Πώς να τοποθετήσετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας: οδηγίες βήμα προς βήμα

Για να ενισχύσετε την πρόσφυση, χρησιμοποιήστε διάφορες συσκευές και τεχνικές καινοτομίες. Η πολυπλοκότητα της επιλεγμένης επιλογής επηρεάζει άμεσα την τιμή. Οι οικονομικοί ιδιοκτήτες προτιμούν εξοπλισμό, η τιμή του οποίου συνδυάζεται βέλτιστα με την ποιότητα. Η πλέον συμφέρουσα λύση είναι να φτιάξετε τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας.

Η συσκευή θα προσφέρει αυξημένη πρόσφυση και δεν θα παραβιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τι είναι ένας εκτροπέας;

Η συσκευή που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της πρόσφυσης εφαρμόζεται παγκοσμίως. Το τέλος μιας καμινάδας, κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένο από μια κουκούλα της συγκεκριμένης μορφής. Και, δεν είναι ένα απλό καπάκι για προστασία από τα πουλιά, πεταλούδες, φύλλα και άλλους εκπροσώπους της χλωρίδας και της πανίδας.

Αυτό το προϊόν, που έχει κάποια δομή και λειτουργεί ως ενισχυτής έλξης, επηρεάζει θετικά την κατανάλωση καυσίμου.

Χρειάζεστε έναν εκτροπέα στην καπνοδόχο

Τα διαφράγματα που προσφέρονται στην αγορά δομικών υλικών έχουν διαφορετικό σχήμα, μέγεθος. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι επίσης διαφορετικό. Μπορεί να είναι πλαστικό, γαλβανισμένο χάλυβα, ανοξείδωτος χάλυβας και άλλα κράματα. Το εύρος της συσκευής είναι επίσης πολύ ευρύ.

Ο εκτροπέας χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ώθηση στους αεραγωγούς, τις καμινάδες. Ανάλογα με το σκοπό, τα προϊόντα επιλέγονται για εγκατάσταση σε:

 • καμινάδες.
 • αγωγοί εξαερισμού.
 • συστήματα εξαερισμού αποχέτευσης ·
 • εμβολοφόρο κινητήρα (στο σύστημα ψύξης).
 • άλλα συστήματα.

Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για καμινάδες που βρίσκονται στις στέγες οικιστικών κτιρίων, καθώς και για μπανιέρες, γκαράζ και άλλες εγκαταστάσεις που θερμαίνονται από λέβητα. Το κυριότερο είναι ότι δεν είναι απαγορευμένο να εγκατασταθούν τέτοιες πρόσθετες συσκευές στο σωλήνα για λόγους ασφαλείας. Και, δεν υπάρχει διαφορά, συλλογική είναι μια καμινάδα ή ένα άτομο.

Οι κύριες λειτουργίες που εκτελεί ο εκτροπέας στην καπνοδόχο είναι οι εξής:

 • ενίσχυση της ώθησης.
 • προστασία από σπινθήρες,
 • εμποδίζοντας την είσοδο ξένων αντικειμένων και ζωντανών πλασμάτων στον σωλήνα καμινάδας.
 • χρησιμεύει ως ένα είδος υποκατάστατου για ένα επιπλέον κομμάτι σωλήνα.
 • προστατεύει τον εσωτερικό σωλήνα από την καταστροφή.

Αποδεικνύεται ότι ο εκτροπέας είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή. Το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του λέβητα που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι / το λουτρό και το υλικό με το οποίο καλύπτεται η οροφή.

Πώς είναι τοποθετημένος ο ανακλαστήρας

Ο εκτροπέας στη μετάφραση σημαίνει "αντανακλά", "απορρίπτει", ο οποίος χαρακτηρίζει πλήρως τις δυνατότητές του. Αυτό, ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να αποτελείται από διάφορες λεπτομέρειες. Τα κύρια στοιχεία αυτής της συσκευής:

Ο σωλήνας εισόδου ή ο κάτω κύλινδρος έρχεται απευθείας σε επαφή με τον σωλήνα καμινάδας. Είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό φύλλο. Επίσης μπορεί να είναι ένας σωλήνας διακλάδωσης από αμιαντοτσιμέντο ή κεραμικό σωλήνα.

Το άνω γυαλί επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Για να το συνδέσετε στον κύλινδρο, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ράφι. Στον επάνω και τον κάτω κύλινδρο για να αλλάξετε την κατεύθυνση του ανέμου δημιουργήστε τις τρύπες του δακτυλίου.

Μια κουκούλα, μια ομπρέλα ή μια τσιμπίδα είναι όλοι το όνομα του άνω μέρους του διαχύτη. Μπορεί να έχει διαφορετικό σχήμα - ημικυκλική, επίπεδη, με καπάκι, κεκλιμένη επιφάνεια.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Ο εκτροπέας είναι σε θέση να απομακρυνθεί από την παραμικρή επίδραση του ανέμου πάνω του. Επιπλέον, δεν απλώνεται μόνο στην πλευρά, αλλά είναι επίσης ρυθμισμένη έτσι ώστε να παρέχει τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης μέσω του σωλήνα καμινάδας. Το κύριο πράγμα είναι ότι ο άνεμος δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Η αρχή του εκτροπέα είναι ότι εγκαθίσταται σε ένα σωλήνα που αφαιρεί τον καπνό και παρεμβαίνει στην ελεύθερη κίνηση των αέριων μαζών. Ο άνεμος πρέπει να περάσει γύρω από αυτό το εμπόδιο. Και, κάνοντας κάμψη της οροφής της συσκευής, επιταχύνει και δημιουργείται μια ζώνη αραίωσης / χαμηλής πίεσης σε αυτό το μέρος. Αυτό επιτρέπει στο τέντα στην καμινάδα να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 11-20%.

Ανάλογα με τον τύπο του ανέμου που περπατάει πάνω από την οροφή, τα ρεύματα αέρα μπορούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Έτσι, είναι δυνατές οι ακόλουθες επιλογές:

 • ο άνεμος φυσά το σωλήνα από την κορυφή προς τα κάτω. Σε αυτή την περίπτωση, τα αέρια θα έλκονται μέσω των κάτω οπών.
 • Όταν ο άνεμος φυσά τον εκτροπέα από κάτω προς τα πάνω, οι μάζες του αέρα περνούν μέσα από τα άνω δακτυλιοειδή ανοίγματα.
 • Αν οι μάζες του αέρα μετακινούνται οριζόντια, τότε αμέσως εμπλέκονται η πάνω και η κάτω σειρά οπών.

Η δεύτερη εκδοχή της κίνησης του ανέμου είναι η πιο δυσμενή. Σε αυτή την περίπτωση, η ομπρέλα του εκτροπέα στην καπνοδόχο αντανακλά τον άνεμο στην αντίθετη κατεύθυνση από την κίνηση των προϊόντων καύσης.

Για να ολοκληρώσετε αυτή την κατάσταση προς όφελός σας, χρησιμοποιήστε έναν άλλο κώνο, ο οποίος έχει το ίδιο μέγεθος με τον κύριο. Συνδέονται μεταξύ τους με βάσεις. Αποδεικνύεται ότι η ομπρέλα του εκτροπέα αποτελείται από 2 κώνους, το σημείο του οποίου κατευθύνεται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Φτιάξτε τον εαυτό σας ή αγοράστε μια συσκευή

Το ζήτημα της σκοπιμότητας αγοράς ενός εκτροπέα ενθουσιάζει τους οικονομικούς ιδιοκτήτες σπιτιού. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή η απλούστερη συσκευή είναι περίπου 17-18 δολάρια. Η μέση τιμή κατά την αγορά είναι 45-60 δολάρια.

Ταυτόχρονα, δεν θα είναι δύσκολο να γίνει η συσκευή. Ναι, και το αισθητικό στοιχείο δεν είναι πάντα στην πρώτη θέση. Μερικές φορές ο εκτροπέας απαιτείται στην καμινάδα του λέβητα, που θερμαίνει το γκαράζ ή άλλο βοηθητικό χώρο.

Το κόστος των πιο απλών εκδόσεων του εκτροπέα ξεκινά από 17 δολάρια. Για να αγοράσετε ένα μοντέλο Khanzhenkov, TsAGI ή Volpert-Grigorovich από γαλβανισμένο χάλυβα θα χρειαστεί μέχρι και $ 50. Και, μπορεί να είναι προϊόντα εργοστασίου ή με χειροτεχνική μέθοδο.

Η αποτελεσματικότητα της συσκευής δεν εξαρτάται από τη μέθοδο κατασκευής. Εδώ το κύριο είναι να επιλέξετε τη σωστή διάμετρο του προϊόντος και το σωστό μοντέλο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης καμινάδας. Επίσης, κατά την αγορά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα χαρακτηριστικά του εκτροπέα - ο κατασκευαστής πρέπει να καθορίσει τον τύπο του υλικού, το πάχος του, τη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης για προσάρτηση στον σωλήνα καμινάδας.

Επίσης, οι κατασκευαστές προσφέρουν επιλογές από ανοξείδωτο χάλυβα. Διαφέρουν στο κόστος - η τιμή των περιστροφικών μοντέλων από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να φτάσει τα 140 ή περισσότερα. Τα πιο συνηθισμένα εκτροπείς που χρησιμοποιούνται για καμινάδες σε ιδιωτικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και τα λουτρά - TsAGI, στρογγυλό «Volper» n-σχήμα, σε σχήμα αστεριού «Shenard» Grigorovich και εξωτερική αστατο.

