Εξαερισμός της σοφίτας

Ο εξαερισμός της σοφίτας είναι εξαιρετικά απαραίτητος όχι μόνο για την άνεση στο δωμάτιο, αλλά και για τη διαθεσιμότητα της στέγης και του χώρου διαβίωσης. Λοιπόν, τι είναι απαραίτητο για την έξοδο του αττικού χώρου; Όπως γνωρίζει ο καθένας, σε κάθε κατοικία του σπιτιού πρέπει να παρέχεται καθαρός αέρας. Και αυτό είναι αδύνατο χωρίς καλό αερισμό, ειδικά στη σοφίτα.

Όλοι οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους εκπέμπουν υγρασία στο περιβάλλον. Γνωρίζοντας τους νόμους της φυσικής, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι μια ζεστή και υγρή ροή αέρα τείνει να ανεβαίνει προς τα πάνω. Σε αυτή την κατάσταση, στο ανώτατο όριο του δωματίου. Αυτός ο αέρας αρχίζει να διεισδύει σε μικρές ρωγμές, στη συνέχεια στην αρχειοθέτηση και στη μόνωση οροφής. Ως επί το πλείστον, το ορυκτό μαλλί χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, απορροφά την υγρασία πολύ καλά και γίνεται υγρό. Σε αυτή τη μορφή, ο θερμαντήρας εκπληρώνει ελάχιστα τις αρχικές του λειτουργίες. Μην εγκαταλείπετε το βαμβάκι και οι ατμοί ανεβαίνουν στο υλικό κατασκευής σκεπής και αυτό οδηγεί σε διάβρωση και μπορεί να καταστρέψει την οροφή.

Σε περίπτωση που ο χώρος της σοφίτας δεν χρησιμοποιείται ως κατοικία, είναι εξαιρετικά απαραίτητο να τον αερίσετε. Επειδή χωρίς αυτό υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων και διαφόρων μυκήτων. Ο εξαερισμός της σοφίτας απαιτείται επίσης όταν η ίδια η σοφίτα είναι συνδεδεμένη με ένα άλλο πάτωμα από μια σκάλα.

Εξαερισμός και οι λειτουργίες του

Ο εξαερισμός είναι σημαντικός για την άνετη διαβίωση στο σπίτι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Το καλοκαίρι βοηθά να απαλλαγούμε από την ταλαιπωρία, και την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα διασώζει από την υπερβολική υγρασία και το κρύο. Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσετε σωστά τον εξαερισμό, επειδή:

 • Δεν επιτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας κάτω από την οροφή, λόγω της οποίας το στρώμα θερμικής μόνωσης παραμένει εντελώς στεγνό και διατηρεί τις αρχικές του ιδιότητες για εξοικονόμηση θερμότητας.
 • Σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η μούχλα και ο επιβλαβής μύκητας, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις ξύλινες στέγες και τα στέγαστρα στέγης.
 • Το σωστό σύστημα εξαερισμού δεν θα επιτρέψει στα υλικά στεγών να γίνουν πολύ ζεστά κάτω από τον καυτό ήλιο.
 • Ο καλός εξαερισμός προστατεύει το μέταλλο από τη διάβρωση, καθώς δεν επιτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών.
 • Το χειμώνα, αποτρέπει το σχηματισμό πάγου και αλεξίπτωτων κάτω από την οροφή της σοφίτας και της επένδυσης οροφής.
 • Ο καλός εξαερισμός εξοικονομεί σημαντικά έξοδα για τη θέρμανση του χώρου σοφίτας κατά τη διάρκεια του κρύου και για την ψύξη στην καυτή περίοδο.

Ο σωστός εξαερισμός της σοφίτας

Αν ο χώρος της σοφίτας είναι οικιστικός, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξοπλιστείτε όχι μόνο με την εισροή καθαρού αέρα αλλά και να οργανώσετε την εκροή του. Για τον αερισμό της σοφίτας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παράθυρα ή οι βαλβίδες τροφοδοσίας. Η περιοχή τους θα πρέπει να είναι 1: 500 από την περιοχή των ίδιων των χώρων, με βάση τα πρότυπα κατασκευής.

Αλλά, δυστυχώς, η μέθοδος του φυσικού αερισμού του χώρου εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το χειμώνα, τα παράθυρα και οι βαλβίδες μπορούν να αντλήσουν έντονα κρύο αέρα και το καλοκαίρι γενικά, παραμένει στάσιμο. Ωστόσο, όλα αυτά διορθώνονται εύκολα με αναγκαστική ανταλλαγή αέρα.

Είναι δυνατή η παροχή του συστήματος εξαερισμού οροφής με τη βοήθεια της μηχανικής. Στην περίπτωση αυτή, όλα τα κανάλια εξαερισμού είναι συνδεδεμένα σε ένα, το οποίο εξέρχεται μέσω του αέρος ή της οροφής στο δρόμο. Εδώ η ώθηση παρέχεται από έναν κοινό ανεμιστήρα. Η ισχύς του εξαρτάται άμεσα από την περιοχή του σοφίτα.

Αυτή η μέθοδος αερισμού είναι πολύ δαπανηρή, καθώς ο ανεμιστήρας πρέπει να διατηρείται συνεχώς.

Η οροφή και η συναρμολόγησή της

Η οροφή στο σοκάκι αερίζεται την ροή των ρευμάτων αέρα που βρίσκονται κάτω από το υλικό κατασκευής σκεπής. Αυτά τα ρεύματα ανεβαίνουν προς τα πάνω, δηλαδή στην κορυφογραμμή της οροφής. Μερικές φορές, για καλό εξαερισμό, αρκεί η σωστή συναρμολόγηση της οροφής, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε επιπλέον συσκευές.

Ο σωστός εξαερισμός της πίτας στέγης εξασφαλίζει τη δημιουργία κενών εξαερισμού. Επιπλέον, η θέση των στρωμάτων είναι επίσης σημαντική. Εάν θεωρείτε ένα κέικ στέγης από το εσωτερικό του σοφίτα, τότε θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι:

 1. Επένδυση οροφής.
 2. Η μόνωση ατμού, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του θερμού αέρα μέσα στη σοφίτα, επίσης δεν επιτρέπει την υγρασία για να πάρει επάνω στον θερμαντήρα. Είναι σημαντικό να αφήσετε περίπου 5 cm μεταξύ του δέρματος και της μεμβράνης φραγμού ατμών, αλλά στον ίδιο τον θερμαντήρα, η μεμβράνη πρέπει να ακουμπάει στενά.
 3. Η μόνωση, η οποία γίνεται πιο συχνά από ορυκτό μαλλί, η οποία τοποθετείται μεταξύ των δοκών.
 4. Στρώματα που αποτελούνται από επανασυναρμολόγηση και κιβώτιο. Επίσης σχηματίζουν το κενό που απαιτείται για την απρόσκοπτη διέλευση των ρευμάτων αέρα. Όταν το πάχος των δοκών είναι ανεπαρκές, ο χώρος μεταξύ τους αυξάνεται χρησιμοποιώντας πρόσθετες ράβδους.
 5. Ταινία στεγανοποίησης. Μια τέτοια ταινία είναι σε θέση να περάσει μέσα στο χώρο κάτω από την εξάτμιση στέγη, που προέρχεται από το εσωτερικό του δωματίου, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει την υγρασία που προέρχεται από το εξωτερικό. Αυτό οφείλεται στην ειδική δομή της μεμβράνης, είναι μικροπρωττοποιημένη.
 6. Το τελικό στρώμα είναι το ίδιο το υλικό στέγης. Μεταξύ αυτού και του προηγούμενου στρώματος αφήνεται επίσης ένα κενό, απαραίτητο για τον εξαερισμό της οροφής.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε μια μικρή έξοδο για ροές αέρα. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή της οροφής. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια πρόσθετων εξαρτημάτων στεγών.

Πρόσθετα εξαρτήματα στέγης

Ο αεριστής κορυφογραμμής είναι επομένως μια πρόσθετη συσκευή που διευκολύνει την έξοδο ρεύματος αέρα και βρίσκεται στην κορυφογραμμή. Έχετε ένα τέτοιο εξάρτημα κατά μήκος ολόκληρης της άνω πλευράς της οροφής. Όλες οι σχισμές του αεριστήρα καλύπτονται με σχάρα. Αυτό εμποδίζει την είσοδο διαφόρων υπολειμμάτων και εντόμων στο εσωτερικό. Ο αεριστήρας της κορυφογραμμής μαζί με τα χτυπήματα γείσο εξαερίζει άριστα τον χώρο κάτω από την οροφή.

Αξίζει να θυμάστε ότι όταν κλείνετε τις προεξοχές του γείσου είναι απαραίτητο να αφήσετε μικρά κενά για τον αέρα. Συνιστάται η χρήση πλαστικών ή μεταλλικών σκελετών με μικρές οπές για το σκοπό αυτό. Αυτή η μέθοδος είναι μια από τις πιο απλές, αλλά αρκετά αισθητικές στην εμφάνιση.

Σε μια κατάσταση όπου ο εξαερισμός της σοφίτας πρέπει να τοποθετηθεί ανεξάρτητα από το τελειωμένο σπίτι, οι οθόνες εξαερισμού τοποθετούνται στις ράγες της κουρτίνας. Μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο κατάστημα. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να γίνουν οι κορυφαίοι καθαρισμοί στην πλήρως συναρμολογημένη οροφή, όπου το παγοπέδιλο είναι κλειστό, χρησιμοποιούνται αεριστήρες.

Ο αεριστήρας στέγης είναι ένας σωλήνας από πλαστικό με μια ομπρέλα στην κορυφή. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε στέγη.

Προϊόντα στέγης και το μέγεθός τους

Είναι λανθασμένο να υποθέσουμε ότι τα προϊόντα στέγης έχουν μια περιοχή συγκεκριμένου μεγέθους. Αυτή είναι μια μεγάλη εσφαλμένη αντίληψη που μπορεί να κάνει την διαδικασία εξαερισμού οροφής αναποτελεσματική.

Το απαιτούμενο μέγεθος και ο αριθμός των εκρήξεων εξαρτάται άμεσα από την περιοχή και τη γεωμετρική δομή της οροφής. Η περιοχή τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκ. Τετραγωνικά. ανά ένα μέτρο της επιφάνειας της οροφής. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένας κατά προσέγγιση αριθμός. Ο ακριβέστερος τρόπος υπολογισμού αυτού του αριθμού μπορεί να είναι με τη βοήθεια αυτού του τύπου: η περιοχή του αέρα εξαερισμού πρέπει να είναι ίση με το 0,05% της επιφάνειας της κεκλιμένης οροφής.

Ο αριθμός, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα, θα πρέπει να αυξηθεί ελαφρώς. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς το διάκενο εξαερισμού μπορεί να στενεύει κατά την εγκατάσταση του κέικ στεγών. Και αυτό εμποδίζει τη διέλευση των ρευμάτων αέρα.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα σύνθετα στοιχεία στις στέγες παρεμποδίζουν επίσης την κανονική ανταλλαγή αέρα στο κέικ στέγης. Για να εξαλείψετε και να αυξήσετε το αρχικό πλάτος.

Μέθοδοι εξαερισμού

Υπάρχουν δύο τρόποι:

Η κύρια διαφορά μεταξύ των μεθόδων έγκειται στο σύστημα διάταξης και στον τύπο του στεγανοποιητικού υλικού.

Στην πρώτη μέθοδο, το στεγανοποιητικό υλικό τοποθετείται πάνω στο μονωτικό στρώμα. Εντούτοις, χρησιμοποιείται ένας παράγοντας στεγανοποίησης με βάση ιστό μεμβράνης. Οι μεμβράνες στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 γραμμάρια. της υγρασίας ανά 1 τ.μ. για μια μέρα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το αδιάβροχο υλικό τοποθετείται και στις δύο πλευρές της μόνωσης, χωρίς να το αγγίζετε. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η υγρασία που προέρχεται από τα σαλόνια συμπυκνώνεται στην επιφάνεια της μεμβράνης και ρέει προς τα κάτω και η υγρασία που έρχεται από πάνω θα στεγνώσει πάνω της από τη ροή του αέρα.

Κατάλληλος εξαερισμός της σοφίτας ενός ιδιωτικού σπιτιού

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κάθε τετραγωνικό μέτρο χώρων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι σοφίτες είναι τόσο σημαντικές. Η κατάλληλη ρύθμισή τους επιτρέπει τη λήψη πρόσθετων χώρων για οικιακή ή οικονομική χρήση. Ο εξαερισμός της σοφίτας αποτελεί βασικό στοιχείο για τη βελτίωση του χώρου της σοφίτας.

Ένα βασικό στοιχείο της σοφίτας βελτίωση σοφίτα είναι η σωστή διάταξη εξαερισμού της σοφίτας

Γιατί Εξαερισμός για την σοφίτα και τη στέγη

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του κτιρίου, κάτω από τη σοφίτα υπάρχει όροφος στον αττικό χώρο, η πρόσοψη του οποίου είναι εντελώς ή μερικώς διαμορφωμένη από μια κεκλιμένη ή καμπύλη επιφάνεια οροφής. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι οικιστικός ή μη οικιστικός.

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος ανταλλαγής αέρα εξαρτώνται από τη φύση της χρήσης και του σκοπού. Όπως σε όλους τους άλλους χώρους, ο εξαερισμός είναι δύο τύπων:

Σε φυσικό είδος, η κυκλοφορία του αέρα γίνεται χωρίς τη χρήση του πρόσθετου εξαερισμένου εξοπλισμού. Η κίνηση των ροών αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Μείον του φυσικού αερισμού - εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα, το βύθισμα μπορεί να είναι ισχυρό, και το καλοκαίρι σε ζεστό καιρό, η λειτουργία της ανταλλαγής αέρα μπορεί να σταματήσει.

Το σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού βασίζεται στη χρήση ειδικού εξαερισμένου εξοπλισμού, ο οποίος οργανώνει τεχνητά την κυκλοφορία των μαζών αέρα με την απαιτούμενη ταχύτητα. Η αναγκαστική ανταλλαγή αερίων είναι πιο αποτελεσματική από την φυσική ανταλλαγή αέρα, αλλά έχει επίσης μειονεκτήματα - υψηλότερο κόστος, συνεχή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξάρτηση από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυνατότητα συντήρησης της συσκευής.

Η βέλτιστη εκδοχή του εξοπλισμού ανταλλαγής αέρα του δωματίου με σοφίτα είναι ένα μικτό σύστημα. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει τη χρήση φυσικών και αναγκαστικών αρχών κυκλοφορίας αέρα ανάλογα με εξωτερικούς παράγοντες.

Ο βέλτιστος τύπος αερισμού για τη σοφίτα είναι η παροχή και η εξάτμιση, Αυτό το σύστημα έχει δύο μονάδες:

 • εργάζονται για την εισροή αέρα?
 • εργάζονται για την απομάκρυνση των μαζών αέριων αποβλήτων.

Είναι απαραίτητο να διακρίνετε και να διαιρέσετε τον εξαερισμό της σοφίτας και τον εξαερισμό της οροφής. Αυτά είναι δύο χωριστά συστήματα, καθένα από τα οποία εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

Ο εξαερισμός της σοφίτας είναι σχεδιασμένος για:

 1. Εξαερισμός χώρου κάτω από την οροφή με θερμαντήρα. Επιτρέπει τη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας, προστατεύει από την ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων, μούχλας.
 2. Διατηρήστε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα και αυξήστε τη διάρκεια ζωής της οροφής.
 3. Αποφύγετε το σχηματισμό συμπύκνωσης στην εσωτερική επιφάνεια του υλικού κατασκευής σκεπής.
 4. Προστασία των στοιχείων στέγης από υπερθέρμανση.
 5. Εξασφαλίζοντας την ομοιόμορφη τήξη του χιονιού, αποτρέποντας τον σχηματισμό πάγου και αλεξίσφαιρων στο γείσο.

Ο εξαερισμός του σοφίτας είναι σχεδιασμένος για:

 • σταθερή παροχή καθαρού αέρα.
 • αδιάλειπτη αφαίρεση των ροών του αέρα εξαγωγής ·
 • διατηρώντας ευνοϊκά επίπεδα υγρασίας, θερμοκρασίας.
 • μειώνοντας το συνολικό κόστος θέρμανσης του σπιτιού το χειμώνα και την ψύξη του το καλοκαίρι.

Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της οροφής και της σοφίτας είναι αλληλένδετη, αλλά ο εξαερισμός της οροφής δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του σοφίτα και αντίστροφα.

Ο εξαερισμός του σοφίτου δεν πρέπει να συνδυάζεται με την ανταλλαγή αέρα των χώρων διαβίωσης.

Ο εξαερισμός της σοφίτας δεν πρέπει να συνδυάζεται με την ανταλλαγή αέρα άλλων καθιστικών

Εξαερισμός του αττικού χώρου της σοφίτας

Ο αερισμός του χώρου κάτω από την οροφή της σοφίτας είναι διαρρυθμισμένος σύμφωνα με την αρχή της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Εισέρχεται σε μια ειδική κοιλότητα μεταξύ της στεγάνωσης και της θερμομόνωσης στην περιοχή του γείσου. Η αφαίρεση γίνεται στο πάνω μέρος της οροφής στην περιοχή της κορυφογραμμής.

Εάν η στέγη είναι κατασκευασμένη από μέταλλο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε ειδικές βαλβίδες εξαερισμού. Βρίσκονται σε σημεία εισροής και εξάτμισης. Ο σχεδιασμός της βαλβίδας σας επιτρέπει να λύσετε αποτελεσματικά διάφορα προβλήματα:

 • να αφήσει στον αέρα?
 • παρέχουν προστασία από την άμεση έκθεση σε βροχοπτώσεις, σκόνη, βρωμιά, έντομα κλπ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης βαλβίδων για τον εξαερισμό της στέγης είναι η ευκολία εγκατάστασης και η αξιοπιστία. Το κυριότερο είναι να κάνετε ακριβείς υπολογισμούς για τον αριθμό και να εκτελέσετε λεπτομερή σχέδια σχετικής διάταξης.

Εκτός από το σύστημα βαλβίδων ανταλλαγής αέρα του χώρου κάτω από την οροφή, χρησιμοποιείται μια εναλλακτική παραλλαγή, η οποία δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών στοιχείων (βαλβίδων):

 1. Στα χαμηλότερα εσωτερικά τοιχώματα του γείσου γίνονται οπές (καθαρισμοί γείσο) με έξοδο στην κοιλότητα μεταξύ του θερμαντήρα και του στρώματος στεγανοποίησης. Αυτή είναι η παροχή εξαερισμού. Η θέση του θα παρέχει προστασία από τις βροχοπτώσεις και τον άνεμο.
 2. Το τμήμα εξάτμισης είναι εξοπλισμένο με ένα ειδικό σχέδιο της κορυφογραμμής, στις πλευρές του οποίου υπάρχουν εγκοπές εξαερισμού.
 3. Ο αέρας περνάει από το γείσο, ανεβαίνει προς τα πάνω και βγαίνει στην περιοχή της κορυφογραμμής, παρέχοντας αερισμό.

Για την απομάκρυνση του αέρα στην περιοχή της κορυφογραμμής είναι εξοπλισμένο με έναν αεριστήρα κορυφογραμμής. Αυτό το τμήμα εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας κυκλοφορία αέρα διατηρώντας παράλληλα αποτελεσματική προστασία από τις βροχοπτώσεις. Ο αεριστήρας κορυφογραμμής είναι εξοπλισμένος με ένα πλέγμα, το οποίο προστατεύει τον εσωτερικό χώρο της οροφής από τη σκόνη, τη βρωμιά, τα φύλλα και τα έντομα.

Ο αεριστήρας κορυφής είναι απαραίτητος για την αφαίρεση του αέρα στην περιοχή της κορυφογραμμής

Ένα είδος μονής στοιβάδας περιγράφεται παραπάνω. Η διπλή στρώση προβολής επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό. Αυτός ο εξαερισμός συνδυάζει συμβατικά τη βαλβίδα και τους τύπους ανταλλαγής αέρα. Οι βαλβίδες στο υλικό στεγών παρέχουν χώρο αερισμού μεταξύ της οροφής και της στρώσης στεγάνωσης. Ο εσωτερικός τύπος κεραμιδιών παρέχει χώρο αερισμού μεταξύ στεγάνωσης και φράγματος ατμών.

Η παραγωγικότητα του συστήματος εξαερισμού του χώρου κάτω από την οροφή εξαρτάται όχι μόνο από τα δομικά στοιχεία αλλά και από την τήρηση των ποσοτικών και διαστατικών παραμέτρων. Ο αριθμός των βαλβίδων και των βλαστών καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδίασης και την επιφάνεια της οροφής.

Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οπές εξαερισμού σε κάθε κοιλότητα μεταξύ των δοκών. Οι διαστάσεις και ο αριθμός των οπών εξαερισμού αυξάνονται αν η οροφή έχει πολύπλοκη αρχιτεκτονική με παράθυρα, σοφίτες, αλεξίσφαιρα παράθυρα. Όλα αυτά τα στοιχεία σχεδιασμού μειώνουν σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού του mansard

Διαρρύθμιση της ανταλλαγής αέρα στην σοφίτα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις γενικές αρχές της εγκατάστασης αερισμού στο σπίτι, κατοικίες και ζεστό "εγκαταστάσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα φυσικό ή αναγκαστικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα.

Το απλούστερο είδος αερισμού της σοφίτας είναι η τοποθέτηση φρεατίων ή παραθύρων απευθείας στην οροφή. Λόγω του ανοίγματος τους, εξασφαλίζεται η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα. Αλλά ο εξαερισμός αυτός είναι ενοχλητικός και όχι πάντα αποτελεσματικός.

Μειονεκτήματα φυσικού αερισμού μέσω καταπακτών:

 1. Δημιουργία πρόχειρων.
 2. Υψηλή απώλεια θερμότητας το χειμώνα.
 3. Υπερθέρμανση του αέρα το καλοκαίρι σε ζεστό καιρό.

Είναι αρμόδιο να φροντίσει για τη διευθέτηση του πιο σύνθετου εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής.

Οι βέργες ή τα παράθυρα είναι ιδανικά για τη δημιουργία γραμμής τροφοδοσίας. Για να διασφαλιστεί η εισροή κατάλληλων ειδικών βαλβίδων. Ο υπολογισμός του απαιτούμενου αριθμού βαλβίδων γίνεται σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα.

κανάλια καυσαερίων είναι έξοδος από το αέτωμα (τριγωνικό, πενταγωνικό ή στρογγυλευμένο τοίχωμα, ανάλογα με το σχήμα των ακτίνων που καλύπτει την πλευρικός χώρος της σοφίτας μεταξύ δύο κεκλιμένη οροφή) ή το σαλάχι στέγη. Οι πλαστικοί σωλήνες είναι κατάλληλοι για το σχέδιο. Τοποθετούνται κάθετα στην κλίση της στέγης. Το κάτω άκρο του σωλήνα τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Για να εξοπλίσετε την κουκούλα σε μια αίθουσα μανεκέν, πλαστικούς σωλήνες

Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε το σωλήνα εξαγωγής στην αντίθετη πλευρά του χώρου σε σχέση με τη θέση των στοιχείων τροφοδοσίας. Για να αυξήσετε την απόδοση, συνιστάται η εγκατάσταση ενός τυπικού ανεμιστήρα στην κουκούλα. Θα σας επιτρέψει να ελέγξετε τη ροή του καθαρού αέρα.

Εξαερίστε την ίδια τη σοφίτα

Πριν αρχίσετε να εγκαθιστάτε το σύστημα ανταλλαγής αέρα της σοφίτας με τα δικά σας χέρια, πρέπει να προετοιμάσετε ένα λεπτομερές σχέδιο για τα επερχόμενα έργα και μια διάταξη όλων των στοιχείων. Κατά την προετοιμασία, είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε προσεκτικά τη σοφίτα, να διορθώσετε όλες τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Αν ο εξαερισμός είναι αναγκασμένος, επιλέγεται ένα βέλτιστο μοντέλο ανεμιστήρα για εξαγωγή.

 1. Σύμφωνα με τους ορισμούς στο διάγραμμα, οι θέσεις των βαλβίδων και του σωλήνα εξάτμισης επισημαίνονται.
 2. Χρησιμοποιώντας μια διάτρηση ή ένα τρυπάνι με μια κορώνα, ένα άνοιγμα γίνεται στην οροφή. Η εργασία πρέπει να γίνει προσεκτικά, περνώντας από όλα τα στρώματα του κέικ στέγης (φράγμα ατμών, μόνωση, στεγανοποίηση, αποστράγγιση, υλικό στέγης). Για τις βαλβίδες εισαγωγής, γίνονται οπές στο αέτωμα ή στο γείσο. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο λόγος των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής (ο τελευταίος πρέπει να βρίσκεται επάνω).
 3. Οι βαλβίδες είναι τοποθετημένες στον τοίχο: ένας σωλήνας εισάγεται μέσα στην οπή, από έξω κλείνεται από ένα πλέγμα, στο πλάι του δωματίου στον σωλήνα, το σώμα της βαλβίδας και το φίλτρο σταθεροποιούνται. Όλα αυτά τα εξαρτήματα παρέχονται στο σετ βαλβίδων. Όλες οι σχισμές είναι σφραγισμένες.
 4. Στην οροφή, στη θέση της τρύπας που έχει κατασκευαστεί, τοποθετείται ένα κάλυμμα σωλήνα και στερεώνεται με ασφάλεια. Προκαταρκτικός έλεγχος της στεγανότητας των αρθρώσεων. Ο σωλήνας εγκαθίσταται και στερεώνεται σε κατακόρυφη θέση με τήρηση όλων των αποστάσεων.

Ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο δωμάτιο στον αγωγό. Εξωτερικά, ο εκτροπέας είναι εγκατεστημένος.

Το σύστημα εξαερισμού για τη σοφίτα είναι έτοιμο για χρήση. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο σχεδιασμός ανταλλαγής αέρα ελέγχεται για απόδοση.

Ο σωστός εξαερισμός της σοφίτας

Η σοφίτα έχει χτιστεί - η σοφίτα έχει εξαπλωθεί σχετικά πρόσφατα. Πριν από μερικές δεκαετίες, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών δεν σκέφτονταν τη λειτουργικότητα αυτού του συγκεκριμένου τόπου. Τώρα όλα είναι διαφορετικά - ένας χρήσιμος κατοικήσιμος χώρος δεν θα βλάψει κανέναν. Το κυριότερο είναι να δημιουργηθεί η σωστή αεροπορική ανταλλαγή. Ο εξαερισμός της σοφίτας επιτρέπει όχι μόνο τη μείωση των ενεργειακών απωλειών αλλά και την παράταση της διάρκειας ζωής της οροφής.

Λειτουργίες εξαερισμού της αττικής αίθουσας

Το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιαίτερα καυτή περίοδο, σας επιτρέπει να εξαλείψετε την ταλαιπωρία, αλλά το χειμώνα αντισταθμίζει αποτελεσματικά την είσοδο του κρύου και της υγρασίας μέσα στο δωμάτιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σημαντικό είναι η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με τα χέρια σας, επειδή:

 • σύστημα εξαλείφει την υγρασία και εμποδίζει το σχηματισμό υγρασίας στο μονωτικό υλικό - χάρη στην θερμότητας εξαερισμού μονωτήρα διατηρεί τη λειτουργικότητά του για πολλά χρόνια, αποτρέποντας τη διείσδυση της θερμότητας και του κρύου?
 • με σωστά δημιουργημένο αερισμό ο σχηματισμός του μύκητα και του καλουπιού μειώνεται στο ελάχιστο, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα πρόωρης καταστροφής των ξύλινων στοιχείων της οροφής.
 • σε υπερβολική θερμότητα εμποδίζει τη διείσδυση ζεστού αέρα μέσα στο σπίτι.
 • εμποδίζει τη συσσώρευση υγρασίας, παρεμποδίζοντας έτσι τις διαβρωτικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν δυσμενώς το μεταλλικό πλακίδιο.
 • εξαλείφει το σχηματισμό των αντικειμένων κάτω από το γείσο σε σοβαρούς παγετούς.
 • εξοικονομεί ενέργεια, μειώνοντας έτσι το κόστος που απαιτείται για τη θέρμανση της σοφίτας το χειμώνα.

Φυσικός αερισμός στη σοφίτα

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από τη σωστή τοποθέτηση μονωτικών υλικών. Υποχρεωτικές προϋποθέσεις τοποθέτησης για τη μόνωση είναι η ύπαρξη χώρων εξαερισμού μεταξύ των στρωμάτων του χρησιμοποιούμενου υλικού και κάτω από την επιφάνεια της οροφής. Ο φυσικός αερισμός βασίζεται στη δημιουργία φυσικής έλξης, χάρη στην οποία υπάρχει συνεχής ροή αέριων μαζών. Η συνολική επιφάνεια των αεραγωγών πρέπει να είναι 0,2% της συνολικής επιφάνειας της σοφίτας. Η απλούστερη επιλογή εγκατάστασης είναι η έξοδος των καναλιών μέσω των πτερυγίων. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα μη τοίχο στοιχείο οροφής.

Το μέγεθος του κενού για την ελεύθερη ανταλλαγή αέρα εξαρτάται από το υλικό στεγών που χρησιμοποιείται για τη στέγη:

 • όταν χρησιμοποιείτε μέταλλο, πλακάκια, μεταλλικά προφίλ, το διάκενο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 mm.
 • όταν χρησιμοποιούνται μαλακά υλικά και πλατέα προϊόντα, ο χώρος για ροή αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 50 mm.
 • κατά την εγκατάσταση στεγάνωσης και μόνωσης, ο χώρος μεταξύ τους πρέπει να είναι από 20 έως 30 mm.

Σημαντικό! Για να δημιουργήσετε ένα υψηλής ποιότητας φυσικό αερισμό της σοφίτας χώρου που απαιτείται για τη δημιουργία του ερμητικό διαχωρισμό των κοιλοτήτων αέρα, με την οποία φυσικό εξαερισμό της σοφίτας δαπέδου θα πραγματοποιηθεί ομοιόμορφα, χωρίς το σχηματισμό του «νεκρό» ζώνες.

Εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Κατά την εγκατάσταση της οροφής δημιουργείται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού. Για την εφαρμογή της ανταλλαγής αέρα, θα απαιτηθεί η εγκατάσταση ειδικών στοιχείων που θα είναι υπεύθυνα για την ανταλλαγή αέρα κάτω από την οροφή. Για εισροή αέρα, χρησιμοποιούνται προβολείς, οι οποίοι εγκαθίστανται κατά μήκος της περιμέτρου του κτιρίου. Χάρη στην διάτρητη επιφάνεια, ο αέρας εισέρχεται στη σοφίτα. Για την εκκένωση του αέρα εξόδου, χρησιμοποιούνται τοίχοι ή συνεχείς αεριστήρες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην κλίση της στέγης.

Ειδικοί αεριστήρες είναι τοποθετημένοι στην κορυφογραμμή. Χάρη στους αεριωθούμενους των skate, η απόδοση του φυσικού αερισμού αυξάνεται, επειδή η επιφάνεια των επιφανειών εξόδου των στοιχείων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών. Ο αριθμός των αεριστών υπολογίζεται σε ατομική βάση και εξαρτάται από τη συνολική επιφάνεια της οροφής. Για 100 m2 επιφάνειας, που πρόκειται να αεριστεί, είναι εγκατεστημένοι 2 αεριστήρες.

Σημαντικό! Ο φυσικός εξαερισμός λειτουργεί άψογα μόνο στην ψυχρή εποχή, αφού η ανταλλαγή αέρα απαιτεί διαφορά θερμοκρασιακής απόδοσης στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εξαερισμός της σοφίτας στέγης απαιτεί την εγκατάσταση ενός αναγκαστικού συστήματος για την ανταλλαγή αέρα.

Εξαερισμός μιας σοφίτας με παράθυρα παραθύρων

Η τοποθέτηση του παραθύρου του κλιμακοστασίου πραγματοποιείται σύμφωνα με το SNiP II-26, SNiP 21-01:

 • είναι δυνατή η εγκατάσταση παραθύρων για τα κλιμακοστάσια με κλίση οροφής άνω των 35 μοιρών.
 • το ελάχιστο μέγεθος των φυλλαδίων είναι 0,6 x 0,8 m.
 • το επιτρεπτό μέγεθος των παραθύρων είναι 1.2 x 0.8 m.

Οι μορφές των παραθύρων στα ιδιωτικά σπίτια μπορεί να είναι διαφορετικά και εξαρτώνται από το ύφος του κτιρίου. Τα παράθυρα του Dormer τοποθετούνται με τη βοήθεια σκελετών στην κατασκευή της οροφής, σχηματίζοντας μια ενιαία δομή. Ο εξαερισμός με τα παράθυρα των κλινοσκεπασμάτων βελτιώνει την αισθητική της οροφής, τη λειτουργικότητά της.

Για μονόχωρη οροφή, τα παράθυρα με ένα κεκλιμένο επίπεδο είναι ιδανικά. Σχέδιο εγκατάστασης: 2 μπάρες βρίσκονται στην απαιτούμενη απόσταση από το SNIP και στερεώνονται με κατακόρυφα ράφια συνδεδεμένα στην κορυφή με γέφυρα. Οι εξωτερικές πλευρές είναι επενδεδυμένες με υλικό επίστρωσης, στο πλάι της πρόσοψης τοποθετείται διακοσμητική μάσκα.

Σύστημα με ένα αεριζόμενο κενό

Όταν ρυθμίζετε το σύστημα εξαερισμού μιας μονής ράχης, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το μέγεθος του αεραγωγού εξαρτάται άμεσα από το μήκος των ράμπων και τη γωνία της οροφής.

Σύμφωνα με το SNIP ΙΙ-26-76:

 • το ύψος εκκαθάρισης δεν είναι μεγαλύτερο από 5 cm, η αύξηση των δεικτών του οποίου μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό αναταράξεων, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα.
 • με μήκος επίστρωσης άνω των 10 μέτρων, απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.
 • Τα ανοίγματα του συστήματος εξαερισμού πρέπει να προστατεύονται αξιόπιστα από την είσοδο των συντριμμιών.

Αναγκαστικός εξαερισμός της σοφίτας

Κατά την εγκατάσταση εξαναγκασμένης εναλλαγής αέρα, ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαερισμού. Ιδιαίτερα αναγκαία εγκατάσταση της συσκευής παρουσία αγωγών μικρού εξαερισμού, τα οποία δεν είναι σε θέση να παρέχουν ελκτική ποιότητα. Κατά την εγκατάσταση ανεμιστήρα σε εξοχική κατοικία, η εισαγωγή αέρα είναι εγκατεστημένη με τον ίδιο τρόπο όπως και με ένα φυσικό σύστημα. Ένας ανεμιστήρας στέγης είναι τοποθετημένος από το εξωτερικό σε απόσταση μεγαλύτερη των 8 μέτρων από τις τρύπες του αέρα τροφοδοσίας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η εγκατάσταση του ανεμιστήρα να μην εκτελείται κοντά στα παράθυρα, καθώς ο αέρας εξαγωγής μπορεί να αναρροφάται μέσα σε αυτά.

Η απόδοση που υπάρχει στην οροφή του ανεμιστήρα εξαρτάται από:

 • διαστάσεις πτερωτής: μεγαλύτερη διάμετρος - μεγαλύτερη χωρητικότητα.
 • η γωνία της κάμψης της λεπίδας: όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερος αέρας θα υποστεί επεξεργασία.
 • ισχύος του ηλεκτροκινητήρα.

Η αύξηση της απόδοσης γίνεται καλύτερα με την εγκατάσταση πολλαπλών οπαδών. Η χρήση ενός ισχυρού ψύκτη δεν συνιστάται.

Σημαντικό! Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι μονωμένος με ειδικά υλικά, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ορυκτοβάμβακα.

Το σύστημα εξαερισμού της σοφίτας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία άνετων συνθηκών στο σπίτι. Πρέπει να εγκατασταθεί σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις του κατασκευαστικού κλάδου. Τυπικά, το σύστημα εξαερισμού αναπτύσσεται στο στάδιο του σχεδιασμού του ίδιου του κτιρίου και είναι εγκατεστημένο κατά τη στιγμή της οροφής.

Αποτελεσματικός αερισμός της σοφίτας - από τη θεωρία στην πράξη

Η πλήρης χρήση της σοφίτας είναι αδύνατη χωρίς σωστό και αποτελεσματικό αερισμό αυτού του χώρου.

Η σοφίτα είναι μια οικιστική σοφίτα που χρειάζεται κυκλοφορία αέρα, όπως κάθε κατοικία στο σπίτι, αλλά για να δημιουργήσει αερισμό στο σπίτι με μια σοφίτα που πρέπει να γνωρίζετε κάποιες αποχρώσεις.

Αυτό το δωμάτιο βρίσκεται πάνω από τα κύρια σαλόνια του σπιτιού: ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό, μια κουζίνα, ένα ντους. Στη διαδικασία της ανθρώπινης δραστηριότητας, η θερμότητα και η υγρασία απελευθερώνονται στον περιβάλλοντα αέρα, ο οποίος, σύμφωνα με τους νόμους της μεταφοράς, ανεβαίνει προς την επικάλυψη. Η κύρια ποσότητα των υγρών αέριων μαζών, το σύστημα εξαερισμού του σπιτιού οδηγεί στην ατμόσφαιρα, αλλά μερικά από αυτά διεισδύουν μέσω των μικρο-σχισμών στην επικάλυψη και πέφτουν στην κατοικημένη σοφίτα.

Στη σοφίτα, που δεν είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού, υγρό μάζες αέρα να κινηθούν στο ανώτατο όριο, διασχίζουν τις φινίρισμα των υλικών και την οροφή, και να πέσει μέσα στη μόνωση, και πίσω του, και στο χώρο της οροφής. Μόλις στο ψυχρότερο ζώνη του αέρα κορεσμένο με υδρατμούς μετατρέπεται σε συμπύκνωμα το οποίο εναποτίθεται επί του υλικού κατασκευής σκεπής, τη μόνωση και τις δομές ξύλο, προκαλώντας διάβρωση του και που οδηγούν στην καταστροφή τους.

Ανεξάρτητα από το αν ένα κατοικημένο σοφίτα ή όχι, ο κατάλληλος αερισμός εμποδίζει:

 • Εμφάνιση και συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας στο χώρο κάτω από την οροφή.
 • Wetting μόνωση, η οποία εμποδίζει την απώλεια των θερμικών χαρακτηριστικών τους.
 • Σχηματισμοί αποικιών μυκήτων και εστίες μούχλας σε ξύλινα στοιχεία της οροφής.
 • Σχηματισμός διάβρωσης στα μεταλλικά στοιχεία της οροφής.

Ο εξαερισμός της σοφίτας πάνω από τη σοφίτα σώζει από την υπερθέρμανσή της κατά την καυτή περίοδο και επίσης αποτρέπει το σχηματισμό πάγου στις προεξοχές της στέγης, το χειμώνα.

Χαρακτηριστικά της κατάλληλης ανταλλαγής αέρα

Ο φυσικός αερισμός στον κατοικημένο χώρο της σοφίτας πραγματοποιείται μέσω των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής, η έκταση των οποίων εξαρτάται από την έκτασή του, σε αναλογία 0,2 m 2/100 m 2. Η εισροή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των βαλβίδων που είναι εγκατεστημένα στα παράθυρα της σοφίτας. Η αφαίρεση του υγρού αέρα διεξάγεται μέσω αεριστών, τοποθετημένων στο επίπεδο της οροφής ή στην κορυφογραμμή της οροφής.

Παρατηρώντας τον κανόνα του λόγου της επιφάνειας των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής προς τον αττικό χώρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί αερισμός της σοφίτας μέσω των αεραγωγών. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας τοίχου που είναι εγκατεστημένες στο κάτω μέρος του αετώματος και εξάτμισης μέσω των ρυθμιζόμενων πτερυγίων εξαερισμού τοποθετημένων στο άνω μέρος του αντίθετου αετώματος.

Εξαερισμός της οροφής και του χώρου κάτω από την οροφή, που συνήθως γίνεται με χρήση σκελετού. Αυτές οι συσκευές δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διάτρητο πλαίσιο κατασκευασμένο από μέταλλο ή πλαστικό και έχει σχεδιαστεί για την επένδυση των στρωμάτων του γείσου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εγκαθιστώντας γύρω από την περίμετρο του σπιτιού, ή εναλλασσόμενοι με μη διάτρητα πάνελ.

Τα σκεπάσματα ως στοιχεία εξαερισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν, κατά την εγκατάσταση της πίτας στέγης, έχουν προβλεφθεί κενά για την κίνηση των ρευμάτων αέρα κατά μήκος ολόκληρης της οροφής.

Τρόποι αερισμού μιας σοφίτας

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές βασικές επιλογές για συστήματα εξαερισμού. Η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να είναι φυσική και αναγκαστική. Η φυσική κίνηση των μαζών αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικού και εσωτερικού αέρα. Η αναγκαστική κίνηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων, τροφοδοσίας και (ή) εξάτμισης.

 • Η απλούστερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικό μίγμα εισροής και εξαγωγής αέρα από το σοφίτα. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα επιλέγεται συνήθως από εκείνους που κάνουν τον αερισμό της σοφίτας με τα χέρια τους.
 • Στην περίπλοκη γεωμετρία της σοφίτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος δημιουργίας υπερπίεσης στο χώρο της μέσω μιας καταναγκαστικής εισροής. Λόγω αυτής της απόφασης, οι μάζες αέρος τροφοδοσίας θα μετατοπίσουν από μόνα τους εξαντλημένες, μέσω φυσικών ανοιγμάτων εξάτμισης, αεριστών κλπ.
 • Στην περίπτωση κοντών αγωγών εξαγωγής, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή ώθηση για την αποτελεσματική απομάκρυνση του αέρα από την κατοικημένη σοφίτα. Γι 'αυτό πολλοί προγραμματιστές εξοπλίζουν τους ανεμιστήρες με κουκούλες. Η εισροή αέριων μαζών, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί τόσο με τη φυσική κίνηση της ροής αέρα όσο και με την αναγκαστική ροή.
 • Το πιο πολύπλοκο σύστημα αερισμού είναι ένα σύστημα με μηχανικό κίνητρο. Με αυτή τη λύση, χρησιμοποιούνται ισχυροί ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι τοποθετούνται στο χώρο πάνω από τη σοφίτα. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται από τους ανεμιστήρες τροφοδοσίας που είναι τοποθετημένοι στα ανοίγματα των αετωμάτων.

Για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού δεν δημιουργεί ενόχληση, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξάτμισης πρέπει να είναι ίση με την ικανότητα των μηχανισμών του αέρα τροφοδοσίας.

Εξαερισμός στη σοφίτα: 4 κύριες λύσεις

Προφανώς, για μια άνετη ζωή στο σπίτι χρειάζεστε μια αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον τρόπο εγκατάστασης εξαερισμού στη σοφίτα - μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή.

Στη σοφίτα - ένα δωμάτιο κάτω από τη στέγη, ζεστό και κορεσμένο με υδρατμούς από τα χαμηλότερα δωμάτια. Δεν δημιουργεί μόνο ενόχληση, αλλά δημιουργεί επίσης απειλή για την ξύλινη κατασκευή της οροφής και της ινώδους μόνωσης. Όταν εισέρχεται στη ψυχρή ζώνη (κάτω από την οροφή), ο ατμός μετατρέπεται σε συμπύκνωμα και υγραίνει υλικά που δεν ανέχονται τη δράση του νερού. Για το λόγο αυτό, για να αφαιρέσετε τον υγρό ζεστό αέρα, είναι απαραίτητο να δώσετε μια κουκούλα.

Η ανταλλαγή αέρα μπορεί να είναι φυσική (ο αέρας κινείται με βαρύτητα λόγω έλξης) και αναγκάζεται (λόγω ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα).

Υπάρχουν τέσσερις βασικές λύσεις για τον εξαερισμό:

 1. με φυσική εισροή και εξάτμιση.
 2. με εξαναγκασμένη εισροή και φυσική εξαγωγή.
 3. με φυσική εισροή και εξαναγκασμένη εξαγωγή.
 4. με εξαναγκασμένη εισροή και εξαγωγή.

Η πρώτη επιλογή είναι φθηνότερη. Στην περίπτωση αυτή, η συνεχής παροχή καθαρού αέρα παρέχεται από συσκευές εισόδου παραθύρων ή τοίχων (βαλβίδες). Χτισμένα στο παράθυρο, αερίζουν το δωμάτιο με την πόρτα κλειστή. Οι βαλβίδες παραθύρων είναι διαθέσιμες τόσο για τα συνηθισμένα όσο και για τα παράθυρα του mansard. Και το mansard μπορεί να καυχηθεί με λαβυρίνθια κανάλια, εξαιρουμένου του σχηματισμού ρευμάτων. Αλλά η παραγωγικότητα τους είναι μικρή - μέχρι 30-50 m³ / h. Επίσης, υπάρχουν μοντέλα με βαλβίδα-πτερύγιο, σε συνδυασμό με μια λαβή για να ανοίξει το φύλλο.

Αλλά για μια βαλβίδα τοίχου, θα πρέπει να κάνετε μια τρύπα στον εξωτερικό τοίχο. Αυτή η συσκευή αποτελείται από έναν αγωγό αέρα με διάμετρο 80-160 mm, μια μάσκα εισαγωγής αέρα που τοποθετείται έξω και μια κεφαλή με ρυθμιστή ροής αέρα τοποθετημένο από μέσα. Η αρχή της βαλβίδας ποικίλλει. Για παράδειγμα, σε μοντέλα με υγρασία, ο αισθητήρας που είναι ευαίσθητος στην υγρασία στο δωμάτιο συνδέεται με τον εξωτερικό αποσβεστήρα. Αλλάζει την περιοχή διατομής, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο, ελέγχοντας έτσι τη ροή του αέρα.

Όσο για την κουκούλα, οργανώνεται με τη βοήθεια αεραγωγών που βρίσκονται μέσα στο κτίριο κατά τη φάση κατασκευής. Οι τρύπες εισόδου γίνονται κάτω από την οροφή, όπου συσσωρεύεται θερμαινόμενος αέρας και η έξοδος είναι στην οροφή.

Συνιστάται οι οπές αερισμού να γίνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή. Αυτό είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της πρόσφυσης.

Το σύστημα με φυσική εισροή και εξαγωγή είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα: είναι αποτελεσματικό μόνο στην ψυχρή περίοδο. Το θέμα είναι ότι για την κυκλοφορία του αέρα, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας στο δρόμο και σε ένα κτίριο που δεν μπορεί να είναι στους ζεστούς μήνες. Αυτή η έλλειψη στερείται ενός συστήματος με φυσική εισροή και εξαναγκασμένη εξαγωγή. Περιλαμβάνει τη χρήση των ίδιων βαλβίδων εισαγωγής (τοίχος και παράθυρο). Ωστόσο, η εξάτμιση παρέχεται από μηχανικούς ανεμιστήρες ενσωματωμένους στους αγωγούς εξαγωγής. Ας τις εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Υπάρχουν τελικά προϊόντα - αδιάβροχοι σωλήνες εξαερισμού στην οροφή με ανεμιστήρα τοποθετημένο στο κεφάλι. Υπάρχουν επίσης ανεμιστήρες καυσαερίων χωρητικότητας από 80 έως 7000 m 3 / h, τοποθετημένοι σε "μίνι σοφίτες". Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν μεταξύ της οριζόντιας οροφής του σοφίτα και της κορυφογραμμής της οροφής. Επιπλέον, τα ανοίγματα εισόδου κλείνουν με γρίλιες με ρυθμιζόμενα πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο της απομάκρυνσης του θερμού αέρα και κατά συνέπεια την εξοικονόμηση θερμότητας. Αυτοί οι ανεμιστήρες εξάτμισης λειτουργούν με χαμηλό επίπεδο θορύβου και δεν ακούγονται στην κατοικημένη περιοχή. Επιπλέον, έχουν μια ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι η δουλειά τους δεν θα "πετάξει σε μια όμορφη δεκάρα".

Μια άλλη επιλογή είναι ο λεγόμενος υβριδικός εξαερισμός. Σε αυτή την περίπτωση, ένας μηχανικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης τοποθετείται στα κανάλια φυσικού βυθίσματος. Κατά την κρύα εποχή, δεν λειτουργεί, και τα πτερύγιά του είναι διατεταγμένα έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν στο φυσικό βύθισμα. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι ενεργοποιημένο, διατηρώντας την πίεση στο κανάλι συγκρίσιμη με το φυσικό βύθισμα.

Ο πλήρως εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι μια δαπανηρή λύση και, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, δύσκολα δικαιολογείται στις συνθήκες μιας εξοχικής κατοικίας.

Στο τέλος του θέματος, σημειώνουμε ότι είναι εντελώς μηχανικός αερισμός έχει νόημα μόνο εάν μια εξοχική κατοικία βρίσκεται κοντά σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και υπάρχουν άνθρωποι με αλλεργίες. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να ψάξετε για μια συμβιβαστική λύση για να αναπνεύσει πραγματικά καθαρό αέρα, δεν είναι το γεγονός ότι μπήκε στο δωμάτιο βίαια μετά από να περάσει ένα μηχανικό αναπνευστήρα (με γράσο), το φίλτρο (φραγμένο με σκόνη) και διαφορετικές αγωγούς άψογη καθαριότητα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Yandex Zen για να μην χάσετε τίποτα!

Εξαερισμός της σοφίτας και των επάνω ορόφων ενός πολυώροφου κτιρίου

Άλλα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

Σε πολυώροφο σπίτι, όπως και σε μεγάλο αγωγό εξαερισμού, υπάρχει ένα φυσικό βύθισμα, κάτω από το οποίο ο αέρας από τον πρώτο όροφο βγάζει τον αυλό των σκαλοπατιών, στους επάνω ορόφους και στη σοφίτα.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε ο αέρας που εγκαταλείπει τα φυσικά κανάλια εξαερισμού στους άνω ορόφους θα αντικατασταθεί από τον μολυσμένο αέρα του πρώτου ορόφου. Μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας στον επάνω όροφο της εισροής καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις δεν θα είναι. Κάτω από την επίδραση της έλξης, ο αέρας από τον πρώτο όροφο θα ανέλθει στον επάνω όροφο και θα εξέρχεται προς τα έξω, τόσο μέσω των αγωγών εξαερισμού όσο και μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας.

Στους επάνω ορόφους του σπιτιού και τη σοφίτα θα είναι πάντα έχουν μια ταλαιπωρία και υψηλή υγρασία, και στο σπίτι υπάρχει μια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των ορόφων.

Δύο επιλογές για τη συσκευή φυσικού αερισμού στη σοφίτα και τους επάνω ορόφους του σπιτιού

Επιλογή 1. Εξαερισμός της σοφίτας με την πόρτα εισόδου στο πάτωμα

Στην είσοδο από τις σκάλες προς τη σοφίτα και σε όλους τους επάνω ορόφους (2 ος όροφος και πάνω) που έχουν τεθεί Η πόρτα εισόδου, η οποία εμποδίζει τη ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους και διαχωρίζει, απομονώνει τον εναέριο χώρο των πατωμάτων σε ανεξάρτητα μπλοκ. Σε αυτή την έκδοση, ο φυσικός αερισμός στον επάνω όροφο διεξάγεται επίσης στον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Το σχέδιο αερισμού των χώρων του σοφίτα και των άλλων ορόφων ενός πολυώροφου κτιρίου με πόρτες εισόδου σε κάθε όροφο.

Στο διάγραμμα: 1 - η εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο προς τα δωμάτια μέσω της βαλβίδας παροχής στο παράθυρο ή στον τοίχο. 2 - η ροή του αέρα από τα δωμάτια μέσω του διαδρόμου ή της αίθουσας στο μπάνιο, η κουζίνα μέσα από τις σχάρες ή ρωγμές? 3 - Εξαγωγή αέρα στον αεραγωγό του φυσικού αερισμού.

Στα σαλόνια του κάθε ορόφου, εγκαθίστανται οι βαλβίδες τροφοδοσίας και οι αγωγοί εξάτμισης κατασκευάζονται από ένα δωμάτιο υγιεινής, ένα δωμάτιο γκαρνταρόμπα ή, απουσία τους, από την αίθουσα. Για να μετακινήσετε τον αέρα μεταξύ των δωματίων του δαπέδου στις πόρτες των δωματίων και των λουτρών στο κατώφλι, αφήστε τις σχισμές εξαερισμού ή τοποθετήστε στις πόρτες τις γρίλιες.

Για κανονικό αερισμό, η πόρτα εισόδου στον τελευταίο όροφο πρέπει πάντα να είναι κλειστή. Η πόρτα εισόδου στο πάτωμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτή. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη σφράγιση άλλων τρόπων μετακίνησης του αέρα μεταξύ των ορόφων - ορόφων, των σημείων διέλευσης των επικοινωνιών.

Η παραπάνω επιλογή με μια πόρτα εισόδου στο πάτωμα παρέχει Η πιο αποτελεσματική εργασία και απλή συσκευή φυσικό αερισμό της σοφίτας και των επάνω ορόφων του σπιτιού.

Η δεύτερη επιλογή. Εξαερισμός μιας σοφίτας χωρίς μια πόρτα εισόδου στο πάτωμα

Υπάρχουν επιλογές για τον προγραμματισμό του εσωτερικού χώρου μιας ιδιωτικής κατοικίας, πότε πόρτα εισόδου από τις σκάλες στο πάτωμα δεν το κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να απομονώσετε και να απομονώσετε τον εναέριο χώρο όχι ολόκληρου του δαπέδου, αλλά κάθε χώρου χωριστά. Για να γίνει αυτό, δημιουργήστε σε κάθε δωμάτιο πατώματα των αεροστεγούς θυρών (χωρίς κενά υπερχείλισης και σχάρες).

Σε κάθε δωμάτιο τη σοφίτα και τον επάνω όροφο μια βαλβίδα φρέσκου αέρα είναι εγκατεστημένη για την παροχή φρέσκου αέρα. Για να αφαιρέσετε τον μολυσμένο αέρα να οργανώσει κανάλι φυσικού αερισμού, καθώς και από κάθε δωμάτιο.

Για την κανονική λειτουργία των θυρών εξαερισμού των χώρων πρέπει να διατηρούνται κλειστά ανά πάσα στιγμή.

Η δεύτερη έκδοση εξαερισμού των άνω ορόφων δεν είναι βολική Το γεγονός ότι πρέπει να αυξήσετε τον αριθμό των καναλιών φυσικού αερισμού. Παρόλο που οι αεραγωγοί μπορούν να συνδυαστούν, αλλά το σύστημα εξαερισμού είναι αρκετά περίπλοκο.

Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί πλήρως η ροή του αέρα στους άνω ορόφους από τον πυθμένα. Συνεπώς, συνιστάται η αύξηση της έντασης του αέρα εξαγωγής μέσω των αγωγών εξαερισμού των άνω ορόφων.

Στους επάνω ορόφους, το ύψος των φυσικών αγωγών εξαερισμού είναι μικρότερο και επομένως η ώθηση σε αυτά είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι στα κανάλια του κάτω ορόφου. Στον ανώτατο όροφο του σπιτιού, συχνά δεν είναι δυνατή η παροχή της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα με τη βοήθεια φυσικού αερισμού.

Ένα παράδειγμα συστήματος εξαερισμού για δωμάτια στη σοφίτα ή στον πάνω όροφο, χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα πολλαπλών ζωνών ενός καναλιού

Στη σοφίτα και συχνά στον τελευταίο όροφο του σπιτιού, το ύψος των κάθετων αγωγών εξαερισμού είναι τόσο μικρό που η ώθηση στο κανάλι δεν μπορεί να προσφέρει την κανονιστική αξία της παραγωγικότητας του φυσικού εξαερισμού.

Δεν είναι πάντοτε δυνατό και σκόπιμο να αυξηθεί το ύψος και η διατομή των αγωγών φυσικού αερισμού στη σοφίτα. Σε πολλές περιπτώσεις Στα σοφίτα και στον επάνω όροφο του σπιτιού για κανονικό αερισμό, απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Συνδυάζοντας τους φυσικούς αεραγωγούς σε ένα κοινό

Μερικές φορές υπάρχει ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των καναλιών φυσικού αερισμού. Ιδιαίτερα συχνά υπάρχει τέτοια ανάγκη σε πολυώροφες κατοικίες, όπου, όπως προαναφέρθηκε, ο αριθμός των καναλιών στους άνω ορόφους μπορεί να είναι σημαντικός. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν δυσκολίες στην τοποθέτησή τους.

Ο συνδυασμός φυσικών αγωγών εξαερισμού από διαφορετικούς χώρους δεν συνιστάται, καθώς έχει τα παρακάτω μειονεκτήματα:

 • Υπάρχει η δυνατότητα ροής μολυσμένου αέρα (μυρωδιές), αερίων, φωτιάς και ήχων από το ένα δωμάτιο στο άλλο μέσω ενός κοινού τμήματος του φυσικού αεραγωγού.
 • Η ισορροπία διανομής των ρευμάτων του αφαιρούμενου αέρα από τις εγκαταστάσεις διαλύεται εύκολα.
 • Ένας ανεμιστήρας εργασίας εγκατεστημένος στην είσοδο ενός καναλιού εξαερισμού, μέσω μιας κοινής διατομής, μπορεί να δημιουργήσει ώθηση επιστροφής στο άλλο κανάλι.

Οι μεταβολές των ατμοσφαιρικών συνθηκών, των αιολικών δυνάμεων και των κατευθύνσεων, μια ανοιχτή πόρτα ή ένα παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια προκαλούν αερισμό ενός από τα δωμάτια και το άλλο όχι, ή αρχίζει η ροή βλαβερών ουσιών μεταξύ των δωματίων.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι συνήθεις αεραγωγοί συχνά μετατρέπονται σε βολικούς τρόπους διάδοσης φωτιάς και καπνού γύρω από το σπίτι. Ιδιαίτερα επικίνδυνο από την άποψη αυτή είναι ο συνδυασμός καναλιών κατά μήκος της κάθετης, μεταξύ των ορόφων.

Απαγορεύεται ο συνδυασμός με άλλους και μεταξύ τους τους αγωγούς εξαγωγής των δωματίων όπου εγκαθίσταται εξοπλισμός αερίου ή θερμότητας: κουζίνα με σόμπα αερίου, λεβητοστάσιο για κάθε είδος καυσίμου.

Στην κουζίνα, ακόμη και χωρίς μια σόμπα αερίου, μια κουκούλα κουζίνας με αναγκαστική τροφοδοσία αέρα στον αγωγό εξαερισμού συνήθως συνδέεται με τον αγωγό εξαερισμού. Για το λόγο αυτό, δεν είναι απαραίτητο να συνδυάσετε το κανάλι από την κουζίνα με άλλα κανάλια.

Ο αγωγός εξαερισμού του κατακόρυφου αγωγού δεν επιτρέπεται μόνο για να ενώσει, αλλά και να τοποθετηθεί δίπλα-δίπλα, σε ένα μπλοκ, με αγωγούς αερισμού των δωματίων.

Ενοποίηση των διαύλων αερισμού των χώρων σε έναν όροφο

Επιτρέπεται η σύνδεση με έναν κάθετο αγωγό εξαγωγής, ο οποίος βρίσκεται στον ίδιο όροφο, ομοιογενής για τους σκοπούς των χώρων:

 • Σαλόνια.
 • Μπάνιο και τουαλέτα.
 • Αποθήκη και αποδυτήρια.
 • Ένα καθιστικό και ένα γκαρνταρόμπα αν η πόρτα της εισέλθει στο δωμάτιο.

Προϋπόθεση για την οριζόντια σύνδεση των καναλιών είναι ότι τα παράθυρα των δωματίων πρέπει να εκτείνονται σε μία πλευρά του σπιτιού. Δεν μπορείτε να συνδυάσετε τα κανάλια εξαερισμού των δωματίων, εάν ένα από αυτά έχει παράθυρο και το άλλο δεν το κάνει. Η τελευταία προϋπόθεση δεν ισχύει για το dressing room, αν η πόρτα ανοίξει σε ένα δωμάτιο με παράθυρα.

Οριζόντια ένωση σε ένα συνιστάται όχι περισσότερα από δύο κανάλια φυσικού αερισμού.

Η θέση της σύνδεσης των μεμονωμένων κατακόρυφων καναλιών σε ένα κοινό κανάλι πρέπει να βρίσκεται σε ύψος τουλάχιστον 2 m. σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Όσο μακρύτερα είναι τα κατακόρυφα τμήματα των ξεχωριστών καναλιών κάθε δωματίου, τόσο το καλύτερο. Τα μειονεκτήματα του συνδυασμού καναλιών είναι λιγότερο προφανή.

Το συνιστώμενο μήκος του οριζόντιου τμήματος του φυσικού αεραγωγού δεν είναι μεγαλύτερο από 1 m.

Συνδυασμός καναλιών σε δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους

Στα πολυώροφα κτίρια, επιτρέπεται να συνδυάζονται κάθετοι αγωγοί εξαγωγής από ομογενή δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους, σε ένα κανάλι, αλλά με ένα διάλειμμα μέσω δύο ορόφων. Για παράδειγμα, ένα ξεχωριστό κανάλι από τον πρώτο όροφο και ένα ξεχωριστό κανάλι από το δεύτερο, συνιστάται να συνδυάζεται σε ένα κοινό κανάλι στο επίπεδο επικάλυψης του τρίτου ορόφου.

Με μικρότερο ύψος της κάθετης θραύσης αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης των ελλείψεων που αναφέρονται παραπάνω.

Σε χώρους με ενσωματωμένους αγωγούς εξαερισμού, στην είσοδο του αγωγού αερισμού, εγκαθίστανται μια ρυθμιζόμενη μάσκα αερισμού και μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής αποτρέπει την πιθανή είσοδο αέρα στο δωμάτιο από τον αγωγό εξαερισμού - προστατεύει από την αντίστροφη έλξη.

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι, σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των 15 ° C o C, Το βύσμα στα φυσικά κανάλια εξαερισμού σταματά. Ο εξαερισμός των χώρων μέσα στο σπίτι γίνεται μέσω ανοιχτών παραθύρων κάτω από την πίεση του ανέμου. Χώροι χωρίς παράθυρα παραμένουν σε αυτή την περίοδο χωρίς αερισμό. Συσσωρεύουν την υγρασία, υπάρχει ένας μύκητας και μούχλα.

Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό σε δωμάτια χωρίς παράθυρα: μπάνια, τουαλέτες, χώρους πλυντηρίων, αποθήκες, γκαρνταρόμπες, ανεμιστήρες τοποθετούνται στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού. Το έργο του ανεμιστήρα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από υπερβολική υγρασία και οσμές σε άλλες περιόδους του έτους.

Ας εφαρμόσουμε αυτές τις γνώσεις στην πράξη.

Παραλλαγή του σχεδίου συνδυασμού αεραγωγών για ιδιωτικό σπίτι σε δύο ορόφους

Στο διάγραμμα: 1 - μια κοιλιακή σχάρα με μια βαλβίδα ελέγχου στην κουζίνα? 2 - κουκούλα κουζίνας. 3 - κοιλιακή σχάρα στο χώρο του λέβητα. 4 - κοιλιακή μάσκα στο υπόγειο (υποπεδίο). 5 - ανεμιστήρας με βαλβίδα ελέγχου στο ντους. 6 - ανεμιστήρας με βαλβίδα αντεπιστροφής στην τουαλέτα. 7 - κοιλιακή σχάρα στο μπάνιο. 8 - Vragraletka στην τουαλέτα. 9 και 10 - κοιλιακά πλέγματα σε σαλόνια (δυνατότητα αερισμού χωρίς πόρτες στο πάτωμα). 11 - κοιλιακή σχάρα στο γκαρνταρόμπα ή στο διάδρομο. 12 - αερισμός του σωλήνα ανύψωσης. Ανεμιστήρας πολλαπλών ζωνών 13 καναλιών (για αγωγούς εξαερισμού, των οποίων το ύψος είναι μικρότερο από 2 μέτρα)

Εάν για δωμάτια στον τελευταίο όροφο του σπιτιού ή στη σοφίτα το ύψος των κατακόρυφων τμημάτων των καναλιών είναι μικρότερο από 2 m., ο εξαερισμός των χώρων του σπιτιού πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ενός εξαναγκασμένου συστήματος εξαερισμού, χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα πολλαπλών ζωνών καναλιών. Δείτε επίσης την εικόνα στην αρχή του άρθρου.

Πόρτες και καταπακτές στην ανώτερη σοφίτα

Στην είσοδο στη σοφίτα σκάλες και όλα τα ανώτερα πατώματα είναι πλεονεκτικό να εγκαταστήσει την μπροστινή πόρτα, η οποία κλείνει την ροή του αέρα από κάτω ορόφους και χωρίζει, απομονώνει δάπεδα εναέριου χώρου σε ανεξάρτητες μπλοκ.

Ο εξαερισμός στο πάτωμα θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα αν επιλέξετε μια πόρτα με καλή σφράγιση και τοποθετήστε ένα κλείσιμο πόρτας που επιστρέφει συνεχώς την πόρτα στην κλειστή θέση.

Το ανώτατο βήμα της σκάλας, ακριβώς μπροστά από την πόρτα, πρέπει να έχει πλάτος πέλματος τουλάχιστον 60 mm cm.

Για τους σκοπούς της διαίρεσης του εναέριου χώρου των δαπέδων, οι πόρτες μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στον κάτω όροφο, στην είσοδο της σκάλας προς τα πάνω.

Ο Λουκάς λειτουργεί ως πόρτα στη σοφίτα της ντάχας. Οι προσεγγίσεις στο άνοιγμα της θύρας πρέπει να προστατεύονται από τρεις πλευρές. Το ύψος του περιβλήματος δεν είναι μικρότερο από 0,9 m.

Η θύρα ανοίγει εύκολα και ομαλά χάρη σε ελατήρια αερίου (ανελκυστήρες αερίου) ή ηλεκτρική κίνηση. Επιπλέον, η καταπακτή πρέπει να διαθέτει μια διάταξη ασφάλισης στην ανοικτή θέση. Η καταπακτή μπορεί να παραγγελθεί από τον κατασκευαστή των καταπακτών ή να κατασκευαστεί με το χέρι.

Όταν κάνουν τα δικά τους χέρια, οι ειδικοί συνιστούν να μειωθεί το βάρος του καλύμματος του καλύμματος, εγκαθιστώντας δύο ανελκυστήρες αερίου (μπορείτε να σηκώσετε αυτοκίνητα). Οι ανελκυστήρες αερίου πρέπει να εγκατασταθούν με τη ράβδο προς τα κάτω, οι κύλινδροι πρέπει να στερεωθούν στο πτερύγιο καταπακτών.

Τα ελατήρια αερίου - ανελκυστήρες επιλέγονται στη θέση τους στο τελικό καπάκι. Μετρά τη δύναμη στο kg. για την ανύψωση του τελειωμένου φύλλου, τη μεταφορά στο Newton (kg. x 10 = H), προσθέστε σε αυτή την τιμή 30% και καθορίστε τη συνολική ισχύ των ελατηρίων αερίου. Στη συνέχεια, αγοράστε στο κατάστημα ένα σετ (2 τεμ.) Ανελκυστήρες αερίου με χωρητικότητα, εντός των υπολογισμένων τιμών.

Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι

Είναι ενδιαφέρον ότι παραδοσιακά για τη Ρωσία τα σπίτια με τοίχους από κορμούς ή δοκούς δεν διαθέτουν ειδικές συσκευές αερισμού. Ο εξαερισμός των χώρων σε αυτές τις κατοικίες οφείλεται στην ανεξέλεγκτη διαπερατότητα των τοίχων ("αναπνευστικοί τοίχοι"), στις οροφές και στα παράθυρα, καθώς επίσης και ως αποτέλεσμα της κίνησης του αέρα μέσω της καμινάδας κατά τη θέρμανση του κλιβάνου.

Κατά το σχεδιασμό της σύγχρονης ξύλινο σπίτι πιο συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους σφράγισης - μηχανής προφίλ ζευγάρωμα επιφάνειες των κορμών και των διοικητικών συμβουλίων, στεγανωτικά υλικά για ραφές mezhventsovogo, ατμού-απόδειξη και τον άνεμο φίλμ στην οροφή, σφραγισμένα παράθυρα. Τα τείχη του σπιτιού είναι επενδυμένα και μονωμένα, επεξεργάστηκαν με διάφορες δηλητηριώδεις ενώσεις.

Στα δωμάτια του σπιτιού, κατά κανόνα, δεν υπάρχουν φούρνοι.

Το σύστημα εξαερισμού σε τέτοιες σύγχρονες ξύλινες κατοικίες είναι απλά απαραίτητο.

Εξαερισμός των χώρων και των κυλικείων

Στο δωμάτιο του μανδύα, ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να αερίζεται. Χωρίς εξαερισμό, το δωμάτιο θα μυρίζει, η υγρασία θα αυξηθεί και η συμπύκνωση, ο μύκητας και η μούχλα μπορεί να εμφανιστούν στους τοίχους.

Το σχέδιο φυσικού αερισμού αυτών των εγκαταστάσεων πρέπει Για να αποκλείσετε τη ροή του αέρα από το ντουλάπι ή το ντουλάπι στο καθιστικό.

Εάν οι πόρτες αυτών των δωματίων βγαίνουν στον διάδρομο, στην αίθουσα ή στην κουζίνα, τότε οι χώροι αερίζονται με τον ίδιο τρόπο που αερίζονται τα σαλόνια του σπιτιού. Για να εισάγετε φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο, στο παράθυρο (εάν υπάρχει) ή στον τοίχο, τοποθετήστε τη βαλβίδα τροφοδοσίας. Στην πόρτα του σαλονιού, τα ντουλάπια αφήνουν μια σχισμή κάτω, μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, ή κάνουν μια άλλη δίοδο αέρα, για παράδειγμα, εισάγεται μια σχάρα αερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας.

Ο φρέσκος αέρας εισέρχεται στο καμαρίνι ή αποθηκευτικό χώρο μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας, και στη συνέχεια περνά μέσα από την τρύπα στην πόρτα στο διάδρομο, και στη συνέχεια αποστέλλεται στον αγωγό εξαγωγής αέρα κουζίνας στο φυσικό αερισμό του σπιτιού.

Μεταξύ της ντουλάπας ή της αποθήκης και του δωματίου όπου υπάρχει φυσικός αεραγωγός πρέπει να είναι πάνω από δύο πόρτες.

Αν η πόρτα βεστιάριο έξω στο σαλόνι, η πρόταση αέρα εξαερισμού καμαρίνι πρέπει να διατάσσονται προς την αντίθετη κατεύθυνση - από το καθιστικό μέσα από μια τρύπα στην πόρτα, στο εξαερισμού αποδυτήρια. Σε αυτή την έκδοση Το ντουλάπι είναι εξοπλισμένο με φυσικό αεραγωγό.

Πώς να κάνετε τον υποχρεωτικό εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι να διαβάσετε στο επόμενο άρθρο.

Εξαερισμός του χώρου κάτω από την οροφή της σοφίτας: λεπτομέρειες σχεδιασμού + οδηγίες συναρμολόγησης

Συχνά ένα κομψό καθιστικό είναι τοποθετημένο στη σοφίτα ενός μονόχωρου εξοχικού σπιτιού, μετατρέποντάς το σε ένα είδος διώροφου σπιτιού. Προηγουμένως, η σοφίτα είναι μονωμένη, στεγανοποιημένη, τοποθετείται στρώμα με ατμό.

Και το γεγονός ότι απαιτεί καλό αερισμό του χώρου κάτω από την οροφή είναι ξεχασμένο, θεωρώντας το επιπλέον χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, λαμβάνουν ένα δωμάτιο ακατάλληλο για διαβίωση.

Χρειάζεστε αερισμό χώρου κάτω από την οροφή;

Μια δροσερή σοφίτα ενός εξοχικού σπιτιού μετατρέπεται εύκολα σε ένα επιπλέον οικιστικό πάτωμα. Από τη σοφίτα υπάρχει μια εξαιρετική μελέτη, κρεβατοκάμαρα ή εργαστήριο τέχνης με μια περίεργη γεωμετρία τοίχων και οροφών. Ένα πρόβλημα είναι ότι πολλοί πελάτες τέτοιων αλλαγών αρνούνται να εξοπλίσουν τον αερισμό εκεί, πιστεύοντας ότι οι κατασκευαστές θέλουν να εξαπατήσουν και να πάρουν περισσότερα χρήματα.

Μέρος των εγχώριων τεχνιτών που ασχολούνται με την κατασκευή χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών κατασκευαστών, πιστεύουν ότι η σοφίτα δεν απαιτεί εξαερισμό, διότι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον μέρος του κόστους.

Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι πριν από 50-70 χρόνια, κανείς δεν συναρμολογούσε κανένα είδος αεριστήρων, σόμπες και άλλα στοιχεία που πωλούνται μαζικά τώρα σε όλα τα καταστήματα κατασκευών. Και στο σπίτι, παρά την έλλειψη εξαερισμού στη σοφίτα, εξακολουθούν να στέκονται και να φαίνονται καλύτερα από κάποια σύγχρονα σπίτια.

Πράγματι, πολλά παλιά σπίτια διατηρούνται τέλεια, αλλά όχι λόγω της έλλειψης αερισμού. Όλος ο τρόπος, αντίθετα - είναι τέλεια οργανωμένο φυσικό αερισμό χώρο σοφίτα.

Σε αυτά τα σπίτια, κανείς δεν έχει εξοπλίσει επιπλέον χώρο για μόνιμη διαμονή στη σοφίτα. Ναι, και τα υλικά για μόνωση εδώ δεν χρησιμοποιήθηκαν - η σοφίτα είναι κρύα, έχει παράθυρα για τα παραθυρόφυλλα, πρόσθετα κενά και ρωγμές για εισερχόμενες και εξερχόμενες εισερχόμενες και εξερχόμενες ροές αέρα.

Εάν η σοφίτα δεν διαθέτει αερισμό ή υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί, τότε σύντομα όλα τα μέλη της οικογένειας θα γνωρίζουν αυτό το γεγονός. Τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη αερισμού του χώρου της σοφίτας είναι τα εξής:

 • ζεστός αέρας.
 • την εμφάνιση ενός δυσάρεστου σαθρό άρωμα.
 • μούχλα κάτω από την οροφή και στους τοίχους της σοφίτας δωμάτιο?
 • αποσύνθεση δομών οροφής.
 • σχηματισμός συμπυκνώματος.
 • παγοθραυστικά και κεραμικά, που κρέμονται από τη στέγη το χειμώνα.

Παρέχεται ανθυγιεινό μικροκλίμα σε τέτοια σημεία σε όλους τους κατοίκους. Ως αποτέλεσμα, αντί για ένα φωτεινό και άνετο δωμάτιο, παίρνετε μια εστία βακτηρίων, δυσάρεστη οσμή και μούχλα.

Αλλά αυτό απέχει πολύ από το χειρότερο. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι οι προκαταλήψεις της ταχείας επισκευής της στέγης, η οποία θα συμβεί σε 3-5 χρόνια εξαιτίας των αποσυντιθέμενων ξύλινων δομών, διαβροχής της μόνωσης και της ανικανότητας χρήσης της σοφίτας για τον προορισμό της.

Για να αποφύγετε μεγάλες δαπάνες μετά την τοποθέτηση της σοφίτας, είναι σημαντικό να αναπτύξετε αμέσως ένα σχέδιο του εξαερισμού του. Αυτό θα προστατεύσει όλους τους κατοίκους του σπιτιού από προβλήματα υγείας και θα σώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ποια είναι ακριβώς η λύση στο πρόβλημα με την απροσδόκητα καταρρακτωμένη οροφή - είναι καλό αν δεν υπάρχει κανένα από τα μέλη του νοικοκυριού στο σπίτι.

Mansard: τι είδους αερισμό

Αν λάβουμε υπόψη ότι η σοφίτα - αυτό είναι ένα κτίριο κατοικιών, το οποίο είναι τοποθετημένο στη σοφίτα του σπιτιού, τότε οι απαιτήσεις για αυτό πρέπει να παρουσιάζονται αντίστοιχα. Πρώτον, πρέπει να είναι ασφαλές. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε αρκετά στρώματα μόνωσης, έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο όλο το χρόνο.

Τρίτον, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τον εξαερισμό της οροφής στη σοφίτα για να εξασφαλίσετε ένα άνετο μικροκλίμα και καλές συνθήκες για τη διαμονή όλων των κατοίκων του σπιτιού. Ο καθυστερημένος και κακός αέρας δεν ταιριάζει με τις απαιτήσεις για καθιστικό.

Το σύστημα εξαερισμού για τη σοφίτα αποτελεί προϋπόθεση, αν δεν υπάρχει η επιθυμία να πληρώνετε υπερβολικά για επισκευές οροφής. Επιπλέον, απαιτεί τον αερισμό τόσο των δωματίων που προκύπτουν από την επισκευή της σοφίτας, όσο και της ίδιας της οροφής, για να εξασφαλιστεί μεγάλη διάρκεια ζωής των υλικών στεγών.

Ο εξαερισμός που χρησιμοποιείται στη σοφίτα είναι:

Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει τη χρήση φυσικού βυθίσματος, που προκύπτει από σωστά εξοπλισμένες οπές και κανάλια εξαερισμού. Αυτή είναι η φθηνότερη δυνατή επιλογή. Για την τοποθέτησή του απαιτείται ένα ελάχιστο σύνολο υλικών εξαερισμού - σχάρες, αεριστήρες, σοφίτες, σωλήνες εξαερισμού και άλλα στοιχεία.

Το αναγκαστικό σύστημα λειτουργεί με μηχανική παρέμβαση. Χρησιμοποιεί ανεμιστήρες για εισροή και αφαίρεση, πρόσθετο εξοπλισμό για την προθέρμανση του κρύου υπαίθριου αέρα.

Αυτή είναι μια δαπανηρή επιλογή για σοφίτα αερισμό, ιδιαίτερα κατά την απόκτηση κλιματικού εξοπλισμού με πλούσια λειτουργικότητα - αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, λειτουργία ύγρανση, ιονισμού και τη θέρμανση του αέρα.

Ένας μικτός τύπος εξαερισμού του σπιτιού υποθέτει ότι θα υπάρξει μία μηχανική διαδικασία - η εισροή ή η απομάκρυνση του αέρα. Τις περισσότερες φορές, το σύστημα εξάτμισης εξαναγκάζεται, επιτρέποντας τη ροή του νωπού αέρα με βαρύτητα.

Οι λεπτότητες του σχεδιασμού εξαερισμού στη σοφίτα

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση αεριστήρων ή μηχανισμών εξάτμισης στη σοφίτα, θα πρέπει να υπολογιστούν όλοι και να επιλεγεί η πιο κατάλληλη επιλογή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εξετάσετε την περιοχή του δωματίου και τον σκοπό του. Μετά από όλα, αν εδώ, για παράδειγμα, πρέπει να κάνετε ένα μπάνιο, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς ανεμιστήρες εξάτμισης.

Έργο: όταν αξίζει να δημιουργηθεί

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της διάταξης του εξαερισμού είναι η σχεδίαση. Πρέπει να συμβεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Διαφορετικά, όλα θα είναι πιο ακριβά - θα πρέπει να προσλάβετε μια άλλη ομάδα ή να βυθιστείτε σε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Εάν όλα τα έργα κατασκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχει εξαερισμός, τότε δεν μπορείτε να αφήσετε όλα αυτά. Φροντίστε να φροντίσετε τη δημιουργία του - τώρα θα κοστίσει λιγότερο από 2-3 χρόνια, όταν η σοφίτα δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, τα πρώτα σημάδια θα εμφανιστούν ήδη μετά από 6-8 μήνες από την έναρξη λειτουργίας των χώρων.

Η είσοδος στη σοφίτα μπορεί να βρίσκεται τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω. Αλλά αυτό το γεγονός δεν επηρεάζει καθόλου την ανάγκη εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού. Αυτή δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να σωθεί. Επιπλέον, με μια λογική προσέγγιση, όλα θα κοστίζουν πολλές φορές φθηνότερα από την αγορά νέων υλικών για επισκευές οροφής.

Πώς να σχεδιάσετε σωστά τον εξαερισμό

Σκεπτόμενος για τον μετασχηματισμό του αττικού χώρου, πρέπει να εξετάσετε αμέσως το σύστημα αερισμού του, να επιλέξετε την πιο βέλτιστη επιλογή και να αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο έργο.

Κατά τον σχεδιασμό του αερισμού κάτω από την οροφή, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο σκοπός του μελλοντικού δωματίου και της περιοχής του. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για το δωμάτιο, αλλά και για τα υλικά στεγών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τοποθετούνται σωστά όλα τα στρώματα της στέγης, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή ορισμένων υλικών της "πίτας" στεγών.

Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν επιλογές για καθαρό αέρα. Γι 'αυτό, η σωστή κατασκευή της οροφής είναι εξαιρετικά σημαντική, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένα κενό εξαερισμού που παρέχεται από το ελεγχόμενο πλέγμα. Η συνολική του αξία πρέπει να είναι 1/100 της επιφάνειας της οροφής. Για να σχηματιστεί το κενό, χρησιμοποιείται μια ράβδος με πλευρές 30, 40, 50 mm.

Μερικές φορές ο έλεγχος δεν γίνεται συνεχώς, αλλά με διαλείμματα - με τη μορφή χωριστών τμημάτων. Είναι χτισμένο από την προεξοχή του γείσου στην κορυφογραμμή με σκοπό την αποτελεσματικότερη πλύση των στοιχείων του συστήματος με ρεύματα αέρα. Για τη βελτιστοποίηση του "εξαερισμού" του πλαισίου οροφής από ξύλο, μια τρύπα στο πλάι των δοκών διατρυπάται επιπλέον Ø 2 έως 2,5 cm. Η διάτρηση γίνεται σε απόσταση 30-50 cm.

Ένα άλλο στοιχείο, που εξασφαλίζει μια σταθερή εισροή φρέσκου αέρα - σοφίτες κάτω από την προεξοχή γείσο. Εδώ το χαρακτηριστικό είναι ότι η μεμβράνη διάχυσης ή η μεμβράνη με μικρο-διάτρηση δεν φτάνουν στην άκρη του γείσου. Θα πρέπει αμέσως να σπάσει πίσω από τον τοίχο, έτσι ώστε η ροή του καθαρού αέρα να διεισδύσει ήρεμα.

Μια άλλη μέθοδος εισροής είναι η απόσταση μεταξύ του στεγανοποιητικού και της ίδιας της επικάλυψης σε όλο το επίπεδο της οροφής. Το ύψος της εκκένωσης μπορεί να είναι από 3 έως 5 cm, το μέγεθος της οπής πρέπει να είναι ίσο με την είσοδο, την έξοδο και όλη την έκταση αυτού του αγωγού εξαερισμού. Οι προδιαγεγραμμένοι κανόνες γίνονται δεκτοί για την παρακολούθηση κατά την κατασκευή των θερμαινόμενων συστημάτων στέγης και των οροφών χωρίς θερμαντήρα.

Όταν ήταν δυνατόν να καθοριστεί με το σχεδιασμό της εισροής, αρχίζουν να αναπτύσσουν την πιο κατάλληλη παραλλαγή αφαίρεσης αέρα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα:

 • στο ανώτερο τμήμα της οροφής - αεραγωγοί, αεριστήρες σημείου, αεριοστρόβιλοι που λειτουργούν από τη μικρότερη ριπή ανέμου,
 • στην ταινία στεγανοποίησης σε όλο το μήκος κατά μήκος της διαδρομής της κορυφογραμμής σχηματίζεται ένα κενό για την ελεύθερη αφαίρεση της μάζας αέρα από την οροφή.
 • αν μια μακρά κοιλάδα, τότε είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η εισροή αέρα κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής στο χαμηλότερο κενό εξαερισμού, κάνοντας μια συνεχή αερισμένη επαφή?
 • προσπαθήστε να κάνετε συνεχή αερισμό των πατίνων και των κορυφογραμμών.

Η συνολική διατομή των αεραγωγών, μαζί με τα παράθυρα και τους αεριστήρες, πρέπει να είναι περίπου 1 / 300-1 / 500 του χώρου της σοφίτας.

Μετρώντας πόσα και ποια στοιχεία αερισμού θα χρειαστούν μόνο με βάση την περιοχή του αττικού χώρου. Όλα αυτά είναι πολύ ατομικά - τελικά, τα σπίτια και τα σπίτια έχουν πολύ διαφορετική μορφή της στέγης, η οποία θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού για μια πλήρως εξοπλισμένη σοφίτα.

Οδηγίες εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού

Η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να γίνει από μόνη της ή να προσκαλέσετε ειδικούς με μια ασυνήθιστη εμπειρία στη στέγη. Για να απευθυνθείτε σε φθηνούς δασκάλους δεν είναι απαραίτητο - η ποιότητα των υπηρεσιών τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο κόστος.

Στην περίπτωση όπου η εργασία συναρμολόγησης θα είναι μια ομάδα επαγγελματιών, μπορείτε να εκφράσετε τις προτιμήσεις τους και να ελέγξετε το έργο, το οποίο θα παράσχουν αργότερα. Πρέπει να δοθεί προσοχή στο κατά πόσο η προτεινόμενη έκδοση ταιριάζει με την εισροή και την εκκένωση των αέριων μαζών.

Μια αποτελεσματική παραλλαγή της εισροής στο σοφίτα είναι οι βαλβίδες που είναι ενσωματωμένες στη δομή του παραθύρου. Είναι έτσι διατεταγμένα ώστε να μπορούν να αερίζουν το δωμάτιο ακόμη και όταν το φύλλο είναι κλειστό. Οι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα για κάθετα και κεκλιμένα παράθυρα (mansard).

Για την εγκατάσταση παραθύρων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία εγκατάστασης, ειδικά αν είναι μεγάλη. Εάν το κάνετε μόνοι σας, μπορείτε να χάσετε την εγγύηση. Σε περίπτωση οποιωνδήποτε προβλημάτων, δεν θα υπάρχει κανείς να υποβάλει αξίωση.

Εάν ληφθεί απόφαση για την αυτοσυναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού στο σοφίτα, τότε είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες σε εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να εγκατασταθούν.

Τις περισσότερες φορές, καθορίζουν τα σκεπάσματα και ένα αεριζόμενο χόμπι με τα χέρια τους. Ανάλογα με τον τύπο του υλικού, το σύνολο των εργαλείων για την εκτέλεση της εγκατάστασής τους θα διαφέρει επίσης. Η τοποθέτηση αεριστών στην οροφή γίνεται συνήθως με ειδικούς που διαθέτουν εξοπλισμό για την κατασκευή αντίστοιχων τρυπών.

Για την τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιείται στεγανοποιητικό μέσο για τη σωστή σφράγιση των αρθρώσεων. Στο σύστημα εξάτμισης τοποθετείται συχνά ένας ανεμιστήρας ή αεροστρόβιλος. Ο ανεμιστήρας εξαγωγής πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας στον αγωγό εξαερισμού, ασφαλισμένος και συνδεδεμένος σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες.

Με μια ανεξάρτητη διάταξη εξαερισμού της σοφίτας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων εξαγωγής πρέπει να είναι κατά 20% μεγαλύτερη από τον αέρα τροφοδοσίας. Διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα έλξης.

Όταν υπάρχουν αμφιβολίες στις δικές σας δυνάμεις, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε εμπειρογνώμονες που θα σχεδιάσουν και θα εξοπλίσουν σωστά τον εξαερισμό ενός αττικού χώρου. Αυτό θα εγγυηθεί μια μεγάλη διάρκεια ζωής της σοφίτας και ολόκληρου του σπιτιού, αλλά και, θα προσφέρει μια υγιεινή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Το βίντεο εξετάζει τον αερισμό του χώρου κάτω από την οροφή και τα προβλήματα που προκύπτουν απουσία του:

Βίντεο κλιπ για τον σωστό εξοπλισμό του εξαερισμού της σοφίτας:

Για να διασφαλιστεί ότι ο χώρος κάτω από την οροφή αερίζεται αξιόπιστα, όλα τα εξαρτήματα του συστήματος πρέπει να εγκατασταθούν σωστά. Σχετικά με αυτό στο βίντεο:

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κανονίσετε έναν αεριζόμενο χώρο μυστικότητας με τα χέρια σας:

Έχοντας εξετάσει τους λόγους για τη διευθέτηση του συστήματος εξαερισμού στη σοφίτα και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασής του, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε και να εφαρμόσετε τα πάντα από μόνος του. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να διαθέσετε ελεύθερο χρόνο ακόμα και κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Εάν, ωστόσο, η ταξιαρχία ασχολείται με την κατασκευή του σπιτιού, είναι δυνατόν να εμπιστευθούν τα ζητήματα αερισμού σε αυτά, έχοντας συμπεριλάβει προηγουμένως αυτό το στοιχείο στη σύμβαση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μετά την κατασκευή η συσκευή εξαερισμού θα κοστίσει μια τάξη μεγέθους ακριβότερη.