Συσκευή εξαερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας και πώς να το εγκαταστήσετε σωστά

Για να διατηρήσετε ένα άνετο μικροκλίμα στην κρύα εποχή, το σπίτι προσπαθεί προσεκτικά να μονώσει. Οι εγκαταστάσεις αερίζονται λιγότερο συχνά. Όταν ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας καταρρέει, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω της κακής κυκλοφορίας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Σκεπτόμενος αερισμός στο λέβητα είναι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα.

Ανάγκη και λειτουργία αερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας

Ο καθαρός αέρας έχει μεγάλη σημασία για την ποιοτική λειτουργία του λέβητα αερίου. Εάν ο φυσικός τρόπος δεν είναι δυνατό να ρυθμιστεί η παροχή καθαρού αέρα, πραγματοποιείται τεχνητός εξαερισμός.

Χωρίς συστηματικό εξαερισμό, καυστήρες πέφτουν στους σωλήνες, η απόδοση του λέβητα αερίου μειώνεται, το σπίτι θερμαίνεται χειρότερα. Αλλά, ούτε αυτό είναι το χειρότερο πράγμα. Λόγω του ανεπαρκούς αερισμού και της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του εξοπλισμού, η περίσσεια μονοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύεται στο δωμάτιο, διακινδυνεύεται η ζωή των ανθρώπων.

Επαγγελματική εγκατάσταση εξαερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας:

 • Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λειτουργίας.
 • Δημιουργεί καλές κλιματικές συνθήκες για να ζει στο σπίτι.
 • Υπάρχει πάντα αρκετό οξυγόνο στο δωμάτιο.
 • Η υγρασία και το καλούπι δεν εμφανίζονται στους τοίχους.
 • Λιγότερη συγκέντρωση προϊόντων καύσης.
 • Ο λέβητας λειτουργεί με υψηλή απόδοση.

Ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας ρυθμίζει τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα, δεν δημιουργεί αντίστροφη ώση. Η υπέρβαση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επικίνδυνη για την υγεία. Λόγω των διαδικασιών ανταλλαγής στον αέρα, το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και τη λειτουργία του εξοπλισμού αερίου.

Απαιτήσεις για αερισμό ενός λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτική κατοικία και προδιαγραφές σύμφωνα με το SNIP

Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες και οι κανόνες, οι υπηρεσίες αερίου εφαρμόζουν κυρώσεις, μέχρι και το κλείσιμο του φυσικού αερίου. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι έχει εγκατασταθεί ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού:

 1. Το απόσπασμα για μια ώρα μπορεί να αλλάξει τον αέρα τρεις φορές.
 2. Η εισροή έρχεται συνολικά στην ίδια ποσότητα όπως στο εκχύλισμα, μαζί με την ανάγκη για καύση αερίου.

Στο πάνω μέρος της οροφής πρέπει να υπάρχει κουκούλα. Συνήθως είναι μια καμινάδα. Η διάμετρος του σωλήνα υποδεικνύεται από τους κατασκευαστές φυσικού αερίου κατά τη δημιουργία ενός σχεδίου σχεδίασης για την κατασκευή. Για όλες τις απαιτήσεις, η διάμετρος είναι 1,3 μέτρα. Ο σωλήνας δημιουργεί συνθήκες για την κανονική είσοδο και έξοδο αέρα.

Για παράδειγμα, η ένταση του δωματίου στο λέβητα είναι 15m 3. Σε μια ώρα, αυτοί οι δεκαπέντε κύβοι πρέπει να βγαίνουν τρεις φορές μέσα από την κουκούλα. Δηλαδή, 45 m 3 ανά ώρα θα πρέπει φυσικά να αφήνουν έξω από το σωλήνα εξάτμισης.

Υπάρχουν απαιτήσεις για καθαρό αέρα. Η είσοδος πρέπει να είναι 45 m 3 ανά δωμάτιο, συν την απαραίτητη ποσότητα αέρα για την καύση αερίου. Οποιοσδήποτε εξοπλισμός λέβητα καταναλώνει οξυγόνο για να διατηρεί την καύση αερίου.

Ένα από τα κανονιστικά έγγραφα στα οποία προσανατολίζονται οι υπηρεσίες αερίου: SniP Παροχή φυσικού αερίου 2.04.08-87 *

Τρόποι διοργάνωσης ανταλλαγής αέρα

Για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί συνεχώς. Υπάρχουν δύο τρόποι οργάνωσης μιας διαδικασίας. Η εισροή και η εκροή πραγματοποιούνται ανεξάρτητα, χωρίς την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού για αναγκαστική ανταλλαγή. Ο αέρας στην περίπτωση αυτή κινείται με φυσικό (φυσικό) τρόπο υπό την επίδραση του ανέμου και άλλων φαινομένων. Μια άλλη επιλογή, χωρίς να ελπίζουμε για τις δυνάμεις της φύσης, είναι ο τεχνητός εξαναγκασμός.

Φυσικός εξαερισμός

Το λέβητο ανήκει στις εγκαταστάσεις αυξημένου κινδύνου. Εάν ο φυσικός αερισμός σε μια εξοχική κατοικία είναι μόνο στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα - αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη. Για το λέβητα ξεχωριστό σύστημα

 • Το μέγιστο ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι 6 μέτρα. Όσο χαμηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πολλαπλότητα του αέρα. Για κάθε μετρητή η πολλαπλότητα αυξάνεται κατά 25%.
 • Ο νωπός αέρας εισέρχεται στο χώρο του λέβητα μέσω του συστήματος εξαερισμού. Επιπλέον, οι βαλβίδες κατασκευάζονται στο κάτω μέρος της πόρτας. Η περιοχή υπολογίζεται σε αναλογία 8 cm² / 1 kW χωρητικότητας της μονάδας θέρμανσης, από το δωμάτιο - 30 cm²?
 • Η καμινάδα διαθέτει 2 εξόδους. Το άνω έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει τα προϊόντα της καύσης από το κάτω μέρος του λέβητα καθαρίζει συντρίμμια και βρωμιά. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους -. 25 εκατοστά Το κανάλι τροφοδοσίας βρίσκεται στο κάτω μέρος του δωματίου, η εξάτμιση - στην κορυφή.

Το μειονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο φυσικός εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα σε πλήρη λειτουργία. Μεγάλη εξάρτηση από τη δύναμη του ανέμου.

Σύστημα αναγκαστικής κυκλοφορίας αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός χρησιμοποιείται σε αγωγούς με μακρά βάση. Η φυσική έλξη απουσιάζει. Εξαερισμού στο λεβητοστάσιο μιας ιδιωτικής κατοικίας συνδέεται με την διαπνοή του κτιρίου, που έχει το κανάλι εξόδου μιας εξάτμισης έξω.

Πλεονεκτήματα του αναγκαστικού συστήματος:

 • Ο λέβητας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο με τις κατάλληλες διαστάσεις.
 • Το μεγάλο πλεονέκτημα δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και τα φυσικά φαινόμενα.
 • Ο εξοπλισμός και η διαδικασία εγκατάστασης είναι ακριβότερα από τον φυσικό εξαερισμό.
 • Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, απαιτείται ακριβή αντικατάσταση.

Απαιτήσεις για τη συσκευή της καμινάδας

Η καμινάδα είναι εξίσου σημαντική με τον ίδιο τον λέβητα στη θέρμανση.

Απαιτήσεις για καμινάδες που είναι εγκατεστημένες έξω

 • Από την οδό, η καμινάδα είναι μονωμένη για να αποτρέψει το σχηματισμό συμπύκνωσης.
 • Στον άξονα του λέβητα και μέχρι τον άξονα της καμινάδας από το δρόμο, η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από δύο μέτρα. Διαφορετικά, η ώθηση θα είναι κακή.
 • Τουλάχιστον ένα μέτρο πρέπει να είναι μια ευθεία τομή από τον λέβητα μέσω του σωλήνα. Μόνο μετά από αυτή την απόσταση γίνεται μια στροφή.
 • Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν δεν σχηματιστεί συμπύκνωση, πρέπει να τοποθετηθεί τσέπη για τον καθαρισμό και την αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 • Εάν ο λέβητας είναι δάπεδο, γίνεται ένα άκαυστο υπόστρωμα κατασκευασμένο από αμίαντο και μεταλλικά φύλλα. Ένα καζάνι είναι εγκατεστημένο στο μεταλλικό φύλλο.
 • Όταν η καπνοδόχος περνάει μέσα από τους τοίχους, αν είναι από καύσιμο υλικό, πραγματοποιείται πυρκαγιά 0,5 μέτρα πάνω και κάτω.

Απαιτήσεις για την καμινάδα, η οποία διατρέχει κατακόρυφα μέσω οροφών της οροφής και της οροφής

 • Η απόσταση δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα κατά μήκος του άξονα.
 • Η πυροστεγανωτική σφραγίδα τοποθετείται στην οροφή.
 • Η ζώνη πρόσβασης κρύου αέρα είναι εφοδιασμένη με θερμομόνωση.
 • Η θήκη για συμπύκνωση και καθαρισμό γίνεται σε απόσταση ενός μέτρου.
 • Στην κορυφή του σωλήνα, η θερμομόνωση πρέπει να τερματίζεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 0,1 μέτρα.

Η απόσταση από το κάτω μέρος του λέβητα μέχρι την κορυφή της καμινάδας είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα.

Η διάμετρος της καμινάδας στον λέβητα που εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο της καμινάδας που φεύγει από το δωμάτιο. Οι λέβητες με μικρότερη διάμετρο, της τάξεως των 80 mm, συναντώνται. Η κανονική εσωτερική διάμετρος της καμινάδας είναι 130 mm.

Στο τέλος των εργασιών τοποθέτησης και τοποθέτησης στα κανάλια του εξωτερικού σωλήνα, στο κάτω μέρος της καπνοδόχου πρέπει να τοποθετηθεί μια καλύπτρα καθαρισμού. Όταν η βρωμιά και τα συντρίμμια συγκεντρώνονται στο επίπεδο της καπνοδόχου, η ώθηση σταματά να λειτουργεί. Για το λόγο αυτό, στο κάτω μέρος τοποθετείται μια τσέπη καθαρισμού.

Υπολογισμός του φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για να επιλέξετε τον εξαερισμό, πρέπει να γνωρίζετε τις απαιτήσεις για το χώρο του λέβητα. Τα κανονιστικά έγγραφα δεν προσδιορίζουν την ακριβή έκταση των χώρων. Αλλά το ελάχιστο ύψος στις οδηγίες για την τοποθέτηση των μονάδων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα. Οι υπηρεσίες αερίου, γενικά, καθοδηγούνται από την Οδηγία MDS 41-2.2000. Ενώ το SNiP συνιστά τη χρήση ενός δωματίου 2,2 μέτρων.

 • 0,7 μετρητή περάσει,
 • συν το πλάτος του ίδιου του λέβητα είναι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και τους κανόνες.
 • σύμφωνα με την οδηγία 1 μέτρο είναι το πλάτος της διόδου,
 • συν το πλάτος του λέβητα.

Συνολικά 1,5 μέτρα.

Εάν η ένταση του λέβητα είναι 15 m 3 Το ύψος της οροφής από το δάπεδο του λέβητα στο δάπεδο έως το κάτω μέρος της οροφής ή της οροφής είναι 3 μέτρα. Στη συνέχεια, η περιοχή του λέβητα θα είναι 5 m2 15: 3 = 5

Εάν το ύψος του λεβητοστασίου είναι 2,5 μέτρα, 15: 2,5 = 6 m2. Έτσι, η περιοχή του λεβητοστασίου μέσα στο δωμάτιο διαφέρει.

 • Ύψος 2,5 μέτρα.
 • Πλάτος 1,5 μέτρων.
 • Όγκος 15 m 3


Κατά τον υπολογισμό του φυσικού αερισμού λαμβάνεται υπόψη:

 • Όγκος του λεβητοστασίου.
 • Η ταχύτητα του αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού.
 • Η αναλογικότητα του ύψους του λεβητοστασίου με τον συντελεστή πολλαπλασιασμού ανταλλαγής αέρα.

Παράδειγμα υπολογισμού της ανταλλαγής αέρα

 • Ο όγκος του λέβητα: 33,6 m 3.
 • Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα: (6m -2,8m) x 0,25 + 3 = 3,8, όπου

6 m - βέλτιστο ύψος οροφής:

2.8 m πραγματικό ύψος οροφής.

3m 3 αύξηση της πολλαπλότητας αέρα για κάθε μέτρο μείωσης της οροφής.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον πίνακα κανόνων και κανόνων, προσδιορίζεται η διάμετρος των σωλήνων που είναι αναγκαίοι για τον αερισμό για ένα φυσικό σύστημα τουλάχιστον 200 mm.

Η σωστή εγκατάσταση του εξοπλισμού

Οι λόγοι για την αποτυχία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλές. Η καμινάδα δεν καθαρίζεται, το μονοξείδιο του άνθρακα επιστρέφεται στο διαμέρισμα ή η στήλη αερίου έχει τοποθετηθεί λανθασμένα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση.

Πώς να εγκαταστήσετε καμινάδες

 1. Στον τοίχο μια τρύπα ωθείται προς τα έξω:
 2. Από την πλευρά του δρόμου η δομή ανεβαίνει στην κορυφή.
 3. Συνενώνεται με το τοίχωμα, σφίγγεται με σφιγκτήρες.

Η εσωτερική καμινάδα ανεβαίνει από το λέβητα στην οροφή, χωρίς να βγαίνει από το σπίτι. Περνάει μέσα από όλα τα ανώτατα όρια και πηγαίνει στην οροφή. Μια τέτοια καμινάδα γίνεται συνήθως δύο στρώσεων. Μεταξύ των στρωμάτων τοποθετείται ένα μονωτικό υλικό ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα πυρκαγιάς από τη θέρμανση της καμινάδας και την προστασία της από τη συμπύκνωση.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα για ένα λέβητα φυσικού αερίου σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Η κουκούλα για ένα λέβητα φυσικού αερίου σε μια ιδιωτική κατοικία έχει δύο κύριες λειτουργίες:

 1. Είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού.
 2. Η διαδικασία καύσης που πραγματοποιείται σε αυτό είναι αδύνατη χωρίς την κανονική παροχή οξυγόνου.

Δεύτερον, ο αερισμός εξασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι. Η κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα εμποδίζει τη συσσώρευση υγρασίας, η οποία με τη σειρά της δεν επιτρέπει την εμφάνιση καλουπιών και απειλητικών για την υγεία μυκήτων. Σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων, ο εξαερισμός προστατεύει από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, πυρκαγιές και εκρήξεις. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα εξαρτήματα του συστήματος εξάτμισης για εξοπλισμό αερίου και πώς να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα στο σπίτι σας.

Εξαγωγή για λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτικό σπίτι

Απαιτήσεις για το δωμάτιο όπου βρίσκεται ο λέβητας αερίου

Οι λέβητες χαμηλής ισχύος (έως 30 kW) μπορούν να τοποθετηθούν στην κουζίνα εάν πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:

 • η επιφάνεια της κουζίνας είναι τουλάχιστον 15 m 2.
 • η οροφή βρίσκεται σε υψόμετρο 2,2 μ. και άνω.
 • επαρκείς υαλοπίνακες (συνολική επιφάνεια παραθύρων) - τουλάχιστον 3 cm 2 ανά m 3 κουζίνας.
 • Τα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με τραβέρσες και παράθυρα.
 • μεταξύ της συσκευής αερίου και του τοίχου είναι απόσταση 10 cm.
 • οι τοίχοι τελειώνουν με πυρίμαχο υλικό.
 • ο αέρας τροφοδοτείται μέσω των εγκοπών, για παράδειγμα, στο κάτω μέρος της πόρτας.

Ότι οι ισχυρές συσκευές (από 30 kW) εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν ασφαλείς ταυτόχρονα, οι ειδικοί συνιστούν έντονα να εξοπλίσουν ένα ξεχωριστό δωμάτιο - ένα λεβητοστάσιο. Φυσικά, δεν είναι κάθε δωμάτιο του σπιτιού κατάλληλο για τέτοιους σκοπούς. Ο όγκος του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 13,5 m 3 για συσκευές με χωρητικότητα 30-60 kW και τουλάχιστον 15 m 3 για 60 kW.

Πώς να επιλέξετε το υλικό για την κουκούλα;

Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τούβλο, γαλβανισμένος και ανοξείδωτος χάλυβας και κεραμικά. Ας εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες, και επίσης θα μελετήσουμε ποιες άλλες παραλλαγές προσφέρονται από την αγορά και τη μηχανική.

Απορρίμματα τοιχοποιίας από τούβλα

Αν και το τούβλο χρησιμοποιείται από κατασκευαστές για εξαερισμό, οι ιδιότητές του δεν επιτρέπουν την εξοικονόμηση από άλλα υλικά. Πρώτον, το τούβλο είναι βραχύβιο. Η πιο άνετη γι 'αυτήν είναι οι συνθήκες συνεχούς επαφής με τα καυτά αέρια. Διαφορετικά, οι μορφές συμπύκνωσης, που οδηγούν στην ταχεία καταστροφή του. Δεύτερον, η καμινάδα από τούβλα είναι επίπονη στην εγκατάσταση, έχει πολύπλοκη κατασκευή και υπερβολικά υψηλό κόστος. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε το έργο του εξοπλισμού της καμινάδας για ένα λέβητα αερίου, είναι καλύτερα να δώσετε προσοχή σε άλλες επιλογές. Από το τούβλο σε αυτή την κατάσταση, το ορυχείο είναι διπλωμένο. Η ίδια επιλογή μπορεί να επιλεγεί εάν, για κάποιο λόγο, το σπίτι δεν είναι επί του παρόντος θερμαινόμενο με φυσικό αέριο, αλλά σχεδιάζεται να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Εάν ο τοίχος επιλέγεται ως υλικό για το ορυχείο, ο ίδιος ο καπναγωγός συλλέγεται από τους γαλβανισμένους σωλήνες ενός βρόχου. Το πάχος των τοίχων τους επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία των καυσαερίων.

Συστατικά μιας καμινάδας μέσα σε ένα ορυχείο από τούβλα

Χαλύβδινη κουκούλα

Σε αυτή την περίπτωση, οι χαλύβδινοι σωλήνες είναι πολύ βολικοί. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν, αν τα συγκρίνετε, για παράδειγμα, με τούβλα. Το πάχος των τοίχων επιλέγεται ανάλογα με τη θέρμανση. Οι λέβητες αερίου παράγουν ένα αρκετά θερμό αέριο, της τάξεως των 400-450 ° C, έτσι ώστε τα τοιχώματα στο πάχος να είναι 0,5-0,6 mm. Ωστόσο, υπάρχουν και παγίδες εδώ. Φυσικά, ο χάλυβας είναι ανθεκτικός στο αρνητικό συμπύκνωμα. Αλλά κατά μέσο όρο, η αντίσταση στη φθορά είναι πολύ χαμηλότερη από, για παράδειγμα, αντοχή σε φθορά των κεραμικών προϊόντων. Επιπλέον, οι σωλήνες με λεπτά τοιχώματα καίγονται γρήγορα όταν χρησιμοποιούνται με συσκευές στερεών καυσίμων, οπότε αυτή η επιλογή δεν είναι βέλτιστη στην περίπτωση χρήσης διαφορετικών τύπων θερμαντικών στοιχείων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το χάλυβα επιλέγει:

 • κατά την ανασυγκρότηση ·
 • αν δεν υπάρχει χώρος για κεραμικές κουκούλες.

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί αερισμού συχνά αλλοιώνουν το εξωτερικό ενός ιδιωτικού σπιτιού, καλύπτονται με τούβλα ή άλλα υλικά φινιρίσματος.

Οι χαλύβδινοι σωλήνες παράγονται στην αγορά σε δύο παραλλαγές - μονοκύκλωμα και διπλό κύκλωμα. Η δεύτερη επιλογή στην ορολογία ονομάζεται "σάντουιτς". Αποτελείται από δύο σωλήνες ενωμένους μεταξύ τους, το κενό μεταξύ τους γεμίζει με πυρίμαχο βασάλικο μαλλί. Το πάχος του εσωτερικού σωλήνα καθορίζεται από τη θερμοκρασία των καυσαερίων (υπενθυμίζεται ότι αυτή η τιμή είναι 0,5-0,6 mm για τις συσκευές που εξετάζονται στο αντικείμενο).

Κατασκευή χαλύβδινης καπνοδόχου διπλού κυκλώματος

Τα "σάντουιτς" θεωρούνται πιο οικονομικά μεταξύ όλων των επιλογών χάλυβα για κουκούλες. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται, αν ληφθεί υπόψη η καλή θερμομόνωση, η οποία αυξάνει την απόδοση του θερμαντήρα.

Καμινάδες από χάλυβα δύο κυκλωμάτων από ανοξείδωτο και γαλβανισμένο ατσάλι. Και τα δύο μέταλλα συνδυάζονται σε σάντουιτς, δεδομένου ότι μόνο ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι οικονομικώς ανυπέρβλητος. Η διαφορά μεταξύ γαλβανισμένου και ανοξείδωτου χάλυβα είναι η υψηλότερη αντίσταση του τελευταίου στο συμπύκνωμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την τιμή του. Διαφορετικά, οι ιδιότητες αυτών των δύο υλικών δεν είναι κατώτερες μεταξύ τους.

