Ανεμιστήρες - "σαλιγκάρια": τροποποιήσεις, μεγέθη, σκοπός, εκτέλεση

Ο μηχανισμός οποιουδήποτε ανεμιστήρα βασίζεται σε ένα ρότορα με λεπίδες στερεωμένες πάνω του. Σκοπός τους είναι να μεταφέρουν μεγάλες μάζες αέρα για να κυκλοφορήσουν αέρα.

Το εύρος των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων "σαλιγκάρι" είναι πολύ ευρύ. Χρησιμοποιούνται σε μηχανικά συστήματα κτιρίων, βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού, θαλάμους ξήρανσης, οικιακές συσκευές, ψεκαστήρες, μηχανές εμφύσησης.

Τι είναι ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας

Ο τρόπος δημιουργίας ροής αέρα περιστρέφοντας έναν ακτινικό τροχό με λεπίδες σε ένα σπειροειδές θάλαμο έδωσε το όνομα στους ανεμιστήρες - ακτινικούς ή φυγοκεντρικούς. Οι λεπίδες του τροχού μπορούν να είναι ευθείες, καμπύλες ή τύπου "πτέρυγας".

Η πίεση ροής αέρα, ανάλογα με τον αριθμό και το προφίλ των λεπίδων, καθώς και την ταχύτητα περιστροφής τους, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Οι δείκτες πίεσης κυμαίνονται από 0,1 έως 12 kPa. Ανατρέποντας τις τρέχουσες φάσεις στους ακροδέκτες του κινητήρα, η κατεύθυνση περιστροφής της πτερωτής μπορεί να αλλάξει. Αυτό γίνεται με ένα διακόπτη εναλλαγής στον κινητήρα. Αυτό είναι απαραίτητο για να αλλάξετε τον τρόπο εισαγωγής αέρα από το δωμάτιο με την έγχυση καθαρού αέρα.

Αρχή σχεδιασμού και λειτουργίας

Συσκευές ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται για την κίνηση μιας ποικιλίας μιγμάτων αερίων και αέρα, υπάρχουν διάφοροι τύποι. Το πιο δημοφιλές είναι φυγοκεντρική ακτινική μονάδα "σαλιγκάρι".

Έχει στο συγκρότημα έναν περιστρεφόμενο τροχό και σταθερά πτερύγια πάνω του. Τα διαφορετικά μοντέλα ανεμιστήρων περιέχουν διαφορετικό αριθμό λεπίδων.

Η αρχή του εκχυλίσματος του "σαλιγκαριού" έχει ως εξής:

 1. Ο αέρας αναρροφάται μέσα στο ρότορα μέσω της εισόδου.
 2. Η μάζα αέρα λαμβάνει περιστροφική κίνηση.
 3. Περαιτέρω, μέσω της φυγόκεντρης δύναμης που παράγεται από τις περιστρεφόμενες λεπίδες, ο υπό πίεση πίεσης αέρα αντλείται στην έξοδο. Βρίσκεται σε μια σπειροειδή θήκη.

Λόγω της ομοιότητας του περιβλήματος με το σαλιγκάρι, ο ανεμιστήρας πήρε το όνομά του.

Υλικά σώματος

Βιομηχανικό "σαλιγκάρι" μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά υλικά - ανάλογα με την επιθετικότητα του περιβάλλοντος εφαρμογής. Επένδυση μιας μονάδας γενικής χρήσης που λειτουργεί σε μη διαβρωτικά αέρια με μείγμα σωματιδίων μικρότερο από 0,1 g / cc. m, είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ή ανθρακοχάλυβα διαφορετικού πάχους. Εάν το μέσο περιέχει επιθετικά μίγματα αερίων, που χαρακτηρίζονται από την παρουσία ενεργών αερίων και την εξάτμιση των οξέων, χρησιμοποιούνται χάλυβες ανθεκτικοί στη διάβρωση. Ο ανεμιστήρας "σαλιγκάρι" σε αυτή την έκδοση λειτουργεί σε θερμοκρασία μέχρι 200 ​​βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχει μια εκρηκτική απόδειξη της κουκούλας. Συγκροτείται από όλκιμα μέταλλα: κράματα χαλκού ή αλουμινίου. Εδώ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής, αποκλείεται το τόξο, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία των εκρήξεων.

Πτερωτή

Απαιτήσεις για υλικά για την πτερωτή με λεπίδες - πλαστικότητα και προστασία από τη διάβρωση. Στη συνέχεια, ο τροχός θα αντέξει τα φορτία με δόνηση και τη χημική επίδραση του μέσου. Για τον σχεδιασμό του σχήματος και του αριθμού των λεπίδων, λαμβάνονται υπόψη τα αεροδυναμικά φορτία και η ταχύτητα περιστροφής. Η υψηλή ταχύτητα περιστροφής ενός μεγάλου αριθμού ελαφρώς καμπυλωμένων ή ευθεία λεπίδων, σχηματίζει σταθερή ροή αέρα. Αυτό δημιουργεί λιγότερο θόρυβο.

Τα φυγοκεντρικά καυσαέρια πρέπει να ταξινομηθούν ως εξοπλισμός με αυξημένη δόνηση. Η αιτία της δόνησης είναι το χαμηλό επίπεδο ισορροπίας του περιστρεφόμενου τροχού. Οι κραδασμοί φέρουν τέτοιους αρνητικούς παράγοντες: την καταστροφή της βάσης στον τόπο εγκατάστασης του εξοπλισμού και το υψηλό επίπεδο θορύβου. Ελαχιστοποιεί τα ελατήρια ρύθμισης κραδασμών. Τα ελατήρια τοποθετούνται κάτω από τη βάση του σώματος. Επιπλέον, για ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιούνται ελαστικά μαξιλάρια αντί για ελατήρια.

Ηλεκτροκινητήρες

Παρέχεται εξοπλισμός εξαερισμού τύπου "σαλιγκαριού" κινητήρες με προστατευτικά καλύμματα και περιβλήματα. Για τη βαφή κινητήρων περιβλήματος χρησιμοποιείται μια ειδική προστατευτική ένωση. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασύγχρονοι μηχανισμοί με σταθερή ταχύτητα. Συνδέονται σε ένα μονοφασικό ή τριφασικό δίκτυο, ανάλογα με το σχέδιο. Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κινητήρες με μεταβλητή ταχύτητα.

Διαστάσεις

Οι διαστάσεις των κουκούλας σαλιγκαριών μπορεί να είναι διαφορετικές. Η διάμετρος της μονάδας κυμαίνεται από 250 έως 1500 mm. Τα "σαλιγκάρια" μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα ενιαίο σύνολο ή να χωρίζονται σε πολλά μέρη. Στην περίπτωση των μικρών οπαδών με ένα στερεό σαλιγκάρι, η γωνία περιστροφής μπορεί να παραμεληθεί. Αρκεί να ξεβιδώσετε τα μπουλόνια και να τα γυρίσετε στην επιθυμητή θέση. Τα μοντέλα είναι ως επί το πλείστον αποσυναρμολογημένα. Για αυτούς, η γωνία περιστροφής είναι μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες CC "σαλιγκάρι" - κανόνες επιλογής

Ταξινόμηση φυγοκεντρικών ανεμιστήρων

Ο ανεμιστήρας είναι μια διάταξη κίνησης από τον ηλεκτροκινητήρα για τη διαμόρφωση της ροής του αντληθέντος μέσου (αέρα ή οποιωνδήποτε αερίων). Τα πιο συνηθισμένα είναι οι αξονικοί και ακτινικοί ανεμιστήρες. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μόνο ακτινωτά, λεγόμενα "σαλιγκάρια" ή φυγοκεντρικά. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των οπαδών είναι η ακτινική διάταξη καμπύλη σπείρα λεπίδες, δημιουργώντας πίεση στην κοιλότητα εμφυσήσεως του ανεμιστήρα. Σε αυτή την περίπτωση, η κατεύθυνση ροής αέρα αλλάζει κατά 90 *.

