Πώς να φτιάξετε ένα άνοιγμα από τον εαυτό σας - από το σχέδιο μέχρι την τελική συσκευή

Η κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού συνεπάγεται την ύπαρξη έλξης στους αγωγούς και τους αγωγούς. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα θραύσματα μπορούν να εισέλθουν στο ορυχείο, τα κανάλια μπορούν απλώς να φράξουν με σκόνη, η οποία προσκολλάται σταθερά στους τοίχους τους, ειδικά αν έχουν λιπαρή επικάλυψη. Όλα αυτά μειώνουν τη διάμετρο των αεραγωγών, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού εγκαθιστούν ειδικές συσκευές που ονομάζονται deflectors στα κεφάλια των σωλήνων εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά της συσκευής

Αυτή είναι μια περιγραφή της αρχής της δράσης όλων των εκτροπέων, τα σχέδια των οποίων είναι ένα τεράστιο ποσό. Πολλές συσκευές όχι μόνο εκτρέπουν τη ροή του αέρα, αλλά επίσης να αυξήσει την ταχύτητα της διέλευσης τους πάνω από το τμήμα κεφαλής του σωλήνα εξαερισμού, στενεύοντας το κανάλι, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την έλξη (αρχή αερογράφο).

Η σωστή χρήση του εκτροπέα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού σε 20%, ιδιαίτερα χρήσιμη σε αεραγωγούς με μεγάλες οριζόντιες τομές και κάμψη.

Επιπλέον, ο εκτροπέας στον σωλήνα εξαερισμού προστατεύει τέλεια από την εισροή διαφόρων συντριμμιών, μικρών πτηνών, εντόμων και, κυρίως, από ατμοσφαιρική κατακρήμνιση. Βασικά, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται αυτές οι συσκευές είναι ανθεκτικό σε διαβρωτικές εκδηλώσεις. Είναι γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο, κεραμικό ή πλαστικό.

Υπάρχοντες τύποι εκτροπέων

Μέχρι σήμερα, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός διαφορετικών σχεδίων τέτοιων συσκευών. Μεταξύ αυτών, τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι:

 • TsAGI - αποτελεσματική και απλή δομική διάταξη εκτροπής ανέμου.
 • Ο Grigorovich είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής σχεδιασμός του εκτροπέα.
 • Συσκευή τύπου H για αποτελεσματική αύξηση του βυθίσματος στον εξαερισμό και στις καμινάδες.

Επιπλέον, συχνά χρησιμοποιούνται διάφοροι σχεδιασμοί ανοικτών εκτροπέων, τόσο στους τοίχους των αεραγωγών όσο και στους σωλήνες καπναγωγού.

Όλες οι ποικιλίες των μοντέλων μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με ορισμένες διακριτικές ιδιότητες:

 • Με το σχήμα της κορυφής της συσκευής.
 • Περιστροφή (περιστροφική ή τουρμπίνα).
 • Εκκεντροφόροι.

Εκτός από ένα κοινό υλικό όπως το μέταλλο, αυτές οι συσκευές είναι κατασκευασμένες από πλαστικό. Ο πλαστικός εκτροπέας αερισμού είναι λιγότερο ανθεκτικός από το αντίστοιχο χάλυβα, αλλά έχει χαμηλότερο κόστος και πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση.

Γι 'αυτό οι πλαστικές συσκευές κοσμούν τους αεραγωγούς των περισσότερων ιδιωτικών κατοικιών. Αλλά, εκτός από τη ζωή του, έχει ένα ακόμα σοβαρό ελάττωμα. Το πλαστικό δεν ανέχεται υψηλές θερμοκρασίες, επομένως δεν συνιστάται η χρήση του σε καμινάδες.

Παγοπέδιλα - εκτροπείς, συνήθως εγκατεστημένοι σε καμινάδες, αλλά για συστήματα εξαερισμού είναι αρκετά κατάλληλοι. Η ροή του αέρα, που διέρχεται μέσω του συστήματος των προστατευτικών και των ρωγμών στο σώμα του προϊόντος, επαναπροσανατολίζεται, έτσι ώστε να δημιουργείται μια ζώνη χαμηλής πίεσης πάνω από το σωλήνα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο weathervane έχει ένα σχέδιο που σας επιτρέπει να μετατρέπετε συνεχώς αυτή τη συσκευή, την πλευρά εργασίας στον άνεμο.

Ο περιστρεφόμενος εξαεριστήρας λόγω του σχεδιασμού του όχι μόνο ενισχύει την πρόσφυση στον άξονα εξαερισμού, αλλά και προστατεύει αποτελεσματικά από διάφορα θραύσματα και έντομα. Αυτή η συσκευή, κατά κανόνα, έχει σφαιρικό σχήμα, έτσι ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα πρωτότυπα σχέδια.

Υπάρχει ένας ακόμη αρχικός τύπος εκτροπέα εξαερισμού - περιστροφικός, ή όπως ονομάζεται επίσης στρόβιλος. Αυτή η συσκευή μετατρέπει την ενέργεια των ροών αέρα στην περιστροφική κίνηση του στροβίλου, η οποία αναστρέφει τον αέρα, σύμφωνα με την αρχή ενός ανεμοστρόβιλου, δημιουργώντας έτσι μια αύξηση ώσης στον αγωγό. Αυτή η συσκευή παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στη ζεστή εποχή, δημιουργώντας πρόσφυση στο σύστημα εξαερισμού.

Κάνοντας την πιο απλή συσκευή με τα χέρια σας

Παρά την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού να κάνουν έναν εκτροπέα με τα χέρια τους μπορούν να είναι κάθε δάσκαλος στο σπίτι. Αρκεί μόνο να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Για να κάνετε αυτήν τη συσκευή μόνος σας, θα χρειαστείτε:

 • Ένα φύλλο από παχύ χαρτί ή χαρτόνι.
 • Φύλλο από γαλβανισμένο μέταλλο.
 • Σχεδίαση του εκτροπέα με υπολογισμούς σχετικά με τη διάμετρο του σωλήνα.
 • Πυροβόλο όπλο.
 • Ψαλίδια για μέταλλο.
 • Τρυπάνι με μια σειρά από τρυπημένα.
 • Ένας δείκτης ή ένας διάβολος.

Μετά την προετοιμασία του εργαλείου, του υλικού και του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (γυαλιά, γάντια), μπορείτε να ξεκινήσετε τον εαυτό σας με τον εαυτό σας.

 1. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να μεταφράσουμε τα περιγράμματα του προϊόντος από το σχέδιο στο μέταλλο. Θα πρέπει να υπάρχει σάρωση όλων των κύριων τμημάτων της συσκευής: μια κουκούλα, ένας διαχύτης, ένας εξωτερικός κύλινδρος, ένα ράφι.
 2. Μετά από αυτό, πρέπει να κόψετε όλα τα μέρη της συσκευής, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ληφθεί.
 3. Συνδέστε όλα τα μέρη της συσκευής, σύμφωνα με το σχέδιο ή το σκίτσο, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι.
 4. Συνδέστε τα δύο μέρη του εκτροπέα με τη βοήθεια ράβδων κομμένων από το ίδιο μέταλλο.

Μετά την κατασκευή, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα στην κεφαλή του σωλήνα, τοποθετώντας προσεκτικά με σφιγκτήρες.

Συμβουλή:
Ο εκτροπέας θα δημιουργήσει πρόσθετη πρόσφυση στα κανάλια μόνο εάν όλα τα εξαρτήματά του είναι κατασκευασμένα σε ορισμένες διαστάσεις. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εγκατάσταση θα πρέπει να διεξάγεται, που εργάζονται σε ύψος, έτσι είναι καλύτερα να το κάνουμε μαζί και με ασφάλεια. Εάν δεν είστε βέβαιοι στις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με τους επαγγελματίες που έχουν εμπειρία στην κατασκευή και την εγκατάσταση αυτών των απαραίτητων συσκευών.

Εκτροπέας στην καμινάδα με τα χέρια σας: σχέδια και διαγράμματα

Περιεχόμενα

Deflector - η απλούστερη συσκευή, η οποία επιτρέπει την αύξηση της έλξης, έτσι ώστε ο καπνός να αφήνει τον σωλήνα πιο γρήγορα

Ποικιλίες εκτροπέων ανακλαστήρα

Υπάρχουν ανακλαστήρες των ακόλουθων τύπων:

 • TsAGI. Η πιο δημοφιλής παραλλαγή. Στο στόμιο της καμινάδας είναι προσαρτημένο ένα μικρό κανάλι, το οποίο θα παίξει το ρόλο ενός διαχύτη.
 • Το σχήμα του δίσκου. Αποτελείται από δύο μέρη, διαμορφωμένα σαν πλάκες. Το επάνω μέρος παίζει το ρόλο ενός γείσου, το χαμηλότερο που βλέπει προς τον σωλήνα, είναι στην πραγματικότητα ένας εκτροπέας.
 • Στρογγυλό εκτροπέα. Διαφέρει ελάχιστα από το TsAGI. Το κάλυμμα στον κυκλικό ανακλαστήρα βρίσκεται πάνω από το διαχύτη
 • Grigorovich;
 • Σε σχήμα Η.

Deflector - η απλούστερη συσκευή, η οποία επιτρέπει την αύξηση της έλξης, έτσι ώστε ο καπνός να αφήνει τον σωλήνα πιο γρήγορα

Οι ανακλαστήρες όλων των τύπων ταιριάζουν απόλυτα με το έργο τους. Αυξάνουν σημαντικά το βύθισμα και δεν αφήνουν τις ατμοσφαιρικές βροχοπτώσεις να πέσουν στην καμινάδα. Οι εκτροπείς, κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένα μέταλλα για να αντέχουν τις κλιματικές επιδράσεις. Στη λίστα παρατίθενται οι πιο συνηθισμένοι τύποι καπνιστών. Η συσκευή μπορεί να μοιάζει με οτιδήποτε, το κύριο είναι ότι εκπληρώνει το κύριο καθήκον της.

