Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Η καμινάδα είναι ένα σημαντικό μέρος του λουτρού, αφού μεταφέρει τα προϊόντα καύσης του καυσίμου από το δωμάτιο. Κάθε ένας από τους φούρνους σάουνας χρειάζεται μια διάταξη καμινάδας. Σχετικά με το πώς να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού καμινάδας για μπάνιο

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καμινάδων, καθένας από τους οποίους συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράμετρο ταξινόμησης. Μεταξύ αυτών, κατασκευάζονται καμινάδες ενός και δύο κυκλωμάτων, κατασκευασμένες από τούβλα, χάλυβα ή κεραμικά, κλπ.

Πριν ξεκινήσετε την εργασία για την κατασκευή μιας καμινάδας, πρέπει πρώτα να μελετήσετε τα βασικά συστατικά της.

Η ιδανική έκδοση της καπνοδόχου είναι μια αυστηρά οριζόντια δομή, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η παραγωγή όλων των προϊόντων καύσης. Παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατασκευή μιας τέτοιας καμινάδας δεν είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η καμινάδα κάθετα, στη συνέχεια οριζόντια και πάλι κάθετα. Για τους σκοπούς αυτούς, η παρουσία αγκώνων, σωλήνων διακλάδωσης, τμημάτων και άλλων συνδετικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν τα κύρια στοιχεία του λουτρού καμινάδας της συσκευής.

Ένα γόνατο είναι ένας σύνδεσμος που εξασφαλίζει την ομαλή τοποθέτηση της καμινάδας. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να εξοπλιστείτε μια αυστηρά κάθετη καμινάδα, αλλάζει η κατεύθυνσή της χρησιμοποιώντας το γόνατο. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από γόνατα, τα οποία διαφέρουν ως προς το λόγο των γωνιών. Όταν φεύγετε από το οριζόντιο τμήμα της σόμπας μπροστά από την καμινάδα, υπάρχει επίσης ένα γόνατο ή ένα μπλουζάκι εδώ.

Σημειώστε ότι ο καθαρισμός του γόνατος είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία, οπότε αν είναι δυνατόν, στη διάταξη της κάθετης καπνοδόχου, είναι καλύτερο να μην το χρησιμοποιήσετε.

Η χρήση του ΤΕ είναι ευπροσάρμοστη, καθώς σας επιτρέπει να καθαρίζετε εύκολα τα προϊόντα τέφρας και καύσης με τη βοήθεια ειδικών μηχανισμών. Μέσα στο τσάι είναι ένα στοιχείο με τη μορφή ενός γυαλιού, το οποίο εξάγεται, αν είναι απαραίτητο και καθαρίζεται.

Η μόνη προϋπόθεση για τη σωστή εγκατάσταση του ΤΕ είναι η τέλεια σύνδεση με τους σωλήνες. Διαφορετικά, το δωμάτιο θα πάρει προϊόντα καπνού και καύσης, τα οποία θα φέρουν δυσφορία στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Με την παρουσία ξύλινου δαπέδου στον δεύτερο όροφο, θα χρειαστείτε ένα σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος θα προστατεύει το δέντρο από την υψηλή θερμοκρασία που υπάρχει στην καπνοδόχο. Για να το εγκαταστήσετε θα χρειαστεί να κάνετε μια τρύπα, να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα, να κάνετε τη μόνωση και τη σύνδεσή του με τον σωλήνα. Ο ίδιος σωλήνας διακλάδωσης θα χρειαστεί για να αποτρέψει την επαφή της καμινάδας με τη στέγη και τη σοφίτα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της καμινάδας θα απαιτηθεί η παρουσία βραχιόνων, οι οποίες είναι σε θέση να συγκρατούν το σωλήνα και να το στερεώσουν στην επιθυμητή θέση. Το διάστημα μεταξύ της στερέωσής τους είναι περίπου 200 cm.

Το τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο της καμινάδας ονομάζεται στέγη. Με τη βοήθειά του εξασφαλίζει τη στεγανότητα του κοινού σωλήνα και της οροφής. Το κάλυμμα εμποδίζει την ατμόσφαιρα, τη βρωμιά και τη σκόνη να φτάσουν στη σοφίτα. Λάβετε υπόψη ότι η στέγη είναι υποχρεωτικό στοιχείο της καμινάδας και δεν πρέπει να αντικαθίσταται από φθηνότερες επιλογές με τη μορφή στεγανωτικών ή αυτοτελών κατασκευών. Κατά τη διάρκεια της συρρίκνωσης του λουτρού, η ακεραιότητα και όλος ο καπνός θα διαταραχθούν, η βροχή και το χιόνι θα πέσουν μέσα στο δωμάτιο.

Συμβουλή: Κατά τη διαδικασία αγοράς καμινάδας, θα πρέπει να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα πιστοποιητικών που επιβεβαιώνουν την ποιότητά της καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία περιγράφονται τα υλικά από τα οποία παράγονται τα στοιχεία του συστήματος.

Σωλήνες καμινάδες για το μπάνιο: τα χαρακτηριστικά της επιλογής

Σε σχέση με το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται η καμινάδα, συμβαίνει:

1. Ανοξείδωτος χάλυβας - το υλικό αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για την κατασκευή μιας καμινάδας, καθώς είναι ανθεκτικό στην υγρασία, υπερθέρμανση και δεν συσσωρεύει αιθάλη.

Συμβουλή: Κατά την επιλογή αυτού του τύπου καπνοδόχου, θα πρέπει να διευκρινίσετε την παράμετρο όπως η αντίσταση του χάλυβα στα οξέα. Καθώς κατά τη διάρκεια της υπερθέρμανσης, το θείο και ο άνθρακας έρχονται σε επαφή, απελευθερώνεται ένα αέριο μάλλον επιθετικού τύπου.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της χρήσης ανοξείδωτου χάλυβα στη διαδικασία κατασκευής καμινάδας, θα πρέπει να σημειωθεί:

 • αντοχή στη διάβρωση.
 • υψηλή αντοχή.
 • προσιτό κόστος ·
 • ελαφρότητα του βάρους.
 • αισθητική ελκυστική εμφάνιση.

2. Καμινάδα από σωλήνες σκυροδέματος - αυτή η επιλογή χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος, αντοχή, ικανότητα αποκατάστασης και καλή σφράγιση. Επιπλέον, για την κατασκευή μιας τέτοιας καμινάδας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει ειδικούς. Κατά την κατασκευή μονολιθικών δομών, η αιθάλη δεν θα συσσωρευτεί στην καμινάδα.

Μεταξύ των ελλείψεων μιας τσιμεντένιας καμινάδας, παρατηρείται το βάρος του βάρους, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τη δομή του κτιρίου. Παρόλο που για να εξαλειφθεί αυτή η παράμετρος στο μείγμα σκυροδέματος προσθέστε keramzit.

3. Σωλήνες από asestestsementa - διακρίνονται από αξιοπιστία, χαμηλό κόστος, καλή μόνωση. Τέτοιες σωλήνες είναι περιβαλλοντικά ανασφαλείς, ασταθείς πριν από το σχηματισμό των μαζών συμπυκνωμάτων, συσσωρεύουν γρήγορα αιθάλη, επομένως απαιτούν συνεχή συντήρηση.

4. Καμινάδα τούβλο - διαφέρει η τραχιά επιφάνεια, στην οποία συσσωρεύεται πολλή αιθάλη. Ως αποτέλεσμα, η ώθηση μειώνεται, μόνο αφού καθαριστεί η καπνοδόχος, το σύστημα λειτουργεί. Μεταξύ των θετικών χαρακτηριστικών αυτής της καμινάδας είναι η ελκυστικότητα της εμφάνισής της, το υψηλό επίπεδο πυρασφάλειας, η διάρκεια λειτουργίας.

5. Μια καμινάδα από μέταλλο είναι η απλούστερη και πιο προσιτή επιλογή, ειδικά για μπάνιο. Αυτή η καμινάδα χαρακτηρίζεται από υψηλή θέρμανση του σωλήνα, η οποία εγκαθίσταται συχνά μια ειδική δεξαμενή, εξαιτίας αυτού, θερμαίνει το νερό. Πολύ συνηθισμένη είναι η εγκατάσταση μιας χαλύβδινης καμινάδας χρησιμοποιώντας συστήματα σάντουιτς. Σε αυτήν την περίπτωση, οι σωλήνες συνδέονται, έτσι ώστε να εισάγονται μεταξύ τους και τοποθετείται ένας θερμαντήρας μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται ελάχιστη θέρμανση της εξωτερικής επιφάνειας και έλλειψη συμπύκνωσης.

Υπάρχει μια επιλογή εγκατάστασης ενός κυματοειδούς σωλήνα για τη διάταξη μιας καμινάδας. Με τη βοήθειά τους δημιουργούνται τα στοιχεία περιστροφής του συστήματος.

6. Η κεραμική καμινάδα στο τοίχωμα του μπάνιου χαρακτηρίζεται από τέτοιες ιδιότητες όπως υψηλό κόστος και πρακτικότητα. Η διάρκεια λειτουργίας αυτής της καμινάδας είναι η υψηλότερη. Είναι ανθεκτικό σε έντονη θέρμανση, χημική επίθεση, διάβρωση. Επιπλέον, η κεραμική καμινάδα είναι αρκετά ομαλή μέσα, έτσι δεν συγκρατεί στους τοίχους είτε αιθάλη είτε τέφρα.

Το υλικό με τη μορφή κεραμικών απορροφά θερμότητα καλά, οπότε το εξωτερικό μέρος της καμινάδας δεν θερμαίνεται. Ιδανικό για μπάνιο από ξύλο.

7. Σωλήνες από βερμικουλίτη - διαφέρουν κατά μηδενικό σχηματισμό συμπυκνώματος, και επομένως, ευκολία φροντίδας. Μια τέτοια καμινάδα είναι πολύ ελαφριά, δεν είναι ικανή να απορροφά την υγρασία, είναι σταθερή πριν από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μηχανικές βλάβες.

Για να εξασφαλιστεί ότι η καμινάδα εξυπηρετεί τον ιδιοκτήτη της για πολλά χρόνια θα πρέπει να ακολουθεί τους απλούς κανόνες:

 • παροχή ερμητικής στερέωσης.
 • ρύθμιση της θερμοκρασίας θέρμανσης και ώσης.
 • διάταξη αγωγών εξαερισμού.
 • θέρμανση.
 • προστασία από τις ατμοσφαιρικές επιρροές ·
 • εξασφάλιση της απομάκρυνσης των μαζών συμπυκνώματος.
 • το σωστό τύπο καυσίμου.
 • απουσία υπερθέρμανσης και υποθερμίας.
 • τακτικό καθαρισμό.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα για μπάνιο μέσα από το ταβάνι

Η σωστή εγκατάσταση της καμινάδας απαιτεί μια σοβαρή στάση απέναντι στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας. Μια κακή εγκατεστημένη καμινάδα επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο το φινίρισμα του δωματίου στο οποίο είναι εγκατεστημένο, αλλά και την υγεία των ανθρώπων που μένουν σε αυτό το δωμάτιο. Δεδομένου ότι τα αέρια και τα προϊόντα καύσης που πέφτουν στο δωμάτιο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση μιας καμινάδας:

 • ο καπνός - κατά τη διεξαγωγή της εργασίας απαιτεί την παρουσία ενός δέντρου που αφαιρεί το συμπύκνωμα.
 • Συμπύκνωση - δεν υπάρχει ανάγκη για ένα μπλουζάκι.

Το αρχικό στάδιο εγκατάστασης της καμινάδας στο λουτρό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών εργασιών σχετικά με την επιλογή του σχεδίου για την καμινάδα. Σε αυτό το στάδιο είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ειδικών που θα υπολογίσουν το βέλτιστο μήκος του σωλήνα που παρέχει καλή πρόσφυση.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουμε το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ο σωλήνας, αν το βάρος της καμινάδας υπερβαίνει τα 700 κιλά, τότε απαιτεί μια υποχρεωτική διάταξη του θεμελίου.

Στη συνέχεια, ελέγξτε την οροφή για να προσδιορίσετε τη θέση της καμινάδας. Δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ακτίνα. Επιλέξτε μια θέση για την καμινάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσετε τον ελάχιστο αριθμό στροφών. Δεδομένου ότι η αιθάλη συσσωρεύεται καλά στα οριζόντια τμήματα, και ως εκ τούτου, μειώνεται το σχέδιο.

Σε ένα λουτρό, ο σωλήνας καμινάδας πρέπει να συναρμολογηθεί, εάν είναι επιθυμητό, ​​οι εργασίες αυτές εκτελούνται απευθείας στο σημείο εγκατάστασης της καμινάδας. Για να διορθώσετε όλα τα τμήματα των άκρων των σφιγκτήρων καμινάδας χρησιμοποιούνται και οι βραχίονες στήριξης θα σας βοηθήσουν να ασφαλίσετε το τσάι, αν υπάρχει.

Το τρίτο στάδιο - η εγκατάσταση μιας καμινάδας σε ένα λουτρό μέσω της οροφής. Για την κατασκευή του είναι απαραίτητη ειδική κοπή, η επιλογή της οποίας γίνεται σύμφωνα με τον τύπο της οροφής και τη γωνία της κλίσης του.

Περαιτέρω, προσδιορίζεται το τμήμα του σωλήνα, η εργασία πραγματοποιείται με τη σήμανση και την εκτομή του ανοίγματος, από το εσωτερικό του δωματίου. Ο σωλήνας είναι εκτεθειμένος έξω, πίσω από την οροφή, Το φύλλο υπερύθρων προστατεύει το εσωτερικό της καμινάδας, και η κοπή, παρέχει προστασία από το εξωτερικό. Για να ρυθμίσετε τη γωνία κλίσης της καμινάδας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κωνική κοπή, τα άκρα της είναι χτισμένα ακριβώς κάτω από την οροφή.

Στους τοίχους, στη θέση του σωλήνα διακλάδωσης, θα πρέπει να διεξάγονται εργασίες για την τοποθέτηση μόνωσης με τη μορφή φύλλων από φύλλο αλουμινίου ή βασάλτου βάμβακος.

Στο λουτρό η εγκατάσταση της καπνοδόχου ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του σωλήνα στην επιφάνεια της ποδιάς και τη στεγανοποίησή της στη διασταύρωση. Έτσι δημιουργείται η καμινάδα στο απαιτούμενο μέγεθος. Η ομπρέλα χάλυβα παρέχει αξιόπιστη προστασία της καπνοδόχου από τις ατμοσφαιρικές επιρροές.

Τα τμήματα καμινάδων που είναι εκτεθειμένα σε διάβρωση πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με ανθεκτική στη θερμότητα βαφή και για να ενισχυθούν οι αρμοί στους σφιγκτήρες, χρησιμοποιήστε στεγανωτικό.

Πώς να εγκαταστήσετε μια καμινάδα στη σάουνα: συστάσεις

1. Απουσία αρμών με διαφορετικά είδη σωλήνων. Τα καμινάδα δεν πρέπει να είναι δίπλα σε διάφορους τύπους συστημάτων επικοινωνίας.

2. Δεν επιτρέπεται στην καπνοδόχο να εξοπλίσει τα οριζόντια τμήματα των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από 100 cm.

3. Μην τοποθετείτε την καμινάδα κοντά σε αέρια ή ηλεκτρικά συστήματα επικοινωνίας.

4. Ο ελάχιστος αριθμός σκουπών καπνού κατά τη διάρκεια μίας περιόδου είναι δύο φορές.

5. Το ελάχιστο μήκος της έξοδοι καπνοδόχου πάνω από την επιφάνεια της στέγης είναι 50 cm.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης μιας καμινάδας σε ένα λουτρό

Πριν από την εγκατάσταση της καμινάδας στο λουτρό, σας προτείνουμε να μελετήσετε τις οδηγίες για την κατασκευή του χρησιμοποιώντας σωλήνες σάντουιτς ανώτερης και κατώτερης σκοπιάς:

1. Αρχικά, ο σωλήνας πρέπει να κοπεί σε δύο τμήματα, τα οποία επεξεργάζονται με θερμαντήρα.

2. Από ένα φύλλο γαλβανισμένου χάλυβα, πρέπει να κόψετε δύο μέρη, από τα οποία κατασκευάζονται σωλήνες, οι άκρες των οποίων συνδέονται με κύλιση.

3. Αυτό το φύλλο απαιτείται να κόψει μια μεταλλική ταινία που θα εκτελέσει τη λειτουργία του ζυγού.

4. Επιπλέον, από τον γαλβανισμένο χάλυβα είναι απαραίτητο να κάνετε λεπτομέρειες με τη μορφή τεσσάρων δακτυλίων, που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο του θερμαντήρα στα ακραία τμήματα.

5. Μία μεταλλική λωρίδα, πάχους 0,2 cm και πλάτους 4 cm, συγκολλάται στο κάτω μέρος του σωλήνα και θα εκτελεί τη λειτουργία του σωλήνα διακλάδωσης.

Για να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας, θα πρέπει να κόψετε δύο τρύπες που θα βοηθήσουν την καμινάδα να περάσει από τον τοίχο ή την οροφή. Σημειώστε ότι η καπνοδόχος πρέπει να περάσει από το κεντρικό τμήμα της οπής.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε ένα χαλύβδινο φύλλο, από το οποίο θα κατασκευαστούν δύο τμήματα, ορίζοντας την οροφή στην οροφή και στην οροφή. Στα γωνιακά τμήματα του τεμαχίου εργασίας, ανοίξτε τρύπες στις οποίες θα τοποθετηθούν συνδετήρες.

Οδηγίες εγκατάστασης μιας καμινάδας:

1. Στο κέντρο του κατεργαζόμενου μεταλλικού τεμαχίου, πρέπει να γίνει μια τρύπα με διάμετρο από την καμινάδα. Στον σωλήνα πρέπει να εγκατασταθεί ένα περίβλημα από γαλβανισμένο χάλυβα.

2. Στη συνέχεια, οι δακτύλιοι τοποθετούνται στους σωλήνες και είναι στερεωμένοι στην οροφή. Τοποθετήστε τον κάτω σωλήνα και στερεώστε την καπνοδόχο στις γωνίες με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή.

3. Στον κάτω σωλήνα, τοποθετήστε την κορυφή και συνδέστε τα μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμμορφωθεί με τη στεγανότητα των συνδέσεων. Για ασφαλή στερέωση, χρησιμοποιήστε σφιγκτήρα.

4. Τοποθετήστε το δεύτερο μεταλλικό τεμάχιο στην οροφή. Η προκύπτουσα περιοχή πρέπει να γεμίζεται με πηλό, αμίαντο ή διογκωμένο άργιλο.

Ασφαλής καμινάδα για το μπάνιο με τα χέρια σας βήμα προς βήμα

8 Φεβρουαρίου 2017. Διαβάστε 11642 φορές

Θεωρητικά, η καύση οποιουδήποτε καυσίμου συνοδεύεται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και νερού, αλλά στην πράξη αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Από την ανεπαρκή καύση καυσίμου, ακόμη και αν είναι ιδανική, η διαδικασία συνοδεύεται από το σχηματισμό αιθάλης και μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, τα ίδια τα υλικά καύσης απέχουν πολύ από το ιδανικό και περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών που θα προστεθούν στο περιβάλλον αέρα του δωματίου με τη μορφή προϊόντων καύσης.

Όλα αυτά μαζί δεν θα μολύνουν μόνο το δωμάτιο ενός λουτρού και μια δυσωδία, αλλά και μια απειλή για την ανθρώπινη ζωή, καθώς το μονοξείδιο του άνθρακα είναι δηλητηριώδες. Η δηλητηρίασή τους μπορεί να έχει δύσκολα αποτελέσματα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο. Ως εκ τούτου, η πραγματική διέξοδος από την κατάσταση είναι η καμινάδα. Πρόκειται για μια αρκετά απλή και χρήσιμη συσκευή που παρέχει φυσική αφαίρεση των προϊόντων καύσης και πρόσβαση οξυγόνου στη ζώνη καύσης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους κύριους τύπους καπνοδόχων όπως χάλυβα, κεραμικό, γυαλί, σάντουιτς. Και επίσης θα βασίζεται στο πώς να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας με οδηγίες βήμα προς βήμα και βίντεο. Και έτσι, πού να ξεκινήσετε;

Επιλογή καμινάδας για το μπάνιο: κριτήρια

Η επιλογή μιας καμινάδας για μπάνιο είναι μια πολύ σοβαρή άσκηση. Είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξετε μια σόμπα. Η αγορά του εξοπλισμού κλιβάνου αντιπροσωπεύεται από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, οπότε η επιλογή του φούρνου δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μια καμινάδα είναι ένα ξεχωριστό συστατικό, ένα πλήρες σύστημα, στο οποίο δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις.

Εάν η διάταξη της καμινάδας ληφθεί χωρίς την κατάλληλη ευθύνη, τότε στο κανάλι καπνού μπορεί να υπάρχει έλλειψη σπάρτου ή, όπως λένε οι άνθρωποι, αντίστροφη έλξη. Αυτό θα αποτρέψει την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης ως αποτέλεσμα του καπνού, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και πυρκαγιά. Επομένως, η ασφάλεια της κατασκευής σας και η αποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού σόμματος εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά κατασκευάζεται και συναρμολογείται σωστά η καπνοδόχος. Σήμερα οι καμινάδες κατασκευάζονται από σκυρόδεμα, κεραμικό, χάλυβα, τούβλο και γυαλί.

Τα καμινάδα πρέπει να είναι ισχυρά και ανθεκτικά. Να είστε ανθεκτικοί στην επίδραση των συνθηκών υψηλής θερμοκρασίας κατά την καύση καυσίμου, να απομακρύνετε τον καπνό σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις των προϊόντων συμπύκνωσης και επίσης να συμμορφώνεστε με τους κανόνες πυρασφάλειας. Τώρα αξίζει να εξεταστεί η έκδοση του καναλιού καμινάδας. Θα πληροί τις απαιτήσεις που έχει ο κατασκευαστής της ήδη επιλεγμένης μονάδας σόμπας;

Χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει αναπτυχθεί ένας σημαντικός αριθμός καναλιών, αλλά το κλασικό του είδους υπήρξε και παραμένει καμινάδα τούβλο. Αυτή η επιλογή έχει από καιρό δοκιμαστεί με το χρόνο και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Αλλά αντικαταστάθηκε από εναλλακτικές συσκευές από νέα υλικά, που προηγουμένως δεν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καπνοδόχων. Για παράδειγμα, σάντουιτς, κεραμικές και γυάλινες καμινάδες. Τώρα πριν αποφασίσετε για την επιλογή υλικού για την καμινάδα του μελλοντικού λουτρού, πρέπει να μελετήσετε τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που αποφασίσατε να εγκαταστήσετε. Μετά από όλα, κατά την τοποθέτησή του, πρέπει να λάβετε υπόψη το εσωτερικό τμήμα της καπνοδόχου, το μήκος και το ύψος της. Και ποιο υλικό να χρησιμοποιήσετε για το κανάλι καπνού είναι μια άλλη επιλογή.

Υλικό για την καμινάδα στο μπάνιο

Όπως αναφέρθηκε ήδη, πριν από το τούβλο ήταν το κύριο υλικό στην κατασκευή καμινάδων. Το πλεονέκτημα της ανέγερσης ενός καναλιού καπνού καπνού ήταν πάντα η φθηνότητα του υλικού. Η κατασκευή ήταν η πιο οικονομική και χαμηλού κόστους. Η άμμος και ο πηλός, το νερό και το τούβλο είναι αυτό που πάντα ήταν εφικτό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η αναζήτηση ενός ειδικού σε θέματα κλιβάνου είναι γεμάτη με κάποιες δυσκολίες. Και σε μια καμινάδα τούβλο, η ποιοτική λειτουργία εξαρτάται άμεσα από τον επαγγελματισμό του φούρνου. Ως εκ τούτου, η τιμή για τις υπηρεσίες ειδικευμένου ειδικού έχει αυξηθεί κατά καιρούς. Η ορθογώνια διατομή διευκολύνει τη δημιουργία τοπικών αναταράξεων στο κανάλι καπνού και συνεπάγεται την απόφραξη του. Πρέπει να το καθαρίσετε τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, εάν η καμινάδα του τούβλου διπλωθεί σωστά, αποτελεί εγγύηση ότι θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Αλλά δεν είναι πάντα μια καμινάδα τούβλο είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση σε ένα μπάνιο. Πρώτα απ 'όλα, από το οικονομικό κόστος της εγκατάστασής του.

Καμινάδα από χάλυβα

Έχει περάσει ο χρόνος για τη χρήση τούβλων ως το μοναδικό υλικό για τα κανάλια καπνού. Μια εναλλακτική λύση ήταν το μέταλλο. Η χρήση ανθεκτικού στη θερμότητα ανοξείδωτου χάλυβα στην εγκατάσταση καναλιών καπνού για το λουτρό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία της καμινάδας. Οι κατασκευές δύο σωλήνων έγιναν πολύ δημοφιλείς. Πρόκειται για δύο σωλήνες διαφόρων διαμέτρων με μη-εύφλεκτη μόνωση μεταξύ τους. Η μόνωση διατηρεί την καπνοδόχο από την υπερβολική συμπύκνωση και την επίδρασή της στον σωλήνα. Τέτοια σχέδια ονομάζονται σάντουιτς. Κατά κανόνα, ο εξωτερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο. Γαλβανισμένος χάλυβας - αυτό είναι περισσότερο μια επιλογή προϋπολογισμού, η οποία δεν επηρεάζει την απόδοση. Ο εσωτερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος μόνο από ανθεκτικό στη θερμότητα ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 1 mm ή περισσότερο. Κατά την επιλογή ενός σωλήνα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την παράμετρο. Θερμικός μονωτήρας βασισμένος σε βασιλικούς βράχους, ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοια κανάλια καπνού έχουν ένα κυλινδρικό σχήμα, το οποίο καθορίζει μια χαμηλότερη ευαισθησία σε μόλυνση.

Κεραμική καμινάδα για το λουτρό

Ένα νέο υλικό, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αγορά εξοπλισμού κλιβάνου - είναι οι κεραμοειδείς σωλήνες χαμοτί. Έχουν απορροφήσει όλα τα πλεονεκτήματα των χαλύβδινων δομών. Ταυτόχρονα, διαθέτουν αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής των καναλιών καπνού. Στη σύνταξή τους έχουν εσωτερικό σωλήνα χαμοτί, θερμομονωτικό στρώμα από βασιλικούς βράχους και εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα ή ελαφρύ αφρώδες σκυρόδεμα. Η τιμή ενός τέτοιου σωλήνα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή μιας χαλύβδινης καμινάδας, αλλά χάρη σε μια μεγάλη διάρκεια ζωής, το κόστος πληρώνει με ενδιαφέρον. Το υλικό αυτό αποτελεί ανταγωνισμό για τις κατασκευές από τούβλα για αξιοπιστία, ανθεκτικότητα και πυρασφάλεια. Βασικά, είναι ο ίδιος σωλήνας, είναι επίσης εύκολο να συναρμολογηθεί ως χαλύβδινα σάντουιτς. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκτέλεση στο πλαίσιο αυτής απαιτεί την ενίσχυση του ιδρύματος. Υπάρχουν ειδικά στοιχεία για τη συλλογή σωλήνων στην τελική κατασκευή. Όταν αγοράζετε ένα σύνολο καπνοδόχων από κεραμικές σωλήνες για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, όλα αυτά τα στοιχεία και τα υλικά περιλαμβάνονται στην παράδοση. Το κόστος των κεραμικών καμινάδων είναι περίπου μια τάξη μεγέθους υψηλότερο από τα χαλύβδινα σάντουιτς.

Γυάλινη καμινάδα

Η ιδανική επιλογή για τα συστήματα καπνοδόχων είναι κανάλι καπνού από γυαλί. Αυτό το υλικό έχει τεράστια πλεονεκτήματα: απόλυτη απουσία διάβρωσης, αντοχή στην υγρασία, χαμηλή θερμική αδράνεια. Αλλά το κόστος τέτοιων καμινάδων είναι πολύ υψηλό και αν προσθέσετε τεράστιο κόστος εγκατάστασης, τότε ένα τέτοιο υλικό απλά δεν βρήκε τη διανομή λόγω της τεράστιας τιμής. Αν και ορισμένοι αισιόδοξοι λένε ότι πίσω από τις καμινάδες γυαλιού, το μέλλον θα έρθει όταν όλα τα κανάλια καπνού θα κατασκευαστούν από γυαλί.

Ξεχωριστά, θέλω να μείνω στις καμινάδες των σωλήνων αμιάντου. Αυτό είναι ένα υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καμινάδων. Είναι καρκινογόνος και επικίνδυνος για τη φωτιά. Το κανάλι καπνού αμιαντοτσιμέντου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο μπάνιο σας.

Συνοψίζοντας ό, τι έχει ειπωθεί, μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα:

· Καμινάδα κατασκευασμένο από τούβλα, εγκατάσταση υψηλής έντασης εργασίας, που απαιτεί κάποια προσόντα των εκτελεστών.

· Κανάλι καπνού σωλήνων από χάλυβα - δεν είναι ακριβό, αλλά έχει μικρή διάρκεια ζωής.

· Η καμινάδα από κεραμικές σωλήνες είναι ανθεκτική, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των δομών καπνοδόχου από χάλυβα.

· Η καμινάδα γυαλιού δεν έχει σχεδόν κανένα μειονέκτημα, αλλά η τιμή του υλικού και το κόστος εγκατάστασης είναι δαπανηρές. Δεν έχει λάβει διανομή.

· Δεν μπορούν να κατασκευαστούν αγωγοί καμινάδων από αμιαντοτσιμέντο.

Ο σχεδιασμός της καμινάδας στο λουτρό


Κατά τοποθεσία, τα κανάλια καπνού για μπανιέρες μπορούν να διαιρεθούν στα εξής:

· Εσωτερική, η καμινάδα διέρχεται από τον εσωτερικό χώρο της δομής.

· Το εξωτερικό κανάλι καπνοδόχου από τον εξοπλισμό του κλιβάνου κατευθύνεται έξω από τις εγκαταστάσεις και περνά μέσα από τον ανοιχτό χώρο.

Το πλεονέκτημα της εσωτερικής θέσης της εξόδου του καπνού είναι η χρήση της θερμοκρασίας των αποβλήτων καύσης για τη θέρμανση του θαλάμου λουτρού. Αυτός ο σχεδιασμός διευκολύνει τη δημιουργία έλξης στο κανάλι καπνοδόχου.

Η εξωτερική συσκευή της καμινάδας διευκολύνει την εγκατάσταση της δομής, αλλά απαιτεί επιπλέον κόστος καυσίμων, καθώς η θερμότητα του καπνού θερμαίνει τον χώρο στο δρόμο και όχι το δωμάτιο του μπάνιου. Επιπλέον, υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα του σχηματισμού συμπυκνώματος και αιθάλης στο κανάλι καπνοδόχου. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να είναι επιπλέον μονωμένα.

Στοιχεία σχεδιασμού του συστήματος καπνοδόχου

Η ιδανική διάταξη μιας καμινάδας σε ένα λουτρό είναι μια ευθεία κατασκευή, περνώντας από τον κλίβανο αυστηρά κατακόρυφα προς τα πάνω. Μια τέτοια καμινάδα είναι χτισμένη από τούβλα. Ένα χαρακτηριστικό ενός τέτοιου κλιβάνου είναι η τοποθεσία. Κατά κανόνα, εγκαθίσταται στη μέση της δομής του λουτρού, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των δοκών και των δοκών.

Το πλεονέκτημα των χαλύβδινων και κεραμικών καμινάδων είναι η διαθεσιμότητα πρόσθετων στοιχείων. Επιτρέπουν την τοποθέτηση του κλιβάνου σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του δωματίου, και η παρουσία των εμποδίων επιτρέπουν την κατακόρυφη καμινάδα σχεδιασμό με μια στροφή ή το οριζόντιο τμήμα του μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα εμπόδια που συναντούν.

Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική απόσταση ενός οριζόντιου ή κεκλιμένου τμήματος δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 1 μέτρο. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του μεγέθους, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της καμινάδας. Στο οριζόντιο τμήμα θα συλλεχθούν προϊόντα ατελούς καύσης καυσίμου και η κίνηση του καπνού θα είναι δύσκολη. Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων στροφών δεν είναι μεγαλύτερος από δύο.

Η σύνδεση οριζόντιων και κεκλιμένων τμημάτων παρέχεται λόγω της παρουσίας διαφόρων διαμορφωμένων τμημάτων καμινάδων. Κατά την τοποθέτησή τους, πρέπει πρώτα να επιλύσετε το πρόβλημα του περαιτέρω καθαρισμού της καμινάδας. Το γόνατο είναι ο τόπος όπου συσσωρεύεται η αιθάλη. Εδώ, η έξοδος θεωρείται ότι είναι ένα στοιχείο όπως το tee. Η παρουσία ενός αφαιρούμενου τζαμιού σάς επιτρέπει να καθαρίζετε εύκολα την καμινάδα χωρίς προβλήματα.

Η στεγανότητα των αρθρώσεων των συνδέσμων σωλήνων παρέχει όχι μόνο καλή πρόσφυση, αλλά επίσης εμποδίζει την είσοδο καπνού στο δωμάτιο. Για την ασφαλή και πυρασφαλή διέλευση μέσω της καμινάδας της ξύλινης οροφής και της οροφής, χρησιμοποιούνται ειδικά ακροφύσια. Ένας σωλήνας διακλάδωσης εισάγεται στα σημεία τομής.

Για να τοποθετήσετε έναν ατσάλινο σωλήνα, ο οποίος δεν έχει μικρό βάρος, χρησιμοποιήστε αγκύλες τοίχου. Η τοποθέτηση συνδετήρων πραγματοποιείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από δύο μέτρα το ένα από το άλλο. Στην έξοδο της καπνοδόχου στην οροφή, πρέπει απαραιτήτως να γίνει μια αποκοπή οροφής, η οποία εμποδίζει την είσοδο βροχόπτωσης στο λουτρό.

Η βροχή και το χιόνι στο κανάλι καπνού αποκλείεται με την εγκατάσταση προστατευτικού μύκητα.

Σχεδιασμός και εγκατάσταση καμινάδας


Κατά την εκτέλεση του σχεδιασμού και της εγκατάστασης της καμινάδας ανεξάρτητα είναι απαραίτητο:

1. Απευθυνθείτε προσεκτικά στην επιλογή του τμήματος σωλήνα του καναλιού καπνού. Ένα μικρό μέγεθος δεν θα επιτρέψει την πλήρη αφαίρεση των προϊόντων καύσης του καυσίμου. Μια ευρεία διατομή θα εξασφαλίσει μια γρήγορη διέλευση καπνού, η οποία δεν επιτρέπει τη θέρμανση της αίθουσας σάουνας. Αυτό θα αυξήσει το χρόνο και την κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Το μέγεθος του τμήματος του σωλήνα εξαρτάται από την χωρητικότητα του κλιβάνου. Ο δείκτης του κυμαίνεται από 140 έως 270 mm.

