Εξαεριστήρας καπνού για λέβητες - μοντέλα, είδη και χαρακτηριστικά οικιακής χρήσης

Η λειτουργία αυτόνομου εξοπλισμού θέρμανσης σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των συστημάτων εξαερισμού.

Η ανεπαρκής απόσυρση των προϊόντων καύσης στην ατμόσφαιρα όχι μόνο μειώνει την αποδοτικότητα των συσκευών που προορίζονται για καύση καυσίμων αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή.

Επομένως, η διάταξη των επικοινωνιών για την έξοδο των καυσαερίων προς τα έξω είναι τόσο σημαντική.

Σκοπός και λειτουργίες

Σημαντικό μέρος των αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού είναι εξαντλητές καπνού για λέβητες.

Οι εκτοξευτές καπνού είναι ένα είδος ανθεκτικών στη θερμότητα ανεμιστήρες με μέτρια ή χαμηλή πίεση αέρα, καθώς και μηχανισμοί εμφύσησης, κατασκευασμένοι με ειδική τεχνολογία, σχεδιασμένοι για ανακυκλοφορία αερίου. Λόγω της ιδιαιτέρως ανθεκτικής κατασκευής του περιβλήματος και της πτερωτής, τα όργανα, τα οποία μπορούν να περιέχουν άκαυστα σωματίδια καυσίμου, καθώς και συμπύκνωμα οξέος.

Οι απορροφητήρες καπνού είναι σχεδιασμένοι για την αναγκαστική κίνηση των καυσαερίων και του εξωτερικού αέρα σε φούρνους, τζάκια και λέβητες, καθώς και άλλες συσκευές για καύση διαφόρων τύπων καυσίμων. Η εγκατάστασή τους είναι απαραίτητη σε καμινάδες, όπου ο φυσικός αερισμός δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει ποιοτική εκκένωση αερίου και είναι επίσης πολύ επιθυμητή σε άλλες περιπτώσεις. Αυτές οι συσκευές είναι εγκατεστημένες σε κανάλια καμινάδων ακριβώς πίσω από τις γεννήτριες θερμότητας.

Εκτός από την απόσυρση των προϊόντων καύσης στην ατμόσφαιρα, οι αναρροφτήρες καπνού για λέβητες εκτελούν άλλες σημαντικές λειτουργίες:

 • βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων θέρμανσης ·
 • Εξουδετερώνει τη συσσώρευση καπνού σε θερμαινόμενους χώρους.
 • να αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής των καυσαερίων ·
 • ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης ρητινών σε λέβητες και τζάκια.
 • να αυξήσει την απόδοση της καύσης στον κλίβανο.

Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά

Το υλικό για τις σύνθετες μονάδες αυτής της συσκευής είναι ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα. Οι βέλτιστοι λόγοι για τη χρήση του είναι αρκετοί. Πρώτα απ 'όλα, αυτή είναι η υψηλή θερμοκρασία στην καμινάδα (μερικές φορές φτάνοντας περισσότερο από 300 βαθμούς), καθώς και την ανάγκη για τη χρήση της θερμομόνωσης του κελύφους.

Σύνθεση συστήματος εξάτμισης καπνού:

 1. Το σύστημα κίνησης είναι ένας άξονας περιστρεφόμενος από έδρανα, ο οποίος βρίσκεται σε ερμητικά κλειστό λουτρό.
 2. Η πτερωτή είναι ένας δίσκος στερεωμένος στον άξονα με μόνιμα προσαρτημένα πτερύγια.
 3. Η συσκευή καθοδήγησης είναι μια μονάδα στο ακροφύσιο αναρρόφησης που είναι στερεωμένη μπροστά από τον ανεμιστήρα.
 4. Το ίδιο το σώμα.
 5. Σύνδεση αποστράγγισης και σωλήνας αναρρόφησης.

Περιστρέφοντας, η πτερωτή δημιουργεί μια φυγόκεντρη δύναμη. Ο αέρας στο σύστημα απορρίπτεται και συλλαμβάνονται άλλες ροές. Ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει την παροχή αέρα στο σύστημα. Η τοποθέτηση της συσκευής για εξαναγκασμένη εξάτμιση καυσαερίων είναι δυνατή τόσο στο οριζόντιο όσο και στο κατακόρυφο τμήμα της καπνοδόχου.

Τύποι και ευκαιρίες

Διαχωρίστε τους απαγωγείς καπνού με ευθεία (D) και αντίστροφη (DN) πρόσφυση. Το δομικό χαρακτηριστικό της λεπίδας πτερωτής της συσκευής στην πρώτη περίπτωση είναι η κάμψη προς τα εμπρός, και στο δεύτερο - πίσω.

Ο αναρροφητήρας καπνού για οικιακούς λέβητες D παρέχει την έξοδο των προϊόντων καύσης εκτός των εγκαταστάσεων, ελλείψει φυσικού αερισμού. Τοποθετήστε τα πάνω από τα συστήματα θέρμανσης.

Οι αναρροφητήρες καπνού DN είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής τέφρας και πλήμνες για την προστασία των εδράνων του πτερυγίου. Χρησιμοποιούνται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Δυνατότητες σύγχρονων εξαντλητών καπνού:

 1. Συνεχής εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 2. Εγκατάσταση εντός και εκτός των χώρων.
 3. Κατασκευή εγκαταστάσεων δεξιάς και αριστερής περιστροφής.
 4. Η περιεκτικότητα σε σκόνη και άλλα διαβρωτικά σωματίδια στα μείγματα αερίου-αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο από τις τιμές των κατασκευαστών.
 5. Η θερμοκρασία των αερίων στα συστήματα πρέπει να είναι εντός των ορίων που θέτουν οι κατασκευαστές (συχνότερα είναι 200-250 μοίρες με την πτερωτή από άνθρακα και έως 400 - από κράμα χάλυβα).

Η χρήση εξαντλητών καπνού σε διάφορα συστήματα θέρμανσης

Αν μιλάμε για τη χρήση εξοπλισμού για την εξαναγκαστική αφαίρεση των καυσαερίων με διάφορους τύπους συστημάτων θέρμανσης, οι εξαντλητές καπνού για οικιακούς λέβητες στερεών καυσίμων κατέχουν ηγετική θέση εδώ.

Αγοράστε λέβητα θέρμανσης στερεών καυσίμων - αυτή είναι η πρώτη εργασία. Το δεύτερο είναι να φροντίσετε τον εξαερισμό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάγκη για τακτικό καθαρισμό των τοίχων της καμινάδας από στερεά σωματίδια που σχηματίζονται κατά την καύση καυσίμου.

Η εξαναγκασμένη εκτόξευσή τους στην ατμόσφαιρα καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών πολύ λιγότερο συχνά.

Πολύ λιγότεροι απορροφητήρες καπνού ζήτησης για λέβητες πυρόλυσης. Εξάλλου, μετά από επανειλημμένη καύση αερίων ουσιών, η παραγωγή καπνού είναι ελάχιστη. Και, φυσικά, για λόγους έλλειψης μιας καμινάδας καθαυτής, τα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης δεν χρειάζονται τέτοιες συσκευές καθόλου. Αλλά μια τέτοια αναβάθμιση μπορεί να είναι αρκετά κατάλληλη για χρήση σε διαμερίσματα πολυώροφων κτιρίων, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα κάθετης εγκατάστασης επικοινωνιών εξάτμισης.

Ο σωστός εξοπλισμός των συστημάτων θέρμανσης που απαιτούνται για την υψηλής ποιότητας λειτουργία των μονάδων επιτρέπει όχι μόνο να εξασφαλιστεί ένα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας στους χώρους, αλλά και η ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν σε αυτά.

Η τιμή της συσκευής για την εξαναγκασμένη αφαίρεση αερίων εξαρτάται από τις διαστάσεις, καθώς και από την ισχύ της ώσης. Αλλά, αν είναι πολύ υψηλό, είναι πάντα δυνατό να φτιάξετε ένα εξολκέα καπνού για το λέβητα με τα χέρια σας.

Εξαεριστήρας καπνού για λέβητα στερεών καυσίμων

Για να λειτουργήσει καλά ο λέβητας στερεών καυσίμων, είναι απαραίτητη η σταθερή καύση καυσίμου. Η ένταση της καύσης του καυσίμου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ώθηση. Εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τη γεωμετρία της καμινάδας. Για να διασφαλίσετε ότι το καύσιμο καίγεται έντονα, εγκαταστήστε αναρροφητήρες καπνού για οικιακές συσκευές στερεών καυσίμων.

Προετοιμασία για την κατασκευή του ανεμιστήρα εξαγωγής

Η καυσαερίων μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι. Το κύριο πράγμα στο εξαντλητήριο καπνού - είναι ένας ηλεκτρικός κινητήρας και ένας ανεμιστήρας. Για οικιακό ανεμιστήρα εξαγωγής αρκετό ανεμιστήρα με διάμετρο 15-18 cm. Κατά την επιλογή ενός κινητήρα και ενός ανεμιστήρα, βεβαιωθείτε ότι έχουν κεντραριστεί σωστά. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τον χρησιμοποιημένο κινητήρα και τον ανεμιστήρα. Όταν ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί με ανεμιστήρα με σπασμένο κεντράρισμα, θα εμφανιστεί μια δόνηση που θα δημιουργήσει ένα buzz ή rumble.

Αξιολόγηση της ποιότητας ευθυγράμμιση του κινητήρα, πρέπει να συνδεθεί με το φύλλο του κόντρα πλακέ. Το πάχος του κόντρα πλακέ πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τη μάζα του κινητήρα. Η άκρη του φύλλου κόντρα πλακέ με τον εγκατεστημένο κινητήρα πρέπει να συσφίγγεται σε μέγγενη, σταθερά στερεωμένη σε τραπέζι ή πάγκο εργασίας. Στη συνέχεια, πρέπει να ενεργοποιήσετε τον ηλεκτροκινητήρα και να πάρετε ένα χέρι στο φύλλο κόντρα πλακέ για να νιώσετε τη δόνηση. Εάν ο κραδασμός είναι αδύναμος, πρέπει να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στον άξονα του κινητήρα και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε ξανά τον κινητήρα. Εάν η δόνηση του κινητήρα με τον ανεμιστήρα είναι επιτρεπτή, σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανεμιστήρα καπνού.

Σχεδιασμός και κατασκευή του ανεμιστήρα εξαγωγής

Για έναν εξαντλητή καπνού, αυτο-κατασκευασμένο σώμα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι σωλήνα από χάλυβα με εσωτερική διάμετρο 21cm με διάμετρο ανεμιστήρα 18cm. Το πάχος των τοίχων είναι εντός 3-5mm. Με το σώμα, πρέπει να συνδέσετε το σωλήνα αναρρόφησης με πάχος τοιχώματος 3-5mm, το οποίο θα πρέπει να έχει εσωτερική διάμετρο σύμφωνα με τις εσωτερικές άκρες των πτερυγίων ανεμιστήρα.

