Εξαερισμός στο γκαράζ με τα χέρια σας

Το γκαράζ έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το αυτοκίνητο από τους αεροπειρατές και τον κακό καιρό, το κλίμα του μπορεί να καταστρέψει όχι μόνο το άλογο σιδήρου αλλά και τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να επιλέξετε και να εξοπλίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού.

Γιατί είναι σημαντικό να εξοπλιστεί ο αερισμός στο γκαράζ

Η παροχή αερισμού είναι μια σημαντική επιλογή και αποφεύγει την εμφάνιση των ακόλουθων αρνητικών παραγόντων:

Έχει καταστρεπτική επίδραση στη δομή του αμαξώματος και στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Επίσης, η υπερβολική υγρασία οδηγεί στην εμφάνιση μύκητα και μούχλα στους τοίχους και άλλα ξύλινα και μεταλλικά στοιχεία του ίδιου του γκαράζ και συντομεύει την ωφέλιμη ζωή τους.

Το τοξικό περιβάλλον δεν επηρεάζεται αρνητικά από το ανθρώπινο σώμα. Αν ο αέρας δεν κυκλοφορεί κανονικά, θα δημιουργηθεί στο δωμάτιο μια ατμόσφαιρα που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, κεφαλαλγία και γενική φθορά της κατάστασης του σώματος.

Η παρουσία ενός συστήματος θέρμανσης στο δωμάτιο και η επεξεργασία με αντιδιαβρωτικές ενώσεις δεν δίνουν αποτελεσματικό αποτέλεσμα. Για να εξασφαλιστεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, στην οποία η επιλογή ενός ορθολογικού σχεδιασμού της συσκευής εξαερισμού παίζει σημαντικό ρόλο.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Ο βέλτιστος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο θα πρέπει να επιλέγεται κατά το σχεδιαστικό στάδιο της δομής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού, καθένας από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

Αυτό το σύστημα αναλαμβάνει την τοποθέτηση τουλάχιστον 2 οπών αερισμού στο δωμάτιο, παρέχοντας φυσική κυκλοφορία αέρα. Η κυκλοφορία πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στο δωμάτιο και στο δρόμο. Αυτός ο τύπος είναι ο φθηνότερος και πιο απαιτητικός. Δεν απαιτεί σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα και είναι εύκολα τοποθετημένο μόνο του, αλλά δεν είναι κατάλληλο για κατασκευές από τούβλα ή οπλισμένο σκυρόδεμα.

 • Συνδυασμένη μέθοδος εξαερισμού.

Το σχέδιο συνίσταται στη διευθέτηση του αναγκαστικού σχεδιασμού και της παρουσίας της φυσικής εισροής ή αντιστρόφως, της εξαναγκασμένης εισροής και της φυσικής εξαγωγής. Κατάλληλο για γκαράζ με ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης της ανταλλαγής αέρα αυξάνοντας τις διατομές του αγωγού και την απόδοση του ανεμιστήρα.

 • Αναγκαστικό σύστημα εξαερισμού.

Προβλέπει ένα πλήρως μηχανοποιημένο σχήμα στο οποίο υπάρχουν εξοπλισμός εξαερισμού, κουκούλες, υπερσυμπιεστές και άλλες ειδικές συσκευές. Ο μηχανικός αερισμός στο κελάρι είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος εάν το γκαράζ είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Στα καταστήματα αυτά τα συστήματα δεν διαφέρουν ως προς τη δημοκρατική αξία, αλλά με την εφαρμογή κάποιων προσπαθειών, μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ανεξάρτητα.

Κατά την επιλογή ενός λογικού σχεδίου της συσκευής, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η εξαναγκασμένη εξαγωγή, αν και απαιτεί ορισμένες επενδύσεις, είναι πιο αποτελεσματική και κατάλληλη για όλους τους τύπους συνεργείων. Εάν δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίξετε τη θύρα του γκαράζ για να αυξήσετε την ανταλλαγή αέρα και επιπλέον να θερμάνετε το δρόμο ή να κάνετε τρύπες στην οροφή και στους τοίχους. Τα φυσικά και συνδυασμένα συστήματα είναι φθηνότερα και πιο εύκολα υλοποιήσιμα, αλλά για μεγάλες περιοχές είναι σχεδόν άχρηστα.

Εξαερισμός στο γκαράζ με τα δικά σας χέρια: πώς να εξοπλίσετε

Για την ποιοτική τοποθέτηση ενός ποιοτικού συστήματος κυκλοφορίας αέρα στην αίθουσα που χρειάζεστε για την προετοιμασία εργαλείων και υλικών, μελετήστε προσεκτικά τον αλγόριθμο εγκατάστασης βήμα προς βήμα και συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις των κανονισμών οικοδόμησης.

Απαιτήσεις SNIP

Σύμφωνα με τους ρωσικούς κανονισμούς, η ροή αέρα στο γκαράζ δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 180 λίτρα την ώρα. Μην νομίζετε ότι αυτό είναι υπερτιμημένο. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαιτήσεις είναι 2 φορές πιο αυστηρές και η ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 360 λίτρα την ώρα. Αυτές οι ποσότητες καθαρού αέρα εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των τοξικών ουσιών στο σώμα. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να αγνοείται. Η αύξηση του επιπέδου του CO2 στο δωμάτιο κατά μόλις 0,2% μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία και στην επακόλουθη διακοπή της αναπνοής, ώστε να καταστεί σαφές ότι η ορθολογική οργάνωση του συστήματος εξαερισμού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιλογή.

Το εργαλείο που απαιτείται για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού

Κατά την έναρξη της εργασίας, προετοιμάστε τα απαραίτητα υλικά, εξαρτήματα και εργαλεία εκ των προτέρων:

 • Τρυπάνι (κατσαβίδι);
 • Διάτρηση (για κατασκευές από σκυρόδεμα ή τούβλο).
 • Οδοντωτό κατσαβίδι ή Phillips.
 • Επίπεδο.
 • Ρουλέτα;
 • Πείροι, βίδες.
 • Αγωγοί εξαερισμού.
 • Ανεμιστήρας
 • Σφραγιστικό.
 • Προστατευτικά δίχτυα;
 • Προστατευτικοί μύκητες.
 • Wire;
 • Σφραγιστικό.

Τεχνολογία οργάνωσης φυσικού αερισμού

Κατά την προσαρμογή της φυσικής ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι κανόνες αεροδυναμικής. Ο σωλήνας ροής δεν πρέπει να εγκατασταθεί πολύ ψηλά, κάπου σε επίπεδο 10-15 cm από το δάπεδο. Ο αγωγός αέρα πρέπει επίσης να ανυψώνεται όχι περισσότερο από μισό μέτρο. Για την προστασία της οπής από τα συντρίμμια και τη διείσδυση μικρών τρωκτικών, πρέπει να καλύπτεται με ένα πλέγμα και να τοποθετείται στην κορυφή του προστατευτικού μύκητα. Η οπή εξαγωγής βρίσκεται κάτω από την οροφή, στον απέναντι τοίχο και προστατεύεται επίσης από ένα πλέγμα και μια ομπρέλα. Τα σχηματισμένα κενά μεταξύ του τοίχου και των σωλήνων είναι γεμάτα με στεγανωτικό.

Η διάμετρος των σωλήνων μπορεί να προσδιοριστεί με απλούς υπολογισμούς. Για επαρκή ανταλλαγή αέρα σε 1 τετραγωνικό μέτρο χώρου γκαράζ, απαιτούνται τμήματα αεραγωγού 15 τετραγωνικών μέτρων. Για παράδειγμα, για ένα γκαράζ με έκταση 20 τετραγωνικών μέτρων. μετρητές χρειάζεται σωλήνας διαμέτρου 300mm.

Για την εφαρμογή μηχανικού αερισμού ενός καναλιού, ο αγωγός πρέπει να έχει διάμετρο 0,3% ή περισσότερο της συνολικής επιφάνειας του γκαράζ. Η ίδια αρχή ισχύει και για τη διάταξη του υπογείου. Είναι αυτή η θέση και η διάμετρος των σωλήνων που παρέχουν τη βέλτιστη πτώση πίεσης αέρα και επιτρέπουν στο σύστημα να λειτουργεί χωρίς αστοχίες.

Κατά την εγκατάσταση φυσικού αερισμού, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε προσεκτικά τη δύναμη της πίεσης του σφιγκτήρα για να αποφύγετε παραμόρφωση και ζημιά στα λεπτά τοιχώματα των αγωγών. Η τοποθέτηση του αεραγωγού μέσα από τον τοίχο θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικούς προσαρμογείς ή μανίκια. Η εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού γίνεται καλύτερα πριν από την έναρξη των εργασιών φινιρίσματος, αν και αυτό δεν αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση.

Συνδυασμένη τεχνολογία εγκατάστασης εξαερισμού

Ο συνδυασμένος εξαερισμός τοποθετείται σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες με τον φυσικό εξαερισμό. Εκτός από το άνοιγμα εισαγωγής του αγωγού, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένας ανεμιστήρας ο οποίος θα δημιουργήσει μια υπερπίεση, και θα ωθήσει τις τοξικές μάζες του αέρα, αντικαθιστώντας τους με φρέσκους. Κατά την τοποθέτηση του συνδυασμένου συστήματος πρέπει να δοθεί προσοχή σε έναν περιορισμό: τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου δεν πρέπει να βρίσκονται απέναντι αλλήλων και σε μία γραμμή. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής. Είναι πολύ εύκολο να το υπολογίσετε μόνοι σας. Η καλύτερη επιλογή είναι να ενημερώσετε πλήρως τον αέρα τουλάχιστον 5-7 φορές την ώρα. Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη χωρητικότητα, οι όγκοι του γκαράζ (ύψος * μήκος * πλάτος) μπορούν να πολλαπλασιαστούν με τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα (5 ή 7 φορές). Ο αριθμός που προκύπτει και θα σημαίνει τη συνιστώμενη απόδοση. Μπορείτε επίσης να ανακαλέσετε το πρότυπο SNIP, το οποίο ρυθμίζει ότι η εκροή των δαπανών και κατά συνέπεια η εισροή καθαρού αέρα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 180 d / h.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο γκαράζ

Με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, δεν πρέπει μόνο να τηρείτε τους κανόνες αεροδυναμικής και να κάνετε σωστές τρύπες εισροής και εκροής, αλλά να εγκαταστήσετε σωστά τον εξοπλισμό. Κατά κανόνα, το σύστημα σωλήνων δεν είναι κρυμμένο στο γκαράζ, οπότε θα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στους επισκέπτες. Η αγορά παρουσιάζει μεγάλο αριθμό επιλογών για εξαναγκασμό εξαερισμού για ένα γκαράζ διαφορετικής κατηγορίας τιμών. Ορισμένα είναι ήδη εξοπλισμένα με ηλεκτρική θέρμανση αέρα. Εάν θέλετε να μειώσετε το κόστος και να επιλέξετε μια επιλογή προϋπολογισμού, μπορείτε να εξοπλίσετε το σύστημα με ένα θερμοσίφωνα ή συσκευή ανάκτησης, μια συσκευή που θερμαίνει την εισερχόμενη ροή αέρα και μεταφέρει μέρος της θερμότητας στην πρίζα.