Αγοράστε ή δημιουργήστε έναν ενισχυτή ώθησης - εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε μεμονωμένα. Για τους λάτρεις του κάτι να κάνουν γύρω από το σπίτι αυτό το έργο θα είναι μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Αν δεν υπάρχουν τα εργαλεία και τις δεξιότητες των εργασιών για το σπίτι, είναι πιο εύκολο και πιο βολικό να αγοράσει το τελικό προϊόν, να επιλέξουν το καταλληλότερο μοντέλο, το οποίο δεν ταιριάζει με την εικόνα της οροφής.

Όταν αγοράζετε ή κατασκευάζετε μια συσκευή ανεξάρτητα, είναι σημαντικό να εξετάσετε το υλικό επικάλυψης στέγης. Αν αυτό είναι ένα πολύ εύφλεκτο υλικό, τότε είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ενός συλλέκτη σπινθήρων. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των μελών της οικογένειας που ζουν στο σπίτι.

Κατασκευή και εγκατάσταση ενός εκτροπέα

Ο εκτροπέας δοκιμάζεται σε δράση από περισσότερες από μία γενιά ιδιοκτήτες σπιτιών / σπιτιών. Η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συσκευή είναι σε ζήτηση. Και η απαίτηση, με τη σειρά της, δημιουργεί μια πρόταση. Και η τιμή τέτοιων προσφορών μπορεί μερικές φορές να δαγκώσει - $ 140 για μια απλή συσκευή δεν είναι έτοιμη να δώσει κάθε επιμελής ιδιοκτήτη.

Πώς να συναρμολογήσετε τη συσκευή

Είναι πολύ φθηνότερο να κατασκευαστεί ένας εκτροπέας από αυτοσχέδια υλικά. Ειδικά αν υπάρχει η επιθυμία να χτίσετε κάτι χρήσιμο με τα χέρια σας. Η όλη διαδικασία κατασκευής της συσκευής θα διαρκέσει 2-3 ώρες - ο χρόνος εξαρτάται από την ικανότητα και τις δεξιότητες του συλλέκτη.

Η διαδικασία κατασκευής ενός ανακλαστήρα που ενισχύει την έλξη, με τα χέρια του, αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 • δημιουργήστε ένα σχέδιο.
 • να κάνετε κενά.
 • συναρμολογήστε το όργανο.
 • εγκαταστήστε και ασφαλίστε την στην καμινάδα.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σχεδίου γίνεται καλύτερα στο χαρτί. Γι 'αυτό, είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τη διάμετρο του σωλήνα εισόδου και τη διάμετρο του καλύμματος. Και επίσης, το ύψος του ίδιου του εκτροπέα.

Για να μην είναι λάθος, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τους υπολογισμούς του γενικά αποδεκτούς τύπους, όπου η εσωτερική διάμετρος του σωλήνα καμινάδας παίζει τον κύριο ρόλο:

 • ύψος = 1,6-1,7 * διάμετρος.
 • πλάτος διαχύτη = 1,2-1,3 * διάμετρος.
 • πλάτος του καλύμματος = 1,7-1,9 * διάμετρος.

Όταν υπάρχει ένας τύπος, μένει να μετρηθεί σωστά η εσωτερική διάμετρος του σωλήνα στην καπνοδόχο και να αντικατασταθεί η ληφθείσα τιμή. Γνωρίζοντας τις διαστάσεις, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε τα περιγράμματα κενών στο χαρτί.

Είναι καλύτερα να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο του τελικού προϊόντος χαρτιού μετά τη δημιουργία του σχεδίου. Επομένως, τα πιθανά σφάλματα και ελλείψεις γίνονται πιο ορατά. Εάν δεν υπάρχουν, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο δεύτερο στάδιο - τη δημιουργία πραγματικών τεμαχίων μετάλλου.

Το υλικό μπορεί να είναι ένα φύλλο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-1 mm. Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε τη γνώμη ότι για τον εκτροπέα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε χαλκό.

Αυτή η δήλωση έχει το δικαίωμα στη ζωή αν σε ένα γκαράζ ή εργαστήριο κατά λάθος υπάρχει ένα περιττό φύλλο χαλκού. Διαφορετικά, μια τέτοια δαπανηρή αγορά δεν θα δικαιολογηθεί. Και η διάρκεια ζωής του ανοξείδωτου χάλυβα δεν μπορεί να κληθεί να παραμελήσει αυτό το υλικό.

Όταν τα ακατέργαστα τεμάχια κόβονται με μεταλλικό ψαλίδι από το προετοιμασμένο φύλλο, μπορείτε να προχωρήσετε στο στάδιο συναρμολόγησης του προϊόντος. Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πριτσίνωμα και ένα τρυπάνι ή συγκόλληση. Όταν εργάζεστε με συγκόλληση, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μη καψετε τυχαία τμήμα του μελλοντικού εκτροπέα.

Εάν σχεδιάζεται η χρήση πριτσινωτών, οι επιτρεπόμενες προσαρμογές για τη σύνδεση των εξαρτημάτων μεταξύ τους είναι κατάλληλες για την περιστροφική μηχανή. Αν δεν υπάρχει κανένας, τότε θα είναι χρήσιμο ένα σφυρί. Έχοντας κάνει επιδόματα, είναι απαραίτητο να ενώσουμε τα μέρη μεταξύ τους, να δημιουργήσουμε τρύπες και να βάλουμε τα πριτσίνια με ένα τρυπάνι.

Η κουκούλα πρέπει να στερεωθεί στη βάση με τα πόδια, τα οποία επίσης εντοπίζονται και κόβονται από ένα φύλλο από ανοξείδωτο χάλυβα / γαλβανισμένο.

Όταν τελειώσει το τρίτο στάδιο και η σπιτική είναι έτοιμη, μπορείτε να προχωρήσετε στην τελευταία και πιο υπεύθυνη στιγμή - την εγκατάσταση στην καμινάδα.

Deflector: πώς να το εγκαταστήσετε στην οροφή

Το τελευταίο στάδιο κατασκευής του εκτροπέα στον σωλήνα καμινάδας είναι να το εγκαταστήσετε σε μόνιμη θέση - στην καμινάδα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα ως μια σπιτική συσκευή, καθώς και ένα σχέδιο αγοράς. Δεν υπάρχει διαφορά - πρέπει ακόμα να αναρριχηθεί στην οροφή.

Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην εγκατάσταση, ακόμα και το μοντέλο που αγοράζεται, το οποίο είναι σε αποσυναρμολογημένη μορφή, πρέπει να συναρμολογηθεί στο κάτω μέρος, στερεώνοντας με ασφάλεια όλους τους συνδετήρες. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να πάρετε το απαραίτητο εργαλείο και να πάτε στην καμινάδα.

Κατά την εγκατάσταση του εκτροπέα στον σωλήνα καπνοδόχου, πρέπει να τρυπήσετε προσεκτικά τις τρύπες για στερέωση. Στη συνέχεια, θα παραμείνει ασφαλείς οι βίδες ή τα πριτσίνια και ελέγξτε αν η εγκατεστημένη συσκευή έχει κλίση προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν κρεμάει, τότε μπορείτε να βάλετε επιπλέον ζυγό. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη εάν η καμινάδα δεν είναι επενδεδυμένη με τούβλο.

Για πλινθοδομή με τετράγωνο ή ορθογώνιο τμήμα της καμινάδας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικούς προσαρμογείς. Όταν ολοκληρωθεί η εργασία, μπορείτε να δοκιμάσετε τη λειτουργία του αυτόματου εκτροπέα, πλημμυρίζοντας τον φούρνο / ενεργοποιώντας τον λέβητα θέρμανσης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ο απαγωγός σπινθήρων. Είτε το χρειάζεται είτε όχι, κοιτάζουν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Σφάλματα και προβλήματα με τον εκτροπέα

Με τον εκτροπέα, όπως συμβαίνει με όλες τις συσκευές, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Ένα, το μεγαλύτερο και αρκετά αποτρεπτικό είναι το λάθος έργο. Αυτή είναι η περίπτωση που η συσκευή επιλέχθηκε σε λάθος μέγεθος. Μπορεί απλά να πέσει στον αγωγό καμινάδας, κλείνοντας το δρόμο για την έξοδο των προϊόντων καύσης.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε ότι η διάμετρος του σωλήνα διακλάδωσης του εκτροπέα πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο του εσωτερικού σωλήνα της καπνοδόχου. Εάν η καμινάδα είναι τούβλο και η συσκευή που πρόκειται να εγκατασταθεί έχει κυκλική διατομή, τότε δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς κατάλληλους προσαρμογείς.

Το δεύτερο σφάλμα στην εγκατάσταση του εκτροπέα είναι η επιλογή ενός περιστρεφόμενου μοντέλου για περιοχές με κρύους και χιονισμένους χειμώνες. Μια τέτοια λύση είναι γεμάτη με το κερασάκι της συσκευής και μετά από λίγες μέρες θα μεταφερθεί με το χιόνι και όχι μόνο θα σταματήσει να περιστρέφεται, αλλά θα επηρεάσει επίσης σημαντικά την κανονική λειτουργία της καμινάδας.

Για να καθαρίσετε τα πάντα, αφαιρώντας το χιόνι με πάγο, πρέπει να ανεβείτε στην οροφή και αυτό δεν είναι η πιο ευχάριστη κατοχή σε μια κρύα και χιονισμένη μέρα.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η αναποτελεσματικότητα του εκτροπέα. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει εάν η θέση εγκατάστασης ή το μοντέλο είναι εσφαλμένα επιλεγμένη:

 • η περίπτωση της συσκευής καίγεται άσχημα από τους ανέμους διαφορετικών κατευθύνσεων.
 • σε μια περιοχή με έντονους ανέμους, ο εκτροπέας σχήματος n θα είναι πιο αποτελεσματικός.
 • Είναι απαραίτητο να αποφύγετε την εγκατάσταση της συσκευής στην περιοχή της αεροδυναμικής απόχρωσης από δέντρα και ψηλότερα κτίρια γύρω από το ξενοδοχείο.
 • Η συσκευή πρέπει να βρίσκεται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής και πάνω από άλλες δομές, αν υπάρχουν δίπλα στην καπνοδόχο.

Το τέταρτο πρόβλημα είναι η κατανομή των περιστρεφόμενων μοντέλων. Το γεγονός είναι ότι οι μηχανισμοί που παρέχουν περιστροφή απαιτούν προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περιοδική εξυπηρέτηση των μεμονωμένων τμημάτων του εκτροπέα, να λιπαίνουμε τα έδρανα εγκαίρως.

Εάν η συσκευή κατασκευάστηκε με το χέρι, και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση ήταν φθηνό και χαμηλής ποιότητας, τότε όλα μπορούν πολύ γρήγορα να σκουριάσουν. Σε αυτή την περίπτωση, σύντομα θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον νέο εκτροπέα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι όταν εγκαθίσταται ένας απλός κουκούλα αντί του εκτροπέα. Μπορεί να πασπαλίζει και θα μεταφερθεί με χιόνι. Αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι επικίνδυνο εάν μια τέτοια κατάσταση συμβαίνει τη νύχτα και όλα τα προϊόντα καύσης παραμένουν στο σπίτι. Αυτό είναι γεμάτο με θανατηφόρο αποτέλεσμα για όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Επομένως, πρέπει να τοποθετήσετε αμέσως τον εκτροπέα και να μην πειραματιστείτε με διάφορα καλύμματα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς ο περιστροφικός διακόπτης, ικανός να σβήσει σπινθήρες, περιγράφεται στο βίντεο κλιπ:

Η σταδιακή κατασκευή του εκτροπέα TsAGI στο σπίτι χωρίς ειδικό εξοπλισμό εμφανίζεται στο βίντεο:

Ο υπολογισμός, η παραγωγή και η επαλήθευση του αυτο-κατασκευασμένου εκτροπέα σε δράση εμφανίζονται στο βίντεο κλιπ:

Λεπτομερές βίντεο σχετικά με την κατασκευή του εκτροπέα στην καμινάδα με επεξηγήσεις και οπτική παρουσίαση κάθε δράσης:

Αφού μελετήσατε λεπτομερέστερα το ζήτημα της συναρμολόγησης και τοποθέτησης του εκτροπέα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας δυνάμεις για να προστατεύσετε την καμινάδα σας από ανεπιθύμητες παρεμβολές στη λειτουργία της με τον άνεμο και διάφορα είδη βροχοπτώσεων και συντριμμιών. Επίσης, αυτή η απλή συσκευή θα σας βοηθήσει να αυξήσετε σημαντικά την πρόσφυση. Εάν δεν υπάρχει καμία επιθυμία να κατασκευαστεί ένας ενισχυτής από αυτοσχέδια υλικά, μπορείτε πάντα να αγοράσετε το αγαπημένο σας μοντέλο και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας στην καμινάδα.

Deflector στην καμινάδα: μια δημοφιλής συσκευή για την ενίσχυση του βύθισης

Ο εκτροπέας στην καπνοδόχο είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βύθισης στη δομή καπνοδόχου. Επιπλέον, εκτελεί προστατευτική λειτουργία, αποτρέποντας τη διείσδυση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και διαφόρων απορριμμάτων στον αγωγό. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές δημοφιλείς επιλογές για αυτήν τη συσκευή, οι οποίες όχι μόνο λειτουργούν καλά με τις λειτουργίες τους, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως στοιχείο της διακόσμησης οροφής.

Ο εκτροπέας είναι εγκατεστημένος στην καπνοδόχο προκειμένου να βελτιωθεί το ρεύμα στο σύστημα κλιβάνου

Γιατί χρειαζόμαστε εκτροπείς;

Ο καθένας μπορεί να ρωτήσει: ποια είναι τα deflectors για; Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση διαβάζοντας το σχεδιασμό και τις βασικές λειτουργίες που εκτελεί αυτή η συσκευή. Το κύριο χαρακτηριστικό της καμινάδας, μέσω της οποίας η έξοδος του καπνού από το σύστημα - τραβήξτε. Η δημιουργία της σωστής ώσης μέσω μιας διαφορικής πίεσης διευκολύνει την πλήρη απομάκρυνση των προϊόντων καύσης από το σπίτι. Ήταν επαρκής για να ώση υπολογίζονται ακόλουθες παραμέτρους: διάμετρος του σχεδιασμού του σωλήνα, ο τύπος του διατομή, παράγοντας ένα υλικό ύψος του σωλήνα πάνω από την οροφή, κ.λπ. Επίσης, ο σημαντικός παράγοντας είναι το συνολικό σχήμα της δομής...

Σε ισχυρό αέρα, ο αέρας μπορεί να εισέλθει στον αυλό του σωλήνα, δημιουργώντας έτσι εμπόδιο στην κανονική εκκένωση του καπνού από το σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό αντίστροφης έλξης και στον καπνό του θερμαινόμενου δωματίου. Ο εκτροπέας όχι μόνο προστατεύει την καμινάδα από τον άνεμο, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τη δύναμή του για να αυξήσει την πρόσφυση.

Αρχή λειτουργίας και σχεδιασμού

Η αρχή αυτής της συσκευής βασίζεται στους νόμους της φυσικής. Η κίνηση του αερίου κατά μήκος ενός κωνικού σωλήνα συνοδεύεται από την επιτάχυνση, ενώ η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα της δομής μειώνεται και εμφανίζεται μια ζώνη εκκένωσης. Ο εκτροπέας στην καμινάδα επιτρέπει στον αέριο να διέλθει μέσω του κωνικού διαύλου της δομής, με αποτέλεσμα την εκφόρτωση της περιοχής. Σχηματίζεται κοντά στο στόμιο της δομής καμινάδας. Τα αέρια που διαφεύγουν από την καμινάδα αναρροφώνται στη ζώνη εκφόρτισης και, λόγω της έλξης που προκαλείται από τον άνεμο, οδηγούνται έξω.

Ο εκτροπέας χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανέμου για να αυξήσει το βύθισμα στην καπνοδόχο

Οι πιο απλές συσκευές μπορούν να προσθέσουν μέχρι και το 20% της δύναμης στην ώση. Για τα συστήματα θέρμανσης αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς συμβάλλει στην πλήρη καύση στερεού καυσίμου, γεγονός που αυξάνει τη συνολική απόδοση του συστήματος. Ο σχεδιασμός που είναι εξοπλισμένος με αυτή τη συσκευή είναι πιο αποτελεσματικός, επομένως αυτές οι συσκευές είναι πολύ δημοφιλείς σήμερα.

Ο εκτροπέας για την καπνοδόχο αποτελείται από τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

 • άνω κύλινδρο.
 • ο κάτω κύλινδρος.
 • το σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος είναι τμήμα του κάτω κυλίνδρου.
 • το καπάκι.
 • σφιγκτήρες (βραχίονες).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός της συσκευής δεν περιλαμβάνει τον ανώτερο κύλινδρο, δεδομένου ότι αποτελεί προαιρετικό στοιχείο. Τότε η κατασκευή θα είναι:

 • Ο κάτω κύλινδρος, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην καπνοδόχο.
 • διαχύτη (ένα μέρος που αναλύει τις ροές του αέρα).
 • καπάκι (εμπρός και πίσω).

Τα διαφράγματα έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και κάποιοι από τους τύπους τους παίζουν επίσης το ρόλο ενός διακοσμητικού στοιχείου

Η βοηθητική λειτουργία της συσκευής είναι να προστατεύει την καμινάδα από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση. Η προστασία από το χιόνι και τη βροχή παρέχει δύο παράγοντες: το σώμα του προϊόντος και την ισχυρή πρόσφυση.

Τύποι εκτροπέων καπνού

Μέχρι σήμερα, το φάσμα αυτών των συσκευών αντιπροσωπεύεται από διάφορα προϊόντα που διαφέρουν στο σχεδιασμό τους. Εξετάστε τα πιο δημοφιλή μοντέλα:

 • εξαερισμός TsAGI;
 • Τύπος δίσκου
 • σφαιρικό "Volper";
 • Τη συσκευή του Γρηγορόβιτς.
 • Σε σχήμα Η.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω καπνοδόχους εκτροπείς έχει εξαιρετική απόδοση. Τα διαφορετικά μοντέλα ενδέχεται να διαφέρουν ως προς το μέγεθος και την ευαισθησία στα ρεύματα αιολικής ενέργειας.

Δώστε προσοχή! Αυτά τα προϊόντα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: κατά τη διάρκεια της αμόλυντης περιόδου όλοι αντιστέκονται στο φυσικό βύθισμα της δομής.

Υπάρχουν και άλλες συσκευές που διαφέρουν από τα κλασσικά μοντέλα από άποψη σχεδιασμού:

 • περιστρεφόμενο εκτροπέα.
 • deflector "weathervane".

Η αρχή λειτουργίας τέτοιων μοντέλων δεν διαφέρει από τις κλασσικές. Το έργο τους βασίζεται στους ίδιους νόμους της φυσικής.

Αυτές οι συσκευές είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά μέταλλα. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι:

 • ο χαλυβδινισμένος χάλυβας.
 • ανοξείδωτο χάλυβα
 • χαλκό.

Οι εκτροπείς είναι συνήθως κατασκευασμένοι από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση. για παράδειγμα, από ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα

Όλα τα παραπάνω υλικά έχουν μία κοινή ιδιότητα - αντοχή στις διαβρωτικές επιδράσεις της διάβρωσης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ποιότητα, επειδή η συσκευή είναι τοποθετημένη έξω από το σπίτι, έτσι επηρεάζεται από διάφορους καταστροφικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Επιπλέον, υπάρχουν συσκευές που είναι τοποθετημένες σε δομές εξαερισμού (πλαστικός εκτροπέας αερισμού). Οι πλαστικοί εκτροπείς στις δομές εξαερισμού εκτελούν, στην πραγματικότητα, τις ίδιες λειτουργίες.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τα πιο διαδεδομένα μοντέλα εκτροπέων.

Αερισμός εξαερισμού Tzagi

Αυτό το μοντέλο θεωρείται το πιο δημοφιλές. Μια τέτοια συσκευή έχει μεγαλύτερη διάμετρο από την καμινάδα. Air ρεύματα ρέουν γύρω από τη συσκευή από όλες τις πλευρές, όπου στις πλευρές της περιοχής πίεσης-σχηματίζονται και την πίσω περιοχή και το μέτωπο εκκένωσης λαμβάνει χώρα, η οποία αυξάνει ώση.

Η συσκευή ενός τέτοιου προϊόντος αποκλείει την προστασία του καναλιού καμινάδας από την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση. Επομένως, μετά την εγκατάσταση αυτής της συσκευής απαιτείται πρόσθετη εγκατάσταση του προστατευτικού καλύμματος.

Ο εκτροπέας Taga είναι κατάλληλος για χρήση σε συστήματα καπνοδόχου και αερισμού

Μπέλβιλ

Ένα απλό μοντέλο που παρέχει αρκετά αποδοτική λειτουργία του συστήματος και υψηλή απόδοση πρόσφυσης. Τα δύο κύρια στοιχεία της συσκευής σχηματίζουν ένα προστατευτικό κάλυμμα που εμποδίζει το χιονιού και τη βροχή να εισέλθουν στον αγωγό της καμινάδας.

Το κάτω μέρος του καλύμματος καλύπτεται με κουκούλα, το οποίο κατευθύνεται προς την καμινάδα. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στη συσκευή να αντιμετωπίσει τις εργασίες που της έχουν ανατεθεί. Η ροή του αέρα μπορεί να εισέλθει σε έναν τέτοιο εκτροπέα από κάθε πλευρά και, που εμφανίζεται μεταξύ των κώνων που σχηματίζουν το στενό κανάλι, προκαλεί αραίωση.

Μπάλες "Volper"

Ένα τέτοιο μοντέλο έχει σχεδόν όμοια διάταξη με έναν εκτροπέα TsAGI. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά - η κορυφή, η οποία προστατεύει το κανάλι καπνοδόχου από την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και τα συντρίμμια, βρίσκεται πάνω από τον διαχύτη.

Εκτροπέας Grigorovich

Πολύ δημοφιλές μοντέλο του εκτροπέα, αυξάνοντας την πρόσφυση σε δομές καπνοδόχου και αερισμού. Ένας τέτοιος εκτροπέας δεν είναι δύσκολο να συναρμολογηθεί με τα χέρια σας. Ο σχεδιασμός αυτής της συσκευής περιλαμβάνει τέτοια εξαρτήματα: έναν κάτω κύλινδρο με δύο ακροφύσια, έναν ανώτερο κύλινδρο, έναν κώνο και δύο βραχίονες.

Ο καπνός που έρχεται από το σωλήνα βρίσκεται στο στενό κανάλι του διαχυτήρα, οπότε συμβαίνει η αραίωση. Για τη συναρμολόγηση μιας τέτοιας συσκευής, κατά κανόνα χρησιμοποιείται ένα φύλλο ή πλάκα από γαλβανισμένο χάλυβα.

Ο εκτροπέας του Grigorovich έχει ένα πολύ απλό σχεδιασμό και γίνεται συχνά με το χέρι

Σε σχήμα Η

Ένα τέτοιο μοντέλο χρησιμοποιείται κυρίως σε μονάδες παραγωγής ή λεβητοστάσια, οι οποίες έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Η τοποθέτηση του εκτροπέα σχήματος Η έχει ως εξής: στο στόμιο του σωλήνα έχει στερεωθεί ένας αγωγός ίδιου μεγέθους. Στο κεντρικό τμήμα του σωλήνα διακλάδωσης υπάρχει ένα ειδικό παρένθεμα, χάρη στο οποίο εξασφαλίζεται ένα πυκνό ζευγάρωμα της συσκευής με την καμινάδα. Στον εγκάρσιο σωλήνα, δύο ακόμη σωλήνες στερεώνονται προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα μια συσκευή που μοιάζει με το γράμμα "H".

Για μια τέτοια κατασκευή, δεν απαιτείται προστατευτικό κάλυμμα, καθώς το στόμιο της καπνοδόχου προστατεύεται ήδη από οριζόντια μέρη. Ο εκτροπέας σχήματος Η συμβάλλει στην αυξημένη πρόσφυση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση της ροής του αέρα.

Περιστροφή

Μια τέτοια συσκευή περιστρέφεται μόνο προς μία κατεύθυνση. Η κυκλική κίνηση παρέχει επιπλέον απόδοση της συσκευής. Επιπλέον, αυτό το μοντέλο προστατεύει τον σωλήνα από την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και τα συντρίμμια. Συχνά χρησιμοποιείται για λέβητες που λειτουργούν με αέριο.

Σημαντικό! Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη ένα μείον την περιστρεφόμενη συσκευή - ο εκτροπέας περιστρέφεται λόγω των ρευμάτων αέρα, επομένως δεν λειτουργεί με ηρεμία. Όταν το πάγωμα, ο περιστρεφόμενος εκτροπέας του σωλήνα εξάτμισης είναι επίσης άχρηστος.

Deflector "weathervane"

Αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει ένα περιστρεφόμενο σώμα. Αυτή η συσκευή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: πτερύγιο καιρού, προστατευτικά, συγκρότημα εδράνων. Η περιστροφή της συσκευής οφείλεται στη δύναμη του ανέμου που επενεργεί στο πτερύγιο. Ο εκτροπέας της καπνοδόχου τύπου καπνοδόχου λειτουργεί με την αρχή του πανιού του πλοίου.

Ο εκτροπέας-weathervane έχει στην κατασκευή ένα μέρος που περιστρέφεται από το χτύπημα του ανέμου

Χαρακτηριστικά της συσκευής είναι τα εξής: οι ροές του αέρα περνούν μεταξύ των οροφών, οπότε ο αέρας γίνεται αραιός. Αυτό το μοντέλο σάς επιτρέπει να ενισχύσετε το ρεύμα της καμινάδας, να εξαλείψετε το βύθισμα και να δημιουργήσετε σπινθήρες.

Deflector για την καμινάδα με τα χέρια

Κάθε συσκευή έχει μοναδικές διαστάσεις, οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με το σχεδιασμό της καμινάδας. Το ύψος του εκτροπέα εξαρτάται από την εσωτερική διάμετρο της καπνοδόχου, τα δεδομένα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Τοποθετώντας τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας

Η κύρια ενέργεια που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της καπνοδόχου και του εξαερισμού είναι το ρεύμα. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που βασίζεται στη διαφορά πίεσης στο πάνω και στο κάτω μέρος του σωλήνα. Με τον σωστό υπολογισμό του μήκους και της διαμέτρου του, θα υπάρχει πάντα ένα καλό ρεύμα στο σύστημα, το οποίο βγάζει τα προϊόντα καύσης στερεού καυσίμου και εξασφαλίζει επίσης την είσοδο καθαρού αέρα.

Αλλά στην πράξη η καμινάδα / εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα επαρκώς. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η πρόσφυση, χρησιμοποιούνται πρόσθετα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εκτροπέων.

Τι είναι ο εκτροπέας

Πρόκειται για μεταλλικό ακροφύσιο κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή της καμινάδας ή στη μονάδα εξαερισμού στην οροφή.

Το έργο του εκτροπέα βασίζεται στον φυσικό νόμο του Bernoulli, σύμφωνα με τον οποίο η ταχύτητα ροής αέρα αυξάνεται με το στένεμα του αυλού του σωλήνα εξάτμισης. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός ροής, τα καυσαέρια αραιώνονται, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης μέσω της οποίας δημιουργείται ώση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο αυξάνει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης κατά 20-25%.

Ο εκτροπέας αποτελείται από πολλά στοιχεία - έναν μεταλλικό σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην καπνοδόχο, διαχύτη, εξωτερικό δακτύλιο και προστατευτικό στοιχείο (ομπρέλα).

Σημαντικό! Ο σχεδιασμός του εκτροπέα είναι αρκετά απλός και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας εάν είναι απαραίτητο. Αυτό απαιτεί ένα φύλλο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα και συνδετήρες για τη σύνδεση των στοιχείων. Αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμες κατασκευές σύμφωνα με τη διάμετρο και τη θέση της καμινάδας.

Τι είναι ένας εκτροπέας;

Ο κύριος σκοπός του εκτροπέα είναι η ενίσχυση και η σταθεροποίηση του βυθίσματος στη μονάδα αερισμού καπνού ή εξαγωγής.

Λόγω της αραίωσης του αέρα μέσα στη συσκευή, υπάρχει πάντοτε ένα αρκετά ισχυρό βύθισμα, το οποίο εκπέμπει καπνό, τέφρα, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα υποπροϊόντα καύσης καυσίμων.

Εκτός από τη δημιουργία πρόσφυσης, ο εκτροπέας εμποδίζει την επιστροφή των καυσαερίων κάτω από την καμινάδα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές ο άνεμος στην οροφή είναι τόσο ισχυρός ώστε το φυσικό ρεύμα της καμινάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει την αντίσταση του ανέμου, εξαιτίας της οποίας οι καυσαερίων συγκρατούνται στον σωλήνα ή εισέρχονται στο δωμάτιο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα ασφαλείας για τη λειτουργία κτιρίων και δομών κατοικιών. Ο εκτροπέας, που λειτουργεί λόγω της δύναμης του ανέμου, τον κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτρέποντας την επίδραση της καταστολής της ώσης.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία του εκτροπέα είναι η προστασία του σωλήνα διακλάδωσης της καμινάδας ή της κουκούλας από το να πάρει ατμοσφαιρική βροχόπτωση, σκόνη, φύλλα και άλλα μολυντικά μέσα. Η συσκευή λειτουργεί σαν μια κουκούλα ή μια προσωπίδα, κλείνοντας την τρύπα της καμινάδας.

Μερικοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν εκτροπείς με διακοσμητικό σκοπό, διακοσμώντας ή κατασκευάζοντας σε διάφορες μορφές (ζώα, πουλιά).

Η αρχή του εκτροπέα

Η λειτουργία του εκτροπέα βασίζεται στη χρήση της δύναμης του ανέμου. Φέρει γύρω από τη δομή από όλες τις πλευρές και εισχωρεί στον εκτροπέα δημιουργώντας μια διατεταγμένη ροή αέρα. Η συσκευή, ως έχει, συλλαμβάνει το καπνό και τα απόβλητα αέρια από την καμινάδα, οδηγώντας τα έξω. Όταν η ροή αέρα περνά μέσα από τον εκτροπέα, δεν υπάρχει αναταραχή, έτσι ώστε ο καπνός και το μονοξείδιο του άνθρακα να μην διαφεύγουν πίσω στο σύστημα.

Τύποι εκτροπέων και ο σκοπός τους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων, οι οποίοι βασίζονται στην ίδια αρχή μετατροπής της δύναμης του ανέμου σε κατευθυνόμενη ροή αέρα, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

Στην πράξη, χρησιμοποιούνται πέντε κύριοι τύποι εκτροπέων:

 • TsAGI - ανάπτυξη του Κεντρικού Αεροϋδροδυναμικού Ινστιτούτου. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συσκευών, που αποτελείται από ένα μεταλλικό σωλήνα στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ένας κύλινδρος θωράκισης και ένας προστατευτικός κώνος προστατευτικού κώνου. Ο σχεδιασμός εμποδίζει το λεγόμενο. το αποτέλεσμα του κλειδώματος της ώσης λόγω ισχυρού φορτίου ανέμου και επίσης προστατεύει την καπνοδόχη από το φράξιμο και την είσοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας.
 • Volpert - σχεδόν πανομοιότυπο με το TsAGI εκτροπέα, αλλά έχει ένα μικρό δομικές διαφορές: προσωπίδα για την προστασία από την απόφραξη που βρίσκεται πάνω από τον διαχυτήρα και όχι μέσα σε αυτό.
 • Deflector Grigorovich - ο πιο δημοφιλής τύπος συσκευής, ο οποίος είναι ένας κόλουρος κώνος, που επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Στο επάνω μέρος του εκτροπέα υπάρχει προστατευτικό καπάκι, τοποθετημένο πάνω στις προεξοχές στήριξης.
 • Ο εκτροπέας σχήματος Η είναι ένας πιο πολύπλοκος σχεδιασμός που αποτελείται από έναν οριζόντια τοποθετημένο μεταλλικό σωλήνα, στον οποίο κάθετα ακροφύσια είναι κάθετα κομμένα. Τα οριζόντια και κάθετα τμήματα των σωλήνων σχηματίζουν σχήμα "Η". Ένας τέτοιος εκτροπέας θεωρείται πολύ αποτελεσματικός όσον αφορά την ενίσχυση του βυθίσματος και την προστασία της καπνοδόχου από την υγρασία και τα συντρίμμια.
 • Η συσκευή δίσκου - είναι ένα κολοβωμένο κυλινδρικό πώμα, κοντά στο πιάτο. Σε αυτό τοποθετούνται πάνω στα μπουλόνια στήριξης το άνω προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο προστατεύει το σωλήνα από τη βροχή και δημιουργεί μια κατευθυνόμενη ροή αέρα.

Οι τύποι εκτροπέων που περιγράφηκαν παραπάνω αφορούν στατικές δομές. Εκτός από αυτά, υπάρχουν δύο τύποι κινητών αεροδυναμικών συσκευών για καμινάδες.

 • Ο περιστρεφόμενος εκτροπέας είναι μια στρογγυλή δομή με λεπίδες διευθετημένες σε μία κατεύθυνση. Ο σφαιρικός μίνι-στροβίλος προστατεύει καλά την καμινάδα και δημιουργεί ισχυρό βύθισμα, αλλά με windlessness η απόδοση του είναι σχεδόν μηδενική.
 • Η αρχή του σχεδιασμού των δεξαμενών είναι σαφής από τον τίτλο. Ο εκτροπέας αποτελείται από τα μεταλλικά καλύμματα που συνδέονται σε σειρά, στερεωμένα σε ειδικό σφόνδυλο, παρέχοντας περιστροφή. Οι τέντες προστατεύουν την καμινάδα ή την έγχυση από τη βροχή και τη ρύπανση, αλλά απαιτούν επίσης συνεχή κίνηση των μαζών του αέρα.

Ανεξάρτητα από το σχεδιασμό, όλοι οι τύποι εκτροπέων εργάζονται για να αυξήσουν το ρεύμα στην καπνοδόχο και να την προστατεύσουν από την κατακρήμνιση και ξένα σωματίδια από το εξωτερικό περιβάλλον. Η διαφορά μεταξύ τους καθορίζεται από τη συσκευή, η οποία αντιστοιχεί σε διάφορα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Αυτό μπορεί να είναι οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες στο έδαφος, η παρουσία φυσικών ή ανθρωπογενών φραγμών στον άνεμο (δέντρα, σπίτια), καθώς και το σχήμα της οροφής και της διάταξης της καμινάδας.

Πώς να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα

Τοποθετήστε βέλτιστα τον εκτροπέα στον σωλήνα πριν εγκατασταθεί στην καμινάδα ή τον αγωγό στην οροφή. Αυτό θα διευκολύνει την επίπονη διαδικασία και θα κάνει τη δουλειά πιο ασφαλή.

Για να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα θα χρειαστείτε εργαλεία και υλικά:

 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • βιδωτά καρφιά.
 • ξηροί καρποί ·
 • κλειδιά αυτοκινήτου.
 • μεταλλικό ζυγό.

Παράδειγμα εγκατάστασης χρησιμοποιώντας έναν έτοιμο εκτροπέα TsAGI κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα.

 1. Στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα καμινάδας, οι ετικέτες των συνδετήρων τοποθετούνται περίπου 8 cm από την άκρη.
 2. Ομοίως, τα σήματα τοποθετούνται στο ευρύ τμήμα του διαχυτή.
 3. Τρυπήστε τρύπες στη θέση των σημείων, που στη συνέχεια πρέπει να ελέγχονται για συμμετρία.
 4. Στις τελειωμένες οπές εισάγονται κοχλίες με σπείρωμα, οι οποίες στερεώνονται με παξιμάδια στην πλευρά του διαχύτη και του σωλήνα καμινάδας.
 5. Ο σωλήνας μαζί με τον εγκατεστημένο εκτροπέα τοποθετείται στην καπνοδόχο και στερεώνεται με μεταλλικό σφιγκτήρα.

Σημαντικό! Όταν εγκαθίσταται σε κυλινδρικό κανάλι καπνού ή μονάδα εξαερισμού στέγης, η εγκατάσταση του εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich είναι αρκετά γρήγορη. Αλλά αν έχουμε να κάνουμε με μια ορθογώνια καμινάδα τούβλο, θα πρέπει να αγοράσουμε έναν πρόσθετο προσαρμογέα.

Σφάλματα εγκατάστασης και πιθανά προβλήματα

Ένα από τα κύρια προβλήματα στο έργο του εκτροπέα είναι η χαμηλή απόδοση, η έλλειψη έλξης ή ο καπνός και τα αέρια που εισέρχονται στο δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτροπέας δεν έχει επιλεγεί σωστά ή έχουν γίνει σφάλματα εγκατάστασης.

Όταν επιλέγετε τον τύπο του εκτροπέα, πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες του εδάφους. Για παράδειγμα, ένας τύπος περιστροφής ή πτερυγίου δεν είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύους και χιονισμένους χειμώνες, επειδή καλυμμένο με πάγο και φραγμένο με χιόνι.

Για τέτοιες περιοχές είναι προτιμότερο να σταματήσετε τον εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich. Αν η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονους ανέμους, η τοποθέτηση στον ανεμιστήρα καμινάδας τύπου "H" ταιριάζει.

Άλλα σφάλματα εγκατάστασης που μειώνουν την απόδοση της συσκευής:

 • εγκατάσταση στο λεγόμενο. αεροδυναμική σκιά δέντρων ή ψηλά κτίρια που μειώνουν τη δύναμη και την ταχύτητα του ανέμου.
 • εγκατάσταση κάτω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης, η οποία προκαλεί εμπόδιο στη ροή του αέρα.

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εργασία των εκτροπέων που κατασκευάζονται ανεξάρτητα από το φύλλο χάλυβα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα ακροφύσιο στην καμινάδα με τα χέρια σας, τα λάθη στον υπολογισμό της διαμέτρου και του ύψους του διαχυτή μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση γενικών τύπων για τον υπολογισμό των παραμέτρων του εκτροπέα. Έτσι, το ύψος του εξωτερικού κυλίνδρου πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο του σωλήνα καμινάδας πολλαπλασιασμένο επί 1,6. Το πλάτος του διαχύτη είναι η διάμετρος του σωλήνα, πολλαπλασιασμένη επί 1,3. Το πλάτος του προστατευτικού πώματος πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο της καπνοδόχου, πολλαπλασιασμένο επί 1,7-1,9.

Deflector για την καμινάδα: αυτό που χρειάζεται, η ποικιλία και η αρχή της λειτουργίας των καπνών και των αεραγωγών

Για την αποτελεσματική λειτουργία της καμινάδας παρέχεται ειδική συσκευή, η οποία είναι τοποθετημένη στο κεφάλι της.

Ο εκτροπέας για την καμινάδα προορίζεται να βελτιώσει την ώθηση που δημιουργείται στη δομή. Παρέχει επίσης αξιόπιστη προστασία του σωλήνα από τη διείσδυση των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων και των διαφόρων ρύπων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων στην αγορά, μερικοί από αυτούς μπορούν να κατασκευαστούν ανεξάρτητα.

Ποιος είναι ο σκοπός του εκτροπέα; Λειτουργικά χαρακτηριστικά

Deflector (μεταφρασμένο από τα αγγλικά ως "ανακλαστήρας") είναι μια δομή σωλήνα τοποθετημένη στο κεφάλι για την προστασία του άνω τμήματος της καμινάδας.

Ο κύριος σκοπός του εκτροπέα είναι να ενισχύσει και να εξισώσει το ρεύμα του εξοπλισμού θέρμανσης (κλιβάνου ή λέβητα) για την ασφαλή απόσυρση προϊόντων καύσης. Ελλείψει ενός εκτροπέα, είναι δυνατόν να διεισδύσουν οι μάζες του αέρα, οι οποίες παρεμβαίνουν περαιτέρω ή αντισταθμίζουν το καλό ρεύμα της θερμικής γεννήτριας.

Η παρουσία μιας τέτοιας συσκευής συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης του εξοπλισμού θέρμανσης στο 20%.

Εκτός από τον κύριο σκοπό - την αφαίρεση καπνού, η συσκευή χρησιμοποιείται για την εκτέλεση πολλών σημαντικών λειτουργιών:

 • Ευθυγράμμιση πεταλούδας. Μια καλή ώθηση εξασφαλίζει την παροχή οξυγόνου, η οποία οδηγεί στην εξοικονόμηση υλικού καυσίμου - καίγεται πιο γρήγορα και πλήρως στη γεννήτρια θερμότητας.
 • Αφρώδης. Ο σχηματισμός σπινθήρων συμβαίνει ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας καύσης του καυσίμου και του βυθίσματος στη δομή εκκένωσης καυσαερίων, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Η συσκευή παρέχει μια ασφαλή εξουδετέρωση σπινθήρων.
 • Προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων. Μια τέτοια συσκευή παρέχει αξιόπιστη προστασία του καναλιού καπνού από βροχή, χιόνι, χαλάζι και ισχυρό άνεμο. Αυτό διευκολύνει την αποτελεσματική και αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης ακόμη και σε καιρικές συνθήκες.

Η αρχή του εκτροπέα

Οι εκτροπείς καμινάδων συναρμολογούνται στον αγωγό εξαγωγής ή σε έναν σωλήνα για την αφαίρεση του καπνού για βελτίωση της εσωτερικής πρόσφυσης.

Η αρχή της συσκευής έχει ως εξής:

 • Ο άνεμος με μάζες αέρα περιβάλλει τα τοιχώματα του εξωτερικού κυλίνδρου της δομής, δημιουργώντας την απαραίτητη αντίσταση.
 • Μέρος της ροής του αέρα είναι στριμωγμένο σε στροβίλους και βγαίνει πάνω στον εκτροπέα. Στη συνέχεια, ο αέρας συνδέεται με τα προϊόντα καύσης, τα οποία αφαιρούνται από την καμινάδα.
 • Η μάζα αέρα-καπνού οδηγεί σε αύξηση του εσωτερικού βυθίσματος στη δομή εξαγωγής καπνού.
 • Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της ροής του αέρα, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε βελτίωση του βυθίσματος στον εξοπλισμό θέρμανσης.

Ο ανώτερος κύλινδρος έχει ειδικά ανοίγματα για το πιπίλισμα στον καπνό. Μερικές φορές οι στρόβιλοι αέρα που δημιουργούνται από κάτω από την κουκούλα μπορούν να παρεμποδίσουν τη διαφυγή προϊόντων καύσης. Αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα των σχεδίων. Το πρόβλημα επιλύεται με την τοποθέτηση ενός ανεστραμμένου κώνου ακροφυσίου κάτω από την ομπρέλα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει, να τεμαχίζει και να αφαιρεί μάζες από τη δομή καπνοδόχου.

Ποικιλίες των εκτροπέων καπνοδόχου

Οι σύγχρονες εκτροπείς για καμινάδες αντιπροσωπεύονται από μια ποικιλία διαφορετικών σχεδίων, τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι:

 • TsAGI.
 • Εκτροπέας Grigorovich.
 • Volper.
 • Σε σχήμα Η.
 • Weathervane.
 • Μπέλβιλ.
 • Περιστροφή.
 • Sparker.

Μια καθολική εκδοχή των εκτροπέων που αναπτύχθηκε από το Κεντρικό Αεροϋδροδυναμικό Ινστιτούτο. Τα δομικά στοιχεία της συσκευής είναι ένας σωλήνας διακλάδωσης που είναι στερεωμένος στην καπνοδόχο, έναν διαχύτη, έναν δακτύλιο και μια ομπρέλα.

Το κύριο πλεονέκτημα του TsAGI είναι η βολική θέση της ομπρέλας όταν εκκενώνονται οι θερμές μάζες αέρα μέσω του αεραγωγού, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ώσης. Το σύστημα TsAGI χρησιμοποιείται για την προστασία του συστήματος εξαερισμού και της καπνοδόχου.

Αυτός ο σχεδιασμός αναλύει αποτελεσματικά την εισερχόμενη ροή αέρα για την ταχεία απομάκρυνση του καπνού από τον σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η ομπρέλα βρίσκεται μέσα στον κύλινδρο, έτσι ώστε να παρέχει μέγιστη προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις της βροχόπτωσης.

Ένα βασικό μειονέκτημα του σχεδιασμού είναι η πολυπλοκότητα της παραγωγής, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να συναρμολογηθεί ένας εκτροπέας TsAGI στο σπίτι.

Εκτροπέας Grigorovich

Η πιο προσιτή έκδοση της συσκευής, την οποία μπορείτε να κάνετε από αυτοσχέδια υλικά. Η κατασκευή αποτελείται από έναν ανώτερο κύλινδρο, έναν κάτω κύλινδρο με σωλήνες διακλάδωσης, κώνο και βραχίονες στήριξης.

Ο εκτροπέας Volpert-Grigorovich χρησιμοποιείται με επιτυχία για την προστασία της κουκούλας και της καπνοδόχου. Το κύριο πλεονέκτημα της συσκευής είναι η απλότητα του σχεδιασμού και το μειονέκτημα είναι η υψηλή θέση της ομπρέλας σε σχέση με τον διαχύτη, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφύσηση καπνού στις πλευρές.

Γενικά, μια τέτοια συσκευή δεν αυξάνει αποτελεσματικά την πρόσφυση, αλλά εμποδίζει τη διείσδυση ατμοσφαιρικών βροχοπτώσεων στον αγωγό.

Γύρος Volper

Μια τέτοια συσκευή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τον εκτροπέα TsAGI, αλλά με τη μόνη διαφορά - υπάρχει ένα προστατευτικό κάλυμμα για προστασία από τις βροχοπτώσεις και τη ρύπανση που βρίσκεται πάνω από το διαχύτη.

H-δομή

Ο εκτροπέας σχήματος Η εξασφαλίζει τη χρήση τμημάτων σωλήνων, οπότε είναι σε θέση να αντέξει ακραία φορτία ανέμου. Τα κύρια στοιχεία της κατασκευής είναι τοποθετημένα με το γράμμα Η, εξαιρουμένης της εισόδου ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων και ρύπων στον σωλήνα λόγω του οριζόντιου σωλήνα διακλάδωσης.

Τα πλευρικά κάθετα στοιχεία συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής πρόσφυσης, η οποία οδηγεί στην ταυτόχρονη απομάκρυνση του καπνού σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Weathervane

Μια άλλη εκδοχή του εκτροπέα στην καπνοδόχο, η οποία παρουσιάζεται συνδεδεμένη μεταξύ τους με γείσα, περιστρεφόμενη σε έναν κύκλο. Για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κίνηση κάτω από την επίδραση των μαζών αέρα, στο πάνω μέρος της δομής εγκαθίσταται ένας ειδικός ολισθητήρας. Πολλά σχέδια είναι εξοπλισμένα με ένα μικρό πείρο βέλους, το οποίο καθορίζει την κατεύθυνση του ανέμου.

Με την απόρριψη των ρευμάτων αέρα, τα βλέφαρα οδηγούν σε αύξηση του βύθισης στην καπνοδόχο. Επιπλέον, προστατεύουν το λέβητα ή τη σόμπα από πιθανή μόλυνση από το εξωτερικό.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα του σχεδιασμού είναι η ευθραυστότητα του ρουλεμάν, η οποία εξασφαλίζει την κίνηση των γείσων.

Belleville deflector

Μια απλή και προσιτή έκδοση της προστασίας του συστήματος καπνοδόχου, η οποία παρέχει υψηλή πρόσφυση. Τα βασικά στοιχεία της κατασκευής δημιουργούν ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για την προστασία της καπνοδόχου από τη ρύπανση και τις βροχοπτώσεις.

Στο κάτω μέρος του καλύμματος είναι εφοδιασμένο με κουκούλα, στραμμένο προς το σωλήνα. Οι μάζες του αέρα που εισέρχονται στον εκτροπέα δημιουργούν ένα στενό και αραιό κανάλι, το οποίο καθιστά δυνατή την αύξηση της εσωτερικής ώσης κατά δύο φορές.

Περιστρεφόμενος εκτροπέας

Μια τέτοια συσκευή μπορεί να περιστρέφεται σε βάρος των μάζων του αέρα σε μια κατεύθυνση, οπότε σε καιρό χωρίς ανέμους είναι απόλυτα ακίνητος. Με τον ισχυρό πάγο, η δομή του στροβίλου καθίσταται άχρηστη, επομένως απαιτεί θέρμανση ή περιοδικό καθαρισμό.

Ο στροβιλοσυμπιεστής προστατεύει αξιόπιστα το σύστημα καπνοδόχου από το φράξιμο και την αρνητική επίδραση της βροχόπτωσης. Εάν ένας λέβητας αερίου χρησιμοποιείται ως γεννήτρια θερμότητας, τότε η χρήση ενός τέτοιου καταψύκτη θα είναι ορθολογική.

Spike Probe

Υπάρχουν μοντέλα συσκευών για την ασφαλή κατάσβεση σπινθήρων. Συνήθως είναι κατασκευές εξοπλισμένες με κύλινδρο και ομπρέλα με λεπτό πλέγμα.

Ο συλλέκτης σπινθήρων στην καπνοδόχο λειτουργεί σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή: το πλέγμα καθυστερεί τα υπολειπόμενα προϊόντα καύσης που περιέχονται στον καπνό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πλήρης εξασθένιση των σπινθήρων που εισέρχονται στον εκτροπέα, ειδικά εάν το σύστημα καπναερίων βρίσκεται κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα ή σε πράσινες φυτείες.

Το μόνο μειονέκτημα του σχεδιασμού - η πιθανότητα μείωσης της πρόσφυσης όταν η συσκευή συναρμολογείται ακατάλληλα.

Υπολογισμοί των διαστάσεων του εκτροπέα

Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του εκτροπέα στην καπνοδόχο, πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο εργασίας, το οποίο θα δείχνει όλες τις διαστάσεις της συσκευής. Και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τον σωστό υπολογισμό του ύψους του εκτροπέα, της διαμέτρου του εισερχόμενου σωλήνα διακλάδωσης και του καπακιού.

Τα ειδικά τραπέζια παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαστάσεις των συσκευών για τις συνήθεις καμινάδες.

Εκτροπέας στην καμινάδα

Το σύστημα, την εκτροπή του καπνού από τις συσκευές και τις συσκευές θέρμανσης, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του εξοπλισμού θέρμανσης που είναι εξίσου σημαντική και την άνεση της συσκευής και χαλάρωση σε ένα κτίριο κατοικιών.

Σχέδιο της συσκευής της καμινάδας μέσω της οροφής.

Το σωστό σύστημα καπνοδόχων εκτελεί δύο κύριες λειτουργίες: την αφαίρεση όλων των στοιχείων που εκπέμπονται κατά την καύση του καυσίμου και τη σωστή και υψηλής ποιότητας ροή αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις καμινάδες που δεν έχουν αναγκαστική ώθηση, γεγονός που τους κάνει να δαπανούν περισσότερο χρόνο για τον υπολογισμό και την οικοδόμηση τέτοιων συστημάτων.

Το κύριο πρόβλημα τους μπορεί να θεωρηθεί ως ισχυρό ρεύμα αέρα στο περιβάλλον, το οποίο παραβιάζει το σχέδιο και την ορθή λειτουργία της καμινάδας. Αυτό οδηγεί σε ακατάλληλη λειτουργία γεννητριών θερμικού τύπου και καπνού από το καθιστικό ή το λέβητα. Διορθώστε το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι με τη βοήθεια ενός εκτροπέα στην καπνοδόχο, η οποία είναι σε θέση να προσαρμόσει την πρόσφυση και την εξαγωγή στο μη υποχρεωτικό σύστημα.

Πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα καπνού

Το πιο συχνά σύστημα εξαγωγής καπνού γίνεται για τους εξής λόγους:

 • έντονες ανέμους ανέμου, ως αποτέλεσμα των οποίων ο αέρας διεισδύει στον σωλήνα υπό ισχυρή πίεση, γεγονός που είναι ο λόγος για τη μείωση της δύναμης βύθισης και του καπνού στις κατοικίες.
 • υπερβολικά στενό πέρασμα καπνού, το οποίο δεν είναι σε θέση να παρέχει στο σύστημα το απαιτούμενο επίπεδο ώσης.
 • Το ανεπαρκές ύψος του σωλήνα καμινάδας, το οποίο δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση της επιθυμητής πίεσης και δύναμης ωθήσεως στον σωλήνα.

Οι εκτροπείς στατιστικού τύπου έχουν σχεδιαστεί για να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα, επιτρέποντας στην καμινάδα να λειτουργεί εξαιρετικά σωστά και ποιοτικά. Η εφαρμογή αυτού του στοιχείου του συστήματος σχετίζεται με συστήματα ιδιωτικού ή συλλογικού αερισμού και καπνοδόχου. Κατά κανόνα, δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση αυτής της βοηθητικής συσκευής εάν η θέση της δεν επηρεάζει άλλες λειτουργίες της καμινάδας.

Σκοπός και χρήση των εκτροπέων

Μορφές εκτροπέων: με τη μορφή πυραμίδας, τα σχέδια του Γρηγορόβιτς.

Κατά κανόνα, τα συστήματα καπνοδόχων θεωρούνται το σημαντικότερο στοιχείο ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης, επειδή η εργασία της καπνοδόχου επηρεάζει την καύση καυσίμων και την απομάκρυνση όλων των προϊόντων καύσης από το σύστημα και το σπίτι ειδικότερα.

Η όλη λειτουργία του λέβητα εξαρτάται από την ποιότητα της εισαγωγής αέρα και την πλήρη παροχή καπνού από το σύστημα. Χωρίς τη σωστή ποσότητα οξυγόνου, η διαδικασία καύσης είναι αδύνατη και τα υπολείμματα των προϊόντων στο σαλόνι μπορούν να προκαλέσουν αξιοπρεπή βλάβη στην υγεία των ενοικιαστών.

Προκειμένου να οργανωθεί το σωστό επίπεδο ώθησης στο σύστημα, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα χαρακτηριστικά της καμινάδας, η συσκευή και η οργάνωση της οποίας πρέπει να είναι σωστά. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η απαιτούμενη διατομή του σωλήνα που προορίζεται για εισροή και εκροή αέρα. Ένας σημαντικός παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί το ύψος της καμινάδας και η διαμόρφωσή της. Τώρα εξετάστε αυτές τις απαιτήσεις με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επιλογή του επιθυμητού τμήματος του σωλήνα καμινάδας εξαρτάται άμεσα από την ισχύ της γεννήτριας θερμικής ενέργειας. Ο ίδιος ο αγωγός καμινάδας ή ο δίαυλος πρέπει να είναι κάθετος και αρκετά ευθύγραμμος ώστε να μην δημιουργούνται εμπλοκές αέρα κατά τη λειτουργία.

Το ύψος του σωλήνα δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,5 m πάνω από την κορυφογραμμή του στοιχείου δομής της οροφής.

Σε περίπτωση που η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις δεν έδωσε απτό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στη χρήση ενός εκτροπέα, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην κορυφή της καμινάδας.

Η αρχή του εκτροπέα είναι να χρησιμοποιηθεί ο άνεμος ως πρόσθετο εργαλείο για την ισοπέδωση ή την ενίσχυση του επιπέδου ώσης στο σύστημα. Εξωτερικά μοιάζει με αυτό. Στο τέλος του σωλήνα εγκαθίσταται μέρος του συστήματος, το οποίο έχει μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο από την ίδια την καμινάδα.

Ένας ισχυρός άνεμος καθιστά δυνατή τη δημιουργία στον εκτροπέα ενός χώρου σπάνιου τύπου, στον οποίο κινούνται όλα τα προϊόντα καύσης που παραμένουν στην καμινάδα.

