10 καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζει τον αέρα στο διαμέρισμα

Στον σύγχρονο κόσμο, το πρόβλημα του καθαρισμού του αέρα σε ένα διαμέρισμα γίνεται πιο επείγον. Πολλές δυσμενείς ουσίες μας περιβάλλουν τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι προσπαθούν όλο και περισσότερο να περιβάλλουν τον εαυτό τους με χρώματα δωματίου που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα, επειδή όλοι εξακολουθούν να θυμούνται από το σχολικό πάγκο ότι τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο.

Εκτός αυτού, υπάρχουν ορισμένοι τύποι φυτών οικιακών κατοικιών εξουδετερώνει και επικίνδυνες για τα χημικά του ανθρώπου.

Είδη βλαβερών ουσιών σε διαμέρισμα ή σπίτι

 1. Φορμαλδεΰδη. Κλάση κινδύνου 2. Πηγές είναι βερνίκια, πλαστικά πιάτα, ινοσανίδες, μοριοσανίδες, χαλιά, καπνός κ.λπ. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, να μειώσει την όραση, το άσθμα, τις αλλεργίες.
 2. Τριχλωροαιθυλένιο. Περιέχει διάφορα προϊόντα καθαρισμού, χρώματα, αφαίρεσης λεκέδων, φυσίγγια. Λειτουργεί ως το ισχυρότερο καρκινογόνο, έχει βλαπτική επίδραση στο ήπαρ, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στα νεφρά.
 3. Τολουόλιο. Κλάση κινδύνου 3. Οι πηγές είναι βερνίκια και χρώματα, εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά, ταπετσαρίες, διαλύτες. Προωθεί την εξασθενημένη όραση, πονοκεφάλους, προκαλεί δηλητηρίαση του σώματος και ως εκ τούτου ναυτία και έμετο.
 4. Ακετόνη. Κλάση κινδύνου 3. Περιέχεται σε χρώματα, διαλύτες. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 5. Βενζόλιο. Κλάση κινδύνου 2. Περιλαμβάνονται επίσης σε χρώματα και βερνίκια, επιφανειοδραστικές ουσίες, καπνό καπνού. Η δράση της οδηγεί σε δερματίτιδα, ογκολογία, ιδιαίτερα στη λευχαιμία, επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα, προκαλεί ψυχικές διαταραχές.
 6. Αμμωνία. Οι πηγές είναι ο καπνός του καπνού, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Είναι μια νευροτοξίνη. Προκαλεί πόνο στο στήθος, πρήξιμο των πνευμόνων και των αεραγωγών. Σε περίπτωση σοβαρής έκθεσης, η αναπνοή μπορεί να σταματήσει.

Επιλογή φυτών εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του αέρα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν έχουν μόνο διακοσμητική αξία, αλλά έχουν και αναντικατάστατες ιδιότητες. Είναι σε θέση όχι μόνο να κορεστεί ο αέρας με οξυγόνο, αλλά και αποτοξίνωση.

Σε διαμερίσματα συμβουλεύει να κρατήσει μόνο τα υγιή λουλούδια. Εάν το λουλούδι είναι άρρωστο και ξηρό, δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει επικίνδυνες ουσίες σε επαρκείς ποσότητες. Για τους σκοπούς αυτούς, δίνεται προτίμηση στα φυτά με μεγάλα φύλλα και χοντρό στέμμα.

Στο υπνοδωμάτιο συνιστάται η διατήρηση λουλουδιών, τα οποία είναι ικανά να εξασφαλίζουν αιθέρια έλαια, για παράδειγμα γεράνια. Προωθεί έναν υγιή ύπνο, θα ξεχάσετε την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Στην κουζίνα, είναι επίσης σημαντικό να τοποθετήσετε εσωτερικά λουλούδια. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν συχνά καπνός και αιθάλη. Τα λουλούδια εξουδετερώνουν τη δράση τους και καθαρίζουν τον αέρα.

Συνιστάται να διατηρείτε αρωματικά λουλούδια στο σπίτι. Εκκρίνουν περισσότερους φυτοκονισμούς, επομένως, καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι πιο αποτελεσματικά.

Τα πιο δημοφιλή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

Συντελεστής καθαρισμού 6.5.
Οι γιαγιάδες μας κρατούσαν επίσης αλόη στο σπίτι. Ο χυμός του έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική. Αλλά αυτό δεν είναι όλες οι χρήσιμες ιδιότητες αυτού του λουλουδιού.

Η αλόη καθαρίζει πολύ αποτελεσματικά τον αέρα στο διαμέρισμα. Αφαιρεί έως και 90% φορμαλδεΰδης που απελευθερώνεται μέσα στο δωμάτιο.

Η αλόη είναι ανεπιτήδευτη στη φροντίδα. Προτιμά να τοποθετηθεί σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο με μια σκιά άμεσων ακτίνων. Δεδομένου ότι αναφέρεται σε χυμούς, το νερό αρκετά μια φορά την εβδομάδα.

Ficus

Ο συντελεστής καθαρισμού είναι 8,0.
Λόγω των μεγάλων, μεγάλων φύλλων του, το ficus είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό του αέρα. Απορροφά βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και αμμωνία. Επιπλέον, καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα της σκόνης.

Το Ficus δεν απαιτεί πολύ προσοχή. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μερική σκιά. Θα πρέπει να το νερό 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα. Περιοδικά πρέπει να σκουπίζετε τα φύλλα από τη σκόνη.

Sansevieria

Συντελεστής καθαρισμού 6,8.
Αυτό το φυτό στους κοινούς ανθρώπους ονομάζεται "μητρική γλώσσα". Σύμφωνα με την ικανότητα παραγωγής οξυγόνου, η Sansevieria παίρνει την πρώτη θέση. Αλλά δεν είναι μόνο η αξία του.

Επίσης sansevieriya μειώνει την περιεκτικότητα των μικροβίων στον ατμοσφαιρικό αέρα. Επιπλέον, απορροφά όλους τους τύπους επικίνδυνων ακαθαρσιών, με εξαίρεση την αμμωνία.

Φροντίδα δεν θα είναι δύσκολο ακόμα και ο πιο τεμπέλης κύριος. Όπως όλα τα χυμώδη, δεν απαιτεί συχνό πότισμα, αρκεί να το πίνετε μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό. Από αυτή την άποψη, η "μητρική γλώσσα" μπορεί να δει συχνά στα γραφεία.

Spathiphyllum

Συντελεστής καθαρισμού 7,5
Αυτό το λουλούδι είναι ακόμα γνωστό ως "γυναικεία ευτυχία". Λόγω του ευρέως πυκνού φυλλώματος του, το φυτό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ποικιλία τοξινών, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας. Το Spathiphyllum έχει επίσης την ιδιότητα να αυξάνει την υγρασία του αέρα.

Ένα λουλούδι είναι αρκετό Σκιά-ανεκτική, δεν απαιτεί τοποθέτηση σε ένα παράθυρο. Θα αναπτυχθεί καλά στα βάθη του δωματίου, χωρίς να χάσει τις χρήσιμες ιδιότητές του. Αγαπά άφθονο πότισμα, κάθε 2-3 ημέρες.

Begonia

Συντελεστής καθαρισμού 6,9.
Εξαιρετικές μάχες με μερικές διαφορετικές χημικές ενώσεις. Με την τακτική χρήση των οικιακών χημικών ουσιών είναι απλά απαραίτητο να το έχετε στο περβάζι.

Begonia προτιμά το penumbra. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζονται μία φορά σε 3-4 ημέρες, το χειμώνα μία φορά την εβδομάδα.

Δράκαινα

Συντελεστής καθαρισμού 7,8.
Εξουδετερώνει τους ατμούς της φορμαλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους. Το φυτό απορροφά σωματίδια τριχλωροαιθυλενίου και βενζολίου που πέφτουν στο δωμάτιο από το δρόμο, καθώς και από καθαριστικά και οικιακά χημικά.

Dieffenbachia

Ο συντελεστής καθαρισμού είναι 7,3.
Το εργοστάσιο αγωνίζεται με επικίνδυνες ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο. Διατίθενται κυρίως σε υλικά όπως το παρκέ.

Εάν έχετε παρκέ δάπεδο στο δωμάτιο, diffenbachia θα είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο εσωτερικό. Επίσης, το φυτό απορροφά αποτελεσματικά τη φορμαλδεΰδη.

Στη φροντίδα αυτού του λουλουδιού είναι αρκετά ανεπιτήδευτο στη φροντίδα. Προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε είδος φωτισμού. Το νερό δεν πρέπει να είναι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Scheffler

Ο συντελεστής καθαρισμού είναι 8,0.
Εάν το διαμέρισμα κατοικείται από καπνιστές, συνιστάται να δώσετε προσοχή σε αυτό το φυτό. Απορροφά την πίσσα από τον καπνό του τσιγάρου και τη νικοτίνη.

Επίσης, το cheffler εξουδετερώνει το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το τολουόλιο.

Λουλούδι κατάλληλο για οποιοδήποτε φωτισμό. Πότισμα είναι μέτρια, μία φορά την εβδομάδα.

Γεράνι

Καθαρίζει τέλεια τον αέρα στο σπίτι και τα γεράνια. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα, το φυτό καταπολεμά διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, «αποστειρώντας» τον περιβάλλοντα αέρα. Σκοτώνει σταφυλόκοκκους και στρεπτόκοκκους.

Επίσης ένα λουλούδι περιέχει χρήσιμα αιθέρια έλαια, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και εξομαλύνοντας τον ύπνο.
Η φροντίδα για γεράνια δεν είναι περίπλοκη. Παρέχετε καλό φωτισμό και άφθονο πότισμα.

Χλωρόφυτο

Συντελεστής καθαρισμού 7,8.
Αυτό το φυτό είναι απαραίτητο πρώτα απ 'όλα στους κατοίκους μεγαλουπόλεων. Απορροφά τα καυσαέρια. Επίσης χλωροφύτα αντιμετωπίζει προϊόντα καύσης αερίου. Ως εκ τούτου, συνιστάται να τοποθετήσετε το λουλούδι στο πάτωμα της κουζίνας, κοντά στη σόμπα αερίου.

Η φροντίδα του φυτού είναι απλή. Δεν απαιτεί φωτισμό. Πρέπει να το πίνετε μία φορά την εβδομάδα.

Κατά την επιλογή εσωτερικών λουλουδιών για το σπίτι σας, φροντίστε να ελέγξετε τις χρήσιμες ιδιότητες του καθενός. Θυμηθείτε ότι τα φυτά πρέπει να είναι υγιή για να καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα.

Μην είστε τεμπέλης για να φροντίσετε τα κατοικίδια ζώα σας, και δεν θα αποτυγχάνουν να σας πληρώσουν.

TOP-13 φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζει τον αέρα στο διαμέρισμα

Η συγκέντρωση ορισμένων ρύπων στο δωμάτιο είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Αλλά οι άνθρωποι εξαρτώνται πολύ από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν. Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος και την υγεία γενικότερα.

Οι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους δαπανούν περίπου το 90% του χρόνου κατά μέσο όρο. Η κακή ποιότητα του αέρα γίνεται σταδιακά ένας από τους κύριους κινδύνους για την υγεία. Αλλά εμείς σώζονται από φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα.

Αλλά πρώτα να μάθουμε τι προκαλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ιδιωτική ιδιοκτησία.

Εσωτερική ρύπανση του αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα οδηγεί στο γεγονός ότι ένα άτομο βιώνει συμπτώματα κρυολογήματος: επιδιώκει ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αποπνικτική βήχας, υγρά μάτια, γαργάλημα στο λαιμό, μπορεί να αναπτυχθεί (ή χειρότερα) άσθματος.

Στο μέλλον, εάν οι επιπτώσεις των αρνητικών παραγόντων παραταθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένες σοβαρές (και συχνά θανατηφόρες) ασθένειες:

 • βρογχίτιδα, άσθμα ή εμφύσημα.
 • εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή
 • ο ιστός του πνεύμονα αρχίζει να αναπτύσσεται έντονα, πιθανώς η ανάπτυξη του καρκίνου.
 • οι γνωστικές λειτουργίες μειώνονται.
 • μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο διακοσμούν το δωμάτιο, αυξάνουν τη διάθεση, είναι σε θέση να καθαρίσουν τον αέρα.

Για την ανθρώπινη υγεία, αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό: κανονική πίεση, προσοχή, συγκέντρωση και αύξηση της παραγωγικότητας, το άγχος μειώνεται.

Για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα παρακάτω φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι και το γραφείο:

Τι λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα 1. Tolstyanka

Στη φροντίδα της ανεπιτήδευτο, χαρούμενος πράσινα φύλλα Kripen'ka (αν δεν είναι τεμπέλης και περιστασιακά χτυπήστε ελαφρά τη σκόνη από αυτούς, που επίσης θα είναι γυαλιστερό).

Το Tolstyanka απορροφά τέλεια το τολουόλιο, που εκπέμπεται από βενζίνη, κηροζίνη, χρώματα και βερνίκια. Επομένως, μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να τοποθετηθεί, για παράδειγμα, σε εργαστήριο ή σε χώρο όπου έχει γίνει πρόσφατα επισκευή.

Ο φωτισμός είναι αρκετά μέτριος, μπορείτε να τοποθετήσετε μια παχιά γυναίκα στο τμήμα του δωματίου όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν φαίνονται συχνά.

Η θερμοκρασία που είναι αποδεκτή για το φυτό είναι 18-25 μοίρες. Γεμίστε το λουλούδι δεν είναι απαραίτητο, το έδαφος πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει μεταξύ ποτίσματα. Εάν τα φύλλα γίνουν καφέ, είναι, αντίθετα, ένα σήμα ότι το νερό δεν είναι αρκετό.

Ένα όμορφο, γρήγορα πολλαπλασιαστικό εργοστάσιο, το chlorophytum είναι σε θέση να γεμίσει το γραφείο μέσα σε λίγους μήνες.

Το φυτό απορροφά έως και 90% φορμαλδεΰδης και μονοξειδίου του άνθρακα από τον καπνό, ο-ξυλόλιο από το καύσιμο και το παρα-ξυλόλιο εκπέμπονται πλαστικό.

Το Chlorophytum επιβιώνει τέλεια ακόμη και στις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Εάν είναι συστηματικά ξεχασμένο στο νερό, τα φύλλα θα στεγνώσουν. Αλλά το χλωρόφυτο σχεδόν πάντα δίνει μια πιθανότητα - με την επανέναρξη της τακτικής πότισμα (μία φορά σε 3 ημέρες το καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα), μπορεί να σωθεί.

Ένα όμορφα ανθισμένο φυτό καθαρίζει τον αέρα από το 90% των βενζολίων, απελευθερώνεται από την κόλλα στην οποία είναι στερεωμένα τα έπιπλα, τα απορρυπαντικά και τα χρώματα.

Με αυτό το λουλούδι θα πρέπει να τσιμπήσουμε: η γλοξίνια λατρεύει το διάχυτο φως, τη θερμοκρασία μέχρι 20 μοίρες, το κανονικό (άνω) πότισμα. Τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, είναι απαραίτητο να κανονιστεί η ανάπαυση για το φυτό, να σταματήσει το πότισμα και να μεταφερθεί το γλοξίνιο σε ένα δροσερό δωμάτιο.

Απορροφά μέχρι και 80% αιθυλοβενζόλιο, που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, δομικά υλικά, έπιπλα και ακόμη και μερικά παιχνίδια.

Ο κάκτος δεν απαιτεί συχνό πότισμα, μπορεί να αντέξει ακόμα και τις υψηλές θερμοκρασίες και το έντονο φως.

Τα ωραία φυλλώδη φύλλα του φυτού απορροφούν το 90% της ακετόνης, που απελευθερώνεται από οικιακούς καθαριστικούς παράγοντες, αφαίρεσης βερνικιών νυχιών.

Η Δράκαινα συχνά ζει σε γραφεία. Το κύριο πράγμα δεν είναι να τοποθετήσετε το δοχείο με dracaena σε ένα σχέδιο. Είναι καλύτερα να βρείτε ένα μέρος για ένα λουλούδι, καλά φωτισμένο, αλλά όχι κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Το νερό πρέπει να είναι άφθονο, χωρίς να επιτρέπεται η ξήρανση του καλύματος γης.

Αυτός ο εκπρόσωπος της χλωρίδας, όπως το χλωροφύφυλο, καθαρίζει τις εγκαταστάσεις των ξυλολών.

Το φυτό χρειάζεται καθαρό αέρα και τακτική πότισμα (αν ξεχάσετε να τροφοδοτήσετε το νερό με μια φτέρη, τα φύλλα θα μαραθούν και θα πέσουν).

Είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε χώρο γραφείων και στο σπίτι μερικά φυτά δεν θα είναι περιττά, διότι το σπαθίφυλλυ είναι ικανό να απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ψηφιακές συσκευές και να υγραίνει τον αέρα.

Με αυτό το εργοστάσιο θα πρέπει να πειραματιζόμαστε: χρειάζεται φως (αλλά όχι άμεσες ακτίνες), μέτρια υγρασία (αγνοήσει το πότισμα δεν μπορεί να είναι, αλλιώς τα φύλλα μαραίνονται και ξεραίνονται, να αναβιώσει το λουλούδι είναι ήδη απίθανο), κανονικό ψεκασμό.

8. Αγγλικά κισσός

Σε ένα σπίτι όπου συνηθίζεται να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο, αυτό το λουλούδι πρέπει να είναι παρόν (και όχι σε ένα μόνο αντίγραφο). Ο Ivy απορροφά τέλεια τοξίνες από τον καπνό τσιγάρων, καθαρίζει τον αέρα, διευκολύνοντας τους ασθενείς με άσθμα.

Τοποθετήστε το δοχείο (κατά κανόνα, αρθρωτό) με το φυτό, μπορείτε ακόμη και στο σκιασμένο μέρος του δωματίου, στο πίσω μέρος του δωματίου. Αυτό δεν ισχύει για τον κισσό, ο οποίος έχει στίγματα στα φύλλα - εάν ένα τέτοιο φυτό στερείται φωτός, τότε το χρώμα θα γίνει ομοιόμορφο και οι ελαφριές λωρίδες στα φύλλα θα εξαφανιστούν.

Ivy πιο εύκολο να ανεχτεί έλλειψη υγρασίας από το πλεόνασμα του, τόσο ζήλο με την άρδευση, δεν είναι αναγκαίο να διατηρηθεί αρκετή υγρασία.

Ficus - σπίτι λουλούδια, τον καθαρισμό του αέρα στο διαμέρισμα, δεδομένου ότι είναι σε θέση να απορροφήσει τη μυρωδιά με την αφαίρεση των τοξικών ουσιών του αέρα.

Μπορείτε να βάλετε μια κατσαρόλα ficus στην κουζίνα (αν το δωμάτιο είναι καλά φωτισμένο). Ένα φυτό με σκοτεινά φύλλα μπορεί κανονικά να αισθάνεται καλά στο σκοτεινό μέρος του δωματίου. Ο Ficus αγαπά την υγρασία, αλλά το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει τη σάπια ρίζες.

Αφαιρεί το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη από τον αέρα, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου στο δωμάτιο τη νύχτα.

Η "γλώσσα Teschin" συνήθως ανεχτεί την έλλειψη ποτίσματος (η υπερβολική υγρασία μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στο θάνατο του φυτού). Το αστάρι πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει, αυτό συμβαίνει όταν είναι καλύτερα να υποβαθμιστεί,

Το Sansevieria αναπτύσσεται και, με σπάνιο και έντονο φωτισμό, η υγρασία του αέρα δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Αλιεύει φορμαλδεΰδη, αλλά είναι επικίνδυνο για κατοικίδια ζώα, τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη.

Ο στέλεχος του φυτού σχηματίζεται γρήγορα. Το Philodendron δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες: μπορεί να ανεχθεί έλλειψη φωτός (μια σκιά είναι καλύτερη από τον ήλιο), μεγαλώνει ακόμη και υπό τεχνητό φωτισμό.

Την ίδια στιγμή, του αρέσει ο υγρός αέρας, τα φύλλα δεν θα χαλάσουν με ψεκασμό. Πότισμα απαιτείται πάρα πολύ, με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Απορροφά φορμαλδεΰδες, που ξεφλουδίζονται από έπιπλα. Μετά την αγορά ενός νέου καναπέ, αξίζει να τοποθετήσετε μια κατσαρόλα μπαμπού παλάμη δίπλα σε αυτό.

Το εργοστάσιο είναι πολύ απαιτητικό για το πότισμα - από την έλλειψη νερού αμέσως μαραθεί και χάνει τα φύλλα. Ο φοίνικας πρέπει να προστατεύεται από το ηλιακό φως, αλλά στη σκιά αισθάνεται άβολα, χρειάζεται διάχυτο φως.

13. Pelargonium ή γεράνι

Αυτό το φυτό, την απολύμανση του αέρα, το πιο κοινό και μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε δεύτερο διαμέρισμα. Το μόνο πράγμα, δεν είναι πολύ αγάπη για τους πάσχοντες από αλλεργία. Αλλά πόσο όφελος μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα καταπολέμησης επιβλαβών μικροβίων και βακτηρίων που επιπλέουν στον αέρα. Το άρωμά του βοηθά να απαλλαγούμε από πονοκέφαλο, να βελτιώνει τον ύπνο και να ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Αυτό το φυτό είναι μάλλον ανεπιτήδευτο, το κύριο πράγμα είναι να του παράσχει μέγιστο φωτισμό.

Εξασφαλίστε τον εαυτό σας, τους συγγενείς και τους συναδέλφους σας, επιλέξτε ένα εργοστάσιο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και θα ικανοποιήσει όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και έτσι θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και δυνατοί.

Καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζοντας τον αέρα

Μην νομίζετε ότι ο αέρας στο διαμέρισμα είναι πολύ καθαρότερο από ό, τι στο δρόμο. Η σύγχρονη ζωή ενός ατόμου δεν μπορεί να φανταστεί χωρίς οικιακές συσκευές, πλαστικά έπιπλα, λινέλαιο, τρισδιάστατη ταπετσαρία. Ο καθαρισμός δεν ολοκληρώνεται χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών. Όλοι τους εκπέμπουν στις τοξικές ενώσεις του αέρα: τολουόλιο, βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, οξείδιο του αζώτου. Ότι αυτές οι ουσίες δεν δηλητηριάζουν τη ζωή μας, συνιστάται η ανάπτυξη φυτών εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι.

Δράκαινα

Από 40 είδη φυτών, μπορείτε να επιλέξετε το είδος για τη διακόσμηση του εσωτερικού, το οποίο μοιάζει περισσότερο. Η Dracaena είναι ικανή να εξουδετερώνει τη φορμαλδεΰδη, απορροφώντας το βενζόλιο και το ξυλόλιο, τα οποία εκκρίνουν σύγχρονα οικοδομικά υλικά που έχουν πρόσφατα χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση των χώρων.

Χλωρόφυτο

Συνιστάται για κατοίκους διαμερισμάτων που βρίσκονται στον 1ο και 2ο όροφο. Το γεγονός είναι ότι απορροφούν τα καυσαέρια. Το φυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, οπότε όλοι θα πρέπει να έχουν χλωροφύτα στο σπίτι. Επιπλέον, απορροφά όλες τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα μετά τον καθαρισμό στο διαμέρισμα.

Ficus Benjamin

Μίνι-δέντρο καθαρίζει τέλεια τον μολυσμένο αέρα, είναι δημοφιλής στους καλλιεργητές λουλουδιών. Εάν μεγαλώνετε ένα φυτό σε μια ευρεία γλάστρα, διεξάγετε μια μόνιμη τσίμπημα της κορυφής, μπορείτε να πάρετε ένα κομψό, εξαπλωμένο δείγμα ενός εξωτικού δέντρου.

Hamedorei κομψό

Τα φυτά αναπτύσσονται για τον καθαρισμό και την υγρασία του αέρα. Το λουλούδι φαίνεται εκπληκτικά στο λαμπρό περβάζι παραθύρου. Τα φυτά απορροφούν φορμαλδεΰδη και όλες τις ουσίες που εκκρίνουν πλαστικά προϊόντα.

Pelargonium, γεράνι

Κομψό εργοστάσιο δεν μπορεί να μείνει χωρίς προσοχή. Αν και για τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, αυτό το λουλούδι δεν είναι κατάλληλο. Στον αέρα, παθογόνοι μικροοργανισμοί, με τους οποίους το γεράνι μπορεί να αντιμετωπίσει τέλεια. Εάν αγγίξετε τα φύλλα του λουλουδιού και τα αλέσετε στο χέρι σας, τα αιθέρια έλαια εκπέμπονται, έχοντας μια ευχάριστη αλλά συγκεκριμένη οσμή. Το φυτό συνιστάται να αναπτυχθεί στο υπνοδωμάτιο. Ο καθαρός αέρας προάγει έναν καλό ύπνο και καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Εάν δεν υπάρχει τέτοιο φυτό στο σπίτι, είναι απαραίτητο να τα πάρετε όσο το δυνατόν συντομότερα. Η αλόη παράγει φυτοντοκτόνα που ανακουφίζουν την κόπωση και ενεργοποιούν την ψυχική δραστηριότητα. Εάν σκάβετε στα σταγονίδια χυμού αλόης, η πιθανότητα εμφάνισης κρυολογήματος θα μειωθεί. Βοηθάει με κρύο. Τα έπιπλα εκπέμπουν φορμαλδεΰδη στον αέρα και η αλόη το απορροφά τέλεια.

Dieffenbachia

Αυτοί οι άνθρωποι που πάσχουν από πνευμονικές παθήσεις καλούνται να αποκτήσουν μια diffenbachia. Το φυτό καταστρέφει τους σταφυλόκοκκους, οι οποίοι, μπαίνοντας στο ανθρώπινο σώμα, προκαλούν διάφορες ασθένειες.

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι, τόσο καθαρότερο είναι ο αέρας. Και τι να επιλέξουν για να μεγαλώσουν σε εσωτερικούς χώρους, η ίδια η ερωμένη πρέπει να λύσει.

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Ποια φυτά καθαρίζουν αποτελεσματικότερα τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες; Τι πρέπει να εγκαταστήσετε σε ένα διαμέρισμα για να απαλλαγείτε από ατμούς φορμαλδεΰδης, βενζολίου, κ.λπ.;

Ποια φυτά καθαρίζουν αποτελεσματικότερα τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες; Τι πρέπει να εγκαταστήσετε σε ένα διαμέρισμα για να απαλλαγείτε από ατμούς φορμαλδεΰδης, βενζολίου, κ.λπ.;

29 Ιουνίου 2014 / Αναθεώρηση LePlants.ru / Αξιολόγηση:

Περιεχόμενα

 • 1. Καθαρισμός του αέρα από μικροοργανισμούς
 • 2. Πληροφορίες για αντιπαροχή
 • 3. Οι δέκα καλύτεροι καθαριστές αέρα μεταξύ των φυτών
 • 4. Κάποια συμβουλές στο τέλος

Τα φυτά λαμβάνουν ενεργό ρόλο στον καθαρισμό του αέρα και οι σύγχρονες μελέτες το επιβεβαιώνουν πλήρως. Η έναρξη της μελέτης των ιδιοτήτων των φυτών ως φυσικών φίλτρων τέθηκε από τα πειράματα των επιστημόνων της NASA το 1989. Οι ερευνητές τοποθετούσαν διάφορα είδη φυτών εσωτερικού χώρου σε θάλαμους γεμάτους με πτητικές ενώσεις, όπως βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και τριχλωροαιθυλένιο. Αποδείχθηκε ότι πολλοί συνήθεις τύποι εγχώριας χλωρίδας απορροφούν ενεργά και δεσμεύουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες με την ανθρώπινη υγεία.

Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια φυτών σε ένα διαμέρισμα δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά και χρήσιμο. Είναι επιθυμητό να υπάρχει τουλάχιστον ένα μικρό φυτό για 5 μέτρα του χώρου διαβίωσης ή ένα μεγάλο φυτό για 10 μέτρα. Στη φωτογραφία: Τα "πράσινα φίλτρα" κοντά στο χώρο εργασίας έχουν θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα

Καθαρισμός του αέρα από μικροοργανισμούς

Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα από βλαβερές ουσίες, αλλά επίσης μειώνουν την ποσότητα βακτηριδίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών. Αυτή η ιδιότητα συνδέεται με την ικανότητα της χλωρίδας να εκκρίνει φυτονεκτίδες - ειδικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά πολλά παθογόνα βακτήρια και ιούς.

Το φυτό παράγει τα περισσότερα φυτοντοκτόνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και την ανθοφορία. Για πολλά τροπικά και κάποια υποτροπικά φυτά η περίοδος αυτή πέφτει στο χειμώνα - την αρχή της άνοιξης. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος με υψηλό κίνδυνο κρυολογήματος! Γι 'αυτό είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με το φωτεινό πράσινο των φυτών, το οποίο θα αυξήσει τη διάθεση και θα βελτιώσει το μικροκλίμα στην αίθουσα.

Οι φυτοντόνες είναι πτητικές ουσίες που μπορούν να εξαπλωθούν λίγα μέτρα από το φυτό. Ως εκ τούτου, ακόμη και ένα ενιαίο μεσαίου μεγέθους λουλούδι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Οι φυτονεκτικές ιδιότητες εκδηλώνονται πλήρως μόνο σε υγιή φυτά με σωστή φροντίδα.

Ορισμένοι τύποι οικιακών φυτών εκπέμπουν επίσης αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στη γενική κατάσταση ενός ατόμου. Ανακουφίζουν από τη νευρικότητα και τον πονοκέφαλο, βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Myrt, Laurel, Lemon, Geran έχουν τέτοιες ιδιότητες.

Ωστόσο, η παρουσία λουλουδιών στο δωμάτιο με ένα ισχυρό πικάντικο άρωμα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει επιδείνωση της ευημερίας. Για το λόγο αυτό, σε μικρά διαμερίσματα δεν είναι απαραίτητο να περιέχει Oleander, Magnolia. Στη φωτογραφία: Oleander είναι όμορφο και εύκολο στη φροντίδα. Ωστόσο, το άρωμα των λουλουδιών της μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ευαίσθητο σε έντονες μυρωδιές

Πληροφορίες για εξέταση

Εκτός από τον καθαρισμό του αέρα, τα πράσινα φυτά το κορεώνουν με οξυγόνο. Το Ο2 απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, η οποία εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ηλιακό φως (εκτός από τις ορχιδέες και μερικές άλλες εξωτικές ουσίες). Αυτή τη στιγμή, τα φύλλα απορροφούν ενεργά διοξείδιο του άνθρακα και, μετατρέποντάς το σε οργανικές ενώσεις, παράγουν οξυγόνο. Ωστόσο, τα ίδια τα φυτά χρειάζονται οξυγόνο για αναπνοή. Τη νύχτα, όταν σταματά η διαδικασία φωτοσύνθεσης, τα φυτά χρησιμοποιούν οξυγόνο στον αέρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να βάλετε πολλά εσωτερικά λουλούδια στο υπνοδωμάτιο.

Η ευεργετική επίδραση των εγχώριων φυτών στο μικροκλίμα του δωματίου είναι επίσης η δυνατότητα αύξησης της υγρασίας του αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο θέρμανσης.

Ο μύθος της απορρόφησης από ορισμένα φυτά, για παράδειγμα, οι κάκτοι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είναι ευρέως διαδεδομένη. Στην πραγματικότητα, οι κάκτοι και άλλα φυτά δεν είναι σε θέση να τραβήξουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Απορροφούν μόνο την ακτινοβολία που περνά απευθείας από αυτά. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνεται από ένα άτομο που κάθεται στην οθόνη. Στη φωτογραφία: Ο Κάκτος δεν μειώνει το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά όπως κάθε φυτό, απορροφά ορισμένες από τις βλαβερές ουσίες και απελευθερώνει οξυγόνο

Δέκα από τους καλύτερους καθαριστές αέρα μεταξύ των φυτών

1. Χλωρόφυτο - ανεπιτήδευτη κάτοχος φυτών και ρεκόρ για τον καθαρισμό του αέρα από βλαβερές ουσίες. Οι γλάστρες με Chlorophytum στην κουζίνα θα διευκολύνουν την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων που απελευθερώνονται κατά την καύση του οικιακού αερίου. Το χλωρόφυτο έχει επίσης υψηλή βακτηριοκτόνο δράση. Οι ειδικοί του Ρωσικού Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών (VILAR) διαπίστωσαν ότι σε 24 ώρες το λουλούδι αυτό καθαρίζει σχεδόν πλήρως τον αέρα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Οι φυτοντόνες του Chlorophytum σκοτώνουν έως 80% των μικροοργανισμών στον αέρα. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα καθαρισμού του αέρα, είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί τακτικά μολυντές φύλλα το φυτό (π.χ., φυτό σε ένα ζεστό ντους κολύμβησης, που καλύπτουν το έδαφος εκ των προτέρων, ή με τύλιγμα του δοχείου παλάμη ανά πακέτο). ΠΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παράδοξο, αλλά xΛωροφύτα μεγαλώνει καλύτερα σε δωμάτια με μολυσμένο αέρα

2. Ficus Ένας από τους καλύτερους καθαριστές αέρα λόγω των μεγάλων φύλλων του. Έχουν πολλά stomata, μέσω των οποίων το φυτό απορροφά επιβλαβείς ενώσεις, και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε σάκχαρα και αμινοξέα. Το Ficus είναι ιδανικό για χώρους όπου χρησιμοποιήθηκαν υλικά φινιρίσματος ή για διαμερίσματα όπου υπάρχουν πολλά έπιπλα από μοριοσανίδες. Τα ευρύ φύλλα φύλλων ανταγωνίζονται τα καλύτερα φίλτρα αέρα όσον αφορά τον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη! Το εργοστάσιο είναι επίσης μια αποτελεσματική γεννήτρια οξυγόνου. ΠΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Το τακτικό σκούπισμα των φύλλων του ficus προάγει μια καλύτερη ανταλλαγή αέρα και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης

3. Dieffenbachia καταπολεμά τις επιβλαβείς ενώσεις που περιέχονται σε βερνίκια και χρώματα (ξυλόλιο και τολουόλιο). Ένα εργοστάσιο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο εάν το διαμέρισμα είναι καλυμμένο με παρκέ. Χρησιμοποιήστε Dieffenbachia μπορεί να είναι στα δωμάτια, τα παράθυρα των οποίων πηγαίνουν στον αυτοκινητόδρομο ή στα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες βιομηχανίες. Τα φυτοντοκτόνα της Dieffenbachia αναστέλλουν τη δραστηριότητα των σταφυλόκοκκων, ενός παθογόνου βακτηρίου που προκαλεί πολλές αναπνευστικές ασθένειες. Στη φωτογραφία: Η Dieffenbachia όχι μόνο καθαρίζει τον αέρα, τα μεγάλα διακοσμητικά φύλλα της θα διακοσμήσουν κάθε εσωτερικό χώρο

4. Sansevieria ή η μητρική γλώσσα είναι ένα φυτό ικανό να παράγει οξυγόνο σε μεγάλες ποσότητες. Το Sansevieria είναι πολύ ανεπιτήδευτο, κατάλληλο για καλλιέργεια σε γραφεία. Έχει υψηλή Phytoncidic δραστικότητα έναντι στρεπτόκοκκων - στηθάγχη παράγοντες, οστρακιά και άλλες σοβαρές φλεγμονώδεις ασθένειες (πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, κλπ). Επιπλέον, Sansevieriya συστατικό ικανό να μειώνει το συνολικό αέρα μικροβιακό φορτίο. Η αποτελεσματικότητα του φυτού στην απορρόφηση επικίνδυνων ενώσεων έχει αποδειχθεί. Από τους κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, το Sansevieria συνδέει τα πάντα εκτός από την αμμωνία. Στη φωτογραφία: Η Sansevieria, λαϊκά αποκαλούμενη "ουρά παλάμη" ή "γλασσική γλώσσα", ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα φυτά, καθαρίζοντας τον αέρα

5. Dracaena καθαρίζει τον αέρα από τις πιο επικίνδυνες ουσίες, με εξαίρεση την αμμωνία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το Dracena που συνορεύει. Τα φυτοντοκτόνα του Dracaens έχουν επιβλαβή επίδραση στα πρωτόζωα. Πιστεύεται ότι ο Dracaena απορροφά το ξυλόλιο, το οποίο μυστικοποιεί την οθόνη του υπολογιστή. Ως εκ τούτου, συνιστάται μερικές φορές το φυτό να τοποθετείται δίπλα στο τραπέζι του υπολογιστή. Σε αυτή τη δήλωση υπάρχει ένα μερίδιο της αλήθειας - η Dracena απορροφά πραγματικά το ξυλόλιο και το τολουόλιο. Αλλά στη ρύπανση του διαμερίσματος αυτές οι συνδέσεις δεν είναι το σφάλμα του υπολογιστή. Το ξυλόλιο είναι ένας δημοφιλής διαλύτης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βερνικιών, συγκολλητικών ουσιών, χρωμάτων, πλαστικών. Χορηγείται από τα υλικά τελικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται κατά την επισκευή κατοικιών. Στη φωτογραφία: Το Dracaena είναι πολύπλευρο και κατά καιρούς το είδος του είναι εντυπωσιακά διαφορετικό το ένα από το άλλο

6. Spathiphyllum καθαρίζει τον αέρα από πολλές τοξικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας. Χάρη στα μεγάλα φύλλα, το εργοστάσιο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ποσότητα μόλυνσης. Επιπλέον, αυξάνει την υγρασία του αέρα. Αυτός ο εκπρόσωπος της εγχώριας χλωρίδας είναι σχετικά ανθεκτικός στη σκιά, μπορεί να βρίσκεται στο πίσω μέρος του δωματίου ή στις σκάλες. Στη φωτογραφία: Το Spathiphyllum είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργοστάσια στο σχεδιασμό γραφείων και ιδρυμάτων

7. Ivy (Hedera) έχει υψηλό συντελεστή απορρόφησης βενζολίου, φορμαλδεΰδης, ξυλολίου, τριχλωροαιθανόλης. Το φυτό ενυδατώνει τέλεια και ιονίζει τον αέρα. Ivy είναι ένας δείκτης του επιπέδου της υγρασίας στο δωμάτιο. Αν ο αέρας είναι ξηρός, τα φύλλα του φυτού γίνονται γρήγορα καλυμμένα με καφέ κηλίδες. Ivy φυτοντοκτόνα μειώνουν τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις και κάποια πρωτόζωα. Το φυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική και στην παρασκευή φαρμάκων για το βήχα (όπως το Gedelix ή το Prospan). Αυτός ο αντιπροσωπευτικός της χλωρίδας είναι ανθεκτικός σε σκιά και είναι κατάλληλος για χώρους με έλλειψη φυσικού φωτός. Στη φωτογραφία: Ο κισσός στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα ιερό φυτό και θεωρήθηκε σύμβολο της αγάπης

8. Χρυσάνθεμο όχι μόνο ένα όμορφο λουλούδι, αλλά και ένα αποτελεσματικό καθαριστικό δωματίου. Απορροφά επικίνδυνες πτητικές ενώσεις, όπως το ξυλόλιο και η αμμωνία. Το φυτό απελευθερώνει μεγάλο αριθμό δραστικών φυτοντοκτόνων. Η δράση τους μειώνει τη συνολική μικροβιακή μόλυνση του αέρα. Στη φωτογραφία: Χρυσάνθεμα στα Ελληνικά σημαίνει "χρυσό λουλούδι"

9. Pelargonium - ένα διακοσμητικό φυτό ανθοφορίας που εκπέμπει μάζα βιολογικά δραστικών ουσιών. Τα αιθέρια έλαια Geranium και Citranell έχουν ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα και απωθούν τα έντομα. Η μενθόλη και η τερπεντίνη έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, καταστρεπτική δράση σε τέτοιους επικίνδυνους μικροοργανισμούς όπως οι στρεπτόκοκκοι και οι σταφυλόκοκκοι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ανθισμένο Pelargonium μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αν και αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Στη φωτογραφία: Το Pelargonium επηρεάζει ποικίλες ποικιλίες

10. Epipramnum χρυσό (Scindapsus golden) είναι αποτελεσματικό έναντι των δύο πιο συνηθισμένων ρύπων - φορμαλδεΰδης και βενζολίου. Η φυτονεκτική δραστικότητα του φυτού κατά των βακτηρίων και των μικροσκοπικών μυκήτων είναι επίσης υψηλή. Επιπλέον, το Epipremnum ιονίζει τον αέρα και το κορεσεί με οξυγόνο. Αυτή η ανεπιτήδευτη ταχέως αναπτυσσόμενη λιάνα με μεγάλα φύλλα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά φαίνεται πολύ εντυπωσιακή. Στη φωτογραφία: Το scindapsus golden διαφέρει ασυνήθιστο χρώμα των φύλλων

Top-15 μονάδες καθαρισμού αέρα σύμφωνα με τη NASA

Το 1989, η NASA ξεκίνησε μια μελέτη με στόχο τον εντοπισμό των καλύτερων εγκαταστάσεων εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο αέρας των χώρων περιέχει συνεχώς σωματίδια επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων - τριχλωροαιθυλένιο, βενζόλιο, αμμωνία και άλλα. Για να καθαρίσετε τον αέρα, οι ειδικοί προτείνουν την τοποθέτησή τους στα δωμάτια. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι σε θέση να εξουδετερώνουν έως και το 85% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του εσωτερικού χώρου.

Στον αέρα των εγκαταστάσεων περιέχονται πέντε επιβλαβείς ουσίες:

 • Φορμαλδεΰδη. Περιέχονται σε έπιπλα κατασκευασμένα από μοριοσανίδες, ινοσανίδες, χαλιά και ταπετσαρίες, καπνό καπνού, πλαστικά πιάτα, αέρια οικιακής χρήσης. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό του βλεννογόνου, άσθμα, δερματικές παθήσεις.
 • Τριχλωροαιθυλένιο. Περιέχονται μέσα καθαρισμού χαλιών και υφασμάτων, χλωριωμένου νερού, φυσίγγια για εκτυπωτές, προϊόντα βαφής και βερνίκια. Τριχλωροαιθυλένιο - ένα ισχυρό καρκινογόνο, προκαλεί ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, επηρεάζει το ήπαρ και τα νεφρά, προκαλώντας ανάδευση.
 • Βενζόλιο. Βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου, τον καθαρισμό και τα απορρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένων σαπουνιών, προϊόντων βαφής και βερνικιών, προϊόντων από καουτσούκ. Το καρκινογόνο, το οποίο είναι ικανό να προκαλεί λευχαιμία, συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό,
  προκαλεί διέγερση, παρόμοια με το αλκοόλ, δύσπνοια και σπασμούς,
  μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 • Αμμωνία. Περιέχονται στην τεχνολογία των υπολογιστών, τον καπνό του τσιγάρου, τα οικιακά χημικά. Προκαλεί ξηρότητα και πονόλαιμο, βήχα, στήθος, προκαλεί πόνο, προκαλεί οίδημα του λάρυγγα και των πνευμόνων.
 • Ξυλένιο. Βασίζεται στην παραγωγή πολλών τύπων πλαστικών, προϊόντων βαφής και βερνικιών, συγκολλητικών ουσιών, και βρίσκεται επίσης σε αέρια καυσαερίων αυτοκινήτων, δερμάτινα προϊόντα και καπνό τσιγάρου. Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και των βλεννογόνων του οφθαλμού.

AdMe.ru συγκεντρώθηκαν σε μια θέση 15 φυτά, τα οποία όχι μόνο διακοσμούν το σπίτι, αλλά 24 ώρες την ημέρα θα εργάζονται πιστά και ομαλά για τον καθαρισμό του αέρα.

Anturium Andre ("φλαμίνγκο κρίνος")

Βαθιά υγραίνει τον αέρα και το κορεσμό του με καθαρό ατμό νερού. Απορροφά ενεργά ξυλόλια και τολουόλιο και τα ανακυκλώνει σε αβλαβή για τις ενώσεις του ανθρώπου.

11 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου φέρνουν μια μικρή θερινή διάθεση στο σπίτι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα. Τα φυτά όχι μόνο προσθέτουν άνεση και ομορφιά, αλλά και καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα. Όπως αποδείχθηκε, ορισμένα είδη το κάνουν καλύτερα από άλλα. Ως αποτέλεσμα της μελέτης της NASA, διαπιστώθηκε ότι μεμονωμένα φυτά μπορούν να απορροφήσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και βακτήρια από τον αέρα.

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα

Σας λέω για τις 11 μονάδες που καθαρίζουν τον αέρα στο διαμέρισμα.

1. Αλόη Βέρα

Αλόη - χυμώδης, των οποίων οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα: ο χυμός αλόης χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανοσίας και την καταπολέμηση των ιογενών ασθενειών, εγκαύματα και έλκη, τη βελτίωση της όρεξης, ως πράκτορας οχυρωματικό. Αλλά αποδεικνύεται, και το γεγονός ότι η αλόη είναι ακριβώς στην αίθουσα, ωφελεί. Η αλόη είναι ικανή να παγιδεύει φορμαλδεΰδης αέρα - επιβλαβή ένωση που απελευθερώνεται από τα έπιπλα κατασκευασμένα από μοριοσανίδα και MDF.

2. Το φοίνικα της Areca

Areca Catechu ή Palma Bethel είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο που αγαπά τα ηλιόλουστα ευρύχωρα δωμάτια. θα διακοσμήσει με επιτυχία κάθε σαλόνι. Η Areca εκκρίνει μια μεγάλη ποσότητα οξυγόνου και μπορεί να υγραίνει τον αέρα. Επιπλέον, το φυτό αυτό αφαιρεί από τον αέρα το διοξείδιο του άνθρακα και τις τοξίνες.

3. Πυελική περόδο

Υπάρχουν πολλοί τύποι πεπερμορίων γνωστοί, και ακόμη και το πυελοπαιμικό πυρίμομα έχει υποείδη. Είναι ένα μικρό φυτό που μεγαλώνει καλά στο σπίτι. Η Ππεπερμία δεν του αρέσει το έντονο φως και πάρα πολύ σκοτεινιάζει, δεν ανέχεται άφθονο πότισμα. Αλλά αξίζει να τον προσέχετε, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη φροντίδα: η πεπερμία είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από επιβλαβείς χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης.

4. Μια μπαμπού παλάμη, ή μια hamedorea

Η αργά αναπτυσσόμενη παλάμη του δωματίου αγαπάει μέτρια πότισμα και αμυδρό φωτισμό. Μπαμπού παλάμη δεν θα είναι μόνο η διακόσμηση στο διαμέρισμά σας, αλλά και ένα εξαιρετικό φίλτρο αέρα. Καθαρίζει τον αέρα βενζολίου, φορμαλδεΰδης και τριχλωροαιθυλενίου.

5. Νεφρόφιπος

Γνωστό επίσης ως "φτέρη", ο νεφροπέδης μεγαλώνει καλά στο σπίτι. Του αρέσει η σκιά και το καλό πότισμα. Το Νεφτελίσπη είναι πολύ όμορφο και βλέπει ευνοϊκά σε αιωρούμενες γλάστρες. Στη λίστα των εγκαταστάσεων καθαρισμού του αέρα, ήρθε επειδή ήταν σε θέση να φιλτράρει από αέρα τολουόλιο και φορμαλδεΰδη, καθώς και να σκοτώσει παθογόνους παράγοντες.

6. Aglaonema

Το όνομα αυτού του φυτού μεταφράζεται κυριολεκτικά από τα αγγλικά ως "κινεζικά αειθαλής". Το Aglaonema έχει ένα πολύχρωμο χρώμα των φύλλων, στο σπίτι που ανθίζει και φέρει καρπούς. Του αρέσει καλό πότισμα, υγρός αέρας και καλός φωτισμός, αλλά με σκίαση, επίσης, θα αυξηθεί. Το Aglaonema καθαρίζει τον αέρα από το βενζόλιο και είναι ικανό να σκοτώνει τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

7. Dracaena άρωμα (Massenjeyana)

Ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Drazen, ένα αειθαλές δέντρο με ένα τεράστιο κορμό και μεγάλα φύλλα. Στο φύλλο μια λωρίδα με φωτεινό κίτρινο χρώμα. Η Dracaena Massenjoyan αγαπά τον έντονο φωτισμό χωρίς άμεσο ηλιακό φως, άφθονο πότισμα και υγρό αέρα. Αυτό το φυτό συλλαμβάνει από τον αέρα ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο και φορμαλδεΰδη.

8. Ημερομηνία φοίνικα

Ένα άλλο φοίνικα στη λίστα μας. Έγινε πολύ δημοφιλής επειδή μπορεί να αναπτυχθεί από ένα οστό εάν είναι επιθυμητό. Η ημερομηνία φοίνικα φαίνεται εξωτικά και διακοσμητικά. Λατρεύει το φως, καλό πότισμα. Φιλτράρει με επιτυχία το ξυλόλιο στον αέρα.

9. Ficus Ali

Το Ficus Ali είναι ένα πολύ όμορφο φυτό με μακριά στενά φύλλα. Αισθάνεται καλό σε έντονο φως χωρίς άμεσο ηλιακό φως, τακτική μέτρια πότισμα και υψηλή υγρασία. Αυτό το ficus είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα βενζολίου, τριχλωροαιθυλενίου και φαινόλης.

10. Gerbera Jameson

Το διακοσμητικό φυτό ανθοφορίας βρίσκεται στον κατάλογό μας. Αγαπάει καλά φωτισμένα δωμάτια και άφθονο πότισμα. Η Gerbera είναι σε θέση να πιάσει το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο από τον αέρα.

11. Χλωρόφυτο

Ας τελειώσουμε τη λίστα των "πράσινων φίλτρων" από τον πρωτοπόρο για τον καθαρισμό - είναι το χλωρόφυτο, ένα συνηθισμένο και ανθεκτικό φυτό, το οποίο όλοι είδαν στα γραφεία και τις σχολικές τάξεις. Το Chlorophytum είναι απολύτως ανεπιτήδευτο, μεγαλώνει στους αρχάριους. Αυτό καθαρίζει τον αέρα καλύτερα από τις ειδικές συσκευές.

Ελπίζουμε ότι ο κατάλογός μας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα στο σπίτι, χωρίς εξάτμιση επιβλαβών ουσιών. Σας ευχόμαστε να αναπνέετε μόνο καθαρό αέρα!

Τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα

Σε αυτό το άρθρο, ο αναγνώστης προσφέρεται ένας κατάλογος εσωτερικών εγκαταστάσεων που η NASA συνιστά για τον καθαρισμό του αέρα σε διαστημικούς σταθμούς. Αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να καθαρίσουν τον αέρα στα απλά διαμερίσματα. Έχω ήδη γράψει νωρίτερα για το πώς τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα, και τα φυτά των σπιτιών δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο. Στα δωμάτια όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας, υπάρχουν πολύ συχνά επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες στον αέρα μετά την επισκευή. Διάφορες χημικές ενώσεις απομονώνονται από χρώματα, πλαστικά, χαλιά, προϊόντα καθαρισμού, καθώς και πολλά οικοδομικά υλικά.

Στο σπίτι υπάρχουν συνήθως τρεις επιβλαβείς ουσίες:

 1. Φορμαλδεΰδη, που ξεχωρίζει από τάπητα, κουρτίνες, κόλλες, χρώματα και πολλά άλλα.
 2. Βενζόλιο, που εξάγεται από πλαστικά, συνθετικές ίνες, λιπαντικά, καουτσούκ, φυτοφάρμακα κ.λπ.
 3. Τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο περιέχεται στα μέσα για την αφαίρεση χρωμάτων, καθαριστικών ταπήτων, κόλπων και πολλά άλλα.

Ευτυχώς, η φύση έχει μηχανισμούς για τον αυτοκαθαρισμό. Υπάρχουν πολλά φυτά που καθαρίζουν πολύ τον αέρα, απομακρύνοντας φυσικά τους ρύπους. Επιπλέον, υπάρχουν τεχνολογίες που βελτιώνουν την απόδοση του καθαρισμού του αέρα από τα φυτά. Σε μία από αυτές τις τεχνολογίες, μεταξύ άλλων, έγραψα νωρίτερα στο άρθρο "Καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 5 σύγχρονες τεχνολογίες +1 ".

Φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα

Συμβουλή: Για κάθε 10 m 2 του χώρου είναι απαραίτητο να έχετε τουλάχιστον ένα φυτό σε μια κατσαρόλα με διάμετρο 15 cm ή περισσότερο. Αντί να τακτοποιούμε μονά φυτά στις εγκαταστάσεις, είναι καλύτερο να συγκεντρώνουμε φυτά, αυτό είναι όμορφο και καλύτερο για την ποιότητα του αέρα. Αν το σπίτι διαθέτει παιδιά ή / και κατοικίδια ζώα, πριν αγοράσετε κάθε φυτό, πρέπει πρώτα να μάθετε εάν είναι επικίνδυνα γι 'αυτά.

NASA διετής μελέτες που διεξήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980., Τα οποία προσδιορίζονται φυτά εσωτερικού χώρου, τον καθαρισμό του αέρα του βενζολίου παραπάνω, φορμαλδεΰδη και / ή τριχλωροαιθυλένιο. Εδώ θα επεξεργαστώ 10 από αυτούς.

1. Spathiphyllum wallisii

Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των φυτών από τα φύλλα, η σκόνη πρέπει να αφαιρεθεί. Τα λουλούδια είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στις αξιοσημείωτες ιδιότητες αυτού του φυτού.

Φροντίδα: Ο Spathiphyllum αγαπά μια σκιά, δεν ανέχεται έντονο φως, απαιτεί υψηλή υγρασία. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό, την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι δυνατή η τροφοδοσία με υγρό γενικό λίπασμα.

Εξαλείφει: φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο, ξυλόλιο, αμμωνία και πολλά άλλα.

2. Dracaena

 • Dracaena marginata,
 • Dracaena αρωματική (Dracaena fragrans «Massangeana»),
 • Dracaena Dermaan, Janet Craig, (Dracaena deremensis «Janet Craig»),
 • Dracaena varneca (Dracaena deremensis «Warneckii»)

Αυτά είναι φυτά διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Το αρωματικό Dracaena "Massangeana" φθάνει σε ύψος 1,5 μ. Και στα φύλλα έχει μια όμορφη κίτρινη λωρίδα. Dracaena Marginata - μια από τις πιο κοινές ποικιλίες της dracaena, μπορεί να φτάσει 3 μ. Σε ύψος, μοιάζει με μικροσκοπικό φοινικόδεντρο.

Φροντίδα: διαφορετικοί τύποι δακτυλίων διαφορετικά αναφέρονται στον φωτισμό. Πριν αγοράσετε, μάθετε τις προτιμήσεις του φυτού. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι υγρό. Για dracaena, το νερό στο τηγάνι είναι θανατηφόρο. Το καλοκαίρι και η άνοιξη μπορούν να γονιμοποιηθούν με ένα καθολικό υγρό λίπασμα.

Εξαλείφει: φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο.

3. Κήπος χρυσάνθεμου (Chrysantheum morifolium)

Όπως είναι σαφές από τον τίτλο, αυτό δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου, είναι ένα δημοφιλές φθινόπωρο φθινοπωρινή διακοσμητική κουλτούρα. Με σωστή φροντίδα, ανθίζει για έξι εβδομάδες. Αφού το φυτό εξασθενεί, μπορεί να απορριφθεί στο σωρό κομποστοποίησης. Σχετικά με το πώς να φτιάξω το κομπόστ, έγραψα νωρίτερα σε αυτό το άρθρο.

Φροντίδα: Τα χρυσάνθεμα αγαπούν ένα φωτεινό αλλά έμμεσο φως. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και να το ελέγχει καλύτερα σε μια μέρα. Η γονιμοποίηση του φυτού δεν είναι απαραίτητη, επειδή δεν θα ανθίσει ξανά.

Εξαλείφει: φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο, βενζόλιο, αμμωνία.

4. Παλάμη μπαμπού ή Hamedora (Chamaedorea sefritzii)

Φως και κομψό - οι ορισμοί που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό τον φοίνικα. Σε ύψος, είναι 1-2 μέτρα, στον αέρα εκπέμπει υγρασία, πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο στην εποχή θέρμανσης, όταν ο αέρας στο δωμάτιο είναι ιδιαίτερα ξηρός.

Φροντίδα: Αν και αυτή η φοίνικα αγαπά το έντονο φως, δεν πρέπει να τοποθετείται κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι καλύτερα να τροφοδοτείτε μηνιαία με ένα υγρό καθολικό λίπασμα.

Αφαιρεί: φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, ξυλόλιο, χλωροφόρμιο και άλλες προσμείξεις.

5. Epipremnum golden (Epipremnum aureum)

Διακριτικός στη φροντίδα της λιάνας, φτάνοντας σε ένα μήκος 1,8-2,4 μ. (Δεν συνιστάται πλέον). Το Epipremnum golden αναφέρεται σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα.

Φροντίδα: Το Epipremnum golden μεγαλώνει με οποιοδήποτε φως, αλλά δεν του αρέσει το άμεσο ηλιακό φως. Το πότισμα πρέπει να γίνει όταν η γη στεγνώσει στην αφή. Είναι καλύτερα να λιπαίνετε με ένα καθολικό υγρό λίπασμα κάθε μήνα και να αφαιρέσετε τα μουστάκια όταν το φυτό υπερβολικά μακρύ.

Αφαιρεί: φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες μολυσματικές ουσίες.

6. Ivy συνηθισμένο, Ivy σγουρά ή Hedera έλικα (Hedera helix)

Ivy συνηθισμένο είναι ένα σγουρό θάμνος, καλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες του δωματίου. Αναπτύσσεται εύκολα σε κρεμαστά δοχεία και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δωμάτια με χαμηλό φωτισμό. Αυτό το φυτό συνιστάται για την απομάκρυνση αλλεργιογόνων, όπως μούχλα και ζωικά περιττώματα.

Φροντίδα: ποικιλίες με πράσινα φύλλα αναπτύσσονται καλά σε έντονο έμμεσο φως και σε χαμηλό φωτισμό. Οι ποικιλίες με ανοιχτόχρωμα φύλλα απαιτούν φωτεινό, διάχυτο φως. Το εργοστάσιο πρέπει να είναι καλά ποτισμένο και η γη πρέπει να διατηρείται υγρή, το χειμώνα το πότισμα μειώνεται. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης είναι καλύτερο το νερό με υγρό λίπασμα.

Αφαιρεί: βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο και άλλους ρύπους.

7. Aglaonema μέτρια ή Aglaonema μέτρια (Aglaonema modestum)

Αειθαλές πολυετές από τροπικά δάση στην Ασία. Δίνει φρούτα - κόκκινα μούρα, τα οποία ενισχύουν τις διακοσμητικές ιδιότητες των φυτών.

Φροντίδα: αναπτύσσεται σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, του αρέσει το διάχυτο φως και η υψηλή υγρασία. Το φυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε μια παλέτα με νερό, τοποθέτηση του δοχείου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αγγίζει το νερό. Το πότισμα ενός μέτριου, πριν το πότισμα του ανώτερου στρώματος πρέπει να στεγνώσει. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, είναι καλύτερο να τροφοδοτήσετε ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα.

Αφαιρεί: βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο και άλλες προσμείξεις.

8. Ficus elastica ή Ficus elastica (Ficus elastica)

Στην άγρια ​​φύση, αυτό το δέντρο φτάνει σε ύψος 30-40 μ. Τα φύλλα του φυτού είναι συνήθως φαρδιά, σκούρα πράσινα και λαμπερά, ποικίλουν. Οι ρίζες αέρα περιτυλίγονται συχνά γύρω από τον κορμό, σχηματίζοντας ενδιαφέροντα πολύπλοκα σχήματα. Δοκιμές έδειξαν ότι ο ελαστικός τύπος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν απομακρύνεται η φορμαλδεΰδη από τον αέρα.

Φροντίδα: αναπτύσσεται σε φωτεινό διάχυτο φως. Το νερό θα πρέπει να είναι μέτριο αφού στεγνώσει το χώμα. Τα αζωτούχα λιπάσματα πρέπει να εφαρμόζονται μηνιαίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Μπορεί να χρειαστεί να κόψετε, για να μειώσετε το μέγεθος του δέντρου. Τα φύλλα πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά με ένα υγρό πανί.

Αφαιρεί: μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο και άλλες προσμείξεις.

9. Chlorophytum crested (Chlorophytum comosum)

Αυτό είναι το πιο ανεπιτήδευτο φυτό σπίτι - ότι θα πρέπει να χάσει, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Έχει πράσινα ή άσπρα-πράσινα στενά φύλλα και χαλαρά ευάερα μουστάκια με μικρές εκβολές.

Φροντίδα: μεγαλώνει στο φως και στη σκιά. Μπορείτε να το νερό σπάνια, τότε παίρνει υγρασία από τις ρίζες. Εάν το νερό καλά, βλασταίνει.

Αφαιρεί: βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, μονοξείδιο του άνθρακα, ξυλόλιο και άλλες προσμείξεις.

10. Το Sansevieria είναι ένα τριών ριγέ ή "καστανό ουρά" (Sansevieria trifasciata "Laurentii")

Ανθεκτική και ανθεκτική στο φυτό. Έχει σαρκώδη σκληρά μακρά φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος με οριζόντιες, ελαφρύτερες ρίγες.

Φροντίδα: προτιμά το έντονο φως. Απαιτεί μέτρια πότισμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, το ανώτερο στρώμα του εδάφους θα πρέπει να στεγνώσει. Η χειμερινή άρδευση είναι περιορισμένη, αλλά δεν επιτρέπει πλήρη ξήρανση του εδάφους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, μπορείτε να τροφοδοτείτε μηνιαία με ένα γενικό υγρό λίπασμα.

Αφαιρεί: φορμαλδεΰδη και άλλες μολυσματικές ουσίες.

Επίσης, μεταξύ των εγκαταστάσεων που καθαρίζουν τον αέρα, ερευνητές από τη NASA δείχνουν:

 • Ficus Benjamin (Ficus benjamina).
 • Φιλοδένδρον αναρρίχηση (Φιλοδένδρον σκάντενς)?
 • Philodendron domestic (Philodendron domesticum);
 • Philipendron bipolar (Philodendron bipinnatifidum);
 • Gerbera Jameson (Gerbera jamesonii).

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα και μπορούν να κάνουν το σπίτι πραγματικά ζεστό και άνετο. Φυσικά, η φροντίδα των φυτών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά μπορείτε να επιλέξετε τα λιγότερο φανταστικά φυτά από τα παραπάνω. Επιπλέον, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, μπορείτε να κάνετε κάποια προσπάθεια.

Φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα

Τα τελευταία χρόνια η στάση των ανθρώπων για την υγεία και την οικολογική συμβατότητα μιας κατοικίας και των τροφίμων έχει αλλάξει έντονα. Υπήρχε μια ολόκληρη γραμμή οικολογικού φυτοδιέγερσης. Από την άποψη της εσωτερικής ανθοκομίας, ενδιαφέρουμε μόνο την εξουδετέρωση επιβλαβών πτητικών ενώσεων από φυτά, τα οποία αναπόφευκτα μας περιβάλλουν καθημερινά.

βάση πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο των βλαβερών πτητικών ουσιών που ανανεώνονται τακτικά, είμαστε συνεχώς να μάθουν για τις τελευταίες βλαβερές ενώσεις που παραμονεύουν σε κάθε θέμα από πούδρα, παιδικά παιχνίδια, στο πάτωμα. Αλλά αν το λινέλαιο, βινυλίου ταπετσαρία σε διάφορους βαθμούς μυρίζουν αυτά τα ίδια κινδύνου, πολλά πράγματα που φαίνονται μόνο ακίνδυνη, διότι δεν έχει μια έντονη οσμή, αν και η απουσία του δεν σημαίνει ασφάλεια.

Πώς φυτέψτε καθαρό αέρα

Η φυτοαποκατάσταση είναι ένα σύμπλεγμα εξουδετέρωσης και καθαρισμού από βλαβερές ουσίες και ενώσεις του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και του ατμοσφαιρικού αέρα χρησιμοποιώντας πράσινα φυτά. Ο όρος στη μετάφραση από το ελληνικό "φυτό" - ένα φυτό και το λατινικό "φάρμακο" - για την αποκατάσταση. Από την άποψη της εγχώριας ανθοκομίας, μας ενδιαφέρει ο καθαρισμός του αέρα.

Τα φυτά μπορούν να αποσυντεθούν άμεσα οργανικούς ρύπους (ρύποι) μέσω του δικού ένζυμα σε ανόργανες ενώσεις που συσσωρεύονται στα φυτά ή τα φυτικά μεταφέρθηκε σε μία πτητική μορφή και απελευθερώνεται στο περιβάλλον με την μορφή αβλαβή.

Αλλά τα φυτά που καλλιεργούμε στα παράθυρα είναι πολλά, και η ικανότητα για φυτοκατεργασία σε όλα εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Ίσως όλοι να έχουν ακούσει μόνο για τα οφέλη του χλωροφύτου και του φικού...

Έρευνα επιστημόνων σχετικά με τον καθαρισμό του αέρα από τα φυτά

Το παλαιότερο γνωστό έγγραφο χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 1989, διεξήχθησαν μελέτες για τον προσδιορισμό της χρησιμότητας των τροπικών φυτών στην περίπτωση ενός διαστημικού σταθμού, ενός παρατηρητηρίου και ενός οικιστικού συγκροτήματος στη Σελήνη ή ίσως και στον Άρη. Μελετήσαμε 50 φυτά, κυρίως τροπικά και υποτροπικά, μερικά από το εύκρατο κλίμα. Τα χημικά που επιλέγονται για τη μελέτη είναι το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο και η φορμαλδεΰδη.

Κοιτάζοντας μπροστά, θα πω αμέσως ότι και τα 50 φυτά έδειξαν την ικανότητα να εξουδετερώνουν επιβλαβείς πτητικές ενώσεις στον αέρα σε διαφορετικούς βαθμούς.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας (ΗΠΑ), το Τμήμα Τροπικών Φυτών και Επιστήμης του Τομέα, δημοσίευσε το 2001 μια εργασία σχετικά με τη χρήση φυτών εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα. Η εργασία περιλαμβάνει τα πιο κοινά αντικείμενα εσωτερικού, καθημερινής ζωής, καθώς και δομικά υλικά και τις πιο τοξικές ουσίες σε αυτές. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι δεν είναι όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελεσματικά όσον αφορά τον καθαρισμό, αλλά είναι σκόπιμο να αναπτυχθούν εκείνα τα οποία είναι τα πιο εύκολα στη φροντίδα, αναπτύσσονται γρήγορα και δεν απαιτούν πολλά.

Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από αυτό που αναπνέουμε:

Οι ρύποι μπορούν να συσσωρευτούν σε έναν κλειστό χώρο, ιδιαίτερα τις δόσεις και την τοξικότητα πτητικών ουσιών από συνθετικά υλικά κατασκευής και φινιρίσματος.

Καθαρισμός του αέρα στο διαμέρισμα

Ένας από τους τρόπους καθαρισμού του αέρα στο σπίτι είναι να αναπτυχθούν φυτά εσωτερικού χώρου. Ποια εγχώρια λουλούδια είναι πιο αποτελεσματικά, τι λιγότερο - οι πληροφορίες αλλάζουν συνεχώς. Εδώ είναι ένα παράδειγμα: μελέτη Κορεατών επιστημόνων, διεξήχθη το 2006 και παρουσιάστηκε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Φυσιολογικής Ανθρωπολογίας στην Καμακούρα (Ιαπωνία):

Δύο εργαστήρια - ερμητικοί χώροι 3,5 έως 3,5 m, ύψος 2,4 m, χωρίς εξαερισμό, στους οποίους τοποθετούνται οι αισθητήρες. Το πρώτο εργαστήριο ήταν γεμάτο με φυτά σε γλάστρες, ο δεύτερος έλεγχος, παρέμεινε κενός. Τα επιβλαβή πτητικά αέρια τροφοδοτήθηκαν εξίσου και στα δύο δωμάτια. Μετά από μία ώρα λήφθηκαν οι μετρήσεις του οργάνου - μετρήθηκαν οι μεταβολές των επιπέδων βενζολίου, τολουολίου, αιθυλοβενζολίου, ξυλολίου και φορμαλδεΰδης.

Προκειμένου να αποδειχθεί ο ρόλος της ποσοτικής επίδρασης των φυτών, τα πειράματα διεξήχθησαν δύο φορές: στην πρώτη περίπτωση τοποθετήθηκαν τόσα φυτά στο δωμάτιο, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν το 10% του συνολικού χώρου, στη δεύτερη περίπτωση μόνο το 5%.

Τρία φυτά συμμετείχαν στο πείραμα:

 • Aglaonema βραχιόλι Aaglaonema brevispathum
 • Pachira aquatica Pachira aquatica
 • Ficus benjamiana ficus benjamin.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη: και τα τρία εργοστάσια αδιαμφισβήτητα καθαρίζουν τον αέρα, πιο αποτελεσματικά, σχεδόν διπλάσια σε εκείνες τις ομάδες όπου ο αριθμός των φυτών ήταν 10% της περιοχής των εγκαταστάσεων. Αλλά ο Pahir αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός στην εξουδετέρωση του αιθυλοβενζολίου και ιδιαίτερα του βενζολίου - μια μείωση κατά 76,3% σε σύγκριση με το αρχικό επίπεδο - 15,7 mg / m3 εξουδετερώθηκε ανά ώρα. Το Aglaonema μείωσε το επίπεδο βενζολίου κατά 44,7% - εξουδετέρωσε 8 mg / m3, και το ficus - κατά 40%, εξουδετέρωσε περίπου 6 mg / m3 ανά ώρα.

Σε σχέση με άλλα αέρια, η αποτελεσματικότητα των φυτών έχει αλλάξει: το Aglaonema αντιμετώπισε καλύτερα το τολουόλιο. Η εικόνα έμοιαζε έτσι: Το Aglaonema εξουδετέρωσε 45,6 mg / m3 ανά ώρα, το ficus - 36,1 mg / m3, το Pahir - 31 mg / m3 τολουολίου - αυτό είναι το 10% της περιοχής βλάστησης.

Όσον αφορά το ξυλόλιο, τα Aglaonema και Pahir έδειξαν παρόμοια αποτελεσματικότητα, ενώ το Ficus ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό. Οι μειώσεις ήταν 10,4-11,9 mg / m3. Η φορμαλδεΰδη απομακρύνθηκε αποτελεσματικότερα από το Aglaonema - 330,8 mg / m3.

Σε αυτό το πειραματιστές Jeong-Eun Τραγουδιών (Jeong-Eun τραγούδι), Yong-Shik Kim (Yong-Shik Kim) και Chang Yeol ύπνου (Jang Yeul Sohn) δεν σταματήσει, θα έχουν ελέγξει το "έργο" των φυτών για τον καθαρισμό των επιβλαβών αερίων σε διάφορα φωτισμού. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, διαπιστώθηκε ότι η ένταση του ηλιακού φωτός επηρεάζει σοβαρά τον καθαρισμό του αέρα, αλλά εξαρτάται από τον τύπο του φυτού. Συγκρίθηκαν δύο ομάδες, οι οποίες βρίσκονται υπό έντονο φωτισμό και με φωτεινό διάχυτο φως.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: αγλαόνημα Pachira και σημαντικά καλύτερη καθαρός αέρας σε μια πιο εντατική φωτισμό, μπενζαμίνη σχεδόν το ίδιο για κάθε φως.

Σύγχρονες μελέτες φυτών εσωτερικού χώρου

Πιο πρόσφατες έρευνες για τον καθαρισμό του αέρα από το βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλιο με τη χρήση τέτοιων δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, όπως deremskaya Δράκαινα Δράκαινα deremensis και microdasys Opuntia Microdasys Opuntia που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Επιστήμης Υγείας και Μηχανικών» Δεκέμβριος 2014

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ένα θάλαμο 30 μ3 - περίπου δωματίου μέσο μήκος 4 m, πλάτους 3 m και 2,5 m ύψος χρησιμοποιήθηκαν τριετή φυτά φυτεύονται σε γλάστρες 10 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά μια οπτική εκτίμηση των φυτών ισοδυναμίας -.. Ασθενής επιχείρημα, ωστόσο για την εμπειρία σαφήνειας τα φυτά επιλέχθηκαν σύμφωνα με την ίδια περιοχή της επιφάνειας του φύλλου: 1380 cm2 για dracaena και 1350 cm2 για φραγκοσυκιές.

Δύο μήνες πριν από τις γλάστρες δοκιμής έζησαν και αγκιστρώνεται σε συνθήκες εργαστηρίου: θερμοκρασία 20 ± 3 ° C, και ένα ελαφρύ καθεστώς των 12/12 ωρών σκότους / φωτεινών περιόδων. Τα φυτά ποτίζονται κάθε τρεις ημέρες. Όλα τα φυτά ποτίστηκαν μία ώρα πριν από τα πειράματα υπό την επίδραση του αερίου μίγματος.

Ο θάλαμος γεμίστηκε με 16 mg / m3 βενζολίου, 8 mg / m3 τολουολίου, 22 mg / m3 ξυλόλης και 22 mg / m3 αιθυλοβενζολίου. Το Opuntia απομάκρυνε όλες τις τοξικές ουσίες πλήρως στις 36, 40, 30 και 39 ώρες, αντίστοιχα.

