Ιδιωτικό σύστημα αερισμού του σπιτιού σε ερωτήσεις και απαντήσεις των μελών του φόρουμ

Ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού, θα πρέπει να σκεφτείτε τον εξαερισμό, τότε θα είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα. Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό στο σπίτι, εάν υπάρχει αρκετός φυσικός αερισμός ή αν χρειάζεστε μηχανικό αερισμό, πώς να το παρέχετε - αυτά τα άρθρα είναι αφιερωμένα σε αυτά τα ερωτήματα.

Γιατί ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι τόσο σημαντικό;

Ο εξαερισμός είναι η ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται έξω, και τα δωμάτια είναι φρέσκα. Και αν αυτό δεν συμβεί; Το δωμάτιο θα συγκεντρώσει διάφορους ρύπους - κυρίως διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και πανταχού παρούσα σκόνη, ακάρεα σκόνης, σπόρια μούχλας. Και επίσης - επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγουν έπιπλα και διάφορα είδη εξοπλισμού και εάν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι - είναι επίσης οι τοξικές ενώσεις που μεταφέρουν καπνό τσιγάρων.

Ο αέρας που εκπνέεται από τους ανθρώπους, ο ατμός που προέρχεται από την κουζίνα και το μπάνιο, προκαλεί αύξηση της υγρασίας. Οι αποθέσεις υδρατμών σε κρύες επιφάνειες, για παράδειγμα, στα παράθυρα και στις γωνίες του δωματίου. Οι υγρές επιφάνειες είναι ένα έδαφος αναπαραγωγής για τα ακάρεα σκόνης που ζουν σε σκόνη και μούχλα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Σπόρια μούχλας επιτίθενται σε τρόφιμα, μπορεί επίσης να καταστρέψει τον τοίχο πάνω στον οποίο σχηματίζεται η αποικία του.

Μεγάλη διαμονή σε δωμάτια με ανεπαρκή αερισμό, πολύ επιβλαβή. Διεγείρει την υπνηλία, τον πονοκέφαλο, τη ζάλη, την κακή προσοχή, την αδυναμία. Μπορούμε να νιώθουμε άρρωστοι και κουρασμένοι και ακόμη και καταθλιπτικοί. Μερικές φορές το σώμα μπορεί να αντιδράσει στην ταλαιπωρία με ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, ακόμα και καρδιακής αρρυθμίας. Επιπλέον, τα καρκινογόνα αποτελέσματα της μούχλας δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από προβλήματα αερισμού, αν υπάρχουν.

Είναι γνωστό ότι ένα σύστημα εξαερισμού πρέπει να λειτουργεί στο σπίτι και να απομακρύνει συνεχώς κάθε ρύπανση του αέρα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των συσκευών αερίου - ένα λέβητα, θερμάστρα, σόμπα, τζάκι. Σε περίπτωση κακής λειτουργίας αυτών των συσκευών, τα δηλητηριώδη αέρια πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από το σπίτι.

Είναι επίσης απαραίτητο να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία από το σπίτι, που κατανέμεται από την αναπνοή μας, συσσωρευμένη ως αποτέλεσμα μαγειρέματος, στεγνώματος ρούχων, καθώς και μυρωδιές που εμφανίζονται σε κατοικημένους κλειστούς χώρους.

Πόσο φρέσκο ​​αέρα χρειάζεται το σπίτι;

Για να παρέχεται επαρκής χώρος στον καθαρό αέρα, πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ανάγκη για ανταλλαγή αέρα. Πώς να το κάνετε αυτό;

Γενικές συστάσεις και παραδείγματα υπολογισμού της ανάγκης για καθαρό αέρα

Οι γενικές συστάσεις ως προς αυτό είναι οι εξής:

 • Για μια ώρα, το δωμάτιο πρέπει να αντικατασταθεί με τον ίδιο αέρα με την κυβική χωρητικότητα του δωματίου.
 • για κάθε άτομο που ζει στο δωμάτιο, χρειάζεστε 30 m³ αέρα σε μια ώρα.

Από αυτές τις δύο τιμές, είναι επιθυμητό να επιλέξετε μεγαλύτερο.

Ένα παράδειγμα.

Ένα σαλόνι 20 τ.μ. απαιτεί ανταλλαγή 50 m³ αέρα ανά ώρα, αλλά αν πρόκειται για υπνοδωμάτιο για δύο άτομα - τότε 60 m³ / h.

Υπάρχει επίσης μια προσέγγιση στον υπολογισμό, σύμφωνα με την οποία θεωρείται ότι η επαρκής ανταλλαγή αέρα είναι 0,5-0,8 του όγκου του δωματίου ανά ώρα.

Ένα παράδειγμα.

Ο χώρος 20 τ.μ. απαιτεί ανταλλαγή 25-40 m³ / h.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε συνθήκες εντατικής ρύπανσης θα απαιτηθεί πιο εντατική ανταλλαγή αέρα.

Τύποι αερισμού - σχέδιο

Ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και προτιμήσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο τύπους εξαερισμού:

 1. Φτηνές εξαερισμό βαρύτητας στο σπίτι.
 2. αποτελεσματικός μηχανικός αερισμός.
 3. τον πιο αποδοτικό αερισμό με ανάκτηση θερμότητας.

Αυτές οι συστάσεις δεν πρέπει να ληφθούν πολύ κυριολεκτικά. Δεν μπορούν να είναι επαρκείς σε ένα σπίτι στο οποίο καπνίζονται τσιγάρα, πολλοί άνθρωποι ζουν ή συχνά λαμβάνουν επισκέπτες. Η ποσότητα των εκλυόμενων ρύπων επηρεάζεται επίσης από:

 • πόσο συχνά και πόσοι άνθρωποι πλένουν και στεγνώνουν τα ρούχα?
 • Πόσες φορές την ημέρα κάνουν μπάνιο ή ντους.
 • πόσο συχνά μαγειρεύουν?
 • τύπος κλιβάνου (αέριο ή ηλεκτρικό) ·
 • και ακόμη και η θέση του σπιτιού - αν είναι στη σκιά, θα συλλέξει περισσότερη υγρασία, η οποία προκαλεί επίσης ρύπανση.

Λίγο διαφορετικό, το ποσό του φρέσκου αέρα που πρέπει να πάρει τέτοιες εγκαταστάσεις όπως: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα. Απαιτούν εντατικό αερισμό κατά τη χρήση. Έτσι:

 • Το μπάνιο απαιτεί τουλάχιστον 50 m³ / h καθαρού αέρα.
 • τουαλέτα - 30 m³ / ώρα.
 • αποθήκη - 15 m³ / ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 50 m³ / ώρα.
 • κουζίνα με σόμπα - 70 m³ / ώρα.

Απαιτούνται ξεχωριστές απαιτήσεις στο σαλόνι με τζάκι, λεβητοστάσιο, πλυντήριο και στεγνωτήριο.

Πώς να διαπιστώσετε αν ο αερισμός του σπιτιού είναι επαρκής με μια οικιακή μέθοδο;

Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν ο εξαερισμός είναι επαρκής είναι να μετρήσετε την υγρασία στο δωμάτιο το χειμώνα. Εάν δεν υπερβαίνει το 50-60%, αυτό σημαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά.

Πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Η ποσότητα του καθαρού αέρα που πρέπει να παραδοθεί στο δωμάτιο, όπως φαίνεται από τους παραπάνω υπολογισμούς, είναι πολύ μεγάλη. Το χειμώνα, θα πρέπει να ζεσταθεί, αφού ο καθαρός αέρας είναι αρκετά κρύος. Αυτό συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από ότι θα είναι πιο κρύο στο δρόμο.

Ως εκ τούτου, τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να αξιολογούνται όχι μόνο όσον αφορά το επενδυτικό κόστος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το λειτουργικό κόστος. Πόσο σωστός είναι ο εξαερισμός;

Φυσικός εξαερισμός

Το πιο απλό είναι ένα σύστημα φυσικού αερισμού. Ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω των οπών εξαερισμού και αφαιρείται μέσω των καναλιών εξαγωγής. Αυτό το σύστημα είναι φθηνό στην παραγωγή. Ωστόσο, το μειονέκτημα του είναι το υψηλό κόστος που συνδέεται με τη θέρμανση του εισερχόμενου ψυχρού αέρα - στο φυσικό σύστημα εξαερισμού δεν μπορούμε να ελέγξουμε εντελώς την ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο. Όσο ψυχρότερο, τόσο πιο ψυχρές είναι οι μάζες του αέρα και τόσο περισσότερο πετάμε για θέρμανση.

Μηχανικός αερισμός

Μια άλλη επιλογή είναι ο μηχανικός αερισμός, στον οποίο η ανταλλαγή αέρα στο σπίτι ενισχύει τον ανεμιστήρα. Ανάλογα με τη θέση των ανεμιστήρων και ολόκληρου του συστήματος, ο εξαερισμός μπορεί να είναι εξάτμιση ή παροχή-εξάτμιση. Μπορεί να ελέγξει την ποσότητα καθαρού αέρα που εισέρχεται στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά, δυστυχώς, θα πρέπει και πάλι να πληρώσουμε για επιπλέον κόστος θέρμανσης.

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε το κόστος θέρμανσης του αέρα. Οι μάζες ψυχρού αέρα που εισέρχονται στο δωμάτιο μπορούν να προθερμαίνονται χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του αέρα εξαγωγής από το σπίτι ή τη θερμότητα που αποθηκεύεται στο έδαφος. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε συσκευές ανάκτησης (τις οποίες θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο παρακάτω). Σας επιτρέπουν να προθερμαίνετε τον αέρα τροφοδοσίας, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος θέρμανσης.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός στο σπίτι;

Φυσικός εξαερισμός - σχέδιο εργασίας

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό στο σπίτι;

Ποια είναι η εγκατάσταση του φυσικού αερισμού στο σπίτι και πώς να κάνει σωστά το σύστημα εξαερισμού;

Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από διαχυτήρες μέσω των οποίων εισέρχεται φρέσκος αέρας στο σπίτι και αγωγούς αερισμού μέσω των οποίων αφαιρείται ο αέρας.

