Εξαγωγή στο κελάρι - πώς να τοποθετήσετε το σύστημα με τα χέρια σας. 120 φωτογραφίες ενδιαφέρουσες ιδέες και επιλογή υλικών

Η σωστά σχεδιασμένη κουκούλα στο υπόγειο εμποδίζει τη συμπύκνωση στην επιφάνεια του τοίχου αυτής της αποθήκης, προστατεύοντας τα λαχανικά και τα φρούτα από τη διαδικασία αποσύνθεσης. Τώρα προτείνεται μια τεράστια ποικιλία προϊόντων για την οργάνωση του συστήματος ανταλλαγής αέρα.

Ωστόσο, δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο για τη συμβατική διάταξη σχεδίασης. Ας μιλήσουμε για το πώς να δημιουργήσετε μια κουκούλα στο θάλαμο με το δικό σας χέρι χωρίς περιττές οικονομικές απώλειες.

Κουκούλα

Ο απλός σχεδιασμός της κουκούλας δεν εξαρτάται καθόλου από την περιοχή της κατασκευής, από τον σκοπό του κελάριου και από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Για να οργανώσει ένα τέτοιο απόσπασμα στην αποθήκη θα χρειαστούν δύο σωλήνες. Η λειτουργία ενός είναι στην κουκούλα, η δεύτερη είναι ο αέρας τροφοδοσίας. Μέσω αυτών των σωλήνων, υπάρχει μια αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα.

Επιλογές εγκατάστασης

Η εγκατάσταση σωλήνων που έχουν σχεδιαστεί για την εξόρυξη του υπογείου δεν είναι δύσκολη. Η συσκευή παροχής αέρα αφαιρείται έξω από το έδαφος. Η κάτω πλευρά βρίσκεται στο κάτω μέρος του αποθετηρίου. Ο σωλήνας τοποθετείται σε κάθετη γωνία κάτω από την επιφάνεια της οροφής πάνω από το φαγητό. Η επάνω πλευρά του εμφανίζεται με την επικάλυψη στην οροφή.

Μέσω ορισμένων συσκευών, η απόδοση του εγκατεστημένου καλύμματος αυξάνεται σημαντικά:

Deflector. Τοποθετείται πάνω από την οροφή του σωλήνα. Η συσκευή εξάτμισης μπορεί να κλείσει με χαλύβδινο καπάκι για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας. Το κάλυμμα αυτό περικλείεται από κυλινδρικό τοίχωμα.

Μια παρόμοια συσκευή ονομάζεται εκτροπέας. Με έναν έντονο αέρα, κάτω από αυτή τη συσκευή σχηματίζεται πίεση, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των εξοπλισμένων καυσαερίων από την αποθήκευση.

Επιπλέον, στον αγωγό του τύπου παροχής αέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα για να εμποδίσει την είσοδο των εντόμων, καθώς και των τρωκτικών στο δωμάτιο. Αυτό το είδος συσκευής θα βοηθήσει στην παροχή αξιόπιστης προστασίας στην αποθήκευση.

Υλικά για τη διάταξη των σωλήνων εξαερισμού

Η σωστή κουκούλα στο ίδιο το κελάρι δημιουργείται απλά. Υπάρχουν πολλά δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται συνεχώς για την παραγωγή σωλήνων για ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαγωγής: αμιαντοτσιμέντο, καθώς και πολυαιθυλένιο υψηλής πίεσης.

Σύμφωνα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, οι συσκευές με αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιες με τις σχιστόλιθοι, γι 'αυτό ονομάζονται πλάκες. Τόσο το αμίαντο όσο και το πολυαιθυλένιο είναι αξιόπιστα, πρακτικά και εξαιρετικά ανθεκτικά.

Οι σωλήνες πολυαιθυλενίου δεν είναι δύσκολο να εγκατασταθούν ανεξάρτητα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εργασίας, είναι σημαντικό ο καπελάνος να οργανώνεται σωστά, όπως στη φωτογραφία, για την οποία είναι σημαντικό να συγκολλούνται οι σωλήνες, κάτι που δεν αποκτάται αμέσως από τους αρχάριους.

Όποια και αν ήταν, η επιλογή ενός συγκεκριμένου υλικού για τη ρύθμιση του εξαερισμού υπόγειου εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τοποθέτηση του κελάριου. Αν υπάρχουν δυσκολίες στην επιλογή, τότε είναι προτιμότερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν ο χώρος αποθήκευσης είναι μια ελάχιστη περιοχή, τότε δεν χρειάζεται να εξοπλιστείτε με ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού, αφού ένας μόνο σωλήνας μπορεί να παρέχει ένα κατάλληλο καθεστώς υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ανάλογα με την ποικιλία και την έκταση του χώρου, το σχέδιο σχεδίου υπογείου έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Θα είναι σωστό να εξετάζετε όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά.

Ειδικοί ανεμιστήρες

Για τον εξοπλισμό ενός αποτελεσματικού καπό για την αποθήκευση, θα απαιτηθούν ορισμένοι ανεμιστήρες. Υπάρχουν δομές, καθώς και δομές αξονικού εξαερισμού, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη θέση και τη λειτουργία.

Ο ανεμιστήρας του τύπου καναλιού είναι ενσωματωμένος στον αέρα τροφοδοσίας καθώς και στον αγωγό εξαγωγής. Οι εξαεριστικές αξονικές συσκευές, αντίθετα, είναι διατεταγμένες κοντά στην έξοδο.

Επιπλέον, η αγορά προσφέρει τους λεγόμενους ανεμιστήρες σαλιγκαριών, αλλά η εφαρμογή τους συνδέεται με κάποια προβλήματα, γι 'αυτό είναι προτιμότερο να προτιμάτε την παραδοσιακή λύση για το τέντωμα του χώρου υπογείου.

Εγκατάσταση τύπου ανεμιστήρα

Αυτός ο τύπος ανεμιστήρα μπορεί να μην έχει υψηλό βαθμό απόδοσης, γι 'αυτό μπορεί να τροφοδοτείται με ελάχιστη παροχή ρεύματος. Είναι επιθυμητό να αγοραστεί μια συσκευή πλάτους ικανή να παρέχει ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Μια καλά εδραιωμένη κουκούλα για το χώρο του υπογείου εξαπλώνεται άριστα στην αρχική περίοδο λειτουργίας.

Έτσι, ο αέρας στο κελάρι υγραίνεται, αλλά όχι πολύ, με αποτέλεσμα το φαγητό να μην μπορεί να υποβληθεί σε ψύξη, το καθεστώς θερμοκρασίας φτάνει τους 4 βαθμούς.

Όπως είπαμε παραπάνω, η εγκατάσταση αυτού του τύπου καλύμματος μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών και τη χρήση ενός σύνθετου οργάνου, καθώς και ειδικού τεχνικού εξοπλισμού. Με απλά λόγια, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας, ειδικά εάν έχετε αρχικές δεξιότητες.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Turbo-deflector για τον αυτοεξοπλισμό

Η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο παρέχεται από το σύστημα εξαερισμού. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την εσωτερική έλξη. Όταν η σκόνη και τα υπολείμματα μπαίνουν σε αγωγούς, διακόπτεται η κανονική λειτουργία των συσκευών. Για να αποκλειστεί μια τέτοια πιθανότητα στην έξοδο του σωλήνα, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας εξαερισμού - μια συσκευή που σχηματίζει ένα ρεύμα στα κανάλια εξαέρωσης. Γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο σύνολο; - Αυτή η συσκευή είναι σε θέση να προστατεύσει τους αγωγούς από την υγρασία, το χιόνι και τη βροχή.

Δώστε προσοχή! Η απουσία αυτής της λύσης οδηγεί σε σταδιακή μείωση της διαμέτρου του σωλήνα λόγω του γεγονότος ότι συσσωρεύονται μικρά σωματίδια θραυσμάτων, σκόνης και λίπους στα τοιχώματα των σωλήνων.

Ένα ευρύ φάσμα μοντέλων είναι προς πώληση. Η δομή και η αρχή λειτουργίας τους περιγράφονται παρακάτω. Τα πιο απλά μοντέλα μπορούν να κατασκευαστούν με το χέρι.

Μονάδα εκτροπής αερισμού

Κάθε στροβιλο-εκτροπέας για εξαερισμό αποτελείται από διάφορα λειτουργικά στοιχεία:

 • μεταλλικά κύπελλα (στην κανονική έκδοση υπάρχουν 2)?
 • Κλειδαριές για ασφαλή στερέωση.
 • τον σωλήνα διακλάδωσης εισόδου και εξόδου, ο οποίος τοποθετείται στο σωλήνα και στερεώνεται με σφιγκτήρα.

Με τη μορφή, το εξωτερικό γυαλί διαφέρει σε σχήμα, που επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Όσο για το κάτω μέρος, είναι απολύτως επίπεδη. Οι κύλινδροι τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και στο επάνω μέρος το καπάκι στα ράφια είναι σταθερό.

Προσοχή παρακαλώ! Η διάμετρος του καπακιού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το άνοιγμα εξόδου για να αποφευχθεί η πτώση της καθίζησης στο εσωτερικό του συστήματος.

Το παρακάτω σχήμα δείχνει τα συστατικά των διαφόρων τύπων δομών.

Δώστε προσοχή! Η εγκατάσταση των φωτιστικών πραγματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας του δρόμου να δημιουργεί πρόσθετη αναρρόφηση μέσω των εγκοπών μεταξύ παρακείμενων δακτυλίων. Εξαιτίας αυτού, είναι δυνατό να επιταχυνθεί η απομάκρυνση του "βαρέως οξυγόνου" από το σύστημα εξαερισμού.

διατάξεις εκτροπής στο σύστημα οικιακού εξαερισμού πραγματοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε όταν ο αέρας ρέει από τον πυθμένα προς την κορυφή, η συσκευή λειτουργεί κακό: αυτό συμβαίνει ανακλάται από την επιφάνεια της στέγης, οπότε το οξυγόνο τείνει να αερίων που εξέρχονται από την κορυφή της οπής. Αυτό το μειονέκτημα είναι τυπικό για όλες τις μονάδες. Για να το εξαλείψουμε, χρειάζονται δύο κωνικές λύσεις, συνδέσεις μεταξύ τους με «γέφυρα».

Αν ο άνεμος έχει πλάγια κατεύθυνση, τότε οι μάζες του αέρα απομακρύνονται από κάτω και από πάνω. Ο κάθετος προσανατολισμός του οξυγόνου προωθεί την εκροή από κάτω.

Συνιστούμε να προβάλετε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με τη συσκευή

Η αρχή του εκτροπέα του αναπνευστήρα

Ο εκτροπέας αερισμού λειτουργεί με απλή αρχή, ανεξάρτητα από το σχεδιασμό και το μοντέλο της συσκευής:

 • οι κατευθυνόμενοι άνεμοι πλήττουν το μεταλλικό κέλυφος.
 • λόγω διαχυτών, διακλαδισμένων με αέρα, ως αποτέλεσμα των οποίων μειώνεται το επίπεδο πίεσης.
 • Στο σύστημα σωληνώσεων αυξάνεται η πρόσφυση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που δημιουργεί η βάση του περιβλήματος, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εκροή αέρα στα κανάλια των συστημάτων. Πιστεύεται γενικά ότι η συσκευή που είναι τοποθετημένη στην οροφή υπό ελαφρά κλίση προς το οριζόντιο επίπεδο λειτουργεί καλύτερα. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών καθορίζεται από 3 παράγοντες:

 • κατασκευή και σχήμα του κύτους ·
 • το μέγεθος της μονάδας.
 • ύψος εγκατάστασης.

Ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστες και ποιοτικές είναι οι εκτροπείς αερισμού, έχουν και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα οποία θα ήθελα να σταθώ λεπτομερέστερα.

Σχετικά με τα "πλεονεκτήματα" και τα μειονεκτήματα των εκτροπέων

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, τα διαλύματα ομπρέλας είναι σε θέση να αποτρέψουν αποτελεσματικά την είσοδο ακαθαρσιών και βροχοπτώσεων στους αγωγούς αέρα. Με την κατάλληλη επιλογή και την επαγγελματική εγκατάσταση του εκτροπέα βελτιώνεται ο εξαερισμός. Η συνολική αποτελεσματικότητα του συστήματος αυξάνεται κατά 20%.

Συμβουλή! Για περιοχές με αδύναμους ανέμους, συνιστάται να εξοπλιστεί το σύστημα με μια συσκευή για να αυξήσει την εισροή και την εκροή αέρα. Θα εξαλείψει την επίδραση της έλξης "ανατροπής".

Οι συσκευές δεν παρουσιάζουν ελλείψεις: με την κατακόρυφη διεύθυνση του ανέμου, η ροή έρχεται σε επαφή με το ανώτερο τμήμα της δομής, ενώ ο αέρας δεν μπορεί να αποφορτιστεί πλήρως στο δρόμο. Για να αποκλειστεί αυτό το αποτέλεσμα, επινοήθηκαν δύο κώνοι. Το χειμώνα, με βάση τους σωλήνες υπάρχει παγετός, επομένως είναι απαραίτητο να διεξάγονται τακτικές προληπτικές εξετάσεις.

Τύποι εκτροπέων

Αφού αναλύσετε ή κοιτάξετε τα είδη των εκτροπέων στην αγορά, μπορείτε να φτάσετε σε μια κατάσταση μικρής σύγχυσης από τον αριθμό των διαθέσιμων λύσεων.

Από την άποψη του σχεδιασμού της διάταξης, είναι συνηθισμένο να διαιρείται σε διάφορους τύπους:

 • TsAGI - η ώθηση αυξάνεται λόγω του αέρα και της θερμότητας, της πτώσης πίεσης υψομέτρου. Τοποθετείται απευθείας στον αγωγό εξαερισμού, γεγονός που δυσχεραίνει την εκτέλεση προληπτικών ελέγχων και καθαρισμού.
 • Μπάλες ή στρογγυλές (τύπου "Volper").
 • Η απόφαση του Khanzhenkov με τη μορφή ενός ανοιχτού τύπου πιάτου - η κύρια δομική διαφορά βρίσκεται στο πρόσθετο τοίχωμα που βρίσκεται γύρω από τον αγωγό αέρα. Ο απορροφητήρας είναι διαμορφωμένος σαν ένα πιάτο.
 • περιστροφικά προϊόντα (κουκούλα, καθαρό) - γούρνα για τον άνεμο, που περιστρέφεται σε μια ειδική ράβδο. Λόγω της αναταράξεως, η ώθηση στο δίαυλο αυξάνεται.
 • Τα σύνολα λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή που περιγράφεται από τον Γκιργκόροβιτς.
 • με τη μορφή ενός αστέρα.

Από την άποψη της απλότητας του σχεδιασμού και της δυνατότητας πραγματοποίησης της άνευ όρων ηγεσίας, η συσκευή αερισμού του Grigorovich διατηρεί. Αντιπροσωπεύει αρκετά ζευγάρια ομπρέλες, τοποθετημένα σε ένα "πιάτο", το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω από το τοίχωμα του καναλιού.

Κατά τα τελευταία 2-3 χρόνια στην πώληση διαφόρων προϊόντων συναντηθεί με καμία σαφή υπαγωγή σε κάθε είδους: περιστρεφόμενο διάφραγμα με λεπίδες σπιράλ, ομπρέλα, συνελεύσεις ρουλεμάν.

Συστάσεις για επιλογή

Όταν επιλέγετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, δίνεται προτεραιότητα στο σχεδιασμό του. Αυτή είναι μια από τις βασικές παραμέτρους του προϊόντος. Καθορισμένο με τον τύπο σχεδίασης της συσκευής, επιλέγεται το βέλτιστο μέγεθος της μονάδας για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η απαραίτητη συσκευή είναι ευκολότερο να επιλέξει αν θα απαντήσει στην απλή ερώτηση - γιατί ο σχεδιασμός είναι εγκατεστημένος και για ποιο αντικείμενο.

Τα καλύτερα μοντέλα:

Κατά την επιλογή, λάβετε υπόψη τον παράγοντα απώλειας και απώλειας αέρα. Επομένως, αυτές οι τιμές εξαρτώνται από το συγκεκριμένο μοντέλο. Αν μιλάμε για λύσεις τύπου DS, ο αντίστοιχος συντελεστής θα είναι 1,4. Προφανώς, ο βαθμός αποπληθωρισμού του αέρα εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου cm, την καρτέλα. παρακάτω:

Εκτροπέας αερισμού με τα χέρια σας

Γνωρίζοντας τη συσκευή και την αρχή της συσκευής, πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν για την κατασκευή του ίδιου του αναπνευστήρα. Από τη σκοπιά της χειροποίητης εφαρμογής, η έκδοση του προϊόντος του Grigorovich είναι πέρα ​​από τον ανταγωνισμό, επομένως θα εξετάσουμε την εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης επιλογής. Το κύριο πλεονέκτημα - ένας τέτοιος αερισμός λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όλο το χρόνο.

Προετοιμασία για προετοιμασία:

 • φύλλο από ανοξείδωτο χάλυβα, μπορεί να αντικατασταθεί με γαλβανισμένο.
 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • σφιγκτήρες στερέωσης, μπουλόνια, πριτσίνια και περικόχλια.
 • Εργαλεία έλξης για μεταλλικές επιφάνειες.
 • πυξίδες
 • χαρτόνι φύλλων?
 • κυβερνήτης.
 • ψαλίδι για μέταλλο και χαρτί.

Υπολογισμός των παραμέτρων της συσκευής (Grigorovich)

Σας δίνουμε την απλούστερη εκδοχή του υπολογισμού, χωρίς τύπους:

 • Το ύψος του εκτροπέα είναι 1,6 της διαμέτρου της καμινάδας.
 • Το πλάτος του διαχύτη είναι 1,2 φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της καμινάδας.
 • το πλάτος του καλύμματος είναι ίσο με δύο διαμέτρους της καπνοδόχου.

Με βάση τα διαθέσιμα μεγέθη και τα σχέδια από χαρτόνι, κόβονται μεμονωμένα στοιχεία του εκτροπέα. Για να δημιουργήσετε μια περιστρεφόμενη συσκευή, απαιτούνται ορισμένες δεξιότητες, οπότε είναι καλύτερο να εξασκηθείτε σε μακέτες και μόνο στη συνέχεια να προχωρήσετε στο μεταλλικό ανάλογο.

Κατασκευή κατασκευών

Τα μοτίβα πρέπει να εφαρμοστούν στα μεταλλικά φύλλα, και στη συνέχεια - σε κύκλο με ένα γραμματόσημο. Τότε ο αλγόριθμος είναι απλός - με το ψαλίδι για το μέταλλο κόβουμε τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες του μελλοντικού σχεδίου. Τα μεμονωμένα μέρη συνδέονται μεταξύ τους με πριτσίνια και μπουλόνια. Αν ο μηχανισμός είναι ενεργός, είναι προτιμότερο να καθορίσετε τις λεπτομέρειες με συγκόλληση.

Για την ασφαλή στερέωση του περιστροφικού καλύμματος, θα πρέπει να προετοιμαστούν αρκετές κυρτές μεταλλικές λωρίδες, οι οποίες θα αναλάβουν το ρόλο των στηριγμάτων.

Όσο για τον κώνο, είναι λογικό να το τοποθετήσετε στην ομπρέλα.

Σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε βίντεο κάνοντας τον εαυτό σας deflector TsAGI

Εργασίες εγκατάστασης

Το κατώτατο σημείο των 2 φλυτζανιών είναι εγκατεστημένο στην καπνοδόχο. Είναι τοποθετημένο στο πάνω γυαλί. Για ένα μεγαλύτερο σχέδιο ευστάθειας, τα 2 τμήματα συσφίγγονται με έναν σφιγκτήρα, όπως και με τις θυρίδες εξαγωγής. Η κουκούλα πιέζεται με προετοιμασμένες αγκύλες. Αν μιλάμε για μια περιοχή στην οποία αλλάζει συχνά η κατεύθυνση του ανέμου, είναι λογικό να εξοπλιστεί η εγκατάσταση με έναν κώνο ανάστροφο, ο οποίος θα επιτρέψει στη μονάδα να λειτουργεί πλήρως σε όλες τις κατευθύνσεις του ανέμου.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο εξετάσαμε τι είναι ένας εκτροπέας στον εξαερισμό. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε - πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική συσκευή που βελτιώνει τον εξαερισμό αντικειμένων οποιουδήποτε πολυπλοκότητας, είτε πρόκειται για δημόσια κτίρια είτε για οικιστικά κτίρια. Ένα μικρό στοιχείο αυξάνει την παραγωγικότητα του συστήματος εξαερισμού κατά 15-20%, προστατεύοντας αξιόπιστα το εσωτερικό από τη βροχή, τα μικρά σωματίδια, τα συντρίμμια και τη σκόνη.

Τέλος, σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που συγκρίνει δύο τύπους εκτροπέων

Deflector στο σωλήνα εξάτμισης - πώς να επιλέξετε να προχωρήσετε από την αρχή της εργασίας, το κάνετε μόνοι σας

Το σύστημα εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού πρέπει να εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του υπό όλες τις συνθήκες. Αυτό είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των κατοίκων, να εξασφαλιστεί η κανονική καύση των θερμικών μονάδων και να αφαιρεθεί ο αέρας με μειωμένη περιεκτικότητα οξυγόνου από το δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται σύστημα αεραγωγών, το στέμμα του οποίου είναι ο εκτροπέας του σωλήνα εξαγωγής.

Οι εκτροπείς προορίζονται για χρήση φορτίων ανέμου με σκοπό την παροχή ενός τρόπου κανονικού αερισμού των χώρων για οικιακούς, οικονομικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σε ορισμένες κατευθύνσεις και τη δύναμη του ανέμου μπορεί να συμβεί μείωση της ώσης στο σύστημα εξαερισμού, μέχρι την ανατροπή του, δηλαδή μια αλλαγή στην κατεύθυνση της κίνησης του αέρα.

Περίληψη του άρθρου

Πώς λειτουργεί η εξαεριστική εξάτμιση

Βασίζεται στη δημιουργία αεροδυναμικού καθαρισμού αέρα πάνω από το στόμιο του σωλήνα εξαερισμού, το οποίο διευκολύνει την επιτάχυνση της μετακίνησης του αέρα προς την κατεύθυνση αυτή από κάτω από τη ζώνη αυξημένης πίεσης.

Σημειώστε ότι τα καπάκια των εκτροπέων έχουν ένα πιο κυρτό σχήμα προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι όταν το εμπόδιο κάμπτεται γύρω, δημιουργείται ένα κενό στο κάτω μέρος του, από το σχηματισμό ώσης.

Ποιος εκτροπέας είναι καλύτερο για το σχέδιο

Στην αγορά κατασκευής παρουσιάζονται σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών σχεδίων τέτοιων προϊόντων. Όλοι τους έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας, τα οποία είναι επιθυμητό να γνωρίζουμε κατά την αγορά. Οι πιο δημοφιλείς τύποι είναι:

 1. Περιστροφικές δομές εξαερισμού.
 2. Περιστροφικοί εκτροπείς εξαερισμού.
 3. Οι εκτροπείς Grigorovich.
 4. Μοντέλα για την ανάπτυξη του TsAGI (Κεντρικό Αεροϋδροδυναμικό Ινστιτούτο).
 5. Αποφρακτήρες Volpert.
 6. Σε σχήμα Η.

Ας εξετάσουμε ορισμένες από αυτές με περισσότερες λεπτομέρειες.

Περιστροφικοί στροβίλοι για σύστημα εξάτμισης

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές για το σκοπό αυτό. Σε σύγκριση με άλλα σχέδια, η παραγωγικότητά τους είναι υψηλότερη κατά 20-25%.

Το πλεονέκτημα της χρήσης είναι ότι δεν χρησιμοποιούν καμία πηγή ενέργειας κατά τη λειτουργία.

Περιστρέφοντας πάντα προς μία κατεύθυνση υπό την επίδραση του ανέμου, η κεφαλή του στροβίλου δημιουργεί ένα κενό εντός του σωλήνα εξαερισμού, το οποίο συμβάλλει στην ενεργό διεργασία της κυκλοφορίας του αέρα.

Επιπλέον, κομψά κατασκευασμένο από χάλυβα, εκτελεί επίσης τη λειτουργία της προστασίας του στόματος του σωλήνα από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση.

Το τμήμα κεφαλής είναι κατασκευασμένο από λωρίδες αλουμινίου πάχους έως 0,5 χιλιοστά και η βάση είναι από χαλύβδινο φύλλο, βαμμένο σε χρώματα RAL.

Οι στρόβιλοι στροβίλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρογγυλευμένους, τετράγωνους ή ορθογώνιους αγωγούς ή καμινάδες. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συστήματα εξαγωγής καπνού.

Περιστρεφόμενος περιστροφικός εκτροπέας

Παρουσιάζονται στην αγορά από περιστροφικούς εκτροπείς με ανεμιστήρα. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, χρησιμοποιούνται εδώ ακροφύσια με πτερωτή στο τέλος. Δομικά, αυτές οι συσκευές είναι κάπως πιο περίπλοκες. Η περιστρεφόμενη κεφαλή είναι τοποθετημένη σε κάθετο άξονα και είναι εφοδιασμένη με δύο έδρανα κλειστού τύπου χωρίς συντήρηση.

Στον ίδιο άξονα, εγκαθίσταται επίσης πτερωτή, η οποία παρέχει αέρα μέσω του αγωγού εξαγωγής. Αυτό διευκολύνεται από μια σταθερή κατεύθυνση περιστροφής της κεφαλής της συσκευής ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ανέμου.

Το υλικό παραγωγής είναι συνήθως ένα φύλλο αλουμινίου, λιγότερο συχνά φύλλο ανοξείδωτου χάλυβα με πάχος 0,4 χιλιοστών.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Ένα πλήρες φάσμα μεγεθών αντιπροσωπεύει ολόκληρη την τυποποιημένη σειρά και επιτρέπει τη χρήση σε όλες τις καπνοδόχους ή καμινάδες όλων των προφίλ.

Οι εκτροπείς του Γκιγκόροβιτς

Απλά στο σχεδιασμό, τέτοιες συσκευές αξίζουν προσοχή ως αντικείμενα για να κάνουν τα χέρια τους. Ταυτόχρονα, είναι αρκετά αποτελεσματικά, αυξάνοντας την πρόσφυση στον αγωγό εξαγωγής κατά τουλάχιστον 20%.

Για την κατασκευή των δικών τους χεριών, είναι απαραίτητο να κόψετε ένα κύκλο από τον γαλβανισμένο χάλυβα και να αφαιρέσετε τον τομέα από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα κωνικό πώμα, το οποίο είναι ο σκοπός της εργασίας. Για να το στερεώσετε στο τέλος του σωλήνα εξάτμισης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις δοκούς από ταινίες του ίδιου μετάλλου.

Μαζί με την κύρια λειτουργία, το προϊόν προστατεύει το στόμιο του αγωγού εξαγωγής από τη μόλυνση με συντρίμμια. Για αυτό το πλευρικό τοίχωμα οι διατάξεις καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα με πλέγμα όχι μεγαλύτερο από 5 χιλιοστά.

Αμορτισέρ

Στην καρδιά του σχεδιασμού αυτής της συσκευής είναι η ίδια αρχή - αλλαγή της ταχύτητας ροής αέρα όταν ο διαχύτης κάμπτεται γύρω από αυτό. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια λεπτή ζώνη πάνω από το στόμιο του σωλήνα εξαγωγής, διευκολύνοντας την επιτάχυνση της εξαγωγής του αέρα από το σύστημα.

Αλλά αυτές οι συσκευές είναι ο πρόγονος και ο λαμπρός εκπρόσωπος της κατηγορίας των εκτροπέων - flyvarok. Χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα πλοήγησης στον άνεμο, για την οποία ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί μια ειδική καρίνα.

Ολόκληρη η συσκευή είναι τοποθετημένη σε κάθετο άξονα, αλλά οι απαιτήσεις για αυτήν είναι πολύ χαμηλότερες από ό, τι για τις περιστροφικές συσκευές, καθώς ο άξονας χρησιμοποιείται μόνο για τον προσανατολισμό του προϊόντος στο διάστημα.

Οι μορφές των ράμφων μύγας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, αλλά η αρχή της δράσης δεν αλλάζει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποικιλία των σχεδίων συσκευών για την αύξηση της πρόσφυσης είναι άπειρη. Ο συνδυασμός των λειτουργικών παραγόντων και της ανάμιξης δομών είναι τόσο ανεπτυγμένος που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να αποδίδεται η συσκευή σε ένα ή άλλο είδος. Ναι, αυτό δεν είναι απαραίτητο - το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί σωστά. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η εμφάνιση του προϊόντος.

Επομένως, η επιλογή του εκτροπέα για τον εξαερισμό μειώνεται σε καθαρά αισθητική εργασία με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις. Και, φυσικά, το βάθος της τσέπης έχει σημασία.

Ο εκτροπέας στο σωλήνα εξάτμισης με τα χέρια σας

Παρακολουθήστε το βίντεο

Κάνοντας τον εαυτό σας ένα τέτοιο καθήκον, πρέπει πρώτα απ 'όλα να καθορίσετε το μέγεθός του. Αυτό θα καθορίσει την επιλογή του υλικού και την ανάγκη για αυτό. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, είναι σημαντικό να ταιριάζει ο λόγος των συνολικών διαστάσεων, που μπορεί να καθοριστεί από έναν ειδικό πίνακα:

Για να κάνετε έναν εκτροπέα στο σωλήνα εξάτμισης με τα χέρια σας, θα χρειαστείτε ένα σχέδιο. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το σχέδιο που υποβάλατε από τον ιστότοπό μας, αλλά πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το σχεδιασμό του προϊόντος. Επίσης, το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει με τα χέρια σας, καθοδηγούμενο από τις οδηγίες στον πίνακα.

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε κατά τη διαδικασία κατασκευής της συσκευής:

 1. Ψαλίδι για κοπή μετάλλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εγχειρίδιο, αλλά αν είναι δυνατόν, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μηχανικά.
 1. Το κιόσκι είναι ξύλινο για την εκτέλεση έργων κασσίτερου.
 2. Ηλεκτρικό τρυπάνι για τη διάνοιξη οπών νήματος κατά τη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση του προϊόντος.
 3. Ρίβερ για την τοποθέτηση των πριτσινιών με πριτσίνια.
 1. Kerner - για να υποδείξετε τη θέση των οπών διάτρησης σε ένα μεταλλικό φύλλο.
 2. Σφυρήλατο μεταλλικό έργο.

Για να εκτελέσετε εργασία με κασσίτερο, χρειάζεστε έναν πάγκο εργασίας με χαλί, ο οποίος είναι χαλύβδινη γωνία μεγέθους 50x50 mm, που έχει σταθεροποιηθεί κατά μήκος του άκρου.

Τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του αυτο-εκτροπέα στο σωλήνα εξάτμισης:

 1. Λαμαρίνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάλυβα, γαλβανισμένο χάλυβα, χαλκό, αλουμίνιο και άλλους τύπους επιλογής του πλοιάρχου. Το πάχος του υλικού πρέπει να είναι μεταξύ 0,5-1,0 χιλιοστών.
 2. Τα πριτσίνια αλουμινίου έχουν πάχος περίπου τριών χιλιοστών.
 3. Χαρτόνι για την κατασκευή μοτίβων εξαρτημάτων και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου προϊόντος.
 4. Στηρίγματα για την τοποθέτηση εξαρτημάτων από χαρτόνι.
 5. Εργαλεία μέτρησης: χάρακας, ταινία, γόνου ή μοιρογνωμόνιο (αρκετά σχολεία).
 6. Μολύβι ή δείκτης για σήμανση.

Προ-συναρμολόγηση του μοντέλου χαρτοκιβωτίων για την αποφυγή σφαλμάτων στην κατασκευή του κύριου προϊόντος και αποφυγή απώλειας του υλικού βάσης.

Κάνουμε έναν περιστροφικό εκτροπέα με τα χέρια μας

Οι συσκευές αυτού του είδους είναι οι πιο δύσκολες για την κατασκευή, επομένως είναι επιθυμητό να αναπτυχθούν σχέδια πάνω τους ανεξάρτητα. Και για την κατασκευή του προϊόντος σε είδος πρέπει να γνωρίζετε τις δεξιότητες εκτέλεσης κλειδαριάς, τουλάχιστον σε μέσο επίπεδο.

Ένα από τα σύνθετα στοιχεία του σχεδιασμού του περιστροφικού εκτροπέα καυσαερίων είναι τα τμήματα της πλάκας ελασμάτων, στα οποία πραγματοποιείται η ροή ανέμου. Πρέπει να γίνονται ακριβώς τα ίδια, προκειμένου να αποφευχθεί η ανισορροπία ολόκληρου του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της περιστροφής.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Οι διαστάσεις και το σχήμα των ελασμάτων πρέπει πρώτα να επεξεργαστούν σε μοντέλο χαρτονιού. Το σωστό ποσό κόβεται και, με τη χρήση κράμπας και κόλλας, συναρμολογείται σε μια μακέτα. Συνιστάται η τοποθέτηση σε κατακόρυφο άξονα και η δοκιμή σε θέση εργασίας με ανεμιστήρα ή ηλεκτρική σκούπα.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ελέγχεται η εξισορρόπηση και η λειτουργικότητα της συσκευής. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας θα πρέπει να είναι η τελειοποίηση του σχήματος των πτερυγίων και η αποτελεσματικότητά τους.

Αλλά το κύριο καθήκον είναι να υπολογίσουμε τις πραγματικές διαστάσεις της βάσης της κεφαλής, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του αγωγού.

Όπως είναι γνωστό, η βάση για την εγκατάσταση του περιστροφικού ανεμιστήρα είναι το εξωτερικό τμήμα του σωλήνα εξαγωγής.

Αλλά για τους δασκάλους υπάρχουν επίσης καλές προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει ανάγκη να χαλάσετε με το περίπλοκο σφαιρικό σχήμα μιας τέτοιας συσκευής. Κάποτε στο στόλο, όπου ο αερισμός του εσωτερικού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, τέτοιες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν μαζικά, αλλά με έναν κυλινδρικό ρότορα. Αυτή η φόρμα σας επιτρέπει να παράγετε εύκολα ένα ποιοτικό περιστρεφόμενο τμήμα.

Η διαδικασία για την κατασκευή ενός περιστροφικού ανεμιστήρα μπορεί να είναι η εξής:

 1. Για την παραγωγή δίσκων υποστήριξης για τον ρότορα κυλινδρικού σχήματος. Το άνω μέρος είναι κατασκευασμένο με τη μορφή δίσκου με οπή για τον άξονα, στο κέντρο, το κάτω μέρος με τη μορφή δακτυλίου.
 2. Κόψτε ορθογώνια λατέλα συγκεκριμένου μεγέθους από μεταλλική ταινία.
 3. Ασφαλίστε τα μεταξύ δύο τμημάτων. Η μέθοδος στερέωσης εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ρότορα. Αυτό μπορεί να είναι η συγκόλληση για τμήματα χάλυβα και πριτσίνια για δομικά στοιχεία από μη σιδηρούχα μέταλλα.
 4. Κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός άξονα στήριξης. Η πολυπλοκότητα μπορεί να είναι η κατασκευή καθισμάτων σε αυτό για την εγκατάσταση εδράνων, καθώς η εφαρμογή τους σε ένα ταχέως περιστρεφόμενο μαζικό τμήμα (ρότορα) είναι υποχρεωτική.
 5. Κάνετε πλατφόρμα προσγείωσης που συνδέει τον δρομέα και τον αγωγό του αεραγωγού. Το σχήμα του εξαρτάται από το σχήμα του εξωτερικού τμήματος και παρέχει στήριξη για το έδρανο κατά μήκος του άξονα.

Η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού είναι η ανάγκη κατασκευής περιστρεφόμενων τμημάτων - των περιβλημάτων άξονα και εδράνων.

Στο νοικοκυριό της στροφής εξοπλισμού, κατά κανόνα, όχι. Η κατασκευή με το χέρι είναι ενοχλητική και δεν εγγυάται ποιότητα. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος - να βρείτε τον καλλιτέχνη και να παραγγείλετε τις λεπτομέρειες στο πλάι.

Εργασίες εγκατάστασης

Λοιπόν, εάν θα μπορούσατε να παράγετε μια ποιοτική συσκευή για το σύστημα εξάτμισης. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική πράξη μπροστά - η εγκατάστασή της στον τόπο εφαρμογής. Και είναι πάντα στην κορυφή, γεγονός που επιβάλλει πρόσθετη ευθύνη στον εγκαταστάτη.

Η εγκατάσταση των κεφαλών για τους σωλήνες εξαερισμού γίνεται πάντα στο τελικό στάδιο της εγκατάστασης της οροφής. Για το σκοπό αυτό, εγκαθίστανται σκάλες οροφής, τοποθετημένες πάνω από το παλτό τελειώματος. Επιπλέον, προτού εγκαταστήσετε το κάλυμμα γύρω από τον σωλήνα, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα στάδιο, στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση.

Για να εγκαταστήσετε το κεφάλι σε έναν σωλήνα από τούβλα, χρησιμοποιούνται βίδες αυτοεπιπεδότητας:

 1. Οι οπές τρυπιούνται σε απόσταση 12-15 εκατοστά μεταξύ τους έτσι ώστε να μην πέσουν στη διασταύρωση μεταξύ των τούβλων. Ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τρυπάνι με διάμετρο 5-8 χιλιοστών.
 2. Στις οπές τοποθετούνται πλαστικά ένθετα (πείροι).
 3. Το σώμα του εκτροπέα τοποθετείται στο σωλήνα και στερεώνεται με βίδες.

Για τους αγωγούς χρησιμοποιούνται συχνά μεταλλικοί σωλήνες με λεπτό τοίχωμα. Σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση γίνεται με μεταλλικό σφιγκτήρα, ο οποίος σφίγγεται με βίδα.

Οι εργασίες στο ύψος απαιτούν προσεκτική προετοιμασία και συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

 1. Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας σε υψηλά επίπεδα, δεν πρέπει να παίρνετε ισχυρά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.
 2. Απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση οινοπνεύματος σε οποιαδήποτε ποσότητα.
 3. Πριν αναρριχηθείτε στο ύψος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σκάλα της στέγης είναι ασφαλισμένη.
 4. Κατά την παραγωγή των έργων, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ένα κορδόνι ασφαλείας.
 5. Η τοποθέτηση στο έδαφος απευθείας κάτω από τον αγωγό πρέπει να καθαρίζεται εκ των προτέρων από συντρίμμια, εξοπλισμό και άλλα ξένα αντικείμενα.
 6. Μην εργάζεστε σε υψόμετρο σε ισχυρό αέρα, βροχή ή άλλες βροχοπτώσεις.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά τη δημιουργία ενός ατόμου, ο Κύριος δεν είχε τον κόπο να φτιάξει τα ανταλλακτικά του. Καλή τύχη σε σας!

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι: τη συσκευή κυκλώματος και τις οδηγίες εγκατάστασης

Το σύστημα αερισμού απαιτείται σε οποιοδήποτε δωμάτιο κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κελάρια, κελάρια, δάπεδα υπογείων, υπόγειες γκαράζ. Μπορείτε να κάνετε τον εξαερισμό με πολλούς τρόπους και με τη χρήση διαφορετικών υλικών.

Έτσι εάν ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητο, οι κύριες λειτουργίες του

Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών και εξοχικών κατοικιών να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για ένα σύστημα αερισμού κελάρι. Μερικοί προτιμούν να οργανώνουν ένα ενιαίο μικρό άνοιγμα, χωρίς να παρέχουν ποιοτικό αερισμό. Αυτοί οι ιδιοκτήτες αγωνίζονται κάθε χρόνο με υγρασία και λυπάμαι για την αλλοιώσιμη συγκομιδή. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εγκαθιστώντας ένα σύστημα εξαερισμού για τη συσκευή, η οποία δεν απαιτεί σημαντικό οικονομικό κόστος.

Η ανάγκη για αυτό το σχέδιο οφείλεται σε διάφορους λόγους :.

 1. Δεδομένου ότι το κελάρι είναι θαμμένο στο έδαφος από το δωμάτιο, έχει πάντα μια σταθερά χαμηλή θερμοκρασία. Εν πάση περιπτώσει, ο ζεστός αέρας από το δρόμο διεισδύει στο εσωτερικό και προκαλεί συμπύκνωση. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας και μύκητα.
 2. Λόγω της σταθερής υγρασίας και της υψηλής υγρασίας του αέρα, δημιουργείται ένα μικροκλίμα δυσμενές για την αποθήκευση των προϊόντων στο κελάρι. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες εκ των υστέρων συνεχίζουν να υφίστανται απώλειες με τη μορφή αποσύνθεσης λαχανικών και φρούτων, την υγρασία των προϊόντων χύδην.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Η λειτουργία του φυσικού αερισμού βασίζεται στην κυκλοφορία του αέρα για φυσικούς (φυσικούς) λόγους: λόγω διαφορών πίεσης ή θερμοκρασιακών διαφορών στις απομακρυσμένες περιοχές του δωματίου. Για να εξασφαλιστεί η κίνηση του αέρα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις:

 • στο κάτω μέρος ενός τοίχου, σε απόσταση 20-40 cm από το δάπεδο, εγκαθίσταται σωλήνας τροφοδοσίας, διέρχεται από τον τοίχο ή την οροφή και βλέπει προς το δρόμο.
 • ομοίως, στο άνω μέρος του δεύτερου τοιχώματος (σε απόσταση 20-40 cm από την οροφή), συναρμολογείται ένας σωλήνας εξάτμισης.

Ο φυσικός αερισμός έχει τα πλεονεκτήματά του.

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Μπορεί να τοποθετηθεί στο στάδιο της κατασκευής ενός σπιτιού ή σε ένα ήδη χειρουργικό δωμάτιο.
 3. Χαμηλή τιμή.
 4. Ενεργειακή ανεξαρτησία (το σύστημα δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια).

Μεταξύ των ελλείψεων μπορεί να σημειωθεί:

 • ασταθής δύναμη έλξης ·
 • αδυναμία διατήρησης του επιθυμητού καθεστώτος θερμοκρασίας.

Οι κανόνες για την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από την ανθρωπότητα για τον αερισμό των χώρων. Κατά τη διάρκεια των αιώνων της πρακτικής, οι αρχές του σχεδιασμού της έχουν επεξεργαστεί, οι οποίες εξασφαλίζουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

 1. Η δύναμη πρόσφυσης εξαρτάται άμεσα από το ύψος του αγωγού του αγωγού εξαγωγής, ο οποίος βρίσκεται έξω από τη δομή. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο καλύτερη είναι η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Η έξοδος του άνω καναλιού προστατεύεται με καλύμματα, τα οποία διαφορετικά ονομάζονται μύκητες ή ομπρέλες.
 2. Η εσωτερική κοιλότητα των σωλήνων πρέπει να είναι λεία και καθαρή.
 3. Οι αγωγοί τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να βρίσκονται στους απέναντι τοίχους του δωματίου.
 4. Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας προστατεύεται από τη διείσδυση χώματος, φύλλων, θραυσμάτων και σκόνης μέσω δικτύων ή δικτύων.
 5. Η διατομή των αγωγών πρέπει να είναι η ίδια.
 6. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αγωγός, τόσο πιο αποτελεσματικό λειτουργεί το σύστημα.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι πιο περίπλοκο στη συσκευή και απαιτεί μικρές οικονομικές επενδύσεις. Η εγκατάστασή του είναι δικαιολογημένη σε πολλές περιπτώσεις:

 • εάν η περιοχή του κελαριού είναι μεγαλύτερη από 20 m 2 ·
 • αν είναι απαραίτητο, ποιοτική ανταλλαγή αέρα ·
 • Εάν η σταθερότητα της θερμοκρασίας δεν είναι δυνατή με άλλο τρόπο.
 • εάν είναι απαραίτητο, την κανονική αφυδάτωση του κελάριου λόγω της εγγύτητας των υπόγειων υδάτων.

Μέθοδοι υποχρεωτικού αερισμού στο κελάρι

Δεν υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ των συστημάτων φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορεί ο αέρας. Στην περίπτωση της αναγκαστικής, βασίζεται στη χρήση ειδικών συσκευών και συσκευών:

 • ενσωματωμένο στο σωλήνα του ανεμιστήρα.
 • Εγκατάσταση από το εξωτερικό της δομής του εκτροπέα.

Με τον έλεγχο, υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού:

Στην πρώτη περίπτωση, ακολουθώντας τη συντήρηση των καθορισμένων παραμέτρων θερμοκρασίας και υγρασίας των ειδικών συσκευών αέρα, ακολουθούν οι αυτόματοι διακόπτες και οι ανεμιστήρες μεταγωγής. Με μια μηχανική μέθοδο ελέγχου του συστήματος, όλες αυτές οι εργασίες εκτελούνται από ένα άτομο.

Είναι δυνατή η έκδοση με ένα μόνο σωλήνα

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός μπορεί να είναι μονής σωλήνας. Αλλά ένα τέτοιο σύστημα έχει περισσότερα μειονεκτήματα από τα πλεονάσματα. Ένας σωλήνας, στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο ανεμιστήρας, θα λειτουργεί μόνο στην εκροή αέρα ή μόνο στην εισροή του. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και σχεδόν καθόλου κυκλοφορία αέρα, σχηματίζεται συμπύκνωμα στην κοιλότητα του σωλήνα.

Με μια τέτοια διάταξη συστήματος, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η στάθμη της υγρασίας του αέρα και η θερμοκρασία του χώρου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη για δύο σωλήνες στο σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού.

Στο σύστημα δύο σωλήνων υπάρχουν κανάλια καυσαερίων και τροφοδοσίας. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου, εγκαθιστούν έναν ή δύο ανεμιστήρες. Για τη λειτουργία του εξοπλισμού, είναι απαραίτητο να συνδεθείτε στο δίκτυο.

Επιλογή και εγκατάσταση ανεμιστήρα

Η αγορά προσφέρει τρεις τύπους ανεμιστήρων για τη συσκευή συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού.

 1. Αξονική. Χρησιμοποιείται για εγκατάσταση σε διαμερίσματα, εύκολη στην εγκατάσταση, παρέχει αποτελεσματική εκροή αέρα, χρειάζεται σύστημα ελέγχου ή χειροκίνητο έλεγχο.
 2. Φυγόκεντρο. Ισχυρά και μεγάλα μεγέθη, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
 3. Αγωγός. Είναι εγκατεστημένοι σε αεραγωγούς, έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή, είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες ελέγχου υγρασίας για τον αέρα και αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι είναι κατάλληλοι δύο τύποι εξοπλισμού: αξονικοί και κανάλι. Η εγκατάσταση οποιουδήποτε από αυτούς τους ανεμιστήρες είναι απλή και αποτελείται από δύο στάδια:

 • εγκατάσταση σε σωλήνα.
 • σύνδεση με το δίκτυο.

Επιλογή και εγκατάσταση του εκτροπέα

Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο κελάρι, ο εξαναγκασμένος αερισμός μπορεί να λειτουργήσει με την αιολική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας στο σωλήνα εξάτμισης από το εξωτερικό του κελαριού. Πολλά μοντέλα αυτού του εξοπλισμού έχουν αναπτυχθεί, αλλά όλα αυτά λειτουργούν με την ίδια αρχή. Οποιοσδήποτε εκτροπέας αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

 • ο διαχύτης έχει τη μορφή κόλουρου κώνου, είναι τοποθετημένος στον αγωγό εξαγωγής.
 • μια ομπρέλα (καπάκι) με τη βοήθεια των κάθετων ράφια στερεώνεται στο διαχύτη, προστατεύει το κανάλι από τη διείσδυση των συντριμμιών και των ακαθαρσιών.
 • (δακτύλιο, κέλυφος), το κύριο μέρος του εξοπλισμού συνδέεται με το διάφραγμα με τη βοήθεια βραχιόνων.
 • η ροή του αέρα εκτοπίζεται όταν ο εκτροπέας είναι λυγισμένος.
 • δημιουργείται μια σπάνια ατμόσφαιρα μέσα στο κύτος.
 • Οι μάζες του αέρα σφίγγονται στο σώμα.
 • δημιουργεί πρόσφυση.

Στον εκτροπέα, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός πλέγματος σκόνης και θραυσμάτων (φίλτρο), αλλά αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της δύναμης πρόσφυσης.

Το φυσικό και εξαναγκασμένο σύστημα εξαερισμού του κελάριου

Στο κελάρι, μπορεί να τοποθετηθεί οποιοδήποτε από τα δύο υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού:

Μπορούν να έχουν την ίδια εποικοδομητική λύση, αλλά να εργάζονται σε διαφορετικές αρχές. Το σχέδιο οποιουδήποτε από τα συστήματα εξαερισμού περιλαμβάνει δύο σωλήνες:

Όπως γίνεται σαφές από τα ονόματά τους, το πρώτο εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Το δεύτερο έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα πέρα ​​από το κελάρι. Η εγκατάσταση κάθε αγωγού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Εκτός από τους σωλήνες, το κύκλωμα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και συσκευές.

 1. Κουρτίνες. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την ταχύτητα ροής του αέρα μέσω των αεραγωγών και των αγωγών.
 2. Σχάρες. Εγκαθίστανται από το εξωτερικό του κτιρίου στις εξόδους των σωλήνων αερισμού και των αεραγωγών. Τα σχάρες μπορούν να είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλο, έχουν διαφορετικά μεγέθη κυψελών. Χρησιμεύουν ως προστασία ενάντια στην είσοδο βρωμιάς στο δωμάτιο, σκουπίδια. έντομα, μικρά τρωκτικά.
 3. Deflectors. Αυτές είναι συσκευές εγκατεστημένες πάνω από την έξοδο των σωλήνων. Σχεδιασμένο για να αυξάνει την πρόσφυση και να προστατεύει τους αεραγωγούς.

Το σύστημα εξαερισμού μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κλιματιστικό εξοπλισμό (κλιματιστικά) που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας αέρα.

Υπολογισμός της διαμέτρου του σωλήνα

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από τη σωστή επιλογή της διατομής των αγωγών για τους αγωγούς παροχής και εξαγωγής. Κατά την εγκατάσταση συστημάτων μεγάλης κλίμακας σε αστικές και βιομηχανικές κατασκευές, ο υπολογισμός της διαμέτρου των αγωγών γίνεται με σύνθετους τύπους. Αυτό δεν απαιτείται για τη συσκευή εξαερισμού στο κελάρι.

Η βέλτιστη διατομή καναλιού υπολογίζεται βάσει των ακόλουθων δεικτών:

 • για να δημιουργηθεί αποτελεσματική πρόσφυση ανά 1 m 2 του χώρου, χρειάζονται αεραγωγοί των 26 cm2.
 • 1 cm 2 διάμετρος σωλήνα είναι 13 cm 2 της περιοχής του.

Ο υπολογισμός του τμήματος του σωλήνα για επιφάνεια δωματίου 7 m 2 έχει ως εξής:

Η βέλτιστη διατομή του φυσικού σωλήνα εξαερισμού στο κελάρι είναι 7 m 2. 14 cm Εάν ο χώρος είναι μεγάλος και με υπολογισμό η απαιτούμενη διάμετρος είναι μεγαλύτερη από 20 cm, είναι λογικό να τοποθετείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο κελάρι

Τα κανάλια εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν με δύο τρόπους:

 • που μεταφέρονται μέσω τοίχων?
 • οδηγούνται έξω από την οροφή.

Στην πρώτη παραλλαγή, τα ανοίγματα του αγωγού αέρα παρέχονται κατά τη φάση κατασκευής του κελάριου. Στους τοίχους βρίσκονται τα κομμάτια του σωλήνα, μετά τα οποία οδηγούνται στην οροφή του κτιρίου, χρησιμοποιώντας το γόνατο. Η δεύτερη μέθοδος εγκατάστασης είναι αποδεκτή για τη λειτουργία κελάρια, στα οποία δεν υπάρχει τρύπα στους τοίχους.

Για τη συσκευή αερισμού στο κελάρι θα χρειαστείτε:

 • πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες της απαιτούμενης διατομής.
 • γόνατα (για πλαστικούς σωλήνες, αυτές είναι κάμψεις υπό γωνία 45 °).
 • πλέγματα εξαερισμού.
 • ανεμιστήρα εξαγωγής ·
 • Σφιγκτήρες, υποδοχές και άλλα βοηθητικά στοιχεία για τη στερέωση αεραγωγών.

Δεδομένου ότι το κελάρι είναι θαμμένο στο έδαφος, είναι λογικό να αερίζεται με τράβηγμα σωλήνων μέσω της οροφής.

Η εγκατάσταση του φυσικού συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια.

 1. Καθορίστε τη θέση των σωλήνων. Βέλτιστη σε δύο διάφανες γωνίες του δωματίου.
 2. Στο ανώτατο όριο, σημειώνονται τα σημεία εγκατάστασης.
 3. Σε αυτά τα σημεία, σχηματίζονται τρύπες στο ανώτατο όριο του κελάριου.
 4. Σε κάθε μία από τις οπές τοποθετείται ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα με τομή 110 mm.
 5. Γεμίστε τα κενά, που σχηματίζονται μεταξύ των σωλήνων και της οροφής του κελάριου, τοποθετώντας αφρό.
 6. Επιμηκύνετε το κανάλι τροφοδοσίας, αυξάνοντας το σωλήνα μέσω των συνδέσεων ή των συνδέσμων πάνω σε αυτό. Το κάτω άκρο του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20-40 cm από το δάπεδο του δωματίου.
 7. Το κάτω άκρο του αγωγού εξαγωγής βρίσκεται σε απόσταση 20-40 cm από την οροφή.
 8. Κατασκευάζουν και τους δύο σωλήνες και τους οδηγούν μέσω της οροφής στο δρόμο. Ο εξωτερικός σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον αέρα τροφοδοσίας κατά 50-100 cm.
 9. Προστατέψτε τις εξόδους με τη βοήθεια καπακιών (ομπρέλες).

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι διακρίνεται από την εγκατάσταση ενός αξονικού ή καναλιού ανεμιστήρα στο κανάλι καυσαερίων.

Έλεγχος υγείας συστήματος

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού δεν είναι δύσκολη. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φέρετε ένα καυστήρα στο σωλήνα εξάτμισης και να δώσετε προσοχή στη φλόγα. Εάν είναι σφιγμένο στην κοιλότητα του καναλιού, τότε η έλξη είναι καλή. Αντί ενός αγώνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύτερο ή καίγοντας χαρτί.

Για τη συσκευή εξαερισμού στο κελάρι δεν θα απαιτούνται ειδικές γνώσεις και σημαντικό οικονομικό κόστος. Οποιοσδήποτε οικοδεσπότης θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Σε αυτό θα βοηθήσει τις προτεινόμενες οδηγίες βήμα προς βήμα για την επιλογή υλικών και εξοπλισμού, υπολογισμών και εργασιών εγκατάστασης.