Σε εξαντλητές καπνού χρησιμοποιούνται φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες. Σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε το απαραίτητο κενό και να προστατέψετε τον κινητήρα από τα θερμά προϊόντα καύσης. Η εισερχόμενη ροή που εισέρχεται στις λεπίδες του ανεμιστήρα μέσω του σωλήνα αναρρόφησης και της εξερχόμενης ροής είναι κάθετη. Για να γίνει ο απορροφητήρας καπνού το πιο απλό, είναι καλύτερο να το εγκαταστήσετε στην οροφή στην καπνοδόχο.

Εάν υπάρχει ένα κομμάτι σωλήνα που μπορεί να μειωθεί στο απαιτούμενο μέγεθος, χρειάζεστε:

 1. Βάλτε το συγκρότημα κινητήρα προς τα κάτω στο τραπέζι.
 2. Στη συνέχεια, βάλτε ένα κομμάτι σωλήνα.
 3. Τοποθετήστε το χάρακα ή τη γωνία παράλληλα στο τραπέζι του κινητήρα έτσι ώστε να ακουμπά στον αγωγό.
 4. Βάλτε ένα σημάδι στο σωλήνα.
 5. Στα 10-15 cm πάνω από αυτό το σημάδι, εφαρμόστε μια γραμμή κοπής.
 6. Βουλγαρική κόβει ένα κομμάτι για το κύτος.

Αναρρόφηση ο σωλήνας πρέπει να είναι ομοαξονικός με το σώμα και ομοαξονικό με τον άξονα του κινητήρα. Για τη σύνδεσή του με το σώμα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας δακτύλιος από το χαλύβδινο φύλλο και να συγκολληθούν οι δύο σωλήνες σε αυτό. Το μήκος του σωλήνα αναρρόφησης μπορεί να είναι 10-20 cm. Ο κινητήρας πρέπει να είναι στερεωμένος στο σώμα σύμφωνα με το σχεδιασμό του. Κάθε κινητήρας έχει τις δικές του οπές με σπείρωμα για στερέωση. Οι άκρες των πτερυγίων του ανεμιστήρα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 10-20 mm από το δακτύλιο.

Στην πλευρά του περιβλήματος απέναντι από τον δακτύλιο, κωνικό καπάκι. Αυτό το κάλυμμα προστατεύει τον κινητήρα από τη βροχή. Για να εξασφαλιστεί η έξοδος καπνού από τις λεπίδες του ανεμιστήρα, κόβονται 3-4 ορθογώνια παράθυρα στην περίπτωση που βρίσκεται απέναντι από τον ανεμιστήρα από τη βουλγαρική. Το μέγεθος του παραθύρου κατά μήκος του άξονα του περιβλήματος πρέπει να είναι ίσο με το ύψος της λεπίδας του ανεμιστήρα.

Για να αποφευχθεί η πτώση των σταγόνων βροχής στα παράθυρα, τοποθετείται μια φούστα από ανοξείδωτο χάλυβα ή σίδερο στεγών μεταξύ του κινητήρα και των παραθύρων του σώματος.

Ο σωλήνας αναρρόφησης καυσαερίων βυθίζεται στην καπνοδόχο στην οροφή. Ο δακτύλιος πρέπει να βρίσκεται στις άκρες της καμινάδας. Η στερέωση της καπνοδόχου καπνού στην καπνοδόχο πρέπει να είναι σύμφωνη με το σχεδιασμό της καμινάδας. Εάν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος, ο καπνός παραμένει μέσα από τα παράθυρα υπό την επίδραση του φυσικού βυθίσματος.

Εάν ένας τέτοιος εξαντλητής καπνού δεν πρέπει να βρίσκεται στην οροφή, αλλά κάτω, κοντά στον τοίχο του σπιτιού, σε ένα βραχύ σωλήνα κατασκευή προσαρμογέα. Ο προσαρμογέας πρέπει να περιβάλλει τα παράθυρα και να δημιουργεί έναν κλειστό χώρο γύρω του για να μετακινήσει τη ροή από τον απορροφητήρα καπνού στον πρόσθετο σωλήνα. Αυτός ο σωλήνας μπορεί να στερεωθεί κατά μήκος του τοίχου του σπιτιού και να έχει το απαραίτητο μήκος.

Εκτοξευτήρας καπνού: Συσκευή αυτόματης τροφοδοσίας

Τα συστήματα εξαερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες, λουτρά είναι απαραιτήτως εξοπλισμένα με εξαντλητές καπνού. Αυτές οι συσκευές χρησιμεύουν για την εξάλειψη του καπνού, της σκόνης και άλλων ακαθαρσιών από τον αέρα. Χωρίς αυτούς, δεν μπορείτε να οργανώσετε καμία κουκούλα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού επιτρέπουν τη χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας μονάδων.

Υπολογισμός και επιλογή καυσαερίων.

Φυσικά, η εξάτμιση καπνού μπορεί πάντα να αγοραστεί σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, αλλά υπάρχει μια εναλλακτική λύση από την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια αντλία καπνού με τα χέρια σας. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο. Το πιο σημαντικό είναι να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

Η αρχή του εξαντλητή καπνού

Δομικό διάγραμμα για τον ανεμιστήρα εξαγωγής.

Προτού ξεκινήσετε, αξίζει να μάθετε λίγο πιο κοντά αυτή τη συσκευή. Όσον αφορά τη δομή της μονάδας, είναι αρκετά πρωτόγονο. Εδώ υπάρχει μια συσκευή καθοδήγησης με μια χοάνη αναρρόφησης. Επίσης στο σχεδιασμό, πρέπει να υπάρχει μια πτερωτή σταθερά στερεωμένη στον κινητήρα. Το σαλιγκάρι είναι ένα σώμα μέσω του οποίου ο αέρας εξαγωγής θα εκκενωθεί έξω.

Η αρχή της λειτουργίας είναι ότι ως αποτέλεσμα της περιστροφής του ανεμιστήρα εξάτμισης, σχηματίζεται μία εκκένωση αναρρόφησης. Ως αποτέλεσμα, όλα τα αέρια, ο καπνός, η σκόνη ή το αεροζόλ αναρροφώνται μέσα στον κοχλία. Είναι μέσω αυτού ο αέρας εξαγωγής αφαιρείται προς τα έξω.

Βασικές συνθήκες λειτουργίας

Για να ξεκινήσετε είναι να ελέγξετε αν υπάρχει στην επιφάνεια απαγωγής οποιαδήποτε υγρασία, καθώς είναι επιζήμια για τον κινητήρα και άλλα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Η συσκευή ενός θερμού αναρροφητήρα.

Όταν εργάζεστε με εξάτμιση καπνού, πρέπει να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Θα βοηθήσουν στην πρόληψη ατυχήματος που συνεπάγεται την απορρόφηση ρούχων ή τμημάτων σώματος στο χωνί.

Συμπεριλάβετε τη μονάδα θα πρέπει μόνο τα άτομα που έχουν μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το ρεύμα.

Μην υπερφορτώνετε τον κινητήρα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και ελέγξτε επίσης εάν υπάρχει ουδέτερο καλώδιο στην πρίζα.

Έτσι, εξετάσαμε τους κανόνες λειτουργίας αυτής της συσκευής, καθώς και την αρχή της λειτουργίας της, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να προχωρήσουμε άμεσα στην ανεξάρτητη ανάπτυξή της.

Εργαλεία απαραίτητα για εργασία: ένα τρυπάνι, ένα βουλγάρικο, ψαλίδι για μέταλλο, ένα σαλιγκάρι, ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Εργαλεία και υλικά:

 • του ηλεκτροκινητήρα.
 • σαλιγκάρι;
 • παχύ μεταλλικό πλέγμα?
 • βίδες και περικόχλια για στερέωση.
 • μεταλλικό φύλλο?
 • τρυπάνι?
 • ψαλίδια για μέταλλο.
 • το βουλγαρικό.
 • πλάκα από χυτοσίδηρο.

Βήμα-βήμα οδηγίες

Σχηματικό διάγραμμα ανεμιστήρα αναρρόφησης μονής αναρρόφησης.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε το υλικό για το κατάλληλο μέγεθος. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων σύμφωνα με το σχέδιο. Ξεκινήστε με ένα σαλιγκάρι. Παρεμπιπτόντως, είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας, έτσι ώστε η μονάδα να μπορεί είτε να παραγγελθεί είτε να ληφθεί από τον παλιό κινητήρα. Το κυριότερο είναι ότι οι διαστάσεις του είναι βέλτιστες και μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την αφαίρεση του αέρα. Ένα πλέγμα χάλυβα θα συνδεθεί με τον κοχλία. Τοποθετείται με μεταλλικό δακτύλιο, το οποίο το πιέζει στο σώμα. Με το μέγεθος είναι απαραίτητο να τρυπήσετε τρύπες τόσο στο ίδιο το σαλιγκάρι όσο και στο μεταλλικό δακτύλιο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προετοιμάσετε τον κινητήρα για εγκατάσταση. Θα στερεωθεί με βιδωτό σύνδεσμο στον κοχλία. Εδώ πρέπει να προσπαθήσετε να τρυπήσετε μερικές τρύπες στη μεταλλική θήκη. Θα είναι αρκετά 6 κομμάτια.

Ο ίδιος ο κινητήρας θα τροφοδοτείται με τάση μονοφασικού. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση με κανέναν εδώ. Κατά κανόνα, ένα τέτοιο σύνολο έχει ένα τερματικό υπό μορφή καλωδίου, το οποίο θα συνδέεται στην έξοδο. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να εξοπλιστούν με τριφασικές μονάδες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να συνδέσετε το καλώδιο τροφοδοσίας μόνοι σας. Συνήθως, το καλώδιο αποτελείται από τέσσερις πυρήνες. Τρεις από αυτές είναι φάσεις, και το τέταρτο είναι έδαφος. Εδώ, και με τη σύνδεση, δεν προκύπτουν προβλήματα για κανέναν.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του κινητήρα στο πλαίσιο, είναι απαραίτητο να προετοιμάσει τις τεχνολογικές οπές εκ των προτέρων. Και πρέπει να ταιριάζουν με το μέγεθος που είναι εγκατεστημένο στον κινητήρα. Στη μεταλλική πλάκα, η οποία θα λειτουργεί ως κρεβάτι, είναι απαραίτητο να τρυπάνε με ένα τρυπάνι. Αυτό γίνεται εξαιρετικά απλά. Με την ευκαιρία, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη συναρμολόγηση από τον κινητήρα.

Σχηματικό διάγραμμα μιας μονάδας καυσαερίων.

Όταν όλα τα εξαρτήματα είναι έτοιμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα εξαγωγής. Όλα γίνονται εξαιρετικά απλά. Πρώτα πρέπει να στερεώσετε τον κινητήρα στο πλαίσιο. Αυτό γίνεται με βιδωτή σύνδεση. Για πιο αξιόπιστη στερέωση, πρέπει να σφίξετε το περικόχλιο και το μπουλόνι με τα πλήκτρα του αυτοκινήτου. Όταν όλα είναι έτοιμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συναρμολόγηση του σαλιγκαριού. Εδώ πρέπει να εκτελέσετε μια σειρά πρωτόγονων ενεργειών. Για αρχάριους, ένα πλέγμα και μια μεταλλική πλάκα είναι τοποθετημένα μπροστά. Θα πιέσει το πλέγμα στην επιφάνεια του κοχλία. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πτυσσόμενη βιδωτή σύνδεση. Σφίξτε όλα τα μπουλόνια με ένα κλειδί. Για τη συναρμολόγηση, ένα πλέγμα εισάγεται πρώτα στον κοχλία, και στη συνέχεια τοποθετείται ένα μεταλλικό φύλλο. Στη συνέχεια σφίγγεται με τη βοήθεια μπουλονιών. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο εργασιών, μπορείτε να προχωρήσετε με την περαιτέρω εγκατάσταση. Θα συνίσταται στην εγκατάσταση της πτερωτής στον άξονα του κινητήρα. Πρέπει να υπάρχει μια άκαμπτη βάση. Διαφορετικά, ο τροχός μπορεί απλά να μην καθίσει στη σωστή θέση του ή να μην περιστραφεί σύμφωνα με τον άξονα.

Για τη φύτευση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια κλειδωμένη σύνδεση. Γι 'αυτό πρέπει να υπάρχει μια αυλάκωση στον άξονα. Η οπή ίδιου μεγέθους πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι. Τώρα μπορείτε να συνδέσετε τα εξαρτήματα σε ένα ενιαίο σύνολο. Απομένει μόνο να τοποθετήσετε τον τροχό στο σαλιγκάρι και να το βάλετε μαζί με τον κινητήρα κατευθείαν σε αυτό. Κάνετε καλύτερα με μια βιδωτή άρθρωση. Όπως έχει ήδη παρατηρηθεί νωρίτερα, για τη δημιουργία της καλύτερης ακαμψίας, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τη στερέωση χρησιμοποιώντας τις κλειδαριές. Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε ότι το έργο είναι σχεδόν πλήρες. Απομένει να συνδέσετε την τάση τριών φάσεων στο μοτέρ.

Αυτό γίνεται εξαιρετικά απλά.

Για να ξεκινήσετε, αφαιρείτε το καπάκι από τη μονάδα.

Η συσκευή είναι ένας "κρύος" αναρροφητήρας καπνού.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές βίδες, ή μάλλον, θα υπάρχουν μόνο τρεις. Κάθε μία από αυτές χρησιμεύει για τη σύνδεση της φάσης. Ένα προστατευτικό έδαφος τοποθετείται στον κάθε μπουλόνι. Χωρίς το κλείσιμο του καπακιού, πρέπει να ελέγξετε τη μονάδα για να καθορίσετε τη σωστή κατεύθυνση περιστροφής. Αν γυρίσει προς τη λάθος κατεύθυνση, τότε πρέπει να πετάξετε δύο φάσεις, δηλαδή να αλλάξετε τα δύο καλώδια σε μέρη. Τώρα μπορείτε να κλείσετε με ασφάλεια το καπάκι.

Στη συνέχεια, ελέγχεται η στεγανότητα όλων των συνδέσεων. Εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό ο βρώμικος καυσαερίων να μην επιστρέψει στο δωμάτιο. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό σφραγιστικό για την αφαίρεση των σχισμών. Ευτυχώς, με την αγορά των δικών του προβλήματα, κανείς δεν πρέπει να προκύψει. Σφραγίστε όλες τις ρωγμές και τις τρύπες με στεγανωτικό. Μόνο μετά από αυτό, μπορείτε να εκτελέσετε μια δοκιμαστική δοκιμή για να δοκιμάσετε τον εξαντλητή καπνού σε δράση.

Εάν φέρετε το χέρι σας σε αυτό, τότε ο αέρας πρέπει να τραβηχτεί προς τα μέσα. Αν ναι, τότε όλα πρέπει να λειτουργούν σωστά και, κατά συνέπεια, μπορείτε να θέσετε τη συσκευή σε λειτουργία.

Συνοψίζοντας

Έτσι, η εργασία ολοκληρώνεται. Αυτός ο αναρροφητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο σπίτι όσο και σε σάουνα ή σάουνα. Θα κάνει καλά για να αφαιρέσει τον βρώμικο αέρα. Για να αυξήσετε την απόδοσή του, μπορείτε να επιλέξετε έναν κινητήρα με περισσότερη ισχύ. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση της συσκευής όχι μόνο σε μικρούς χώρους, αλλά και σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

Σήμερα, τέτοιες συσκευές μπορούν να αγοραστούν σε εξειδικευμένα καταστήματα που διανέμουν εξοπλισμό θέρμανσης ή μονάδες εξαερισμού. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη λύση στο πρόβλημα θα κοστίσει ένα άτομο πολύ φθηνότερα, και αυτό είναι απαραίτητο στις σύγχρονες συνθήκες.

Πώς να επιλέξετε έναν εξαντλητή καπνού για λέβητα στερεών καυσίμων - τύποι, διαφορές

Ο απαγωγέας καπνού είναι μια συσκευή ηλεκτρομηχανικού τύπου. Πρόκειται για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης από τους κλιβάνους και τους λέβητες και είναι ένας ανεμιστήρας εξαγωγής, τοποθετημένος σε καμινάδες. Τέτοιες συσκευές είναι υποχρεωτικά στοιχεία μονάδων ατμού και ζεστού νερού για βιομηχανική χρήση.

Όσον αφορά τους απαγωγείς καπνού για οικιακό λέβητα στερεών καυσίμων, εγκαθίστανται μόνο όταν παρέχονται από τους κατασκευαστές συσκευών θέρμανσης. Κατά κανόνα, οι μονάδες αυτές λειτουργούν λόγω του φυσικού βυθίσματος που δημιουργείται από το σύστημα απομάκρυνσης καπνού. Για να ελέγξετε τη δύναμη ωθήσεως, χρησιμοποιήστε μια πύλη. Αν η καμινάδα έχει σχεδιαστεί σωστά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή.

Σχετικά με την εγκατάσταση του αναρροφητικού ανεμιστήρα για λέβητες στερεών καυσίμων πρέπει να σκεφτούμε αν η μονάδα δεν λειτουργεί καλά, και σε περίπτωση ανατροπής της ωστικής δύναμης των καμινάδα ή η ισχύς δεν είναι επαρκής για να αφαιρέσει τον καπνό, και άλλα από εκείνα των προϊόντων καύσης δεν εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα, και διεισδύει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Μόνο στην περίπτωση αυτή υπάρχει ανάγκη για αυξημένη πρόσφυση, επιλογή και εγκατάσταση της συσκευής. Η δημιουργία στην καπνοδόχο των συνθηκών για πρόσθετη αραίωση προωθεί την πλήρη εκκένωση αερίων. Όμως, χρησιμοποιώντας έναν εξαντλητή καπνού δεν λύνει τελείως το πρόβλημα.

Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της καμινάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ένα σύνθετο. Ένας απλός και κοινός τρόπος για την παροχή πρόσθετης πρόσφυσης στη δομή εξαγωγής καπνού θεωρείται η εγκατάσταση των εκτροπέων.

Σκοπός και σχεδιασμός του εκτροπέα

Αυτή η αεροδυναμική συσκευή χρησιμεύει για την εκτροπή των ροών του αέρα και την ενίσχυση της δύναμης έλξης στη δομή της καμινάδας. Αυτό οφείλεται στο κενό που δημιουργείται από τη μείωση της πίεσης, όταν η κινούμενη ροή αέρα ρέει γύρω από τα εμπόδια.

Με άλλα λόγια, ο πλευρικός άνεμος συγκρούεται με τον εκτροπέα, το παρακάμπτει και παρέχει ένα κενό στην έξοδο από την καμινάδα, μετά την οποία το ρεύμα αυξάνεται στην καπνοδόχο. Όταν η ροή του αέρα έρχεται από πάνω, η αραίωση σχηματίζεται από τον αέρα που ανακλάται από την οροφή, η οποία αναστρέφει την κατεύθυνση της διαδρομής.

Τοποθετήστε τον εκτροπέα στο υψηλότερο τμήμα του σωλήνα. Έχει τις αποχρώσεις της εφαρμογής: σε καιρό με αέρα η συσκευή είναι μια καλή προστασία από την ανατροπή της έλξης, και όταν είναι χωρίς αέρα είναι άχρηστο.

Αρχικά οι εκτροπείς εφευρέθηκαν για συστήματα εξαερισμού και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν συχνά ως εξαντλητής καπνού για οικιακό λέβητα. Ο σχεδιασμός τους είναι απλός. Η διαφορά μεταξύ των συσκευών εξαερισμού και των συσσωματωμάτων έγκειται στα υλικά για την κατασκευή τους. Οι εκτροπείς για συσκευές στερεού καυσίμου είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο χάλυβα και κράματα ανθεκτικά σε διαβρωτικές διεργασίες και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι παρακάτω εκδόσεις αυτής της συσκευής χρησιμοποιούνται με αυτόν τον λέβητα:

 • γύρο "Volper"?
 • αστέρι σχήματος "Shenard"?
 • πολυεπίπεδη συσκευή.
 • τον εκτροπέα Grigorovich.

Καθένας από αυτούς αντιμετωπίζει καλά τον σκοπό του, εμποδίζει την ανατροπή της ώσης και την ενισχύει με την παρουσία του ανέμου.

Turbobent

Έχει ένα ακόμα όνομα - έναν περιστροφικό στρόβιλο. Αυτή η μηχανική συσκευή κάτω από την κεφαλή του ανέμου αρχίζει να περιστρέφεται προς μια ορισμένη κατεύθυνση και σχηματίζει ένα κενό στην έξοδο από τον σωλήνα αποστράγγισης καπνοδόχου. Η ιδιαιτερότητα του στροβίλου είναι ότι ο βαθμός δημιουργίας σπανίων είναι ευθέως ανάλογος με την ταχύτητα του ανέμου και αυτό δεν εξαρτάται από την κατεύθυνση του.

Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση ανέμων, η δύναμη έλξης είναι πολύ μεγάλη. Σε περιόδους χωρίς αέρα, ο περιστροφικός στρόβιλος δεν λειτουργεί. Αποτελείται από μια μπάλα με λεπίδες, η εγκατάσταση της οποίας προστατεύει την καμινάδα από τις επιπτώσεις της βροχόπτωσης.

Flyugarka

Αυτή η αδιάβροχη συσκευή μπορεί να εξαλείψει τις επιπτώσεις του ανέμου και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι οι συνθήκες καπνοδόχου για την έλξη. Ο σχεδιασμός της αεροτομής επιτρέπει την περιστροφή ελεύθερα υπό την επίδραση των ρευμάτων αέρα και την ανάληψη μιας θέσης στην οποία αποκλείεται η εμφύσηση του αέρα. Η εγκατάστασή του σταθεροποιεί την πρόσφυση. Όταν χρησιμοποιείτε ένα σφόνδυλο, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα έδρανα περιστροφής.

Εξαντλητής καπνού

Όταν επιλέγετε απορροφητήρες καπνού για οικιακές μονάδες στερεών καυσίμων, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν αντικαθιστούν την καμινάδα και χρησιμοποιούνται μόνο με το λέβητα. Τοποθετήστε τη συσκευή αποκλειστικά σε αγωγό καπνού που έχει διάμετρο που αντιστοιχεί στην ισχύ της σόμπας.

Όταν καίγεται στερεό καύσιμο, υπάρχει κίνδυνος μονοξειδίου του άνθρακα και επομένως δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια της λειτουργίας. Οι εξαντλητές καπνού χρησιμοποιούνται ως βοηθητικός εξοπλισμός που βελτιώνει τη διαδικασία καύσης ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς αυτήν η μονάδα πρέπει να λειτουργεί ποιοτικά.

Αυτή η συσκευή είναι ο ίδιος ανεμιστήρας που μπορεί να λειτουργήσει σε μια σημαντική θερμοκρασία μέσα σε 200-250 μοίρες.

Ανεμιστήρας - εξαντλητής καπνού για τον λέβητα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού μπορεί να είναι:

 1. Με τον τροχό ανεμιστήρα τοποθετημένο στον άξονα του κινητήρα. Παρά το γεγονός ότι η συσκευή είναι οικονομικά και συμπαγής, χρειάζεται έλεγχος και συντήρηση.
 2. Με τον τροχό στον άξονα μετάδοσης κίνησης. Έχει αξιοπιστία και αντοχή, αλλά έχει μεγάλες διαστάσεις.

Και οι δύο τύποι καυσαερίων είναι πτητικές και λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Το κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργίας τους είναι η αραίωση, η οποία σχηματίζεται στην καπνοδόχο.

Όταν επιλέγετε έναν εξαντλητή καπνού, δώστε προσοχή σε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • αραίωση στην καπνοδόχο ·
 • τη συχνότητα με την οποία περιστρέφεται ο τροχός.
 • συνολικές διαστάσεις.
 • όγκου εξαντλημένων καυσαερίων.

Όταν επιλέγετε μια συσκευή κατά την εγκατάσταση ενός απορροφητήρα καπνού για το λέβητα με τα χέρια σας, θα είναι ευκολότερο να συγκρίνετε την ονομαστική ένταση των εξαντλημένων καυσαερίων μεταξύ τους και την ίδια παράμετρο στη μονάδα θέρμανσης.

Η κύρια κατάσταση που εξασφαλίζει τη λειτουργία μιας συσκευής στερεού καυσίμου είναι μια καμινάδα που μπορεί να λειτουργήσει και είναι ικανή να εξασφαλίσει την αφαίρεση αερίων και την ασφαλή καύση καυσίμων.

Με τα χέρια σας μπορεί να γίνει καυσαερίων για καυστήρα στερεών καυσίμων, αλλά γι 'αυτό πρέπει να αγοράσετε εργοστασιακά εξαρτήματα. Το κύριο πράγμα σε αυτή τη συσκευή είναι ένας ηλεκτροκινητήρας και ένας ανεμιστήρας. Κατά την αγορά τους, θα πρέπει να προσέξετε το σωστό τους κεντράρισμα.

Για μια εσωτερική έκδοση ενός συστήματος εξάτμισης καπνού για λέβητα στερεών καυσίμων, επαρκής διάμετρος ανεμιστήρα 15 έως 18 εκατοστά. Όταν εμφανιστεί ο ηλεκτροκινητήρας με τον ανεμιστήρα, ο οποίος έχει μια ευθυγραμμισμένη ευθυγράμμιση, εμφανίζεται μια δόνηση που δημιουργεί δυσφορία με τη μορφή ενός βουητού.

Πώς να φτιάξετε έναν απαγωγέα καπνού για ένα λέβητα στερεών καυσίμων με τα χέρια σας: οδηγίες

Για απαιτείται σταθερή λειτουργία του λέβητα με καύση άνθρακα για να παρέχει καλή πρόσφυση στην καπνοδόχο, τότε το ξύλο στον κλίβανο θα καούν εντελώς, και το δωμάτιο δεν θα είναι δυσάρεστες οσμές. Εάν η φυσική εξαγωγή στον σωλήνα δεν είναι αρκετή, χρησιμοποιήστε ειδικά μηχανήματα εξαγωγής, όπως εξαντλητές καπνού για λέβητες, οι οποίοι είναι εύκολο να κάνουν με τα δικά τους χέρια.

Τύποι εξαντλητών καπνού για λέβητες

Για να αυξήσετε την απόδοση της κουκούλας, μπορείτε να φτιάξετε την καπνοδόχο περισσότερο ή να τοποθετήσετε έναν εκτροπέα στο άκρο της. Μερικές φορές αυτό το μέτρο βοηθά στην αποφυγή της χρήσης ηλεκτρομηχανικών συσκευών. Αλλά όταν εξαντληθούν όλες οι επιλογές και το πρόβλημα δεν επιλυθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες συσκευές:

 1. Φυσικός ενισχυτής έλξης Έχει τοποθετηθεί ανεμιστήρας εξάτμισης ανεμιστήρα στο άκρο του σωλήνα εξαγωγής. Ελέγχεται από έναν πίνακα ελέγχου. Η πιο απλή και ανεπιτήδευτη συσκευή, αλλά με χαμηλή απόδοση.
 2. Εξάτμιση καπνού εξάτμισης για τους λέβητες εγκαθίσταται αμέσως στην έξοδο του λέβητα και απαιτείται για να αυξηθεί η δύναμη πρόσφυσης. Με αυτό το σχήμα, μόνο η πτερωτή βρίσκεται στο εσωτερικό του καναλιού καπνού και ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται έξω. Αυτό επιτρέπει τη χρήση ισχυρών κινητήρων και στροβίλων υψηλής απόδοσης. Στην κατάσταση αδράνειας, η πτερωτή δεν εμποδίζει τη διέλευση καυσαερίων.
 3. Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας εξαγωγής για λέβητες οικιακών στερεών καυσίμων θεωρείται το πιο παραγωγικό και θα αναρροφήσει αποτελεσματικά φρέσκο ​​αέρα στον κλίβανο και θα αφαιρέσει τα προϊόντα καύσης. Με αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε την απαιτούμενη πίεση στις καμινάδες μιας πολύπλοκης διαμόρφωσης και μιας μεγάλης διατομής.

Σε ισχυρά συστήματα θέρμανσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κύκλωμα έλξης και έκρηξης χρησιμοποιώντας δύο συγχρονισμένους ανεμιστήρες. Θα χρειαστεί να συγχρονιστεί η λειτουργία του καλύμματος με τη λειτουργία του λέβητα.

Διαβάστε λεπτομερώς σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού του λέβητα από αιθάλη στο σπίτι: μια βήμα προς βήμα οδηγίες.

Χαρακτηριστικά της χρήσης εξαντλητών καπνού

Κατά την επιλογή μιας εξάτμισης καπνού έλξης, πρέπει να υπολογίσετε την διατομή του σωλήνα εξαγωγής και την ισχύ του συστήματος εξάτμισης. Σε αντίθεση με τα φυτά έγχυσης, είναι πιο ευέλικτα και παραγωγικά, επιτρέπουν την τοποθέτηση καυσόξυλων κατά τη λειτουργία του λέβητα και δεν επιτρέπουν στα προϊόντα καύσης να εισέλθουν στο δωμάτιο.

Η χρήση εξαντλητών καπνού για καυστήρες pellet ή λέβητες που λειτουργούν σε πριονίδι, τύρφη, είναι ο μόνος τρόπος για να οργανώσει μια διαδικασία θέρμανσης. Κάτω από κανονικές συνθήκες, καίγονται.

Πλεονεκτήματα της χρήσης κουκούλας στην καμινάδα:

 • Με τη βελτίωση της απόδοσης των συσκευών θέρμανσης, το ξύλο καίγεται πρακτικά χωρίς υπολείμματα.
 • Εξαλείφει τη συσσώρευση καπνού στα δωμάτια, εξαλείφει τις δυσάρεστες οσμές.
 • Τα καυσαέρια δεν ρέουν πίσω στο δωμάτιο όταν η πόρτα του κλιβάνου είναι ανοιχτή.
 • Μειώστε τις εναποθέσεις στους τοίχους των καπνοδόχων, λόγω του συστήματος φιλτραρίσματος και διαχωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ελλείψεις. Εάν δεν υπήρχαν σφάλματα στην εγκατάσταση, η διάρκεια ζωής των καυσαερίων στην καμινάδα είναι συγκρίσιμη με τη διάρκεια ζωής του ίδιου του λέβητα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική συντήρηση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και υπολογισμός παραμέτρων

Ο σχεδιασμός κάθε απορροφητήρα καπνού για οικιακούς λέβητες στερεών καυσίμων μοιάζει με αυτό:

 • Περίβλημα ή περίβλημα για πτερωτή, από χάλυβα ανθεκτικό στη θερμότητα με πάχος τουλάχιστον 1,5-2 mm.
 • Ηλεκτροκινητήρας Το AC βρίσκεται συνήθως έξω από το περίβλημα. Αυτή η διάταξη εξασφαλίζει τη σταθερή λειτουργία της, ενώ οι κινητήρες που εγκαθίστανται στην ίδια την καμινάδα αποτυγχάνουν ταχύτερα.
 • Άξονας, συνδέοντας την πτερωτή με τον κινητήρα. Εγκατασταθεί σε έδρανα και μπορεί να έχει σφραγισμένες σφραγίδες για την αποφυγή διαρροής καπνού.
 • Σωλήνες εισόδου και εκκένωσης και πτερύγια στην έξοδο.
 • Ειδική δεξαμενή, στην οποία θα καθιζάνουν τέφρα και μεγάλα άκαυστα σωματίδια καυσίμου.
 • Πτερωτή ή πτερωτής - το κύριο στοιχείο της αντλίας κυκλοφορίας, είναι κατασκευασμένο από κράμα χάλυβα. Αντέχει μια θερμοκρασία 250-300 0 C και ένα επιθετικό περιβάλλον από καυτά καυσαέρια. Θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένη και να έχει υψηλή απόδοση. Υπάρχουν φτερωτές και φυγοκεντρικές στροφές.

Τα καυσαέρια στον λέβητα στερεών καυσίμων έχουν τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • δύναμη του ηλεκτροκινητήρα,
 • παραγωγικότητα (κυβικά μέτρα ανά ώρα),
 • δημιουργείται πίεση.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να βρείτε στις οδηγίες λειτουργίας του συγκεκριμένου μοντέλου.

Για τον σωστό υπολογισμό της κουκούλας, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε την κατανάλωση καυσίμου ανά ώρα, την διατομή των διαύλων διαδρομής αερίου-αέρα και την ποσότητα αέρα για την πλήρη καύση του. Υπολογίζεται με τους τύπους αυτούς τους δείκτες:

 • Ισχύει όγκου των προϊόντων καύσης, περνώντας από την καμινάδα.
 • Μέγιστη πίεση, Ανάπτυξη της συσκευής λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της καμινάδας.
 • Ηλεκτρική ισχύς κινητήρα.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ληφθούν σε καταλόγους ή SNiP, καθώς και καταλόγους πωλούμενου εξοπλισμού.

Κάνοντας εξαντλητικό καπνό από τα χέρια του

Εάν θέλετε να συναρμολογήσετε μια τέτοια συσκευή μπορείτε να τον εαυτό σας από αυτοσχέδια υλικά. Χρειαζόμαστε μόνο έναν ηλεκτροκινητήρα. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα, αν και η πτερωτή είναι καλύτερο να επιτύχει μια εργοστασιακή εκτέλεση, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί.

Το εργαλείο που μπορεί να χρειαστείτε:

 • Το βουλγαρικό.
 • Συγκολλητική μηχανή ή μετατροπέα.
 • Τρυπάνι, εργαλείο μεταλλοτεχνίας, σφυρί?
 • Χάρακας, δαγκάνα.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κατασκευαστεί μια εξαγωγή ανεμιστήρα που θα εγκατασταθεί μέσα στο σωλήνα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ μέχρι 1 kW και μια κατάλληλη πτερωτή με λεπίδες. Τοποθετείται στον άξονα του κινητήρα και το περίβλημα του είναι εφοδιασμένο με συνδετήρες για τοποθέτηση στον αγωγό. Όταν συνδέετε την καλωδίωση και την πρώτη εκκίνηση, δώστε προσοχή στο σημείο όπου θα μετακινηθεί η ροή αέρα.

Η γεννήτρια καπνού για λέβητα στερεού καυσίμου, κατασκευασμένη με το χέρι, μπορεί να δει στο παρακάτω βίντεο.

Η κατασκευή με σαλιγκάρι και φυγοκεντρικό ανεμιστήρα θα είναι πιο δύσκολη. Η σειρά της κατασκευής του έχει ως εξής:

 • Σε ήδη έτοιμο στρόβιλο επιλέγουμε ένα κομμάτι σωλήνα διαμέτρου 2-3 ​​cm περισσότερο. Κόψτε το σε μέγεθος ανεμιστήρα συν 3-5 mm.
 • Πλάγια περικοπή μέσα από την τρύπα για τον σωλήνα διακλάδωσης εξαγωγής και σε ένα από τα άκρα συγκολλάμε το καπάκι με μια οπή στο κέντρο κάτω από την καμινάδα από τον λέβητα. Η εισερχόμενη ροή θα είναι κάθετη προς την εξερχόμενη, στην περίπτωση αυτή ο κινητήρας είναι οριζόντιος.
 • Το πιο σημαντικό στάδιο - άξονα και ανεμιστήρα. Για ακρίβεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δακτύλιους για το κεντράρισμα και το πάτημα του εδράνου. Όταν ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος, οι κραδασμοί και οι κραδασμοί είναι απαράδεκτοι.
 • Συγκολλημένο ή βιδώστε το πίσω κάλυμμα και τοποθετήστε τον κινητήρα στην βάση. Συνδέουμε αεραγωγούς και καλώδια.

Εγκαθιστούμε μια καμινάδα σάντουιτς με τα χέρια μας: τους κανόνες συναρμολόγησης, εγκατάστασης και λειτουργίας.

Πώς να εγκαταστήσετε τον απορροφητήρα καπνού σε λέβητα καυσίμου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

 • Εάν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τον λέβητα, η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε αυτό, για εύκολη συντήρηση.
 • Οι ισχυρές καμινάδες πρέπει να τοποθετούνται έξω από το σπίτι λόγω ισχυρού θορύβου κατά τη λειτουργία.
 • Ο ηλεκτρικός κινητήρας προστατεύεται από μια ξεχωριστή συσκευή προστασίας και ο έλεγχος του μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε ένα κοινό πίνακα ελέγχου για το σύστημα θέρμανσης.
 • Θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στον απορροφητήρα καπνού για καθαρισμό.

Το κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος εξάτμισης καπνού

Για την αυτο-κατασκευασμένη τιμή καθορίζεται από το κόστος του ηλεκτροκινητήρα και του πτερωτή. Το κόστος ενός τριφασικού ηλεκτροκινητήρα με χωρητικότητα 0,18 kW αρχίζει από 1950 ρούβλια, οι πιο απλοί τροχοί λοβού - από 350 ρούβλια. Προσθέστε σε αυτό την αγορά καλωδίων και μικρών αξεσουάρ. Το όφελος θα είναι εάν μπορείτε να πάρετε έναν χρησιμοποιημένο κινητήρα.

Έτοιμο καυσαερίων είναι λίγο ακριβό. Έτσι, για μια συσκευή χωρητικότητας 2000 m 3 την ώρα θα πρέπει να πληρώσει από 14.000 ρούβλια για έναν άγνωστο παραγωγό σε 23.500 για έναν εξαντλητή καπνού από την εταιρεία Wirbel. Οι απλές μονάδες λεπίδων είναι ανέξοδες 6-8 χιλιάδες ρούβλια. Εάν η εγκατάσταση της απαγωγής καπνού στο λέβητα στερεών καυσίμων γίνεται από τους ειδικούς, η εργασία και η σύνδεση των «κλειδί στο χέρι» θα πρέπει να πληρώσει έως και το κόστος της αντλίας, ανάλογα με την πολυπλοκότητα.

Δημοφιλή μοντέλα στην αγορά μας

Τις περισσότερες φορές στην πώληση μπορείτε να βρείτε οικιακές συσκευές από εταιρείες Ρωτήστε, Ρωσία και Kraft. Παράγουν ολόκληρο το χάρακα διαστάσεων και αξεσουάρ γι 'αυτούς. Τέτοια συμπαγή και φθηνά μοντέλα της σειράς D και DN είναι δημοφιλή, η τιμή για αυτά ξεκινά από 5250 ρούβλια.

Οι ξένες επιχειρήσεις είναι καθιερωμένες επιχειρήσεις Bosh, Rowen, Zota, WPA. Για παράδειγμα, ένα δημοφιλές και φθηνό μοντέλο RR 152-3030 Πολωνική παραγωγή. Διαθέτει λεπίδα από ανοξείδωτο χάλυβα και κινητήρα χωρητικότητας 0,16 kW, που βρίσκεται έξω από την περιοχή εργασίας. Η μέγιστη θερμοκρασία είναι 350 μοίρες. Το κόστος της μονάδας στη συλλογή των 6000 ρούβλια.

Συμβουλές λειτουργίας

Εκτελούνται τακτικά συντήρηση και λίπανση των κινούμενων μερών, τα συσσωρευμένα σωματίδια αφαιρούνται από τη χοάνη. Στο τέλος της καμινάδας θα πρέπει να εγκατασταθεί προστασία από τη βροχή και το χιόνι.

Η σύγχρονη σύνδεση με ένα σύστημα ελέγχου για θέρμανση και εξαερισμό θα διευκολύνει σημαντικά τη συντήρηση του λέβητα.

Χρησιμοποιώντας μια κουκούλα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι βολικό και πρακτικό, έτσι ώστε αυτή η απλή συσκευή μπορεί να συνιστάται σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών.

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν εξαντλητή καπνού για ένα λέβητα στερεών καυσίμων ή ένα τζάκι

Προηγουμένως, οι ανεμιστήρες έλξης και ολίσθησης χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε βιομηχανικούς λέβητες. Τα πρώτα τοποθετούνται μέσα στην καπνοδόχο και δημιουργούν ένα κενό, το δεύτερο - αντλώντας αέρα στον κλίβανο. Σταδιακά, οι μονάδες μεταφέρθηκαν στην εγχώρια σφαίρα - οι κατασκευαστές άρχισαν να εξοπλίζουν τους στροβίλους με κλειστό θάλαμο καύσης. Η ιδέα λήφθηκε από τους εγχώριους τεχνίτες, επειδή ο αναρροφητήρας καπνού για ένα λέβητα στερεών καυσίμων είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα του ανεπαρκούς βυθίσματος στον αγωγό εκροής. Ας δούμε αν είναι πάντα απαραίτητο να εξαγάγετε τα προϊόντα καύσης.

Αρχή σχεδιασμού και λειτουργίας

Ο ανεμιστήρας εξαγωγής της εργοστασιακής κατασκευής περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία (η συσκευή εμφανίζεται στο σχήμα, οι θέσεις συμπίπτουν με τα σημεία):

 1. Μεταλλικός ανθεκτικός σε θερμότητα μεταλλικός στροφέας με λεπίδες καμπυλωμένες κατά 90 ° προς την πτερωτή.
 2. Πλάκα συναρμολόγησης.
 3. Ηλεκτροκινητήρας μικρής χωρητικότητας (20... 50 W).
 4. Υποδοχή καλωδίου ισχύος.
 5. Τηλεχειριστήριο και έλεγχος.
 6. Ο λαμπτήρας και ο τριχοειδής σωλήνας του αισθητήρα θερμοκρασίας που συνδέεται με τον θερμοστάτη έκτακτης ανάγκης.
 7. Καλώδιο τροφοδοσίας με βύσμα.

Σημείωση: Για παράδειγμα, ελήφθη ένας ανεμιστήρας καυσαερίων DM-01 από τον Kalvis. Ο σχεδιασμός άλλων τύπων ανεμιστήρων διαφέρει στο σχήμα του σώματος - ένα σαλιγκάρι, ένα κιβώτιο, ένα ημισφαιρικό προσγείωσης. Ένα σύνολο στοιχείων είναι παρόμοιο.

Η μονάδα είναι τοποθετημένη σε ειδικό κιβώτιο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του λέβητα οικιακής χρήσης TT δίπλα στον σωλήνα διακλάδωσης καπνοδόχου. Ο βολβός του αισθητήρα θερμοκρασίας εισάγεται στο χιτώνιο βύθισης του υαλοπίνακα, το τηλεχειριστήριο τοποθετείται ξεχωριστά.

Η αρχή του απορροφητήρα καπνού είναι να απομακρύνει με βίαιο τρόπο τα αέρια υψηλής θερμοκρασίας από τον εναλλάκτη θερμότητας του λέβητα στον καυστήρα. Ο αλγόριθμος μοιάζει με αυτό:

 1. Το πυροσβεστικό κουτί είναι γεμάτο με καυσόξυλα και αναφλέγεται.
 2. Η πόρτα φόρτωσης είναι κλειδωμένη, ανοίγει η πόρτα του φυσητήρα. Ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος από το πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο και στη συνέχεια ρυθμίζεται η απόδοση.
 3. Όταν θερμαίνεται το σύστημα θέρμανσης και η καμινάδα, η ταχύτητα της πτερωτής μειώνεται χειροκίνητα στο ελάχιστο. Εάν η γεννήτρια θερμότητας έχει αρκετό φυσικό βύθισμα, ο αναρροφητήρας καπνού πρέπει να απενεργοποιηθεί.
 4. Όταν το θερμαντικό μέσο θερμαίνεται σε κρίσιμη θερμοκρασία 100 ° C ή περισσότερο, ένας θερμοστάτης έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται αυτόματα όταν δοθεί εντολή στον αισθητήρα.
Σχέδιο του ανεμιστήρα καυσαερίων του λέβητα

Βοήθεια. Στους λέβητες ΤΤ, εξοπλισμένους με αυτόματο έλεγχο πρόσφυσης, δεν χρειάζεται να ανοίξει η πόρτα τέφρας. Ο θερμοστάτης θα ανοίξει το πτερύγιο παροχής αέρα στην απαιτούμενη γωνία μέσω αλυσίδας.

Μια μεγάλη ή μικρή χωρητικότητα του ανεμιστήρα έλξης ρυθμίζεται ξεχωριστά, ανάλογα με την ποιότητα του στερεού καυσίμου, το καθεστώς καύσης και τον βαθμό θέρμανσης της καμινάδας. Το κύριο πράγμα είναι να αποφευχθεί η συσσώρευση και η διαρροή καπνού μέσα στο δωμάτιο.

Παράκαμψη με στροφές είναι επίσης αδύνατο - το μερίδιο της ίντσας της θερμότητας θα αφήσει σε ένα σωλήνα. Πριν ανοίξετε την πόρτα και πριν τη φόρτωση, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο.

Η έτοιμη μονάδα ανεμιστήρα της γνωστής ρωσικής μάρκας Zota είναι τοποθετημένη σε θερμαντήρες ξύλου με οπίσθια έξοδο αερίων

Τύποι ανεμιστήρων έλξης

Για τους λέβητες με στερεά καύσιμα και ξύλινα τζάκια πωλούνται διάφοροι τύποι εξαντλητών καπνού:

 • Ο λέβητας (η κατασκευή αναλύεται παραπάνω).
 • φυγοκεντρικό κανάλι.
 • τιμολόγιο ·
 • τζάκι / σόμπα (γνωστός και ως οροφή).

Δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούμε σε απορροφητήρες καπνού διάφορα ακροφύσια που βελτιώνουν την φυσική έλξη, - εκτροπείς, στρογγυλά περιστροφικά στοιχεία και περιστρεφόμενα πτερύγια. Η αποτελεσματικότητα αυτών των καπακιών εξαρτάται από το φορτίο ανέμου, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ποικιλίες εξαντλητών καπνού αγωγών, μερικά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας

Ο ανεμιστήρας αγωγών έχει το δικό του περίβλημα με δύο συνδετικές φλάντζες ή σωλήνες διακλάδωσης. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη κάθετα ή οριζόντια στην έκρηξη της καμινάδας. Η συσκευή και η αρχή λειτουργίας είναι παρόμοιες με τη λειτουργία του καυστήρα του λέβητα.

Ο εξωτερικός απορροφητήρας καπνού για τον οικιακό λέβητα είναι εφοδιασμένος με ημικυκλική πλατφόρμα και σταθεροποιητές - επιχρίσματα. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται στο κατακόρυφο τμήμα της καμινάδας (χωρίς καύση):

 1. Στο πρότυπο χαρτιού στον σωλήνα κόβεται ένα άνοιγμα.
 2. Η πτερωτή της μηχανής έλξης εισάγεται στην οπή, η πλατφόρμα με τον ηλεκτρικό κινητήρα πιέζεται στην επιφάνεια από τις κλειδαριές.
 3. Η σύνδεση είναι σφραγισμένη με ένα καλώδιο αμιάντου, κολλημένο στο εσωτερικό της περιοχής εγκατάστασης του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Σημείωση: Το στοιχείο σύσφιξης επιλέγεται σύμφωνα με τη διάμετρο του σωλήνα καπναγωγού. Η διαδικασία εγκατάστασης επιδεικνύεται σε βίντεο.

Ηλεκτρικές κουκούλες για τζάκια τοποθετούνται στο κεφάλι μιας καμινάδας τούβλο και στερεώνονται με διαχωριστικά μπουλόνια. Το καλώδιο τροφοδοσίας τοποθετείται κατά μήκος του σωλήνα και εισάγεται στο δωμάτιο δίπλα στον οικιακό φούρνο.

Για να επιλέξετε μια μηχανή έλξης, πρέπει να πλοηγηθείτε με 3 κριτήρια:

 • ισχύς της γεννήτριας θερμότητας, μοντέλα εξαντλητών καπνού, υπολογίζεται η χωρητικότητα των λέβητων μέχρι 20, 30, 50 και 100 kW.
 • σημείο τοποθέτησης - στον ίδιο τον λέβητα, τον σωλήνα ή το κεφάλι.
 • για εναέρια μοντέλα - διάμετρος του μη μονωμένου καπναγωγού.
Φορτωτής (αριστερά) και εξαντλητής καπνού οροφής (δεξιά)

Όταν χρειάζεστε έναν εξαντλητή καπνού

Οι κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης ολοκληρώνουν τα προϊόντα τους με ανεμιστήρες έλξης λόγω της αυξημένης αντίστασης του εναλλάκτη θερμότητας, όπου τα αέρια αλλάζουν την κατεύθυνση της κίνησης αρκετές φορές πάνω από τους σωλήνες φλόγας. Ο στόχος είναι να ληφθεί η μέγιστη θερμότητα από τα προϊόντα καύσης και να αυξηθεί η απόδοση του λέβητα.

Nuance: Η λειτουργία του απορροφητήρα καπνού στο λέβητα του εργοστασιακού εξοπλισμού συντονίζεται με τη διαδικασία καύσης και ελέγχεται από μια ηλεκτρονική μονάδα. Όταν εγκαθιστάτε ένα συγκρότημα ανεμιστήρων σε ένα "χωρίς εγκέφαλο" θερμάστρα, μια τέτοια συνέπεια αποκλείεται, πρέπει να αγοράσετε μια μονάδα αυτοματισμού ή να ρυθμίσετε την ταχύτητα χειροκίνητα.

Οργανώστε τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας στο χώρο του λέβητα και μόνο τότε σκεφτείτε να αγοράσετε καυσαέρια

Ας απαριθμήσουμε τις περιπτώσεις όπου ένας αναρροφητήρας καπνού θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας και της συντήρησης μιας γεννήτριας θερμότητας στερεού καυσίμου:

 • προβλήματα με έλξη - πνεύμα αέρα, μπλοκάρισμα αέρα στον καπναγωγό, πολλές στροφές, στένωση της διάμετρος,
 • λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών, ο λέβητας καπνίζει στο δωμάτιο όταν ανοίξει η πόρτα.
 • το ύψος της καμινάδας δεν επαρκεί ή η τομή του σωλήνα έχει πέσει στη ζώνη της κολόνας του ανέμου πίσω από την κορυφογραμμή στέγης ή άλλο κτίριο.
 • Παρουσιάστηκαν ρωγμές στον σωλήνα τούβλου, από τον οποίο βγαίνει ο καπνός.

Ένα σημαντικό σημείο. Κανένας ανεμιστήρας δεν θα εξοικονομήσει την κατάσταση εάν δεν υπάρχει εισροή από το δρόμο στο λεβητοστάσιο. Αρχικά, η πτερωτή εργασίας θα δημιουργήσει ένα ελαφρύ κενό, αλλά στη συνέχεια οι λεπίδες θα αναμίξουν τον αέρα στη θέση του. Ο αερισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε θερμαντήρα.

Η γεννήτρια θερμότητας ορυχείων VG Kholmov καλύτερα να λειτουργεί με ανεμιστήρα έλξης

Ορισμένα σχέδια λέβητα καύσης ξύλου (για παράδειγμα, τύπου ορυχείου) έχουν την τάση να ρίχνουν καπνό μέσω μιας ανοιχτής σκάφης φόρτωσης. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται σε γεννήτριες θερμότητας με εναλλάκτη θερμότητας τριών καναλιών με αυξημένη αντίσταση. Η λύση στο πρόβλημα είναι η εγκατάσταση μηχανής έλξης ή εμφύσησης που ελέγχεται από ελεγκτή.

Η ενίσχυση του φυσικού βυθίσματος μέσω του αναρροφητή καπνού έχει επίσης την αντίθετη πλευρά. Εάν μετά τη θέρμανση του σωλήνα δεν αποκατασταθεί η φυσική εξάτμιση, η μονάδα δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί - είναι δυνατόν να ζεσταθεί. Τώρα φανταστείτε ότι στη μέση της νύχτας διακοπεί η παροχή ρεύματος, ο ανεμιστήρας σταμάτησε. Ενώ ο θερμοστάτης αλυσίδας θα καλύψει τον αποσβεστήρα, ο καπνός θα γεμίσει το χώρο του λέβητα.

Σύσταση. Ο εξάτμισης καπνού δεν πρέπει να γίνει πανάκεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ώθησης - επισκευής ή επανακατασκευής του καπναγωγού σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στις οδηγίες του λέβητα.

Ποια είναι η καλύτερη - μια εξάτμιση καπνού ή ένας υπερτροφοδότης;

Όταν ο στροβίλος έλξης είναι ενσωματωμένος στη γεννήτρια θερμότητας από τον κατασκευαστή, δεν προκύπτουν παρόμοιες ερωτήσεις. Ένα άλλο θέμα είναι η προσθήκη ενός ανεμιστήρα εξάτμισης σε ένα συμβατικό λέβητα άμεσης καύσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην περίπτωση αυτή ο εξαντλητής καπνού λύνει μόνο μία εργασία - δημιουργώντας ένα κενό στον κλίβανο και αυξάνοντας την ώση. Εδώ υπάρχουν διάφορες αρνητικές πτυχές:

 1. Χωρίς την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, η απόδοση πρέπει να ρυθμιστεί χειροκίνητα. Η αυτόματη συντήρηση της θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού αποκλείεται.
 2. Όταν ο αέρας τροφοδοτείται μέσω μιας πόρτας ανοιχτής τέφρας, ο ανεμιστήρας θα κάνει το λέβητα να λειτουργεί στο μέγιστο. Η ρύθμιση της λειτουργίας μακράς καύσης δεν θα είναι εύκολη.
 3. Σε περίπτωση έκτακτης διακοπής της πτερωτής, η καύση του καυσίμου δεν θα σταματήσει, καθώς τα αέρια περνούν ελεύθερα μέσω του σαλιγκαριού ή του σώματος του ανεμιστήρα εξαγωγής. Ο αέρας εισέρχεται στον κλίβανο και αυξάνεται η πιθανότητα υπερθέρμανσης.
 4. Η πτερωτή και οι εσωτερικές επιφάνειες της μονάδας είναι επικαλυμμένες με αιθάλη, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί. Ο ρυθμός συγκόλλησης εξαρτάται από την υγρασία και τη ρητίνη του ξύλου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Δεν αναφέρουμε την κατανάλωση ηλεκτρισμού από τον ανεμιστήρα. Το κόστος είναι σχετικά μικρό και δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο συνολικό κόστος θέρμανσης.

Τα μειονεκτήματα που περιγράφονται στις παραγράφους 1 και 2 εξαλείφονται με τη μεταγωγή του ανεμιστήρα καυσαερίων σε έναν ελεγκτή που ελέγχει την ταχύτητα της πτερωτής και τη θερμοκρασία του υαλοπίνακα. Τα ηλεκτρονικά μπλοκ μπορούν να αγοραστούν σε τιμή 50-100 γρ. ε.

Οι μηχανές εμφύσησης λειτουργούν πάντα μαζί με τον ελεγκτή, επομένως τα παραπάνω προβλήματα απουσιάζουν:

 • ο υπερτροφοδότης αλλάζει την παραγωγικότητα και απενεργοποιείται κατά την εντολή της μονάδας ελέγχου, το ψυκτικό θερμαίνεται στη ρυθμισμένη θερμοκρασία.
 • κατά τη διαδικασία καύσης, η πόρτα της τέφρας σφραγίζεται ερμητικά, ο αέρας τροφοδοτείται μέσω ξεχωριστού διαύλου.
 • Όταν διακοπεί η τροφοδοσία, το κανάλι αέρα κλείνει αυτόματα από τον αποσβεστήρα βαρύτητας.
 • τα πτερύγια της πτερωτής δεν έρχονται σε επαφή με ζεστό καπνό και αιθάλη.

Βοήθεια. Στους λέβητες πυρόλυσης χρησιμοποιείται πάντοτε υπερτροφοδότηση, δεδομένου ότι η εργασία αυτού του τύπου θερμαντήρα είναι κατασκευασμένη με έγχυση αέρα.

Τώρα ας συγκρίνουμε το κόστος του ανεμιστήρα έλξης και του φυσητήρα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την τιμή του ελεγκτή. Ένας απαγωγέας καπνού για ένα λέβητα TT μέχρι 30 kW θα κοστίσει 90 u. Ο υπερσυμπιεστής είναι 60-65 y.. Ε διαφορά που προκαλείται από μονάδα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά απαγωγέας - θερμών αερίων δεν πρέπει να υπερθερμανθεί συν πτερωτή κινητήρα από μέταλλο (για υπερπλήρωσης - πλαστικό).

Πίσω από τη φλάντζα στερέωσης της μονάδας υπάρχει μια μικρή πτερωτή, σχεδιασμένη να ψύχει τον κινητήρα

Η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης των μονάδων είναι περίπου η ίδια. Η τοποθέτηση του κοχλία έγχυσης συνεπάγεται την κοπή του ανοίγματος στην πόρτα της τέφρας, τον αναρροφητήρα καπνού - αποσυναρμολόγηση ή κοπή του σωλήνα. Η κουκούλα στέγης είναι πιο εύκολη, αλλά πρέπει να τραβήξετε ένα μακρύ καλώδιο.

Σύντομο συμπέρασμα: τοποθετήστε τον απορροφητήρα καπνού μόνο εάν είναι απαραίτητο και καλύτερα - διορθώστε τα λάθη που έγιναν κατά την κατασκευή του καπναγωγού. Ο υπερσυμπιεστής με ηλεκτρονικό έλεγχο προσθέτει κατά βούληση - το σύστημα θα αυτοματοποιήσει και θα εξασφαλίσει τη διαδικασία καύσης.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα

Η κύρια δυσκολία στη συναρμολόγηση ενός εξαντλητή καπνού με τα δικά σας χέρια είναι η παραγωγή ενός ισορροπημένου πτερωτή, τα υπόλοιπα εξαρτήματα δεν είναι δύσκολα για έναν τεχνίτη σπιτιού που κατέχει τη συγκόλληση. Εάν τα πτερύγια του πτερωτή έχουν διαφορετικό βάρος, ο κανονικός θόρυβος του ανεμιστήρα θα μετατραπεί σε σύγκρουση λόγω κραδασμών.

Εκτός από τις λεπίδες θα χρειαστείτε αυτά τα στοιχεία:

 • ηλεκτρική ισχύς κινητήρα έως 150 W, μέγιστη ταχύτητα άξονα - 1400 σ.α.λ.,
 • ένα σαλιγκάρι ή ένα αυτο-κατασκευασμένο κουτί, που φαίνεται στο σχέδιο.
 • έναν άξονα με οπές εξαερισμού ή πρόσθετη πτερωτή ψύξης.
 • Καρφίτσες με παξιμάδια M8 και τους υπόλοιπους συνδετήρες.
 • καλώδιο τροφοδοσίας.

Τακτική ιδιοκτήτες ακινήτων, σας προσφέρουμε το λιγότερο δύσκολη διαδρομή - αγοράσουν τον κινητήρα εργοστάσιο με το στροφείο και το στροφείο της ψύξης, μαγειρέψτε το πλαίσιο και να συλλέγουν αρκετά αποδοτικό ανεμιστήρα αναγνωριστικό καναλιού. Πώς να το κάνετε σωστά, κοιτάξτε το βίντεο.

Συμπέρασμα

Η δημιουργία τεχνητής αραίωσης με τη βοήθεια ενός εξαντλητή καπνού δεν εφαρμόζεται συχνά σε οικιακούς λέβητες που καίουν στερεά καύσιμα. Η τεχνική λύση οδηγεί σε αύξηση του κόστους κατασκευής και δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας. Πριν τοποθετήσετε τη μονάδα έλξης, θυμηθείτε ποιο καύσιμο χρησιμοποιήσατε νωρίτερα. Αν σχεδιάζετε να καίτε υγρό ξύλο, αγροτικά απόβλητα ή χαμηλής ποιότητας μπρικέτες, ξεχάστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής - θα πρέπει να το καθαρίζετε εβδομαδιαίως. Είναι καλύτερα να εγκαταστήσετε έναν υπερτροφοδότη με μια μονάδα ελέγχου.

Εγκατάσταση αυτοματισμού για λέβητα στερεών καυσίμων από τα δικά του χέρια: βασικοί κανόνες εγκατάστασης

Παρά τη δημοτικότητα των συστημάτων θέρμανσης αερίου, οι λέβητες στερεών καυσίμων κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην εγχώρια αγορά της κλιματικής τεχνολογίας. Κατά τη γνώμη του απλό, ένας λέβητας που λειτουργεί με στερεό καύσιμο είναι μια κανονική δεξαμενή αερίου. Στην πραγματικότητα, ο σύγχρονος εξοπλισμός λέβητα στερεών καυσίμων έχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και είναι σε θέση να λάβει τη μέγιστη θερμική ενέργεια με ελάχιστο καύσιμο.

Σήμερα, η ρωσική αγορά αντιπροσωπεύεται ευρέως με εξοπλισμό, χάρη στην οποία οι σύγχρονοι μηχανικοί έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο άνεσης όταν χρησιμοποιούν μονάδες στερεών καυσίμων. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε συσκευές που επιτρέπουν τον έλεγχο της διαδικασίας καύσης καυσίμου, θερμοκρασίες ψυκτικού υγρού.

Ρυθμιστής ώσης

Η διαδικασία καύσης εξαρτάται άμεσα από την παρουσία αέρα. Εάν μεταφέρετε αυτή τη δήλωση στην εργασία της συσκευής θέρμανσης, τότε όσο περισσότερο αέρα εισέρχεται στο θάλαμο καύσης, τόσο ταχύτερα και με υψηλότερη θερμοκρασία λαμβάνει χώρα η καύση του καυσίμου. Με άλλα λόγια: με την παροχή αέρα στον θάλαμο καύσης του καυσίμου, ο βαθμός θέρμανσης του ψυκτικού μπορεί να ρυθμιστεί. Στο σχεδιασμό συστημάτων θέρμανσης στερεών καυσίμων, παρέχεται ένας αποσβεστήρας αέρα για τη λειτουργία αυτή. Με την αλλαγή της θέσης του αποσβεστήρα, δημιουργούνται συνθήκες υπό τις οποίες η καύση του καυσίμου λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το σχήμα που καθορίζεται από τον χρήστη.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ιδιοκτήτης του λέβητα πρέπει να ρυθμίσει με μη αυτόματο τρόπο τη θέση του αποσβεστήρα αέρα, με βάση τις μετρήσεις του θερμομέτρου και τη δική του εμπειρία. Για να αυτοματοποιήσει αυτή τη διαδικασία, εφευρέθηκε ένας αυτόματος ελεγκτής έλξης.

Η συσκευή αποτελείται από θερμικό στοιχείο, ρυθμιστή, μεταλλικό μοχλό και αλυσίδα. Το θερμικό στοιχείο με τον ρυθμιστή συναρμολογείται σε ένα ενιαίο σώμα κατασκευασμένο από ανθεκτικούς στη θερμότητα και ανθεκτικούς στη διάβρωση χάλυβα. Ο θερμοστάτης είναι εγκατεστημένος στην υποδοχή προσγείωσης πριν από την επαφή με το ψυκτικό που κυκλοφορεί στο περίβλημα νερού του λέβητα.

Η αρχή της λειτουργίας του ελεγκτή: όταν εκτίθεται στη θερμοκρασία του σταθεροποιητή γραφίτη, αλλάζει το σχήμα του και διαμέσου της ράβδου δρα επί του μοχλού, η οποία είναι συνδεδεμένη με μια αλυσίδα για να πνίξει το φυτό λέβητα. Όταν αλλάξει η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού, η θέση του αποσβεστήρα αέρα αλλάζει αυτόματα. Ο ρυθμιστής ρυθμίζει το ανώτερο όριο θερμοκρασίας.

Για να ρυθμίσετε τον έλεγχο πρόσφυσης για λέβητες στερεών καυσίμων με τα χέρια σας, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Τοποθετήστε τον ρυθμιστή στο σύστημα θέρμανσης. Ανάλογα με το μοντέλο του λέβητα, μπορεί να παρέχεται οριζόντια και κάθετη εγκατάσταση της συσκευής. Κάθε ρύθμιση αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρώμα της κλίμακας του ρυθμιστή. Σε αυτό το στάδιο, το κύκλωμα δεν συνδέεται με το φράγμα αέρα και κρέμεται ελεύθερα.
 • Ρυθμίστε την επιθυμητή τιμή θερμοκρασίας του μέσου θέρμανσης (επιλέγοντας το κατάλληλο χρώμα κλίμακας) και ξεκινήστε το λέβητα.
 • Όταν η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού φτάσει στην τιμή που έχετε ρυθμίσει στον θερμοστάτη, κλείστε τον αποσβεστήρα αέρα, αφήνοντας ένα κενό 2-3 mm.
 • Στερεώστε την αλυσίδα πάνω στη ράβδο αποσβεστήρα.

Για την σωστή λειτουργία του ρυθμιστή ωθήσεως, η αλυσίδα μεταξύ του αποσβεστήρα αέρα και του βυθίσματος του θερμοστάτη πρέπει να είναι τεντωμένη.

Μικρή απόσπαση της προσοχής, καθώς θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε καταρτίσει μια βαθμολογία λέβητες στερεών καυσίμων για τα μοντέλα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μάθετε από τα παρακάτω υλικά:

Αυτοματισμοί για εξοπλισμό λέβητα στερεών καυσίμων

Ο ρυθμιστής πρόσφυσης λειτουργεί καλά, αλλά μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν συνθήκες για τη δημιουργία ώσης. Το κύριο πρόβλημα της φυσικής έλξης είναι η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες: όσο μικρότερη είναι η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών του αέρα στο δρόμο και στο σπίτι, τόσο χειρότερη είναι η ώθηση. "Τα λάδια στη φωτιά" προστίθενται και οι σύγχρονες ερμητικές κατοικίες με μεταλλικά πλαστικά παράθυρα, στα οποία η εισροή του μείγματος αέρα απουσιάζει ή περιορίζεται εντελώς. Για την επίλυση του προβλήματος της έλξης, επινοήθηκε η αυτοματοποίηση. Με τον έλεγχο της λειτουργίας του ανεμιστήρα και της αντλίας κυκλοφορίας, λύνεται το ζήτημα της σταθεροποίησης των χαρακτηριστικών θερμοκρασίας του ψυκτικού μέσου.

Τα σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχος με οθόνη LCD.
 • Αντλία στροβίλου.

Ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνουν μια αντλία που παρέχει αναγκαστική κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού.

Πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε τον αυτοματισμό για έναν λέβητα στερεών καυσίμων; Ο ελεγκτής διαβάζει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα θερμοκρασία ψυκτικού μέσου απευθείας από το θερμοστοιχείο, το οποίο παρέχεται πάντα με τη μονάδα αυτοματισμού και είναι εγκατεστημένο στην έξοδο του κυκλώματος του λέβητα ή στην ειδική τεχνολογική οπή. Ο στρόβιλος εκκένωσης τοποθετείται αντί του αποσβεστήρα αέρα του λέβητα στερεών καυσίμων και συνδέεται με τον ελεγκτή. Αν υπάρχει αντλία κυκλοφορίας σε αυτό το σύστημα αυτοματισμού, συνδέεται επίσης με τους ακροδέκτες του ελεγκτή και ο ελεγκτής είναι συνδεδεμένος στο οικιακό δίκτυο 220 v.

Η επιθυμητή τιμή ορίζεται με τα πλήκτρα για την επιλογή της θερμοκρασίας ψυκτικού. Μεταβάλλοντας την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του ανεμιστήρα εκκένωσης, ο ελεγκτής ρυθμίζει την καύση του καυσίμου στο θάλαμο καυσίμου. Με τη ρύθμιση της χωρητικότητας της αντλίας κυκλοφορίας, ο αυτοματισμός επιτυγχάνει επίσης πιο ακριβή τήρηση των ρυθμίσεων χρήστη. Μερικά μοντέλα, εκτός από τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου, διαβάζουν τη θερμοκρασία των καυσαερίων στην καμινάδα. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε το έργο των εξαντλητών καπνού, το οποίο αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της χρήσης λέβητες στερεών καυσίμων.

Εξαντλητής καπνού για το λέβητα

Όπως προαναφέρθηκε, το φυσικό ρεύμα δεν κάνει πάντοτε την ιδανική καύση καυσίμου και την αφαίρεση των καυσαερίων. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων οι πιο συχνές είναι οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη ροής αέρα. Εάν η εισροή αέρα μπορεί να δημιουργηθεί απλά με το άνοιγμα των αεραγωγών, τότε είναι αδύνατο να αλλάξει η θερμοκρασία του αέρα το καλοκαίρι σε ένα συνηθισμένο άτομο. Για να μην εξαρτώνται από το βύθισμα στην καπνοδόχο, οι χρήστες εγκαθιστούν μια συσκευή που ονομάζεται σύστημα εξάτμισης καπνού στο σύστημα εξάτμισης καπνού. Επιπλέον, η χρήση εξαντλητή καπνού επιτρέπει μικρότερη καθίζηση των σκληρών σωματιδίων αιθάλης στους τοίχους της καμινάδας και κατά συνέπεια λιγότερο συχνά καταφεύγει στις υπηρεσίες ενός σκούπιστου καμινάδας.

Αυτός είναι ένας ανεμιστήρας εξαγωγής, τοποθετημένος σε μια μεταλλική μονάδα, η οποία είναι τοποθετημένη ανάμεσα στον λέβητα και το στόμιο της καμινάδας. Η εικόνα δείχνει την κατασκευή του ανεμιστήρα του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Εγκαταστήστε τους εξαντλητές καπνού για οικιακούς λέβητες στερεών καυσίμων με τα δικά τους χέρια είναι πολύ απλός:

 1. Τοποθετήστε τη μονάδα στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα εξαγωγής. Για στεγανότητα, εφαρμόστε σε αρμούς ανθεκτικό στη θερμότητα στεγανωτικό.
 2. Στον 4ο πείρο, τοποθετήστε το περίβλημα του ανεμιστήρα με την πτερωτή μέσα. Βεβαιωθείτε ότι η φλάντζα ταιριάζει άνετα στη βάση του ανεμιστήρα.
 3. Βάλτε τις ροδέλες και τα παξιμάδια στα καρφιά και σφίξτε ομοιόμορφα τον ανεμιστήρα στο συγκρότημα.
 4. Γείρετε τη συσκευή και συνδέστε τη φίσα τροφοδοσίας σε αυτή.

Συμβουλή: Για να αποφύγετε ηλεκτροπληξία, συνιστάται όλες οι εργασίες για τη σύνδεση της συσκευής στο ηλεκτρικό σύστημα να ανατίθενται στον ηλεκτρολόγο με την κατάλληλη άδεια εργασίας.

Καμινάδα για εγκατάσταση στερεών καυσίμων

Μιλώντας για την εξάρτηση του λέβητα στερεών καυσίμων της ώσης δεν μπορεί να αγγίξει την καμινάδα διάταξη κλωστές, μέσω της οποίας υπάρχει έγκαιρη ολοκλήρωση των προϊόντων της καύσης στην ατμόσφαιρα. Σύγχρονη λέβητες με σφραγισμένο θάλαμο καύσης, εξοπλισμένη με ένα ομοαξονικό σωλήνα απαγωγής καυσαερίων, η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα και δεν απαιτεί καμία έξοδος ανωτέρω στέγη του. Τα περισσότερα μοντέλα των λεβήτων με ανοιχτό θάλαμο καύσης απαιτούν σταθερές καμινάδα, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας και να έχουν την απαραίτητη δομή για να εξασφαλίσει την εύκολη αφαίρεση των προϊόντων καύσης.

https://www.youtube.com/watch?v=ZUXWDzWeXk4 Τα παρακάτω υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της καμινάδας:

 • Τούβλο. Οι παραδοσιακοί σωλήνες από τούβλα κάνουν αρκετά καλά τα καθήκοντά τους, αλλά έχουν πολύ βάρος, ένα περίπλοκο σχέδιο τοιχοποιίας και απαιτούν την κατασκευή ενός στέρεου θεμελίου.
 • Σάντουιτς από ανοξείδωτο χάλυβα. Ένα όμορφο σχέδιο, το οποίο αποτελείται από κομμάτια διπλών σωλήνων, μεταξύ των οποίων είναι ένας θερμαντήρας. Αυτό το υλικό σας επιτρέπει να κάνετε χωρίς θεμέλια και μπορεί να συναρμολογηθεί από ένα άτομο ως σχεδιαστής. Αλλά ακόμα και αυτός ο σχεδιασμός έχει ένα μείον - υψηλό κόστος.
 • Κεραμική καμινάδα - μια μεγάλη εναλλακτική λύση στα σάντουιτς από χάλυβα. Συλλέγεται εύκολα, έχει καλή αντοχή στη φωτιά και μια ιδανικά λεία εσωτερική επιφάνεια, αντέχει σε θερμοκρασία μέχρι 900 ° C.

Τοποθετήστε το κεραμικό καμινάδα για ένα λέβητα στερεών καυσίμων με τα χέρια σας απλά, επειδή συναρμολογείται από μπλοκ καμινάδων, ως σχεδιαστής παιδιών. Στα συλλεκτικά ένθετα καμινάδων που είναι μονωμένα με κεραμικό σωλήνα ορυκτοβάμβακα. Tip: επιλογή ενός καμινάδα για λέβητες στερεών καυσίμων, καθοδηγείται από τις λεπτομέρειες του διαβατηρίου της εγκατάστασης, όπου η καπναγωγού έχει δοθεί η συνιστώμενη τμήμα του καναλιού. Επιπλέον, όταν επιλέγετε, καθοδηγείται από τη θερμοκρασία και την πίεση του αερίου, όταν εργάζεστε σε τρόπους φυσικού βυθίσματος και υπερσυμπίεσης. Μην ξεχάσετε τους συλλέκτες και τους συλλέκτες συμπυκνωμάτων!