Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Φυσικός αερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Το οργανωμένο φυσικό αερισμό σε ένα κτίριο - είναι η ανταλλαγή του αέρα, που προκύπτει λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου και εκτός, μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής.

Για τον αερισμό των χώρων σε κτίριο κατοικιών, παρέχεται φυσικό σύστημα εξαερισμού. Ας δούμε πώς λειτουργεί και σε βάρος του τι λειτουργεί.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Κάθε είσοδος στον πρώτο όροφο του τελευταίου έχουν ένα κοινό αγωγό εξαερισμού που εκτείνεται κατακόρυφα από κάτω προς τα πάνω με την πρόσβαση στο πατάρι ή είτε απευθείας στην οροφή (ανάλογα με το έργο). Μετάβαση στο κύριο αγωγό εξαερισμού συνδέεται δορυφορικά κανάλια, η αρχή του οποίου βρίσκεται, κατά κανόνα, στο μπάνιο, κουζίνα και τουαλέτα.

Μέσα από αυτούς τους δορυφόρους, ο "εξαντλημένος" αέρας εγκαταλείπει τα διαμερίσματα, εισέρχεται στο γενικό άξονα εξαερισμού, διέρχεται μέσω αυτού και εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα.

Φαίνεται ότι όλα είναι εξαιρετικά απλά και ένας παρόμοιος μηχανισμός πρέπει να λειτουργήσει χωρίς αποτυχία. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να παρεμποδίσουν την κανονική λειτουργία του εξαερισμού.

Το πιο σημαντικό πράγμα στο έργο του φυσικού αερισμού είναι ότι το διαμέρισμα πρέπει να τροφοδοτείται με αέρα σε επαρκή ποσότητα. Σύμφωνα με τα σχέδια, σύμφωνα με το SNiP, αυτός ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα από τις "διαρροές" των ανοιγμάτων παραθύρων, και επίσης, ανοίγοντας τα παράθυρα.

Απόσπασμα από SNiP 2.08.01-89 (παράμετροι ελάχιστης ανταλλαγής αέρα για ένα διαμέρισμα).

Σαλόνια διαμερίσματα

3 m 3 / h για 1 m 2 διαμονή

Κουζίνα: - με ηλεκτρική κουζίνα

- Τουλάχιστον 60 m 3 / h

- Τουλάχιστον 90 m 3 / h

Συνδυασμένη τουαλέτα και μπάνιο

Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα σύγχρονα παράθυρα στην κλειστή κατάσταση δεν αφήνουν κανέναν ήχο, πόσο μάλλον αέρα. Αποδεικνύεται ότι πρέπει να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά όλη την ώρα, η οποία φυσικά δεν είναι δυνατή για διάφορους λόγους.

Αιτίες δυσλειτουργίας του φυσικού αερισμού

 • Επαναπροσδιορισμός των καναλιών εξαέρωσης

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός παύει να λειτουργεί λόγω ενεργών γειτόνων που απλά θα μπορούσαν να σπάσουν τον αγωγό εξαερισμού για να επεκτείνουν τον χώρο διαβίωσης. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι οι ενοικιαστές, των οποίων τα διαμερίσματα είναι κάτω, ο αερισμός θα σταματήσει να λειτουργεί.

 • Σκουπίδια στο αγωγό εξαερισμού

  Συχνά συμβαίνει ότι κάτι μπαίνει στον άξονα εξαερισμού και απλά δεν επιτρέπει στον αέρα να κινείται ελεύθερα. Αν συμβεί αυτό, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με την κατάλληλη δομή, απαγορεύεται να ανεβείτε στον αγωγό εξαερισμού μόνοι σας.

 • Λανθασμένη σύνδεση των καυσαερίων

  Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η σύνδεση των κουκούλες κουζίνας (κουκούλες εξάτμισης) υψηλής ισχύος στο δορυφορικό κανάλι, το οποίο δεν προορίζεται για το σκοπό αυτό. Και όταν ένας τέτοιος καπό είναι ενεργοποιημένος, σχηματίζεται ένας αερόσωμος στον κοινό αγωγό αερισμού, ο οποίος διαταράσσει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

  Δυστυχώς, η λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού επηρεάζεται επίσης από το καθεστώς θερμοκρασίας, στην ψυχρή εποχή λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στο δρόμο είναι ασθενέστερη. Σε αυτό προστίθενται μερικές ακόμη αρνητικές στιγμές και το έργο ολόκληρου του συστήματος δεν πηγαίνει τίποτα.

  Και βεβαίως υπάρχουν λάθη στην κατασκευή του εργολάβου για κάποιο λόγο ή άλλο... Μόνο η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού προμήθειας και εξαγωγής θα βοηθήσει.

  Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί όλο το χρόνο 24 ώρες την ημέρα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια εισροή αέρα 24 ωρών στο δωμάτιο. Αν δεν είναι, τότε το χειμώνα με τα παράθυρα κλειστά κινδύνου συμπύκνωσης, υγρασία μέχρι το σχηματισμό μούχλας, για να αποφευχθεί αυτό, ρυθμίστε τις βαλβίδες εισαγωγής, θα βελτιώσει τον εξαερισμό στο δωμάτιο και να απαλλαγούμε από την υπερβολική υγρασία.

  Για να οργανώσετε μια καλή ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα όλο το χρόνο. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν αναπνευστήρα. Χάρη σε αυτή τη συσκευή δεν χρειάζεται να ανοίγετε τα παράθυρα και το διαμέρισμα θα λαμβάνει πάντοτε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα.

  Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε πολυώροφα σπίτια: κύρια προβλήματα και ιδιαιτερότητες

  Ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία αναφέρεται στο πιο σημαντικό μηχανικό σύστημα, το οποίο κατασκευάζεται κατά την κατασκευή της δομής. Από τη σωστή και συντονισμένη εργασία με τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού των εγκαταστάσεων εξαρτάται η δημιουργία ενός μικροκλίματος, το οποίο επιτρέπει να περιγραφεί πλήρως η ζωή σε ένα τέτοιο σπίτι όπως υγιεινή, βολική και υψηλής ποιότητας.

  Σε φτωχό αέρα, η ικανότητα εργασίας μειώνεται ραγδαία, η κούραση αυξάνεται και οι παλιές πληγές αρχίζουν να ενοχλούν. Μια τέτοια ζωή είναι δύσκολο να κληθείς υγιής. Προκειμένου να παρέχουμε φρέσκο ​​αέρα, τα σπίτια μας είναι γεμάτα από θεσμούς, καταρτίζονται παντός είδους κανόνες και κανονισμοί, γίνονται υπολογισμοί και σχεδιάζονται τα πιο απίστευτα σχέδια. Και σε γενικές γραμμές, ο εξαερισμός πρέπει να εκτελεί μόνο μία λειτουργία: να εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία αέρα.

  Χαρακτηριστικά της συσκευής σε πολυώροφα κτίρια

  • Οι ροές του αέρα πρέπει να μετακινούνται από τα δωμάτια προς την κουζίνα και το μπάνιο, δηλαδή να εξάγονται κορεσμένοι αέριοι με διάφορες μυρωδιές, διοξείδιο του άνθρακα και τα προϊόντα της ανθρώπινης ζωής, του αέρα.
  • Η ισχύς με την οποία διοχετεύεται αέρας μέσω του καναλιού σε κτίρια διαμερισμάτων 5 και 9 ορόφων μπορεί να μην είναι η ίδια, οπότε ο υπολογισμός πραγματοποιείται για ένα συγκεκριμένο κτίριο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κίνηση του αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων.
  • Εάν ο εξαερισμός του κτιρίου διαμερίσματος είναι εξοπλισμένος με ανεμιστήρες εξάτμισης, τότε το buzz μπορεί να ακουστεί στα διαμερίσματα, οπότε η εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού πρέπει να είναι ηχομονωμένη.
  • Ο εξαερισμός σε πολυκατοικίες πρέπει να είναι διαχειρίσιμος, δηλαδή εξοπλισμένος με βαλβίδες, πτερύγια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.

  Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του τύπου εξαερισμού

  Με βάση τις ιδιαιτερότητες του εξαερισμού σε πολυκατοικίες, γίνεται μια επιλογή υπέρ ενός ή του άλλου σχεδίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένες συγκεκριμένες στιγμές που αφορούν συγκεκριμένο κτίριο, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή:

  1. Κατηγορία κατασκευής.
  2. Το επίπεδο θορύβου της κυκλοφορίας.
  3. Επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  4. Αριθμός ορόφων σε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

  Στην πραγματικότητα, ο θόρυβος της κυκλοφορίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου. Εάν η στάθμη θορύβου στη θέση του κτιρίου δεν υπερβαίνει τα 50 dB, τότε επιτρέπεται να εξοπλιστεί το σπίτι με φυσικό εξαερισμό, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι εξοπλισμένος σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του αριθμού.

  Τρεις δυνατοί τύποι σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού

  Υπάρχουν τα πιο κοινά σχέδια έτοιμου αερισμού για ένα κτίριο διαμερισμάτων. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν μόνο τρεις:

  • Φυσικά. Η αρχή της λειτουργίας είναι η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής μέσω του φυσικού βυθίσματος που δημιουργείται στους αγωγούς εξαγωγής.
  • Συνδυασμένη. Λειτουργεί μέσω της δημιουργίας μιας τεχνητής ροής αέρα και της φυσικής έκκρισης. Ή αντίστροφα: η φυσική ροή του αέρα στο σπίτι μέσα από τις ρωγμές στα παράθυρα, τα παράθυρα και τις διάφορες διαρροές στις πόρτες και τη μηχανική απομάκρυνση του αέρα μέσω των ανεμιστήρων εξαγωγής.
  • Πλήρως αναγκαστικό σύστημα. Με αυτό το σχεδιασμό, η εισροή και η εκκένωση του αέρα διεξάγονται μηχανικά, δηλαδή με τη βοήθεια εξοπλισμού εξάτμισης και τροφοδοσίας.

  Στη χώρα μας, τα περισσότερα πολυώροφα κτίρια είναι εξοπλισμένα με ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, με κοινό κανάλι και δορυφορικά κανάλια, τα οποία εκτρέπουν τον αέρα εξαγωγής από κάθε διαμέρισμα χωριστά και κόβονται στον κεντρικό άξονα. Αυτή η δημοτικότητα οφείλεται σε συγκριτική φθηνότητα και ευκολία συντήρησης.

  Προβλήματα αερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Μέχρι σήμερα, όταν στα περισσότερα διαμερίσματα έχουν τοποθετηθεί σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα, ο φυσικός εξαερισμός σε ένα κτίριο κατοικιών έχει γίνει αναποτελεσματικό. Στα περισσότερα διαμερίσματα απλά λείπει, η οποία παράγει υψηλή υγρασία, δυσφορία, μούχλα στους χώρους διαβίωσης.

  Με αυτό το πρόβλημα θα βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις βαλβίδες στα παράθυρα. Ένα παράδειγμα του παρακάτω βίντεο θα δείξει τι είναι.

  Το δεύτερο και πολύ κοινό πρόβλημα των συστημάτων εξαερισμού είναι η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης. Οι κάτοικοι των χαμηλότερων ορόφων με αυτό το φαινόμενο ουσιαστικά δεν συγκρούονται και οι κάτοικοι των άνω ορόφων, ειδικά το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν συνεχώς.

