων (πολικών) μέτωπων. Το χειμώνα, πάνω από την επικράτεια της Λευκορωσίας, οι μάζες του θαλάσσιου αέρα κυριαρχούν πάνω από το 50-60% της χειμερινής περιόδου. Η εισβολή του θαλάσσιου εύκρατου αέρα συνοδεύεται από θέρμανση, απόψυξη, θολερότητα, αυξημένη υγρασία και βροχόπτωση. Το καλοκαίρι, η θάλασσα είναι εύκρατο αέρα που προέρχεται κυρίως από τη δυτική και τη βορειοδυτική. Φέρνει επίσης υγρασία, αλλά, καθώς είναι πιο κρύο, μειώνει γενικά τη θερμοκρασία. Προχωρώντας προς τα ανατολικά, οι μάζες του αέρα στη θάλασσα θερμαίνονται γρήγορα και μετατρέπονται σε ζεστό ηπειρωτικό αέρα.

Continental μέτρια αέρα, που σχηματίζεται μόνο πάνω από τη γη. διεισδύει στο έδαφος της χώρας από τα ανατολικά και νοτιοανατολικά και φέρνει κρύο snap το χειμώνα, και το καλοκαίρι - θέρμανση και ξηρότητα. Η υψηλότερη συχνότητα μέτριου ηπειρωτικού αέρα είναι χαρακτηριστική για το βορειοανατολικό τμήμα της Λευκορωσίας.

Αρκτικές μάζες αέρα πέφτουν στη Λευκορωσία σε ένα σύστημα κυκλώνων που σχηματίζονται στο μέτωπο της Αρκτικής και κινούνται κυρίως στις ανατολικές και βορειοανατολικές κατευθύνσεις. Οι αρκτικές μάζες του αέρα που σχηματίζουν το Spitsbergen και τη Γροιλανδία, κινούνται πάνω από τη θερμή επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, αποκτούν τις ιδιότητες των θαλάσσιων αέριων μαζών. Αντιμέτωποι με μέτριες αέριες μάζες, σχηματίζουν κρύα μέτωπα, τα οποία συνοδεύονται από κατακρήμνιση, αυξημένους ανέμους βόρειων κατευθύνσεων και μείωση της θερμοκρασίας του αέρα.

Μάζες αέρα της ηπειρωτικής Αρκτικής έρχονται στη Λευκορωσία από τα βορειοανατολικά, από τις θάλασσες Kara και Barents, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και έντονες χιονοπτώσεις.

Οι αρκτικές μάζες του αέρα είναι πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας για περίπου 40-70 ημέρες το χρόνο. το χειμώνα και το καλοκαίρι προκαλούν ψύξη, την άνοιξη - παλιούς παγετούς, και το φθινόπωρο - πρώιμοι παγετοί.

Τροπικές μάζες αέρα λιγότερο χαρακτηριστικό της Λευκορωσίας από το μέτριο και αρκτικό. Η μέση συχνότητα τους είναι περίπου 20-25%. Τροπικές μάζες αέρα έρχονται στη χώρα το καλοκαίρι από τα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά.

Οι περισσότερες φορές διεισδύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θαλάσσιες τροπικές μάζες αέρα, που φέρνουν σχετικά υψηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία.

Continental τροπικό αέρα στο έδαφος της χώρας έρχεται πολύ λιγότερο.

Έτσι, το κλίμα της Λευκορωσίας χαρακτηρίζεται από την άφιξη διαφόρων αέριων μαζών που μεταφέρουν θερμότητα ή κρύο και καθορίζουν την κατακρήμνιση. Η μεταβολή της μάζας του αέρα, και η αλληλεπίδραση των κυκλώνων Highs δυναμικής ατμοσφαιρική μέτωπα προκαλέσει μια μεταβολή της θερμοκρασίας και της αστάθειας του τρόπου καιρού (6,7,21,22,23,36,37,49,105,108,109).

Uploaded αρχείου: 2015-08-08; εμφανίσεις: 696;

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Κυκλοφορία των αέριων μαζών

Η μεγάλη μάζα του αέρα στην τροπόσφαιρα, ανάλογη προς το μέγεθος με την ηπειρωτική χώρα ή τον ωκεανό και έχει περισσότερο ή λιγότερο τις ίδιες ιδιότητες (θερμοκρασία, υγρασία, η διαφάνεια, το περιεχόμενο της σκόνης και τα παρόμοια) ονομάζονται αέριες μάζες. Τεντώνουν αρκετά χιλιόμετρα, φτάνοντας στα όρια της τροπόσφαιρας.

Οι μάζες αέρα μετακινούνται από μια περιοχή του πλανήτη σε άλλη, καθορίζοντας το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες σε μια δεδομένη περιοχή.

Κάθε μάζα αέρα έχει ιδιότητες χαρακτηριστικές της περιοχής πάνω στην οποία σχηματίστηκε. Μετακινώντας σε άλλα εδάφη, φέρει το δικό της καθεστώς καιρικών συνθηκών.

Αλλά περνώντας από το έδαφος με άλλες ιδιότητες, οι αέριες μάζες σταδιακά αλλάζουν, μετασχηματίζονται, αποκτούν νέες ιδιότητες.