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού αποτελείται από 3 στάδια:

 • Κοπή καναλιών παροχής και εκροής.
 • Εγκατάσταση σωλήνων και αρμών στεγανοποίησης με στεγανοποιητικό υλικό.
 • Εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων στον αγωγό εισροής και εξαγωγής.

Τα πιο δημοφιλή είναι δύο τύποι εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής. Το αρθρωτό σύστημα αποτελείται από ξεχωριστές μονάδες και συντονίζεται από αισθητήρες. Τα μονοκόμματα έχουν μια κατασκευή ανάκτησης (σωλήνας στον αγωγό), στον οποίο το κανάλι τροφοδοσίας βρίσκεται μεταξύ των τοιχωμάτων. Χρησιμοποιώντας έκδοση ενός τεμαχίου μειώνει τον αριθμό των κόμβων των μηχανικών συστημάτων.

Η κοιλότητα επιθεώρησης ή κελάρι χρειάζεται επίσης εξαερισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αερισμός του υπογείου στο γκαράζ είναι ένα σύστημα φυσικής ανταλλαγής αέρα, στο οποίο χρησιμοποιούνται σωλήνες διαμέτρου 10-20 m.

Οι σωληνώσεις θα πρέπει να εγκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ τους. Εάν είναι δυνατόν, η άκρη του σωλήνα εξαγωγής είναι κατά προτίμηση εξοπλισμένη με έναν εκτροπέα ή έναν αεραγωγό εξαερισμού. Αυτό θα συμβάλει στην εμφάνιση των αραιών αέριων μαζών και θα αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητα του συστήματος. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι μονωμένος και τοποθετημένος σε απόσταση τουλάχιστον 30 cm από το υψηλότερο τμήμα της οροφής του γκαράζ.

Αντί για ανεμιστήρα επιτρέπεται η χρήση πτερυγίου με διάχυση αέρα ή εκτροπέα. Κάποιοι εγκαταστήσουν έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως που θερμαίνει το περιβάλλον και αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο κελάρι ή στο φρεάτιο ελέγχου γκαράζ.

Συμπέρασμα

Η διευθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο γκαράζ είναι μια υποχρεωτική απαίτηση, η οποία δεν πρέπει να παραμεληθεί, αν ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να παρατείνει την περίοδο της μη επιτηρούμενης λειτουργίας του αυτοκινήτου, δεν πρέπει να είναι. Η επιλογή των ορθολογικών συστημάτων εξαερισμού είναι αρκετά ευρεία, ώστε να μπορείτε να κάνετε ανεξάρτητα τον προϋπολογισμό του φυσικού αερισμού ή να εγκαταστήσετε ένα ακριβό αλλά πιο αποτελεσματικό μηχανικό σύστημα. Μπορείτε να επιλέξετε μια συνδυασμένη έκδοση. Αντιπροσωπεύει κάτι μεταξύ της προσαρμογής ενός φυσικού τύπου και μιας μηχανικής εγκατάστασης. Ως εκ τούτου, το ζήτημα του πώς να κάνει αερισμό στο γκαράζ εξαρτάται μόνο από τις οικονομικές δυνατότητες και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη.

Εξαερισμός στο γκαράζ: η λεπτότητα της συσκευής

Ο εξαερισμός στο γκαράζ εκτελεί μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες - παρέχει ένα υγιές μικροκλίμα και βοηθά να κρατήσει το αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση. Πώς να εξοπλίσετε σωστά με τα χέρια σας την εισροή και την απορροφητήρα στο κελάρι ή στο υπόγειο και να κάνετε τρύπες αερισμού; Οι απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις θα βρεθούν παρακάτω.

Χαρακτηριστικά

Το γκαράζ είναι ένας κλειστός χώρος, ο οποίος απαιτεί αποτελεσματικό αερισμό για την πλήρη και έγκαιρη αφαίρεση της υγρασίας συμπύκνωσης, τοξικών καυσαερίων, άλλων επιβλαβών καπνών.

Ακολουθούν ορισμένες λειτουργίες που θα πρέπει να εκτελεί ένα σωστά οργανωμένο σύστημα εξαερισμού.

 • Αφαιρέστε την υγρασία, η οποία αναπόφευκτα εισέρχεται στο γκαράζ από τα ελαστικά και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, επειδή το στέγνωμα του αυτοκινήτου είναι σχεδόν ο μόνος τρόπος για να επεκτείνετε τη λειτουργία του.
 • Εξάτμιση επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία καυσαερίων, χημική εξάτμιση των ελαίων, βερνίκια, βενζίνη ή ντίζελ, προϊόντα φροντίδας αυτοκινήτων που συχνά αποθηκεύονται στο γκαράζ.
 • Αποφύγετε τη συμπύκνωση στους τοίχους και την οροφή του γκαράζ, καθώς και μέσα στο κελάρι, που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές και ακόμη και καταστροφή του ίδιου του σχεδιασμού του γκαράζ.
 • Να είστε υπεύθυνοι για την ταχεία απομάκρυνση της υγρασίας από τις επιφάνειες του αυτοκινήτου, πράγμα που θα αποτρέψει την εμφάνιση σκουριάς.
 • Προστατεύστε από τη διάβρωση όχι μόνο το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά και εργαλεία που αποθηκεύονται συχνά εκεί.

Υπάρχουν μόνο δύο αρχές αερισμού του γκαράζ - φυσικές και αναγκαστικές. Από εδώ φυσικά μπορούμε να αποκομίσουμε τύπους: φυσικό, μηχανικό και συνδυασμένο.

Η φυσική μορφή εξαερισμού βασίζεται σε αεροδυναμικές νόμους και η χρήση μηχανικών συσκευών δεν σημαίνει ότι οι ροές αέρα ρέουν φυσικά, υπακούοντας στους νόμους της φυσικής, μέσω των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής στους τοίχους ή τις πύλες γκαράζ λόγω της διαφοράς θερμοκρασιών εντός και εκτός του κιβωτίου. Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι εύκολος να κατασκευαστεί με τα χέρια σας.

Φυσικά, σε κάθε γκαράζ, η θερμοκρασία μέσα στο κουτί θα είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στη ζεστή εποχή. Και αυτή η περίσταση χρησιμοποιείται για την τόνωση της κυκλοφορίας του αέρα: ο φυσικά ζεστός αέρας τείνει προς τα πάνω και κρύωσε προς τα κάτω λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πυκνότητας.

Κατά συνέπεια, στους τοίχους του γκαράζ κάνει δύο αυτοεξοπλισμένους αεραγωγούς. Συνιστάται η τοποθέτηση τους διαγώνια. Ο εξωτερικός αέρας εισέρχεται στην τρύπα εισροής. Σε αυτό το σημείο, δημιουργείται διαφορά θερμοκρασίας στο κιβώτιο γκαράζ και ο θερμός αέρας ανεβαίνει, μετά εισέρχεται στον αγωγό εξαγωγής και προς τα έξω.

Βασικές αρχές της τοποθέτησης του συστήματος.

 • Ο αγωγός παροχής αέρα βρίσκεται συνήθως στην πλευρά του ανέμου και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο του δαπέδου - συνήθως δεν υπερβαίνει τα 10-15 cm αλλά όχι λιγότερο από μισό μέτρο από την επιφάνεια. Η απλούστερη και αποτελεσματικότερη λύση για αυτόν τον τύπο εξαερισμού είναι οι τυποποιημένες κοιλιακές μάσκες, οι οποίες απλά κόβουν τις πόρτες του γκαράζ.
 • Η κουκούλα πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση 10-15 cm κάτω από την άρθρωση του τοίχου με την οροφή. Τοποθετείται 10 cm κάτω από τη ραφή οροφής, το άλλο άκρο του αγωγού είναι έξω από το κουτί σε επίπεδο περίπου μισού μέτρου κάτω από την άκρη της οροφής.
 • Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την τοποθέτηση των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής σε διαφορετικές γωνίες του δωματίου απέναντι από το άλλο με διαφορά ύψους τουλάχιστον 2,5-3 μέτρων.
 • Εάν ο αγωγός εξαερισμού στην παραγωγή οροφή πυγμαχία, μην ξεχάσετε να παρέχουν το ύψος σωλήνα 50-60 cm. Κατά κανόνα, κορυφή του καλύπτεται με ένα καπάκι σε σχήμα και εξοπλισμένο με ένα πλέγμα ή πλέγμα για την προστασία από τα έντομα.

Εκτός από την απλότητα του εξοπλισμού του φυσικού συστήματος εξαερισμού και το χαμηλό κόστος του, έχει επίσης μειονεκτήματα.

 • Στη ζεστή εποχή, μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας καθιστά αυτό τον τύπο εξαερισμού αναποτελεσματικό - δεν υπάρχει επαρκής ανάμιξη των αέριων μαζών, μεταξύ άλλων λόγω των διαφορετικών πυκνοτήτων του αέρα.
 • Ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζει η διευθέτηση των ανοιγμάτων αερισμού για εισροή και εξαγωγή.
 • Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η εμφάνιση πάγου στα ανοικτά μέρη του συστήματος κατά την ψυχρή εποχή λόγω της πολύ ισχυρής πτώσης της θερμοκρασίας μέσα στο κιβώτιο γκαράζ. Αυτό το πρόβλημα μπορεί εύκολα να εξαλειφθεί με την τοποθέτηση των μονωτικών πηνίων μόνωσης.

Ο τεχνητός (εξαναγκασμένος) τύπος εξαερισμού χαρακτηρίζεται από την παροχή μίξης αέριων μαζών με τη βοήθεια ανεμιστήρων εξαγωγής και ανεφοδιασμού και μηχανισμών παρόμοιων με αυτούς. Η ανάδευση του αέρα στο κιβώτιο του γκαράζ γίνεται μέσω τεχνητών συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης. Μπορείτε να πείτε ότι σε κάποιο βαθμό αυτό το είδος μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει τη θέρμανση. Τα πιο προηγμένα συστήματα χρησιμοποιούν μια ποικιλία λογισμικού.

Δομικά, αυτός ο τύπος αερισμού διακρίνεται από ένα μονοπώλιο (μια ενιαία μονάδα παρέχει και έναν φράκτη και ένα εξολκέα) και αρθρωτή (όλα τα παραπάνω γίνονται από δύο διαφορετικά μπλοκ συσκευών).

Το είδος αυτό είναι σχετικά ακριβό, καθώς απαιτεί ένα ορισμένο βαθμό μηχανικής. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο τύποι συσκευών - για την οργάνωση της ροής αέρα και την εξαγωγή του.

Ο εξοπλισμός τροφοδοσίας μπορεί να περιλαμβάνει έναν θερμαντήρα ή έναν θερμαντήρα ανεμιστήρα, ένα φίλτρο αέρα ή έναν ανεμιστήρα αγωγού μπορεί επίσης να προστεθεί.

Ο αέρας εισαγωγής διέρχεται από το φίλτρο, θερμαίνει τον θερμαντήρα αέρα και εισέρχεται στους αεραγωγούς. Μετά την εκτέλεση των λειτουργιών τους μέσα στο κιβώτιο, οι μάζες αέρα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μέσω του συστήματος εξάτμισης.

Είναι δυνατή η τοποθέτηση μιας έκδοσης ενός μπλοκ. Μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, καθώς όλο τον εξοπλισμό περικλείεται σε ένα ενιαίο κύτος και λειτουργεί ως ενιαία μονάδα. Επιπλέον, είναι το πιο οικονομικό σε λειτουργία, καθώς ένας εναλλάκτης θερμότητας πλάκας λειτουργεί συνήθως "από μόνος του", θερμαίνοντας τον αέρα που αναρροφάται από την ατμόσφαιρα.

Πλεονεκτήματα του μηχανικού τύπου εξαερισμού:

 • Ο μηχανικός τύπος του συστήματος εξαερισμού παρέχει εσωτερική υγρασία και θερμοκρασία αέρα ανεξάρτητα από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εκτός του μπλοκ του γκαράζ.
 • με τη βοήθεια του είναι εύκολο να παρέχεται αερισμός του υπογείου, για να δημιουργηθεί η σωστή κυκλοφορία αέρα.
 • εάν στη διάθεσή σας υπάρχει ένα γκαράζ που βρίσκεται εντελώς κάτω από το επίπεδο του εδάφους - αυτή είναι η μόνη διέξοδος για αυτό το είδος των γκαράζ κατά την αποθήκευση του αυτοκινήτου.

Ο συνδυασμένος τύπος εξαερισμού λειτουργεί με ξεχωριστή αρχή - ο αέρας εισέρχεται μόνος του στο κουτί και απορρίπτεται με μηχανικές συσκευές.

Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από την εσωτερική και ο φυσικός τύπος εξαερισμού (χωρίς τη χρήση μηχανισμών), η δομή δεν λειτουργεί. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατό να διεγείρεται η ανάμιξη του αέρα με την εγκατάσταση συμβατικών ανεμιστήρων. Είναι οικονομικά σε λειτουργία και δεν επιβαρύνουν πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το μόνο μειονέκτημα αυτού του τύπου - χειροκίνητο έλεγχο, καθώς είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε συχνά το γκαράζ.

Πώς λειτουργεί;

Το σύστημα τροφοδοσίας λειτουργεί σύμφωνα με τον φυσικό τύπο αερισμού που περιγράφεται παραπάνω. Το σύστημα εξάτμισης είναι μηχανοποιημένο και οι εξατμίσεις αέρα στην ατμόσφαιρα παρέχονται από τον ανεμιστήρα εξαγωγής.

Πλεονεκτήματα συνδυασμένου εξαερισμού:

 • είναι σχετικά ανεξάρτητη από την εποχή του χρόνου.
 • απλότητα εγκατάστασης.

Μειονεκτήματα:

 • Στην ψυχρή εποχή, ο αέρας μέσα στο γκαράζ ψύχεται γρήγορα.
 • ο ανεμιστήρας απαιτεί τακτική συντήρηση.
 • Ο αέρας που λαμβάνεται από το εξωτερικό δεν υπόκειται σε καθαρισμό.

Φυσικά, κάθε ιδιοκτήτης γκαράζ θα επιλέξει τον τύπο του συστήματος ανεξάρτητα και με βάση τον προϋπολογισμό του και τους σκοπούς με τους οποίους χρησιμοποιείται το δωμάτιο γκαράζ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος αερισμού του ενός ή του άλλου τύπου στο γκαράζ είναι πολύ σημαντική για τον ιδιοκτήτη από επιχειρησιακή άποψη.

Από τι μπορεί να εξοπλιστεί;

Εγκατάσταση αγωγών αέρα για συστήματα εξαερισμού οποιουδήποτε είδους στην εποχή μας μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών που κυμαίνονται από πλαστικό ή μέταλλο σωλήνες για λυμάτων και τον τερματισμό της χρήσης της κυματοειδούς εύκαμπτου σωλήνα από την ηλεκτρική σκούπα.

Ας εξετάσουμε μερικές παραλλαγές.

 • Μπορείτε να φτιάξετε αγωγούς αερισμού στο κουτί χρησιμοποιώντας σωλήνες από αμίαντο. Τέτοιοι σωλήνες δεν είναι επικίνδυνοι από τη φωτιά, δεν μπορούν να βαφτούν ή το αντίθετο, αν ο ιδιοκτήτης είναι δημιουργικός άνθρωπος - μπορούν να χρησιμεύσουν ως υλικό για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος όταν ζωγραφίζει.
 • Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης είναι επίσης μια καλή επιλογή.
 • Και, τέλος, οι πιο απλές λύσεις είναι οι παλιοί σωλήνες από μια ηλεκτρική σκούπα, σωλήνες κήπου, άλλες δομές σωλήνων.

Είναι απολύτως φυσική η επιθυμία οποιουδήποτε ιδιοκτήτη γκαράζ να έχει ένα κελάρι σε αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη να κρατήσει σε αυτό ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού λόγω των σφαλμάτων στο έργο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των προϊόντων λόγω της υψηλής υγρασίας μέσα στο κελάρι, αλλά και στις θλιβερές συνέπειες με τη μορφή διάβρωσης του αμαξώματος του αυτοκινήτου. Για το λόγο αυτό, ο εξαερισμός του κελαριού δεν πρέπει να παραμεληθεί σε καμία περίπτωση.

Όταν ο τύπος εξαερισμού είναι φυσικός, το κελάρι ξηραίνεται μέσω της θερμικής ανάμειξης των μαζών του αέρα - σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής αναπτήρα θερμαινόμενου αέρα στο άνω τμήμα της κελάρι ανεβαίνει προς τα πάνω, και ο αέρας εισάγεται μέσω του έξω αγωγό εισαγωγής αέρα γεμίζει διάσπαρτα χώρο.

Η δεύτερη επιλογή - η εγκατάσταση ανεμιστήρων και η δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού. Πρόκειται για ένα σύστημα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά θα απαιτήσει σημαντικά μεγαλύτερο χρηματικό και ενεργειακό κόστος.

Προετοιμασία σχεδίων

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να παρέχεται με χώρους γκαράζ ενός και δύο ορόφων, καθώς και καθιστικά, ανεξάρτητα από την παρουσία ή την απουσία ενός συστήματος θέρμανσης σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τον ομοιόμορφο αερισμό όλων των όγκων.

Για τα συστήματα εξαερισμού που λειτουργούν σταθερά με την χωρητικότητα σχεδιασμού, στο στάδιο του σχεδιασμού, οι αγωγοί υπολογίζονται για την παροχή και τη διάμετρο του καναλιού. Στην πραγματικότητα, οι αγωγοί αέρα είναι τα κανάλια μέσω των οποίων περνάει ο αέρας. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευών, τόσο στον οικιακό όσο και στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα, στην παραγωγή χημικών και φαρμάκων και σε άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Υπολογίστε την ποσότητα του συστήματος εξαερισμού του γκαράζ είναι αρκετά απλή.

Ο κύριος αριθμός είναι ο αριθμός των μετατοπίσεων των όγκων αέρα του γκαράζ προς τον όγκο εισαγωγής αέρα από το εξωτερικό (πολλαπλότητα). Αν ο αριθμός τους είναι 6-10 όγκοι και ο συνολικός όγκος του κιβωτίου γκαράζ είναι γνωστός, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη ροή αέρα ανά ώρα: L = nxVg

Πού:

L - κατανάλωση ανά ώρα, m3 / h.

n - ο κανόνας της αλλαγής των όγκων του αέρα στο γκαράζ.

Vg είναι ο συνολικός όγκος αέρα στο κουτί, m3.

Για να καθορίσετε τον όγκο του γκαράζ, πρέπει να πολλαπλασιάσετε το πλάτος με το μήκος και το ύψος από τις εσωτερικές διαστάσεις του κιβωτίου.

Για παράδειγμα, ένα γκαράζ 4 έως 6 και σε 2,7 m από τον τύπο Vz = 4h6h2,7 = 64,8 m3. Εάν ο απαιτούμενος αριθμός των όγκων βάρδιες γκαράζ του αέρα ανά όγκο εισροής του εξωτερικού αέρα ίση με επτά βάρδιες ανά ώρα, τότε η πυγμαχία χρειάζεται L = 7h64,8 = 453.6 m3. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός ροής και η ταχύτητα του αέρα μπορούν να ρυθμιστούν σύμφωνα με αυτό το διάγραμμα:

Για να επιλέξετε την διατομή των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής, το L είναι στρογγυλεμένο, αυξάνοντας σε ένα πολλαπλάσιο του 5. Συνεπώς, ο εκτιμώμενος αριθμός μας αυξάνεται στα 455 m3, καθώς είναι πολλαπλάσιο του 5: 455: 5 = 91. Συγκρίνοντας το με το διάγραμμα και γνωρίζοντας ότι η ταχύτητα του αέρα στους αγωγούς εξαερισμού από την εφαρμογή του φυσικού τύπου είναι περίπου 0,5-1 m / s, για τα ανωτέρω ποσά θα χρειαστούν κανάλια της κυκλικής διατομής με διάμετρο 500 mm ή περισσότερους αγωγούς με άλλα διατομή πάνω 450h500 mm στροφές ή όχι.

