Καμινάδα στο λουτρό - ανεξάρτητα συναρμολογούμε τον σωλήνα, ο οποίος είναι βέλτιστος για το υλικό και τον τύπο

Η έξοδος καπνού είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε λουτρό. Είναι υπεύθυνος για την ταχύτητα θέρμανσης του ατμού, την καθαρότητα του αέρα, την πυρασφάλεια. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τη διάταξη της καμινάδας όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα.

Μέχρι πρόσφατα, οι σωλήνες καπνού για λουτρά ανεγέρθηκαν αποκλειστικά από τούβλα. Μια πραγματική εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτό το υλικό απλά δεν υπήρχε. Το τούβλο χαρακτηρίζεται από ιδανικό για την αποθήκευση θερμότητας στο δωμάτιο ατμού και τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης, μεγάλη διάρκεια ζωής, μέγιστη πυρασφάλεια και εξαιρετική αντοχή. Όμως, δυστυχώς, κάθε τεχνίτης δεν μπορεί να φτιάξει ένα τούβλο με τα χέρια του. Απαιτεί σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και πρακτική εμπειρία στην υλοποίηση της τοιχοποιίας.

Επιπλέον, στις οδούς για την αφαίρεση του καπνού από το τούβλο υπάρχουν γωνίες και μια τραχιά εσωτερική επιφάνεια. Αυτό συμβάλλει στην εναπόθεση αιθάλης εντός του σωλήνα, η οποία οδηγεί σε φράξιμο και, κατά συνέπεια, σε σημαντική μείωση της ώσης. Εάν η καμινάδα σε ένα λουτρό δεν καθαρίζεται περιοδικά (και αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι εύκολο), μετά από λίγο γίνεται αδύνατο να το χρησιμοποιήσετε και μερικές φορές δεν είναι ασφαλές. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης αποθέσεων αιθάλης από σπινθήρες κατά τη διάρκεια της θέρμανσης της σόμπας.

Σήμερα, για την τοποθέτηση καμινάδων, μεταλλικών κατασκευών

Αυτά τα προβλήματα στερούνται τις πιο σύγχρονες μεταλλικές καμινάδες. Συχνά κατασκευάζονται με τη μορφή δομών σάντουιτς ή με τη μορφή συμβατικών σωλήνων με μονό τοίχωμα. Τέτοια σχέδια είναι εύκολο να εγκατασταθούν με τα χέρια τους. Η εσωτερική τους επιφάνεια είναι πολύ ομαλή, εξαιτίας της οποίας ο καπνός εξέρχεται προς τα έξω με μια τυρβώδη κατευθυνόμενη ροή. Η έλλειψη καμινάδων από μέταλλο είναι μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού συμπυκνώματος σε αυτά. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη λειτουργία της σάουνας το χειμώνα. Το πρόβλημα επιλύεται απλά. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν σωλήνα με μεγάλο πάχος μόνωσης. Τότε ο κίνδυνος συμπύκνωσης θα είναι ελάχιστος.

Αφού αποφασίσετε να κάνετε μια καμινάδα στη σάουνα, πρέπει να επιλέξετε αμέσως την επιλογή της τοποθέτησης. Η διαδρομή μπορεί να είναι εξωτερική και εσωτερική. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τους κανόνες της τοποθέτησης ενός μεταλλικού σωλήνα και για τις δύο επιλογές.

Με αυτή τη μέθοδο τοποθέτησης, ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος πάνω από τη σόμπα στο λουτρό, τεντωμένο στην οροφή, περνούσε μέσα από τη σοφίτα και έπειτα μέσα από την οροφή. Το ύψος της οδού πρέπει να αντιστοιχεί στο επίπεδο της ράχης της οροφής ή να είναι 0,5-1 m περισσότερο από αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, εξασφαλίζεται η ποιότητα πρόσφυσης. Το κύριο πλεονέκτημα της εσωτερικής καμινάδας είναι ότι η θερμική ενέργεια που περνά μέσα από το σωλήνα από τον κλίβανο θερμαίνει τόσο το ατμόλουτρο όσο και τη σοφίτα. Ως αποτέλεσμα, η απαιτούμενη θερμοκρασία στο λουτρό επιτυγχάνεται γρήγορα και με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Το μειονέκτημα του εσωτερικού σχεδιασμού είναι η δυσκολία και η δυσκολία τοποθέτησης του σωλήνα μέσω της οροφής και της οροφής.

Είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια διαδρομή απομάκρυνσης καπνού μέσα στο δωμάτιο με έναν απλό αλγόριθμο. Πρώτα σχεδιάστε ένα διάγραμμα της καμινάδας, εστιάζοντας στο μέγεθος του ατμού. Προσδιορίστε τον αριθμό και το μήκος των απαραίτητων στοιχείων (στροφές, ίσια τμήματα). Παραγγείλετε τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία για τη συναρμολόγηση σωλήνων στο κατάστημα κατασκευών. Στην πορεία, εισάγετε δύο φύλλα μέταλλο με τρύπες στη μέση. Αυτά τα είδη που βάζετε στο πάτωμα της σοφίτας και στο πάτωμα στο μπάνιο (κάτω). Η διάμετρος των οπών πρέπει να αντιστοιχεί στη διατομή του χρησιμοποιούμενου σωλήνα. Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να επιλέγεται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σωλήνας εσωτερικών καμινάδων εξέρχεται μέσω της οροφής

Ο σωλήνας πρέπει να έχει διάμετρο (εσωτερική) 15-20 cm. Ο σχεδιασμός με μικρότερη διατομή δεν θα παρέχει την απαραίτητη πρόσφυση. Εάν πάρετε έναν σωλήνα με μεγάλη διάμετρο, η θερμική ενέργεια θα αφήσει τη σόμπα πολύ γρήγορα και το δωμάτιο θα καεί ζεστά. Η συνιστώμενη μεταλλική οδό εξαγωγής καπνού ύψους - 5 μ. Άλλη μια άκρη. Επιλέξτε έναν σωλήνα με πάχος τοιχώματος 1-1,2 mm. Ένα τέτοιο προϊόν θα σας εξυπηρετήσει για πολύ καιρό.

Επιπλέον, θα χρειαστεί να ετοιμάσετε ένα στεγανοποιητικό υλικό από καουτσούκ (το βάζετε στην τροχιά μετά την αφαίρεση του σωλήνα από την οροφή) και ένα στεγανωτικό για κατασκευή υψηλής ποιότητας στεγανοποίησης. Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την εγκατάσταση μιας καμινάδας από μέταλλο σε ένα λουτρό δίνεται στην επόμενη ενότητα.

Οι οδηγίες εγκατάστασης για τον εσωτερικό αγωγό καπνοδόχου θα είναι σχετικά απλές, καθώς ολόκληρο το σύστημα είναι σχεδόν εντελώς κάθετο. Θα πρέπει να συλλέξετε την καμινάδα, πιέζοντας τα επιμέρους στοιχεία της ενάντια στον άλλο. Και εάν εγκατασταθεί ένας συνηθισμένος σωλήνας, το συγκρότημα είναι "από καπνό" - το κάτω μέρος φοριέται από τον ανώτερο. Αλλά όταν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα σάντουιτς, η εγκατάσταση γίνεται "στο συμπύκνωμα" από μέσα και "μέσα από τον καπνό" από έξω.

 1. 1. Εάν η σόμπα και ο σωλήνας βρίσκονται σε επικίνδυνη γειτνίαση με τους ξύλινους τοίχους, είναι επιθυμητή η τοποθέτηση αρκετών στρωμάτων προϊόντων ανθεκτικών στη θερμότητα (για παράδειγμα, πλάκες αμιάντου) στους τοίχους. Στη συνέχεια, δεν θα πάρουν ποτέ φωτιά από υπερβολική υπερθέρμανση.
 2. 2. Οι αρθρώσεις μεταξύ ξεχωριστών τμημάτων της καπνοδόχου δεν πρέπει να πέφτουν πάνω στην οροφή και τα επίπεδα της οροφής μεταξύ των κατηγοριών.
 3. 3. Οι περιοχές σύνδεσης των τμημάτων της οδού πρέπει να λιπαίνονται με ερμητικά σφραγισμένη σύνθεση με υψηλό δείκτη αντοχής στη θερμότητα και στη συνέχεια να στερεώνονται με σφιγκτήρες μεγάλου πλάτους. Τέτοιες ειδικές σταθεροποιητές πωλούνται σε καταστήματα κατασκευών.
 4. 4. Παρουσία αισθητών ρωγμών μεταξύ των στοιχείων του σωλήνα, θα πρέπει να είναι μονωμένα με ένα καλώδιο αμιάντου. Αυτή η σφράγιση πρέπει να εισάγεται απαλά αλλά σταθερά στο κενό.

Απευθείας η εγκατάσταση του σωλήνα αρχίζει με τη σύνδεση του πρώτου στοιχείου του στον σωλήνα διακλάδωσης του κλιβάνου. Αμέσως αξίζει να προμηθευτείτε μια πύλη ολίσθησης - ένα ειδικό μπουλόνι που επιτρέπει την ρύθμιση της πρόσφυσης. Στη συνέχεια, στο ανώτατο όριο πρέπει να φτιάξετε μια τετράγωνη οπή και να συλλέξετε ένα μεταλλικό κουτί με μια διαμπερή οπή που αντιστοιχεί στη διάμετρο του σωλήνα. Μέσα από αυτό θα περάσουμε το μονοπάτι στη σοφίτα. Το ύψος του κιβωτίου λαμβάνεται κατά 0,4 m περισσότερο από το πάχος της επιφάνειας της οροφής.

Στον ελεύθερο χώρο του κουτιού τοποθετείται μόνωση

Τότε όλα θα πάνε πιο γρήγορα. Τοποθετήστε το κιβώτιο στην οροφή, στερεώστε το, περάστε το σωλήνα στη σοφίτα. Στον ελεύθερο χώρο του κουτιού, τοποθετήστε ένα ορυκτοβάμβαλο ή έναν εκτεταμένο πηλό (το υλικό με μέσο σίτο είναι το βέλτιστο). Στη σοφίτα, το κουτί θα πρέπει να καλύπτεται με ένα καπάκι (χρειάζεται επίσης να κάνει μια τρύπα). Στο σημείο όπου η καμινάδα διέρχεται από την οροφή, κόψτε μια τρύπα, στερεώστε ένα φύλλο από ανθεκτικό στη θερμότητα αμίαντο σε αυτό από κάτω. Στην κορυφή του σωλήνα πρέπει να καλύπτεται με φύλλα από ορυκτοβάμβακα ή αμίαντο για να προστατεύσει τη δομή της οροφής από τη φωτιά. Στη θερμομονωτική οδό τεντώστε έτσι την αδιάβροχη μανσέτα από καουτσούκ και επεξεργαστείτε τα κενά με στεγανωτικό. Η εργασία ολοκληρώθηκε!

Η εξωτερική διαδρομή είναι πιο εύκολη. Κάνει γρηγορότερα, απαιτεί ένα μικρό κόστος εργασίας, το οποίο είναι σημαντικό όταν η δουλειά γίνεται από μόνα τους. Μια τέτοια καμινάδα δεν ανεβαίνει στην οροφή, αλλά τοποθετείται σε ένα λουτρό μέσω ενός τοίχου. Για μια στροφή ενός σωλήνα στην απαραίτητη κατεύθυνση χρησιμοποιείται η ειδική βρύση (μεταλλικό γόνατο με κατάλληλη γωνία κλίσης). Αυτό το στοιχείο είναι συνδεδεμένο με τον σωλήνα διακλάδωσης του κλιβάνου και στη συνέχεια με τον σωλήνα, ο οποίος εξάγεται. Για να το κάνετε αυτό, εφαρμόστε και πάλι το πλαίσιο.

Στο εξωτερικό του μπάνιου υπάρχει ένα μπλουζάκι. Σας επιτρέπει να οδηγείτε το μονοπάτι προς τα επάνω, κατά μήκος της επιφάνειας του τοίχου και προς τα κάτω.

Η στερέωση του σωλήνα πραγματοποιείται από τις θήκες. Έχουν ένα ειδικό σχήμα, εγγυώνται την σταθερή στερέωση της δομής. Ο εξωτερικός σωλήνας ανυψώνεται πάνω από την κορυφογραμμή περίπου 0,6 μ. Είναι απαραίτητο να καλύψει το άνω άκρο της ομπρέλας (που είναι τοποθετημένη επί των εσωτερικών καμινάδες) που δεν ρέει μέσα στις σταγόνες βροχής συστήματος και υπολείμματα. Καθαρίστε τα κενά μεταξύ του τοίχου και της εξόδου του σωλήνα με θερμομονωτικό στεγανοποιητικό.

Όπως μπορείτε να δείτε, η εξωτερική δομή είναι εύκολη στην εγκατάσταση. Δεν απαιτεί διείσδυση οπών στην οροφή και την οροφή, εξαλείφει τον κίνδυνο διαρροής των δαπέδων. Αλλά έχει επίσης ένα σοβαρό μειονέκτημα - γρήγορη ψύξη. Για το λόγο αυτό, τα εξωτερικά συστήματα είναι επιπλέον μονωμένα με ορυκτοβάμβακα και άλλα θερμομονωτικά υλικά.

Επιλέξτε μια κατάλληλη έξοδο καπνού για το χαμάμ, το οποίο μπορείτε εύκολα να οικοδομήσετε. Απολαύστε χαλαρωτικές θεραπείες σάουνας ανά πάσα στιγμή.

Ασφαλής καμινάδα για το μπάνιο με τα χέρια σας βήμα προς βήμα

8 Φεβρουαρίου 2017. Διαβάστε 11642 φορές

Θεωρητικά, η καύση οποιουδήποτε καυσίμου συνοδεύεται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και νερού, αλλά στην πράξη αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Από την ανεπαρκή καύση καυσίμου, ακόμη και αν είναι ιδανική, η διαδικασία συνοδεύεται από το σχηματισμό αιθάλης και μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, τα ίδια τα υλικά καύσης απέχουν πολύ από το ιδανικό και περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών που θα προστεθούν στο περιβάλλον αέρα του δωματίου με τη μορφή προϊόντων καύσης.

Όλα αυτά μαζί δεν θα μολύνουν μόνο το δωμάτιο ενός λουτρού και μια δυσωδία, αλλά και μια απειλή για την ανθρώπινη ζωή, καθώς το μονοξείδιο του άνθρακα είναι δηλητηριώδες. Η δηλητηρίασή τους μπορεί να έχει δύσκολα αποτελέσματα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο. Ως εκ τούτου, η πραγματική διέξοδος από την κατάσταση είναι η καμινάδα. Πρόκειται για μια αρκετά απλή και χρήσιμη συσκευή που παρέχει φυσική αφαίρεση των προϊόντων καύσης και πρόσβαση οξυγόνου στη ζώνη καύσης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους κύριους τύπους καπνοδόχων όπως χάλυβα, κεραμικό, γυαλί, σάντουιτς. Και επίσης θα βασίζεται στο πώς να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας με οδηγίες βήμα προς βήμα και βίντεο. Και έτσι, πού να ξεκινήσετε;

Επιλογή καμινάδας για το μπάνιο: κριτήρια

Η επιλογή μιας καμινάδας για μπάνιο είναι μια πολύ σοβαρή άσκηση. Είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξετε μια σόμπα. Η αγορά του εξοπλισμού κλιβάνου αντιπροσωπεύεται από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, οπότε η επιλογή του φούρνου δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μια καμινάδα είναι ένα ξεχωριστό συστατικό, ένα πλήρες σύστημα, στο οποίο δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις.

Εάν η διάταξη της καμινάδας ληφθεί χωρίς την κατάλληλη ευθύνη, τότε στο κανάλι καπνού μπορεί να υπάρχει έλλειψη σπάρτου ή, όπως λένε οι άνθρωποι, αντίστροφη έλξη. Αυτό θα αποτρέψει την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης ως αποτέλεσμα του καπνού, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και πυρκαγιά. Επομένως, η ασφάλεια της κατασκευής σας και η αποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού σόμματος εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά κατασκευάζεται και συναρμολογείται σωστά η καπνοδόχος. Σήμερα οι καμινάδες κατασκευάζονται από σκυρόδεμα, κεραμικό, χάλυβα, τούβλο και γυαλί.

Τα καμινάδα πρέπει να είναι ισχυρά και ανθεκτικά. Να είστε ανθεκτικοί στην επίδραση των συνθηκών υψηλής θερμοκρασίας κατά την καύση καυσίμου, να απομακρύνετε τον καπνό σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις των προϊόντων συμπύκνωσης και επίσης να συμμορφώνεστε με τους κανόνες πυρασφάλειας. Τώρα αξίζει να εξεταστεί η έκδοση του καναλιού καμινάδας. Θα πληροί τις απαιτήσεις που έχει ο κατασκευαστής της ήδη επιλεγμένης μονάδας σόμπας;

Χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει αναπτυχθεί ένας σημαντικός αριθμός καναλιών, αλλά το κλασικό του είδους υπήρξε και παραμένει καμινάδα τούβλο. Αυτή η επιλογή έχει από καιρό δοκιμαστεί με το χρόνο και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Αλλά αντικαταστάθηκε από εναλλακτικές συσκευές από νέα υλικά, που προηγουμένως δεν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καπνοδόχων. Για παράδειγμα, σάντουιτς, κεραμικές και γυάλινες καμινάδες. Τώρα πριν αποφασίσετε για την επιλογή υλικού για την καμινάδα του μελλοντικού λουτρού, πρέπει να μελετήσετε τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που αποφασίσατε να εγκαταστήσετε. Μετά από όλα, κατά την τοποθέτησή του, πρέπει να λάβετε υπόψη το εσωτερικό τμήμα της καπνοδόχου, το μήκος και το ύψος της. Και ποιο υλικό να χρησιμοποιήσετε για το κανάλι καπνού είναι μια άλλη επιλογή.

Υλικό για την καμινάδα στο μπάνιο

Όπως αναφέρθηκε ήδη, πριν από το τούβλο ήταν το κύριο υλικό στην κατασκευή καμινάδων. Το πλεονέκτημα της ανέγερσης ενός καναλιού καπνού καπνού ήταν πάντα η φθηνότητα του υλικού. Η κατασκευή ήταν η πιο οικονομική και χαμηλού κόστους. Η άμμος και ο πηλός, το νερό και το τούβλο είναι αυτό που πάντα ήταν εφικτό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η αναζήτηση ενός ειδικού σε θέματα κλιβάνου είναι γεμάτη με κάποιες δυσκολίες. Και σε μια καμινάδα τούβλο, η ποιοτική λειτουργία εξαρτάται άμεσα από τον επαγγελματισμό του φούρνου. Ως εκ τούτου, η τιμή για τις υπηρεσίες ειδικευμένου ειδικού έχει αυξηθεί κατά καιρούς. Η ορθογώνια διατομή διευκολύνει τη δημιουργία τοπικών αναταράξεων στο κανάλι καπνού και συνεπάγεται την απόφραξη του. Πρέπει να το καθαρίσετε τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, εάν η καμινάδα του τούβλου διπλωθεί σωστά, αποτελεί εγγύηση ότι θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Αλλά δεν είναι πάντα μια καμινάδα τούβλο είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση σε ένα μπάνιο. Πρώτα απ 'όλα, από το οικονομικό κόστος της εγκατάστασής του.

Καμινάδα από χάλυβα

Έχει περάσει ο χρόνος για τη χρήση τούβλων ως το μοναδικό υλικό για τα κανάλια καπνού. Μια εναλλακτική λύση ήταν το μέταλλο. Η χρήση ανθεκτικού στη θερμότητα ανοξείδωτου χάλυβα στην εγκατάσταση καναλιών καπνού για το λουτρό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία της καμινάδας. Οι κατασκευές δύο σωλήνων έγιναν πολύ δημοφιλείς. Πρόκειται για δύο σωλήνες διαφόρων διαμέτρων με μη-εύφλεκτη μόνωση μεταξύ τους. Η μόνωση διατηρεί την καπνοδόχο από την υπερβολική συμπύκνωση και την επίδρασή της στον σωλήνα. Τέτοια σχέδια ονομάζονται σάντουιτς. Κατά κανόνα, ο εξωτερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο. Γαλβανισμένος χάλυβας - αυτό είναι περισσότερο μια επιλογή προϋπολογισμού, η οποία δεν επηρεάζει την απόδοση. Ο εσωτερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος μόνο από ανθεκτικό στη θερμότητα ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 1 mm ή περισσότερο. Κατά την επιλογή ενός σωλήνα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την παράμετρο. Θερμικός μονωτήρας βασισμένος σε βασιλικούς βράχους, ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοια κανάλια καπνού έχουν ένα κυλινδρικό σχήμα, το οποίο καθορίζει μια χαμηλότερη ευαισθησία σε μόλυνση.

Κεραμική καμινάδα για το λουτρό

Ένα νέο υλικό, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αγορά εξοπλισμού κλιβάνου - είναι οι κεραμοειδείς σωλήνες χαμοτί. Έχουν απορροφήσει όλα τα πλεονεκτήματα των χαλύβδινων δομών. Ταυτόχρονα, διαθέτουν αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής των καναλιών καπνού. Στη σύνταξή τους έχουν εσωτερικό σωλήνα χαμοτί, θερμομονωτικό στρώμα από βασιλικούς βράχους και εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα ή ελαφρύ αφρώδες σκυρόδεμα. Η τιμή ενός τέτοιου σωλήνα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή μιας χαλύβδινης καμινάδας, αλλά χάρη σε μια μεγάλη διάρκεια ζωής, το κόστος πληρώνει με ενδιαφέρον. Το υλικό αυτό αποτελεί ανταγωνισμό για τις κατασκευές από τούβλα για αξιοπιστία, ανθεκτικότητα και πυρασφάλεια. Βασικά, είναι ο ίδιος σωλήνας, είναι επίσης εύκολο να συναρμολογηθεί ως χαλύβδινα σάντουιτς. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκτέλεση στο πλαίσιο αυτής απαιτεί την ενίσχυση του ιδρύματος. Υπάρχουν ειδικά στοιχεία για τη συλλογή σωλήνων στην τελική κατασκευή. Όταν αγοράζετε ένα σύνολο καπνοδόχων από κεραμικές σωλήνες για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, όλα αυτά τα στοιχεία και τα υλικά περιλαμβάνονται στην παράδοση. Το κόστος των κεραμικών καμινάδων είναι περίπου μια τάξη μεγέθους υψηλότερο από τα χαλύβδινα σάντουιτς.

Γυάλινη καμινάδα

Η ιδανική επιλογή για τα συστήματα καπνοδόχων είναι κανάλι καπνού από γυαλί. Αυτό το υλικό έχει τεράστια πλεονεκτήματα: απόλυτη απουσία διάβρωσης, αντοχή στην υγρασία, χαμηλή θερμική αδράνεια. Αλλά το κόστος τέτοιων καμινάδων είναι πολύ υψηλό και αν προσθέσετε τεράστιο κόστος εγκατάστασης, τότε ένα τέτοιο υλικό απλά δεν βρήκε τη διανομή λόγω της τεράστιας τιμής. Αν και ορισμένοι αισιόδοξοι λένε ότι πίσω από τις καμινάδες γυαλιού, το μέλλον θα έρθει όταν όλα τα κανάλια καπνού θα κατασκευαστούν από γυαλί.

Ξεχωριστά, θέλω να μείνω στις καμινάδες των σωλήνων αμιάντου. Αυτό είναι ένα υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καμινάδων. Είναι καρκινογόνος και επικίνδυνος για τη φωτιά. Το κανάλι καπνού αμιαντοτσιμέντου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο μπάνιο σας.

Συνοψίζοντας ό, τι έχει ειπωθεί, μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα:

· Καμινάδα κατασκευασμένο από τούβλα, εγκατάσταση υψηλής έντασης εργασίας, που απαιτεί κάποια προσόντα των εκτελεστών.

· Κανάλι καπνού σωλήνων από χάλυβα - δεν είναι ακριβό, αλλά έχει μικρή διάρκεια ζωής.

· Η καμινάδα από κεραμικές σωλήνες είναι ανθεκτική, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των δομών καπνοδόχου από χάλυβα.

· Η καμινάδα γυαλιού δεν έχει σχεδόν κανένα μειονέκτημα, αλλά η τιμή του υλικού και το κόστος εγκατάστασης είναι δαπανηρές. Δεν έχει λάβει διανομή.

· Δεν μπορούν να κατασκευαστούν αγωγοί καμινάδων από αμιαντοτσιμέντο.

Ο σχεδιασμός της καμινάδας στο λουτρό


Κατά τοποθεσία, τα κανάλια καπνού για μπανιέρες μπορούν να διαιρεθούν στα εξής:

· Εσωτερική, η καμινάδα διέρχεται από τον εσωτερικό χώρο της δομής.

· Το εξωτερικό κανάλι καπνοδόχου από τον εξοπλισμό του κλιβάνου κατευθύνεται έξω από τις εγκαταστάσεις και περνά μέσα από τον ανοιχτό χώρο.

Το πλεονέκτημα της εσωτερικής θέσης της εξόδου του καπνού είναι η χρήση της θερμοκρασίας των αποβλήτων καύσης για τη θέρμανση του θαλάμου λουτρού. Αυτός ο σχεδιασμός διευκολύνει τη δημιουργία έλξης στο κανάλι καπνοδόχου.

Η εξωτερική συσκευή της καμινάδας διευκολύνει την εγκατάσταση της δομής, αλλά απαιτεί επιπλέον κόστος καυσίμων, καθώς η θερμότητα του καπνού θερμαίνει τον χώρο στο δρόμο και όχι το δωμάτιο του μπάνιου. Επιπλέον, υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα του σχηματισμού συμπυκνώματος και αιθάλης στο κανάλι καπνοδόχου. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να είναι επιπλέον μονωμένα.

Στοιχεία σχεδιασμού του συστήματος καπνοδόχου

Η ιδανική διάταξη μιας καμινάδας σε ένα λουτρό είναι μια ευθεία κατασκευή, περνώντας από τον κλίβανο αυστηρά κατακόρυφα προς τα πάνω. Μια τέτοια καμινάδα είναι χτισμένη από τούβλα. Ένα χαρακτηριστικό ενός τέτοιου κλιβάνου είναι η τοποθεσία. Κατά κανόνα, εγκαθίσταται στη μέση της δομής του λουτρού, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των δοκών και των δοκών.

Το πλεονέκτημα των χαλύβδινων και κεραμικών καμινάδων είναι η διαθεσιμότητα πρόσθετων στοιχείων. Επιτρέπουν την τοποθέτηση του κλιβάνου σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του δωματίου, και η παρουσία των εμποδίων επιτρέπουν την κατακόρυφη καμινάδα σχεδιασμό με μια στροφή ή το οριζόντιο τμήμα του μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα εμπόδια που συναντούν.

Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική απόσταση ενός οριζόντιου ή κεκλιμένου τμήματος δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 1 μέτρο. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του μεγέθους, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της καμινάδας. Στο οριζόντιο τμήμα θα συλλεχθούν προϊόντα ατελούς καύσης καυσίμου και η κίνηση του καπνού θα είναι δύσκολη. Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων στροφών δεν είναι μεγαλύτερος από δύο.

Η σύνδεση οριζόντιων και κεκλιμένων τμημάτων παρέχεται λόγω της παρουσίας διαφόρων διαμορφωμένων τμημάτων καμινάδων. Κατά την τοποθέτησή τους, πρέπει πρώτα να επιλύσετε το πρόβλημα του περαιτέρω καθαρισμού της καμινάδας. Το γόνατο είναι ο τόπος όπου συσσωρεύεται η αιθάλη. Εδώ, η έξοδος θεωρείται ότι είναι ένα στοιχείο όπως το tee. Η παρουσία ενός αφαιρούμενου τζαμιού σάς επιτρέπει να καθαρίζετε εύκολα την καμινάδα χωρίς προβλήματα.

Η στεγανότητα των αρθρώσεων των συνδέσμων σωλήνων παρέχει όχι μόνο καλή πρόσφυση, αλλά επίσης εμποδίζει την είσοδο καπνού στο δωμάτιο. Για την ασφαλή και πυρασφαλή διέλευση μέσω της καμινάδας της ξύλινης οροφής και της οροφής, χρησιμοποιούνται ειδικά ακροφύσια. Ένας σωλήνας διακλάδωσης εισάγεται στα σημεία τομής.

Για να τοποθετήσετε έναν ατσάλινο σωλήνα, ο οποίος δεν έχει μικρό βάρος, χρησιμοποιήστε αγκύλες τοίχου. Η τοποθέτηση συνδετήρων πραγματοποιείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από δύο μέτρα το ένα από το άλλο. Στην έξοδο της καπνοδόχου στην οροφή, πρέπει απαραιτήτως να γίνει μια αποκοπή οροφής, η οποία εμποδίζει την είσοδο βροχόπτωσης στο λουτρό.

Η βροχή και το χιόνι στο κανάλι καπνού αποκλείεται με την εγκατάσταση προστατευτικού μύκητα.

Σχεδιασμός και εγκατάσταση καμινάδας


Κατά την εκτέλεση του σχεδιασμού και της εγκατάστασης της καμινάδας ανεξάρτητα είναι απαραίτητο:

1. Απευθυνθείτε προσεκτικά στην επιλογή του τμήματος σωλήνα του καναλιού καπνού. Ένα μικρό μέγεθος δεν θα επιτρέψει την πλήρη αφαίρεση των προϊόντων καύσης του καυσίμου. Μια ευρεία διατομή θα εξασφαλίσει μια γρήγορη διέλευση καπνού, η οποία δεν επιτρέπει τη θέρμανση της αίθουσας σάουνας. Αυτό θα αυξήσει το χρόνο και την κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Το μέγεθος του τμήματος του σωλήνα εξαρτάται από την χωρητικότητα του κλιβάνου. Ο δείκτης του κυμαίνεται από 140 έως 270 mm.

2. Το βέλτιστο σχήμα της καμινάδας είναι στρογγυλό. Μέσω αυτού του καναλιού ο καπνός περνά εύκολα. Είναι λιγότερο φραγμένο και πιο εύκολο στον καθαρισμό.

3. Αν τοποθετήσετε την καμινάδα πιο κοντά στο εσωτερικό τοίχωμα του λουτρού - αυτό θα βελτιώσει τη θερμομόνωση.

4. Το ύψος του καναλιού καπνού αναφέρεται στο διαβατήριο του εξοπλισμού του κλιβάνου. Αλλά αν οι οδηγίες δεν έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και εγκαθιστάτε την κατασκευή μόνοι σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια καμινάδα όχι λιγότερο από 4,5 μ.

5. Η απόσταση από το παγοδρόμιο μέχρι την κεφαλή της καμινάδας πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο.

6. Ο δίαυλος καπνού είναι εφοδιασμένος με αποσβεστήρα για τη ρύθμιση της ώσης.

7. Ως πρόσθετη προστασία των τοίχων και των οροφών στην περιοχή της καπνοδόχου, συνιστάται η χρήση βάμβακα βαμβακιού, φύλλου χαλκού ή άλλων μη εύφλεκτων υλικών.

8. Για να αυξήσετε την πυροπροστασία και να αποφύγετε τη φωτιά στον τόπο όπου η καπνοδόχος περνά μέσα από την οροφή, είναι απαραίτητο να αυξήσετε το πάχος της κατά τουλάχιστον 5 cm με μη εύφλεκτα υλικά.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα σε έναν μπώ από μόνοι σας: βήμα προς βήμα οδηγίες

Η εγκατάσταση της καπνοδόχου μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια.

Στάδιο 1. Προπαρασκευαστική.

Πριν αρχίσετε να εγκαθιστάτε την καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας, πρέπει να προστατεύσετε τα μέρη, περνώντας το κανάλι καπνού μέσω των δαπέδων. Αυτός ο ιστότοπος απαιτεί τη χρήση ειδικού στοιχείου, το οποίο ονομάζεται σωλήνας διέλευσης.

Στάδιο 1. Αρχίζουμε με την προετοιμασία του σωλήνα διακλάδωσης. Τοποθετούμε ένα στρώμα βασάλτου μαλλιού κατά μήκος της εξωτερικής του επιφάνειας.

Βήμα 2. Τότε προχωρούμε στη μόνωση της εσωτερικής επιφάνειας. Ορίζουμε το σημείο εγκατάστασης στην οροφή και, σύμφωνα με τις τυπικές διαστάσεις, ετοιμάζουμε μια ορθογώνια οπή για το μελλοντικό κανάλι καπνού.

Στάδιο 3. Στα σημεία επαφής του σωλήνα με την οροφή, τοποθετήστε ένα πρόσθετο στρώμα μόνωσης και στη συνέχεια τοποθετήστε το σωλήνα διακλάδωσης.

Βήμα 4. Μεταξύ αυτού και του καναλιού καπνού, πρέπει να αφήσετε ένα ελάχιστο κενό για επιπλέον απομάκρυνση θερμότητας.

Στάδιο αριθ. 2. Εργασίες στέγης

Τώρα αρχίζουμε να κόβουμε την οροφή.

Βήμα 5. Αφαιρέστε τις διαστάσεις από την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά, χωρίς να ξεχνάτε, λάβετε υπόψη την κλίση της οροφής.

Στάδιο 6. Από το εσωτερικό της οροφής κόβουμε την απαραίτητη οπή για την καμινάδα.

Βήμα 7. Πάρτε το γαλβανισμένο, με μια προετοιμασμένη τρύπα για το κανάλι καπνού, και να το συνδέσετε στην οροφή.

Στάδιο 3. Εργασίες εγκατάστασης.

Προσφέρουμε να εξετάσουμε τις λειτουργίες εγκατάστασης στο παράδειγμα της συναρμολόγησης του πιο δημοφιλούς συστήματος δύο κυκλωμάτων.

Ένα σημαντικό σημείο! Η καμινάδα συναρμολογείται μόνο από κάτω προς τα πάνω.

Βήμα 8. Ξεκινήστε τη σύνδεση της καμινάδας από τον κλίβανο. Στερεώστε τη μονάδα σάντουιτς με μια ειδική έξοδο φούρνου. Η περιοχή κοντά στο θερμαντήρα δεν είναι μονωμένη, επειδή η θερμοκρασία σε αυτό το μέρος είναι πολύ υψηλή. Δεν εξαρτάται από την ποιότητα του υλικού της καμινάδας, λόγω των μέγιστων συνθηκών θερμοκρασίας, αυτό το τμήμα θα αποτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βήμα 9. Κάθε επόμενη εσωτερική μονάδα εισάγεται στο εσωτερικό του προηγούμενου. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον εξωτερικό σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η νέα μονάδα είναι συνδεδεμένη με το προηγούμενο στενό άκρο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το συμπύκνωμα που σχηματίζεται κατά τη λειτουργία θα ρέει ελεύθερα κάτω από τον σωλήνα, αντί να ρέει μέσα στις αρθρώσεις.

Στάδιο 10. Μετά την εγκατάσταση όλων των στοιχείων της κατασκευής στερεώνουμε τα τσιπ με τους προετοιμασμένους συνδετήρες και σφραγίζουμε όλες τις συνδέσεις με σφιγκτήρες.

Στάδιο 11. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, αφαιρούμε την προστατευτική επίστρωση και εφαρμόζουμε ένα πυρίμαχο στεγανωτικό υλικό που διατηρεί τις ιδιότητές του σε υψηλές θερμοκρασίες. Και λοιπόν, χτίσατε μια καμινάδα στο λουτρό σας εντελώς με τα χέρια σας!

Καθαρισμός της καμινάδας

Το λουτρό είναι χτισμένο, εγκαθίσταται η καμινάδα. Απολαύστε τις απολαύσεις μιας τελετής μπανιέρας. Όπως κάθε συσκευή, το κανάλι καπνού απαιτεί συντήρηση. Στην περίπτωσή μας, αυτός είναι ο καθαρισμός του. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται ένα στρώμα αιθάλης στους τοίχους της καμινάδας, το οποίο επιδεινώνει την ώθηση και μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο μηχανικός καθαρισμός. Για την υλοποίησή του, χρειάζεστε ειδικές ράβδους, κατά προτίμηση αποσυναρμολογούμενους με χειρολαβές, βάρη και μερικές φορές ακόμη και μαχαιροπήρουνα. Αυτή η διαδικασία είναι μάλλον επίπονη και, κυρίως, βρώμικη. Επομένως, πριν καθαρίσετε το κανάλι καπνού, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα στοιχεία από το λουτρό και να καλύψετε τους τοίχους, τις οροφές και τα δάπεδα με μια μεμβράνη από πολυαιθυλένιο.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε την καμινάδα είναι να κάψετε αιθάλη. Για αυτό, είναι απαραίτητο να θερμάνετε τη σόμπα με ξύλο, δημιουργώντας καλό ρεύμα και ισχυρή θερμότητα, για παράδειγμα ασβέστη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καύση της αιθάλης και την απελευθέρωσή της με τη μορφή τέφρας μέσω της καμινάδας.

Πρόσφατα, τα χημικά παρασκευάσματα για τον καθαρισμό των καμινάδων έχουν αποκτήσει δημοτικότητα. Αλλά δεν είναι πλέον ένας τρόπος καθαρισμού, αλλά ένα προληπτικό μέτρο, για να αυξηθεί η χρονική περίοδος μεταξύ καθαρισμού.

Σφάλματα κατά την κατασκευή της καμινάδας

Αξίζει να δοθεί προσοχή σε ορισμένα λάθη που επιτρέπονται κατά την κατασκευή καπνοδόχων από μη επαγγελματίες:

 • Χρήση ακατάλληλων υλικών, όπως αμίαντος και αλουμινίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
 • Οι μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στη διάμετρο της καμινάδας μπορούν να μειώσουν την απόδοση ή να καταστρέψουν τη δομή του λουτρού.
 • Συνδυάζοντας πολλά συστήματα καπνοδόχων σε ένα.

Κάποια πιο τυπικά σφάλματα της κατασκευής καπνοδόχου δίνονται στο βίντεο που παρουσιάζεται.

Μερικές φορές, φαίνεται ότι είναι δυνατό να φτιάξετε μια καμινάδα σε ένα μπάνιο με τα χέρια σας γρήγορα, χωρίς τη συμβουλή κάποιου. Αλλά η κατασκευή μιας καμινάδας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, απαιτώντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες, τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και τη μελέτη των σύγχρονων τεχνικών. Αυτό θα σας εξοικονομήσει από λάθη, και η καμινάδα που χτίστηκε από εσάς στο μπάνιο θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα σε ένα λουτρό

Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των λάτρεις των παραδόσεων κολύμβησης, ένα ρωσικό ατμόλουτρο, όπως μια φινλανδική σάουνα, θα πρέπει να θερμαίνεται με καυσόξυλα. Για το σκοπό αυτό εγκαθίσταται στον ατμό ένα φούρνο και τα προϊόντα καύσης εκκενώνονται έξω. Το ερώτημα είναι να τοποθετήσετε σωστά μια τέτοια καμινάδα στο λουτρό, η οποία θα προσφέρει καλή πρόσφυση και θα διαρκέσει πολύ καιρό, και το σημαντικότερο, είναι ασφαλές. Αυτό το άρθρο θα σας επιτρέψει να εξοικειωθείτε με τους υπάρχοντες τύπους καπνοδόχων και τις μεθόδους εγκατάστασης τους.

Είδη καπνοδόχων

Επί του παρόντος, οι ιδιοκτήτες σπιτιού εγκαθιστούν καμινάδες για το λουτρό 3 τύπων:

 • σωλήνας από ανοξείδωτο ατσάλι ή συνηθισμένο μαύρο μέταλλο με χοντρά τοιχώματα
 • διπλό τοίχωμα σωλήνα με ένα στρώμα από μη καύσιμη μόνωση - σάντουιτς-καμινάδα?
 • παραδοσιακή καμινάδα τούβλο.

Ένας συμβατικός σωλήνας είναι η απλούστερη επιλογή, αλλά χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο. Οι άνθρωποι προτιμούν τη φθηνότητα από την ασφάλεια και επομένως όλο και περισσότερο τείνουν να σάντουιτς. Ναι, και μαύρες ραβδώσεις συμπύκνωσης, αλλοιώνοντας ολόκληρη την εμφάνιση της λαμπερής επιφάνειας από ανοξείδωτο χάλυβα, πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν. Παρόλο που, αν κάνετε κάποια προσπάθεια και τοποθετήσετε τον σωλήνα όπως αναμένεται, τέτοια προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν. Παρακάτω θα εξετάσουμε πώς να το κάνουμε σωστά.

Για αναφορά. Οι συνηθισμένοι μεταλλικοί σωλήνες για τους φούρνους χαλύβδινων λουτρών καθορίζονται συνήθως από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν ό, τι οι ίδιοι οι ίδιοι και να αποθηκεύουν στο υλικό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η κατασκευή με διπλό τοίχωμα σάντουιτς του καναλιού απλοποιεί σημαντικά τις εργασίες εγκατάστασης και καθιστά τη λειτουργία της σάουνας πολύ ασφαλέστερη από άποψη πυρκαγιάς και πυρκαγιάς. Δεδομένου ότι ο φούρνος είναι οπωσδήποτε μέσα στο κτίριο, στην κατεύθυνση του, η καμινάδα συναντά διάφορες δομικές κατασκευές - έναν τοίχο, μια οροφή, ένα κάλυμμα οροφής. Και όχι πάντα αποτελούνται από μη εύφλεκτα υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνηθισμένος κόκκινος καυσαερίων αντιπροσωπεύει έναν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καμινάδα από τους σωλήνες σάντουιτς είναι καλή, ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι πολύ χαμηλότερη από το σημείο ανάφλεξης των περισσότερων υλικών κατασκευής και φινιρίσματος. Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με τους κανόνες της πυρασφάλειας από έναν καπναγωγό διπλού τοιχώματος και τούβλο, επίσης, γίνεται εσοχή στις εύφλεκτες κατασκευές. Παρεμπιπτόντως, οι δύο πρώτοι τύποι καναλιών εγκαθίστανται μαζί με φούρνους λουτρών χάλυβα και ο τρίτος, αντίστοιχα, με τούβλα.

Σημείωση: Εάν ο ίδιος ο κλίβανος είναι τούβλο, τότε ο σωλήνας για προϊόντα καύσης γίνεται ο ίδιος, σε άλλες περιπτώσεις τοποθετούνται μεταλλικοί σωλήνες.

Με την τοποθέτηση της εγκατάστασης της καμινάδας στο λουτρό με τα χέρια τους γίνεται έξω ή μέσα στο κτίριο. Με μια εξωτερική διάταξη, ένα οριζόντιο ή κεκλιμένο τμήμα που τρέχει από τον κλίβανο διατρυπά το εξωτερικό τοίχωμα και στη συνέχεια συνδέεται με το κατακόρυφο τμήμα. Η εσωτερική διάταξη προϋποθέτει τη διέλευση ενός κατακόρυφου σωλήνα καμινάδας μέσω της δομής της οροφής και της οροφής. Αυτοί οι κόμβοι αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς, οι συνέπειες της λανθασμένης εγκατάστασης αντικατοπτρίζονται στη φωτογραφία:

Στη φωτογραφία, όταν διέρχεται από την οροφή, η απόσταση από το σωλήνα στα καύσιμα υλικά προφανώς δεν μπορούσε να σταθεί, προκαλώντας το τελευταίο να αρχίσει να τσιγαρίζει. Το σφάλμα στην κάτω φωτογραφία είναι προφανές - ένα απαράδεκτα κοντό κατακόρυφο τμήμα που πρέπει να αυξηθεί στην περίπτωση αυτή πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.

Κανόνες εγκατάστασης καμινάδας

Οι θέσεις όπου ο σωλήνας διέρχεται από την οροφή και άλλες δομικές κατασκευές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μέσα τους είναι επενδεδυμένα με ξύλο, δηλαδή καύσιμο υλικό. Ταυτόχρονα, δεν έχει σημασία ποιο υλικό από το ίδιο το τείχος είναι κατασκευασμένο από, ή επικάλυψη, αρκεί να υπάρχει μια καύσιμη επένδυση. Γενικά, τα αξιώματα των καναλιών καμινάδων που ακούνε ακούγονται έτσι:

 • Πριν εγκαταστήσετε ένα μέταλλο ή τοποθετήσετε έναν φούρνο από τούβλα, πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέρος ώστε η μελλοντική καμινάδα του λουτρού να μην φτάσει στις δομές στήριξης της οροφής. Δεν έχει νόημα να κάνουμε επιπλέον στροφές του σωλήνα, και ένα κανάλι τούβλο και να το γυρίσουμε είναι αδύνατο. Ο συνολικός αριθμός περιστροφών του σωλήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3.
 • Η οριζόντια διατομή από τη σόμπα έως την στεφάνη του κατακόρυφου διαύλου κατά μήκος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m. Η εξαίρεση είναι ένας καπναγωγός με γωνία 45 °, μερικές φορές χρησιμοποιείται αντί για οριζόντιο. Αλλά εδώ δεν πρέπει να εμπλακείτε, να κάνετε αυτό το τμήμα όσο το δυνατόν συντομότερα.
 • μονό μεταλλικό καμινάδα τοίχου πρέπει να υπερασπιστεί από οτιδήποτε δεν προστατεύονται εύφλεκτα υλικά επικαλύπτονται σε απόσταση 0,5 m Εάν εύφλεκτη επιφάνεια κοντά άφλεκτα οθόνη, το διάστημα μπορεί να μειωθεί σε 38 εκατοστά όλες τις απαιτήσεις των κανονισμών φωτιάς δείχνονται λεπτομερώς κατωτέρω..?
 • το ίδιο σχήμα δείχνει πώς να εγκαταστήσετε σωστά την καπνοδόχο σε ύψος, έτσι ώστε η τομή της να μην πέσει στην ζώνη προς τα εμπρός. Στη συνέχεια, η δύναμη του φυσικού βυθίσματος θα μειωθεί σημαντικά.
 • Ο κάθετος αγωγός καυσαερίων πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύστημα καθαρισμού και αποστράγγισης του συμπυκνώματος.

Η σύγχρονη σωστή καμινάδα από τούβλα έχει ένα ένθετο από ανοξείδωτο χάλυβα ή κεραμικά στοιχεία μέσα. Αυτό είναι για να αποφευχθεί η καταστροφή των τοίχων από τις συνέπειες του συμπυκνώματος, το οποίο λόγω της άνισης λειτουργίας της πηγής θερμότητας παγώνει στους πόρους του τούβλου, σπάζοντας το με κομμάτια.

Ξεκινώντας από το δάπεδο σοφίτας, συνιστάται ένας σωλήνας με μονό τοίχωμα να προστατεύεται με θερμομονωτικό στρώμα από μη εύφλεκτη μόνωση, η βέλτιστη παραλλαγή είναι μια ίνα βασάλτου. Εξωτερικά, η μόνωση είναι τυλιγμένη σε περίβλημα από γαλβανισμένο ατσάλι. Στη συνέχεια, έξω από το σωλήνα δεν θα εμφανιστεί συμπύκνωμα, και το σοφίτα θα προστατευθεί από τη φωτιά. Όταν εγκαθίσταται μια καπνοδόχος μέσω ενός τοίχου, παρατηρείται η ίδια απόκλιση ως προς τη διέλευση από την επικάλυψη.

Συμβουλές συναρμολόγησης

Πρώτα για τις δομές τούβλων, οι οποίες αποτελούν συνέχεια του φούρνου τοιχοποιίας. Το συγκρότημα διέλευσης, που ονομάζεται κοπή, εκτελείται με την επέκταση της τοιχοποιίας στις τυπικές διαστάσεις, όπως φαίνεται παραπάνω στο διάγραμμα. Αποδεικνύεται ότι στη διασταύρωση του δαπέδου είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα πάχος τοίχου ενός και μισού τούβλου (380 mm), και ένα κάλυμμα στέγης σε 1 τούβλο (250 mm).

Οι χαλύβδινοι σωλήνες για την αφαίρεση των αερίων συλλέγονται συνήθως από τμήματα που εισάγονται το ένα μέσα στο άλλο. Επιπλέον, η καμινάδα πρέπει να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του καπναγωγού να μπορεί να ρεύσει προς τα κάτω χωρίς παρεμπόδιση. Δηλαδή, το ανώτερο τμήμα εισάγεται στο κατώτερο τμήμα, αυτό ονομάζεται συναρμολόγηση "συμπυκνωμάτων". Όσον αφορά τα αρθρωτά σάντουιτς, ο εσωτερικός σωλήνας του εισαγόμενου άνω τμήματος πρέπει να εισέλθει στο χαμηλότερο και το εξωτερικό - για να περικυκλώνει το κάτω κέλυφος από έξω. Με αυτό τον τρόπο, η βροχόπτωση κατακρημνίζεται και ηρεμεί ήρεμα στο έδαφος.

Είναι σημαντικό. Δεν επιτρέπεται η συναρμολόγηση "από τον καπνό", δηλαδή την τοποθέτηση των τμημάτων στην άλλη.

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε μια καμινάδα για μπάνιο μέσα από την οροφή, θα πρέπει να προετοιμάσετε ένα άνοιγμα στο ανώτατο όριο του απαιτούμενου μεγέθους. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα κιβώτιο από χάλυβα με έναν πυθμένα και μια οπή για το σωλήνα, στερεώστε το στο άνοιγμα και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα κανάλι καπνού. Ο χώρος ανάμεσα σε αυτό και τις πλευρές του κιβωτίου γεμίζεται με διογκωμένη πηλό, βερμικουλίτη ή πυκνά γεμάτη βαμβακερό μαλλί βασάλτη. Λεπτομερείς λεπτομέρειες του κόμβου μπορούν να ληφθούν από το διάγραμμα:

Συμβούλιο. Αντί ενός σύνθετου κόμβου του περάσματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια δεξαμενή νερού τύπου samovar, ενσωματωμένη στην επικάλυψη και εκτέλεση δύο λειτουργιών ταυτόχρονα. Τέτοιες επιτυχημένες λύσεις προσφέρονται από πολλούς κατασκευαστές φούρνων, οι λεπτομέρειες παρουσιάζονται στο σχέδιο:

Η κάθετη εξωτερική καμινάδα στερεώνεται στον τοίχο σε βραχίονες κατά τέτοιο τρόπο ώστε τουλάχιστον μία στερέωση είναι απαραίτητη για κάθε τμήμα. Εάν τα τμήματα είναι μακρά, οι βραχίονες τοποθετούνται σε διαστήματα των 2 μέτρων. Όταν στρέφετε, αποφύγετε την κάμψη του γόνατος σε γωνία 90 °, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις στροφές σε 45 ή 30 °. Το ανώτερο τμήμα της καμινάδας μπορεί να καλυφθεί από τις καταβόθρες με μια συνηθισμένη ομπρέλα ή να τοποθετηθεί κάποιος εκτροπέας. Καλύτερα είναι αυτό που γυρίζει μετά τον άνεμο, που δεν του επιτρέπει να φυσήξει το εσωτερικό του σωλήνα.

Πώς να καθαρίσετε μια καμινάδα σε ένα μπάνιο;

Τούβλα ή ανοξείδωτες καμινάδες που σερβίρουν τη σόμπα, πρέπει να καθαρίσετε όπως απαιτείται. Η πρακτική δείχνει ότι με τη χρήση σάουνας όλο το χρόνο, αυτή η ανάγκη έρχεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ειδικές βούρτσες που συνδέονται με ένα σχοινί με φορτίο έτσι ώστε να μπορούν να χαμηλώνονται από την κορυφή προς τα κάτω.

Είναι απαραίτητο να αποστραγγίσετε το συμπύκνωμα μέσω της βρύσης στο κάτω μέρος του σωλήνα, να ανεβείτε στην οροφή και να χαμηλώσετε το εσωτερικό του χείλους. Πριν από αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την ομπρέλα ή τον εκτροπέα. Είναι πολύ βολικό όταν μια καμινάδα με μια τρύπα (αναθεώρηση) είναι τοποθετημένη στο λουτρό, μέσω του οποίου ανοίγει η πρόσβαση από κάτω. Στη συνέχεια, ο καθαρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί από δύο πλευρές, και στη συνέχεια αφαιρέστε τον λερωμένο μαύρο άνθρακα από την καταπακτή.

Εκτός από τη μηχανική μέθοδο, υπάρχει και ένας χημικός καθαρισμός της καμινάδας. Για την πώληση υπάρχει ένα εργαλείο που ονομάζεται "φλοιός τρομπέτα", το οποίο τοποθετείται στο καυστήρα της εστίας και καίγεται εκεί σύμφωνα με τις οδηγίες. Το προϊόν είναι αρκετά καθολικό, κατάλληλο για θερμαντήρες στερεών καυσίμων και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην πράξη.

Συμπέρασμα

Εγκαταστήστε μια σόμπα σάουνας - είναι μόνο η μισή μάχη. Η εγκατάσταση ενός τόσο σημαντικού τμήματος όπως η καμινάδα θα χρειαστεί χρόνος όχι λιγότερο, ή ακόμα περισσότερο. Είναι σημαντικό να ελέγχεται η συμμόρφωση με τις δύο βασικές απαιτήσεις: την εφαρμογή των κανονισμών πυρκαγιάς και τη διαθεσιμότητα μιας σταθερής πρόσφυσης.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Η καμινάδα είναι ένα σημαντικό μέρος του λουτρού, αφού μεταφέρει τα προϊόντα καύσης του καυσίμου από το δωμάτιο. Κάθε ένας από τους φούρνους σάουνας χρειάζεται μια διάταξη καμινάδας. Σχετικά με το πώς να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού καμινάδας για μπάνιο

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καμινάδων, καθένας από τους οποίους συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράμετρο ταξινόμησης. Μεταξύ αυτών, κατασκευάζονται καμινάδες ενός και δύο κυκλωμάτων, κατασκευασμένες από τούβλα, χάλυβα ή κεραμικά, κλπ.

Πριν ξεκινήσετε την εργασία για την κατασκευή μιας καμινάδας, πρέπει πρώτα να μελετήσετε τα βασικά συστατικά της.

Η ιδανική έκδοση της καπνοδόχου είναι μια αυστηρά οριζόντια δομή, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η παραγωγή όλων των προϊόντων καύσης. Παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατασκευή μιας τέτοιας καμινάδας δεν είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η καμινάδα κάθετα, στη συνέχεια οριζόντια και πάλι κάθετα. Για τους σκοπούς αυτούς, η παρουσία αγκώνων, σωλήνων διακλάδωσης, τμημάτων και άλλων συνδετικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν τα κύρια στοιχεία του λουτρού καμινάδας της συσκευής.

Ένα γόνατο είναι ένας σύνδεσμος που εξασφαλίζει την ομαλή τοποθέτηση της καμινάδας. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να εξοπλιστείτε μια αυστηρά κάθετη καμινάδα, αλλάζει η κατεύθυνσή της χρησιμοποιώντας το γόνατο. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από γόνατα, τα οποία διαφέρουν ως προς το λόγο των γωνιών. Όταν φεύγετε από το οριζόντιο τμήμα της σόμπας μπροστά από την καμινάδα, υπάρχει επίσης ένα γόνατο ή ένα μπλουζάκι εδώ.

Σημειώστε ότι ο καθαρισμός του γόνατος είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία, οπότε αν είναι δυνατόν, στη διάταξη της κάθετης καπνοδόχου, είναι καλύτερο να μην το χρησιμοποιήσετε.

Η χρήση του ΤΕ είναι ευπροσάρμοστη, καθώς σας επιτρέπει να καθαρίζετε εύκολα τα προϊόντα τέφρας και καύσης με τη βοήθεια ειδικών μηχανισμών. Μέσα στο τσάι είναι ένα στοιχείο με τη μορφή ενός γυαλιού, το οποίο εξάγεται, αν είναι απαραίτητο και καθαρίζεται.

Η μόνη προϋπόθεση για τη σωστή εγκατάσταση του ΤΕ είναι η τέλεια σύνδεση με τους σωλήνες. Διαφορετικά, το δωμάτιο θα πάρει προϊόντα καπνού και καύσης, τα οποία θα φέρουν δυσφορία στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Με την παρουσία ξύλινου δαπέδου στον δεύτερο όροφο, θα χρειαστείτε ένα σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος θα προστατεύει το δέντρο από την υψηλή θερμοκρασία που υπάρχει στην καπνοδόχο. Για να το εγκαταστήσετε θα χρειαστεί να κάνετε μια τρύπα, να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα, να κάνετε τη μόνωση και τη σύνδεσή του με τον σωλήνα. Ο ίδιος σωλήνας διακλάδωσης θα χρειαστεί για να αποτρέψει την επαφή της καμινάδας με τη στέγη και τη σοφίτα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της καμινάδας θα απαιτηθεί η παρουσία βραχιόνων, οι οποίες είναι σε θέση να συγκρατούν το σωλήνα και να το στερεώσουν στην επιθυμητή θέση. Το διάστημα μεταξύ της στερέωσής τους είναι περίπου 200 cm.

Το τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο της καμινάδας ονομάζεται στέγη. Με τη βοήθειά του εξασφαλίζει τη στεγανότητα του κοινού σωλήνα και της οροφής. Το κάλυμμα εμποδίζει την ατμόσφαιρα, τη βρωμιά και τη σκόνη να φτάσουν στη σοφίτα. Λάβετε υπόψη ότι η στέγη είναι υποχρεωτικό στοιχείο της καμινάδας και δεν πρέπει να αντικαθίσταται από φθηνότερες επιλογές με τη μορφή στεγανωτικών ή αυτοτελών κατασκευών. Κατά τη διάρκεια της συρρίκνωσης του λουτρού, η ακεραιότητα και όλος ο καπνός θα διαταραχθούν, η βροχή και το χιόνι θα πέσουν μέσα στο δωμάτιο.

Συμβουλή: Κατά τη διαδικασία αγοράς καμινάδας, θα πρέπει να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα πιστοποιητικών που επιβεβαιώνουν την ποιότητά της καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία περιγράφονται τα υλικά από τα οποία παράγονται τα στοιχεία του συστήματος.

Σωλήνες καμινάδες για το μπάνιο: τα χαρακτηριστικά της επιλογής

Σε σχέση με το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται η καμινάδα, συμβαίνει:

1. Ανοξείδωτος χάλυβας - το υλικό αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για την κατασκευή μιας καμινάδας, καθώς είναι ανθεκτικό στην υγρασία, υπερθέρμανση και δεν συσσωρεύει αιθάλη.

Συμβουλή: Κατά την επιλογή αυτού του τύπου καπνοδόχου, θα πρέπει να διευκρινίσετε την παράμετρο όπως η αντίσταση του χάλυβα στα οξέα. Καθώς κατά τη διάρκεια της υπερθέρμανσης, το θείο και ο άνθρακας έρχονται σε επαφή, απελευθερώνεται ένα αέριο μάλλον επιθετικού τύπου.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της χρήσης ανοξείδωτου χάλυβα στη διαδικασία κατασκευής καμινάδας, θα πρέπει να σημειωθεί:

 • αντοχή στη διάβρωση.
 • υψηλή αντοχή.
 • προσιτό κόστος ·
 • ελαφρότητα του βάρους.
 • αισθητική ελκυστική εμφάνιση.

2. Καμινάδα από σωλήνες σκυροδέματος - αυτή η επιλογή χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος, αντοχή, ικανότητα αποκατάστασης και καλή σφράγιση. Επιπλέον, για την κατασκευή μιας τέτοιας καμινάδας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει ειδικούς. Κατά την κατασκευή μονολιθικών δομών, η αιθάλη δεν θα συσσωρευτεί στην καμινάδα.

Μεταξύ των ελλείψεων μιας τσιμεντένιας καμινάδας, παρατηρείται το βάρος του βάρους, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τη δομή του κτιρίου. Παρόλο που για να εξαλειφθεί αυτή η παράμετρος στο μείγμα σκυροδέματος προσθέστε keramzit.

3. Σωλήνες από asestestsementa - διακρίνονται από αξιοπιστία, χαμηλό κόστος, καλή μόνωση. Τέτοιες σωλήνες είναι περιβαλλοντικά ανασφαλείς, ασταθείς πριν από το σχηματισμό των μαζών συμπυκνωμάτων, συσσωρεύουν γρήγορα αιθάλη, επομένως απαιτούν συνεχή συντήρηση.

4. Καμινάδα τούβλο - διαφέρει η τραχιά επιφάνεια, στην οποία συσσωρεύεται πολλή αιθάλη. Ως αποτέλεσμα, η ώθηση μειώνεται, μόνο αφού καθαριστεί η καπνοδόχος, το σύστημα λειτουργεί. Μεταξύ των θετικών χαρακτηριστικών αυτής της καμινάδας είναι η ελκυστικότητα της εμφάνισής της, το υψηλό επίπεδο πυρασφάλειας, η διάρκεια λειτουργίας.

5. Μια καμινάδα από μέταλλο είναι η απλούστερη και πιο προσιτή επιλογή, ειδικά για μπάνιο. Αυτή η καμινάδα χαρακτηρίζεται από υψηλή θέρμανση του σωλήνα, η οποία εγκαθίσταται συχνά μια ειδική δεξαμενή, εξαιτίας αυτού, θερμαίνει το νερό. Πολύ συνηθισμένη είναι η εγκατάσταση μιας χαλύβδινης καμινάδας χρησιμοποιώντας συστήματα σάντουιτς. Σε αυτήν την περίπτωση, οι σωλήνες συνδέονται, έτσι ώστε να εισάγονται μεταξύ τους και τοποθετείται ένας θερμαντήρας μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται ελάχιστη θέρμανση της εξωτερικής επιφάνειας και έλλειψη συμπύκνωσης.

Υπάρχει μια επιλογή εγκατάστασης ενός κυματοειδούς σωλήνα για τη διάταξη μιας καμινάδας. Με τη βοήθειά τους δημιουργούνται τα στοιχεία περιστροφής του συστήματος.

6. Η κεραμική καμινάδα στο τοίχωμα του μπάνιου χαρακτηρίζεται από τέτοιες ιδιότητες όπως υψηλό κόστος και πρακτικότητα. Η διάρκεια λειτουργίας αυτής της καμινάδας είναι η υψηλότερη. Είναι ανθεκτικό σε έντονη θέρμανση, χημική επίθεση, διάβρωση. Επιπλέον, η κεραμική καμινάδα είναι αρκετά ομαλή μέσα, έτσι δεν συγκρατεί στους τοίχους είτε αιθάλη είτε τέφρα.

Το υλικό με τη μορφή κεραμικών απορροφά θερμότητα καλά, οπότε το εξωτερικό μέρος της καμινάδας δεν θερμαίνεται. Ιδανικό για μπάνιο από ξύλο.

7. Σωλήνες από βερμικουλίτη - διαφέρουν κατά μηδενικό σχηματισμό συμπυκνώματος, και επομένως, ευκολία φροντίδας. Μια τέτοια καμινάδα είναι πολύ ελαφριά, δεν είναι ικανή να απορροφά την υγρασία, είναι σταθερή πριν από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μηχανικές βλάβες.

Για να εξασφαλιστεί ότι η καμινάδα εξυπηρετεί τον ιδιοκτήτη της για πολλά χρόνια θα πρέπει να ακολουθεί τους απλούς κανόνες:

 • παροχή ερμητικής στερέωσης.
 • ρύθμιση της θερμοκρασίας θέρμανσης και ώσης.
 • διάταξη αγωγών εξαερισμού.
 • θέρμανση.
 • προστασία από τις ατμοσφαιρικές επιρροές ·
 • εξασφάλιση της απομάκρυνσης των μαζών συμπυκνώματος.
 • το σωστό τύπο καυσίμου.
 • απουσία υπερθέρμανσης και υποθερμίας.
 • τακτικό καθαρισμό.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα για μπάνιο μέσα από το ταβάνι

Η σωστή εγκατάσταση της καμινάδας απαιτεί μια σοβαρή στάση απέναντι στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας. Μια κακή εγκατεστημένη καμινάδα επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο το φινίρισμα του δωματίου στο οποίο είναι εγκατεστημένο, αλλά και την υγεία των ανθρώπων που μένουν σε αυτό το δωμάτιο. Δεδομένου ότι τα αέρια και τα προϊόντα καύσης που πέφτουν στο δωμάτιο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση μιας καμινάδας:

 • ο καπνός - κατά τη διεξαγωγή της εργασίας απαιτεί την παρουσία ενός δέντρου που αφαιρεί το συμπύκνωμα.
 • Συμπύκνωση - δεν υπάρχει ανάγκη για ένα μπλουζάκι.

Το αρχικό στάδιο εγκατάστασης της καμινάδας στο λουτρό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών εργασιών σχετικά με την επιλογή του σχεδίου για την καμινάδα. Σε αυτό το στάδιο είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ειδικών που θα υπολογίσουν το βέλτιστο μήκος του σωλήνα που παρέχει καλή πρόσφυση.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουμε το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ο σωλήνας, αν το βάρος της καμινάδας υπερβαίνει τα 700 κιλά, τότε απαιτεί μια υποχρεωτική διάταξη του θεμελίου.

Στη συνέχεια, ελέγξτε την οροφή για να προσδιορίσετε τη θέση της καμινάδας. Δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ακτίνα. Επιλέξτε μια θέση για την καμινάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσετε τον ελάχιστο αριθμό στροφών. Δεδομένου ότι η αιθάλη συσσωρεύεται καλά στα οριζόντια τμήματα, και ως εκ τούτου, μειώνεται το σχέδιο.

Σε ένα λουτρό, ο σωλήνας καμινάδας πρέπει να συναρμολογηθεί, εάν είναι επιθυμητό, ​​οι εργασίες αυτές εκτελούνται απευθείας στο σημείο εγκατάστασης της καμινάδας. Για να διορθώσετε όλα τα τμήματα των άκρων των σφιγκτήρων καμινάδας χρησιμοποιούνται και οι βραχίονες στήριξης θα σας βοηθήσουν να ασφαλίσετε το τσάι, αν υπάρχει.

Το τρίτο στάδιο - η εγκατάσταση μιας καμινάδας σε ένα λουτρό μέσω της οροφής. Για την κατασκευή του είναι απαραίτητη ειδική κοπή, η επιλογή της οποίας γίνεται σύμφωνα με τον τύπο της οροφής και τη γωνία της κλίσης του.

Περαιτέρω, προσδιορίζεται το τμήμα του σωλήνα, η εργασία πραγματοποιείται με τη σήμανση και την εκτομή του ανοίγματος, από το εσωτερικό του δωματίου. Ο σωλήνας είναι εκτεθειμένος έξω, πίσω από την οροφή, Το φύλλο υπερύθρων προστατεύει το εσωτερικό της καμινάδας, και η κοπή, παρέχει προστασία από το εξωτερικό. Για να ρυθμίσετε τη γωνία κλίσης της καμινάδας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κωνική κοπή, τα άκρα της είναι χτισμένα ακριβώς κάτω από την οροφή.

Στους τοίχους, στη θέση του σωλήνα διακλάδωσης, θα πρέπει να διεξάγονται εργασίες για την τοποθέτηση μόνωσης με τη μορφή φύλλων από φύλλο αλουμινίου ή βασάλτου βάμβακος.

Στο λουτρό η εγκατάσταση της καπνοδόχου ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του σωλήνα στην επιφάνεια της ποδιάς και τη στεγανοποίησή της στη διασταύρωση. Έτσι δημιουργείται η καμινάδα στο απαιτούμενο μέγεθος. Η ομπρέλα χάλυβα παρέχει αξιόπιστη προστασία της καπνοδόχου από τις ατμοσφαιρικές επιρροές.

Τα τμήματα καμινάδων που είναι εκτεθειμένα σε διάβρωση πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με ανθεκτική στη θερμότητα βαφή και για να ενισχυθούν οι αρμοί στους σφιγκτήρες, χρησιμοποιήστε στεγανωτικό.

Πώς να εγκαταστήσετε μια καμινάδα στη σάουνα: συστάσεις

1. Απουσία αρμών με διαφορετικά είδη σωλήνων. Τα καμινάδα δεν πρέπει να είναι δίπλα σε διάφορους τύπους συστημάτων επικοινωνίας.

2. Δεν επιτρέπεται στην καπνοδόχο να εξοπλίσει τα οριζόντια τμήματα των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από 100 cm.

3. Μην τοποθετείτε την καμινάδα κοντά σε αέρια ή ηλεκτρικά συστήματα επικοινωνίας.

4. Ο ελάχιστος αριθμός σκουπών καπνού κατά τη διάρκεια μίας περιόδου είναι δύο φορές.

5. Το ελάχιστο μήκος της έξοδοι καπνοδόχου πάνω από την επιφάνεια της στέγης είναι 50 cm.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης μιας καμινάδας σε ένα λουτρό

Πριν από την εγκατάσταση της καμινάδας στο λουτρό, σας προτείνουμε να μελετήσετε τις οδηγίες για την κατασκευή του χρησιμοποιώντας σωλήνες σάντουιτς ανώτερης και κατώτερης σκοπιάς:

1. Αρχικά, ο σωλήνας πρέπει να κοπεί σε δύο τμήματα, τα οποία επεξεργάζονται με θερμαντήρα.

2. Από ένα φύλλο γαλβανισμένου χάλυβα, πρέπει να κόψετε δύο μέρη, από τα οποία κατασκευάζονται σωλήνες, οι άκρες των οποίων συνδέονται με κύλιση.

3. Αυτό το φύλλο απαιτείται να κόψει μια μεταλλική ταινία που θα εκτελέσει τη λειτουργία του ζυγού.

4. Επιπλέον, από τον γαλβανισμένο χάλυβα είναι απαραίτητο να κάνετε λεπτομέρειες με τη μορφή τεσσάρων δακτυλίων, που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο του θερμαντήρα στα ακραία τμήματα.

5. Μία μεταλλική λωρίδα, πάχους 0,2 cm και πλάτους 4 cm, συγκολλάται στο κάτω μέρος του σωλήνα και θα εκτελεί τη λειτουργία του σωλήνα διακλάδωσης.

Για να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας, θα πρέπει να κόψετε δύο τρύπες που θα βοηθήσουν την καμινάδα να περάσει από τον τοίχο ή την οροφή. Σημειώστε ότι η καπνοδόχος πρέπει να περάσει από το κεντρικό τμήμα της οπής.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε ένα χαλύβδινο φύλλο, από το οποίο θα κατασκευαστούν δύο τμήματα, ορίζοντας την οροφή στην οροφή και στην οροφή. Στα γωνιακά τμήματα του τεμαχίου εργασίας, ανοίξτε τρύπες στις οποίες θα τοποθετηθούν συνδετήρες.

Οδηγίες εγκατάστασης μιας καμινάδας:

1. Στο κέντρο του κατεργαζόμενου μεταλλικού τεμαχίου, πρέπει να γίνει μια τρύπα με διάμετρο από την καμινάδα. Στον σωλήνα πρέπει να εγκατασταθεί ένα περίβλημα από γαλβανισμένο χάλυβα.

2. Στη συνέχεια, οι δακτύλιοι τοποθετούνται στους σωλήνες και είναι στερεωμένοι στην οροφή. Τοποθετήστε τον κάτω σωλήνα και στερεώστε την καπνοδόχο στις γωνίες με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή.

3. Στον κάτω σωλήνα, τοποθετήστε την κορυφή και συνδέστε τα μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμμορφωθεί με τη στεγανότητα των συνδέσεων. Για ασφαλή στερέωση, χρησιμοποιήστε σφιγκτήρα.

4. Τοποθετήστε το δεύτερο μεταλλικό τεμάχιο στην οροφή. Η προκύπτουσα περιοχή πρέπει να γεμίζεται με πηλό, αμίαντο ή διογκωμένο άργιλο.

Πώς να αφαιρέσετε το σωλήνα σε ένα μπάνιο: εξωτερική και εσωτερική κατασκευή

Το μπάνιο συνδέεται με ελαφρύ ατμό και ευχάριστο κούρεμα ξύλου στο φούρνο, θερμές πέτρες στη σόμπα και μυρωδιά φρεσκοψημένης σκούπας. Αλλά μια ζωντανή πυρκαγιά συνδέεται με τον καπνό και αν δεν κάνετε σωστό σωλήνα, τότε το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να δηλητηριαστεί σε 20-30 λεπτά. Ένας σωλήνας σε ένα λουτρό σχεδιάζεται πριν από την κατασκευή ενός λουτρού, πρέπει να είναι σωστά συναρμολογημένο. Μόνο έτσι το μπάνιο θα είναι ασφαλές και δεν θα βλάψει τους ιδιοκτήτες του. Πώς να φέρετε το σωλήνα στο λουτρό με τα χέρια σας, ποια χαρακτηριστικά και αποχρώσεις θα πρέπει να γνωρίζετε θα μας ενημερώνουν οι αναγνώστες μας.

Ο σωλήνας στο λουτρό αφαιρείται με δύο τρόπους: μέσα και έξω από τη δομή.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού καμινάδας για μπάνιο

Ο σχεδιασμός μιας καμινάδας σε ένα λουτρό είναι πάντα συνδεδεμένος με την επιλογή του σχεδιασμού. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε όλους τους τύπους, να γνωρίζουμε πώς να υπολογίζουμε σωστά το μέγεθος, την παραγωγή και την εγκατάσταση. Πριν από την προετοιμασία του έργου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε εν συντομία αυτές τις πτυχές.

Ποιοι σωλήνες χρησιμοποιούνται για το μπάνιο

Η καμινάδα στο λουτρό μπορεί να έχει δύο συσκευές: εξωτερικές και εσωτερικές. Οποιοσδήποτε έχει τις θετικές και αρνητικές πλευρές του:

 1. Η εξωτερική διάταξη είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη φωτιά, η τοποθέτηση από τα χέρια και η στερέωση είναι επίσης ευκολότερη. Το μειονέκτημα είναι ότι ο σωλήνας σβήνει και η απώλεια θερμότητας αυξάνεται.
 2. Η εσωτερική ρύθμιση είναι περίπλοκη, αλλά όλη η θερμότητα εισέρχεται στο λουτρό. Το κύριο μειονέκτημα, ένας μεγάλος βαθμός πυρκαγιάς.
Ο σωλήνας σάντουιτς μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί με το χέρι.

Μειονεκτήματα του σχεδιασμού μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή μόνωσης υψηλής ποιότητας. Σας συμβουλεύουμε να μην εξοικονομήσετε χρόνο και δυνάμεις και να κάνετε μια εσωτερική καμινάδα, αν και είναι πιο δύσκολο να το εγκαταστήσετε, αλλά το κόστος για τη θέρμανση του ατμού της δομής θα μειωθεί. Για μια μικρή μπανιέρα στην προαστιακή περιοχή, είναι ευκολότερο να αποκτήσετε μια εξωτερική καμινάδα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι για τον χρήστη.

Τα υλικά για την καμινάδα είναι διαφορετικά: κόκκινο τούβλο, κεραμικό ή μέταλλο. Αντέχουν τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από +100 ° C και είναι ανθεκτικές.

Μπορείτε να διαβάσετε σχόλια σχετικά με τη χρήση μιας καμινάδας από αλουμίνιο ή αμίαντο, αλλά για ένα μπάνιο όπου οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 120 ° C δεν είναι κατάλληλες.

Είναι ευκολότερο να αγοράσετε μια έτοιμη καμινάδα σάντουιτς. Είναι εύκολο να εγκατασταθεί και να εγκατασταθεί, και η εσωτερική φλάντζα αμιάντου κάνει τη συσκευή ασφαλή.

Σχεδιασμός εξωτερικής και εσωτερικής καμινάδας

Η κατασκευή της καμινάδας επιλέγεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της επιλεγμένης σόμπας. Το εύρος του σωλήνα περιλαμβάνει διάφορους κόμβους, το καθένα έχει τα δικά του λειτουργικά χαρακτηριστικά. Για ένα μπάνιο με σόμπα από τούβλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τούβλο, μέταλλο, κεραμικά, και για έναν κλίβανο από μέταλλο - μια κεραμική ή μεταλλική καμινάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τούβλο, αλλά θα είναι δύσκολο να τοποθετήσετε το σωλήνα με τα χέρια σας. Θα πρέπει να προσλάβω έναν λιθουανιστή.

Τα κύρια μέρη της καμινάδας (οι απαριθμήσεις σχεδίων αρχίζουν από την κορυφή προς τα κάτω):

 1. Κεφαλής (καθετήρα) - εμποδίζει την είσοδο σπινθήρων στην οροφή και τις παρακείμενες κατασκευές, καθώς και από τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια της βροχής.
 2. Κύριο φλας.
 3. Μια έξοδο καπνού από ένα διπλό σάντουιτς ή τούβλο.
 4. PPU (Συγκρότημα οροφής όπου περνάει δεξιά).
 5. Μια έξοδο καπνού από ένα διπλό σάντουιτς ή τούβλο.
 6. Ένας μονός σωλήνας σιδήρου.

Όταν επιλέγετε μια δομή από τούβλα, πρέπει να είστε έτοιμοι για πολύπλοκο καθαρισμό, συντήρηση. Κάτω από τη σόμπα χρειάζεται ένα τεράστιο υπόβαθρο, καθώς η καμινάδα τούβλου ζυγίζει πολύ, όλο το φορτίο θα βρεθεί στη σόμπα.

Μια απλούστερη συναρμολόγηση που δεν απαιτεί ειδική γνώση είναι μια έτοιμη κατασκευή σάντουιτς. Αποτελείται από μια διπλή δομή μεταξύ της οποίας τοποθετείται ο αμίαντος. Περισσότερη εξοικονόμηση θερμότητας και εύκολη. Αποτελούνται από ξεχωριστά στοιχεία: ένα γόνατο, εκτροπείς, τσίμπημα, αντιπυρική προστασία, προσαρμοστές και μια πύλη. Τοποθετημένα με βραχίονες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι με σφιγκτήρες.

Τι να ψάξετε κατά την εγκατάσταση

Για να αφαιρέσετε έναν σωλήνα σε ένα λουτρό είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του (υλικό, κατασκευή). Η εγκατάσταση επηρεάζεται από τα υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε το λουτρό. Μην ξεχνάτε ότι παραδοσιακά αυτό το δέντρο.

Η συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες και κανονισμούς θα καταστήσει το σχέδιο αξιόπιστο και ασφαλές:

 1. Οποιαδήποτε ανάγκη πρέπει να απομονωθεί με φιλικό προς το περιβάλλον και μη καύσιμο υλικό: διογκωμένο άργιλο, αμίαντο, πετροβάμβακα.
 2. Είναι απαραίτητο να μονωθεί ο χώρος όπου η καπνοδόχος περνάει μόνο με υλικό από φύλλο αλουμινίου. Συχνά συγχέεται με υλικά που καλύπτονται με φύλλο από lavsan και αναφλέγεται και λιώνει εύκολα σε θερμοκρασίες άνω των 300 ° C.
 3. Η έξοδος καπνού αφαιρείται έτσι ώστε η δομή να μην αγγίζει κανένα ξύλινο στοιχείο: ακτίνες που επικαλύπτονται, στέγη, τοίχοι. Για να σφραγιστούν οι αρμοί, οι αρμοί είναι επενδεδυμένοι με μεταλλικά φύλλα. Ο τόπος απόσυρσης μπορεί να μονωθεί μόνο με μη εύφλεκτο ορυκτό μαλλί ή αργίλιο σε χύμα.
 4. Μέσα στα δάπεδα είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα ειδικό σιδερένιο κιβώτιο στο οποίο είναι κατασκευασμένη η δομή και καλύπτεται με διογκωμένη πηλό. Για ένα κουτί σάντουιτς δεν χρειάζεται.
 5. Από πάνω, για να αποφύγετε την επαφή με την οροφή γύρω από το περίβλημα, είναι κατασκευασμένο από μεταλλικά φύλλα.
 6. Όλοι οι αρμοί και οι ραφές μπορούν να σφραγιστούν με ειδική ταινία σιδερένιου φύλλου ή φύλλο αλουμινίου.

Πώς να επιλέξετε το μέγεθος και το σχήμα της καμινάδας

Κατά το σχεδιασμό μιας καμινάδας σε ένα λουτρό είναι απαραίτητο να τηρείτε το τυποποιημένο σχήμα και το μέγεθος. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα κυλινδρικό σχήμα. Μια απλή φόρμα συνδέεται με το γεγονός ότι κάθε γόνατο που κάμπτεται επιπλέον οργανώνει ζώνες συσσώρευσης τέφρας και αιθάλης, η κατασκευή συχνά θα πρέπει να καθαριστεί. Και για να καθαρίσετε τη δομή με πολλές στροφές είναι πιο δύσκολη.

Οι κύριες διαστάσεις που πρέπει να καθοριστούν είναι η διάμετρος και το ύψος της κατασκευής. Πρέπει να ληφθούν από το SNIP.

Διάμετρος σωλήνα λουτρού

Η ισχύς και η επιλογή του κλιβάνου σχετίζονται άμεσα με την επιλογή της διαμέτρου και του ύψους της καμινάδας. Ας δώσουμε κάποιες τιμές για μια ορθογώνια και τετράγωνη καμινάδα με τη μορφή ενός πίνακα: