10 καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζει τον αέρα στο διαμέρισμα

Στον σύγχρονο κόσμο, το πρόβλημα του καθαρισμού του αέρα σε ένα διαμέρισμα γίνεται πιο επείγον. Πολλές δυσμενείς ουσίες μας περιβάλλουν τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι προσπαθούν όλο και περισσότερο να περιβάλλουν τον εαυτό τους με χρώματα δωματίου που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα, επειδή όλοι εξακολουθούν να θυμούνται από το σχολικό πάγκο ότι τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο.

Εκτός αυτού, υπάρχουν ορισμένοι τύποι φυτών οικιακών κατοικιών εξουδετερώνει και επικίνδυνες για τα χημικά του ανθρώπου.

Είδη βλαβερών ουσιών σε διαμέρισμα ή σπίτι

 1. Φορμαλδεΰδη. Κλάση κινδύνου 2. Πηγές είναι βερνίκια, πλαστικά πιάτα, ινοσανίδες, μοριοσανίδες, χαλιά, καπνός κ.λπ. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, να μειώσει την όραση, το άσθμα, τις αλλεργίες.
 2. Τριχλωροαιθυλένιο. Περιέχει διάφορα προϊόντα καθαρισμού, χρώματα, αφαίρεσης λεκέδων, φυσίγγια. Λειτουργεί ως το ισχυρότερο καρκινογόνο, έχει βλαπτική επίδραση στο ήπαρ, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στα νεφρά.
 3. Τολουόλιο. Κλάση κινδύνου 3. Οι πηγές είναι βερνίκια και χρώματα, εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά, ταπετσαρίες, διαλύτες. Προωθεί την εξασθενημένη όραση, πονοκεφάλους, προκαλεί δηλητηρίαση του σώματος και ως εκ τούτου ναυτία και έμετο.
 4. Ακετόνη. Κλάση κινδύνου 3. Περιέχεται σε χρώματα, διαλύτες. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 5. Βενζόλιο. Κλάση κινδύνου 2. Περιλαμβάνονται επίσης σε χρώματα και βερνίκια, επιφανειοδραστικές ουσίες, καπνό καπνού. Η δράση της οδηγεί σε δερματίτιδα, ογκολογία, ιδιαίτερα στη λευχαιμία, επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα, προκαλεί ψυχικές διαταραχές.
 6. Αμμωνία. Οι πηγές είναι ο καπνός του καπνού, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Είναι μια νευροτοξίνη. Προκαλεί πόνο στο στήθος, πρήξιμο των πνευμόνων και των αεραγωγών. Σε περίπτωση σοβαρής έκθεσης, η αναπνοή μπορεί να σταματήσει.

Επιλογή φυτών εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του αέρα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν έχουν μόνο διακοσμητική αξία, αλλά έχουν και αναντικατάστατες ιδιότητες. Είναι σε θέση όχι μόνο να κορεστεί ο αέρας με οξυγόνο, αλλά και αποτοξίνωση.

Σε διαμερίσματα συμβουλεύει να κρατήσει μόνο τα υγιή λουλούδια. Εάν το λουλούδι είναι άρρωστο και ξηρό, δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει επικίνδυνες ουσίες σε επαρκείς ποσότητες. Για τους σκοπούς αυτούς, δίνεται προτίμηση στα φυτά με μεγάλα φύλλα και χοντρό στέμμα.

Στο υπνοδωμάτιο συνιστάται η διατήρηση λουλουδιών, τα οποία είναι ικανά να εξασφαλίζουν αιθέρια έλαια, για παράδειγμα γεράνια. Προωθεί έναν υγιή ύπνο, θα ξεχάσετε την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Στην κουζίνα, είναι επίσης σημαντικό να τοποθετήσετε εσωτερικά λουλούδια. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν συχνά καπνός και αιθάλη. Τα λουλούδια εξουδετερώνουν τη δράση τους και καθαρίζουν τον αέρα.

Συνιστάται να διατηρείτε αρωματικά λουλούδια στο σπίτι. Εκκρίνουν περισσότερους φυτοκονισμούς, επομένως, καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι πιο αποτελεσματικά.

Τα πιο δημοφιλή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

Συντελεστής καθαρισμού 6.5.
Οι γιαγιάδες μας κρατούσαν επίσης αλόη στο σπίτι. Ο χυμός του έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική. Αλλά αυτό δεν είναι όλες οι χρήσιμες ιδιότητες αυτού του λουλουδιού.

Η αλόη καθαρίζει πολύ αποτελεσματικά τον αέρα στο διαμέρισμα. Αφαιρεί έως και 90% φορμαλδεΰδης που απελευθερώνεται μέσα στο δωμάτιο.

Η αλόη είναι ανεπιτήδευτη στη φροντίδα. Προτιμά να τοποθετηθεί σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο με μια σκιά άμεσων ακτίνων. Δεδομένου ότι αναφέρεται σε χυμούς, το νερό αρκετά μια φορά την εβδομάδα.

Ficus

Ο συντελεστής καθαρισμού είναι 8,0.
Λόγω των μεγάλων, μεγάλων φύλλων του, το ficus είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό του αέρα. Απορροφά βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και αμμωνία. Επιπλέον, καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα της σκόνης.

Το Ficus δεν απαιτεί πολύ προσοχή. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μερική σκιά. Θα πρέπει να το νερό 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα. Περιοδικά πρέπει να σκουπίζετε τα φύλλα από τη σκόνη.

Sansevieria

Συντελεστής καθαρισμού 6,8.
Αυτό το φυτό στους κοινούς ανθρώπους ονομάζεται "μητρική γλώσσα". Σύμφωνα με την ικανότητα παραγωγής οξυγόνου, η Sansevieria παίρνει την πρώτη θέση. Αλλά δεν είναι μόνο η αξία του.

Επίσης sansevieriya μειώνει την περιεκτικότητα των μικροβίων στον ατμοσφαιρικό αέρα. Επιπλέον, απορροφά όλους τους τύπους επικίνδυνων ακαθαρσιών, με εξαίρεση την αμμωνία.

Φροντίδα δεν θα είναι δύσκολο ακόμα και ο πιο τεμπέλης κύριος. Όπως όλα τα χυμώδη, δεν απαιτεί συχνό πότισμα, αρκεί να το πίνετε μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό. Από αυτή την άποψη, η "μητρική γλώσσα" μπορεί να δει συχνά στα γραφεία.

Spathiphyllum

Συντελεστής καθαρισμού 7,5
Αυτό το λουλούδι είναι ακόμα γνωστό ως "γυναικεία ευτυχία". Λόγω του ευρέως πυκνού φυλλώματος του, το φυτό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ποικιλία τοξινών, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας. Το Spathiphyllum έχει επίσης την ιδιότητα να αυξάνει την υγρασία του αέρα.

Ένα λουλούδι είναι αρκετό Σκιά-ανεκτική, δεν απαιτεί τοποθέτηση σε ένα παράθυρο. Θα αναπτυχθεί καλά στα βάθη του δωματίου, χωρίς να χάσει τις χρήσιμες ιδιότητές του. Αγαπά άφθονο πότισμα, κάθε 2-3 ημέρες.

Begonia

Συντελεστής καθαρισμού 6,9.
Εξαιρετικές μάχες με μερικές διαφορετικές χημικές ενώσεις. Με την τακτική χρήση των οικιακών χημικών ουσιών είναι απλά απαραίτητο να το έχετε στο περβάζι.

Begonia προτιμά το penumbra. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζονται μία φορά σε 3-4 ημέρες, το χειμώνα μία φορά την εβδομάδα.

Δράκαινα

Συντελεστής καθαρισμού 7,8.
Εξουδετερώνει τους ατμούς της φορμαλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους. Το φυτό απορροφά σωματίδια τριχλωροαιθυλενίου και βενζολίου που πέφτουν στο δωμάτιο από το δρόμο, καθώς και από καθαριστικά και οικιακά χημικά.

Dieffenbachia

Ο συντελεστής καθαρισμού είναι 7,3.
Το εργοστάσιο αγωνίζεται με επικίνδυνες ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο. Διατίθενται κυρίως σε υλικά όπως το παρκέ.

Εάν έχετε παρκέ δάπεδο στο δωμάτιο, diffenbachia θα είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο εσωτερικό. Επίσης, το φυτό απορροφά αποτελεσματικά τη φορμαλδεΰδη.

Στη φροντίδα αυτού του λουλουδιού είναι αρκετά ανεπιτήδευτο στη φροντίδα. Προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε είδος φωτισμού. Το νερό δεν πρέπει να είναι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Scheffler

Ο συντελεστής καθαρισμού είναι 8,0.
Εάν το διαμέρισμα κατοικείται από καπνιστές, συνιστάται να δώσετε προσοχή σε αυτό το φυτό. Απορροφά την πίσσα από τον καπνό του τσιγάρου και τη νικοτίνη.

Επίσης, το cheffler εξουδετερώνει το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το τολουόλιο.

Λουλούδι κατάλληλο για οποιοδήποτε φωτισμό. Πότισμα είναι μέτρια, μία φορά την εβδομάδα.

Γεράνι

Καθαρίζει τέλεια τον αέρα στο σπίτι και τα γεράνια. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα, το φυτό καταπολεμά διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, «αποστειρώντας» τον περιβάλλοντα αέρα. Σκοτώνει σταφυλόκοκκους και στρεπτόκοκκους.

Επίσης ένα λουλούδι περιέχει χρήσιμα αιθέρια έλαια, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και εξομαλύνοντας τον ύπνο.
Η φροντίδα για γεράνια δεν είναι περίπλοκη. Παρέχετε καλό φωτισμό και άφθονο πότισμα.

Χλωρόφυτο

Συντελεστής καθαρισμού 7,8.
Αυτό το φυτό είναι απαραίτητο πρώτα απ 'όλα στους κατοίκους μεγαλουπόλεων. Απορροφά τα καυσαέρια. Επίσης χλωροφύτα αντιμετωπίζει προϊόντα καύσης αερίου. Ως εκ τούτου, συνιστάται να τοποθετήσετε το λουλούδι στο πάτωμα της κουζίνας, κοντά στη σόμπα αερίου.

Η φροντίδα του φυτού είναι απλή. Δεν απαιτεί φωτισμό. Πρέπει να το πίνετε μία φορά την εβδομάδα.

Κατά την επιλογή εσωτερικών λουλουδιών για το σπίτι σας, φροντίστε να ελέγξετε τις χρήσιμες ιδιότητες του καθενός. Θυμηθείτε ότι τα φυτά πρέπει να είναι υγιή για να καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα.

Μην είστε τεμπέλης για να φροντίσετε τα κατοικίδια ζώα σας, και δεν θα αποτυγχάνουν να σας πληρώσουν.

Λουλούδια ενυδατώνουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Περιεχόμενα του άρθρου:

Το μικροκλίμα στο διαμέρισμα εξαρτάται από πολλά στοιχεία: θερμοκρασία, υγρασία, φως, ηχομόνωση, δυναμική και σύνθεση του αέρα.

Το χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης μειώνουν σημαντικά την υγρασία του αέρα. Πώς επηρεάζει ο άνθρωπος ο ξηρός αέρας;

Η επίδραση της χαμηλής υγρασίας αέρα στην υγεία

Η χαμηλή υγρασία στο δωμάτιο οδηγεί σε ξηρό δέρμα, βλεννογόνους. Το πάχος της βλεννώδους μεμβράνης του ρινοφάρυγγα μειώνεται σε ξηρό κλίμα, οι λειτουργίες φραγμού αυτού του προστατευτικού φίλτρου του ανθρώπινου σώματος μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, οι μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος εξαπλώνονται, τα μάτια υποφέρουν, η γενική κατάσταση ενός ατόμου επιδεινώνεται. Η εξάπλωση των λοιμώξεων γρίπης το χειμώνα, ιδιαίτερα, λόγω του πολύ ξηρού αέρα στις εγκαταστάσεις.

Ποια φυτά ενυδατώνουν αποτελεσματικά τον αέρα;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος για τον άνθρωπο. Απορροφούν νερό από το έδαφος και μέχρι το 90% της απελευθέρωσης υγρασίας στο περιβάλλον, δαπανώντας στις δικές του εσωτερικές διεργασίες μόνο το 10% της απορροφούμενης υγρασίας. Η εξάτμιση του νερού οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας στο δωμάτιο κατά 10-20%.

Ειδικά άφθονο νερό απελευθερώνεται στο περιβάλλον και η υγρασία στο διαμέρισμα αυξάνεται από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις:

 • dikus ficus;
 • sparmania;
 • νεφρόπης.
 • fatsia;
 • ιβίσκος;
 • dracene.
Νάνος Φίκους

Αυτή η ταχέως αναπτυσσόμενη μικρά φυλλοβόλα φιγούρα αναρρίχησης μοιάζει λίγο με την εμφάνιση άλλων ειδών ficus. Το φυτό προέρχεται από την Ιαπωνία και την Κίνα, είναι πολύ διακοσμητικό, φαίνεται όμορφο όταν καλλιεργείται σε μορφή ampel. Το ficus του νάνου απαιτεί διάχυτο φωτισμό, άφθονο πότισμα το καλοκαίρι, θερμοκρασία + 20 ° C... + 25 ° C. Το χειμώνα, το πότισμα μειώνεται, η θερμοκρασία του περιεχομένου μειώνεται στους + 12 ° C, και όταν μειώνεται στους + 8 ° C, σταματά το πότισμα. Εάν η θερμοκρασία του χειμερινού περιεχομένου δεν μειωθεί, τότε το πότισμα και ο ψεκασμός δεν σταματούν. Την άνοιξη, το ficus μεταμοσχεύεται σε καθολικό έδαφος για φυτά εσωτερικού χώρου. Αναπαραγωγή εύκολα με μοσχεύματα, που αναπτύσσονται στο έδαφος με βοηθητικές ρίζες.

Σπαρμανία

Η λεύκη δωματίου, όπως άλλωστε ονομάζεται σπαρμανία, εξατμίζει πολύ υγρασία, χρειάζεται πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό το πολυετές φυτό προέρχεται από την Αφρική, φθάνει σε ύψος 1,5 μ., Αναπτύσσεται γρήγορα, ανθίζει το χειμώνα. Το Sparmmannia είναι ριζωμένο με μοσχεύματα, καλά ανεκτό από φωτεινό διάχυτο φως, ικανό να αναπτυχθεί στα βόρεια παράθυρα. Το χειμώνα, το sparwannia διατηρείται σε θερμοκρασία + 10 ° C... + 12 ° C και μειώνει το πότισμα.

Nephrolepis

Σε φυσικές συνθήκες, οι νεφρολάσες είναι φυτά του γένους Ferns, που απαντώνται στα τροπικά δάση των δυτικών και ανατολικών ημισφαιρίων. Στο δωμάτιο προτιμώνται τα βόρεια παράθυρα. Το νεφρόλπ απαιτεί άφθονο πότισμα, διάχυτο φως. Η χειμερινή θερμοκρασία της περιεκτικότητας είναι + 14 ° C... + 15 ° С. Το καλοκαίρι, είναι επιθυμητό να μην επιτρέπεται αύξηση θερμοκρασίας μεγαλύτερη από + 24 ° C, και σε ζεστό καιρό συχνά ποτίζεται και πασπαλίζεται.

Fatsia

Η πατρίδα των φασίων είναι τα υποτροπικά της Ιαπωνίας. Ο αειθαλής ταχέως αναπτυσσόμενος θάμνος αναπτύσσεται σε 1,5 μ. Σε δύο χρόνια. Η μέγιστη αποχρωστικότητα φθάνει σε δροσερούς χώρους. Σε θερμοκρασία αέρα άνω των + 20 ° C, τα φύλλα απορρίπτονται. Απαιτεί φωτεινό διάχυτο φωτισμό, αντέχει σε penumbra. Το φυτό μεταφυτεύεται κάθε άνοιξη. Το Fatsiya αρέσει στον συχνό ψεκασμό, πολλαπλασιάζεται με στρώματα και μοσχεύματα.

Ιβίσκος

Ο φυτικός ιβίσκος (Κινέζικο τριαντάφυλλο) στη φύση βρίσκεται στα υποτροπικά και τροπικά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στο σπίτι, φτάνει τα 3 μ., Ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό φωτεινό διάχυτο φως. Ο ιβίσκος είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο πεντάμπρα, αλλά δεν ανθίζει με την έλλειψη φωτισμού, ανταποκρίνεται καλά στο άφθονο πότισμα. Είναι χρήσιμο για το κινεζικό τριαντάφυλλο να λιπαίνεται με διάλυμα ζάχαρης. Εύκολα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

Δράκαινα

Όλα τα είδη dracen αναπτύσσονται καλά στα ανατολικά και δυτικά παράθυρα. Τα φυτά είναι εφοδιασμένα με διάσπαρτο ηλιακό φως, σκιασμένο από τις άμεσες ακτίνες. Η μέγιστη ανάπτυξη παρατηρείται το καλοκαίρι σε θερμοκρασίες έως + 25 ° C, η θερμοκρασία χειμερινής περιεκτικότητας δεν είναι μικρότερη από + 15 ° C. Το χειμώνα, το πότισμα μειώνεται, και το καλοκαίρι, άφθονο πότισμα και ψεκασμό, που δεν επιτρέπουν την ξήρανση της γης.

Αρχική οικοσύστημα

Δεδομένου ότι τα φυτά που αγαπούν την υγρασία σαν ένα υγρό κλίμα, πολλές νοικοκυρές αποκτούν οικιακούς υγραντήρες ειδικά για τα πράσινα κατοικίδια ζώα τους. Ένα τέτοιο μικρό οικοσύστημα μπορεί να λύσει εντελώς τα προβλήματα του ξηρού κλίματος στο σπίτι σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν η θέρμανση μειώνει την υγρασία στον αέρα σε κρίσιμο επίπεδο. Σε αυτή την περίοδο πολλοί καλλιεργητές σημειώνουν τον κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων στα εγχώρια φυτά τους.

Με τη βοήθεια των φυτών είναι δυνατό να διατηρηθεί μια άνετη υγρασία στο διαμέρισμα, αλλά αυτή η χρονοβόρα κατοχή απαιτεί ορισμένες δεξιότητες, υπομονή και ελεύθερο χρόνο. Οι εργασίες που σχετίζονται με επαγγελματικά ταξίδια, μακρές απουσίες, ασθένειες δεν επιτρέπουν την προσοχή στα λουλούδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μέριμνα να διατηρηθεί μια άνετη υγρασία στο διαμέρισμα είναι καλύτερο να στραφούν στην τεχνολογία του κλίματος. Οι υγραντήρες αέρα θα κάνουν το καλύτερο δυνατό.

11 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου φέρνουν μια μικρή θερινή διάθεση στο σπίτι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα. Τα φυτά όχι μόνο προσθέτουν άνεση και ομορφιά, αλλά και καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα. Όπως αποδείχθηκε, ορισμένα είδη το κάνουν καλύτερα από άλλα. Ως αποτέλεσμα της μελέτης της NASA, διαπιστώθηκε ότι μεμονωμένα φυτά μπορούν να απορροφήσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και βακτήρια από τον αέρα.

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Σας λέω για τις 11 μονάδες που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα.

1. Αλόη Βέρα

Αλόη - χυμώδης, των οποίων οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα: ο χυμός αλόης χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανοσίας και την καταπολέμηση των ιογενών ασθενειών, εγκαύματα και έλκη, τη βελτίωση της όρεξης, ως πράκτορας οχυρωματικό. Αλλά αποδεικνύεται, και το γεγονός ότι η αλόη είναι ακριβώς στην αίθουσα, ωφελεί. Η αλόη είναι ικανή να παγιδεύει φορμαλδεΰδης αέρα - επιβλαβή ένωση που απελευθερώνεται από τα έπιπλα κατασκευασμένα από μοριοσανίδα και MDF.

2. Το φοίνικα της Areca

Areca Catechu ή Palma Bethel είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο που αγαπά τα ηλιόλουστα ευρύχωρα δωμάτια. θα διακοσμήσει με επιτυχία κάθε σαλόνι. Η Areca εκκρίνει μια μεγάλη ποσότητα οξυγόνου και μπορεί να υγραίνει τον αέρα. Επιπλέον, το φυτό αυτό αφαιρεί από τον αέρα το διοξείδιο του άνθρακα και τις τοξίνες.

3. Πυελική περόδο

Υπάρχουν πολλοί τύποι πεπερμορίων γνωστοί, και ακόμη και το πυελοπαιμικό πυρίμομα έχει υποείδη. Είναι ένα μικρό φυτό που μεγαλώνει καλά στο σπίτι. Η Ππεπερμία δεν του αρέσει το έντονο φως και πάρα πολύ σκοτεινιάζει, δεν ανέχεται άφθονο πότισμα. Αλλά αξίζει να τον προσέχετε, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη φροντίδα: η πεπερμία είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από επιβλαβείς χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης.

4. Μια μπαμπού παλάμη, ή μια hamedorea

Η αργά αναπτυσσόμενη παλάμη του δωματίου αγαπάει μέτρια πότισμα και αμυδρό φωτισμό. Μπαμπού παλάμη δεν θα είναι μόνο η διακόσμηση στο διαμέρισμά σας, αλλά και ένα εξαιρετικό φίλτρο αέρα. Καθαρίζει τον αέρα βενζολίου, φορμαλδεΰδης και τριχλωροαιθυλενίου.

5. Νεφρόφιπος

Γνωστό επίσης ως "φτέρη", ο νεφροπέδης μεγαλώνει καλά στο σπίτι. Του αρέσει η σκιά και το καλό πότισμα. Το Νεφτελίσπη είναι πολύ όμορφο και βλέπει ευνοϊκά σε αιωρούμενες γλάστρες. Στη λίστα των εγκαταστάσεων καθαρισμού του αέρα, ήρθε επειδή ήταν σε θέση να φιλτράρει από αέρα τολουόλιο και φορμαλδεΰδη, καθώς και να σκοτώσει παθογόνους παράγοντες.

6. Aglaonema

Το όνομα αυτού του φυτού μεταφράζεται κυριολεκτικά από τα αγγλικά ως "κινεζικά αειθαλής". Το Aglaonema έχει ένα πολύχρωμο χρώμα των φύλλων, στο σπίτι που ανθίζει και φέρει καρπούς. Του αρέσει καλό πότισμα, υγρός αέρας και καλός φωτισμός, αλλά με σκίαση, επίσης, θα αυξηθεί. Το Aglaonema καθαρίζει τον αέρα από το βενζόλιο και είναι ικανό να σκοτώνει τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

7. Dracaena άρωμα (Massenjeyana)

Ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Drazen, ένα αειθαλές δέντρο με ένα τεράστιο κορμό και μεγάλα φύλλα. Στο φύλλο μια λωρίδα με φωτεινό κίτρινο χρώμα. Η Dracaena Massenjoyan αγαπά τον έντονο φωτισμό χωρίς άμεσο ηλιακό φως, άφθονο πότισμα και υγρό αέρα. Αυτό το φυτό συλλαμβάνει από τον αέρα ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο και φορμαλδεΰδη.

8. Ημερομηνία φοίνικα

Ένα άλλο φοίνικα στη λίστα μας. Έγινε πολύ δημοφιλής επειδή μπορεί να αναπτυχθεί από ένα οστό εάν είναι επιθυμητό. Η ημερομηνία φοίνικα φαίνεται εξωτικά και διακοσμητικά. Λατρεύει το φως, καλό πότισμα. Φιλτράρει με επιτυχία το ξυλόλιο στον αέρα.

9. Ficus Ali

Το Ficus Ali είναι ένα πολύ όμορφο φυτό με μακριά στενά φύλλα. Αισθάνεται καλό σε έντονο φως χωρίς άμεσο ηλιακό φως, τακτική μέτρια πότισμα και υψηλή υγρασία. Αυτό το ficus είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα βενζολίου, τριχλωροαιθυλενίου και φαινόλης.

10. Gerbera Jameson

Το διακοσμητικό φυτό ανθοφορίας βρίσκεται στον κατάλογό μας. Αγαπάει καλά φωτισμένα δωμάτια και άφθονο πότισμα. Η Gerbera είναι σε θέση να πιάσει το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο από τον αέρα.

11. Χλωρόφυτο

Ας τελειώσουμε τη λίστα των "πράσινων φίλτρων" από τον πρωτοπόρο για τον καθαρισμό - είναι το χλωρόφυτο, ένα συνηθισμένο και ανθεκτικό φυτό, το οποίο όλοι είδαν στα γραφεία και τις σχολικές τάξεις. Το Chlorophytum είναι απολύτως ανεπιτήδευτο, μεγαλώνει στους αρχάριους. Αυτό καθαρίζει τον αέρα καλύτερα από τις ειδικές συσκευές.

Ελπίζουμε ότι ο κατάλογός μας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα στο σπίτι, χωρίς εξάτμιση επιβλαβών ουσιών. Σας ευχόμαστε να αναπνέετε μόνο καθαρό αέρα!

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Ποια φυτά καθαρίζουν αποτελεσματικότερα τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες; Τι πρέπει να εγκαταστήσετε σε ένα διαμέρισμα για να απαλλαγείτε από ατμούς φορμαλδεΰδης, βενζολίου, κ.λπ.;

Ποια φυτά καθαρίζουν αποτελεσματικότερα τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες; Τι πρέπει να εγκαταστήσετε σε ένα διαμέρισμα για να απαλλαγείτε από ατμούς φορμαλδεΰδης, βενζολίου, κ.λπ.;

29 Ιουνίου 2014 / Αναθεώρηση LePlants.ru / Αξιολόγηση:

Περιεχόμενα

 • 1. Καθαρισμός του αέρα από μικροοργανισμούς
 • 2. Πληροφορίες για αντιπαροχή
 • 3. Οι δέκα καλύτεροι καθαριστές αέρα μεταξύ των φυτών
 • 4. Κάποια συμβουλές στο τέλος

Τα φυτά λαμβάνουν ενεργό ρόλο στον καθαρισμό του αέρα και οι σύγχρονες μελέτες το επιβεβαιώνουν πλήρως. Η έναρξη της μελέτης των ιδιοτήτων των φυτών ως φυσικών φίλτρων τέθηκε από τα πειράματα των επιστημόνων της NASA το 1989. Οι ερευνητές τοποθετούσαν διάφορα είδη φυτών εσωτερικού χώρου σε θάλαμους γεμάτους με πτητικές ενώσεις, όπως βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και τριχλωροαιθυλένιο. Αποδείχθηκε ότι πολλοί συνήθεις τύποι εγχώριας χλωρίδας απορροφούν ενεργά και δεσμεύουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες με την ανθρώπινη υγεία.

Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια φυτών σε ένα διαμέρισμα δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά και χρήσιμο. Είναι επιθυμητό να υπάρχει τουλάχιστον ένα μικρό φυτό για 5 μέτρα του χώρου διαβίωσης ή ένα μεγάλο φυτό για 10 μέτρα. Στη φωτογραφία: Τα "πράσινα φίλτρα" κοντά στο χώρο εργασίας έχουν θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα

Καθαρισμός του αέρα από μικροοργανισμούς

Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα από βλαβερές ουσίες, αλλά επίσης μειώνουν την ποσότητα βακτηριδίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών. Αυτή η ιδιότητα συνδέεται με την ικανότητα της χλωρίδας να εκκρίνει φυτονεκτίδες - ειδικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά πολλά παθογόνα βακτήρια και ιούς.

Το φυτό παράγει τα περισσότερα φυτοντοκτόνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και την ανθοφορία. Για πολλά τροπικά και κάποια υποτροπικά φυτά η περίοδος αυτή πέφτει στο χειμώνα - την αρχή της άνοιξης. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος με υψηλό κίνδυνο κρυολογήματος! Γι 'αυτό είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με το φωτεινό πράσινο των φυτών, το οποίο θα αυξήσει τη διάθεση και θα βελτιώσει το μικροκλίμα στην αίθουσα.

Οι φυτοντόνες είναι πτητικές ουσίες που μπορούν να εξαπλωθούν λίγα μέτρα από το φυτό. Ως εκ τούτου, ακόμη και ένα ενιαίο μεσαίου μεγέθους λουλούδι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Οι φυτονεκτικές ιδιότητες εκδηλώνονται πλήρως μόνο σε υγιή φυτά με σωστή φροντίδα.

Ορισμένοι τύποι οικιακών φυτών εκπέμπουν επίσης αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στη γενική κατάσταση ενός ατόμου. Ανακουφίζουν από τη νευρικότητα και τον πονοκέφαλο, βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Myrt, Laurel, Lemon, Geran έχουν τέτοιες ιδιότητες.

Ωστόσο, η παρουσία λουλουδιών στο δωμάτιο με ένα ισχυρό πικάντικο άρωμα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει επιδείνωση της ευημερίας. Για το λόγο αυτό, σε μικρά διαμερίσματα δεν είναι απαραίτητο να περιέχει Oleander, Magnolia. Στη φωτογραφία: Oleander είναι όμορφο και εύκολο στη φροντίδα. Ωστόσο, το άρωμα των λουλουδιών της μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ευαίσθητο σε έντονες μυρωδιές

Πληροφορίες για εξέταση

Εκτός από τον καθαρισμό του αέρα, τα πράσινα φυτά το κορεώνουν με οξυγόνο. Το Ο2 απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, η οποία εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ηλιακό φως (εκτός από τις ορχιδέες και μερικές άλλες εξωτικές ουσίες). Αυτή τη στιγμή, τα φύλλα απορροφούν ενεργά διοξείδιο του άνθρακα και, μετατρέποντάς το σε οργανικές ενώσεις, παράγουν οξυγόνο. Ωστόσο, τα ίδια τα φυτά χρειάζονται οξυγόνο για αναπνοή. Τη νύχτα, όταν σταματά η διαδικασία φωτοσύνθεσης, τα φυτά χρησιμοποιούν οξυγόνο στον αέρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να βάλετε πολλά εσωτερικά λουλούδια στο υπνοδωμάτιο.

Η ευεργετική επίδραση των εγχώριων φυτών στο μικροκλίμα του δωματίου είναι επίσης η δυνατότητα αύξησης της υγρασίας του αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο θέρμανσης.

Ο μύθος της απορρόφησης από ορισμένα φυτά, για παράδειγμα, οι κάκτοι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είναι ευρέως διαδεδομένη. Στην πραγματικότητα, οι κάκτοι και άλλα φυτά δεν είναι σε θέση να τραβήξουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Απορροφούν μόνο την ακτινοβολία που περνά απευθείας από αυτά. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνεται από ένα άτομο που κάθεται στην οθόνη. Στη φωτογραφία: Ο Κάκτος δεν μειώνει το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά όπως κάθε φυτό, απορροφά ορισμένες από τις βλαβερές ουσίες και απελευθερώνει οξυγόνο

Δέκα από τους καλύτερους καθαριστές αέρα μεταξύ των φυτών

1. Χλωρόφυτο - ανεπιτήδευτη κάτοχος φυτών και ρεκόρ για τον καθαρισμό του αέρα από βλαβερές ουσίες. Οι γλάστρες με Chlorophytum στην κουζίνα θα διευκολύνουν την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων που απελευθερώνονται κατά την καύση του οικιακού αερίου. Το χλωρόφυτο έχει επίσης υψηλή βακτηριοκτόνο δράση. Οι ειδικοί του Ρωσικού Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών (VILAR) διαπίστωσαν ότι σε 24 ώρες το λουλούδι αυτό καθαρίζει σχεδόν πλήρως τον αέρα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Οι φυτοντόνες του Chlorophytum σκοτώνουν έως 80% των μικροοργανισμών στον αέρα. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα καθαρισμού του αέρα, είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί τακτικά μολυντές φύλλα το φυτό (π.χ., φυτό σε ένα ζεστό ντους κολύμβησης, που καλύπτουν το έδαφος εκ των προτέρων, ή με τύλιγμα του δοχείου παλάμη ανά πακέτο). ΠΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παράδοξο, αλλά xΛωροφύτα μεγαλώνει καλύτερα σε δωμάτια με μολυσμένο αέρα

2. Ficus Ένας από τους καλύτερους καθαριστές αέρα λόγω των μεγάλων φύλλων του. Έχουν πολλά stomata, μέσω των οποίων το φυτό απορροφά επιβλαβείς ενώσεις, και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε σάκχαρα και αμινοξέα. Το Ficus είναι ιδανικό για χώρους όπου χρησιμοποιήθηκαν υλικά φινιρίσματος ή για διαμερίσματα όπου υπάρχουν πολλά έπιπλα από μοριοσανίδες. Τα ευρύ φύλλα φύλλων ανταγωνίζονται τα καλύτερα φίλτρα αέρα όσον αφορά τον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη! Το εργοστάσιο είναι επίσης μια αποτελεσματική γεννήτρια οξυγόνου. ΠΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Το τακτικό σκούπισμα των φύλλων του ficus προάγει μια καλύτερη ανταλλαγή αέρα και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης

3. Dieffenbachia καταπολεμά τις επιβλαβείς ενώσεις που περιέχονται σε βερνίκια και χρώματα (ξυλόλιο και τολουόλιο). Ένα εργοστάσιο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο εάν το διαμέρισμα είναι καλυμμένο με παρκέ. Χρησιμοποιήστε Dieffenbachia μπορεί να είναι στα δωμάτια, τα παράθυρα των οποίων πηγαίνουν στον αυτοκινητόδρομο ή στα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες βιομηχανίες. Τα φυτοντοκτόνα της Dieffenbachia αναστέλλουν τη δραστηριότητα των σταφυλόκοκκων, ενός παθογόνου βακτηρίου που προκαλεί πολλές αναπνευστικές ασθένειες. Στη φωτογραφία: Η Dieffenbachia όχι μόνο καθαρίζει τον αέρα, τα μεγάλα διακοσμητικά φύλλα της θα διακοσμήσουν κάθε εσωτερικό χώρο

4. Sansevieria ή η μητρική γλώσσα είναι ένα φυτό ικανό να παράγει οξυγόνο σε μεγάλες ποσότητες. Το Sansevieria είναι πολύ ανεπιτήδευτο, κατάλληλο για καλλιέργεια σε γραφεία. Έχει υψηλή Phytoncidic δραστικότητα έναντι στρεπτόκοκκων - στηθάγχη παράγοντες, οστρακιά και άλλες σοβαρές φλεγμονώδεις ασθένειες (πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, κλπ). Επιπλέον, Sansevieriya συστατικό ικανό να μειώνει το συνολικό αέρα μικροβιακό φορτίο. Η αποτελεσματικότητα του φυτού στην απορρόφηση επικίνδυνων ενώσεων έχει αποδειχθεί. Από τους κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, το Sansevieria συνδέει τα πάντα εκτός από την αμμωνία. Στη φωτογραφία: Η Sansevieria, λαϊκά αποκαλούμενη "ουρά παλάμη" ή "γλασσική γλώσσα", ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα φυτά, καθαρίζοντας τον αέρα

5. Dracaena καθαρίζει τον αέρα από τις πιο επικίνδυνες ουσίες, με εξαίρεση την αμμωνία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το Dracena που συνορεύει. Τα φυτοντοκτόνα του Dracaens έχουν επιβλαβή επίδραση στα πρωτόζωα. Πιστεύεται ότι ο Dracaena απορροφά το ξυλόλιο, το οποίο μυστικοποιεί την οθόνη του υπολογιστή. Ως εκ τούτου, συνιστάται μερικές φορές το φυτό να τοποθετείται δίπλα στο τραπέζι του υπολογιστή. Σε αυτή τη δήλωση υπάρχει ένα μερίδιο της αλήθειας - η Dracena απορροφά πραγματικά το ξυλόλιο και το τολουόλιο. Αλλά στη ρύπανση του διαμερίσματος αυτές οι συνδέσεις δεν είναι το σφάλμα του υπολογιστή. Το ξυλόλιο είναι ένας δημοφιλής διαλύτης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βερνικιών, συγκολλητικών ουσιών, χρωμάτων, πλαστικών. Χορηγείται από τα υλικά τελικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται κατά την επισκευή κατοικιών. Στη φωτογραφία: Το Dracaena είναι πολύπλευρο και κατά καιρούς το είδος του είναι εντυπωσιακά διαφορετικό το ένα από το άλλο

6. Spathiphyllum καθαρίζει τον αέρα από πολλές τοξικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας. Χάρη στα μεγάλα φύλλα, το εργοστάσιο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ποσότητα μόλυνσης. Επιπλέον, αυξάνει την υγρασία του αέρα. Αυτός ο εκπρόσωπος της εγχώριας χλωρίδας είναι σχετικά ανθεκτικός στη σκιά, μπορεί να βρίσκεται στο πίσω μέρος του δωματίου ή στις σκάλες. Στη φωτογραφία: Το Spathiphyllum είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργοστάσια στο σχεδιασμό γραφείων και ιδρυμάτων

7. Ivy (Hedera) έχει υψηλό συντελεστή απορρόφησης βενζολίου, φορμαλδεΰδης, ξυλολίου, τριχλωροαιθανόλης. Το φυτό ενυδατώνει τέλεια και ιονίζει τον αέρα. Ivy είναι ένας δείκτης του επιπέδου της υγρασίας στο δωμάτιο. Αν ο αέρας είναι ξηρός, τα φύλλα του φυτού γίνονται γρήγορα καλυμμένα με καφέ κηλίδες. Ivy φυτοντοκτόνα μειώνουν τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις και κάποια πρωτόζωα. Το φυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική και στην παρασκευή φαρμάκων για το βήχα (όπως το Gedelix ή το Prospan). Αυτός ο αντιπροσωπευτικός της χλωρίδας είναι ανθεκτικός σε σκιά και είναι κατάλληλος για χώρους με έλλειψη φυσικού φωτός. Στη φωτογραφία: Ο κισσός στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα ιερό φυτό και θεωρήθηκε σύμβολο της αγάπης