Εάν ληφθεί η απόφαση για τη βελτίωση της ροής του αέρα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση μιας εισαγωγής αέρα από το δίκτυο ή το πλέγμα αντί ενός σωλήνα με συμπαγή τοίχο. Η διάμετρος του πρέπει να είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της κουκούλας. Αυτό θα δώσει σημαντική βελτίωση στον εξαερισμό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σημαντικής κατάψυξης του γκαράζ κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν πτερύγια στην είσοδο και την εξάτμιση, τα οποία, αν είναι απαραίτητο, θα μειώσουν τη διαπερατότητα του αέρα.

Πάντα βεβαιωθείτε ότι η κουκούλα δεν είναι μεγαλύτερη σε τομή, από την είσοδο αέρα της εισροής, καθώς μπορεί να συμβεί μια αποκαλούμενη ανατροπή της ώσης ή μια αντίστροφη ώση. Για το λόγο αυτό, εάν μπλοκάρετε εν μέρει τον αγωγό παροχής αέρα, σιγουρευτείτε ότι μειώνετε τη διάμετρο του καλύμματος.

Στην περίπτωση ενός συστήματος εξαερισμού για ένα λάκκο ή κελάρι για τους υπόγειους χώρους, απαιτούνται χωριστοί αγωγοί για την παροχή αέρα και ένας άλλος, ο οποίος λειτουργεί κάθετα - για το σχέδιο. Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να απομονώνονται από τον κεντρικό χώρο του γκαράζ - ο αέρας μέσα τους δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον κύριο όγκο των αέριων μαζών στο εσωτερικό του κιβωτίου.

Ο όγκος της μάζας του αέρα παροχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 180 m3 / h σε θερμοκρασία εντός του συνεργείου τουλάχιστον 5 ° C πάνω από το μηδέν. Η περιοδικότητα της πλήρους ανταλλαγής αέρα είναι 6-10 φορές την ημέρα.

Το λειτουργικό διάγραμμα των αεραγωγών γίνεται κατά τη δημιουργία του έργου του χώρου, αφού η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού στο ήδη ολοκληρωμένο γκαράζ θα συνεπάγεται μεγάλο αριθμό δυσκολιών. Το κύκλωμα πρέπει να περιέχει τη θέση των οπών εξαερισμού, τον αριθμό τους. Πρέπει επίσης να προβλέπει τις διαστάσεις του γκαράζ, τη διέλευση αγωγών και αγωγών πάνω και κάτω από την επιφάνεια εδάφους / δαπέδου, την ποσότητα κυκλοφορούντος αέρα.

Ο υπολογισμός των διαμέτρων των οπών εξαερισμού πραγματοποιείται ως εξής.

 • Με διάμετρο σωλήνα 15 mm = 1 m2. Συνεπώς, για ένα κουτί των 10 m2 απαιτούνται σωλήνες 150 mm.
 • Με ένα σύνολο από όλα τα ανοίγματα εξαερισμού που αντιστοιχούν στο 0,3% του συνολικού χώρου γκαράζ. Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται για το κύκλωμα ενός καναλιού με μηχανικό τύπο εξαερισμού.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ρωσικών και ξένων προδιαγραφών κατασκευής. Εάν τα ρωσικά κανονιστικά έγγραφα ορίζουν τον κανόνα εισαγωγής αέρα από το εξωτερικό για ένα γκαράζ με ένα επιβατικό αυτοκίνητο 180 m3 / h, τότε σε ξένα πρότυπα αυτό το ποσοστό αυξάνεται κατά 100%.

Εκτός από τον υπολογισμό της απαιτούμενης ικανότητας εναλλαγής αέρα, οι αγωγοί υπολογίζονται για απώλεια κεφαλής και ακαμψία. Τέτοιοι υπολογισμοί είναι βολικοί λόγω της χρήσης για αερισμό σε γκαράζ εύκαμπτων αγωγών διαφόρων πλαστικών, λιγότερο ανθεκτικών και άκαμπτων σε σύγκριση με μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς να κανονίσετε ένα αυτοκίνητο στο γκαράζ για τη ζωγραφική του αυτοκινήτου;

Το γκαράζ ζωγραφικής είναι ένα πολύ συγκεκριμένο έδαφος, το οποίο παρουσιάζει τις απαιτήσεις του στον ιδιοκτήτη.

Περιπλέκεται από το γεγονός ότι στο γκαράζ είναι απαραίτητο να έχετε:

 • υπόγειο με σημαντικό βάθος.
 • ένα βελτιωμένο σύστημα εξαερισμού για την εισαγωγή και την εξάτμιση του αέρα και των καυσαερίων.
 • είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την κάμερα από οποιαδήποτε κατοικία.
 • είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή του αέρα από το θάλαμο βαφής με οποιαδήποτε τρόφιμα.
 • Ο θάλαμος πρέπει να είναι απόλυτα απομονωμένος από το εξωτερικό περιβάλλον.
 • τα φίλτρα, όπως όλα τα άλλα εξαρτήματα, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες πυρασφάλειας.

Πώς να εξοπλίσει ένα γκαράζ για τη συγκόλληση;

Για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την επισκευή ή την τροποποίηση του ιδιοκτήτη αυτοκινήτου χρησιμοποιεί συχνά συγκόλληση. Μια καλή επιλογή είναι μια μηχανή συγκόλλησης που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια βολφραμίου για συγκόλληση σε περιβάλλον προστασίας του αερίου.

Χειμερινή ώρα του έτους: για να ανοίξετε ή να κλείσετε την πόρτα του γκαράζ;

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το χειμώνα διάβρωση κατατρώει το μέταλλο του αυτοκινήτου είναι ισχυρότερη από ό, τι το καλοκαίρι, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέταλλο γκαράζ απουσία αερισμού αερίστε το σύστημα ανοίγοντας τις πύλες ανοιχτά, αλλά το χειμώνα δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει σε χαμηλή θερμοκρασία από την πύλη, η οποία και πάλι οφείλεται σε υγρασία. Σημειώνουμε ότι η μόνωση του μεταλλικού γκαράζ δεν επιλύει αυτό το πρόβλημα.

Συμβουλές και κόλπα

Ο ανακλαστήρας είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη πάνω από τον αγωγό εξαγωγής και χρησιμοποιείται για να αυξήσει την ταχύτητα ροής μέσα σε αυτό λόγω του λεγόμενου αποτελέσματος Bernoulli, το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, ο εκτροπέας μπορεί να είναι σταθερός (σταθερός) ή περιστρεφόμενος (περιστροφικός).

Ο στροβιλο-εκτροπέας είναι μια βελτιωμένη και πολύ υψηλότερη απόδοση του συμβατικού εκτροπέα, απλά μιλώντας - αυτό είναι ένα από τα ονόματα του περιστροφικού στροβίλου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συμβατικό πτερωτή τοποθετημένο στο άνω τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Βοηθά στην απομάκρυνση του εξαγόμενου αέρα από το κιβώτιο γκαράζ με φυσικό τρόπο.

Ο στροβιλο-εκτροπέας λειτουργεί μόνο με τη χρήση των νόμων της φυσικής, χωρίς τη χρήση μηχανικών συσκευών, ηλεκτρικού ρεύματος ή καυσίμων. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η υγρασία στο γκαράζ παίζει σημαντικό ρόλο και η εξάλειψή του είναι το πιο σημαντικό καθήκον του συστήματος εξαερισμού. Ο στροβιλοσυμπιεστής είναι μια πρωτότυπη, φτηνή και πολύ αποτελεσματική λεπτομέρεια του αγωγού εξαγωγής, συμβάλλοντας στη δημιουργία της σωστής και αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα στο κιβώτιο γκαράζ.

Η αρχή του στροβιλο-εκτροπέα - παθητική χρήση της κίνησης των αέριων μαζών, δημιουργεί μια περιοχή μειωμένης πίεσης, συμβάλλοντας στην εισροή αέρα και σε αυξημένο βύθισμα στον αγωγό. Λειτουργεί ανεξάρτητα από τον άνεμο, τη δύναμη και την κατεύθυνση του.

Η ικανότητα του πτερυγίου του να περιστρέφεται προς την ίδια κατεύθυνση αποκλείει την ανατροπή του βυθίσματος και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα στον εκχυτήρα.

Μπορεί να σημειωθεί ότι αυτό είναι επίσης μια πρόσθετη προστασία από την εισχώρηση ιζημάτων, ξένων αντικειμένων στον αεραγωγό.

Αυτή η συσκευή μπορεί να αυξήσει την ανταλλαγή αέρα στο γκαράζ ή σε άλλο δωμάτιο κατά 20% χωρίς πρόσθετο μηχανικό ή οικονομικό κόστος.

Το σχήμα της φτερωτής και το σώμα του προϊόντος ποικίλλει ανάλογα με τις αισθητικές επιθυμίες του ιδιοκτήτη. Η διάρκεια ζωής του με σωστή συντήρηση είναι πάνω από 10 χρόνια.

Φυσικά, πέραν των πλεονεκτημάτων, ο στροβιλο-εκτροπέας δεν έχει ορισμένα μειονεκτήματα:

 • Μια υψηλότερη τιμή της συσκευής, η οποία εξαρτάται από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται.
 • Ελλείψει ροής αέρα στον αγωγό το χειμώνα, οι λεπίδες μπορούν να σταματήσουν και να καλυφθούν με παγετό και πάγο.
 • Οι κανόνες συντήρησης του στροβιλοσυμπιεστή είναι απλοί και στοιχειώδεις. Δεν απαιτείται συχνή συντήρηση.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε αυτόν είναι να σταματήσει τα πτερύγια της πτερωτής λόγω της απουσίας ροής αέρα ή της λοξής και μπλοκαρίσματος των ρουλεμάν.

Εξαερισμός στο γκαράζ - πώς να κάνετε τα πάντα σωστά, πώς να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών οχημάτων και των γκαράζ που έχουν κατασκευαστεί γι 'αυτούς μερικές φορές με υπερβολική απροσεξία αναφέρονται σε ένα σημαντικό σύστημα επικοινωνίας - στον αερισμό. Ωστόσο, ο σχηματισμός συνθηκών αποθήκευσης μηχανημάτων, ανταλλακτικών, εργαλείων, εφεδρικών ελαστικών, προϊόντων και τεμαχίων στο υπόγειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή κυκλοφορία του αέρα. Ο σωστός εξαερισμός στο γκαράζ είναι απαραίτητος για την παροχή καθαρού αέρα, που απαιτείται τόσο από τον ιδιοκτήτη όσο και από την κινητή του περιουσία. Αυτός ο τύπος επικοινωνίας είναι επίσης υπεύθυνος για την εξάλειψη των πτητικών τοξικών συστατικών και την υπερβολική υγρασία.

Περιεχόμενα

Γιατί στον αερισμό του γκαράζ; ↑

Η εμπιστοσύνη πολλών ιδιοκτητών γκαράζ στο γεγονός ότι οι μη οικιστικοί χώροι δεν χρειάζονται εξαερισμό θα βοηθήσει να αντικρούσει τις χαρακτηριστικές συνέπειες της απουσίας αυτού του συστήματος.

 • Η υγρασία, η οποία έχει καταστρεπτική επίδραση στα μεταλλικά στοιχεία του σώματος, σε ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εκτός από τη ζημία που προκαλείται από τη μηχανή, η περίσσεια υγρασίας θα επιταχύνει τις διαδικασίες της φθοράς και τη σήψη των αποθεμάτων θα προκαλέσει την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους, ξύλινων στύλων και άλλα δομικά στοιχεία του γκαράζ είναι κατασκευασμένα από ξύλο και μέταλλο.
 • Ένα τοξικό περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ξενιστή. Χωρίς αερισμό στο γκαράζ, θα σχηματιστεί μια ατμόσφαιρα που προκαλεί πονοκεφάλους, μια σοβαρή οδυνηρή κατάσταση, δηλητηρίαση. Ακόμη και αν η συγκέντρωση των καπνών από την ατελή καύση αερίου, βενζίνης, ντίζελ δεν αισθάνεται κατ 'αρχήν από τον ιδιοκτήτη του γκαράζ, στη συνέχεια οι συσσωρευμένες τοξίνες θα γίνουν απαραίτητα αισθητές.

Η συσκευή του πιο απλού ή πολύπλοκου συστήματος εξαερισμού θα απαλλάξει από τις αρνητικές συνέπειες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτού του συστήματος επικοινωνίας που δηλώθηκε στο SNiP 21-02-99, τα εξωτερικά κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα σε ίσες ποσότητες με το περίβλημα.

Ανεξάρτητα από το είδος της τεχνικής και δομικής πολυπλοκότητας, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένο με γκαράζ με και χωρίς θέρμανση. Σύμφωνα με τους κανονιστικούς κανονισμούς, ο όγκος εισαγωγής φρέσκου αέρα θα πρέπει να είναι 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα (m³ / h), το θερμόμετρο στο εσωτερικό του κτιρίου να δείχνει 5 ° C.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η πλήρης ανταλλαγή αερίων πρέπει να γίνεται με συχνότητα 6-10 φορές την ημέρα.

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Εξοπλισμένο με ένα σύστημα που παρέχει μηχανήματα ανταλλαγής αέρα και εμφύσησης, χρειάζεστε διώροφα γκαράζ και τυπικά κτήρια μονοκατοικίας. Σε ένα διώροφο κτίριο με εργαστήριο στην κορυφή, σε κτίρια με σχιστόλιθο ελέγχου, όλα τα δωμάτια πρέπει να αερίζονται εξίσου. Απαραίτητα θα πρέπει να είναι ο ανεξάρτητος αερισμός του κελάριου στο γκαράζ, αφού σε ένα απομονωμένο υπόγειο δωμάτιο δεν θα υπάρχει επαρκής κυκλοφορία του αέρα για την εξάλειψη της υγρασίας και της οσμής.

Επιλέγοντας ένα λογικό σχήμα συσκευής ↑

Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου σχεδιασμού, καθώς οι λειτουργικές οπές πρέπει να γίνονται στους τοίχους και στη βάση του γκαράζ κατά τη διάρκεια της ανέγερσης φέροντων στοιχείων. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των επιπέδων των ορόφων, ο εκτιμώμενος αριθμός των αυτοκινήτων, το ύψος και η έκταση ενός ή περισσοτέρων δωματίων. Σε αυτό το στάδιο, ο ιδιοκτήτης επιλέγει τον πιο ορθολογικό και κερδοφόρο τρόπο ρύθμισης, καθορίζεται με τον τύπο του συστήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει τη λειτουργία που του έχει ανατεθεί.

Μπορείτε να εξοπλίσετε το γκαράζ με τον ακόλουθο εξαερισμό:

 • Το σύστημα του φυσικού αερισμού, με βάση τους κανόνες αεροδυναμικής και την κίνηση της μάζας του αέρα χωρίς εξαναγκασμό.
 • Συνδυασμένος αερισμός στο γκαράζ, χρησιμοποιώντας τους κανόνες της φυσικής ανταλλαγής αέρα σε συνδυασμό με τη χρήση μηχανικών συσκευών για την τόνωση της κίνησης της μάζας του αέρα.
 • Το μηχανικό σύστημα εξαερισμού στο γκαράζ, που πραγματοποιείται μέσω ειδικών εγκαταστάσεων που προκαλούν εκροή και εισροή αέρα.

Στο σχέδιο φυσικού, μηχανικού και συνδυασμένου εξαερισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα ή δύο κανάλια. Για την τεχνητή κυκλοφορία της ροής του αέρα, είναι συνήθως αρκετή μόνο μία τρύπα.

Η διάμετρος του αμιάντου ή των μεταλλικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό των οπών αερισμού υπολογίζεται με βάση τον όγκο της ροής αέρα που απαιτείται για αντικατάσταση. Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα τετραγωνικό μέτρο πρέπει να αντιστοιχεί σε διάμετρο 15 mm. Δηλαδή, για τον εξοπλισμό ενός γκαράζ 10 μέτρων, χρειάζονται δύο μήκη προϊόντων σωληνώσεων με διαστάσεις διατομής 150 mm. Μπορείτε να υπολογίσετε το μέγεθος των οπών εξαερισμού με άλλο τύπο, σύμφωνα με τον οποίο το ένα τρίτο της επιφάνειας του γκαράζ θα είναι ίσο με τη συνολική τιμή όλων των ανοιγμάτων εξαερισμού. Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον υπολογισμό των παραμέτρων των ανοιγμάτων εξαερισμού που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός μηχανικού συστήματος εναλλαγής αέρα ενός καναλιού.

Ειδικότητα φυσικής ανταλλαγής αέρα ↑

Ο φυσικά κυκλοφορούμενος αέρας οφείλεται στη διαφορά στη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου του γκαράζ και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Προκειμένου ο αέρας να κυκλοφορεί αυθόρμητα, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν δύο ανοίγματα εξαερισμού: μια έξοδος αέρα εξαγωγής για την εκκένωση της μολυσμένης μάζας αέρα και καθαρού αέρα για την αντικατάσταση του καθαρού αέρα. Αυτός ο εξαερισμός του γκαράζ από τα χέρια του, που συνίσταται στην εγκατάσταση σωλήνων με μια προκαθορισμένη διάμετρο, εκτελείται κατά την κατασκευή φέροντων κατασκευών.

Για την εξασφάλιση της σωστής ανταλλαγής αέρα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 • Η οπή που παρέχει φρέσκο ​​αέρα τοποθετείται σε επίπεδο 10 cm από το δάπεδο του δαπέδου και ο αγωγός ανυψώνεται σε απόσταση 30 cm από την επιφάνεια του εδάφους. Για την προστασία από έντομα, βρωμιά και βανδάλια, ο αγωγός αέρα είναι εξοπλισμένος με ένα δίχτυ και μια ιδιόρρυθμη στέγη.
 • Η οπή εξάτμισης εγκαθίσταται στη διαγώνια αντίθετη άνω γωνία, σε απόσταση 10 cm από τη γραμμή διασύνδεσης του τοίχου με την οροφή ή από την ανώτερη οροφή. Ένας σωλήνας που προορίζεται για την εκκένωση μολυσμένου αέρα αφαιρείται πάνω από την οροφή. Το ύψος του αεραγωγού που βρίσκεται πάνω από την οροφή του γκαράζ πρέπει να είναι 50 cm.

Η λειτουργία της εισόδου αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ειδικές σχάρες ενσωματωμένες στην πύλη. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο εξαερισμός, το τμήμα αυτής της συσκευής, το οποίο είναι διαρθρωτικά θυμίζοντας τις περσίδες, πρέπει να υπερβαίνει τη διάμετρο του σωλήνα εξαγωγής κατά δύο ή τρεις φορές.

Για να επιταχύνετε τη διαδικασία απομάκρυνσης του αέρα εξαγωγής θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα. Αυτή η συσκευή, τοποθετημένη στον αγωγό εξαγωγής, σχηματίζει μία ζώνη μειωμένης πίεσης, όπου το μολυσμένο ρεύμα αέρα έλκεται στο άνοιγμα εξόδου. Η διέγερση της ανταλλαγής αέριας μάζας πραγματοποιείται χωρίς εξοπλισμό εξαερισμού. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, ο εκτροπέας είναι εφοδιασμένος με θερμομόνωση.

Ο σχηματισμός της κίνησης του αέρα κατά την κατασκευή ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού βασίζεται μόνο στη σωστή χρήση των νόμων της φυσικής και των ατμοσφαιρικών φαινομένων:

 • η παροχή αέρα παρέχεται από τη διαφορά στην πυκνότητα του εκτρεπόμενου θερμού αέρα και την εισερχόμενη ψυχρή ροή.
 • η ένταση της ανταλλαγής εξασφαλίζεται από τη δύναμη του ανέμου, με στόχο την αντικατάσταση της μάζας του θερμού αέρα, χαρακτηριζόμενη από χαμηλή πυκνότητα και διατήρηση της θερμοκρασίας που επιτυγχάνεται λόγω της μόνωσης του γκαράζ.
 • Η κατεύθυνση καθορίζεται από τη φυσική αναρρόφηση της ροής θερμού αέρα προς τα πάνω και προς την περιοχή μειωμένης πίεσης.

Όσοι θα ήθελαν να ξέρουν πώς να κάνουν τον αερισμό στο γκαράζ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο αποκλεισμός των «ανατροπής» ώθηση στην εποχή των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να ισούται μόνο την περιοχή παροχής της συσκευής και τις ίδιες παραμέτρους του συστήματος εξάτμισης. Ανάλογα με την εποχιακή εποχή, ο ιδιοκτήτης του γκαράζ θα πρέπει να ρυθμίσει ανεξάρτητα την ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια μονωμένων βαλβίδων πύλης. Σε παγετούς θα είναι απαραίτητο να καλύψετε πρώτα τη συσκευή εισροής και στη συνέχεια τη θύρα εξάτμισης.

Η εγκυρότητα του φυσικού φουσκώματος της μηχανής και η αντικατάσταση του μολυσμένου αέρα με φρέσκο ​​νερό αναγνωρίζεται ως φθηνή. Ωστόσο, το σύστημα αυτό παρουσιάζει ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα:

 • η επίδραση ενός φυσικού τύπου συστήματος εξαερισμού στη θέρμανση του καλοκαιριού θα μειωθεί στο μηδέν, δεδομένου ότι εκτός του γκαράζ η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη.
 • οι πτώσεις πίεσης θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο εντός του κτιρίου, ανεπιθύμητο για τους αυτοκινητιστές που ξοδεύουν πολύ χρόνο για τη φροντίδα του αυτοκινήτου.
 • λόγω του μικρού μεγέθους του γκαράζ, η διαφορά στις παραμέτρους θερμοκρασίας και πίεσης δεν είναι πάντα αρκετή για εντατική κυκλοφορία.
 • είναι δύσκολο να προβλεφθεί η κατεύθυνση του ανέμου, η ροή αέρα δεν θα παρέχεται πάντα στην είσοδο.
 • για την κατάσταση των συσκευών παροχής και εξόδου θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς, να καθαρίζεται το καλοκαίρι από ρύπους, καύση και συσσωρευμένη σκόνη, το χειμώνα από τον πάγο που προέκυψε λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς.

Αν η βάση της κατασκευής του γκαράζ από τον ιδιοκτήτη καθόριζε τις αρχές της εξοικονόμησης, ο φυσικός τύπος αερισμού είναι αρκετά αποδεκτός. Αλλά που επιθυμούν να μην εξαρτώνται από τα δώρα από τη φύση θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα και να κάνουν μια κάπως ακριβότερη, αλλά τακτική λειτουργία αερισμού στο γκαράζ.

Συνδυασμένη μέθοδος εξαερισμού ↑

Ο εκσυγχρονισμός ενός συστήματος εξαερισμού φυσικού τύπου με μηχανικές συσκευές θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία από τα φαινόμενα της ατμόσφαιρας και τους κανόνες αεροδυναμικής που εφαρμόζονται ακανόνιστα στην παροχή καθαρού αέρα. Κατ 'αρχήν, το σχήμα διαρρυθμίσεων δεν διαφέρει από τα πρότυπα αερισμού ενός φυσικού τύπου.

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Η διαφορά είναι μόνο στην εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα στην περιοχή του μονωμένου τμήματος του άξονα εξαγωγής (άνοιγμα αγωγού). Ο εξοπλισμός μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε έναν τοίχο, στην περίπτωση μιας τέτοιας διάταξης, ονομάζεται αξονική. Ο ανεμιστήρας που είναι εγκατεστημένος στη διασταύρωση της οροφής ονομάζεται ανεμιστήρας οροφής.

Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ, ο οποίος αποφάσισε να κάνει ένα συνδυασμένο σύστημα, δεν απειλείται με "αφόρητα" έξοδα. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας δεν είναι ακριβός, δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια. Δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά ακόμα αποτελεσματικό για να ενεργοποιήσει ελαφρά τη διαδικασία εναλλαγής αέρα, ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένος. Οι απατεώνες, που ξέρουν να κάνουν τον αερισμό στο γκαράζ πιο οικονομικό, εξοπλίζουν τη δομή με ένα μικρό ανεμόμυλο. Λόγω της εγκατάστασής του, οι λεπίδες των ανεμιστήρων σε καιρό με αέρα θα κινούνται χωρίς ισχύ, αλλά χωρίς την επίδραση των ριπών ανέμου από αυτή τη μηχανική συσκευή δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα.

Μειονεκτήματα του συνδυασμένου συστήματος είναι η ανάγκη να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τον ανεμιστήρα, με την οποία να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εξοπλισμού εξαερισμού μικρά, φθηνά χρονοδιακόπτη ή ρελέ ώρα. Ένα άλλο μειονέκτημα: που εισέρχονται στο φίλτρο αέρα γκαράζ δεν καθαρίζεται από σκόνη, δεν θερμαίνεται στο κρύο του χειμώνα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει απόφραξη των καναλιών και ουσιαστική ψύξη του εσωτερικού χώρου του γκαράζ όταν η ατμοσφαιρική θερμοκρασία μειώνεται.

Σύστημα αναγκαστικής κυκλοφορίας αέρα ↑

Το μηχανικό σύστημα εξαερισμού δεν έχει τα μειονεκτήματα που είναι εγγενή στους ανωτέρω περιγραφέντες τύπους. Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες μέσα στο κτίριο, θα υπάρχουν πάντα δείκτες θερμοκρασίας που απαιτούνται από τα πρότυπα αποθήκευσης οχημάτων. Μόνο μηχανικά, αποτελεσματικός εξαερισμός του υπογείου στο γκαράζ και καλή κυκλοφορία του αέρα στην κοιλότητα επιθεώρησης μπορεί να δημιουργηθεί. Επιπλέον, είναι η μόνη έξοδος για υπόγειες εγκαταστάσεις που προορίζονται για την αποθήκευση αυτοκινήτων.

Στο έργο ενός μηχανικού συστήματος, συμμετέχουν δύο ενότητες:

 • Η μονάδα τροφοδοσίας, στην κατασκευή της οποίας υπάρχει ένα φίλτρο, ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας και ένας ανεμιστήρας.
 • Εξοπλισμός εξάτμισης, που αντιπροσωπεύεται από σύστημα δύο ανεμιστήρων ή συσκευής εξαερισμού ενός καναλιού.

Η ροή αέρα που εισέρχεται στη μονάδα τροφοδοσίας θερμαίνεται και καθαρίζεται και στη συνέχεια μετακινείται κατά μήκος του καναλιού στις συσκευές που εκτελούν τη διανομή του επεξεργασμένου αέρα. Η μολυσμένη μάζα αέρα εξαγωγής αφαιρείται με τη λειτουργία ενός αξονικού ανεμιστήρα ή αγωγού εξοπλισμού με αεραγωγό. Η εγκατάσταση της τελευταίας επιλογής θα λάβει περισσότερο χώρο κάτω από το ανώτατο όριο και θα απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια, αλλά είναι εγγυημένη η ομοιομορφία της κατανομής των επεξεργασμένων μάζων αέρα πάνω από το γκαράζ.

Ο τέλειος εξαναγκασμένος εξαερισμός στο γκαράζ μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση ενός συστήματος monobloc. Δύο μονάδες συνδυασμένες σε ένα σχέδιο εκτελούν την εξαγωγή, την επεξεργασία και την παροχή αέρα. Τα πιο οικονομικά είναι μονοκόμματα, εξοπλισμένα με πλάκα εναλλάκτη θερμότητας. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, επειδή η θερμότητα που παράγεται κατά τη λειτουργία κατευθύνεται στη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα.

Συμπέρασμα, συνάγετε συμπεράσματα ↑

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού σε ένα γκαράζ είναι μια υποχρεωτική απαίτηση, η οποία δεν πρέπει να παραμεληθεί από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να διατηρήσουν και να διατηρήσουν υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά κινητής περιουσίας. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να κάνετε φυσικό αερισμό στον προϋπολογισμό μόνοι σας, υπάρχει μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ακριβό αλλά αποτελεσματικό μηχανικό σύστημα. Οι ιδιοκτήτες των γκαράζ προτιμούν μια συνδυασμένη έκδοση, η οποία στην πραγματικότητα είναι κάτι μεταξύ της μηχανικής εγκατάστασης και των συσκευών του φυσικού τύπου. Τι θα σταματήσει ο ιδιοκτήτης του γκαράζ και του αυτοκινήτου, εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες και τον κατάλογο των προσωπικών απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.

Γκαράζ εξαερισμό από τα χέρια του: τα είδη, τα σχέδια, τους κανόνες της ρύθμισης

Ο ανεπαρκής ή αναποτελεσματικός αερισμός του γκαράζ συμβάλλει στον σχηματισμό συμπύκνωσης στις μονάδες του αυτοκινήτου. Τα καυσαέρια και η εξάτμιση των υγρών εργασίας καθιστούν την ατμόσφαιρα του γκαράζ μη ασφαλής για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Εξετάστε πώς να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού του γκαράζ για τη λειτουργία του με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο γκαράζ

Την αυγή του ενθουσιασμού των αυτοκινήτων, τα αυτοκίνητα χρειάζονταν ένα περιφραγμένο καταφύγιο για συντηρητική συντήρηση. Αργότερα, τα αυτοκίνητα έγιναν μια αξία που απαιτεί προστασία από κλοπή - ένα αξιόπιστο γκαράζ με περίμετρο προστατευμένο από διείσδυση. Η εμπειρία των προηγούμενων γενεών των ιδιοκτητών αυτοκινήτων απαιτεί να προστατεύσει το αυτοκίνητο, να το αποθηκεύσετε στο κιβώτιο γκαράζ.

Αλλά το γκαράζ είναι καλό αν έχει εξαερισμό. Φτάνοντας στο πάρκινγκ μετά από ένα ταξίδι πολλών χιλιομέτρων σε βροχερά και χιονισμένα μονοπάτια, το αυτοκίνητο φέρνει μαζί του την υγρασία.

Το δωμάτιο για το αυτοκίνητο είναι παραδοσιακά μικρό, η υγρασία γρήγορα κορεσίζει την ατμόσφαιρα του. Και αν ο όγκος του υγρού αέρα στο γκαράζ δεν αλλάζει 6 φορές την ώρα (καλύτερα από 10 φορές), τότε το αυτοκίνητο σίγουρα θα σκουριάσει.

Το SNiP 21-02-99 θέτει τη χειμερινή θερμοκρασία αποθήκευσης του μηχανήματος σε ποσότητα +5 ° C, εάν το κουτί θερμαίνεται. Παρεμπιπτόντως, αυτό το SNiP επιτρέπει επίσης να μην θερμαίνονται οι χώροι του γκαράζ.