Μεταξύ άλλων, ο εκτροπέας έχει επιπλέον χρήσιμες λειτουργίες που επηρεάζουν θετικά όλη τη λειτουργία του καναλιού καπνοδόχου. Με τη βοήθεια ενός τέτοιου στοιχείου, μπορείτε να αποθηκεύσετε το σύστημα από τη βροχή και το χιόνι σε αυτό το χειμώνα. Κατά κανόνα, βοηθά το σύστημα να λειτουργεί σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Ποικιλίες και αρχές της διάταξης και λειτουργία των εκτροπέων

Οι εκτροπείς μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορες συμβατικές διαμορφώσεις και κατασκευές:

Σχηματικό διάγραμμα του τύπου εκτροπέα TsAGI.

 • εκτροπείς τύπου TSAGI.
 • στρογγυλό τύπο εκτροπέα (Volper);
 • εκτροπέα του σχεδιασμού του Γρηγορόβιτς.
 • ανοικτού και εκτροπέα σχήματος Η.

Ο ίδιος ο εκτροπέας έχει μια δομή αποτελούμενη από αρκετά ξεχωριστά μέρη. Τέτοια εξαρτήματα περιλαμβάνουν έναν κύλινδρο του κατώτερου τύπου, έναν διαχύτη και μια ομπρέλα. Ο διαχύτης μοιάζει με έναν κύλινδρο που βρίσκεται στην κορυφή του στοιχείου και η ομπρέλα προστατεύει την καμινάδα από τη βροχή και το χιόνι που πέφτουν μέσα σε αυτήν. Κατά κανόνα, οι εκτροπείς είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο χάλυβα, πράγμα που αποκλείει τη δυνατότητα διάβρωσης μετάλλων και απόφραξης του σωλήνα με τέτοια συντρίμμια.

Το έργο του εκτροπέα δεν έχει στη σύλληψή του κανένα χαρακτηριστικό που κανένας κύριος αρχάριος δεν είναι σε θέση να κυριαρχήσει. Ο άνεμος ρέει γύρω από ολόκληρο τον εκτροπέα, συγκρουόμενος με αυτό. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει στον ανώτερο κύλινδρο του εκτροπέα, ενισχύοντας το ρεύμα στην καπνοδόχο και τραβώντας όλο τον καπνό που είναι στάσιμο στο σύστημα. Λόγω της έντονης κίνησης του αέρα μέσα στον εκτροπέα, η δύναμη πρόσφυσης αυξάνεται πολλές φορές.

Η συσκευή αυτού του στοιχείου επιτρέπει την αύξηση του βυθίσματος στον σωλήνα καμινάδας ακόμη και στην περίπτωση που η ροή ανέμου κινείται στην κατακόρυφη κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν στο εσωτερικό του κυλίνδρου ειδικές διαυγές, μέσω των οποίων διαπερνά ο αέρας τα συστήματα εξαερισμού και καπνοδόχων.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα τέτοιο πράγμα όπως ένας χαμηλός άνεμος, ο οποίος μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αφαίρεση του καπνού και τη μείωση του ύψους του βυθίσματος στον αγωγό. Λόγω μιας τέτοιας ροής αέρα, σχηματίζεται μια ποικιλία αιολικών ρευμάτων κάτω από την ομπρέλα του εκτροπέα, η οποία φράζει ολόκληρο το σωλήνα.

Προστασία των αμορτισέρ από τον πυθμένα

Λόγω της παρουσίας αυτού του χαρακτηριστικού των αιολικών ρευμάτων, οι εκτροπείς έχουν εξοπλιστεί με ειδικές προστατευτικές διατάξεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του βύθισης στον αγωγό σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Για αυτό, ένας άξονας τοποθετείται μέσα στην καπνοδόχο σε δύο έδρανα που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο άξονας είναι εφοδιασμένος με ημικυλινδρική οθόνη, πτερύγιο και ένα καπάκι. Αυτός ο σχεδιασμός προστατεύει ολόκληρη την καμινάδα από τις επιπτώσεις της χαμηλότερης ροής του ανέμου.

Μετά την αλλαγή της κατεύθυνσης της ροής του ανέμου, ο καιρός στρέφεται, κλείνοντας την καμινάδα από τη λάθος ροή του ανέμου. Έτσι, οποιαδήποτε κατεύθυνση και δύναμη του ανέμου δεν είναι σε θέση να μπλοκάρει τον δρόμο προς τον καπνό και το ρεύμα του σωλήνα παραμένει το ίδιο όπως και πριν.

Η συσκευή μιας καμινάδας για ένα τζάκι.

Μην ξεχνάτε ότι οι εκτροπείς είναι σχεδιασμένοι για κυκλικούς σωλήνες, κάτι που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με την παρουσία ενός παλαιού σωλήνα από τούβλα, ο οποίος έχει ένα τετράγωνο τμήμα. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε ειδικούς σωλήνες, οι οποίοι λειτουργούν ως προσαρμογείς.

Σε καμινάδες με μεγάλο τετράγωνο τμήμα, οι οποίες είναι κατασκευασμένες για συστήματα θέρμανσης με τζάκι, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν προσαρμογείς με τη μορφή βραχιόνων διαχωριστικών που συνδέουν το σωλήνα και τον ίδιο τον εκτροπέα. Αυτά τα πόδια είναι κατασκευασμένα από μεταλλικές λωρίδες, οι οποίες μπορούν να γαλβανιστούν ή να βαφτούν υψηλής ποιότητας.

Οι σωλήνες από τούβλα χρειάζονται μια κατάλληλη μετάβαση με το επίδομα προς τη σωστή κατεύθυνση, πράγμα που επιτρέπει τη σύνδεση ενός στρογγυλού εκτροπέα και μιας τετραγωνικής καπνοδόχου. Με άλλα λόγια, η τοποθέτηση αυτού του στοιχείου του συστήματος εξαγωγής καπνού είναι εύκολη παρουσία οποιουδήποτε τύπου και μορφής δομών καπνοδόχου.

Αρχή της διάταξης σπινθήρων.

Ο εκτροπέας δεν είναι απαραίτητος για να αγοράσετε σε ένα κατάστημα κατασκευών, επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά εύκολο να κατασκευαστεί με τα χέρια σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπολογίσετε το μέγεθος και το σχήμα του στοιχείου, μετά από το οποίο μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία κατασκευής.

Σε γαλβανισμένο φύλλο χάλυβα είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε τους άνω και κάτω κυλίνδρους του μελλοντικού εκτροπέα, που είναι εύκολο να κάνετε με ένα απλό απλό μολύβι. Κόψτε τα απαραίτητα στοιχεία μπορεί να είναι με το μεταλλικό ψαλίδι, το οποίο μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει αυτό το έργο.

Αφού αυτά τα δύο μέρη κόψουν και επεξεργαστούν από το αρχείο, το οποίο απαιτείται για την υψηλής ποιότητας σύνδεση των δύο άκρων του ενός τμήματος, μπορείτε να προχωρήσετε για να διορθώσετε αυτές τις άκρες. Συνήθως, για αυτό χρησιμοποιήστε μια μηχανή συγκόλλησης, μπουλόνια ή πριτσίνια.

Πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδέσετε ένα τεμάχιο εργασίας από γαλβανισμένο χάλυβα με μια μηχανή συγκόλλησης, επειδή καίει γρήγορα ένα λεπτό μέταλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται συνήθως τα πριτσίνια ή τα μικρά μπουλόνια.

Το τελειωμένο κωνικό κάλυμμα πρέπει να στερεωθεί στον ανώτερο κύλινδρο του εκτροπέα. Κάνετε αυτό με μικρές αγκύλες κατασκευασμένες από το ίδιο φύλλο χάλυβα. Τοποθετήστε τους βραχίονες στο ακροφύσιο με πριτσίνια. Μην ξεχνάτε ότι οι βραχίονες τοποθέτησης βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό του εκτροπέα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται στο εσωτερικό μέρος πρόσθετες παρεμβολές για τη σωστή ροή αέρα και καπνού.

Στην ομπρέλα στοιχείων είναι απαραίτητο να στερεώσετε τον κώνο του αντίστροφου τύπου. Επιπλέον, η συναρμολόγηση όλων των τμημάτων του εκτροπέα πρέπει να πραγματοποιείται απευθείας στον ίδιο τον σωλήνα, πράγμα που θα επιτρέψει την υψηλής ποιότητας συναρμολόγηση και στερέωση κάθε μεμονωμένου τμήματος της δομής.

Διαφορετικά, είναι δυνατή η ανεπιτυχής σύνδεση των δύο στοιχείων του συστήματος, τα οποία στη συνέχεια θα προκαλέσουν δυσλειτουργία στο σχεδιασμό και ολόκληρη την καπνοδόχο ως σύνολο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απλώς αδύνατο να κατασκευαστεί αυτή η δομή από μόνη της.

Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει με καμινάδες τούβλου, οι οποίες απαιτούν ποιοτικούς προσαρμογείς ή ράφια. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο, πιο κερδοφόρο και πιο γρήγορο να αγοράσετε αυτό το ανέξοδο στοιχείο του συστήματος από το να προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή της εκτροπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από γαλβανισμένο ατσάλι, το οποίο αντιστέκεται με επιτυχία σκουριά, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής και την εξυπηρέτηση των εξαρτημάτων του συστήματος.