8. Χρυσάνθεμο όχι μόνο ένα όμορφο λουλούδι, αλλά και ένα αποτελεσματικό καθαριστικό δωματίου. Απορροφά επικίνδυνες πτητικές ενώσεις, όπως το ξυλόλιο και η αμμωνία. Το φυτό απελευθερώνει μεγάλο αριθμό δραστικών φυτοντοκτόνων. Η δράση τους μειώνει τη συνολική μικροβιακή μόλυνση του αέρα. Στη φωτογραφία: Χρυσάνθεμα στα Ελληνικά σημαίνει "χρυσό λουλούδι"

9. Pelargonium - ένα διακοσμητικό φυτό ανθοφορίας που εκπέμπει μάζα βιολογικά δραστικών ουσιών. Τα αιθέρια έλαια Geranium και Citranell έχουν ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα και απωθούν τα έντομα. Η μενθόλη και η τερπεντίνη έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, καταστρεπτική δράση σε τέτοιους επικίνδυνους μικροοργανισμούς όπως οι στρεπτόκοκκοι και οι σταφυλόκοκκοι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ανθισμένο Pelargonium μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αν και αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Στη φωτογραφία: Το Pelargonium επηρεάζει ποικίλες ποικιλίες

10. Epipramnum χρυσό (Scindapsus golden) είναι αποτελεσματικό έναντι των δύο πιο συνηθισμένων ρύπων - φορμαλδεΰδης και βενζολίου. Η φυτονεκτική δραστικότητα του φυτού κατά των βακτηρίων και των μικροσκοπικών μυκήτων είναι επίσης υψηλή. Επιπλέον, το Epipremnum ιονίζει τον αέρα και το κορεσεί με οξυγόνο. Αυτή η ανεπιτήδευτη ταχέως αναπτυσσόμενη λιάνα με μεγάλα φύλλα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά φαίνεται πολύ εντυπωσιακή. Στη φωτογραφία: Το scindapsus golden διαφέρει ασυνήθιστο χρώμα των φύλλων

Πώς να υγράνετε τον αέρα σε ένα διαμέρισμα χωρίς υγραντήρα: απλά και κομψά

Γρήγορα κουραστείτε; Η αλλεργία δεν δίνει ανάπαυση; Συχνά αρρωσταίνετε; Ίσως να φταίει ο ξηρός αέρας. Η χαμηλή υγρασία - ειδικά το χειμώνα - γίνεται πρόβλημα σε πολλά σπίτια και έχει αρνητικές συνέπειες.

Για να υγρανθεί το δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ακριβές συσκευές. Αλλά δεν νομίζω ότι μια λεκάνη με νερό στη μέση του δωματίου, μια για πάντα την επίλυση του προβλήματος της χαμηλής υγρασίας: εναλλακτικές μέθοδοι δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο επαγγελματίας υγραντήρες, έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένα προσωρινό μέτρο.

Γιατί πρέπει να υγρανετε τον αέρα στο διαμέρισμα

Η παρακολούθηση του επιπέδου υγρασίας είναι απλά απαραίτητη. Αλλά τι είναι επιβλαβές για τον ξηρό αέρα στο διαμέρισμα;
Γιατί χρειαζόμαστε έναν υγραντήρα στο διαμέρισμα - τουλάχιστον αυτο-κατασκευασμένο;

 • Ο ξηρός αέρας προκαλεί εφίδρωση στον λαιμό, βήχας, στεγνώνει τις βλεννογόνες της μύτης και των ματιών. Τα προβλήματα με τα μάτια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εκείνους που χρησιμοποιούν φακούς.
 • Ο αέρας με χαμηλή υγρασία και υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά, τους ασθματικούς και τις αλλεργίες. Επιπλέον, ο κίνδυνος αλλεργιών αυξάνεται στους υγιείς ανθρώπους.
 • Με την έλλειψη υγρασίας, η κούραση συχνά αυξάνεται, υπνηλία, μερικές φορές ακόμη και πονοκέφαλο.
 • Τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο εύθραυστα και ξεθωριασμένα και το δέρμα ξεραίνεται.
 • Σε ξηρό ζεστό αέρα, τα βακτήρια και οι ιοί έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθένειας.
 • Ο ξηρός αέρας δεν επηρεάζει μόνο το άτομο. Από την έλλειψη υγρασίας παύουν να αναπτύσσονται ή στεγνώνουν φυτά σπιτιών, γίνονται γρήγορα άχρηστα ξύλινα έπιπλα, παράθυρα, πόρτες, μουσικά όργανα κ.λπ.

Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός. Ωστόσο, οι συνέπειες της υπερβολικά υψηλής υγρασίας είναι επίσης πολλές, οπότε είναι καλύτερο να παρατηρήσουμε το χρυσό μέσο όρο.

Στο διαμέρισμα ήταν άνετα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα επίπεδο υγρασίας 40-60%. Σχετικά με τον κανόνα σε άλλα δωμάτια, για παράδειγμα, σε ένα φυτώριο ή ένα γραφείο, μπορεί επίσης να διαβαστεί στο blog μας.

Πώς να προσδιορίσετε την υγρασία στο διαμέρισμα

Μπορείτε να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο με διάφορους τρόπους. Εάν δεν έχετε ειδικά εργαλεία στα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαϊκές μεθόδους. Το ακριβές ποσό δεν μπορεί να προσδιοριστεί, φυσικά, αλλά αν το δωμάτιο χρειάζεται υγρασία, σίγουρα θα το ξέρετε.

 1. Ρίξτε το νερό μέσα στη φιάλη.
 2. Βάλτε το στο ψυγείο για λίγες ώρες.
 3. Αφαιρέστε το δοχείο και αφήστε το στο δωμάτιο για πέντε λεπτά. Τα τοιχώματα της φιάλης θα καλύπτονται γρήγορα με συμπύκνωμα.
 4. Εάν μετά από πέντε λεπτά οι σταγόνες στο μπουκάλι είναι σχεδόν ξηρές, τότε ο αέρας στο δωμάτιο είναι πολύ ξηρός. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, οι σταγόνες θα μετατραπούν σε μια μικρή λακκούβα. Αν οι σταγόνες σιγά-σιγά ερπνούν κατά μήκος του, τότε η υγρασία είναι φυσιολογική.

Επίσης, η μέτρηση του επιπέδου υγρασίας θα βοηθήσει τον κώνο ελάτης. Ένας πλήρως εκτεθειμένος κώνος δείχνει χαμηλή υγρασία. εάν οι κλίμακες των κώνων είναι μόνο ελαφρώς ανοιγμένοι ή πιεσμένοι σφιχτά ο ένας πάνω στον άλλο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την υγρασία.

Για να γνωρίζετε την ακριβή περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα, χρειάζεστε υγρόμετρο. Το κύριο πράγμα είναι να το κρατήσετε μακριά από τις μπαταρίες και άλλες συσκευές θέρμανσης: έτσι θα έχετε τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες.

Εάν θέλετε να γνωρίζετε όχι μόνο το επίπεδο υγρασίας του αέρα αλλά και άλλους δείκτες του μικροκλίματος (για παράδειγμα, τη θερμοκρασία και την περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα), τότε θα πρέπει να προσέξετε το έξυπνο σύστημα μικροκλίματος MagicAir. Επιτρέπει όχι μόνο την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών του αέρα στο σπίτι, αλλά και τον αυτόματο έλεγχο της τεχνολογίας του κλίματος.

Υγραντήρας αέρα για μπαταρία

Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές για τον ύγρανση του αέρα στο διαμέρισμα είναι η τοποθέτηση υγρών πετσετών στην μπαταρία. Αυτό είναι μόνο πετσέτες θα είναι συχνά υγρό, το οποίο δεν είναι πολύ βολικό. Μια πιο κομψή και δημιουργική λύση θα είναι ειδικοί υγραντήρες για μια μπαταρία θέρμανσης.

Αυτοί οι υγραντήρες είναι ένα δοχείο στο οποίο χύνεται νερό. Το δοχείο είναι κρεμασμένο στην μπαταρία, και το νερό σε αυτό σταδιακά εξατμίζεται, γεμίζοντας το δωμάτιο με υγρασία. Οι υγραντήρες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών κατασκευάζονται από κεραμικά, πλαστικά, χάλυβα και άλλα υλικά.

Κρίνοντας από τις κριτικές, η πιο δημοφιλής επιλογή είναι ένας κεραμικός υγραντήρας. Είναι αλήθεια ότι η περιοχή εξάτμισης είναι μικρή, οπότε είναι καλύτερα να κρεμάσετε δύο ή τρεις συσκευές σε θερμαντικά σώματα. Οι κεραμικοί υγραντήρες είναι φθηνοί, οι σύνδεσμοί τους είναι συνήθως αξιόπιστοι και η ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και διακοσμητικών ζωγραφιών θα σας επιτρέψει να πάρετε εύκολα ένα αντίγραφο που ταιριάζει στο εσωτερικό σας.

Το άκαμπτο νερό της βρύσης μπορεί να χαλάσει την εμφάνιση των τοίχων της δεξαμενής. Ως εκ τούτου, προτού να χύσετε νερό, αξίζει τον κόπο να φιλτράρετε.

Υγραντήρας αέρα με τα χέρια του και από αυτοσχέδια μέσα

1. Ο υγραντήρας της μπαταρίας μπορεί να κατασκευαστεί με τα χέρια σας:

 • Το κύριο πράγμα είναι να επιλέξετε ένα προϊόν από ένα υλικό που δεν τήκεται σε υψηλή θερμοκρασία. Κατάλληλα κεραμικά αγγεία ή μπουκάλια, μαγειρικά σκεύη κατασκευασμένα από ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, κλπ. Μπορείτε να κάνετε μια ενυδατική κρέμα στο σπίτι και ένα πλαστικό μπουκάλι, αλλά στη συνέχεια πρέπει να ξεχάσετε την αισθητική πλευρά.
 • Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια τρύπα στο δοχείο και να τον τραβήξετε σε ασφαλές στήριγμα. Το ισχυρό καλώδιο είναι τέλειο.
 • Η τελική εμφάνιση του σπιτικού υγραντήρα εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς! Μπορείτε να το βάψετε με χρώματα, να κάνετε μια εφαρμογή και να το καλύψετε με ένα πανέμορφο πανί.
 • Στο δωμάτιο γεμάτο όχι μόνο υγρασία, αλλά και μια ευχάριστη οσμή, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο νερό με το αγαπημένο σας άρωμα.

2. Ο ευκολότερος τρόπος για να υγράνετε τον αέρα στο σπίτι - Πάρτε ένα σπρέι και ψεκάστε το νερό σε εσωτερικό χώρο ή βάλτε μια δεξαμενή νερού μπροστά από τον ανεμιστήρα. Επίσης στο δωμάτιο μπορείτε να βάλετε μια κατσαρόλα ή ένα ελαφρώς ανοιγμένο βραστήρα με βραστό νερό. Αλλά μην κάνετε κατάχρηση αυτής της μεθόδου: ο ζεστός ατμός έχει κακή επίδραση στην αντοχή των ταπετσαριών και των επίπλων.

3. Η επόμενη μέθοδος είναι παρόμοια με την προηγούμενη, μόνο στον υγραντήρα γυρίζει η εστία μαγειρέματος. Βάλτε σε μια σόμπα ένα τηγάνι ή άλλο δοχείο με νερό και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε ράβδους κανέλας, λεβάντα, φλούδα πορτοκαλιών ή μήλων για να κάνετε τη μυρωδιά του σπιτιού ευχάριστη. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν βράζει μακριά.

4. Το μπάνιο είναι γνωστό ότι είναι η πηγή της υψηλότερης υγρασίας στο σπίτι. Αφήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή αφού κάνετε ένα ντους, Είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε λίγο επιπλέον υγρασία στον αέρα.

5. Δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή υγρασία; Πλύνετε ολόκληρη την σας ντουλάπα! Θα στερέψετε αέσως τον αέρα ε υγρασία εάν στεγνώσετε τα ρούχα σας στην μπαταρία ή δίπλα σε αυτήν. Έτσι θα σκοτώσετε δύο πουλιά με μια πέτρα: τα πράγματα θα στεγνώσουν γρηγορότερα και η υγρασία θα αυξηθεί.

Top-10 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν καλύτερα και ενυδατώνουν τον αέρα

Όπως έχετε ήδη μαντέψει από τον τίτλο, τώρα είναι για τα φυτά που μπορούν να μας σώσουν από τον ξηρό αέρα στο σπίτι.

Είναι καλύτερο να καθαρίσετε τον τύπο αέρα του ficus benjamin. Φιλτράρει τη φορμαλδεΰδη, η οποία απελευθερώνεται συνήθως από την κόλλα και τη λάκα.

Μην ξεχνάτε ότι το ficus είναι ένα φυτό που αγαπά τον ήλιο και πότισμα.

Αλόη - ένα μοναδικό φυτό: είναι σε θέση να απορροφήσει έως και 90% φορμαλδεΰδης, που συνήθως προσδιορίζει τα έπιπλα (ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδα). Και ενώ κοιμάστε, το βράδυ το εργοστάσιο μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.

Η αλόη περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού στα σαρκώδη φύλλα τους, και ελαστικό, γι 'αυτό είναι πολύ ταπεινός. Μεταξύ άλλων αλόη έχει φαρμακευτικές ιδιότητες: ο χυμός του είναι σε θέση να θεραπεύσει και να απολυμαίνονται πληγές, καθώς και κατάλληλη για την παρασκευή της (ιατρικής!) Εγχύσεις.

Αυτό το φυτό ονομάζεται επίσης φοίνικα. Για να καθαρίσετε τον αέρα σε ένα διαμέρισμα μέχρι 65 μέτρα, θα αρκεί να έχετε δύο παλάμες ύψους έως και 1,5 μέτρων.

Εάν ζείτε σε μια μεγαλοπρέπεια, τότε τα φύλλα της παλάμης areca πρέπει να σκουπιστούν με ένα υγρό πανί κάθε μέρα. Μια φορά το μήνα (εάν είναι δυνατόν), η εγκατάσταση πρέπει να αφαιρείται σε μπαλκόνι ή σε κήπο για ηλιοθεραπεία.

Η Pepermia απομακρύνει απόλυτα τις τοξίνες και τη φορμαλδεΰδη από τον αέρα και επίσης απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Αυτό το φυτό πολύ ωραία μπορεί να ταιριάζει στο εσωτερικό σας, ειδικά αν επιλέξετε το σωστό δοχείο.

Το peperomy tulle δεν απαιτεί προσεκτική φροντίδα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως για ένα φυτό μπορεί να είναι γεμάτη.

Περίπου χίλια είδη μπαμπού είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτό το εργοστάσιο δεν έχει τόσο τις λειτουργίες ενός καθαριστή, αλλά έναν υγραντήρα αέρα. Καλά και τα μεγέθη ενός μπαμπού μπορεί να φτάσει στο διαφοροποιημένο - ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας.

Όπως λέει η κινεζική λαϊκή σοφία: "είναι καλύτερο να τρώτε κρέας χωρίς κρέας από μια κατοικία χωρίς μπαμπού".

Αυτό το φυτό καθαρίζει άριστα τον αέρα και απορροφά την ακτινοβολία από υπολογιστή ή τηλεόραση. Στην περίθαλψη, τα νεφρολίπια (ή η φτέρη) είναι ασύγκριτα, αλλά αγαπούν την υγρασία - αναλόγως και συχνά πότισμα.

Υπάρχει μια άποψη ότι μια φτέρη μπορεί να βοηθήσει τους νυσταγμένους και υποτονικούς ανθρώπους να βρουν ένα χαρούμενο πνεύμα.

Παρά το γεγονός ότι αυτό το φυτό είναι «μέτρια,» είναι ιονίζει τέλεια τον αέρα, ελαχιστοποιώντας την περιεκτικότητα του βενζολίου στο σπίτι και καταστρέφει στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Σε ένα εργοστάσιο σε κάθε δωμάτιο - και θα νιώσετε το αποτέλεσμα σε μερικές ημέρες.

Το Aglaonema είναι ένα ανεπιτήδευτο φυτό, επομένως μπορεί να σταθεί σπάνια σε μια σκιερή γωνιά, αλλά θα πρέπει να ποτίζεται άφθονα. Εκτός από τα πλεονεκτήματά του, το Aglaonema έχει τα μειονεκτήματά του - σε μερικούς ανθρώπους, το φυτό προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Αυτό το φυτό εξαλείφει τη φορμαλδεΰδη, καθώς και το τριχλωροαιθυλένιο (η ουσία αυτή απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων). Η Dracaena δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα στο διαμέρισμα, καθαρίζοντας τέλεια και ενυδατώντας τον αέρα.

Η Dracaena λατρεύει τη ζεστασιά και την υγρασία και θα νιώσει καλά σε ένα ημι-σκοτεινό μέρος. Το φυτό απαιτεί συχνή άρδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης.

Εάν υποφέρετε από μια τέτοια κακή συνήθεια όπως το κάπνισμα, το sheffler (που ονομάζεται επίσης και δένδρο) είναι ιδανικό για εσάς. Το φυτό χρησιμεύει ως φίλτρο για τη νικοτίνη και την πίσσα που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία του καπνίσματος τσιγάρων.

Δεν καπνίζουμε στο γραφείο - και δεν σας συμβουλεύουμε.

Τι λουλούδια καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Σχεδόν κάθε νοικοκυρά μπορεί να δει λουλούδια που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα. Δημιουργούν την ηρεμία και την ευθυμία. Λίγοι γνωρίζουν ότι, εκτός από την αισθητική αρμονία, οι φυτικές συνθέσεις βελτιώνουν το μικροκλίμα στο δωμάτιο και συμβάλλουν επίσης στον καθαρισμό του αέρα. Προκειμένου να επωφεληθούν τα φυτά εσωτερικού χώρου, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί έγκαιρη φροντίδα λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσιμες ιδιότητές τους.

Ιδιότητες των φυτών εσωτερικού χώρου

Σε πολυάριθμες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα οικιακά φυτά έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Επωφελούνται όχι μόνο από την αισθητική πλευρά αλλά και από ιατρική άποψη. Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο θερμοκήπιο στο διαμέρισμα. Λίγες εγκαταστάσεις είναι κατάλληλες για τον καθαρισμό του αέρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι εκπρόσωποι της χλωρίδας έχουν αυτές τις ιδιότητες.

Ποια είναι τα οφέλη των λουλουδιών στο σπίτι;

Έχουν πολλές χρήσιμες ιδιότητες:

 1. Καθαρίστε τον αέρα, καθώς επίσης και αποτρέψτε την αναπαραγωγή ιικών, βακτηριακών και μυκητιακών μικροοργανισμών στο διαμέρισμα.
 2. Συμμετέχετε στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, τα φυτά απορροφούν ενεργά διοξείδιο του άνθρακα.
 3. Απομονώστε τα αιθέρια έλαια. Συμβάλλουν στη βελτίωση της ευημερίας, στη μείωση της ευερεθιστότητας και στην εξομάλυνση της εργασίας της καρδιάς. Οι λαμπρότεροι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν το περίφημο γεράνι.
 4. Αυξήστε την υγρασία στο δωμάτιο.
 5. Απορροφήστε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διέρχονται από αυτά.