Είναι πολύ σημαντικό το εσωτερικό τμήμα της δομής διπλού κυκλώματος να είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, το υλικό του εξωτερικού τμήματος να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό οφείλεται στις ιδιότητες του ψευδαργύρου. Η θέρμανση του είναι υψηλότερη από 419,5 ° C, είναι επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση, το μέταλλο οξειδώνεται, μια περαιτέρω χημική αντίδραση οδηγεί στην απελευθέρωση τοξικών αναθυμιάσεων. Όλα γίνονται ακόμα χειρότερα με υψηλή υγρασία, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν κατά τη θέση σε λειτουργία ενός λέβητα αερίου. Επομένως, όταν αγοράζετε μια κατασκευή σάντουιτς, δώστε προσοχή σε αυτό.

Κατ 'αρχήν, μια καπνοδόχος διπλού κυκλώματος μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες. Για να γίνει αυτό, ο σωλήνας από ανοξείδωτο χάλυβα είναι τυλιγμένος σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα θερμομονωτικό υλικό. Κατά την επιλογή του τελευταίου, μπορείτε να δώσετε προσοχή στις βασικές ίνες, την εκτονωμένη άργιλο ή την πολυουρεθάνη. Στη συνέχεια, όλα μαζί βάλτε σε έναν γαλβανισμένο σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου.

Σχέδιο εγκατάστασης κουζινών από χάλυβα

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πόλου εξαερισμού από χάλυβα:

 • Τα τμήματα συλλέγονται με τη μέθοδο pipe-to-pipe με σειρά, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη.
 • Για την ευκολία του επακόλουθου καθαρισμού μιας στήλης, να παρέχεται επαρκής αριθμός πηγαδιών ελέγχου.
 • Για σταθερότητα, οι βραχίονες τοίχου τοποθετούνται περίπου σε βήματα των 150 cm.
 • Κατά το σχεδιασμό, προσέξτε τα οριζόντια τμήματα - δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερα από 1 μέτρο, εάν δεν υπάρχει καταναγκαστικό σχέδιο.

Ανοξείδωτος αγωγός εξαερισμού

Κεραμικές κουκούλες

Αυτό το είδος της σχεδίασης πλέον ευέλικτη ωστόσο είναι ιδανικό εάν η μετάβαση έχει προγραμματιστεί με αέριο καύσιμο ή σε αυτό. Είναι εύκολο να καθαριστούν, ανθεκτικοί στη βρωμιά, λόγω της υψηλής πυκνότητας αερίων και των επιθετικών χημικών ενώσεων, έτσι ώστε να μην μπορείτε να ανησυχείτε για τη λήψη δηλητηριωδών ουσιών σε σαλόνια. Και, βεβαίως, τα κεραμικά είναι ανθεκτικά.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Οι κεραμικοί σωλήνες έχουν υψηλή απορροφητικότητα υγρασίας. Εάν τα έχετε επιλέξει, θα πρέπει να παρέχετε καλό εξωτερικό αερισμό και να δώσετε στην κατασκευή με παγίδες ατμού, διαφορετικά οι δυνάμεις και τα μέσα που επενδύονται δεν θα δικαιολογούνται.

Στις καμινάδες δεν χρησιμοποιούνται μόνο κεραμικά. Για να μεγιστοποιήσει τις θετικές του ιδιότητες, συνδυάζεται με ορυκτοβάμβακα και πέτρα. Με απλά λόγια, ο κεραμικός σωλήνας είναι τυλιγμένος σε μονωτικό υλικό και στη συνέχεια τοποθετείται σε κελύφη από σκυρόδεμα.

Δομή κεραμικής καμινάδας

Σχεδιασμός κεραμικού καλύμματος

Δομή ομοαξονικού εξαερισμού

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού για τους λέβητες αερίου, προσέξτε τον συμπαγή σχεδιασμό του "σωλήνα στον σωλήνα", ή αλλιώς - μια ομοαξονική καμινάδα.

Αρχή λειτουργίας συστήματος ομοαξονικού αερισμού

Στοιχεία της ομοαξονικής καπνοδόχου

Τα ομοαξονικά συστήματα, λόγω των χαρακτηριστικών τους, είναι κατάλληλα για γεννήτριες θερμότητας με κλειστό θάλαμο καύσης (ο οποίος είναι λέβητας αερίου). Το οξυγόνο που απαιτείται για την καύση πέφτει στον εξωτερικό σωλήνα και τα απαέρια αφαιρούνται από τον εσωτερικό σωλήνα. Αυτό το σχέδιο έχει τα πλεονεκτήματά του:

 • Ασφάλεια (τα καυσαέρια ψύχονται από ψυχρό αέρα που κυκλοφορεί στον εξωτερικό σωλήνα).
 • Ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται και αυξάνει την απόδοση του λέβητα.
 • Η υψηλή απόδοση σημαίνει ότι ο ομοαξονικός σχεδιασμός είναι πιο πράσινος από τους άλλους.
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη συσκευή στην κουζίνα (βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και δεν επηρεάζει την άνεση του).

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης ομοαξονικής καμινάδας

 • Δεν είναι δυνατή η χρήση οριζόντιας ομοαξονικής καπνοδόχου, εκτός εάν σχεδιάζεται καταναγκαστικό σχέδιο.
 • προσπαθήστε να κάνετε όχι περισσότερες από δύο φυλές.
 • εάν υπάρχουν πολλοί λέβητες, σχηματίζουν ξεχωριστή καμινάδα για καθένα, ο συνδυασμός είναι ανεπιθύμητος.

Βίντεο - η συσκευή και η εγκατάσταση μιας καμινάδας και των εκχυλισμάτων για έναν λέβητα αερίου

Φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός του λεβητοστασίου

Με τη μέθοδο της ενημέρωσης του εναέριου χώρου απομονώνεται φυσικός και τεχνητός (ή αναγκαστικός) εξαερισμός.

Οι λειτουργίες του φυσικού αερισμού χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων, η αποτελεσματικότητά του οφείλεται αποκλειστικά στο φυσικό βύθισμα και, συνεπώς, στις καιρικές συνθήκες. Η δύναμη ωθήσεως επηρεάζεται από δύο όψεις: το ύψος της στήλης εξαγωγής και τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δωματίου και του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι χαμηλότερη από εκείνη του δωματίου. Εάν δεν πληρούται αυτή η προϋπόθεση, υπάρχει αντίστροφη βύθιση και δεν εξασφαλίζεται ο εξαερισμός του λεβητοστασίου.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων εξαγωγής.

Συνήθως αυτά τα είδη συνδυάζονται σε ένα σύστημα εξάτμισης του λέβητα. Κατά τον υπολογισμό του, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο αέρας που εξέρχεται στο δρόμο από τον όγκο πρέπει να είναι ίσος με εκείνον που εισάγεται στο δωμάτιο. Για να διασφαλιστεί ότι πληρούται αυτή η προϋπόθεση, εγκαθίστανται βαλβίδες ελέγχου.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, όλος ο εναέριος χώρος του λέβητα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν καινούργιο κάθε 20 λεπτά. Για την παροχή της κατάλληλης κυκλοφορίας αέρα, θα χρειαστεί να εξοπλίσετε τον εαυτό σας με μια αριθμομηχανή και τύπους.

Εάν οι οροφές βρίσκονται σε ύψος 6 μέτρων, τότε χωρίς ειδικές συσκευές, ο αέρας στο δωμάτιο ενημερώνεται τρεις φορές την ώρα. Οι οροφές των έξι μέτρων είναι μια πολυτέλεια για μια ιδιωτική κατοικία. Η μείωση της οροφής αντισταθμίζεται στους υπολογισμούς στην ακόλουθη αναλογία - για κάθε μέτρο κάτω από την ανταλλαγή αέρα αυξάνεται κατά 25%.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα λεβητοστάσιο με διαστάσεις: μήκος - 3 m, πλάτος - 4 m, ύψος - 3,5 m. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μια σειρά ενεργειών.

Βήμα 1. Αναγνωρίστε το μέγεθος του εναέριου χώρου. Χρησιμοποιούμε τον τύπο v = b * l * h, όπου b είναι το πλάτος, l είναι το μήκος, h είναι το ύψος της οροφής. Στο παράδειγμά μας, ο όγκος θα είναι 3 m * 4 m * 3,5 m = 42 m 3.

Βήμα 2. Ας κάνουμε μια διόρθωση για τη χαμηλή οροφή χρησιμοποιώντας τον τύπο: k = (6 - h) * 0,25 + 3, όπου h είναι το ύψος του δωματίου. Στο λέβητα μας η διόρθωση ήταν: (6 μ - 3,5 μ.) * 0,25 + 3 ≈ 3,6.

Βήμα 3. Υπολογίστε την ανταλλαγή αέρα που παρέχεται από τον φυσικό εξαερισμό. Τύπος: V = k * v, όπου v - ο όγκος αέρα στον χώρο, k - διόρθωση για τη μείωση του ύψους της οροφής. Λήφθηκε όγκος ίσος με 151,2 m 3 (3,6 * 42 m 3 = 151,2 m 3).

Στάδιο 4. Το υπόλοιπο αξία για να ληφθεί σωλήνες διατομής εξάτμισης περιοχή: S = V / (νν * t), όπου V - υπολογίζεται ανωτέρω διαπνοή, w - ρυθμός ροής αέρα (στους υπολογισμούς δεδομένα λαμβάνεται ως 1 m / s) και t - χρόνος δευτερολέπτων. Λάβετε 151,2 m 3 / (m 1 / s * 3600) = 0, 042 m 2 = 4,2 cm2.

Οι διαστάσεις του καναλιού εξαρτώνται επίσης από την επιφάνεια της εσωτερικής επιφάνειας του λέβητα. Αυτός ο αριθμός υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή στην τεχνική τεκμηρίωση της συσκευής. Εάν ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει καθοριστεί, υπολογίστε τον εαυτό σας με βάση την ένταση της συσκευής. Στη συνέχεια συγκρίνετε την περιοχή με την ακτίνα του τμήματος σύμφωνα με την ανισότητα:

R είναι η εσωτερική ακτίνα του τμήματος της καμινάδας,

Το S είναι η περιοχή της εσωτερικής επιφάνειας του λέβητα.

Αν για κάποιο λόγο είναι δύσκολο αυτός ο υπολογισμός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα.

Καμινάδες και αερισμός: κίνδυνος, λειτουργία και πρόληψη

Σήμερα, η ιστορία μας θα επικεντρωθεί στα στοιχεία του συστήματος θέρμανσης, το οποίο περιλαμβάνει πολλές τραγικές περιπτώσεις κατά πρώτο λόγο μιλάμε για καμινάδες. Εάν έχετε ένα δωμάτιο, ένα εξοχικό σπίτι ή ένα σπίτι που χρησιμοποιεί ένα αυτόνομο λέβητα, το οποίο σημαίνει ότι δυνητικά μπορεί να υποφέρουν από την κακή σχέδιο, το οποίο δεν εξάγει τα προϊόντα της καύσης.

Η συσσώρευση CO στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα "ήσυχο" θάνατο. Θέλετε να μάθετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας - διαβάστε το άρθρο μέχρι το τέλος.

Εξαερισμός και καμινάδες σε ιδιωτική κατοικία από μέταλλο

Τι μπορεί να σας περιμένει λόγω απροσεξίας

Αλίμονο, αλλά τόσο σπάνια δίνουμε προσοχή στις καμινάδες και στους αεραγωγούς που θα μπορούσαν να ήταν στον "άλλο κόσμο" πολλές φορές. Αυτό συμβαίνει λόγω της αμέλειας μας, καθώς αρχίζουμε να έχουν τουλάχιστον κάτι να κάνετε, όταν ο καπνός στην αίθουσα δεν μπορεί να δει την εικόνα στην τηλεόραση.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο κακό, ο κύριος κίνδυνος είναι αόρατος και δεν γίνεται αισθητός από τους υποδοχείς μας - είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Σταδιακά ξεκινά από το κάτω μέρος για να μετατοπίσει το οξυγόνο, μέχρι να το βγάλει τελείως έξω από το δωμάτιο.

Στα φωτο - συμπτώματα της δηλητηρίασης από CO

Συμβουλή: η καμινάδα και ο εξαερισμός σε ένα σωλήνα σύμφωνα με το SNiP δεν έχουν τοποθετηθεί.

Μετά από αυτό, έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για να σώσει κάποιον που δεν καταλαβαίνει καν ότι του συμβαίνει. Φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ευκολότερο από τον καθαρισμό της καμινάδας και του αγωγού εξαερισμού εγκαίρως, και τότε δεν θα συνέβαινε ποτέ μια τέτοια τραγωδία.

Συμβουλή: Προσδιορίστε το χρόνο σας και πραγματοποιείτε τακτικά την πρόληψη του αερισμού και της καπνοδόχου, πραγματοποιώντας τη διαδικασία μόνοι σας ή προσλαμβάνοντας ειδικούς.

Η καμινάδα και ο εξαερισμός σε ένα κιβώτιο επιτρέπονται

Δυσλειτουργίες

Παρακάτω, εξετάζουμε τις πιο συχνές αιτίες δυσλειτουργίας των καπνοδόχων και των αεραγωγών. Παρόλο που υπάρχουν πολλά περισσότερα, αλλά σχεδόν όλα συνδέονται με τη συνήθη ανευθυνότητα των ιδιοκτητών:

 • σκόνη.
 • ιστούς αράχνης ·
 • istiev;
 • τυχαία πιάστηκε σε ένα σωλήνα πουλιών.
 • την εμφάνιση δυσλειτουργιών στους αγωγούς εξαερισμού ή στις καμινάδες. διάβρωση.
 • ρωγμές ·
 • σπηλιά;
 • συρρίκνωση στο σπίτι.
 • γήρανσης των οικοδομικών υλικών.

Συμβουλή: Αν υπάρχει έλξη αμέσως μετά την ενεργοποίηση από το τζάκι ή τη σόμπα, θα πρέπει να κάνετε μια καταγγελία στους οικοδόμους τοποθετηθεί εξαερισμού ή καμινάδα στην οροφή.

Συστάσεις για χρήση

Η αιτία της μεγαλύτερης δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς από παράγωγα καύσης είναι συνήθως ο ανεπαρκής αερισμός και η αφαίρεση του καπνού. Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί κανόνες και απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται κατά τη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Ας μάθουμε γι 'αυτά:

 1. Οι αγωγοί τζακιών και σόμπων που λειτουργούν με στερεά καύσιμα πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται πριν και μετά το τέλος της περιόδου θέρμανσης. Όταν ο κλίβανος λειτουργεί συνεχώς, η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά κάθε τρεις μήνες. Οι αγωγοί εξαερισμού και οι σωλήνες για την αφαίρεση καπνού πρέπει να ελέγχονται κάθε τρίμηνο, καθώς και το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει προληπτική συντήρηση των καπνοδόχων και των αγωγών εξαερισμού σύμφωνα με το πρόγραμμα

 1. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές βλάβες που απαιτούν επισκευή κατά την επιθεώρηση, απαγορεύεται η χρήση συσκευών θέρμανσης και αερίου μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς το ελάττωμα.
 1. Η εγκατάσταση και η επισκευή πρέπει να πραγματοποιούνται από οργανισμούς που διαθέτουν την κατάλληλη άδεια, εφόσον οι ειδικοί τους διαθέτουν συνήθως όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για αυτό. Θα πρέπει να ξεκινήσουν τη δουλειά τους μόνο αφού καταρτίσουν μια πράξη ελέγχου του εξαερισμού και της καμινάδας.

Συμβούλιο: οι κανόνες αυτοί ισχύουν για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών και για τα ιδρύματα που είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση και τη συντήρηση των διαμερισμάτων και των συστημάτων εξαερισμού σε αυτά.

Εκτός από τους παραπάνω γενικά δεσμευτικούς κανόνες, σας συνιστούμε να δώσετε προσοχή στα εξής:

 • χρησιμοποιήστε πλήρως αποξηραμένα καυσόξυλα σε φούρνους και τζάκια στα οποία χρησιμοποιείται χαμηλό ποσοστό πίσσας.
 • Απαγορεύεται η καύση των οικιακών απορριμμάτων σε φούρνους και τζάκια, ειδικά σε πλαστικές σακούλες ή φιάλες.
 • να καθαρίζετε περιοδικά τον κλίβανο και την τέφρα από τις στάχτες και τις καλύπτρες στέγης - από σκόνη και γράσο.
 • πάρτε έναν ανεμιστήρα οροφής που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ώσης στον αγωγό ή τον αγωγό, η τιμή του εξαρτάται από την ισχύ. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για εκείνους που έχουν ένα μικρό εσωτερικό τμήμα καμινάδων.
 • Τοποθετήστε τον εαυτό σας στο προστατευτικό κάλυμμα της καπνοδόχου με ένα πλέγμα, το οποίο θα εμποδίσει την είσοδο των συντριμμιών στον αγωγό εξαερισμού. Το χειμώνα, ελέγχετε τακτικά αυτό το μέρος του συστήματος εγκαίρως για να το καθαρίσετε από το μπλοκάρισμα και τον παγετό.

Πρόληψη και επισκευή

Για να εξετάσετε τα κανάλια καπνού και εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο μεθόδους - κλασικές και σύγχρονες. Στην πρώτη περίπτωση, θα χρειαστείτε ένα "χαστούκι" σε ένα μακρύ σχοινί και ένα φορτίο. Στη δεύτερη - πολλές μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένης μιας βιντεοκάμερας με προβολείς.

Καθαρίστε τις καμινάδες και τους αεραγωγούς με ένα χείλος

Οι ανεπτυγμένες συσκευές επιτρέπουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς μεγάλη προσπάθεια να εκτιμηθεί με ακρίβεια το ρεύμα στον εξαερισμό και στην καμινάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, η πράξη εξέτασης των καναλιών γίνεται με τη μορφή τεχνικής έκθεσης του καθιερωμένου δείγματος. Στη συνέχεια εκδίδεται ένα συμπέρασμα, το οποίο περιέχει συστάσεις για τη συσκευή και εργασίες επισκευής.

 • τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των καναλιών, καθώς και η διατομή τους.
 • το μήκος των καναλιών, τις περιοχές των συνδέσεων, τις βρύσες και τις συστολές, τα σημάδια των σχισμών και των συμφόρησης που ανιχνεύονται στο σύστημα.

Ελέγξτε τους αεραγωγούς και τις καμινάδες με μια βιντεοκάμερα

 • την απομόνωση και την πυκνότητα των καναλιών.
 • παρουσία ολίσθησης, οριζόντιες τομές, ζώνες με ή χωρίς δύναμη του ανέμου,
 • καταπακτές για καθαρισμό, τεμάχια πυρόσβεσης και καλύμματα κεφαλής.
 • στεγανότητα των ακροφυσίων.
 • την κατάσταση των αγωγών των αεραγωγών, των καυσαερίων, καθώς και των σχάρων αέρα.

Συμπέρασμα

Η ώθηση στην καμινάδα και ο κατάλληλος αερισμός των χώρων καθιστούν δυνατή τη δημιουργία άνετων και ασφαλών συνθηκών διαβίωσης σε ένα διαμέρισμα και ένα σπίτι. Συνιστούμε να μην αγνοήσετε τις προτεινόμενες συστάσεις και να προσπαθήσετε να τις εφαρμόσετε. Τελικά, αυτό θα καθορίσει την υγεία σας και την υγεία όσων ζουν μαζί σας.

Το βίντεο σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Καμινάδα σε ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια σας

Η κατασκευή μιας καμινάδας του συστήματος θέρμανσης είναι μια πολύ υπεύθυνη επιχείρηση, που απαιτεί συμμόρφωση με όλα τα πρότυπα ασφαλείας για την πυρκαγιά και το φυσικό αέριο. Αλλά είναι τελείως εφικτή με τα δικά σας χέρια, αν όλα είναι καλά μελετημένα και ακολουθούν τη σειρά των εργασιών σύμφωνα με το έργο.

Απαιτήσεις για σύγχρονες καμινάδες

Το κανάλι καπνοδόχου του λέβητα υφίσταται φορτία από υψηλές θερμοκρασίες καπνού, πιθανή ανάφλεξη εσωτερικής αιθάλης, έκθεση σε προϊόντα καύσης. Από τη σταθερότητά του σε τέτοια φορτία εξαρτάται η ασφάλεια των ενοικιαστών του σπιτιού, καθώς βγάζει τα προϊόντα της καύσης, δηλητηριώδη για τους ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό, επιβάλλονται ορισμένες απαιτήσεις στο σχεδιασμό τους. Θα πρέπει να είναι:

 • Θερμοσταθερό
 • Πυρκαγιά
 • Ανθεκτικό στη διάβρωση
 • Σφραγισμένο
 • Ισχυρό
 • Ανθεκτικό σε συμπύκνωση
 • Έχετε καλή πρόσφυση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία στο δρόμο
 • Ανθεκτικό στα οξέα

Επιλέγοντας το σωστό σχέδιο

Αν σκοπεύετε να φτιάξετε μια καμινάδα με τα χέρια σας, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε για τον τύπο της κατασκευής. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 1. Σε ποιο καύσιμο λειτουργεί ο λέβητας ή ο φούρνος. Για παράδειγμα, το πάχος των τοίχων μιας καμινάδας για ένα λέβητα στερεών καυσίμων είναι δύο φορές μεγαλύτερο από ό, τι για ένα λέβητα με υγρό καύσιμο ή αέριο.
 2. Τι υλικό είναι το σπίτι από φτιαγμένο. Η πιθανότητα πυρκαγιάς σε ξύλινο σπίτι είναι υψηλότερη από αυτή των άλλων υλικών. Ως εκ τούτου καμινάδες απομόνωση όταν χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα σε ένα ξύλινο σπίτι θα πρέπει να είναι 5-10 cm. Υγρό και μορφής αερίου καυσίμου έχει ένα μικρότερο βαθμό θέρμανσης επαρκούς στρώματος μόνωσης της 2,5 cm.
 3. Το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ο δίαυλος καπνού (σωλήνας από χάλυβα, κεραμικό, τούβλο).

Τύποι υλικών και τα χαρακτηριστικά τους

Οποιαδήποτε καμινάδα μπορεί να γίνει με τα δικά σας χέρια, αλλά είναι καλύτερο να παραγγείλετε ένα πρόγραμμα έργου από έναν επαγγελματία για να συμμορφωθείτε με όλα τα τεχνικά πρότυπα και να μην πληρώσετε πρόστιμα και να μην κάνετε υπερβολικά τα πάντα.

Από τούβλο

Προκειμένου να τοποθετηθεί μια καμινάδα από ένα τούβλο, προσδιορίζεται πρώτα από τον τύπο του, ο οποίος είναι απαραίτητος για ένα συγκεκριμένο λέβητα ή κλίβανο. Μια καμινάδα τούβλου μπορεί να είναι δύο τύπων:

 • Ιθαγενείς. Είναι χτισμένο ξεχωριστά από το λέβητα, με αυτόνομη βάση. Ο λέβητας συνδέεται με τον λέβητα μέσω σωλήνα διακλάδωσης. Ένα κανάλι ρίζας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση του καπνού από διάφορες μονάδες ταυτόχρονα. Κατάλληλο για σόμπες από τούβλα, χυτοσίδηρο στερεά καύσιμα και λέβητες αερίου. Για χρήση με λέβητες συνιστάται η συγκράτηση ενός μεταλλικού σωλήνα μέσα σε ένα κανάλι τούβλο.
 • Nasadnoy. Αυτή είναι η συνέχεια του φούρνου, μέρος του σχεδιασμού του. Αφαιρεί τον καπνό από ένα μόνο σύστημα θέρμανσης.

Είναι δυνατόν να φτιάξετε μια καμινάδα από τούβλα με τα χέρια σας, αλλά πρέπει να έχετε κάποιες ικανότητες για να παρατηρήσετε προσεκτικά την τεχνική τοιχοποιίας. Και τέτοια συστήματα έχουν κάποια μειονεκτήματα:

 1. Εγκατάσταση που καταναλώνει εργασία.
 2. Είναι δύσκολο να παρατηρήσετε όλες τις λεπτομέρειες του τοιχοποιίας της καμινάδας.
 3. Μια καμινάδα από τούβλα υπόκειται σε υπερανάπτυξη αιθάλης εξαιτίας της τραχιάς εσωτερικής επιφάνειας. Αυτό δυσκολεύει να καπνίσει.
 4. Το τούβλο φοβάται τη συμπύκνωση και καταστρέφεται από την υγρασία.

Κεραμικό

Στο εσωτερικό του καναλιού υπάρχει ένας κεραμικός σωλήνας, καλυμμένος με μονωτικό υλικό και κέλυφος σκυροδέματος από αργίλιο.

Η εγκατάσταση μιας καμινάδας από κεραμικά είναι απλή και προσβάσιμη ακόμα και για ένα άτομο χωρίς οικοδομικές δεξιότητες. Ο σχεδιασμός είναι αξιόπιστος και πυρίμαχος.

Ομοαξονικός τύπος

Η ομοαξονική καμινάδα διαφέρει από τους άλλους τύπους, επειδή δεν είναι κατασκευασμένη κατά μήκος του τοίχου. Βγαίνει απευθείας από το λέβητα έξω από τον τοίχο. Έχει μικρό μήκος. Εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση.

Η ομοαξονική καπνοδόχος για τον λέβητα αποτελείται από δύο σωλήνες, ο ένας από τον άλλο. Από την εσωτερική πλευρά παράγονται προϊόντα καύσης από το λέβητα και έξω από το λέβητα υπάρχει εισροή καθαρού αέρα. Εγκαταστήστε με μια κλίση για να επιτρέψετε τη ροή συμπυκνωμάτων στο δρόμο.

Καπνοδόχοι ομοαξονικού τύπου κατάλληλο μόνο για λέβητες εξοπλισμένο με ένα στρόβιλο (ανεμιστήρα) η οποία παρέχει μια σταθερή έξοδο του θερμού αέρα προς τα έξω, και ένα κρύο - στο εσωτερικό του λέβητα. Ο λέβητας μπορεί να είναι αέριο ή στερεό καύσιμο.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Σε σύγκριση με το τούβλο, μια καμινάδα από χαλυβδοσωλήνες με τα χέρια τους είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει. Τα εξαρτήματα για την καμινάδα χάλυβα παράγουν διαφορετικές τροποποιήσεις. Μια ευρεία επιλογή βασικών στοιχείων και προσαρμογέων σας επιτρέπει να συναρμολογήσετε ένα σύστημα οποιασδήποτε διαμόρφωσης.

Πλεονεκτήματα των χαλυβουργείων:

 • Η λεία εσωτερική επιφάνεια δεν διατηρεί την αιθάλη και την αιθάλη.
 • Απλά επισκευάστε.
 • Αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καμινάδα για λέβητα στερεών καυσίμων.
 • Ανθεκτικότητα.
 • Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

Επιλογή καμινάδας ανάλογα με τον τύπο του λέβητα

 1. Η καμινάδα για τη στήλη αερίου είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, κλασσικού ή ομοαξονικού τύπου. Συχνά χρησιμοποιείται ένας κυματοειδής σωλήνας.
 2. Η καμινάδα για ένα λέβητα στερεών καυσίμων μπορεί να κατασκευαστεί από χάλυβα ή κεραμικό, ως τα πιο ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά. Το πυρίμαχο τούβλο είναι επίσης κατάλληλο, αλλά χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά λόγω της επίπονης εργασίας στην τοιχοποιία.
 3. Η έξοδος καπνού για τον λέβητα αερίου είναι κατασκευασμένη από οποιοδήποτε υλικό κατάλληλο για το έργο.

Κανόνες εγκατάστασης καμινάδας

Για να εγκαταστήσετε σωστά την καμινάδα, κάντε ένα λεπτομερές σχεδιάγραμμα (σχέδιο) του μελλοντικού συστήματος.

Ο υπολογισμός της καμινάδας για ένα λέβητα στερεών καυσίμων, όπως και κάθε άλλος πρέπει να ανατεθεί σε έναν επαγγελματία.

Σύμφωνα με το έργο, γίνεται τοποθέτηση αυτών των θέσεων στην οροφή, στην οροφή και στους τοίχους όπου θα τοποθετηθούν σωληνώσεις.

Στις οπές δημιουργήστε τρύπες με την επιθυμητή διάμετρο.

Τοποθετείται ο προσαρμογέας, ο οποίος συνδέει τον σωλήνα διακλάδωσης του λέβητα με τον σωλήνα.

Στον προσαρμογέα, συνδέστε ένα τσάι με ένα διαμέρισμα συλλογής συμπυκνωμάτων και ένα ακροφύσιο για να το αφαιρέσετε.

Με το τσάι, το επόμενο τμήμα του συστήματος (ίσο ή "γόνατο") ενώνεται.

Σε μέρη όπου ο σωλήνας διέρχεται από τον τοίχο ή από την οροφή της οροφής, χρησιμοποιείται ένας αγωγός. Ένα φύλλο από λεπτό μέταλλο με μια οπή για τον σωλήνα συνδέεται στον τοίχο και ένας σωλήνας καμινάδας διέρχεται διαμέσου αυτού.

Οι αρμοί όλων των σωλήνων είναι σταθεροί με σφιγκτήρες, οι οποίοι σφίγγονται με μπουλόνια.

Η στερέωση της καπνοδόχου στον τοίχο γίνεται από βραχίονες περίπου κάθε 2 μέτρα.

Στην κορυφή των καμινάδων συνδέστε την άκρη - μια ομπρέλα, για προστασία από τη βροχή.

Τέλος, γίνεται η μόνωση της διέλευσης καπνοδόχων μέσω τοίχων και οροφών.

Ασφάλεια κατά την εγκατάσταση της καμινάδας

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην λειτουργία της καμινάδας και των προστίμων από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι επίσημοι κανόνες για την εγκατάσταση της καμινάδας:

 1. Ένας ειδικός συλλέκτης υγρασίας είναι τοποθετημένος στο κάτω μέρος του σωλήνα για την αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 2. Το σύστημα έχει καλό ρεύμα, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση επικίνδυνων προϊόντων καύσης μέσα στο περίβλημα.
 3. Το σπίτι είναι πάντα καλά αεριζόμενο, οι αγωγοί εξαερισμού στην ιδιωτική κατοικία πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται έγκαιρα.
 4. Όλες οι συνδέσεις είναι σφιχτές.
 5. Η διάμετρος του σωλήνα και η διατομή του αντιστοιχούν στις απαιτήσεις που καθορίζονται στις οδηγίες του λέβητα.
 6. Η θέση της καμινάδας είναι κάθετη, χωρίς προεξοχές. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση είναι 30 μοίρες, ενώ διατηρείται η διάμετρος.
 7. Ο αγωγός που συνδέει το λέβητα και την καπνοδόχο έχει μήκος τουλάχιστον 50 cm και κατ 'ανάγκην με κάθετο τμήμα.
 8. Το μήκος όλων των οριζόντιων τμημάτων συνολικά είναι μικρότερο από το ύψος του δωματίου.
 9. Εάν τα τείχη του σπιτιού είναι κατασκευασμένα από εύφλεκτα υλικά, η απόσταση από αυτά μέχρι την καπνοδόχο δεν είναι μικρότερη από 20 cm και όχι λιγότερο από 5 cm, αν είναι άκαυστα.
 10. Ανοίγοντας μια καμινάδα μέσα από έναν τοίχο σε ένα ξύλινο σπίτι πρέπει να δημιουργήσετε ένα στρώμα ανάμεσα σε αυτό και έναν τοίχο από μη εύφλεκτα θερμομονωτικά υλικά.
 11. Το ύψος της καμινάδας σε σχέση με την κορυφογραμμή της οροφής δεν είναι μικρότερο από 50 cm και με επίπεδη οροφή - 1 m.