Ανάλογα με τις περιοχές της εκπαίδευσης, διακρίνονται τέσσερις τύποι αέριων μαζών: Αρκτικό (στο νότιο ημισφαίριο - Ανταρκτική), εύκρατο, τροπικό και ισημερινό.

Όλοι οι τύποι χωρίζονται σε υποτύπους που έχουν τις δικές τους χαρακτηριστικές ιδιότητες. Οι υπερκείμενες ηπειρωτικές μάζες αέρα σχηματίζονται, και πάνω από τους ωκεανούς - ωκεάνιες. Μετατόπιση μαζί με ζώνες της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια του έτους, μάζες αέρα καταλαμβάνουν όχι μόνο μόνιμη ζώνη της παραμονής του, αλλά εποχιακές επικρατούν στις γειτονικές μεταβατικές κλιματικές ζώνες.

Κατά τη διάρκεια της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, οι αέριες μάζες όλων των τύπων είναι διασυνδεδεμένες.

Οι μάζες αέρα που μετακινούνται από μια ψυχρότερη επιφάνεια γης σε μια θερμότερη και οι οποίες έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα του περιβάλλοντος καλούνται μάζες ψυχρού αέρα.

Φέρνουν ένα κρύο snap, αλλά ζεσταίνουν από κάτω από την επιφάνεια της θερμής γης, ενώ σχηματίζονται ισχυρά σύννεφα σύννεφα και έντονες βροχές πέφτουν έξω.

Ιδιαίτερα ισχυρή ψύξη συμβαίνει σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη με την εισβολή ψυχρών μαζών από την Αρκτική και την Ανταρκτική. Οι ψυχρές μάζες αέρα φθάνουν μερικές φορές στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και ακόμη και στη Βόρεια Αφρική, αλλά καθυστερούν συχνότερα από τις οροσειρές των Άλπεων.

Στην Ασία, ο αέρας της Αρκτικής εξαπλώνεται ελεύθερα σε τεράστιες περιοχές, στις οροσειρές της νότιας Σιβηρίας. Στη Βόρεια Αμερική, οι οροσειρές βρίσκονται στο μεσημβρινό, τόσο ψυχρές αρκτικές μάζες αέρα διεισδύουν στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι μάζες αέρα που έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τον περιβάλλοντα αέρα και έρχονται στην επιφάνεια της ψυχρής γης ονομάζονται μάζες θερμού αέρα. Φέρνουν το ζέσταμα, και ψύχονται από κάτω, σχηματίζοντας έτσι σύννεφα και ομίχλες.

Το καλοκαίρι, θερμές τροπικές μάζες αέρα από τη Βόρεια Αφρική διεισδύουν μερικές φορές στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και αυξάνουν σημαντικά τη θερμοκρασία (μερικές φορές μέχρι και τους +30 ° C).

Τοπική ή ουδέτερη μάζα αέρα ονομάζεται μάζα, η οποία βρίσκεται σε θερμική ισορροπία με το περιβάλλον της, δηλαδή καθημερινά διατηρώντας τις ιδιότητές της.

Η μεταβαλλόμενη μάζα αέρα μπορεί να είναι ζεστή και κρύα και μετά το μετασχηματισμό γίνεται τοπική. Όπου συναντώνται αέρια μάζα διαφορετικών τύπων, σχηματίζονται ατμοσφαιρικά μέτωπα.


Φωτογραφία: Cindy Andrie

Στις περισσότερες χώρες της περιοχής, το κλίμα καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή της γεωργίας σχεδόν παντού (οι περιοριστικοί παράγοντες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τα χαρακτηριστικά της ανακούφισης και του εδάφους) και συνεχώς.

Καλλιέργειες όπως το κακάο, μπανάνες, τα φρούτα στα νησιά των Δυτικών Ινδιών, όλες τις εποχές του χρόνου. Η ποσότητα των βροχοπτώσεων επηρεάζει την επιλογή των καλλιεργούμενων καλλιεργειών. Κακάο, μοσχοκάρυδο, βανίλια καλλιεργείται συνήθως σε πιο ορεινές και ως εκ τούτου υγρά μέρη, ενώ τα χαμηλότερα και ξηρές περιοχές ειδικεύονται στην ζαχαροκάλαμο τη ζάχαρη και το βαμβάκι.
Η κυκλοφορία των αέριων μαζών από τον εμπορικό άνεμο επηρεάζει την οικονομία της περιοχής όχι μόνο ως ρυθμιστής της βροχόπτωσης.

Οι εμπορικοί άνεμοι που κάποτε έφεραν τα πλοία των Ευρωπαίων στις Δυτικές Ινδίες καθόρισαν τη θέση των κύριων λιμανιών στη δυτική και νοτιοδυτική ακτή των νησιών, δηλαδή στην εμπνευσμένη πλευρά.
Σχεδόν όλες οι χώρες των Δυτικών Ινδιών επηρεάζονται από τροπικούς τυφώνες. Η εποχή του τυφώνα διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Σε αυτή την περίοδο υπάρχουν οκτώ έως δέκα τυφώνες διαφορετικής ισχύος. Οι πιο επικίνδυνοι μήνες είναι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο Οι τυφώνες προκαλούν σημαντική ζημιά στην οικονομία των χωρών αυτών.
Στα τέλη Αυγούστου 1979

Ο τυφώνας Ντέιβιντ σάρωσε τη Δυτική Ινδία, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες στον αιώνα αυτό. Προκάλεσε ζημιά στις χώρες της Καραϊβικής στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 1.500.