2. Το βέλτιστο σχήμα της καμινάδας είναι στρογγυλό. Μέσω αυτού του καναλιού ο καπνός περνά εύκολα. Είναι λιγότερο φραγμένο και πιο εύκολο στον καθαρισμό.

3. Αν τοποθετήσετε την καμινάδα πιο κοντά στο εσωτερικό τοίχωμα του λουτρού - αυτό θα βελτιώσει τη θερμομόνωση.

4. Το ύψος του καναλιού καπνού αναφέρεται στο διαβατήριο του εξοπλισμού του κλιβάνου. Αλλά αν οι οδηγίες δεν έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και εγκαθιστάτε την κατασκευή μόνοι σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια καμινάδα όχι λιγότερο από 4,5 μ.

5. Η απόσταση από το παγοδρόμιο μέχρι την κεφαλή της καμινάδας πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο.

6. Ο δίαυλος καπνού είναι εφοδιασμένος με αποσβεστήρα για τη ρύθμιση της ώσης.

7. Ως πρόσθετη προστασία των τοίχων και των οροφών στην περιοχή της καπνοδόχου, συνιστάται η χρήση βάμβακα βαμβακιού, φύλλου χαλκού ή άλλων μη εύφλεκτων υλικών.

8. Για να αυξήσετε την πυροπροστασία και να αποφύγετε τη φωτιά στον τόπο όπου η καπνοδόχος περνά μέσα από την οροφή, είναι απαραίτητο να αυξήσετε το πάχος της κατά τουλάχιστον 5 cm με μη εύφλεκτα υλικά.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα σε έναν μπώ από μόνοι σας: βήμα προς βήμα οδηγίες

Η εγκατάσταση της καπνοδόχου μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια.

Στάδιο 1. Προπαρασκευαστική.

Πριν αρχίσετε να εγκαθιστάτε την καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας, πρέπει να προστατεύσετε τα μέρη, περνώντας το κανάλι καπνού μέσω των δαπέδων. Αυτός ο ιστότοπος απαιτεί τη χρήση ειδικού στοιχείου, το οποίο ονομάζεται σωλήνας διέλευσης.

Στάδιο 1. Αρχίζουμε με την προετοιμασία του σωλήνα διακλάδωσης. Τοποθετούμε ένα στρώμα βασάλτου μαλλιού κατά μήκος της εξωτερικής του επιφάνειας.

Βήμα 2. Τότε προχωρούμε στη μόνωση της εσωτερικής επιφάνειας. Ορίζουμε το σημείο εγκατάστασης στην οροφή και, σύμφωνα με τις τυπικές διαστάσεις, ετοιμάζουμε μια ορθογώνια οπή για το μελλοντικό κανάλι καπνού.

Στάδιο 3. Στα σημεία επαφής του σωλήνα με την οροφή, τοποθετήστε ένα πρόσθετο στρώμα μόνωσης και στη συνέχεια τοποθετήστε το σωλήνα διακλάδωσης.

Βήμα 4. Μεταξύ αυτού και του καναλιού καπνού, πρέπει να αφήσετε ένα ελάχιστο κενό για επιπλέον απομάκρυνση θερμότητας.

Στάδιο αριθ. 2. Εργασίες στέγης

Τώρα αρχίζουμε να κόβουμε την οροφή.

Βήμα 5. Αφαιρέστε τις διαστάσεις από την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά, χωρίς να ξεχνάτε, λάβετε υπόψη την κλίση της οροφής.

Στάδιο 6. Από το εσωτερικό της οροφής κόβουμε την απαραίτητη οπή για την καμινάδα.

Βήμα 7. Πάρτε το γαλβανισμένο, με μια προετοιμασμένη τρύπα για το κανάλι καπνού, και να το συνδέσετε στην οροφή.

Στάδιο 3. Εργασίες εγκατάστασης.

Προσφέρουμε να εξετάσουμε τις λειτουργίες εγκατάστασης στο παράδειγμα της συναρμολόγησης του πιο δημοφιλούς συστήματος δύο κυκλωμάτων.

Ένα σημαντικό σημείο! Η καμινάδα συναρμολογείται μόνο από κάτω προς τα πάνω.

Βήμα 8. Ξεκινήστε τη σύνδεση της καμινάδας από τον κλίβανο. Στερεώστε τη μονάδα σάντουιτς με μια ειδική έξοδο φούρνου. Η περιοχή κοντά στο θερμαντήρα δεν είναι μονωμένη, επειδή η θερμοκρασία σε αυτό το μέρος είναι πολύ υψηλή. Δεν εξαρτάται από την ποιότητα του υλικού της καμινάδας, λόγω των μέγιστων συνθηκών θερμοκρασίας, αυτό το τμήμα θα αποτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βήμα 9. Κάθε επόμενη εσωτερική μονάδα εισάγεται στο εσωτερικό του προηγούμενου. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον εξωτερικό σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η νέα μονάδα είναι συνδεδεμένη με το προηγούμενο στενό άκρο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το συμπύκνωμα που σχηματίζεται κατά τη λειτουργία θα ρέει ελεύθερα κάτω από τον σωλήνα, αντί να ρέει μέσα στις αρθρώσεις.

Στάδιο 10. Μετά την εγκατάσταση όλων των στοιχείων της κατασκευής στερεώνουμε τα τσιπ με τους προετοιμασμένους συνδετήρες και σφραγίζουμε όλες τις συνδέσεις με σφιγκτήρες.

Στάδιο 11. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, αφαιρούμε την προστατευτική επίστρωση και εφαρμόζουμε ένα πυρίμαχο στεγανωτικό υλικό που διατηρεί τις ιδιότητές του σε υψηλές θερμοκρασίες. Και λοιπόν, χτίσατε μια καμινάδα στο λουτρό σας εντελώς με τα χέρια σας!

Καθαρισμός της καμινάδας

Το λουτρό είναι χτισμένο, εγκαθίσταται η καμινάδα. Απολαύστε τις απολαύσεις μιας τελετής μπανιέρας. Όπως κάθε συσκευή, το κανάλι καπνού απαιτεί συντήρηση. Στην περίπτωσή μας, αυτός είναι ο καθαρισμός του. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται ένα στρώμα αιθάλης στους τοίχους της καμινάδας, το οποίο επιδεινώνει την ώθηση και μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο μηχανικός καθαρισμός. Για την υλοποίησή του, χρειάζεστε ειδικές ράβδους, κατά προτίμηση αποσυναρμολογούμενους με χειρολαβές, βάρη και μερικές φορές ακόμη και μαχαιροπήρουνα. Αυτή η διαδικασία είναι μάλλον επίπονη και, κυρίως, βρώμικη. Επομένως, πριν καθαρίσετε το κανάλι καπνού, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα στοιχεία από το λουτρό και να καλύψετε τους τοίχους, τις οροφές και τα δάπεδα με μια μεμβράνη από πολυαιθυλένιο.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε την καμινάδα είναι να κάψετε αιθάλη. Για αυτό, είναι απαραίτητο να θερμάνετε τη σόμπα με ξύλο, δημιουργώντας καλό ρεύμα και ισχυρή θερμότητα, για παράδειγμα ασβέστη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καύση της αιθάλης και την απελευθέρωσή της με τη μορφή τέφρας μέσω της καμινάδας.

Πρόσφατα, τα χημικά παρασκευάσματα για τον καθαρισμό των καμινάδων έχουν αποκτήσει δημοτικότητα. Αλλά δεν είναι πλέον ένας τρόπος καθαρισμού, αλλά ένα προληπτικό μέτρο, για να αυξηθεί η χρονική περίοδος μεταξύ καθαρισμού.

Σφάλματα κατά την κατασκευή της καμινάδας

Αξίζει να δοθεί προσοχή σε ορισμένα λάθη που επιτρέπονται κατά την κατασκευή καπνοδόχων από μη επαγγελματίες:

 • Χρήση ακατάλληλων υλικών, όπως αμίαντος και αλουμινίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
 • Οι μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στη διάμετρο της καμινάδας μπορούν να μειώσουν την απόδοση ή να καταστρέψουν τη δομή του λουτρού.
 • Συνδυάζοντας πολλά συστήματα καπνοδόχων σε ένα.

Κάποια πιο τυπικά σφάλματα της κατασκευής καπνοδόχου δίνονται στο βίντεο που παρουσιάζεται.

Μερικές φορές, φαίνεται ότι είναι δυνατό να φτιάξετε μια καμινάδα σε ένα μπάνιο με τα χέρια σας γρήγορα, χωρίς τη συμβουλή κάποιου. Αλλά η κατασκευή μιας καμινάδας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, απαιτώντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες, τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και τη μελέτη των σύγχρονων τεχνικών. Αυτό θα σας εξοικονομήσει από λάθη, και η καμινάδα που χτίστηκε από εσάς στο μπάνιο θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καμινάδα για το μπάνιο: συσκευή και εγκατάσταση

Ο σωστός σχεδιασμός του σωλήνα εξαγωγής καπνού θα βελτιώσει τη λειτουργία του λουτρού. Μια τέτοια συσκευή θα αφαιρέσει τον καπνό εγκαίρως, δεν θα επιτρέψει στον κλίβανο να κρυώσει πολύ γρήγορα. Η σωστή καμινάδα μπορεί να κατασκευαστεί με τα χέρια σας. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά της συσκευής και τη σωστή εγκατάστασή της.

Χαρακτηριστικά

Οι εργασίες σχετικά με τη διάταξη της καμινάδας δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Για παράδειγμα, κάθε κατασκευαστής φούρνου σάουνας συνιστά τη δική του διάμετρο και το ύψος της καμινάδας. Οι τεχνικοί δείκτες απαιτούν μέγιστη συμμόρφωση με ορισμένες απαιτήσεις. Η συσκευή δεν θα λειτουργήσει καλύτερα αν η ώθηση είναι ισχυρότερη από τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Με ένα ισχυρό βύθισμα, τα καυτά αέρια δεν έχουν χρόνο για να θερμάνουν τον κλίβανο, θα διαφύγουν στον αγωγό. Με ανεπαρκή βύθιση, στο φούρνο θα υπάρχει μικρό οξυγόνο. Το δωμάτιο θα είναι καπνιστό, πράγμα που θα οδηγήσει σε μια δυσάρεστη εύρεση ενός ατόμου στο μπάνιο και στη δυνατότητα δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα.

Η ώθηση είναι ένας σημαντικός δείκτης για μια καμινάδα, η οποία αντανακλά την κίνηση του καπνού μέσα στη δομή.

Ο αέρας στην καμινάδα κινείται από κάτω προς τα πάνω. Για να ελέγξετε την ορθότητα της κατεύθυνσης κίνησης, χρησιμοποιήστε ένα κερί ή ένα φωτισμένο φύλλο χαρτιού, το οποίο πρέπει να φέρετε στο φούρνο. Η φωτιά πρέπει να τραβηχτεί μέσα. Εάν ο καπναγωγός δεν είναι σωστά τοποθετημένος, συμβαίνει συχνά η αντίστροφη ώθηση. Η κύρια συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η δυσάρεστη μυρωδιά καπνού και καπνών μέσα στις εγκαταστάσεις. Ο καπνός και η καύση επηρεάζουν άσχημα την υγεία των ανθρώπων, καλύπτοντας τους τοίχους, την οροφή και τα έπιπλα του δωματίου.

Η ιδανική καμινάδα πρέπει να είναι αυστηρά οριζόντια. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε δυνατή η κατασκευή μιας τέτοιας δομής. Αν η καμινάδα απαιτεί αλλαγή κατεύθυνσης, χρησιμοποιείται το λεγόμενο γόνατο. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία συσκευών που διαφέρουν στην αναλογία γωνιών και στροφών. Η παρουσία των γόνατων στην καμινάδα περιπλέκει τον καθαρισμό του. Συνεπώς, συνιστάται να χρησιμοποιείται αυτή η επιλογή κατά το σχεδιασμό μιας οριζόντιας δομής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της καπνοδόχου της σάουνας είναι η δυνατότητα εγκατάστασης της δομής μέσα και έξω από το κτίριο. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Πιστεύεται ότι η εξωτερική καμινάδα είναι λιγότερο εύφλεκτη σε σύγκριση με την εσωτερική δομή. Είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε, να διορθώσετε και να εκτελέσετε μετέπειτα καθαριστικά. Το κύριο μειονέκτημα της εξωτερικής καμινάδας είναι μεγάλες απώλειες θερμότητας.

Αν η καμινάδα είναι εσωτερική, αποκλείεται αυτόματα η έννοια της απώλειας θερμότητας. Ωστόσο, η εγκατάσταση αυτού του σχεδιασμού είναι πιο περίπλοκη. Επιπλέον, αυτό το σχέδιο δεν είναι εντελώς πυρίμαχο. Λιγότερα ελαττώματα στην εξωτερική και την εσωτερική καμινάδα θα είναι αν χρησιμοποιείτε σύγχρονα υλικά στην εργασία σας. Χαρακτηριστικά των χρησιμοποιημένων πρώτων υλών και στοιχείων θα πρέπει να αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά ενός λουτρού. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η θερμοκρασία στο δωμάτιο, τα υγειονομικά πρότυπα, η δομή του ίδιου του λουτρού (κατά προτίμηση η παρουσία ξύλινων υλικών).

Παραλλαγές σχεδίων καμινάδας επιλέγονται ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του λουτρού. Όλα τα στοιχεία της συσκευής μπορούν να αγοραστούν έτοιμα ή κατασκευασμένα ανεξάρτητα. Μέχρι πρόσφατα, το κύριο υλικό του σωλήνα καπνού ήταν τούβλο. Έχει τέλεια χαρακτηριστικά, αντοχή, πυρασφάλεια.

Η κατασκευή ενός σωλήνα από τούβλα απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Δεν είναι κατάλληλο για κάθε μπάνιο. Χωρίς την έλλειψη πρακτικής εμπειρίας στην τοποθέτηση ενός σωλήνα από τούβλα, η σωστή καμινάδα δύσκολα μπορεί να κατασκευαστεί. Η δομή του τούβλου έχει χαρακτηριστικές τραχίες περιοχές, οι οποίες προκαλούν εναπόθεση αιθάλης στην καμινάδα, γεγονός που οδηγεί σε ταχεία απόφραξη της δομής. Επιπλέον, οι εναποθέσεις αιθάλης μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση σπινθήρων κατά τη διάρκεια της θέρμανσης της σόμπας, η οποία δεν είναι ασφαλής.

Οι σύγχρονοι δάσκαλοι επιλέγουν συχνά μια καμινάδα ανοξείδωτου χάλυβα για σόμπα σάουνας. Το κύριο πλεονέκτημα μιας τέτοιας συσκευής είναι μια γρήγορη εγκατάσταση. Επιπλέον, οι καμινάδες από μέταλλο είναι απαλλαγμένες από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην κατασκευή φούρνου από τούβλα. Οι καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι συχνά κατασκευές σάντουιτς. Ένα ευθεία λουτρό καπνοδόχου σιδήρου εγκαθίσταται εύκολα με τα χέρια σας.

Το εσωτερικό μέρος του αγωγού χάλυβα έχει μια λεία επιφάνεια. Τα άκρα που λείπουν και η τραχύτητα συμβάλλουν στην καλύτερη απομάκρυνση του καπνού από τον κλίβανο. Αλλά με αλλαγή θερμοκρασίας στο χαλύβδινο σωλήνα, εμφανίζεται συμπύκνωση. Με ένα θερμομονωμένο σωλήνα, αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει. Αυτό το φαινόμενο αξίζει να θυμηθείτε ρυθμίζοντας τη ρύθμιση της κατασκευής με τα χέρια σας.

Ένας άλλος τύπος καμινάδας για τις σόμπες σάουνας είναι κεραμικό. Αυτό το σχέδιο είναι ανθεκτικό στη φωτιά, αξιοπιστία. Οι σύγχρονοι κεραμικοί σωλήνες είναι κατάλληλοι για λέβητες στερεών καυσίμων, καθώς και συσκευές που λειτουργούν με υγρά καύσιμα.

Οι κύριες διαφορές αυτών των δομών από άλλους τύπους:

 • Παγκόσμιο σύστημα (δυνατότητα επιλογής διαφόρων διαμέτρων).
 • εύκολη επεξεργασία της καπνοδόχου ακόμη και με την πλευρική δίοδο.
 • νερό και ατμός (διαθεσιμότητα για σόμπες με σόμπα)?
 • μηχανική αντοχή.

Ποικιλίες κεραμικών, μεταλλικών μοντέλων και προϊόντων από τούβλα συνεπάγονται την υποχρεωτική παρουσία στη δομή της βάσης, την ικανότητα συσσώρευσης συμπυκνωμάτων, το τσάι για καθαρισμό και επιθεώρηση.

Οι βάσεις για κάθε καμινάδα πρέπει να είναι απολύτως επίπεδες και αυστηρά οριζόντια.

Παραλλαγές κατασκευής δομών

Οι παραλλαγές της διάταξης απαιτούν υπολογισμούς, όπου λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα εισερχόμενου αέρα που εξασφαλίζει την καύση καυσίμου. Υπάρχουν πολύπλοκες και απλοποιημένες μέθοδοι υπολογισμού.

Για τον πρώτο υπολογισμό χρειάζονται τα βέλτιστα χαρακτηριστικά της καμινάδας ενός λουτρού:

 • τη θερμοκρασία των αερίων στην έξοδο του σωλήνα +120,
 • η ελάχιστη ταχύτητα κίνησης είναι περίπου 2 m / s.
 • το συνιστώμενο μήκος είναι 5 μέτρα.
 • Εύφλεκτο καύσιμο σε μία τοποθέτηση στον κλίβανο - 10 kg / h.

Για τον υπολογισμό της διαμέτρου της καμινάδας υπάρχει ένας τύπος: D = √ (24xVr / 3,14x2)

Εδώ D είναι η διάμετρος του σωλήνα, και Vr είναι η ποσότητα του αέρα.

Η γεωμετρία του τμήματος μπορεί να συμμετέχει στον υπολογισμό του ύψους της καμινάδας. Για αυτόν τον υπολογισμό υπάρχει ένα γράφημα. Στο γραφικό υπολογισμό, η περιοχή καύσης και η περιοχή του σωλήνα εμπλέκονται. Η πρώτη τιμή πρέπει να χωριστεί στο δεύτερο και το ποσοστό.

Με διατομή 10%, το ελάχιστο ύψος της καμινάδας είναι:

 • 7 μ. - με στρογγυλό σωλήνα.
 • 9 μέτρα - με τετράγωνο σωλήνα.
 • 11 μ. - με ορθογώνιο σωλήνα.

Όλες οι τιμές ισχύουν για την κατασκευή μιας άμεσης καμινάδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καμινάδες απαιτούν περιστροφικές δομές που μειώνουν την πρόσφυση. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τον υπολογισμό της καπνοδόχου με καμπυλώσεις, η προκύπτουσα διάμετρος μπορεί να αυξηθεί ελαφρά. Αν η σόμπα για μπάνιο αγοράσει, το στάδιο με τον υπολογισμό της διαμέτρου της καμινάδας μπορεί να παραλειφθεί εντελώς. Όλες οι απαραίτητες παράμετροι για τις καμινάδες συνήθως υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή στις οδηγίες για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Οι εσωτερικές τιμές του σωλήνα υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη της σόμπας. Ο τυποποιημένος σωλήνας είναι 150-200 mm. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ένα αυξημένο μέγεθος της δομής, η θερμότητα στο φούρνο δεν θα καθυστερήσει. Αν η διατομή είναι μικρή, δεν θα υπάρξει σωστή ώθηση. Κατά την κατασκευή μιας προκατασκευασμένης δομής, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διάμετρος των τμημάτων του σωλήνα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από εκείνη του τμήματος εξόδου της σόμπας.

Η ακριβής τιμή του ύψους του σωλήνα είναι αλληλένδετη με τη θέση της κατασκευής στην οροφή. Εάν ο σωλήνας ήταν στη μέση της ράμπας, ο σχεδιασμός πρέπει να ανυψωθεί πάνω από την κορυφογραμμή σε ύψος μισού μέτρου. Αυτή η παράμετρος σχετίζεται στενά με τη θέση του κλιβάνου μέσα. Εάν δεν υπάρχει ένας φούρνος στο λουτρό, καθένα από αυτά πρέπει να είναι εξοπλισμένο με δικό του σύστημα καπνοδόχου. Διαφορετικά, η κανονική δύναμη έλξης δεν θα επιτευχθεί.

Οι ειδικοί συστήνουν να εξοπλίσουν το σύστημα σε ακραίες περιπτώσεις. Για αυτό, υπάρχουν ειδικές παράμετροι που απαιτούν μέγιστη συμμόρφωση.

Για να διατηρήσετε τη θερμότητα στην καμινάδα ατμού να τοποθετηθεί πιο κοντά στον εσωτερικό τοίχο. Εδώ η πρόσφυση θα είναι πιο αποτελεσματική. Ελλείψει μιας τέτοιας ευκαιρίας, οι τοίχοι πρέπει να είναι υγιείς και λεπτομερείς. Με τους λεπτούς τοίχους, τα θερμαντικά λουτρά μέσα δεν μπορούν να περιμένουν.

Στοιχεία του συστήματος καπνοδόχου

Τα κανονικά κιτ περιλαμβάνουν:

 • σωλήνες ή πλαίσια κυλινδρικού σχήματος.
 • προσαρμογείς ·
 • tees;
 • στοιχεία στερέωσης (βραχίονες και σφιγκτήρες).
 • σωλήνες διακλάδωσης ·
 • τελικά στοιχεία διαφόρων σχημάτων.
 • αποστράγγισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύουν πρόσθετα εξαρτήματα. Κατά τη συναρμολόγηση κάθε καμινάδας, είναι σημαντικό να τηρείτε τους κανονισμούς κατασκευής και τις απαιτήσεις πυρασφάλειας. Όλα τα εξαρτήματα του σωλήνα που έρχονται σε επαφή με τη φλόγα ή τα καυσαέρια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φύλλο χάλυβα με πυρίμαχα χαρακτηριστικά. Ισοδύναμα παρόμοια υλικά είναι αποδεκτά.

Στα εργοστάσια, τα στοιχεία της δομής της καμινάδας χωρίζονται σε δύο ομάδες. Το πρώτο από αυτά περιλαμβάνει διπλούς σωλήνες, πάνελ σάντουιτς. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν εξωτερικό και εσωτερικό σωλήνα με διαφορετικές διαμέτρους. Μεταξύ τους είναι μονωμένοι με θερμομόνωση με μη καύσιμα χαρακτηριστικά. Ένας τέτοιος σχεδιασμός παρέχει γρήγορη και καλύτερη θέρμανση. Αυτό επηρεάζει την άνοδο της θερμοκρασίας βραχυπρόθεσμα πάνω από το σημείο δρόσου, γεγονός που καθιστά την ποσότητα του συμπυκνώματος μικρότερη, γεγονός που συχνά προκαλεί διάβρωση.

Στοιχεία της πρώτης ομάδας χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καναλιών αερισμού και καπνού, τα οποία διέρχονται από μη θερμαινόμενα μέρη του λουτρού (για παράδειγμα, από τη σοφίτα). Ο σχεδιασμός αυτός ισχύει για την εξωτερική διάταξη της καμινάδας. Οι επιφάνειες δεύτερης τάξης, οι οποίες δεν έρχονται σε επαφή με φλόγες και αέρια, επιτρέπονται από γαλβανισμένη βάση ή ανοξείδωτο χάλυβα. Η δεύτερη ομάδα στοιχείων καπνοδόχου είναι συνήθως μονοκυκλική, έχει διάμετρο 80 έως 400 mm.

Συνήθως ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι επιτρεπτός για τη συσκευή καμινάδων χωρίς τη μόνωση. Έχει μια ομαλή στην επιφάνεια αφής.

Τα ειδικά στοιχεία σας επιτρέπουν να συλλέγετε απεριόριστο ύψος, τόπο και μέθοδο εγκατάστασης της δομής, περιλαμβάνουν:

 • υποστηρίγματα τοίχου?
 • τοποθεσίες εγκατάστασης.
 • πύλες.
 • στροφές ·
 • τηλεσκοπικές αγκύλες.
 • σφιγκτήρες, διακόπτες σπινθήρων, εναλλάκτες θερμότητας.

Κατά την εγκατάσταση, οι διπλοί σωλήνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αρχικό στοιχείο σχεδιασμού.

Το αρχικό τμήμα που είναι εγκατεστημένο στην έξοδο της σόμπας πρέπει να είναι ένας μόνο σωλήνας με επιτρεπόμενο μήκος έως ένα μέτρο και πάχος μεταλλικού 1,0 mm. Μια εξαίρεση μπορεί να είναι μια σόμπα με χωρητικότητα κάτω από το νερό. Για να μεταβείτε από ένα είδος στοιχείου σε άλλο, ξεκινήστε το σάντουιτς.

Πώς να εγκαταστήσετε;

Για την κατασκευή της καμινάδας με τα χέρια τους, το ιδανικό υλικό είναι ένας μεταλλικός σωλήνας. Μειώνουν το κόστος κατασκευής, καθώς και το κόστος εργασίας. Η εγκατάσταση της καμινάδας αρχίζει ήδη να εγκαθίσταται στη σόμπα σάουνας. Πριν από την πρώτη φυλή, είναι εγκατεστημένος ένας συμβατικός σωλήνας σιδήρου. Η σωστή στερέωση θα παρέχει ειδικά σχέδια με χαρακτηριστικά πυρίμαχων υλικών.

Το τμήμα εκκίνησης συνδέεται με τον σωλήνα διακλάδωσης του κλιβάνου. Εγκαταστήστε αμέσως μια βαλβίδα πύλης - ένα μπουλόνι που σας επιτρέπει να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε την πρόσφυση. Στη συνέχεια γίνεται ένα άνοιγμα στην οροφή, η οποία μπορεί να είναι τετράγωνη. Στη συνέχεια, ένα μεταλλικό κιβώτιο συναρμολογείται με μια διαμπερή οπή που αντιστοιχεί στο μέγεθος της δομής. Μέσα από αυτό, η καμινάδα θα οδηγηθεί στη σοφίτα. Το ύψος του κιβωτίου πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα υλικά του φινιρίσματος της οροφής.

Το κουτί είναι σταθερά στερεωμένο στην οροφή. Ο ελεύθερος χώρος του κουτιού είναι γεμάτος με ορυκτοβάμβακα ή αργίλιο. Στη σοφίτα, η δομή είναι κλειστή με ένα καπάκι με μια οπή για το σωλήνα. Στο σημείο διέλευσης της καμινάδας στερεώστε ένα φύλλο από ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό. Ο ανώτερος σωλήνας προστατεύεται με φύλλα από ορυκτό μαλλί ή αμίαντο. Ως θερμομόνωση χρησιμοποιείται ειδική αδιάβροχη μανσέτα. Τα κενά μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με στεγανωτικό.

Ακόμα χαμηλότερο κόστος εργασίας απαιτεί την εγκατάσταση εξωτερικής μεταλλικής καμινάδας. Η συσκευή υποθέτει ότι υπάρχει κατάλληλη τρύπα στον τοίχο (όχι στην οροφή). Για να γυρίσετε το σωλήνα από το φούρνο, πάρτε ένα ειδικό γόνατο. Οι βρύσες είναι διαφορετικές, επιλέξτε τη σωστή επιλογή για τον εαυτό σας.

Η ανάσυρση εγκαθίσταται στον σωλήνα διακλάδωσης της σόμπας. Στη συνέχεια, από έξω, βάλτε το μπλουζάκι. Από αυτό, η καπνοδόχος τραβιέται προς τα πάνω κατά μήκος του τοίχου, εάν είναι απαραίτητο προς τα κάτω. Ως μόνωση τοίχου χρησιμοποιείτε σωστά ένα παρόμοιο μεταλλικό κουτί γεμάτο με μη εύφλεκτο χύμα υλικό.

Εκτός του κτιρίου, η καπνοδόχος πρέπει να είναι σταθερή καθ 'όλο το μήκος. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ειδικά κατόχους. Μπορούν να κατασκευαστούν από αυτοσχέδιες μη εύφλεκτες ουσίες.

Όταν εξοπλίζετε μια εξωτερική δομή, είναι σημαντικό να υψώνεται πάνω από την κορυφογραμμή κατά 50-60 cm: αυτή η εγκατάσταση θα εγγυάται καλή πρόσφυση. Για την προστασία της καπνοδόχου από μικρά συντρίμμια και βροχή, τοποθετείται μια ειδική ομπρέλα στην κορυφή.

Καμινάδες τούβλων μπορεί να είναι αυτόχθονες ή nasadnye. Η καλύτερη επιλογή για φούρνους μπάνιου είναι αυτόχθονες. Εάν ο φούρνος είναι κατασκευασμένος από τούβλα, τότε κατασκευάστε μια δομή του ίδιου υλικού. Εάν ο κλίβανος είναι κατασκευασμένος από μέταλλο, μια καμινάδα τούβλο είναι συνδεδεμένη με το σωλήνα διακλάδωσης με ένα ειδικό σωλήνα.

Η καμινάδα από τούβλα είναι διατεταγμένη υπό μορφή τετραγωνικής στήλης, η οποία είναι εφοδιασμένη με καλά διαμορφωμένο τμήμα. Το μέγεθος του τμήματος σχετίζεται με τη χωρητικότητα της σόμπας σόμπας, μπορεί να είναι μισό τούβλο, τούβλο ή δύο τούβλα. Η βάση για την κατασκευή τούβλων είναι η ίδρυση του ιδίου πάχους με φούρνο λουτρού, συνθέτοντας με αυτό ένα ενιαίο σύνολο. Ο σωλήνας ανυψώνεται στο επιθυμητό ύψος, όπου έχει τοποθετηθεί μια βαλβίδα.

Αμέσως σημειώστε τον τόπο κατασκευής στην οροφή και στην οροφή. Για να διατηρήσετε αυστηρές κατακόρυφες, χρησιμοποιήστε το επίπεδο. Ξεκινήστε να εργάζεστε με την τοιχοποιία του εργοστασίου, για την οποία υπάρχει ήδη ένα σημείο στη σόμπα. Κάνουν ακριβώς τα περάσματα των σειρών τούβλων: κάθε ανομοιομορφία θα επιδεινώσει την ποιότητα της πρόσφυσης. Ελέγξτε τη θέση κάθε σειράς. Για τον έλεγχο ενός τεντωμένου σπειρώματος μεταξύ της γωνίας της αρχικής σειράς και της γωνίας της οπής στην οροφή.

Για να προστατέψετε την οροφή από την ανάφλεξη, τοποθετήστε το raspushku. Η αναδίπλωση είναι η επέκταση των εξωτερικών τοίχων του σωλήνα, η οποία εξασφαλίζει επίσης τη σταθερότητα της δομής. Η ευρύτερη περιοχή των τσαμπιών πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του υλικού οροφής. Αφού ολοκληρωθεί η στοίβαξη, η καμινάδα στερεώνεται με σανίδες. Περαιτέρω, ο τράχηλος στενεύεται, ο σωλήνας ευθυγραμμίζεται με την αρχική τιμή.

Η εξωτερική περίμετρος της καπνοδόχου τοποθετείται πριν την εμφάνιση του υλικού κατασκευής στέγης. Στην κορυφή της κατασκευής μιας δομής που θα χρησιμεύσει για την αποστράγγιση του βρόχινου νερού. Έχει ένα διευρυμένο μέγεθος περίπου ενός τετάρτου του τούβλου. Τοποθετήστε το σχέδιο σε μια παρόμοια αρχή με το φούσκωμα. Το ύψος του είναι διασυνδεδεμένο με τη γωνία της οροφής.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η σημαντική απόχρωση: η αρχή της κατασκευής πρέπει να βρίσκεται από το κάτω μέρος της οροφής και να προεξέχει πάνω από την κορυφή σε αρκετές σειρές.

Στη συνέχεια βάλτε το λαιμό της καμινάδας. Στην κορυφή του σχεδίου, μπορεί να εγκατασταθεί μια μεταλλική κουκούλα. Οι αρμοί της καμινάδας τούβλου και της κατασκευής στέγης είναι σημαντικές για τη σφράγιση προσεκτικά. Επιλέξτε τις μεθόδους εργασίας και πρόσθετα στοιχεία, ανάλογα με τον τύπο του υλικού κατασκευής σκεπής. Οι μέθοδοι αυτής της εργασίας είναι διαφορετικές, οι αποφάσεις για τη χρήση μιας ή άλλης μεθόδου λαμβάνονται στο σημείο εγκατάστασης του σωλήνα.

Είναι δύσκολο να εγκαταστήσετε σωστά μια καμινάδα τούβλο με τα χέρια σας. Επιπλέον, ο σχεδιασμός είναι δαπανηρός. Επομένως, δεν πρέπει να ξεκινήσετε την τοιχοποιία εάν έχετε δει ένα τούβλο και μια σπάτουλα μόνο σε βίντεο. Τα σύγχρονα υλικά επιτρέπουν την κατασκευή πιο απλών και αποτελεσματικών σχεδίων σωλήνων για μπάνιο.

Σάντουιτς καμινάδων στο μπάνιο - σχέδιο και τοποθέτηση από τα χέρια

Το σάντουιτς καμινάδων είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την αφαίρεση καπνού από καύση καυσίμων σε φούρνους σάουνας ξύλου. Προς το παρόν υπάρχουν πολλές σχεδιαστικές λύσεις για συσκευές καμινάδας σε ξύλινα κτίρια. Και στο λουτρό με την κύρια αίθουσα - μια θερμότητα, αυτό ισχύει στην πρώτη θέση.

Αυτό το άρθρο θα παρουσιάσει ένα σύστημα εξαγωγής καπνού χρησιμοποιώντας καπνοδόχους (σάντουιτς) διπλού τοιχώματος από ανοξείδωτο χάλυβα. Επιπλέον, με βάση τα υποβληθέντα σχέδια θα ενημερωθούν για τις σημαντικές αποχρώσεις και την τεχνολογία εγκατάστασης της καμινάδας με τα δικά τους χέρια με μια περιγραφή των κοινών λαθών.

Περιεχόμενα

Που είναι καλύτερα, γαλβανισμένες ή ανοξείδωτες καμινάδες

Παραδοσιακά, το κύριο υλικό για τον εξοπλισμό της καμινάδας είναι πυρίμαχο τούβλο. Προς το παρόν, τέτοιες καμινάδες εκλύουν προϊόντα καύσης από το ξύλο θερμάστρα κουζίνας δεν έχουν χάσει τη συνάφεια και, πιθανότατα, όταν χάσουν. Μετά από όλα, συμβαίνει συχνά ότι ο ιδιοκτήτης ενός ρωσικού λουτρού θέλει μόνο μια τούβλο τούβλα, και μαζί της μια καμινάδα τούβλο.

Αλλά η σύγχρονη βιομηχανία προσφέρει επίσης εναλλακτικές καπνοδόχους διπλού τοίχου-σάντουιτς από ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο χάλυβα. Από την άποψη αυτή, τίθεται το ερώτημα ποιο από τα καλύτερα να το κάνουμε.

Παράξενη, φαίνεται ότι είναι η ερώτηση. Μετά από όλα, ο καθένας γνωρίζει ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα έναντι του συνήθους χάλυβα, συμπεριλαμβανομένου του γαλβανισμένου χάλυβα. Αυτό και οι υψηλές ιδιότητες για να αντισταθεί στη διάβρωση, και υψηλή θερμοκρασία, και εμφάνιση, η οποία είναι πολύ σημαντική κατά την οργάνωση του εσωτερικού του λουτρού.

Αν και η γαλβανισμένη επίστρωση επιτρέπει την παράταση της διάρκειας ζωής της χαλύβδινης καμινάδας, αλλά όχι στο βαθμό που έχει ανοξείδωτους σωλήνες. Οποιαδήποτε μηχανική βλάβη (γρατσουνιές, τσιμπήματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα επηρεάσει δυσμενώς την ανθεκτικότητα της ίδιας της γαλβανισμένης καμινάδας. Οι κατεστραμμένες θέσεις θα γίνουν πηγή διάβρωσης, φέρνοντας τελικά ολόκληρο το σωλήνα σε πλήρη ελάττωση. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη φωτιά του μπάνιου.

Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα των ανοξείδωτων καπνοδόχων και εξαρτημάτων - αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή τους σε σύγκριση με γαλβανισμένο χάλυβα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο Novosibirsk φυτό «Sibenergoterm» μετρητή τιμής θερμομονωμένο διάμετρος σωλήνα σάντουιτς 115x175 mm (πάχος της μόνωσης των 30 mm) από ανοξείδωτο χάλυβα είναι 1500 ρούβλια, και γαλβανισμένο χάλυβα - 1000 ρούβλια.

Τα ίδια προϊόντα της επιχείρησης Voronezh "Ferrum" μπορούν να αγοραστούν στις τιμές που εμφανίζονται σε αυτήν την εικόνα:

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια διαφορά τιμής. Αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό να αρνείται τη διάταξη της καμινάδας από ανοξείδωτο χάλυβα. Και λαμβάνοντας υπόψη επίσης τις εξαιρετικές ιδιότητες απόδοσης προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα, θα πρέπει να δώσετε προτίμηση είναι αυτή.

Για να μειώσετε κάπως το κόστος, μπορείτε να φτιάξετε μια συνδυασμένη καμινάδα. Δεδομένου ότι στο δωμάτιο ατμού, με «ακραίες συνθήκες» και υψηλές απαιτήσεις σχετικά με την πυρασφάλεια και να του δώσει ένα σεβαστό μορφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανοξείδωτος αρθρωτά στοιχεία, όπως στη σοφίτα ή εξωτερικού λουτρού γαλβανισμένο χάλυβα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, μπορεί να είναι δύσκολο να συνδυάσετε δομοστοιχεία από διάφορα υλικά. Επομένως, κατά την αγορά, πρέπει πάντα να ελέγχετε τη δυνατότητα συναρμολόγησης. Μια πρόσθετη εγγύηση συναρμολόγησης θα παρέχεται με την αγορά προϊόντων από έναν μόνο κατασκευαστή.

Οι βασικές απαιτήσεις για την καμινάδα στο λουτρό

 1. Η τομή του σωλήνα εξαγωγής καπνού δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την περιοχή διατομής του σωλήνα διακλάδωσης στον κλίβανο.
 2. Το βέλτιστο μήκος της καμινάδας είναι 5 μέτρα, ξεκινώντας από την σχάρα ξύλινη σόμπα και τελειώνει με το κεφάλι.
 3. Ο σωλήνας συλλογής πρέπει να είναι κάθετος και χωρίς προεξοχές. Μια απόκλιση από την κατακόρυφη γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 ° επιτρέπεται με οριζόντια μετατόπιση που δεν υπερβαίνει το ένα μέτρο.
 4. Το συνιστώμενο ύψος της ανύψωσης πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης πρέπει να αντιστοιχεί στις ακόλουθες παραμέτρους:
  • Σημείωση:: αν το ύψος της καπνοδόχου από το επίπεδο της οροφής μέχρι το κεφάλι (εκτροπέας) είναι μεγαλύτερο από 1,2-1,5 μέτρα, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε τεντώματα με ειδικά κλιπ πρέσσας.
 5. Για στέγες των εύφλεκτων υλικών (άσφαλτος, ξύλινα κεραμίδια και τα συναφή) στο τέλος της καμινάδας πρέπει να εγκατασταθεί με διάφραγμα-mesh από ανοξείδωτο φλογοπαγίδα με κύτταρα όχι περισσότερο 5x5 mm.
 6. Οι θέσεις διέλευσης της καπνοδόχου ενός σάντουιτς μέσω ενδοδαπέδιας ή σοφίτας δαπέδων και επίσης μέσω της οροφής πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες απαιτήσεις:
  • με κοπή της διέλευσης με θερμομονωτικά υλικά - απόσταση από την εξωτερική καμινάδα έως ξύλινο δάπεδο ή η οροφή πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 mm.
  • χωρίς να κόβετε τη δίοδο με θερμομονωτικά υλικά - τουλάχιστον 500 mm.
 7. Το οριζόντιο κανάλι καπνού από την έξοδο του κλιβάνου δεν πρέπει να έχει μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο.
 8. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση με τις μονάδες καπνού στα επίπεδα αλληλεπικάλυψης και στέγης. Οι αρθρώσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες στον οπτικό έλεγχο. Για παράδειγμα, κατά τη διέλευση ενός σωλήνα από το ανώτατο όριο σε μια θερμά, το κατώτερο τμήμα του θα πρέπει να βρίσκεται στο ατμόλουτρο και το ανώτερο - στη σοφίτα ή στο σοφίτα.
 9. Η σοφίτα δεν επιτρέπει την εγκατάσταση καθαριστικών, οριζόντιων στροφών και άλλων παρόμοιων στοιχείων. Από τη σοφίτα, η καπνοδόχος πρέπει να κατευθύνεται απευθείας στην οροφή.
 10. Μην αγγίζετε τους σωλήνες καπνού με άλλα βοηθητικά προγράμματα: ηλεκτρικές καλωδιώσεις, αερισμό, νερό, αποχέτευση και σωληνώσεις αερίου.
 11. Απαγορεύεται η χρήση ενός σωλήνα σάντουιτς ως η πρώτη μονάδα για σύνδεση με τη σόμπα του θερμαντήρα σόμπα. Η άμεση σύνδεση της καμινάδας και του κλιβάνου πρέπει να γίνεται με σωλήνα ενός τοίχου ή απευθείας με δεξαμενή θέρμανσης, εφόσον παρέχεται από το κύκλωμα καπνοδόχου.
 12. Για να εξασφαλιστεί η σωστή πυρασφάλεια, η καμινάδα πρέπει να επιθεωρείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι διαπιστωθείσες αδυναμίες θα πρέπει να διορθωθούν αμέσως. Ο δείκτης δυσλειτουργίας της καμινάδας μπορεί να είναι η παρουσία αιθάλης και αιθάλης στις ραφές και στις συνδέσεις των δομοστοιχείων καπνού.

Συνήθως, η αντιμετώπιση προβλημάτων μειώνεται στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων καμινάδας ή στην πρόσθετη επεξεργασία τους με ανθεκτικό στη θερμότητα στεγανωτικό, π.χ. "Penosil Sealant +1500" ή "Pentelast-1130".

Σημείωση: οι παραπάνω απαιτήσεις δίδονται βάσει κανόνων και κανόνων SNiP 41-01-2003.

Σάντουιτς καμινάδας στο μπάνιο με τα χέρια τους - διάγραμμα συναρμολόγησης και συστάσεις

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο σημαντικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση μιας καμινάδας από μια σόμπα καύσης ξύλου. Αυτά είναι τα προπαρασκευαστικά έργα, οι τρόποι και η σειρά της συναρμολόγησης, καθώς και η διέλευση από το ξύλινο ταβάνι μεταξύ της θερμικής και της αττικής επιφάνειας και μέσα από την οροφή του λουτρού.

Τρόποι σύνδεσης των αρθρωτών στοιχείων στην καμινάδα

Η εγκατάσταση μιας καμινάδας από χαλύβδινους σωλήνες γίνεται με δύο τρόπους: "με συμπύκνωση" ή "με καπνό".

Η πρώτη μέθοδος (συγκρότημα "συμπυκνωμάτων") έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει το συμπύκνωμα που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της διαφοράς θερμοκρασίας εκτός και εντός του σωλήνα να ρέει ελεύθερα κάτω από τον αγωγό. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνωση, που βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ των δύο σωλήνων του σάντουιτς, παραμένει αξιόπιστα προστατευμένη από την υγρασία.

Η δεύτερη μέθοδος (συναρμολόγηση «τον καπνό») χρησιμοποιείται όταν είναι αναγκαίο να προβλεφθεί 100 τοις εκατό εγγύηση χάνει άκαυστων αερίων εντός του λουτρού ατμού ή άλλες εγκαταστάσεις μέσα από τα κενά στην άρθρωση μεταξύ γειτονικών εσωτερικών σωλήνων.

Η εικόνα στα αριστερά δείχνει τον τρόπο σύνδεσης των καπνοδόχων "με συμπύκνωμα". Σε αυτή την περίπτωση, ο εσωτερικός σωλήνας του άνω σάντουιτς εισάγεται στην υποδοχή του σάντουιτς πυθμένα. Όπως μπορεί να φανεί από το σχήμα, η σχηματισμένη υγρασία δεν μπορεί να εισέλθει στην καμινάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Αλλά ο καπνός, βρίσκοντας το παραμικρό χάσμα, μπορεί να μπει στη ζώνη του ατόμου.

Η εικόνα στα δεξιά δείχνει τη μέθοδο σύνδεσης "με καπνό", στην οποία ο εσωτερικός σωλήνας του κάτω σάντουιτς εισέρχεται στην υποδοχή του εσωτερικού σωλήνα της άνω μονάδας. Ο καπνός, ανεβαίνοντας τον σωλήνα, δεν συναντά αντοχή, περνά ελεύθερα από τη διασταύρωση και κάτω από την επίδραση της έλξης αφαιρείται από το λουτρό έξω. Ωστόσο, το συμπύκνωμα, εάν η στεγανοποίηση των αρθρώσεων γίνεται απρόσεκτα, μπορεί να εισέλθει μέσα στο σάντουιτς. Αυτή η κατάσταση θα παραβιάσει σημαντικά τις προστατευτικές ιδιότητες της θέρμανσης και θα επιταχύνει την αποτυχία ολόκληρου του σάντουιτς.

Ποιος είναι ο τρόπος επιλογής; Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να βλάψει την υγεία μας, και το συμπύκνωμα - μόνο την ανθεκτικότητα της καμινάδας. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, εξαρτάται από εμάς! Σε κάθε περίπτωση, η στεγανοποίηση των αρμών και των ρωγμών πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν γίνει αυτό, τότε προτιμάται η μέθοδος σύνδεσης "συμπυκνωμάτων", καθώς η υγεία μας δεν θα επηρεαστεί και η καπνοδόχος θα εξυπηρετεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σειρά συναρμολόγησης του κάθετου σάντουιτς καμινάδας

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Πριν από την έναρξη της εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε όλα τα στοιχεία: σωληνώσεις, προσαρμογείς, στροφές κλπ. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη, να αφαιρέσετε όλα τα αυτοκόλλητα και τις ετικέτες και, εάν είναι απαραίτητο, να σκουπίσετε τα κουρέλια με λεκέδες λαδιού και λίπους.

Το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι ο προσδιορισμός και η σήμανση του κατακόρυφου άξονα της καμινάδας, ξεκινώντας από την έξοδο του κλιβάνου λουτρού και τελειώνοντας με το πέρασμα διαμέσου της οροφής. Η θέση αυτού του άξονα πρέπει να εξασφαλίζει τη δημιουργία ανοιγμάτων τόσο στην οροφή όσο και στην οροφή, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες διαστάσεις για τη θερμομόνωση τους. Ταυτόχρονα, οι ξύλινες δοκίδες και δοκάρια δεν πρέπει να διέρχονται από το επίπεδο κοπής. Για να αποκλείσουμε μια τέτοια δυνατότητα, πρέπει να τα έχουμε ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού ή της κατασκευής, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της θερμάστρας ξύλου.

Η σειρά κατασκευής ενός σάντουιτς καμινάδας

Ξεκινήστε αμέσως τη συναρμολόγηση από την υποδοχή του κλιβάνου προς τα πάνω. Πρώτα απ 'όλα, το πρώτο συνδετικό στοιχείο της καμινάδας πρέπει να υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η τοποθέτηση του πρώτου σωλήνα σάντουιτς με τον επόμενο σωλήνα να είναι πάνω από το επίπεδο κοπής οροφής. Η ιδανική επιλογή είναι η συμμετρική του διάταξη. Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία σύνδεσης πρέπει να είναι προσβάσιμα σε οπτικό έλεγχο.

Η συναρμολόγηση θα γίνει με τη μέθοδο "συμπύκνωσης", στην οποία ο εσωτερικός σωλήνας του άνω σάντουιτς θα φέρεται στην υποδοχή του εσωτερικού σωλήνα του κάτω (προηγουμένου) σάντουιτς. Οι ελαφριές γροθιές με ξύλινο κυανίτη στον άνω σωλήνα, επιτυγχάνουν πυκνή φύτευση. Ο εξωτερικός εξωτερικός σωλήνας, αντίθετα, τοποθετείται στον κατώτατο σωλήνα με ένα κουδούνι.

Η σφράγιση των διακένων μεταξύ των προς σύνδεση στοιχείων γίνεται από θερμοανθεκτικό στεγανωτικό για φούρνους και καμινάδες, σχεδιασμένο για θερμοκρασία τουλάχιστον 1000 ° C. Το σφραγιστικό εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

 • για εσωτερικούς σωλήνες σάντουιτς - στην εξωτερική επιφάνεια του εσωτερικού σωλήνα του άνω σάντουιτς.
 • για εξωτερικούς σωλήνες σάντουιτς - στην εξωτερική επιφάνεια.
 • σε αρμούς μονότοιχων σωλήνων και σε άλλες μονάδες μονής τοιχοποιίας, καθώς και σε μεταβάσεις από σωλήνες μονής-τοίχου σε διπλό τοίχωμα - έξω από την περιφέρεια.

Η συναρμολόγηση της καπνοδόχου πάνω από το σοφίτα γίνεται μόνο με τη βοήθεια σωλήνων σάντουιτς, που το παίρνουν μέσω της οροφής στο απαιτούμενο ύψος.

Οι σύνδεσμοι σύνδεσης συνδέονται επιπρόσθετα ως εξής:

 • συνδέσεις σωλήνων σάντουιτς μεταξύ τους - σφιγκτήρες συγκόλλησης.
 • συνδέσεις σωλήνων σάντουιτς με άλλα αρθρωτά στοιχεία (προσαρμογείς, δόντια, αγκώνες...) - σφιγκτήρες και εκατέρωθεν.

Για να μειώσετε το φορτίο από το βάρος ολόκληρης της δομής στα κατώτερα στοιχεία της καμινάδας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε στηρίγματα τοίχου κάθε 1,5-2,0 μέτρα. Αλλά στο παράδειγμά μας, δεν θα χρειαστούν, δεδομένου ότι οι κόμβοι του πέρασμα μέσα από την επικάλυψη στο ατμόλουτρο και την οροφή θα παίξουν το ρόλο τους.

Παράδειγμα ενός κάθετου σάντουιτς καμινάδας για ρωσικό λουτρό

Παρακάτω παρουσιάζονται οι εικόνες με καμινάδα σε ρωσική καμπίνα. Για λόγους σαφήνειας, μια φούρνος ξύλου δείχνεται από τη φινλανδική κατασκευαστή του εξοπλισμού μπάνιου και αξεσουάρ "Harvia". Ο φούρνος εξυπηρετείται έξω από το δωμάτιο ατμού, για παράδειγμα στην αίθουσα ντυσίματος, και μια δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα εγκαθίσταται στον σωλήνα για την παραγωγή ζεστού νερού. Για να ρυθμίσετε το βύθισμα πάνω από τη δεξαμενή τοποθετείται μια περιστροφική ολίσθηση.

Το πέρασμα της καμινάδας μέσα από το ξύλινο διώροφο

Το κύριο στοιχείο είναι ένα συγκρότημα οροφής διαμπερούς (PPU), το οποίο έχει ένα διάκενο αέρα μεταξύ του χαλύβδινου περιβλήματος και του μεταλλικού θερμομονωτικού. Αυτός ο σχεδιασμός σας επιτρέπει να μειώσετε το μέγεθος της οροφής χωρίς να χάσετε τις ιδιότητες μόνωσης.

Αυτό το σκίτσο δείχνει το σχεδιασμό της PPU, καθώς και τη σειρά της θερμομόνωσης στο πέρασμα μέσω της επικάλυψης.

Το χάσμα μεταξύ του σωλήνα και του εσωτερικού τοιχώματος τοποθετείται αφρό-θερμοκρασίας μαλλί βασάλτη, και μεταξύ της εξωτερικής επιφανείας του και παραμένει mineritom εναέριου χώρου είναι επιπρόσθετη φυσική θερμομόνωση.

Στο εξωτερικό περίγραμμα του PUF, τοποθετείται επίσης βασάλτο μαλλί, το οποίο με τη σειρά του είναι δίπλα στο βασιλικό χαρτόνι. Το χαρτόνι απομονώνει τα ξύλινα δάπεδα από τη θερμότητα.

Από την πλευρά του ατμού, η μονάδα PPU είναι κλειστή με ένα περίβλημα από χαλύβδινο κουτί με μια τρύπα για το σάντουιτς και στη σοφίτα με εξόρυξη φύλλων. Όλη η κοπή στο σοφίτα αρχικά κλείνεται με μια φλάντζα φύλλου και έπειτα με ένα χαλύβδινο περίβλημα, το οποίο είναι στερεωμένο σε αυτό με βιδωτές βίδες για μέταλλο.

Περνώντας την καμινάδα μέσω της οροφής με μια οροφή από εύφλεκτα υλικά

Το σχέδιο κοπής της οροφής παρουσιάζεται στο προηγούμενο σκίτσο.

Η κύρια εργασία για την κοπή της στέγης είναι η εξής:

 • Σήμανση και κοπή της οροφής λαμβάνοντας υπόψη ότι από την εξωτερική επιφάνεια της καπνοδόχου έως την άκρη του ανοίγματος υπήρχε κενό τουλάχιστον 130 mm. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η πυρασφάλεια.
 • Σε τακτά σάντουιτς φοριέται undercovering φύλλο χάλυβα με οβάλ οπή, το άνω μέρος του σάντουιτς τοποθετείται μέσα στο άνοιγμα, και το κάτω μέρος είναι συνδεδεμένο με το προηγουμένως συναρμολογημένο καμινάδα. Θυμηθείτε ότι η σύνδεση σύνδεσης δεν πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του ανοίγματος.
 • Στην κορυφή της στέγης, τοποθετείται πάνω στο σάντουιτς ένα μολύβδινο θεμέλιο με γωνία 30 οδε (ή με άλλο τρόπο - γωνιακή στέγη). Η βάση μολύβδου επιτρέπει την εύκολη βρύση της στην επιφάνεια της οροφής.
 • Από την πλευρά του σοφίτα της οπής είναι σφραγισμένη πρώτα χαρτόνι βασάλτη, και στη συνέχεια ανθεκτικά στη θερμότητα μαλλί βασάλτη, και όλα κλείνει ένα φύλλο σοφίτα με βίδες για το ξύλο.
 • Για την εξασφάλιση επαρκούς στεγανοποίησης κατά της βροχής, γύρω από το περίγραμμα του με βάση το μόλυβδο κολλητών εφαρμοσμένη ασφαλτούχα στέγες με το λάστιχο που βασίζεται, για παράδειγμα, «Casco Roofseal» ή κάτι παρόμοιο. Το ίδιο πρέπει να γίνει και από τη σοφίτα.

Ορισμένα είδη αξεσουάρ για σάντουιτς καπνοδόχων διπλού τοιχώματος

Τα κύρια εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην εγκατάσταση του παραπάνω καπναγωγού:

Ελέγξτε την ποιότητα της διάταξης καπνοδόχου

Όταν η καμινάδα συναρμολογείται πλήρως και ελέγχεται ότι δεν υπάρχουν ελαττώματα ή ελαττώματα, πρέπει να φτιάχνεται ένας κλίβανος κλιβάνου δοκιμής με μικρή ποσότητα ξηρού καυσόξυλου. Αμέσως μετά την ανάφλεξη, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την καπνοδόχο καθ 'όλο το μήκος της, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις συνδέσεις σύνδεσης.

Αρχικά, η εμφάνιση ενός μικρού καπνού στις αίθουσες της σάουνας είναι δυνατή εξαιτίας της καύσης των ρύπων του πετρελαίου στην εξωτερική επιφάνεια της καμινάδας. Αυτή είναι η τάξη των πραγμάτων. Ανησυχείτε για αυτό δεν αξίζει τον κόπο.

Εάν τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου της καμινάδας είναι θετικά, ο κλίβανος πρέπει να θερμανθεί σε πλήρη χωρητικότητα για άλλες δύο έως τρεις ώρες. Αυτό αρκεί για να αποκαλύψει νέες ελλείψεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί

Κατά την λειτουργία της καμινάδας είναι δυνατή η εμφάνιση του χρώματος της αμαύρωσης στους σωλήνες. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση χάλυβα όταν θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία.

Εάν ο καπνός από τον κλίβανο καίει στο ατμόλουτρο, τότε μάλλον μιλά για ανεπαρκή βύθιση στην καμινάδα. Για να αυξηθεί η ώθηση θα πρέπει να αυξηθεί ο σωλήνας κατά άλλα 0,5-1,0 μέτρα.

Συμπέρασμα

Γράφω αυτό το άρθρο και με πείθει ότι δεν μπορώ να σταματήσω καθόλου. Μετά από όλα, αποδείχθηκε ότι είναι αρκετά μεγάλο, πράγμα που απαιτεί αναπόφευκτα πολύ χρόνο από εκείνους τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το θέμα της οικοδόμησης μιας καμινάδας στο λουτρό τους. Και όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι επιδιώκουν το στόχο να παρουσιάσουν πλήρως τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Ίσως, θα πρέπει να περιορίζεται σε γενικές φράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές σχετικά με το λουτρό. Μετά από όλα, τα περισσότερα από αυτά τα άρθρα είναι καθαρή λογοκλοπή υπό τη μορφή σημασιολογικής επεξεργασίας των μακράς δημοσιευμένων υλικών. Και όπου το πρωτότυπο, είναι πρακτικά αδύνατο να ανακαλύψετε. Ναι, και συμβαίνει συχνά να διαβάζετε το άρθρο, αλλά πραγματικά δεν γνωρίζετε τίποτα χρήσιμο για τον εαυτό σας.

Πώς είναι μαζί μου; Μόνο εσείς, ο αγαπητός αναγνώστης, μπορείτε να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις αφήνετε θα με βοηθήσουν μόνο να διορθώσω λάθη και να συνεχίσω να παραδίδω πληροφορίες σε μορφή που είναι βολική για εσάς.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και με ελαφρύ ατμό!

Και επιπλέον βίντεο σχετικά με τη συσκευή και την επιλογή σάντουιτς για την καμινάδα:

Μεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο του άρθρου: Φούρνοι για λουτρά
_

Αγαπητοί φίλοι! Αν δεν είναι δύσκολο, μοιραστείτε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα με τους φίλους σας. Σας ευχαριστώ!