Τι δεν μπορεί να γίνει κατά την εγκατάσταση μιας καμινάδας για ένα λέβητα αερίου:

 • Μύκητες ή εκτροπείς στην κορυφή του σωλήνα, ο οποίος αφαιρεί τον καπνό από τον λέβητα αερίου. Αποτρέπουν την ελεύθερη έξοδο από επικίνδυνα προϊόντα καύσης.
 • Οι αγωγοί καπνού δεν πρέπει να έχουν περισσότερες από 3 στροφές.
 • Σωληνώστε την καμινάδα μέσω μη αεριζόμενων ή κατοικημένων χώρων.
 • Χρησιμοποιήστε πορώδη υλικά.

Η εγκατάσταση της καμινάδας θα πρέπει να προσεγγιστεί σοβαρά, ως προς το αν η καμινάδα γίνεται σωστά, επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία των ενοίκων, καθώς και τη λειτουργικότητα ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης. Εάν η εγκατάσταση της καμινάδας είναι κακή, τα προϊόντα καύσης μπορεί να προκαλέσουν την εισχώρηση καπνού ή επικίνδυνου μονοξειδίου του άνθρακα στο περίβλημα.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Άλλα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

Σε νέες ιδιωτικές κατοικίες εξοπλισμένες με λέβητες θέρμανσης εγκαθίστανται καυσαέρια παραδοσιακές καμινάδες από τούβλα, και επίσης, όλο και περισσότερο χρήση Συστήματα καυσαερίων από χάλυβα ή κεραμικό.

Ποια καμινάδα θα επιλέξει; Πόσο σωστά πρέπει να φτιάξετε μια καμινάδα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι; Πού να αγοράσετε υψηλής ποιότητας καμινάδες από χάλυβα;

Για ένα λέβητα στερεών καυσίμων - μια καμινάδα τούβλο

Μια καμινάδα από τούβλα, κατά κανόνα, είναι φθηνότερο, από τα σύγχρονα συστήματα καπνοδόχων. Ο παραδοσιακός σωλήνας καμινάδας από κεραμικά τούβλα αντέχει εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες των καυσαερίων. Ο σωλήνας μπορεί να αντέξει ακόμη και ανάφλεξη συσσώρευσης αιθάλης στην καμινάδα.

Μια καμινάδα από τούβλα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι μια πολύ βαρύ δομή. Η καμινάδα βρίσκεται στη βάση ή ένα ισχυρό δάπεδο οπλισμένου σκυροδέματος. Η κατασκευή μιας τέτοιας καμινάδας απαιτεί ορισμένες δεξιότητες, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε μια σφραγισμένη και ανθεκτική καμινάδα για έναν εξειδικευμένο λιθουανιστή.

Στην καμινάδα των τούβλων τοποθετούνται συχνά αγωγοί και καμινάδες και αερισμός

Η τοποθέτηση της καπνοδόχου είναι κατασκευασμένη από υψηλής ποιότητας κεραμικά τούβλα πλήρους σώματος όχι μικρότερης από την κατηγορία M125 σε συμβατικό κονίαμα τοιχοποιίας. Το ανώτερο τμήμα του σωλήνα, πάνω από την οροφή, μπορεί να τοποθετηθεί από το πρόσωπο ή τα τούβλα κλίνκερ. Το πάχος των τοίχων της καμινάδας πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 mm (μισό τούβλο).

Καμινάδα από τούβλα από τούβλα. Κοντά στην καμινάδα, τα κανάλια εξαερισμού τοποθετούνται συνήθως σε ένα κάθετο μπλοκ. Τα πρότυπα διευκολύνουν την τοποθέτηση ομαλών καναλιών με λείους τοίχους.

Το μέγεθος των αγωγών καπνοδόχου και ο αερισμός επιλέγονται σε πολλαπλάσια των διαστάσεων του τούβλου, λαμβάνοντας υπόψη το πάχος των κάθετων αρμών. Για παράδειγμα, Η διατομή καναλιού μπορεί να είναι 140x140 mm (1 / 2x1 / 2 τούβλα) ή 140x200 mm (1 / 2x3 / 4 τούβλα) ή 140x270 mm (1/2 χ 1 τούβλο). Στην πράξη, συχνά γίνεται κανάλι καπνού με μέγεθος 20 x 20 cm (3 / 4x3 / 4 τούβλα). Σε ένα τέτοιο κανάλι, αν είναι απαραίτητο, είναι εύκολο να παραληφθεί και να εισαχθεί μια στρογγυλή χαλύβδινη ή κεραμική επένδυση κατάλληλης διαμέτρου.

Τα αέρια καπνού στον αγωγό καπνοδόχου δεν πρέπει να ψύχονται έντονα. Ως εκ τούτου, η καμινάδα προσπαθεί να χτίσει στην τοιχοποιία του εσωτερικού τοίχου του σπιτιού ή να προσκολληθεί στον τοίχο. Τμήματα καμινάδων που περνούν από ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο (σοφίτα) ή έξω από το σπίτι μονωμένο με ορυκτό μαλλί.

Τούβλο Η καμινάδα αξιόπιστα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εξυπηρετεί μόνο σε υψηλή θερμοκρασία των καυσαερίων, Αποτρέπει τη δημιουργία συμπυκνώματος στο σωλήνα. Κατά κανόνα, η προϋπόθεση αυτή πληρούται όταν η καμινάδα λειτουργεί με συμβατικό λέβητα στερεών καυσίμων.

Όταν εργάζεστε με σύγχρονες λέβητες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγρό καύσιμο, καθώς και λέβητες στερεών καυσίμων αεριοποίησης, pellet και άλλοι που εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αργή καύση λειτουργία χαμηλής έντασης, καμινάδα τούβλο καταρρέει μάλλον γρήγορα.

Οι σύγχρονοι λέβητες είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε τα καυσαέρια να έχουν σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, η συμπύκνωση υδρατμών που περιέχεται στο καυσαέριο συμβαίνει στην καπνοδόχο. Τα τοιχώματα του σωλήνα είναι συνεχώς ενυδατωμένα. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με άλλα προϊόντα καύσης, το νερό σχηματίζει επιθετικές χημικές ενώσεις στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα.

Συγκεκριμένα, τα καυσαέρια των λεβήτων περιέχουν θείο, το οποίο αλληλεπιδρά με το νερό και σχηματίζει θειικό οξύ στην καμινάδα, που διαβρώνει τους τοίχους. Εξωτερικές ενδείξεις καταστροφής είναι σκοτεινές υγρές κηλίδες στην εξωτερική επιφάνεια του σωλήνα από τούβλα.

Ο τρόπος λειτουργίας του λέβητα πυρόλυσης στερεού καυσίμου συμβάλλει επίσης στον σχηματισμό ενός επιθετικού συμπυκνώματος στην καμινάδα, το οποίο καταστρέφει ταχέως την καμινάδα τούβλο.

Οι τραχιά τοιχώματα της καμινάδας προάγουν τη συσσώρευση στερεών σωματιδίων αιθάλης πάνω τους. Η τραχύτητα των τοίχων και το ορθογώνιο σχήμα του καναλιού καμινάδας καθιστούν δύσκολο τον καθαρισμό της καμινάδας από τις εναποθέσεις.

Για τη σύνδεση σε καμινάδα τούβλων αερίου και άλλων λεβήτων με χαμηλή θερμοκρασία καυσαερίων, στο κανάλι των τούβλων είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια επένδυση - ένας σωλήνας από χάλυβα ή κεραμικό καμινάδα.

Καμινάδα κατασκευασμένο από κεραμικές σωλήνες - μια λύση γενικής χρήσης για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Καμινάδες κατασκευασμένοι από ειδικούς σωλήνες κεραμικών καμινάδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους τύπους λεβήτων. Το υλικό είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και σε όλες τις επιθετικές χημικές ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν στην καμινάδα κατά την καύση διαφόρων τύπων καυσίμων. Αυτός ο τύπος καμινάδας είναι ο πιο ανθεκτικός.

Οι κεραμικοί σωλήνες των καμινάδων διακρίνονται ανάλογα με την επιτρεπόμενη μέγιστη θερμοκρασία των καυσαερίων.

Για λέβητες στερεών καυσίμων πρέπει να χρησιμοποιούνται σωλήνες με επιτρεπόμενη θερμοκρασία καυσαερίων 600-650 ° C, ανθεκτικές στην ανάφλεξη αποθέσεων αιθάλης στο σωλήνα και προοριζόμενες για λειτουργία σε ξηρή κατάσταση.

Για λέβητες αερίου και λέβητες υγρών καυσίμων χρησιμοποιούν κεραμικά συστήματα καμινάδας με επιτρεπόμενη θερμοκρασία αερίου 400-450 βαθμούς C, σχεδιασμένα να λειτουργούν σε υγρές συνθήκες - εξοπλισμένα με παγίδες ατμού.

Ο κεραμικός σωλήνας και η μόνωση γύρω από την απορρόφηση της υγρασίας και συνεπώς πρέπει να αερίζεται από το εξωτερικό.

Ο σκοπός και οι συνθήκες λειτουργίας του συστήματος καυσαερίων αναφέρονται στην τεκμηρίωση του κατασκευαστή.

Η λεία επιφάνεια του σωλήνα και το κυκλικό σχήμα του καναλιού καπνού εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των τοίχων σε ρύπανση και βολικό καθαρισμό.

Σχεδιασμός κεραμικών καμινάδων

Καμινάδα που συλλέγονται από τα επιμέρους στοιχεία - μήκος κεραμικό σωλήνα 600 - 1000 χιλ., Οι οποίες διασυνδέονται μέσω των εξαρτημάτων στα άκρα και συγκολλητική μαστίχη οξύ.

Κεραμική καμινάδα στο τμήμα:

 • κεραμικό σωλήνα,
 • θερμαντήρας,
 • κέλυφος μπλοκ-τμημάτων σκυροδέματος με αεραγωγούς και οπές για κάθετη ενίσχυση.

Κεραμικές σωλήνες καμινάδας συνήθως τοποθετείται σε ένα ειδικά κατανεμημένο κάθετο κανάλι από κοίλα δομικά στοιχεία ή τούβλα. Ο αγωγός καπνοδόχου μπορεί να βρίσκεται στη μονάδα εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας.