Η βλάστηση των νησιών των Δυτικών Ινδιών έχει υποστεί σημαντικές ανθρωπογενείς αλλαγές.

Αρχικά, τα περισσότερα από αυτά καλύπτονταν από δάση. Κατά τη διάρκεια του αποικισμού, τα δάση μειώθηκαν έντονα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της έκτασής τους και τα δάση στα Μπαρμπάντος και στα ανατολικά νησιά του αρχιπελάγους των Μπαχάμες εξαφανίστηκαν εντελώς.

Τα εναπομείναντα δάση τροποποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρωπο ως αποτέλεσμα της φύτευσης κακάου σε αυτά, καθώς και των πετρωμάτων όπως το σανδαλόξυλο, το τικ, κλπ.

Πολλά τροπικά δάση βροχής διατηρούνται σε Τρινιντάντ και στα βουνά βόρεια της Μικρές Αντίλλες. Σε περιοχές με ένα μακρύ ξηρή περίοδο, ή όταν οι υποκείμενες ασβεστόλιθοι αυξάνουν την ξηρότητα του εδάφους, τροπικών δασών αντικαθίστανται από αειθαλή ξηρά δάση, και στη συνέχεια δάση των ειδών δένδρων ρίχνουν τα φύλλα τους στην εποχή της ξηρασίας.

Μεγάλες περιοχές στο δυτικό τμήμα του Τρινιντάντ και σε ορισμένα νησιά του αρχιπελάγους της Μπαχάμας καταλαμβάνονται από σαβάνες, εν μέρει φυσικές, μερικώς διαμορφωμένες στις περικομμένες δασικές εκτάσεις.

1. Ποιο είναι το κλίμα;

Το κλίμα Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο καθεστώς για τις καιρικές συνθήκες, χαρακτηριστικό της περιοχής αυτής λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Αναφέρετε τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα της Ρωσίας, γράψτε τις πιο σημαντικές.

3. Με βάση την ανάλυση του σχήματος 30 του εγχειριδίου, καθορίστε ποια εδάφη στη Ρωσία λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ολικής ηλιακής ακτινοβολίας και ποιες είναι οι λιγότερες.

Οι νότιες περιοχές της χώρας μας λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ολικής ηλιακής ακτινοβολίας και οι βόρειες περιοχές λαμβάνουν το λιγότερο.

Ποιες ατμοσφαιρικές μάζες αποτελούν το κλίμα της χώρας μας;

Θαλάσσιος αέρας εύκρατων γεωγραφικών αποστάσεων, θαλάσσιος τροπικός αέρας, αρκτικό αέρα.

Ποια είναι η μετατροπή των αέριων μαζών; Δώστε παραδείγματα.

Μετασχηματισμός - τη διαδικασία αλλαγής των ιδιοτήτων της μάζας αέρα υπό την επίδραση της υποκείμενης επιφάνειας.

Για παράδειγμα, οι αρκτικές αέριες μάζες, που διέρχονται όλη τη ρωσική πεδιάδα το καλοκαίρι, θερμαίνονται σε τέτοιο βαθμό που οδηγούν στον σχηματισμό ξηρών ανέμων στην Κισαουκία.

Σύστημα εξαερισμού με ανακυκλοφορία αέρα

Ο αερισμός με την ανακυκλοφορία αέρα είναι ένα σύστημα όπου ένα μέρος του αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο αναμιγνύεται με κρύο εξωτερικό αέρα, θερμαίνει αυτό στην απαιτούμενη θερμοκρασία και στη συνέχεια το παραδίδει στο δωμάτιο. Επιπλέον, το σύστημα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν ο αέρας που προέρχεται από το δωμάτιο δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες και τοξικές ακαθαρσίες. Ενώ η ποσότητα εξωτερικού αέρα σε αυτό το μείγμα πρέπει να αντιστοιχεί σε όλα τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα που καθορίζονται στο SNiP και δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την αξία του υγειονομικού προτύπου που προβλέπεται για αυτόν τον τύπο χώρων.

 • Σημείωση: Η ανακυκλοφορία δεν είναι η ανάμιξη αέρα μέσα σε ένα μόνο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνοδεύονται από θέρμανση (ψύξη) μονάδων θέρμανσης (συσκευών) ή ανεμιστήρων. Η ανακυκλοφορία του αέρα είναι η ανάμιξη του αέρα χώρου με τον εξωτερικό αέρα και η τροφοδοσία αυτού του μίγματος σε αυτό ή σε άλλους χώρους.