Η ικανότητα καθαρισμού του αέρα επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση πτητικών ουσιών (φυτοντοκτόνα). Μπορούν να εξαπλωθούν σε ακτίνα αρκετών μέτρων. Αυτό καθιστά δυνατή τη βελτίωση του μικροκλίματος στο διαμέρισμα λόγω μόνο λίγων φυτών.

Η πιο δραστήρια στην παραγωγή φυτοντοκτόνων είναι ένα ανθισμένο υγιές φυτό, πάνω στο οποίο πραγματοποιείται η σωστή φροντίδα. Αρωματικά λουλούδια με παχιά φύλλα είναι μια μεγάλη επιλογή. Τα ανοσοποιητικά δείγματα εξασθενίζουν ελάχιστα οφέλη. Μερικές φορές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Λουλούδια που βελτιώνουν το μικροκλίμα στο διαμέρισμα

Όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων της εσωτερικής χλωρίδας απελευθερώνει οξυγόνο. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα από επιβλαβείς ενώσεις.

Οι ηγέτες των φυτικών φυτών, τα οποία είναι καθαριστικά αέρα, είναι:

 • ficus;
 • begonia;
 • γεράνι;
 • χλωροφύτου;
 • χρυσάνθεμο?
 • ζέρμπερα?
 • κισσός;
 • εσπεριδοειδή ·
 • αλόη?
 • diffenbachia;
 • dracaena;
 • μητρική γλώσσα (sansevieria) ·
 • σπαθίφυλλlum και άλλοι.

Μερικά από τα παραπάνω φυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε μολυσμένες εγκαταστάσεις.

Χλωρόφυτο

Ένα μοναδικό φυτό που έχει υψηλές ιδιότητες καθαρισμού του αέρα, καθώς και βακτηριοκτόνο δραστηριότητα. Ως ηγέτης μεταξύ των άλλων εκπροσώπων της εσωτερικής χλωρίδας, χλωροφυτός καθαρίζει τον αέρα σχεδόν όλων των επιβλαβών μικροοργανισμών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ανά ημέρα το φυτό απορροφά επιβλαβείς ενώσεις κατά σχεδόν 100% και καθαρίζει τον αέρα περισσότερο από 75%. Δεν είναι καθόλου απολαυστικό. Με τον τακτικό καθαρισμό των φύλλων από τη βρωμιά και τη σκόνη, οι χρήσιμες ιδιότητες του φυτού εκδηλώνονται πλήρως.

Μια ευρέως διαδεδομένη εσωτερική μονάδα καθαρίζει τέλεια τον αέρα στο διαμέρισμα. Το Fitontsidy απορροφά τις επιβλαβείς ακαθαρσίες, τα επιπλωμένα έπιπλα, ταπετσαρίες ή οικιακές χημικές ουσίες. Η αλόη απορροφά αποτελεσματικά μια ουσία φορμαλδεΰδης. Μαζί με άλλα συστατικά σχηματίζει επικίνδυνες χημικές ενώσεις.

Η αλόη έχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντι-στρες ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από την κόπωση και στην πρόληψη της ανάπτυξης κρυολογήματος.

Η φροντίδα του φυτού είναι ελάχιστη. Το κύριο πράγμα δεν είναι να το παρακάνετε με την υγρασία του εδάφους. Διαφορετικά, το φυτό εξασθενεί.

Dieffenbachia

Αυτή η καλλιέργεια λουλουδιών είναι γνωστή για τις ιδιότητες καθαρισμού του αέρα. Βοηθούν στην εξουδετέρωση επιβλαβών μικροοργανισμών, καθώς και σε επικίνδυνες ενώσεις. Κατά την επισκευή ή την τοποθέτηση κοντά στο σπίτι των βιομηχανικών επιχειρήσεων, το dienenbachia θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός.

Το Dieffenbachia είναι ένα μάλλον ιδιότροπο λουλούδι. Όταν αγοράζετε, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη θερμοκρασία στο διαμέρισμα, καθώς και τον τύπο φωτισμού. Ευνοϊκά μέρη το καλοκαίρι είναι σκιασμένες περιοχές με διάσπαρτο φως. Το χειμώνα, είναι καλύτερα να αναδιατάξετε το δοχείο σε μια φωτεινή θέση.

Ένα από τα λίγα φυτά που έχει πολλές χρήσιμες ιδιότητες.

 • ανεπιθύμητη φροντίδα.
 • υψηλό ποσοστό απορρόφησης επικίνδυνων ενώσεων (φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, ξυλόλιο).
 • υγρασία του αέρα στο δωμάτιο.
 • ιονισμός του αέρα.
 • από ανοχή σκίασης.
 • βακτηριοκτόνο δράση.

Ivy είναι σε θέση να σηματοδοτήσει την κλιματισμό στο διαμέρισμα. Με ανεπαρκή υγρασία στα φύλλα του φυτού υπάρχουν κηλίδες καφέ χρώματος. Λόγω των ιδιοτήτων του και της φυσικής του σύνθεσης με βάση τον κισσό, παρασκευάζονται φάρμακα (για παράδειγμα, σιρόπια).

Begonia

Αυτός ο εκπρόσωπος της εσωτερικής χλωρίδας είναι ένα φυτό που αγαπάει τη σκιά και έχει πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Ενυδατώνει, καθαρίζει, απορροφά επικίνδυνες πτητικές ουσίες και επίσης προστατεύει από τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της begonia συμβάλλουν επίσης στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών.

Φροντίδα του λουλουδιού είναι να υγρανθεί το έδαφος αρκετές φορές την εβδομάδα. Η κατσαρόλα πρέπει να τοποθετηθεί όχι στην ηλιόλουστη πλευρά, αλλά στο ποτάμι. Επίσης, απαιτεί υψηλή υγρασία. Τέτοιες συνθήκες θεωρούνται οι πλέον ευνοϊκές για ανάπτυξη και ανθοφορία.

Βασικές συστάσεις

Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά των εσωτερικών εγκαταστάσεων κατά τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου στο σπίτι. Αυτό θα αποτρέψει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου και του σώματος στο σύνολό του.

Πριν από την απόκτηση εκπροσώπων φορέων της χλωρίδας είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ορισμένες συμβουλές των ειδικών:

 1. Για τον μέγιστο καθαρισμό του αέρα, καθώς και την απελευθέρωση οξυγόνου, φροντίζετε προσεκτικά τα φυτά. Ανθισμένα δείγματα είναι τα καλύτερα στην αντιμετώπιση της εργασίας. Τα αποξηραμένα φυτά δεν μπορούν να έχουν βακτηριοκτόνο δράση σε σύγκριση με τους υγιείς ομολόγους τους.
 2. Για να αποφύγετε την αϋπνία στην κρεβατοκάμαρα, φυτέψτε 1-2 φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ικανά να εξασφαλίσουν αιθέρια έλαια (για παράδειγμα, pelargonium). Ωστόσο, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι άνθρωποι με προδιάθεση για αλλεργίες και ατομική μισαλλοδοξία από τέτοιους εκπροσώπους της χλωρίδας του σπιτιού.
 3. Διακοσμήστε την κουζίνα με καθαριστικά. Αυτό θα προωθήσει την ενεργή απορρόφηση καπνού, οσμών και αιθάλης.
 4. Φροντίστε προσεκτικά για τα λουλούδια (νερό στο χρόνο και σκουπίστε τα φύλλα από τη σκόνη και τα σωματίδια σκόνης).

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα - ένα εύρημα για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Επιλέγοντας το σωστό "πράσινο φίλτρο", μπορείτε επίσης να βελτιώσετε σημαντικά το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

TOP-13 φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζει τον αέρα στο διαμέρισμα

Η συγκέντρωση ορισμένων ρύπων στο δωμάτιο είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Αλλά οι άνθρωποι εξαρτώνται πολύ από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν. Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος και την υγεία γενικότερα.

Οι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους δαπανούν περίπου το 90% του χρόνου κατά μέσο όρο. Η κακή ποιότητα του αέρα γίνεται σταδιακά ένας από τους κύριους κινδύνους για την υγεία. Αλλά εμείς σώζονται από φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα.

Αλλά πρώτα να μάθουμε τι προκαλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ιδιωτική ιδιοκτησία.

Εσωτερική ρύπανση του αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα οδηγεί στο γεγονός ότι ένα άτομο βιώνει συμπτώματα κρυολογήματος: επιδιώκει ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αποπνικτική βήχας, υγρά μάτια, γαργάλημα στο λαιμό, μπορεί να αναπτυχθεί (ή χειρότερα) άσθματος.

Στο μέλλον, εάν οι επιπτώσεις των αρνητικών παραγόντων παραταθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένες σοβαρές (και συχνά θανατηφόρες) ασθένειες:

 • βρογχίτιδα, άσθμα ή εμφύσημα.
 • εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή
 • ο ιστός του πνεύμονα αρχίζει να αναπτύσσεται έντονα, πιθανώς η ανάπτυξη του καρκίνου.
 • οι γνωστικές λειτουργίες μειώνονται.
 • μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο διακοσμούν το δωμάτιο, αυξάνουν τη διάθεση, είναι σε θέση να καθαρίσουν τον αέρα.

Για την ανθρώπινη υγεία, αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό: κανονική πίεση, προσοχή, συγκέντρωση και αύξηση της παραγωγικότητας, το άγχος μειώνεται.

Για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα παρακάτω φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι και το γραφείο:

Τι λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα 1. Tolstyanka

Στη φροντίδα της ανεπιτήδευτο, χαρούμενος πράσινα φύλλα Kripen'ka (αν δεν είναι τεμπέλης και περιστασιακά χτυπήστε ελαφρά τη σκόνη από αυτούς, που επίσης θα είναι γυαλιστερό).

Το Tolstyanka απορροφά τέλεια το τολουόλιο, που εκπέμπεται από βενζίνη, κηροζίνη, χρώματα και βερνίκια. Επομένως, μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να τοποθετηθεί, για παράδειγμα, σε εργαστήριο ή σε χώρο όπου έχει γίνει πρόσφατα επισκευή.

Ο φωτισμός είναι αρκετά μέτριος, μπορείτε να τοποθετήσετε μια παχιά γυναίκα στο τμήμα του δωματίου όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν φαίνονται συχνά.

Η θερμοκρασία που είναι αποδεκτή για το φυτό είναι 18-25 μοίρες. Γεμίστε το λουλούδι δεν είναι απαραίτητο, το έδαφος πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει μεταξύ ποτίσματα. Εάν τα φύλλα γίνουν καφέ, είναι, αντίθετα, ένα σήμα ότι το νερό δεν είναι αρκετό.

Ένα όμορφο, γρήγορα πολλαπλασιαστικό εργοστάσιο, το chlorophytum είναι σε θέση να γεμίσει το γραφείο μέσα σε λίγους μήνες.

Το φυτό απορροφά έως και 90% φορμαλδεΰδης και μονοξειδίου του άνθρακα από τον καπνό, ο-ξυλόλιο από το καύσιμο και το παρα-ξυλόλιο εκπέμπονται πλαστικό.

Το Chlorophytum επιβιώνει τέλεια ακόμη και στις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Εάν είναι συστηματικά ξεχασμένο στο νερό, τα φύλλα θα στεγνώσουν. Αλλά το χλωρόφυτο σχεδόν πάντα δίνει μια πιθανότητα - με την επανέναρξη της τακτικής πότισμα (μία φορά σε 3 ημέρες το καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα), μπορεί να σωθεί.

Ένα όμορφα ανθισμένο φυτό καθαρίζει τον αέρα από το 90% των βενζολίων, απελευθερώνεται από την κόλλα στην οποία είναι στερεωμένα τα έπιπλα, τα απορρυπαντικά και τα χρώματα.

Με αυτό το λουλούδι θα πρέπει να τσιμπήσουμε: η γλοξίνια λατρεύει το διάχυτο φως, τη θερμοκρασία μέχρι 20 μοίρες, το κανονικό (άνω) πότισμα. Τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, είναι απαραίτητο να κανονιστεί η ανάπαυση για το φυτό, να σταματήσει το πότισμα και να μεταφερθεί το γλοξίνιο σε ένα δροσερό δωμάτιο.

Απορροφά μέχρι και 80% αιθυλοβενζόλιο, που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, δομικά υλικά, έπιπλα και ακόμη και μερικά παιχνίδια.

Ο κάκτος δεν απαιτεί συχνό πότισμα, μπορεί να αντέξει ακόμα και τις υψηλές θερμοκρασίες και το έντονο φως.

Τα ωραία φυλλώδη φύλλα του φυτού απορροφούν το 90% της ακετόνης, που απελευθερώνεται από οικιακούς καθαριστικούς παράγοντες, αφαίρεσης βερνικιών νυχιών.

Η Δράκαινα συχνά ζει σε γραφεία. Το κύριο πράγμα δεν είναι να τοποθετήσετε το δοχείο με dracaena σε ένα σχέδιο. Είναι καλύτερα να βρείτε ένα μέρος για ένα λουλούδι, καλά φωτισμένο, αλλά όχι κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Το νερό πρέπει να είναι άφθονο, χωρίς να επιτρέπεται η ξήρανση του καλύματος γης.

Αυτός ο εκπρόσωπος της χλωρίδας, όπως το χλωροφύφυλο, καθαρίζει τις εγκαταστάσεις των ξυλολών.

Το φυτό χρειάζεται καθαρό αέρα και τακτική πότισμα (αν ξεχάσετε να τροφοδοτήσετε το νερό με μια φτέρη, τα φύλλα θα μαραθούν και θα πέσουν).

Είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε χώρο γραφείων και στο σπίτι μερικά φυτά δεν θα είναι περιττά, διότι το σπαθίφυλλυ είναι ικανό να απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ψηφιακές συσκευές και να υγραίνει τον αέρα.

Με αυτό το εργοστάσιο θα πρέπει να πειραματιζόμαστε: χρειάζεται φως (αλλά όχι άμεσες ακτίνες), μέτρια υγρασία (αγνοήσει το πότισμα δεν μπορεί να είναι, αλλιώς τα φύλλα μαραίνονται και ξεραίνονται, να αναβιώσει το λουλούδι είναι ήδη απίθανο), κανονικό ψεκασμό.

8. Αγγλικά κισσός

Σε ένα σπίτι όπου συνηθίζεται να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο, αυτό το λουλούδι πρέπει να είναι παρόν (και όχι σε ένα μόνο αντίγραφο). Ο Ivy απορροφά τέλεια τοξίνες από τον καπνό τσιγάρων, καθαρίζει τον αέρα, διευκολύνοντας τους ασθενείς με άσθμα.

Τοποθετήστε το δοχείο (κατά κανόνα, αρθρωτό) με το φυτό, μπορείτε ακόμη και στο σκιασμένο μέρος του δωματίου, στο πίσω μέρος του δωματίου. Αυτό δεν ισχύει για τον κισσό, ο οποίος έχει στίγματα στα φύλλα - εάν ένα τέτοιο φυτό στερείται φωτός, τότε το χρώμα θα γίνει ομοιόμορφο και οι ελαφριές λωρίδες στα φύλλα θα εξαφανιστούν.

Ivy πιο εύκολο να ανεχτεί έλλειψη υγρασίας από το πλεόνασμα του, τόσο ζήλο με την άρδευση, δεν είναι αναγκαίο να διατηρηθεί αρκετή υγρασία.

Ficus - σπίτι λουλούδια, τον καθαρισμό του αέρα στο διαμέρισμα, δεδομένου ότι είναι σε θέση να απορροφήσει τη μυρωδιά με την αφαίρεση των τοξικών ουσιών του αέρα.

Μπορείτε να βάλετε μια κατσαρόλα ficus στην κουζίνα (αν το δωμάτιο είναι καλά φωτισμένο). Ένα φυτό με σκοτεινά φύλλα μπορεί κανονικά να αισθάνεται καλά στο σκοτεινό μέρος του δωματίου. Ο Ficus αγαπά την υγρασία, αλλά το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει τη σάπια ρίζες.

Αφαιρεί το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη από τον αέρα, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου στο δωμάτιο τη νύχτα.

Η "γλώσσα Teschin" συνήθως ανεχτεί την έλλειψη ποτίσματος (η υπερβολική υγρασία μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στο θάνατο του φυτού). Το αστάρι πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει, αυτό συμβαίνει όταν είναι καλύτερα να υποβαθμιστεί,

Το Sansevieria αναπτύσσεται και, με σπάνιο και έντονο φωτισμό, η υγρασία του αέρα δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Αλιεύει φορμαλδεΰδη, αλλά είναι επικίνδυνο για κατοικίδια ζώα, τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη.

Ο στέλεχος του φυτού σχηματίζεται γρήγορα. Το Philodendron δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες: μπορεί να ανεχθεί έλλειψη φωτός (μια σκιά είναι καλύτερη από τον ήλιο), μεγαλώνει ακόμη και υπό τεχνητό φωτισμό.

Την ίδια στιγμή, του αρέσει ο υγρός αέρας, τα φύλλα δεν θα χαλάσουν με ψεκασμό. Πότισμα απαιτείται πάρα πολύ, με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Απορροφά φορμαλδεΰδες, που ξεφλουδίζονται από έπιπλα. Μετά την αγορά ενός νέου καναπέ, αξίζει να τοποθετήσετε μια κατσαρόλα μπαμπού παλάμη δίπλα σε αυτό.

Το εργοστάσιο είναι πολύ απαιτητικό για το πότισμα - από την έλλειψη νερού αμέσως μαραθεί και χάνει τα φύλλα. Ο φοίνικας πρέπει να προστατεύεται από το ηλιακό φως, αλλά στη σκιά αισθάνεται άβολα, χρειάζεται διάχυτο φως.

13. Pelargonium ή γεράνι

Αυτό το φυτό, την απολύμανση του αέρα, το πιο κοινό και μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε δεύτερο διαμέρισμα. Το μόνο πράγμα, δεν είναι πολύ αγάπη για τους πάσχοντες από αλλεργία. Αλλά πόσο όφελος μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα καταπολέμησης επιβλαβών μικροβίων και βακτηρίων που επιπλέουν στον αέρα. Το άρωμά του βοηθά να απαλλαγούμε από πονοκέφαλο, να βελτιώνει τον ύπνο και να ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Αυτό το φυτό είναι μάλλον ανεπιτήδευτο, το κύριο πράγμα είναι να του παράσχει μέγιστο φωτισμό.

Εξασφαλίστε τον εαυτό σας, τους συγγενείς και τους συναδέλφους σας, επιλέξτε ένα εργοστάσιο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και θα ικανοποιήσει όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και έτσι θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και δυνατοί.