  Αυτό το πρόβλημα προκύπτει λόγω έλλειψης έλξης. Ο αέρας που εκκενώνεται από τα διαμερίσματα των κάτω ορόφων δεν μπορεί να σπρώξει τη μάζα του αέρα στον άξονα εξαερισμού, οπότε πηγαίνει κατά μήκος της γραμμής ελάχιστης αντίστασης στα δορυφορικά κανάλια. Και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, ειδικά για τους ενοικιαστές, των οποίων τα διαμερίσματα εμπίπτουν. Αντί να σχεδιάζετε, από τις αεριζόμενες γρίλιες εξαερισμού, και όχι απαραίτητα φρέσκο ​​και καθαρό αέρα. Τις περισσότερες φορές αυτή είναι η μυρωδιά του αποχετευτικού δικτύου ή "μυρωδιές" που προέρχονται από τη γειτονική κουζίνα.

  Μηχανικός αερισμός σε πολυώροφα κτίρια

  • Άτομο ή διαμέρισμα. Περιλαμβάνει τη λειτουργία ανεμιστήρων εξαγωγής που βρίσκονται στις εισόδους στους αεραγωγούς, τις βαλβίδες τροφοδοσίας και τους ανεμιστήρες που είναι εγκατεστημένοι στον τοίχο πρόσοψης του κτιρίου. Επιπλέον, αρκετά δημοφιλής, για σήμερα, ήταν η χρήση των απολυμαντών σε διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης ή ψύξης του αέρα τροφοδοσίας.
  • Κεντρική. Παρέχει την παρουσία μιας ή περισσότερων κάμερας με ανεμιστήρες που βρίσκονται στην οροφή του κτιρίου.

  Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του εξαερισμού είναι ότι ο αέρας αντλείται και εκκενώνεται μέσω μηχανισμών, δηλαδή ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής, οι οποίοι εκπληρώνουν τη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από φυσικούς παράγοντες και ατμοσφαιρικές επιδράσεις. Ο μηχανικός αερισμός δεν επηρεάζεται ούτε από τη δομή του ίδιου του κτηρίου ούτε από τη διάταξη των διαμερισμάτων.

  Η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια αποτελείται από ένα σύστημα αεραγωγών και αεραγωγών εξαερισμού. Στο σύστημα επιβολής, συνήθως περιλαμβάνουν φίλτρα αέρα, θερμαντήρες αέρα και ανακτητές. Συχνά συνδυάζεται με συστήματα κλιματισμού.

  Το μηχανικό σύστημα αερισμού έχει αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα - το υψηλό του κόστος, καθώς και την εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό. Το αναγκαστικό σύστημα απαιτεί την απαιτούμενη προσοχή και τακτική συντήρηση. Πρέπει να πληρώσετε για άνεση, αν και δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που θέλει να σώσει τη δική σας υγεία και άνεση.

  Πολλοί ενοικιαστές πολυκατοικιών οργανώνουν ανεξάρτητα τα σπίτια τους με βαλβίδες τροφοδοσίας και ανεμιστήρες εξαγωγής. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει. Εάν δεν θέλετε να χτυπήσετε τους φέροντες τοίχους για την εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας ή ανεμιστήρων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή των καλών και αεροστεγανών πλαστικών παραθύρων σας και να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες τροφοδοσίας για μικροκυκλοφορία σε μικρές ποσότητες. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς, από τις απλούστερες "χτένες" μέχρι πολύπλοκες και δαπανηρές βαλβίδες με αυτόματη ρύθμιση του αποσβεστήρα για την υγρασία του αέρα στο δωμάτιο και τη θερμοκρασία του.

  Μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία διαχείρισης για μια τακτική επιθεώρηση της κατάστασης των αγωγών και τον καθαρισμό τους, αν είναι απαραίτητο. Όπως λένε τα γνωστά λόγια: "Εμπιστευθείτε τον Θεό, αλλά τον εαυτό σας..." ή "Η σωτηρία των ανθρώπων που πνίγονται είναι το έργο των χεριών...". Όλα αυτά είναι αλήθεια. Εάν δεν ανησυχείτε για το μικροκλίμα του σπιτιού σας, τότε έχετε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία. Χρειάζεστε αυτό;

  Φυσικός αερισμός οικιστικών κτιρίων

  Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η υποεκτίμηση της επίδρασης της ανταλλαγής αέρα στην κατάσταση του αέρα σε κατοικημένα διαμερίσματα οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτά.

  SNIP 2.08.01-89 «Κατοικίες» συνιστά το ακόλουθο σχήμα του εξαερισμού των διαμερισμάτων: εξωτερικός αέρας ρέει μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα των σαλόνια και να απομακρύνονται με γρίλιες εξαγωγής εγκατασταθεί σε κουζίνες, μπάνια και τουαλέτες. ανταλλαγής αέρα διαμέρισμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα από τα δύο μεταβλητών: οι συνολικές εκχυλίσματα νόρμα από τουαλέτες, μπάνια και κουζίνες, η οποία ανάλογα με τον τύπο κουζίνα είναι 110 - 140 m 3 / h, ή παραπόταμος πρότυπα, ίση με 3 m3 / h ανά m 2 χώρου διαβίωσης. Σε στάνταρ διαμερίσματα, κατά κανόνα, η πρώτη παραλλαγή του κανόνα αποδεικνύεται αποφασιστική, στο άτομο - το δεύτερο. Δεδομένου ότι αυτή η εκδοχή του κανόνα για ένα μεγάλο διαμέρισμα οδηγεί σε αδικαιολόγητα υψηλό κόστος του αέρα εξαερισμού, στη Μόσχα περιφερειακά πρότυπα MGSN 3,01 - 96 «Οικιστικά κτίρια» για τον αερισμό των σαλόνια με ρυθμό ροής 30 m3 / h ανά άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οργανώσεις έργων αντιμετωπίζουν αυτόν τον κανόνα ως 30 m 3 / h ανά δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, σε μεγάλα δημοτικά (όχι ελίτ) διαμερίσματα, η ανταλλαγή αερίων μπορεί να υποτιμηθεί.

  Στα οικιστικά κτίρια του μαζικού κτιρίου εκτελείται παραδοσιακά ο παραδοσιακός εξαερισμός. Κατά την έναρξη της μάζας αερισμού περιβλήματος εφαρμόζονται στα μεμονωμένα κανάλια από κάθε σχάρα, που συνδέθηκαν με την άτρακτο εξαγωγής άμεσα ή μέσω ενός αγωγού συλλογής στη σοφίτα. Σε κτήρια έως τεσσάρων ορόφων, το εν λόγω καθεστώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Στα ψηλά σπίτια για εξοικονόμηση χώρου κάθε τέσσερις έως πέντε ορόφους, διάφορα κατακόρυφα κανάλια συνδυάστηκαν από μία οριζόντια, από την οποία κατευθύνθηκε περαιτέρω ο αέρας στο ορυχείο κατά μήκος ενός κατακόρυφου διαύλου.

  Επί του παρόντος κύρια συστήματα διάλυμα φυσικό αερισμό κτίρια πολυώροφα είναι ένα διάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ένα κατακόρυφο κανάλι συλλογής - «κορμό» - με πλευρικούς κλάδους - «δορυφόρους». Ο αέρας εισέρχεται το καπό με ένα πλευρικό άνοιγμα υποκαταστήματος που βρίσκεται στην κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα και είναι συνήθως στην ψευδή πάτωμα του επόμενου ορόφου παρακάμπτεται με τον κύριο αγωγό συλλογής. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ πιο συμπαγές σύστημα με επιμέρους κανάλια, μπορεί να είναι αεροδυναμικά σταθερά και πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

  Κάθε κάθετη διαμερίσματα μπορεί να έχει δύο «βαρέλι»: ένα από διέλευση του αέρα από την κουζίνα, από την άλλη - από τις τουαλέτες και τα μπάνια. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ένα «κορμό» για κουζίνες εξαερισμό και santehkabin υπό την προϋπόθεση ότι το σημείο σύνδεσης των πλευρικών κλάδων σε ένα κανάλι συλλογής στο ίδιο επίπεδο πρέπει να είναι πάνω από το επίπεδο του εξυπηρετούνται χώρου κατά όχι λιγότερο από 2 m. Το ένα ή τα τελευταία δύο ορόφους έχουν συχνά μεμονωμένα κανάλια που δεν είναι συναφείς με κοινό κορμό "κορμό". Αυτό συμβαίνει εάν είναι δομικά αδύνατο να συνδέσετε τα κανάλια της άνω πλευράς με την πλευρά του κορμού από το γενικό σχήμα.

  Σε τυπικά κτίρια, το κύριο στοιχείο του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι το ventblock από το δάπεδο έως την οροφή. Στα κτίρια που κατασκευάζονται μεμονωμένα, οι αγωγοί εξάτμισης εκτελούνται πιο συχνά σε μέταλλο.

  Το ventblock περιλαμβάνει ένα τμήμα του κύριου καναλιού ενός ή περισσοτέρων πλευρικών κλάδων, καθώς και ένα άνοιγμα που συνδέει το μπλοκ με το χώρο συντήρησης. Τώρα τα πλευρικά κλαδιά είναι συνδεδεμένα με τον κύριο δίαυλο μέσω του 1ου ορόφου, ενώ προηγούμενες λύσεις προβλέπονται για σύνδεση μέσω 2 - 3 και ακόμη και μετά από 5 ορόφους. Ο εσωτερικός σύνδεσμος των τμημάτων εξαερισμού είναι ένας από τους πιο αναξιόπιστους χώρους στο σύστημα εξαερισμού. Για τη στεγανοποίησή του χρησιμοποιείται ακόμα μερικές φορές τσιμεντοκονία, τοποθετημένο στο άνω άκρο του υποκείμενου τμήματος. Όταν εγκατασταθεί η επόμενη μονάδα, η λύση συμπιέζεται και επικαλύπτει εν μέρει την διατομή των αγωγών εξαερισμού, με αποτέλεσμα να αλλάζει η χαρακτηριστική αντίστασης. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις στεγανών στεγανοποιήσεων του συνδέσμου μεταξύ των μπλοκ. Όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο στην ανεπιθύμητη ανακατανομή των ροών του αέρα αλλά και στη ροή του αέρα μέσω του δικτύου εξαερισμού από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών υλικών οδηγεί, ωστόσο, στο επιθυμητό αποτέλεσμα υπό συνθήκες εργασιμότητας της τερματισμού λειτουργίας όταν η ραφή είναι δύσκολη στην πρόσβαση.

  Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας μέσα από την επάνω οροφή όροφο και να αυξηθεί η θερμοκρασία στην εσωτερική επιφάνεια της πλειονότητας των τυποποιημένων κτιρίων σχέδια πολυώροφα παρέχει συσκευή «ζεστή πατάρι» των περίπου 1,9 μέτρα ύψος. Λαμβάνει αέρα από διάφορα προκατασκευασμένα κάθετα κανάλια, καθιστώντας πατάρι κοινό οριζόντιο τμήμα συστήματα εξαερισμού. Η απομάκρυνση του αέρα από το χώρο σοφίτα μέσω ενός τμήματος για κάθε άξονα καυσαερίων σπίτι, το στόμιο της οποίας, σύμφωνα με το SNP «Κτίρια κατοικιών» βρίσκεται στο 4,5 m πάνω από την πλάκα δαπέδου πάνω από το τελευταίο.

  Ταυτόχρονα, ο εξαγόμενος αέρας στη σοφίτα δεν πρέπει να κρυώσει, διαφορετικά αυξάνει την πυκνότητα του, πράγμα που οδηγεί σε ανατροπή της κυκλοφορίας ή μείωση του ρυθμού ροής των καυσαερίων. Στο πάτωμα της σοφίτας πάνω από το ventblock, είναι τοποθετημένη μια κεφαλή, μέσα στην οποία, κατά κανόνα, πλευρικά κανάλια του τελευταίου ορόφου συνδέονται με το κύριο. Κατά την έξοδο από το άκρο στο «κορμό» αέρας ρέει με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να το λόγω ο αέρας εξόδου εκτοξεύσεως αναρροφάται από τα πλευρικά κανάλια του τελευταίου ορόφου.

  Από την ίδια ventbloki χρησιμοποιείται σε κτίρια 10 ορόφων και 25, στη συνέχεια, για 10 - 12 όροφο κτίριο της ταχύτητας του αέρα στον κύριο αγωγό σε μια έξοδο στο «ζεστό πατάρι» δεν επαρκεί για την εκτόξευση του αέρα από την πλευρά υποκατάστημα της επάνω ορόφους. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση απουσίας του ανέμου ή όταν η κατεύθυνση του ανέμου δεν θεωρείται επίπεδη πρόσοψη, περιπτώσεις ανατροπή κυκλοφορία και φυσούν τον αέρα εξαγωγής από άλλα διαμερίσματα στα τελευταία διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου.

  Για τον φυσικό εξαερισμό υπολογίζεται ο τρόπος ανοιχτών εξαερισμών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 5 ° C και ο καιρός χωρίς αέρα. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει την ράβδο, και πιστεύεται ότι ο αερισμός των διαμερισμάτων βελτιώνει μόνο. Το σύστημα υπολογίζεται ξεχωριστά από το κτίριο. Ταυτόχρονα, η ροή του συστήματος εξάτμισης αέρα είναι μόνο ένα συστατικό του υπολοίπου αέρα του διαμερίσματος στο οποίο εκτός του ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο το ρεύμα του αέρα, ή ενδοδιηθητικά eksfiltruyuschegosya μέσα από τα παράθυρα και εισέρχονται ή εξέρχονται από το διαμέρισμα μέσα από την μπροστινή πόρτα. Υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και κατευθύνσεις ανέμου, ανοίγματα ή κλειστά παράθυρα, τα στοιχεία αυτής της ισορροπίας ανακατανέμονται.

  Εκτός από το σχεδιασμό λύσεων του συστήματος και τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασίας και του ανέμου - για το έργο του φυσικού αερισμού επηρεάζουν το ύψος του κτιρίου, διαρρύθμιση του διαμερίσματος, τη σχέση της με σκάλες και μονάδα ασανσέρ, το μέγεθος και τη διαπερατότητα των παραθύρων και θυρών εισόδου στο διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, η πυκνότητα των κανονισμών και το μέγεθος αυτών των εμποδίων πρέπει επίσης να θεωρούνται σχετικές με τον εξαερισμό, καθώς και συστάσεις για τη διαρρύθμιση του διαμερίσματος.

  Το περιβάλλον αέρα στο διαμέρισμα θα είναι καλύτερο εάν το διαμέρισμα είναι εφοδιασμένο με διαμπερή ή γωνιακή εξαερισμό. Υποχρεωτικά αυτός ο κανόνας για το SNiP "Κατοικίες" είναι μόνο για κτίρια που έχουν σχεδιαστεί για κλιματικές περιοχές III και IV. Ωστόσο, τώρα και για τη μεσαία ζώνη της Ρωσίας, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να τοποθετήσουν στο κτίριο των πολυκατοικιών έτσι ώστε να ικανοποιήσουν αυτήν την προϋπόθεση.

  Για την πόρτα της εισόδου προς την επίπεδη SNiP'om «Thermal Engineering» απαιτήσεις της υψηλής ακεραιότητας, παρέχοντας διαπερατότητα αέρα όχι μεγαλύτερη από 1,5 kg / h · m 2, η οποία πρακτικά να κοπούν από επίπεδες άξονα σκάλα-ασανσέρ. Σε πραγματικές συνθήκες, δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί η απαιτούμενη πυκνότητα των θυρών διαμερισμάτων. Με βάση τις πολυάριθμες μελέτες που διεξήχθησαν στο μηχανολογικό εξοπλισμό 80s TSNIIEP, MNIITEP'om, είναι γνωστό ότι, ανάλογα με το βαθμό των τιμών πόρτας συμπίεσης βεράντα του χαρακτηριστικά αεροδυναμικής αντίστασης διαφέρουν σχεδόν 6 φορές. Διαρροή πόρτες των δωματίων δημιουργεί πρόβλημα υπερχείλισης του αέρα εξαγωγής των διαμερισμάτων στους κάτω ορόφους του κλιμακοστασίου στους επάνω ορόφους του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα ότι ακόμα και με μια καλά λειτουργούσα εξαερισμού φρέσκο ​​αέρα μειώνεται σημαντικά. Σε κτίρια με μονόπλευρη διαρρύθμιση διαμερισμάτων, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται. Το σχήμα σχηματισμού ροής αέρα σε πολυώροφο κτίριο με χαλαρές πόρτες διαμερίσματος φαίνεται στο Σχ. 1. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης με ροή αέρα μέσω μιας σκάλας και ασανσέρ άξονα είναι μια συσκευή διαδρόμους πάτωμα ή αίθουσες με μια πόρτα που χωρίζει τις σκάλες και ένα συγκρότημα ανυψώσεως των διαμερισμάτων. Ωστόσο, μια τέτοια λύση για χαλαρά πόρτες διαμέρισμα ενισχύει την οριζόντια ροή του αέρα από τις μονομερείς διαμερίσματα με θέα στην προσήνεμη πρόσοψη, σε διαμερίσματα στέγνωσε επάνω προσανατολισμό.