Άνετα για τη θερμοκρασία του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου (για παράδειγμα, +15 ° C) στο χειμερινό γκαράζ είναι "άβολα" για το αυτοκίνητο λόγω της τήξης του πάγου και του χιονιού. Είναι πιο ορθολογικό να τηρείτε τους κανονιστικούς κανονισμούς 5 o C.

Το πρότυπο ανταλλαγής αέρα στο γκαράζ είναι ρυθμισμένο σύμφωνα με το ONTP 01-91 σε όγκο από 150 m 3 / h για κάθε θέση αυτοκινήτου. Εξωτερικά, η εργασία είναι απλή - για να καθορίσετε τη διάμετρο των αεραγωγών, βάλτε μία στην εισροή, η δεύτερη στην κουκούλα και ενημερώστε την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, στο ψυχρό κλίμα της Ρωσίας, το σύστημα παροχής και εξαγωγής σε κλειστό χώρο στάθμευσης πρέπει να σχεδιαστεί πιο στενά.

Συνθήκες εργασίας του φυσικού αερισμού

Για να λειτουργήσει ο αυτοδύναμος αερισμός στο γκαράζ, το κύκλωμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον όγκο των αλλαγών του αέρα, τις εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας και την αύξηση του ανέμου. Ο φυσικός αερισμός του κιβωτίου αυτοκινήτου εξαρτάται άμεσα από:

 • διαφορά θερμοκρασίας αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Η ατμόσφαιρα του γκαράζ πρέπει να είναι θερμότερη και ως εκ τούτου ελαφρύτερη από τον εξωτερικό αέρα. Στη συνέχεια, βαρύς και καθαρός αέρας θα διεισδύσει στο γκαράζ μέσω του αγωγού παροχής αέρα με βαρύτητα, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τον λιγότερο πυκνό όγκο της εσωτερικής ατμόσφαιρας.
 • διαφορά πίεσης μεταξύ των κατακόρυφων εισροών και των θέσεων εξάτμισης. Είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από 3 μέτρα μεταξύ της εισαγωγής αέρα τροφοδοσίας και της εξόδου αέρα εξαγωγής.
 • την πίεση της κινούμενης μάζας αέρα (άνεμος). Στην εμπνευσμένη πλευρά του γκαράζ, ρυθμίζεται μια αυξημένη πίεση και από την προς τα πίσω πλευρά δημιουργείται μια μειωμένη πίεση. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον αγωγό παροχής αέρα στην πλευρά της επικρατούσας κατεύθυνσης του ανέμου.

Η παραβίαση αυτών των συνθηκών θα οδηγήσει σε πλήρη αναποτελεσματικότητα του φυσικού σχεδιασμού. Επομένως, το χειμώνα είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί υψηλότερη θερμοκρασία στο κιβώτιο του αυτοκινήτου σε σχέση με το δρόμο και να μειωθεί η ανταλλαγή αέρα, ρυθμίζοντας τον βαθμό ανοίγματος των αεραγωγών.

Το καλοκαίρι, απαιτείται να ανοίξετε εντελώς τους αγωγούς εισαγωγής και εξαγωγής, κάνοντας ένα στοίχημα για το ανέβασμα.

Υπολογισμός του εξαερισμού του ανεφοδιασμού και της εξαγωγής

Η κύρια παράμετρος της ανταλλαγής αέρα είναι η πολλαπλότητα της, δηλ. αριθμός πλήρων αλλαγών στον όγκο της ατμόσφαιρας στο γκαράζ από τον "δρόμο" αέρα.

Γνωρίζοντας την κανονικοποιημένη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής αέρα (6-10 φορές) και τον εσωτερικό όγκο του κιβωτίου αυτοκινήτου, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την κατανάλωση αέρα ανά ώρα:

L = n • Vr

 • L - ροή αέρα ανά ώρα, m 3 / h,
 • n - την αριθμητική τιμή του προτύπου για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα,
 • Vr - Ο όγκος αέρα του γκαράζ, m 3.

Για να προσδιορίσετε την ποσότητα αέρα που περικλείεται από το γκαράζ, είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσετε τις εσωτερικές διαστάσεις του πλάτους, του μήκους και του ύψους. Για παράδειγμα, ένα κιβώτιο πλάτους 4 μ., Μήκους 6 και ύψους 2,7 μ. Έχει Vr = 4 • 6 • 2,7 = 64,8 m 3. Όταν επιλέγετε, για παράδειγμα, επτά φορές την ανταλλαγή αέρα ανά ώρα, αυτό το γκαράζ θα απαιτήσει L = 7 • 64,8 = 453,6 m 3.

Για την επιλογή του τμήματος των αγωγών της εισροής και της εξάτμισης, η προκύπτουσα τιμή του L πρέπει να στρογγυλεύεται προς τα πάνω, επιτυγχάνοντας την πολλαπλότητα του κατά 5.

Επομένως, η τιμή ροής αέρα που λαμβάνεται κατά τον υπολογισμό μας πρέπει να αυξηθεί στα 455 m 3, αυτός ο αριθμός διαιρείται με 5 χωρίς υπόλοιπο - 455: 5 = 91.

Εξετάζουμε την εικόνα του διαγράμματος διαμέτρου των αεραγωγών και επιλέγουμε την κατάλληλη παράμετρο. Δεδομένου ότι η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αεραγωγούς είναι περίπου 0,5-1 m / s, για το "κατά προσέγγιση" γκαράζ που υπολογίστηκε παραπάνω, είναι αναγκαίοι οι αγωγοί στρογγυλού αέρα με διάμετρο 500 mm. Ή προφίλ, με εσωτερικό τμήμα 450x500 mm.

Για να βελτιώσετε την εισροή αέρα, μπορείτε να εγκαταστήσετε σε ύψος έως και μισό μέτρο από το δάπεδο του γκαράζ, όχι από τον αγωγό-αγωγό, αλλά από την είσοδο αέρα της σχάρας. Και η διατομή του πρέπει να είναι δύο φορές ή τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του σωλήνα εξάτμισης. Ο εξαερισμός θα βελτιωθεί, αλλά το χειμώνα το κιβώτιο του αυτοκινήτου θα παγώσει.

Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η σχάρα τροφοδοσίας και η κουκούλα με συρόμενα ή αφαιρούμενα καλύμματα, τα οποία επιτρέπουν τη μείωση της διατομής της εισαγωγής αέρα εάν είναι απαραίτητο.

Δίνουμε προσοχή στην ακολουθία μερικής επικάλυψης των ανοιγμάτων καυσαερίων και τροφοδοσίας - πρώτα στην εισροή, στη συνέχεια στην εξάτμιση.

Είναι σημαντικό η διατομή του σωλήνα εξαγωγής να μην είναι μεγαλύτερη από το τμήμα της εισαγωγής φρέσκου αέρα - η απόρριψη θα συμβεί. Επομένως, όταν ο αγωγός τροφοδοσίας είναι μερικώς κλειστός, η διατομή του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να μειωθεί.

Ο αγωγός εξαγωγής πρέπει να αφαιρείται αυστηρά κάθετα και τουλάχιστον 500 mm πάνω από το επίπεδο της οροφής του γκαράζ.

Πάνω από την οροφή του τένοντα, η κουκούλα πρέπει να ανυψωθεί σε ύψος που αντιστοιχεί στην εγγύτητα της κορυφογραμμής στέγης (δείτε το διάγραμμα στην εικόνα).

Αν στο φρεάτιο του γκαράζ έχει εγκατασταθεί ένας σταθμός επιθεώρησης για την πραγματοποίηση επισκευών και ένα κελάρι για την αποθήκευση τροφίμων, θα πρέπει να εγκατασταθούν χωριστοί αγωγοί εισροής και εκροής για τον αερισμό υπόγειων χώρων.

Δηλαδή. Απαιτείται ένας ανεξάρτητος αγωγός για την παροχή αέρα στο κελάρι και ο δεύτερος, κατακόρυφος - στην κουκούλα.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την απόδοση ενός φυσικού καλύμματος γκαράζ;

Χωρίς τη χρήση μηχανικών εργαλείων για την ενίσχυση της ανταλλαγής αέρα, μπορείτε να πετύχετε μια σταθερή ανακαίνιση της ατμόσφαιρας στο χώρο του γκαράζ με δύο τρόπους - θερμαίνοντας το σωλήνα εξαγωγής και τοποθετώντας έναν εκτροπέα πάνω του.

Ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τις μάζες ψυχρού αέρα που εισέρχονται μέσω της εισαγωγής αέρα εισαγωγής. Προσβλέποντας στο υψηλότερο σημείο, εξέρχεται μέσω του εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον καθαρό αέρα έξω - η πίεση των εσωτερικών (στο γκαράζ) και εξωτερικών (στο δρόμο) ατμόσφαιρα πρέπει να εξισωθεί.

Για να βελτιώσετε τη θέρμανση του αέρα στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας μέσα στο κρύο γκαράζ, πρέπει να βάψετε το κανάλι καυσαερίων μαύρο. Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα των αγωγών απορροφούν τη μέγιστη ποσότητα ηλιακής ενέργειας και θερμαίνουν τον αέρα μέσα στο κανάλι, προτρέποντάς τον να κινηθεί πιο έντονα.

Κατά τον σχεδιασμό του φυσικού αερισμού, λαμβάνοντας υπόψη το μαύρο χρώμα, μην πραγματοποιείτε τη θερμομόνωση του αγωγού αερισμού. Ωστόσο, για τη μέθοδο "θέρμανσης με λαμπτήρα πυρακτώσεως" είναι εξαιρετικά απαραίτητο να μονώσετε τον αγωγό εξαγωγής για να το μονώσετε.

Από το φθινόπωρο γίνεται κρύο στο γκαράζ. Για ένα αυτοκίνητο αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής - πολύ κακό.

Εάν ο καυτός κινητήρας την πρώτη ώρα μετά την άφιξη στο κουτί εξακολουθεί να χρησιμεύει ως πηγή θερμότητας για τον αέρα, τότε μετά από μερικές ώρες σε ένα μη θερμαινόμενο γκαράζ, θα καθοριστεί θερμοκρασία σχεδόν ίση με τη θερμοκρασία του δρόμου. Ο φυσικός αερισμός θα σταματήσει να λειτουργεί.

Για να διατηρηθεί η ανταλλαγή αέρα και να αποφευχθεί το πάγωμα του καναλιού καυσαερίων (το συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί σε αυτό) η συνηθισμένη λάμπα πυρακτώσεως 40-watt θα επιτρέψει.

Αρκεί να κρεμάσετε την κασέτα κάτω από το άνοιγμα του καναλιού κάθετης κλήρωσης και να την αφήσετε. Η θερμότητα που παράγεται από τη λάμπα είναι αρκετή για να μετακινήσει τον αέρα με ταχύτητα 0,2-0,4 m / s.

Και ο αγωγός αγωγών πρέπει να είναι τυλιγμένος με θερμομονωτικό υλικό και να βεβαιωθείτε ότι ο θερμαντήρας δεν λαμβάνει υγρασία. Η θερμότητα από τον λαμπτήρα πυράκτωσης είναι λίγο, για όλο το μήκος του σωλήνα εξάτμισης ίσως δεν είναι αρκετό και ο αέρας θα κρυώσει γρήγορα.

Λάβετε υπόψη ότι η χρήση λαμπτήρων φθορισμού ή λαμπτήρων LED για τη βελτίωση της ανταλλαγής αέρα δεν είναι ευνοϊκή - παράγουν σημαντικά λιγότερη θερμική ενέργεια. Μόνο οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι κατάλληλοι.

Deflector για σύστημα εξαερισμού γκαράζ

Αυτή η συσκευή συμβάλλει στην αύξηση του ελκτικού έλξης στο 20% χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε μηχανικών συσκευών - λόγω του σχηματισμού μιας ζώνης χαμηλής πίεσης στην κεφαλή του αγωγού.

Βάσει του νόμου Bernoulli, οι εκτροπείς αλλάζουν την κίνηση των ροών του αέρα λόγω του σχεδιασμού τους (διατομή).

Ο άνεμος αναγκάζεται να καμπυλωθεί γύρω από το λυγισμένο σώμα του εκτροπέα, ο οποίος οδηγεί στο σχηματισμό μικροσκοπικών ζωνών σχετικού κενού, που προκαλούν την κίνηση της μάζας αέρα στον σωλήνα προς τα πάνω.

Ο σχεδιασμός του εκτροπέα εξαερισμού (από το παράδειγμα του έργου TsAGI, βλέπε εικόνα) αποτελείται από:

 • διαχύτη (γυαλί), το οποίο έχει το σχήμα ενός κόλουρου κωνικού σωλήνα. Βάζει ένα στενό πρόσωπο στην καμινάδα. Προωθεί τη διαφορά στην πίεση του αέρα και την αυξημένη ώθηση.
 • καπάκι (ομπρέλα), η οποία προστατεύει το κανάλι των αεραγωγών από τη διείσδυση πτητικών συντριμμιών και την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση.
 • εξωτερική θήκη, με κυλινδρικό σχήμα. Δημιουργεί ζώνες χαμηλής πίεσης διαχωρίζοντας τη ροή του ανέμου.

Ο τύπος του εκτροπέα TsAGI χρησιμοποιείται ευρέως για να ενισχύσει το φυσικό ρεύμα σωλήνων εξαερισμού στη Ρωσία. Μαζί με αυτό είναι γνωστά περιστροφικά, δίσκου, πτερύγια και εκτροπείς σχήματος Η.

Με την ευκαιρία, τα οικιακά εκχυλίσματα του φυσικού αερισμού είναι ιδιαίτερα συχνά εξοπλισμένα με τον εκτροπέα Grigorovich.

Η αποτελεσματικότητα των διαφραγμάτων εξάτμισης οποιουδήποτε σχεδίου σχετίζεται άμεσα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (παρουσία αέρα). Δηλαδή. με έναν ισχυρό αέρα, αυτή η συσκευή αναπτύσσει μέγιστη πρόσφυση στο σύστημα του φυσικού αερισμού, και σε ηρεμία δεν λειτουργεί καθόλου.

Ο εκτροπέας είναι ικανός όχι μόνο να βελτιώσει την πρόσφυση αλλά και να εμποδίσει την «απόφραξη» του σωλήνα εξάτμισης σε ισχυρούς ανέμους, για να ξεπεράσει ποιος φυσικός εξαερισμός χαμηλού ρεύματος δεν μπορεί.

Επιπλέον, το σύστημα εξαερισμού εξοπλισμένο με συσκευή εκτροπής είναι το πλέον προστατευμένο από την ανατροπή της ώσης.

Εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη ανύψωσης της κεφαλής της κουκούλας, εξοπλισμένης με έναν εκτροπέα, πάνω από το επίπεδο της οροφής κατά μισό μέτρο ή περισσότερο. Εφαρμόζονται επίσης οι συνθήκες τοποθέτησης στο τμήμα της εγγύτητας της κορυφογραμμής στέγης, που εξετάζεται στο ανωτέρω σχήμα.

Συνδυασμένος αερισμός του κιβωτίου αυτοκινήτου

Το πλεονέκτημα του συνδυασμού του φυσικού αερισμού με ένα μηχανισμό χαμηλής ισχύος εξασφαλίζει την ανανέωση της ατμόσφαιρας του γκαράζ σε κάθε καιρό.

Ούτε η θερμότητα του αέρα και του καλοκαιριού δεν εξασθενεί την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συμπλέγματος τροφοδοσίας και καυσαερίων.

Το σχέδιο συνδυασμένου εξαερισμού είναι παρόμοιο με την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος ανταλλαγής αέρα. Η ίδια θέση των αγωγών παροχής και εξαγωγής αέρα, η ίδια διατομή των αγωγών αέρα και ο εκτροπέας στο άνω άκρο του αγωγού εξαγωγής χρησιμοποιούνται.

Μία διαφορά είναι η τοποθέτηση ενός αξονικού ή φυγοκεντρικού ανεμιστήρα στην κοιλότητα του αγωγού εξαγωγής.

Η χωρητικότητα της μονάδας αερισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 W, αυτό αρκεί. Για την εγκατάσταση απαιτείται ανεμιστήρας στο μονωμένο τμήμα του αγωγού, διαφορετικά θα λάβει συμπύκνωμα.

Για να ελέγξετε τη λειτουργία ενός τέτοιου ανεμιστήρα, είναι χρήσιμο ένας ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης ενσωματωμένος στον προσαρμογέα ανάμεσα στην ηλεκτρική πρίζα και το φις τροφοδοσίας της συσκευής εξαγωγής.

Για να κρατάτε συνεχώς τον ανεμιστήρα εξαγωγής δεν είναι κερδοφόρος λόγω της κατανάλωσης ενέργειας και δεν υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, το χειμώνα, ο συνδυασμένος αερισμός του γκαράζ θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός και θα σκληρύνει το κουτί.

Ο προσαρμογέας με χρονοδιακόπτη θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε τη συχνότητα και τη διάρκεια του ανεμιστήρα για 24 ώρες και λίγες μέρες νωρίτερα.

Σημειώστε ότι όταν επιλέγετε μια επαρκώς ισχυρή φυγόκεντρη εγκατάσταση για εξαερισμό, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη διατομή για τον αγωγό εξαγωγής. Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή της διατομής του αγωγού αέρα εξαρτάται από την ταχύτητα ροής του αέρα.

Με ανεπαρκή εσωτερική διάμετρο, η κουκούλα θα κάνει δυνατά θόρυβο και δεν τραβάει τον αέρα σωστά.

Μηχανικός αερισμός του γκαράζ

Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι είναι ανεξάρτητο από φυσικούς παράγοντες. Υπάρχουν δύο βασικά μειονεκτήματα: εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. επαρκώς υψηλό κόστος. Η ροή του αέρα και η αφαίρεση του όγκου του εξαντλημένου αέρα πραγματοποιείται με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

Σε κιβώτια αυτοκινήτων εγκαθίστανται τα ακόλουθα συστήματα μηχανικής εξαερισμού:

 • Modular. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής συναρμολογείται από πολλές ανεξάρτητες μονάδες που παρέχουν έγχυση και προετοιμασία καθαρού αέρα, καθώς και την απομάκρυνση της μολυσμένης ατμόσφαιρας. Αυτές οι λειτουργικές μονάδες λειτουργούν ανεξάρτητα, επειδή είναι απαραίτητοι οι αισθητήρες ελέγχου κοινού ελέγχου λειτουργίας τους.
 • Monoblock. Κάθε τέτοια μονάδα είναι μια ολοκληρωμένη μηχανική συσκευή εξαερισμού, είναι υπεύθυνη για την εισροή και την εξάτμιση ταυτόχρονα. Μεταξύ των ανεμιστήρων με μονοκόμματα, τα μοντέλα που διαθέτουν ανακλαστικές πλάκες θεωρούνται οικονομικά. Η ανάκτηση επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.

Ο μηχανικός εξαερισμός Monoblock είναι ευκολότερος στην εγκατάσταση με την προετοιμασία μίας μόνο τρύπας στον τοίχο του γκαράζ. Ωστόσο, το συγκρότημα παροχής αέρα, συμπληρωμένο με τις απαραίτητες μονάδες, είναι πιο αποτελεσματικό.

Ο καθαρός αέρας διηθείται πριν εισέλθει στους αγωγούς αέρα και, κατά την ψυχρή περίοδο, θερμαίνεται. Η τροφοδοσία του στο γκαράζ γίνεται μέσω αγωγών αέρα μέσα από τις γρίλιες που γίνονται στο πάτωμα ή σε τοίχους σχεδόν επίπεδες με το δάπεδο, αλλά και στους τοίχους του κοιλώματος επιθεώρησης.

Η εισαγωγή του αέρα εξαγωγής λαμβάνει χώρα μέσω μιας καμινάδας, στο κανάλι της οποίας εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας επαρκούς ισχύος. Σε μεγάλες δεξαμενές, που έχουν σχεδιαστεί για διάφορα μηχανήματα, η κουκούλα μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικότερα μέσω αγωγών αέρα και μέσω συστήματος εξαερισμού αγωγών.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ένα αποτελεσματικό σύστημα φυσικού αερισμού σε πραγματικό γκαράζ με υπόγειο:

Πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαγωγής πάνω από το γκαράζ για να σταματήσετε τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων και παγετού:

Τα μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής χρησιμοποιούνται σε χώρους θερμαινόμενου γκαράζ. Για τα μη θερμαινόμενα autoboxes, το σύμπλεγμα φυσικού αερισμού είναι πιο κατάλληλο. Τα υπόγεια γκαράζ μπορούν να αερίζονται μόνο με μηχανικό αερισμό με την εισαγωγή στο σύστημα ελέγχου τους ελεγκτές μονοξειδίου του άνθρακα.