Για κελύφη τοιχοποιίας χρησιμοποιήστε ειδικά μπλοκ από μπετόν με ένα, δύο ή περισσότερα κενά. Άλλοι δίαυλοι χρησιμοποιούνται για τον αερισμό των χώρων ή για την παροχή αέρα σε έναν καυστήρα λέβητα με κλειστό θάλαμο καύσης ή για την τοποθέτηση επικοινωνιών.

Ο σωλήνας καμινάδας είναι συνήθως μονωμένα για να προστατεύουν τις περιβάλλουσες κατασκευές από υψηλές θερμοκρασίες. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται μόνωση από ορυκτοβάμβακα γύρω από τον κεραμικό σωλήνα. Επιπλέον, η μόνωση επιτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων. Η ψύξη των καυσαερίων στο σωλήνα αυξάνει την ποσότητα του συμπυκνώματος και μειώνει το φυσικό ρεύμα του σωλήνα.

Μεταξύ του τοίχου του σκυροδέματος και του θερμαντήρα υπάρχουν κάθετα κανάλια αέρα για τον αερισμό του θερμαντήρα και του κεραμικού σωλήνα καμινάδας.

Κεραμική καμινάδα, σε σύγκριση με το τούβλο, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, η τοποθέτησή του από τελικά εξαρτήματα είναι ταχύτερη και ευκολότερη

Στα μπλοκ σκυροδέματος υπάρχουν κανάλια για την τοποθέτηση οπλισμού σε αυτά. Ενισχύστε αναπόφευκτα το τμήμα του σωλήνα που προεξέχει πάνω από την οροφή.

Η αγορά κατασκευών προσφέρει μια ποικιλία από εξαρτήματα και υλικά για την κατασκευή κεραμικών καμινάδων για ένα λέβητα σε μια ιδιωτική κατοικία.

Η κεραμική καμινάδα σε χαλύβδινο περίβλημα συνδέει τα πλεονεκτήματα των κεραμικών καμινάδων (αυξημένη ανθεκτικότητα) με τα πλεονεκτήματα των καμινάδων χάλυβα (ευκολία εγκατάστασης σε κτίριο κατοικιών)

Για την πώληση υπάρχουν επιλογές σχεδιασμού κεραμική καμινάδα σε περίβλημα από χάλυβα - με εξωτερικό περίβλημα από χάλυβα. Μια τέτοια καμινάδα για την τοποθέτησή της συχνά δεν απαιτεί την εγκατάσταση ενός ιδρύματος, αλλά και σε αυτόν δεν χρειάζονται ειδικά κανάλια σε κτιριακές κατασκευές. Μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Καμινάδα με κεραμική επένδυση στον τοίχο.

Μερικοί κατασκευαστές παράγουν κεραμικά φυσίγγια ορθογωνίου τμήματος, Ειδικά σχεδιασμένο για τοποθέτηση σε τοιχοποιία.

Μια τέτοια καμινάδα μπορεί να είναι μια αυτόνομη καμινάδα ή να ενσωματωθεί στην τοιχοποιία.

Το μήκος κατασκευής των τεμαχίων ενός τετραγωνικού σωλήνα μπορεί να είναι 600 ή 1000 mm. Σε αυτή την έκδοση δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικά μπλοκ από σκυρόδεμα για τη συσκευή του κελύφους της καμινάδας.

Κεραμική καμινάδα για λέβητα αερίου με κλειστό θάλαμο καύσης

Για τους λέβητες αερίου με σφραγισμένο θάλαμο καύσης δημοφιλή ομοαξονικό διπλό σωλήνα, καμινάδες χάλυβα, στην οποία ο εσωτερικός σωλήνας αφαιρείται καπναέρια και του εξωτερικού σωλήνα στην προς τον αέρα λέβητα παρέχεται από το εξωτερικό για την καύση.

Στο σκληρό ρωσικό κλίμα Όταν λειτουργεί ένας λέβητας με ομοαξονική καμινάδα, συμβαίνουν συχνά προβλήματα. Σε σοβαρούς παγετούς, ψυχρός υπαίθριος αέρας που κινείται μέσω του εξωτερικού σωλήνα κρυώνει πολύ τον εσωτερικό σωλήνα και τα καυσαέρια μέσα σε αυτόν. Το συμπύκνωμα, που πέφτει από τα καυσαέρια, εισέρχεται στα τοιχώματα του σωλήνα, σταδιακά φράζει την καμινάδα. Ο αυτοματισμός του λέβητα αντιδρά και απενεργοποιεί τον λέβητα.

Λιγότερα προβλήματα για τη λειτουργία του λέβητα αερίου παρέχονται από καμινάδες με δύο ξεχωριστά κανάλια: το ένα για τα καπναέρια και το άλλο για τον αέρα στον καυστήρα.

Το κέλυφος της κεραμικής καμινάδας για έναν λέβητα αερίου με κλειστό θάλαμο καύσης συναρμολογείται από τσιμεντόλιθους με δύο κανάλια. Το μονωμένο κεραμικό μανίκι διατηρεί τη θερμοκρασία των καυσαερίων, εξαιτίας αυτού, η καμινάδα δεν παγώνει. Ο αέρας στον καυστήρα του λέβητα τροφοδοτείται μέσω του παρακείμενου αγωγού.

Καμινάδα από χάλυβα

Σωλήνες καμινάδας χάλυβα λέβητες αερίου με θερμοκρασία καυσαερίων 400-450 ° C είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-0,6mm. Τέτοιοι σωλήνες είναι επαρκώς ανθεκτικοί στο επιθετικό συμπύκνωμα στους τοίχους.

Χρησιμοποιούνται λέβητες στερεών καυσίμων ανθεκτικοί στη θερμότητα χαλυβδοσωλήνες πάχος 1,0 mm.

Η διάρκεια ζωής των καμινάδων χάλυβα είναι πολύ μικρότερη και το κόστος τους είναι συνήθως υψηλότερο από το κεραμικό και το τούβλο.

Αλλά οι καμινάδες χάλυβα της ετοιμότητας του εργοστασίου είναι απλούστερες και ταχύτερες στην εγκατάσταση, είναι αρκετά ελαφρές και δεν απαιτούν την εγκατάσταση ισχυρών βάσεων και ειδικών καναλιών στις δομές κτιρίων. Διαθέσιμο για επισκευή.

Μια χαλύβδινη καμινάδα για ένα λέβητα σε μια ιδιωτική κατοικία κατασκευασμένη από έτοιμα στοιχεία είναι εύκολο να συναρμολογηθεί με τα χέρια σας.

Η καμινάδα χάλυβα, όπως και η κεραμική, δεν έχει την τάση να συσσωρεύει ρύπανση στους τοίχους της και η επιφάνεια του τοίχου καθαρίζεται εύκολα.

Κατασκευή χαλύβδινης καμινάδας

Κατασκευάζονται καμινάδες από χάλυβα σε διάφορες παραλλαγές:

1. Χάλυβα με ένα τοίχωμα Ο σωλήνας καμινάδας μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ειδικά κατανεμημένο κάθετο κανάλι της δομής του κτιρίου. Ο σχεδιασμός της καμινάδας σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοιος με την κεραμική συσκευή (βλ. Παραπάνω).

2. Χρησιμοποιείται επίσης ένας σωλήνας με ένα τοίχωμα για την ανακατασκευή μιας καμινάδας από τούβλα, προσαρμόζοντάς το για να λειτουργεί με λέβητα αερίου. Ο χαλύβδινος σωλήνας καπνοδόχου απλού τοιχώματος εισάγεται απλά από πάνω στον αγωγό του σωλήνα από τούβλα. Για τοποθέτηση σε υπάρχοντα σωλήνα από τούβλα με ορθογώνιο κανάλι, χάλυβα Σωλήνες ωοειδούς διατομής.

3. Η καμινάδα συναρμολογείται από προκατασκευασμένα προκατασκευασμένα τμήματα. Το τμήμα είναι α διμερής σάντουιτς - σωλήνα. Ο σωλήνας καμινάδας βρίσκεται μέσα σε ένα άλλο σωλήνα χάλυβα - ένα προστατευτικό κέλυφος, ένα κέλυφος. Ο χώρος μεταξύ του σωλήνα και του κελύφους γεμίζει με θερμομόνωση.

Ο εξωτερικός σωλήνας της καπνοδόχου σάντουιτς είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα.

Η χαλύβδινη καμινάδα του τζακιού, συναρμολογημένη από μονάδες σάντουιτς με διπλά τοιχώματα, μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική διακόσμηση του εσωτερικού χώρου.

Κατασκευάζονται καμινάδες, που προορίζονται για εγκατάσταση τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο. Η καμινάδα είναι εύκολη, ως σχεδιαστής, συναρμολογημένη από ξεχωριστές ενότητες σάντουιτς.

Η χρήση τέτοιων καμινάδων τους επιτρέπει να εγκαθίστανται εύκολα σε χώρους όπου βρίσκονται σε κτιριακές κατασκευές δεν υπάρχουν ειδικά κανάλια καμινάδας, ούτε καν έξω από τον τοίχο.

Μια χαλύβδινη ομοαξονική καμινάδα είναι ένας σωλήνας σε ένα σωλήνα, για έναν λέβητα αερίου στην οροφή ενός ιδιωτικού σπιτιού

4. Για τους λέβητες με κλειστό θάλαμο καύσης παράγουν ατσάλινα συστήματα καμινάδων αέρα - ομοαξονικά κανάλια σωλήνα σε σωλήνα. Τα καυσαέρια διοχετεύονται μέσω του εσωτερικού σωλήνα και παρέχεται εξωτερικός αέρας στον λέβητα για καύση καυσίμου. Το κόστος τέτοιων καπνοδόχων είναι αρκετά υψηλό.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή καμινάδα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Για να επιλέξετε τη σωστή καμινάδα για ένα λέβητα σε μια ιδιωτική κατοικία είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι συνθήκες λειτουργίας και οι παράμετροι των καυσαερίων καυσαερίων. Αυτές οι παράμετροι εξαρτώνται από τον τύπο του λέβητα και τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιείται.

 • Σύμφωνα με τη θερμοκρασία των καυσαερίων καυσαερίων. Η ονομαστική θερμοκρασία λειτουργίας της καπνοδόχου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία των καυσαερίων του λέβητα κατά την κανονική λειτουργία.
 • Σχετικά με την πίεση των αερίων στην καμινάδα. Μερικές από τις καπνοδόχους μπορεί να σχεδιαστεί για να λειτουργεί με φυσικό ελκυσμό (αρνητική πίεση στο σωλήνα), ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με λέβητες υπερτροφοδότησης - θετικό καύσης εκτροπής (υπερπίεση στο σωλήνα). Καμινάδες που είναι καθολικές σε αυτή την παράμετρο παράγονται επίσης.
 • Με την παρουσία συμπύκνωσης στην καμινάδα. Ορισμένες καμινάδες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε ξηρή κατάσταση, σε συνθήκες όπου δεν σχηματίζεται συμπύκνωμα στον σωλήνα. Άλλες καμινάδες είναι εξοπλισμένες με συλλέκτες συμπυκνωμάτων και παγίδες ατμού - μπορούν να λειτουργούν υπό συνθήκες συμπύκνωσης υγρασίας στους τοίχους του σωλήνα.
 • Για αντοχή στη διάβρωση, η οποία καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε θείο του καύσιμου καυσίμου. Οι καπνοδόχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες αντοχής στη διάβρωση σε ενώσεις θείου: 1 - τάξη, καμινάδες για εξαερισμό προϊόντων καύσης καυσίμου αερίου. 2 - κλάσεις, καμινάδες για λέβητες ξύλου και υγρών καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο έως 0,2%. 3 - κλάσεις, καμινάδες για λέβητες άνθρακα, τύρφης και υγρών καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο μεγαλύτερη από 0,2%.
 • Για αντίσταση στην ανάφλεξη της συσσώρευσης αιθάλης στην καμινάδα. Οι καμινάδες μπορούν να είναι ανθεκτικές ή ανθεκτικές στην ανάφλεξη της αιθάλης στην καμινάδα. Κατά την καύση συσσώρευσης αιθάλης, η θερμοκρασία στην καμινάδα μπορεί να αυξηθεί σύντομα σε 1000 o C.
 • Σύμφωνα με την επιτρεπόμενη απόσταση από τις εύφλεκτες κατασκευές. Οι εύφλεκτες κατασκευές στο σπίτι πρέπει να τοποθετούνται από το εξωτερικό κέλυφος της καμινάδας σε απόσταση που δεν είναι πιο κοντά, που αναφέρεται στην τεχνική τεκμηρίωση για τον καπναγωγό, ή προστατεύεται επιπλέον από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για κάθε στοιχείο του συστήματος καπνοδόχου, οι κατασκευαστές πρέπει να επισημάνουν. Σύμφωνα με τα σύμβολα τα πρότυπα της ΕΕ (γράμματα και αριθμοί) αναφέρει όλες τις βασικές παραμέτρους: θερμοκρασία καυσαερίων, κατηγορίας πίεση του αερίου, αντίσταση στην αντίσταση τάξη συμπύκνωμα στη διάβρωση, αντοχή σε αιθάλη φωτιά, η επιτρεπόμενη απόσταση από εύφλεκτα υλικά.

Η καμινάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι μια ορισμένη ποσότητα αερίων αφαιρείται από το λέβητα ανά μονάδα χρόνου. Η κίνηση του αερίου στο σωλήνα μπορεί να εξαναγκαστεί, με μηχανικό κίνητρο ή φυσικό - υπό την επίδραση των δυνάμεων έλξης.

Πριν επιλέξετε μια καμινάδα - επιλέξτε ένα λέβητα

Οι κατασκευαστές λεβήτων στην τεχνική τεκμηρίωση συνήθως υποδεικνύουν τις ελάχιστες διαστάσεις της καμινάδας για τον εξοπλισμό τους και άλλες απαιτήσεις για το σύστημα καπνοδόχου. Πριν επιλέξετε μια καμινάδα - επιλέξτε το λέβητα.

Εκτός από τις παραμέτρους των καυσαερίων, Η επιλογή καμινάδων καθορίζεται επίσης από τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση ενός λέβητα στη σοφίτα, συνιστάται να επιλέξετε μια χαλύβδινη καμινάδα, η οποία έχει μικρό βάρος και δεν απαιτεί επικάλυψη ενίσχυσης.

Επιλέξτε ένα λέβητα και μια καμινάδα είναι απαραίτητη πριν από την κατασκευή του σπιτιού, να προκαλέσει εκ των προτέρων για την εγκατάστασή τους αλλαγές στην κατασκευή του σπιτιού.

Η επιλογή ενός λέβητα, μιας καμινάδας και ο ακριβής υπολογισμός των διαστάσεων του καναλιού καπνοδόχου για ένα λέβητα πρέπει να ανατεθούν καλύτερα σε ειδικό.

Καμινάδα για λέβητα φυσικού ρεύματος

Η μετακίνηση του αερίου στον αγωγό υπό την επίδραση των δυνάμεων έλξης οφείλεται στη διαφορά στη θερμοκρασία των αερίων στην είσοδο και στην έξοδο της καμινάδας. Τα καυτά αέρια στον σωλήνα καμινάδας βυθίζονται προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα κενό στο σωλήνα.

Το καλό ρεύμα στην καπνοδόχο αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική λειτουργία του λέβητα με υψηλή απόδοση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία ενός λέβητα φυσικού βήματος.

Απαιτείται εξασφαλίστε την κατακόρυφη και ευθεία του σωλήνα. Εάν είναι απαραίτητο, η καμινάδα μπορεί να μετακινηθεί σε μια πλευρά έως 1000mm. σε γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 ° C πέτρες χαλαζία. στην κατακόρυφο.

Η επιφάνεια μέσα στην καπνοδόχο πρέπει να είναι ομαλή. Οι λαστιχένιες ραφές πρέπει να τρίβονται προσεκτικά. Αποφύγετε την ύπαρξη τοπικών περιορισμών και επεκτάσεων στην καμινάδα.

Κάτω από το σημείο σύνδεσης της καμινάδας με το λέβητα, στον σωλήνα κάντε μια κάσα καθαρισμού σωλήνες.

Για να περιορίσετε τη μέγιστη ώθηση στον αγωγό, στη διαδρομή των καυσαερίων, τοποθετήστε ένα αποσβεστήρα, εάν δεν υπάρχει δεξαμενή.

Συνιστάται η καμινάδα εγκαταστήστε τον αυτόματο περιορισμό έλξης. Ο περιοριστής πίεσης είναι μια βαλβίδα που είναι εγκατεστημένη στην καπνοδόχο κάτω από το σημείο σύνδεσης του σωλήνα στον λέβητα. Με τα σφάλματα ώθησης, η βαλβίδα ανοίγει κάτω από την επίδραση μιας διαφορικής πίεσης και αφήνει ψυχρό αέρα μέσα στον αγωγό. Η αντλία κρύου αέρα μειώνει το ρεύμα στο σωλήνα. Ο αυτόματος έλεγχος πρόσφυσης σταθεροποιεί τον τρόπο λειτουργίας του λέβητα.

Τα τμήματα καμινάδων που βρίσκονται έξω από το κτίριο, κατ 'ανάγκην μονώνοντας. Σε ένα μη μονωμένο καυσαέριο ψύχεται γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, το ρεύμα μειώνεται, η ισχύς του λέβητα πέφτει, το συμπύκνωμα πέφτει στα τοιχώματα του σωλήνα.

Επιλογή καπνού για λέβητα αερίου

Κατά την επιλογή μιας καμινάδας για ένα λέβητα φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά της συσκευής και οι παράμετροι των καυσαερίων του λέβητα, και επίσης να ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα του χειμερινού κλίματος. Διαφορετικά, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα έχει προβλήματα. Εδώ είναι μερικές «εκπλήξεις» που μπορεί να περιμένει ο ιδιοκτήτης σπιτιού.

Η θερμοκρασία καυσαερίων ενός λέβητα αερίου δεν υπερβαίνει κανονικά το 200 o C. Επιπλέον, οι περισσότερες φορές ο λέβητας λειτουργεί με μειωμένη ισχύ, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τη θερμοκρασία του αέριου.

Η χαλύβδινη καμινάδα, που βρίσκεται έξω, στην πρόσοψη του σπιτιού, συχνά θερμαίνεται άσχημα. Ως αποτέλεσμα, το συμπύκνωμα στους τοίχους της καμινάδας ρέει προς τα κάτω στον συλλέκτη συμπυκνωμάτων και παγώνει εκεί. Η αποστράγγιση συμπυκνωμάτων εμποδίζεται από τον πάγο. Συσσωματώνεται το συμπύκνωμα, αυξάνεται το επίπεδο του και το νερό από την καμινάδα αρχίζει να ρέει μέσα στο θάλαμο καύσης του λέβητα.

Για μια καμινάδα που βρίσκεται έξω, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη θέρμανση της ζώνης συλλογής συμπυκνωμάτων.

Ένα άλλο δημοφιλές σύστημα για λέβητα φυσικού αερίου καπνού με έναν ανεμιστήρα μοιάζει με αυτό: τα αέρια απόβλητα απομακρύνονται μέσω ενός κατακόρυφου καπναγωγού κανάλι και να ανοίξει το οριζόντιο σωλήνα, και θα το μετατρέψει μέσω τη συντομότερη διαδρομή διαμέσου του τοιχώματος του σπιτιού, την πρόσοψη του εφοδιασμού αέρα. Όταν δεν λειτουργεί τον καυστήρα του λέβητα, λόγω της παρουσίας στον καπναγωγό φυσικού ελκυσμού, κρύο αέρα από το εξωτερικό αναρροφάται μέσω ενός βραχέως σωλήνα αναρρόφησης αέρα του θαλάμου καύσης του λέβητα. Τα εσωτερικά μέρη του λέβητα obledenevayut και εξουδετέρωση του συστήματος ελέγχου καπνού. Το νερό στον εναλλάκτη θερμότητας παγώνει και το καταστρέφει.

Σχετικά με τα προβλήματα της εργασίας στο σκληρό κλίμα των ομοαξονικών καπνοδόχων λέβητες αερίου που διαβάζονται σε αυτό το άρθρο παραπάνω.

Σχηματικό διάγραμμα ενός συστήματος καυσαερίων δύο καναλιών ενός λέβητα αερίου με αναγκαστική κυκλοφορία καυσαερίων

Στο σκληρό κλίμα για έναν λέβητα αερίου με εξαναγκασμένη εκκένωση αερίων, το σύστημα αφαίρεσης καπνού δύο καναλιών λειτουργεί πιο αξιόπιστα. Ένα κάθετο κανάλι λειτουργεί ως καμινάδα και το άλλο κάθετο κανάλι είναι μια εισαγωγή αέρα. Για να σταθεροποιηθεί η ροή του αέρα και να εξαλειφθεί το φυσικό βύθισμα μέσω του λέβητα, ο αγωγός καπνοδόχου στο χαμηλότερο τμήμα συνδέεται με το κανάλι εισαγωγής αέρα με παράκαμψη - bypass.

Καμινάδα στέγης

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα 2: