Εξαερισμός του αχυρώνα

Ο κατάλληλος μηχανικός αερισμός του αχυρώνα είναι ένα απλό, αλλά πλήρες σύστημα σημαντικών λεπτές αποχρώσεις. Μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους κόμβους εργασίας, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τον αριθμό των ζώων. Συχνά, ο πολυσύνθετος τύπος συσκευών εξάτμισης είναι δομικά αρκετά δυσκίνητος. Για όλη την φαινομενική απλότητα του έργου, η επιλογή του εξαερισμού και της σωστής εγκατάστασης συνοδεύεται σχεδόν πάντα από κάποιες δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των ευρύχωρων δωματίων

Σε αντίθεση με πολλά άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, ο εξαερισμός σε έναν αχυρώνα δεν είναι στοιχειώδης. Ο λόγος για την πολυπλοκότητα της επιλογής και της διευθέτησης έγκειται στο γεγονός ότι απαιτείται ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο για τη διατήρηση μιας κτηνοτροφικής μονάδας υπό κανονικές συνθήκες με επαρκές αριθμό ζώων.

Το μέγεθος της αγελάδας, η ένταση και η ποσότητα των προϊόντων ζωής που απελευθερώνει - όλοι αυτοί οι παράγοντες, πολλαπλασιαζόμενοι με δεκάδες άτομα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο.

Το κλασσικό σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε θέση να τα εξισορροπήσει μερικώς, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον κύριο παράγοντα στην επιλογή του τύπου του συστήματος κυκλοφορίας αέρα - το μέγεθος του δωματίου.

Το μεγάλο τετράγωνο του μη θερμαινόμενου αχυρώνα γίνεται η αιτία των αισθητών μεταβολών θερμοκρασίας στο εσωτερικό, ανάλογα με το ανέμου, τις καιρικές συνθήκες και την εποχή του χρόνου. Το κλιματικό σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής των κτιρίων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων διακρίνεται από ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος των ανοιγμάτων εξαερισμού. Ως αποτέλεσμα, σε μια καλοκαιρινή μέρα ο θερμός αέρας εισχωρεί στο δωμάτιο, κρύο το χειμώνα. Ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να σκουπίσει το χιόνι και την υγρασία στους αγωγούς τροφοδοσίας.

Η προσθήκη ειδικών ανεμιστήρων, θερμικών μπλοκ και άλλων μονάδων δεν γίνεται πάντα η βέλτιστη λύση. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση σε κάποιο βαθμό. Αλλά για να αντιμετωπίσει πλήρως αυτό το μειονέκτημα θα επιτρέψει μόνο την εγκατάσταση των ειδικών κουρτίνες - μια μηχανική συσκευή που ελέγχει τη ροή του αέρα.

Δυσκολίες στον έλεγχο του κλίματος στον αχυρώνα

Το κύριο πρόβλημα της διασφάλισης του βέλτιστου ελέγχου του κλίματος στα θάμνους είναι τα χαρακτηριστικά της διατήρησης των ζώων. Σε αντίθεση με τα περιεχόμενα πουλερικών, χοίρων και παρόμοιων μεσαίων ζώων, οι αγελάδες κατά τη ζεστή περίοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας της ημέρας αποστέλλονται τακτικά σε βόσκηση. Αυτή τη στιγμή, το δωμάτιο είναι ανοικτό ανοιχτό, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει έντονα και σε επαρκή ποσότητα.

Το χειμώνα, οι αγελάδες βρίσκονται συνεχώς στους πάγκους, επεξεργάζοντας ενεργά το οξυγόνο όλο το εικοσιτετράωρο. Η έξοδος με τη μορφή ανοικτών κλειστών ανοιχτών θυρών δεν είναι η σωστή λύση. Εκτός από τον παγετό, ένα πρόσθετο επιχείρημα κατά αυτού του φυσικού αερισμού είναι άλλες καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα, οι ατμοσφαιρικές βροχοπτώσεις. Δεν είναι δυνατό να ελέγξετε τη χιονοθύελλα, τη βροχή, τα μπλοκαρίσματα του χιονιού που εμποδίζουν το άνοιγμα της πόρτας.

Αποτελεσματικές τεχνολογίες στην πράξη

Ο βέλτιστος τρόπος για την επίλυση των ζητημάτων εξασφάλισης ικανοποιητικού ελέγχου του κλίματος θεωρούνται κουρτίνες εξαερισμού για το κατώφλι. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατόν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα με ελάχιστη προσπάθεια. Ανάλογα με το μέγεθος και το υλικό κατασκευής, τα προϊόντα επιτρέπουν:

 • Προστατεύστε τον εσωτερικό χώρο από τον αέρα από το δρόμο.
 • Προστατεύστε με ασφάλεια την ατμόσφαιρα από την υγρασία κατά τη διάρκεια της βροχής και μην παρεμβαίνετε στην κίνηση του ανέμου σε μια ηλιόλουστη μέρα.
 • Παρέχετε πλήρη έλεγχο της ροής αέρα στο άνοιγμα οποιουδήποτε μεγέθους.
 • Δημιουργήστε και διατηρήστε το μικροκλίμα της φάρμας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
 • Δημιουργήστε αρκετές ξεχωριστές κλιματικές ζώνες μέσα σε ευρύχωρους αχυρώνες.

Ένα τόσο ευρύ φάσμα επιλογών κουρτινών καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά ποιότητας των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Η αγορά προσφέρει μια ποικιλία προϊόντων που διαφέρουν όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και με την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών:

 1. Μερικοί τύποι κουρτίνες σας επιτρέπουν να σκιάσετε εντελώς το δωμάτιο, άλλοι, αντίθετα, ακόμη και σε κλειστή κατάσταση, συνεχίστε να αφήνετε στο φως του ήλιου.
 2. Τα προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας απλός διαχωριστής χώρου για ζώνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θερμικό φράγμα.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του αγοραστή, το επιλεγμένο ύφασμα μπορεί να έχει μια μαλακή, ημι-άκαμπτη ή άκαμπτη δομή. Η διαχείριση κουρτίνας μπορεί να επιλεγεί με το χέρι, αυτόματα ή μεικτά.

Χαρακτηριστικά του σχεδίου επιτρέπουν την τοποθέτηση σε στέγη, τοίχους, πόρτες ή παράθυρα. Μαζί με τις κύριες μονάδες εξαερισμού του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης του επιλεγμένου σχεδίου, η χρήση κουρτινών επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του μικροκλίματος, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαρρύθμιση ενός μικρού αχυρώνα

Εξοπλίστε κουρτίνες όχι μόνο οι εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οποιοσδήποτε ιδιωτικός "μικρός" θάμνος, σχεδιασμένος για το περιεχόμενο λιγότερων από δώδεκα κεφαλών, θα γίνει επίσης πιο άνετος και αποτελεσματικός, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα.

Επιλέγοντας τον τρόπο αερισμού στον αχυρώνα, οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων σπάνια δίνουν προσοχή σε ειδικές κουρτίνες, ως ένα αρκετά άνετο κλιματικό εργαλείο.

Συνήθως, η ιδιωτική επιλογή περιορίζεται στην αναζήτηση μιας κατασκευής παροχής και εξάτμισης που αποτελείται από δύο αγωγούς αέρα επαρκούς διατομής.

Στα παράθυρα του αχυρώνα, μπορείτε να εγκαταστήσετε χειροκίνητα κουρτίνες με χειροκίνητο ή αυτόματο έλεγχο, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τον μηχανισμό της θερμορύθμισης και την παρακολούθηση του αέρα στο δωμάτιο. Μαζί με τον εξαερισμό, οι κουρτίνες θα επιτρέψουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των μαζών του αέρα. Φυσικά, δεν είναι πάντα μια τέτοια σχέση σε μια συγκεκριμένη περίπτωση είναι οικονομικά αποδοτική. Αλλά εάν το πρόβλημα της κανονικής κατάστασης της ατμόσφαιρας δεν λυθεί τελείως μετά τη συσκευή αεραγωγού, αυτή η επιλογή θα είναι η βέλτιστη.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

Το επίπεδο της επίπτωσης των ζώων εξαρτάται από τη φροντίδα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των βέλτιστων δεικτών θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα στον αχυρώνα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χαρακτηριστικά μικροκλίματος είναι σωστά, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η κατάλληλη ανταλλαγή αέρα.

Γιατί αερισμού στον αχυρώνα

Οι κύριοι στόχοι του συστήματος εξαερισμού:

 • οργάνωση της ανταλλαγής αερίων ·
 • διατηρώντας το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας σε επίπεδο ρυθμιστικών.
Στη διαδικασία της διαβίωσης των αγελάδων σχηματίζεται αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Η αμμωνία είναι τοξική για το περιβάλλον και δημιουργεί επίσης συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας στον αχυρώνα. Αν δεν αφαιρεθεί από το δωμάτιο, συσσωρεύεται υγρασία στον αχυρώνα και αναπτύσσεται μούχλα και μύκητας. Όταν αναπνέει αγελάδες, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει τον κανόνα, τότε εμφανίζονται συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών διαφόρων συστημάτων σώματος. Οι κασσίτεροι που είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν διατηρούν την θερμοκρασία πολύ καλά και εξαρτώνται πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία. Κατά την κρύα εποχή, σε εσωτερικούς χώρους χωρίς αερισμό, η υγρασία αυξάνεται και γίνεται κρύα, και το καλοκαίρι - είναι ζεστό, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού επίπτωσης.

Μέθοδοι εξαερισμού

Ο αερισμός μπορεί να είναι φυσικός, τεχνητός και αναμεμειγμένος. Τα κτηνοτροφικά εκμεταλλεύματα με μικρό αριθμό ζώων συνήθως χρησιμοποιούν φυσικό εξαερισμό, δηλ. Ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Υπάρχουν μόνο τρεις μέθοδοι εξαερισμού:

 • φυσικό?
 • τεχνητό?
 • αναμειγνύονται.

Φυσικά

Η φυσική εισροή αέρα στον αχυρώνα πραγματοποιείται με ανταλλαγή αέρα από τις πόρτες, τα παράθυρα, τις υπάρχουσες σχισμές, τις οπές εξαερισμού για την κίνηση των ρευμάτων. Στον αχυρώνα μπορούν να δημιουργηθούν ειδικά ανοίγματα στους τοίχους για την είσοδο αέρα και τους σωλήνες εξάτμισης στην οροφή μέσω των οποίων φεύγει ο χρησιμοποιούμενος. Στην κανονική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, οι αγρότες εξακολουθούν να παρατηρούν ελλείψεις:

 • είναι αδύνατον να υπολογιστεί η ισχύς του συστήματος.
 • δεν υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού της υγρασίας ή της θερμοκρασίας.
 • Στη διαδικασία κυκλοφορίας εμφανίζονται ζώνες στασιμότητας του αέρα.
 • Το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο μαζί με τη σκόνη και άλλα παθογόνα που περιέχονται στην ατμόσφαιρα.
 • το εσωτερικό μικροκλίμα εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες από το εξωτερικό.

Η κίνηση των αέριων μαζών με φυσικό εξαερισμό στον αχυρώνα Η φυσική ανταλλαγή αέρα μπορεί να βελτιωθεί με πρόσθετο εξοπλισμό: ένα φως skate στην οροφή του κτιρίου και γρίλιες εξαερισμού στους τοίχους. Ένας φεγγίτης είναι μια δομή που είναι ένας σωλήνας εξάτμισης και ταυτόχρονα μια διάταξη φωτισμού για έναν αχυρώνα.

Τεχνητή

Ο τεχνητός αερισμός δημιουργείται με τη βοήθεια της κλιματικής τεχνολογίας - ανεμιστήρες, ειδικές κουρτίνες, ανώτερη ανοικτή κορυφογραμμή και διάφορες βαλβίδες. Πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος:

 • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των δεικτών μικροκλίματος στο δωμάτιο.
 • επιταχύνει την ανταλλαγή αέρα ·
 • απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές.
 • πραγματοποιεί πλήρη αντικατάσταση του αέρα, χωρίς στάσιμες ζώνες.

Μικτή (συνδυασμένη)

Ο μικτός εξαερισμός στον αχυρώνα είναι ένας συνδυασμός φυσικής και τεχνητής ανταλλαγής αέρα. Χρησιμοποιείται παντού, ειδικά το καλοκαίρι, επειδή οι περισσότερες φορές οι αγελάδες βόσκουν και η πόρτα του αχυρώνα παραμένει ανοικτή και τη νύχτα ενεργοποιούν ένα τεχνητό σύστημα εξαερισμού.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

Για να δημιουργήσετε τον ίδιο τον εξαερισμό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε την ισχύ του απαραίτητου εξοπλισμού και να κάνετε μια πρόβλεψη των συνθηκών θερμοκρασίας που πρέπει να επιτευχθούν με αυτόν τον εξοπλισμό. Με την παρουσία ενός μικρού αριθμού ζώων, συνήθως χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης. Όποια και αν είναι η επιλογή του συστήματος εξαερισμού, θα χρειαστεί να υπολογίσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους.

Αρχικά δεδομένα υπολογισμού:

 • το μέγεθος του δωματίου.
 • ύψος οροφής.
 • η αύξηση του ανέμου και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
 • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αχυρώνα.
Το καμπαναριό έχει τη μορφή πενταέδρου (με κεκλιμένη στέγη). Ζεστό, χρησιμοποιημένο αέρα ανεβαίνει και πρέπει να τραβηχτεί μέσω των σωλήνων εξαγωγής στην κορυφή της δομής, η νέα εισροή οργανώνεται μέσω των καναλιών τροφοδοσίας στους τοίχους. Το απλούστερο σχήμα ροής αέρα είναι μια πυραμίδα θερμού χρησιμοποιούμενου αέρα με κορυφή στο κανάλι καυσαερίων. Στις πλευρές της πυραμίδας υπάρχουν ζώνες ψυχρού αέρα. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι εξοπλισμένος με κουρτίνες εξαερισμού. Εξαεριστικές κουρτίνες για τον αχυρώνα Είναι σχεδιασμένες για να ρυθμίζουν την πρόσβαση του αέρα μέσω των καναλιών τοίχου τροφοδοσίας. Η τοποθέτηση των ανεμιστήρων μέσα σας επιτρέπει να επιταχύνετε την ανταλλαγή αέρα και την ανάμιξη διαφορετικών ροών αέρα για να βελτιστοποιήσετε τη θερμοκρασία.

Πρότυπα και υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα πρέπει να είναι 0,3 m / s. Η σχετική υγρασία είναι 40% στους + 25 ° C. Η εσωτερική θερμοκρασία είναι από -5 ° C έως +25 ° С. Οι αγελάδες παράγουν πολύ θερμότητα, έτσι αισθάνονται πιο άνετα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υπολογισθείσα εναλλαγή αέρα υπολογίζεται από την αποδέσμευση θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο εξάτμισης (g / h), λαμβάνοντας υπόψη τη διόρθωση για την αναπνοή των αγελάδων.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τον τύπο - L = Q * K + a / q1 - q2, όπου:

 • L είναι ο απαιτούμενος όγκος αέρα (cu m / h).
 • Q - πραγματικό επίπεδο εξάτμισης.
 • K - διορθωτικός συντελεστής υγρασίας που απελευθερώνεται κατά την αναπνοή των ζώων.
 • ο συντελεστής διόρθωσης για το ρυθμό εξάτμισης.
 • q1 - απόλυτη υγρασία αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.
 • q2 είναι η απόλυτη υγρασία του εισερχόμενου ρεύματος.

Υλικά και εργαλεία

Οι οπές εισαγωγής βρίσκονται στο κάτω μέρος του κτιρίου, πιο κοντά στη βάση, από την πλευρά του ανέμου. Τα ανοίγματα εισόδου εγκαθίστανται με τη μορφή αγωγών που οδηγούν στην οροφή. Για την οργάνωση φυσικού εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή θα χρειαστείτε:

 • κουτιά για εξαερισμό 50χ50 cm και σωλήνες PVC. Η διάμετρος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 cm.
 • ορθογώνια κουτιά στο μέγεθος του τοίχου 1,5x1 m.

Στάδια κατασκευής

Η διαδικασία δημιουργίας εξαερισμού έχει ως εξής:

 1. Στην οροφή του καλαθιού, τοποθετούνται κιβώτια εξαερισμού. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μ. Ο αριθμός των κουτιών εξαρτάται από την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα (τουλάχιστον 12 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά 1 τόνο ζωντανού βάρους). Οι αγωγοί εξαερισμού κατευθύνονται προς την οροφή
 2. Οι πλαστικοί αεραγωγοί στους τοίχους βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ τους και σε ύψος 2 μέτρων από το δάπεδο. Έξω από τα κανάλια πρέπει να καλύπτονται με ασπίδες.
 3. Οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε ύψος τουλάχιστον 2,5 μ. Από το δάπεδο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μ το ένα από το άλλο.

Η διατήρηση των ζώων απαιτεί τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τη διατήρηση των παραγωγικών τους ιδιοτήτων. Η χρήση του εξαερισμού ενός ή του άλλου τύπου εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος του καλαμιού και τον αριθμό των αγελάδων. Η σωστή κυκλοφορία αέρα εμποδίζει τη συσσώρευση περίσσειας υγρασίας και αερίων στο δωμάτιο και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ζώων.

Φυσικός εξαερισμός στον αχυρώνα

ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΖΩΗΣ

Harold K. House, ειδικός εξοπλισμού
για τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα. Υπουργείο Γεωργίας και Γεωργίας
τη βιομηχανία τροφίμων του Οντάριο. Πλαίσιο 159, Clinton, Οντάριο, Καναδάς, NOM 1L0

Jack Rodenburg, Οδηγός διαχείρισης λογισμικού
συστήματα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων
η βιομηχανία του Οντάριο. Π. Ο. Box 666, Woodstock, Οντάριο, Καναδάς, N4S 7Z5

Ο φυσικός αερισμός είναι ένας δημοφιλής και μοναδικός πρακτικός τρόπος στα σκαλοπάτια με χαλαρά ζώα. Παρέχει άπλετο φυσικό φως, ήσυχο, έχει ελάχιστο λειτουργικό κόστος, να μειώσει το κόστος της κατασκευής του αχυρώνα και, εκτός από μερικές απάνεμες μέρες του καλοκαιριού, παρέχει bulshy ροή του αέρα από ό, τι με το μηχανικό αερισμό.

ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

Ο αερισμός των χώρων με φυσικό τρόπο εξαρτάται από τη θερμοκρασία του αέρα και του αέρα. Το χειμώνα, η διαφορά στις εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα το ζεστό εσωτερικό αέρα να ανεβαίνει στην οροφή και το κρύο έξω να διεισδύει μέσα από τα κάτω ανοίγματα στον τοίχο. Το καλοκαίρι, ο φυσικός αερισμός παρέχεται από τον άνεμο διεισδύοντας μέσα από τα ανοίγματα των τοίχων και τραβάει αέρα από την προς τα αριστερά πλευρά του δωματίου προς το εξωτερικό μέσω της οροφής. Ο καλοκαιρινός αερισμός εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δύναμη του ανέμου, επειδή η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να είναι χαμηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία.

Οι απαιτήσεις για τον εξαερισμό της εκμετάλλευσης εκτροφής βοοειδών είναι οι ίδιες όπως και για οποιοδήποτε άλλο κτίριο που αερίζεται με φυσικά ή μηχανικά μέσα. Απαιτείται επαρκής εξαερισμός το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η υπερβολική θέρμανση του χώρου από το εσωτερικό και το χειμώνα - για να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας και αερίων που σχηματίζονται από καπνούς και διάφορες εκκρίσεις ζώων.

Η ταχύτητα του αερισμού εξαρτάται από το μέγεθος των ανοιγμάτων στον τοίχο, καθώς και από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Η ταχύτητα του εξαερισμού μπορεί να ποικίλει σε αχυρώνες που αερίζονται φυσικά, μέσω της χρήσης θερμοστατών που προσαρμόζουν αυτόματα το μέγεθος των ανοιγμάτων τοίχων.

Το χειμώνα, η θερμομόνωση μειώνει τις απώλειες θερμότητας μέσω της στέγης και των τοίχων. Αυτές οι συντμήσεις σημαίνουν ότι η θερμοκρασία στον αχυρώνα θα είναι υψηλότερη, καθώς ο θερμότερος αέρας διατηρεί περισσότερη υγρασία στην ίδια σχετική υγρασία και ο αέρας ρέει προς τα έξω θα μειωθεί. Η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα έχει θετική επίδραση στη θερμοκρασία εντός του αχυρώνα, αλλά μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις αν ο αέρας είναι στάσιμος. Σε κρύους χειμώνες, κατώφλια με κακή θερμομόνωση ή εντελώς χωρίς αυτό έχουν καταθέσεις παγετού κάτω από την οροφή. Αν η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι αρκετά υψηλή, αυτό το φαινόμενο είναι μικρή και δεν είναι σοβαρή, αλλά με αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα επίδραση (για παράδειγμα, ο αερομεταφορέας δεν είναι πολύ συχνά αερίστε το δωμάτιο), που μπορούν να συμβάλλουν στην καταστροφή του κτιρίου.

Ο βαθμός μόνωσης, μαζί με τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου αέρα, καθορίζουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα στο υπόστεγο. Το καλοκαίρι, λόγω της θέρμανσης, η ποσότητα θερμότητας που προέρχεται από τον ήλιο μειώνεται και η θερμοκρασία του αέρα στον αχυρώνα μειώνεται.

Το μόνο μειονέκτημα της θέρμανσης των αχυρώνων με μη δεσμευμένα ζώα είναι το πρόσθετο κόστος. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η μόνωση αποτρέπει τη συμπύκνωση της υγρασίας κάτω από την οροφή, προκαλεί στον χειριστή να περιορίσει τη ροή του αέρα και δημιουργεί έναν τέτοιο ζεστό αέρα που δεν ταιριάζει με αγελάδες γάλακτος.

Όταν μιλάμε για τον αερισμό των καβουριών, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τα ανθρώπινα πρότυπα σε αυτό το θέμα. Λόγω της θερμότητας που παράγεται από το θρεπτικό συστατικό κατά την πέψη των ζωοτροφών, οι αγελάδες βιώνουν άγχος σε θερμοκρασίες ευνοϊκές για τον άνθρωπο. Σε ξηρούς χώρους, προστατευμένους από τον άνεμο, οι αγελάδες δεν είναι ποτέ κρύες. Μελέτες δείχνουν ότι οι αγελάδες αισθάνονται άνετα (κανονική πρόσληψη ζωοτροφών και παραγωγή γάλακτος) σε θερμοκρασία -5 έως +25 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η πρόσληψη τροφής και η μείωση της απόδοσης γάλακτος και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες - αντίθετα, το φορτίο της τροφής αυξάνεται για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος, αλλά αυτό δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την παραγωγή γάλακτος. Εάν ο αέρας είναι πολύ υγρός και σταγόνες στις αγελάδες, μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή του πνεύμονα και μαστίτιδα (λόγω της υγρασίας). Από την άποψη της άνεσης των αγελάδων στην κατασκευή των χώρων, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι στα κουκούτσια πρέπει να είναι δροσερά το καλοκαίρι, ξηρό και φρέσκο ​​το χειμώνα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΠΑΝΕΡ

Οι στάβλοι είναι κατασκευασμένοι χωρίς μόνωση της στέγης και των τοίχων. Τα πλευρικά τοιχώματα με τη μορφή κουρτινών αέρα είναι φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό και δεν είναι επίσης φουσκωμένα, αλλά το υλικό πρέπει να ανυψώνεται εύκολα για να παρέχει αερισμό. Σε ακατοίκητους αχυρώνες, κατά κανόνα, πολλά ανοικτά μέρη, ωστόσο, οι σωλήνες εξάτμισης μειώνουν το επίπεδο έκθεσης στη βροχή και τον ήλιο. Σε τέτοιους αχυρώνες κάτω από το γείσο και στις δύο πλευρές υπάρχουν συχνά αυλακώσεις. Αυτό επιτρέπει στον ευσυνείδητο χειριστή να αερίζεται το δωμάτιο με ελάχιστη επίδραση χιονιού και βροχής αυξάνοντας τους πλευρικούς τοίχους από τα πέπλα.

Σε θερμοκρασία -20 βαθμούς Κελσίου δεν θερμαίνεται βουστάσιο - 10. κύπελλα πρέπει να προστατεύεται από κατάψυξη, ενώ το σύστημα λειτουργεί με κοπριά πρέπει να είναι μη-εξοπλισμό κατάψυξης. Συνήθως το χειμώνα, η κοπριά από τα σκυροδέματα περνάει από το ξύστρα του ελκυστήρα. Σε πολύ κρύες περιοχές του δυτικού Καναδά, ένα σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείται με άλμη, που κυκλοφορεί μέσω σωλήνων στο πάτωμα. Άλλα προβλήματα στις μη-μονωμένα αχυρώνες είναι χιόνι και η διείσδυση της βροχής μέσα από το ανοικτό άκρο, το συμπύκνωμα κάτω από τη στέγη, η υπερβολική θέρμανση το χειμώνα χειμώνα σχέδια από κάτω από τις μαρκίζες. Για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα καφενεία δημιουργούνται δυσμενείς συνθήκες. (Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται να γάλα εδώ και όλες οι λειτουργικές λειτουργίες ελαχιστοποιούνται).

Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός μονωμένου καλαμποκιού είναι η μείωση του κόστους κατασκευής. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ωφέλιμο όφελος σε σύγκριση με το κόστος επισκευής του εξοπλισμού μετά από έκθεση σε συμπύκνωση.

Η χρήση ενός R5 ή R10 κάτω από την οροφή θα αυξήσει το κόστος, αλλά θα αποτρέψει τη συμπύκνωση και θα σας επιτρέψει να εργαστείτε στον αχυρώνα το χειμώνα σε θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από ό, τι έξω. Οι τοίχοι με τη μορφή των πέπλων, κουκούλες χρησιμοποιούνται, όπως σε ένα μη θερμαινόμενο αχυρώνα. Με τη ρύθμιση των οπών στον τοίχο, η θερμοκρασία του δωματίου μπορεί να διατηρηθεί σε 2 - 4 βαθμούς Κελσίου σε θερμοκρασία έξω από -20 βαθμούς Κελσίου. Μια τέτοια θέρμανση είναι αρκετή για να αποτρέψει την κατάψυξη του νερού και της κοπριάς. Μειώνει επίσης την ποσότητα του συμπυκνώματος, προάγει τον καλύτερο αερισμό το χειμώνα και μειώνει την ποσότητα θερμότητας που απορροφάται το καλοκαίρι. Κατά τον χρόνο όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, οι φορείς πρέπει να ρυθμίσει τη ροή του αέρα και να δώσει βουστάσιο ψυχθεί βαθμιαία, δεν μπλοκάρει άμεσα τη ροή του αέρα, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε υγρασία.

Όταν μια μικρή ποσότητα μόνωσης χρησιμοποιείται στη φθηνότερη τιμή, τοποθετείται συχνά στην κορυφή των δοκών και απευθείας κάτω από το χάλυβα. Συχνά τα στέφανα του καλαμποκιού χρησιμεύουν ως φωλιά πουλιών και η μόνωση καταστρέφεται ταυτόχρονα. Για κάποιο χρονικό διάστημα, το αφρώδες ελαστικό ήταν δημοφιλές, αλλά είναι ακριβό στη χρήση και γρήγορα χαλάστηκε από τα πουλιά. Σήμερα, η χρήση βινυλίου με πλαστικά διαχωριστικά είναι συχνότερη. Το πάχος της στρώσης είναι συνήθως R12, αλλά λόγω συμπίεσης είναι μικρότερο από 10. Η οροφή από χάλυβα πρέπει να είναι καλά ενισχυμένη για να αποφευχθεί η παραμικρή μετατόπιση. Υπάρχει κίνδυνος η τοποθέτηση της μόνωσης απευθείας κάτω από τον χάλυβα να οδηγήσει σε υγρασία και ζημιά.

Στο προτεινόμενο σύστημα, η μόνωση δεν είναι κλειστή για να μειώσει το κόστος. Εάν τα υλικά κάλυψης χρησιμοποιούνται για την αποφυγή βλάβης από τα πουλιά, είναι πρακτικότερο να καλύπτεται το κάτω μέρος των δοκών με τη χρήση μιας κακής, σκισμένης μόνωσης κάτω από τον πυθμένα. Κάτω από το σύστημα θερμομόνωσης, το κύριο κόστος επιβαρύνεται από το ανώτατο όριο (με κάθε επιπλέον αύξηση του κόστους R1 κατά 0,02 δολάρια). Τυπικά για επένδυση και μόνωση οροφής χρησιμοποιώντας τα R20 και R30 fiberglass υλικό και να εφαρμόζεται, από βαμμένο ατσάλι και βινυλίου να πλαισιώσει και κοστίζει $ 1.20 $ 1.00 $, 0,90 $ 0,55 ανά τετραγωνικό. ft αντίστοιχα. Κατά την κατασκευή αυτών των αχυρώνων, οι προσόψεις και η μόνωση κοστίζουν περισσότερο από $ 1.00- $ 2.00 ανά τετραγωνικό μέτρο, που είναι $ 100- $ 200 ανά αγελάδα. Αυτό το δωμάτιο διατηρεί θερμοκρασία 4 - 8 βαθμών Κελσίου σε εξωτερικές θερμοκρασίες -20 βαθμούς Κελσίου και δεν παγώνει. Οι κουρτίνες αντί των τοίχων επιτρέπουν τη μέγιστη ανταλλαγή αέρα το καλοκαίρι. Ο χώρος κάτω από την οροφή θα πρέπει επίσης να αερίζεται για να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας και συνεπώς συνιστάται η τοποθέτηση ανεμιστήρων ανάμεσα στις κουκούλες για να αφήσετε τον αέρα έξω το χειμώνα.

Τα οπίσθια τοιχώματα αυτών των αχυρώνων μπορούν επίσης να κρεμαστούν μερικώς για να παρέχουν αερισμό του καλοκαιριού ή κατασκευασμένα από πάνελ πλεξιγκλάς για μέγιστη πρόσβαση στην ημέρα. Με αυτή τη διάταξη των τοίχων, απαιτούνται πρόσθετες ενισχύσεις. Αν ο αχυρώνας είναι μονωμένος, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα για τους πίσω τοίχους.

Στις ψυχρές περιοχές, για παράδειγμα, στον δυτικό Καναδά ή στο βόρειο Οντάριο, για να αποφευχθεί η συσσώρευση παγετού στους αχυρώνες, είναι απαραίτητο να ζεσταθούν τα πλευρικά τοιχώματα και να χρησιμοποιηθούν ελεγχόμενες κουκούλες.

ΡΟΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

Ο φυσικός αερισμός κατά τη διάρκεια του θερμού καιρού εξασφαλίζεται από τον άνεμο, ο οποίος μετακινεί τον αέρα μέσω των τεράστιων ανοιγμάτων στα πλευρικά τοιχώματα. Παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί περιστρεφόμενα πλαίσια ή παράθυρα. αλλά κοστίζει περισσότερο, εκτός από, η ροή του αέρα είναι περιορισμένη, και το χειμώνα προτίθεται να έχει περισσότερο πάγο από ό, τι με κάθετα αυξανόμενα πάνελ ή κουρτίνες.

Οι κουρτίνες είναι το πιο πρακτικό και οικονομικό υλικό με το οποίο μπορείτε να ελέγξετε το πλάτος των ανοιγμάτων στους τοίχους. Για να εξασφαλιστεί καλός αερισμός το καλοκαίρι, τα πλευρικά τοιχώματα των κουρτινών θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανοίγουν σε όλο το ύψος. Σε ζεστό καλοκαιρινό καιρό, οι πλήρως ανεβασμένες κουρτίνες βελτιώνουν τις συνθήκες μέσα στο καμπαναριό. Το Οντάριο επιδιώκει να παράσχει έναν ανοιχτό χώρο που να μετράει τουλάχιστον 8 έως 10 πόδια για τους αχυρώνες με 3 έως 4 σειρές και 10 έως 12 πόδια για τους αχυρώνες με 6 σειρές. Όταν το ύψος των κουρτινών υπερβαίνει τα 8 πόδια, συνιστάται να το χωρίσετε σε δύο μέρη: πάνω και κάτω. Αυτό θα μειώσει τη φθορά από το χτύπημα από τον άνεμο και, επιπλέον, θα απλοποιήσει την ανάκαμψη. Οι κουρτίνες μπορούν να ανυψωθούν με το χέρι ή με τη βοήθεια αυτόματων μοχλών ελέγχου.

Ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν κουρτίνες χωρίς μοχλούς ελέγχου. Κατηφορίζουν και ανεβαίνουν με τη βοήθεια κάθετων πηνίων, καρφωμένων σε κάθε στύλο και οριζόντιων πηνών στη βάση. Το μπαρ που βρίσκεται δύο πόδια κάτω από το περίγραμμα χρησιμεύει για να καθορίσει τις κουρτίνες. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, ένα κενό δύο ποδιών από τις μαρκίζες παραμένει ελεύθερο, και το καλοκαίρι, οι κουρτίνες συνδέονται με το λουρί με σχοινιά.

Οι δύο παρακάτω εικόνες δείχνουν δύο συνήθεις τρόπους ρύθμισης των ανοιγμάτων στον τοίχο.

Χειροκίνητη ελεγχόμενες κουρτίνες αποτελείται από καλώδια που ανεβάζουν και κατεβάζουν τους, ή λεπτές σωλήνα που συνδέεται κοντά στο κάτω άκρο, μέσω του οποίου είναι δυνατόν να αυξηθεί η κουρτίνα (συνιστάται μόνο για τα μισά χωρίζονται από κουρτίνες αποφευχθεί μικρό άνοιγμα για εξαερισμό στο επίπεδο του δαπέδου). Σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, οι κουρτίνες τυλίγονται στον σωλήνα από πάνω προς τα κάτω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόματο έλεγχο, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον κόστος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτόματη διαχείριση κουρτινών διευκολύνει τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας μέσα στον αχυρώνα.

Σε ψυχρότερα κλίματα, χρησιμοποιούνται κάθετοι πίνακες, οι οποίοι ενισχύονται από ανεμοφράκτες (Σχήμα 1) για να ελαχιστοποιήσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και να εξασφαλίσουν καλή κυκλοφορία αέρα. Αυτά τα πάνελ ανεβαίνουν από κάτω και κλείνουν με καλώδιο και βαρούλκο, με μέγιστο άνοιγμα που περιορίζεται στο 50%, γεγονός που επηρεάζει τη μικρότερη ροή αέρα το καλοκαίρι. Τα πάνελ κοστίζουν περισσότερο από τις κουρτίνες "γαλοπούλας" και η χρήση τους δικαιολογείται μόνο εάν απαιτείται πρόσθετη θέρμανση και το πρόβλημα του αερισμού του καλοκαιριού δεν είναι κρίσιμο. Στο νότιο τμήμα του Οντάριο, τα πάνελ δεν χρησιμοποιούνται συχνά σε σύγκριση με τις κουρτίνες.

Πολλές σωλήνες αέρα με εσωτερικούς μικρούς ανεμιστήρες για τη μείωση των ανοιγμάτων στον τοίχο (εξαερισμός) και στην οροφή (εξαερισμός) διατίθενται προς πώληση. Οι ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι, έτσι ώστε ο αέρας να απελευθερώνεται από τους σωλήνες από το δωμάτιο και ο δρόμος πηγαίνει. Οι προσαρτημένες ειδικές πτέρυγες εμποδίζουν τον πλήρη χειρισμό του χειμώνα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή δυσλειτουργίας στον ανεμιστήρα. Οι σωλήνες αέρα κοστίζουν περισσότερο, αλλά δεν έχουν προφανή πλεονεκτήματα σε σχέση με το σχεδιασμό και τη σωστή εγκατάσταση κουρτινών.

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

Χρησιμοποιείται ένας μεγάλος αριθμός διάφορων συσκευών που τοποθετούνται στα πατίνια των αχυρώνων για να εξασφαλιστεί η διαφυγή του αέρα από το δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού καιρού, το μεγαλύτερο μέρος του αέρα αφήνει μέσα από τους άξονες στα πατίνια. Με θερμότητα, αυτό είναι δυνατό μόνο κατά 20%, και το υπόλοιπο μετακινείται με ανταλλαγή αέρα μέσα στο κτίριο.

Σχέδιο 2. Συνεχείς άξονες σε πατίνια

Επαναλαμβανόμενες πατινάζ άξονα φθάσει σε μήκος 8 πόδια και στις δύο πλευρές του υπόστεγο (σχήμα 2) και είναι πολύ δημοφιλές μέσο για τον ελκυσμό αέρα από τα μη-μονωμένα Βουστάσια. Το πλάτος του άξονα είναι περίπου 1 ίντσα. Για κάθε 10 πόδια του πλάτους του καλαθιού. Τα άκρα του σωλήνα εξατμίσεως, ένα πλάτος μεγαλύτερο από το ύψος του άξονα των 1,5 - 2 φορές, να αυξήσει τη ροή του αέρα από το βουστάσιο. Επίπεδη στέγη πάνω από τον άξονα, και η οποία κλείνει την κορυφή του σωλήνα περίπου το πλάτος του άξονα μειώνει την ποσότητα του νερού της βροχής που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις.

Ως εναλλακτική λύση σε μια επίπεδη οροφή πάνω από έναν άξονα πατινάζ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας θολωτός θολωτός θόλος 30 έως 36 ιντσών σχεδιασμένος για ευρωπαϊκή σχεδίαση. Αυτός ο θόλος προστατεύει από τη βροχή και προσθέτει μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα φωτός στο καμπαναριό (σχέδιο 3). Η χειμερινή χρήση του τρούλου ήταν επίσης ικανοποιητική, καθώς η ποσότητα του χιονιού που πέφτει στο εσωτερικό ήταν ίδια ή μικρότερη από εκείνη των ανοιχτών ορυχείων.

Σχέδιο 3. Θόλος πάνω από τον άξονα της κορυφογραμμής

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μεγάλων παγοπέδιλα σε σύγκριση με τα μικρά παγοπέδιλα δεν προσφέρει πλεονεκτήματα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα ανοίγματα στον τοίχο είναι επαρκούς μεγέθους για να παρέχουν επαρκή αερισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντί για συνεχείς άξονες, συνιστάται η χρήση ενός σωλήνα εξαγωγής.

Ένα αποσπώμενο πτερύγιο (σχέδιο 4) μπορεί να εγκατασταθεί στον αγωγό για να μειώσει την περιοχή του ανοικτού χώρου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αποσβεστήρας πρέπει να έχει τέτοιες διαστάσεις ώστε ακόμη και σε μια πλήρως αποσύρθηκε θέση γύρω του υπάρχει ένας χώρος περίπου 1 ίντσα για να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος εξαερισμός που απαιτείται το χειμώνα.

Η χρήση των σωλήνων εξάτμισης παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα ορυχεία στα πατίνια. Αυτό μειώνει το κόστος του υλικού και της κατασκευής, αλλά επίσης μειώνεται ή εξαλείφεται εντελώς τη χρήση των τεμαχίων ξύλου στα ορυχεία, η οποία οδηγεί σε δομική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα μιας κακής σύνδεσης ή διάβρωση των μεταλλικών δικτυωμάτων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της στέγης. Οι σωλήνες εξάτμισης είναι επίσης πιο βολικοί όταν παλεύουν τα πουλιά που πετούν στον αχυρώνα. Όταν εγκαθιστάτε προστατευτικές οθόνες από πτηνά, χρησιμοποιήστε πλαστικό, όχι μέταλλο, για να αποφύγετε την κατάψυξη το χειμώνα. Το κάλυμμα του σωλήνα θα εμποδίσει τη διείσδυση βροχής και χιονιού μέσα στο δωμάτιο.

Οι σωλήνες εξάτμισης θα πρέπει να είναι πλήρως ανοιχτοί κατά τη διάρκεια του θερμού καιρού και θα πρέπει να κλείνονται σε μια μέση ημερήσια θερμοκρασία κάτω από τους 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί χειριστές δεν κλείνουν τους σωλήνες ακόμη και στους πιο ψυχρούς καιρούς, ενώ σε μερικούς σωλήνες δεν υπάρχει συσκευή κλεισίματος. Εάν έχουν εγκατασταθεί πτερύγια στο σωλήνα εξαγωγής, πρέπει να ρυθμίζονται με το χέρι. Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στον αχυρώνα είναι η συχνή ρύθμιση των ανοιγμάτων εξαερισμού στον τοίχο.

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού των σωλήνων εξαγωγής φυσικού αερισμού:

1 ελάχιστο τετραγώνου S. πόδια για κάθε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. πλάνα της επιφάνειας ενός ενιαίου αχυρώνα?

2 τουλάχιστον 1 τετραγωνικό. για κάθε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. πόδια ενός διώροφου στάβλου ή αχυρώνα, όπου ο σωλήνας διέρχεται από το φαινότυπο.

3 απαιτεί την εγκατάσταση 1 σωλήνα εξαγωγής για κάθε 1500 τετραγωνικά μέτρα. πόδια χώρου σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα 25 έως 30 πόδια

Σχηματική παράσταση ενός σωλήνα με περιστρεφόμενο πτερύγιο

Μετάφραση υπογραφών στο σχέδιο:

• Περιστρεφόμενο σημείο περιστροφής

• Διακόπτης αποφράξεως - αποσβεστήρας

• Καλώδιο ελέγχου - καλώδιο ελέγχου

• 2''εξωθημένο στρώμα πολυστυρενίου - 2 ιντσών από ανθεκτικό στην κρούση πολυστυρόλιο

Διάγραμμα της συσκευής εξαερισμού στον αχυρώνα

Για την παραγωγική συντήρηση των ζώων, οι εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται πρέπει να έχουν ένα βέλτιστο μικροκλίμα. Αυτό ανακουφίζει από το άγχος, την ταλαιπωρία και τις πιθανές ασθένειες. Για να δημιουργηθεί ένα μικροκλίμα, το κτίριο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή τα περισσότερα σύγχρονα κτίρια είναι στερεές, κλειστές κατασκευές στις οποίες δεν υπάρχει επαρκής κυκλοφορία αέρα. Χωρίς ένα πρόσθετο σύστημα σε τέτοιους χώρους το χειμώνα είναι κρύο, και το καλοκαίρι είναι ζεστό και βουλωμένο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την κατάσταση των ζώων. Επίσης, τα απόβλητα αγελάδων εκκρίνουν αμμωνία, η οποία σε μεγάλο αριθμό μπορεί να βλάψει την ευημερία. Το σύστημα αερισμού σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την εκροή διοξειδίου του άνθρακα, αμμωνίας και καθαρού αέρα.

Συστήματα εξαερισμού

Ο εξαερισμός είναι τριών τύπων:

 • φυσικό?
 • τεχνητό (αναγκαστικό) ·
 • αναμειγνύονται.

Ο φυσικός αερισμός οφείλεται στο άνοιγμα του δωματίου: μέσα από τις τρύπες στους τοίχους και την οροφή, τα παράθυρα και τις πόρτες. Με αυτό το είδος το καλοκαίρι, υπάρχει στασιμότητα του αέρα στο δωμάτιο. Ο τεχνητός αερισμός είναι ένα αυτόματο σύστημα που ελέγχει την ανταλλαγή αέρα μέσα στο κτίριο. Με ένα μικτό τύπο αερισμού, ο καθαρός αέρας έρχεται φυσικά και "ανακυκλώνεται" εξαερίζεται μέσω συσκευών εξαερισμού.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, λάβετε υπόψη:

 • το μέγεθος και την τοποθεσία του δωματίου.
 • ύψος της οροφής.
 • κλιματικές συνθήκες της περιοχής ·
 • χαρακτηριστικά των ροών του αέρα.
Το σχέδιο εξαερισμού.

Ένα σύστημα εξαερισμού οποιουδήποτε τύπου δεν πρέπει να προκαλεί ρεύματα, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ζώων.

Διάγραμμα συσκευής

Κάθε τύπος συστήματος εξαερισμού διαθέτει χαρακτηριστικά τοποθεσίας εγκατάστασης. Είναι απαραίτητο να ληφθεί αυτό υπόψη κατά την επιλογή και την τοποθέτηση ενός καλαμιού. Η εσφαλμένη διάταξη των συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του μικροκλίματος στο δωμάτιο, υπερθέρμανση, στρες στα ζώα, γεγονός που θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και το κέρδος. Με την παρατεταμένη αδιαφορία για την εσφαλμένη λειτουργία του εξαερισμού, οι αγελάδες μπορεί να χάσουν την ασυλία τους και να αναπτύξουν διάφορες ασθένειες. Ο καθαρός αέρας και το άνετο μικροκλίμα είναι τα δεύτερα πιο σημαντικά πράγματα για την υγεία των αγελάδων μετά από σωστή διατροφή.

Θέση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Κλασικό σύστημα εξαερισμού. Βρίσκεται στους τοίχους, πιο κοντά στην οροφή, αγωγούς παροχής αέρα, μέσω των οποίων εισέρχεται φρέσκος αέρας. Οι άξονες εξαγωγής βρίσκονται στο κέντρο της οροφής σε όλο το δωμάτιο. Αφαιρούν "κακό" αέρα από τον αχυρώνα. Ένα σημαντικό μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι το μεγάλο μέγεθος των ανοιγμάτων εξαερισμού. Μέσα από αυτά, ο καυτός αέρας διοχετεύεται στο καλοκαίρι και το χειμώνα στον κρύο αέρα. Σε ισχυρούς ανέμους, το χιόνι και η βροχή μπορεί να πέσουν στους αγωγούς τροφοδοσίας, προκαλώντας υγρασία στο δωμάτιο.

Το σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Κουρτίνες

Ο εξαερισμός έχει τη μορφή δομής, η οποία αποτελεί φράγμα τοίχου στον αχυρώνα. Συχνότερα είναι κατασκευασμένο από συνθετικό πλαστικό. Για να λειτουργήσει το σύστημα τροφοδοσίας, οι κουρτίνες ανυψώνονται χειροκίνητα ή αυτόματα. Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά δυνατή την παροχή ενός χώρου με βέλτιστο έλεγχο του κλίματος. Μπορούν να ανοίξουν στο απαιτούμενο γεωγραφικό πλάτος, δημιουργώντας την απαιτούμενη ροή αέρα. Το σύστημα σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τις κλιματικές ζώνες μέσα στο δωμάτιο.

Οι κουρτίνες προστατεύουν πλήρως το δωμάτιο από τις επιπτώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Με την κοινή χρήση κουρτινών και συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, μπορείτε να ρυθμίσετε το άνετο μικροκλίμα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορυχεία

Οι άξονες εξαερισμού είναι δημοφιλείς όταν εγκαθίστανται σε μη θερμαινόμενα στάβλα. Παρέχουν φυσικό αερισμό. Οι άξονες είναι μακριές, ευρείες σωληνώσεις, το ένα άκρο του οποίου βρίσκεται μέσα στο θάμνο, και το άλλο πηγαίνει στην οροφή και μοιάζει με καμινάδα στο σπίτι. Το εξωτερικό τμήμα είναι κλειστό κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η βροχόπτωση στο δωμάτιο. Ταυτόχρονα, ο αέρας μπορεί να περάσει μέσα από αυτό με ασφάλεια. Αυτός ο τύπος εξαερισμού δεν είναι κατάλληλος για αχυρώνες κατά την κρύα εποχή.

Ο εξαερισμός του καλαθιού.

Οπαδοί οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής μοιάζουν με συμβατικούς. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, οριζόντια και κάθετα. Χάρη στο αυτοματοποιημένο σύστημα, η κατεύθυνση και η ισχύς της ροής αέρα από τον ανεμιστήρα μπορούν να ρυθμιστούν. Ιδανικό για μεγάλα δωμάτια, ωστόσο, αρκετά ακριβό. Για την εγκατάσταση ανεμιστήρων απαιτείται υψηλή οροφή ώστε να μην προκαλούνται έκτακτες ανάγκες. Η αυτοματοποιημένη διαχείριση διευκολύνει τη δημιουργία συνθηκών που είναι άνετα για τα ζώα.

Χαρακτηριστικά ελέγχου κλιματισμού ή φυσικού αερισμού

Με τον φυσικό εξαερισμό, τα ρεύματα δεν πρέπει να εμφανίζονται. Είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα βροχόπτωσης να πέσει μέσα στο δωμάτιο, επειδή προκαλούν υγρασία και αυξάνουν την υγρασία. Το άνετο μικροκλίμα για τις αγελάδες είναι διαφορετικό από άλλα ζώα και ανθρώπους. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την οργάνωση του καλαθιού. Οι αγελάδες μπορεί να αισθάνονται άγχος υπό συνθήκες που είναι βέλτιστες για τον άνθρωπο. Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό το καλοκαίρι, ξηρό και φρέσκο ​​το χειμώνα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία από -5 ° C έως + 25 ° C είναι βέλτιστη για τις αγελάδες, ενώ τρώνε καλά και φέρνουν αρκετό γάλα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στα ζώα, η όρεξη και η ποσότητα γάλακτος μειώνονται. Με τη μείωση του ποσοστού των αγελάδων αρχίζουν να τρώνε περισσότερο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ποσότητα του γάλακτος. Η τυπική θερμοκρασία για τον αχυρώνα είναι 8-10 ° C, στο διαμέρισμα μητρότητας και στο διαμέρισμα με τα μοσχάρια - 15-16 ° C.

Οι αγελάδες παράγουν αρκετή θερμότητα για να ζεσταθούν. Ως εκ τούτου, είναι άνετα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, υψηλότεροι δείκτες τους προκαλούν δυσφορία και οδηγούν σε άγχος και ασθένεια.

Υγρασία

Ο ξηρός αέρας επηρεάζει αρνητικά την αναπνοή και τη γενική κατάσταση του ζώου. Με υψηλή υγρασία, τα ζώα εύκολα αρρωσταίνουν, ειδικά ιικές ασθένειες. Ο αέρας δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένος και στάσιμος, αλλιώς οι αγελάδες μπορεί να έχουν πνευμονία ή μαστίτιδα, εξαιτίας της υγρασίας. Η υγρασία είναι 50-85%. Κατά μέσο όρο, για βέλτιστη δραστηριότητα ζωής, η υγρασία πρέπει να είναι περίπου 70%, ανεξάρτητα από την ηλικία και την κατάσταση της αγελάδας.

Βίντεο

Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

Κάνετε τον αερισμό του αχυρώνα απλός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές επιλογές για να επιτύχετε το αποτέλεσμα. Σε ποιο δρόμο εξαρτάται από αυτούς τους δείκτες - το μέγεθος του καλαμιού και τον αριθμό των ζώων. Κατά τον υπολογισμό του έργου, δεν μπορεί κανείς να παραμελήσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση της οικονομικής δομής και τον άνεμο αυξήθηκε.

Οι κύριες 3 κατευθύνσεις εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο καμπαναριό με τα χέρια τους χωρίζεται σε 3 κύριους κλάδους:

 • φυσικό?
 • υποχρεωτική ·
 • μικτή ή συνδυασμένη.

Στην πρώτη περίπτωση, ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εισροής και εκροής. Η κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από οπές στην οροφή ή τους πλευρικούς τοίχους, τα παράθυρα, τις πόρτες. Αυτή η έκδοση ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Σε μια θερμή περίοδο, σχηματίζεται στάσιμος "εξαγνισμένος αέρας". Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έντονη διαφορική πίεση εκτός και εντός του αχυρώνα.

Στη δεύτερη παραλλαγή χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και κουρτίνες εξαερισμού, οι τελευταίες μπορούν να ρυθμιστούν τόσο αυτόματα όσο και χειροκίνητα. Χρησιμοποιούνται μηχανικές διατάξεις εάν το κέλυφος έχει σχεδιαστεί για 200 κεφαλές ή περισσότερο. Οι φίλοι μπορούν να είναι:

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής. Όταν χρησιμοποιείτε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, οι καιρικές συνθήκες δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Στην τελευταία περίπτωση, οι ροές του αέρα εισέρχονται στο θάμνο με φυσικό τρόπο, μέσω σχισμών και ανοιγμάτων. Ο "εξαγόμενος αέρας" εξαναγκάζεται να εξέρχεται, λόγω ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Βασικοί κανόνες για τον προσδιορισμό της ανταλλαγής αέρα σε έναν αχυρώνα

Για να δημιουργήσετε ένα καλό μικροκλίμα, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα στο οικονομικό κτίριο. Εξαρτάται από:

 • θερμοκρασία αέρα μέσα στον αχυρώνα.
 • υγρασία αέρα στο δωμάτιο.
 • τον αέρα τροφοδοσίας και το χρόνο του έτους.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα από την υγρασία καθορίζεται ως εξής:

L = QxK + a / q1-q2

 • L - ποσότητα παροχής και αέρα εξαγωγής στον αχυρώνα. Ο δείκτης καθορίζει πόσο αέρα πρέπει να παραδοθεί ή να παραχθεί εντός 1 ώρας μέσα στο κτίριο. Ο δείκτης όγκου αέρα εκφράζεται σε m3. Διατηρεί τη βέλτιστη υγρασία για τα ζώα - m3 / 1 ώρα
 • Q - δείκτης του επιπέδου εξάτμισης, που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα των μέσων διαβίωσης των ζώων ανά ώρα - g / h
 • K - συντελεστής διόρθωσης, καθορίζει την ποσότητα υγρασίας κατά την αναπνοή των ζώων που σχηματίζονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες αέρα
 • α - η πριμοδότηση που εκφράζεται ως ποσοστό εξαρτάται από την ένταση της εξάτμισης της υγρασίας μέσα στον αχυρώνα.
 • q1 - απόλυτη υγρασία των ροών αέρα μέσα στο κτίριο, g / m3.
 • q2 - απόλυτη υγρασία του φρέσκου αέρα που εισέρχεται στο θάμνο, g / m3.

Για να καθοριστεί η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη συνολική επιφάνεια του αχυρώνα. Στη συνέχεια, η ανταλλαγή αέρα (L) χωρίζεται σε κυβισμό. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τον τύπο:

M = L Ιαν. / V (κυβισμός)

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους τύπους, μπορείτε να υπολογίσετε ένα σύστημα που σας επιτρέπει να επιτύχετε τις βέλτιστες συνθήκες για τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε έναν αχυρώνα με δεσμευμένο περιεχόμενο. Τα ζώα δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε στην ύπαιθρο. Επομένως, για να μην χάσετε βάρος, είναι απαραίτητο όχι μόνο η ποιότητα της τροφής, αλλά και η βέλτιστη θερμοκρασία, η υγρασία του αέρα.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για κάθε τόνο ζωντανού βάρους χρειάζονται 12 m3 καθαρού αέρα. Επομένως, εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων, ο εξαερισμός του καλαμποκιού πρέπει να εξαναγκαστεί. Για να αποφύγετε τα ρεύματα, πρέπει να επιλέξετε αεραγωγοί, κουτιά με το σωστό μέγεθος. Οι τελευταίοι είναι:

Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να αποτελείται από τρία προτεινόμενα υλικά - ένα συνδυασμένο. Η διάμετρος ενός ορθογώνιου κουτιού είναι προτιμότερο να επιλέξετε 50 cm x 50 cm Οι οπές στον τοίχο προορίζονται για κυκλοφορία αέρα, πρέπει να τοποθετούνται στην ίδια απόσταση μεταξύ τους. Έτσι, θα εξασφαλιστεί καλή ανταλλαγή αέρα.

Η πλέον συμφέρουσα επιλογή είναι η εγκατάσταση σωλήνων PVC. Η διάμετρος της διατομής αυτού του αγωγού πρέπει να είναι 50-75 cm. Κόψτε την περιφέρεια καθ 'όλο το μήκος του σωλήνα εξαερισμού με ένα δοχείο από κονσέρβες κασσίτερου. Ζεσταίνεται και καίγεται οπές στο PVC. Από το πλαστικό σωλήνα, οι οπές των 100 χιλιοστών θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 60 εκατοστά το ένα από το άλλο. Αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος, επειδή δεν συνιστάται η κοπή ενός κύκλου με εργαλεία στο PVC.

Το ένα άκρο του αγωγού πρέπει να είναι σφραγισμένο. Το άλλο είναι στερεωμένο με ένα μεταλλικό δακτύλιο. Αυτό το τμήμα του σωλήνα θα εισαχθεί στο θάλαμο τροφοδοσίας του αέρα τροφοδοσίας. Οι αγωγοί PVC μπορούν να αντικατασταθούν από ένα κουτί από κόντρα πλακέ ή μέταλλο. Σε έναν αγωγό οποιουδήποτε σχήματος, στον πυθμένα, πρέπει να γίνουν μικρές οπές για να επιτρέψουν τη ροή της συμπύκνωσης. Η απόστασή τους πρέπει να απέχει 2 μέτρα το ένα από το άλλο. Το σύστημα εξαερισμού στον αχυρώνα είναι ένα σχέδιο, το σχέδιο αναλαμβάνει την τοποθέτηση αεραγωγών σε ύψος τριών μέτρων από το δάπεδο. Οι πλαστικοί αεραγωγοί πρέπει να στερεώνονται στους τοίχους, κάθε 3 μέτρα.

Σημαντικό! Το μέγεθος του θαλάμου εισαγωγής αέρα πρέπει να είναι 1 mx 1,5 m. Οι παράμετροι εξαρτώνται από την απόσταση των αεραγωγών αερισμού από τον ανεμιστήρα. Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό των αγωγών.

Οι ανεμιστήρες για τη ροή αέρα τοποθετούνται σε ύψος 2,5 μ. Από το δάπεδο. Σε γωνία 15 ° C. Οι μηχανικές συσκευές συνδέονται μεταξύ τους σε απόσταση 20 μέτρων. Η ισχύς του ανεμιστήρα εξαρτάται από τον αριθμό των βοοειδών. Για παράδειγμα, για 100 κεφαλές βάρους 500 kg, πρέπει να ρέουν 600 m3 / λεπτό. Αν ο ανεμιστήρας βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο, τότε τοποθετείται σε περίβλημα με οπή μεγάλης διαμέτρου για εισαγωγή αέρα εισαγωγής. Χρησιμοποιώντας έναν αγωγό ή ένα κομμάτι σωλήνα, ο ανεμιστήρας συνδέεται με τον θάλαμο εισαγωγής αέρα.

Σημαντικό! Η έμμονη οσμή της συμπύκνωσης αμμωνίας σε τοίχους και οροφή είναι το πρώτο σημάδι κακής εξαερισμού.

Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν θερμοστάτες σε μηχανικές συσκευές. Οι ανεμιστήρες θα απενεργοποιηθούν εναλλάξ, για παράδειγμα - ένας με πτώση θερμοκρασίας 5 ° C. Άλλοι στους 2 ° C. Τη στιγμή που οι ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι, οι κουκούλες στα αντίθετα άκρα του αχυρώνα είναι ενεργοποιημένες, οι οποίες θα κυκλοφορούν στον αέρα μέχρι να ανάψουν οι ανεμιστήρες. Η διάμετρος του τμήματος των οπών εξαγωγής πρέπει να είναι 60 cm.

Μια άλλη επιλογή για την εγκατάσταση ενός θαλάμου εισαγωγής αέρα είναι το κέντρο του αχυρώνα. Μπορεί να γεμίσει με μηχανικές συσκευές που είναι τοποθετημένες στα πλευρικά τοιχώματα. Ο αέρας τροφοδοσίας θα διανεμηθεί με τη βοήθεια κιβωτίων από το κέντρο σε άλλα μέρη του αιμοφόρου αγγείου.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας κουρτίνες

Λόγω του γεγονότος ότι οι αγελάδες προσαρμόζονται εύκολα στον ψυχρό αέρα, οι κουρτίνες χρησιμοποιούνται ως οι τοίχοι του αχυρώνα. Είναι κατασκευασμένα από τέτοια υφάσματα:

Οι αεριζόμενες κουρτίνες μπορούν να είναι δύο στρώσεων ή μονοστρωματικές, φουσκωτές. Ανοίξτε από πάνω προς τα κάτω ή αντίστροφα. Μπορούν να στρεβλωθούν ή να διπλωθούν.

Οι κουρτίνες ανοίγουν με τη βοήθεια της αυτοματοποίησης. Είναι φθηνότερο να ρυθμίζετε τη θέση των κουρτινών χειροκίνητα. Η αυτόματη λειτουργία σάς επιτρέπει να διατηρείτε άνετες συνθήκες στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς την παρουσία ανθρώπων.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε μια κουρτίνα για κουρτίνες, αξίζει να δώσετε προσοχή στα χαρακτηριστικά αυτά - αντοχή στις αλλαγές της θερμοκρασίας, έκθεση σε αμμωνία και άλλες διαβρωτικές ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ζωής των ζώων. Αντοχή στις μηχανικές επιδράσεις.

Τυφλών σύμφωνα με την υφή του θα πρέπει να είναι ομαλή, ώστε να μπορείτε να ξεπλύνετε εύκολα όλη τη βρωμιά. Είναι απαραίτητο να φροντίσετε το πλέγμα που προστατεύει από τα πουλιά. Αυτή είναι μια υποχρεωτική κατάσταση κατά την εγκατάσταση κουρτινών εξαερισμού.

Εξαερισμός στον αχυρώνα

Οι αγελάδες υφίστανται θερμότητα πολύ χειρότερη από το κρύο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αερισμό στον αχυρώνα.

Εκτός από το κλίμα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την ανάγκη αερισμού. Πολλοί αχυρώνες έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα, η οποία το χειμώνα συμβάλλει στον σχηματισμό συμπύκνωσης στο δωμάτιο και υψηλή υγρασία. Επομένως, η έλλειψη εξαερισμού συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των ζώων που προκαλούν ασθένεια, γεγονός που επηρεάζει τόσο την υγεία των αγελάδων όσο και την ποιότητα του γάλακτος.

Ένας άλλος λόγος για την ανάγκη για σωστή λειτουργία του αερισμού είναι η συσσώρευση ατμών αμμωνίας στο χώρο του αχυρώνα, η οποία επίσης δεν προσθέτει υγεία στα βοοειδή. Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στην αίθουσα αχυρώνα μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Φυσικός εξαερισμός στον αχυρώνα.

Κατά την κατασκευή αερισμού τύπου φυσικού αερισμού που παράγεται από την είσοδο θερμού αέρα μέσω του άξονα αερισμού και πατίνια, διατεταγμένα σε οροφή αχυρώνα, και η εισροή φρέσκου αέρα μέσα στο κτίριο μέσω των υφιστάμενων ανοίγματα εξαερισμού.

Ο φυσικός αερισμός του καλαμποκιού εξαρτάται από τη θέση του αγροκτήματος - τα φυσικά συστήματα εισροής αέρα, που χρησιμοποιούνται σε θερμότερες πόλεις και χωριά, δεν θα ισχύουν στα μεσαία και βόρεια μέρη της Ρωσίας.

Επίσης, εάν χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα ρεύματα ανέμου στον τόπο όπου βρίσκεται ο αχυρώνας - αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί το ρεύμα και ο περιττός αερισμός του χώρου.


Αναγκαστικός εξαερισμός του καλαθιού.

Η συσκευή εξαερισμού με μηχανικό κίνητρο για τις εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκεται ο θάμνος, υλοποιείται σε διάφορες εκδόσεις:

 • μηχανικό αερισμό με χρήση ανεμιστήρων σήραγγας ή κυκλοφορητών, συμπληρωμένων με βαλβίδες εξαγωγής και τροφοδοσίας.
 • κουρτίνες εξαερισμού - συνθετικές πλαστικές κατασκευές που σχηματίζουν φράγμα τοίχου σε αχυρώνα. Αυτές οι κουρτίνες για τον αχυρώνα ανυψώνονται αυτόματα ή χειροκίνητα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας.
 • ελαφρά παγοπέδιλα - είναι κατασκευασμένα από κυψελωτό πολυανθρακικό, καλύπτοντας τα ανοίγματα στο πατίνι του κτιρίου όπου βρίσκεται το κατώφλι. Εκτός από το έργο του αερισμού, οι στόχοι του ελέγχου φωτισμού στο κτίριο εξυπηρετούν επίσης.

Εξαερισμός των καβουριών

Η βάση για την υψηλή παραγωγικότητα κάθε εκμετάλλευσης είναι η οργάνωση της σωστής διατροφής και η δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος μέσα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ζώα. Οι καστανιές δεν αποτελούν εξαίρεση από τους κανόνες. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα χρονικά ζώα ξοδεύουν στους στάβλους εντός των ζωνών παραγωγής αυξάνει τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μείωση των δεικτών ποιότητας του γάλακτος, αλλά και να προκαλέσει την εξάπλωση των ασθενειών μεταξύ των ζώων. Για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ένα βέλτιστο μικροκλίμα, καταφύγετε σε μια συσκευή εξαερισμού που αντικαθιστά ζεστό, υγρό, χωρίς οξυγόνο αέρα, καθαρό, στεγνό, φρέσκο ​​και δροσερό.

Βασικές αγρόκτημα κανονισμούς εξαερισμού κτιρίων για την τακτική συντήρηση των ζώων, που SNIP 2.10.03-84 «Κτηνοτροφία, τα πουλερικά και γουνοφόρα αγροκτήματα κτίρια και εγκαταστάσεις», ιδίως η 4η παράγραφος του κανονιστικού εγγράφου «4. παροχή θέρμανσης, θέρμανση, εξαερισμός και παροχή ζεστού νερού ".

Το SNiP υπαγορεύει κατηγορηματικά ότι όλα τα κτηνοτροφικά κτίρια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό. Ο τύπος εξαερισμού (τεχνητός ή φυσικός) καθορίζεται από την οικονομική σκοπιμότητα. σύστημα αερισμού Στοιχεία αχυρώνα πρέπει να παρέχονται στο στάδιο της ανάπτυξης του έργου του αερισμού, κλιματισμού και θέρμανσης, όπως εισέλθει στο σύστημα εξαερισμού στο ήδη κατασκευασμένο, πολύ λιγότερο μια λειτουργία του κτιρίου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πρότυπα και απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού για αχυρώνες

Υπάρχει επίσης ένας περιορισμός στην ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Κατά την κρύα εποχή, η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι 0,3 m / s για χώρους που περιέχουν μόσχους και 0,5 m / s για χώρους με ενήλικες. Το καλοκαίρι η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μπορεί να αυξηθεί στα 0,6 m / s και 1,0 m / s, αντίστοιχα.

Η μέγιστη επιτρεπτή σχετική υγρασία στον αχυρώνα είναι 40% σε θερμοκρασία 25 ° C. Με την αύξηση αυτού του δείκτη, οι αγελάδες αντιμετωπίζουν το λεγόμενο θερμικό στρες. Η πραγματική θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας μπορεί να διαφέρει από την υπολογισμένη θερμοκρασία έως 2 ° C.

Στα δωμάτια με μοσχάρια υπάρχει μια ακόμη απαίτηση, που δεν ρυθμίζεται σε στάβλους με ενήλικες αγελάδες, - την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα (0,2% μέγιστο).

Η απαιτούμενη χωρητικότητα εξαερισμού μπορεί να καθοριστεί με βάση τον υπολογισμό του ζωικού κεφαλαίου που περιέχεται στο θάμνο, ή τη συνολική έκταση του κτιρίου.

Σε περίπτωση που το βύθισμα του καλαμιού προβλέπει την ύπαρξη πλέγματος, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί επιπλέον ένας υπόγειος εξαερισμός με χωρητικότητα τουλάχιστον 30% της συνολικής ελάχιστης ανταλλαγής αέρα.

Τα μεμονωμένα στοιχεία των συστημάτων εξαερισμού πρέπει να είναι απρόσιτα για τα ζώα.
Τα συστήματα αερισμού αγωγών θα πρέπει να επιτρέπουν τον καθαρισμό και την απολύμανση των αεραγωγών.

Φυσικός αερισμός του αχυρώνα

Αυτή η ανταλλαγή αέρα βασίζεται στη φυσική ανακυκλοφορία των αέριων μαζών. Για την οργάνωση ενός τέτοιου εξαερισμού, αρκεί να παρέχεται στο δωμάτιο η παρουσία ανοιγμάτων για την εισαγωγή και την εκτόξευση αέρα. Οι οπές εισαγωγής βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος του κτιρίου, πιο κοντά στη θεμελίωση στην πλευρά του ανέμου και οι οπές εξόδου λαμβάνονται έξω από την οροφή του κτιρίου από την απέναντι πλευρά μέσω ενός απλού αγωγού. Στην έξοδο, λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο, και υπό την επίδραση του ανέμου, δημιουργείται μια ζώνη μειωμένης πίεσης και ο αέρας από το θάμνο παγιδεύεται. Για τη ρύθμιση της απόδοσης, τα ανοίγματα εισόδου είναι εφοδιασμένα με πτερύγια και η έξοδος είναι εφοδιασμένη με εξαερισμό για τον εξαερισμό.

Αυτός ο εξαερισμός δεν ρυθμίζεται επαρκώς και εξαρτάται πολύ από τους καιρικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει δυνατή η κάπως "αυτοματοποίηση" της φυσικής ανταλλαγής αέρα, χρησιμοποιώντας φουσκωτές κουρτίνες που αντιδρούν στις μεταβολές στην ταχύτητα του ανέμου ή κινούμενα πάνελ που μεταδίδουν φως. Αλλά αυτά τα μισά μέτρα βοηθούν μόνο στο μερικό σχηματισμό του μικροκλίματος και χάνουν μοναδικά πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανικό ανεφοδιασμό και εξαερισμό.

Συστήματα τεχνητού αερισμού

Πλεονεκτήματα συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού:
- παρέχοντας περιοχές παραγωγής με αέρα με παραμέτρους που ταιριάζουν ακριβώς με τις υπολογισμένες (θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα).
- δυνατότητα ελέγχου της ικανότητας ·
- Με τη βοήθεια των αεραγωγών, είναι δυνατόν να ληφθεί ή να τροφοδοτηθεί αέρας σε αυστηρά καθορισμένες ζώνες.
- δυνατότητα πλήρους αυτοματοποίησης του (σύστημα αέρα εξαερισμού εξοπλισμένο με ελεγκτή παρακολούθησης αισθητήρες που επεξεργάζεται δεδομένα, και μια ομάδα ενεργοποιητών: ανεμιστήρες, θερμοσίφωνες, κλπ) του αέρα διεργασίας.

Η έλλειψη της αναγκαστικής αχυρώνα συσκευή εξαερισμού - η πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος του έργου. Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει ορισμένα έξοδα κεφαλαίου και λειτουργίας. Αλλά τεχνητού εξαερισμού μπορεί να επιτύχει με συνέπεια η βέλτιστη παραμέτρων μικροκλίματος στον αχυρώνα, έτσι ώστε τα ζώα είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ασθένεια, αυξάνοντας δείκτες γάλακτος απόδοση (ποιοτική και ποσοτική), και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φαινόμενες αρχικό κόστος σταδιακά μετατρέπονται σε επενδύσεις.