Με πίεση εκκένωσης

Χαμηλή πίεση - έως 1 kPa

Ο ανεμιστήρας ακτινωτός ВР 80-75 №20

Ο ανεμιστήρας ακτινωτός ВР 80-75 №2,5

Αισθητήρας VR 80-75 № 3,15

Ανεμιστήρας VR 80-75 №4

Μέση πίεση - από 1 kPa

Ανεμιστήρας BP 300-45 # 2

Ανεμιστήρας BP 300-45 №2,5

Ανεμιστήρας BP 300-45 № 3,15

Ανεμιστήρας VR 300-45 №4

Υψηλή πίεση - από 3 kPa

Ανεμιστήρας VR 12-26 №2,5

Ακτινοβολικός ανεμιστήρας BP 12-26 Όχι 3.15

Ο ανεμιστήρας είναι ακτινικός VR 12-26 №4

Ανεμιστήρας VR 12-26 №4,5

Επιλογή Δείκτες ανεμιστήρα απόδοση συνεπάγεται εξέταση των παραμέτρων όπως το συνολικό μήκος και διατομή των καναλιών εξαερισμού, η διαφορά τους σε ύψος, αποζημίωση για το σύστημα (συμπίεση ή πλευρά αναρρόφησης) διακλάδωσης, την επιθυμητή αέρα ανά μονάδα χρόνου. Δεδομένου ότι με ένα διαφορετικό σύστημα αγωγών, ο ανεμιστήρας μέσης πίεσης μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες ενός ανεμιστήρα χαμηλής πίεσης και αντίστροφα. Μην κάνετε χωρίς ειδικούς που είναι σε θέση να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Ανά πεδίο εφαρμογής

Γενικός σκοπός

Για άντληση αέρα με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 80 ° C, χωρίς σκόνη και επιθετικά εξαρτήματα. Αυτό το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού των διαφόρων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυώροφων. Τόσο οικιστικό όσο και βιομηχανικό.

Αντιεκρηκτική προστασία

Αυτοί είναι ακτινωτοί ανεμιστήρες ειδικής χρήσης, με υψηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας από τον συμβατικό εξοπλισμό. Ο κύριος σκοπός είναι η υψηλής ποιότητας αφαίρεση εκρηκτικών μιγμάτων από τον αέρα των αεριζόμενων χώρων. Η έκδοση του κινητήρα είναι ανθεκτική στις εκρήξεις. Ένα ζεύγος τροχών-σώματος κατασκευάζεται από υλικά σπινθήρες όταν απαγορεύει αμοιβαίας επαφής (ορείχαλκος, χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας, αλουμίνιο, αλουμίνιο, ηλεκτρικά αγώγιμο πλαστικό). Θερμοκρασία λειτουργίας -30 + 40 * С.

Για να αποτραπεί ένα εκρηκτικό μείγμα στο σύστημα εξαερισμού του εξαναγκασμένου αερισμού θέσει πίσω ή βυθίστηκαν klapana.Sistemy εξαερισμού θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με αυτόματο, την παρακολούθηση της συγκέντρωσης των εκρηκτικών μειγμάτων στο αντλούμενο μέσο.

Για εργασία σε επιθετικό περιβάλλον

Χρησιμοποιούνται φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες υψηλής πίεσης και υψηλής απόδοσης. Στόχος τους είναι να μεταφέρουν τον αέρα με την παρουσία χημικά ενεργών συστατικών που προκαλούν διάβρωση, καταπολεμούν τη χημική ατμοσφαιρική ρύπανση. Χημική παραγωγή, αποθήκες χημικών - ο κατάλογος είναι πολύ εκτεταμένος.

Οι ακτινικοί ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι κατασκευασμένοι από υλικά ικανά να αντιστέκονται στη δράση χημικά δραστικών ουσιών που προκαλούν διάβρωση. Το ιδανικό υλικό για την κατασκευή των κελυφών και των πτερυγίων αυτών των σαλιγκαριών είναι το πολυπροπυλένιο. Αντέχει ακόμη και σε υψηλές συγκεντρώσεις χημικώς δραστικών ουσιών, είναι σε θέση να λειτουργήσει σε θερμοκρασία 90 ° C και μέση σκόνη στο δωμάτιο. Ως υλικό για το πλαίσιο χρησιμοποιείται γαλβανισμένος χάλυβας.

Θερμικοί ανυψωτικοί (φυγοκεντρικοί) ανεμιστήρες

Αυτοί οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται κυρίως για την άντληση αέρα από εγκαταστάσεις με "θερμή" παραγωγή, αφαίρεση αέρα από χώρους συγκόλλησης, ηλεκτρικούς πίνακες, λεβητοστάσια, σάουνες. Και επίσης για τη χρήση σε συστήματα αερισμού καναλιών τζάκια, σόμπες. Επιπλέον, στη δημόσια τροφοδοσία - σχάρες, αρτοποιεία και ούτω καθεξής. Σε ανελκυστήρες σε συνδυασμό με μηχανές ξήρανσης σιτηρών.

Συνδυασμός σχεδιασμού ανθεκτικού σε παράγοντα - θερμότητα. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, όλα τα μέρη του ανεμιστήρα - τροχού, σώματος, πλαισίου, κινητήρα καλύπτονται με ανθεκτική στη θερμότητα βαφή σε σκόνη, ανθεκτική σε θερμοκρασίες έως 200 * C. Το υλικό κατασκευής είναι χάλυβας άνθρακα. Αυτό εξασφαλίζει την ικανότητα της μονάδας να λειτουργεί σε σταθερό περιβάλλον με θερμοκρασία μέχρι 200 ​​* C.

Είναι δυνατή η αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ανεμιστήρα όταν η θερμοκρασία της επιλεγμένης περιοχής ελέγχου φτάσει στο δωμάτιο.

Σκόνη

Πολλές τεχνολογικές διαδικασίες προβλέπουν σχηματισμό σκόνης, πριονίδι και άλλες μηχανικές αναρτήσεις στον αέρα του χώρου εργασίας. Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες σκόνης χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση τους. Από συνήθεις «σαλιγκάρι» διακρίνονται από την απουσία του εμπρόσθιου στροφείου δίσκου, μειώνεται σε 6-8 κομμάτια του αριθμού των λεπίδων και ένα μεγάλο διάκενο μεταξύ της πτερωτής και θύρα αναρρόφησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά σχεδίασης σας επιτρέπουν να αντιμετωπίζετε καλά τη σκόνη, αλλά μειώνετε την απόδοση του ανεμιστήρα στο σύνολό του. Αυτό απαιτεί την εγκατάσταση ανεμιστήρα με "περιθώριο" για ισχύ και απόδοση.

Αφαίρεση καπνού

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες - αφαίρεση καπνού αναφέρεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι συνήθως απορρόφηση μονομερούς. Η χρήση τους θα πρέπει να εξασφαλίζει μείωση του καπνού από τις πυρκαγιές, γεγονός που καθιστά δυνατή την ασφαλή έξοδο από τους χώρους χωρίς καπνό. Οι αναρροφτήρες καπνού πρέπει να αφαιρούν τα προϊόντα καύσης και τον ζεστό αέρα για 2 ώρες σε θερμοκρασία αέρα μέχρι 400-600 * C. Αυτό καθορίζει τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού τους.

Το σώμα και ο τροχός είναι κατασκευασμένα από κράμα χάλυβα με ανθεκτική στην θερμότητα πολυμερή. Η επιλογή του ανεμιστήρα εξαρτάται από τον όγκο των χώρων και από τα χαρακτηριστικά του τυποποιημένου πυροσβεστικού συστήματος του οποίου αποτελεί μέρος.

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες είναι, κατά μία έννοια, εναλλάξιμοι. Έτσι, είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα με προστασία από εκρήξεις σε ένα σύστημα αερισμού γενικής χρήσης, να επιλέξετε τη σωστή απόδοση και θα λειτουργήσει καλά. Αλλά αξίζει τον κόπο, δεδομένης της διαφοράς τιμής; Από αυτή την άποψη, είναι σαφώς περιττή.

Με την εκτέλεση

Αριστερή περιστροφή

Δεξιά περιστροφή

Σύμφωνα με το έργο εγκατάστασης στον τόπο εγκατάστασης.

Λάμες εργασίας

Ωμοπλάτες - είναι δυνατή η εργασία σε περιβάλλον με σκόνη
Οι ώμοι κάμπτονται προς τα πίσω - Υπάρχει υψηλή ταχύτητα ανεμιστήρα.
Οι λεπίδες κάμπτονται προς τα εμπρός - υψηλότερη πίεση και παραγωγικότητα.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Η πτερωτή συνδέεται με τον άξονα του κινητήρα.

Πλεονεκτήματα - απλότητα σχεδιασμού, μικρότερο κόστος. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φορτίο στα ρουλεμάν του κινητήρα και πολλή εργασία για επισκευές. Σε περίπτωση βλάβης, απαιτείται η αποσυναρμολόγηση "στο έδαφος".
Μεταφορά ζώνης από τον κινητήρα στην πτερωτή.

Πλεονεκτήματα - κινητήρας «δεν μαζεύει επάνω όλη την σκόνη,» λιγότερο άγχος επί των εδράνων, η διάμετρος της τροχαλίας μπορεί να αλλάξει για να επιτευχθεί η επιθυμητή ταχύτητα του ανεμιστήρα και την καταπόνηση του κινητήρα. Μειονεκτήματα - μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων και τιμή.
Η πτερωτή συνδέεται με τον άξονα του κινητήρα μέσω ενός συνδέσμου.

Πλεονεκτήματα - ακτινικά φορτία από τον κινητήρα. Καλή συντήρηση και μέση τιμή. Τα μειονεκτήματα είναι ελάχιστα.
Ανεμιστήρες φυγόκεντρες (σαλιγκάρια) και αποδεδειγμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, που δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς που απαιτούν εφαρμογή των εγκαταστάσεων εξαερισμού, καθαρισμό, θέρμανση και κλιματισμό. Τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, την αξιοπιστία, συντηρησιμότητα, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων για κάθε εργασία τους ηγέτες στον καθαρό αέρα, άνεση και ασφάλεια κάνει.

Οπαδός σαλιγκαριών

Ένας φυγοκεντρικός (ή ακτινικός) ανεμιστήρας "σαλιγκάρι" είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση για την εξαγωγή μολυσμένου αέρα από τις εγκαταστάσεις. Ο εξοπλισμός "σαλιγκάρι" ονομαζόταν λόγω του σπειροειδούς σώματος. Γενικά βιομηχανικά μοντέλα εγκαθίστανται σε χώρους παραγωγής, οργανώνουν συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού σε μεγάλες οικιστικές ή κοινωνικές υποδομές.

Τι να ψάξετε όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα "σαλιγκάρι"

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες "σαλιγκάρι" επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο προορισμού των χώρων, της περιοχής, της ποιότητας του αέρα, της απαιτούμενης τιμής ανταλλαγής αέρα.

 • ανεμιστήρες εξάτμισης "σαλιγκάρι" υψηλή (3.000 Pa), μέσο (1000 έως 3000 Ρα) και χαμηλή (1.000 Ρα) πίεση. Ανάλογα με αυτήν την παράμετρο, μπορείτε να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα τόσο για κατοικίες όσο και για εμπορικούς χώρους, καθώς και για βαριά και χημική βιομηχανία.
 • Η πτερωτή του ανεμιστήρα είναι εφοδιασμένη με πτερύγια που μπορεί να έχουν κάμψη προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Αυτό επηρεάζει την ένταση της μονάδας. Έτσι, ο ανεμιστήρας με πίσω καμπύλες λεπίδες είναι 20% πιο οικονομικός και καταναλώνει ενέργεια και είναι σε θέση να λειτουργεί με υπερφόρτωση ροής αέρα.
 • Οι ανεμιστήρες "σαλιγκάρι" έχουν μια γενική βιομηχανική τροποποίηση, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή ανθρακούχου χάλυβα. Εάν απαιτείται η λειτουργία σε συνθήκες αυξημένης διάβρωσης, χρησιμοποιείται κράμα αλουμινίου, ανοξείδωτος χάλυβας ή ανόμοια υλικά για τον κίνδυνο έκρηξης.

Για να επιλέξετε και να αγοράσετε ένα φυγοκεντρικό ανεμιστήρα «σαλιγκάρι», θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην ταχύτητα του κινητήρα, η κατανάλωση ενέργειας ισχύος, η κατανάλωση του αέρα ανά ώρα (ανάλογα με την επιλεγμένη περιοχή των εγκαταστάσεων και την απαραίτητη συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα), το ποσό του θορύβου. Τιμές «σαλιγκάρι» οπαδούς εξαρτώνται άμεσα από αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και υλικό και το πάχος του σώματος, πλαίσιο.

Ισχυρός σχεδιασμός εξαερισμού για οικιακές και βιομηχανικές ανάγκες: εξόρυξη σαλιγκαριών και χαρακτηριστικά λειτουργίας του

Το πρόβλημα του καθαρισμού του αέρα στα σαλόνια δεν είναι τόσο σοβαρό όσο στις συνθήκες παραγωγής, όπου είναι δυνατή η εμφάνιση υπολειμμάτων ξύλου και μετάλλων, σκόνης και άλλων ακαθαρσιών. Το σαλιγκάρι εκχύλισης μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και με τέτοια καθήκοντα.

Στις περισσότερες κουκούλες, η κίνηση του αέρα γίνεται από ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος.

Ένας ακτινικός φυγοκεντρικός ανεμιστήρας αυτού του τύπου εγκαθίσταται συχνότερα στις εγκαταστάσεις παραγωγής και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αέρα από σκόνη, πριονίδι, καύση, άμμο και άλλα βιομηχανικά απόβλητα. Ένα παρόμοιο σύστημα επεξεργασίας αέρα μπορεί να εγκατασταθεί σε πολυώροφη κατοικία, για παράδειγμα σε έναν άξονα εξαερισμού.

Ας δούμε την αρχή της λειτουργίας της και να εξετάσουμε τα βασικά στάδια του σχεδιασμού του εκχυλίσματος σαλιγκαριού με τα χέρια μας.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Τα εκχυλίσματα σαλιγκαριών διαφέρουν σε δομή από τυπικούς ανεμιστήρες με μεγάλες λεπίδες. Οι ροές του αέρα σε τέτοιους εξοπλισμούς κινούνται από την φυγόκεντρη δύναμη που προκύπτει από την περιστροφή του τροχού με μικρές λεπίδες ειδικού σχήματος. Η ταχύτητα και η ισχύς εξόδου τέτοιων εκχυλισμάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό των λεπίδων και τις παραμέτρους του κινητήρα.

Σχήμα καθαρισμού αέρα σε φυγόκεντρη ακτινική εκχυλίσματα είναι απλή: όταν καταπίνεται απορροφητήρες αέρα ξεκινά αναρροφάται εντός του ρότορα αρχίζει να περιστρέφεται, και όπου εκτίθενται σε πίεση, σταδιακά κινείται προς την έξοδο και καθαρίζεται από ξένα στοιχεία. Το συνολικό σχήμα του καναλιού εισόδου και εξόδου μοιάζει με σαλιγκάρι - εξ ου και το όνομα αυτού του σχεδίου.

Επειδή η επεξεργασία αέρα μπορεί να γίνει σε υψηλές θερμοκρασίες, το περίβλημα επεξεργάζεται με ένα προστατευτικό χρώμα, ουσίες ανθεκτικές στις χημικές ουσίες και επίσης επικαλυμμένες με πολυμερή.

Οι περιστροφικοί μηχανισμοί σε ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να είναι απλοί και μπορούν να περιλαμβάνουν δύο δίσκους με λεπίδες σωστού μεγέθους. Τόσο η ακτινική όσο και η κυκλική τοποθέτηση των λεπίδων εξασφαλίζουν υψηλή παραγωγικότητα της συσκευής.

Παρά το ομοιόμορφο σχήμα, αυτές οι κουκούλες είναι κατάλληλες για πολλές συνθήκες λειτουργίας, καθώς διαφέρουν ως προς τον προσανατολισμό προς τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά και σε γενικές διαστάσεις. Μέσος όρος η διάμετρος του κύριου σώματος ενός τέτοιου εκχυλίσματος μπορεί να είναι από 25 έως 150 cm.

Για την ευκολία εγκατάστασης για βιομηχανικούς σκοπούς, πολλές δομές αυτού του τύπου δημιουργούνται αρθρωτά και χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση τους. Συνεπώς, μπορείτε να αλλάξετε τόσο τη γωνία κλίσης όσο και τις λεπτομέρειες ορισμένων τμημάτων αυτού του σχεδίου για μεγαλύτερη απόδοση: είναι προτιμότερο να προ-υπολογιστούν όλες οι παράμετροι με ειδικούς.

Δεδομένου ότι τα σαλιγκάρια μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στους δείκτες μεγέθους και ισχύος. Δείτε τις ποικιλίες τους - και κάνετε μια επιλογή, στηριζόμενη σε μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας.

Είδη εξοπλισμού

Πρώτα απ 'όλα, τα εκχυλίσματα σαλιγκαριών διαφέρουν ως προς τους δείκτες πίεσης. Ο αερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες συνθήκες:

 • χαμηλή πίεση - έως 100 kg / m2.
 • μέσος όρος - από 100 έως 300 kg / m2.
 • υψηλή πίεση - περισσότερο από 300 kg / m2 (μπορεί να φθάσει τα 1200 kg / m2).

Ο πρώτος τύπος κουκούλας είναι κατάλληλος για χρήση τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό περιβάλλον. Κατά κανόνα, μια τέτοια τεχνική είναι αρκετά συμπαγής, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Οι ανεμιστήρες μέσης πίεσης χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς σκοπούς. Αυτός ο εξοπλισμός ευνοεί ευκολότερα τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας, είναι εξοπλισμένος σύμφωνα με τις βασικές πυρκαγιές και τις τεχνικές απαιτήσεις στην παραγωγή.

Η τρίτη επιλογή χρησιμοποιείται όχι μόνο σε εργαστήρια, αλλά και σε εργαστήρια, αποθήκες, εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιείται ζωγραφική κλπ. Μπορούν να εγκατασταθούν για την εμφύσηση συστημάτων κλιματισμού ή μηχανών εργασίας, καθώς και για την έγχυση αέρα στα συστήματα λέβητα.

Ανάλογα με την ποιότητα και τον βαθμό υποβάθμισης της κατασκευής, ξεχωρίζουν τα γενικά εκχυλίσματα-σαλιγκάρια, ανθεκτικά στη θερμότητα, ανθεκτικά στη διάβρωση συστήματα, καθώς και εξοπλισμός βαρέως τύπου που μπορεί να αντέξει ακόμη και εκρηκτικές αντιδράσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, συστήματα εξαερισμού με τη μορφή σαλιγκαριών χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση βότσαλα από το δωμάτιο, ξύλινα και μεταλλικά ρινίσματα, τσιπς και άλλα υπολείμματα παραγωγής. Η εγκατάστασή τους θα πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της ασφάλειας και της προστασίας της εργασίας.

Πώς να φτιάξετε τα χέρια σας

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των σαλιγκαριών είναι ένα διαφορετικό εύρος τιμών. Η ελάχιστη τιμή για την εξαγωγή ενός κοχλία θα είναι περίπου 3.000, αλλά αυτές οι συσκευές συνήθως δεν είναι πολύ ισχυρές και πολύ περιορισμένες σε μέγεθος. Η μέση τιμή μιας μονάδας ποιότητας θα υπερβαίνει τα 20 χιλιάδες ρούβλια.

Ως εκ τούτου, για τις εγχώριες ανάγκες, είναι πιο σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα αυτο-φτιαγμένο σαλιγκάρι για ζωγραφική. Standard Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου σώματος θα αποτελείται από δύο μέρη: σε μία ζώνη ο κινητήρας θα βρίσκεται, στις άλλες - φουσκωτές λεπίδες.

Το κέλυφος για τον κοχλία μπορεί να αγοραστεί σε καταστήματα κατασκευών. Εάν πρόκειται να το κάνετε μόνοι σας - προηγουμένως πάρτε τον κινητήρα και άλλα εξαρτήματα, αφού οι διαστάσεις θα πρέπει να ρυθμιστούν. Το σώμα είναι καλύτερα κατασκευασμένο από μέταλλα (για παράδειγμα, αλουμίνιο και χάλυβα). Το πλαστικό θα είναι λιγότερο ανθεκτικό σε μηχανικές βλάβες και το δέντρο θα ενεργοποιηθεί γρήγορα σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Ο ανεμιστήρας σε ένα τέτοιο σύστημα θα λειτουργεί με μεγάλη ταχύτητα. Επομένως, ο λανθασμένος σχεδιασμός της κουκούλας μπορεί να έχει κακές συνέπειες. Ελέγξτε την ποιότητα και την αξιοπιστία όχι μόνο της βάσης και των συνδετήρων, αλλά και του κινητήρα, του στροφείου και του ανεμιστήρα.

Οι διαστάσεις του ανεμιστήρα επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή και τον βαθμό μόλυνσης του δωματίου. Τα βιομηχανικά σχέδια είναι μεγάλα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των εσωτερικών υλικών. Ο ανεμιστήρας μπορεί να επηρεαστεί όχι μόνο από τη θερμοκρασία, αλλά και από την ισχύ της ροής του αέρα, την ποσότητα σκόνης και θραυσμάτων.

