Αισθητήρας υγρασίας για εξαερισμό

Η υψηλή υγρασία στο μπάνιο είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μούχλας και μύκητας στο δωμάτιο. Για να αποφευχθεί αυτό, θα εγκατασταθεί ανεμιστήρας στη θέση του ανοίγματος της σχάρας.

Και η βέλτιστη έκδοση αυτού του προϊόντος για την ανταλλαγή αέρα υγρασίας στο μπάνιο είναι ένας ανεμιστήρας με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας για αερισμό. Μια άλλη τέτοια συσκευή ονομάζεται υγρόμετρο. Ο αισθητήρας υγρασίας υγρασίας για τον έλεγχο του εξαερισμού μαζί με τον χρονοδιακόπτη δημιουργεί την αυτοματοποιημένη εργασία του προϊόντος. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες εξειδικευμένες συσκευές που παράγουν έλεγχο της υγρασίας του αέρα: είναι διαφορετικοί μετατροπείς καναλιών, υγροστάτες, τα ίδια υγραμερή και πολλά άλλα. Όλη η ποικιλία συσκευών μπορεί να δει σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα, για παράδειγμα στο σύστημα ventilation.com

Ποικιλίες και χαρακτηριστικά του υγραμέτρου

Οι συσκευές Hygrostat διαφέρουν μεταξύ τους με μονοκύματα και δύο γραμμικά κυκλώματα. Κάθε κύκλωμα περιέχει ένα ρελέ που ελέγχει το προϊόν. Ένα υγρόμετρο που έχει δύο κυκλώματα, βεβαίως, ελέγχει αρκετές συσκευές.

Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα ρυθμίζεται. Πριν εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Το κύριο πράγμα για την κουκούλα είναι η ακρίβεια του υγρομέτρου. Και επίσης το προϊόν πρέπει να είναι ουδέτερο στο συμπύκνωμα. Οι υγροστάτες χωρίζονται σε χωρητικά, αντιστατικά, θερμικά αγώγιμα (θερμοστατικά) υγραμερή.

Ανιχνευτές χωρητικότητας

Η αρχή της λειτουργίας αυτής της συσκευής είναι να αλλάξει η χωρητικότητα του συμπυκνωτή με υψηλή υγρασία στο δωμάτιο.

Αντιστασιακές συσκευές

Τέτοια υγραμερή βασίζονται σε μια μεταβολή της υγρασίας σε ένα υγροσκοπικό μέσο. Εδώ, τα υποστρώματα και τα πολυμερή είναι το στοιχείο.

Στην κλασική έκδοση, η θερμοκρασία αντίστασης και το υγρόμετρο συμπύκνωσης αποτελούνται από ένα υπόστρωμα, με δύο ηλεκτρόδια απλωμένα χρησιμοποιώντας ένα φωτοαντιστάσεων.

Στη συνέχεια καλύπτεται με ένα αγώγιμο πολυμερές στοιχείο. Ο χρόνος ενεργοποίησης του εξαερισμού είναι από 15 έως 35 δευτερόλεπτα, ο οποίος είναι αποδεκτός για το μπάνιο.

Υγρόμετρο θερμικής αγωγιμότητας

Μια τέτοια ποικιλία προϊόντων διαφέρει σύμφωνα με την αρχή της δράσης από τα αναφερόμενα υγραμερή. Η αρχή της λειτουργίας τέτοιων προϊόντων είναι το κύκλωμα γέφυρας των διασυνδεδεμένων θερμίστορ.

Η τάση στο τέλος του κυκλώματος είναι ανάλογη με την περιεκτικότητα σε υγρασία. Και λόγω του γεγονότος ότι ένας αντιστάτης είναι απομονωμένος και ο άλλος είναι ανοικτός, το ρεύμα περνά διαμέσου τους σε διαφορετικούς χρόνους.

Η θερμική ισχύς ενός κλειστού θερμίστορ είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός ανοικτού θερμαντήρα και αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μονωτήρα από το ξηρό άζωτο. Δεδομένου ότι οι θερμοστάτες έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες, αντίστοιχα, έχουν αντίστοιχη αντίσταση. Η διαφορά σε αυτόν τον δείκτη χαρακτηρίζει την υγρασία στο δωμάτιο.

Επιπλέον λειτουργικότητα των οπαδών


Μέχρι σήμερα, οι σύγχρονοι ανεμιστήρες VENTS iFan Electrolux με χρήση προηγμένων τεχνολογιών στη βιομηχανία εξαερισμού. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και ο αυτοματισμός από το τηλεχειριστήριο σας επιτρέπουν να ορίσετε επιλεγμένες ρυθμίσεις υγρασίας:

 • Ενεργοποιήστε το υγρόμετρο κατά την οδήγηση. Σε αυτόν τον τρόπο, ο αερισμός ενεργοποιείται τη στιγμή που ένα άτομο εκτελεί τις διαδικασίες υγιεινής στο μπάνιο.
 • Λειτουργία του αερισμού. Η υγρασία ενεργοποιείται παράλληλα με την προσθήκη φωτός στο μπάνιο και ο εξαερισμός λειτουργεί συνεχώς σε μικρή λειτουργία.
 • Χρονοδιακόπτης για το μπάνιο. Για να μειωθεί η υγρασία, επιτρέπεται αερισμός μετά τη λήψη του λουτρού για αρκετά λεπτά.
 • Βαλβίδα ελέγχου. Η βαλβίδα είναι απαραίτητη για την προστασία του προϊόντος από ξένα σωματίδια, σκόνη και δυσάρεστη οσμή από τον αγωγό αερισμού.
 • Πρόσθετος φωτισμός της συσκευής.
 • Ρύθμιση ισχύος.
 • Παρουσία ωρών στον πίνακα του προϊόντος.

Αλλά φυσικά, το κύριο ενσωματωμένο στοιχείο για αυτή τη συσκευή είναι το υγρόμετρο υγρασίας. Δομικά, συχνά παράγεται από τους κατασκευαστές μαζί με έναν ανεμιστήρα, αλλά ίσως και αυτόνομη.

Οφέλη

Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου αισθητήρα είναι προφανή:

 • Ο υγρός αέρας δεν σταματάει στο δωμάτιο, αλλά εμφανίζεται αμέσως έξω.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας. Το υγρόμετρο λειτουργεί μόνο όταν επιτευχθεί το όριο υγρασίας.

Το μείον του υγρομέτρου είναι ο θόρυβος του κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα.

Χαρακτηριστικά του αισθητήρα υγρασίας

Η μονάδα υγρασίας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας θερμοστάτης, αλλά ο κύριος σκοπός είναι να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον εξαερισμό, ανάλογα με την ποσότητα υγρασίας. Με άλλα λόγια, το προϊόν ανάβει μόνο όταν η υγρασία στο δωμάτιο είναι πάνω από 40%.

Ο αισθητήρας είναι ένα ευαίσθητο στοιχείο που αντιδρά στην τελική υγρασία στον αέρα. Λειτουργεί σε ένα ρελέ που κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα του κινητήρα και ο αερισμός ενεργοποιείται.

Το MP590 είναι ενσωματωμένο στο περίβλημα της συσκευής με τη μονάδα ελέγχου. Για να λειτουργήσει σωστά ο ανεμιστήρας με τον αισθητήρα υγρασίας στο μπάνιο, πρέπει να το ρυθμίσετε σωστά.

Κατ 'αρχάς, ο ηλεκτρονόμος μεταβαίνει στη λειτουργία σκανδάλης. Στη συνέχεια, προσαρμόζοντας τις ενδείξεις υγρασίας στη μονάδα διαχείρισης, ρυθμίζεται το σχέδιο εξαερισμού.

Για να διασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία της συσκευής, συμπεριλάβετε ένα ζεστό ντους και περιμένετε για αύξηση της υγρασίας, για παράδειγμα έως και 40%. Στη συνέχεια, κλείστε τη βρύση με ζεστό νερό στο ντους. Μετά από λίγο καιρό, μετά τον εξαναγκασμένο αερισμό του αέρα, όταν πέσει η υγρασία, η συσκευή απενεργοποιείται.

Εγκατάσταση συσκευής με αισθητήρα υγρασίας


Για βέλτιστη λειτουργία της συσκευής και αποτελεσματικό αερισμό του αέρα στο δωμάτιο, πρέπει να συνδεθεί σωστά. Τι πρέπει να ξέρετε για αυτό;

Πριν από την τοποθέτηση της συσκευής, αντί για το τρίψιμο στο σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το ρεύμα του αγωγού αερισμού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ανάψετε έναν αγώνα και να το φέρετε στο πηγάδι, εάν η φλόγα αποκλίνει έντονα προς την τρύπα, τότε ο φυσικός αερισμός λειτουργεί κανονικά.

Όταν το προϊόν χρησιμοποιείται για ανταλλαγή αέρα, είναι απαραίτητη μια σταθερή παροχή καθαρού αέρα: ένα μικρό κενό στην πόρτα των 2-3 cm είναι κατάλληλο για αυτό και θα παρέχει αερισμό.

Κατά την επιλογή ενός προϊόντος βάσει της χωρητικότητας, πρέπει να γνωρίζετε την ένταση του χώρου και το υποθετικό ποσό αλλαγής της μάζας αέρα στο μπάνιο ανά μονάδα χρόνου. Για το μπάνιο, ο αριθμός αυτός είναι 3-8 φορές.

Με τον πολλαπλασιασμό, την ένταση με αυτήν την παράμετρο, θα έχουμε τα χαρακτηριστικά της ισχύος της συσκευής. Αν φοβάστε να κάνετε λάθη στους υπολογισμούς, απλά πρέπει να επιλέξετε το μοντέλο μέγιστης ισχύος - και ένας τέτοιος ανεμιστήρας είναι εγγυημένος ότι δεν δημιουργεί προβλήματα με την απαραίτητη κυκλοφορία αέρα.

Συχνά υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε έναν αισθητήρα για τη μέτρηση της υγρασίας ξεχωριστά και, στη συνέχεια, να τον συνδέσετε στον ανεμιστήρα. Τέτοια υγραμετρικά συνήθως εγκαθίστανται σε ένα μπάνιο στην οροφή ή κοντά σε ένα κανάλι και σε αυτή την περίπτωση είναι εξοπλισμένα με μια ράβδο μέτρησης στάθμης για τη μέτρηση της υγρασίας στον άξονα του αγωγού.

Στο μπάνιο είναι επιθυμητή η εγκατάσταση ανεμιστήρα χαμηλής τάσης, καθώς ο υγρός αέρας είναι ένας καλός ηλεκτρικός αγωγός. Μερικές φορές είναι καλύτερο να συνδυάσετε τον αισθητήρα φωτός και υγρασίας στον αέρα κάτω από έναν διακόπτη, έτσι ώστε ο κανονικός αερισμός να παρέχεται ως υπερβολική υγρασία στο μπάνιο.

Αρκεί να τηρήσουμε αυτούς τους απλούς κανόνες για να εξασφαλίσουμε την αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη απόδοση του ανεμιστήρα. Και αν χρησιμοποιείτε συσκευές με πρόσθετες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας, τότε αυτή η συσκευή δεν θα είναι μόνο χρήσιμη, αλλά και μια πολύ απαραίτητη συσκευή για το μπάνιο.

Συμφωνώ, η αγορά μιας τέτοιας συσκευής είναι μια σπάνια εξαγορά στη ζωή και είναι καλύτερο να έχουμε ένα αξιόλογο προϊόν παρά να λυπούμε για την αγορά.

Κύκλωμα και σχεδιασμός αισθητήρα υγρασίας

Αισθητήρας υγρασίας στο τσιπ και το ρελέ

Ο ρόλος του αισθητήρα υγρασίας εκτελείται από ένα κομμάτι υαλοβάμβακα επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο με αυλακώσεις που κόβονται σε αυτό και όταν το νερό εισέλθει στο μηχάνημα, ο αυτόματος διακόπτης απομακρύνει το φορτίο από το δίκτυο. Ή αν χρησιμοποιείτε τις πίσω επαφές, το ρελέ ρελέ θα ενεργοποιήσει την αντλία ή τη συσκευή που χρειάζεστε.

Ο αισθητήρας υγρασίας στα λογικά στοιχεία AND-NOT

Ο ίδιος ο αισθητήρας κατασκευάζεται ακριβώς όπως στο προηγούμενο σχήμα. Εάν το υγρό πλήξει τις επαφές του αισθητήρα F1, ο βομβητής θα αρχίσει να ακούγεται ένα σταθερό ηχητικό σήμα και η λυχνία HL1 θα ανάψει.

Ο διακόπτης εναλλαγής SA1 μπορεί να αλλάξει τη σειρά της ένδειξης HL1 στο συνεχές φωτισμό της λυχνίας LED σε κατάσταση αναμονής.

Αυτό το κύκλωμα αισθητήρα υγρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συναγερμός βροχής, υπερχείλιση οποιουδήποτε δοχείου με υγρό, διαρροή νερού κλπ. Το κύκλωμα παροχής ρεύματος μπορεί να τροφοδοτηθεί από οποιαδήποτε πηγή ρεύματος συνεχούς ρεύματος 5 βολτ.

Η πηγή του ηχητικού σήματος είναι ένας πομπός ήχου με μια ενσωματωμένη γεννήτρια ήχου. Ο αισθητήρας υγρασίας είναι κατασκευασμένος από λωρίδα τελολιθίου σε σχήμα λεπτού φύλλου, το οποίο έχει λεπτή διαδρομή στο φύλλο. Εάν ο αισθητήρας είναι στεγνός, τότε το σήμα δεν ακούγεται. Σε περίπτωση ύγρανσης αισθητήρα, ακούμε αμέσως ένα ασυνεχές συναγερμό.

Τροφοδοτεί τη σχεδίαση του τύπου μπαταρίας του στέμματος και διαρκεί δύο χρόνια, επειδή κατά την κατάσταση αναμονής το κύκλωμα καταναλώνει σχεδόν μηδενικό ρεύμα. Ένα άλλο πρόγραμμα μπόνους είναι ότι η στιγμή που σχεδόν οποιοσδήποτε αριθμός αισθητήρων μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με την είσοδο και έτσι να καλύψει ολόκληρη την περιοχή που παρακολουθείται κάθε φορά. Το κύκλωμα ανιχνευτή είναι χτισμένο σε δύο τρανζίστορ τύπου 2N2222, που συνδέονται με τη μέθοδο Darlington. "

Όταν ανοίγει το πρώτο τρανζίστορ, ξεκλειδώνει αμέσως το δεύτερο, το οποίο περιλαμβάνει ένα πιεζοηλεκτρικό όργανο. Ελλείψει υγρού, και τα δύο τρανζίστορ ασφαλίζονται με ασφάλεια και καταναλώνεται πολύ χαμηλό ρεύμα από την μπαταρία. Όταν ενεργοποιηθεί ο βομβητής, το ρεύμα που καταναλώνεται αυξάνεται στα 5 mA. Τα ακουστικά τύπου RS273-059 διαθέτουν ενσωματωμένη γεννήτρια. Εάν χρειάζεστε έναν ισχυρότερο συναγερμό, συνδέστε παράλληλα αρκετούς μπιπς ή πάρτε δύο μπαταρίες.

Η πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος κατασκευάζεται με διαστάσεις 3 x 5 cm.

Εναλλαγή δοκιμής, συνδέει αντίσταση 470 kOhm στην είσοδο, προσομοιώνει τη δράση του υγρού, ελέγχοντας έτσι τη λειτουργία του κυκλώματος. Τα τρανζίστορ μπορούν να αντικατασταθούν από οικιακά, όπως τα KT315 ή KT3102.

Ο αυτόματος αισθητήρας υγρασίας έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τον εξαερισμό του χώρου με υψηλή υγρασία, μπορεί να εγκατασταθεί στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο κελάρι, στο υπόγειο, στο γκαράζ. Ο σκοπός του είναι να ενεργοποιήσει τους ανεμιστήρες του εξαναγκασμένου αερισμού του δωματίου, όταν η υγρασία σε αυτό είναι κοντά στο 95. 100%.

Η συσκευή χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση, αξιοπιστία και η απλότητα του σχεδιασμού καθιστά εύκολη την τροποποίηση των εξαρτημάτων της για συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας. Το σχήμα του αισθητήρα υγρασίας φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Το κύκλωμα λειτουργεί ως εξής. Όταν η υγρασία στο δωμάτιο είναι σωστή, η αντίσταση του αισθητήρα δρόσου - gazorezistora B1 δεν υπερβαίνει το 3 ohms, VT2 τρανζίστορ είναι ένα ισχυρό τρανζίστορ υψηλής τάσης επίδρασης πεδίου VT1 είναι κλειστή, το πρωτεύον τύλιγμα του μετασχηματιστή Τ1 απενεργοποιείται. Το φορτίο που συνδέεται με την υποδοχή XP1 θα απενεργοποιηθεί επίσης.

Μόλις η υγρασία προσεγγίζει το σημείο δρόσου, για παράδειγμα, βρασμένα αφύλακτο βραστήρα, μπάνιο γεμάτο με ζεστό νερό, κελάρι βαρύς τήγματος, τα υπόγεια ύδατα αρνήθηκε θερμοστάτη αντίσταση του θερμαντήρα gazorezistora Β1 απότομα τάση AC απομακρύνεται από το Τ1 δευτερεύουσα περιέλιξη και εφαρμόζεται στο πεζοδρόμιο διορθωτής διόδου VD2. Παλμός της ανορθωμένης τάσης εξομαλύνεται ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές C2 μεγάλης χωρητικότητας. Parametric σταθεροποιητή prostroen τάσης DC επί του σύνθετου τρανζίστορ VT3 με μια μεγάλη βάση τρέχοντα συντελεστή μεταδόσεως τύπου KT829B, δίοδος zener VD5 και αντιστάτη έρματος R6.

Οι πυκνωτές C3, C4 μειώνουν την κυμάτωση της τάσης εξόδου. Η έξοδος του ρυθμιστή τάσης μπορεί να συνδεθεί με ανεμιστήρες με τάση λειτουργίας 12,15V, για παράδειγμα, "υπολογιστής". Οι ανεμιστήρες μπορούν να συνδεθούν στην υποδοχή XP1 με συνολική ισχύ μέχρι 100 W, με ονομαστική ισχύ 220 VAC. Ένας ανορθωτής γέφυρας VD1 εγκαθίσταται στο κύκλωμα παροχής ισχύος του μετασχηματιστή βαθμίδων Τ1 και του φορτίου υψηλής τάσης. Μια παλμική τάση DC εφαρμόζεται στην αποστράγγιση του τρανζίστορ εφέ πεδίου. Ο καταρράκτης στα τρανζίστορ VT1, VT2 τροφοδοτείται από μια σταθεροποιημένη τάση +11 V, που καθορίζεται από μια δίοδο zener zD7. Η τάση σε αυτή τη δίοδο zener έρχεται κατά μήκος της αλυσίδας R2, R3, VD4, HL2. Αυτή η λύση κυκλώματος επιτρέπει να ανοίξει τελείως το τρανζίστορ πεδίου-αποτελέσματος, πράγμα που μειώνει σημαντικά την ισχύ που διαχέεται σε αυτό.

Τα τρανζίστορ VT1, VT2 συμπεριλαμβάνονται ως σκανδάλη Schmitt, η οποία αποκλείει την παρουσία ενός FET στην ενδιάμεση κατάσταση, η οποία εμποδίζει την υπερθέρμανση του. Η ευαισθησία του αισθητήρα υγρασίας ρυθμίζεται από την αντίσταση κοπής R8 και αν είναι απαραίτητο, επιλέγοντας την αντίσταση της αντίστασης R7. Οι βαρίστορ RU1 και RU2 προστατεύουν τα στοιχεία της συσκευής από ζημιές από τάσεις στην τάση δικτύου. Η πράσινη λυχνία HL2 δείχνει ότι υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και το κόκκινο LED HL1 δείχνει υψηλή υγρασία και η συσκευή είναι ενεργοποιημένη σε λειτουργία εξαναγκασμένου αερισμού.

Μπορεί να συνδέσει μέχρι οκτώ οπαδούς με χαμηλή τάση κατανάλωση ρεύματος έως 0,25 Α και το καθένα ή περισσότερους οπαδούς με τάση τροφοδοσίας των 220 V. Όταν χρησιμοποιείτε αυτό το υλικό θα πρέπει να διαχειριστεί το φορτίο με μια πιο ισχυρή τάση τροφοδοσίας 220, στην έξοδο σταθεροποιητής τάσης μπορεί να συνδεθεί ηλεκτρομαγνητικά ρελέ, για παράδειγμα, τον τύπο G2R-14-130, η οποία επαφές έχουν σχεδιαστεί για μεταγωγή AC έως 10 A σε τάση 250 V στα άκρα του αντιστάτη R8 μπορεί να ρυθμιστεί NTC, αντίσταση 3.3. 4.7 ohms στους 25 ° C, τοποθετήθηκε, για παράδειγμα, πάνω από ένα αέριο ή ηλεκτρικό, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τον εξαερισμό και τη θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται πάνω από 45 έως 50 ° C, όταν οι καυστήρες πλάκα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα.

Στη θέση του μετασχηματιστή Τ1, μπορεί να εγκατασταθεί οποιοσδήποτε μετασχηματιστής βαθμιαίας μετάδοσης με ονομαστική ισχύ τουλάχιστον 40 W, η δευτερεύουσα περιέλιξη του οποίου είναι σχεδιασμένη για τιμή ρεύματος τουλάχιστον ίση με το ρεύμα του φορτίου χαμηλής τάσης. Χωρίς την επανατύλιξη της δευτερεύουσας περιέλιξης, ο μετασχηματιστής από την παλιά φορητή α / φ τηλεόραση "Νεολαία", "Sapphire" είναι κατάλληλη. Επίσης κατάλληλοι είναι οι ενοποιημένοι μετασχηματιστές ΤΡΡ40 ή ΤΝ46-127 / 220-50. Εάν ο ίδιος ο μετασχηματιστής κατασκευάζεται ανεξάρτητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μαγνητικό κύκλωμα σχήματος S. 8.6 cm2. Το πρωτεύον τύλιγμα περιέχει 1330 σπείρες σύρματος διαμέτρου 0.27 mm.

Δευτερεύουσα περιέλιξη 110 στροφές σύρματος περιέλιξης με διάμετρο 0,9 mm. Αντί για το τρανζίστορ KT829B, οποιαδήποτε από τις σειρές KT829, KT827, BDW93C, 2SD1889, 2SD1414 είναι κατάλληλη. Αυτό το τρανζίστορ εγκαθίσταται στον ψύκτη, το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από το ρεύμα φορτίου και την τιμή της πτώσης τάσης του συλλέκτη-εκπομπού VT3. Είναι επιθυμητό να επιλέγεται ένας ψύκτης θερμότητας με τον οποίο η θερμοκρασία της θήκης του τρανζίστορ VT3 δεν θα υπερβαίνει τους 60 ° C.

Εάν η τάση επί των πλακών του πυκνωτή C2 συνδέεται με την έξοδο, όταν το φορτίο του σταθεροποιητή είναι μεγαλύτερη από 20, τότε για τη μείωση της κατανάλωσης ισχύος VT3 μπορούν να χαλαρώσουν από τον μετασχηματιστή δευτερεύουσα περιέλιξη αρκετές στροφές. IRF830 FET μπορεί να αντικατασταθεί από KP707V2, IRF422, IRF430, BUZ90A, BUZ216 [3]. Κατά την εγκατάσταση αυτού του τρανζίστορ είναι απαραίτητο να προστατεύεται από την κατανομή στατικού ηλεκτρισμού [5]. Αντ 'αυτού SS9014 μπορεί να εφαρμοστεί καμία από τις σειρές KT315, KT342, KT3102, KT645, 2SC1815. Κατά την αντικατάσταση των διπολικών τρανζίστορ, εξετάστε τις διαφορές στα pinouts.

Οι γέφυρες δίοδος KBU μπορούν να αντικατασταθούν με παρόμοια KBR08, BR36, RS405, KBL06. Αντί του 1N4006, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1N4004 - 1N4007, KD243G, KD247V, KD105V. Δίοδοι Zener: 1N5352 - KS508B, KS515A, KS215ZH; 1Ν4737Α - KS175A, KS175ZH, 2C483B. 1 N4741A-D814G, D814G1, 2C211Z, KC221B.

Οι λυχνίες LED μπορούν να είναι γενικής εφαρμογής, για παράδειγμα, οι σειρές AL307, CIPD40, L-63. Οι πυκνωτές οξειδίου είναι τα εισαγόμενα ανάλογα K50-35, K50-68. Varistors - οποιαδήποτε μικρή ή μεσαία ισχύς για την ταξινόμηση τάσης λειτουργίας 430 V, 470 V, για παράδειγμα, FNR-14K431, FNR-10K471. Η ευαίσθητη στον αέρα αντίσταση αερίου GZR-2B λαμβάνεται από το παλιό οικιακό VCR "Electronics VM-12". Μια παρόμοια αντίσταση αερίου μπορεί να βρεθεί σε άλλα ελαττωματικά οικιακά και εισαγόμενα βίντεο εγγραφής ή σε παλιές κασέτες. Αυτό το gazorresistor συνήθως βιδώνεται στο μεταλλικό σασί του μηχανισμού κίνησης ταινίας. Σκοπός του είναι να εμποδίζει το έργο της συσκευής όταν η μονάδα ταινίας ομίχλη προς τα επάνω, η οποία εμποδίζει την περιέλιξη και την αλλοίωση της μαγνητικής ταινίας. Η συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί σε PCB με διαστάσεις 105x60 mm, η αντίσταση αερίου θα πρέπει κατά προτίμηση να τοποθετηθεί σε ξεχωριστό κουτί μονωτικού υλικού με οπές, τοποθετημένες σε ένα ψυγείο. Συνιστάται επίσης να το βιδώσετε σε μια μικρή μεταλλική πλάκα, είναι δυνατή μέσω ενός λεπτού μαρμάρου μόνωσης. Για την προστασία της εγκατεστημένης πλακέτας από την υγρασία, η εγκατάσταση και οι τυπωμένοι αγωγοί καλύπτονται με διάφορα στρώματα βερνικιού FL-98, ML-92 ή tsaponlakom.

Η αντίσταση αερίου δεν χρειάζεται να χρωματίζει πάνω από τίποτα. Για να ελέγξετε τη λειτουργία της συσκευής, μπορείτε απλώς να εκπνεύσετε αέρα από τους πνεύμονες στην αντίσταση αερίου ή να φέρει το δοχείο με βραστό νερό πιο κοντά. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, η λυχνία LED HL1 θα αναβοσβήνει και οι ανεμιστήρες που συνδέονται ως φορτία θα αρχίσουν να παλεύουν με υψηλή υγρασία. Σε κατάσταση αναμονής, η συσκευή καταναλώνει ρεύμα από το δίκτυο περίπου 3 mA, το οποίο είναι πολύ μικρό. Εφόσον η συσκευή καταναλώνει σε λειτουργία αναμονής λιγότερο από 1 W, μπορεί να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς φόβο για κατανάλωση ενέργειας. Εφόσον η συσκευή έχει μερικώς γαλβανική σύνδεση στην τάση δικτύου 220 V, πρέπει να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις κατά τη ρύθμιση και τη λειτουργία της συσκευής.

Κάνουμε μετρητή υγρασίας με τα χέρια μας

Οι πληροφορίες για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων είναι σημαντικές για πολλούς: από τους ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων έως αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ότι μπορείτε να κάνετε έναν μετρητή υγρασίας αέρα με τα χέρια σας.

Και, είναι δωρεάν. Και υπάρχουν πολλές επιλογές γι 'αυτό...

6 απλές μεθόδους μέτρησης

Με απλές μεθόδους είναι δυνατόν να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

 1. Ένας κοκτέιλ σωλήνας διατρυπάται με έναν πείρο. Βάζετε στην τρύπα μια ξύλινη πλάκα. Το ένα άκρο μιας ανθρώπινης τρίχας είναι δεμένο σε ένα σωλήνα, το άλλο σε μια βελόνα. Τραβήξτε τα μαλλιά έτσι ώστε το άχυρο να βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Όλες οι αλλαγές θα γίνουν κατανοητές με τέντωμα ή εξασθένηση της τρίχας, που θα τραβήξει το βέλος.
 2. Ένα ποτήρι νερό διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ώρες, βγαίνει έξω, απομακρύνεται από τις μπαταρίες και αρχίζει να κοιτάζει. Γυαλί ιδρώνει, και στη συνέχεια στεγνώνει - το σπίτι έχει ξηρό αέρα. Ρεύμα στα ρέματα γυαλιού - πολύ υγρό. Και αν δεν αλλάξει τίποτα, τότε όλα είναι φυσιολογικά.
 3. Πάρτε δύο συμβατικά θερμόμετρα με υδράργυρο. Ένα κομμάτι ύφασμα είναι στριμωγμένο σε ένα σωλήνα και συνδέεται με ένα από τα θερμόμετρα, και στη συνέχεια κατέβηκε σε ένα βάζο, όπου υπάρχει νερό. Τα θερμόμετρα προσκολλώνται στην ασπίδα και κρεμούν με γάντζους. Τοποθετείται ένα βάζο ανάμεσα στα θερμόμετρα. Ως αποτέλεσμα, έχετε δύο θερμόμετρα με ξηρό και υγρό αέρα. Το πρώτο θα δείχνει χαμηλότερη θερμοκρασία. Οι διαφορετικές θερμοκρασίες δείχνουν πόσο υγρός είναι ο αέρας.
 4. Πάρτε μια χαρτοπετσέτα, κόντρα πλακέ, κόλλα, 2 καρφιά, 2 τεμάχια σύρμα (4 εκατοστά σε μήκος). Τα νύχια οδηγούνται στο κόντρα πλακέ, σε απόσταση που είναι ίση με το μήκος της σερβιέτας. Ανάμεσά τους επισυνάπτεται μια χαρτοπετσέτα στην κόλλα. Το σύρμα είναι στερεωμένο σε αυτό. Για να σχηματίσει ένα βέλος, ένα μέρος του σύρματος πρέπει να είναι μερικώς προσαρτημένο στη χαρτοπετσέτα, εν μέρει - στο νύχι. Η αρχή της συσκευής βασίζεται στις ιδιότητες της σερβιέτας για απορρόφηση του νερού. Το βέλος θα πει για αλλαγές στο μικροκλίμα του δωματίου.
 5. Πάρτε ένα κομμάτι και ένα κομμάτι κόντρα πλακέ. Ο κώνος προσαρτάται στο κέντρο του κόντρα πλακέ με κολλητική ταινία και βλέπει ότι οι νιφάδες ξεδιπλώνονται. Εάν γρήγορα - το μικροκλίμα είναι κάτω από το φυσιολογικό. Ανύψωση προς τα πάνω - υψηλή υγρασία. Και αν δεν αλλάξει τίποτα - όλες οι ενδείξεις είναι κανονικές.

Αλλά για τη μέτρηση υπάρχουν και άλλες συσκευές, οι οποίες, επίσης, μπορούν να γίνουν μόνοι σας.

 1. Πάρτε ένα πιάτο από φύλλο υαλοβάμβακα. Εμφανίζει δύο περιοχές επαφής, απομονωμένες μεταξύ τους. Συνδέστε συρμάτινα καλώδια και ρίξτε μια σταγόνα μελάνης για σχεδίαση. Η αντίσταση της αποξηραμένης κηλίδας μετριέται. Η αντίσταση αυξάνεται με την αύξηση της υγρασίας και μειώνεται με τη μείωση της υγρασίας.

Εκτός από τους απλούστερους μετρητές, είναι δυνατό να κατασκευαστούν πολύπλοκα υγραμερή.

Πώς να φτιάξετε τον αισθητήρα υγρασίας τον εαυτό σας

Χρησιμοποιώντας ένα κύκλωμα που βασίζεται σε ένα μόνο τρανζίστορ, μπορείτε να κάνετε έναν απλό αισθητήρα υγρασίας. Πλάκα με αισθητήρα, που θα προειδοποιεί για αύξηση της υγρασίας. Είναι κατασκευασμένο με κλάδεμα του φανταχτερού υαλοπίνακα. Η περιοχή χωρίζεται σε δύο τομείς και καλά γεμάτη.

Η ουσία των ρομπότ: η υγρασία γίνεται σε επαφή με το clinger, σχηματίζουν μια ανάκαμψη και ανιχνεύουν τη συσκευή ενισχύοντας την ηλεκτρική ταλάντωση. Και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια περνούν από τη συσκευή.

Για ένα ρομπότ, το σχοινάκι LED και το piezo-radiator με το πρότυπο, το τύλιγμα ρελέ, είναι κατάλληλα. Οι επαφές της θα χρησιμεύσουν ως πρωτοπόρος ή ηλεκτρικός διακόπτης.

Η ευαισθησία της συσκευής αντιδρά από έναν αντιστάτη που αντιδρά σε οποιοδήποτε επίπεδο του ρεύματος διέλευσης.

Πώς να φτιάξετε έναν ηλεκτρονικό μετρητή υγρασίας

Το υγρόμετρο έχει μεγάλη σημασία στη γεωργία, ιδιαίτερα κατά την αποθήκευση της καλλιέργειας. Ο ηλεκτρονικός μετρητής είναι ο πιο σύγχρονος. Αλλά, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Εδώ είναι το σχέδιο. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με αυτό μπορούν να προβληθούν εδώ: http://aes2.ru/publ/indikator_vlazhnosti_vozdukha/1-1-0-122

Ηλεκτρονικό κύκλωμα μετρητών

Μια τέτοια συσκευή είναι κατάλληλη για χώρους όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα.

Αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • Πίνακας ελέγχου. Το μέγεθός του είναι 6,5 cm έως 9,8 cm.
 • Ο αισθητήρας. Το μέγεθος των 2cm με 5.3 cm?
 • Κουμπί SW1;
 • Η αντίσταση είναι 470 kOhm. Θα δείξει αύξηση της υγρασίας.

Η τροφοδοσία παρέχεται από μια μπαταρία 9 volt.

Το πλεονέκτημα του σχεδίου είναι η δυνατότητα σύνδεσης πολλών ανιχνευτών.

Η δουλειά της βασίζεται στη σύνδεση δύο τρανζίστορ 2N2222. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρανζίστορ σε πλαστικά περιβλήματα ή άλλα διπολικά τρανζίστορ.

Η ουσία των ρομπότ: το ηχητικό πιεζο-ψυγείο ενεργοποιείται από το ρεύμα που διέρχεται μεταξύ των επαφών του αισθητήρα. Αυτό συμβαίνει αφού έχει εγκατασταθεί επαρκής υγρασία στις επαφές του αισθητήρα.

Για να ενεργοποιήσετε το σήμα, αρκεί 6 mA ρεύματος.

Το κατώφλι μεταγωγής ρυθμίζεται επιλέγοντας την τιμή αντίστασης R 2 και την χωρητικότητα C 1.

Ο χυτοσίδηρος στο κύκλωμα του αισθητήρα πρέπει να εκτελείται σωστά. Αυτό προστατεύει από την οξείδωση και την απώλεια της ηλεκτρικής αγωγιμότητας.

Ένας τέτοιος δείκτης, εάν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σπίτι όπου ζει άτομο που πάσχει από άσθμα.

Εξετάστε ένα άλλο τρόπο πώς να κάνετε ένα υγρόμετρο τον εαυτό σας

Κάνουμε ένα υγρόμετρο για το σπίτι

Σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν μικρά παιδιά ή άτομα με άσθμα, βρογχίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι απλά απαραίτητο. Αλλά, δεν είναι απαραίτητο να το αγοράσετε, επειδή μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.

Αυτή η συσκευή θα σας βοηθήσει να μετρήσετε όχι μόνο την υγρασία αλλά και τη θερμοκρασία του αέρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.kondratev-v.ru/byt/izmeritel-vlazhnosti-vozduxa-v-kvartire.html

Διάγραμμα οικιακού υγρομέτρου και θερμόμετρου

Η βάση του σχεδίου είναι ο μικροελεγκτής PIC 16F628A. Συνδέεται στον αισθητήρα DHT-11 χρησιμοποιώντας μια γραμμή ενός καλωδίου. Η αντίσταση συνδέει το καλώδιο με τάση 500 βολτ.

Ο μηχανισμός συμπίεσης του δίαυλου δεδομένων στο κοινό καλώδιο ή η απελευθέρωσή του επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του ελεγκτή και του αισθητήρα.

Δύο μικροελεγκτές χρησιμοποιούνται για να λαμβάνουν και να δίνουν εντολές. Το πρώτο χρησιμοποιείται για την λήψη αλλαγών δεδομένων. Το δεύτερο είναι για την επικοινωνία διαύλου δεδομένων.

Για την εμφάνιση πληροφοριών, χρησιμοποιούνται οι ενδεικτικές λυχνίες LED.

Η φωτεινότητα της ενδεικτικής λυχνίας εξαρτάται από την ονομαστική τιμή του καταχωρητή.

Για την τροφοδοσία της συσκευής χρησιμοποιείται μετασχηματιστής ή τροφοδοτικό χωρίς μετασχηματιστή. Το σχέδιό τους μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.kondratev-v.ru/bloki-pitaniya/blok-pitaniya-s-gasyashhim-kondensatorom.html

Για την κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη σανίδα που κατασκευάζεται ανεξάρτητα.

Το διάγραμμα και το σχέδιο του πίνακα μπορούν να μεταφορτωθούν εδώ:

Έτσι, ο μετρητής υγρασίας μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι. Ωστόσο, δεν είναι πολύ ακριβείς. Και είναι κατάλληλα μόνο για τη λήψη δεδομένων κατά προσέγγιση. Για να λάβετε ακριβή δεδομένα, θα χρειαστεί να αγοράσετε εργοστασιακό υγρόμετρο.

Hygrostat για τους ιδιοκτήτες των ανεμιστήρων

«Το κύριο πράγμα σε όλες τις καιρικές συνθήκες στο σπίτι, και ό, τι άλλο...» - και ό, τι άλλο, είναι να διαβάσετε το άρθρο, αγοράστε τα μέρη και να οικοδομήσουμε ένα ψηφιακό θερμόμετρο, ρυθμιστή υγρασίας ανεμιστήρας, που θα σας δείξει τη θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της υγρασίας στην εκτεθειμένη μέσα σας. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής εάν η τιμή υγρασίας στο δωμάτιο έχει υπερβεί τις καθορισμένες τιμές. Το διάγραμμα της συσκευής φαίνεται στο σχήμα 1.

Η βάση του σχεδίου είναι ο μικροελεγκτής PIC16F628A με το αντίστοιχο πρόγραμμα. Το κύκλωμα τροφοδοτείται από μια σταθερή τάση δώδεκα βολτ. Αυτή η τάση απαιτείται για την παροχή του εκτελεστικού ρελέ. Ο ίδιος ο μικροελεγκτής τροφοδοτείται από μια σταθεροποιημένη τάση πέντε βολτ, που λαμβάνεται από την έξοδο του σταθεροποιητή μικροκυκλώματος DA1. Ως αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας χρησιμοποιείται ο αισθητήρας DHT22. Αυτός ο αισθητήρας είναι ακριβότερος από τον DHT11, αλλά είναι πιο ακριβής. Ο τύπος του τρανζίστορ μεταγωγής VT1 εξαρτάται από το ρεύμα λειτουργίας του εφαρμοσμένου ρελέ. Εάν το ρεύμα λειτουργίας είναι μικρότερο από 100mA, τότε είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το KT515 με οποιοδήποτε γράμμα και εάν είναι παραπάνω από 100mA, τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το KT972, καθώς και οποιοδήποτε γράμμα. Η δίοδος απόσβεσης VD1 - KD221A μπορεί να είναι και τα Β και τα Β και G. Σε αυτό το κύκλωμα, ένας διακόπτης υψηλής τάσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με έναν οπτοπλέκτη. Εφόσον οι επισημάνσεις στην ένδειξη εμφανίζονται στα αγγλικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη σχεδόν οποιαδήποτε δεκαέξι ψηφιακή οθόνη υγρών κρυστάλλων με οπίσθιο φωτισμό δύο γραμμών. Λοιπόν, μπορείτε χωρίς αυτό, τότε η αντίσταση R8 μπορεί να αφαιρεθεί από το κύκλωμα.
Η θερμοκρασία δείκτη εμφανίζεται σωστά μόνο στο θετικό εύρος. Η περιοχή μέτρησης υγρασίας κυμαίνεται από 0,1 έως 99,9%. Η ρύθμιση της απαιτούμενης συντήρησης υγρασίας γίνεται με τα κουμπιά SB2 - μείωση και SB3 - αύξηση. Όταν πατήσετε το κουμπί SB1, η οθόνη αλλάζει «υγρασία» επιγραφή - υγρασία επιγραφή «υστέρησης» - υστέρηση, και τώρα τα ίδια κουμπιά SB2 και SB3 μπορούν να βάλουν την απαραίτητη αξία on / off υστέρηση ανεμιστήρα. Το εύρος των πιθανών τιμών υστέρησης είναι από 0,1 έως 25,5%. Εάν, για παράδειγμα, να θέσει την τιμή της υγρασίας 60% και μια υστέρηση των 10%, ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι ενεργοποιημένο, και σε 60-10 = 50% σε 60% περιεκτικότητα σε υγρασία - απενεργοποιημένο. Τα κουμπιά πρέπει να είναι κανονικά ανοιχτά.

Αυτοματοποίηση του σχεδίου στο μπάνιο με τα χέρια σας

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς, με απλούς χειρισμούς, να κάνουμε αυτόματη ενεργοποίηση του εξαερισμού στο μπάνιο, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε ατμόλουτρο και να συνεχίζει να μας ικανοποιεί με την καθαριότητα και τη φρεσκάδα.

Στην πραγματικότητα, η κουκούλα στο μπάνιο είναι ένα στοιχειώδες σύστημα αερισμού της υποχρεωτικής αρχής λειτουργίας. Αποτελείται από το πολύ δύο μέρη - τον αγωγό, ο οποίος συνδέεται με τον αεραγωγό του κτιρίου, καθώς και απευθείας στον ίδιο τον ανεμιστήρα.

Συνήθως ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο μπάνιο πραγματοποιείται με δύο απλούς τρόπους:

1. Ανάβει με το φως στο μπάνιο με έναν κοινό διακόπτη. Αλλά η κουκούλα είναι συνήθως απαραίτητη μόνο κατά τη διάρκεια του ντους, όταν αυξάνεται η υγρασία στο μπάνιο. Ως εκ τούτου, ο υπόλοιπος χρόνος, η ηλεκτρική ενέργεια χάνεται. Για να αερίσετε το μπάνιο μετά το ντους, πρέπει επίσης να αφήσετε το φως. Και πάλι, επιπλέον κατανάλωση ενέργειας

2. Ξεκινήστε χειροκίνητα τον ανεμιστήρα εξαγωγής κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήψη ντους. Χρειαζόμαστε ξεχωριστό διακόπτη. Άβολα. Μπορείτε να ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα αν τον αφήσετε να ανάψει για να αερίσει το μπάνιο μετά από ένα ντους.

Γενικά, αυτή η προσέγγιση στην υπόθεση δεν είναι πολύ σωστή, αφού στην περίπτωση αυτή ο εξαερισμός του δωματίου γίνεται μόνο όταν υπάρχει ένα άτομο στο δωμάτιο.

Είναι δυνατή η αυτοματοποίηση του εξαερισμού στο μπάνιο και η εξοικονόμηση ενέργειας; Μπορείτε.

Η αυτόματη εξαγωγή από το συνηθισμένο διαφέρει μόνο παρουσία ηλεκτρονικών, που ελέγχει τη λειτουργία του. Τέτοιες συσκευές είναι εξοπλισμένες είτε με χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης (περιλαμβάνονται, όπως μια συνηθισμένη κουκούλα, με τη βοήθεια ενός διακόπτη) είτε ειδικούς αισθητήρες που ελέγχουν την υγρασία στο μπάνιο. Μόλις υπερβεί την επιτρεπτή τιμή, ο ανεμιστήρας ανοίγει, αφού η υγρασία επανέλθει σε κανονική κατάσταση, απενεργοποιείται. Τέτοιες κουκούλες είναι έτοιμες, αλλά μπορείτε να ολοκληρώσετε και να έχετε ήδη εγκαταστήσει. Για παράδειγμα, παρουσιάζουμε μια λύση που βασίζεται σε ενότητες από το Master Kit.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος επιλέχθηκαν οι παρακάτω ενότητες:

 • MP590 - αισθητήρας ψηφιακής υγρασίας.
 • MP8037ADC - μονάδα ψηφιακής προστασίας και ελέγχου με λειτουργία μέτρησης.
 • BOX-BM8037 - Θήκη για ερασιτεχνικά σχέδια με διαστάσεις τοποθέτησης σε μορφή *.PCB
 • PW1245 - τροφοδοσία ρεύματος 12V 0.5A.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία:

Το MP590 είναι μια μονάδα που βασίζεται σε έναν ψηφιακό αισθητήρα υγρασίας DHT11 που λειτουργεί σε μια διεπαφή 1Wire.

Η μονάδα MP8037ADC είναι μια γενική πλακέτα με ένα κανάλι ADC με τρεις τρόπους λειτουργίας του ρελέ HYSTERESIS, TRIGGER, PROTECTION. Η ενότητα είναι πολύ ευέλικτη και μπορεί να είναι χρήσιμη για σχεδόν οποιαδήποτε αυτοματοποίηση.

Το BOX-BM8037 είναι ένα ευέλικτο περίβλημα μέσα στο οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε τις μονάδες MP8037R και MP8037ADC. Επίσης στον ιστότοπο κατεβάστε το αρχείο PCB με τις διαστάσεις εγκατάστασης των κουμπιών LED και κουμπιών, για να τοποθετήσετε τις δικές σας εξελίξεις σε αυτή τη συσκευή.

Το PW1245 είναι μια ενσωματωμένη τάση τροφοδοσίας ισχύος 12V, με ρεύμα λειτουργίας 500 mA. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με όλους τους τύπους προστασίας, γεγονός που υποδηλώνει την αξιοπιστία της.

Νομίζω ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι χρήσιμες σε πολλούς ανθρώπους κατά την επιλογή συσκευών για την αποστολή τους.

Το σχέδιο σύνδεσης αποδείχθηκε απλό. Μπορεί να φανεί στο παρακάτω σκίτσο.

Έτσι φαίνεται η μονάδα στην περίπτωση.

Η τροφοδοσία ρεύματος πρέπει να εγκατασταθεί στον άξονα εξαερισμού κάτω από τον ανεμιστήρα, οπότε εγκαθίσταται χωρίς το περίβλημα. Ο αισθητήρας υγρασίας MP590 βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, κοντά στο περίβλημα της μονάδας ελέγχου. Για να φτιάξετε τα πάντα αισθητικά ευχάριστα, τα καλώδια της μονάδας πρέπει να βρίσκονται ακριβώς στο διακοσμητικό κάλυμμα του ανεμιστήρα. Τα καλώδια τροφοδοσίας και ελέγχου πρέπει να συγκολληθούν απευθείας στους ακροδέκτες της μονάδας. Λόγω αυτού, όταν η θέση είναι κοντά, τα καλώδια ελέγχου του ανεμιστήρα και τα καλώδια τροφοδοσίας του MP8037ADC δεν είναι ορατά.

Επιλογή εγκατάστασης της μονάδας με τον αισθητήρα.

Μετά την εγκατάσταση, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τις παραμέτρους. Κατ 'αρχάς, σύμφωνα με τις οδηγίες, τοποθετήστε το χειριστήριο ρελέ στη λειτουργία σκανδάλης. Στη συνέχεια ρυθμίστε την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ανεμιστήρα εξαγωγής. Ας υποθέσουμε ότι η ενότητα παρουσίασε υγρασία περίπου 40%. Κρατήστε πατημένο το δεξιό κουμπί της μονάδας για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα, μεταβείτε στο μενού ενεργοποίησης και ρυθμίστε την τιμή στο 100. Αφού περιμένετε τρία δευτερόλεπτα, η μονάδα θα βγει από το μενού. Στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο της μονάδας για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα, μεταβείτε στο μενού τερματισμού και ρυθμίστε την τιμή στο 50. Περιμένετε, μετά από πέντε δευτερόλεπτα η μονάδα θα επιστρέψει στον τρόπο λειτουργίας.

Τώρα το μπάνιο είναι unsstrashen μύκητας, μούχλα και θα υπάρξει μια υπέρβαση του κόστους για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ίσως κάποιος θα ήθελε να επαναλάβει ή να βελτιώσει αυτή τη λύση.

Ετικέτα: αισθητήρας υγρασίας αέρα με τα χέρια του

Υψηλός συναγερμός υγρασίας

 • Καταχωρήθηκε στο Για το σπίτι και τη ζωή

Αν ξεχάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα πιάτα που τοποθετούνται σε μια θερμή σόμπα με νερό, πολλά λίτρα νερού εξατμίζονται και τα αλλοιωμένα πιάτα δεν θα σας ευχαριστήσουν. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι δυνατή η συναρμολόγηση μιας απλής συσκευής η οποία, όταν τοποθετηθεί, για παράδειγμα, στην κουζίνα, θα ειδοποιήσει με ηχητικά σήματα σχετικά με την υψηλή υγρασία στο δωμάτιο. Το διάγραμμα του δείκτη υψηλής υγρασίας φαίνεται στο Σχ. 1. Σε συνδυασμό, αυτός...

Επισκόπηση μοντέλων ανεμιστήρων με αισθητήρα υγρασίας για το μπάνιο

Για να αποφύγετε την αύξηση της υγρασίας, ο εξαερισμός πρέπει να λειτουργεί κανονικά στο δωμάτιο.

Ο φυσικός εξαερισμός δεν αντιμετωπίζει τέλεια, επομένως είναι επιθυμητό να εγκατασταθούν ανεμιστήρες καυσαερίων σε "υγρούς" χώρους. Για να μην τις ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε μόνοι σας - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοντέλα με αισθητήρα υγρασίας.

Τι είναι ένας ανεμιστήρας με αισθητήρα υγρασίας: τη συσκευή και την αρχή λειτουργίας

Σε αυτήν την περίπτωση, μια τέτοια συσκευή μοιάζει με ένα συμβατικό αξονικό ανεμιστήρα καναλιού. Η ταχύτητα σε αυτό μπορεί να είναι και 1, και λίγο.

Στην περίπτωση υπάρχει ένας μικρός (σε βάρος σε 3 0-70 g και περίπου 6x4 cm σε μέγεθος) αισθητήρας πλακέτας - υγρασίας. Έχει δύο προεπιλογές - πάνω και κάτω.

Ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα αν η υγρασία στο δωμάτιο φτάσει στην ανώτερη τιμή του αισθητήρα. Όταν ο υγρός αέρας αφαιρείται μέσω του εξαερισμού και η υγρασία πέφτει στο ελάχιστο, η συσκευή θα σβήσει αυτόματα.

Το όριο απόκρισης για διαφορετικά μοντέλα είναι διαφορετικό, στην περιοχή 40-90%. Σε ορισμένες συσκευές, οι ενδείξεις αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν - είναι εγκατεστημένες στο εργοστάσιο. Σε μερικές περιπτώσεις - το επίπεδο υγρασίας είναι ρυθμιζόμενο: μπορείτε να επιλέξετε ανεξάρτητα, με ποιες τιμές θα ξεκινήσει ο ανεμιστήρας και με τον οποίο θα απενεργοποιηθεί. Το σφάλμα στις μετρήσεις μπορεί να είναι περίπου + -3%.

Ο αισθητήρας μπορεί να είναι πολλών τύπων, που διαφέρουν ανάλογα με την αρχή της δράσης:

 1. Διηλεκτρικό: χρησιμοποιείται πυκνωτής μεταξύ των πλακών των οποίων η διηλεκτρική σταθερά του μέσου ποικίλει ανάλογα με τη συγκέντρωση της υγρασίας.
 2. Ανθεκτική: ένας αισθητήρας χρησιμοποιείται από ένα υλικό που μεταβάλλει την αντίσταση όταν αλλάζει η συγκέντρωση υγρασίας (οξείδιο του αργιλίου).
 3. Οπτική: η υγρασία καθορίζεται από τη διαφάνεια του αέρα.
 4. Μηχανικά: χρησιμοποιείται ένα υλικό που αλλάζει το μήκος ανάλογα με τη συγκέντρωση υγρασίας στον αέρα e.
 5. Θερμοστάτες: μια πιο περίπλοκη και ακριβής έκδοση της αντίστασης.

Όταν επιτευχθεί η στάθμη υγρασίας, ο αισθητήρας λειτουργεί στον ηλεκτρονόμο, ο οποίος κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα του κινητήρα και ο απορροφητήρας ανάβει ή σβήνει.

Ποιες λειτουργίες μπορεί να υπάρχουν εκτός από τον αισθητήρα υγρασίας;

Ορισμένα μοντέλα ενδέχεται να έχουν πρόσθετες λειτουργίες:

 1. Αισθητήρας φωτός. Ο ανεμιστήρας ανάβει και σβήνει όταν ανάβει και σβήνει η λυχνία στο δωμάτιο. Στην πράξη, αυτό χρησιμοποιείται σπάνια, δεδομένου ότι είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να ξεκινήσει η συσκευή με τη συμπερίληψη του φωτός (με το πάτημα του διακόπτη).
 2. Βαλβίδα ελέγχου. Προστατεύει από την πλάτη: όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, ο αέρας δεν μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από τη θύρα εξαερισμού (αυτό συμβαίνει με έναν άσχημα σχεδιασμένο άξονα ή με υπερβολική κουκούλα από τους γείτονες). Οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται συνήθως σε όλα σχεδόν τα μοντέλα, εκτός από τα φθηνότερα.
 3. Το χρονόμετρο. Μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές μοιάζει με αυτό: ο ανεμιστήρας ανάβει μαζί με το φως στο δωμάτιο και σβήνει μετά από λίγα λεπτά αφού σβήσει η λυχνία. Δηλαδή, ένα άτομο αφήνει το δωμάτιο, απενεργοποιεί το φως και ο ανεμιστήρας - αντλεί αέρα για 3-5 λεπτά. Ο αισθητήρας υγρασίας ταυτόχρονα "ασφαλίζει": θα ξεκινήσει την κουκούλα, αν μετά την πάροδο του χρόνου η αίθουσα είναι ακόμα υγρή.
 4. Αισθητήρας κίνησης. Η κουκούλα θα ξεκινήσει αν υπάρχει κίνηση στο δωμάτιο (υπάρχει ένα άτομο).

Σε ακριβές κουκούλες, όλες αυτές οι επιλογές μπορούν να συνδυαστούν.

Πού είναι πραγματικά να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες με αισθητήρα υγρασίας;

Τέτοιες συσκευές πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους όπου η υγρασία είναι συχνά:

 1. Κουζίνα (ατμός από την προετοιμασία των τροφίμων, ξήρανση πράγματα).
 2. Το μπάνιο.
 3. Κελάρι.
 4. Πισίνα.
 5. Μπάνιο.
 6. Αττική.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις "σπίτι", τέτοιοι ανεμιστήρες μπορούν να εγκατασταθούν σε άλλα κτίρια - στο γκαράζ, το υπόστεγο, το σπίτι χοίρων / το κτηνοτροφείο / τον αχυρώνα.

Χρειάζεστε πραγματικά έναν αισθητήρα: τα πλεονεκτήματα της χρήσης του

Όχι, ακόμη και για χώρους "υγρών" ο αισθητήρας δεν είναι απαραίτητος. Αλλά αν είναι στον ανεμιστήρα - θα κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τους ιδιοκτήτες: δεν χρειάζεται να προσέχουν ότι το μπάνιο δεν είναι πολύ υγρό.

Ρύθμιση του αισθητήρα υγρασίας και του χρονοδιακόπτη

Αν δεν ακολουθήσετε αυτό, και το μπάνιο θα είναι συχνά υγρό - με το χρόνο (και πολύ γρήγορα) θα εμφανιστεί μούχλα. Αυτό είναι επιβλαβές για ένα άτομο, για υλικά τελικής επεξεργασίας και για ένα κτίριο και γενικά φαίνεται δυσάρεστο. Είναι δυνατόν να πάρει μούχλα έξω από το μπάνιο μετά από πολύ καιρό, και όχι το γεγονός ότι θα είναι δυνατό να το κάνουμε.

Ως εκ τούτου, εάν πρόκειται να αγοράσετε μια κουκούλα στο μπάνιο - είναι καλύτερο να πάρετε ένα μοντέλο με έναν αισθητήρα αμέσως.

Επισκόπηση ανεμιστήρων με αισθητήρα υγρασίας (με χαρακτηριστικά και κόστος)

Κατ 'αρχήν, μια τέτοια συσκευή - είναι μια απλή τεχνική με 1 εργασία, έτσι ειδικά με την επιλογή του ενοχλεί δεν αξίζει τον κόπο.

Επίσης, δεν πρέπει να ψάχνετε για εξαιρετική απόδοση - τα μπάνια στα περισσότερα διαμερίσματα είναι μικρά, με όγκο περίπου 20-25 "κύβους". Ακόμη και αν επιλέξετε ένα μοντέλο με μεγάλο περιθώριο και με αναλογία έλξης 3-4 φορές - αρκετή συσκευή χωρητικότητας 75-100 m³ / h.

Για όσους εξακολουθούν να θέλουν να κατανοήσουν το φάσμα - σκεφτείτε τους λάτρεις της εξάτμισης πολλών κατασκευαστών.

Cata (+ βίντεο)

Οι αισθητήρες υγρασίας Cata είναι εξοπλισμένοι με 3 μοντέλα της σειράς E:

Είδη αισθητήρων υγρασίας, αρχή λειτουργίας, συσκευή και εφαρμογή

Για πολλές διαδικασίες παραγωγής, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το απαραίτητο μικροκλίμα, συγκεκριμένα, μια ορισμένη περιεκτικότητα σε υδρατμούς στον αέρα ή το αέριο. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται όργανα όπως υγρόμετρο και υγροστάτη. Το πρώτο μέτρο της περιεκτικότητας του υδρατμού, το δεύτερο διατηρούν το απαιτούμενο επίπεδό τους. Το σχήμα 1 δείχνει τη συσκευή Rosa-10, που χρησιμοποιείται τόσο στη βιομηχανία όσο και στη γεωργία.

Εικόνα 1. Οικιακές συσκευές Rosa-10 σε διάφορα σχέδια

Αλλά ο αισθητήρας υγρασίας δεν χρησιμοποιείται μόνο στην παραγωγή (για παράδειγμα, για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του ξύλου), μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της ξηρότητας του αέρα στο δωμάτιο (εικόνα 2), να μετρήσει τον κορεσμό του εδάφους με νερό κ.λπ. Προτείνουμε να εξετάσετε τη συσκευή και την αρχή της λειτουργίας τέτοιων συσκευών. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη σωστή χρήση τους στην εγχώρια σφαίρα, για παράδειγμα, για να κάνει τον ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, έναν θερμοστάτη λουτρού ή έναν οικιακό αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας στο θερμοκήπιο.

Σχήμα 2. Όλα τα σύγχρονα κλιματικά συστήματα είναι εξοπλισμένα με μονάδα μέτρησης της υγρασίας

Πριν προχωρήσουμε στη θεωρία, ας ορίσουμε την ορολογία.

Ορολογία

Απόλυτη υγρασία σημαίνει την περιεκτικότητα σε νερό (σε γραμμάρια) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα. Συνεπώς, η μονάδα μέτρησης αυτής της τιμής είναι g / m3. Η κατάσταση στην οποία η περιεκτικότητα νερού στο αέριο φτάνει σε μια μέγιστη τιμή (100%) ονομάζεται μέγιστο όριο κορεσμού ή υγρασία. Όταν επιτευχθεί αυτό το όριο, αρχίζει η διαδικασία συμπύκνωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα υγρασίας είναι άμεσα ανάλογη με τη θερμοκρασία: όσο υψηλότερη είναι, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να περιέχεται στον ίδιο όγκο αερίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια μονάδα μέτρησης ψηφιακής ή αναλογικής υγρασίας είναι σχεδόν πάντα εξοπλισμένη με αισθητήρα θερμοκρασίας.

Ας περάσουμε στον ορισμό που περιγράφει τη σχετική υγρασία. Αυτή η τιμή δείχνει το λόγο υγρασίας και απόλυτης υγρασίας, που αντιστοιχεί στο καθεστώς θερμοκρασίας κατά τη στιγμή της μέτρησης. Η κατάσταση στην οποία οι ποσότητες αυτές είναι ίσες ονομάζεται "σημείο δρόσου".

Τώρα που έχουμε ορίσει την ορολογία, θα εξετάσουμε τους υπάρχοντες τύπους αισθητήρων και θα μάθουμε με ποια αρχή λειτουργεί ο καθένας.

Είδη αισθητήρων και αρχή λειτουργίας τους

Το πιο διαδεδομένο είναι τέσσερα είδη οργάνων, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά:

 1. Χωρητικό. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνηθισμένος συμπυκνωτής αέρα. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην αλλαγή των διηλεκτρικών ιδιοτήτων του αέρα, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υδρατμούς, η οποία προκαλεί αύξηση ή μείωση της χωρητικότητας. Σχήμα 3. Χωρητικός αισθητήρας NSN-1000 με ευρύ φάσμα μετρήσεων υγρασίας
 2. Ανθεκτική. Η βάση της λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής είναι η αρχή της αλλαγής της αντοχής ενός υγροσκοπικού υλικού, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υγρασία σε αυτό. Ένα παράδειγμα είναι ο ανιχνευτής SYH-2RS (Σχήμα 4).
Σχήμα 4. Ο αισθητήρας νερού SYH-2RS

Δεδομένου ότι οι ανιχνευτές αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συχνότερα σε ερασιτεχνικά κυκλώματα, θα επιστρέψουμε στην εξέταση της συσκευής τους.

 1. Ψυχομετρική. Η αρχή αυτής της δράσης βασίζεται στη φυσική ιδιότητα της απώλειας θερμότητας κατά την εξάτμιση. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί έναν ξηρό και υγρό ανιχνευτή, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τους σας επιτρέπει να καθορίσετε την περιεκτικότητα του υδρατμού στον αέρα. Προηγουμένως, χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί ψυχομετρικοί πίνακες γι 'αυτό, η εμφάνιση της ψηφιακής τεχνολογίας απλοποίησε σημαντικά τη διαδικασία. Εικόνα 5. Μετρητής υγρασίας VIT-1 και το ψηφιακό ανάλογο του
 2. Αναρρόφηση. Αυτός ο τύπος του προηγούμενου διαφέρει από την παρουσία ανεμιστήρα για εξαναγκασμένη έγχυση αέρα ή αερίου. Το σχήμα 6 δείχνει ένα παρόμοιο μοντέλο. Μια τέτοια συσκευή έχει βρει ευρεία εφαρμογή σε μέρη όπου υπάρχει μια αδύναμη ή διαλείπουσα κίνηση του αέρα.
Σχήμα 6. Μετρητής υγρασίας αναρρόφησης MV-4M

Έχουμε δώσει τα πιο κοινά είδη ανιχνευτών, στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας οπτικός αισθητήρας που χρησιμοποιεί το φως διασπορά με συμπύκνωση για να επιτευχθεί το σημείο δρόσου, θερμικό (θερμίστορ εμπλέκονται δύο ανοικτές και σφραγισμένο θάλαμο), το κανάλι, κλπ

Η συσκευή ανιχνευτών τύπου αντιστάσεως

Τώρα, όπως υποσχεθήκαμε, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των αισθητήρων τύπου αντιστάσεως χρησιμοποιώντας το μοντέλο SYH-2RS ως παράδειγμα.

Εικόνα 7. Η συσκευή ενός αισθητήρα αντίστασης

1) - πλάγια όψη. 2) είναι κάτοψη.