Αρχές λειτουργίας του εξαερισμού με επανακυκλοφορία

Το συνολικό σχήμα του εφοδιασμού και σύστημα εξαερισμού με επανακυκλοφορίας είναι: μέσω της εισροής μέσα στο δωμάτιο που παρέχεται εξωτερικός αέρας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στο καθυστέρησε σύστημα εξάτμισης. Μέρος αυτού ανεβαίνει ανεπανόρθωτα στο δρόμο και μέρος έρχεται στο θάλαμο ανάμιξης. Εκεί ο αέρας αναμιγνύεται με ένα φρέσκο ​​εισροή ψύξη ή θέρμανση (ανάλογα με τον τύπο και τη διαμόρφωση του συστήματος), τότε ήδη εισέρχεται στο θερμαντήρα ή αέρα conditioner, εκ των οποίων αερισμού σωλήνων πίσω στο δωμάτιο. Ο κύριος σκοπός της ανακύκλωσης είναι η μείωση του φορτίου στα συστήματα διαχείρισης αέρα (θερμαντήρες αέρα, κλιματιστικά κλπ.).

Για να διασφαλίσετε ότι ο αέρας στο δωμάτιο παραμένει φρέσκο ​​και κατάλληλο για αναπνοή, όταν χρησιμοποιείτε ανακυκλοφορία στο σύστημα εξαερισμού, πρέπει να τηρείτε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Η ποσότητα του καθαρού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της χωρητικότητας της μονάδας επεξεργασίας αέρα.
 • Ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο πρέπει να περιέχει μέχρι 30% επιβλαβείς ουσίες από τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση.

Εξαερισμός με ανακυκλοφορία και θέρμανση.

Ο ψυχρός εξωτερικός αέρας αναμειγνύεται με ζεστό αέρα που λαμβάνεται από το δωμάτιο, θερμαίνεται στην απαιτούμενη θερμοκρασία και στη συνέχεια τροφοδοτείται στο δωμάτιο

 • συμπεριλαμβανομένων των οπαδών
 • Οι βαλβίδες εξωτερικού και καυσαερίων είναι ανοιχτές
 • ο θερμαντήρας λειτουργεί (βλ. Σχήμα 1)
 • εισόδου και εξάτμισης περιλαμβάνονται
 • Οι βαλβίδες του εξωτερικού αέρα εξάτμισης και ανακύκλωσης είναι ανοικτές, το καθένα ανάλογα με την καθορισμένη ποσότητα εξωτερικού αέρα
 • ο θερμαντήρας λειτουργεί (βλ. Σχήμα 2)

Εξαερισμός με ανακυκλοφορία χωρίς θέρμανση

Κατά τη μεταβατική περίοδο, όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα ανεβαίνει και λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης, η εργασία του συστήματος παροχής αέρα περιορίζεται μόνο στην παροχή καθαρού αέρα. Ταυτόχρονα, είναι δυνατόν να γίνει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του αέρα μετά την επανακυκλοφορία.

 • συμπεριλαμβανομένων των οπαδών
 • Η βαλβίδα αέρα ανακύκλωσης ανοίγει ανάλογα με τις απαιτήσεις θερμοκρασίας αέρα παροχής
 • Η βαλβίδα εξωτερικού αέρα κλείνει ανάλογα με τις απαιτήσεις θερμοκρασίας αέρα παροχής
 • η θερμάστρα δεν λειτουργεί (βλ. Σχήμα 1)
 • εισόδου και εξάτμισης περιλαμβάνονται
 • οι εξωτερικές βαλβίδες αέρα, εξαγωγής και ανακύκλωσης είναι ανοικτές - ανάλογα με τις απαιτήσεις θερμοκρασίας αέρα παροχής
 • ο θερμαντήρας δεν λειτουργεί (βλ. Σχήμα 2)

Η χρήση ανακυκλοφορίας αέρα σε συστήματα εξαερισμού επιτρέπεται μόνο στις ψυχρές και μεταβατικές περιόδους του έτους (για μονάδες κλιματισμού ανά πάσα στιγμή του έτους). Σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος πρέπει να τροφοδοτείται με εξωτερικό αέρα σε ποσότητα όχι μικρότερη από την παραπάνω.

Η ανακυκλοφορία του αέρα δεν επιτρέπεται:

 • από εγκαταστάσεις στον αέρα των οποίων υπάρχουν παθογόνα βακτήρια και μύκητες σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τις τιμές που καθορίστηκαν από την κρατική επιδημιολογική υπηρεσία της Ρωσίας ή προφέρονται δυσάρεστες οσμές
 • από χώρους όπου η μέγιστη κατανάλωση εξωτερικού ύδατος καθορίζεται από τη μάζα των απελευθερωμένων επικίνδυνων ουσιών της τάξης 1ης και 2ης τάξης κινδύνου
 • από χώρους στους οποίους υπάρχουν επιβλαβείς ουσίες που εξαγνίζονται με επαφή με θερμαινόμενες επιφάνειες θερμαντήρων αέρα, εάν δεν υπάρχει καθαρισμός αέρα πριν από τον θερμαντήρα
 • από εγκαταστάσεις των κατηγοριών Α και Β (εξαιρούνται οι κουρτίνες θέρμανσης αέρα και αέρα στις εξωτερικές πύλες και τις πόρτες)
 • των ζωνών 5-μετρητή γύρω από τον εξοπλισμό που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των κατηγοριών Β1-Β4, D και Ε, αν σε αυτές τις ζώνες μπορεί να σχηματίσει εκρηκτικά μίγματα εύφλεκτων αερίων, ατμών, αερολυμάτων με αέρα
 • από χώρους εργαστηρίου για σκοπούς έρευνας και παραγωγής, στους οποίους μπορεί να διεξαχθεί εργασία με επιβλαβή ή εύφλεκτα αέρια, ατμούς και αερολύματα
 • από συστήματα τοπικής εξάντλησης επιβλαβών ουσιών και εκρηκτικών μιγμάτων με τον αέρα
 • από τις κλειδαριές του προθαλάμου

Το βασικό σχήμα του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανακυκλοφορία αέρα

Πιο συχνά για την οργάνωση ανεμιστήρα τροφοδοσίας και αναρρόφησης με ανακυκλοφορία, χρησιμοποιείται ένα κύκλωμα, βασισμένο στη χρήση μιας δέσμης πηνίου ανεμιστήρα και ψυκτικού συγκροτήματος. Το πηνίο ανεμιστήρα αντικαθιστά την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, λειτουργώντας με ενεργή μπαταρία. Πρόκειται για μια προκατασκευασμένη μονάδα, στην οποία υπάρχει αποχέτευση για την οργάνωση της εκροής συμπυκνωμάτων που σχηματίζεται κατά τη θερινή περίοδο, ανεμιστήρα, εναλλάκτη θερμότητας και φίλτρο αέρα. Το ψυκτικό συγκρότημα είναι θερμοσίφωνας, το οποίο, ανάλογα με την εποχή, θερμαίνει ή δροσίζει το νερό, μεταδίδει τη θερμοκρασία του στον εισερχόμενο αέρα.

Η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού στο ψυκτικό συγκρότημα ελέγχεται από τον πίνακα ελέγχου. Αυτό το σύστημα επιτρέπει πλήρη ή μερική θέρμανση αέρα το χειμώνα και κλιματισμό το καλοκαίρι. Ο όγκος του δωματίου δεν έχει σημασία, αφού υπάρχουν συστήματα σχεδιασμένα ειδικά για σούπερ μάρκετ και άλλα μεγάλα κτίρια. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η δυνατότητα αερισμού σε έναν ενιαίο κλιματικό τρόπο ενός μεγάλου αριθμού δωματίων στο ίδιο κτίριο. Η διάταξη των σημείων εξαγωγής και εξαγωγής αέρα από το πηνίο ανεμιστήρα πραγματοποιείται με τη βοήθεια τυποποιημένων αγωγών εξαερισμού.

Όσον αφορά τον έλεγχο της ανακύκλωσης, πραγματοποιείται μέσω απομακρυσμένων ελεγχόμενων αποσβεστήρων ή πτερυγίων, τα οποία ελέγχονται από τον πίνακα ελέγχου. Η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα διαφέρει ανάλογα με την εποχή του χρόνου, ενώ η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας στο δωμάτιο πρέπει να είναι άνετη. Η απαιτούμενη τιμή είναι ρυθμισμένη στον πίνακα ελέγχου. Ο ψυκτικός συγκροτητής θερμαίνει ή δροσίζει τον εξωτερικό αέρα σε προκαθορισμένη τιμή, εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας, αναμειγνύεται με τον αέρα που επιστρέφει από το δωμάτιο, με αποτέλεσμα να αφήνει τον διαχύτη παροχής στη βέλτιστη θερμοκρασία.

Η ποσότητα αέρα που πρέπει να λαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις αναμιγνύεται με το δρόμο, εξαρτάται από τις καθορισμένες παραμέτρους θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Με αυτό το κριτήριο καθορίζεται η θέση εγκατάστασης των αποσβεστήρων. Οι ίδιοι οι αποσβεστήρες τοποθετούνται στα σημεία εισαγωγής αέρα από το δωμάτιο, καθώς και στη γραμμή εισαγωγής αέρα του δρόμου. Ο έλεγχος του αποσβεστήρα συγχρονίζεται και λειτουργεί από τον πίνακα ελέγχου. Οι παράμετροι προσαρμόζονται από ειδικούς σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Πρόσθετα σχήματα αερισμού ανακύκλωσης

 • Επανακυκλοφορία αέρα εσωτερικού χώρου με ανεμιστήρα οροφής

Η επανακυκλοφορία με έναν ανεμιστήρα οροφής και αγωγούς αραιωμένου αέρα σε ένα μόνο δωμάτιο δεν έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ή να αλλάζει τον όγκο της εξωτερικής εισροής αέρα. Τέτοια συστήματα, που δεν διαθέτουν πηνίο ανεμιστήρα και συνδέονται με ένα φράκτη εξωτερικού αέρα, χρησιμοποιούνται σε διάφορους τύπους εγκαταστάσεων (καφετέριες, καταστήματα, διοικητικά κτίρια) αποκλειστικά για την αύξηση της κινητικότητας του αέρα στην περιοχή εργασίας.

Προσοχή παρακαλώ! Αυτή η επιλογή δεν μπορεί να ονομαστεί πλήρης ανακύκλωση, διότι με αυτήν ο αέρας μεταφέρεται από ένα μέρος της αίθουσας στην άλλη, έτσι ώστε να μην παραμένει στάσιμος.

 • Ανακυκλοφορία εσωτερικού αέρα με πηνίο ανεμιστήρα

Η ανακυκλοφορία αυτού του σχήματος είναι αρκετά συνηθισμένη. Στην παρούσα εναλλάκτη θερμότητας θέρμανσης με ανεμιστήρα για την ψύξη ή τη θέρμανση του αέρα, και βιομηχανική ανεμιστήρα, εκτελεί την κίνησή του. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα κλιματιστικό κανάλι, ή μάλλον το ανάλογο του. Ένα τέτοιο σύστημα είναι εγκατεστημένη χωριστά από την κύρια αερισμού και λειτουργεί ως εξής: σε ορισμένες περιοχές του αέρα δωματίου που λαμβάνονται από τις αεραγωγούς τροφοδοτείται σε εναλλάκτη θερμότητας όπου θερμαίνεται ή ψύχεται, και στη συνέχεια αποστέλλονται σε άλλο αγωγούς του δικτύου σε άλλες εγκαταστάσεις ζώνη.

Η χρήση αυτού του συστήματος μπορεί να θεωρηθεί ορθολογική σε μικρούς και μεσαίου μεγέθους χώρους, όπου ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής αντιπροσωπεύεται, για παράδειγμα, μόνο από ανεμιστήρες τοίχου συναρμολογημένους σε φρεάτια αερισμού. Εδώ η υλοποίηση ενός πλήρως ανεπτυγμένου συνδυασμένου αερισμού ανακύκλωσης είναι δύσκολη και μη πρακτική και μια τέτοια προσέγγιση θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός αποδεκτού μικροκλίματος με ελάχιστο κόστος χωρίς την ανάγκη για πλήρη ανακατασκευή όλων των αερισμών.

 • Ανακυκλοφορία με πηνίο ανεμιστήρα με ανάμιξη εξωτερικού αέρα

Η βάση εδώ είναι το ίδιο σύστημα με πηνίο ανεμιστήρα, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, με τη μόνη διαφορά - έχει τη δυνατότητα να πάρει αέρα από το δρόμο. Ο φράκτης του δρόμου ρυθμίζεται χειροκίνητα ή ελέγχεται αυτόματα από ένα πτερύγιο. Η χρήση του δικαιολογείται κυρίως όταν ήδη υπάρχει στο δωμάτιο ένας αποτελεσματικός εξαερισμός, ο οποίος δεν έχει καμία επιθυμία ή ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί.

Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ή την ψύξη του εσωτερικού αέρα, αλλά και ως βοηθητική μονάδα τροφοδοσίας.

ανακυκλοφορούντος συστήματος αέρα μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα (μερικές φορές ψύξη), t. k. την θερμική χωρητικότητα του θερμαντήρα ή ψύκτη καταναλώνεται κυρίως στην αλλαγή της θερμοκρασίας του μόνον το μέρος του αέρα που λαμβάνεται από το εξωτερικό.

Δεν μπορούν παντού να χρησιμοποιηθούν (βλ. Παρακάτω SNiP)

Όταν το σύστημα λειτουργεί σε ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες, το μειονέκτημα του συστήματος είναι η ανεπαρκώς καλή ανάμιξη του εξωτερικού και του ανακυκλωμένου αέρα.

Σωστή κυκλοφορία σε κάθε δωμάτιο

Η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την υγεία των ανθρώπων που διαμένουν συνεχώς στο δωμάτιο. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η ποιοτική κυκλοφορία των αέριων μαζών βοηθά στην πρόληψη της μυκητιακής ανάπτυξης και της συσσώρευσης αλλεργιογόνων. Η βέλτιστη κυκλοφορία αέρα είναι 30 m3 ανά ώρα ανά άτομο.

Η κυκλοφορία του εσωτερικού αέρα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την υγεία των ανθρώπων στο δωμάτιο

Μετακίνηση ροής αέρα με φυσικό εξαερισμό

Το φυσικό σύστημα αερισμού δεν απαιτεί μηχανική διέγερση, η εργασία του βασίζεται στη διαφορά μεταξύ της στάθμης πίεσης των αέριων μαζών μέσα και έξω από το δωμάτιο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του καθεστώτος θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου, τόσο πιο εντατική είναι η ανταλλαγή των αέριων μαζών. Η μεταφορά γίνεται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο: ο θερμός αέρας κατευθύνεται προς τα πάνω και ο κρύος αέρας κατευθύνεται προς τα κάτω.

Η εισαγωγή καθαρών αέριων μαζών πραγματοποιείται μέσω των παραθύρων και οι ήδη χρησιμοποιημένοι αγωγοί αέρα διαμέσου των ανοιγμάτων που δημιουργούνται ειδικά στον εξαερισμό. Εάν στο σύστημα εξαερισμού όλα οργανώνονται σύμφωνα με τους κανόνες, αυτό εγγυάται μια πρακτική αόρατη κυκλοφορία των μαζών του αέρα και ένα απαλό μικροκλίμα.

Μετακίνηση των ροών του αέρα με φυσικό αερισμό στην κουζίνα

Σε σπίτια με μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, όλοι οι αγωγοί από τα μπάνια και τις κουζίνες συνδέονται με έναν κοινό άξονα κάθετου τύπου. Όσο υψηλότερο είναι το ύψος του, τόσο καλύτερα θα είναι η ώθηση.

Ο έλεγχος της ποιότητας αυτού του τύπου εξαερισμού γίνεται με ένα απλό κομμάτι χαρτιού, αρκεί να το φέρετε στη σχάρα. Αν, ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, το χαρτί είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο, το σύστημα εξαερισμού ανταποκρίνεται ποιοτικά στα καθήκοντά του.

Για να δημιουργήσετε μια καλή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων, πρέπει να κλείσετε το παράθυρο στην κουζίνα και να το ανοίξετε στο δωμάτιο που βρίσκεται πιο μακριά από την κουζίνα.

Με αυτόν τον τρόπο διεξάγεται ένα φυσικό βύθισμα, το οποίο διευκολύνει την αφαίρεση όλων των εξαντλημένων αέριων μαζών από το εξώτατο δωμάτιο μέσα στην οπή που βρίσκεται πάνω από τη ζώνη οροφής.

Εάν ανοίξετε το παράθυρο αμέσως στην κουζίνα, το βύθισμα θα πάει στην είσοδο, αγνοώντας την κουκούλα με μια κοιλότητα. Αυτός ο παράγοντας εξηγεί το γεγονός ότι στις εισόδους υπάρχουν συχνά διαφορετικές μυρωδιές τροφίμων.

Κυκλοφορία ροών αέρα με φυσικό εξαερισμό σε σαλόνια

Στα δωμάτια όπου πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση παράθυρων επαρκούς ποιότητας διπλού υαλοπίνακα, τα οποία εξαλείφουν τελείως τις διάφορες επιπτώσεις από το δρόμο, είναι δυνατό να διασφαλιστεί η εισροή αέριων μαζών μόνο με το άνοιγμα των παραθύρων. Αλλά τέτοιες ενέργειες είναι αδύνατες κατά την ψυχρή περίοδο, καθώς το δωμάτιο αρχίζει αμέσως να κρυώσει.

Σε χώρους όπου εγκαθίστανται πλαστικά παράθυρα, είναι δυνατό να διασφαλιστεί η εισροή αέριων μαζών μόνο με το άνοιγμά τους. Ωστόσο, αυτό είναι προβληματικό κατά τη χειμερινή περίοδο

Το καθεστώς θερμοκρασίας των αέριων μαζών, οι οποίες κινούνται μέσω της βαλβίδας, αλλάζει προς την κατεύθυνση της αύξησης κατά 20 μοίρες. Η προσαρμογή της ποσότητας των μαζών αέρα προσάγεται με τη βοήθεια ειδικών σχεδίων κουρτινών.

Η εγκατάσταση τέτοιων βαλβίδων εξαλείφει την ανάγκη να ανοίγουν συνεχώς το παράθυρο και να τρέχουν κρύο στο δωμάτιο, καθαρό μάζες αέρα θα γεμίσουν ήρεμα το δωμάτιο μέσω αυτού του εξοπλισμού.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι για να εξασφαλιστεί η ποιοτική κυκλοφορία των ροών του αέρα κάτω από την πόρτα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό. Αν δεν υπάρχει και η πόρτα κλείνει αρκετά σφιχτά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια τρύπα απευθείας στο φύλλο πόρτας.

Με την επαγγελματική εφαρμογή αυτών των ενεργειών, η εμφάνιση της πόρτας δεν θα επιδεινωθεί, αλλά οι ήδη εξαντλημένες μάζες αέρα θα μπορούν να εγκαταλείψουν το δωμάτιο χωρίς εμπόδια.

Κυκλοφορία αέρα κατά τον εξαναγκασμένο εξαερισμό

Ο φυσικός τύπος αερισμού είναι αρκετά αποτελεσματικός σε εκείνες τις περιόδους, όταν υπάρχει σημαντική διαφορά στις συνθήκες θερμοκρασίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Την ίδια εποχή του χρόνου, αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι ασύμφορος. Σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς εξαναγκασμένο αερισμό, η λειτουργία του οποίου εξηγείται από το γεγονός ότι εισέρχεται καθαρός αέρας στα δωμάτια, αντλείται από ανεμιστήρα.

Ο ανεμιστήρας τοποθετείται είτε στο παράθυρο είτε σε ειδικά διαμορφωμένη οπή στον τοίχο. Οι μάζες αέρα μπορούν να αφαιρεθούν από το δωμάτιο, η εξαγωγή είναι εγκατεστημένη, η ισχύς της εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κυκλοφορία αέριων μαζών σε σαλόνια παρουσία εξαναγκασμένου εξαερισμού

Εάν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ποιοτική κυκλοφορία των ροών του αέρα στο σαλόνι, συχνά εγκαθίσταται ένα σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής μονομπλόκ.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από στοιχεία όπως:

 • μια θερμάστρα?
 • ανεμιστήρας;
 • διάφορους τύπους φίλτρων.

Η θετική πλευρά αυτού του συστήματος είναι ότι ουσιαστικά δεν παράγει ήχο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και οι διαστάσεις του υπόκεινται σε αλλαγές.

Ο αερισμός εισόδου και εξόδου μονομπλόκ πρακτικά δεν προκαλεί θόρυβο κατά τη λειτουργία

Μετακίνηση των ροών του αέρα παρουσία του εξαναγκασμένου εξαερισμού στην κουζίνα

Ο χώρος της κουζίνας αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη ζώνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εξηγείται από τη διαρκή λειτουργία της πλάκας. Αν μια απλή εξαέρωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη ροή του αέρα εξαγωγής, τότε μια ποικιλία μυρωδιών, και ιδιαίτερα η αιθάλη, εγκατασταθούν στην περιοχή της οροφής.

Σε αυτό το στάδιο του χρόνου, είναι πολύ δημοφιλής η χρήση θολωτών, αρθρωμένων ή ενσωματωμένων απορροφητών, οι οποίες τοποθετούνται πάνω από τη σόμπα. Με τη βοήθειά τους είναι δυνατή η προσαρμογή της ισχύος της εκροής αέριων μαζών. Ορισμένα μοντέλα ενσωματωμένων τύπου κουκούλας περιέχουν δύο ολόκληρους κινητήρες και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιφάνειας για την εργασία.

Λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της λειτουργίας, υπάρχει μια κατανομή των κουκούλες για την κουζίνα σε δύο τύπους:

Οι πρώτοι δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν τις μάζες του αέρα, διενεργούν μόνο τη διήθηση των ήδη χρησιμοποιούμενων μαζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η εγκατάσταση της κουκούλας πραγματοποιείται σε πολυώροφη κατοικία και η σύνδεσή της γίνεται απευθείας στην έξοδο της κουζίνας, τότε μπορούν να δημιουργηθούν ορισμένα προβλήματα:

 • μια οπή για την έξοδο των ρευμάτων αέρα μπορεί να κλείσει - στην κατάσταση μη λειτουργίας δεν υπάρχει κίνηση ροής αέρα (τέτοια προβλήματα δεν θα προκύψουν μόνο εάν ο εκσκαφέας εκτελεί περιοδικά αυτομεταφορά).
 • Με την παρουσία μιας ισχυρής κουκούλας, το κοινό κανάλι εξαερισμού, ως αποτέλεσμα της παρουσίας ενός μικρού τμήματος, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την απόσυρση των ρευμάτων αέρα.
 • Δεν αποκλείεται ότι υπάρχουν προβλήματα με το νόμο, λόγω της ύπαρξης ορισμένων περιφερειακών κανονιστικών πράξεων. Η καπνοδόχος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τη λειτουργία της συλλογής χρησιμοποιημένων αέριων μαζών που έχουν ανέλθει στην οροφή.
 • υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι όλες οι γεύσεις μέσα από τα ανοίγματα στον εξαερισμό θα διεισδύσουν στους γείτονες.

Εάν υπάρχει μόνο ένας αγωγός αέρα στην κουζίνα, τότε για τον εξοπλισμό τύπου ροής θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν άλλο αγωγό αέρα, ο ιδανικός χώρος θα είναι μια εσοχή στον τοίχο ή στην οροφή.

Κυκλοφορία αέρα παρουσία αναγκαστικού εξαερισμού στο μπάνιο

Στο μπάνιο, ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος απευθείας στο άνοιγμα. Πριν από την εγκατάσταση των οργάνων, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις ποικιλίες τους:

 1. Εξοπλισμός που αρχίζει να λειτουργεί παράλληλα με ηλεκτρική ενέργεια. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων αυτών των συσκευών μπορεί να προσδιοριστεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητάς τους, αλλά το κύριο μειονέκτημα είναι ότι ο χρόνος λειτουργίας της συσκευής μπορεί να είναι μικρός για τον πλήρη καθαρισμό του χώρου.
 2. Συσκευές που περιέχουν ειδικό χρονόμετρο, σύμφωνα με το οποίο η αυτόματη διακοπή λειτουργίας του εξοπλισμού εκτελείται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της χρήσης του χώρου.
 3. Αυτόνομες συσκευές που διαθέτουν ξεχωριστό διακόπτη. Μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τον προηγουμένως καθορισμένο κύκλο.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός μπορεί να είναι εξοπλισμένος με έναν ειδικό αισθητήρα υγρασίας, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα αυτόματο σήμα για την ενεργοποίηση της συσκευής.

Ως εκ τούτου, πρέπει να σημειωθεί ότι, αν δεν θέλετε να αισθάνεστε συνεχώς διάφορα είδη των ασθενειών και αναστάτωση οφείλεται στο γεγονός ότι η κατοικία ύψη διάφορες οσμές και αιθάλης που σχηματίζεται στην οροφή, στη συνέχεια, παρακολουθεί στενά την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.

Όσον αφορά τον τύπο του συστήματος εξαερισμού, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική η χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, καθώς εγγυάται μια ποιοτική κυκλοφορία των αέριων μαζών με τη λιγότερη κατανάλωση νεύρων.