  Σχηματισμός ροής αέρα σε πολυώροφο κτίριο

  παράθυρα διαπνοή κτίρια κατοικιών κόβουν "Thermal Engineering" δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 kg / h · m 2 για πλαστικό και αλουμίνιο παράθυρα, 6 kg / h · m 2 - για το ξύλο. Τα μεγέθη τους, με βάση τα πρότυπα φωτισμού περιβάλλοντος, καθορίζεται από SNIP «Οικιστικά κτίρια» με τον περιορισμό της αναλογίας της περιοχής της φεγγίτες όλα τα σαλόνια και η κουζίνα με το εμβαδόν του δαπέδου διαμέρισμα των χώρων που δεν υπερβαίνει το 1: 5,5.

  Με φυσικό εξαερισμό, τα παράθυρα παίζουν το ρόλο των συσκευών παροχής αέρα. Αφενός, η χαμηλή διαπερατότητα αέρα των παραθύρων οδηγεί σε ανεπιθύμητη μείωση της ανταλλαγής αέρα και, αφετέρου, στην εξοικονόμηση θερμότητας για τη θέρμανση του αέρα διήθησης. Με ανεπαρκή διείσδυση, ο εξαερισμός πραγματοποιείται μέσω ανοικτών παραθύρων. Η αδυναμία προσαρμογής της θέσης των φυλλαδίων των παραθύρων καθιστά τους μισθωτές μερικές φορές να τις χρησιμοποιούν μόνο για βραχυπρόθεσμο αερισμό των χώρων, ακόμη και με μια απτή ταλαιπωρία στο διαμέρισμα.

  Μια εναλλακτική παραλλαγή της ανοργάνωτης εισροής είναι συσκευές τροφοδοσίας διαφόρων σχεδίων εγκατεστημένων απευθείας σε εξωτερικούς φράχτες. Η ορθολογική τοποθέτηση των συσκευών χειρισμού αέρα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ρύθμισης της ροής αέρα τροφοδοσίας καθιστά δυνατή την πολύ ελπιδοφόρα εγκατάσταση.

  Οι μελέτες πλήρους κλίμακας και οι πολυάριθμοι υπολογισμοί του κλιματισμού του κτιρίου επέτρεψαν να αποκαλυφθούν οι γενικές τάσεις στις αλλαγές των συνιστωσών του εναέριου ισοζυγίου των διαμερισμάτων, όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες για διαφορετικά κτίρια.

  Παραλλαγές τοποθέτησης αερομαγ

  Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει το ποσοστό της βαρυτικής συνιστώσας της διαφοράς πίεσης εκτός και εντός του οικία, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διείσδυση μέσω των παραθύρων σε όλους τους ορόφους. Πιο σημαντικά, η αύξηση αυτή επηρεάζει τους χαμηλότερους ορόφους του κτιρίου. Η αύξηση της ταχύτητας του ανέμου σε μια σταθερή θερμοκρασία εξωτερικού αέρα προκαλεί αύξηση της πίεσης μόνο στην προσήνεμη πρόσοψη του κτιρίου. Η πιο σημαντική αλλαγή στην ταχύτητα του ανέμου επηρεάζει τις διαφορές πίεσης στους ανώτερους ορόφους των ψηλών κτιρίων. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου ασκούν ισχυρότερη επίδραση στη διανομή των ροών αέρα στο σύστημα εξαερισμού και στο κόστος διείσδυσης από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Η αλλαγή της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα από -15 ° C σε -30 ° С οδηγεί στην ίδια αύξηση στην ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα καθώς και στην αύξηση της ταχύτητας του ανέμου από 3 σε 3,6 m / s. Η αύξηση στην ταχύτητα του ανέμου δεν επηρεάζει τη ροή αέρα που απομακρύνεται από την επίπεδη πρόσοψη στέγνωσε επάνω, όμως κακή η μπροστινή πόρτα εισροή σε αυτά μειώνεται μέσα από τα παράθυρα και μέσω των αυξημένων πόρτες εισόδου. Η επίδραση της βαρύτητας πίεσης, του ανέμου, τη διάταξη, η αντίσταση στην διαπερατότητα αέρα των εσωτερικών και εξωτερικών όψεων για πολυώροφα κτίρια εκφράζεται ταχύτερα από ό, τι σε κτίρια μέσης και χαμηλής-ανόδου.

  Σχήμα ελεγχόμενες βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στον τοίχο 1. Ρύθμιση κομβίου 2. Το κάλυμμα από πλαστικό με βάση συναρμολόγησης ΡΡΙ-ρύθμισης 3. Φίλτρο ακρυλονιτριλίου-βουταδιενίου-στυρενίου 15 4. 5. Το περίβλημα από πλαστικό που βασίζεται σε ένα συμπολυμερές ακρυλονιτριλίου, βουταδιενίου και στυρολίου 6. Τοποθέτηση του θερμοπλαστικού πλαστικό και καουτσούκ 7. Η πρόσληψη δίοδος αέρα διαμέτρου 133/125 HDPE 8. Silencer ορυκτοβάμβακα 9. Εξωτερικό πλέγμα US-AV μορφοποιημένων αλουμινίου, που είναι εξοπλισμένα με πλέγμα για να αποτρέψει την είσοδο του εντόμου th

  Σε σχέση με την εγκατάσταση στο κτίριο πυκνών παραθύρων, μόνο η διάταξη του συστήματος εξάτμισης αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Ως εκ τούτου, για τα διαμερίσματα τροφοδοσίας εισροής χρησιμοποιείται ως διαφόρων συσκευών (παράθυρα ειδική aeromaty έχει ένα αρκετά μεγάλο οπισθέλκουσα και δεν διέρχεται από το θόρυβο από το εξωτερικό (Εικ. 2), οι βαλβίδες παροχής αέρα σε εξωτερικούς τοίχους (Εικ. 3) και έχει σχεδιαστεί για μηχανικό αερισμό είναι.

  Στο εξωτερικό, τα μηχανικά συστήματα εξαερισμού έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα στην κατασκευή κατοικιών, ειδικά για πολυώροφα κτίρια. Τα συστήματα αυτά διακρίνονται από σταθερή εργασία σε όλες τις περιόδους του έτους. Η παρουσία ανεμιστήρων οροφής με χαμηλό θόρυβο και αξιόπιστους ανεμιστήρες οροφής (ανάλογοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με αγωγούς απορριμμάτων) καθιστούσε τέτοια συστήματα αρκετά ογκώδη. Για την ροή αέρα στις συνδέσεις παραθύρων, κατά κανόνα, εγκαθίστανται αερομαλάκια.

  Δυστυχώς, η χρήση κοινών εθνικών εμπειριών για την κατασκευή ανύψωσης ή μηχανικό αερισμό συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα της επιχείρησης στη Μόσχα, δεκάδες 22-διώροφα κτίρια και μια σειρά-700A. Σύμφωνα με την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αναγνωρίστηκαν ως έκτακτες σε μια στιγμή. Η συνέπεια των διαρθρωτικών και συναρμολόγησης ελαττώματα και κακή λειτουργία (ρελαντί ανεμιστήρες) είναι ανεπαρκής εξαερισμός του συνόλου όλων των διαμερισμάτων και ξεχειλίσει το από ορισμένες σπασμένο διαμερίσματα στο σύστημα στο άλλο. Αναφέρονται και άλλες ελλείψεις που σχετίζονται με την κακή σφράγιση των συστημάτων και την πολυπλοκότητα της προσαρμογής τους στην εγκατάσταση.

  Σε μια καλύτερη θέση, από την άποψη της λειτουργίας του ανεμιστήρα, υπάρχουν διαμερίσματα με μεμονωμένους ανεμιστήρες. Αυτά περιλαμβάνουν τα διαμερίσματα ενός αριθμού τυποποιημένων κτιρίων όπου είναι εγκατεστημένοι μικροί αξονικοί ανεμιστήρες σε μεμονωμένους αγωγούς εξαγωγής στους τελευταίους ορόφους.

  Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών σχετικά με τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού έκαναν το ζήτημα θεμιτό: μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί καλά κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αποφασίστηκε να ληφθεί μια μέθοδο της μαθηματικής μοντελοποίησης με την από κοινού εξέταση του τρόπου αέρα, όλα τα δωμάτια του κτιρίου με ένα σύστημα εξαερισμού, το οποίο σας επιτρέπει να εντοπίσει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική εικόνα της κατανομής της ροής του αέρα στο κτίριο και το σύστημα εξαερισμού.

  Για τη μελέτη, επιλέχθηκε ένα κτίριο 11 ορόφων με ενιαία είσοδο στο οποίο όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν γωνιακό εξαερισμό. Οι δύο τελευταίοι όροφοι καταλαμβάνουν διαμερίσματα δύο επιπέδων. Πλατεία παράθυρα και αναπνέει τους στο κτίριο πληροί τις προδιαγραφές, καθώς και οι πόρτες και αναπνέει (παράθυρα διαπερατότητα αέρα 1ος όροφος ήταν 6 kg / h · m 2, και την πόρτα - 1,5 kg / h · m 2). Στο κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους υπάρχουν παράθυρα. Σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν δύο "κορμούς" από φυσικά συστήματα εξαερισμού, κατασκευασμένα από μέταλλο. Όλα τα συστήματα εξαερισμού υιοθετήθηκαν όπως σχεδιάστηκαν από την οργάνωση σχεδιασμού. Τα κανάλια καναλιών διαθέτουν την ίδια διάμετρο σε ύψος. Οι διαμέτρους των πλευρικών κλαδιών είναι επίσης οι ίδιες. Για τα πλευρικά κλαδιά επιλέγονται διαφράγματα, τα οποία εξισώνουν την κατανάλωση αέρα από τα δάπεδα. Το ύψος του άξονα πάνω από το δάπεδο του ανώτερου τεχνικού δαπέδου αυξάνεται κατά 4 μέτρα.

  Οι υπολογισμοί χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του κόστους του αέρα που συνθέτουν το αεροπορικό ισοζύγιο κάθε διαμερίσματος σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες, ταχύτητες ανέμου και με ανοικτά και κλειστά παράθυρα.

  Εκτός από την ανωτέρω περιγραφείσα βασική πραγματοποίηση, θεωρούνται παραλλαγές με πόρτες διαμέρισμα κατάλληλη διαπερατότητα αέρα των 15 kg / h · m 2 σε μια διαφορά πίεσης 10 Ρα και με παράθυρα, παρέχοντας διαπερατότητα αέρα των 10 kg / h · m 2 στον πρώτο όροφο σε εξωτερική θερμοκρασία των -26 ° C.

  Τα αποτελέσματα υπολογισμού για ένα διαμέρισμα με την απαιτούμενη ροή καυσαερίων 120 m 3 / h · m 2 φαίνονται στο σχ. 4.