Όταν αναρροφάτε αέρα με μεγάλες ακαθαρσίες, τα πτερύγια του δρομέα μπορεί να υποστούν ζημιά. Και για να καθαρίσετε καλά τον αέρα, η μονάδα πρέπει να λειτουργεί με υψηλή ταχύτητα και υπό υψηλή πίεση - αυτό δημιουργεί πρόσθετη πίεση σε ολόκληρη την εσωτερική δομή. Ως εκ τούτου, Είναι καλύτερα να επιλέξετε εξαρτήματα από ισχυρά υλικά, όπως χάλυβα ή αλουμίνιο.

Η συμμόρφωση με τις ακόλουθες συστάσεις θα δημιουργήσει μια υψηλής ποιότητας και ασφαλή καπό με μεγάλη διάρκεια ζωής:

 • σωστά επιλέξτε το μέγεθος και την ισχύ του κινητήρα: εξετάστε το μέγιστο φορτίο στη δομή, καθώς και την απαιτούμενη ταχύτητα της εξάτμισης.
 • τοποθετώντας ένα τέτοιο σύστημα κάθετα, προσεκτικά ελέγξτε την αξιοπιστία του στηρίγματος ανεμιστήρα και τροχού: με ταχείες ροές αέρα, μπορούν να πηδήξουν ή να αλλάξουν τη θέση τους.
 • Τα υλικά που είναι παρακείμενα σε ένα τέτοιο εκχύλισμα πρέπει να είναι ανθεκτικά, όπως όλα τα μέρη που χρησιμοποιούνται στη συναρμολόγησή του.
 • παρατηρήστε τις αναλογίες μεταξύ των επιμέρους ζωνών έλξης: στα τυποποιημένα μοντέλα που προσφέρονται στα καταστήματα, λαμβάνεται υπόψη η βέλτιστη αναλογία του μήκους και του πλάτους της κατασκευής.
 • Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι η καυτή έξοδος είναι ασφαλής - επικοινωνήστε με έναν ειδικό θα ελέγξει τη λειτουργικότητα του.

Ένας σημαντικός ρόλος στα σαλόνια θα παίξει ο σχεδιασμός τέτοιων δομών, και δεν διαφέρει σε ποικιλία και δεν εναρμονίζεται πάντα με το εσωτερικό.

Εκχυλίσματα αερισμού-σαλιγκάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον καθαρισμό του αέρα. Σε οικιακό περιβάλλον, είναι εξαιρετικές Αντιμετωπίστε τη θέρμανση του δωματίου και επίσης επηρεάστε την υγρασία στο δωμάτιο.

Το κόστος του εξοπλισμού που προορίζεται για οικιακές και βιομηχανικές ανάγκες θα είναι σημαντικά διαφορετικό, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι μονάδες αυτές διαθέτουν επαρκή ισχύ για πλήρη λειτουργία.

Ένα παράδειγμα σχεδίασης ενός εκχυλίσματος σαλιγκαριού είναι στο συνημμένο βίντεο.

Τι είναι ένα σαλιγκάρι εξαερισμού: τα χαρακτηριστικά της συσκευής

Το λεγόμενο σαλιγκάρι για εξαερισμό μπορεί να μην σημαίνει πάντα τον ίδιο τύπο συσκευής εξαναγκασμού εξαερισμού - τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά, είναι το σχήμα της μονάδας, αλλά, σε καμία περίπτωση, η αρχή της λειτουργίας και της κατεύθυνσης της ροής του αέρα.

Οι συσκευές πίεσης αυτού του τύπου μπορούν:

 • Cardinal να διαφέρουν σε μια αρχή της διάταξης των λεπίδων?
 • και επίσης μπορεί να είναι τύπου παροχής ή εξάτμισης, δηλαδή να κατευθύνει τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Χρησιμοποιούνται συνήθως για λέβητες μεγάλου μεγέθους στερεών καυσίμων, αίθουσες παραγωγής και δημόσια κτίρια, αλλά όλα αυτά είναι κάτω, και επιπλέον - το βίντεο σε αυτό το άρθρο.

Μηχανικός αερισμός

Σημείωση: Οι μονάδες αναρρόφησης / απόρριψης με ηλεκτρικό μοτέρ, που ονομάζεται "σαλιγκάρι", δεν είναι κατάλληλες για οποιοδήποτε τύπο αερισμού, επειδή μπορούν να κατευθύνουν τη ροή αέρα μόνο στη μία πλευρά.

Είδη εξαερισμού

 • Όπως μπορείτε να δείτε στην επάνω εικόνα, η λέξη "εξαερισμός" μπορεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικές μεθόδους ανταλλαγής αέρα και μερικοί ίσως δεν έχετε ακούσει, αλλά θα εξετάσουμε εν συντομία μόνο τις πιο βασικές από αυτές.
 • Πρώτον, υπάρχει μια γνωστή μέθοδος εξάτμισης, όταν αφαιρείται ζεστός ή μολυσμένος αέρας από τις εγκαταστάσεις.
 • Δεύτερον, υπάρχει μια επιλογή προμήθειας και πιο συχνά αυτή είναι η προσθήκη φρέσκου δροσερού αέρα.
 • Τρίτον, αυτός είναι ένας συνδυασμός, δηλαδή μια επιλογή προσφοράς και εξάτμισης.
 • Τα παραπάνω συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με φυσικό τρόπο, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν βίαια, χρησιμοποιώντας αξονικούς (αξονικούς), ακτινικούς (φυγοκεντρικούς), διαμετρικούς (εφαπτομενικούς) και διαγώνιους ανεμιστήρες. Επιπλέον, η εξάτμιση και η εισροή αέρα μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε γενικά είτε σε τοπική λειτουργία. Δηλαδή, ο αγωγός μεταφέρεται σε έναν συγκεκριμένο προορισμό και εκτελεί τη λειτουργία του φουσκώματος ή του σχεδίου.

Παραδείγματα

Σημείωση: Παρακάτω θα εξετάσουμε διάφορα είδη σαλιγκαριών που χρησιμοποιούνται για τους κύριους τύπους αερισμού.

BDRS 120-60 (Τουρκία) - αυτό το εκχύλισμα σαλιγκάρι ακτινικού τύπου με 2,1kg βάρος, συχνότητα 2325 rev / min, μια τάση 220 / 230V / 50Hz και η μέγιστη κατανάλωση ισχύος των 90W. Ταυτόχρονα, το BDRS 120-60 είναι σε θέση να αντλεί 380 m 3 / min αέρα με εύρος θερμοκρασιών από -15 ° C έως + 40 ° C, έχει τάξη ασφαλείας IP54.

BDRS Μάρκα μπορεί να έχει πολλές τυποποιημένα μεγέθη, η εξωτερική κινητήρα στροφείο είναι από γαλβανισμένο χάλυβα και προστατεύεται πλευρικά χρωμιωμένη μάσκα που αποτρέπει εξωτερικά στοιχεία επί του στροφείου.

Ανθεκτικά στη θερμότητα προσφοράς και φυγοκεντρικό ανεμιστήρα εξάτμισης Dundar CM 16.2H χρησιμοποιούνται για την άντληση θερμού αέρα από τους λέβητες, στερεών καυσίμων, αν και επιτρέπει επίσης τη χειροκίνητη χρήση και για χώρους για διαφορετικούς σκοπούς. Ροή αέρα κατά τη μεταφορά μπορεί να έχει μία θερμοκρασία των -30⁰C έως + 120⁰C, και η ίδια η κοχλία μπορεί να αναπτυχθεί για να 0⁰ (οριζόντια θέση), 90⁰, 180⁰ και 270⁰ (ο κινητήρας στη δεξιά πλευρά).

Το μοντέλο CM 16.2H έχει ταχύτητα 2750 σ.α.λ., τάση 220 / 230V / 50Hz και μέγιστη κατανάλωση ισχύος 460W. Ένα αδρανές βάρος 7,9 kg είναι σε θέση να αντλήσει με μέγιστο όγκο 1765m 3 / λεπτό αέρα, επίπεδο πίεσης 780Pa, έχει βαθμό προστασίας IP54.

Διάφορες τροποποιήσεις του VENTS VCHCHUN μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξαερισμού και κλιματισμού εξαερισμού και κλιματισμού σε χώρους για διαφορετικούς σκοπούς και έχουν χωρητικότητα αεροπορικής μεταφοράς μέχρι 19000 m 3 / h.

Ένα τέτοιο φυγόκεντρο σαλιγκάρι έχει σπειροειδές περιστρεφόμενο σώμα και πτερωτή, η οποία είναι τοποθετημένη στον άξονα ενός τριφασικού ασύγχρονου κινητήρα. Το σώμα του VCHUN είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, το οποίο αργότερα είναι επικαλυμμένο με πολυμερή

Οποιαδήποτε τροποποίηση συνεπάγεται τη δυνατότητα στροφής του σώματος προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Αυτό σας επιτρέπει να συνδέσετε σε υπάρχοντες αγωγούς σε οποιαδήποτε γωνία, αλλά η απόσταση μεταξύ της κλειδωμένης θέσης είναι 45 °.

Επίσης σε διαφορετικά μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε δίχρονοι είτε τετράχρονοι ασύγχρονοι κινητήρες με μία εξωτερική διάταξη ρότορα και η πτερωτή αυτής με τη μορφή των καμπυλωμένων λεπίδων είναι κατασκευασμένη από γαλβανισμένο χάλυβα. Τα ρουλεμάν με κυλίνδρους αυξάνουν τη διάρκεια ζωής της μονάδας, ισορροπημένα στο εργοστάσιο στροβίλων μειώνουν σημαντικά τον θόρυβο και το επίπεδο προστασίας είναι IP54.

Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Φωτογραφίες

Επιπλέον, παρέχεται έλεγχος ταχύτητας από τα χέρια με τη βοήθεια ενός ρυθμιστή αυτομετασχηματιστή, ο οποίος είναι πολύ βολικός για:

 • αλλαγή των εποχών
 • συνθήκες εργασίας ·
 • δωμάτια και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, πολλές μονάδες αυτού του τύπου μπορούν να συνδεθούν στη συσκευή αυτόματου μετασχηματιστή, αλλά πρέπει πάντα να τηρούνται οι κύριες συνθήκες - η συνολική ισχύς τους δεν πρέπει να υπερβαίνει την ονομαστική τιμή του μετασχηματιστή.

Βιομηχανικοί φυγοκεντρικοί (ακτινικοί) ανεμιστήρες: αρχή λειτουργίας, τεχνικές προδιαγραφές των καλύτερων μοντέλων και το κόστος τους

Το σύστημα μικροκλίματος είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που καθορίζουν την καταλληλότητα ενός βιομηχανικού ή οικιακού χώρου για την εκτέλεση των λειτουργιών που του έχουν ανατεθεί. Ο κύριος στόχος των συστημάτων κλίμα δεν είναι τόσο πολύ παρασκεύασμα αέρα (καθαρισμός, θέρμανση, ψύξη) ως ενημέρωση του - αφαιρείται από τον όγκο του αέρα του δωματίου, έχασε κατάσταση και παράδοσή τους στη θέση του φρέσκο ​​και προετοιμαστεί κατάλληλα. Ένα βασικό στοιχείο οποιουδήποτε συστήματος ανταλλαγής αέρα είναι ένας ανεμιστήρας. Αλλά επειδή οι συνθήκες στους χώρους για τους σκοπούς της παραγωγής είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από το περίβλημα, η διάταξη και η οργάνωση του κλίματος είναι ποιοτικά διαφορετικό από το μέγεθος του νοικοκυριού, την απόδοση και τη λειτουργικότητα. Έτσι, η καρδιά του βιομηχανικού συστήματος εξάτμισης ήταν ανεμιστήρας τύπου σαλιγκαριού.

Τι είναι οι φυγοκεντρικοί (ακτινικοί) ανεμιστήρες;

Ο φυγοκεντρικός ή ακτινικός ανεμιστήρας είναι μια βιομηχανική συσκευή υψηλής απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για να οργανώνει την κίνηση μεγάλων όγκων αέριων μαζών στο σύστημα εξάτμισης.

Δομικά του σώματος εργασίας, δημιουργώντας άμεσα την πίεση του αέρα, ένας περιστροφικός τροχός με πτερύγια - περιστρεφόμενα στροβίλου στο εσωτερικό του σπειροειδές σχήμα περίβλημα που μοιάζει όλοι εξοικειωμένοι κοχλία. Η κινητική ενέργεια της ροής αέρα που τροφοδοτείται από τον στρόβιλο αυξάνεται λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Ένας όρος αυλάκι εφαρμόζεται σε τέτοιες συσκευές, διότι σε αντίθεση κοινής εσωτερικής ανεμιστήρες που κινούνται η μάζα του αέρα κατά μήκος του άξονα περιστροφής του (αξονικού συστήματος) ανεμιστήρα, εδώ δυνάμει των χαρακτηριστικών σχεδιασμού του μεταφερόμενου αέρα αλλάζει κατεύθυνση κατά 90 μοίρες σε μια εφαπτομένη προς το επίπεδο του στροφείου.

Πού πρέπει να υποβάλλετε αίτηση;

Ο σχεδιασμός του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα καθορίζει την υψηλή απόδοση του, επομένως, χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις:

 • εργαστήριο,
 • αποθήκες,
 • εργαστήριο,
 • εμπορικές περιοχές όπου απαιτείται μεγάλη χωρητικότητα - κινούνται μεγάλες ποσότητες αέρα μέσω ενός συστήματος αγωγών εξαερισμού πολλαπλών μέτρων.

Πώς λειτουργεί: η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας

Το βασικό στοιχείο της συσκευής ακτινικού ανεμιστήρα είναι η πτερωτή, η οποία κινείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα και περιστρέφεται μέσα στο σπειροειδές περίβλημα δημιουργώντας την απαραίτητη πίεση αέρα.

Αν τα πτερύγια των τροχών είναι προσανατολισμένα προς τα εμπρός, αυτοί οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται βέλτιστα για τη μετακίνηση μεγάλου όγκου αέρα με χαμηλή πίεση. Επίσης, χαρακτηρίζονται από συμπαγείς διαστάσεις και λιγότερο θόρυβο. Αντίθετα, εάν τα πτερύγια του ρότορα είναι τοποθετημένα απέναντι από την κατεύθυνση περιστροφής, θα έχουμε πιο αποτελεσματική και οικονομικότερη εργασία με υψηλή απόδοση. Περισσότερες λεπτομέρειες και ειδικά χαρακτηριστικά εφαρμογής φυγοκεντρικών ανεμιστήρων διαφόρων τύπων θα εξεταστούν στο σχετικό τμήμα του άρθρου.

Κριτικές των οπαδών των σαλιγκαριών: τα υπέρ και τα κατά

Σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με το σχεδιασμό και τη λειτουργία βιομηχανικών συστημάτων εξάτμισης, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χαρακτηρίζονται από τους ακόλουθους δείκτες:

 • Υψηλή απόδοση. Καλοί δείκτες της αναλογίας των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν με την κατανάλωση ενέργειας.
 • Υψηλή αξιοπιστία, τεχνική απλότητα και ανθεκτικότητα.
 • Απλή εγκατάσταση, καλή πρόσβαση για συντήρηση και επισκευή.
 • Ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών ανάλογα με το σχεδιασμό της συσκευής.
 • Υψηλό κόστος.
 • Η ανάγκη τακτικών επισκευών και συντήρησης, ειδικά όταν εργάζονται σε επιθετικό περιβάλλον ή με μάζες αερίων με υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη.
 • Η ταχύτητα περιστροφής ενός ανεμιστήρα που κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα είναι μια σταθερή τιμή. Εάν η λειτουργία της συσκευής απαιτείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος στροφών, χρησιμοποιούνται πρόσθετες ταχύτητες, πράγμα που αυξάνει την πολυπλοκότητα και το κόστος της συσκευής στο σύνολό της.
 • Ο σχεδιασμός του ακτινικού ανεμιστήρα δεν επιτρέπει τη χρήση του για μετακινήσεις ροών που περιέχουν ινώδη υλικά ή προσκολλημένες ακαθαρσίες.

Τύποι και τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι επιδόσεις και άλλοι δείκτες ποιότητας των ανεμιστήρων ακτινικού τύπου εξαρτώνται από την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα, την ταχύτητα περιστροφής του στροβίλου και το σχεδιασμό των πτερυγίων του ρότορα. Ο υποκείμενος δείκτης του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα, ο οποίος καθορίζει τη σφαίρα της εφαρμογής του, είναι η πίεση έγχυσης. Ανάλογα με την αξία αυτού του δείκτη, μπορείτε να προσδιορίσετε τις κύριες ομάδες συσκευών αυτού του τύπου:

Χαμηλή πίεση (μέχρι 1000 Pa)

Τέτοιες συσκευές είναι εφοδιασμένες με τροχό στροβίλου, με λεπίδες κατευθυνόμενες προς τα εμπρός. Λειτουργούν σύμφωνα με την τυποποιημένη αρχή της μονόπλευρης αναρρόφησης και είναι σχεδιασμένα για λειτουργία σε μη επιθετικό περιβάλλον αερίου με ελάχιστη μόλυνση σε θερμοκρασίες έως 80 ° C. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι ακτινικοί ανεμιστήρες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού.

Μέση πίεση (1000-3000 Pa)

Δομικά και για τον προορισμό τους είναι πανομοιότυπα με την ομάδα συσκευών χαμηλής πίεσης. Υψηλότερη απόδοση επιτυγχάνεται με την αύξηση της ισχύος και των διαστάσεων του ανεμιστήρα, καθώς και με τη χρήση περισσότερων λεπίδων.

Υψηλή πίεση (3000-12000 Ρα)

Μία σημαντική αύξηση της πίεσης εργασίας των συσσωματωμάτων αυτής της ομάδας επιτυγχάνεται λόγω του γεγονότος ότι τα πτερύγια του στροβίλου είναι προσανατολισμένα προς την κατεύθυνση της περιστροφής. Ισχυρές και παραγωγικές συσκευές αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Εκτός από την ίδια την πίεση, φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες ταξινομούνται επίσης:

 1. Ανά τύπο αντληθέντος αερίου μέσου:
  • τη θερμοκρασία και τη χημική δραστηριότητα του αερίου,
  • η περιεκτικότητα σε ακαθαρσίες,
  • Εκρηκτικές ιδιότητες.
 2. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του μηχανισμού κίνησης, οι ακτινικοί ανεμιστήρες μπορούν να είναι:
  • Άμεσος τύπος, όταν ο στρόβιλος συνδέεται απευθείας με τον κινητήρα.
  • κινούμενο με γρανάζια μέσω ενός συστήματος τροχαλιών διαφόρων διαμέτρων και ρυθμιζόμενο όταν η ταχύτητα περιστροφής ελέγχεται από έναν μαγνητικό ή υδραυλικό συμπλέκτη.
 3. Επίσης, ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν:
  • από οικιακό ηλεκτρικό κύκλωμα με τάση 220V,
  • από βιομηχανικά τριαφασικά 380V.

Όλα τα υπάρχοντα μεγέθη συσκευών

Οι μορφές των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής του περιβλήματος του βιομηχανικού φυγοκεντρικού ανεμιστήρα προσαρμόζονται στα πρότυπα των φλαντζών των αεραγωγών που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό του βιομηχανικού συστήματος εξαερισμού. Έτσι, η συσκευή μπορεί να μετακινηθεί με κυκλικούς αγωγούς διαμέτρου από 100 έως 400 mm, καθώς και με αγωγούς ορθογωνίου σχήματος με διαστάσεις από 300χ150 μέχρι 1000x500 mm.

Κατασκευαστές και δημοφιλή μοντέλα: οι καλύτερες αξιολογήσεις και οι τιμές

Ας εξετάσουμε την διαθέσιμη ποικιλία μοντέλων φυγοκεντρικών εγκαταστάσεων εξαερισμού και τις παραμέτρους παραγωγής τους σε ένα παράδειγμα των πιο χαρακτηριστικών δειγμάτων:

VanVent ΒΡ-Β2-120-60-Ε

 • Παραγωγικότητα, m3 / ώρα 350
 • Μέγιστη πίεση, Pa 280
 • Κατανάλωση ισχύος, W 80
 • Ταχύτητα περιστροφής, στροφές / λεπτό 2350
 • Βάρος, kg 2,1
 • Επίπεδο θορύβου, dB 66
 • Τιμή, RUB 3700

Fan VanVent BPV-14M

 • Παραγωγικότητα, m3 / ώρα 1150
 • Μέγιστη πίεση, Pa 470
 • Κατανάλωση ισχύος, W 250
 • Ταχύτητα περιστροφής, rpm 3000
 • Βάρος, kg 8,8
 • Επίπεδο θορύβου, dB n / a
 • Τιμή, RUB 6540

VanVent BPV-25M

 • Παραγωγικότητα, m3 / ώρα 5600
 • Μέγιστη πίεση, Pa 1500
 • Κατανάλωση ισχύος, W 1500
 • Ταχύτητα περιστροφής, στροφές / λεπτό 2700
 • Βάρος, kg 17,3
 • Επίπεδο θορύβου, dB n / a
 • Τιμή, RUB 6540

Fan-σαλιγκάρι BAHCIVAN AORB 180-60 (BDRS)

 • Παραγωγικότητα, m3 / h 1200
 • Κατανάλωση ισχύος, W 650
 • Ταχύτητα περιστροφής, στροφές / λεπτό 2750
 • Βάρος, kg 8
 • Επίπεδο θορύβου, dB 70
 • Τιμή, RUB 6800

BLACKSMITH VT1-3

 • Παραγωγικότητα, m3 / ώρα 510
 • Μέγιστη πίεση, Pa 780
 • Κατανάλωση ισχύος, W 370
 • Ταχύτητα περιστροφής, rpm 3600
 • Βάρος, kg 5,4
 • Τιμή, ρούβλια 7520

