Πώς είναι τοποθετημένος ο εκτροπέας αερισμού, οι τύποι της συσκευής + οι κανόνες εγκατάστασης

Το σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού των χώρων είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος. Μία από τις προϋποθέσεις προτεραιότητας για τη φυσική κυκλοφορία του αέρα είναι η παρουσία έλξης. Για την ομαλοποίηση της πίεσης, συχνά χρησιμοποιείται εξαερισμός εξαερισμού - η συσκευή εντείνει την αναρρόφηση από τον σωλήνα εξαερισμού λόγω της πίεσης του ανέμου.

Η ιδέα της συσκευής, η αρχή λειτουργίας και η επισκόπηση των διαφόρων τροποποιήσεων θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον βέλτιστο εκτροπέα.

Τα κύρια καθήκοντα του "καλύμματος εξαερισμού"

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού με φυσικό κίνητρο αέρα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι ροές αέρα κυκλοφορούν λόγω της δύναμης ανύψωσης λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο.

Η εργασία του αερισμού διορθώνεται επίσης από τον άνεμο - μπορεί να επιταχύνει και να εμποδίσει την φυσική ανταλλαγή αέρα.

Εν μέρει για να μειώσουν την επίδραση των καιρικών παραγόντων και να τους κατευθύνουν προς όφελος του συστήματος εξαερισμού επιτρέπει την εγκατάσταση του εκτροπέα. Η μονάδα, με τη μορφή κουκούλας, είναι τοποθετημένη στην κορυφή του αγωγού εξαγωγής.

Ο εκτροπέας επιλύει δύο κύρια καθήκοντα:

 1. Προστατεύει το ορυχείο από το να φράξει τα συντρίμμια και να χτυπήσει τα πουλιά.
 2. Ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων στον εξοπλισμό εξαερισμού.
 3. Ενεργοποιεί και ενισχύει την πρόσφυση, την παραγωγή και την ανακατεύθυνση των ρευμάτων αιολικής ενέργειας - η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού αυξάνεται κατά 15-20%.

Η δομή ομπρέλας χρησιμοποιείται για την αύξηση της ώσης και της καπνοδόχου. Ο εκτροπέας στην καπνοδόχο λειτουργεί επιπλέον ως απαγωγός σπινθήρων.

Η διάταξη της συσκευής και η αρχή λειτουργίας του εκτροπέα

Για να πάρετε μια ακριβή ιδέα για το τι είναι ένας εκτροπέας και πώς λειτουργεί, θα αναλύσουμε ένα τυπικό σχέδιο της συσκευής του. Τα κύρια μέρη του ακροφυσίου εξαερισμού:

 1. Διαχυτήρας - βάση με τη μορφή κόλουρου κώνου. Το κάτω μέρος του κυλινδρικού βολβού τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα εξαερισμού, ο οποίος τραβιέται έξω από την οροφή. Στον διαχύτη, η ροή αέρα επιβραδύνεται και η πίεση αυξάνεται.
 2. Ομπρέλα - το άνω προστατευτικό πώμα, το οποίο είναι προσαρτημένο στα στηρίγματα του διαχύτη. Το στοιχείο εμποδίζει τα σκουπίδια να εισέλθουν στον αγωγό αερισμού.
 3. Στέγαση - δακτύλιο ή κέλυφος. Η ορατή λεπτομέρεια του εκτροπέα, που συνδέεται με το διαχύτη από δύο ή τρεις βραχίονες. Το επίπεδο του σώματος διακρίνει τη ροή του αέρα και δημιουργεί μια περιοχή μειωμένης πίεσης μέσα στον κύλινδρο.

Σε μερικές τροποποιήσεις, εγκαθίσταται ένα πλέγμα για τη συγκράτηση μικρών συντριμμιών. Το ένθετο φίλτρου εξασθενεί κάπως την ώθηση.

Η δράση του ακροφυσίου αερισμού βασίζεται στο φαινόμενο Bernoulli - η σχέση μεταξύ της πίεσης και της ταχύτητας ροής του αέρα στο κανάλι. Όταν η επιτάχυνση, που προκαλείται από τη στένωση του αγωγού, πέφτει η πίεση στο σύστημα, σχηματίζοντας ένα κενό στον αγωγό.

 1. Ο εκτροπέας συλλαμβάνει τον άνεμο.
 2. Οι μάζες αέρα βυθίζονται στο διαχύτη, εκτείνονται και προκαλούν μείωση της πίεσης στην κορυφή του καναλιού εξαέρωσης.
 3. Ο εξαντλημένος αέρας βγάζει τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο.

Με τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του εκτροπέα στο άκρο του αγωγού εξαγωγής, η διαφορά πίεσης αυξάνεται και κατά συνέπεια αυξάνεται η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα.

Ταξινόμηση των αλεξήνεμων

Παρά το ίδιο σκοπό, οι κουκούλες διαφέρουν μεταξύ τους. Καθορίζοντας το βέλτιστο μοντέλο της συσκευής, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε:

 • υλικό κατασκευής ·
 • αρχή της λειτουργίας ·
 • δομικά χαρακτηριστικά.

Υλικό κατασκευής. Η παραγωγή χρησιμοποιεί αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, γαλβανισμένο, χαλκό, πλαστικό και κεραμικά.

Η βέλτιστη λύση από την άποψη του υπολοίπου "κόστος / ποιότητα" θεωρείται ως προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Οι χαλκοφύλακες σπάνια χρησιμοποιούνται λόγω των υψηλών τιμών.

Συμβίωση της δύναμης και της διακοσμητικότητας - συνδυασμένα καπάκια από μέταλλο, καλυμμένα με πλαστικό.

Αρχή λειτουργίας. Διακρίνετε τις ακόλουθες ομάδες συσκευών εξαερισμού:

 • στατικά ακροφύσια.
 • περιστροφικοί εκτροπείς.
 • Στατικές εγκαταστάσεις με ανεμιστήρα εκτόξευσης.
 • μοντέλα με περιστρεφόμενο σώμα.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει μοντέλα παραδοσιακού τύπου. Οι στατικοί εκτροπείς χαρακτηρίζονται από την απλότητα κατασκευής και τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης. Οι βαλβίδες είναι τοποθετημένες στους θαλάμους εξάτμισης των αγωγών αερισμού διαμερίσματος και παραγωγής.

Η δεύτερη ομάδα (περιστροφικοί εκτροπείς) είναι εφοδιασμένος με ένα σύστημα περιστρεφόμενων λεπίδων. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός αποτελείται από μια ενεργή κεφαλή και μια στατική βάση.

Στατικός εκτροπέας καυσαερίων με ανεμιστήρα εκτοξευτή - σύγχρονη τεχνολογία. Στο τέλος του αγωγού εξαερισμού τοποθετείται σταθερός καπό, ακριβώς κάτω από αυτό, ένας αξονικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης είναι τοποθετημένος μέσα στον άξονα.

Υπό κανονικές εξωτερικές συνθήκες, το σύστημα λειτουργεί ως παραδοσιακός στατικός εκτροπέας. Καθώς μειώνεται η ένταση και η θερμική πίεση, ενεργοποιείται ο αισθητήρας - ενεργοποιείται ένας αξονικός ανεμιστήρας και η ώθηση κανονικοποιείται.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, άξια προσοχής, είναι ο εκτροπέας τύπου εκτόξευσης με περιστρεφόμενο περίβλημα. Η περιστρεφόμενη κουκούλα είναι τοποθετημένη πάνω από τον άξονα.

Το μοντέλο αποτελείται από έναν οριζόντιο και κατακόρυφο σωλήνα, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα μηχανισμό άρθρωσης. Στην κορυφή του εκτροπέα υπάρχει ένα διαμέρισμα - ένα weathervane.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Μοντέλα με την ίδια αρχή της παρακίνησης για φυσικό εξαερισμό έχουν μερικές διαφορές στη συσκευή.

Οι εκτροπείς είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου, τετράγωνο ή στρογγυλό, με μία κουκούλα ή μερικές κωνικές ομπρέλες. Τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών και αποτελεσματικών τροποποιήσεων περιγράφονται παρακάτω.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Στην πράξη, καλά αποδεδειγμένη ακόλουθους τύπους: Grigorovitch, Volpera, TsAGI, διπλά και H σχήμα εκτροπέα πτερύγιο περιστροφικού τύπου «skimmer» ή «κουκούλα».

Προβολή # 1 - Κλασικό καπάκι του Γκιγκόροβιτς

Η πιο κοινή επιλογή που χρησιμοποιείται στα συστήματα εξαερισμού και απομάκρυνσης καπνού. Λόγω της απλότητας και της διαθεσιμότητας του εκτροπέα Grigorovich κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των αναλόγων.

Η συσκευή αντιπροσωπεύεται από ένα ζευγάρι ομπρέλες που συνδέονται σε ένα ενιαίο "πιάτο".

Ο απορροφητήρας εγκαθίσταται σε σωληνώσεις κυκλικής διατομής ή τοποθετείται μέσω μίας μεταβατικής πλάκας σε ορθογώνια και τετράγωνα άξονες.

Λόγω του σχεδιασμού, διενεργείται διπλή εκτόξευση αέρα - προς την κατεύθυνση του διογκωμένου τμήματος του διαχυτήρα και προς το πίσω κάλυμμα.

Η ταχύτητα ροής κάτω από τον κατώτερο κώνο αυξάνεται λόγω της στενεύσεως του τμήματος καναλιού, ως αποτέλεσμα, η διαφορά πίεσης αυξάνεται.

Προβολή # 2 - γενικό ακροφύσιο TsAGI

Ο εξαεριστήρας, σχεδιασμένος από το Aerohydrodynamic Institute, ενισχύει την πρόσφυση λόγω της πίεσης του αέρα και της διαφοράς πίεσης σε διάφορα ύψη.

Το ακροφύσιο συμπληρώνεται από ένα κυλινδρικό κόσκινο, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα πρωτότυπο του παραδοσιακού εκτροπέα.

 • επιτρεπόμενο επίδεσμο, ραφή, φλάντζα και θηλή με τον αγωγό, ανάλογα με το σχήμα του λαιμού του άξονα.
 • η δυνατότητα μεταφοράς αέρα, ένα χημικά μη επιθετικό περιβάλλον (μοντέλα χάλυβα αντέχουν θερμοκρασίες έως +800 ° C).
 • Το χειμώνα, μπορεί να σχηματιστεί πάγος στα εσωτερικά τοιχώματα του κυλίνδρου, ο οποίος είναι ικανός να εμποδίσει τη διατομή.

Ο εκτροπέας είναι ευαίσθητος στα ρεύματα ανέμου - σε ήρεμους καιρούς δημιουργεί αντοχή σε βύθιση.

Προβολή # 3 - στατικο-δυναμικό καπάκι Astato

Stato-μηχανικός εκτροπέας - η ανάπτυξη της γαλλικής εταιρείας Astato. Η συσκευή βελτιώνει το ρεύμα ροής καυσαερίων του φυσικού συστήματος εξαερισμού λόγω του ανέμου και του ανεμιστήρα.

Το ακροφύσιο είναι τοποθετημένο σε σπίτια οποιουδήποτε αριθμού ορόφων, ανακατασκευασμένα και νέα κτίρια.

Μετά την ενεργοποίηση του ηλεκτροκινητήρα διατηρείται η αεροδυναμική του αεραγωγού, ο βαθμός κενού είναι η συνολική τιμή της πίεσης και της πίεσης του φυσητήρα.

 1. Μέθοδοι εγκατάστασης. Σύνδεση με θηλές για αγωγούς στρογγυλής εξαερισμού, μέσω προσαρμογέα - για μια ομάδα αεραγωγών ή ορθογώνιων αξόνων.
 2. Λειτουργίες ελέγχου. Η χειροκίνητη ρύθμιση είναι δυνατή και αυτόματη μέσω αισθητήρα πίεσης, ρελέ χρόνου.
 3. Υλικό κατασκευής - Αλουμίνιο.
 4. Το lineup. Ο εκτροπέας Astato αντιπροσωπεύεται από έξι θέσεις, η ονομαστική διάμετρος είναι 16-50 cm.

Οι τροποποιήσεις της σειράς DYN-Astato είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρα δύο ταχυτήτων, το κόστος των προϊόντων είναι 1300-4000 δολάρια. ανάλογα με τις διαστάσεις του εκτροπέα.