  Το Σχήμα 4α δείχνει ότι οι τυποποιημένες κλειστές πόρτες και παράθυρα και παράθυρο αφήνει έξοδα αφαιρούνται μέσω ενός εξαερισμού αέρα εξαγωγής είναι πρακτικά ίση με δαπάνες διείσδυση του αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, όταν ο άνεμος και χωρίς άνεμο. Μέσα από τις πόρτες διαμερισμάτων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση αέρα (όλες οι πόρτες εργάζονται στην εισροή με ρυθμό 0,5 - 3 m 3 / h · m 2). Μέσα από τις προσήνεμες και προσήνεμες προσόψεις παρατηρείται διήθηση. Οι χρεώσεις στον τελευταίο όροφο είναι για διαμέρισμα δύο επιπέδων, γεγονός που εξηγεί το αυξημένο κόστος. Είναι φανερό ότι ο εξαερισμός λειτουργεί αρκετά ομοιόμορφα, αλλά με κλειστά τα πρότυπα παράθυρα εξαερισμού δεν εκτελείται ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία -26 ° C, και ένας άνεμος κεφάλι έως 4 m / s σε μία από τις προσόψεις του διαμερίσματος.

  Στο Σχ. Το σχήμα 4b δείχνει την αλλαγή στις ροές αέρα της ίδιας εκδοχής των περιφράξεων στο κτίριο, αλλά με ανοικτούς πυλώνες. Οι πόρτες εξακολουθούν να απομονώνουν διαμερίσματα όλων των ορόφων από τη σκάλα. Σε + 5 ° C και χωρίς αέρα, η ανταλλαγή αέρα των διαμερισμάτων είναι κοντά στην κανονική με ελαφρά υπερβολική επιβάρυνση στους πρώτους ορόφους (καμπύλες 3). Σε μια εξωτερική θερμοκρασία -26 ° C και έναν άνεμο 4 m / s, η εναλλαγή αέρα υπερβαίνει τον κανονικό κατά 2,5 - 2,9 φορές. Και οι αεριζόμενες προσόψεις της πρόσοψης προς τα εμπρός (καμπύλη 1n) δουλεύουν στην εισροή και στην εκροή στην κουκούλα (καμπύλη 1b). Το σύστημα εξαερισμού απομακρύνει τον αέρα με μεγάλη υπερκάλυψη. Το ίδιο σχήμα δείχνει την κατανάλωση αέρα στη ζεστή περίοδο του έτους (θερμοκρασία εξωτερικού αέρα από τις παραμέτρους Α). Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος και εσωτερικού αέρα είναι 3 ° C. Σε έναν άνεμο 3 m / s μέσω των παραθύρων μιας πρόσοψης εισέρχεται αέρας (καμπύλη 5n), μέσω των παραθύρων του άλλου - αφαιρείται (καμπύλη 5b). Η ανταλλαγή αέρα επαρκεί. Με windlessness (ή με winded πρόσοψη), όλα τα παράθυρα αντισταθμίζουν την κουκούλα, η οποία είναι μεταξύ 35 και 50% της κανονικής (καμπύλες 4).

  Τα σχήματα 4c και 4d απεικονίζουν τους ίδιους τρόπους λειτουργίας με τα σχήματα 4α και 4β, αλλά με πόρτες με αυξημένη διαπερατότητα αέρα. Μπορεί να φανεί ότι ο εξαερισμός είναι ακόμα σταθερός. Κλειστό παράθυρο αφήνει τον αέρα να ρέει μέσα από την πόρτα του διαμερίσματος ελαφρώς ανοιχτό, όταν - στα χαμηλότερα πατώματα του αέρα διαφεύγει από την πόρτα στο κλιμακοστάσιο, στην άνω - μπαίνει στο διαμέρισμα. Στο Σχ. 4g, η ροή αέρα μέσω των θυρών αναφέρεται στις επιλογές 1 και 5. Στις επιλογές 3 και 4, η ροή αέρα μέσω των θυρών είναι αμελητέα.

  Παραλλαγές παραθύρων και θυρών υψηλής διαπερατότητας αέρα με κλειστά παράθυρα φαίνονται στο Σχ. 4ε. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με τα διαπερατά από αέρα παράθυρα, η διείσδυση παρέχει ρυθμό εξαερισμού μόνο στην ψυχρότερη περίοδο του έτους.

  Συμπέρασμα

  Σε διαμερίσματα με προσανατολισμό δύο όψεων, ο φυσικός αερισμός μπορεί να λειτουργήσει καλά για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εάν είναι σωστά σχεδιασμένος και εγκατεστημένος. Σε ζεστό καιρό, μόνο η επίδραση του ανέμου μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα.

  Σύγχρονα πρότυπα διαπερατότητας αέρα των παραθύρων σας κάνουν να σκεφτείτε ειδικά μέτρα για να εξασφαλίσετε την εισροή υπαίθριου αέρα στα διαμερίσματα.

  Σημαντική βελτίωση της κλιματισμού των οικιστικών κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί εάν η διαπερατότητα του αέρα των διαμερισμάτων είναι πιο κοντά στην κανονική. Αφενός, ο κανόνας της διαπερατότητας του αέρα θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρώς και από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να δοθεί μια προσέγγιση για τον υπολογισμό της απαιτούμενης αντοχής στη διαπερατότητα αέρα των θυρών διαμερισμάτων. Τώρα είναι αδύνατο να βρεθούν οι πόρτες που είναι κατάλληλες για τον κανόνα, για κτίρια διαφορετικών ορόφων και σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη κλιματικούς παράγοντες.

  EG Malyavina // Θερμική απώλεια του κτιρίου: εγχειρίδιο αναφοράς //

  Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

  Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

  Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

  Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

  • αεραγωγών ·
  • τον άξονα εξαερισμού.

  Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

  Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

  • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
  • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
  • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

  Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

  Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

  • σφίξιμο.
  • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
  • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
  • πυρασφάλεια.

  Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

  Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

  • αριθμός ορόφων;
  • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
  • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
  • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

  Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

  Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

  Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

  Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

  Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

  Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

  Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

  Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

  Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

  Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

  Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

  Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

  Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

  Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

  Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

  Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

  Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

  • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
  • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
  • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

  Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

  Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

  Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

  Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

  Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

  Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

  Συστάσεις για τον αερισμό

  Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

  Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.