Για την καθαρότητα του πειράματος,

 • σε ένα κενό κελί
 • σε ένα θάλαμο με φυτά
 • σε ένα θάλαμο με γλάστρες από το έδαφος, από το οποίο τα φυτά αφαιρέθηκαν μαζί με τις ρίζες (μόνο το έδαφος είχε μείνει)

Και πρέπει να πω ότι το φραγκόσυκο αντιμετώπισε δύο φορές ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά από το dracena:

Το Opuntia melkovosistaya εξουδετέρωσε πλήρως 2 ppm του βενζολίου (6,5 mg / m3) από τον αέρα στον θάλαμο δοκιμής μετά από 48 ώρες. Dracena Deremskaya - σε 105 ώρες.

Χρήσιμα λουλούδια δωματίου

Διαλογή για φυτά εσωτερικού χώρου καθαρό αέρα από πτητικές οργανικές ρύπους διεξάγονται Dong Young Sik, Stanley J.. Case et al. Η ομάδα των επιστημόνων. Θα δοκιμαστεί τα είκοσι οκτώ πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του αέρα από αρωματικούς υδρογονάνθρακες (βενζόλιο και τολουόλιο), αλειφατικούς υδρογονάνθρακες (οκτάνιο), αλογονωμένους υδρογονάνθρακες (τριχλωροαιθυλένιο - TCE), και τερπένια (α-πινένιο).

Ακολουθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών:

Όπως μπορείτε να δείτε, Gemigrafis εναλλασσόμενο alternata Hemigraphis, κισσός Hedera helix, Hoya είναι μια μεγάλη Hoya carnosa, και Σπαράγγια gustotsvetkovy Σπαράγγια densiflorus - παρουσίασαν την υψηλότερη απόδοση στην αφαίρεση των ρύπων. Pale Tradescantia Tradescantia pallida έδειξαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απομάκρυνση των τεσσάρων από τις πέντε πτητικές ενώσεις (βενζόλιο, τολουόλιο, τριχλωροαιθυλένιο, και ένα-πινένιο).

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα φυτά είναι πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση ορισμένων καρκινογόνων ουσιών και είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον άλλων. Ως εκ τούτου, όσο πιο ποικίλα είναι τα φυτά στα περβάζια σας, τόσο περισσότερο είναι και όσο πιο υγιεινά είναι, τόσο καθαρότερο είναι το αέρα στο σπίτι σας. Η ποσότητα και η υγεία των φυτών είναι σημαντικές για το λόγο ότι η ικανότητα καθαρισμού του αέρα των φυτών συνδέεται με μεγάλο αριθμό stomata στα φύλλα.

Συστάσεις από το iplants.ru: Για να γίνει ο καθαρός καθαρός αέρας στο σπίτι σας, χρειάζεστε τουλάχιστον τρία μεσαία φυτά (σε μια κατσαρόλα 20 εκατοστών σε διάμετρο) για ένα διαμέρισμα περίπου 55-56 τετραγωνικών μέτρων. Εάν το διαμέρισμά σας είναι πρόσφατα ανακαινισμένο ή αγοράζονται νέα έπιπλα, χρειάζεστε περίπου 20 εγκαταστάσεις εσωτερικού χώρου (4-5 ανά δωμάτιο) για να εξουδετερώσετε τους επιβλαβείς καπνούς, οι οποίοι θα διατεθούν ενεργά για άλλους 6-12 μήνες.

Επιστρέφοντας στη μελέτη της NASA, θεωρώ απαραίτητο να επιστήσω την προσοχή σας εδώ σε ποιο σημείο. Η πρώτη μελέτη κατέδειξε τη χρησιμότητα των φυτών εσωτερικού χώρου, αλλά κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το θέμα της αποφύλλωση των φύλλων, έστω και μόνο πραγματικά φύλλα των φυτών καθαρίζει τον αέρα; Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες της NASA διεξήγαγαν μια δεύτερη μελέτη και έλαβαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Στο πείραμα συμμετείχε η Drazena Marginata:

 • τα συνηθισμένα φυτά σε γλάστρες, με ένα ανεπτυγμένο στέμμα
 • τα φυτά σε γλάστρες (με φύλλα) κάλυψαν το έδαφος με ένα παχύ στρώμα χαλικιού
 • dracene αποκοπεί όλα τα φύλλα, αριστερά κάνναβης μέχρι 5 εκατοστά ύψος, το χώμα στο δοχείο δεν είναι κλειστό
 • Ελέγξτε γλάστρες με γη (χωρίς ρίζες)

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι οι ρίζες των φυτών, και οι μικροοργανισμοί που συνδέονται με αυτά, ως μίνι οικοσύστημα είναι η κύρια αιτία του χημικού καθαρισμού, τουλάχιστον σε αυτή τη μελέτη! Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι το τεμαχισμένο φυτό συνέχισε να λειτουργεί - μια εβδομάδα αργότερα ήδη αναπτύσσεται νέα βλαστοί, και μετά από τρεις έχει μια μικρή κορώνα.

Μια άλλη δοκιμή έδειξε ότι ακόμη και μέσα στο ίδιο φυτό, διαφορετικά είδη καθαρίζουν τον αέρα διαφορετικά:

 1. Dracaena αρωματικά Dracaena fragrans "μαζική ζαχαροκάλαμο"
 2. Κεραμική του Χρυσάνθεμου
 3. Gerbera Jameson Gerbera jamesonii
 4. Dracaena Dermis ποικιλία Warnecke Dracaena deremensis "Warneckei"
 5. Ficus Benjamin Ficus beniamina

Παρακαλώ σημειώστε: Η Dracaena είναι αρωματική - υπερβαίνει σημαντικά την αδελφή της Dracena Derma από την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του αέρα.

Καλύτερες εγκαταστάσεις εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του αέρα

 • Aglaonema Curly Aglaonema crispum
 • Aglaonema βραχιόλι Aaglaonema brevispathum
 • Adianum Venereine μαλλιά Adiantum capillus-veneris
 • Alocasia χονδροειδής αλκοκία μακρόριζος
 • Αλόη Βέρα Αλόη Βέρα
 • Anturium Andre Anthurium andraeanum
 • Η Araucaria ποικίλη Araucaria heterophylla
 • Σπαράγγια gustoflower Ασπαρίστιο densiflorus
 • Σπαράγγια τριχωτό σπαράγγι Setaceus
 • Ασπρίστης υψηλός Ασπρίστας ελάτιορ
 • Μπανάνα πυγμαία Musa acuminata
 • Begonia πάντα ανθοφορία Begonia Semperflorens
 • Ο Gemigravis εναλλάσσει τον Hemigraphis alternata
 • Geranium αρωματικό Pelargonium graveolens
 • Gerbera Jameson Gerbera jamesonii
 • Guzmania Guzmania
 • Dendrobium Dendrobium
 • Dipsis κιτρινωπό Lutecens Dypsis (Chrysalidocarpus Chrysalidocarpus)
 • Η Dieffenbachia σημείωσε την Dieffenbachia maculata
 • Ο Deacaena dermensis του Dracena Derek
 • Dracaena αρωματικά Dracaena fragrans
 • Kalanchoe Blossfeld Kalanchoe blossfeldiana
 • Calathea makoyana
 • Calathea ρόδινο χρώμα Calathea roseopicta
 • Clivia cinnabar μινιατούρα
 • Codieum variegatum
 • Liriope spikey Liriope spicata
 • Maranta Leafoneura
 • Monstera deliciosa Monstera deliciosa
 • Nephrolepis υψηλό Nephrolepis exaltata
 • Nephrolepis coriander Nephrolepis εξαλείφονται
 • Φραγκοστάφυλλα μικροπλάκες Opuntia
 • Το Opuntia συμπιέστηκε το Opuntia stricta
 • Pachira aquatica Pachira aquatica
 • Pakhira μεγάλα φρούτα Pachira macrocarpa
 • Peperomia clusiifolia peperomia
 • Ivy συνηθισμένη έλικα Hedera
 • Polisias θάμνος Polyscias fruticosa
 • Poinsettia ή Euphorbia Euphorbia pulcherrima
 • Ο Rapis High Rhapis υπερέχει
 • Rhododendron Sims Rhodedendron simsii
 • Rubeilla tuberous Ruellia tuberosa
 • Sansevieria Τρία ριγωτά Sansevieria trifasciata
 • Syngonium podophyllum
 • Spathiphyllum του Wallis Spathiphyllum wallisii
 • Tradescantia ελαφριά Tradescantia pallida
 • Phalaenopsis Phalaenopsis
 • Ficus benjamina ficus benjamin
 • Ficus binnendik Ficus binnendijkii "Alii"
 • Ελαστικό Ficus (ελαστικό) Ficus robusta
 • Ο Φιλοδενδρονός κοκκινίζει Φιλοδένδρον erubescens
 • Philodendron bicolour Philodendron πωλούν
 • Philodendron homeum
 • Philodendron κισσός Philodendron hederaceum
 • Phoenix Robelena Phoenix roebelenii
 • Fittonia άσπρο μάραθο Fittonia albivenis
 • Χαμεντόρια Ζεϊφρίτσα Chamaedorea seifrizii
 • Hamedorae κομψό Chamaedorea elegans
 • Chlorophytum Crested Chlorophytum comosum
 • Howea belmoreana
 • Hoya είναι όμορφη Hoya carnosa
 • Homalomene Wallace Homalomena wallisii
 • Κήπος χρυσάνθεμου (φυτό σε γλάστρες) Chrysanthemum morifolium
 • Cyclamen Persian Cyclamen persicum
 • Cissus ρομβοβόλος κοχύλος ρομβίπολη
 • Scheffler ξυλώδης Schefflera arboricola
 • Εξαιρετική Schefflera elegantissima
 • Schlumberger Schlumbergera
 • Epipremnum χρυσό Epipremnum aureum
 • Ehmeya ριγέ Aechmea fasciata

Πρόκειται μόνο για μια λίστα φυτών που έχουν μελετηθεί και έχουν δείξει κάποια ή αρκετά σημαντική αποτελεσματικότητα στην εξουδετέρωση επιβλαβών καπνών στον αέρα. Αν μιλάμε από οικογένειες, οι πιο ελπιδοφόρες είναι οι Aroids, Palm και Sparse.

Συμπεράσματα

Καλλιεργήστε φυτά εσωτερικού χώρου, μεταξύ των 70 ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορείτε να βρείτε τα φυτά για κάθε γούστο και κάθε πολυπλοκότητα της καλλιέργειας. Όσο πιο ποικίλη είναι η βλάστηση στο σπίτι σας, τόσο το καλύτερο, με την προϋπόθεση ότι τα φυτά είναι υγιή και σκουπίζονται τακτικά από τη σκόνη. Εάν είστε νέοι στην κηπουρική, συνιστώ να αρχίσετε να επιλέξετε αρωματική Δράκαινα, Ficus Benjamin ή τέρας ως το πιο ανεπιτήδευτη και οικονομικά προσιτή.