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας Lissant BP 300-45-2.0

 • Παραγωγικότητα, m3 / ώρα 800
 • Μέγιστη πίεση, Pa 280
 • Κατανάλωση ισχύος, W 180
 • Ταχύτητα περιστροφής, rpm 1500
 • Βάρος, kg 16
 • Επίπεδο θορύβου, dB 84
 • Τιμή, RUB 6920

Dundar OBR 200Μ-2Κ

 • Παραγωγικότητα, m3 / h 1800
 • Μέγιστη πίεση, Pa 1500
 • Κατανάλωση ισχύος, W 600
 • Ταχύτητα περιστροφής, στροφές / λεπτό 2700
 • Βάρος, kg 9,2
 • Επίπεδο θορύβου, dB 54
 • Τιμή, τρίψτε 8800

Βιομηχανικός ανεμιστήρας Soler Palau CBT 40

 • Παραγωγικότητα, m3 / ώρα 250
 • Κατανάλωση ισχύος, W 250
 • Ταχύτητα περιστροφής, στροφές 2800
 • Βάρος, kg 10
 • Επίπεδο θορύβου, dB 78
 • Τιμή, RUB 49800

Ποιος κατασκευαστής και ποιος τύπος είναι καλύτερο να επιλέξει

Υπολογισμός της απαιτούμενης ισχύος ακτινικού ανεμιστήρα

Επιλογή των βιομηχανικών ανεμιστήρα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης ενός συγκεκριμένου καταστήματος μικροκλίμα - ένα αρκετά πολύπλοκο έργο της μηχανικής, η οποία λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες και παραμέτρους, γι 'αυτό είναι μια απόφαση καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες στον τομέα αυτό.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα για την επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος με τις απλοποιημένες συνθήκες για το σύστημα εξαερισμού αίθουσας παραγωγής με εκτιμώμενη δυναμικότητα 33.000 m³ / h σε 1300 αεροδυναμική αντίσταση na σύστημα εξαερισμού.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που που αντιστοιχούν σε δεδομένα που απαιτούνται ανεμιστήρες έχουν μια συχνότητα περιστροφής 980 στροφές / λεπτό εύρος των παραμέτρων απόδοσης 20.500 με 39.500 m 3 / h και η ολική πίεση - 1150 - 1450 Ρα.

Τι άλλο πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή μιας συσκευής;

Εκτός από την πραγματική απόδοση της συσκευής για αντικειμενική επιλογή ενός συγκεκριμένου μοντέλου φυγοκεντρικού ανεμιστήρα, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:

 • Αλληλογραφία των χαρακτηριστικών του μοντέλου με τους δείκτες αέρα χώρου: θερμοκρασία, σκόνη, κίνδυνος έκρηξης, παρουσία επιθετικών συστατικών.
 • Αλληλογραφία του σχεδιασμού του συστήματος αγωγών (διαμόρφωση, μέγεθος, καθίσματα).
 • Θόρυβος και δόνηση.
 • Αεροδυναμικές παράμετροι του συστήματος.

Ο υπολογισμένος λόγος του όγκου αέρα προς τη διάμετρο του αγωγού και της απώλειας πίεσης ανά μονάδα μήκους του καναλιού, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την πίεση, είναι συνήθως γραφιστική

3 καλύτερα μοντέλα

Ας δώσουμε προσοχή στα καλύτερα μοντέλα βιομηχανικών ακτινικών ανεμιστήρων από την παραπάνω λίστα:

 1. VanVent ΒΡ-Β2-120-60-Ε
  Ακτινωτός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης για συστήματα μικρής χωρητικότητας με μονοφασικό ηλεκτροκινητήρα και άπειρο έλεγχο ταχύτητας θυρίστορ.
 2. Dundar OBR 200Μ-2Κ
  Ισχυρό και παραγωγικό μοντέλο, που ανήκει στην ομάδα συσκευών μέσης πίεσης. Χαρακτηρίζεται από περίβλημα κινητήρα αλουμινίου, ηλεκτροστατική βαφή σε σκόνη και συμμόρφωση με όλα τα διεθνή πρότυπα.
 3. Soler Palau CBT 40
  Ένα καλό παράδειγμα του πώς ένας εξειδικευμένος σχεδιασμός επηρεάζει την τιμή ενός προϊόντος. Αυτό το μοντέλο από τον κορυφαίο κατασκευαστή παγκοσμίως έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με πολύ ρυπογόνο ροή εργασίας και θερμοκρασίες μέχρι 120 ° C. Χαρακτηριστικά: περίβλημα αλουμινίου, θερμική προστασία, δυναμική εξισορρόπηση πτερυγίων. Το κόστος είναι 49800 ρούβλια.

Κόστος

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω μοντέλα, το κόστος ενός φυγοκεντρικού ανεμιστήρα εξαρτάται από την επωνυμία, την απόδοση και την ισχύ του μοντέλου, το επίπεδο των υλικών και των εξαρτημάτων, τον βαθμό προστασίας, την κατηγορία ασφαλείας της συσκευής και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του σχεδίου.

Συνοψίζοντας, μπορείτε να ορίσετε το εύρος τιμών ανά ομάδες επιδόσεων:

 • Radial ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης - από 3350 έως 5500 ρούβλια?
 • Radial ανεμιστήρες μεσαίας πίεσης - από 4760 σε 15850 ρούβλια?
 • Radial ανεμιστήρες υψηλής πίεσης - από 19080 έως 235930 ρούβλια?

Πού να αγοράσετε ένα φυγοκεντρικό σαλιγκάρι ανεμιστήρα;

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένες επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν βιομηχανικούς ακτινικούς ανεμιστήρες, καθώς και την εφαρμογή σύνθετου σχεδιασμού βιομηχανικών συστημάτων εξαερισμού, καθώς και εργασίες εκκίνησης, ρύθμισης και συντήρησης:

Στη Μόσχα

 1. Ομάδα NIMAL Μόσχα, μετρό Schelkovskaya, st. Irkutsk, ά. 17, σελ. 8, 8 (495) 730 77 77
 2. PromVentHolod Μόσχα, λάτρεις των αυτοκινητοδρόμων, 56, σελ. 32, +7 (495) 2680520
 3. ГК ВиДстрой Engineering Μόσχα, ul.Nagornaya, 20, κτίριο 1, +7 (495) 995 52 58

Στην Αγία Πετρούπολη

 1. SPE Ekojurus-Vento Αγία Πετρούπολη, ul.Serdobolskaya, 65 lit.A, +7 (812) 336-95-59
 2. Ανοικτή εταιρεία Vent Venture Αγία Πετρούπολη, ul. Κατώτερη αποικία, 84, +7 (812) 928-92-52
 3. Εταιρεία Neva Climate St. Petersburg Ave. Elizarova, 34, lit. Α., 8 (812) 611-07-37

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας - ο πυρήνας του βιομηχανικού συστήματος εξαερισμού - αρκετά δαπανηρή και τεχνικά περίπλοκη συσκευή. Τα μοντέλα, σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων στην εγχώρια αγορά, διαφέρουν σημαντικά στα χαρακτηριστικά, την απόδοσή τους, το σκοπό και, φυσικά, το κόστος τους. Με λίγες εξαιρέσεις, ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας δεν είναι μια αυτόνομη τεχνική συσκευή, αλλά προορίζεται για λειτουργία στο συγκρότημα εξοπλισμού για αποδοτική, αποτελεσματική και ασφαλή οργάνωση του συστήματος ανταλλαγής αέρα μιας βιομηχανικής εγκατάστασης.