Σημείωση:

 • α - κεραμικό υπόστρωμα.
 • b - ψεκασμένα ηλεκτρόδια.
 • γ - Υγροσκοπική επίστρωση με βάση το οξείδιο του αλουμινίου.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο σχεδιασμός του αισθητήρα είναι αρκετά απλός και αυτός είναι ο λόγος για το χαμηλό κόστος των συσκευών αυτού του τύπου. Και αν ακόμα λάβετε υπόψη την εναλλαξιμότητα τέτοιων στοιχείων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στις περισσότερες οικιακές συσκευές (για παράδειγμα, αισθητήρα διαρροής νερού), οι ραδιοερασιτέχνες προτιμούν να χρησιμοποιούν αισθητήρες αντίστασης.

Μια σύντομη επισκόπηση των συσκευών που διατίθενται στην αγορά

Εξετάστε συσκευές που μπορούν να είναι χρήσιμες στην καθημερινή ζωή, ξεκινήστε με τον διακόπτη HIG-2 (σχήμα 8), ο οποίος χρησιμεύει για τον έλεγχο της κουκούλας στο μπάνιο.

Εικόνα 8. Μονάδα HIG-2 με έξοδο ρελέ

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Η συσκευή τροφοδοτείται από οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο με τάση 220 V.
 • λειτουργία σε σχετική υγρασία από 60% έως 90% (έχει καθοριστεί) ·
 • επιτρεπτό ρεύμα φορτίου - όχι περισσότερο από 2 A.
 • Ο χρόνος λειτουργίας του ανεμιστήρα μετά τη λειτουργία ρυθμίζεται από το χρονοδιακόπτη (2-20 λεπτά).

Πώς συνδέεται ο αισθητήρας υγρασίας HIG-2;

Για τη σωστή σύνδεση της συσκευής αρκεί να τηρείτε το διάγραμμα που δίδεται στις οδηγίες της συσκευής, όπως φαίνεται στο σχήμα 9.

Εικόνα 9. Διάγραμμα συνδεσμολογίας του ανεμιστήρα στη μονάδα ελέγχου υγρασίας

Στο τερματικό της συσκευής υπάρχουν κατάλληλοι ορισμοί, οπότε αυτή η λειτουργία δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Εάν η ηλεκτρική καλωδίωση του διαμερίσματος ή ο ίδιος ο ανεμιστήρας δεν είναι εφοδιασμένος με γείωση, τότε δεν μπορεί να συνδεθεί, απλώς να μην τοποθετηθεί απαραίτητα ένας διακόπτης τροφοδοσίας στην είσοδο ισχύος.

Εκείνοι που γοητεύονται από την έννοια του "έξυπνου σπιτιού", πιθανότατα ενδιαφέρονται για τον εξωτερικό αισθητήρα Mi Smart (Εικόνα 10). Κατά την εγκατάσταση σε ειδική εφαρμογή smartphone μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία και την υγρασία στο διαμέρισμα. Αν καθορίσετε συγκεκριμένες παραμέτρους του μικροκλίματος σε αυτό το πρόγραμμα, θα σας ειδοποιήσει εάν παραβιάζονται οι συνθήκες.

Εικόνα 10. Ασύρματο αισθητήριο που κατασκευάζεται από την Xiaomi

Σημειώστε ότι αυτή η συσκευή έχει ένα αρκετά χαμηλό σφάλμα μέτρησης (για υγρασία είναι εντός 3%, όπως για τη θερμοκρασία, τότε η ακρίβεια των μετρήσεων είναι της τάξης των 0,3 ° C). Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι το μη-λογισμικό, αλλά αυτό το πρόβλημα θα λυθεί στο εγγύς μέλλον.

Όσοι θέλουν να κάνουν στάγδην άρδευση με αισθητήρα υγρασίας για το θερμοκήπιο μπορούν να συνιστώνται από τον αισθητήρα Gardena (σχήμα 11), ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία των βαλβίδων των συστημάτων του ίδιου κατασκευαστή.

Εικόνα 11. Αισθητήρας Gardena, που ελέγχει το σύστημα άρδευσης

Δύο αλκαλικές μπαταρίες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία της συσκευής, η φόρτιση τους διαρκεί 10-12 μήνες συνεχούς λειτουργίας.

Τώρα εξετάστε τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού μοντέλου του ψηφιακού μετρητή Ivit-MT (εικόνα 12), ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής, της γεωργίας ή της στέγασης και των δημοτικών υπηρεσιών.

Εικόνα 12. Μετρητής υγρασίας με αισθητήρα τηλεχειρισμού από τη σειρά IVIT-M

Κατάλογος κύριων χαρακτηριστικών:

 • Για την τροφοδοσία της συσκευής χρειάζεται 18-36 V.
 • η σχετική υγρασία μπορεί να μετρηθεί στην περιοχή από 5% έως 95% (μέγιστο σφάλμα όχι μεγαλύτερο από 4%).
 • μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα στην περιοχή από -40 C ° έως 50 C ° (τροποποίηση H1, V) ή από -40 ° C έως 60 ° (μοντέλα H2, K1, K2), ακρίβεια 2 C °.
 • Η συσκευή μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -40 ° C έως 50 ° C.

Οι οπαδοί του πειράματος θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον για τους αισθητήρες DHT11 και DHT22 (Εικόνα 13), οι οποίοι χρησιμοποιούνται μαζί με την πλατφόρμα Arduino. Στο δίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες λύσεις σε αυτή τη βάση στοιχείων.

Εικόνα 13. Αισθητήρες υγρασίας για την πλατφόρμα Arduino

(α) DHT22; (b) DHT11.

Όπως φαίνεται από το σχήμα, η εμφάνιση αυτών των αισθητήρων είναι σχεδόν πανομοιότυπη, το ίδιο ισχύει και για τους ακροδέκτες. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αισθητήρων είναι πολύ παρόμοια, εκτός από την ακρίβεια και το εύρος των μετρήσεων. Παρουσιάζουμε αυτά τα δεδομένα.

Οι κύριες τεχνικές παράμετροι DHT11:

 • Σύνδεση σε πηγή σταθερής τάσης 3-5 V.
 • κατά τη διαδικασία αίτησης, η μέγιστη στάθμη της κατανάλωσης ρεύματος δεν είναι μεγαλύτερη από 2,5 mA.
 • όρια μετρημένης υγρασίας και θερμοκρασίας - 20-80% και 0-50 ° C, σφάλμα 5% και 2 ° C.
 • η συχνότητα δειγματοληψίας είναι 1 Hz, δηλαδή μπορείτε να λαμβάνετε τα δεδομένα μία φορά το δευτερόλεπτο.

Τώρα ας συγκρίνουμε αυτές τις παραμέτρους με το πιο ακριβές μοντέλο DHT22:

 • η τάση της τροφοδοσίας παραμένει αμετάβλητη, όπως και το ρεύμα που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της μετάδοσης δεδομένων.
 • η υγρασία μετριέται σε ολόκληρο το εύρος 0-100%, σφάλμα εντός 2-5%.
 • τα όρια της μετρούμενης θερμοκρασίας επεκτείνονται σημαντικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, το ελάχιστο -40 ° C, το μέγιστο +125 C °.

Το κόστος αυτών των συσκευών είναι αρκετά προσιτό στο Aliexpress, μπορούν να παραγγελθούν με δωρεάν παράδοση $ 1,28 (DHT11) και $ 4,9 (DHT22). Αν αγοράσετε στη Ρωσία, η τιμή θα είναι περίπου ενάμισι έως δύο φορές πιο ακριβό. Όσον αφορά την πλατφόρμα βάσης, η κάρτα Arduino Uno μπορεί να αγοραστεί στο Μεσαίο Βασίλειο για $ 25- $ 48 (το κόστος εξαρτάται από τη διαμόρφωση). Το λογισμικό και το υλικολογισμικό λήγουν δωρεάν.

Αισθητήρας υγρασίας αέρα για τους ιδιοκτήτες του ανεμιστήρα

Προφανώς, ο εξεταζόμενος αισθητήρας μπορεί να αντικατασταθεί από έναν άλλο αυτό-κατασκευασμένο αισθητήρα, για παράδειγμα με τέτοιες συστάσεις.
Τα σύρματα σύνδεσης είναι συγκολλημένα σε δύο μεταλλικές ακτίνες μήκους 12-15 cm έκαστη. Τα κουτάκια βρίσκονται παράλληλα το ένα στο άλλο στο πάτωμα σε απόσταση 0,5-1 cm (στην περιοχή της αναμενόμενης διαρροής) και στερεώνονται στο δάπεδο με ένα συνηθισμένο αυτοκόλλητο γύψο. Το υλικό του δαπέδου δεν έχει σημασία. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του αισθητήρα μπορεί να έχει πολλές επιλογές.Η καθοριζόμενη τιμή σε αυτή τη συσκευή είναι η υψηλή ευαισθησία του ηλεκτρονικού κυκλώματος ακόμη και σε μια μικρή αλλαγή στην αντίσταση μεταξύ των επαφών του αισθητήρα. Ο απλούστερος αισθητήρας βιομηχανικής υγρασίας που έχω δει ποτέ δημιουργήθηκε από τη Philips και κοστίζει λιγότερο από $ 1.


Το Σχ. 2. Αισθητήρας βιομηχανικής υγρασίας σε αποσυναρμολογημένη κατάσταση
Ο αισθητήρας διαθέτει αυτόνομη παροχή ρεύματος με τάση 3 V. Το στοιχείο CR2025 είναι αρκετό για περίπου 1 χρόνο εργασίας. Ένας τέτοιος αισθητήρας είναι κατάλληλος για χρήση ως μέρος ενός συστήματος συναγερμού. Το σήμα μεταδίδεται (ανταλλαγή με τη μονάδα βάσης) μέσω του ραδιοφωνικού καναλιού.
Παρ 'όλα αυτά, η προτεινόμενη μέθοδος αυτο-κατασκευής ενός αισθητήρα υγρασίας από αυτοσχέδια μέρη δεν είναι χειρότερη από την αγορά ενός τελικού (και σχετικά δαπανηρού μηχανισμού). Επιπλέον, η ανεξάρτητη τεχνική δημιουργικότητα αναπτύσσει τη νοημοσύνη και προσθέτει το μυαλό και την εμπειρία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, περπατώντας κατά μήκος του πλανήτη με χάλια και όρια.

Επιλογές επισκευής υγραντήρα

Ο υγραντήρας αέρα, όπως και κάθε συσκευή, μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα αυτό επιλύεται καλύτερα επικοινωνώντας με ένα κέντρο εξυπηρέτησης, όπου εντοπίζουν γρήγορα την αιτία, σωστά και με εγγύηση, θα διορθώσουν το πρόβλημα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε τον εαυτό σας, ειδικά εάν η αποτυχία δεν ήταν σημαντική. Τότε θα εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος.

Ο υγραντήρας μπορεί να επισκευαστεί με το χέρι, πράγμα που θα εξοικονομήσει χρήματα

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας των υγραντήρων

Οι υγραντήρες, ανάλογα με τη μέθοδο του κορεσμού με την υγρασία του αέρα, χωρίζονται σε διάφορους βασικούς τύπους:

 1. Κλασικό (κρύο ατμό).
 2. Ατμός.
 3. Υπερηχογράφημα.

Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του βασικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Τα όργανα του κλασσικού τύπου αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά στοιχεία:

 • το περίβλημα και τον πίνακα ελέγχου.
 • ανεμιστήρα και ηλεκτροκινητήρα.
 • ένα δίσκο υγρού.
 • δίσκοι υγρασίας.
 • αισθητήρας στάθμης υγρασίας.
 • πιθανά πρόσθετα στοιχεία - κάψουλα αρώματος, φίλτρο, ιονιστική ράβδος με ασήμι στο τηγάνι.

Το σχέδιο της συσκευής του κλασικού υγραντήρα

Ο υγραντήρας ατμού αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

 • το περίβλημα και τον πίνακα ελέγχου.
 • δοχείο υγρού με δείκτη στάθμης.
 • φίλτρο;
 • ένα δοχείο νερού?
 • στοιχείο θέρμανσης.
 • θάλαμος ατμών ·
 • αισθητήρα υγρασίας;
 • πιθανά πρόσθετα στοιχεία: αντικαταστάσιμη αρωματική κάψουλα στο νεφελοποιητή.

Διάγραμμα της συσκευής υγραντήρα ατμού

Το νερό από τη δεξαμενή δοσολογείται μέσω του φίλτρου στο δίσκο απόσταξης. Από εκεί, εκκενώνεται στη μονάδα παραγωγής ατμού, όπου υποβάλλεται σε αέρια κατάσταση υπό την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας από το στοιχείο θέρμανσης. Αυτό καθιστά δυνατό τον κορεσμό του αέρα, που είναι εδώ, με την υγρασία.

Ο υγραντήρας υπερήχων έχει το ακόλουθο διάγραμμα των τμημάτων της συσκευής:

 • το περίβλημα και τον πίνακα ελέγχου.
 • μια δεξαμενή για ένα υγρό.
 • φυσίγγιο με φίλτρο που περιέχει ιόντα αργύρου.
 • ανεμιστήρας με ηλεκτρικό κινητήρα.
 • θάλαμος ατμών ·
 • αισθητήρα υγρασίας;
 • υπερηχητική μεμβράνη (παρόμοια με συμβατικό ηχείο, λειτουργεί μόνο στην περιοχή των υπερήχων). γεννήτρια?
 • πιεζοηλεκτρικό στοιχείο (μετατροπέας ηλεκτρικής ενέργειας σε μηχανικό).
 • αισθητήρα για την παρακολούθηση της στάθμης του νερού στο θάλαμο εξάτμισης.
 • περιστροφικός ψεκαστήρας.
 • Πιθανά πρόσθετα στοιχεία: ένα λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στην περιοχή μεταξύ του θαλάμου ατμού και την απέκκριση του καναλιού ατμού στη μονάδα ψεκαστήρα της παστερίωσης (θέρμανση) πριν από το θάλαμο ατμού.

Σχέδιο της συσκευής του υπερηχητικού υγραντήρα

Πώς λειτουργεί ένας υπερηχητικός υγραντήρας; Ο αέρας με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα εισέρχεται στο θάλαμο σχηματισμού αερίου. Εδώ είναι κορεσμένο με υγρούς ατμούς που σχηματίζονται από την εξάτμιση του νερού υπό την επίδραση των υπερηχητικών κυμάτων από τη μεμβράνη.

Το νερό, που μετακινείται στη μονάδα εξατμίσεως, διέρχεται μέσω του φίλτρου. Ο υγροποιημένος αέρας, που ανεβαίνει στον νεφελοποιητή, επεξεργάζεται με υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, πραγματοποιείται διπλή επεξεργασία του μέσου πριν το τοποθετήσετε στο δωμάτιο.

Δυσλειτουργίες: σημάδια και αιτίες

Εάν ο υγραντήρας είναι σπασμένος, πρέπει να μάθετε την αιτία της βλάβης, τη φύση της. Στην υγραντήρα μπορεί να παρουσιαστούν τα ακόλουθα σφάλματα:

 1. Δεν υπάρχει εξαερισμός, αλλά η ίδια η συσκευή λειτουργεί.
 2. Η συσκευή δεν κάνει πολύ θόρυβο κατά τη λειτουργία.
 3. Ο υγραντήρας δεν ανάβει.
 4. Η δεξαμενή για το υγρό ρέει.

Η συσκευή μπορεί να σπάσει υπό την επίδραση πολλών παραγόντων. Τα πιο κοινά αίτια των αναλύσεων είναι τα εξής:

 • μεγάλη διάρκεια ζωής, φθορά εξαρτημάτων,
 • την υγρασία στην πλακέτα ελέγχου της συσκευής.
 • παρουσία διαρροών ρευστού.
 • χρήση μολυσμένου νερού ·
 • σχηματισμός πλάκας και κλίμακας.
 • ζημιά στα ηλεκτρικά δίκτυα, υπερβολικές τάσεις ·
 • απόφραξη των εξαρτημάτων.
 • παραβίαση των κανόνων λειτουργίας (απεργίες, πτώσεις) ·
 • θραύση του υγρού δείκτη και λειτουργία της συσκευής σε ξηρό τρόπο λειτουργίας (η υπερηχητική μεμβράνη αποτυγχάνει).
 • Η συσκευή μπορεί να είναι θορυβώδης λόγω δυσλειτουργίας του ανεμιστήρα ή του θερμαντικού στοιχείου.

Επιδιορθώστε με τα χέρια σας

Εάν δεν υπάρχει εμπειρία συγκόλλησης και εργασίας με ηλεκτρικά δίκτυα, δεν υπάρχουν απαραίτητα εργαλεία και εργαλεία, είναι αδύνατον να επισκευαστεί ο ίδιος ο υγραντήρας αέρα μετά από μια σημαντική βλάβη. Μπορείτε να διορθώσετε μόνο μικρά προβλήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με μια εξειδικευμένη υπηρεσία, όπου η συσκευή θα προσπαθήσει να επιστρέψει στη ζωή σε επαγγελματικό επίπεδο. Αν η εμπειρία της συγκόλλησης και της εργασίας με έναν ηλεκτρολόγο είναι διαθέσιμη, μπορείτε να επισκευάσετε τους υγραντήρες με θραύση οποιασδήποτε πολυπλοκότητας.

Η αποσυναρμολόγηση και η επισκευή του υγραντήρα υπερήχων πραγματοποιείται μόνο όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη από το δίκτυο. Το βύσμα είναι συνδεδεμένο στην πρίζα μόνο εάν είναι απαραίτητο να το ελέγξετε και να το δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ποιες συσκευές θα απαιτηθούν για πλήρη επισκευή:

 1. Κατσαβίδια.
 2. Πένσες, τσιμπιδάκια.
 3. Σίδερο συγκόλλησης.
 4. Tester ή πολύμετρο.

Για την πλήρη επισκευή του υγραντήρα θα χρειαστείτε ένα συγκολλητικό σίδερο

Γιατί δεν ενεργοποιείται ο υγραντήρας; Είναι απαραίτητο να ελέγξετε την καθαρότητα του φίλτρου, αν χρειάζεται αντικαταστήστε ή καθαρίστε το. Το όργανο δεν ενεργοποιείται εάν το φίλτρο δεν μπορεί να περάσει από υγρασία. Η αντικατάσταση του φίλτρου θα διορθώσει την κατάσταση.

Η συσκευή δεν θα ενεργοποιηθεί ακόμη και σε περίπτωση προβλημάτων με τα ηλεκτρικά καλώδια, τις τροφοδοτικές πινακίδες και τη μονάδα ελέγχου. Εάν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των καλωδίων, θα απομακρυνθεί από τους ακροδέκτες για κυκλώματα και καλώδια έχουν σκούρο χρώμα, πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά με τον δοκιμαστή (πολύμετρο), ένα κολλητήρι.

Η απόδοση του ανεμιστήρα, αν η συσκευή δεν ανάβει, ελέγχεται με έναν ελεγκτή. Για το σκοπό αυτό μετράται η τάση στις περιελίξεις του ηλεκτροκινητήρα. Εάν υπάρχει απαραίτητο επίπεδο τάσης, ο ανεμιστήρας πρέπει να αντικατασταθεί, το πρόβλημα είναι μέσα του. Ελλείψει τάσης, το πρόβλημα είναι στο διοικητικό συμβούλιο.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο ατμός δεν λειτουργεί όταν λειτουργεί ο υγραντήρας; Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση βλάβης του πιεζο-ψυγείου, οξείδωση των επαφών της σανίδας θερμαντικού στοιχείου, αστοχία του ανεμιστήρα, γεννήτρια ή λεπτομέρειες της ακτινοβολίας υπερήχων κύματος.

Αν ακούτε την ενεργή απελευθέρωση φυσαλίδων από το νερό, η υπερηχητική μεμβράνη και η γεννήτρια λειτουργούν σωστά. Εάν δεν υπάρχει "βρασμός", μία από τις συσκευές είναι εκτός λειτουργίας.

Μπορείτε να ελέγξετε την απόδοση της γεννήτριας ως εξής. Αφαιρέστε το κατώτερο κάλυμμα του περιβλήματος, ενεργοποιήστε τη συσκευή για 2-3 λεπτά. Φροντίστε να αφαιρέσετε το φις από την πρίζα και αγγίξτε τα δάχτυλα στο ψυγείο. Εάν δεν έχει θερμανθεί, το τμήμα έχει αποτύχει, η αντικατάστασή του απαιτείται.

Για να επισκευάσετε τη συσκευή σε περίπτωση υπερβολικού θορύβου, είναι απαραίτητο να ανοίξετε το περίβλημα, να το αφαιρέσετε, να καθαρίσετε και να λιπάνετε τον ανεμιστήρα. Με ένα θερμαντήρα αέρα, εάν δεν λειτουργεί, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Θα πρέπει να αντικατασταθεί αν υπάρχουν παρατυπίες στην εργασία.

Πώς να διορθώσετε τον υγραντήρα εάν διαρρέει; Είναι απαραίτητο να ανοίξετε την θήκη και να ρίξετε νερό μέσα στη δεξαμενή. Ελέγξτε τη στεγανότητα του δοχείου, των σωλήνων, της παλέτας. Εάν υπάρχει διαρροή, το ελαττωματικό στοιχείο πρέπει να ελέγχεται για αξιοπιστία. Αν ένα τέτοιο μέτρο δεν σας βοηθήσει, αντικαταστήστε το τμήμα.