Οι διαχυτήρες μπορούν να εγκατασταθούν εργοστασιακά σε παράθυρα, αλλά μπορείτε να αγοράσετε πλήρως σφραγισμένα παράθυρα και να εγκαταστήσετε διαχυτήρες στον τοίχο. Εάν τα τοποθετήσετε σε υψόμετρο περίπου 2 μέτρων, οι άνθρωποι δεν θα αισθάνονται κρύες ροές αέρα, καθώς ο εξωτερικός αέρας καταφέρνει να αναμειχθεί με τον ζεστό αέρα στο δωμάτιο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση οπών εξαερισμού πάνω από τα θερμαντικά σώματα - έτσι ώστε ο κρύος αέρας να ζεσταθεί αμέσως.

Οι διαχυτήρες μπορούν να ελέγχονται χειροκίνητα ή αυτόματα. Χρησιμοποιώντας φθηνότερα μοντέλα με χειροκίνητο έλεγχο, ρυθμίστε το βαθμό ανοίγματος καθενός από αυτά. Βολικότερα αυτόματα μοντέλα που ρυθμίζουν την ποσότητα εισερχόμενου αέρα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο - πίεση ή υγρασία, λιγότερο συχνά: μια θερμοκρασία που μετριέται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Κανάλια εξαερισμού. Ο χρησιμοποιούμενος αέρας διοχετεύεται έξω από τις οπές αερισμού στους αγωγούς αερισμού. Εάν είναι εφοδιασμένα με αποσβεστήρα, μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα του αέρα εξαγωγής και να τον μειώσετε σε πολύ κρύο καιρό.

 • Μερικές φορές οι διαχυτήρες εγκαθίστανται στα παράθυρα.
 • Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στον εξωτερικό τοίχο. Φωτογραφία. Διαχυτήρες για τοποθέτηση στον εξωτερικό τοίχο ενός κτιρίου

Πώς να αυξήσουν με χαμηλό κόστος την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο σπίτι;

Ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες εξαγωγής στους αεραγωγούς. Μπορούν να ελέγχονται χειροκίνητα ή αυτόματα (για παράδειγμα, μπορούν να αντιδράσουν στο φως ή στην κίνηση στο δωμάτιο). Η εισροή αέρα στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως στα συστήματα εξαερισμού βαρύτητας - μέσω διαχυτών. Οι ανεμιστήρες τοποθετούνται συνήθως στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα ή όπου υπάρχουν οσμές και υγρασία που πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η χρήση ανεμιστήρα εξασφαλίζει αποτελεσματικό αερισμό του σπιτιού στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά έχει και μειονεκτήματα:

 1. πρόσθετες δαπάνες που συνδέονται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές τις συσκευές.
 2. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ο θόρυβος που παράγουν, μπορεί να αποφευχθεί εγκαθιστώντας ανεμιστήρες στο τέλος του καναλιού εκροής στην οροφή.

Είναι δυνατόν να ελέγξετε την παροχή και την εκκένωση του αέρα;

Η ρύθμιση όχι μόνο της ποσότητας του αέρα εξαγωγής, αλλά και της τροφοδοσίας μπορεί να εξασφαλιστεί στο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό και την παροχή; Αυτό απαιτεί δύο ανεμιστήρες - τροφοδοσία και εξάτμιση, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν μακριά από τα δωμάτια, για παράδειγμα, στη σοφίτα - αυτή είναι μια καλή επιλογή.

Οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι σε όλα τα δωμάτια με δύο αγωγούς: τροφοδοσία και εξάτμιση. Ο ένας παρέχει φρέσκο ​​αέρα, ο δεύτερος αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα. Αν και αυτό απαιτεί περισσότερους πόρους, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε πλήρως την ποσότητα αέρα που εισέρχεται σε χωριστά δωμάτια και μπορούμε να εγκαταστήσουμε πρόσθετο εξοπλισμό σε ένα τέτοιο σύστημα:

 • φίλτρα που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα.
 • θερμαντήρας αέρα για προθέρμανση.
 • υγραντήρα, που θα βελτιώσει την ποιότητά του το χειμώνα, όταν τα δωμάτια είναι συνήθως πολύ στεγνά.

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια που χρησιμοποιείται για τον αερισμό στο σπίτι;

Ρύθμιση την προμήθεια και εγκατάσταση εξάτμισης συνήθως συνεπάγεται μια άλλη λύση - το σύστημα ανάκτησης εγκατάστασης (δηλ, λαμβάνει αντίστροφη) θερμότητας. Παρά το γεγονός της προσφοράς και της εξάτμισης εγκατάσταση είναι ακριβό, αλλά με τη μονάδα διαχείρισης αέρα με ανάκτηση θερμότητας - θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά αυτό το σχέδιο θα συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας, θα πληρώσει μακριά λόγω της εξοικονόμησης θερμότητας στο μέλλον.

Όταν το σπίτι αερίζεται το χειμώνα, χάνουμε πολύ θερμότητα, το οποίο μαζί με τον μολυσμένο αέρα αφαιρείται έξω. Ο εισερχόμενος φρέσκος αέρας πρέπει να θερμανθεί - και αυτό μπορεί να αυξηθεί στο ήμισυ του κόστους που πληρώνουμε για τη θέρμανση του σπιτιού για τον ίδιο χρόνο. Εάν, για παράδειγμα, το κόστος της θέρμανσης είναι 3000 ρούβλια, στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες για εξαερισμό, μπορεί να αυξηθεί έως και 4500 ρούβλια!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότερο ενδιαφέρον είναι η συσκευή, που σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε μέρος της θερμότητας που συνήθως χάνεται μέσα από την επιστροφή του, καθώς και μέσω του συστήματος εξαερισμού στο οποίο ο καθαρός αέρας προθερμαίνεται στο έδαφος.

Η αρχή της ανάκτησης θερμότητας σε έναν ανακτητή του τύπου σταυρού

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας;

Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό στο δωμάτιο, έτσι ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικό; Μια σύγχρονη και σχετικά απλή μέθοδος είναι η ανάκαμψη. Το κύριο στοιχείο ενός τέτοιου συστήματος είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας - ανακτητής. Μέσα από αυτό διέρχεται ένα ρεύμα ψυχρού αέρα και ένα ρεύμα εξαντλημένου θερμού αέρα απελευθερώνεται. Ο ειδικός σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας επιτρέπει στον αέρα εξαγωγής να μεταφέρει μέρος της θερμότητας στον εισερχόμενο αέρα. Πόσο αποτελεσματικά η συσκευή μεταφέρει θερμότητα - εξαρτάται από τη θερμοκρασία στο δωμάτιο και τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, την υγρασία και το σχεδιασμό του εναλλάκτη θερμότητας.

Αυτή η συσκευή είναι χρήσιμη όχι μόνο το χειμώνα. Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, είναι δυνατό να ψύξετε τον αέρα τροφοδοσίας με αυτόν τον τρόπο.

Δεν είναι επωφελές να χρησιμοποιείται ο ανακτητής μόνο στις μεταβατικές περιόδους, όταν η διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι μικρή και η ανάκτηση θερμότητας γίνεται αντιοικονομική. Προκειμένου να περάσει ο αέρας μέσω του ανακτητή, χρειάζονται δύο ανεμιστήρες - για εισροή και εξαγωγή αέρα, και το έργο τους αξίζει επίσης τα χρήματα, καθώς καταναλώνουν και ηλεκτρική ενέργεια.

Ένας εναλλάκτης θερμότητας με ανεμιστήρες εισέρχεται σε μια συσκευή που ονομάζεται μονάδα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Εκτός από τον εναλλάκτη θερμότητας, τα φίλτρα αέρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας θερμαντήρας, βρίσκονται στο θερμικά και ακουστικά μονωμένο πάνελ του περιβλήματος.

Έτσι, μοιάζει με ένα αδρανές σώμα με έναν ανάκτορα του τύπου σταυρού

Τα εξωτερικά στοιχεία του συστήματος με ανάκτηση θερμότητας - είναι μία είσοδος αέρα διαμέσου του οποίου ο αέρας έρχεται μέσα, και σε απόσταση από τον αγωγό πτώσεως εκκενώσεως εισαγωγής αέρα, μέσω των οποίων δαπανάται αέρας εξαντληθεί προς τα έξω.

Φρέσκος αέρας εισέρχεται στο περίβλημα μέσω των εισόδων αέρα, εκεί ψύχεται το καλοκαίρι και θερμαίνεται το χειμώνα, και μέσα από τους αεραγωγούς εισέρχεται στο δωμάτιο. Ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται από τους αγωγούς πίσω στο σώμα της συσκευής, όπου εκπέμπει θερμότητα και στη συνέχεια φεύγει από το κτίριο.

Ο συλλέκτης μπορεί να εγκατασταθεί στη σοφίτα ή στο υπόγειο. Αυτό απαιτεί τέσσερις σωλήνες σύνδεσης - δύο σωλήνες εισόδου και δύο σωλήνες εξαγωγής. Η είσοδος είναι συνδεδεμένη με το σύστημα σωλήνων αέρα εξάτμισης σε μια κουζίνα, ένα μπάνιο και μια τουαλέτα, και η απόδοση του φρέσκου, θερμαινόμενου αέρα είναι συνδεδεμένο με τους αγωγούς εξαερισμού τερματίζεται ρυθμιζόμενο διαχύτες που βρίσκεται στο καθιστικό, το υπνοδωμάτιο και διάδρομο. Οι άλλοι δύο σωλήνες πηγαίνουν έξω από το κτίριο.

Ποιοι τύποι ανακτητή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύστημα εξαερισμού;

Τα πιο δημοφιλή είναι τα αποκαταστολικά πλακών. Η δράση τους είναι πολύ απλή - η ροή του θερμού και ψυχρού αέρα ρέει παράλληλα μεταξύ τους μεταξύ των πλακών εναλλαγής θερμότητας, γεγονός που εξασφαλίζει την ανταλλαγή θερμότητας χωρίς ανάμιξη. Ο αέρας οδηγείται από δύο ανεμιστήρες. Η αποδοτικότητα της ανάκτησης θερμότητας σε έναν τέτοιο ανακτητή είναι 60-70%.

Πίνακας ελέγχου με εναλλάκτη θερμότητας crossflow

Οι εναλλάκτες θερμότητας με αντίστροφη ροή είναι πολύ παρόμοιοι, μόνο ο αέρας τους διέρχεται λίγο διαφορετικά. Αυτές οι συσκευές είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, αλλά έχουν μεγαλύτερη απόδοση - έως και 90%.

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται όμως σωληνοειδείς εναλλάκτες θερμότητας, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, η χρήση τους είναι περιορισμένη, παρά τη σχετικά υψηλή απόδοση - πάνω από το 90%.

Στην πώληση, μπορείτε επίσης να βρείτε περιστροφικούς ανακτητές. Είναι πολύ αποτελεσματικές - 80-90% αποτελεσματικότητα. Αλλά σε αυτά μπορεί να υπάρξει χτύπημα μικρής ποσότητας αέρα εξαγωγής για φρέσκο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση των οσμών στο σπίτι. Το πλεονέκτημά τους είναι η μερική αφαίρεση της υγρασίας. Οι υποστηρικτές των περιστροφικών ανακτητών λένε ότι η μεταφορά οσμών είναι αμελητέα. Αυτά τα μοντέλα είναι πολύ δημοφιλή στις σκανδιναβικές χώρες - στη Σκανδιναβία.

Αναρρόφηση με ρότορα, φωτογραφία

Στο σπίτι όπου ζουν οι πάσχοντες από αλλεργίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο για να τροφοδοτήσετε τον αέρα, έτσι αφαιρούμε τα αλλεργιογόνα σωματίδια.

Όταν αγοράζετε έναν ανακτητή, αξίζει να επιλέξετε ένα μοντέλο με ομαλή μεταβλητή ταχύτητα ανεμιστήρα πέντε βαθμίδων. Όσο περισσότερες δυνατότητες ρύθμισης, τόσο καλύτερα ο ρυθμιζόμενος ρυθμίζει την ταχύτητα σύμφωνα με τις ανάγκες της ανταλλαγής αέρα.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσική θερμότητα της γης στο σύστημα εξαερισμού;

Εάν ο φρέσκος αέρας θα ρέει μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας εδάφους, θα χρησιμοποιηθεί στο σύστημα εξαερισμού, φυσική θερμότητα ή κρύο, τα οποία συσσωρεύονται στο έδαφος: σε ένα ορισμένο βάθος θερμοκρασία του εδάφους είναι σχεδόν σταθερή, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ένας τέτοιος εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο - το χειμώνα θερμαίνει τον εξωτερικό αέρα και δροσίζει το καλοκαίρι. απόδοση ανταλλαγής θερμότητας εξαρτάται από το εμβαδόν επιφανείας του εναλλάκτη θερμότητας, το βάθος στο οποίο έχει εκτραφεί και την ένταση της ροής του αέρα.

Διαρρύθμιση εναλλάκτη θερμότητας με χαλίκια - σχέδιο

Η συσκευή του σωληνωτού εναλλάκτη θερμότητας - το σχέδιο

Ένας εναλλάκτης θερμότητας εδάφους κατασκευάζεται ως σύστημα σωλήνων ή χρησιμοποιείται ένα στρώμα χαλικιού. Ο αέρας έλκεται μέσω της εισόδου. Το κρύο που λαμβάνεται από τη γη μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες ενός ιδιωτικού σπιτιού για μια οικογένεια κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

Η προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του εναλλάκτη θερμότητας είναι η διατήρηση του κατάλληλου μεγέθους του. Δεν μπορεί να είναι πολύ μικρό, επειδή η γη θα σταματήσει να δίνει αρκετή θερμότητα ή θα την απομακρύνει κατά τη διάρκεια περιόδων κατά τις οποίες το σύστημα χρησιμοποιείται για ψύξη. Μια τέτοια συσκευή δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και επομένως είναι πολύ οικονομική.

Ο εναλλάκτης θερμότητας εδάφους για ανάκτηση λειτουργεί μόνο όταν είναι ζεστός ή πολύ κρύος. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, απενεργοποιείται και η ανταλλαγή αέρα εκτελείται από εξωτερική είσοδο αέρα που βρίσκεται στον τοίχο του κτιρίου.

Πώς καλύτερα να αερίσετε μια εξοχική κατοικία

Ας ξεκινήσουμε με μια γραφική σύγκριση: οι κανόνες προστασίας της εργασίας γράφονται με αίμα και οι απαιτήσεις του SNiP για την ανταλλαγή αέρα μέσα σε κτίρια κατοικιών είναι μαύρα καλούπια. Είναι ο μύκητας που σχηματίζεται στις γωνίες των δωματίων, δείχνει ένα αυξημένο περιεχόμενο υγρασίας συν την έλλειψη καθαρού αέρα. Σκοπός της δημοσίευσης είναι να σας πει πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιές μικροκλίμα σε μια κατοικία ή να διορθώσετε ένα υπάρχον πρόβλημα με τα χέρια σας.

Τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί ο κανονικός αερισμός των χώρων, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία του έργου και να γνωρίσετε τα τεχνικά μέσα που βοηθούν στην επίλυσή του. Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα έχει δύο λόγους - την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής και την παροχή καθαρού μείγματος από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα των καθιστικών μολύνεται από πολλά προϊόντα της ανθρώπινης ζωής:

 • υδρατμούς που απελευθερώνονται κατά την αναπνοή και κατά το μαγείρεμα.
 • διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις σε μικρές ποσότητες ·
 • μια ποικιλία από δυσάρεστες οσμές.

Βοήθεια. Για να δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία αρκεί να πυροδοτήσετε μια σόμπα αερίου, δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό. Τα προϊόντα καύσης μεθανίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Ο πρώτος δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ο δεύτερος κορεσμεί το ευάερο περιβάλλον της κουζίνας.

Υπάρχουν 3 τύποι γενικών συστημάτων εξαερισμού για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

 1. Φυσικά.
 2. Συνδυασμένη.
 3. Απαιτείται με μηχανικά κίνητρα.

Πριν από την εξέταση της αρχής της λειτουργίας κάθε προγράμματος, θα ακούσουμε έναν σημαντικό κανόνα: δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα απόσπασμα χωρίς παροχή εισροής και αντίστροφα. Ο αέρας που πρέπει να αφαιρεθεί πρέπει να αντικατασταθεί από εξωτερικό, διαφορετικά η απόδοση του εξαερισμού θα μειωθεί στο μηδέν.

Συγκριτικό παράδειγμα. Φανταστείτε μια αντλία που αντλεί νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Όταν η πίεση στη δεξαμενή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, η κίνηση του ρευστού θα σταματήσει ανεξάρτητα από την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητα του κινητήρα. Η πτερωτή θα αναμίξει το νερό σε ένα μέρος. Η άντληση (ή η αναρρόφηση) του αέρα σε κλειστό χώρο θα δώσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η αρχή του φυσικού σχεδίου

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί εις βάρος του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό και προκαλεί τον αέρα να κινείται κατά μήκος του καναλιού από κάτω προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι εξαρτάται η έλξη:

 1. Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο και ανώτερο τμήμα του σωλήνα. Όσο υψηλότερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση πίεσης και η ισχύς ώσης.
 2. Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και δρόμου. Το κρύο ρεύμα μετατοπίζει τον θερμαινόμενο και ελαφρύτερο αέρα χώρου, ο οποίος προκαλεί την τελευταία να πάει στην ανώτερη ζώνη του δωματίου και έπειτα στον θάλαμο εξαγωγής.
 3. Βαθμός κορεσμού με υγρασία. Παραδόξως, στην ίδια θερμοκρασία, το μείγμα με αέρα κορεσμένο αέρα γίνεται ελαφρύτερο από τον ξηρό αέρα και επίσης ανεβαίνει.
Εάν ανοίξετε την πόρτα του μπαλκονιού σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό, σχηματίζεται υγρό κούμπωμα στην οροφή λόγω της συμπύκνωσης υγρασίας

Βοήθεια. Το σχετικό μοριακό βάρος του υδρατμού είναι 18 μονάδες, αέρα - 29. Συνεπώς, όταν υγραίνεται, το μίγμα αερίων γίνεται ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο στην φωτογραφία που παρουσιάζεται.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από μια αλλαγή στη δύναμη έλξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαίρι ο φυσικός εκχυλιστής λειτουργεί χειρότερα - η διαφορά θερμοκρασίας είναι μικρή. Μία παράμετρος παραμένει αμετάβλητη: ύψος καναλιού και διαφορά πίεσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα μέσα σε εξοχικό σπίτι. Το φυσικό βύθισμα χρησιμοποιείται επίσης στα περισσότερα πολυκατοικίες: ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται μέσω ειδικών βαλβίδων, η εξάτμιση παράγεται μέσω κατακόρυφων αξόνων που τρέχουν μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Συνδυασμένη ανταλλαγή αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι ενισχύεται από την τοποθέτηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε ορισμένα σημεία. Πρακτική 2 επιλογές:

 • ο εξωτερικός αέρας τροφοδοτείται από μηχανοκίνητες μονάδες εισροής, η εκροή γίνεται μέσω κατακόρυφου διαύλου.
 • ένας ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης τοποθετείται στον άξονα της εξάτμισης, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων με έξοδο στον τοίχο.
Μια συμβατική βαλβίδα τοίχου παρέχει αέρα χωρίς ανεμιστήρα

Ένα ζωντανό παράδειγμα μιας συνδυασμένης έκδοσης είναι ένας ανεμιστήρας που έχει εγκατασταθεί στην τουαλέτα ή μια κουκούλα κουζίνας. Το πρώτο απομακρύνει γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, το δεύτερο απορροφά τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μηχανισμένη εισροή παρέχεται από τοπικές μονάδες ενσωματωμένες στο πάχος του τοίχου (οι λεγόμενοι αναπνευστήρες). Η μονάδα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα, ενώ θερμαίνεται σε κρύο με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Ο όγκος τροφοδοσίας και ο βαθμός θέρμανσης ρυθμίζονται χειροκίνητα ή αυτόματα.

Ο συνδυασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλους τους τύπους ιδιωτικών κατοικιών - τούβλο, πλαίσιο, κατασκευασμένο από αεριωμένο σκυρόδεμα και πάνελ SIP. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, τότε η αντιστάθμιση της θερμότητας που αφαιρείται με τον αέρα βρίσκεται στο σύστημα θέρμανσης του ψυγείου.

Η συσκευή αναπνευστήρα - μια τοπική μονάδα παροχής αέρα

Αναγκαστικός εξαερισμός του κτιρίου

Η αρχή της δράσης της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι απλή - η εξάτμιση και η εισροή παρέχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχέδια και οι επιλογές για τον εξαερισμό αυτό είναι αρκετά, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

 1. Η εισροή πραγματοποιείται με αναπνευστήρες εγκατεστημένους σε όλους τους χώρους. Στη σοφίτα υπάρχει ένας κοινός ανεμιστήρας εξαγωγής που συλλέγει τον αέρα εξαγωγής των χώρων και τον απομακρύνει έξω.
 2. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ένα σύστημα ανάκτησης, ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο.
 3. Μια κοινή εγκατάσταση είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή αέρα - το κεντρικό κλιματιστικό. Η μονάδα καθαρίζει, υγραίνει, θερμαίνει και ψύχει την εισροή, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή του έτους. Η κατανομή και η εξαγωγή του αέρα εκτελείται από ένα δίκτυο αγωγών εξαερισμού. Η λειτουργία ανάκτησης είναι επίσης παρούσα.
 4. Το μικροκλίμα μέσα στην κατοικία υποστηρίζεται από πηνία ανεμιστήρων - τοπικούς θερμαντήρες με λειτουργία θέρμανσης / ψύξης. Οι εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το λέβητα αερίου και το ψυκτικό από το ψυκτικό συγκρότημα (ένα είδος ψυγείου).
Το απλούστερο σχέδιο της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Επεξήγηση. Η ανάκτηση είναι η διαδικασία επιλογής της θερμικής ενέργειας από τον αέρα εξαγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της εισροής. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ο ανακτητής, όπου τα αντίθετα ρεύματα τέμνονται, αλλά δεν αναμιγνύονται.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μηχανικών συστημάτων εξαερισμού είναι ο συνδυασμός εξαερισμού με θέρμανση αέρα. Ποια είναι η χρήση της δαπάνης χρημάτων, για να πραγματοποιήσετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του κυκλώματος του ψυγείου, όταν είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον παρεχόμενο αέρα; Η σωστή λύση είναι να φέρει τη θερμοκρασία εισροής στους 30-50 ° C και έτσι να αντισταθμίζει την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων και να μην παρέχει καθόλου μπαταρίες και θερμά δάπεδα.

Το σχήμα της κίνησης των αντίθετων ροών στον επανακτήτη

Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε το δικό σας σπίτι με τα χέρια σας, προτείνουμε να προτιμάτε τα δύο πρώτα συστήματα - φυσικά και συνδυασμένα. Επιχειρήματα υπέρ αυτών των επιλογών:

 1. Αποδεκτά οικονομικά έξοδα για εγκατάσταση και λειτουργία.
 2. Η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων συνδυασμένων συστημάτων λειτουργούν περιοδικά και καταναλώνουν ποσότητα 100-200 W / h. Οι μονάδες αερισμού με θέρμανση θα πάρουν περισσότερα - περίπου 500 βατ ανά δωμάτιο.
 3. Ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα είναι αρκετά ικανός να παρέχει μια κανονιστική ανταλλαγή αέρα σε κτίριο ενός και δύο ορόφων, ειδικά μέσα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 4. Δεν είναι αναγκαίο να κατανέμεται ο χρήσιμος όγκος του κτιρίου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού και την τοποθέτηση αεραγωγών.
 5. Δεν υπάρχει ανάγκη συντήρησης των μονάδων, ετήσιος καθαρισμός φίλτρων και αεραγωγών.

Ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή του πλήρως μηχανοποιημένου γενικού αερισμού απαιτεί προσεκτική προσέγγιση - υπολογισμούς, σχεδιασμό και εξειδικευμένη εγκατάσταση. Χωρίς προγραμματιστές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και αρμόδιους ερμηνευτές, δεν θα είναι δυνατή η διαχείριση.

Η τελευταία απόχρωση: αν δεν υπήρχε αρχικά εξαναγκασμένος αερισμός στο σπίτι, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί χώρος για την τοποθέτηση αεραγωγών. Θα χρειαστεί να υπερέχετε και να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού κάτω από το πάτωμα ή σε ξύλινες οροφές, για να περάσετε από τα δωμάτια. Επιπλέον, μέρος του οικιστικού χώρου θα καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό, όπως εξηγεί ο ειδικός στο βίντεο:

Κάνουμε τον εξαερισμό σωστά

Με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα προτείνουμε να βασιστεί ένα σύστημα με ένα φυσικό κίνητρο ως το φθηνότερο και πιο διαδεδομένο. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για όλους τους τύπους κτισμάτων - λουτρά, υπόστεγα, κοτόπουλα, κελάρια κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Συζητήσεις για το γεγονός ότι ο φυσικός εξαερισμός αντλεί πολύ πολύτιμη θερμότητα από το σπίτι δεν είναι αληθινές ιστορίες πωλητών διαφόρων ειδών εξοπλισμού. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές στο σπίτι για τη διέλευση του εξωτερικού αέρα, η εξάτμιση θα αφαιρεθεί ακριβώς όπως η εισροή θα επιτρέψει, όπως γράψαμε παραπάνω.

Πριν κάνετε τον αερισμό, πρέπει να μάθετε τον όγκο του αέρα στην παροχή και να υπολογίσετε την ολική ανταλλαγή αέρα. Οι απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, της μεθοδολογίας και του αλγορίθμου των υπολογισμών είναι ένα μεγάλο θέμα του ξεχωριστού μας άρθρου.

Ως ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σχέδιο και τη διάταξη ορόφων σπίτι, παρίσταται εκεί ένα μοτίβο της κυκλοφορίας των ροών αέρα, τη θέση των συσκευών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:

 • θα πρέπει να οργανώνεται εξωτερικός παραπόταμος σε όλους τους χώρους εκτός από τους διαδρόμους και το μπάνιο.
 • η κατεύθυνση των ροών μέσα στο σπίτι - από τα καθιστικά σε μια πιο μολυσμένη κουζίνα και μπάνιο?
 • Το μπλοκ των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο στο διαχωριστικό μεταξύ του μπάνιου και της κουζίνας ή συνδέεται με τον εξωτερικό τοίχο.
 • Το ύψος της ανύψωσης των σωλήνων καθορίζεται από τον υπολογισμό, ένα ελάχιστο για ένα μονοκατοικία είναι 3 μέτρα.
 • για την τουαλέτα, την κουζίνα και τα τοπικά μηχανοποιημένα εκχυλίσματα χωρίζονται ξεχωριστά ορυχεία, έτσι ώστε οι μυρωδιές να μην ρέουν στα γειτονικά δωμάτια.
 • Περνώντας μέσα από την κρύα σοφίτα, τα κατακόρυφα κανάλια των πλαστικών σωλήνων είναι απαραίτητα μονωμένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλεψετε το συμπύκνωμα.
Σύγχρονος τρόπος γρήγορης θερμομόνωσης πλαστικών σωλήνων - ψεκασμός αφρού πολυουρεθάνης Polynor

Σημαντικές προδιαγραφές. Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε διώροφη κατοικία μοιάζει παρόμοιο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος κουζίνας, υπάρχει ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής στο μπάνιο ή σε άλλο σημείο.

Τώρα ας δούμε πιο προσεκτικά την οργάνωση των ροών για κάθε δωμάτιο.

Καθιστικό: υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, σαλόνι

Σε περιοχές αναψυχής με μόνιμη κατοικία ενοικιαστών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα - να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετήστε μια βαλβίδα παροχής αέρα τύπου Aereco στο προφίλ παραθύρου.
 • Τοποθετήστε την αεριζόμενη ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο.
 • εγκαταστήστε αναπνευστήρα με ανεμιστήρα και πρόσθετο αεριωθούμενο πίδακα.

Βοήθεια. Σε πολυώροφο σπίτια από την Σοβιετική Ένωση, παρέχεται ένα ιδιαίτερο χάσμα εφοδιασμού από κάτω από το παράθυρο. Κατά τη διαδικασία αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων με πλαστικούς εγκαταστάτες, το προβλεπόμενο άνοιγμα είναι κλειστό. Χωρίς την εισροή, ο κάθετος άξονας ναρκών δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός του διαμερίσματος δεν λειτουργεί. Εξ ου και η αυξημένη υγρασία, ο μύκητας και άλλα γούρια.

Οποιαδήποτε βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος περίπου 2 μ. Από το πάτωμα. Η ροή της μεταφοράς από τα θερμαντικά σώματα αναμιγνύει και θερμαίνει την ψυχρή εισροή. Το εκχύλισμα είναι μια σχισμή ύψους 15-20 mm, αριστερά κάτω από την εσωτερική πόρτα.

Ο αέρας αναρροφάται από το άνοιγμα υπό την επίδραση του κενού που δημιουργείται από την κουκούλα της κουζίνας και της τουαλέτας. Μετακινώντας με χαμηλή ταχύτητα (0,1-0,2 m / s), η μάζα αέρα εξέρχεται από το διάδρομο και βγαίνει προς το στόμιο της σχάρας καυσαερίων.

Συμβούλιο. Οι σημερινές εσωτερικές πόρτες συχνά ταιριάζουν άνετα στη βεράντα, χωρίς να αφήνουν το μείγμα αέρα στον διάδρομο. Αγοράστε φύλλα πόρτας με ενσωματωμένο πλέγμα ή εγκαταστήστε μόνοι σας.

Παραλλαγές ενσωματωμένων φλαντζών εξαερισμού

Κουζίνα-τραπεζαρία

Η ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου είναι μολυσμένη με προϊόντα καύσης αερίου, υπερβολική υγρασία και εκκρίματα από ανθρώπους που έρχονται με τον αέρα άλλων δωματίων. Ο εξαερισμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Υπάρχουν δύο σημεία εισροής - μια σχισμή από το κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας και μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο (προφίλ παραθύρου).
 2. Στην ιδανική περίπτωση, 2 οριζόντιοι σωλήνες είναι χτισμένοι στην οροφή, για γενικούς αεραγωγούς και κουκούλες κουζίνας. Στη συνέχεια το λίπος και η αιθάλη δεν θα φράξουν το κύριο κανάλι.
 3. Οι γρίλιες εισαγωγής αέρα τοποθετούνται κάτω από την οροφή.
 4. Η συσκευή ενός ορυχείου εξάτμισης επαρκούς διαμέτρου επιτρέπεται.
 5. Το κανάλι πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο από την πλευρά της κουζίνας. Δεν μπορείτε να τρέξετε τον αέρα από την τουαλέτα - η μυρωδιά θα εισχωρήσει στην τραπεζαρία.

Σημείωση: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο χώρος απαιτεί μία μόνο εναλλαγή αέρα συν 100 m³ / h σε αεράκι ή 60 m³ / h για ηλεκτρικό. Γι 'αυτό πρέπει να οργανώσετε 2 παραποτάμους.

Η μηχανική κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον άξονα - με τον ανεμιστήρα σβηστό, το τμήμα του καναλιού εμποδίζεται από φίλτρα λίπους και πτερωτή. Χρησιμοποιήστε το μπλουζάκι και τη βαλβίδα ελέγχου, όπως προτείνει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στο βίντεο:

Μπάνιο - τουαλέτα και μπάνιο

Το πρότυπο σχέδιο εξαερισμού ενός υγρού δωματίου είναι απλό:

 1. Ο αέρας από το διάδρομο μπαίνει στο μπάνιο κάτω από την μπροστινή πόρτα.
 2. Ανάμιξη με το υγρό περιβάλλον του μπάνιου, γίνεται ευκολότερη και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.
 3. Κάτω από την επίδραση της έλξης στη σχάρα που βρίσκεται στην πάνω ζώνη, ο αέρας αργά μεταφέρεται μακριά από το κανάλι καυσαερίων και εκτοξεύεται προς τα έξω.
Σχέδιο ανταλλαγής αέρα του κτιρίου σε ένα τμήμα

Για να απομακρυνθεί γρήγορα η υγρασία από την τουαλέτα και μια δυσάρεστη οσμή, επιτρέπεται η ενσωμάτωση ενός αξονικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του άξονα. Μια προϋπόθεση: η πτερωτή πτώσης της μονάδας δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή στη ροή του αέρα, διαφορετικά η απόδοση του αερισμού θα μειωθεί. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα με πρόσθετη μάσκα ή τσάι με βαλβίδα ελέγχου.

Λεβητοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις

Για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε λέβητα, εκτός του ηλεκτρικού, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα αέρα που καταναλώνεται για καύση. Ο ακριβής όγκος ή οι ειδικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθορίζονται πάντα στις οδηγίες λειτουργίας της γεννήτριας θερμότητας.

Το μίγμα αέρα τροφοδοτείται στο χώρο του λέβητα μέσω της πόρτας, του απορροφητήρα - από ένα ξεχωριστό κατακόρυφο κανάλι. Η μάσκα βρίσκεται στην επάνω ζώνη του κλιβάνου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες.

Σημαντική απόχρωση. Η καμινάδα ενός λέβητα στερεού καυσίμου ή αερίου λειτουργεί ως ισχυρή κουκούλα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσης. Εάν ο κλίβανος είναι χτισμένος μέσα στο εξοχικό σπίτι, το ρεύμα της καμινάδας θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα από τα σαλόνια του ισογείου. Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εξοπλίζονται οι κεφαλές των σωλήνων με εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν την ώση.

Συστάσεις για ανταλλαγή αέρα στους υπόλοιπους χώρους:

 1. Ο διάδρομος και το διάδρομο αερίζονται από τις ροές διέλευσης προς την κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Οι εγκαταστάσεις του λουτρού αερίζονται ως εξής: ο καθαρός καθαρός αέρας εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής, από εκεί τροφοδοτείται στο ατμόλουτρο. Το άνοιγμα εισόδου στο ατμόλουτρο βρίσκεται δίπλα στον κλίβανο, το καυσαέριο - στην κάτω ζώνη του απέναντι τοίχου.

Επιλογές εξαερισμού για μπάνια

 • Τρόποι αερισμού του γκαράζ και του υπόγειου χώρου, ορίσαμε ως ξεχωριστό οδηγό.
 • Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται από σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο με διάμετρο σχεδιασμού. Οι αεραγωγοί, τοποθετημένοι σε μια κρύα σοφίτα, είναι απαραίτητα μονωμένοι.

  Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες για εσωτερική αποχέτευση, αλλά εξετάστε μια απόχρωση: το γκρι πολυπροπυλένιο μπορεί να καεί ανεξάρτητα. Τα κανάλια αερισμού του PVC είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενο πλαστικό. Δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση.

  Συμπέρασμα

  Αναλύοντας τους τρόπους αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, δεν αναφέραμε την πηγή της πρόσθετης εισροής - διείσδυση. Το φαινόμενο της διείσδυσης του αέρα μέσω μικρών ρωγμών σε περιφράξεις είναι σχεδόν απουσιάζει στα σύγχρονα σπίτια ή ελαχιστοποιείται λόγω νέων παραθύρων και σφραγίδων προθηκών θυρών. Το να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα μέσω των μικρότερων πόρων δεν έχει νόημα, αφού ο όγκος τους είναι εξαιρετικά μικρός.

  Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: πώς να το κάνετε

  Τα εποχιακά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τον φυσικό εξαερισμό. Οι ροές αέρα μέσα στο σπίτι σε ζεστό καλοκαίρι και τις χειμερινές κρύες μέρες είναι σημαντικά διαφορετικές. Αν δώσετε προσοχή στις αιτίες των μαζών του αέρα, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα ποιος φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία είναι: πώς να το κάνετε και να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο μικροκλίμα. Η πηγή της κίνησης του αέρα είναι η δύναμη της βαρύτητας, η διαφορά πίεσης και η μηχανική παρακίνηση άλλων φυσικών φαινομένων. Τρεις αντικειμενικοί δείκτες κάνουν τον κύριο καιρό στο σπίτι.

  Ανάγκη για ιδιωτική κατοικία

  Κάθε χρόνο ο αριθμός των κατασκευαστικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες για τον υπολογισμό και την εγκατάσταση φυσικού αερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες μειώνεται. Το σημείο εστίασης κατευθύνεται στη συσκευή τεχνητού, εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του φυσικού τρόπου ζωής σε όλες τις εκδηλώσεις του.

  Ο φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής, αλλά υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στο λειτουργικό σύστημα:

  • Ένα επαγγελματικά εγκατεστημένο σύστημα φυσικού αερισμού, συνολικά, αντιμετωπίζει το κύριο έργο του.
  • Με τη βοήθεια ενός αγωγού αερισμού σχηματίζεται ένα απαλό και ευχάριστο μικροκλίμα.
  • Λόγω της κυκλοφορίας του αέρα δημιουργούνται κανονικές συνθήκες διαβίωσης. Οι κανονικές συνθήκες είναι η κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία, καθαρότητα του αέρα.
  • Ο εξαερισμός χρησιμοποιεί τρεις κύριους τύπους μεταφοράς θερμότητας: τη μεταφορά κατά τη μεταφορά υγρών και αερίων, ακτινοβολούμενη με τη βοήθεια των ακτίνων θερμότητας και τη μεταφορά θερμότητας σε άμεση επαφή.

  Η θερμική ενέργεια που αφαιρούν τα τείχη δεν εξέρχεται. Ως εκ τούτου, είναι θερμό το χειμώνα και το κρύο το καλοκαίρι. Ολόκληρη η περιοχή του δωματίου λειτουργεί για να θερμάνει γρήγορα τον αέρα το χειμώνα, και το καλοκαίρι το βράδυ για να κρυώσει και να κρατήσει τη θερμοκρασία όλη την ημέρα. Υπάρχει μια διαδικασία λόγω της μεταφοράς θερμότητας.

  Εάν οι τοίχοι θερμαίνονται καλά, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, αισθάνονται άνετες συνθήκες. Λειτουργεί υπέρυθρη ακτινοβολούμενη θερμότητα που προέρχεται από τους τοίχους. Με την εντατική αντικατάσταση του αέρα μαζί με τον φυσικό εξαερισμό, το ίδιο το σπίτι συσσωρεύει θερμότητα.

  Ο φυσικός εξαερισμός εξαρτάται από την εποχικότητα και την ημερήσια διαφορά θερμοκρασίας. Όμως, στο σύνολό της, το σύστημα, περισσότερο από το, δικαιολογείται σε τούβλα, ξύλινα σπίτια, σπίτια από σκυρόδεμα, σκυρόδεμα αφρού και αεριωμένο σκυρόδεμα.

  Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις κατοικίες η λειτουργία ενός φυσικού ανακτητή είναι ήδη ενσωματωμένη, όπου η θερμότητα συσσωρεύεται μόνη της. Η θερμότητα εξάγεται από τον αέρα εξαγωγής, περνώντας από τους διαδρόμους. Οι τοίχοι, το πάτωμα και η οροφή απορροφούν τη θερμότητα, σε αντάλλαγμα δίνουν καθαρό αέρα. Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί αρμονικά για να δημιουργήσει ένα μικροκλίμα στο σπίτι.

  Στα σύγχρονα κτίρια με τον τύπο θερμικής, ισοπτικής, σκελετού, σκυροδέματος από πολυστυρένιο μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσικός αερισμός, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικός. Ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να αντικαταστήσει μόνο τον αέρα, αλλά δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμότητα και την υγρασία.

  Το σχήμα και η αρχή λειτουργίας του φυσικού συστήματος εξαερισμού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του

  Η αρχή της λειτουργίας είναι ένα απλό σχέδιο: ο αέρας διεισδύει στο δωμάτιο θερμαίνει (ψύχεται) εξαντλείται στο δρόμο. Η φυσική κυκλοφορία της μάζας αέρα χρησιμοποιείται στο φυσικό σύστημα αερισμού.

  Μέσω των καναλιών που παρέχονται στη φάση κατασκευής, υπάρχει κίνηση αέρα - ο χώρος αερίζεται. Δεν παρέχουμε εισροή αέρα, μιλάμε για την ιδεολογία του συστήματος εξαερισμού είναι δύσκολη.

  Σχέδιο φυσικού αερισμού εξαναγκασμένου αέρα σε ιδιωτική κατοικία

  Εάν υπάρχει επαρκής ροή αέρα στο δωμάτιο, η χρησιμοποιημένη σύνθεση αφαιρείται μέσω των ανοιγμάτων εξαγωγής του φυσικού αερισμού από τη ζώνη με τη μεγαλύτερη ρύπανση: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα.

  Τα πραγματικά κτίρια έχουν μια σφιχτή περίμετρο του σπιτιού:

  • Οι σύγχρονες πόρτες αντιστοιχούν στο κανονιστικό πλαίσιο.
  • Πλαστικά παράθυρα έχουν πάει πολύ μακριά από τα χέρια και τα παραθυρόφυλλα κλπ.

  Το σωστό σύστημα αερισμού πληροί την υποχρεωτική κατάσταση: προοδευτική ισορροπημένη εισροή και εκροή αέρα. Η σφικτότητα δεν επιτρέπει στο φυσικό σύστημα εξαερισμού να λειτουργεί τέλεια. Αν όλα είναι φραγμένα, η διαδικασία έχει σπάσει.

  Υπάρχουν ενδείξεις ανεπαρκούς αερισμού του δωματίου:

  • Ομαλοποίηση των παραθύρων.
  • Λιπαρή πλάκα στους τοίχους της κουζίνας.
  • Μύκητας στους τοίχους στην κουζίνα και το μπάνιο?
  • Υψηλή υγρασία σε σχέση με το φυσικό υπόβαθρο το χειμώνα.

  Μέσα από το σύστημα του φυσικού αερισμού ξένες οσμές μπορούν να διεισδύσουν. Ο λόγος έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο τύπων εξαερισμού. Μερικές φορές βάζετε ένα αναγκαστικό βύθισμα στην κουζίνα, όπου υπάρχει ήδη φυσικός αερισμός.

  Εισάγεται στο κανάλι, προοριζόμενο μόνο για φυσικό εξαερισμό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει υπερβολική κατανάλωση αέρα. Η κίνηση υπερβαίνει τα πρότυπα σε δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες φορές. Αυτός ο αέρας αναζητά τα πλησιέστερα μέρη για να πραγματοποιήσει τις δυνατότητές του. Οι κάτοικοι στο σπίτι τους αισθάνονται όλη την παλέτα των μυρωδιών, τα οποία μεταδίδονται στους επάνω ορόφους. Ένα τέτοιο εκχύλισμα καταστρέφει όλο τον φυσικό εξαερισμό.

  Η βασική απαίτηση για την εγκατάσταση των αεραγωγών είναι ότι είναι κατασκευασμένα σε εσωτερικούς τοίχους, έτσι ώστε η δομή να είναι πάντα ζεστή. Ο τυποποιημένος σχεδιασμός ενός χώρου κατοικίας συνίσταται στην οργάνωση της πρόσληψης αέρα εξαγωγής μέσω ενός λουτρού, ενός λουτρού, μιας κουζίνας.

  Ο δίαυλος φυσικού εξαερισμού είναι εγκατεστημένος με την οροφή, μπορεί να είναι λίγο ψηλότερος. Η απόκλιση επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες σε γωνία 15 ° από την κορυφογραμμή προς τον αγωγό αερισμού.

  Η ώθηση εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

  1. Το ύψος της θέσης. Όσο υψηλότερο είναι το φυσικό κανάλι εξαερισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση.
  2. Διαφορική πυκνότητα αέρα, η οποία εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα και έξω από το δωμάτιο. Για παράδειγμα, στο δρόμο το χειμώνα -30 ◦ C, και στο δωμάτιο +26 ◦ C, τότε η ώθηση θα είναι η μέγιστη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο ενεργή είναι η κίνηση του αέρα στο κανάλι. Το καλοκαίρι, στην ίδια θερμοκρασία αέρα στον δρόμο και στο δωμάτιο, η ώθηση απουσιάζει ή λειτουργεί σαν εισροή.
  3. Ο σωλήνας Flyvarok θα πρέπει να εγκατασταθεί στην προς τα πίσω πλευρά, για να διοχετευτεί από τον αέρα από όλες τις πλευρές. Εάν ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος κάτω, στη συνέχεια, από τη μία πλευρά θα φυσάει, στην άλλη στέγη δεν θα αφήσει τον άνεμο χτυπήσει τον αγωγό εξαερισμού.

  Όταν ο αέρας διέρχεται από την κορυφή του σωλήνα, υπάρχει αποπληθωρισμός και ο αέρας από τον αγωγό εξαερισμού συλλαμβάνεται ακόμη πιο έντονα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας και όσο ισχυρότερο είναι ο άνεμος στο δρόμο, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το φυσικό σύστημα εξαερισμού.

  Καθαρίστε, αλλά ο κρύος αέρας εισέρχεται στο σπίτι. Έχει υψηλή πυκνότητα, επομένως τείνει να πέσει κάτω. Ταυτόχρονα, τα θερμαντικά σώματα δημιουργούν ροές θερμού αέρα. Στη ζώνη συσκέψεων των δύο ρευμάτων δημιουργείται μια ταραχώδης κίνηση της αμοιβαίας ανταλλαγής αέριων μαζών.

  Ο εξαγόμενος αέρας, ο οποίος περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, είναι βαρύτερος από αυτόν που προέρχεται από το δρόμο. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει πυκνότητα 20% περισσότερο από τον κανονικό αέρα. Ως εκ τούτου, ο πιο βρώμικος αέρας βρίσκεται στην κάτω ζώνη. Στην κορυφή, καθαρότερος και θερμότερος αέρας.

  Πλεονεκτήματα:

  • Η εγκατάσταση δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
  • Απλή εγκατάσταση, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας?
  • Η λειτουργία και η περαιτέρω συντήρηση δεν είναι επίσης δύσκολη.
  • Λειτουργεί με φυσικό τρόπο, χωρίς επιπλέον κόστος.
  • Η αγορά και η εργασία είναι πολύ φθηνότερα από τα υποχρεωτικά συστήματος εξαερισμού.

  Μειονεκτήματα:

  • Στην ίδια θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε καιρικές συνθήκες, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει.
  • Εάν η μέρα είναι καυτή το καλοκαίρι και από το βράδυ ο αέρας στο δρόμο αρχίζει να κρυώνει, ο εξαερισμός μπορεί να έχει αντίστροφη ώθηση

  Ο καθαρός αέρας δεν θα ληφθεί, αλλά θα εμφανιστεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Αλλά αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που οι αγωγοί εξαερισμού είναι κατασκευασμένα από ένα σύστημα ταχείας αντίδρασης για σύγχρονα κτίρια, ιδίως όταν δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να αποθηκεύσει θερμικής ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι η θερμότητα του καναλιού δεν είναι αρκετή για να θερμάνει τον αέρα και να δημιουργήσει ένα ρεύμα στην καπνοδόχο, έτσι ώστε ο αέρας να βγει.

  Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης εισροής αέρα

  Ο υπολογισμός γίνεται με τρεις βασικούς τρόπους: περιοχή, πολλαπλότητα, υγειονομικοί κανόνες.

  Η τιμή που απαντά στην ερώτηση, πόσες φορές μέσα σε 60 λεπτά. στο δωμάτιο υπήρχε μια ανταλλαγή αέρα, η πολλαπλότητα λαμβάνεται υπόψη. Εξαρτάται από το μέγεθος (ένταση) του δωματίου. Αν εντός μιας ώρας φρέσκου αέρα εισέλθει ένας όγκος ολόκληρου του σπιτιού, η πολλαπλότητα είναι μία.

  Κατ 'αρχάς, ο συνολικός όγκος του σπιτιού υπολογίζεται, κατόπιν ο όγκος του αέρα. Το ύψος, το μήκος και το πλάτος πολλαπλασιάζονται. Ο όγκος καθορίζεται από τον τύπο: L = n · V

  • L είναι ο όγκος του αέρα.
  • n τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.
  • V όγκος του δωματίου.

  Ο όγκος εισροής και εκροής πρέπει να είναι ο ίδιος.

  Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής

  Για κάθε άτομο ο μέσος όρος είναι 20-30 κυβικά μέτρα αέρα. Σε περίπτωση σκληρής δουλειάς - 50 κύβους. Επικεντρωθείτε, πρώτα απ 'όλα, στον αριθμό των ατόμων στο σπίτι και στις ανάγκες τους. Πολλοί αποκρούουν την ένταση του δωματίου.

  Η απλή λογική έρχεται σε σύγκρουση με τη φυσική της ζωής: ένα μεγάλο δωμάτιο απαιτεί λιγότερο εξαερισμό από ένα μικρό. Όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο είναι ο όγκος του αέρα.

  Αν η εξοχική κατοικία είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος, αλλά ζουν μόνο 4-5-7 άτομα, δεν έχει νόημα να βάζεις τους τεράστιους αγωγούς εξαερισμού που προσφέρει το Σοβιετικό SNiP. Τα τελευταία 40 χρόνια, τα ποσοστά αερισμού δεν έχουν αναθεωρηθεί ή αλλάξει

  50 m 3 αέρα ανά ώρα είναι απαραίτητο για το άτομο στο δωμάτιο. Αν είναι συνεχώς. Ο μισός αριθμός περιστασιακών επισκεπτών. Προστίθενται δύο τιμές: 50 m 3 +25 m 3 = 75 m 3

  Εάν δεν υπάρχει εισροή, δεν μπορείτε να πάρετε τον αέρα εξαγωγής. Για να πάρει, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να τροφοδοτηθεί στο δωμάτιο. Η δύναμη έλξης εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο, τη θερμοκρασία έξω από το δωμάτιο και την κατακόρυφη τομή (το ύψος της στήλης).

  Στην ίδια διατομή, αλλά σε διαφορετικά ύψη η ίδια ταχύτητα σε ορισμένες περιπτώσεις περνάει, σε άλλες δεν υπάρχει. Αν η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία είναι ίδια, η πίεση ώσης θα είναι μηδενική.

  Η δύναμη πρόσφυσης στον φυσικό αεραγωγό υπολογίζεται με τον τύπο:

  • P ελκτική δύναμη;
  • ρv εσωτερική πυκνότητα αέρα μέσα στο δωμάτιο.
  • ρn εξωτερική πυκνότητα αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο.
  • g = 9,80665 m / s² επιτάχυνση της βαρύτητας.
  • h το ύψος του στύλου.

  Για να βρείτε την εσωτερική πυκνότητα, είναι απαραίτητο:

  • t ◦ Cv εσωτερική θερμοκρασία;
  • Τιμή αναφοράς 353 m 3 / h.
  • Τιμή αναφοράς 274 m 3 / h της εκτιμώμενης ροής αέρα

  Για να βρείτε την εξωτερική πυκνότητα, είναι απαραίτητο:

  • ρn= 353: (274 m 3 / h - t ◦ Cn), όπου t ◦ Cn- Η θερμοκρασία στο δρόμο.

  Αποσυναρμολογούμε τη συσκευή του φυσικού συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα εξαρτήματα

  φυσικό σύστημα εξαερισμού αποτελείται από μία κατακόρυφη-mounted ή βοηθητικά κανάλια με ανοίγματα κλειστά περσίδων, προκατασκευασμένες οριζόντιες αγωγούς και τον άξονα εξαγωγής.

  Για κάθε πάτωμα του κτιρίου, η σχεδιαστική πίεση βαρύτητας είναι χαρακτηριστική. Εξαρτάται από την απόσταση του κέντρου των πτερυγίων καυσαερίων κάθετα στην κορυφή του άξονα. Η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί στις εγκαταστάσεις του ισογείου του κτιρίου.

  Βαλβίδες παροχής αέρα στους τοίχους του δωματίου

  Οι βαλβίδες τροφοδοσίας βοηθούν στη διάσωση του σπιτιού από διαρροές και φέρνουν φρέσκο ​​αέρα χωρίς θόρυβο, σκόνη, σε ήρεμο περιβάλλον σε μια άνετη θερμοκρασία. Λειτουργεί αποτελεσματικά παρουσία τεντώματος. Εάν η μόνωση θορύβου στο διαμέρισμα είναι σημαντική, επιλέγονται συσκευές τοίχου. Καλύπτουν καλύτερα τους εξωτερικούς ήχους. Αφαιρεί την ακαθαρσία και την υπερβολική υγρασία. Η ροή του αέρα ρυθμίζεται από την κίνηση του αποσβεστήρα. Στο δωμάτιο, ο καθαρός αέρας αναμιγνύεται με ζεστό αέρα και θερμαίνεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια.

   • Η βαλβίδα εγκαθίσταται σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από το δάπεδο με την κατεύθυνση της εξόδου αέρα προς τα πάνω.
   • Πριν από την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία των αγωγών αερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο. Χωρίς τη λειτουργία των καναλιών εξαγωγής, οι βαλβίδες δεν θα λειτουργούν.
   • Ένας ψηφιακός ανιχνευτής ελέγχει τους τοίχους για καλωδίωση και κρυμμένα εξαρτήματα.
   • Το σώμα βαλβίδας εφαρμόζεται στον τοίχο, η σήμανση γίνεται.
   • Για να αποφύγετε τη σκόνη κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, μια τσάντα είναι κολλημένη στον τοίχο. Χοντρά σκουπίδια θα χυθούν σε αυτό.
   • Μια ηλεκτρική σκούπα εγκαθίσταται πάνω από το παράθυρο για να αναρροφήσει λεπτή σκόνη.
   • Στο τρύπημα εισάγεται κορώνα, στον τοίχο γίνεται μια τρύπα με βάθος 7-10 cm.
  • Μετρήστε το πάχος του τοίχου, σημειώστε την καταιγίδα. Σε αυτό το σημάδι είναι απαραίτητο να πάμε βαθύτερα στον τοίχο.
  • Ο τοίχος είναι διάτρητος, χωρίς να φτάνει στο τέλος μερικά εκατοστά:
  • Το κενό από την οπή απομακρύνει την υπερβολική σκόνη.
  • Περαιτέρω, μια κορώνα διαμαντιού χρησιμοποιείται για να αποφεύγονται οι ακατέργαστες μάρκες από το εξωτερικό.
  • Η σφράγιση εισάγεται στην τελική οπή, αφήνοντας μια περίσταση περίπου 8 mm από το επίπεδο του τοίχου:
  • Εσωτερικά έβαλαν το τηλέφωνο. Πρέπει να φτάσει στο τέλος του τοίχου από το εξωτερικό. Από την πλευρά του δρόμου βάλτε στη σχάρα με ακουστικό γείσο από το κιτ. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ασφάλιση.
  • Μέσα στο δωμάτιο, το σώμα της βαλβίδας εφαρμόζεται με το πάτημα της μόνωσης, έτσι ώστε ο σωλήνας να βρίσκεται στο κέντρο της οπής στο περίβλημα.
  • Η κατασκευή είναι ισοπεδωμένη, τα σημάδια γίνονται για στερέωση.
  • Τέσσερα τρύπες στη συνέχεια τρυπημένα. Τοποθετήστε τους πείρους, το σώμα της βαλβίδας είναι στερεωμένο στον τοίχο.
  • Στο εσωτερικό του σιγαστήρα με φίλτρο έχει εγκατασταθεί. Από πάνω τελείωσε η βαλβίδα είναι κλειστή με ένα καπάκι.

  Η διαδικασία εγκατάστασης διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Σχετικά με τον αερισμό με ανοιχτά παράθυρα μπορείτε να ξεχάσετε.

  Βαλβίδες παροχής στα παράθυρα

  Τρία προβλήματα λύνουν τέλεια: τα δωμάτια αερίζονται, τα παράθυρα δεν είναι πλέον ομίχλη και τα ρεύματα δεν δημιουργούνται. Κατά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων, το δωμάτιο είναι σφραγισμένο. Ο αέρας περιορίζεται, αρχίζει να εμφανίζεται συμπύκνωση. Με τον καιρό, μπορεί να σχηματιστεί ένας μύκητας. Εάν χρειάζεστε όγκο στο δωμάτιο, η βαλβίδα επιλέγεται πιο ισχυρή από την ισχύ ή βάλτε δύο βαλβίδες.

  Ο κύριος σκοπός - χωρίς το άνοιγμα του παραθύρου μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο. Ανάλογα με το μοντέλο για μερικούς, το λάστιχο στεγανοποίησης κόβεται, ενώ για άλλους είναι απαραίτητο να τρυπήσετε οπές στο πλαίσιο του παραθύρου. Για παράδειγμα, το δημοφιλές μοντέλο Air-box. Το κιτ περιλαμβάνει:

  Πρώτον, ο αέρας πρέπει να πάει προς τα πάνω για να παρακάμψει το πλαίσιο και το φύλλο με ειδική σφραγίδα. Στη συνέχεια, ο αέρας μέσω της βαλβίδας εισέρχεται στο σπίτι. Το νερό δεν εισέρχεται στο δωμάτιο και, συνεπώς, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη το χειμώνα. Ένα μέρος τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο, το άλλο είναι έξω. Η βαλβίδα μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε παράθυρο. Το σύστημα είναι απλό, μπορείτε να κλειδώσετε τη βαλβίδα με ένα κατσαβίδι και ένα κατσαβίδι. Στο άνω οριζόντιο πλαίσιο είναι προσαρτημένο ελαστική ταινία, πραγματοποιούνται μετρήσεις και βιδώνονται πάνω στο φύλλο. Στο πλαίσιο, η λωρίδα από ελαστικό κόβεται και τοποθετείται η ελαστική ταινία από το κιτ.

  Εάν απαιτείται καθαρός αέρας, η βαλβίδα ανοίγει προς τα δεξιά και ρυθμίζεται ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν ανοίγετε και κλείνετε το παράθυρο, η βαλβίδα δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρα αριστερή θέση, διαφορετικά μπορεί να καταστραφεί. Συγχρόνως, αυτός ο σχεδιασμός λύνει το πρόβλημα του υλικού παραθύρων. Ο ψυχρός καθαρός αέρας προέρχεται μόνο από τη βαλβίδα.

  Κανάλια εξαερισμού μεταξύ των δωματίων

  Οι αεραγωγοί συνδυάζονται σε έναν άξονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άξονας χρησιμεύει ως αεραγωγός. Αν ένα τζάκι είναι εγκατεστημένο στο σπίτι, είναι το ίδιο καυσαερίων. Το τζάκι διαθέτει καμινάδα με διαφορά ύψους. Χτυπάει αέρα, κατά τη διάρκεια της εργασίας εμφανίζει καπνό και καπνούς. Σε κατάσταση μη λειτουργίας, εάν δεν μπλοκαριστεί, αφαιρεί τον αέρα από το σπίτι.

  Τα κανάλια, κατά πρώτο λόγο, χρειάζονται για υγρά εγκαταστάσεις: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, σάουνα, πισίνα. Απαιτούμενο χαρακτηριστικό για το υπόγειο, το λεβητοστάσιο, το γκαράζ. Στον χώρο του λέβητα, το κανάλι εκτελεί μια διπλή λειτουργία: εκκενώνει τον αέρα και εξασφαλίζει την απόσυρση του αγωγού καυσαερίων των προϊόντων καύσης αποβλήτων.

  Μια ανθεκτική κατασκευή οδηγεί ένα συνεχές κανάλι σε ένα σήμα πάνω από την οροφή, παρέχοντας ανταλλαγή αέρα. Στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο θα πρέπει να υπάρχουν οι αεραγωγοί τους. Η εισαγωγή αέρα πρέπει να είναι επαρκής για τη λειτουργία και των δύο καναλιών. Εάν εντοπίσετε τη δομή σε λάθος ύψος, δεν θα υπάρξει φυσική έλξη. Συνεπώς, κανένας εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει.

  Δεν μπορείτε να φτιάξετε το ύψος του αγωγού εξαερισμού, με βάση τις καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές λύσεις και τις λύσεις χωροταξικού σχεδιασμού. Δεν απαιτείται πρόσθετος ανεμιστήρας και άλλες μηχανικές συσκευές.

  Η θέση του καναλιού σε ένα εξοχικό σπίτι είναι ένας από τους τοίχους ενός υγρού δωματίου, ο οποίος πρέπει να αερίζεται. Για μια μικρή οικογένεια, μία, το πολύ, δύο είναι αρκετή. Στοιχεία από όλες τις εγκαταστάσεις θα ομαδοποιηθούν στον κύριο άξονα.

  Εγκαταστήστε καλύτερα έξω από τον φέροντα τοίχο. Διαφορετικά, οι εργασίες θα συνδέονται με τεχνολογικές δυσκολίες. Το πιο σημαντικό, ένα σωστά εγκατεστημένο κανάλι είναι απρόσκοπτο στην επιφάνεια. Δεν έρχεται σε επαφή με τις δοκούς στέγης και άλλα πιθανά εμπόδια στην οροφή. Καμία δομή δεν θα πρέπει να αγγίζει το κανάλι ή να το φτάνει σε επαφή.

  Η διακόσμηση ολοκληρώνεται με το πιο διαφορετικό στυλ: από ωραίες ομπρέλες έως γαλβανισμένες, κεραμικές, ξύλινες φιγούρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κανάλι δεν παραμένει εκτεθειμένο σε βροχή και άλλες βροχοπτώσεις.

  Στοιχεία συστήματος εξάτμισης

  • Louvers

  Στα ανοίγματα εξαερισμού οικιστικών και δημόσιων κτιρίων εγκαθίστανται πλέγματα για ρύθμιση της ποσότητας καυσαερίων ή του αέρα τροφοδοσίας.

  Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλέγματα με κινητά φτερά αποτελούνται από ένα πλαίσιο, μια σταθερή σχάρα και κάθετες βαλβίδες-φτερά. Οι βαλβίδες τοποθετούνται πίσω από την σχάρα, κινούνται από ένα καλώδιο. Μπορεί να έχει ποικιλία καλλιτεχνικού σχεδιασμού.

  Η συσκευή στο σωλήνα εξαερισμού, επιτρέποντας την επιτάχυνση της ροής και τη δημιουργία πρόσφυσης στην καμινάδα. Λειτουργεί από την αιολική ενέργεια για να δημιουργήσει κενό στο επίπεδο εξαγωγής αέρα από τον άξονα της εξάτμισης ή τον αγωγό εξαγωγής. Τα μοντέλα εκτελούνται με διάφορες μορφές: στενές, περιστροφικές, με σχισμές και άλλες.

  Υπάρχουν εκτροπείς, οι οποίοι δημιουργούν κενό επιταχύνοντας τον αέρα από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οπουδήποτε φυσάει ο άνεμος, δημιουργείται μια ώθηση.

  Έχει ανεμόπτερο, ανεβαίνει στον άνεμο. Όταν αλλάξει ο άνεμος, ο ενισχυτής αλλάζει αμέσως την κατεύθυνση. Το μοντέλο δεν δονείται ακόμη και με έναν άνεμο τυφώνα. Πράξεις όπως μια ομπρέλα, σηκώνοντας τον άνεμο. Λυθεί το ζήτημαsy, εάν:

  1. Κακή αερισμός.
  2. Τραυματισμός;
  3. Εκτόξευση λεβήτων
  4. Η εμφάνιση ανάστροφης έλξης στις καμινάδες.

  Συμβουλές έμπειρων τεχνιτών

  • Η τυπική κατασκευή στέγης είναι μια σοφίτα (όχι σοφίτα)

  Η σοφίτα δεν είναι μόνο μια πρόσθετη απομόνωση μεταξύ του δρόμου και της οροφής του επάνω ορόφου, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που λειτουργεί για φυσικό εξαερισμό. Και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

  Σε μια ζεστή μέρα, η επιφάνεια της οροφής θερμαίνεται μέχρι τους +50 ° C. Στα κανάλια που διέρχονται από τη σοφίτα, παράγεται θέρμανση. Αυτό δημιουργεί πρόσθετη πρόσφυση. Το χειμώνα, σε θερμοκρασία -25 ° C, στη σοφίτα διατηρείται μια θετική θερμοκρασία της τάξης των + 10 ° C. Επίσης έχει ευεργετική επίδραση στη θέρμανση του αγωγού εξαερισμού και στη δημιουργία πρόσθετης έλξης.

  • Συμπλήρωμα φυσικού αερισμού

  Στα καθιστικά στο κάτω μέρος της πόρτας συνιστάται να αφήνετε ένα μικρό κενό 20-25 mm. Είτε εισέρχονται τρεις μικρές αεριζόμενες γρίλιες, έτσι ώστε ο καθαρός, ζεστός αέρας να ανεβαίνει, και βρώμικο και κρύο αναρριχείται κάτω από την πόρτα και φεύγει.

  Σε δωμάτια που παρουσιάζουν υπερβολική θερμότητα, οσμές, υγρασία, σχάρες εξαερισμού τοποθετούνται κάτω από την οροφή. Σε υψηλές οροφές τριών μέτρων - ένα μέτρο κάτω, έτσι ώστε το πάνω μέρος να παραμείνει μια ζώνη συσσώρευσης θερμότητας, αφού υπάρχει ένα πλεόνασμα. Τα ψηλά ταβάνια σε μια ιδιωτική κατοικία συλλέγουν φυσικά θερμότητα και καθαρό αέρα.

  Αλλά το καθήκον του φυσικού αερισμού είναι να πάρει όχι μόνο τον δαπανηρό (γκρίζο) αέρα, αλλά και την υπερβολική υγρασία στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο. Για τους σκοπούς αυτούς, ένα ειδικό ορθογώνιο τρίψιμο κόβει το φύλλο της πόρτας.

  Πώς μπορώ να ελέγξω τη λειτουργία του εξαερισμού;

  1. Ανοίξτε το παράθυρο, το παράθυρο ή την πόρτα, εξασφαλίστε ροή αέρα.
  2. Φέρτε ένα αναμμένο ταιριάζει στο άνοιγμα.

  Κατά την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, η φλόγα εκτρέπεται προς το στόμιο εξάτμισης.

  Εάν η καπνοδόχος βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο, μπορεί να καταψυχθεί και να διογκωθεί από τον άνεμο. Όλοι οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι μόνο σε εσωτερικούς τοίχους.

  Πριν επιλέξετε και εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, ρωτήστε τον εαυτό σας την ερώτηση, έχετε φυσική πηγή καθαρού αέρα; Εάν η απάντηση είναι ναι, μπορείτε να σκεφτείτε για την εγκατάσταση του φυσικού αερισμού. Θα αντιμετωπίσει το πεπρωμένο της και το σπίτι θα έχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και ένα άνετο μικροκλίμα. Το 90% της υγείας και της ενέργειας εξαρτάται από τον αέρα που αναπνέουμε.