Προβολή # 4 - Deflector σειράς DS

Ο ανοιχτός τύπος στατικού ακροφυσίου τύπου DS μοιάζει με τον εκτροπέα Astato. Αλλά, σε αντίθεση με το γαλλικό καπάκι, τα μοντέλα DS δεν έχουν κινούμενα μέρη. Η κουκούλα αποτελείται από τρεις κωνικούς δίσκους (1, 2, 3 στο παρακάτω σχήμα).

Η μέγιστη ταχύτητα ανεμογεννήτριας παρατηρείται στον αποκομμένο δίαυλο καναλιών - πάνω από τον αγωγό εξαερισμού. Η διαφορά πίεσης μέσα στον εκτροπέα και απομακρυσμένα από αυτό προκαλεί πρόσθετη εκφόρτιση, η οποία αυξάνει την ώση.

Χαρακτηριστικά του μοντέλου DS:

 • Ο εκτροπέας είναι συμβατός με τα εξαναγκασμένα μέσα επαγωγής της ανταλλαγής αέρα (ανεμιστήρες).
 • ταχύτητα ροής του ανέμου της τάξης του 5-10 m / s ώθησης αυξάνεται κατά 10-40 Pa - δεδομένα σχετικά σε μία σχετική υγρασία των 50 °, θερμοκρασία αέρα +25 ° C και μία απόκλιση της ροής του ανέμου 30 ° από το οριζόντιο επίπεδο.

Τα διαχωριστικά διατίθενται σε 13 μεγέθη. Ονομασία των καπακιών αερισμού: DS - ***, όπου *** - εσωτερική διάμετρος σε mm. Το ελάχιστο μέγεθος είναι το μοντέλο DS-100, το μέγιστο - DS-900.

Προβολή # 5 - περιστρεφόμενος στρόβιλος ή στροβιλο-εκτροπέας

Ο δυναμικός εκτροπέας αποτελείται από μια σταθερή βάση και μια περιστρεφόμενη κεφαλή στροβίλου.

Τα στοιχεία της σφαιρικής κουκούλας είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ, λεπτό μέταλλο, το οποίο επιτρέπει στο τύμπανο με λεπίδες να ενεργοποιείται για εργασία με ελαφρύ αέρα - από 0,5 m / s.

 • η απόδοση της εργασίας είναι 2-4 φορές υψηλότερη από τα στατικά μοντέλα.
 • προστασία των χώρων από υπερθέρμανση το καλοκαίρι και μείωση του κόστους κλιματισμού στη θερμότητα.
 • Αισθητική εμφάνιση - η κεφαλή του εκτροπέα γίνεται με τη μορφή ενός κομψού σχήματος σφαιροειδούς καλύμματος.
 • αποτρέποντας την εμφάνιση συμπύκνωσης μέσα στην οροφή μειώνοντας τη θερμοκρασία σε ζεστό καιρό.
 • οικονομία της εργασίας - ο ενεργός εκτροπέας λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Turbodeflektor άξονας εκτείνεται από την υπερβολική θερμότητα, υγρασία, σκόνη, αναθυμιάσεις, και βλαβερά αέρια από το κτίριο και το χώρο της στέγης, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής των δομικών στοιχείων του σπιτιού.

Η έλλειψη ενεργού εκτροπέα είναι η μηδενική παραγωγικότητα σε καιρικές συνθήκες.

Τα δυναμικά ακροφύσια είναι διαθέσιμα σε ένα ευρύ φάσμα. Η ζήτηση χρησιμοποιείται για εταιρείες εμπορευμάτων: Aerotech (Ρωσία), Turbobent (Ουκρανία), Rotowent (Πολωνία) και Turbomaks (Λευκορωσία).

Προβολή # 6 - περιστρεφόμενο τύπου κουκούλας "κουκούλα"

Η κουκούλα ή το "δίχτυ" είναι μια ημικυκλική περιστρεφόμενη παγίδα ροής αέρα που στερεώνεται στη ράβδο.

Οι καμπύλες του καλύμματα στερεώνονται στο συγκρότημα εδράνου. Στο επάνω μέρος του σκάφους είναι ένα πτερύγιο για την αντιμετώπιση του καιρού, επιτρέποντας στην κατασκευή να ακολουθήσει την κατεύθυνση του ανέμου.

Η αρχή του καλύμματος εξαερισμού:

 1. Κάτω από την πίεση του ανέμου, ο weathervane στρέφεται, διευθετώντας τη γραμμή της ροής του αέρα.
 2. Τα αεριωθούμενα αεράκια περνούν μέσα από το χώρο μεταξύ των καμπυλωτών γείσων.
 3. Τα ρεύματα αλλάζουν το διάνυσμα και βυθίζονται προς τα πάνω.
 4. Στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με τα αξιώματα της αεροδυναμικής, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα αυξάνεται και η πτώση της πίεσης - δημιουργείται βαθιά κατάθλιψη.
 5. Η ώθηση από τον άξονα εξαερισμού αυξάνει, παρέχοντας πρόσθετη εξάτμιση αέρα εξαγωγής.

Ο αντιανεμικός εκτροπέας είναι πιο δύσκολος για την ανεξάρτητη κατασκευή από τα στατικά μοντέλα. Το ακροφύσιο λειτουργεί με φορτίο ανέμου μέχρι 0,8 kPa (όχι περισσότερο από 800 kgf / sq. M).

Πληκτρολογήστε # 7 - μονάδα τύπου H

Ο εκτροπέας σχήματος Η εγκαθίσταται κυρίως σε μονάδες παραγωγής. Σκοπός του είναι να ενισχύσει το βύθισμα στην είσοδο και στην καμινάδα.

Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί τη χρήση ενός καλύμματος, καθώς η κορυφή του αγωγού προστατεύεται από ένα οριζόντιο στοιχείο.

Το κύριο πλεονέκτημα της κουκούλας σχήματος Η είναι ότι λειτουργεί με ισχυρές ριπές ανέμου. Για την εργασία, ο εκτροπέας είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των αιολικών ρευμάτων, τα οποία κατευθύνονται προς τα πάνω από τον πυθμένα.

Αποχρώσεις της τοποθέτησης ανεμιστήρων κουκούλες

Κατά την εγκατάσταση του εκτροπέα θα πρέπει να καθοδηγείται από τους κανόνες του SNiP. Η εστίαση είναι στο ύψος του σωλήνα εξαερισμού και του καλύμματος:

 • από 500 mm πάνω από το παραπέτα / ράχη στέγης, εάν ο αγωγός αφαιρεθεί από την κορυφή της οροφής κατά 1,5 m ή λιγότερο.
 • επίπεδο με μια κορυφογραμμή ή υψηλότερη, εάν η απόσταση από το ventcapal στο παραπέτα είναι 1,5-3 m.
 • όχι κάτω από τη γραμμή παραμόρφωσης που έχει σχεδιαστεί υπό γωνία 10 ° από την κορυφογραμμή προς τα κάτω, με την προϋπόθεση ότι η απόσταση του σωλήνα είναι μεγαλύτερη από 3 m.

Σε επίπεδη οροφή, ο εκτροπέας τοποθετείται σε ύψος 50 cm και άνω.

Πρόσθετες αποχρώσεις εγκατάστασης:

 • Η εγκατάσταση στον τομέα της αεροδυναμικής σκιάς των γειτονικών κτηρίων είναι απαράδεκτη.
 • Ο εκτροπέας βρίσκεται στη ζώνη ελεύθερης ροής αέρα, είναι βέλτιστο εάν η κουκούλα είναι το υψηλότερο τμήμα της οροφής.

Η τοποθέτηση του ακροσωληνίου στρογγυλής διατομής στον τετραγωνικό αγωγό αέρα γίνεται μέσω του σωλήνα προσαρμογής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύγκριση των χαρακτηριστικών ενός περιστροφικού στροβίλου και του μοντέλου TsAGI:

Η αρχή της λειτουργίας του περιστροφικού αντιανεμικού-εκτροπέα:

Η τεχνολογία εγκατάστασης ενός στροβιλοσυμπιεστή σε επίπεδη οροφή:

Μια τέτοια απλή συσκευή, όπως ένας εκτροπέας, μπορεί να λύσει το εκτεταμένο πρόβλημα του φυσικού αερισμού - την ανεπάρκεια έλξης έλξης. Εκτός από την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κυκλοφορίας του αέρα, ο απορροφητήρας έχει προστατευτικό ρόλο, αποτρέποντας την απόφραξη του αγωγού εξαερισμού με σκουπίδια.

Deflector στην καμινάδα: μια δημοφιλής συσκευή για την ενίσχυση του βύθισης

Ο εκτροπέας στην καπνοδόχο είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βύθισης στη δομή καπνοδόχου. Επιπλέον, εκτελεί προστατευτική λειτουργία, αποτρέποντας τη διείσδυση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και διαφόρων απορριμμάτων στον αγωγό. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές δημοφιλείς επιλογές για αυτήν τη συσκευή, οι οποίες όχι μόνο λειτουργούν καλά με τις λειτουργίες τους, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως στοιχείο της διακόσμησης οροφής.

Ο εκτροπέας είναι εγκατεστημένος στην καπνοδόχο προκειμένου να βελτιωθεί το ρεύμα στο σύστημα κλιβάνου

Γιατί χρειαζόμαστε εκτροπείς;

Ο καθένας μπορεί να ρωτήσει: ποια είναι τα deflectors για; Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση διαβάζοντας το σχεδιασμό και τις βασικές λειτουργίες που εκτελεί αυτή η συσκευή. Το κύριο χαρακτηριστικό της καμινάδας, μέσω της οποίας η έξοδος του καπνού από το σύστημα - τραβήξτε. Η δημιουργία της σωστής ώσης μέσω μιας διαφορικής πίεσης διευκολύνει την πλήρη απομάκρυνση των προϊόντων καύσης από το σπίτι. Ήταν επαρκής για να ώση υπολογίζονται ακόλουθες παραμέτρους: διάμετρος του σχεδιασμού του σωλήνα, ο τύπος του διατομή, παράγοντας ένα υλικό ύψος του σωλήνα πάνω από την οροφή, κ.λπ. Επίσης, ο σημαντικός παράγοντας είναι το συνολικό σχήμα της δομής...

Σε ισχυρό αέρα, ο αέρας μπορεί να εισέλθει στον αυλό του σωλήνα, δημιουργώντας έτσι εμπόδιο στην κανονική εκκένωση του καπνού από το σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό αντίστροφης έλξης και στον καπνό του θερμαινόμενου δωματίου. Ο εκτροπέας όχι μόνο προστατεύει την καμινάδα από τον άνεμο, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τη δύναμή του για να αυξήσει την πρόσφυση.

Αρχή λειτουργίας και σχεδιασμού

Η αρχή αυτής της συσκευής βασίζεται στους νόμους της φυσικής. Η κίνηση του αερίου κατά μήκος ενός κωνικού σωλήνα συνοδεύεται από την επιτάχυνση, ενώ η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα της δομής μειώνεται και εμφανίζεται μια ζώνη εκκένωσης. Ο εκτροπέας στην καμινάδα επιτρέπει στον αέριο να διέλθει μέσω του κωνικού διαύλου της δομής, με αποτέλεσμα την εκφόρτωση της περιοχής. Σχηματίζεται κοντά στο στόμιο της δομής καμινάδας. Τα αέρια που διαφεύγουν από την καμινάδα αναρροφώνται στη ζώνη εκφόρτισης και, λόγω της έλξης που προκαλείται από τον άνεμο, οδηγούνται έξω.

Ο εκτροπέας χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανέμου για να αυξήσει το βύθισμα στην καπνοδόχο

Οι πιο απλές συσκευές μπορούν να προσθέσουν μέχρι και το 20% της δύναμης στην ώση. Για τα συστήματα θέρμανσης αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς συμβάλλει στην πλήρη καύση στερεού καυσίμου, γεγονός που αυξάνει τη συνολική απόδοση του συστήματος. Ο σχεδιασμός που είναι εξοπλισμένος με αυτή τη συσκευή είναι πιο αποτελεσματικός, επομένως αυτές οι συσκευές είναι πολύ δημοφιλείς σήμερα.

Ο εκτροπέας για την καπνοδόχο αποτελείται από τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

 • άνω κύλινδρο.
 • ο κάτω κύλινδρος.
 • το σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος είναι τμήμα του κάτω κυλίνδρου.
 • το καπάκι.
 • σφιγκτήρες (βραχίονες).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός της συσκευής δεν περιλαμβάνει τον ανώτερο κύλινδρο, δεδομένου ότι αποτελεί προαιρετικό στοιχείο. Τότε η κατασκευή θα είναι:

 • Ο κάτω κύλινδρος, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην καπνοδόχο.
 • διαχύτη (ένα μέρος που αναλύει τις ροές του αέρα).
 • καπάκι (εμπρός και πίσω).

Τα διαφράγματα έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και κάποιοι από τους τύπους τους παίζουν επίσης το ρόλο ενός διακοσμητικού στοιχείου

Η βοηθητική λειτουργία της συσκευής είναι να προστατεύει την καμινάδα από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση. Η προστασία από το χιόνι και τη βροχή παρέχει δύο παράγοντες: το σώμα του προϊόντος και την ισχυρή πρόσφυση.

Τύποι εκτροπέων καπνού

Μέχρι σήμερα, το φάσμα αυτών των συσκευών αντιπροσωπεύεται από διάφορα προϊόντα που διαφέρουν στο σχεδιασμό τους. Εξετάστε τα πιο δημοφιλή μοντέλα:

 • εξαερισμός TsAGI;
 • Τύπος δίσκου
 • σφαιρικό "Volper";
 • Τη συσκευή του Γρηγορόβιτς.
 • Σε σχήμα Η.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω καπνοδόχους εκτροπείς έχει εξαιρετική απόδοση. Τα διαφορετικά μοντέλα ενδέχεται να διαφέρουν ως προς το μέγεθος και την ευαισθησία στα ρεύματα αιολικής ενέργειας.

Δώστε προσοχή! Αυτά τα προϊόντα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: κατά τη διάρκεια της αμόλυντης περιόδου όλοι αντιστέκονται στο φυσικό βύθισμα της δομής.

Υπάρχουν και άλλες συσκευές που διαφέρουν από τα κλασσικά μοντέλα από άποψη σχεδιασμού:

 • περιστρεφόμενο εκτροπέα.
 • deflector "weathervane".

Η αρχή λειτουργίας τέτοιων μοντέλων δεν διαφέρει από τις κλασσικές. Το έργο τους βασίζεται στους ίδιους νόμους της φυσικής.

Αυτές οι συσκευές είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά μέταλλα. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι:

 • ο χαλυβδινισμένος χάλυβας.
 • ανοξείδωτο χάλυβα
 • χαλκό.

Οι εκτροπείς είναι συνήθως κατασκευασμένοι από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση. για παράδειγμα, από ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα

Όλα τα παραπάνω υλικά έχουν μία κοινή ιδιότητα - αντοχή στις διαβρωτικές επιδράσεις της διάβρωσης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ποιότητα, επειδή η συσκευή είναι τοποθετημένη έξω από το σπίτι, έτσι επηρεάζεται από διάφορους καταστροφικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Επιπλέον, υπάρχουν συσκευές που είναι τοποθετημένες σε δομές εξαερισμού (πλαστικός εκτροπέας αερισμού). Οι πλαστικοί εκτροπείς στις δομές εξαερισμού εκτελούν, στην πραγματικότητα, τις ίδιες λειτουργίες.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τα πιο διαδεδομένα μοντέλα εκτροπέων.

Αερισμός εξαερισμού Tzagi

Αυτό το μοντέλο θεωρείται το πιο δημοφιλές. Μια τέτοια συσκευή έχει μεγαλύτερη διάμετρο από την καμινάδα. Air ρεύματα ρέουν γύρω από τη συσκευή από όλες τις πλευρές, όπου στις πλευρές της περιοχής πίεσης-σχηματίζονται και την πίσω περιοχή και το μέτωπο εκκένωσης λαμβάνει χώρα, η οποία αυξάνει ώση.

Η συσκευή ενός τέτοιου προϊόντος αποκλείει την προστασία του καναλιού καμινάδας από την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση. Επομένως, μετά την εγκατάσταση αυτής της συσκευής απαιτείται πρόσθετη εγκατάσταση του προστατευτικού καλύμματος.

Ο εκτροπέας Taga είναι κατάλληλος για χρήση σε συστήματα καπνοδόχου και αερισμού

Μπέλβιλ

Ένα απλό μοντέλο που παρέχει αρκετά αποδοτική λειτουργία του συστήματος και υψηλή απόδοση πρόσφυσης. Τα δύο κύρια στοιχεία της συσκευής σχηματίζουν ένα προστατευτικό κάλυμμα που εμποδίζει το χιονιού και τη βροχή να εισέλθουν στον αγωγό της καμινάδας.

Το κάτω μέρος του καλύμματος καλύπτεται με κουκούλα, το οποίο κατευθύνεται προς την καμινάδα. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στη συσκευή να αντιμετωπίσει τις εργασίες που της έχουν ανατεθεί. Η ροή του αέρα μπορεί να εισέλθει σε έναν τέτοιο εκτροπέα από κάθε πλευρά και, που εμφανίζεται μεταξύ των κώνων που σχηματίζουν το στενό κανάλι, προκαλεί αραίωση.

Μπάλες "Volper"

Ένα τέτοιο μοντέλο έχει σχεδόν όμοια διάταξη με έναν εκτροπέα TsAGI. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά - η κορυφή, η οποία προστατεύει το κανάλι καπνοδόχου από την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και τα συντρίμμια, βρίσκεται πάνω από τον διαχύτη.

Εκτροπέας Grigorovich

Πολύ δημοφιλές μοντέλο του εκτροπέα, αυξάνοντας την πρόσφυση σε δομές καπνοδόχου και αερισμού. Ένας τέτοιος εκτροπέας δεν είναι δύσκολο να συναρμολογηθεί με τα χέρια σας. Ο σχεδιασμός αυτής της συσκευής περιλαμβάνει τέτοια εξαρτήματα: έναν κάτω κύλινδρο με δύο ακροφύσια, έναν ανώτερο κύλινδρο, έναν κώνο και δύο βραχίονες.

Ο καπνός που έρχεται από το σωλήνα βρίσκεται στο στενό κανάλι του διαχυτήρα, οπότε συμβαίνει η αραίωση. Για τη συναρμολόγηση μιας τέτοιας συσκευής, κατά κανόνα χρησιμοποιείται ένα φύλλο ή πλάκα από γαλβανισμένο χάλυβα.

Ο εκτροπέας του Grigorovich έχει ένα πολύ απλό σχεδιασμό και γίνεται συχνά με το χέρι

Σε σχήμα Η

Ένα τέτοιο μοντέλο χρησιμοποιείται κυρίως σε μονάδες παραγωγής ή λεβητοστάσια, οι οποίες έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Η τοποθέτηση του εκτροπέα σχήματος Η έχει ως εξής: στο στόμιο του σωλήνα έχει στερεωθεί ένας αγωγός ίδιου μεγέθους. Στο κεντρικό τμήμα του σωλήνα διακλάδωσης υπάρχει ένα ειδικό παρένθεμα, χάρη στο οποίο εξασφαλίζεται ένα πυκνό ζευγάρωμα της συσκευής με την καμινάδα. Στον εγκάρσιο σωλήνα, δύο ακόμη σωλήνες στερεώνονται προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα μια συσκευή που μοιάζει με το γράμμα "H".

Για μια τέτοια κατασκευή, δεν απαιτείται προστατευτικό κάλυμμα, καθώς το στόμιο της καπνοδόχου προστατεύεται ήδη από οριζόντια μέρη. Ο εκτροπέας σχήματος Η συμβάλλει στην αυξημένη πρόσφυση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση της ροής του αέρα.

Περιστροφή

Μια τέτοια συσκευή περιστρέφεται μόνο προς μία κατεύθυνση. Η κυκλική κίνηση παρέχει επιπλέον απόδοση της συσκευής. Επιπλέον, αυτό το μοντέλο προστατεύει τον σωλήνα από την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και τα συντρίμμια. Συχνά χρησιμοποιείται για λέβητες που λειτουργούν με αέριο.

Σημαντικό! Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη ένα μείον την περιστρεφόμενη συσκευή - ο εκτροπέας περιστρέφεται λόγω των ρευμάτων αέρα, επομένως δεν λειτουργεί με ηρεμία. Όταν το πάγωμα, ο περιστρεφόμενος εκτροπέας του σωλήνα εξάτμισης είναι επίσης άχρηστος.

Deflector "weathervane"

Αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει ένα περιστρεφόμενο σώμα. Αυτή η συσκευή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: πτερύγιο καιρού, προστατευτικά, συγκρότημα εδράνων. Η περιστροφή της συσκευής οφείλεται στη δύναμη του ανέμου που επενεργεί στο πτερύγιο. Ο εκτροπέας της καπνοδόχου τύπου καπνοδόχου λειτουργεί με την αρχή του πανιού του πλοίου.

Ο εκτροπέας-weathervane έχει στην κατασκευή ένα μέρος που περιστρέφεται από το χτύπημα του ανέμου

Χαρακτηριστικά της συσκευής είναι τα εξής: οι ροές του αέρα περνούν μεταξύ των οροφών, οπότε ο αέρας γίνεται αραιός. Αυτό το μοντέλο σάς επιτρέπει να ενισχύσετε το ρεύμα της καμινάδας, να εξαλείψετε το βύθισμα και να δημιουργήσετε σπινθήρες.

Deflector για την καμινάδα με τα χέρια

Κάθε συσκευή έχει μοναδικές διαστάσεις, οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με το σχεδιασμό της καμινάδας. Το ύψος του εκτροπέα εξαρτάται από την εσωτερική διάμετρο της καπνοδόχου, τα δεδομένα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Πώς να κάνετε τον εαυτό σας deflector καμινάδα: οδηγίες, συμβουλές, μυστικά

Ένας σωλήνας για την αφαίρεση καπνού από έναν κλίβανο ή ένα λέβητα μιας ιδιωτικής κατοικίας χρειάζεται μια ειδική συσκευή εγκατεστημένη στην κορυφή του. Χωρίς αυτή τη συσκευή, η καμινάδα δεν λειτουργεί καλά. Πρόκειται για τον εκτροπέα. Αποδεικνύεται ότι είναι εύκολο να το φτιάξετε μόνοι σας. Θα αναλύσουμε την αρχή της λειτουργίας αυτού του προϊόντος, των τύπων και των μεθόδων παραγωγής του με τα χέρια του.

Τι είναι ένας εκτροπέας;

Ο σκοπός της συσκευής είναι προφανής - το προϊόν αυξάνει το ρεύμα του κλιβάνου και ταυτόχρονα προστατεύει το σύστημα θέρμανσης από το χιόνι, τη βροχή και τη βρωμιά. Χωρίς έναν εκτροπέα, ο άνεμος φυσάει ένα ρεύμα αναδυόμενου καπνού, το οποίο προκαλεί εμπόδιο ή και αντίσταση. Το ρεύμα της γεννήτριας θερμότητας πέφτει.

Τα έμπειρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παρουσία της περιγραφόμενης συσκευής στον σωλήνα μιας ιδιωτικής κατοικίας αυξάνει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Η αξία αυτής της νίκης είναι μέχρι 20%.

Πώς λειτουργεί ο εκτροπέας

Η αρχή της λειτουργίας της περιγραφόμενης κατασκευής θεωρείται στο απλούστερο παράδειγμα. Αυτός ο εκτροπέας έχει έναν εξωτερικό (άνω) κύλινδρο και μια ομπρέλα.

Ο απλούστερος εκτροπέας αποτελείται από ένα σώμα (εκτροπέα) και μια ομπρέλα

Κατά τη λειτουργία της, εμφανίζονται οι ακόλουθες διαδικασίες:

 1. Ο άνεμος μεταφέρει μάζες αέρα. Βρέθηκαν στον εξωτερικό κύλινδρο.
 2. Επιπλέον, τα ρεύματα είναι στριμμένα κατά μήκος της επιφάνειάς του.
 3. Μέρος αυτών, που ανεβαίνει μετά από μια στροβιλισμού πάνω σε έναν εξωτερικό κύλινδρο, παίρνει καπνό από τη σόμπα. Η ώθηση αυξάνεται.
 4. Η ομπρέλα, με τη σειρά της, αποτρέπει τη διείσδυση βροχοπτώσεων και ακαθαρσιών στη γεννήτρια θερμότητας.

Μια τέτοια διάταξη ανθρώπων ήρθε με πολύ χρόνο, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητά της ελέγχεται για χρόνια.

Αυτός ο σχεδιασμός με ομπρέλα έχει ένα μειονέκτημα. Εάν ο άνεμος φυσά από κάτω, χτυπά τις εσωτερικές επιφάνειες της ομπρέλας. Αντανακλώντας, οι μάζες αέρα εμποδίζουν την έξοδο του καπνού. Αλλά ένα παρόμοιο φαινόμενο είναι δυνατό μόνο με έναν σπάνιο χαμηλό αέρα. Αν και υπάρχει μια λύση για την εξάλειψη αυτού του ελαττώματος. Είναι τέτοια - χρησιμοποιήστε μια δευτερεύουσα ομπρέλα με πίσω επιφάνειες, που δεν είναι κυρτή αλλά κοίλη.

Τύποι εκτροπέων

Δεν υπάρχουν τόσες πολλές βασικές επιλογές.

Weathervane

Αυτό το προϊόν αποτελείται από πολλά συνδεδεμένα βλέφαρα, τα οποία περιστρέφονται στον άνεμο. Για μια τέτοια κίνηση στην κορυφή της δομής είναι ένα πτερύγιο καιρού. Λόγω της επίπεδης επιφάνειας που χρησιμοποιεί την επίδραση του πανιού, αντιδρά στα ρεύματα των αέριων μαζών και γυρίζει ολόκληρη την κατασκευή πίσω από αυτό.

Ο σύγχρονος εκτροπέας με βροχή περιλαμβάνει αρκετούς φακούς και περιστρέφεται υπό την επίδραση του ανέμου

Σε πολλά προϊόντα, η κατεύθυνση του ανέμου υποδεικνύεται από έναν ειδικό πείρο με τη μορφή βέλους.

Οι οπές αυξάνουν το ρεύμα καπνού από την εγκατάσταση θερμότητας. Αυτό οφείλεται στην τοποθεσία τους - παρεμβαίνουν στον άνεμο, καθώς το έβαζαν. Ταυτόχρονα, προστατεύουν τη μονάδα θέρμανσης από τη διείσδυση ιζημάτων και ακαθαρσιών. Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι βρίσκεται πάντα στη σωστή θέση - ακριβώς όπου φυσάει ο άνεμος. Αλλά αυτός ο τύπος εκτροπέα έχει ένα μειονέκτημα. Η περιστροφή των οροφών παρέχεται από το ρουλεμάν και είναι βραχύβια και απαιτεί περιοδική λίπανση. Ναι, και στο κρύο ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει.

H εκτροπέα σχήματος Η

Ο ακόλουθος σχεδιασμός βασίζεται στη χρήση επιπλέον μήκους σωλήνων.

Η χρήση εκτροπέων σχήματος Η δικαιολογείται μόνο σε περιοχές με ισχυρό φορτίο ανέμου

Αυτά τα στοιχεία είναι διατεταγμένα με τη μορφή του γράμματος "H". Εξ ου και το όνομα: "σχήμα H". Είναι σαφές ότι η βροχόπτωση στην καμινάδα σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατη λόγω ενός οριζόντιου ακροφυσίου. Δύο κατακόρυφα στοιχεία στις πλευρές της δομής παρέχουν μια αύξηση του βυθίσματος καπνού από τη γεννήτρια θερμότητας. Τα αέρια από τα προϊόντα καύσης συλλέγονται από τις μάζες του αέρα και διοχετεύονται ταυτόχρονα σε διάφορες κατευθύνσεις. Αυτός ο σχεδιασμός χρησιμοποιείται συχνά σε περιοχές με συνεχείς δυνατούς ανέμους. Ωστόσο, με ένα μέτριο κλίμα, η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συσκευής είναι χαμηλή.

Spike Probe

Υπάρχουν επίσης τύποι συσκευών με τις οποίες μπορείτε να απαλλαγείτε από τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης στον καπνό. Συνήθως ένας κλασικός εκτροπέας με κύλινδρο και ομπρέλα είναι εξοπλισμένος με ένα πλέγμα γι 'αυτό το σκοπό. Εξαλείφει επίσης σπινθήρες.

Ένα πλέγμα με μικρά κελιά εμποδίζει τη διαφυγή θερμών σπινθήρων έξω από τον αποφρακτικό διακόπτη σπινθήρων

Αυτό συμβαίνει: τα προϊόντα καύσης έπληξαν την επιφάνεια των κυττάρων. Σε περίπτωση σύγκρουσης με ένα τέτοιο εμπόδιο, οι σπινθήρες ξεθωριάζουν αμέσως. Αυτό το πλεονέκτημα προσελκύει τους ιδιοκτήτες, των οποίων η καμινάδα βρίσκεται δίπλα σε δέντρα ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα. Η επιφάνεια του πλέγματος αυτού του εκτροπέα μπορεί να είναι ένα ενιαίο σύνολο με τα τοιχώματα του κυλίνδρου ή μπορεί να είναι ένα οριζόντιο φράγμα μέσα στο σωλήνα στην τροχιά του καπνού.

Το ελάττωμα του συλλέκτη σπινθήρων είναι ένα: εάν είναι ακατάλληλα, αυτό το σχέδιο μπορεί, αντίθετα με τον σκοπό του, να μειώσει το ρεύμα.

Εκτροπέας TsAGI

Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές. Αναπτύχθηκε στο Κεντρικό Αεροϋδροδυναμικό Ινστιτούτο. Η σύντμηση αυτού του ιδρύματος είναι στο όνομα του προϊόντος. Αυτή εκτροπέα αποτελείται από ένα κεντρικό σωλήνα, συνδέσιμη με την καμινάδα, καθώς και το διαχυτή, και μια μεγάλη δακτυλίου της ομπρέλας.

Το πλεονέκτημα του εκτροπέα TsAGI είναι η χαμηλή θέση της ομπρέλας: ο ζεστός αέρας αφήνει εύκολα το κανάλι καμινάδας, πράγμα που αυξάνει σημαντικά το βύθισμα

Η αρχή της λειτουργίας είναι απλή. Ο άνεμος, σπάζοντας την επιφάνεια του δακτυλίου, παίρνει καπνό από ψηλά και από κάτω. Και μια ομπρέλα που βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον εξωτερικό κύλινδρο προστατεύει από την καθίζηση. Το πλεονέκτημα του περιγραφόμενου τύπου εκτροπέα είναι ότι η ομπρέλα βρίσκεται κάτω από το ανώτερο σημείο του δακτυλίου. Κατά συνέπεια, ο καπνός που προέρχεται από αυτό το στοιχείο, δεν έχει κανένα εμπόδιο με τη μορφή του ανέμου. Τα μειονεκτήματα του σχεδιασμού περιλαμβάνουν την πολυπλοκότητα της κατασκευής.

Εκτροπέας Grigorovich

Αυτή είναι η απλούστερη επιλογή, η οποία είναι εύκολο να αναδημιουργηθεί με τα χέρια σας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει μια ομπρέλα, ένα διαχύτη και ένα σωλήνα διακλάδωσης.

Ο εκτροπέας Grigorovich μπορεί εύκολα να γίνει με τα χέρια του

Ο άνεμος πλήττει την επιφάνεια του διαχύτη (ένα τμήμα του καναλιού στο οποίο η ταχύτητα της ροής αυξάνεται λόγω της αλλαγής της διαμέτρου). Ταυτόχρονα, οι εξωτερικές μάζες αέρα από πάνω απορροφούν καπνό. Η αξία του σχεδίου με την απλότητα του. Έλλειψη προϊόντος - η ομπρέλα βρίσκεται ψηλά πάνω από το διαχύτη και εν μέρει ο άνεμος φυσάει τον καπνό από την πλευρά του. Το κυλινδρικό σώμα μπορεί επίσης να είναι ευθύγραμμα απουσία διαχυτή. Λόγω της απλότητας του σχεδιασμού, η συσκευή του Grigorovich δεν αυξάνει αποτελεσματικά την πρόσφυση, αλλά προστατεύει καλά από τις βροχοπτώσεις.

Ποιο είναι καλύτερο: ένας εκτροπέας ή απλά μια ομπρέλα

Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να μην ενοχλούν. Απλώς εξοπλίζουν το τέλος της καμινάδας με μια ομπρέλα στη θήκη. Το τελευταίο κατασκευάζεται με τη μορφή κυλίνδρου με την ίδια διάμετρο με την καμινάδα. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ο ίδιος εκτροπέας Grigorovich, αλλά με μια ευθεία θήκη, χωρίς διάχυση. Μια τέτοια συσκευή δεν αυξάνει την πρόσφυση. Αλλά δικαιολογείται στον καλοκαιρινό εξοχικό, όπου ένα ιδιωτικό σπίτι δεν χρησιμοποιείται ως μόνιμη κατοικία. Εάν οι ιδιοκτήτες χύσουν τον κλίβανο μόνο λίγες φορές την άνοιξη και το φθινόπωρο, τότε είναι αρκετά ικανοποιημένοι με την επιλογή με μια ομπρέλα στον κάτοχο.

Με μόνιμη κατοικία σε εξοχική κατοικία, η αύξηση της ώσης λόγω του εκτροπέα είναι απολύτως απαραίτητη. Διαφορετικά, περίπου το ένα πέμπτο του καυσίμου για θέρμανση θα χαθεί απλά. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να προσθέσετε στο σχέδιο τουλάχιστον ένα δαχτυλίδι που σπάει τον άνεμο, και να αποκτήσετε ένα πλήρες deflector.

Κατασκευή και τοποθέτηση του εκτροπέα από τα χέρια του

Λαμβάνουμε ως δείγμα την κλασσική κατασκευή του Γκριγορόβιτς. Η τεχνολογία της δημιουργίας της είναι απλή.

Σχεδίαση τμημάτων του εκτροπέα

Αρχικά, ας σχεδιάσουμε.

Το σκίτσο του εκτροπέα μπορεί να σχεδιαστεί με μολύβι, αλλά είναι σημαντικό να μεταφέρονται σε αυτό όλες οι διαστάσεις της συσκευής

Οι διαστάσεις κατανέμονται ανάλογα με τη διάμετρο της καπνοδόχου D:

 • το ύψος του συνολικού προϊόντος θεωρείται ότι είναι περίπου 1,7 x D.
 • η διάμετρος του κουδουνιού στη βάση θεωρείται ίση με 2 x D.
 • το ύψος της κουκούλας είναι περίπου 5 - 7 cm.
 • Η μεγαλύτερη διάμετρος του διαχυτή θεωρείται επίσης ότι είναι 2 χ D.
 • μικρότερη διάμετρος είναι ίση με τη διάμετρο της καμινάδας.
 • το ύψος του διαχυτή είναι 1,3 x D.

Τα υπόλοιπα μεγέθη κατανέμονται με δική τους διακριτική ευχέρεια.

Απαιτούμενα εργαλεία

Για εργασία χρειαζόμαστε τα παρακάτω εργαλεία:

 • ψαλίδια για μέταλλο.
 • σφυρί?
 • πένσες.
 • πιστόλι πριτσίνωσης.
 • ρουλέτα;
 • μολύβι;
 • χαρτόνι?
 • πυξίδες.

Ως υλικό, χρησιμοποιούμε ένα γαλβανισμένο φύλλο πάχους 0,8 mm.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τη συναρμολόγηση ενός εκτροπέα

Η οδηγία για την κατασκευή του εκτροπέα Grigorovich μοιάζει με αυτό:

 1. Στο χαρτόνι τραβήξτε σε πλήρη μέγεθος όλα τα σκουπίδια των τριών στοιχείων του προϊόντος. Για να το κάνετε αυτό, τραβήξτε το σχέδιο και διανοίξτε διανοητικά τον διαχύτη, τη θηλή και το πώμα στο αεροπλάνο. Πώς να το κάνετε αυτό; Με το ακροφύσιο, όλα είναι καθαρά - αποκτάται ένα ορθογώνιο, στο οποίο μία από τις πλευρές είναι ίση με το μήκος του κύκλου. Αλλά με τους κώνους είναι πιο δύσκολο. Για αυτούς παίρνουν την τιμή της ακτίνας της βάσης R και του μήκους της κεκλιμένης πλευράς L. Στη συνέχεια, η γωνία ανάπτυξης είναι 180 x (R / L).

Η γωνία σάρωσης υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια μάλλον απλή φόρμουλα

Για να ελέγξετε τη σωστή κοπή, το μοντέλο μπορεί πρώτα να συναρμολογηθεί από χαρτόνι

Ψαλίδι για μέταλλο μπορεί να κόψει με ακρίβεια το γαλβανισμένο φύλλο στις σημαντικές σημάνσεις

Αναδιπλώνοντας τα τεμάχια, τους δίνουμε μια προγραμματισμένη μορφή. Συνδέουμε τις κλειστές επιφάνειες με τη βοήθεια ταινιών και πριτσινιών ή βιδών με παξιμάδια. Οι κλειστές άκρες του σωλήνα διακλάδωσης απλώς επικαλύπτονται. Στη συνέχεια, καθορίστε τον κόμβο που προκύπτει με τους επιλεγμένους συνδετήρες.

Τα τελικά μέρη στερεώνονται με πριτσίνια ή μπουλόνια

 • Τρεις ζώνες σε ίσες αποστάσεις τοποθετούνται κάθετα πάνω στο διαχύτη. Τα στερεώνουμε με πριτσίνια ή μπουλόνια. Στο τέλος της διαδικασίας, συνδέουμε και τους τρεις κατόχους με την ομπρέλα που συλλέχθηκε νωρίτερα. Ο εκτροπέας είναι έτοιμος.
 • Η παραπάνω οδηγία είναι επίσης κατάλληλη για τη διαδικασία κατασκευής άλλων τύπων εγκαταστάσεων. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν επιπλέον κόμβοι και, ως εκ τούτου, η ένταση της εργασίας θα αυξηθεί.

  Βίντεο: πώς να φτιάξετε έναν εκτροπέα στην καμινάδα με τα χέρια σας

  Ασφαλίστε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο

  Ας δούμε τώρα τη διαδικασία τοποθέτησης του προϊόντος στην καμινάδα.

  1. Από τα υπολείμματα γαλβανισμένου φύλλου κόβουμε μια λωρίδα. Το πλάτος του είναι δύο εκατοστά. Το μήκος είναι ίσο με την περίμετρο της περιφέρειας καπνού συν δύο εκατοστά. Το μήκος του σωλήνα μετράται απλά με ένα μέτρο ταινιών. Έτσι παίρνουμε το κομμάτι για το ζυγό.
  2. Τοποθετούμε τον σωλήνα διακλάδωσης εισόδου του εκτροπέα στην καπνοδόχο.
  3. Τραβήξαμε την κοινή θέση με την ταινία να κόβεται.

  Ο σύνδεσμος σφίγγεται με έναν σφιγκτήρα χαλύβδινης ταινίας

  Υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος. Μπορείτε να "τοποθετήσετε" την εγκατάσταση στην καπνοδόχο και να βιδώσετε με βίδες χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ένα μέρος του καπνού θα διεισδύσει μέσα από τις οπές των συνδετήρων. Κατόπιν λιώστε τη γεννήτρια θερμότητας και ελέγξτε την ώθηση, μετρώντας τον χρόνο καύσης του καυσίμου.

  Αποδεικνύεται ότι δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένας εκτροπέας για μια καμινάδα. Αρκεί μόνο να έχουν τις δεξιότητες της κλειδαράς και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται με σαφήνεια. Και όταν χρησιμοποιείτε το προϊόν, δεν χρειάζεται προσοχή. Απομένει μόνο να ελεγχθεί εάν η σταθεροποίησή του έχει αποδυναμωθεί. Το όφελος του εκτροπέα είναι προφανές - εξοικονομώντας καύσιμα και θερμότητα στο σπίτι.

  Τοποθετώντας τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας

  Η κύρια ενέργεια που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της καπνοδόχου και του εξαερισμού είναι το ρεύμα. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που βασίζεται στη διαφορά πίεσης στο πάνω και στο κάτω μέρος του σωλήνα. Με τον σωστό υπολογισμό του μήκους και της διαμέτρου του, θα υπάρχει πάντα ένα καλό ρεύμα στο σύστημα, το οποίο βγάζει τα προϊόντα καύσης στερεού καυσίμου και εξασφαλίζει επίσης την είσοδο καθαρού αέρα.

  Αλλά στην πράξη η καμινάδα / εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα επαρκώς. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η πρόσφυση, χρησιμοποιούνται πρόσθετα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εκτροπέων.

  Τι είναι ο εκτροπέας

  Πρόκειται για μεταλλικό ακροφύσιο κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή της καμινάδας ή στη μονάδα εξαερισμού στην οροφή.

  Το έργο του εκτροπέα βασίζεται στον φυσικό νόμο του Bernoulli, σύμφωνα με τον οποίο η ταχύτητα ροής αέρα αυξάνεται με το στένεμα του αυλού του σωλήνα εξάτμισης. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός ροής, τα καυσαέρια αραιώνονται, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης μέσω της οποίας δημιουργείται ώση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο αυξάνει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης κατά 20-25%.

  Ο εκτροπέας αποτελείται από πολλά στοιχεία - έναν μεταλλικό σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην καπνοδόχο, διαχύτη, εξωτερικό δακτύλιο και προστατευτικό στοιχείο (ομπρέλα).

  Σημαντικό! Ο σχεδιασμός του εκτροπέα είναι αρκετά απλός και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας εάν είναι απαραίτητο. Αυτό απαιτεί ένα φύλλο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα και συνδετήρες για τη σύνδεση των στοιχείων. Αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμες κατασκευές σύμφωνα με τη διάμετρο και τη θέση της καμινάδας.

  Τι είναι ένας εκτροπέας;

  Ο κύριος σκοπός του εκτροπέα είναι η ενίσχυση και η σταθεροποίηση του βυθίσματος στη μονάδα αερισμού καπνού ή εξαγωγής.

  Λόγω της αραίωσης του αέρα μέσα στη συσκευή, υπάρχει πάντοτε ένα αρκετά ισχυρό βύθισμα, το οποίο εκπέμπει καπνό, τέφρα, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα υποπροϊόντα καύσης καυσίμων.

  Εκτός από τη δημιουργία πρόσφυσης, ο εκτροπέας εμποδίζει την επιστροφή των καυσαερίων κάτω από την καμινάδα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές ο άνεμος στην οροφή είναι τόσο ισχυρός ώστε το φυσικό ρεύμα της καμινάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει την αντίσταση του ανέμου, εξαιτίας της οποίας οι καυσαερίων συγκρατούνται στον σωλήνα ή εισέρχονται στο δωμάτιο.

  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα ασφαλείας για τη λειτουργία κτιρίων και δομών κατοικιών. Ο εκτροπέας, που λειτουργεί λόγω της δύναμης του ανέμου, τον κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτρέποντας την επίδραση της καταστολής της ώσης.

  Μια άλλη σημαντική λειτουργία του εκτροπέα είναι η προστασία του σωλήνα διακλάδωσης της καμινάδας ή της κουκούλας από το να πάρει ατμοσφαιρική βροχόπτωση, σκόνη, φύλλα και άλλα μολυντικά μέσα. Η συσκευή λειτουργεί σαν μια κουκούλα ή μια προσωπίδα, κλείνοντας την τρύπα της καμινάδας.

  Μερικοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν εκτροπείς με διακοσμητικό σκοπό, διακοσμώντας ή κατασκευάζοντας σε διάφορες μορφές (ζώα, πουλιά).

  Η αρχή του εκτροπέα

  Η λειτουργία του εκτροπέα βασίζεται στη χρήση της δύναμης του ανέμου. Φέρει γύρω από τη δομή από όλες τις πλευρές και εισχωρεί στον εκτροπέα δημιουργώντας μια διατεταγμένη ροή αέρα. Η συσκευή, ως έχει, συλλαμβάνει το καπνό και τα απόβλητα αέρια από την καμινάδα, οδηγώντας τα έξω. Όταν η ροή αέρα περνά μέσα από τον εκτροπέα, δεν υπάρχει αναταραχή, έτσι ώστε ο καπνός και το μονοξείδιο του άνθρακα να μην διαφεύγουν πίσω στο σύστημα.

  Τύποι εκτροπέων και ο σκοπός τους

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων, οι οποίοι βασίζονται στην ίδια αρχή μετατροπής της δύναμης του ανέμου σε κατευθυνόμενη ροή αέρα, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

  Στην πράξη, χρησιμοποιούνται πέντε κύριοι τύποι εκτροπέων:

  • TsAGI - ανάπτυξη του Κεντρικού Αεροϋδροδυναμικού Ινστιτούτου. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συσκευών, που αποτελείται από ένα μεταλλικό σωλήνα στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ένας κύλινδρος θωράκισης και ένας προστατευτικός κώνος προστατευτικού κώνου. Ο σχεδιασμός εμποδίζει το λεγόμενο. το αποτέλεσμα του κλειδώματος της ώσης λόγω ισχυρού φορτίου ανέμου και επίσης προστατεύει την καπνοδόχη από το φράξιμο και την είσοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας.
  • Volpert - σχεδόν πανομοιότυπο με το TsAGI εκτροπέα, αλλά έχει ένα μικρό δομικές διαφορές: προσωπίδα για την προστασία από την απόφραξη που βρίσκεται πάνω από τον διαχυτήρα και όχι μέσα σε αυτό.
  • Deflector Grigorovich - ο πιο δημοφιλής τύπος συσκευής, ο οποίος είναι ένας κόλουρος κώνος, που επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Στο επάνω μέρος του εκτροπέα υπάρχει προστατευτικό καπάκι, τοποθετημένο πάνω στις προεξοχές στήριξης.
  • Ο εκτροπέας σχήματος Η είναι ένας πιο πολύπλοκος σχεδιασμός που αποτελείται από έναν οριζόντια τοποθετημένο μεταλλικό σωλήνα, στον οποίο κάθετα ακροφύσια είναι κάθετα κομμένα. Τα οριζόντια και κάθετα τμήματα των σωλήνων σχηματίζουν σχήμα "Η". Ένας τέτοιος εκτροπέας θεωρείται πολύ αποτελεσματικός όσον αφορά την ενίσχυση του βυθίσματος και την προστασία της καπνοδόχου από την υγρασία και τα συντρίμμια.
  • Η συσκευή δίσκου - είναι ένα κολοβωμένο κυλινδρικό πώμα, κοντά στο πιάτο. Σε αυτό τοποθετούνται πάνω στα μπουλόνια στήριξης το άνω προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο προστατεύει το σωλήνα από τη βροχή και δημιουργεί μια κατευθυνόμενη ροή αέρα.

  Οι τύποι εκτροπέων που περιγράφηκαν παραπάνω αφορούν στατικές δομές. Εκτός από αυτά, υπάρχουν δύο τύποι κινητών αεροδυναμικών συσκευών για καμινάδες.

  • Ο περιστρεφόμενος εκτροπέας είναι μια στρογγυλή δομή με λεπίδες διευθετημένες σε μία κατεύθυνση. Ο σφαιρικός μίνι-στροβίλος προστατεύει καλά την καμινάδα και δημιουργεί ισχυρό βύθισμα, αλλά με windlessness η απόδοση του είναι σχεδόν μηδενική.
  • Η αρχή του σχεδιασμού των δεξαμενών είναι σαφής από τον τίτλο. Ο εκτροπέας αποτελείται από τα μεταλλικά καλύμματα που συνδέονται σε σειρά, στερεωμένα σε ειδικό σφόνδυλο, παρέχοντας περιστροφή. Οι τέντες προστατεύουν την καμινάδα ή την έγχυση από τη βροχή και τη ρύπανση, αλλά απαιτούν επίσης συνεχή κίνηση των μαζών του αέρα.

  Ανεξάρτητα από το σχεδιασμό, όλοι οι τύποι εκτροπέων εργάζονται για να αυξήσουν το ρεύμα στην καπνοδόχο και να την προστατεύσουν από την κατακρήμνιση και ξένα σωματίδια από το εξωτερικό περιβάλλον. Η διαφορά μεταξύ τους καθορίζεται από τη συσκευή, η οποία αντιστοιχεί σε διάφορα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

  Αυτό μπορεί να είναι οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες στο έδαφος, η παρουσία φυσικών ή ανθρωπογενών φραγμών στον άνεμο (δέντρα, σπίτια), καθώς και το σχήμα της οροφής και της διάταξης της καμινάδας.

  Πώς να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα

  Τοποθετήστε βέλτιστα τον εκτροπέα στον σωλήνα πριν εγκατασταθεί στην καμινάδα ή τον αγωγό στην οροφή. Αυτό θα διευκολύνει την επίπονη διαδικασία και θα κάνει τη δουλειά πιο ασφαλή.

  Για να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα θα χρειαστείτε εργαλεία και υλικά:

  • ηλεκτρικό τρυπάνι?
  • αυτο-κοχλίες βίδες?
  • βιδωτά καρφιά.
  • ξηροί καρποί ·
  • κλειδιά αυτοκινήτου.
  • μεταλλικό ζυγό.

  Παράδειγμα εγκατάστασης χρησιμοποιώντας έναν έτοιμο εκτροπέα TsAGI κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα.

  1. Στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα καμινάδας, οι ετικέτες των συνδετήρων τοποθετούνται περίπου 8 cm από την άκρη.
  2. Ομοίως, τα σήματα τοποθετούνται στο ευρύ τμήμα του διαχυτή.
  3. Τρυπήστε τρύπες στη θέση των σημείων, που στη συνέχεια πρέπει να ελέγχονται για συμμετρία.
  4. Στις τελειωμένες οπές εισάγονται κοχλίες με σπείρωμα, οι οποίες στερεώνονται με παξιμάδια στην πλευρά του διαχύτη και του σωλήνα καμινάδας.
  5. Ο σωλήνας μαζί με τον εγκατεστημένο εκτροπέα τοποθετείται στην καπνοδόχο και στερεώνεται με μεταλλικό σφιγκτήρα.

  Σημαντικό! Όταν εγκαθίσταται σε κυλινδρικό κανάλι καπνού ή μονάδα εξαερισμού στέγης, η εγκατάσταση του εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich είναι αρκετά γρήγορη. Αλλά αν έχουμε να κάνουμε με μια ορθογώνια καμινάδα τούβλο, θα πρέπει να αγοράσουμε έναν πρόσθετο προσαρμογέα.

  Σφάλματα εγκατάστασης και πιθανά προβλήματα

  Ένα από τα κύρια προβλήματα στο έργο του εκτροπέα είναι η χαμηλή απόδοση, η έλλειψη έλξης ή ο καπνός και τα αέρια που εισέρχονται στο δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτροπέας δεν έχει επιλεγεί σωστά ή έχουν γίνει σφάλματα εγκατάστασης.

  Όταν επιλέγετε τον τύπο του εκτροπέα, πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες του εδάφους. Για παράδειγμα, ένας τύπος περιστροφής ή πτερυγίου δεν είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύους και χιονισμένους χειμώνες, επειδή καλυμμένο με πάγο και φραγμένο με χιόνι.

  Για τέτοιες περιοχές είναι προτιμότερο να σταματήσετε τον εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich. Αν η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονους ανέμους, η τοποθέτηση στον ανεμιστήρα καμινάδας τύπου "H" ταιριάζει.

  Άλλα σφάλματα εγκατάστασης που μειώνουν την απόδοση της συσκευής:

  • εγκατάσταση στο λεγόμενο. αεροδυναμική σκιά δέντρων ή ψηλά κτίρια που μειώνουν τη δύναμη και την ταχύτητα του ανέμου.
  • εγκατάσταση κάτω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης, η οποία προκαλεί εμπόδιο στη ροή του αέρα.

  Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εργασία των εκτροπέων που κατασκευάζονται ανεξάρτητα από το φύλλο χάλυβα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα ακροφύσιο στην καμινάδα με τα χέρια σας, τα λάθη στον υπολογισμό της διαμέτρου και του ύψους του διαχυτή μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής.

  Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση γενικών τύπων για τον υπολογισμό των παραμέτρων του εκτροπέα. Έτσι, το ύψος του εξωτερικού κυλίνδρου πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο του σωλήνα καμινάδας πολλαπλασιασμένο επί 1,6. Το πλάτος του διαχύτη είναι η διάμετρος του σωλήνα, πολλαπλασιασμένη επί 1,3. Το πλάτος του προστατευτικού πώματος πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο της καπνοδόχου, πολλαπλασιασμένο επί 1,7-1,9.

  Πώς να κάνετε έναν εκτροπέα σε μια καμινάδα: υπολογισμοί, σχέδια, οδηγίες για την κατασκευή και την εγκατάσταση

  Οι έμπειροι μάστορες γνωρίζουν ότι δεν αρκεί να διπλώσετε τη σόμπα - είναι εξίσου σημαντικό να χτίσετε μια καμινάδα που μπορεί να προσφέρει καλή πρόσφυση. Για πολλούς λόγους, η καμινάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και τα αποδεκτά αρχικά χαρακτηριστικά αρχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αποφύγετε αυτά τα προβλήματα δεν είναι δύσκολο - απλώς εξοπλίστε τον εκτροπέα καπνοδόχου. Αυτή η απλή συσκευή όχι μόνο βελτιώνει τις αεροδυναμικές της ιδιότητες, αλλά προστατεύει επίσης το κανάλι καπνού από τα συντρίμμια και τις βροχοπτώσεις.

  Ποιος είναι ο εκτροπέας και πώς βελτιώνει την πρόσφυση

  Πιθανώς, δεν υπάρχει τέτοιο άτομο που να μην παρατηρεί τα φανταχτερά καπάκια που είναι εγκατεστημένα στις κορυφές των καμινάδων και των αγωγών εξαερισμού. Αν διεξάγει μια έρευνα, η οποία είναι παρόμοιες συσκευές, οι περισσότεροι θα σας πουν ότι η εκτροπής ή την τρύπα του καπνού (όπως ονομάζεται αγγειοπλάστες) πρέπει να την καμινάδα κρατήσει έξω τη βρωμιά και την υγρασία. Φυσικά, θα υπάρχουν και περισσότεροι έμπειροι άνθρωποι που θα πουν ότι μια απλή μεταλλική υπερκατασκευή εξυπηρετεί επίσης την ενίσχυση της πρόσφυσης. Και μόνο μερικοί μπορούν να εξηγήσουν πώς συμβαίνει αυτό.

  Εγκαταστάθηκε στον εκτροπέα καμινάδας είδε πολλούς, αλλά μόνο λίγοι γνωρίζουν τη συσκευή του και την αρχή της λειτουργίας

  Και ταυτόχρονα όλα είναι απλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έλξη και μείωση της επιδείνωσης της θερμικής απόδοσης του κλιβάνου εμφανίζεται σε ένα φόντο απότομες αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση ή σε ένα ισχυρό άνεμο. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συχνά οδηγούν σε ανάστροφη έλξη, προκαλώντας καπνό στις εγκαταστάσεις. Και τότε ο εκτροπέας έρχεται στη διάσωση. Στην αγγλική γλώσσα, ο "εκτροπέας" δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν εκτροπέα ή έναν ανακλαστήρα - αυτές οι λέξεις περιγράφουν απόλυτα την αρχή του έργου ενός απλού σχεδίου.

  Τοποθετημένο στην πορεία του ανέμου, ο εκτροπέας προκαλεί την καμπύλη της ροής του αέρα γύρω από αυτό, συμβάλλοντας στην εμφάνιση ζωνών υψηλής και χαμηλής πίεσης. Εάν θυμηθείτε το μάθημα της σχολικής φυσικής, θα είστε σε θέση να υπενθυμίσετε τον νόμο του Bernoulli - στην ίδια αρχή, οι περισσότεροι σύγχρονοι ενισχυτές έλξης λειτουργούν. Η σπάνια ατμόσφαιρα στην προς τα πίσω πλευρά του εκτροπέα επιτρέπει τη δημιουργία μιας πρόσθετης διαφοράς πίεσης μεταξύ του φυσητήρα και της ανώτερης κοπής της καπνοδόχου. Ως αποτέλεσμα, ο καπνός "αναρροφάται" με βίαιο τρόπο από την καμινάδα, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αέρα στη ζώνη καύσης.

  Η αρχή του ενισχυτή ώσης βασίζεται στον νόμο Bernoulli

  Το θέμα των ανακλαστήρων καμινάδας συζητήθηκε πρόσφατα ευρέως σε επιστημονικούς κύκλους, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πολλά ενδιαφέροντα σχέδια. Σύμφωνα με την έρευνα, μερικά από αυτά μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα της συσκευής θερμότητας κατά 20%. Για το λόγο αυτό, η επιλογή και ο υπολογισμός του ανακλαστήρα είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια στο σχεδιασμό καμίνων άμεσης καύσης.

  Ποικιλίες και σχεδιασμός σύγχρονων εκτροπέων

  Στην απλούστερη μορφή του, ο ανακλαστήρας καμινάδας αποτελείται από πολλά μέρη:

  • είσοδο σωλήνα διακλάδωσης?
  • εξωτερικός κύλινδρος (διαχύτης).
  • το σώμα?
  • καπάκι (ομπρέλα).

  Επιπλέον, ο καταψύκτης είναι εξοπλισμένος με βραχίονες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να συνδέουν τα μεμονωμένα μέρη μεταξύ τους και μερικές κατασκευές - επίσης φώτα δακτύλου, που προστατεύουν αποτελεσματικά τη δομή από τις βροχοπτώσεις.

  Ο ανακλαστήρας καμινάδων έχει ένα απλό σχέδιο, οπότε είναι εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στα τέλη του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκαν πολλοί ανακλαστήρες που διαφέρουν τόσο ως προς τη διαμόρφωση όσο και ως προς τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά. Οι πιο δημοφιλείς κατασκευές θα περιγραφούν με περισσότερες λεπτομέρειες.

  Εκτροπέας TsAGI

  Ο ανακλαστήρας, που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κεντρικού Αεροδυναμικού Ινστιτούτου που ονομάστηκε μετά τον Ζουκόφσκι, είναι ίσως η πιο διάσημη και επαναλαμβανόμενη εξέλιξη στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός έχει ένα ανοιχτό τμήμα που ρέει και διακρίνεται από την εξαιρετική προστασία από την εμφύσηση ανέμου στην καπνοδόχο. Ωστόσο, αυτά τα πλεονεκτήματα κατά τη χειμερινή περίοδο μετατρέπονται σε κάποια μειονεκτήματα. Έτσι, σε αρνητικές θερμοκρασίες, ο διαχύτης μπορεί να καλυφθεί με ένα στρώμα πάγου, το οποίο θα μειώσει το ήδη μικρό διάκενο μεταξύ του εσωτερικού κυλίνδρου και του καπακιού. Επειδή η ελάχιστη διατομή εμποδίζει το φυσικό ρεύμα της καμινάδας, οι εκτροπείς TsAGI χρησιμοποιούνται καλύτερα σε ψηλά κτίρια και σε έδαφος με συνεχή κίνηση ροής αέρα.

  Εύκολο στην κατασκευή, αλλά αρκετά αποτελεσματικό deflector TsAGI είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια για τους κυρίους του σπιτιού

  Grigorovich-Volpert Reflex Σχάρες καπνού

  Ο σχεδιασμός, που προτάθηκε από τον σχεδιαστή αεροσκάφους DP Grigorovich και τον επιστήμονα AF Vol'pert, λαμβάνει υπόψη όλες τις ελλείψεις του ανακλαστήρα TsAGI. Χρησιμοποιώντας στο σχεδιασμό του ένα σχέδιο με ένα κωνικό κανάλι, οι μηχανικοί ήταν σε θέση να αυξήσουν την ταχύτητα ροής του αερίου έτσι ώστε ο ανακλαστήρας να δούλεψε τέλεια ακόμα και αν δεν υπήρχε άνεμος. Ένα τέτοιο καπνιστήριο είναι μια πραγματική σωτηρία για τις καμινάδες, που βρίσκονται στα πεδινά ή καλύπτονται από πολυώροφα κτίρια.

  Ο ανακλαστήρας Grigorovich είναι μια βελτιωμένη έκδοση του εκτροπέα TsAGI

  Ανακλαστήρα σε σχήμα Η

  Ο εκτροπέας, του οποίου το σχήμα μοιάζει με το γράμμα "H", έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα. Έτσι, το οριζόντιο τμήμα του σχεδιασμού μας επιτρέπει να διαιρέσουμε τη ροή των προϊόντων καύσης σε δύο μέρη, που δεν έχουν μικρή σημασία για τους κλιβάνους αυξημένης παραγωγικότητας. Επιπλέον, η εγκάρσια μπάρα προστατεύει τον κατακόρυφο δίαυλο από τη διείσδυση των συντριμμιών και των ιζημάτων - ο σχεδιασμός δεν απαιτεί την εγκατάσταση ομπρέλας. Παρά την εξωτερική απλότητα, οι ανακλαστήρες σχήματος Η έχουν δύο διαχυτήρες, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις πιο έντονες εκπομπές βιομηχανικών καμίνων.

  Ο εύκολος στην κατασκευή εκτροπέας σχήματος Η είναι ιδανικός για θερμικές μονάδες υψηλής ισχύος

  Belleville deflector

  Ακριβώς όπως ο εκτροπέας TsAGI, ο ανακλαστήρας δίσκου έχει ένα ανοιχτό τμήμα ροής - αυτό, στην πραγματικότητα, καθορίζει την αποτελεσματικότητά του. Ένα τέτοιο αξιοσημείωτο όνομα για τον καπνό δεν αποκτήθηκε τυχαία - ο σχεδιασμός του αποτελείται από διάφορα καπάκια (πλάκες) με σχήμα κώνου, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα άνοιγμα του καπναγωγού. Σε αυτό το σχέδιο, οι κουκούλες, οι οποίες κατευθύνονται το ένα προς το άλλο, σχηματίζουν ένα κωνικό κανάλι, στο οποίο υπάρχει μια κατάθλιψη, μόλις ο άνεμος φυσάει από κάποια κατεύθυνση. Λόγω του ανοικτού σχεδίου, οι εκτροπείς πιάτων είναι συχνά επενδυμένοι σε μεταλλικό πλέγμα. Με τον τρόπο αυτό ο αγωγός καυσαερίων προστατεύεται επιπρόσθετα από τα συντρίμμια και το περιβάλλον από τους σπινθήρες που πετούν.

  Ο εκτροπέας δίσκων είναι μια από τις πιο ανεπιτήδευτες δομές

  "Volper"

  Αυτός ο καταψύκτης είναι σχεδόν ένα πλήρες ανάλογο της συσκευής που αναπτύχθηκε από την TsAGI. Η βελτίωση είναι στην κορυφή της συσκευής - οι μηχανικοί μόλις ξεδιπλώσουν το προστατευτικό καπάκι με την κορυφή προς τα κάτω και το εγκατέστησαν λίγο πάνω από το διαχύτη. Αυτό ήταν αρκετό για να αποφευχθεί ο σχηματισμός παγετού, που παρεμπόδισε το έργο της αρχικής συσκευής κατά τη διάρκεια σοβαρών παγετώνων.

  Εξωτερικά, το Volper έχει την πλησιέστερη ομοιότητα με τον εκτροπέα TsAGI, αλλά στερείται των εγγενών ελαττωμάτων

  Κατασκευές με χορτάρι

  Όντας μια συμβίωση ενός απλού καταψύκτη και του πτερυγίου του καιρού, συσκευές αυτού του τύπου έχουν μια περιστρεφόμενη κουκούλα (κουρτίνα). Περιστρέφοντας τον άξονά του με ριπές ανέμου, ο σφόνδυλος προστατεύει την καμινάδα από το να φυσάει και προάγει την εμφάνιση μιας ζώνης χαμηλής πίεσης στην προς τα πίσω πλευρά. Συχνά, η κουρτίνα του περιστροφικού καπνού είναι διακοσμημένη με διάφορες μορφές, γεγονός που καθιστά το σχέδιο με σφόνδυλο εξαιρετικά πλεονεκτικό αισθητικά.

  Ο εκτροπέας με σφόνδυλο έχει μια μονάδα περιστροφής, λόγω της οποίας παίρνει πάντα τη βέλτιστη θέση σε σχέση με τα εισερχόμενα ρεύματα αέρα

  Αποφρακτικό σπινθήρα

  Στην καρδιά του σχεδιασμού είναι ο απλούστερος καπνός, ο οποίος αποτελείται από ένα διαχύτη και μια κουκούλα. Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφύσηση σπινθήρων, ο χώρος μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του ανακλαστήρα καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα. Κατ 'αρχήν, οποιοσδήποτε ανοιχτού τύπου εκτροπέας (για παράδειγμα, τύπος δίσκου) μπορεί να γίνει ασφαλέστερος εάν έχει εγκατασταθεί ένας φράκτης προστασίας από σπινθήρες. Για το λόγο αυτό, οι εκτροπείς με απαγωγό σπινθήρων είναι περισσότερο μια σειρά συσκευών παρά μια ξεχωριστή δομή.

  Ο εκτροπέας με μεταλλικό πλέγμα όχι μόνο ενισχύει την πρόσφυση αλλά προστατεύει επίσης την ιδιοκτησία από τη φωτιά

  Πώς και από ό, τι είναι δυνατόν να φτιάξετε έναν εκτροπέα από τα χέρια του

  Ο ανακλαστήρας είναι εγκατεστημένος στην άκρη της καμινάδας, γεγονός που καθιστά τη συντήρηση και την επισκευή πολύ προβληματική. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε υλικά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες για την κατασκευή της συσκευής:

  • χαλκός φύλλο?
  • ανοξείδωτο χάλυβα
  • γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου.

  Όποια και αν είναι η σχεδίαση που επιλέγετε, το πρώτο βήμα είναι να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς και να σχεδιάσετε σχέδια και μοτίβα. Στη συνέχεια, κατασκευάστε ένα μοντέλο χαρτονιού του ανακλαστήρα σε κλίμακα 1: 1. Αφού βεβαιωθούν για την ορθότητα της δικής τους έρευνας, αρχίζουν να κόβουν μεταλλικά φύλλα. Ένα τέτοιο σχήμα σας επιτρέπει να διορθώνετε λάθη στο χρόνο και να κάνετε το σχέδιο ελκυστικότερο.

  Όταν επιλέγουμε έναν εκτροπέα για αυτοπαραγωγή, συνιστούμε να μην διασκορπιστεί κανείς πάνω σε μικρά αντικείμενα και αμέσως να προχωρήσει στην κατασκευή ενός "ενήλικου" σχεδιασμού όπως ο TsAGI ή ο Grigorovich-Volpert. Λοιπόν, εκείνοι που έχουν επαρκή εμπειρία με ένα εργαλείο εργαλειομηχανών, μπορούν να προσπαθήσουν να χτίσουν έναν καππαγωγό με ένα τσουγκράνα. Εκτός από τα άμεσα καθήκοντά τους, ένας περιστρεφόμενος σχεδιασμός θα δημιουργήσει μια αύρα της ατομικότητας γύρω από το σπίτι και θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας για τους γύρω τους.

  Συστάσεις για την επιλογή του ενισχυτή έλξης

  Όταν επιλέγετε έναν εκτροπέα, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλά σημεία, ξεκινώντας από το σχεδιασμό του θερμαντήρα και τελειώνοντας με τους καιρικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά του ανακούφισης. Σας προσφέρουμε μερικές απλές συμβουλές για την επιλογή εξοπλισμού από φούρνους με πολυετή εμπειρία:

  • Οι εκτροπείς με ελάχιστη διατομή είναι οι πλέον κατάλληλοι για εγκατάσταση σε περιοχές με συνεχή κίνηση των μαζών του αέρα.
  • Οι καμινάδες που υπόκεινται στην επίδραση των έντονων ανέμων είναι εξοπλισμένες με ανακλαστήρες σχήματος Η - ο σχεδιασμός τους ταιριάζει απόλυτα με το φούσκωμα και εμποδίζει την εμφάνιση ανάστροφης ώσης.
  • Σε περιοχές με έντονες καιρικές συνθήκες συνιστάται να τοποθετούνται μόνο στατικές δομές. Κατά τη διάρκεια σοβαρών παγετώνων, οι εκτροπείς εκτροπής συχνά παγώνουν και παύουν να εκτελούν τις λειτουργίες που τους ανατίθενται.
  • εάν, λόγω του εδάφους διπλώνει ή κοντινά αντικείμενα καμινάδα είναι στο ελάχιστο δραστηριότητα άνεμος, ο ενισχυτής ράβδος εγκατάσταση, όχι μόνο δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά θα δημιουργήσει επίσης ένα φραγμό για τα προϊόντα της καύσης.

  Τα αποτελέσματα πολλών πειραμάτων δείχνουν ότι οι εκτροπείς μιας κυκλικής διαμόρφωσης λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά από τα ορθογώνια. Οι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά βρίσκονται στην επιφάνεια - ένα πιο βέλτιστο σχήμα και η απουσία γωνιών τους δίνει την ευκαιρία να μην εξαρτώνται από την κατεύθυνση της ροής του αέρα. Για να εγκαταστήσετε έναν στρογγυλό εκτροπέα σε μια ορθογώνια καμινάδα, χρησιμοποιήστε έναν ειδικό προσαρμογέα.

  Ο προσαρμογέας για την εγκατάσταση ενός στρογγυλού εκτροπέα σε μια τετράγωνη καπνοδόχο μπορεί να κατασκευαστεί από το ίδιο υλικό με τον ανακλαστήρα

  Ποια υλικά και εργαλεία θα χρειαστούν;

  Κατά την προετοιμασία ενός ανακλαστήρα για μια καμινάδα, είναι απαραίτητο να έχετε στο χέρι:

  • ένα ξύλινο ή καουτσούκ σφυρί?
  • ψαλίδι για την κοπή λαμαρινών ·
  • χάλυβα καρφίτσα και μολύβι (δείκτης)?
  • πένσες.
  • κυβερνήτης και πυξίδες.
  • τρυπάνι και σετ τρυπανιών για μέταλλο.
  • πριτσίνια εργαλείο.

  Όσον αφορά τα υλικά, η επιλογή τους εξαρτάται από το σχεδιασμό. Για την παραγωγή στατικών εκτροπέων θα χρειαστούν μόνο μεταλλικά φύλλα, ενώ οι περιστρεφόμενοι ανακλαστήρες χρειάζονται επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή της μονάδας περιστροφής. Γενικά, θα χρειαστείτε έναν άξονα, έδρανα, συνδετήρες και ένα εργαλείο σπειρώματος.

  Υπολογισμός των διαστάσεων του καλύμματος καμινάδας του TsAGI

  Μαζί με λεπτομερή διαγράμματα και σχέδια του απολυμαστή TsAGI, οι μηχανικοί του ερευνητικού ινστιτούτου παρείχαν μέθοδο υπολογισμού για καμινάδες οποιουδήποτε μεγέθους.

  Σχέδιο του εκτροπέα TsAGI, το οποίο επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό των παραμέτρων του

  Για τον προσδιορισμό των διαστάσεων όλων των εξαρτημάτων, είναι απαραίτητο να καθοριστεί το εσωτερικό τμήμα της καμινάδας. Περαιτέρω υπολογισμοί διεξάγονται με βάση τις βέλτιστες αναλογίες που αποκτήθηκαν πειραματικά:

  • εξωτερική διάμετρος περιβλήματος - 2d.
  • το ύψος του εκτροπέα είναι 2d + d / 2.
  • η διάμετρος της κορυφής του διαχυτή είναι 1.25d.
  • η διάμετρος της ομπρέλας είναι 7d... 1.9d;
  • Η απόσταση από τη βάση του διαχύτη στο εξωτερικό περίβλημα είναι d / 2.

  Εάν η καμινάδα είναι κατασκευασμένη από πρότυπους μεταλλικούς σωλήνες, τότε δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθείτε με υπολογισμούς - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό τραπέζι. Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπολογισμοί θα πρέπει να προσεγγίζονται με τη δέουσα προσοχή, καθώς οι λανθασμένες γεωμετρικές σχέσεις θα οδηγήσουν σε παραβίαση των αεροδυναμικών ιδιοτήτων του ανακλαστήρα.

  Πίνακας: εξάρτηση των παραμέτρων της καμινάδας στη διάμετρο της μεταλλικής καμινάδας

  Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ο εκτροπέας TsAGI είναι σχεδιασμός που προορίζεται αποκλειστικά για καμινάδες στρογγυλής καμπύλης. Σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένας ανακλαστήρας για μια καμινάδα από τούβλα. Και παρόλο που η απόδοση του θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή της αρχικής συσκευής, παρατηρείτε αμέσως μια βελτίωση στην πρόσφυση και μια αύξηση στην απόδοση του θερμαντήρα.

  Πώς να κάνετε μια διάταξη πλήρους κλίμακας

  Από τη σκοπιά της γεωμετρίας, ο διαχύτης ενός ανακλαστήρα φούρνου είναι ένας κοίλος κώνος με μια κολοβωμένη κορυφή. Η ανάπτυξή της παρουσιάζεται στο κατώτερο σχήμα. Έχουμε υπολογίσει όλα τα απαραίτητα μεγέθη παραπάνω, κάνοντας έτσι ένα μοτίβο από χαρτόνι δεν θα είναι δύσκολο.

  Το γυαλί για την κατασκευή του περιβλήματος του διαχύτη

  Με την κατασκευή ενός μοτίβου καλύμματος, η κατάσταση είναι ακόμη πιο απλή: είναι ένας κύκλος με ακτίνα 1,7d / 2. Για να του δώσετε το σχήμα ενός κώνου, κόψτε έναν τομέα γωνίας 30 μοιρών, αφήνοντας ένα κενό 20 mm για να συνδέσετε τα μέρη του κώνου μεταξύ τους.

  Βίδες για κατασκευή κουκούλας

  Το εξωτερικό περίβλημα του διαχυτήρα έχει κυλινδρικό σχήμα, οπότε τα πρωτότυπα του δεν είναι δύσκολο - απλώς κόψτε τη λωρίδα του χαρτονιού με το απαραίτητο πλάτος και βάλτε το σε δακτύλιο.

  Μετά τη συγκόλληση ενός μοντέλου μεγέθους ζωής είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο το σχήμα και οι διαστάσεις του αντιστοιχούν στον επιλεγμένο σχεδιασμό. Εάν είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι το αντίγραφο του εκτροπέα είναι εγκατεστημένο στην καπνοδόχο όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

  Έχοντας επεξεργαστεί την τεχνολογία σε μια μακέτα χαρτιού, μπορεί κανείς να προχωρήσει με ασφάλεια στην κατασκευή ενός μεταλλικού εκτροπέα

  Βήμα-βήμα οδηγίες

  Αφού ελέγξει τους υπολογισμούς στο μοντέλο χαρτιού, ο σχεδιασμός κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές και προχωράει στην κατασκευή ενός ανακλαστήρα από μέταλλο.

  Κατά την κατασκευή του εκτροπέα TsAGI, ο συγγραφέας αυτού του άρθρου έκανε ένα λάθος, το οποίο στη συνέχεια απαιτούσε επιπλέον χρόνο και κόστος εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τον εαυτό μου ότι είμαι πολύ έμπειρος στον τομέα των υδραυλικών εγκαταστάσεων, αρνήθηκα να κάνω ένα χαρτί, θεωρώντας το παιδικό επιχειρηματικό εγχείρημα και περιττό χάσιμο χρόνου. Το αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας εκδηλώθηκε μετά την κοπή των ακατέργαστων τεμαχίων από γαλβανισμένο χάλυβα. Όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία ογκομετρικής λεπτομέρειας (διαχύτη, εξωτερικό περίβλημα και ομπρέλα) απέτυχαν για έναν εντελώς τυχαίο λόγο. Το γεγονός είναι ότι ξέχασα εντελώς για τις διαρροές, οπότε θα μπορούσατε να συγχωνεύσετε μόνο τις λεπτομέρειες. Αν και η έξοδος βρέθηκε στη συσσώρευση γραμμικών διαστάσεων εξαρτημάτων από μεταλλικές ταινίες, ο σχεδιασμός δεν ήταν τόσο τακτοποιημένος όσο αρχικά προβλεπόταν. Έτσι, φίλοι, σας συμβουλεύω να ακούσετε τις συστάσεις των έμπειρων πλοιάρχων, και το πιο σημαντικό - μην ξεχάσετε τις διαρροές!

  Είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε μια συγκεκριμένη σειρά εργασίας, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να συνδέσετε ξεχωριστά τμήματα του εκτροπέα σε μια ενιαία δομή.

  1. Η διάταξη αποσυναρμολογείται στα εξαρτήματα, μετά τα οποία τα περιγράμματα των επιμέρους μοτίβων μεταφέρονται σε μεταλλικά φύλλα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο χάλυβα ή μόνιμο δείκτη - έτσι θα έχετε την πεποίθηση ότι το σχέδιο δεν θα διαγραφεί κατά τη διάρκεια της κοπής.
  2. Χρησιμοποιώντας ψαλίδια για μέταλλο, από το φύλλο μετάλλου, κόψτε τα κενά του διαχυτήρα, του εξωτερικού περιβλήματος, του στομίου εισόδου, του κώνου και των συνδετήρων.
  3. Στις εξωτερικές άκρες των τμημάτων γίνεται φλάντζα. Γι 'αυτό, οι μεταλλικές πένσες λυγίζουν το μέταλλο σε απόσταση μέχρι 5 mm από την κοπή, μετά την οποία οι κλωτσιές χτυπάνε με σφυρί. Ο εξωτερικός δακτύλιος και ο σωλήνας εισόδου λαμβάνονται με απλή αναδίπλωση μεταλλικών ταινιών. Σε ένα μέρος όπου το ένα άκρο του τεμαχίου εργασίας έρχεται στο άλλο, εκτελέστε τη διάτρηση. Έχοντας γυρίσει μια κυλινδρική λεπτομέρεια, είναι απαραίτητο να στερεώσετε τις άκρες της με πριτσίνια
  4. Οι κύλινδροι που προκύπτουν στερεώνονται με πριτσίνια. Η απόσταση μεταξύ των σημείων σύνδεσης εξαρτάται από το μέγεθος της δομής και επιλέγεται στην περιοχή από 20 έως 60 mm.

  Εάν δεν υπάρχει πριτσίνι στο χέρι, τότε είναι δυνατή η σύνδεση μεμονωμένων τμημάτων των τεμαχίων με βιδωτές συνδέσεις. Στην περίπτωση που ο ανακλαστήρας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα ή μαύρο χάλυβα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μια μηχανή συγκόλλησης.

 • Αναδιπλώνοντας και συνδέοντας τις άκρες των μερών μαζί, λαμβάνουν μια ομπρέλα, ένα προστατευτικό καπάκι και ένα διαχύτη. Τα μέρη κάμπτουν με ένα σφυρί με χαλύβδινο χείλος - αυτό θα κάνει το μέταλλο πιο εύκαμπτο. Όταν κάνετε κουκούλα, πρέπει να ελέγξετε την επίπεδη επιφάνεια του κάτω άκρου του - για το σκοπό αυτό το κομμάτι τοποθετείται σε μια επίπεδη επιφάνεια
 • Κόψτε 3-4 μεταλλικές λωρίδες με πλάτος 40 mm και μήκος 200 mm - θα χρησιμεύσουν ως βραχίονες για τοποθέτηση όλων των στοιχείων του ανακλαστήρα μεταξύ τους. Προκειμένου να καταστούν πιο άκαμπτα, σε όλο το μήκος των κατόχων, οι άκρες τους έχουν πλάτος 10 mm. Για την αξιόπιστη προσάρτηση της ομπρέλας στον εκτροπέα, τρία σημεία σύνδεσης
 • Χρησιμοποιώντας τα ίδια πριτσίνια, οι βραχίονες συνδέονται με το εσωτερικό μέρος του κώνου και στη συνέχεια ρυθμίζονται στην κατακόρυφη θέση. Πριν από τη στερέωση στο διαχύτη, οι σύνδεσμοι κάμπτονται σε γωνία 90 μοίρες
 • Ένας διαχύτης και ένας κώνος συνδέονται με τον αγωγό διακλάδωσης εισόδου. Ο λαμβανόμενος σχεδιασμός είναι χτισμένος σε εξωτερικό περίβλημα και στερεώνεται στους τοίχους του με πριτσίνια. Όλα - ο εκτροπέας είναι έτοιμος. Η τελική συναρμολόγηση του εκτροπέα εκτελείται χρησιμοποιώντας πριτσίνια
 • Αφού τελειώσετε με την κατασκευή του καπνού, προχωρήστε στο τελευταίο στάδιο - εγκατάσταση της δομής στην καπνοδόχο. Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι εύκολο και απλό, θα πρέπει να απογοητεύσουν λίγο - στην πραγματικότητα, η τοποθέτηση του ανακλαστήρα στην καμινάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές και κρίσιμες στιγμές.

  Βίντεο: κατασκευή του εκτροπέα TsAGI από κασσίτερο

  Εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο

  Πριν εγκαταστήσετε τον εκτροπέα, επιθεωρήστε προσεκτικά την καμινάδα και τη γύρω περιοχή. Εάν υπάρχει πρόσβαση στο επάνω τμήμα της καπνοδόχου, τότε ο ενισχυτής δύναμης μπορεί να σταθεροποιηθεί με διάφορους τρόπους:

  • Σφίξτε το κάτω μέρος του ανακλαστήρα με ζυγό.
  • χρησιμοποιήστε συνδέσεις με σπείρωμα.

  Στην πρώτη περίπτωση, οι διαμήκεις αυλακώσεις κόβονται στη διακλάδωση εισόδου: τους επιτρέπουν να συστέλλονται, καλύπτοντας την καμινάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά. Εάν τα μπουλόνια και τα παξιμάδια χρησιμοποιούνται για τη στερέωση, η δομή είναι τοποθετημένη στην καπνοδόχο και διαμπερείς οπές τρυπιούνται από τρεις πλευρές. Μετά την τοποθέτηση του συνδετήρα και τη σύσφιγξη των περικοχλίων, οποιαδήποτε προστατευτική ένωση εφαρμόζεται στο ανοικτό τμήμα με σπείρωμα - η σύνδεση πρέπει να αποσυναρμολογείται περιοδικά.

  Για να στερεώσετε τον εκτροπέα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετες αγκύλες - το κύριο πράγμα είναι ότι η δομή δεν μπορεί να διαταραχθεί από ισχυρές ριπές ανέμου

  Όταν εγκαθιστάτε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο, δεν συνιστάται η χρήση συνδέσεων με νήματα. Όταν έρχεται χρόνος για τον καθαρισμό της καπνοδόχου από αιθάλη, η αφαίρεση του ενισχυτή ώσης θα είναι προβληματική.

  Για υψηλή καμινάδες, και στην περίπτωση αυτή να πλησιάσει δύσκολη ή ανασφαλή την καμινάδα, ο ανακλαστήρας είναι συνδεμένο με τον προσαρμογέα που επιτρέπει στη συσκευή σφιχτά εμφυτεύματος χωρίς επιπλέον συνδετήρες. Σε αυτή την περίπτωση, η σειρά εργασίας μοιάζει με αυτό:

  1. Από ένα κατάλληλο κομμάτι σωλήνα μήκους κοπής των 20-25 cm., Δεν μπόρεσε να βρεθεί αν η προφόρμα, η οποία θα εισαχθεί σφιχτά καμινάδα, ο κύλινδρος του επιθυμητού μεγέθους λαμβάνονται με έλαση της λωρίδας μεταλλικού φύλλου, που ακολουθείται από συγκόλληση κατ 'άκρα.
  2. Με τη βοήθεια συνδέσεων με σπείρωμα, ο εκτροπέας συνδέεται στην άκρη του προσαρμογέα.
  3. Χρησιμοποιώντας το μακρύ πόλο, η κατασκευή σηκώνεται και τοποθετείται στην καπνοδόχο.

  Εφόσον στην τελευταία περίπτωση υπάρχει πιθανότητα αναρρόφησης αέρα στο διάκενο μεταξύ του συμπλέκτη και της καπνοδόχου, είναι απαραίτητο να χτυπήσει το κενό με οποιοδήποτε πυρίμαχο υλικό.

  Η καταμέτρηση της τελευταίας επιλογής δεν είναι αρκετά αξιόπιστη, ο συντάκτης αυτών των γραμμών σταθεροποίησε τον ανακλαστήρα με επεκτάσεις καλωδίων. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να χρησιμοποιήσω μακρύτερα μπουλόνια στον τόπο όπου ο εκτροπέας ήταν στερεωμένος στη ζεύξη. Προσδέθηκα τα μήκη του σύρματος στο σπειροειδές τμήμα που προεξέχει προς τα έξω. Παρεμπιπτόντως, αυτή η μέθοδος μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε την πιο πυκνή ζεύξη και να κάνουμε χωρίς πρόσθετη σφράγιση - τις εκτάσεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση της κατασκευής στην καμινάδα με ελαφρά παρεμβολή.

  Βίντεο: Deflector στην καμινάδα - μια εξαιρετική λύση για την ενίσχυση της πρόσφυσης και την προστασία από τον άνεμο

  Μια ποικιλία σχεδιαστικών εκτροπέων σας επιτρέπει να επιλέξετε εύκολα τη σωστή επιλογή. Αφού ξοδέψετε αρκετές ώρες για την κατασκευή και εγκατάσταση, θα μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την πρόσφυση και έτσι να βελτιώσετε την απόδοση και την ασφάλεια του θερμαντήρα. Είναι σημαντικό να υπολογίζετε σωστά τις παραμέτρους του ανακλαστήρα και να τις προσαρμόζετε πλήρως στα σχέδια - μόνο στην περίπτωση αυτή οι νόμοι της αεροδυναμικής θα παίζουν στα χέρια σας.