Σημαντικό: Σε περίπτωση απουσίας ανέμου, η συσκευή αρχίζει να επηρεάζει το φυσικό ρεύμα.

Κατασκευές διαφόρων εκτροπέων καπνοδόχου

Δημιουργία αυτο-εκτροπής

Το κόστος αυτής της συσκευής ξεκινά από 1000 ρούβλια, το ανώτερο σήμα είναι πολύ υψηλότερο. Δεν πρέπει να εξηγείται η σκοπιμότητα της αυτοπαραγωγής και της εγκατάστασης.

Ο εκτροπέας στην καμινάδα με τα χέρια τους είναι κατά προτίμηση συναρμολογημένος από γαλβανισμένο χάλυβα. Όμως, πρόσφατα, βρήκε μια αντικατάσταση με τη μορφή μετάλλου, το οποίο καλύπτεται με ένα προστατευτικό στρώμα πολυμερούς ή απλό σμάλτο. Στις περιπτώσεις όπου ο καπνός καπνού δεν έρχεται σε επαφή με θερμά ρεύματα προϊόντων καύσης, μπορεί να είναι κατασκευασμένος από πλαστικόΔιαβάστε το άρθρο σχετικά με την προστασία των καπνών καπνού πέρα ​​από αυτό το υλικό).

Βίντεο: η οδηγία για τη δημιουργία ενός εκτροπέα για μια καμινάδα στα χέρια

Πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός εκτροπέα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο στο οποίο θα εφαρμοστούν όλες οι διαστάσεις του μελλοντικού προϊόντος. Κατά την επιλογή του μεγέθους, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τη διάμετρο της καμινάδας. Αυτή η τιμή θα καθορίσει το ύψος του ίδιου του καπνιστή και το πλάτος του διαχυτή. Υπάρχει ένας πίνακας με τις κανονικές διαστάσεις της καμινάδας και του εκτροπέα:

Σημαντικό: Η παραγωγή ενός προβολέα ομίχλης πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες που δίνονται, διαφορετικά η απόδοση της συσκευής θα είναι χαμηλή.

Για να κάνετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας, είναι καλύτερο να κάνετε σχέδια σε πλήρες μέγεθος. Η σύγχυση με την κλίμακα μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία κατασκευής.

Κατά προσέγγιση σχέδιο των αναλογιών των διαστάσεων

Απαιτούμενα εργαλεία που θα απαιτηθούν για εργασία:

 • Σετ σχεδίου. Κλίμακα, δείκτη, χάρακα.
 • Ψαλίδι για μέταλλο, ξύλινο σφυρί, συσκευή για πριτσίνια.
 • Τρυπάνια και τρυπάνια με διαφορετικές διαμέτρους.

Συμβουλή: Εάν η καπνοδόχος σας έχει πολλές στροφές, τότε ο εκτροπέας πρέπει να εγκατασταθεί χωρίς αποτυχία. Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε διαστάσεις σε μεταλλικά τεμάχια με τη βοήθεια μοτίβων, αυτό θα εξαλείψει τα σφάλματα. Μπορείτε να κάνετε σχέδια για χαρτόνι. Εάν ο σωλήνας έχει τη μέγιστη δυνατή διάμετρο, στη συνέχεια, κατά την εγκατάσταση του εκτροπέα, χρησιμοποιήστε επεκτάσεις καλωδίων.

Στάδια εργασίας

Πρώτον, πρέπει να επιλέξετε τον τύπο του μετάλλου για την κατασκευή του εκτροπέα. Μετά από αυτό, αφού ολοκληρώσετε τους υπολογισμούς και βεβαιωθείτε για την ορθότητά τους, μπορείτε να αρχίσετε να κόψετε τις λεπτομέρειες του καπνού από το μέταλλο. Η τοποθέτηση του σώματος του διαχύτη πρέπει να τυλίγεται με τη μορφή πλάκας και στη συνέχεια, μέσα από τις τρυπημένες οπές, να στερεώνετε τα άκρα με πριτσίνια.

Ο ανώτερος και ο κατώτερος κώνοι είναι οριζόντια και ο κατώτερος κώνος χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση των συνδετήρων για τη σύνδεση της συσκευής με τον σωλήνα καμινάδας. Σας συμβουλεύουμε να μελετήσετε λεπτομερέστερα τα χαρακτηριστικά των καμινάδων χάλυβα στην ιστοσελίδα μας.

Ένα αρκετά απλό σχέδιο με κορυφή σε σχήμα κώνου μοιάζει με αυτό

Για να εγκαταστήσετε ένα καπναγωγό στον αγωγό καυσαερίων, η ανώτερη μονάδα πρέπει να αφαιρεθεί. Χρησιμοποιώντας ένα πάγκο εργασίας, η δομή είναι τοποθετημένη και στη συνέχεια τοποθετείται στη θέση της.

Συμβουλή: Ο τοποθετημένος ανακλαστήρας θα είναι εκτεθειμένος σε σημαντικούς ανέμους, επομένως οι σύνδεσμοι πρέπει να σφίγγονται καλά.

Ξεχωριστοί τύποι εκτροπέων

Αν μιλάμε για τον ανακλαστήρα για το τζάκι, τότε ο σχεδιασμός του προϊόντος zamorochek δεν προκύπτει. Αλλά στην περίπτωση των συσκευών θέρμανσης για υγρά καύσιμα, η ερώτηση είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ο εκτροπέας στην καπνοδόχο ενός λέβητα αερίου πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις. Οι διαστάσεις του θα πρέπει ιδανικά να προσαρμόζονται στην καπνοδόχο. Επιλέξτε το σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του λέβητα αερίου.

Πώς μπορεί να φαίνεται ολόκληρη η δομή στην κοπή: Λέβητας, καμινάδα, εκτροπέας κλπ.

Εάν ο ανακλαστήρας είναι πολύ μεγάλος, δεν θα δημιουργήσει την απαραίτητη ώθηση, ως αποτέλεσμα, η διαδικασία καύσης δεν θα είναι έντονη. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων της συσκευής, ο άνεμος μπορεί να φυσάει μέσα στην καμινάδα, η οποία μπορεί να σβήσει τη φωτιά στο λέβητα. Οι συνέπειες μπορούν μόνο να μαντέψουν.

Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας τι πρέπει να κάνετε αν ο λέβητας φυσάει μέσα από την καμινάδα και να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα ενδιαφέροντος.

Σημαντικό! Ο εκτροπέας καπνού για έναν λέβητα αερίου πρέπει απαραιτήτως να είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα αποφρακτήρα σπινθήρων.

Η ώθηση στην καπνοδόχο δεν συγκρατείται πάντα στο απαιτούμενο επίπεδο. Μπορεί να είναι πολύ ισχυρή λόγω των συχνών ανέμων, ή αδύναμη λόγω της απουσίας τους. Για την εξάλειψη τέτοιων προβλημάτων, χρησιμοποιήστε το deflector-weathervane. Στην καμινάδα εγκαθίσταται με τον ίδιο τρόπο όπως συνήθως.

Σε αυτόν τον καπνιστή, ολόκληρο το σώμα περιστρέφεται μαζί με τις λεπίδες, οι οποίες είναι καμπυλωμένες υπό συγκεκριμένη γωνία. Τα πτερύγια συνδέονται με το συγκρότημα εδράνου, έτσι ώστε η κατασκευή περιστρέφεται ελεύθερα κάτω από την κεφαλή του ανέμου και έχει έναν εκτροπέα προς την κατεύθυνσή του. Χάρη σε αυτό, η έξοδος καμινάδας προστατεύεται μόνιμα από τον άνεμο. Και τα προϊόντα της καύσης του καυσίμου ανεμπόδιστα πηγαίνουν στην προς τα εμπρός πλευρά.

Μια τέτοια weathervane θα σταθεροποιήσει το βύθισμα στην καμινάδα, ακόμη και σε ισχυρούς ανέμους. Στο σπίτι, δεν είναι δυνατή η δημιουργία μιας τέτοιας συσκευής. Χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό.

Σημαντικό: Δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύσετε σε έναν ανακλαστήρα weathervane, επειδή ένα μέταλλο κακής ποιότητας θα οξειδωθεί υπό την επίδραση της ατμοσφαιρικής επιρροής, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια δύσκολη περιστροφή των λεπίδων. Το χιόνι, η βροχή και άλλες βροχοπτώσεις, κατά κανόνα, πηγαίνουν προς την κατεύθυνση του ανέμου, έτσι ώστε ο weathervane να προστατεύσει από αυτά. Πίσω από το κινούμενο τμήμα της ατράκτου, είναι απαραίτητο να προσέξετε. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου. Ισχυρός άνεμος μπορεί να παραμορφώσει το κινητό, και ως εκ τούτου, μια αδύναμη σύνδεση.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ανακλαστήρων με πτερύγια για όλους τους τύπους θερμαντικών στοιχείων. Μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στους αγωγούς εξαερισμού για να βελτιώσουν την πρόσφυση. Ένας σημαντικός δείκτης είναι η θερμοκρασία λειτουργίας, επειδή κάτω από τη δράση του ο όγκος του μετάλλου από τον οποίο γίνεται ο ανακλαστήρας αλλάζει. Κατά την αγορά, φροντίστε να ρωτήσετε τον πωλητή σχετικά με αυτήν την παράμετρο.

Κατασκευαστές εταιρειών

Η ηγετική θέση στην αγορά τέτοιων συσκευών καταλαμβάνεται από τη WEST. Τα προϊόντα της έχουν γίνει δημοφιλείς πρόσφατα. Η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα συστήματα αφαίρεσης καπνού και παράγει πτερύγια για περισσότερο από μια δεκαετία.

Deflector στην καμινάδα: γιατί και πότε χρειάζεστε, είδη, επιλογές, σπιτικές επιλογές

Αν κοιτάξετε τους σωλήνες καπνού και εξαερισμού των διαμερισμάτων, τότε η ποικιλία των καπνιστών σε αυτά (εκτροπείς, flyvaroks) είναι καταπληκτική. Αλλά το κύριο καθήκον του εκτροπέα δεν είναι να διακοσμήσει την καμινάδα, αλλά να αυξήσει και να σταθεροποιήσει την πρόσφυση ανάλογα με τον καιρό και έτσι να βελτιώσει την απόδοση της συσκευής θέρμανσης και να μειώσει το κόστος θέρμανσης. Ο εκτροπέας του σωλήνα εξαερισμού μπορεί να παρέχει μη πτητικό (και ελεύθερο) εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής, βλ. Παρακάτω. Αλλά ταυτόχρονα, οι αντίπαλοι της τοποθέτησης των εκτροπέων στους σωλήνες των διαμερισμάτων στερούνται επίσης, και τα επιχειρήματα προς όφελός τους οδηγούν σε βαρύ. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να καταλάβει σε ποιες περιπτώσεις έχει νόημα να βάλει τον εκτροπέα στην καπνοδόχο ή στον εξαερισμό, τότε πώς να επιλέξετε το σωστό ή να το κάνετε μόνοι σας.

Εκτροπείς σε καμινάδες κατοικιών διαμερισμάτων

Το πιο σημαντικό ερώτημα

Πριν να επιλέξετε ή να κάνετε έναν εκτροπέα στο σωλήνα, πρέπει να αποφασίσετε - χρειάζεστε καθόλου; Ο εκτροπέας μπορεί να καταψύχεται, να εμποτίζεται με αιθάλη ή άνθρακα (εμπλουτισμένο με άνθρακα), να φράζει τα φύλλα με φύλλα, ανεμόμυλα ή σκόνη. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, εάν ο εκτροπέας βρίσκεται σε μια καμινάδα, οι κάτοικοι του σπιτιού κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Η απόδοση του καπναγωγού ή του εκτροπέα λέβητα αυξάνεται όχι πολύ, αλλά απαιτεί τακτική επιθεώρηση και καθαρισμό. Τουλάχιστον κάθε 3 μήνες για σόμπες στερεών καυσίμων και τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για φούρνους και λέβητες αερίου, υγρού καυσίμου ή πυρόλυσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να τοποθετήσει ένας ακατάλληλος εκτροπέας στον σωλήνα, δείτε το βίντεο:

Βίντεο: πόσο επικίνδυνες είναι οι εκτροπείς, οι ομπρέλες και οι καιρικές κολώνες στην καμινάδα;

Ως εκ τούτου, αν έχετε μια παλιά ξύλα ή σόμπα άνθρακα, αλλά δεν είναι πολύ καλή πρόσφυση και ο άνεμος φυσά μέσα στο σωλήνα, στη θέση της εκτροπής είναι καλύτερα να βάλετε μια απλή τρύπα καπνού, για παράδειγμα. μια ομπρέλα ή μια σκηνή. Και σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να κατανοήσετε σωστά ποιος εκτροπέας χρειάζεται για αυτόν τον συγκεκριμένο φούρνο / λέβητα με τη συγκεκριμένη καμινάδα. Είναι επίσης σημαντικό να μην συγχέεται ο εκτροπέας καπνού με εξαερισμό - οι μικροί έμποροι και οι συγγραφείς ορισμένων λαϊκών δημοσιεύσεων δεν βλέπουν τη διαφορά ή δεν το κάνουν.

Εξέλιξη του εκτροπέα

Η εκτροπή στα λατινικά σημαίνει "αντανακλάται" με την έννοια της "απόρριψης". Δεν κατευθύνεται με κάποιο τρόπο, όπως ένας ανακλαστήρας, αλλά μόνο στην άκρη. Μια κουκούλα στο σωλήνα καμινάδας από δέρματα, μεγάλα κοχύλια κλπ. ήδη πρωτόγονους ανθρώπους να θέσει για να αποφευχθεί η εμφύσηση ανέμου στον σωλήνα.

Στο ρόλο του εκτροπέα στη δημιουργία της έλξης, σταθεροποίηση παρά τις ιδιοτροπίες του καιρού και την ικανότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εκτροπής των συσκευών παραγωγής θερμότητας για πρώτη φορά εξεταστεί σοβαρά το TsAGI σχεδόν πριν από 100 χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρόσφατα εκκολαφθεί σοβιετική κυβέρνηση. Πριν από αυτό, οι μηχανικοί θερμότητας προσπάθησαν να βελτιώσουν τις καμινάδες για το σκοπό αυτό. Επίσκεψη σε παλιές φωτογραφίες τεράστιο pot-κοιλιά, όπως ένα ανεστραμμένο αχλάδι, τρομπέτα αμερικανική μηχανές ή μακρύ, λεπτό, με ροζέτα στο επάνω μέρος της αγγλικής;

Στην εκτροπή του TsAGI, ο ανάδοχος σχεδιαστής αεροσκαφών DP Grigorovich ανέλαβε μια δημιουργική συνεργασία με μια τέλεια καταρτισμένη μαθηματική συσκευή AF Vol'pert. Ο τελευταίος, επίσης, και ακόμη περισσότερο, είναι γνωστός για έργα στον τομέα της ραδιοεξοπλισμού (διάγραμμα Volpert-Smith κ.λπ.). Μαζί με ξεχωριστά Grygorovych Vol'pert αναπτύξει διάφορους τύπους διαφράγματα για διάφορους λόγους, όμως στην ειδική βιβλιογραφία περιγράφει διάφορες εκτροπείς Grigorovitch, Wolpert και Wolpert-Grigorovitch.

Στάδια εξέλιξης ενός εκτροπέα καπνού από μια απλή ομπρέλα σε έναν εκτροπέα TsAGI

Ο Γκιγκόροβιτς ξεκίνησε με το γεγονός ότι ο αεροδυναμικά υπολογισμένος σωστά το συνήθη καπνό ομπρέλας, pos. 1 στο Σχ. Αυτό έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της συσκευής. Cone Grigorovich - θυμηθείτε, είναι πολύ χρήσιμο. Wolpert προταθεί η παροχή ανέμου εκτροπέα ομπρέλα φούστα διαχύτη (θέση. 2), αλλά παρέμεινε εκτροπέα αεροδυναμικά ατελή cm. Κάτω. Συμπληρώθηκε από ένα βελτιωμένο σώμα περιστροφής αντί κουκούλας και κυλινδρικού κελύφους. Στο τέλος, η TsAGI εκτροπέα (Θεσ. 3) ασκήθηκε μετά από πολλές αεροδυναμική σήραγγα, μια κυβερνητική επιτροπή που εκδόθηκε ανταποκρίνεται πλήρως ΤΚ και πολλά επικάλυψη του.

Ο εκτροπέας TsAGI εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος στον κόσμο λόγω της τεχνικής του τελειότητας. Υπάρχουν τροποποιήσεις για διαφορετικούς σκοπούς, βλ. Παρακάτω. Αλλά άλλες εξελίξεις του Grigorovich και του Volpert δεν ήταν μάταιες - στη βάση τους αναπτύσσονται περισσότερα μοντέλα σύγχρονων εκτροπέων καπνού. Ποιο από αυτά είναι πιο κατάλληλο, θα μιλήσουμε για αυτό αργότερα.

Τύποι και σχέδια

Όλες οι ποικιλίες των εμπορικών ονομασιών των εκτροπέων καπνού ταιριάζουν σε έναν περιορισμένο αριθμό τύπων σχεδιασμού και αεροδυναμικών σχημάτων. Πρώτα απ 'όλα, η αλληλεπίδραση με το φυσικό βύθισμα των εκτροπέων καπνοδόχου χωρίζεται σε:

 • Ενεργός - με ενσωματωμένο εξαντλητικό καπνό εργασίας. Για να εξασφαλιστούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του εκτροπέα, ο αναρροφητήρας καπνού πρέπει να λειτουργεί συνεχώς ενώ καίγεται στον κλίβανο.
 • Ενεργός-παθητικός - ένας εξαντλητής καπνού είναι χαμηλής ισχύος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: πλήρης ηρεμία, καταιγίδα, υπερβολικά έντονη φωτιά κ.λπ. Τα ελάχιστα επιτρεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά της καμινάδας εξασφαλίζονται επίσης όταν ο εξάτμισης καπνού είναι απενεργοποιημένος.
 • Παθητικός-ενεργός - ο εκτροπέας δημιουργεί μια μικρή δική του πρόσφυση με έναν μη πτητικό τρόπο.
 • Παθητική - δεν υπάρχει σχέδιο του εκτροπέα.

Οι ενεργές εκτροπείς, τόσο πτητικές όσο και μη βέλτιστες για θερμοσίφωνες χαμηλής ισχύος, δεν εξετάζονται περαιτέρω. Από ενεργητική-παθητική θα ληφθεί υπόψη, σχεδιασμένο για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος 12V και κατάλληλο για παραγωγή από τα χέρια του.

Αεροδυναμικά σχήματα των εκτροπέων καπνοδόχου

Σύμφωνα με το αεροδυναμικό σχήμα, μπορεί να εντοπιστεί ο εκτροπέας της καπνοδόχου. (στην κορυφή του σχήματος):

 1. Αεροδυναμικά ατελής (ατελής) - στον χώρο που καταλαμβάνει ο εκτροπέας υπάρχει ένας "τσέπης" - μια περιοχή περιέλιξης στην οποία μπορεί να συσσωρευτεί αέρας, καπναέρια ή μίγματα αυτών.
 2. Αεροδυναμικά πλήρως ανοιχτό - δεν υπάρχει θήκη για άνεμο, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο εργασίας του εκτροπέα είναι ανοικτή στον άνεμο.
 3. Αεροδυναμικώς τέλεια κλειστή - δεν υπάρχει θύλακα αιολικής ενέργειας, ο άνεμος δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο εργασίας.
 4. Deflector-weathervane (βλ. Παρακάτω).
 5. Ο εκτροπέας των δονήσεων.

Αεροδυναμικά τέλεια εσωτερική εκτροπής πιο πολύπλοκη δομή και τεχνολογικά, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: λόγω της θέρμανσης του κελύφους είναι αεροδυναμικά τέλειο κλειστό διαφράγματα σχεδόν ο καθένας δίνει τη δική τους μη-πτητικών πόθους. Αυτός είναι ο μόνος παθητικός τύπος εκτροπέα, ικανός να αυξήσει το φυσικό ρεύμα της καμινάδας σε απόλυτη ηρεμία.

Σημείωση: αεροδυναμικά τέλεια κλειστού εκτροπέα και υπάρχει ο προαναφερθένς εκτροπέας TsAGI. Αυτό το αεροδυναμικό σχέδιο επινοήθηκε στο TsAGI.

Οι εκτροπείς των στροβίλων είναι εύκολο να αναγνωριστούν από ένα "σχισμένο" σχέδιο με αιχμηρές προεξοχές. Στην αεροδυναμική τους, όπως και στην αεροδυναμική στροβιλισμού γενικά, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα (η εξίσωση Navier-Stokes επιλύθηκε σε γενική μορφή μόνο πριν από 2 χρόνια). Είναι αδύνατη η πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εκτροπέα στροβίλου υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες με οποιαδήποτε καμινάδα. Συνεπώς, περαιτέρω, οι εκτροπείς δίνης δεν εξετάζονται. Το να πιστεύεις ή όχι στους παραγωγούς τους είναι δική σου επιχείρηση.

Αεροδυναμική

Σχέδια ρεύματος καυσαερίων σε εκτροπείς σε δημόσιες πηγές είναι επαρκείς. Αλλά από την άποψη του ιδιοκτήτη σπιτιού και του πλοιάρχου, η φύση της αλληλεπίδρασης του εκτροπέα με το φυσικό ρεύμα της καπνοδόχου και ο άνεμος στο επόμενο είναι πιο σημαντική. πτυχές:

 • Ο εκτροπέας θα επιδεινώσει την αρχική πρόσφυση;
 • Μπορεί ο εκτροπέας να αυξήσει την αρχική ώθηση στον άνεμο;
 • Πώς και πώς ο εκτροπέας αυξάνει τα φορτία ανέμου στον σωλήνα;
 • Είναι ο εκτροπέας αυτού του κυκλώματος επιρρεπής σε παγοκαλάρισμα / φράξιμο και βολικό για καθαρισμό;

Ο άνεμος είναι επομένως καλύτερο να μην θεωρείται από τη μετεωρολογική κλίμακα, αλλά με μια τραχιά διαβάθμιση της δύναμης και της δυναμικής του πεδίου ταχύτητας:

 1. ηρεμία.
 2. αδύναμη / μέτρια (μέτρια) - έως 6 σημεία στον μετεωρολογικό χάρτη καιρού.
 3. ισχυρή - 6-8 βαθμοί?
 4. πολύ ισχυρή - πάνω από 8 βαθμούς?
 5. έντονη - ο άνεμος οποιασδήποτε δύναμης είναι πραγματικά πεντανόστιμος ή αιχμηρός (έντονα κεκλιμένος προς τα επάνω ή προς τα κάτω), ή vzvirrenny.

Η ιδέα των αεροδυναμικών ιδιοτήτων των παθητικών εκτροπέων καπνού δίνεται στο Σχ. υψηλότερη.

Απλή κουκούλα

Ο συνηθισμένος καπνιστής στην καπνοδόχο ως ομπρέλα, αν είναι κατασκευασμένος με τη μορφή του κώνου του Γκιγκόροβιτς, δεν είναι τόσο άσχημα:

Καμινάδα με ομπρέλα σε σχήμα σκηνής.

 • Με μια μαζική καμινάδα που καταναλώνει θερμότητα, διατηρεί την πρόσφυση σε επιτρεπτά όρια για έναν κλίβανο ξύλου / άνθρακα σε έναν άνετο αέρα με δύναμη μέχρι μια σοβαρή καταιγίδα (10 βαθμοί).
 • Οποιοσδήποτε άνεμος μέχρι τον τυφώνα δεν δημιουργεί καταστροφικά φορτία στον αγωγό. μάλλον θα πέσει και θα πετάξει μακριά.
 • Δομικά απλό.
 • Ελαφρώς παγιδευμένο και φραγμένο, εύκολο να καθαριστεί ως ετήσιος έλεγχος και συντήρηση της καμινάδας.
 • Λόγω της ατελούς αεροδυναμικής, δεν είναι πολύ ευαίσθητη στη διαμόρφωση της ομπρέλας. Αν το σπίτι είναι σε ξηρασία, η ομπρέλα μπορεί να γίνει καπελάκι (δείτε την εικόνα στα δεξιά), η οποία απλοποιεί τη δουλειά και δίνει μεγάλες ευκαιρίες για το σχεδιασμό της.
 • Με μια καμινάδα 2-3 καναλιών (βλ. Παρακάτω) παρέχει τεχνικές παραμέτρους (εκτός από την αύξηση της ώσης στον άνεμο) όχι χειρότερη από τον αεροδυναμικά τέλειο κλειστό εκτροπέα.

Τα μειονεκτήματα ενός ατελούς εκτροπέα-καπνιστή είναι επίσης αρκετά σοβαρά:

 1. Σε περίπτωση ανεμοδαρμού μειώνεται το αρχικό βύθισμα τόσο ισχυρότερο όσο πιο έντονη θερμαίνεται ο κλίβανος. Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ο σκληρός ήσυχος χειμώνας: η σόμπα μπορεί να πνίξει και να φουσκώσει με καπνό.
 2. Σε έναν ισχυρό αέρα, είναι σε θέση να δημιουργήσει υπερβολική ώθηση, η οποία μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα των συμπαγών κλιβάνων καύσης (π.χ. ολλανδικές από 2,5-3,5 τούβλα) και τζάκια.
 3. Σε έναν πολύ ισχυρό / έντονο άνεμο, δεν φυσούν το σωλήνα και η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης δεν αποκλείονται.

Σε γενικές γραμμές, η ατελής ομπρέλα deflector είναι ο βέλτιστος καπνός για τον σωλήνα από τούβλα ενός κατάλληλα κατασκευασμένου και καλά περιποιημένου φούρνου στερεών καυσίμων, Λειτουργεί σε χώρους όπου οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι τρόποι να γίνουν ομπρέλες ομπρέλας είναι μη φουσκωμένοι (βλ. Παρακάτω), αλλά το περιπλέκουν σε σημείο που είναι συχνά απαραίτητο να επιλέξετε έναν αεροδυναμικά πλήρη ή τέλειο εκτροπέα.

Εξωτερική

Ο αεροδυναμικά ανοιχτός εκτροπέας δεν μειώνει την αρχική έλξη και το συγκρατεί σε οποιονδήποτε άνεμο μέσα στα όρια που επιτρέπονται για φούρνους και λέβητες σε στερεά, υγρά καύσιμα και αέριο. Είναι πολύ δύσκολο να καταψυχθεί, κοκκινισμένο και γεμάτο, αλλά εύκολα προσβάσιμο για καθαρισμό. Τα μειονεκτήματά του είναι τα εξής:

 • Ένα βελτιωμένο σώμα περιστροφής αντί κουκούλας είναι ένας πολύπλοκος τεχνολογικά κόμπος.
 • Ο προκύπτων φορέας των φορτίων ανέμου είναι τέτοιος ώστε ο αεροδυναμικά ανοικτός εκτροπέας τείνει να καταρρεύσει τον σωλήνα, ενώ η ίδια η ομπρέλα πετάει.
 • Στον άνεμο ισχυρότερο από 8 σημεία, το πλευρικό φορτίο στον σωλήνα αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια αυξάνεται σύμφωνα με τον νόμο εξουσίας.
 • Κακή σβήνει το δυναμικό φορτίο από τις ριπές του ανέμου, έτσι ώστε ο αγωγός τούβλου που ανοίγει ο εκτροπέας δεν μπορεί να ρυθμιστεί.
 • Δεν είναι κατάλληλο για συσκευές πυρόλυσης που παράγουν θερμότητα: σε ισχυρό αέρα, τα αέρια πυρόλυσης απορροφούνται αμέσως και ο κλίβανος / λέβητας σβήνει.
 • Λίγοι είναι κατάλληλοι για το σχεδιασμό: οι κηλίδες και τα σχήματα καταστρέφουν τη συνολική αεροδυναμική. Το μόνο μέρος όπου είναι δυνατόν να τοποθετηθούν διακοσμητικά αντικείμενα είναι ο άνω πόλος του σώματος περιστροφής και το κάτω άκρο του διαχύτη (βλ. Παρακάτω).

Σημείωση: σε μια εποχή που εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαμε πειράματα σχετικά με τη χρήση ανοικτών εκτροπέων στις μηχανές, για να αυξήσουμε την απόδοση σε χαμηλή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό - στη μεσαία γραμμή μια γλώσσα φλόγας έδειξε από το σωλήνα, και κανένας δεν θα μπορούσε να επιταχύνει στην ταχύτητα σχεδιασμού.

Γενικά, ο αεροδυναμικώς ανοιχτός εκτροπέας είναι κατάλληλος για όλους τους τύπους συσκευών θέρμανσης, εκτός από την πυρόλυση. Υπό την προϋπόθεση ότι ο εκτροπέας ελέγχεται και καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε 2 μήνες και πριν από κάθε φούρνο, ελέγχεται η ώθηση. Είναι πολύ κατάλληλο για καπνοδόχους με ανεπαρκή πρόσφυση και ιδιαίτερα για φούρνους λουτρών: δεν υπάρχουν περιπτώσεις τριβής στα λουτρά λόγω του ανοικτού εκτροπέα. Δεν είναι εύκολο να πνιγεί σωστά το λουτρό και ο έλεγχος του εκτροπέα δεν θα τον περιπλέξει.

Σημείωση: υπάρχουν τύποι ανοικτών εκτροπέων, οι οποίοι πρακτικά δεν δημιουργούν πλευρικά φορτία στον σωλήνα και είναι κατάλληλοι για εύθραπτες κεραμικές και γυάλινες καμινάδες, βλέπε Εικ. στα δεξιά. Ωστόσο, η σκόνη, τα συντρίμμια και η αιθάλη συσσωρεύονται στο ανοικτό σώμα περιστροφής, που καταστρέφει την αεροδυναμική της συσκευής και είναι δύσκολο να καθαριστεί. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές συστήνουν τέτοια προϊόντα μόνο για λέβητες αερίου σε χώρους με πολύ σκονισμένο αέρα.

Τέλεια

Τα πλεονεκτήματα του αεροδυναμικά τέλειου κλειστού εκτροπέα καθορίζονται παραπάνω. Επιπλέον:

 • Αεροδυναμικώς τέλειος κλειστός εκτροπέας παρέχει σταθερότητα έλξης σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες, επαρκή για κάθε οικιακούς φούρνους και λέβητες.
 • Δεν φράζει και δεν παγώνει στο εσωτερικό, και ο παγετός και η σκόνη στο εξωτερικό έχουν ελάχιστη επίδραση στη λειτουργία του.
 • Με μικρές τροποποιήσεις είναι κατάλληλο για χρήση τόσο ως καπνός όσο και ως εξαερισμός μη πτητικές, βλέπε παρακάτω.
 • Εξαιρετικό δυναμικό φορτίο απόσβεσης από τις ριπές και επομένως κατάλληλο για εγκατάσταση σε σωλήνες οποιουδήποτε υλικού.
 • Σε ένα οβάλ, τριγωνικό ή τετράγωνο κέλυφος μπορεί να συγκλίνει καμινάδα δοκού 2-3-4.

Τα μειονεκτήματα ενός κλειστού εκτροπέα δεν είναι τόσο σημαντικά:

 1. Η πλευρική δύναμη στον αγωγό στον άνεμο μέχρι την ισχυρή δίνει περισσότερο από την ανοικτή, αλλά στη συνέχεια αυξάνει γραμμικά με την αύξηση του ανέμου, δηλ. Ο σωλήνας κάτω από τον ανοιχτό εκτροπέα μπορεί πάντοτε να ενισχυθεί ή να ενισχυθεί με τοποθέτηση.
 2. Είναι πολύ σύνθετη στη δομή και την τεχνολογία.
 3. Δεν είναι κατάλληλη για το σχεδιασμό: οποιεσδήποτε κηλίδες και εικόνες υποβαθμίζουν τη συνολική αεροδυναμική και ο χρωματισμός ενισχύει μόνο την ωφελιμιστική εμφάνιση του εκτροπέα.

Τεχνολογικά κόλπα

Λανθασμένη σχεδίαση ομπρέλας για την καμινάδα

Ο πρώτος κανόνας είναι - μην κάνετε μια ομίχλη όπως μια κεκλιμένη στέγη ή μια καμάρα κυλίνδρων (δείτε την εικόνα στα δεξιά). Αυτά είναι κατάλληλα μόνο για κινητές συσκευές, όταν ο άξονας της ομπρέλας μπορεί να στραφεί αυθαίρετα στον άνεμο. Ή ως διακοσμητικό για το falshdyhod. Υπάρχει μια τέτοια μόδα σε σπίτια με biofireplaces. Και σε άλλες περιπτώσεις, η ώθηση θα περπατήσει από τη βούληση των στοιχείων μέχρι το αντίθετο.

Επιπλέον, για να κάνετε τον εκτροπέα στην καμινάδα με τα δικά σας χέρια, θα πρέπει να μάθετε μερικά κόλπα των εργασιών κονσερβοποίησης. Πρώτα απ 'όλα - η ένωση των φύλλων στην πτυχή (πτυσσόμενη) ή η αναδίπλωση βλέπε εικ. παρακάτω. Τις περισσότερες φορές οι λεπτομέρειες των εκτροπέων συνδέονται με μία μόνο αναποδογυρισμένη πτυχή, αλλά για ομπρέλες ατελών εκτροπέων για διακοσμητικούς σκοπούς χρησιμοποιείται μερικές φορές μια διπλή μόνιμη ραφή.

Σύνδεση λεπτών μεταλλικών φύλλων σε διπλώματα (πτυσσόμενα)

Στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε από τις εξωτερικές διαστάσεις για να επισημάνετε τα σχέδια των τμημάτων του εκτροπέα. Για όσους προτιμούν να μελετήσουν με σαφήνεια, δίνουμε μια σειρά από μαθήματα βίντεο σχετικά με την κατασκευή των στοιχείων των εκτροπέων καπνού:

Εκτροπέας στην καμινάδα - κάνουμε εμείς μια αποτελεσματική συσκευή

Οποιαδήποτε θερμική συσκευή, ξεκινώντας από ένα συμβατικό φούρνο καύσης ξύλου και που τελειώνει με ένα λέβητα αερίου, μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει κανάλι καπνού. Αποστολή του είναι να δημιουργήσει επαρκή πρόσφυση. Εάν το κανάλι δεν το παρέχει, τότε θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια ειδική συσκευή που ονομάζεται εκτροπέας.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν φούρνους, φυσικό αέριο και άλλους λέβητες για τη θέρμανση του σπιτιού σας γνωρίζουμε ότι τέτοιες συσκευές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς καλή πρόσφυση. Δυσκολίες με αυτό, τείνουν να προκύψουν λόγω της καταβύθισης, ισχυρή ριπές ανέμου, συντρίμμια και τα φύλλα απόφραξη δίοδο για την εκκένωση προϊόντων καύσης. Αποφύγετε αυτά τα προβλήματα που επιτρέπουν την εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο. Θα καταλάβουμε τι είναι αυτή η προσαρμογή.

Deflector - μια συσκευή που είναι τοποθετημένη στην άκρη του σωλήνα για να αυξήσει την ώθηση της. Προστατεύει το κανάλι εξόδου του αερίου από τα συντρίμμια, φύλλα, χιόνι, σκόνη, βροχή, μικρά έντομα, εξαλείφει την πιθανότητα φυσά άνεμος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι deflectors (θα τους συζητήσουμε αργότερα). Σε αυτή την περίπτωση, όλα είναι δομικά παρόμοια μεταξύ τους. Η τυπική συσκευή για την παροχή πρόσφυσης αποτελείται συνήθως από:

 • εξωτερικό άνω μέρος (συνήθως κυλινδρικό) - διαχύτη.
 • ακροφύσιο εισόδου.
 • στέγαση ·
 • ομπρέλα (κουκούλα) και ειδικά εξαρτήματα (βραχίονες) για την πρόσδεσή του.

Ο εκτροπέας λειτουργεί πολύ απλά. Οι ροές αέρα συγκρούονται με το διαχύτη, ρέουν γύρω από αυτό το φράγμα, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό κάποιας αραίωσης. Αυτό είναι που κάνει την έλξη στην καμινάδα πιο αποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, η συσκευή λειτουργεί σε βάρος του νόμου Bernoulli (η αραίωση των αέριων μαζών σχηματίζεται λόγω της επιτάχυνσής τους κατά τη ροή γύρω από κάθε στερεό φράγμα). Αυτή η αρχή λειτουργίας της συσκευής εξαλείφει τον κίνδυνο μονοξειδίου του άνθρακα και καπνού που επανέρχονται στον σωλήνα. Και αυτό, πρέπει να συμφωνήσετε, είναι σημαντικό.

Οι εκτροπείς χωρίζονται σε διάφορους τύπους. Περιγράψτε πολύ σύντομα τα πιο δημοφιλή σχέδια:

 1. 1. Η συσκευή TsAGI. Τα περισσότερα σπίτια και κτίρια είναι εξοπλισμένα με τέτοιους εκτροπείς. Έχουν σχήμα κυλίνδρου, κατάλληλο για σωλήνες διαφορετικών χρήσεων (καπνός, εξαερισμός), έτσι αποκαλούνται συχνά καθολικοί. Ένα ειδικό κανάλι είναι σταθερό στη συσκευή του TsAGI. Στην διατομή, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το σωλήνα. Αυτό το κανάλι παίζει ρόλο διαχύτη. Οι ριπές του ανέμου συγκρούονται με αυτό, σχηματίζοντας μια μπάρα κενού στην πλάτη και την εμπρόσθια πλευρά και περιοχές με αυξημένη πίεση στις πλευρές.
 2. 2. Deflector Grigorovich. Είναι παρόμοιο με τη συσκευή που περιγράφηκε παραπάνω. Αλλά χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ιδιοκτησία. Η ανάπτυξη του Grigorovich έχει αποδειχθεί σε περιοχές με χαμηλό και χαμηλό ανέμους. Ακόμη και όταν ο δρόμος είναι τελείως άνεμος, αυτός ο εκτροπέας δίνει εξαιρετική πρόσφυση.
 3. 3. Η κατασκευή του Khanzhonkov. Είναι κατασκευασμένο με τη μορφή ενός επιπλέον τοίχου γύρω από έναν καπνό ή σωλήνα εξαερισμού. Απαραίτητα εξοπλισμένο με αδιάβροχο με τη μορφή πλάκας. Αυτό το στοιχείο είναι θαμμένο μέσα στον πρόσθετο τοίχο και λειτουργεί ως θόλος.
 4. 4. Γύρος συσκευή Volpert. Διαρθρωτικά διαφέρει από το τσάι από το ανώτερο τμήμα του. Συνήθως οι εκτροπείς της στρογγυλής μορφής τοποθετούνται σε μονοπάτια καπνού σε σάουνες και λουτρά. Κατασκευάστε συσκευές από χαλκό, ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο.
 5. 5. Αστάτο (poppet). Ένα ανοιχτό προϊόν που εγγυάται εξαιρετική πρόσφυση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση του ανέμου. Χαρακτηρίζεται από απλή κατασκευή και υψηλή λειτουργική αξιοπιστία. Είναι κατασκευασμένο από μέταλλο (ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο χάλυβα).
 6. 6. Περιστρεφόμενος εκτροπέας. Εάν η θέρμανση στο σπίτι γίνεται με τη βοήθεια ενός λέβητα φυσικού αερίου, οι ειδικοί συμβουλεύουν την εγκατάσταση ενός τέτοιου προϊόντος. Έχετε υπόψη σας! Οι περιστρεφόμενες δομές δεν λειτουργούν με έντονο πάγο και σε καιρικές συνθήκες.

Λιγότερο δημοφιλείς είναι οι εκτροπείς με πτερύγιο στο πάνω μέρος και περιστρεφόμενο σώμα, συσκευές σχήματος Η, σφαιρικά προϊόντα, συσκευές Shenard. Έχουν μια πιο σύνθετη κατασκευή. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να ονομάσουμε καθολική.

Εκτός από μια καθαρά χρηστική λειτουργία, οι εκτροπείς έχουν διακοσμητική αξία. Δίνουν την οροφή και ολόκληρο το κτίριο μια πλήρη θέα, κάνουν την κατασκευή του πρωτοτύπου. Οι περιγραφόμενες συσκευές επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη το χρησιμοποιούμενο υλικό στέγης και το αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου. Οι εκτροπείς έρχονται με ημικυκλικά και επίπεδα ανώτερα τμήματα, με μια λεγόμενη οροφή, με καπάκι ανοίγματος.

Παραδοσιακά, οι κουκούλες είναι κατασκευασμένες από γαλβανισμένο μέταλλο. Αυτά τα προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν σκουριάζουν υπό την επίδραση ατμοσφαιρικών βροχοπτώσεων, φαίνονται αρκετά ευδιάκριτα σε οποιαδήποτε στέγη.

Πρόσφατα, οι κατασκευαστές καλύπτουν επιπλέον μεταλλικές κατασκευές με πλαστικά ή σμάλτο προστατευτικά στρώματα. Αυτό αυξάνει περαιτέρω το χρόνο λειτουργίας των προϊόντων. Είναι αλήθεια ότι τα πλαστικά στρώματα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στην οπή. Αν πρόκειται για καμινάδα, αυτή η επιλογή είναι απαράδεκτη λόγω του υψηλού κινδύνου καταστροφής της επικάλυψης υπό την επίδραση του θερμού αέρα.

Μια στοιχειώδης και επομένως αξιόπιστη λειτουργία ενός εκτροπέα είναι απλή η τοποθέτηση των χεριών. Θα περιγράψουμε αυτή τη διαδικασία λεπτομερώς αργότερα. Αλλά πρώτα πρέπει να εκτελέσετε έναν ικανό υπολογισμό και να σχεδιάσετε τον εκτροπέα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχέδια και διαστάσεις έτοιμες. Ειδικές δυσκολίες δεν θα προκληθούν από την ανεξάρτητη επιλογή τους.

Ο υπολογισμός βασίζεται στον ορισμό τριών διαστάσεων (βλέπε σχέδιο):

 • D είναι το πλάτος του διαχυτήρα.
 • H είναι το ύψος ολόκληρης της συσκευής.
 • δ - εσωτερικό τμήμα του σωλήνα εξαγωγής καπνού (διάμετρος του εκτροπέα).

Το πλάτος κυμαίνεται μεταξύ 24-100 cm, ύψος - 14-60, διάμετρος - 10-50. Ειδικές τιμές επιλέγονται από την πλάκα.

Όταν θέλετε να υπολογίσετε τη συσκευή, της οποίας τα βασικά στοιχεία είναι σπάνια γεωμετρικές παραμέτρους, να επικεντρωθεί στις ακόλουθες συστάσεις: πλάτος διαχύτη λάβει 1,2-1,3 φορές μεγαλύτερο σωλήνα, το ύψος της συσκευής - στο 1.6-1.7, το πλάτος της κουκούλας - σε 1,7-1,9. Αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Διαφορετικά, ο τελικός εκτροπέας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την απομάκρυνση προϊόντων καύσης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην είσοδο των ενώσεων μονοξειδίου του άνθρακα πίσω στο σωλήνα.

Μετά την εκτέλεση υπολογισμών και την κατάρτιση σχεδίων αποθήκευση τέτοιων εργαλείων: svarochnik, μέταλλο ψαλίδι, μετροταινία, ανοικτού άκρου κλειδί (παρέχεται), ένα κολάρο, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, περικόχλια και κοχλίες, ένας βούλγαρος, μία μεταλλική λωρίδα. Ως υλικό για την κατασκευή των συσκευών για χρήση flue γαλβανισμένα χαλυβδοελάσματα (μέταλλο λαμβάνει 0,3-0,5 mm πάχος).

Τώρα προχωρούμε στο κύριο πράγμα - κάνουμε τον εκτροπέα Grigorovich. Γιατί; Για το λόγο ότι είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε περιοχή. Σε όλες τις καιρικές συνθήκες, μια τέτοια συσκευή θα παρέχει σταθερό ρεύμα στο σωλήνα.

Η διαδικασία είναι η εξής:

 1. 1. Παρατηρούμε τα περιγράμματα όλων των στοιχείων του εκτροπέα σε ένα φύλλο μετάλλου. Συμβουλή: είναι πιο βολικό να αφαιρείτε πρώτα σε μέγεθος ζωής τα σχέδια των λεπτομερειών από πυκνό χαρτόνι και να τα διασχίζετε κατά μήκος του περιγράμματος στο σίδερο.
 2. 2. Κόψτε το οπίσθιο κώνο του μεταλλικού φύλλου, το διαχύτη, τον εξωτερικό κύλινδρο, το καπάκι.
 3. 3. Αναδιπλώστε το σώμα της συσκευής, τραβήξτε το γύρω από τις άκρες, στερεώστε τη δομή με πριτσίνια.
 4. 4. Λυγίζουμε και συνδέουμε τα υπόλοιπα στοιχεία σύμφωνα με την ίδια αρχή. Αντί για πριτσίνια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να συγκολληθούν μπουλόνια.
 5. 5. Λαμβάνουμε μια μεταλλική λωρίδα, κόβουμε από τα στηρίγματα για να στερεώσουμε την κουκούλα.
 6. 6. Τα προετοιμασμένα στοιχεία στερέωσης τοποθετούνται από το εξωτερικό του κώνου διάχυσης. Βέλτιστο να γίνει αυτό με συγκόλληση.
 7. 7. Περιστρέψτε τον κώνο στην ομπρέλα (βίδες ή συγκολλημένη άρθρωση).

Ο εκτροπέας είναι έτοιμος. Μένει μόνο να το συλλέξει και να το εγκαταστήσει στην καμινάδα. Μια τέτοια πράξη είναι δυνατή κάτω από κάθε τεχνίτη στο σπίτι. Η συναρμολόγηση της δομής έχει ως εξής: τοποθετήστε πρώτα τον κάτω κύλινδρο στην καπνοδόχο, στερεώστε τον με βίδες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το διαχύτη στον τοποθετημένο κύλινδρο, χρησιμοποιώντας έναν σφιγκτήρα για στερέωση. Το τελευταίο βήμα είναι να στερεώσετε τον κώνο και την κουκούλα πίσω στις αγκύλες.

Κάνουμε όλες τις συνδέσεις όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες και ανθεκτικές! Θυμηθείτε ότι ο αυτοδιαμορφωμένος εκτροπέας θα εκτεθεί σε σοβαρά φορτία ανέμου. Εάν η εγκατάσταση του εκτροπέα εκτελείται σε ένα μεγάλο κανάλι εξαερισμού ή καπνού, είναι επιθυμητό να στερεωθούν επιπρόσθετα τα στοιχεία της κατασκευής με τάνυση. Είναι εύκολο να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε χαλύβδινο σύρμα.

Ο εκτροπέας, κατασκευασμένος με δική του δύναμη, δεν θα έχει αναμφισβήτητα κάποια διακοσμητική αξία. Αλλά θα ανταποκριθεί απόλυτα στο βασικό της καθήκον - θα αυξήσει την ώθηση του ενδιαφέροντος έως τις 20-25. Επωφεληθείτε από αυτό θα εκτιμήσετε αμέσως μετά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Πώς να κάνετε έναν εκτροπέα στην καμινάδα με τα χέρια σας - σχέδια και σχέδια

Σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει εστία θέρμανσης είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ένα καλό βύθισμα στην καμινάδα. Σημαντικό στοιχείο στο σύστημα αφαίρεσης αερίων είναι μια συσκευή που ενισχύει το ρυθμό με τον οποίο αφήνουν τα προϊόντα καύσης. Αυτός ο σχεδιασμός ονομάζεται εκτροπέας, όχι μόνο αυξάνει την πρόσφυση, αλλά προστατεύει επίσης το κανάλι από το να πάρει τα συντρίμμια ή τις βροχοπτώσεις. Ο σχεδιασμός αυτού του προϊόντος είναι αρκετά απλή, που μας επιτρέπει να παράγουμε έναν εκτροπέα στην καμινάδα με τα χέρια του - τα σχέδια, τα οποία μπορούν να κάνουν το σχεδιασμό, σαφή και απλή.

Περιεχόμενα

Σημαντικά σημεία προετοιμασίας για τη συναρμολόγηση ↑

Υπάρχουν πολλοί τύποι συσκευών που αυξάνουν το βύθισμα στην καμινάδα. Υπάρχουν αρκετά απλά στις επιλογές παραγωγής που είναι δημοφιλείς - οι εκτροπείς TsAGI, Grigorovich, οι αναθυμιάσεις, που τοποθετούνται σε σωλήνες από τούβλα. Αν και τέτοιες σύνθετες δομές όπως τα πτερύγια καιρού έχουν ένα πλεονέκτημα χάρη στο οποίο απολαμβάνουν και την επιτυχία - αυτές οι συσκευές παρέχουν αξιοπρεπή έλξη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση του ανέμου.

Τι χρειάζεται από τα υλικά και τα εργαλεία ↑

Όταν δημιουργείτε οποιοδήποτε από αυτά τα ακροφύσια στο σωλήνα για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά και εργαλεία που δεν απαιτούν τέτοιες ειδικές ικανότητες, όπως, για παράδειγμα, την ικανότητα να εργάζεστε με μια μηχανή συγκόλλησης. Για να κάνετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας, αρκεί να χρησιμοποιήσετε:

 • kiyanku από δέντρο ή καουτσούκ.
 • ψαλίδια για μέταλλο.
 • ρουλέτα;
 • κυβερνήτης.
 • ειδική κιμωλία για μέταλλο.
 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • εγχειρίδιο πριτσίνια?
 • τρυπάνια για μέταλλο.
 • Ράψιμο για μέταλλο.
 • ψαλίδι συνηθισμένο?
 • απλό μολύβι.

Κάντε μια συσκευή απλή, έχοντας στο απόθεμα:

 • φύλλο μετάλλων, για παράδειγμα, γαλβανισμένος σίδηρος.
 • μεταλλική ταινία ή μικρή γωνία χάλυβα μεγέθους?
 • πριτσίνια αλουμινίου (τα τρυπάνια επιλέγονται σύμφωνα με τη διάμετρο των καρφιών).
 • για να στερεώσετε το προϊόν στους κοχλίες καμινάδας με παξιμάδια.
 • χαρτόνι για την προετοιμασία των σχεδίων.

Το πρώτο στάδιο των έργων - σχεδίων και προτύπων

Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε έναν εκτροπέα για την καμινάδα με τα χέρια σας, ετοιμάστε σχέδια με απλό χαρτί. Για κάθε επιλογή, υπάρχει ένας ορισμένος λόγος που επηρεάζει την αποδοτικότητα της συσκευής στην αφαίρεση των αερίων. Επομένως, δημιουργείται μια διάταξη προϊόντων με διαστάσεις, σύμφωνα με την οποία θα υπολογιστεί η απαραίτητη ποσότητα υλικών και θα δημιουργηθούν σχέδια για την κοπή λαμαρίνας.

Μετά την προετοιμασία των σχεδίων, κατασκευάζονται σχέδια, τα οποία χρησιμοποιούνται αργότερα για την κατασκευή των στοιχείων μιας συγκεκριμένης συσκευής. Έχοντας κάνει τα απαραίτητα σχέδια, προχωρήστε στη δημιουργία μιας δομής από μέταλλο.

Deflector Grigorovich - στάδια κατασκευής ↑

Το απλούστερο προϊόν είναι η συσκευή Grigorovich, η οποία είναι εύκολη για τους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν.

Υπολογισμοί και προετοιμασία των σχεδίων ↑

Κατά την σχεδίαση των σχεδίων και την τοποθέτηση των διαστάσεων αυτού του προϊόντος, ισχύουν οι ακόλουθες σχέσεις:

 • Το ύψος της δομής είναι περίπου 1,7d.
 • η κουκούλα πρέπει να έχει πλάτος 2d.
 • το πλάτος του διαχύτη θα πρέπει να είναι περίπου 1,3d.

Το σύμβολο d σημαίνει τη διάμετρο του καναλιού καπνού. Εάν εφαρμοστεί διαφορετικός λόγος μεγέθους κατά την κατασκευή, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση της δημιουργηθείσας συσκευής.

Οι σχεδιαζόμενες εικόνες χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία σχεδίων που χρησιμοποιούνται για την κοπή γαλβανισμένου σιδήρου σε στοιχεία, από τα οποία στη συνέχεια συναρμολογείται το προϊόν. Για να το κάνετε αυτό, σε χαρτόνι, χρησιμοποιώντας ένα χάρακα, ένα μέτρο ταινιών και ένα μολύβι, μεταφέρετε ένα περίγραμμα στοιχείων στο αναπτυγμένο είδος και σε πλήρες μέγεθος. Κάνοντας έναν εκτροπέα σε έναν σωλήνα καμινάδας σχεδιασμού του Γρηγορόβιτς, ετοιμάστε καμπύλες για τον εξωτερικό κύλινδρο, έναν διαχύτη και ένα καπάκι.

Βήματα και αποχρώσεις της κατασκευής του εκτροπέα ↑

Στη συνέχεια εκτελείται η ακόλουθη εργασία με μέταλλο:

 1. Χρησιμοποιώντας προετοιμασμένα σχέδια, πάνω σε μεταλλικά φύλλα, γίνονται περιγράμματα των απαραίτητων λεπτομερειών, περιστρέφοντας ειδικά τεμάχια χαρτονιού με κιμωλία. Εάν δεν υπάρχει ειδική κιμωλία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό μολύβι. Στο περίγραμμα των τμημάτων στις θέσεις επικάλυψης προσθέστε 20 mm, γεγονός που θα επιτρέψει τη διατήρηση της απαραίτητης διαμόρφωσης των τελικών στοιχείων κατά τη συναρμολόγηση.
 2. Με ψαλίδι μετάλλου που απαιτείται για την συναρμολόγηση των στοιχείων κόβονται από γαλβανισμένο μέταλλο, παρασκευάζοντας έτσι ξεδιπλωμένη εξωτερικού κυλίνδρου, κώνου, τα δύο τμήματα της καμπάνας - καμπάνα-ομπρέλα με ανεστραμμένου κώνου.
 3. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το εργαλείο, κόψτε σε κομμάτια των απαραίτητων μεταλλικών ταινιών μήκους ή σε μια γωνία, μέσα από την οποία θα συνδέονται όλα τα στοιχεία με το τελικό προϊόν.
 4. Οι λεπτομέρειες δίδονται με το απαραίτητο σχήμα κάνοντας διπλώνοντας και κάνοντάς το με κάποιο τρόπο.
 5. Το επόμενο βήμα είναι η συναρμολόγηση του προϊόντος. Τα στοιχεία στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, τρυπήστε τις απαραίτητες τρύπες. Χρησιμοποιώντας τα πριτσίνια που τοποθετούνται στις προετοιμασμένες τρύπες, τα εξαρτήματα στερεώνονται μεταξύ τους.
 6. Για την τοποθέτηση της συσκευής σε Grigorovitch καμινάδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο επιλογές - στην πρώτη περίπτωση το σημείο στερέωσης είναι διάτρητοι διαμπερείς οπές μέσω των οποίων η δομή συνδετήρα στερεώνεται στο καμινάδα, στη δεύτερη πραγματοποίηση είναι κατασκευασμένο από ένα συγκρότημα συσφίξεως λωρίδα οπότε ο εκτροπέας στερεώνεται στο σωλήνα.

Η διαδικασία κατασκευής του εκτροπέα TsAGI ↑

Εξίσου συνηθισμένη είναι μια συσκευή που αναπτύχθηκε στο Κεντρικό Αεροϋδροδυναμικό Ινστιτούτο (TsAGI). Χάρη σε ένα απλό σχέδιο, δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε έναν τέτοιο εκτροπέα με τα χέρια σας.

Προετοιμασία σχεδίων και προτύπων ↑

Αρχικά, τα σχέδια ετοιμάζονται, στην προετοιμασία των οποίων παράγεται ένας υπολογισμός των διαστάσεων του προϊόντος. Η διάμετρος της καπνοδόχου, που υποδηλώνεται με το σύμβολο d, λαμβάνεται ως βάση. Κατά το σχεδιασμό των προϊόντων χρησιμοποιήστε την ακόλουθη αναλογία:

 • το μέγεθος του ευρέος μέρους του διαχυτή είναι 1,25d.
 • διάμετρος του δακτυλίου - 2δ.
 • ύψος δακτυλίου - 1,2d.
 • απόσταση από το κάτω άκρο του δακτυλίου έως το στενό τμήμα του διαχυτήρα - d / 2.
 • διαχύτης ύψους - d / 2 + 1,2d;
 • πλάτος ομπρέλας - 1,7d.

Από το πόσο σωστά θα γίνουν τα μοτίβα, εξαρτάται η ευκολία συναρμολόγησης του προϊόντος από τα στοιχεία που δημιουργούνται από τέτοια σχέδια και στο μέλλον αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού. Θα πρέπει να προετοιμάσετε σχέδια για τα ακόλουθα μέρη:

Χαρακτηριστικά της δημιουργίας μοτίβων διάχυσης και ομπρέλας ↑

Για να κάνετε τα μοτίβα του διαχύτη, είναι απαραίτητο να κάνετε τον σωστό υπολογισμό, λόγω του οποίου θα πάρετε μια εικόνα με το απαραίτητο περίγραμμα. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε την επιλογή δημιουργίας κόλουρου κώνου. Ως δεδομένα στα οποία θα βασιστεί ο υπολογισμός, λάβετε τα εξής:

 • διάμετρος της καμινάδας - d1.
 • διάμετρος του κύκλου, το μέγεθος του οποίου αυξάνει τον διαχύτη στο ευρύ τμήμα - d2.
 • διαχυτήρας ύψους - Η.

Με ένα μοτίβο για μια ομπρέλα είναι ευκολότερη. Είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε έναν κύκλο με διάμετρο 1,7d. Στη συνέχεια - δύο γραμμές ακτίνας έτσι ώστε η γωνία μεταξύ τους να είναι 30 °. Στη συνέχεια κόψτε το χαρτόνι, θυμηθείτε να κόψετε την περιοχή μεταξύ των δύο γραμμών ακτίνων.

Τα πρότυπα για τον εξωτερικό δακτύλιο και το σωλήνα εισόδου έχουν ορθογώνιο σχήμα, ώστε να μπορούν να γίνουν εύκολα.

Διαδικασία για την κατασκευή του εκτροπέα TsAGI ↑

Μετά την προετοιμασία των προτύπων, η εργασία αρχίζει με το μέταλλο. Κάνοντας τον εκτροπέα στον σωλήνα με τα χέρια του, κάντε τα εξής:

 1. Μέσα από τα πρότυπα τραβήξτε τα απαραίτητα περιγράμματα των λεπτομερειών στο μέταλλο. Στην περίπτωση αυτή, προσθέστε 20 mm στις περιοχές επικάλυψης. Οι γραμμές εφαρμόζονται με ειδική κιμωλία ή απλό μολύβι.
 2. Ψαλίδια για το μέταλλο κόβουν τα μέρη κατά μήκος του περιγράμματος στην ξεδιπλωμένη μορφή.
 3. Μέσω ενός κορδονιού, μεταλλικών ταινιών ή μιας γωνίας από μέταλλο κόβονται σε τεμάχια του απαραίτητου μήκους - αυτά τα κομμάτια θα χρησιμοποιηθούν για τη στερέωση των δομικών στοιχείων από γαλβανισμένο σίδερο.
 4. Τα κομμένα στοιχεία κάμπτονται σωστά, δημιουργούνται τρύπες στις επικαλυπτόμενες περιοχές και οι άκρες στερεώνονται με πριτσίνια.
 5. Ακολούθως, το προϊόν συναρμολογείται - τα στοιχεία τρυπιούνται σε σημεία αλληλοεπικάλυψης, τα τμήματα στερεώνονται σε σχέση το ένα με το άλλο με πριτσίνια μέσω των οπών που προκύπτουν.
 6. Στερέωση στη δομή καπνοδόχο μπορεί να παρασκευαστεί σε δύο παραλλαγές - κάνουν τρύπες για τοποθέτηση στο σωλήνα εισόδου, ή μακρύτερα από τη μεταλλική ταινία για να κάνει μια σφιγκτήρα ζεύξης, η οποία θα απαιτηθούν για την βίδα με ένα παξιμάδι.

Κάνοντας ένα ακροφύσιο σε μια καμινάδα με ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο τμήμα ↑

Δημιουργώντας μια καμινάδα εκτροπής, η οποία έχει μια τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο εκδόσεις της δομής.

Χρησιμοποιήστε την κατασκευή του προσαρμογέα ↑

Αρχικά, ετοιμάστε ένα σχέδιο και ένα πρότυπο, το οποίο θα αποκοπεί από γαλβανισμένο μεταλλικό προσαρμογέα σε εκτεταμένη μορφή.

Μετά την προετοιμασία, τα μοτίβα πηγαίνουν να δουλέψουν με μέταλλο:

 1. Χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το περίγραμμα του προσαρμογέα εφαρμόζεται στο γαλβανισμένο μέταλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την περιοχή επικάλυψης, προσθέτοντας στο περίγραμμα 20 mm.
 2. Ψαλίδια για το μέταλλο κόβουν το προϊόν.
 3. Στη συνέχεια το επίπεδο στοιχείο διπλώνεται έτσι ώστε να λαμβάνεται το προϊόν του επιθυμητού σχήματος.
 4. Στη θέση της λείανσης, οι τρύπες με πριτσίνια κατασκευάζονται με ηλεκτρικό τρυπάνι.
 5. Η αλληλεπικαλυπτόμενη άκρη του προσαρμογέα είναι στερεωμένη με χειροκίνητο riveter.
 6. Για τη στερέωση στην καμινάδα δημιουργήστε οπές μέσω των οποίων ο προσαρμογέας που χρησιμοποιεί συνδετήρες θα στερεωθεί στον αγωγό.
 7. Στο σημείο σύνδεσης της συσκευής και του προσαρμογέα, γίνονται επίσης οπές για τους κοχλίες σύσφιξης.

Τεχνολογία δημιουργώντας έναν απλό ανιχνευτή καπνού ↑

Η δεύτερη επιλογή είναι η κατασκευή ενός προστατευτικού καλύμματος σε ορθογώνια καπνοδόχο. Με το καθήκον να φτιάξετε ένα καπνό στο σωλήνα με τα χέρια σας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει, καθώς ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικά απλός και οι υπολογισμοί είναι απλοί.

Το σχέδιο σχεδιάζεται με βάση υπολογισμούς, λόγω των οποίων καθορίζουν τις απαραίτητες διαστάσεις του προϊόντος. Στη συνέχεια, με βάση το σχέδιο, δημιουργούνται πρότυπα, που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των περιγραμμάτων των τμημάτων σε ένα φύλλο γαλβανισμένου σιδήρου.

Μετά την προετοιμασία του προτύπου, αρχίζουν να κάνουν το ίδιο το προϊόν:

 1. Χρησιμοποιώντας τα σχέδια, το ειδικό περίγραμμα της ξεδιπλωμένης καπνιστής ομπρέλας στο φύλλο γαλβανισμένου σιδήρου εφαρμόζεται με ειδική κιμωλία. Δεν είναι απαραίτητο να ξεχνάμε τις επικαλυπτόμενες θέσεις, προσθέτοντας 20 χιλιοστά στην ένωση των άκρων του τμήματος.
 2. Ψαλίδια για μεταλλικά κομμένα εξαρτήματα σύμφωνα με το εφαρμοσμένο περίγραμμα.
 3. Μια μεταλλική ταινία ή μια γωνία κόβει τα κομμάτια του απαιτούμενου μήκους σε ένα κομμάτι μετάλλου. Για να στερεώσετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιήσετε μια γωνία.
 4. Οι λεπτομέρειες που κόβονται από το φύλλο κάμπτονται έτσι ώστε η ομπρέλα ομπρέλας να παίρνει το απαραίτητο σχήμα.
 5. Στη συνέχεια, η συναρμολόγηση του προϊόντος πραγματοποιείται με διάτρηση στα σωστά σημεία των οπών και στερέωση των τμημάτων με πριτσίνια.

Αυτόματη εκτροπέα πτερυγίων ↑

Το Weathervane σας επιτρέπει να μειώσετε το ύψος του σωλήνα, αυξάνοντας την ώση, καθώς είναι πάντα στη σωστή αναλογία προς τον άνεμο, αποτρέπει τις βροχοπτώσεις στο σωλήνα και διακοσμεί την οροφή.

Εργαλεία και υλικά για εργασία ↑

Για να κάνετε μία από τις επιλογές fluharki στον σωλήνα καμινάδας με τα δικά τους χέρια, πρέπει να προσθέσετε στα παραπάνω εργαλεία και υλικά:

 • σύνολο κλειδιών?
 • τμήμα σωλήνων.
 • μεταλλική (κατά προτίμηση από ανοξείδωτο χάλυβα) ράβδο ή φινίρισμα ήδη έτοιμη?
 • Πλάκα κοπής για το σπείρωμα της ράβδου.
 • βιδώστε για το σπείρωμα κάτω από τους κοχλίες στερέωσης.
 • βίδες για τη στερέωση των ρουλεμάν στον σωλήνα.
 • 8 παξιμάδια, τα οποία θα πρέπει να βιδωθούν πάνω στη ράβδο για να στερεώσουν τα έδρανα και να στερεώσουν το σώμα του εκτροπέα.
 • δύο έδρανα, το μέγεθος των οποίων επιλέγεται σύμφωνα με τη διάμετρο της ράβδου και την εσωτερική διάμετρο του σωλήνα.

Βήμα-βήμα οδηγίες και σημαντικές σημειώσεις ↑

 1. Αρχικά, γίνεται ένα σχέδιο, το οποίο παράγει περαιτέρω σχέδια για λεπτομέρειες από ένα φύλλο γαλβανισμένου χάλυβα.
 2. Χρησιμοποιώντας τις καμπύλες, εφαρμόστε τα περιγράμματα των στοιχείων του εκτροπέα στο χαλύβδινο φύλλο με μια ειδική κιμωλία ή δείκτη.
 3. Ψαλίδι για μεταλλικά κομμένα στοιχεία από μεταλλικό φύλλο.
 4. Από τα προετοιμασμένα στοιχεία, το σώμα του εκτροπέα συναρμολογείται με οπές διάτρησης και στερέωσης με πριτσίνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να φτιάχνουμε τα στηρίγματα, μέσω των οποίων το σώμα θα στερεωθεί πάνω στη ράβδο.
 5. Κόψτε τη ράβδο ή τον πείρο του απαραίτητου μήκους, που ήταν αρκετό για να στερεώσετε τα έδρανα και να στερεώσετε το σώμα του εκτροπέα.
 6. Εάν χρησιμοποιείται ράβδος, το νήμα κόβεται στο νήμα.
 7. Περαιτέρω στο πείρο προσαρμόζονται δύο έδρανα με την απόσταση μεταξύ τους, που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί μια επαρκής στάση όταν περιστρέφεται ο πτερυγιοφόρος αέρας εκτροπής. Για να στερεώσετε κάθε έδρανο, πρώτα βιδώστε το πρώτο περικόχλιο, στη συνέχεια τοποθετήστε το έδρανο στον άξονα, στη συνέχεια βιδώστε το δεύτερο παξιμάδι και σφίξτε τα παξιμάδια μέχρι το ρουλεμάν να ασφαλίσει καλά.
 8. Περικοπή του σωλήνα στο απαιτούμενο μήκος.
 9. Στον σωλήνα δημιουργήστε τρύπες στις θέσεις των εδράνων. Πατήστε το σπείρωμα για τους κοχλίες, με τους οποίους τα έδρανα θα στερεωθούν στον αγωγό. Επίσης προετοιμάστηκαν οπές για τη στερέωση των στηριγμάτων, καθορίζοντας ολόκληρη τη συσκευή.
 10. Από τη χαλύβδινη ταινία κατασκευάζεται δακτύλιος για τη στερέωση του εκτροπέα στην καπνοδόχο.
 11. Κόψτε τα τεμάχια που χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα για να στερεώσετε το μπλοκ με έδρανα στον δακτύλιο, στερεώνοντας το προϊόν στην καπνοδόχο.
 12. Εκτελέστε την τελική συναρμολόγηση του προϊόντος χρησιμοποιώντας πριτσίνια και βίδες στερέωσης.

Παραλλαγές για το πώς να κάνετε έναν εκτροπέα στο σωλήνα με τα χέρια του, πολλά. Ο καθένας επιλέγει ποιος τύπος συσκευής είναι ο καλύτερος για αυτούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας τέτοιος σχεδιασμός τοποθετείται σε ένα σωλήνα για την εκκένωση των αερίων καύσης, εκτελεί διάφορες χρήσιμες λειτουργίες - αυξάνει την πρόσφυση κατά τη διάρκεια αέρια συστολής καμινάδα προστατεύει ενάντια στην είσοδο του συντρίμμια και ιζημάτων. Μετά την εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο, η απόδοση της θέρμανσης στο σπίτι αυξάνεται σημαντικά.